Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

32
CULTUURCENTRUM TER DILFT BORNEM • 15/06/14 TOT 15/09/14 • WWW.TERDILFT.BE België - Belgique P.B - P.P. 2800 Mechelen 8/0829 TER DILFT Nieuw seizoen KLASSIEK Bornemfestival FILM in openlucht DRIEMAANDELIJKS MAGAZINE | 38 STE JAARGANG | V.U: LUC DE BOECK, HINGENESTEENWEG 13, 2880 BORNEM | ERKENNINGSNUMMER P2A9084 | AFGIFTEKANTOOR 2800 MECHELEN MASSPOST Haute Africa Topfotografie

description

Vrijetijdsmagazine van de gemeente Bornem

Transcript of Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

Page 1: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

cultuurcentrum ter dilft Bornem • 15/06/14 tot 15/09/14 • www.terdilft.Be

België - BelgiqueP.B - P.P.

2800 Mechelen8/0829

ter dilftNieuw seizoen KlassieKBornemfestival

filM in openlucht

Dr

ieM

aan

Del

ijks

Mag

azin

e | 3

8ste j

aar

gan

g |

V.U

: lU

c D

e Bo

eck,

Hin

gen

este

enw

eg 1

3, 2

880

Bor

neM

| er

ken

nin

gsn

UM

Mer

P2a

9084

| af

gif

teka

nto

or

280

0 M

ecH

elen

Mas

sPo

st

Haute Africa

Topfotografie

Page 2: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

terugblik

Jawel, we wrijven het er graag in. Als je hier niet bij was, heb je iets uniek gemist. Jan Swerts en zijn muzikanten speelden eind mei een intiem concert op het dak van de parkeergarage. Puur genieten, zowel voor musici als voor het publiek. En de ramen van de buren gingen wagenwijd open!

Foto: Marc De Schryver en Henri Van Cleempoel, Fotoclub De Waai

Page 3: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

Ter DilfT Nieuws | 3

Uitgerust na de vakantie start eind augustus het ‘normale’ leven weer op. De groeiende files en de eerste tekenen van stress lachen ons al venijnig toe maar kijk… gelukkig is er een mooi aanbod kunst en cultuur waarmee we de kou en de regen probleemloos zullen trotseren. Ter Dilft trekt naar goede gewoonte dat culturele seizoen al in augustus op gang met het Bornemfestival. Voor de 19de keer wordt de grootste muzikant die Bornem heeft gekend, Walter Boeykens, geëerd met een reeks concerten.Traditie en vernieuwing sporen samen in een aantrekkelijk programma. De verschillende historische locaties van Bornem vormen het decor. Met grote fierheid mag ik, als peter van dit Bornemfestival, een editie aan u voorstellen om van te smullen.

Kurt Van eeghem

Podium: agendaBl!NDMAN [sax]: interviewNieuw seizoen Backstage: superVliegfotografiecircuit expo Nice to meet you film Vorming: agendaspotteruit de regioen ook Praktisch

46

11 121314 18202228293031

inhoud

intro

Page 4: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

4 | Ter DilfT Nieuws

aGenda

podium

19de BornemfestivalBornemfestival, een concertreeks in de geest van veelzijdig klarinettist, dirigent

en pedagoog walter Boeykens (1938 - 2013), onder het peterschap van

Kurt Van eeghem, op vier historische locaties in Bornem.

Het walter Boeykens ensemble neemt het voortouw en introduceert de

luisteraar via de klassieke muziek in een verrassende luisterervaring. De

confrontatie met andere muziekgenres en de uitnodiging van gerenommeerde

gastmuzikanten zijn vaste ingrediënten.

© Gerrit Roskam

Page 5: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

Ter DilfT Nieuws | 5

podium

Walter BoeyKens enseMBle en lies ColManL’invitation au châteauMet dit concert wordt het jaarlijkse Bornemfestival in stijl geopend. De ontvangst op het kasteel is bij deze letterlijk te nemen. Een uitgekiende selectie werk van klassieke en hedendaagse componisten staat op het programma. Het verrassende Spiegel im Spiegel van Arvo Part blijkt moeiteloos samen te gaan met het Piano Quintet Op. 44 van Robert Schumann. Maar ook Beethoven en Francis Poulenc passeren de revue. Laatstgenoemde met het prachtige en passende l’invitation au château.

Zondag 24/08 | 20 uurKasteel d’ Ursel

16 – 14 euro

Walter BoeyKens enseMBle en iva BittovaIn de ban van de melancholieMuziek kent geen grenzen. De Tsjechische violiste en zangeres Iva Bittova deelt het podium met het Walter Boeykens Ensemble. Zij is een bijzondere gaste waarvan elk optreden ongetwijfeld bijblijft. In haar muziek klinkt de folkmuziek van haar moederland Tsjechië, de creativiteit van jazz en de speelsheid van hedendaags klassiek. Ze speelt viool en zingt tegelijkertijd. Haar stem omvat een duizelingwekkende waaier aan timbres en kleuren, van schril getsjilp tot diepe buikklanken. Het Walter Boeykens Ensemble leidt in, Iva Bittova treedt als soliste naar voren met eigen werk en beiden vinden elkaar in de gezamenlijke vertolking van enkele opmerkelijke Bittova-composities.

dinsdag 26/08 | 20 uurKerk Mariekerke

18 – 16 euro

Walter BoeyKens enseMBle & Bl!ndMan [sax]Klassiek in perspectiefZie p. 6-7

Walter BoeyKens enseMBle en Wilfried van den BrandeNight and DayHet slotconcert staat voor een indrukwekkende bezetting over de ganse lijn. Het wordt wel degelijk dag en nacht die avond. Eerst staan Petite Symphonie van Ch. Gounod, een symfonie voor negen blazers en het Hoornconcerto van W.A. Mozart op het programma. Top of the bill en muzikale kruisbestuiving bij uitstek is vervolgens A tribute to Cole Porter. De internationaal gerenommeerde bas bariton Wilfried Van den Brande grasduint in het enorme repertoire van Amerika’s grootste songwriter Cole Porter. De klassieke muzikale bezetting wordt hiervoor aangevuld met een vierkoppige ritmesectie. Naast de alom bekende nummers zijn er nog een paar schitterende vondsten uit de archieven van de Cole Porter Trust te ontdekken.

Zondag 31/08 | 20 uurBinnenplein Abdij Bornem

20 – 18 euro

openluchtconcert: voorzie

aangepaste kledij en/of een

dekentje

Bij slecht weer (regen) vindt het

concert plaats in de Abdijkerk.

#KlassieK

W!n ticKets Voor het concert Van Bl!ndman Via www.terdilft.Be

Page 6: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

6 | Ter DilfT Nieuws

interview

eén van de muzikale gasten is Bl!NDMAN [sax], in 1988

opgericht door saxofonist en componist eric sleichim. Het is

een saxofoonkwartet met een traditionele bezetting dat nieuwe

speeltechnieken ontwikkelt en het repertoire voor de sax gevoelig

uitbreidt door het voortdurend aftasten van de grenzen tussen oude

en nieuwe muziek en tussen verschillende artistieke disciplines

onderling.

in de tuin van De Notelaer brengt Bl!NDMAN het bejubelde

32 FOOT / The Organ of Bach, sleichims bewerking van magistrale

orgelwerken van Bach. Ter Dilft sprak vooraf met hem.

Je bent niet aan je proefstuk toe als het gaat over de bewerking van oude muziek voor saxofoon. wat zijn jouw drijfveren in deze zoektocht?Eerst en vooral wil ik de identiteit van de saxofoon verder aanscherpen. Ik ben nieuwsgierig naar de mogelijkheden van het instrument en niet alleen in functie van de hedendaagse muziek, waar de sax staat voor een kenmerkend klankidioom, maar ook in functie van muziekstijlen die ontwikkeld werden toen het instrument nog niet bestond. Op die manier wordt het mogelijk om binnen deze oudere stijlen muziekstukken aan te boren die dankzij een niet-traditionele instrumentatie een nieuwe gedaante krijgen.

waarom is de orgelmuziek van Bach in deze context zo interessant? Het orgel is een indrukwekkend instrument maar het klankweefsel verhult in polyfone stukken vaak de individuele stemmen. Door deze muziek door verschillende musici te laten spelen, wordt een transparantie verkregen die de architectuur van de werken blootlegt.

wat is de meerwaarde van jouw bewerking voor de muziek van Bach én voor het publiek? Orgelmuziek wordt minder geproefd dan kamermuziek of symfonische muziek waardoor vele muzikale parels te weinig

gespeeld worden en dus voor velen onbekend zijn. De uitvoering door BL!NDMAN laat een groot publiek toe deze werken letterlijk te (her)ontdekken.

wijlen walter Boeykens was een groot muzikant waarvan gezegd werd dat hij als klarinettist een heel eigen speltechniek en dus ook een aparte klankkleur ontwikkelde. Bl!ndman [sax] is eveneens voortdurend op zoek naar nieuwe speltechnieken. Voel jij je op de ene of andere manier verwant met of geïnspireerd door de figuur van walter Boeykens?

Bornemfestival Walter Boeykens

BL!NDMAN [sax]

Page 7: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

Ter DilfT Nieuws | 7

De generositeit die Walter Boeykens aan de dag legde, zou toonaangevend moeten zijn voor alle musici. Daarna moet je de vondsten van je zoektocht ook nog binnen een muzikale context kunnen communiceren. op zoek gaan naar boeiende muzikale kruisbestuivingen is één van de pijlers van het festival. in dat opzicht is Bl!ndman voor ons een uitgelezen gast. waarom is het voor jou zo belangrijk om grenzen te verleggen? Wat interessant is, is hoe anderen denken. Je eigen denkpatroon kan soms beperkend werken en leidt dan tot geijkte oplossingen. Hoe een plastisch kunstenaar of een choreograaf denkt, is vaak ontluisterend omdat zij andere parameters hanteren. De dialoog die uit een samenwerking kan ontstaan, reikt vaak paden aan die men binnen zijn eigen kunstdiscipline nooit zou bewandelen. Dat is het moment waarop een plots besef in een nieuw werk of in een nieuwe uitvoeringstechniek kan resulteren. Daar wil ik blijven naar zoeken.

het concert vindt plaats op een unieke locatie en in open lucht. de stilte en de natuur zijn daar letterlijk voelbaar. wat verwacht je van deze concertlocatie? Een musicus moet in elke omstandigheid zoeken naar de manier waarop hij het best de muziek die hij vertolkt tot zijn recht kan laten komen. Musiceren in open lucht is niet altijd gemakkelijk. Maar de helende muziek van J.S. Bach gebracht in deze poëtische omgeving, zal van dit concert een uitzonderlijke ervaring maken.

#KlassieK

Walter BoeyKens enseMBle & Bl!ndMan [sax]Klassiek in perspectief VriJdag 29/08 | 20 uurTuin Jachtpaviljoen De Notelaer, Hingene

16 euro

© G

uy K

okke

n

Ter DilfT Nieuws | 7

interview

© Guy Kokken

Muziek vraagt, zoals elke kunstvorm, een blijvend zoeken. Daarvan was Walter een groot

voorbeeld.

Page 8: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

8 | Ter DilfT Nieuws

Octopus Kamerkoor en Le Concert d’Anvers

Kuhnau versus Bach‘Talent leent, genie steelt’, zei Oscar Wilde. Deze uitspraak wordt door Bart Van Reyn, oprichter van het Octopus Kamerkoor en Le Concert d’Anvers, doorvertaald naar een boeiende muzikale confrontatie. Johann Sebastian Bach, één van de grootste genieën aller tijden, zat niet verlegen om wat creatief jatwerk. Zijn motet Der Gerechte kommt um vertoont opvallende gelijkenissen met Tristis est anima mea van Johann Kuhnau, de man die Bach voorging als cantor in de Thomaskirche te Leipzig. Van Reyn plaatst het origineel van Kuhnau naast de interpretatie van Bach.Het programma wordt aangevuld met enkele begrafeniscomposities van Bach.Met Clare Wilkinson (mezzosopraan), Matthew Long (tenor) en met een inleiding door Katelijne Boon.Organisatie: Festival van Vlaanderen-Mechelen en Provincie Antwerpen, met steun van IOK en in samenwerking met CC Ter Dilft en Gemeente Bornem.

#KlassieK

VriJdag 19/09 | 20.30 uurAbdijkerk Bornem

20 – 18 euro

www.festivalmechelen.be

#MuzieK

BooMBal intieMDansend de vakantie in met steengoede folkmuziek!Les Zéoles: twee Françaises op accordeon.Bombadil: excellente dansbaarheid en een verrassende groove.

Zaterdag 28/06 | 20.30 uur Gemeenschapshuis Hingene

(ingang Leopoldstraat)

8 euro

www.boombal.be

#KlassieK

MuzieK Bij de vlietLes Goûts RéunisTijdens de 3de editie van Muziek bij de Vliet vertolken vier topmusici parels uit de barokmuziek op authentieke instrumenten. We horen werk van o.a. Arcangelo Corelli, François Couperin, H. Purcell en G. F. Handel, allen in een Frans-Italiaans kleedje. Bart Jacobs, klavecimbel Madoka Nakamaru, viool Annelies De Cock, viool Michel Boulanger, cello

Zaterdag 13/09 | 20.30 uurKerk Eikevliet

17 – 15 euro

www.bartjacobs.eu

podium

'liKe' ter dilft op

faceBooK

#huMor

han soloHan solo bedanktMet Racist en Multikul heeft Han solo er als allereerste extreem-rechtse stand-up comedian van Vlaanderen twee avondvullende shows op zitten. In Han solo bedankt krijgen we de ultieme kans om hem te bedanken voor zijn jarenlange maatschappelijke inzet. Verwacht dus opnieuw tonnen dubbele bodems en kilometers diepgang! Hij roept nog harder dan voorheen en gaat nog meer op in zijn unieke woede-uitbarstingen. Alleen zo kan hij werken aan een betere wereld. Han solo wordt niet anders, hij wordt beter!

donderdag 18/09 | 20.30 uurClubzaaltje Hingene

15 -13 euro

W!n ticKets Via www.terdilft.Be

Page 9: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

Ter DilfT Nieuws | 9

#faMilie #huMor

Circus KatoenEx AequoWaar komt haar kamerplant, waar zetten we de kast en waar komt zijn kleding? In Ex Aequo gaan twee karakters met elkaar samenwonen. Beiden hebben belangrijke spullen die hun eigen plaats verdienen. Op speelse en fysieke wijze verkennen zij de ruimte waarin ze samen gaan wonen en rusten niet voor alles een plekje heeft gekregen. Een wonderschone voorstelling van twee jonge circusartiesten die met straffe acrobatische capriolen verwonderen en ontroeren.

Zaterdag 27/09 | 14.30 uur 11 euro

Familiekaart: 8 euro

Familievoorstelling vanaf 6 jaar

www.circuskatoen.com

podium

in dekijker

praKtisCh

neem een aBonnement!Trouwe klanten geven we een mooi

prijsvoordeel. Vanaf 6 voorstellingen krijg je 15

% korting, vanaf 4 voorstellingen 10 %.

Ook als je al de reductieprijs betaalt, krijg je de

abonnementskorting erbovenop!

Bestel via www.terdilft.be of vul het

abonnementenblad in en geef het af op het

secretariaat van Ter Dilft.

losse ticKetsKan je bestellen vanaf maandag 30 juni

reductiepriJs?Bij voorstellingen vermelden we vaak ook een

reductieprijs. Die geldt voor houders van een

CJP-pas, lerarenkaart, jongeren tot 18 jaar,

studenten, 55-plussers en groepen vanaf 10

personen. Je kan de reductieprijs combineren

met een abonnementskorting!

Betalen?• Op het secretariaat: contant, met

bancontact of creditcard.

• Na reservatie door overschrijving op

rekeningnummer iBAN Be88 0910 1859

6141 met vermelding van je naam en

referentie.

familieVoorstellingen? Kies Voor de familieKaart! Voor gezinnen of families voorzien we extra

korting bij familievoorstellingen of -films.

Onze Familiekaart kost 10 euro, maar je krijgt

een korting van 3 euro op familievoorstellingen

en minstens 2 euro op familiefilms. Bovendien

geldt ze voor de hele familie en alle vriendjes.

Reken zelf maar uit: een bijzonder interessante

formule!

© G

erb

en G

root

enhu

is

Page 10: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

10 | Ter DilfT Nieuws

reMKo van daMMe

Uitbater cultuurcafé, muzikant en theatermakerVanuit mijn achtergrond als theatermaker kies ik voor Trauerzeit. Het samengaan van theater, muziek, film en beeldende kunst is naar mijn mening de grootste uitdaging om

de podiumkunsten vandaag actueel en boeiend te houden. De kans om Johan Leysen, één van onze meest onderschatte acteurs, aan het werk te kunnen zien plus de installatie van Hans Op de Beeck, maakt de voorstelling tot een must seen! In een tijd waar kunst vooral leuk en lachen moet zijn, getuigt het van moed om iets te brengen dat een inspanning vraagt van het publiek.

johan leysenTrauerzeitJohan Leysen vertelt over een jongen die zijn moeder verlaat om in het leger te dienen. Na een liefdesnacht met een onbekende, is hij te laat voor de slag. In zijn haast om zijn compagnie te vervoegen, belandt hij midden in de vijandelijke troepen en sterft. Leysen laat zich ook omringen door andere kunstenaars. Vanuit hun eigenheid reageren en becommentariëren ze. Het wordt een somber maar wonderlijk en hybride geheel, ergens tussen concert, installatie en voorstelling in. Een intieme blik in de wereld van de rouw, met beelden en live muziek.

VriJdag 10/10 | 20.30 uur 17 - 15 euro

tips van het huis

Nieuw seizoen: kiezen zal lastig zijn!

iGnaCe pollentier

Voorzitter vzw Bijzondere Culturele Activiteiten Ter DilftOver deze nieuwe productie van Alain Platel lees ik alleen maar lovende kritieken. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar wat zich aankondigt als een prachtige combinatie van

dans en theater in een pakkende enscenering. Het blijft me verbazen hoe men er in slaagt om producties als deze naar het podium van Ter Dilft te halen. Ik zag het ook op het programma van NT Gent, KVS Brussel en De Singel staan! Niet te missen, lijkt me en ik ben blij dat we dit met de bedrijvenpool kunnen ondersteunen.

les Ballets C de la B / MünChner KaMMerspieletauberbachEen voorstelling met acteur(s) en dansers. Uitgangspunt is een documentaire over een schizofrene vrouw die in Brazilië op een vuilnisbelt leeft en een unieke manier van communiceren met haar omgeving heeft ontwikkeld. Een andere inspiratiebron is Tauber Bach van Artur Zmijewski (muziek van Bach gezongen door doven) en aria’s van Mozart die live worden vertolkt. Er wordt gezocht naar bewegingen die ontstaan wanneer de dansers kruipen in dat stukje van hun hoofd waar de beschaving nog geen vat op heeft gekregen.

donderdag 16/10 | 20.30 uur30 - 28 euro

© C

hris

Van

Der

Bur

ght

Page 11: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

Ter DilfT Nieuws | 11

tips van het huis

Naar goede gewoonte biedt het seizoen 2014-2015 voor elk wat wils. Theater, humor, dans, muziek,

beeldende kunst, cursussen… het is weer een indrukwekkend lange lijst geworden. Keuze te over om je

agenda te vullen.

Hulp nodig? laat je inspireren. we vroegen aan een aantal mensen die nauw betrokken zijn bij de werking

van Ter Dilft, om er één voorstelling uit te pikken. Niet makkelijk…

Bart Wauters

Programmator familievoorstellingenSoms word ik echt geraakt door een school- en familievoorstelling. Eén van die pareltjes is Wie klopt daar? De amusante vertelstijl past perfect bij de mooie illustraties en wordt verrijkt door de soundscapes van

Gerrit Valckenaers. Deze sfeervolle voorstelling in het theaterzaaltje van Hingene wordt de ideale invulling van een sinterklaasnamiddag. En we zorgen zeker voor wat leuke extra’s!

Bart Moeyaert, Gerda dendooven & Gerrit valCKenaersWie klopt daar?Schrijver Bart Moeyaert en illustratrice Gerda Dendooven maakten een nieuw verhaal van oude en bekende Nicolaaslegenden. 30CC Leuven was verrukt en vroeg hen om een winterse voorstelling te maken. Die is gebaseerd op het boek, maar is ook veel meer dan dat: de vertelling, nieuwe live-beelden en een op maat gemaakte muziekscore. Vanaf het begin is het duidelijk dat de Sint niet op het podium moet worden verwacht. Het gaat over de kracht van oude verhalen, over de Sint van toen en over winter, kou en honger.

Zaterdag 06/12 | 14.30 uurClubzaaltje Hingene (ingang Leopoldstraat)

11 euro

Familiekaart: 8 euro

Familievoorstelling vanaf 7 jaar

tiffany herMans

Enthousiast Lid Raad van Bestuur Ter DilftIk kijk vooral uit naar het einde van het komende seizoen. Dan komt Hugo Matthysen samen met Tine Embrechts en Karlijn Sileghem. Hun vorige voorstelling in Ter Dilft, Te

Gek - Nerveuze vrouwen vond ik geweldig. Dit keer neemt Hugo Matthysen ook zijn vrienden van CPEX mee. Ik ben benieuwd wat deze combinatie zal geven. Maar ik verwacht mij wel aan de nodige lachtstuipen.

tine eMBreChts, Karlijn sileGheM, huGo Matthysen e.a.De HersenhapEr zijn mensen die weinig of geen problemen hebben. Gelukkig bestaat daar opvang voor. Ze kunnen terecht bij Tine en Karlijn, die De Hersenhap hebben geopend, een stijlvolle speciaalzaak waar je à la carte problemen krijgt voorgeschoteld. Persoonlijke, emotionele problemen zijn de specialiteit van het huis. Maar er is meer mogelijk. Tine en Karlijn geven graag goeie raad, ze suggereren oplossingen en wijzen de liefhebbers en passant ook op trendy probleempjes waarmee je vrienden en kennissen op feestjes kan verrassen. Daarbij gaan ze zang en danspasjes niet uit de weg.

Zaterdag 09/05 | 20.30 uur22 – 20 euro

© B

as B

ogae

rts

Page 12: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

12 | Ter DilfT Nieuws

backstage

Zin om zelf eens een kijkje backstage te nemen? Jonger dan 18? Kies een voorstelling in Ter Dilft, duik achter de coulissen

en maak kennis met de artiest. Je krijgt een hele pagina om verslag uit te brengen en hoe je dat doet… dat beslis je helemaal

zelf. Mail [email protected]

backstage > supervlieg

Hasse (5) en Linus (3) hadden Supervlieg al lang in hun agenda geschreven. Op zondag 27/04 waren ze vroeg uit de veren, hielpen een handje mee bij de opbouw en checkten alles op kidsproof-heid.

Hola. Handen uit de mouwen. Er moet hier nog ontzettend veel klaargezet worden.

De acrobaten willen weten tot waar ze straks moeten klimmen. Euh wel, tot daarboven graag.

Check jij de kwaliteit van het gras nog? Dan kijk ik of ik

Supervlieg al zie.

Die van de bibliotheek is precies ook blij dat we komen meehelpen.

Ja. Het feest kan beginnen!

'k Zal er maar voor zorgen dat die Piepkes straks

niet beginnen fluiten.

Page 13: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

Ter DilfT Nieuws | 13

expo

fotoGrafieCirCuit vlaanderen

Caroline van de veldeEssentieIn deze reeks gebruikt Caroline bewust zeer hoge ISO-waarden die het landschap herleiden tot zijn surreële essentie. Alles wat er in de beelden te zien is, was er altijd al. Men stond er alleen niet bij stil.

Van 04/06 t.e.m. 23/06

elisa Brenters Ik tracht waardevolle ogenblikken vast te leggen die de dagelijkse realiteit overstijgen. Om deze ingreep zo minimaal mogelijk te houden, kies ik ervoor om alles te registreren met een half automatische en analoge kleinbeeldcamera. Ik wil oprechtheid en eerlijkheid tonen, een handeling, lichtinval of een kleurschakering weergeven. Het zijn eenvoudige dingen die vaak als vanzelfsprekend worden beschouwd, maar waarachter een diepe liefde schuilgaat.

Van 25/06 t.e.m. 01/09www.elisabrenters.com

KiM de MolenaerCan I take a picture?The evolution of a smile. Blijkbaar vinden veel personen het superleuk of spannend om zich voor imposante monumenten en uitzichten te laten fotograferen. Deze jonge Antwerpse fotograaf vindt het amusant om op zijn beurt al die gekunstelde houdingen vast te leggen. Zijn foto’s resulteren in afdrukken waarop je enerzijds de fotograaf zich in bochten ziet wringen om de modellen optimaal weer te geven die op hun beurt dan weer moeite doen om het beste van zichzelf te laten zien. Het ludieke van Kims metafotografie ontdek je in deze reeks.

Van 03/09 t.e.m. 06/10www.kimdemolenaer.be

Is meer dan een gewoon café. Je kan er warm eten en je bent ook welkom op andere activiteiten.

een artiest op je BordCC Ter Dilft vroeg verschillende artiesten die dit seizoen op het podium staan naar hun lievelingsgerecht. Marylin kookt met plezier de favoriete kost van Mich Walschaerts, Nathalie Meskens, Raf Walschaerts, Laïs en Kristien De Proost. Tussen 18 en 20 uur kan je komen eten. Je reserveert vooraf en betaalt 17 euro (excl. dranken) bovenop de ticketprijs. Er is telkens plaats voor maximum 100 reservaties.

BreiCaféVanaf 16/09 start het breicafé weer. Inschrijven hoeft niet. Ben je vrij en heb je zin? Kom dan gewoon langs…en breng je breiwerk mee. weKeliJKs op dinsdag Van 19 tot 22 uur5 euro per avond (incl. een drank-

bonnetje)

Kinderen zijn welkom tussen

19 en 20 uur (gratis)

CCC-ConCerts Ons motto is nog steeds: interessante gratis concerten in het cultuurcafé. Wij zorgen voor de muziek, jij voor de sfeer.

sChaaKCafé Elke donderdagavond zetten we de klokken, borden en stukken klaar. Iedereen is welkom voor een partijtje schaak! Ook jeugdschaak en schaakactiviteiten zijn mogelijk.

elKe donderdag Vanaf 19 uur

cultuurcafé

Page 14: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

expo

14 | Ter DilfT Nieuws

Haute Africa

héCtor Mediavilla (e) Dat Westerse merkkledij niet altijd ontaardt in een saai conformisme, bewijzen de beelden van Héctor Mediavilla. Zij documenteren het leven van een elitegroepje dandy’s in Congo-Brazzaville, die zichzelf Sapeurs noemen. Hun verfijnde smaak voor Westerse maatpakken en accessoires, staat in schril contrast met hun armoedige bestaan.

jiM nauGhten (GB)De materiële cultuur die we op ieder beeld, ieder portret van de leden van de Hererostam in Namibië zien, weerspiegelt het tumultueuze verleden van de regio: de victoriaanse jurken en paramilitaire kleding die de bevolking draagt, zijn een rechtstreeks gevolg van de kolonisatie. Het Namibische landschap – heel hard intens, maar ook een stille getuige – dat als achtergrond gebruikt wordt, brengt een bevroren moment tot leven.

Het hoogtepunt van het fotofestival Knokke-Heist 2014 was ongetwijfeld de

buitententoonstelling Haute Africa. internationale topfotografen toonden ons via

de Afrikaanse kledingcultuur een alternatieve blik op het continent.

Curatoren Christophe De Jaeger en Ramona Van Gansbeke stelden een nieuwe binnententoonstelling samen, die in België voor het eerst te zien zal zijn in Bornem. Er wordt werk getoond van o.a. Jim Naughten, Héctor Mediavilla, Phyllis Galembo en Daniele Tamagni.

Van 13/09 tot 12/10

Als smaakmaker plaatsen wij in de zomer al een aantal beelden buiten. De foto’s van Naughten en Galembo jagen de temperatuur ongetwijfeld nog meer de hoogte in.

Van 20/06 in de Buitenlucht

De Afrikaanse mode-industrie is in opmars. Vele Afrikaanse designers en ondernemers inspireren de wereld met nieuwe ontwerpen die de Afrikaanse identiteit uitdragen en vernieuwen. Deze evolutie is ook de kunstenaars en fotografen niet ontgaan. Via de kledingpraktijken en modegebruiken peilen ze naar de overtuigingen, gedachten en gevoelens van haar dragers of naar de geschiedenis van een bepaalde plek.

Her

ero

Wom

an in

Pat

chw

ork

Dre

ss, 2

012,

© J

im, N

augh

ten.

Cou

rtes

y of

the

artis

t and

Klo

mp

chin

g G

alle

ry

Sev

erin

in F

ront

of h

is H

ouse

, 20

06,

© H

écto

r M

edia

villa

. Cou

rtes

y of

the

artis

t

Page 15: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

Ter DilfT Nieuws | 15

expo

Haute Africaphyllis GaleMBo (vs)Phyllis Galembo legt in haar foto’s de veranderde kracht vast van rituele kleding in Afrika en Amerika. Het waren vooral mannen, maar ook vrouwen en zelfs kinderen die maskers opzetten. Dit ritueel behoort op heel wat manieren nog steeds tot het hedendaagse leven in Afrika. De moderne rituelen zijn vaak onderhoudend, humoristisch, donker of beangstigend – een bevreemdende combinatie van exotiek en traditie.

daniele taMaGni (i)Tamagni onderzoekt de straatstijl van subculturen in de Afrikaanse samenleving. Beelden van Sapeurs plaatst hij naast Afrometalheads. Met hun zwarte lederen broeken en riemen met sierspijkers, boots en cowboyhoeden konden zij niet verder af staan van de kleurrijke pakken van hun tegenhangers in Brazzaville. Maar deze gekken uit Botswana hebben één ding gemeen met de Sapeurs in de rest van het continent: de passie om zichzelf uit te drukken.

Gho

st a

nd B

ull,

Dod

o M

asqu

erad

e, B

obo-

Dio

ulas

so, B

urki

na F

aso,

20

09.

© P

hylli

s G

alem

bo.

Cou

rtes

y of

the

artis

t and

Ste

ven

Kas

her

Gal

lery

, N

YC/A

lex

Dan

iëls

- R

eflex

, Am

ster

dam

Afr

omet

als

# 1,

201

2, ©

Dan

iele

Tam

agni

. Cou

rtes

y of

the

artis

t

Page 16: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

16 | Ter DilfT Nieuws

Kunst is fantasie en realiteit tegelijkertijd waardoor grenzen vervagen en nieuwe horizonten verschijnen

Kunst start waar dromen begint

Kunst is zuurstof

Wat heeft kunst nog met ‘kunnen’ te maken? Je kunnen inspannen, maar tegelijk kunnen ontspannen Je kunnen inleven, maar ook uitleven Kunnen inspelen, om het daarna uit te spelen

© Honoré δ'O

Page 17: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

Ter DilfT Nieuws | 17

seiZoen 2014/15

Op 7 juni liep onze nieuwe brochure van de persen. Benieuwd naar ons programma?

Van plan om er een cultureel 2014 – 2015 van te maken? Vraag ze gratis aan!

[email protected] – 03 890 69 30

Onuitputtelijke bron om te genieten, te delen en te overleven!

Kunst is geraakt worden Kunst doet anders nadenken

Kunst is individueel Voor de ene is het prachtig en ziet hij er iets in Voor de andere stelt het niets voor

Kunst maken is uitdrukking proberen geven aan het onzegbare

Page 18: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

18 | Ter DilfT Nieuws

ntmy

jan is naar

de winkel

Page 19: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

Ter DilfT Nieuws | 19

ntmy

niCe to Meet youJong talent geven we graag een kans. Frederic mag dit jaar zijn

gang gaan. Je zal dus regelmatig werk van hem zien verschijnen op verschillende plekken in Ter Dilft, in ons magazine en op de website.

Frederic Verlinden 27 jaar

Studeert Archeologie en Kunstwetenschappen aan VUB

Soms ging hij naar Sint-Lucas Brusselen soms naar de Antwerpse Academie.

Over zijn werk zegt hij zelf: ‘Mijn penselen komen uit China.’

Voor een onafhankelijke denker

Page 20: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

20 | Ter DilfT Nieuws

za 16 auGustus

the hunGer GaMes: CatChinG fireeen film van francis lawrence aan zaal de Balans, caluwaertsstraat 10, eikevlietNa hun overwinning moeten Katniss en Peeta hun familie en vrienden achterlaten voor een verplichte zegetocht langs de verschillende Districten. Tijdens die reis voelt Katniss dat er een opstand broeit, maar het Capitool onderdrukt de onrust met ijzeren hand. Ondertussen kondigt President Snow de 75ste Hunger Games aan... en de nieuwe regels slaan iedereen met verstomming.

film

za 23 auGustus

Marinaeen film van stijn coninx in olVp Bovenbouw, K. cardijnplein 11, Bornem welkom vanaf 19 uur (italiaans feest!)Marina vertelt het levensverhaal van Rocco Granata, die als 10-jarige met zijn familie in Limburg terechtkomt. Rocco wil zijn zoals de andere jongeren en iets betekenen in het leven. Als rebellerende jongeman zoekt hij een uitweg in de muziek én in de liefde. De ouderraad van OLVP maakt van deze avond een feest: je kan Italiaans eten en snoepen en zelfs een dansje wagen. Bello!

Wij hopen op zwoele zomeravonden, want onze filmwerkgroep trekt voor

de zesde keer rond met zijn openluchtcinema.

Op drie schitterende locaties kan je genieten van een romantische,

spannende of grappige film.

za 30 auGustus

noaheen film van darren aronofskyin de tuin van de steenovens, Kuitegemstraat 120, sint-amandsDeze bijbelse film vertelt het verhaal van Noah die de wereld moet redden van de zondvloed. Russel Crowe trekt alle registers open in dit epische verhaal. Fascinerend spektakel!Trek vooraf zeker tijd uit voor een bezoekje aan de prachtige Steenovens.

Openluchtfilms

Je betaalt 3 euro per avond.

Iedereen is welkom vanaf 20.30 uur. De film

start als het donker is, tussen 21 en 21.30 uur.

Zelf een leuke of gemakkelijke stoel

meebrengen is altijd handig!

Bij regenweer wordt de film gedraaid in een

kleine zaal ter plekke. Alle info en updates via

www.openluchtfilm.be of facebook!

Page 21: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

Ter DilfT Nieuws | 21

visiedaG lessen in het donKer

avondfilM - 20.30 uur

di 17 juni joeVs, 2014, 117’ | regie: david gordon green Ex-gedetineerde Joe heeft in het ruige Texas de leiding over een groep mannen die gezonde bomen vergiftigt. Op een dag meldt de 15-jarige Gary zich bij hem, op zoek naar werk. Joe probeert hem te behoeden voor de misstappen die hij zelf maakte.

di 24 juni niGht MovesVs, 2014, 112’ | regie: Kelly reichardt Josh werkt op een biologische boerderij in Oregon. Door zijn contact met de jonge milieuactivisten Dena en Harmon, wordt zijn ecologische overtuiging radicaler. Samen ondernemen ze een nachtelijke riviertocht om een grootse daad te stellen...

di 2 septeMBer deux jours, une nuitBelgië, 2014, 95’ | regie: Jean-pierre en luc dardenne Sandra werkt in een Waals bedrijfje. Als ze dreigt ontslagen te worden heeft ze maar één kans om haar werk te behouden: haar collega’s ervan overtuigen om hun premie te weigeren.

priJZen

6 – 5 euro

(3 euro met Familiekaart)

familiefilm = familieKaart

Maandelijks draaien we een leuke familie- of

3D-film. Een Familiekaart (10 euro) geeft korting

bij familiefilms (2 euro) aan elk gezinslid en alle

vriendjes van het gezin.

updateNieuwe data en extra films vind je op

www.terdilft.be.

Volg ons op facebook.com/filmwerkgroep.

terdilft.

praKtisCh

film

VertigoVanaf nu ligt er elke maand een gratis

filmmagazine in de rekken van Ter

Dilft. Het is nieuw, hip en belooft een

duizelingwekkende dosis cinema. Aan al

wie geïnteresseerd is in het allerlaatste

filmnieuws: neem het gewoon mee!

Bjarne Meskens is alvast fan! Het zou er

nog moeten aan mankeren: als lid van

de filmwerkgroep zou het omgekeerde

belachelijk zijn!

WoensdaG 17 septeMBer oM 17 uur

laByrinthus België, 2014, 90’ | regie: douglas Boswell De veertienjarige Frikke ontdekt een computerspel waarin enkele van zijn vrienden terechtgekomen zijn. Enkel Frikke kan hen er uit bevrijden. In een wedloop tegen de tijd gaat hij op zoek naar het kwade meesterbrein achter dit gemene spel.

WoensdaG 17 septeMBer oM 20.30 uur

Booster België, 2014, 80’ | regie: daniel lambo Hangjongeren pronken op een plein in de grootstad met hun opgefokte brommers. Achter hun onverschillige façade worstelen ze met typische tienerproblemen. Het naturel van de jonge acteurs en de muziek van Channel Zero geven deze ‘urban film’ een heel eigen flair.

6 - 5 euro Familiekaart: 3 euro (enkel bij Labyrinthus)

Leerkrachten (en hun familie) kunnen deze films gratis bekijken. Reserveer je zitje via

www.lesseninhetdonker.be !

In samenwerking met Lessen in het donker presenteert Ter Dilft twee splinternieuwe Belgische films. Achteraf geven regisseurs Dougles Boswell en Daniel Lambo graag een woordje uitleg (o.v.).

Page 22: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

22 | Ter DilfT Nieuws

Page 23: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

Ter DilfT Nieuws | 23

aGenda

vorming

#Creatief #jonG

WeeK van de fotoGrafieIn deze reeks krijg je handige tips over portret- en reportagefotografie (in studio en op locatie), werken met een gaatjescamera… Tijdens een bezoek aan het Fotomuseum bespreken we uiteenlopend fotowerk. Je werkt in een kleine groep zodat er tijd is om je camera beter te leren kennen en gemaakte opdrachten te evalueren. We bekijken de camera en zijn mogelijkheden (manueel fotograferen, witbalans, verschillende knoppen…) en schenken ook veel aandacht aan beeldopbouw.Begeleiding: Stephanie Van Mol

4 dagen Van 9.30 tot 16 uurStart op 01/07

108 euro (excl. materiaal en

museumbezoek)

Vanaf 14 jaar!

Maximum 12 deelnemers

#Creatief

BreiCaféHet eerste jaar ‘Breicafé’ was een succes. Daarom breien we er met plezier een vervolg aan. Naast de door de wol geverfde diehards die iedere week present gaven, lieten anderen het meer afhangen van de inspiratie of nood van het moment. Ook dit jaar staan twee enthousiaste creatieve begeleidsters te trappelen om te starten. Leren breien van nul is een mogelijkheid. Maar je kan ook met concrete vragen en plannen komen, inspelen op creatieve ideeën of met de gekste materialen en technieken aan de slag gaan.Iedereen welkom! Inschrijven hoeft niet. Ben je vrij en heb je zin? Kom dan gewoon langs.Begeleiding: Rita De Pauw en Magda Vanderborght.

weKeliJKs op dinsdag tussen 19 en 22 uurVanaf 16/09

Cultuurcafé Ter Dilft

5 euro per avond (incl. een drankbonnetje), ter plekke te betalen.

Kinderen zijn welkom tussen 19 en 20 uur (gratis!)

iMpressionistisChe aquarelKlasde alchemie van de zeeWe werken rond het thema zee, gebruik makend van verschillende aquarelmediums. Twaalf bestaande aquareltechnieken worden toegelicht. De mediums die expliciet aan bod komen: granulation, mengmedium, lifting, gesso, aquapasto, Arabische gom en textuurmedium. Daarnaast gebruiken we andere hulpmiddelen, zoals de natte vod, huishoudfolie en tijdens de laatste les wordt volop aandacht besteed aan de zuivere aquarel.De nadruk van de cursus ligt op de Noordzee maar ook de Middellandse zee komt aan bod. We werken zowel op 300 gram als op 535 gram papier. Het zwaardere papier kan tijdens de les per vel verkregen worden. Iedereen welkom. Begeleiding: Marc De Vos.

10 dinsdagen Van 19.30 tot 22.30 uurStart op 16/09

100 euro (excl. materiaal)

Maximum 15 deelnemers

© M

arc

De

Vos

t!p VolZet? Zet Je op de wachtliJst!

© H

erb

ert F

ound

atio

n. F

otog

raaf

: Ph.

De

Gob

ert

Page 24: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

24 | Ter DilfT Nieuws

vorming

#Creatief

naaiateliersWie graag met naald en draad aan de slag gaat, is welkom in één van onze twee namiddagateliers. Afhankelijk van de groep wordt er ingegaan op verschillende snit- en naadtechnieken. In dit knip- en naaiatelier maakt iedereen wat zij/hij wil op haar/zijn tempo. De begeleiding staat klaar om je wegwijs te maken of bij te staan waar nodig.

26 dinsdagen Van 13.30 tot 15.30 uurStart op 16/09

95 euro

Er zijn 2 naaiateliers

Maximum 10 deelnemers per

atelier

Mode en KledinGOndertussen is er een trouwe groep die elke woensdagvoormiddag samenkomt en steeds beter gekleed gaat. Nieuwe fashionista’s in spe zijn natuurlijk ook welkom. Je werkt individueel en op je eigen tempo.Begeleiding: Christel Verschueren.

27 woensdagen Van 9 tot 12 uurStart op 17/09

270 euro

Maximum 10 deelnemers

#Culinair

Culinaire CadeautjesVerras je familie en vrienden! We beginnen met Zoete lekkernijen. De klassiekers, zoals makarons en bokkenpootjes vullen we aan met moderne recepten, zoals gemberkoekjes en speculaaspasta. In de sessie Hartige snacks maken we originele mini-quiches, opgelegde tomaatjes en currypasta. Voor de derde sessie Confituren, chutneys en smaakmakers bezorgden ‘Madam Confituur’ en Els Debremaeker ons exclusief hun favoriete recepten. Ongewone combinaties, om duimen en vingers af te likken. We maken ook onze eigen likeuren en siropen.I.s.m. Praktische School.Begeleiding: Annie Mondelaers.

3 donderdagen Van 19 tot 22 uurStart op 04/09

38 euro (excl. ingrediënten)

Maximum 16 deelnemers

www.femma.be

italiaanse KeuKenBeginnersIn deze cursus leer je elke avond verschillende ingrediënten kennen en zie je de beste recepten bereiden. Natuurlijk proef je ook alles en degusteer je ondertussen een heerlijk Italiaans wijntje. We schenken bovendien aandacht aan het Italiaanse dessert: niet te versmaden en erg divers. Voorkennis is niet vereist!Begeleiding: Nicola Priolo.

5 maandagen Van 19 tot 21 uurStart op 08/09

50 euro (excl. ingrediënten)

Maximum 12 deelnemers

#Culinair

oeMoetta? desserts & sWeet treatsGewapend met suiker, honing, chocolade maar ook veel fruit maken we zoete verwennerijen en desserts van over de hele wereld. Verschillende technieken komen aan bod en je krijgt tonnen inspiratie voor variaties en eigen experimenten. Een dessert met liefde gemaakt, eet je met verstand... maar ook met veel goesting.Begeleiding: Edward Vanhoutte.

3 dinsdagen Van 19.30 tot 22 uurStart op 16/09

80 euro (incl. ingrediënten, excl. drank, vrijblijvend)

Maximum 16 deelnemers

www.edwardz.be

Creatieve KeuKenDe inhoud van deze cursus wordt grotendeels in samenspraak met de cursisten bepaald. De bedoeling is om zo beter in te spelen op de behoeften van de deelnemers.Gezond en gevarieerd koken (met een klein budget) staat hier centraal. We staan daarom stil bij seizoensgebonden groenten en fruit. Ook de voedingswaarde van ingrediënten en de gevarieerde manier waarop je ze kan verwerken, staan op het programma. Op het einde van elke les maken we tijd voor tips om restjes te verwerken in een ander gerecht. Dit stimuleert dan weer de creativiteit in de Bornemse keukens!I.s.m. Praktische School.Begeleiding: Annie Mondelaers.

5 donderdagen Van 19 tot 22 uurStart op 25/09

62 euro (excl. ingrediënten)

Maximum 16 deelnemers

www.femma.be

© Robin Vogel & Merijn Schilte

Page 25: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

Ter DilfT Nieuws | 25Ter DilfT Nieuws | 25

vorming

t!p VolZet? Zet Je op de wachtliJst!

#Culinair

spaanse WijnenSpanje is de derde grootste wijnproducent ter wereld en heeft de grootste oppervlakte wijngaarden van Europa. Reden genoeg dus om ons een avond op die Spaanse wijnen toe te leggen. Je komt onder andere te weten wat de meest relevante gebieden zijn, wat de wetgeving zegt en wat de belangrijkste druiven zijn. We degusteren ook 8 schitterende wijnen uit verschillende gebieden. Begeleiding: Werner De Bruyn, sommelier.

VriJdag 26/09 Van 19.30 tot 22 uur20 euro (incl. wijnen)

Maximum 20 personen

KooKMet van de ChefKookmet is eerst inkopen doen op de grootste markt van Brussel en daarna samen gezond koken. Met goedkope, lokale en seizoensgebonden groenten en fruit maken we lekker en gezond eten. Dit alles op een speciaal daarvoor ontworpen mobiele keuken, onder begeleiding van een inspirerende Kuregemse kok.I.s.m. Cultureghem.

Zaterdag 27/09 Van 10 uur (in Brussel!) tot 14 uur30 euro (incl. ingrediënten, excl.

vervoer)

Maximum 10 deelnemers.

www.cultureghem.be

#diGitaal

leren WerKen Met ipad: BasisJe hebt een iPad aangekocht maar je wil er wel wat meer mee doen dan surfen op het internet. Hier leer je je tablet optimaal gebruiken!Een greep uit de onderwerpen…De eerste stappen: verken je iPad en maak hem klaar voor gebruik.Web en mail: zo surf je met de iPad op internet en verstuur en ontvang je e-mailberichten.Adresboek, aantekeningen en agenda: zo organiseer je je werk met de iPad.Kaarten: oriënteer je onderweg. Organisatie: je apps ordenen in mapjes.iTunes en iCloud: beluister, bekijk, beheer en synchroniseer je media- en andere bestanden.Foto’s en video: maak én geniet van foto’s en films in de hoogst mogelijke kwaliteit.iTunes en App Store: zo koop je films, boeken, muziek en apps online.Tijdens de lessen werk je op je eigen tablet (vanaf iPad 2).I.s.m. CVO Rivierenland.

13 maandagen Van 13.30 tot 16 uurStart op 08/09

54 euro (incl. lesmateriaal)

Maximum 15 deelnemers

www.cvorivierenland.be

MultiMedia 1Je leert hoe je beeld en geluid kan organiseren, bewerken, afspelen en samenbrengen tot een presentatie met bewegende beelden. Ook het digitaliseren van oud dia- en fotomateriaal en het verwerken van je multimedia op cd en dvd komen aan bod. Je werkt met Picasa, Windows Movie Maker, Audacity en een aantal gratis hulpprogramma’s.Vereiste voorkennis: vlot met je computer kunnen werken of de cursus Leren werken met je computer gevolgd hebben. I.s.m. CVO Rivierenland.

13 VriJdagen Van 9.30 tot 12 uurStart op 19/09

51 euro (incl. lesmateriaal)

Maximum 15 deelnemers

www.cvorivierenland.be

Page 26: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

26 | Ter DilfT Nieuws

vorming

#Kunst

uitstap naar GentBerlinde de BruyckereDit najaar presenteert S.M.A.K. de meest uitgebreide solotentoonstelling van Berlinde De Bruyckere ooit. Het museum bundelt een zorgvuldige selectie van installaties, sculpturen en tekeningen uit de verschillende fasen van haar artistieke carrière van de jaren 1990 tot vandaag. Ook de installatie Kreupelhout - Cripplewood (2013), de bijdrage van De Bruyckere aan de 55ste Biënnale van Venetië, krijgt een plaats. De belangstelling

zal ongetwijfeld massaal zijn, dus wij reserveerden alvast een gegidste rondleiding! I.s.m. CC De Ster Willebroek

Zaterdag 25/10 Van 10 tot 12 uur12 euro (excl. vervoer)

Maximum 20 deelnemers

www.smak.be

herbert foundationDe Herbert Foundation omvat de kunstverzameling en het archief van Annick en Anton Herbert. Deze unieke collectie focust op de internationale avant-garde tussen 1968 en 1989 en staat internationaal hoog aangeschreven. We brengen een geleid bezoek aan Use me, een tentoonstelling die een selectie uit de collectie combineert met een reeks bijzondere bruiklenen. Verwacht werk van o.a. Bruce Nauman, Jean-Marc Bustamante, Wim Delvoye, Katharina Fritsch, Robert Gober, Rodney Graham, Mike Kelley, Martin Kippenberger, Barbara Kruger, Paul McCarthy, Reinhard

Mucha, Kurt Ryslavy, Thomas Schütte, Jan Vercruysse, Franz West en Heimo Zobernig in de immense ruimtes van een gerestaureerde fabrieksloods aan het Gentse kanaal Coupure.I.s.m. CC De Ster Willebroek.

Zaterdag 25/10 Van 13.30 tot 16 uur17 euro (excl. vervoer)

Maximum 20 deelnemers

www. herbertfoundation.org

#natuur

pientere plantenCoMBinatiesDeze cursus geeft je nuttige tips voor meer biodiversiteit in je tuin. Je leert hoe je een natuurlijke beplanting opbouwt met gezonde en sterke planten, die minder vatbaar zijn voor ziekten en plagen. Begeleiding: Jan Van Bogaert.

woensdag 24/09 Van 19.30 tot 22 uur: in Ter Dilft

Zaterdagen 4 en 18/10 Van 14 tot 17 uur: locaties (Klein-Brabantse tuinen)

worden later bekendgemaakt

15 euro

Maximum 18 deelnemers

www.velt.be/kleinbrabant

#Welzijn

taiji of qiGonGIn China beoefenen miljoenen mensen dagelijks Taiji of Qigong om hun gezondheid te verbeteren en te onderhouden. Deze oefeningen bestaan uit langzame, vloeiende bewegingen die zonder inspanning worden uitgevoerd.De cursus bestaat uit 6 sessies en een serie van 18 eenvoudige oefeningen, die zeer ontspannend werken. Ze verhogen je natuurlijke weerstand en ze kunnen o.a. problemen met gewrichten, spijsvertering en ademhaling verminderen.Taiji Qigong kan door jong en oud beoefend worden, ook door mensen met gezondheidsproblemen. Begeleiding: Els Muys, Taiji Tao-docente.

6 dinsdagen Van 11 tot 12 uurStart op 16/09

55 euro per reeks

Maximum 20 deelnemers

www.delotusbloem.be

in dekijker

The

Wou

nd I

(det

ail),

201

1-2

012

© M

irjam

Dev

rien

dt

Page 27: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

In onze taalcursussen leren we in kleine groepen op een praktische en niet-schoolse manier de taal en de cultuur van het land in kwestie kennen. We werken op het tempo van de groep, zonder eindtermen en examens.

Op zaterdag 13 september geven de lesgevers je graag uitleg over de verschillende niveaus, zodat je de groep kan kiezen die bij je past. Je bent welkom tussen 10 en 11.30 uur!

prijs avondreeks:150 euro voor 25 lessen (excl.

handboek)

prijs dagreeks:100 euro voor 25 lessen (excl.

handboek)

vorming

Ter DilfT Nieuws | 27

vorMinG in ter dilft: praKtisCh

inschriJVenInschrijven kan vanaf maandag

16 juni. Je betaalt binnen de

maand na je inschrijving voor

alle cursussen die starten voor

Nieuwjaar. Schrijf je al in voor

cursussen die na Nieuwjaar

starten, dan betaal je ten laatste

op 30 november 2014. De

betaling maakt je deelname

definitief. Zo voorkomen we dat

mensen al op de eerste dag

inschrijven voor een hele reeks

cursussen, en dan in de loop van

het jaar vaak annuleren, soms

vlak voor de start van een cursus.

VolZetZet je naam op de wachtlijst.

Er kan nog altijd een plaatsje

vrijkomen. Je krijgt dan van ons

een seintje.

BetalenOp het secretariaat: contant, met

bancontact of creditcard. Na

inschrijving via rekeningnummer

IBAN BE88 0910 1859 6141

met vermelding van naam en

referentie.

spaansaVondBeginners maandag van 20 tot 22 uur

#talen

start op 22/09

oVerdag BeginnersMaandag van 11 tot 12.30 uur

start op 22/09

tweede jaarmaandag van 9.30 tot 11 uur

start op 22/09

derde jaarDonderdag van 11 tot 12.30 uur

start op 25/09

Vierde jaarDinsdag van 9.30 tot 11 uur

start op 23/09

Vijfde jaarDonderdag van 9.30 tot 11 uur

start op 25/09

conversatiemaandag van 9.30 tot 11 uur of

maandag van 11 tot 12.30 uur

start op 06/10

fransoVerdagconversatie groep 1woensdag van 9.45 tot 11.45 uur

start op 24/09

conversatie groep 2woensdag van 9.45 tot 11.45 uur

start op 24/09

italiaansaVondBeginnersmaandag van 20 tot 22 uur

start op 22/09

tweede jaardonderdag van 20 tot 22 uur

start op 25/09

derde jaardinsdag van 20 tot 22 uur

start op 23/09

enGelsoVerdagconversatie groep 1donderdag van 9.30 tot 11.30 uur

start op 25/09

conversatie groep 2dinsdag van 9.30 tot 11.30 uur

start op 23/09

Page 28: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

28 | Ter DilfT Nieuws

los del tré Broedt op tWeede CdDe blaadjes krijgen bomen, de dames ontbloten de kuiten en op die mooie dagen begraaft gitaartrio Los Del Tré zich in een tirolerhut annex studio om een tweede cd op te nemen.Van Ward Pauwels, Roel Van de Voorde en Tom Van de Venne is nu eenmaal al langer geweten dat ze graag eigenzinnig hun ding doen. En met succes. Hun vorige plaat Rumba heeft intussen haar diensten bewezen. Daarop zetten ze hun eerste stappen in het genre van de rumba-flamenco en brachten een bloemlezing van enkele hits van hun eigen muziekhelden. De drie gitaristen zijn Gipsy Kings, Paco de Lucia, Rodrigo y Gabriela en consorten grenzeloos dankbaar voor de springplank die ze voor hen hebben betekend. Van dit zelfgefinancierde

schijfje gingen immers een slordige duizend exemplaren de deur uit en sindsdien stonden ze op verschillende festivalpodia. Momenteel werken ze dus aan een tweede cd. Naar eigen zeggen zijn de mannen als gitaristen, als muzikanten en als vrienden nog meer gegroeid. Het schrijven van eigen nummers was daarvan een logisch gevolg. Al hebben de heren het ook nu niet nagelaten om van andermans werk een eigenzinnige versie te maken.

Benieuwd? In oktober wordt het kleinood voorgesteld aan publiek en pers.

www.losdeltre.com

creatief talent in de regio

spotter

Page 29: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

Ter DilfT Nieuws | 29

uit de regio

aperitiefConCerten in open luCht

Bar Baraque: een puurse zoMerhit

Bourdon ColleCtief duo doedelzak en musette Het Bourdon Collectief bestaat uit Peterjan Van Kerckhoven en Bart Van Troyen, professionele muzikanten die zich toelegden op de Vlaamse en Franse doedelzaktypes. Hun programma omspant 7 eeuwen muziek, van intimistische laatmiddeleeuwse ballades tot virtuoze contradansen.

Zondag 29/06 | 11 uur

Cedel saxofoonKWartet crossover Dit eigenzinnige, jonge en ambitieuze saxofoonkwartet won al diverse prestigieuze prijzen. Het viertal gaat geen enkele confrontatie uit de weg en brengt een gevarieerd programma, gaande van het Franse klassieke repertoire over hedendaagse composities tot het lichtere genre.

Zondag 03/08 | 11 uur

Dat de zomer van 2013 de geschiedenisboeken zal ingaan als een topzomer, kwam niet enkel door het schitterende weer. Jong geweld uit Puurs toverde een leegstaand huis aan de evenementenweide om tot een gezellige zomerbar voor jong en oud, palmbomen en origineel strandmeubilair incluis. Het werd een gezellige bedoening met tal van optredens en ludieke randactiviteiten.

Honderden mensen uit de streek brachten hier menig zwoele zomeravond door.

Van 17/07 tot 21/08 Bar Barqaque zet opnieuw iedere zomerse donderdag en

zondag zijn deuren open.

Voor meer info over het programma: facebook.com/

grassrootzvzw

© W

illem

De

Leeu

w

De Notelaer

13 euro per concert (aperitief inbegrepen), tip: smul van een lekkere piknicklunch

Info en reservaties: 03 889 69 20, [email protected], www.notelaer.be

Page 30: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

30 | Ter DilfT Nieuws

en ook

+enooK

CultuurKaMpHeb je zin om de wereld te ontdekken? Dan is het cultuurkamp helemaal iets voor jou! Samen maken we een spannende ontdekkingsreis naar India, Pakistan en Bangladesh. We spelen, knutselen en dansen vier dagen lang. Ga mee op onze reis en laat je betoveren!

Van 22/07 tot 25/07 Van 9 tot 16 uur

25 euro

Voor kinderen van 3de t.e.m. 6de

leerjaar

Info:[email protected]

terpsiChoreWaar is Terspi?Een boeiende voorstelling gebracht door kleine dansers tussen 3 en 8 jaar. Over het leven, familiebanden en de liefde. Enkel nog kaarten voor de try-out voorstelling.

Zaterdag 14/06 | 10.30 uur8 euro

Internationale Kinderdansstage Van 10/08 tot 15/088 – 12 jaar

Voorstelling op 15/08 om 19 uur

Internationale Jeugddanstage Van 17/08 tot 22/0813 – 18 jaar

Voorstelling op 22/08 om 19 uur

[email protected]

www.terpsichore.be

Ter Dilft stelt ieder jaar ook een uitermate puik programma samen voor scholen. Film en theater zowel voor

kleuter-, basis als secundair onderwijs. Je vindt dit terug op www.terdilft.be. Of vraag gewoon een gratis

schoolbrochure!

insChrijvinGen aCadeMies sChooljaar 2014-2015Academie muziek woord en dans Van 15/06 t.e.m. 28/06 Van 23/08 t.e.m. 15/09

weekdagen van 16 tot 19 uur

woensdag van 14 tot 19 uur

zaterdag van 10 tot 14 uur

03 890 69 55

[email protected]

www.bornem.be

Academie en Vaktekenschool in TemseJe kan hier ook inschrijven voor

de afdeling Bornem

Vanaf 01/06woe 27/08 van 13.30 tot 16 uur

vrij 29/08 van 18.30 tot 20 uur

in septemBerVia een inschrijvingsformulier op

de website

in BornemIn september tijdens de lessen

03 771 10 03

[email protected]

www.academietemse.be

Prijzen variëren van 62 euro /

40 euro (reductie) tot 210,50

/ 120,80 euro afhankelijk van

richting en leeftijd. Materiaal

en instrumenten zijn niet

inbegrepen.

Page 31: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

Ter DilfT Nieuws | 31

Blijf op de hooGte

Het driemaandelijkse magazine

Ter Dilft Nieuws wordt huis aan

huis bedeeld in Klein-Brabant

(Bornem, Puurs en Sint-Amands)

en verstuurd naar abonnees en

cursisten. Je kan je ook gratis

abonneren.

Hou zeker onze website in de gaten

voor nieuwtjes, extra voorstellingen

of tentoonstellingen, films…

Of schrijf je voor onze digitale

nieuwsbrief!

Colofon Ter Dilft Nieuws is een uitgave van Autonoom Gemeentebedrijf Bornem.

redactie en vormgevingCultuurcentrum Ter Dilft

contactgegevens03 890 69 [email protected]

drukwerkwww.antilope.be

coverHerero woman in Pink Dress with Zebra scarf, 2012, © Jim Naughten. Courtesy of the artist and Klompching Gallery

oplage22.000 exemplaren

Dit magazine werd gedrukt op milieuvriendelijk papier met inkten op vegetale basis.

Volg ons op facebook.com/ccterdilft

praktisch

BereiKBaarheid – openinGsuren

openbaar vervoerJe kan Ter Dilft vlot bereiken met de trein (station op 10 min) of met de

(bel)bus (er is een halte aan het cultuurcentrum).

parkerenTer Dilft heeft een eigen parking voor 165 wagens en één voor autobussen.

Door ons uitgebreid programma zijn die vaak volzet. Op minder dan

500 meter zijn er 5 extra parkings (domein Breeven, Carrefour, Colruyt,

Kloosterstraat en Achterweidestraat). Met de parkeergarage aan de

Achterweidestraat en de uitbreiding in Breeven zijn er meer dan 500 gratis parkeerplaatsen op wandelafstand bijgekomen. Onze tip: plaats je wagen

direct op deze randparkings en wandel richting Ter Dilft… of kom gewoon

met de fiets!

de vzW Bijzondere Culturele aCtiviteiten ter dilft

KoMt hier jouW loGo? info 03 890 69 30

secretariaat ter dilftSint-Amandsesteenweg 41-43

2880 Bornem

03 890 69 30

[email protected]

www.terdilft.be

Tot 31 augustus:

weekdagen: van 9 tot 12 uur en van

13 tot 17 uur

Van 1 september:

weekdagen: van 9 tot 12 uur en van

13 tot 19 uur

zaterdag: van 9 tot 12 uur

Gesloten op 11/06, 21/06 en 15/08

cultuurcafé ter dilft0484 73 92 21 (café)

0489 44 64 24 (catering)

[email protected]

Alle weekdagen van 16 tot 24 uur

woensdag van 13 tot 24 uur

zaterdag van 10 tot 24 uur

zondag gesloten (tenzij bij

activiteiten)

keuken:

van 16 tot 20 uur

woensdag en zaterdag vanaf 13 uur

Gesloten van 30/06 tot 18/08

Open met de Dodentocht

Page 32: Ter Dilft Nieuws juni - september 2014

© R

obin

Vog

el &

Mer

ijn S

chilt

e

vooruitblik

15/10

BrandWeerMannenHet Toneelschap Beumer & Drost in de brandweerkazerne van Puurs