De Hoop Nieuws september 2010

16
06 Dag van Hoop 2010: met oog op God en mens “Ik krijg de kans meer te doen met mijn opleiding en capaciteiten” 13 03 “Ik dacht altijd dat ik gewoon domme pech had” De Hoop nieuws www.dehoop.org • 35ste jaargang • nummer 5 • september 2010 “Sommige vriendschappen zijn ook een soort verslaving” Vincent:

description

De Hoop Nieuws september 2010

Transcript of De Hoop Nieuws september 2010

Page 1: De Hoop Nieuws september 2010

06

Dag van Hoop 2010:met oog op God en mens

“Ik krijg de kans meer te doen met mijn opleiding en capaciteiten”

1303

“Ik dacht altijd dat ik gewoon domme pech had”

De Hoop nieuwswww.dehoop.org • 35ste jaargang • nummer 5 • september 2010

“Sommige vriendschappen zijn ook een soort verslaving”

Vincent:

Page 2: De Hoop Nieuws september 2010

2 DE HOOP NIEUWS

Interview

Jady te vermoorden. Op een dag kan zijn broer nog maar ternauwer-nood voorkomen dat hij zijn dreige-menten uitvoert. Jady: “Ik vluchtte naar een opvanghuis, waar men mij aanraadde aangifte te doen. Dat durfde ik niet. Later hoorde ik dat hij meer meisjes heeft misbruikt.”

Op straatAls men haar in het opvanghuis betrapt op blowen, moet ze er ver-trekken. Jady: “Ik leefde een tijd op straat en reisde van hot naar her. Ik sliep soms met mannen voor het geld en vertrok dan weer liftend naar de volgende stad.” Als de po-litie haar op een dag verward op straat oppakt, blijkt dat haar ouders haar als vermist hebben opgege-ven. Jady gaat vanwege haar psy-choses naar de gesloten afdeling

De zeventienjarige is Jady is nogal opstandig en gaat daarom tijdelijk bij haar tante wonen. Jady: “Ik ge-bruikte wiet en kwam in de coffee-shop een leuke kerel tegen. Het was bij mij liefde op het eerste gezicht.” Deze jongeman (toen 26) vertelt Jady dat ze altijd bij hem mag ko-men als ze problemen heeft. Jady: “Voor mijn tante was ik onhandel-baar. Het leek gewoon puberge-drag, maar later bleek dat ik psycho-ses had. Ik hoorde stemmen in mijn hoofd. Ik durfde niemand daarover te vertellen. Door het wietgebruik werd ik steeds vaker psychotisch.” Op een dag zegt haar tante dat Jady maar elders onderdak moet zoeken als ze zich niet weet te gedragen. Jady: “Het was bedoeld als loos dreigement, maar ik vertrok regel-recht naar die vriend.”

Haar vriend is eerst heel lief en zorgzaam voor Jady. Ze weet dat hij drugsdealer is. Toch bekommert ze zich daar niet om. Jady: “Op een dag zei hij dat ik zelf geld moest gaan verdienen. Hij wist wel een baantje voor me.” Dit baantje betekent dat Jady zich kort na haar achttiende verjaardag voor het eerst prosti-tueert. “Vanaf die dag ging mijn vriend me mishandelen, nam mijn geld af en sloot me op in huis.” Deze zwarte periode in het leven van Jady duurt ruim drie jaar. Intussen is ze ook cocaïne gaan gebruiken. Een paar keer loopt Jady weg, om met hangende pootjes weer terug te ke-ren. Jady: “Het klinkt misschien raar, maar ik hield nog steeds van hem. Ook was ik afhankelijk van hem voor de drugs.” Diverse keren is haar vriend zo agressief dat hij dreigt

“Ik dacht altijd da t ik gewoon domme pech had”

Het verleden van Jady* (26) is getekend door afhankelijkheid

van een loverboy en door mishandeling. Tijdens haar verblijf bij

vrouwenopvangcentrum Ruchama zijn haar ogen geopend. Jady: “Nu

weet ik wat ik waard ben en hoe ik mijn eigen grenzen kan bewaken.”

Page 3: De Hoop Nieuws september 2010

DE HOOP NIEUWS 3DE HOOP NIEUWS 3

van een psychiatrische instelling. “Ik kreeg medicijnen tegen mijn psychoses. Voor het eerst besefte ik dat het niet normaal was hoe ik mij altijd had gevoeld.” Na een langdu-rig zorgtraject en een periode van begeleid wonen, gaat Jady weer op zichzelf wonen. Begin 2008 krijgt ze een vriend. Direct komt haar ver-leden haar weer haarscherp voor ogen, want ook deze vriend mishan-delt haar. Jady raakt enorm in pa-niek. Jady: “Ik vluchtte opnieuw en kwam na crisisopvang bij Ruchama terecht.”

Ogen geopendTijdens haar verblijf bij Ruchama zijn de ogen van Jady geopend. “Tot vorig jaar dacht ik dat ik gewoon domme pech had met alles wat mij overkwam. Nu weet ik wat ik waard

ben en hoe ik mijn eigen grenzen kan bewaken.” Trainingen, groeps-gesprekken en individuele begelei-ding helpen haar hierbij, evenals de herkenning in de verhalen van de andere vrouwen. Jady: “Ik werk in-tensief aan mijn problemen, ik leer ze herkennen en voorkomen. Mijn problemen krijgen eindelijk een naam en ik kan erover praten, waar-door de schaamte minder wordt. Ook weet ik nu dat ik een Vader heb en nooit alleen ben. De gebeden samen met de begeleiders geven mij telkens kracht. Ik weet nu dat ik mijn moeilijkheden bij Hem kan brengen en ook bij Hem mag laten.”

*Ter bescherming van de veiligheid van de geïn-terviewde is een gefingeerde naam gebruikt en staat zij ook niet op de foto bij dit artikel.

“Ik dacht altijd da t ik gewoon domme pech had”

VrouwenhulpverleningRuchama is een AWBZ-instelling met twintig plaatsen voor verblijf en begeleiding. Ruchama biedt opvang aan vrouwen die te maken hebben met mishandeling, overbe-lasting, psychische problemen en/of seksueel misbruik. Voor AWBZ-zorg is een indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Er is ook plaats voor kinderen van deze vrouwen. De kosten voor dertig kindplaatsen (circa 120.000 euro per jaar) wordt uit uw giften betaald. Lees op bladzijde 14 hoe u dit project kunt steunen!

samenvattingskader kader brochures, boeken Informatiekader kijk op de website Bestellen

Page 4: De Hoop Nieuws september 2010

4 DE HOOP NIEUWS 4 DE HOOP NIEUWS

Actueel

Psychiatrie bij De Hoop:

Het zorgaanbod van De Hoop heeft zich verbreed. Sinds 2009 kunnen niet alleen volwassenen, maar ook jongeren met verslavingsproblemen zich aanmelden voor hulp. In datzelfde jaar is gestart met 24-uurszorg voor kinderen en jongeren met psychiatrische problemen. Al sinds 1999 biedt De Hoop 24-uurszorg aan volwassenen bij psychosociale problemen in de vorm van maatschappelijke opvang. De tijd is nu rijp voor een volgende stap: psychiatrie voor volwassenen.

Teun Stortenbeker, voorzitter van de Raad van Bestuur van De Hoop ggz, vertelt over de aanleiding: “Het is ei-genlijk niet meer dan een logische volgende stap. In ons centrum voor maatschappelijke opvang de Jordaan bie-den we mensen met psychosociale problemen de gele-genheid om tot rust komen. Naast ‘bed, bad en brood’ kan in beperkte mate algemene zorg worden geboden, met als doel daarna weer op zichzelf te kunnen staan. De behandelduur is maximaal vijf maanden. Regelmatig zijn er mensen bij de Jordaan met een problematiek die

zwaarder en meer psychiatrisch is. Voorbeelden hiervan zijn mensen met stemmingsstoornissen of een depres-sie. Zij hebben eigenlijk een langer en intensiever be-handeltraject nodig dan we binnen de maatschappelijke

“In al onze hulpverleningsvormen willen we God centraal stellen."

“Een logische volgende stap”

Page 5: De Hoop Nieuws september 2010

DE HOOP NIEUWS 5

Psychiatrie bij De Hoop:

Teun: “Sommige hulpvragers zijn in de war rondom reli-gie of levensperspectief. Ook bij rouwverwerking komen bijvoorbeeld diepe levensvragen naar boven. Met die vragen kunnen wij vanuit onze geloofsovertuiging goed omgaan.”

GebedOm na de uitbreiding deskundig hulp te kunnen bieden, heeft De Hoop voor het nieuwe team meer mbo- en hbo-verpleegkundigen nodig en een psychiater. Daar-naast benadrukt Teun Stortenbeker dat de gebedssteun van onze achterban bij de nieuwe ontwikkeling opnieuw broodnodig is: “Er is wijsheid en inzicht van God nodig hoe we als hulpverleners moeten handelen. Meer dan ooit gaat het om het zoeken naar geestelijke antwoor-den. Daarom hopen we te mogen rekenen op een bid-dende achterban.”

De psychiatrische 24-uurszorg van De Hoop is bedoeld voor hulp bij de volgende probleemgebie-den: angststoornissen, ADHD/ADD, eetproblemen, impulsbeheersing, aanpassingsstoornissen, depres-siviteit en stemmingsstoornissen zoals depressie. De Hoop biedt met ingang van september ook een behandeltraject voor mensen die naast hun versla-ving te maken hebben met psychiatrische problemen, de zogeheten dubbel diagnose. De behandelingen worden vergoed door de zorgverzekeraar of (na een jaar behandeling) vanuit de Algemene Wet Bijzonde-re Ziektekosten (AWBZ). Houd u echter wel rekening met een eigen (jaar)risico van uw verzekering. Kijk voor meer informatie op www.dehoop.org of bel met het Informatiecentrum via tel. 078–6111222.

samenvattingskader kader brochures, boeken Informatiekader kijk op de website Bestellen

opvang kunnen bieden. Dat is voor ons de aanleiding om nu algemene psychiatrische zorg te gaan bieden.”

Inmiddels is aan de Oudendijk in Dordrecht – waar ook de Jordaan zich bevindt – gestart met twaalf van deze zogenoemde ‘GGZ-plaatsen’. Maar er volgt meer. Teun: “De zorgverzekeraars en de overheid vinden het een goed plan dat De Hoop psychiatrische zorg biedt. Zij hebben ermee ingestemd dat we in totaal 32 plaatsen gaan realiseren.” Naar verwachting wordt in het najaar van 2010 de eerste paal geslagen voor nieuwbouw voor deze plaatsen op Dorp De Hoop in Dordrecht.

SpecifiekWat is er specifiek aan de psychiatrische zorg die De Hoop biedt? Teun: “In al onze hulpverleningsvormen willen we God centraal stellen. Hij is de Geneesheer die werkelijk genezing kan brengen. Wij vormen slechts het platform waar van alles kan gebeuren. Met onze inzet proberen we mensen zover te krijgen dat ze controle krijgen over hun problemen of op zijn minst ermee leren omgaan. In dat proces kunnen er elementen van genezing zichtbaar worden. Het kan ook zo zijn dat er op geestelijk gebied zaken opgeruimd moeten worden en er daardoor gene-zing plaatsvindt. En soms grijpt God op bovennatuur-

lijke wijze in. Vanuit een christelijke levensvisie kijk je overigens ook anders aan tegen de definitie van gene-zing. Noem je een ex-verslaafde bijvoorbeeld genezen als hij geen verslavende middelen meer gebruikt? Het niet meer gebruiken van een verslavend middel is geen bewijs van genezen zijn. Wel is er een basis waarop ge-nezing kan gaan komen. Zo is dat ook met psychiatrische problematiek. We willen een basis geven, waarop gene-zing kan gaan ontstaan, of op zijn minst dat de proble-men beheersbaar worden.”

IdentiteitEr is veel vraag naar psychiatrische zorg vanuit christelijke identiteit. Teun: “Vanuit kerkelijke gemeenten krijgen we van bijvoorbeeld pastoraal werkers regelmatig te horen dat ze nergens terecht kunnen met hun kerkleden met hulpvragen op psychiatrisch gebied. Hun gemeentele-den zoeken een plek waar ze een leefsfeer treffen die ze herkennen en waarbij ze zich thuis voelen. Ze willen geen zorg waarbij men af en toe eens een beroep kan doen op een geestelijk verzorger. Nee: ze zoeken zorg waarbij in alle aspecten continu God centraal staat.” Met regelmaat is de problematiek van cliënten ook van spirituele aard.

“Een logische volgende stap”

Page 6: De Hoop Nieuws september 2010

6 DE HOOP NIEUWS

Kort nieuws

Dag van Hoop 2010: Met oog op God en mensZaterdag 26 juni jl. zijn we gezegend met een zonovergoten en bijzondere Dag van Hoop. Het thema was ‘35 jaar: met oog op God en mens’. Ruim 2000 bezoekers genoten deze dag van prachtige koor- en samenzang, getuigenissen van cliënten van De Hoop en een indringende toespraak van evangeliste Suzette Hattingh. Zij sprak over actief christen-zijn.

Het ochtendprogramma was gevuld met koor-en samenzang, getuigenissen van cliënten van De Hoop en een toespraak van Suzette Hattingh.

Na de Dag van Hoop was er ’s avonds een worschipnight met Don Moen.

De musical over het leven van Esther, uitgevoerd door Kids Crew

Suzette Hattingh houdt een interactieve seminar over een leefstijl van gebed.

Op het Kinderplein konden kinderen zich laten schmincken als tijger, konijn of prinses.

Page 7: De Hoop Nieuws september 2010

DE HOOP NIEUWS 7

Lichtende sterrenIn Nederland is er steeds meer aandacht voor religie. Veel wordt er gesproken over moslims versus christenen. Ook zijn er allerlei andere godsdienstige groepen die in beeld komen. Er is ‘honger’ naar geloof. De tijd van ‘leegte’ lijkt voorbij. De mens zoekt naar vervulling in zijn leven. Nederland bevindt zich in een neergaande spiraal waarbij het steeds moeilijker zal worden om een helder christelijk geluid te laten horen. Bijbelgetrouw handelen door christenen is er in zijn algemeenheid ook niet op vooruitgegaan. Wat belangrijk is om over na te denken, is of wij als christenen nog wel voluit als discipelen de Here Jezus volgen. Of wij nog wel ernst maken met wat God van ons vraagt. Of is het misschien zo dat we ons juist door die seculiere meerderheid ertoe hebben laten verleiden om de voorschriften van God niet meer zo radicaal te nemen in ons leven? De Bijbel geeft aan dat ons denken op God gericht moet zijn. Gods denken is niet altijd verklaarbaar. Dat is ook logisch, want Hij is God en wij zijn mens. Zijn denken gaat hoger dan ons denken. Zijn wegen zijn ondoorgrondelijk. Wat we wel kunnen zien in de Bijbel, is dat God het altijd brengt tot een goed einde. Hij kijkt naar ons om, heeft ons lief, maar wil een zuiver leven bij ons zien. Als dat ontbreekt, dan treedt Hij op. Daarom schrijft Paulus ook aan de gelovigen te Filippi (Fil. 2:15) dat zij onberispelijk en onbesmet dienen te zijn, ‘onbesproken kinderen Gods te midden van een ontaard en verkeerd geslacht, waaronder gij schijnt als lichtende sterren in de wereld’. Hoe duisterder het wordt, hoe helderder ons licht zal kunnen schijnen! De vraag is: willen wij schijnen? Is God nog het belangrijkste voor ons? Niet als religieus symbool, maar waar kracht vanuit gaat? Een getuigenis waar mensen jaloers op zullen zijn om dat ook te hebben?

Teun Stortenbeker, voorzitter Raad van BestuurDe Hoop ggz

WOORD AAN ‘T WOORD

Jubileumconcerten voor jong en oudNa de feestelijke Dag van Hoop zijn er in het najaar nog een aantal momenten waarop De Hoop samen met u God wil danken voor 35 jaar De Hoop. Dit kan tijdens concerten en dankdiensten voor jong en oud, o.a. met medewerking van Marcel & Lydia Zimmer, Gerald Troost en diverse koren. De data en locaties leest u op de achterzijde van deze De Hoop Nieuws en op www.dehoop.org/35jaar.

“Ik draag De Hoop een warm hart toe, omdat ik heel veel mensen heb zien veranderen door het werk van deze organisatie,” vertelt Gerald. “Tijdens concerten en via de e-mail

komen we vaak in contact met mensen die worstelen met verslaving of die psychische hulp nodig hebben. We hebben diverse mensen verwezen naar De Hoop, waar ze goed geholpen werden."

Geliefde mensen,Van harte gefeliciteerd met 35 jaar De Hoop. Ik ben van ’t begin gelijk een fan van jullie geweest. Ik weet nog goed dat het geopend werd op de Spuiweg en nam onze tiener mee. Hij verdiende een zakcent-je bij een groenteboer. We leerden onze kinderen de tienden te geven aan de Heer. Ik vroeg mijn zoon of hij dat ook wilde en vertelde hem van De Hoop. Een goed idee, hij had 25 guldens toen nog. Er stond een bus waar hij het in deed. En tot vandaag aan de dag dragen we De Hoop een warm hart toe en we bid-den en geven. Wat een vreugde dit te mogen doen, deel te hebben aan de heling van mensen en ook nu kinderen. Gods zegen voor nu en de toekomst!

Maria Mayer

Nodig ons uit; wij vertellen het graag!

35 jaar De Hoop betekent ook 35 jaar wonderen van God. De medewerkers en cliënten van De Hoop delen hun ervaringen graag met u! Nodig ons uit voor een gratis presentatie in uw kerk, bijvoorbeeld bij een ge-meente- of jongerenavond. Alleen in dit jubileumjaar zijn er geen kosten verbonden aan deze presentaties. Bel voor meer informatie of reservering het Informa-tiecentrum van De Hoop ggz: 078–6111222.

Page 8: De Hoop Nieuws september 2010

Thema

Vriendschappen: belangrijk voor iedereenTijdens onderzoeken komt steeds vaker naar voren dat vriendschap een voorwaarde is voor een gezond leven. Bij De Hoop zien we cliënten die al hun relaties opgeofferd hebben aan het middel waar ze aan verslaafd waren. De banden met familie en vrienden zijn kapot gegaan, omdat de verslaafde drugs, alcohol of een andere middel belangrijker vond. We zien echter ook dat cliënten gevlucht zijn in een verslaving ómdat ze geen goede relaties hadden met de mensen om hen heen. Voor herstel zijn gezonde vriendschappen belangrijk, maar hoe bouw je die op? Dat is een vraag waar ook veel mensen zonder verslaving mee worstelen.

8 DE HOOP NIEUWS

Page 9: De Hoop Nieuws september 2010

DE HOOP NIEUWS 9

De Amerikaanse christenpsycholoog Jim Wilder benadrukt het belang van vriendschap. Hij bestudeerde meer dan twintig jaar de randvoorwaar-den voor geestelijke groei en kwam tot de conclusie dat een mens alleen geestelijk volwassen kan worden als hij vreugde ervaart. En die vreugde is alleen mogelijk als hij gezonde ban-den heeft met andere mensen. Ook de Bijbel is daar duidelijk over: ‘En de HERE God zeide: Het is niet goed, dat de mens alleen zij’ (Genesis 2:18).

LiefdesbandenWat zijn gezonde banden eigenlijk? Dit is uit te leggen door onderscheid te maken tussen angstbanden en liefdesbanden. Liefdesbanden draai-en om de vreugde en de wens om

bij mensen te zijn die belangrijk voor ons zijn. Liefdesbanden stimuleren mensen om te leven in waarheid, vreugde, vrede, volharding, liefde en echte gulheid. Bij liefdesbanden profiteren mensen allebei van de re-latie en kunnen ze eerlijk met elkaar omgaan.

AngstbandenBij een angstband proberen men-sen negatieve gevoelens als pijn, vernedering, schaamte, schuld en/of angst voor afwijzing te vermijden. Iemand gaat bijvoorbeeld bij een an-der op bezoek, omdat hij bang is dat de ander boos op hem wordt als hij het niet doet. Hij doet het echter niet omdat hij plezier heeft in het con-tact. Wanneer mensen zich in relaties

door angst laten drijven, groeit de angst ook als ze niet bij elkaar zijn: ze zijn bang om te laat op het werk te komen en op die manier iemand boos te maken, bang om iemand te kwetsen door hun echte mening te geven. Daarom komt ook liegen en bedriegen veel voor bij angstban-den.

Gevoelens uitenAngstbanden kunnen veranderd worden in gezonde liefdesbanden, maar dat vraagt wel veel inzet. Es-sentieel is dat de echte gevoelens geuit gaan worden. Veel mensen vinden het eng om hun verdriet, hun boosheid, hun gekwetstheid te laten zien. Ook durven ze niet te zeggen wat ze wel en vooral ook wat ze niet

willen, terwijl grenzen stellen juist erg belangrijk is. Ze zijn bang om be-lachelijk gemaakt te worden of om (opnieuw) gekwetst te worden.

IdentiteitOm eerlijk te kunnen zijn is het be-langrijk dat we ons bewust worden van de identiteit die wij als christen hebben. Als we onze ogen op God richten zullen we merken dat Hij al-machtig is, maar ook dat Hij van ons houdt. Als we overtuigd raken van de liefde van de Here wordt het ge-makkelijker de angst voor mensen te bevechten: ‘Er is in de liefde geen vrees, maar de volmaakte liefde drijft de vrees uit’ (1 Johannes 4:18). Als we weten dat God voor ons zorgt, durven we onszelf te worden. Dan

Vriendschappen: belangrijk voor iedereen

kunnen wij op een liefdevolle manier onze mening uiten. Natuurlijk willen we er zijn voor onze naasten, al is het maar omdat de Bijbel ons daartoe oproept, maar als onze eigen identi-teit in Christus duidelijk is kunnen wij ook ‘nee’ zeggen als de grenzen van het redelijke worden overschreden.

Liefdevolle gemeenschapIn de huidige tijd leven we steeds individueler. Onze familie en vrien-den wonen vaak ver weg en buren blijven vreemden voor ons. We gaan onze eigen gang. Mensen die proble-men hebben en geen vreugde in hun leven meer ervaren, worden al snel naar een hulpverlener gestuurd, om-dat de personen om hen heen geen tijd hebben om persoonlijke aan-

dacht te geven. Uit het onderzoek van Jim Wilder blijkt dat therapie niet helpt als degene die behandeld wordt alleen tegenover de behande-laar open en eerlijk kan zijn. Thera-pie is pas effectief als de mensen die behandeld worden deel zijn van een liefdevolle gemeenschap, waar zij zichzelf kunnen zijn en mensen om zich heen hebben die om hen geven. Dat merken we bij De Hoop. Mensen die niet meer in zichzelf geloofden, krijgen aandacht en een zinvolle dagbesteding. Ze worden weer ge-waardeerd en bloeien daardoor op. Aandacht en vriendschap geven aan onze naasten is niet alleen de taak van hulpverleners. Het wordt van ons allemaal gevraagd én we hebben het allemaal nodig.

Page 10: De Hoop Nieuws september 2010

10 DE HOOP NIEUWS 10 DE HOOP NIEUWS

Thema-interview

“Wiet en alcohol waren een uitkomst”, vertelt Vincent. “Daardoor kreeg ik meer zelfvertrouwen. En een hele groep verkeerde vrienden. Ik werd niet meer gepest.” Het gevolg van ‘erbij horen’ is dat Vincent niet meer zichzelf kan zijn. Hij begint te veranderen. “Ik probeerde stoer te doen, verpatste geld en droeg kleding die ik eigenlijk niet leuk vond.” Zijn drugsgebruik gaat van kwaad tot erger. Hij begint harddrugs te gebruiken. Als in 2008 zijn vriendin zwanger raakt, besluit hij wat te doen aan zijn verslaving. Hij komt terecht bij De Hoop.

Nieuwe vrienden In het begin sluit Vincent zich bij De Hoop af voor de andere jongens in zijn groep. “Ik was schreeuwerig

en opstandig. Tot ik ontdekte dat ik niet de enige was die vast zat in bepaalde dingen. Ik durfde steeds meer mijn emoties te tonen en mezelf te zijn.” Langzamer-hand groeien er hechte vriendschappen. “Voor het eerst voelde ik me gewaardeerd als persoon, gewoon als Vincent.”

Terugval Toch blijven de oude vriendschappen trekken. Vincent vertelt openhartig dat hij nog een keer is teruggevallen in drugsgebruik, nadat hij in zijn oude woonplaats ie-mand van vroeger tegen het lijf liep. “Die oude vriend-schappen zijn zo vertrouwd. Het is eigenlijk ook een soort verslaving. Ik viel meteen terug in mijn oude ge-dragspatroon.” De dag na zijn terugval trekt Vincent met-een aan de bel, ook bij zijn nieuwe vrienden. “Ik moest wel een hoop schaamte overwinnen. Maar dan merk je dat het echte vriendschappen zijn. Ze stonden meteen voor me klaar en waren trots dat ik bij De Hoop ben te-ruggekomen.” Inmiddels volgt Vincent deeltijdbehande-ling. “Ik heb besloten om in Dordrecht te blijven, ver weg van mijn oude vrienden”, vertelt hij. “Volgens mij is het negentig procent winst als je met oude vriendschappen breekt, hoe moeilijk dat ook is. Ik heb bij De Hoop ont-zettend veel vrienden gekregen. Deze mensen kennen me door en door. We vertrouwen elkaar. Hierdoor ben ik zoveel gelukkiger. Ik heb het gevoel dat ik mezelf nu pas begin te ontdekken.”

Als jongen kan Vincent (nu 28)

moeilijk meekomen op school.

Bovendien wordt hij gepest. Dan

ontdekt hij dat hij met drank en drugs

bij het populaire vriendengroepje

kan gaan horen.

“Sommige vriendschappen zijn ook een soort verslaving”

Page 11: De Hoop Nieuws september 2010

DE HOOP NIEUWS 11

Werken bij De Hoop

Annette: “Ik krijg de kans meer te doen met mijn opleiding en capaciteiten”

In het najaar van 2009 komt Annette Hakkenbrak (23) als pedagogisch medewerker in dienst bij één van de vestigingen van Bambino, het kinderdagverblijf van De Hoop. Nu, nog geen jaar later, hoopt zij te starten als locatiehoofd van de nieuwe vestiging aan de Spuiweg te Dordrecht.

Na haar hbo-opleiding Sociaal Peda-gogische Hulpverlening stuurt Annet-te een open sollicitatiebrief naar De Hoop. Ze krijgt een uitnodiging voor een gesprek, want bij Bambino zijn pedagogisch medewerkers nodig. Al tijdens dit gesprek wordt de mo-gelijkheid genoemd in de toekomst door te stromen naar de functie van locatiehoofd. Deze uitdaging spreekt Annette wel aan: “Het was een extra stimulans om de functie van pedago-gisch medewerker te aanvaarden.”

LocatiehoofdInmiddels is definitief beslist dat An-nette locatiehoofd wordt van de nieuwe vestiging van Bambino aan de Spuiweg. Annette: “Af en toe ga ik op de nieuwe locatie kijken. Het is erg leuk om te zien hoe de verbou-

wing van ‘mijn’ locatie vordert. Soms werk ik mee aan de voorbereidingen, zoals het uitzoeken van speelgoed en het bepalen van de inrichting. Ook krijg ik meer te horen over zaken die bij mijn toekomstige takenpakket horen.”

WolkAnnette wil voorlopig niet meer weg bij De Hoop: “Toen de functie bij Bambino op mijn weg kwam, moest ik steeds denken aan de wolk die het volk Israël voorging op hun reis door de woestijn. Zolang de wolk hier zou rusten, wilde ik hier blijven. Nu zie ik de wolk verder schuiven binnen deze organisatie. Deze kans om meer te doen met mijn opleiding en mijn ca-paciteiten is voor mij de bevestiging dat het goed is om hier te zijn.”

De Hoop breidt uit! Voor Bambino zoeken we pedago-gisch medewerkers die 32 uur kun-nen werken op de dagopvang. Ook zoeken we oproepkrachten, die flexibel inzetbaar zijn. Kijk voor een overzicht van al onze vacatures op www.dehoop.org onder de kop ‘wer-ken bij De Hoop’.

Als pedagogisch medewerker begeleid en verzorg je kinderen in een groep. Dit kunnen kinde-ren in de leeftijdsgroep nul tot vier jaar zijn, op de dagopvang of peuterspeelzaal, maar ook kinderen van vier tot twaalf jaar in de buitenschoolse opvang.

Page 12: De Hoop Nieuws september 2010

12 DE HOOP NIEUWS

Actueel

Legpuzzels en spellen te koop bij De Hoop ShopDe Hoop Shop is de webwinkel van De Hoop. Sinds kort is het assortiment uitgebreid met leg-puzzels en spellen. De Hoop Shop verkoopt niet alleen de bekende spellen en puzzels, maar ook heel originele exemplaren waar u met uw gezin vele uren plezier van zult hebben. Bij deze De Hoop Nieuws treft u een flyer aan met daarop voorbeelden van het nieuwe aanbod. Kijkt u ook eens op www.dehoopshop.nl.

Projecten

12 DE HOOP NIEUWS

Seminar Ben TiggelaarOp 9 september 2010 geeft Ben Tiggelaar, één van de meest gevraagde sprekers in Nederland, exclusief voor leden van het bedrijvennetwerk ‘ZakenVrienden van De Hoop’ en hun intro-ducés een gratis seminar. Thema van het seminar is ‘Realiseer blijvende veranderingen in uw bedrijf en bij uzelf!’ Tijdens het seminar zal Ben Tiggelaar praktische handvatten geven om met geringe tijdsinvesteringen échte veranderingen te be-werkstelligen. Het programma begint om 15.30 uur op Dorp De Hoop, Provincialeweg 70 in Dordrecht. Na afloop van het seminar is er een buffet. Wilt u zich met uw onderneming aansluiten bij de Zakenvrienden van De Hoop? Bel voor meer informatie met Wout van den Akker, tel. 078-6111477 of mail met [email protected].

Ieder jaar looft het O&O fonds GGZ de Hart-voor-je-werkprijzen uit. Het fonds onderzoekt hoe medewerkers in de geestelijke gezondheids- en verslavingszorg (GGZ) gemotiveerd blijven voor hun werk. Medewerkers in de GGZ krijgen de kans om mee te denken en ideeën in te sturen. De vijf meest vernieuwende ideeën krijgen elk een Hart-voor-je-werk-prijs ter waarde van 50.000 euro. De afdeling Training & Toerusting van De Hoop heeft dit jaar de Emotiewijzer ingestuurd en is met dit idee één van de winnaars geworden. De emotiewijzer helpt mede-werkers en cliënten van De Hoop hun emoties construc-tief te uiten en oplossingen te zoeken.

De Hoop wint Hart-voor-je-werkprijs

Page 13: De Hoop Nieuws september 2010

DE HOOP NIEUWS 13DE HOOP NIEUWS 13

De Hoop biedt op verschillende ma-nieren hulp bij relatieproblemen: Hulp voor familie en partnersDe Hoop biedt hulp aan partners en familieleden van mensen met versla-vings-, psychiatrische of psychosociale problemen. U krijgt, zo nodig, advie-zen over het omgaan met het gedrag van uw partner of familielid. Daar-naast kunt u hulp ontvangen voor problemen die u zelf ondervindt. Het is geen voorwaarde dat uw partner of familielid voor zijn of haar problemen in behandeling is bij De Hoop. Hulp bij huwelijksproblematiekHet Centrum voor Pastorale Counse-ling (CPC) - onderdeel van De Hoop ggz - biedt hulp bij problemen binnen het huwelijk. In Dordrecht, Driebergen en Tholen (en binnenkort ook in Houten en

Amersfoort) kunt u terecht voor ambu-lante hulpverlening, dus in de vorm van gesprekken. Daarnaast biedt het CPC de cursus 'Huwelijk en Gezin’ aan. Deze cur-sus is voor iedereen die meer wil weten over het huwelijk, zoals beschreven in Gods Woord. Voor met name echtparen die hun huwelijk willen verdiepen en ver-rijken, is deze cursus uitermate geschikt. Op pagina 15 vindt u de data waarop deze cursus start. Hulp in de opvoedingChris is niet alleen bereikbaar voor kinderen en tieners, maar ook voor ouders die tegen problemen aanlopen in de opvoeding van hun kind(eren). Zij kunnen bellen met Chris: (078) 6312300. Mailen via [email protected] of chatten kan ook. Bellen en mailen kan 24 uur per dag. De chatbox is bereik-baar via www.chris.nl en is geopend

op maandag, woensdag en vrijdag van 15:00-21:00 uur. Voor meer informatie over boven-staande hulpverlening kunt u contact opnemen met de afdeling Informatie & Planning van De Hoop ggz via (078) 6111222 of [email protected]. Boekentips* ‘Meer dan liefde’ - Gods plan voor

je huwelijk - Dirk Lemmens en Jef de Vriese

* ’Het Meesterwerk’ Een verfrissen-de kijk op het huwelijk - Al Janssen en Jef de Vriese

* ’Opvoeden, een opgave’ - Drs. Johan Matze* ‘Als je kind ontspoort’ - Norman H. Wright Deze boeken zijn te koop via www.dehoopshop.nl.

Vraag het De Hoop

De Hoop wint Hart-voor-je-werkprijs

Waar vind ik hulp bij problemen in relaties en/of huwelijk?

'Debat & Dinner Event' 20 jaar BambinoDit jaar bestaat Bambino, het kinderdagverblijf van De Hoop, twintig jaar. Op vrijdag 12 november organiseert Bambino daarom een interactief ‘Debat & Dinner event’ met het thema ‘Kinderen hinderen…?‘. Er zal een Lagerhuisde-bat gehouden worden over onderwerpen als ‘Carrière en kinderen’, ‘(On)betaalbaarheid van de kinderopvang’ en ‘Christen en kinderopvang’. Voor het publiek bestaat de mogelijkheid om mee te discussiëren. Het event begint om 15:00 uur en vindt plaats in het Media- en Congrescentrum van De Hoop, Provincialeweg 70 te Dordrecht. Om 17:30 uur wordt de middag afgesloten met een buffet. De bijeenkomst is geschikt voor opvoeders – zowel ouders als professionals – van kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar. Deelname is gratis, maar opgave is wel noodzakelijk. Ga hiervoor naar www.dehoop.org.

Page 14: De Hoop Nieuws september 2010

14 DE HOOP NIEUWS

Activiteiten

Colofon

14 DE HOOP NIEUWS

Projecten

Ruchama is het christelijk vrouwenbegeleidingscentrum van De Hoop voor vrouwen die in de knel zitten. Ook is er plaats voor hun kinderen als die met moeder meegaan. Ruchama is er voor vrouwen die meer zorg nodig hebben dan ambulant geboden kan worden. Bij Ruchama komen deze vrouwen tot rust en kunnen ze in een beschermde, rustige omgeving werken aan hun problemen.

Uw hulp en gebed is nodig!Veel vrouwen die opgenomen zijn bij Ruchama hebben kinderen. Door deze kinderen samen met hun moeders op te nemen, wordt geprobeerd om weer een veilige gezinssituatie te creëren. De kosten voor dertig kindplaatsen (circa 120.000 euro per jaar) wordt uit uw giften betaald. Wilt u met uw gebed en financiële bijdrage helpen, zodat we deze vrouwen en kinderen kunnen blijven opvangen? Stort uw bijdrage op giro 38.38.38 t.n.v. Stichting Vrienden van De Hoop o.v.v. Ruchama.

Ruchama begeleidt vrouwen met psychosociale proble-men, zoals onverwerkte rouw, depressies en persoonlijk-heidsproblematiek. Andere vrouwen hebben te maken gehad met prostitutie of met huiselijk geweld in het hu-welijk of in het gezin waar ze opgroeiden.

Marlinde: “Ik voel me een waardevolle vrouw.”De exacte locatie van Ruchama wordt niet bekend ge-maakt omdat veel vrouwen met onveiligheid te maken

Help mee: een veilige plek voor vrouwen en hun kinderen!

hadden in hun vorige leefomgeving. Een van de gasten is Marlinde. Zij heeft een moeilijke periode achter de rug van misbruik en manipulatie en is een periode opgeno-men geweest. “Bij Ruchama leerde ik naar mezelf te kij-ken zoals God naar me kijkt. Ook leerden ze me grenzen aangeven. Ze hielden me een spiegel voor: het was niet alleen de ander die mij heeft misbruikt, ik heb me in veel situaties ook laten misbruiken. Dat was een eyeopener! Ik had een eigen mening, een stem en die mocht ik gebrui-ken!”Inmiddels is Marlinde een paar jaar verder en gaat het goed met haar. Ze heeft haar leven op de rit gekregen en geniet van het moederschap. “Na al die jaren voel ik me weer een waardevolle vrouw. Ik weet dat God een plan heeft met mijn leven. Ik ben enorm hoopvol voor een toekomst met nieuwe kansen.”

Page 15: De Hoop Nieuws september 2010

Activiteiten

Colofon

De Hoop Nieuws ISSN 1877-5055Tweemaandelijkse uitgave van De Hoop ggz, evangelische hulpverlening. De Hoop biedt kinder-, jeugd- en volwassenenzorg op het gebied van psychosociale, psychiatrische en verslavings-problematiek. Ook biedt De Hoop re-integratietrajecten en heeft zij preventieprojecten voor kinderen, tieners en ouders. Meer informatie op www.dehoop.org.

Redactie, vormgeving en fotografieTeun Stortenbeker (hoofdredacteur)Frans Koopmans (eindredacteur) Medewerkers De Hoop Media

RedactieadresProvincialeweg 70, 3329 KP DordrechtTelefoon: (078) 6 111 356 • E-mail: [email protected]

AansprakelijkheidRedactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de uitspraken van (ex)cliënten van De Hoop en hun familieleden in De Hoop Nieuws. Vóór verschijning zijn de (ex)cliënten akkoord gegaan met publicatie van deze uitspraken. Niets uit deze uitgave mag openbaar worden gemaakt zonder voorafgaande toestemming van de redactie. Bij toegestemde plaatsing moet er sprake zijn van uitdrukkelijke bronvermelding.

Druk De Hoop Grafisch Centrum, Provincialeweg 86, 3329 KP DORDRECHT Telefoon: (078) 6 111 333 E-mail: [email protected] www.dehoopgrafischcentrum.nl

Stichting Vrienden van De HoopEen deel van het werk van De Hoop wordt financieel ondersteund door Stichting Vrienden van De Hoop. Deze stichting is in het bezit van het CBF- en het RƒB-keurmerk en door de Belastingdienst erkend als ANBI. Giften voor De Hoop kunnen worden overgemaakt op giro 38.38.38.

Agenda activiteiten9 september Seminar Ben Tiggelaar voor Zakenvrienden van De Hoop (zie blz. 12)16 -18 september Themablok ‘Afwijzing’ 18 september Dankdienst 35 jaar De Hoop (Bunschoten)19 september Lofprijsavond25 september Concert Marcel en Lydia Zimmer - 35 jaar De Hoop (’s middags te Ede) Concert Gerald Troost - 35 jaar De Hoop (’s avonds te Ede)2 oktober Concert Marcel en Lydia Zimmer - 35 jaar De Hoop (’s middags te Alblasserdam) Concert Gerald Troost - 35 jaar De Hoop (’s avonds te Alblasserdam) Cursus Inleiding Pastorale Counseling (1e bijeenkomst te Dordrecht) Cursus Huwelijk en gezin (1e bijeenkomst te Dordrecht) 9 oktober Cursus Huwelijk en gezin, (1e bijeenkomst te Nijkerk) Cursus Inleiding Pastorale Counseling (1e bijeenkomst te Nijkerk)17 oktober Lofprijsavond23 oktober Dankdienst 35 jaar De Hoop (Nieuwerkerk aan den IJssel)28 oktober Themabijeenkomst ‘Huwelijk’28 - 30 oktober Training vrijwilligers No Apologies12 november Jubileum 20 jaar Bambino, Debat & Dinner Event

DE HOOP NIEUWS 15

Cursus Huwelijk en GezinHet Centrum voor Pastorale Counseling begint in oktober met de cursus ‘Huwelijk en gezin’. Deze cursus wordt zowel in Dordrecht als in Nijkerk gegeven en duurt acht zaterdagen van 10.00 tot 13.00 uur. De cursus richt zich op iedereen die vanuit Gods Woord meer wil leren over het huwelijk. De cursus is ook zeer geschikt voor echtparen die hun huwelijk willen verdiepen.

Themablok ‘Afwijzing’Van 16 tot 18 september organiseert De Hoop een themablok over ‘Afwij-zing’. Afwijzing is te omschrijven als het ‘ontzeggen van liefde’. Afwijzing heeft grote invloed op je gedrag en houding. Het kan grote emotionele spanningen geven en zelfs tot licha-melijke klachten leiden. Het thema-blok geeft uitleg over de oorzaken van afwijzing en de noodzaak van vergeving, bevrijding en herstel.

Training vrijwilligers No Apologies

Heeft u ook hart voor jongeren? Wordt dan vrijwilliger in preventie bij het pro-ject No Apologies! Dit is een karakter-vormend preventieprogramma, gericht op jongeren van 11 tot 18 jaar. Het hoofddoel is jongeren te helpen verant-woorde keuzes te maken. Van 28 okto-ber tot 30 oktober 2010 houdt De Hoop een training voor nieuwe No Apologies vrijwilligers. Interesse? Kijk voor meer info op www.noapologies.nl.

Locatie en contact Alle activiteiten vinden – tenzij anders vermeld – plaats in het Media- en Con-grescentrum op Dorp De Hoop, Pro-vincialeweg 122 in Dordrecht. Heeft u vragen, dan kunt u terecht bij het informatiecentrum van De Hoop ggz: (078) 6 111 222 of [email protected]. Voor meer informatie over alle activitei-ten kunt u ook terecht op onze website: www.dehoop.org.

Page 16: De Hoop Nieuws september 2010

met oog op God en mens

Vier dit

jubileum met

ons mee!

Zaterdag 18 september Bunschoten – SpakenburgKoor- en samenzangavondM.m.v. het koor Deo Cantemus, kinderkoor Chanoeka en zanger Lucas Kramer, locatie: Noorderkerk

Zaterdag 25 september Ede – ConcertenKinderconcert met Marcel & Lydia ZimmerAvondconcert met Gerald Troost, locatie: Evangelische Gemeente De Schuilplaats

Zaterdag 2 oktober Alblasserdam – ConcertenKinderconcert met Marcel & Lydia ZimmerAvondconcert met Gerald Troost, locatie: Evangelische Gemeente Jozua Alblasserwaard

Zaterdag 23 oktoberNieuwerkerk aan den IJsselKoor- en samenzangavond m.m.v. het koor Adonai, Kees de Bruin (piano) en Elsemarieke den Hartogh (fluit), locatie: De Lichtkring

Zaterdag 6 novemberDordrecht – JubileumdienstM.m.v. de koren Praise Him en Choir of Hope, Bert Kruis (organist) en Anneke Monsma (sopraan), locatie: Grote Kerk

Zaterdag 20 novemberBodegraven Koor- en samenzangavond m.m.v. de koren Adonai en Debarim, en Kees de Bruin (piano) en Elsemarieke den Hartogh (fluit), locatie: Dorpskerk

met oog op God en mens

Uw Peugeot- en Citroën-dealers DRECHTSTEDEN en ALBLASSERWAARD

Voor alle genoemde activiteiten is aanmelding noodzakelijk en is de toegang gratis (collecte). Bij de concerten van Marcel & Lydia Zimmer en Gerald Troost kost toegang aan de zaal 5 euro (mits er nog plaatsen beschikbaar zijn).Meer informatie en aanmelding: www.dehoop.org/35jaar of bel met 078-6111355.

Hoofdsponsors 35 jaar De Hoop:

Nodig ons uit; wij vertellen het graag!35 jaar De Hoop betekent ook 35 jaar wonderen van God. De mede werkers en cliënten van De Hoop delen hun ervaringen graag met u! Nodig ons uit voor een gratis presentatie in uw kerk, bijvoorbeeld bij een gemeente- of jongerenavond. Alleen in dit jubileumjaar zijn er geen kosten verbonden aan deze presentaties. Bel voor meer informatie of reservering het Informatiecentrum van De Hoop ggz: 078–6111222.

Vier dit

jubileum met

ons mee!