Wervel september 2011

24
Jaargang 1 | nummer 7 | september 2011 W e r v e l Kerkblad van de Protestantse Gemeente te Deventer 6. Startzondag September is de maand van de startzon- dagen in onze drie kerken. De liefde is het centrale thema. Dit jaar ook een geza- menlijke bijeenkomst in een inspirerende landelijke omgeving. 14. Bezinning en ontmoeting Het bekende blauwe boekje is er weer. Op- nieuw een programma met een breed scala aan activiteiten die ons kunnen inspireren en verrijken. Ook het Kerkcafé biedt ons weer nieuwe stof tot discussie. 18. De samenwerkings- gemeente 3GK De Christelijk Gereformeerde, Vrijgemaakt Gereformeerde en Nederlands Gerefor- meerde Kerken in Deventer vormden één samenwerkingsgemeente. Een primeur voor Nederland. Een impressie van deze ‘kleine oecumene’.

description

Wervel, sept. 2011, kerkblad Protestantse Gemeente Deventer, Lebuinuskerk, Van Vlotenhof, Het Open Hof

Transcript of Wervel september 2011

Page 1: Wervel september 2011

Jaargang 1 | nummer 7 | september 2011

WervelKerkblad van de Protestantse Gemeente te Deventer

6. Startzondag

September is de maand van de startzon-dagen in onze drie kerken. De liefde is het centrale thema. Dit jaar ook een geza-menlijke bijeenkomst in een inspirerende landelijke omgeving.

14. Bezinning en ontmoeting

Het bekende blauwe boekje is er weer. Op-nieuw een programma met een breed scala aan activiteiten die ons kunnen inspireren en verrijken. Ook het Kerkcafé biedt ons weer nieuwe stof tot discussie.

18. De samenwerkings- gemeente 3GK

De Christelijk Gereformeerde, Vrijgemaakt Gereformeerde en Nederlands Gerefor-meerde Kerken in Deventer vormden één samenwerkingsgemeente. Een primeur voor Nederland. Een impressie van deze ‘kleine oecumene’.

Page 2: Wervel september 2011

Een frisse start van een nieuw seizoen

Na de vakantie neemt het leven weer zijn normale loop, ook het kerkelijk leven. Ieder heeft op zijn eigen wijze ‘overzomerd’ en velen hebben daarbij dankbaar gebruik gemaakt van het aanbod van activiteiten die de werkgroep overzomeren had voorbereid. Een nieuw seizoen ligt voor ons. De steunkleur van de Wervel van september is daarom groen: de kleur van vers, fris en ook de kleur van de hoop.

Hoopvol en met frisse moed gaan we een nieuw jaar in. In elk van de drie kerken wordt begin september de startzondag gehouden. Heel verschillend vormgegeven, maar met een gemeenschappelijk thema: de liefde. En op 11 september ’s middags is er een gezamenlijke bijeenkomst op landgoed Spij-kerbosch, waar we elkaar in de lommerrijke boomgaard kunnen ontmoeten. Als het goed is heeft u inmiddels het bekende blauwe boekje ontvangen. De werkgroep Bezinning en Ontmoeting heeft dit keer een programma voor een heel jaar uitgebracht. Opnieuw een zeer gevarieerd aanbod van activiteiten met gasten van naam. Heel uiteenlopende mogelijkheden om ons te bezin-nen, en om elkaar daarin te ontmoeten.

Onze predikanten denken intussen ver vooruit. Zij broeden op een reeks activiteiten rond Hemelvaart 2012 waarbij Geert Grote centraal staat, onze stadsgenoot die in de Middeleeuwen grote invloed heeft gehad op de kerk in Europa. De beweging van de Moderne Devotie, die door hem in de steigers is gezet, heeft ook ons nog veel te zeggen. Daar hoort u de komende tijd wel meer van.

Ook binnen de redactie is sprake van een frisse start. Na het eerste half jaar waarin de Wervel zijn huidige vorm heeft gekregen heeft Bart Thijs plaats-gemaakt voor Ingrid de Zwart, die de komende periode als predikante haar inbreng zal geven.

Actuele informatie over de vele activiteiten in de kerk vindt u niet alleen in deze Wervel, maar ook op de website www.pkn-deventer.nl De website is uiteraard veel actueler dan het kerkblad kan zijn. Daarnaast kunt u altijd het kerkblad daar vinden en o.a. het ‘blauwe boekje’. In de serie ‘geloofsgenoten’ in rubriek Kerk in de stad wordt dit keer een beeld geschetst van de ‘3GK-gemeente’, de samenwerkingsgemeente van de Christelijk Gereformeerde Kerk, de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerk in Deventer. Wij zullen tenminste tot het eind van dit jaar doorgaan met deze serie, want er zijn in onze stad nog tal van kerkgenootschappen en geloofsgemeenschappen die wij als redactie graag voor het voetlicht willen brengen. Heel verschillend, maar ze kunnen allemaal, elk op hun eigen manier, ons aan het denken zetten of inspiratie bieden. In de serie ‘wat beweegt de mensen achter…’ dit keer aandacht voor de kindernevendienst in het Open Hof. Ook met deze serie gaan we nog even door, want mensen die zich met grote bewogenheid ergens voor inzetten zijn er in en rond onze kerk in overvloed; hete kooltjes die anderen aansteken. Intussen denkt de redactie na over nieuwe thema’s die volgend jaar in de Wervel aan bod zouden kunnen komen. Suggesties daarvoor zijn natuurlijk welkom.

De redactie

Bij de voorpagina: vrijwillig molenaar en gemeentelid Nijs de Zoete leidde (samen met Bert Fort) een groep overzomeraars rond op de Bolwerksmolen. Zo’n 25 mensen deden aan deze activiteit mee. Zie ook de foto op pag. 5.Foto: mevr. Fort.

2

Wervel is een uitgave van deProtestantse Gemeente te Deventer. Postbus 425, 7400 AK Deventer.

www.pkn-deventer.nl

Abonnementenadministratietel. 645 [email protected] Ledenadministratietel. 622 [email protected]ële Administratietel. 622 [email protected]. 592 476 [email protected] 87 27 86 t.n.v. Protestantse GemeenteDeventerBankrekeningen WijkkassenLebuinuskerk: 1305127Van Vlotenhof: 3791597Het Open Hof: 6729951

Grote of Lebuinuskerktel. 612 548 / 645 314Kleine Poot 77411 PE Deventerds. Ingrid de Zwarttel. 0570 - 614 986 / 618 [email protected]

Wijkgebouw Van Vlotenhoftel. 616 400Joh. van Vlotenlaan 857412 SC Deventerds. Elisabeth Posthumus Meyjestel. 0570 - 656 [email protected]

Het Open Hoftel. 628 572Karel de Grotelaan 3617415 LZ Deventerds. Bart Thijstel. 0570 - 608 [email protected]. Saar Hoogendijktel. 0570 - [email protected]

RedactieThilde de HaanMark RozemaGerard Sizoods. Ingrid de [email protected]

Ontwerp, foto’s en opmaakRoely Oldenhuis, ROI [email protected]

DrukwerkRepromotion, Deventer

Inleverdatum kopij voor het volgende nummer vóór zondag 11 september per mail: [email protected]

Colo

fon

Page 3: Wervel september 2011

3

Wat m

ij verwo

ndert…

Leven van verwondering

Wanneer voel ik verwondering?

Verwondering voel ik als ik een pasgeboren kindje zie, zo broos en afhankelijk en tegelijk toch zo sterk. Verwonde-ring voel ik wanneer ik de levenskracht zie van sommige oude mensen, die ondanks alles wat ze hebben meege-maakt toch nog van elke dag iets moois weten te maken. Niet alleen een mens, maar ook een gedicht, schilderij of muziekstuk kan verwondering oproepen. Verwonde-ring is een nauwelijks te omschrijven gevoel; m’n hart wordt aangeraakt en ik ervaar iets dat boven mijzelf uit-gaat, dat groter is dan ik kan bevatten. Verwondering heeft voor mij met God te maken. In wat mij verwondert vermoed ik iets van Haar aanwezigheid. Daarom is ver-wondering verweven met eerbied. Ik hoop altijd dat ik met mijn preken verwondering doorgeef en oproep, dat ik ruimte schep voor Gods aan-wezigheid. Dat lukt niet altijd; mijn woorden schieten vaak tekort. Gelukkig is er dan nog het orgelspel of een lied dat we zingen…. De voorbereiding van een preek lukt niet als ik de tekst lees en geen verwondering voel. Met name het lezen van gedichten helpt me dan weer bij dat gevoel te ko-men. In de wijze waarop bijvoorbeeld Hans Andreus over het licht schrijft, het licht dat hij hóórt, ervaar ik iets van het wonder van Gods licht uit Genesis 1, het licht waar-van God zag dat het goed was. Geloven betekent voor mij luisteren naar dat licht en antwoord geven. Een antwoord geef ik wanneer ik geniet van het leven, niet zónder de mensen om me heen, maar samen met hen. Op die gedachten zet Hans Andreus mij. Joke van Leeu-wen vult hem aan: Antwoord geven op het licht heeft te maken met zorg voor wat kwetsbaar is. De poëzie van beide dichters reikt de taal van de verwon-dering aan. In hun woorden licht God voor me op.

ds. Ingrid de Zwartwijkgemeente Lebuinus

Liggen in de zon

Ik hoor het licht het zonlicht pizzicato

de warmte spreekt weer tegen mijn gezicht

ik lig weer dat gaat zomaar niet dat gaat zo

ik lig weer monomaan weer monodwaas van licht.

Ik lig languit lig in mijn huid te zingen

lig zacht te zingen antwoord op het licht

lig dwaas zo dwaas niet buiten mensen dingen

te zingen van het licht dat om en op mij ligt.

Ik lig hier duidelijk zeer zuidelijk lig zonder

te weten hoe of wat ik lig alleen maar stil

ik weet alleen het licht van wonder boven wonder

ik weet alleen maar alles wat ik weten wil

Hans Andreus

Heenzending

Goed, zei de schepper, wat ons betreft

is het goed, maar aan jullie laat ik

het met de elleboog voelen of

het badwater niet te heet is,

het behoedzaam proeven of

eten niet te scherp is,

het drinken niet te zuur is,

het weten waar wat breken kan

zal staan,

het verschonen van wat stinkt en

opnieuw stinkt,

het aanpassen van de voetstap,

het onverstaanbaar zingen in het donker,

het herhalen van moeilijke woorden,

het tellen tot oneindig

en het hekje voor het trapgat.

Joke van Leeuwen

Rembrandt ± 1690: twee vrouwen leren een kind lopen.

Page 4: Wervel september 2011

4

Bij de dien

sten

- In de Lebuinuskerk vieren we een Agapèmaaltijddienst, zoals de eerste gemeente die kende ; een vrolijke, anders-dan-anders dienst rond tafels, waar we met elkaar het morgenbrood eten en elkaar ontmoeten rond de be-roemde Bijbeltekst van Paulus.

- In de Van Vlotenhof gaat ds. Han Marsman voor.

- In Het Open Hof een creatieve dienst, met een groep voorbe-reid. M.m.v. de cantorij.

Zondag 18 septemberEerste zondag van de herfstMatteüs 20,1-16, Jona 3,10-4,11, Psalm 145,1-12 en Filippenzen 1,21-27De overvloedige goedheid van God, we moeten het er allemaal van heb-ben. Reden voor een lofpsalm! Maar Gods goedheid blijkt nog wel eens in te druisen tegen ons gevoel van rechtvaardigheid en de kleinheid van onze ziel. Jona worstelt er mee; liever ziet hij barbertje hangen dan dat God zijn hand over zijn hart strijkt. In Matteüs komen de wer-kers in de wijngaard die de langste dag hebben gemaakt in opstand, als blijkt dat de anderen evenveel verdienen. Vreemd, dat je je tekort gedaan kunt voelen als een ander ook goedheid ondervindt. - In de Lebuinuskerk wordt het

waarschuwing gelezen worden om mensen niet vast te pinnen op hun fouten. - In de Lebuinuskerk gaat voor ds.

Arie van Buuren, emerituspredi-kant.

- In de Van Vlotenhof is het van-daag startzondag, over de liefde. Lezingen zijn Exodus 22,7-14 en Matteüs 22,36-40. De cantorij zingt.

- In Het Open Hof is er afscheid van enkele ambtsdragers.

Zondag 11 septemberDertiende zondag van de zomerExodus 32,7-14, Psalm 103,8-12, Romeinen 14,5b-12 en Matteüs 18,21-35‘Een wereld waarin vergeving al-machtig wordt, is onmenselijk.’ Met deze prikkelende uitspraak komt de joodse filosoof Levinas op voor de integriteit van slachtoffers. Is dat strijdig met Matteüs, waar Petrus te horen krijgt dat hij 70x7 keer moet vergeven? Er komt veel bij kijken om vergeving ‘menselijk’ te houden. Het is bepaald geen ‘zand erover’. Maar ook dit: is vergeving niet het geheim van de liefde die blijft? - In de Lebuinuskerk en Het Open

Hof is het vandaag startzon-dag over de liefde. Daar zullen andere lezingen klinken, o.a. 1 Korintiërs 13.

Wat betreft het leesrooster zitten we tot aan Advent nog in het zogeheten A-jaar, waarin de evangelielezin-gen meestal uit Matteüs zijn. Hij is bekend om de belangrijke leerre-des van Jezus, de geliefde bergrede voorop. Wie Jezus wil volgen kan aan de slag… het Koninkrijk der he-melen is het lokkend perspectief. Juist door aandacht aan het kleine en onaanzienlijke te geven komt dat in beeld. Er liggen veel kansen bij onszelf. In deze periode zijn het gelijkenissen en gesprekken die ons bij het geheim brengen van leven dat er toe doet. Als er een reden voor is wordt er overigens ook wel eens van het leesrooster afgeweken.

Zondag 4 septemberTwaalfde zondag van de zomerEzechiël 33,7-11, Psalm 119,33-40, Romeinen 19,9-21, Matteüs 18,15-20In het gedeelte van Matteüs wordt de gemeente uit zijn tijd een proce-dure aangereikt om iemand die op de verkeerde weg is geraakt weer terug te brengen tot een leven dat goed is. Wat opvalt in deze tekst is dat aan mensen daarbij zoveel macht wordt toevertrouwd; degene die wij bevrijden uit de zonde die hem vastgebonden houdt is bevrijd; die kan verder als een bevrijd mens. Dat mag omgekeerd ook als een

Page 5: Wervel september 2011

5

Bij de dien

sten

heilig Avondmaal gevierd met ds. Ingrid de Zwart. De cantorij zingt o.l.v. Jan Kleinbussink.

- In de Van Vlotenhof is een aan-gepaste kerkdienst, met ds. Saar Hoogendijk.

- In Het Open Hof is de voorganger ds. Han Marsman.

- Om 19.00 u. is er in de Lebui-nus een vesper in de nieuwe vesperserie ‘Midden onder u’ waarin bijbel en kunst met elkaar verbonden worden. Deze keer met als thema: Pas de deux… Hooglied 2 gedanst door Sonja Bleijerveld met orgelimpro-visaties door Jan Kleinbussink. ‘Midden onder u’ luidt het jaarthema; midden onder ons is God op een verborgen wij-ze aanwezig; verborgen…zelfs in de Bijbel. Wie het Hooglied leest zal ontdekken dat Gods naam niet genoemd wordt. Maar toch wordt men Hem gewaar in de liefde tussen mensen. Het hooglied is een ‘Pas de deux’, een dans tussen een man en een vrouw, maar ook tussen God en mens, waarin verlan-gen en gemis elkaar afwisselen. Danseres Sonja Bleijerveld en organist Jan Kleinbussink nemen

ons mee in de klank en beweging van Hooglied 2; een spannend en inspirerend avontuur!

Zondag 25 septemberTweede zondag van de herfstEzechiël 18,1-4.25-32, Filippenzen 2,1-13 en Matteüs 21,23-32‘Met God maak je geen pas op de plaats maar je bewandelt een weg’, zegt Dietrich Bonhoeffer. Geen ge-plaveide weg, maar een alternatieve route. Jezus verwijst naar Johannes en geeft daarmee aan in welke tra-ditie hij staat: die van de weg van de omkeer die Johannes predikte. Ezechiël laat de zelfkritiek van Isra-el krachtig klinken als hij het heeft over inzicht en inkeer. Het gaat niet om verandering als doel in zichzelf, maar op gezag van God, die heil brengt waar geen heil meer moge-lijk leek. Hoe kun je meebewegen in die richting? Een weg van zelfinzicht en ommekeer. - In de Lebuinuskerk gaat ds.

Wijnands voor, een oude beken-de, nu emeritus-predikant.

- In de Van Vlotenhof gaat ds. In-grid de Zwart voor.

- In Het Open Hof wordt het heilig Avondmaal gevierd, met ds. Bart Thijs en de cantorij.

Zondag 2 oktober Derde zondag van de herfstJesaja 5,1-7 en Matteüs 21,33-43De wijngaard is een bijbels beeld waarin de Eeuwige (‘mijn Geliefde’, zegt Jesaja) de goede aarde aan de mensen geeft om te bewerken. Zij krijgen de verantwoordelijkheid om goede vruchten voort te brengen. Maar de wijngaard of welk land van belofte dan ook wordt nooit hun eigendom. Dat is lastig voor de wer-kers in de wijngaard, laat Matteüs zien. Egoïsme, hebzucht - het ont-aardt in dodelijk geweld. Ook de zoon van de wijngaardenier moet het ontgelden. En wij, zijn wij be-reid om de Eeuwige te laten delen in alles, wat wij zogenaamd in bezit hebben? - In de Lebuinuskerk gaat ds. Cees

de Gooijer voor - In de Van Vlotenhof gaat ds. Mar-

tin Walton voor. - In Het Open Hof is ds. Saar Hoog-

endijk de voorganger.

Elke vrijdag 12.15-12.30 Oecume-nisch Gebed voor de vrede in de Magistraatskapel van de Lebuinus-kerk.

‘Overzomeraars’ in de Bolwerksmolen, foto: Ingrid de Zwart

Page 6: Wervel september 2011

Jeugdkerk

Hallo Jeugdkerkers en anderen,Vrijdag 15 Juli hebben we ons jaarlijkse Uitje gehad. We zijn, op de fiets, naar de Zeven-sprong in Joppe geweest. Hier zijn we wezen midgetgolfen. Er zaten een paar mooie hole-in-ones bij maar er waren ook banen bij waar de bal maar niet in het putje wilde. De strijd werd gewonnen door Johannes. Een heerlijke pannenkoek en ijs toe ging er wel in. We boften met het weer, het was de enige dag van de week dat het droog was en zelfs de zon scheen lekker.We hebben afscheid genomen van Johannes, die volgend jaar gaat studeren.

Het nieuwe Jeugdkerkseizoen start weer op de eerste zondag van september, 4 september.

De Jeugdkerkleiding Hans, Nel en Karin (630148).

6

Bin

nen

on

ze PG

D

uit de Grote of lebuinuskerk

SectieindelingOm de gemeente goed in beeld te hebben is een indeling gemaakt in kleinere eenheden, die we secties noemen. Vanaf september zal in de Lebuinus en in de Van Vloten-hof een kaart hangen waarop de secties te herkennen zijn. Elke sectie heeft een coördinator.

11 September startzondag in de Lebuinuskerk Een Agapèviering

InleidingDe landelijke kerk reikt voor de derde keer het thema aan voor de startzondag in de protestantse gemeen-ten. Na ‘Geloof’, in 2009, ‘Hoop’ in 2010 staat nu ‘Liefde’ centraal. U herkent daarin de trits die Paulus aanreikt in zijn Eerste Brief aan de gemeente in Korinthe, hoofdstuk 13:1-13. Het thema Liefde, ‘Agapè’ in de taal van Paulus, inspireerde ons tot het idee van een zgn. Agapèviering in de Lebuinuskerk. Dat vraagt enige toelichting.

AchtergrondDe eerste christenen kwamen op zondag bij elkaar thuis, in zogenaamde huisgemeenten, en brachten dan altijd brood en wijn en ander eten mee, zoveel als ieder kon missen. Dan ging men om de tafel zitten om samen te eten en elkaar verhalen van Christus te vertellen. Dit werd een Agapèmaaltijd genoemd. De verbondenheid met God, met Jezus en met elkaar stond tijdens die feestelijke maaltijd met elkaar centraal. Pas later werd onderscheid gemaakt tussen deze gezamenlijke zondagse maaltijd en de rituele viering die we nu als avondmaal kennen.

Uitwerking Op startzondag houden we dit keer ook een Agapè maal-tijd; een feestelijke ‘ontbijtdienst’ waarbij we elkaar aan tafels ontmoeten. U bent allen hartelijk welkom en wordt gevraagd twee dingen mee te nemen: 1. onbelegd brood (boterhammen, krentenbrood of bol-

letjes), zoveel als u zelf altijd gebruikt tijdens het ontbijt. Dit brood legt u bij binnenkomst in een van de manden die klaar staan. Voor boter, beleg en drinken en extra brood wordt gezorgd.

2. een foto of afbeelding (bijv. uit krant of tijdschrift)die volgens u past bij het thema ‘Liefde ‘.

Ook al zitten we aan tafels, het begin van de dienst zal net zo gaan als u gewend bent. Het licht van de Paas-kaars zal alleen niet slechts verspreid worden over de avondmaalstafel, maar over alle tafels. Na kyrie en glo-ria geven we elkaar eerst symbolisch een stukje van het meegenomen brood. Daarna eten we samen van alles wat er op tafels staat. Tijdens het eten zal na het zin-gen van een lied de Schriftlezing klinken. Vervolgens is er geen preek, maar gaan we in tafelgroepen met elkaar in gesprek rond het thema ‘Liefde’. Uw foto/afbeelding speelt daarbij een belangrijke rol. Voor de kinderen is er

Beraadvoor alle vrijwilligers van wijk 1 en 2 die zich met jeugdwerk bezig houden in kindernevendienst, catechese en jeugdkerk

Er wordt veel nagedacht over hoe pastoraat, litur-gie en beheer er uit gaan zien, straks als de drie kernen samengaan. In het Jeugdwerk worden al lang veel activiteiten gezamenlijk ontplooid, maar nog niet alles. Vorig jaar juli kwamen alle vrijwil-ligers die iets deden in het jeugdwerk in wijk 1 en 2 samen in de Lebuinuskerk voor een nadere ken-nismaking. Al deze jeugdwerkers zijn nu weer, aan het begin van een nieuw seizoen welkom voor een gezamenlijke ontmoeting. Dit keer op 12 septem-ber om 20.00 u. in Het Open Hof. We buigen ons dan over de vraag: - Wat gebeurt er in Het Open Hof en wat in

de Lebuinuskerk aan jeugdwerk? - Welke overeenkomsten en welke verschillen

zijn er? - Wat is nodig in de nieuwe situatie aan activi-

teiten, menskracht en middelen?

Namens de jeugdraad: Anne Visser, jeugdouder-ling, Wilma Lambers, jeugddiaken en ds. Ingrid de Zwart.

Page 7: Wervel september 2011

7

Bin

nen

on

ze PG

D

een eigen activiteit. We eindigen de dienst weer zoals altijd, met gebeden, kollekte, slotlied en zegen. Het kof-fiedrinken na de dienst slaan we dit keer over.

Tenslotte: het vervolg van de StartzondagU bent 15.00 u. hartelijk welkom op het ‘Taart en Thee-festijn’ voor de hele Protestantse Gemeente op het landgoed Spijkerbosch, Spijkerboschpad 7 in Olst (bui-tengebied, aan het einde van de Molenweg). Wie op de fiets wil: om 14.00 u. vertrekt de Lebuinusfietsgroep van-af de Kerk (Kleine Poot). Zie verder uitnodiging elders in de Wervel. ds. Ingrid de Zwart

VrijwilligersavondZie onder Het Open Hof.

Overzomertafel LebuinuskerkGerri v.d Wal heeft het beheer van de ‘overzomertafel’ voortvarend ter hand genomen. Tussen begin juli en begin augustus wist zij zo al 745 eu-ro bij elkaar te brengen. Dat was de eindstand op 9 augustus, waarvoor hulde!

Foyers voor de LebuinuswijkIn het vorige nummer van de Wervel heeft u hier al over kunnen lezen.Mocht u geïnteresseerd zijn om u, voor het seizoen 2011-2012, voor een foyer op te geven dan ligt er de hele maand september in de kerk een intekenlijst klaar.(op de balie van het ‘winkeltje’).Begin oktober worden de groepen samen gesteld en dan kunnen de foyers starten.

Nog even om uw geheugen op te frissen:Het woord foyer staat voor een groepje van zo’n zes tot acht gemeenteleden die in de maanden oktober tot juni, eens in de zes tot acht weken bij elkaar thuis komen en bij elkaar een eenvoudige maaltijd eten. Voor, tijdens en na het eten wordt er in een ongedwongen sfeer met el-kaar gepraat, serieus, gezellig, vrolijk. Je welkom voelen bij elkaar, het uitwisselen van ervaringen en vooral el-kaar ontmoeten staat centraal.

Thilde de Haan

Mededelingen kerkenraad wijk 1

OrganistOnze organist, Jan Kleinbussink, werd op 31 juli jl. 65 jaar. Dat wil zeggen dat hij inmiddels zijn eerste AOW heeft ontvangen. Het wilde ook zeggen dat zijn arbeids-overeenkomst met onze gemeente automatisch ten einde liep. Maar het wil niet zeggen dat we Jan niet meer achter het orgel zullen zien zitten. In gezamenlijk overleg is besloten dat Jan tenminste nog een jaar voor ons blijft spelen. (Uiteraard is dit vastgelegd in een arbeidsover-eenkomst).

(Her)verkiezing ambtsdragersHet is inmiddels vier jaar geleden dat er wijkkerkenraden

in het leven werden geroepen. Om destijds deze wijkker-kenraden zo veel als mogelijk was, voltallig te krijgen, hebben Dick Timmerman als ouderling en Henk van Koe-veringe en Ben Gerritsen als ouderling-kerkrentmeester het ambt aanvaard. Maar na een periode van vier jaar zijn zij automatisch aftredend en – zo men wil – terstond her-kiesbaar. Dick heeft aangegeven zich niet herkiesbaar te stellen (wie neemt zijn plaats in? – graag suggesties of aan-meldingen). Henk en Ben hebben aangegeven zich wel herkiesbaar te stellen met de restrictie niet te garande-ren dat zij een volledige ambtsperiode van vier jaar vol zullen maken. Formeel moet de gemeente in staat worden gesteld voor Henk en/of Ben tegenkandidaten te benoemen. Daarom wordt de gemeente in de gelegenheid gesteld een aan-beveling van één of meerdere kandidaten te doen. Deze aanbevelingen, voorzien van tenminste tien handteke-ningen (per kandidaat), dienen vóór 18 september a.s. bij de (scriba van de) wijkkerkenraad te worden inge-diend, waarna de kerkenraad tot kandidaatstelling kan overgaan. Mocht vóór 18 september geen bericht zijn ontvangen dan zullen automatisch Henk en Ben zijn her-benoemd.

Later dit jaar zal óók Ineke van Slooten haar ambt neer-leggen (het is niet voorstelbaar, maar waar).Beste gemeenteleden, u ziet dat, met het vertrek van Dick en Ineke, de gemeente grote behoefte heeft aan ou-derlingen. Het is niet alleen de verantwoordelijkheid van de kerkenraad maar van de gehele gemeente om con-tinuïteit te borgen voor een goed bestuur en pastorale zorg. Met andere woorden: denk met ons mee!

Ben Gerritsen, scriba

Agenda Lebuinuskerk1 sept. - 20.00 u. Grote gemeenteavond met oog op

de toekomst, in Het Open Hof 6 sept. - 20.00 u. Wijkkerkenraad in Lebuinuskerk7 sept. - 20.30 u. Kindernevendienstvergadering 8 sept. - 20.00 u. Vespercommissie12 sept. - 20.00 u. Jeugdberaad voor wijk 1 en 2 in Het Open Hof 19 sept. - 20.00 u. Werkgroep Pastoraat6 okt. - 20.00 u. Trainingsavond voor alle bezoekers,

contactpersonen enz. wijk 1 en 2 door Jan Boer22 sept. Dankjewel-avond voor alle 19.30 u. - 22.00 u. vrijwilligers, in Het Open Hof 26 sept. t/m 9 okt. vakantie ds. I. de Zwart. Ds. B.Thijs neemt waar.

Uit de Van Vlotenhof

SectieindelingOm de gemeente goed in beeld te hebben is een indeling gemaakt in kleinere eenheden, die we secties noemen. Vanaf september zal in de Lebuinus en in de Van Vloten-hof een kaart hangen waarop de secties te herkennen zijn. Elke sectie heeft een coördinator.

Page 8: Wervel september 2011

8

Bin

nen

on

ze PG

D

Er is nog zomer genoegwat zou het loodzwaartillen zijn wat een gezwoegals iedereen niet iedereen ter willewas als iedereen niet iedereenop handen droeg.

Judith Herzberg

Iemand uit de gemeente stuurde mij dit gedicht van Ju-dith Herzberg over het op handen dragen van elkaar. Dat houdt ons bezig in de gemeente steeds opnieuw. En er is ook gezwoeg, soms een loodzware weg om te gaan. En toch steeds weer dat iedereen elkaar ter wille is. Ik vond het een heel fijn gedicht om te ontvangen, een zon-nestraal.

GemeenteavondElders leest u meer over de gemeenteavond op 1 septem-ber in Het Open Hof. Er is informatie over de voortgang van de verschillende werkgroepen die rond eredienst, pastoraat en gebouw heel hard nadenken en praten over de toekomst. Hoe zal het zijn als we met drie kernen in één gebouw bijeenkomen?

GemeentezondagWij vieren in de Van Vlotenhof onze gemeentezondag op 4 september 2011. Het thema deze zondag is ´Liefde´. De cantorij zingt. Een groepje van gemeenteleden bereidt de dienst mee voor. God overspoelt ons met liefde, die wij aan elkaar mogen doorgeven. Dat vieren wij.

GemeentegesprekHet volgende gemeentegesprek op dinsdag 13 septem-ber om half elf. Naast informatie over de voortgang van de gesprekken over samengaan, houden wij ons bezig met onze eigen geschiedenis. In juni zijn heel goede ideeën geopperd. Hier gaan we mee verder

VrijwilligersavondZie onder Het Open Hof.

CantorijVeel mensen vinden de weg naar de cantorij. Bij de nacht van de kerken in juni hebben we heerlijke gezongen. Nieuwe mensen toonden bij die gelegenheid belangstel-ling voor de cantorij. Iedereen die van zingen houdt is welkom. We beginnen weer op 10 oktober om half zeven in de Van Vlotenhof. Informatie 656047.

Verplichte nascholingIn de week van 25 september tot 2 oktober ben ik weer naar de nascholing in Hydepark. In dringende gevallen is ds. Bart Thijs te bereiken op telefoonnummer 608681.Rest mij een ieder het goede te wensen, op weg met el-kaar naar een nieuwe dag.ds. Elisabeth Posthumus Meyjes

Uit het open hof

VrijwilligersavondOp 22 september is er vanaf half acht in het Open Hof de jaarlijkse vrijwilligersavond. Iedereen die zich inzet in de kerk is vrijwilliger. Ambtsdragers, contactpersonen, koorleden, commissieleden, kerstboomopzetters, en ga zo maar door. Weet dat u welkom bent. Met muziek en aangename spijzen bedanken we elkaar voor het werk dat in de kerk verzet wordt.

KroniekWe kijken terug op een waardevol gemeentegesprek op zondag 3 juli, over het veranderingsproces waar we als gemeente in zitten. Er waren ongeveer 30 mensen. Het is bijzonder als er zo open gesproken kan worden over pijn en onvrede, maar ook – en misschien steeds meer – over de mogelijkheden en kansen. Opmerkelijk was dat we constateerden dat we eigenlijk niet zo veel van de Le-buinusgemeente en de Van Vlotenhof weten… iets om het komende jaar aan te werken! Een mooie kans doet zich al voor op de komende startzondag, als er ’s mid-dags een gezamenlijk festijn is, om je vingers bij af te likken. Elders in deze Wervel leest u erover.De voorbereidingen voor de startzondag zijn in volle gang. Dit jaar staat in het teken van de liefde. Geloof, Hoop en de meeste van de drie: Liefde. Acht creatieve mensen die hun fantasie de vrije loop laten, dan ge-beurt er wel wat! Je begrijpt ineens heel goed waarom Bløf zingt: ‘Alles is liefde’. We hebben veel ideeën en ma-teriaal verzameld; nu zijn we bezig er een lijn in aan te brengen. De liefde van God gaat uit naar ons, waarmee alles begint; de liefde van ons gaat uit naar God en de (naasten)liefde tussen mensen… Het belooft een feeste-lijke, liefdevolle ochtend te worden.

Als ik dit schrijf ben ik twee maanden aan het werk in Deventer; er is een wereld voor mij opengegaan. Veel hartelijkheid en vertrouwen, bijzondere ontmoetingen, een stevig vergadercircuit… maar ook spreekuur in de Wijkwinkel, betrokkenheid bij de Dag van de Dialoog enzovoort. Het helpt allemaal om al behoorlijk thuis te raken hier. Vanaf half augustus zal ik het pastorale be-zoekwerk de aandacht geven die het verdient.ds. Saar Hoogendijk

Startzondag op 11 septemberOm 10.00 u begint de dienst over liefde, waaraan veel mensen meewerken. Ook de cantorij zingt. Van de tek-sten die zijn ingediend (dank!) zal een klein boekje gemaakt worden.Na de dienst ontmoeten we elkaar bij de koffie. Aan-sluitend is er gelegenheid om samen te lunchen. Als u hieraan mee kunt doen, vragen we u zelf belegde bo-terhammen e.d. mee te nemen. Die worden op schalen gelegd, waar ieder dan iets van kan nemen. Ondertussen komen luchtige kanten van de liefde aan bod…’s Middags krijgt het programma een vervolg op het landgoed Spijkerbosch in Olst. Zie pagina 14.

Page 9: Wervel september 2011

9

Bin

nen

on

ze PG

D

13 september Ontmoetingsavond kerk-moskee

Wat geven kerk en moskee hun jongeren mee? Jarenlang hebben we als Open Hofgemeente in sep-tember gepicknickt samen met de gemeente uit de Merkze-moskee. Het waren fijne middagen in het Worp-plantsoen, waar bij heerlijke gerechten uit de moskee volop gesport en gemusiceerd werd en vooral veel afge-praat. Zo hebben we elkaar al behoorlijk leren kennen als gelovige stadgenoten in Deventer. Nadat het accent steeds gelegen heeft op gezelligheid en speelsheid is gaandeweg de behoefte ontstaan aan een nadere inhou-delijke kennismaking. Daarom is er op dinsdagavond 13 september een inhoudelijke ontmoeting tussen een groep gemeenteleden uit Het Open Hof en een groep ge-meenteleden uit de moskee. Er is aan deze ontmoeting een inhoudelijk thema verbonden: ‘Wat geven wij als kerk en moskee aan onze jongeren mee’? Aan de hand van deze vraag kan alles op tafel komen wat we belang-rijk vinden voor ons geloof. We hopen op een fijne en vruchtbare ontmoeting en natuurlijk zullen we u nader-hand verslag doen!Orhan Arslan en ds. Bart Thijs

Uit wijken en groepen

KeizerslandenAls alles goed verlopen is, heeft de bezoekgroep nieu-wingekomenen Tuindorp-Zuid op woensdagavond 23 augustus vergaderd over de volgende bezoekronde. Na de appartementencomplexen in Tuindorp-Zuid staat nu de nieuwe Landsherenflat aan de Lebuinuslaan op de agenda. In september-october hopen we de 70 apparte-menten te bezoeken. Op donderdagmiddag vergadert het bezoekteam-Lud-gerus bij Mw Attie Buizert, Laan van Borgel 40F, k. 703. Aanvang 14.30. Op maandagavond 26 september komt het wijkteam-Keizerslanden bijeen, van 19.00 – 20.00 uur in het Open Hof. Op de agenda o.a. nieuwe lijsten, uit de kerkeraad, pastorale ervaringen.

Voorstad Het wijkteam Voorstad vergadert op dinsdagavond 20 september van 19.00-20.00 uur in Het Open Hof. We bekijken de nieuwe lijsten en kijken o.m. terug op de ontmoetingsavond met de moskee.

Corel Op maandagmiddag 19 september komt de SOW-gespreksgroep o.l.v. ds Thijs weer bijeen in de vergaderkamer van Corel, tijd 16.00 uur. Op donderdag 22 september is er kostersoverleg in de vergaderkamer, om 15.30 uur. Dinsdagmorgen 27 september komt het pastorale team in Corel bijeen om 9.30 uur, in de vergaderkamer.Op donderdagmiddag 29 september wordt in Corel de jaarlijkse ouderenbijeenkomst gehouden. Mw Jeanet Heys, intussen alweer een jaar lang geestelijk verzorger in Corel vanwege SOLIS, leidt het thema van de middag

‘De levensloop’ in. Gemeenteleden in Corel ontvangen een persoonlijke uitnodiging, maar alle Corel-bewoners zijn welkom. ds.Bart Thijs

Autodienst Het Open HofVanaf 1 september kunt u contact opnemen met de fami-lie Vinke als u gebruik wilt maken van de autodienst naar Het Open Hof.Het telefoonnummer van hen is: 629032.Met vriendelijke groeten,Gerrit en Rianne van der Linde

Van de kerkrentmeesters

BRIM aanvraagIn de laatste week van juni mochten wij een brief ontvangen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed te Amersfoort dat onze BRIM aanvraag grotendeels is toegekend. Daar zijn wij erg verheugd over. Indertijd was voor een bedrag van € 1.050.000,- aange-vraagd. Toegekend is een bedrag van € 765.00,-. Geschrapt zijn de kosten voor het opknappen van de zer-kenvloer, de vloer van het middenschip en een gedeelte van de opknapkosten van de consistoriekamer. Het schrappen van deze posten kwam niet als een grote verrassing omdat er altijd posten zijn waarover je kunt discussiëren en dat waren deze posten. Wij hadden deze opgevoerd om zo volledig mogelijk te zijn, maar wij wis-ten van tevoren dat de kans op toekenning klein was. Op dit toegekende bedrag krijgt de Protestantse Ge-meente een subsidie van 65% (€ 498.000,-) die in de jaren 2012-2016 zal worden uitbetaald.Deze toekenning geeft duidelijkheid. Het onderhoud van de Grote- of Lebuinuskerk voor de komende jaren kan beter gepland worden. Voorts kunnen wij verzoeken gaan richten aan de pro-vincie Overijssel, de gemeente Deventer en andere subsidiegevers voor aanvullende subsidies zodat de Protestantse Gemeente zo min mogelijk zelf moet bij-dragen. U hoort nog van ons als wij meer weten.

SolidariteitscollecteTot 15 juli van dit jaar was er een bedrag binnen van € 5.089,-.Vorig jaar was dat tot 15 juli € 5.538.-. Een ach-teruitgang van 10% maar wij vertrouwen erop dat dit nog deze maanden wordt goedgemaakt. Uiteindelijk moet de gemeente € 8.000,- betalen aan de landelijke organen en hoe minder de Protestantse Gemeente te Deventer ontvangt hoe meer er ten laste van de plaatselijke kerk komt en dat gaat weer ten koste van andere activiteiten van onze gemeente.Bernard van Leeuwen, administrerend kerkrentmeester

Van het projectteamVeranderen is hard werken, zowel geestelijk als in het denk- en doewerk. Dat geldt ook voor het veranderings-

Page 10: Wervel september 2011

10

Bin

nen

on

ze PG

D

bij bijzondere gelegenheden diensten gehouden kunnen worden. We zijn benieuwd welke ideeën uit-eindelijk tot uitvoer worden gebracht. Er is gegronde hoop dat de exploitatie op redelijke termijn sluitend kan worden. De technische mogelijkheden wat be-treft verwarming werden geestig in beeld gebracht.

Voor alle werkgroepen geldt dat ze veel aandacht aan de fase van oriënteren hebben besteed. Een hele belang-rijke fase om het toekomstige beleid voor te bereiden.

Op 1 september zullen de werkgroepen met de hele gemeente delen hoe ver ze zijn, vanuit welke visie ze mogelijkheden zien en waar de knelpunten zitten. We hopen dat u er bij kunt zijn. Daarna is er dan nog een jaar om dat verder uit te werken, in een andere setting. Ook daarna gaat het verder, want een gemeente is altijd on-derweg. We hopen dat u allemaal opbouwend mee wilt blijven denken en doen! Allereerst door u op 1 septem-ber vanaf 20.00 uur in Het Open Hof te laten informeren en op deze informatie te reagerenOp zaterdag 24 september staat een bijeenkomst ge-pland met het projectteam en alle ambtsdragers waarin we weer stevig aan de slag willen gaan.We houden u op de hoogteHet projectteam: Jan Boer, Saar Hoogendijk, Thea Karel, Bernard van Leeuwen, Jelle van Nijen

proces waarin we als Protestantse Gemeente te Deventer zitten. Er wordt hard gewerkt, en hoe! Op 5 juli was er, georganiseerd door het projectteam maar onder verantwoordelijkheid van de Algemene Ker-kenraad, een bijeenkomst met alle ambtsdragers en de leden van de werkgroepen, om de eerste oogst met el-kaar te delen. Daar willen we graag iets over vertellen. De sfeer was goed, het gesprek was opbouwend. Waarbij er niet voorbij gegaan werd aan het gegeven dat een deel van de gemeenteleden nog in een rouwproces zit.

Na de opening met een speels verhaal over beeldvorming (voor je het weet blijkt degene met wie je moeite hebt een engel…) vertelde Jan Boer over de stand van zaken. De wijkkerkenraden bezinnen zich momenteel op de vol-gende voorstellen van de Algemene Kerkenraad:Voorstel 1: Laat het samengaan in één kerkgebouw

samenvallen met de startzondag van 2012: waar-schijnlijk 9 september.

Voorstel 2: Handhaaf de huidige structuur van twee wijk-kerkenraden en een Algemene Kerkenraad formeel ook tot deze datum.

Voorstel 3: Laat de Algemene Kerkenraad tot dat moment samen vergaderen met alle ambtsdragers.

Voorstel 4: Ga per september 2012 over naar een nieuwe kerkenraadsstructuur waarin, naast de kerkenraad met alle ambtsdragers, gewerkt wordt met een Kleine Kerkenraad en diverse taakgroepen.

We zijn benieuwd naar de reacties van de wijkkerkenra-den op deze voorstellen.

Verder was er natuurlijk aandacht voor het heugelijke feit dat in het kader van de BRIM (Besluit Rijkssubsidiëring Instandhouding Monumenten) de subsidieaanvraag voor het overgrote deel is gehonoreerd. Nu deze subsidie is toegekend kunnen ook andere subsidiebronnen worden aangeboord.

Toen waren de werkgroepen aan zet. - De werkgroep Eredienst liet zien dat de verschillen

in liturgie op papier niet zo groot zijn; het gaat om verschillen in accent en sfeer. De hele liturgie is door-geplozen, als een blokkendoos die is leeggehaald. Nu komt het erop aan alles goed in elkaar te passen en te meten om aan alle ‘blokken’ recht te doen. Of God er ook nog aan te pas komt? Jazeker, het uitgangspunt is: Eredienst is het samen beleven van je geloof in de ontmoeting met de Ander en de anderen.

- De werkgroep Pastoraat zit voor een deel nog in het stadium van inventariseren. Op zichzelf al een hele oogst: zoveel mensen en groepen die in de wijken omzien naar elkaar en anderen. De aanduidingen in de verschillende wijken zijn heel anders. Dat wordt nog een heel gepuzzel.

- De werkgroep Kerkgebouw is in drie subgroepen be-zig met inrichting, exploitatie en verwarming van de Lebuinuskerk etc. Bij alle drie de zaken komt veel overleg met derden kijken, dat is in volle gang. Vele, nog verder uit te werken ideeën, passeren de revue, bijvoorbeeld een glazen constructie rond de Ma-gistraatskapel, zodat daar in de wintermaanden en

Page 11: Wervel september 2011

diacon

ie

11

ZWO

Missie zendingskalender 2012De kalender heeft als motto ‘De ziel van de Andes’. Het thema is uitgewerkt door de Peruaanse kunste-naar Jaime Colán. Hij wil met zijn schilderkunst het Peru van de armen onder de aandacht brengen. Ook komt hij op voor moeder natuur, Pachamana, zoals de Andes-Indianen haar noemen. Door de verandering van het klimaat smelt de sneeuw in de Andes. Colán wil respect voor de natuur, de schepping. Ook pleit hij voor de eeuwenoude cultuur van de indianen die terug-gaat op die van de Inca’s, maar die nu bedreigd wordt. De kalender is vanaf september in onze kerkgebouwen te koop voor 8 euro.

Zomerschrijfactie Kerk in Actie-Amnesty InternationalVelen van u hebben hun handtekening gezet om aan-dacht te vragen voor de positie van de Iraanse Hengameh Shahidi. Deze journaliste maakt zich sterk voor de rechten van vrouwen. Ze zit in een van de beruchtste ge-vangenissen van haar land een gevangenisstraf van zes jaar uit. Shahidi werd veroordeeld vanwege ‘samenscho-ling en samenzwering met het doel de staatsveiligheid in gevaar te brengen’ en vanwege ‘propaganda tegen het systeem’. Zij zit vanwege deelname aan een demon-stratie gevangen, is gemarteld. Dat alle aandacht moge leiden tot verbetering van haar positie. Zo geven wij als gemeente vorm aan een van de zeven werken van barmhartigheid: het bezoeken van gevange-nen. Met dank voor uw betrokkenheid. De ZWO heeft de handtekeningenlijsten doorgestuurd naar Amnesty, die ervoor zal zorgen dat ze bij Ayatollah Sadegh Larijani in Iran terechtkomen.

Informatie van Kerk in Actie

Honger in de hoorn van Afrika; velen op de vlucht op zoek naar voedsel.Vanuit de reservefondsen zijn ICCO en Kerk in Actie al begonnen met het verlenen van noodhulp aan de door droogte getroffen mensen in zowel Ethiopië en Somalië. Met behulp van uw bijdrage aan giro 555 zul-len we de komende tijd de hulp kunnen uitbreiden.

EthiopiëICCO en Kerk in Actie ondersteunen noodhulp in vijf districten in de regio Oromia via de partners van het oecumenische ACT Alliance-netwerk in Ethiopië. Deze partnerorganisatie richt zich in eerste instantie op het uitdelen van voedsel aan de zwaarst getroffenen in de districten Gasara en Saba Boru. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, en kinderen onder de 5 jaar krijgen aanvullende voeding.SomaliëDe Verenigde Naties hebben op 21 juli 2011 verklaard dat er in Somalië officieel sprake is van een hongersnood. Door een bijdrage van 150.000 euro aan de partner DBG (Daryeel Bulsho Guud) bestrijden ICCO en Kerk in Actie deze hongersnood. DBG heeft activiteiten in Zuid-Cen-traal Somalië en werkt er in twintig vluchtelingenkampen rond de hoofdstad Mogadishu. In totaal ondersteunt DBG 4.500 gezinnen in hun eerste levensbehoeften. Er is nu hulp nodig om de nood te verlichten. Daarna hel-pen ICCO en Kerk in Actie mensen om op de lange termijn rampen te beperken of te voorkomen. Dat doen we via bestaande programma’s van onze partners en die van ACT Alliance.De ZWO commissie heeft namens u 500 euro overge-maakt op giro 555.

Bloembollen voor Mikondo

Als u dit leest is het alweer september. En voor de tien-de keer (het begint al bijna een traditie te worden) organiseren we onze bloembollenactie met opnieuw een vernieuwde folder. De opbrengst willen we besteden aan het onderhoud van de school en de bijscholing van de leerkrachten.Mocht u in de kerken geen bloembollenfolder aantref-fen, belt u me dan gerust en ik bezorg u er één.Voor de bloembollenactie gaan we voor een netto op-brengst van 2500 euro. Wilt u een bestellijst? Bel me even en hij wordt bezorgd. In september en de eerste week van oktober kunt u uw bestellijsten inleveren.

In de afgelopen maanden is ook een aantal Deventer-naren druk in de weer geweest voor ons: er werd veel gestemd op de Vrienden van Mikondo bij de actie die Specsavers hield. Zo goed zelfs dat wij in Deventer op de eerste plaats eindigden. Dit houdt in dat we samen met nog een goed doel bij de Specsavers winkel op de toonbank staan. De klanten van Specsavers kunnen ons

steunen als ze in de winkel komen. Meer informatie in de winkel.

In Mikondo is naast het reguliere onderwijs ook les ge-geven aan 90 jongeren die om verschillende redenen (meestal geldgebrek) geen examen hadden kunnen doen.Door hun eigen inzet en de steun van de leerkrachten in Mikondo zijn ze alle 90 geslaagd voor hun VWO diploma. Eén zelfs met de hoogste punten in heel Kinshasa.

We zijn ook weer met Impulsis (een initiatief van Edu-kans, ICCO en Kerk in Actie) in overleg om een bijdrage te krijgen voor onze acties. Dit zal wel moeilijker zijn dan andere jaren. Impulsis heeft door het verminderen van de subsidie die zij krijgen ook minder te besteden.

Wilt u ons steunen? Word dan donateur en maak regel-matig een bedrag over op giro 9394095 t.n.v. de Vrienden van Mikondo.Meer info? Bel Dewes van Lohuizen (0570-621390).

Page 12: Wervel september 2011

12

Als u mee wilt doen kunt u zich via dit telefoonnummer aanmelden’.Namens de ZWO / diaconie, Ineke MagdelijnsTel. nr.: 0570-631071. [email protected]

Informatie rond de collectesOp zondag 4 september is de diaconale collecte be-stemd voor het werk van de diaconie. Op startzondag (11 september) wordt er gecollecteerd voor een project van Kerk in Actie: Start met Liefde. Het nieuwe kerke-lijke seizoen begint weer en veel plaatselijke kerken starten met activiteiten voor de eigen gemeente, maar ook met missionaire activiteiten om mensen buiten de kerk te bereiken met het Evangelie. De Protestantse Kerk steunt plaatselijke kerken daarin, o.a. met subsidies voor activiteiten die iets laten zien van Gods liefde voor mensen. We willen kerk naar buiten zijn voor de mensen om ons heen, met een boodschap van liefde. Op zondag 18 september is de eerste collecte bestemd voor een project van Kerk in Actie, gesteund door de ZWO: TEEZ (Theological Education by Extension Zambia). ZWO on-dersteunt reeds langere tijd dit project. TEEZ verzorgt theologische cursussen op het platteland in Zambia. Uit-gangspunt van dit project is: ‘Theology in life’. Of anders gezegd: de aangeboden lesstof moet door de studen-ten verbonden kunnen worden met vragen, problemen en uitdagingen die geworteld zijn in het dagelijks leven. Op de laatste zondag van september (25 september) zijn uw gaven bestemd voor de Allochtone Vrouwen Telefoon. De Allochtone Vrouwen Telefoon biedt een vertrouwelijk gesprek en geeft advies en informatie aan allochtone vrouwen en meisjes, in de eigen taal. Het ge-sprek kan gaan over grote en kleine zorgen. Bijvoorbeeld de opvoeding van de kinderen, relatieproblemen, maar ook huiselijk geweld of eerwraak.

Giften

Ds. Thijs ontving in de afgelopen maanden uit de ge-meente twee keer 50 euro voor het Meester Geertshuis, één keer 50 euro voor de kerk, en één keer 50 euro en vijf euro voor de wijkkas van Het Open Hof. Goede gevers hartelijk dank!Ds. Bart Thijs

Van het echtpaar W. uit C. voor vrije besteding in kerken-werk ontvangen 50 euro, via fam. van Koeveringe.Hartelijk dank!Ds. Ingrid de Zwart

Geloven in het kleineMisschien herinnert u het zich nog: zondag 6 febru-ari vierden we in de Lebuinuskerk gezamenlijk de zondag van het werelddiaconaat. Voorganger in deze dienst was Ferdinand Borger en het thema dat de ZWO-commissie had gekozen was: ‘Geloven in het kleine’. Voorafgaand aan de dienst werd, evenals na de dienst, informatie gegeven over Oikocredit microkredieten.Daarnaast stonden we tijdens de dienst stil bij datgene wat we, hoe klein soms ook, zelf te bieden hebben. Ieder-een werd gevraagd dit kleine op een briefje te schrijven. De briefjes werden opgehaald en voor in de kerk op de liturgietafel gelegd en direct na afloop van de dienst zijn heel wat briefjes van de tafel gehaald en mee naar huis genomen.

We hebben in maart in het kerkblad geschreven welke ideeën er zoal op tafel lagen. In de diaconie vroegen wij ons af welke gemeenteleden hier iets mee gedaan hebben omdat we hier erg nieuws-gierig naar zijn. Ik weet inmiddels dat er geschilderd is, ik weet dat er binnenkort een taart gebakken gaat worden... Maar weet u ook dat er kredieten zijn blijven liggen? Veel gemeenteleden hebben aangeboden anderen te be-zoeken… voor een kopje koffie, thee, een gesprekje of om zomaar een stukje met iemand te wandelen.Anderen willen groenten, appels en peren uit eigen tuin beschikbaar stellen of helpen bij klusjes in en om het huis.Verschillende mensen die voor vervoer van gemeentele-den willen zorgen of samen koken en uiteraard samen eten.Maar ook het helpen bij administratieve, verzekeringen of juridische zaken of zelfs het verzorgen van pianoles-sen werd als krediet ingebracht.Wellicht wilt u hier gebruik van maken. Laat ons dat ge-rust weten! U kunt natuurlijk ook uw predikant hier naar vragen. We horen graag van u.

Hoe ook nu nog steeds gehoor wordt gegeven aan het geven en ontvangen van deze kredieten beschrijft Phia Boon hierna. Hoe het ging nadat ze het briefje aan het eind van de dienst mee naar huis had genomen:‘In de ZWO-dienst heb ik een briefje van de tafel meege-nomen van iemand die graag een leesclub wil beginnen. Er stond alleen een voornaam + telefoonnummer op. Ik heb dat briefje een paar maanden laten liggen maar het kriebelde elke keer om er wat mee te doen. Ik heb in Het Open Hof Eline Sizoo van de ZWO-commissie aan-gesproken, zij had dat briefje geschreven. Al pratende hebben we afgesproken dat we allebei nog iemand erbij zouden bij zoeken, dat het niet een specifiek leesgroep-je van de kerk hoeft te zijn en dat het niet per se over geloof hoeft te gaan. De voorbereiding doen we om de beurt. Inmiddels zijn we met z’n vieren. We zouden het leuk vinden als nòg enkele mensen zich zouden melden om mee te doen.De eerste keer wordt gehouden op donderdag 22 sep-tember bij Eline Sizoo, Prof. Eykmanstraat 11, tel: 677137.

diacon

ie

Page 13: Wervel september 2011

met n

aam en

toen

aam

13

GEBOREN Bram, Gerardus Sjoerd van Gelder, stoere namen voor een broos mensenkind, dat gelukkig zo sterk bleek dat het zijn moeilijke start te boven kwam. Op 6 juli werd het zoontje van onze diaken Carolien van Gelder- Greving en haar man Jaap van Gelder geboren. Vanwege zijn ge-zondheid lag Bram lange tijd in Utrecht in het ziekenhuis. Intens werd er meegeleefd in Deventer; veel kaarsjes werden er gebrand in de Magistraatskapel… wat zijn we blij dat alle drie nu thuis zijn in Deventer. Het gaat goed!!

Onze oud-diaken Henriëtte Post en haar man Marcel Schoemakers hebben op 14 juli een zoontje gekregen; een broertje voor Eva. Hij luistert naar de naam Marien. Groot wonder, Mooi Wonder, Wondermooi, staat er op het geboortekaartje. Het blauwe bloemetje ging inmid-dels al als groet vanuit de Lebuinuskerk naar dit gezin.

GEDOOPT Op zondag 14 augustus werd in de Lebuinuskerk in een feestelijke dienst, waarin Q-Brass speelde, de Heilige Doop bediend aan Pien Derkje de Jong, dochter van Bert de Jong en Katrien de Jong-Deschamps. Dat zij een ge-zegend leven tegemoet mag gaan!Ds. Ingrid de Zwart

HUWELIJK Op 22 september hopen in het huwelijk te treden: Henk Hobrink en Ritha Kamphorst, Zoomkade 65, 7417 BR De-venter. Ons hulpkosters-paar heeft besloten de stap te wagen met elkaar. Om 13.30 u. vindt het burgerlijk hu-welijk plaats in het gemeentehuis, om 14.30 u. vragen zij Gods zegen in de Lebuinuskerk, in een dienst met heel veel zang met Koor Laetare! We hopen dat vele gemeen-teleden aanwezig zullen zijn om te delen in de vreugde. Ze verdienen het, want wat staan beiden altijd klaar in onze gemeenschap! We wensen Henk en Ritha een on-vergetelijke dag toe en Gods zegen voor hun toekomst Ds. Ingrid de Zwart

Rita van Leeuwen en Dirk Smit, van Ostadestraat 21, hebben te kennen gegeven te willen trouwen. Zij vragen een zegen over hun verbintenis in de dienst in de Van Vlotenhof op vrijdag 16 september 2011 om 14.30 uur. ‘Zoek eerst het koninkrijk en haar gerechtigheid en al het andere krijg je bovendien’ is de tekst die zij bij hun verbintenis kozen.Wij wensen Dirk en Rita een stralende huwelijksdag toe.Ds. Elisabeth Posthumus Meyjes

WIJ GEDENKEN Gerrit Willem de Weerd (Oene, 13 april 1936 – Deventer, 19 juni 2011)Volop plannen had Gerrit als vanouds afgelopen voor-jaar, maar zijn ziekte haalde hem onverwacht in. Na een ziekenhuisopname is hij thuis aan de Zwolseweg over-leden. In ‘Steenbrugge’ namen we op 25 juni in een drukbezochte dienst afscheid van hem. We keken terug op zijn rijk gevulde leven met een liefdevolle foto-impres-sie en vele persoonlijke herinneringen van zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. De ‘Heilige stad’ klonk; zijn

lievelingslied en de bijbehorende tekst uit Openbaring, 21:1-7. Daarna brachten we in een lange stoet Gerrit naar zijn rustplaats op de begraafplaats. Bij God weten we hem geborgen. Mag dat een troost zijn in al het verdriet voor zijn vrouw Alie, voor zijn kinderen, kleinkinderen en de vele familie! Ook in de Lebuinuskerk wordt zijn ver-trouwde aanwezigheid gemist.

Inez Else Alberts-Polak (Den Haag, 7 juni 1944 – Deventer, 28 juni 2011)‘Jerusalaim, stad van God’ klonk, toen op 2 juli de ge-dachtenisdienst voor Inez in de Lebuinuskerk begon. Een joods lied, passend bij haar joodse wortels. Na een lange periode van ziekte overleed zij. Over bloemen en edelstenen ging het toen we haar herdachten, twee din-gen die haar werkzame leven getekend hebben. Haar kinderen vertelden wat voor moeder zij was geweest; betrokken, de motor van het gezin, ‘een keizerin’. In Ter-wolde werd zij begraven. Onze gedachten zijn bij haar man Gerard, die alleen verder moet in het huis aan de Worp. Dat hij Gods liefde mag ervaren in alle mensen om hem heen. Inez was een bekende van vele Lebuinussers, ook zij zal in ons midden gemist worden! Ds. Ingrid de Zwart

Jacoba Johanna Veldink-Hofsteede (Deventer, 4 november 1931 – Deventer, 27 juni 2011)Op 27 juni jongstleden overleed Jacoba Johanna Veldink-Hofsteede. Co Veldink was getrouwd met Arie Veldink. Samen hadden ze drie kinderen. Co was een toege-wijde huisvrouw. Altijd beschikbaar voor haar man en kinderen. Na het overlijden van Arie had Co het niet ge-makkelijk. Met woorden van psalm 23 herdachten we haar in een bijeenkomst in crematorium Steenbrugge. ‘U nodigt mij aan tafel voor het oog van de vijand, u zalft mijn hoofd met olie, mijn beker vloeit over.’ De kinderen Mark, Jos en Bep en de schoonkinderen Hermi en Lodie en de kleinkinderen Kayleigh, Luuk en Noah wensen we heel veel sterkte bij het verwerken van het verlies van Co.Ds. Elisabeth Posthumus Meyjes

Geeske de Boer-Dijkstra (Sneek, 14 juni 1914 – Deventer, 14 juni 2011)Op 14 juni overleed in huize Corel, op de leeftijd van 97 jaar Geeske de Boer-Dijkstra. Geeske was een markan-te vrouw met een veelbewogen leven achter de rug. Met haar man Sijtze Ulbe de Boer kreeg ze 8 kinderen, met elk van wie ze intens meeleefde. Ze was evenals haar man goed op de hoogte van ontwikkelingen in kerk en wereld en diende waar ze maar kon actief de zaak van God en de mensen. De laatste dagen van haar leven is ze om-ringd geweest door kinderen en kleinkinderen, die in de dienst van woord en gebed dankten om Geeske. Psalm 103 zette de toon en zal ons blijven troosten: Zegen, mijn ziel, de grote naam des Heren/ laat al wat binnen in mij is Hem eren/ vergeet niet hoe zijn liefd’u heeft geleid/ gedenk zijn goedheid, die u wil vergeven/ die u geneest, die uit het graf uw leven / verlost en kroont met goeder-tierenheid. (psalm 103).Ds. Bart Thijs

Page 14: Wervel september 2011

Startzondag 11 september 2011Een taart en thee- festijn

Een feestelijke ontmoeting van de drie kernen. De kerkdienst op startzondag wordt in elke kern van on-ze Protestantse Gemeente afzonderlijk vorm gegeven. Maar omdat het goed is om in het proces van samen-voeging elkaar (beter) te leren kennen, wordt er op 11 september een gezamenlijke activiteit georganiseerd waarmee we het nieuwe seizoen hopen in te luiden. U bent die zondag om 15.00 u. allemaal hartelijk welkom op het landgoed Spijkerbosch, voor een ‘Taart en Thee-festijn’. Bij mooi weer kunnen we daar met elkaar in de idyllische boomgaard zitten, met uitzicht op de mooie velden omzoomd door bomen. Als het regent kunnen we terecht in een van de grote schuren. Voor de kinderen is er een roeiboot en trampolines en nog veel meer. Voor koffie en thee wordt gezorgd, maar voor de taart, cake en ander lekkers rekenen we op u! Bak een klein taartje of een cake of maak tompoezen of bonbons of... en neem dat mee voor het grote taartbuffet. Maar u kunt ook een andere bijdrage leveren; heeft u een leuk lied om met elkaar te zingen, neem dat dan mee, speelt u een muziekinstrument? Laat u horen! En vergeet niet een tuinstoel of picknickkleed mee te nemen!Uiterlijk 17.30 u. breken we weer op.

Het Spijkerbosch ligt zo’n 10 kilometer van Deventer. Vertrek per fiets vanaf de Lebuinuskerk, Het Open Hof, Van Vlotenhof om 14.00 u. Gaat u met de auto, dan is het fijn als u wat mensen mee kunt nemen, die geen ver-voer hebben. Doe mee en help er een leuke middag van te maken!! U/je kunt zich/je opgeven tot en met donderdag 8 sep-tember bij het Kerkelijk Bureau, Kleine Poot 7, 7411 PE of per mail bij uw wijkpredikant, onder vermelding van naam, aantal personen, of u iets bakt of een andere bij-drage levert, of u op de fiets komt, per auto, of dat u vervoer nodig heeft. In de kerken liggen ook aanmel-dingsformulieren!Een hartelijke groet namens de kerkenraden ds. Saar Hoogendijk, ds. Elisabeth Posthumus Meyjes, ds. Bart Thijs en ds. Ingrid de Zwart

14

Gem

eente in

beweg

ing

Werkgroep Bezinning en Ontmoeting september

Gedurende de zomer is de werkgroep hard aan het werk geweest een programma voor het hele winterseizoen samen te stellen. Het blauwe boekje is dan ook twaalf pagina’s dikker dan u gewend bent, maar het is nu wel voor een heel seizoen. In dit seizoen staat een aantal thema’s centraal. Het eerste thema ‘Schrijvers van de Bijbel’ begint in september. Verder komen natuurlijk ook een aantal vaste thema’s aan de orde. In het blauwe boekje kunt u alles op een rij zien.

Donderdag 15 septemberWie is Jezus … en wat deed Hij … en waarom? Op zulke vragen geven mensen heel verschillende antwoorden … en dat is maar goed ook? Vreemd zult u zeggen? Hele-maal niet, want stelt u zich eens voor dat er maar één uitvoering van de Mattheüs van Bach bestond of er maar één soort spoorbrug zou zijn. De bijbel kijkt op minstens vier manieren naar Jezus. Jezus is zo veelomvattend dat één evangelieverhaal niet genoeg is. Wat het bijzondere aan het Evangelie van Matteüs is, legt ds. Jelle van Nijen ons dit jaar uit. De eerste tijdens de eerste avond van Be-zinning & Ontmoeting.Donderdag 15 september; 20.00 uur in Het Open Hof

Woensdag 21 september.Eerste avond in een serie Ontmoetingen met Deven-ter kunstenaars. Tijdens zijn studieverlof verdiepte ds. Bart Thijs zich in de cultuurgeschiedenis van Deventer.

Dat resulteerde in zijn boekje ‘Beelden met een ziel’. De komende avonden bieden een kans om nader kennis te maken met enkele Deventer kunstenaars die meege-werkt hebben aan het boekje. Zij geven een indruk van hun werk, waarna we als vanzelf verder in gesprek raken over de ‘ziel’ van hun werk. Deze eerste avond is Arno Kramer te gast. Arno werkt met potlood, inkt en taal.Woensdag 21 september 20.00 uur in Het Open Hof

Zondag 25 september.De PKN-gemeente Deventer is uitgenodigd door de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam. In de nieuwe sy-nagoge wordt een rondleiding gehouden en wordt een film getoond van de inwijdingsdienst op 29 augustus 2010. De synagoge - een gebouw met veel betonsteen, breed neergezet, maar ook met veel symboliek - staat in Amsterdam-Zuid aan het Zuidelijke Wandelpad op 10 mi-nuten lopen vanaf station Amsterdam-Rai.Het is voor de organisatie in de synagoge belangrijk dat u zich van te voren (vóór 14 september) opgeeft bij Nijs de Zoete (672502) of Ria Kemper (608665). Reizen bij voorkeur met de trein (vertrek 12.44). Zondag 25 september 14.30 Synagoge Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam

Groepsbijeenkomsten

Overzomeren In de beide voorgaande maanden hebben wij vier ac-tiviteiten kunnen aanbieden. In deze maand staan op 1

Page 15: Wervel september 2011

15

Gem

eente in

beweg

ing

september ’s ochtends twee bezoeken op de rol: Groot Hoenlo en dia’s in het Open Hof. Dan naar 15 septem-ber, de dag waarop we de afsluiting zullen vieren met een High Tea in Het Open Hof. Informatie vindt u in de kerkgebouwen.

Gebedsgroep Deze maand komt de gebedsgroep wekelijks bijeen in Het Open Hof op donderdagavond van 19.00 tot 20.00 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Renovare De Bijbelgespreksgroep komt deze maand bijeen in Het Open Hof op de donderdagmorgens van 8 en van 22 september van half tien tot 11 uur.Wij beginnen met de bespreking van Psalm 139. Ieder-een is welkom.

Vrouwenvereniging Tuindorp In het nieuwe seizoen starten we op dinsdag 13 septem-ber, deze middag vullen we zelf in. De daarop volgende bijeenkomst is op dinsdag 27 september. Het program-ma voor die middag is nog niet bekend.Plaats: het Open Hof, Karel de Grotelaan 361, aanvang van de bijeenkomsten 14.00 uur.Gasten en belangstellenden zijn van harte welkom.Informatie bij mevrouw Wiesje Arends, telefoon 0570-625364.

PCOB Protestants Christelijke Ouderen- bond, afdeling Deventer(Bathmen, Colmschate, Deventer, Diepenveen, Lettele, Okkenbroek en Schalkhaar)Bijeenkomst op woensdag 21 september 2011 in De Van Vlotenhof Onze gast zal dan Jan Hoogeveen zijn van de Zorggroep Solis. Zorggroep Solis verleent al sinds 1267 (!!) zorg aan mensen in Deventer en omgeving. Zorggroep So-lis weet de weg in de zorgwereld van kraamzorg tot begeleiding in de laatste levensfase. Solis heeft zes locaties woonzorgcentra. Op al deze locaties zijn da-gelijks diverse activiteiten. Iedere locatie heeft een uitgebreid dag- en weekactiverings- programma. Solis verleent hulp aan mensen met een beperking, verleend thuiszorg, stervensbegeleiding in Hospice De Winde en nog meer. Op wat Solis doet zal de middag van de 21ste september uitvoerig worden ingegaan. De moeite waard om de bijeenkomst toch vooral bij te wonen. We beginnen om 14.30 uur en eindigen om 16.30 uur. Ie-dereen is welkom.

Passage Op maandag 12 september aanstaande bent u weer van harte welkom, in Het Open Hof aan de Karel de Gro-telaan 361, op onze eerste bijeenkomst van het nieuwe seizoen.Deze avond beginnen wij samen met de dames van Pas-sage afdeling Wijhe.Dominee A. Bronswijk uit Deventer, komt deze avond en hij zal een lezing houden over: Christelijke Symbo-len.

Wij beginnen de avond om 19.45 uur.Gasten zijn van harte welkom.Voor meer info: Rika de Weerd, 0570-651890

Kerk en Israël

September: opnieuw van startDe kerk maakt zich weer op voor een nieuw seizoen: uitgerust, vol goede moed en als het goed is met een opgefriste kijk op het kerkzijn nu. We zien dat levens-vragen en geloofsvragen volop buiten het kerkplein aan de orde worden gesteld. De vraag is: op welke wij-ze zetten kerkleden hun stoelen ‘buiten’, nemen een kopje koffie mee voor degene die langskomt, vragen hoe het met hem/haar gaat en vertellen zelf – als het uitkomt – hoe de verhalen van Abraham en Mozes, Elia, Esther en Jezus henzelf aan het denken zet. Dat is toch wat de kerk wil: geloofsverhalen doorgeven, van vroe-ger en van nu, met als basis dat geweldige geloofsboek de Bijbel. Met dat boek maken we onze eigen dialoog, want het is een Joods boek. We hebben er een eigen, – de christelijke – traditie op gebouwd in de eerste eeu-wen na Christus en zijn ver af komen te staan van de oorspronkelijke betekenis en bedoeling van teksten en de daarmee verbonden (Joodse) traditie. Op twee avon-den in het programma van Bezinning&Ontmoeting houden wij ons daar ook mee bezig, op 5 januari en 14 februari 2012 onder de titel ‘Hoe werd Jezus de Jood de Christus van de kerk?’, onder leiding van prof. dr. Kees den Heyer. Maar eerst krijgen wij in het kader van Kerk&Israël de gelegenheid de nieuwe synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam te bezoeken op zon-dagmiddag 25 september a.s. Zie verder pag. 14

Israëlzondag De Joodse traditie heeft altijd de belangrijkste feesten in het najaar op de kalender gezet. Dit jaar begint het Joods Nieuw Jaar op 29 september. Daarop volgen de ‘tien dagen van inkeer’ waarop men berouw toont over verkeerde daden tegenover mensen en God, uitlopend op een dag van vasten en boetedoening tegenover God, in de synagoge. Dat is op 8 oktober, Grote Verzoendag, Jom Kippoer. Met een schone lei en vol vertrouwen op God, die Ene, viert men loofhuttenfeest vanaf 13 okto-ber, waarna op 21 oktober de cyclus eindigt in het feest van de ‘vreugde om de Thora’, het geliefde boek met de leefregels en beloften van God. Zo werd er gevierd in Israël in Jezus’ tijd en zo vieren Joden overal ter wereld nog altijd hun feesten. Al deze feesten hebben een ver-binding met geloofsverhalen uit de Bijbel. Wij moeten dat na zoveel eeuwen opnieuw leren ontdekken. Daar-om valt de Israëlzondag in deze periode van het jaar: op de eerste zondag in oktober. De verbinding met de religieuze praktijk van Joden is dan volop om ons heen. Tenminste, als we er ‘oog’ voor hebben.Het jaarlijkse voorbereidend materiaal van de PKN, Protestantse Kerk Nederland, voor de Israëlzondag zit dit jaar verpakt in een mooie brochure met teksten voor en rondom drie zondagen, te weten 25 september, 2 oktober, 9 oktober, alles vanuit het thema ‘Tijd voor

Page 16: Wervel september 2011

16

Gem

eente in

beweg

ing

vrede’. Hiermee wil men aansluiten aan de vredesweek 17-25 september en daar is veel werk van gemaakt. De ondertitel is: ‘Een bezinning op onze relatie met het Joodse en Palestijnse volk’. Voor de Israëlzondag, be-doeld om juist dan duidelijk te laten doorklinken dat de wortels van het christendom liggen in het jodendom en dat we dat steeds opnieuw moeten leren zien, vormt dit thema er m.i. een van een andere orde. Onze zorg om de politieke en maatschappelijke situatie in Israël/Palesti-na/Midden Oosten is er niet minder om, en onze relatie met Joden en Palestijnen moet zeker onze aandacht heb-ben. Onlangs nog hield het Overlegorgaan van Joden en Christenen een dagconferentie over de relatie Joden-Pal-estijnen onder de titel ‘Zoeken naar een taal van vrede’ (zie www.ojec.org voor lezing en reactie). Als inhoud voor een Israëlzondag raakt het aangereikte vredesma-teriaal echter niet de kern van hoe ‘de Kerk’ met ‘Israël’ verbonden is. Ons huiswerk om daaraan recht te doen, heeft allereerst te maken met een goed verstaan van de Bijbelse verhalen en teksten, met wat ermee gebeurd is in de loop van de geschiedenis. Van het recht doen aan een tekst vond ik een mooi voorbeeld (vooral de laatste drie zinnen) in de Scheurkalender van de bijbel, van de hand van theologe Mirjam Elbers n.a.v. Exodus 20:1,2. De Tien WoordenHoe komt het toch, dat die zogenaamde tien geboden (letterlijk: tien woorden) zich in de loop van de tijd als politieagenten zijn gaan gedragen? Want zo is het ge-gaan: van woorden die wijzen naar vrijheid en bevrijding, werden het stokken waarmee mensen elkaar en zichzelf gingen slaan.Komt dat misschien omdat die eerste zin van de Tien Woorden zo vaak wordt overgeslagen. In de traditie, en ook in interviews en series, lijkt het wel of de Tien Woor-den beginnen met ‘Gij zult geen nadere goden voor Mijn aangezicht hebben’. Dat is immers het eerste gebod? Maar dan ligt alle nadruk meteen op ons mensen, op wat wij moeten of laten. Het revolutionaire van de Tien Woor-den is nu juist, dat het niet met jou of mij begint maar met wat JHWH, die vreemde NAAM – die we als Ado-nai uitspreken –het geheim van heel de Bijbel. ‘Ik ben JHWH je God, die je heb uitgeleid uit het slavenhuis’. Die opmaat zet het hele stuk in een andere sfeer, je zit met-een weer in het verhaal van de uittocht. Dat is waar ook, denkt de hoorder of lezer, ik ben een bevrijd mens. Waar het nu op aan komt, is om bij die bevrijding te blijven.

Ds. Sytze de Vries voelde ook ‘bevrijding’ en het vieren daarvan toen hij zich verdiepte in het feest Simchat Tho-ra, vreugde over het ontvangen van de Thora, de Tien Woorden, en schreef onder de titel ‘Vreugde der Wet’:

Uw liefste Woord dat ons omarmtis vreugde die het hart verwarmt,met volle maat gegeven.De schat, gevonden in Uw wet,heeft ons tot dansen aangezet.Zo vieren wij het Leven!

Kom, Vreugde, laat je drinken!

Kom, Vreugde, smaak zo zoetDat ik wel dansen moet!Kom, Vreugde, laat je drinken,Dat ik wel dansen moet.

Die vreugde, om het deel hebben aan de geloofsverha-len van Israël, de Bijbel, die zou ik op Israëlzondag graag met iedereen willen delen!

Ria Kemper

Jaarlijkse oecumenische fietstocht Vianneyparochie en Lebuïnuskerk

Zaterdag 17 september is het weer zover. Samen trek-ken we er op uit om met elkaar te genieten van onze mooie omgeving. Dit jaar heeft onze fietstocht een extra dimensie, want het is groot feest:Pastor Limbeek viert zijn 50-jarig priesterjubileum en hoopt ook van de partij te zijn.We vertrekken om 13.00 uur vanaf het plein voor de Vi-anneykerk aan de Rielerweg. De tocht gaat door ons prachtige Salland, rond de oude middeleeuwse kerk in Wesepe, waar we een rondleiding krijgen. Zoals altijd wordt voor een ‘natje en droogje’ onderweg gezorgd. In de Lebuinuskerk op het Grote Kerkhof praten we gezel-lig na onder het genot van koffie en (een) broodje(s).Samen dragen we de ‘lasten’, maar die zijn licht, want voor 2,50 euro hopen we een hele middag te genieten en de kinderen? : … die mogen gratis mee!In beide kerken liggen inschrijfformulieren, maar ook de telefoon is geduldig.Opgave graag vóór maandag 12 september.Let op: ook de dames van de handwerkclub zullen met hun prachtige (uit)gebreide handwerkcollectie weer aanwezig zijn, evenals de ons bekende verloting met al-lerlei prijzen en dat allemaal voor het goede doel !! We hopen natuurlijk op heel veel mensen. Tot dan.Tonny en Jan Borgonjen tel. 623540Enno Kim tel. 629792

Hemelvaart 2012

‘Grote Festival’ bewogen, bezield en creatief Met de ingrediënten van de traditie van de moderne de-votie, de behoefte aan spirituele voeding bij velen, de prachtige gebouwen in onze stad en de deskundigheid die wij als kerken in de stad in huis hebben wordt een festival neergezet waar mensen vanuit een nieuwe be-wogenheid op adem kunnen komen.

Doelstelling: Creativiteit voeden waardoor deelnemers de gelegenheid krijgen op nieuwe spirituele adem te ko-men, door de Bijbel geïnspireerd.

Werkwijze: In workshops kunnen verschillende vormen van Bijbelse spiritualiteit beleefd en geoefend worden. Zo kunnen de deelnemers overeenkomsten ontdekken met de beweging van de broeders en zusters van het

Page 17: Wervel september 2011

Gem

eente in

beweg

ing

17

gemene leven, die in hun tijd een vernieuwende spiritu-aliteit voorstonden.

Opzet en datum: vierdaags festival rond Hemelvaart 2012.Woensdagavond 16 mei aankomst, kennismaken, weg-wijsdonderdag 17 mei - bewogen, vrijdag 18 mei - creatief, zaterdag 19 mei - bezieldEr wordt steeds begonnen met ochtendgebed, waarna men kan deelnemen aan een van de activiteiten. De mid-dagen ( m.u.v. Hemelvaartsdag) en avonden zijn vrij om bijv. het Reinckenfestival te bezoeken of andere dingen te ondernemen. Elke dag wordt besloten met een avond-gebed en een informeel samenzijn. Zondagochtend 19 mei is er een grote gezamenlijke viering en afsluitende maaltijd

Ruimtes: naast de Grote- of Lebuinuskerk als centrum ook de Van Vlotenhof, Het Open Hof, Mr. Geertshuis, Ich-tuskerk en de kerk van Diepenveen.

Programmaonderdelen: muziek, zingen, ook in relatie tot de muzikale traditie van de moderne devotie met koor Cercamon, Wandelen, Meditatie, Fietsen, Sacrale dans, Lezingen over Moderne Devotie, Schilderen,Meditatie, Theater, Film.

Onderkomen: de deelnemers uit andere delen van het land verzorgen zelf hun onderkomen; de stad biedt vele mogelijkheden

Organisatie: Ingrid de Zwart, Elisabeth Posthumus Meyjes, Saar Hoogendijk, Bart Thijs en vele anderen, professionals en vrijwilligers !Voor opgave enz.: houd de Wervel en de website in de gaten!

Wat beweegt de mensen achter…

Vrijwel iedere zondag verlaten de aanwezige kinderen tussen de vier en twaalf jaar de kerkdienst om in hun eigen ruimte de kindernevendienst bij te wonen. Daar wordt op hun eigen niveau op een speelse manier uitleg gegeven over het thema van die zondag. Uiteraard zijn er vrijwilligers nodig die de kindernevendiensten voor-bereiden en begeleiden. Deze maand een interview met één van die vrijwilligers, Geke van der Horst, contactper-soon voor de kindernevendienst van Het Open Hof.

Ongeveer dertien jaar, sinds ze kerkt in Het Open Hof, is Geke verbonden met het werk van de kindernevendienst in Deventer. Vanwege haar ervaring die ze meebracht vanuit haar vorige kerkelijke gemeente werd ze al vrij snel gevraagd om als vrijwilligster mee te helpen. Voor Geke was de keus niet moeilijk, niet alleen omdat ze het leuk vindt om met kinderen te werken maar vooral omdat ze het belangrijk vindt dat kinderen in aanraking komen met de Bijbel. De jeugd heeft immers de toekomst!

In Het Open Hof bestaat de leiding van de kinderne-vendienst momenteel uit zes personen. Eén keer per maand vindt er een bijeenkomst plaats waarin elke kin-dernevendienst wordt voorbereid door de dienstdoende leiding en een predikant. Tijdens de voorbereiding wordt dieper ingegaan op de thema’s en de Bijbelse verhalen, waarbij de predikant uitleg geeft over de theologische achtergronden. Dit is voor de leiding vaak weer een ver-rijking voor het eigen geloof.Belangrijke hulpmiddelen zijn de uitwerkingen en het materiaal van Kind op Zondag en Bonnefooi. Beide tijd-schriften behandelen dezelfde onderwerpen maar ieder vanuit een eigen benadering. Per thema wordt een keus gemaakt tussen één van beide methoden, hoewel het combineren ook voorkomt. Het Kerst- en Paasproject vergen meer voorbereiding. Daarvoor wordt door de projecttrekkers en andere be-langstellenden vaak een inspiratiebeurs bezocht in de

Van Dorp Installaties Deventer B.V. is aktief op het gebied van centrale verwarming, klimaatbeheersing, luchtbehandeling en brandbeveiligingstechniek.Vraag vrijblijvende informatie en offerte aan de specialisten van:

Van Dorp Installaties Deventer B.V.

Maagdenburgstraat 12 (Handelspark De Weteringen)

7421 ZC DeventerTel. 0570-659 659 Fax 0570-659 660

www.vdi.nl [email protected]

Page 18: Wervel september 2011

18

gereformeerde kerk De Kandelaar in Holten waar Kind op Zondag en Bonnefooi ideeën en materialen aanbieden. Omdat tijdens deze beurs ook ideeën worden opgedaan voor onder andere het liturgisch bloemschikken is Geke, die ook deel uitmaakt van deze werkgroep, één van de vaste bezoekers.

De kindernevendienst wordt in Het Open Hof aangekon-digd met drie klokslagen, wat wordt gedaan door een kind of de dienstdoende leiding. Na een eventueel ge-sprek met de predikant verlaten de kinderen de kerkzaal en gaan met een kaars naar hun eigen ruimte. Op die manier nemen zij het Licht mee. Eerst gaat het spaar-varken rond, waarmee geld wordt ingezameld voor de stichting voor Guatemala. Dit spaarvarken wordt ieder jaar in november ‘geslacht’ zodat het geld kan worden geteld. Nadat het geld is ingezameld wordt het verhaal voorgelezen en aansluitend besproken. Vervolgens gaan de kinderen aan de slag met een knutselwerk, het prak-tisch verwerken van het verhaal. Voordat in de kerk de zegen wordt uitgesproken keren de kinderen weer terug.Zoals is te merken tijdens de kerkdiensten loopt het aan-

Kerk in

de stad

Geloofsgenoten

De samenwerkingsgemeente ‘3GK’

‘Jezus Christus verheerlijken, zijn grootheid ontdekken, genieten en doorgeven’. Zo luidt het hoofddoel van de samenwerkingsgemeente van de Christelijk Gerefor-meerde Kerk, de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerk in Deventer. Sinds 1 januari 2009 vormen deze drie kerken in Deventer één gemeente. Dat was een unieke en gedurfde stap binnen deze orthodoxe kerken en een primeur voor Nederland. In de serie ‘geloofsgenoten’ van ons kerkblad deze maand een impressie van deze samenwerkingsgemeen-te, gebaseerd op het bijwonen van een ochtend- en een middagdienst en een gesprek met ds. G.J. Lakerveld.

Een grote, volle kerkzaal. Dat is het eerste wat opvalt bij een bezoek op een willekeurige zondagochtend in augustus aan in de aula van het Etty Hillesum Lyceum aan de Laan van Borgele. En veel, heel veel school-kinderen. En dus ook hun ouders. Ook ’s middags zijn er vooral jonge mensen en ook dan veel kinderen. Er wordt gezongen uit het Liedboek en uit de bundel opwekkingsliederen. De begeleiding werd in de och-tenddienst verzorgd door een goed spelend combo, dat er een stevig tempo in hield. In de middagdienst werden de opwekkingsliederen begeleid door een gitaar. Zoals ds. Lakerveld me al gezegd had: de samen-werkingskerk is gezegend met veel muzikaal talent. De liturgie en de liederen werden met een beamer ge-projecteerd. Bij de schriftlezing (Nieuwe Bijbelvertaling) lazen de meeste aanwezigen mee in hun eigen bijbel. In de geloofsbeleving van jongere kerkgangers zag ik ‘evangelische’ en charismatische kenmerken. Mijn indruk kort samengevat: een betrokken orthodoxe kerk-gemeenschap met een zeer eigentijdse invulling van de

kerkdienst. Misschien wel zo eigentijds en – met succes - op jongeren gericht, dat niet alle ouderen zich daar thuis voelen, want 70-plussers zag ik vrijwel niet. Van de kleine 1100 leden van de samenwerkingsgemeen-te bezoeken er gemiddeld 600 à 700 de ochtenddienst en ca. 200 de middagdienst. Zij komen niet allemaal uit Deventer, want ook Olst, Epse, Twello en enkele kleinere dorpen maken deel uit van de samenwerkingsgemeente. De drie ‘bronkerken’ CGK, GKV en NGK staan in de tra-ditie van de Reformatie van de 16e en 17e eeuw (zie ook ‘een stukje kerkgeschiedenis’ in het kader). De bijbel als Gods woord staat in de geloofsbeleving en geloofs-leer natuurlijk centraal. Maar ook de ’drie Formulieren van Enigheid’, behoren tot de fundamentele kern van het geloof en van de kerkorde van deze drie kerken. De Heidelbergse Catechismus uit 1563 wordt in de mid-dagdienst regelmatig besproken, een traditie die uit de zestiende eeuw stamt. Dat geldt in mindere mate ook voor de ’Nederlandse Geloofsbelijdenis’ uit 1561 en voor de Dordtse leerregels. Deze drie belijdenisge-schriften behoren ook voor de PKN tot de traditie en het erfgoed van de kerk, maar worden bij onze kerk meer in breder verband en in historisch perspectief gezien en veel minder naar de letter als richtinggevend voor nu.

Wie alleen af gaat op de strakke, reformatorische uitleg van de bijbel en de drie belijdenisgeschriften kan daarbij het beeld krijgen van steile mannenbroeders in donkere pakken die met ernstige blik ter kerke gaan. Dat beeld klopt dus helemaal niet met het overwegend jonge kerk-volk dat sportief gekleed elke zondag trouw de aula van het Etty Hillesum bezoekt. De term mannenbroeders is in die zin nog wel van toepassing dat de vrouw niet is toe-gelaten tot het ambt van diaken, ouderling of predikant. Orthodoxie in een moderne jas die velen aanspreekt.De samenwerking tussen de drie kerken is geleide-lijk opgebouwd. In 1996 werd een belangrijke stap gezet door de erkenning van elkaar als gemeente van

tal kinderen dat de kindernevendienst bezoekt al een paar jaar terug. Dit is een gegeven waar de leiding geen invloed op heeft. Bij de oppas zitten de jongere kinderen die over een paar jaar hopelijk ook mee zullen doen. Af en toe worden zij nu al uitgenodigd.Met het samengaan van de drie kernen is samenwerking met de kindernevendienst van de Lebuinuskerk ook in gang gezet. Door het bundelen van deze krachten zal ook in de toekomst de kindernevendienst kunnen wor-den voortgezet voor de nu nog jongere kinderen.

Alle onderdelen binnen de kindernevendienst hebben tot doel de kinderen een boodschap mee te geven. Kin-deren reageren daar op verschillende manieren op. De één reageert direct, de ander laat het allemaal eerst be-zinken en stelt tijdens het knutselen vragen. Wanneer de leiding merkt dat kinderen iets van de boodschap heb-ben opgepakt geeft dat een zekere voldoening. De hele ochtend is voor hun dan geslaagd.

Mark Rozema

Page 19: Wervel september 2011

Gem

eente in

bewg

ing

Kerk in

de stad

Foto: 3GK

19

Christus. Daarmee werd de avondmaalsviering open-gesteld voor elkaar en werd kanselruil mogelijk. Na veel gemeenschappelijke gemeenteavonden en samenwerkingsprojecten werd op 1 januari 2009 de sa-menwerkingsgemeente ingesteld. Enkele spanningen waren er bij de voorbereiding wel, maar eigenlijk viel dat wel mee. De bereidheid tot samenwerking was volgens ds. Lakerveld in de drie gemeenten in Deventer wat groter dan gemiddeld in de landelijke kerken. De samenwer-kingsgemeente was dan ook een landelijke primeur. Een lastig punt was ‘de vrouw in het ambt’. Bij de Nederlands

Een stukje kerkgeschiedenis.De Christelijk Gereformeerde Kerk is de oudste van de 3GK-kerken. Kritiek op de vrijzinnigheid en de ver-watering van de kerkleer binnen de Hervormde Kerk – destijds de staatskerk – leidde in 1834 tot de ‘afschei-ding’ onder leiding van Hendrik de Cock. In 1886 volgde een nieuwe, veel grotere kerkscheuring in de Her-vormde Kerk: de ‘doleantie’ onder leiding van Abraham Kuyper. De Dolerenden en de afgescheidenen vormden samen de nieuwe Gereformeerde Kerken in Nederland, maar een klein deel van de afscheidingskerken uit 1834 bleef als zelfstandige Christelijk Gereformeerde Kerk voortbestaan. In Deventer kerkten zij tot 2009 in de voormalige synagoge in de Golstraat, een rijksmonu-ment.De ‘Gereformeerde kerken Vrijgemaakt’, ook wel ‘arti-kel 31’, genoemd, ontstond door een kerkscheuring in de Gereformeerde Kerken tijdens de Tweede Wereld-oorlog (triest maar waar), die onder andere met de visie op doop en verbond te maken had. In Deventer kerkten de vrijgemaakten tot 2009 in het kerkgebouw aan de Graaf van Burenstraat.De ‘Nederlands Gereformeerde Kerk’ tenslotte, ont-stond in 1967 als afsplitsing van de vrijgemaakte kerken. Dit had onder meer te maken met de ruimte voor ver-schillen in geloofsopvattingen en voor samenwerking met andere kerken en organisaties. De Nederlands Ge-reformeerde kerk maakte in Deventer tot 2009 gebruik van het kerkgebouw aan de Binnensingel, dat zij huur-den van de Baptistengemeente. Sinds 1 januari 2009 vormen deze drie kerken in Deventer één gemeente: de samenwerkingsgemeente ’3GK’.

Gereformeerde Kerk was dat voor het ambt van diaken geen probleem, maar voor de Christelijk Gereformeerde Kerk, met name op landelijk niveau (de generale syno-de), was dat een breekpunt. En breken wilde men niet. De verschillen tussen de drie ‘bronkerken’ ziet ds. Laker-veld niet zozeer in theologische kwesties of kerkorde, maar meer in de cultuur van de kerkgemeenschappen. De cultuur in de Vrijgemaakte Kerk, waar men van aan-pakken houdt, is anders dan in de meer bevindelijke en rustige Christelijke Gereformeerde Kerk. In die verschil-len probeert de samenwerkingsgemeente het goede van alle kerken mee te nemen. Als voorbeeld noemt ds. La-kerveld de zorgvuldigheid in het omgaan met elkaar bij de Christelijk Gereformeerden. Die bleek duidelijk bij aandacht die men in die kerk had voor de mensen die moeite hadden met het loslaten van het vertrouwde kerkgebouw aan de Golstraat en met de schaalvergro-ting van een kleine kerk met 175 leden met kerkdiensten in eigen, kleine kring naar de veel massalere gemeente en diensten van nu. Dat was een voorbeeld voor de bei-de andere kerken.Iedereen is na 1 januari 2009 lid gebleven van de eigen brongemeente. En wie nu toe wil treden tot de samen-werkingsgemeente wordt gevraagd lid van één van de drie brongemeente te worden. De kerkelijke bijdrage wordt verdeeld over de samenwerkingsgemeente en de landelijke brongemeente. De samenstelling van de ker-kenraad is een afspiegeling van de drie brongemeenten. In het jeugdwerk en andere groepen wordt al niet meer op deze afspiegeling gelet. Zo snel is de groei naar één gemeenteleven gegaan.

Deze serie impressies van andere geloofsgemeenschap-pen in Deventer heeft onder andere tot doel iets van hen te leren, wat ook de verschillen mogen zijn. Bij deze sa-menwerkingsgemeente is dan direct te denken aan hun vermogen om de jongeren aan het geloof en de kerk te binden. Maar er is nog een punt waar wij iets van kunnen opsteken. Ook in de samenwerkingsgemeente werd in korte tijd de stap gezet van drie kerkgebouwen naar één kerkgebouw. Ook daar ging het loslaten van het eigen kerkgebouw bij sommigen gepaard met verdriet. Maar het heeft ook nieuwe energie en nieuwe impulsen gege-ven. Dat kan de PKN-Deventer moed geven. Gerard Sizoo

Page 20: Wervel september 2011

20

kerk in de stad

Kerkcafé

Maandelijkse bijeenkomst voor informatie en discussie, gesprekken op het raakvlak van geloof en stad. Gast op deze vrijdag is: de heer Chrisjan van Marissing. Het thema: ‘De ziel van het boek; een bron van bescha-ving en inspiratie‘.De heer Van Marissing is directeur/eigenaar van boek-handel Praamstra. Het gesprek zal gaan over boeken als bron van beschaving en inspiratie. Het boek is een krachtig medium voor overdracht van kennis, ervaring en schoonheid.Vrijdag 30 september; 16.30 uur Latijnse School, Grote Kerkhof 6.Hans van Olst

Terugblik op ‘Het Boek der boeken’ manifestatie in de Lebuinuskerk tijdens de zondag van de Boekenmarkt

Een volle Lebuinuskerk en het jubelende orgelspel bij psalm 8 van Jan Kleinbussink; daar begon de zondag op 7 augustus mee voor bijna 400 mensen, die zich rond ‘het Boek der Boeken’ schaarden.De preek van Anne van der Meiden over het thema ‘Er staat geschreven’ leverde na de dienst vele gesprekken op tussen de kerkgangers. Zij kwamen overal vandaan; ik sprak mensen uit o.a. Alkmaar, Winterswijk, Nijver-dal, Naarden, Rotterdam, Chaam en Klaaswaal. Zelfs Cees-Jan Visser, de directeur van het NBG was voor deze boekenzondag uit Haarlem gekomen. Na de koffie kwam er een onafgebroken stroom nieuwe bezoekers op gang. Veel belangstelling was er voor de orgelconcerten, de koffie met krentenbrood en de zeer culinaire Bijbelse hapjes van Marco. De toren werd fanatiek beklommen; wat een uitzicht! De schilderijen van de Deventer Ama-teurfotografen en de fototentoonstelling trokken genoeg bekijks. Een heleboel kinderen schoven met hun ouders, moe van het slenteren, aan in de ‘kinderknutseltent’ om te boetseren of te schilderen onder de professionele lei-ding van kunstenares Suzanne. De balie, de stand van NBG en KBS en de overzomerenverkoophoek van Gerri v.d. Wal deden ook goede zaken. Er was zelfs een vrouw van elders die het ‘overzomeren’ zo’n leuk project vond, dat ze aangaf een serie cd’s die ze thuis nog over had op te sturen naar de Lebuinus voor het goede doel.En dan de eerste Grote Deventer Bijbelquiz van het NBG rond het thema toekomst; een grappig presentatie-ani-matiefilmpje in de stijl van ‘Twee voor twaalf ‘ en erg moeilijke vragen. Een flinke groep deed mee, gemeente-leden maar ook veel gasten. ‘Volgend jaar weer?’ werd er al gretig gevraagd, ‘ja, beslist volgend jaar weer!’Veel waardering was er bij de gasten voor de ontvangst door onze protestantse gemeente en het NBG. ‘Ik kom hier ieder jaar eerst naar de dienst en daarna loop ik de hele dag af en toe even binnen om op adem te komen. Ik neem er altijd wat van mee als ik hier ben; die ruimte hier alleen al en ik vind de mensen ook zo gemoedelijk. Ik voel me hier niet verloren als ik in mijn eentje koffie zit te drinken’, vertelde een vrouw uit de Randstad. Mooi

om te horen voor onze gastheren en gastvrouwen. Die regel van Psalm 84 kwam even in me op. Over de tempel van God in Jeruzalem: ‘Zelfs vindt de mus een huis!’ Zo’n dertig vrijwilligers waren de hele dag in touw om alle vo-gels van verschillend pluimage voor even onderdak te bieden in de Lebuinus. Toen het rond 17.30 u. eindelijk rustig was, vertoonden de werkers die nog over waren tekenen van grote vermoeidheid. Schoenen gingen uit en bij een glaasje werd teruggekeken op de dag. ‘Het was fantastisch!’ zei Marco en daar konden allen zich in vinden. Iedereen die zich voor deze dag heeft ingezet: heel veel dank!!Ds. Ingrid de Zwart

‘Nederland Zingt’: tv-opnames op 27 september in de Lebuinuskerk

‘Nederland Zingt’ trekt regelmatig het land in om nieu-we tv-opnames te maken. U bent van harte welkom om een avond bij te wonen. Op dinsdag 27 septem-ber maakt ‘Nederland Zingt’ tv-opnames in de Grote of Lebuinuskerk. Via de website van de EO kunt u gra-tis toegangskaarten reserveren. Meewerkende koren en musici: Herv. Mannenkoor IJsselmuiden/Grafhorst en Chr. Mannenkoor ‘Looft Den Heere’ (Vaassen) o.l.v. Freddy Veldkamp, The Martin Mans Formation o.l.v. Mar-tin Mans, At Once: Lucas Kramer, Jacob Schenk, Thijmen Felix, Jaap Kramer en Marco Hoorn, Double G: zes stem-men, één geluid, Martin Zonnenberg, orgel, Jan Willem van Delft, piano, Sjoerd Visser, sax, Mark Dekkers, bas , Jeroen Vrolijk, slagwerkDe kerk is open vanaf 18.45 uur. In verband met de tv-opnames verzoeken we u vriendelijk om uiterlijk 19.30 uur aanwezig te zijn. Een programma ontvangt u bij de ingang van de kerk.Meer informatie: Koster Marco Heemskerk, tel. 645962.

Wat te doen bij een ramp? Het is een goede zaak, dat de kerken in de stad aanwezig zijn en aanspreekbaar zijn op zaken van publiek belang. Zo had burgemeester Andries Heidema de kerken en andere levensbeschouwelijke groepen en instanties in Deventer op donderdagavond 24 juli uitgenodigd in het stadhuis, in verband met een urgente vraag: ‘Stel er is een grote brand in de stad, of een andere calamiteit. Wat doe je dan als kerk?’Deze vraag en de herinnering aan de vuurwerkramp in Enschede en de ramp op Koninginnedag in Apeldoorn zette de aanwezigen aan het denken. Rampenplannen zijn weliswaar een steeds terugkerend thema in de be-leidsorganen (ook in die van de PGD), maar ze vreten veel tijd en energie en verdwijnen meestal in een la. En wat heb je op het beslissende moment aan stapels pa-pier?Meer papier was dan ook niet wat de burgemeester op het oog had. Hij wilde dat de kerken altijd voorbereid zijn op een mogelijke ramp en kijken wat je als kerk en ge-meentelijke overheid in geval van nood praktisch samen kunt doen: ‘Laat daarbij je hart spreken’ en ‘gebruik je gezonde verstand om samen te improviseren’, was zijn devies.

Page 21: Wervel september 2011

Kerk in

de stad

21

In het gesprek dat volgde spraken we met elkaar over de noodzaak onze hulpacties op elkaar af te stemmen. Al was het alleen maar om te voorkomen dat de vele hulp-organisaties bij en ramp in een concurrentiestrijd terecht komen. Het verzoek om enige coördinatie vanuit het stadhuis werd geuit. Waarbij de burgemeester, als eerst verantwoordelijke, wees op het centrale telefoonnum-mer (14 05 70) van de gemeente Deventer. Van daaruit wordt men snel en adequaat doorverwezen.

Gesproken werd ook over de opvang van daklozen, waar-bij de positieve rol van het Meester Geertshuis ter sprake kwam. Maar ook werd het gebrek aan opvangmogelijk-heden voor niet verslaafden in Deventer gesignaleerd.

Ten slotte werd over asielzoekers gesproken. Van de kant van de diaconieën en de Raad van Kerken werd gevraagd hoeveel ruimte er voor de kerken is om vanuit hun ge-loofsovertuiging t.a.v. uitgeprocedeerde asielzoekers een eigen lijn te volgen. Is het geoorloofd deze eventu-eel in de kerken op te vangen, terwijl de overheid een strikte lijn volgt en ‘barmhartigheid’ mogelijk zelfs straf-baar stelt? De burgemeester antwoordde zich gebonden te achten aan de wet, maar ook waar enigszins mogelijk de stem van zijn hart te volgen en menselijkheid te be-trachten. In dezelfde geest van menselijkheid werd ook gesproken over de Deventer kraakbeweging met haar sociale bijdrage aan het leefklimaat in de stad.

Aan het einde van de avond prees men de burgemeester vanwege zijn initiatief om met kerken en levensbeschou-welijke organisaties om de tafel te gaan zitten. Iemand zei deze ontmoeting met de overheid en elkaar, belang-rijker te vinden dan welke nota dan ook en drong aan op vervolgbijeenkomsten. Iemand herinnerde aan de tijd dat de burgemeester van Deventer religieuze maaltijden organiseerde om de ontmoeting tussen kerken en le-

vensbeschouwelijke organisaties te stimuleren. Fijntjes legde Heidema de bal terug bij de aanwezigen. Hij no-digde allen, na afloop van de bijeenkomst uit, onder het genot van een drankje nog even door te praten over ei-gen mogelijkheden van contact en samenwerking.

De aanwezigen, onder wie voor de PGD Heero Meerveld en ondergetekende keken na afloop terug op een zinvol-le avond.

Bart Thijs

Een ludiek huwelijk

Twee maatschappelijke organisaties waarin ook leden van onze gemeente participeren gaan samenwerken, nl. De dag van de Dialoog Deventer en Hart voor elkaar in Deventer. Hun samenwerking geven zij ludiek vorm in een huwelijkssluiting. De uitnodiging die zij rondstuur-den willen we u niet onthouden.

De Dag van de Dialoog Deventer organiseert jaarlijks een dialoog waarin ontmoeting in diversiteit voorop staat. Bedrijven, religieuze gemeenschappen en organisaties sponsoren dialoogtafels met een maaltijd, waaraan De-venternaren met elkaar in gesprek gaan.Dit jaar wordt de Dag van de Dialoog gehouden op vrij-dagavond 28 oktober.

Hart voor Elkaar in Deventer organiseert jaarlijks op een zaterdagmiddag een informatieve en feestelijke mani-festatie voor jong en oud. Alle organisaties die zich inzetten voor een leefbare multiculturele samenleving in de stad kunnen zich daar presenteren.De eerstvolgende Hart voor Elkaar Manifestatie is op za-terdag 13 april 2012.

Dag van de dialoog &

hart voor elkaar

werken vanaf

5 september samen als organisaties in Deventer

die zich inzetten voor respectvolle omgang tussen mensen van verschillende culturen en levensbeschouwelijke overtuigingen.

Deze samenwerking willen we bezegelen met een huwelijk, waarin we met behoud van on-

ze eigenheid de krachten bundelen.

Ons huwelijk wordt voltrokken door de burgemeester van Deventer,

drs. Andries Heidema

op maandag 5 september 2011 om 19.00 u.

in de trouwzaal van het Gemeentehuis aan het Grote Kerkhof

Graag nodigen we u uit daarbij aanwezig te zijn.

Na afloop is er gelegenheid ons te feliciteren. Wij zorgen daarbij voor muziek en koffie.

Page 22: Wervel september 2011

kerk in de stad

Al meer dan 150 jaar

www.salland.nl (0570) 68 74 84

22

Stichting Leerhuis Diepenveen

De Stichting Leerhuis Diepenveen heeft voor het najaars-programma 2011 het thema ‘bidden’ gekozen.

26 september 2011: inleiding in het thema, Ds. Hein de Bie 10 oktober 2011: bidden in het 1e testament, Prof. Dr. Cees den Heyer24 oktober 2011: het Onze Vader, Prof. Dr. Cees den Heyer 7 november 2011: het Achttiengebed, Dra. Dodo van Uden21 november 2011: idem, Dra. Dodo van Uden

Mattie

Het loopt tegen tien uur, en Kobus zet zijn fiets tegen de lantaarnpaal bij het station. Ik groet hem en we ma-ken een praatje, Kobus wacht op Rick, want Rick en hij spreken elke dag hier op dit tijdstip af. Hij beheert het geld van Rick, want die kan niet met geld omgaan zoals ie dat zelf zegt. Als het UWV het gestort had joeg hij het er in drie dagen doorheen in Amsterdam, aan alles wat God verboden had. In plat Sallands vertelt Kobus hoe ze dat afgesproken hebben, nee hij weet de pincode niet, maar hij pint tegen de tijd dat Rick ‘moet beuren’ samen geld. Kobus neemt het in bewaring en komt het in por-ties elke dag contant brengen bij het station. Rick was vroeger een heer, weet je dat, zegt ie. Een slimme gozer, die zijn zaakjes goed voor elkaar had. Maar nu.. soms is ie te dronken, en dan keer ik gewoon weer om met mijn fiets, zegt ie. Maar dan komt ie de volgende dag weer te-rug. Laatst was het zondag, moederdag, toen waren de centen op, en heeft ie hem geld gegeven uit zijn eigen

zak. Om Rick een bosje bloemen voor zijn moeder te kunnen laten kopen. Het was de vraag of ze hem binnen zou laten, maar gelukkig, de deur zwaaide open. Rick vertelde dat later als een kind zo blij. Daar doe je het voor zegt Kobus. Sasja die loopt touwens bij ons ge-woon achterom en haalt bij mijn vrouw een boterham in de keuken. Ik vraag hem hoe hij zo betrokken is ge-raakt bij Rick en ook bij Sasja , en anderen van de straat. Ik ken het zelf, zo zegt ie, en hij vertelt dat hij er in zijn jonge jaren zelf ook een potje van maakte. Op een dag is hij er mee gestopt, maar hij weet nog goed hoe het was. En hoe de mensen naar je kijken als je op straat loopt, en ze je als alcoholist of zwerver zien. Die Kobus: het is niet het type die als schuldhulpmaatje bij ons aan de slag zou willen gaan. Maar hij is zeker een maatje voor Rick, Sasja, Gina. Een wijs, betrokken en geduldig mat-tie van de straat.

Ceciel Funnekotter, Meester Geertshuis

De bijeenkomsten worden steeds gehouden op maan-dagavonden van 19.30 tot 21.30 uur in ‘de Notenhof ‘, Dorpsstraat 55a te Diepenveen.

Opgave voor deelname aan de najaarsreeks 2011 – alle vijf bijeenkomsten – is mogelijk door € 50,- p.p. over te maken op girorekening 73 73 57 van de Stichting Leer-huis Diepenveen te Holten.Óók per avond kunt u deelnemen; u betaalt dan € 12,- pp ter plekke.

Voor nadere informatie kunt u terecht bij mevrouw C. Noordhoek-de Putter, tel. 0570-62 34 16 of bij ds. H. de Bie, tel. 0575-55 3 1 15

Symposium Economie 2.0Zaterdag 1 oktober vindt in de Lebuinus het sympo-sium Economie 2.0. plaats, georganiseerd door de School voor Praktische Filosofie en Spiritualiteit in ver-band met 50 jaar aanwezigheid van haar gedachtegoed in Nederland.De bezoekers worden uitgenodigd om met inleiders en andere aanwezigen op de Marktplaatsen in discussie te gaan. Bovendien krijgt het publiek de gelegenheid om aan de hand van de inleidingen en deze discussies, vra-gen, stellingen en voorstellen in te dienen ten behoeve van een afsluitend debat. Aan het slot zal een Resolutie worden geformuleerd van hoop, principes en daden als een platform voor een haalbaar vervolg op deze dag.Verdere informatie: http://www.praktischefilosofie.nl, onder ‘Evenementen’, aanmelding via [email protected].

Page 23: Wervel september 2011

Maagdenburgstraat 20a,7421 ZC Deventer tel. 0570-634455, [email protected], www.paulhardonk.nl

Twelloseweg 8 7419 BJ Deventer telefoon 0570 - 612273 fax 0570 - 618025 www.tenkate-deventer.nl [email protected]

Twelloseweg 8 7419 BJ Deventer telefoon 0570 - 612273 fax 0570 - 618025 www.tenkate-deventer.nl [email protected]

Maak je droom waar!Tuinontwerp Tuinaanleg Tuinonderhoud

Slagmansdijk 6 7437 RJ Bathmen

T 0570 - 63 23 13 E [email protected]

www.debrinkertuinen.nl

23

www.hezenberg.nl 038 - 444 52 51

tijd voor jezelf

Retraite en bezinning:Wandelen

Kapel-momentenEigen kamerVol-pension

Page 24: Wervel september 2011

24

ZONDAG 4 SEPTEMBER

Grote of Lebuinuskerk10.00 uur ds. Arie van BuurenDe Van Vlotenhof10.00 uur ds. Elisabeth Posthumus Meyjes, m.m.v. cantorijHet Open Hof10.00 uur ds. Saar HoogendijkJeugdkerkSchalkhaar Park Braband10.00 uur ds. Trijnie PlattjeBoerderijdienstColmschate Ichtuskerk10.00 uur ds. Trijnie PlattjeBoerderijdienstDiepenveen Dorpskerk10.00 uur ds. Henk SpitElisabethskapel (Brinkgreven)10.00 uur pastor Toon CentsViering van Schrift en TafelDeventer ziekenhuis10.30 uur drs. Annelies GalleDienst van Woord en GebedSt. Jozef Verpleeghuis10.30 uur ds. Anna van der MaasViering van Schrift en Tafel

VRIJDAG 9 SEPTEMBER

Woonzorgcentrum Corel19.00 uur ds. ZijlstraWoonzorgcentrum Bloemendal15.30 uur ds. E. EversWoonzorgcentrum Sparrenheuvel19.00 uur ds. Henk Spit en dhr. T Maas, Oecumenische viering

ZONDAG 11 SEPTEMBER

Grote of Lebuinuskerk10.00 uur ds. Ingrid de ZwartDe Van Vlotenhof10.00 uur ds. H. MarsmanHet Open Hof10.00 uur ds. Saar HoogendijkSchalkhaar Park Braband10.00 uur ds. E. FokkemaColmschate Ichtuskerk10.00 uur ds. M. BeusichemViering van Schrift en TafelDiepenveen Dorpskerk10.00 uur ds. Henk SpitElisabethskapel (Brinkgreven)10.00 uur pastor Hetty HelingViering van Schrift en TafelDeventer ziekenhuis10.30 uur pastor H. WiggersWoord- en Communieviering

St. Jozef Verpleeghuis10.30 uur pastor J. EgbertsCommunie

VRIJDAG 16 SEPTEMBER

Woonzorgcentrum Corel19.00 uur ds. Bart ThijsWoonzorgcentrum Bloemendal15.30 uur ds. Bart Thijs

ZONDAG 18 SEPTEMBER

Grote of Lebuinuskerk10.00 uur ds. Ingrid de ZwartViering van Schrift en TafelDe Van Vlotenhof10.0 uur ds. Saar HoogendijkHet Open Hof10.00 uur ds. Han MarsmanSchalkhaar Nicolaaskerk10.00 uur ds. T. PlattjeOecumenische dienst school en kerkColmschate Ichtuskerk10.00 uur ds. M. NijveldOecumenische dienst m.m.v. cantorijDiepenveen Dorpskerk10.00 uur ds. Henk SpitOecumenische vieringElisabethskapel (Brinkgreven)10.00 uur ds. Astrid GoumaViering van Schrift en gebedDeventer ziekenhuis10.30 uur ds. Johan WeijenbergDienst van Woord en GebedSt. Jozef Verpleeghuis10.30 uur ds. E. EvertsViering van Woord en Gebed

VRIJDAG 23 SEPTEMBER

Woonzorgcentrum Corel 19.00 uur mw. HeysHeilig AvondmaalWoonzorgcentrum Bloemendal15.30 uur ds. M.W. de VlasWoonzorgcentrum Sparrenheuvel19.00 uur ds. Anna van der Maas

ZONDAG 25 SEPTEMBER

Grote of Lebuinuskerk10.00 uur ds. WijnandsDe Van Vlotenhof10.00 uur ds. Ingrid de ZwartHet Open Hof10.00 uur ds. Bart ThijsViering van Schrift en TafelSchalkhaar Park Braband10.00 uur Geen dienst, zie Ichtuskerk

Colmschate Ichtuskerk10.00 uur ds. M. Nijveld en ds. T. Plattje, StartzondagDiepenveen Dorpskerk10.00 uur ds. S. van der ZeeElisabethskapel (Brinkgreven)10.00 uur pastor Toon CentsViering van Schrift en TafelDeventer ziekenhuis10.30 uur pastor H. WiggersWoord- en CommunievieringSt. Jozef Verpleeghuis10.30 uur pastoor H. BrummelhuisEucharistieviering

VRIJDAG 30 SEPTEMBER

Woonzorgcentrum Corel19.00 uur ds. Henk SpitWoonzorgcentrum Bloemendal15.30 uur ds. Henk Spit

ZONDAG 2 OKTOBER

Grote of Lebuinuskerk10.00 uur ds. Cees de GooijerDe Van Vlotenhof10.00 uur ds. Martin WaltonHet Open Hof10.00 uur ds. Saar HoogendijkJeugdkerkSchalkhaar Park Braband10.00 uur Colmschate Ichtuskerk10.00 uur Diepenveen Dorpskerk10.00 uur ds. Henk SpitElisabethskapel (Brinkgreven)10.00 uur pastor Hetty HelingViering van Schrift en TafelDeventer ziekenhuis10.30 uur ds. Johan WeijenbergDienst van Woord en GebedSt. Jozef Verpleeghuis10.30 uur ds. A. van der MaasViering van Schrift en Tafel

Iedere vrijdagmiddag van 12.15 uur - 12.30 uur vrijdagmiddaggebed in de Lebuinuskerk, daarna carillonbe-speling door de stadsbeiaardier Roel Smit.

Tijdens de vieringen in het Open Hof en in de Lebuinuskerk is er kinderop-pas en kindernevendienst.

viering

en septem

ber 2011