HOOP juni 2016

24
DE MAGAZINE van STICHTING VRIENDEN VAN DE HOOP 2 juni 2016 WWW.DEHOOP.ORG • 41STE JAARGANG ELS VAN DIJK SPREEKT OP DE DAG VAN HOOP Geven om de ander! VERHALEN van Hoop Dag van Hoop 2016

description

HOOP juni 2016

Transcript of HOOP juni 2016

Page 1: HOOP juni 2016

DE

MAGAZINE van STICHTING VRIENDEN VAN DE HOOP

2 juni

201

6

W W W.DEHOOP.ORG • 41STE JA ARGANG

ELS VAN DIJK SPREEKT OP DE DAG VAN HOOP

Geven om de ander!

VERHALEN van Hoop

Dag van Hoop 2016

Page 2: HOOP juni 2016

HOOP 2.20162

THEMA: DAG VAN HOOP

PAGINA 19 PAGINA 9

PAGINA 11

Tienduizendste bezoek inloophuis Sta Op Zorg

WELKOM BIJ DE DAG VAN HOOP Staat het al in uw agenda? Op D.V. 25 juni is er weer een Dag van Hoop. De voorbereidingen zijn in volle gang!

PAGINA 14 EN 15

INHOUDSOPGAVE

Weten waarvoor je fietstZeventig mountainbikers crosten op 1 en 2 april dag en nacht door de Veluwse bossen, 6, 12 of zelfs 24 uur lang!

ZATERDAG 2 APRIL OPENDE KRUSADA HAAR DEUREN VOOR IEDEREEN OP BONAIRE TIJDENS DE JAARLIJKSE OPEN DAG

Groningen

Veelerveen

Raalte

Beekbergen

Dordrecht

OudBeijerland

Lunteren

Lichtenvoorde

Alphen

Den Helder

Amsterdam

Eindhoven

Lelystad

Hoorn

Houten

Apeldoorn

Rijssen

Enschede

Vlissingen

Tholen

RotterdamGouda

Katwijk Amersfoort

Stichting De Hoop Samenwerkende organisaties

Aan dit magazine werken de volgende organisaties mee:

CARIBISCH NEDERLAND

Willemstad

Kralendijk

CURAÇAO BONAIRE

Deze stichtingen zijn verbonden aan Stichting De Hoop

Page 3: HOOP juni 2016

HOOP 2.2016 3

VERHALEN van Hoop

Soms is één opname niet voldoende om een nieuw leven op te bouwen. Sjaak (40) is voor de zesde keer opgenomen. “Ik vertrouw erop dat het nu goedkomt.”

Sjaak

Page 4: HOOP juni 2016

HOOP 2.201644

VERHALENvan Hoop

“Ik ben heel streng opgevoed,” vertelt Sjaak. “Als klein kind bad ik mijn knieën kapot voor bekering en vergeving van zonden. Ik was heel bang voor de hel. Daarnaast had ik ADHD, maar dat wisten we toen nog niet.” Sjaak is twaalf als hij gaat roken. Niet veel later blowt en drinkt hij ook. Als hij zeven-tien is, gebruikt hij voor het eerst cocaïne.

“Ik zat gelijk op een roze wolk. Ik voelde me veilig. Dat gevoel wilde ik ieder weekend. Maar als na een tijdje je geld op is, merk je dat je verslaafd bent.”

WACHTENAls Sjaak 25 is, trouwt hij. “Ik vertelde mijn vrouw niet dat ik verslaafd was. Uit

schaamte hield ik het stil. Maar toen ik op een dag thuiskwam, vond ik een briefje: ‘Ik weet waar je mee bezig bent. Ik ben weg en kom nooit meer terug.’ Daarna ging het van kwaad tot erger met mij. Ik verkocht alles om maar cocaïne te kun-nen gebruiken. Ten slotte zat ik in een bijna leeg huis met twee honden die alles

“HET WAS WACHTEN TOTDAT IK DOODGING”

Page 5: HOOP juni 2016

HOOP 2.2016 55

onderpoepten. Als eten had ik alleen een potje pindakaas. Het was wachten totdat ik doodging. Ik was heel bang dat ik dan niet in de hemel zou komen.”

VERLOREN ZOONEr komt op een onverwachte manier hulp. “Op een zaterdagochtend stond de politie

op de stoep. Ik moest de cel in voor een taakstraf die ik had genegeerd. Dat was mijn redding. In de gevangenis kreeg ik in ieder geval te eten!” Maar er gebeurt meer: Sjaak gaat er naar de kerk en leest de Bijbel. “Ik las met angst voor de hel. Ik was bang dat ik nooit vergeven kon wor-den voor wat ik had gedaan. Toen keek ik een keer naar ‘Nederland Zingt’ met dominee Van der Veer. Ik besloot hem een brief te sturen met al mijn vragen. Hij stuurde mij een boekje over Gods genade. Daarin las ik de gelijkenis van de verloren zoon. In een droom zag ik mezelf als die zoon, in de woestijn, uitgemergeld, met kapotte kleren. Maar Jezus kwam naar me toe. Hij vroeg me Hem de zonde te geven waarvan ik dacht dat hij niet verge-ven kon worden. Dat deed ik. Hij verloste me uit de duisternis. Ik heb gehuild als een kind.”

WONDERBAARLIJKSjaak komt vervroegd vrij. Allerlei zaken worden wonderbaarlijk snel geregeld. “Ik was er op vrijdag uit en op zaterdag kwam ik iemand tegen die een baan voor me wist. Ik had snel een huis en ik kreeg kleren van iemand die net zijn kledingkast had uitgeruimd. Mijn vader loste mijn schulden af, die ik daarna in stukjes aan hem kon terugbetalen.” Sjaak is vol van Jezus. “Ik rende achter iedere Bijbelstudie aan en ik zag schitterende vi-sioenen. Maar misschien maakte dat me wel hoogmoedig. Ik ging iedere woensdag een biertje drinken met mijn zwager en dat werden er steeds meer. Ik dacht dat ik dat wel aankon. Toen nam ik een keertje cocaïne. Al snel was ik weer verslaafd.”

SCHULDGEVOELSjaak voelt zich erg schuldig over zijn drugsgebruik. “Ik dacht: Nu heb ik het verbruid bij God. Maar ik ging toch door met gebruiken. Ik vertelde mijn dominee en mijn familie niets en voelde mezelf steeds meer veroordeeld.” Dan wordt Sjaak opgepakt terwijl hij met cocaïne en alcohol op achter het stuur zit. “Toen wist ik dat alles zou uitkomen. Dat vond

ik zo vreselijk dat ik het liefst zelfmoord wilde plegen. Gelukkig stuurde de politie iemand van de GGD naar mijn cel. Ik kreeg gesprekken en ben uiteindelijk op aanraden van de dominee naar De Hoop gegaan. Hij zei dat ze daar werken vanuit de liefde van God.”

DODENRIJKAls Sjaak De Hoop binnenkomt, voelt hij zich nog steeds schuldig en veroordeeld. “De eerste nacht droomde ik dat ik onder-weg was naar het dodenrijk. Maar twee dagen later gaf een medewerkster – die niets wist van mijn droom – me een Bijbel-tekst uit Psalm 16: ‘Want Gij geeft mijn ziel niet prijs aan het dodenrijk.’ Dat nam al mijn angst weg!” Toch loopt Sjaaks verblijf bij De Hoop niet goed af. “Ik liep vast in boosheid en woede-uitbarstingen. Ik zocht naar manieren om tot rust te komen en ging roken, waar ik vervolgens over loog.”

“Ik dacht: Nu heb ik het

verbruid bij God”Sjaak gaat meerdere keren naar De Hoop, maar het lukt hem niet om clean te blijven. “Toen dacht ik: ‘Ik ga nóóit meer naar De Hoop.’ Ik ging weer werken, maar ik had steeds meer terugvallen. Hoeveel ik ook bad, het ging alsmaar slechter. Toen keerde ik toch terug naar De Hoop. Ik heb heel mijn leven in de handen van God gegeven. De Here Jezus kwam opnieuw bij me en waste mijn hart schoon. Hij bevrijdde mij van alle veroordeling.” Daarna gaat het nog één keer fout. “Ik moest leren om te leven vanuit het feit dat ik een kind van God ben. Daarnaast moest ik stoppen met roken. Voor mij staat roken voor iets vasthouden dat je eigenlijk moet loslaten. Ik sta nu op de wachtlijst voor de afdeling Beschermd Wonen. Die wachtlijst is anderhalf jaar, maar als ik er zit kan ik twee jaar blijven. Die tijd heb ik nodig om echt te kunnen herstellen. En die tijd heb ik er voor over!”

Page 6: HOOP juni 2016

HOOP 2.201666

Els van Dijk: “In het Licht staan en het uitstralen”

Ze vinden het moeilijk. We hebben nieuwe bezieling nodig vanuit het Evangelie. Dan veranderen mensen; dan kunnen ze opstaan en schitteren. Dat is ook de reden waarom we op aarde zijn: om lichtdrager te zijn.”

Els wil niet voorschijven wat mensen moeten doen. “Ik stel liever vragen en hoop dat mensen dan zelf gaan nadenken. Maar ik vind het wel belangrijk dat jongeren kunnen fantaseren over later, over de rol die zij zullen innemen. Dat dit is teruggebracht tot angst voor de toekomst, is niet de bedoeling. Wij als volwas-senen hebben dat laten gebeuren. Als wij niet enthousiast zijn voor Jezus, hoe kunnen anderen het dan zijn?”

Wilt u meer horen van Els van Dijk? Komt u dan naar de Dag van Hoop op 25 juni. Meer informatie over de Dag van Hoop vindt u op pagina 14 en 15.

Els van Dijk, directeur van de Evangelische Hogeschool, spreekt dit jaar op de Dag van Hoop. Zij zal 25 juni ingaan op het thema ‘Sta op en schitter’.

Het thema ligt Els van Dijk nauw aan het hart. “Ik merk dat veel jongeren eigenlijk niet volwassen willen worden, omdat er dan zoveel van hen verwacht wordt,” vertelt ze. “Dat is het tegen-overgestelde van wat de Bijbel heeft bedoeld. De Bijbel nodigt uit om in het Licht te staan en het uit te stralen. Je hoeft het niet uit je tenen te halen; het is er al. Veel van de jongeren die ik op de hogeschool zie hebben als kind het liedje gehoord dat ze een parel in Gods hand zijn. Maar als ze volwassen worden, zien ze zichzelf niet meer als een parel. Ze zijn bang geworden voor wat ze allemaal moeten.”

Els denkt ook na over hoe volwassenen hun geloof beleven. “We hebben de neiging maar wat te doen in dit land, waardoor we makkelijk meekleuren met de wereld. Ik vraag soms aan mensen wat hun idealen zijn, wat voor vruchten ze willen dragen in het Koninkrijk van God, en merk dat ze dan vaak verlegen worden.

ACTUEEL

Page 7: HOOP juni 2016

HOOP 2.2016 7

ZORG

Heleen Tamminga (60) is al vijf jaar lang een dag in de week vrijwilligster bij De Hoop op de afdeling Dubbel Diagnose in Dordrecht. “Ik mag cliënten ondersteunen in het traject en ze aanmoedigen om vol te houden,” zegt Heleen. Dat doet ze door een praatje te maken met een cliënt, of een ommetje te lopen, samen naar hobby’s te zoeken, of praktisch te ondersteunen als iemand naar het ziekenhuis moet voor een afspraak. Ze vindt het heel waardevol en ziet de cliënten opbloeien. “Ze verande-ren echt voor je ogen!” Heleen vindt het bijzonder dat ze Jezus aan het werk ziet bij De Hoop. “En daarom is er altijd hoop, want

bij God is hoop. In de maatschappij zijn er misschien hopeloze gevallen, maar bij God niet. En dus ook bij De Hoop niet.”

Voor cliënten bij De Hoop is het contact met een maatje die met hen optrekt heel be-moedigend. Niet alleen het mens-tot-mens contact, maar ook respect en trouw zijn belangrijke waarden die een cliënt helpen om weer tot bloei te komen. Het delen van levenservaring is opbouwend, voor de cliënt maar óók voor de vrijwilliger. Heleen: “Ik kan mezelf kwijt in wat ik de cliënten mag bren-gen. Iedereen mag zichzelf zijn. Het mooie is dat je niet alleen geeft, maar ook ontvangt.”

Er is altijd ruimte voor nieuwe vrijwilligers. U kunt op verschillende locaties van De Hoop en aanverwante stichtingen als vrijwilliger aan de slag. Bijvoorbeeld in Dordrecht, Vlissingen, Groningen, Beekbergen, Houten en Amersfoort. Volwassenen van alle leeftijden zijn welkom.

Meer weten over hoe u zich als vrijwil-liger en maatje kunt inzetten bij De Hoop? Neem dan een kijkje op www.dehoop.org/vrijwilligers. Neem voor vragen contact op met Johan Klein (projectleider maatjes- en vrijwilligersbeleid) via [email protected] of 078 6 111 111.

“Als vrijwilliger mag ik cliënten aanmoedigen om vol te houden”

Bij De Hoop helpen we mensen op weg naar een nieuw leven. Maar dat kunnen we niet zonder enthousiaste vrijwilligers die een tijdje samen optrekken op die weg naar nieuw leven.

Page 8: HOOP juni 2016

HOOP 2.201688

KORT NIEUWS

Nieuws van De BrugBIJ DE BRUG IN KATWIJK GEBEURT

ER VAN ALLES. WE ZETTEN ENKELE

ONTWIKKELINGEN OP EEN RIJ.

De Brug is gestart met een kookproject in het inloophuis. Vrijwilligers en gasten bereiden de warme maaltijden voor. Ook jeugdgroepen van kerken komen regel-matig koken. Dit is een groot succes! Be-halve de gasten eten vaak ook eenzame buurtbewoners mee. Hierdoor krijgt de participatiesamenleving ook bij De Brug steeds meer vorm!

Een aantal asielzoekers is bij De Kringloop en in de polikliniek als vrijwilliger werk-zaam. Dit gaat heel goed. Zij geven aan dat ze zich thuis voelen bij De Brug en op deze manier ook eigenwaarde terugkrijgen. Bovendien leren ze zo het Nederlands beter kennen en krijgen ze sociale contac-ten. Hun inzet wordt erg gewaardeerd door cliënten en medewerkers.

De nieuwe accommodatie van De Brug bevalt uitstekend. Binnenkort wordt de tuinaanleg voltooid. Leerlingen van een ROC zijn druk bezig met het maken van steigerhouten tuinmeubels. Via het Rabo-bank Wensenfonds zijn twee giften van totaal 6.000 euro voor de tuin gedoneerd. Directie en team zijn dankbaar voor het nieuwe gebouw en de goodwill die op vele manieren wordt ervaren. Bovenal is er de dankbaarheid naar God, die door-gaat met Zijn werk, ook bij De Brug! Het gebed blijft, dat hierdoor het leven van verslaafden en families geheeld mag worden en vooral dat mensen, die ten dode toe wankelen, gered worden. Daar gaat het om!

Subsidie Europees Sociaal FondsVanuit het Europees Sociaal Fonds (ESF) is een subsidie toegekend voor de aanpak van jeugdwerkloosheid in de Drechtsteden (Dordrecht en omgeving). Ook de werkervarings-bedrijven van De Hoop ontvangen een gedeelte van deze subsidie.

Bij de Werkervaringsbedrijven van De Hoop wordt de subsidie gebruikt om mensen een arbeidsplaats te geven, waardoor ze werkervaring en werkritme opdoen, zodat de kansen op re-integratie vergroten. We zijn erg dankbaar voor de ontvangen subsidie.

Wij vinden het erg leuk om u persoonlijk te ontmoeten. Kom daarom op de Dag van Hoop even kijken bij de stand van Vrienden van De Hoop. Als u dit strookje ingevuld inlevert, maakt u ook kans op een mooie prijs: een boekenbon van vijftig euro!

Vraag: Welke activiteit spreekt u aan bij de Dag van Hoop?

Antwoord: __________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________________

Vraag: Wat verwacht u van de Dag van Hoop?

Antwoord: __________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________________

Naam: ______________________________________________________________________________________

Adres: ______________________________________________________________________________________

Postcode en woonplaats: __________________________________________________________________

Emailadres: ________________________________________________________________________________

Geboortedatum: ___________________________________________________________________________

Prijsvraag Dag van Hoop

Page 9: HOOP juni 2016

HOOP 2.2016 9

Tienduizendste bezoek inloophuis Sta Op Zorg

OP 18 APRIL WERD BIJ HET INLOOPHUIS VAN

STA OP ZORG IN VLISSINGEN EEN BIJZONDER

FEEST GEVIERD. IN DE AFGELOPEN DRIE

JAAR HEEFT HET INLOOPHUIS MEER DAN 500

VERSCHILLENDE BEZOEKERS ONTVANGEN EN

DIE DAG KWAM VOOR DE 10.000STE KEER EEN

GAST OP BEZOEK.

Op 18 april was speciaal voor het 10.000ste bezoek wethouder Stroosnij-der aanwezig. Hij bedankte de vrijwil-ligers voor hun werk en feliciteerde de gast die het 10.000ste bezoek was. De wethouder heeft een poster onthuld die een prominente plek krijgt in het inloophuis. Deze poster vertolkt het hart van het werk, namelijk het geloof dat voor God ieder mens kostbaar is.

Alle gasten hebben een ingelijste versie op kaartformaat meegekregen om thuis neer te zetten of op te hangen, zodat zij steeds aan deze waarheid herinnerd worden. Er werd een feestelijke maaltijd van soep en pannenkoeken geserveerd. Een aantal vrijwilligers ging de straat op om mensen uit te nodigen om een kijkje te nemen in het inloophuis en ook te voorzien van een pannenkoek. Maar bovenal wilden de vrij-

Prijsvraag Dag van Hoop

willigers en medewerkers God de eer ge-ven, omdat Hij voorzien heeft in deze plek. Vanaf 15.00 uur was daarom iedereen die het inloophuis ondersteunt uitgenodigd voor een feestelijk samenzijn en werden er liederen gezongen tot eer van God. Het was een feestelijke, fijne en dankbare dag!

Meer weten? Kijk op www.staopzorg.nl

Page 10: HOOP juni 2016

5e editie! 2016

ww

MTB-TochT11-12 november 2016, veluwe

ToerTochT25 JunI 2016, regIo DorDrecht

rondje nederland23-25 JunI 2016

www.cycleforhope.nl /cycleforhopeNL /CycleforHopeNL

NATIONALACADEMIC

{Advertentie}

Page 11: HOOP juni 2016

HOOP 2.2016 11

WERELDWIJD

Krusada biedt verslavingszorg op Bonaire. De open dag is al een aantal jaren een ver-trouwd evenement op het eiland. Ook dit jaar kwamen er meer dan 300 mensen om het werk te bekijken. Er waren diverse nieu-we projecten te bezichtigen en er werden rondleidingen verzorgd in het Papiaments, Spaans, Engels en Nederlands. Voor de kinderen was er een kinderprogramma met paardrijden, schmink en een speurtocht.

Eric de Jong, directeur van Krusada, vertelt: “Het was een heel leuke dag. De sfeer was gemoedelijk. Doordat we open waren van 10.00 tot 17.00 uur was er door de dag heen een continue stroom aan bezoekers. Tijdens de open dag is de winkel van Krusada (Tienda di Krusada) voor het eerst in gebruik genomen. Hier worden de producten van Krusada verkocht, maar het is meer dan een winkel. Het is de bedoeling dat bezoekers daar kennismaken met het werk van Krusada door de producten en door de cliënten die in de winkel een dagactiviteit hebben. Het team heeft met heel veel enthousiasme laten zien wat Krusada doet. Er is veel werk geleverd bij de voorbereidingen. We zijn dankbaar hoe dat is uitgepakt!”

ZATERDAG 2 APRIL OPENDE

KRUSADA HAAR DEUREN VOOR

IEDEREEN OP BONAIRE TIJDENS DE

JAARLIJKSE OPEN DAG. BONAIRE

IS VER WEG, MAAR GENIET U MEE

VIA DE FOTO’S!

MEER WETEN?Krusada is afhankelijk van giften. Helpt u hen zodat zij anderen kunnen helpen? Uw gift is welkom op rekeningnummer NL12 INGB 06 69 41 36 82 ten name van Vrienden van De Hoop. Dank u wel!

Open dag Krusada

Page 12: HOOP juni 2016

1212

REPORTAGE

HOOP 1.2016

Bij de deur van het Media- en Con-grescentrum van De Hoop worden we op zondagavond persoonlijk welkom geheten. In de foyer serveren enkele cliënten koffie en thee en is het gezellig druk. Cliënten zijn met elkaar in gesprek, maar ook bezoekers van buiten De Hoop. Om 20.00 uur opent Dinie Stortenbeker de avond. “We hebben een levende God,” vertelt ze. “Dus ik hoop dat je deze avond ingaat met verwachting. Het thema is ‘Bitter of beter’. Ga voor beter!” Daarna is het tijd om te zingen. Een band van (oud)cliënten begeleidt dit. Vier zangers, een drummer, een toetsenist en twee gitaris-

ten, aangestuurd door Catharina, een medewerkster van De Hoop, laten een enthousiast geluid horen. De zaal zingt uitbundig mee.

MARIBELNa het zingen neemt Teun Stortenbeker het woord. Hij nodigt Maribel uit, een oud-cliënte van De Hoop. Terwijl hij haar interviewt, vertelt Maribel haar schokkende verhaal. “Toen mijn moeder zwanger van mij was, heeft zij abortus gepleegd,” begint ze. Als Teun haar vraagt hoe het dan kan dat zij er toch is, legt ze uit dat haar moeder zwanger was

IEDERE EERSTE EN DERDE ZONDAG

VAN DE MAAND ORGANISEERT DE

HOOP EEN LOFPRIJSAVOND. DE

AVONDEN ZIJN VRIJ TOEGANKELIJK

EN WORDEN DRUK BEZOCHT. OOK

WIJ BRACHTEN EEN BEZOEK.

“Word je bitter of word je beter?”

Page 13: HOOP juni 2016

1313HOOP 1.2016

van een tweeling en de abortusarts haar over het hoofd heeft gezien. Haar ouders wilden Maribel niet hebben. De eerste tien jaar groeit ze op bij haar oma. “Toen kreeg oma kanker. Ik heb als tienjarige voor haar gezorgd. Ik waste haar en gaf haar te eten.”

HELNa het overlijden van haar oma komt Maribel in een hel terecht. “Ik werd misbruikt door familieleden. Het was een worsteling om door te leven. Ik zette een masker op. Ik leek altijd vrolijk en deed van alles voor iedereen. Maar toen ik vijftien was, wilde ik niet meer zo leven. Ik ben het huis uitgegaan. Een vriendin van mijn moeder heeft me aangemoedigd om alles te vertellen. Mijn familie was daar niet blij mee. Ik kon niet meer naar school omdat ze me onderweg lastigvielen. Ik ben naar een internaat gegaan en daar kon ik pas kind zijn.”

HERSTELLENEr volgen moeilijke jaren voor Maribel op Aruba, waar ze woont. Uiteindelijk komt ze naar Nederland, naar De Hoop. “In het begin was het heel lastig. Ik moest een an-dere taal spreken, in een ander land. Maar ik ben het gevecht aangegaan. Het was

moeilijk, maar ik wilde echt herstellen.” Maribel vindt bij De Hoop haar geloof te-rug. “Ik ben katholiek opgevoed, maar na het overlijden van mijn oma wilde ik daar niets meer mee te maken hebben. Mijn oma was het belangrijkst voor me, en God had haar weggenomen! Maar bij De Hoop ben ik weer tot geloof gekomen.”

STRIJDNa het verhaal van Maribel is er een muzikaal intermezzo. Sem, een jongeman, speelt twee nummers die hij zelf heeft geschreven. Daarna is het woord aan de vader van Sem, voorganger Coen van Hoogstraten. Hij begint zijn verhaal met 1 Timotheüs 11-12. “Er is een strijd gaande,” vertelt Coen. “Paulus roept Timotheüs op om de goede strijd te strijden en ook wij worden daartoe opgeroepen.” Coen gaat verder over hoe belangrijk het is om juiste keuzes te maken. “Veel dingen hebben we niet in de hand. Maar wij kunnen wel kiezen hoe we op dingen reageren. Jouw reactie is het zaad dat je toekomst bepaalt. Word je bitter of word je beter? Blijf je slachtoffer of ga je echt leven?”

BIDDENCoen spreekt verder over het onderwerp aan de hand van verschillende voor-

beelden. Hij vertelt over Paulus die in de gevangenis in Filippi ervoor kiest de Heer te blijven loven. Hij vertelt ook hoe hij in zijn eigen leven werd uitgedaagd om op God te blijven vertrouwen toen zijn kinderen ziek waren. “Je hebt de keus tussen bitter en beter, of het nu goed gaat of niet.” Na zijn verhaal doet Dinie een oproep tot gebed. Iedereen die dat wil kan, nadat de avond is afgesloten met een lied en een zegen, naar voren komen om persoonlijk voor zich te laten bidden.

KOMT U OOK NAAR DE LOFPRIJSAVONDEN? Iedereen is welkom bij de lofprijsavon-den. Ze worden gehouden op de eerste en derde zondag van de maand in het Media- en Congrescentrum van De Hoop, Provincialeweg 122 in Dordrecht. De zaal is open vanaf 19.30 uur en de avonden beginnen om 20.00 uur. Aanmelden is niet nodig. Tot snel!

Page 14: HOOP juni 2016

HOOP 2.201614

EVENEMENTEN

14

Welkom op de Dag van Hoop 2016

STAAT HET AL IN UW AGENDA? OP D.V. 25 JUNI IS ER WEER EEN DAG VAN HOOP.

DE VOORBEREIDINGEN ZIJN IN VOLLE GANG!

Het thema van de Dag van Hoop in 2016 is ‘Sta op en schitter’ (Jesaja 60:1). Dit thema is een soort vervolg op de toespraak die voorganger Henk Stoorvogel gaf tijdens de Dag van Hoop van vorig jaar. Hij riep ons op om niet te schromen op ‘een

hoge berg’ te klimmen. Schitteren is niet iets wat vanuit onszelf moet komen en waarop we ons kunnen laten voorstaan, maar een opdracht om op te staan en

Gods licht te weerkaatsen. Hiernaast kunt u lezen wat er allemaal te beleven is tijdens de Dag van Hoop.

meld u gratis aan op www.dagvanhoop.nl

Page 15: HOOP juni 2016

HOOP 2.2016 1515

MARKT EN KINDERPLEIN10.00 uur tot 17.00 uurOp de gezellige markt is van alles te zien, te proeven en te doen. Ook kunt u planten ko-pen. De opbrengst hiervan komt ten goede aan De Hoop. Denkt u eraan contant geld mee te nemen, want u kunt niet pinnen! Ook op het kinderplein is de hele dag van alles te beleven, zoals een kinderboerderij, springkussen, schminken en nog veel meer.

HOOFDPROGRAMMA. MUZIEK, SAMENZANG EN SPREKER ELS VAN DIJK11.00 uur tot 12.30 uurDe Dag van Hoop is niet compleet zonder muziek en samenzang. Ook vertelt een cliënt van De Hoop zijn of haar getuigenis. Spreker op de Dag van Hoop is Els van Dijk, directeur van de Evangelische Hogeschool. Zij spreekt over het thema ‘Sta op en schitter’.

KINDERPROGRAMMA11.00 uur tot 12.30 uurMarcel Zimmer zorgt voor een interactief en muzikaal kinderprogramma, zodat de ouders aan het hoofdprogramma kunnen deelne-men. Voor kinderen van 4 tot 12 is er in de sporthal van alles te doen. De kinderen krijgen veel gelegenheid om te zingen en bewegen. Daarnaast kunnen ze genieten van trucs, korte sketches en verhalen.

SEMINARS13.00 uur tot 15.00 uurU kunt deelnemen aan verschillende inspirerende seminars. Er worden twee rondes met seminars gehouden. Van harte aanbevolen!

SING-IN13.00 uur tot 14.00 uurOp het centrale plein, in het midden van Dorp De Hoop, zingen we liederen tot eer van God.

NEEM EEN KIJK JE!14.00 uur tot 15.00 uurNeem een kijkje achter de schermen en ga mee met een rondleiding. Hoe is het om te wonen op Dorp De Hoop? Cliënten vertel-len u er alles over!

FINISH CYCLE FOR HOPE13.30 uur tot +/- 18.00 uurDe Dag van Hoop heeft een spectaculaire afsluiting: de finish van de Cycle for Hope sponsorfietstochten! Van 13.00 uur tot 16.00 uur finishen de renners van de Toer-tocht. Zij reden 40, 80, 120, 160 of 200 km. Vanaf 16.30 uur komen de deelnemers van Rondje Nederland binnen. Deze dappere mannen en vrouwen hebben dan in 48 uur in estafette 1.200 km door Nederland ge-fietst, om geld op te halen voor De Hoop.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Eten & drinkenEr zijn op de markt allerlei kraampjes waar u een heerlijke lunch of een snack kunt kopen. Vergeet niet om contant geld mee te nemen. U kunt niet pinnen.

Route & parkerenLocatie: Dorp De Hoop, Provinciale-weg 70, 3329 KP te Dordrecht. Als u op het terrein van De Hoop komt, zijn er stewards die u een parkeerplaats wijzen. Volgt u alstublieft hun aanwijzingen.

Openbaar vervoer & pendelbus U kunt met het openbaar vervoer naar de Dag van Hoop komen. Neemt u de trein naar station Dordrecht Stadspolders. Daar is van 10.00 tot 17.00 uur een pendel-dienst naar De Hoop. Vanaf Dordrecht Centraal naar Stadspolders reist u met Ar-riva, dus vergeet niet uit en in te checken!

Hebt u vragen?Neem gerust contact op via (078) 6 111 355 of stuur een e-mail naar [email protected].

Overzicht10.00 uur Markt open11.00 uur Start Hoofdprogramma Start Kinderprogramma

binnen12.30 uur Einde hoofdprogramma en

kinderprogramma13.00 uur Start sing-in Eerste ronde seminars13.30 uur Eerste fietsers Cycle for Hope

Toertocht arriveren 14.00 uur Start bezichtiging

(doorlopend tot 15.30 uur)14.00 uur Tweede ronde seminars MCC16.30 uur Aankomst eerste fietsers

Cycle for Hope Rondje Nederland

Page 16: HOOP juni 2016

PROJECTEN

“Voor mij is het heel belangrijk dat ik kan werken vanuit een christelijk perspectief,” vertelt Anneke. “De mensen die bellen zit-ten soms echt in de problemen. Dan bied ik aan om met ze te bidden of uit de Bijbel te lezen. Vaak denken mensen dat God hen niet ziet zitten. Ze voelen zich slecht over zichzelf. Dan mag ik zeggen: God houdt van je. Hij heeft een plan met jouw leven. Er is altijd hoop.”

De THD van Terwille bestaat uit een tele-foonlijn en een chat. Anneke vertelt: “We werken altijd met tenminste twee vrij-willigers tegelijk. We bidden elke avond samen. Zo leggen we in Gods hand wat er die avond gaat gebeuren. God gebruikt ons om andere mensen te helpen.” Soms

bellen mensen eenmalig, maar er zijn ook bellers die Anneke al jarenlang regelma-tig spreekt. “Er is een vrouw met wie ik wekelijks bel,” vertelt Anneke. “Zij was jarenlang verslaafd en werkte vroeger als prostituee. Dat doet ze al jaren niet meer, maar ze wordt door haar omgeving nog altijd zo gezien. Ik zie haar anders. Ze is waardevol. Ik zeg regelmatig dat ze een goede medewerker van Terwille zou kun-nen zijn, als ervaringsdeskundige.”

Het is mooi om een band te krijgen met bellers, maar het kan ook moeilijk zijn, weet Anneke. “Ik ben wel eens naar een begrafenis geweest van een jongen die het niet meer zag zitten. Er was van alle kanten hulp, maar toch maakte hij er een

einde aan. Dat is zo verdrietig.” Anneke ziet mensen los van hun verslaving en probeert hen te bemoedigen. “Meestal zeg ik: Wat geweldig dat je deze eerste stap zet. En: Je mag altijd weer komen, hoe vaak je ook terugvalt. God schrijft niemand af. Je kunt altijd opnieuw beginnen.”

HULP NODIG? Bel de telefonische hulpdienst van Terwille: (050) 313 0700. Elke werkdag van 9:00-12:00 en van 19:00-22:00.

“God schrijft niemand af”EEN BELANGRIJK ONDERDEEL VAN DE VERSLAVINGSZORG VAN TERWILLE IS DE TELEFONISCHE HULPDIENST (THD). DE THD WORDT OP WERKDAGEN ELKE OCHTEND EN AVOND BEMAND DOOR VRIJWILLIGERS. ANNEKE IS

ÉÉN VAN HEN. AL ZEVENTIEN JAAR BIEDT ZE MENSEN MET PROBLEMEN EEN LUISTEREND OOR.

16 HOOP 1.2016

Page 17: HOOP juni 2016

HOOP 2.2016 1717

Erik en Jenny begonnen aan de opleiding omdat ze vonden dat ze kennis tekort kwa-men. “We hadden mensen over de vloer met veel vragen,” vertelt Jenny. “We boden ze troost, maar we wisten te weinig om ze praktisch te helpen. Door de opleiding hebben we ontdekt dat er zoveel meer in de Bijbel staat dan we wisten. Onze geloof is bevestigd. Het is dieper geworden, een echt anker.”

Hoe heeft de opleiding van het CPC de manier waarop Erik en Jenny hulp geven veranderd? Erik: “We ervaren dat het CPC een methode heeft die werkelijk gebaseerd is op het Woord van God. Andere methodes hebben ook andere invloeden. We heb-ben geleerd ons eigen verstand en gevoel

naast de Bijbel te leggen en de extra mijl te gaan. We gaan door als anderen het allang opgegeven hebben.”

Erik en Jenny hebben door de opleiding ook veel praktische kennis opgedaan over hoe ze mensen verder kunnen helpen. “Als mensen tegen problemen aanlopen merk je vaak dat er iets achter zit,” zegt Jenny. “Je moet vertrouwen opbouwen en gaan graven.” Erik vult aan: “Soms is één gesprek genoeg; soms heb je twee jaar de tijd. Pastoraat is ook een vorm van discipel-schap: je helpt mensen om hun leven weer te kunnen leiden.”

Waarom raden Erik en Jenny de opleiding aan? Erik: “Hij is ontzettend Bijbelgetrouw.

Dat is ook wel eens vervelend. In de Bijbel staan dingen die tegen mijn natuurlijke wil en verstand ingaan. In de opleiding merkte ik dat mensen het soms lastig vonden dat het zo radicaal is. Maar het is belangrijk dat je vanuit Gods Woord dingen aanreikt. Dan ben je net als de mens die je helpt afhan-kelijk van dezelfde genade.”

In november start de basiscursus Inleiding Pastorale Counseling in Dordrecht, Nijkerk en Heverlee. In Dordrecht staan ook de cursussen Huwelijk en gezin en Huwelijkspastoraat op het programma. Meer info: www.pastoralecounseling.org.

Cursussen van het

CPC: “Je leert de

extra mijl te gaan” Het echtpaar Erik en

Jenny Slobben volgde de driejarige opleiding Pastorale

Counseling bij het CPC. Het veranderde voorgoed de

manier waarop zij mensen in hun kerkelijke gemeente hulp

bieden.

Page 18: HOOP juni 2016

HOOP 2.20161818

HELP MEE!

Bij mijn eerste opname op de Vrouwen Challenge van De Hoop dácht ik dat ik de regie uit handen had gegeven door alleen al het feit dat ik me had laten opnemen. Ik volgde braaf het programma, maar schopte ook flink tegen de regels en liet me door niks of niemand de wet voorschrijven. Na twintig weken reed ik triomfantelijk naar huis, dolblij dat ik het stuur weer letterlijk en figuurlijk zelf kon vasthouden. Ik dacht: “Heerlijk, nu kan ik weer lekker doen waar ík zin in heb.” Ik had al snel best veel zin in alcohol en het resultaat was dramatisch. Tot een goede vriend, tevens lotgenoot, zei: “Je redt het niet alleen. Je bent machteloos. Dus kom op, wees een flinke meid en geef je over. Maar nu écht. Niet meer zeiken over regel zus en regel zo, niet meer kijken naar een ander die meer heeft of meer mag dan jij.”

Ik volgde zijn advies op en accepteerde dat het leven dat ik leidde volledig stil gezet

moest worden. Ik gaf de zorg voor mijn dochter volledig uit handen en was al he-lemaal niet meer bezig met een eventueel gat in mijn CV. In plaats daarvan erkende ik aan mezelf dat ik een gat in mijn hart had en dat dat eerst geheeld moest worden. Inmiddels ben ik anderhalf jaar verder en heb ik een leuker en voller leven dan ooit. Waar Stap 1 mij heeft geholpen om clean te wórden, daar helpt de laatste stap, Stap 12, mij om clean te blíjven. Mijn ervaringen delen met andere verslaafden, me inzet-ten voor de ander die nog aan het begin staat van die lange weg van herstel. Dat doe ik door me actief in te zetten in de Gastenraad van De Hoop en op te komen voor de rechten van de gasten (cliënten – red.). Maar ook door een luisterend oor te bieden aan een lotgenote die me belt met de vraag hoe ik dat nou doe, dat clean blijven. En door iedereen die het horen wil te vertellen: ja, ik heb een gat in mijn CV, maar het gat in mijn hart? Dat is geheeld!

Laatst werd ik gebeld door een lotgenote die vroeg: “Hoe heb jij dat nou gedaan? Clean worden en blijven? “Ehhh”, zei ik. De lotge-note had duidelijk een borrel op en ratelde maar door. Ik suggereerde dat ze zich op kon laten nemen. “Nee,” zei ze, “dan heb ik straks een gat in mijn CV.” Ik moest denken aan Stap 1 uit het 12-stappenprogramma. De weg naar herstel begint niet voor niks met het erkennen van je machteloosheid, gevolgd door het vertrouwen dat er daad-werkelijk een toekomst is voor ons als we alles los durven te laten.

Gerda, een voormalige cliënte van De Hoop, schreef een column over haar verslaving en hoe hulp haar leven veranderde.

Een gat in mijn hart

De persoon op de foto is niet Gerda

Page 19: HOOP juni 2016

HOOP 2.2016 1919

Weten waarvoor je fietstZEVENTIG MOUNTAINBIKERS CROSTEN OP 1 EN 2 APRIL DAG EN NACHT

DOOR DE VELUWSE BOSSEN, 6, 12 OF ZELFS 24 UUR LANG! ZIJ NAMEN

DEEL AAN DE MTB-MARATHON VAN CYCLE FOR HOPE, WAARVAN DE

OPBRENGST NAAR DE HOOP GAAT. HET EVENEMENT VOND PLAATS BIJ

HOREB, EEN LOCATIE VAN DE HOOP.

Op vrijdagavond starten de eerste deelne-mers van de 24-uurstocht. In de avond-schemering rusten de andere teamleden bij het kampvuur, met op de achtergrond gejuich als er weer een fietser vertrekt. Dat gejuich komt van de mannen van Horeb, die ter bemoediging bij de ver-trekpoort staan. Deelnemer Teus vond de aanwezigheid van deze mannen erg waardevol: “Het is inspirerend om hen te spreken. Voor ons een extra motivatie om een rondje extra te rijden.”

VERMOEID MAAR TROTSAls de dag aanbreekt, gaan de mountain-bikers over op de dagroute en beginnen ook de fietsers van de 6- en 12-uurstocht. Uitdagende bochten, afdalingen en klim-metjes… de deelnemers trappen heel wat kilometers weg op het ruige parcours. De tocht voelt steeds zwaarder aan. “Na al die uurtjes ga je de grenzen van je lichaam bereiken. Maar dan helpt het als je weet waarvoor je fietst!” hijgt een deel-nemer. Een team dat aan de laatste ronde begint, kan nog grapjes maken. “We gaan afscheid nemen van die vervelende modderstrook en die akelige bocht!” Op zaterdagavond komen alle mountainbi-kers met een grote grijns over de finish. Vermoeid maar trots. Ze leverden een topprestatie!

DOE MEE MET DE TOERTOCHT, OMGEVING DORDRECHT

De deelnemers van de MTB-Marathon fietsten bijna 30.000 euro bij elkaar voor De Hoop. Wil jij je ook sportief inzetten voor een ander? De inschrij-ving voor de Toertocht op 25 juni is nog geopend! Kies voor een dagtocht van 40, 80, 120, 160 of zelfs 200 kilometer. Meld je aan op www.cycleforhope.nl.

Foto’s: Ron van der Poel

Page 20: HOOP juni 2016

{Advertentie}

5e editie! 2016

ww

MTB-TochT11-12 november 2016, veluwe

ToerTochT25 JunI 2016, regIo DorDrecht

rondje nederland23-25 JunI 2016

www.cycleforhope.nl /cycleforhopeNL /CycleforHopeNL

NATIONALACADEMIC

Page 21: HOOP juni 2016

HOOP 2.2016 21

WIST U DAT U SPREKERS EN CLIËNTEN VAN DE HOOP

KUNT UITNODIGEN IN UW KERK? EN DAT U MET UW

KERK OP BEZOEK KUNT KOMEN? SAMUËL SIAHAIJA,

WERKZAAM BIJ VRIENDEN VAN DE HOOP, LEGT DE

MOGELIJKHEDEN UIT.

Samuël werkte in het verleden onder meer als manager en advocaat. Dat hij ooit bij De Hoop werkzaam zou zijn, was toen ondenkbaar. “Ik heb er jaren geleden eens een rondleiding ge-had. Ik zag de cliënten en dacht: ‘Jullie zitten hier allemaal door

KERK

“Wij zijn kerken heel dankbaar”

jullie eigen schuld.’ Ik voelde geen liefde voor hen. Daar schaam ik me nu voor.”

Dan gaat Samuël zich meer verdiepen in zijn geloof. “Ik was ook zoekende naar wat ik moest doen met mijn leven. Op een dag lunchte ik met een vriend. Die zei: ‘Jij hebt het alleen maar over Jezus. Je moet maar mensen gaan helpen’.” Twee weken later ziet Samuël een vacature bij Vrienden van De Hoop. Hij solliciteert en wordt aangenomen. “Toen kreeg ik pas door wat een mooie plek De Hoop is.”

Samuël is is als teamleider fondsenwerving onder andere ver-antwoordelijk voor de contacten met de kerken. “Wij zijn kerken heel dankbaar,” vertelt hij. “Zij stonden mede aan de wieg van De Hoop. Ook zorgen zij voor zo’n veertien procent van de giften die Vrienden van De Hoop ontvangt.” De Hoop wil graag wat terugdoen. Samuël legt uit: “Wat is er mooier dan de le-vensverhalen van cliënten in kerken te laten horen? Zo ontstaat er meer kennis over verslaving en weten gemeenteleden die dat nodig hebben de weg naar De Hoop te vinden. Verder heeft De Hoop begenadigde sprekers die uitgenodigd kunnen worden.”

Kerken kunnen ook op bezoek komen bij De Hoop. Samuël be-geleidt dit soort bezoeken vaak. “Ik merk dat het veel losmaakt. Bezoekers zien via medewerkers de liefde van God voor cliënten. De cliënten vertellen vaak dat ze hier geen nummer zijn!”

MEER WETEN?Wilt u een spreker en een cliënt van De Hoop uitnodigen in uw kerk? Of wilt u bij De Hoop op bezoek komen? Kijk dan op www.vriendendehoop.nl voor alle mogelijkheden.

Page 22: HOOP juni 2016

GEBEDSPUNTEN✁WEEK 25

19-6 t/m 25-6• Op zaterdag 25 juni wordt de Dag

van Hoop gehouden, de jaarlijkse open dag van De Hoop. Bidt u mee voor een goede voorberei-ding en een geslaagde dag?

• Van 23 t/m 25 juni wordt Cycle for Hope Rondje Nederland gefietst en op 25 juni de Cycle for Hope Toertocht. Wilt u bidden voor de veiligheid van alle deel-nemers? Bid ook voor een mooie opbrengst van deze sponsor-fietstochten.

WEEK 26 26-6 t/m 2-7• Dankt u met ons mee voor alle

trouwe vrijwilligers van Terwille, zoals Anneke (zie pagina 16), die vaak al jarenlang een luisterend oor bieden. Bidt u dat ze nog vele jaren tot zegen mogen zijn voor mensen die hulp nodig hebben.

• Bidt u mee voor kracht voor Bert en Diana Bancken. Zij vangen voor Terwille in Frankrijk vrouwen op die uit de prostitutie zijn gestapt. Wilt u danken dat zij Gods liefde mogen uitdelen aan vrouwen die dat hard nodig hebben?

WEEK 27

3-7 t/m 9-7• Na hun behandeling kan het

voor sommige cliënten een flinke uitdaging zijn om weer op eigen benen te staan, met alle verlei-dingen van dien. Bidt u mee voor volharding en bescherming?

• Bidt u mee dat nieuwe medewer-kers van De Hoop snel zullen wennen in hun functies.

WEEK 28

10-7 t/m 16-7• Een oud-cliënt is erg dankbaar

voor zijn verslavingsvrije leven en het gezin met drie kinderen dat hij heeft gekregen. Hij vraagt of u wilt bidden voor zijn zieke echtgenote.

• Bid voor een cliënte die tot haar grote verdriet haar dochter moest laten opnemen bij een pleeggezin. Bidt u ook voor de dochter. Bid dat zij zich bij het pleeggezin op haar gemak zal voelen en dat zij spoedig met haar moeder herenigd kan worden.

WEEK 29

17-7 t/m 23-7• Bij De Hoop worden regelmatig

miniconferenties en themablok-ken gehouden, waarbij cliënten extra onderwijs krijgen over onderwerpen als afwijzing en vergeving. Bidt u mee voor ge-slaagde bijeenkomsten die harten en hoofden zullen veranderen.

• Sommige cliënten en medewer-kers zijn ernstig ziek. Bidt u mee voor herstel?

WEEK 30

24-7 t/m 30-7• We vragen uw gebed voor een

cliënte van middelbare leeftijd die geen uitzicht meer ervaart in haar leven. Bid dat ze in Gods licht nieuw perspectief zal gaan zien.

• Bidt u voor een cliënt die van zichzelf weet dat hij erg impul-sief is, maar er nog niet in slaagt om dat gedrag te veranderen hoewel hij dit wel graag wil.

WEEK 31

31-7 t/m 6-8• De eerste weken van een behan-

deling zijn vaak erg zwaar, mede omdat een cliënt moet wennen aan een nieuwe omgeving. Bidt u mee dat de cliënten volhouden?

• Bidt u ook voor een goede sfeer tussen de cliënten onderling op de afdeling. Bid dat ze openstaan voor het Evangelie.

WEEK 32

7-8 t/m 13-8• Op boerderij de Spetse Hoeve

van Terwille werken ex-gede-tineerden aan hun herstel en terugkeer in de maatschappij. Wilt u bidden voor deze mannen, zodat ze de kracht, moed en inspiratie vinden om hun nieuwe leven vol te houden?

• Als iemand te maken heeft met een verslaving dan raakt dat zijn of haar omgeving. Wilt u meebidden voor de familieleden, ouders en kinderen van mensen met een verslaving?

WEEK 33

14-8 t/m 20-8• Een cliënt heeft veel moeite om

zijn emoties te uiten, waardoor de afstand met zijn familie groter blijft dan gewenst. Wilt u bidden dat deze cliënt zal leren zijn emo-ties meer te uiten?

• Bidt u mee dat cliënten de weg zullen vinden naar kerkelijke ge-meentes en zich daar verbonden zullen weten.

WEEK 34

21-8 t/m 27-8• De eerste stap is vaak de grootste:

veel cliënten vinden het moeilijk om naar hun intakegesprek te ko-men. Bidt u mee dat zij de moed vinden om te gaan en zo ook verdere hulp zullen ontvangen?

• We vragen u te bidden voor de cliënten van de afdeling Volwas-senen Psychiatrie. Bid voor door-braken in hun vaak complexe problematiek.

WEEK 35

28-8 t/m 3-9• Bid dat er ook dit jaar voldoende

financiën zullen zijn om het werk van De Hoop en de aanverwante stichtingen mogelijk te blijven maken.

• We zijn dankbaar voor de vele vrijwilligers die ons ondersteu-nen. Bidt u dat er ook nieuwe vrijwilligers en maatjes aan het werk worden toegevoegd?

WEEK 36

4-9 t/m 10-9• We vragen u te bidden voor de

familie van cliënten die worden opgenomen. Ook voor deze achterblijvers is het vaak een moeilijke, emotionele tijd.

• Bid voor ex-medewerkers van De Hoop die bezig zijn om elders werk te zoeken.

Page 23: HOOP juni 2016

HOOP 2.2016 23

HOOP 3.2013

Harm

Ik machtig Stichting Vrienden van De Hoop om tot wederopzegging van mijn rekening af te schrijven:

❏ €10,- per maand; ❏ € 20,- per maand; Anders: ❏ € per

Voornaam: Geb. datum:

Achternaam: m/v

Adres:

Postcode: Plaats:

Telefoon: E-mail:

(IBAN) rekeningnummer:

Datum: HandtekeningDoor ondertekening van dit formulier geeft u toestemming aan: • Stichting Vrienden van De Hoop om doorlopende en eenmalige

incasso-opdrachten naar uw bank te sturen.• Uw bank om deze afschrijving conform de opdracht van Stichting Vrienden

van De Hoop uit te voeren. Als u het niet eens bent met deze afschrijving kunt u deze binnen acht weken

eenvoudig laten terugboeken door contact op te nemen met uw bank.• Het aangegeven bedrag wordt afgeschreven rond de 25e van de maand.

SEPA machtiging

JA, ik steun Stichting De Hoop

Stuur deze kaart in een gesloten envelop zonder postzegel naar:

Stichting Vrienden van De Hoop, Antwoordnr 88, 3300 WB Dordrecht.

Gebruik deze kaart en uw gift is fiscaal aftrekbaar.

Geven om de ander!

❏ Ja, hou me per email op de hoogte van de ontwikkelingen

van Vrienden van De Hoop

SEPA Incasso Machtiging

“Om een goede vader te kunnen zijn, heb ik hulp gezocht”

COLOFONDE HOOPDriemaandelijkse uitgave van Stichting Vrienden van De Hoop.

ADRESWIJZIGING?Stuur een email naar: [email protected] of bel: (078) 6 111 355.

REDACTIE EN FOTOGR AFIEStichting Vrienden van De HoopProvincialeweg 122, 3329 KP Dordrecht Telefoon (078) 6 111 355 Email: [email protected]

VORMGEVINGUlfert Molenhuis, www.rocketboys.nlEmail: [email protected]

DRUK De Hoop DrukkerijProvincialeweg 86, 3329 KP DordrechtEmail: [email protected]

A ANSPR AKELI JKHEIDRedactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor uitspraken in deze uitgave door (ex)cliënten van De Hoop en van concerninstellingen en door hun familieleden. Vóór verschijning zijn de (ex)cliënten akkoord gegaan met publicatie van hun uitspraken. Niets uit deze uitgave mag openbaar worden gemaakt zonder voorafgaande toestemming van de redactie. Bij toegestemde plaatsing moet er sprake zijn van uitdrukkelijke bronvermelding.

STICHTING VRIENDEN VAN DE HOOPStichting Vrienden van De Hoop is in het bezit van het CBF keurmerk en door de Belastingdienst erkend als ANBI. Giften kunnen worden overgemaakt op rekeningnummer NL06.INGB.00.00.38.38.38.

Page 24: HOOP juni 2016

25 juni 2016Dag van Hoop

Interessante sprekers • Muziek en samenzangGezellige markt • Kinderprogramma

U bent van harte welkom! Gratis aanmelden op www.dagvanhoop.nl

vanaf 10.00 uur