Jobat Krant 7 maart 2009

72
Ontslag Kan outplacement de wereld redden? Marine Zweten in de machine- kamer van een fregat Regio Bedrijventerrein Oost-Vlaanderen Toplonen in crisistijd Hier knippen specimen Droomjob Filip Meirhaeghe wil boeren helpen WWW.JOBAT.BE Weekblad 7 maart 2009

description

Jobat Krant 7 maart 2009

Transcript of Jobat Krant 7 maart 2009

Page 1: Jobat Krant 7 maart 2009

OntslagKan outplacement de wereld redden?

MarineZweten in de machine-kamer van een fregat

RegioBedrijventerrein Oost-Vlaanderen

Toplonen in crisistijd

H i e r k n i p p e n

s p e c i m e n

DroomjobFilip Meirhaeghe wil boeren helpen

W W W . J O B A T . B E

W e e k b l a d

7 m a a r t 2 0 0 9

Page 2: Jobat Krant 7 maart 2009

Werken in eigen regioextra aantrekkelijk?

Lees er alles over in de Jobat regiodossiersen vind meteen ook de job van je leven dicht bij huis!

14 maart West-Vlaanderen21 maart Brussel en Brabant28 maart Antwerpen en Limburg

Werken in eigen regioextra aantrekkelijk?

Page 3: Jobat Krant 7 maart 2009

11 INHOUD7 maart 2009

14 8 20

71

22

Deze week

14 Vijf bedrijven en hun toplonen‘Variabel loon is geen zekerheid meer’

17 Moet de CEO wel inleveren?

18 Interview Bruno Tuybens‘Waarom geen bonus op lange termijn?’

20 Een dagje outplacement ...Nieuwe wending voor je carrière

22 Oost-Vlaanderen- Bestand tegen de crisis?- Vijf buren uit bedrijventerrein De Prijkels

30 ICT: De klok tiktGeen synergie tussen onderwijs en praktijk

Elke week

4 De collega’sHet fertiliteitsteam

6 Loonzak

7 Forum

8 Reporter vindt werkAan boord bij de marine

11 LeermeesterKoen Van Bockstael

12 Ik wil werk!Hoe verkoop ik mezelf?

71 DroomjobFilip Meirhaeghe

68 Index

Page 4: Jobat Krant 7 maart 2009

‘Wijverwekken

200 kindjes per jaar’

Ongeveer één op de tien koppels met een kinder-wens kan die droom niet vervullen zonder medischehulp. De fertiliteitsklinieken hebben het in ons landdan ook erg druk. Zeker die van het Antwerpse ZNAMiddelheim. De kans op een succesvolle zwanger-schap na IVF (in vitro fertilisatie of proefbuisbe-vruchting) is er dan ook 12 procent hoger dan ge-middeld in de Belgische vruchtbaarheidscentra.Onmisbaar ingrediënt daarbij is de niet-aflatendeinzet van het begeleidende team. “We doen het methart en ziel. Maar we zijn ook kritisch voor elkaar”,merkt medisch diensthoofd dokter Diane De Neu-bourg op.

Een vruchtbaarheidsbehandeling is immers vaakeen verhaal van een hoop kleine kansjes optimaal tebenutten. “Als we twijfelen over de uitslag van eenlabotest zullen we die al snel nog eens overdoen.Afwijkingen rapporteren we heel vaak, hoewel datveel meer werk met zich meebrengt, waar we ook al

Het was niet de week van Carlos Brito.De CEO van bierbrouwer AB Inbev moestop zijn blote knieën bekennen dat dewinst van zijn bedrijf vorig jaar met 40procent is gedaald. En niet alleen de aan-deelhouders zijn de dupe van dit mindergoede nieuws, ook ten huize Brito wordter stevig gemord. Vrouw en kinderen wa-ren al gewend geraakt dat vader Carloselk jaar met een stevige bonus naar huiskwam. De lijstjes met aankopen lagenook voor dit jaar al klaar. Maar er zal be-spaard moeten worden, want de manmoet het door de mindere winstcijferszonder bonus stellen. Net zoals voor demeeste andere bestuursleden van deBelgisch-Braziliaanse brouwer, wordt definanciële schouderklop geschrapt, om-dat ‘de doelstellingen niet zijn behaald’.

Maar heeft Carlos dan zo slecht ge-werkt vorig jaar? Objectief valt dat moei-lijk te berekenen, maar hij heeft wel degrootste Amerikaanse bierbrouwer over-genomen. Op termijn zou dat het bedrijfnog sterker en winstgevender moetenmaken. En misschien kan Carlos dan zijnbonus recupereren. Als hij dan natuurlijknog aan het hoofd staat van het bedrijf,want de werkzekerheid van een CEO isniet echt gegarandeerd.

Het verhaal bewijst dat het spel metbonussen, niet altijd fair is. De voorbijejaren zijn spectaculaire bedragen uitge-keerd aan bedrijfsleiders, die mee aan debasis hebben gelegen van de crisis. Ge-woon omdat hun bedrijf op korte termijnveel winst maakte. Omgekeerd zijn er nuzeer goede managers die de helft vanhun verloning verliezen, enkel en alleenomdat de markt tegenwerkt. Als mana-gers er kunnen voor zorgen dat het be-drijf duurzaam gerund wordt, en dewerknemers niet elke dag hoeven te vre-zen voor hun job, dan mogen ze gerustwat meer verdienen. Ook als het econo-misch slecht gaat.

B o n u s

EDITO | |||

‘Het spel met bonussenis niet altijd fair’

Geert DewaeleHoofdredacteur Jobat

Reageren kan via [email protected]

DE COLLEGA’S | |||

Page 5: Jobat Krant 7 maart 2009

5

hier even binnenspringen om hun baby te komen to-nen, tja, da’s natuurlijk de kers op de taart, hé.”

Het fertiliteitsteam helpt zo per jaar een 200 kind-jes verwekken. “Maar er zijn altijd mensen die je opeen bepaald moment niet meer verder kunt helpen.Gelukkig komt dat niet zoveel voor, want ook voorons is dat een moeilijke beslissing. Gisteren nogcontacteerde er ons een koppel bij wie we de thera-pie hadden moeten stopzetten. Eens de behande-ling afgebroken, bleken ze toch op de gewone ma-nier in verwachting geraakt te zijn. Geneeskunde isgeen exacte wetenschap, hé. Maar er moet weten-schappelijk gezien wel op zijn minst een kleine kanszijn. Bij een man zonder zaadcellen is dat bijvoor-beeld uitgesloten. We kunnen geen mirakels doen.”

Hebben jij en je collega’s samen ook iets bijzonders ver-wezenlijkt? Laat het weten via [email protected] en wieweet verschijnt jouw team binnenkort op deze pagina.

eens diep over zuchten”, geeft Diane toe. “Het gaatecht om heel kleine aandachtspuntjes. De bedan-kingskaartjes na een geslaagde behandeling zijndan ook doorgaans gericht ‘aan de dokter en de restvan het team’. Patiënten raken soms moedeloos enzeggen dat ze er dan veel aan gehad hebben om vanverschillende mensen van ons team, om het evenwie, te horen: ‘Doe voort’. Volgens hen was dat vaakde reden om toch door te zetten.”

Het pad naar een medisch begeleide zwanger-schap gaat immers zelden over rozen. “Wat zulkekoppels meemaken wordt zwaar onderschat. Zezijn dag in dag uit met hun behandeling bezig. Al-leen al om hun werk daarnaar te plannen is vaakniet eenvoudig. Wij maken hen dus mee tijdens eenlange en moeilijke periode in hun leven. Eens hetdan toch gelukt is om zwanger te worden, zie je pa-tiënten ook helemaal veranderen. De stress valtweg, ze stralen ... Als ze dan vanuit het moederhuis

De fertiliteitskliniek van hetAntwerpse Middelheimziekenhuishelpt koppels metvruchtbaarheidsproblemen hunkinderwens waar te maken.

V.l.n.r.: Katelijne, Diane, Ilse,Willy, Ingrid, Koen, Eric, Elke,Miet en Veerle.

©rw

Page 6: Jobat Krant 7 maart 2009

Naam: Tessa Ooms Leeftijd: 34 Woonplaats: Oostmalle Beroep: verpleegkundige Netto maandsalaris: ongeveer 1.500 euro Extralegale voordelen:hospitalisatieverzekering Sparen per maand: 650 euro samen

‘Met 250 euro per maand betalen we redelijk veel voor verwarming ’

Als verpleegkundige ben ik best tevreden overmijn loon. Ik moet er wel hard voor werken, maarkan mijn maandloon aanvullen met vergoedingenvoor late diensten en zo. Ik heb er ook niet echt eenidee van hoeveel andere mensen zoals verkopers enbedienden verdienen. We zetten elke maand een re-delijk bedrag opzij voor onze vakanties, grote kostenzoals de autoverzekering, en de aankoop van grotedingen voor ons huis. Toen we dat in 2001 kochtenvoor 125.000 euro, hebben we het van voor naar ach-ter vernieuwd. We leenden 25.000 euro extra en leg-den zelf nog wat bij voor de verwarming, keuken,badkamer, enzovoort.

Op dit moment betalen we 790 euro af, maar delening is jaarlijks aanpasbaar. Vorig jaar lieten we degevel zandstralen, dit jaar kopen we een nieuwe eet-kamer. Het is een oud huis, met weinig isolatie in dezijmuren, dus betalen we met 250 euro per maandredelijk veel voor elektriciteit en verwarming. Wezijn met vieren thuis: mijn man en ik, en twee zoon-tjes van vijf en zeven. Boodschappen doen kost onsongeveer 150 euro per week. Op restaurant gaan weniet vaak. We moeten altijd in het weekend werken,en in de week blijven we liever thuis bij de kinderen.

Een grote kost vormt de aankoop van kleding. Gro-te aankopen zoals winterjassen voor de kinderen enonszelf probeer ik daarom uit te stellen tot met desolden. Buiten de solden kopen we vooral dingen inketens, die minder duur zijn dan merkkledij.

We zijn nog maar één keer met het vliegtuig opvakantie geweest, en dat viel erg tegen. Daaromtrekken we er nu liever met de auto op uit. Vorig jaargingen we tien dagen naar Zuid-Frankrijk, en metAllerheiligen brachten we er een midweek door metfamilie. Ook met Pasen gaan we naar het zuiden vanFrankrijk, en in de grote vakantie rijden we naarZwitserland. We boeken zulke reizen via de Christe-lijke Mutualiteit, die geven grote kinderkortingen.

(bvdb)

LOONZAK | |||

©cj

Page 7: Jobat Krant 7 maart 2009

7FORUM | |||

Sollicitatieverlof verwijstnaar het recht van de werk-nemer om zonder loonver-lies van het werk weg te blij-ven om een nieuwe dienst-betrekking te zoeken. Ditrecht geldt alleen tijdens deopzegtermijn. In principekunnen enkel contractenvan onbepaalde duur wor-

den beëindigd met inachtneming van een op-zegtermijn. Een contract van bepaalde duurheeft een gekende einddatum. Ze eindigt auto-matisch na afloop van de termijn waarvoor zij isgesloten. Ze moet niet en kan zelfs niet wordenbeëindigd met inachtneming van een opzegter-mijn. Vóór de overeengekomen einddatum kan

het contract enkel met onmiddellijke uitwerkingen met betaling van een vergoeding worden be-eindigd. In dat geval ben je vrijgesteld van pres-taties en heb je geen behoefte aan sollicitatie-verlof om een nieuwe job te zoeken. Samengevat: het recht op sollicitatieverlof be-staat slechts tijdens de opzegtermijn terwijl eencontract van bepaalde duur niet kan beëindigdworden met een opzegtermijn. Bijgevolg heb jegeen recht op sollicitatieverlof. Zolang je con-tract van kracht is, moet je werken volgens hetovereengekomen werkrooster. Pas na het eindevan het contract ben je volledig vrij om een nieu-we job te zoeken.

Stijn Demeestere is advocaat bij Lydian

Meer info op jobat.be/sollicitatieverlof

Stijn Demeestere

Mijn contract van bepaalde duur loopt binnenkortaf en wordt niet verlengd. Heb ik ook recht opsollicitatieverlof?

voorziet de wet ook een alternatieve bereke-ningswijze die rekening houdt met de effectiefgeleverde prestaties van de werknemer. Dezeberekeningswijze houdt in dat men het aantaleffectief gepresteerde werkuren per kwartaaldeelt door het dagelijkse aantal werkuren inde onderneming. De uitkomst van deze bere-kening wordt afgerond naar boven en beperkttot het maximum aantal dagen dat tijdens hetkwartaal door een voltijdse werknemer in deonderneming kan gepresteerd worden. Opgelet: deze berekeningswijze mag enkeltoegepast worden als de onderneming zeheeft opgenomen in een collectieve arbeids-overeenkomst of in het arbeidsreglement.

Iemand die slechts een hal-ve dag werkt, heeft ookrecht op een maaltijdche-que voor die dag. Het princi-pe is: één cheque per effec-tief gepresteerde werkdag,ongeacht de duur van deprestatie. Het doet er niettoe of de betrokken persoondeeltijds werkt of een halvedag verlof heeft genomen.

Iemand die enkel voormiddagen werkt, krijgtdus meer maaltijdcheques dan iemand die het-zelfde aantal uren werkt, verdeeld over 3 dagen.Door het principe van één cheque per gewerktedag kan het zijn dat een deeltijdse werknemerevenveel maaltijdcheques krijgt als een collegadie voltijds werkt. Om hier tegen in te gaan,

Els Vanderhaegen is Supervisor Legal Advising bij SecurexMeer info op jobat.be/maaltijdcheque

Heeft een werknemer die een halve dag verlofneemt voor die dag recht op een maaltijdcheque?

Els Vanderhaegen

interviewer overhelt. Voor een rekruteerder is het ook niet altijd

gemakkelijk om iedereen gerust te stellen,maar het is wel zijn taak hier naartoe te werkenen alle overbodige spanning weg te nemen.Ook jijzelf kan proberen het evenwicht in hetgesprek te herstellen. Rollenspelen tijdenssollicitatietraining, je zelfinzicht verhogendoor zelfstudie of leren door ervaring zijn debeste methodes om hieraan te werken. Er be-staan enkele eenvoudige technieken, die jezelfzekerder maken en je meer succes garan-deren in het gesprek. Oefenen is dus de bood-schap.

Een sollicitatiege-sprek is een momentop-name. Je kan er dusmaar beter zorgen dat jegoed voorbereid bent endat je er op dat momentstaat. Het geeft altijd eengoede indruk als je infor-matie hebt ingewonnenover het bedrijf en defunctie. Op deze manierkan je duidelijk maken

dat je gericht solliciteert en je sterk gemoti-veerd bent. Het sollicitatiegesprek zelf is echterniet voor iedereen even evident, aangezien heteen stresserend moment kan zijn. Je komt ineen onbekende situatie terecht, waarbij demachtspositie soms sterk naar de kant van de

Ilse Claes is arbeidspsychologe en business group

talent manager bij Tessenderlo Group

Meer info op jobat.be/solliciteren

Ilse Claes

Tijdens sollicitatiegesprekken klap ik meestalvolledig dicht. Wat kan ik doen?

In de VS worden sommige toplonen be-grensd. Moet dat ook bij ons gebeuren?

Antwoord via jobat.be en maak kans op twee filmtickets.Winnaar vorige week: Luna Bloemmen uit Heverlee

T o p l o o n

Vraag vande week

Heel veel lezers vinden dat bedrijven ver-plicht een antwoord moeten sturen naaralle sollicitanten, zelfs als die niet in aan-merking komen voor de job. Toch zijn erook bedenkingen.

“Er is niks zo vervelend om als pas afgestu-deerde keer op keer geen vorm van feedbackte krijgen vanuit diverse ondernemingen. Isdit omdat men nog geen ervaring heeft? Vol-doet men niet aan het profiel? Is de vacaturereeds ingenomen? Het zijn maar enkele voor-beelden van vragen waarmee men blijft zit-ten. Men kan er bovendien niks uit leren en zalin de toekomst niet geneigd zijn om terug tesolliciteren binnen de onderneming.”

Andrew Vassallo uit Temse

“Bedrijven verplichten om te antwoorden lijktmij geen meerwaarde te geven voor bedrijfen sollicitant. Het zou toch in vele gevalleneen standaard brief worden die uit de printerrolt. Welke meerwaarde gaat die geven aande sollicitant? Als je wil weten waarom je nietgeselecteerd werd bel dan even en vraagwaarom niet. Dat zal je véél meer waarde ge-ven.”

Bart Van Looy uit Bouwel

Heb je een vraag of een uitgesproken me-ning over het werk? Mail dan naar [email protected].

Op www.jobat.be vind je concrete ant-woorden op nog meer carrièrevragen.

O n z el e z e r sa a n h e tw o o r d

Page 8: Jobat Krant 7 maart 2009

REPORTER VINDT WERK | |||

‘Nieuwe matrozen zijn in het begin heel enthousiast. Die zien de wijde wereld

voor zich opengaan. Maar na een tijdje begint de vermoeidheid mee

te spelen en dan moet je ze extra motiveren’

©kb

De Leopold I patrouilleert momenteel voor de Libanese kust waar het fregatdeel uitmaakt van een internationale vloot die waakt over het plaatselijkewapenembargo.

Page 9: Jobat Krant 7 maart 2009

9

van kicks and thrills. “De Leopold I vaart maandagnaar Libanon, de Louise-Marie vertrekt dit na-jaar naar de Somalische kust om er op piraten tejagen en op dit moment maakt de Bellis, een vanonze mijnenvegers, op de Middellandse Zeemijnen onschadelijk die er al sinds de TweedeWereldoorlog ronddobberen.”

Ook Henri heeft zijn deel van de actie gehad.De Golfoorlog, Kosovo en Afghanistan zijn geenvreemden voor hem. “Ik was specialist elektro-nische oorlogsvoering. Dat betekent dat ikradaruitzendingen onderschepte en analyseer-de, of die nu van een vliegtuig, een schip of eenraket kwamen.”

Het huidige personeelsbestand van de mari-ne is ongeveer tweeduizend werknemers groot.Technicus Yanni is er daar één van. “Heel inten-sief”, zegt hij als ik vraag hoe hij zijn job het bestkan omschrijven. “En vaak thuis ben je ook niet.Ik ben nog maar een paar weken terug van eenvier maand durende missie en maandag vertrekik opnieuw voor zolang. Als technieker ben je ookaltijd bezig. Terwijl de rest aan land gaat en zichkan ontspannen, is mijn team pannes aan hetherstellen. Dat hoort er allemaal bij. Maar zoheeft iedereen zijn job aan boord.”

‘Vroeger waren we

mechanieker, nu technieker’

De Leopold I, waar Yanni aan het hoofd van detechnische ploeg staat, is een relatief nieuwschip. “Twee jaar geleden aangekocht, maar wehebben wel een hele ommekeer moeten makenom het schip te leren kennen. Vroeger, toen weenkel met dieselmotoren voeren, waren we me-chanieker. Nu gebeurt heel de besturing elektro-nisch en zijn we veel meer technieker.”

Elektronica is leuk, op voorwaarde dat hetwerkt. Vandaag valt dat wat tegen. Yanni’s teamis volop bezig met het herstellen van een gastur-bine die tript (stilvallen, red.) op hoge temperatu-

Een frisse vrijdagochtend op de Zeebrugsemarinebasis. In het dok liggen zeven schepen -mijnenvegers, fregatten en commandoplatfor-men - rustig aan de kade geklonken. Maar in debuik van de Leopold I is het warm en druk. Ter-wijl tientallen vaten olie in het fregat worden ge-pompt, wappert er aan de mast een rode vlag.“Rookverbod aan boord. Te gevaarlijk met al dieolie”, legt communicatieman van dienst HenriLateste uit.

Henri wandelt met me langs de kade over desteile loopplank - hielklik incluis - tot op het dekvan het fregat. Maandag vertrekt de Leopold Inaar de kust van Libanon. De honderdzestig-koppige bemanning zal er vier maanden langdeel uitmaken van een internationale vloot diehet wapenembargo in de regio controleert. Zo’nmissie vraagt enige voorbereiding. Echt opgeto-gen is de bevelhebber van het fregat dan ookniet met de timing van mijn bezoek. “Maar nu uer toch bent, wens ik u veel succes met uw ‘op-dracht’.” Insgelijks commandant!

‘Elektronica is leuk,

als het werkt’

Terwijl ik onderdeks wacht op mijn ‘target’, de43-jarige Yanni Tsekouras, al 24 jaar marinierwaarvan 17 jaar aan boord - “de meesten hou-den het zo lang niet vol”, zal hij me straks vertel-len -, vult Henri de zeelucht met verhalen overde kleine maar dappere Belgische vloot. “Gi-gantisch zijn we nooit geweest. Een kustlijn van67 kilometer vraagt ook niet om Amerikaansetoestanden. Momenteel varen er nog zo’n acht-tien schepen onder Belgische vlag. Vliegdek-schepen en onderzeeërs zijn daar niet bij, maarvoor humanitaire opdrachten zijn die ook nietnodig.”

Henri herinnert zich niet dat de Belgischemarine ooit een schot gelost heeft. Maar dat be-tekent niet dat onze matrozen gespaard blijven

Aan boord bij de marine

‘Brandis hetgrootstegevaar’

Terwijl je dit leest, bevindt technicus Yanni Tsekouras zich voor de kustvan Libanon aan boord van het fregat Leopold I. Vanuit de technischecentrale houdt hij nauwlettend drie machinekamers in de gaten. Enhoopt hij dat de gasturbine die enkele weken geleden nog in panne lag,het uithoudt. Drie dagen voor de afvaart vanuit Zeebrugge klimt onzereporter aan boord.

(...)

Page 10: Jobat Krant 7 maart 2009

‘Leven aan boord kost je

niets en als je op missie

vertrekt, krijg je een premie,

afhankelijk van het gevaar

waar je aan blootgesteld

wordt’

ren. “We hebben er zo’n twee; van het type dat ook gebruiktwordt om Boeings in de lucht te houden. Die gasturbines heb-ben we nodig als er snel en bruusk moet worden gemanoeu-vreerd. Voor de lange vaart gebruiken we dieselmotoren.”

Vanuit de TC (technische centrale, red.) houdt Yanni het he-le machinepark in de gaten: gasturbines, diesels, brandbe-strijding, elektriciteit, airco enzovoort. Vanuit zijn stoel heefthij toegang tot tientallen knopjes en honderden codes die hijallemaal uit het hoofd kent. “Als er iets mis gaat, moet ik au-tomatisch kunnen reageren. In een noodsituatie kan dat vanlevensbelang zijn. Tijd om te zoeken, is er vaak niet. Dan kanhet allemaal al gebeurd zijn.”

Om elke situatie aan te kunnen, volgde Yanni een verre-gaande training in Engeland. “Daar werd een echte oorlogs-situatie nagebootst.” De Leopold I beschikt over drie machi-nekamers. Als die alledrie tegelijk hun foutmeldingen opYanni afvoeren, is dat redelijk stresserend en vermoeiend.“Klopt, zeker als je tegelijk moet rekening houden met de pri-oriteiten van de kapitein. Maar die routine moet er nu een-maal inzitten. Als wij fouten maken, ligt het hele schip stil. Datis een grote verantwoordelijkheid en niet altijd even makke-lijk om dragen.”

‘We weten niet wat

Hezbollah van plan is’

Yanni heeft één belangrijke back-up aan boord. “Typischaan een oorlogsschip is dat we alles dubbel hebben. Eenkoopvaardijschip heeft één dieselmotor; wij hebben er twee.En zo is dat met alles: elektronica, computers, netwerken ...Dat maakt het makkelijker om alternatieven te vinden.”

Maar makkelijker betekent niet eenvoudig. “Ook mentaalis het zeer zwaar. Als je familie problemen heeft en jij zit mij-lenver weg op zee kan je daar weinig aan doen. Dat vreet aanje maar toch moet je je gedachten bij je werk kunnen hou-den.”

En het grootste gevaar aan boord? “Brand. Op een oorlogs-schip is dat zeer realistisch. De combinatie van kleine com-partimenten waaruit een schip is opgebouwd en felle rook-ontwikkeling kan fataal zijn. Van hieruit worden de eerste ac-ties gecoördineerd om vuur te bestrijden.”

Kan iedereen die verantwoordelijkheid aan? “Nee, van jon-ge gasten die pas aan boord komen, weet ik na vijf tot zesweken wat voor vlees ik in de kuip heb. Nieuwe matrozen zijnin het begin vaak heel enthousiast. Die zien de wijde wereldvoor zich opengaan. Maar na een tijdje begint de vermoeid-heid mee te spelen en dan moet je ze extra motiveren. Slechtbetaald is het alleszins niet. Leven aan boord kost je niets enals je op missie vertrekt, krijg je een premie, afhankelijk vanhet gevaar waar je aan blootgesteld wordt.”

“Voor de kust van Libanon kan er altijd iets gebeuren. Weweten niet wat Hezbollah van plan is. Toen we vorig jaar in dieregio lagen, zijn er een paar nipte contacten geweest met Is-raëlische vliegtuigen. Die kwamen echt uitdagen tot op degrens van hun luchtruim. Als er dan geschoten wordt, is hetvlug gebeurd. Dat is echt secondewerk. Daarom mogen leer-lingen bij zo’n opdrachten niet mee. We kunnen het ons nietveroorloven om door een menselijke fout het hele land in deproblemen te brengen.”

[email protected]

Vanop de kade worden tientallen vaten olie in de Leopold I gepompt. ‘Binnendrie dagen vertrekken we voor vier maanden naar Libanon’.

Vanuit de technische centrale, in de buik van het schip, houdt Yanni de drie machinekamers nauwlettend in het oog.

REPORTER VINDT WERK | |||

(...)

Page 11: Jobat Krant 7 maart 2009

11

“Ik heb Paul voor het eerst gesproken toen hij,als verantwoordelijke voor de Benelux, me vroegof ik aan het hoofd van Sony Music België woustaan. Neen, heb ik gezegd. Ik was toen nogmaar twee jaar en half aan de slag bij MCA enhad daar nog veel werk. Bovendien vond ik Sonyabsoluut onaantrekkelijk. Voor mij was dat eenministerie. Ik heb dat ook zo tegen Paul gezegd.”

“Ik kende Koen helemaal niet toen ik hem contac-teerde voor die job. Ik was zelf pas nieuw in functie enmoest iemand aan het hoofd van Sony België plaat-sen. Tijdens ons eerste gesprek was hij erg terughou-dend, heel bescheiden ook. Hij vroeg zich hardop af ofhij dat wel zou aankunnen: directeur worden van zo’ngrote onderneming. Dat maakte me alleen maar noggeïnteresseerder.”

“Paul reageerde heel begripvol. Maar hij woutoch eens met me spreken, wat ik toen gewei-gerd heb. Drie weken later kreeg ik opnieuw te-lefoon. Ik had vast en zeker al spijt van mijn be-slissing? Toch niet, zei ik, waarop ik de foutmaakte te zeggen dat praten geen kwaad kon.Want toen ik hem leerde kennen, was ik ver-kocht.”

“Ik heb hem echt moeten overhalen. Anderzijdsbood ik hem wel een heel leuke baan aan en eigenlijkwou ik ook wel heel graag met hem samenwerken.Hij was toen nog jong, maar stond wel goed in de we-

reld, en had ook veel verstand van muzikaal talent.Koen heeft zich later ook tot een heel goede managerin de muziekindustrie ontwikkeld.”

“Paul is een heel charmante persoonlijkheid.Op een vreemde manier is hij ook een soort vanvaderfiguur. Niet dat de relatie met mijn echtevader zo slecht is, maar Paul wekt enorm veelvertrouwen op. Hij zegt, puur op intuïtie, ooksteeds de juiste dingen. Bovendien weet hij per-fect hoe ik in elkaar zit en wat hij moet doen omhet beste in me naar boven te halen.”

“Dat is een mooi compliment. Net als ik, is Koeniemand die ‘op personen’ werkt. Hij duidt mij dan welaan als zijn leermeester, maar zelf was hij een zeergoede leerling. Hij was helemaal niet opgeleid omeen grote organisatie te runnen, maar nam al wat ikhem kon bieden met beide handen aan. Niet dat hijme in alles volgde. We hebben ook vaak gediscussi-eerd.”

“Paul was een atypische manager. Hij heeftniets liever dan dat je jezelf blijft, wat niet ieder-een gegeven was in de functies die we toen be-kleedden. Hij leerde me niet alleen communice-ren maar ook lachen en relativeren. En strate-gisch denken: niet wachten tot de omstandighe-den je dwingen iets te bedenken maar altijd eenblauwdruk van je eigen plannen klaar hebben.

Zo bepaal je zelf je toekomst.”“Ik heb me echt vanuit het magazijn opgewerkt

tot algemeen directeur. Eerst van Polygram, latervan Sony Benelux. Een diploma had ik niet, maar ikhad blijkbaar wel de nodige kwaliteiten. Die brach-ten me op posities die me zelf verbaasden. Ik werk-te wel veel en hard, maar uiteindelijk vond ik hetvooral een leuk vak.”

“Mijn overstap naar de non-profit vond hijeen fantastische keuze. Zelf had hij de muziek-industrie toen ook al vaarwel gezegd. Maarwat ik niet wist, was dat hij in zijn vrije tijd ookmet ontwikkelingshulp bezig was. Dat onzewerelden elkaar zo opnieuw ontmoetten, vondik een eigenaardige samenloop van omstan-digheden. In al die jaren dat we samen hebbengewerkt, is er nooit over die gemeenschappe-lijke interesse gesproken. Ik begreep plots welbeter waarom het zo goed klikte tussen ons.”

“Misschien heeft Koen wel een beetje mijn voor-beeld gevolgd. Net voor ik vijftig werd, heb ik zelfhet vak verlaten. Het leven is kort en ik wou nog eenheleboel doen. Ontwikkelingshulp was daar ook bij.Geld is niet alles. Uiteindelijk gaat het erom dat jegelukkig bent. En ik denk wel dat Koen dat is bijOxfam.”

‘Toen Paul me de eerste keer vroeg om voor Sony tewerken, heb ik geweigerd. Zo’n ministerie ...’

[email protected]

De leermeester van Koen Van Bockstal

Elke leerling heeft een leermeester. Iemand van wie hij het vak geleerd heeft. Sommigen worden de beste vrienden, anderen zien elkaar nooit meer terug. Deze week vertelt Koen Van Bockstal, gedelegeerd bestuurder van Oxfam Wereldwinkels,wat hij heeft geleerd van Paul Hertog, ex-algemeen directeur van Sony Benelux.

©m

m

LEERMEESTER | |||

Page 12: Jobat Krant 7 maart 2009

IK WIL WERK! | |||

wat je voor hem kan betekenen. Om een goed overzicht te bieden van je stu-

dies vermeld je bijvoorbeeld best links op het cvde data en daarnaast de studies die je gedaanhebt. Heb je een stage gedaan, vermeld die danonder studie of werkervaring maar zet er welduidelijk bij dat het om een stage gaat. Ook hiergeldt in de eerste plaats dat je het cv moet bekij-ken als een lezer die hem ontvangt, en ervoormoet zorgen dat hij wordt aangemoedigd om hette lezen en te bewaren.

Om voor jezelf zicht te krijgen op wat je bestnaar voor brengt tijdens een sollicitatiegesprekis het goed om jezelf even in de plaats te stellenvan je gesprekspartner en stil te staan bij wat diepersoon van je verwacht. Deze techniek komt jeniet alleen van pas bij het solliciteren maar helptje ook vooruit wanneer je werkt. Je in de schoe-nen van een ander plaatsen, helpt immers omconcreter in te spelen op zijn of haar eisen of be-hoeften, zodat je een duidelijker en gestructu-reerder antwoord kan geven.

De vraag ‘Wat wil ik?’ is evenzeer belangrijk.Melanie had zich een heel algemene beroeps-keuze vooropgesteld. Mogelijk heeft ze nog watadvies of uitleg nodig over mogelijke functiesbinnen een bepaalde sector. Het is niet eenvou-dig wanneer je nieuw bent op de arbeidsmarkt,maar ook hier onderneemt Melanie stappen omer meer over te weten te komen. Weten waar jegoed in bent en welke richting je uit wil, komtook wel wat door ervaring, door dingen te doenen die dan te evalueren.

Al van bij de start van ons gesprek viel me opdat Melanie een heel enthousiast en gedrevenpersoon is. Het feit dat ze zelf vroeg om een si-mulatiegesprek is voor mij een bewijs van haarleerbereidheid. Voor een juniorprofiel met eennog geringe werkervaring vind ik dit een heelmooie attitude. Melanie is zich ervan bewust datze nog veel moet bijleren. Ze heeft ook een goe-de wil om vooruitgang te boeken. Ze staat openvoor feedback, vat die positief op en probeertdaarna zo goed mogelijk gebruik te maken vanhet advies dat ze krijgt.

Voor je jezelf uitvoerig kan beschrijven, toe-lichten en verkopen aan een potentiële werk-gever, moet je voor jezelf uitmaken wie je bent,wat je kan en waar je naartoe wil. Die zelfre-flectie en zelfkennis heeft Melanie ook nodig,zodat ze een beter zicht krijgt op haar eigenkunnen. Dat leidt er op zijn beurt weer toe datze gemakkelijker dingen zal kunnen toelichtenen verwoorden tijdens het interview.

Tijdens de sessie konden we enkele zakendistilleren die met een beetje steun beter zou-den kunnen worden. Die hadden voornamelijkte maken met het cv, dat de persoonlijke histo-riek weergeeft van je studies, keuzes en erva-ringen. Het is daarin erg belangrijk om de za-ken duidelijk, concreet en op een gestructu-reerde manier te verwoorden. Een werkgeverwil immers in één oogopslag zien wat je kan en

‘Een werkgeverwil in éénoogopslag zienwat je voor hemkan betekenen’

HetantwoordvanMonica

Monica Sykora,hr-consultantbij Securex

Tips vooreen mooi cv� Vermeld enkel relevante informatie.Vermeld alleen info waarmee je je meer-waarde beklemtoont en je kansen op eengesprek verhoogt. Dat je bijvoorbeeld elkjaar een benefietconcert organiseert,doet weinig ter zake wanneer je sollici-teert voor de functie van webdesigner.Wil je echter aan de slag bij een organi-satiebureau, dan kan deze info wel be-langrijk zijn. � Hou het overzichtelijk. De lengte vanje cv hangt af van je carrière. Maar nogbelangrijker zijn de inhoud en een over-zichtelijke opbouw, waardoor je cv lees-baarder wordt. De lettergrootte mag nietkleiner zijn dan 10 punten en de struc-tuur moet in heel je cv dezelfde blijven.Belangrijke zaken mag je in het vet zet-ten. Beperk het geheel toch tot twee af-zonderlijke (geen recto-verso) bladzij-den. � Overdrijf niet met je werkervaring opte sommen. Je hoeft je werkervaringniet uitgebreid te vermelden. Je mag jecv beperken tot kernpunten met de be-langrijkste feiten. Tijdens een eerste ge-sprek krijg je nog wel de kans om je car-rière tot in de kleinste details toe te lich-ten. (Met dank aan Securex)

Ik ben op zoek naar een sociaal-wetenschappelijke job, of een baan die te maken heeftmet juridische ondersteuning. Wat mij interesseert, is de mens en de maatschappij,meer dan het puur beleidsmatige. Een criminoloog kan veel en weinig en ik bekijk eenheel breed scala aan jobs. Het is niet gemakkelijk om mensen te overtuigen dat je eenjob wil wanneer je daar niet het vereiste diploma voor hebt. Hoe verkoop ik mezelf hetbest tijdens een sollicitatiegesprek en in mijn cv?

Melanie Versompel (25)

Help, hoeverkoop ikmezelf?

Elke week helpt Monica van Securex een sollicitant op de juiste weg.Hoe het onze werkzoekende verder vergaat, kan je volgen op de blogsite ikwilwerk.jobat.be.Je kan er ook onze sollicitant van de week aan een job helpen.

Page 13: Jobat Krant 7 maart 2009

13

Wekelijkse borrel schiet inverkeerde keelgat

Een borreltje met de collega’s op het ein-de van de werkweek … Leuk, zou je denken.Maar niet iedereen is het daarmee eens.Ruim een derde van de werknemers heeftop vrijdag een drink met de collega’s. Maareen op de drie loopt daar niet echt warmvoor. Dat zegt Nederlands onderzoek bij 601werknemers. Doorgaans is de drink danook al voor 8 uur ’s avonds afgelopen,meestal zelfs al tussen 6 en 7 uur. In amper7 procent van de gevallen gaat het nog doorna 8 uur. Zo’n borrel is voor sommigen ookgeen ontspanning. Een op de tien grijpt degelegenheid te baat om zaken van op hetwerk verder te bespreken. Ook populair tij-dens een drink is slijmen bij de baas (9 pro-cent) of roddelen over collega’s (6 procent).

Ga eens eenliefdescontract aan

Werkgevers hebben iets nieuws gevonden om afspraakjes op het werk te rege-len: het liefdescontract. In plaats van Cupido op de werkvloer volledig te verbie-den, grijpen sommige Amerikaanse werkgevers nu naar een liefdescontract: eengeschreven verklaring dat een relatie op het werk wederzijds is. In zo’n contractgeven beide geliefden aan de policy van het bedrijf na te leven, niet alleen terwijl zesamen zijn maar ook wanneer de relatie afspringt. Het legt onder meer vast dat deverliefde werknemers bepaalde richtlijnen moeten volgen (zoals geen affectie to-nen op het werk), dat elk van beide de relatie mag beëindigen zonder schrik voorweerwraak op de werkvloer en dat de werknemers afzien van het recht om klachtin te dienen voor ongewenste intimiteiten voor voorvallen die plaatsvinden voorhet tekenen van het contract.

Zeker in crisistijd moet ieder-een al eens wat langer werken.Maar opgelet: je geheugen kan er-door achteruit gaan. Lange werk-dagen verhogen immers het risicoop mentale aftakeling en demen-tie, aldus wetenschappelijk on-derzoek bij Britse ambtenaren.Wie meer dan 55 uur per weekwerkt, is mentaal minder vaardigdan collega’s met een gewonewerkweek. Vooral het korteter-mijngeheugen en het vinden vanwoorden gaan er door overwerkop achteruit. Bovendien kunnenlangwerkende collega’s minderlang slapen, vertonen ze meersymptomen van depressie en zit-ten ze vaker aan de fles.

Overwerktakelt je af

Booswordenhelpt jecarrière

Je woede uiten op kantoor wordt doorgaans gezien als not done.Nochtans kan het je loopbaan vooruit helpen. Onderzoekers vanHarvard stellen namelijk vast dat wie zijn boosheid verbijt vaker

tegen een glazen plafond aanloopt. Werknemers die regelmatigverhit reageren, raken dan weer makkelijker aan een hogerefunctie. Bovendien doen ze het ook op privévlak beter. Het is

verkeerd te denken dat woede een gevaarlijke emotie is, vindtGeorge Vaillant, professor psychiatrie aan Harvard. Door al teveel positief te denken, ontken je immers wat je echt voelt.Negatieve emoties zijn nu eenmaal eigen aan de mens en zijnsoms van levensbelang om te overleven, ook op de werkvloer.

OVERWERK | |||

Meer nieuws? Schrijf je in op onze nieuwsbrief Jobat Kort via jobat.be

Page 14: Jobat Krant 7 maart 2009

TOPLONEN | |||

Nog geen tien jaar geleden losten bedrij-ven niet het kleinste detail over hun toplo-nen. Politieke druk en good governance co-des hebben inmiddels voor meer transpa-rantie gezorgd, al dan niet tegen de zin vande bedrijfstoppers.

“De meeste bedrijven worstelen echtmet die codes”, zegt Walter Janssens, di-recteur topbeloning bij HayGroup. “Ander-zijds weten ze heel goed dat grote bedra-gen in de kijker lopen en communiceren zedaar dus heel bewust en beducht over.”

Het schrappen of milderen van bonus-sen voor topkader en directie in volle eco-nomische crisis kan dan ook op vele ma-nieren geïnterpreteerd worden. Is het eencharmeoffensief naar de publieke opinie,

een signaal aan de eigen werknemers datook de top bloedt of simpelweg een economi-sche noodzaak? Wellicht een combinatie vande drie. “Feit is dat zowel het beknibbelen opde eigen bonus als het publiceren van toplo-nen bijdraagt tot het imago van het bedrijf”,zegt Janssens.

Maar de vraag blijft of bedrijven echt welopen willen communiceren over hun toplo-nen? “Hoe een bedrijf omgaat met toplonen,zou eigenlijk niet van de publieke opinie mo-gen afhangen”, vindt Janssens.

Hoog tijd om die theorie aan de praktijk tetoetsen. Dat de realiteit anders in elkaar zit,bewijzen de reacties op onze vraag om teksten uitleg over de bonussen van de bedrijfs-top. Vijf bedrijven doen de lakmoesproef.

Niet elke topperlevert graag inBesparen op loon is niet leuk maar heeft zijn voordelen. Voor veel bedrijven is de loonkostde grootste hap uit het budget. De CEO die daarin het mes zet, houdt meteen heel wateuro’s binnen de muren van het bedrijf. Maar welke bedrijfsleider is onbevreesd genoegom ook zichzelf en zijn collega-topverdieners pijn te doen? Een rondvraag die heel watreacties opleverde, zij het vaak [email protected]

‘CEO’s die hun personeel vragenin te leveren, kunnen nietachterblijven’

“Daar wensen wij niet over te communice-ren”, klinkt het bij Dexia. We moeten het doenmet een persbericht van 30 januari, verstuurdnet nadat bekend werd dat er bij de bank zeven-tot achthonderd banen op de tocht stonden. Inhet communiqué is sprake van een gezamenlij-ke inspanning van aandeelhouders, manage-ment en werknemers. Voor die laatste betekentdat een daling van de bonussen met dertig totzestig procent, voor de bestuurders dat hun be-zoldiging dit jaar aanzienlijk daalt en voor hetmanagement dat 2008 een jaar zonder bonuswas.”

“They walk the talk”, zegt Janssens daarover.“CEO’s die hun werknemers vragen in te leve-ren, doen er goed aan ook zelf in de klappen tedelen. Anders blijft er van hun geloofwaardig-heid niet veel meer over.”

Dexia

V i j f b e d r i j v e n e n h u n t o p l o n e n

Page 15: Jobat Krant 7 maart 2009

15

‘Beknibbelen op bonussendraagt bi j tothet imago van het bedri jf ’Walter Janssens, directeur

topverloning Hay Group

‘Als de bonussen zakken, voelende hogere lonen dat harder dande andere. In die zin levert detop dus wel extra in’

Een ander verhaal horen we bij Melexis. Injanuari kondigde de producent van sensorenen chips voor de autosector aan dat wereldwijdtien procent van het personeelsbestand moestverdwijnen. Dat zijn zeventig werknemers.Verder is er een algemene productievermin-dering van dertig procent gepland. De fabriekin het Duitse Erfurt gaat zelfs even helemaaldicht. Tot slot wordt er een miljoen euro uitge-trokken om een herstructurering op poten tezetten. Die rits maatregelen moet Melexis viermiljoen euro uitsparen op jaarbasis. Benieuwdof de top ook hier een extra inspanning levert.

Volgens Melexis-voorzitter Roland Duchâ-telet is het grote probleem met de lonen vankaderleden in het algemeen dat het niet-sa-mendrukbare vaste kosten zijn, “behalve alshet op de bonussen aankomt”.

“Wat dat betreft, werken we al een aantaljaar met een base salary en een variabal pay”,zegt CEO Françoise Chombar. “Het variabeleloon, dat naargelang de functie 5 tot 25 procentvan het totale loonpakket uitmaakt, splitsenwe traditioneel in drie. De helft hangt af van deindividuele prestatie van een werknemer, eenkwart baseren we op de bedrijfsprestaties enhet andere kwart gebruiken we om een werk-nemer te belonen die zich extra heeft ingezetof de verwachtingen heeft overtroffen.”

Exclusieve besparingsmaatregelen voor detopfuncties neemt Melexis niet. “Iedereenwordt over dezelfde kam geschoren. Maar hetspreekt voor zich dat we dit jaar, mezelf in-cluis, allemaal wat minder zullen verdienen.Als het bedrijf het minder goed doet, heeft datniet alleen zijn effect op de individuele maarook op de bedrijfsbonus. Als die zakt, voelende hogere lonen dat harder dan de andere. Indie zin leveren de betere verdieners dus welextra in”, besluit Chomard.

Duchâtelet meent dat je als kaderlid op tweemanieren kan inleveren. “Of je blijft evenveelwerken maar je verdient minder, of je werktminder en krijgt een loon in verhouding. Datlaatste is, denk ik, de juiste oplossing.”

Melexis

‘7 tot 25 procent minder loon en geen winstgroeipremie’

Duidelijkheid is exact waar KBC een pak beterop scoort. Ook de bankverzekeraar lijdt onderde crisis. Jobs staan er vooralsnog niet op detocht, maar dat zou zonder besparingen andersgeweest zijn. De werknemers hebben ermee in-gestemd om een deel van hun variabel loon in televeren. (zie kader p.16)

“Ik denk dat iedereen de ernst van de situatiegoed begrepen heeft”, verklaart Lieve Theunis,directeur personeelsadvies bij KBC daarover.“Ook al waren het uitzonderlijke onderhande-lingen met de sociale partners - het gebeurt nietzo vaak dat er aan het loon geraakt wordt - tochheeft iedereen zich constructief opgesteld. Per-soneelskosten kan je laten dalen door te sleute-len aan het aantal personeelsleden of door dekost per personeelslid af te romen. Wij hebbengekozen voor het tweede en daarmee ook vooreen maximale werkzekerheid.”

Het uitgangspunt van de cao die KBC daarom-trent eind vorig jaar met de vakorganisaties af-sloot, was dat de sterkste schouders de zwaar-ste lasten zouden dragen. “Ten opzichte van vo-rig jaar vragen we een inlevering van 7 procentvoor de lagere personeelscategorieën tot 25procent op directie- en managementniveau.Ook de winstgroeipremie, traditioneel gekop-peld aan de groei van het aandeel, is er dezekeer niet meer bij”, legt Theunis uit.

Promoties gaan bij KBC wel door zoals ge-pland. Op de financiële stap voorwaarts is hetvoor de gepromoveerden echter wachten tot 1januari 2010. “We hadden net zo goed, zoals veelandere banken, kunnen zeggen dat er dit jaargeen ruimte voor promoties was”, zegt Theunis.“Maar dat zou een hypotheek leggen op de carri-èremogelijkheden voor volgend jaar en dat wil-len we ook niet.”

De top doet volgens Theunis nog een extraduit in het zakje. “André Bergen (CEO van KBC,red.) heeft vooraf gezegd dat het directiecomitévolledig afstand doet van haar bonus voor 2008.”

KBC

‘Een gemiste kans: waaromleggen ze niet uit welkeobjectieven er aan het loon vande nieuwe CEO verbonden zijn?’

Ook het noodlijdende Nyrstar, dat vorige weekbekend maakte in 2008 een miljoenenverlies ge-boekt te hebben en waar nog dit jaar 205 banensneuvelen, neemt op alle niveaus maatregelenom de kosten te drukken. Welke die zijn blijftechter een goed bewaard geheim. En dat is jam-mer want dit is een topcase. Nog geen maandgeleden verscheen er een nieuwe CEO aan hethoofd van de zinkproducent. Benieuwd ofLuxemburger Roland Junck het aandurft om involle crisis een monsterloon te onderhandelen,klopten we aan de Nyrstar-poort aan. Het ant-woord: een beleefde mail die meldt dat er overhet salarispakket van de CEO geen informatiewordt gegeven en een vriendelijke verwijzingnaar het jaarverslag.

“Vroeger stond er in jaarverslagen helemaalniets over het loon van de directie”, zegt Jans-sens die wel opmerkt dat de openheid groeitmaar zich nog te vaak beperkt tot zeer techni-sche en onduidelijke communicatie.

“Nyrstar laat hier alleszins een kans liggen”,vindt de verloningsexpert. “Waarom leggen zeniet helder uit welke objectieven er aan het loonvan hun nieuwe CEO verbonden zijn? Meer open-heid over het hoe en waarom van die hoge bedra-gen kan alleen maar voor meer begrip zorgen.Op zich hoeft het zelfs niet te verwonderen datRoland Junck een toploon verdient. Want latenwe duidelijk zijn: een bedrijf runnen is en blijfteen moeilijke job. Kijk maar eens hoeveel Bel20-CEO’s langer dan vier jaar in dienst zijn. Dejob van CEO is nu eenmaal veel risicovoller danvijftien jaar geleden. En hoe groter het gevaar,hoe hoger de verloning. Wat niet wegneemt, datmen er duidelijker over kan zijn.”

Nyrstar

(...)

Page 16: Jobat Krant 7 maart 2009

de werknemersparticipatie is dat die voorde werknemers tot nu toe altijd een quasizekerheid is geweest”, zegt De Backeredie opmerkt dat hij en zijn collega’s uiteen periode komen waarin de jaarlijksevariabele verloning nooit ontgoochelde.“Steeds meer mensen zijn daar door dejaren heen op beginnen rekenen en beta-len daar zelfs essentiële uitgaven mee.”

‘Sommigen betalen met hun variabel loon essentiëleuitgaven’

Zoals bij veel bedrijven hangt de ver-houding tussen vast en variabel loon ookbij KBC samen met de functie. “Hoehoger op de ladder, hoe kleiner het vastedeel”, vertelt De Backere. Zelf verwachthij dit jaar minstens de helft van zijn vari-abel loon te verliezen.

Logisch dus dat het personeel onge-rust was toen de eerste geruchten overhet niet uitbetalen van het variabele loonde kop opstaken. “Nu er meer duidelijk-heid is, ook over de werkzekerheid, is diecommotie opnieuw gaan liggen”, besluitDe Backere.

“Individuele bonussen, zowel voor be-dienden als kader, worden beperkt tottachtig procent van het voorziene budget.Het directiecomité keert zichzelf helemaalgeen bonus uit. Had de top dat niet gedaan,hadden ze ook op niet veel inspanningenvan het personeel moeten rekenen. An-derzijds is dat een maatregel waar we nietnaar hebben moeten vragen. De directie isdaar zelf heel vroeg mee afgekomen. Aande commerciële bonus voor het kantoren-netwerk is nog niet geraakt, deels om decommerciële drive niet te ondermijnen.”

Naast zijn bonus krijgt De Backere ookeen vast en variabel loon uitbetaald. Aanhet vaste deel daarvan wordt niet geraakt.“Mijn variabele verloning bestaat uit eenwerknemersparticipatie en een winst-groeipremie en is deels afhankelijk van hetbedrijfsresultaat. Het is evident dat wan-neer er, zoals nu, amper een bedrijfsre-sultaat is, er ook geen winstpremie zalzijn.”

Over de werknemersparticipatie zijn erwel afspraken met de directie gemaakt.Volgens dat akkoord kan KBC een jaarwerknemersparticipatie uitsparen en be-taalt de bank in ruil een vergoeding ge-spreid over twee jaar. “Het probleem met

‘Vroeger was een mooivariabel loon

een zekerheid’

KBC-kaderlid en secretaris van de ondernemingsraad Dirk DeBackere is er nu al zeker van dat hij dit jaar met een kleinerebonus tevreden moet zijn.

Dirk De Backere is kaderlid bij KBC

TOPLONEN | |||

‘De enige besparingen diemomenteel echt vaststaan, zijnde toegevingen van het kader enhet directiecomité’

Technologiegigant Agfa-Gevaert heeft nogeen derde oplossing gevonden. Kader en di-rectiecomité - in totaal iets meer dan 1.500personeelsleden - doen er ‘vrijwillig’ afstandvan hun bonus voor 2008. Ook de vergoedingvan de leden van de raad van bestuur voor dat-zelfde jaar wordt gehalveerd. WoordvoersterViviane Dictus legt uit waarom. “Er zullen altijdmensen zijn die het niet begrijpen maar onzeCEO Jo Cornu heeft daaromtrent een duidelij-ke brief rondgestuurd waarin stond te lezendat iedereen, ook de top, zijn deel van de be-sparingen moet dragen.”

Van de in totaal 120 miljoen euro besparin-gen die Agfa-Gevaert in oktober aankondigde,zou uiteindelijk ongeveer de helft uit de loon-massa moeten komen. Het bedrijf wil de bare-mieke loonsverhogingen met een jaar op-schorten, het anciënniteitsverlof bevriezen ende lonen ‘aanpassen’ ter compensatie van deindexstijgingen. Maar de vakbonden hebbendie voorstellen afgeschoten. Het overleg daar-over zit momenteel dan ook muurvast.

“Als de vakbonden halsstarrig blijven, restons geen andere keuze dan de eveneens aan-gekondigde herstructurering van drie procentvan het personeel, die momenteel nog steedshangende is, ook uit te voeren”, vat Dictus dehuidige stand van zaken samen.

Over de arbeiders-cao die liep tot beginmaart is nog niet onderhandeld. “Die bespre-kingen plannen we nu op te starten. Maar deenige besparingen die momenteel echt vast-staan, zijn de toegevingen van het kader en hetdirectiecomité”, besluit Dictus. Al heeft de restvan het personeel de voorbije jaren natuurlijkal meer dan eens mogen vrezen voor zijn ofhaar job.

Agfa-Gevaert

Page 17: Jobat Krant 7 maart 2009

17

sen op te strijken op de rug van ontslagen werk-nemers? “Dat is een ethische discussie. Be-drijfseconomisch klopt die redenering echter alseen bus”, vindt Janssens. “Wat de meeste men-sen ook lijken te vergeten en de bedrijven uiter-aard niet durven zeggen, is dat het op koers hou-den van een zwalpend schip in een zware stormeen verdomd moeilijke opdracht is. Daar mag jegoed voor betaald worden.”

“Vanuit de logica van de aandeelhouder, diemerkt dat zijn portefeuille in waarde daalt, is hetdan weer moeilijk om iemand te belonen als hetbedrijf niet goed ‘marcheert’”, reageert Mertens.

‘Langetermijnbonus

is moeilijk haalbaar’

Bij de publieke opinie bestaat er momenteelalvast een enorm draagvlak voor het cappen vantopsalarissen. Volgens een recent artikel in de Fi-nancial Times vindt meer dan tachtig procent vande bevolking dat de overheid het loon van CEO’svan bedrijven met overheidssteun mag plafonne-ren.

Toch is dit Obama-principe niet zonder gevaar.“Ten eerste kan dat eenvoudig ‘opgelost’ wordendoor het vaste loon onder die grens te houden enhet variabele deel meer speelruimte te geven”,zegt Mertens. “Ten tweede is het net die variabe-le component die leidt tot beslissingen vanuit eenkortetermijnvisie. En dat is toch wel het laatstewat we in deze omstandigheden van een CEOverwachten?”

Maken we toplonen dan niet beter afhankelijkvan langetermijndoelstellingen? “En de CEO noguitbetalen nadat hij het bedrijf al heeft verlaten?Dat is een scenario dat zeker al op tafel heeft ge-legen. Alleen is het praktisch zeer moeilijk haal-baar. Vergelijk het met jonge werknemers die nuook nog niet geïnteresseerd zijn in een groeps-verzekering. Dat is te ver van hun bed. Een belo-ning dicht bij de prestatie motiveert nu eenmaalveel meer.”

“Anderzijds heeft dat loonsysteem er wel voorgezorgd dat bankiers ronduit gekke risico’s ge-nomen hebben en daar nog goed voor betaaldzijn ook”, zegt Janssens. “De oorzaak van de cri-sis is het niet, dat zou te veel eer zijn, maar hetheeft er zeker toe bijgedragen.”

Hebben CEO & co, ook als het moeilijk gaat,recht op exuberante verloningen? Of zien we zetoch liever delen in de pijn en zich in het zweetwerken voor een symbolische euro? Een moeilij-ke discussie waarbij niet alleen ethiek maar ookpragmatisme om de hoek komt kijken. “Een jaarlang werken voor een symbolisch bedrag of, inhet geval van de Amerikaanse automotive-CEO’s, één dollar is een extreem en uiteraard ty-pisch Amerikaans voorbeeld”, zegt Eddy Mer-tens, manager reward bij SD Worx. “Maar dieCEO’s hadden dan ook weinig keuze. Ze moesteniets doen. Ik meen me trouwens wel te herinne-ren dat enkel het vaste loon tot nul werd herleid.Aan het variabele werd niet geraakt.”

Of het bij ons ooit zover zal komen, is koffiedikkijken. De verhouding tussen het vaste en het va-riabele loon ligt hier ook helemaal anders dan inde Verenigde Staten. “Besparingen op topniveaubeperken zich hier vooralsnog tot het bonussys-teem. Dat niet doen, zou in dit klimaat zeer pro-vocerend kunnen overkomen”, zegt Walter Jans-sens, directeur topbeloning bij HayGroup.

Al is het volgens Mertens best mogelijk dat erergens een CEO rondloopt die ‘uit plaatsvervan-gende schaamte’ een jaar voor niets wil werken.“Voor iemand die drie miljoen euro per jaar ver-dient is dat ook iets makkelijker dan voor iemandmet een loonbrief van dertigduizend euro.”

‘Crisis maakt job van

CEO er niet makkelijker op’

Maar we mogen onze bedrijfsleiders niet tehard aanpakken. Een evidente job is het niet ende crisis maakt hun werk er zeker niet makkelij-ker op. “CEO’s hebben veel verantwoordelijkhe-den. Het voortbestaan van de firma is er daar eenvan. Soms, en zeker in moeilijke tijden, zijn daarkostenbesparingen voor nodig. Als een CEO er,met weliswaar sociaal onpopulaire maatregelen,in slaagt om zijn bedrijf en (een deel van) het per-soneel van de ondergang te redden, heeft hij zijnjob dan slecht gedaan? En mag hij daar dan nietvoor beloond worden? Uiteindelijk werken wetoch nog steeds in een systeem waar goede pres-taties en verloning hand in hand”, werpt Jans-sens op.

Kan zijn, maar is het verantwoord dikke bonus-

Moet deCEO welinleveren?

Ook de top moet inleveren! Meer dan één werknemer zal het de voorbijeweken gedacht hebben. Maar is dat wel zo’n goed idee? Mag een CEO diein volle crisistijd zijn bedrijf en (een deel van) het personeel van deondergang redt daar niet royaal voor beloond worden?

‘Een kortetermijnvisie iswel het laatste wat wenu van onze CEO’sverwachten’Eddy Mertens, manager reward SD Worx

Page 18: Jobat Krant 7 maart 2009

We moeten Tuybens gelijk geven: echt moeilijk is het nietom te besparen op bonussen in een jaar waarin er sowiesoniet veel extra’s te rapen vallen. En dus moeten bedrijvenmeer doen? Op vrijwillige basis? Volgens Tuybens wel. “Erschort iets aan de mentaliteit. Dat bedrijven, nu het water henaan de lippen staat, besparen op bonussen, is niet meer daneen kortetermijnactie met maar één echt agendapunt: het be-drijfsbelang.”

Niemand kan ontkennen dat de nood hoog is. Maar mis-schien ziet u in het gewoel ook opportuniteiten?

Dit kan het moment zijn om de basis te leggen van het toe-komstige loon- en tewerkstellingsbeleid. Ik vind dat werkne-mers een zicht mogen krijgen op de verloning van de bedrijfs-top. Aan de vooravond van sociale onderhandelingen die be-slissen over afvloeiingen en ontslagen, is duidelijkheid daar-over zeker niet te veel gevraagd. En dat heeft niets te makenmet afgunst of voyeurisme, maar alles met een ernstige soci-ale dialoog. Een CEO weet toch ook perfect wat zijn werkne-mers verdienen.

De code Lippens ten spijt, communiceren de meeste be-drijven nog altijd zeer omfloerst over de verdiensten van hetdirectiecomité. Ook het standaard-antwoord ‘u leest het welin ons jaarverslag’, zorgt zelden voor duidelijkheid. Moetenwe strenger zijn?

Volgens het comply or explain-principe volstaat het momen-teel dat je als bedrijf juridisch kan verklaren waarom je hetloon van de CEO niet zou bekendmaken. Het resultaat daarvanzijn enkele door advocaten geschreven volzinnen. Vrijwillig-heid leidt, met andere woorden, te vaak tot vrijblijvendheid.

We hebben strengere regels nodig. Het probleem daarmeeis dan weer dat er altijd achterpoortjes zullen gevonden wor-den. Misschien kan een ‘verklaring op eer’ soelaas bieden.Wie die ondertekent, verklaart bepaalde afspraken na te le-ven, met betrekking tot zijn ontslagvergoeding bijvoorbeeld,ongeacht de wetgeving.

Aan codes en regels zal er nooit gebrek zijn. Maar moet deechte openheid niet van de bedrijven zelf komen?

Het klopt dat regels alleen niet volstaan. Als bedrijven eenecht draagvlak voor hun activiteiten willen creëren, moeten ze

‘Dexia bespaart fors op bonussen.’ Het is eenvan de vele krantenkoppen die ons vertellendat ook grootverdieners in crisistijd hun duitin het zakje (moeten) doen. Sympathiekgebaar, toch? Niet helemaal vindt BrunoTuybens (sp.a), parlementair pleitbezorgervan meer financiële transparantie. “Metsolidariteit heeft dat weinig te maken. Het isniet meer dan het gevolg van het zoveelstekortetermijnbeleid.”

‘Een duidelijk zichtop de toplonen isecht niets te veel

gevraagd’Bruno Tuybens (sp.a)

Een bonus op langetermijn

TOPLONEN | |||

Page 19: Jobat Krant 7 maart 2009

19

ook meer spreken met vak- en consumentenorganisaties. Inhet buitenland bestaan er trouwens niet alleen strengere codesdan hier; de dialoog met de stakeholders is er vaak veel verdergevorderd. Kenmerkend is dat Lippens zelf ooit zei dat hij nietzo ver wou gaan: ‘Want’, en toen volgde het fabuleuze zinnetje,‘wij moeten werken in een Belgische context.’

Wat is een haalbaar alternatief? Waarom geen loonbeleid uitstippelen dat verloning bekijkt op

lange termijn? Wie maatschappelijk verantwoord wil onderne-men, moet ook rekening houden met de sociale en ecologischegevolgen van de beslissingen die hij neemt. Die negeren en en-kel kijken naar het financiële rendement op korte termijn isfout.

Een van mijn wetsvoorstellen is om minstens dertig maan-den te laten verlopen tussen de opstart van een optieplan en hetuitoefenen van een derde ervan. Na zestig maanden kan hettweede derde uitgeoefend worden en nog eens dertig maandenlater het laatste deel. Zo zal er vanzelf op langere termijn wor-den ondernomen.

U heeft ook een wetsvoorstel neergelegd dat ervoor moetzorgen dat de bonussen van CEO’s van overheidsbedrijvenniet enkel van financiële indicatoren afhangen.

Ik wil de helft van hun bonus koppelen aan niet-financiëleelementen zoals snelheid en kwaliteit van dienstverlening, aaneen verminderde milieu-impact, aan personeelstevredenheidenzovoort. Dat vraagt van iedereen een mentaliteitswijzigingmaar is niet ondenkbaar.

De bonus van onder meer Johnny Thijs, de CEO van De Post,wordt vandaag zo al berekend. De helft hangt af van het finan-ciële plaatje, de andere helft van consumenten- en personeels-tevredenheid, van de stiptheid waarmee De Post zijn dienstenlevert en dergelijke meer.

Denkt u dat privébedrijven bereid zijn om hun bonussen ge-deeltelijk los te koppelen van de winstcijfers?

Het zou hen alleszins sieren. Mogelijkheden zijn er genoeg:personeels- en consumententevredenheid, bedrijfsreputatie,sociale vrede, verminderde energiekosten ... Dat zijn stuk voorstuk valabele parameters die een CEO kunnen stimuleren ombeslissingen op lange termijn te nemen.

Vergeet niet dat bedrijven vandaag een grote impact hebbenop onze samenleving. De omzetten van sommige multinatio-nals overstijgen het bruto binnenlands product van een middel-groot Europees land. Het BBP van pakweg Slowakije ligt lagerdan de jaaromzet van een bedrijf als Siemens of Philips.

Voor een private onderneming is winst toch van levensbe-lang?

Ja, maar momenteel is dat ongeveer het enige waarvoor zetijdens de algemene jaarvergadering verantwoording hoeven afte leggen. Hun sociale, politieke en milieu-impact komen tij-dens die jaarlijkse hoogmis nauwelijks aan bod. Ik zou het vol-wassen vinden van het bedrijfsleven om tijdens de jaarvergade-ring eventjes het woord te geven aan al haar stakeholders, dusook aan sociale en milieuorganisaties. Het komt het bedrijfs-imago alleen maar ten goede.

“Als je CEO’s wil verlonen voor het behalen van langetermijndoelstellin-gen, moeten die ook zo lang in functie kunnen blijven. Aangezien de ge-middelde levensverwachting van een CEO niet meer dan een paar jaarbedraagt, is dat gewoon niet haalbaar. Ook het koppelen van de bonus aanniet-financiële parameters ligt moeilijk, om de eenvoudige reden dat jedan niets verkoopt. Uitdokteren of en hoe personeelstevredenheid bij-draagt tot de winst die een bedrijf maakt, is op zijn zachtst gezegd zeercomplex.”

Het enige systeem dat momenteel in de buurt komt van langetermijn-planning zijn optiepakketten. “Die laten toe om op termijn aandelen tegende huidige prijs aan te kopen. Als je topmensen zo’n opties geeft, bouw jeook voor hen een langetermijnperspectief in. Zeker als je afspreekt dat dieopties pas na een bepaalde termijn kunnen gelicht worden.”

Het voorstel van Tuybens om die termijnen over blokken van dertigmaanden te spreiden, vindt Daelemans niet evident. “Veel heeft te makenmet de lead times (doorlooptijd tussen bestelling en levering, red.) van jebusinessmodel. In de distributie moeten successen op een paar weken ofmaanden geboekt worden, ben je met financiële investeringen bezig ver-legt zich dat naar een paar jaar, zit je in de mijnbouw praat je al snel overtwintig tot dertig jaar.”

Bovendien kan je opwerpen dat topmensen nu eenmaal hun prijs heb-ben. Het bij wet verbieden dat er hoge salarissen of ontslagvergoedingenworden uitbetaald, is volgens Daelemans geen goede oplossing. “Danontstaan er gewoon nieuwe mechanismen - daar moeten we niet naïef inzijn - zoals CEO’s die hier werken en elders betaald worden. Brussel ismisschien wel de hoofdstad van Europa maar uiteindelijk is België maareen klein land en is dit niet meer dan de zoveelste politieke discussie tenkoste van derden, in dit geval onze CEO’s. De publieke opinie heeft daaruiteraard haar mening over, maar weet zelden hoe de vork precies in desteel zit.”

Toch vindt ook Daelemans dat bedrijven heel wat transparanter overhun toplonen moeten communiceren. “De raad van bestuur moet er voorzorgen dat de CEO zijn job naar behoren doet en dat daar een correcteverloning tegenover staat. Helaas worden aandeelhouders nog steeds tevaak in het ongewisse gelaten over hoe die bedragen tot stand komen enwelke mechanismen daarachter steken.”

‘Voorstellen Tuybens niet haalbaar’“Tenzij we willen dat onze bedrijven vanuit het buitenlandworden bestuurd, doen we er goed aan de verloning vanCEO’s niet te streng te reglementeren”, vindt Marc Dae-lemans, partner bij headhunter Amrop International.Ook het koppelen van toplonen aan langetermijndoel-stellingen ziet hij niet echt zitten.

Page 20: Jobat Krant 7 maart 2009

Tijdens een outplacementbegeleiding legt decliënt psychologisch een hele weg af. Wie bij dehand genomen wordt door een outplacement-consultant wordt gedwongen om zichzelf teontleden: Wat wil ik? Wat kan ik? Wie ben ik? Alsde cliënt daarop een antwoord heeft gevonden,is hij of zij klaar voor een nieuwe stap in zijnloopbaan. Maar zo’n introspectie is een ingrij-pend en emotioneel verhaal.

Marc Debisschop is 49 en gaf tot enkelemaanden geleden leiderschapstrainingen bijeen training- en consultingbureau. Zijn profielis niet alledaags. Hij studeerde zowel wiskundeals theaterwetenschap. Hij was ICT-consultantmaar ook docent spel en dramaturgie en stondenige tijd aan het hoofd van de acteursopleidingStudio Herman Teirlinck. Toen zijn laatstewerkgever hem in november door een her-structurering moest laten gaan, zakte de grondvan onder zijn voeten weg. Dat Marcs ontslag inde beste verstandhouding plaatsvond en hijoutplacement kreeg aangeboden bij de hr-dienstengroep Acerta maakte de bittere pil ietszoeter. “Ik wist niet eens het bestaan af van zo-iets als outplacement”, zegt hij. “Ik had nooitgedacht dat zoiets mij zou overkomen. De eer-ste sessie vond ik erg confronterend en verne-derend. Ik had mensen en organisaties bege-leid in veranderingstrajecten en nu moest ikzelf bij de hand worden genomen.”

‘Mijn beeld over mijn carrière

had veel blinde vlekken’

Marc kreeg bij Acerta Magda Duerinckx te-genover zich. “Zij zette me meteen met mijnvoeten op de grond. Ik wou absoluut begin fe-bruari opnieuw voltijds aan de slag zijn. Magdamaakte me duidelijk dat ik de arbeidsmarkt te-gen had, maar ook dat mijn probleem niet zoacuut was en ik de tijd moest nemen om uit tezoeken waar ik naartoe wilde. Dat vond ik hetmeest verrassende aan mijn outplacementer-varing: ik dacht dat ik een duidelijk beeld hadover mezelf en mijn carrière, maar dat beeldvertoonde veel blinde vlekken. Een idee-fixe -bijvoorbeeld dat je per se opnieuw in loondienstmoet in dezelfde soort job - verhindert je omonbevangen andere mogelijkheden te onder-

Een dagjeoutplacement...

Marc Debisschop (49) is ontslagen.Een donderslag bij heldere hemel.Via een outplacementbegeleidingbij Acerta probeert hij een nieuwewending te geven aan zijn carrière.“Ik heb hier leren denken op langetermijn en dat heeft me tot rustgebracht.”

ONTSLAG | |||

Page 21: Jobat Krant 7 maart 2009

21

zoeken. Magda heeft me daar met veel respecten integriteit bij geholpen.”

In de sessie die Marc vandaag met zijn vasteconsultant heeft, wordt zijn huiswerk van de vo-rige keer besproken: het opmaken van eenbusiness-cv. Een hele opgave voor Marc, die zijnlevensloop in een fraai boekwerk had beschre-ven en nu alles in dit formele document moetcondenseren. Maar Magda knikt goedkeurend.

Marc overweegt intussen ernstig om zelf-standige te worden. Die klik heeft Magda hemhelpen maken. Als zelfstandige consultant of,waarom niet, scenarioschrijver. “Ik wil meerdan ooit mijn wetenschappelijke aan mijn artis-tieke opleiding koppelen”, verduidelijkt Marc.Meteen weet hij wat hem te doen staat: een bu-sinessplan opstellen om te zien of zijn plannenrendabel zullen zijn. Gelukkig kan Magda hemde nodige voorbeelden geven.

’Ik besef dat ik bevoorrecht ben’

De outplacementbegeleiding beperkt zichniet tot zo’n sessies, één keer per week of om deveertien dagen. “Het feit dat je weet dat je jeconsultant altijd kan bereiken, ook tijdens hetweekend, geeft erg veel rust. Ook al maak jegeen gebruik van die mogelijkheid”, zegt Marc.Magda noemt het een career helpdesk. “Een cli-ent kan eigenlijk permanent een beroep doenop zijn of haar consultant. Op werkdagen garan-deren we dat we bij een oproep binnen de tweeuur contact opnemen en in het weekend dezelf-de dag nog.”

“Ik ben er zeker nog niet bovenop”, antwoordtMarc op mijn opmerking dat hij blijkbaar weerhoop koestert. “Het is net als zo’n golvende gra-fiek: er zijn pieken en dalen. Soms overvalt mijhet gevoel dat mijn omgeving gewoon verderdendert en dat ik ze nooit meer zal bijbenen. Ikweet al meer waar ik naartoe wil, maar ik zou nutoch graag eens het lichtje aan het eind van detunnel zien. Toch besef ik dat ik nog bevoorrechtben. Ik heb een heel netwerk rond mij en ik staer niet alleen voor. Dat Magda mij heeft lerendenken op lange termijn heeft mij rust ge-bracht. Ik weet nu dat ik mij niet moet vastpin-nen op een datum, al wil ik voor de zomer tocheen nieuwe start kunnen maken.”

Dat outplacement een erg emotioneel procesis, kan Marc alleen maar beamen. “Daarom washet zo belangrijk dat ik een consultant kreegmet wie het goed klikte. Want de gesprekken dieje hebt, kunnen erg heavy zijn. Nu heb ik er geenmoeite meer mee om de dingen zonderschroom te benoemen.”

‘De eerste sessievond ik ergconfronterend envernederend’Marc Debisschop (49)

[email protected]

Idealiter start de outplacementprocedureal vóór het ontslag valt. “Ook werkgevers voe-len zich daar meestal niet goed bij. Wij gevenze tips om het ontslag zo sereen en menselijkmogelijk mee te delen. Het is natuurlijk nooitfijn om zo’n gesprek te voeren, maar een ont-slaggesprek dat slecht wordt aangepakt, kanerg traumatiserend zijn. Bij het ontslagge-sprek zijn wij nooit aanwezig. Je kan nu een-maal niet zalven en slaan tegelijk.” Meteen nahet ontslag, wordt de cliënt uitgenodigd vooreen take-outgesprek, waarin natuurlijk eenbrede waaier aan emoties naar boven komt:boosheid, verdriet, wanhoop en angst. “In zo’neerste gesprek laten we de ontslagen werk-nemer zijn gevoelens ventileren en geven weal héél kort wat informatie over de outplace-mentprocedure”, legt Duerinckx uit. “Na 24uur nemen we opnieuw contact op, en makenwe zo snel mogelijk een afspraak.” Van dan afwordt tijdens de sessies de loopbaan van decliënt ontleed, aan de hand van gesprekken,tests en vragenlijsten. Zo worden zijn of haarambities, competenties en talenten duidelijk.“Die moeten dan natuurlijk gelinkt wordenaan beschikbare en realistische jobprofielen.Wij fungeren als een soort gps, een wegwijzerin de grote hoop jobkanalen.”

‘Bedrijven kijken steeds

positiever aan tegen

50-plussers’

De outplacementconsultant helpt de cliëntbij het opmaken van zijn cv en zijn sollicitatie-brief. Als hij wordt uitgenodigd voor een ge-sprek, wordt hij grondig gecoacht. “We boot-sen een selectie-interview na, schotelen decliënt de gangbare psychotechnische proevenvoor en bereiden hem eventueel voor op eenassessment center.” Je zou het niet verwach-

ten, maar ook ‘outfitconsultancy’ hoort daar-bij: Wat ga je aantrekken om te gaan sollicite-ren? Een eerste indruk kan je immers moei-lijk corrigeren. “Hoe kan je door je kledij diecompetenties uitstralen die men vraagt? Datproberen we uit te zoeken aan de hand vankleur- en figuuranalyse en stijladvies.” Om ditte leren, heeft Magda Duerinckx nog twee jaaravondonderwijs gevolgd bij Syntra. Zo wordtde cliënt op het juiste spoor gezet, en dan kande consultant alleen nog maar een kaarsjebranden op een goede afloop. “Als het mis-loopt, zijn wij het neutrale klankbord”, zegtDuerinckx. “Als het goed gaat, kunnen wij nogadvies geven voor de loon- en contractonder-handelingen, en wanneer de cliënt weer aanhet werk is, sluiten we zijn dossier af met eenlaatste gesprek.” In crisistijden zoals deze isde nood aan outplacement - dankzij het Gene-ratiepact een verworvenheid voor 45-plus-sers die ontslagen worden - groot, maar tege-lijk is de arbeidsmarkt in shock. “We merkenwel dat selectieprocedures langer duren”,stelt Duerinckx vast. “Bedrijven zijn voorzich-tiger. Maar de knelpuntberoepen blijven.Mensen die echt willen werken, vinden alle-maal een job. Ik merk trouwens dat de hou-ding van bedrijven tegenover 50-plussers isveranderd. Tot vijf jaar geleden was de teneurvaak: ‘Ouderen willen niet meer werken enzijn vaak ziek, ze zijn vastgeroest en willenniet meer leren.’ Nu zien bedrijven steedsmeer in dat 50-plussers loyale en dynamischewerknemers kunnen zijn. Zo heb ik een damevan 57 begeleid. Een werkgever was het beudat zijn jonge secretaresses om de haverklap,vaak al na een jaar, andere uitdagingen nodighadden. Hij heeft die vrouw in dienst geno-men, en ze is er - in goede gezondheid - ge-bleven tot haar 65ste.’

‘Mensen die willenwerken,vinden weereen job’Magda Duerinckx, Acerta

“Outplacementconsultant zijn, geeft erg veel voldoening.” Dat is heteerste wat Magda Duerinckx, managing consultant outplacement bijAcerta, zegt. Mensen op weg zetten naar een nieuwe professioneleuitdaging, is een mooie dagtaak. “Hoewel je de job ook niet moetromantiseren.”

Page 22: Jobat Krant 7 maart 2009

in de regio wonen, maar trekken voor hun werkheel veel richting Brussel. Qua lokale tewerk-stelling scoren we wel heel goed. Uit de cijfersvan 2006 blijkt dat 90 procent van de werkendeOost-Vlamingen ook in Oost-Vlaanderen werkt.Dat is de hoogste score van alle provincies. Ikdacht altijd dat dit getal veel lager was.

Anderzijds is de instroom in onze provincieeen van de laagste. In Oost-Vlaanderen be-draagt die 30.000, terwijl Antwerpen 105.000pendelaars aantrekt en Brussel 350.000. ZelfsWest-Vlaanderen heeft een grotere instroom,van 50.000 mensen. Het is positief dat er bij onsweinig uitstroom is, maar er moet toch een re-den zijn dat de provincie weinig mensen vandaarbuiten aantrekt. Bij de meeste bedrijfslei-ders hoor ik wel dat bepaalde profielen moeilijkte vinden zijn in Oost-Vlaanderen. Hoogge-schoolden vertrekken nogal snel naar Brusselen keren pas terug wanneer ze meer tijd willenvrijmaken voor hun gezin. We moeten dus pro-beren om jonge mensen aan te trekken, en afge-studeerden in Gent te houden.”

Voor mensen die er willen wonen en werkenheeft Oost-Vlaanderen toch wel heel wat troe-ven, benadrukt Van Avermaet. “Onze provincieheeft heel veel variatie te bieden en zou de troefvan levenskwaliteit moeten uitspelen. Als je deVlaamse Ardennen vergelijkt met het Meetjes-land, heb je twee totaal andere streken, met eenheel andere structuur en cultuur. Het is goedwonen in Oost-Vlaanderen, en het leven is hierook iets betaalbaarder. Het is er nog heel groen

en open, met de hoofdstad Gent, die ik een vande leukste steden in Vlaanderen vind. Gent isniet te groot of te klein, en kent een grote cul-tuurontwikkeling en creativiteit. Je vindt er eenmooie mix van industrie, studenten, shopping,kantoren en een haven die ondanks zijn nabij-heid de stad niet negatief beïnvloedt. Het stads-bestuur doet het er op vlak van stadsbeheer en-vernieuwing zeer goed. Dit weerspiegelt zich

Oost-Vlaanderen is een provincie die nogechte regiobanden heeft, bevestigtvoorzitter Jean-Paul Van Avermaet vanVOKA Oost-Vlaanderen. “De Vlaamse

Ardennen is een heel specifieke regio, waarbin-nen zelfs steden als Ronse of Oudenaarde heelverschillend zijn, met een andere structuur enindustriële omgeving. Oost-Vlaanderen is eenvan de meest gevarieerde provincies, en vormtveel minder een eenheid dan bijvoorbeeld West-Vlaanderen, net vanwege die diversiteit. Wijhebben ook geen dominantie van een stad, zoalsbijvoorbeeld Antwerpen heeft. Gent heeft eensterkere identiteit dan zijn provincie, maar over-schaduwt daarmee Aalst, Dendermonde of Ou-denaarde niet. Een troef voor onze hele provin-cie is mobiliteit, maar dat wordt nog te weiniguitgespeeld.”

‘De instroom in

Oost-Vlaanderen is een van de

laagste’

“Wat mij voornamelijk bezighoudt is de ver-houding tussen de lokale tewerkstelling en dependelarbeid”, vertelt Van Avermaet. “Het blijktimmers dat bedrijven in en rond het Gentsemoeilijk jonge afgestudeerde mensen kunnenbehouden die niet uit Gent komen maar er welgestudeerd hebben. In Leuven bijvoorbeeld blij-ven naar mijn gevoel meer studenten na hunstudies plakken dan in Gent. Mensen blijven wel

‘Een troef vooronze heleprovincie ismobiliteit, maardat wordt nog teweiniguitgespeeld’

Jobaanbodblijkt bestand

tegen crisisWanneer je de werkgelegenheid in Oost-Vlaanderen bekijkt, merk je

dat je weinig of niets kan veralgemenen. De diversiteit enstreekeigenheid zijn duidelijk heel sterk vertegenwoordigd. Hoewel de

crisis weegt, loopt het aantal jobaanbiedingen er toch minder terugdan het Vlaamse gemiddelde.

©cj

REGIODOSSIER | |||

BedrijventerreinOost-VlaanderenDe hele maand maart trekt Jobat door deVlaamse provincies. Telkens bezoeken weeen bedrijventerrein en meten we er detemperatuur van de arbeidsmarkt.

[email protected]

Page 23: Jobat Krant 7 maart 2009

23

ook in de tewerkstellingscijfers. Tussen 2002 en 2007 kende Gentde grootste groei van tewerkstelling in de provincie. Zo’n veertigprocent van de tewerkstelling zit in Gent.”

‘Vlaanderen is een land van familiale

ondernemingen, die de natuurlijke neiging

hebben om reserves op te bouwen’

“Het succes van Gent ligt volgens mij onder meer in de veleinitiatieven die er worden ondernomen, op vlak van diversiteit bij-voorbeeld”, denkt Van Avermaet. “Nochtans ligt de groei van in-dustrie in Gent wel lager dan het Vlaamse gemiddelde, net als inAalst. De grootste groei van tewerkstelling in de industrie zagenwe in Eeklo en Oudenaarde. Regio Meetjesland heeft de laatstejaren veel werk gemaakt van bedrijventerreinen en dat begint re-sultaat te geven.”

Oost-Vlaanderen heeft een erg groot aandeel aan kmo’s. Degrootste werkgevers concentreren zich rond de haven van Gent,en je vindt er ook wel in andere regio’s, maar relatief gezien ishun aantal eerder beperkt. “Ik denk ook dat het feit dat het aantaljobaanbiedingen en de werkloosheidsgraad hier minder afne-men voor een stuk te maken heeft met het grotere aandeel aankmo’s “, zegt Van Avermaet. “Een kmo zal in een periode zoalsdeze minder snel zijn mensen aan de deur zetten, ook al omdatze eveneens minder snel aanwerven. Men zal medewerkerssneller vragen om zich voor 120 procent in te zetten. Wanneer zenadien terugvallen op nog maar 90 procent, is dat geen reden omontslag te geven. Ik denk dat de goede kmo’s van vandaag de win-naars zullen zijn eens de crisis voorbij is. Vlaanderen is een landvan familiale ondernemingen, die de natuurlijke neiging hebbenom reserves op te bouwen voor innovaties. In deze periode kun-nen zij dus makkelijker tegen een stootje.”

Jobaanbodblijkt bestand

tegen crisis

Provincie Oost-Vlaanderen 6,59%

Vlaanderen 6,59%

Werkloosheidsgraden per regio in Oost-Vlaanderen (februari 2009)

Sint-Niklaas-Dendermonde5,89%Gent

7,25%

Aalst-Oudenaarde 6,33%

Vijf Oost-Vlaamse buurbedrijven geven hun kijk op de werkgelegenheid x

Page 24: Jobat Krant 7 maart 2009

In 1999 nam Bekaert het bedrijf Vanderstraeten uit Deinze over, dat zichtoelegde op het aanbrengen van deklagen op industriële toepassingen. Van-daag specialiseert Bekaert in Deinze zich in het ontwikkelen en bouwen vanvacuümmachines voor de sectoren van glas en zonne-energie, en in de pro-ductie van de verbruiksgoederen voor die machines. “We zitten hier dicht bijons moederbedrijf in West-Vlaanderen, maar ook heel centraal in Europa”,legt hr-manager Isabel Van Daele uit. “Meer regionaal bekeken zijn we hierbehoorlijk goed bereikbaar, zonder file- of parkeerproblemen. De meestemedewerkers komen uit de buurt tussen Gent, Kortrijk, Oudenaarde en Aal-ter, maar er werken hier ook mensen vanuit Brussel en Antwerpen. Zij rij-den in tegengestelde richting van de meeste pendelaars, en geraken hierdus redelijk vlot. Bovendien is De Prijkels een goede buurt, waar mogelijkeproblemen snel opgevangen worden en er goed wordt samengewerkt opvlak van beveiliging en andere initiatieven. Oost-Vlaanderen telt veel kmo’s,en die mentaliteit zien we hier nog wel.”

‘Oost-Vlaanderen telt veel kmo’s,en die mentaliteit zien we hier wel’

Naam: Bekaert Advanced Coatings nv Activiteit: vacuümmachinebouw Werknemers: 95

“We hadden lange tijd te kampen met een enorm tekort aan chauffeurs, maarmet de economische neergang is het aanbod weer groter”, signaleert operationsmanager Ronan Buysschaert. “We werken nu met een systeem van tijdelijkewerkloosheid - zo minimaal mogelijk - en hopen dit zo nog even vol te houden.” G.Snel, van oorsprong een Nederlands bedrijf, bestaat uit verschillende afdelingenin binnen- en buitenland die voornamelijk de voeding- en drankenindustrie be-dienen. “Indertijd hebben we ons hier gevestigd op vraag van een klant die eenfabriek had in Gent. Op de Prijkels hebben we nu deze vestiging en wat verderopeen magazijn. We waren een van de eersten op dit terrein. Nu vind je hier eengrote diversiteit van bedrijven. Zelfs Kamagurka werkt hier. Voor ons is de indus-trie in deze omgeving een grote troef. In alle windstreken worden we omringddoor bedrijventerreinen, en we zitten vlakbij het Gentse havengebied.”

‘We werken nu ook mettijdelijke werkloosheid’Naam: G. Snel Transport Belgium nv Activiteit: internationaal transport Werknemers: 330

BedrijventerreinOost-VLaanderen

Vijf buren uitDe Prijkels

(Deinze)

REGIODOSSIER | |||

Page 25: Jobat Krant 7 maart 2009

Omega Pharma, dat zich toelegt op de verkoop en distributie van parafarma-ceutische producten, verhuisde in 2000 naar industriezone De Prijkels. “De lig-ging is perfect. Je hoeft niet in de file te staan om hier te geraken”, vertelt hr-manager Marc Vandenbroucke. “We hebben al mensen aangetrokken die hierkwamen solliciteren omdat ze niet elke dag naar Brussel willen rijden. Het leeu-wendeel van onze interne medewerkers komt uit West- en Oost-Vlaanderen,maar er werken hier ook mensen uit Antwerpen en Brussel. Daarnaast hebbenwe heel wat apotheekafgevaardigden uit alle hoeken van het land, die bij voor-keur wonen in de regio waar ze werken.” Omega Pharma is actief in 32 Europeselanden. Voelt men dan nog wel een Oost-Vlaamse identiteit? “Ik neem aan dat dieer is”, zegt Vandenbroucke, “maar in een internationaal bedrijf is er eigenlijkgeen plaats voor een provinciale mentaliteit.”

‘De ligging is perfect’

Naam: Omega Pharma Activiteit: farma Werknemers: 275 in België

25

“Toen we in 2000 een locatie zochten, was de bouwgrondenorm duur en schaars”, vertelt zaakvoerder Dirk Verhellen vanPlay. “Hier was de grond niet zo hoog geprijsd, we hebben uit-breidingsmogelijkheden en de grote verbindingswegen zijnvlakbij. Bovendien liggen we hier redelijk centraal tussen Rijsel,Antwerpen, Brussel en Nederland.” Play verkoopt en verhuurtaudiovisueel materiaal voor congressen, evenementen en der-gelijke, van losse toestellen tot volledige videoconferentieruim-tes. Het maakt ook bedrijfsfilms en presentaties voor beurs-standen en biedt in Nazareth inhouse vergaderzalen en ruimtesvoor videoconferences. Naast gespecialiseerde freelancers voorbijvoorbeeld camera, geluid en licht werken er ook vaste men-sen. “Zij komen hier meestal uit de buurt. De verste woont inIeper. Dat we ons in Nazareth bevinden, zie ik niet als een handi-cap om medewerkers te vinden.”

‘Sommige klanten zijn heelsterk op Brussel gericht’

Naam: Play nv Activiteit: audiovisuele productie Werknemers: 25

Hoewel de economische omstandigheden de veroveringsplan-nen voor het buitenland even op een lager pitje zetten, lonkt Europavoor Lootens Line. De fabrikant maakt zowel designschrijnwerkvoor particulieren als kogel- of explosiewerende deuren voor ban-ken of akoestische gehoorzalen in het gerechtsgebouw van Gent.“Onze afzetmarkt bevindt zich over de grenzen van de regio en onsland”, vertelt zaakvoerder Jan Lootens. “Toen ik indertijd de een-manszaak van mijn vader overnam, was ik van plan die te latengroeien tot drie medewerkers. Maar door de gedrevenheid en dehulp van andere ondernemers zijn we automatisch verder ge-groeid. Deinze heeft een heel lage werkloosheidsgraad. Technicizijn hier ondanks de crisis nog steeds moeilijk te vinden. We probe-ren hen veel waardering te tonen en leggen sterk de nadruk op onsfamiliaal karakter, voor velen een belangrijke reden om hier te blij-ven. We bevinden ons ook op een goede locatie, vlot bereikbaar endichtbij de snelweg.”

‘Ik herken de typisch Vlaamse werknemersmentaliteit’

Naam: Lootens Line nv Activiteit: staalschrijnwerk Werknemers: 27 Vijf buren uit

De Prijkels(Deinze)

Page 26: Jobat Krant 7 maart 2009

www.ronse.be

Meer dan 280 gemotiveerde mannen en vrouwen: zoveel personen stelt de StadRonse tewerk om haar beleid te vertalen naar een optimale dienstverlening voor alle

Ronsenaars. Hierbij staan klantvriendelijkheid en resultaatgerichtheid centraal. Wil ook jij deeluitmaken van dit dynamisch en gedreven team? Dat kan. De Stad Ronse organiseert diverse aan-

wervingprocedures, met aanleg van werfreserves geldig voor 3 jaar.

ADMINISTRATIEF MEDEWERKERm/v - (C1-C3) - statutair

PROFIEL: je bent houder van een diploma secundair onder-wijs of daarmee gelijkgesteld.

WIJ VERWACHTEN O.A. VAN JOU: • zowel administratieveals rekenkundige vaardigheden • ervaring met de verwerking

van cijfergegevens • dat je vlot kan omgaan met informatica-middelen en -programma’s (Word, Excel, …).

INFORMATICUSm/v - (A1-A3) - statutair

PROFIEL: • je bent houder van een masterdiploma of gelijkwaardig• je bent houder van een bachelordiploma met 3 jaar nuttige erva-ring (in dit geval dien je naast de gewone bekwaamheidsexamenswel te slagen voor een bijkomende capaciteitstest op niveau A)• houder zijn van een rijbewijs B is aangewezen.

WIJ VERWACHTEN O.A. VAN JOU: • ervaring in de sector• leidinggevende vaardigheden • ondersteuning op informa-

ticagebied aan de verschillende stads- en OCMW-diensten• dat je meewerkt aan (de voorbereiding van) de organisa-

tieontwikkeling van stad en OCMW • dat je een coherent,kwaliteitsvol en integraal ICT-beleid voert voor stad en

OCMW.

WIJ VERWACHTEN VOOR ALLE FUNCTIES O.A.: • verantwoordelijkheidszin • zelfstan-

digheid • discretie • betrouwbaarheid• stiptheid • flexibiliteit • klantgericht-

heid • sociaalvaardigheid.

WIJ BIEDEN JOU VOOR ALLE FUNCTIES: • duur-zame tewerkstelling • automatische periodieke loonsver-hogingen • geldelijke valorisatie tot 10 jaar nuttige ervaring• extralegale voordelen (maaltijdcheques, hospitalisatie-verzekering, …) • een flexibele vakantie- en uurregeling.

Binnenkort zal overgegaan worden tot de opstart van een exa-menprocedure voor deskundige tekenbureau (landmeter)m/v. Geïnteresseerden moeten houder zijn van een bachelor-diploma landmeten of gelijkwaardig, moeten beschikken overhet attest van beëdigd landmeter (hebben bij aanwerving enbehouden gedurende de volledige loopbaan) en moeten beschik-ken over een rijbewijs B.Geïnteresseerd? Maak nu reeds jouw gegevens (naam, adres,telefoonnr. en emailadres) over aan de personeelsdienst. Wijcontacteren je dan wanneer de procedure officieel gestart wordt.

SOLLICITEREN KAN ALS VOLGT: Verstuur ten laatste tegen27/03/2009 je kandidatuur, samen met CV, diploma en een uit-treksel uit het strafregister, aan het College van Burgemeester enSchepenen, Grote Markt 12 te 9600 Ronse. Kandidaturen kun-nen ook afgegeven worden tegen ontvangstbewijs op hetsecretariaat (eerste verdieping). Vermeld indien mogelijk eenmobiel telefoonnummer en e-mailadres in je sollicitatie.Vermeld duidelijk voor welke functie je solliciteert (functie-beschrijvingen zijn terug te vinden op www.ronse.be).De taalwetgeving is van toepassing. De examensstarten mogelijks op zaterdag 25 april 2009.Verdere info kan je opvragen bij de Personeels-dienst van de stad Ronse, tel. 055 23 27 19(e-mail: [email protected]) of tel. 05523 27 24 (e-mail: [email protected])of raadplegen via de website

De keukenbouwer is een snelgroeiende onderneming, en reeds verscheidene jaren een vast gegeven op de keukenmarkt. Er heerst een

jonge teamspirit, en een gedreven sfeer. Wegens onze geplande uitbreidingen, zijn wij op zoek naar volgende functies.

2 TOPVERKOPERSU bent net afgestudeerd, of u zoekt een nieuwe uitdaging.U wil geen 9 to 5 job, maar de adrenaline voelen van de verkoopU wil een job waar u met passie de klanten wil bedienen, en steeds klaar staan hen met raad en daad bij te staan in het realiseren van hun droomkeukenU wil werken in een jong familiebedrijf Kan u zelfstandig werken, en bent u bereid mee te trekken aan de kar van een winkel in volle bloei. Weekendwerk is voor u geen probleem.

Voldoen bovenstaande criteria aan uw verwachtingen? Dan bent u de persoon waarvoor wij een betrekking vrij hebben.

WIJ BIEDENDegelijke opleiding Goede verdiensteWerken in één van de snelstgroeiende keukenteams van BelgiëFirmawagen met tankkaart

Sollicitaties met CV en foto schriftelijk of via email tav Dhr Blanchaert

1 TECHNISCH TEKENAARU bent net afgestudeerd, of u zoekt een nieuwe uitdaging.U wil geen 9 to 5 job, maar de adrenaline voelen het ontwerpen van keukens. U wil een job waar u met passie de droomkeuken realiseert, op de meest esthetisch en functioneel mogelijke manier. U bent technisch aangelegd en volgt volledige projecten op van a tot z.U hebt doorzicht in het zoeken naar oplossingen en dit te communiceren naar de uitvoerende mensen.U wil werken in een jong familiebedrijf Kan u zelfstandig werken, en bent u bereid mee te trekken aan de kar van een winkel in volle bloei.

Voldoen bovenstaande criteria aan uw verwachtingen? Dan bent u de persoon waarvoor wij een betrekking vrij hebben. Weekendwerk is voor u geen probleem.

WIJ BIEDENDegelijke opleiding Goede verdiensteWerken in één van de snelstgroeiende keukenteams van België

Sollicitaties met CV en foto schriftelijk of via email tav Dhr Blanchaert

M|V

M|V

DEKEUKENBOUWER | Kortrijksesteenweg 3 | 9830 [email protected] | www.dekeukenbouwer.be

G-Star Raw, één van de meest vooruitstrevende labels in de denim-wereld, opent in her voorjaar zijn deuren in het centrum van Gent.

Voor deze nieuwe G-Star monobrand Store, zijn wij opzoek naar kandidaten voor volgende functies:

STOREMANAGER/ASSISTANT: Ben jij een ervaren dynamische leider met verantwoordelijkheids-

gevoel en organisatietalent? Heb je een grote passie voor mode en G-Star? Ben je gedreven en communicatief? Kan je een enthousi-

ast team coachen en motiveren?Stuur dan snel je CV met foto en motivatie naar onderstaand adres.

SALESTEAM (parttime en fulltime): Ben je commercieel, sociaal, fl exibel en servicegericht? Heb je feeling met een trendsettend merk als G-Star? Ben je op zoek

naar een afwisselende job in de mode en dit tegen aantrekkelijke voorwaarden? Wil je deel uitmaken van een enthousiast team en

samen bouwen aan een succesverhaal?Stuur dan snel je CV met foto en motivatie naar onderstaand adres.

[email protected] t.a.v. Anne-Céline Leroy

Per post: Denim De Luxe bvba,Kammenstraat 22, 2000 Antwerpen.

Service EngineerUw functie:Na een inwerkperiode draagt u met uw Belgische collega’s mee de verantwoor delijkheid en de zorg voor het op punt stellen, installeren en herstellen van apparatuur. Bij aanvang gebeurt dit in onze werkplaats, maar later ook bij klanten over heel België en Luxemburg. Vermits u één ploeg vormt met de collega’s uit Nederland, zal u ook af en toe bij Neder landse klanten actief zijn.

Uw profiel:U bent in het bezit van een diploma A2/A1 elektronica - mechanica, of bent gelijkwaardig door ervaring. Daarnaast combineert u goede twee-taligheid (N/F) met kennis van Engels. U bent in het bezit van een rijbe-wijs. Idealiter hebt u al een eerste werkervaring achter de rug, maar dit is geen vereiste. Tevens hebt u affiniteit met en interesse voor chemie. We zoeken een technisch aangelegde creatieve persoonlijkheid, kwaliteitsbewust en zelfstandig, die met de nodige orde en nauwkeurig-heid een goede relatie met klanten kan opbouwen.

Ons aanbod: Wij bieden een uitdagende functie, met grote zelfstandigheid, een motiverend salaris, een firmawagen en extralegale voordelen.

Bio-Rad Laboratories Inc., met zetel in Hercules, California, USA, iswereldwijd actief als producent en verdeler van appa ratuur en reagentiavoor laboratoria, universiteiten en industrieën. De Belgische dochter-onderneming, gevestigd in de om geving van Gent, heeft een goede naam opgebouwd met de verdeling van een totaalpakket aan bovengenoemde laboratoria. Voor haar dienst na verkoop zoeken wij momenteel een (m/v)

Geïnteresseerd? Wil dan uw sollicitatiebrief samen met uw cv sturen naar Bio-Rad Laboratories NV, t.a.v. dhr. Ferry As, Begoniastraat 5, 9810 Nazareth, [email protected].

Science needs science

www.bio-rad.com

26

Page 27: Jobat Krant 7 maart 2009

Voor de voorbereiding en uitvoering

van onze civiele projecten

ProjectingenieurCiviele Werken

U staat in voor het correct en tijdig volbrengen

van de toegewezen projecten in de civiele bouw.

Hierbij draagt u na een inloopperiode de verant-

woordelijkheid voor de planning, organisatie en

uitvoering van de projecten. Bij afwijkingen op de

planning zoekt u naar oorzaken en oplossingen.

U volgt de werken administratief, financieel en

technisch op. U maakt afspraken met het bestuur

en woont hiertoe de vergaderingen bij.

Ook onderhandelingen met leveranciers en onder-

aannemers behoren tot uw takenpakket.

U zorgt voor een permanente opvolging van de werf-

verantwoordelijken die instaan voor de dagdagelijkse

operaties, grijpt in bij technische problemen en stuurt

bij waar nodig.

Wij zoeken voor deze functie een Master in de

Ingenieurswetenschappen, optie Bouwkunde met

een aantal jaren relevante ervaring in de burgerlijke

bouwkunde. U beschikt over organisatietalent en een

grote mate van zelfstandigheid.

Projectingenieur Tenders Civiele Projecten

U bestudeert dossiers, lastenboeken en plannen op

hun technische haalbaarheid om zo de kostprijs te

berekenen van projecten in de burgerlijke bouwkunde

in het buitenland.

U vraagt prijsoffertes op van onderaannemers om

deze te vergelijken en een competitieve prijs-kwaliteit

te kunnen aanbieden. U maakt de offerte op, rekening

houdend met specifieke eisen van de klant. U verschaft

technische toelichting aan de werfleiders.

U bent Master in de Ingenieurswetenschappen en zal

worden tewerkgesteld in Aalst.

Voor het ontwerp en de opvolging van de

nieuwbouw van meer dan 20 nieuwe schepen

Technisch Inspecteurs Elektriciteit en Automatisatie

U werkt mee aan de nieuwbouw van onze schepen

(hetzij m.b.t. de elektrische installaties, hetzij m.b.t.

automatisatie). U wordt betrokken in het voorontwerp

en in het vaststellen van specificaties. U volgt de

installatie op van uitrustingen aan boord van onze

baggerschepen. Na de inbedrijfsstelling geeft u

technisch advies in het kader van onderhoud en bij

het bestellen van reservedelen en gereedschappen.

U werkt vanuit de kantoren te Aalst, maar zal regel-

matig voor korte of langere periodes in het buitenland

verblijven om o.a. de activiteiten in verband met elek-

trische installaties of automatisaties op de scheepswerf

op te volgen.

Wij zoeken voor deze functie Masters in de Industriële

Wetenschappen met kennis of ervaring in elektrische

installaties of in automatisatie. U bent in staat om op

korte termijn deze kennis toe te passen op de bagger-

installaties.

Stuur uw volledig Curriculum Vitae met

vermelding van uw persoonlijke gegevens,

opleiding en werkervaring naar Jan De Nul nv,

t.a.v. recruitment department

of mail naar [email protected].

Jan De Nul Group is een groep van bedrijven met activiteiten die steunen op 3 pijlers: de baggersector, civiele bouw en de milieusector.

Wereldwijd stelt de groep ongeveer 5000 werknemers tewerk. Door sterke nationale én internationale groei kent Jan De Nul geen strakke

bedrijfscultuur. Dit draagt ertoe bij dat we een brede waaier aan jobmogelijkheden kunnen aanbieden.

We zijn momenteel op zoek naar nieuwe collega’s voor onderstaande functies (m/v):

Voor de versterking van onze ondersteunende diensten in Aalst

Financieel MedewerkerBankgaranties

U komt regelmatig in contact met verschillende banken

wereldwijd. U bent het eerste aanspreekpunt inzake de

financieel-administratieve opvolging van alle types

garanties. Eveneens bent u verantwoordelijk voor het

beheer van de verschillende interne databanken inzake

kredietlijnen, kredietovereenkomsten, bankrekeningen en

handtekeningsbevoegdheden.

U beschikt over een Masterdiploma Toegepaste Economische

Wetenschappen, met een specialisatie in Accountancy of

Financiering of gelijkwaardig op basis van een aantal jaren

relevante ervaring in bankgaranties.

U heeft interesse in financiële en bancaire producten en deinst

niet terug voor de interpretatie van de juridische elementen

vervat in alle desbetreffende documenten.

Paralegal Assistant(Rechtspraktijk)

U staat in voor de administratief-juridische ondersteuning van

de bedrijfsjuristen. U beheert de juridische databases en houdt

deze up-to-date. U bent verantwoordelijk voor het beheer

van o.a. contracten van onderaanneming, arbitragedossiers

en andere geschillendossiers. Daarnaast verzorgt u de

administratieve afhandeling van alle aspecten van de

corporate housekeeping binnen Jan De Nul Group.

U beschikt over een Bachelordiploma Rechtspraktijk en bent

volkomen vertrouwd met de MS Office-programma’s.

Een eerste werkervaring in een juridisch-administratieve

functie is een troef. U beschikt over een degelijke kennis van

het Nederlands, Frans en Engels.

Analist PayrollTijdens een inloopperiode verwerft u de nodige inzichten

in de opgebouwde structuren en de gegevensflow van

ons loonpakket (met eigen programmatuur). U zorgt er

mee voor dat ons loonpakket steeds aangepast blijft aan

de huidige wetgeving en reglementering en geeft hiertoe

technische ondersteuning aan de loonadministratie.

Samen met uw collega’s zorgt u ervoor dat de lonen

en wedden correct en tijdig worden uitbetaald zonder

tussenkomst van een sociaal secretariaat. U begrijpt

de consequenties die gekoppeld zijn aan bepaalde

veranderingen (wetswijzigingen, nieuwe loonsituaties,… ).

U verzorgt ook de periodieke rapporteringen aan diverse

overheidsinstellingen (RSZ, DOSZ, FOD Financiën,

verzekeringen, …) en beheert de elektronische

verlofkaarten op het intranet.

U bent in het bezit van een hoger diploma in een

economische of IT-richting. U hebt kennis en/of interesse

in zowel de sociale wetgeving als informaticasystemen.

Een eerste ervaring als analist of als dossierbeheerder in een

sociaal secretariaat is een pluspunt.

Functioneel AnalistU fungeert als schakel tussen de verschillende

departementen (juridisch, aankoop, secretariaat,

voorraadbeheer, financieel …) en de afdeling informatica.

U analyseert de bedrijfsprocessen in samenspraak met de

gebruikers en vertaalt deze naar een IT-project. U begrijpt

de behoeftes van de gebruikers en zorgt ervoor dat

hiermee rekening wordt gehouden bij de technische

vertaalslag. U volgt ook de testfase op en na implementatie

bent u verantwoordelijk voor de opleiding van de

gebruikers.

U bent in het bezit van een Masterdiploma in een

economische of IT-richting en heeft minstens 5 jaar

ervaring als functioneel analist. U kan vlot en duidelijk

communiceren en heeft vanuit uw ervaring een goed

inzicht in zowel de business- als de IT-processen.

Aankoper Als aankoper staat u mee in voor de aankoop van uitrusting,

reserveonderdelen, verbruiksartikelen en gereedschappen.

U vraagt prijzen en maakt prijsvergelijkingen op.

U onderhandelt over prijzen, levertijd, betalingscondities,

plaatst bestellingen en volgt de afgesproken levertijden,

kwaliteit en kwantiteit op. U kijkt de facturen na en zorgt

voor de administratieve afhandeling van de bestellingen.

U bent in het bezit van een technisch Bachelordiploma.

U beschikt over een ruime interesse in en affiniteit met een

zo breed mogelijk spectrum van technische domeinen.

Meer informatie over deze en andere

vacatures vindt u terug op onze

website www.jandenul.com

Page 28: Jobat Krant 7 maart 2009

De volledige aanwervings- en toelatings-voorwaarden en de functieomschrijving kan u bekomen bij OCMW Lochristi, Bosdreef 5A te 9080 Lochristi,tel.: 09 355 93 09, e-mail: [email protected] surf naar www.ocmwlochristi.be

Indien u zich kandidaat wenst te stellen, doe dit vóór 31.03.2009 en richt uw kandatuurstelling aangetekend of tegen ontvangstbewijs aan het OCMW Lochristi, Bosdreef 5A te 9080 Lochristi, samen met de vereiste bijlagen.

Namens het OCMW• Marianne MORANT, secretaris• Patrick MAES, voorzitter

OCMWLOCHRISTI

Het OCMW is op zoek naar een M/V:

STATUTAIR - A1A-A3A

Houdt u van een uitdagende, afwisselende functiein een dynamische woonzorgomgeving en voldoetu aan de aanwervings-en toelatingsvereisten, danis de functie van verantwoordelijke van het rvtSint-Pieter misschien iets voor u.

Wij bieden:• een interessante vakantieregeling• een fietsvergoeding • maaltijdcheques (5,55 euro)• gratis aansluiting bij een collectieve hospitalisatie-

verzekering.

Wie slaagt in de selectieprocedure (niet-vergelijkendaanwervingsexamen) wordt opgenomen in eenwerfreserve met een geldigheidsduur van 3 jaar.Voor de huidige voltijdse vacature in statutairverband wordt geput uit de werfreserve. De proef-tijd bedraagt 1 jaar.

VERANTWOORDELIJKE RUSTOORD

Notaris van hetarrondissement Gent

zoekt

KANDIDAAT-NOTARIS

voor eventuele associatieen toekomstmogelijkheden

Schrijven met Curr. Vitaeonder ref. S.F.

Notarieel Annoncenblad,Notarisstraat 1, 9000 Gent

Info en inschrijvingsformulieren:( 03/760.90.83 of * [email protected]

Sollicitaties met kopie diploma opsturen naar college van burgemeester & schepenen, Grote Markt 1,

9100 Sint-Niklaas of vóór 16 uur afgeven aan dienst personeel of secretariaat (stadhuis). Kandidaturen dienen

uiterlijk 31 maart 2009 geregistreerd te worden door het secretariaat.

Gelijke kansen staan bij ons voorop: uw kwaliteiten primeren op leeftijd, geslacht,

etnische origine of eventuele handicap.

www.sint-niklaas.be/vacatures

zoekt M/V contractueel deskundige (B1-B3)

BUURTWERKER, voltijds

DRUGPREVENTIE, halftijds

U hebt een bachelordiploma of gelijkwaardig en slaagt voor selectieproeven

Kleindokkaai 199000 Gent

communicat ion brings out the best in you

Claeys Consult is een full-service reclamebureau.Voor onmiddellijke indiensttreding zijn wij op zoek naar:

grafisch ontwerper (m/v)Profiel:. U hebt een diploma hoger onderwijs. U hebt minimum 2 jaar ervaring in een creatieve werkomgeving, zowel conceptueel als grafisch.. U beheerst de nodige grafische programma’s, zowel voor print als web. Relevante ervaring met Cinema 4D is een pluspunt.. Een vlotte taalkennis is belangrijk: Frans en Engels. Een goede kennis van Duits is een pluspunt.. U hebt veel interesse in mode, cosmetica en interieur.. U woont bij voorkeur regio Gent.

Wij bieden:. Een voltijdse baan van onbepaalde duur.. Een vaste wedde en maaltijdcheques.. Alle technologie om uw job perfect uit te oefenen.

Contact:Mail uw cv en motivatie naar dhr. Hans Claeys : [email protected]

www.claeysconsult.be

“ De beste visie ontstaatdàar waar mensen hunimpressies delen.”

Recessie!?Denk nu aan de uitdagingen van morgen!

HR Work@@De veren ig ing waar HR (ne t )werk t !

Altijd gezocht:HR-Professionals met

(zin voor) inhoud!

U wilt er vast meer over weten ...

en misschien wel lid worden!? Mail

ons via [email protected] of stuur

ons een fax op 09/343 09 94. U

kan ook onze website bezoeken op

www.hratwork.be en gebruik maken

van het contactformulier.

15 januari 2009

Wie het schoentje past trekt het aan …!?

19 februari 2009

http://www.* (!!!???) hot topic to prepare

= World Wide Working

Voor de één een zegen en voor de andere

een verschrikking. Wat wordt de bood-

schap voor het komend decennium? Hoe

dit tot een opportuniteit ombuigen? Wat

met de omkadering? Met multiculturele

impact? En zoveel vragen meer …

19 Maart 2009

Ons overlegmodel: aan restyling toe?

We zetten de deur open voor een open

dialoog over wat ons bindt en scheidt;

over onze gemeenschappelijke uitda-

gingen; over de nood aan een andere /

nieuwe dynamiek…

14 Mei 2009

GENT … kan/mag ons verrassen!

Vanuit zijn eigen HR … In zijn relatie tot een

sterke industrie … Gent: stad in werking!

Het wordt een verrassend programma in

meerdere opzichten!

18 Juni 2009

Ten huize van Willy Naessens

Tijd voor een bezoek aan een authentiek

man! Benieuwd wat hij met ons wil delen

over HRM.

17 September 2009

Ethisch ondernemen …

duurzaam ondernemen …

Hoe zit het met waarden in ons beleid?

Wat brengt ons het verst: het dictaat van

de kwartaalcijfers of het lange termijn en-

gagement van uw menselijk potentieel,

uw klant, …En wat met HR in dit verhaal?

15 Oktober 2009

Juridische actualiteit!?

Tijd voor onze huisjurist. Kantoor Tilleman

Van Hoogenbemt maakt met ons een wan-

deling doorheen rechtspraak en rechtsleer.

19 November 2009

KLASSE: Mogelijks zijn wij het teveel ont-

groeit … zijn wij de echte band verloren …

maar het bepaalt meer en meer onze toe-

komst … ons onderwijs!

4 december 2009

Eindejaarsontmoeting

www.hratwork.be

28

Page 29: Jobat Krant 7 maart 2009

Als topspeler in de markt wordt nogal wat van je verwacht en niet alleen door de miljoenen mensen die zich op Michelin-banden voortbewegen. Ook onze retailers rekenen op topprestaties van onze producten en van onze adviseurs!Om aan de vraag naar adviseurs voor vrachtwagen-, grondverzet- en industriebanden te blijven voldoen, is MICHELIN op zoek naar een enthousiaste en dynamische:

ACCOUNT MANAGER B2B (m/v)Voor de regio Oost-Vlaanderen

Functie-inhoud:• Toepassen van het door de onderneming voorgeschreven commerciële beleid,

methoden en richtlijnen. • Behalen van de verkoopdoelstellingen, zowel kwantitatief als kwalitatief. • Uitbreiden van de klantenportefeuille en het relatiebeheer op een hoger plan brengen.• Exploiteren van afgesproken promotionele acties.• Geven van technische en commerciële ondersteuning aan klanten

(verkopers en eindgebruikers).• U rapporteert aan de verkoopleider voor Noord-België.De bij de functie horende interne opleiding zal ongeveer 3 maanden duren en bevat gedeeltelijk ook een korte periode in het buitenland.

Wij zijn op zoek naar u!• U heeft een hogere opleiding (Bachelor/Master) en een uitgebreide ervaring in de verkoop

(min. 7 jaar). • U heeft sterke commerciële en communicatieve vaardigheden. • U heeft affi niteit met de automobielsector en een goede beheersing van het Frans

en Nederlands; Engels is een plus.• U bent een analytische denker, zelfstandig, een doorzetter en u toont initiatief.• Bovendien heeft u de ambitie en de competenties om na een periode van 2-3 jaar

op het terrein door te groeien naar een sales/marketing kaderfunctie.

Werken bij MichelinWij bieden naast het competitief salaris met extralegale voordelen en bedrijfswagen ook toe-komstperspectieven, doorgroeimogelijkheden en professionele opleidingen in een werkomge-ving waar competenties primeren en met aandacht voor gelijke kansen en diversiteit.

Reageer snel !Stuur uw c.v. + motivatiebrief vóór 11 maart per e-mail naar: [email protected] eerste selectierondes gaan door op 12 & 13 maart a.s.

Deel onze passie en wij helpen uw carrière beter op weg!

Health,Comfort,Energy

Roeselare l Gent l Wemmel l Antwerpen

VG.

158/

BU.

Jouw functie:• Je analyseert plannen en neemt con-tact met de opdrachtgevers, architectenen studiebureaus. • Je gaat samen met hen en het team vertegenwoordigers, zoeken naar een geschikte oplossing voor de problemen die zich stellen in rookgasafvoeren. • Je verdiept je in de Europese en Belgische wetgevingen ennormeringen aangaande verwarmings-toestellen en implementeert deze in delopende projecten. • Je staat in voor jeeigen dossiers vanaf de bestellingen vanklanten tot de opvolging en de ordersnaar de diverse leveranciers. • Je werktautonoom maar bent gesterkt door een professioneel team.

Jouw profiel:• Je hebt minimum een diploma A2 bouwkunde, bij voorkeur graduaat of assistent-architect, of gelijkwaardig door ervaring. • Bouwkundige plannenkan je lezen, begrijpen en analyseren.• Een goede kennis van het Neder-lands en Frans zijn nodig. • Kennis vanAutoCAD is een pluspunt.

Ubbink biedt:• Je werkt in een flexibele en solideorganisatie in volle expansie, waar eengoede teamspirit heerst en er ruimte voor eigen initiatief is. • Je komt terechtin een horizontale structuur en genietvan de voordelen van een multinational.

Interesse?Stuur dan jouw cv met motivatiebrief naar Consellt t.a.v. Elke Rommel, Deinsesteenweg 108, 9031 Drongen,[email protected]. Of bel naar0498 87 62 22. Je wordt binnen de 2 werkdagen verwittigd.

Projectmedewerker m/vBouw l Gent

Ubbink maakt deel uit van het beursgeno-teerde Centrotec AG (www.centrotec.de).In Europa verkopen we hoogwaardige en duurzame producten voor rookgas- en ventilatiesystemen. Door het grote aan-bod aan productietechnieken en materialenbinnen ons bedrijf verzekeren wij eenkwalitatieve service aan onze klanten.

Pronota is a young, innovative biotech company headquartered in Ghent (Belgium) which aims to revolutionize medical practice. Pronota aims to develop two kinds of diagnostics based on measuring presence of biomarkers in blood and other biological samples. The first are de-signed to detect disease more effectively than presently achieved. The second are designed to distinguish patients that will or will not respond to particular drugs. To expand its discovery programs Pronota is now hiring enthusiastic team players, goal oriented, self motivated:

Diagnostic Program Leader

To apply

Please send your CV and motivation to [email protected]. +32 (0)9 241 11 64fax. +32 (0)9 241 11 69

www.pronota.com

Lab Technician A2 (full-time/part-time)

Research AssistantBiomarker Discovery

You will be involved in the operations of Pronota’s bio-marker discovery engines MASStermind® and MASSter-class® and will perform laboratory research in one or more of the following fields: sample preparation, pep-tide chemistry, protein chemistry, chromatography and mass spectrometry.

Responsibilities: • Execution of biomarker discovery projects • Implementation of novel state-of-the-art pro-teomics technologies • Communication of results with project leaders, biologists and bio-informatics scientists.

Qualifications: • Degree of Lab technician A1 or Indus-trial Engineer in Biochemistry/Biotechnology or equiva-lent. • At least two years of relevant experience. • Basic protein chemistry skills and experience with chromato-graphy and/or mass spectrometry equipment is a definite plus.

You will be involved in the operations of Pronota’s bio-marker discovery engines MASStermind® and MASSter-class® and will perform laboratory activities in one or more of the following fields: sample preparation, pep-tide chemistry, protein chemistry, chromatography and mass spectrometry.

Responsibilities: • Execution of daily lab operations • Buffer preparations according to SOPs • Lab and stock management and placing orders.

Qualifications: • Degree of Lab technician A2 or equiva-lent. Relevant experience in the field is a definite plus.

Scientist Bio-Informatics Specialist

Responsibilities: • Design and project manage internal biomarker discovery and validation programs • Liaise with academic and clinical centers • Project manage diagnostic product development programs • Present Pronota’s work at clinical-scientific meetings, forums and workshops • Draft scientific publications, patents and presentations.

Qualifications: • The ideal candidate will have a rel-evant PhD and/or Medical degree • At least 6 years of academic and industrial experience is required • A prov-en track record in clinical sciences is essential, prefer-ably in the diagnostic field • Project management skills/expertise is essential • Experience in the field of protein biomarkers is an asset • Leadership ability with excellent social and communication skills • Self-starter and have the ability to get new initiatives up and running.

Responsibilities: • Analysis and interpretation ofdata from our internal biomarker discovery programs• Evaluation of novel diagnostic opportunities • Pre-sent Pronota’s work at clinical-scientific meetings,forums and workshops • Draft scientific publications,patents and presentations.

Qualifications: • The ideal candidate will have a PhD (inmolecular biology, biotechnology, biochemistry or related)• At least 2 years of academic or industrial relevant ex-perience • Experience with large scale profiling studies(transcriptomics or proteomics) • Leadership ability withexcellent social and communication skills • Self-starter andhave the ability to get new initiatives up and running.

We are looking for a Bio-Informatician with broad rang-ing skills in both IT development and good biological understanding. You will be involved in the deployment and running of Pronota’s biomarker discovery engine and have the opportunity to work in a number of varied and challenging informatics areas.

Responsibilities:• Development of a streamlined pipeline for the cap-ture, storage and visualisation of biological data and its relevance to disease • Development of a data integration platform for proteomics analysis • Analysis of proteomics data as part of process improvement • Communication of reports to project leaders, biologists and bio-informatics scientists.

Qualifications: • 4+ years of relevant academic and/or industrial experience in Bio-Informatics. Excellent pro-gramming skills (PERL, C/C++, Python, Java) • A good understanding of statistics and the expression analysis of genes. • Knowledge of a leading statistical package (Matlab, R, S-plus, SAS, etc.) and experience of relational databases (SQL). • Proficiency in UNIX/Linux environ-ments is essential and experience with protein chemis-try or mass spectrometry would be an asset.

29

Page 30: Jobat Krant 7 maart 2009

ondernemingen tussen 2002 en 2004 nog toe-nam, waardoor de daling van de tewerkstelling inIT werd opgevangen. De economie kende toeneen massale uitstoot waarbij IT-activiteiten uit-besteed werden aan onafhankelijke ondernemin-gen. Dit lijkt er dan ook op te wijzen dat de IT-skillsbinnen de sector gebleven zijn. Een jaar later za-ten we opnieuw aan 44.129 arbeidsplaatsen, ensindsdien zet de groei zich door. Ook hier zien weop tien jaar tijd een verdubbeling. Wanneer wevergelijken met andere sectoren, is IT mindersterk gestegen dan de sterkste stijger - zakelijkedienstverlening - maar wel sneller dan de dien-stensector en de totale economie.”

Uit de tewerkstellingscijfers komt duidelijknaar voren dat IT nog altijd een mannelijke sectoris. Meer zelfs, vergeleken met 2001 is het aantalvrouwen in 2007 nog afgenomen, terwijl de man-nelijke populatie sterk toeneemt. In 2001 zag je inde totale economie 7,2 werkende vrouwen voorelke 10 mannelijke werknemers, terwijl dit voorIT slechts 3,5 op 10 is. In 2007 was dit geëvolueerdnaar een ratio van 8,2 in de gehele economie, te-genover amper 3,2 in IT. “Hoewel IT grotendeelseen voltijdse sector is, neemt het aandeel aandeeltijds werk toe, zowel bij mannen als bij vrou-wen. Mannelijke deeltijders zijn zelfs meer danverdubbeld tegenover 2001, en groeien in IT meerdan in de algemene economie. Dit betekent ookdat er heel wat arbeidsvolume weglekt.”

‘De jobs van de laatste vier à vijf

jaar blijken voornamelijk door de

kleintjes gecreëerd’

De dynamiek in een sector kan je afleiden uit dejobcreatie en destructie. Van Hootegem merktebij zijn onderzoek dat er in de IT veel jobs wordengecreëerd maar ook verdwijnen. “Tussen 2006 en

gestaag stijgende lijn van de economie, met afen toe een dipje. In 2006 waren er 24.698 actieveIT-bedrijven, meer dan dubbel zoveel dan in1996. Je mag dus wel spreken van heel dynami-sche groeisector. Het grootste gedeelte van deondernemingen bevindt zich in Vlaanderen,maar Wallonië en Brussel zijn volop bezig meteen inhaalbeweging.”

‘De daling door de bubble bleek

uiteindelijk minder erg dan vaak

wordt beschreven’

In de tewerkstelling ziet Van Hootegem driefasen. “Tussen 1997 en 2001 was er een gestagezware klim, tot aan de bubble. Toen die ontploftein de periode 2002-2004 was er een lichte da-ling, die uiteindelijk echter minder erg bleek danvaak wordt beschreven. Van 44.074 IT-arbeids-plaatsen in 2001 bleven er in 2004 nog 41.793over.

Een belangrijke vaststelling is dat het aantal

Tien jaar geleden, in 1999, deed Geert VanHootegem onderzoek naar de arbeids-markt in de IT-sector. Zijn belangrijkste

conclusie was dat het onderwijs niet kon vol-doen aan de vereisten op de arbeidsmarkt. Detewerkstelling was op vijf jaar tijd gegroeid metzestig procent, en de instroom aan jonge ICT’erswas te laag om dit op te vangen. Eind vorig jaarrondde van Hootegem een gelijkaardig onder-zoek af, en zijn conclusie blijkt het vorige gro-tendeels te bevestigen.

Van Hootegem lichtte zijn resultaten en ver-gelijkingen met tien jaar geleden toe op hetsymposium rond informatietechnologie vanICT-opleidingsverstrekker Cevora. Hij waar-schuwt om dringend werk te maken van een ge-structureerde aanpak. Om de resultaten van hetonderzoek ten volle te begrijpen, moeten weeven een blik werpen op de IT-sector zelf en deevoluties die deze de laatste jaren heeft meege-maakt. “De IT-sector bestaat bij gratie van hetondernemerschap”, stelt Van Hootegem. “Delaatste tien jaar volgen de nieuwe start-ups de

De informaticasector stevent af op een tijdbom, stelt hoogleraar

Geert Van Hootegem van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek.

De wankele synergie tussen het aanbod van het onderwijs en de

vraag van de sector doet ons afstevenen op een structureel

arbeidstekort dat de hele economie kan aantasten.

Een tijdbom onder de ICT-arbeidsmarkt

FOCUS ICT | |||

Page 31: Jobat Krant 7 maart 2009

31

2007 kwamen er netto 3.317 jobs bij, maar daarwaren wel zo’n 16.000 jobbewegingen voor nodig:er kwamen immers 9.711 jobs bij terwijl er 6.397verdwenen. Ook het aandeel startende en stop-pende ondernemingen ligt hoog, vergeleken metde algemene dienstensector. Terwijl bij die laatstedriekwart van de bedrijven tussen 2003 en 2007bleef bestaan, bedraagt dat aantal in de IT slechts70 procent. Tachtig procent van de IT-bedrijvenzijn erg klein, en allen samen zijn ze maar goedvoor 17 procent van de tewerkstelling. Ongeveer60 procent van de jobs zijn te vinden in grote enmiddelgrote bedrijven, die in het ondernemers-landschap slechts 4,27 procent innemen.

Je hebt dus enkele mastodonten met veel ar-beidsplaatsen, en daarrond heel veel kleintjesmet weinig werknemers. De jobs van de laatstevier à vijf jaar blijken voornamelijk door die klein-tjes gecreëerd.” Algemeen blijkt het aantal stabie-le stijgers in IT met 20 procent fors lager te liggendan in de dienstensector, waar dit goed is voor 28procent. Het aantal groeiers en dalers is hier ster-ker. Dit is een teken dat men strijdt voor innovatie,een ‘survival of the fittest’, maar tegelijk heeft eensector ook nood aan stabiliteit. Na een piek in 2004is het aantal niet-werkende werkzoekende infor-matici opnieuw afgenomen. De forse toename vande tewerkstelling heeft ertoe geleid dat er vooralin Vlaanderen geen aanbod meer is op de arbeids-markt.

Van Hootegem gebruikt bij het verduidelijkenvan de evolutie van het aantal arbeidsplaatsen determ ‘varkenscyclus’: “Wanneer de prijs van devarkens hoog is, zal een boer massaal gaan inves-teren in varkens. Maar die dieren zijn niet meteenmarktklaar. Je moet hen selecteren, ermee kwe-ken, ze laten opgroeien. In tussentijd zijn andereboeren echter met net hetzelfde bezig, zodat al dievarkens op hetzelfde moment op de markt komen.De vraag blijft constant en het aanbod stijgt, zodat

T

de prijs keldert. Ditzelfde fenomeen achtervolgt ook de informa-

ticasector. Je ziet het aantal uitgereikte IT-diplo-ma’s in Vlaanderen hun top bereiken in 2003-2004.Die mensen begonnen hun studie rond de eeuw-wisseling, toen het nog goed ging met de IT, maarstromen uit op een moment dat het slecht gaat metde sector. Wanneer het slechter gaat, schrijvenminder mensen zich in, waardoor er enkele jarenlater bij een relance te weinig krachten zijn. Je zietdus golfbewegingen die aan elkaar tegengesteldzijn.”

‘Het onderwijs kan de behoeften

van de sector niet volgen’

“Dit toont aan dat het reguliere onderwijs, hoegoed het zijn best ook doet en zich aanpast aan hetbedrijfsleven, niet in staat is om de behoeften vande sector te volgen”, vat Van Hootegem samen.“Wanneer je dat combineert met de toename vandeeltijds werk, ook bij mannen, het dalend aantalvrouwen in de sector, het feit dat je veel organisa-ties moet oprichten om er ook te behouden en hetfeit dat je veel jobs moet creëren voor een duurza-me tewerkstelling, is het duidelijk dat er een tijd-bom tikt onder de arbeidsmarkt van de ICT-sector.Vanaf 2010 zullen demografische ontwikkelingenals de vergrijzing en de ontgroening ertoe leidendat het aanbod aan arbeid drastisch zal dalen. Nahet structurele overschot van de voorbije vijftig jaarstaan we de komende veertig jaar voor een structu-reel tekort aan arbeidskrachten, zodat we na de re-cessie te weinig volk zullen hebben om de uitdagin-gen aan te gaan. En dat in een sector waar de heleeconomie en samenleving sterk afhankelijk van is.Er moet dan ook dringend iets gebeuren.”

[email protected]

‘We staan vooreen structureeltekort aanarbeidskrachtenin de ICT-sector’ Prof. Geert Van Hootegem

Page 32: Jobat Krant 7 maart 2009

www.kdg.be

ICT PROFIELEN• Coördinator applicatie ontwikkeling (100%)• Analist - programmeur (100%)

COMMUNICATIE EN ANDERE PROFIELEN• Medewerker e-communicatie (100%)• Medewerker onthaal (50%)

Voor meer informatie over AL onze vacatures, surf snel naar www.kdg.be/kdgwerkt

De 1000 medewerkers van de Karel de Grote-Hogeschool geven iedere dag het beste van zichzelf. Door ons innovatief beleid en onze ondernemingszin blijven we continu groeien. Hierbij investeren we maximaal in de ontplooiingvan iedereen binnen ons team. We durven ons dan ook - zonder te blozen - een aantrekkelijke werkgever noemen.

Enthousiast? Op zoek naar fi jne uitdagingen? Solliciteer!

We zoeken momenteel volgend talent (m/v):

START met

VOORSPRONG

ONDERNEMEN, JA!MAAR NIET ALLEEN…1&2/04/09 TOUR &TAXIS BRUSSELS

DE BEURS VAN FRANCHISING EN COMMERCIELE NETWERKEN

FRANCHISING & PARTNERSHIP

MIS DE INHULDIGINGSCONFERENTIE VAN FRANCHISING & PARTNERSHIP NIETOP 1 APRIL OM 14U, IN AANWEZIGHEID VAN

Alain AfflelouAlain Afflelou staat aan de basis van één van de grootste franchisenetwerken in de wereld,wat van hem één van de meest gekende Franse ondernemers maakt. Zijn succes is een voor-beeld voor velen. Heden heeft Alain Afflelou bijna 1.000 verkoopspunten in de vier hoeken van de wereld en realiseert hij een omzet van meer dan 700 miljoen euro.

Met de steun van

In samenwerking met

Ondernemen 20091 & 2 APRIL DE NIET TE MISSEN AFSPRAAK VOOR BEDRIJFSONTWIKKELING

SCHRIJF U IN OP WWW.FRANCHISE.BEEN KRIJG UW GRATIS TOEGANGSBADGE

Moet ik RSZ betalen op mijn bedrijfswagen?

Surf naar jobat.be/loon

32

Page 33: Jobat Krant 7 maart 2009

DE UITDAGINGNa een grondige on the job opleiding word je verantwoordelijk voor het uitwerken van functionele analyses en het vertalen van de processen in het ERP systeem JD Edwards. In eerste fase word je met behulp van de Ardo projectmanager en externe consultants ingeschakeld bij de verdere implementatie van JD Edwards in de vestiging in Zundert. Daarna sta je samen met het Ardo team in voor de JD Edwards implementatie in het moederbedrijf in Ardooie. Hierbij ben je het aanspreekpunt voor de key-users. Na deze succesvolle implementatie komt de tweede Belgische vestiging in Geer aan de beurt, alsook de andere Europese vestigingen.

JOUW TALENTJe beschikt over een goed logisch en analytisch denkvermogen en bent sterk in het bedenken van creatieve oplossingen. Naast je hogere opleiding heb je een eerste relevante ERP ervaring in een multisite omgeving. Kennis van JD Edwards is uiteraard een pluspunt. Je hebt een goede kennis van bedrijfsprocessen, bij voorkeur in het domein van logistiek en productie. Je bent een teamplayer met een hands on mentaliteit. Je bent bereid om korte verplaatsingen binnen de groep te maken. Je spreekt vlot N/E/F, Duits is een plus. Referentie: KD/0309-177-20

De groep Ardo (www.ardo.com), met hoofdzetel in Ardooie, is een belangrijke producent van vriesverse groenten en fruit. De groep telt 15 vestigingen in Europa en diverse verkoopkantoren wereldwijd. De jaarlijkse omzet bedraagt 520 miljoen euro. Het proces start bij de selectie van de zaden tot en met de verpakking en de distributie van de vriesverse groenten en fruit. Op die manier wordt een hoogwaardige kwaliteit gegarandeerd. Klanten zijn retail, horeca en industrie. In de vestigingen ARDO Zundert (Zuid-Nederland) en ARDO Düsseldorf wordt er gewerkt met het ERP systeem JD Edwards. Om het JD Ewards competence center te versterken, zoeken wij een (m/v)

Wij bewaren wat de natuur ons geeft.

VG

. 10

80/B Interesse? Stuur uw cv met vermelding van de juiste referentie naar

Fundament R&S, Berkenlaan 138 A, 8530 Harelbeke, t.a.v. Katrien Decostere.

Tel.: 056/610.609 - e-mail: [email protected]

www.fundamentrs.com

DE UITDAGINGAls developer binnen het JD Edwards competence center werk je actief mee aan de verdere implementatie van het JD Edwards EnterpriseOne systeem. Via een grondige on the job training verwerf je een brede kennis van de JD Edwards toolsets. Je ontwikkelt rapporten op basis van functionele analyses. Je voert maatwerkaanpassingen uit alsook nieuwe ontwikkelingen. Daarnaast zal je volgende taken invullen: JDE EnterpriseOne System Monitoring, JDE EnterpriseOne Error Resolution, JDE Object Change Management, JDE System updates and maintenance,…

JOUW TALENTJe hebt een brede interesse voor informatietechnologie in een productieomgeving. Je hebt een hogere opleiding informatica of bent gelijkwaardig door ervaring. Gedreven juniors komen ook in aanmerking. Je hebt o.a. kennis van Windows, IBM Websphere, basispricipes network (TCP/IP), i5 OS,… Je bent bereid om je permanent bij te scholen. Je werkt accuraat, denkt probleemoplossend en bent teamgericht. Je spreekt vlot Nederlands en een goede kennis van F/E is een must. Referentie: KD/0309-177-21

ERP APPLICATION SPECIALIST JD Edwards

ERP DEVELOPER / CNC JD Edwards

ONS AANBOD (VOOR BEIDE FUNCTIES)Uitdagende en zelfstandige functies met verantwoordelijkheid. Je krijgt de kans om je te bewijzen in deze nieuwe functies en je te ontwikkelen tot specialist. Je krijgt de mogelijkheid om je continu bij te scholen. Je werkt voor een internationaal sterke groep, die in volle groei is en interessante toekomstmogelijkheden biedt. ARDO kenmerkt zich door een open bedrijfscultuur en korte communicatielijnen. Je verloning staat in verhouding tot je profiel en je ervaring.

WIE ANDERS HEEFT ZIN OM ZICH UITTE LEVEN IN HET GROOTSTEIT-PARK VAN HET LAND?

Zelfs in tijden van crisis werft De Post IT-experten aan. Zegt het je iets: een werkomgeving met meer dan 13.000 pc’s,

een centraal park met 600 servers én de modernste technologie (J2EE, Oracle, Siebel,…)? Dan zit je goed bij één van

de beste werkgevers van het jaar (volgens een onafhankelijke studie van CRF). Hou je ervan om projecten in goede

banen te leiden? Wil je een carrière die heel wat kansen biedt? Kom dan nu ons team van 750 medewerkers versterken.

De Post is op zoek naar: SOFTWARE ENGINEERS JAVA /J2EE OR.NET - SYSTEM ENGINEERS - PROJECT MANAGERS & BUSINESS ANALYSTS

IN APPLICATION DEVELOPMENT PROJECTS. Iets voor jou? Surf naar www.depost.be of stuur je kandidatuur naar: De Post, Departement

selectie, North Plaza, Albert II-laan 7, 1210 Brussel.

WIE ANDERS? JIJ.

33

Page 34: Jobat Krant 7 maart 2009

Individuele beroepsopleiding in de onderneming (IBO)

Opleiding op de werkvloer helpt jongeren aan werk

Heel wat jobs gaan nu verloren maar

toch vinden veel werkgevers moeilijk

geschikte kandidaten. Vaak gaat het

om vacatures waarvoor je net wat

vakkennis of ervaring mist. De werk-

gever kan je die kennis zelf bijbren-

gen in een opleiding op de werk-

vloer. Tijdens die periode leer je alle

knepen van het vak. De IBO is voor

jou een springplank naar vast werk.

Job op maat via IBO

Er zijn heel wat vacatures in de bouw- en energie-

sector, verkoop en distributie en non-profit. Ook de

overheid heeft vacatures voor technisch personeel,

informatici en commerciële krachten. Die geraken

niet onmiddellijk ingevuld omdat kandidaten niet

voldoen aan de specifieke vereisten. Met een IBO

helpt de VDAB deze vacatures sneller in te vullen.

De cijfers liegen er niet om: wie erin slaagt de IBO

succesvol af te ronden, heeft 80 % kans om aan de

slag te blijven. Dat is goed nieuws voor heel wat

jonge werkzoekenden. Zo krijgen ze alle kansen

om de aansluiting tussen opleiding en werkvloer

gemakkelijker te laten verlopen en een geschikte

job te vinden. De formule van een IBO is eenvou-

dig: je krijgt een intensieve training van één tot zes

maanden in een bedrijf. Op die manier verwerf je

snel de nodige kwalificaties en na afloop ben je vol-

ledig vertrouwd met de job, de onderneming en

de bedrijfscultuur. Ben je laaggeschoold en lang-

durig werkzoekend, dan kan de werkgever vragen

om de opleiding tot twaalf maanden te verlengen.

IBO in de praktijkElke werkzoekende in Vlaanderen komt in aanmer-

king voor een IBO. Ook schoolverlaters in wacht-

tijd die niet over een diploma hoger secundair

onderwijs beschikken. De formule geldt voor alle

werkgevers uit de openbare en privésector en ook

vzw’s. In overleg met de VDAB bepaalt je werk-

gever een opleidingsprogramma op jouw maat

en op maat van het bedrijf. De VDAB-consulent

zorgt ervoor dat de IBO snel opstart. De overeen-

komst wordt contractueel vastgelegd. De VDAB

begeleidt je tijdens de opleiding. Verloopt de IBO

ongunstig, dan helpt de VDAB met de bijsturing

ervan. Na de opleiding neemt je werkgever je in

dienst met een contract van onbepaalde duur. Mis-

schien beantwoord je ook aan de voorwaarden

van een tewerkstellingsmaatregel. Zo kom je als

jongere onder de 26 jaar in aanmerking voor een

startbaan, met de daaraan gekoppelde voordelen

voor je werkgever.

Voordelig voor alle partijenBovenop je uitkering krijg je een premie van de

VDAB. Zo verdien je een volwaardig loon. Je ver-

plaatsingskosten van en naar de opleiding wor-

den vergoed. De werkgever verzekert je tegen ar-

beidsongevallen. Als motivatie kan dat tellen. Je

krijgt niet alleen de mogelijkheid om een nieuw

beroep aan te leren in een echte werkomgeving

maar je hebt vast werk na je opleiding. In 2008

startten maar liefst 12.300 werkzoekenden een

IBO. Een IBO is ook interessant voor je werkgever

en kost aanzienlijk minder dan een normaal sala-

ris. Hij betaalt geen loon of RSZ, enkel een pre-

mie. Als je laaggeschoold bent, dan krijgt je werk-

gever extra premies. Via www.vdab.be/ibo kan

hij een IBO aanvragen of zelf simulaties maken

van de kostprijs van een voltijdse IBO. Bovendien

biedt de VDAB op zijn website een persoonlijke

dienstverlening aan waarmee hij snel en efficiënt

zijn IBO-dossier kan beheren.

IBO met taalondersteuningHeb je een te beperkte kennis van het Nederlands

om goed te functioneren op de werkvloer, dan

kun je nu taalondersteuning krijgen van de VDAB.

De opleiding is kort, intensief en specifiek gericht

op het taalgebruik van de werkvloer. Het produc-

tieverlies is minimaal want je leert Nederlands

terwijl je je taken uitvoert. Een instructeur van de

VDAB komt bij je langs in het bedrijf en stemt zijn

lesinhoud af op de werksituaties. De duur van de

opleiding hangt af van je noden of voorkennis en

van de behoeften van je werkgever.

Gespecialiseerde individueleberoepsopleiding in de onder-neming (GIBO)Als je een arbeidshandicap hebt, dan kun je een

beroep doen op een gespecialiseerde individuele

beroepsopleiding: je wordt tijdens je opleiding

vergoed en er is een verplichte aanwerving na

afloop. Bij een GIBO krijg je externe gespeciali-

seerde begeleiding op de werkvloer. Bovendien

betaalt je werkgever geen productiviteitspremie.

De GIBO duurt maximaal 1 jaar. Meer informatie

hierover vind je op http://www.vdab.be/ibo/gibo.

shtml.

www.vdab.be0800 30 700

(elke werkdag van 8 tot 20 uur)

Tips voor een succesvolle IBO

▶ Kies voor een job die goed bij past.

▶ Kijk zelf na of je alles leert wat in je IBO-

overeenkomst staat.

▶ Durf hulp vragen als je iets te moeilijk

vindt.

▶ Iets half begrepen? Blijf doorvragen tot je

het wel begrijpt.

▶ Controleer je eigen werk voor je het af-

geeft.

▶ Neem als voorbeeld een collega die goed

werk levert en positief is ingesteld.

▶ Zeg ja tegen elke hulp om bij te leren die

je werkgever, begeleider of collega’s je

aanbieden.

Meer informatie over IBO?

Surf naar www.vdab.be, bel 0800 30 700 (elke

werkdag van 8 tot 20 uur) of ga langs in het

VDAB-kantoor of werkwinkel in je buurt.

Page 35: Jobat Krant 7 maart 2009

AGO INTERNATIONAL“TOP JOBS FOR TOP PEOPLE”

INTERESSE? Stuur cv naar [email protected] functies, surf naar www.ago.bzBrussel Gent Kortrijk Lille

Verkoper(België)

VG

.46

/B -

lid

van

Fed

erg

on

- B

A-A

A0

5.0

80

- W

.RS.

30

1

CalculatorWerkvoorbereider(Ieper)

Intern Projectbegeleider(Lauwe)

Dispatcher(Kortrijk)

Project ConsultantProduct Engineer(Wevelgem)

Ingenieur Staalconstructie (Waregem)

Key Account Manager Retail(Duitsland, Oostenrijk, Oost-Europa)

Sales Manager (Frankrijk)

Sales Manager Europa(Oudenaarde)

Project ManagerStabiliteitsingenieurOntwerpingenieurWerfl eider(Harelbeke)

Projectverantwoordelijke(Oostrozebeke)

Treasurer(Regio Gent)

BEURSGENOTEERDE INDUSTRIËLE

ONDERNEMING

Vertegenwoordiger(België)

Adjunct-Zaakvoerder(Regio Kortrijk)

BOUWSECTOR HOUTSECTOR

DECORATIE- ENSCHILDERWERKEN

Architect(e)(Knokke-Heist)

Finance & Administration Manager(Oostduinkerke)

Internationale Sales ManagerInterne marktverantwoor-delijke Engels/RussischInterne marktverantwoor-delijke Spaans/Frans(Sint-Baafs-Vijve)

Project Manager(Brussel)

Ontwerpingenieur-tekenaarProductie-ingenieur(Temse)

Commercieel Verant-woordelijke B2B/Fleet(Kortrijk)

Page 36: Jobat Krant 7 maart 2009

Growing and freezing good food ideas

Crop’s nv is één van Europa’s snelst groeiende producenten van diepge-vroren fruit, groenten en kant-en-klare maaltijden. Binnen de business unit maaltijden worden er voor over-wegend retail- en foodservice klantenkant-en-klare maaltijden en groente-mengelingen ontwikkeld en verkocht:100 miljoen porties op jaarbasis vooreen tevreden cliënteel over heel Europa.Productontwikkeling is hier de sleutel tot succes.

www.crops.be

Jouwculinaire ambitieswaarmaken

Geen avond- nochweekend-werk

Kokenvoor ruim100 miljoencouverts

CHEF KOK(m/v met leidinggevende capaciteiten)Jouw functie: • Je ontwikkelt ‘eerlijke’ gerechten en nieuwe ‘authentieke’ recepturen in de productcategorieën fruit, groenten en kant-en-klare maaltijden • Je zorgt dat de cuisine du marché-gerechten op een industriële manier geprodu-ceerd kunnen worden • Jouw creaties worden bij bedrijfsbezoeken of op interna-tionale voedingsbeurzen ‘geproefd’ en bij voorkeur ‘gesmaakt’ door onze klanten • Je komt terecht in een professioneel, divers samengesteld, dynamisch team • Op termijn neem je de eindverantwoordelijkheid van de productontwikkelingsafdeling.

Jouw profiel: • Je bent een gediplomeerde kok met 5 à 10 jaar relevante ervaring (bij voorkeur in een industrieel-culinaire omgeving) • Je presteert optimaal onder tijdsdruk maar een welverdiende nacht- en weekendrust apprecieer je des te meer • Je bent creatief evenwel werk je nauwkeurig en gedreven • Je bent gepassioneerd door de culinaire wereld met een grote affiniteit voor de etnische keuken • Je hebt voldoende kennis van het Engels en het Frans.

Interesse? Stuur meteen je cv naar Crop’s, t.a.v. Katrien Vanhalewyn,Oostrozebeeksestraat 148, 8710 Ooigem of mail naar [email protected] of surf naar www.crops.be

Aanbod: • Een moderne, comfortabel uitgeruste, filevrije en vlot bereikbare werk-plek • Een unieke kans om mee te werken en te groeien naar een topfunctie in een vooruitstrevend internationaal bedrijf • Alle ruimte voor verantwoordelijkheid en eigen creativiteit • Een team toffe collega’s • En natuurlijk voorzien we een ‘appetijtelijke’ verloning.

Ivoclar Vivadent zoekt een

Ivoclar Vivadent AGBendererstrasse 2FL-9494 Schaan/LiechtensteinTel.: +423 / 235 35 35Fax: +423 / 235 33 60www.ivoclarvivadent.com

Tandtechnicus in de buitendienst voor de België

Wij zijn een vooraanstaande internationale onderneming in de ontwikkeling, vervaardiging en leve-ring van kwaliteitsproducten voor moderne tandtechnische laboratoria en tandartspraktijken. Onzeproducten en systemen onderscheiden zich door innovatie en een uitzonderlijk hoge kwaliteit.

TakenAls tandtechnicus in de buitendienst bezoekt enorganiseert u op regelmatige basis praktischedemonstraties, cursussen en voordrachten bijtandheelkundige laboratoria, opleidingsinstitu-ten en handelaars, met het doel onze productente verkopen en onze klanten professioneleinformatie en advies te verstrekken. Ter onder-steuning van deze werkzaamheden kunt ugebruik maken van diverse acties en activiteiten,zoals speciale aanbiedingen, marketing evene-menten bij onze handelaars, beurzen en con-gressen. Naast het beheer van het bestaandeklantenbestand staat u ook in voor de wervingvan nieuwe klanten voor onze producten.Verder werkt u in deze veelzijdige functie ooknauw samen met tandtechnische instituten.

Functie eisenWij zoeken een tandtechnicus (m/v) met eengoede feeling voor verkoop of – idealiter - erva-ring in het verkopen van producten uit de den-

tale industrie. Wij verwachten dat u zelfstandigen doelgericht werkt. U spreekt vloeiendVlaams, Engels en Frans. U bent communicatiefvaardig, zelfbewust en een kei in het onderhan-delen. U hebt een zeer goede kennis van degangbare MS Office toepassingen. Uw woon-plaats bevindt zich – om praktische redenen –centraal in Vlaanderen of u bent bereid zichdaar te vestigen.

Wat kunnen wij u biedenWij bieden u de mogelijkheid zelfstandig tewerken in een vooraanstaande internationaledentale onderneming.

Taal Vlaams, Engels,Frans

Datum indiensttreding per 1 April 2009

Werkgebied Vlaanderen

Schriftelijke sollicitatie of telefonische informatieMarcel Hug, doorkiesnummer: 00423 235 33 92E-Mail: [email protected]

Cerm is een softwarebedrijf, gespeci-aliseerd in de administratieve automa-tisering van drukkerijen. Het bedrijf is met zijn 30 werknemers gevestigd in Oostkamp en is internationaal actief.

We zijn momenteel op zoek naar een:

Technisch IT Consultant(niveau : bachelor)

Je wordt opgenomen in een team van 4 medewerkers dat het aan-spreekpunt is voor alle vragen over de systemen waarop onze soft-ware draait. Jullie verzorgen de installatie en het onderhoud van een 100-tal bedrijfsnetwerken en server-parken bij onze klanten.

Je hebt de nodige technische aanleg en begrippen als ‘Netwerken, Domein controle, Virtualisatie, Exchange en SQL server’ zijn jou niet vreemd. Maar bovenal heb je de wil en de capaciteiten om de evolutie van de technologie op de voet te blijven volgen. Je gebruikt Neder-lands, Frans en Engels om de beste oplossing te vinden voor de klant. Je hebt ook de nodige sociale vaardigheden om samen te werken met derden om onze oplossing in een bestaande omgeving te integreren.

De groei van Cerm is gebaseerd op de kwaliteit en het enthousiasme van zijn medewerkers. Ze combineren vakkennis, techniek en een klantgerichte aanpak. We zoeken dan ook naar een positief ingestelde teamspeler die tegelijk zelfstandig kan werken. Korte verplaatsingen naar het buitenland horen bij de job.

Geïnteresseerden richten hun C.V. aan Tine Clybouw op volgend adres Cerm, Siemenslaan 17, 8020 Oostkamp (tel.: 050-83.38.83 e-mail: [email protected])

Interesse in een job als verpleegkundige ?

Zaterdag 14 maart 2009 van 11 u tot 15 uin St-Elisabeth, De Frélaan 206, 1180 Brussel

KOM NAAR ONZEOPENDEURDAGEN !

Zaterdag 21 maart 2009 van 11 u tot 15 uin St-Michel, Linthoutstraat 150, 1040 Brussel

U kan vrijblijvend kennis maken met de verschillende afdelingen binnen onze instelling.

Wij bieden :

• Permanente vormingen (zowel intern als extern)

• Gratis taalcursussen

• Premies voor extra prestaties

• Flexibiliteit m.b.t. deeltijdse tewerkstelling

• Mentorschap voor nieuwe medewerkers

Inschrijven (aangewezen maar niet verplicht) bij :

[email protected]@cliniquesdeleurope.be

The fi ve stars Amigo hotel of Rocco Forte Collection, fi rst hotel in Brussels, third best hotel in Europe, 30th in the world located in the heart of Brussels and just restored to its rightful status as the best luxury hotel in Brussels looking to recruit highly motivated :

Experimented Sales Managers(& Convention Manager)

Experience in management Hospitality experience of 3 yearsExperience in the luxury sectorMulti lingual Customers relationship, fl exible, challenger, commercial temperedKnowledge of Microsoft Word, Microsoft Excell, Microsof Power Point, Microsoft Outlook.

If you are interested in this position, please send your curriculum vitae with a reference letter to: Jacques Vitu, General Manager to [email protected] or to Thierry Jousse, Director of Sales & Marketing to [email protected]

••••••

36

Page 37: Jobat Krant 7 maart 2009

Krijg ik loon tijdens mijn

ouderschapsverlof?Surf naar

jobat.be/afwezig

4410

0

De wil om te weten

De IC Neonatologie is onderdeel van het Beatrix kinderziekenhuis. De afdeling biedt intensieve zorg aan prematuren met een zwangerschapsduur vanaf 25 weken, pasgeborenen met bedreigde respiratoire en/of circulatoire functies en pasgeborenen die (cardio-)chirurgische zorg behoeven. Jaarlijks wordenongeveer 600 pasgeborenen opgenomen. Met 24 bedden is het een grote IC-afdeling. U bent van harte welkom om vrijblijvend te komen kijken en praten. Het UMCG helpt nieuwe medewerkers bij het vinden van woonruimte. En met ons partner-programma voor meeverhuizende partners bieden we graag hulp bij het vinden van passend werk.Wij zoeken

Leerling en ervaren verpleegkundigen IC Neonatologie

Meer weten over deze vacatures, interviews bekijkenvan huidige medewerkers of de documentaire zien ‘If we knew’?

Kijk op www.werken.umcg.nl

Neonatologie in het UMCG is één van de afdelingen die met bijna alle facetten van zorg te maken heeft. Maar wat ons bijzonder maakt is de manier waarop we continue reflecteren op ons eigen werk. Dat wordt geïllustreerd in de documentaire “If we knew”, gefilmd op de afdeling Neonatologie van het UMCG. Het brengt in beeld met welke ethische vraagstukken het team dagelijks geconfronteerd wordt.De documentaire won het EBS International DocumentaryFestival in 2008. We durven dan ook gerust te stellen dat Neonatologie in het UMCG een bijzondere plek is om te werken. Naast die inspirerende werkomgeving, biedt Groningen ook een goede woonomgeving. Een bruisende universiteitsstad, met rust en ruimte in de directe omgeving.

Universitair Medisch Centrum GroningenBouwen aan de toekomst van gezondheid

37

Page 38: Jobat Krant 7 maart 2009

Het Instituut voor Milieu en Duurzame

Ontwikkeling van de Universiteit Antwerpen en het

Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen zoeken een (m/v):

Onderzoeksmanager/Liaison officerin het domein milieu en integraal waterbeleid

GEÏNTERESSEERD?Meer informatie vindt u op www.ua.ac.be/vacatures. Vul er het verplichte sollicitatieformulier in en bezorg dit uiterlijk op 27 maart 2009 aan de Universiteit Antwerpen, Campus Middelheim, departement Personeel, Middelheimlaan 1, 2020 Antwerpen.

Kwaliteiten van mensen zijn belangrijker dan leeftijd, geslacht, etnische afkomst of nationaliteit.

Kijk verder www.ua.ac.be

Het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen zoekt een

STAFMEDEWERKERSENIORENCONSULENTENVORMING (voltijds)

De hoofdopdracht omvat:

• Coördineren van opleidingen over “ouderen”

• Organiseren van praktijkstages en begeleiden van studenten

• Mee uitwerken van en zorg dragen voor projecten

Meer informatie over taakinhoud en profi el: www.hig.be

Solliciteren voor 20 maart e.k.

Freelance leerkrachten Nederlandsgezocht voor regio Brussel

fl exibel werk met gemotiveerde professionals

Sollicitatie per email: [email protected]

V.Z.W. EIGEN THUIS, een woonvoorziening voor 30 personen met een motorische handicap, zoekt :

ADMINISTRATIEF MEDEWERKER (m/v)halftijdse functie - onbepaalde duur

Uw taken: loonadministratie in samenwerking met een sociaal secretariaat – be-heer van personeelsdocumenten – beheer van verzekeringsdossiers - ondersteu-ning informatica-beheer

Uw profi el: bachelor diploma – ervaring met loonadministratie, informatica-be-heer en voeling met de social profi t sector strekken tot aanbeveling

Meer info: www.eigenthuis.be

Interesse? Brief met CV naar Lia Hermans, Schildpadstraat 30, 1850 Grimbergen of [email protected] t.e.m. 25/03/09

FERUBELFederatie van rustoorden van

BelgiëZOEKT

TWEETALIGE (NL/FR) ADVISEUR

Assisteert de Secretaris-gene-raal, informeert en adviseert de

leden over de wetgeving.

Zend uw brief met CVvoor 27 maart aan:

De heer V. FREDERICQ,Secretaris-generaal

Vrijheidslaan, 80 - 1080 Brusselof [email protected]

Meer info: www.ferubel.be

Collège Saint-Pierre (Uccle)zoekt

nederlandstaligeleerkracht

(geschiedenis/aardrijkskunde/

humane wetenschappen)

voor interim vanaf 15 maart

2009 (taalbadklassen).

Vaste baan mogelijk voor

volgend leerjaar.

Solliciteren naar De heer Voglet,

Coghenlaan 213 te Ukkel

(02/344.50.58)

Zit biotechnologie u in de genen?

Het expertisebureauWermenbol & Partners

zoekt een

tweetalige expert

(NL/FR) ingenieur en/of architect voor de regio’s Brussel - Brabant

en Oost-Vlaanderen.

Sollicitatie per e-mailt.a.v. ir. Patricia Verleyen,

[email protected]

REISAGENT

ReizenVan Renterghem

BruggeIN VOLLE EXPANSIEheeft vacature voor

REISAGENTFulltime.

Voor klanten in reisbureau. Doorgroeimogelijkheden.

Kandidatuur E-mail: [email protected]

www.asteriaexpeditions.be

Vandenbosch NV is een gespecialiseerde KMO in de houtverwerkende nijverheid,gevestigd in Lot (Beersel). De onderneming telt een 30-tal medewerkers en bedient de volledige Belgische markt. Momenteel hebben wij een vacature voor een:

Uw taken en verantwoordelijkheden:

De opvolging en het uitbouwen van een bestaand en potentieel cliënteel � U vertrekt dagelijks vanuit het bedrijf om begrafenisondernemers te bezoeken over heel België � Sporadische belevering met een bedrijfsvoertuig (mercedes-vito) over het hele land � U rapporteert en overlegt dagelijks met de directie.Uw kwaliteiten:

Perfect tweetalig (Nederlands/Frans) � Noties van MS-Office toepassingen � Ervaring in gelijkaardige functie is eenpluspunt � Vlot in de omgang, nauwgezet, stressbestendig en flexibel � U woont in de regio Brabant. Ons aanbod:

Uitdagende functie met veel afwisseling � Aangename werkomgeving � Salarispakket in verhouding tot uw verantwoor-de lijkheden.Heeft u belangstelling?

Stuur zo snel mogelijk uw sollicitatiebrief en cv met recente pasfoto naar Vandenbosch NV, Molenstraat 55, 1651 Lot, t.a.v. Benoit Devreker bedrijfsleider. E-mailen kan ook naar [email protected]. Uw kandidatuur wordt snel en strikt vertrouwelijk behandeld.

COMMERCIEEL VERTEGENWOORDIGER

Veni, vidi,

VG.2

/B –

B-A

B04.

028

– W

.RS1

41

a priori.be

Julius Caesar

38

Page 39: Jobat Krant 7 maart 2009

GGzE behoort tot de topvan Nederland als hetgaat om zorg aan men-sen met psychiatrische ofpsycho-socialeproblemen.De 1.900 medewerkersvan GGzE willen dezepositie verder uitbouwen.Daarom hebben ze eennieuwe koers ingezet, ver-woord in vijf D’s: daad-krachtig, degelijk, direct,doelbewust en met durf.Aan ambities dus geengebrek. Gun jezelf eentoekomst bij GGzE!

Ten behoeve van de volgende centra zijn wij op zoek naar

GZ-psychologenGGzE centrum ouderen psychiatrie, 32 tot 36 uur per week

Het centrum biedt ouderen met een ernstige psychische aandoeningof cognitieve stoornis en hun omgeving de zorg en ondersteuning diezij nodig hebben.

GGzE centrum kinder- en jeugdpsychiatrie, ambulant 12+,28 tot 32 uur per week

Het centrum biedt hulp aan kinderen en jongeren ( tot 23 jaar) metcomplexe psychische en psychiatrische problemen en aan hun oudersof andere opvoeders.

De Woenselse Poort, Centrum forensische behandeling,24 tot 32 uur per week

De Woenselse Poort behandelt mensen met meervoudige, complexeen vaak langdurende psychiatrische problemen. Vaak is er ook sprakevan verslaving en delictgevaar.Een groot aantal cliënten wordt binnen een justitieel kaderbehandeld.

Voor alle functies betreft het een dienstverband vooronbepaalde tijd en het salaris is conform CAO-GGZ, fwg 65.

Match?Gun jezelf een toekomst bij GGzE

Iets voor jou?Heb je belangstelling, kijk dan op www.ggze.nl. Onder ‘vacatures’ vind je vaniedere functie een uitgebreide beschrijving en lees je hoe je kunt reageren.Ook een gemotiveerde open sollicitatie is welkom.

www.ggze.nl

Bosch Security Systems is een flexibele divisie binnen een multinationale omgeving.

Het bedrijf is gespecialiseerd in beveiliging en communicatietechnologie (inbraak en camera-systemen, brandbeveiliging, toegangscontrole,

persoonsbeveiliging, omroep- en congres-systemen). De hoofdzetel van het bedrijf is

gevestigd in Kortrijk en heeft een filiaal in Brussel. Met een 50-tal gekwalificeerde

medewerkers realiseren we een omzet van circa 20 miljoen euro.

Met het oog op het verder uitbouwen van de marktpositie zien we op korte termijn uit naar een (m/v)

ACCOUNTMANAGER DISTRIBUTIE

Vlaanderen

Functie-inhoud: • u bent integraal verantwoordelijk voor het verder uitbouwen van het distributienetwerk • hier­toe bezoekt u onze bestaande klanten alarminstallateurs en distributeurs • u bent verantwoordelijk voor deofferte­opmaak en ­follow­up tot en met het afsluiten van deals • u geeft productvoorstellingen en ondersteuntde distributieklanten in hun marketing­ en verkoopacties • over al uw activiteiten rapporteert u rechtstreeks aande bedrijfsleiding.

Functieprofiel: • u bent een gedreven industrieel ingenieur of gelijkwaardig door ervaring • u hebt een uit­gesproken commercieel profiel en het nodige charisma om op overtuigende manier te communiceren met uw klanten • u bent een vlotte en stimulerende teamplayer • u drukt zich goed uit in het Nederlands, Frans en Engels.

Functievoordelen: Aan een uitstekend medewerker biedt Bosch Security Systems: • een zeer competitiefremuneratiepakket • een representatieve bedrijfswagen • gsm en pc • een goede opleiding • jobzekerheid binneneen dynamische en leidinggevende groep • een aangename werksfeer en een grote mate van autonomie.

Hebt u interesse voor deze aanbieding? Aarzel niet en mail, schrijf of fax ons met volledig cv op onderstaand adres.Contactpersoon: dhr. Antoon Bulcke.We behandelen uw kandidatuur zeer vertrouwelijk. Indien u aanhet gevraagde profiel beantwoordt, wordt u uiterlijk 10 dagen na uw schrijven uitgenodigd vooreen persoonlijk onderhoud.

uw professionele partner in Verkoop- en PersoneelsZorg

Schoolstraat 59 bus 22, 8800 Roeselare-Beveren - Tel. 051 22 17 92 - Fax 051 25 36 50 E-mail: [email protected] www.antoonbulcke.be Er

ken

d w

ervi

ng

s- e

n s

elec

tieb

ure

au V

G.6

0/B

- Li

d v

an F

eder

go

nwww.boschsecurity.be

39

Page 40: Jobat Krant 7 maart 2009

SP

IDE

RC

ON

CE

PTS

.EU

[email protected]

Voor boeiende vacatures surf naar

Actief in Transport, Logistiekof Automotive...

... dan maken we voor ude puzzel compleet!

www.deputter-co.com

Tran

spor

t

Logi

stic

s

Aut

omot

ive

Tran

spor

t

Logi

stic

s

Aut

omot

ive

DO. 19 MAART 2009BUSINESS FACULTY (RING BRUSSEL UITRIT 6)

van e-learningtot bedrijfstheaterVERNIEUWENDE LEERVORMENIN BEDRIJFSOPLEIDINGEN

PROGRAMMA

Tot 13h00 Mogelijkheid tot broodjeslunch

12h30 - 13h05Onthaal van VTO-verantwoordelijken en HR(D)-professionals uit het bedrijfsleven

13h05 - 13h10Verwelkoming en bedanking

13h15 - 13h50 > SESSIE 1 - 5

Linguapolis: Goal Oriented Distributed Learning | The Coaching Square:Coachen | Amelior: Werkplekleren | AcBeth: Bedrijfstheater | KluwerOpleidingen: Learning Web 2.0

14h05 - 14h40 > SESSIE 6 - 10

GIVI: Het Learning Management System | De School voor NLP: Model-leren | Ogilvy Internal Communications: Creatieve totaalaanpak | SDWorx:Verhoog het rendement van klassikaal leren! | Human Interface Group:E-learning & Usability

14h55 - 15h30 > SESSIE 11 - 15

Key Job Training: Blended Learning 2.0 | Linkpower: Systemisch Coachen | Lento: Netwerkleren | Cameleon Business Training: Totaalbenadering van een leertraject | Instruxion: M-learning

15h45 - 16h20 > SESSIE 16 - 20

Global Knowledge: 360° Learning | Métamorphoses: Simulatieleren | Efficiency Associates: Werkplekleren | Obelisk: Strategische Intervisie | Pontis-Asterion: Rapid e-Learning

16h35 - 17h10 > SESSIE 21 - 25

Xylos: E-learning x Zelfstudie | Advice: Coachen in werksituaties | KluwerOpleidingen: Hoe meet u de effectiviteit van opleiding? | Amelior: Bedrijfstheater | BLCC: Web 2.0 en Taalleren

17h00 - 17h50Onthaal van Opleiders | Receptie | Netwerkdrink

17h50 - 18h35Avondsessie ‘Tendensen in Bedrijfsopleidingen’

INSCHRIJVEN

Inschrijven via www.bedrijfsopleidingen.be/events

Het namiddagprogramma is uitsluitend toegankelijk voor niet-opleiders. Vanaf 17h00 kunnen alle HRD-professionals deelnemen.

PRIJS

ongeacht het aantal namiddagsessies die u wenst te volgen.

Wie enkel wil deelnemen aan de receptie en/of avondsessie ‘Tendensen in

www.bedrijfsopleidingen.be/events

.

De deelnameprijs voor het symposium bedraagt € 1 0 incl. avondsessie8

80Bedrijfsopleidingen’ betaalt €

Brasschaat is een groene gemeente die ligt aan de rand van de grootstad Antwerpen. Alslokaal bestuur trachten we de dienstverlening naar de zowat 38.000 inwoners vanBrasschaat zo optimaal mogelijk te organiseren. Hiertoe bouwden we een stevigeorganisatie uit met zo'n 400 medewerkers. Om dit team te versterken gaat hetgemeentebestuur van Brasschaat, door middel van een selectieproef, nu over tot deaanwerving met aanleg van een werfreserve van (m/v):

BIBLIOTHECARIS - B4-B5 - in statutair verbandProfiel: • U bent minimaal 18 jaar • U bent van onberispelijk gedrag en geniet van de burgerlijkeen politieke rechten • U bent in het bezit van ten minste een diploma hoger onderwijs van hetkorte type (HOKT) of een bachelor diploma • U bent in het bezit van één van navermeldediploma's of bent bereid dit te behalen ten minste 2 jaar na indiensttreding: de akte vanbekwaamheid tot het houden van een openbare bibliotheek OF het getuigschrift initiatie in debibliotheek-, documentatie- en informatiekunde OF een professioneel of academisch hogerdiploma op het gebied van het bibliotheekwezen • U heeft een goede communicatieveuitdrukkingsvaardigheid • U bent klantvriendelijk en behulpzaam • U heeft kennis van toepas-selijke wetgeving • U heeft kennis van informaticagebruik • U kan organiseren, coördineren enplannen • U kan snel wetten, reglementen en voorschriften eigen maken en u kan ze juistinterpreteren • U heeft sterke interesse voor klantgerichte werking, uitbreidingsactiviteiten enbibliotheekpromotie • U bent sterk in het opleiden en coachen van mensen.

ADJUNCT-BIBLIOTHECARISB1-B3 - minimaal 19/38 - in statutair verband

Profiel: • U bent minimaal 18 jaar • U bent van onberispelijk gedrag en geniet van de burgerlijkeen politieke rechten • U bent in het bezit van ten minste een diploma hoger onderwijs van hetkorte type (HOKT) of een bachelor diploma • U bent in het bezit van één van navermeldediploma's of dit behalen ten minste 2 jaar na indiensttreding: de akte van bekwaamheid tot hethouden van een openbare bibliotheek OF het getuigschrift initiatie in de bibliotheek-,documentatie- en informatiekunde OF een professioneel of academisch hoger diploma op hetgebied van het bibliotheekwezen • U heeft een goede communicatieve uitdrukkingsvaardigheid• U bent klantvriendelijk en behulpzaam • U heeft basiskennis van toepasselijke wetgeving• U heeft kennis van informaticagebruik • U heeft sterke interesse voor klantgerichte werking,uitbreidingsactiviteiten en bibliotheekpromotie.

TECHNISCH MEDEWERKERGRONDGEBIEDSZAKEN

C1-C3 - in contractueel verbandProfiel: • U bent minimaal 18 jaar • U bent van onberispelijk gedrag en geniet van de burgerlijkeen politieke rechten • U bent in het bezit van een diploma hoger secundair onderwijs • U heefteen goede communicatieve uitdrukkingsvaardigheid • U bent klantvriendelijk en behulpzaam• U heeft kennis van informaticagebruik en inzicht in de functie en werking van de gemeentelijkediensten • U kan snel wetten, reglementen en voorschriften eigen maken en u kan ze juistinterpreteren.

Als één van deze uitdagingen u aanspreekt, kunt u een inschrijvingsformulier, de volledigefunctiebeschrijving en de toelatings- en aanwervingsvoorwaarden verkrijgen bij hetGemeentebestuur, dienst personeel en onderwijs, Frilinglei 1, 2930 Brasschaat.Tel.: 03 650 02 75 • Fax 03 650 02 89 • E-mail: [email protected] moeten uiterlijk 15 mei 2009 worden toegezonden.

40

Page 41: Jobat Krant 7 maart 2009

Genzyme Corporation uit Massachusetts (USA) is één van de belangrijkste spelers in de medische biotech-nologie. Wereldwijd telt onze onderneming meer dan 10 000 medewerkers, waarvan 2 500 in Europa.Genzyme heeft met meer dan 25 jaar ervaring een indrukwekkende reputatie opgebouwd op het vlak van klinisch onderzoek, van menselijke genetica en celkweek tot bioheelkunde en kankerbestrijding.Bovendien zijn we gekend voor de ontwikkeling van zogenaamde 'weesgeneesmiddelen' voor de behandeling van zeldzame ziekten. Wereldwijd worden we erkend als pionier in de productie van therapeutische eiwitten via celkweek voor menselijke toepassing. In Europa zijn er al diverse Genzyme producten op de markt. Daarnaast zijn er nog verschillende producten in de onderzoeks-, test- of goedkeuringsfase.

Zit biotechnologie u in de genen?

toonaangevend in medische biotechnologie

Genzyme Flanders is een innovatieve setting in een groeisector. De technologische uitdaging, het start-upproject, de rijke sociale interactie, het respect voor de werk-privébalans, het centraal stellen van de patiënt, het duurzaam ondernemen,de persoonlijke groeiperspectieven en de inspanningen naar de lokale gemeenschap kenmerken ons bedrijf.

INTERESSE? Mail uw sollicitatiebrief en cv,met vermelding van de functie en het referentienummer,naar [email protected].

Voor meer informatie over Genzyme Corporation, surf naar www.genzyme.comMeer over Genzyme Flanders en bovenstaande vacatures vindt u op www.genzyme.be

Maintenance Technician In SuiteOnderhoudstechnici voor process equipment

Facilities & Engineering (Ref.: JO-MT)

QA Systems Officer – Auditor

Quality Assurance (Ref.: JO-SO)

Documentation Engineer

Engineering (ref.: JO-DE)

Process AnalystStatistcis, Process Modeling and Analysis

Technology (ref.: JO-PA)

Project EngineerUtilities & Process Equipment

Facilities & Engineering (ref.: JO-PE)

Maintenance Area Lead HVACSpecialist in HVAC-systemen

Facilities & Engineering (ref.: JO-MAL)

QA Officers Compliance

Quality Assurance (ref.: JO-OC)

Automation Systems EngineerSystem Administrator

Instrumentation & Controls (ref.: JO-ASE)

De biofarmaceutische faciliteit Genzyme Flanders, gevestigd in Geel, spitst zich voornamelijk toe op de productie van geneesmiddelen op basis van biotherapeutische eiwitten en monoklonale antilichamen. De nieuwe productie-eenheid in Geel is ondertussen operationeel en ging gepaard met een investering van ongeveer 300 miljoen euro.Vandaag zijn er reeds een 340-tal medewerkers tewerkgesteld. Momenteel hebben wij de volgende vacatures (m/v):

Validation EngineerMet focus op cleaning/proces- en transportvalidatie

Facilities & Engineering (Validatie) (ref.: JO-VE)

Application Support & Database Administrator

ICT-afdeling (ref.: JO-AS)

Geïntegreerde en multidisciplinaire zorgverlening voor personen met MS

Wij zoeken een (m/v)

ALGEMEEN DIRECTEUR NMSCSituering NMSC:

Het Nationaal MS-Centrum is een categoraal ziekenhuis, gespecialiseerd in Multiple Sclerose en aanverwante neurologische aandoeningen. Naast een hospitalisatie afdeling van 134 Sp-bedden, beschikt het centrum over een specifi eke RIZIV conventie voor 70 ambulante reva-lidatieplaatsen per dag. Tevens is er een poliklinische activiteit die zich toespitst op personen met MS. Het centrum stelt ongeveer 225 VTE tewerk. Het centrum speelt nationaal en internationaal een rol in de behan-deling en revalidatie van de persoon met MS, waarbij een multidisciplinaire aanpak steeds voorop staat. Het NMSC werkt nauw samen met de Universitaire Zie-kenhuizen Leuven en wenst zijn activiteiten progressief uit te bouwen in complementariteit met de revalidatie activiteiten van het UZ Leuven. Het NMSC zoekt voor onmiddellijke indiensttreding een algemeen directeur, die deze nieuwe faze in het bestaan van het NMSC verder vorm kan geven en begeleiden.

Wat Uw functie inhoudt:

U zit het directiecomité voor en rapporteert aan de Raad van Bestuur.U zit de ondernemingsraad en comité PBW voor.U geeft vorm aan het operationele beleid van de in-stelling en u implementeert de beslissingen van de Raad van bestuur.U geeft leiding aan de fi nanciële dienst, de perso-neelsdienst en de facilitaire dienst.U bent verantwoordelijk voor het bewaken en faci-literen van de progressieve integratie van de admi-nistratieve processen binnen de structuren van UZ Leuven.U werkt in nauw verband samen met de hoofd-geneesheer en u heeft regelmatig overleg met de ziekenhuisapotheker, de andere directieleden en de voorzitter van de medische raad.U bent offi ciële aanspreekpersoon naar de externe wereld.

-

--

-

-

-

-

Wat wij vragen :

U beschikt over een universitair diploma, een economische achtergrond en/of relevante managementervaring.U bezit een goede kennis van de regelge-ving en wetgeving omtrent ziekenhuizen en gezondheidszorg, in het bijzonder de regel-geving omtrent Sp-ziekenhuizen, evenals omtrent ziekenhuisfi nanciering en inzicht in de interne en externe fi nanciële processen.U beschikt over relevante kennis omtrent personeelsbeleid en personeelsadministra-tie binnen de ziekenhuiscontext.U heeft inzicht in de logistieke en facilitaire processen binnen een ziekenhuis.U bezit vlotte communicatieve vaardigheden en een samenwerkingsgerichtheid om in een directieteam een constructieve bijdrage als teamlid te verzekeren.U beschikt over de nodige leidinggevende vaardigheden en u stuurt medewerkers op een enthousiasmerende manier aan.U kenmerkt zich door sterke ondernemings-zin en veranderingsgerichtheid. U weet als change manager medewerkers te sensibili-seren, te ondersteunen en te begeleiden in de implementatie van een grondig verande-ringsproces binnen de instelling.

Wat wij bieden:

Een uitdaging om de eigenheid van een kleine instelling progressief te verankeren binnen een universitair revalidatie kader. De mogelijkheid om directe medewerkers te enthousiasmeren en vorm te geven aan een stimulerend beleid.Een all-round managementpositie met ruim-te voor inhoudelijke uitdagingen en met een sterk committent voor de instelling.

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Interesse? Stuur uw sollicitatiebrief en curriculum vitae voor 17/4/2009 naar Prof. Dr. Guy Mannaerts, Voor-zitter Raad van Bestuur van het Nationaal MS-Centrum, Vanheylenstraat 16, 1820 Steenokkerzeel.

“Specialist in Rekrutering en Outsourcing van Sales Professionals”www.salesconsult.be

INDIRECT SALES ACCOUNT MANAGER( R E G I O A N T W E R P E N - L I M B U R G - V L A A M S - B R A B A N T )

Functie: Je bent verantwoordelijk voor de omzet in jouw sector en werft nieuwe partners aan (installateurs).

Profiel: Je bent commercieel gericht en hebt 5 tot 15 jaar ervaring in indirecte verkoop. Je bent tweetalig Nederlands/Frans. Je hebt affiniteit met techniek.

Wij bieden: Een uitdagende functie in een internationale groep, met evolutiemogelijkheden en een professionele begeleiding.

Belangstelling: Stuur meteen je cv en motivatiebrief naar [email protected]

Onze klant is een belangrijk pioniersbedrijf dat “state-of-the-art” elektromechanische en hydraulische producten aanbiedt op de

internationale markt. Hij is op zoek naar een (m/v):

Betaal ik belastingen op mijn

bedrijfswagen?Surf naar

jobat.be/loon

41

Page 42: Jobat Krant 7 maart 2009

Acerta

HRGallery

Exclusief voor HR-verantwoordelijken en bedrijfsleidersmaandag 30 maart, 18 u 30, Lamot Mechelen

Cost-cutting:korte pijn of lange termijn?

Op maandag 30 maart ontdekt u de formules om uw bedrijf gezond te houden.

Als CEO of HRM moet u vandaag misschien door de zure appel heen bijten. Nieuwe omstandigheden eisen hoe dan ook nieuwe maatregelen. De vraag is hoe zwaar die moeten of kunnen doorwegen op de dagelijkse werking van het bedrijf en zijn HR-beleid. Wat zijn de oplossingen? De juridische mogelijkheden? En wanneer kiest u voor welke optie? Dirk Wijns (Acerta) schetst het kader, CEO Alex Joos (Group Joos) en HRM Flor Boeckx (DuPont de Nemours) geven hun mening, tijdens een interactieve sessie met u.

fautlefaire

.be

samen met:

Houd uw bedrijf gezond.

Schrijf u in vóór 25 maart op

www.ikgavoorhr.be/hrgallery

Page 43: Jobat Krant 7 maart 2009

Je functie: • Als Energy Contracting & Regulations Manager binnen de afdelingEnergy Procurement sta je voor de sites van Tessenderlo Chemie in België,Frankrijk en Nederland in voor de contracten, opvolging en implementatie vande regels met betrekking tot de gas- en elektriciteitsmarkt, alsook voor de netwer-ken. • Dit houdt meer concreet in: continu up-to-date inzichten verwerven in hetregelgevend kader van gas en elektriciteit; de contracten i.v.m. gas enelektriciteit aanpassen aan nieuwe regelgevingen; de contacten onderhoudenop de verschillende sites of vestigingen van gas en elektriciteit; vertegenwoordiging verzorgen van Tessenderlo Chemie in overlegorganen zoals daar zijn Essenscia,

Febelec, Elia, Fluxys …; opvolgen en uitwerken van projecten i.v.m. gas enelektriciteit.

Je profiel: • Je behaalde een masterdiploma (Ingenieur, Economie of Rechten)en hebt reeds kennis opgedaan over de regelgeving i.v.m. energie. • Je hebteen basisbegrip van elektriciteit en elektriciteitssystemen en hebt interesse voor deindustriële context. • Je weet je op professioneel niveau uit te drukken (zowelmondeling als schriftelijk) in het Nederlands, Engels en Frans. • Als persoon creëer je de nodige impact en voel je je comfortabel binnen onderhandelingssituaties.

Interesse?Stuur vandaag nog je sollicitatiebrief en cv met vermelding van referentie BE570917 naar Hudson,t.a.v. Nancy Vankeirsbilck, Herkenrodesingel 4a bus 2, 3500 Hasselt, tel. 011 24 75 00, fax 011 26 02 00,e-mail [email protected], www.jobs.hudson.com. Je sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

Erke

nnin

gsnu

mm

er w

ervin

g &

sele

ctie

VG.

206/

B –

BHG

B-AA

04.00

8 – W

.RS.

98 •

Lid va

n Fe

derg

on

Contracting & Regulations ManagerAfdeling Energy Procurement

TESSENDERLOTessenderlo Group is een internationale chemiegroep met meer dan 100 vestigingen in 20 landen. Er werken ongeveer 8100 personen voor de groep, van wie 2100 in België. De geconsolideerde omzet bedroeg 2406 miljoen EUR in 2007 en werd gerealiseerd in drie businessgroepen

(chemie, kunststofverwerking, specialiteiten). De groep is Europees marktleider en wereldleider voor de meeste van haar producten. Tessenderlo Chemie nv is genoteerd opEuronext Brussel en maakt deel uit van Next 150 en BEL Mid. Wij zijn momenteel op zoek naar een (m/v)

Ben ik beschermd tegen ontslag?

Surf naarjobat.be/ontslag

Solliciteer vandaag nog op www.expeditiedroomjob.be, vraag je vrienden om je op een originele manier aan te bevelen en maak kans op een sneeuwexpeditie in Lapland!

Tegen 2015 wil Electrabel 1.700.000 ton CO2 minder in onze lucht.Omditdoel tebereikenhebbenwenogheelwatmensen nodig. Meer bepaald: technici, wetenschappers, ingenieurs, marketeers, commerciële medewerkers, informatici, traders, juristen, financiële en communicatiedeskundigen. Solliciteer online en vraag je vrienden om je op een originele manier aan te bevelen bij Electrabel. Word je aangenomen én behoor je tot de acht kandidaten met de meeste en creatiefste aanbevelingen? Dan sleep je niet alleen een contract in de wacht, je vertrekt ook op een onvergetelijk avontuur naar Lapland met je gloednieuwe collega’s.

Wij helpen je je grenzen te verleggen!

Het is jouw energie.

43

Page 44: Jobat Krant 7 maart 2009

v/db - Groep S

M E E R I N F O : www.groeps.be

Groep S - Sociaal Secretariaat VZW, erkend sociaal secretariaat voor werkgevers (nr. 100 - MB 7/03/1946) RRP 0407.214.017

Voor Limburg en Antwerpen

Yves Vandaele

Tel.: 32 56 27 04 10

gsm: 0475 63 48 50

Voor Oost- en West-Vlaanderen

Yves Vandaele

Tel.: 32 56 27 04 10

gsm: 0475 63 48 50

Voor Vlaams Brabant

Ronny Van Looy

Tel.: 32 16 28 46 51

gsm: 0496 41 81 66

Voor Brussel

Philippe Ghigny

Tel.: 32 2 507 16 06

Communicatie/Persrelaties

Else van Soest

Tel.: 32 2 507 19 28

[email protected]

Kantoor in Parijs

Alexandre Le Berre

Tel.: 00 33 632 33 66 91

v/db - Groep S

{SCHORSING VAN DE OPZEGTERMIJN

Omwille van bepaalde gebeurtenissen kan de uitvoering van de arbeidsovereenkomst tijdens de op-zegtermijn geschorst worden (enkel indien de opzeg door de werkgever gegeven is). De opzegtermijn wordt dan verlengd met het aantal schorsingsdagen tijdens de afwezigheidsperiode. Tijdens deze afwe-zigheidsperiodes kan de werkgever de opzeg betekenen, maar de aanvangsdatum van de opzegtermijn zal verschoven worden naar de eerste dag van de werkhervatting. [ Kathy De Taeye - Juridisch adviseur ]

Gebeurtenissen die de opzegtermijn schorsen/

aanvangsdatum van de opzegtermijn verschuivenGebeurtenissen die de opzegtermijn niet schorsen

> Jaarlijkse vakantie (zowel collectieve als individuele

vakantie)

> Arbeidsongeschiktheid wegens ziekte of ongeval

> Zwangerschaps- en bevallingsrust

> Militaire- of burgerdienst

> Preventieve hechtenis

> Inhaalrust toegekend voor overuren

> Werkloosheid (weerverlet, economische)

> Profylactisch verlof

> Tijdskrediet (volledige schorsing)

> Klein verlet

> Educatief verlof

> Syndicaal verlof

> Toegestane afwezigheid

> Dwingend verlof

> Inhaalrust toegekend wegens arbeidsduurvermindering

(uitz PC 124)

> Werkloosheid (technische)

> Feestdagen

> Overmacht

> Gewaarborgd dagloon

> Staking

> Politiek verlof

Meer informatie en berekeningen met voorbeelden van de duur van de schorsingsperiodes ?

Surf snel naar www.groeps.be

Page 45: Jobat Krant 7 maart 2009

WAREHOUSE MANAGER…sterk in people management!

Meer informatie over deze functie vindt u op

UW FUNCTIEAls Warehouse Manager bent u verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van het magazijn met 150 medewerkers. U stelt het operationeelbudget op en waakt over de opvolging ervan. Samen met uw team beheert u KPI’s om aan de hand daarvan het ELC optimaal te beheren eneventueel gerichte verbeteringsprojecten te initiëren. U bent een people manager die actief mensen weet te motiveren en structurele wijzigingenkan doorvoeren. Daarnaast werkt u kwaliteitsgericht en oefent u dagelijks controle uit op de te volgen werk- en veiligheidsprocedures. In ditkader zorgt u mee voor de implementatie van het ISO-kwaliteitsmanagementsysteem. Verder behartigt u de belangen met interne klanten enexterne relaties. U rapporteert rechtstreeks aan de Senior Manager European Logistics North.

UW PROFIEL• U genoot minstens een bacheloropleiding of bent gelijkwaardig door ervaring• Minimaal 5 jaar relevante ervaring in een leidinggevende functie in een logistieke omgeving en/of distributiecentrum• Kennis van transport, douaneformaliteiten en technische kennis van magazijnuitrusting zijn een pluspunt• U bent een people manager en teamplayer met een hands-on mentaliteit• U bent analytisch ingesteld en combineert uitgesproken sociale met communicatieve vaardigheden• U heeft een commerciële ingesteldheid en werkt kwaliteitsgericht• Nederlands is uw moedertaal en u beheerst vlot het Engels, andere talen vormen een meerwaarde• U kan goed overweg met MS Office en bent vertrouwd met WMS, kennis van SAP is een plus

WIJ BIEDEN• Een autonome functie met reële verantwoordelijkheden in een multinational• Een aantrekkelijk salaris aangevuld met extralegale voordelen, waaronder een bedrijfswagen

Geïnteresseerde kandidaten mailen hun cv en motivatiebrief naar onze HRM adviseurs De Putter & CoBikschotelaan 232 bus 1 • B-2140 Antwerpen • [email protected] • fax +32-3-320.87.80 • surf naar www.deputter-co.com

Bij Bridgestone Europe werken,betekent deel uitmaken van déwereld N°1 in banden die con-tinu investeert in Europa om deblijvende groei te garanderen.De unieke combinatie van onzepassie voor excellence, onzeambitie en langetermijnvisieén onze cultuur staat garantvoor een werkomgeving waarmensen kunnen groeien alsindividuen en professionalsen beloond worden voor hunbijdrage.In Zeebrugge ligt 1 van de 3European Logistics Centre (ELC),met een oppervlakte van90.000m² dewelke in 2009verder uitgebreid wordt endeze site de grootste wordt inEuropa. Voor ons ELC teZeebrugge zoeken wij een (m/v):

www.bridgestone.eu

VG

.171

/B•

W.R

S.1

46•

SP

IDE

RC

ON

CE

PTS

.EU

www.deputter-co.com/jobshop

hr pub

lic

pr

onl

ine

bra

nds

Je bent een conceptenaar die barst van de meesterlijke

invallen. Bent groots in het bedenken van campagnes en

grandioos in het bezielen van klanten. Maakt een creatief

feestje van elke brainstorming. Leidt collega’s in bekoring

met je aantrekkelijke ideeën. Iemand die aan een halve

zin ... je weet wel.

Geen idee wat we bedoelen?Laat dan maar. Aan de rest: trek alle registers open. Antwoord verzekerd, discretie ook. E-mail: [email protected] Group, Koningin Astridlaan 38, 3500 Hasselt.

www.rca.be

MASTER OFCONCEPTS

HIER AANMELDEN

45

Page 46: Jobat Krant 7 maart 2009

DE GEMEENTE OVERIJSE werft aan m/v:

Archivaris A1a-A3a - dienst bevolking, burgerzaken en archief

Beleids- en kwaliteitscoördinator A1a-A3a

Diplomavereiste: je hebt een universitair diploma (licentiaat of master) of bent gelijkgesteld.

Aanbod: een contract van onbepaalde duur • een bezoldiging overeenkomstig de weddeschaal A1a-A3a en ervaring(geïndexeerde brutomaandwedde min. 2.705,58 euro - max. 4.761,07 euro), maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering,een aantrekkelijke vakantieregeling, glijdende werktijden, …

Vastgoed- en contractbeheerder B1-B3

Assistent-diensthoofd duurzaamheiden energie dienst milieu, natuur en begraafplaatsen

Diplomavereiste: je hebt een diploma van het hoger onderwijs van één cyclus (graduaat), gelijkgesteld met bachelor.

Aanbod: een contract van onbepaalde duur • een bezoldiging overeenkomstig de weddeschaal B1-B3 en ervaring(geïndexeerde brutomaandwedde min. 2.142,17 euro - max. 3.609,50 euro), maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering,een aantrekkelijke vakantieregeling, glijdende werktijden, …

Administratief medewerker C1-C3sportdienst - halftijds

Profiel: in het bezit zijn van een diploma van het secundair onderwijs of gelijkgesteld onderwijs • bereidheid totweekend- en avondwerk.

Aanbod: een vervangingscontract van minimum 1 jaar • een bezoldiging overeenkomstig de weddeschaal C1-C3 enervaring (geïndexeerde brutomaandwedde min. 1.677,83 euro - max. 3.070,86 euro), maaltijdcheques, hospitalisatie-verzekering, een aantrekkelijke vakantieregeling, glijdende werktijden, …

Interesse? Stuur jouw sollicitatiebrief samen met CV en een kopie van jouw diploma naar het college van burgemeester en schepenen, Justus Lipsiusplein 9 te 3090 Overijse en dit ten laatste op 26 maart 2009.

Voor meer info of de volledige aanwervingsvoorwaarden staat de personeelsdienst van Overijse (02 785 33 40) voor je klaar.

Kijk ook eens op onze websites: www.overijse.been klik door op rubriek Vacatures.

Ontdek ons jobaanbod

JIJ.WWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWIIIIIIIIIIIIIIIIIEEEEEEEEEEEEEEEEEEE AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAANNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEERRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS?????????????????????????????????????????????WIE ANDERS?

Houston,we have a

a priori.be

apollo 13

VG.2

/B –

B-A

B04.

028

– W

.RS1

41

Het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen vzw is een werkgeversfederatie die kwaliteitsvolle thuisverpleging ondersteunt

in vijf autonome provinciale verenigingen. Vanaf juli 2009 betrekt de organisatie haar nieuwe kantoren aan het

Brusselse Noordstation en is dan vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen vzw is

op zoek naar een (m/v):

STAFMEDEWERKER departement verpleegkunde

FUNCTIE: • Je draagt actief bij tot de wetenschappelijke ondersteuning van het beleid van

onze organisatie en werkt mee aan het opstellen van protocollen en procedures. • Je neemt

deel aan kwaliteitsverbeterings- en onderzoeks projecten.• Je publiceert in wetenschappelijke

tijdschriften. • Je volgt de ontwikkelingen m.b.t. verpleegkunde en thuiszorg op de voet.

PROFIEL: • Je hebt een masteropleiding succesvol afgewerkt, bij voorkeur aangevuld met

een significante, succesvolle ervaring met project- en/of onderzoekswerk, in het bijzonder in

het domein van de verpleegkunde. • Je kan zelfstandig werken en hebt een sterk analytisch

denkvermogen. • Je hebt een goede kennis van het Frans en Engels.

AANBOD: • Een gevarieerde job binnen een multidisciplinair team • een aantrekkelijk

salaris pakket, aangevuld met extralegale voordelen • onmiddellijke indiensttreding met een

contract van onbepaalde duur • flexibele arbeidsvoorwaarden • vlotte bereikbaarheid

(vanaf juli 2009).

MEER INFO? dhr. Louis Paquay, verpleegkundig coördinator,

tel. 02.739.35.11. Of neem een kijkje op de website:

www.witgelekruis.be

INTERESSE?Gelieve je kandidatuur met uitgebreid cv en

pasfoto vóór 15 april 2009 te sturen naar: Wit-

Gele Kruis van Vlaanderen vzw, t.a.v. Hendrik

Van Gansbeke, algemeen coördinator, Adolphe

Lacomblélaan 69, bus 3, 1030 Brussel. E-mail:

[email protected]

www.witgelekruis.be

46

Page 47: Jobat Krant 7 maart 2009

Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie

De waarheid is niet altijd zo evident!

Om de professionele teams te managen zoekt het NICC naar een:

Operationeel Directeur Criminologie (m/v)

Operationeel Directeur Criminalistiek (m/v)

N I C C

Vilvoordsesteenweg 100 - B-1120 BRUSSELwww.nicc.fgov.be

Het NICC is een federale wetenschappelijke instelling, onder het gezag van de Minister van Justitie.In de operationele directie Criminologie verricht men wetenschappelijke onderzoeken die rechtstreeks nuttig en nodig zijn voor het strafrechtelijk beleid.In de operationele directie Criminalistiek past men natuurwetenschappen toe om de daders van strafbare feiten en hun modus operandi te identificeren.

Geïnteresseerd? Surf naar www.nicc.fgov.be en ontdek in detail de kerntaken en het profiel van deze functies.

Reageren kan t.e.m. 31 maart 2009.

GEMEENTE HOLSBEEKAls jonge en groeiende gemeente wensen wij onze dienst Cultuur & Vrije Tijd te versterken met een

JEUGDCONSULENTin contractueel verband (niveau B, weddeschaal B1-B3).

De jeugdconsulent geeft het jeugdbeleid van de gemeente vorm. Hij of zij begeleidt de jeugdraad, stimuleert het jeugdwerk, stelt het jeugdwerkbeleidsplan en de jaarplannen op, organiseert inspraak rond de inrichting van speelpleintjes en speelstraten, en werkt de dossiers hierrond administratief uit voor de gemeenteraad en het college. Dit alles onder leiding van en in nauwe samenwerking met de burgemeester en het diensthoofd Cultuur & Vrije Tijd. Naast het strikte jeugdbeleid zal de jeugdconsulent ook taken krijgen in verwante of overlappende domeinen binnen de dienst, zoals bv. cultuur, jeugdsport en dergelijke. Kandidaten moeten beschikken over ruime intellectuele µen sociale capaciteiten, zowel om te werken met mensen, als om degelijk afgewerkte dossiers voor te leggen.

Voorwaarden:• Diploma hoger onderwijs van het korte type, Maatschappelijk assistent of

Hoger Instituut voor Readaptatiewetenschappen • Slagen in een aanwervingsexamen.

Meer informatie kan telefonisch aangevraagd worden op het secretariaat (016/62.91.80)of via e-mail: [email protected] moeten ten laatste op 30 maart 2009 toekomen bij het College van Burgemeester en Schepenen, Dutselstraat 15, 3220 Holsbeek, vergezeld van een c.v.

wil zich op korte termijn versterken met een (m/v)in statutair verband

VOLTIJDS DESKUNDIGE WERKEN (B1-B3)

Diploma- en/of vormingsvereisten: graduaat of bachelor.

Zoekt u een job in een groene landelijke gemeente, waar het goed is om te wonen en te werken, die ook met het openbaar vervoer gemakkelijk bereikbaar is?

Dan bent u de kandidaat die wij zoeken.

Uw kandidatuur, met duidelijke vermelding van de beoogde functie, vergezeld van een uitgebreid curricu-lum vitae en een afschrift van het vereiste diploma, moet: - hetzij overhandigd worden op het secretariaat van het gemeentebestuur Oud-Heverlee, op de 1° verdie-ping van het gemeentehuis, Gemeentestraat 2 te 3054 Oud-Heverlee, waar u een ontvangstbewijs zult ontvangen;- hetzij per post verzonden worden aan het college van burgemeester en schepenen, Gemeentestraat 2, 3054 Oud-Heverlee.

De uiterste inschrijvingsdatum is vastgesteld op 16 maart 2009. De datum van het ontvangstbewijs en/of de postdatum gelden als bewijs.

Bijkomende inlichtingen zijn te bekomen bij het gemeentebestuur Oud-Heverlee, dienst personeel, Gemeentestraat 2, 3054 Oud-Heverlee, tel. 016/38 88 29, e-mail: [email protected] of via www. oud-heverlee.be

Voldoet U aan de voorwaarden van deze functie, dan wordt U schriftelijk uitgenodigd om deel te nemen aan een bekwaamheidsproef, waarin u de mogelijkheid geboden wordt uw kennis en motivatie te bewijzen.

Welke vragen worden er gesteld tijdens een

sollicitatiegesprek?Surf naar jobat.be/solliciteren

47

Page 48: Jobat Krant 7 maart 2009

Solliciteer bij 30 topbedrijvenPraat rechtstreeks met de recruiters van 30 aantrekkelijke bedrijven.

Krijg gratis cv-adviesErvaren consultants van het selectie kantoor Kern Selection geven je tips en advies.Schrijf je meteen in op de Jobatstand.

Career GuidanceGepersonaliseerd carrière-advies van experten van Acerta Consult. Gratis inschrijven op de Jobatstand.

Ruim aanbod aan opleidingenVerrijk jezelf en je carrière met eenaanvullende opleiding.

Career Launch JOBBEURS VOOR STERKE PROFIELEN

11 maart - Antwerp Expovan 11u tot 20u

1 ACERTA

2 PROVINCIE ANTWERPEN

3 ELECTRABEL

4 ACCENT

5 NMBS

6 CSC

7 DE POST

8 HOBSONS

9 SELOR

10 SECRETARY PLUS

11 IKEA

12 SD WORX

13 REALDOLMEN

14 TECHNUM

15 VDAB

16 UAMS

17 ASCENTO

18 T-OFFICE

19 VERA INTERIM

20 MERCATOR

21 DELAWARE

22 VLERICK

23 ORDINA

24 HEMA

25 STAD ANTWERPEN

26 EUROSTATION

27 GEM. HAVENBEDRIJF

28 CORELIO

29 EANDIS

30 ADECCO

Beursplan Antwerp Expo

2

1

5

7

8

6

12

11

15

18

17

16

24

23

28

27

30

JOBAT29

26

25

19

22

14

209 103 4

21

13

INGANG

Schrijf gratis in op jobat.be/careerlaunch

Met de medewerking van

Page 49: Jobat Krant 7 maart 2009

VG.1

246/

BUO

SAP

- B-

C07.

002

- W

.INT.R

E.RS

.SO.

148

Lid van recruitment, search & selection. Ascento is een divisie van t-groep NV.

Ascento wil de maatschappij zo goed mogelijk weerspiegelen. Kandidaten worden geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht geslacht, leeftijd, afkomst of handicap.

Meer jobs op

www.ascento.beKom deze en andere vacatures ontdekken op Career Launch op stand 17.

Industrieel ingenieur of Architectmet ervaring of interesse in het ontwikkelen van openbaar domeinJouw terrein

Als stafmedewerker volg je de ontwikkelingsprojecten en de dossiers in ruimtelijke ordening en planologie van A tot Z op.Je realiseert en onderhoudt contacten met zowel Vlaamse, federale als lokale overheden.Je werkt samen met studiebureaus en andere partners.Je participeert aan vergaderingen en adviseert en informeert de directeur en de Raad van Bestuur.Je staat in voor het formuleren, ontwikkelen en opvolgen van initiatieven inzake ruimtelijke ordening.

Naar wie zijn wij op zoek?Een industrieel ingenieur of architect met ervaring of interesse op het vlak van openbare werken, ruimtelijke ordening en planologie.Je hebt kennis van MS Office, CAD/CAM en GIS.Je bent gedreven, contactvaardig en communicatief.

Werken bij de Maatschappij Linkerscheldeoever zegt het je wat? Onze ontwikkelingsintercommunale, in Beveren, is verantwoordelijk voor het grond-beheer, industrialisatiebeleid en het subregionale beleid van het havengebied van Antwerpen op de linkeroever. Binnen een multidisciplinair team werken wij op een dynamische en efficiënte wijze aan de verdere uitbouw van de haven op linkeroever. Open communicatie en samenwerken zijn belangrijke waarden binnen onze organisatie. Ben jij de nieuwe medewerker (m/v) naar wie wij op zoek zijn?

Juristeen generalist geboeid om beleidsmatig te werken

Jouw terreinAls stafmedewerker sta je in voor het beleidsvoorbereidend werk en volg je de juridische dossiers van A tot Z op.Je staat in voor het formuleren, adviseren, ontwikkelen en opvolgen van initiatieven vanuit een juridische scoop.Je volgt de evoluties en ontwikkelingen in de relevante wetgeving op en dit op zowel regionaal, nationaal als op Europees niveau.Je adviseert en informeert de directeur en de Raad van Bestuur.Je participeert aan vergaderingen en vormt het directe aanspreekpunt voor gespecialiseerde advocatenkantoren, notarissen, het aankoopcomité en diverse overheidsinstanties.Je ondersteunt de directeur in zijn taken inzake administratief personeelsbeleid en externe communicatie.

Naar wie zijn wij op zoek?Een master in de rechten met een brede juridische vorming.Je bent proactief en in staat om vanuit een grondige analyse voorstellen uit te werken.Je weet een netwerk uit te bouwen en communiceert vlot.Je hebt kennis van MS Office.

Ons aanbod voor deze functiesEen boeiende en gevarieerde functie binnen een stimulerende werkomgeving waar je in nauwe samenwerking met collega’s kan werken aan de verdere uitbouw van de Linkerscheldeoever.Een aantrekkelijk verloningspakket binnen een stabiele werkomgeving.Een contract van onbepaalde duur na proefperiode.Wij volgen de wettelijke barema’s van de lokale besturen aangevuld met extralegale voordelen.Je relevante werkervaring wordt in rekening gebracht.

Interesse?Stuur dan zo snel mogelijk je cv met motivatiebrief, met vermelding van de functie waarvoor je solliciteert, naar Ascento, t.a.v. Hilde Goossens, Bellevue 5/5, 9050 Gent of mail naar [email protected]. Bezoek ook onze website: www.ascento.be

Administratief/Boekhoudkundig medewerkergeboeid door cijfers en met oog voor detail

Jouw terreinJe staat in voor diverse boekhoudkundige taken (controle verreke-ningen, kasbeheer, facturatie, assisteren bij de jaarafsluiting, …).Je houdt de data- en documentenbestanden up-to-date.Je ondersteunt de directeur en stafmedewerkers op administratief vlak.Je bereidt de vergaderingen administratief voor en verzorgt de verslaggeving.

Naar wie zijn wij op zoek?Een bachelor in een administratieve of boekhoudkundige richting.Je hebt een goede kennis van MS Office. Je bent contactvaardig, communicatief en leerbereid.Je werkt nauwgezet. Plannen en organiseren is je ding.

Administratief assistenteen uitdagende mix van onthaal en administratie

Jouw terreinJe staat in voor diverse algemene administratieve taken.Je verzorgt de briefwisseling en de opmaak van documenten.Je onthaalt bezoekers en hebt contact met interne en externe klanten.Je bent verantwoordelijk voor het economaat.

Naar wie zijn wij op zoek?Je hebt een diploma ASO of hoger secundair technisch onderwijs.Je hebt een goede kennis van MS Office.Je bent sociaal vlot en communicatief sterk.Je werkt efficiënt en accuraat.

Page 50: Jobat Krant 7 maart 2009

Tegen 2015 wil Electrabel 1.700.000 ton CO2 minder in onze lucht. Om dit doel te bereiken hebben we nog heel wat mensen nodig. Voor onze klassieke en nucleaire centrales zijn we op zoek naar technici, wetenschappers en ingenieurs. Voor onze hoofdzetel en verkoopsafdeling zoeken we informatici, traders, commerciële profielen, financiële profielen en tal van ander talent. Als dochter van de Groep GDF SUEZ beschikken we over de slagkracht en de stabiliteit om u de mogelijkheden en werkzekerheid te bieden die u verdient. Om samen te bouwen aan een duurzame toekomst.

Electrabel biedt je alle kansenom een nieuwe weg in te slaan.Bezoek ons op stand 3 op Career Launch Antwerpen.

www.werkenbijelectrabel.be

Het is jouw energie.

Plannen maken op papier is één ding.

Ze waarmaken op het terrein is nog

iets anders. Technum - Tractebel Engineering staat als multidisciplinair

studiebureau voor rendabele

duurzaam heid. Concreet: wij zorgen

dat mensen ook iets hebben aan grote

ingrepen in stadsweefsel of transport-

infrastructuur. Bij Technum - Tractebel

Engineering maak jij het verschil door

mee te bouwen aan een wereld waarin

álle omgevingsfactoren meetellen.

Als onderdeel van de groep GDF-SUEZ biedt Technum - Tractebel Engineering ingenieurs de ervaring

en voldoening van prestigeprojecten

met economische en maatschappelijke

impact. En: je bent meteen volwaardig

teamlid. Want wat we doen, is dan wel

groots en internationaal, onze feel is

gemoedelijk. Gezien onze snelle groei

zoeken wij verschillende profielen,

onder meer (m/v):

Bewust innoveren voor een duurzame leefwereld. Jij bent aan zet!

T E C H N U M - T R A C T E B E L E N G I N E E R I N G

Bart en Greet bouwen aan een duurzame toekomst

Junior/Senior IngenieursVacatures: www.technum-tractebel.beAntwerpen - Brussel - Gent - Hasselt - Oostende

C A R E E R L A U N C HANTWERPENs t a n d n r. 1 4

50

Page 51: Jobat Krant 7 maart 2009

VG.1

246/

BUO

SAP

- B-

C07.

002

- W

.INT.R

E.RS

.SO.

148

Lid van recruitment, search & selection. Ascento is een divisie van t-groep NV.

Meer jobs op

www.ascento.beAscento wil de maatschappij zo goed mogelijk weerspiegelen. Kandidaten worden geselecteerd

op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht geslacht, leeftijd, afkomst of handicap.

Kom deze en andere vacatures ontdekken op Career Launch op stand 17.

HR-adviseurcommunicatief sterk mét visie Een boeiende mix van operationeel én beleidsmatig werken?

Je bouwt op organisatieniveau mee aan een hedendaags en professioneel personeelsbeleid. Je werkt hiertoe nauw samen met de personeelsdirecteur, de directie, het lijnmanagement en de sociale partners.Je bent actief in een brede waaier van HR-activiteiten:- Instroom: coördineren van werving- en selectieprocedures in

samenwerking met externe partners.- Doorstroom: bewaken van de employability en motivatie van

medewerkers door een gedegen VTO-beleid en onderbouwd competentie- & prestatiemanagement.

- Organisatie-ontwikkeling: bijdragen aan de strategische ontwikkeling en implementatie van HR-strategieën, -instrumenten en -processen.

Ben jij die hands-on personeelsexpert naar wie wij op zoek zijn?Je geeft blijk van een universitair denk- en werkniveau.Je blikt terug op een 7-tal jaar relevante ervaring in een generalistische HR-functie.Je bent een sensitieve teamplayer die alert inspeelt op signalen.Een pro-actieve en stressbestendige aanpak typeren je werk.

Ons aanbodEen gevarieerde en verantwoordelijke functie binnen een brede waaier van HR-activiteiten met uitgesproken ruimte voor eigen initiatief en creatieve inbreng.

Interesse?Plaats je kandidatuur (voor 31 maart 2009) op de cv warehouse via www.olvz.be. Je kan bijkomende info opvragen via [email protected] of 053 72 41 26.

Het Onze-Lieve-Vrouw Ziekenhuis teAalst is ter ondersteuning van het HR-departement op zoek naar een gedreven businesspartner (m/v):

Operatorenvaklui die mee streven naar low eco impactFunctie

Je bewaakt de besturing van de installaties en streeft naar procesoptimalisatie.Diverse onderhoudswerken, ingrijpen bij en herstellen van elektrische en mechanische problemen. Controle en opvolging (logboek).

ProfielJe beschikt over een diploma HSTO (A2) elektriciteit, elektromechanica of mechanica.Je weet technische basiskennis te koppelen aan de aandacht voor veiligheid, milieu en kwaliteit.Je functioneert positief teamgericht, energiek, planmatig met verantwoordelijkheidsgevoel.Je bent bereid om te werken in een 4 ploegenstelsel.

Wij bieden jou Een contract van onbepaalde duur, motiverende arbeidsvoorwaarden en salaris. Een zeer grondige opleiding en initiatie.Een professionele werkomgeving met werkzekerheid.

Interesse?Vraag eerst de aanwervingsvoorwaarden via tel. 051 26 99 30. Is dit de uitdaging waarvoor je wilt gaan? Reageer voor 20/03/2009 en stuur of mail je cv naar onze partner in HR advies: Ascento, Accent Business park, Kwadestraat 157/b11, 8800 Roeselare, [email protected] ook de website van MIROM op www.mirom.be!

Mirom is een samenwerkingsverband tussen de afvalintercommunales van Roeselare en Menen. MIROM coördineert het afvalbeleid van 15 gemeenten. Afval voorkomen, afval sorteren en het afval op een milieuver-antwoorde manier verwerken is de missie. MIROM Roeselare beschikt over een goed-werkende installatie om het restafval op een milieuverantwoorde manier te verbranden. De restwarmte wordt terug aangewend en ook elektriciteit wordt geproduceerd. Om ons team te versterken, zoeken wij voor de vestiging te Roeselare (m/v):

DirecteurEen gevarieerd en boeiend werkterrein? U hebt de dagelijkse verantwoordelijkheid over de organisatie, van beleidsvoorbereiding tot beleidsuitvoering. U bent actief:

Op beheersvlak: het directiecomité voorzitten. Opvolgen van regle-mentering en evoluties inzake sociale huisvesting.Op communicatievlak: interne en externe communicatie.Op technisch vlak: beheer van het patrimonium en realisatie van nieuwe projecten met oog voor duurzaamheid en diversiteit.Op financieel vlak: financieel-administratief beheer. Op personeelsvlak: aansturen en coachen van 50 medewerkers.

Naar wie zijn wij op zoek?Houder van een masterdiploma of hiermee gelijkgesteld diploma (HO lange type). Of houder van een bachelordiploma of hiermee gelijkge-steld diploma (HO korte type). In geval van bachelordiploma of gelijk-gesteld is minstens 5 jaar leidinggevende ervaring vereist. Een opleiding in bouwtechnische of economische richting geldt als een pluspunt.

Voldoende achtergrond op bouwtechnisch, juridisch, financieel-economisch gebied en samenlevingsproblematieken.Kennis van de socio-geografische omgeving en relevante spelers.Sensitief optreden in een openbare beleidsstructuur.Leidinggevende en organisatorische vaardigheden.Flexibel zijn, bereidheid tot avond- en weekendwerk.Ervaring in projectmanagement, als leidinggevende, in organisatie-beheer en doelgroepbeleid in de sector zijn absolute pluspunten.

Ons aanbod?Bezoldiging via Ministerieel Besluit van 22/10/08, afhankelijk van relevante werkervaring, salarisschalen Vlaamse overheid A111 tot A311.

Interesse?Stuur uw motivatiebrief en cv met attest van goed gedrag en zeden voor 15/03/09 naar Ascento, Bellevue 5/5, 9050 Ledeberg, t.a.v. Tine Callebaut. Functiebeschrijving en aanwervingsvoorwaarden op te vragen op 09 243 88 50.

Een hedendaagse invulling geven aan samen-levingsvraagstukken, zegt het je wat? De Goede Werkmanswoning in Gent is een gevestigde waarde op vlak van sociale huisves-ting. Om de maatschappij verder uit te bouwen in nauwe samenwerking met de Raad Van Bestuur en VMSW zoeken wij een (m/v):

Administratief medewerkergebeten door een mix van wetgeving en cijfersJe zoekt een boeiende job?

Je staat in voor diverse administratieve taken.Je verzorgt de contacten met huurders.Je werkt je in de snelwijzigende wetgeving in. Je volgt de administratie inzake huurdossiers van A tot Z op.Je werkt nauw samen met je collega’s.

Je troevenJe hebt bij voorkeur een bachelordiploma. Je werkt vlot met MS Office. Je werkt nauwkeurig en je kan goed organiseren.Je bent leergierig en beschikt over een goed leervermogen.Je bent contactvaardig en communiceert vlot.

Aantrekkelijke voorwaardenEen uitdagende en gevarieerde functie in je eigen regio.Werken in een team van een 5-tal medewerkers.Een aangename werksfeer binnen een stabiele werkomgeving.Een contract van onbepaalde duur en een aantrekkelijk salaris-pakket.

Interesse?Stuur dan je cv met motivatiebrief naar Ascento, t.a.v. Hilde Goossens, Bellevue 5/5, 9050 Gent of mail naar: [email protected] ook onze website www.ascento.be

•Zegt het je wat om te werken bij de sociale huisvestingsmaatschappij in Dendermonde? Dendermondse Volkswoningen verhuurt binnen de regio Dendermonde, Lebbeke en Waasmunster een 1.200-tal woningen. Zij groeien permanent en versterken graag hun huidig team. Ben jij die administra-tieve duizendpoot (m/v) naar wie wij op zoek zijn?

Page 52: Jobat Krant 7 maart 2009

Een ‘VIP in ICT’?Dat word je niet zómaar. Daar moet je wel wat voor in je

mars hebben. Allereerst: een onweerlegbare passie voor

ICT. En daarnaast de ambitie om het waar te maken bij een

van de toonaangevende ICT-spelers van België. Want dát is

RealDolmen. RealDolmen helpt bedrijfsstrategieën te vertalen

in efficiënte en betrouwbare ICT-oplossingen die echt werken.

Dat doen we volgens het principe van plan | build | operate. Wat

houdt dat in? Dat we instaan voor heel de ICT-levenscyclus, van

analyse over projectimplementatie tot opleiding en onderhoud.

2.000 medewerkers maken dit elke dag al waar. Maar om onze

groeistrategie een extra impuls te geven, zoekenwe voortdurend

veelzijdig (m/v) talent.

Wij rollen de rode loper uit.Voor een VIP in ICT wachten bij RealDolmen stevige klanten,

eindeloze mogelijkheden, geweldige collega’s. En natuurlijk

een aantrekkelijk verloningspakket.

Geprikkeld? Surf dan naar www.VIPinICT.com en ontdek er

alles over jouw carrière bij RealDolmen. Wie weet word jij onze

nieuwe ‘Valuable Involved Pioneer’

De Pinte - Harelbeke - Houthalen - Huizingen - Kontich - Namur - Turnhout

BEZOEK ONS OP

CAREER LAUNCH11 MAART - ANTWERP EXPO - STAND 13

OP ZOEK

NAAR JOUW

NIEUWE

UITDAGING?

Bezoek de Secretary Plus stand

op Career Launch op 11 maart.

Wil je graag meer weten?

Bezoek ons tussen 11 en 20 uur in Expo

Antwerpen op standnummer 10 of

surf naar: www.secretary-plus.be

Secretary Plus Management Support is al meer dan

15 jaar de nummer één voor de selectie, rekrutering,

uitzending, outsourcing en opleiding van management

assistants in de meest uiteenlopende sectoren.

Voor jou betekent dit een kwaliteitsvolle persoonlijke

aanpak en een ruim aanbod boeiende functies waarbij

jouw carierremogelijkheden centraal staan.

Je kan bij ons terecht voor volgende functies:

52

Page 53: Jobat Krant 7 maart 2009

VG.1

246/

BUO

SAP

- B-

C07.

002

- W

.INT.R

E.RS

.SO.

148

Een job in de Kempen?

De Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK) is een dynamische en sterk groeiende organisatie die als doel heeft de 29 aangesloten gemeentebesturen te ondersteunen. Tot haar uitgebreid takenpakket behoren activiteiten zoals industrieel grondbeleid, sociaal grondbeleid en een hele waaier van ondersteunende diensten in het kader van verlengd lokaal bestuur: intercom-munale milieudienst, veiligheid en welzijn op het werk, juridisch advies, ruimtelijke planning, technische dienstverlening, … Voor de verdere uitbouw van onze organisatie en dienstverlening, zijn wij momenteel op zoek naar een (m/v):

Je opdrachtJe hoofdtaak is: de begeleiding en advisering van gemeentebesturenbij vergunningsaanvragen inzake ruimtelijke ordening. Je bereidtbeslissingen voor betreffende vergunningsaanvragen. Je verleentbijstand aan de gemeentelijke diensten inzake ruimtelijke ordening.Daarnaast ondersteun je onze diensten in het ontwerp en de uitwer-king van inrichtingsplannen en stedenbouwkundige voorschriften.

Je profielJe hebt een masterdiploma richting architectuur, bouwkunde, steden-bouw, ruimtelijke planning of gelijkwaardig. Je hebt kennis van deregelgeving inzake ruimtelijke ordening in Vlaanderen. Je hebt een

sterke affiniteit met een werkomgeving in openbare besturen. Jebent communicatievaardig en in staat gestructureerd te rapporteren.Je neemt initiatief en werkt zowel in team als zelfstandig.

Wij bieden jeGoede loonvoorwaarden inclusief maaltijdcheques, een uitgebreidverzekeringspakket en andere financiële en sociale voordelen.Glijdende werktijden en extra verlof- en feestdagen. Een multi-disciplinair team met gedreven en enthousiaste collega’s. Eenafwisselende en zelfstandige job binnen een stabiele en groeiendeorganisatie die, met het oog op de toekomst, investeert in haar mensen en ruimte biedt voor persoonlijke ontwikkeling.

Word jij onze nieuwe medewerker? Stuur dan uiterlijk op 23 maart 2009 je motivatiebrief en cv naar dhr. Johan Leysen, voorzitter IOK,Antwerpseweg 1 te 2440 Geel. Voor meer informatie, zie www.iok.be of neem contact op met Greet De Ruysscher of Ann Lievens, 014 58 09 91.

Stafmedewerker Ruimtelijke Ordening

Ascento is een divisie van t-groep NV.

Lid van recruitment, search & selection.Ascento wil de maatschappij zo goed mogelijk weerspiegelen. Kandidaten worden geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht geslacht, leeftijd, afkomst of handicap. www.ascento.be

Kom deze en andere vacatures ontdekken op Career Launch op stand 17.

Welke soorten arbeidscontracten bestaan er?

Surf naar jobat.be/contract

53

Page 54: Jobat Krant 7 maart 2009

David

Account Manager

www.sdworx.com/jobs

‘Meegroeien met je ambitie.’SD Worx is het grootste HR-consultancybedrijf van België en biedt een volledige dienstverlening rond het tewerkstellen van personeel. We bekleden een sterke

marktpositie in alle afzonderlijke HR-disciplines: staffing, payroll, compensation & benefits, performance management en development, inclusief de administratie

en juridische advisering die hiermee samenhangt. SD Worx zet de trend op het vlak van HR. Dat hebben we te danken aan onze innoverende producten en diensten.

En aan de ondersteuning door onze talrijke ICT’ers. Op dit moment zijn we al actief in meer dan 20 landen, vanuit eigen kantoren of via kwaliteitsvolle partners.

Blijven groeien kunnen we niet zonder uitstekende collega’s. En zo kom jij in beeld. Als je wilt groeien in je job én in je loopbaan, dan kies je voor een uitdaging

bij SD Worx. Er zijn er trouwens heel wat, zowel voor pril als ervaren talent en in uiteenlopende domeinen. Denk maar aan HR, Legal, Sales, Payroll, ICT en SAP.

Surf naar www.sdworx.com/jobs en ontdek hoe je binnen jouw domein kunt meegroeien met je ambitie.

Bezoek ons tijdens

Career LaunchAntwerp Expo

woensdag 11 maartStand 12

Heb je zin om de handen uit de mouwen te steken in een toffe job met tal van voordelen?Dit jaar werven wij 1.800 nieuwe collega’s aan om de toekomstplannen van de NMBS-Groep te realiseren. In welk team je ook terechtkomt, wat je specialiteit ook is, bij ons krijg je de kans om met je collega’s mee te bouwen aan de trein van morgen.

Word een van onze nieuwe collega’s

Bouw mee aan de trein van morgenBezoek onze stand nummer 5 op woensdag

11 maart op Career Launch, Antwerp Expo.

54

Page 55: Jobat Krant 7 maart 2009

We winden er geen doekjes om, in de havenwereld sta je nooit stil. Onze mensen kiezen voor actie. Doeners en denkers die weten wat ze willen en er ook werk van maken. Geen wonder dat we samen aan het roer staan van een bruisende wereldhaven. De plaats bij uitstek waar je veel kan beleven en vooral bewegen. Het Gemeentelijk Havenbedrijf beheert, onderhoudt en exploiteert de volledige infrastructuur: van dokken en sluizen tot kranen, sleepboten en baggerschepen. Medewerkers kunnen dus heel wat richtingen uit in deze boeiende, internationale werkomgeving. In ruil garanderen we straffe extralegale voordelen en een mooi evenwicht tussen werk en privé. Het resultaat? Een hecht team dat trots is om de haven mee uit te bouwen. Met volle overtuiging en volle kracht vooruit, als (m/v):

Debiteurenbeheerder Jouw uitdagingJe bewaakt de kredietwaardigheid en de betalingen van onze klanten en prospects. Ontdek je een laattijdige betaler? Een debiteur die even opgevolgd moet worden? Dan ga jij er gedreven achteraan. Dat doe je volgens de incasso- en kredietprocedures die je zelf beheert en opstelt in overleg met de facturatiedienst, de commerciële en de juridische afdeling. Je bent het eerste aanspreekpunt voor onze klanten in verband met betalingsvoorwaarden en afbetalingsplannen. Je volgt ook de faillissementsprocedures op, samen met de curator en onze juristen.

Profi elJe behaalde een bachelordiploma boekhouden of bedrijfsmanagement, of je overtuigt ons van je kennis en ervaring in die materie. In elk geval ben je op de hoogte van de geldende wet en ken je de basisprincipes van incassotechnieken en -procedures. Je denkt en handelt altijd proactief, vindt flexibiliteit normaal en bent niet bang om samen te werken met collega’s. Uiteraard communiceer je vlot, ook over minder prettig nieuws. Gekende moderne kantoorsoftware (tekstverwerker, rekenblad, e-mail en elektronische agenda), alsmede financieel gerichte softwarepakketten zijn je eigen.

Ons aanbodBij het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen kun je rekenen op een gevarieerde job met stimulerende verantwoordelijkheden en plaats voor nieuwe initiatieven. Verder bieden we een aantrekkelijk loonpakket met onder andere maaltijdcheques, extralegaal pensioen, hospitalisatieverzekering, fietsvergoeding, mobiliteitsvergoeding en verzekering arbeidsongeschiktheid. Het Havenbedrijf beschikt over een strijkdienst en onze werkomgeving is rookvrij.

Interesse? Je kan je inschrijven tot 20 maart 2009. Inschrijvingsformulier en documentatiemap zijn verkrijgbaar bij de personeelsdienst van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, en op onze vacaturewebsite. Je vindt deze ook bij de districtshuizen en wijkkantoren van de stad Antwerpen, de infobalie van het stadhuis of de Infowinkel, Grote Markt 11,2000 Antwerpen. Beantwoord je niet aan dit profiel maar heb je belangstelling voor een functie bij het Havenbedrijf? Stuur ons dan zeker je cv en we contacteren je van zodra er andere vacatures zijn. Raadpleeg onze website www.havenvanantwerpen.be/jobs voor meer informatie over onze vacatures.

Gemeentelijk Havenbedrijf AntwerpenPersoneelsdienst, Havenhuis, Entrepotkaai 1, 2000 Antwerpen. Tel. 03 205 22 79, 03 205 20 95of 03 205 20 76. E-mail: [email protected]

www.havenvanantwerpen.be/jobs

Je hebt er alle boot bij om naar ons Jobevent

te komen.

Afspraak op 29 aprilin de haven.

We hebben nog andere boeiende uitdagingen.

Ga naar onze website www.havenvanantwerpen.be/jobs voor boeiende uitdagingen als verkeersleider, matroos,personeelsverantwoordelijke, walkapitein, technisch manager vloot en scheepswerktuigkundige.

Steven je af op het einde van je studies of wil je je loopbaan een nieuwe wending geven? Kom dan aanmeren bij het Job-event van het Havenbedrijf Antwerpen. Woensdag 29 april, 11-17 u, Havenhuis, Entrepotkaai 1, 2000 Antwerpen.

Page 56: Jobat Krant 7 maart 2009

I k ben Vera… … en ik verwacht je op Career Launch.

Career Launch

Woensdag 11 maart

Antwerp Expo

Er zijn zo van die afspraken die je niet mag missen. Houd dus in je agenda alvast

een plaatsje vrij op woensdag 11 maart. Dat is het gedroomde moment om met

Vera Interim over je toekomst te spreken. Breng tijdens Career Launch een bezoekje

aan stand 19 en neem de tijd om nader kennis te maken.Vera Interim zal je ontvangen

in stijl. Als jij spreekt over je ambities en verwachtingen, zal zij het hebben over een

uitzendbureau dat belang hecht aan je persoonlijke groei. Jij kunt uitweiden over je

interesses,kennis en ervaring. Zij zal vertellen over een carrière op maat en begeleiding

op niveau.Wedden dat het een bijzondere dag wordt?

www.verainterim.be

A N T W E R P E N B R U S S E L L E U V E N G E N T Z A V E N T E M

eryfficientecruitmentgency

eryfficientecruitmentgency

VERA

een stap dichter bij een uitdagende carrière Bezoek ons opCareer Launch

11 maart

stand 21

meer info: www.delaware-consulting.com

56

Page 57: Jobat Krant 7 maart 2009

www.antwerpen.be/jobs

De stad Antwerpen vindt jouw kwaliteiten

belangrijker dan je leeftijd, je geslacht,

een handicap of je afkomst.

klantverantwoordelijkeConsulent economie

Bij de dienst financiën kom je terecht in een dynamisch

en vernieuwend team met een centrale positie binnen

de stad. Onder leiding van de stadsontvanger vervult

financiën namelijk een belangrijke adviserende en

ondersteunende rol. Ze zorgen voor een helder, zuinig

en duurzaam beheer van de financiële middelen en zijn

op zoek naar collega’s die dit samen met hen willen

realiseren.

wat doe je?• Als klantverantwoordelijke ben je het aanspreekpunt

en de rots in de branding voor alle financiële afdelingen

bij de stad.

• Je adviseert en coacht hen, begeleidt hen bij de op-

maak van de begroting en volgt hen het hele financiële

jaar op.

wat verwaChten we van jou?• Je bent in het bezit van een masterdiploma, ongeacht

je specialisatie.

• Cijferen, analyseren, synthetiseren, rapporteren en

adviseren, dat is helemaal je ding.

• Daarnaast ben je ook klantgericht, fijn in de omgang

en integer.

• Liefst weet je al wat van de financiële werking van

een overheid. Zoniet, ben je graag bereid dit snel te

leren.

direCteur aankooPBedrijfsdirecteur

De aankoopcentrale van de stad staat in voor een

dynamisch aankoopbeleid; contracten voor leveringen,

diensten en werken voor de stad worden er sterk en bin-

nen de wetgeving onderhandeld.

wat doe je?• Je geeft leiding aan de aankoopdienst van de stad,

het aanbestedingsbureau en het expertisecentrum

van overheidsopdrachten van de stad.

• Je bouwt een proactief beleid uit, waarbij je zelf op

zoek gaat naar opportuniteiten.

• Je onderhandelt contracten op hoog niveau, realiseert

projecten en formuleert adviezen, steeds in nauw

overleg met je interne klanten.

• Jouw management staat garant voor de beste con-

tracten en voor een klantgerichte service.

wat verwaChten we van jou?• Je bent een inspirerende persoonlijkheid met een

flinke dosis expertise in aankoopmanagement en een

stevige ervaring om beroep op te doen.

• Je bent daadkrachtig, flexibel en werkt oplossings-

gericht.

• Positief onderhandelen, initiatieven nemen en doel-

stellingen bereiken zijn een kolfje naar je hand.

• Je gaat daarbij integer te werk, met respect voor de

regels van de wetgeving en met oog voor mensen.

• Je bent in het bezit van een masterdiploma. Je erva-

ring met aankoopmanagement, administratief recht

en de wet op overheidsopdrachten ligt aan de ba-

sis van je motivatie om van deze job een geslaagde

uitdaging te maken.ProjeCtleider a-kaartConsulent bestuurskunde

De stad wil een A-kaart ontwikkelen als lidkaart van de

‘club’ Antwerpen. Ze wil zo een stimulans geven aan

burgers om nog meer deel te nemen aan het Antwerpse

vrijetijdsleven, om zich goed te gedragen en als basis

voor de uitbouw van een database.

wat doe je?• Je werkt zelfstandig het A-kaart project uit.

• Je ontwikkelt een strategische visie en zet ze om in

een marketingactie- en communicatieplan.

• Je stelt een projectteam samen en coacht je project-

medewerkers.

wat verwaChten we van jou?• Je behaalde een masterdiploma en hebt ervaring in

marketing en communicatie.

• Een project managen en mensen coachen is helemaal

je ding.

• Je komt in dienst met een contract van bepaalde duur,

dat later eventueel verlengd kan worden.

wat mag je van ons verwaChten?

Je mag rekenen op een motiverend brutoloon waarin

rekening wordt gehouden met relevante werkervaring,

tal van extralegale voordelen, glijdende werktijden en

een mooi pakket vakantiedagen voor een prima balans

tussen werken en ontspannen.

Je komt terecht in een stabiele werkomgeving waar

ruimte is voor initiatief, innovatie en een blik die verder

gaat dan de eigen afdeling.

meer weten?

lees alles over deze jobs en de selectieprocedures op www.antwerpen.be/jobs of bezoek onze stand op Career launch!

inschrijven voor deze selecties is mogelijk tot en met 15 maart.

Preventieadviseurdeskundige idPB

De Stad Antwerpen, het OCMW Antwerpen, de Lokale

Politie Antwerpen en het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen

hebben een gemeenschappelijke preventiedienst voor

veiligheid en gezondheid op het werk opgericht. De

afdeling risicobeheer voor de Stad Antwerpen zoekt

preventieadviseurs die de ploeg komen versterken.

wat doe je?• Je onderzoekt onder andere klachten, risicovolle

arbeidsomstandigheden, onveilige situaties en arbeids-

ongevallen en adviseert hier ook over.

• Je werkt mee aan de realisatie van het globaal preven-

tieplan.

wat verwaChten we van jou?• Je bent in het bezit van een bachelordiploma, ind.

wetenschappen, milieuzorg, chemie, informatica,

elektronica-ICT, elektromechanica, elektrotechniek

of bouw en beschikt ook over een rijbewijs B.

• Je bent bereid om tijdens je proeftijd bijkomend een

getuigschrift in veiligheidskunde te behalen.

• Als rasechte teamplayer en initiatiefnemer, vind je

voor elk probleem een oplossing.

• Een goede kennis van informatica en ervaring in

preventie zijn zeker pluspunten.

medewerker seniorenBeleiddeskundige seniorenbeleid

Sociale zaken staat als bedrijfseenheid in voor hulp-

verlening aan de burger. Ze doet dit door te werken aan

wonen, werken, gezondheid, milieu en samenleven in

diversiteit. Als medewerker seniorenbeleid geef je invul-

ling aan het seniorenbeleid in een district van de stad.

wat doe je?• Je bent de schakel tussen jouw district, de stad en het

OCMW.

• Je werkt met de lokale dienstencentra, die je part-

ners zijn in de praktische uitvoering van het oude-

renbeleid. Je werkt eveneens samen met het lokale

verenigingsleven van senioren en zet daarbij alle be-

schikbare middelen in zoals subsidies, infrastructuur,

logistiek, enz.

• Je voert het ouderenbeleid uit, met bijzondere aan-

dacht voor de moeilijk bereikbare ouderen en de di-

versiteit in de doelgroep ouderen.

wat verwaChten we van jou?• Je bent in het bezit van een bachelordiploma, ongeacht

je specialisatie.

• Je blinkt uit in probleemanalyse en oordeelsvorming.

Ook organisatorisch ben je sterk.

• Je bent klantgericht en hebt ervaring met het leiden

en beheersen van vergaderingen.

• Ervaring in de sector is voor deze functie een plus-

punt.

iets voor

Page 58: Jobat Krant 7 maart 2009

Eurostation nv is een dynamisch multidisciplinair studiebureauverantwoordelijk voor de architectuur, engineering en bouwwerkzaamheden van stations en hun omgevingen.En daar komt heel wat bij kijken!

Onze medewerkers staan in voor indrukwekkende stationsgebouwen, (spoorweg)viaducten en tunnels met complexe stabiliteitsberekeningen, logistieke parken en overslagfaciliteiten, kantoren, vastgoed en gezellige openbare ruimten.

Eurostation is op zoek naar enthousiaste en getalenteerde mensen die willen meewerken aan grootschalige projecten in onder meer Gent, Brugge, Hasselt, Roeselare, Kortrijk, Oostende en Mechelen.

Geïnteresseerd?Meer informatie over de vacatures vind je op www.eurostation.be of bezoek onze stand op de Career Launch.Stuur je cv met motivatiebrief naar [email protected].

De nieuwe stationsomgevingen zijn

Eurostation zoekt:

- Burgerlijk Ingenieurs (bouwkunde, elektriciteit, HVAC)- (Ingenieur-) Architecten- Cad designer (bouwkunde, stabiliteit, elektriciteit, HVAC) - Werftoezichter (bouwkunde, technieken)

Stationsomgeving Hasselt

Station Brussel-Zuid

Station Mechelen

RECRUITMENT & SEARCH ASSESSMENT CENTERS

Kopzorgen over je CV ?

Laat het screenen door Kern Selection en lig er nooit meer wakker van.

Career LaunchAntwerp Expo 11 maart 2009

Nog meer opportuniteiten op www.kernselection.be

VG

486

/B –

Lid

Fed

erg

on

R, S

&S

M77

53

58

Page 59: Jobat Krant 7 maart 2009

Het provinciebestuur van Antwerpen stelt ongeveer 1.600 medewerkers tewerk. Samen verzorgen zij de dienstverlening aan de 1.700.000 inwoners van onze provincie. Een dienstverlening die alle mogelijke thema’s bestrijkt: van cultuur en recreatie over welzijn, natuur en toerisme tot economie, ruimtelijke planning en jeugdwerking en nog veel meer. Werken kan op de centrale kantoren of in één van de talrijke buitendiensten verspreid over het grondgebied van de provincie. Binnen het provinciebestuur vind je gegarandeerd dé job (m/v) om jouw talenten en ambities waar te maken:

De volledige taak- en profielomschrijving, alsmede de specifieke aanwervingsvoorwaarden en het examenprogramma kan je opvragen bij mevrouw Inge Van Asten (tel. 03 240 54 18) of raadplegen op

www.provant.beOns aanbod: Een zeer boeiende functie binnen een openbaar bestuur; werkzekerheid; gratis hospitalisatieverzekering; maaltijdcheques; gratis abonnement openbaar vervoer voor woon-werkverkeer; vergoeding niet-gemotoriseerde verplaatsingen; glijdende werkuren; extralegaal pensioen voor contractuelen; relevante ervaring wordt onbeperkt meegerekend.

Interesse? Stuur jouw kandidatuur (uitgebreid cv en kopie diploma) uiterlijk vóór 27 maart 2009 naar Provincie Antwerpen, t.a.v. het Departement HRM – Dienst Personeelsbewegingen, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen of [email protected].

VOOr mAsters:

ADVIseUrstatutair - deeltijds (4/5) - A1a - departement Cultuur - Kasteel d’Ursel

De adviseur focust zich op 4 verschillende domeinen: Publiekswerving (ver-zorgen van perscontacten, redactie van een magazine en het internet/intranet,aanleveren van teksten voor promomateriaal), publiekswerking (ontwerpen en implementeren van een educatieplan), organiseren van activiteiten (be-handelen van huuraanvragen en contacten met klanten, het optreden alsprojectverantwoordelijke voor specifieke evenementen). Je werkt in samenspraakmet de beheerder ook mee aan de opmaak van een beleidsplan, de begroting,…

seNIOr eXPert mArKetINGContract van onbepaalde duur - voltijds - A4a - departement Provinciegriffier - communicatiedienst

Je begeleidt de provincie op weg naar een vernieuwend, dynamisch, appellerend en consistent imago. Je streeft naar een duidelijke positionering van de provincie via onder andere een duidelijke planning en implementatie van het marketingproces. Je bent sterk in het onderhandelen en hebt reeds 4 jaar relevante beroepservaring opgedaan.

PrOjeCtleIDer ‘FOrteNGOrDels rOND ANtwerPeN’Contractueel (bepaalde duur 3 jaar) - voltijds - A1a - stafdienst departement ruimtelijke Ordening en mobiliteit

Je bent verantwoordelijk voor het gebiedsgerichte project, waarbij er resultaatgericht en projectmatig wordt gewerkt. Je zorgt voor de visie-vorming en je coördineert en bewaakt het verloop van de uitvoering van de verschillende acties. Je bent sociaal ingesteld en weet contacten te onderhouden en uit te bouwen.

GeDeleGeerD BestUUrDerContract van onbepaalde duur - voltijds - A5a - departement Onderwijs, Veiligheid en jeugd - Campus Vesta (fusie van het Provinciaal Instituut voor Brandweer- en Ambulanciersopleiding en de Provinciale Politieschool)

Wij zijn op zoek naar een ervaren manager die door zijn besluitvaardigheid, zijn netwerking en zijn overtuigingskracht in staat is om Campus Vesta uit te bouwen tot een succesvol multidisciplinair opleidingscentrum over de disciplinegrenzen heen. Kan je een duidelijke visie ontwikkelen en ben je in staat om met de nodige aansturing en inhoudelijke coördinatie kwaliteitsvolle opleidingen aan te bieden? Klantgerichtheid, samenwerking en kwaliteit worden hierbij hoog in het vaandel gedragen.

VOOr BAChelOrs:

CONsUleNt wONeNstatutair - voltijds - B1 - stafdienst cel wonen departement Onderwijs, Veiligheid en jeugd

Als consulent wonen heb je naast een aantal algemene taken zoals het adviseren van je chef in de verdere ontwikkeling van het beleid, het uitwerken van een aantal specifieke projecten, het ondersteunen van de dienst en het onderhouden van contacten ook een specifiek takenpakket. Je realiseert doelgroepgerichte opleidingen en informatieacties. Je beheert een aantal dossiers met betrekking tot subsidies, sociale huisvestingsmaatschappijen,… Je bent tevens zeer punctueel en hebt oog voor detail bij het opvolgen van je dossiers.

BOeKhOUDerstatutair - voltijds - B1 - departement Financiën - dienst boekhouding

Je wordt ingeschakeld in een team dat de provinciale boekhouding voert en de financiële rapportering voor zijn rekening neemt. Je bent een echte teamspeler met financiële en boekhoudkundige affiniteit. Je bent bereid om je op korte termijn de specifieke provinciale boekhouding eigen te maken.

CONsUleNt eDUCAtIestatutair - halftijds - B1 - departement recreatie, sport en toerisme - Provinciale Groendomeinen regio Kempen

Naast het uitwerken van het educatiebeleid ontwikkel, organiseer en coördineerje educatieve activiteiten (opleidingen, evenementen, programma’s,...). Hier-bij verzorg je ook de nodige financiële en promotionele ondersteuning. Je onderhoudt contacten met betrokken partners, overheden en andere spelers in het werkveld.

CONsUleNt eDUCAtIeContract van onbepaalde duur - voltijds - B1 - departement ruimtelijke Ordening en mobiliteit - dienst mobiliteit

De dienst mobiliteit focust op het aanbieden van educatie en sensibilisatie rond verkeer en mobiliteit. In dit kader heeft zij het project label 10op10 voor verkeersactieve basisscholen opgestart. Als 10op10-plaatsbezoeker heb je de pedagogische en inhoudelijke kennis om de scholen te begeleiden en te ondersteunen. Je hebt een educatief profiel, maar ervaring met projectwerking en een doelgroepenbenadering zijn een bijkomende troef. Je kan rekenen op de omkadering van een team met collega-consulenten educatie en specialisten mobiliteit en fietsbeleid.

COÖrDINAtOr (facilitaire helpdesk)statutair - voltijds - B1 - departement logistiek - facilitaire dienst

Je bent verantwoordelijk voor het goed functioneren van de helpdesk. Jecoacht en stuurt je team van helpdeskmedewerkers. Je behoudt het overzichtom zo een goede werking te verzekeren. Je bent tevens het aanspreekpunt voor de directie en stelt de werkplanningen op. Je kan 2 jaar relevante beroepservaring voorleggen.

COÖrDINAtOr (onthaal)statutair - voltijds - B1 - departement logistiek - facilitaire dienst

Je maakt de roosters en planningen van de onthaalbediendes op om zo een goede werking van de dienst te verzekeren. Je bent een geboren leider en coacht je team van onthaalbediendes. Je bent tevens het aanspreekpunt voor de directie. Daarnaast begeleid je regelmatig zelf onthaalactiviteiten om zo een beter inzicht te krijgen in de werking van de dienst. Je bent flexibel ingesteld en wanneer nodig spring je mee in bij de onthaalactiviteiten. Bovendien heb je reeds 3 jaar relevante beroepservaring opgedaan.

teChNIsCh/lOGIstIeK COÖrDINAtOrstatutair - voltijds - B1 - departement recreatie, sport en toerisme - Provinciale Groendomeinen Antwerpen en mechelen

Je geeft leiding aan je team en ziet er op toe dat de goede werking van de dienst verzekerd wordt door onder meer toezicht te houden op de dagdagelijkse levering en werken op technisch vlak. Je coördineert prijsaanvragen en volgt het naleven van de veiligheidsvoorschrfiten nauw op. Je maakt de nodige werkplanningen. Je beschikt over een aantal jaren leidinggevende ervaring. Je bent flexibel ingesteld, ook qua weekend-, avond- en nachtwerk.

Departement HRMPersoneelsbewegingen

Koningin Elisabethlei 22 | 2018 Antwerpen

Page 60: Jobat Krant 7 maart 2009

HEMA wil het dagelijks leven van mensen leuker en makkelijker maken. Wij geloven namelijk dat schoonheid en geluk in kleine dingen schuilen. Dat mensen er plezier aan beleven als de voorwerpen die ze dagelijks gebruiken goed en mooi zijn. Maar onze medewerkers maken echthet verschil. Zij zetten net die paar stappen extra en verleggen hungrenzen elke dag weer om de klant te blijven verrassen. Ze doen het gewone ongewoon goed. Zij zijn echt HEMA. Ben jij ook echt HEMA?En ben je (m/v) op zoek naar een uitdagende functie bij een snelgroeiende organisatie?

Startende en ervarenFiliaalmanagersvoor heel BelgiëUitdaging Jij organiseert het werk en ontplooit de initiatieven waarmee je de cijfers haalt. Daarbij leid en motiveer je een teamvan 5 à 15 medewerkers.

Profiel Je bent een geboren verkoper en je klant staat altijd centraal. Zelf de handen uit de mouwen steken, spreekt vanzelf voor je en je valt op door je ondernemingszin, verantwoordelijkheidsgevoel, flexibiliteit, spontaniteit en communicatieve vaardigheden. Je bent verder een uitstekende coach met een goede kennis van de moedertaal. Zowel starters met de juiste capaciteiten als ervaren filiaalmanagers of afdelingsverantwoordelijken komen in aanmerking.

Aanbod • een boeiende uitdaging • een kerngezonde onderneming in volle expansie • een prima werkklimaat • een aantrekkelijk salaris met extra legale voordelen • een bediendeovereenkomst.

Zin om de uitdaging aan te gaan?Stuur meteen je schriftelijke sollicitatie met volledig cv en foto naar

België bv, t.a.v. mevr. Liesbeth Vanderloock,Werving & Selectie, Alsembergsesteenweg 757, 1180 Ukkel. E-mail: [email protected] met vermelding ‘FM/CL’.

www.hema.be

Interesse? Kom ons bezoeken op Career Launch stand 24.!

Op de koop toe een goed gevoel

FINALIST

Bent u een teamspeler? Wilt u deel worden van een sterke ploeg die zich

klantgericht en flexibel focust op resultaat? Grijp dan een unieke kans in

de veelzijdige wereld van Acerta.

Als nationale HR-dienstengroep met 24 vestigingen en 1200 medewerkers

biedt Acerta een wijde waaier van carrièremogelijkheden.

Op elk terreinOp alle HR-terreinen, maar even zo goed op expertisedomeinen als sales &

marketing, communicatie, recht, financieel beheer, ICT, klantenbeheer,

projectmanagement ...

Op elk niveauVan operationele kracht tot hoger management.

Wij zijn regelmatig op zoek naar competente mensen zoals uAarzel dus nooit om te solliciteren. Surf naar www.acerta.be/jobs

en ontdek de kracht van een hot team.

Hot team zoekt verfrissend talent.

HOT van HR?

Bezoek ons op Jobat

Career LaunchAntwerpen11 maart

stand nr. 1

60

Page 61: Jobat Krant 7 maart 2009

Bij Mercator liggenalternatieven voor het grijpen.

Iedereen is graag baas over zijn job. Het maakt niet uit wat je doet of hoeveel ervaring je hebt. Je hoeft

bij ons zeker geen eeuwigheid te wachten voor je zelf beslissingen kan nemen. Als jij ons snel laat zien

wat je kan, laten wij je snel zien welke richtingen je uit kan. Bij Mercator is dat alle richtingen want de

verantwoordelijkheden liggen voor het grijpen. De vraag is: durf jij ze te nemen?

Heb je ervaring en ben je aan een nieuwe uitdaging toe? Laat het ons weten! Studeer jij binnenkort af

(liefst in een financiële of juridische richting)? Ben je enthousiast en klaar om erin te vliegen? Laat het ons

dan ook weten.

Laat je ambitie dus geen wortel schieten. Grijp je kans op www.mercator.be/vacatures of op Career Launch

Antwerpen op woensdag 11 maart, stand 20.

WAAROM MOEILIJK DOEN?

Page 62: Jobat Krant 7 maart 2009

Waar sla jij je tent op?

Jij zoekt je eigen weg.

Jij hebt vertrouwen.

Om de onbetreden paden te ontdekken.

Om vrij te denken.

Omdat je job eigenlijk nooit werk is.

Kom je bakens uitzetten bij Ordina.

Bij ons mag je je ding doen.

Je creativiteit botvieren.

Buiten de lijntjes kleuren.

Om de grenzen van IT, business

en technologie te hertekenen.

• Project Managers• Technical & Functional Analysts• SAP Consultants• Infrastructure Experts

Windows, Unix, Scripting, Virtualisation

• BI ConsultantsSAP BW, Business Objects, Cognos, MS SQL Server

• Development & Product ExpertsJAVA, .NET, Oracle, Mainframe

Vind jouw ruimte op jobs.ordina.beEn vergeet niet om referentie 280209-JO

te vermelden.

Ordina heeft 5 vlot bereikbare vestigingen in

Brussel, Hasselt, Leuven, Merelbeke en Schelle.

Geeft ruimte.

Je zinnen gezet op een carrière bij de overheid? Bezoek stand 9 op Career Launch.

Deskundige Pensioenbegrotingvoor de Pensioendienst voor de overheidssector (PDOS)

Bachelor met 2 jaar ervaring in een administratief-financiële functie en in verwerking van cijfers.

Deskundige Informatiebeheer voor de Pensioendienst voor de overheidssector (PDOS)

Bachelor in de rechten (ook laatstejaars kunnen deelnemen)

Vertaler Nederlands-Frans-Duitsvoor de FOD Sociale Zekerheid

Master (vertaler, tolk, taal- en letterkunde, filologie) Frans/Duits met 1 jaar ervaring als vertaler Nederlands, Frans en/of Duits

Sociaal Inspecteurvoor de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid van de Provinciale en Plaatselijke Overheidsdiensten (RSZPPO)

Master humane en sociale wetenschappen met 2 jaar ervaring als leidinggevende in een controle- en/of inspectiefunctie op het terrein

Bezoek ons op Career Launch van Jobat op woensdag 11 maart in de Antwerp Expo te Antwerpen (stand 9) of surf naar www.selor.be.

De meest directe weg naar een job bij de overheid.

We staan er klaar om al je vragen te beantwoorden. Verschillende overheids-diensten zijn op zoek naar heel wat nieuwe collega’s (m/v):

Een carrière op maatvan je ambitiesDankzij onze contacten met toonaangevende bedrijven hebben wij permanent een ruimaanbod van vaste banen, uitzendjobs en werk op projectbasis. Daar zit er vast een bijdie jou op het lijf geschreven is. En om te ontdekken welke, kun je bij ons terecht voor eenprofessionele testing- en selectieprocedure. Zo matchen we jouw ambities en competentiesmet de verwachtingen van onze klanten in een van de volgende specialisaties:

• Office • Sales & Marketing • Top Secretaries • Finance & Legal • Industry • Engineering • Technical • IT • Science

Ben je klaar voor een nieuwe uitdaging?Registreer je via adecco.be. Klik op de link Job Board. Je kan er je cv uploaden,het jobaanbod consulteren en meteen de job van je leven downloaden.

De adressen van ons kantorennetwerk vind je ook op adecco.be

Bezoek ons op Career Launch Antwerpen, stand 30 of surf snel voor meerinfo naar adecco.be!

adecco.be

62

Page 63: Jobat Krant 7 maart 2009

Eandis brengt dag en nacht elektriciteit en aardgas tot bij u, thuis of op het werk

We zoeken TSO, bachelors en masters met specialisaties in techniek en ICT

Solliciteer online en kom in aanmerking voor een van deze vacatures bij u in de buurt

Eandis biedt uitdagende projecten,een aantrekkelijk salaris, mooie carrièrevooruitzichten, unieke doorgroeimogelijkhedenen de perfecte mix tussen werk en vrije tijd

www.eandis.be

Bezoekons op

Career Launch

Stand 29

Page 64: Jobat Krant 7 maart 2009

Op Career Launch staan de professionals van Acerta Consult voor je klaar.Zij geven je carrière mee de juiste richting. Informeer je ook op www.ikgavoorhr.be

V

G 4

86/B

– L

id F

eder

go

n R

, S&

SM

77

53

Career Launch

Antwerp Expo, 11 maart 2009

Op zoek naar het carrièrepad dat bij jou past?

Wil jij ook graag werken bij de grootste mediagroep van het land?Kom dan met ons praten opCareer Launch Antwerpen

We verwachten je op woensdag 11 maart in de expo Antwerpen op stand 28.

Meer informatie op: www.jobat.be/careerlaunch.

PART OF YOUR LIFE

Corelio komt als grootste mediagroep van het land aan huis bij 58% van alle Belgen. We zijn marktleider in de krantenmarkt (De Standaard, Het Nieuwsblad/De Gentenaar, en Les Editions de lÕAvenir) en met Passe-Partout ook de grootste uitgever van gratis regionale pers. Daarnaast maken de websites van o.a. De Standaard, Het Nieuwsblad, Sportwereld,Jobat en Spotter van Corelio de grootste online-uitgever van het land.

Verder participeren we in sterke mediabrands zoals Woestijnvis, Caviar en Nostalgie. Onze dagelijkse band met ruim vijf miljoen landgenoten willen we in de toekomst nog gevoelig versterken en uitbreiden. Daarom maken we op Career Launch graag kennis met enthousiaste professionals die er net zoals wij keihard tegenaan willen gaan.

64

Page 65: Jobat Krant 7 maart 2009

De Post rekent, ook in deze woelige tijden, op het talent van jonge mensen die dromen van een carrièrein een groot en ambitieus bedrijf. Denk aan een job, en de kans is heel groot dat ze bij De Post bestaat.Elke medewerker komt terecht in een dynamisch team en krijgt heel wat opleidingskansen. De Post, éénvan de beste werkgevers van het jaar (volgens een onafhankelijke studie van CRF), is bovendien in volle

voorbereiding van de vrijmaking van de postmarkt. Ben je – net als wij – heel ambitieus? Kom ons team dan nóg sterker maken.De Post is op zoek naar: PROJECT LEADER MAIL & PARCELS / MARKETING ANALYST / BUSINESS ANALYST (VARIOUS DEPARTMENTS).Helemaal ‘jouw ding’? Surf naar www.depost.be of maak kennis met De Post op Career Launch (11 maart 2009, Antwerpen Expo).

WIE ANDERS DURFT JONG TALENT VERTROUWEN SCHENKEN IN TIJDEN VAN CRISIS?

WIE ANDERS? DE POST.

ALWAYS ROOM

FORIMPROVEMENTS

?WHYNOT

mistakes

okayto makeit’s

There’slike IKEA

no pla

ce

Releasedecorator

your interior

doingthings

based.

Fact

You have 2+ years of experience in ship-ping, receiving and inventory control.You can maintain and update the purchaseorder system as shipments are received,cancelled, or back-ordered. You are organ-ised and self-motivated. Most of all, youare you and happy to share your ideas forbetter ways of doing things.

IKEA offers well-designed, functional homefurnishings at prices so low that as manypeople as possible can afford them. You’llwork in an environment where your ideasare heard and where there are plenty ofchances to learn new skills. And where onegoal always carries the day – to create abetter everyday life for the many people.

We’re looking for an Inventory Specialistfor IKEA, ChaoYang District, Beijing.

IKEA.COM

Vive ladifferenceFind out more about working with us at IKEA.COM

Werken bij IKEA is niet voor iedereen. Maar misschien wel voor jou.

IKEA is een Zweeds woonwarenhuis dat goed ontworpen, functionele interieurartikelen aanbiedt tegen zo laag mogelijke prijzen, opdat zo veel mogelijk mensen ze kunnen betalen.

Je zal deel uitmaken van een wereldwijde familie van collega’s die een niet-alledaagse bedrijfsdoelstelling nastreven: een beter dagelijks leven creëren voor zoveel mogelijk mensen.

© In

ter IKEA S

ystems B

.V. 2009

IKEA is op zoek naar Afdelingsmanagers en Trainee Afdelingsmanagers

• SALES voor Wilrijk, Hognoul, Anderlecht

• MERCHANDISING & INRICHTINGvoor Wilrijk, Zaventem, Hognoul, Anderlecht

• CASHLINE voor Wilrijk

• LOGISTIEK voor Gent, Zaventem

Career LaunchStand 11 11 maart

Antwerpen

IKEA.be/jobsbijIKEA

65

Page 66: Jobat Krant 7 maart 2009

UAMS uw leerpartner in management

Geef vorm aan uw talent

Mediapartner:

Knowledge connects people

UAMS biedt u een gevarieerd aanbod:

n Master-na-Masteropleidingen, zowel voor pas afgestudeerde Masters als voor ervaren professionals

n Executive opleidingen in alle managementdomeinenn Een gespecialiseerd aanbod voor de publieke en

social-profit sectorn In-company opleidingen

Kijk op www.uams.be voor het volledige aanbod of maak kennis met UAMS op de Career Launch

op 11 maart 2009 in Antwerp Expo, stand 16.

UAMS, Sint-Jacobsmarkt 9-13, B-2000 Antwerpen

what’s already inside you!

we develop‘

Prof Dr Marion Debruyne, Professor in Marketing

Join us at our info session! 4 May 2009 – 7.30 pm – Leuven Campuswww.vlerick.be/go/infosessions

or visit our Vlerick booth nr 22 at the Career Launch of 11 March 2009, Antwerp Expo

Looking for a course to develop your helicopter view on management?

Like to become an expert in your field?

Be inspired by our management offer!

We don’t teach,

The Autonomous Management School of Ghent University and Katholieke Universiteit Leuven

VG.2

/B –

B-A

B04.

028

– W

.RS1

41

The Rolling Stonesa priori.be

Can’t get no

satisfaction?

Welke vragen worden er gesteld tijdens een

sollicitatiegesprek?Surf naar jobat.be/solliciteren

66

Page 67: Jobat Krant 7 maart 2009

VG.1

246/

BUO

SAP-

B-C

07.0

02 –

W.IN

T.RE

.RS.

SO.1

48 –

DC:

401

03

Ontdek onze vacatures op Career Launch op

stand 18.

t-offi ce is een gespecialiseerde dienstverlening binnen t-interim voor de rekrutering van hogere bediendeprofi elen.

In een uitgebreid selectieproces kijken wij met jou naar jouw ervaring, vaardigheden en interesses. t-interim is een

gereputeerd interimbedrijf dat zich in de top 5 van de uitzendmarkt situeert. Dagelijks gaan wij voor onze klanten

en uitzendkrachten op zoek naar de meest geschikte persoon of job. t-office is regelmatig op zoek naar volgende

profi elen (m/v):

AdministratieManagement Assistant

Personal Assistant

Offi ce Manager

Executive Assistant

Legal Secretary

Administratief Bediende

Telefoniste/Receptionste

SalesCommerciële Binnendienst Medewerker

Marketing Assistant

HRHuman Resources Assistant

Payroll Assistant

FinanceBediende Facturatie

Boekhoudkundig Medewerker

Geef je carrière de juiste toets

Kom kennis maken met t-office op de Career Launch beurs in Antwerpen, standnr. 18 of neem via mail contact op

met Caroline Masquelier; t-offi [email protected]

t-office is de gespecialiseerde afdeling voor hogere bediendenprofielen en assistants van t-interim

www.t-offi ce.be

Neem contact op met één van onze t-offi ce kantoren:

Asse 02 531 12 70Mechelen 015 27 81 37Gent 09 269 89 50Dendermonde 052 20 27 32 Roeselare 051 20 70 33Brugge 050 44 20 44Hasselt 011 26 09 40Antwerpen 03 201 57 80

Freedom works better.

Visit us at Career Launch - Antwerp Expo - 11th of March,(Booth 6) or visit our website: www.csc.com/be.

CSC is more than just a place to work. It’s a world in which you have the

opportunity to use your talents to deliver tangible results for major clients.

A space in which you have the professional freedom to take initiatives

and responsibility in an environment of respect, entrepreneurship and

collaboration.

At CSC you get the room to flourish at your own pace both as an individual

and as a team member, and can explore how best to match your strengths

and ambitions with our business objectives.

We believe that a career at CSC is like a lifestyle, a state of mind you can

connect to locally, regionally or globally - in all business areas. Together

with 91.000 colleagues, you can add your part to the CSC experience,

contribute to our growth and share in our success and that of our clients.

Join CSC

www.freedomworksbetter.be

67

Page 68: Jobat Krant 7 maart 2009

68

indexDe jobaanbiedingen zijn ingedeeld inrubrieken op basis van de taakinhoud.Meer uitleg over de jobs vind je op debijvermelde pagina in deze krant.

CEO Corelio: Luc Missorten / corporate director advertising: Hans De Rore / gedelegeerd bestuurder/verantw. uitgever: Luc Van Haute / hoofdredacteur: Geert Dewaele / redactiecoördinator: Wim Verdoodt / redactie: Katrien Stragier, Johan Depaepe, Barbara Vandenbussche, GeertDegrande, Christine Huyge, Peter Van Dyck/ fotografie: Rob Walbers, Ivan Put, Marco Mertens, Koen Bauters, Cia Jansen, Lander Loeckx / vormgeving: Joke Van Camp / salesmanagers: Kim Vergaelen, Janni Van Overstraeten, Arne Vanvlasselaer, Ann Van Cauter /accountmanagers: Lindsay Slabbinck, Philippe Neckebroek, Tim Migom, Sarah Verleyen, Wim Bosteels, Jutta Philips, Benjamin Hamba, Johan Moors / Trainer/coach: Erik Vermeiren / accountadvisors: Audrey Aelbrecht, Hilde Sanders, Jens De Koker / commerciële medewerkers: LucetteCallebaut, Annemie Van der Gucht / sales support online: Steven Vermeulen / corporate marketingmanager: Bart Arrazola de Oñate / marketing: Vicky Van Daele, Fanny De Boeck, Carolien Cools / sitemanager: Hendrik Nuyttens / jobat.be: Dominique Vanhove, KristofVerhasselt, Jan Quintelier / order handling: Johan Vereecke, Goedele Vankelst, Annemie Van Leeuwen, Arianne Van De Gucht / research: Bart Gunst, Sara Spoelders / officemanager: Chantal De Saveur

Colofon Gossetlaan 32, 1702 Groot-Bijgaarden -Tel: 02-467.27.27 -Fax: 02-467.97.97 -E-mail: [email protected] - www.jobat.be - [email protected]

ADMINISTRATIEAdministrative AssistantCustomer Relat. OfficerExecutive AssistantInternal Sales AssistantJunior AssistantManagement AssistantMarketingassistantOfficemanagerOperations AssistantPersonal AssistantProjectassistantvia Secretary Plus 52OfficemedewerkersSecretariesbij Adecco 62Administratief Medewerkerbij Denderm. Volkswoningenvia ascento 51Administratief Medewerkerbij Eigen Thuis 38Administratief Medewerkerbij Gemeente Overijse 46Administratief Medewerkerbij Stadsbestuur Ronse 26Administratief BediendeExecutive AssistantManagement AssistantOfficemanagerPersonal AssistantTelefonist/Receptionistbij t-office 67

COMMUNICATIEPR/Communication Assist.via Secretary Plus 52Medewerkers Communicatiebij Acerta 60Medewerkersbij Corelio 64Communicatiemedewerkersbij Electrabel 43Vertalerbij FOD Sociale Zekerheidvia Selor 62

Medewerker E-communicatiebij Karel de Grote-Hogesch. 32Medewerker Conceptenbij RCA Group 45

CREATIEVE BEROEPENGrafisch Ontwerperbij Claeys Consult 28(Ingenieur-)Architectenbij Eurostation 58Architectbij HC Demyttenaerevia Ago International 35Conservator-Directeurbij Stadsbestuur Maaseik 47

DIRECTIEDirecteur

bij De Goede Werkmanswoningvia ascento 51Directeur Criminalistiek

Directeur Criminologiebij NICC 47Algemeen Directeurbij NMSC 41

ENGINEERINGEngineeringmedewerkersMedewerkers Industrybij Adecco 62Projectverantwoordelijkebij Beelvia Ago International 35Service Engineerbij Bio-Rad Laboratories 26Ingenieur Staalconstr.bij Bohezvia Ago International 35Product Engineerbij Delta Lightvia Ago International 35Intern Projectbegeleiderbij Duboisvia Ago International 35Ingenieursbij Electrabel 43Burgerlijk Ingenieursbij Eurostation 58OntwerpingenieurProjectmanagerStabiliteitsingenieurbij Geldofvia Ago International 35Autom. Systems EngineerDocumentation EngineerMainten. Area Lead HVACProject EngineerQA Officers ComplianceQA Systems Officer/Audit.Validation Engineerbij Genzyme Corporation 41Projecting. Civ. WerkenProjectingenieurs TendersTechnisch Inspecteursbij Jan De Nul 27Projectleiderbij Struktonvia Hudson 72Ingenieur GeotechniekIngenieur WegenbouwProjectl. Haven-/Waterb. Projectleid. MER/Ecol.bij Technum 50Contracting/Regulat. Mgrbij Tessenderlo Groupvia Hudson 43Productie-ingenieurbij Verbruggenvia Ago International 35Expertbij Wermenbol & Partners 38Projectmanagerbij Zhaikmunaivia Ago International 35

FINANCIEELAdjunct-Zaakvoerdervia Ago International 35Legal SecretaryPayroll Assistantvia Secretary Plus 52Treasurervia Ago International 35Medew. Financieel Beheerbij Acerta 60Medewerkers Finance/Legal

bij Adecco 62Business Analystbij De Post 65Business Analystsbij De Post 33

Financiële Medewerkersbij Electrabel 43Debiteurenbeheerderbij Havenbedrijf Antwerpen 55Financieel Medewerkerbij Jan De Nul 27Financiële Medewerkersbij Mercator Verzekeringen 61Deskundige Pensioenbegr.bij PDOSvia Selor 62Boekhouderbij Provincie Antwerpen 59Financieel Analistbij Struktonvia Hudson 72Adviseur Economiebij Technum 50Bediende FacturatieBoekhoudkundig Medewerkerbij t-office 67Fin./Administration Mgrbij Twin Propertiesvia Ago International 35

HORECAConvention Managerbij Amigo Hotel 36Chef Kokbij Crop’s 36

HUMAN RESOURCESHR Assistantvia Secretary Plus 52Medewerkers Projectmgtbij Acerta 60Personeelsverantw.bij Havenbedrijf Antwerpen 55HR-professionalsbij HR@Work 28Analist Payrollbij Jan De Nul 27HR-adviseurbij O.-L.-Vrouw Ziekenhuis 51HR-medewerkersPayrollmedewerkersbij SD Worx 54Human Resources Ass.Payroll Assistantbij t-office 67

ICTMedewerkers ICTbij Acerta 60IT-medewerkersbij Adecco 62Technisch IT-consultantbij Cerm 36ProjectmanagersSoftware EngineersSystem Engineersbij De Post 33TSO/Masters/Bachelors ICTbij Eandis 63Informaticibij Electrabel 50Appl. Supp./Datab. Admin.Process Analystbij Genzyme Corporation 41ERP App. Specialist

ERP Developer/CNCbij Groep Ardovia Fundament R&S 33Functioneel Analistbij Jan De Nul 27Analist-programmeurCoördinator App. Ontw.Medewerker Onthaalbij Karel de Grote-Hogesch. 32BI ConsultantsDevelopm./Product ExpertsInfrastructure ExpertsProjectmanagersSAP ConsultantsTechn./Funct. Analystsbij Ordina 62Bio-Informatics Special.bij Pronota 29Medewerkers ICTbij RealDolmen 52ICT-medewerkersSAP-medewerkersbij SD Worx 54Informaticusbij Stadsbestuur Ronse 26

JURIDISCHMedewerkers Rechtbij Acerta 60Juristenbij Electrabel 43Paralegal Assistantbij Jan De Nul 27Juridische Medewerkersbij Mercator Verzekeringen 61Desk. Informatiebeheerbij PDOSvia Selor 62Legal Medewerkersbij SD Worx 54Legal Secretarybij t-office 67

LOGISTIEKLogistics AssistantPurchase Assistantvia Secretary Plus 52Warehousemanagerbij Bridgestone Europevia De Putter & Co 45

Project Leader Mailbij De Post 65Dispatcherbij Desutter Groupvia Ago International 35Tradersbij Electrabel 43Deskundige Werkenbij Gemeente Oud-Heverlee 47MatroosVerkeersleiderWalkapiteinbij Havenbedrijf Antwerpen 55Stafmed. Ruimtelijke Ord.bij IOK Kempen 53AankoperLogistics Assistantbij Jan De Nul 27Medewerkersbij NMBS 54Directeur Aankoopbij Stadsbestuur Antwerpen 57

MARKETINGMarketing Analystbij De Post 65

Je zinnen gezet opeen carrière bij de overheid?

Kijk snel verder in deze krant.

WIIIIIWIIIIIIIIIIWIIIWWIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIE EE ANANANANANANANANANANANANAANANNNNNNNNNNNNNNANANNANANANNNANANNNANANANAANANANNANNNNANNNNNNNANANANANNANANANANANNNNNNNNNANANAANAAANANANNNNNNNNANANNANAANNNANNNNNNNANANANAANANNNNNNNANANNNANANANNNNANAANNNNANANNNNANNNNNNNNNNANNAANNNNNNNNNNNNANNNNNNNNANNNANAANAANNNNNNANANNNNAAAANNNAANANNNAANNNNNNNNAANNNNNNAANNNNNNNNAANNNNNNNNNNNNNANNNNNNNNNNNNNNNNDDEDDEDDDDDDDEDDDDDEDDEDEDEDEDEDEDEDEDEDEDEDEDEDEDEDEDEDEDEDEDEDEEDEDEDEDDDEDDEDEDDEDDEDEDEDEDEDEDEDEDEDEDEDEDEDEDDDDDEDEDDEEEDEDEEDDDDEDDEDEEEDDDDDDEEEDDEDEDDDDDEEEEEDEDDEDDEDDDEDEDDDEEEDEEEEEEEEEDEDDDDDDEDEEEEDEDEDDDDDDEEDEEEDDDDEEDEDEDEEDDDDEEDDDEDEDEEDEDEDEDEDEDDEEDEDEDDEDDEDEDEEDDEDEDEEEDDEEDDEDEEDEDDDDEDDDEDDEDEDEDEDDDDDDDEEEEDEDDDDDEEDEEDEDDDDEEDDDDDEDEEDDDEEEDEEDEEEEEEERSRRSRRSRSRSRRSRSRSRSRSRSRSRSRSRSRSRSRSRRSRSRSSSSSSSSSSSRSSRRSRRSRRRSRSRSRSRSSSSSSSSSRSRRSRSRSRSSSRSSSRSSSSSSSRSRSRSRSRRSRSRSRRSSSSSSRRRSRSRSRSRRSRRRRSSSSSSSSSRSSRSRSRSRSRSRRRSRSRRSSSSSRSSSRSSRSRSRSRSRRRSRRSRSSSSSRSRSSSSSSSRSSSSSRSRRRSRSRSRSSSSRSSRSSRSRRSRSRSRSSSRRRSSRSRSSSSSRSRSRRSSSSRRRRSRSSRSSSRSSSSSRRSSSRSSSSSSSRSRRRSRSSSSSSSSSSSSSRRSSSSSSSSSSSSSRSRRRRSSSSSRSSSRSSSSSSSSSRRSSSRSSSSRRSSRSSSSSSRRRRRRRRSSSSSSSSSSSSRRRSSSSSSSSSSSSRSSSSSSRRSSSSSSSSSSSSSRRRSRSRRSRRRRRSSRSSSSSSRSRRRRSRSSSSSSSSRSRRRRRRSSSSSSSSSSSRRRRRSSSSSRRRSSSSRRRRRS???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????WIE ANDERS?

JIIIIIJJJ......JIJ.Kijk snel in deze Jobat

Kijk verder in Jobat

www.deputter-co.com/jobshop

Logistiek talentbedreven in peoplemanagement...

Om hun teams te managen zoekt het NICC een:

• Operationeel Directeur Criminologie (m/v)

• Operationeel Directeur Criminalistiek (m/v)

Zie personeelsadvertentie in deze editie.

Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie

www.nicc.fgov.be

Page 69: Jobat Krant 7 maart 2009

Foto

’s S

tudi

o D

ann

Jo Schouteten (Quotis), Liesbet De Preter (Elia),Werner Verlinden (Eandis) en Wim Strickx (Elia)

Anthony Huyghebaert (Alcatel-Lucent) en René Philips (KPMG)

Vlerick Leuven Gent Management

School organiseerde een Reward

Management Event voor human

resources- en compensation &

benefits professionals. Dit

grootschalig onderzoek, met meer

dan 10.000 respondenten, peilde naar

de algemene tevredenheid met

verloning en naar een aantal cruciale

kenmerken van de werksituatie.

Het ‘Grote Beloningsonderzoek’

werd ook dit jaar weer uitgevoerd in

samenwerking met De Standaard en

Jobat. Een fotoreportage.

Sven Camertijn en Bert De Greve (Dexia)

Het Grote Beloningsonderzoek

Philippe Bouten (Fortis), Frankie Hubrecht (AON)en Bart Cuypers (AON)

Spreker: Frederik Anseel (Universiteit Gent)

Perihan Silay (SD Worx) en Frank Vander Sijpe (Securex)

Deelnemers aan het debat: Pieter Timmermans (VBO), Bea Cantillon (Centrum Sociaal Beleid),Annie Vanhoutte (Ter Beke), Karl Van Bladel (Hudson) en Guy Tegenbos (De Standaard)

Liesbet De Preter (Elia), Lindsay Slabbinck (Jobat),Karen Roosens (Fluxys) en Franciska Devloo (Thalys)

Spreker: Xavier Baeten (Vlerick)

Page 70: Jobat Krant 7 maart 2009

Schrijf je dan zeker in voor de Creativity Class 2009 waar je pas echt �buiten de lijntjes leert denken�.

Tijdens de unieke vierdaagse cursus van Flanders DC en Jobat aan de Belgische kust krijg je les van de beste buiten-de-lijntjes-proffen van Vlerick Leuven Gent Management School. Zij leren jou onder meer hoe je je ideeën uitwerkt tot een uitgelijnd businessconcept.

Heb je een master- of bachelordiploma en al enkele jaren werkervaring? Surf dan naar www.jobat.be/creativityclass.Wie weet word jij wel geselecteerd als 1 van de 24 deelnemendeyoung professionals. U moest al in de lijn staan!

Na het kleuren,nu het denken!

Heb je �m?

7070

Marketeersbij Electrabel 43Senior Expert Marketingbij Provincie Antwerpen 59Marketing Assistantbij t-office 67

MEDISCHVerpleegkundigebij Europa Ziekenhuizen 36GZ-psych. Kinderen Psych.

GZ-psych. Ouderen Psych.GZ-psychologenbij GGzE 39Verantw. Rustoordbij OCMW Lochristi 28Verpleegkundigenbij UMC Groningen 37Stafmedewerkerbij Wit-Gele Kruis 46

ONDERWIJSLeerkrachten Nederlandsbij Communicative English 38Stafmedewerkerbij Instituut Gezinswet. 38Cons. Educatie MobiliteitConsulent Educatiebij Provincie Antwerpen 59

OVERHEIDAdjunct-bibliothecarisBibliothecarisbij Gemeente Brasschaat 40Jeugdconsulentbij Gemeente Holsbeek 47ArchivarisAss.-diensthfd Duurzaamh.Beleids-/Kwaliteitscoörd.Vastgoed-/Contractbeh.

bij Gemeente Overijse 46Adm./Boekh. MedewerkerAdministratief AssistentInd. Ing./ArchitectJuristbij Linkerscheldeoevervia ascento 49AdviseurConsulent WonenCoörd. Facilit. HelpdeskCoördinator OnthaalGedelegeerd BestuurderProjectleid. Fortengord.Techn./Log. Coördinatorbij Provincie Antwerpen 59Sociaal Inspecteurbij RSZPPOvia Selor 62Deskundige BuurtwerkerDeskundige Drugpreventiebij Stad Sint-Niklaas 28Medewerkersbij Stadsbestuur Antwerpen 57

TECHNIEKTechnical Medewerkersbij Adecco 62Technisch Tekenaarbij De Keukenbouwer 26Techn. TSO/Masters/Bach.bij Eandis 63Technicibij Electrabel 50CAD-designerWerftoezichterbij Eurostation 58Werfleiderbij Geldofvia Ago International 35Technisch Medewerkerbij Gemeente Brasschaat 40Maint. Technic. In Suitebij Genzyme Corporation 41CalculatorWerkvoorbereiderbij Ghelamcovia Ago International 35ScheepswerktuigkundigeTechnisch Manager Vlootbij Havenbedrijf Antwerpen 55

Operatorenbij Miromvia ascento 51Lab Technician A2bij Pronota 29Deskundige Tekenbureaubij Stadsbestuur Ronse 26Arbeidersbij Struktonvia Hudson 72CalculatorProjectvoorbereiderWerfleiderbij Struktonvia Hudson 72Projectmedewerkerbij Ubbinkvia Consellt 29Ontwerpingenieur-tekenaarbij Verbruggenvia Ago International 35

VERKOOPSalesmanagervia Ago International 35Medew. Sales/MarketingMedewerkers Klantenbeheerbij Acerta 60Sales-/Marketingmedew.bij Adecco 62Salesmanagersbij Amigo Hotel 36Salesmanager Europabij Aqua Stepvia Ago International 35Intern. SalesmanagerInterne Marktverantw.Interne Marktverantwoord.bij Battavia Ago International 35Accountmgr Distributiebij Bosch Security Systemsvia Antoon Bulcke 39Key Accountmanager Retailbij Crop’svia Ago International 35Verkopersbij De Keukenbouwer 26Projectconsultant

bij Delta Lightvia Ago International 35SalesmedewerkersStoremanager/Assistantbij Denim De Luxe 26Commerciële Medewerkersbij Electrabel 50Filiaalmanagersbij HEMA België 60Afdelingsmanagers SalesAfdelingsmgrs CashlineAfdelingsmgrs LogistiekAfdelingsmgrs Merchandis.bij IKEA 65Tandtechnicusbij Ivoclar Vivadent 36Accountmanager B-to-Bbij Michelin Benelux 29Commercieel Verantw.bij Monserezvia Ago International 35Verkoperbij Revorvia Ago International 35Indirect Sales Accountmgrbij Sales Consult 41Salesmedewerkersbij SD Worx 54Vertegenwoordigerbij Skyviewvia Ago International 35Comm. Binnendienstmedew.bij t-office 67Commercieel Vertegenw.bij Vandenbosch 38

Kijkin deze Jobat

Meer weten? Kijk in Jobat of opwww.jobat.be – www.fundamentrs.com

ERP APPLICATION SPECIALIST JD Edwards

ERP DEVELOPER / CNC JD Edwards

zoektIT- talent:

Page 71: Jobat Krant 7 maart 2009

71

De Droomjob vanFilip Meirhaeghe

Landbouwhulpje

©m

m

In 2005 was ik geschorst. Ik vroeg mijnbuurman, die boer is, of hij geen hulp kongebruiken. Toen hij vertelde dat er stromoest worden binnengehaald, stelde ik voorom hem een handje toe te steken. Eerstdacht hij dat het om te lachen was. Maar ikmeende het. Ik zat thuis toch maar te niksen.Wat later heb ik nog leren ploegen. Een jobwaar je een hele dag zoet mee bent. Als jedan ’s avonds moe in je zetel ploft, heb je eengevoel van voldoening. Ik kan me voorstellendat een landbouwer als hij zijn velden inbloei ziet staan met trots vervuld is. Hij heeftiets doen groeien waar mensen nood aanhebben. Het is een belangrijk én mooi be-roep. Ik was een vlugge leerling. Alle klus-sen pikte ik vrij snel op, al moest ik er welmijn gedachten bij houden. Het land bewer-ken, biedt ook veel afwisseling. Elke dag isanders. Met de tractor rijden, helpen zaaienen oogsten, het was perfect om mijn ge-dachten te verzetten. Dat kwam me op hetmoment van de schorsing best van pas.

‘Na al die jaren koersen

snak ik naar een

stressloos bestaan’

Onderschat het niet. Stro binnenhalen, isafzien. Om te ploegen, moet je in het juistespoor blijven en mag je niet te diep graven.Dat vergt heel wat concentratie. Je krijgtgeen kans om te piekeren. Je denkt totaalniet aan de tijd. Voor je het weet, is de dagvoorbij. Het was zo ontspannend dat ik namijn sportcarrière opnieuw het hulpje vaneen boer wil worden. Na al die jaren koersensnak ik naar een stressloos bestaan. De ver-antwoordelijkheid over een eigen boerderijzou ik nooit willen. Landbouwers hebbenheel wat zorgen. Als hun oogst mislukt, heb-ben ze zich een heel jaar voor niets uit denaad gewerkt. Nog een reden waarom ik erzo van kan genieten, is dat ik graag buitenben. Daarom koers ik ook. Als ik een dagmoet binnen blijven, word ik kregelig. Ik hebnood aan frisse lucht. De Vlaamse Arden-nen, waar ik woon, heeft prachtige natuur. Inde zomer is het net de Provence. (pvd)

Filip Meirhaeghe is wielrenner en mountainbiker.

DROOMJOB | |||

Page 72: Jobat Krant 7 maart 2009

Your future right on track

Strukton Rail: kom bij dit Europees team van 3300 medewerkersStrukton Rail nv, met vestiging in Merelbeke, maakt

deel uit van de Nederlandse ‘Strukton Rail’ die in 2008

een omzet realiseerde van ruim 530 miljoen euro

met een 3300-tal werknemers in o.a. Nederland,

Noorwegen, Denemarken, Duitsland en Italië.

Strukton Rail is één van de grote ondernemingen

in Europa op het gebied van railinfrastructuur met

als credo: “find it before it breaks”.

Strukton Rail: ga voor de zekerheid van spoor-, tram- en metrolijnenStrukton Rail voorziet in een integraal aanbod van

spoor- en elektrotechnische werken, onderhoud en

services. Het bedrijf biedt een compleet producten-

pakket: nieuwbouw, vernieuwing, storingsopheffing en

onderhoud van zowel spoor-, tram- als metrolijnen.

Strukton Rail: ontdek uw missie in een veelzijdige wereldOm effectief in te spelen op de eisen van de markt,

voorziet Strukton Rail in alle aspecten van een

project. Van meedenken in de ontwerpfase tot

en met de uitvoering, evenals het daarbij horende

onderhoud. Duurzaamheid van oplossingen,

kwaliteit, veiligheid en milieuzorg staan bij de

realisatie van projecten voorop.

Strukton Rail: zet uw carrière op de rails naar groeiGezien de evolutie in de mobiliteitsmarkt en de

sterke groei in de sector van het spoor, wenst Strukton

Rail de komende jaren een vijftigtal nieuwe medewer-

kers aan te werven. Wij hebben uw durf en uw lef

nodig. Uw enthousiasme, inzet en kennis. Uw ambitie.

Komt u bij ons werken, dan krijgt u er veel voor terug.

Momenteel wensen wij onze organisatie te versterken met de volgende nieuwe collega’s (m/v)

ProjectleiderWerfleiderProjectvoorbereiderCalculatorFinancieel Analist

SURF SNEL NAAR WWW.JOBS.HUDSON.COM VOOR EEN VOLLEDIGE BESCHRIJVING VAN DEZE OPPORTUNITEITEN.

WIJ ZIJN OOK OP ZOEK NAAR ARBEIDERS!

Interesse? Stuur vandaag nog uw sollicitatiebrief en cv met vermelding van referentie BE553802

voor Projectleider, referentie BE566065 voor Werfleider, referentie BE566067 voor Project-

voorbereider en referentie BE557133 voor Calculator naar Hudson, t.a.v. Sophie

Pczycki en referentie BE566064 voor Financieel Analist naar Hudson, t.a.v. Lieven

Tittillion, Moutstraat 56, 9000 Gent, tel. 09 222 26 95, fax 09 221 23 55, e-mail

[email protected], e-mail [email protected].

www.jobs.hudson.com

struktonrail.com

WERKZEKERHEID IN EEN STERK

GROEIENDE SECTOR

PERSOONLIJKE GROEI IN EEN

STERKE EUROPESE ONDERNEMING MET

GROTE KLANTEN (DE LIJN, MIVB, INFRABEL ...)

EEN JONG EN DYNAMISCH TEAM

DOORGEDREVEN OPLEIDINGEN

VEEL RUIMTE VOOR INITIATIEF

MAKKELIJK BEREIKBARE KANTOREN

EEN AANTREKKELIJK SALARISPAKKET