De Hoorn september 2011

20
De Hoorn september 2011 l 42ste jaargang l 830 expl. l nr. 406 maandblad l gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel l i c h t d o o r U k k e l C a n d e l a e r s h u y s Soulsister 25 september

description

Maandblad van Gemeenschapscentrum Candelaershuys, Ukkel, Brussel. September 2011

Transcript of De Hoorn september 2011

De Hoornseptember 2011 l 42ste jaargang l 830 expl. l nr. 406maandblad l gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel

licht door Ukkel

Can

delaershuys

Soulsister25 september

deHoorn_sept11.indd 1 16/08/11 15:34

2

De Hoornerkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissieseptember 2011 - 42ste jg - 830 expl. - nr. 406

colofon

REDACTIERAAD:Leo Camerlynck, Jozef Denoyelle, Willy Peersman, René Weemaels,

Lander Exelmans en Bart De Smedt.

Ondertekende artikels verbinden alleen de auteur

OPMAAK:Johnny Van den Borre

COVER:'Soulsister'

REDACTIESECRETARIAAT:Lander Exelmans

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER:Thomas Roukens

Brugmannlaan 4331180 Ukkel

BRIEFWISSELINGGC Candelaershuys

Brugmannlaan 433 - 1180 UkkelT. 02 343 46 58 - F. 02 343 69 89

[email protected]

Het Candelaershuys respecteert uw privacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u De Hoorn toe te zenden en u op de hoogte te houden van eigen activiteiten en van aanverwante organisaties in de Vlaamse gemeenschap in Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand altijd inkijken of aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

Inhoud2 Terugblik4 Seizoensopener: Soulsister5 Ukkelse jaarmarkt6 De Tafel van Calevoet7 Concert: Zap Mama8 Ukkelse agenda9 Lotus nieuwsbrief14 Nieuw in de bib15 Ukkelse ontdekkingstocht16 sprUkkels20 Deze maand in het Huys

Terugblik op het Feest van de Vlaamse Gemeenschap 2011

Sinds op zondag 26 juni in onze ge-meente het traditie geworden Feest van de Vlaamse gemeenschap is gevierd, zijn wij al een zomer (of wat daar moet voor doorgaan) verder. De editie 2011 is bij degenen die erbij waren evenwel nog lang niet vergeten en om de anderen alsnog deelgenoot te maken van het evenement, hierna een terugblik. Te beginnen bij de feestzitting in de Raadzaal van het ge-meentehuis waar nooit voorheen zoveel volk was komen opdagen.

De toespraken waren misschien iets min-der kort dan vooraf aangekondigd, maar als de receptie op kosten van het gemeen-tebestuur is uitgelopen, dan zal dat vooral in de hand gewerkt zijn door het swingend optreden van The Jacquelines. Van het professioneel begeleid meidentrio van zangeres-componiste Iris Berardocco is in Ukkel het laatste nog niet gehoord.

Een beetje jammer dan ook dat burge-meester Armand De Decker zich ander-maal had laten verontschuldigen. Wie weet zou hij zich bij het met eigen ogen zien van een volle raadzaal in zijn ge-meentehuis niet wat bewuster worden van de eigen Vlaamse roots? Nu ja, het door hem voorgezeten College was met de schepenen Marc Cools, altijd present,

ukkelV V V V

deHoorn_sept11.indd 2 16/08/11 15:34

3

© fot

o: P

ol v

ande

n Akk

er

met Carine Gol – Lescot, een gezellige dame die van veel cultuurmarkten thuis is, en met OCMW-voorzitter Stefan Cornelis kwalitatief zeer goed vertegenwoordigd. De eminente vertegenwoordigers van de regering van het Brussels hoofdstedelijk Gewest, de ministers Jean-Luc Vanraes en Brigitte Grouwels, zagen dat het goed was.

Candelaershuysvoorzitter Thomas Roukens kweet zich als inleider met stijl en verve van zijn taak en gastvrouw Carine Gol verraste aangenaam door aan haar verwelkoming een paar keurig verwoorde complimenten toe te voegen. Hebben wij ooit al eerder een Franstalige schepen in onze eigen taal publiek horen verklaren dat zij dag aan dag met ple-zier getuige is van de talrijke en diverse

activiteiten waarmee de Nederlandstalige gemeenschap van Ukkel verwend wordt? Bij de vaststelling dat er in de uitwisse-ling van cultuur nog heel wat mogelijk-heden open liggen, verheugde zij zich over de openheid en het dynamisme die in dit opzicht uitgaan van zowel het Candelaershuys als de gemeentelijke Nederlandstalige bibliotheek. Manifestaties als Uw Livre/Votre Boek, of tentoonstellin-gen rond auteurs die in beide talen wor-den uitgegeven, bieden uitgelezen kansen voor boeiende ontmoetingen. Aan de ver-dere ontwikkeling van dergelijke initiatie-ven wil de Schepen zelf gaarne bijdragen.

Het laat zich raden dat Stefan Cornelis op een dergelijke voorzet vlot en dank-

baar inspeelde. Vanuit wederzijds respect groeit er in Ukkel een goede verstand-houding die de samenleving aangenamer maakt voor iedereen.

De uitreiking van medailles van Verdienste voor de Vlaamse gemeen-schap in Ukkel was het privilegie van initiatiefnemer Jean-Luc Vanraes, thans minister van Financiën en Begroting in de Brusselse regering. Van ieder van de drie laureaten 2011 borstelde hij een zeer persoonlijk portret: van Jean Van Kalk, de kunstschilder, curator van menige geslaagde tentoonstelling in het Candelaershuys; van Johan Hendriks, de onvermoeibare sociaal-culturele werker in Ukkel-Stalle; van Aloys van den Akker, de bedrijvige imker-pedagoog en de spil van Fotoclub Pallieter.

Met een eigen simultaanvertaling van een essay in dichtvorm van Bessie Anderson Stanley over de levensvraag wie succesvol mag heten – het resul-taat van een lang geleden in Boston uitgeschreven prijsvraag, die moest opgelost worden in maximaal 100 woor-den – bracht de minister hulde aan alle verdienstelijke mensen in de samenle-ving. Dit lofl ied zette de toon voor het enthousiasmerend optreden van The Jacquelines en de sfeervolle receptie.

Bij besteld goed weer kreeg de ontvangst op het gemeentehuis haar verlengstuk met de barbecue in de tuinen van het Candelaershuys waar de viering in de late namiddag gezapig uitbolde in einde-loze pétanque-spelletjes met fi naal alleen maar winnaars. Tot opluchting van de tornooi-directeur.

deHoorn_sept11.indd 3 16/08/11 15:34

4

concertV V V V

Soms hebben we chance. Dikke chance. En krijgen we Schoon Volk op ons klein podium.

Seizoensopener: Soulsister

De zaak “Soulsister” begon met een toe-vallige babbel met Paul Michiels aan de toog van de AB, bij het verjaardagsconcert van Tura. Over muziek, over vroeger, over Steve Winwood, maar ook over de najaars-tour van Paul, in duo met Jan Leyers, zeg maar (de centrale as van) Soulsister.

Jan Leyers en Paul Michiels gaan name-lijk na een volledig uitverkochte voor-jaarstour vanaf oktober weer de baan op: ze spelen in de grootste theaters een 30-tal extra voorstellingen. Dit op alge-mene vraag en wegens alom uitverkocht en mega-succes.

deHoorn_sept11.indd 4 16/08/11 15:34

5

Alleen met zijn tweetjes duiken Leyers en Michiels in een repertoire dat in 2011 precies een kwarteeuw omspant. En wat ze bovenhalen klinkt even simpel als veelbelovend: twee stemmen, vier handen en het allerbeste uit 25 jaar Soulsister-songs.

Ter zake, terug aan de toog van de AB. Met dan de vraag langs onze neus weg, "of ze soms geen try-out-concertje nodig hebben? Kwestie van wat warm te draai-en voor de grote tour, de vingers los te spelen en de stemmen te smeren".

En kijk, de Brugmannlaan in Ukkel wordt op 25 september omgedoopt tot ‘the way to your heart’.

Want, jawel, Paul Michiels en Jan Leyers houden in het Candelaershuys "een open generale repetitie", alvorens ze dan Vlaanderens grootste bakken overvol laten lopen.

Een seizoensopener moet knallen. Awel, hij knalt! Met uitzonderlijke dank aan de heren PM en JL.

ABSOLUUT reserveren voor dit uitzonder-lijk concert op zondag 25 september om 20u30. Deuren om 20u00. Reserveren op 02/343.46.58 of [email protected] inkom bedraagt € 15 euro. De cultuurwaarde-bon kan gebruikt worden.

www.soulsister.be

Ukkelse jaarmarkt: Aperitief van het Huys

Op zaterdag 17 september stelt het Candelaershuys zijn programma voor het komende seizoen weer voor op de jaarmarkt van Sint-Job.

Wanneer de gemeentelijke stoet langs onze stand passeert, vermoedelijk om 11u30 – 12u00, bieden wij iedereen een frisse pint aan.

Aan onze stand kan u info verkrijgen over al onze culturele, gemeenschaps-vormende en educatieve activiteiten voor het volgende seizoen. En we kunnen u nu al laten weten dat we heel wat moois in petto hebben. Ook de verschillende Ukkelse verenigingen zijn present om hun werking voor te stellen.

Vanaf dit jaar delen we onze stand ook met de collega’s van het Lokaal Dienstencentrum Lotus. Ook bij hen kan je uitleg krijgen over de warme maaltijden, pedicure en alle nieuwe initiatieven die er op stapel staan.

De muzikale noot wordt verzorgd door Brussels Soundpainting Collective. Soundpainting is een improvisatie-vorm waarbij een dirigent de impro-visatie stuurt volgens afgesproken tekens. De moeite!

Zaterdag 17 september vanaf 9u30 (Aperitief om 11u30)Informatie over het programma van het Candelaershuys:02/[email protected]

deHoorn_sept11.indd 5 16/08/11 15:34

6

V V V Vbuurt

De Tafel van Calevoet - BravoveloGC Candelaershuys en de Ukkelse Volkstuinen nodigen alle fietsers van Bravovelo uit aan de Tafel van Calevoet!

BravoVelo!, een initiatief van de lokale fietsersbeweging, wil klein en groot aan-moedigen om de fiets zo veel mogelijk te gebruiken. BravoVelo! wil zo een eerste aanzet geven voor dagelijks fietsgebruik.

Op zondagnamiddag 28 augustus 2011 kan iedereen per fiets het zuiden van Brussel ontdekken tijdens een familiale fotozoektocht door Ukkel. De route volgt een rustig zondags traject, deels via geplande of gerealiseerde fietsroutes. Het is een ontdekkingstocht langs groene natuurgebieden en verrassende plekjes.

Vertrekken kan tussen 13u30 en 16u30 in de Keyenbempt aan het Horzelkruispunt (Alsembergsesteenweg, Ukkel), nabij het stationnetje van Ukkel-Calevoet, of aan het Wijkhuis Carloo (deel van het Gemeenschapscentrum Candelaershuys nabij Sint-Job). De fietstocht bedraagt ongeveer 15 km en verbindt deze twee plaatsen.

Fotograaf Jeroen Van Gent verzorgde de foto’s die de deelnemers aan de hand van het roadboek onderweg kunnen herken-

nen. Foto’s over Ukkelse localiteiten maar ook over de fietspolitiek komen aan bod.

Bovendien zijn alle deelnemers wel-kom aan de "Tafel van Calevoet" die het Candelaershuys in de unieke volkstuin-tjes van de Keyenbempt aanbiedt. Je kan er een gezond glas drinken en een "hapje uit de tuinen" eten. En misschien is er zelfs een ecologisch "epo"-drankje om weer op krachten te komen ... Rond 17u zal de gekende imitator en komiek Jonathan Bockstael zijn visie op het fiets-gebeuren geven.

Praktisch

- Inschrijven kan de dag zelf op één van de twee vertrekplaatsen tussen 13u30 en 16u.

- Vrij vertrek in groep of individueel. Aankomst vòòr 18u.

- Vertrekpunten : Horzelkruispunt Steenweg op Drogenbos ("naast frietkot" bij het stationnetje Ukkel-Calevoet) of Wijkhuis Carloo, Alfons XIIIlaan 68 (nabij Ukkel Sint-Job).

- Voor 2,50 € per persoon (gratis voor kinderen jonger dan 12 jaar) krijgt u het routeboek met daarin de wegbe-schrijving, de fotozoekopdrachten, een fietskaart van het Brussels Gewest en een gratis Bloso-verzekering.

- min-16-jarigen moeten begeleid wor-den door een volwassene.

deHoorn_sept11.indd 6 16/08/11 15:34

7

licht door Ukkel

Can

delaershuys

Feest van de gemeenschappen – Fête des communautés

Concert : Zap Mama

zaterdagsamedi

1oktoberoctobre

20:30CCU

Kunst en Cultuurcentrum

Ukkel - Rodestraat 47Rue Rouge 47

1180 Ukkel - Uccle

Tickets 15 € :

www.ccu.be

02 374 64 84

Mensen en gemeenschappen samenbrengen rond muziek, dat is de bedoeling van dit gezamenlijk initiatief van het Candelaershuys en de gemeente Ukkel.Zap Mama! Parelende wereldpop uit Afropea! Wie ze ooit live mee-maakte, die weet zeker hoe begeesterend deze muziek wel werkt.Boegbeeld Marie Daulne, rasartieste met Congolese roots, en de haren "brengen gemeenschappen samen op dit Ukkels Feest van de Gemeen-schappen". Ah oui! - Org. GC Candelaershuys - Gemeente Ukkel

Info: www.candelaershuys.be

02/343 46 58

deHoorn_sept11.indd 7 16/08/11 15:34

8

Elke maandag

OKRA Stalle: samenkomst vanaf 14u in de refter van de school, Baron G. Van Hammestraat. Info: Johan Hendriks – 0473/42 64 38 of [email protected]

Elke dinsdag

Foto- diaclub Pallieter: bijeenkomst om 20u in het Candelaershuys. Info: Aloys van den Akker - 02 343 14 38

Elke donderdag

OKRA Kalevoet: samenkomst vanaf 14u in het Paviljoen Horzelstraat (achter nieuwe kerk), pétanque, kaarten, gezellig samenzijn. Info: Marcel Brisol - 02 381 05 50

Elke donderdag

OKRA Sint-Job: samenkomst van 14u tot 17u30 in 't Wit Huis. Kaartspelen en sjoelbak. Info: Arseen Neerinck – 0477 58 29 43 of website: http://blog.seniorennet.be/okra_sintjob/

Elke vrijdag en zondag

Jeugdclub 't Uilekot: telkens open vanaf 20u. Info: www.uilekot.be of [email protected]

Elke zondag

Scouts en Gidsen Ekwator-Jan Breydel: activiteit van 14u tot 17u. Dekenijstraat 100, 1180 Ukkel. Kinderen vanaf 6 jaar welkom.

Dinsdag 30 augustus

Seniorenclub Zilverdraad: Bestuursvergadering

Zondag 4 september

Davidsfonds Ukkel-Stalle: Deelname aan de Gordel (fietsen of wandelen) samenkomst aan de Kring, Bar. Van Hammestraat 20, Ukkels-Stalle: fietsers om 13u, wandelaars om 13u30. Info: Roger Van Poucke - 02/305 31 23 – [email protected]

Woensdag 7 september

Seniorenclub Zilverdraad: Koffietafel

Vrijdag 9 september

Seniorenclub Zilverdraad: Bezoek koninklijk paleis Brussel in namid-dag – afspraak aan paleis

Vrijdag 23 september

Seniorenclub Zilverdraad: Bezoek mini-Europa in namiddag – samen-komst ter plaatse

Zaterdag 24 september

Davidsfonds Ukkel-Stalle: Citytrip naar Hasselt, hoofdstad van de smaak! Rondrit door de stad met bezoek aan al wat Hasselt aan moois en lekkers te bieden heeft. Info: Roger Van Poucke - 02/305 31 23 – [email protected]

ukkelse agendaV V V V

deHoorn_sept11.indd 8 16/08/11 15:34

LotusLokaal Dienstencentrum

Nieuwsbrief nummer 6 - september 2011

CentrumraadIedereen van harte welkom op de eerste centrumraad van Lotus! De bedoeling is om samen met de bezoekers van het dienstencentrum en geïnteresseerden een blik te werpen op de toekomst. Het dienstencentrum heeft al een paar activiteiten achter de rug en we bieden reeds enkele diensten aan maar we zouden en willen graag ons aanbod uitbreiden. En liefst willen we beantwoorden aan jullie noden en interesses. Jullie actieve deelname zorgt ervoor dat het dienstencentrum infor-matie, advies, vorming en ontspanning op maat kan aanbieden. Ideeën, opmer-kingen en suggesties zijn dus ook meer dan welkom!

Alle deelnemers krijgen een drankje en wat lekkers!

Wanneer: dinsdag 27 september

Uur: 14 uur tot ongeveer 15u30

Waar: Candelaershuys

deHoorn_sept11.indd 9 16/08/11 15:34

MaaltijdenGeen zin om alleen te eten? Of misschien wordt het wat zwaar om elke dag zelf een warme maaltijd te bereiden? Elke dinsdag en donderdag vanaf 12 uur kan u bij ons terecht voor een warme maaltijd in gezelschap. Voor soep, hoofdgerecht, dessert en koffi e betaalt u slechts 5 euro. Reserveren doe je door te tele-foneren naar 02/343.46.58 of binnen te sprin-gen, de dag voordien voor 12 uur! Voor de maand augustus kunnen we het menu mee-geven. Het menu voor de maand september wordt uitgehangen van zodra het beschikbaar is of kan telefonisch verkregen worden.

• Dinsdag 23 augustus: Aardappelsoep en varkensgebraad met bloemkool

• Donderdag 25 augustus: Tomatensoep met balletjes en kippenworst met knolselderpuree

• Dinsdag 30 augustus: Minestrone en kippenbil met appelmoes

OntspanningsnamiddagenAansluitend op de maaltijden kan u in het Candelaershuys terecht voor een gezellige namiddag. We hebben reeds een vast groepje dat Rami Bridge speelt, als je dit graag wil leren zal er zeker iemand zijn die je kan helpen. We hebben ook heel wat tijd-schriften liggen en gewoon iets komen drinken en een praatje slaan kan ook steeds.

PedicureOp donderdag 8 september komt Lieve Verhaert langs om jullie te verwennen. Inschrijvingen zijn noodzakelijk en kunnen gebeuren via 02/343.46.58. Er zijn nog plaatsen vrij maar wees er tijdig bij want Lieve haar kunde is reeds bekend bij veel personen!

Tarieven voor de behandeling:- pedicure: € 15- manicure: € 10- epilatie gelaat: € 6- Gelaatsverzorging: € 50

Inschrijven kan door te bellen naar 02/343.46.58.

deHoorn_sept11.indd 10 16/08/11 15:34

FilmnamiddagHet Seniorenoverleg van Ukkel heeft in de maand september een fi lmvoorstel-ling gepland voor jullie. Deze keer viel de keuze op ‘Adem’, een fi lm van Hans Van Nuffel. Deze debuutfi lm won in 2010 een aantal prijzen op het fi lmfestival in Montréal. In commentaren wordt gesproken van ‘aangrijpend’, ‘doorleefd’ en ‘gevoelig’.

Deze fi lm gaat over Tom en Lucas, 2 broers die aan dezelfde genetische ziekte, mucoviscidose, lijden die hun longen langzaam sloopt. Tom worstelt met zijn korte levensverwachting en hangt rond bij een bende tuig uit zijn buurt. In het ziekenhuis ontmoet hij Xavier, een kerel die lijdt aan dezelfde ziekte als hij maar die zich gedraagt als een rasatleet. Zijn levenslust straalt af op Tom. Xavier is een onverbeterlijke optimist, zelfs wanneer zijn lief Anneleen hem laat zitten. Tom valt op zijn beurt voor de eigenzinnige Eline die al maanden in een quarantaine kamer zit. Ze kunnen elkaar niet aanraken maar toch beginnen ze een romance. Dan overlijdt Toms broer Lucas tijdens een longtransplantatie. Tom is ontroostbaar. Hij verschuilt zich bij zijn ruige vrienden, ontloopt Xavier en breekt met Eline. Maar op een dag kruist hij weer het pad van Xavier die hem zijn smaak voor het leven terug-geeft...

‘Adem’ is, zoals jullie kun-nen lezen, geen luchtige fi lm maar zeer meeslepend en bij momenten hartverscheurend, hopelijk kan hij jullie bekoren!

Wanneer: woensdag 28 sep-tember

Prijs: 5 euro, versnapering inbegrepen

Uur: 14u stipt

Plaats: Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Ukkel

Inschrijven: ten laatste op woensdag 21 september, bij de lokale seniorenvereni-gingen: Zilverdraad, Okra Stalle, Okra Kalevoet, Okra St. Job, LDC Lotus of via het Candelaershuys.

deHoorn_sept11.indd 11 16/08/11 15:34

Foto's tuinnamiddag

Sociale permanentieZit je ergens? Weet je niet goed waar heen? Vragen over verpleging aan huis, huishoudelijke hulp, moeilijkheden met papieren invullen,..? Of heb je nood aan een luisterend oor? Maandagnamiddag van 13u tot 17u staat er iemand voor jullie klaar. Samen kijken we wat de beste oplossing is voor het probleem. Soms kunnen we zelf gemakkelijk een antwoord geven, in andere gevallen moeten andere instanties ingeschakeld worden. Uiteraard begeleiden we jullie dan in het contact nemen met de gepaste organisatie of dienst. Is het moeilijk geworden om je te verplaatsen? Bel ons voor een afspraak!

deHoorn_sept11.indd 12 16/08/11 15:34

WE ZIJN ER !

De VGC is verhuisd.Welkom in ons nieuwe administratie huis in het hart van de stad!

Emile Jacqmainlaan 135, 1000 Brussel

Tel.: 02 563 03 00 www.vgc.be

De

VG

C is

ver

huis

d

deHoorn_sept11.indd 13 16/08/11 15:34

14

bibliotheekV V V V

Nieuw in de bib!De Nederlandstalige bibliotheek van Ukkel heeft er twee nieuwe gezichten bij.

Hallo, Ik ben Katrijn Bombeke. In de bibliotheek ben ik verantwoordelijk voor de jeugdafdeling.

De jeugdafdeling is echt iets voor mij. Voor ik hier begon, werkte ik op een school in Gent.

Mijn droom om in een bibliotheek te kunnen werken ontstond daar. De bibli-otheek was namelijk een van mijn be-langrijkste partners. Dat komt omdat het plezier van voorlezen, lezen en taal aan de wieg staat van een goede schoolloop-baan. Kinderen die al vroeg kennismaken met boeken blijken taalvaardiger te zijn, kunnen sneller lezen en beter rekenen. Dat hebben studies uit onder andere het Verenigd Koninkrijk al bewezen.

Hier in Ukkel kan ik mij nog meer fo-cussen op jeugdliteratuur en het lees-plezier van kinderen en jongeren. Ik ga verder met dat wat Anneke, die nu bibliothecaris is, samen met de andere bibliotheekmedewerkers opgezet heeft. We bouwen verder een mooie, actuele collectie uit.

We zorgen voor voorleesuurtjes op woensdagnamiddag. We ontvangen onze belangrijke partners, de scholen, elke maand. We zorgen voor de jeugdboeken-week, de voorleesweek, een sinterklaas-voorstelling, een film, een zomeractie… Het project boekbaby’s willen we verder uitbouwen.

En… af en toe een extraatje moet kun-nen.

De jeugdbib bruist van activiteit! Kom eens langs en ontdek het zelf!

Hallo, ik ben Katharina Hietarinta-Zonnekein en woon in Ukkel.

En met een naam die het halve alfabet in beslag neemt is het niet verwonder-lijk dat ik in de bib werk. Als assistent bibliothecaris verzorg ik met de hoofdbi-bliothecaris Anneke Verbeeke de volwas-senenafdeling.

Hiervoor heb ik vooral gewerkt in de opera wereld en in het kunstonderwijs. Met deze achtergrond hoop ik een kunst-zinnige bijdrage te leveren voor de ko-mende activiteiten in de bib. Ik verwacht u binnenkort in de bib te ontmoeten en u eventueel te assisteren met uw zoek-tocht naar dat ultieme leesboek of die moeilijk te vinden informatie.

Je leest het, maar beter nog, kom het zien: de bib leeft!

Waarom leesplezier niet delen?

Op dinsdag 6 september gaat het tweede werkingsjaar van de Leeskring bij de gemeentelijke Nederlandstalige biblio-theek van start. Het boek waarover van gedachten zal gewisseld worden is ‘Sleuteloog’, een van de laatste van Hella S. Haasse, de nog levende ‘grande dame’ van de Nederlandse literatuur.

Aan de (flexibele) conversatietafel in de bib kan er nog plaats gemaakt worden voor een paar bijkomende mensen die over een onderling afgesproken boek hun

Katharina (l) en Katrijn (r)

deHoorn_sept11.indd 14 16/08/11 15:34

15

mening aan die van anderen willen toet-sen. Wat vaak aanleiding geeft tot boei-ende, soms pittige gedachtewisselingen.

Nieuwsgierigen die zich aangetrokken voelen, mogen om de sfeer te proeven altijd eens komen luisteren. Ten ware ie-mand die niet meer overtuigd moet wor-den al meteen wil meedoen. Die wordt verzocht zich zonder verwijl aan de balie van de bibliotheek aan de DeBroyerstraat te melden. Voor inschrijving!

Activiteiten in de Nederlandstalige bibliotheek

Elke woensdagnamiddag voorleesuurtje• 15.00 uur: voor kinderen van 6 tot

10 jaar• 15.30 uur: voor kinderen van 3 tot 5

jaar

Speciale activiteiten voor kinderenGraag inschrijven aan de balie, via tele-foon of via email• Woensdag 5 oktober van 15.00 -

16.00 uur voor kinderen van 3 tot 10 jaar “Op een grote paddenstoel”

• Woensdag 19 oktober van 15.00 – 17.00 uur voor kinderen van 7 tot … jaar - Voor kinderen jonger dan 7 wordt er een voorleesuurtje in de bib voorzien - FILM: “Verschrikkelijke Ikke en de rest kan stikke”

• Woensdag 9 november van 15.00 - 16.00 uur voor kinderen van 3 tot 10 jaar - “Feest in het kasteel”

• Zaterdag 3 december van 11.30 12.30 uur voor alle kinderen - Waar gebeurde Sinterklaasverhalen!

• Woensdag 14 december van 15.00 - 16.00 uur voor kinderen van 3 tot 10 jaar - “Donkere verhalen”

Nederlandstalige bibliotheekDe Broyerstraat 27, 1180 Ukkel02 331 28 24 [email protected] 15.00 – 19.00Woensdag 14.00 – 18.00Donderdag 10.00 – 14.00Vrijdag 14.00 – 18.00Zaterdag 10.00 – 14.00

“Ukkelse ontdekkingstocht” op zondag 18 september

Zoals vorig jaar organiseert de ge-meente in samenwerking met de Ukkelse vereniging van wijkcomités (ACQU) de Ukkelse ontdekkingstocht, een gratis wandel- en fietstocht om uw gemeente beter te leren kennen.

Ukkelse ontdekkingstocht …

Het parcours in het centrum van de ge-meente is 6,8 km lang en kan te voet of met de fiets worden afgelegd met behulp van een vragenlijst. Op het par-cours staan enkele stands waar kleine proeven kunnen worden uitgevoerd in familieverband. Er kan ook geproefd worden van fairtradeproducten, en een deel van de tocht kan in een koets worden afgelegd. De leuke en toegan-kelijke vragen gaan over toponymie (de studie van plaatsnamen), het reliëf, de waterlopen, energie – met onge-twijfeld onder meer de windmolens –, architectuur, duurzame ontwikkeling, geschiedenis, beroemde personen,

… en vier fietstochten

Voor gemotiveerde fietsers of voor wie een breder zicht wil krijgen op onze gemeente, zijn er voor deze gelegen-heid vier fietstochten (Noord, Zuid, West en Oost) die met behulp van een brochure kunnen worden afgelegd. Bovendien zal elke tocht één keer afgelegd kunnen worden met een gids, met een vertrek om respectievelijk 9 u., 11 u., 14 u. en 16 u. vanaf stand 1. Er zal een bijzondere prijs toegekend worden aan de winnaar die aan de cen-trale tocht heeft deelgenomen en die ook elk van de vier fietstochten heeft afgelegd.

Meer inlichtingen: dienst Milieu: 02/348.68.92. [email protected]

deHoorn_sept11.indd 15 16/08/11 15:34

16

VVVV

De Pijl *

De maquette van de Pijl (van de burger-lijke bouwkunde) mag dan in oktober 2008 naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de sluiting van Expo ’58 wel naar Ukkel gekomen zijn, de jeugd van tegenwoordig zal het kunstwerk, dat als technisch hoogstandje superieur was aan het Atomium, binnen pakweg 15 à 20 jaar opnieuw levensgroot kunnen be-wonderen op de Heizel.

Op het in juni voorgestelde masterplan van het Rotterdamse architectenbureau KCAP (dat de vorig jaar georganiseerde internationale wedstrijd won) en waar-van de krachtlijnen door het Brussels hoofdstedelijk Gewest zijn goedgekeurd, is bekend gemaakt dat met de eerste fase van het omvangrijke Heizelproject in 2014 zou begonnen worden. Omdat

voor het volledig plan gerekend wordt met een uitvoeringstermijn van 15 tot 20 jaar, zal het op de wedergeboorte van de Pijl wel wachten worden tot 2030. Als het al niet langer zal duren want de werken die met grootscheepse projecten gepaard gaan duren meestal langer dan gedacht en kosten altijd meer dan geraamd.

VVVV

NaraNoïan*

Al jaren interviewt Karel Van der Auwera voor Brussel Deze Week man-nen en vrouwen van aanzien in ons gewest. Aanvankelijk waren dat Nederlandstaligen, zeg maar Vlaamse Brusselaars of Brusselse Vlamingen. Later eveneens andere Nederlandstaligen maar thans ook, zoals het in een kosmo-politische stad past, anderstalige wereld-burgers die hier leven. En zo mochten wij in BDW van 14 juli ontdekken dat NaraNoïan, een van afkomst Armeense

sprUkkelsV V V V

deHoorn_sept11.indd 16 16/08/11 15:34

17

pianiste die ook schrijft, zingt, compo-neert en arrangeert, in Ukkel woont en werkt. Het was in haar kleine studio thuis dat de journalist kennis mocht maken met haar wereld en muziek. Wie mooie Nara eens wil zien en horen kan terecht op haar website www.nara-noian.com.

VVVV

Vlijtige buitenlieden*

Jan Vissers, de jongeman die voor de website van onze gemeentelijke Nederlandstalige bibliotheek de grondleg-ger was van de boeiende databank ‘Ukkels Erfgoed’, is ons nog niet vergeten. Vanuit zijn nieuwe werkplek aan de Limburgse Hogeschool bezorgde hij ons een uit-treksel uit een publicatie van de ‘Ukkelse volksbibliotheek’ van 1865 handelend over de ‘Grondslagen en de boekenlijst van de maatschappij De Vlijtige Buitenlieden’.

Een met Ukkel vertrouwde journaliste die voor BDW een reportagereeks maakt over de Nederlandstalige openbare bibliothe-ken in het hoofdstedelijk Gewest, ziet er een prachtige naam in voor de nog jonge Leeskring bij onze lokale bib. Of de leden van het groepje haar mening delen is een vraag waarop ten vroegste een antwoord komt op 6 september, de dag waarop de kring het nieuwe werkjaar inzet.

VVVV

Maar de kans is klein*

Het volstaat de doelstelling van 1864 te toetsen aan de werking van een openba-re bibliotheek van nu, om vast te stellen dat de kans klein is dat de leeskringle-den zich in Ukkel nog met de buitenlie-den van toen kunnen vereenzelvigen. De doelstelling van 1864? ‘De bevolking van Ukkel en omliggende dorpen tot het lezen aanwakkeren en haar daartoe de middelen te verschaffen’. Voor de inven-taris van de bib van toen volstond een cahier van 27 bladzijden in 8°, een ‘nette brochure’ die, benevens de ‘lijst der boe-ken’ nog een woord vooraf, het regle-ment en een zittingsverslag omvatte…

Merkwaardig is dat op de omslag, naast de namen van de meest gevier-de schrijvers van Zuid en Noord, ook die van Klaus Groth en Fritz Reuter, de twee voornaamste Platduitsche dichters, prijken. Voor de bibliograaf van die tijd het bewijs dat de Vlijtige Buitenlieden de spreuk van Willems; ‘Het vaderland is nooit te klein’ te-recht vervangen hebben door die van Hansen: ‘Het vaderland is nooit te groot’ en het dus met de erenaam Nederduitschers ernstig nemen…Nu zijn er ook bij ons mensen voor wie het gewest niet groot genoeg is, maar die vallen nog liever dood dan als Nederduitser aangesproken te worden.

VVVV

Eresaluut*

Frieda Theys, tot kort geleden in rangor-de nog de eerste ambtenaar van de ge-meente, is na een loopbaan van bijna 40 jaar met pensioen. De latere gemeente-secretaris was als 21-jarige begonnen bij de Dienst Financiën om daarna geduren-de ruim 20 jaar op de Personeelsdienst actief te zijn. Met een diploma admini-stratief recht en een getuigschrift ge-meentelijk management werd zij in 2000 tot gemeentesecretaris benoemd na op die verantwoordelijke post eerder al gedurende drie jaar de dienst te hebben verzekerd.

In de raadzitting van 26 mei had voorzit-ter-burgemeester Armand De Decker veel lof voor haar persoonlijke verdiensten. In een woelig tijdsgewricht heeft Frieda Theys op de geschiedenis van de ge-meente een stempel gedrukt van rechtlij-nige onpartijdigheid. Bedankt, mevrouw Theys, ook namens de Nederlandstalige gemeenschap van Ukkel.

VVVV

Onberekenbare kunst*

Het nieuwtje dateert al van de maand mei maar had ons bij het ter perse leggen van onze laatste editie vóór

deHoorn_sept11.indd 17 16/08/11 15:34

sprUkkelsV V V V

de zomervakantie nog niet bereikt. In het bekende Ukkels veilinghuis Vanderkindere is een niet gesigneerd Italiaans schilderij uit de 14de eeuw van eigenaar veranderd voor 1,25 miljoen euro. Tel er 22% kosten bij en de prijs voor een ‘Maagd met kind omringd door zes engelen’ bedraagt ruim anderhalf miljoen, tot dusver het hoogste bod dat in het veilinghuis ooit is geboekt. Deel de wellicht euforische verbazing van de (Ukkelse?) verkoper die de vraagprijs na experten-advies had laten instellen op …€70.000.

VVVV

Het gebeurde tijdens de vakantie*

Met wie, wat, waar, wanneer haalde onze gemeente de media tijdens de voor-bije weken en maanden? Mocht het een quizvraag zijn in ’t Uilekot, hoog zou er waarschijnlijk niet gescoord worden. Hierna, lukraak en onvolledig, enkele nieuwssprokkels.

In juni haalde Ukkel enkele keren de krant met onplezierig nieuws. Zo was er het bericht dat onze lokale politie aan de Oude Molenstraat een man van Afrikaanse origine op heterdaad kon be-trappen toen hij de brievenbussen open-de van Bpost. Op zoek naar cheques? Eerder had de politie een gestolen kluis met daarin geld, juwelen en twee pi-stolen… aan de eigenaars ervan kunnen terugbezorgen. Die mogen de getuige dankbaar zijn die de politie verwittigde toen hij in de omgeving verdachte perso-nen bezig had gezien.

Tragisch nieuws viel er op 1 juli te no-teren in Nemo33 aan de Verlengde Stallestraat. Daar werd een diepduik-instructeur door een collega levenloos

aangetroffen op de bodem van het zwembad. Als ervaren duikster slaagde zij erin het lichaam zelf naar boven te halen, maar reanimatiepogingen waren vergeefs.

Een week later werd in een bushokje aan de Rittwegerstraat op een vroege zondagochtend door een voorbijganger een hevig bloedende man aangetroffen. Hij overleed in de ambulance op weg naar het ziekenhuis. De nacht voordien had een politie-inspecteur in staat van wettige zelfverdediging een man dood-geschoten die zich met een mes op hem had gestort.

Wie ook even in het nieuws kwam, is de befaamde neurochirurg Jacques Brotchi, gemeenschapssenator, lid van het Brussels parlement en voor de MR ge-meenteraadslid in Ukkel. Uit onvrede met pro-Palestijnse acties aan de ULB heeft de emeritus hoogleraar laten weten met zijn universiteit geen uitstaan meer te willen hebben.

Half juli is bevestigd dat de NMBS in 38 stations de loketten sluit. Bij de ge-troffenen ook twee Brusselse stations: Schaarbeek en het door dichter Jan Van Nijlen bezongen Ukkel Kalevoet. Een nochtans goed onderbouwde ultieme pe-titie van de Ukkelse raadsleden Biermann (MR) en De Bock (FDF) heeft de beslis-sing niet kunnen verhinderen.

In de laatste week van juli was er brand ontstaan in een leegstaand pand aan de Ruisbroeksesteenweg. Bleek dat die aangestoken was door twee snotapen van 14 en 15 jaar die nadien nog het lef opbrachten het optreden van de brand-weer met hun gsm te filmen. Dankzij de opmerkzame brandweercommandant konden zij door de politie opgepakt wor-den en, zoals dat heet, ter beschikking gesteld van het parket.

Zou het dan toch waar zijn dat er in de media alleen belangstelling is voor slecht nieuws? In dat geval wil De Hoorn gaar-ne de uitzondering zijn, maar wie brengt ons goed nieuws aan?

18

deHoorn_sept11.indd 18 16/08/11 15:34

19

LAIKA SPEELT

TOT IN DE WOESTIJN

Tot in de woestijn is een grappige en ontroerende locatievoorstelling over jongeren in de grootstad.

di 25, do 27, vr 28/10 - 20uAcademie voor Beeldende Kunsten Anderlecht, garageDapperheidsplein 17 (metrohalte Sint-Guido)

Info en reservatie: www.totindewoestijn.be02 217 08 82 - [email protected]: €10 (cultuurwaardebon welkom)

Een organisatie van de 22 Brusselse gemeenschapscentra

deHoorn_sept11.indd 19 16/08/11 15:34

De Hoorn

maandblad gemeenschapcentrum Candelaershuys UkkelBrugmannlaan 4331180 Ukkel02 343 46 [email protected]

september 201142ste jaargang

800 exemplarennr. 406

verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus

P 206513

België-BelgiqueP.B.

1070 Brussel XBC 1869

Afz.: GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Ukkel, Afgiftekantoor Brussel X

deze maand in het Candelaershuys

Zondag 28 augustus

Tafel van Calevoet – Bravovelo

Zaterdag 17 september

Jaarmarkt Ukkel Sint-Job

Zondag 25 september

Concert Soulsister

Zaterdag 1 oktober

Feest van de Gemeenschappen: Concert Zap Mama

licht door Ukkel

Can

delaershuys

deHoorn_sept11.indd 20 16/08/11 15:34