Stadskroniek november 2013

16
Verantw. uitg.: F. Willockx, burgemeester, Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas 2013 november / december SINT-NIKLAAS stads kroniek T weemaandelijks - november 2013 - 43ste jaargang - nr . 7 - Sint-Niklaas 1 van alle markten thuis

description

Stad van de Sint, Herdenking eerste wereldoorlog, De Stationsstraat is terug op de markt, Welzijnssite klaar in najaar 2014, Sint-Niklaas heeft fietsstraten, Welkom op de dorpsraad, Seniorenweek 2013, Beurs duurzaam bouwen en renoveren

Transcript of Stadskroniek november 2013

Page 1: Stadskroniek november 2013

Verantw. uitg.: F. Willockx, burgemeester, Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas

2013november / december

SINT-NIKLAASstadskroniek

Tweemaandelijks - november 2013 - 43ste jaargang - nr. 7 - Sint-Niklaas 1

van alle markten thuis

Page 2: Stadskroniek november 2013

2

Sint-Niklaas, stad van de SintMet de tiende editie van het ‘Huis van de Sint’, twee weekends ‘Sint in de piste’

en een groeiend aantal (jonge) bezoekers in de binnenstad in de aanloop naar de

Sinterklaasperiode, is Sint-Niklaas meer dan ooit dé stad van de Sint. Ook dit jaar

wacht Sinterklaas in de stad die zijn naam draagt een warm onthaal!

Dag van de Sint

Huis van de SintOm zijn verjaardag op 6 december voor te bereiden verblijft Sinterklaas in ons land, in zijn winterresidentie, bekend als ‘Huis van de Sint’ in de Stationsstraat. Vorig jaar brachten niet minder dan 33.000 kinderen uit heel Vlaanderen een bezoek aan het Huis.

Een verkenning van het Huis geeft kinderen een unieke kijk op het dagelijks leven van Sinterklaas. Waar slaapt de Sint? Wanneer en wat eet de Sint? Heeft hij een ligbad of een douche? En hoe zit het met al die Zwarte Pieten? Wonen die daar ook en kunnen zij daar oefenen voor de grote dag?

In het Huis van de Sint kunnen kinderen het antwoord op al deze vragen zelf komen ontdekken.

PraktischHuis van de Sint, Stationsstraat 85, 9100 Sint-Niklaas.Open van dinsdag 12 november tot en met vrijdag 6 de-cember.Een vrij bezoek aan het Huis is mogelijk op maandag, dins-dag, donderdag en vrijdag (16-17.30 uur), woensdag (14-17.30 uur), zaterdag en zondag (10-17.30 uur). Een bezoek aan het Huis van de Sint is gratis. Het gaat om een initiatief van het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen.

Elk jaar wordt de Sint ook gevierd met een groot feest in zijn eigen stad. Deze ‘Dag van de Sint’ vindt dit jaar plaats op zondag 17 november. Alle kinderen worden vanaf 13 uur verwacht op de Grote Markt, die voor de gelegenheid is omgedoopt tot het ‘Sinterklaasspeelplein’, het grootste speelplein van het land, met heel wat animatie, attracties en natuurlijk gekke toestanden met tientallen Zwarte Pieten.

Om klokslag 15 uur komt Sinterklaas met zijn wit paard uit de poort van het stadhuis. Hij begroet alle kinderen bij zijn rondgang op de Grote Markt, op weg naar het podium. Daar is hij de hoge gast van een spetterende show met veel muziek en natuurlijk de échte Sinterklaasliedjes.

Tijdens het feest loopt er ook een actie voor een goed doel. De kinderen kunnen op het Sinterklaasplein een invul-kaart kopen aan 2 EUR. Daarmee krijgen ze aan een aantal kraampjes een stempel, wanneer ze een spelletje hebben gespeeld. Voor een ingevulde kaart krijgen ze een leuk geschenk. De opbrengst van de kaartenverkoop gaat naar projecten voor kinderen in het Zuiden.

PraktischZondag 17 november 2013, van 13 tot 17 uur, Grote Markt, Sint-Niklaas.

Page 3: Stadskroniek november 2013

3

SinterklaaszoektochtSpeciaal voor het bezoek aan zijn eigen stad heeft de Sint een boeiende en leerrijke Sinterklaaszoektocht uitgedok-terd. Kinderen vanaf 4 jaar kunnen in het stadscentrum op zoek gaan naar allerlei weetjes. En Sinterklaas heeft ook speciaal daarvoor mooie prijzen meegebracht.

Deelname aan de zoekwedstrijd is gratis. Deelnemings-formulieren zijn verkrijgbaar bij de dienst toerisme, Grote Markt 45 te Sint-Niklaas, in het Huis van de Sint, de deel-gemeentehuizen, de bib en bij de leden van de Koninklijke Vereniging van Meesterbanketbakkers. De prijsuitreiking vindt plaats in het stadhuis op woensdag 11 december. De winnaars worden persoonlijk verwittigd. Meer info: tel. 03 778 35 00. Deze zoektocht is een initiatief van het Sint-Nicolaasgenootschap.

Praktisch:Van dinsdag 12 november tot en met vrijdag 6 december 2013, stadskern Sint-Niklaas.

Sinterklaasactiviteiten in het Huis van de Sint

Zondag 17 november – van 11 tot 17 uur – Workshops in het kader van Kunstendag voor Kinderen

Op zoek naar de verdwenen ballerina uit het lievelingsschil-derij van de Sint. Gratis. Inschrijvingen: tel. 03 778 34 50 of [email protected]

Donderdag 12 november – 20 uur – Sinterklaas en Anton Pieck

Voordracht van René Klaassen over Sinterklaas en Anton Pieck.

Dinsdag 26 november – 20 uur – Huis van de Sint – Bari en San Nicole

Vertelling van Herman Cole over de viering van de over-brenging van de stoffelijke resten van de Heilige Nicolas naar Bari in 1087.

Sint in de piste ‘Sint in de piste’ is een anderhalf uur durend spektakelpro-gramma waarbij klassiek circus in een modern jasje wordt gestopt. Prachtige kostuums, een sprookjesachtige belich-ting, een uitgebreid live circusorkest, een vinnig showballet en tal van verrassingen zorgen voor een onvergetelijk feest voor groot en klein. En natuurlijk zijn de goede Sint en zijn vele Zwarte Pieten de voornaamste gasten. Voor ieder kind is er op het einde van de show een geschenkje.

‘Sint in de piste’ is een evenement van Acha – Unizo en loopt in samenwerking met het befaamde Nederlands Na-

tionaal Circus Herman Renz. Jaarlijks zorgen zij samen voor een zinderende circusshow met attracties van Europees top-niveau!

PraktischVoorstellingen op 23 november (10.30 uur, 14 uur en 17 uur), 24 november (14 uur en 17 uur), 30 november (10.30 uur, 14 uur en 17 uur), 1 december (10.30 uur, 14 uur en 17 uur).Tickets kosten 8 EUR en zijn online verkrijgbaar op www.sintindepiste.be en aan de infobalie van het stadhuis.

Meer info: www.stadvandesint.be en tel. 03 778 35 00

Page 4: Stadskroniek november 2013

4

De inval

‘De Groote Oorlog’ heeft ook in Sint-Niklaas en het Waasland heel wat sporen nagelaten. Na de Duitse inval op 4 augustus 1914 zijn in onze stad en streek nieuwe lichtingen soldaten on-der de wapens geroepen en honderden vrijwilligers geronseld. De felle strijd rond de Antwerpse forten zet talrijke gezinnen en burgers ertoe aan om naar het neutrale Zeeuws-Vlaanderen te vluchten. Na de haastige terugtocht van het Belgische leger on-der leiding van koning Albert I volgt een algemene uittocht. On-derweg naar de Westhoek overnacht de vorst op 7 oktober met zijn echtgenote en de generale staf in het kasteel Walburg. Zijn genietroepen pogen de vijandelijke opmars te stuiten door de be-schadiging of vernieling van bruggen over Schelde en Durme. Op 10 oktober bezetten twee regimenten van de Pruisische Land-wehr Sint-Niklaas, met circa zevenduizend manschappen.

Leven onder de bezetting

De bezetting brengt het gros van de Wase bevolking aan de rand van de armoede. Voedsel- en brandstofschaarste, bevoorradings-problemen, werkloosheid, prijsstijgingen en harde winters zor-gen ervoor dat arbeiders en kleine burgerij het zwaar te verduren krijgen. De gemeentebesturen moeten alle zeilen bijzetten om de nood te lenigen. Zij worden daarbij geholpen door particuliere genootschappen en door de plaatselijke afdelingen van het Nati-onaal Hulp- en Voedingscomité, dat vanuit de Verenigde Staten en vanaf april 1917 via Spanje en Nederland ondersteund wordt. Bedelingen van brood, soep en aardappelen worden overal ge-organiseerd. Vanaf oktober 1916 start de Duitse overheid met grootscheepse deportaties van mannen, die dwangarbeid moe-ten verrichten in fabrieken en aan het front. Deze onophoudelijke opeisingen van werkkrachten, die met bedreigingen en geweld-dadige acties gepaard gaan, doen de angst en de weerzin voor de bezetter toenemen.

Wapenstilstand

Op 11 november 1918 ondertekenen Duitse gevolmachtigden een wapenstilstandsovereenkomst te Rethondes, in het bos van Compiègne. De eindbalans van de Eerste Wereldoorlog is rond-uit rampzalig: tien miljoen doden en twintig miljoen gewonden, enorme ravages in Vlaanderen en Frankrijk en zwarte gaten in de mannelijke bevolkingsopbouw. Tientallen meestal jonge Waas-landers hebben de oorlog niet overleefd: zij zijn gesneuveld bij de verdediging van het land, of komen om van uitputting, ontbering of ziekte, als krijgsgevangene, verzetsstrijder of dwangarbeider. Alleen al in Sint-Niklaas, Belsele, Nieuwkerken en Sinaai zijn 278 slachtoffers te betreuren.

Een oproep

Ter voorbereiding van dit project rond de Eerste Wereldoorlog zoekt het stadsarchief nog naar foto’s, films, brieven, postkaar-ten, memoires of andere documenten uit de periode 1914-1918. Bent u bereid om dit materiaal tijdelijk ter beschikking te stellen voor Platform 14-18, neem dan contact op met het stadsarchief Sint-Niklaas, Hendrik Heymanplein 3, tel. 03 778 33 80, of via [email protected].

Vanaf volgend jaar tot 2018 herdenkt het stadsbestuur ‘De Groote Oorlog’ met talrijke initiatieven. In februari-april 2014 vindt in de zaal Zwijgershoek de startmanifestatie Platform 14-18 plaats. Het wordt een breed historisch en cultureel project, waaraan verenigingen en burgers kunnen deelnemen.

Platform 14 -18: de Eerste Wereldoorlog herdacht

Page 5: Stadskroniek november 2013

De Stationsstraat is terug op de markt

Begin oktober kwamen duizenden bezoekers kennismaken met de vernieuwde Stationsstraat, ter gelegenheid van de feestelijke heropening van de straat na de werken. Intussen krijgt de voornaamste winkelstraat van onze stad de wind in de zeilen.

Een winkelstraat voor alle seizoenen

Het einde van de werken is voor de Stationsstraat duide-lijk een nieuwe start. De leegstand loopt terug, de nieuwe inrichting met opvallende groenaanleg wordt algemeen gesmaakt en er dienen zich nieuwe kansen aan voor de straat. De focus ligt daarbij op de belevingswaarde van een aantrekkelijke winkelwandelstraat in het centrum van een dynamische stad. Met de heropening van de Stationsstraat wordt de stadsvernieuwing doorgetrokken, vanaf het Stati-onsplein tot aan de Grote Markt.

Nieuw verkeersstatuut

Om de winkelbeleving in de straat te versterken en om meer duidelijkheid te creëren voor handelaars, bewoners, bezoekers én potentiële investeerders, heeft het stadsbe-stuur ook een nieuw verkeersstatuut ingevoerd.

Nog tot en met vrijdag 20 december 2013 wordt de Sta-tionsstraat elke zaterdag en zondag autovrij. De rijbaan wordt telkens ’s zaterdags afgesloten vanaf 11 uur en dit doorlopend tot ’s zondags om 19 uur. Vanaf zaterdag 21 december 2013 krijgt de Stationsstraat dan het statuut van voetgangerszone. De doorsteek van de Regentiestraat naar de Casinostraat wordt niet opgenomen in de voetgangers-zone.

De praktische afwikkeling van het nieuw verkeersstatuut gebeurt in overleg met alle betrokkenen: handelaars, de school, bewoners en gebruikers. Het betreft onder meer het laad- en losvenster, het vergunningenbeleid en het gebruik van de dynamische paaltjes.

Flankerende maatregelen

De invoering van dit nieuw verkeersstatuut wordt begeleid door een aantal flankerende maatregelen, waardoor be-zoekers gemakkelijker de weg vinden naar de voornaamste winkelas van de stad. Het gaat enerzijds om een reeks klei-nere ingrepen zoals het voorzien van voldoende fietsenstal-lingen, laad- en loszones in de aanpalende straten vlakbij de Stationsstraat en het voorzien van parkeerplaatsen voor personen met een handicap. Anderzijds zal de aanduiding van de centrumparkings ook verbeterd worden.

Herbeleef het topweekend van de Stations-straat op de Beeldbank Sint-Niklaas

Tijdens de officiële opening van de vernieuwde Stationsstraat werden mooie beelden gemaakt. Heel wat mensen kwamen genieten van het feestprogramma met animatie in de win-kels en op de winkelwandelboulevard tussen het groen. De leukste beelden vindt u terug in een collectie op de Beeld-bank Sint-Niklaas: www.debeeldbank.sint-niklaas.be

Ook aan de Vredefeesten 2013 kan u herinneringen ophalen met de fotocollectie op de Beeldbank. Het stadsarchief zet het historisch luik van de Vredefeesten in de verf met een unieke beeldcollectie ‘Van Bevrijdingsfeesten naar Vredefees-ten’: prachtige beelden uit de jaren ’50, ’60, ’70 en ’80.

Page 6: Stadskroniek november 2013

666

Welzijnssite klaar in najaar 2014Als de bouwwerken vlot verlopen, kunnen de Sint-Niklazenaars in het najaar 2014 met al hun vragen rond welzijn

terecht op de Welzijnssite in de Abingdonstraat. De bouw van het woonzorgcentrum en het dienstencentrum

zou in 2014 kunnen starten.

6www.ocmwsintniklaas.be

In het nieuwe gebouw komen de sociale diensten van het OCMW én de stad, de Woonwinkel, alles rond kinderop-vang en het welzijnshuis 16. Concreet gaat het om de dienst preventie en samenleving, de sociale dienst en de senioren-consulent, de kansenwerker, de adviseur welzijn, de woon-begeleiding van de woonwinkel, de dienst kinderopvang met de dienst voor buitenschoolse opvang en de dienst voor onthaalouders van de stad. Voor het OCMW gaat het om de sociale dienst, de dienst voor schuldbemiddeling Waasland en het Sociaal Verhuurkantoor Waasland. Ook de Huurders-bond verhuist naar de site. Er is ook ruimte voor administra-tieve diensten.

De nieuwbouw, een vierkant compact en energiezuinig ge-bouw, met een oppervlakte van 6.442 m² en een onder-grondse parkeergarage, kan tot 168 medewerkers huisves-ten. Aan de Abingdonstraat telt het gebouw bovengronds twee bouwlagen, aan de tuinzijde drie. De gronden, waar vroeger FC Gerda voetbalde, worden aangelegd tot een groen open binnengebied voor de buurt.

Als de bouwwerken verder vlot verlopen, kunnen de dien-sten naar de Welzijnssite verhuizen in de herfstvakantie van 2014.

Woonzorgcentrum en dienstencentrum: start bouw in 2014

Het OCMW wil op de Gerdasite ook een woonzorgcentrum met 120 woongelegenheden en een dienstencentrum bouwen. De bouwaanvraag is vertrokken. Als de Vlaamse overheid het licht op groen zet voor subsidies, kan de bouw in 2014 starten. Het nieuwe woonzorgcentrum zou klaar kunnen zijn tegen de zomer van 2016.

Het ontwerp voor het nieuwe woonzorgcentrum is van het archi-tectenbureau Llox, dat ook het ontwerp van WZC De Spoele heeft gemaakt. Het woonzorgcentrum telt drie bovengrondse bouwla-gen en één ondergrondse parking voor ongeveer 85 wagens. Op de gelijkvloerse verdieping situeert zich het nieuwe lokaal diensten-centrum en een afdeling met tuin waar 28 bewoners met dementie veilig kunnen vertoeven. Op de twee verdiepingen zijn afdelingen voor telkens 46 bewoners. Het gebouw heeft drie binnenpleinen die vanaf elke verdieping zichtbaar zijn. De binnenpleinen zijn ook bereikbaar via trappen en terrassen, die als tuinen kunnen ingericht worden.

Het nieuwe woonzorgcentrum met dienstencentrum komt achter-aan de Gerdasite met de inkom naar het plein en de Abingdon-straat gericht.

Volg de bouwwerken op www.ocmwsintniklaas.be.

Ontwerp buitenaanleg

Ontwerp woonzorgcentrum

Ontwerp voorgevel welzijnssite

Page 7: Stadskroniek november 2013

77

Het Waasland en in het bijzonder Sint-Niklaas mag zich tot de top van Vlaanderen rekenen wat betreft het hergebruik van goederen. Op het gebied van het beperken van het huishou-delijk afval overschreed Den Azalee voor het eerst de kaap van 2.000 ton ingezamelde goederen per jaar, goed voor 17 kg per inwoner en met een hergebruik van 10 kg per inwo-ner, wat het hoogste hergebruik per inwoner in Vlaanderen oplevert.

‘Maar het kan altijd beter’, zegt directeur van Den Azalee Peter Maris. ‘We zijn ervan overtuigd dat veel mensen nog steeds spullen weggooien die nog goed zijn voor hergebruik. Gooi niet alles blindweg bij het grof huisvuil is daarop ons antwoord. Den Azalee haalt gratis alle herbruikbare goede-ren aan huis op. Ik denk daarbij niet enkel aan meubelen, maar bijvoorbeeld ook huisraad, kledij en speelgoed. En wat wellicht niet iedereen weet, is dat Den Azalee ook gratis alle elektrische en elektronische apparaten ophaalt en inzamelt, ook als ze stuk zijn. In onze gespecialiseerde ateliers worden ze hersteld voor hergebruik of ze worden ontmanteld voor de onderdelen. En dat geldt ook voor fietsen en bromfietsen.’

Ook volledige inboedels worden door Den Azalee opgehaald. U kan natuurlijk altijd zelf goederen en textiel naar het depot

van Den Azalee brengen. Den Azalee ligt naast de Kringwin-kel in de Heistraat en is elke werkdag open van 8 tot 18 uur en op zaterdagen van 8.30 uur tot 17 uur.

Op deze manier geeft Den Azalee zuurstof aan het milieu door het verkleinen van de afvalberg, en creëren we jobs voor mensen die moeilijk aan werk geraken. Als sociale werkplaats bieden we werk aan zo’n 250 medewerkers, die niet altijd op de reguliere markt aan de slag kunnen. Het is onze missie ze daarvoor klaar te stomen. Zo biedt Den Azalee kansen voor mens en natuur en winnen we allemaal.

7

Op weg naar een dementievriendelijk Sint-Niklaas: 1 jaar laterStad en OCMW Sint-Niklaas ondertekenden één jaar gele-den de engagementsverklaring voor een dementievriende-lijk Sint-Niklaas. Thuiszorgcentrum ’t Punt zette afgelopen jaar tal van initiatieven op die mensen leren omgaan met personen met dementie. Een tentoonstelling in het Waas-land Shopping Center biedt een overzicht van alle initiatie-ven. U kan er nog terecht tot 7 november.

U maakt er kennis met: • De dementiewijzer, boordevol tips en advies over hoe je

best omgaat met personen met dementie, te verkrijgen bij ’t Punt.

• De zanggroep Cantanos, die wekelijks samen zingen in WZC De Plataan.

Sint-Niklaas haalt via Den Azalee hoogste hergebruik per inwoner

• Tips en vorming in samenwerking met UNIZO voor winke-liers en KMO’s, voor wijkinspecteurs van de politie en voor onthaalmedewerkers bij de stad in samenwerking met het Expertisecentrum Meander.

• De stedelijke academie voor schone kunsten toont:• portretten van personen met dementie;• film (afdeling videokunst) en animatiefilmpjes gemaakt

door kinderen en tieners;• knutselwerken en portretten gemaakt door jeugdatelier

Holderdebolder samen met bewoners van WZC Ter Wilgen.• Het aanbod van de familiegroep voor mantelzorgers en fa-

milie van personen met dementie.

Meer info: Thuiszorgcentrum ’t Punt, Lamstraat 23, tel. 03 778 68 68, [email protected], www.tpunt.be

Meer info: www.vzwdenazalee.be Gratis ophaling van herbruikbare goederen: tel 03 766 70 45

Ontwerp woonzorgcentrum

Page 8: Stadskroniek november 2013

Openbare werkenRioleringswerken BegijnenstraatOp maandag 4 november 2013 gaan in de Begijnenstraat rio-leringswerken van start. Er wordt een gescheiden stelsel aan-gelegd, met een aparte afvoer voor afvalwater en voor hemel-water. De bovengrond wordt volledig vernieuwd van gevel tot gevel. Om de snelheid van het verkeer af te remmen zijn asver-schuivingen voorzien. De werf start op langs de kant van de Driekoningenstraat en gaat verder richting Vijfstraten. De aan-nemer werkt in drie fasen, om de overlast voor de bewoners zoveel mogelijk te beperken. Begin 2015 is het project achter de rug.

Rioleringswerken Callaertstraat/BellestraatNog tot 15 november zijn er ook rioleringswerken aan de gang in de Callaertstraat, tussen de Entrepotstraat en de Bellestraat. Vanaf 18 november tot midden december 2013 werkt de aanne-mer op het kruispunt Bellestraat/Callaertstraat/Kallohoekstraat. Heel deze periode is dit kruispunt afgesloten voor het verkeer. Enkel voetgangers en fietsers krijgen vrije doorgang. Er is een wegomleiding voorzien, in beide richtingen, via de N70.

Politie waarschuwt parkeerovertreder met sticker

Het gaat onder andere over de volgende gevaarlijke parkeerover-tredingen:• Parkeren op een oversteekplaats voor voetgangers en fietsers.• Parkeren op een fietspad met duidelijke hinder en gevaar voor

de fietser.• Parkeren voor een nadar met verbod van doorrij met belem-

mering van de hulpdiensten.• Parkeren op het trottoir waardoor de voetgangers minder dan

1 meter doorgang hebben.• Parkeren in een straat met belemmering van het doorgaand

verkeer.• Onwettig parkeren op een parkeerplaats voor personen met

een beperking.

Het doel van de sticker is veelzijdig:• Het is een werkmiddel voor de politie. Een politieploeg kan zo

nagaan of een vorige politieploeg de overtreding reeds heeft vastgesteld.

• De bewoners kunnen vaststellen dat de politie optreedt tegen gevaarlijke parkeerovertredingen.

• De chauffeur van het voertuig past zijn gedrag hopelijk aan, zodat hij niet opnieuw een verkeersinbreuk begaat.

De boetesticker vermeldt niet het bedrag dat de overtreder zal moeten betalen. Dat staat wel in het proces-verbaal dat de over-treder binnen de twee weken na het aanbrengen van de sticker mag verwachten.

De overtreder kan zonder schade aan zijn voertuig de sticker ver-wijderen.

Voor meer info over de boetesticker kunt u tijdens de kantooruren terecht bij de mobiliteitspolitie op tel. 03 760 65 65.

8

Sinds september 2013 kleeft de politie een sticker op het voertuig dat in overtreding staat.

Page 9: Stadskroniek november 2013

9

Sint-Niklaas heeft fietsstratenSint-Niklaas timmert aan de weg om een fietsvriendelijke stad te worden. Dat was één van de conclusies van het rondetafelgesprek, dat 60 stadsgenoten op 21 september 2013 samenbracht in de stadsschouwburg. Intussen zet het stadsbestuur een nieuwe stap met het inrichten van vier fietsstraten in de binnenstad.

Wat is een fietsstraat?

Een fietsstraat is een straat waar fietsers de belangrijkste weggebruikers zijn, maar waar ook motorvoertuigen zijn toegestaan en waar er specifieke gedragsregels gelden ten aanzien van fietsers. Fietsers mogen de ganse breedte van de rijbaan (eenrichtingsverkeer) of de helft van de rijbaan langs de rechterzijde (tweerichtingsverkeer) gebruiken. Au-to’s mogen de fietsers niet inhalen en de snelheid mag nooit hoger liggen dan 30 km/u. In tegenstelling tot de wegen die specifiek voorbehouden zijn voor fietsers, laat de fietsstraat auto’s toe. Het fietsverkeer geniet echter absolute voorrang en auto’s zijn er dus als het ware te gast.

Vier fietsstraten in de stadskern

De inrichting van vier fietsstraten in de stadskern is een nieuw initiatief om nog meer inwoners nog vaker op de fiets te krijgen. Omdat er in de stadskern evenwel geen ruimte is om vrijliggende fietspaden aan te leggen, bie-den fietsstraten de ideale oplossing. Daarom worden vier smalle straten in de binnenstad nu ingericht als fietsstraat: Grote Peperstraat, Kleine Peperstraat, Walburgstraat en Kalkstraat, vanaf de versmalling ter hoogte van huisnr. 65.

Het begin en het einde van een fietsstraat worden aange-duid met een specifiek verkeersbord (F111 en F113). Aan het begin en op het einde van elke fietsstraat komt er een rode coating op de rijbaan. Op deze rode coating zal aan het begin van elke fietsstraat een pictogram van een fietser aangebracht worden om de aandacht van de automobilis-ten er op te vestigen dat zij in een straat komen waar fiet-sers voorrang hebben.

Rondetafelgesprek 21 september 2013: het rapport

Zestig stadsgenoten bogen zich op zaterdag 21 sep-tember in vier werkgroepen over een tiental contro-versiële stellingen rond volgende fietsthema’s: sensi-bilisering, handhaving, promotie, infrastructuur en comfort. Elke werkgroep legde daarbij eigen keuzes en prioriteiten vast en bracht ook heel wat frisse ideeën aan voor een fietsvriendelijke stad. Het geheel werd gebundeld in een rapport dat het stadsbestuur wil aanwenden om het fietsbeleid verder op de spo-ren te zetten.

U vindt het rapport op www.sint-niklaas/fietst of u kan een exemplaar aanvragen bij de communicatie-dienst in het stadhuis, tel. 03 778 30 81.

Page 10: Stadskroniek november 2013

In de deelgemeenten Belsele, Nieuwkerken en Sinaai is een dorpsraad actief. Het gaat om bijeenkomsten van

vrijwilligers die het reilen en zeilen van het publieke leven van hun dorp volgen, bespreken en soms ook aankaarten

bij het stadsbestuur. Het kan bijvoorbeeld gaan over evenementen, openbare werken, werking van de verenigingen,

milieu en natuur… De dorpsraden vergaderen in de regel maandelijks op een vaste locatie. Ze nemen ook zelf allerlei

initiatieven. De dorpsraden zijn open vergaderingen waar iedereen welkom is. Hierna volgt een korte voorstelling van

elke dorpsraad.

Dorpsraad Belsele

Dorpsraad Belsele blies niet zo lang geleden 10 kaarsjes uit. Geboren vlak vóór de heraanleg van Belseledorp en na 10 jaar uitgegroeid tot een platform waar elke Belselenaar zijn of haar ei kwijt kan. Een platform waar er samen met stad Sint-Niklaas kan gedacht worden hoe Belsele verder kan uitgroeien tot een veilig bruisend dorp, waar het fijn is om wonen. Door de energie van een aantal enthousiastelingen bruist Belsele tegenwoordig ook terug meer en meer: een bewijs hiervan zijn de voorbije Zonnefeestmarkt in combinatie met de hernieuwde kracht van de vroegere ‘Vrije Radio Belsele’, de Belsele zomert-actie. Maar ook het najaar heeft heel wat in petto. Er staat ons

weer de 11.11.11-feestmarkt, de ‘Belsele -Wintert actie’ en een volledig vernieuwde Kerstmarkt te wachten. Samen met de verschillende actoren in het Belseels landschap wil de dorpsraad aan een mooie toekomst voor Belsele bouwen. Een sprekend voorbeeld hiervan is het resultaat van de werkgroep Trage Wegen, waar je de Belseelse Trage Wegen street-view-gewijs kan ontdekken (raadpleegbaar op onze website www.belsele.be ).

We verwelkomen daarom ook elke enthousiaste Belselenaar op onze maandelijkse dorpsraad. Deze gaat elke tweede maandag van de maand door in cultuurzaal ‘De Kouter’ (Koutermolenstraat 8b in Belsele). De uitnodigingen met agenda en verslagen zijn raadpleegbaar op www.belsele.be

ContactWim De Belie, Kleemstraat 39, 9111 Belsele, [email protected]

Dorpsraad Nieuwkerken-Waas

De oprichting van de dorpsraad vloeit voort uit het eerste Witboek van Sint Niklaas, waarin de wens werd geuit om in elke deelgemeente een dorpsraad op te richten. Het initiatief is dan gegroeid uit de deelculturele raad van Nieuwkerken in 2004, waar een werkgroep opgericht werd om deze vergadering voor te bereiden.

Volgende doelstellingen werden vastgelegd:

• Het is een open vergadering waar iedere Nieuwkerkenaar kan deelnemen en spreekrecht heeft.

• De dorpsraad is niet partijpolitiek gebonden.• De kalender wordt bepaald door de aanwezigen.• Er kunnen verschillende werkgroepen opgericht worden

rond bepaalde thema’s.• De dorpsraad bepaalt zelf hoe men wil werken. Een

stuurgroep stelt de agenda op. Elke vergadering wordt afwisselend geleid door een ander lid van de stuurgroep.

• De vergadering heeft plaats elke eerste woensdag van de maand (niet in januari, juli en augustus), in de bovenzaal van ‘Centrum Ten Bos’ op Ten Bos en begint om 20 uur.

• Adviezen en vragen worden doorgestuurd naar het college van burgemeester en schepenen.

Contact:Oswald Opgenhaffen, Berkenhof 11, 9100 Nieuwkerken-Waas, tel. 03 776 27 45, [email protected]

10

Welkom op de dorpsraad!

Page 11: Stadskroniek november 2013

11

Dorpsraad Sinaai

In 1976 werd in Sinaai een dorpsraad opgericht naar aanleiding van de fusie met Sint-Niklaas. Bedoeling was om erover te waken dat het eigen gezicht van het dorp binnen het groter geheel werd behouden. Al vlug profileerde de raad zich op twee terreinen: inspraak geven aan de plaatselijke bevolking en dorpsanimatie. De verhouding tot het stadsbestuur was aanvankelijk koel tot vijandig, maar evolueerde tot respectvolle samenwerking. Er werden verschillende werkgroepen opgericht, sommige permanent, andere eerder ad hoc rond een bepaalde problematiek. In 2005 werd de dorpsraad uit juridische gronden omgevormd tot de VZW Sinaai Leeft, waarin elke werkgroep een afgevaardigde heeft. De belangrijkste permanente werkgroepen zijn: werkgroep cultuur (die o.a. de 11 juliviering organiseert), Volkssportfeesten, Kunst uit Sinaai, 11.11.11, Kerstmarkt, Septemberjaarmarkt, Info-Sinaai, Heemkring Den Dissel, Werkgroep Leefmilieu Sinaai.

De dorpsraad heeft tweemaandelijks een open vergadering. Er is geen hiërarchische voorzitter, wel iemand die de vergadering leidt. Ook is er een permanent secretariaat.

Contact:Secretariaat, Stephaan Schelfaut, Beukenlaan 24, 9112 Sinaai, tel. 03 772 51 25, [email protected] Sinaai Leeft, voorzitter Etienne Meul, Helsvuurstraat 30, 9112 Sinaai, tel. 03 772 52 41, [email protected]

Seniorenweek 2013Naar jaarlijkse gewoonte vindt van 18 tot en met 24 november de seniorenweek plaats. Met de organisatie van deze week wil het stadsbestuur ouderen kennis laten maken met verschillende socio-culturele activiteiten. Lokale ouderenverenigingen, maar ook dienstencentrum De Wilg, de stadsschouwburg, het SteM en de bibliotheek stellen hun aanbod naar senioren voor.

Het programma in het kort:• Maandag 18 november: 14.30 uur: seniorenbal in ’t Bau-

huis, tickets: de sociale dienst.• Dinsdag 19 november: 14 uur: optreden dementiekoor

Cantanos + voorstelling ‘Uitgewist’, zaal Familia. Deze voorstelling gaat over de ziekte van Alzheimer. Tickets: sociale dienst.

• Woensdag 20 november:• 10.30 uur: initiatie tai chi in de lokalen van Kracht en

Geduld.• 13.30 uur: digitale bingo en petanque in lokaal Dien-

stencentrum De Wilg.• 13.30 uur: Sinterklaaskaarting GOSA in zaal Familia.

• Donderdag 21 november: 11 uur, 13 uur en 14.30 uur: CROLF op de grasvelden van Kriekepitte, Voskenslaan.

• Vrijdag 22 november:• 14 uur: de grote OKRA klimaatshow in zaal Ons huis.• 14.30 uur: bingonamiddag en culinaire hapjes Vl@s

Sint-Niklaas in ‘De Oude Zwaan’, Belsele.• Zaterdag 23 november: 14 uur: workshop Patakons ma-

ken in het SteM.

• Zondag 24 november: 14 uur: matineevoorstelling CHET.• Dinsdag 26 november: 10 uur: ‘Help, ik koop een PC’ in

de stedelijke bibliotheek.• Donderdag 28 november: 10 uur: Web 2.0 in de stede-

lijke bibliotheek.

Hierbij aansluitend organiseert de stedelijke senioren-adviesraad een open vergadering op woensdag 27 november om 14 uur. Het thema van deze open raad is vroegtijdige zorgplanning. Aansluitend op deze vergade-ring is er nog een kleine receptie voor de aanwezigen.

Wanneer u meer informatie wenst over deze activiteiten of wanneer u graag een uitgebreide folder wenst, neem dan contact op met de sociale dienst op het nummer 03 778 37 20 of via e-mail [email protected]. Folders zijn ook verkrijgbaar in het stadhuis en in de deelgemeenten.

Page 12: Stadskroniek november 2013

1212

Kort

.

X

C

Y

SpEELHuiS HuppEL opENt DE DEuREN

Speelhuis Huppel is de nieuwe speel- en ontmoetingsplek in het Huis van het Kind in de Kazernestraat. In Speelhuis Huppel zijn alle jonge kinderen (0 tot 5 jaar) met een ouder, grootouder of andere opvoedingsverantwoordelijke wel-kom om enkele uren door te brengen. Ook toekomstige ouders mogen reeds een kijkje komen nemen. Kinderen kunnen er op een veilige plek ontdekken, spelen en samen-spelen met andere kinderen. Als ouder kan u genieten van uw kind te zien spelen of met hen meespelen. U kan ook andere ouders ontmoeten bij een tasje koffie of thee en er-varingen uitwisselen over de kinderen.

Speelhuis Huppel is elke dinsdagnamiddag en elke laatste donderdagnamiddag van de maand open (uitgezonderd op 19 december). Tijdens de openingsuren staan de deuren open: u komt en gaat wanneer het u past en u blijft zo lang u er zin in heeft. Onze deuren in de Kazernestraat 35 openen om 13.30 uur en sluiten om 16.30 uur. Speelhuis Huppel kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen Kind en Gezin regiohuis Sint-Niklaas, vzw De Keerkring, vzw Thuishulp, vzw Kind en Preventie en het stadsbestuur.

StaD SiNt-NikLaaS zoEkt ExtERNE aDViSEuRS VooR CuLtuuRRaaD

De stad Sint-Niklaas is voor haar culturele advies- en bestuursorga-nen (cultuurraad, cultuurcentrum, Bib en SteM) op zoek naar heel wat externe adviseurs en deskundigen cultuur, die op individuele basis betrokken willen worden bij het cultuurbeleid, en bereid zijn om meermaal per jaar, voornamelijk ’s avonds, samen te komen zonder vergoeding. Verwacht wordt dat deze mensen een extra ervaring, competentie of expertise bieden, aanvullend op wat de vertegenwoordigers uit het middenveld (vnl. private verenigingen) en uit de politieke fracties daar binnenbrengen. De enige formele voorwaarden zijn: in Sint-Niklaas wonen en minimum 16 jaar oud zijn.

Met externe adviseurs of deskundigen cultuurbeleid worden inwo-ners bedoeld die:- frequent gebruikers en/of bezoeker zijn van het culturele aanbod;- actief lid of abonnee zijn van het SteM, de Bib of het cultuurcen-trum;- elders in het culturele veld een activiteit uitoefen(d)en of een exper-tise hebben opgebouwd die relevant kan zijn voor de Sint-Niklase culturele werking;- een doelgroep vertegenwoordigen die mogelijks onvoldoende be-trokken is (bv. naar geslacht, leeftijd, afkomst, opleiding, culturele achtergrond, interesseveld, ideologische of filosofische strekking enz…);- een werkingsgebied vertegenwoordigen dat mogelijks onvoldoen-de betrokken is;- actief zijn in een deelgemeente die mogelijks ondervertegenwoor-digd is.

U kan uw gemotiveerde kandidatuur schriftelijk bezorgen aan dienst cultuur, Grote Markt 1 – 9100 Sint-Niklaas tegen uiterlijk 15 november 2013. Formulier kandidaatstelling: op eenvoudige aan-vraag aan de loketten van de dienst cultuur, SteM, Bib, vrije ateliers of stadsschouwburg, tel. 03 773 33 34 of [email protected] Zie ook: http://www.sint-niklaas.be/vrije-tijd/cultuur

BLoED GEVEN DoEt LEVEN

Dagelijks hebben mensen bloed, plasma of bloedplaatjes nodig. Bent u tussen 18 en 66 jaar en in goede gezondheid, aarzel dan niet om bloedgever te worden! Het Rode Kruis organiseert volgende bloedafnames (telkens van 17.30 tot 20 uur).• ontmoetingscentrum, Voskenslaan 154, Sint-Niklaas op 7 en 27

november en op 5 en 27 december;• Huize Den Dries, Dries 53, Sinaai, op 11 december;• stedelijke basisschool, Gijselstraat 35, Nieuwkerken op 18 de-

cember;• De Klavers, Sint-Andriesstraat 1, op 27 november.

11.11.11- aCtiE 2013

De 11.11.11-campagne 2013 staat in het teken van de voedsel-voorziening. 1 op 8 mensen lijdt honger. Toch produceert de wereld vandaag anderhalve keer meer voedsel dan nodig is. Dat is schan-dalig, want er zijn haalbare oplossingen om de honger structureel aan te pakken. Samen met een brede coalitie voert 11.11.11 de campagne over het ‘recht op voedsel’. In onze stad lopen er tal van plaatselijke acties. U kan uw bijdrage ook overschrijven via het bijge-voegd formulier in deze Stadskroniek.

Page 13: Stadskroniek november 2013

1313

iNFoRMatiEaVoND VooR VERHuuRDERS oVER kWaLitEitSNoRMEN VooR WoNiNGEN

Naar aanleiding van de tweede open jaarvergadering over het gelijke-behandelingsprotocol vindt op donderdag 28 november 2013 om 19 uur in de trouwzaal van het stadhuis een informatievergadering plaats over woningkwaliteitsnormen. Op het programma staat een toelichting over evoluties in de kwaliteitsnormen voor woningen en verplichtingen voor eigenaars-verhuurders door Wonen-Vlaanderen. Na de toelichting is er ruimte voor reflecties door eigenaars-verhuur-ders, makelaars, welzijnswerkers en publiek. Deze infoavond staat open voor alle geïnteresseerden. Deelname is gratis. Voor meer in-formatie kan u terecht op telefoonnummer: 03 778 32 41 (stadhuis, dienst huisvesting) of 03 778 30 32 (meldpunt discriminatie).

iNFoaVoND oVER HEt MELDEN VaN DiSCRiMiNatiE EN GEWELD tEGEN HoLEBi’S EN tRaNSGENDERS – ‘MELD-HEt’

Deze infoavond vindt plaats op maandag 18 november 2013 om 19.30 uur in het stadhuis en richt zich tot iedereen die van dichtbij of wat verderaf geconfronteerd kan worden met (de gevolgen van) geweld tegen holebi’s en transgenders.

Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding ontvangt elk jaar hooguit een honderdtal meldingen over discrimina-tie van holebi’s en over homofobe daden. “Nochtans vangen we via

contacten met holebiverenigingen en via de media andere signalen op. Blijkbaar vindt niet iedereen de weg naar de officiële meldkanalen, want ook de politie ontvangt relatief weinig klachten”, zegt Jozef De Witte, directeur van het Centrum.

Slachtoffers én getuigen van homofobie en van transfobie beslissen blijkbaar om allerlei redenen om niet te reageren. Om hierop een ant-woord te bieden, slaan het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding, het Instituut voor de gelijkheid van kansen van mannen en vrouwen, de lokale meldpunten discriminatie en de lokale politie de handen in elkaar. Samen met de Roze Huizen, de lokale hole-bivereningen organiseren ze in elke Vlaamse provincie een informatie-avond voor holebi’s en transgenders.

Deelnemen aan deze infoavond is gratis. Gelieve tegen uiterlijk 15 no-vember in te schrijven via [email protected] met vermelding ‘ infoavond 18 november’. Na de infoavond biedt het stadsbestuur alle aanwezigen een drankje aan.

zatERDaG 9 EN zoNDaG 10 NoVEMBERiNtERNatioNaaL SCHERMEVENEMENt39ste Internationaal Degentornooi ‘Trofee Stad Sint-Niklaas’, 7de In-ternationale Wisselbeker ‘Maître Simon’, degen dames. Sporthal De Klavers, Belsele.Op zaterdag van 10 tot 18 uur, op zondag vanaf 10 uur met de finales om 16 uur. Gratis toegang. Een organisatie van Schermkring Sint-Niklaas.

MaaNDaG 11 NoVEMBERVLaaNDEREN WaNDELtGezonde wandelingen met start vanuit de stedelijke basisschool De Droomballon aan de Gyselstraat 83 te Nieuwkerken tussen 8 en 15 uur. Keuze uit parcours van 6, 10, 16, 19 en 25 km. Een organisatie van Wandelclub De Wase Steinbockvrienden.

VRijDaG 15 tEM zoNDaG 17 NoVEMBERzot VaN zWEMMENDe Vlaamse zwembaddagen ook in Sinbad15 november van 8 tot 20 uur – Zwemmathon voor scholen, clubs en publiek.16 en 17 november van 9 tot 12 uur – Waterfun met drijvend spel-materiaal.16 november van 19.30 tot 21.30 uur – speciale avond met aquavol-ley, waterfun, poolbar en poolmusic. Nadien coverband ‘Azdamme’ in cafetaria ‘El Ambiente’.17 november van 14 tot 17 uur – Interscolaire zwemwedstrijden, or-ganisatie Wase Zwemkring.

WoENSDaG 18 DECEMBER10DE iNtERNatioNaLE CYCLoCRoSS VaN HEt WaaSLaND op DE StER

Dit jaar viert de internationale veldrit op het recreatiepark De Ster haar tiende verjaardag. Na de hernieuwde start vorig jaar willen we ook van deze jubileumeditie een groot succes maken! De Nissan De Witte – Cibel Cyclocross van het Waasland is de nieuwe benaming van onze wedstrijd die terug een midweekwedstrijd werd. De keuze, de laatste woensdag voor de Kerstvakantie, blijkt een schot in de roos. De wereldtoppers van het veldrijden zoals Sven Nys, Niels Albert en vele anderen komen aan de start. Ook alle kinderen tussen 8 en 14 jaar kunnen deelnemen aan de jeugdinitiatie, die aan de profwedstrijd voorafgaat.

Sport: de najaarsklassiekers

Page 14: Stadskroniek november 2013

14

Samen op weg naargoedkopere groene energie

De provincie Oost-Vlaanderen organiseert voor de derde keer een groepsaankoop van 100% groene stroom en aardgas. Door alle geïnteresseerden te verzamelen in een groepsaankoop, zakt de prijs aanzienlijk. Vorig jaar stapten meer dan 33.000 mensen over naar de winnende leverancier en kregen zo een fikse kor-ting op hun energiefactuur.

Hoe neemt u deel aan de samenaankoop?

Inschrijven kan tot uiterlijk 4 december via de website www.samengaanwegroener.be. De inschrijving is geheel vrijblijvend. Geen internet? Kom dan gerust af naar de zitdagen die de stad organiseert op het stadhuis.Op 5 december is er een online veiling waarop de energieleve-ranciers hun beste bod doen.Voor 25 december ontvangt u een voorstel op maat met een duidelijk zicht op uw mogelijke besparing.Op basis van dit voorstel kan u tijdens de acceptatiefase , die loopt tot 14 februari, beslissen om al dan niet te veranderen van energieleverancier. Begeleiding bij de overstap naar een andere leverancier is inbegrepen in het aanbod.

zitdagen voor burgers zonder toegang tot internet

Wie geen toegang tot internet heeft en toch wil inschrijven voor de samenaankoop van groene energie, is welkom op de zitda-

gen die het stadsbestuur inricht op volgende data.Ma 25 november - Di 26 november - Wo 27 november - Do 28 november - Vrij 29 november

De zitdagen zijn enkel op afspraak en gaan door in de Verzus-teringszaal op het stadhuis, telkens vanaf 9u-12u30. Afspraken kunnen worden gemaakt via de klantendienst op het telefoon-nummer 03 778 30 00.Vergeet niet uw laatste jaarafrekening van elektriciteit en even-tueel aardgas mee te brengen naar de afspraak! Deze gegevens zijn nodig om uw inschrijving te vervolledigen.

Wie tijdens de acceptatiefase, na het ontvangen van een per-soonlijk voorstel per post, wenst over te stappen naar een an-dere leverancier, zal opnieuw een persoonlijke afspraak kunnen maken in de periode van 27 tot 31 januari.

Schreef u zich reeds in voor de Samenaan-koop?

De campagne werd dit voorjaar reeds opgestart. Toen kon u zich reeds inschrijven, via de website, of tijdens de zitdagen op het stadhuis. Momenteel hoeft u niks te doen. In december zal u een voorstel ontvangen, dat u in de acceptatieperiode even-tueel kan aanvaarden.

Milieu

14

Infoavond ‘De biologische kringloop’Wist u dat een aanzienlijk deel van het voedsel dat de consument in huis haalt, nooit gegeten wordt? Of dat de onvermijdbare restjes een bron van voedsel zijn voor de ontelbare tuindiertjes en afbraakorganismen? Wist u dat u gras, bladeren en snoei-hout kan voorkomen of deze nuttig en creatief gebruiken in de tuin? Wil u meer weten komen over de biologische kringloop, kom op woensdag 27 november om 19.30 uur naar MIWA, Vly-minckshoek 12 voor de informatieavond ‘De biologische kringloop, zei u?’ en ontdek hoe u concreet een steentje kan bijdra-gen aan de biologische kringloop! De informatieavond is een initiatief van Vlaco vzw in samenwerking met MIWA.

Page 15: Stadskroniek november 2013

1515151515

Duurzaam bouwen of renoveren: hoe gaat u te werk?

Filmvoorstelling ‘De Nieuwe Wildernis’

1. Maak een goede planning

Een woning bouwen of aan de slag gaan om duurzaam te renoveren kan niet zonder een degelijke planning vooraf.

Doe beroep op een gratis sessie deskundig (ver)bouwad-vies van de MilieuAdviesWinkel (elke eerste dinsdag van de maand in het stadhuis). Surf naar www.oost-vlaanderen.be/bouwadvies en vul digitaal uw aanvraag in of doe dit via [email protected] op zondag 17 november langs op de Beurs Duurzaam Bouwen en Renoveren in ’t Bau-huis. Informeer u grondig bij de verschillende standhouders. Bij de stand van de Mi-lieuAdviesWinkel kan u op de dag zelf terecht voor een gra-tis quickscan van uw woning.Laat u inspireren en bezoek één van de opengestelde wo-ningen op de Ecobouwers Opendeurdagen van 1-3 novem-ber of 9-11 november. Inschrijven via www.ecobouwers.be.

2. Vraag na of u financiële ondersteuning kan krijgen

Een bouw- of renovatieproject financieren is niet vanzelf-sprekend. Welke voordelen zijn er om u hierbij een duwtje in de rug te geven?

NiEuWBouWEnkel wie energiezuiniger bouwt dan de huidig geldende normen kan genieten van een financieel voordeel (korting onroerende voorheffing, premie netbeheerder elektriciteit).

Raadpleeg www.energiesparen.be voor meer informatie. Let op: vanaf 1 januari 2014 worden de nieuwbouwnormen weer iets strenger!

RENoVatiEInvesteren kost geld! Goedkoop lenen, specifiek voor ener-giebesparende ingrepen aan de woning, aan 2% (of zelfs aan 0% voor een specifieke doelgroep), kan via Interwaas. Info: www.interwaas.be; tel. 03 780 52 00.De netbeheerder elektriciteit geeft reeds een aantal jaren op rij voor tal van maatregelen een premie. Informeer u hiervoor op www.energiesparen.be. Vergeleken met 2013 blijven in 2014 alle premies en bijhorende voorwaarden de-zelfde!Vanaf 1 januari 2014 groepeert de stad al haar woonpre-mies in een nieuw premiereglement duurzaam renoveren. Raadpleeg het premiereglement op www.sint-niklaas.be of contacteer de Woonwinkel in de Parkstraat (tel. 03 778 32 42).

3. overweeg cohousing

Elk gezin een eigen woning, maar daarnaast een bewuste keuze voor een aantal gemeenschappelijke voorzieningen om de schaarse en dure ruimte zo duurzaam mogelijk te benutten: dit is cohousing.Een project in de opstartfase vindt u in de nieuwe Clement-wijk. Nog een aantal enthousiaste participanten om in te stappen worden gezocht. Raadpleeg www.cohousingwaas-land.be.

Natuurpunt Zuid-Waasland organiseert, in samen-werking met het stadsbestuur, een filmvoorstelling van ‘De Nieuwe Wildernis’ op donderdag 7 no-vember om 20 uur in Siniscoop. Het gaat om een adembenemend natuurspektakel voor het hele gezin. De toegangsprijs is 6 EUR. Per verkocht ticket gaat er 1 EUR naar Natuurpunt. Tickets te bekomen op de avond zelf aan de stand van Natuurpunt. Wil u zeker zijn van een plaats, bestel dan uw ticket op voorhand door 6 EUR te storten op rekeningnummer BE86 8805 4935 0150 van Natuurpunt Actie, met vermelding ‘Film DNW’.

Siniscoop Sint-Niklaas

7/11

fotografie RUBEN SMIT geluid HENK MEEUWSEN montage NIELS ROZA

productie EMS FILMS TON OKKERSE uitvoerend producent IGNAS VAN SCHAICK regie MARK VERKERK

Vlaamse versie ASSOCIATE DIRECTORS i.s.m. NATUURPUNT

MET dE STEM VAN JOhAN hElDENbERghTITELSONG dOOR FlOAT FAll

Page 16: Stadskroniek november 2013

Verantw. uitg.: Lieven Dehandschutter, burgemeester, Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas

De Stadskroniek is het infomagazine van de stad Sint-Niklaas. Het heeft een oplage van 35.000 exemplaren en verschijnt tweemaandelijks. Contactinfo: Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas, tel. 03 778 30 00, [email protected], www.sint-niklaas.be. Onze medewerkers zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.15 tot 16.00 uur. U kan ons ook vragen stellen op Facebook (facebook.com/sintniklaas) en op Twitter (twitter.com/stadsintniklaas).

Colofon

De beurs biedt een ruim aanbod aan professionele en infor-matieve standen met focus op lokale expertise over alle as-pecten van duurzaam bouwen en renoveren.

Komen aan bod: opleiding, planning, bouwtechnieken, ener-gie en klimaatbeheer, materiaalgebruik, premies en subsidies.

Bij deze editie wordt extra aandacht besteed aan nieuwe woonvormen. Schrijf u gratis in voor het panelgesprek ‘Is er nood aan nieuwe woonvormen?’, inclusief ontbijt, via [email protected]. Dit is het programma:10.00 uur start ontbijt10.30 - 11.30 uur panelgesprek11.30 – 13.00 uur: nabespreking met panelleden en mogelijkheid tot vraagstelling

Beurs duurzaam bouwen en renoveren

Voor meer info over de beurs: raadpleeg de infobrochure op www.sint-niklaas.be of op www.confederatiebouw.be/waasland

Stad Sint-Niklaas en Confederatie Bouw Waasland organiseren

Beurs duurzaam bouwen en renoveren

zaterdag 17 november 20139.30 – 18 uur’t Bau-huis, Slachthuisstraat 60, Sint-Niklaastoegang gratis

Stad Sint-Niklaas en Confederatie Bouw Waasland organiseren

DUURZAAM BOUWEN EN RENOVEREN

TOEGANG

GRATIS

BE

UR

S