Band (juni 2016)

4
Essenaar wil absoluut veilig fietsen In de vorige editie van Band las je de opstart van onze actie met fietsmeldingskaarten. We dagen daarbij iedereen uit om kritische punten voor de zwakke weggebruiker kenbaar te maken. Een vervelende put in de weg is gevaarlijk en wekt ergernis op. Een onveilige verkeerssituatie die je dagelijks ziet doet dat ook. De fietsmeldingskaart doet er iets aan. Applausdag p.2 Pasar p.3 Jobbeurs p.3 Brugfiguren p.4 Via scholen en verenigingen deelden we deze kaarten uit. We ontwikkelden ook een speciale website waarop meldingen geregistreerd worden: www.essenfietst.be. Op een tijdspanne van enkele weken liepen ondertussen een zeventigtal reacties binnen. Dat zo snel zovele reacties binnenliepen, was onverwacht. Het toont duidelijk aan dat we met z’n allen belang hechten aan een goed fietsbeleid! Druk in het centrum Al deze meldingen gaven we door aan de dienst openbare werken van de gemeente. We volgen de reacties op en bundelen alles in sterke aanbevelingen voor het bestuur. We merken alvast de bezorgdheid van vele ouders over het drukkere verkeer in ons centrum. Alsmaar meer fietsen en auto’s moeten diezelfde weg delen. Misschien wordt het wel eens tijd om grondig na te denken over onze verkeersstromen. Wanneer zijn er te veel auto’s of fietsen voor een dorpskern waar wonen en winkelen centraal staat? Moet alle verkeer in alle richtingen door diezelfde straat aan diezelfde snelheid? Discussiestof genoeg. Ondertussen blijven we graag alle kleine en grote signalen verzamelen. Meld jij ook liever een situatie dan geërgerd toe te kijken? Heb jij ook weet van een gevaarlijke verkeerssituatie of een slecht geplaatst verkeersbord? Geef jouw reactie met bijgevoegde meldingskaart door of vul even het formulier op www.essenfietst.be in. Samen gaan we voor een fietsveiligere gemeente! Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisaties. Jaargang 1, nr. 2 • juni-augustus 2016 • P106314 • VU: Beweging vzw Antwerpen, beweging.net Antwerpen, Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen. www.beweging.net/antwerpen Band

description

Driemaandelijkse publicatie van bewegingspunt Essen

Transcript of Band (juni 2016)

Page 1: Band (juni 2016)

Essenaar wil absoluutveilig fietsenIn de vorige editie van Band las je de opstart van onze actie met fietsmeldingskaarten. We dagendaarbij iedereen uit om kritische punten voor de zwakke weggebruiker kenbaar te maken. Eenvervelende put in de weg is gevaarlijk en wekt ergernis op. Een onveilige verkeerssituatie die jedagelijks ziet doet dat ook. De fietsmeldingskaart doet er iets aan.

Applausdagp.2

Pasarp.3

Jobbeursp.3

Brugfigurenp.4

Via scholen en verenigingen deelden we dezekaarten uit. We ontwikkelden ook een specialewebsite waarop meldingen geregistreerd worden:www.essenfietst.be. Op een tijdspanne vanenkele weken liepen ondertussen een zeventigtalreacties binnen. Dat zo snel zovele reactiesbinnenliepen, was onverwacht. Het toont duidelijkaan dat we met z’n allen belang hechten aan eengoed fietsbeleid!

Druk in het centrumAl deze meldingen gaven we door aan de dienstopenbare werken van de gemeente. We volgende reacties op en bundelen alles in sterkeaanbevelingen voor het bestuur. We merkenalvast de bezorgdheid van vele ouders over hetdrukkere verkeer in ons centrum. Alsmaar meerfietsen en auto’s moeten diezelfde weg delen.

Misschien wordt het wel eens tijd om grondig nate denken over onze verkeersstromen. Wanneerzijn er te veel auto’s of fietsen voor eendorpskern waar wonen en winkelen centraalstaat? Moet alle verkeer in alle richtingen doordiezelfde straat aan diezelfde snelheid?Discussiestof genoeg.

Ondertussen blijven we graag alle kleine en grotesignalen verzamelen. Meld jij ook liever eensituatie dan geërgerd toe te kijken? Heb jij ookweet van een gevaarlijke verkeerssituatie of eenslecht geplaatst verkeersbord? Geef jouw reactiemet bijgevoegde meldingskaart door of vul evenhet formulier op www.essenfietst.be in.

Samen gaan we voor een fietsveiligere gemeente!

Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijkeorganisaties. Jaargang 1, nr. 2 • juni-augustus 2016 • P106314 • VU: Beweging vzwAntwerpen, beweging.net Antwerpen, Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen.www.beweging.net/antwerpen

Band

Page 2: Band (juni 2016)

In de vroege ochtend stonden we paraat aan deStationsstraat, recht tegenover de fietsparking van deNMBS. Tegelijk lanceerden we de websitewww.essenfietst.be en een meldingskaart omverbeterpunten voor fietsers te melden.

Monique Versmissen en Jan Konings van beweging.netEssen: ‘We kregen ongelooflijk warme reacties vanfietsers die het applaus ontvingen. Het doet fietsersdeugd dat hun duurzame verplaatsingen eens beloondworden. Van bescheiden glimlach tot dolenthousiastschatergelach: elke fietser waardeerde onze actie!’

Tijdens deze actie werd ook de gloednieuwefietsmeldingskaart uitgedeeld. Met deze kaart of onlinevia www.essenfietst.be kunnen mensen een verbeterpuntvoor fietsers melden. ‘Meerdere fietsers vulden de kaartter plaatse in. Zij kennen hun dagelijkse route en dedaarbij horende gebreken maar al te goed. Net daaromwillen we de ervaringen van fietsers bundelen en er werkvan maken,’ besluiten Jan en Monique.

2

Beweging.net Essen applaudiseert voor elke fietser

Maandag 21 maart stonden meer dan 120teams in heel België tijdens de ochtendspitsparaat om fietsers te belonen met eenapplaus. Ook beweging.net Essen deed meemet deze actie van de Fietsersbond.

Mag ik ook mee met de

De Minder Mobielen Centrales (MMC’s) werdenopgericht om mensen met verplaatsingsproblemenen een beperkt inkomen toch de nodigetransportmogelijkheden te bieden.

Als je dringend moet ...Maakte je het ook al eens mee? Je moet dringend en op tijd thuis geraken zit er niet in ... Dan maar ergens binnenspringen en ophoop van zegen vragen of je naar het toilet kan. Misschien dat je dan wel een vriendelijke ‘ja’ krijgt en dat is dan weer een heleopluchting (letterlijk en figuurlijk). Maar evengoed krijg je een botte ‘njet’ ...

Is dat een banaal probleempje? Helemaal niet! Het kaniedereen overkomen, maar zeker voor Crohnpatiënten ofmensen met incontinentieproblemen ondervindendagelijks welk een ongemak dat met zich meebrengt.

Eerder stelde beweging.net al de vraag naar detoegankelijkheid van onze openbare toiletten. Hetgemeentebestuur nam de vraag ernstig op en keek verderdan de neus lang was …

‘Op advies van de Provinciale Ouderenadviesraad werddoor de provincie aangeboden om met een eenvormig enduidelijk logo aan te geven waar men gratis of zonderaankoopverplichting naar toilet kan gaan. Ook degemeente Essen doet daaraan mee. Uiteraard kunnenmensen in alle openbare gebouwen van de gemeenteterecht om naar het toilet te gaan. Maar ondertussen

gingen ook al heel wat horecazaken en andere winkeliersop onze vraag in. Je herkent deze zaken aan het logo enbinnenkort komen deze punten op www.essen.be,’ aldusburgemeester Gaston Van Tichelt.

‘Je ziet het,’ vult hij aan, ‘de gemeente moet niet altijd enalleen bezig zijn met de grote en heel zichtbare projecten.We moeten ook bezig zijn met de dagelijkse problemenwaar mensen mee geconfronteerd worden. Met een beetjemoeite kan er zodoende veel en belangrijke hulp wordengeboden!

Heb je nog ideeën om te realiseren? Laat gerust een seintjeop [email protected].

Meestal gaat het om gehandicapten, bejaarden of mensen in een socialenoodsituatie die voor een familiebezoek, boodschappen of dokter vervoer nodighebben. Het bestaande openbare vervoer moet ontoereikend of niet toegankelijkzijn voor de gebruiker. Het transport wordt gecoördineerd door eenpermanentiedienst die telefonisch bereikbaar is.

Voor wie?Enkel voor mensen met een maximaal inkomen van twee keer het leefloon. Checkbij de coördinatiedienst of jij in aanmerking komt (telefoon onderaan). De gebruiker

betaalt jaarlijks 10 euro lidgeld. De chauffeur ontvangt van de gebruiker maximum0,30 euro per kilometer. Het totaal te betalen kilometers omvat het gevraagdetraject plus de afstand van bij de chauffeur thuis tot aan de woonplaats van degebruiker en terug.

Info?Contacteer de Minder Mobielen Centrale - Handicar in LDC, ‘t Gasthuis,Nollekensstraat 5. Je kan hen telefonisch bereiken op het nummer 03 636 06 98 ofmailen naar [email protected]

Band | juni 2016

Page 3: Band (juni 2016)

3

Jobbeurs

Op 20 april 2016 organiseerden degemeenten Kalmthout, Essen en Wuustwezeleen jobbeurs. Deze vond plaats in de sporthalvan het GITOK in Kalmthout.

Er waren vele bedrijven aanwezig, vooral uit de regio. Dieboden meestal arbeidsplaatsen aan waar techniek op deeerste plaats kwam, maar ook andere functie zaten in hetaanbod.

Om 13 uur opende de beurs. Het publiek had tot 17 uur detijd om vrij rond te wandelen en zich bij de verschillendestandhouders goed en juist te informeren over deverschillende aangeboden functies.

ACV Provincie Antwerpen was aanwezig met een infostandover studentenarbeid, jobstudenten, schoolverlaters,(tijdelijke) werkloosheid en waar je moet op letten als jesolliciteert voor een job. Er werden verschillende nieuweleden voor het ACV ingeschreven.

Deze beurs was weer een succes met heel veel bezoekers.Volgend jaar gaat de jobbeurs in april door in Essen.

Walter Verswyver

Met Pasar Essen naarBaarle Hertog/Nassau

Om klokslag 11 uur werden we ontvangen in hetkaarsenmuseum. Daar bewonderden we deprachtige collectie van kaarsen, gemaakt door deFries Frits Spies. Dit alles werd vakkundig uitgelegddoor een ervaren gids. In de loop der jarenverwelkomde dit museum al meer dan 250.000bezoekers.

Even na de klok van 12 uur was het tijd om deinwendige mens te versterken. In ‘Brasserie DeTwee Leeuwen’ werden de deelnemers tijdens hetwachten op hun bestelling getrakteerd op eenrondje uit de Pasar-kas. Dit werd in dank aanvaard.

Om 14 uur werden we aan het VVV-kantoor van

Baarle opgewacht door onze gids voor deenclavewandeling. Onder deskundige leiding vanonze vrouwelijke gids kwamen we van alles teweten over de historische plekjes en de unieke ensoms grappige situaties die deze enclave-gemeentemet zich meebrengt. Zo staken we wel tientallenkeer de grens en eigenlijk weet je nooit in welkland je bent.

Rond 16.30 uur was deze prachtige uitstap teneinde en keerde iedereen tevreden terug naar huis.Een activiteit voor herhaling vatbaar …

André JacobsPasar Essen

Zondag 10 april trokken 25 deelnemers op daguitstap naar Baarle, de meestunieke enclave-gemeente van België, Nederland, Europa, ja zelfs heel de wereld.Het Belgische Baarle-Hertog en het Nederlandse Baarle-Nassau tellen samen 30enclaves, als puzzelstukjes her en der verspreid over het grondgebied van beidegemeenten.

Paasactie kwb WildertZaterdag 26 maart organiseerde KWB Wildert voor de 38ste keer haar paaseierenzoektocht. Zijstelden dit open voor alle kinderen van Essen. Bovendien vroeg men voor het eerste jaar eenkleine financiële bijdrage. Het was afwachten hoe daar op gereageerd ging worden.

Al bij al viel dit goed mee. De inschrijvingen en betalingen via overschrijving verliepen correct en op tijd.Tijdens de activiteit kwamen er (zoals altijd) slechs enkele 'extra' kinderen opdagen.

Net zoals vorig jaar waren er ongeveer 140 kinderen van de partij. Zij werden losgelaten in het speelbosom de eieren te zoeken en naar de jury te brengen. Telkens even spanning of je naam werd gevraagdmet kans op een grote prijs en dan opnieuw gaan zoeken naar een volgend eitje.

Na de kinderen mochten de ouderen ook een poging doen, aangemoedigd door hun kinderen. Nadienvolgde dan nog de prijsuitreiking. Ook al had je geen grote prijs, elk kind kreeg toch een zakjechocolade.

Band | juni 2016

Page 4: Band (juni 2016)

4

Een bloemeke vooralle brugfiguren

‘Een brugfiguur is een vrijwilliger die insamenspraak met de gemeente en deschool die jezelf verkiest een aantal urenper week enkele leerlingen ondersteuntmet leesoefeningen of eventueel ookrekenen. Het zijn leerlingen die een kleineachterstand hebben en waar de juffen netniet genoeg tijd voor hebben om ze bij tebenen. Dit doet dan een brugfiguur metveel liefde en geduld.

Het brugfigurenproject startte in januari2013 met 23 vrijwilligers. Momenteel zijner 39 vrijwilligers geregistreerd die elkeweek in de scholen gaan bijspringen. Ookenkele vluchtelingenkinderen die we inEssen huisvesten willen we zo snelmogelijk bijbenen om hier te integreren.’

Kleine dingenDirectie en leerkrachten van Mariaberg zijnzeer enthousiast over het project. ‘Delaatste jaren is er in de scholen veelgeïnvesteerd in zorg voor alle leerlingen.Daarbij is de vrijwillige brugfiguur eenwelkome helper. De leerkrachten zijn heelblij dat de brugfiguren met sommigekinderen de leerstof inoefenen, een extraleesmoment bieden, de toets van WO meevoorbereiden, de anderstalige kinderenmeer wegwijs maken in de Nederlandsetaal of de Vlaamse gewoonten, … Het zijnde kleine dingen die het doen!

Het welbevinden van de kinderen groeithierdoor. De nodige begeleiding thuis luktniet voor alle ouders in bepaaldeomstandigheden, de leerkrachten doenwat ze kunnen, maar de brugfiguur maakthet kleine verschil. Als een kind op heteinde van het schooljaar een tekening of

zelfgebakken koekjes meebrengt voor debrugfiguur of op het einde van de middaghaar of zijn breedste glimlach toont, danweet je gelijk wat het ‘bruggen’ voor henbetekent.’

Ook voor kinderen betekent eenbrugfiguur een meerwaarde. Nette:‘Sommige kindjes kunnen nog niet zo goedlezen en dan leren ze in deze kleineleesgroepjes moeilijke woorden zoalswoordjes met –ch.’ Yarne vult aan: ‘Weleerden ook al veel afkortingen juist lezen,bv. a.u.b. en dat betekent dan alstublieft.’

Ten slotte de getuigenis van eenbrugfiguur zelf. ‘Ik ben reeds drie jaarbrugfiguur op Mariaberg. Het eerste jaarkreeg ik leesoefeningen op verschillendAVI-niveau. Het was verbazend om op heteinde van het schooljaar de vooruitgangvan de leerlingen te zien. Vorig jaar en ditjaar help ik de leerlingen van het derde envierde jaar. Nu werken we meestal met hetbronnenboek WO (wereldoriëntatie). Opdeze manier lezen ze en bekijken we delessen die ze in de klas gaan krijgen, eensoort ‘pre-teaching’. Zo kunnen we dewoordjes die ze niet begrijpen uitleggenzodat ze in de klas beter mee kunnen. Hetis verbazend om te horen hoe vlug deanderstalige kindjes het nederlands onderde knie krijgen. Het is altijd fijn om weermet hen aan de slag te gaan, een uurtje iszo om ...

Alle getuigenissen komen vanuitMariaberg. In elke Essense school zijnbrugfiguren aan de slag en zijn ze zeerwelkom. Van harte een bloemetje voordeze brugfiguren!

ColofonVoor info over beweging.net Essen is te verkrijgen bij:- Monique Versmissen, Moerkantsebaan 252, 2910 Essen- Jan Konings, Sint-Antoniusplein 15, 2910 Essen

AgendaEr valt altijd iets

te beleven inEssen

Deze maand geven we een bloemeke aan allebrugfiguren die in onze Essense scholen actief zijn.Zij maken voor heel wat kinderen het verschil. AanAnn Francken, dienst onderwijs van de gemeente,vroegen we wat deze vrijwilligers juist doen.

Juli – elke donderdagFietsenVertrek 19 uur, Sint-Jansplein

Zondag 3 juliOchtendwandeling in Putte (9 km)Door natuurgebied de HazenduinenPasar

Donderdag 11 augustusMoederdagfeestParochiezaal WildertOKRA Wildert

Donderdag 11 augustusKLJ quiz – OogstfeestenZiekenzorg Wildert

Zaterdag 20 augustusPicknickkwb Wildert

Zondag 21 augustusOchtendwandeling Rucphen (9,5 km)Pasar

Zaterdag 17 septemberSociale fietstocht door Essenbeweging.net

Zondag 18 septemberRommelmarkt, Essen-centrum

Ontmoetingsdag12 uur, Muziek In The MoodZiekenzorg Wildert

15 - 18 septemberWeekend in DuitslandFemma Centrum

23 - 25 septemberWandelweekend in Arcen/VeldenPasar

Maandag 26 septemberHerfstfeestFemma Centrum

29-30 septemberTweedaagseFemma Horendonk

Donderdag 29 september – 19.30 uurKookles: supergranenFemma Wildert

Femma CentrumTAI CHI: oude pastorij Essen, elke maandag van 10 tot 11 uur o.l.v.Diedt RibbensBADMINTON: elke maandag (sporthal Hemelrijk) en donderdag(Heuvelhal Essen), telkens van 14 tot 15.30 uurHOBBY: Oude Pastorij Essen, elke dinsdag om 13.30 uurWANDELEN: vertrek Heuvelplein, iedere donderdag om 19.30 uurBOWLING: maandelijks op maandag, info Jaqueline Wierckx – 03667 40 78

Femma WildertJuni-juli en augustus:-elke donderdagavond fietsen, samen met kwb-Wildert-elke maandag om 10.15 uur wandelen in de Wildertse duintjes

OKRA WildertDinsdagnamiddag: hobbyDinsdag- en donderdagnamiddag: biljartDonderdagnamiddag: sjoelenLocatie: Chalet - WildertAlle Essense basisscholen nemen deel aan het project.

Vrijwilligers melden zich via mail ([email protected])of telefonisch op het nummer 03 670 01 30

Band | juni 2016