De Hoop Nieuws maart 2010

16
13 De Hoop ggz bereikt vele huiskamers Meer werkervaringsplekken dankzij Bedrijvengebouw 14 08 Gezocht: rolmodellen voor jongeren De Hoop nieuws www.dehoop.org • 35ste jaargang • nummer 2 • maart 2010 Daniëlle: De Hoop gaf mij de kans opnieuw te beginnen˝

description

De Hoop Nieuws maart 2010

Transcript of De Hoop Nieuws maart 2010

13

De Hoop ggz bereikt vele huiskamers

Meer werkervaringsplekken dankzij Bedrijvengebouw

1408

Gezocht: rolmodellen voor jongeren

De Hoop nieuwswww.dehoop.org • 35ste jaargang • nummer 2 • maart 2010

Daniëlle:De Hoop gaf mij de kans

opnieuw te beginnen̋

2 DE HOOP NIEUWS

Interview

“De Hoop gaf mij de kans opnieuw te beginnen”

Daniëlle Wiebenga (31) is fulltime onderwijsassistente op het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Ongeveer 4.000 studenten volgen daar verschillende MBO-opleidingen. Haar talenten, die lange tijd waren ondergesneeuwd door haar verslaving, zijn tot bloei gekomen. Wat zij zelf geleerd heeft tijdens haar werkervaring bij De Hoop, draagt ze nu over aan anderen.

Daniëlle weet niet goed wat voor werk ze wil gaan doen en werkt na de middelbare school negen jaar lang bij een boomkwekerij. Tijdens deze periode gebruikt Daniëlle drank en drugs in het uitgaansleven. Die middelen zor-gen ervoor dat Daniëlle, die eigenlijk nogal introvert is, zich makkelijker kan uiten naar andere mensen. Ruim an-derhalf jaar is ze verslaafd. Ze beseft uiteindelijk dat ze zo niet kan doorgaan met haar leven. Daniëlle: “In mei 2004 meldde ik me aan voor behandeling bij De Hoop.”

Identiteit ‘Wie gaat er mee naar de bidstond?’ vraagt men aan Da-niëlle tijdens de eerste dag van haar opname. Hoewel ze niet precies weet wat een bidstond is, gaat Daniëlle mee. Tijdens die avond wordt de gelijkenis over de Zaaier en het zaad uitgelegd (Mattheüs 13: 3 - 23). Daniëlle: “Ik wist meteen dat het God was die tot mij sprak. Die gelijkenis is uiteindelijk de leidraad voor mijn leven geworden.” Sinds die tijd stelt ze zich open voor God en wil ze Zijn Woord toepassen in haar leven. Daniëlle: “Ik maakte een keuze voor God en gaf mijn leven aan Jezus.” De behandeling helpt haar om haar identiteit terug te vinden en om te leren haar gevoelens te uiten. Ze geeft nu haar grenzen aan en durft achter haar eigen ideeën te gaan staan. Daniëlle: “Van een binnenvetter veranderde ik in iemand die durft te zeggen wat ik op mijn hart heb.”

Werken en lerenDaniëlle is nog geen twee weken in behandeling als ze binnen De Hoop start met het opdoen van werkerva-ring. Ze kan stagelopen op verschillende werkplekken. Daniëlle: “Ik kon invulling geven aan mijn verlangen om een baan te zoeken die bij mij past en koos voor werk-ervaring bij het grafisch centrum van De Hoop. Deze werkplek was voor mij een schot in de roos; ik kreeg steeds meer interesse in het printen en drukken van pa-

pier.” Ze vindt het vak zo boeiend, dat ze tijdens haar behandeling besluit het vak van offsetdrukker te gaan leren in combinatie met een opleiding aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Deze driejarige opleiding bestaat uit één dag theorie (op school) en vier dagen praktijk. Daniëlle: “Een vereiste van de opleiding is dat je werk moet hebben. Na mijn behandeling die twee jaar duur-de, gaf De Hoop mij de mogelijkheid door te gaan met de opleiding door mij een ‘participatiebaan’ aan te bie-den bij het grafisch centrum!”

Groei en keuzesNu, drie jaar na haar behandeling, huurt Daniëlle zelf-standig een woning in Dordrecht en werkt ze als onder-wijsassistente bij het Grafisch Lyceum. “De Hoop gaf mij de kans opnieuw te beginnen,” vertelt ze. “Zonder diplo-ma zou het veel lastiger zijn geweest om weer deel te ne-men aan het maatschappelijk leven.” De stap van werken bij De Hoop naar werken bij het Grafisch Lyceum bracht veel angst en strijd met zich mee voor Daniëlle: “Het wer-ken bij De Hoop bood een veilige omgeving. Sinds ik op mezelf woon, is die veiligheid verdwenen en moet ik het echt zelf doen. Eenzaamheid is daarbij een grote valkuil, maar ik praat erover als ik het moeilijk heb. Bovendien geeft het mij kracht dat ik op God mag vertrouwen.”

BiddenIn de periode dat ze studeerde aan het Grafisch Lyceum, had Daniëlle vaak behoefte om voor en met klasgenoten te bidden. Toen ze begon als onderwijsassistente, ont-moette ze vrij snel andere docenten die christen zijn. Zij hielden met elkaar bidstonden en Daniëlle kon zich bij deze docenten voegen. Daniëlle: “Zij weten van mijn ach-tergrond. Soms word ik geconfronteerd met studenten die op straat blowen. Als we samenkomen, bidden we voor hen. Dat is actief christen-zijn.”

DE HOOP NIEUWS 3

Interview

“De Hoop gaf mij de kans opnieuw te beginnen”

Hulpaanbod De Hoop Re-integratie heeft tot doel mensen te bege-leiden bij het ontdekken, ontwikkelen en benutten van hun unieke talenten. Hierdoor kunnen ze succesvol (re)integreren in de maatschappij. Scholing en het opdoen van werkervaring is mogelijk dankzij uw giften. Op pagina 14 leest u meer over de werkervaringsplekken binnen De Hoop.

DE HOOP NIEUWS 3

4 DE HOOP NIEUWS 4 DE HOOP NIEUWS

Actueel

met oog op God en mens

2010

een feestelijk

gedenkjaar!

Donderdag 8 april

Pastoresdag

Zaterdag 26 juni

Dag van Hoop met aansluitend

worshipnight Don Moen

Zaterdag 6 november

Dankdienst in Grote Kerk

te Dordrecht

In 2010 bestaat De Hoop 35 jaar! Met diverse jubileumactiviteiten willen wij u als donateur of biddende ondersteuner van De Hoop bedanken, bemoedigen en toerusten. Speciaal voor dit jubileumjaar organiseert De Hoop ggz een aantal bijzondere bijeenkomsten en krijgen jaarlijkse activiteiten een feestelijk tintje. Diverse sprekers en artiesten hebben hun medewerking toegezegd. Het beloven geweldige bijeenkomsten te worden, waarvoor u van harte wordt uitgenodigd!

DE HOOP NIEUWS 5

Eén van de hoogtepunten van het jubileumjaar is de Dag van Hoop op zaterdag 26 juni 2010. Cor van Dam, lid van de Raad van Bestuur van De Hoop ggz: “Dit jaar vieren we dat het werk 35 jaar geleden begon. Dit geeft ons reden voor dankbaarheid en getuigenis. Het thema dat we voor dit jubileum hanteren, is: ‘met oog op God en mens’. Met dit thema willen we uitdrukken dat we ons oog gericht houden op God en op de kroon van Zijn schepping: de mens. We willen Hem volgen in de liefde en de ontfer-ming die Hij heeft voor Zijn schepselen.’

Don Moen en Suzette Hattingh Bijzondere gasten op de Dag van Hoop zijn aanbiddings-leider Don Moen en evangeliste Suzette Hattingh. Beiden zijn bekend met het werk van De Hoop. Don Moen was eerder te gast bij De Hoop, bij het 30-jarig jubileum in 2005. Suzette Hattingh bracht begin vorig jaar een be-zoek aan Dorp De Hoop in Dordrecht en zou spreker zijn op de Dag van Hoop in 2009. Cor van Dam: “Vanwege ge-zondheidsredenen moest Suzette toen helaas afzeggen. We zijn heel blij dat Suzette bereid is gevonden dit jaar alsnog op de Dag van Hoop te spreken.“

Aansluitend op de Dag van Hoop nodigen wij u uit voor een ‘Worship Night’ met Don Moen op Dorp De Hoop. Kaarten voor deze avond kunt u nu al bestellen! Meer in-formatie vindt u op de achterzijde van dit blad.

Pastor H.B. London op PastoresdagIeder jaar komen voorgangers, oudsten en andere chris-telijk leiders bij elkaar op de Pastoresdag van De Hoop om ervaringen uit hun bedieningswerk uit te wisselen. Het Centrum voor Pastorale Counseling, onderdeel van De Hoop ggz, organiseert deze dag. Speciaal voor de Pas-toresdag op 8 april 2010 komt pastor H.B. London jr. vanuit de Verenigde Staten naar Nederland. London is verant-woordelijk voor de pastorale bedieningen voor voorgan-gers en hun gezinnen van de organisatie Focus on The Family. Als voormalig voorganger die nu bekend staat als 'de herder voor de herders', weet hij hoe het is werkzaam te zijn in een bediening. H.B. London zal spreken over het

thema ‘gezin, bediening en integriteit’. Wilt u meer weten over deze bijeenkomst of wilt u zich aanmelden? Kijk op www.dehoop.org/35 jaar of bel met 078 – 6111222.

God danken staat centraal!Op zaterdag 6 november 2010 houden we als afsluiting van alle festiviteiten een groot dankconcert in de Grote Kerk van Dordrecht. Want God danken staat centraal bij dit jubileum! Diverse koren, gospelartiesten en sprekers zullen hun medewerking verlenen. U kunt deze dank-dienst gratis bezoeken. Op dit moment zijn de voorbe-reidingen in volle gang. Aanmelden is noodzakelijk van-wege het beperkte aantal plaatsen. Vanaf 1 september 2010 is het mogelijk om via www.dehoop.org/35 jaar uw plaatsen te reserveren. Dus noteer die datum in uw agenda!

Wij hopen u te ontmoeten op (één van) deze activiteiten!

Don Moen is een bekende songwriter en aanbid-dingsleider uit Amerika. Veel bekende worship-songs zijn van zijn hand, zoals I will sing en God will make a way (God wijst mij een weg). Don Moen: ‘Ik zie mezelf als een architect van producten en evenementen, zodat ik mensen kan helpen om Gods aanwezigheid te ervaren.’

Suzette groeide op in Zuid-Afrika. Ruim zestien jaar werkte zij voor de organisatie Christ For All Nations van de Duitse evangelist Reinhard Bonnke. In 1997 richtte Suzette haar eigen organisatie op: Voice in the City. Suzette: "Het is mijn roeping en opdracht van God om wereld-wijd mensen op te roepen om te bidden voor hun eigen kerk, stad en land." Suzette geeft jaarlijks talloze lezingen om mensen meer te leren over gebed en het doen van voorbede.

6 DE HOOP NIEUWS 6 DE HOOP NIEUWS

Kort nieuws

Al meer dan dertig jaar ondersteunt mevrouw Matla De Hoop in gebed en met giften. Mevrouw Matla, die de respectabele leeftijd van 89 jaar heeft: “Het lijkt me verschrikkelijk als je verslaafd bent. Het is zo mooi dat De Hoop mensen met problemen helpt. Maar nog veel belangrijker is, dat zij ook het evangelie horen! Het is prachtig dat het werk zo gegroeid is. Vorig jaar mocht ik dat met ei-gen ogen zien. Ik bid elke dag voor De  Hoop!” Over de financiële steun die ze structureel geeft in de vorm van lijfrenteschenkingen, wil ze ei-

‘Goed voorbeeld doet volgen’De Hoop ggz organiseert in 2010 een serie thema-avonden rondom opvoeding, onder de titel ‘goed voorbeeld doet volgen’. Kom ook naar deze avonden! U bepaalt zelf of u één of meer avonden bijwoont. Voor wie: ouders en andere opvoedersLocatie: Dorp De Hoop, Provincialeweg 70 in DordrechtKosten: 10 euro per persoon en 15 euro per echtpaarMeer info en aanmelden: zie de agenda op www.dehoop.org 18 maart Geloofsopvoeding15 april Seksualiteit23 september Gehoorzaamheid en grenzen28 oktober Jongeren en media18 november Leren loslaten, de weg naar zelfstandigheid

Financiële steun voor De Hoop: “Dat doe je toch voor de Heer!”

genlijk niets kwijt: “Ik wil helemaal niet praten over mijn giften. Dat doe je toch voor de Heer! En ik weet dat het bij De Hoop goed besteed wordt.” We zijn mevrouw Matla en alle andere trouwe gevers enorm dankbaar voor hun betrokkenheid en steun!

LijfrenteschenkingenAls u voor een langere periode (mi-nimaal vijf jaar) wilt doneren aan De  Hoop, kunt u voordeel hebben van een lijfrenteschenking. Het geld dat u doneert, is dan volledig voor de

belasting aftrekbaar. Afhankelijk van uw inkomen ontvangt u 33 tot 52 procent van het gedoneerde bedrag terug. Hiervoor hoeft u niet naar de notaris. Met onze notaris hebben wij de afspraak kunnen maken dat hij lijfrenteschenkingen kosteloos ver-zorgt, als u het formulier gebruikt dat op onze website (www.dehoop.org) is te vinden via: Help mee! / Doneer! / Donatiemogelijkheden / Lijfrenteschen-king.U kunt het formulier ook opvragen bij mr. Samuel Siahaija (078-6111470).

Aanmelden De Hoop NieuwsHeeft u deze De Hoop Nieuws van iemand gekregen en wilt u deze voortaan zelf ontvangen? Meld u dan aan via www.dehoop.org en klik achtereenvolgens op ‘Over De Hoop/Media/De Hoop Nieuws’. Of bel voor persoonlijk contact met het informatiecentrum: 078 – 6111222. De Hoop Nieuws is gratis. Een bijdrage in de onkosten via giro 38.38.38 stellen we zeer op prijs.

12

2010: een feestelijk gedenkjaar Dakloze Polen bezoeken regelmatig het Inloophuis

0806

Stuur onze gasten een persoonijke kerstgroet

De Hoop nieuwswww.dehoop.org • 35ste jaargang • nummer 1 • januari 2010

Lily: "Ik dronk veel...

héél veel"

08Connect: hèt jongerenblad van

De Hoop

"Wij leren tieners NEE te zeggen"

11

04Leven na verslaving

De Hoop nieuws

Erwin:"Ik dacht overal

veel te gemakkelijk over"

www.dehoop.org • 34ste jaargang • nummer 6 • november 2009

DE HOOP NIEUWS 7

WerkenDe huidige financieel-economische crisis lijkt inmiddels over z’n dieptepunt heen. Dat is mooi. Toch lijken we nog steeds rekening te moeten houden met een forse toename van het aantal werklozen. In de zogenaamde eurozone staat het werkloosheidspercentage inmiddels op de hoogste stand sinds 1998: tien procent. Nederland heeft met 3,9 procent dan wel de laagste werkloosheidsgraad van de Europese Unie, toch gaat het ook in Nederland dan nog altijd om vele honderdduizenden mensen die kunnen en willen werken, maar waarvoor geen werk beschikbaar is. Werkloosheid is een verschijnsel dat diep ingrijpt in het maatschappelijk én in iemands persoonlijk leven. Mensen die werkloos worden, ervaren dat maar al te vaak als een aantasting van hun identiteit, als regelrechte afwijzing: jou hebben we niet meer nodig... Geen werk hebben betekent: niet nuttig zijn voor de samenleving, tijd ‘over’ hebben waarmee je feitelijk geen raad weet, een besef van zinloosheid. Hoewel vandaag vrije tijd en ontspanning belangrijker worden geacht dan werk, zorgt gedwongen ‘vrije tijd’ juist voor gevoelens van onbehagen. Dat is niet zo vreemd. Dat de mens werkt, is immers zoals God het vanaf het begin bedoeld heeft. De mens is niet geschapen om zijn leven in ijdelheid door te brengen. Niet werken gaat dus als het ware tegen een scheppingsprincipe van God in. En voor een christen geldt gelukkig – ook al is er (wellicht tijdelijk) geen betaald werk – dat in het Koninkrijk van God er nooit werkloosheid heerst en er altijd voldoende werk blijft om te doen.

Teun Stortenbeker, voorzitter Raad van BestuurDe Hoop ggz

WOORD AAN ‘T WOORD

Er zijn allerlei acties te bedenken waarvoor je sponsors kunt werven: het lopen van de Nijmeegse Vierdaagse (of misschien liever een kortere route…), een paar uur ‘spinnen’ in de sportschool, het verbreken van het wereldrecord voorlezen, een paar rondes achteruitlopen door het park… Sponsors vinden kost soms meer moeite. De site www.vriendensponsor.nl maakt het een stuk eenvoudiger om sponsors warm te maken voor jouw actie voor De Hoop.

Vriendensponsor.nl Via www.vriendensponsor.nl kun je met enkele klikken een actiepagina aanmaken. Via die actiepagina nodig je per mail je vrienden en bekenden uit om sponsor te worden en een donatie over te maken voor het project waarvoor je actie voert. Het is mogelijk om individueel een actie te starten of als groep, zoals een aantal klassen van het Wartburg College in Dordrecht onlangs deed.

MakkelijkDe actie van Jolien Stekelenburg (14) en haar klasge-noten bestond uit vijf uur op een matje zitten: “We zamelden hiermee geld in voor het mee-opnemen van kinderen van verslaafde ouders. Ik was wel blij dat we online sponsors gingen zoeken. Mijn familie woont ver weg; zonder www.vriendensponsor.nl had ik hen niet bij mijn actie kunnen betrekken. Ik vond het heel makkelijk om de actiepagina te maken. Samen met het sturen van de e-mails kostte het me hooguit tien minuten. Daarna hoefde ik alleen maar te wachten tot mensen reageer-den. Binnen tien dagen had ik al 210 euro ingezameld!”

Wil je ook actie voeren? Kijk op www.vriendensponsor.nl of bel met Tim van Dijl, tel. 078 – 6114736.

Sponsoractie organiseren: eenvoudiger dan ooit

8 DE HOOP NIEUWS

Al heel jong moeten mensen keuzes maken. Welke vrienden ‘kies’ ik? Wel-ke kleding trek ik aan? Wat wil ik later worden? Hoe ouder we worden, hoe complexer de vragen. Wat wil ik eigen-lijk doen met mijn leven? Kies ik voor een bestaan met de Here God? Als we worstelen met die vragen, zoeken we voorbeelden die ons laten zien wat we moeten doen. In de meeste gevallen zoeken we als kinderen de voorbeel-den eerst bij onze ouders. Later wordt onze leefwereld groter en kijken we verder om ons heen.

RolmodelDe wereld wordt steeds complexer. Enkele generaties terug was het be-staan van jongeren veel duidelijker omkaderd. Welke clubs zij bezochten en met welke mensen zij omgingen, werd bepaald door de ouders en hun kerkelijke achtergrond of politieke overtuiging. Jongeren van nu krij-gen een stroom van informatie over zich heen. Via de media, school, kerk en vrienden komen er veel onder-werpen op hen af, vaak ook onder-

Thema

Er komt veel op jongeren af. Door televisie en internet staan ze constant in contact

met de wereld om hen heen. Ze kunnen al jong in aanraking komen met zaken als

(verbale) agressie, occultisme en seksualiteit, zaken waar ouders en opvoeders hen

graag tegen zouden beschermen. Ouders zijn niet altijd aanwezig bij dergelijke

confrontaties. Jongeren worden zo gedwongen ook zelf keuzes te maken. Weten

wij wie in dit proces hun adviseurs, hun vrienden en hun voorbeelden zijn?

werpen waarbij er van hen keuzes verwacht worden. Bijvoorbeeld over God, over relaties en seks. Uit een klein belrondje langs een groep jongeren met de vraag wie hun rolmodel in het leven was, bleek dat voor bijna de helft een bekend persoon uit de media te zijn.

Nood onder jongerenWillen ouders dat jongeren voor het goede voorbeeld naar de media kijken? Willen de jongeren dat zelf eigenlijk wel? In het boekje ‘Leven delen – over het doorgeven van het Evangelie aan generaties die komen’ schrijft auteur Nynke Dijkstra–Algra: “De nood onder jonge mensen is hoog. Ze leven met veel vragen, on-eindige keuzes, een enorme druk, gefragmenteerde relaties en gebrek aan zingeving. Ze hebben Jezus nodig en mensen die hen dat voor-leven, die hen de geborgenheid en het perspectief van de Heer en Zijn Koninkrijk laten zien.” Volgens de schrijfster zijn jongeren op zoek naar levende voorbeelden, naar ‘geeste-

lijke ouders’. Ze verlangen naar men-sen die écht in hen geïnteresseerd zijn, die met hen willen optrekken en aan wie ze zich kunnen spiegelen. Eerlijkheid en respectHoe kunt u als ouder of als jeugd-leider een rolmodel zijn? Ten eerste: wordt u bewust dat uw houding van grote invloed is op jongeren. Ze let-ten op u. Ze observeren wat uw me-ning is, hoe u uw gevoelens uit en hoe u handelt. Wees eerlijk en dui-delijk, en wees vooral niet bang om fouten te maken. Een veelgemaakte vergissing is dat opvoeders denken dat zij een perfect voorbeeld moeten zijn. Dat kan niet en dat hoeft ook niet. Het is goed om als opvoeder te laten zien dat u zelf zwak bent en fouten maakt, dat u vergeving vraagt en opnieuw begint. Dat toont kinde-ren de weg die ze zelf ook kunnen gaan. Jongeren zoeken rolmodellen aan wie zij zich kunnen spiegelen.

EvangelieOok in het jeugdwerk zijn rolmodel-

Gezocht: rolmodel len voor jongeren

DE HOOP NIEUWS 9

len van groot belang. Jeugdleiders zijn het over één ding eens: hoe ver-schillend tieners ook zijn, ze hebben behoefte aan levende voorbeelden, zeker als het gaat om het Evangelie. Ze vragen niet zozeer om een grote Bijbelkennis, om een antwoord op alle vragen, om veel tijd of flitsend materiaal. Jongeren willen horen wat u gelooft. Ze willen weten of ze van belang zijn in uw ogen. U hoeft niet altijd de perfecte antwoorden te hebben. U kunt eerlijk aangeven als u iets niet weet, en daar met hen over nadenken. Leef met jongeren mee. Geert-Jan Poker, teamleider Kinder- en Tienerpastoraat van Chris, zegt hierover: “Als opvoeders moe-ten we Gods waarheid over mensen

laten horen en jongeren leren hoe ze hun eigen grenzen kunnen aange-ven. Als jeugdleider heb je bijvoor-beeld de taak om iedereen binnen de groep gelijk te behandelen. Wees je bewust van je voorbeeldrol!” Het

Wilt u meer lezen over rolmodellen en keuzes maken? U kunt daarvoor terecht op www.dehoopshop.nl. U vindt daar het boek ‘Leven delen – over het doorgeven van het Evangelie aan generaties die komen’ van Nynke Dijkstra-Algra (€ 4,95), maar onder andere ook ‘Elk kind heeft een biddende moeder nodig’ van Fern Nichols. (€ 15,95)

Gezocht: rolmodel len voor jongeren

oude spreekwoord is nog steeds waar: goed voorbeeld doet goed vol-gen…

10 DE HOOP NIEUWS 10 DE HOOP NIEUWS

Thema-interview

“Ik wil niet afhankelijk zijn van een spelletje”Op de vraag waarom gamen zo be-langrijk voor hem kon worden, zegt Hendrick: “Met games ga je een vir-tuele wereld binnen waar je iets kunt voorstellen dat je in het echte leven niet bent. Dat sprak me aan. Met gokken was het precies hetzelfde. Ik wilde er geld mee verdienen. Als ik geld had, was ik iemand, dacht ik.”

AlleenTerwijl Hendricks verslavingen steeds erger worden, blijft hij gewoon wer-ken. Hendrick: “Zodra ik uit mijn werk kwam, ging ik gamen. Dat deed ik tot een uur of drie ‘s nachts. Daarna ging ik nog een paar uurtjes slapen.” Men-sen in zijn omgeving wisten van niets.

“Gamen en gokken doe je in je eentje. Ik zat alleen en ik vond dat niet erg.”

InvloedLoskomen van zijn gameverslaving was moeilijk. “Ik speelde vooral het spel World of Warcraft,” legt Hen-drick uit. “Daar betaalde ik maande-lijks een bedrag voor. Als je eenmaal betaald hebt, denk je al snel: ‘Nu is het zonde om nog te stoppen’. Het is een spel zonder einde, dus je gaat altijd maar door. Ook speel je het met een vaste groep mensen. Als ik een dag niet speelde, was het ruzie.” Zo blijft Hendrick ge-vangen in de virtuele wereld. Pas als Hendrick door zijn verslavingen

het gevaar loopt dat hij zijn zoon-tje niet meer mag zien, komt hij in actie. Hij laat zich opnemen bij De Hoop. “Ik wilde niet meer ver-slaafd zijn, niet afhankelijk zijn van een spelletje.” Hendrick is inmid-dels klaar met zijn behandeling en gaat binnenkort aan de slag in een nieuwe baan. Over de toekomst is hij realistisch: “Soms is het makkelijk om niet te gamen, soms kost het me moeite. Maar ik heb zelf de keus ge-maakt om het niet meer te doen en God helpt me daarbij!”

* Om privacyredenen is in dit interview een

gefingeerde naam gebruikt en staat de

geïnterviewde ook niet op de foto bij dit artikel.

DE HOOP NIEUWS 11

Sommige mensen met een verslavingsprobleem hebben ook psychiatrische problemen. Bij deze mensen spreken we over een dubbele diagnose. In Nederland is voor deze groep mensen geen hulp op christelijke basis. Met de opening van haar ‘dubbeldiagnose-kliniek’ in 2010 wil De Hoop hier verandering in brengen.

Lennard de Vos is tweeëntwintig jaar en werkzaam als al-gemeen verpleegkundige bij De Hoop. In de nieuwe kli-niek gaat hij als psychiatrisch verpleegkundige aan de slag.

Zendingsveld”Ik heb aan de Christelijke Hogeschool Ede de studie Ver-pleegkunde gevolgd. Het was altijd mijn droom om naar het buitenland te gaan, het zendingsveld in. Maar God heeft mij tijdens mijn studie laten zien dat er in Neder-land ook veel nood is – zowel geestelijk als lichamelijk – en dat hier eveneens een groot zendingsterrein braak ligt. Ik heb mede daardoor besloten om me te specialiseren in psychiatrische problemen en ‘zendeling’ in eigen land te worden.”

De Hoop”Tijdens mijn opleiding heb ik als verzorgende gewerkt in de gehandicaptenzorg en in een ziekenhuis. Ik kende De  oop en wist dat er vacatures waren, dus na het beha-len van mijn diploma heb ik vrijwel meteen bij De Hoop gesolliciteerd. Op de afdeling waar ik werk, ben ik vooral bezig met het beheren, bestellen en uitzetten van medi-cijnen. Verder let ik op de algemene lichamelijke conditie van cliënten en ondersteun ik hen waar nodig. Daarnaast heb ik persoonlijke gesprekken met cliënten. Zelf leer ik daar misschien nog wel het meest van!”

Lennard de Vos:

“Ik mag mensen wijzen op het verlossende werk van Christus”

”Ik vind het geweldig om te merken hoezeer cliënten het werk waarderen. In de dubbeldiagnose-kliniek ga ik ook als verpleegkundige werken, maar toch zal het werk er daar anders uitzien. Het zal er zeker niet makkelijk zijn om op de juiste manier om te gaan met mensen die ernstige psychi-atrische problemen hebben, maar ik zie dat als uitdaging. Het mooie van een baan bij De Hoop is dat je mensen mag wijzen op het verlossende werk van Christus. Ik verwacht veel van de nieuwe kliniek en weet zeker dat God ook voor mensen met dubbele problemen een Heelmeester wil zijn!”

Verpleegkundigen gezocht!De Hoop ggz is met nadruk op zoek naar verpleegkundigen, maar daarnaast zijn er tal van andere mogelijkheden om bij De Hoop aan de slag te gaan. Behalve verpleegkundig en verzorgend personeel hebben we bijna voortdurend behoefte aan ondersteunend personeel, variërend van technisch medewerkers tot re-integratiemedewerkers. Kijk voor een uitgebreid overzicht van onze vacatures op www.dehoop.org onder het kopje ‘Werken bij De Hoop.’

samenvattingskader kader brochures, boeken Informatiekader kijk op de website Bestellen

Werken bij De Hoop

12 DE HOOP NIEUWS

Actueel

12 DE HOOP NIEUWS

Het komt steeds dichterbij: de opening van Huize Sint Gerlach bij Maastricht. Dit voormalig klooster is aangekocht voor Stichting De Ommekeer (onderdeel van Concern De Hoop). De verbouwing van het pand is in volle gang. Als die achter de rug is, kunnen er ongeveer zeventig verslaafden worden opgevangen. Tot nu toe was er in Limburg geen enkele vorm van 24-uurs opvang voor verslaafden op christelijke grondslag.

Bijzonder aan het initiatief is dat het komt van iemand die zelf verslaafd is geweest: Harrie de Waal. Vanaf zijn zestien-de drinkt hij dertig jaar lang elke dag alcohol. Tegen de tijd dat hij bij De Hoop wordt opgenomen, drinkt hij tachtig glazen per dag. Bij De Hoop geneest Harrie van zijn ver-slaving. Het verlangen ontstaat om in Limburg een chris-telijk centrum voor verslavingzorg op te zetten. Harrie: “In het zuiden des lands is geen enkele vorm van christelijke verslavingszorg, terwijl de nood er juist zo groot is. Mijn vrouw en ik merken dat veel verslaafden honger hebben naar waarheid en gerechtigheid, zoals Mattheüs 5 zegt. Het is geweldig dat wij hen mogen helpen !”

VerbouwingHarrie en zijn vrouw Angele richten in 2003 Stichting De Ommekeer op en bieden in eerste instantie ambulan-te zorg aan verslaafden. Het verlangen ontstaat om men-sen ook 24 uur per dag te kunnen opvangen. Daarvoor wordt Huize Sint Gerlach aangekocht, een monumentaal klooster uit 1900. Sinds de zomer van 2009 wordt er hard

gewerkt om het pand geschikt te maken voor opvang. Meer dan tachtig kamers ondergaan een complete reno-vatie. Tijdens de verbouwing blijkt dat er extra werkzaamhe-den nodig zijn. Met name het brandveilig maken van het pand kost meer geld. Daarnaast is aanpassing van de alarminstallatie nodig. Door deze extra werkzaamheden moet de oorspronkelijke begroting van 300.000 euro worden aangepast tot 600.000 euro.

Wilt u helpen?Stichting De Ommekeer hoopt D.V. medio 2010 de deu-ren te kunnen openen. Met zeventig behandelplaatsen kan De Ommekeer de komende jaren duizenden mensen helpen. Het bedrag voor de verbouwing is nog niet vol-ledig bij elkaar gespaard. Ook in de toekomst zal nog veel geld nodig zijn. Wilt u hierbij helpen? U kunt uw bijdrage storten op 65 06 56 741 ten name van Stichting De Om-mekeer in Maastricht. Namens Harrie en Angele de Waal: heel hartelijk dank!

Stichting De Ommekeer: eindelijk 24-uurs opvang in Limburg

Titel van de DVDondertitel

DE HOOP NIEUWS 13

Laat’. In december 2009 zijn drie afleveringen uitgezon-den via Family7. Het komende jaar krijgt het programma een vervolg met meer afleveringen. Zodra de uitzend-data bekend zijn, hoort u hier natuurlijk meer over.

Uitzending gemist?In de eerste afleveringen van ‘Hoop Laat’ komen cliënten van De Hoop aan het woord met bijzon-dere getuigenissen over de thema’s ‘alcohol’, ‘eenzaamheid’ en ‘vergeving en herstel’. Heeft u de uitzendingen gemist? Bestel dan de DVD via www.dehoopshop.nl. Kosten: 8,95 euro per aflevering.

Het radioprogramma ‘De Hoop Magazine’ bevat levens-verhalen van cliënten, met christelijke muziek tussen de interviews door. Er zijn soms themaprogramma’s over bij-voorbeeld preventie, seksualiteit, depressiviteit of chris-telijke hulpverlening. Directeur Communicatie & Preven-tie Henry Valk vertelt: “Radio maken doen we al vijf jaar met veel plezier en overtuiging. ‘De Hoop Magazine’ in-formeert, inspireert en bemoedigt luisteraars. Inmiddels zenden meer dan twintig lokale radiostations het pro-gramma uit. Dat mogen er wat mij betreft nog veel meer worden!” Het radioprogramma is ook te beluisteren via www.dehoop.org. Binnenkort start De Hoop ggz met on-line radio, zodat 24 uur per dag en zeven dagen per week de hoopvolle boodschap door heel Nederland klinkt. ‘Hoop Laat’ op tvOnlangs is De Hoop gestart met het tv-programma ‘Hoop

De Hoop ggz bereikt vele huiskamersAl vijf jaar maakt De Hoop ggz een eigen radioprogramma: ‘De Hoop Magazine’. Steeds vaker zet De Hoop audiovisuele middelen in om de boodschap dat voor ieder mens een gezond en zinvol leven mogelijk is, nog dichter bij mensen te brengen.

14 DE HOOP NIEUWS 14 DE HOOP NIEUWS

Meer werkervaringsplekken dankzij BedrijvengebouwDagelijks werken bij De Hoop ruim honderdtwin-tig cliënten op een werkervaringsplaats, waar zij een vak leren. In de loop van de jaren kunnen steeds meer mensen bij De Hoop terecht voor hulp. Daarom zijn er meer werkervaringsplaat-sen nodig. Onlangs is een nieuw pand gekocht dat ruimte biedt aan die extra plaatsen. Het eer-ste bedrijf dat naar dit nieuwe pand verhuist, is De Hoop Houtbewerking.

Belangrijk onderdeel van de behandeling bij De Hoop is het opdoen van werkervaring en het volgen van een re-integratietraject. Een baan biedt immers uitzicht op een goede toekomst en helpt terugval te voorkomen. Er is bij De Hoop een eigen opleidingscentrum met een groot

aanbod aan omscholings- en opleidingsmogelijkheden. Werkervaring kunnen cliënten ondermeer opdoen bij de werkervaringsbedrijven van De Hoop, die alle officieel als leerbedrijf zijn erkend.

De Hoop HoutbewerkingJan Rozendaal, bedrijfsleider van De Hoop Houtbewer-king, zegt: “We zijn God enorm dankbaar dat we straks kunnen verhuizen naar een nieuw pand. De Hoop Hout is uit zijn jasje gegroeid en we waren al lange tijd op zoek naar een ander pand. Dit pand is voor ons ideaal. Het ligt dichtbij Dorp De Hoop en het geeft ons de kans te blij-ven groeien en meer cliënten op te leiden. Ook kunnen klanten straks andersoortige opdrachten bij ons onder-brengen die we tot nu toe vanwege ruimtegebrek niet konden realiseren. We merken in alles dat God voorziet en we blijven ons vertrouwen op Hem stellen!”

Helpt u mee?De kosten van de gehele exploitatie van het bedrijvengebouw komen voor rekening van De Hoop. In totaal is er ongeveer 450.000 euro nodig. De overheid draagt hieraan niet bij. U kunt uw betrokkenheid tonen door te bidden en uw gift over te maken op giro 38.38.38. Dank u wel!

Robbert (41), ex- cliënt van De Hoop“Ik ben ontzettend blij dat De Hoop Houtbewerking een nieuw pand krijgt. Dan kunnen nog meer cliënten werkervaring opdoen. Ik gun alle cliënten van De Hoop de kans op een nieuwe toekomst, zoals ik die zelf ook heb gekregen!”

Projecten

Activiteiten

Colofon

De Hoop Nieuws ISSN 1877-5055Tweemaandelijkse uitgave van De Hoop ggz, evangelische hulpverlening. De Hoop biedt kinder-, jeugd- en volwassenenzorg op het gebied van psychosociale, psychiatrische en verslavings-problematiek. Ook biedt De Hoop re-integratietrajecten en heeft zij preventieprojecten voor kinderen, tieners en ouders. Meer informatie op www.dehoop.org.

Redactie, vormgeving en fotografieTeun Stortenbeker (hoofdredacteur)Frans Koopmans (eindredacteur) Medewerkers De Hoop Media

RedactieadresProvincialeweg 70, 3329 KP DordrechtTelefoon: (078) 6 111 356 • E-mail: [email protected]

AansprakelijkheidRedactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de uitspraken van (ex)cliënten van De Hoop en hun familieleden in De Hoop Nieuws. Vóór verschijning zijn de (ex)cliënten akkoord gegaan met publicatie van deze uitspraken. Niets uit deze uitgave mag openbaar worden gemaakt zonder voorafgaande toestemming van de redactie. Bij toegestemde plaatsing moet er sprake zijn van uitdrukkelijke bronvermelding.

Druk De Hoop Grafisch Centrum, Provincialeweg 86, 3329 KP DORDRECHT Telefoon: (078) 6 111 333 E-mail: [email protected] www.dehoopgrafischcentrum.nl

Stichting Vrienden van De HoopEen deel van het werk van De Hoop wordt financieel ondersteund door Stichting Vrienden van De Hoop. Deze stichting is in het bezit van het CBF- en het RƒB-keurmerk en door de Belastingdienst erkend als ANBI. Giften voor De Hoop kunnen worden overgemaakt op giro 38.38.38.

Agenda activiteiten11 t/m 13 maart Themablok 'Overheersen'18 maart Themabijeenkomst 'Zelfbeeld en identiteit' Thema-avond opvoeding 'Goed voorbeeld doet goed volgen' 21 maart Lofprijsavond 8 april Pastoresdag met H.B. London15 april Thema-avond opvoeding 'Goed voorbeeld doet goed volgen'24 april Feestelijke jubileumdag rondom 20 jaar Chris

DE HOOP NIEUWS 15

Themablok 'Overheersen' Vier keer per jaar organiseert De Hoop voor cliënten, medewerkers en andere geïnteresseerden een themablok over een specifiek, levensbepalend thema. U bent van harte welkom bij het eerst-volgende themablok op donderdag-avond 11, vrijdagavond 12 en zaterdag-ochtend 13 maart 2010. Het thema is ‘overheersen’.

Veel mensen associëren de woorden 'overheersing' en 'onderwerping' met iets vervelends. Niemand wil over-heerst worden door iemand anders, zeker niet door iemand die zijn macht misbruikt. Als we in ons persoonlijk leven toch zo'n ervaring hebben mee-gemaakt, zijn we vaak extra op onze hoede als iemand boven ons staat. En toch zingen we als christenen ook dat Jezus onze Heer is, dat Hij heerschap-pij uitoefent in ons leven! Het onder-werpen aan God en aan het gezag dat Hij heeft ingesteld, is een Bijbels principe. Maar hoe moeten we dan omgaan met gezag en autoriteit?

Deelname aan het themablok kost 15 euro per persoon per dagdeel of 35 euro voor alle dagen.

Locatie en contact Alle activiteiten vinden – tenzij anders vermeld – plaats in het Media- en Congrescentrum op Dorp De Hoop, Provincialeweg 122 in Dordrecht. Heeft u vragen, dan kunt u terecht bij het informatiecentrum van De Hoop ggz: (078) 6 111 222 of [email protected]. Voor meer informatie over alle activitei-ten kunt u ook terecht op onze website: www.dehoop.org.

Themabijeenkomst 'Zelfbeeld en identiteit'De Hoop ggz organiseert op donderdag 18 maart de themabijeen-komst 'Zelfbeeld en identiteit'. Nogal wat mensen worstelen met hun zelfbeeld en identiteit. In deze themabijeenkomst worden Bijbelse kaders aangereikt om hiermee te kunnen omgaan. De bijeenkomst wordt verzorgd door medewerkers van het Centrum voor Pastorale Counseling (CPC), onderdeel van De Hoop ggz en duurt van 13.30 tot 17.00 uur. Er is aansluitend een broodmaaltijd. De Hoop vraagt een bijdrage in de kosten van 10 euro per persoon.

Vier dit

jubileum met

ons mee!Donderdag 8 april 2010: Pastoresdag met pastor H.B. LondonDeze ‘herder voor de herders’ van Focus on The Family spreekt op deze dag over gezin, bediening en integriteit. Toegang: 32,50 euro.

Zaterdag 26 juni 2010: Dag van HoopKom op deze feestelijke dag naar Dorp De Hoop in Dordrecht voor samenzang, seminars, rondleidingen, een braderie en een kinderpro-gramma. M.m.v. Suzette Hattingh en Don Moen. Toegang: gratis.

Zaterdagavond 26 juni 2010: Worshipnight met Don Moen Deze Amerikaanse aanbiddingsleider schreef veel bekende worshipsongs. Samen met hem eren we God met onze zang en aanbidding. Toegang: 27,50 euro / 17,50 euro voor onze donateurs (met een donatie in 2009) • Deze prijs is inclusief 2,50 euro reserveringskosten• Reserveer voor 1 mei 2010 en ontvang 5,00 euro korting!• Nog vragen? Bel (078) 6111 355.

Meer informatie en aanmelding: www.dehoop.org/35jaar

Hoofdsponsors 35 jaar De Hoop:

met oog op God en mens