De Hoop Nieuws november 2011

16
12 06 “Hier ben ik met mensen bezig!” ‘Vrouwen lopen voor vrouwen’ Nieuwe concerten van Marcel en Lydia Zimmer 13 De Hoop nieuws www.dehoop.org • 36ste jaargang nummer 6 • november 2011 Lydia “Ik mag een getuige zijn”

description

De Hoop Nieuws november 2011

Transcript of De Hoop Nieuws november 2011

Page 1: De Hoop Nieuws november 2011

1206

“Hier ben ik met mensen bezig!”‘Vrouwen lopen voor vrouwen’ Nieuwe concerten van Marcel en Lydia Zimmer

13

De Hoop nieuwswww.dehoop.org • 36ste jaargang nummer 6 • november 2011

Lydia“Ik mag een getuige zijn”

Page 2: De Hoop Nieuws november 2011

2 DE HOOP NIEUWS

Lydia (51) zoekt jarenlang haar eigenwaarde in relaties met mannen. Ze worstelt ook met angsten en alcohol. Tegenwoordig werkt ze op de Jordaan, de afdeling waar ze ooit opgenomen was.

Interview

"Ik mag een getuige zijn"

Lydia is als kind onzeker. “Ik had veel last van angsten. Op de een of andere manier wist ik nooit zeker of ik er wel bij hoorde. Mijn ouders en mijn zus waren introvert, maar ik was juist ex-trovert. Mijn ouders hebben echt hun best gedaan, maar zij konden me niet begrijpen. Ik had altijd het gevoel dat ik iets fout deed. Uiteindelijk ging ik

leven op de manier die andere mensen van me verwachtten.”

ZwangerAls tiener heeft Lydia een vriendin die zegt dat alle jongens alleen naar haar kijken en niet naar Lydia. Lydia is zo onzeker dat ze dat gelooft, tot ze op een dag op dansles zijn. “We ontmoet-

ten een jongen die mij leuker vond. Dat was voor mij reden genoeg om verliefd op hem te worden. Die zomer gingen we samen op vakantie. Daar gebeurden dingen die niet hoorden. Ik kwam zwanger terug.” Terwijl ze nog moed verzamelt om dat aan haar ou-ders te vertellen, overlijdt haar moeder aan een hersenbloeding. “Op dat mo-

Page 3: De Hoop Nieuws november 2011

DE HOOP NIEUWS 3DE HOOP NIEUWS 3

"Ik mag een getuige zijn"

bijna gewurgd. Dat was een nachtmer-rie, maar op dat moment voelde ik me heel rustig. Achteraf zie ik dat God erbij is geweest.”

SuperromantischEr volgt een scheiding. Tegen de tijd dat Lydia 28 is, is ze nog keer getrouwd én gescheiden. Dan komt ze opnieuw een man tegen. “Het eerste wat hij vroeg was of ik een christen was. Dat vond ik heel bijzonder. Hij wilde geen relatie omdat hij plannen had om in Frankrijk als kok te werken. Dat heeft hij ook gedaan, maar na een paar maanden kwam hij over om op mijn verjaardag te zijn. ‘Ik kan toch niet zon-der je,’ zei hij. Dat vond ik superroman-tisch.”

ErkenningLydia gaat soms in Frankrijk op be-zoek bij haar vriend, maar op een dag krijgt ze in de trein een paniekaan-val. “Daarna ging het steeds slechter met me. Mijn vriend besloot om te-rug naar Nederland te komen. Toen hebben we de keuze gemaakt om als christenen te gaan leven. We zijn getrouwd en hebben twee kinderen gekregen. Mijn angsten hadden wel een grote weerslag op onze relatie. Ik kon niets. Maar toen ik me beter ging voelen was het ook moeilijk. Ik wilde weer zelfstandig worden en zocht er-kenning. Ik dook het uitgaansleven in en zocht opnieuw erkenning bij man-nen, maar ik wilde ook trouw zijn aan mijn eigen man.”

DrugspandLydia heeft nog steeds last van angs-ten. Daar wordt veel voor gebeden in haar kerkelijke gemeente, maar er verandert niets. “Daardoor ging ik God steeds minder goed begrijpen. Ik liet Hem weer los. Ik begon allerlei dingen

te doen waar ik me nu voor schaam. Ik heb heel veel gedronken en ik ben zelfs in een drugspand beland. Mijn man is me gevolgd. Hij heeft gevraagd of ik naar huis wilde komen, maar dat wilde ik niet. Toen ik tenslotte toch thuis kwam, liet hij me er niet meer in. Ik mocht geen afscheid nemen van mijn kinderen.”

JordaanLydia zoekt hulp en komt in aanraking met De Hoop. “Daar voelde ik me ei-genlijk te goed voor. Ik dacht: ‘Ik ben toch geen junk!’ Maar de mensen met wie ik sprak begrepen me zo goed dat ik me heb laten opnemen. Omdat ze zagen dat alcohol niet het echte pro-bleem was, kwam ik op de Jordaan terecht.” De Jordaan is de afdeling voor psychosociale hulp. “Daar heb ik geleerd dat ik van waarde ben, maar heb ik ook onder ogen moeten zien dat ik mijn eigenwaarde altijd bij jon-gens probeerde te halen. Ik heb dat heel lang ontkend. Zolang ik dat deed, kon ik mijn gedrag niet veranderen. Ik ben ook God weer gaan zien. Hij is mijn Trooster. Ik kan alles bij Hem kwijt. Te-genwoordig weet ik dat als het moei-lijk is, ik daar weer uitkom, ook al duurt het soms een tijdje.”

GetuigeLydia is bezig met omscholing en werkt nu op de afdeling waar ze ooit opgenomen was. “Ik vind het prachtig om de zorg en liefde te bie-den die ik zelf ontvangen heb. Het is heerlijk om naar de cliënten uit te dragen dat er hoop is. Ik mag echt een getuige zijn.” Die wens om een getuige te zijn, is ook de reden dat Lydia meewerkt aan de televisieserie Verhalen van Verandering. U kunt de aflevering over Lydia op Family7 zien op 11 november.

"Mijn ouders hebben echt hun best gedaan, maar ze konden me niet begrijpen"

ment heb ik God losgelaten. Als kind bad ik best veel, maar toen mijn moe-der stierf, besefte ik dat ik God als een soort Sinterklaas had gezien. Deze keer had ik niet gekregen wat ik wilde.”

OntrouwVanwege haar zwangerschap trouwt Lydia met haar vriend. “Hij was me al snel ontrouw,” vertelt ze. “Ik wilde het lang niet zien, tot ik hem op een dag betrapte. Ergens was het een opluch-ting. Hij was pervers en maakte me nog onzekerder. Toen ik mijn dochter niet bij hem wilde achterlaten, werd hij gewelddadig. Hij heeft me één keer

Page 4: De Hoop Nieuws november 2011

4 DE HOOP NIEUWS 4 DE HOOP NIEUWS

Actueel

Iedereen maakt in zijn leven gebeurtenissen mee die moeilijk te verwerken zijn. Soms leidt dit tot psychiatrische problemen. De Hoop biedt 24-uurszorg aan mensen met dergelijke problemen, met name angststoornissen of depressieve klachten. Onlangs breidde De Hoop de afdeling Psychiatrie uit van twaalf naar twintig plaatsen. In het voorjaar van 2012, als het nieuwe gebouw op Dorp De Hoop klaar is, hopen we verder uit te breiden tot 32 plaatsen.

Uitbreiding psychiatrie“Wie je bent, is veel belangrijker dan je problematiek”

Karin (34): “Ik heb depressieve klachten. Ik vind het lastig om alle trainingen te volgen; dat is wat veel voor me. Toch snap ik wel dat ze verwachten dat ik overal bij ben. Ik ben hier niet vanwege het christelijke karakter van de hulp. Ik zou wel willen geloven, maar ik vind dat moeilijk omdat ik het niet ervaar. Ik merk dat de medewerkers hier niet alleen deskundig zijn, maar daarnaast echt vanuit hun hart werken.”

Page 5: De Hoop Nieuws november 2011

DE HOOP NIEUWS 5

Psychiatrie bij De Hoop

Alhoewel er fors bezuinigd wordt in de zorg, is er toestemming gegeven voor uitbreiding naar 32 plaatsen voor psychiatrie bij De Hoop. De kliniek wordt nu gebouwd en opent D.V. voorjaar 2012 haar deuren. De psychiatrische 24-uurszorg bij De Hoop is bedoeld voor hulp bij angststoornissen, depressieve klachten en moeilijkheden rond identiteit, intimi-teit en relaties. Kijk voor meer informatie op www.dehoop.org en klik vervolgens op ‘hulp nodig’ en ‘24-uurszorg’ onder de kolom psychiatrie. Of bel met ons Informatiecentrum: (078) 6 111 222.

die veel ingewikkelder en boeiender is dan het probleem. Er is meer aandacht voor die kostbare mens en hoe die op bepaalde gebieden weer kan floreren, dan voor zijn klachten. De relationele sfeer is belangrijker dan de thera-peutische methoden. Dat verzinnen we overigens niet zelf, dat is uit onderzoek gebleken. Je mag zijn wie je bent. En wie je bent, is veel belangrijker dan je problematiek. God heeft jouw bestaan op het oog! Je zit niet vast aan je pro-blemen, Hij kan je bestaan vernieuwen. Van daaruit willen we als team ook werken. Dat kan alleen als we het zelf ook ervaren en doorleven. God heeft ons liefgehad en nu kun-nen wij liefhebben. Enerzijds maken we dus gebruik van bewezen behandelmethoden en werken we vanuit onze professie. Tegelijk verwachten we dat er vooral iets moet gebeuren tussen de cliënt en zijn Schepper.”

Niet gelovig?En wat dan als je niet gelovig bent? Jos: “Geloof is een ge-schenk van God; je besluit zelf of je het al dan niet aan-neemt. Wij kunnen dat niet afdwingen. Tegelijk proberen we wel door ons doen en laten te belichamen wie God voor ons is, meer dan dat we er altijd heel expliciet over spreken. En verder is het net als bij je eigen kinderen: jij kunt de keuze voor het geloof niet voor hen maken; die keuze is aan henzelf.”

Kleine jongenJos wil nog één ding kwijt: “Ik droom dat Jesaja 11 werke-lijkheid mag worden. Als Jezus het bij ons voor het zeg-gen heeft, dan kan een wolf bij een lam verblijven en is er een kleine jongen die hen hoedt. Als team zie ik ons als zo’n kleine jongen. Wij mogen die veilige omgeving bie-den, maar dat kan alleen omdat Jezus het voor het zeg-gen heeft en de Heilige Geest ons leidt.”

“Wat genezing volgens mij inhoudt? Dat je op een gezon-de manier leert omgaan met jezelf en met je klachten,” antwoordt Jos van Dijken, GZ-psycholoog en hoofdbe-handelaar psychiatrie bij De Hoop. “Emoties als angst of schuldgevoelens horen bij het leven. Nooit meer angst hebben is geen reëel streven: zonder angst zou je roe-keloos in het leven staan. Emoties hebben een signaal-functie; ze geven aan dat er iets speelt. Het is alsof er een lampje gaat branden op je dashboard. Als het lampje blijft branden en je komt er zelf niet uit, dan zoek je hulp bij een deskundige.”

Kostbaar mensHoe geeft De Hoop die hulp vorm? Jos: “Er is geen instant oplossing voor elk probleem. Het gaat om een persoon,

Reggie (22): “Ik vind hier rust en mensen die begaan zijn met me. Ik groei flink, al heb ik soms nog wel een terugslag. De persoonlijke gesprekken vind ik heel belangrijk en ook de trainingen helpen mij verder op weg. Mensen komen hier echt tot genezing.”

Shantha (19): “‘Psychiatrie’ is vaak zo’n zwaar beladen term. Er zijn hier gewoon ontzettend leuke mensen in behandeling, die vaak aardiger zijn dan de mensen die ik in de supermarkt tegenkom. Mensen kijken vaak niet verder dan dat plakkertje ‘psychiatrisch’, maar God wel. Ieder mens heeft iets waarin hij kan stralen, en daar geeft Hij ons inzicht in.”

Page 6: De Hoop Nieuws november 2011

6 DE HOOP NIEUWS 6 DE HOOP NIEUWS

Kort nieuws

‘Vrouwen lopen voor vrouwen’ is bedoeld voor vrou-wen die van wandelen houden en zich willen inzetten voor Ruchama. Deelnemers kunnen kiezen uit drie af-standen: vijf, tien of twintig kilometer. De wandeltocht is geschikt voor zowel geoefende wandelaars als voor beginners. Bovendien mogen vrouwen die de tocht van vijf kilometer lopen hun kinderen (vijf jaar of ouder) meenemen. De vrouwen van Ruchama lopen zelf ook mee. Deelnemers kunnen zich opgeven door een actie-pagina aan te maken op www.vrouwenlopenvoorvrou-wen.nl. Via deze pagina kunnen de deelnemers ook op een eenvoudige manier sponsors zoeken.

RuchamaRuchama is een kleinschalig centrum waar vrouwen die structurele verandering nodig hebben een gastvrij en veilig onderkomen geboden wordt. Er worden vrouwen opgevangen met psychosociale problemen en vrouwen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld in het huwelijk of in het gezin. Ook is er ruimte voor vrouwen die in de prostitutie hebben gewerkt of dreigen in een loverboy circuit terecht te komen. Ruchama biedt plaats aan twintig vrouwen en is onderdeel van De Hoop ggz. Helaas vergoedt de overheid alleen de opvangplaat-sen voor vrouwen. Voor de opvang van de kinderen ontvangt Ruchama geen subsidie. Er is jaarlijks zo’n 120.000 euro nodig voor de kindopvangplaatsen en 80.000 euro voor de niet-gesubsidieerde vrouwenplaat-sen. Via ‘Vrouwen lopen voor vrouwen’ hopen we een gedeelte van het benodigde geld in te zamelen. Doet u mee? Voor meer informatie over ‘Vrouwen lopen voor vrou-wen’ kunt u contact opnemen met Wilfred Kols van Stichting Vrienden van De Hoop: tel (078) 6 111 355 of mail [email protected].

Vrouwen lopen voor vrouwen

“Ik vind het fantastisch dat De Hoop het initiatief heeft genomen om opvang te bieden aan vrouwen en kinderen die door verschrikkelijke omstandighe-den hun huis moeten ontvluchten. Vandaag kies ik voor ‘Vrouwen lopen voor Vrouwen’!” – Sharon Kips, (gospel)zangeres en winnares X Factor 2007

Op D.V. zaterdag 12 mei 2012 organiseren Stichting Vrienden van De Hoop en vrouwenopvang Ruchama de eerste editie van ‘Vrouwen lopen voor vrouwen’: een sponsorwandeltocht die zal plaatsvinden in de bossen rondom Raalte. De opbrengst gaat naar Ruchama. Tijdens het evenement zal Sharon Kips een optreden verzorgen, kunnen de deelnemers genieten van een high tea en zal een cliënte van Ruchama haar levensverhaal vertellen.

Page 7: De Hoop Nieuws november 2011

Zaterdag 3 september werd voor de tweede keer de Cycle for Hope gereden. Doel van deze sponsorfiets-tocht was om zoveel mogelijk geld bij elkaar te fietsen voor Stichting De Ommekeer in Maastricht. De spon-sorfietstocht startte en finishte in Cadier en Keer, vlak bij Maastricht. Deelnemers fietsten 40, 80 of 120 kilo-meter door het Limburgse landschap. In totaal volbrachten zo’n 150 mensen de fietstocht. Sa-men fietsten zij 65.000 euro bij elkaar voor Stichting De Ommekeer. De deelnemers varieerden van goed ge-trainde wielrenners tot enthousiaste recreatiefietsers. Ook de Raad van Bestuur van De Hoop ggz en enkele ex-verslaafden deden mee. De deelnemers kijken met een tevreden gevoel terug op de tocht. “Het was afzien door de warmte en de steile heuvels, maar door onze inspan-ningen kunnen we mensen in nood helpen. Geweldig toch!” aldus één van de deelnemers.

De Ommekeer, onderdeel van Concern De Hoop en ge-vestigd in Huize St. Gerlach te Cadier en Keer, kan on-geveer zeventig verslaafden opvangen. De Ommekeer biedt hulp vanuit een christelijke basis. Jaarlijks kost het De Ommekeer 250.000 euro om verslaafden op te van-gen. De bewoners betalen slechts een geringe eigen bijdrage; De Ommekeer is verder volledig afhankelijk van giften. Harrie de Waal, oprichter van De Ommekeer en zelf verslaafd geweest, is blij met de hoge opbrengst: “Het is hartverwarmend om te zien hoe mensen van 8 tot 82 zich inzetten voor verslaafden die een nieuw leven willen opbouwen!”

DE HOOP NIEUWS 7

VertrouwenWanneer het in ons leven allemaal op rolletjes loopt, is het hebben van vertrouwen meestal niet zo moeilijk. Als we vertrouwen, dan zeggen we daar eigenlijk mee dat we er zeker van zijn, dat we gelóven, dat het in ons leven (uiteindelijk) goed zal gaan. Vertrouwen wordt echter pas écht op de proef gesteld als we met minder gemakkelijke omstandigheden in ons leven geconfronteerd worden. Dan blijkt vertrouwen soms nog helemaal zo makkelijk niet: als we een spannend onderzoek in het ziekenhuis moeten ondergaan, als onze baan op de tocht lijkt te staan, als onze kinderen andere wegen gaan dan wij verstandig voor hen achten. Vertrouwen in zulke situaties, daar moet je voor willen kiezen. In de Bijbel daagt God ons uit om ons volledige vertrouwen op Hem te stellen. Hij heeft toch de hele wereld in Zijn hand? Ook voor ons komt het er elke dag op aan dat we op God vertrouwen, zeker nu de maatschappelijke en financiële omstandigheden moeilijker lijken te worden. Vertrouwen én belijden dat ons leven in Gods hand is. Al onze bekommernis op Hem werpen (Psalm 55:23, 1 Petrus 5:7). Want: Hij is de Rots die nimmer wankelt. Hij kent ons en heeft de haren van ons hoofd geteld. We mogen met de psalmist van Psalm 91 vers 2 zeggen: “Mijn toevlucht en mijn burcht, mijn God, op Wie ik vertrouw!”

Teun Stortenbeker, voorzitter Raad van Bestuur De Hoop ggz

WOORD AAN ‘T WOORD

Cycle for Hope levert 65.000 euro op!

Dag van Hoop 2012Op 23 juni 2012 zal opnieuw een Dag van Hoop plaatsvinden. Noteer deze datum alvast in uw agenda! Op www.dehoop.org/dagvanhoop vindt u meer informatie over het programma van de Dag van Hoop 2012. Ook kunt u zich via deze webpagina alvast aanmelden voor de volgende Dag van Hoop.

De volgende Cycle for Hope vindt plaats op

D.V. zaterdag 1 september

2012.

Page 8: De Hoop Nieuws november 2011

Project

8 DE HOOP NIEUWS

Zo’n 250 mannen vinden jaarlijks de weg naar Horeb. We willen hen graag hulp blijven bieden, maar zijn hiervoor van u afhankelijk. Door de bezui-nigingsmaatregelen van de overheid zijn de zorginkomsten veel lager dan verwacht. Hierdoor heeft Horeb over het eerste half jaar van 2011 een tekort van € 202.000. Uw hulp is harder nodig dan ooit. Kunnen we op uw steun rekenen, zodat we de bewoners kunnen blijven helpen? Uw gift is hartelijk welkom op bankrekening 66.91.45.319 ten name van Horeb. Dank u wel!

Horeb, een plek voor veranderingIn de bossen van Beekbergen, vlak bij Apeldoorn, treft u een bijzondere plaats aan: Horeb. Deze christelijke woon- en leefgemeenschap is al ruim tien jaar een plaats waar mannen met verslavings- en/of psychosociale problemen tot genezing kunnen komen.

Bijzonder aan Horeb is dat de bewo-ners elkaar stimuleren bij het opbou-wen van een verslavingsvrij leven, onder leiding van een klein team medewerkers. De bewoners zijn mannen die over het algemeen geen aansluiting vinden bij de reguliere ggz, maar die wel in een laagdrem-pelige, verslavingsvrije omgeving willen verblijven. “Ik wil graag afkic-ken van de drugs, maar op de juiste tijd en manier. Dat kan gelukkig bij Horeb. Ook leer ik hier de Here God beter kennen en lees ik in de Bijbel,” aldus één van de bewoners.

Het leven en werken op Horeb wordt grotendeels door de bewoners zelf gecoördineerd. Ze lopen ook stage binnen Horeb. Zo wordt het werk dat nodig is gedaan, en kan tegelijkertijd

iedere bewoner ontdekken wat zijn talenten zijn. Er zijn bijvoorbeeld sta-geplaatsen in het restaurant, de tuin, de wasserij, de keuken en bij de tech-nische dienst.

Bij Horeb zijn er ook groepstrainingen en christelijke programmaonderde-len, zoals dagopeningen, weekslui-tingen en Bijbelstudies. Bewoner Roy vertelt: “De normen en waarden die

ik van thuis uit meegekregen had, ben ik in de tijd dat ik dakloos was kwijtgeraakt. Bij Horeb heb ik die weer geleerd. Ik heb mensen in het verleden heel wat aangedaan, met verbaal en lichamelijk geweld. Dat leer je bij Horeb wel af. Je gaat na-denken over wat je zegt. En natuur-lijk leer je ook over het geloof. Dat vind ik heel belangrijk.”

Page 9: De Hoop Nieuws november 2011

Verslavingsproblemen lijken voor veel mensen een ver van hun bed show. Tot het plotseling dichtbij komt: een mede-kerkganger die alcoholist blijkt te zijn, een familie-lid dat drugs gebruikt. Wat dan? Het is moeilijk met zo’n situatie om te gaan. De Hoop ggz heeft jarenlang kennis vergaard en ervaring opgedaan. Die willen we niet voor onszelf houden. Onze medewerkers en cliënten komen graag bij uw kerk of organisatie op bezoek om te vertel-len over ons werk. Dit kan in de vorm van een presenta-tie, gastles of zelfs als invulling van een kerkdienst. Het thema hoeft niet per se verslaving te zijn. We geven ook spreekbeurten over specifieke thema’s zoals de invloed van de media en pesten.

JongerenUit Trimbos-onderzoek blijkt dat drie procent van de veertien- en vijftienjarigen al eens drugs heeft gebruikt. Bij achttienjarigen is dit getal al veertig procent. De Hoop verzorgt voor jongeren voorlichtingen en programma’s: op scholen, jeugdverenigingen en tienerclubs. Het is belangrijk juist jongeren voor te lichten. Vaak gaat een

DE HOOP NIEUWS 9

Verslaving: geen ver van je bed showAlcohol- en drugsproblemen blijven actueel. Uit recent onderzoek* blijkt dat de hulpvraag bij de verslavingszorg stijgt. Dat lijkt zorgelijk, maar in al de jaren dat De Hoop bestaat, hebben we gezien dat genezing echt mogelijk is. Met de kennis die we op het gebied van verslaving hebben opgebouwd, willen we graag anderen toerusten, onderwijzen en bemoedigen.

cliënt van De Hoop mee op deze voorlichtingen om zijn verhaal te vertellen. Dat maakt altijd diepe indruk.

No ApologiesEen voorbeeld van een preventietraining die De Hoop aanbiedt is het project No Apologies. Het doel van dit interactieve programma is jongeren weerbaar te maken. We willen hen helpen verantwoorde keuzes te maken in situaties waar zij dagelijks mee te maken krijgen, op het gebied van onder andere drugs, drank en seks. Het voor-komen van ongezond gedrag en het voorkomen van pro-blemen op jonge leeftijd is erg belangrijk.

Nodig ons uit!Wilt u De Hoop uitnodigen voor een presentatie, voor-lichting of preventieprogramma? Neem dan contact op met het Informatiecentrum van De Hoop: (078) 6 111 222 of [email protected]. Kijk voor meer informatie op www.dehoop.org.

* Nationale Drug Monitor, jaarbericht 2010 van het Trimbos Instituut

Page 10: De Hoop Nieuws november 2011

10 DE HOOP NIEUWS 10 DE HOOP NIEUWS

Thema-interview

“Ik wil mensen bereiken die vastzit ten in hun leven”

Page 11: De Hoop Nieuws november 2011

DE HOOP NIEUWS 11DE HOOP NIEUWS 11

“Ik wil mensen bereiken die vastzit ten in hun leven”

“Ik kom uit een redelijk stabiel gezinnetje,” vertelt Tom, “maar mijn vader was ernstig ziek. Vijf maanden voordat ik tien werd is hij overleden aan kanker. Er was toen een buurman die mij wel zou opvangen. Hij bracht me echter in aanraking met ro-ken, drinken en porno. Hij misbruikte me ook. Ik vond het des-tijds niet eens zo erg. Ik dacht het normaal was.”

AandachtAls Tom een paar jaar ouder is, begint hij zich te realise-ren dat wat de buurman heeft gedaan niet goed was. “Ik wist dat het geheim was en dat ik er niet over kon pra-ten. Ik begon aandacht te zoeken.” Tom doet dat door te stelen en door hasj te gebruiken. Hij komt in aanraking met politie en justitie. Als hij zestien is, wordt hij in een internaat geplaatst. “Dat was een leerschool voor hogere criminaliteit. Ik heb daar geleerd hoe je moet inbreken.”

HeroïneNa zijn achttiende verjaardag verlaat Tom het internaat. “Ik kwam terecht in een groep heroïneverslaafden. Ik was zelf ook al snel verslaafd en heb veel inbraken ge-pleegd om geld te verkrijgen voor heroïne. Ik heb oude vrouwtjes beroofd en mezelf geprostitueerd. Je denkt niet meer in geld of in andere waardes, maar alleen nog maar in pakjes heroïne.” Twee keer overlijdt hij bijna aan een overdosis. Als hij 24 is besluit hij af te kicken. “Ik heb

nooit meer heroïne gebruikt, maar ik bleef ’s avonds wel een biertje drinken en blowen. Ik zag dat niet als een probleem. Daarnaast ging ik steeds meer gokken. Toen ik clean was van heroïne, zag ik hoe eenzaam ik was. Dat wilde ik dempen. Uiteindelijk wisselde ik de ene versla-ving voor de andere in.”

Vaste baanTom kickt af van het gokken. Hij krijgt een vaste baan en werkt met veel plezier. “Maar blowen en drinken zag ik nog steeds niet als probleem. Ik had dan wel een vaste baan, maar ik ging iedere avond onder invloed van bier en

wiet naar bed.” Tenslotte gaat het weer mis: vanwege ern-stige rugklachten kan Tom zijn werk niet meer volhouden. “Toen heb ik de moed opgegeven. Ik heb me bijna hele-maal geïsoleerd. Ik had een spelcomputer, een wietkwe-kerij op zolder en een koelkast die groot genoeg was voor twee kratten bier zodat ik niet te vaak naar buiten hoefde.”

VrijwilligerOm zijn isolement te doorbreken gaat Tom als vrijwilliger werken bij een opvang voor dak- en thuislozen. Na enige tijd komt daar een nieuwe vrijwilligster werken. “Er kwam een vrouw binnen die ik alleen kende als heroïneverslaafde. Ze zag er altijd heel slecht uit. Toen ze bij de opvang binnen-kwam, herkende ik haar alleen aan haar stem: het was nu een heel andere vrouw. Ze was knap om te zien en gezond. Ik vroeg haar hoe dat kwam. ‘Dat is Jezus!’ riep ze. Daar rea-geerde ik heel cynisch op, maar de volgende maanden bleef ze maar getuigen. Op een gegeven moment vroeg ik: ‘Wat moet ik doen? Ik wil me zo schoon voelen als jij eruit ziet.’ Uiteindelijk heb ik mijn hart aan Jezus gegeven.”

GeheimenNegen maanden lang is Tom clean, maar dan gaat het toch weer mis. Tom gebruikt een half jaar en is dan weer een tijd clean. Dit gebeurt tot drie keer toe. “Toen ben ik De Hoop gaan bellen. Ik weet nu dat het steeds fout ging

omdat ik een aantal geheimen had. Die heb ik tenslotte beleden aan een mens en aan God. Later heb ik het zelfs een hele zaal mensen verteld. Het was alsof God tegen me zei: ‘Jij wilt toch van Mij getuigen? Vertel dit dan ook’.”

GroeienTom heeft er, nu hij zijn geheimen onthuld heeft, ver-trouwen in dat hij verslavingsvrij zal blijven. “Ik wil groei-en als christen. Ik wil mensen bereiken die vastzitten in hun leven. Als ik jonger was zou ik graag een studie doen om de hulpverlening in te gaan. Ik wil zingen voor Jezus, letterlijk en figuurlijk!”

Tom (51) is nog maar elf jaar als hij begint met roken en drinken. Daarna raakt hij verslaafd aan heroïne en gokken. Pas als hij de Here leert kennen verandert zijn leven.

Page 12: De Hoop Nieuws november 2011

12 DE HOOP NIEUWS

ActueelWerken bij De Hoop

12 DE HOOP NIEUWS

“Al tijdens mijn middelbare schooltijd werkte ik parttime bij het schoonmaakbedrijf. De eigenaar is mijn oom en ook mijn neef werkte daar. Ik ben er ingerold en er na de middelbare school blijven werken.” Marc heeft het prima naar zijn zin bij het schoonmaakbedrijf en is he-lemaal niet op zoek naar een andere baan. Hoe komt hij dan toch bij De Hoop terecht? Marc: “Mijn schoonvader zat zonder werk en kwam de vacature voor afdelings-assistent tegen. Hij liet die aan mij zien en het leek wel alsof mijn naam erin stond. De vacature was me op het lijf geschreven. Ik heb gesolliciteerd en ben heel snel aan-genomen. Hier zie ik echt Gods leiding in.”

ContactAls afdelingsassistent ondersteunt Marc het zorgteam in praktische zaken. “Ik zorg ervoor dat alles draaiende blijft op de afdeling, zodat de zorg voor cliënten doorgaat,” legt hij uit. Marc doet de bestellingen, helpt bij de dage-lijkse activiteiten en is een aanspreekpunt voor de cliën-

ten. “Mijn zorgcollega’s werken in verschillende diensten. Ik ben vijf dagen per week aanwezig. Ik ben voor de cli-enten een luisterend oor en kan hen helpen bij allerlei praktische zaken. Ik vind het mooi dat ik dit met elkaar kan combineren.”

VerhuizenDe afdeling Psychiatrie voor Volwassenen is inmiddels uitgebreid naar twintig plaatsen. Hiervoor moesten me-dewerkers en cliënten verhuizen naar een tijdelijke huis-vesting. Naar verwachting zal in het eerste kwartaal van 2012 het definitieve gebouw voor psychiatrie gereed zijn. Dan zal de afdeling nogmaals verhuizen. Marc: “Het rege-len van deze verhuizingen hoort ook bij mijn taken. Mijn baan is zó afwisselend. Geen dag is hetzelfde!” Marc mist zijn vorige baan niet. “Met bepaalde klanten heb je in de loop der jaren wel een band opgebouwd. Dat mis ik wel. Maar het werk niet. Hier ben ik met mensen bezig!”

“De tijd vliegt voorbij.” Marc den Heijer (32) vertelt opgetogen over zijn werk. Het is alweer een paar maanden geleden dat hij een bijzondere stap zette. Na zeventien jaar nam hij afscheid van zijn werk bij een schoonmaakbedrijf. Nu werkt hij bij De Hoop als afdelingsassistent op de afdeling Psychiatrie voor Volwassenen.

“Hier ben ik met mensen bezig!”

Page 13: De Hoop Nieuws november 2011

DE HOOP NIEUWS 13

Nieuwe concerten van Marcel en Lydia ZimmerMarcel en Lydia Zimmer zijn een begrip. Met acht cd’s, liederen in de Opwekkingsbundel en vele concerten heeft het echtpaar heel wat bijgedragen aan de christelijke muziekwereld. Binnenkort beginnen ze aan een bijzondere concerttour in Nederland en België, met medewerking van het Centrum voor Pastorale Counseling (CPC).

De concerttour draagt de naam van de laatste cd van Marcel en Lydia: ‘Breekbaar’. De tour is uniek door de samenwerking met het CPC: naast het concert is er speciale aandacht voor pastoraat en hulpverlening. Het team van het CPC staat bij de concer-ten paraat om met mensen te bid-den en hen te bemoedigen.

Het idee voor de samenwerking tussen Marcel & Lydia en het CPC is ontstaan doordat het echtpaar ver-telde dat er na hun concerten vaak mensen naar hen toekwamen met hun verhaal. Marcel en Lydia baden met hen, maar konden verder weinig doen. Toen hun nieuwe cd ‘Breek-baar’ uitkwam, waarop een aantal pastorale onderwerpen aan de orde komt, bedacht het CPC het idee van de ‘Breekbaartour’. Bij de concerten van deze tour is een team van het CPC aanwezig om te kunnen napra-

ten en bidden met mensen die door de muziek van Marcel en Lydia ge-raakt worden. Marcel en Lydia Zim-mer waren gelijk enthousiast. Zoals Marcel zegt: “De avond is geslaagd als mensen een ontmoeting met God hebben!”

Het muzikale echtpaar zal verschil-lende plaatsen in Nederland aan doen, waarvan de meest opvallende Cadier en Keer in Limburg is. Het ge-beurt niet vaak dat christelijke arties-ten in deze provincie optredens ge-

ven. Marcel en Lydia zullen overigens nog verder naar het zuiden afdalen: ook in België zal er een concert wor-den gegeven.

Op het moment van schrijven zijn nog niet alle concertlocaties bekend. De prijs is wel bekend: u betaalt slechts 7,50 euro per kaartje. Kom met uw gezin of Bijbelgroep en pro-fiteer van extra korting! Bij aankoop van vijf kaarten betaalt u voor vier kaarten. Kijk op www.dehoop.org voor verdere informatie.

ConcertdataDe tournee wordt gehouden op de volgende data:Zaterdag 14 januari Dorp De Hoop, DordrechtZaterdag 21 januari België, locatie nog niet bekendWoensdag 25 januari Groningen, locatie nog niet bekendWoensdag 15 februari De Ommekeer, Cadier en KeerDonderdag 8 maart Katwijk, locatie nog niet bekend

Page 14: De Hoop Nieuws november 2011

14 DE HOOP NIEUWS

Activiteiten

Colofon

“Ik werd diep getroffen door de sfeer van liefde en barm-hartigheid toen ik in aanraking kwam met De Hoop”, ver-telt Mevrouw Aert. Zij schonk de opbrengst van het land aan kinderdorp Hebron op Curaçao, stichting De Omme-keer in Maastricht en het grootste deel, 25.000 euro, aan het Centrum voor Pastorale Counseling. “Deze schenking is helemaal in de lijn met mijn moeders leven,” vertelt zij. “Mijn moeder was een raammens, geen spiegelmens. Dit betekent dat ze niet met zichzelf bezig was, maar zag wat om haar heen gebeurde. Ze had oog voor de zwakken. Voor ik het land verkocht, verpachtte ik de grond aan mijn broer. Mijn relatie met hem was verstoord. Dankzij de verkoop is deze relatie weer hersteld. Daar ben ik zo blij mee!”

Rouwverwerking“Mijn man had, zoals hij zei, ‘met één gulden en de zegen van de Heer’ een succesvolle zaak opgebouwd. Het geld dat hij hiermee verdiende gaf hij aan goede doelen, zo-

“Ik hoop dat wat ik geef in aardse waarde, wordt omgezet in hemelse waarde”Mevrouw Aert* (66) erfde een stuk land van haar moeder, maar geen van haar

kinderen wilde een agrarisch bedrijf beginnen. Daarom besloot zij het land te

verkopen ten behoeve van het werk van De Hoop.

als De Hoop. Zelf kwam ik pas echt in aanraking met het werk van De Hoop nadat mijn man was overleden. Het was de tweede keer dat ik weduwe werd. Een medewer-ker van De Hoop belde mij met de vraag hoe het met me ging. Deze medewerker was echt een cadeautje van God. Dankzij mijn gesprekken met hem ontdekte ik dat ik veel verdriet nog niet had verwerkt. De medewerker wees mij op een training Rouwverwerking van het Centrum voor Pastorale Counseling (CPC). Deze training heeft helend gewerkt. Ik werd getroffen door de tekst in Romeinen 8, dat de Geest van God met ons meezucht. Ik heb geleerd mij meer en meer aan God over te geven en met mijn tranen naar Hem toe te gaan. Ik hoop dat wat ik geef in aardse waarde, wordt omgezet in hemelse waarde. Het is mijn gebed dat mensen heling vinden door dit werk. Net als ik.”

* Deze naam is in verband met de privacy gefingeerd.

Page 15: De Hoop Nieuws november 2011

Activiteiten

Colofon

De Hoop Nieuws ISSN 1877-5055Tweemaandelijkse uitgave van De Hoop ggz, evangelische hulpverlening. De Hoop biedt kinder-, jeugd- en volwassenenzorg op het gebied van psychosociale, psychiatrische en verslavingsproblematiek. Ook biedt De Hoop re-integratietrajecten en heeft zij preventieprojecten voor kinderen, tieners en ouders. Meer informatie op www.dehoop.org.

De Hoop is een evangelische ggz-instelling. De Hoop ggz helpt kinderen, jongeren en volwassenen.

Adreswijziging?Stuur een e-mail naar: [email protected] of bel met 078 – 6111355.

Redactie, vormgeving en fotografieDe Hoop MediaProvincialeweg 70, 3329 KP DordrechtTelefoon: 078 - 6111356 • E-mail: [email protected]

Druk De Hoop Grafisch Centrum, Provincialeweg 86, 3329 KP DORDRECHT Telefoon: 078 - 6111333E-mail: [email protected] www.dehoopgrafischcentrum.nl

AansprakelijkheidRedactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de uitspraken van (ex)cliënten van De Hoop en hun

familieleden in De Hoop Nieuws. Vóór verschijning zijn de (ex)cliënten akkoord gegaan met publicatie van deze uitspraken. Niets uit deze uitgave mag openbaar worden gemaakt zonder voorafgaande toestemming van de redactie. Bij toegestemde plaatsing moet er sprake zijn van uitdrukkelijke bronvermelding.

Stichting Vrienden van De HoopEen deel van het werk van De Hoop wordt financieel ondersteund door Stichting Vrienden van De Hoop. Deze stichting is in het bezit van het CBF- en het RƒB-keurmerk en door de Belastingdienst erkend als ANBI. Giften voor De Hoop kunnen worden overgemaakt op giro 38.38.38.

Agenda3–5 november Trainingsdag vrijwilligers ‘No Apologies’5 november Herman Boon16 november Donateursbijeenkomst20 november Lofprijsavond13 december Donateursbijeenkomst18 december Lofprijsavond16 december Kerstpraise

DE HOOP NIEUWS 15

Donateursbijeenkomst

Eén keer per maand organiseert De Hoop een donateursbijeen-komst. Door deze bijeenkomst kunt u meer betrokken raken bij het werk van De Hoop. Tijdens de bijeenkomst zal een cliënt van De Hoop ggz zijn verhaal vertellen, kunt u verschillende werkplekken bezoeken en is er een maaltijd samen met cliënten van De Hoop. Zo kunt u zien en ervaren wat uw steun voor de cliënten betekent.

De bijeenkomst duurt van 10.00 tot 14.00 uur en is op Dorp De Hoop in Dordrecht. Voor meer in-formatie en opgave verwijzen we u naar de website van De Hoop.

Locatie en contact Alle activiteiten vinden – tenzij anders vermeld – plaats in het Media- en Congrescentrum op Dorp De Hoop, Provincialeweg 122 in Dordrecht. Heeft u vragen, dan kunt u terecht bij het Informatiecentrum van De Hoop: (078) 6 111 222 of [email protected]. Voor meer informatie over alle activiteiten kunt u ook terecht op onze website: www.dehoop.org.

KerstpraiseOp D.V. vrijdag 16 december wordt op Dorp De Hoop de jaar-lijkse Kerstpraise gehouden. Op deze avond zingen cliënten, me-dewerkers, familie, vrienden en andere belangstellenden samen verschillende kerstnummers. Het Choir of Hope zal, samen met de band, een speciaal kerstreper-toire instuderen. Teun Stortenbe-ker, voorzitter van de Raad van Bestuur van De Hoop, houdt een overdenking en er zullen verschil-lende versnaperingen worden aangeboden. U bent van harte welkom op de Kerstpraise! Het programma begint om 19.30 uur.

‘Van elkaar houden, elkaar wakker schudden, gaan doen wat Jezus deed.’ Dat is het motto van Herman Boon. Op 5 november hoopt hij een optreden te geven bij De Hoop. Herman Boon speelt als cabaretier in veel kinder- en volwassenprogramma’s door heel het land om mensen te bereiken met het Evangelie. Daarnaast heeft hij inmiddels al heel wat boeken geschreven en cd’s gemaakt. Tijdens de avond bij De Hoop zal Herman een programma verzorgen waarbij humor wordt afgewisseld met serieuze stukken. Komt u ook? U bent van harte welkom. Geef u wel van tevoren op. Dit kan via de website van De Hoop: www.dehoop.org.

Herman Boon

Page 16: De Hoop Nieuws november 2011

Wat heeft De Hoop te bieden? De Hoop ggz biedt je een verantwoordelijke baan in een dynamische werk-omgeving, waarbij aansluiting wordt gezocht met je specifieke interesse- gebieden. Bij De Hoop werken mensen met verschillende kerkelijke achter-gronden. De arbeidsvoorwaarden voor de functies zijn conform de CAO-GGZ. Tegelijk zeggen we: een baan bij De Hoop ggz is geen gewone baan. Want elke medewerker leeft vanuit een persoonlijke relatie met de Here Jezus als Verlosser en beleeft zijn werk als dienst in het Koninkrijk van God.

Geïnteresseerd? Klaus Markus, beleidspsychiater, en Melvin Uittenbogaard, hoofd PZ, kunnen je nadere informatie geven over de functies en overleggen graag met je over de mogelijkheden. Beiden zijn bereikbaar via 078 - 6114 944. Kijk voor meer informatie over de functies en de sollicitatieprocedure op www.dehoop.org.

Je sollicitatie kun je richten aan:De Hoop ggzAfd. personeelszakenProvincialeweg 70 3329 KP Dordrecht Je kunt ook het sollicitatieformulier invullen dat op www.dehoop.org staat of een e-mail met je motivatie en cv sturen naar [email protected]. De afdeling personeelszaken is telefonisch bereikbaar op 078 - 6 11 1444.

Arts of psychiater èn christen?

De Hoop helpt. Help mee!

De Hoop ggz is een supraregionale christelijke instelling voor verslavingszorg en psychiatrie. De Hoop is sinds de oprichting in 1975 sterk in ontwikkeling. Vorig jaar zijn klinische afdelingen geopend voor kinder- en jeugdpsychiatrie en voor jeugd-

verslavingszorg. Recent zijn wij gestart met een dubbeldiagnosekliniek en een afdeling voor volwassenenpsychiatrie. Vanwege deze ontwikkelingen zijn wij dringend op zoek naar psychiaters, al dan niet met de aantekening kinder- en

jeugdpsychiatrie. Ook voor (basis)artsen met interesse voor (kinder- en jeugd)psychiatrie en/of verslavingszorg zijn er plaatsen. De opleiding tot verslavingsarts behoort tot de mogelijkheden.

➜(Basis)arts➜Psychiater(s)➜Kinder- en Jeugdpsychiater Fulltimeofparttime