Stadskroniek maart - april 2015

16
MET DE BUS GAAT HET VOORUIT! Fotowedstrijd maart 2015 STADS KRONIEK MAART/APRIL 2015 tweemaandelijks - maart 2015 45 ste jaargang - nr. 2 - Sint-Niklaas 1 In deze editie • Oud is niet out: de beleidsplannen • Stedelijke groendienst in de kijker • Voorjaarsklassiekers

description

In deze editie: Fotowedstrijd "Met de bus gaat het vooruit", Beleidsplannen "Oud is niet out", stedelijke groendienst, voorjaarsklassiekers

Transcript of Stadskroniek maart - april 2015

MET DE BUS GAAT HET VOORUIT!Fotowedstrijd maart 2015

STADSKRONIEK

MAART/APRIL 2015tweemaandelijks - maart 2015

45ste jaargang - nr. 2 - Sint-Niklaas 1

In deze editie• Oud is niet out: de beleidsplannen• Stedelijke groendienst in de kijker• Voorjaarsklassiekers

In Sint-Niklaas de bus nemen is gemakkelijk, com-fortabel en milieuvriendelijk. Met de buscorridor door de binnenstad gaat het ook vooruit. Daarom willen het stadsbestuur en De Lijn de inwoners uitnodigen om nog vaker te kiezen voor de bus. Vernieuwde netplannen in een mooi hoesje en een fotowedstrijd zetten de bus in maart 2015 in de kijker. Doe mee en win een jaarabonnement van De Lijn!

WAAROM KIEZEN VOOR DE BUS?

We staan er niet meer bij stil, maar het busaanbod in Sint-Niklaas is eigenlijk zeer goed uitgebouwd. Vier stadslijnen doorkruisen het grondgebied en vormen samen met de streeklijnen een fijnmazig busnetwerk. Dat netwerk ‘werkt’ ook echt. Zo heeft de bus een eigen baan vanaf het station tot aan Sinbad. Grote perrons in de stadskern bieden de reiziger comfort en veiligheid.

Ook de frequentie ligt erg hoog. In de binnenstad kan u overdag om de tien minuten op de bus stappen. Meer busgebruikers betekent minder autoverkeer. En dat komt de gezelligheid en sfeer in de binnenstad ten goede.

In het nieuwe mobiliteitsplan van de stad neemt de ver-sterking van het busvervoer dan ook een prominente plaats in. In maart 2015 wordt al een voorzet gegeven met de promotiecampagne ‘Met de bus gaat het vooruit’.

FOTOWEDSTRIJD MET DE BUS IN EEN VEDETTEROL

Hoe deelnemen?Maak een foto van uzelf op uw favoriete plekje in de

stad dat bereikbaar is met de bus. Een rustig parkje, een bank vol herinneringen, een vertrouwde boom, een prachtig uitzicht, een stralende gevel, een merkwaardig monument… Doe mee en bezorg uw foto viawww.sint-niklaas.be/maartbusmaand of facebook.com/sintniklaas, met een korte toelichting over uw keuze van het plekje en de bereikbaarheid met de bus.

Wanneer?U kan foto’s insturen vanaf zondag 1 maart tot dinsdag 31 maart 2015. Meerdere inzendingen per deelnemer zijn mogelijk.

De prijzenDe inzenders van de tien meest originele foto’s winnen een gratis jaarabonnement van De Lijn, ter waarde van max. 294 EUR. Twintig andere deelnemers, die net bui-ten de hoofdprijzen vallen, krijgen een cadeaukaart ter waarde van 50 EUR voor het kernwinkelgebied.

De winnaarsEen deskundige jury beoordeelt begin april alle inzen-dingen. De winnaars worden persoonlijk verwittigd en uitgenodigd op een feestelijke prijsuitreiking in het stadhuis. De foto’s van de tien winnaars verschijnen in het meinummer van de Stadskroniek en op www.sint-niklaas.be.

Meer info?Voor meer informatie over de fotowedstrijd kan u te-recht bij de dienst communicatie in het stadhuis, tel. 03 778 30 81, [email protected]

VOORDEELTARIEVEN

De Lijn en het stadsbestuur maken het busvervoer voor

Met de bus gaat het vooruit

2

3

heel wat inwoners flink goedkoper door deze voordeel-tarieven.

LijnkaartMet een Lijnkaart kan u 10 ritten maken. Een Lijnkaart is meer dan 50% goedkoper dan een biljet. De kostprijs bedraagt 14 EUR. Er zijn in Sint-Niklaas een 25-tal ver-kooppunten, waaronder de Lijnwinkel in het station. U vindt ze op www.sint-niklaas.be/maartbusmaand

Buzzy PazzJongeren van Sint-Niklaas (tot en met 24 jaar) krijgen bij aankoop van een Buzzy Pazz een korting van 50%. Een Buzzy Pazz is geldig op alle diensten van De Lijn.

65-plussersMet de MOBIB-kaart kunnen 65-plussers onbeperkt gebruik maken van alle trams en bussen van De Lijn. 65-plussers die een MOBIB-kaart hebben, reizen tot eind augustus nog steeds gratis. Vanaf 1 september 2015 dienen 65-plussers echter ook voor hun vervoer-bewijs te betalen. Zij kunnen een voordelig jaarabonne-ment kopen aan 50 EUR.

NIEUW NETPLAN

Een handig nieuw netplan wordt u gratis aangeboden in een mooi hoesje bij aankoop van een Lijnkaart in één van de verkooppunten op het grondgebied van onze stad. In één oogopslag vindt u op het netplan alle lijnen terug, zowel in Sint-Niklaas als van en naar Sint-Niklaas. U kan het nieuw netplan ook afhalen aan de infobalie van het stadhuis en in de deelgemeentehuizen.

MAART = BUSMAAND - DOE MEE AAN DE FOTOWEDSTRIJD EN WIN

EEN LIJNABONNEMENT

Oud is niet out! Van enquête naar beleidsplanIn het voorjaar van 2014 organiseerden stad en OCMW via de Stadskroniek een bevraging van de 65-plussers in onze stad. Onder de slogan ‘Oud is niet out!’ werden de senioren uitgenodigd om aan de enquête deel te ne-men.

In totaal vulden 1.396 ouderen de enquête in. Omdat de groep ouderen heel divers is, werden ook onder meer mensen uit de woonzorgcentra, ouderen van allochtone origine en ouderen met een psychiatrische problema-tiek bevraagd. Hiva - KU Leuven verwerkte de resultaten. Dit zijn enkele opvallende vaststellingen.

• Ouderen verplaatsen zich het vaakst te voet of met de auto (49,9 % en 50,5 %).

• 51,1 % van de ouderen overweegt zeker om in een serviceflat te gaan wonen.

• Een redelijk percentage ouderen gaat niet naar cul-turele evenementen omdat deze ’s avonds plaats-vinden (37,1 %) of omdat deze te duur zijn (38,5 %).

• 34 % van de ouderen doet aan vrijwilligerswerk.• 59 % van de ouderen gebruikt internet.

De resultaten van de bevraging lagen mee aan de ba-sis van het ouderenbeleidsplan van de stad en van het beleidsplan zorgstrategie van het OCMW. Beide be-leidsdocumenten werden intussen goedgekeurd door de bevoegde bestuursorganen en vormen de basis voor het beleid dat de komende jaren van Sint-Niklaas een leeftijdsvriendelijke en vooral warme stad wil maken.

Het beleidsplan zorgstrategie geeft weer hoe de woon-zorg van het OCMW er binnen tien jaar en verder moet uitzien. Het OCMW wil nog deze bestuursperiode star-ten met een vervangingsbouw voor woonzorgcentrum Populierenhof in Nieuwkerken op de gronden naast Populierenhof. Het OCMW wil de capaciteit in Nieuw-kerken optrekken van 80 naar 120 kamers en in de onmiddellijke nabijheid woonzorgmogelijkheden voor-zien voor ouderen die nog niet in een woonzorgcen-trum terechtkunnen, maar ook niet langer thuis kunnen blijven wonen. Voor de vervanging van woonzorgcen-trum De Plataan kijkt het OCMW richting Clementwijk. Verder wil het OCMW ook een aanbod aan nachtopvang ontwikkelen. En we willen actief senioren opsporen die het risico lopen te vereenzamen en hen het zorgaanbod zoals het dienstencentrum en de thuiszorg beter leren kennen. Want 15 % of ongeveer 900 Sint-Niklase se-nioren gaven immers aan te vereenzamen. 20,4 % zou graag thuiszorg hebben.

U vindt het beleidsplan zorgstrategie en het ouderen-beleidsplan op www.sint-niklaas.be en www.ocmwsint-niklaas.be. Meer info: 03 778 37 26 (stad) en 03 778 60 10 (OCMW).

BELEIDSPLAN ZORGSTRATEGIE EN HET OUDERENBELEIDSPLAN

4

55

VRIJWILLIGERS GEVRAAGD VOOR ON-DERSTEUNING SENIORENBELEID

Huisbezoeken aan 80-plussersNet als enkele jaren geleden wil het stadsbestuur alle 80-plussers een bezoek laten brengen door senioren-vrijwilligers. Ze overhandigen een seniorengids en pei-len tegelijk of de hoogbejaarde stadsgenoot nood heeft aan hulp- of dienstverlening. Het stadsbestuur zorgt voor een professionele omkadering en biedt de vrijwil-ligers ook een vorming aan.

Vervoer van personen met een beperkingHet Rode Kruis van Sint-Niklaas heeft een vervoersdienst voor rolstoelgebruikers en mensen met een beperking. Zij kunnen zowel kleine groepen als mensen die niet goed te been zijn vervoeren. Wanneer iemand een be-zoek wenst te brengen aan een familielid, een uitstap-je wil maken, een bezoek aan de kapper,… kan het Rode Kruis daar voor zorgen. Het gaat hierbij niet om zieken-vervoer. Het Rode Kruis zoekt vrijwilligers die voor deze vervoersdienst willen instaan. Het vervoer gebeurt met

een aangepaste wagen met liftsysteem. Tevens moet de chauffeur de gebruiker kunnen vastzetten en begeleiden bij het in- en uitstappen.

Interesse?Neem contact op met de dienst diversiteit van het stadsbestuur op het nummer 03 778 37 26 of via [email protected]

WANDEL MEE IN DE WEEK VAN DE VAL-PREVENTIE 2015

Op maandag 20 april organiseert ‘Blijf Op Eigen Benen Staan Sint-Niklaas’ vanaf 13.30 uur een wandeling in het kader van Week van de Valpreventie. Deze begeleide wandeling start aan het Welzijnshuis (Abingdonstraat 99) en heeft haltes aan een apotheek en een thuis-zorgwinkel. Er wordt gezellig afgesloten met koffie en gebak in Dienstencentrum De Wilg. Meer informatie en inschrijven bij Charlotte Christiaens, tel. 03 778 55 60, [email protected]

Met het Intercultureel Forum, op maandag 30 maart om 19 uur in het Welzijnshuis (Abingdonstraat 99), wil het stadsbe-stuur geïnteresseerde burgers vragen wat het voor hen bete-kent om in Sint-Niklaas te wonen. We leggen hierbij de focus op inwoners met een migratieachtergrond, maar iedereen is welkom. We gaan aan de slag met ruime thema’s zoals onder-wijs, opvoeden, cultuur, sport en vrije tijd, wonen en werken. Op het einde van de avond hebben we een beeld van wat de inwoners belangrijk vinden en daar maken we werk van in een volgend Intercultureel Forum in november.

Meer informatie of inschrijven (gratis): tel. 03 778 37 43, e-mail: [email protected]

Eerste Intercultureel Forum op maandag 30 maart 2015

Stedelijke groendienst valt in de prijzen met duurzaam en vernieuwend groenbeheer

GROEN-DIENST

De Vereniging voor Openbaar Groen heeft eind 2014 aan de Sint-Niklase groendienst drie bijzondere prijzen toegekend. Vooral de groenaanpak in de Clementwijk en de vernieuwing van de Stationsstraat kwamen daarbij in beeld. Maar ook de bebloeming van de stads- en dorpskernen kon de jury overtuigen.

Uitbreiding Clementwijk

Bij de inplanting van de woonvelden is rekening ge-houden met het bestaande landschap. De grachten en knotwilgen werden zoveel mogelijk behouden. Er wordt compact gebouwd zodat er veel ruimte overblijft voor een groot park van 4 ha. Bloemenweiden, bloemrijke ruigtes en struweel zorgen voor een grote biodiversiteit.

Stationsstraat

De inrichting van ‘groene stadskamers’, met originele, meerstammige bomen en opvallende waterpartijen, versterken de belevingswaarde van de Stationsstraat als winkelwandelstraat in het hart van de stad.

Bebloeming

De traditionele bebloeming met éénjarigen werd ver-vangen door een verrassende mix van vaste planten die snel dichtgroeien. Deze aanpak voorkomt onkruidgroei en is daardoor onderhoudsvriendelijk.

Pesticidenvrij beheer

Al sinds 2009 weert de stedelijke groendienst de scha-delijke pesticiden bij het groenonderhoud. Door alter-natieve aanpak is bijvoorbeeld de begraafplaats Tereken uitgegroeid tot een prachtig park, waar zelfs orchideeën groeien. Pesticiden zijn schadelijk voor de gezondheid en voor de natuur. Ze vervuilen het water en de lucht en maken planten en dieren ziek. Eens in het milieu, zijn deze stoffen erg moeilijk te verwijderen. U kan dus be-ter geen pesticiden gebruiken als u in uw tuin of op uw terras aan het werk bent. Vegen, borstelen of heet wa-ter geven een heel goed resultaat tegen plantengroei. Info over een milieuvriendelijke aanpak vindt u op www.zonderisgezonder.be

6

Sociale dienst OCMW is verhuisd naar Welzijnshuis in Abingdonstraat

De sociale dienst van het OCMW is voortaan te bereiken in het Welzijnshuis in de Abingdonstraat 99.

Mensen met een hulpvraag die voor de eerste keer langskomen, kunnen in het Welzijnshuis terecht elke werkdag van 8.30 tot 12.30 uur of op dinsdagavond van 17 tot 19.30 uur.

Wie een maatschappelijk assistent heeft, maakt een afspraak via zijn maatschappelijk assistent of via het Welzijnshuis, tel. 03 778 66 66.

Sociale dienst OCMWWelzijnshuis, Abingdonstraat 99, 9100 Sint-NiklaasTel. 03 778 66 66 (voor alle vragen rond welzijn en so-ciale dienstverlening)[email protected]

Elke maandag van 13 tot 15 uur kan u in ’t Punt terecht voor een verpleegkundig consult en dat helemaal gratis. U hoeft geen afspraak te maken.

Waarvoor kan u terecht bij het verpleegkundig consult?De bedoeling van de verpleegkundige consultatie is om mensen die nog geen thuisverpleging hebben, de kans te geven om bijvoorbeeld hun bloeddruk wekelijks te laten meten of om vragen te stellen rond gezondheids-problemen of medicatie. Dit wordt bijgehouden op een fiche. Indien nodig, verwijst de verpleegkundige u door naar de (huis)arts.

Mensen zijn weleens ongerust over hun gezondheid of die van hun partner. Dokters, ziekenhuizen, … doen heel hard hun best om mensen goede inlichtingen te geven, maar vaak is daarmee uw ongerustheid niet weg. Om over uw ongerustheid en alles wat daarbij hoort te praten, kan u één of meerdere keren langskomen. We

helpen u graag verder.

Ook merken we heel vaak dat het allemaal wat moeilij-ker wordt, om voor u zelf goed te zorgen, als u een dagje ouder wordt of lijdt aan één of andere aandoening. Met eenvoudige tips, eens praten over… kunnen we u helpen om zolang mogelijk u zelf goed te verzorgen.

Iets niet kunnen is niet erg, erover zwijgen wel!

Meer info’t Punt (Woonzorgnetwerk Sint-Niklaas), Lamstraat 23, 9100 Sint-NiklaasTel. 03 778 55 55E-mail: [email protected]

Verpleegkundig consult in Dienstencentrum De Wilg

7

Ook dit voorjaar staan er in de stadskern tal van ac-tiviteiten op het programma, voor jong en oud. Hier-na volgt een kleine selectie. Een volledig overzicht vindt u op www.uitinsint-niklaas.be

22ste MuziekkroegentochtOp vrijdag 27 maart vindt in de stadskern de 22ste mu-ziekkroegentocht plaats. In een 20-tal cafés op en in de omgeving van de Grote Markt kan u een gratis con-cert meepikken. De meest uiteenlopende genres komen daarbij aan bod. De concerten gaan overal van start tus-sen 20 en 21 uur.

Kom naar de Buitenspeeldag!Op woensdag 1 april zetten de grote televisiezenders hun namiddagprogramma’s stop en gaan de schermen helemaal op zwart. Een duidelijk signaal om naar bui-ten te gaan dus. En je hoeft je niet te vervelen, want van 13 tot 17 uur zijn alle kinderen vanaf 6 jaar welkom op de terreinen aan volgende locaties: sporthal De Witte Molen, buurthuis Baensland, bibliotheek van de Cle-mentwijk, sporthal De Mispelaer (Nieuwkerken), sporthal De Klavers (Belsele), sporthal Ter Beke (Sinaai). De terrei-nen worden omgetoverd tot één grote speeltuin waar je GRATIS kan komen spelen, zonder op voorhand te moe-ten inschrijven. We voorzien ook een gezond tussendoor-tje en zorgen voor begeleiding van de activiteiten (niet voor opvang) en bestellen alvast de zon!

Paasactie op de donderdagse marktDe donderdagse markt in Sint-Niklaas. Dat is een plein vol met verse producten, een babbel met de handelaars, een degelijk advies, een veelzijdig aanbod, gezelligheid en sfeer. Veel inwoners willen hun wekelijks marktbezoek voor geen geld missen. Om de bezoekers te verwennen organiseren de marktkramers een Paasactie op donderdag 9 april 2015. Aan elk kraam zijn stempelkaarten te ver-krijgen. Per aankoop krijgt de klant een stempel. Wie een volle kaart heeft met drie stempels kan een zakje chocola-de paaseitjes afhalen aan de stadsstand voor het stadhuis.

Jeugdboekenweek – Humor – van 15 tot 29 maartTijdens de Jeugdboekenweek 2015 zorgen we ervoor dat je dagelijks een grote portie lachkriebels krijgt. We hebben verschillende grappige activiteiten voorzien en met de leukste boeken brengen we je aan het lachen. • Olijkvrolijke Boekendag -

zondag 15 maart van 9.30 tot 12.30 uurWe schieten de Jeugdboekenweek 2015 op gang met een Olijkvrolijke Boekendag! Laat je verrassen door Benjamin, clown, goochelaar én buikspreker. Met grote verkoop van jeugdboeken.

• Spelletjeszondag - zondag 22 maart van 9.30 tot 12.30 uurLezen is lachen. Kom naar onze spelletjeszondag in de jeugdafdeling en leef je uit!

• Vertel- en circustheater ‘DOM’ - zondag 29 maart om 11 uur‘DOM’ is eigenzinnig interactief clownesk vertel- en cir-custheater met een hoek af! Gratis, inschrijven gewenst.de Bib, H. Heymanplein 3, 9100 Sint-Niklaas03 778 34 00 | bib.sint-niklaas.be | [email protected]

MOOOV Filmfestval van 27 april tot 5 meiMOOOV filmfestival richt zich op onafhankelijke film-producties, documentaires en wereldcinema. Mooov legt vooral de focus op films uit het Zuiden en de Noord-Zuidthematiek. Dit voorjaar vindt voor de derde maal een regionale editie in Sint-Niklaas plaats. Dit zijn enkele filmtitels van de affiche 2015: The Farewell Par-ty uit Israël, Difret uit Ethiopië, Dukthar uit Pakistan, The Dark Horse uit Nieuw-Zeeland. Het volledige program-ma vindt u op www.mooov.be

MOOOV Filmfestival Sint-Niklaas vindt plaats van maandag 27 april tot en met dinsdag 5 mei 2015 in Si-niscoop. Toegangsprijzen: 8 EUR en 7 EUR voor kansen-pashouders, 65+, student met kaart en kinderen onder 12 jaar.

VOORJAARSKLASSIEKERS

8

OPENBARE WERKEN

9

Route van Nieuwkerken naar stadscentrum tijdens rioleringswerken VijfstratenBegin dit jaar gingen rioleringswerken van start in Vijfstraten. Het traject loopt vanaf de Singel tot aan het kruispunt met de Iepenstraat. De riolering wordt vernieuwd en er komen veilige fietspaden in beide rijrichtingen.

De werf zal in de loop van het voorjaar ook het kruis-punt van Vijfstraten met de Nieuwe Molenstraat/Begij-nenstraat/Sparrenhofstraat bereiken. Op dat moment

zal het verkeer dat van de richting Nieuwkerken en omgeving komt via de Vlasstraat, de Grote Heimelink-straat en de Raapstraat naar de Singel en het stads-centrum worden geleid. Wanneer deze omleiding wordt ingevoerd zal het project Raapstraat-Bellestraat door-geschoven zijn tot voorbij het kruispunt met de Grote en de Kleine Heimelinkstraat. Tegen het bouwverlof van juli 2015 zijn de werken in Vijfstraten en het begin van de Nieuwe Molenstraat volledig achter de rug.

Rotonde aan zwembad blijft open tijdens werken op N70

De eerste fase van de werken op de N70, vanaf de Parklaan tot aan de Singel, loopt nog tot eind sep-tember 2015. Er wordt gewerkt langs de kant van de onpare huisnummers. In de tweede fase, vanaf begin augustus 2015 tot maart 2016, werkt de aannemer langs de andere kant van de N70. Dit is belangrijk voor de verkeerssituatie:

• de rijrichting Beveren blijft altijd open, zij het op één rijstrook;

• de rotonde op de Parklaan blijft altijd open, be-halve een aantal dagen in augustus 2015;

• voor het doorgaand verkeer is er een wegomleg-ging via de E17.

HeimolenstraatBegin februari gingen de rioleringswerken van start in de Heimolenstraat. Het tracé van de werken omvat de volledige Heimolenstraat, langs beide kanten van de N41, Heimolenhoek en een deel van de Wever-straat en de Kiemerstraat. Om de verkeerscirculatie in de buurt te verzekeren werd de verbinding tussen de Kiemerstraat (kant Waasmunster) en de N41 terug open gemaakt, met rijrichting rechts in en rechts uit. De campus van Syntra blijft altijd bereikbaar. Tijdens de zomermaanden wordt een tijdelijke verbindings-

weg aangelegd van de N41 naar het opleidingscen-trum. Voor de fietsers is er een omleiding voorzien via een wegel die de doorsteek maakt vanaf de Wever-straat naar het kruispunt Heimolenstraat/N41.

Door dit project wordt het afvalwater van 700 inwo-ners opgevangen en gezuiverd. Bij de vernieuwing van de bovengrond is een fietspad voorzien. De wer-ken worden uitgevoerd in verschillende fasen en lo-pen tot maart 2016.

Blijf op de hoogte van verkeershinder in de stad. Abonneer u op de ‘Nieuws-brief verkeershinder’ via www.sint-niklaas.be

9

Wanneer een kind naar het buitenland reist met familieleden, vrienden, de vereniging of school is een ouderlijke toestem-ming altijd vereist. De dienst burgerzaken heeft daarvoor een document ter beschikking dat u als ouder moet invullen en handtekenen. Kinderen jonger dan 12 jaar moeten ook in het bezit zijn van een kids-id, wanneer ze naar het buitenland rei-zen. Dat is een kaart met een foto en de basisgegevens als

naam, voornaam, adres, geboortedatum, naam en voornaam van de ouder(s)… Het kind moet bij de aanvraag aanwezig zijn, alsook één van de ouders of voogd. Breng een recente pasfoto mee en hou rekening met een leveringstermijn van twee tot drie weken. Alle lidstaten van de Europese Unie aanvaarden in principe dit bewijs van identiteit voor jonge kinderen. Meer info: 03 778 33 12

Kinderen hebben internationale reistoelating nodig van ouders of voogd

KORT

De stad Sint-Niklaas heeft voor het eerst een cultureel am-bassadeur. De eretitel werd voor de komende twee jaar toege-kend aan Alex Callier, boegbeeld van de succesrijke popgroep Hooverphonic.

De ambassadeur wordt geselecteerd op basis van de criteria kwaliteit, continuïteit en culturele activiteiten. Een cultureel ambassadeur verbindt zich ertoe de stedelijke ambities, zoals democratie, diversiteit en duurzaamheid, mee te helpen reali-seren en draagt bij tot het versterken van gemeenschapsvor-ming in en de fierheid van de stad.

Oprichter, bassist en componist Sint-Niklazenaar Alex Callier en zijn popgroep Hooverphonic zijn sinds vele jaren niet meer uit de Vlaamse en Belgische muziekscène weg te denken. De groep verwierf ook bekendheid in heel Europa en de VS. De albums en singles van de band getuigen van een voortdu-rende verkenningstocht naar nieuwe en boeiende muzikale horizonten.

In interviews toonde Alex Callier zich ondanks zijn lange buitenlandse verblijven en internationale carrière steeds weer een inwoner van deze stad, die hier woont en thuis is.

Alex Callier is cultureel ambassadeur van Sint-Niklaas

De dienst toerisme lanceerde begin dit jaar vier nagelnieuwe publicaties: Gids vol belevenissen, Gids voor groepsuitstap-pen, Samen tafelen en het toeristisch plan stadskern.

De Gids vol belevenissen plaatst enkele toeristische troeven in de kijker zoals de nieuwe wandelgids Kunst in de Stad, de nieuwe afdeling van het Mercatormuseum, de tentoonstellin-gen (rond Lafreri, Karel Meersman en de grafiekbiënnale), de heropening van de gerenoveerde Salons, de werking van Op-

donder4, trendy nieuwkomers in de Stationsstraat, het beste ijssalon en de lekkerste macarons van het land, de officiële erkenning van de kranskoffie als streekproduct, de heropstan-ding van een ambachtelijk chocolatier én de exclusieve uitga-ve ‘Het B-Gevaar’ als tip voor een origineel souvenir.

De brochures en de kaart zijn kosteloos verkrijgbaar bij de stedelijke dienst toerisme, Grote Markt 45 te Sint-Niklaas.

Klavertje vier van de toeristische promotie

Paassportkampen: inschrijven kan nog steeds!Voor jongeren tussen 3 en 18 kan de paasvakantie lekker sportief verlopen. De programmafolders zijn te verkrijgen bij de stedelijke sportdienst, het recreatiepark De Ster en bij alle stedelijke sportcentra. Ook op www.sint-niklaas.be vindt u alle informatie.

Ontdek De Ster, dè Wase sportdag voor personen met een beperking en voor leerlingen van het aangepast onderwijs, is op donderdag 23 april 2015 toe aan zijn 28ste uitgave. De organisatie is in han-den van de sportdienst en de Interlokale Vereniging Buren-sportdienst Waasland.

Start to run: keuze uit twee locaties!Loop ononderbroken 5 km na 10 weken! Tien weken training onder begeleiding van gediplomeerde jogbegeleiders. Zowel

bij AC Waasland aan het recreatiepark De Ster, als bij Running Team Sinaai aan het sportcentrum Ter Beke, kan u dit voorjaar terecht. Praktisch:AC Waasland• infoavond: woensdag 1 april om 19 uur in het

clublokaal, atletiekpiste, Lange Rekstraat• loopsessies op woensdag- en vrijdagavond én op

zondagvoormiddag, vanaf 3 april• info: [email protected] Sinaai• infoavond: woensdag 18 maart om 20.30 uur,

sporthal Ter Beke, Sinaai• loopsessies op maandag- en woensdagavond,

start op maandag 30 maart• info: [email protected]

Leren zwemmen voor volwassenenDrie 10 lessencursussen in Sinbad onder begeleiding van het sportpromotieteam. Dinsdagen en donderdagen van 12 tot 13 uur, van 18 tot 19 uur en van 19 tot 20 uur. De cursussen star-ten op 28 april en eindigen op 23 juni. Inschrijven ter plaatse aan de onthaalbalie.

SPORT

10

Alex Callier is cultureel ambassadeur van Sint-Niklaas

Paassportkamp

Kinderen hebben internationale reistoelating nodig van ouders of voogd

Belasting op langdurige leegstand

Leegstand en verwaarlozing van panden is een pro-blematiek die elke stad treft. Het gaat zowel om wo-ningen als handelspanden en bedrijfsruimten. Ook Sint-Niklaas kampt hiermee. Het stadsbestuur wil deze kwaal grondig aanpakken, onder meer door een belasting op leegstand.

Woningen

Bent u eigenaar van een woning die al 12 maanden niet meer is bewoond? Verhuist u naar een ouderenvoorzie-ning? Uw woning wordt gebuikt als opslagruimte of kan-toorruimte?

Wanneer er in uw woning gedurende ten minste 12 op-eenvolgende maanden niemand heeft gewoond wordt uw woning als leegstaand beschouwd en kan u als eigenaar hiervoor belast worden. Het stadsbestuur heeft sinds begin 2015 een aangepast belastingsreglement op de leegstand waardoor er in de toekomst nog strenger zal opgetreden worden tegen langdurige leegstand. U kan zich dus best tij-dig informeren over de gevolgen van leegstand. Voor meer informatie kan u steeds terecht bij de dienst huisvesting, tel. 03 778 32 44 (inventaris leegstand - bereikbaar op dins-dag en vrijdag).

Indien u de woning wenst te verhuren, dan stellen we graag het sociaal verhuurkantoor Waasland aan u voor (Abing-donstraat 99, 9100 Sint-Niklaas, tel. 03 778 62 50, www.svkwaasland.be).Hoewel leegstand kan worden belast, zijn er tegemoetkomingen voor eigenaars die werken uitvoe-ren aan de woning. Een overzicht van de premies van de verschillende overheden en organisaties is opgenomen in de aparte brochure ‘Premies’ die u kan bekomen in het Welzijnshuis (Abingdonstraat 99 – 9100 Sint-Niklaas, tel. 03 778 32 42).

Handelspanden en bedrijfsruimten

Ook leegstaande handelspanden en bedrijfsruimten die voor meer dan de helft van de totale vloeroppervlakte van de bedrijfsgebouwen niet effectief worden benut gedu-rende 12 opeenvolgende maanden, kunnen worden belast. Naargelang de oppervlakte van het perceel (meer of min-der dan 500m²) vallen dergelijke panden onder de gewone leegstandsbelasting (zie hiervoor) of onder de specifieke belasting op leegstaande en/of verwaarloosde bedrijfs-ruimten (meer dan 500 m²). Voor de berekening van de be-lastingsaanslag verwijzen wij u naar de beide belastingsre-glementen, die u vindt op www.sint-niklaas.be

Op donderdag 26 maart om 19.30 uur vindt in de trouwzaal van het stadhuis een informatieavond plaats voor verhuur-ders rond het thema ‘dakisolatie’, met aandacht voor de nieu-we isolatienormen, efficiënt isoleren en premies voor ver-huurders. Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis. Meer info: tel. 03 778 32 45.

Informatieavond voor verhuurders

Dagelijks hebben mensen bloed, plasma of bloedplaatjes no-dig. Bent u tussen 18 en 66 jaar en in goede gezondheid, aarzel dan niet om bloedgever te worden! Het Rode Kruis organiseert volgende bloedafnames (telkens van 17.30 tot 20 uur):• Huize Den Dries, Dries 53, Sinaai op woensdag 18 maart• Stedelijke basisschool, Gyselstraat 35, Nieuwkerken op

woensdag 18 maart

Bloed geven doet leven

Klavertje vier van de toeristische promotie11

Sint-Niklaas wil graag een duurzame stad zijn, ook op gebied van mobiliteit. Autodelen zorgt voor een minder groot aantal wagens op de openbare weg. Bovendien is autodelen een manier om kosten te besparen. Daarom zal het stadsbestuur tijdens weekends en op feestdagen een wagen uit het voertuigenpark delen met de inwo-ners. Cambio-gebruikers kunnen de wagen van de stad uitlenen via het Cambio-systeem. De betreffende wagen heeft een vaste standplaats op het Kroonmolenplein en

kan uit-geleend worden doorCambio-gebruikers tijdens weekends, van vrijdag 17 uur tot maandag 7 uur, én op feestdagen, vanaf de dag voorgaand aan de feestdag 17 uur tot de dag volgend op de feestdag 7 uur. Meer info over Cambio? www.cam-bio.be of tel. 09 242 32 17.

Stad deelt wagen met inwoners

MILIEU

Net als vorig jaar organiseert Recupel van 20 tot 28 maart een grootscheepse nationale inzamelcampagne van afgedankte elektro-apparaten. In onze stad loopt de actie in samenwerking met het stadsbestuur, MIWA, de Kringwinkels en de elektrohandels. Afgedankte elektri-sche en elektronische apparaten zijn gevaarlijk afval. Ze bevatten vaak stoffen die zeer schadelijk zijn voor het milieu, maar ook een aantal waardevolle grondstoffen die kunnen gerecycleerd worden voor hergebruik. Breng uw afgedankte elektro-apparaten naar één van de Re-

cupel ophaalpunten. U kan er, indien het apparaat nog werkt, mee terecht in Den Azalee (Heistraat 115). Werkt het apparaat niet meer, dan kan u het gratis kwijt in het containerpark van MIWA, Vlyminckshoek 12.

De gemeente die in de actieweek het meeste kilo’s af-gedankte elektrische en elektronische apparaten per inwoner inzamelt, wint een reuze-ontbijtpicknick die deze zomer gratis aan de inwoners aangeboden wordt.

Grote inzamelactie afgedankte elektro-apparaten

Sinds begin oktober 2014 is het verboden om nog plantaardig afval uit de eigen tuin in open lucht te ver-branden. De nieuwe reglementering laat wel nog enke-le uitzonderingen toe, zoals bij het beheer van bossen of natuurgebieden. Ook droog, onbehandeld hout of een

fossiele brandstof mag nog verbrand worden bij het ge-bruik van een barbecue of een sfeerverwarmer.Meer info over verbranden in open lucht vindt u op www.stookslim.be

Strenger verbod op verbranding in open lucht

Dol op uw buurt? Zorg dat er ook binnen 40 jaar nog zoveel is om van te houden. Sla met uw buren de han-den in elkaar en maak van uw straat, wijk of buurt een duurzame plek om te leven! De wedstrijd ‘duurzame wooninitiatieven’ zet in het oog springende bewoners-

projecten in de kijker. Heeft u samen met de buren iets gerealiseerd of heeft u grootse plannen om de buurt voor iedereen groener, duurzamer en aangenamer te maken? Doe mee met de wedstrijd en krijg de helft van de gemaakte kosten terugbetaald! Meer info: www.sint-niklaas.be en tel. 03 778 31 90.

WINNAAR 2014: SAMENTUINPROJECT ‘OP DEN HOF’Zes gezinnen, allemaal uit het centrum van de stad, leg-den samen een ecologische moestuin aan. Een rustpunt aan de rand van de stad, waar de volwassenen kunnen tuinieren en ontspannen, terwijl de kinderen naar har-telust kunnen ravotten. Naast de moestuin werd er ook plaats gemaakt voor een bessenhoek en het kweken van zwammen. In de toekomst willen de initiatiefnemers hun tuin ook openzetten voor anderen, o.a. door het or-ganiseren van workshops en kampen voor kinderen.

Oproep duurzame wooninitiatieven 2015

12

In 2013 ging het Vlaamse bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker van start. Met dit bevolkingsonder-zoek kan men dikkedarmkanker en voorstadia ervan (poliepen) opsporen. De behandeling in een vroeg sta-dium van dikkedarmkanker verhoogt sterk de kans op genezing. Bij de behandeling van poliepen kan men de kans om dikkedarmkanker te krijgen verminderen. In 2015 worden alle 56-58-60-62-64-66-68-70-72-74 jarigen (altijd de pare leeftijden van 56 tot en met 74 jaar) uitgenodigd.

Met de post krijgt elke deelnemer gratis een afnameset om thuis een staal van de stoelgang te nemen en op te sturen naar het labo waar de hoeveelheid bloed in de stoelgang wordt gemeten. Binnen 14 kalenderdagen ontvangt de deelnemer en diens (huis)arts het resul-taat. Als alles in orde is, ontvangt de deelnemer twee jaar later een nieuwe afnameset tot en met zijn/haar 74-ste verjaardag. Bij een te grote hoeveelheid bloed, is een kijkonderzoek van de dikke darm (volledige co-loscopie) nodig. Heeft u persoonlijke vragen, neem con-tact op met uw huisarts!

In 2013 ontvingen 3.043 mensen uit Sint-Niklaas een uitnodiging, 49,8 % van hen nam deel. Velen onder hen worden in 2015 uitgenodigd om een tweede keer deel te nemen. Tot de leeftijd van 74 jaar herhaalt u dit on-derzoek namelijk het best om de twee jaar. Andere per-sonen uit onze stad zullen in 2015 voor het eerst een afnameset ontvangen. Daarom willen we als gezonde gemeente tijdens deze internationale maand van dikke-darmkanker samen met Logo-Waasland vzw het bevol-kingsonderzoek naar dikkedarmkanker extra in de verf zetten.

Vragen over het bevolkingsonderzoek?Surf naar www.bevolkingsonderzoek.be of stuur een e-mail naar [email protected] of bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60 160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur.

Maart: internationale maand van dikkedarmkanker

Dit jaar rollen wij de rode loper uit in campus Sint-Niklaas - L. De Meesterstraat.

In the spotlights: fertiliteit • materniteit • polikliniek pedia-trie • kinder- en jeugdpsychiatrie • borstkliniek • centrale sterilisatie-afdeling • locoregionale anesthesie • voedingsad-vies • werken in AZ Nikolaas • ...

Activiteiten en animatie op kindermaat verzekerd!

Meer informatie? www.aznikolaas.be of volg ons via Facebook!

* Ingang via Hospitaalstraat, tegenover de inrit spoedgevallen

Ladies firstLadies firstDit jaar rollen wij de rode loper uit in campus Sint-Niklaas - L. De Meesterstraat

CatwalkIn AZ Nikolaas is

er altijd plaats voor nieuw TOPtalent.

Droomt jouw zoon of dochtertje van

een carrière als verpleegkundige

of arts? Kom dan zeker

langs onze bijzondere

catwalk!

Zondag 15 maart 201510.00 - 17.00 uur

Campus Sint-Niklaas L. De Meesterstraat*

Adv. Stadskroniek.indd 1 3/02/2015 16:40:26

LAAT JE TESTEN OP DIKKEDARMKANKER!Gratis onderzoek voor mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar.

Pak het aan voor het jou aanpakt

13

Basisonderwijs

Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap

Basisschool De TovertuinSlachthuisstraat 68, Sint-Niklaas, zaterdag 9 mei 2015 vanaf 14 uur: schoolfeest

Basisschool De WatertorenWatertorenstraat 1, Sint-Niklaas, zaterdag 30 mei 2015 vanaf 14 uur: schoolfeest

Freinetschool De ArkBeneluxstraat 50, Sint-Niklaas,zaterdag 30 mei 2015 vanaf 11 uur: schoolfeest

Basisschool De KleurboogVijfstraten 130, Sint-Niklaas,zaterdag 6 juni 2015 vanaf 14 uur: schoolfeest

M.P.I.G.O. ZonnekenEekhoornstraat 1, Sint-Niklaas, zaterdag 20 juni 2015: 14 - 18 uur: schoolfeest

Officieel gesubsidieerd onderwijs

Stedelijke Basisschool De Droomballon: Gyselstraat 35 Nieuwkerken, zaterdag 6 juni 2015: schoolfeest

Stedelijke Basisschool Gavertje Vier: Gavermolenstraat 83, Belsele, zaterdag 30 mei 2015: schoolfeest

Vrij gesubsidieerd onderwijs

Gesubsidieerde Vrije Basisschool BerkenboomAnkerstraat 39, Sint-Niklaas,zaterdag 9 mei 2015: 14 - 17 uur: infonamiddag;zaterdag 6 juni 2015: 14 - 18 uur: schoolfeest

Basisschool Berkenboom “De Ritsheuvel” Kemzekestraat 20, Belsele,zaterdag 6 juni 2015 vanaf 14 uur: schoolfeest

Ervaringsgerichte Basisschool Berkenboom “De Fontein”Nijverheidsstraat 35, Sint-Niklaas,zaterdag 25 april 2015 vanaf 14 uur: Kinderanimatie-feest (open deur)

Gesubsidieerde Vrije Kleuterschool Heilige FamilieR. Van Britsomstraat 1, Sint-Niklaas, zondag 10 mei 2015: 14 - 18 uur: opendeurdag

Gesubsidieerde Vrije Lagere School Heilige FamilieR. Van Britsomstraat 1, Sint- Niklaas, zondag 10 mei 2015: 14 -18 uur: opendeurdag

Gesubsidieerde Vrije Basisschool Berkenboom Geel & GroenHeistraat 206, Sint-Niklaas, zaterdag 30 en zondag 31 mei 2015: BBQ

Kleuterschool HuppelpasPasstraat 140, Sint-Niklaas, zaterdag 13 juni 2015

Gesubsidieerde Vrije Basisschool O.L.V. PresentatiePlezantstraat 135, Sint-Niklaas, zaterdag 30 mei 2015: schoolfeest

Gesubsidieerde Vrije Basisschool O.L.V.PresentatieWatermolendreef 167, Sint-Niklaas, zaterdag 30 mei 2015: 14 - 20 uur: schoolfeest

Gesubsidieerde Vrije Basisschool Sint-CarolusLodewijk De Meesterstraat 1, Sint-Niklaas, zaterdag 9 mei 2015:vanaf 14 uur: schoolfeest met info

Gesubsidieerde Vrije Basisschool BroedersNieuwstraat 75, Sint-Niklaas, zondag 10 mei 2015: 14 - 17 uur: schoolfeest met info

Gesubsidieerde Vrije Basisschool BroedersDriegaaienstraat 8, Sint-Niklaas, zaterdag 9 mei 2015 vanaf 14 uur: schoolfeest met info

Gesubsidieerde Vrije Basisschool Sint-Jozef-Klein SeminarieCollegestraat 31, Sint-Niklaas,zondag 10 mei 2015: 14 - 18 uur: opendeurdag

Gesubsidieerde Vrije Basisschool Sint-CamillusOude Molenstraat 58-60, Sint-Niklaas, zaterdag 28 maart 2015: opendeur, schoolfeest met open klasmomenten

Gesubsidieerde Vrije Basisschool Sint-CamillusHertjen 106, Sint-Niklaas, zaterdag. 28 maart 2015: opendeur, schoolfeest met open klasmo-menten

Gesubsidieerde Vrije Basisschool Heilig HartschoolTereken 33B, Sint-Niklaas, zondag 31 mei 2015: schoolfeest met info

Heilig Hartschool, Kleuterschool Kiemerstraat 27, Sint-Ni-klaas, zondag 29 maart 2015: opendeur van 11 tot 12 uur en van 14 tot 15 uur

Gesubsidieerde Vrije Basisschool Don Bosco A & BTulpenstraat 16, Sint-Niklaas, zaterdag 30 mei 2015: 14 - 22 uur: schoolfeest met info

Gesubsidieerde Vrije Basisschool Sint-LutgartKerkstraat 13, Belsele, zaterdag 30 mei 2015 vanaf 16 uur en zondag 31 mei 2015 vanaf 12 uur: schoolfeest met info

Gesubsidieerde Vrije Basisschool O.L.Vrouw ten BosTurkyen 1, Nieuwkerken, zaterdag 9 mei 2015: 10 - 12 uur: opendeurdag

Opendeurdagen en schoolfeesten

14

Technisch Berkenboom-InstituutKalkstraat 26, Sint-Niklaas, zaterdag 9 en zondag 10 mei 2015: 13.30 - 17.30 uur: opendeur

Broederschool Humaniora Sint-NiklaasNieuwstraat 75, Sint-Niklaas,zaterdag 9 en zondag 10 mei 2015: 13.30 – 18 uur: opendeur

Broederschool Biotechnische en Sport Weverstraat 23, 9100 Sint-Niklaas,zaterdag 9 mei 2015: 10 - 17.30 uur: opendeur

Broederschool HandelNieuwstraat 91, Sint-Niklaas,zaterdag 9 en zondag 10 mei 2015: 13.30 - 18 uur: open-deur

Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie Plezantstraat 135, Sint-Niklaas,zaterdag 9 mei 2015: 13.30 - 17.30 uur: opendeur

Heilige Familie SecundairHofstraat 15, Sint-Niklaas,zaterdag 9 en zondag 10 mei 2015: 14 - 18 uur: opendeur

Sint-Jozef Klein SeminarieCollegestraat 31, Sint-Niklaas, zondag 10 mei 2015: 14 - 18 uur: opendeur

Secundair Onderwijs: opendeurdagen

Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap

Koninklijk Atheneum Parklaan 89, Sint-Niklaas, zaterdag 25 april 2015: 11 - 17 uur: open dag

Freinetschool Villa Da VinciTereken 46, Sint-Niklaas,zaterdag 25 april 2015: 11 - 17 uur: open dag

Projectmatige middenschool De PromsSlachthuisstraat 68, Sint-Niklaas,zaterdag 9 mei 2015 vanaf 14 uur: schoolfeest

Kunstschool KAHoek Parklaan - C. Heirmanstraat, Sint-Niklaas,zaterdag 25 april 2015: 11 - 17 uur: open dag

Centrum Deeltijds Onderwijs NewtonNoordlaan 32, Sint-Niklaas,donderdag 7 mei 2015: 17 - 20 uur: openklasdag

SBSO Baken Buitengewoon Secundair Onderwijs van het GemeenschapsonderwijsBellestraat 89, Sint-Niklaas, zaterdag 20 juni 2015: 14 - 18 uur: schoolfeest

Vrij Gesubsidieerd Onderwijs

Berkenboom HumanioraKleine Peperstraat 16, Sint-Niklaas, zaterdag 9 en zon-dag 10 mei 2015: 13.30 - 17.30 uur: opendeur

Technisch Instituut Sint-Caroluseerste graad: Hospitaalstraat 2, Sint-Niklaas,zaterdag 9 en zondag 10 mei 2015: 13.30 - 17.30 uur: opendeurtweede en derde graad+ HBO 5 verpleegkundeL. De Meesterstraat 58, Sint-Niklaas, zaterdag 9 en zondag 10 mei 2015: 13.30 - 17.30 uur: opendeur

Technisch Instituut Sint-CarolusHBO 5 verpleegkunde (campus Waas)Hospitaalstraat 23, Sint-Niklaas,zaterdag 25 april 2015: 10 - 17 uur: opendeur

Vrije Technische Scholen BSO en TSOBreedstraat 152, Sint-Niklaas,zondag 10 mei 2015: 10 - 17 uur: opendeur

VTS Centrum Leren en WerkenKokkelbeekstraat 44, Sint-Niklaas, zaterdag 9 mei 2015: 13 - 16.30 uur: opendeur

VTS 3 – Buitengewoon Secundair Onderwijs Breedstraat 104, Sint-Niklaas,zondag 10 mei 2015: 10 - 17 uur: opendeur

Hoger Onderwijs

Gesubsidieerd Vrij Onderwijs

Odisee Campus WaasHospitaalstraat 23, 9100 Sint-Niklaas,- zaterdag 25 april 2015: 9 tot 17 uur: open dag;- zaterdag 27 juni 2015: 9 tot 13 uur: infodag;-zaterdag 5 september 2015: 9 tot 13 uur: infodag.

Gesubsidieerde Vrije Basisschool O.L.Vrouw ten BosHeihoekstraat 204, Nieuwkerken, zaterdag 9 mei 2015: 10 - 12 uur: opendeurdag

Sint-Catharinascholen Sinaai - Gesubsidieerde Vrije Lagere SchoolEdgar Tinelstraat 29, Sinaai,zaterdag 30 en zondag 31 mei 2015: schoolfeest met info

Sint-Catharinascholen Sinaai - Gesubsidieerde Vrije Ba-sisschool ‘Klavertje 3’ Vleeshouwersstraat 2, Sinaai, za-terdag 9 mei 2015: 10 -12 uur: openklasjesdag

Sint-Catharinascholen Sinaai – Gesubsidieerde Vrije Basisschool‘De Zwaan’ Leebrugstraat 65, Sinaai, zaterdag 9 mei 2015: 10 - 12 uur: openklasjesdag

Sint-Catharinascholen Sinaai - Gesubsidieerde Vrije Ba-sisschool “Het Wijntje” Wijnveld 253, Sinaai, zaterdag 9 mei 2015: 10 - 12 uur: openklasjesdag

Berkenboom Mozaïek, Buitengewoon BasisonderwijsKalkstraat 30, Sint-Niklaas, dinsdag 12 mei 2015: 19.30 uur: infoavond en rondleiding school voor nieuwe leerlingen

15

Sint-Niklaas genomineerd als ‘Fietsstad 2015’

De stad Sint-Niklaas is door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde en de Vlaamse overheid genomi-neerd als ‘Fietsstad 2015’, samen met Antwerpen en Gent. De titel van ‘Fietsstad’ wordt om de drie jaar uitgereikt om inspanningen te belonen die bijdra-gen aan een beter fietsbeleid in Vlaanderen.

Het fietsdossier van Sint-Niklaas

Het stadsbestuur diende een lijvige en stevig gemotiveer-de kandidatuur in, waarin heel het spectrum van het ste-delijk fietsbeleid aan bod kwam. Het uitgangspunt daarbij is het ‘integraal fietsbeleid’ zoals beschreven in het mobi-liteitsplan, dat dit voorjaar aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

Blikvangers zijn de promotiecampagne ‘De fiets… heeft iets’, het participatietraject met twee fietsconferenties, de aanleg van veilige fietspaden op belangrijke invalswegen naar de stadskern, het autovrij maken van de Stations-straat, de inrichting van vier fietsstraten, de organisatie van een fietsmarkt op autoloze zondag, de automatisering van de bewaakte fietsenstalling ‘De Bareel’, de ontwikkeling van het fietsroutenetwerk en de opmaak van een fietspar-keerplan.

Naar de titel

De genomineerde steden mogen gebruikmaken van het logo ‘Genomineerde Fietsstad 2015’, dat speciaal ontwor-pen werd. In de eerste helft van 2015 vindt bij de geno-mineerde steden een aanvullend terreinonderzoek plaats. Op basis van dat onderzoek kiest de onafhankelijke jury de winnaar. De minister van Mobiliteit en Openbare Werken maakt de winnaar eind juni 2015 bekend. Aan de prijs is een subsidie van maximaal 50.000 EUR verbonden, die de winnende stad kan investeren in fietsvoorzieningen.

Publieksprijs

Daarnaast is er aan deze wedstrijd ook een publieks-prijs verbonden. Vanaf zaterdag 21 maart kan u via www.fietsgemeente2015.be uw steentje bijdragen om Sint-Niklaas als fietsstad op de kaart te zetten.

16