130423 de hoop nieuws juli

16
04 10 Soms duurt het lang voordat mensen durven te veranderen Bij MaatWerk gaat het om de mensen Ciska: “Bij de Jordaan komen mensen tot rust.” 12 De Hoop nieuws juli 2013 www.dehoop.org • 38ste jaargang • nummer 3 Hoe langer mijn verslaving duurde, hoe heftiger die werd” Rob:

description

De Hoop Nieuws juli 2013

Transcript of 130423 de hoop nieuws juli

Page 1: 130423 de hoop nieuws juli

04 10

Soms duurt het lang voordat mensen durven te veranderen

Bij MaatWerk gaat het om de mensen

Ciska: “Bij de Jordaan komen mensen tot rust.”

12

De Hoop nieuwsjuli 2013www.dehoop.org • 38ste jaargang • nummer 3

“Hoe langer mijn verslaving duurde, hoe heftiger die werd”

Rob:

Page 2: 130423 de hoop nieuws juli

2 DE HOOP NIEUWS

Rob (27) begint op veertienjarige leeftijd te experimenteren met

alcohol en drugs in het uitgaansleven. “Met cocaïne en alcohol kon

ik hele nachten doorgaan: snuiven en drinken zonder in te storten.”

Zijn gebruik wordt steeds problematischer:

Rob raakt zwaar verslaafd.

Rob: Verhalen van Hoop

Page 3: 130423 de hoop nieuws juli

ven. Wie ervoor wilde kiezen om het vanaf dat moment anders te doen, werd uitgenodigd om dat papiertje te verfrommelen en in de prullenbak te gooien. Toen wist ik het: dit is het! Het hele leven bestaat uit keuzes maken. Ik wilde kiezen voor het Licht. Ik liep naar voren om mijn prop in de prul-lenbak te gooien. Op dat moment was er alleen nog het gangpad voor me en het papiertje met mijn oude leven in mijn hand. Op die dag ging ik Jezus volgen.”

WerkervaringIn het behandelprogramma van De Hoop is ook werkervaring opgeno-men. In een oriëntatieronde langs verschillende werkplekken bij De Hoop wordt Rob geraakt door de

bedrijvigheid bij Bouw en Interieur. “Daar werd gezaagd en gehamerd, iedereen was bezig en het rook er lekker naar hout. Dat wilde ik ook!” Tijdens zijn werkervaring krijgt Rob de mogelijkheid om een opleiding tot timmerman te volgen. Na zijn opname gaat hij aan de slag als tim-merman bij een bouwbedrijf.

Vernieuwde hoop Eenmaal aan het werk komt Rob erachter dat hij de keuze voor het nieuwe leven steeds opnieuw moet maken. “Al snel verwaterde mijn vastbeslotenheid,” vertelt hij. “Ik ging niet meer naar de kerk en zocht God niet meer. Door de druk van

“Hoe langer mijn verslaving duurde, hoe heftiger die werd,” vertelt Rob. “Ik had alsmaar meer nodig. Het is als een draaikolk: onderin het puntje gaat het steeds sneller. Op het diep-tepunt van mijn verslaving had ik ook last van psychoses. Ik was bij-voorbeeld bang dat ik achtervolgd werd. Ik durfde niet te slapen zon-der mijn Bijbel onder mijn kussen. Ik geloof dat God mijn leven heeft gespaard: soms had ik zo veel drugs gebruikt dat mijn hart uit mijn borst-kas leek te slaan.”

Wanhoop“Op een nacht was ik de wanhoop nabij. Ik bad: ‘God, als U er bent, help me dan!’ Het was net of God mij antwoordde: ‘Dat wil Ik, maar je moet het zelf doen.’ Niet lang daarna maakte mijn moeder een van mijn bankafschriften open. Ik had salaris en vakantiegeld ontvangen, maar mijn saldo was alweer nul. Ze vroeg: ‘Ben je soms verslaafd?’ Ik wilde lie-gen, maar kon op dat moment niets anders zeggen dan: ‘Ja’.” Robs ouders steunen De Hoop en stellen voor dat hij zich daar aanmeldt. Rob kiest voor een interne opname. “Ik wilde weg uit de wereld waar ik in zat. Als ik daar bleef, zou het me niet lukken om te breken met mijn verslaving.”

Keuzes makenBij De Hoop wordt Rob warm ont-vangen. Hij kickt af, maar loopt wel tegen dingen aan. “Ik durfde heel lang mijn oude leven niet los te laten. Mijn masker van gek doen en uitda-gingen zoeken was mijn veiligheid, hoewel ik juist daardoor verslaafd was geraakt. Toen kwam het themablok ‘keuzes maken’. Tijdens die bijeen-komst mochten we dingen waar we vanaf wilden op een papiertje schrij-

mijn nieuwe baan ontwikkelde ik weer een drankverslaving. Het bier-tje op verjaardagen werd een biertje in het weekend en ten slotte elke dag bier.” Rob meldt zich opnieuw aan bij De Hoop en volgt het deel-tijdprogramma. “Ik werkte weer bij Bouw en Interieur en kwam daar op-nieuw tot rust. Ik werd bevestigd in mijn vakmanschap. Bij Bouw en Inte-rieur kon ik een foutje maken zonder direct te worden uitgefoeterd.”

Ark van Noach“Toen het einde van mijn deeltijd-behandeling in zicht kwam, wilde ik voor God werken. Met mijn handen, want dat is wat ik graag doe. Juist op dat moment kwam bij De Hoop het bericht binnen dat de Ark van Noach

een timmerman zocht. Ik ging op ge-sprek en werd meteen aangenomen. Ik houd van mijn werk op de Ark. Het is een prachtig project in het Ko-ninkrijk van God en ik doe wat ik het liefste doe. In mijn functie bij de Ark heb ik veel verantwoordelijkheid. Ik ben er een ‘mens’, geen ‘ex-verslaaf-de’. Een aantal van de collega’s en vrijwilligers bij de Ark komen ook uit een behandeling bij De Hoop. Het is bijzonder dat ik hen nu kan bemoe-digen met mijn eigen ervaringen. Zoals ik van mijn werk op de Ark houd, houd ik ook van De Hoop: dat is de plek waar ik ben geholpen. Als ik er langsfiets, voelt het nog steeds als thuis.”

“Hoe langer mijn verslaving duurde, hoe heftiger die werd”

Combiticket Ark van Noach & De Hoop ggzEen gezellig uitje naar de Ark is goed te combineren met een kijkje bij De Hoop. Bezoek beide plaatsen en geniet van een onvergetelijke dag in Dordrecht! Meer info vindt u op www.dehoop.org en www.arkvannoach.com.

DE HOOP NIEUWS 3

Page 4: 130423 de hoop nieuws juli

Reportage

De Hoop MaatWerk is ondergebracht in een pand op een klein industriegebied dat tegen Dorp De Hoop aanligt. Bij binnenkomst valt op dat de ruimte nog het meest lijkt op een handenarbeidlokaal. Ongeveer acht mensen zijn er geconcentreerd bezig met hun werkzaamheden. Achter-in het lokaal staan een tafel en twee banken waar twee mensen zitten te dammen.

Plek tussen de mensenEen van de cliënten die bij MaatWerk aan de slag zijn, is Karin. Zij vertelt: “Na mijn scheiding ben ik mezelf hele-maal kwijtgeraakt in eenzaamheid en depressie.” Na een lange weg van diverse opnames en therapie ontdekt Ka-rin nu wat ze leuk vindt. Ze kijkt even op van haar werk als ze zegt: “Hier mag ik mezelf zijn en weer leren genie-ten.” Als Karin verdergaat met haar werk, merkt ze nog op: “Wat ik heel belangrijk vind, is dat ik een plek heb tussen mensen waar ik elke dag naartoe kan gaan.” StructuurTegenover Karin zit Jan Maarten. Hij is van huis uit chemi-cus. “Dat was een pittige functie,” zegt hij. “Werken met mijn hoofd kan ik niet meer. Dat is te zwaar voor mij”. Hij heeft zojuist een puzzel van hout afgerond. Deze zal

samen met de lijstjes die Karin maakt verkocht worden in het winkeltje van MaatWerk. Over zijn werkzaamhe-den bij MaatWerk vertelt hij: “De activiteiten hier op zich geven mij niet veel uitdaging, maar ik merk wel dat het voor mij heel belangrijk is om structuur te hebben. Je hebt bij MaatWerk veel vrijheid om je bezig te houden met werkzaamheden die je zelf leuk vindt. Anders dan bij de reguliere bedrijven heb je hier geen werkdruk.”

Mezelf terugvindenJikkalien heeft zich gedurende de ochtend van ons be-zoek een beetje op de achtergrond gehouden. Als haar gevraagd wordt wat ze aan maken is, begint zij ech-ter enthousiast te vertellen dat ze werkt aan een tas. Ze legt uit: “Eerst heb ik diverse lapjes gehaakt en die knoop ik volgens een ontwerp aan elkaar. Daarna ga ik de binnenkant voeren. Als laatste bevestig ik dan nog handvatten.” Maar een mooie tas maken is niet de be-langrijkste reden voor haar om bij MaatWerk te zijn. Jik-kalien: “Ik ontdek hier kanten van mezelf die ik nog niet kende. Voor mij is dit de plek om mezelf terug te vin-den. Als ik klaar ben wil ik graag terug naar mijn eigen werk, maar tot die tijd mag ik hier bij MaatWerk mooie dingen maken.”

4 DE HOOP NIEUWS

Bij MaatWerk gaat het om de mensenDe Hoop MaatWerk is het activiteitencentrum van De Hoop. Hier

kunnen kwetsbare cliënten voor wie regulier werk (nog) te hoog

gegrepen is afwisselende klussen verrichten. Mathanje Hubers van

Assenraad en Desiree de Kort werken als activiteitenbegeleiders bij

MaatWerk. Wij liepen een dagje met ze mee.

Page 5: 130423 de hoop nieuws juli

OntdekkenIn de middag praten we nog even na met Mathanje. “Het doel bij MaatWerk is om mensen opnieuw te laten ont-dekken wat ze kunnen,” vertelt ze. Mathanje is daarom enorm enthousiast over het winkeltje dat zij bij Maat-Werk begonnen zijn. “Het doet heel veel met de mensen hier als hun ambachtelijke producten in het winkeltje worden verkocht. Dat zegt ze veel meer dan alleen een complimentje. Het is een opsteker voor hun gevoel van eigenwaarde.”

BetrokkenTerwijl Mathanje aan het woord is, zwenkt de deur open en komt er een vrouw binnen. Zij gaat bij ons zitten en begint te vertellen over het koude weer hier in Neder-land. Mathanje onderbreekt ons interview en gaat met haar in gesprek. Ook andere cliënten luisteren mee en reageren op elkaar. Het wordt steeds duidelijker dat de groep hecht is en oprecht bij elkaar betrokken. KwetsbaarEven later pakken wij de draad van het gesprek weer op. Mathanje legt verder uit: “MaatWerk is bedoeld voor kwetsbare cliënten voor wie de reguliere werkervaring

DE HOOP NIEUWS 5

Bij MaatWerk gaat het om de mensen

nu nog te hoog gegrepen is. Daarom willen wij de men-sen hier bij MaatWerk werk aanbieden dat laagdrempe-lig is. Gewoon een plek waar ze weer kunnen ontdek-ken wat ze leuk vinden.” Maar nog belangrijker vindt Mathanje dat ze cliënten een luisterend oor kan bieden. “Want,” zegt ze, “veel van onze cliënten zijn beschadigde mensen. Daarnaast willen we onze taken ook graag uit-breiden. Wij gaan starten met het verrichten van werk-zaamheden voor de voedselbank en de kledingbank. Ook hebben we een foliokas waar diverse groentes ver-bouwd worden.” Mathanje wil haar verhaal vervolgen als een man de ruimte binnenloopt. Hij heeft een probleem met het afmeten van de juiste hoeveelheid verf. Mathan-je staat direct op en gaat hem helpen. Het gesprek ligt weer even stil, maar dat geeft niet. Bij MaatWerk gaat het om de mensen.

Volg MaatWerk op FacebookWilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van MaatWerk? Like dan de pagina van De Hoop MaatWerk op Facebook: www.facebook.com

Page 6: 130423 de hoop nieuws juli

6 DE HOOP NIEUWS 6 DE HOOP NIEUWS

Kort nieuws

‘In twaalf stappen op weg naar een nieuw leven’

Het komt steeds dichterbij: de Cycle for Hope. Met dit fietsevenement hopen we veel financiële hulp bij elkaar te sparen voor drie goede doelen. U kunt zich nog aanmelden, en natuurlijk kunt u ook nog sponsoren!

Zoals u waarschijnlijk weet als u regelmatig ‘De Hoop Nieuws’ leest, bestaat Cycle for Hope uit twee onderde-len: Rondje Nederland en Toertocht Limburg. Rondje Nederland is een 48-uurs estafette van 1200 kilometer, een grote uitdaging voor ervaren wielrenners. Toertocht Limburg is een fietstocht van 40, 80, 120 of 160 kilometer door Zuid-Limburg. We hopen dat zoveel mogelijk men-sen willen deelnemen, want met het sponsorgeld dat de deelnemers ophalen steunen we goede doelen. We bie-den er hulp mee aan mannen bij de Ommekeer die hun verslaving doorbreken, aan vrouwen die een veilige plek nodig hebben en aan kinderen in Namibië voor wie da-gelijks eten totaal niet vanzelfsprekend is.

Doet u mee? U kunt kwetsbare mensen helpen door mee te fietsen en u voor uw deelname te laten sponsoren. Mocht fietsen u niet lukken, dan kunt u sponsor zijn! Rondje Nederland vindt plaats van 5 september tot en met 7 september en de Toertocht gaat op 7 september van start vanuit Cadier en Keer. Voor aanvullende informatie verwijzen wij u naar wwww.cycleforhope.nl. U kunt ook contact opnemen met Stichting Vrienden van De Hoop op telefoonnummer (078) 6 111 355.

Bent u nieuwsgierig geworden? Het boek is beschikbaar via De Hoop Shop en kost € 14,95. Kijkt u op www.dehoopshop.nl.

Het boek ‘In twaalf stappen op weg naar een nieuw leven’ wordt binnen De Hoop intensief gebruikt bij het Challenge programma, waar mensen op korte termijn leren te breken met hun verslaving. Het boek van David Stoop en Stephen Arterburn is echter ook zeer geschikt voor mensen die geen verslaving hebben.

De twaalf stappen helpen mensen om zich bewust te worden van hun gedrag én dat gedrag vervolgens ook te veranderen. De eerste twee stappen zijn eigenlijk de be-

langrijkste: daarin geef je toe dat je machteloos bent en je leven zelf niet kunt veranderen, en geef je je over aan God. Wie verder door de stappen gaat, komt uiteindelijk op het punt dat het geleerde ook uitgedeeld kan wor-den. Al de ellende kan ten goede gekeerd en gebruikt worden voor anderen.

‘In twaalf stappen op weg naar een nieuw leven’ is niet alleen een boek voor mensen met een verslaving. Ook mensen met bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld en boosheid kunnen het gebruiken. Het is eveneens erg geschikt voor niet-christenen. Zij worstelen vaak met dingen waarvan ze denken dat ze niet veranderd kunnen worden. Door het boek kunnen zij gaan zien dat er een God is die hen kan helpen. Het kan hen dichter bij het Evangelie brengen.

Page 7: 130423 de hoop nieuws juli

DE HOOP NIEUWS 7

VeranderingSinds 13 april van dit jaar is het Rijksmuseum in Amsterdam weer open. Vier etages, tachtig zalen, 8.000 schilderijen, tekeningen en andere uitdrukkingen van kunst. We hebben er even op moeten wachten – negen in plaats van vier jaar – maar goed, dan heb je ook wat. Alles in het Rijksmuseum is veranderd, op één schilderij na, het meest belangrijke schilderij: de Nachtwacht van Rembrandt. Hoewel het nu ietsje hoger aan de muur is bevestigd en de achterwand een andere kleur heeft, blijft de Nachtwacht het pronkstuk van het Rijksmuseum dat het al heel lang was, en waar vele bezoekers op afkomen: zo’n twee miljoen per jaar! Dus: ondanks veel verandering blijft het belangrijkste hetzelfde.

In ons leven krijgen wij ook te maken met veel veranderingen. We veranderen, simpelweg doordat we ouder worden, doordat we in ons leven bepaalde gebeurtenissen meemaken, doordat we bepaalde keuzes maken, enzovoorts. Niet veranderen is simpelweg onmogelijk. Maar dwars door al de veranderingen heen blijft het belangrijkste, wie we als persoon zijn, toch in zekere zin hetzelfde. De Bijbel spreekt veel over veranderen. De ultieme verandering is die waarover Paulus spreekt in zijn tweede brief aan de gelovigen te Korinthe (3 vers 18): “Wij allen […] worden van gedaante veranderd naar hetzelfde beeld, van heerlijkheid tot heerlijkheid, zoals dit door de Geest van de Heere bewerkt wordt.” Veranderen naar het beeld van de Here Jezus, dat is: veranderd worden naar hoe we ten diepste bedoeld zijn. Pas dan zullen we echt onszelf zijn.

Teun Stortenbeker, voorzitter Raad van Bestuur De Hoop ggz

WOORD AAN ‘T WOORD

Op 1 juni was het zo ver: de sponsorwandeltocht Vrouwen lopen voor Vrouwen werd gehouden in de omgeving van Asperen. Het werd een heerlijke dag.

Alle vrouwen die 1 juni meeliepen hadden een ge-meenschappelijk doel: geld inzamelen voor vrouwen die samen met hun kind(eren) opgenomen zijn bij verschillende onderdelen van De Hoop. Een prachti-ge reden om tien of twintig kilometer te wandelen. Er werd onderweg volop genoten van de landelijke om-geving. Ook de high tea na afloop viel in goede aar-de. Het concert van Gerald en Nelinda Troost maakte de dag helemaal ‘af’.

Bij het ter perse gaan van deze ‘De Hoop Nieuws’ was de definitieve opbrengst van Vrouwen lopen voor Vrouwen nog niet bekend. Bent u benieuwd? Kijkt u dan op www.vrouwenlopenvoorvrouwen.nl. Wij wil-len alle deelneemsters en sponsors heel hartelijk be-danken voor hun bijdrage!

Adventure together Vorig jaar oktober werd voor het eerst het vader en zoon weekend ‘Adventure Together’ gehou-den bij Horeb in Beekbergen. Dit jaar hopen we opnieuw een weekend te organiseren voor vaders met zonen van 10 t/m 13 jaar. Kom dichter bij God en bij elkaar met stoere uitdagingen. Er worden weer allerlei activiteiten georganiseerd en er zijn sprekers voor zowel vader als zoon. Een vader die vorig jaar aanwezig was vertelt: “Ik vond echt het hele programma kloppend, leuk, afwisselend én uitdagend. We zijn er heerlijk uit geweest!” De datum van het nieuwe weekend is nog niet bekend, maar u kunt zich al wel opgeven via www.vriendenvandehoop.nl.

Page 8: 130423 de hoop nieuws juli

8 DE HOOP NIEUWS

Project

8 DE HOOP NIEUWS

Sinds januari van dit jaar heeft Sta Op Zorg in Vlissingen een eigen inloophuis. Wij keken een ochtendje mee.Als we om 11.30 uur binnenstappen zijn de vrijwilligers al druk bezig met de voorbereidingen voor de lunch. Er wordt brood gesmeerd en de soep (die gratis wordt aangeboden door een professionele kok) wordt opgewarmd. Wietske Nijsse, de coördinator van Sta Op Zorg, vertelt: “Sta Op Zorg heeft veel contact met mensen op straat. We wilden hen graag een plek bieden die veilig en gastvrij is, een plek waar ze door kunnen praten. Daarnaast is het inloophuis er voor mensen die eenzaam zijn of psychosociale problemen hebben.”

Langzaam druppelen er bezoekers binnen. Adri is één van de vaste gasten bij het inloophuis. Hij is enkele jaren dakloos geweest en heeft sinds zeven maanden een eigen flat. Hij komt graag in het inloophuis: “Ik ben blij om hier te zijn. Hier ontmoet je andere mensen en kun je je verhaal kwijt. Je krijgt ook goede tips. Ik kan het echt aanraden.” Om twaalf uur heet Trudy, één van de vrijwilligers, iedereen welkom. Ze vertelt de bezoekers over de Here God en bidt namens hen: “Misschien ken ik U niet, maar wilt U mij het geloof geven dat Uw Zoon voor mij gestorven is?” Daarna wordt er genoten van de maaltijd.

Jivaro komt graag bij het inloophuis. “Ik ben cliënt van Sta Op Zorg,” vertelt hij. “Mijn tante bij wie ik in huis woonde is overleden. Ik kwam alleen te staan en stopte al mijn verdriet weg met blowen en alcohol. Op een gegeven moment wilde ik dat niet meer. Toen heb ik me aangemeld bij Sta Op Zorg. Ik ben nu zo’n acht maanden clean. Het inloophuis is een beetje mijn tweede thuis. Ik was de weg kwijtgeraakt en heb hem nu weer gevonden, samen met God.”

Inloophuis Sta Op Zorg: “Een beetje mijn tweede thuis”

Helpt u mee?Het inloophuis van Sta Op Zorg is nu één keer per week open. Om drie keer per week open te zijn is ieder jaar € 50.000 nodig. Nog liever wil Sta Op Zorg vijf dagen open. Helpt u mee om dat mogelijk te maken? Uw gift is welkom op nummer 38.38.38 ten name van Vrienden van De Hoop o.v.v. Sta Op Zorg. Dank u wel!

de andere kijk op zorgwww.staopzorg.nl

Page 9: 130423 de hoop nieuws juli

DE HOOP NIEUWS 9DE HOOP NIEUWS 9

Thema

Er zijn weinig dingen zo zeker in dit leven als verandering.

Iedereen krijgt ermee te maken. Ook als de verandering positief

is, kan zij mensen bang maken. Bij verandering weten we immers

niet meer goed waar we aan toe zijn. Dat zorgt ervoor dat we liever

vasthouden aan het vertrouwde – zelfs als verandering hard nodig is.

Verandering tegenhouden terwijl verandering juist zou kunnen leiden tot een verbetering van de leefsituatie, is een thema dat we vaak tegenkomen in verhalen van cliënten van De Hoop. Een schrijnend voorbeeld: mensen die verslaafd op straat leven. Ze vinden het verschrik-kelijk, maar zijn er op een bepaalde manier wel gewend aan geraakt. Het is vertrouwd. Dat is een van de redenen waarom het lastig is om de stap te zetten naar hulp. Pas als het echt niet meer gaat en ze geen uitweg meer zien, laten deze cliënten zich opnemen.

Eenmaal bij De Hoop verandert er veel voor een cliënt. Hij of zij krijgt een leven met een duidelijke structuur. Verder wordt de cliënt met zichzelf en met eerder ge-maakte keuzes geconfronteerd. Stoppen met verslaven-de middelen betekent ook dat een cliënt weer helderder nadenkt en meer gaat voelen. Dat is positief, maar zorgt vaak wel voor een confrontatie met pijn uit het verleden.

Schuld en schaamte over wat ze gedaan hebben of wat hen is aangedaan komen naar boven. Wilma Bierling, een begeleider bij De Hoop, vertelt: “Ik waarschuw cliënten regelmatig om eerlijk te zijn over emoties, en moeilijke momenten op tijd aan te geven in de groep. Dit proces is namelijk zo ingrijpend dat je elkaar nodig hebt om er goed doorheen te komen.”

Al deze strijd en moeiten zijn groeipijnen naar een beter leven. De mooiste verandering ontstaat wanneer een cliënt de Here Jezus leert kennen. Wilma Bierling: “Een hulpverlener gaat niet met je mee naar huis, maar God wel. Wanneer God het hart van een cliënt verandert, kun je oprecht spreken van een veranderd leven. Dat is waar wij binnen De Hoop dagelijks voor bidden.” Dat veran-derde leven is niet alleen belangrijk voor wie een versla-ving heeft, maar voor iedereen.

VeRANDeRiNggroeipijnen naar een beter leven

Page 10: 130423 de hoop nieuws juli

10 DE HOOP NIEUWS

Thema interview

“Ik was een jaar of achttien toen ik voor het eerst heroïne gebruikte,” vertelt Ton. “Ik blowde toen al, ik dronk en gebruikte cocaïne, maar dat vond ik allemaal niet echt lek-ker. Heroïne wel. Toen ik het voor het eerst nam, dacht ik: ‘Wauw, dit is goed voor de rest van mijn leven.’ Ik vond het geweldig. Heroïne leek de oplossing voor al mijn proble-men. Als ik het gebruikte, voelde ik me niet meer alleen. Het was alsof er een warme deken om me heen kwam.”

Op straatOp het moment dat Ton voor het eerst heroïne gebruikt, is hij rijinstructeur in het leger. Zijn drugs- gebruik valt daar al snel op. “Ik meldde me vaak ziek of kwam he-lemaal niet opdagen. Ze kwamen erachter dat ik verslaafd was en ik werd ontslagen. Bij mijn ouders werd ik door mijn drugsgebruik het huis uitgezet. Mijn vriendin hield het ook voor gezien met me. Ik stond op mijn 24e op straat met een vuilniszak met kleren.”

zou kennen als junk of bajesklant. In de zomer heb ik intake gedaan. De dag erna werd ik opgepakt voor een aantal oude boetes en heb ik drie maanden vastgezeten. Op donder-dag kwam ik vrij. Ik ging naar de po-likliniek van De Hoop en hoorde dat ik vrijdag opgenomen kon worden. Ik vond het een Godswonder. Toen ik eenmaal bij De Hoop zat, ben ik nooit meer weggegaan. Ik ben nog wel vier keer teruggevallen, maar ik ben nu al drie jaar clean.”

Samen met God“De verandering is gekomen door-dat ik nu samen met God ben af-gekickt. Het begint met een over-gave, met gewoon zeggen: ‘Help me alsjeblieft. Ik heb het al zo vaak geprobeerd en ik kom op wilskracht een heel eind, maar het laatste stukje niet.’ God maakt nu het ver-schil. In het verleden was ik bang om met mensen om te gaan. Ik was een kunstenaar in het alleen zijn. Ik vroeg niet om hulp. God geeft me de kracht om dat wel te doen. Hij geeft me ook de juiste mensen om

Ton: “Nu is mijn blijdschap echt, zonder dope en drank”Soms duurt het lang voordat mensen durven

te veranderen. Zo iemand is Ton (48). Meer dan

twintig jaar lang is hij verslaafd aan heroïne.

Hij leeft op straat, zit in de gevangenis of in

afkickklinieken. Niets lijkt hem te helpen om dit

patroon te doorbreken. De verandering komt

pas als hij God leert kennen.

Thema interview

Op dat moment begint de ellende pas echt. Ton: “Van eind jaren ’80 tot 2005 was het een aaneenschake-ling van stelen, heroïne gebruiken, op straat leven, in de gevangenis zitten en naar afkickklinieken. Echt afkicken lukte me nooit. In klinieken vroegen ze me hoe het ging, maar ik zei alleen ‘goed’ of ‘niet goed’. Als ze doorvroegen naar hoe ik me echt voelde, werd ik boos. Ik kon niet ver-tellen hoe het met me ging. Praten deden ze alleen in soaps op tv, vond ik, en daar kwam niets goeds van. In 1995 heb ik een zoon gekregen, maar zelfs dat hield me niet clean. Als het goed met me ging mocht ik hem zien, maar van zijn vierde tot zijn elfde heb ik geen contact met hem gehad. Ik heb niet van veel din-gen spijt, maar ik heb er wel spijt van dat ik hem heb laten zitten.”

Junk of bajesklantIn 2005 wordt Ton voor de derde keer opgenomen bij De Hoop. “Ik was het stelen en het in de gevan-genis zitten beu. Ik wist ook dat als ik doodging, mijn zoon me alleen

Page 11: 130423 de hoop nieuws juli

DE HOOP NIEUWS 11

Ton: “Nu is mijn blijdschap echt, zonder dope en drank”

me heen. Ik wist al een hele hoop over God. Nu weet ik het niet alleen, het zit in mijn hart. Ik heb een relatie met Jezus. Ik bid en heb een zeker weten dat Jezus over me waakt, dat Hij erbij is. Nu is mijn blijdschap echt, zonder dope en drank.”

Leren levenTon zit op dit moment op de afdeling Beschermd Wonen van De Hoop, waar mensen langere tijd kunnen blijven.

“Ik ben 48, maar ik heb nooit zelf een huisje gehad. Ik wist niet hoe ik moest leven. Ik moet ook leren om met mensen om te gaan, om met ze te praten en om mijn grenzen aan te geven. Gelukkig heb ik ook een heel fij-ne gemeente. Ik ontmoet een boel nieuwe mensen. Als ik zaterdagavond naar de bidstond ben geweest, ben ik als ik in bed lig blij dat ik zondagochtend weer mag. Het contact met mijn zoon, die nu zeventien is, is moeilijk, maar ook daar werk ik aan!”

Op verzoek van Ton is dit geen afbeelding van hemzelf

Page 12: 130423 de hoop nieuws juli

12 DE HOOP NIEUWS

Ciska: “Bij de Jordaan komen mensen tot rust”

De Jordaan biedt maatschappelijke opvang voor wie kampt met bijvoorbeeld huisvestingsproblemen, schul-den of relatieproblemen. Ook moeders met kinderen kunnen bij de Jordaan terecht. “De meeste mensen die bij de Jordaan verblijven, hebben geldzorgen en waren dak- of thuisloos,” vertelt Ciska. “Veel mensen hebben, vaak door allerlei problemen, helemaal niemand meer. Ik vind het mooi dat ze hier tot rust kunnen komen, weer hoop krijgen, en geloof in zichzelf. Naast begeleiding bieden we ondersteuning bij praktische zaken, zoals een identiteitsbewijs of een uitkering aanvragen, of woon-ruimte zoeken.”

“Het mooie van werken bij De Hoop is voor mij: zien hoe gasten én medewerkers tot hun doel komen,” vervolgt Ciska. “Dat ik mijn werk samen met God kan doen, vind ik heel bijzonder. Hij leidt mij! Ik vind het een uitdaging om als team het geloof vóór te leven, zodat onze gasten merken hoe goed een leven met God is.”

Werken bij De Hoop

“De situatie voor mensen aan de rand van de samenle-ving is op dit moment heel schrijnend in Nederland,” besluit Ciska. “Veel andere opvangcentra sluiten hun deuren. De Jordaan heeft daardoor nu een wachtlijst. Ik maak me zorgen om de maatschappelijke veranderin-gen. Voor mensen die niemand hebben is het ontzettend moeilijk om een doorstart te maken. Ik ben daarom extra dankbaar voor een plek als de Jordaan!”

“Met hulp van God ben ik hier terechtgekomen.” Aan het woord is Ciska Schop, teamleider van maatschappelijke opvang de Jordaan. “Twee verschillende medewerkers vertelden, zonder dat ze het van elkaar wisten, dat ik bij De Hoop moest gaan werken. Ik had een prima baan als teamleider illegalen zorg bij Justitie. Toen een derde medewerker vertelde dat ze had gedroomd dat ik bij De Hoop werkte, zette dit me wel aan het denken. Dat er op dat moment een vacature voor teamleider bij de Jordaan kwam, zag ik echt als een bevestiging van God.”

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over de Jordaan? Kijk op www.dehoop.org/jordaan. Wilt u ons helpen met uw talenten en uw passie? De Hoop heeft o.a. vacatures voor verpleegkundigen, groepswerkers en psychiaters. Kijk op www.dehoop.org/vacatures.

Page 13: 130423 de hoop nieuws juli

Actueel

DE HOOP NIEUWS 13

Dag van Hoop

Arie de Rover Hoofdspreker op de Dag van Hoop is Arie de Rover. Hij richtte het retraitecentrum ‘Safe Haven’ op, dat inmiddels is uitgegroeid tot een opvanghuis voor getraumatiseerde vrouwen. Zijn boek ‘Leven na de genadeklap’ is niet onop-gemerkt gebleven in christelijk Nederland. In het dagelijks leven is hij werkzaam als spreker, coach en counselor, voor-namelijk op het gebied van identiteitsvragen. Arie vertelt: “Spreken vind ik verantwoordelijk werk. Je staat de bood-schap van God te verkondigen. Toen ik door De Hoop werd gevraagd, heb ik er eerst voor gebeden.”

Martin KoornstraIn de avond krijgt Martin Koornstra  het woord. Sinds 2009 reist hij stad en land af om kerken en organisaties toe te rusten door middel van training, onderwijs en

coaching onder de naam ‘Royal Mission’. Met name het evangelie van het Koninkrijk ligt hem nauw aan het hart. Hij is enthousiast over het vooruitzicht om op de Dag van Hoop te spreken. “Wat ik vooral bijzonder vind is dat De Hoop zo professioneel en groot is, maar de visie van God niet is kwijtgeraakt. Ik vind het een mooie club om voor te komen spreken.”

Samenzangavond met Marcel en Lydia ZimmerNa Martin Koornstra sluiten Marcel en Lydia Zimmer de dag af met een samenzangavond in de openlucht. Hebt u een lied dat speciaal voor u is en wilt u dat graag met ons delen? Geef de titel en de reden waarom op via [email protected]  en misschien wordt uw lied wel gespeeld door Marcel en Lydia!

Op D.V. zaterdag 29 juni vieren wij de Dag van Hoop. Wij hopen dat u dan bij ons op bezoek komt op Dorp De Hoop, dat alweer tien jaar geleden werd geopend door toen koningin, nu prinses Beatrix. Naast uiteenlopende seminars, een vrolijk kinderprogramma en een braderie, krijgt u ook de kans om twee sprekers te horen: Arie de Rover en Martin Koornstra. Wie zijn zij en wat motiveert hen om op de Dag van Hoop te spreken?

U komt toch ook naar de Dag van Hoop?

BpF

n

IgQ J

Kom naar de Dag van Hoop!

Als u graag de Dag van Hoop en/of de

samenzangavond wilt meemaken, kunt u zich

aanmelden via www.dehoop.org/dagvanhoop.

Hier vindt u ook het dagprogramma met de exacte tijden. U kunt de

dag kosteloos bezoeken. U bent van harte welkom!

Page 14: 130423 de hoop nieuws juli

Actueel

Hoop aandacht aan willen geven zijn onder andere Sta Op Zorg (Vlissingen), De Ommekeer (Cadier en Keer), Krusada (Bonaire) en Encelia (het voormalige Hebron, op Curaçao).

Op het moment van schrijven wordt er nog hard gewerkt aan hoe ‘Hoop’ eruit gaat zien, maar duidelijk is dat het een kleurrijk, afwisselend magazine wordt. We willen u vooral blijven tonen dat hoop het verschil maakt voor de vele cliënten die ons om hulp vragen. En dan gaat het ten diepste natuurlijk niet om de hoop en hulp die wíj bie-den, maar om de hulp die zij vinden bij de Here God. Ook willen wij in ‘Hoop’ vaker ú aan het woord laten. U bent immers een essentieel onderdeel van het werk van De Hoop: door u als vrijwilliger in te zetten, door ons financi-eel te steunen en door voor ons te bidden.

Naast ‘Hoop’ kunt u ook veel informatie vinden op www.dehoop.org. Tussen de verschillende uitgaven van ‘Hoop’ door verschijnen daar regelmatig artikelen over de zorg die De Hoop biedt en over de mensen die hier tot herstel komen. Ook kunt u ons volgen via Twitter en Facebook. Wij willen u danken voor de afgelopen jaren waarin u ‘De Hoop Nieuws’ hebt gelezen en hopen dat u veel plezier zult beleven aan ‘Hoop’!

'Hoop'

Colofon

Dit is naar verwachting de laatste ‘De Hoop Nieuws’ die u ontvangt. In september presenteren wij u graag ons nieuwe magazine, ‘Hoop’. In deze tijd van bezuinigingen willen wij u met het nieuwe magazine een heel compleet beeld geven van alles wat de verschillende onderdelen van Concern De Hoop doen en tegelijkertijd besparen op het aantal nieuwsbrieven.

‘Hoop’ zal minder vaak verschijnen dan het huidige ‘De Hoop Nieuws’: vier keer in plaats van zes keer per jaar. Het blad wordt wel wat dikker, zodat er genoeg ruimte is om u te kunnen laten zien wat er allemaal ge-beurt bij De Hoop en bij een aantal andere stichtingen in het Concern De Hoop. Stichtingen waar we naast De

Nieuw magazine:

14 DE HOOP NIEUWS

Page 15: 130423 de hoop nieuws juli

DE HOOP NIEUWS 15

'Hoop'

Activiteiten

Colofon

De Hoop Nieuws ISSN 1877-5055Tweemaandelijkse uitgave van De Hoop ggz, evangelische hulpverlening. De Hoop biedt kinder-, jeugd- en volwassenenzorg op het gebied van psychosociale, psychiatrische en verslavingsproblematiek. Ook biedt De Hoop re-integratietrajecten en heeft zij preventieprojecten voor kinderen, tieners en ouders. Meer informatie op www.dehoop.org.

De Hoop is een evangelische ggz-instelling. De Hoop ggz helpt kinderen, jongeren en volwassenen.

Adreswijziging?Stuur een e-mail naar: [email protected] of bel met 078 – 6111355.

Redactie, vormgeving en fotografieDe Hoop CommunicatieProvincialeweg 70, 3329 KP DordrechtTelefoon: 078 - 6111356 • E-mail: [email protected]

Druk De Hoop Grafisch Centrum, Provincialeweg 86, 3329 KP DORDRECHT Telefoon: 078 - 6111333E-mail: [email protected] www.dehoopgrafischcentrum.nl

AansprakelijkheidRedactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de uitspraken van (ex)cliënten van De Hoop en hun

familieleden in De Hoop Nieuws. Vóór verschijning zijn de (ex)cliënten akkoord gegaan met publicatie van deze uitspraken. Niets uit deze uitgave mag openbaar worden gemaakt zonder voorafgaande toestemming van de redactie. Bij toegestemde plaatsing moet er sprake zijn van uitdrukkelijke bronvermelding.

Stichting Vrienden van De HoopEen deel van het werk van De Hoop wordt financieel ondersteund door Stichting Vrienden van De Hoop. Deze stichting is in het bezit van het CBF- en het RƒB-keurmerk en door de Belastingdienst erkend als ANBI. Giften voor De Hoop kunnen worden overgemaakt op giro 38.38.38.

26 juni Donateursbijeenkomst29 juni Dag van Hoop7 juli Lofprijsavond16 juli Donateursbijeenkomst21 juli Lofprijsavond4 augustus Lofprijsavond18 augustus Lofprijsavond28 augustus Donateursbijeenkomst1 september Lofprijsavond5-7 september Rondje Nederland 7 september Toertocht Limburg 15 september Lofprijsavond17 september Donateursbijeenkomst

DE HOOP NIEUWS 15

Locatie en contact Alle activiteiten vinden – tenzij anders vermeld – plaats in het Media- en Congrescentrum op Dorp De Hoop, Pro-vincialeweg 122 in Dordrecht. Hebt u vragen, dan kunt u terecht bij het informatiecentrum van De Hoop ggz: (078) 6 111 111 of [email protected]. Voor meer infor-matie over alle activiteiten kunt u ook terecht op onze website: www.dehoop.org.

Het komt steeds dichterbij: de Cycle for Hope. Op pagina 6 en 7 leest u meer over deze sponsorfietstochten voor het goede doel. Doe mee of sponsor de sportievelingen en steun zo verschillende goede doelen. Cycle for Hope staat voor geloof, hoop en liefde: geloof in verandering van verslaafden (De Ommekeer), hoop voor ‘hopeloze gevallen’ (Ruchama) en liefde voor kinderen zonder thuis (René Kids Centre, Namibië). Meer informatie vindt u op www.cycleforhope.nl.

Cycle for Hope

Activiteiten

Dag van HoopHeel de wereld moet het weten! Dat Gods liefde doordringt in de duisternis en dat God niet veranderd is. Door Zijn liefde en licht komen mensen tot verandering en bloei. Hiervan wil De Hoop getuigen tijdens de Dag van Hoop, op D.V. zaterdag 29 juni. De dag bestaat uit seminars, samenzang, een kofferbakverkoop, een kinderprogramma, een braderie en een kijkje achter de schermen van De Hoop met een rondleiding door cliënten. Deze dag vol hoop duurt van 12.30 tot 16.30 uur, met een samenzangavond van 20.00 tot 21.30 uur. De dag is gratis, maar geeft u zich wel even op. Dat kan via www.dehoop.org/dagvanhoop.

DonateursbijeenkomstenStichting Vrienden van De Hoop organiseert  iedere maand een donateursbijeenkomst. Hier kunt u erva-ren wat uw steun in de praktijk voor  cliënten bete-kent. Ook kunt u nader kennismaken met het werk van De Hoop. Tijdens de bijeenkomst hoort u het verhaal van een cliënt, brengt u een bezoek aan ver-schillende  werkplekken van cliënten en luncht u sa-men met cliënten. Wilt u zich opgeven? Dat kan via [email protected].

BpF

n

IgQ J

Page 16: 130423 de hoop nieuws juli

40, 80, 120 of 160 KM DOOR ZUID-LIMBURG

Fiets mee!

ZATERDAG 7 SEPTEMBER 2013

T O E R T O C H T L I M B U R G

www.cycleforhope.nl /cycleforhopeNL /CycleforHopeNL

NATIONALACADEMIC