De Hoorn april 2011

20
De Hoorn april 2011 l 42ste jaargang l 830 expl. l nr. 403 maandblad l gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel l i c h t d o o r U k k e l C a n d e l a e r s h u y s Kwarts - Meuris

description

Maandblad van Gemeenschapscentrum Candelaershuys, Ukkel, Brussel,Belgium.

Transcript of De Hoorn april 2011

De Hoornapril 2011 l 42ste jaargang l 830 expl. l nr. 403maandblad l gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel

licht door Ukkel

Can

delaershuys

Kwarts - MeurisdeHoorn_april11.indd 1 23-03-2011 16:01:49

2

De Hoornerkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissie

april 2011 - 42ste jg - 830 expl. - nr. 403

colofon

REDACTIERAAD:Leo Camerlynck, Jozef Denoyelle, Willy Peersman, René Weemaels,

Lander Exelmans en Bart De Smedt.

Ondertekende artikels verbinden alleen de auteur

OPMAAK:Johnny Van den Borre

COVER:© www.zoob.be | Alexander Popelier

REDACTIESECRETARIAAT:Lander Exelmans

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER:Thomas Roukens

Brugmannlaan 4331180 Ukkel

BRIEFWISSELINGGC Candelaershuys

Brugmannlaan 433 - 1180 UkkelT. 02 343 46 58 - F. 02 343 69 89

[email protected]

Het Candelaershuys respecteert uw privacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u De Hoorn toe te zenden en u op de hoogte te houden van eigen activiteiten en van aanverwante organisaties in de Vlaamse gemeenschap in Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand altijd inkijken of aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

Inhoud

3 Calevoet: bezorgdheid alom

5 Brussel Welkom Weekend

6 Kwarts - Meuris

8 Ukkelaar van de maand

9 Lotus nieuwsbrief

13 De Zonnebloem nodigt uit

13 Vacature

14 Ukkelse agenda

15 sprUkkels

20 Deze maand in het Huys

deHoorn_april11.indd 2 23-03-2011 16:01:49

buurtV V V V

De bewoners van Calevoet zijn ongerust en zeer bezorgd over de toekomst van hun wijk. Dit was op 15 maart nog eens heel duidelijk tijdens de voorstelling van het huisvestingsproject 'Horzelplein'.

In het kader van het Huisvestingsplan zullen er op dit plein (waar nu ondermeer Circus Pauwels staat) sociale woningen en woningen voor middeninkomens wor-den gebouwd.

De Brusselse Gewestelijke Huisvestings-maatschappij (BGHM) nodigde daarom de buurtbewoners uit, om kennis te ma-ken met de plannen.

Het Horzelpleinproject gaat in openbaar onderzoek van 24 maart tot 4 april; de overlegcommissie is gepland op 27 april. Hoog tijd dus voor wat toelichting.

Een oud klaslokaaltje van la Roseraie liep op 15 maart snel eivol, vele men-sen moesten gedurende de hele zitting blijven rechtstaan. Die grote opkomst wijst op een duidelijke ongerustheid voor wat komen zal. Even dit terzijde: temeer daar er schoon volk was aangekondigd hadden we in dit verband wat meer gast-vrijheid en een beter onthaal verwacht van de uitnodigende Brusselse Huisves-tingsmaatschappij: waarom geen grotere en meer aangepaste vergaderruimte, een

drankje, geluidsversterking, een stoeltje voor iedereen…?). Soit, passons.

Bij het binnenkomen kregen we van Jack Lagae, één van de lokale trekkers van het Wijkcomlité Calevoet Horzel, onmiddellijk een bewoners-eisenbundel in de handen gestopt met tal van aan-bevelingen; aanbevelingen waarover we ondermeer verleden maand berichtten in De Hoorn. Dit pamflet zette de toon, het was duidelijk dat de mondige bewoners scherp stonden en vooral het beste voor-hadden met hun Calevoet…

De Staatssecretaris voor Huisvesting Doulkeridis situeerde de Brusselse huis-vestingspolitiek, gekenmerkt door een sociale huisvestingscrisis en een grote (en te verwachten) bevolkingsaangroei: het aanbod is dus merkelijk te klein. Vandaar dat er dingend huisvesting moet worden voorzien. Dit gebeurt best via een gediversifieerd woonbeleid: nieuw-bouw maar ook renovatie, en gekoppeld aan acties tegen leegstand én het stimu-leren en ondersteunen van nieuwe woon-vormen. Specifiek voor wat betreft het Horzelplein werd het afgeschoten initiële project van 2009 heraangepast, rekening houdend met de talloze opmerkingen van publiek en gemeente.

Wat nu voorligt is een kleinschaliger (minder hoog) en lichter project, met groen, en een mixiteit, met nutsvoorzie-ningen, een grondwaterbeleid, kortom, een project zachter en meer op maat van de wijk.

Doorheen de hele discussie en de vele vragen bleek de rode draad de sociale huisvesting te zijn. Nogal wat men-

Calevoet: bezorgdheid alom

Aannemer: Thomas & Piron - Architect: SIA - BAEB

deHoorn_april11.indd 3 23-03-2011 16:01:52

sen zien bij mogelijke realisatie van het Horzelproject de waarde van hun privéwoningen dalen wanneer in de wijk nieuwe sociale woningen worden gebouwd. En is Calevoet al niet rijke-lijk bedeeld met sociale woningbouw? Waarom worden deze niet verspreid over het Ukkelse grondgebied? Wat met de veiligheid, kleine criminaliteit, het type van winkels… kortom nogal wat vragen waaruit een grote ongerustheid blijkt van de Ukkelaar voor het aantrek-ken van 'sociaal-andere' bevolkings-groepen in hun wijk.

Ondermeer schepen van Huisvesting Fran-coise Dupuis verdedigde deze mixiteit: het is een politieke keuze, een beleidskeuze. En het is beter die woningbouw te integre-ren in gemengde projecten, in plaats van grote complexen te bouwen, genre Merlo-wijk in Stalle.

Ander heikel punt was de grote bezorgd-heid voor de veelheid van plannen: wat nu voorligt is één project, maar hoe verhoudt dit Horzelproject zich tot de an-dere mogelijks geplande projecten in de hele wijk Calevoet? Het is zeer moeilijk dit alleenstaand dossier te beoordelen zonder weet te hebben van de andere. Wat is hun onderlinge verhouding? Wat wordt bijvoorbeeld nog gepland, bij-voorbeeld op de Illochromasite? Wat is de globale visie voor de hele wijk en de relatie van de Horzel met tiental andere stedenbouwkundige projecten?

Hierover was 'de politiek' voorzichtig, temeer omdat nog niet alles duidelijk is, men kent de intenties nog niet van alle promotoren.

'Promotoren kunnen dromen, maar daarom wordt nog niet alles toegelaten hé' zei schepen Cools die met grote des-kundigheid een pleidooi hield voor een aanpak op maat. We onthouden dat de gemeente niet zomaar alles laat 'passe-ren'en noteren hun bezorgdheid voor een leefbare wijk!

Vele vragen gingen over die leefbaar-heid van een nieuw Calevoet: parking, mobiliteit, scholenaanbod, leefomgeving, grondwaterbeleid, groene ruimte, 'fiets-baarheid', veiligheid, werfverzekering….Kortom, de mensen zijn ongerust en wil-len garanties dat het aangenaam wonen moet blijven in Calevoet!

Zoals gezegd: binnenkort loopt het openbaar onderzoek. In alle geval, wat duidelijk is: de politici, bouwheren en promotoren zouden best terdege reke-ning houden met het standpunt van de bewoners die pleiten voor een coherente ontwikkeling van de wijk, een mobiliteits-plan ten dienste van de oude en nieuwe inwoners, een aantrekkelijke natuurlijke omgeving en voor aangepaste sociaal culturele en economische infrastructuren.

Benieuwd wat die overlegcommissie op 27 april gaat opleveren….

Bds

Voetnoot bij dit alles: het blijft ons verbazen hoe met het grootste gemak de Nederlandstali-ge gemeenschap wordt genegeerd bij dit soort manifestaties. Of denken politici dat er geen Nederlandstaligen wonen in Calevoet? Geluk-kig kwam er snel een reactie voor meertalige aanpak vanuit het publiek. Hoed af verder voor de tweetalige en deskundige moderator van de gewestelijke huisvestingsmaatschappij, en voor ondermeer schepen Cools, die als enige politicus het publiek ook in het Nederlands toesprak. Chapeau!

buurtV V V V

Aannemer: Thomas & Piron - Architect: SIA - BAEB

deHoorn_april11.indd 4 23-03-2011 16:01:54

Brussel Internationaal - Toerisme en Con-gres heeft beslist om het concept Wel-kom Weekend in Brussel in te voeren. Dit initiatief heeft als doelstelling de wijken van ons gewest door de Brusselaars én door de toeristen te laten ontdekken. De gemeente Ukkel wordt voor deze eer-ste editie vertegenwoordigd door Oxy 15 Durable. Het hele gebeuren speelt zich af tussen het prachtige Wolvendaelpark (be-schermd gebied), het kerkhof van de Dieweg (internatio-naal befaamd om-wille van de joodse begraafplaats), het station van Cale-voet en het ge-hucht de Globe. De wijk kent talrijke boeiende plaatsen: een beukenbos, een Ginko Biloba, de kapel van Stalle, passiefhuizen, … en één van de bewoners was Henry Van de Velde, meester in de Art Nouveau, waarvan het Bloemenwerfhuis in de Vanderaeystraat gelegen is.

Geniet van dit eerste weekend van de paasvakantie om al deze bekende plaatsen en verborgen plekjes te komen bezoeken. Het wijkcomité stippelde een mooie wan-deling uit langs 9 plaatsen waar activiteiten worden georganiseerd:1. Composteren in het Wolvendaelpark:

Vrijwilligers hebben de gemeenschap-pelijke composteringssite in het Wol-vendaelpark bedacht en geïnstalleerd en zorgen voor het beheer ervan. Open op zaterdag en zondag van 11 tot 13 en van 14.30 tot 18u.

2. Paviljoen Lodewijk XV: Het paviljoen viert dit jaar haar honderdjarig bestaan in het Wolvendaelpark (eten ter plaatse mogelijk tegen betaling).

3. Cultureel Centrum van Ukkel: De ge-meente Ukkel en het Cultureel centrum bieden u een drankje aan op zaterdag van 14 tot 16u. rond het beroemde kunstwerk Kuifje (ontworpen door Nat Neujean).

4. Bezoek aan het Wolvendaelpark: Boom-kundige Daniel Geerinck geeft een rondleiding op zondag om 14u. Benoît Schoonbroodt (auteur van Le parc de

Wolvendael de 1700 à nos jours) organiseert een begeleid bezoek aan het park op zondag om 14.30u. (Beide in het Frans).5. Begraafplaats van Dieweg: Een begeleid bezoek (in het Frans) door Arkadia op zaterdag om 11u. De heer Leo Camerlynck geeft een rondleiding (in het Nederlands) op zondag om 14.30u. Mevrouw Eline Ubaghs zal u het joods gedeelte van de begraafplaats leren kennen op

zondag om 14.30u. (in het Frans)6. Conservart: Deze verzorgingskliniek van

het kunstwerk (oud of modern) opent haar deuren op zaterdag en zondag van 11 tot 17u. Op zaterdag om 16u. is er een instrumentaal concert van barokmuziek.

7. Kapel van Stalle: Dit pelgrimsoord uit de XVde eeuw met een gotisch koor uit drie delen opent zijn deuren op zaterdag en zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 17u.

8. Bezoek aan 13 passieve appartementen: Dit project is laureaat van de oproep tot modelbouwprojecten in het Brussels Gewest. Bezoeken op zaterdag en zon-dag van 13 tot 17u. Ingang via de Ch. Bernaertsstraat.

9. Kippen in de stad: De titel zegt alles … Sophie en Laurent van de Tomate-Ce-rise.be zullen er u alles over uitleggen op zaterdag en zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 17u

Meer informatie op www.brusselwelkom.be

Brussel Welkom WeekendEen toeristische belevenis in het hartje van elke wijk: 9 en 10 april.

toerismeV V V V

deHoorn_april11.indd 5 23-03-2011 16:01:55

V V V V

concert

Akoestisch in kwartetvorm

Kwarts - Meuris

© w

ww

.zoob.b

e |

Ale

xander

Popel

ier

Na het uitbrengen van het MEURIS-al-bum 'Spectrum' in 2010 en de reeks concerten die daarop volgde, is het tijd voor opvolging. Een nieuwe MEURIS-cd met vers materiaal volgt begin 2012, en nieuwe grote concerten zijn ook pas voor dan.

Maar zolang kan Stijn Meuris sowieso niet wachten. En dus speelt hij in mei een tiental kleinere, semi-akoestische clubconcerten onder de titel KWARTS.

Omringd door Ad Cominotto op piano, Dave Huybrechts op gitaar en Bart Vanlierde op elektrische en staande bas speelt MEURIS herwerkte songs in hun meest pure vorm. Al wil 'puur' in dit geval niet zeggen dat ze kabbelen, inte-

gendeel: misschien is 'rauw' nog wel de beste omschrijving van 'puur'.

Een concert dat kronkelt rond de ziel van de zanger, met onderweg oog en oor voor de essentie van een hoop Noord-kaap- en Monza-klassiekers. Klein van opzet, groots van emoties, blinkend van energieke schoonheid. Zoals kwarts hoort te zijn.

Absoluut reserveren dus op 02 343 46 58 of [email protected]. Wees er snel bij, plaatsen zijn beperkt.

Donderdag 5 mei. Deuren om 20u, con-cert om 20u30 stipt! De inkom bedraagt 12 euro (eenheidsprijs). De cultuurwaar-debon kan gebruikt worden.

deHoorn_april11.indd 6 23-03-2011 16:02:03

�Advertentie Stadskriebels A6.indd 1 04-02-2011 16:51:45

deHoorn_april11.indd 7 23-03-2011 16:02:16

Maar eigenlijk valt het wel mee, Maurice is vooral sup-porter van 'den Union' omdat zijn zoon daar in het eerste elftal speelde.

Ukkelaar van deze maand Maurice Callaert werd gebo-ren in de Eikenboslaan.

'Naast Van Kalk, de schilder' vertelt hij me. Er moet daar iets artistieks in de lucht hangen want ook Maurice schildert (zie onderaan).

'Ik werkte vroeger bij verschillende druk-kers, zo kwam ik al eens in contact met reproducties enzo, Vandaar heb ik de stap gezet naar het schilderen. Ik doe dat graag, maar nu toch wel minder en minder'.

Ukkelaar van de maand is in het geval van Maurice niet echt juist. 'Ik heb heel mijn le-ven in Ukkel gewoond, maar nu ben ik een grensgeval, ik woon namelijk iets over de grens in Drogenbos, in de Fleurbeekstraat. Maar ik voel me uiteraard Ukkelaar. Ik ging naar school in de Vervloetstraat en daarna naar den Athenée. Ik heb hier altijd zeer graag gewoond'.

Het Wolvendaelpark vindt Maurice één van mooiste plekjes van onze gemeente. 'Maar ook vroeger de vijvers van Sint Job, waar ik me in de winter op door mijn vader zelf gemaakte schaatsen kon uitleven op het gladde ijs.'

Maurice moet een tijdje nadenken wat volgens hem het etiket 'lelijkste Ukkelse plekje' verdient. 'Misschien de Engeland-straat vroeger, met dat moeras enzo.'

'Ukkel is sterk veranderd, het is veel meer stad geworden, maar toch is het er nog aangenaam. Ik woon nu wel in Dro-genbos, maar ik heb daar niks verloren, mijn sociale leven speelt zich af in Ukkel, ondermeer bij de Puc, de petanqueclub aan de Vanoffelenzaal. En uiteraard ook bij de Zil-verdraad. Dat is nu mijn sport, de petanque. Maar

let op, ik heb vroeger veel sport gedaan, basket, voetbal, noem maar op'…

Maurice moet niet lang nadenken wanneer we hem vragen wie voor hem de beste Ukkelaar is. 'Burgemeester Herinckx, een goede mens' zegt hij vol overtuiging.

Favoriet café of restaurant? 'Niet echt, vroeger misschien wel de Pigeon Noire, aan de Eikenboslaan, waar ik werd geboren'.

'Oei oei oei, kies maar zelf éne' zegt Mau-rice wanneer we hem vragen wie voor hem de volgende Ukkelaar van de maand mag zijn.

Dan gaan we dan ook doen. Merci Maurice, en zie dat ge wint met de petanque.

Ukkelaar van de maand'Pas op, Bart', zei Gust (de vorige Ukkelaar van de maand) me, met een vette knipoog 'Maurice is gene Daringman, tes nen Unionist!'.

maurice callaertV V V V

deHoorn_april11.indd 8 23-03-2011 16:02:20

LotusLokaal Dienstencentrum

Nieuwsbrief nummer 3 - april 2011

Ukkelaar van de maand

Fotocollage: openingOp zondag 27 februari werd Lotus of-fi cieel boven de doopvont gehouden.

Veel volk, veel ambiance, Marino Punk met zijn accordeon en een gesmaakte speech van de voorzitter maakten er een geslaagd feest van.

Lotus staat vanaf nu in volle bloei.

Elke dinsdag en donderdagElke dinsdag en donderdag kan u bij ons terecht voor een warme maaltijd (soep, hoofdgerecht, desert) aan de zeer democratische prijs van €5. Reserveren dient te gebeuren voor 12 uur van de voorgaande dag.

PedicureVoor een behandeling bij pedicure Lieve Verhaert kan u bij ons terecht op donderdag 7 april en donderdag 5 mei.

Info en reservaties: 02/343 46 58 of www.candelaershuys.be

deHoorn_april11.indd 9 23-03-2011 16:02:31

deHoorn_april11.indd 10 23-03-2011 16:02:55

deHoorn_april11.indd 11 23-03-2011 16:03:24

toneel“Ik apprecieer meer en meer dat ik mensen kan helpen”Dinsdag in het Candelaershuys.

Het zaaltje is gevuld met Ukkelaars die genieten van een warme maaltijd van ons dienstencentrum.

Voor ons zit Simonne Mattheus, een geboren en getogen Ukkelaarster. Simonne is één van de eerste vrijwilligers van het Lotus netwerk en fl ink in de weer met opdienen en afruimen van de maaltijd.

Hoe komt iemand als Simonne bij ons terecht?Simonne maakte een heel bewuste keuze in verband met haar vrijwilligerschap. Simonne is een gepensioneerde KBC werknemer die er een heel lange carrière heeft opzitten.

Toen haar echtgenoot nog leefde was ze weinig betrokken bij het lokaal vereni-gingsleven. Nu, een jaar later koos ze resoluut voor het opnemen van een sociaal engagement. 'Ik apprecieer meer en meer dat ik mensen kan helpen. Daar heeft men voldoening van.'

Simonne kreeg de eerste nieuwsbrief van Lotus voor ogen en las dat we op zoek waren naar vrijwilligers. Ze aarzelde geen minuut en nam onmiddellijk contact op met het Candelaershuys.

Nu woont Simonne in de wijk achter het gemeentehuis en bij de feestelijke ope-ning van het lokaal dienstencentrum zag tot haar verbazing nog verscheidene vroegere kennissen terug uit de tijd toen ze nog in Sint-Job woonde. Daar is ze opgegroeid, woonde op het Sint-Jobsplein en liepen haar kinderen school.

En wat ze van de Lotusmaaltijden vindt? 'Lekker en voldoende' reageert ze spon-taan.

We informeren ook even of ze ideeën heeft voor de verdere ontwikkeling van de Lotuswerking.

Simonne stelt voor om een aantal keren per jaar met behulp van de vrijwilligers een wat specialere maaltijd te voorzien. Voorbeeld mosselmaaltijd of een barbe-cue. Daar zou vast heel wat volk naar toe komen. De prijs zou dan voor een keer wat hoger liggen.

We vragen haar ook of ze een goed oog heeft in het Lotusproject. Simonne ver-moedt dat er nog veel meer Vlamingen zijn in Ukkel dan we wel denken. Veelal zijn die mensen wat ouder. Maar Simonne heeft er in ieder geval een goed oog in.

Wij ook met zulke fi jne mensen!

deHoorn_april11.indd 12 23-03-2011 16:03:32

1�

De Zonnebloem nodigde uit

Op 26 en 27 februari 2011 speelde in het CC Ukkel niet de Zonnebloem, maar het amateurgezelschap de Noordstar uit Laken de komedie 'Wachtzaal story' van Didier Franck, vertaling en regie van Luc Collin.

Waarom speelde de Zonnebloem niet zelf?

Het is een publiek geheim dat het met het rekruteren van nieuwe spelers in Ukkel niet zo best meevalt. De tijd van spelers als Jan Ghysels, Orpha Desmedt, Régine Ghequière e.a. die hun hele actieve leven ter beschikking stonden van de Zonne-bloem ligt achter ons. De nieuwe spelers die de laatste jaren hun opwachting maak-ten, haakten om allerlei redenen af na één of een paar optredens. Het bestuur hoopt het tij alsnog te kunnen keren, en daarom werd – in afwachting van betere tijden - een beroep gedaan op de formule van het gastoptreden. Een groot succes kan dat gastoptreden bezwaarlijk genoemd worden: het totaal aantal toeschouwers bereikte niet eens de honderd bij de twee voorstellingen. Het is inderdaad te begrij-pen dat men zich minder vlug gaat ver-plaatsen om een gastvoorstelling te zien, dan wanneer spelers uit de eigen omge-ving optreden. Bovendien kan de kwaliteit van het schouwspel worden omschreven als 'verdienstelijk’', waarmee aangegeven wordt dat spelers en regisseur hun best hebben gedaan, maar dat van spontaan enthousiasme omwille van de sprankelende dialogen of de echt hilarische toestanden nauwelijks sprake was. Hoe het verder moet is een open vraag. Alleen een toe-stroom van nieuwe spelers kan verhinde-ren dat het doek valt over de Zonnebloem. Het zou toch zeer jammer zijn indien 'ons zonnebloemeke' zoals Albert Van der Veken haar indertijd noemde, haar honderdste verjaardag niet zou halen in 2020!!

rw

V V V Vtoneel Vacature

De Gemeentelijke Nederlandstalige Openbare Bibliotheek van Ukkel heeft een vacature voor een halftijdse biblio-theekassistent (19/38 uur, niveau C).

Omschrijving

Je voornaamste taken :

• Verzorgen van publieke dienstverle-ning (uitleenadministratie, informatie verstrekken aan de gebruikers)

• Klasuitleen

• meewerken met de bibliotheekactiviteiten

• Medeverantwoordelijk voor de collec-tievorming volwassenboeken

• Catalografi e en boekverwerking

Studies

Je hebt minstens een diploma Hoger Secundair Onderwijs. Je haalt dit jaar of behaalde reeds de akte van bekwaam-heid tot het houden van een openbare bibliotheek of het getuigschrift van de initiatie tot de bibliotheek-, documenta-tie- en informatiekunde.

Vaardigheden

Je bent klantvriendelijk, dienstvaardig, collegiaal en communicatief.

Je bent vertrouwd met courante compu-tertoepassingen.

Je bent Nederlandstalig.

Uurrooster en werkomstandigheden

Je werkt halftijds met een uurrooster van 19/38 uur.

Je staat open voor avond- en zaterdag-werk

Meer informatie over deze vacature

[email protected] of 02/331.28.24.

Solliciteren

Stuur je sollicitatiebrief met cv en even-tueel een kopie van de akte van be-kwaamheid vóór maandag 4 april 2011 naar [email protected] of naar ‘Gemeentelijke Nederlandstalige bi-bliotheek, t.a.v. Mevr. Anneke Verbeeke, De Broyerstraat 27,1180 Brussel (Ukkel).

De indiensttreding is voorzien vanaf 18 april 2011. Het contract is van onbe-paalde duur.

deHoorn_april11.indd 13 23-03-2011 16:03:32

Elke maandag OKRA Stalle: samenkomst vanaf 14u in de refter van de school, Baron G. Van Hammestraat. Info: Johan Hen-driks – 02 376 69 23

Elke dinsdag Foto- diaclub Pallieter: bijeenkomst om 20u in het Candelaershuys. Info: Aloys van den Akker - 02 343 14 38

Elke donderdag OKRA Kalevoet: samenkomst vanaf 14u in het Paviljoen Horzelstraat (achter nieuwe kerk), pétanque, kaarten, gezellig samenzijn. Info: Marcel Brisol - 02 381 05 50

Elke donderdag OKRA Sint-Job: samenkomst van 14u tot 17u30 in ’t Wit Huis. Kaart-spelen en sjoelbak. Info: Arseen Neerinck – 0477 58 29 43 of web-site: http://blog.seniorennet.be/okra_sintjob/

Elke vrijdag en zondag Jeugdclub ’t Uilekot: telkens open vanaf 20u. Info: www.uilekot.be of [email protected]

Elke zondag Scouts en Gidsen Ekwator-Jan Breydel: activiteit van 14u tot 17u. Dekenijstraat 100, 1180 Ukkel. Kin-deren vanaf 6 jaar welkom.

Woensdag 6 april Seniorenclub Zilverdraad: Bestuurs-vergadering. Info: Daniel Peeters: 0478 56 71 76

Vrijdag 8 april Seniorenclub Zilverdraad: Rondlei-ding viskwekerij Linkebeek om 10u. We nemen bus 155 in Stalle om 9u06 om in halte Kasteeldreef af te stappen. ’s Middags eten we améri-

cain/friet in Petit Coq voor 8 euro. Info: Daniel Peeters: 0478 56 71 76

Woensdag 20 april Seniorenclub Zilverdraad: Koffieta-fel om 14u30. Info: Daniel Peeters: 0478 56 71 76

Dinsdag 26 april Davidsfonds Ukkel-Stalle: Sneukel-tocht door Doornik. Cultureel en cu-linair wandelen door het historische Doornik. (We sporen samen naar Doornik). Info: Roger Van Poucke: 02/305 31 23 – [email protected]

Dinsdag 26 april Willemsfonds Zuidwest-Brussel: Filmavond ‘BULLITT’. 19u. GC Ten Weyngaert, Bondgenotenstraat 54, 1190 Vorst. Tickets: €5 per persoon, ter plaatse te betalen. Info & reser-vatie: Myriam De Lille – 0479 60 10 51 & 050 71 56 54.

Woensdag 27 april Willemsfonds Zuidwest-Brussel: Exotische planten op het dak van de stad. Bezoek aan Het Institut voor Moleculaire Biologie en Biotechno-logie van de VUB. Praktische gege-vens volgen bij inschrijving. Toe-gang is gratis. Inschrijving gewenst voor 25 april. Info & reservatie: Myriam De Lille – 0479 60 10 51 & 050 71 56 54.

Zondag 1 mei Davidsfonds Ukkel-Stalle: Erfgoed-dag: ‘Armoe troef’. Literaire wande-ling door Ukkel enVorst. Info: Roger Van Poucke: 02/305 31 23 – [email protected]

ukkelse agendaV V V V

14

deHoorn_april11.indd 14 23-03-2011 16:03:32

15

sprUkkelsV V V V

VVVV

Jan Vissers gaat hogerop*

Straks zal Jan Vissers, de vriendelijke en gedienstige bibliotheek-assistent, niet langer meer te zien zijn aan de balie van de gemeentelijke Nederlands-talige bibliotheek aan de De Broyer-straat. Hij gaat in Hasselt aan de slag in de bibliotheek van de Limburgse universiteit.

Nu al enkele jaren geleden, toen Jan als gevolg van een verkeersongeval voor lange tijd uit de circulatie was, broedde hij op plannen die later zou-den leiden tot een inhoudelijke verrij-king van de website van de NOBU. Wie thans op zoek is naar verhalen over Ukkel kan, via het ZIZO-systeem (zizo staat voor zonder inspanning zoeken) terecht in een digitale databank die op weg is om een Ukkel-bibliografie te worden.

Het is dankzij Jan Vissers leuk om te ontdekken welke bekende namen uit de wereld van wetenschappen, kunsten en letteren met Ukkel verbonden zijn of waren. Men vindt er zelfs de plekken die ge-diend hebben als filmlocatie. Bij de ontsluiting van de meest diverse in-formatiebronnen, is ook De Hoorn niet vergeten. Tot in de kelders van het Candelaershuys viste een gepassio-neerde Jan naar ontbrekende collectie-schakels. Tot in het al verre verleden van de Cultuurraad toe.

Dat Jan een hobby tot onderwerp heeft gemaakt van zijn proefschrift voor het verkrijgen van een graduaat in de bibliotheekwetenschappen, is iets waar Ukkel hem dankbaar voor mag zijn. De lokale Vlaamse gemeenschap en de ve-len die in onze bib met hem in contact gekomen zijn, wensen hem alle succes in zijn verdere loopbaan.

VVVV

Het kan verkeren*

Oktober 2012 is nog ver af, maar met de publicatie van hun ‘Liberale kijk op Ukkel, enz.’ wekken Jean-Luc Vanraes en Stefan Cornelis de indruk dat zij via een extra grote nieuwsbrief op glanzend pa-pier, hun campagne al op gang trekken. Bewust tweetalig.

Los van de mooie plaatjes is de inhoud toegespitst op vier items waarvan er twee toch wel aanspreken. Om te begin-nen is er de boodschap van OCMW-voor-zitter Stefan Cornelis waaruit te ont-houden valt dat de weinig hoopgevende grootstedelijke realiteit aan Ukkel niet voorbij gaat. Om een Louis Tobback en een Bart Somers de ogen te openen: Uk-kel telt momenteel meer ‘leefloners’ dan Leuven en Mechelen samen!

Niet nieuw maar de aandacht zeker waard is het pleidooi van Jean-Luc Van-raes voor de uitbreiding van de Brusselse metro, zonder discussie inderdaad het snelste vervoersmiddel dat per uur het grootste aantal passagiers van het ene uiteinde van het gewest naar het andere kan vervoeren …behalve dan in Ukkel. Geen toeval evenwel want onze gemeen-te heeft destijds de metro hooghartig afgewezen. Vandaag wordt blauw ge-droomd van een volwaardige metrolijn. De studie wordt besteld.

VVVV

Marlowsquare blikvanger 2011*

Wanneer een gemeente onder haar ingezetenen een minister telt, doet zij daar voordeel bij. Dat is altijd zo ge-weest en zal zo blijven. Het is inderdaad geen toeval dat in het investeringsplan 2011 dat onlangs door gewestminister van Openbare Werken Brigitte Grouwels

deHoorn_april11.indd 15 23-03-2011 16:03:32

sprUkkelsV V V V

is voorgesteld, de vernieuwing van de Marlowsquare in Ukkel één van de blik-vangers is. Er wordt circa €5 miljoen ge-investeerd in een volledig nieuwe aanleg van het plein. Hierbij worden de tram-sporen vervangen en ook de Wolvendael-laan wordt van het voornoemde plein tot het kruispunt Rodestraat-Grasmusstraat compleet in het nieuw gestoken; De tram gaat hierbij in eigen bedding en er wordt ten behoeve van de gebruikers van het openbaar vervoer voorzien in veilige per-rons.

VVVV

Het lelijke eendje van de Léo-familie*

Sport was het grote thema van de maar-teditie van Wolvendael, het Ukkels blad voor gemeentelijke, culturele en han-delsinformatie. Achteraan en symbolisch verpletterd onder een panoramische foto over een volle bladspiegel van de suc-cesvolle jeugdschool van de ‘Léo Hockey’, blijft de wieg van het Brussels voetbal toch niet onbesproken. De Léopold uit 1893 overleeft nog wel, maar is al hon-derd jaar niet meer de nummer 1 van het Belgisch voetbal.

Na de verbanning uit haar bakermat aan de Sukkelweg, begon de voetbal-vereniging een exodus langs Vorst en Woluwe om uiteindelijk toch terug te keren naar Ukkel. De prijs was wel een fusie met het volkse Ukkel Sport aan de Merlo. Met vallen en opstaan, degraderen en promoveren, speelt de Royal Léopold Uccle FC nu in Vierde Nationale, de Waalse D-reeks. In de stilaan aflopende competitie werd goed begonnen, maar gaandeweg ging het in de rangschikking vervaarlijk bergaf. Nog een geluk dat op 13 maart in het Seraing van zoon Mathot nog eens met sprekende 1-4 cijfers kon gewonnen worden.

VVVV

Van ‘late roeping’ tot bisschop van Ieper*

Jean Kockerols (53), van opleiding jurist en met een beroepsverleden bij de Com-pagnie Maritime Belge, was 40 toen hij in 1993 priester werd gewijd. Na vrijwilli-gerswerk in de ‘Arkgemeenschappen’ van Jean Vanier in Luik, Cognac en Brussel, doctoreerde hij in de godgeleerdheid aan de Gregoriana te Rome, waar hij als priester actief was bij de Sant’Egidioge-meenschap.

De in Brecht in de Antwerpse Kempen geboren licenciaat in de rechten, zee-recht, baccalaureus filosofie en kerkelijk recht, had al heel wat publicaties op zijn naam toen hij in 2004 als deken naar Ukkel kwam, een ambt dat een paar jaar later uitgebreid werd naar heel Brussel zuid.

Kortgeleden is hij op voordracht van de nieuwe aartsbisschop Leonard door de paus benoemd tot hulpbisschop van Mechelen-Brussel,vicariaat Brussel. Hij voert de titel van bisschop van…Ieper.

VVVV

En het gerecht, het blundert voort*

In augustus 2008 kostte een brandstich-ting in een leegstaand pand aan de Die-weg door twee minderjarigen het leven aan twee brandweerlui. Twee en een half jaar later, bij de aanvang van het proces, is gebleken dat er fouten zijn gemaakt bij het expertiseverslag dat op verzoek van het parket door de jeugdrechter uit het dossier is gelicht. Gebleken is dat het parket zelf ook in de fout is gegaan door na te laten de onderzoeksrechter met een nieuwe opdracht te gelasten.

deHoorn_april11.indd 16 23-03-2011 16:03:33

Een zoveelste blunder? Schending van de rechten van de verdediging, beweren de advocaten van de jonge delinquenten.

De weduwen en de kinderen van de brandweermannen vrezen dat de daders finaal vrijuit zullen gaan nu alle eerder gestelde onderzoeks-daden ongeldig zijn. Het is immers de vraag of er nog wel een nieuwe expert zal worden aangesteld.

VVVV

Huisvestingsbeleid met accent op sociale mix*

Het ziet er naar uit dat Françoise Du-puis, schepen van Huisvesting (annex stadsvernieuwing, gemeente-eigendom-men, grondbeleid en de voogdij over een paar sociale v.z.w.’s) in Ukkel het beleid gestalte kan geven dat zij in de vorige legislatuur als gewestminister op het oog had. Uit een interview dat als ‘Dossier van de maand’ is gepubliceerd in Wol-vendael Magazine vernemen wij dat er in de gemeente circa 200 woningen in uit-zicht zijn voor gezinnen die daar in onze gemeente op de privémarkt niet kunnen van dromen.

De opsomming begint bij 25 ‘ecowonin-gen’ in de Visserijstraat: twaalf eenge-zinswoningen met laag energieverbruik en dertien appartementen. In de De-Puysseleirstraat komen zes kleine soci-ale woningen en in de Poldersstraat zijn veertig middelgrote woningen in aan-bouw. Andere projecten zoals dat van het Horzelplein, waar de helft van de 66 geplande woningen tot de publieke sec-tor mogen gerekend worden, liggen op de tekentafel. Idem dito voor 85 à 90 an-dere woningen in dezelfde wijk die tegen matige prijzen zullen verhuurd worden.

Groot nieuws is dat in het door de buurt-bewoners lang betwiste ontwikkelings-project van het Engelandplateau liefst

40 gesubsidieerde middelgrote woningen zullen geïntegreerd worden. Een steden-bouwkundige primeur voor het Gewest.

VVVV

Verstokt municipalist wordt voorzitter van de BVSG*

Marc Cools (55), sinds meer dan twintig jaar een gedreven schepen (momenteel van Werken, Stedenbouw, Milieu, Mobi-liteit en Informatica) wordt in juni voor-zitter van de Belgische Vereniging van Steden en Gemeenten. Springplank, de Brusselse VSG waarvan hij sinds 2005 voorzitter is.

In de steengoede stadskrant BDW (Brus-sel Deze Week) van 10 maart jl. heeft hij een dubbele pagina gekregen om in een interview aan Steven Van Garsse, een van de sterreporters, zijn beleid en idee-en toe te lichten. Het ontbreekt daarin niet aan straffe uitspraken. Zo noemt hij de financiële toestand van de gemeenten een bom onder de lokale besturen. De ‘historische’ verklaring hiervoor ziet hij in de van 1974 daterende regionalise-ring van het Gemeentefonds ten gevolge waarvan het Brussels aandeel kromp van 20 naar 8%. Vandaag krijgen de gemeenten uit dit fonds gemiddeld 250 euro per inwoner, terwijl steden als Gent, Antwerpen, Luik en Charleroi met het viervoudige worden bedacht.

Of, zoals Marc Cools beweert, de fis-cale inkomsten in Ukkel minder snel stijgen dan in Vlaanderen en Wallonië, zullen velen betwijfelen. Cools’ redene-ring? ‘De inflatie bedraagt momenteel 3 à 4 procent, terwijl de inkomsten uit de personenbelasting slechts met één procent stijgen’. Dat de gemeenten als aandeelhoudsters van Dexia te lijden hebben onder de bankencrisis zal nie-mand tegenspreken. Maar is de bewering als zouden de vastgoedinkomsten (de

deHoorn_april11.indd 17 23-03-2011 16:03:33

onroerende voorheffing) ‘relatief stabiel’ zijn, dan weer geen onderschatting? Het kadastraal inkomen wordt immers jaar-lijks automatisch geïndexeerd,ongeacht de waardevermindering door veroude-ring. Onderwijl is er in Ukkel veel nieuw-bouw bijgekomen die bijkomende nieuwe inkomsten genereert…

Cools’ stelling dat een herfinanciering van Brussel (waarvan de noodzaak door nie-mand wordt betwist) in de eerste plaats de gemeenten moet ten goede komen, zal hem niet door iedereen in dank wor-den afgenomen. Vooral niet omdat hij van een overdracht van bevoegdheden naar het Gewest, laat staan van een fusie van gemeenten niet wil weten. In het ver-leden hebben de gemeenten al genoeg bevoegdheden moeten afstaan, vindt hij. Met verwijzing naar huisvuilophaling en brandweer die in Vlaanderen en Wallo-nië in handen zijn van de gemeenten of intercommunales. Maar goed, wat is het Brussels hoofdstedelijk gewest momenteel anders dan een grote intergemeentelijke vereniging? Als de Brusselse gemeenten willen functioneren binnen een volwaardig gewest, dan zullen zij bevoegdheden uit handen moeten geven. Al was het maar om het gewenste bestuursniveau reden van bestaan te geven.

VVVV

Waarden achter woorden*

Wie kan zonder aarzelen of een verkla-rend woordenboek ter hand te nemen, de definitie debiteren van het woord ‘woor-denaar’? (Een woordenaar is in de eerste betekenis een maker van woordenboeken ofte lexicograaf. In een tweede, afgeleide betekenis is het iemand met grote be-langstelling voor woorden). Op eenzelfde vraag m.b.t. het woord identiteit luidt van Dale’s antwoord in de eerste beteke-nis ‘eenheid van wezen, persoonlijkheid; in een tweede ‘eigen karakter, individueel kenmerk’. Het voorbeeld dat onze be-

1�

sprUkkelsV V V V

roemdste Nederlandstalige woordenaar hierbij aanhaalt, heeft dezer dagen in ons land een politieke connotatie: ‘hij heeft geen identiteit, hij waait met alle winden mee’…Wees dus Belg, Vlaming, Waal, Brusselaar.

Er is vandaag inderdaad nogal wat te doen om de Belgische, de Vlaamse, de Waalse en de Brusselse identiteit. Om de identiteit van de bewoners van de Oost-kantons lijken weinigen zich te bekom-meren.

Wie zich beroept op zijn Vlaamse iden-titeit, krijgt door de ‘anderen’ het etiket van flamingant, van Vlaams nationalist op gekleefd. Maar is dan mutatis mu-tandis iemand die achter de driekleur opstapt, geen Belgicist of Belgisch natio-nalist, net zoals de Waal met de haan en de Brusselaar met een Irissticker op de achterruit van zijn wagen?

In de ‘niet in mijn naam’-spelletjes die zijn opgevoerd met uitlopers in onze stadskrant BDW hebben zich zelfs Ukke-laars laten kennen. Op zich is daar niets op tegen omdat in een democratie iedere burger het recht heeft op zijn mening. De fundamentele vraag is evenwel of het pad van het nationalisme, dat in de geschiedenis naar zoveel ellende heeft geleid in de wereld van vandaag niet be-ter verlaten wordt?

Toen ruim een halve eeuw geleden het Verdrag van Rome werd ondertekend (25 maart 1957)stelden de twintigers die als kind de oorlog hadden meegemaakt hun hoop op Europa. Het was toen alsof het adagium van Auguste Vermeylen‘Vlaming zijn om Europeërte worden’ invulling kon krijgen. Sindsdien is de wereld ons dorp geworden en is de uitdaging wereldbur-ger zijn. Het ideaal van ‘Alle Menschen werden Brûder’ mag dan een utopische gedachte zijn, in het besef dat iedere mens op aarde maar één leven heeft, is zich tegen anderen afzetten altijd fout.

deHoorn_april11.indd 18 23-03-2011 16:03:33

19

deHoorn_april11.indd 19 23-03-2011 16:03:37

De Hoorn

maandblad gemeenschapcentrum Candelaershuys UkkelBrugmannlaan 4331180 Ukkel02 343 46 [email protected]

april 201142ste jaargang

800 exemplarennr. 403

verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus

P 206513

België-BelgiqueP.B.

1070 Brussel XBC 1869

Afz.: GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Ukkel, Afgiftekantoor Brussel X

deze maand in het Candelaershuys

Zondag 3 april om 15u Concert Willem Vermandere (in samenwerking met LDC Lotus) Gelegenheidslocatie: Boetendaalcentrum, Dekenijstraat 100, 1180 Ukkel.

Donderdag 5 mei om 20u Concert Meuris-KWARTS om 20u30 Deuren om 20u00. Absoluut reserveren

licht door Ukkel

Can

delaershuys

deHoorn_april11.indd 20 23-03-2011 16:03:37