PvdA Nieuws - Mei 2012

9
1 Nieuws 34 e jaargang no.1 • Mei 2012 In dit nummer: Tien jaar Mary Fiers Discussiegroepen van start Gemeente slankt af Jubilarissen Ons oudste lid

description

Afdelingsblad van de PvdA Eindhoven - Jaargang 34 - Nummer 1 - Mei 2012

Transcript of PvdA Nieuws - Mei 2012

Page 1: PvdA Nieuws - Mei 2012

1

Nieuws 34e jaargang no.1 • Mei 2012

In dit nummer:• Tien jaar Mary Fiers•Discussiegroepen van start•Gemeente slankt af• Jubilarissen•Ons oudste lid

Page 2: PvdA Nieuws - Mei 2012

2 3

Gemeentelijke organisatie kleiner

Politiek actueel

Burgemeester en wethouders hebben beslo-ten het gemeentelijke apparaat te veranderen in een slanke, slagvaardige, flexibele en wendbare organisatie. Wat ‘de gemeente’ heet moet een netwerkorganisatie worden die kan inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen. Doel is een gemeentelijke overheid met een bescheiden rol, partner in samenwerking met gevestigde en ad hoc geformeerde organisaties. Met de voorstel-len willen B&W een bezuiniging bereiken van bijna 10,3 miljoen euro. Deze bezuiniging kan nog verder oplopen als het college – en later de ge-meenteraad – bij de begroting 2013-2016 instem-men met aanvullende voorstellen.

Leidende vraag is van wie de gemeente nou ei-genlijk is. Het antwoord is: van ‘De Eindhovena-ren’. En die moeten dan ook de mogelijkheden krijgen om te bepalen wat er voor hun directe leefomgeving van belang is . De gemeentebestuurders hebben kritisch geke-ken en zich afgevraagd waar de gemeente niet hoeft op te treden en waar de oplossing van pro-blemen aan derden kan worden overgelaten. De overheid hoeft niet alles zelf te doen,. Wat kunnen de burgers, bedrijven, instellingen organisaties zelf is de vraag en uit het antwoord zal blijken of er nog de opdracht voor de gemeeente rest...

Zo stopt de gemeente met vrijetijdsbeleid, wordt de commissie bezwaarschriften grotendeels op-geheven en wordt de acquisitie van evenementen

overgelaten aan Eindhoven 365, de opvolger van Citydynamiek.

Ook de dienstverlening verandert, minder klant-contacten via het fysiek loket en meer verwijzin-gen naar het digitaal loket. In de eigen organisatie worden de werkprocessen geoptimaliseerd door stimulering van de digitalisering, onder meer bij de post en facturering. Eind 2014 moet de ge-meentelijke organisatie met met 293 fte verkleind zijn en wordt er tot en met 2014 een financiële be-sparing van 10,3 miljoen euro gerealiseerd.

In dit nummer:

Tien jaar Mary Fiers 4

Kamerleden op bezoek in

Woensel-West 5

Discussiegroepen 6

Jubilarissen verrast 7

Gerrit Hooiveld,

ons oudste lid 8

Commissie Van Abbe 9

Aanbestedingen 9

Noodzaak hervormen 10

Waterschap 11

Column Staf Depla 11

Culturele hoofdstad 12

Cursiefje Ab Klaassens 12

Column Harm Hofman 13

Bezuiniging bibliotheek 14

Brainport 14

De bronnen 15

Colofon 16

De gemeente en de Eindhovense woningcorporaties maken al enige jaren prestatieafspraken. Met ingang van 2012 formuleren de partners jaarlijks kort en bondig hun gezamenlijke visie op de stad Eindhoven. De prestatieafspraken worden door op die manier meer een ‘stollingsmoment’ in een continu proces van samenwerken.

De prestatieafspraken komen bovenop de regulie-re werkzaamheden. De woningcorporaties blijven zich verantwoordelijk voelen voor hun basistaak: het huisvesten van mensen die niet zelfstandig in staat zijn zich op de woningmarkt te redden.

Dat betekent onder meer dat zorgvuldig wordt omgegaan met de kernvoorraad aan betaalbare woningen. Gemeente en corporaties bewaken de minimale omvang daarvan en maken – indien noodzakelijk door ontwikkelingen in Brussel, Den

Haag of op de woningmarkt – nieuwe afspraken over de kernvoorraad.

Extra afspraken worden verder gemaakt over het schoon, heel en veilig houden van de woonom-geving en de investeringen in woningonderhoud en nieuwbouw en wordt in 2012 gestart met een grootschalige pilot met slimme energiemeters. Er komt een woonkostenonderzoek om de betaal-baarheid van het wonen in beeld te krijgen, zowel onder huurders als kopers. Partijen die betrokken zijn bij de werkervarings-plaatsen tekenen een intentieverklaring. Het gaat om het aanbieden van de plaatsen (door gemeen-te, corporaties en hun leveranciers) en de organi-saties die de mensen helpen terug te keren in de maatschappij. We plaatsen 100 ‘cliënten’ in een periode van drie jaar.

Er komt tijdelijke huisvesting voor 200 Midden–

en Oosteuropese buitenlanders en er worden meerjarige afspraken met corporaties en onder-wijsinstellingen gemaakt op het vlak van huisves-ting van (internationale) studenten en kenniswer-kers.

De gemeente en de corporaties gaan, uiteraard samen met bewoners, in 2012 concreet invulling geven aan zeggenschap in de publieke ruimte. Dat doen we onder andere door een pilot met een digitaal model waarin bewoners zeggenschap krij-gen over de besteding van onderhoudsmiddelen in de publieke ruimte.

Verder wordt bekeken hoe de corporaties een bij-drage kunnen leveren aan het scheiden van wo-nen en zorg. De aanleg van het glasvezelnetwerk wordt hierbij intensief betrokken, in de vorm van een ‘proeftuin’ waaraan de genoemde partijen meewerken.

Prestatie-afspraken woningcorporaties

In opdracht van de gemeente Eindhoven verricht het Nederlands Jeugd Instituut (NJi) een onderzoek naar het Eindhovense jongerenwerk. Het onderzoek is een uitvloeisel van een wens van de gemeenteraad.

Vragen die beantwoord moeten worden zijn: hoe effectief is het jongerenwerk in Eindhoven en wat is het maatschappelijk rendement ervan?

Het stedelijk en wijkgerichte jongerenwerk in Eindhoven is bedoeld voor tieners en jongeren van 10-27 jaar en richt zich op talentontwikkeling. Dynamo voert het stedelijke jongerenwerk uit en bereikt een brede groep jongeren met vrijetijds-activiteiten die aansluiten of voortkomen uit de huidige jeugdculturen. Zij ondersteunen, bege-leiden en faciliteren jongeren, geven hen de kans zich te ontwikkelen en bieden een podium voor eigen initiatieven en ontdekken van eigen talen-ten.

Het wijkgericht jongerenwerk richt zich op de jongeren in de buurt waar zij wonen en opgroeien en legt dwarsverbanden tussen de leefmilieus van het gezin, school en de buurt. Jongerenwerkers kennen de jongeren en de jongeren kennen hen. Ze hebben een antenne voor wat er in de buurt gebeurt. Net als het stedelijk jongerenwerk biedt het wijkgericht jongerenwerk jongeren vanuit de vrije tijd kansen om hun talenten te ontwikkelen en ondersteunt hen bij het realiseren van die kan-sen.

Jongerenwerk onder de loep

UITNODIGINGLedenvergaderingzaterdag 12 mei

Plaats: Stadhuis 2e verdiepingInloop vanaf 9.30 u. Aanvang 10.00u. Einde 12.00 uur

Op de agenda: • Korte terugblik afgelopen jaar• De wethouders, aan het woord• Vanuit de fractie• Vanuit het bestuur• Gewest, landelijke bestuur, politieke ledenraad, etc.• Vacature(s) bestuur• Aanstaande verkiezingen

UITDAGING De PvdAfractie doet mee 25 mei aan een ‘bedrijventoernooi’ rolstoel-basketbal bij de club “Achilles Flames” De opbrengsten komen ten goede aan de jeugd van deze vereniging. Wij nemen deel aan dit toernooi om zo eens te ervaren wat het is om als ‘valide’ sporter te sporten met een moeilijkheidsgraad! Daarnaast levert het de club voor de jeugd geld op wat ze goed kunnen gebruiken voor hun ma-terialen en reiskosten. Deze kosten liggen meestal bij een sport als roelstoelbasketbal hoger dan bij reguliere sporten. Wanneer door onze deelname de toegankelijkheid van deze sport wordt vergroot draagt de PvdAfractie daar graag aan bij. Daarnaast is het gewoon leuk om te doen!!

Wie doet mee? Meld je aan bij Frank Depla:[email protected] of 06 20031574.

Maximaal 10 deelnemers, dus zorg dat je hier snel bij bent!Wanneer? Vrijdag 25 mei vanaf 13.00 uur tot einde van de mid-dag , 18.00 uur, voor een hapje en de rolstoel wordt gezorgd!

Kandidaat Bestuursleden gezochtFrank Cools neemt afscheid van het bestuur. Alle overige leden van het bestuur zijn regelementair nog een jaar gemandateerd, maar een versterking is altijd welkom.

Dat betekent dus minimaal één vakature die we hopen in te vullen op de volgende

ledenvergadering.

Aanmelden kan bij: Judith van de Belt, [email protected] voorzitter of Wildrik Burema, [email protected], secretaris.

UitnodigingIn kader van de ‘permanente campagne’ combineren wij bewegen met ‘meer rood in de sportzaal’ Het idee is eenvoudig: het PvdA zaalvoetbal team speelt enkele malen per jaar een zaalvoetbalwedstrijd tegen buurtbewoners uit de be-treffende wijk. Na het potje voetbal kan aan de bar gesproken worden over politiek en wat u bezighoudt in de wijk of in de stad.

Wie gaat ons team versterken?Deelname inmiddels toegezegd van Paul van Liempd , Rob van Vliet en Frank Depla. Aanmelden bij: Hafid Bouteibi: [email protected]

Page 3: PvdA Nieuws - Mei 2012

4 5

Mary Fiers tien jaar in de politiekInterview

Hoe ben je in de politiek terecht gekomen?

Dat begon in ons gezin thuis in Bladel aan de keukentafel waar de hele wereld verbeterd werd. Mijn interesse voor de publieke zaak is daar al vroeg begonnen. Daarna was ik door school en studie even wat minder met de politiek bezig. Vervol-gens kwam ik in het ziekenhuis te werken als operatie-assistente. Dat heb ik twaalf-en-een- half jaar gedaan waarna ik in de verslavingszorg terechtgekomen ben waar ik tien jaar heb gewerkt. Tegelijker-tijd studeerde ik in de avonduren aan de universiteit beleid- en organisatiewetenschappen.

Toen ik daarmee klaar was had ik op eens tijd over en begon de politiek weer te kriebelen. Daarom meldde ik mij aan bij de PvdA Rosa-leergangen. De PvdA was voor mij een bewuste keuze omdat ik de SP ontzettend conservatief vind. En ook een veel te activistische ‘nee nee’ partij, dat past niet bij mij. Ook GroenLinks sprak mij minder aan, misschien wel omdat mijn vader niet het hoogste salaris had, maar wel drie kinderen heeft kunnen laten studeren. Dat is typisch iets waar juist de PvdA voor staat.

Zo heb ik mij dus aangemeld en kwam ik in Am-sterdam terecht, en dus helemaal niet in Eindho-ven. Maar op die training werd ik gestimuleerd om kennis te maken met de lokale afdeling. Zo kwam ik uiteindelijk in een achterafzaaltje terecht op een plaatselijke bijeenkomst waar helemaal niemand iets tegen mij zei zodat ik daar meteen besloot nooit meer naar zo’n bijeenkomst te gaan. Maar vervolgens kreeg ik bij de Rosa-leergang een opdracht, ik moest een aantal mensen uit de afdeling gaan interviewen. Dus moest ik de voor-zitter en de wethouder allerlei vragen gaan stel-len. En ja, als je zelf op bezoek gaat dan denken ze in zo’n afdeling: ha! een vrijwilliger, die moeten we hebben. Dus binnen no-time zat ik in het bestuur. Een van de eerste dingen die ik vanuit het be-stuur deed was de buitenboordmotor opzetten. Gewoon één keer in de maand ergens een actie te doen. Om te laten zien dat je er als partij niet alleen tijdens de verkiezingen bent. Toen de ver-kiezingen van 2002 zich aandienden werd ik ge-polst of ik ook op de lijst wilde. Dat wilde ik wel. Zo kwam ik op de lijst, nog wel als hoogste bin-nenkomer op de vijfde plaats. In de gemeenteraad kreeg ik de portefeuille wo-nen en ruimte, maar het was een tegenvaller dat we in de oppositie kwamen. Leefbaar Eindhoven

werd toen de grootste. Wat ik me goed herinner was het vijandig sentiment op straat in die tijd. Maar op zichzelf was het best leuk om als raadslid te beginnen in de oppositie, want dan kun je veel meer doen. We waren, geloof ik, ook de eerste oppositiepartij ooit die tegenbegroting gemaakt heeft. Het was bovendien de start van het dualis-tisch werken in de raad, ook dat was wennen voor iedereen.

Maar uiteindelijk werd het 2006 en bij die ver-kiezingen werden we heel groot want op de gol-ven van Wouter Bos haalden we veertien zetels. Daarna volgden spannende onderhandelingen die uitmondden in een college van vier wethouders, met voor het eerst de SP als collegepartij. Waar wij sterk campagne op gevoerd hebben was: werk, werk, werk. Dus aandacht voor de onderkant van de arbeidsmarkt en tegelijk investeren in de eco-nomie. Vanuit Eindhoven is in die collegeperiode, bij de eerste tekenen van de economische crisis, sterk gelobbyd voor de kenniswerkersregeling. Tegelijk hadden we zelf ook allerlei werkgelegen-heidsprojecten in de stad, we hadden de wijkaan-pak en verschillende armoederegelingen. Eindhoven heeft heel veel hoogwaardige indus-trie met een wereldwijd potentieel, maar we heb-ben ook groepen in de stad die erg achterblijven. Zulke tegenstellingen in de samenleving vormen altijd een potentieel kruitvat. In de ‘atlas van Ne-derlandse gemeenten’ scoort Eindhoven dan ook hoog op die zogenaamde ‘kruitvat indicator’.

Mede dankzij de Partij van de Arbeid is er in Eindhoven al vanaf het jaar 2000 aandacht voor die onderkant. Toen al zijn we begonnen met in-tegrale wijkvernieuwing. Later werd dat vanuit de rijksoverheid verder gestimuleerd met de aanpak van de zogenaamde ‘krachtwijken’. Nu in 2012 jaar zijn verschillende van die wijken vernieuwd of nog bezig te vernieuwen en is er veel in scholen geïn-

vesteerd. Een voorbeeld vormen de spilcen-tra, waardoor de beste scholen juist in die wijken te vinden zijn. Want om de armoe-despiraal te doorbreken moet je bij kinderen beginnen, die moet je de beste kansen ge-ven om zo een volgende generatie vooruit te helpen.

Aanpak van die elf wijkvernieuwingswij-ken was een opgave die we samen met de woningcorporaties zijn aangegaan en we zijn inmiddels een heel eind gekomen. Nu moeten we gaan kijken naar de naoorlogse wijken. Daar zie je een eenzijdige woning-

voorraad met weinig voorzieningen en een toe-nemende problematiek. Die wijken zijn nu min of meer vergelijkbaar met wat er tien jaar geleden in de vooroorlogse wijken speelde. Alleen zal de aanpak voortaan wel wat fijnmaziger moeten zijn. Tien of elf wijken in één keer aanpakken zal niet meer lukken. Ook ligt er meer nadruk op renoveren in plaats van complete nieuwbouw. Investeren in slechte woningen, zodanig dat een lagere energiereke-ning een hogere huur kan compenseren. Al is dat laatste niet eenvoudig te realiseren omdat je voor een hogere huur instemming nodig hebt van de huurders. Woningcorporatie Domein heeft daar overigens iets goeds op bedacht. Zij maken af-spraken met huurders op basis van een soort ach-tervangregeling voor huurders die twijfelen. Ove-rigens, als een woning echt slecht is moet je wel de beslissing durven nemen en toch te slopen en door iets nieuws te vervangen. Woningen hebben nu eenmaal niet het eeuwige leven.

Je bent nu bezig aan je tweede periode als wethouder met praktisch dezelfde portefeuille.

Dat was een bewuste keuze want die processen in de wijken vergen een lange adem. Vier jaar is tekort om voldoende vertrouwen op te bouwen en relaties met mensen aan te gaan. Voor mij als Pv-dA-wethouder is die ruimtelijke portefeuille juist zo belangrijk vanwege de mensen in de wijken. We gaan nu door een periode die zich kenmerkt door lastige financiële omstandigheden. De uit-daging is nu te bezuinigen met een sociaal profiel.

Al nagedacht over de periode hierna, moeten we in na-volging van onze landelijke partij ook in Eindhoven lijst-trekkersverkiezingen gaan houden?

We hebben het al een keer eerder gedaan en daar was ik toen heel enthousiast over! Ja dus!

Kamerleden op bezoek in Woensel-West Door Toon Meulensteen

door Wildrik Burema

een terugblik en een kijk vooruit

Op maandag 5 maart zijn Jacques Monasch en Ahmed Marcouch, Kamerleden van de PvdA, op bezoek geweest in Woensel-West. Zij wilden graag de effecten/resultaten Woensel-West als input gebruiken voor het debat wijkaanpak in de Tweede Kamer van 6 maart .

Zij hebben kunnen zien dat er veel bereikt is en dat het van belang is om deze aanpak voort te zetten. Geen nieuw beleid maar afmaken van bestaand beleid. De PvdA is er voorstander van om voor de komende periode hiervoor geld te reserveren. Want investeren in wijken heeft wel degelijk zin. De PvdA is bang dat de wijkaanpak door de voorgenomen bezuinigen kan leiden tot stilstand en achteruitgang en dat willen we toch niet. Onze twee wethouders Mary Fiers en Staf Depla waren ook aanwezig. Ook zij vrezen de gevolgen van de voorgenomen bezuinigingen. Indertijd is afgesproken dat er voor minstens tien jaar extra geld zou zijn voor de wijkaanpak. Het vergt immers jarenlange inzet om de wijken blijvend te verbeteren. Er is gesproken over de rol van de Buurtonderneming. Over buurtbedrijvigheid, onder andere het Emmausproject, het idee van de winkeltjes/ateliers om zodoende meer ondernemerschap in de wijk mogelijk te maken. Op bezoek bij de Buurtinfowinkel hoorden de Kamerleden hoe de school kleurrijker is geworden en kregen ze informatie over de projecten die samen met oude en nieuwe bewoners van de grond gekomen zijn. Veel activiteiten zijn van de grond gekomen door het inplaatsingsbeleid van wooncoöperatie Trudo. Nieuwe huurders krijgen korting op hun huur; als tegenprestatie leveren zij diensten aan de buurt.Voorbeelden zijn: huiswerkbegeleiding, de turnlessen, breakdance, schilderclub enz. Zowel Ahmed als Jacques waren onder de indruk van de

kracht van Woensel-West en hadden voldoende munitie om het debat in de Tweede Kamer aan te gaan.

Korte terugblik op het debat

In zijn bijdrage wees Jacques op het belang van voortzetting van de wijkaanpak en nakoming van de afspraak om tien jaar lang in krachtwijken te investeren. Hij refereerde verschillende keren aan de wijken die hij samen met Ahmed heeft bezocht. Zo wees hij onder andere. op Woensel- West waar zichtbaar is welke opgaven er nog liggen, maar ook wat er al verbeterd is. Renovatie en nieuwbouw en de komst van nieuwe bewoners en bedrijven heeft effect. Verwijzend naar de buurt Kruiskamp in Den Bosch ging hij in op het gesprek met de wijkagente en de problemen die zij ervaart met overbewoning door kamerverhuur in particuliere woningen. Dit leidt tot overlast.Ook wees hij op de goede afspraken die er met woningcorporaties zijn gemaakt om probleempanden aan te pakken. Hij roemde de integrale aanpak die heeft geleid tot de komst van een nieuwe brede school, een nieuwe mix

in de samenstelling van woningen en een beter beheer van de buurt. Wijzend op het initiatief van enkele bewoners uit Kruiskamp om via een eigen buurthuis de volgende fase van de ontwikkeling van hun wijk vorm te geven maakte Monasch een punt van de noodzaak tot meer inspraak en invloed voor bewoners. Tevens vroeg hij de minister hoe zij tegenover het idee van buurtcoöperaties of bewonersbedrijven staat, die met een eigen budget zelf hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. En aansluitend, wat ze vindt van gemeenschapsrecht op koop of huur. Waardoor dergelijke samenwerkingsvormen als eerste in aanmerking komen voor een pand waar de gemeente van af wil. Verder verzocht hij de minister de verkokering van hulpverleners en instanties aan te pakken en vroeg hij een reactie op zijn pleidooi voor een nieuw stads- en dorpsvernieuwingsfonds. Samenvattend: is de minister bereid om aan de zijde van wijkbewoners te blijven staan. Ziet ze het als haar bestuurlijke en morele taak om steun te blijven geven aan de opgave die er ligt of trekt ze haar handen van de krachtwijken af?

De JS Brabant bestaat uit een actieve groep jon-geren die uit de verschillende steden van Brabant komen. Brabant telt 143 leden, waar van naar schatting er 20 leden actief zijn.Ons bestuur bestaat uit vijf leden. Eindhoven wordt vertegenwoordigd door: Sophia Shahrjerdy en Eline Worms. Binnen het bestuur is de gemid-delde leeftijd 19 jaar.

Wij werken in Eindhoven samen met: CDJA, JOVD, DWARS, JD om jongeren te motiveren po-litiek actief te worden. Onder de naam Politieke Jongeren Organisaties Eindhoven. Samen organi-seren we borrels en gaan we op scholen ‘voorlich-ting’ geven in Eindhoven.

In Eindhoven hebben we een drukbezochte bij-eenkomst georganiseerd over de wet “werken

naar vermogen” in ‘De Etalage’. Hier hebben we de nieuwe wet werken naar vermogen eens goed bekeken samen met de wethouders (onder wie Staf Depla), een Kamerlid en Raadsleden. Dit was voor ons een leuke en leerzame dag, waar vele enthousiast op hebben gereageerd. Onze conclu-sie was hieruit dat de wet werken naar vermogen

vooral de zwakkere in de samenleving gaat raken. Dat is iets waar we ons druk over moeten maken.

De G500 is opgericht om de belangen van jonge-ren te behartigen. Dit wordt onder andere gedaan door lid te worden van de PvdA. Diederik Samsom heeft hierover gezegd: “500 leden erbij. Aantrek-kelijk idee. Maar voor doorslaggevende invloed in PvdA met 54000 leden moet je echt met meer komen”.

Ik zou iedereen onder de 28 willen vragen om lid te worden van de JS. Als je interesse hebt om een keer een vergadering bij te wonen, laat het me we-ten, je bent altijd van harte welkom. Samen met ons kun je de politiek veranderen, daar hebben we geen G500 voor nodig.Aanmelden bij: [email protected]

Jonge Socialisten Brabant actief

vlnr: Maarten Korenman, Manuela van Gent, Ronald Heesbeen, Eline Worms. Niet op de foto: Sophia Shahrjerdy

Door Eline Worms

Page 4: PvdA Nieuws - Mei 2012

6 7

Discussiegroepen door Trix Effting

door Jan en Ada KleynJubilarissen verrast met jubileumspeldje

door Jan Kleyn e.a.

De uitreiking van de speldjes was ook voor ons zelf een verrassende bezigheid. Bij negen van de tien jubilarissen waren Ada en ik zeer welkom. Het speldje was maar bijzaak, maar we konden uitgebreid kletsen over de partij, vooral over hoe het vroeger was, maar voor een enkeling was het een aanzet voor nieuwe activiteit voor de partij.

De Kluitmansen komen beiden uit een rood nest. Aan de muur hangt de stamboom met de (klein)kinderen en achterkleinkinderen. Een van hun zonen is actief voor de partij in Helmond. Hij-zelf was al lid van de SDAP, maar een tijdje geen lid geweest. Zij vertelde dat haar vader door de Duitsers vermoord was. Ze hadden lang in on-zekerheid verkeerd over zijn lot. Samen met een ingenieur had hij getracht een trein met kostbare Philips apparatuur tegen te houden.

Zij waren twee van de tien leden die we een ju-bileumspeldje wilden brengen. Voor ons was het bezoeken van de jubilarissen een aanleiding om kennis te maken met een wat vergeten groep leden uit vroeger tijden. Hij kon nu amper nog lopen, was nog zeer helder van geest en was als vrijwilliger op zeer breed terrein bezig geweest.Dan was daar de familie Van Dam, hij had als doorbraak-dominee in die tijd heel wat meege-maakt. In Alphen aan de Rijn was hij om die re-den afgewezen. Zelf had hij, in tegenstelling tot zijn vrouw nog geen speldje verdiend omdat hij een tijd geen lid was geweest. Zijn vrouw deed veel vrijwilligerswerk en was ook lid van de Rooie Vrouwen. Nu hij gepensioneerd is kan hij wel-licht weer wat activiteiten als lid verrichten. Ook Ria(?) Peerboom was 25 jaar bij de partij. Haar

man, ontwikkelaar bij NXP, heeft daarvoor nog een paar jaartjes te gaan. Zij is hoofd van de Auto-matisering bij een architectenbureau in Utrecht. Zij hebben twee kinderen geadopteerd, een uit China en een uit Thailand. Zij was ook lid van de Rooie Vrouwen.

De heer Bruin is ontwikkelaar bij Philips Best. Vandaag de dag betekent dat vooral ook voldoen aan de eisen van de Food en Drugs Administrati-on. Mevrouw heeft gevarieerd bestaan, is nu in de verpleging. Hij was vroeger actief, onder andere met het bezorgen van folders.

Mevrouw Van Noppen noemt zichzelf slapend lid, en dat geldt evenzeer voor haar man. Zij piano-lerares, hij communicatiedeskundige. Ze vraagt zich af waar ze zich moet melden als ze wat wil doen voor de partij. Hij, bevriend met Freek de Leeuw, zal na zijn pensionering volgend jaar wel-licht weer wat actiever worden. Vindt dat de partij

niet slecht bezig is, maar ook hij vindt Roemer beter dan Co-

hen. Met Arnold verschilt hij van mening over Van Abbe. Wat is de doelstel-ling van dit museum? Hij vindt dat naast duur-

zaamheid ook cultuur een onderwerp dat meer aan-

dacht verdient van de partij.Ton Jongeneel is al meer dan 40 jaar

lid, maar dat vind je niet terug in de administratie. Dit klopt met het beeld met

een man waar steeds iets misgaat. Typisch een geval van twaalf ambachten, dertien ongeluk-

ken. Werkte bij Philips, bij DAF maar ook bij het UWV. Hierbij moet worden gezegd dat hij het als klokkenluider vaak bij het rechte eind had, maar daardoor nogal eens van werkgever heeft moeten veranderen. Zijn aardige vrouw zat bij ons aan ta-fel omdat ze na ons vertrek moest lunchen om te boetseren. Vroeger was hij, net als zijn vader ac-tief in de partij. Het lukte hem niet om een tientje over de maken om Hans Spekman te ondersteu-nen met zijn ombudsteams.

Met een feestelijke fles op tafel werden we ont-vangen door Ton van Maurik en zijn vrouw. Was in een grijs verleden lid van de CPN wat in Ame-rika tot problemen leidde. Is de PvdA nog steeds trouw. Dit was niet zijn eerste speldje, want hij is zeer actief in het verenigingsleven. Maakt ook modellen van schepen. Ging met zijn dertiende naar het marine-opleidingsschip De Pollux in Am-sterdam en later op de grote vaart. Jarenlang voer hij soldaten naar Suriname. Kreeg twee maal een hartinfarct. Na ruim tien jaar op zee ontmoette hij zijn huidige vrouw en zei hij de zee vaarwel: een zeeman met vrouw hoort niet meer op zee. Hij werkte onder andere in de mijnbouw, maar wel boven de grond. Was medeoprichter van ’t Belle-fort. Zijn vrouw werkt in de horeca. Had kritiek op Mary Fiers wegens het heien bij het Philipsdorp. Kreeg minder vergoeding, woonde één huis te ver van het heigebied.

Nog een adres te gaan na, te laat voor dit num-mer. Wij hebben het graag gedaan en zullen ook de volgende lichting weer met plezier van de ver-sierselen van de partij voorzien.

Uit gesprekken met een aantal leden is gebleken dat er behoefte bestaat aan wat meer gestructureerde ‘praatgroepen’ over zaken die van be-lang zijn voor de partij. Een dergelijk experiment kan leiden tot complete manifestaties, maar het kan ook een doel in zichzelf zijn. Dat hangt af van het onderwerp, maar evenzeer van de deelnemers van de verschillende groepen. We hebben met zo'n 25 mensen gesproken, en dat heeft voorlopig geleid tot de volgende onderwerpen: arbeidsmarkt, onderwijs, duurzaamheid, zorg en ‘algemeen’. Drie groepen zijn al actief, twee andere moeten nog vorm krijgen. De groep ‘algemeen’ zoekt een nieuwe leider, de groep onderwijs kent pas anderhalf lid.

De PvdA discussiegroep vindt dat ons belang-rijkste collectief goed, het milieu, te laag op de politieke agenda staat en wil dat op een welover-wogen manier veranderen.

Duurzaamheid betekent dat je nu in de behoeften voorziet op een zodanige manier, dat ook gene-raties in de toekomst in hun behoeften kunnen voorzien. Het gaat dan om het gebruik van grond-stoffen, belasting van het klimaat, en handhaving van biodiversiteit. Het is dus een breed begrip en we hebben dan ook eerst op een rij gezet hoe we dat aanpakken. Je start met een beginsituatie (balans), daarna zijn er diverse gebieden waarop mensen acties nemen en dan hoort de situatie daarna beter te zijn. Daarvoor doe je het uitein-delijk. De gebieden die we vaststelden zijn ener-gie, voedsel, producten, ruimtegebruik (inclusief vervoer) en biodiversiteit. Dit kun je landelijke of lokaal oppakken maar ook vanuit het individu, ge-zin, buurt of binnen de partij zelf.Als je dat in een figuurtje zet is het aantal

uitdagingen oneindig, maar onze tijd en menskracht zijn beperkt. De voorlopige netsite, op basis van dit schema heeft dan ook nog veel lege bladzijden. (http://www.kleconsultancy.com/werkruimte/ddp-doel/algemeen-model-1). Ook na aanmeldingen van nieuw leden, waar we op hopen na dit bericht, krijg je niet alles gevuld, maar we hopen wel sneller een iets completer verhaal neer te zetten. De groep is autonoom en werkt voor het afdelingsbestuur. De keus is vooralsnog gevallen op werken vanuit het micro niveau en gemeente activiteiten, aansluitend op het van Waardeproject. Maar we gaan kritiek op landelijke politiek niet uit de weg als dat uitkomt. De discussiegroep werkt uiteraard samen met de fractie, maar als je een baantje in de politiek zoekt of een actiegroep, dan zit je bij ons verkeerd.Onderwerpen die voorlopig op de agenda staan voor Eindhoven zijn de controle op milieuregels, bv vrachtverkeer in de binnenstad (regels maken kunnen we goed, maar daarna gaat het wel eens mis) , de ruit om Eindhoven (oude bekende),

oplaadpunten voor elektrische auto’s, voeding en last but not least, hoe duurzaam werken de afdeling en de fractie. We gaan geen elektrische laadpalen ontwikkelen, maar kijken wat de stand van de ontwikkelingen is, welke stappen burgers en bedrijven al namen en komen dan met ideeën of en zo ja hoe we vanuit de PvdA dit beter ondersteunen.

Tot slot willen we iedereen via het PvdA nieuws regelmatig informeren over dit onderwerp. Heb je zin om je inhoudelijk verder te verdiepen in duurzaamheid en de netwerken die hier al mee bezig zijn (of maak je er al deel vanuit en wil je dat uitbreiden): Jans telefoonnummer en emailadres staan op de achterpagina.

Discussiegroep Duurzaamheid Eindhoven

Uit onvrede over de gang van zaken op de ar-beidsmarkt en het huidige kabinetsbeleid heb-ben enkele Eindhovense PvdA- leden het initiatief genomen om een werkgroep arbeidsmarkt op te richten. Na wat voorbereidingen zijn we dan ook echt begin dit jaar concreet van start gegaan.

We gaan ons in eerste instantie richten op de Wet Werken naar Vermogen (WWNV). Deze wet zal een monsterklus worden voor gemeenten en dus ook voor de gemeente Eindhoven. Het komt het erop neer, dat de Wajong, WSW, WWB en WIJ-regelingen samengevoegd gaan worden. De ge-meente moet hierdoor veel meer gaan uitvoeren, maar dan wel met drastisch minder middelen. De werkgroep wil zich in het bijzonder gaan richten op wat de concrete gevolgen zijn voor mensen wie het betreft. Zo gaat er bijvoorbeeld een part-ner- en middelentoets gelden, waarbij het WWB -beleid de norm zal zijn. D.w.z dat een inkomen in een gezin niet hoger mag zijn dan de bijstands-norm.

Voorbeeld: als , een alleenstaande bijstandsmoe-der en haar inwonend kind met een inkomen van bruto € 1500 gezamenlijk hoger uitkomen dan de bijstandsnorm, verliest de moeder haar uitkering zolang als het kind thuis blijft wonen. Als dat het

thuiswonende kind ook nog een Wajonger is dan zijn de gevolgen niet te overzien.

Schrijnende situatieWe zullen als werkgroep deze schrijnende situaties in kaart gaan brengen, zodat onze lokale PvdA- fractie hiermee tijdens raadsvergaderingen uit de voeten kan om dergelijke situaties aan de kaak te stellen. De WWNV is een bezuinigingsoperatie die zijn weerga niet zal kennen. De gemeente krijgt alles op haar bordje en is daar vooralsnog totaal niet op voorbereid. Door de samenvoeging van re-integratiebudgetten zullen deze middelen grotendeels opgaan aan WSW- lonen. Zo blijven er dan weinig andere middelen over voor echte op maat gerichte re-integratievoorzieningen. Tevens wordt er een loondispensatie ingevoerd voor mensen die minder dan 100% van het Wettelijk Minimum Loon (WML) kunnen verdienen. De werkgever betaalt alleen wat je daadwerkelijk produceert (loonwaarde). Dit wordt dan aangevuld met een uitkering tot maximaal 100% van het WML. Voor werkgevers zou dit een stimulans moeten zijn om meer arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Wat men er niet bij vertelt is dat het zo maar kan zijn dat je minder productief bent dan je loonwaarde en dus ook minder dan het WML kunt gaan verdienen. Hier kunnen wij als

PvdA natuurlijk niet mee akkoord gaan. Wij zijn er voor dat ten minste het WML betaald wordt. Wie onder het WML gaat verdienen wordt straks gezien als tweederangs burger!

Pensioen onder drukLoondispensatie heeft ook weer gevolgen de pensioenopbouw van werknemers. Daarom zijn we als PvdA voor loonkostensubsidie, waarin de werkgever het normale CAO-loon betaalt en hier-voor een adequate subsidie krijgt. Kortom er zit-ten heel wat haken en ogen aan deze WWNV; we zullen het goed in de gaten moeten houden. Wij zijn een partij met arbeid als kernwaarde; daar zul-len we altijd voor moeten opkomen. We mogen de meest kwetsbare werknemers en werkzoe-kenden, zeker in deze moeilijke tijden niet in de kou laten staan! Belangstelling? Kom bij de werk-groep arbeidsmarkt.Onze werkgroep zal zich op verschillende arbeidgerelateerde situaties gaan richten. Heeft u affiniteit met het onderwerp ar-beidsmarkt, sluit u aan! We hebben een enthou-siaste groep met vaste en wisselende leden die per deelonderwerp kunnen verschillen. Heeft u belangstelling voor de ontwikkelingen op de ar-beidsmarkt en wilt u uw steentje bijdragen aan deze noodzakelijke werkgroep, dan bent u van harte welkom!

Uit het rondje voorstellen, affiniteit en verwach-tingen kwam duidelijk naar voren dat de leden zich met name bezig willen houden met het the-ma Zorg (breed) op lokaal niveau.

Daarbij wordt ook nagegaan wat de begroting van de gemeente op dit gebied inhoudt en wat de verhouding is van de WMO tot alle andere aan-verwante terreinen, inclusief zorgverzekeringen.

De groep wil het “zorgpolitieke gezicht” van de PvdA in de raad en in Eindhoven versterken en het publieke debat aangaan. Ergo, kleinschalig en plaatselijk. Wat leeft er en waar loop je tegenaan. Daar zit bijvoorbeeld de link met het Ombuds-team. De Wet maatschappelijke ondersteuning verdeelt het beleid op het gebied van wonen, zorg en welzijn in negen zo genoemde prestatievelden.

• De gemeente moet zich actief inzetten voor de

leefbaarheid in haar wijken om zo de sociale sa-menhang en leefbaarheid te vergroten.

• Preventieve voorzieningen voor problemen met opgroeien en problemen met opvoeden moeten gericht op het ondersteunen van jeugdigen met een verhoogde kans op schooluitval, crimineel gedrag en ontwikkelingsachterstanden, en zo te voorkomen dat ze in de problemen raken.

• De gemeente moet inwoners informatie, advies en ondersteuning geven. Vrijwilligers hebben in het bijzonder een belangrijke rol bij de invulling van de prestatievelden.

• Mantelzorg is intensieve en langdurige zorg voor zieke of gehandicapte huisgenoten, Dit is meer dan de dagelijkse en normale zorg.

• Bevorderen deelname aan het maatschappelijk verkeer van mensen met een beperking of een chronisch psychisch probleem of psychisch-so-ciaal probleem.

• Wie door een lichamelijke beperking of een

chronisch psychisch of psychosociaal probleem niet zonder hulp kan functioneren kan bij de gemeenten voorzieningen aanvragen waardoor zelfstandig functioneren wordt bevorderd.

• Maatschappelijke opvang betreft opvang van mensen die door uiteenlopende problemen dak-loos of thuisloos zijn geworden.

• De gemeente regelt activiteiten ter bevordering van de openbare geestelijke gezondheidszorg en zorgt voor afstemming tussen de verschil-lende activiteiten en instanties.

• Het hulp bieden aan verslaafden en het voorko-men dat mensen verslaafd raken.

Indien u vragen hebt of mee wilt doen kunt u terecht bij Trix Effting, 0651635668 of bij verhindering via: [email protected]

PvdA-werkgroep arbeidsmarkt

PvdA-werkgroep Zorg

In Eindhoven geldt een verbod voor vervuilende vrachtwagens binnen de ring (milieu-zone). Soms lijkt het of dat verbod niet werkt. Als je twijfels hebt of een vrachtwagen wel in de milieu-zone mag rijden noteer dan het kenteken en neem contact op met het bureau van de Stadswachten in het Veiligheidshuis, T: 238 8100.

door John Willemse

Page 5: PvdA Nieuws - Mei 2012

8 9

In een ongedwongen sfeer samenkomen en de actuele en minder actuele politiek op een ontspannen manier bespreken. Dat is de bedoeling van de 'informele borrel' die elke eerste vrijdag van de maand wethouders, leden van fractie en bestuur en geïnteresseerde PvdA leden bij elkaar brengt.

Plaats van samenkomst: MENEER FRITS bij het Muziekcentrum. Tijd: vanaf 17 uur. U bent van harte welkom !

door Wildrik Burema en Ada KleynGerrit Hooiveld, oudste lid in EindhovenOp een mooie maandagmiddag fietsen Ada en ik naar Woensel-Noord. We trappen stevig door want we gaan op bezoek bij het oudste lid van de afdeling. Hij is bijna 100 jaar dus enige haast is wel geboden. Als we aanbellen bij Gerrit Hooiveld blijken we te vroeg te zijn, twee jaar om precies te zijn, want Gerrit is ‘pas’ 98.

Dat blijft een respectabele leeftijd en ruim voldoende reden om hem toch in de schijnwerper te zetten. Hij was al lid van de SDAP in de ja-ren dertig en werd lid van de PvdA toen de SDAP daarin op ging. Uit onvrede over het beleid van Wouter Bos zegde hij een paar jaar geleden zijn lidmaatschap op. Na het aan-treden van Cohen werd hij, na een telefoontje vanuit de partij, weer opnieuw lid.

“Ik ben een Drentenaar, geboren in Borger op de Hondsrug. Op 28 augustus 1928 zijn wij met het hele gezin naar Eindhoven gekomen. Zeven kinderen in totaal. Die gin-gen allemaal bij Philips de fabriek in. Ik ook, ik begon als loopjongen op kantoor. Post ophalen, papieren naar de expeditie brengen enzovoort.

In 1934 kreeg ik ontslag, en ik niet alleen want toen begon de crisis. In 1929 werkten er bij Phi-lips in Eindhoven nog 25.000 mensen. In 1933 waren er daarvan 14.000 weer ontslagen, zodat er nog 11.000 over waren. Wij waren allemaal lid van de bond. Mijn vader had gezegd: ‘als je gaat werken moet je lid worden van de bond’. Wij kre-gen dertien weken een uitkering, maar daarna was het afgelopen. Mijn vader was ontslagen, ik was ontslagen en een van mijn zussen was ontslagen, uiteindelijk was er voor het hele gezin nog maar een inkomen van twintig gulden.

Als je geen werk had moest je twee keer op een dag naar de Harmoniestraat om te stempelen. ‘s Morgens om negen uur moest je stempelen en ‘s middags om twee uur moest je weer stempelen. En dat allemaal om een uitkering van een gulden. Dus wij gingen maar niet. Je versleet die gulden aan je schoenen.

In 1934 ging ik in militaire dienst en toen ik daar-uit kwam kreeg ik een vriendin en bij haar thuis hadden ze een groentehandel. Daar ben ik toen knecht geworden en groenten gaan uitventen. Mijn schoonvader had een paard en wagen en ik ging langs de deuren met een bakfiets. Ik be-zorgde in de ‘speklappen wijk’, de Galileïstraat, Wattstraat, die omgeving. Daar woonden veel mensen die bij Philips administratief werk deden. Die werkten dus op kantoor maar verdienden

vaak minder dan de mensen die aan de lopende band stonden. Mensen op kantoor hadden een vast inkomen maar mensen aan de band konden wel 80% extra inkomen verdienen door stukloon. Als je maar presteerde. En dat deed je wel want er stond de hele dag een vent achter je. Hij keek hoe je handelde, bijvoorbeeld als je iets moest knip-

pen, hoe je je schaar weglegde. Door die schaar iets anders neer te leggen kon je sneller werken.

In april 1939 werd ik opnieuw opgeroepen voor militaire dienst. Mobilisatie. Daar zat ik met mijn groentewijk. Mijn schoonvader nam toen mijn wijk erbij. Maar die vrouwen zagen liever mij aan de deur, ik was een jonge vent. Ik had mijn dienst-plicht bij de cavalerie gedaan maar nu kwam ik bij de infanterie. Ik kwam op de telefoonwagen. Koetsier op een paard en wagen met telefoonap-paratuur. Wij lagen in Oss toen wij ons ‘s morgens om half vier klaar moesten maken omdat de Duit-sers in aantocht waren. Wij moesten de waterlinie verdedigen bij de Maas bij Lithooijen, loopgra-ven graven dwars door de tuinen van de boeren. Na een paar dagen trokken we ons terug naar de tweede linie bij Schoonrewoerd bij Leerdam. Toen we daar lagen bombardeerden de Duitsers Rotterdam. Dat konden we vandaar uit goed zien. Toen was het snel afgelopen, uiteindelijk zijn we terecht gekomen aan de Vecht en daar zijn we na drie weken gedemobiliseerd.

Daarna ben ik niet meer in de groenten terecht gekomen maar ben ik weer bij Philips gaan wer-ken. Daar heb ik allerlei cursussen en opleidingen gevolgd. Na het bombardement van de Lichtto-ren en de Emmasingel werd er een reparatiewerk-plaats opgericht om alle stalen meubelen weer te repareren. Later kwam ik er achter dat dat vooral bedoeld was om te voorkomen dat Philipsmensen in Duitsland te werk gesteld zouden worden. We hadden een directeur die ik nooit gezien heb, die was door de ondergrondse daar neergezet, die

moest een baan hebben als dekmantel. Zelf werd ik onderbaas op die afdeling.

Na de oorlog bestonden er plannen om de ver-schillende politieke partijen samen te voegen maar dat is niks geworden. In 1948 werd de PvdA opgericht en daar ben ik al snel lid van geworden.

Ik zat al in de jeugdbeweging van de metaalbewerkersbond, ik was daar voorzitter van. De vakbeweging had een eigen gebouw, het NVV-ge-bouw, aan het Stratumseind waar we vergaderden maar waar we ook to-neelavonden hielden en declamatie- avonden. In Eindhoven en omgeving had je in die tijd her en der muziek-kiosken waar we op onze vrije dag, de zondag, wel toespraken hielden, wat natuurlijk weerstand opriep.

In Nuenen riep de pastoor het kerk-volk op ons weg te jagen, daar heb-ben we nog moeten hollen anders waren we bekogeld. Met toespraken en strijdliederen gingen we de hele omgeving af, tot Oirschot toe. Maar

om niet te provoceren hielden we ons in de omge-ving van een kerk altijd rustig.

Ik ben in die tijd zelfs gevraagd om bezoldigd be-stuurslid te worden van de NVV, daarvoor moest ik naar Amsterdam om opgeleid te worden. Maar mijn verloofde zag de bui al hangen, dan was ik nooit meer thuis, want al die bijeenkomsten von-den ‘s avonds plaats. Dus daar ben ik uiteindelijk maar niet aan begonnen en ben ik bij Philips ge-bleven. Twee en dertig jaar in totaal. Vanaf de oor-log bij Technische Bedrijven op die reparatiewerk-plaats met 35 man. Eerst onderbaas, toen baas, en uiteindelijk chef. Ik heb ook alle directeuren meegemaakt. Anton Philips natuurlijk en daarna zijn schoonzoon Otten en natuurlijk Meneer Frits. Dat was een sociale man, als je die tegen kwam kon je daar gerust een praatje mee maken.

Uiteindelijk ben ik op 60-jarige leeftijd met pensi-oen gegaan. Je had de pensioenregelingen A en B. Bij A betaalde je 7% premie en bij B betaalde je 3% premie. A betekende dat je op 60 jaar met pensi-oen mocht en bij B met 65. Het pensioenpercen-tage was het aantal jaren dat je gewerkt had maal twee voor A en voor B was dat één-driekwart. Dus voor mij was dat 32 × 2 is 64% van mijn laatste inkomen maar ik hoefde ook die 7% niet meer te betalen dus uiteindelijk kwam ik aan 71%. ‘t Was zelfs wat meer omdat de inhoudingen ook minder werden. Ik heb dus 32 jaar gewerkt en ben inmid-dels 38 jaar met pensioen. U begrijpt dat ik de dis-cussie over het verhogen van de pensioenleeftijd wel begrijpen kan want ik ben zelf een heel dure voor het Philipspensioenfonds.”

Commissie Van Abbe: duidelijk en helder rapportdoor Arnold Raaijmakers (www.arnoldraaijmakers.blogspot.com)

De commissie die een onderzoek heeft gedaan naar het Van Abbemuseum heeft een goed rap-port neergelegd bij de gemeenteraad. En de com-missieleden Van Beers, Oddens en Doeve waren gelukkig zo eigenzinnig om verder te gaan dan alleen de expliciete opdracht.

De commissie stelt overigens vooraf dat zij de opdracht nooit als een bezuinigingsopdracht dan wel een ‘anti-museum operatie’ heeft ervaren. Dat is fijn, want zo is het ook nooit bedoeld geweest. Samengevat: In de exploitatie van het museum ziet de commis-sie de mogelijkheid om zo’n € 600.000 op de bij-drage van de gemeente te besparen. Er is duidelijk potentieel om te komen tot meer bezoekersin-komsten en ook het restaurant en de bookshop bieden nog potentie. Bij vergelijking met ver-wante organisaties menen de onderzoekers dat er ook zo’n 10% op het personeel bezuinigd zou kunnen worden. Ook valt de commissie op dat er geen kosten voor de nieuwbouw aan het Van Abbemuseum worden doorbelast. De lasten van

die nieuwbouw - die € 29,2 miljoen heeft gekost - worden elders in de gemeentelijke begroting opgevangen. De commissie constateert ook dat het Van Abbe geen groeistrategie heeft; ook is er geen duidelijk doelgroepenbeleid geformuleerd.Ten aanzien van de inhoudelijke koers stelt de commissie dat de term ‘radicalisme’ vaak ver-schillend wordt uitgelegd en regelmatig negatief geassocieerd dan wel als onduidelijk getypeerd wordt. Ook wordt, en dit word breed gedragen in de stad, de eigen collectie van het Van Abbe on-voldoende benut.

De commissie is van mening dat het door de wet-houder toegezegde onderzoek naar verzelfstandi-ging er moet komen. En verder, in dit kader, stelt

men dat er ook gekeken zou moeten worden of de huidige directiestructuur nog wel de beste is. Tot slot stelt de commissie dat het Van Abbe met de rug naar de stad staat –dit wordt ook breed zo ervaren– en te weinig de relatie aangaat met an-dere culturele instellingen, of instellingen op het gebied van de speerpunten van de stad, namelijk design en technologie. Ook zou men meer moe-ten aanhaken bij evenementen.De commissie heeft ook lof voor het Van Abbe, zeker wat de internationale waardering en repu-tatie betreft.

Kortom, voldoende handvatten waar het Van Abbe direct mee aan de slag kan. Ik ben dan ook benieuwd naar het nieuwe beleidsplan van het Van Abbemuseum. Wat komt hierin terecht van de aanbevelingen en welke kan-sen ziet de museumleiding?

Of denkt de directie alleen in termen van bedrei-gingen, zoals tot op dit moment het geval lijkt te zijn geweest.

Achttien procent van het bruto nati-onaal product bestaat uit overheids-opdrachten. Voor de gemeentelijke opdrachtgever is er dus wel wat te winnen in het belang van een duur-zamer en socialer Eindhoven .. Maar dan moet je als gemee nte wel eisen stellen aan leveranciers!

Eisen op het gebied van duurzaam-heid en ‘social return’. Dit laatste be-tekent dat een opdrachtnemer ook inspanningen moet verrichten om kwetsbare werkzoekenden werk aan te bieden.

Staf Depla, onze wethouder is hier-mee voortvarend aan de gang ge-gaan, de lijn van het vorige college is door gezet. 94% wordt inmiddels duurzaam ingekocht volgens de ‘ monitor duurzaam inkopen” In ver-

gelijkbare gemeentes is dat 90,3%.Een resultaat dat in het oog springt is de postverzorging van de ge-meente, die wordt sinds kort volle-dig door de ERGON –onze sociale werkvoorziening- verzorgd.

Wat de ‘social return’betrefrt blijft het wel lastig helder te maken wat onze streefwaarden moeten zijn., Eindhoven streeft 5% na. In Rotter-dam is de ambitie 5 tot 50%.Dat zou toch hier ook mogelijk moe-ten zijn? Daarnaast is 5% voor een schoonmaakbedrijf met veel perso-neel in dienst niet zo’n hoog percen-tage als voor een bedrijf dat diensten levert waar aanzienlijk minder perso-neel bij nodig is.De wethouder heeft toegezegd dat hij bij zijn collega in Rotterdam op onderzoek uit zal gaan en ambities

mogelijk gaat bijstellen. Kortom maatwerk gewenst!

Verder zijn we zeer tevreden dat we aan partijen met wie we een subsi-dierelatie of deelnemingen hebben ( bv. Airport Eindhoven) min of meer dezelfde eisen gaan stellen aan ’ so-cial return ‘als voorwaarde voor sub-sidieverstrekking. Hierdoor maken we flinke stappen ‘ op papier’ , nu nog zien of het ook gaat werken .

In de discussie over de arbeidsom-standigheden en voorwaarden voor de schoonmakers hebben wij nog ingebracht dat we ook sociaal die-nen aan te besteden. Het mag niet zo zijn dat wanneer een andere par-tij het schoonmaakwerk overneemt schoonmakers twee keer zo veel

toiletten moeten schoonmaken in dezelfde tijd.

Echt de handen op elkaar kreeg ik nog niet van de rest van de raad, toch heeft de wethouder toegezegd dat juist in het voorbeeld van de schoonmaak het convenant social aanbesteden , opgesteld door bran-che en vakbonden, leidend zal zijn bij een aanbesteding van schoon-maakwerk.

De PvdA heeft terecht aanbestedin-gen aan het begin van deze coalitie-periode nadrukkelijk op de politieke agenda geplaatst. Met genoemde resultaten zijn goede stappen voor-waarts gezet, maar we houden ambi-ties opdat nog meer werkzoekende profiteren van uitgaven van de gemeente Eindhoven!

Aanbestedingen: “ Welk bedrijf zou geen zaken willen doen met de gemeente?”door Frank Depla

Page 6: PvdA Nieuws - Mei 2012

10 11

Partijleider en noodzaak tot hervormen door Frank van de Kerkhof

door Ab Oosting, algemeen bestuurslid waterschap de Dommel

Het lijkt alsof het waterschap zich de laatste tijd alleen bezig heeft gehouden met het zichtbaar maken van de Dommel in Eindhoven en experi-menten met blauwalgen in de Stifelio in Eindho-ven.

Niets is minder waar. Ook het waterschap staat voor een gigantische bezuinigingsopgave en tegelijkertijd voor een enorme praktische opgave om provinciale, landelijke en Europese waterplannen vorm te geven. Gelukkig heeft het algemeen bestuur, met de PvdA fractie in de voorhoede, gekozen voor een vorm van financiering die gunstig uitpakte in de discussie over de verhoging van de heffing voor particulieren en bedrijven. Wij hebben de kleinste verhoging weten te bewerkstelligen van alle waterschappen in Nederland. Het tweede belangrijke punt is dat wij er in geslaagd zijn om ook het element ‘mooi water’ voorlopig overeind te houden. Als een stuk van de Dommel aangepakt wordt is vaak voor weinig geld een wandel- of fietspad aan te leggen

waardoor de belastingbetaler ook van het water kan genieten.

Een netelig punt is nog de kwijtschelding van belastingen voor mensen met de laagste inkomens. De PvdA doet er alles aan om dit

te bewerkstelligen omdat De Dommel een van de laatste waterschappen is waar dit principe niet toegepast wordt. In de laatste bestuursvergadering kwam plotseling wat beweging doordat ook vanuit andere fracties werd opgemerkt dat wanneer de oude regel de samenwerking met andere waterschappen in de weg staat, het waterschap dan maar het kwijtscheldingsbeginsel moet gaan invoeren. Ach ja, de aanhouder wint zal ik maar zeggen.

Verder is het 95% zeker dat er geen aparte waterschapsverkiezingen meer worden gehouden. Het is de bedoeling dat deze parallel gehouden worden met de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Dat is een besparing van 20 miljoen euro. Verder is nog onduidelijk of een bestuurder uit het midden van raadsleden gekozen wordt of dat alleen niet-raadsleden gekozen kunnen worden en of het aantal bestuurders moet krimpen. In de komende periode zal de Tweede Kamer zich hierover buigen.

Nieuws van waterschap De DommelDe reden dat ik u sverveel met deze terugblik op de recente verkiezing van de fractievoorzitter in de Tweede Kamer is vanwege een observatie in de debatten die ik met u wil delen. Over het algemeen heb ik een bijzonder positief gevoel overgehouden over de zaken die de revue zijn gepasseerd. Voor mij was het een feest van herkenning van de doelstellingen die we met elkaar delen.

Het gaf me een sterk gevoel van zielsverwantschap met alle vijf kandidaten. Het feit dat dit een ongebruikelijke verkiezing was voelde echter toch wat ongemakkelijk. Ik zou immers het liefste willen dat de som van de kwaliteiten van deze vijf mensen optimaal tot zijn recht zou kunnen komen in de fractie, in plaats ven een vergroting van de verschillen.. Het voelde nu toch wel als een keuze en dat voelt toch als verdeeldheid. Ik heb zelf uiteindelijk gekozen voor Martijn van Dam.

Nu ken ik Martijn persoonlijk en heb hem altijd als een bijzonder politiek talenten beschouwd maar dat was voor mij hier nu niet de enige reden. De werkelijke reden voor mijn keuze zit versloten in de erkenning door Martijn van de implicaties van het tijdsgewricht waarin we ons bevinden. De wereld is in hoog tempo aan het veranderen. Niet alleen de omstandigheden van de mensen veranderen maar ook het tempo van de verandering is aan het versnellen. Daarbij komt ook dat het samenstel van factoren die bij de veranderingen een rol spelen steeds complexer wordt. We kunnen dus niet meer volstaan met het gebruikelijke tempo en invulling van beleidsherziening die we kennen uit het verleden. Het gaat ook aanpassing vergen van de wijze waarop we tot inzicht en besluitvorming gaan komen.

HerzieningAlles moet dus tegelijkertijd sneller en beter zodat het blijft aansluiten bij de maatschappelijke ontwikkelingen. Dit zal dus uiteindelijk ook op alle fronten herziening vergen. Zelfs van onze partij- structuur en werkwijzen die onze afgevaardigden faciliteren. Vanuit mijn dagelijks praktijk in de productontwikkeling bij ASML wordt ons gevraagd om elke twee jaar met een machine te komen die twee keer beter en sneller moet zijn. Dit gebeurt nu al 25 jaar daar zo. U kunt zich voorstellen dat dit niet kan zonder dat de organisatie van het bedrijf in alle facetten daarop steeds aangepast zal moeten worden. Op maatschappelijk niveau vindt nu steeds duidelijker een vergelijkbare ontwikkeling plaats. De Amerikaanse auteur Raymond Kurzweil laat in zijn boek “The singularity is near” grondig onderbouwd zien dat niet alleen “Moore’s law” die

bijvoorbeeld leidend is voor ASML, exponentieel van aard is maar dat alle andere ontwikkelingen, waaronder de maatschappelijke, een vergelijkbare trend laten zien. Ter illustratie nog even de crisis in de financiële wereld waar we nu mee te maken hebben. Het mondiaal handelskapitaal is nu ruwweg zeshonderdduizend miljard dollar. De dagelijkse transacties die hiermee gepaard gaan

bestaan voor 98% uit zogenaamd flitskapitaal (zeer kort lopende transacties). Slechts 2% is voor de reële economie. U kunt zich dan voorstellen wat dit betekent voor de dynamiek op de balansen van de banken en financiële instellingen.

Historisch ritueelAls nu, getooid in het bekende streepjespak, de directeuren van de financiële instellingen het glas cognac heffen met de directeur van de centrale bank, terwijl men kijkt naar de fraai gekleurde balansen, is dit niet meer dan een historisch ritueel geworden zonder verbinding met de werkelijkheid. Vijftig jaar geleden werkte dit prima en kon men zich daarmee een goede indruk vormen van de stand van zaken. Nu zijn er tussen het starten van de printopdracht en het moment dat de balansuitdraai uit de printer is gevallen al weer makkelijk honderdduizend transacties gepasseerd en is de balans op de uitdraai al volledig achterhaald. Het falen van de oude controlestructuur was dus al tijden een feit. Puur als voorbeeld wil ik een mogelijke oplossing suggereren zodat men zich een indruk kan vormen over de omvang en het karakter van herziening die nodig zal zijn om tot een werkende controlestructuur te komen. Men kan dan denken aan een infrastructuur i.e. rekencentrum onder beheer van de toezichthouder waar alle transacties passeren van de aangesloten instelling en worden gewaardeerd tegen een dynamisch waarderingsmodel alvorens ze worden uitgevoerd zodat meteen ingegrepen kan worden voordat het kwaad is geschied. Hieruit volgen dan automatisch de exacte status van de instelling waarmee de handelcondities herberekend kunnen worden. Het breidt de rol en de macht van de toezichthouder uit en maakt

deze daarmee echt slagvaardig. Daarmee zijn ook de vermaledijde ratingbureaus overbodig. Dit voorkomt ook dat de feitelijke handelvrijheid van de aangesloten instellingen worden beperkt in tegenstelling tot het actueel voorgestelde concept van bankbelastingen en verhogen van de eisen voor de eigen reserves. Dit laatste is invasief van karakter en kan men in zijn uitwerking alleen

maar zien als een het vertragen van de economische dynamiek en het verlengen van de remweg om er voor te zorgen dat de archaïsche controlestructuur nog een beetje langer in takt kan blijven. Dergelijke maatregelen zijn dus letterlijk het paard achter de wagen spannen en gaan ons op strategische termijn zeker niet helpen.

WerkelijkheidOm terug te keren naar onze partij worden we dus gaandeweg maatschappelijk met een hardere werkelijkheid geconfronteerd. Deze ‘nieuwe’ werkelijkheid verdraagt geen symboolpolitiek meer omdat deze veel sneller dan vroeger zal worden

gelogenstraft. Ik heb Martijn in de debatten een paar keer terecht fel op dergelijke suggesties van de andere kandidaten zien reageren omdat hij meer dan de andere kandidaten ervan doordrongen blijkt dat die tijd echt voorbij is. In mijn omgeving hoorde ik vaak dat men Martijns ideeën te liberaal vindt. Dit is waarschijnlijk het geval vanwege zijn pleidooi voor de hervorming van de arbeidsmarkt. Het lijkt immers niet op ons oude mantra. Hierbij speelt de complexiteit van de materie mijns inziens een grote rol en is meer uitleg gewenst.

Die uitleg is echter niet in een ‘soundbyte’ te vatten. Zoals Einstein al zei, je moet de dingen zo simpel maken als mogelijk maar niet simpeler. Ik begrijp dat wij deze complexiteit niet zoeken maar helaas zal deze dus onontkoombaar blijken. Er zit daarbij inmiddels meer gevaar in de handhaving van de oude ideeën dan in de uitwerking van nieuwe. Ik wil u derhalve als partijgenoot die net als u en Martijn oprecht deelt in de emancipatoire doelstelling die ons allen bindt vragen vertrouwen te hebben in en mee te werken aan vernieuwende ideeën en beleidslijnen ook al liggen deze dus op het eerste gezicht niet voor de hand. Ze zullen immers noodgedwongen minder en minder lijken op wat we in het verleden propageerden. Zoals Martijn zei “de wereld verandert en hij verandert niet meer terug”.

Ervaringen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, niet in de financiële wereld en zeker ook niet in de politiek. Ik heb er echter alle vertrouwen in dat we samen met ons hervonden elan de toekomst en deze nieuwe werkelijkheid aankunnen.

De gemeente Eindhoven schrapt 300 arbeidsplaatsen. Niet iets waar je als wethouder van de Partij van de Arbeid trots op kan zijn. We zijn van het creëren van banen. Niet van het schrappen. Natuurlijk, ik kan de schuld aan het kabinet geven. Daar wil ik me niet achter verschuilen. Juist de PvdA moet kritisch zijn op het functioneren van de overheid. Van de VVD hoef je dat niet te verwachten. Met de leus dat ze ‘de geluksmachine willen uitzetten’, willen ze de overheid alleen maar kleiner maken. Wij willen de overheid niet groter maar beter maken. En dat kan met minder ambtenaren.

Ik wil dat de gemeente Eindhoven efficiënt werkt. Geen geld verspeelt aan overbodige overhead of inefficiënte samenwerking. Dat geld kunnen we beter gebruiken. Voor de bouw van scholen, voor het armoedebeleid, voor de zorg en voor het aan het werk helpen van mensen. Daarom de ambitie om tot de slankste gemeenten van ons land te behoren.

Ik wil dat de overheid beter presteert. Iedereen kent de verhalen van 27 hulpverleners in één gezin. De problemen worden niet kleiner als we er nog meer hulpverleners op af sturen, meer beleid gaan maken of de professionals nog meer formulieren te laten invullen.

Daarom kiezen we voor een andere aanpak met WIJ EINDHOVEN. Niet het aanbod van instellingen is uitgangspunt, maar de behoefte van de burger. We brengen in beeld wat iemand zelf kan. Hoe zijn omgeving kan helpen? Of en wat er dan nog nodig is? Uitgangspunt is één gezin, één plan en één hulpverlener. Als die er niet uitkomen schakelen ze pas een specialist in. Dan hebben we minder ambtenaren op het stadhuis nodig.

Het stadhuis is niet de cockpit waaruit de hele stad wordt bestuurd. Soms zijn we de cockpit als het gaat om het leveren van paspoorten of het garanderen van de veiligheid. Maar bij andere onderwerpen gaat het vaak beter als we burgers zelf aan het roer zetten. En dan kunnen we banen schrappen op het stadhuis. Zo is Mary Fiers stap voor stap bezig bewoners grotere zeggenschap te geven over hun buurt. Worden de toezichthouders ingezet voor hondenpoep of voor overbewoning? En met ‘slimcity’ krijgen bewoners in twee buurten als proef zeggenschap waar ze de euro’s voor onderhoud en inrichting van de openbare ruimte willen inzetten.

En soms moet je nog een stapje verder gaan. Dan is de gemeente één van de

spelers. Niet meer de top van de piramide maar onderdeel van een groter geheel. Je ziet het op internet. Er is niet één iemand de baas. Dat leidt tot enorme versnelling. In onze stad kan je de resultaten daarvan zien. We lopen voorop met Brainport en designcorporatie. Niet omdat de gemeente daar de baas van is. En daar profiteren onze burgers van. Door meer banen. Maar ook op gebied van zorg gaan we voorop lopen door de vorige maand opgerichte ‘slimmer leven corporatie’WW. Door samenwerking van zorginstellingen, bedrijven, kennisinstellingen, bewonersgroepen, corporaties, ziekenhuizen en gemeente zullen vernieuwingen in de zorg eerder in onze stad uitgerold worden. Dat kun je niet van bovenaf opleggen of verzinnen. Een bescheiden overheid die het overlaat aan mensen die het beter kunnen, maar er bovenop en niet wegkijkt als het nodig is, is dan beter voor onze inwoners.

En natuurlijk moeten we door de bezuinigingen vanuit Den Haag meer banen schrappen dan me lief is. Maar ook hier weer de tegeltjeswijsheid: we kunnen elke euro maar een keer uitgeven. En dan doen we er alles aan de euro’s en onze ambtenaren zo in te zetten dat de mensen die het hardste nodig hebben toch mee kunnen doen.

Schrappendoor Staf Depla

Page 7: PvdA Nieuws - Mei 2012

12 13

Naast de discussiegroep duurzaamheid van de PvdA Eindhoven, heb ik intussen ook aan-sluiting gevonden bij PvdA Duurzaamheid lan-delijk. De naam zal je niet bekend in de oren klinken, want voorheen heette dat het LME. En die club wist zich zo goed schuil te houden dat ik de afgelopen jaren maar heb mee gediscussi-eerd met het CDA Duurzaamheids -beraad dat wel zeer actief is (in voetspoor van o.a. Wijfels). Maar afgelopen week mocht ik op de Keizers-gracht te Amsterdam (niet van de PvdA) getuige zijn van een doorstart van dit LME met om te beginnen een nieuwe naam: PvdA Duurzaam (moet nog worden goedgekeurd door het be-stuur).

Er werd een heus plan van aanpak goedgekeurd en omdat er ook nog moet worden gewerkt stonden daarin, zoals we dat al sinds mensenheugenis doen, werkgroepen benoemd. Ik zit in de werkgroep economie. Dat is de tweede keus. Voor mijn eerste keus de groep “lokaal” wordt nog gezocht naar een lid om daar een volwaardige groep van te maken.

Doelstelling is om een soort Wikipedia te maken voor afdelingen en fracties op het gebied van duurzaamheid. Dit is volgens mij belangrijk om van elkaar te leren en, net als het CDA nu doet, een site te hebben waar je kunt vinden wat andere afdelingen en fracties doen op het gebied van duurzaamheid. Het is verfrissend op zo’n bijeenkomst te horen wat er elders allemaal gebeurt, maar dat dringt nauwelijks door in de afdeling Eindhoven en zeker niet bij de leden en de burgers. Dat is jammer want in

bijeenkomsten in Utrecht georganiseerd door een aantal politieke partijen (gelieerd aan een initiatief rond financiële markten van Wijfels en een vakgroep van de Universiteit van Utrecht) worden veel mooie en vaak idealistische verhalen verteld, maar hoe werkt dat nu in de praktijk?

Op de Keizersgracht bijeenkomst sprak ik in dat kader met Heleen de Coninck (spreekster op Etalagebijeenkomst) over haar recensie in S&D betreffende het boek “Het groen optimisme” van Wijnand Duyvendak. Duyvendak beschrijft de Haagse praktijk en die van groepen daar omheen. De onder titel “Het drama van 25 jaar klimaatpolitiek” geeft volgens mij beter de inhoud weer, maar ik beveel iedereen aan het boek te lezen en zelf te oordelen. Het boek neemt het perspectief van de direct betrokkenen maar bevat genoeg informatie om het perspectief van de politiek en de PvdA ook redelijk in te kleuren. Aanleiding voor een e-mail correspondentie met Heleen en nog een paar PvdA-ers. Maar iedereen kan aansluiten.

Een paar dagen voor de Keizersgracht vergadering vonden Diederik en Hans het nodig om met een verhaal de media te bestormen. “Keuzes voor de toekomst van Nederland”. Hoewel sommigen in de vergadering op basis van persberichten al wilden reageren is gelukkig toch afgesproken om het stuk eerst maar eens goed te lezen (zo geweldig is onze pers nu ook weer niet). Na eerste lezing lijkt het stuk aanzienlijk beter dan de onzin in de conceptresolutie over de publieke sector (kon

ook haast niet anders). Dat neemt niet weg dat er nog veel ruimte voor is voor verbetering (zoals altijd; dat heet discussie). Ik ging wel naar Breda voor de regio-bijeenkomst met Diederik Samson, maar verwachtte niet zo veel van dat debat. Waarschijnlijk voorlezen uit eigen werk met wat smeuïge voorbeelden en daarna wat vragen waarop de politieke antwoorden voorspelbaar zijn.

En dan natuurlijk applaus. Ik werd zeer positief verrast. Goede vragen met antwoorden van Diederik in een excellent geleide discussie (Hans Spekman), die verraadde dat er over was nagedacht. Waar het nu op aankomt, is hoe Hans Spekman en het bestuur de echte discussie vorm geeft. Betrekt hij bijvoorbeeld PvdA Duurzaam en weet hij ook via lokale initiatieven de leden weer bij de inhoud te betrekken om het verhaal te vervolmaken en op die manier dit te laten leven onder de mensen?

Of is dit het zoveelste pamflet om snel over te kunnen gaan op de campagne, waar PR en niet de inhoud centraal staat? In dat laatste geval zal het onderscheidend vermogen van de PvdA verder afnemen en daarmee ook de steun van burgers. In het eerste geval, dat een echte inhoudelijke partij past, is dit document pas een begin en geen einddocument. Om een goed einddocument te krijgen voor de eerstvolgende verkiezingen hebben we vooral de afdelingen en clubs als PvdA duurzaam hard nodig om die discussie goed te voeren. Kortom, afdelingsbestuur: waar blijft de volgende Etalagebijeenkomst?

Duurzaamdoor Ab Oosting, woordvoerder cultuur

Met de Europese kandidaatstelling van Brabant-stad als culturele hoofdstad heeft de provincie haar nek uitgestoken om Brabant op de internati-onale culturele kaart te zetten. Dit gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Met de kandidaatstel-ling is 100 miljoen gemoeid waarvan de helft door de provincie ingebracht wordt. Concreet betekent dit dat elke stad 10 miljoen in brengt. In deze tijd van bezuinigingen worden door de raden van de B5-gemeenten vragen gesteld over de hoogte van de bijdragen en het rendement van het eve-nement.

Het evenement wordt georganiseerd door B5-gemeenten (Breda, Tilburg, Den Bosch, Eindhoven en Helmond). Eerst zouden de gemeenten zich gezamenlijk nomineren, maar al snel werd duidelijk dat de Europese Commissie de nominatie vant één stad verlangde. Tot grote verrassing van iedereen heeft de stuurgroep onder leiding van burgemeester Rombouts van Den Bosch besloten om Eindhoven te nomineren.

Dit omdat andere Nederlandse kandidaten als Maastricht, Utrecht en Den Haag historische steden zijn en Eindhoven als moderne design– en cultuurstad zich duidelijk anders kan profileren. Met grote evenementen zoals de Designweek en Glow heeft Eindhoven al grote internationale evenementen in huis. Dat was even slikken voor de andere steden, maar uiteindelijk konden de andere Brabantse steden zich achter dit idee scharen. Vooral omdat de steden de kans krijgen om ook grote evenementen te organiseren die in het programma worden opgenomen.Wat zijn verwachte meeropbrengsten van Brabantstad Culturele Hoofdstad?

De stuurgroep noemt de volgende punten:

een betere internationale positionering: grotere aantrekkingskracht op bedrijven: meer verbondenheid tussen groepen in de Brabantse samenleving: vanaf 2016 t/m 2020 cultureel meer plezier met het hoogtepunt in 2018: een impuls aan economische, ruimtelijke en sociale ontwikkeling in de regio door inzet van cultuur: veel culturele samenwerking binnen en buiten Brabant en een grotere rol voor creativiteit in het onderwijs.

Eindhoven heeft ontegenzeglijk het grootste profijt van het evenement omdat de bezoekers toch als eerste naar Eindhoven komen. Dit heeft o.a. positieve gevolgen voor de hotelbezetting, de horeca, het vliegveld, de taxibedrijven en de bestedingen in winkels. Veel geld zal in Eindhoven besteed worden. De provincie schat dat elke euro tot twee keer profijt oplevert voor de steden. De stad krijgt er een behoorlijke impuls van. Hierbij is gekeken naar ex-culturele hoofdsteden als Lille en Liverpool. Een vergelijkbaar voorbeeld is Venlo dat een behoorlijke impuls gekregen heeft door de organisatie van de Floriade.

Vraagtekens De vraagtekens spitsen zich toe op drie hoofdpunten. De afstand van de raden tot het stichtingsbestuur is erg groot. Er is een raad

van toezicht en een stuurgroep. De invloed van de raden is miniem, terwijl het over een forse investering gaat. Een ander punt is de hoogte van het salaris van de directeur. In andere steden stellen de raden een plafond voor van 8000 tot 9000 euro. In Eindhoven heeft de raad al besloten dat voor dit soort stichtingen de Balkenende norm moet worden toegepast.

Een ander knelpunt is de hoogte van de bijdrage aan het bidbook. Eindhoven heeft een ton beschikbaar gesteld, terwijl de andere gemeenten twee ton beschikbaar hebben gesteld. De PvdA staat op het standpunt dat de steden samen ook voor 500.000 euro een bidboek kunnen samenstellen tenzij de wethouder kan aantonen dat hiervoor een groter bedrag nodig is omdat wij ook wel begrijpen dat een goed bidbook een belangrijk onderdeel is van de kandidaatstelling.

Brabantstad Culturele Hoofdstad

“Je weet toch wel dat in Bangaladesh de tijger bijna is uitgestorven?” “Met banganogwat heb ik niks en als ik een tijger wil zien ga ik wel naar Artis.” “Wil je dan helemaal niks weten van natuur en milieu?” “Milieu is een linkse hobby en daar doe ik niet aan mee.” “Het milieu is alles wat je omgeeft, dat waarin je leeft.” “Nou, daar geef ik dus niks om, ik zorg wel voor m’n eige.” “Maar je kunt toch niet leven zonder andere

mensen…?” “Nou ja, wat heb je nodig…de super, de kroeg, een lekker wijf …” “Daar red je het wel mee?” “..en een baas natuurlijk, want zonder poen kom je nergens.” “Wat doe je dan? ” “Ik loop mee met de vuilniswagen, controleer de bakken en zet ze op de goeie plek.” “Goeie plek?” “Ja, zo dat m’n maat in de wagen ze makkelijk kan oppikken.” “De mensen zetten ze verkeerd neer…?”

“Nou dat niet alleen; je wil niet weten wat ze allemaal in die bakken gooien.” “Zoals….?” “Als we de groene bakken moeten ophalen voor de compostfabriek zie je allerlei troep die daar niet in thuis hoort…batterijen, puin, lege f lessen, ouwe schoenen en van allesennogwat…wil je niet weten. En de volgende week, de zwartebakken-dag zal ik maar zeggen, puilen die bakken uit van de takken; heeft iedereen z’n heg geknipt. “ “We moeten dus beter omgaan met ons afval.” “Tuurlijk. Als we dat niet doen gaan we met z’n allen naar de kloten.”

Tijger door Ab Klaaassens

door Harm Hofman

Voor de PvdA is een veilige, schone, betaalbare woonruimte een van de pilaren voor een gezonde samenleving.Dat het erg lang duurt voordat ingeschrevenen bij een Woningcorporatie aan de beurt zijn voor een bij hun passende woning is ons allen bekend. Ik heb me laten vertellen tussen de 3 en 6 jaar!

De laatste maanden kreeg de PvdA steeds vaker negatieve signalen van burgers over de werkwijze van de Corporaties en van de Urgentiecommissie Woningtoewijzing. Dit heeft uieindelijk ertoe geleid dat ik namens de PvdA in December 2011 hierover Raadsvragen heb gesteld. Het kwam er op neer dat mensen die echt niet verwijtbaar zijn voor de situatie waarin ze zich op dat moment bevinden, aan hun lot overgelaten werden, onder

het mom ‘eigen verantwoordelijkheid’. Ja, dat vinden wij ook, daar waar het mogelijk is, maar als uit alles duidelijk is dat een burger onmogelijk op eigen kracht uit die situatie kan komen, vinden wij het niet verantwoord om die persoon aan haar of zijn lot over te laten.

Ook de criteria van de Urgentiecommissie vinden wij niet van deze tijd en niet realistisch. In de prak-tijk betekent dit helaas dat sociaal-economische motieven niet als reden voor urgentie gelden.In de beantwoording van de raadsvragen heeft de wethouder aangegeven dat ook het college deze signalen met regelmaat binnenkrijgt en al in overleg is omtrent verbetering van de werkwijze en toewijzingscriteria van de urgentiecommissie. Ook sociaal maatschappelijke redenen zullen in

de toekomst meegewogen worden! Omdat deze discussie vrij breed getrokken is van toewijzing, werkwijze, urgentiecommissie, inschrijvingsduur etc. is tijdens de commissiebespreking door de wethouder een voorstel gedaan om een bijeen-komst te organiseren met de Woningcorporaties waarbij we in de gelegenheid gesteld zullen wor-den om onze vragen, kritiek en opmerkingen di-rect te kunnen stellen/maken.

Wij zijn als PvdA verheugd dat dit een open dis-cussie opgeleverd heeft, waarbij we op een con-structieve wijze onze zorg kunnen uiten en met voorstellen kunnen komen hoe de woningtoewij-zing en de werkwijze van de urgentiecommissie onzer inziens effectiever, rechtvaardiger en snel-ler toegepast kan worden !

Werkwijze Woningcorporaties door Ertan Işik

Page 8: PvdA Nieuws - Mei 2012

14 15

door Ab Oosting

De bibliotheek moet drie miljoen euro bezuinigen en toch een aantal belangrijke functies overeind houden. Dat is voor de wethouder een hele kluif. Het lijkt alsof er alleen maar in de krant over ge-debatteerd wordt, maar achter de schermen vindt bijna wekelijks overleg plaats.

De PvdA wil dat alle bibliotheekfuncties gehandhaafd blijven en dat de bibliotheek niet volledig achter de deuren van scholen en verzorgingscentra verdwijnt. De PvdA vindt wel dat er zaken moeten veranderen omdat steeds meer informatie digitaal beschikbaar is en we langzaam overgaan naar een tijd waarin we hoofdzakelijk tablets and e-readers gebruiken. Maar voorlopig is het gewone boek nog populair. Tijd voor een update!In juni 2011 is besloten dat de bibliotheek in 2015 geen zes miljoen subsidie meer ontvangt maar nog maar de helft. De vermindering van de subsidie gaat trapsgewijs zodat de bibliotheek de tijd krijgt om de verandering ook te realiseren. Met deze bezuiniging is afgesproken dat de volgende functies vorm moeten krijgen: 1. Ontwikkeling van schoolbibliotheken en mediatheken met een zeer lage drempel en waar mogelijk met een toegankelijkheid voor de directe omgeving (binnen SPIL centra, VMBO scholen – jeugd of wijkcentra of voor/naschoolse opvang)

2. Bibliotheekvoorzieningen gericht op ouderen en/of minder mobiele inwoners geïntegreerd op plaatsen waar deze mensen verblijven, zoals ouderenvoorzieningen en wijkcentra en vooral gericht op het uitlenen van boeken. 3. Versobering van de centrale bibliotheek waarbij de functies kunst en cultuur en ontmoeting en debat niet meer vanuit de bibliotheek gefinancierd worden. Doelstelling is om de huidige filialen te sluiten met uitzondering van de centrale bibliotheek.

ProefEr zijn nu voor een proef vier bibliotheekpunten ingericht in De Boog, de Driesprong, De BoschAkker en ’t Chargeert. Ook is in het woonzorgcentrum Vitalis Berckelhof een bibliotheekpunt ingericht voor volwassenen.De wethouder heeft afgesproken na een half jaar met een evaluatie te komen van deze nieuwe initiatieven. Intussen hebben twee interim-directeuren de taak gekregen om de bibliotheek te reorganiseren en te komen met een plan van aanpak. Volgens hun plannen is de gestelde bezuiniging van drie miljoen niet mogelijk. In dit plan zit ook een plus programma met o.a. een bibliotheekbus die de verschillende wijken aandoet. Per 1 april is een nieuwe directeur benoemd die het proces verder vorm moet geven.

De discussie in het ED is vooral aangezwengeld door de bibliotheek zelf. In twee aparte gesprekken en een algemene meeting met het bestuur is vooral aangeven dat de plannen niet uitvoerbaar zijn. Omdat de raad in afwachting is van de evaluatie van de proeven konden wij niet veel met deze informatie. Intussen is er wel wat onrust ontstaan bij de raadsleden en zijn vragen gesteld over de voortgang. In antwoord daarop worden nu drie expertsessies gehouden waarin zowel de politiek als externen zitting nemen en samen over de functies nadenken en de aanpak. Deze discussies moeten voor de zomer afgerond zijn. Dan moet er ook een duidelijk beeld ontstaan over ‘de bibliotheek van de toekomst’, ‘de functies’ die daarmee gemoeid zijn’ en ‘de locaties’ waar deze functies plaats moeten vinden.

De PvdA vindt het belangrijk dat jonge kinderen gestimuleerd worden om te lezen en zo hun taalvaardigheid vergroten en in staat zijn om deel te nemen aan de maatschappij. Dit is niet alleen de verantwoordelijkheid van de school. Belangrijk is dat ook iedereen naast tegang tot digitale informatie nog een gewoon boek kan raadplegen. Verder vindt de PvdA dat de bibliotheekpunten wel in een laagdrempelige omgeving moeten komen, op plekken waar mensen dagelijks komen!

Bezuiniging bibliotheek

door Arnold Raaijmakers (www.arnoldraaijmakers.blogspot.com)

Dat Brainport van betekenis is voor Eindhoven en de regio, misschien wel grote betekenis, is dui-delijk. Daar is iedereen het over eens. Het heeft veel goeds gebracht en kan in de toekomst nog meer goeds brengen. Echter tegelijkertijd zijn er t.a.v. de structuur en financiën nog wel een paar opmerkingen te maken. Of, zoals in de PvdA bij-dragen van 2011 al naar voren gebracht, kan het effectiever en efficiënter? Vorig jaar dachten we van wel en dit heeft geleid tot drie moties en één amendement. Al deze moties en amendementen zijn met een stevige meerderheid aangenomen, dus het draagvlak voor uitvoering was in de ge-meenteraad breed aanwezig. En ook in 2012 blij-ven we Brainport positief kritisch volgen.

In de voorstellen voor de financiering van de Brainport-ambities voor de periode 2013-1216 zien we dat de eerste voorzichtige stappen ge-zet worden van basisfinanciering van Brainport naar projectfinanciering. Prima dat deze weg nu is ingeslagen. Maar het gevoel bestaat dat er nog steeds een zware basisstructuur bij Brainport is ingericht die voor een flinke overhead zorgt. Overigens, dit is niet alleen een gevoel, ook de cijfers bevestigen een stevige overhead met dito

zware kostenstructuur. En een stijging van mede-werkers over de periode 2010-2011 ! Dit is tegen-gesteld aan de richting die we graag hadden ge-zien, namelijk een slankere basisorganisatie. En ook tegengesteld aan de richting waar deze tijd om vraagt, namelijk een sobere bedrijfsvoering. Immers om draagvlak te behouden moet aan de stakeholders, en dat zijn ook alle inwoners van de Brainportregio, aangetoond worden dat elke euro goed besteed is. Hier zullen we het college de komende jaren dan ook op blijven bevragen.

FinancieringOpvallender echter nog was de financiering of funding van de Brainport organisatie en acti-viteiten. Waar komt het geld vandaan waar de activiteiten van Brainport betaald worden? Het antwoord op deze vraag was verrassend. Immers 70% van de funding komt van de overheid (SRE-gemeenten, provincie en Europa). De resterende 30% komt van de andere twee partijen uit de Triple Helix, namelijk de onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. Waarbij dan ook nog eens een substantieel deel, meer dan 50%, in natura wordt ingebracht in de vorm van beschikbaar

gestelde uren. Slechts een zeer klein deel wordt in de vorm van cash gestort. In een gelijkwaar-dige Triple Helix constructie zou je verwachten dat de drie partijen de lasten ook eerlijk zouden verdelen, dus 1/3-de, 1/3-de en 1/3-de. En niet een verhouding waarin de ene partner 70% van de lasten draagt en de andere twee partners teza-men slechts 30%, waarvan ook nog eens slechts een beperkt deel in cash. Vandaar dat PvdA met een motie is gekomen die het college oproept om deze scheve verhouding recht te trekken en dus een grotere bijdrage in cash te vragen aan het bedrijfsleven en het onderwijs. Deze motie werd in de raadsvergadering van 27 maart una-niem aangenomen. Aan de raad de taak om dit, evenals de moties en amendementen uit 2011, kritisch te blijven volgen.

En dat de koerswijziging van de Brainport or-ganisatie misschien voor sommigen niet snel genoeg gaat is begrijpelijk. Echter, door de ja-ren heen is de tanker Brainport op een bepaalde koers gelegd, nu proberen we deze bij te sturen. En dat gaat nu eenmaal niet met een forse ruk, hoeft ook niet, maar met kleine bewegin-gen. En dat gedurende vier jaar.

Brainport, een tanker op koers

Marinus van der Goes van Naters werd geboren als de jongste van drie zoons in een adellijk ge-zin. Hij groeide op in een protestants conserva-tief-liberaal milieu in het katholieke Nijmegen. Van 1913 tot 1919 bezocht hij hier het Stedelijk Gymnasium. De Eerste Wereldoorlog en de revoluties in Rusland (1917) en Duitsland (1918) maakten grote indruk op de jonge gymnasiast, waardoor hij zich al vroeg aangetrokken voelde tot het socialisme. In 1919 ging Marinus voor het eerst - met een rode tulp in het knoopsgat - naar een bijeenkomst van de Sociaal-Democratische Arbeiders Partij (SDAP) in Nijmegen, waar par-tijleider Pieter Jelles Troelstra een redevoering hield. Een jaar later werd hij partijlid. Troelstra werd zijn politieke inspirator, vooral vanwege diens idealen over een toekomstige socialisti-sche staat.

Na zijn eindexamen ging Van der Goes van Na-ters rechten studeren aan de Rijksuniversiteit te Leiden. Niet zozeer zijn studie, als wel de Praktisch-Idealisten Associatie (PIA) bepaalde in deze tijd zijn geestelijke ontwikkeling. Dit was een socialistische jongerenbeweging met een sterk theosofische inslag. Van der Goes van Naters schreef artikelen voor het PIA-maandblad Regeneratie en organiseerde pionierskampen, waar ‘sociaal-democraten, communisten en anar-chisten prettig ruzieden’.Acht maanden vóór zijn huwelijk, op 9 november 1923, had Van der Goes van Naters zijn studie afgerond en ging hij in de advocatenpraktijk van zijn vader werken. Naast zijn baan was hij actief in de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC) en werkte hij voor het aan de SDAP gelieerde Instituut voor Arbeidersontwikkeling.

Hij promoveerde en vertrok naar Limburg om zich in Heerlen als zelfstandig advocaat te vesti-gen. Hij wilde weg van het kantoor van zijn vader en, na de dood van zijn zoontje, ook uit Nijmegen. Bovendien wilde hij concreter bezig zijn met ‘de socialistische strijd’. Als advocaat werkte Van der Goes in Heerlen onder meer voor de socialisti-sche omroepvereniging VARA. Van 1935 tot 1940 was hij lid van het partijbestuur van de SDAP. Van der Goes van Naters behoorde tot een groep ver-nieuwingsgezinden die de SDAP wilden omvor-men tot een brede volkspartij die een gematigder, minder op de marxistische orthodoxie gerichte koers zou moeten gaan varen. De parlementaire democratie was volgens hen het enige middel om hervormingen tot stand te brengen; het commu-nisme wezen zij resoluut van de hand. Toen Van der Goes van Naters in 1937 gevraagd werd de Tweede-Kamerfractie van de SDAP te komen ver-sterken, besloot hij zijn werk als advocaat vaarwel te zeggen en zich te richten op een carrière in de politiek. Op 8 juni 1937 nam hij zitting in het parlement. Hij lag in de Tweede Kamer vaak overhoop met de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB), meer in het bijzonder met M.M. Rost van Tonningen.Tijdens de Duitse bezetting maakte Van der Goes van Naters deel uit van de ‘Indische gij-zelaars’, die werden vastgezet in de zogeheten ‘gouden hoek’, een afgescheiden gedeelte van het Duitse concentratiekamp Buchenwald nabij

Weimar. Later zat hij samen met een groot deel van de Nederlandse politieke elite, gevangen in Sint-Michielsgestel. Vanuit dit gijzelaarskamp correspondeerde Van der Goes van Naters met SDAP-fractieleider Willem Drees en werkte hij zijn ideeën over staatsvernieuwing uit, met als re-sultaat de brochure Het socialisme van nu (1945). Hierin probeerde hij het socialisme opnieuw te definiëren met het oog op de (her)oprichting van een sociaal-democratische partij.

Op 9 februari 1946 behoorde Van der Goes van Naters tot de oprichters van de Partij van de Ar-

beid (PvdA). Hierover zei hij later: ‘De PvdA is er gekomen ongeveer conform mijn en ve-ler wensen, een socialistische partij, maar met veel groter aanhang onder andere mensen. Tot 1965 zou Van der Goes van Naters lid blijven van het partijbestuur. Tevens werd hij de eerste PvdA-fractie-voorzitter in de Tweede Kamer, waar hij eerder - vanaf september 1945 tot 9 febru-ari 1946 - de SDAP-fractie had geleid. Een van zijn eerste daden in deze functie was het indienen van een voorstel tot een parlementaire enquête over het hande-

len van de Nederlandse regering tijdens de Tweede Wereldoorlog.Van der Goes van Naters heeft zich op veel

manieren ingespannen voor ontwikkelingssa-menwerking en verder was jij ook decennia-lang actief in de natuurbescherming en –be-houd, zowel op nationaal als op internationaal

niveau. Hoewel zijn eigenzinnige, dwarse karakter en zijn soms autocratische politieke optreden hem niet altijd even geliefd maakten, wist Van der Goes van Naters al in de jaren veertig en vijftig een reeks thema’s - waaronder natuur en milieu, de derde wereld en antikolonialisme - op de politieke agenda te krijgen die pas in de jaren zestig tot de kern van het progressieve gedachtegoed zou worden gerekend.Van der Goes van Naters werd socialist uit idealis-me en is dat altijd met volle overtuiging gebleven. Zijn afkomst heeft hij echter nooit verloochend. Integendeel, toen hij in 1937 in de Tweede Kamer kwam, ging hij de titel jonkheer bewust weer voe-ren, toen hij merkte dat een deel van de Neder-landse adel - onder wie zijn eigen broer - achter de NSB stond. Het leverde hem de bijnaam de ‘Rode Jonker’ op.

Critici die hem van salonsocialisme beschuldig-den, gaf hij gelijk: ‘Ik heb ooit opgeruimd geroepen dat ik een salonsocialist ben. Wat moet ik anders? Quasi-proletarisch doen? Zo à la Tolstoi kiezen voor vrijwillige armoede en me in navolging van de moedige schrijver ondertussen geld laten toespelen? Neen! Drie-werf neen! Liever bepleit ik woest hoge belastingen voor lieden als ik’

De Rode Jonkheer door een onzer redacteuren

De Bronnen

Bron: A.F. Mreijen, 'Goes van Naters. Biografisch Woordenboek van Nederland.

Page 9: PvdA Nieuws - Mei 2012

16

Colofon PvdA Nieuws is een uitgave van de Afdeling Eindhoven van de Partij van de Arbeid en verschijnt vier maal per jaar.

Redactie, vormgeving en fotografie: Wildrik Burema Overige afbeeldingen: publieke bronnen.Tekstcorrectie en –redactie: Ab Klaassens

Distributie: leden, belangstellenden, afdelingsbesturen in de regio.Internet: www.pvda-eindhoven.nl

Reacties en adreswijzigingen bij voorkeur per mail aan de redacteur/secretaris: [email protected] of per post: PvdA Eindhoven Postbus 190, 5600 AD Eindhoven

Bestuur Afdeling Eindhoven

Judith van de Belt Voorzitter 040-8480432 / 06-53258359 [email protected] Burema Secretaris 040-2113289 [email protected] Cools Bestuurslid 040-2575203 [email protected] Peter van Dongen Penningmeester 040-2137227 [email protected] Jan Kleyn Bestuurslid 040-2414425 / 06-42852472 [email protected] Ward Overeem Bestuurslid 040-2116612 / 06-53608317 [email protected] Steinhauzer Bestuurslid 040-2125023 [email protected]

Vertegenwoordigers namens afdeling Eindhoven:

Gewestelijk afgevaardigden: Paul Boel ,Eric Cols, Trix Effting, Ab Oosting , Yasin TorunogluCongres afgevaardigden: Marco Swart, Yasin Torunoglu (co-afgev.)Politieke ledenraad: Afke van Wirdum.Kascommissie: Marco Swart, Paul van Doorn

Onze raads– en commissieleden

Mieke Verhees fractievoorzitter [email protected] 06-26530482 Financiën & BestuurHafid Bouteibi [email protected] 06-23707846 Maatschappij & CultuurFrank Depla plv. voorzitter [email protected] 06-20031574 Ruimte & Vastgoed en Financiën & BestuurErtan Isik [email protected] 06-46244949 Economie & MobiliteitLydia Lioe-Anjie lid fractiebestuur [email protected] 06-18780338 Maatschappij & CultuurToon Meulensteen [email protected] 06-21175670 Ruimte & VastgoedArnold Raaijmakers [email protected] 06-17070071 Economie & Mobiliteit en FInanciën & BestuurYasin Torunoglu [email protected] 06-42132314 Maatschappij & CultuurAlbertien Schoots [email protected] 06-31991338 Ruimte & VastgoedAb Oosting fractievolger [email protected] 06-53695036 Economie & Mobiliteit

Waterschap de Dommel

Ab Oosting lid algemeen bestuur [email protected] 06-53695036

Onze wethouders:

Staf Depla • Financiën• Organisatie / personeel• Dienstverlening• Bedrijfsvoering / ICT• Minder regels / goed geregeld• Inkoop

E: [email protected]

Mary Fiers• Wonen• Wijkvernieuwing• Burgerparticipatie en stadsdeelgericht werken• Ruimtelijke ordening• Stedelijke ontwikkeling (o.a. projecte Meerhoven, Strijp S,

Stationsgebied)• Vergunningverlening

E: [email protected] W: www.eindhoven.nl/maryfiers Tw: www.twitter.com/wethouderfiers