Stadskroniek juni 2016

16
BOUW MEE AAN HET VERHAAL VAN SINT-NIKLAAS STADS KRONIEK JUNI 2016 tweemaandelijks 46 ste jaargang - nr. 4 - Sint-Niklaas 1 In deze editie • Vernieuwing Hendrik Heymanplein • Loket kinderopvang • Sint-Niklaas zomert 2016 800 JAAR 12 17 | | | S i n d s 1 2 1 7 | | | SINT-NIKLAAS | | | | | |

description

In deze editie • Bouw mee aan het verhaal van Sint-Niklaas • Vernieuwing Hendrik Heymanplein • Loket kinderopvang • Sint-Niklaas zomert 2016

Transcript of Stadskroniek juni 2016

Page 1: Stadskroniek juni 2016

BOUW MEE AAN HET VERHAAL VAN SINT-NIKLAAS

STADSKRONIEK

JUNI 2016tweemaandelijks

46ste jaargang - nr. 4 - Sint-Niklaas 1

In deze editie• Vernieuwing Hendrik Heymanplein• Loket kinderopvang• Sint-Niklaas zomert 2016

800

JAAR12

17

| | | S i n d s 121 7 | | |

SINT-NIKLAAS

| | | | | |

Page 2: Stadskroniek juni 2016

VIERING 800 JAAR SINT-NIKLAAS

Bouw mee aan het verhaal van Sint-Niklaas met uw eigen stadskoker

In 2017 bestaat Sint-Niklaas 800 jaar. Het feestprogramma van dit jubileumjaar wordt begeleid door een vast campagnebeeld. Het stadsbestuur roept alle inwoners op om daar aan mee te bouwen door een ‘stadskoker’ een persoonlijke toets te geven.

800 JAAR

In 2017 bestaan Sint-Niklaas en Sinaai precies 800 jaar. Vanuit een mensenleven is dat een heel lange tijd. Op die acht eeuwen is ons dagelijks leven on-herkenbaar veranderd. De kleine landbouwgemeen-schappen van destijds zijn verdwenen in de neve-len van de tijd. Maar de plekken zijn gebleven. De plekken waar mensen tot vandaag wonen, werken en samenleven. In 1217 staan wij stil bij die 800 jaar lange geschiedenis en maken wij ook tijd om te kijken naar de stad van vandaag en morgen.

DE STADSKOKER

Het stadsbestuur wil van de viering van de 800ste verjaardag van Sint-Niklaas in 2017 een feest ma-ken van en voor alle inwoners. U kon de voorbije maanden in de rondreizende Burgerbox al kennis-maken met wat het jubileumjaar zoal te bieden heeft. Het stadsbestuur nodigt nu ook alle inwoners

uit om hun ‘steentje’ bij te dragen aan het campag-nebeeld voor 800 jaar Sint-Niklaas.

Daarvoor worden kartonnen stadskokers gratis ter beschikking gesteld, met de vraag om ze te kleuren, beschilderen, bekleven… en daarna terug te bezor-

2

Page 3: Stadskroniek juni 2016

gen. De ingeleverde stadskokers worden aan elkaar gekleefd als bouwstenen van het campagnebeeld van ‘800 jaar Sint-Niklaas’. Op die manier krijgen alle stadsgenoten de gelegenheid om hun stukje aan dat beeld bij te dragen. De stadskokers zijn 10 x 10 cm en 70 cm lang. Ze worden gevouwen afge-geven.

Verder worden de inwoners ook uitgenodigd om in de koker een voorwerp te stoppen. Dat kan gaan om een foto, brief, aandenken, tekening… Op de meegeleverde invulflyer kan u uw verhaal over dat voorwerp kwijt. U kan ook aangeven dat u het voor-werp terug willen. De inhoud van de kokers wordt tijdens het feestjaar 2017 aan de bevolking gepre-senteerd. Het gaat om persoonlijke getuigenissen die samen het verhaal vertellen van het verleden, het heden en de toekomst van de stad.

PRAKTISCH

De stadskokers zijn verkrijgbaar aan de infobalie van het stadhuis, in de deelgemeentehuizen en in de Bib. Bij elke koker hoort een invulflyer. De ver-sierde kokers kunnen terug bezorgd worden aan de infobalie van het stadhuis en in de deelgemeente-huizen uiterlijk op dinsdag 20 juni.

Op aanvraag worden kokers ook geleverd (aantal vermelden): [email protected], tel. 03 778 30 81.

Het stadsbestuur doet een warme oproep aan alle inwoners om een stadskoker af te halen, een per-soonlijke toets te geven en zo mee te bouwen aan het verhaal van Sint-Niklaas.

3.000 BEZOEKERS VOOR BURGERBOX

Van donderdag 6 april tot zondag 28 mei 2016 reis-de de ‘Burgerbox 800 jaar Sint-Niklaas’ rond op het grondgebied van onze stad. Zo’n 3.000 stadsgeno-ten kwamen zich informeren over het programma van het feestjaar 2017 en ontdekten een fijne selec-tie van topfilmpjes uit het stadsarchief. 150 Sint-Ni-klazenaren spraken ook een wens uit voor de stad. Wil u de voorbereiding van ‘800 jaar Sint-Niklaas’ blijven volgen? Surf dan naar www.800jaarsint-ni-klaas.be. U vindt er onder meer volgende filmpjes uit de Burgerbox:

Voetbalmatch Sint-Niklase Sportkring, 1924 / Bloe-menstoet, 1939 / Bevrijding, 1944 / Opening Par-klaan, 1951 / Koninklijk bezoek, 1956 / Jubelviering 750 jaar, 1967 / Stationsfeesten en afbraak oud sta-tion, 1971.

Ook de ingesproken boodschappen uit de wenska-mer krijgt u er te zien. Verder komen geleidelijke alle details over het feestprogramma van de ver-enigingen en het stadsbestuur op deze website te-recht. In oktober 2016 verspreidt het stadsbestuur een mooie overzichtsbrochure over het feestjaar.

3

Page 4: Stadskroniek juni 2016

OCMW

EEN JOB IN DE OUDERENZORG... HET KLINKT VOOR JONGE VERPLEEGKUNDIGEN HELE-MAAL NIET SEXY.

De ouderenzorg biedt vandaag nochtans veel zorgspecialisatiemogelijkheden. Dat zegt ook Herman Van Landeghem, coördinator residentiële zorg van het Woonzorgnetwerk dat de vijf woon-zorgcentra van het OCMW onder zijn vleugels heeft: “Bewoners worden ouder. Ook de kortere verblijfsduur in het ziekenhuis speelt mee. Wond-zorg, stomazorg, continentiezorg, palliatieve zorg, oncologische zorg, zorg voor bewoners met de-mentie… Dat vraagt specialistische zorgvaardighe-den bij onze medewerkers… Medewerkers krijgen vlot de kans om zich bij te scholen tot referentie-verpleegkundige in één van deze domeinen. Zij kunnen dan hun vakkennis overdragen aan hun collega’s verpleegkundigen en zorgkundigen en zijn hét aanspreekpunt in hun zorgdomein.”

Christophe beaamt dit. “Al mijn stages tijdens mijn opleiding verpleegkundige op het OK, de thuisver-pleging… verliepen zeer goed. Tot dan lagen voor mij nog alle tewerkstellingspistes open…. Toen deed ik mee aan de Leerwerkplaats in woonzorg-centrum De Spoele waar we als verpleegkundigen

in spe een leefgroep van bewoners met dementie mochten runnen. De stimulerende gesprekken met de medewerkers daar deden de rest… Toen wist ik het. Ik wilde me in het Woonzorgnetwerk specia-liseren in de zorg voor bewoners met dementie.”

EEN HART VOOR OUDEREN MAAR OOK MEE ZIJN MET INNOVATIEVE ZORG

Naast de medisch-technische vaardigheden, zoekt het Woonzorgnetwerk medewerkers met een hart voor ouderen die graag in een multidisciplinair team werken en mee willen zijn met de innovatieve evoluties in de ouderenzorg. Het Woonzorgnetwerk werkt ook regelmatig samen met andere partners in de zorg: de universiteiten voor wetenschappe-lijke studies zoals het project Slimme luiers, met het ziekenhuis AZ Nikolaas rond infectiepreventie en tandzorg. In onze werkgroep psychiatrie werken we een visie en aanpak uit rond zorg voor oudere bewoners met een psychiatrische problematiek.

MODERNE ZORGACCOMMODATIE

Het OCMW investeerde de laatste jaren fors in een aangename en moderne zorgaccommodatie voor bewoners en medewerkers. Tegen eind 2016 be-

Van grafisch kunstenaar tot verpleegkundige

Christophe Van Osselaer, van opleiding grafisch kunstenaar en sinds vorig jaar ook verpleegkundige, zit vaak urenlang alleen in zijn atelier. Als hij niet in zijn atelier zit, vinden we hem terug in woonzorgcentrum Populierenhof in Nieuwkerken waar hij sinds juli vorig jaar aan een nieuwe carrière begon als verpleegkundige en onmiddel-lijk de kans kreeg om de opleiding tot referentverpleegkundige dementie te volgen.

4

Page 5: Stadskroniek juni 2016

5

schikt het Woonzorgnetwerk over drie moderne nieuwbouw woonzorgcentra met woonzorgcen-trum De Spoele, woonzorgcentrum Het Lindehof en woonzorgcentrum De Gerda. In woonzorgcen-trum De Plataan investeerden we in comfortabele eenpersoonskamers. In deelgemeente Nieuwker-ken maken we plannen voor een nieuwe zorgkern.

WIJ KIJKEN UIT NAAR NIEUWE COLLEGA’S

Momenteel biedt het Woonzorgnetwerk een tien-tal vacatures aan voor verpleegkundigen, allemaal contracten van onbepaalde duur of statutaire te-werkstelling en met keuze uit verschillende te-werkstellingsregimes. Wie bij het Woonzorgnet-

werk spontaan solliciteert als verpleegkundige, weet snel of hij/zij kan beginnen. Binnen de twee weken organiseren we een selectieproef met inter-view. Wij zoeken ook zorgkundigen en gemotiveer-de jobstudenten verpleegkunde.

Solliciteer nu op www.ocmwsintniklaas.be, OCMW, werken bij het OCMW.

Meer info: Dienst HR, OCMW en stad Sint-Niklaas, Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas, [email protected], tel. 03 778 60 51. Meer info over de jobinhoud, uurroosters, enzovoort: Herman Van Landeghem, coördinator residentiële zorg, [email protected], tel. 03 778 57 53.

Dementie… en nu?

In Vlaanderen woont bijna 65% van alle mensen met dementie thuis. Na de diagnose zijn er vaak heel wat vragen. Praktische vragen, maar ook vra-gen op emotioneel vlak. Soms is meer nodig dan eens ventileren en praten over … Hoe slaagt u erin om te zorgen voor de persoon met dementie en toch ook te zorgen voor uzelf? U bent niet alleen in zo’n situatie. Kom uit uw schelp en leer op zoek te gaan naar dit evenwicht met onze vormingsreeks.

Afhankelijk van het aantal inschrijvingen, start de reeks op woensdagavond 31 augustus of donder-dagnamiddag 1 september 2016. De sessies gaan tweewekelijks door in het Antennepunt Belsele, Kerkstraat 11. Prijs: 80 EUR voor 9 sessies en gra-tis het handboek ‘Dementie en nu’, het handboek voor mantelzorgers. Inschrijven en info: 03 778 55 61, [email protected]. Meer info: www.ocmwsintniklaas.be

De vormingsreeks ‘Dementie en nu’ is een geza-menlijk initiatief van Thuiszorgcentrum ’t Punt, AZ Nikolaas, Bond Moyson, CM Waas en Dender en de Liberale mutualiteit.

Kom eens genieten in het dienstencentrum De WilgHet dienstencentrum De Wilg fleurt weer hele-maal op met het nieuwe meubilair. Iedereen kan er elke dag genieten van een driegangenmenu voor de prijs van 7 EUR, met kansenpas 5 EURU bent er ook welkom om de krant te lezen of voor een koffietje, een frisdrank, een ijsje… Ons cafeta-riateam van catering De Wilg verwent u graag met enkele zomerse lekkernijen in de gezellige cafeta-ria of op ons terras in een groene omgeving. Het dienstencentrum en het terras zijn ook toegan-kelijk voor rolwagengebruikers. Benieuwd? Altijd welkom om binnen te springen!

Dienstencentrum De Wilg, Lamstraat 23. Alle werkdagen open van 10 tot 17.30 uur. Zaterdag gesloten. Zon – en feestdagen van 11 tot 14 uur (cafetaria). No-teer alvast in uw agenda: dinsdag 30 augustus – tuinfeest met volksspelen, lek-kernijen en nog veel meer…

Wat als u wacht op onderhoudsgeld?

Zeker als er kinderen bij betrokken zijn, komt het erop aan om een echtscheiding zo sociaal en cor-rect mogelijk te regelen, ook al zijn er menings-verschillen. Soms loopt het mis rond de financiële afspraken en laat de partner na om het onder-houdsgeld voor de ex-partner of voor de kinderen te betalen. Gescheiden ouders die recht hebben op onderhoudsgeld kunnen dan wel bij de Dienst voor Alimentatievorderingen (DAVO) aankloppen,

maar in afwachting daarvan biedt het OCMW van Sint-Niklaas de nodige ondersteuning om te voor-komen dat alleenstaanden met kinderlast in moei-lijkheden komen; De sociale dienstverlening van het OCMW kan u helpen met de aanvraag van on-derhoudsgeld bij de DAVO of u financieel steunen in afwachting van voorschotten of het achterstalli-ge onderhoudsgeld.

Meer info: Kom langs in het Welzijnshuis, Abing-donstraat 99, 9100 Sint-Niklaas. Spreekuren sociale dienst OCMW: elke voormiddag van 8.30 tot 12.30 uur en op dinsdagavond van 17 tot 19.30 uur. Tel. 03 778 66 66 (Welzijnshuis), [email protected] - www.ocmwsintniklaas.be

Page 6: Stadskroniek juni 2016

HENDRIK HEYMANPLEIN

6

Stadsvernieuwingsproject Hendrik Heymanplein

HET IDEALE VOORKEUR- SCENARIO

In het voorkeurscenario wordt ingezet op het park als één groot geheel met hierin cen-traal de bibliotheek. Parkeren en verkeersbewegingen worden verlegd van de noordzijde naar de zuidzijde aan de handels-zaken onder de galerij. Naast een supermarkt worden er geen bijkomende handelsruim-ten meer voorzien en het aan-tal kortparkeerplaatsen wordt verhoogd en ingetekend in de rand aan de zijde van de han-delaars. De doorgang naar de Mgr. Stillemansstraat, achter de bibliotheek wordt behouden en er worden bijkomende parkeer-plaatsen voor bewoners georga-niseerd.

HET HENDRIK HEYMANPARK

Een eerste belangrijke krachtlijn is de opzet van het nieuwe park.

HET HENDRIK HEYMAN-PLEIN VANDAAG

Het Hendrik Heymanplein is van-daag een levendige plek. Door zijn centrale ligging is het een erg gegeerde plaats om te win-kelen, een zaak uit te baten of te wonen. Zeker voor de bezoe-kers van de lokale handelaars zijn ook de parkeermogelijkhe-den een grote troef. Toch is het Hendrik Heymanplein vandaag geen gezellige plaats waar vol-wassenen en kinderen naartoe trekken om elkaar te ontmoeten. Het Hendrik Heymanplein is als open ruimte en parkeerplaats geen echt plein. De beweging en levendigheid op het plein is vandaag vaak beperkt tot het in en uit de auto stappen, een be-zoek aan de supermarkt of bi-bliotheek, … Bovendien ligt het plein in een zeer dichtbevolkte wijk waar publiek groen schaars is. De vraag naar groene speel- en ontmoetingsruimte, naar

kwaliteitsvolle publieke ruimte voor jong én oud, komt dan ook duidelijk naar voor.

UITGANGSPUNTEN VAN HET PLAN

Het studiebureau is gaan ver-kennen hoe de dynamiek van een (nieuwe) bibliotheek en een stadssupermarkt kan behou-den worden binnen een groene, aangename stedelijke omge-ving. Concreet wordt vertrokken van een parkachtige omgeving met nieuwe bebouwde randen van wonen, supermarkt, biblio-theek, … Om de leefbaarheid te verhogen wordt het doorgaand verkeer geknipt, en het aantal parkeerplaatsen beperkt tot een aanvaardbaar aantal kortpar-keerplaatsen (voor bibliotheek, handelszaken en horeca). On-dergronds worden parkings voor de supermarktbezoekers en toe-komstige bewoners voorzien.

De Vlaamse Regering kende in 2013 een subsidie toe aan de stad om te onderzoeken hoe we het Hendrik Heymanplein kunnen verbeteren. Hiervoor werd het studiebureau Blauwdruk Stedenbouw aangesteld. De stad heeft nu een ontwerp klaar voor de kwalitatieve herontwik-keling van het Hendrik Heymanplein met meer groene ruimte, een nieuwe bibliotheek, super-markt en wonen.

Page 7: Stadskroniek juni 2016

77

Om dit te doen slagen wordt het doorgaand verkeer van het Hendrik Heymanplein gehaald. Het plein wordt een park, een nieuwe groene ruimte vlakbij de verharde Grote Markt. Op schaal van de wijk voorziet het park in ontbrekend groen. Op schaal van de stad plaatst het park pu-bliekstrekkers als de bibliotheek en de supermarkt tegen een achtergrond van groene kwali-teitsvolle verblijfsruimte.

Het park is opgezet met de groe-ne ruimte rondom het Castro-hof als basis, die verder wordt uitgebreid naar de randen. Een duidelijke scheiding werd ge-maakt tussen groen park en de stenige rand ter hoogte van de handelaars waar het parkeren wordt georganiseerd. De schei-

ding tussen het park en de rand wordt benadrukt door een wate-relement.

EEN NIEUWE BIBLIOTHEEK, SUPERMARKT EN WONEN

Daarnaast vormen de verschil-lende gebouwen rondom het park een tweede belangrijke krachtlijn. De beeldkwaliteit van de gebouwen rond het Hendrik Heymanplein vormen in de toe-komst een samenhangend ge-heel. Dit wordt vertaald in drie deelprojecten die een invloed hebben op de succes van het plein. Een eerste is de biblio-theek en het wonen in de zui-delijk rand. Het tweede project is de organisatie van de super-markt, het wonen erboven en de bijhorende ondergrondse

parking. Tot slot wordt de be-staande gaanderij, waar de han-delaars zich bevinden, grondig aangepakt.

STARTPUNT VOOR STADSONTWIKKELING

Op het Hendrik Heymanplein ligt de unieke kans om aan inte-grale stadsontwikkeling te doen. De voorbereidingen, die in deze studiefase werden getroffen, leverden een kwalitatief kader op. Dit vormt de basis voor een goed en nauwgezet vervolgtra-ject in overleg met de bewoners, handelaars en gebruikers van het plein.

MEER INFO?Bezoek de infomarkt over de toekomstplannen op zondag 12 juni van 10 tot 12 uur op de esplanade voor de bibliotheek. Heel de maand juni wor-den de plannen ook tentoongesteld in de inkomhal van de bib.

BIBILIOTHEEK

CASTROHOF

SUPERMARKT + WONEN

GAANDERIJ

HENDRIK HEYMANPARK/PLEIN

Page 8: Stadskroniek juni 2016

Ontdek de website en de nieuwsbrief ‘Sint-Niklaas klimaatstad’

Eind april lanceerde het stadsbestuur www.sintniklaasklimaatstad.be. De nieuwe website leidt u met één muisklik naar een groot aantal acties rond duurzaamheid en bescherming van het klimaat. U kan rechtstreeks kiezen voor volgende thema’s, die acties bundelen: eten, natuur en water, verplaatsen, wo-nen, ondernemen en klimaatplan.

Blijf op de hoogte van alle acties en schrijf u in op de nieuwsbrief van Sint-Niklaas klimaatstad. U maakt kans op een duurzame ontbijtpakket ter waarde van 50 EUR! Dit doet u door een mailtje naar [email protected] te sturen met als onderwerp ‘inschrijving nieuwsbrief’.

Is uw dak goed geïsoleerd? Ontdek het op www.sintniklaasklimaatstad.be

Tijdens de avond van 28 januari 2016 vloog een vliegtuig met een warmtecamera over Sint-Niklaas. Al de beelden resulteerden in een thermografische dakenscan. Dit is een warmtefoto van alle daken. Aan de hand van deze warmtefoto kan u inschatten hoe goed uw dak geïsoleerd is. Veel daken in Sint-Niklaas zijn immers beperkt of niet geïsoleerd. Nochtans resulteert dakisolatie in een flinke besparing op je energiefactuur. Om de uitstoot van broeikasgassen te beperken wil de stad de inwoners stimuleren om werk te maken van dakisolatie.

Hoe goed uw dak geïsoleerd is, wordt bepaald aan de hand van de warmte-uitstraling. Deze warmte-uitstraling wordt weergegeven in een bepaalde kleur. Hoe roder de kleur, hoe meer warmteverlies door uw dak. Dit betekent dat uw dak niet voldoende is geïsoleerd. Heeft uw dak eerder een groen, blauw of grijze kleur dan is het goed of zelfs erg goed geïsoleerd. Opgelet: De dakenscan is enkel geldig voor verwarmde ruimtes. In een aantal situaties zal de foto geen correcte indicatie geven van de isolatie van de wo-ning, zoals bij leegstaande woningen, bij zonnepanelen, of bij het gebruik van bepaalde materialen als dakbedekking.

Check de dakenscan op www.sintniklaasklimaatstad.be en ontdek ook de ondersteuningsmaatregelen voor dakisola-tie in onze stad.

8

MILIEU

zeer ernstige warmte-uitstraling

ernstige warmte-uitstraling

sterke warmte-uitstraling

matige warmte-uitstraling

geringe warmte-uitstraling

zeer geringe of niet waarneembare warmte-uitstraling

Page 9: Stadskroniek juni 2016

Samen mobiel: deelinitiatieven in de kijker

BLUE-BIKE

Sint-Niklaas is een stad op maat van de fiets. Voor wie de stad wil verkennen vanaf het NMBS-station, maar niet direct een fiets ter beschikking heeft, kan de Blue-bike fiets een oplossing op maat bieden De Blue-bike fiets is op eenvoudige wijze te ont-lenen aan het NMBS-station (fietspunt De Versnelling). Voor de prijs hoeft u het niet te laten. Sinds het stadsbestuur in juni 2015 instapte in de derdebetalersregeling van Blue-mobility en, net zoals de Vlaamse overheid, 1 EUR per rit bijlegt, is de kostprijs voor de gebruiker nog slechts 1 EUR per ontlening van maximum 24 uur.

Hoe ontlenen:• Wordt online lid op www.blue-bike.be (10 EUR/jaar) en ontvang uw Blue-bike

kaart binnen enkele dagen in de bus. Direct vertrekken door u ter plaatse lid te maken in het fietspunt is ook mogelijk.

• Houdt uw Blue-bike kaart voor de sleutelautomaat aan het fietsuitleenpunt. Zo hebt u meteen een fiets ter beschikking. Per kaart kunnen maximum twee fietsen worden ontleend.

• Breng de fiets(en) terug naar hetzelfde uitleenpunt binnen een termijn van 24 uur.

• Betaling gebeurt maandelijks na ontvangst van uw rittenverbruik per mail.

Eens lid kan u met de Blue-bike kaart in meer dan 40 steden in België terecht om op dezelfde wijze een Blue-bike fiets te ontlenen aan het NMBS-station ter plaatse. Meer info op www.blue-bike.be.

CAMBIO AUTODELEN

Zelf geen auto ter beschikking en er toch af en toe eens één nodig? Maak dan gebruik van één van de vier autodeelwagens die op volgende locaties 24/7 ter beschikking staan:• Hendrik Heymanplein• Stationsplein (in NMBS-parking)• Sporthal Witte Molen• Kroonmolenplein (enkel in het weekend; deelwagen met de stadspool).

Cambio autodelen is de ideale oplossing voor wie weinig rijdt. U bent verlost van alle kopzorgen die een eigen auto met zich meebrengt (onderhoud, verzekeringen,

herstellingen, …) en u betaalt enkel voor wat u verbruikt.

Hoe ontlenen: • Wordt online lid op www.cambio.be en ontvang uw Cambiokaart binnen enkele dagen in de bus.• Reserveer uw wagen op de gewenste locatie met de cambioApp, via de tele-foon of online ... 24 uur op 24, 7 dagen op 7.• Open de wagen door de Cambio kaart voor het raam te houden, haal de sleutel uit het handschoenkastje en u kan vertrekken.• -U brengt de wagen op het einde van de rit terug naar de dezelfde locatie.• Betaling gebeurt maandelijks op basis van een gedetailleerde factuur met het overzicht van uw ritten. De verbruiksprijs wordt bepaald op basis van het aantal gereden kilometers en de tijdsduur van gebruik.

Alle info omtrent tarieven en voorwaarden op www.cambio.be.

999

Page 10: Stadskroniek juni 2016

Ontdek de wondere wereld van de Sint-Niklase academies. Samen bieden de academie voor muziek, woord en dans en de academie voor schone kunsten tientallen opleidingen aan voor jong en oud. De begeleiding gebeurt professioneel door ervaren leerkrachten in een kwaliteitsvolle omkadering. Nieuw! Vanaf zaterdag 25 juni 2016 kan u online inschrijven via http://academies.sint-niklaas.be. Heeft u een probleem met uw online inschrijving? Geen nood: de medewerkers van het secreta-riaat helpen u graag verder.

NAAR DE ACADEMIE?

Online inschrijven doet u in 3 stappen 1. Maak een account aan. U ontvangt meteen een e-mail om uw account te bevestigen. Klik op de link en u bent in-gelogd. Bent u ouder/voogd en wil u uw kinderen inschrijven? Maak een account aan op uw naam en voeg achteraf uw kinderen toe.

2. Klik op ‘Schrijf online in’. Hier kan u uw profiel of dat van uw kinderen vervol-ledigen. Klik daarna op ‘inschrijven’ en selecteer de opleiding die u verkiest. Elke opleiding bestaat uit 1 of meerdere vak-ken waarvoor u een lesmoment kiest. U ziet meteen of er nog plaats is in de klas van uw keuze. Voeg alle gekozen klas-sen toe aan uw winkelmandje.

3. Betaal veilig en snel met een betaal-kaart. Uw inschrijving is pas compleet na betaling. U krijgt een automatische be-vestiging. Van zodra uw inschrijving ver-werkt is door het secretariaat ontvangt u een definitieve bevestiging.

http://academies.sint-niklaas.be

Stedelijke academie voor muziek, woord en dans / Hofstraat 13 / www.samwd.be / tel. 03 778 38 50Stedelijke academie voor schone kunsten / Boonhemstraat 1 / www.academiesintniklaas.be / tel. 03 778 38 70

Schrijf online in vanaf 25 juni 2016

Coup de Ville prikkelt de stad met actuele kunst

Voor de derde keer organi-seert kunstenplatform WARP de stadstentoonstelling Coup de Ville. Van 9 september tot 9 oktober wordt de Sint-Ni-klase binnenstad terug een hotspot met eigenzinnige kunstwerken.

Komt u ook ‘coupdevillen’? Ontdek kunstwerken in historische gebouwen, verborgen hoeken of merkwaardige passages in het hart van uw eigen stad! Vijf weken lang veranderen meer dan 30 lokale, Belgische en internationale kunstenaars de blik op uw omgeving.

Komend van Argentinië tot Nepal en Zuid-Afrika tot Denemarken creëren deze kunstenaars een unieke dialoog tussen kunst, architectuur, stad en mens. De stedelijke façade wordt de schei-dingslijn tussen het publieke en het pri-vate. Thema’s als voyeurisme, (digitale) identiteit en masker, kunde en ambacht of ieders wens om van een huis een thuis te maken inspireerden de geselec-teerde kunstenaars. Is het lang geleden dat u het ‘Landhuis’ op de Grote Markt bezocht? Verkende u ooit de tuin van Daniël Ost? Hoorde u al van het Huis Myle? Bent u beschaamd dat u het Mercatormuseum nog nooit bezocht? Kent u het interieur van de Collegekerk eigenlijk wel? Kan u als kunstenaar iets aanvangen met een garagecomplex? Coup de Ville wil u overtuigen dat kunst in staat is om een ander perspectief op de realiteit aan te bieden.

2016 markeert niet alleen de derde edi-tie van Coup de Ville, WARP viert even-eens zijn 10-jarig bestaan. Naast gelei-de bezoeken mag u zich verwachten aan

talrijke interviews, lezingen, ontmoetin-gen, performances en concerten die het aanbod van de tentoonstelling verrijken. Dat Coup de Ville aanstekelijk werkt, blijkt uit diverse artistieke satellietpro-jecten die ontstaan naast het kunsten-parcours. Jouw culturele must voor het najaar.

Praktisch:Bezoek: do – vrij – za – zo van 10 tot 17 uurMeetingpoint: WARP, Apostelstraat 20, 9100 Sint-NiklaasInfo: www.warp-art.beRondleidingen: [email protected]

KORT

10

DE ACADEMIE

Page 11: Stadskroniek juni 2016

Online inschrijven academies

Coup de VIlle - Wim Wauman, Circuit (Spiral of Transition)

Enquête stadscommunicatie

Bedrijven 2016

11

Het stadsbestuur communi-ceert met de inwoners via heel wat kanalen: Stadskro-niek, website, persberichten, sociale media, bewoners-brieven, stadstelevisie… Wij willen graag weten welke kanalen u gebruikt en in wel-ke mate u tevreden bent over

de kwaliteit ervan. Doe mee aan de bevraging over de stadscommunicatie en win een ballonvlucht of een ca-deaubon voor de stadskern. U vindt de enquête op www.sint-niklaas.be. Deelnemen kan tot 30 juni 2016.

Enquête over stadscommunicatie

Inbreuken op het hinder-lijk en foutief stilstaan en parkeren (bv. op voetpaden, zebrapaden, fietspaden, op een parkeerplaats voorbe-houden voor voertuigen ge-bruikt door personen met een handicap, enz.) worden sinds 1 oktober 2015 niet langer afgehandeld door het parket maar door het stads-bestuur en bestraft met een administratieve geldboete (GAS-boete). De bedragen van de geldboetes zijn wet-telijk bepaald op 55 EUR of 110 EUR, afhankelijk van de inbreuk.

Bij vaststelling van een ver-keersinbreuk op het stilstaan en parkeren zal de overtreder een brief ontvangen met een afschrift van het proces-ver-baal, een antwoordformulier en een uitnodiging tot beta-ling van de boete binnen de 30 dagen. Indien de overtre-der niet akkoord gaat met de boete moet hij zijn opmer-

kingen/bezwaren meedelen in het antwoordformulier. Het antwoordformulier moet worden terugbezorgd aan het team gemeentelijke ad-ministratieve sancties, Grote Markt 1 te 9100 Sint-Ni-klaas. Indien het verweer gegrond wordt verklaard, moet de boete niet worden betaald. Indien het verweer ongegrond wordt verklaard, beschikt de overtreder over een nieuwe termijn van 30 dagen om de boete te be-talen. Indien de overtreder niet akkoord gaat met de beslissing waarbij de geld-boete na ongunstig verweer wordt gehandhaafd, kan hij tegen deze beslissing beroep instellen bij de politierecht-bank te Sint-Niklaas.

Voor verdere informatie: team gemeentelijke admi-nistratieve sancties, Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas, e-mail: [email protected]; tel. 03 778 39 10.

Hinderlijk en foutief stilstaan of parkeren? U wordt gesanctioneerd!

Welke onderneming in onze stad verdient het om in kij-ker te worden gezet? Dat kan u mee bepalen. We zoeken kandidaten voor de onder-scheiding ‘Ondernemer 2016’ in drie categorieën: ‘Starter van het Jaar’, ‘Retailer van het Jaar’ en ‘Bedrijf van het Jaar’. Die worden door een deskundige jury geëvalueerd op vijf criteria: duurzame be-drijfsvoering, uitstraling met positieve connectie naar de stad Sint-Niklaas, innovatie,

cultureel en/of maatschap-pelijk geëngageerd en te-werkstelling & personeels-beleid. Kent u zo’n bedrijf of werkt u er? Stuur dan voor donderdag 1 september naam en adres (website), de bedrijfsactiviteit en een korte motivering naar [email protected]; De huldiging van de laureaten vindt plaats tijdens de derde Avond van de Economie op donderdag 20 oktober 2016 in zaal De Casino.

Kies mee de Bedrijven van 2016

Page 12: Stadskroniek juni 2016

Loket kinderopvang: uw antwoord op alle vragen over kinderopvang in Sint-Niklaas

EEN WAAIER AAN DIENSTVERLENING SAMENGE-BRACHT

Het loket kinderopvang van Sint-Niklaas is een neutraal informatiepunt dat ouders ondersteunt bij hun zoek-tocht naar kinderopvang in de stad en deelgemeenten. Aan het loket kunnen ouders terecht voor alle mogelijke informatie rond opvang van baby’s en peuters. Maar ook vragen over buitenschoolse opvang en vakantieopvang worden daar beantwoord.

Een belangrijk instrument voor de medewerksters van het loket is de overzichtsbrochure ‘Kinderopvang in Sint-Niklaas’. Deze gratis publicatie geeft een gedetail-leerde beschrijving van alle mogelijkheden in Sint-Ni-klaas voor gezinsopvang, groepsopvang, opvang voor zieke kinderen en kinderoppasdiensten aan huis. Verder wordt ook de werking van het Huis van het Kind en van Kind en Gezin toegelicht.

HULP EN ONDERSTEUNING

De medewerksters van het loket beantwoorden niet alleen informatievragen. Ze helpen de ouders ook bij het aanmaken van een attest inkomenstarief of bij het aanmaken van een account voor een aanvraag voor bui-tenschoolse groepsopvang op www.sint-niklaas.be/va-kantieopmaat. Van januari tot mei 2016 werden al 645

burgers verder geholpen in hun zoektocht of met speci-fieke vragen rond kinderopvang.

Sinds kort kan elke burger vrije plaatsen bij geregistreer-de organisatoren voor kinderopvang in Sint-Niklaas on-line opvragen via een ‘kinderopvangwijzer’. Dit kan gaan om vrije plaatsen bij onthaalouders of in (gespecialiseer-de) kinderdagverblijven.

ALLE INFO ONLINE

De informatie over kinderopvang wordt online aangebo-den op www.sint-niklaas.be/kinderopvang. Onder meer de overzichtsbrochure ‘Kinderopvang in Sint-Niklaas’ en de kinderopvangwijzer zijn daar terug te vinden, evenals de contactgegevens van het loket kinderopvang.

CONTACT

Loket kinderopvangWelzijnshuis (eerste verdieping)Abingdonstraat 999100 Sint-NiklaasElke weekdag open van 8.30 tot 12.30 uur en op dins-dagavond van 17 tot 19.30 uur.E-mail: [email protected]. 03 778 36 49

12

In het Welzijnshuis in de Abingdonstraat werd de voorbije maanden het ‘loket kinderopvang’ op punt gezet. Voortaan is dit hét aanspreekpunt voor alle vragen over kinderopvang in Sint-Niklaas.

KINDER-OPVANG

Page 13: Stadskroniek juni 2016

VLAANDERENFEEST!

SINT-NIKLAAS

Dinsdag 5 juli20.30 uur: Nederlandstalig optreden van Niels Destadsba-der (Parkies in het R. De Vidtspark).

Woensdag 6 juli20.30 uur: Sinnekloas danst op het Sint-Nicolaasplein tij-dens het Baleynbal.

Donderdag 7 juli20.30 uur: Pleinconcert met Het Lot (Nederlandstalig pro-gramma) op het Sint-Nicolaasplein.

Maandag 11 juli18.30 uur: eucharistieviering in de Sint-Nicolaaskerk met aansluitend optocht naar het stadhuis.19.00 uur: academische zitting in het stadhuis. Vraagge-sprek door VRT-journalist Rob Heirbaut met prof. Bruno De Wever rond het thema identiteit. Samenzang met Fiori Musicali (Lied van mijn land en De Vlaamse Leeuw) en re-ceptie 21.00 uur: optreden van Bandits op het Sint-Nicolaasplein.22.00 uur: optreden van Karree Konfituur op het Sint-Ni-colaasplein.

Donderdag 7 juli20.02 uur: in de Salons, Stationsstraat 85. Onthulling ge-denkplaat Vrouw Weyn. Uitreiking van de 30ste Leeuwen-penning. Met muzikale omlijsting en gevolgd door een receptie. Organisatie: Davidsfonds Sint-Niklaas

Zondag 10 juli15.00 uur: in het Museumtheater op Zwijgershoek. Optre-den Muzant. Toegangsprijs: 5 EUR. Gastspreker: Prof. Dr. Jan De Groof. Organisatie: Guldensporenwerkgroep Sint-Ni-klaas.

Maandag 11 juli: Vanaf 14.00 uur: In Steenstraete, Nieuwstraat 86. Volks-spelen, spijs en drank. Organisatie: Gebroeders Van Raemdonckkring

BELSELE

Zondag 10 juli:Op het terrein achter De Klavers, Sint-Andriesstraat 2: volksfeest11.00 uur: eucharistieviering14.00 uur: vertrek wandel- en fietstocht, doorlopend kin-deranimatie en demo’s sport14.00 uur: familiebaleynbal met initiatie en optredens van o.a. Warhoofd XL16.00 uur: petanquetornooi en daarna BBQ

19.00 uur: uitzending EK op groot schermOrganisatie: Dorpsraad Belsele en diverse verenigingen i.s.m. de stad Sint-Niklaas

In de polyvalente zaal De Klavers, Sint-Andriesstraat 2Van 9.30 tot 13 uur: 15de muzikaal guldensporenontbijt met optreden(deelnemingsprijs: 15 EUR voor volwassenen, 8 EUR voor kinderen tot 12 jaar en voor houders kansenpas; voor 1 juli inschrijven via [email protected] of 03 772 46 00)Organisatie: Amedee Verbruggenkring Belsele en VOS Bel-sele.

Aan de stedelijk basisschool Gavertje Vier, Gavermolen-straat 83Tussen 13.00 en 14.00 uur: vertrek voor de ‘sneukelfiets- tocht’ (gezinsfietstocht van 25 km) van de Vlaamse Actie-ve Senioren i.s.m. O.V.V. Waasland (deelnemingsprijs: 10 EUR voor volwassenen, 6 EUR voor kinderen tot 12 jaar; inschrijven via [email protected] of 03 775 33 00).

NIEUWKERKEN

Vrijdag 8 juli op het Dorpsplein: open Vlaams volksfeest.17.30 uur: inhuldiging Klomp 2016 aan het Klompenmo-nument18.00 uur: buffet (inschrijven voor 3 juli via [email protected] of 03 776 27 45)19.30 uur: optreden van Gene Thomas20.30 uur: optreden van fanfare De Eendracht en het gele-genheidskoor met samenzang21.30 uur: optreden van de Nieuwkerkse groep PlastiekOrganisatie: Dorpsraad Nieuwkerken en diverse verenigin-gen i.s.m. de stad Sint-Niklaas.

SINAAI

Zaterdag 9 juli op de Dries: traditioneel volksfeest ook in het kader van de kermis20.15 uur: optreden Stoomboot en Hannelore BedertOrganisatie: Dorpsraad Sinaai (vzw Sinaai Leeft) en diverse verenigingen i.s.m. de stad Sint-Niklaas.

Activiteiten rond de Vlaamse feestdag op 11 juli

1313

VIERING NATIONALE FEESTDAG OP DONDERDAG 21 JULI 2016

9.30 uur: Beiaardconcert door de heer Jos D’hollander, stadsbeiaardier, met muziekuitvoeringen op Thebaan-se trompetten.

10.00 uur: Te Deum in de hoofdkerk. Daarna optocht naar het gedenkteken aan majoor Rolliers en de strijders van 1830 op het Regentieplein en naar het Heldenmonument op de Houtbriel. Aan beide monumenten vindt een bloemenhulde plaats.

Page 14: Stadskroniek juni 2016

TOERISTISCHE OPENDEURDAG

De toeristische opendeurdag vindt dit jaar plaats op zondag 26 juni, tijdens de Terrasjesdagen. De inwoners van Aalst zijn op de dag ervoor onze speciale gasten, maar op zondag is iedereen welkom! De belangrijkste monumenten, musea en bezienswaardigheden ont-vangen iedere geïnteresseerde bezoeker en gidsen geven een woordje uitleg. De deelname is gratis. Meldt u aan bij de infotent van Toerisme Sint-Niklaas op het Stationsplein tussen 10 en 16 uur. U ontvangt dan uw gratis infopakket met wandelgids en drankbonnetje. Wie deelneemt maakt bovendien kans op het winnen van een ballonvlucht of hotelarrangement.

NIEUW: FOTOWANDELZOEKTOCHT ‘OP ZOEK NAAR WASE RAAPJES’

Van 15 mei tot 15 augustus kan u deelnemen aan de fotowandelzoektocht ‘Op zoek naar Wase Raap-jes’ van zoekvereniging Ros Beiaard. Ga op zoek naar de locaties van op te zoeken afbeeldingen en los de eenvoudige vraagjes op, langsheen twee lus-sen van ongeveer 1,5 km doorheen de stadskern. De deelnameformulieren (10 EUR) kan u verkrijgen bij Toerisme Sint-Niklaas. Waardevolle prijzentafel; iedereen heeft prijs. Op zondag 28 augustus, dag van de prijsuitreiking, kan u bovendien deelnemen aan een dagzoektocht en een kinderzoektocht.

KIES UW FIETSZOEKTOCHT

Deze zomer kan u uw speurneus achterna op twee fietszoektochten. De tochten per fiets zijn stilaan klassiekers: de fietszoektocht ‘Tussen pot en pint’ loopt van 4 juni tot 21 augustus. Onderweg geniet u van twee streekbieren. De fietszoektocht van de Gezinsbond Sint-Niklaas vindt plaats van 18 juni tot 11 september. Er zijn telkens mooie prijzen te winnen. De formulieren zijn te koop in het toeris-tisch infokantoor.

ZOMERSE AVONDWANDELINGEN EN -FIETS-TOCHTEN

Elke donderdagavond in juli en augustus wacht u een verrassend verhaal en parcours. Naar goede traditie werd het aanbod weer helemaal geactua-liseerd. Zo kan u dit jaar deelnemen aan een stil-te-belevingswandeling en een modewandeling. Of wat dacht u van een fietstocht langsheen karak-tervolle gehuchten? Een folder met het volledige aanbod is beschikbaar bij Toerisme Sint-Niklaas en diverse stadsdiensten. Inschrijven kan vanaf woensdag 1 juni. De deelnameprijs bedraagt 2,50 EUR per persoon.

Stad vol belevenissen

14

STAD VOLBELEVENISSEN

Page 15: Stadskroniek juni 2016

15

AMBACHTELIJK WEEKEND

Op zaterdag 20 en zondag 21 augustus vindt het jaarlijkse Ambachtelijke Weekend plaats, dit jaar in het teken van het thema ‘vuur’. Vanaf dit jaar orga-niseren de Wase gemeenten zelf het Ambachtelijk Weekend en wordt er in Sint-Niklaas en de deel-gemeenten gesleuteld aan het aanbod: kwaliteit primeert op kwantiteit. Vraag naar de gratis folder met alle Sint-Niklase deelnemers. Alle participan-ten vindt u terug op de webstek www.ambachte-lijkweekend.be.

STADSUITWISSELING MET CARNAVALSSTAD AALST

Tijdens de Terrasjesdagen zijn de inwoners van Aalst onze bijzondere gasten. Zij genieten van al het fraais dat Sint-Niklaas aan monumenten, mu-sea, bezienswaardigheden en streekproducten te bieden heeft. Op zaterdag 17 september is het dan tijd voor een wederbezoek: die dag trekt Sint-Ni-klaas naar de ajuinstad, met net zoals Sint-Niklaas een rijke feesttraditie en sociaal verleden. Inschrij-ven kan vanaf maandag 1 augustus. Het program-ma is vanaf die datum ook beschikbaar. De deel-nameprijs bedraagt 10 EUR per persoon.

INSCHRIJVINGEN EN INFO VOOR AL DEZE ACTIVITEITEN:

Toerisme Sint-Niklaas – Grote Markt 45 – tel. 03 778 35 00 – [email protected] toeristisch infokantoor is tot en met zondag 11 september op weekdagen geopend van 9 tot 12 en van 13 tot 17 uur en doorlopend op zater-, zon- en feestdagen van 10 tot 16 uur.

Maak je klaar voor de:

25ste Steratlon - feesteditie

Op zondag 21 augustus 2016 in en rond het recreatiedomein De Ster.Just4fun met afstanden die voor iedereen haalbaar zijn!

Kies uit zwemmen fietsen lopen

Small triatlon 200m 6km 2,5km

Medium triatlon 500m 24km 5km

Large triatlon 1.000m 42km 10km

X-large (= ¼) triatlon 1.500m 42km 10km

Fietsloop / 24km 5km

Inlichtingen, inschrijvingen, waar en hoe ‘start2triathlon’ op www.sinsport.be of sportdienst Sint-Niklaas, tel. 03 778 37 50, e-mail [email protected]

Page 16: Stadskroniek juni 2016

Sint-Niklaas zomert 2016

16

Vera

ntw

. uitg

.: Li

even

Deh

ands

chut

ter,

burg

emee

ster

, Gro

te M

arkt

1, 9

100

Sint

-Nik

laas

.Ve

rant

w. u

itg.:

Liev

en D

ehan

dsch

utte

r, bu

rgem

eest

er, G

rote

Mar

kt 1

, 910

0 Si

nt-N

ikla

as

De Sint-Niklase zomer begint dit jaar vroe-

ger dan gebruikelijk. Onze nationale voet-

balhelden geven de aftrap op maandag 13

juni, op het groot scherm op de Grote Markt.

Tot de Vredefeesten van begin september

kan u week na week in de binnenstad terecht

voor concerten, sportmanifestaties, dans-

avonden en evenementen allerhande. De

toegang is overal gratis en iedereen is van

harte welkom.

Alle wedstrijden van de Belgische nationale ploeg voor het Europees kampioenschap voetbal in Frankrijk wor-den uitgezonden op groot scherm op de Grote Markt, vanaf maandag 13 juni.

De Sint-Niklase zomer gaat eind juni verder met een topweekend. De stadskern nodigt uit met concerten, shoppen, proeverijen, beachvolley, sfeer en animatie. Handelaars doen speciale aanbiedingen tijdens de Ter-rasjesdagen van 23 tot 26 juni. De Grote Markt is dan een enorm beachvolleyterrein en bij Katien Royal kan u

terecht voor lekkere, originele hapjes. Nieuw is ‘Fiesta Esplanada’ op zondag 26 juni op het Stationsplein.

Tijdens ‘Sint-Niklaas kermis’, van 2 tot 18 juli, is de Grote Markt een echt feestplein met onder meer Disco Dasco, De Romeo’s, Vlambiance, de Ketnet Zomertour en een prachtig muzikaal vuurwerk.

Het Sint-Nicolaasplein is op woensdag en donderdag opnieuw hét trefpunt voor dans- en muziekliefhebbers en ook de parkconcerten staan op dinsdag opnieuw op het programma.

Regi brengt nog meer muziek als afsluiter van het Na-Tourcriterium op vrijdag 29 juli. Het schitterende orgelpunt van de zomer worden de Vredefeesten. Naar jaarlijkse traditie kiezen tientallen ballons het lucht-ruim. Villa Pace pakt uit met een grote wereldmarkt en zes podia. Op zondag kan u deelnemen aan of suppor-teren tijdens de Ballonloop en in de rand vindt u nog tal van activiteiten.

En wat dacht u van een bezoek aan één van de boeien-de zomerexpo’s of van een avondje Parklife in het Casi-nopark, Café Congé of Ciné Leopold?

Ontdek het volledig programma in de ‘UiT in Sint-Ni-klaas’ als bijlage bij deze Stadskroniek of op www.sintniklaaszomert.be