De Hoop Nieuws, mei 2013

16
02 08 Encelia, omdat elk kind waardevol is! Maartje (31): “Ik wil uitdragen wat God voor mij heeft gedaan" Stephan: “We doen het samen” 12 De Hoop nieuws mei 2013 www.dehoop.org • 38ste jaargang • nummer 3 Heel de wereld moet het weten! Dag van Hoop EO Visie - Pure Fotografie

description

De Hoop Nieuws, mei 2013

Transcript of De Hoop Nieuws, mei 2013

Page 1: De Hoop Nieuws, mei 2013

02 08

Encelia, omdat elk kind waardevol is!

Maartje (31): “Ik wil uitdragen wat God voor mij heeft gedaan"

Stephan: “We doen het samen”

12

De Hoop nieuwsmei 2013www.dehoop.org • 38ste jaargang • nummer 3

Heel de wereld moet het weten!

Dag van Hoop

EO V

isie

- Pur

e Fo

togr

afi e

Page 2: De Hoop Nieuws, mei 2013

Verhalen van Hoop

“Ik wil uitdragen wat God voor mij heeft gedaan”

2 DE HOOP NIEUWS

Maartje:

Page 3: De Hoop Nieuws, mei 2013

aandacht van één van de vrienden van haar vader. “De vriendin van die man was een soort moederfiguur voor me, maar hij ging steeds meer aan me zitten. Ik vond het heel dub-bel: ik voelde me schuldig naar zijn vriendin, maar als hij zei dat hij van me hield, smolt ik. Iets dergelijks had niemand ooit tegen me gezegd.”

AbortussenMaartjes ontmoetingen met de vriend van haar vader leiden tot seksueel contact. Ook gaat ze een seksuele relatie aan met een andere man. “Ik werd zwanger en wist niet eens wie de vader was. Ik heb zon-der erover te twijfelen abortus la-ten plegen.” Later raakt ze nog eens zwanger. “Ditmaal heb ik er serieus over nagedacht om de baby te laten

komen, maar iedereen zei dat ik niet eens voor mezelf kon zorgen. Ik was zo onzeker dat de keus snel gemaakt was.” Er volgt een nieuwe abortus.

ZelfmoordpogingenNa de tweede abortus gaat Maartje steeds meer drinken. Ook begint ze speed en cocaïne te gebruiken. Ze voelt zich zo ongelukkig dat ze een aantal pogingen tot zelfmoord doet. Op een dag googlet ze het woord ‘zelfmoord’. Ze komt op een christe-lijke site terecht waar ze contact krijgt met christenen die zo vriendelijk voor haar zijn dat ze geïnteresseerd raakt in het christelijk geloof. Door deze interesse stelt een collega voor dat ze zich bij De Hoop laat opnemen. Het is dan 2007. Maartje: “Het voelde bij

Maartje groeit op in een gezin waar veel ruzie wordt gemaakt. Als ze tien is, scheiden haar ouders. Maartje blijft samen met haar zusje bij haar moe-der wonen, maar heeft veel conflicten met haar moeder. Intussen wordt ze op school constant gepest. “Ik werd geschopt en geslagen,” vertelt ze. “De leraren zagen het, maar deden niets. Na schooltijd probeerde ik zo snel mogelijk weg te komen, maar vaak werd ik buiten opgewacht.”

BeschadigenAls Maartje twaalf is begint ze zich-zelf te beschadigen. “Als ik niet wist wat ik met mijn gevoel moest doen, drukte ik kopspelden in mijn arm. Dat gaf me een kort moment van op-luchting. Thuis kwam ik bijna niet. Ik had constant ruzie met mijn moeder en liep vaak weg. Mijn moeder wist zich geen raad met mij. Toen ben ik naar de crisisopvang gestuurd. Ik ben er zes weken geweest en ik vond het geweldig: die mensen waren echt geïnteresseerd in me. Daarna werd ik doorgestuurd naar een psychiatrisch ziekenhuis. Daar moest ik na zes we-ken ook weer weg. Dat wilde ik niet; ik wilde niet naar huis terug. Het moest natuurlijk toch. Thuis gingen het weg-lopen en de automutilatie weer door.”

AlcoholMaartje snijdt zichzelf niet alleen, ze komt ook in aanraking met alcohol. “Op mijn dertiende dronk ik mijn eer-ste biertje. Rond mijn zeventiende was ik echt verslaafd. In die tijd ging ik met mijn vader naar het café. Hij had een hele vriendenclub met wie hij dronk.” Maartje krijgt steeds meer

De Hoop onmiddellijk vertrouwd, al kende ik niemand. Ik was moe van de strijd van de jaren daarvoor. Ik kon op adem komen.”

ChristenTijdens haar opname bij De Hoop bezoekt Maartje een kerkelijke ge-meente. Ze wordt christen. “Daarna ging ik steeds meer de Bijbel lezen. Ik zag met mijn verstand dat God een grote liefdevolle God is, maar ik wilde het graag ook voelen. Dat lukte me niet. Ik had geen ruimte voor gevoel: mijn hoofd en mijn hart zaten vol met alle dingen die waren gebeurd.” Er komt pas ruimte voor God als ze sa-men met haar begeleider alle proble-men uit het verleden gaat bespreken. “Dat was heftig, maar ik ervoer steeds vaker dat God erbij was. In die tijd

begon ik me heel schuldig te voelen over de abortussen. Ik heb toen ver-geving gevraagd aan God.”

MoederOok als Maartje in het reine is met haar verleden, is het leven niet altijd gemakkelijk. “Een week nadat ik in 2010 De Hoop had verlaten is mijn moeder overleden. Gelukkig was in de laatste jaren ons contact verbe-terd. In mijn laatste mail had ik haar gezegd dat ik van haar houd. Maar ik had dolgraag nog een beter con-tact met haar opgebouwd.” Toch is Maartje nu tevreden met haar leven. “Ik zie steeds meer de grote waarde van het leven met en voor God. Ik wil uitdragen wat Hij voor mij heeft ge-daan.”

“Ik zie steeds meer de grote waarde van het leven met en voor God."

DE HOOP NIEUWS 3

Maartje (31) begint al op jonge leeftijd zichzelf te beschadigen en te drinken. Als ze zo wanhopig is dat ze zelfmoord wil plegen, laat ze zich opnemen bij De Hoop.

Page 4: De Hoop Nieuws, mei 2013

Reportage

DagbehandelingAlwin (39) volgt dagbehandeling: “Ik ben met burn-out-klachten bij De Hoop gekomen,” vertelt hij. “Tijdens de behandelgesprekken bleek dat de diepere oorzaak van mijn problemen lag in het feit dat ik me geen raad wist met mijn emoties. Ik was helemaal vervreemd van mijn eigen gevoel.”

OrdenenVoorbeelden van thema’s die bij dagbehandeling aan de orde komen zijn relaties, grenzen aangeven, afwijzing, seksualiteit en identiteit. De groep telt gemiddeld tien personen en men kan op elk moment instromen. Alwin: “We beginnen met een dagopening. Daarna vertel je in de groep hoe je week is geweest en waar je tegenaan bent gelopen. Dit bereid je thuis voor. Ook schrijf je thuis een dagboek, waarop je feedback krijgt van je begelei-der. Dat dagboek helpt mij enorm om mijn gedachten te ordenen en gebeurtenissen te analyseren.” Verder be-staat de behandeling uit trainingen, groepsgesprekken en weekevaluatie.

VeiligheidWat heeft dagbehandeling voor Alwin betekend? “Over bepaalde dingen had ik uit schaamte nooit eerder ge-sproken. Bij de dagbehandeling vond ik de veiligheid om open te zijn. Ik ontdekte dat ik dan nog steeds werd geaccepteerd. Verder had ik nooit eerder ingezien hoe je verleden invloed kan hebben op hoe je nu in het leven staat. Gesprekken met mijn begeleider hebben me daar-in veel inzicht gegeven. “

Christelijke hulpAlwin heeft bewust voor christelijke hulpverlening ge-kozen. “Als je psychisch uitgeput bent, is dat niet los te koppelen van je relatie met God. Ik was boos op Hem en voelde me verraden. Het is belangrijk dat daar aandacht en begrip voor is. Ik had mezelf geprogram-meerd om maar door en door te gaan en te negeren wat ik voelde. God heeft door de behandeling heen gewerkt en verandering gebracht. Ik ben nu meer ont-spannen, ben opener en durf weer na te denken over mijn toekomst.”

De Hoop biedt zorg in allerlei soorten en maten. In Houten, Amersfoort, Rotterdam en Dordrecht kunnen mensen bij De Hoop terecht voor behandeling in de vorm van gesprekken. Aanvullend op die ambulante zorg biedt De Hoop dagbehandeling en diverse trainingen, zoals de training sociale vaardigheden.

Zorg in soorten en maten

4 DE HOOP NIEUWS

Page 5: De Hoop Nieuws, mei 2013

Training sociale vaardighedenEen andere vorm van ambulante zorg van De Hoop is de training sociale vaardigheden voor kinderen van acht tot en met twaalf jaar die vastlopen in het sociale verkeer en die gediagnosticeerd zijn met bijvoorbeeld ADHD, autisme of een angststoornis. Psycholoog Hans Quist vertelt: “Het doel van de training is de kinderen bewust te maken van hun eigen wijze van reageren op situaties. Ze leren hoe ze met situaties om kunnen gaan, zodat ze er meer grip op krijgen.” Veertien woensdag-middagen komt een groepje van maximaal zes kin-deren bijeen onder leiding van twee psychologen. Bij de training wordt veel gewerkt met rollenspellen en beeldopnames daarvan, huiswerkopdrachten en het geven van feedback.

SfeerWij keken mee bij een training sociale vaardigheden. Bij binnenkomst valt direct de leuke sfeer tussen kinderen en trainers op: de grapjes vliegen over een weer. Bij de start van de training wordt eerst teruggegrepen op het thema van de vorige week: een gesprek voeren. De kin-deren bekijken een fi lmpje van het rollenspel van vorige week en voorzien het van commentaar.

HuiswerkVervolgens spreken de kinderen in tweetallen de huis-werkopdrachten door. Peter* stelt aan Patricia vragen over het huiswerk. Patricia vertelt: “Ik voerde een gesprek over het spelen met iemand uit mijn klas, omdat het niet eerlijk ging. We gingen de ruzie uitpraten en dat is gelukt.” Dan is het tijd voor een rollenspel. Uitgespeeld wordt hoe Jelmer probeert een afspraak te maken met een klasgenoot die dat niet wil. Er volgt uitleg hoe je daar het beste mee om kan gaan.

RollenspelNa een limonadepauze komt het nieuwe onderwerp aan de orde: ‘vragen om mee te doen’. De kinderen beden-ken eerst zelf hoe je dat zou kunnen aanpakken, waarna psychologe Hesther handige tips geeft. Opnieuw is het tijd voor een rollenspel, om het geleerde te oefenen. Ter afsluiting krijgt elk kind van de trainers feedback over de vorderingen rondom zijn of haar persoonlijke leerdoel. Dan is de training weer voorbij. Tijd om lekker buiten te gaan spelen!

* De namen van de kinderen zijn om privacyredenen gefi ngeerd.

Welke ambulante zorg vindt u waar?

• Ambulante kinder- en jeugdpsychiatrie (4-18 jaar): Houten, Amersfoort, Rotterdam en Dordrecht

• Training sociale vaardigheden voor kinderen (met diagnose): Dordrecht; bij voldoende vraag ook in Rotterdam.

• Ambulante volwassenenzorg (psychiatrie en verslavingszorg): Houten, Amersfoort, Dordrecht en Rotterdam

• Pastorale counseling: Amersfoort, Dordrecht en Tholen

• Dagbehandeling voor volwassenen: Dordrecht

Daarnaast biedt De Hoop klinische zorg in Dordrecht. Voor meer informatie of aanmelding kunt u voor alle locaties contact opnemen via tel. (078) 6 111 111 of [email protected].

DE HOOP NIEUWS 5

Page 6: De Hoop Nieuws, mei 2013

6 DE HOOP NIEUWS 6 DE HOOP NIEUWS

Kort nieuws

Hoe overwin ik mijn negatieve zelfbeeld?Veel mensen worstelen met een negatief zelfbeeld. Ze hebben een lage dunk van zichzelf en denken vaak dat

ook God niet tevreden met hen is. Voor iedereen die met deze materie te maken heeft, is er het boek ‘Hoe over-win ik mijn negatieve zelfbeeld’ van Neil T. Anderson.

Neil T. Anderson helpt lezers die last hebben van een negatief zelfbeeld om op een nieuwe manier naar zichzelf te kijken. Hij legt hierbij vooral de focus op wie en wat wij zijn in Christus. Volgens Anderson is dát de sleutel tot een

leven van overwinning. Hoezeer we misschien ook ge-bukt gaan onder gevoelens van onzekerheid, we kunnen

allemaal overwinning ervaren in Christus.

‘Hoe overwin ik mijn negatieve zelfbeeld’ is deel één uit een serie van vier. De andere boeken zijn: ‘Hoe overwin ik mijn depressiviteit’, ‘Hoe overwin ik mijn

twijfel’ en ‘Hoe overwin ik mijn verslaving’.

Sinds de zomer van 2012 is in Dordrecht de Ark te bezoeken, een replica op ware grote van de Ark van Noach. Natuurlijk is Dordrecht ook de plaats waar Dorp De Hoop zich bevindt. Een gezellig uitje naar de Ark is goed te combineren met een kijkje bij De Hoop. Bezoek beide plaatsen en geniet van een on-vergetelijke dag in Dordrecht! Sinds kort bestaat de mogelijkheid om een zogenaamd combiticket aan te schaff en. Met een combiticket brengt u eerst een bezoek aan de Ark van Noach, waar u de lunch kunt gebruiken in het restaurant. Daarna bezoekt u De Hoop, waar cliënten u ontvangen met een kopje

koffi e of thee. Een van hen vertelt zijn of haar levensver-haal. U loopt over het terrein van De Hoop en bezoekt een werkervaringsbedrijf. De rondleiding wordt afgeslo-ten met ‘De Hoop Experience’: een multimediatentoon-stelling over de geschiedenis van De Hoop. Het is ook mogelijk om het bezoek om te draaien: ’s morgens naar De Hoop en ’s middags naar de Ark.

MeivakantieHet combiticket kunt u boeken via www.arkvannoach.com. Het is geldig op woensdagen en vrijdagen in april en mei 2013. Tijdens de meivakantie is het combiticket alle werk-dagen beschikbaar.

Hoe overwin ik mijn negatieve zelfbeeld?

ook God niet tevreden met hen is. Voor iedereen die met Meer informatie of bestellen?

‘Hoe overwin ik mijn nega-tieve zelfbeeld’ van Neil T. Anderson is verkrijgbaar via De Hoop Shop voor € 9,95. Gaat u hiervoor naar www.dehoopshop.nl. Bij De Hoop Shop doen verschillende cliënten van De Hoop werkervaring op. Door uw bestelling helpt u het werk van De Hoop.

Bezoek De Ark van Noach en De Hoop

Page 7: De Hoop Nieuws, mei 2013

DE HOOP NIEUWS 7

GenadeEen paar maanden terug stond er een opmerkelijk artikel in een christelijke krant. In het artikel werd melding gemaakt van een onderzoek waaruit bleek dat christenen een nogal negatief imago bij niet-christenen hebben. Christenen trekken zich óf terug in hun eigen christelijke leefwereldje en hebben vervolgens geen boodschap voor/aan de wereld; óf ze willen graag zó relevant zijn voor die wereld, dat de christelijke boodschap totaal verwatert. Hoe zorg je er nu voor dat je niet de wereld mijdt, maar tegelijkertijd je zelf ook niet aanpast? Het vraagt om christenen die vanuit een radicale hartskeuze liefdevol de wereld tegemoet treden met de boodschap van het evangelie. Dat is immers toch nog steeds een kracht van God tot behoud van een ieder die gelooft (Romeinen 1 vers 16)? De Here Jezus zegt dat aan Hem gegeven is alle macht in hemel en op aarde (Mattheüs 28 vers 18). We hoeven als christenen dus niet beschroomd te zijn maar mogen ons uitspreken. En dan natuurlijk wel op een aangename wijze en niet ‘zouteloos’ (Kolossenzen 4 vers 6). Boven alles zouden christenen gekenmerkt behoren te zijn door genade. De kracht van genade is niet van deze wereld, maar van God. Vergeving wordt geboden waar deze niet verdiend is. En als de wereld met al zijn strijd, afgunst, verbittering, enzovoorts, ergens behoefte aan heeft, dan is het wel aan genade. Zijn christenen dan niet bij uitstek degenen die geroepen zijn om hier in de wereld hun invloed te laten gelden? Zij kennen immers de genade van God?

Teun Stortenbeker, voorzitter Raad van Bestuur De Hoop ggz

WOORD AAN ‘T WOORD

Huisraadbank DordrechtSinds februari is op het terrein van De Hoop de Huisraadbank gevestigd. De Huisraadbank is een initiatief van een kerkelijke gemeente uit Dordrecht. Zij bieden mensen met fi nanciële problemen gratis huisraad aan. De Hoop helpt dit initiatief door ruimte voor hen beschikbaar te stellen.

Riet van der Werf, de coördinator van de Huisraad-bank, vindt het “geweldig” dat ze een plekje hebben op het terrein van De Hoop. “Veel cliënten van De Hoop komen langs om te kijken voor spullen, maar ook om gewoon een praatje te maken. Veel mannen bieden aan om te helpen met sjouwen. Fantastisch!”

Het succes van de Huisraadbank is tot nu toe boven alle verwachting. Riet: “Het loopt storm. De men-sen zijn blij dat ze mogen geven voor dit doel, voor mensen die het heel hard nodig hebben. De mensen die de huisraad krijgen zijn nog blijer. Soms kunnen ze het niet geloven. Dan vragen ze: ‘Mag ik dit echt meenemen?’”

Meer weten?De Huisraadbank is specifi ek bedoeld voor mensen in en rond Dordrecht. Wilt u meer weten? Kijkt u dan op www.huisraadbank.nl.

Opening De Hoop Shop OutletDe Hoop Shop Outlet, één van de werkervaringbe-drijven van De Hoop, opende op vrijdag 7 februari haar deuren in Zwijndrecht. De Hoop Shop Outlet biedt diverse artikelen aan: cd’s, fi lms, boeken, puzzels, spellen, cadeauartikelen en wenskaarten zijn hier te koop voor een zacht prijsje: 50 procent korting op het gehele assorti-ment. De winkel wordt gedragen door een team van tien vrijwilligers en heeft geen winstoogmerk. De opbrengst wordt gebruikt om de werkervaringbedrij-ven voor cliënten draaiend te houden. De Hoop Shop Outlet is een geldvrije winkel, voor de veiligheid van zowel het personeel als de klant. Betalen met pinpas of cadeaubon is wel mogelijk.

Meer informatie over De Hoop Shop Outlet is te vinden op www.dehoopshop.nl.

Page 8: De Hoop Nieuws, mei 2013

8 DE HOOP NIEUWS

Project

8 DE HOOP NIEUWS

De nood op Curaçao is hoog. Het Caribische eiland heeft verhoudingsgewijs een

groot aantal kinderen dat opgroeit onder moeilijke omstandigheden. Tachtig

procent van de kinderen komt vóór hun achttiende levensjaar in de knel, door

onder andere schooluitval en drugsgebruik. Gezinnen leven in armoede en er zijn veel

tienermoeders. Stichting Encelia (voorheen Kinderdorp Hebron) springt in op de nood.

Encelia biedt kinderen, jongeren en ouders de helpende hand. Dit doet Encelia door het geven van crisisopvang, opvoedondersteuning en preventie. Encelia is een chris-telijke stichting en gelooft dat ieder mens, groot en klein, waardevol is in Gods ogen.

CrisisopvangEncelia vangt kinderen die uit een crisissituatie komen tij-delijk op. Bij Encelia kan een kind tot rust komen in een moeilijke tijd. Encelia biedt het kind een veilige leefom-geving door structuur, regels en het stellen van grenzen. In een periode van twaalf weken wordt de kinderen sta-biliteit en houvast gegeven. Er wordt in die tijd een be-geleidingsplan opgesteld voor de kinderen en hun om-geving.

Opvoedondersteuning en preventieEncelia helpt niet alleen de kinderen, maar ook de ouders van wie één of meerdere kinderen op de crisisopvang zijn opgenomen. Door middel van gezinsbegeleiding on-dersteunt en stimuleert Encelia de ouders in de opvoe-ding. Daarnaast biedt Encelia een interactief en karak-tervormend preventieprogramma voor jongeren van elf tot achttien jaar. Het programma heet ‘Wak bo kaya’. Dit betekent: ‘Pas op je tellen!’ ‘Wak bo kaya’ wordt gegeven op scholen en in buurtcentra en daagt jongeren uit om te kiezen voor een (geestelijk) gezonde levensstijl. Met deze training wil Encelia problemen bij jongeren voorkomen.

Help mee!Encelia is grotendeels afhankelijk van giften. Steunt u ons, zodat dit mooie werk mogelijk blijft? Uw gift aan Encelia is welkom op bankrekening 66.96.18.136 ten name van Stichting Vrienden van De Hoop onder vermel-ding van Stichting Encelia.

Encelia, omdat elk kind waardevol is!

Wilt u meer weten over Encelia?

Stichting Encelia is aangesloten bij Concern De Hoop. Stichting Vrienden van De Hoop werft en beheert de giften van Encelia en onderhoudt de contacten met de achterban in Nederland. Wilt u meer weten over het werk van Encelia? Kijkt u dan eens op de website: www.encelia.nl.

Page 9: De Hoop Nieuws, mei 2013

DE HOOP NIEUWS 9DE HOOP NIEUWS 9

Actueel

Herstel: genade toelaten in je levenHet thema van de Dag van Hoop 2013 is ‘Heel de wereld moet het weten.’ Wat we iedereen vooral willen laten weten is dat er bij de Here herstel mogelijk is. Spreker op de Dag van Hoop is Arie de Rover. Ook hij heeft herstel in zijn leven ervaren.

“Ik heb ontdekt dat het aller-diepste herstel plaatsvindt in je identiteit,” vertelt Arie. “Als mensen verdoven wij het feit dat we niet verbonden zijn met God. We probe-ren ons te bewijzen door te presteren. Als dat niet lukt, kun je verslaafd raken. Ik had het eigenlijk allebei: ik was verslaafd aan succes, in mijn werk en in de kerk.”

Arie had een succesvolle carrière in het bedrijfsleven, maar was toch ontevreden. “Mijn leven draaide om geld en schijnzekerheden. In mijn geloof merkte ik dat ik de bevestiging zocht of ik eigenlijk wel recht had op het eeuwige leven. Ik deed dingen met het idee dat God me dan zou accepteren. Ook vond ik dat ik faalde als vader. Ik was er alleen materieel voor mijn kinderen. Toen ik hoor-de dat mijn vrouw en ik 6,5 jaar na ons vierde kind een vijfde kind zouden krijgen, wist ik het allemaal niet meer. Op dat moment heb ik gezegd: ‘God, ik geef mijn leven in Uw handen’.”

Arie gaat zien dat Hij de genade van God nodig heeft. “Bij Hem hoef jij niet te presteren. God leverde een prestatie voor jou. Ik heb mijn carrière in het bedrijfsleven opge-

geven en ben trainer/counsellor geworden. Ik heb het drukker dan ooit, maar werk nu vanuit de rust.

Mijn werkhouding is veranderd van presteren in vrucht dragen. Ik sta mensen in diepe nood bij die vaak nergens anders meer geholpen kunnen worden.”

Ook Aries rol als vader is compleet veranderd. “Ik heb een diepe verbondenheid met mijn kinderen. Het is moeilijk om er woorden voor te vinden. Hoe de Here mijn leven leidt, beïnvloedt mijn kinde-ren. Zij zien dat ik zingeving zoek, en zij zoeken het daardoor ook!”

Arie de Rover heeft een boek geschreven over de allesveranderende invloed van genade op onze levens: ‘Leven na de Genadeklap’. U kunt dit boek bestellen via De Hoop Shop voor € 14,90.

Gaat u naar www.dehoopshop.nl.

Page 10: De Hoop Nieuws, mei 2013

10 DE HOOP NIEUWS

Tonny (48) werd 25 jaar geleden opgenomen

bij De Hoop, omdat hij verslaafd was

aan harddrugs. Sinds die tijd heeft hij

nooit meer harddrugs aangeraakt, maar

dat betekent niet dat zijn leven na de

behandeling van een leien dakje liep.

Thema interview

“Ik kom uit een warm nest, maar ik was een nakomertje,” vertelt Tonny. “Mijn broers en zus hadden hun eigen bezigheden, waar ze mij begrijpelijkerwijs niet altijd bij op sleeptouw wilden nemen. Dan ga je je eigen gang en zoek je een andere manier van vermaak. Ik kreeg foute vrienden. Met hen ging ik blowen. Daarna kreeg ik vrienden die zwaar-dere dingen gebruikten. Ik raakte verslaafd aan heroïne en cocaïne en kwam in het criminele circuit terecht. Ik heb inbraken en overvallen ge-pleegd. Mijn ouders hebben me lang de hand boven het hoofd gehouden, maar uiteindelijk spijkerden ze ’s avonds de deur en het wc-raampje dicht zodat ik niet naar binnen kon. Ik stal ook van hen. De drugs ging voor alles.”

GevoelslevenEen christelijke politieman probeert Tonny te helpen. “Die man was heel begaan met me. Hij wees me op een advertentie van De Hoop en heeft er alles aan gedaan om me daar te krij-gen. Op de dag dat ik intake moest doen zat ik vast, maar hij heeft het zo geregeld dat ik de intake kon doen op de dag nadat ik vrij kwam.” Eenmaal in Dordrecht blijkt echter dat ook de intake zelf niet gemakke-

Tonny: “Ik wist niet hoe ik echt moest zijn”

lijk is. Tonny: “Ik kon de vragen over waarom ik verslaafd was en wilde veranderen niet beantwoorden. Ik had geen gevoelsleven – dat was al-lemaal weggedrukt door de drugs. Uiteindelijk zei ik: ‘Ik wil niet dood, maar leven kan ik niet.’”

HerstellenTonny wordt opgenomen en verblijft 2,5 jaar bij De Hoop. “Ik heb er veel plezier gehad. Dat is me altijd bij-

gebleven: de begeleiders zorgden ervoor dat je je op je gemak voelde. Ik kreeg alle rust om te herstellen. In een groep leven vond ik wel las-tig. Ik wilde erbij horen en ging me daar erg voor uitsloven. Dat werd afgestraft: iedereen doorzag het en stootte me juist af. Ik wist niet hoe ik echt moest zijn. Dat heb ik geleerd door de behandeling. Ik ben gaan zien wie ik was, dat ik ook goede ei-genschappen had.”

GeloofTonny leert tijdens zijn behandeling de Here kennen. “Ik heb in een kerk-

dienst mijn leven aan God gegeven, maar het was geen diepe bekering. Ik had meer het idee: ‘Als ik Jezus aanneem, dan gaat Hij me helpen.’ Dat sprak me wel aan.” Na zijn be-handeling vindt Tonny het moeilijk om zijn geloof vast te houden. “In de kerk waar ik kwam gebeurde iets waardoor ik wegging en zonder God ging leven. Dan word je oppervlak-kig. Ik ben in die tijd getrouwd met een oud-cliënt van De Hoop; dat had

ik ook beter niet kunnen doen. Onze karakters waren heel verschillend. Uiteindelijk leidden we verschillende levens.”

Visser van mensenHet huwelijk van Tonny loopt spaak. “Een paar jaar daarna ben ik terug-gegaan naar Groningen, waar ik van-daan kom. Daar kwam ik een goede vriendin tegen die ik twaalf jaar niet had gezien, een echte visser van mensen. Toen ik bij haar op bezoek was, bleven de woorden over God maar uit mijn mond stromen. Ik kon alleen nog maar over Hem praten,

Ik merk dat ik drang en vuur heb om van God te getuigen. Ik wil Hem bekend maken.

Iedereen heeft Hem nodig.

Page 11: De Hoop Nieuws, mei 2013

DE HOOP NIEUWS 11

Tonny: “Ik wist niet hoe ik echt moest zijn”

nadat ik twaalf jaar zonder Hem had geleefd. Langzaam kwam ik terug bij de Here. Ik dacht dat Hij me niet meer wilde na al die tijd, maar merkte dat dat niet zo is.”

Wakker geschudDe grootste verandering in Tonny’s leven met God komt in 2012. “Op 17 januari heb ik een ongeluk ge-had. Een vrachtwagen is gedeeltelijk over mijn auto heen gereden. De bergers van de auto konden niet ge-loven dat ik het overleefd heb, maar ik was de volgen-de dag alweer thuis, met alleen kneuzingen en een hersenschudding. Twee maanden daarna heb ik een

hartinfarct gekregen, dat ik heb overleefd zonder dat mijn hart zelfs maar beschadigd is. Dat heeft me echt wakker geschud. Ik werd me ervan bewust dat God me twee keer heeft bewaard. Toen heb ik Hem gevraagd: ‘Wat kan ik voor U doen?’ Ik voelde me eigenlijk te vuil en te gezapig om voor Hem van nut te zijn, maar een goede vriend zei dat God door alle blokkades die ik zie heen kan werken. Ik merk dat ik drang en vuur heb om van God te getuigen. Ik wil Hem bekend maken. Iedereen heeft Hem nodig. Hij herstelt voor honderd procent. Ook al heeft het bij mij misschien langer ge-duurd, ik heb het gemerkt in mijn leven!”

Page 12: De Hoop Nieuws, mei 2013

12 DE HOOP NIEUWS

Stephan: “We doen het samen”

“Nadat ik mijn hbo had afgerond en eigenlijk naar de poli-tie-academie had willen gaan, kwam ik in de verslavings-hulpverlening terecht,” vertelt Stephan. “In Utrecht werkte ik als teamleider in een mannenopvang. Deze opvang moest noodgedwongen stoppen. Een WW-uitkering aan-vragen wilde ik niet. Ik vertrouwde op God en Hij voorzag. Binnen vier weken had ik ander werk: bij De Hoop!”

“Als meewerkend teamleider mag ik leiding geven aan de medewerkers van de afdeling,” vertelt Stephan. “Daar-naast sta ik op de groep, geef ik trainingen en houd ik groepsgesprekken. Het is een dynamische functie. Het contact met de vrouwen vind ik erg belangrijk. Zo pro-beer ik elke week voetbaltraining te geven.”

“De kracht van Challenge is dat we het samen doen,” ver-volgt Stephan. “We zijn samen verdrietig, maar we kun-nen ook samen lachen en ontspannen. Iedereen staat om elkaar heen. We bemoedigen elkaar en bidden voor elkaar. We doen het ook samen met God. We betrekken Hem bij de keuzes en beslissingen die we maken. Gods leiding is over deze afdeling!”

Vorig jaar was er een wachtlijst om bij Challenge Vrou-wen opgenomen te worden. Daarom werd de afdeling

Werken bij De Hoop

uitgebreid, zodat er meer vrouwen opgenomen konden worden. Stephan: “Deze uitbreiding was echt een stap in vertrouwen. Naast het feit dat er nu meer vrouwen opge-nomen kunnen worden, hebben wij ook meerdere nieu-we collega’s mogen verwelkomen. Als team groeien wij steeds meer naar elkaar toe en kunnen we samen met de vrouwen optrekken op hun weg naar herstel. We ervaren dat ook als je in geloof en vertrouwen ergens voor gaat, de weg ernaartoe niet altijd gemakkelijk is. Maar wan-neer je volhardt komt uiteindelijk de overwinning.”

“Ik vind het gaaf dat bij De Hoop

het woord ‘christelijk’ niet alleen op

de voordeur staat, maar dat we het

uitdragen in de praktijk.” Aan het

woord is Stephan Hoekstra. Sinds

juni 2012 werkt hij als meewerkend

teamleider bij Challenge Vrouwen, het

behandelprogramma voor vrouwen

met een verslaving.

Hulp nodig?

Kent u of bent u een vrouw die hulp nodig heeft om haar verslaving te overwinnen? Bij Challenge Vrouwen kunnen niet alleen vrouwen vanuit de regio Dordrecht terecht, maar kunnen vrouwen uit heel Nederland hulp krijgen in een veilige, beschermde omgeving. Kijk voor meer informatie op www.dehoop.org/verslavingszorgvrouwen.

Page 13: De Hoop Nieuws, mei 2013

Actueel

DE HOOP NIEUWS 13

Dag van Hoop

Vanaf 11.00 uur bent u van harte welkom op Dorp De Hoop en kunt u de braderie bezoeken. Het hoofdpro-gramma gaat van start om 12.30 uur en duurt tot 16.30 uur. De kinderen kunnen een kinderboerderij bezoeken, pret maken op de luchtkussens of een kijkje nemen bij Gerrits poppentheater. Verder worden er seminars gege-ven over ADHD, verslaving, rouwverwerking, pesten en creatieve therapie. Bent u benieuwd hoe de cliënten wo-nen? Anton, één van de cliënten, geeft rondleidingen en vertelt u van alles over Dorp De Hoop en over zijn leven. Meer over het programma en over Antons verhaal kunt u lezen op de website van De Hoop: www.dehoop.org.

Hoofdspreker: Arie de RoverHoofdspreker op de Dag van Hoop is Arie de Rover, schrijver van het boek ‘Leven na de Genadeklap’. Hij is trainer en counselor en heeft een groot verlangen om bij te dragen aan een ‘beweging van genade’. Als u meer over hem wilt weten, verwijzen wij u naar pagina 9 van deze De Hoop Nieuws.

Nieuw: koff erbakverkoop!Bent u enthousiast over het werk van De Hoop en zou u hier graag een steentje aan bijdragen? Tijdens de Dag van Hoop kunt u vanuit de koff erbak van uw auto spul-len verkopen om De Hoop mee te steunen. Wilt u meer weten? Mail dan naar [email protected].

Samenzangavond met Marcel en Lydia ZimmerOm 20.00 uur bent u van harte welkom om de Dag van Hoop feestelijk af te sluiten met een samenzangavond in de openlucht onder leiding van Marcel & Lydia Zim-mer. Hebt u een lied dat een bijzondere betekenis voor u heeft en dat u graag wilt horen? Vertel ons waarom via [email protected] en misschien wordt uw lied wel gespeeld door Marcel en Lydia! Op deze avond zal ook Martin Koornstra van Royal Mission spreken. Wan-neer u graag de Dag van Hoop en/of de samenzang-avond wilt meemaken, kunt u zich aanmelden via de website: www.dehoop.org.

Op D.V. zaterdag 29 juni zal de Dag van Hoop weer plaatsvinden. Het thema van dit jaar is ‘Heel de wereld moet het weten’. De Dag van Hoop biedt ook dit jaar weer een gevarieerd programma. U komt toch ook?

‘Heel de wereld moet het weten!’p

IJ

Wij hopen u te mogen ontmoeten

op 29 juni!

Page 14: De Hoop Nieuws, mei 2013

Actueel

derland is een 48-uurs estafette van 1200 kilometer, een enorme uitdaging. Toertocht Limburg is een fi etstocht van 40, 80, 120 of 160 kilometer door Zuid-Limburg. Het doel is om zoveel mogelijk mensen op de pedalen te krij-gen, om mannen de kans te geven om hun verslaving te overwinnen en zorg te bieden aan vrouwen die hulp op een veilige plek nodig hebben. Daarnaast wordt er geld opgehaald voor het René Kids Centre. Dit geweldige ini-tiatief zet zich in om kinderen in Namibië een goede toe-komst te bieden.

‘Vrouwen lopen voor vrouwen’ en Cycle for HopeVeel onderdelen van het werk van De Hoop worden niet gesubsidieerd door de overheid. Daarom organiseert Stichting Vrienden van De Hoop dit jaar weer een aantal evenementen om juist voor deze belangrijke onderdelen geld op te halen.

De Hoop vangt op verschillende plekken kwetsbare vrouwen op die in hun thuissituatie zijn vastgelopen. Hun kinderen kunnen waar mogelijk mee opgenomen worden, zodat moeder en kind niet gescheiden hoeven te worden. De zorg voor de kinderen is niet gesubsidi-eerd. Daarom wordt 1 juni Vrouwen lopen voor Vrouwen gehouden, een sponsorwandeltocht van tien of twin-tig kilometer. De tochten beginnen vanuit Asperen en voeren de lopers door een prachtig landschap. Het pro-gramma wordt feestelijk afgesloten met een high tea en een spetterend concert van Gerald en Nelinda Troost. Dit bekende zangduo laat al vele jaren luisteraars genieten van worshipmuziek.

Cycle for HopeDit jaar vindt ook weer de Cycle for Hope plaats, een groot fi etsevenement dat de deelnemers langs de mooi-ste plekjes van Nederland brengt. Cycle for Hope bestaat uit Rondje Nederland en Toertocht Limburg. Rondje Ne-

Vrouwen Lopen Voor Vrouwen vindt plaats op zaterdag 1 juni in Asperen. Rondje Nederland vindt plaats van 5 september tot en met 7 september en de Toertocht gaat op 7 september van start vanuit Cadier en Keer. Voor aanvullende informatie verwijzen wij u naar de sites www.vrouwenlopenvoorvrouwen.nl en wwww.cycleforhope.nl. U kunt ook contact opnemen met Stichting Vrienden van De Hoop op telefoonnummer (078) 6 111 355.

Voor de mensen die niet kunnen deelnemen en toch betrokken willen zijn is er de mogelijkheid om deelnemers te sponsoren!

14 DE HOOP NIEUWS

Page 15: De Hoop Nieuws, mei 2013

DE HOOP NIEUWS 15

Activiteiten

Colofon

De Hoop Nieuws ISSN 1877-5055Tweemaandelijkse uitgave van De Hoop ggz, evangelische hulpverlening. De Hoop biedt kinder-, jeugd- en volwassenenzorg op het gebied van psychosociale, psychiatrische en verslavingsproblematiek. Ook biedt De Hoop re-integratietrajecten en heeft zij preventieprojecten voor kinderen, tieners en ouders. Meer informatie op www.dehoop.org.

De Hoop is een evangelische ggz-instelling. De Hoop ggz helpt kinderen, jongeren en volwassenen.

Adreswijziging?Stuur een e-mail naar: [email protected] of bel met 078 – 6111355.

Redactie, vormgeving en fotografi eDe Hoop MediaProvincialeweg 70, 3329 KP DordrechtTelefoon: 078 - 6111356 • E-mail: [email protected]

Druk De Hoop Grafi sch Centrum, Provincialeweg 86, 3329 KP DORDRECHT Telefoon: 078 - 6111333E-mail: grafi [email protected] www.dehoopgrafi schcentrum.nl

AansprakelijkheidRedactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de uitspraken van (ex)cliënten van De Hoop en hun

familieleden in De Hoop Nieuws. Vóór verschijning zijn de (ex)cliënten akkoord gegaan met publicatie van deze uitspraken. Niets uit deze uitgave mag openbaar worden gemaakt zonder voorafgaande toestemming van de redactie. Bij toegestemde plaatsing moet er sprake zijn van uitdrukkelijke bronvermelding.

Stichting Vrienden van De HoopEen deel van het werk van De Hoop wordt fi nancieel ondersteund door Stichting Vrienden van De Hoop. Deze stichting is in het bezit van het CBF- en het RƒB-keurmerk en door de Belastingdienst erkend als ANBI. Giften voor De Hoop kunnen worden overgemaakt op giro 38.38.38.

5 mei Lofprijsavond11 mei Reünie oud-cliënten De Hoop19 mei Lofprijsavond21 mei Donateursbijeenkomst1 juni Vrouwen lopen voor Vrouwen2 juni Lofprijsavond16 juni Lofprijsavond26 juni Donateursbijeenkomst29 juni Dag van Hoop7 juli Lofprijsavond14 juli Lofprijsavond5-7 september Rondje Nederland7 september Toertocht Limburg

DE HOOP NIEUWS 15

Locatie en contact Alle activiteiten vinden – tenzij anders vermeld – plaats in het Media- en Congrescentrum op Dorp De Hoop, Provincialeweg 122 in Dordrecht. Hebt u vragen, dan kunt u terecht bij het informatiecentrum van De Hoop ggz: (078) 6 111 111 of [email protected]. Voor meer informatie over alle activiteiten kunt u ook terecht op onze website: www.dehoop.org.

Op D.V. zaterdag 11 mei hopen we weer een reünie te houden voor oud-cliënten van De Hoop. Ben jij een voormalige cliënt? Dan nodigen we je van harte uit om naar Dorp De Hoop te komen om bij te praten met an-dere oud-cliënten en met medewerkers, herinneringen op te halen, te zingen en samen gezellig te eten. Tij-dens de reünie houden we ook een ‘open microfoon’: de kans om de zaal te vertellen hoe het nu met je gaat.De reünie duurt van 10.00 tot 16.00 uur en is inclusief maaltijd. De reünie is gratis, maar geef je wel even op. Dat kan via www.hopealive.nl. Wij hopen dat je erbij bent op 11 mei!

Reünie voor oud-cliënten De Hoop

Activiteiten...

Gespreksgroep voor ouders/partnersAls iemand worstelt met verslavingsproblemen, heeft dat ook invloed op zijn of haar partner en familieleden. We ervaren bij De Hoop dat het voor naastbetrokkenen niet gemakkelijk is om met anderen te praten over wat zij meemaken, maar dat er vaak wel behoefte aan is. De Hoop ggz biedt daarom gespreksgroepen aan voor zowel ouders als partners.

In zes bijeenkomsten gaan we met elkaar in gesprek rondom thema’s als communicatie, grenzen aangeven en loslaten. Daarnaast zal er ruimte zijn om als lotgenoten onderling contact te hebben.

Bij voldoende aanmeldingen wordt de eerste bijeenkomst van de oudergroep gehouden op woensdag 22 mei om 19.30 uur. De eerste bijeenkomst voor partners is vrijdagmiddag 24 mei van 13.15 uur tot 15.15 uur.

De bijeenkomsten worden gehouden bij de polikliniek van De Hoop in Dordrecht. De kosten bedragen in totaal € 125. Wilt u deelnemen aan een groep, dan kunt u zich aanmelden voor 15 mei bij de polikliniek in Dordrecht, tel. (078) 6 111 222.

Page 16: De Hoop Nieuws, mei 2013

Dag van Hoop

www.dehoop.org/dagvanhoop

BpF

IgQ

BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBFFFFFFFFFFFFFF

IIII

FFFF

I

FFF

QQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQ gggggggggggggggggJ

29 juni 2013

samenzang • seminars • kinderprogramma • braderie • bezichtiging

ARIE DE ROVER MARTIN KOORNSTRA MARCEL EN LYDIA ZIMMER

© P

ure

Foto

grafi

e

Meer informatie en aanmelden: