De Hoop Nieuws November 2010

16
De Hoop nieuws www.dehoop.org • 35ste jaargang • nummer 6 • november 2010 Vol vuur of opgebrand? Burn-out Arno: “Ik ben niet bang meer voor de dood”

description

De Hoop Nieuws November 2010

Transcript of De Hoop Nieuws November 2010

Page 1: De Hoop Nieuws November 2010

De Hoop nieuwswww.dehoop.org • 35ste jaargang • nummer 6 • november 2010

Vol vuur of opgebrand?Burn-out

Arno:“Ik ben niet bang

meer voor de dood”

Page 2: De Hoop Nieuws November 2010

2 DE HOOP NIEUWS

Interview

“Ik ben niet bang meer voor de dood”

Page 3: De Hoop Nieuws November 2010

DE HOOP NIEUWS 3DE HOOP NIEUWS 3

“Ik had nog nooit zoiets meege-maakt. De voorganger vertelde dat God van mij hield zoals ik was. Dat raakte mij enorm”, vertelt Arno. Op dat moment heeft hij een lange weg achter de rug. Arno groeit op in Cu-raçao. Op elfjarige leeftijd begint hij wiet te roken met oudere jongens uit de buurt. Vier jaar later verkoopt hij zelf wiet. “We hadden thuis een groot gezin. Ik moest altijd lang wachten als ik nieuwe kleding nodig had. Ik wilde niet zo lang wachten en ging dealen. Zo kwam ik in de crimi-nele wereld terecht.” Het gaat van kwaad tot erger. Arno raakt verslaafd aan base, een rookbare vorm van co-caïne. Een aantal keren probeert hij, tevergeefs, af te kicken. “Elke keer begon de ellende opnieuw. Ik leefde op straat en had veel problemen. Mijn moeder vreesde voor mijn le-ven.” In 1992 haalt ze Arno over om

naar zijn zus in Nederland te gaan, in de hoop dat een compleet andere omgeving zal helpen.

Gevangenis Na negen maanden loopt het spaak in Nederland. Arno begint weer met gebruiken en met dealen. Hij gaat van opvangcentrum naar opvang-centrum. Soms gaat het even goed, maar telkens valt hij weer terug. Hij smokkelt twee kilo drugs uit Cura-çao naar Nederland. Op Schiphol be-trapt de douane hem en hij belandt in de gevangenis. Arno: “Het was een moeilijke tijd. Ik was alles kwijt. Ik werd vroeg vrij gelaten wegens goed gedrag, maar eenmaal op vrije voeten ging ik weer de mist in.” Zijn broer is ondertussen opgenomen bij De Hoop. Hij probeert Arno over te halen af te kicken en ook naar De Hoop te komen. In 2006 belandt Arno in een daklozenopvang. “Op een morgen werd ik wakker en keek om me heen. Ik zag dezelfde mensen als altijd. Ik wilde niet meer. Ik voelde dat ik moest stoppen met deze ma-nier van leven en wel nu meteen. Van mijn broer kreeg ik het nummer van De Hoop.” Arno meldt zich aan. Na vijf maanden op de wachtlijst wordt hij opgenomen bij De Hoop ggz.

KankerVanaf het begin verloopt Arno’s be-handeling bij De Hoop voorspoedig. Hij voelt zich veilig bij zijn begelei-ders en komt langzamerhand los van zijn verslaving. Hij valt één keer te-rug. “Ik was met verkeerde vrienden op stap en heb sigaretten gerookt. Meteen daarna dacht ik: ‘Hiervoor ben ik hier niet gekomen’. Sindsdien ben ik niet meer met die vrienden uitgegaan.” Arno krijgt een werker-varingsplek bij het grafisch centrum

van De Hoop. Het werk bevalt hem erg goed, maar in augustus 2007 wordt Arno plotseling ziek. Na veel onderzoeken vertellen de artsen hem het ernstige nieuws: hij heeft beenmergkanker. “Ik was zo boos, zo teleurgesteld en bovendien ontzet-tend bang. Ik vroeg me af waarom mij dit gebeurde, terwijl ik mijn leven eindelijk op orde had. Ik had zo’n pijn dat ik niet uit bed kon opstaan.” Een bevriende christen komt langs en vraagt Arno of hij Jezus als Verlosser heeft aangenomen. Arno: “Ik had dit nog niet gedaan. We baden samen en vroegen Jezus of Hij in mijn hart wilde komen. Op dat moment voel-de ik dat ik veranderde. Alle angst, verdriet en boosheid verdween. Ik was niet meer bang voor de pijn. Ik liet me hetzelfde jaar nog dopen.”

VredeOp dit moment is Arno vier jaar clean. Na een lange behandeling met chemokuren en bestralingen is de kanker gestabiliseerd. Arno is nog niet volkomen genezen, maar hij geniet weer van zijn leven. Na het afronden van zijn behandeling bij De Hoop verhuisde hij naar Zwijndrecht. Hij heeft veel vrienden gekregen bij de kerk waar hij is aangesloten. Al-hoewel hij door zijn ziekte tijdelijk arbeidsongeschikt is, werkt hij nog steeds bij het grafisch centrum, als vrijwilliger. “Het grafisch centrum is echt mijn plekje. De mensen zijn er te vertrouwen. Mijn collega’s res-pecteren me en het werk is erg leuk. Ik merk dat ik hier erg goed in mijn vel zit”, vertelt Arno enthousiast. “De vrede die ik in 2007 in het ziekenhuis voelde, ervaar ik nog steeds. Mijn toekomst is onzeker, maar ik ben niet bang meer voor de dood. Ik weet dat God met mij is.”

“Ik ben niet bang meer voor de dood”Arno Martina (52) is vastbesloten, als hij in augustus 2006 binnenkomt bij De Hoop ggz. Hij wil stoppen. Stoppen met zijn cocaïneverslaving, met de criminele wereld en met zijn vernietigende levenswijze. Tijdens zijn eerste behandelweek wordt hij enorm door God aangeraakt. Arno: “Ik zat in de kerkbank te huilen.”

Page 4: De Hoop Nieuws November 2010

4 DE HOOP NIEUWS 4 DE HOOP NIEUWS

Actueel

De Kiel biedt hulp aan kinderen en jongeren met psychiatrische problemen

In de huiskamer van de Kiel heerst een relaxte sfeer. Zes meiden en een knul hangen onderuit op de bank. De een knipt foto’s uit, de ander geniet van een glas thee en ondertussen wordt er lekker gekletst. “Zeg, ik moet m’n haar zeker eerst wassen voordat jij het gaat verven?” zegt de jongen tegen een van de meiden. Adrem klinkt het antwoord: “Dat is dan zeker de eerste keer dit jaar?!” Iedereen proest het uit van het lachen.

Zo op het eerste gezicht wijst niets op het ‘verhaal’ dat elk van deze jongeren heeft. Maar schijn bedriegt. Ze zijn niet voor niets een paar maanden weg uit hun vertrouw-de omgeving om hulp te krijgen bij de Kiel, de kliniek voor kinderen en jongeren met psychiatrische proble-men van De Hoop.

Miranda Miranda, een bijdehante tante van vijftien jaar, is nu een maand bij de Kiel. “Ik ben hier voor trauma-verwerking. Ik ben al drie jaar uit huis en heb bij een pleeggezin gewoond. Ik ben ook al bij verschillende hulpinstanties geweest. Ze zijn heel aardig hier, al zijn

“Hier zijn ze er écht voor je.”

Page 5: De Hoop Nieuws November 2010

DE HOOP NIEUWS 5

NicoleDe kleine maar pittige Nicole (14) verblijft al een half jaar bij de Kiel. Op de vraag waarom ze hier is, valt ze even stil en ze plukt wat aan haar broek. “Ja hoor, je mag het best vragen”, zegt ze dan, waarna ze snel en bijna onver-staanbaar vervolgt: “Mijn zus is overleden, ik heb eetpro-blemen en heb een zelfmoordpoging ondernomen.” Ze vindt het best gezellig bij de Kiel. “Soms is het wel heftig en confronterend in de groep, maar reacties van anderen helpen mij vaak ook weer verder. Ik ben nu al veel min-der depressief dan toen ik hier startte. Ik leer veel van de trainingen, alhoewel die soms verpest worden als er een paar vervelend doen. In de persoonlijke gesprekken ga je nog dieper en daardoor verwerk je dingen uit het verleden. Maar je moet vooral zelf veranderen.” Nicole is gelovig en vindt het prettig dat ze bij een christelijke organisatie zit. Voor haar is vooral veiligheid belangrijk. “Mensen zeggen zo makkelijk: ik ben er voor je. Maar hier zijn ze er écht voor je.”

De namen van de cliënten in dit artikel zijn om privacyrede-nen gefingeerd.

samenvattingskader kader brochures, boeken Informatiekader kijk op de website Bestellen

er ook wel eens irritaties. Ik merk dat ik bij de Kiel echt behandeling krijg; het gaat best wel diep. Bij sommige andere instanties deed ieder maar gewoon z’n eigen ding.”

Eigen aanpakTeamleider Hans Quist vertelt: “De problematiek van de jongeren is zeer divers. Daarom krijgt ieder een eigen aanpak. Iemand met ADHD heeft veel structuur nodig, iemand met een depressie veel gesprekken. Wat ze ge-meen hebben, is dat intensieve begeleiding nodig is. We beschikken over een team met ondermeer orthopeda-gogen, verpleegkundigen, vaktherapeuten, ouderbe-geleiders, een arts en een psychiater. Ons doel is dat de jongeren rust vinden in Christus en daardoor anders kun-nen omgaan met hun problemen. Natuurlijk is het nog mooier als ze ook genezen.”

SchoolHet is tijd voor school. In het gebouwtje naast de Kiel wacht Alco op ons. Hij biedt de groep zeven dagdelen per week cluster 4-onderwijs, dat speciaal gericht is op

kinderen met psychiatrische problemen. Alco: “Ieder volgt z’n eigen programma. De een is met havo 5 bezig, de ander met vmbo 3. Ik onderhoud contacten met hun eigen scholen en ik help de leerlingen door hun lesstof heen.” Een paar meiden duiken achter de computer, anderen halen hun boeken tevoorschijn. De leerkracht krijgt vragen over zeer uiteenlopende onderwerpen op zich afgevuurd. Miranda heeft nog niet zoveel zin in le-ren. “Ach meneer, mag ik nog even voor mezelf compute-ren?” vraagt ze smekend. Met de vijf minuten die ze krijgt is ze eigenlijk niet tevreden. “Maar ik heb vanochtend zulke zware therapie gehad!” Tijdens het lesuur doet ze nog diverse slimme maar vergeefse pogingen om de on-derwijzer op andere gedachten te brengen. Na een uur school volgt een pauze, waarna de groep een training sociale vaardigheden krijgt; deze keer over non-verbale communicatie.

“Hier zijn ze er écht voor je.” 24-uurszorg voor kinderen en jongerenDe Kiel biedt 24-uurszorg aan kinderen en jongeren tussen de vier en achttien jaar met psychiatrische problemen. Voorbeelden hiervan zijn ADHD/ADD, bedreigde persoonlijkheidsontwikkeling, eetproble-men, emotionele stoornissen (zoals angststoornis), psychotische stoornissen, stemmingsstoornissen (zo-als depressie) en stoornissen in het autismespectrum (zoals PDD-NOS, Asperger of autisme). Het program-ma bestaat ondermeer uit individuele behandeling, trainingen, sport, activiteiten die met het geloof te maken hebben en groepstherapie.

De Hoop zoekt een kinder- en jeugdpsychiater.

Kijk op de achterzijde van deze DHNieuws!

Page 6: De Hoop Nieuws November 2010

6 DE HOOP NIEUWS

Kort nieuws

Ondersteun De Hoop en ontvang een boek!

Bij een gift van 25 euro of meer ter gelegenheid van het jubileum van De Hoop ontvangt u gratis het boekje ‘Verhalen van Hoop deel 3’. U kunt uw gift overmaken op giro 38.38.38 van Stichting Vrienden van De Hoop o.v.v. ‘jubileumgift’.

Nodig ons uit; wij vertellen het graag!35 jaar De Hoop betekent ook 35 jaar wonderen van God. De medewerkers en cliënten van De Hoop delen hun ervaringen graag met u! Nodig ons uit voor een gratis presentatie in uw kerk, bijvoorbeeld bij een gemeente- of jongerenavond. Alleen in dit jubileumjaar zijn er geen kosten verbonden aan deze presentaties. Bel voor meer informatie of reservering het Informa-tiecentrum van De Hoop ggz op 078–6111222.

3

Getuigenissen van ex-verslaafden

Getuigenissen van ex-verslaafden

Verhalen van Hoop

Verhalen van Hoop

Publishing

De Hoop

Verhalen van Hoop Getuigenissen van ex-verslaafdenIn dit derde deel van ‘Verhalen van Hoop’ vertellen vijf mensen die verslaafd zijn geweest hun levensverhaal. Ze verkeerden jarenlang in de vicieuze cirkel van verslaving. Maar alle vijf zagen ze kans om hun verslaving uiteindelijk de rug toe te keren, daarbij geholpen door De Hoop, ggz-instelling voor evangelische hulpverlening.

Het is alweer jaren geleden dat deze vijf mensen in behandeling waren bij De Hoop en hun verhaal vertelden in het blad De Hoop Magazine. Nu, met de viering van het 35-jarig bestaan van De Hoop, benaderden we deze vijf mensen opnieuw. Hoe gaat het nu met hen? Welke plek heeft God in hun hedendaagse leven? Heeft hun verslavingsverleden nog invloed op het hier en nu? ‘Verhalen van Hoop’ getuigt van de wonderen die God verricht, juist ook voor mensen waarin bijna niemand meer gelooft. Het laat bovendien zien hoe vijf mensen die in het verleden door bijna iedereen waren afgeschreven, nu volop vrucht mogen dragen in Zijn koninkrijk.

3

Publishing

De H

oop

Evangelische hulpverlening • De Hoop ggz • Provincialeweg 70 • 3329 KP Dordrecht T (078) 6111 111 • F (078) 6111 110 • [email protected] • www.dehoop.org

Themabijeenkomst

Rouwverwerking

Op woensdag 8 december vindt er een themabijeenkomst plaats over rouwverwerking. Tijdens deze themamiddag denken we na over de zin van het lijden en de diverse fases en taken van rouwverwerking, met concrete handvatten voor een Bijbelse oplossing.

De bijeenkomst over rouwverwerking wordt ieder jaar veelvuldig bezocht door pastoraal werkers en voorgangers, maar ook door mensen die middenin een rouwproces zitten. De inhoud wordt verzorgd door medewerkers van het Centrum voor Pastorale Counseling, onderdeel van De Hoop ggz.

De themabijeenkomst vindt plaats in het Media- en Congrescentrum van De Hoop, Provincialeweg 70 te Dordrecht. De bijeenkomst duurt van 14.00 uur tot 17.00 uur, met aansluitend een broodmaaltijd. De Hoop vraagt een bijdrage van 15,- euro per persoon. U kunt zich aanmelden via de website www.dehoop.org.

Page 7: De Hoop Nieuws November 2010

DE HOOP NIEUWS 7

Vrijheid van meningsuitingDe laatste jaren staat de ‘vrijheid van meningsuiting’ weer volop in de belangstelling. Het is de vrijheid van burgers om hun mening, hun diepste overtuiging, te mogen uiten zonder dat ze daarbij bang hoeven te zijn dat de overheid hen zal vervolgen. De vrijheid van meningsuiting is verankerd in de Grondwet en in de Universele Verklaring van de Rechten van de mens. Kortom, deze vrijheid wordt als heel belangrijk beschouwd. Sommigen zien in deze vrijheid de legitimatie om – onder het mom van ‘meningsuiting’ – van alles en nog wat uit te braken. Waar oorspronkelijk deze grondwet tot doel had aan een ieders diepste overtuiging recht te doen, lijkt het nu soms verworden te zijn tot de mogelijkheid elkaar voor van alles en nog wat uit te maken.Ook als christenen mogen we voor onze mening uitkomen. Maar als het goed is weten we ons daarbij gebonden aan de Bijbel. Én doen we het op gepaste wijze. We zijn daarbij de instructie van de apostel Paulus gedachtig die schreef: “Uw spreken zij te allen tijde aangenaam, niet zouteloos; gij moet weten, hoe gij aan ieder het juiste antwoord moet geven” (Colossenzen 4:6). Als christenen hebben we daar de handen aan vol. Maar door het op de juiste wijze vertolken van onze mening, door te spreken én te zwijgen wanneer het betaamt, betonen we ons navolgers van Christus. Want als Hij sprak, deed Hij dat zoals Hij dat van Zijn Vader geleerd had (Johannes 8:28, Jesaja 50:4-5). En wij leren het weer van Hem.

Teun Stortenbeker, voorzitter Raad van BestuurDe Hoop ggz

WOORD AAN ‘T WOORD

TV-avond over De Hoop bij Family 7Op zaterdag 6 november staat het 35-jarig

jubileum van De Hoop de hele avond centraal bij

de christelijke tv-zender Family 7. Het programma

bevat ondermeer een documentaire over De Hoop

en een interview met Teun en Dinie Stortenbeker,

die 35 jaar geleden de start van het werk van

De Hoop hebben meegemaakt. Op vrijdag 19

november start op Family 7 de wekelijkse serie

'Verhalen van verandering', die door De Hoop

wordt gemaakt. In deze serie vertellen mensen

aan Feike ter Velde hoe hun leven dankzij God

veranderde. Kijk op www.family7.nl voor de

exacte uitzendtijd en ontvangst bij u in de buurt.

21.000 euro voor Stichting De OmmekeerZaterdag 4 september jl. vond een sponsortocht plaats voor Stichting De Ommekeer, onderdeel van De Hoop ggz in Limburg. Ruim vijftig deelnemers fietsten zeventig of hon-derdentwintig kilometer door het Limburgse landschap en haalden daarmee 21.000 euro op! Naast een aantal mede-werkers van De Hoop ggz fietsten ook veertien cliënten mee. Patrick was één van hen: “Ik hou van fietsen en nu was het ook nog voor een goed doel; dat is dus twee vliegen in één klap! Het was flink aanpakken, maar ik heb ervan genoten.” Met het sponsorbedrag gaat Stichting De Ommekeer voe-ding, gas, licht, water en onderdak voor daklozen en ver-slaafden betalen. In het voorjaar van 2011 zullen de eerste mensen opvang en hulp krijgen bij De Ommekeer.

Page 8: De Hoop Nieuws November 2010

Thema

Vol vuur of opgebrand?

8 DE HOOP NIEUWS

Page 9: De Hoop Nieuws November 2010

DE HOOP NIEUWS 9

Vol vuur of opgebrand?Wat hebben we het als christenen toch druk. Op zondag nodigen we na de dienst die eenzame broeder uit voor een bakkie troost. ’s Avonds volgt de bidstond, op maandagavond een ver-gadering voor het kinderwerk en op dinsdag gaan we naar koor. Woensdag volgt natuurlijk de gemeentekring en donderdag de zendingsavond. Tussen-door sturen we kaartjes naar de zieken, bidden we voor de nood in de wereld en bemoedigen we mensen die op ons pad komen. Als rechtgeaarde christe-nen kunnen we toch zeker geen nee verkopen? Tegelijkertijd kennen we ze allemaal wel: de christenen die eens vol vuur waren, maar later compleet op-gebrand en uitgeput raakten. Het maakt dat we ons wat ongemakkelijk gaan voelen. Hoe voorkomen we in vredesnaam dat we op een dag ook gevloerd zijn?

Gods Woord laat zich in niet mis te verstane bewoordingen uit over dit onderwerp. In 1 Corinthiërs 10:13 staat luid en duidelijk: ‘Gij hebt geen bovenmenselijke verzoeking te doorstaan. En God is getrouw, die niet zal gedogen, dat gij boven vermogen verzocht wordt, want Hij zal met de verzoeking ook voor de uitkomst zorgen, zodat gij ertegen bestand zijt.’ Dat klinkt toch prachtig; als Hij ons niet boven vermogen zal verzoeken, dan kunnen we blijkbaar alles aan en is ons kunnen toch on-beperkt ? Hier zit echter een flinke adder onder het gras. Er staat dat Hij ons niet boven vermogen zal verzoe-ken, maar misschien doen anderen of wijzelf dat wél...

MotievenDe hamvraag is wat ons beweegt bij alles wat we ondernemen. Zoe-

ken we misschien een vorm van waardering? Willen we graag aan andermans verwachtingen voldoen? Of leggen we de lat juist heel hoog voor onszelf? Willen we onze red-ding ‘verdienen’ door ons uitermate in te spannen? Drijft een vorm van wetticisme ons misschien tot onver-moeibare actie? Als we – bewust of onbewust – handelen vanuit deze motieven, dan is het mogelijk dat we simpelweg onszelf overvragen.

JezusHoe ging Jezus hier mee om? Aller-eerst hield Hij constant voor ogen wat Gods doel was met Zijn leven, wat tot uiting komt als Hij bidt: ‘Ik heb U ver-heerlijkt op de aarde door het werk te voleindigen, dat Gij Mij te doen gege-ven hebt.’ (Johannes 17:4). Jezus liet zich daarbij niet leiden door de grote nood die op Hem afkwam. Ook waren de verwachtingen van mensen die Hem constant onder druk probeer-den te zetten niet bepalend voor Zijn reactie. Hij kende Gods wil voor Zijn leven en alles wat Hij deed (of niet deed!) werd bepaald door wat Hij geloofde dat God wilde dat Hij deed. Alhoewel de publieke bediening van Jezus maar drie jaar duurde en er daarna nog steeds vele zieken, onge-lovigen en mensen met persoonlijke problemen waren, kon Jezus tot zijn Vader zeggen: “Het werk is misschien nog niet klaar, maar Ikzelf ben wel klaar, omdat Ik gedaan heb wat U me gevraagd hebt om te doen.“

InzichtAl te vaak maken we ons bezorgd over zaken waarvan God vraagt om die bij Hem te laten (Matteüs 6: 25-34). We nemen taken op ons die niet tot onze verantwoordelijkheid behoren, omdat die niet passen bij

onze identiteit en roeping. We vra-gen daardoor iets anders van onszelf dan God van ons vraagt. We vertrou-wen daarmee in feite meer op ons eigen inzicht dan op de almacht van God, terwijl in Spreuken 3:5 staat: ‘Vertrouw op de HERE met uw ganse hart en steun op uw eigen inzicht niet’. Maar wat behoort dan wel tot onze verantwoordelijkheid? Als we trouw in Zijn Woord lezen en voort-durend contact met Hem zoeken in gebed, dan heeft God de ruimte om door Zijn Heilige Geest tot ons hart te spreken. Dan groeit het vertrouwen en gaan we verstaan wat Zijn plan-nen zijn voor ons , hoe we mogen dienen in Zijn Koninkrijk.

IntimiteitMaar niets menselijks is ons vreemd. Zelfs de grote profeet Elia was op een dag opgebrand. Gods reactie is niet dat Hij Elia aan de kant zet. Integendeel, Hij blijft met bewogenheid naar hem om-zien. In 1 Koningen 19 lezen we dat Elia eerst moet eten en slapen, om licha-melijk aan te sterken. Daarna beveelt God hem afstand te nemen van de si-tuatie door er veertig dagen tussenuit te gaan, naar de berg Horeb. Daar ont-moet Elia God en in de intimiteit met Hem ontdekt hij waar het mis is gelo-pen. Vervolgens krabbelt Elia weer op en geeft God hem andere prioriteiten. In onze tijd is het nog niet anders. In ons dagelijks leven is een intensieve, intieme omgang met God broodnodig. En ook het herstel van een burn-out is te vinden in een hernieuwd zoeken van Zijn aangezicht.

Bron: ‘Omzien naar elkaar – Basiszorg in de christelijke gemeente’ – Dirk Lemmens en Jef de Vriese. Dit boek is à € 16,95 te bestellen via www.dehoopshop.nl

Page 10: De Hoop Nieuws November 2010

10 DE HOOP NIEUWS 10 DE HOOP NIEUWS

Thema-interview

“Ik kickte op het succes dat ik met hard werken bereikte. Nu pas zie ik dat ik daarmee mijn lichaam sloopte. Ik werd langzaam maar zeker te moe voor mijn sociale leven. La-ter kon ik ook op het werk minder aan. Op een dag kon ik zelfs niet meer uit mijn bed komen. Toen ik eenmaal ziek thuis zat, ging het leven in een waas aan me voorbij. Ik kwam de deur bijna niet meer uit en als mijn vrouw en ik thuis bezoek hadden gehad, was ik gesloopt.”

Bewuster genietenHet herstel wil maar niet vlotten en Arjan neemt een in-grijpende beslissing. "Ik had duidelijk een time-out no-dig, dus ik liet me opnemen bij de Jordaan, het centrum voor psychosociale zorg van De Hoop. Daar kwam ik bin-nen als een uitgeputte, oude man; zonder eigenwaarde, zonder toekomst. Bovendien was ik boos op God; waar-om werd alles me afgenomen?” Door intensieve gesprek-ken en bijbelstudie komt Arjan stukje bij beetje terug bij God. “Ik ontdekte dat Hij ook in moeilijke omstandighe-den bij me is. Ik ging er langzaam maar zeker weer in ge-loven dat Hij wel degelijk een doel heeft met mijn leven.”

Juiste keuzesAlhoewel hij nog steeds niet volledig is hersteld, heeft Arjan vrede met zijn leven en dat straalt hij ook uit. “Wat voorheen belangrijk was, is dat nu niet meer. Ik geniet nu veel bewuster en ben dankbaar voor alles wat ik kan. Wel heb ik nog steeds heel veel rust nodig en neig ernaar soms weer in mijn oude valkuilen te stappen. Elke dag opnieuw heb ik God nodig om de juiste keuzes te maken.”

Arjan is iemand die graag klaarstond voor anderen, hard werkte en hoge eisen aan zichzelf stelde. Ruim zes jaar geleden kwam hij echter abrupt aan de zijlijn te staan. Uitgeschakeld met een burn-out, zat hij ineens thuis en sliep wel zestien uur per dag. Inmiddels is hij weer gedeeltelijk aan het werk, maar zijn perspectief én visie op het leven zijn ingrijpend veranderd.

Arjan (34) kreeg een burn-out

“Ik kickte op succes”

Arjan kreeg de unieke kans stap voor stap weer aan de slag te gaan, bij een werkervaringsplek van De Hoop. “Ik gun het iedereen om na een burn-out net als ik het werken rustig te kunnen opbouwen.”

Page 11: De Hoop Nieuws November 2010

DE HOOP NIEUWS 11

Werken bij De Hoop

“Bij ons gaat het om meer dan producten maken”

Bijna tien jaar geleden kwam hij binnen bij De Hoop Metaal: Arie Stam (32). Inmiddels is hij assistent-bedrijfsleider. Na al die jaren is hij nog steeds erg te spreken over zijn baan bij De Hoop.

Na de opleiding werktuigbouwkun-de op de MTS doet Arie wat monta-gewerk als freelancer. Nu werkt hij alweer bijna tien jaar bij De Hoop Metaal : “Het is een veelzijdige baan. Hier kan ik mijn geloof praktisch ma-ken, ook al hebben we het natuurlijk niet de hele dag over het geloof.” De eerste jaren werkte Arie drie dagen in de week als constructiebankme-dewerker en sinds ruim twee jaar is hij fulltime in dienst als assistent-bedrijfsleider. “Dat betekent half op kantoor, half in de werkplaats. Mijn werk bestaat uit tekeningen maken, materiaal bestellen, de werkverde-ling bepalen, overleggen met klan-ten en natuurlijk ook gewoon wer-ken in de werkplaats.”

Meer dan een werkplaats“Bij ons gaat het om meer dan alleen

producten maken. Zo’n vijftien cliën-ten van De Hoop doen hier werker-varing op en je ziet ze opbloeien. Ik vind het erg leuk om ze een vak te leren, om op die manier een bijdrage te leveren aan hun herstel. Werker-varing is belangrijk: voor de cliënten vergroot dat de kans op een baan in de toekomst. Zo nu en dan kom ik oud-cliënten tegen bij andere bedrij-ven. Het geeft voldoening om te zien dat ze goed terecht zijn gekomen.”

De Hoop MetaalDe Hoop Metaal is een las- en construc-tiebedrijf dat werkt voor de scheeps-bouw en de industrie. Ook worden er bijvoorbeeld hekwerken, fietsenrek-ken en voetbalkooien gemaakt. Wilt u meer weten over de moge-lijkheden

die De Hoop Metaal biedt? Kijkt u dan eens op www.dehoopmetaal.nl. Daar vindt u ook een bedrijfsfilmpje van De Hoop Metaal.

Werken bij de HoopDe Hoop is niet alleen op zoek naar verpleegkundigen, psychi-aters en ander personeel in de hulpverlening, maar ook naar vakkundige mensen met een hart voor onze cliënten, voor onze werkervaringsbedrijven. Kijk voor een overzicht van alle vacatures op www.dehoop.org onder het kopje ‘Werken bij De Hoop.’

“Ik kickte op succes”

Bent u de psychiater of psycholoog die De Hoop zoekt? Lees

de personeelsadvertentie op de achterzijde van dit blad!

Page 12: De Hoop Nieuws November 2010

12 DE HOOP NIEUWS

ActueelActueel

12 DE HOOP NIEUWS

Nieuw bestuur van De Overbrugging ApeldoornRond 2000 trokken enige christenen in Apeldoorn zich het lot aan van ex-ver-slaafden, die wel clean waren, maar de neiging hadden om terug te vallen in verslaving. Om hen te kunnen begelei-den en te helpen met woonruimte werd in 2002 Stichting De Overbrugging opgericht. Sinds 2008 maakt De Over-brugging onderdeel uit van Concern De Hoop. Het bestuur heeft (in goed over-leg) besloten haar taken met ingang van 1 juli 2010 over te dragen aan het nieuwe bestuur,de leden van de Raad van Bestuur van De Hoop ggz. Het werk van De Overbrugging zal nauwer gaan aansluiten op het werk van Horeb, een woon- en leefgemeenschap van De Hoop ggz in Beekbergen. Dat biedt voor de bewoners van Horeb een nog betere kans op een goede doorstro-ming, terug naar de maatschappij.

Op woensdag 29 december wordt vanaf Dorp De Hoop in Dordrecht een sponsorloop gestart om geld in te zamelen voor het Inloophuis. Het Inloophuis biedt ieder jaar 10.000 lunches aan, aan eenzamen, daklozen en verslaafden. Met het geld van de sponsorloop willen we komend jaar ook warme maaltijden gaan aanbieden. Het programma van de sponsor-loop bestaat uit een prestatieloop met diverse afstanden en wandeltochten voor jong en oud. Muzikanten zullen voor de sfeer zorgen en ook worden er diverse verfrissingen aangebo-den langs het parcours. Kortom: het wordt een dag om niet te missen! Doet u mee? Om mee te doen maakt u een actiepa-gina aan op www.vriendensponsor.nl/sponsorloop. Het is de bedoeling dat u als loper, individueel of als team, van tevoren zoveel mogelijk sponsors zoekt. Die sponsoren u per ronde of met een vast bedrag. Wilt u meer weten? De informatie over de sponsoring staat op www.vriendensponsor.org/sponsor-loop. Meer informatie kunt u krijgen bij Anton van Houdt via [email protected] of tel. 078-6114745.

Sponsorloop De Hoop: van oud naar nieuw leven

Vrijwilligers gezocht voor Kinderdorp Hebron!Kinderdorp Hebron zorgt op Curaçao voor kinderen die van hun ouders niet de liefde, aandacht en zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben. He-bron wordt geleid door vrijwilligers, maar er zijn momenteel nog maar twee vrijwilligers over. Hierdoor komt de zorg voor een groep kwetsbare kinderen die al eerder aan hun lot is overgelaten in gevaar. Hebron is dus met spoed op zoek naar nieuwe mensen om hun team te versterken. Zo is er behoefte aan een pedagogisch werker, groepswerkers en een onder-steunende werker die de praktische zaken voor de kinderen regelt.

Wilt u liefde geven aan kinderen die dat hard nodig hebben? Ga dan naar de site van Kinderdorp Hebron (www.hebron.an) voor meer in-formatie en vul zo snel mogelijk het sollicitatieformulier in. Namens de kinderen: alvast hartelijk bedankt!

Page 13: De Hoop Nieuws November 2010

DE HOOP NIEUWS 13DE HOOP NIEUWS 13

De Hoop heeft verschillende werk-ervaringsbedrijven. U kunt als par-ticulier en als zakelijke klant terecht bij deze bedrijven voor verschillende producten en diensten. Onder-staand treft u het aanbod van drie werkervaringsbedrijven aan. Voor een overzicht van alle bedrijven en hun assortiment, kunt u terecht op www.dehoop.org (klik achtereenvol-gens op Over De Hoop, Bedrijven).

Boeken, cd’s, dvd’s en spellenIn de webshop www.dehoopshop.nl vindt u een uitgebreide collectie chris-

telijke boeken, Bijbels, cd’s, dvd’s, ca-deaus en spellen. Bestelt u liever niet online, dan kunt u een bezoek brengen aan één van de winkels: in Dordrecht (Spuiweg 75) of Zwijndrecht (Kort Am-bachtlaan 15).

Heerlijk etenCateringservice Breadline biedt ver-schillende producten en diensten op het gebied van eten. In de Eetkamer aan de Spuiweg 124 in Dordrecht kunt u terecht voor een heerlijke lunch of High Tea. De ruimte is ook af te huren voor besloten etentjes tot dertig per-

sonen. Daarnaast biedt Breadline een uitgebreide cateringservice. Voor alle mogelijkheden en arrangementen gaat u naar www.breadline.nl.

Uw verbouwingHeeft u verbouwingsplannen? Dan bent u bij De Hoop Bouw en Interieur aan het juiste adres. Van dakkapel tot garage, van zolderkamer tot vervan-ging van uw kozijnen: De Hoop Bouw en Interieur verzorgt het graag voor u! Voor meer informatie kijkt u op www.dehoopbouweninterieur.nl.

Vraag het De Hoop

Voor we het weten staat Kerst al weer voor de deur! Voor veel cliënten van De Hoop is dit een moeilijke tijd. Velen hebben een verstoorde relatie met hun familie, waardoor Kerst voor hen vaak een confrontatie is met pijn uit het verleden en met eenzaamheid. Sommige cliënten hebben rond deze tijd in het verleden extra veel verslavende middelen gebruikt, om die pijn te onder-drukken. U kunt helpen om dit jaar deze tijd mooier voor hen te maken, door kerstkaarten naar hen te sturen! Bel naar Vrienden van De Hoop via 078-6111355 of ga naar www.dehoop.org/form/kerstkaarten. U krijgt dan de na-men van drie cliënten.

Stuur kerstkaarten naar cliënten van De Hoop

Wat kan ik kopen bij de werkervaringsbedrijven van De Hoop?

Bij de werkervaringsbedrijven van De Hoop ggz doen cliënten werkervaring op en leren zij een vak. Een groot aantal cliënten volgt aanvullend een studie. Door een product of dienst bij een werkervaringsbedrijf af te nemen, helpt u cliënten een goede basis voor hun toekomst te leggen. Lees verder op de volgende pagina voor meer informatie!

Page 14: De Hoop Nieuws November 2010

14 DE HOOP NIEUWS

Activiteiten

Colofon

14 DE HOOP NIEUWS

Projecten

Sommige mensen die bij De Hoop aankloppen voor hulp weten niet waar hun

talenten liggen. Anderen hebben in het verleden als gevolg van hun problemen

nauwelijks werkervaring opgedaan. Bij De Hoop vinden wij het belangrijk om de

cliënten te helpen bij het oplossen van hun verslavings- of andere problemen

én ze te leren werken. Om dat laatste te kunnen doen, heeft De Hoop bedrijven

opgericht waar onze cliënten een vak kunnen leren. Wij hebben hierbij ook úw

hulp nodig, want de werkervaringsprojecten worden niet gesubsidieerd.

“Als ik verslaafd was gebleven, zou het slecht met me zijn afgelopen. Ik deed alles wat niet goed voor me was. Een toekomst had ik niet.” Aan het woord is Khalis (38). Als tiener zat hij al in de gevangenis. “Bij de reclassering wis-ten ze niet wat ze met me aan moesten. Ze zeiden tegen me dat ik echt moest veranderen, maar ik wist niet hoe.” Nu heeft hij de Here God leren kennen en werkt hij bij De Hoop Metaal, één van de werkervaringsprojecten van De Hoop. “Door mijn werk heb ik een ritme gekregen. Ritme houdt je gezond. Je gaat je leven op een goede manier indelen als je weet dat morgen je baas weer op je wacht.”

Aan de slagEen ander voorbeeld is Arjan (34). U kunt zijn verhaal lezen op pagina 10 van deze De Hoop Nieuws. Na zijn burn-out kon hij in eerste instantie maar weinig werken.

Werk mee aan werk!

“Ik ervaar het als een zegen dat ik bij De Hoop Bouw en Interieur stapje voor stapje weer aan de slag kon”, vertelt hij. “Op de reguliere arbeidsmarkt krijg je die kans niet als je het werk nog maar een paar uur per week volhoudt.”

Uw hulp is nodig!Zoals Khalis en Arjan zijn er jaarlijks vele cliënten die leren dat werken voldoening en structuur geeft. Uw giften maken dit mogelijk aangezien de werkerva-ringsprojecten niet worden gesubsidieerd. Wilt u financieel helpen? U kunt dit doen via giro 38.38.38 t.n.v. Vrienden van de Hoop. Namens onze 115 cliën-ten op de werkervaringplaatsen: heel hartelijk dank!

Page 15: De Hoop Nieuws November 2010

Activiteiten

Colofon

De Hoop Nieuws ISSN 1877-5055Tweemaandelijkse uitgave van De Hoop ggz, evangelische hulpverlening. De Hoop biedt kinder-, jeugd- en volwassenenzorg op het gebied van psychosociale, psychiatrische en verslavingsproblematiek. Ook biedt De Hoop re-integratietrajecten en heeft zij preventieprojecten voor kinderen, tieners en ouders. Meer informatie op www.dehoop.org.

Adreswijziging?Stuur een e-mail naar: [email protected] of bel met 078 – 6111355.

Redactie, vormgeving en fotografieDe Hoop MediaProvincialeweg 70, 3329 KP DordrechtTelefoon: 078 - 6111356 • E-mail: [email protected]

Druk De Hoop Grafisch Centrum, Provincialeweg 86, 3329 KP DORDRECHT Telefoon: 078 - 6111333E-mail: [email protected] www.dehoopgrafischcentrum.nl

AansprakelijkheidRedactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de uitspraken van (ex)cliënten van De Hoop en hun familieleden in De Hoop Nieuws. Vóór verschijning zijn de (ex)cliënten akkoord gegaan met publicatie van deze uitspraken. Niets uit deze uitgave mag openbaar worden gemaakt zonder voorafgaande toestemming

van de redactie. Bij toegestemde plaatsing moet er sprake zijn van uitdrukkelijke bronvermelding.

Stichting Vrienden van De HoopEen deel van het werk van De Hoop wordt financieel ondersteund door Stichting Vrienden van De Hoop. Deze stichting is in het bezit van het CBF- en het RƒB-keurmerk en door de Belastingdienst erkend als ANBI. Giften voor De Hoop kunnen worden overgemaakt op giro 38.38.38.

Agenda activiteiten6 november Dankdienst 35 jaar De Hoop, Grote Kerk Dordrecht6 november TV-avond over 35 jaar De Hoop op Family7 (zie blz. 6/7)20 november Koor- en samenzangavond 35 jaar De Hoop, Bodegraven21 november Lofprijsavond25-27 november Themablok ‘Kiezen’8 december Themabijeenkomst Rouwverwerking17 december Kerstpraise De Hoop19 december Lofprijsavond29 december Sponsorloop De Hoop (zie blz. 12/13)

DE HOOP NIEUWS 15

Jubileumdiensten 35 jaar De HoopZaterdag 6 november, één dag voor de echte jubileumdatum, houdt De Hoop ggz een koor- en samenzangavond in de Grote Kerk van Dordrecht. De koren Praise Him en het Choir of Hope, Bert Kruis (organist) en Anneke Monsma (sopraan) verlenen hun medewerking.

De laatste koor- en samenzangavond van dit jubileumjaar is op zaterdag 20 november in de Dorpskerk van Bodegraven. Christelijk Regiokoor Adonai (ambassadeur van De Hoop) zal samen met het koor Debarim de koor- en samenzang verzorgen.

U kunt deze avonden gratis bezoeken. Vanwege het beperkte aantal plaatsen is aanmelden noodzakelijk. Ga hiervoor naar www.dehoop.org/35jaar of bel met 078 - 6111222. U bent van harte welkom om samen met ons God te danken!

Kerstvieringen Kerstpraise bij De HoopOp vrijdag 17 december 2010 bent u vanaf 19.00 uur van harte welkom bij de Kerstpraise op Dorp De Hoop. Tijdens de Kerstpraise, die aanvangt om 19.30 uur, kunt u luisteren naar en meezingen met het Choir of Hope, het koor van medewerkers en cliënten van De Hoop. Komt u ook?

Kerstconcerten ambassadeursDe koren Deo Cantemus uit Rotterdam en Adonai uit Waddinxveen zijn am-bassadeur van De Hoop. Tijdens hun concerten wordt gecollecteerd voor het werk van De Hoop. Beide koren orga-niseren bijzondere kerstconcerten met medewerking van bekende musici.

Data en locaties:11, 13, 16, 18 en 20 december Kerstconcert Deo Cantemus, De Doelen Rotterdam22 december Kerstconcert Adonai, Ontmoetingskerk Waddinxveen

Kijk op de websites van de koren voor meer informatie en het bestellen van kaarten: www.deocantemus.nl en www.crkadonai.nl.

Locatie en contact Alle activiteiten vinden – tenzij anders vermeld – plaats in het Media- en Congrescentrum op Dorp De Hoop, Provincialeweg 122 in Dordrecht. Heeft u vragen, dan kunt u terecht bij het informatiecentrum van De Hoop ggz: (078) 6 111 222 of [email protected]. Voor meer informatie over alle activiteiten kunt u ook terecht op onze website: www.dehoop.org.

met oog op God en mens

Page 16: De Hoop Nieuws November 2010

Uw Peugeot- en Citroën-dealers DRECHTSTEDEN en ALBLASSERWAARD

Hoofdsponsors 35 jaar De Hoop:

Recent zijn zijn bij De Hoop ggz afdelingen geopend voor kinder- en jeugdpsychiatrie, jeugdverslavingszorg, Beschermd

Wonen en dubbel diagnose. Ook wordt gewerkt aan de realisering van een kliniek voor volwassenenpsychiatrie.

Mede vanwege deze uitbreidingen zijn wij dringend op zoek naar een:

• Psychiater • Gz-psycholoog/praktijkopleider • Kinder- en jeugdpsychiater • Arts-assistent psychiater

Jantha,

psycholoog: “Ik kan bij De Hoop op

een Bijbelse manier invulling geven aan

hulpverlening. Dat vind ik geweldig om te

doen! “

Maak werk van je geloof!

Geïnteresseerd?Kijk voor meer informatie over deze en andere vacatures op www.dehoop.org en klik op ‘Werken bij De Hoop.’

Zaterdag 23 oktober 2010Nieuwerkerk aan den IJssel - DankdienstKoor- en samenzangavond m.m.v. het koor Adonai, Kees de Bruin (piano) en Elsemarieke den Hartogh (fluit).Locatie: De Lichtkring

Zaterdag 6 november 2010Dordrecht - Jubileumdienst M.m.v. de koren Praise Him en Choir of Hope, Bert Kruis (organist) en Anneke Monsma (sopraan). Locatie: Grote Kerk

Zaterdag 20 november 2010Bodegraven - Dankdienst Koor- en samenzangavond m.m.v. de koren Adonai en Debarim, Kees de Bruin (piano) en Elsemarieke den Hartogh (fluit). Locatie: Dorpskerk

met oog op God en mens

Voor alle genoemde activiteiten is aanmelding noodzakelijk en is de toegang gratis (collecte). Meer informatie en aanmelding: www.dehoop.org/35jaar of bel met 078-6111355.

Vier dit

jubileum met

ons mee!