Infokrant juni 2016

Click here to load reader

 • date post

  31-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  228
 • download

  7

Embed Size (px)

description

Toekomstvisie voor Sterrenbos. Onlinereservering van zalen. Premie voor mantelzorgers.

Transcript of Infokrant juni 2016

 • 1U kent de site Sterrenbos wel: het speelbos, de jeugdbeweging, de tennisclub, de scholencross ... Hier komen jong en oud om zich te ontspannen in een groene omgeving. En dat willen we zo houden.

  In april 2016 hielden we een denkoefening met alle betrokken verenigingen over de toekomst van de site. De KSA wenst, als grootste KSA-vereniging van Vlaanderen, iets meer speel- en opslagruimte. TC Sterrenbos hoopt ooit de mogelijkheid tot overdekt tennissen te kunnen aanbieden, zonder de ruimte voor de jeugd onder druk te zetten. Omwonenden hechten belang aan het speelbos, de open ruimte en het evenwicht tussen rust en recreatie.

  Het resultaat van de besprekingen is een stedenbouw-kundige visie voor de toekomst van de site Sterrenbos. Volg even mee ...

  Spelen en tennissen in het groenHet speelbos en het grasplein willen we behouden. Door de gebouwen te herschikken is een visuele verbinding mogelijk.

  In de toekomstvisie houden we rekening met de mogelijkheid om twee extra tennisterreinen aan te leggen en twee andere terreinen te voorzien van een overkapping.

  BKO zOeKt jOBStudenten

  De buitenschoolse kinderopvang (BKO) zoekt jobstudenten van 8 tot en met 30 augustus 2016 in kinderopvang Ter Meeren (Deinzestraat) en kinderopvang Ter Biesten (Biesten). Als begeleider staat u mee in voor de opvang en animatie van kinderen tussen 2,5 en 12 jaar. We bieden u een voltijds of halftijds studentencontract aan, in de periode van 8 tot en met 30 augustus 2016. Het is een extra troef als u een opleiding gevolgd hebt in de kinderopvang, bijzondere jeugdzorg, onderwijs of een andere pedagogische/psychologische richting.

  Inschrijven kan tot en met woensdag 1 juni 2016. Voor informatie of inschrijving neemt u contact op met Bieke Ingels, cordinator van de BKO: [email protected], T 09 385 87 09.

  27e

  jaar

  gang

  nr.

  6 / M

  aand

  elijk

  se u

  itgav

  e va

  n de

  gem

  eent

  e N

  azar

  eth

  /Afg

  iftek

  anto

  or G

  ent X

  JUN

  I 201

  6

  een groter park op Sterrenbos?RESERVEER UW SPORTTEREIN ONLINE > 2

  NAZARETHSE MANTELZORGERS GETUIGEN > 3

  CULTUURSEIZOEN 2016-2017 > UITNEEMBAAR

  Deze stedenbouwkundige visie is het startpunt van een heel traject, waarin we onder meer het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) zullen aanpassen. Eerst wordt er een ontwerp-RUP gemaakt op basis van deze toekomstvisie. Dit ontwerp wordt voorgelegd aan verschillende instanties en alle inwoners. Pas wanneer alle ontwerp- en inspraakrondes achter de rug zijn, kan een nieuw RUP effectief goedgekeurd worden. www.nazareth.be/sterrenbos

  Om de visuele overlast voor de aanpalende woningen tot een minimum te herleiden, kunnen extra bomen aangeplant worden. Dit voorstel wordt nog samen met de omwonenden verder bekeken.

  WoonuitbreidingsgebiedHet woonuitbreidingsgebied naast site Sterrenbos is meegenomen in de denkoefening. Het gemeentebestuur wil hier een groen en open park, met 50 % woningen en 50 % open ruimte. In onze visie kan er centraal een openbaar park komen, langs de Biestenbeek, en aan de uiteinden twee woonzones.

  Veilig en comfortabelLangs de Drapstraat willen we een bredere hoofdtoegang creren, die visueel aansluit bij de toegang tot de sportsite aan de overkant. Dat zou Sterrenbos zichtbaarder en herkenbaarder maken.

  Het grootste deel van de site kan autovrij blijven. De bestaande voet- en fietspaden worden verder doorgetrokken en comfortabel aangelegd. Zo vormen ze ook voor passanten een aantrekkelijke doorgangsweg.

  ELLEN DE KEyZER

  zitdagen belastingenMaandag 13 juni 2016, 9u-12u en 13u-16u, cc De ZwaanDonderdag 16 juni 2016, 9u-12u en 13u-16u, cc De BrouwerijOrg. FOD Economie

  Stedenbouwkundige visie voor de toekomst van de site Sterrenbos

  Mogelijke simulatie van het wandelpad en het afdak langs de groene speelzone

 • 2 Gemeentelijk nieuws

  VERSTRAETEBOUW i . s .m. URA / HPe / UTIL 19

  i somet r ie

  geWeld tegen Kinderen? miShandeling Van Ouderen?

  Geweld tegen en misbruik of mis(be)handeling van personen uit de naaste omgeving ... het zijn problemen die vaak verborgen blijven. Omdat het slachtoffer bang is om met zijn of haar verhaal naar buiten te komen. Of omdat de mensen uit de directe omgeving niet weten hoe ze moeten reageren.

  Vooral wanneer kinderen en ouderen het slachtoffer zijn van geweld, misbruik of mis(be)handeling, is het belangrijk dat iemand professionele hulp inschakelt.

  Op 4 juni is het de internationale dag van kinderen die slachtoffer zijn van agressie. Op 15 juni is het de internationale dag tegen ouderenmis(be)handeling. Naar aanleiding hiervan besteden we speciale aandacht voor deze vormen van geweld.

  Hulplijn De Vlaamse overheid heeft een hulplijn voor alle vormen van misbruik, geweld, kindermishandeling en ouderenmis(be)handeling.

  Alle vormen van geweld Iedereen die in aanraking komt met een vorm van geweld of misbruik of vragen heeft hierover, kan bellen naar het telefoonnummer 1712.

  De hulplijn 1712 is er voor lke vorm van geweld of misbruik: niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch, economisch of seksueel geweld.

  1712 is er voor iedereenDe hulplijn biedt de mogelijkheid om over ervaringen en verontrusting te praten. Ervaren hulpverleners van de Centra voor Algemeen Welzijnswerk en de Vertrouwenscentra Kindermishandeling staan u bij. U krijgt informatie en advies of u wordt doorverwezen naar verdere hulp.

  De hulplijn is er voor iedereen: mannen, vrouwen, jong of oud, die met geweld of misbruik te maken hebben. Dus niet alleen slachtoffers en getuigen, maar ook mensen die vrezen dat ze soms hun zelfbeheersing verliezen en iemand ongewenst pijn doen.

  Bel gratisU kunt contact opnemen met de hulplijn via het nummer 1712. De hulplijn is bereikbaar elke werkdag tussen 9u en 17u. Het gesprek is discreet: uw oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening en u hoeft niet te zeggen wie u bent. Het nummer 1712 is gratis.

  Vragen?Wil u meer weten over misbruik, kindermishandeling, ouderenmis(be)handeling en de passende hulpverlening, raadpleeg volgende websites: www.1712.be www.kindermishandeling.be www.ouderenmisbehandeling.be

  Of neem contact op met het sociaal huis, Zwanestraat 30, T 09 382 81 10, [email protected]

  reSerVeer uW zaal Onlineen geniet van meer drankjes

  Op 1 juli 2016 verandert de verkeersituatie tijdelijk op de sportsite. Uw auto parkeert u vanaf dan het best op de grote parking die bereikbaar is langs de Ommegangstraat. Want de inrit naast het Belfiuskantoor is afgesloten en de kleine parking is niet toegankelijk. U gaat de sporthal binnen via de zij-ingang. Om naar het voetbalveld te gaan, volgt u het aangeduide voetpad.

  Onze culturele zalen en vergaderruimtes worden gretig gebruikt door verenigingen, organisaties en inwoners. Vanaf 1 juli 2016 ondersteunen we u nog meer bij de organisatie van uw activiteit, vergadering, privfeest wanneer u onze culturele infrastructuur gebruikt.

  Als organisator van een evenement kent u het ongetwijfeld: bakken frisdrank, bier en wijn aansleuren, koelkasten vullen, de dranken achteraf opnieuw uit de koelkast halen, het drankverbruik nakijken en vervolgens alle niet-geconsumeerde dranken aan de drankenhandelaar terugbezorgen. Daar maken we graag komaf mee, voor u!

  ruimer drankenaanbodWe zorgen voor gekoelde drank in elke zaal en voldoende voorraad tijdens uw evenement. Voor de ervaren gebruikers van onze culturele zalen is dit niet nieuw. Nieuw is wel dat we meer soorten drank aanbieden n tegen een zeer voordelige prijs. Naast de gebruikelijke frisdranken en een extra ruim aanbod aan bieren, kan u voortaan ook wijnen en cava consumeren in onze culturele centra.

  Hoeveel kost een drankje?

  Als gebruiker van een zaal betaalt u enkel de inkoopprijs van de dranken. Dat is de prijs die het autonoom gemeentebedrijf

  betaalt aan de leverancier. De afrekening verloopt voortaan per factuur, omdat we niet meer werken met een forfait per drank.

  reserveer uw zaal in enkele muisklikkenOok de reservatieprocedure voor een sportterrein of een zaal is vernieuwd. Dat kan voortaan online! Vanaf 1 juli schakelen we hiervoor de software van Ticketgang in, die ook al gebruikt wordt voor onze sportkampen, culturele en jeugdactiviteiten en de buitenschoolse kinderopvang.

  In enkele muisklikken gaat u na welke infrastructuur nog vrij is en kan u een culturele zaal of sportterrein reserveren. Reserveren kan trouwens nog steeds telefonisch of via het loket, maar nu dus ook helemaal digitaal.

  InfosessiesOp onze website zal u vanaf 1 juli alle info vinden over het online reserveren van zalen. U bent eveneens van harte welkom op een van de infomomenten:

  donderdag 9 juni om 19u30dinsdag 14 juni om 19u30

  Inschrijven hoeft niet, iedereen is welkom in de raadzaal van het gemeentehuis (ingang via de politie, Dorp 3).

  Online reserveren: www.nazareth.be/webshopMet vragen over het drankenaanbod en de onlinereservering kan u terecht bij de afdeling vrije tijd op het nummer 09 382 82 62

  grote sporthal

  Drapstraat

  uitbreiding:turnhal + JOC

  voetbal

  kleuter-school

  lagereschool

  kleine sporthal

  werfzone: niet

  toegankelijk

  BUS

  Op 1 juli 2016 start de aannemer met de bouw van een bovenlokale turnhal en een jeugdontmoetingscentrum. Beide gebouwen zullen aanleunen tegen de bestaande grote sport-hal. De werfzone ligt aan de kant van de hoofdingang.

  nieuWe VerKeerSSituatie rOnd SpOrthal

  te voet naar voetbalcomplex

  te voet naar

  sporthal en school

  ParkingOmmegangstr.

 • 3GEMEENTELIJK NIEUWS

  Iedereen wil graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Chronisch zieken, personen met een handicap en zorgbehoevende ouderen rekenen daarbij op de inzet van mantelzorgers: vrienden of familieleden die een deel van de zorg op zich nemen. Naar aanleiding van de Dag van de Mantelzorg op donderdag 23 juni 2016 getuigen drie mantelzorgers over hun ervaringen en hun motivatie.

  mantelzorg of ouderzorg? Voor mij is dat hetzelfde

  Willy zorgt voor zijn hoogbejaarde moeder en getuigt hoe belangrijk zij het vindt thuis te kunnen wonen. Ze is blij dat ze nog zelfstandig in haar huis kan blijven wonen. Voor haar is alles in orde. Maar er zijn dagen dat het minder goed gaat en ze heeft het moeilijk om hulp te vragen. Samen met zijn vrouw probeert Willy het leven van zijn moeder aangenamer te maken. We gaan naar de buurtwinkel, naar een supermarkt, naar de markt om samen inkopen te doen en nieuwe kledij of schoenen aan te kopen. Dat doet mijn vrouw, want ik heb daar geen verstand van. Ik zorg ervoor dat haar tuintje er mooi bij ligt en ik doe de huiselijke administratie en de betalingen. Gelukkig zijn er ook goede dagen. Willy: Dan gaan we er eens op uit zodat ze meer beweging heeft en in contact komt met andere mensen. Is dit ouderzorg of mantelzorg? Voor mij is dat hetzelfde, besluit Willy.

  dankbaar dat ik dit kan doen

  Onze tweede ervaringsdeskundige getuigt anoniem hoe ze haar chronisch zieke man al enkele jaren bijstaat. Als partner sta je dag en nacht klaar om te helpen en te ondersteunen. Het is emotioneel en lichamelijk soms zwaar, maar ik ben dankbaar dat ik dit voor hem kan doen. We zijn dankbaar voor de mensen die ons ook bijstaan want alleen hou je dit niet vol. Ik bekijk het van dag tot dag en maak er voor ons beiden altijd het beste van, omdat ik veel van hem hou.

  een mantel van liefde die ons allen warm houdt

  Ook Sabine kent de beide zijden van de medaille: de zware belasting op haar eigen leven, maar ook de warme gevoelens die ze eraan overhoudt. Sabine: Mama heeft me nodig om te weten welke dag het is, op welk moment ze moet eten, om te zorgen dat al het nodige in huis is ... kortom, om haar enige doel te bereiken: zolang mogelijk in haar eigen huisje blijven wonen. Ik sta altijd paraat: verschillende keren per dag over en weer rijden, s nachts haar oproepen beluisteren.

  Ik kan op veel begrip rekenen van mijn gezinsleden. Vaak komen zij op de tweede plaats en merk ik dat ze alweer zelf de strijk uit de wasmand haalden ... En ik? Hm, mijn sport is nu tijdelijk voor haar koersen, mijn zaak blijft n dag per week extra dicht. Ik geef toe dat de zorg voor mijn moeder soms zwaar valt. Maar het doet deugd om haar mantelzorger te zijn. Een mantel van liefde die ons allen warm houdt. Hopelijk zijn we nog vele jaren samen.

  Op 23 juni vieren we de dag van de mantelzorg. Ook in nazareth steunen we de mantelzorgers. We brengen drie getuigenissen en zetten de gemeentelijke premie in de kijker.

  premie VOOr mantelzOrg

  Altijd klaarstaan om een zorgbehoevende persoon te helpen, dat is mantelzorg. Op de foto: Zo met haar dochter Liliane.

  Wat iS mantelzOrg?

  Zorgen voor uw partner, kind, ouder, buur ...

  Een zorgbehoevende Nazarener die zich laat omringen door een niet-professionele mantelzorger kan een premie aanvragen bij de gemeente. Hiermee kan hij of zij de mantelzorger een stukje vergoeden voor de gekregen hulp.

  VOOR WIE?De zorgbehoevende is niet meer in staat voor zichzelf te zorgen en de elementaire huishoudelijke taken te verrichten. Blijvende hulp van een familielid, vriend(in), kennis is noodzakelijk. De evaluatie van de zorgbehoevendheid wordt vastgesteld via attesten van de FOD Sociale Zekerheid, het ziekenfonds of de thuisverpleging.

  Extra voorwaarden: De zorgbehoevende verblijft thuis of woont in bij een

  familielid. Kinderen onder de 21 jaar die in een internaat

  verblijven, hebben recht op de helft van de premie. Het inkomen van de zorgbehoevende (of van de

  ouders of voogd in het geval van zorgbehoevende kinderen en verlengd minderjarigen) mag een bepaalde grens niet overschrijden.

  MANTELZORGPREMIEDe premie bedraagt 75 per maand, of 40 als de zorgbehoevende al een zorgpremie van de Vlaamse Zorgverzekering krijgt.

  ContactDe aanvraag voor de mantelzorgpremie wordt op naam van de zorgbehoevende ingediend in het sociaal huis, Zwanestraat 30, T 09 382 81 10, [email protected]

  ELS VERBEKE

 • 4 Gemeentelijk nieuws

  Breng uw taxussnoeisel tussen 13 juni en 10 september 2016 naar het recyclagepark in de Sticheldreef.

  Waarom? Jong en schoon taxussnoeisel wordt gebruikt om

  kankerremmende medicijnen te maken, die via chemotherapie toegediend worden.

  Per kubieke meter snoeisel wordt een bedrag geschonken aan een kankervereniging.

  Hoe?Enkel eenjarig hout komt in aanmerking. Parkwachter Steven: Breng het taxussnoeisel zo vers mogelijk naar het recyclagepark. Snoeisel mag maximaal 12 uur oud zijn. Het moet droog zijn en mag niet vermengd raken met ander tuinafval, steentjes of aarde. Meer info: IVM, T 09 377 82 11, [email protected]

  Opbrengst in NazarethIn 2013, 2014 en 2015 is in het totaal 90 m3 ingezameld, goed voor 90 chemobehandelingen. In 2015 konden we het bedrag van 1990 euro schenken aan het Kinderkankerfonds.

  In de zomer zien we iedereen weer stralen en genieten van de zon. Maar wanneer we verlangen naar een warme zomer staan we vaak niet stil bij de schaduwkant. Hoge temperaturen en veel ozon of fijn stof zorgen helaas voor heel wat gezondheidsklachten.

  De gezondheidsklachten en extra sterfte zijn meetbaar in elke leeftijdsgroep, maar toch vooral bij ouderen, chronisch zieken, babys en kinderen. Zij moeten bij ozonpieken of grote hitte maatregelen treffen. Zo is het belangrijk veel te drinken, binnen te blijven, inspanningen te vermijden en de koelte op te zoeken.

  De temperaturen en ozonconcentraties worden goed in het oog gehouden door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Bij te hoge waarden wordt de waarschuwingsfase of alarmfase afgekondigd. Hoort u dit in de media of via uw huisarts, wees dan extra waakzaam, ook voor uw buren en familieleden.

  Meer tips: www.gezondheidenmilieu.be/hitte

  jaarlijKSe taxuS-inzameling helpt KanKerpatinten

  politie praat met inwoners over verkeersveiligheid

  de SchaduWKant Van een mOOie zOmer

  de politie van Schelde-leie nodigde in april alle inwoners uit om mee te denken over verkeersveiligheid in de politiezone. 60 enthousiastelingen bespraken wat ze belangrijk vinden en welke rol ieder daarin heeft.

  Uit de rondetafelgesprekken kwamen heel wat voorstellen naar voren. Dit zijn enkele markante standpunten van inwoners:

  Misschien onverwacht: repressie door boetes vinden de meesten nodig, zelfs positief. Vaak kwam naar voren dat de politie nog strenger mag optreden. Men heeft soms een gevoel van straffeloosheid.

  Waarom geen optreden op maat? Bij eenmalige, lichte overtredingen stelt men voor om eerder opvoedend op te treden. Bij grote en herhaalde overtredingen is men voorstander van zwaardere straffen.

  Men vraagt van de politie meer duiding: wat de overtreding precies inhoudt, waarom, wat de risicos zijn.

  Ook preventie blijft nodig, met acties en campagnes. Met een sleutelrol voor verkeersopvoeding - voor groot n klein.

  De aanwezigen kregen een notie van de vrij grote administratieve werklast die verkeershandhaving met zich meebrengt. Misschien is daar nog ruimte voor vereenvoudiging of automatisering?

  De politie moet blijven inzetten op dialoog, communicatie, leren van mekaar.

  En nu?De politie analyseert alle ideen van de avond en zet ze om naar concrete werkpunten, uiteraard passend binnen hun opdracht. Het resultaat zal u merken aan de acties op straat en andere initiatieven. Volg het online via de website, facebook en twitter. www.scheldeleie.be

  Octopus ging op 29 april 2016 op bezoek bij alle leerlingen van Nazareth, om hun kennis over de verkeersregels te testen. En dat bleek dik in orde!

 • 5ACTIVITEITENKALENDER

  VOOR IEDEREEN

  JUNI 2016

  in Nazareth

  VOOR DE JEUGD

  Niet elk kind heeft een speelplein in de buurt of een plaats om veilig te spelen en te fietsen. Steeds meer autos nemen de plaats van de kleine rakkers in en maken de straat onveilig. Vaak rest er in de straat nog weinig ruimte voor ontspanning en sociale contacten. Er moet duidelijk meer plaats komen waar kinderen veilig op straat kunnen spelen.

  Wil u ook graag dat uw kinderen in hun eigen straat kunnen ravotten, mooie krijttekeningen maken, fietsen, skaten en nog zoveel meer? Vraag een speelstraat aan en geniet mee van de rust in de straat. Zet tafels en stoelen buiten en maak er een speelstraatfeest van!

  Speelstraten in juli aanvragen vr 13/06Speelstraten in augustus aanvragen vr 13/07Aanvraagformulier op www.nazareth.be (vrije tijd & webshop > jeugd > speelstraat) Info: Sara De Paepe, T 09 382 82 62, [email protected]

  Spelen op straat!

  Vanaf 4 juli 2016 kunnen alle kinderen van 6 tot 12 jaar weer terecht op het speelplein Sterrenbos. We bereiden deze speelpleinwerking grondig voor. Het begint met een degelijke selectie van de monitoren. Dan organiseren we een monitorenavond voor de praktische en inhoudelijke werking. De monitoren volgen ook een EHBO-opleiding van het Vlaamse Kruis, specifiek aangepast voor speelpleinwerking. De monitoren konden al eens warmdraaien op de succesvolle buitenspeeldag van 13 april 2016.

  Info: vrijetijdsloket, Dorp 1, www.nazareth.be/jeugdSchrijf in voor volle dagen speelpleinwerking via www.nazareth.be/webshopjeugd

  Speelpleinmonitoren worden klaargestoomd

  Kinderen die popelen om te zingen, een instrument te spelen of toneel te spelen, kunnen terecht in de academie op het Dorp.

  Vanaf 6 of 7 jaar kan uw kind al beginnen met muziekinitiatie op een ontspannen, speelse manier. Wekelijks is er les op woensdag.

  Vanaf 8 jaar (of 3e leerjaar) is er algemene verbale vorming (dictie) en/of algemene muzikale vorming (notenleer). Les op maandag+woensdag of op woensdag+vrijdag. Het jaar daarop mogen de leerlingen starten met de lessen instrument.

  Inschrijven kan op deze dagen: woensdag 22 juni 2016, 14u-19u zaterdag 25 juni 2016, 9u-12u maandag 27 juni 2016, 16u-19u woensdag 29 juni 2016, 14u-17u zaterdag 27 augustus 2016, 9u-12u maandag 29 augustus 2016, 16u-18u woensdag 31 augustus 2016, 16u-18u

  Info en contact: Vronique Halin, Dorp 10 a, T 09 382 00 22, [email protected] 67 ( 45 familiale of sociale correcties), 66 voor de initiatielessen

  Academie voor muziek en woord

  De vlieg van UiT wijst u de weg naar activiteiten voor kinderen tot 12 jaar.

  Zondag 29 mei 2016, 10u, Steenweg 52 Geniet mee van een sprookjesachtige dag! Org. Vrije Basisschool Eke

  Zondag 5 juni 2016, 10u, Dorp 10 5 (lid 3), org. Kvlv NazarethInschr.: [email protected], T 09 386 76 68

  Op zondag 9 oktober 2016 vindt de 29e editie van de Nazarethse scholencross plaats op het terrein Sterrenbos. Kinderen van de lagere school lopen tegen leeftijdsgenoten voor de ereplaatsen. Ook de ouders en leerkrachten dingen mee voor de titel in hun categorie. Deelnemen is gratis en iedere deelnemer gaat naar huis met een leuke prijs. Noteer nu al de datum, inschrijven kan pas in september. We zoeken altijd veel vrijwilligers: meld u aan bij het loket vrije tijd, bel 09 382 82 61 of mail naar [email protected]

  Scholencross 2016

  Veel jongeren kijken er al naar uit: de jaarlijkse avonturen-sportdag na de examens. Een superleuke dag waar ze met ervaren monitoren deelnemen aan vier activiteiten, o.a. kajakken, touwenparcours, survivalrun, muurklimmen, teambuilding en vlottenbouw. Zet uw verstand op nul en leef u uit! Schrijf in, maak uw lunchpakket en kom naar het watervlak Florizoone met reservekledij, handdoek en oude sportschoenen.

  Donderdag 28 juni 2016, 9u30-16u, Oudenaardsesteenweg, Deinze 10 (incl. drankje en verzekering), org. Burensportdienst Leiestreek i.s.m. TeamadventureInschrijven vr 18/06 via www.nazareth.be/webshopjeugd Info: Afdeling vrije tijd, Dorp 1, T 09 382 82 61, [email protected]

  Avonturensportdag voor jongeren Verstand op 0 na de examens

  Schoolfeest Kindermassage

  Donderdag 30 juni 2016, voormiddag, DorpOrg. Vrije basisschool Nazareth

  Kleurrijke vakantiestoet

  Blijft uw kind de hele vakantie thuis? Leuk. Maar niet half zo leuk als deelnemen aan onze vakantiekampen! U kan tot 7 dagen vr de start van een kamp inschrijven. Maar hoe sneller u inschrijft, hoe vlotter wij alles tot in de puntjes kunnen voorbereiden. In deze kampen zijn er nog vrije plaatsen:

  Wondere waters (3 tot 6 jaar)We ontdekken de wondere waterwereld en leren allerlei vissen kennen. We spelen het gladdepalingspel en tikkertje-octopus. Tussendoor leven we ons naar hartenlust uit op het speciale Nemo-springkasteel uit.18/07 20/7, sporthal, 70

  Kinderen baas! (6 tot 9 jaar)Af en toe eens de baas zijn is leuk, maar deze week mag je elke namiddag zelf de activiteit bepalen. Maandag is ons eerste werk: samen de planning opstellen! 04/07 08/07, cc De Zwaan, 75

  Girl power vs stoere jongens (6 tot 9 jaar)Voor de meisjes organiseren we een girly weekje: elkaars nagels lakken, een fotoshoot houden, op de catwalk lopen Voor de jongens is er voetbal, vechtsporten, een moddergevecht en ... wie weet roddelen wij wel eens over de meisjes.16/08 19/08, sporthal, 110

  Koken met 3*** (10 tot 12 jaar) We tillen onze kookkunsten naar een hoger niveau. Naast de keuken is ook de zaal belangrijk. Hoe is het gesteld met onze kennis van de etiquette? Een goed restaurant draait pas als keuken en zaal in orde zijn. Wie durft de uitdaging aan?16/08 19/08, cc De Zwaan, 85

  Activiteiten: 9u-16u, opvang: 8u-9u en 16u-18uReserveren: www.nazareth.be/webshopjeugdInfo: loket vrije tijd, T 09 382 82 62, [email protected]

  Zomerkampen

 • 6 ACTIVITEITENKALENDER

  VOOR IEDEREEN

  Wie ecologisch denkt en het milieu een warm hart toedraagt, is van harte welkom in de ecotuinen. En ook alle anderen vinden in deze tuinen misschien wel inspiratie. Tijdens het Ecotuinweekend van Velt-Scheldevallei kan u 5 ecotuinen bezoeken. Deze traditie heeft een dubbel doel. Het evenement brengt het werk van de Velt-leden onder de aandacht en tegelijk dragen

  alle bezoekers een steentje bij aan een maatschappelijke bestemming. U schenkt immers een vrije bijdrage voor De Kiem, een therapeutisch centrum met een afdeling in Gavere, die gedifferentieerde hulp biedt aan personen en hun omgeving die problemen ervaren door het gebruik van drugs, alcohol of medicatie.

  U bent welkom in deze tuinen: Parkdomein Borgwal, Leenstraat 31-35, Vurste Wouter Ryckeboer, Beekstraat 39, Dikkelvenne Roger Van Der Maelen, Eikstraat 9, Dikkelvenne Wim en Leen Meganck-Wellens, Kouterstraat 19,

  Dikkelvenne (Hier is ook het centraal trefpunt met toilet, infostand en cafetaria)

  Zaterdag 4 juni 2016, 13u-17u en 5 juni 2016, 10u-17uVrije bijdrage, org. Velt ScheldevalleiInfo: www.velt.nu

  Ecotuinweekend

  Cultuurseizoen 2016-2017

  Luxeontbijt met bubbelsOp vaderdag organiseert KVLV Eke haar 5e Luxeontbijt met bubbels. Een heerlijk, gevarieerd ontbijtbuffet in een gezellig en aangenaam kader. Elke aanwezige heer wordt extra verwend met een kleine attentie. Een deel van de opbrengst wordt geschonken aan vzw De Kruk..

  Zondag 12 juni 2016, 8u30-10u30, cc De Brouwerij 12 ( 6 kind < 12 jaar, gratis < 6 jaar), org. KVLV EkeInfo: [email protected], T 0472 45 88 15 ofKaarten bij de bestuursleden of door storting op het rekeningnr. van KVLV Eke: BE66 7374 0807 9043

  In het cultuurseizoen 2016-2017 staan opnieuw enkele pareltjes op het programma. Voor 75 euro geniet u al van 6 avondvoorstellingen, zoals altijd een mix van uiteenlopende genres. Daarnaast bent u welkom op de bijzondere familievoorstelling van Zonzo Compagnie. Lees er alles over in de Cultuurkrant, in het midden van deze Infokrant. De Cultuurkrant is ook gratis te verkrijgen in het gemeentehuis.

  Familievoorstelling zondag 5 februari 2017, 14u Slumberland van Zonzo Compagnie

  Avondvoorstellingen vrijdag 30 september 2016, 20u Out of the Blues van Nele Bauwens &

  Ben Segers zaterdag 22 oktober 2016, 20u REYMER vrijdag 9 december 2016, 20u Knock-out van Bob De Moor vrijdag 20 januari 2017, 20u Jawoord van t,arsenaal & LAZARUS zaterdag 11 februari 2017, 20u Door het venster van den tram door Lucas

  Van den Eynde, Tiny Bertels, Stefan Wellens & Ivan Smeulders

  vrijdag 31 maart 2017, 20u In het pluche door MEURIS

  Infosessie: Hoe start je een Repair Caf?

  Zomersfeer 2016

  Barbecuefestijn

  Dagtrip Zeeland

  We wonen in een wegwerpmaatschappij. Om dit fenomeen de kop in te drukken schieten Repair Cafs als paddenstoelen uit de grond. Op een Repair Caf herstellen we stoelen met een manke poot, een haperende cd-speler of een losse zoom. Maar hoe start u een Repair Caf? Gemeentebestuur De Pinte nodigt ook de Nazarethse inwoners uit voor deze vorming. De bedoeling is het enthousiasme aan te wakkeren. Wie weet start u binnenkort wel zelf met een Repair Caf!

  Dinsdag 7 juni 2016, 19u30, raadzaal van het gemeentehuis, Koning Albertlaan 1, De PinteOrg. Gemeente De Pinte i.s.m. Vorming Plus Inschr. [email protected], T 09 280 80 24

  Barbecue met groentebuffet. Bediening in 3 shifts: 17u-19u / 19u-20u30 / 20u30 Aperitief vanaf 16u, EK voetbal op groot tv-scherm, pronostiek met hoofdprijs, tuincaf.

  Zaterdag 2 juli 2016, vanaf 16u, de Lichterveldestraat 1 16 ( 12 bewoners, 7 kind), org. wzc de LichterveldeReserveren vr 24/06: T 09 385 49 64 of aan de receptie

  De gemeentelijke basisschool verwelkomt u op het jaarlijkse barbecuefestijn met keuze uit vlees- of visbarbecue ( 14 / 15). Voor de kinderen zijn er kleinere porties beschikbaar ( 6,50 / 7 voor -12 jaar, 3,50 / 4 voor -6 jaar). Nieuwe leerlingen kunnen zich doorlopend inschrijven.

  Zondag 26 juni 2016, 11u30-14u, sporthal gemeenteschool, Drapstraat 78Inschrijven: T 09 385 48 28, org. gemeentelijke basisschool

  Natuur en cultuur zorgen voor een afwisselende en boeiende dag in de dichtstbijzijnde Nederlandse provincie Zeeland.

  Stopplaatsen: de cottagetuin Juust wak wou van Cees Jacobse te

  Schoondijke de slakkenkwekerij In den Wijngaard te Aardenburg het Fruitteeltmuseum te Kapelle Middelburg, de hoofdstad van Zeeland

  Zaterdag 18 juni 2016, 7u30-21u, vertrek kerkplein Eke 60 (leden 54), excl. dranken bij middagmaal, org. Velt ScheldevalleiBedrag vr 12/06 storten op rek. BE91 5230 8074 2976, vermelding: dagtrip, telefoon en mailadres Info: [email protected], T 09 385 60 03

  29 juni tot 9 juli 2016, elke dag doorlopend, tennisterrein en clubhuis Sterrenbos 11, org. TC Sterrenbos, info: www.tcsterrenbos.be Inschrijven via www.tennisvlaanderen.be Bezoekers en supporters gratis welkom.

  Dubbeltornooi TC Sterrenbos - Grand Hotel Reylof

 • 7ACTIVITEITENKALENDER

  20e Poerkwapa-Feestweekend

  Boekvoorstelling De Windvanger

  De Windvanger is het verhaal van de eerste twaalf levensjaren van Alex, een jongen die zo bijzonder is dat hij de vanzelfsprekende bijzonderheid overstijgt. Het biedt een unieke kijk op wat het betekent om op te groeien als hoogsensitieve jongen. Een jongen die geraakt is door de schoonheid van een eenvoudige windvanger, maar o zo moeilijk om kan gaan met de kleine en grote stormen van het leven.

  Toni De Coninck getuigt heel eerlijk over wat het betekent om vader te zijn van een hooggevoelige jongen: Het is een verhaal over mijn zoon, mezelf en hoe ik mezelf heb leren herontdekken door de ogen van mijn kind. Een liefdesverhaal in de breedste zin van het woord, waarvan ik hoop dat het veel mensen zal inspireren en helpen. Zijn boek biedt steun en herkenning voor ouders, maar is door de vele voorbeelden ook nuttig voor leerkrachten en andere opvoeders.

  Naar schatting 15 tot 20 procent van alle kinderen is hooggevoelig of hoogsensitief. Helaas stoten zij nog al te vaak op onbegrip. Toni De Coninck, schrijver en journalist, vertelt over de weg die hij en zijn hoogsensitieve zoon hebben afgelegd. Met extra getuigenissen door Jente (Gehoord op Radio 2 De Madammen) en het team van Hoogbloeier. Aansluitend kan u napraten op een receptie.

  Zaterdag 11 juni 2016, 10u30, cc De ZwaanOrg. Toni De Coninck en Bibliotheek Nazareth

  13e Gezond ontbijtOp de ochtend van Roefeldag organiseert Gezinsbond Nazareth een uitgebreid ontbijt voor jong en oud. Start de (Roefel)dag op een gezonde en lekkere manier samen met familie en vrienden. De vorige jaren kwamen mr dan 400 deelnemers. Kom met de fiets en win een ballonvlucht door Eke Ballooning!

  Zaterdag 25 juni 2016, 8u-10u, cc De Zwaan 2,50 (leden en kinderen, vergezeld van een volwassene: gratis), org. Gezinsbond NazarethInfo en inschr. vr 13/06, Ivan Schaubroeck, Steenweg Deinze 140, T 09 384 46 84

  Solden in de sporthalJuni en augustus zijn soldenmaanden in de sporthal: u betaalt maar de helft van de prijs voor een sportterrein. Zin in een partijtje squash, badminton, tennis, volleybal, minivoetbal? Of een origineel sportverjaardagsfeestje voor uw kapoen? Reserveer uw zaal via [email protected] of bel T 09 382 82 62 (tijdens de kantooruren), T 09 385 85 97 (na de kantooruren).

  Wandel mee met KWB (5 of 10 km)

  Zondag 5 juni 2016, vrije start tussen 13u30-15u, Parochiaal CentrumOok niet-wandelaars zijn welkom voor een drankje en een hapje 1,50 (lid 1,20), org. KWB Nazareth-EkeInfo: [email protected], T 0485 49 28 44, www.kwb.be/nazareth-eke

  Sportievelingen kunnen terecht op het grasveld Sterrenbos voor twee dagen minivoetbal: 48 ploegen zullen er strijden om de beker met de grote oren en vooral om de eer om zich 1 jaar lang Poerkwapawinnaar te mogen noemen. Alle kinderen zijn welkom op zondag van 14u tot 18u: springkasteel, ballonclown, grime en nog veel meer plezier gegarandeerd! En ook de papas en de mamas zullen niet vergeten worden. U bent niet sportief of hebt geen kinderen? Kom dan gewoon proeven van de braadworsten, bieren en wijnen, de vrolijke muziek en de intredende zomer.

  Zaterdag 25 en zondag 26 juni 2016, 9u, grasveld SterrenbosOrg. Feestcomit PoerkwapaInfo en inschr.: www.poerkwapa.be, facebook.com/FeestweekendPoerkwapa, [email protected], T 0474 92 66 17

  Fietstochten op donderdagavondDonderdag 2, 16 en 30 juni 2016, 19u15, Parochiaal CentrumOrg. KWB Nazareth-Eke, info: [email protected], T 0474 65 50 51

  Avondfietstocht 20 kmDonderdag 2 juni 2016, 19u30, kerkplein EkeOrg. KVLV Eke, info: T 0498 65 10 87

  Fietstochten op dinsdagmiddagDinsdag 14 en 28 juni 2016, 14u, Parochiaal CentrumOrg. Femma, info: T 09 245 28 77

  Maandelijkse avondfietstocht 25 kmDinsdag 21 juni 2015, 19u30, kerkplein Eke 1,50, Landelijke Gilde Eke, [email protected], T 0472 45 88 15

  Fietsen Gezinsfietstocht (55 km) & barbecueZondag 3 juli 2016 Fietstocht met stops en eigen

  picknick: gezamenlijke start 10u, Parochiaal Centrum Nazareth

  incl. barbecue: 19 (lid 16), kinderen -12 jaar: 8

  Barbecue vanaf 18u: Kortrijkseheerweg 19

  17 (lid 15), kind -12 jaar: 7Org. KWB Nazareth-Eke, info: Willy De Vos, T 0474 65 50 51, Dirk Le Roy, T 09 385 44 60www.kwb.be/nazareth-eke

  Zitdagen invullen belastingen

  CreanamiddagZomerfeestPaul Sercu: Faciatherapie bij chronische pijn

  Zaterdag 4 juni 2016, 14u, cc De Brouwerij 3 (lid gratis), org. Ruggensteun vzwInfo: Isabelle Lacquet, T 0498 53 33 92

  Maandag 13 juni 2016, 9u-12u en 13u-16u, cc De ZwaanDonderdag 16 juni 2016, 9u-12u en 13u-16u, cc De BrouwerijOrg. FOD Economie

  Dinsdag 14 juni 2016, 14u, parochiaal centrumGratis, org. Ziekenzorg NazarethInfo: Frida Dhont, T 09 385 64 23

  Donderdag 16 juni 2016, 14u, Parochiaal Centrum 14 (lid 8), org. KVLV NazarethInschr.: [email protected], T 09 386 87 95

  Erfgoedhuis en musea

  Erfgoedhuis: zaterdag 4 juni 2016, 14u-17u

  Museum Scheldeveld: zaterdag 4 juni 2016, 14u-17u

  Groepen en scholen gratis na afspraak, T 09 282 70 42

  Oorlogsmuseum (altijd 2 gidsen): 1e zaterdag v.d. maand, 14u-19u

  en op afspraak voor scholen en groepen, T 09 380 30 35

  Drapstraat 16, toegang gratis

 • 8 ACTIVITEITENKALENDER

  X

  X

  X

  X

  X

  X

  21

  3 4

  PROFICIAT

  De ouderenadviesraad organiseert een fietstocht van 45 km voor alle senioren van Nazareth. U fietst in groep onder begeleiding, langs vlakke verharde wegen door de Leiestreek aan een aangepaste snelheid. In de voormiddag en namiddag stoppen we even voor een koffie of frisdrank en s middags voor een middagmaal.

  Donderdag 23 juni 2016, 9u30, start parking achter de sporthalFietstocht gratis, middagmaal betalend ( 4 soep met brood, 6 spaghetti, 8 croque), org. Ouderenadviesraad NazarethInschr. vr 15/06: sociaal huis, Kaatje Van Vossel, T 09 382 81 10; Andre Soyez, T 0478 83 26 48; Roland De Clercq, T 09 385 54 43

  Fietstocht door de Leiestreek

  BRIEFWISSELING NAAR GEMEENTEBESTUURCollege van burgemeester en schepenenDorp 1, 9810 Nazareth,T 09 382 82 82, [email protected]

  OPENINGSURENGemeente (09 382 82 82), sociaal huis (09 382 81 10)ma 8u30-12u 14u-18u30di 8u30-12u 14u-16u enkel telefonisch bereikbaarwo 8u30-12u 14u-16u30do 8u30-12u 14u-16u enkel telefonisch bereikbaarvr 8u30-12u

  Bibliotheek (09 382 82 92)maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag: 14u-19udonderdag en zaterdag: 9u-12u

  POLITIE SCHELDE-LEIEWijkcommissariaat, Dorp 3, T 09 382 82 02Ziet u een verdachte of gevaarlijke situatie? Bel 101!

  MEDISCHE WACHTDIENSTENwww.huisarts.be, T 09 280 08 80www.apotheek.be, T 0903 99 000 ( 1,50/minuut)www.tandarts.be, T 0903 399 69

  DEADLINES INFOKRANTVrijdag 27 mei 2016 voor editie juli-augustus (verschijnt 28/06)Vrijdag 8 juli 2016 voor editie september (verschijnt 30/08)Vrijdag 26 augustus 2016 voor editie oktober (verschijnt 27/09)

  Vermeld titel, datum, uur, plaats, prijs, telefoon, organisator.Mail naar [email protected]

  Eindredactie, vormgeving: Els Verbeke m.m.v. Martine Walraeve Druk: Drukkerij Schaubroeck / Bedeling: Bpost, T 02 201 23 45

  V.U. Burgemeester Danny Claeys, Dorp 1, 9810 NazarethSchepenen: Thomas Van Ongeval, Christiaan Van herzeele, Luc Deschamps, Viviane De Preester, Ria Vercruysse, Annemie De Gussem, secretaris: Patricia Dhondt

  Op dinsdag 13 september 2016 organiseren we de 5e Sportdag voor 50-plussers. Meer informatie in de volgende infokrant.

  Wij staan te springen voor sport in Nazareth!

  Voorzitter/president Patrick De Mulder van De Wielervrienden Nazareth, Davitamon Classic fietste samen met 8 clubleden en duizenden wielertoeristen, de volledige Ronde van Vlaanderen.

  De club werd de laatste tijd niet gespaard: meerdere leden zijn direct of indirect geconfronteerd met kanker, onder wie de zus van de President (ook fietsend lid). Patrick De Mulder reed 227 km en koppelde dit aan een wedstrijd om voor 5 euro de juiste tijd te raden. Het bedrag van 3.620 euro ging integraal naar Kom Op Tegen Kanker gaat.

  Marc Thienpondt van vzw Artisan heeft op donderdag 21 april 2016 de paus persoonlijk in Rome ontmoet. Hij overhandigde hem een kindertekening, de kleurpotloodtekening van George Vandooren en een cd-single met twee nummers van M.T. Freeman. Het idee om bij een volgend bezoek aan Belgi, ook onze Onze-Lieve-Vrouwparochie in te plannen, is al even aan de paus voorgesteld. De vzw heeft hiermee haar eerste doel bereikt.

  Sportdag 50+President van De Wielervrienden fietst voor Kom Op tegen KankerVzw Artisan bij de paus

  FOCUS OP 50+

  Okra EkeBusuitstap Museum en volksspelen: donderdag 16 juni 2016, 8u, kerk Eke, 68 (lid 60), plaatsen beperkt Korte Wandelingen: donderdag 2, 16 en 30 juni 2016, 13u45-15u15, kerk Eke Fietsen: donderdag 2 en 30 juni 2016, 13u45-15u15, kerk Eke Lijndansen: maandag 6 en 20 juni 2016, 14u-16u30, cc De Brouwerij Petanque: dinsdag 7 en 21 juni 2016, 14u-17u, sporthal Nazareth Kaarting: woensdag 8 en 22 juni 2016, 14u-17u, cc De BrouwerijCrea: maandag 13 en 27 juni 2016,13u30-16u30, cc De BrouwerijInfo: Willy Rogge, T 09 385 70 85

  Okra Nazareth Vorming Taarten bakken: maandag 6 juni 2016, 14u, cc De ZwaanPetanque: dinsdag 14 en 28 juni 2016, 14u, sporthalLijndans: maandag 13 en 27 juni 2016, 14u, cc De ZwaanKaarten en crea: dinsdag 21 juni 2016, 14u, cc De ZwaanFietsen: donderdag 9 en 23 juni 2016, 14u, Parochiaal CentrumZomerwandeling: donderdag 16 juni 2016, 14u, Parochiaal CentrumInfo: Linda Goeminne, T 09 385 53 71

  DONA-namiddag Kaarten, rummikub en bijpraten: donderdag 2 juni 2016, 14u-17u, cc De Zwaan Kaarten: donderdag 16 juni 2016, 14u-17u, cc De Zwaan Fietswandeling Leietocht 25 km: donderdag 16 juni 2016, 15u30, cc De Zwaan Gratis, org. SPLUS-VFGInfo: [email protected], T 0478 59 40 38, [email protected], T 0495 51 74 98

  Terugkerende activiteiten

  Gouden jubileum

  Diamanten jubileum1 / Valere Van Den Abeele en

  Laurentia De Fauw 4 april 1956-2016

  2 / Eric Sieron en Vera Speeckaert 16 april 1966-2016

  3 / Franois Beesman en Monique Ronsse 16 april 1966-2016

  4 / Armand Vandenbossche en Gabrille DHuvettere 27 april 1966-2016