De Hoop nieuws nov 2009

16
08 Connect: hèt jongerenblad van De Hoop "Wij leren tieners NEE te zeggen" 11 04 Leven na verslaving De Hoop nieuws Erwin: "Ik dacht overal veel te gemakkelijk over" www.dehoop.org • 34ste jaargang • nummer 6 • november 2009

description

De Hoop nieuws nov 2009

Transcript of De Hoop nieuws nov 2009

Page 1: De Hoop nieuws nov 2009

08

Connect: hèt jongerenblad van De Hoop

"Wij leren tieners NEE te zeggen"

1104

Leven na verslaving

De Hoop nieuws

Erwin:"Ik dacht overal veel te gemakkelijk over"

www.dehoop.org • 34ste jaargang • nummer 6 • november 2009

Page 2: De Hoop nieuws nov 2009

2 DE HOOP NIEUWS

Interview

Erwin (33) kwam terecht in een leven vol drank en drugs toen hij op

vijftienjarige leeftijd van school ging. Tegenwoordig is hij echter

weer vaak op scholen te vinden, waar hij kinderen en jongeren

vertelt over de gevaren van alcohol en verdovende middelen. “Ik

vertel mijn levensverhaal, in de hoop dat die kinderen niet zo’n

leven krijgen als ik. Mijn leven was geen leven.”

Erwin komt uit het Westland, waar hij opgroeide in een liefhebbend ge-zin. Met zijn ouders en zus heeft hij nog steeds een goed contact. Omdat hij moeilijk kon leren ging hij, toen hij nog maar vijftien jaar oud was, bij een baas aan de slag. Deze man was alcoholist. “Ik ging ook drinken en ik kreeg verkeerde vrienden,” ver-telt Erwin. “House en gabber (dans- en levensstijlen waarbij veel drugs worden gebruikt – red.) waren toen net in opkomst. Ik deed daaraan mee. Het ging van kwaad tot erger.” Voor Erwin het weet, is hij verslaafd. “Voornamelijk aan cocaïne, maar ik gebruikte eigenlijk alles.” Als hij negentien is, wordt Erwin voor het eerst opgenomen in een kliniek.

GevangenisDoor de jaren heen gaat Erwin van kliniek naar kliniek. Niets helpt. In 2004 weegt hij nog maar 49 kilo en is hij suïcidaal. Zijn ouders grijpen in

en brengen hem naar een christelijke gemeente die ook verslaafden helpt. Daar komt Erwin tot bekering. Toch is hij nog niet verslavingsvrij. Er volgen meer klinieken en uiteindelijk komt Erwin in de gevangenis terecht. “Daar heb ik dertien maanden gezeten. Toen ik eruit kwam ben ik gaan na-denken. In de tussentijd had mijn zus een baby gekregen. Ik wilde niet dat mijn neefj e later zou moeten zeggen dat zijn oom in een kliniek zit.”

ZwitserlandOp 15 mei 2008 wordt Erwin opge-nomen bij De Hoop. “Daar heb ik mezelf en de Here Jezus echt leren kennen,” vertelt hij. “Mijn karakter begon te veranderen, maar de echte verandering kwam tijdens de werk-week van De Hoop in Zwitserland*. Ik brak daar mijn been. Ik heb tien dagen in een Zwitsers ziekenhuis gelegen waar ik niemand kon ver-staan. Ik ben er ook drie keer geope-

“Ik dacht overal veel te gemakkelijk over"

samenvattingskader kader brochures, boeken Informatiekader kijk op de website Bestellen

De Hoop helpt!Kijk voor meer informatie over De Hoop ggz op www.dehoop.org of neem contact op met het informatie-centrum via [email protected] of (078) 6 111 222.

De Hoop helpt!

Page 3: De Hoop nieuws nov 2009

DE HOOP NIEUWS 3DE HOOP NIEUWS 3

reerd. Op een gegeven moment zei-den ze dat als er nu een ontsteking bij kwam mijn been afgezet moest worden. Toen ben ik gaan naden-ken. Ik had zoveel pijn. En dat ging alleen maar om mijn been! Moet je nagaan hoeveel de Here Jezus heeft geleden.” Erwin vindt dat hij na deze ervaring rustiger en oplet-tender is geworden. “Daarvoor was ik veel wilder. Ik dacht overal veel te gemakkelijk over.”

NuttigErwin gaat na de operaties door een langdurig genezingsproces van zeven maanden. In die tijd blijft hij niet stil zitten. Regelmatig gaat hij mee met een preventiemede-werker van De Hoop om voorlich-ting te geven, meestal op scholen, maar soms ook in kerken. “Ik heb heel Nederland gezien,” lacht hij. Erwin vindt de voorlichtingen die De Hoop geeft heel nuttig. “De

meeste kinderen zijn elf, twaalf jaar oud. Ze gaan bijna naar een andere school, waar ze vaak meer kans lo-pen met drugs in aanraking te ko-men. Door de voorlichting leren ze wat de gevaren zijn. Zelf leer ik er ook veel van. Ik praat over mezelf en krijg vragen. Dat is best confronte-rend. Het is goed voor mij.”

OnverwachtSoms heeft zijn verhaal ook onver-wachte gevolgen. Erwin vertelt: “Ik sprak ooit eens voor een klein groepje van maar zeven meisjes. Een van die meisjes begon opeens te huilen. Allebei haar ouders waren alcoholist. Haar vader had inmid-dels de ziekte van Korsakov (een blijvende geheugenstoornis ten ge-volge van overmatig alcoholgebruik – red.) en herkende haar niet meer. Dit was de eerste keer dat ze, behal-ve aan één goede vriendin, anderen er over durfde te vertellen.”

“Ik dacht overal veel te gemakkelijk over"

GeloofErwin is blij dat hij zoveel voorlich-tingen heeft kunnen geven en veel mensen heeft kunnen waarschu-wen. “Het is een kans om wat terug te doen.” Het geeft hem ook de mo-gelijkheid om zijn geloof uit te dra-gen. Hij vertelt: “Of ik nu spreek op christelijke of op openbare scholen, ik vertel altijd hoe ik tot geloof ben gekomen.”

* De Hoop ggz organiseert twee keer per jaar een werkweek naar Zwitser-land voor haar cliënten. Tijdens de werkweek is er ruimte voor geestelijke groei, het zoeken en aanbidden van de Here God én voor een stuk ont-spanning. Veel deelnemers hebben mogen ervaren dat God zich op bijzon-dere wijze kenbaar maakt tijdens deze week, wat veel bij hen losmaakt.

Page 4: De Hoop nieuws nov 2009

4 DE HOOP NIEUWS

Actueel

Het thema van de Week van Verslaving van 2009 is: ‘Leven na verslaving’. De deelnemende organisaties hebben voor dit thema gekozen om aan te geven dat verslaving geen eindstation hoeft te zijn. Het is voor de verslaafde mogelijk om een nieuwe start te maken.

Doel In onze maatschappij zien we dagelijks de gevolgen van verslaving: ontwrichte levens, gebroken gezinnen,

Docentendag“Herkennen en signaleren”

Wat: Kennisbijeenkomst voor jeugdleiders, docenten en tienerleiders

Datum: Dinsdag 10 november Locatie: Media- en Congrescentrum,

Dorp De Hoop Kosten: € 15,-Aanmelden: via [email protected] of

(078) 6 111 222

Programma:15.00 uur welkom16.00 uur spreker Jim Wilder18.00 uur uitgebreide broodmaaltijd19.00 uur toelichting op de ‘Schoolcorner’

door Trude Smit, directeur van De Lage Waard

21.30 uur einde

Toerustingsdag “Groei naar volwassenheid, groei na verslaving”

Wat: Symposium voor professionals in de verslavingszorg

Datum: Woensdag 11 november Locatie: Media- en Congrescentrum, Dorp De Hoop Kosten: € 10,-Aanmelden: via [email protected] of (078) 6 111 222

Programma:10.00 uur inleiding door Jim Wilder12.15 uur pauze13.00 uur eerste ronde seminars14.00 uur tweede ronde seminars15.15 uur plenaire discussie en

vragen aan Jim Wilder16.15 uur afsluiting

Seminars:• Hechting bij kinderen en jongeren

door Volkert van Petegem (jeugdpsychiater)• Contextuele hulpverlening

door Arend Veldhuizen• Meerwaarde christelijke verslavingszorg

door Erik de Vos

Week van Verslaving 2009

Van zondag 8 tot en met zondag 15 november 2009 organiseert een aantal christelijke organisaties voor verslavingszorg en -preventie voor de vierde maal de Week van Verslaving. Tijdens deze themaweek worden in het hele land allerlei activiteiten en bijeenkomsten georganiseerd.

Week van Verslaving 2009

Leven na verslaving!

Wiena (oud-cliënt):

Page 5: De Hoop nieuws nov 2009

Week van Verslaving 2009

“Bij De Hoop heb ik God leren

kennen zoals Hij werkelijk is.

Ik zag vreugde en herstel bij

de cliënten die al verder waren

en dacht: wat die mensen

hebben, wil ik ook!”

Leven na verslaving!

Rinus“Het is écht mogelijk een leven na verslaving op te bou-wen. Daar ben ik zelf een voorbeeld van. Leven na ver-slaving betekent voor mij een eerlijke relatie met God. Ook het contact met mijn vrouw en kinderen is weer goed.”

Jim Wilder Jim Wilder is een bekende Ameri-kaanse christenpsycholoog met veel ervaring en kennis op het gebied van christelijke hulpverle-ning. Jim Wilder heeft de laatste jaren de nieuwste ontwikke-lingen van de hersenfysiologie gevolgd en geïntegreerd in een eigen ‘hiërarchisch hersenmodel’ (The LIFE Model). Voor iedere hulpverlener is deze kennis uiterst belangrijk, omdat het ondermeer inzicht geeft in wat in diverse

stadia van hulpverlening wel en niet gevraagd kan worden van cliënten.

BoekentipIn het boek Leven naar Gods plan – van onder andere Jim Wilder – wordt het LIFE Model beschreven. U kunt dit boek voor 14,95 euro bestellen via www.dehoopshop.nl.

ziekte en zelfs de dood. Met de Week van Verslaving wil-len we mensen betrokken maken bij dit probleem. Ons doel is dat door middel van getuigenissen mensen zullen weten dat het mogelijk is om na verslaving een nieuw le-ven op te bouwen.

Meer informatieDe Hoop ggz is initiatiefnemer en tevens één van de deelnemers van de Week van Verslaving. Op de website www.weekvanverslaving.nl leest u welke organisaties er nog meer meedoen. Door het hele land worden er regio-nale activiteiten georganiseerd. Kijk in het overzicht voor de activiteiten bij ú in de buurt.

Wiena (oud-cliënt):

Page 6: De Hoop nieuws nov 2009

6 DE HOOP NIEUWS

Kort Nieuws

Machine als gift voor De Hoop HoutbewerkingEind augustus overhandigde de heer Cees van der Knaap aan het werkervaringsbedrijf De Hoop Houtbewerking een Festool band-schuurmachine. Dit apparaat maakt gebruik van een ronddraaiende band schuurpapier en is bedoeld voor grof schuurwerk. De heer Van der Knaap zocht een nuttige bestemming voor zijn, zo goed als nieu-we, machine. En dat is gelukt! De cliënten die werkervaring opdoen bij De Hoop Houtbewerking leren zo ook met deze machine te wer-ken. Hartelijk dank!

Reünie oud-cliëntenOp zaterdag 12 september organiseerde De Hoop ggz een reünie voor oud-cliënten. Er waren een zeventigtal oud-cliënten bij de re-unie aanwezig. De dag begon met een dankdienst waarin de aan-wezigen de Here God dankten voor de vele wonderen die hij heeft gedaan in levens van mensen. Enkele oud-cliënten gaven hun getui-genis. Eén van de bezoekers vertelt: “Ik vond de reünie heel erg leuk. Het was fi jn om de verschillende getuigenissen te horen. Ik vond het heel bemoedigend om te zien dat God zoveel mensen Leven geeft!” Na de dankdienst was er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en met elkaar bij te praten. Ieder jaar zal dit evenement terugkeren op de tweede zaterdag van de maand mei. De volgende bijeenkomst vindt plaats op 8 mei 2010.

Wim (oud-cliënt): “Wat voor mij eerst onmogelijk leek is nu echt mogelijk. Met goede begeleiding, intensieve training en met hulp van

God is het mij gelukt om ‘nee’ tegen verslaving te zeggen en een nieuw leven te beginnen.”

Corné (oud-cliënt): “Het geloof heeft mij kracht gegeven. Zonder God had ik het niet gered.”

Contact met De Hoop ggzBij het informatiecentrum van De Hoop ggz kunt u terecht voor vragen over het hulpaanbod van De Hoop ggz, voor meer informatie over de di-verse activiteiten van De Hoop of het aanvragen van uitgaven en folders. Het telefoonnummer is (078) 6 111 222. U kunt ook een e-mail sturen: [email protected].

Aanmelden De Hoop NieuwsHeeft u deze De Hoop Nieuws van ie-mand gekregen en wilt u deze voort-aan zélf ontvangen? Meldt u zich dan aan via www.dehoop.org of bel voor persoonlijk contact met het informa-tiecentrum: (078) 6 111 222.

CRK Adonai geeft Kerstconcert

Speciale aanbieding voor donateurs van De Hoop!

Op 16 december organiseert christe-lijk regiokoor Adonai uit Waddinxveen een kerstconcert in de St. Laurenskerk te Rotterdam. Diverse bekende mu-sici zullen hun medewerking verlenen. Adonai is ambassadeur van De Hoop ggz. Daarom kunnen donateurs van De Hoop voor een speciale prijs deel-nemen aan het dinerarrangement (in-clusief toegang  kerstconcert). Het di-ner zal plaatsvinden bij Humphreys in Rotterdam. Voor meer informatie en opgave verwijzen we u naar de web-site www.crkadonai.nl.

Page 7: De Hoop nieuws nov 2009

DE HOOP NIEUWS 7

VerzekeringAls je nu eens alles van te voren wist, dat zou volgens sommigen het leven er een stuk makkelijker op maken. Immers, als je zou weten wat er op kortere of langere termijn gaat gebeuren, kun je je daar op voorbereiden en onprettige verrassingen vermijden. Als mensen vinden we het lastig als we overvallen worden door onvoorziene zaken die ons leven en onze gemoedsrust ondergraven. We kunnen maar moeilijk omgaan met het besef geen controle te hebben over de toekomst. We proberen het wel. Eén van de manieren waarop we dat doen, is het sluiten van verzekeringen. Daarmee wapenen we ons tegen wat ons in de toekomst zou kunnen overkomen. En tegenwoordig, zo lijkt het, kun je je zo’n beetje tegen alles verzekeren. Maar of al die verzekeringen ons leven nu echt veiliger en overzichtelijker maken valt te betwijfelen. Natuurlijk, sommige verzekeringen zijn wellicht geen probleem, maar als de zekerheid in ons leven afhangt van de verzekeringen die we in ons leven hebben afgesloten, zijn we maar arme mensen. Want geen enkele verzekering kan voorkomen dat er in ons leven zaken gebeuren die we liever niet hadden zien gebeuren. Ons onvermogen om de controle over ons leven uit handen te geven, maakt dat ook zoveel mensen moeite hebben met de genade van God. Want die kan alleen ontvangen worden daar waar we elke vorm van zelfredzaamheid opgeven. Waar we elke vorm van eigen gekozen verzekering achterwege laten en ons volkomen verlaten op de goedheid van God. Want pas als we dat doen, komen we er achter dat die goedheid écht zeker is!

Teun Stortenbeker, voorzitter Raad van BestuurDe Hoop ggz

WOORD AAN ‘T WOORD

14 november: Sportief OpeningsfestivalOp 14 november aanstaande vindt er een sportief evenement plaats bij De Hoop ggz. Op Dorp De Hoop in Dordrecht zal een omnistadion (voetbalkooi) worden geopend. Prominente Nederlanders, zoals NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra en profvoetballer Kew Jaliens, zullen hun medewerking verlenen.

Het ‘Sportief Openingsfestival’ wordt georganiseerd in de Week van Verslaving (zie pagina 4 en 5). De voetbal-kooi is bestemd voor jongeren die zijn opgenomen in De Kiel en De Kajuit. Naast de opvang en behandeling die zij krijgen, vindt De Hoop het belangrijk dat de jongeren ook voldoende sporten en bewegen.

De Hoop MetaalDe voetbalkooi is geproduceerd door gasten die werker-varing opdoen bij De Hoop Metaal. Het geld voor deze voetbalkooi is bijeengebracht door bedrijven, fondsen en een collecte tijdens de EO-Jongerendag in 2008. Het ‘Sportief Openingsfestival’ wordt mede mogelijk ge-maakt door Fonds NutsOhra.

Programma 11.30 uur welkom 12.00 uur optreden van freestyle voetballer Joshua

Agteres 13.00 uur offi ciële openingshandeling door Erica

Terpstra van NOC*NSF14.00 uur mini-voetbaltoernooi met onder andere

profvoetballer Kew Jaliens en een workshop met Joshua Agteres

17.00 uur prijsuitreiking17.30 uur pannenkoeken eten

Iedereen is van harte welkom om bij het Sportief Ope-ningsfestival aanwezig te zijn! Voor meer informatie gaat u naar de website www.dehoop.org of u belt naar Stichting Vrienden van De Hoop: (078) 6 111 355.

Page 8: De Hoop nieuws nov 2009

8 DE HOOP NIEUWS

jongere gerede kans loopt in de directe omgeving in aanraking te komen met gebruikers van versla-vende middelen. De eenvoudige toegankelijkheid van verslavende middelen maakt dat veel tieners denken dat het geen kwaad kan om bijvoorbeeld nu en dan een blowtje te nemen. Het is van groot belang om tieners meer inzicht te geven in de gevolgen van hun gedrag en hen te laten nadenken over de keuzes die ze hierin kunnen maken.

Stevig in de schoenenHet heeft absoluut geen zin om bij jongeren met het wijzende vingertje aan te komen. Het is de kunst hen zelf te laten nadenken en hen ervan bewust te maken dat hun keuzes ge-volgen hebben. Niemand kiest ervoor om verslaafd te raken, maar het is wel een persoonlijke keuze om wel of geen verslavende middelen te gaan gebruiken. Dankzij deze bewustwor-

ding kan de houding van de tieners ten opzichte van verslavende midde-len veranderen en komen ze steviger in hun schoenen te staan. Als jonge-ren vooraf een bewuste keuze maken, staan ze immers sterker op het mo-ment dat de verleiding zich voordoet.

VoorbeeldgedragEen belangrijke rol in dit proces van bewustwording is weggelegd voor de ouders. Het spreekwoord zegt dat

goed voorbeeld goed doet volgen. Maar als ouders het niet zo nauw nemen met hun alcoholgebruik en

Thema

Protesterende pubers: hoe maak je ze iets wijs?

De cijfers spreken voor zich. Bijna één op de 25 scholieren tussen de 12 en 19 jaar (3,8 procent) heeft ooit een harddrug gebruikt. Van de jon-geren in genoemde leeftijdsgroep is circa 22 procent elke maand wel eens dronken. Circa 18 procent van deze groep gebruikt maandelijks

wiet (wettelijk behorend tot de groep ‘softdrugs’) en 7 procent zit elke maand wel eens achter een gok-kast of fruitautomaat. *

ToegankelijkerDeze cijfers geven natuurlijk geen exacte indicatie van de omvang van de toekomstige groep verslaaf-den, maar ze laten wel zien dat elke

Tieners en verslavende middelen

Milos (14): “Iedereen zei dat ik moest leren drinken. Dus deed ik dat maar.”

Wilco, docent: “De leerlingen zijn echt aan het denken gezet. Ook voor mij zaten er leerpunten in.”

Tieners vormen dé risicogroep bij uitstek om in aanraking te komen met

verslavende middelen. Zie als jongere maar eens ‘nee’ te zeggen als de rest van

de groep een sigaret of een blowtje opsteekt. En waarom zou je nee willen

zeggen? Verboden vruchten lijken vaak het lekkerst. Bovendien zien veel tieners

alleen de spanning en uitdaging van het moment. Ze hebben weinig oog voor de

desastreuze gevolgen die verslavende middelen op termijn kunnen hebben.

Page 9: De Hoop nieuws nov 2009

DE HOOP NIEUWS 9

Protesterende pubers: hoe maak je ze iets wijs?

samenvattingskader kader brochures, boeken Informatiekader kijk op de website Bestellen

Tieners en verslavende middelen

roken, wat mag je dan van hun kinde-ren verwachten? Daarnaast is kennis van zaken belangrijk, zodat ouders in staat zijn problemen op dit gebied te signaleren. Structuur en een veilige gezinssituatie bevorderen de weer-baarheid van de tiener, evenals een open houding. Ouders hebben de niet eenvoudige, maar belangrijke taak om heikele issues constant be-spreekbaar te houden en niet te snel denken dat de tiener wel weet hoe ze over bepaalde onderwerpen denken.

Kerk en schoolNaast de ouders kunnen de kerke-lijke gemeente en school invloed uitoefenen op de houding van tie-ners ten aanzien van verslavende middelen. Ook voor kerken en scholen is het belangrijk goed ge-informeerd te zijn, om problemen op dit gebied te kunnen signale-ren en vervolgens adequaat op te treden. Preventiebijeenkomsten van

Preventie door De HoopDe Hoop Preventie biedt verschillende professionele preventieprogramma’s aan vanuit een christelijke visie voor jongeren en volwassenen:• Preventieprogramma

1 - ‘No Apologies: kiezen voor een gezonde levenssstijl’(zie ook het artikel op pagina 14)

• Preventieprogramma 2 - Preventieproject Verslaving

Preventieve voorlichtingen over verslaving voor het basisonderwijs (groep 7/8), speciaal onderwijs, het voortgezet onderwijs en jeugdgroepen

• Preventieprogramma 3 – Media-invloed

Gericht op kinderen, jongeren en ouders. Belangrijke elementen zijn het voorkomen van pesten en het herkennen van pesten.

• Preventieprogramma 4 - Seksualiteit

Toelichting op de plaats van seksualiteit in onze identiteit. Informatief en vormend programma voor de seksuele ontwikkeling van tieners en jongeren

Neem voor meer informatie of boekingen contact op met De Hoop Preventie, tel (078) 6 111 222 of [email protected].

De Hoop kunnen daarbij een steun-tje in de rug bieden.

PreventieTijdens preventiebijeenkomsten op scholen en in kerken gaat De Hoop in op de mogelijke redenen voor mensen om verslavende middelen te gaan gebruiken. Daarnaast legt de preventiemedewerker uit wat ver-slaving nu eigenlijk is, wat hierover in de Bijbel staat én wat de gevol-gen zijn voor jezelf en je omgeving. Om dit laatste te illustreren, vertelt een cliënt van De Hoop tijdens de preventiebijeenkomst zijn of haar levensverhaal. Dit maakt vaak de meeste indruk, omdat het onver-bloemd duidelijk maakt wat de ge-volgen kunnen zijn van ogenschijn-lijk onbelangrijke keuzes die iemand in het verleden heeft gemaakt.

* Bron: ‘Jeugd en riskant gedrag 2007’, Trimbos Instituut

Foto

is in

sce

ne g

ezet

Page 10: De Hoop nieuws nov 2009

10 DE HOOP NIEUWS 10 DE HOOP NIEUWS

Thema-interview

“Ik heb het niet zien aankomen”

Marry is als moeder de spil van een warm, gezellig Brabants

gezin. Tenny is de middelste van haar drie kinderen, een vrolijke

meid die lekker rondfl addert en makkelijk vrienden maakt. Marry:

“We dachten werkelijk dat we met haar de minste problemen

zouden krijgen.”

Helaas verloopt de puberteit van Tenny niet zoals haar ouders hadden gedacht. Het begint met stiekem roken met een vriendinnetje, als Tenny dertien is. Marry: “Ik dacht dat het niet zo’n vaart zou lopen. Echt iets wat pu-bers doen, was mijn redenering.” Tenny gaat echter deel uitmaken van een vriendengroep die dingen uithaalt die niet in de haak zijn. Haar moeder heeft hier absoluut geen weet van: “Ik bracht haar zelfs weg naar haar vrien-den. Veel later hoorde ik dat er geblowd werd waar een van de ouders gewoon bij was!”

Pubergedrag?Het gedrag van Tenny thuis wordt er niet gezelliger op. Ze houdt haar ouders op een afstand, is vaak nukkig en hanteert grof taalgebruik. Marry: “Nog steeds zagen wij dit als typisch pubergedrag. De alarmbellen gingen pas rinkelen toen het op school niet goed ging en de mentor adviseerde om met Tenny naar een psycholoog te gaan.”

Haar ouders hebben absoluut niet door dat de vijftien-jarige Tenny met haar vrienden inmiddels allerlei versla-vende middelen gebruikt. Dat komt pas aan het licht als Tenny dit opbiecht aan haar psycholoog. Marry: “Onze ogen werden letterlijk geopend. Het is onvoorstelbaar, maar iedereen in onze omgeving leek het al te weten, behalve wij. Waarom heeft niemand iets gezegd? Ver-

moedelijk zijn mensen bang voor de gevolgen voor zich-zelf als ze dit openbaar maken.” Met Tenny (17) gaat het nu goed, na ruim een jaar behandeling bij De Hoop en haar bekering tot God. Ze is inmiddels een levend getui-genis voor haar geboortedorp.

Wees alertMarry: “Ik zou tegen alle ouders willen zeggen: Wees alert, het kan jouw gezin ook overkomen. In tegenstel-ling tot wat ik altijd dacht, vormt een warm, veilig gezin geen waarborg tegen deze problemen. En bid voor je kinderen, betrek Hem in alles wat je doet. Het is een ont-zettend moeilijke tijd geweest, maar God was bij ons en Hij heeft ons er doorheen gedragen.”

'Hulp nodig'De Hoop ggz heeft twee klinieken voor kinderen en tieners: De Kiel en De Kajuit. Op www.dehoop.org onder het tabblad ‘Hulp nodig’ vindt u meer informatie over deze klinieken. U kunt ook contact opnemen met het informatiecentrum van De Hoop via (078) 6 111 222 of [email protected].

Page 11: De Hoop nieuws nov 2009

DE HOOP NIEUWS 11

Marije van den Berg is 23 jaar. Ze woont in Dordrecht in een voormalig klooster dat omgebouwd is om huisvesting te bieden aan studenten. Ze werkt bij de afdeling Preventie van De Hoop.

“Preventie verzorgt voorlichtingen op scholen, jeugdverenigingen en tienerclubs. Medewerkers van onze afdeling denken met tieners en an-deren mee over verslaving: waarom gebruikt iemand drugs en hoe voor-kom je dat? Meestal gaat een cliënt van De Hoop mee op voorlichting om zijn of haar verhaal te vertellen. Dat maakt altijd een diepe indruk.”

Welke opleiding heb je gevolgd?Marije: “Ik heb commerciële econo-mie gestudeerd aan de HES in Rot-terdam. Om te kunnen slagen moest ik een afstudeerproject doen. Bij De Hoop Preventie was daar gelukkig ruimte voor. Ik was zo enthousiast over het werk van De Hoop dat ik ook als vrijwilliger voor ‘No Apolo-gies’ ben gaan werken. Na mijn af-studeren heb ik een tijdje ergens an-ders gewerkt, maar het werken met jongeren liet me niet los. Uiteindelijk bleek er een vacature te zijn bij Pre-

ventie en ben ik in vaste dienst bij De Hoop gekomen.”

Wat houdt jouw werk pre-cies in?“Het doel is om tijdens de voor-lichtingen tieners NEE te leren zeggen in situaties waar zij dui-delijke keuzes moeten maken. Keuzes wat betreft drank en drugs, seksualiteit en relaties, internet, televisie en muziek, et cetera. Een ander deel van mijn werk bestaat uit het presen-teren van radioprogramma’s voor De Hoop ggz.”

ToekomstOp de vraag hoe haar toekomst er uitziet, zegt Marije: “Ik wil de weg wandelen die God voor mij bereid heeft. Het liefst zou ik

Werken bij De Hoop

nog kinder- en jeugdpsychologie gaan studeren. En ik wil me blijven inzetten voor ‘No Apologies’. Dat is namelijk niet zomaar een project.

Het laat je niet los. Het wordt als het ware onderdeel

van jezelf.” Tot slot zegt ze: “Het is ontzettend gaaf dat God mij hier heeft geplaatst om Hem te die-nen!”

Marije: “Wij leren tieners NEE te zeggen”

DE HOOP NIEUWS 11

tienerclubs. Medewerkers van onze afdeling denken met tieners en an-deren mee over verslaving: waarom gebruikt iemand drugs en hoe voor-kom je dat? Meestal gaat een cliënt van De Hoop mee op voorlichting om zijn of haar verhaal te vertellen. Dat maakt altijd een diepe indruk.”

Marije: “Ik heb commerciële econo-mie gestudeerd aan de HES in Rot-terdam. Om te kunnen slagen moest ik een afstudeerproject doen. Bij De Hoop Preventie was daar gelukkig ruimte voor. Ik was zo enthousiast over het werk van De Hoop dat ik ook als vrijwilliger voor ‘No Apolo-gies’ ben gaan werken. Na mijn af-studeren heb ik een tijdje ergens an-ders gewerkt, maar het werken met jongeren liet me niet los. Uiteindelijk bleek er een vacature te zijn bij Pre-

Wat houdt jouw werk pre-cies in?“Het doel is om tijdens de voor-lichtingen tieners NEE te leren zeggen in situaties waar zij dui-delijke keuzes moeten maken. Keuzes wat betreft drank en drugs, seksualiteit en relaties, internet, televisie en muziek, et cetera. Een ander deel van mijn werk bestaat uit het presen-teren van radioprogramma’s voor De Hoop ggz.”

ToekomstOp de vraag hoe haar toekomst er uitziet, zegt Marije: “Ik wil de weg wandelen die God voor mij bereid heeft. Het liefst zou ik

inzetten voor ‘No Apologies’. Dat is namelijk niet zomaar een project.

Het laat je niet los. Het wordt als het ware onderdeel

van jezelf.” Tot slot zegt ze: “Het is ontzettend gaaf dat God mij hier heeft geplaatst om Hem te die-nen!”

Verderop in deze De Hoop Nieuws (pagina 14) vindt u meer informatie over het ‘No Apologies’ programma. Op de achterkant van deze editie kunt u lezen hoe u vrijwilliger kunt worden bij De Hoop Preventie.

Kijk ook op www.dehoop.org onder het tabblad ‘Werken bij De Hoop’ voor een overzicht van alle vacatures binnen het werk van De Hoop ggz!

Page 12: De Hoop nieuws nov 2009

12 DE HOOP NIEUWS

Actueel

12 DE HOOP NIEUWS

“Ik lees het blad echt graag! En dat terwijl ik een enorme hekel heb aan lezen…”

In februari 2009 lanceerde De Hoop haar nieuwe jongerenblad: Connect. Connect is de opvolger van Str8! en richt zich op jongeren van twaalf tot achttien jaar.

Het blad bevat onder andere interviews met jongeren die bij De Hoop zijn opgenomen, muziekrecensies, gadgets en een helpdesk. Connect verschijnt vier keer per jaar, al mag die frequentie van sommige lezers wel omhoog. “Ik heb Con-nect in één ruk uitgelezen. Eigenlijk jammer dat ‘ie maar vier keer per jaar uitkomt…”, laat een tienermeisje weten.

Kiezen voor een gezonde levensstijlMet Connect wil De Hoop jongeren helpen om te kiezen voor een gezonde levensstijl. Jacco Verwoerd, afdelings-hoofd Preventie: “Er komt in de pubertijd veel op jonge-ren af en ze zijn gevoelig voor groepsdruk. Connect sluit aan bij de boodschap van onze preventielessen. Die luidt dat je ook ‘nee’ kunt zeggen tegen risicogedrag zoals al-

cohol- en drugsgebruik, pesten, gewelddadige games en vrije seks. We willen niet wijzen met het vingertje maar de jongeren zélf hun mening laten vormen over de ge-varen van risicogedrag, op basis van Bijbelse principes.”

Met medewerking van…Connect wordt uitgegeven door De Hoop ggz en wordt daar ook gemaakt. Jacco: “Connect wordt geschreven door de afdeling Media in samenwerking met de afdeling Preventie. Jongeren hebben zelf ook inspraak over wat er in het blad komt. We maken het blad tenslotte voor hén!” Ook de jongeren die opgenomen zijn bij De Kiel en De Kajuit – de jongerenklinieken van De Hoop – worden betrokken bij het maken van het blad. “De interviews die te lezen zijn in Connect, zijn meestal verhalen van jonge-ren die bij De Kiel of De Kajuit zijn opgenomen. Bijzonder om te zien hoe zij hun leeftijdsgenoten willen behoeden voor het maken van foute keuzes en besluiten om daar-om hun levensverhaal te vertellen in Connect.”

Act to ConnectNaast alle interessante informatie over de leefwereld van jongeren, bevat Connect ook een actiepagina: Act to Connect. Het doel van Act to Connect is jongeren te motiveren om iets te betekenen voor een ander door een

Geef uw (klein)kind op voor Connect!Het jongerenblad Connect valt gratis vier keer per jaar bij haar abonnees op de deurmat. Wilt u uw (klein)kind een aansprekend én nuttig blad cadeau doen, meld hem of haar dan aan voor Connect! Dit kan door een mail te sturen naar [email protected] of door contact op te nemen met het informatiecentrum van De Hoop: (078) 6111 222.

Connect: hét jongerenblad van De Hoop

Page 13: De Hoop nieuws nov 2009

DE HOOP NIEUWS 13

Vraag het De Hoop

“Ondersteunt Stichting Vrienden van De Hoop ook het werk van andere instellingen?”

Naast het werven van fondsen voor De Hoop, verzorgt Stichting Vrienden van De Hoop ook de fondswerving voor andere instellingen. Deze stichtingen zijn onderdeel van Concern De Hoop of van De Hoop ggz. In Concern De Hoop werken diverse organisaties met elkaar samen. Stichting De Hoop fungeert als een centrale (moeder)stichting met diverse 'dochters' door heel Nederland én in het buitenland. Stichting Vrienden van De Hoop is niet alleen verantwoordelijk voor de fondswerving, maar geeft ook een aantal bladen uit namens de diverse instellingen.

De stichtingen die onderdeel uitmaken van Concern De Hoop en waarvoor Vrienden van De Hoop fond-sen werft, zijn: Stichting De Ommekeer in Maastricht, Stichting Krusada op Bonaire en Kinderdorp Hebron op Curaçao. Chris, CPC Nederland en Horeb in Beekbergen zijn onderdeel van de Hoop ggz in Dordrecht. Er zijn nog meer organisaties die deel uitmaken van het concern, maar die zorgen voor hun eigen fondsenwerving. Zie voor de volledige lijst van organisaties onze website: www.dehoop.org.

Zoals gezegd is Vrienden van De Hoop ook uitgever. Zo geeft zij onder andere de Horeb Bode uit, Krusada Actueel, Hebron Nieuws en de Chris Nieuwsbrief. Vrien-den van De Hoop ondersteunt ook enkele projecten in het buitenland; in Roemenië, Suriname, Indonesië en op de Filippijnen. Deze projecten zijn geen onderdeel van het concern, maar er zijn samenwerkingsafspraken gemaakt.

Wilt u meer weten over het werk van Stichting Vrienden van De Hoop en de verschillende instellingen? Kijk dan op www.vriendenvandehoop.nl.

Heeft u een vraag? Stel deze via [email protected]

“Ik lees het blad echt graag! En dat terwijl ik een enorme hekel heb aan lezen…”

actie te organiseren voor De Hoop. “We merken dat jon-geren best een spaaractie willen organiseren, zolang ze maar worden geholpen bij de organisatie van hun actie én plezier hebben in de uitvoering ervan. Act to Connect biedt jongeren complete acties aan die beide elementen in zich hebben”, aldus Jacco.

Geen vraag te moeilijkDe jongeren zelf blijken minstens zo enthousiast te zijn over Connect als de makers van het blad. “De nieuwe Connect is echt VET!” laat een jongen middels de Hyves* van Connect weten. “Ik lees het blad echt graag! En dat terwijl ik een enorme hekel heb aan lezen…”luidt de reactie van iemand anders. Wat maakt Connect dan zo interessant? Jacco: “In Connect behandelen we de meest uiteenlopende onderwerpen waarbij we moeilijke vragen niet uit de weg gaan. Alle vragen waar jongeren mee worstelen worden door ons behandeld, hoe lastig deze soms ook zijn. Bovendien: als wij als christenen las-tige vragen uit de weg gaan, bij wie kloppen de jongeren dan aan voor antwoorden?”

*Hyves: gratis online vriendennetwerk waarbij je in contact blijft met je vrienden door middel van een door jezelf ge-maakte internetpagina.

Help mee!De Hoop wil zoveel mogelijk jong-eren bereiken met een positieve, Bijbelse boodschap. Een abonne-ment op Connect is gratis. De kos-ten van dit jongerenblad worden betaald uit giften. Helpt u mee om Connect vier keer per jaar bij de abonnees op de deurmat te laten vallen? U kunt uw gift over-maken via giro 38.38.38. Alvast hartelijk dank voor uw hulp!

Connect: hét jongerenblad van De Hoop

Page 14: De Hoop nieuws nov 2009

Projecten

14 DE HOOP NIEUWS

No Apologies is bedoeld voor tie-ners en jongeren van 11-18 jaar en wordt gegeven op basisscholen, middelbare scholen en op jeugd-clubs. Interactie met de jongeren, bijvoorbeeld door spellen en ge-sprekken, vormt het uitgangspunt van No Apologies en sluit aan bij het denkniveau van jongeren. Het hoofddoel is om jongeren te hel-

pen verantwoorde keuzes te maken over welke muziek zij wel of niet luisteren, wat ze op internet en te-levisie bekijken of juist niet en wat ze kunnen doen in situaties waar de verleiding van alcohol, drugs en seks groot is. Het programma leert jongeren hierin juiste keuzes ma-ken. Belangrijk hierin is dat zij leren begrijpen hoe hun karakter en een besluit tot onthouding daarbij kun-nen helpen.

Vrijwilliger Pieter ten Napel over No Apologies: “Door de ‘speelse’ manier waarop de jongere wordt onderwezen in twee dagen inten-sieve begeleiding, leert de jongere handvatten te hanteren die belang-rijk zijn voor hun toekomst en die van hun klasgenoten, vrienden en vriendinnen. Kortom, zij zullen al-

tijd terugdenken aan de dagen van No Apologies en zullen geen excuus hebben voor hun handelen.”

Project: No ApologiesTV-programma’s, jongerenbladen en erotisch getinte videoclips: uw kinderen worden

vanuit verschillende kanten beïnvloed. De verleiding van alcohol en drugs is groot. Juist in

deze beïnvloedbare periode is het belangrijk dat uw kinderen leren om de juiste keuzes te

maken. De Hoop ggz biedt hiervoor een uniek en interactief preventieproject dat jongeren

helpt om te kiezen voor een gezonde levensstijl.

No Apologies bij uw jongeren?Wilt u No Apologies bij u in de klas of op de jeugdclub? Neem dan contact met ons op. Wij overleggen graag met u de mogelijkheden.

Het telefoonnummer is (078) 6 111 222. U kunt ook een e-mail sturen naar [email protected].

Deelt u onze visie?Help mee om No Apologies op grote schaal in Nederland te verspreiden! Financiële steun is daarvoor hard nodig. Per jaar maar liefst € 50.000. U kunt uw gift overmaken op rekening 38.38.38 onder vermelding van No Apologies. Bedankt!

Kiezen voor een gezonde levensstijl

Page 15: De Hoop nieuws nov 2009

Activiteiten

Colofon

De Hoop Nieuws ISSN 1877-5055Tweemaandelijkse uitgave van De Hoop ggz, evangelische hulpverlening. De Hoop biedt kinder-, jeugd- en volwassenenzorg op het gebied van psychosociale, psychiatrische en verslavings-problematiek. Ook biedt De Hoop re-integratietrajecten en heeft zij preventieprojecten voor kinderen, tieners en ouders. Meer informatie op www.dehoop.org.

Redactie, vormgeving en fotografi eTeun Stortenbeker (hoofdredacteur)Frans Koopmans (eindredacteur) Medewerkers De Hoop Media

RedactieadresProvincialeweg 70, 3329 KP DordrechtTelefoon: (078) 6 111 356 • E-mail: [email protected]

AansprakelijkheidRedactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de uitspraken van (ex)cliënten van De Hoop en hun familieleden in De Hoop Nieuws. Vóór verschijning zijn de (ex)cliënten akkoord gegaan met publicatie van deze uitspraken. Niets uit deze uitgave mag openbaar worden gemaakt zonder voorafgaande toestemming van de redactie. Bij toegestemde plaatsing moet er sprake zijn van uitdrukkelijke bronvermelding.

Druk De Hoop Grafi sch Centrum, Provincialeweg 86, 3329 KP DORDRECHT Telefoon: (078) 6 111 333E-mail: grafi [email protected] • www.dehoopgrafi schcentrum.nl

Stichting Vrienden van De HoopEen deel van het werk van De Hoop wordt fi nancieel ondersteund door Stichting Vrienden van De Hoop. Deze stichting is in het bezit van het CBF- en het RƒB-keurmerk. Giften voor De Hoop kunnen worden overgemaakt op giro 38.38.38.

Themablok: leiding in je levenVier keer per jaar organiseert De Hoop ggz voor cliënten, medewerkers en andere geïn-teresseerden een ‘themablok’. Tijdens de themablokken denken we – vanuit Bijbels oogpunt – na over belangrijke thema’s waar veel mensen mee te maken hebben. Een themablok vindt plaats op drie achtereenvolgende dagen: donderdagavond, vrijdag-avond en zaterdagochtend. Het themablok ‘Leiding in je leven’ vindt plaats van 26 tot en met 28 november. Op www.dehoop.org vindt u meer informatie over dit thema. U kunt zich via deze website ook aanmelden. U kunt zich ook aanmelden door contact op te nemen met het informa-tiecentrum (zie kader ‘Locatie en contact’).

Agenda activiteiten15 oktober Themabijeenkomst ‘Bezorgdheid en depressie’28 oktober Bijeenkomst bedrijvennetwerk bij Horeb8 t/m 15 november Week van Verslaving (zie pagina 4)12 november Themabijeenkomst ‘Rouwverwerking’ 15 november Lofprijsavond26 t/m 28 november Themablok ‘Leiding in je leven’9 december Dag voor Bidders18 december Kerstpraise20 december Lofprijsavond

De gehele agenda en meer informatie over de activiteiten vindt u op www.dehoop.org!

DE HOOP NIEUWS 15

Locatie en contact Alle activiteiten vinden – tenzij anders vermeld – plaats in het Media- en Con-grescentrum op Dorp De Hoop, Provincialeweg 122 in Dordrecht. Heeft u vragen, dan kunt u terecht bij het informatiecentrum van De Hoop ggz: (078) 6 111 222 of [email protected]. Voor meer informatie over alle activiteiten kunt u ook terecht op onze website: www.dehoop.org.

LofprijsavondenElke derde zondag van de maand wordt door De Hoop ggz een lof-prijsavond georganiseerd. De muzikale begeleiding is tijdens deze avonden in handen van het Choir of Hope. Dit koor bestaat uit cliënten én medewerkers van De Hoop. Verder is er elke lofprijsavond een gast-spreker die een korte overdenking houdt. Ook vertellen (oud)cliënten van De Hoop over de wonderen die de Here God in hun leven heeft ge-daan. De avonden kunt u gratis bezoeken en duren van 20.00 tot 22.00 uur. De zaal is al open vanaf 19.30 uur. De eerstvolgende data zijn: zon-dag 15 november en zondag 20 december. U bent van harte welkom!

de week van

Week van Verslaving Van 8 tot en met 15 november vindt de Week van Verslaving 2009 plaats. Op pagina 4 van deze De Hoop Nieuws kunt u meer over deze bijzondere week lezen. U kunt ook een kijkje nemen op de website www.weekvanverslaving.nl voor activiteiten bij u in de buurt!

Page 16: De Hoop nieuws nov 2009

Leer jongeren te kiezen!

Op www.noapologies.nl vindt u meer informatie over ‘No Apologies’. Op www.dehoop.org staat meer informatie over deze en andere (vrijwilligers)vacatures bij De Hoop. U kunt ook bellen naar onze afdeling PZ: (078) 6 111 444.

‘No Apologies’ is het preventieprogramma van de afdeling Preventie van De Hoop ggz, gericht op jongeren tussen de elf en achttien jaar. Door middel van ‘No Apologies’ willen we tieners

aanmoedigen te kiezen voor een gezonde levensstijl. Hoe kunnen zij staande blijven op het gebied van seksualiteit, drugs, risicogedrag en invloed van de media? No Apologies wil hen daarin de

helpende hand toesteken. Heeft u hart voor jongeren? Solliciteer dan als

Vrijwilliger in preventie (VIP-er)

Erik Smit:“Als VIP-er kun je een

ommekeer teweegbrengen in het leven van jongeren. Je laat hen nadenken over belangrijke

dingen waarmee zij elke dag te maken hebben.”

De Hoop helpt. Help mee!

Tijd: 13.30 uur tot 17.00 uur, daarna maaltijdKosten: € 10 (inclusief maaltijd)

Aanmelden en informatie: [email protected] of (078) 6 111 222

www.dehoop.org

themabijeenkomst Rouwverwerking!

12 november