Bitsflits juni 2016

8
De Bitsflits Jaargang 18 nummer 11 juni 2016 Het regent zonnestralen!!!! Wie regelmatig naar de luchten kijkt, ziet vaak de mooiste wolken voorbij schuiven. Prachtige blauwe luchten met mooi opbollende witte wolken. Dat die laatste soms van kleur verschieten, dat is lastig. Althans, voor degene die op dat moment buiten moet zijn, een buitenactiviteit heeft, of op de fiets of te voet ergens naar toe moet. Even schuilen en oeps, de wolken zijn voorbij en de zon neemt hun weer plek in. Afwisselender weer kunnen we niet hebben. Echt Hollands. De komende maand hopen we op in ieder geval meer droog weer. We krijgen te maken met bv de feestdag van juffrouw Toos en juffr Ely, samen met het jubileum van juf Martje. We gaan er een mooi feest van maken!!!! Heeft U zich al opgegeven??? Het zou heel fijn zijn, anders mist U een prachtig evenement!!! 9 juni!!!! Terugblik… (ook op onze website ziet u korte terugblikken van diverse activiteiten: www.hetspeleon.nl kijk bij het onderdeel ‘nieuws’ en het onderdeel ‘foto’s’. U kunt onze school ook volgen via Facebook) Koninklijk feest voor Ad van Duijnhoven Op donderdagmiddag 12 mei vormden alle kinderen van basisschool Het Speleon een grote erehaag vanaf de achterdeur van Ontmoetingsplein MuzeRijk naar de grote zandbak op de speelplaats van onze school. Uit vele kelen klonk het luid joelend en klappend: "Me-neer Ad! Me-neer Ad! Me-neer Ad!" En na enige tijd verscheen meneer Ad in de deuropening en liep door de grote lange haag van kinderen heen. Aan het eind van de haag wachtten alle kinderen van zijn groep 5, waar Naomi, Bono, Nikki en Emma ieder een Nederlandse driekleur vasthielden. Toen alle kinderen op de tribune kwamen zitten was het tijd voor meneer Lambert om de feesteling toe te spreken. Op 26 april jl. ontving meneer Ad van Duijnhoven namelijk een Koninklijke Onderscheiding voor zijn vele verdiensten voor Zeester Meerval, het Jeugdcarnaval bij de Knoerissen, de stichting Schoolsport Uden en ook voor zijn brede inzet ook buiten werktijd voor onze school. Reden genoeg om meneer Ad met alle kinderen en leerkrachten nog eens in het zonnetje te zetten. Nadat meneer Lambert het lintje nog eens had laten zien aan alle kinderen en het bij meneer Ad had opgespeld, zongen we samen het Wilhelmus en natuurlijk een Lang zal hij leve! Groep 5 overhandigde tot slot een hele mooie grote bos bloemen aan meneer Ad. Een meer dan verdiende waardering voor een KANJER van onze school!

Transcript of Bitsflits juni 2016

De Bitsflits

Jaargang 18 nummer 11 juni 2016

Het regent zonnestralen!!!! Wie regelmatig naar de luchten kijkt, ziet vaak de mooiste wolken voorbij schuiven. Prachtige blauwe luchten met mooi opbollende witte wolken. Dat die laatste soms van kleur verschieten, dat is lastig. Althans, voor degene die op dat moment buiten moet zijn, een buitenactiviteit heeft, of op de fiets of te voet ergens naar toe moet. Even schuilen en oeps, de wolken zijn voorbij en de zon neemt hun weer plek in. Afwisselender weer kunnen we niet hebben. Echt Hollands. De komende maand hopen we op in ieder geval meer droog weer. We krijgen te maken met bv de feestdag van juffrouw Toos en juffr Ely, samen met het jubileum van juf Martje. We gaan er een mooi feest van maken!!!! Heeft U zich al opgegeven??? Het zou heel fijn zijn, anders mist U een prachtig evenement!!! 9 juni!!!!

Terugblik… (ook op onze website ziet u korte terugblikken van diverse activiteiten: www.hetspeleon.nl kijk bij het onderdeel ‘nieuws’ en het onderdeel ‘foto’s’. U kunt onze school ook volgen via Facebook)

Koninklijk feest voor Ad van Duijnhoven Op donderdagmiddag 12 mei vormden alle kinderen van basisschool Het Speleon een grote erehaag vanaf de achterdeur van Ontmoetingsplein MuzeRijk naar de grote zandbak op de speelplaats van onze school. Uit vele kelen klonk het luid joelend en klappend: "Me-neer Ad! Me-neer Ad! Me-neer Ad!" En na enige tijd verscheen meneer Ad in de deuropening en liep door de grote lange haag van kinderen heen. Aan het eind van de haag wachtten alle kinderen van zijn groep 5, waar Naomi, Bono, Nikki en Emma ieder een Nederlandse driekleur vasthielden. Toen alle kinderen op de tribune kwamen zitten was het tijd voor meneer Lambert om de feesteling toe te spreken. Op 26 april jl. ontving meneer Ad van Duijnhoven namelijk een Koninklijke Onderscheiding voor zijn vele verdiensten voor Zeester Meerval, het Jeugdcarnaval bij de Knoerissen, de stichting Schoolsport Uden en ook voor zijn brede inzet ook buiten werktijd voor onze school. Reden genoeg om meneer Ad met alle kinderen en leerkrachten nog eens in het zonnetje te zetten. Nadat meneer Lambert het lintje nog eens had laten zien aan alle kinderen en het bij meneer Ad had opgespeld, zongen we samen het Wilhelmus en natuurlijk een Lang zal hij leve! Groep 5 overhandigde tot slot een hele mooie grote bos bloemen aan meneer Ad. Een meer dan verdiende waardering voor een KANJER van onze school!

de bitsflits Jaargang 18 nummer 11 juni 2016

Verkeersdiploma Alle 34 kinderen van groep 7 van onze school hebben in de maand mei hun verkeersdiploma gehaald. Nadat zij in april al hun theoretisch examen hadden gehaald, was het nodig om het praktisch verkeersexamen te doen. Op vrijdag 13 mei even na 13.00 uur kwam de Buitengewoon Opsporings Ambtenaar van onze school de kinderen verblijden met de uitslag: Iedereen geslaagd. In de aula van Ontmoetingsplein MuzeRijk toonden alle kinderen trots hun diploma!

EHBO voor groep 8 Groep 8 heeft de afgelopen tijd weer veel pleisters moeten plakken, verbanden aan moeten leggen, stabiele zijliggingen moeten verrichten en natuurlijk de reanimatie met de mond op mondbeademing moeten oefenen. Ook werden er op de computer veel vragen gesteld, die op het eerste gezicht niet zo moeilijk leken, maar waar de meeste leerlingen toch nog regelmatig moeite mee hadden. Na veel oefenen en onder begeleiding van de deskundige troepen van het Rode Kruis werden alle kinderen er doorheen geloodst. Terecht iedereen trots. Applaus!!!! Afgelopen week mochten alle kinderen van de basisscholen een oefenochtend in het sportpark meemaken, waar alle oefeningen en behandelingen nog eens in het echt gedaan moeten worden. Het sportpark leek dan misschien door alle gewonden her en der een slagveld, maar door alle geslaagden werd dit probleem geweldig opgelost!!

Verkeersplein 4 april 2016 voor de groepen 4-5-6 Na jaren was het dan toch echt op 4 april weer zover dat de werkgroep verkeer van Het Speleon een heus verkeersplein had aangelegd. Met hulp van een tiental hulpouders is het ons gelukt een leuke maar vooral zeer leerzame verkeersochtend voor de groepen 4-5-6 te organiseren. Leren vanuit een boek is toch echt anders dan zelf op je eigen fiets aan de slag gaan.

De kinderen van groep 4 mochten eerst een rondje lopen om alle verkeersborden en situaties te bekijken en wat wisten ze al veel! Daarna op de fiets het parcours rond het stopbord, rotonde waar je je hand uitsteekt, de haaientand, wegwerkzaamheden waarbij je met je fiets aan de hand moet lopen door het losse zand ze deden het kei goed. Ook groep 5 wist al aardig hoe om te gaan met al de borden en

de bitsflits Jaargang 18 nummer 11 juni 2016

tekens op het wegdek. Zij mochten meteen op de fiets. Het eerste rondje kregen ze nog uitleg maar de tweede ronde moesten ze toch echt zelf volgens de regels fietsen. Als extra toezicht liep onze wijk BOA Lizza, zij kon zo kennis maken met de kinderen uit haar wijk en controleren of iedereen zich aan de regels hield. Het was niet nodig een bekeuring uit te schrijven want ook groep 5 was super goed.

Groep 6 kreeg het zelfde parcours maar ook een vijf tal behendigheidsoefeningen erbij, denk aan weg fietsen met één hand, een stopopdracht, over een wipplank fietsen, slalom of recht rijden. Uitstekend gefietst, zonder ongelukken. Jammer dat het begon te

regen hierdoor zijn we iets eerder gestopt. Kinderen gaven aan veel te hebben geleerd o.a. hun hand uitsteken als ze afslaan, op korte afstand stoppen en voorrang verlenen bij de haaientanden. Wij zelf kijken terug op een geslaagde ochtend! Via deze weg willen wij onze hulpouders heel erg bedanken voor hun inzet. Spreekt dit stukje je aan vraag een van ons naar onze activiteiten extra hulp is altijd welkom. Groet werkgroep Verkeer, Nanny, Janneke, Jacqueline, Katherine en Sandra

“Ik kwam thuis en mijn ouders begonnen allerlei vragen te stellen.

Tjee, ik heb ze nog van alles uit moeten leggen………”

de bitsflits Jaargang 18 nummer 11 juni 2016

Activiteitenweek In deze periode worden altijd de activiteiten van de activiteitenweek gehouden. In groep 7 betekent dit dat er een schoolreis naar de Efteling wordt georganiseerd. Voor groep 7 staat het kamp voor de deur. De groepen 1-2-3 gingen dit jaar naar Zie-Zo en de middenbouw ging op vrijdag 20 mei naar het Boerenbondmuseum. Hieronder een impressie Op vrijdag 20 mei was het ’s morgens een drukte van belang in de gangen bij de middenbouw. Veel ouders en opa’s en oma’s (wat fijn! Geweldig!) stonden klaar om groepjes van kinderen weg te brengen naar het Boerenbondsmuseum in Gemert. Eigenlijk een soort openluchtmuseum in het klein. Maar net zo mooi!! Alle kinderen kregen te zien en te horen hoe de juf vroeger voor de klas stond en ook de grote boerderij met de hele inrichting van vroeger was prachtig. Een bezoekje aan de kaaswinkel of het snoepwinkeltje was gezellig. De smid was een attractie apart. Kinderen stonden bijna een half uur echt geweldig goed te luisteren naar zijn mooie verhaal. Het brandende vuur en wat hij dan maakte vonden ze prachtig. De rit met de huifkar en het bezoek aan de kinderboerderij waren een genot om te ervaren. Ondanks de zachte regen konden de kinderen zich geweldig amuseren op de oude speeltoestellen, die er op het erf van de grote boerderij aanwezig waren. Het ijsje op het laatst smaakte prima. Het was een geweldige dag!!!!

Vooruitblik…

(ook op onze website ziet u nieuwe activiteiten: www.hetspeleon.nl kijk bij het onderdeel ‘nieuws’ en het onderdeel ‘agenda’. Mogelijk zijn er voor u ook interessante zaken in MuzeRijk. Kijk op www.muzerijk.nl en klik op het tabblad ‘activiteiten’.)

Feest juffrouw Toos (40 jaar onderwijs), juffrouw Ely (40 jaar onderwijs) en juffrouw Martje (25 jaar jubileum) Op donderdag 9 juni as. hebben we op school weer een groot feest te vieren. De juffen Toos, Ely en Martje hebben dan samen een jubileum te vieren. Dat laten we dus ook niet zomaar voorbij gaan. Het wordt een heel gezellige dag. We gaan met alle kinderen naar het openluchttheater Kersouwe in Heeswijk-Dinther. Natuurlijk zijn hier ook ouders nodig en welkom. Allereerst zullen we alle kinderen met vervoer naar Heeswijk-Dinther zien te krijgen. We hebben daarvoor veel auto’s nodig. Opgeven graag!! Eenmaal in het openluchttheater krijgen de kinderen de hele dag een prachtig programma voorgeschoteld met workshops. Dit alles zal uitmonden in een mooie voorstelling, die om 14.30 uur begint, die dan weer door alle ouders bijgewoond mag worden. Meteen een mooie gelegenheid om de kinderen mee terug te vervoeren. Tussendoor kunnen we ook veel ouders gebruiken om de kinderen bij de workshops te helpen. U heeft hierover al via de mail een brief met uitleg van school gekregen. Laat je niet tegen houden. Het wordt een prachtige dag. We gaan de feestdag houden in Natuurtheater de Kersouwe in Heeswijk-Dinther, aan de Kersouwelaan (voor uw navigatie kunt u het beste Kameren 3 in Heeswijk invullen, dan komt u bij het parkeerterrein aan het begin van de Kersouwelaan)

Oudergesprekken Binnenkort vinden weer oudergesprekken plaats naar aanleiding van een rapport, wat u op vrijdag 24 juni a.s. ontvangt. U krijgt weer een uitnodiging om zelf in te tekenen op één van de drie data: dinsdag 28 juni, donderdag 30 juni of maandag 4 juli a.s. Vanaf groep 5 zijn de kinderen bij de gesprekken. Kinderen van groep 3 en 4 mogen mee naar het gesprek. Houd uw mailbox in de gaten om op tijd in te tekenen, zodat u uw voorkeurstijd heeft!

de bitsflits Jaargang 18 nummer 11 juni 2016

Wandelvierdaagse 2016!!

Van 14 juni t/m 17 juni is er weer de jaarlijkse wandelvierdaagse. Een van de grootste evenementen in Uden. Festivals, rommelmarkten en muziek/zangdagen trekken veel mensen naar Uden, maar in deze week is bijna heel Uden aan de wandel. Een prachtig gebeuren en natuurlijk doet onze school hier aan mee. De groepen 1 t/m 5 lopen de 5 kilometers, de groepen 6 -7 en 8 de 10 km. Meteen na de voorjaarsvakantie kon U de kinderen en Uzelf opgeven. En daar is dan ook weer veel op gereageerd! De ouderraad is weer druk doende om alles netjes en op tijd door te geven aan de organisatie. Ook zorgen zij voor de bezetting van de posten, met daarbij de koffie en de thee voor de ouders en iets lekkers voor de kinderen. Dat moet toch elke keer maar weer gebeuren. Het is niet altijd vanzelfsprekend, al zouden we dat misschien denken.

Kunt U niet meelopen, maar wil U wel graag helpen, heel graag. Meldt u zich dan bij een van de mensen van de ouderraad. We hopen er met z’n allen weer een leuk evenement van te maken en wensen iedereen heel veel plezier.

Oversteken met alle kinderen onderbouw Op woensdag 22 juni a.s. gaan we weer oversteken met alle kinderen uit de onderbouw! Wij gaan deze ochtend met alle kinderen oefenen hoe ze moeten oversteken.

Stop voor de stoeprand

Kijk naar links komt er verkeer aan?

Kijk naar rechts komt er verkeer aan?

Nog een keer naar de ander kant kijken, komt er

verkeer aan?

Komt er verkeer aan, wacht en kijk opnieuw.

Komt er niets aan, steek dan rustig recht over

waarbij het verkeer niet uit het oog verloren

wordt.

Kent uw kind al het verschil tussen links en rechts? Heel moeilijk hoor dus aan de slag….oefenen kan nooit te veel/vaak.

de bitsflits Jaargang 18 nummer 11 juni 2016

Algemeen…

Juf Toos nog ziek / Juf Hilde andere baan In de afgelopen periode is duidelijk geworden dat Juf Toos Hofmijster haar werk in groep 1-2b dit jaar haar werk niet meer zal hervatten. Het herstelproces vraagt zoveel tijd dat zelfs een start in het nieuwe schooljaar nog niet in zicht is. In de afgelopen periode heeft juf Toos op therapeutische basis met kleine groepjes kinderen gewerkt en op woensdag en vrijdag enkele uren per dag de eigen groep weer begeleid. Op dit moment is juf Toos afwezig vanwege pijnklachten aan haar arm. Zij wordt op dit moment vervangen door juf Dimphy Rovers, die het schooljaar samen met juf Hilde zal afmaken. Juf Hilde Goesten heeft na de zomervakantie een andere baan. Zij was tijdelijk op onze school werkzaam en heeft dit schooljaar op de maandag en de dinsdag gewerkt in groep 1-2b. Na de zomervakantie zal juf Hilde gaan werken starten op bs Den Dijk in Odiliapeel. Zij gaat daar in de onderbouw van de school werken. We zullen de vrijkomende uren met eigen personeel gaan invullen.

Sjors Sportief. Jongelui en ouders, In het begin van het schooljaar hebben we allemaal een prachtig boekje gekregen van Sjors Sportief. Met een geweldig resultaat. Meer dan 1200 aanmeldingen werden er gedaan voor de kennismakingstrainingen, toernooien of andere evenementen. Prachtig. Denkt U er nog aan dat de kinderen mogelijk ergens voor zijn opgegeven. Vergeet de dagen niet. En……. Nog meer, kijkt u rustig nog eens in het boekje, want opgeven kan nog steeds. U kunt blijven opgeven voor evenementen. Wel even op de data kijken. Voor trainingen echter kun je vaak bij veel verenigingen altijd nog meedoen. Laat deze gratis sportkans niet voorbij gaan!!!!! Doen!!!!

Inentingen!!! Onderstaande brief kregen we doorgestuurd vanuit de GGD, om U als ouder te informeren over de gevaren, die er kunnen schuilen als U op vakantie gaat. Voor velen onder U misschien een goed advies om hier duidelijk naar te kijken. Geachte heer, mevrouw, Onderzoek van TNS NIPO wees uit dat 1,4 miljoen Nederlanders jaarlijks reizen naar landen waar infectieziekten zoals hepatitis A nog steeds vóórkomen. Ruim 1 miljoen hiervan reist naar dichtbij-bestemmingen. Veel mensen zich er niet van bewust dat zij op reis gaan naar een land waar Hepatitis A voorkomt, zoals Kroatië, Marokko, Turkije, Egypte en Bulgarije. Ouders gaan er vaak ten onrechte van uit dat kinderen benodigde vaccinaties hebben gehad via het Rijksvaccinatieprogramma. Hepatitis A maakt hier echter geen deel van uit. De helft van alle kinderen gaat hierdoor ongevaccineerd op reis naar een risicoland waar hepatitis A voorkomt.

de bitsflits Jaargang 18 nummer 11 juni 2016

Daarom: Op vakantie naar Kroatië, Turkije, Marokko, Bulgarije of……? Gaat u dit jaar met uw kinderen op vakantie naar het buitenland? Zorg dat u goed voorbereid bent en dat u en uw kinderen gevaccineerd zijn. Want…ook voor landen rond de Middellandse Zee zoals Kroatië, Marokko, Egypte en Turkije, maar ook voor Bulgarije adviseren wij vaccinaties o.a. tegen besmettelijke geelzucht (hepatitis A). Kinderen kunnen deze ziekte gemakkelijk oplopen. De ziekte kan zich na terugkomst van vakantie via de toiletten, deurklinken, kranen en handdoekjes op basisscholen verspreiden. Hierdoor worden meer kinderen ziek en vervelender nog: zij nemen het op hun beurt weer mee naar huis met vervelende gevolgen voor de ouders en broertjes/zusjes. Met goede voorbereidingen en een vaccinatie zijn veel gezondheidsproblemen te voorkomen. Meer informatie over geelzucht en andere reis-gerelateerde ziekten vindt u op de website van GGD Reisvaccinaties http://www.ggdreisvaccinaties.nl/vaccinaties/hepatitis-besmettelijke-geelzucht Kijk op de website www.ggdreisvaccinaties.nl of er voor het land dat u bezoekt vaccinaties aanbevolen worden. U kunt eenvoudig online een afspraak maken bij een GGD in uw regio. Hartelijk dank voor uw medewerking! Met vriendelijke groet, Team GGD Reisvaccinaties www.twitter.com/GGDreistmee www.facebook.com/GGDreistmee

De vakantiebieb!!!!!! Kinderen die gedurende de zomervakantie weinig lezen, vallen al snel 1 a 2 AVI-niveaus terug in hun leesontwikkeling, blijkt uit onderzoek. Blijven lezen in de zomervakantie is daarom belangrijk en dat heel goed met de vakantiebieb-app van de bibliotheek. Deze zomer komt de bibliotheek met een nieuwe editie, vol met mooie jeugdtitels. Voor ieder kind vanaf 6 jaar is er wat leuks te vinden. Bijvoorbeeld Iep, De Gruwelijke Generaal en Weerwolf in de Leeuwenkuil. De vakantiebieb-app al vanaf 1 juni beschikbaar De app is al ruim voor de zomervakantie beschikbaar, zodat leerkrachten de e-books tijdens de les onder de aandacht kunnen brengen. Vanaf 1 juni zijn op www.vakantiebieb.nl een instructiefilmpje, het eerst hoofdstuk van een aantal e-books en een aantal lessuggesties te vinden. Bestel gratis ansichtkaarten en breng de vakantiebieb onder de aandacht Met de vakantiebieb willen wij kinderen, leerkrachten en ouders inspireren om met zomerlezen aan de slag te gaan. Daarom willen wij u vragen om de vakantiebieb breed onder de aandacht te brengen. Dit kan door:

Het bestellen van gratis ansichtkaarten voor uw leerlingen via www.vakantiebieb.nl/bestellen met uw persoonlijke code: 39230/339992 u kunt naast het basispakket extra sets bestellen voor bijvoorbeeld groep 3

Het noemen van de vakantiebieb in de nieuwsbrieven voor ouders en verzorgers. Bijvoorbeeld in de laatste nieuwsbrief voor de zomervakantie. U vindt een voorbeeldtekst op www.vankantiebieb.nl/bestellen.

Het ophangen van de bijgevoegde posters in uw school of in de klas. Het vakantiebieb-team wenst u en uw leerlingen een goede leeszomer

de bitsflits Jaargang 18 nummer 11 juni 2016

juni

Ma Di wo Do Vr za

29 30 31 1 2 3 4

Leerlingenraad Studiedag alle kinderen vrij! Meneer Maarten jarig!

5 6 7 8 9 10 11

Feestdag juffen Toos, Ely en Martje

12 13 14 15 16 17 18 Jolanda jarig! Wandel4daagse

Juf Esther jarig! Wandel4daagse Wandel4daagse

Dode hoekproject voor groep 6 Juf Wendy jarig!

Wandel4daagse

19 20 21 22 23 24 25 Ouderraad Verkeersproject groep

1-2-3: oversteken Rapporten mee!!

26 27 28 29 30 1 2

Rapportgesprekken Rapportgesprekken Juf Ely jarig!

Juf Wieke jarig!

Juf Martje jarig!

3 4 5 6 7 8 9

Rapportgesprekken Groep 8 op kamp Gr. 8 op kamp Gr. 8 op kamp

Verjaardagen in juni: 1 Amber van de Burgt 16 Juf Wendy jarig!

3 Marlou Wieland 20 Eef Hoogeveen

3 Meneer Maarten jarig! 20 Fem Hoogeveen

4 Britt van Lanen 20 Mark Zwinkels

6 Rayyan Al-Dalki 21 Joseph Bangura

9 Rowen Jonkers 22 Nikola van den Berg

9 Nanti Saridjo 23 Ivan Curcic

10 Geeke van Sleeuwen 23 Anne Vogels

12 Siebe van der Zanden 24 Jayden van der Heijden

13 Enas Alkhtteeb 29 Sanne van den Bogaard

13 Juf Jolanda jarig! 29 Tygo van Gameren

14 Juf Esther jarig! 30 Juf Ely jarig!

15 Anoek van der Ven

16 Thijs Loerakker