oba.amsterdam krant juni 2016

12
programma OBA juni 2016 Het totale programma van alle OBA-vestigingen is te vinden op www.oba.amsterdam Opening OBA Bos en Lommer De nieuwe buren van boekhandelaar Monique Burger. Geluidswandeling door De Pijp Acteur Gijs Scholten van Aschat over het Amsterdam van Heijermans. in deze editie: Nachtbraken in de Centrale OBA Exclusieve rondleiding na sluitingstijd langs verborgen plekken.

description

Ontdek de activiteiten van de OBA.

Transcript of oba.amsterdam krant juni 2016

Page 1: oba.amsterdam krant juni 2016

programma OBA juni 2016

Het totale programma van alle OBA-vestigingen is te vinden op www.oba.amsterdam

Opening OBA Bos en LommerDe nieuwe buren van boekhandelaar Monique Burger.

Geluidswandeling door De PijpActeur Gijs Scholten van Aschat over het Amsterdam van Heijermans.

in deze editie:

Nachtbraken in de Centrale OBAExclusieve rondleiding na sluitingstijd langs verborgen plekken.

Page 2: oba.amsterdam krant juni 2016

2 juni 2016

een dag in OBA Reigersboswie komt wat doen?

Vrijdag 11:53 uurTrudi (63)“Ik kom minimaal één keer per week in de OBA om boeken te lenen. Fantasy, maar ook historische romans. Bij actuele onderwerpen zoek ik boeken die daar meer info over geven, zoals nu: computers, en de gevolgen daarvan voor onze maat-schappij. Tot een jaar geleden ging ik altijd naar de OBA Waterlandplein. Nu ik ben verhuisd, kom ik hier. Heel leuk is dat een medewerker van OBA Waterlandplein nu in Reigersbos werkt; ik voelde me hier direct thuis.”

Vrijdag 14:02 uurJohn (65)“Ik woon in de buurt en kom hier elke dag de krant lezen. Trouw, Het Parool, de Volkskrant: ik lees ze allemaal. Inmiddels ben ik een vaste bezoeker, die ook de andere vaste bezoekers kent. Vroeger leende ik ook boeken, maar tegenwoordig lees ik ze hier. Zoals laatst de autobiografie van Nelson Mandela, De lange weg naar de vrijheid. Die vond ik erg mooi.”

Vrijdag 16:42 uurGeorge (42)“Ik doe een bachelor global econo-mics aan de Vrije Universiteit. Na mijn colleges kom ik hier om te studeren, gemiddeld zo’n drie keer per week. De boeken die ik nodig heb, haal ik in de bibliotheek van de VU en neem ik mee hierheen; op de VU is het te rumoerig om me te kunnen concen-treren. Natuurlijk heb je hier soms kinderen die lawaai maken, maar de medewerkers van de OBA weten ze altijd heel goed weer rustig te krijgen. Thuis studeren doe ik niet, daar is te veel afleiding.”

De Centrale OBA vol sprookjes, avonturen, drama en heldendichten: wie fantaseert er niet over wat zich daar ’s nachts afspeelt als de deuren gesloten zijn? En welke verhalen horen er bij het iconische gebouw dat al bijna negen jaar bestaat?

Op 3 juni mag tijdens Ontdekking in het duister vlak na sluitingstijd een klein groepje op expeditie door het Centrale OBA-gebouw aan de Oosterdokskade. Alleen de noodverlichting brandt, maar gelukkig is de gids uitgerust met een felle zaklamp. De exclusieve tour leidt niet alleen door het ‘slapende’ gebouw, voor één keer gaan ook de deuren van verborgen plekken open, zoals de archieven. Tijdens de rondleiding komen geheimen aan het licht waar de rest van het jaar over wordt gezwegen. Hoe werd bijvoorbeeld een serie inbraken tijdens de bouw opgelost? Wat is het verhaal van het verdwenen samoerai-zwaard? En het ongeluk met de vetput? Mis deze unieke beleving in het duister niet.

Centrale OBAVrijdag 3 juni, 22.15 uur, start vanaf het bordes, € 5,00 / met OBA-pas of Stadspas gratis. Aanmelden via oba.amsterdam.

Page 3: oba.amsterdam krant juni 2016

3juni 2016

Met foto’s en verhalen over de demonstratie tegen de homofobe uitspraken van bisschop Joannes Gijsen in 1979, brengt de tentoon-stelling Gijsen, flikker op! het ontstaan van Roze Zaterdag in beeld. Inmiddels kennen we deze dag als jaarlijkse viering van de emancipatie van de homobeweging. Het begon bij de Roermondse bisschop Joannes Gijsen. Hij sprak zich eind jaren zeventig fel uit tegen de pil, abortus, echtscheidingen en homoseksualiteit, waarna een grote groep homoseksuelen besloot te gaan demonstreren in Roermond tijdens het paasweekend. Op 14 april 1979 ontstond daar, na Witte Donderdag en Goede Vrijdag, de allereerste Roze Zaterdag. De kleur roze refereert aan de roze driehoek die homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten dragen in concentratiekampen. Dat negatieve beeld van toen heeft de homobewe-ging eigenhandig omgevormd tot een symbool van bevrijding, strijd en vooruitgang. Sindsdien is roze de kleur van de emancipatie van LHBT’s (lesbiennes, homo’s, bi’s en transgen-ders), al zie je tegenwoordig vaker de

regenboogvlag. Meer dan vierduizend mensen liepen mee in de demon-stratie in Roermond en hielden span-doeken vast met uitspraken als ‘Gijsen, flikker op!’ en ‘Gijsen heeft de pik op ons’. De solidariteit met de verguisde homoseksuelen was groot; veel katho-lieken, zelfs geestelijken en priesters, schaarden zich achter het protest. Roepen op straatAls directeur van IHLIA LGBT Heritage is Lonneke van den Hoonaard beschermer van de grootste LHBT-erfgoedcollectie van Europa. Ze noemt het belangrijk dat we onze geschiedenis zichtbaar maken om er wat van te leren. “In 1979 heeft een groep mensen in Roermond de handschoen opgepakt. Dat was een onverwacht en ongekend succes. Als je gaat vergeten wat we hebben uitge-vochten en verworven, valt de bodem weg onder je strijd. Ons geheugen is vaak kort. En zo verschrikkelijk lang is het allemaal niet geleden; in 1971 is pas de laatste discriminerende wet 248-bis afgeschaft. Wij willen die strijd niet vergeten. Ook omdat de sociale acceptatie van homoseksualiteit natuurlijk is verbeterd, maar nog zeker niet voltooid. De laatste tien jaar zijn

we toch weer opgeschrikt door niet zo fijne incidenten – uitspraken in de politiek die getuigen van homofobie, en natuurlijk dingen die geroepen worden op straat. Twintig jaar geleden dachten we klaar te zijn, maar dat blijkt nu niet meer zo te zijn.” PrivéarchievenDe tentoonstelling, die eerder in cultureel centrum Centre Céramique in Maastricht te zien was, vertelt de verhalen van de homobeweging en haar emancipatiestrijd. Er zijn film-verslagen te zien, een speciaal door de Limburgse regionale omroep L1 gemaakte documentaire, heel veel foto’s uit privéarchieven, interviews, verhalen van persoonlijk betrokkenen en originele steunbetuigingen van bekende Nederlanders en politici uit 1979. Gijsen, flikker op! 17 juni t/m 24 augustus, Expozaal

Centrale OBA

tiptijd voor actieTwee jaar eerder, op 25 juni 1977, vond in Amsterdam de allereerste landelijke homodemonstratie plaats. De lesbische beweging stond aan de wieg van deze actie. Over deze demonstratie heeft IHLIA op de zesde verdieping van de Centrale OBA de tentoonstelling Demonstreer! inge-richt. Om een nog breder beeld te laten zien van die roerige jaren zeventig, aldus Van den Hoonaard. “Nederland belandde, na de conser-vatieve periode van na de Tweede Wereldoorlog, in een tijd waarin alles veranderde. Je had de tweede femi-nistische golf, er waren activistische studenten en er werden heel veel acties georganiseerd voor verandering van de maatschappij. De opkomst van de homobeweging valt daar ook binnen.”

Demonstreer! 17 juni t/m 24 augustus, IHLIA plein, 6e etage

Centrale OBA

hoe een bisschop aan de wieg stond van Roze Zaterdag

foto: Hans van der Weijden

Page 4: oba.amsterdam krant juni 2016

4 juni 2016

de keuze van…

Elke maand vragen we een promi-nente OBA-bezoeker een selectie te maken uit het OBA-programma. Deze keer is dat acteur Gijs Scholten van Aschat, die een geluidswande-ling door De Pijp heeft ingesproken. Midzomeravond geluidswandeling“Tijdens deze geluidswandeling neem ik je mee door het Amsterdam van toneelschrijver Herman Heijermans. Hij is zo verbonden met de stad; al zijn toneelstukken spelen zich af in Amsterdam. Het was een echte volks-schrijver die verhaalde over buren-ruzies en graag sociale ongelijkheid en onrecht aan de kaak stelde. Met mijn stem in je oren loop je door de moderne stad, terwijl je de oude stad hoort en – hopelijk – voor je ziet.”

OBA CinétolVrijdag 17 juni, 16.30 uur, aanmelden via (020) 6623184 of [email protected]. Gesprek van het Hart, Jos Palm in gesprek met Jan en Bas Blokker“De familie Blokker ken ik als geschiedkundigen die goed kunnen formuleren en zeer veel over de stad weten. Bij vader Blokker kwam ik eens thuis, toen hij nog leefde. Hij had het script geschreven voor Op afbetaling, een film naar het boek

van Simon Vestdijk. Op de Oudezijds Achterburgwal zat hij in een kamer vol boeken lekker Caballero’s te roken. Zoon Bas ontmoette ik ook een keer. Hij heeft dezelfde fascinatie voor cultuur en geschiedenis als zijn vader, dus ik ben benieuwd wat hij nu samen met zijn broer Jan te vertellen heeft.”

OBA Roelof HartpleinDonderdag 16 juni, 18.00 uur. Meer info op p. 6. HEYU! WRITERS: De wereld veranderen – maar hoe? Met schrijvers Annie Cohen-Solal en Louise O. Fresco“Ik herinner me een goed tv- pro-gramma van Louise O. Fresco over voeding, en Cohen-Solal heeft natuur-lijk de biografie van Sartre geschreven. Kortom, dat zijn mensen die meer weten dan ik. Ik ga daar graag naar luisteren. Schrijvers die zich bezig-houden met wat er nu leeft in de maatschappij, dat vind ik mooi in literatuur. Kunst laat je verwonderen of verbazen, dat is goed voor je ziel. En met een gezonde ziel kan ik altijd beter toneelspelen.”

Centrale OBAZondag 12 juni, 16.00 uur. Meer info op p. 8.wat je nog niet wist

over de HortusLoop door de driehonderd jaar oude toegangspoort van de Hortus Botanicus en het is alsof de drukke stad even niet meer bestaat. Freek van Kessel, medewerker educatie bij de Hortus, vertelt op 2 juni alles over deze bijzondere tuin. Hier alvast een sneak peek. De Amsterdamse Hortus Botanicus is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. In 1638 werd de medici-nale kruidentuin aangelegd omdat de stad net een pestepidemie achter de rug had, en kruiden vormden de basis van medicijnen. Artsen en apothekers werkten in de Hortus aan recepten en kuren. Uit 1646De eerste gevonden planten catalogus werd gemaakt door Johannes Snippendaal en stamt uit 1646. De Hortus ontcijferde het Latijnse schrift – ruim voor bioloog Linnaeus in 1753 de huidige wetenschappelijke naam-voering introduceerde – en plantte zo’n tweehonderd gewassen die rond die tijd ook in de tuin stonden. Zoals de bosaardbei, brandnetel, hondsdraf en stinkende gouwe. Destijds werden deze planten medicinaal gebruikt, nu zien we ze vooral als onkruid. Groene verhuizingVoor een middag stadsgroen fiets je nu naar de Plantagebuurt, maar wist je dat de Hortus jarenlang nog

dichter bij het centrum zat? In 1638 werd de Hortus opgericht in de Reguliershof, een voormalig klooster aan de Amstel. In 1665 is de Hortus door de gemeente verplaatst naar het Binnengasthuis. Pas in 1682 vond de Hortus zijn thuis in de Plantagebuurt. Koninklijke erfenisToen Koning Willem II in 1849 over-leed, werden zijn bezittingen verkocht om zijn schulden af te lossen. De Hortus nam de Oostkaapse brood-boom over, de nu ruim driehonderd jaar oude plant is een van de kroonju-welen van de tuin. 7 klimaten, 6.000 plantenEr staan ongeveer zesduizend planten van maar liefst vierduizend verschillende soorten in de Hortus. Woestijngebieden, de subtropen en de tropen: in de Hortus wandel je door zeven verschillende klimaten. Freek van Kessel vertelt je tijdens zijn lezing over de vier eeuwen plan-tenrijkdom van de Hortus, zo kom je achter feiten die je niet eerder wist.

OBA BuitenveldertDonderdag 2 juni, 11.00 uur, € 5,00 / met OBA-pas of Stadspas gratis. Aanmelden via (020) 6422100 of [email protected].

foto: Jan versweyveld

Page 5: oba.amsterdam krant juni 2016

5juni 2016

stadspashouders krijgen extra kortingOok voor mensen met een mini-maal inkomen is de OBA een geliefde plek. Zeker nu deze groep Stadspashouders binnenkort voor 5 euro per jaar lid kunnen worden van de OBA. Volgens Douwe Veenstra, coördinator van de Stadspas, is het belangrijk om Stadspashouders actief te laten meedoen in de maatschappij. Heb je een inkomen op bijstandsniveau, dan kan 35 euro voor een biblio-theekabonnement toch veel geld zijn. Daarom is voor deze groep een nieuwe kortingsactie bedacht: per 1 juni kunnen zij voor vijf euro per jaar lid worden van de OBA. Veenstra denkt dat Stadspashouders via de OBA de wereld kunnen ontdekken. “Je kunt er je taal verder ontwikkelen, nieuwe media ontdekken en mensen uit de hele wereld leren kennen, want veel mensen zien de OBA ook als een ontmoetingsplek. Voor mij gaat het erom dat mensen kunnen meedoen in de samenleving, ongeacht de dikte van hun portemonnee.” MultifunctioneelWethouder Arjan Vliegenthart heeft zich hard gemaakt voor een hogere korting voor deze Stadspashouders. Hij vindt dat cultuur hoort bij onze beschaving en toegankelijk moet zijn voor elke Amsterdammer. “De biblio-theek heeft zo veel functies: je gaat er niet alleen naartoe om een boek te lenen, maar kunt het ook zien als rustige plek om te studeren of juist mensen te ontmoeten. Er zijn ook jongeren die hun hele werkstuk in de OBA bij elkaar lezen. Vaak is het zo dat een smalle beurs een grotere kans op laaggeletterdheid geeft, en biblio-theken zijn de meest laagdrempelige manier om met cultuur in aanraking te komen. Ik hoop vooral dat ouders met kinderen samen vertrouwd raken in de OBA: ik weet uit ervaring dat je daar je hele leven lol van hebt.”

Dorien van der Togt (38)

“Mijn dochter van zeven heeft een gratis lidmaatschap, dus met haar ga ik weleens boekjes halen. Als het voor mij vijf euro is, is de drempel wel heel laag. Dan zou ik graag boeken over schilderkunst lenen, om ze thuis op mijn gemak te bekijken. En met mijn dochter oefenen uit leesboekjes van de OBA Roelof Hartplein.”

Wendy Hekman (39)

“Thuis heb ik een boek over Sint-Petersburg, waarvan ik maar geen genoeg krijg: ik heb het al honderd-duizend keer gelezen. Ik hou enorm van lezen, maar boeken zijn best duur. Voor vijf euro lid worden van de bibliotheek zou ik zeker doen. Dan ga ik naar de OBA in Osdorp. Of naar de Centrale OBA: als ik daar op het dakterras sta, ben ik ontzettend trots dat ik Amsterdammer ben.”

Esmeralda Jongmans (45)

“Ik heb gemiddeld zeventig à tachtig euro per week te besteden, en dan is vijfendertig euro voor een biblio-theeklidmaatschap toch heel veel. Naast mijn twee kinderen en pleeg-dochter begeleid ik elke dag 37 kinderen van de Voedselbank. Met hen zou ik zeker vaker naar de OBA op het Hagedoornplein willen, zodat ze meer kunnen lezen en leren. En als iedereen bezig is, heb ik zelf hopelijk ook tijd om in een boek van Thea Beckman of Jan Terlouw te duiken.”

tip!Om te vieren dat Stadspashouders met een minimaal inkomen per 1 juni heel voordelig een OBA-pas kunnen aanschaffen, zijn deze maand in zes OBA-vestigingen met OBA-pas en Stadspas gratis jeugdtheatervoor-stellingen te zien: Gonnie en haar vriendjes en Ik zou wel een kindje lusten. Meer info op p. 11.

Page 6: oba.amsterdam krant juni 2016

6 juni 2016

de wereld van tieners

Harry (13) maakt zich op voor een ‘emo’-concert in Londen. Deze foto is onderdeel van de serie Forever Young door fotograaf Martijn van de Griendt, die deze en komende maand te zien is in de Centrale OBA. In zijn beelden legt Van de Griendt de kwetsbaarheid en openheid vast van jongeren over de hele wereld. Hij probeert zo veel mogelijk in de hoofden van de tieners te kruipen, zich onzichtbaar te maken en zo momenten te vangen waarbij jongeren alleen met zichzelf en elkaar bezig zijn. Het werk is puur en direct, en bevat een subtiele dynamiek.

Centrale OBAFotogalerij, 3 juni t/m 31 juli, vrije inloop.

tip!Tot en met 30 juni presenteert de NAFVA, de Nederlandse Amateur Fotografen Vereniging Amsterdam, het mooiste werk van hun leden in OBA Ouderkerk. En dat is de fiets-tocht langs de Amstel meer dan waard.

met het hart op tafelopenhartig gesprek met Bas en Jan BlokkerIn de maandelijkse culturele talk-show Gesprek van het Hart gaat Jos Palm in gesprek met de gebroeders Blokker: Bas en Jan, beiden journa-list en schrijver. Traditiegetrouw vraagt Jos Palm zijn gesprekspartners naar alles dat hun harten sneller doet kloppen. Deze editie zal gaan over vaderlandse geschiedenis, schrijven met familie en wandelgeluk. Onze geschiedenisNet als hun vader, de ‘grote’ Jan Blokker, koesteren Bas en Jan jr. een

diepgewortelde interesse in de vader-landse historie. Het drietal schreef in 2005 de bestseller Het voorouder-gevoel. Bas Blokker documenteerde de geschiedenis van Nederland in jaartallen in het boek Nederland van alle tijden. Jan Blokker jr. beschreef de dramatische verhalen van opgejaagde bewoners van de Gelderse vallei in 1939 in Oorlog in je achtertuin. Goed verhaal“Met het hart op tafel, zo moeten de gesprekken zijn,” zegt gastheer en gespreksleider Jos Palm. Elke derde donderdag van de maand ontvangt

hij tussen 18.00 en 19.30 uur actuele gasten met een goed verhaal in het leescafé van de OBA.

OBA Roelof HartpleinDonderdag 16 juni, 18.00 uur, OBA Roelof Hartplein, vrije inloop.

foto: Martijn van de Griendt

Page 7: oba.amsterdam krant juni 2016

7juni 2016

Elke maand krijgt een prominent OBA-bezoeker een lastig dilemma voorgelegd. Deze keer is dat filosoof Trijsje Franssen. In haar promotie deed Franssen onder-zoek naar de rol van mythes in de discussie rond ‘human enhance-ment’: de verbeterde mens, door middel van technologie. Op 15 juni is ze te gast in VPRO’s W.E.B. revisited, dat deze maand als  onderwerp ‘De mens als levend organisme’ heeft.

“De ontwikkelingen rond human enhancement en de inzet van robots brengen talloze vragen met zich mee over onderwerpen als: de mens als soort, de samenleving en de relatie tussen mens en machine. Het is nuttig om daar discussie over te voeren, om ons voor te bereiden op de ontwikke-lingen en de problemen die het zou kunnen opleveren. De ontwikkelingen moeten in goede banen worden geleid, want het is een lastig onder-werp. Zo vraag ik me bijvoorbeeld af wat de komst van ‘enhanced mensen’ kan betekenen voor het onderscheid tussen mensen, bijvoorbeeld voor invaliden. Krijgen we straks niet een rangorde tussen mensen onderling?”.

Frankenstein“Tijdens mijn studie filosofie stuitte ik op onderwerpen als human enhan-cement en robots. Zo leerde ik dat er mensen zijn die na hun dood hun hersenen op sterk water willen laten

zetten, met het idee dat als in de toekomst de techniek ver genoeg is ontwikkeld, ze hun hersenen willen laten aansluiten op een robot of machine en zo een tweede leven kunnen krijgen. Dat soort mensen vind ik heel fascinerend. In de discussie over robots en enhancement worden door zowel voor- als tegenstanders veel fantasieën en mythes gebruikt, met Frankenstein als bekendste.”

Geen gevaar“Als je kijkt naar wat er allemaal mogelijk wordt qua techniek, dan is het niet ‘vriend of vijand’ maar ‘vriend én vijand’. Ik ben wat betreft robots dan ook geen duidelijke voor- of tegenstander. Als je me voor het blok zou zetten, dan zou ik zeggen: voor. Misschien gaan de robots schrikba-rend veel op ons lijken, maar zolang ze geen emoties hebben, vormen ze geen gevaar. Dan kunnen wij ze inzetten voor wat we nodig hebben.”

Centrale OBAWoensdag 15 juni, 20.00 uur, OBA Theater, € 10,00, met OBA-pas of Stadspas € 5,00. Kaarten via oba.amsterdam.

opening OBA Bos en Lommerde nieuwe buren van… Monique BurgerMonique Burger, eigenaar van De Nieuwe Boekhandel in Bos en Lommer, krijgt nieuwe buren. Vanaf 18 juni opent OBA Bos en Lommer haar deuren pal naast haar boek-winkel. “Het is een verrijking van de wijk.” Een bibliotheek naast de boek-handel, wat dacht je toen je dat hoorde?“Geweldig! De combinatie van boek-handel en OBA is een uitstekende, omdat we elkaar kunnen aanvullen en versterken. We hebben een gemeen-schappelijk doel: lezers aan ons binden. Met z’n tweeën oefenen we een enorme aantrekkingskracht uit op lezers in West, want binnenkort ga je voor boeken lenen én kopen naar de Bos en Lommerweg.”

De OBA en De Nieuwe Boekhandel gaan samenwerken. Hoe?“Ik organiseer zo’n drie evenementen per week: boekpresentaties, dich-tersavonden, schrijversmarathons, workshops en leesclubs. De OBA heeft dubbel zo veel ruimte, dus we kunnen gezamenlijk grotere evenementen organiseren. Een bekende schrijver die veel publiek trekt, zou bijvoorbeeld

eerst bij de buren een lezing kunnen geven en daarna een signeersessie bij ons in de winkel – signeren in een bibliotheekboek blijft immers lastig.”

Wat doen goede boeken voor de buurt?“Boeken zijn verhalen, ze verrijken je leven. Een buurt is incompleet zonder een goede boekhandel. Bos en Lommer is een opkomende wijk met een veranderend publiek. De wijk is gewild, jonge mensen kopen mooie appartementen en hebben meer te besteden. Ze willen winkels in de straat die kwalitatief hoogstaande producten en service aanbieden en daarnaast ook gezellig zijn. De OBA en De Nieuwe Boekhandel zorgen er samen voor dat er voor elke buurt-bewoner wat wils is. De gezamenlijke programmering wordt dan ook een verrijking voor deze levendige wijk.”

tip!De feestelijke opening van OBA Bos en Lommer begint zaterdag 18 juni om 15.00 uur. Buurtbewoners zijn uiter-aard van harte welkom. Aanmelden via (020) 6867472 of [email protected].

Page 8: oba.amsterdam krant juni 2016

8 juni 2016

“Wat verdedigt Sartre? Het individuele leven dat elke dag opnieuw vorm moet krijgen, het idee dat ‘wij voor onszelf ons eigen kunstwerk zijn’ in een radicaal streven dat het individu tot zijn recht laat komen als pure scheppende kracht, als bron, als oorspronkelijkheid. De theorie van Walging is bevrucht door de oorlog. De geïsoleerde weg van voor de oorlog is tegen de Geschiedenis aangelopen. De man aan de zijlijn staat nu in het centrum.”Uit: Jean-Paul Sartre: zijn biografie, door Annie Cohen-Solal (1987; 2004)

In gesprekLiteratuurcriticus en programmamaker Margot Dijkgraaf gaat op zondag 12 juni in gesprek met de schrijvers Annie Cohen-Solal en Louise O. Fresco. Cohen-Solal is schrijver, wetenschap-pelijk onderzoeker en gastdocent aan tal van universiteiten, en pendelt tussen Parijs, de VS en Cortona (Italië). Als curator werkt ze aan exposities voor het Rijksmuseum, het Museu Picasso Barcelona en het immigratie-museum in Parijs. Louise O. Fresco is voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR en staat inter-nationaal bekend als deskundige op het gebied van landbouw en voedsel. Ze bekleedt vele (inter)nationale advies- en bestuursfuncties en publi-ceerde naast haar wetenschappelijke werk ook drie romans. Beide vrouwen combineren wetenschap en literatuur, en gaan (mede) daarover in gesprek.Dit is de laatste editie van HEYU! Writers.

Centrale OBAZondag 12 juni, 16.00 uur, OBA Theater, € 10,00 / met OBA-pas of Stadspas € 5,00, met We are Public-pas gratis. Kaarten, meer infor-matie en livestream via oba.nl/heyu. De voertaal deze middag is Engels.

HEYU! Writers met Annie Cohen-Solal en Louise O. Fresco

Annie Cohen-Solal

Over het boekLouise O. Fresco: “Dit citaat is Annie Cohen-Solal ten voeten uit. Het is afkomstig uit de biografie waarmee ze eind jaren tachtig internationaal doorbrak, over de beroemde filosoof Sartre. Net als in haar boeken over de schilder Rothko (Mark Rothko, 2013) en de kunsthandelaar Castelli (Leo Castelli and His Circle, 2010), weet zij personages in hun tijd te plaatsen en tegelijk de tijd door hun ogen te laten zien. Ze spreekt hier over de positie van Sartre direct na de bevrijding van Parijs in 1944, als hij met zijn existentia lisme onverwacht dé held wordt voor de jonge Fransen.” Complexe mensen“Ik bewonder Annies vermogen om van zulke complexe mensen en tijdperken een fascinerend, bezield en genu-anceerd beeld te schetsen. Wat overblijft is niet alleen de geportretteerde, maar ook het gevoel dat het er uiteindelijk toedoet wat je daden en waarden zijn.”

tip!Is je Engels wat roestig? Twee voor-malige docenten Engels, Anneke Hesp en Loes van der Zanden, organiseren eens per maand een Engelse conver-satiebijeenkomst om je geheugen op te frissen.

OBA LinnaeusVrijdag 17 juni, 10.30 uur, meer info en/of aanmelden via [email protected].

Page 9: oba.amsterdam krant juni 2016

9juni 2016

Eberhard van der Laan sluit HEYU! Urbans afDe afgelopen maanden sprak Tracy Metz, journalist, directeur van het John Adams Institute en en maker van de maandelijkse live talkshow Stadsleven met tien internationale stadsdenkers over vijf belangrijke thema’s. Ter afsluiting van het HEYU! Urbans-project spreekt ze met burge-meester Eberhard van der Laan: wat kan Amsterdam leren van de grote Europese steden? “Er gaat misschien veel mis in de stad, maar we doen het helemaal zo gek nog niet,” concludeert Tracy Metz op basis van alle gesprekken met stadsdenkers uit Londen, Athene, Tallinn, Barcelona en Istanbul. Ze ontdekte dat zowel in Barcelona als Amsterdam het aantal toeristen tussen 2005 en 2014 met veertig procent is gegroeid. “Beide steden zoeken naar een nieuwe verhou-ding tussen bezoeker en bewoner; ze hebben dezelfde problemen en verge-lijkbare oplossingen.”

SnoeihardQua huizenmarkt lijkt Amsterdam weer meer op Londen. Metz: “In Londen is de woningmarkt genadeloos, snoei-hard en onbetaalbaar, maar wij gaan dezelfde kant op. Ik ben benieuwd wat Van der Laan gaat doen aan de groei-ende ongelijkheid tussen arm en rijk en de terugloop van het aantal sociale huurwoningen.”

Daarnaast komen de economische recessie en vluchtelingencrisis – die besproken is met stadsdenkers uit Athene en Istanbul – aan bod. Maar ook de digitale samenleving in Tallinn; al zijn er Amsterdamse ambities om uit te groeien tot smart city, Tallinn blijft ons voorbij streven. “Daar krijgt een kind al een digitaal-ID voor het een naam heeft. Ik ben benieuwd wat de burge-meester van hun digitale samenleving wil overnemen, en wat niet.”

Buiten de ringMetz en Van der Laan zullen ook de uitbreiding van de stad bespreken. Want Amsterdam kampt, net als Istanbul, met een enorme stroom aan nieuwe bewoners. “Mensen komen naar de stad voor werk, cultuur of om een huwelijkspartner te vinden, maar hoe ver wil je buiten de ring groeien? Daar wil ik het met de burgemeester over hebben. Ook is Nederland dit jaar EU-voorzitter, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor Amsterdam – genoeg stof om over te praten dus.”

Centrale OBADinsdag 7 juni, 20.00 uur, € 10,00 / met OBA-pas of Stadspas € 5,00, met We are Public-pas gratis. Meer informatie, kaarten, livestream en opnames van de voorgaande edities via oba.nl/heyu.

historische oorzaken chaos Midden-Oosten: imperialisme of Arabische verdeeldheid?wat voorafging aan de Arabische LenteDe huidige onrust in het Midden-Oosten staat niet op zichzelf. Dat zal naar voren komen tijdens Historische oorzaken chaos Midden-Oosten: imperialisme of Arabische verdeeldheid? UvA-docent en auteur Fouad Laroui (Over het islamisme) is een van de sprekers deze avond. U geldt als Midden-Oostenexpert. Begrijpt u deze regio nog?“Niemand kan dat beweren, want het is een heel complexe situatie. Een snelcursus is helaas onmogelijk. Wat we wel kunnen doen, is indicaties

geven om de situatie in het Midden-Oosten te begrijpen. We moeten houvast zoeken.”

Is de opkomst van Islamitische Staat een verrassing, kijkend naar de geschiedenis?“Nee, wat mij betreft niet. Een jaar of vijftien geleden, zo rond de inval in Irak, werd al door experts aange-kondigd dat een situatie als deze zou kunnen ontstaan.”

Wat heeft de OBA-bezoeker aan deze avond?“Of we willen of niet, we moeten ons

verdiepen in de situatie in het Midden-Oosten. Het heeft namelijk grote gevolgen voor Nederland; kijk maar naar de stroom vluchtelingen uit dat gebied, of wat er in Parijs en Brussel is gebeurd. Als burger heb je stemrecht en volg je de politiek. Dan moet je weten wat er in het Midden-Oosten speelt, anders ben je vatbaar voor politici met een agenda.” Behalve Laroui praten oud-correspon-denten Jielis van Baalen en Carolien Roelants onder leiding van Hans Luiten (historicus en co-auteur van het onlangs verschenen boek Begrijp

jij het Midden-Oosten nog?) over de historische context van de huidige problematiek in de regio. Deze openbare gespreksavond is de afslui-ting van de Studieleeskring Midden-Oosten en wordt in samenwerking met De Wereld Academie georganiseerd.

Centrale OBADonderdag 23 juni, 19.00 uur, OBA Theater, € 10,00 / met OBA-pas of Stadspas € 5,00. Kaarten via oba.amsterdam.

Page 10: oba.amsterdam krant juni 2016

juni 201610

Het wordt een bonte beestenbende in de OBA. In de poppenvertelvoor-stelling Vos en Haas - Een feest voor Haas organiseert Vos een knalfuif voor Haas. Druilerige dagen, barre buien en k-k-k-koude koontjes: Haas is wintermoe. Haar snorharen staan sip. Vos is ten einde raad, hoe kan hij haar troosten? Dan krijgt hij een idee om Haas op te vrolijken: hij geeft een feest, speciaal voor haar! Maar hoe geef je een goed feest? En met hoeveel mensen moet je eigenlijk feest vieren? Gekamde orenIn en rondom een boekenkast duiken poppen van Vos en Haas en hun buurman Uil op. Speciaal voor de festiviteiten kammen ze hun oren en strijken hun vachten glad. Er worden slingers opgehangen en hapjes

gemaakt. Dan komt Pluim langs, die om noten vraagt. En die zijn er niet. Hoe dan ook: dit feest is er een die de besnorde vrienden niet snel zullen vergeten. Vriendschap en verlangensDe grappige voorstelling voor kinderen van 4 tot 10 jaar vertelt een verhaal over vriendschap en verlan-gens, dat is gebaseerd op de geliefde Vos en Haas-boeken van de Vlaamse schrijver Sylvia vanden Heede en de Nederlandse illustrator Thé Tjong-Khing. In de lijn van de oorspronkelijke insteek worden ook in de voorstelling kinderen op een speelse manier uitge-daagd met taal bezig te zijn. TheaterpoppenIn een intiem decor brengen een verteller en twee spelers een meeslepend en grappig verhaal met

mooie liedjes. De voorstelling wordt gespeeld door Luca Stappers, Arjen Dijkstra en Casper Oorthuys van theatergroep Theaterpoppen, die ook verantwoordelijk zijn voor de schitte-rende poppen van Vos, Haas, Uil en Pluim.

Centrale OBAZaterdag 25 juni, 15.00 uur, OBA Theater, € 10,00 / met OBA-pas of Stadspas € 5,00. Kaarten via oba.amsterdam.

tip!Loop voor of na de voorstelling ook eens langs de prachtige, avontuur-lijke en soms duistere prenten uit het boek Bosch. Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal, van illustrator Thé Tjong-Khing. Ze hangen t/m 30 juni op de Jeugdetage in de Centrale OBA.

Boekenverslinder of stripgek? Prinsessen of spannende avonturen? Letters of plaatjes? Wat zoek jij in de OBA? Deze maand: Jeahcyra (7), met haar zusje Serenity (2) en broer-tjes Duciano (4) en Guillenço (0) in OBA Reigersbos. Kom je vaak in de OBA?Jeahcyra: “Af en toe. De ene week niet, dan weer wel. We wonen in de buurt.” Wat voor soort boeken vind je leuk?“Boeken over de natuur. Die leen ik, en dan lees ik ze thuis. Ik vind de boeken over planten het leukst. Lavendel is mijn favoriet, dat ruikt

lekker. Ik vind het ook leuk om bloemen te tekenen. Als ik groot ben, wil ik tekenaar worden. Mijn vader kan ook heel goed tekenen.” Uit welk boek wil je graag voorgelezen worden?“Uit het boek met de regenboogvis (De mooiste vis van de zee). Die lees ik soms voor aan Duciano en Serenity, als ze gaan slapen.”

ik in de OBA

Page 11: oba.amsterdam krant juni 2016

Deze maand wordt de OBA omge-toverd tot een concertzaal voor baby’s, peuters en hun ouders/verzorgers. De muzikanten van Memorabele Momenten (MEMO) laten horen, zien en voelen wat je allemaal met een instrument kunt doen. Een ervaring die fantastisch leuk én cruciaal is voor de ontwik-keling van een kind, aldus MEMO-directeur Max Brennan.

Wat voor artiesten komen er alle-maal voorbij?“Mensen van over de hele wereld: een Braziliaanse percussionist, een Hongaarse cellist, een IJslandse accordeonist, een Iraanse tamboerijn-speler, Japanse dansers en acteurs en nog veel meer artiesten. Net zo veel nationaliteiten als je op straat ziet. Ze stappen totaal informeel de OBA binnen, alsof ze net boodschappen

bij de buurtsuper hebben gedaan. Dan, ineens, schitteren ze in de muziek die ze kunnen maken. Dat is onze boodschap: normale mensen zijn bijzonder.” Mogen de kinderen zelf meedoen?“Zeker. Ze worden uitgenodigd om het instrument aan te raken, maar niet gepusht. Het is belangrijk dat ze zich welkom en veilig voelen. Vaak doen kinderen vanuit zichzelf mee: dan beginnen ze te dansen of mee te wiegen op de muziek, of ze staan op om naast de muzikant te gaan zitten. Laatst vroeg een Koerdische saz-speler de kinderen om na afloop zijn saz te helpen inpakken. Een meisje gaf hem toen een kus op zijn knie. Door mee te doen in de groep krijgen kinderen zelfvertrouwen, en de waardering daarvoor is niets anders dan liefde. Zoals Shakespeare al zei: ‘If music be the food of love, play on.’ Muziek is voor alle leeftijden supergeschikt om liefde te voeden.” Wat doet deze ervaring met kinderen?“Onderschat niet wat muziek met de ontwikkeling van de hersenen van baby’s doet. Neuropsycholoog Erik Scherder strijdt niet voor niets voor muziekeducatie voor jonge kinderen. Muziek doet zo veel in allerlei gebieden in de hersenen; ze worden sociaal gestimuleerd, ervaren emoties, van vreugde tot iets een beetje eng vinden, ze proberen dingen te snappen, ontwikkelen zich motorisch door mee te bewegen en ga zo maar door. Muziek live meemaken is een krachtige ervaring die belangrijke verbindingen maakt in de hersenen. Uit onderzoek blijkt dat die verbindingen blijvend zijn. Dat is toch al een prachtige reden om muziek in de jonge mens te brengen?” Waarom eigenlijk muziek in de OBA?“Dat vind ik het leuke aan de OBA, dat vooruitstrevende. Je kunt je ook afvragen: waarom woorden voor baby’s in de bibliotheek? Die hebben voor deze kleintjes nog helemaal geen betekenis. Klanken bij het voor-lezen wel. Muzikale taal is een taal die verder is ontwikkeld bij baby’s. Veel ouders weten niet dat hun kinderen zo intensief kunnen reageren en ook emoties snappen. Dat is ook leuk aan deze concertjes in de OBA: ouders kunnen zien wat er allemaal al in hun kind zit.”

Woensdag 1 juni, 10.30 uur,OBA Molenwijk. Reserveren via [email protected] of aan de balie.

Vrijdag 3 juni, 10.30 uur, OBA Buitenveldert. Reserveren via [email protected] of aan de balie.

Zaterdag 4 juni, 10.00 uurOBA IJburg. Reserveren via [email protected] of aan de balie. Dinsdag 7 juni, 10.30 uur, OBA Olympisch Kwartier. Reserveren via [email protected] of aan de balie. Woensdag 8 juni, 10.30 uur, OBA Geuzenveld. Reserveren via [email protected] of aan de balie. Woensdag 8 juni, 10.30 uur, OBA Duivendrecht. Reserveren via [email protected] of aan de balie. Woensdag 8 juni, 14.30 uur, OBA Slotervaart. Reserveren via [email protected] of aan de balie.

Vrijdag 10 juni, 10.30 uur, Centrale OBA. Reserveren via oba.amsterdam of aan de balie.

Vrijdag 17 juni, 10.30 uur, OBA Spaarndammerbuurt. Reserveren via [email protected] of aan de balie.

Vrijdag 17 juni, 10.30 uur, OBA Osdorp. Reserveren via [email protected] of aan de balie.

Zaterdag 18 juni, 11.30 uur, OBA Ouderkerk a/d Amstel. Reserveren via [email protected] of aan de balie.

Vrijdag 24 juni, 10.30 uur, OBA Bijlmer. Reserveren via [email protected] of aan de balie.

Toegang €5,- / met OBA-pas of Stadspas gratis.

juni 2016 11

tip!Ook in de OBA: het Babycafé. Hier ontdek je samen met je baby op schoot een boek. Van plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren, verhalen vertellen en ernaar luisteren. Voor baby’s en ouders/verzorgers. Meer informatie op oba.amsterdam.

schuif maar aangratis Stadspas voor stellingen in de OBA

In zes vestigingen van de OBA is deze maand een gratis jeugd-theatervoorstelling te zien: Gonnie en haar Vriendjes of Ik zou wel een kindje lusten. Dit om te vieren dat Stadspashouders met een minimaal inkomen vanaf 1 juni heel voordelig een OBA-pas kunnen kopen. Een OBA-pas geeft bovendien ook vijftig procent korting op alle activiteiten, zoals jeugdtheaterprogramma’s. Tijdens de muzikale poppenvoor-stelling Gonnie en haar vriendjes

(4+) komen de vrolijke gansjes uit de populaire Gonnie-boeken van Olivier Dunrea (Prentenboek TopTien 2016) tot leven. Ik zou wel een kindje lusten (4+) is een vrolijke interactieve voor-stelling voor kleuters, gebaseerd op het gelijknamige prentenboek. Ben je in het bezit van een Stadspas? Kom dan vooral langs op een van deze middagen, voor vrolijk theater én extra informatie over de OBA-pas voor Stadspashouders.

Gonnie en haar vriendjes: 4 juni OBA Reigersbos, 11 juni OBA Slotermeer, 18 juni OBA Cinétol.

Ik zou wel een kindje lusten: 4 juni OBA Javaplein, 18 juni OBA Waterlandplein, 25 juni OBA Bos en Lommer.

Alle voorstellingen beginnen om 15.00 uur, behalve in Bos en Lommer, daar begint de voorstelling om 14.00 uur. Toegang: € 5,00 / met OBA-pas en Stadspas gratis.

foto

: Jon

i Spa

an

muziek horen, zien en voelen

Page 12: oba.amsterdam krant juni 2016

colofonDeze oba.amsterdam-krant is een gezamenlijke productie van afdeling OBA Programmering en OBA Marketing & ServicesRedactie: Bureau WibautAuteurs: Veerle Corstens, Floor van Dijck, Jasmine Groenendijk, Linda Samplonius, Jasper van VugtEindredactie: San van de VenVormgeving: Thonik

De OBA brengt graag mensen met elkaar in contact. Dat doen we via onze rubriek ‘De ontmoeting’. Heb je in een van de OBA-vestigingen iemand gespot die je beter wilt leren kennen? Zoek je een maatje om talen mee te oefenen? Of zou je graag gelijkgestemden leren kennen om bijvoorbeeld mee naar een expo of lezing in de OBA te gaan? Stuur een oproepje naar [email protected] en wellicht zorgen wij voor een match made in heaven. Nederlands praten met ElmaDe oproep van deze maand komt van Elma:

“Ik ben Elma, oorspronkelijk kom ik uit Engeland. Ik doe dit oproepje omdat ik graag een paar uur per week met iemand Nederlands zou willen spreken, zodat mijn Nederlandse taal beter wordt. Ik zou het leuk vinden als iemand me daarbij kan helpen! Ik kan ook helpen met Engels.”

In contact komen met Elma? Stuur een e-mail naar [email protected].

Kaarten en laatste updates via oba.amsterdam

Een activiteit in de OBA bezoeken? Meer informatie vind je op onze website www.oba.amsterdam. Hier zijn ook toegangskaarten te koop voor activiteiten in de Centrale OBA. Voor activiteiten in andere OBA-vestigingen vind je hier de contactgegevens.

westpoort

Nieuwwest West Centrum

Noord

Zuid

Oost

Diemen

AmsterdamZuidoost

Amstelveen

25

19

2022

1516

141210

11

13

18

17

21

26

24

24

5

3

1

6

78

9

23

Op Instagram komen we de leukste foto’s van OBA-bezoekers tegen en die delen we graag. Wil je jouw Instagram-foto in de krant terugzien? Vermeld @obamsterdam in je bijschrift en wie weet wordt jouw foto volgende maand geplaatst.

OBA op instagram

OBA in de stad1 Centrale OBA2 OBA Banne3 OBA Hagedoornplein4 OBA Molenwijk5 OBA Waterlandplein6 OBA Javaplein7 OBA Linnaeus8 OBA IJburg9 OBA Diemen10 OBA Geuzenveld11 OBA Osdorp12 OBA Slotermeer13 OBA Slotervaart14 OBA Bos en Lommer15 OBA De Hallen16 OBA Mercatorplein17 OBA Spaarndammerbuurt18 OBA Staatsliedenbuurt19 OBA Buitenveldert20 OBA Cinétol21 OBA Olympisch Kwartier22 OBA Roelof Hartplein23 OBA Bijlmer24 OBA Duivendrecht25 OBA Ouderkerk26 OBA Reigersbos

Kijk voor de adressen van alle vestigingen op www.oba.amsterdam/contact

Ter herinnering aan de New Yorkse homo-opstand die in 1969 uitbrak, wordt Roze Zaterdag in Nederland in principe altijd op de laatste zaterdag van juni gehouden. Niet te verwarren met de Gay Pride, die elk eerste weekend van augustus in Amsterdam plaatsvindt. “Typisch Amsterdams om een eigen dag te hebben,” zegt IHLIA-directeur Lonneke van den Hoonaard. Maar dit jaar is het anders: omdat Amsterdam gastheer is van de EuroPride, de Europese versie van de Gay Pride, worden de handen ineen-geslagen en vallen Roze Zaterdag en Gay Pride op één dag. Wanneer? De roze strings mogen op zaterdag 23 juli uit de kast.

In de Centrale OBA is op 6 juli een documentaire over een groep Antilliaanse LHBT-activisten te zien, op zondagmiddag 31 juli een optreden van Dolly Bellefleur en de hele maand zijn de tentoonstellingen Gijsen, flikker op! De bisschop en het ontstaan van Roze Zaterdag (1979) en Demonstreer! De eerste landelijke ‘Pride-mars’ in Amsterdam (1977) te zien.

Waarom Roze Zaterdag in juli valt

Volg ons obamsterdam

@obamsterdam

@obamsterdam

foto: @lets.show

foto: @mylifeinthecity

foto: @stukinafoto: @_ditje

foto: @marceleverts

ontmoetingde

12 juni 2016