De Hoop Nieuws September 2011

16
10 09 “Mijn gevoelens waren mij de baas” Ruimte voor emoties “Ik zie mensen veranderen” 12 De Hoop nieuws www.dehoop.org • 36ste jaargang • nummer 5 • september 2011 Corrina “Ik zocht troost en liefde in eten”

description

De Hoop Nieuws September 2011

Transcript of De Hoop Nieuws September 2011

Page 1: De Hoop Nieuws September 2011

1009

“Mijn gevoelens waren mij de baas”

Ruimte voor emoties “Ik zie mensen veranderen”

12

De Hoop nieuwswww.dehoop.org • 36ste jaargang • nummer 5 • september 2011

Corrina

“Ik zocht troost en

liefde in eten”

Page 2: De Hoop Nieuws September 2011

2 DE HOOP NIEUWS 2 DE HOOP NIEUWS

Corrina (40) worstelt jarenlang met boulimie: eetbuien die ze daarna ‘ongedaan’ probeert te maken door over te geven. Haar leven verandert drastisch als ze bij De Hoop de Here God leert kennen.

Interview

“Ik zocht troost en liefde in eten”

Page 3: De Hoop Nieuws September 2011

DE HOOP NIEUWS 3

“Ik zocht troost en liefde in eten”

DE HOOP NIEUWS 3

“Ik denk dat mijn boulimie is ontstaan doordat ik als kind best wel mollig was en daarmee gepest werd,” vertelt Cor-rina. “Later, op de middelbare school, had iedereen een vriendje behalve ik. Ik dacht dat dit misschien kwam om-dat ik te zwaar was. Ik viel af en kreeg prompt een vriendje. Toen was de link in mijn hoofd gelegd: als je slank bent krijg je aandacht. Maar aan de andere kant dacht ik dat ik eten nodig had om mijn gevoelens te onderdrukken. Ik voelde me eenzaam en onbegrepen en had een laag zelfbeeld. Op verjaar-dagen durfde ik niet te praten: ik was bang dat de mensen me dom zouden vinden. Ik zocht troost en liefde in eten en had regelmatig eetbuien.”

OpluchtingAls Corrina zestien is, gaat ze na haar eetbuien overgeven. “Dat vond ik een opluchting: ik kon eten, maar zou niet dikker worden. In het be-gin deed ik het één keer in de week,

maar binnen een jaar gebeurde het iedere dag.” Door het overgeven en door het gebruik van laxeermiddelen krijgt Corrina steeds meer lichame-lijke klachten: “Ik kreeg last van mijn slokdarm en mijn buik en had haar-uitval. Ik werd depressief, verward en angstig.” Als ze in het leger gaat werken, is ze zo mager dat ze het niet vol kan houden. Voor ze weggaat ontmoet ze er Henk, haar latere echt-genoot. “Ik vertelde hem dat ik bou-limie had. Daar had hij nog nooit van gehoord, maar hij wilde wel graag met me uit. In het begin vond ik het moeilijk om te accepteren dat hij van me hield. Ik hield niet van mezelf.”

MediumNa twee jaar verkering gaan Corrina en Henk samenwonen. Intussen bezoekt Corrina allerlei hulpverleners. “Ik heb verschillende psychiaters gehad en ben

zelfs bij een medium geweest. Die man wist alles van me. Ik dacht dat hij me zou redden, maar ik raakte alleen maar verder in de put. Nu zie ik dat het niet de juiste weg was. Ik werd steeds onze-

kerder over mezelf. Ik slikte medicijnen tegen de angst. Ik raakte de grip op de realiteit steeds meer kwijt. Ik dronk ook veel en rookte anderhalf pakje sigaret-ten per dag tegen de spanning.”

De HoopTegen de tijd dat Corrina dertig is, wordt haar aangeraden om zich te laten opnemen. “Ik wilde eigenlijk niet, ik schaamde me ervoor, maar ik ben toch naar De Hoop gegaan.

Dat was heel goed voor me. Ik miste Henk, maar ik kwam eindelijk tot rust. De begeleiding raadde me aan het Nieuwe Testament te lezen. Dat greep me echt: ik bleef maar lezen! Ook de bidstonden waren fantas-tisch: ik moest altijd huilen bij de verhalen uit de Bijbel en de getuige-nissen. Ik wilde me totaal aan Jezus overgeven. Door Hem was er weer hoop voor mij.” Corrina’s keuze voor Jezus heeft ook grote gevolgen voor Henk. Hij mag iedere zondag twee uur op bezoek komen. Corrina gaat ’s morgens naar de kerk en om haar langer te kunnen zien, gaat Henk ook. “Het heeft hem een jaar gekost, maar uiteindelijk heeft hij – opnieuw – de keuze voor God gemaakt.”

Grote foutNa een half jaar in De Hoop besluit Corrina voortijdig de behandeling

te staken. “Achteraf gezien was dat een grote fout, maar ik moest en zou naar huis. Daar ging het even mis, met eten, drinken en roken. Ik heb toen besloten Deeltijdbehandeling

te gaan doen bij De Hoop. Ik ben daar een jaar behandeld en definitief gestopt met roken en drinken. Ook het eten ging steeds beter. In die tijd hebben Henk en ik besloten om te trouwen. Het was een nieuw begin voor mij en Henk, samen met God.”

Stay CleanIn de acht jaar na haar behandeling gaat het goed met Corrina. Ze doet veel vrijwilligerswerk voor haar ker-

kelijke gemeente en voelt zich prima. “Verjaardagen zijn nu leuk. Ik vind mezelf niet meer dom. Ik had nooit gedacht dat ik echt los zou komen van mijn problemen, maar dat is wel gebeurd.” Toch heeft ze soms nog last van eetbuien, vooral als het erg druk is. Daarom is ze enkele maanden gele-den bij De Hoop begonnen met Stay Clean, een christelijke zelfhulpgroep waarbij mensen elkaar ondersteunen bij hun strijd tegen verslaving. “Het was alsof ik thuis kwam. We herken-nen elkaars verhalen en bemoedigen elkaar. Bij Stay Clean kun je alles wat er in een week gebeurd is even uit-spreken, zodat het niet groter kan worden. Sindsdien gaat het veel be-ter met me.” Corrina heeft voor Stay Clean gekozen omdat ze nooit meer in eten wil vluchten voor troost of lief-de. “Jezus is de enige weg, de echte veilige haven!”

"Ik voelde me eenzaam en onbegrepen en had een laag zelfbeeld."

Page 4: De Hoop Nieuws September 2011

4 DE HOOP NIEUWS 4 DE HOOP NIEUWS

Actueel

Ontwikkelingen zorgaanbod De Hoop

In haar 36-jarige bestaan heeft De Hoop nooit stilgestaan. Telkens zijn er nieuwe werkvelden bij gekomen en zijn de bestaande behandeltrajecten verder ontwikkeld. De missie waarmee we dit werk zijn begonnen, is daarbij onaangetast gebleven: “Red degenen, die ter dood gegrepen zijn; want zij wankelen ter doding, zo gij u onthoudt” (Spreuken 24: 11). Per september 2011 vernieuwt De Hoop opnieuw haar zorgaanbod om het nog beter te laten aansluiten op de vraag. We zetten de belangrijkste wijzigingen voor u op een rijtje.

Ambulante hulpDe vraag naar ambulante hulp groeit. Het voordeel van die vorm van zorg is dat de cliënt in de vertrouwde leef-omgeving blijft en dat het dagelijkse leven zoveel mo-gelijk doorgaat. Het is natuurlijk praktisch als ambulante zorg dicht bij huis wordt gegeven. De Hoop biedt daarom ambulante zorg op diverse locaties in het land: in Amers-foort, Apeldoorn/Beekbergen, Dordrecht, Houten, Maas-tricht, Raalte, Rotterdam, Tholen en Dordrecht. Op deze locaties kan de hulpvrager ook terecht voor intakege-sprekken voor opname bij De Hoop of voor nazorg. Om te weten te komen welke ambulante zorg op welke loca-

tie wordt geboden, kunt u het Informatiecentrum van De Hoop bellen: (078) 6 111 222. U vindt de informatie ook op www.dehoop.org. Klik achtereenvolgens op ‘Hulp no-dig’ en ‘Ik wil meer weten over: locaties’.

E-hulpNaast ambulante zorg op locatie brengt De Hoop de zorg ook dichterbij cliënten via e-hulp. Dit is hulp die men vanuit het eigen huis via internet kan ontvangen. De Hoop biedt e-hulp bij problemen met roken, alcohol en/of drugs. Kijk op pagina 13 van deze ‘De Hoop Nieuws’ voor meer informatie over e-hulp of kijk op: www.de-hoop.org/e-hulp.

Verslavingszorg: meer groepsgewijsEen grote succesfactor van het Challenge-programma van De Hoop blijkt de groepsbinding te zijn. De groep

Stefan: “Ik heb een eigen huis, een

aardig sociaal leven en een baan. En

ik heb een alcoholprobleem. Dankzij

de ambulante hulp van De Hoop

werk ik aan mijn problemen, terwijl ik

het ‘goede’ van thuis kan behouden.”

Page 5: De Hoop Nieuws September 2011

DE HOOP NIEUWS 5

Gebed!

Bij De Hoop beseffen we dat we afhankelijk zijn van Gods zegen, want “Als de Heere het huis niet bouwt, tevergeefs zwoegen zijn bouwers eraan” (Psalm 127:1b). Wilt u met ons meebidden dat: • het veranderproces binnen De Hoop soepel zal

verlopen; • de cliënten echt baat zullen hebben bij het gewij-

zigde zorgaanbod;• mensen die hulp nodig hebben De Hoop zullen

weten te vinden;• de financiering van de zorg rond blijft komen, ook

nu er van overheidswege fors bezuinigd wordt.

heeft een groot deel van de dag hetzelfde programma en trekt dus veel met elkaar op. Het gevolg is dat er meer naar elkaar wordt omgezien en er meer zorg voor elkaar is. Dat vergroot de kans op een positieve afronding van de behandeling. De Hoop gaat deze groepsgewijze opzet nu ook benutten in de eerste helft van het nieuwe Free-dom-programma, een behandeltraject voor mannen met een verslaving. In de tweede helft van het programma gaat de cliënt – al dan niet begeleid – zelfstandig wonen en deeltijdbehandeling volgen. Ook werkt hij dan op een werkstageplek bij De Hoop.

Verslavingszorg: aparte vrouwengroepRegelmatig zorgt het voor spanningen – en soms voor terugval – als mannen en vrouwen in hetzelfde behan-delcentrum verblijven. Vanaf nu zijn er bij De Hoop voor volwassenen in de verslavingszorg aparte groepen voor mannen en vrouwen.

Uitbreiding psychiatrieNaar verwachting is in het voorjaar van 2012 het nieuwe gebouw voor psychiatrie gereed. Hier komen 32 be-handelplaatsen. Om stapsgewijs toe te kunnen groeien naar dit aantal, breidt het aantal plaatsen voor psychi-atrie momenteel geleidelijk uit van de huidige twaalf naar twintig plaatsen. De Hoop biedt psychiatrische zorg bij angst- en paniekstoornissen, identiteitstoor-nissen, PTSS, ADHD/ADD, bedreigde persoonlijkheids-ontwikkeling en depressieve klachten. Kijk op www.de-hoop.org (klik achtereenvolgens op Hulp nodig / Hulp bij psychiatrische problemen / 24-uurs zorg) voor meer informatie over dit zorgaanbod of bel met het Informa-tiecentrum: (078) 6 111 222.

Cor van Dam, lid van de Raad van Bestuur: “Al lange tijd bestaat bij De Hoop de wens om meer mensen met psychiatrische problemen hulp te bie-den. We vertrouwen, hopen en bidden dat in dit nieuwe gebouw veel mensen herstel mogen gaan vinden."

Dirk: “Challenge is in grote

mate een zelfhulpgroep. We

helpen elkaar op weg. We

herkennen elkaars valkuilen en

manipulatieve gedrag.”

Page 6: De Hoop Nieuws September 2011

Kort nieuws

Chris, onderdeel van De Hoop, biedt pastoraat en advies aan kinderen en tieners tot achttien jaar. Dit doet zij door middel van haar telefonische hulplijn (0800 63 123 00), door e-mail-hulpverlening en via een chatbox.

Sinds januari van dit jaar is de tele-fonische hulplijn van Chris gratis. De drempel voor kinderen en jongeren om te bellen met Chris is hiermee nog lager geworden. Mede daardoor is het aantal telefoontjes ten opzich-te van vorig jaar verviervoudigd. Om alle kinderen en jongeren te woord te kunnen staan, is Chris per direct op zoek naar telefoonvrijwilligers. Mensen met een hart voor kinde-ren en/of jongeren en een passie voor God. Bent u minimaal 21 jaar, meelevend lid van een gemeente, minimaal vier uur per twee weken beschikbaar en wilt u het verschil maken in het leven van kinderen en/of jongeren? Word dan vrijwilliger bij Chris! Voor meer informatie kunt u terecht op www.chris.nl, mailt u naar [email protected] of belt u met (078) 6 111 222.

De vrijwilligers van Chris worden goed toegerust en gecoacht. Voor meer in-formatie over de eerstvolgende training voor nieuwe vrijwilligers kunt u mailen naar [email protected].

Tijdens de Dag van Hoop op 25 juni ging om 13.00 uur de Run for Hope van start. Henk Stoorvogel, spreker tijdens de Dag van Hoop, loste het startschot. De deelnemers aan de Run hadden vooraf sponsors ge-zocht die hun sportieve prestatie beloonden met een bijdrage voor het Inloophuis van De Hoop in Dordrecht. In het Inloophuis kunnen dak-lozen en verslaafden terecht voor een kop koffie, een maaltijd en een goed gesprek. In totaal waren er dertig deelnemers die aan de zes-, twaalf- of twintigkilometerloop meededen. Sommigen renden indivi-dueel, anderen als groep. Er waren ook twee gezinnen die niet renden, maar wandelden.

De Run begon in de regen, maar het werd gelukkig al snel droog. De meeste lopers waren zo fanatiek dat ze nauwelijks gebruik maakten van het bekertje water dat ze halverwege ter verfrissing kregen aangebo-den. Bij de finish werden ze onthaald met een medaille. Na afloop bleek de opbrengst van de Run for Hope 5000 euro te zijn. Dit prachtige be-drag zal gebruikt worden om het Inloophuis draaiende te houden. Alle deelnemers en sponsors: heel hartelijk dank!

Gezocht: telefoonvrijwilligers voor de hulplijn van Chris

5000 euro voor Inloophuis De Hoop

6 DE HOOP NIEUWS

Op 17 maart zijn we begonnen met de bouw van de nieuwe psychia-trische kliniek. Zoals u op de foto kunt zien verloopt de bouw voor-spoedig. Rond de tijd dat u deze ‘De Hoop Nieuws’ ontvangt hopen wij het hoogste punt te bereiken. Naar verwachting wordt de kliniek begin 2012 in gebruik genomen.

Page 7: De Hoop Nieuws September 2011

DE HOOP NIEUWS 7

BezuinigingenIn juni jongstleden werd massaal door werkers en cliënten in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) geprotesteerd tegen de door het kabinet aangekondigde bezuinigingen. Tienduizend man en vrouw verzamelde zich op het Malieveld in Den Haag, 47.000 personen ondertekenden een petitie. Maar ondanks alle inspanningen ziet het er toch naar uit dat de bezuinigingen gewoon doorgaan. Door te korten op de GGZ, is het wel zeker dat de toegankelijkheid van de zorg voor vaak zeer kwetsbare groepen fors in het gedrang komt.

Op zich is er met bezuinigingen niets mis, mits ze onderdeel zijn van een goed plan. Bezuinigingen zouden ertoe kunnen leiden dat we (opnieuw) nadenken of we onze werkzaamheden wel op de meest effectieve en efficiënte wijze doen. Het is immers de overheid zelf die de laatste jaren voor veel administratieve, tijdrovende en kostenverhogende maatregelen heeft gezorgd. Nu wordt er gekort, maar zou alles wel bij hetzelfde moeten blijven.

Ook De Hoop ggz zal met de bezuinigingen te maken gaan krijgen. Wat dat concreet zal betekenen, weten we op het moment van schrijven nog niet. Wat we wél weten is, dat we in ieder geval nooit zullen mogen bezuinigen op onze bewogenheid met onze naaste. Met of zonder bezuinigingen blijft immers de opdracht van God staan: dat we zouden redden ‘degenen, die ter dood gegrepen zijn; want zij wankelen ter doding, zo gij u onthoudt’ (Spreuken 24:11). In de moeilijke (ook financiële) omstandigheden willen we op God vertrouwen dat Hij ons de weg wijst.

Teun Stortenbeker, voorzitter Raad van Bestuur De Hoop ggz

WOORD AAN ‘T WOORD

Op de fiets voor de Ommekeer

Er wordt door de deelne-mers al maandenlang hard getraind om de vele kilome-ters de baas te kunnen. De deelnemers bestaan uit zo-wel ervaren als beginnende wielrenners. Zij kunnen kiezen om 40, 80 of 120 kilometer door de Limburgse heuvels te fietsen. Wilt u een bijdrage schenken aan deze bijzondere sponsortocht? Kijk dan op www.vriendensponsor.nl. U kunt de actie als geheel onder-steunen of een specifieke deelnemer sponsoren.

Ook de Raad van Bestuur van De Hoop ggz zal op deze dag meefietsen. Op een ‘Piet Plezier’, een speciale fiets voor vier personen, zullen ze samen met collega’s veer-tig kilometer fietsen. Ze hopen daarmee 2.000 euro op te halen. Wilt u hen steunen? Ga dan naar www.vrienden-sponsor.nl/pietplezier.

Na 3 september staat op www.dehoop.org een fotover-slag van de Cycle for Hope. Ook kunt u daar dan lezen wat de opbrengst van de Cycle for Hope is.

Actieweek levert 13.000 euro op!

Het Van Lodenstein College uit Kesteren hield afgelopen mei een actieweek om geld in te zamelen voor De Hoop. De actieweek was een groot succes. Alle eerste klassen deden mee, in totaal meer dan 300 leerlingen. Ze organiseerden een sponsorfietstocht langs verschillende locaties van het Van Lodenstein College (Amersfoort, Barneveld, Hoevela-ken) en verkochten snoepzakken. De actieweek heeft het geweldige bedrag van 13.000 euro opgeleverd. Alle leerlin-gen: bedankt voor jullie inzet!

Op D.V. zaterdag 3 september 2011 start de Cycle for Hope. Deze sponsorfietstocht wordt georganiseerd door Stichting Vrienden van De Hoop om geld in te zamelen voor Stichting de Ommekeer in Maastricht. De Ommekeer, onderdeel van concern De Hoop, biedt hulp aan verslaafden. De Ommekeer ontvangt geen subsidie van de overheid. Daarom is voor de opvang jaarlijks maar liefst 250.000 euro nodig.

Page 8: De Hoop Nieuws September 2011

Groningen

Katwijk

MiddelharnisDordrecht

Maastricht

Tholen

Vlissingen

Amsterdam

Den Helder

RotterdamRozenburg Houten

Amersfoort

Groningen

Enschede

Rijssen

BeekbergenAlphen a/d Rijn

Project

8 DE HOOP NIEUWS

‘De Hoop’ en ‘Dordrecht’ worden vaak

in één adem genoemd. Maar De Hoop

biedt ook steeds meer hulp op andere

plekken in het land. Bij poliklinieken

en bij zelfstandige stichtingen die

onderdeel zijn van Concern De

Hoop kunnen cliënten terecht voor

ambulante gesprekken en in sommige

gevallen voor deeltijdbehandeling.

De poliklinieken van De Hoop liggen door het hele land verspreid: ze zijn onder andere te vinden bij Stichting Terwille met poliklinieken in Gronin-gen, Rijssen, Enschede en Den Helder en bij Stichting De Ommekeer nabij Maastricht. Ook bij Stichting De Brug in Katwijk met tevens een polikliniek in Alphen aan de Rijn. Een zelfstan-dige stichting die tevens functio-neert als polikliniek van De Hoop, is Stichting Sta Op Zorg. Sta Op Zorg biedt christelijke verslavingszorg en hulpverlening in Vlissingen. Mensen die worstelen met een verslaving of met psychosociale problemen kun-nen hier terecht voor een ambulante behandeling of voor nazorg. Coördi-nator Wietske Nijsse vertelt: “Voor de Zeeuwen die worstelen met versla-ving of voor hun ouders en partners is er nu christelijke hulpverlening in Zeeland.”

regio’s worden er daarom sponsor-activiteiten georganiseerd. Zo heeft bijvoorbeeld een aantal mensen gesponsord de Ronde van Flevoland gefietst. Wietske Nijsse: “Hoe meer mensen zich inzetten voor hulpver-lening, hoe meer mensen bereikt en geholpen kunnen worden!”

De Hoop is druk bezig om het aan-bod van ambulante zorg uit te brei-den (zie hiervoor ook pagina 4 en 5 van deze ‘De Hoop Nieuws’). Door poliklinieken te starten zorgt De Hoop ervoor dat cliënten in hun ei-gen omgeving toegang hebben tot ons hulpaanbod. Wietske Nijsse: “Ik sta positief tegenover de verande-ringen. De drempel naar het zoeken van hulp wordt zo verlaagd.”

Om de nieuwe poliklinieken op te kunnen starten, zijn er veel financi-ele middelen nodig. In verschillende

Poliklinieken van De Hoop

Uw hulp is nodig! Wilt u helpen met het realiseren van de poliklinieken? Kijkt u dan eens op www.vriendensponsor.nl en begin zelf een actie! Natuurlijk is ook uw do-natie van harte welkom. Die kunt u sturen naar giro 38.38.38 t.n.v. Stichting Vrienden van De Hoop. Alvast heel hartelijk dank.

Page 9: De Hoop Nieuws September 2011

Ook als christenen denken we al snel dat emoties als boosheid en verdriet ongepast zijn. We hebben immers te dragen wat de Here ons geeft, ook al is dat nog zo pijnlijk? Toch ondersteunt de Bijbel deze visie niet altijd. In de Psalmen bijvoorbeeld wordt ruimte gegeven aan allerlei emoties. Denk hierbij aan Psalm 42. De psalmist schreeuwt tot God (vers 2) en spreekt over zijn tranen (vers 4) en zijn onrust (vers 6). Emoties zijn niet voorbe-houden aan het Oude Testament. In Johannes 11:33-35 lezen we over Jezus dat Hij heftig bewogen werd en dat Hij weende.

Emoties niet erkennen kan allerlei gevolgen hebben. Mensen die hun gevoelens onderdrukken lopen het risico dat hun emoties zich via hun lichaam gaan uiten. Zij kun-nen last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid en depres-sie. Anderen vluchten voor hun emoties door zichzelf af

DE HOOP NIEUWS 9

Poliklinieken van De Hoop

Ruimte voor emoties

Emoties. We kunnen er ontzettend mee worstelen. Soms zit er diep in ons boosheid, maar vinden we het moeilijk die te uiten. Of we zijn intens verdrietig, maar het lukt ons niet om te huilen. Gedeeltelijk wordt dat bepaald door onze cultuur: voor ons Nederlanders is het nu eenmaal niet vanzelfsprekend om luidkeels uiting te geven aan wat er in ons omgaat.

te leiden. Zij doen dit door zich bijvoorbeeld helemaal op hun werk te storten. Anderen vluchten in een verslaving aan alcohol of drugs. Of het nu door werk of verslaving is, in beide gevallen worden de gevoelens verdoofd.

Emoties leren uiten is niet gemakkelijk. Vaak zijn mensen in het verleden belachelijk gemaakt of genegeerd als zij wél hun emoties uitten; daarom durven ze nu niet meer te laten zien wat er echt in hun omgaat. Het is belangrijk om juist met deze kwetsbaarheid naar de Here te gaan. Bij Hem zijn onze emoties veilig. Hij kent ze en in Christus heeft Hij ze zelf ervaren. Wie Psalm 42 leest ziet dat het toegestaan is om ons leed te klagen bij God, maar ook dat Hij uitkomst zal bieden: “Hoop op God, want ik zal Hem weer loven; Hij is de volkomen verlossing van mijn aangezicht en mijn God.”

Page 10: De Hoop Nieuws September 2011

10 DE HOOP NIEUWS 10 DE HOOP NIEUWS

Thema-interview

“Mijn gevoelens waren mij de baas”Vanaf haar zeventiende volgt Lydia allerlei therapie-en voor haar angsten, maar ze komt geen stap verder. “Niemand wist de vinger op de zere plek te leggen. Naarmate ik ouder werd, raakte ik steeds gefrus-treerder,” vertelt Lydia. Ruim een jaar geleden komen alle frustraties tot een uitbarsting. Lydia: “Ik gaf mijn dochter een tik, zomaar uit het niets. Daar schrok ik enorm van. Ik wist niet meer wat ik moest doen en ging biddend op bed zitten. Op dat moment voelde ik dat God tegen mij zei: ‘Nu komt jouw tijd’. Ik be-sloot naar de Jordaan te gaan.” De Jordaan is het cen-trum voor psychosociale hulp van De Hoop ggz. Lydia wordt er vijf maanden opgenomen. Daarna volgt ze negen maanden deeltijdbehandeling. “Ik heb in die tijd zoveel geleerd,” vertelt ze. “Ik ontdekte dat mijn gevoelens alles voor mij bepaalden. Ze waren mij de baas.”

“Van de buitenkant leek ik een heel sterke vrouw. Maar eigenlijk vond ik het leven en de mensen ontzettend eng. Ik had nooit geleerd mijn emoties te uiten, maar slikte ze weg. Ze kwamen er weer uit als angst en woede.” Door het opkroppen van haar gevoelens krijgt Lydia last van allerlei lichamelijk problemen, zoals allergieën en darm-klachten. Haar angsten probeert ze te controleren door zich vast te houden aan allerlei vaste patronen, die haar steeds meer beknellen. “Ik mocht bijvoorbeeld nooit drinken voor het eten en durfde niet bij andere mensen naar de wc te gaan. Al deze ideeën waren leugens, maar dat kon ik niet inzien.”

AccepterenBij de Jordaan leert Lydia zichzelf accepteren, inclusief haar angsten. “Ik mag er zijn. Voor mij is ook een plekje

Page 11: De Hoop Nieuws September 2011

DE HOOP NIEUWS 11DE HOOP NIEUWS 11

“Mijn gevoelens waren mij de baas”op deze aarde, met of zonder angst. Door die weten-schap is de angst al driekwart gedaald.” Natuurlijk zijn Lydia’s gevoelens niet zomaar verdwenen, maar de angst beheerst haar leven niet meer. Ze gaat ‘dwars door de angst heen’, zoals ze zelf zegt. Ze negeert de bange ge-voelens en doet wat ze van plan is. Achteraf merkt ze dat de angstige voorgevoelens niet kloppen. Zo heeft ze zich laten dopen, al bezorgde haar dat knikkende knieën. “Verder ben ik nu aan het oefenen om mijn emoties te delen in plaats van ze op te kroppen. Bijvoorbeeld met mijn man Paul en mijn kinderen. Het is echt een ontdek-kingsreis. Er is zoveel meer te voelen behalve angst!”

DelenLydia en haar man merken dat hun relatie steeds meer diepgang krijgt doordat ze meer delen. Ook hun drie

kinderen Fay (4), Youna (6) en Yanou (8) leren te vertellen wat er in hen omgaat. “We benoemen nu wat we zien bij de kinderen. Bijvoorbeeld: ‘Je vond het vast heel verve-lend dat je vriendje je schopte’. Ook geven we meer com-plimenten en proberen we elke ruzie uit te praten,” legt Lydia uit. “Laatst zei Youna plotseling: ‘Ik ben heel erg geïrriteerd!’ Het is zo grappig jezelf daarin terug te horen. God is zo machtig! Hij heeft zoveel dingen weggenomen en genezen. Elke dag mag ik tegen mezelf zeggen: ‘God ziet jou zitten! Ik heb niet een geest van angst, maar van vrijheid.’ Dat geeft zoveel ruimte!”

Lydia Bakker (33) worstelt

jarenlang met een angststoornis.

Heel gewone activiteiten zoals

reizen met de trein, auto rijden en

de kinderen uit school halen zijn

voor haar angstaanjagend. Soms

komt ze weken haar huis niet uit.

Page 12: De Hoop Nieuws September 2011

12 DE HOOP NIEUWS

ActueelWerken bij De Hoop

12 DE HOOP NIEUWS

Wout begint zijn carrière ooit binnen de Sociale Verzeke-ringswereld. Tien jaar lang berekent hij hoeveel premie mensen moeten betalen. Op de lange termijn maakt hem dat niet gelukkig. “Ik kende God en voelde dat Hij wat anders van me vroeg.”

KeuzesWout gooit het roer om en gaat zich inzetten voor ver-volgde christenen in de toenmalige Sovjet-Unie. Later werkt hij bij Stichting Voorkom en gaat hij ook werken bij De Hoop, die hem detacheert bij Stichting Stay Clean. Stay Clean groepen zijn zelfhulpgroepen van (ex)verslaaf-den die samenkomen om elkaar – en zichzelf – te onder-steunen om clean te blijven. “Niemand kiest voor een verslaving. Wel maken veel mensen verkeerde keuzes, waardoor zij uiteindelijk toch verslaafd raken. Hoewel ik zelf geen verslavingsverleden heb, maak ook ik elke dag verkeerde keuzes. Het is daarom bijzonder om te mogen helpen om terugval te voorkomen,” vertelt Wout.

LuisterenStay Clean groepen bestaan uit maximaal twaalf mensen. Zij spreken over hun gevoelens en hun worsteling met verslaving. “Je helpt elkaar door te luisteren,” legt Wout uit. “Eenzaamheid is een kernwoord bij verslaving. Vaak hebben verslaafden nooit iemand gehad met wie ze hun gevoelens konden delen. Bij Stay Clean is het veilig. Re-

gelmatig delen mensen hier voor het eerst van hun leven dingen waar ze soms jarenlang mee gevochten hebben.”

VeranderenWout begeleidt Stay Clean groepen van cliënten van De Hoop, maar hij ondersteunt ook vrijwilligers die groepen buiten De Hoop leiden. Daarnaast stimuleert hij de groei van Stay Clean groepen in de rest van Nederland. “Door bezuinigingen wordt de gefinancierde zorg korter. Waar die zorg ophoudt, gaat de ongefinancierde zorg verder. Stay Clean wordt daardoor steeds belangrijker. Het gaat mij er niet om dat ik er mijn geld mee verdien. Ik zie men-sen veranderen. Ze worden op weg geholpen naar een nieuw leven. Daar gaat het om!”

samenvattingskader kader brochures, boeken Informatiekader kijk op de website Bestellen

Wout Schinkel (57) weet zich verantwoordelijk voor Stay Clean binnen en buiten De Hoop.

De Hoop is op zoek naar vrijwilligers voor Stay Clean, maar ook voor vele andere activiteiten. Wilt u ons helpen met uw tijd en aandacht? Kijkt u dan eens op onze site: www.dehoop.org/vrijwilligerswerk. U kunt ook contact opnemen met het Informatiecentrum van De Hoop: (078) 6 111 222 of [email protected].

“Ik zie mensen veranderen”

Vraag het De Hoop

Page 13: De Hoop Nieuws September 2011

DE HOOP NIEUWS 13

Vraag het De Hoop

Worden er binnenkort weer nieuwe tv-programma's van De Hoop uitgezonden?Na een zesdelige eerste seizoen van Verhalen van Verandering wordt er nu achter de schermen hard gewerkt aan de tweede reeks afleveringen. Verhalen van Verandering wil het verhaal vertellen van mensen die door God veranderd zijn. In iedere aflevering kijkt presentator Feike ter Velde samen met zijn tafelgast naar een korte documentaire over het proces van verandering waar de gast doorheen is gegaan.

Tijdens het kijken kunnen ze allebei kiezen om de korte film te onderbreken door op de rode knop te drukken. Aan tafel hebben ze in het vijfentwintig minuten durende programma vervolgens alle gelegenheid om dieper in te gaan op het thema. Feike sluit het programma af door met de kijkers te bidden.

Op vrijdag 14 oktober gaat het tweede seizoen van start. Twaalf mensen zullen hun verhaal van verandering vertellen. Tot en met 30 december is het programma iedere vrijdagavond op Family7 te bekijken. Voor de uitzendtijden kunt u terecht op dehoop.org/verandering. Het eerste seizoen van Verhalen van Verandering en de talkshow Hoop TV zijn nog regelmatig te zien op Family7. Kijk voor de programmering hiervan op family7.nl.

De Hoop ggz biedt sinds kort e-hulp bij problemen met roken, alcohol, drugs, gokken en gamen. Dit houdt in dat naast het aanbod van intramurale en ambulante hulp het nu ook mo-gelijk is om vanuit huis, via internet, op de computer een behandeling te volgen. Er vindt eerst een – digitale – intakeprocedure plaats. Hiermee wordt nagegaan of deze vorm van behandeling de meest geschikte is

voor de specifieke persoon met zijn of haar problematiek. Verder is een verwijsbrief van de huisarts nodig om voor vergoeding van de behandeling in aanmerking te komen.

HulpaanbodHoe zit e-hulp er nu in de praktijk uit? De hulp wordt aangeboden in een beveiligde internetom-geving. De hulpvrager krijgt

via de digitale weg hulp van een professionele en ervaren hulpverle-ner. Tijdens het e-hulptraject wordt de hulpvrager onderwezen over de achtergronden en gevolgen van verslaving. Daarnaast krijgt hij aller-lei opdrachten die helpen om meer inzicht te krijgen in de verslaving en die voor een steun in de rug zorgen bij het breken met die verslaving. De hulpvrager houdt dagelijks een zelf-scorelijst bij om de eigen voortgang in beeld te krijgen. De hulpverlener reageert telkens binnen drie werkda-gen op de uitgevoerde opdrachten die de hulpvrager heeft gemaakt en staat hem of haar met advies en coa-ching bij in de strijd voor een versla-vingsvrij leven. Meer weten?Kijk voor meer informatie over e-hulp op www.dehoop.org/e-hulp of neem contact op met het Informa-tiecentrum van De Hoop: (078) 6 111 222 of [email protected].

De Hoop ggz start met e-hulp

Page 14: De Hoop Nieuws September 2011

14 DE HOOP NIEUWS

Activiteiten

Colofon

Horeb is een woon- en leefgemeenschap waar een bij-zondere doelgroep verblijft die over het algemeen geen aansluiting vindt bij de reguliere ggz maar wel in een laagdrempelige, verslavingsvrije omgeving wil verblij-ven. De Volkskrant suggereert echter dat De Hoop de wettelijke regels omzeilt door Horeb een woon- en leef-gemeenschap te noemen. Dit is volkomen onterecht.

FinanciënDe Volkskrant betwijfelt of er goed met de financiën van de bewoners wordt omgegaan. Ook dat klopt niet. Bewoners be-talen voor onderdak, voedsel, gas, water, licht en activiteiten een eigen bijdrage uit hun inkomen of uitkering. Elke bewo-ner krijgt iedere maand een overzicht van zijn inkomsten en uitgaven, dat voor akkoord ondertekend wordt als het klopt. Horeb ontvangt geen subsidie. Alles moet betaald worden uit de eigen bijdragen van de bewoners, een kleine vergoeding uit de AWBZ als de bewoners een paar uur therapie krijgen, en verder uit de giften. Alle financiën van Horeb zijn grondig en adequaat verantwoord. Ze zijn door een externe accountant gecontroleerd en voorzien van een goedkeurende verklaring.

Kerkelijke denominatieDe Volkrant suggereert een link tussen Horeb en pinksterge-meenten. Horeb is echter, net als De Hoop als geheel, niet gelieerd aan een kerkelijke denominatie en dus ook niet aan een pinkstergemeente. Horeb wordt ook vergeleken met een organisatie die door de Minister gesloten is. Er wordt daarmee gesuggereerd dat sluiting ook nodig is voor Horeb.

Medisch De Volkskrant beweert dat er onverantwoorde zaken

Horeb onterecht in de beklaagdenbankHet lijkt erop dat het uitgangspunt van de Volkskrant slecht nieuws brengen is. Het waarheidsgehalte van dat slechte nieuws is daarbij niet belangrijk. Als er iemand is die iets slechts zegt, is dat blijkbaar een publicatie waard. In de Volkskrant verscheen op 25 juni een artikel over woon- en leefgemeenschap Horeb, onderdeel van De Hoop ggz. In het artikel wordt, volslagen ten onrechte, een negatief beeld gecreëerd van Horeb. Alle negatieve zaken zijn door ons vooraf met feiten weerlegd. Toch was dat voor de Volkskrant geen aanleiding om het artikel te wijzigen.

Volkskrant zegt: goed nieuws is geen nieuws

op medisch gebied plaatsvinden. Ook dit is niet waar. Bij medische klachten kunnen de bewoners altijd bij de huisarts terecht. Bovendien komen er elke week artsen met kennis van psychiatrie op Horeb. Er wordt aangege-ven dat er wordt afgekickt van een heel gevaarlijk middel als GHB. Hier klopt helemaal niets van.

InspectieDe Hoop onderstreept het belang dat zij hecht aan Ho-reb als woon- en leefgemeenschap. Horeb biedt zorg aan verslaafden die op andere manieren nauwelijks bereikt kunnen worden. Als u zelf het artikel in de Volkskrant leest, zal het u vast niet ontgaan dat de schrijfster van het artikel een loopje neemt met de feiten. Een interview met Monique Schippers van de Inspectie voor de Ge-zondheidszorg, dat op 18 juli in de Volkskrant verscheen, maakt duidelijk dat ook de Inspectie twijfels heeft bij wat de Volkskrant beweert. Hoewel de journaliste in het ge-sprek met mevrouw Schippers opnieuw probeert vraag-tekens bij de handelswijze van Horeb te zetten, blijkt dat mevrouw Schippers de zorg bij Horeb veel beter heeft aangetroffen dan wat de Volkskrant suggereert.

Journalistieke waardeWij hebben inmiddels de journalistieke waarde van de Volkskrant leren kennen. Een journalist heeft de opdracht waarheidsgetrouw te informeren. Onze ervaring is dat de Volkskrant juist hiermee een loopje heeft genomen, ongeacht de (imago)schade die dit zou kunnen veroorza-ken. Wat er bereikt zou moeten worden met deze artike-len behalve ruimte vullen in de krant, is in ieder geval erg onduidelijk.

Page 15: De Hoop Nieuws September 2011

Activiteiten

Colofon

De Hoop Nieuws ISSN 1877-5055Tweemaandelijkse uitgave van De Hoop ggz, evangelische hulpverlening. De Hoop biedt kinder-, jeugd- en volwassenenzorg op het gebied van psychosociale, psychiatrische en verslavingsproblematiek. Ook biedt De Hoop re-integratietrajecten en heeft zij preventieprojecten voor kinderen, tieners en ouders. Meer informatie op www.dehoop.org.

De Hoop is een evangelische ggz-instelling. De Hoop ggz helpt kinderen, jongeren en volwassenen.

Adreswijziging?Stuur een e-mail naar: [email protected] of bel met 078 – 6111355.

Redactie, vormgeving en fotografieDe Hoop MediaProvincialeweg 70, 3329 KP DordrechtTelefoon: 078 - 6111356 • E-mail: [email protected]

Druk De Hoop Grafisch Centrum, Provincialeweg 86, 3329 KP DORDRECHT Telefoon: 078 - 6111333E-mail: [email protected] www.dehoopgrafischcentrum.nl

AansprakelijkheidRedactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de uitspraken van (ex)cliënten van De Hoop en hun

familieleden in De Hoop Nieuws. Vóór verschijning zijn de (ex)cliënten akkoord gegaan met publicatie van deze uitspraken. Niets uit deze uitgave mag openbaar worden gemaakt zonder voorafgaande toestemming van de redactie. Bij toegestemde plaatsing moet er sprake zijn van uitdrukkelijke bronvermelding.

Stichting Vrienden van De HoopEen deel van het werk van De Hoop wordt financieel ondersteund door Stichting Vrienden van De Hoop. Deze stichting is in het bezit van het CBF- en het RƒB-keurmerk en door de Belastingdienst erkend als ANBI. Giften voor De Hoop kunnen worden overgemaakt op giro 38.38.38.

Agenda14 september Donateursbijeenkomst18 september Lofprijsavond15,16,17 september Themablok over het thema Afwijzing1 oktober Studiedag Centrum voor Pastorale Counseling11 oktober Donateursbijeenkomst16 oktober Lofprijsavond

DE HOOP NIEUWS 15

Themablok ‘Afwijzing’Van 15 tot en met 17 september organiseert De Hoop een themablok over afwijzing. Dit themablok is voor cliënten van De Hoop, maar staat ook open voor andere geïnteresseerden. Afwijzing is te omschrijven als het ontzeggen van liefde. Afwijzing kan grote invloed hebben op het gedrag van wie er mee te maken krijgt. Het kan emotionele spanningen geven en zelfs tot lichamelijke klachten leiden. Het themablok behandelt de oorzaken van afwijzing en de noodzaak van vergeving, bevrijding en herstel. Het themablok wordt verspreid over drie dagdelen aangeboden: donderdagavond, vrijdagavond en zaterdagochtend. Omdat er een opbouw in het programma zit, raden wij u aan om alle onderdelen te volgen. Voor meer informatie en aanmelding kunt u terecht op www.dehoop.org.

Locatie en contact Alle activiteiten vinden – tenzij anders vermeld – plaats in het Media- en Congrescentrum op Dorp De Hoop, Provincialeweg 122 in Dordrecht. Heeft u vragen, dan kunt u terecht bij het Informatiecentrum van De Hoop: (078) 6 111 222 of [email protected]. Voor meer informatie over alle activiteiten kunt u ook terecht op onze website: www.dehoop.org.

Training vrijwilligers No ApologiesHeeft u een hart voor jongeren? Word dan vrijwilliger in preventie bij het project No Apologies! Dit is een karaktervormend preventiepro-gramma, gericht op jongeren van elf tot achttien jaar. Het hoofddoel is jongeren te helpen verantwoorde keuzes te maken. Van 3 tot en met 5 november 2011 houdt De Hoop een training voor nieuwe No Apologies vrijwilligers. Verschillende trainers zullen u toerusten om dit levensver-anderende programma als vrijwilliger voor No Apologies op scholen en bij jeugdgroepen uit te voeren. Interesse? Ga dan naar www.noapolo-gies.nl en vul het sollicitatieformulier in.

Bezoek De Hoop!Een keer per maand organiseert Stichting Vrienden van De Hoop een dona-teursbijeenkomst. U kunt zien en ervaren wat uw steun voor onze cliënten betekent en nader kennismaken met het werk van De Hoop. Het programma bestaat uit het verhaal van een cliënt, een bezoek aan verschillende werk-plekken van cliënten en een lunch. De bijeenkomst duurt van 10.00 uur tot 14.00 uur op Dorp De Hoop. Alle donateurs die betrokken zijn bij het werk van De Hoop zijn van harte welkom. Iedere donateur mag twee introducés meenemen. U kunt zich aanmelden via [email protected], met vermelding van de namen met wie u komt. Wij ontvangen u graag!

Page 16: De Hoop Nieuws September 2011

Wat heeft De Hoop te bieden? De Hoop ggz biedt je een verantwoordelijke baan in een dynamische werk-omgeving, waarbij aansluiting wordt gezocht met je specifi eke interesse-gebieden. Bij De Hoop werken mensen met verschillende kerkelijke achter-gronden. De arbeidsvoorwaarden voor de functies zijn conform de CAO-GGZ. Tegelijk zeggen we: een baan bij De Hoop ggz is geen gewone baan. Want elke medewerker leeft vanuit een persoonlijke relatie met de Here Jezus als Verlosser en beleeft zijn werk als dienst in het Koninkrijk van God.

Geïnteresseerd? Klaus Markus, beleidspsychiater, en Wim Hamer, hoofd PZ, kunnen je nadere informatie geven over de functies en overleggen graag met je over de mogelijkheden. Beiden zijn bereikbaar via 078 - 6114 944. Kijk voor meer informatie over de functies en de sollicitatieprocedure op www.dehoop.org.

Je sollicitatie kun je richten aan:De Hoop ggzAfd. personeelszakenProvincialeweg 70 3329 KP Dordrecht Je kunt ook het sollicitatieformulier invullen dat op www.dehoop.org staat of een e-mail met je motivatie en cv sturen naar [email protected]. De afdeling personeelszaken is telefonisch bereikbaar op 078 - 6 11 1444.

Arts of psychiater èn christen?

De Hoop helpt. Help mee!

De Hoop ggz is een supraregionale christelijke instelling voor verslavingszorg en psychiatrie. De Hoop is sinds de oprichting in 1975 sterk in ontwikkeling. Vorig jaar zijn klinische afdelingen geopend voor kinder- en jeugdpsychiatrie en voor jeugd-

verslavingszorg. Recent zijn wij gestart met een dubbeldiagnosekliniek en een afdeling voor volwassenenpsychiatrie. Vanwege deze ontwikkelingen zijn wij dringend op zoek naar psychiaters, al dan niet met de aantekening kinder- en

jeugdpsychiatrie. Ook voor (basis)artsen met interesse voor (kinder- en jeugd)psychiatrie en/of verslavingszorg zijn er plaatsen. De opleiding tot verslavingsarts behoort tot de mogelijkheden.

➜ (Basis)arts ➜ Psychiater(s)➜ Kinder- en Jeugdpsychiater Fulltime of parttime