De Zand-Hoop (december 2015)

8
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Ludo Konings, Dorp 31, 2242 Pulderbos Jaargang 17, nummer 4 (december 2015 - januari 2016 - februari 2016) Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisaties www.beweging.net/antwerpen - [email protected] 3 Met plezante Jan op stap 7 8 Drie keer ‘oorlog’ in Zandhoven Bloemke voor Fair Trade Verder in dit nummer Zoek de verschillen dezand-hoop

description

Driemaandelijkse publicatie van bewegingspunt Groot-Zandhoven

Transcript of De Zand-Hoop (december 2015)

Page 1: De Zand-Hoop (december 2015)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Ludo Konings, Dorp 31, 2242 PulderbosJaargang 17, nummer 4 (december 2015 - januari 2016 - februari 2016)Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisatieswww.beweging.net/antwerpen - [email protected]

3Met plezante

Jan op stap

7 8Drie keer ‘oorlog’

in ZandhovenBloemke voor

Fair Trade

Verder in dit nummer

Zoek deverschillen

dezand-hoop

Page 2: De Zand-Hoop (december 2015)

2 DE ZAND-HOOP | DECEMBER 2015

Al gehoord van Jazza?Ook muziek brengt mensen samen en zeker als het ‘gratis’ is. Op vijf verschillende locaties, telkens in een andere deelgemeente, organiseert onze gemeente op die lange winterse vrijdagavon-den live muziekoptredens. Deze zijn telkens zeer toegankelijk en een beetje laagdrempelig jazzy.

Een mengelmoes van lokale artiesten afgewisseld met echte profs zorgen voor een avondje amusement. Jazza (Jazz Zandho-ven) was vorig jaar voor de eerste keer direct een schot in de roos en kende bij een breed publiek heel wat bijval. Je kan hun doen

en laten volgen op hun Facebook-pagina. De programmatie vind je terug op de website van de gemeente en op affiches her en der verspreid. Absoluut een aanrader voor de muziekliefhebber!

Land Van PlaysantiënWandeling ‘Van bos naar vuur ‘

De prachtige wandeling van 7,5 km vertrekt in Domein Hooidonk. Daar geniet je van een lekker voorge-recht. De wandeling trekt vervolgens verder richting Zoerselbos. In ‘De Wandeling’ wacht je een heerlijk streekgerecht.

Daarna stap je langs landelijke wegen en bossen richting Zandhoven naar brouwerij ‘Kempisch Vuur’ waar je verwend wordt met een typisch dessert van het huis. Via de knooppunten maak je de wandeling verder richting vertrekplaats Domein Hooidonk.

Deze route is mogelijk op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag tot 10 april. Reserveren is verplicht via de hoofdzetel van het Land van Play-santiën op 03 310 05 13 of via [email protected]. Minimum 2 dagen vooraf reserveren, voor groepen vanaf 10 personen minstens 10 dagen vooraf. Deelnemen kost 29 euro per persoon en je kan dit bedrag storten op BE69 0688 9433 5478. Je ontvangt een boekje met de route en vertrekplaats. De drank is niet inbegrepen en die reken je ter plaatse af.

MenuVoorgerecht ‘Zorgverblijf Domein Hooidonk’: zalm-mousse van verse en gerookte zalm met een gesne-den komkommer-radijs, salade en een broodje.Hoofdgerecht ‘In de wandeling’ – Peggerstraat 58 - Halle – Zoersel: stoofvlees Blonde d’Aquitaine met witloofslaatje en verse frieten of vegetarische schotel. Nagerecht in ‘De Proeverij’ – Heistraat 3 – Zandhoven: krokante kramiek met stilton en in honing gedrenkte walnoot, vergezeld van een glaasje ‘Kempisch Vuur Devil’s Heaven’

Bezoek Jain Cultural Center in WilrijkJain is een Indische religieuze gemeenschap met erg strikte principes. Zij hebben een uitgesproken eerbied voor het leven (in de brede zin van het woord), leven zeer sober en voeren verdraagzaamheid hoog in het vaandel. Als bezoekers hebben we uiteraard ook respect en waardering voor hun principes en gebruiken.

Op zondag 7 februari om 12 uur kan je samen met Pasar Zandhoven een bezoekje brengen aan het Jain Culturel Center in Wilrijk (Laarstraat 20). Carpooling is mogelijk om 11 uur aan de parking van de kerk in Zandho-ven.

Deelname: 12 euro, leden 10 euroInschrijven voor 25/1: [email protected] voor 25/1 op rekening BE34 7755 9793 4390

Page 3: De Zand-Hoop (december 2015)

3DE ZAND-HOOP | DECEMBER 2015

Met plezante Jan op stap

Woensdag 16 september maakte Zieken-zorg Pulderbos zijn jaarlijkse halve-dag uitstap. Met een volle bus vertrokken we naar Antwerpen om er met de Pannenkoe-kenboot Jan Plezier II vanaf het MAS de haven van Antwerpen te verkennen.

Gedurende de drie uur durende boottocht konden we bij het genieten van pannen-koeken à volonté kennismaken met de activiteiten van de haven. We zagen er tussen twee pannenkoeken door de grote containerschepen liggen en de grote kra-nen in actie. De planning was perfect want tegen de tijd dat niemand nog pap kon zeggen waren we alweer aangemeerd aan het MAS. Doordat er uitzonderlijk eens geen file was, waren we op tijd terug in Pulderbos.

Jef Leirs - voorzitter Ziekenzorg Pulderbos

Van stal tot stalGebrazan (staat voor gepensioneerde brand-weermannen van Zandhoven) organiseert, na een succesvolle uitgave vorig jaar, een tweede kerstwandeling. Van 19 tot 23 december en van 25 tot 30 december wandel je met je gezin, fa-milie, vrienden of vereniging van kerststal naar kerststal.

Info: Gebrazan, Vierselbaan 3, Zandhovengsm 0477 47 93 90 of 0499 76 93 37

Grote heidewandelingZondag 17 januari organiseren Toerisme Zandhoven en het Land Van Playsantiën samen met de KWB van Zandhoven en Pulderbos een bijzondere winterwandeling van ongeveer 7 km. Onderweg geniet je van lekkere proevertjes. Starten doen we aan de feestzaal van het Revalidatiecentrum (Reebergenlaan 4, 2242 Pulderbos). Er is ruime parking voorzien aan het zwembad. De wandeling start tussen 12 en 14 uur, telkens om het half uur. Deelname kost 5 euro.

Inschrijven: [email protected] - 0475 59 32 76

Page 4: De Zand-Hoop (december 2015)

4 DE ZAND-HOOP | DECEMBER 2015

InspiratiedagWie het voelt kriebelen, maar nog inspiratie zoekt kan op 14 december in Brussel deelnemen aan een inspiratiedag met ver-schillende workshops en enkele interessante gastsprekers zoals kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen en volksverte-genwoordiger Nahima Lanjri. Praktische info op www.gastvrijegemeente.be

RaambordjeHelp ons mee om massaal de raambordjes ‘ Welkom in mijn gast-vrije gemeente’ te verspreiden. Hang ze aan je venster, vraag aan vrienden, familie en buren om ook bordjes op te hangen. Zo to-nen we samen onze solidariteit en gastvrijheid met mensen in nood. Want met 1 lucifer kan je een groot en warm kampvuur aansteken!

Een schoon en warm pleidooi dat helemaal aansluit bij de so-lidaire visie van beweging.net. Daarom ondersteunen wij met volle overtuiging de campagne ‘gastvrije gemeente’ van vluch-telingenwerk Vlaanderen. We willen tonen dat er in Vlaanderen heel wat geëngageerde, warme en solidaire mensen te vinden zijn die zich willen inzetten voor mensen die hun land ontvlucht zijn.

Warme menselijkheidJa, er is nood aan grote politiek: spreidingsplannen voor de EU-landen, de conventie van Genève, ... Ja, er is nood aan een gepast en menselijk beleid: opvangplekken, taallessen, ... Maar daar-naast is er de puur menselijke factor. Mensen die have en goed achterlaten en levensgevaarlijke tochten ondernemen om elders een beter leven op te bouwen hebben nood aan menselijkheid. Een warme ontmoeting, een positief signaal, een maaltijd on-der vrienden, ... Dingen die allemaal bij onze beweging horen, dingen die wij delen met elkaar binnen en buiten de beweging.

De campagne gastvrije gemeente wil alle initiatieven die men-sen nemen voor vluchtelingen en asielzoekers bundelen. Een school die koekjes bakt en verkoopt, mensen die kledij inzame-len, Nederlandse les geven of een benefiet organiseren, ...

Allemaal waardevolle acties die verzameld worden op www.gastvrijegemeente.be.

Salam, yambi, hoşgeldin, benvenuti,wilkommen, bienvenu, welkom ...

Want ‘wie de hel ontvlucht, moeten wij ontvangen. De plicht tot gastvrijheid is ouder en universeler dan het christendom of dan de Europese waarden.’ (Geert Van Istendael)

Info en aanvraag raambordjes

beweging.net Antwerpen [email protected]

03 220 12 05www.gastvrijegemeente.be

Page 5: De Zand-Hoop (december 2015)

5DE ZAND-HOOP | DECEMBER 2015

Een mooie toekomst waar iedereen van kan dromen is voor mensen in armoede veraf. Vooral op het vlak van wonen, vervoer en gezondheid stelt Welzijnszorg vast dat duurzame maatregelen ontbreken. Daardoor hebben mensen in armoede het extra moeilijk. Daarom voert Welzijnszorg campagne in 2015. We hopen dat jij ook meedoet. Samen voor een toekomst zonder armoede!

Maak zelf het verschilWelzijnszorg strijdt, samen met partners zoals beweging.net en Welzijnsschakels, in deze campagne voor een toekomst in een thuis, met basisbereikbaarheid en in goede gezondheid. Wil je mee het verschil maken? Zet dan een actie op en/of onder-teken onze politieke eisen.

Kan je een beetje tijd en energie delen met anderen? Wil je je capaciteiten inzetten in een lokale welzijnsschakel? Dit is een groep waar mensen met minder en meer kansen elkaar ontmoeten. Als lotgenoot met ervaring rond armoede en uitslui-ting. Of als medestander in de strijd voor een beter leven. Wat voor jou een kleine inspanning vergt, betekent voor anderen een wereld van verschil. Een engagement – op je eigen maat en ritme – dat je leven verrijkt. Zo gebeurt het dagelijks in 150 vrijwilligersgroepen van Welzijnsscha-kels in Vlaanderen. Waar mensen elkaars vreugde en zorgen delen, begint bescher-ming tegen armoede.

Toekomst in goede gezondheidArmoede geeft niet alleen geldzorgen. Ook je gezondheid lijdt eronder. Zo’n huis waar het koud en vochtig is, daar word je ziek van. Maar er komt ook heel wat stress kijken bij een leven in armoede. Niet we-ten hoe je de maand doorkomt, je zorgen maken om de toekomst van je kinderen of wat je die avond zal eten, ook daar word je ziek van. Zowel je lichaam als je hoofd lijden onder een leven in armoede.

Voor iedereen is gezond leven belangrijk: genoeg bewegen, gezond en afwisselend eten, op tijd naar de dokter of de tandarts ... zorgen voor een gezonde geest in een gezond lichaam.

Maar ook hier weer vallen mensen in armoede uit de boot. Arm maakt ziek. Voortdurende stress weegt op je mentale en fysieke gezondheid. In die omstandig-heden is het niet gemakkelijk om jezelf een gezonde levensstijl aan te meten.

Toekomst in een thuisMensen in armoede wonen vaak in slech-te, energieverslindende huizen. Daardoor betalen ze een te hoge energiefactuur. Er is nood aan meer structurele oplossingen om de (energie)kwaliteit van heel wat woningen te verbeteren.

Energiebesparende maatregelen of reno-vaties worden niet uitgevoerd in wonin-gen waar ze het meest nodig zijn omdat ze niet binnen handbereik liggen van hun inwoners. En ook de eigenaars willen of kunnen niet investeren. Naast energie blijkt ook vocht een toenemend probleem. Een vochtig of koud huis is slecht voor de gezondheid en de kwaliteit van leven.

Toekomst met basisbereikbaarheidMensen in armoede verplaatsen zich door omstandigheden al behoorlijk duurzaam: met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets. Vaak gaat het hier om een vorm van vervoersarmoede. Financiële knel-punten, een gebrek aan informatie of niet toegankelijke informatie, fysieke be-perkingen of een gebrekkig aanbod zijn vaak gehoorde oorzaken. Nochtans is een goede mobiliteit de sleutel tot deelname aan de samenleving.

Onderschrijf de politieke eisen opwww.welzijnszorg.be

[email protected] – tel. 03 217 24 90

Page 6: De Zand-Hoop (december 2015)

6 DE ZAND-HOOP | DECEMBER 2015

dit dan bezuinigen?- Afschaffen op termijn van de provincies.- Afslanken van Toerisme Provincie .- Afschaffen van de provinciale subsidies voor alle socio-culturele verenigingen zo-als KVLV, Davidsfonds, Femma, kwb, Pasar, ...

Anderzijds geeft men vele extra miljoenen euro uit aan o.a.:- Een nieuw provinciegebouw tegen 2017 met als kostprijs minimum 85 miljoen euro.- Zware investeringen in de recent door de provincie uit de grond gestampte re-gionale landschappen met aanzienlijke werkingsmiddelen en de aanwerving van meer dan 30 extra personeelsleden.- Het oprichten van nieuwe autonome provinciebedrijven (APB’s) voor o.a Sport

en Toerisme.- Het oprichten van regionale erfgoedcel-len en intergemeentelijke erfgoeddien-sten.

Dit is geen echte afslankingsoperatie; het lijkt eerder op een verschuivingsoperatie.Men zou bijna gaan denken dat er een uit-gekiende strategie achter zit om het mid-denveld in al zijn aspecten langzaam dood te knijpen.

Dit lijkt op een hertekening van de struc-turen op maat van bepaalde politieke par-tijen om het middenveld op termijn uit te schakelen.

Willy Van [email protected]

Uitgelezen verdoken kans om hetmiddenveld langzaam doodte knijpen!

Dit blad is een spreekbuis van beweging.net. Daarom enkele beschouwingen over de tegenstrijdigheden in het huidig beleid.

Zogenaamde bezuinigingen als daar zijn:- Drastische vermindering van de wer-kingsmiddelen van ziekenfondsen en vak-bonden voor de uitbetaling van ziektever-goedingen en werkloosheidsuitkeringen, met mogelijk verlies van vele honderden arbeidsplaatsen. Anderzijds willen be-paalde partijen die uitkeringen recht-streeks laten uitbetalen door de overheid, die daarvoor bijkomend personeel zal moeten aanwerven. Begrijpe wie kan. Is

Bezuinigen op hetoverheidsapparaat

DE COLUMN VAN WILLY

Elektrische fietsbeurs in ZandhovenJe ziet steeds meer elektrische fiet-sen in het fietslandschap. Daarom organiseert Pasar voor de tweede keer een fietsbeurs op zondag 13 maart 2016.

Met kennis van zaken geven fiets-specialisten en de politie infosessies. Iedereen kan zich hier laten bijstaan en begeleiden of een proefrit ma-ken. Veel merken en alle soorten elektrische fietsen zijn aanwezig. De toegang is gratis!

Zondag 13 maart 2016doorlopend tussen 10 en 17 uur

Populierenhoeve 22Zandhoven

Page 7: De Zand-Hoop (december 2015)

7DE ZAND-HOOP | DECEMBER 2015

Geslaagd initiatief van gemeentebestuur en cultuurdienstDrie keer ‘oorlog’ in Zandhoven

Vooreerst een overzichtelijke tentoonstelling over de Eerste We-reldoorlog in het gemeentezaaltje van Pulderbos. Over voedsel-verdeling, oorlogscorrespondentie, over vluchtelingen in Pulder-bos en over de rol van de duif, het internet van toen.

Een tweede schitterende tentoonstelling van schilderwerken in ons gemeentehuis van de hand van Freddy Lauwers. Overwe-gend ‘bruine’ loopgraafkleuren. Heel sprekend.

En ten derde het verhaal van een oud-strijder uit de Tweede We-reldoorlog in De Populier, druk bijgewoond. Paul Baeten bracht

een kampgetuigenis die ons koude rillingen bezorgde. Hoe wreed kan de mens zijn! Hoe wreed was die tijd. De man (op leeftijd) maakt er nog steeds zijn levenswerk van zijn verhaal uit eigen mond te vertellen opdat iedereen dit zou horen, opdat nie-mand dit zou vergeten, maar begrijpen, dat is een ander verhaal.Maar het gelaat van ‘oorlog’ is in deze tijd heel erg veranderd. Eigentijds, diffuus, maar vooral voor iedereen verwarrend, te weten waar we persoonlijk en als maatschappij staan. Het resul-taat is hetzelfde. Dood en vernieling en achteraf altijd die vraag: waarom toch. Het was vroeger zo en het zal in de toekomst niet anders zijn!

Tentoonstelling inons gemeentehuis

Wie is wieop deze

foto?

Inkom zaaltje Pulderbos

Een volle zaal met luisteraars

Page 8: De Zand-Hoop (december 2015)

8 DE ZAND-HOOP | DECEMBER 2015

werkt structureel samen met financiële partners die duurzame ontwikkeling en maatschappelijk engagement hoog in het vaandel dragen.

i.s.m.

Redactieraad:Paula Henderickx (De Linden 59, 2240 Zandhoven)Ludo Konings (Dorp 31, 2242 Pulderbos)Ferrie Spit (Herentalsebaan 103, 2240 Viersel)Rudy Willems (Lijsterlaan 8, 2243 Pulle)Chris Vandeput (Schildebaan 14, 2240 Zandhoven)

DVV-agent in Zandhoven:Kolum VerzekeringsteamOelegembaan 4, 2240 Zandhoven

Ja misschien wordt het morgen beter want fair trade: ’t voelt goed (x 2).

Onze boer, de landbouwers, ja de middenstand verdienen respect, ze stuwen het land! Ook zij willen ‘fair trade’ maar dan op gelijke voet! En misschien wordt het morgen beter want fair trade: ’t voelt goed (x 2).

We hebben Broederlijk Delenen ook 11.11.11,

Wereldwinkel, Vredeseilanden, kom, zeg nu zelf. We blijven bescheiden, geen pluim op onze hoed!En misschien wordt het morgen beter want fair trade: ’t voelt goed (x 2).

Er is ook nog Oxfam, Max Havelaar en zeker niet vergeten het edele gebaar van ieder mens die een duit in het zakje doet ja, misschien wordt het morgen beter!

FAIR TRADE, ’t voelt goed’Gemeente Zandhoven, ‘t is maar dat je ‘t weet voortdurend in beweging, maar nog lang niet fair trade.

Er is werk aan de winkel ...’t vraagt inzet en moeden misschien wordt het morgen beterwant fair trade: ’t voelt goed (x 2).

Ik zing over faire trade, maar wat stelt ’t eigenlijk voor? Ik heb het alleen nog maar — in ’t Engels gehoord.‘Eerlijke handel’ geen mensonder de knoet! Ja, misschien wordt het morgen beter want fair trade: ’t voelt goed (x 2).

Op zoveel plaatsen in de wereld is er voedsel te kortmaar ’t zuiden heeft plannenen ik ben verkocht.Hoop doet herleven, geeft energie en moed!

We geven graag een bloemeke voor de ploeg die fair trade op de agenda van onze gemeente heeft gezet. We zijn over-tuigd dat ze in hun missie zullen slagen. Het siert hun dat ze er een muzikale draai aan geven. Het veraangenaamt het te bewandelen pad, want de weg is lang. Jammer dat we dit lied langs deze weg niet kunnen beluisteren want het werkt inspirerend. Succes, en dat het een hit moge worden in onze gemeente en ver daarbuiten!

Een bloemeke voor Fair Trade