De Hoop Nieuws, september 2012

of 16 /16
04 12 Vertellen van Gods grootse daden “Ik leer nu omgaan met mijn emoties zonder te blowen” Impressie van de Dag van Hoop 13 De Hoop nieuws nummer 5 • september 2012 www.dehoop.org • 37ste jaargang Sjon "Ik wil graag doen wat God wil"

Embed Size (px)

description

De Hoop Nieuws, september 2012

Transcript of De Hoop Nieuws, september 2012

 • 04 12

  Vertellen van Gods grootse dadenIk leer nu omgaan met mijn emoties zonder te blowen

  Impressie van de Dag van Hoop

  13

  De Hoop nieuwsnummer 5 september 2012www.dehoop.org 37ste jaargang

  Sjon "Ik wil graag doen wat God wil"

 • 2 DE HOOP NIEUWS

  Verhalen van Hoop

  Ik wil graag doen

  wat God wil

 • DE HOOP NIEUWS 3

  dealen. Maar toen ik van hem stal, moest ik ook bij hem weg. Ik kwam bij andere jongens terecht, met wie ik autodiefstallen en inbraken pleeg-de. Op een gegeven moment werd ik aangehouden in een gestolen auto. Ik bekende gelijk. Ik wilde eigenlijk wel naar de gevangenis: ik dacht dat ik daar hulp kon krijgen. s Middags stond ik echter alweer op straat. Pas de derde keer dat ik werd opgepakt ging ik de gevangenis is. Dat is geen fijne omgeving, maar ik ben er wel van de harddrugs afgekomen.

  Leger des HeilsNa enkele weken in de gevangenis gaat John naar de daklozenopvang van het Leger des Heils. Dat was heel confronterend. Ik wilde nooit een junkie zijn, maar nu leefde ik tus-sen ze in. Sjon krijgt van het Leger des Heils een woning en vind ook weer werk. Al die tijd bleef ik echter wel blowen. Toen ik weer ging wer-ken, was de baan te zwaar voor me en werd ik opnieuw sucidaal. Maar ik was wel zo veranderd dat ik om hulp vroeg. Mijn begeleider vertelde

  me toen over De Hoop. Ik twijfelde, maar ben toch naar de polikliniek gegaan. Daar stelden ze de Dubbel-diagnose-afdeling voor. Ik schrok daarvan: ik wilde liever deeltijdbe-handeling doen en in mijn eigen om-geving blijven. Ik heb echt getwijfeld

  Sjon (32) begint als dertienjarige wiet te gebruiken, is daarna een aantal jaren verslaafd aan alcohol en leert vervolgens harddrugs kennen. Naast zijn verslavingen lijdt Sjon aan een borderline persoonlijkheidsstoornis, die zich bij hem uit in ongeremd en manipulatief gedrag. Door zijn verslavingen raakt Sjon zijn werk en zijn huis kwijt. Via het Leger des Heils komt hij uiteindelijk terecht op de Dubbeldiagnose-afdeling van De Hoop ggz.

  Als Sjon dertien is, komt hij op school in aanraking met wiet. Een vriend had een oudere broer die zich ermee bezighield. Met mijn veertiende was ik eraan verslaafd, vertelt hij. Na de wiet volgt al snel alcohol. Sjon: Ik was een jaar of vijftien. Bij de drank heb ik echt gemerkt hoe ongeremd ik ben. Ik bleef maar doordrinken. Vaak wist ik s morgens niet eens meer hoe ik was thuisgekomen.

  HarddrugsHet gaat van kwaad tot erger met Sjon. Als hij achttien is, gaat hij bij zijn broer in Rotterdam wonen. Daar heb ik harddrugs leren ken-nen. Ik ben gestopt met drank, maar begonnen met cocane. Daarna ben ik overgestapt op speed en XTC. Ik gebruikte eerst alleen in de week-enden, maar later ook doordeweeks. Om zes uur kwam ik uit de disco-theek en om kwart over zeven stapte ik bij een collega in de auto om naar het werk te gaan. In het begin viel het niemand op, maar op een gege-ven moment kwam ik niet meer op-dagen. Toen raakte ik mijn baan en daarna ook mijn huis kwijt.

  GevangenisSjon gaat door een diep dal en doet twee pogingen tot zelfmoord. Hij stopt met harddrugs en gaat weer aan het werk. Ik ben vier jaar clean geweest van harddrugs, maar ik blowde nog wel steeds. Toen ik 27 was, dacht ik dat ik wel weer eens harddrugs kon gebruiken. Dat was niet zo. Ik raakte mijn baan en mijn kamer kwijt. Uiteindelijk ben ik bij mijn dealer gaan wonen. s Nachts ging ik voor hem op pad om te

  of ik zou gaan, maar ik wilde stoppen met de wiet en God leren kennen. Ik had het idee dat Hij me al mijn hele leven bij Zich roept. Ik negeerde Hem echter altijd.

  Jan ZijlstraAls Sjon nog maar twee weken op-genomen is, komt Jan Zijlstra op bezoek bij De Hoop. Ik heb hem gevraagd of hij wilde bidden voor mijn wietverslaving. Ik heb daarna maanden geen trek meer gehad! Daarnaast heb ik veel aan de trainin-gen van De Hoop gehad. Na twaalf weken ging ik werken: ik werd chauf-feur bij Grafisch Centrum De Hoop. Ik was een autodief, maar kreeg sleu-tels van een auto in handen gedrukt. Wat een vertrouwen!

  ZwitserlandInmiddels is Sjon anderhalf jaar bij De Hoop. In die tijd is er veel ge-beurd. Ik ben mee geweest naar Zwitserland voor een werkweek. Daar is het Evangelie echt duidelijk voor me geworden. De tweede keer dat ik meeging heb ik mijn leven

  overgegeven aan de Here. Ik wilde me helemaal aan Hem overgeven, niet slechts n kamer maar mijn hele huis. Voorlopig blijf ik nog bij De Hoop. Ik doe preventiewerk op scholen en geef voorlichtingen. Ik wil graag doen wat God wil.

  "Ik wilde nooit een junkie zijn, maar nu leefde ik tussen ze in.

 • 4 DE HOOP NIEUWS

  Reportage

  Ik leer nu omgaan met mijn emoties zonder te blowen

  Aan de ontbijttafel vertelt Christiano (34) zijn verhaal. Hij probeert al jaren zijn verslaving de rug toe te keren. Ik ben al diverse keren in behandeling geweest. Geen en-kele keer is voor niets geweest. God gebruikt alles om je weer op de been te helpen. Ik heb bij De Hoop gezien dat het echt mogelijk is om zonder verslaving te leven; ik

  4 DE HOOP NIEUWS

  Het Freedom-programma van De Hoop ggz biedt klinische behandeling aan mannen met een verslaving. Teamleider Thomas Goldschmeding: We geven clinten de mogelijkheid op een gezonde manier, als een soort gezin, met elkaar op te trekken. We merken dat ze hierdoor meer openstaan voor elkaar, dat ze steun bij elkaar zoeken n bij God. De setting biedt warmte en veiligheid, waardoor ze het aandurven om hun emoties onder ogen te zien, zonder verslavende middelen. Als team staan we naast hen, ook in gebed.

  weet nu dat het haalbaar is. Ik wil dit jaar tot mijn doel komen. In het begin moesten mensen Christiano echt bij de hand nemen. Ik zag het zelf helemaal niet zitten om af te kicken; je bent als verslaafde eigenwijs en ver-blind. Ik had externe motivatie nodig; ik ging bijvoor-beeld afkicken voor mijn vrouw. Pas vorig jaar wist ik ook

 • DE HOOP NIEUWS 5DE HOOP NIEUWS 5

  Freedom-programmaHetFreedom-programma is bedoeld voor mannen die hulp willen om hun verslaving de rug toe te keren. Het programma bestaat uit individuele behandeling, groepstrainingen en werkstage binnen De Hoop.Je wordt 22 weken opgenomenin een behandelgroep en krijgt vervolgens twee keer twaalf weken deeltijdbehandeling met werkstage en woonbegeleiding die bij je past. Meer weten? Kijk op www.dehoop.org/trajectverslavingszorg of bel met De Hoop via tel. (078) 6 111 111.

  Ik leer nu omgaan met mijn emoties zonder te blowen

  samenvattingskader kader brochures, boeken Informatiekader kijk op de website Bestellen

  FeedbackAls laatste onderdeel van de ochtend staat een feedback-ronde op het programma. De bewoners vertellen elkaar hoe het met ze gaat en reageren op elkaar. Andy steekt van wal: Ik wil mijn excuses aanbieden aan degenen bij wie ik irritatie heb opgeroepen. Ik voel me niet lekker; bovendien krijg ik hoofdpijn en voel ik me verward als ik te veel doordenk over dingen. Ook praten over mijn pro-blemen helpt maar een beetje. Ik heb gewoon een vader nodig. Mijn vader is vreemdgegaan toen mijn moeder ziek was en ik heb het gezien. Ik probeer hem te verge-ven, maar dat is heel moeilijk. Hierna vertelt Andr dat hij gespannen is nu hij te horen heeft gekregen dat hij over een paar dagen een zware operatie krijgt vanwege de tumor in zijn longen. God zij met je, wordt hem toe-gewenst.

  Omgaan met emotiesTijdens de koffie vraagt Curtley (40): Schrijf je voor dat blad van De Hoop? Dat is goed! Daardoor ben ik bij De Hoop terechtgekomen! Hij vertelt dat hij in de ge-vangenis De Hoop Nieuws te lezen kreeg en toen be-dacht dat hij zijn tijd achter de tralies beter nuttig kon besteden. Curtley is op artikel bij De Hoop: een deel van zijn gevangenistijd mag hij investeren in behandeling. Ik ben diepgelovig, maar ik ben bepaald geen heilige. Het is voor mij belangrijk dat hier gelovigen werken; die begrijpen mij beter. Ik leer nu omgaan met mijn emoties zonder te blowen. Ik blowde heel veel. In de gevangenis ging ik me stoer gedragen en opscheppen, puur om me-zelf staande te kunnen houden. Hier breek ik dat masker beetje bij beetje weer af. Dat helpt mij voor straks, als ik weer op mezelf ben.

  voor mijzelf dat ik een leven zonder verslaving wilde. De volgende stap is dat je wel wilt veranderen, maar dat dat niet lukt. Ik heb toen ervaren dat als je Jezus daarbij be-trekt, jouw wil Zijn wil gaat worden. Dan ga je slagen.

  Herstel is mogelijkNa het ontbijt gaan de mannen aan de slag in het huis-houden. De n wast af, de ander stofzuigt en een derde maakt het toilet schoon. Vol gedrevenheid worden zelfs de kozijnen van het bovenraampje afgestoft. Om negen uur begint de training sociale vorming. Trainster Joke geeft uitleg over welke rol je als kind in een gezin kan innemen. Zo zijn er de held, de verzoener, het verloren kind en de zondebok. Andr herkent zich in de zonde-bok. Ik kreeg de schuld, maar vaak was ik ook de schul-dige. Toen ik ouder werd, uitte zich dat in voortdurende onrust. Ik wilde alles beleven, tot het meest extreme toe. Op de vraag van Joke of herstel vanuit die rol mogelijk is, antwoordt Ronald heel laconiek: Ja, daarom zitten we hier. Joke beaamt: Voor herstel is nodig dat je de patro-nen herkent en dat je er zelf verantwoordelijkheid voor wilt nemen, in plaats van tot je tachtigste zeggen dat het de schuld is van je ouders. Na een korte pauze start de volgende training: de maatschappij en jij.

 • 6 DE HOOP NIEUWS 6 DE HOOP NIEUWS

  Kort nieuws

  Huis te koopStichting Vrienden van De Hoop heeft in Utrecht een seniorenwoning gekregen, waarvan de opbrengst van de verkoop naar het werk van De Hoop zal gaan. Is dit misschien iets voor u of voor iemand die u kent?

  Het gaat om een verzorgd drie kamerappartement op de derde etage van het appartementencomplex De Rheyngaerde, Hendrika van Tussenbroeklaan 126, 3533 SZ Utrecht, gelegen in de wijk Oog in Al. Het complex beschikt over een parkeergarage, een fraaie gemeen-schappelijke tuin en een scala van voorzieningen. Het appartement zelf is ruim en licht, met uitzicht over het water. Het appartement is gebouwd in 2002 en de muren en plafonds zijn opnieuw gewit in 2011. De prijs bedraagt slechts 124.500 k.k.

  Meer infoWilt u meer weten? Dat kan via Ludenhoff Groep Utrecht: u kunt contact opnemen met de heer Henk Knauff op (030) 2 368 484 of kijkt u eens op www.ludenhoff.nl. U kunt ook contact opnemen met mr. Samuel Siahaija, adviseur bijzondere schenkingen en nalatenschappen van Stichting Vrienden van De Hoop: [email protected] of (078) 6 111 470.

  Benefietconcert voor De Hoop Op D.V. zaterdag 8 september houden Christelijk Gemengd Koor Deo Cantemus uit Rotterdam en Christelijk Regiokoor Adonai uit Alblasserdam een benefiet-concert voor De Hoop ggz. Ook bariton Lucas Kramer zal hieraan meewerken. U bent van harte welkom om bij het concert aanwezig te zijn!

  De koren Deo Cantemus en Adonai zijn allebei ambassadeur van De Hoop: zij geven regelmatig aandacht aan het werk van De Hoop en proberen ons financieel te steu-nen. Dat kunt ook doen, namelijk door het concert te bezoeken! Het concert vindt plaats in de Havenkerk in Alblasserdam (Ieplaan 9) en begint om 20.00 uur. De kerk gaat open om 19.15 uur. De toegang is gratis, maar er zal een collecte voor De Hoop worden gehouden. Ook zal Teun Stortenbeker, de voorzitter van de Raad van Bestuur van De Hoop ggz, het woord voeren. U bent van harte welkom!

  Van vrijdagavond 12 tot zaterdagmiddag 13 oktober 2012 is er in de bossen bij de Veluwe een event voor vaders met zonen van tien tot en met dertien jaar. Het thema is: Adventure Together. Een prachtige kans om als vader en zoon dichter bij elkaar te ko-men! Er zijn allerlei activiteiten, zoals een stormbaan, racen met een mountainbike en boomstamhakken. Interessante Bijbelstudies voor vader en zoon zor-gen voor genoeg gespreksstof. Coach Arie de Roover spreekt voor de vaders en jongerenwerker Jacco Ver-woerd voor de zoons.

  Vrijdagavond is er een barbecue, met een kampvuur als afsluiting van de avond. De deelnemers kamperen bij Stichting Horeb te Beekbergen. Het is de bedoeling dat iedereen zijn eigen tent en slaapspullen meeneemt.

  Datum: van vrijdag 12 oktober, 19.00 uur tot zater-dag 13 oktober, 16.00 uur. Kosten: 79,- voor vader en n zoon, 25 voor elke extra zoon. Er is ruimte voor maximaal vijftig aanmel-dingen. Vol is vol! Inschrijven kan tot 15 september.

  Ga samen op avontuur en geef u op via www.vriendenvandehoop.nl. Meer weten? Mail naar [email protected] of bel (078) 6 111 355.

  Vader-Zoon event Adventure together!

 • DE HOOP NIEUWS 7

  KiezenIn juni jongstleden was thema van onze Dag van Hoop: Nieuw leven maar hoe?. Veel van dat nieuwe leven n de ontwikkeling ervan, heeft te maken met onze keuzes. Bij elke keuze die we maken, gaan we voor een bepaalde richting, en laten we andere richtingen liggen. Bij verkiezingen, bijvoorbeeld, kiezen we voor n van de politieke partijen, en kiezen daarmee tegelijkertijd niet voor andere politieke partijen. Dat is nu eenmaal het eigene van een keuze. Zo gaat het ook met de keuzes in ons leven.

  Jarenlang gingen we als De Hoop het land in met twee diaklankbeelden. De eerste had de titel: Verslaving, een keuze!, de tweede: Kiezen voor hoop. Ook toen probeerden we duidelijk te maken dat keuzes in ons leven altijd gevolgen hebben. Keuzes kunnen ons in een lastig pakket brengen, maar we kunnen ook zo kiezen dat we er (uiteindelijk) beter van worden. Onze keuzen doen er dus toe! We kunnen niet niet kiezen! Als het volk Isral aan de grens van het beloofde land staat, roept God Zijn volk op om het leven te kiezen, opdat u leeft, u en uw nageslacht (Deuteronomium 30:19). En als eenmaal het nieuwe land veroverd is, zegt Jozua tegen het volk dat ze duidelijk een keuze moeten maken wie ze willen dienen: God of de afgoden. Die keuze geldt vandaag ook u en mij nog. En mogen wij dan met Jozua zeggen: Maar wat mij en mijn huis betreft, wij zullen de HEERE dienen! (Jozua 24:15).

  Teun Stortenbeker, voorzitter Raad van Bestuur De Hoop ggz

  WOORD AAN T WOORD

  Hoop in verdriet: Jubileumdag Centrum voor Pastorale Counseling.

  Dit jaar bestaat het Centrum voor Pastorale Counseling (CPC) dertig jaar. U bent van harte welkom bij de jubileum-dag op D.V. zaterdag 13 oktober. Tijdens de bijeenkomst houdt ds. Kees van Velzen een toespraak en geeft het gospelduo Marcel en Lydia Zimmer een concert.

  Het CPC lanceert tijdens de bijeenkomst het jubileum-project Hoop in Verdriet. Veel verdriet speelt zich af in stilte. Verdriet mag vaak wel even worden benoemd, maar mensen in de omgeving van een persoon met ver-driet verwachten al snel dat het verwerkt is. Zo wordt verdriet monddood. Het CPC wil een plek zijn waar men-sen terecht kunnen met hun pijn en verdriet en die be-spreekbaar kunnen maken. Dat gebeurt onder andere door middel van een website, meditaties, artikelen, ge-tuigenissen, brochures en hulp via e-mail. Samen met gospelduo Marcel en Lydia Zimmer ontwikkelde het CPC ook een speciale cd met pastorale liederen, bemoedi-ging en gebed.

  De jubileumdag op D.V. zaterdag 13 oktober vindt plaats van 10.00 tot 15.30 uur op Dorp De Hoop in Dordrecht. Opgeven is noodzakelijk. Dit kan via de website www.pas-toralecounseling.org. De dag wordt gratis aangeboden en is inclusief lunch. Er wordt een collecte gehouden om de kosten te dekken. Het richtbedrag per persoon is 10,-.

  LEV!Vanaf september gaat Chris van start met een nieuw, compleet weerbaarheidstraject voor jongeren: LEV! Een interactief, diepgaand programma dat bestaat uit een ouderavond, een training en indien gewenst een vroe-ginterventie en een ambulante groepsbehandeling. Houdt u de volgende De Hoop Nieuws in de gaten voor meer informatie!

 • 8 DE HOOP NIEUWS

  Project

  Er zijn meerdere soorten behandeling mogelijk bij De Ommekeer. Zo is er bijvoorbeeld de motivatiemodule: een clint heeft drie maanden lang elke week een bege-leidingsgesprek. Voor veel mensen die kampen met ver-slaving is dit vaak echter onvoldoende en is een opname op een woon/leefgroep noodzakelijk om cht te kunnen breken met hun verslaving.

  Raymond (39) vertelt: Ik was verslaafd aan gokken. Ik kwam bij De Ommekeer voor gesprekken. Na het tweede gesprek met een psycholoog bleek dat ik beter kon gaan voor een 24-uursopname. Dat heb ik gedaan, na drie we-ken worstelen, want het was een grote stap. Deze stap is gezegend. Tijdens de opname heb ik trainingen gevolgd waarvan ik veel heb geleerd. Ook heb ik een diepe aanra-king van de Here God ontvangen, waardoor ik een totaal ander mens ben geworden.

  De Ommekeer biedt ook hulp aan ouders, partners en andere gezinsleden van verslaafden. Voor hen worden bijvoorbeeld groepsbijeenkomsten, de zogenaamde Fa-mily Sessions, georganiseerd.

  Voor het werk van de Ommekeer is veel geld nodig. De Ommekeer is voor een groot deel afhankelijk van giften. Daarom wordt in september voor de derde keer de sponsorfietstocht Cycle for Hope georganiseerd waarvoor zich op dit moment al 200 deelnemers hebben opgegeven! De opbrengst van deze fietstocht gaat voor 75 procent naar De Ommekeer. De overige 25 procent gaat naar Ruchama en naar het Ren Kids Centre in Namibi. U kunt meer over deze projecten lezen op www.cycleforhope.nl. U kunt zich nog aanmelden om mee te fietsen. Natuurlijk bent u ook van harte welkom om een kijkje te komen nemen bij dit grandioze evenement.

  Ook u kunt helpen!Wilt u meebidden voor en meeleven met het werk van De Ommekeer? Voor meer informatie kunt u kijken op www.stichtingdeommekeer.nl. Op de website kunt u ook de nieuwsbrief aanvragen. Als u De Ommekeer financieel wilt steunen kunt u uw gift overmaken naar Stichting Vrienden van De Hoop, giro 38.38.38, onder vermelding van De Ommekeer. Giften in natura zijn ook welkom.

  In Cadier en Keer, een plaatsje in de buurt van Maastricht, staat Huize St. Gerlach: het gebouw van Stichting De Ommekeer. Sinds de ingebruikname, vorig jaar, kunnen hier mensen terecht die willen afrekenen met hun verslaving. Ook in Limburg is verslavingszorg helaas geen overbodige luxe.

  De Ommekeer: hulp aan verslaafden in Zuid-Limburg

  Fietsen voor de Ommekeer

  8 DE HOOP NIEUWS

 • DE HOOP NIEUWS 9DE HOOP NIEUWS 9

  Actueel

  Eigenlijk is christelijke hulpverlening niet vanzelfspre-kend. Toen Jezus goeddoende rondging, veroorzaakte Hij een hulpverleningsrevolutie. Hij had aandacht voor mensen die buiten de maatschappelijke boot vielen. En telkens was Zijn hulp een uitdrukking van de zorgzaam-heid van de hemelse Vader. Sindsdien hebben christe-nen zich ingezet om zwakke en zieke mensen, gelovig en ongelovig, te verzorgen. Veel ziekenhuizen en andere zorginstellingen zijn ontstaan uit particuliere christelijke initiatieven. Vele van die initiatieven zijn langzamerhand door de overheid overgenomen. Het christelijke element is niet altijd meer zichtbaar en veel zorg lijkt nu levensbe-schouwelijk neutraal te zijn.

  Het belang van christelijke hulpverleningWaarom is het eigenlijk zo belangrijk om christelijke hulpverlening te kunnen bieden? Daar hebben we bij De Hoop een duidelijke visie over.

  Wanneer het gaat om de zin van het leven, is echter niets neutraal. Als mensen hulp nodig hebben, of die nu te ma-ken heeft met verslaving of met psychische of psychoso-ciale problemen, zijn er altijd ook levensbeschouwelijke vragen: Waarom overkomt dit mij? Wat kan het doel van mijn leven nog zijn? Waar haal ik de kracht vandaan om te leven? In onze cultuur ligt het antwoord in de mens: autonoom je eigen weg gaan. Als christenen geloven we echter dat onze bestemming ligt in de herstelde relatie met God. Dat dragen we uit in de hulp die we bieden.

  De Hoop biedt professionele zorg, die voldoet aan de stan-daard die daarvoor in Nederland geldt. Dat is vanzelfspre-kend. In die zorg vindt De Hoop de zichtbaarheid van chris-telijke hulpverlening belangrijk. Dat is niet vanzelfsprekend. Het vraagt van onze medewerkers dat ze een extra mijl gaan in de liefde die ze hebben voor clinten. We willen ook oog hebben voor hen die uit de maatschappelijke boot val-len, voor problemen waar geen zorgverzekeraar zich finan-cieel garant voor stelt, voor christelijke antwoorden op le-vensvragen. Naast de gewone ggz zorg bieden we clinten, indien ze dat willen, dan ook een traject aan waar over Gods liefde gesproken kan worden. Dan kan een clint verder het leven in, niet uit eigen menselijke kracht, maar met de ant-woorden die de Bijbel geeft op alle levensvragen. Dat is niet vanzelfsprekend. Maar daar gaan we voor!

 • 10 DE HOOP NIEUWS

  Toine werkt al zestien jaar bij De Hoop. Hij is hulpverlener en persoonlijk

  begeleider van clinten in de verslavingszorg. Sinds kort traint hij ook

  groepen met verslavingsproblematiek. Om zijn werk goed te kunnen

  doen, zoekt Toine steeds naar Gods hulp en leiding. Daardoor leert hij veel

  waardevolle lessen die hij vervolgens weer kan doorgeven aan clinten.

  Vanuit de relatie met God

  voel ik me sterk

  Thema interview

 • DE HOOP NIEUWS 11

  Toine: In mijn loopbaan heb ik altijd God gezocht. Ik wist me van Hem afhankelijk voor het werken met mensen die vaak zo ver heen zijn, zoals verslaafden. Zonder een grote ommekeer in hun leven is het heel

  moeilijk om verslavingsvrij te wor-den en te blijven. Je moet bij hen met een boodschap komen die le-vensveranderend is: het Evangelie. Tegelijk merk ik in mijn eigen leven ook dat ik steeds veranderd moet worden om te zijn wie God wil dat ik ben, om een bruikbaar instru-ment te zijn.

  Here, help!Toen ik als hulpverlener aan de slag ging liep ik eigenlijk nog met een onverwerkt verleden rond. Er kwam veel problematiek uit mijn jeugd- en kindertijd naar boven. Ik vroeg geen hulp, deed alles zelf en gaf geen gren-zen aan, vertelt Toine. Ik was opge-leid tot administratief medewerker. Dat werk paste niet bij mij en ik liep erop stuk. Als hulpverlener in de ver-slavingszorg voelde ik mij al snel als een vis in het water. Maar na ruim een jaar liep ik toch weer vast. Waarop? Weer op het administratieve gedeelte en op de frustratie dat ik die niet kon bolwerken. Die frustratie mocht ik sa-men met God afleggen. Ik had in die tijd veel last van stress en vermoeid-heid en wilde er de brui aangeven. Op mijn knien op de zolder bij mij thuis schreeuwde ik het uit naar God: Here, help! Het is te zwaar.

  EnergieNa zijn schreeuw tot God, blijft Toine Hem zoeken: Hij kwam me tege-moet en hielp me. Ik ging steeds meer de kracht van het Woord zien en ben me gaan vastklampen aan Deuteronomium 28:13: De HEERE

  zal u tot een hoofd maken en niet tot een staart, en u zult uitsluitend om-hoog gaan en niet omlaag, als u ge-hoorzaam bent aan de geboden van de HEERE, uw God, waarvan ik u he-den gebied dat u ze in acht neemt en

  houdt. God leerde me vervolgens om te plannen, overzicht te creren, en prioriteiten te stellen. Onder Zijn leiding ging ik tijdelijk meer werken om door mijn achterstanden heen

  te komen. Hierdoor kreeg ik grip op mijn werk. Hoewel ik meer werkte, namen de stress en vermoeidheid af. Ik kreeg zelfs energie om s nachts door te werken. Toen de achterstan-den afnamen, merkte ik dat God te-gen mij zei dat ik weer minder mocht werken en gaan slapen. Vanuit de relatie met God leer ik steeds meer overzicht te houden, in Zijn rust te blijven, en voel ik me sterk. Een waardevolle les waarin ik geleerd heb dat het mogelijk is om met Gods hulp problemen te overwinnen. Deze les geef ik door aan clinten.

  Verlangen naar meer Ik merkte dat God mij gebruikte. Ik begeleidde bijvoorbeeld Ronald*. Ronald worstelde met veel boos-heid. Hij had zijn boosheid niet onder controle en sloot zich op die momenten af voor zijn omgeving. Toen ik hem daarmee confron-teerde voelde ik letterlijk een bries langs me heen waaien. Ik ervoer dat als heel bijzonder. En Ronald veran-derde! Later vertelde hij mij dat hij

  op dat moment echt werd stilge-zet en dat wat ik zei heel diep bin-nenkwam. Dergelijke ervaringen heeft Toine vaker. Toch verlangt hij naar meer: Meer van God in mijn eigen leven, meer van God in het leven van de clinten die worstelen met hun verslaving en de gevolgen daarvan. Tijdens een werkweek met clinten in Roemeni, trok ik met ie-mand op die ook een hulpverlener was, die mij liet zien hoe je de Bijbel kunt laten spreken en hoe je dit cli-enten kunt laten ontdekken. Dat is zo belangrijk: dat clinten zelf Gods stem in Zijn woord leren verstaan en zelf ervaren dat God bij hen be-trokken is. Dat is veel krachtiger dan van anderen te horen dat God zo is.

  RomeinenAangemoedigd door de hulpver-lener in Roemeni, begint Toine Romeinen zes, zeven en acht te on-derzoeken. Hierin staan veel ant-woorden op verslavingproblematiek. Door woord voor woord te medi-teren op de tekst, ging ik zelf meer leren hoe God door de Bijbel tot mij wil spreken. Hij wil mij dingen duide-lijk maken die mijn leven aangaan, waarheden die mij vrij maken van oude verkeerde opvattingen. Dat wil ik heel graag doorgeven aan de clinten die ik begeleid. Dit werd en wordt gezegend. Ik ben getuige van veranderingsprocessen in het leven van clinten die vergelijkbaar zijn met mijn eigen leerproces. Ik zie dat clinten ook Gods hulp leren zoeken in de dingen waar zij mee worstelen. Ik zie dat ze leren de Bijbel te lezen, te overdenken en tot inzichten ko-men die levensveranderend zijn!

  * Om privacyredenen is deze naam gefingeerd

  Ik was opgeleid tot administratief medewerker. Dat werk paste niet bij mij en ik liep erop stuk. Als hulpverlener in de verslavingszorg voelde ik mij al snel als een vis in het water. Maar na ruim een jaar liep ik toch weer vast. Waarop?"

  Op mijn knien op de zolder bij mij thuis schreeuwde ik het uit naar God: Here, help! Het is te zwaar.

 • 12 DE HOOP NIEUWS

  Vertellen van Gods grootse daden

  Tot veertien jaar terug, voor haar dochter werd geboren, werkt Antine een aantal jaar bij De Hoop en sinds drie jaar werkt ze er opnieuw. Ze maakt communicatieplan-nen en werkt mee aan de uitvoering daarvan. Ze ontwik-kelt bijvoorbeeld informatiefolders en schrijft artikelen voor bladen van De Hoop en voor internet. Belangrijker nog vindt ze het begeleiden van clinten op haar afde-ling, die daar hun werkstage volbrengen. Het is zo waar-devol met hen op te trekken. Mijn insteek is dat ik altijd tijd wil hebben voor hen, hoeveel werk er ook ligt. Tijd om een praatje te maken, er gewoon te zijn, een lolletje met elkaar te hebben; om te laten zien dat ze waardevol zijn. Regelmatig zie ik mensen in een paar weken tijd ver-anderen; ze stellen zich bijvoorbeeld meer open en wor-den meer zichzelf.

  AssistentAntine geniet van het optrekken met de clinten en is zich bewust van haar eigen beperkingen. Ik heb moeten leren dat ik slechts assistentje ben. In eigen kracht kan

  ik niets van blijvende waarde bereiken bij clinten. God kan dat wel. Ik kon me best zorgen maken als een clint door een zware periode heenging. Van een collega heb ik geleerd dat je ook dan mag vertrouwen op God en met een glimlach mag wachten op de vruchten die vaak vol-gen na zon moeilijke tijd. Ook een goede les voor mijn eigen leven!

  BewonderingIk zeg altijd: ieder mens zou eigenlijk de trainingen moe-ten volgen die onze clinten krijgen. Die zorgen ervoor dat je gaat nadenken over wie je nu eigenlijk bent, hoe je zo geworden bent, waar je misschien aan kan werken. Door de trainingen ga je nadenken over de keuzes die je maakt, over hoe je omgaat met de moeiten die je in je leven tegenkomt. Dat zijn toch onderwerpen waar we al-lemaal mee te maken hebben! Ik heb bewondering voor onze clinten die serieus met dergelijke vragen aan de slag gaan en bereid zijn aan zichzelf te werken, met Gods hulp.

  Werken bij De Hoop

  Wat ik het mooist vind aan werken bij De Hoop? Dat ik van dichtbij mag meemaken hoe mensen hun hart openstellen voor God en hun leven daardoor verandert. En wij mogen dat dan weer doorvertellen aan christenen en niet-gelovigen in heel het land. Aan het woord is Antine Alderliesten (43), communicatiemedewerkster van de afdeling Media van De Hoop.

 • Impressie van de Dag van Hoop 2012Op 23 juni vond de Dag van Hoop plaats. De medewerkers en clinten van De Hoop hebben ervan genoten u welkom te heten op Dorp De Hoop en met u te kunnen delen hoeveel wonderen de Here doet binnen het werk van De Hoop. De opkomst was weer overweldigend: ruim 2.000 mensen hebben de Dag van Hoop bezocht. Via deze foto-impressie kunnen u n wij nog even nagenieten van deze prachtige dag. Dank u wel voor uw aanwezigheid!

  Actueel

  DE HOOP NIEUWS 13

 • 14 DE HOOP NIEUWS

  Vraag het De Hoop

  De medewerkers van De Hoop komen uit verschillende kerkelijke stromingen. Er kan dus een medewerker bij u op bezoek komen die bij u past. Natuurlijk hebben de sprekers veel kennis op het gebied van verslaving, maar u kunt ook een ander thema kiezen. Tim van Dijl, n van de sprekers van De Hoop, vertelt: Een tijdje terug sprak ik tijdens een jeugddienst over overwinning over de zonde. Een onderwerp waar ook veel jongeren mee zitten. Na afloop zijn ongeveer vijf jongeren afzonderlijk naar me toe gekomen om me te bedanken: dit onder-werp leeft in de kerk.

  De presentaties bevatten over het algemeen drie onder-delen: informatie over De Hoop, informatie over ver-slaving en het persoonlijke verhaal van iemand die in behandeling is (geweest) bij De Hoop. Het pro-gramma kan aangepast worden aan de specifieke

  behoeftes van de groep. De muziekgroep bestaat uit zowel medewerkers als clinten van De Hoop. Gewoonlijk vertelt bij een optreden van de groep een clint zijn le-vensverhaal.

  Wij zullen u vragen of wij een collecte voor het werk van De Hoop mogen houden ter bestrijding van de onkosten die hiervoor gemaakt zijn. Wilt u meer in-

  formatie over de mogelijkheden? Kijkt u dan eens op www.vriendenvandehoop.nl. U kunt ook mailen

  met Tim van Dijl: [email protected]

  Kan ik sprekers van De Hoop uitnodigen in mijn kerkelijke gemeente?

  Jazeker! De Hoop komt graag op

  bezoek in uw kerk of gemeente. Daar

  zijn verschillende mogelijkheden voor.

  Het is mogelijk om de muziekgroep van

  De Hoop uit te nodigen. Zij verzorgen

  zang en getuigenis. Ook kunt u een

  spreker uitnodigen die in de dienst

  kan voorgaan. Daarnaast kunnen

  wij een presentatie houden voor

  bijvoorbeeld diaconieavond, wijkavond,

  vrouwengroep of jeugdgroep.

 • DE HOOP NIEUWS 15

  Activiteiten

  Colofon

  De Hoop Nieuws ISSN 1877-5055Tweemaandelijkse uitgave van De Hoop ggz, evangelische hulpverlening. De Hoop biedt kinder-, jeugd- en volwassenenzorg op het gebied van psychosociale, psychiatrische en verslavingsproblematiek. Ook biedt De Hoop re-integratietrajecten en heeft zij preventieprojecten voor kinderen, tieners en ouders. Meer informatie op www.dehoop.org.

  De Hoop is een evangelische ggz-instelling. De Hoop ggz helpt kinderen, jongeren en volwassenen.

  Adreswijziging?Stuur een e-mail naar: [email protected] of bel met 078 6111355.

  Redactie, vormgeving en fotografieDe Hoop MediaProvincialeweg 70, 3329 KP DordrechtTelefoon: 078 - 6111356 E-mail: [email protected]

  Druk De Hoop Grafisch Centrum, Provincialeweg 86, 3329 KP DORDRECHT Telefoon: 078 - 6111333E-mail: [email protected] www.dehoopgrafischcentrum.nl

  AansprakelijkheidRedactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de uitspraken van (ex)clinten van De Hoop en hun

  familieleden in De Hoop Nieuws. Vr verschijning zijn de (ex)clinten akkoord gegaan met publicatie van deze uitspraken. Niets uit deze uitgave mag openbaar worden gemaakt zonder voorafgaande toestemming van de redactie. Bij toegestemde plaatsing moet er sprake zijn van uitdrukkelijke bronvermelding.

  Stichting Vrienden van De HoopEen deel van het werk van De Hoop wordt financieel ondersteund door Stichting Vrienden van De Hoop. Deze stichting is in het bezit van het CBF- en het RB-keurmerk en door de Belastingdienst erkend als ANBI. Giften voor De Hoop kunnen worden overgemaakt op giro 38.38.38.

  Agenda...30 augustus t/m 1 september Cycle for Hope8 september Benefietconcert Deo Cantemus en Adonai13 t/m 15 september Themablok Afwijzing16 september Lofprijsavond18 september Donateursbijeenkomst7 oktober Lofprijsavond13 oktober Vader-zoondag Horeb21 oktober Lofprijsavond24 oktober Donateursbijeenkomst

  DE HOOP NIEUWS 15

  Locatie en contact Alle activiteiten vinden tenzij anders vermeld plaats in het Media- en Congrescentrum op Dorp De Hoop, Provincialeweg 122 in Dordrecht. Heeft u vragen, dan kunt u terecht bij de Servicedesk van De Hoop ggz: (078) 6 111 111 of [email protected] Voor meer informatie over alle activiteiten kunt u ook terecht op onze website: www.dehoop.org.

  Lofprijsavonden vanaf oktober twee keer per maandAl heel wat jaren organiseert De Hoop iedere derde zondag van de maand een lofprijsavond. Vanaf oktober zal ook iedere eerste zondag van de maand een lof-prijsavond worden gehouden. Op die manier hopen we in een behoefte te voorzien, aldus Teun Stortenbeker, voorzitter van de Raad van Bestuur van De Hoop.

  De zaal is regelmatig helemaal vol, vertelt Teun Stortenbeker. Door twee lofprijsavonden per maand te houden willen we iedereen de ge-legenheid geven om te komen. Ook willen we voorkomen dat we uit onze huidige zaal groeien voordat we een nieuwe hebben!

  Teun Stortenbeker ziet dat de lof-prijsavonden voorzien in een be-hoefte. We hebben de indruk dat God deze avonden wil gebruiken voor een grote groep (vastgelopen)

  mensen. Hier kunnen ze opnieuw aangeraakt worden door de Liefde van God en ook opnieuw de kerk ontdekken. Hij legt uit: We willen een brug zijn naar de kerk. Daar is een thuis, daar kunnen mensen on-derwezen worden. Alleen is dat thuis soms besmet door pijn en verdriet. Bij de lofprijsavonden kunnen men-sen opnieuw bemoedigd worden. Iedere keer weer zijn er mensen die de roepstem van God horen en hun hart daarop naar God openstellen. Ook wordt, door de getuigenissen en prediking, herstel ervaren in hun leven.

  Jantine den Ouden is een vaste be-zoeker van de lofprijsavonden. Zij vertelt: Ik vind deze avonden te waardevol om over te slaan. Ik denk dat ze zo waardevol zijn omdat de kerkmuren wegvallen. Je prijst God met mensen uit alle kerkgenoot-schappen. De sprekers bemoedigen

  me of zetten me stil bij een onder-werp. Je kunt er echt iets mee. Als het iedere zondag was, zou ik iedere zondag komen!

  De lofprijsavonden duren van 20.00 tot 21.30 uur. Om 19.30 uur is de zaal open. De toegang is gratis. Bij ver-trek wordt er een collecte gehouden. Met de opbrengst wordt gespaard voor een grotere zaal.

 • Zaterdag 8 september 2012

  Benefietconcert voor De Hoop ggz

  Overige medewerkenden:

  Lucas Kramer, baritonAndr de Jager, orgelKees de Bruin, piano

  Severin van Dijk, fluiten

  CGK Deo Cantemuso.l.v. Cor de Haan

  CRK Adonaio.l.v. Peter Burger

  Aanvang: 20.00 uur (kerk open 19.15) Havenkerk Ieplaan 9, Alblasserdam

  Ambassadeurs van De Hoop: Christelijk Gemengd Koor Deo Cantemus uit Rotterdam en

  Christelijk Regiokoor Adonai uit Waddinxveen.

  Welkom! Toegang

  gratis

  Collecte voor

  De Hoop ggz

  www.crkadonai.nlwww.deocantemus.nl

  Meld u aan via: www.dehoop.org/concert