De krant van chambéry december 2013

13

description

buurtwerk, wmkj, chato, dienstencentrum, agenda, menu...

Transcript of De krant van chambéry december 2013

Wijkwerking Chambéry • Chambérystraat 24, 1 040 Etterbeek

tel 02 646 20 57 • fax 02 639 1 3 03 • [email protected] • www.chambery.be

Wijkwerking

WMKJ

Dienstencentrum

Agenda & Menu

DekrantvanCham

béry

MIJNW

IJK

Intergenerationele speeltijd ..... 2Nederlandse lessen

binnen Chambéry ..... 3

Tienersweekend & minimonicamp ..... 4Dominodag & Brede school ..... 5

DC nieuwtjes ..... 7Restonews ..... 7

Fit in je hoofd, goed in je vel ..... 8Wegwaaiende gedachten ..... 8

Vaste activiteiten & diensten ..... 9Programma uitstappen,

cursussen & infosessies ..... 1 0 &1 1

..... 1 2 & 1 3

DECEMBER 201 3

Als

jemijhe

btge

leze

n...ge

efmijdo

oraa

nee

nvriend

(in)

ofieman

duitje

buur

t!

Op zondag 24 november organiseerde het wijk-huis Chambéry een brunch ten voordele van deMarokkaanse vrouwencoöperatieve “IzouraneNawargane”. De opkomst was een succes! Een70tal mensen kwamen eten voor het goede doelen hebben genoten van een lekker ontbijtbuffet eneen gezell ige sfeer…Hartelijk dank aan iedereen die heeft meegehol-pen en die kwam ontbijten! De tentoonstel l ingover arganolie en de coöperatieve die we voordeze gelegenheid hebben gemaakt, zal nogeventjes te zien zijn in het restaurant. Deopbrengst van de brunch zal binnenkort overhan-digd worden aan de vrouwen. Meer hierover leestu in de volgende krant!

Ter gelegenheid van ‘FestivalRespect’ organiseerden op 1 3november dienstencentrumenWMKJ samen hettoonmoment van onzeintergenerationele activiteitenin 201 3 ‘Speel-tijd’. Na devertoning van onze verborgencamerafilmpjes, speelden weheel de namiddag samen. Opde voorpagina's zijn foto's tezien van onze namiddag. Benjij ook benieuwd naar onzeversie van de ‘BenidormBastards’? Neem dan eenkijkje: http://www.youtube.-com/watch?v=NOgxR__L9Gk

Winterverhaal

2WIJKWERKING

Inter-generationele

speeltijd

Het was winter en al heel lang had deeekhoorn niemand gezien. Hij zat voor zijnraam en keek naar de sneeuw die tussen detakken van de beuk naar beneden viel.

Hij schonk zichzelf een kopje thee in. Hetwas een warm, dampend kopje en deeekhoorn dacht: eigenlijk is thee heel aardig.

Hij wou dat hij een klein gesprekje met dethee kon voeren. Volgens de mier, dacht hij,kan je overal mee praten. Zelfs met delucht.

Weet je wat, dacht hij, laat ik het eensproberen. Hij schraapte zijn keel en zei:‘Hallo thee.’ Even was het stil, toen hoordehij een zachte, zilverachtige stem uit hetkopje die zei: ‘Hallo eekhoorn’.

De eekhoorn viel bijna van zijn stoel, maarbleef nog net zitten. ‘Hallo thee’, zei hij weeren begon een gesprek met de thee.

Zij spraken over geuren, over kringelendedampen en over de winter. De thee wist veel.

Een (h)eerlijke brunch

Ten slotte vroeg de thee of de eekhoorn hemwilde opdrinken. ‘Voor ik koud ben’, zei hij.

De eekhoorn aarzelde even en zei: ‘Dag thee’.Toen dronk hij de thee op.

Daarna was het stil. ’Maar’, had de thee noggezegd, ‘zo nodig kom ik weer terug, eek-hoorn.’

De eekhoorn zette het lege kopje neer enzuchtte. Hij keek naar de sneeuw op detakken van de bomen, en naar de donkerewolken die door de lucht trokken.

Daar zou ik ook wel eens mee willen praten,dacht hij, met de wolken.

Wat zou ik daar graag eens mee willenpraten. Maar niet nu. Nu ga ik slapen, dachthij. Hij stapte in bed en viel in slaap.

Uit Toon Tellegen ‘Dierenverhalen’

Opgepast voor CO-gevaarVooral bij winderig weer is er gevaarvoor een CO-vergiftiging. Dit gas is eenstil le doder, op het moment dat je onwelwordt, is het meestal te laat. Daarom:goed verluchten als je je verwarmt meteen toestel met open vlam. Nooit slapenin een kamer met zulke verwarming aan.Je schoorsteen eens laten nakijken enook je badkamer: is er wel een rooster

onderin de deur?

EditoriaalDecember staat voor de deur en daarmee wordt de laatste maandvan het jaar ingezet! Als we terugblikken op 201 3 dan zien we dathet opnieuw een jaar vol veranderingen was: vele nieuwegezichten zowel bij het personeel als bij onze bezoekers, velenieuwe activiteiten en projecten ! Maar verandering doet leven enzorgt voor nieuwe uitdagingen. En zo zal het ook in 201 4 zijn. Enook in 201 5….We zijn een dynamisch wijkhuis met veelverschil lende werkingen onder hetzelfde dak en het is onzeopdracht om zo veel mogelijk in te spelen op vragen en noden dieer vanuit de wijk op ons afkomen.

201 4 wordt ook een heel bijzonder jaar: we bestaan volgend jaar20 jaar! Hip Hip… In het najaar van 1 994 zagen 2 projecten hetdaglicht in het voorhuis van Chambéry: nl de huiswerkbegeleidingvoor de jongeren startte in september 1 994 en het sociaalrestaurant opende haar deuren in november 1 994. Dat we dit opeen heel speciale manier wil len vieren zullen we jul l ie in hetjanuarinummer verklappen!

In 201 4 gaan we dan ook eindelijk onze keuken verbouwen.Wehopen dat we tegen de paasvakantie ten laatste al les achter de rugzullen hebben. Maar de keerzijde van deze verbouwing is wel datwe het atelier van Chato hiervoor moeten delokaliseren (eenwoord waar we vies van zijn en dat haaks staat op onze visie vanduurzame ontwikkeling!).Vanaf januari 201 4 zal Chato starten metde verhuis van hun materiaal naar een nieuw atelier in de buurtvan het St. Pietersplein. Chato met haar 2 ploegen blijft wel 1 00%deel uitmaken van Chambéry, daar mag niemand aan raken!

En…in 201 4 start de Vlaamse Gemeenschapscommissie met haarnieuwe Stedenfondsbeleidsplan, een plan dat de komende 4 jaarmoet inspelen op de uitdagingen voor Brussel.We kijken volverwachting toe of de VGC haar huiswerk goed gemaakt heeft enof ze voor de wijkwerkingen ook de beloofde middelen heeftvoorzien! Ook de gemeente heeft, samen met de Nederlandstal igepartners, waaronder Chambéry, een nieuw beleidsplan voor deNederlandse Cultuur uitgeschreven. Een plan dat ons ook dekomende 4 jaar zeker zal inspireren.

Voor wie het nog niet wist: Rita gaat vanaf 1 januari met pensioen.Zij was vele jaren de organisator van zovele culturele uitstappen.We zullen haar missen! Ook Eduard, onze kok, die plots nieuwehorizonten wil gaan verkennen zullen we vanaf 1 december nietmeer terugzien op Chambéry….Hij heeft ons meer dan 2 jaar langlekkere maaltijden voorgeschoteld. Merci Eduard en Rita!

Om dit editoriaal af te ronden met nog een lekkere noot : vergeetop 6 december jul l ie schoen niet mee te brengen naarChambéry….wie zoet is krijgt lekkers !

WIJKWERKING3

Als er voldoende kandidaten zijn, bl i jfthet mogelijk om op Chambéry cursussenNederlands te organiseren! Dit doen wein samenwerking met Brussel leer. Dit kaneen cursus zijn voor beginners of eencursus voor mensen die hun Nederlandswil len oefenen. Interesse ? Lees snel ver-der om je in te schrijven. Geef ons tenlaatste tegen 1 6 december jouw gegevensdoor.

Spreek je al een beetjeNederlands & wil jeje Nederlands oefenen?

En woon je in Etterbeek of in eenbuurgemeente? (Oudergem, Elsene…)Dat kan vanaf februari 201 4 in WijkhuisChambéry. Brussel leer start dan met eencursus. De cursus gaat over thema’s alsgezondheid of vrije tijd of verkiezingen ofwerk… Je kan zelf mee kiezen wat je in-teressant vindt. De lessen zijn gratis.Hoe inschrijven? Kom naar WijkhuisChambéry: Chambérystraat 24, 1 040 Et-terbeek

Ken je geen Nederlands& wil je een cursus volgen?

Kom dan naar wijkhuis Chambéry. Wegeven informatie over het huis vanNederlands. Als er genoeg beginners zijn,kan er in Chambéry een cursus starten.

Sneeuw in de Chambérystraat!Alle bewoners (groot en klein) makensneeuwballen klaar voor een reuzesneeuwballengevecht in de straat. Maar owédaar komt de bozeWolf aan en Chambéryontvangt haar eerste GAS-boete!

Nederlandselessen binnen

Chambéry

Eind oktober hebben de jonge monitoren vanChambéry de gelegenheid gehad om deel te nemenaan het minimonicamp te Overijse, samen metkinderen uit verschil lende nederlandstalige scholenvan Brussel.Tijdens hun verblijf hebben ze geleerd betereanimatoren te worden. Ze speelden met de kinderenen volgden kleine vormingen. ,De talenten vaniedereen kwamen aan bod. De monitoren hebben leukeactiviteiten op poten gezet : de kinderen hadden dekeuze tussen dans theater, werken met klei,knutselen, gezelschapsspelen enz. We kregen ook - alspelend - de kans om te begrijpen hoe gehandicaptepersonen hun leven leiden en hoe ze met hunmoeil ijkheden omgaan.We hebben onvergetelijke momenten beleefd, onsgeamuseerd, en en hebben elkaar beter leren kennen.Het moeil ijkste moment kwam als we elkaar vaarwelen tot ziens wensten ... Nu zijn we in volleverwachting naar het volgende kamp, om ons teamuseren en nieuwe avonturen te beleven samen metde monitoren en de kinderen! !

Van 15 tot 17 november is de tienerwerking op weekend geweest!Het weekend vond plaats in de scoutslokalen van Borchtlombeek.We sliepen er 2 nachten en kregen overheerlijk eten. We kregensuper toffe activiteiten. Zoals de bangelijke avondtocht, minutequartier en een gezell ig feestje. Minute quartier is een filmfestivalwaaraan de 9 jeugdwerkingen van de koepel D’broej aan zullenwerken. Vol enthousiasme zijn onze jongeren aan het werk gegaan.Het thema waarrond we een film hebben gemaakt was: ‘wat als’. Detieners hebben er hard aan gewerkt door zelf acteur, regisseur encameraman te spelen. Vorig jaar hebben we het festival gewonnenen hopen voor dit jaar hetzelfde. Chambéry aan de top!

Het tienerweekend

We lachen wat af in ChambéryDe profs zijn onze vrienden.De vrijwil l igers zijn vriendelijk.We houden eraan de regels vanChambéry te respecteren, ook alsJohanna roept, toch is zevriendelijk.Wij wil len een goed figuur slaan inChambéry, we amuseren ons rot.Verschil lende activiteiten wordengeorganiseerd. We amuseren ons opdonderdag, vrijdag en het weekend.Dit is het einde van ons gedicht oponze beste Chambéry.

Gedichtje geschreven doorAnna Marina, Hassan enJean Bosco (14 jaar)

Chambéry ? Waarom nie !!

4 WMKJ

WMKJ / DC

Dominodag & Brede school

5

Op 24 oktober zijn we afgezakt naar Jette voor eenonvergeteli jke sportdag speciaal voor senioren! De dagbegon al goed: een busje kwam ons ophalen op de hoekvan de Chambérystraat. Daar aangekomen, werden weverwelkomd met een lekkere kop koffie.We konden kie-zen uit een hele resem sporten. We besloten mee opwandel te gaan in het bos van Jette.We genoten van hetprachtige herfsttafereel en de uitleg van de gids.In den namiddag opteerden Rita en co voor relaxatie enLucas loodste zijn groepje naar een overwinning in hetbowlen. Na nog wat fitness en een partijtje petanquebliezen we uit in de “Chil l-down” en trokken weer huis-waarts met een stappenteller als bonus.Wees er volgendjaar maar bij want het was een kei-leuke dag!

Maak kennis met Ann Roets, decoördinator van de brede schoolDomino in Etterbeek. Zij zorgtervoor dat scholen, jeugdwerken andere organisaties samen-werken zodat de kinderen opalle mogelijke manieren kunnenspelen en leren.Woensdag 23 oktober vond deeerste Dominodag plaats in deMaalbeek. Een super gezell ige spelletjesnamiddagzorgde voor uren speelplezier en gaf ideetjes hoe deherfst en winter lang gespeeld kan worden. Samen metLudotheek Walala speelden kinderen, ouders, jeugd-animatoren en naschoolse begeleiding gezelschaps-spelletjes. Woolffy, Twister, Ende, Carcassonne… dekleuters weten er alles van.Deze Dominodag maakt deel uit van de activiteiten dieBrede School Domino tijdens het schooljaar op touwzet. Brede School Domino is een actief netwerk in Et-terbeek van Chambéry, de bibliotheek, de Maalbeek,het lokaal cultuurbeleid, Lutgardisschool, ’tRegenboogje, de basisschool en het secundair on-derwijs van het KAE en de beeldende kunstacademieRHoK. Dit bondgenootschap werkt samen aan eengemeenschappelijk doel : de brede ontwikkeling vankinderen en jongeren op school en in de vrije tijd.Ouders, leerkrachten, cultuurwerkers en kinderen zelfmaken samen deel uit van het netwerk en werken oplange termijn aan betere kansen op vlak van gezond-heid, veil igheid, talentontwikkeling en plezier,voorbereiding op de toekomst, maatschappelijke par-ticipatie van de kinderen.Met de spelnamiddag bijvoorbeeld werkten de kinde-ren aan hun sociale vaardigheden via de spelletjes,kregen de jeugdanimatoren van Chambéry en bege-leiders van naschoolse opvang een vorming in spelbe-geleiding voor jonge kinderen, maakten ouders kennismet het gemeenschapscentrum en maakten we samenplezier.De volgende dominodag is er speciaal voor de kinderenvan 10 tot 12 jaar en houden we op 18 december! Wenemen je mee naar allerhande mogelijke beroepen enateliers. Schrijf het dus al maar in je agenda. Wil jecontact opnemen met de Brede School coördinator,stuur een mailtje naar [email protected]

De kinderen van de ateliers ‘praatpiraat’, fietsatelieren de flamingo’s gaan op woensdag 4 december in denamiddag naar het Sintfeest van het Gemeenschaps-centrum De Maalbeek. Chambéry is dit jaar geenmede-organisator maar iedereen is welkom op hetfeest. Het wordt zoals elk jaar een kleurrijk familie-feest voor jong en oud. Alle kinderen (maar ookmama’s, papa’s, grootouders en vrienden) van Elsene &Etterbeek zijn welkom!

Organisatie: GC De Maalbeeken GC ElzenhofPlaats van het feest: GC DeMaalbeek, Hoornstraat 97,1040 EtterbeekVoor kinderen, ouders,grootouders (kinderen moetenvergezeld zijn doorvolwassenen)Prijs: 8 € (ingang) 5 € (omnio),1 €/kind (groepen)

Als je de Sint eens wil verrassen met eenleuke attentie: schrijf hem dan eenbrief naar het volgend adresen wie weet schrijfthij jou welterug!

Sint voor iedereen

Sint

Spanje

straat1

0612 Hem

el

Sportel kicks

Beste Eduard,Je hebt 2,5 jaar opChambéry gewerkt.Er is in die tijd heelwat veranderd. Jehebt er voor gezorgddat er dagelijks eenwarme en gezondemaaltijd op tafel stond, in een contextdie van dag tot dag veranderde.Webegrijpen dat het nu tijd is voor jou omeen andere richting uit te gaan en andereuitdagingen te zoeken. Je afscheid is heelkort geweest en waarschijnl i jk zijn erheel wat mensen die het nu voor heteerst lezen. Maar weet dat de klanten, devrijwil l igers en de collega’s je inzet enaanwezigheid zullen missen.We wensen je het al lerbeste toe en komzeker nog eens langs! Veerle

PORTRETTEN

Mijmering over Chambéry

6

Ik zal nooit de dag vergeten dat mijn dochter Rozemarijnmij opbelde vanuit Brussel. “Moeke, ik heb een job voorjou!” Ik dacht dat het een grap was en antwoordde:“Maar allez doe niet onnozel, op mijn leeftijd enbovendien heb ik geen werkervaring.”“Nee, nee, ’t is echtwaar ik weet iets voor jou dat je graag zal doen enwaarvoor je zeer geschikt bent.”“Vertel eens”, zei ik dan maar met nietveel overtuiging. “Hier in Chambéryzoeken ze iemand die tijdel i jk eenvervanging kan doen in het restaurant.Iemand (dat was Rita) heeft haar enkelof voet (ik weet het niet zo goed meer)gebroken en ze zal een hele tijd uitcirculatie zijn.”“Ja maar…”wou ik al weer opwerpen,maar ze onderbrak mij: “Toch, ’t is echt iets voor jou, jezal zien, je moet maar eens afkomen en dan zal je meerweten." En zo ben ik dan naar Chambéry getrokken, welmet de nodige scepsis.De kennismaking met Martine was direct een schot in deroos; het klikte en na de nodige uitleg kon ik voor heteerst mee aanschuiven aan de dis in het resto. Martinestelde me voor aan het team en ik voelde al vrij vlug dathet inderdaad een plek was waar ik mij gauw thuis zouvoelen. Die avond kwam ik voldaan naar huis. De dealwas gesloten : ik zou voor onbepaalde tijd Rita vervangenin het restaurant: 3x per week.De eerste maal ben ik ca 3 maanden gebleven. Het wasspijtig dat het gedaan was. Een tijd later belde Martine mijof ik nog eens een vervanging wou doen; en zo kwam ikweer in Chambéry terecht. Nadat ik zo’n een paar keer

Sinds 1 /1 1 heeft derenovatieploeg eennieuwe medewerker:Mamadu Bailor Jal loh.Hij is afkomstig uitSierra Léone enheeft daar al verschil lende jaren in debouw gewerkt. In België heeft hij naastal lerhande kortlopende interim- enseizoenscontracten gedurende één eneen half jaar als polyvalent arbeider in derenovatie voor het OCMW van Brusselgewerkt. Onlangs heeft hij een opleidingtot onderhoudswerkman beëindigd bij“Groep Intro” en nu is hij dus aan deslag binnen onze ploeg.Als je hembinnenkort eens tegenkomt, weet dandat hij naast Frans ondertussen ook aleen aardig mondje Nederlandsspreekt… Wees welkom Mamadu!

Hé! Een nieuw gezicht inChambéry.Wie is die jongekerel? Ik ben Thomas en volgmijn stage bij deWMKJ. Heb jezin in een gekke bek of een frisgesprek dan trek je maar eensaan mijn nek. Mijn stage loopt tot20 december en ik zal proberenom er een toffe tijd van temaken. Samen met het teamorganiseer ik activiteiten voor dekinderen en jongeren. Eengratis lach & een goeiedag!

WelkomMamadu

Welkom Thomas

Vaarwel Eduard

tijdel i jk gewerkt had, zei Martine mij dat ze mij eigenli jkwel kon gebruiken om wekelijks mee te werken in hetrestaurant. Dat ze mij ook een contract voor onbepaaldeduur kon geven. En zo geschiedde. Ik werd een vast l idvan het Chambéry-team. Soms kwam ik 1 x/week maarsommige perioden vroeg Martine of ik meer kon komenen ik heb dat altijd met veel plezier gedaan.Voor mij ging er in feite een hele wereld open. Ik maaktekennis met een realiteit in Brussel die ik niet kende en

dat heeft mij rijker gemaakt.Al vlughad ik een goede band met veelvrijwil l igers en ook klanten.Ik had en heb nog altijd veelbewondering voor de mensen die hetmogelijk maken dat zo velen terechtkunnen in het buurthuis, zowel om ersamen te zijn en lekker te eten alsom te praten over hun problemen ennaar een oplossing te zoeken.

Ik zelf heb zoveel mooie momenten en dagenmeegemaakt; zoveel ervaringen waar ik nu nog kan vangenieten. Er waren de uitstappen met de vrijwil l igers metals parel aan de kroon: onze trip naar Parijs en naarAmsterdam. Er waren de Kerst- en Paasdiners, deafscheidsfeestjes, de wijkfeesten, de verjaardagsfeestjes..;de barbecues in onze tuin. En zeker niet te vergeten: deweekends in Everberg! De laatste jaren heb ik ook zeerveel genoten van het bil jarten, ik kreeg de goesting tepakken.Ja, l ieve mensen, ik ben enorm dankbaar dat ik gedurende1 0 jaar een schakel ben geweest in jul l ie leven en werk !Het heeft van mij een rijker en gelukkiger mens gemaakt.Ik hoop dat Chambéry nog een lange en mooie toekomsttegemoet gaat. En van op afstand zal ik proberen nog eeneindje mee te gaan… Veel l ieve groeten van

Katrien

Beste vrienden van Chambéry,Ondertussen is het alweer december, wat gaat de tijd toch snel! 201 4 staat voorde deur! Wij nemen dit jaar afscheid van onze chef Eduard. Hij gaat andereuitdagingen aan.Wij danken hem voor al het werk dat hij in het restaurant heeftgestoken en wensen hem veel succes in zijn nieuwe job! Zodoende is Chambéryop zoek naar een nieuwe kok, maar uiteraard blijft ons restaurant zorgen voorlekkere maaltijden, iedere dag van de week.We wil len een nieuwe traditie in het leven roepen, die van een gratis pakje friet.Fritkot Bompa in Elsene heeft reeds enige tijd een actie dat als mensen bij huneen frietje kopen zij een paar euro extra kunnen geven. Met deze extra centen

betalen ze eigenlijk een pakje friet, dat Fritkot Bompa aan iemand kan wegschenken.Door een goede band tussen Fritkot bompa en Chambéry, kunnen we nu wekelijks 2pakjes friet schenken. Dus vanaf december starten we iedere vrijdag met de uitreikingvan 2 bonnetjes voor een gratis pakje friet van Fritkot Bompa.Wees er zeker bij in hetrestaurant! Ambiance verzekerd!Deze maand zal er een nieuwe fototentoonstel l ing prijken aan de muren van hetrestaurant, over de Marokkaanse vrouwencoöperatieve “Izourane Nawargane” tenvoordele van wie Chambéry een brunch organiseerde heeft.Voor deze maand rest me nog te zeggen dat ik jul l ie al len verwacht op het kerstfeest(vergeet niet in te schrijven aan het onthaal! )Vele culinaire en duurzame groetjes, Wendy

Restonews

DC nieuw

tjes

DIENSTENCENTRUM

gaat naar gewoonte door in onzegrote zaal op het tweede verdiep envindt plaats op vrijdag 27/1 2. Wehopen dat jul l ie op beide feestentalrijk aanwezig zullen zijn.Om alle misverstanden te vermijdenpubliceren we het even in het boekje:aan het begin van de maand wordenalle verjaardagskaartjes voor diemaand geschreven. Suzanne en Marie-Christine delen tijdens hun kassa schiftde nodige kaartjes en zoenen uit. Pasals zij die jarige tegen het eind van demaand niet persoonlijk hebben gezien,sturen we de kaartjes op.We hebbenondertussen begrepen dat deze lijstvan jarigen (mensen die hebbenaangegeven dat ze hun verjaardagwil len vieren) niet helemaal volledig is.Aangezien we ergens in januari vanstart gaan met een nieuw systeemvan registratie willen we graag opdat moment wachten om deze lijstopnieuw te vervolledigen.OPROEP: We zijn op zoek naariemand die bijna dagelijks naar hetrestaurant komt en goed en snel opde hoogte is van zieken, afwezigen,…Zo kunnen we die persoon een mooiedoos kaarten toevertrouwen envragen of hij of zij de kaartjes voorde betreffende zieke persoon kanlaten tekenen door de mensen diehem of haar kennen.

Daarnaast is het ook belangrijk dat wegoed voor het team zorgen, zodat wegoed voor jul l ie kunnen zorgen. Dustijdens de kerstvakantie zijn we opmaandag 23, dinsdag 24, vrijdag 27,maandag 30 en dinsdag 31 /1 2 open, endus op woensdag 25, donderdag26/1 2, woensdag 1 , donderdag 2 envrijdag 3/01 gesloten.Vorige maand is onze minibus tegengehouden door de politie, ze sprakenons aan met de vraag of iedereen welzijn of haar riem aanhad. Hierbij , inhet belang van jul l ie eigen veil igheid ennaar afspraak met de mensen die hetbusje gebruiken, steeds je riemvastmaken.In het weekend van 1 7/1 1 heb ik zelfgenoten van de toneelvoorstel l ing “Hetbegin van het einde is altijdonopvallend” waarin Marie B. Bouil loneen optimistische blik op het levenwerpt. Het was een mooie voorstel l ing,dank aan alle spelers en dank aanThomas Bell inck de regisseur! Ookdank aan jul l ie grote opkomst tijdenshet toonmoment van 1 3/1 1 . Het is fijnom jul l ie samen te zien en zo duideli jkte maken aan subsidiërende instantieshoe warm ons huis is.De Sint heeft me toegefluisterd datjul l ie dit jaar heel braaf zijn geweest.Hij zal waarschijnl i jk ook op 6/1 2 inChambéry passeren. Veerle

Beste gebruikers,We werken nu een

kleine 8 maandenmet een nieuwe ploeg.

Er is al veel veranderd,het leven staat duideli jk niet stil .

We zijn een enthousiast en aandachtigteam. Onze oren zijn steeds gespitsten onze hoofden denken steeds naover goede oplossingen. Aarzel nietom een suggestie te doen in onzerode suggestiedoos in het restaurant.En wees welkom op onze tweemaandelijkse centrumraad , deeerstvolgende is op 30/01 .Ondertussen zullen de meesten vanjul l ie het wel al weten: in decemberzullen we afscheid nemen van Rita,want zij gaat na 1 7 jaar hier te werkenop pensioen in januari. We zijn danook volop bezig om nieuweversterking van ons team te zoeken.Dus meer dan ooit hebben we jul l ienodig om samen met ons activiteitente organiseren of feedback te geven,om begrip te hebben als we er ietslanger over doen om een lekkeremaaltijd aan tafel te brengen. Samensterk!Intussen hebben we goed geluisterd.We zullen het kerstfeest en hetverjaardagsfeest toch scheiden. Hetkerstfeest vindt plaats in de Maalbeekop vrijdag 20/1 2, het verjaardagsfeest

7

Wegwaaiende gedachten

DIENSTENCENTRUM 8

Je lekker in je vel voelen, daar kan je aan werken. Ziehier enkeleinspirerende tips. Het zijn geen toverformules.Wel middeltjes dieje een houvast kunnen bieden. Heb je de indruk dat echt nietshelpt, hoe hard je ook probeert? Aarzel dan niet om professionelehulp te zoeken. Daarvoor kan je zekerWilleke of iemand andersvan ons personeel aanspreken in al le rust en vertrouwen.

1 .VIND JEZELF OKÉ. Je hoeft helemaal niet perfect te zijn.Niemand is dat. Zoals je nu bent, mag je er echt zijn.2. PRAAT EROVER. Door met iemand over je gevoelens te praten,krijg je er meer vat op. Je gesprekspartner ziet dat je erover durftpraten en ziet dit eerder als een teken van sterkte dan van zwakte.3. BEWEEG. Door te kiezen voor een lichaamsactiviteit(en) die jeleuk vindt, ga je vanzelf minder piekeren, je verhoogt je energiepeilen je doorzettingsvermogen. Het verbetert ook je slaap. Bewegenkan simpel zijn, te voet naar Chambéry komen, de trap nemeni.p.v. de lift,…4. PROBEER EENS IETS NIEUWS UIT, hoe klein ook. Zo krijg je hetgevoel dat je leeft!5. ZORG DAT JE TIJDENS DE FEESTDAGEN WAT TE DOEN HEBT.Kom naar ons kerstfeest, nodig je buurvrouw uit die die dag ookalleen zit,… Soms kan een klein gebaar wonderen doen.6. REKEN OP JE OMGEVING.Zolang je het zelf niet zegt,kunnen je vrienden enomgeving niet weten hoe jij jevoelt en hoeveel behoefte jehebt aan contact. Er is niets datje meer kracht geeft, dan jedoor de mensen om je heenbegrepen te voelen. Kennissen,buren, tafelgenoten, personeelvan ons dienstencentrum.Mensen genoeg.7. DURF NEE TE ZEGGEN. Oplange termijn loont een nee.Pas als je nee durft te zeggen,ervaar je jezelf als iemand met eigen gevoelens en een eigen wil .Dan geeft een ja je de vrijheid om echt te genieten.8. GA ERVOOR. Durf een engagement aan te gaan.Als je opgaat ineen activiteit, vergeet je je zorgen. Een groep stimuleert je om meete doen.9. DURF HULP TE VRAGEN. Je kan niet al les zelf. Hulp vragen getuigtvan bescheidenheid en zelfkennis. Het is helemaal geen teken vanhulpeloosheid.1 0. GUN JEZELF RUST. Maak regelmatig een moment vrij voor jezelfen las activiteiten in die je helpen om tot rust te komen. Zovermijd je dat de spanning zich nodeloos ophoopt.1 1 . HOU JE HOOFD BOVEN WATER. Iedereen heeft wel eens eenperiode waarin al les tegenzit. Op die moeil i jke momenten kan jesoms niet veel meer doen dan het hoofd boven water proberen tehouden: van dag tot dag leven en niet te hard zijn voor jezelf. Zorgervoor dat er iemand is die je eens vastpakt. Laat je koesteren. Jeondervond het vroeger al: ooit komen er betere tijden.

Vanaf deze maand een kleine reeks over weg-waaiende gedachten - mensen met dementie.

“Leven met dementie is vooral leven”. Dat ishet besluit dat ik trek na een hele dag vormingrond dementie in Mechelen. Op het programmastonden vooraanstaande wetenschappers enbaanbrekende projecten uit Vlaanderen enNederland. Maar echt beklijvend was toch degetuigenis van Piet. Piet leeft met dementie enbeleeft zijn ziekte met heel veel waardigheid. Hijziet dapper onder ogen wat er wegvalt en datmaakt van hem een sterke mens. Hij is bang enonzeker over zijn toekomst, maar hij neemt welzijn lot zoveel mogelijk in eigen handen.

Ik merkte het ook bij de vertoning van onzefilm “La famil le savage”, rond het thema demen-tie: dit onderwerp is taboe! Nochtans isdementie een veel voorkomende ziekte. Dekans dat een persoon in zijn leven dementiekrijgt l igt rond de 20 procent. Redenen genoegvoor ons om er een kleine rubriek van te ma-ken en het onderwerp bespreekbaar te maken.“Vergeet dementie, onthou de mens” is nietvoor niets de slogan van het expertisecentrumdementie. Maar om dat te kunnen doen, moetje er wel op voorhand over nadenken en eroverdurven praten.

Om dit kracht bij te zetten, laten we even Her-man Leys aan het woord. Hij was germanist,lesgever in de lerarenopleiding en gedurende 21jaar l iteratuurrecensent van De Standaard derletteren. Dit gedicht schreef hij in het begin vanzijn ziekte.

Fit in je hoofd, goed in je vel

Eeuwig misschienIk observeer wel eens hoe wolkenovervaren.Ook gras houdt vaak mijn aandachtgaande.Maar ik vergeet wat zij me heeftverteld.Mensen met wie ik heb gepraat:vervlogen.De kleren van bezoekers, van mijneigen vrouw: verdampt.Ken ik de man die mij de hand komtdrukken?En moet ik weten over wie mijn buurhet heeft?Ik weet al lang dat ik mezelf niet ken.Begin me stilaan af te vragen of ik erwel ben. Herman Leys, 2004Gebaseerd op “Fit in je hoofd, goed in

je vel”, een publicatie van hetVlaams

Agentschap Zorg en Gezondheid.

Wegwaaiende gedachten

SpoedgevallenAmbulancebrandweer

PolitieElectriciteitGasreukWaterproblemenAntigifcentrumCardstop (bankkaart kwijt)

Doc Stop(identiteitsdoc.)

1 00 (vast)1 1 2 (gsm)

1 0102 274 40 7702 274 40 4402 739 52 1 1070 245 245

070 344 344

0800 21 23 21 23

}

Vaste diensten en activiteiten van het lokaal dienstencentrum

VASTE DIENSTEN

Sociaal restaurantVoor iedereen, ongeacht leeftijd ofinkomen. Maandag tot vrijdag 1 1 :30-1 3:30. Prijs 7€ (niet gedomicil ieerd inEtterbeek), 4€, of 3€ voor Omnio &Vipo-statuut (info bij Wendy)

Vervoerdienst• Vervoer van en naar het sociaalrestaurant: gratis• Kapper en boodschappendienst: 2€• Vlaamse seniorenclub de Maalbeek:2,5€ (info bij Wil leke)

PedicureEen dag per maand, 1 2 afspraken perdag. Vanaf januari elke woensdag, 4mensen per keer (info bij Wil leke)

BoodschappendienstBen je niet meer in staat om zelfgrote boodschappen te doen?Dan kan je beroep doen op dezedienst. In groep 2-wekelijks opwoensdag om 1 4:00 (info bij Wil leke)

KlusjesdienstAllerlei klussen voor mensen meteen laag inkomen & ouderen (info bijChristine, CHATO)

DE CHAMBERY PASS

Wat ? Geeft vermindering opde prijzen van het restauranten allerhande activiteiten vanhet dienstencentrum.

Wie ?• alle inwoners van Etterbeek• medewerkers vanEtterbeekse organisaties,• nederlandstaligen uitomliggende gemeentes, diegeen lokaal dienstencentrumop hun grondgebied hebben(Elsene, Sint Gillis, Oudergem).

Hoe ? Te verkrijgen aan hetonthaal, met identiteitkaart enmutualiteitsvignette.Verplicht te tonen bij hetbetalen van de maaltijd.

VASTE ACTIVITEITEN

De passerelOntspanningsruimte met mogelijk-heid tot kaarten, gezelschaps-spelletjes spelen, kranten lezen, koffiedrinken, bil jart. Maandag tot vrijdag1 2:00-1 5:00 (info bij Veerle)

HobbyclubCreatief werken voor volwassenen.Elke dinsdag 1 4:00-1 6:00 (info bij Amina)

Café philoMannenpraatgroep. Elke dinsdag1 4:00-1 5:30 (info bij Lucas)

SitgymOok voor mensen met fysieke be-perkingen.Vrijdag 1 0:30-1 1 :30 (infobij Veerle)

CybercaféGratis toegang tot computers en in-ternet. Maandag & dinsdag 1 3:30-1 6:30 (info bij Veerle)

Cursussen informaticabeginners : dinsdag1 0:00-1 2:00gevorderden: woensdag 1 0:00-1 2:00(info bij Veerle)

Cursussen NederlandsInformatie en inschrijving inChambéry en bij het huis van hetNederlands, op 02 501 66 60

DIENSTENCENTRUM

Mijn Wijk • Mon quartierUitgave van vzw Buurtwerk ChambéryPublication de la Maison de quartier Chambéry asblrue de Chambérystraat 24-26 • 1 040 Etterbeektel 02 646 20 57 • fax 02 639 1 3 [email protected] • www.chambery.be

maandblad • verantwoordelijke uitgever : Olivia Vanmechelen

jaargang 1 7 nr 1 1 •december 201 3 • geen uitgave in augustus

Foto’s van de activiteiten kunnen gebruikt worden voor promotionele

doeleinden. Indien u dit niet wenst, gelieve dit aan te geven.

VRIJWILLIGERSGEZOCHT!

Helpen in het sociaalrestaurant (bediening of afwas),

bij boodschappen, vervoer,crea-ateliers, uitstappen,...

Interesse?Neem contact op met Veerle

Wacht-diensten

Huisartsen02 242 43 44

Tandartsen02 426 1 0 26

Apothekers0900 40 090

Dierenartsen02 479 99 90

ZorgregisseurWens je informatie, raad of steun bij hetorganiseren van jouw thuiszorg, aarzeldan niet om een beroep te doen op onzezorgregisseur,Willeke. Zij probeertsamen met jou te zoeken naar passendehulp (zoals poetshulp, maaltijden aanhuis,...) zodat je langer thuis kan blijvenwonen (info bij Wil leke - Zorg Actie Plan)

9

Voor meer informatie over al onze diensten en activiteiten,kan je terecht bij het onthaal: maandag tot vrijdag 8:30-

1 4:00, woensdag tot 1 7:00 (tijdens schoolvakantie van 9:00tot 1 3:00) en via telefoon op 02 646 20 57

NIEUW !

pedicuredienst

concert Les amants de Parisactiviteit

Dinsdag 1 7/1 2in ChambéryPrijzen: 1 6,5€ gewoon tarief1 2,5€ speciaal tariefvoorVipo & Omnio

tentoonstel l ingVan de Velde, Passie-Functie-Schoonheidactiviteit

inlichtingen &insch

rijvin

gen

onthaal Chambéry &02

646

2057

decem

ber

programma

hobbyclubactiviteit

Dinsdag 1 4:00-1 6:00In het resto. Gratis

boodschappendienstdienst

Onze boodschappendienst: een leuk groepsmoment! Zie je er tegenop om met zwareboodschappen te zeulen, vind je het wel leuk om samen boodschappen te doen? Ieder-een die een chambérypass heeft kan met ons mee. We vertrekken om 1 4:00 opChambéry met de camionette en worden weer thuis afgezet voor de prijs van 2€. Erkunnen 5 personen mee met Super Robert en Super Claude naar de supermarkt. In-schrijven is nodig en kan aan het onthaal. Als je ziek bent of om een andere reden nietzelf je boodschappen kan doen, vraag dan meer informatie bij Veerle.

Woensdag1 1 /1 2 Colruyt1 8/1 2 Delhaize27/1 2 Colruyt8/01 Delhaizeom 1 4:00 in ChambéryPrijs 2€

Chambéry & het restaurant zullen gesloten zijn op woensdag 25 &donderdag 26 december, woensdag 1 , donderdag 2 & vrijdag 3 januari

DIENSTENCENTRUM 1 0

Ter gelegenheid van het 1 50ste geboorte-jaar van Henry Van de Velde wijdt hetJubelparkmuseum in Brussel een grote re-trospectieve aan het werk van deze de-signer en architect. De tentoonstel l ingbrengt een chronologisch overzicht vanhet leven en werk van deze veelzijdige engedreven kunstenaar, die ook voor ande-ren een bron van inspiratie was. Je kan ereen nooit eerder gezien ensemble vankunstwerken, alsook pertinente docu-

Donderdag 5/1 2 om1 4:00 in ChambéryOpenbaar vervoerPrijs 1 ,5 €

Het Vlaams Radio Koor brengt samen met Dani Klein ( zangeres van Vaya Con Dios)een hommage aan twee iconen van de Franse muziek: Edith Piaf en Francis Poulenc.Weademen de sfeer in van Parijs tijdens het interbelleum en dwalen door de straten vanPigal le en Bellevil le, langs de cabaret-bars in Montmartre.

menten ontdekken. Met zijn meubels,zilverwerk, porselein, juwelen, boekban-den en andere creaties wist Van de Veldeals geen ander praktisch nut en elegantestevigheid met elkaar te combineren. Hijverwierf er internationale faam mee. Ver-schil lende van zijn creaties worden nuvoor het eerst publiek tentoongesteld,waaronder de meubels van het bureauvan koning Leopold I I I .

Vrijdag 1 3/1 2 om 20:1 5Afspraak in inkomhalFlagey om 20:00Prijs 1 ,5 €

Vanaf januari keren we terug naar het oude pedicure-systeem.Voortaan kunnen elke woensdag 4 personen bij ons terecht.Voorde maand december komt Lieve nog één keer langs, op dinsdag1 7/1 2. Om een afspraak te maken wend je je tot het onthaal.Ver-geet niet te melden of je gebruik wil maken van de vervoersdienst.

Welkom in onze vrolijke hobbyclub!Op het programma:3/1 2 versiering dozen1 0/1 2 versiering kerstfeest1 7/1 2 versiering kerstfeest (met de monitoren vanWMKJ)24/1 2 lekkere dessertjes31 /1 2 film kijken in Chambéry "Manon des sources"

café philo, mannenpraatgroepjeactiviteit

infosessie rond gezichtsproblemenactiviteit

kerstdineractiviteit

Donderdag 1 9/1 2 om 1 4:00Grote zaal achterhuisGratis

verjaardagsfeestactiviteit

Je verjaardag vieren, is vieren dat je leeft en dat je dit leven mag delen met de mensenom je heen. Iedere twee maanden maken we er een groot feest van, hieperdepiep, hoera!Deze maand vieren we de verjaardag van de jarigen van december: Jean-Marie, André,Daniel le & Lydia. Dit feest zal plaats vinden op vrijdag 27/1 2, samen met de jarigen van

november en december. Zij zul len je uitnodigen om het met hen mee te vieren.

Vrijdag 27/1 2 om 1 4:00Grote zaal achterhuisGratis voor de jarigen vannovember & december,1 € voor de anderen

DIENSTENCENTRUM

onthaalChambéry

&02 646 20 57

inlichtingen&

inschrijvingen

programmadecem

ber

Een andere kijk op het leven! Ouder worden en gezichts-problemen, helaas een gangbaar duo. Een slecht(er) zicht heefteen grote en sluipende impact op je bewegingsmogelijkheden,vrije tijd en autonomie. Een juiste diagnose is belangrijk, maareen goede opvolging natuurli jk ook! Magda, sociaal assistente vande Brail lel iga komt ons graag uit de doeken doen welke de meestvoorkomende aandoeningen zijn. Maar vooral welke middeltjes jekunnen helpen om toch zoveel mogelijk activiteiten te kunnenblijven doen.We zetten ook even de luisterboeken in de kijker. Iseen boek lezen om één of andere reden een opgave? Dan kan jeje door een luisterboek toch laten verwennen op een spannend– of ander- verhaal. Luistervoer voor lange winteravonden...Iedereen welkom! Graag inschrijven aan het onthaal.

Zoals we al eerder aangekondigd hebben, zul lenwe het houtatelier niet zomaar laten vallen.Wehebben jul l ie erover aangesproken en beslotenom naast de hobbyclub (waar meestal enkeldames aan deelnemen) ook een activiteit speci-aal voor de mannen van Chambéry te organi-seren! En zo zag het Café philo het l icht! Hetidee is om een praatcafé op te richten waar“alles mogelijk is”. De deelnemers kunnen zelfkiezen waarover ze wil len praten. Enkele vanonze ideeën zijn het bespreken van man-zijn inde actualiteit, via kunstwerken, foto’s, voor-werpen,… het stel len van levensvragen of een

Dinsdag om 1 4:00tweeweekelijksVanaf 1 4/01Gratis

NIEUW !

filosofisch vraagstuk. Voor de begeleiding vanhet Café philo halen we een extra man in huis,Hans Baert. Hij begeleidde reeds verschil lendepraatgroepen. Misschien ken je hem nog welvan één of andere infosessie? Het mannenclubjegaat van start op dinsdag 1 4/01 om 1 4:00. Hetzal ongeveer anderhalf uur duren en om detwee weken plaatsvinden. Inschrijven kan je aanhet onthaal doen en is volledig gratis!Lucas enHans zullen hun best doen om jul l ie tweetaligte woord te staan,al kunnen ze jul l ie “experti-se” van het Frans goed gebruiken ;-) Heb je nogvragen? Lucas is je man! Kom zeker langs!

“J ingle bells, j ingle bells, t’is kerstfeest! ! ! Kom maar af en brengvrienden mee, Hé!”Het is weer zover op vrijdag 20/1 2 vierenwe ons jaarl i jks kerstfeest. Dit jaar wordt er een animatievoorzien die uitgewerkt wordt door een aantal kinderen,jongeren en senioren. Bij het ter perse gaan zijn er al spette-rende ideeën, maar het blijft voorlopig nog een spannend ge-heim. Daarnaast zal het keukenteam ons verrassen met hunorganisatietalent en kookkunsten. Wil je graag genieten vanons daverende kerstfeest en ons overheerli jke feestmenu in deprachtige zaal Maalbeek? Schrijf je dan in aan het onthaal vóórdinsdag 1 7/1 2, en laat dan ook weten wat jouw keuze is voorhet hoodfdgerecht. Laat ons ook weten of je transport nodighebt om naar de zaal Maalbeek te gaan. Het kerstfeest startom 1 2:00 met een toost en een speech.We hopen jul l ie al-lemaal te ontvangen op ons kerstfeest! Alvast fijne feestdagen!

Vrijdag 20/1 2 om 1 2:00Zaal de Maalbeek,Hoornstraat 97, 1 040Prijs:1 2€ voor mensenvan buiten Etterbeek8 € voor mensen meteen Chambérypas6€ met Chambérypas &Vipo of Omnio statuut3€ voor kinderen <1 2j.

*** Menu ***Aspergeroomsoep

met pancettaVispannetje

of hertenragoutKnolselderpureeGeroosterdeherfstgroenten

Gâteau

Buurtwerk Chambéry Maison de quartier

agenda

Wordt verwacht in januari / Prévu en janvier

AGENDA

1 3:30-1 6:30 cybercafé

1 0:00-1 2:00 informatica (beginners)1 3:30-1 6:30 cybercafé1 4:00-1 6:00 hobbyclub

1 0:00-1 2:00 informatica(gevorderden)

1 4:00 tentoonstelling / expositionHenryVan de Velde ‘Passie-Functie-Schoonheid’, Jubelparkmuseum

1 0:30-1 1 :30 sitgym

1 3:30-1 6:30 cybercafé

1 0:00-1 2:00 informatica (beginners)1 3:30-1 6:30 cybercafé1 4:00-1 6:00 hobbyclub

1 0:00-1 2:00 informatica (gevorderden)1 4:00 boodschappendienst/service de courses

1 0:30-1 1 :30 sitgym20:1 5 concert ‘Les amants deParis’, Dani Klein &Vlaams Radiokoor

1 3:30-1 6:30 cybercafé

pedicure (op afspraak/sur rdv)1 0:00-1 2:00 informatica (beginners)1 3:30-1 6:30 cybercafé1 4:00-1 6:00 hobbyclub

1 0:00-1 2:00 informatica (gevorderden)1 4:00 boodschappendienst/service de courses

1 4:00 infosessie/ info: Braille Liga

1 0:30-1 1 :30 sitgym1 2:00 kerstdinerrepas de Noël, de Maalbeek

1 4:00-1 6:00 hobbyclub

Chambéry & het resto zijn geslotenChambéry & le restaurant sont fermés

1 4:00 verjaardagsfeestfête d'anniversaire, in Chambéry1 4:00 boodschappendienst/service de courses

1 4:00-1 6:00 hobbyclub

maandag

dinsdag

woensdag

donderdag

vrijdag

maandag

dinsdag

woensdag

vrijdag

maandag

dinsdag

woensdag

donderdag

vrijdagvrijdag

dinsdag

woensdagdonderdag

vrijdag

dinsdag

Chambéry & het resto zijn geslotenChambéry & le restaurant sont fermésChambéry & het resto zijn gesloten

pedicure (op afspraak/sur rdv)1 4:00 boodschappendienst/service de courses

kertsbal/ bal de Noëlseniorenclub de Maalbeek

1 4:00-1 61 5:30 café philo: mannenclubjegroupe de discussion pour les hommes

pedicure (op afspraak/sur rdv)

1 4:00 infosessie en discussie rondwoonvormen en woonnoden / info etdiscussion sur les différentes formesd’habitation et les besoins de logement

pedicure (op afspraak/sur rdv)

1 4:00-1 61 5:30 café philo: mannenclubje/ groupe de discussion pour les hommes

pedicure (op afspraak/sur rdv)

1 0:00-1 2:00 centrumraad/conseil de centre

woensdagdonderdagvrijdag

woensdag

maandag

dinsdag

woensdag

donderdag

woensdag

dinsdag

woensdag

donderdag

1 2

2/1 2

3/1 2

4/1 2

5/1 2

6/1 2

9/1 2

1 0/1 2

1 1 /1 2

1 3/1 2

1 6/1 2

1 7/1 2

1 8/1 2

1 9/1 2

20/1 220/1 2

24/1 2

25/1 226/1 2

27/1 2

31 /1 2

1 /012/013/01

8/01

1 3/01

1 4/01

1 5/01

1 6/01

22/01

28/01

29/01

30/01

Merci / met dankaan DominiqueJoue voor zijnsudoku's

dece

mber

1 1 .30 >1 3.30 • van maandag tot vrijdag • du lundi au vendredi7 € • 4 € met Chambéry pass • 3 € met Chambéry pass & Vipo/Omnio

maandaglundi

dinsdagmardi

woensdagmercredi

donderdagjeudi

vrijdagvendredi

maandaglundi

dinsdagmardi

woensdagmercredi

donderdagjeudi

vrijdagvendredi

2/1 2

3/1 2

4/1 2

5/1 2

6/1 2

9/1 2

1 0/1 2

1 1 /1 2

1 2/1 2

1 3/1 2

sociaal restaurantrestaurant social

Preisoep, gecarameliseerd witloof, aardappelen, vleesbrood, wafelSoupe de poireau, chicon caramélisé, pommes de terre, pain de viande, gaufre

Seldersoep, jagerskip met kroketten, yoghurtSoupe de céleri, poulet chasseur, croquettes, yaourt

Kervelsoep, spaghetti Bolognaise, chocoladepuddingSoupe de cerfeuil , spaghetti bolognaise, pudding au chocolat

Knolseldersoep, wortelstoemp met hamburger, appelSoupe de céleri rave, stoemp aux carottes avec hamburger, pomme

Soep van de dag, koolvisfilet, prei in room, aardappelen, cornettoSoupe du jour, fi let de lieu noir, poireau à la crème, pommes de terre, cornetto

Ajuinsoep, hutsepot, wafelSoupe d’oignon, hutsepot, gaufre

Brocoll isoep, nasi goreng (gebakken rijst met groenten) met saté, yoghurtSoupe de brocoli, nasi goreng (riz poêlé aux légumes) avec saté, yaourt

Witte koolsoep, rundshamburger met rode kool en aardappelen, vanil lepuddingSoupe de chou blanc, hamburger de bœuf, chou rouge, pommes de terre, pudding à la vanil le

Pompoensoep, kip met archiducsaus, kroketten, peerSoupe de potiron, poulet sauce archiduc, croquettes, poire

Soep van de dag, fishsticks, brocoll istoemp, cornettoSoupe du jour, fishsticks, stoemp de brocolis, cornetto

decem

bermenu

MENU

1 3

In het vorige nummer van het krantje kon je lezen dat deCHATO-ploeg op zoek was naar een nieuw atelier -depot.Wij zijn bli j om te kunnen mededelen dat weondertussen een nieuwe locatie hebben gevonden: in deGeneraal Tombeurstraat 1 3 in Etterbeek, vlakbij het Sint-Pietersplein. De verhuis is voorzien in januari.Het is belangrijk om te weten dat de CHATO ploeg niethelemaal verdwijnt uit Chambéry. De bureau van hetCHATO-project bli jft in Chambéry en afspraken voor deklusjesdienst of aanvragen voor de renovatieploeg kunnennog steeds hier gemaakt worden. Je zal de mannen van deploeg misschien iets minder vaak zien dan vroeger, maarje zal ze zeker nog tegenkomen in het resto, tijdensfeesten en gezamenlijke projecten van het wijkhuis….

Nieuws van CHATO, renovatieploeg & klusjesdienstDans le journal précédent vous avez pu lire que l’équipede CHATO était à la recherche d’un nouveau atelier-dépôt. Nous sommes heureux de pouvoir vousannoncer que nous avons trouvé un nouveau local , situé1 3 rue général Tombeur à 1 040 Etterbeek, tout près dela place Saint-Pierre. Le déménagement est prévu enjanvier.I l est important de savoir que l’équipe de Chato nedisparaît pas totalement de Chambéry. Le bureau deChato reste à Chambéry et c'est toujours là que vouspouvez prendre rendez-vous avec le service dedépannage ou l’équipe de rénovation. Peut-être verrez-vous un peu moins souvent les hommes de l’équipe, maisvous les croiserez encore dans le restaurant, lors desfêtes et des projets communs de la maison de quartier...