SeniorenOverijssel - november 2013

24
Als iemand Alzheimer heeft of dement is, dan is die persoon ongeneeslijk ziek. Deze mensen vergeten steeds meer en meer en hebben moeite om dingen te onthouden. De ziekte komt het meest voort bij mensen tussen de 70 en 80 jaar. Zo ook bij vader/ opa Groeneveld (86), de vader van onze Twentse diva, zangeres en presentatrice Marga Bult. Ze ver- telt over haar ervaringen met haar dementerende vader. De service van de ouderenbon- den die niet meer weg te denken is, is het jaarlijks invullen van de aangiften inkomstenbelastingen en het aanvragen van huur- en zorgtoeslag. Al meer dan vijftien jaar is een projectgroep en tal van vrijwilligers binnen de ouderen- bonden druk in de weer om deze klus te klaren. Herman Buursen heeft hiervoor als werker van het eerste uur het nodige werk verzet. Nu draagt hij het stokje over. Burgerparticipatie en wijkgericht werken vormen de basis van het sociale beleid van de gemeente Kampen. In geen enkele andere Overijsselse gemeente wordt dit zo duidelijk verwoord. De wethouder ‘maatschappij’ beheert daar de portefeuilles Wmo, sociale zaken en onderwijs en coördineert het wijkgericht werken. Wethouder Kiewit vertelt enthousiast over de vele initiatieven die de gemeente ondersteunt. Vitaal Vechtdal, langer vitaal De andere vader van Marga Bult Wisseling van de wacht Kamper Kracht: sociaal beleid Lees verder op pagina 10 In juli 2012 is een uniek samenwerkingsverband van start gegaan: Vitaal Vechtdal. Het doel is om door gezamenlijke inspanning van zorgverleners, zorgverzekeraars en gemeenten te komen tot een verbetering van de vitaliteit van de inwoners van de regio. KWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR NOVEMBER 2013 Senioren Overijssel SENtrum Senioren Organisaties Overijssel De gemeenteraads- verkiezingen Maart 2014 mogen we weer naar de stembus. Wie kiest u als uw vertegenwoordiger in de raad van uw gemeente? Wat gaat er veranderen? Het kabinet wil dat iedereen participeert door de eigen kracht centraal te stellen, maar kan iedereen op eigen kracht meekomen? Lees verder op pagina 6 Lees verder op pagina 11 Lees verder op pagina 19 Lees verder op pagina 3

description

SeniorenOverijssel wordt uitgegeven door Geen Blad voor de Mond in opdracht van SENtrum, de stichting van samenwerkende ouderenbonden in Overijssel. De krant informeert 50-plussers over onderwerpen als gezondheid, werk, zorg, welzijn, vrijetijdsbesteding, reizen, financiën, vervoer en wonen binnen de provincie Overijssel.

Transcript of SeniorenOverijssel - november 2013

Page 1: SeniorenOverijssel  - november 2013

Als iemand Alzheimer heeft of dement is, dan is die persoon on geneeslijk ziek. Deze mensen ver geten steeds meer en meer en hebben moeite om dingen te onthouden. De ziekte komt het meest voort bij mensen tussen de 70 en 80 jaar. Zo ook bij vader/opa Groeneveld (86), de vader van onze Twentse diva, zangeres en presentatrice Marga Bult. Ze ver-telt over haar ervaringen met haar dementerende vader.

De service van de ouderenbon-den die niet meer weg te denken is, is het jaarlijks invullen van de aangiften inkomstenbelastingen en het aanvragen van huur- en zorgtoeslag. Al meer dan vijftien jaar is een projectgroep en tal van vrijwilligers binnen de ouderen-bonden druk in de weer om deze klus te klaren. Herman Buursen heeft hiervoor als werker van het eerste uur het nodige werk verzet. Nu draagt hij het stokje over.

Burgerparticipatie en wijkgericht werken vormen de basis van het sociale beleid van de gemeente Kampen. In geen enkele andere Overijsselse gemeente wordt dit zo duidelijk verwoord. De wethouder ‘maatschappij’ beheert daar de portefeuilles Wmo, sociale zaken en onderwijs en coördineert het wijkgericht werken. Wethouder Kiewit vertelt enthousiast over de vele initiatieven die de gemeente ondersteunt.

Vitaal Vechtdal, langer vitaal

De andere vader van Marga Bult

Wisseling van de wacht

Kamper Kracht: sociaal beleid

Lees verder op pagina 10

In juli 2012 is een uniek samenwerkingsverband van start gegaan: Vitaal Vechtdal. Het doel is om door gezamenlijke inspanning van zorgverleners, zorgverzekeraars en gemeenten te komen tot een verbetering van de vitaliteit van de inwoners van de regio.

K W A R T A A L K R A N T V O O R E N D O O R S E N I O R E N V A N A F 5 0 J A A R N O V E m b E R 2 0 1 3

SeniorenOverijssel

SENtrum Senioren Organisaties Overijssel

De gemeenteraads-verkiezingen Maart 2014 mogen we weer naar de stembus.

Wie kiest u als uw vertegenwoordiger in

de raad van uw gemeente? Wat gaat er

veranderen? Het kabinet wil dat iedereen

participeert door de eigen kracht centraal te

stellen, maar kan iedereen op eigen kracht

meekomen?

Lees verder op pagina 6 Lees verder op pagina 11 Lees verder op pagina 19

Lees verder op pagina 3

Page 2: SeniorenOverijssel  - november 2013

2 SENtrum Senioren Organisaties Overijssel

Vertrouwd dichtbij www.carinova.nl/dichtbij

Ik noem de medewerkers van Carinova altijd ‘ongeziene krachten’. Ze zijn er

als je ze nodig hebt. Wij hebben ook heel veel steun aan ze gehad toen mijn vrouw onlangs is overleden. Dat voelde heel vertrouwd. Ook de samenwerking met de huisarts was erg goed. Voor mijzelf komt er elke morgen iemand helpen met steunkousen aantrekken en krijg ik een paar uurtjes Huishoudelijke Hulp in de week. Mijn zoon en schoondochter en de kleinkinderen helpen ook vaak. Verder kan ik me prima redden, ondanks dat ik toch al 87 jaar ben. Ik scharrel wat rond op de boerderij, ga elke dag kijken bij de koeien en doe wat werk in de tuin. Wilt u misschien een zakje bramen mee? Ze zijn erg lekker.

zorg dichtbijVerhalen over

De heer W.A. R. te Diepenveen

Page 3: SeniorenOverijssel  - november 2013

SeniorenOverijsselKWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

SENtrum Senioren Organisaties Overijssel 3

Maart 2014 mogen we weer naar de stembus om onze stem uit te brengen voor de ge meenteraad. We gaan mis schien uit gewoonte of omdat we vinden dat het onze plicht is, maar hoe zit het eigenlijk met ons kiesrecht? En wie mogen er stemmen of gekozen worden?

Nederland kent actief en passief kiesrecht. Actief kiesrecht is het recht om te stemmen bij verkiezingen. Passief kiesrecht is het recht gekozen te worden. Dat kan zijn als lid van de gemeenteraad, Eerste en Tweede Kamer, Provinciale Staten of het Europees Parlement. Kies recht is geen ver plichting om te stemmen. Mensen die zijn uitgesloten van het kiesrecht, mogen niet stemmen en niet gekozen worden. Voor de gemeente­raad mag u stem men als u Nederlands bent, 18 jaar of ouder bent en in diezelfde ge meente woont. Maar ook niet­Nederlanders mogen stemmen als zij: • Meerderjarig zijn en

onderdaan zijn van een andere EU­lidstaat. Zij moeten wel in die Nederlandse gemeente wonen;

• Meerderjarig zijn en minstens vijf jaar on af­gebroken in Nederland zijn (legaal). Zij moeten wel in die Nederlandse gemeente wonen. ■

Wat is kiesrecht?

Maart 2014, gemeenteraadsverkiezingenHet zal niemand zijn ontgaan dat het kabinet van plan is om per 2015 het grootste deel van het rijksbeleid op het gebied van zorg over te hevelen naar de gemeenten. Deze overdracht gaat gepaard met gigantische bezuinigingen en die zullen pijn doen, vooral bij ouderen, chronisch zieken en gehandicapten.

De lokale overheden beseffen dat ze het moeilijk zullen krijgen als de zorgvragen niet drastisch ver-minderen. Veel Overijsselse ge-meenten ontwikkelen daarom nu al preventieve activiteiten die ertoe moeten leiden dat meer mensen zichzelf kunnen redden, eventueel met behulp van familie, buren en vrijwilligers. Veel geschiedt echter top-down, zonder dat de burgers zelf erbij betrokken zijn. En dat zal de komende jaren mogelijk nog erger worden, tenminste als de mondige burger zich niet laat horen. Nooit eerder waren ge-meenteraads ver kiezingen daarom zo belangrijk als die van maart aan-staande. Ouderen, let op uw zaak!

StemwijzersIn het begin van 2014 zullen er weer tal van stemwijzers via internet te raadplegen zijn. Veel gemeenten, vooral de grotere, zullen met eigen stemwijzers komen. Stemwijzers geven aan wat de diverse politieke partijen willen. Is er oog voor de toegankelijkheid van zorgvoor-zieningen en de kwaliteit daarvan? En wat gaat de gemeente doen met ondersteuning van mantel-zorgers? Heeft de politieke partij een mening over de vrijwillige ouderenondersteuning? Komt er een gegarandeerd zorg- en onder-steuningsbudget? Hoe wil de partij omgaan met de Wmo-raad? Is daar ruimte genoeg voor des-kundige ouderen? Hoe wil de

partij de cliënten betrekken bij de advisering? Enzovoort, enzovoort. Op de websites van SENtrum (www.sentrum.nl) en de ouderen-organisaties zijn alle mogelijke aandachtspunten te vinden en het is van het grootste belang zich goed te oriënteren op de ver kiezings programma’s van de verschillende partijen.

Overige beleidsterreinenNaast de zorg zijn veel andere be-leidsterreinen van belang. Hoe gaat de gemeente om met de samen-leving van jong en oud? Hoe veilig wonen mensen er? Welk beleid wil men voeren ten aanzien van

woningaanpassing? Heeft men oog voor kwetsbare groepen in de samenleving? Worden ouderen als groep bijvoorbeeld door middel van een seniorenraad betrokken bij beleidsvoornemens? Heeft men een idee over vrijwilligerswerk? Hoe kijkt men aan tegen de krimp van de bevolking in kleinere kernen?

Sterke positieIn een aantal gemeenten hebben de samenwerkende ouderen-organisaties al een sterke positie verworven. In de gemeente Hellendoorn hebben ze plannen om een eigen stemwijzer te ont-wikkelen waarin ook plaat se lijke

onderwerpen aan de orde komen. Tevens beleggen zij bijeenkomsten waar de politieke partijen hun plannen kunnen ontvouwen en toelichten. Een prachtig voorbeeld voor andere gemeenten. Zo laten senioren zich horen! Eens te meer een bewijs dat samenwerking loont, trouwens. SENtrum en PROO wil len activiteiten van samen-werkende ouderengroepen met raad en daad terzijde staan. Het bestuur blijft graag op de hoogte van verkiezingsactiviteiten in al de vijfentwintig gemeenten van onze provincie. ■

Door Wil Jaegers

In de gemeente Hellendoorn bestaat sinds enige tijd een in­tensieve samenwerking tussen de drie ouderenbonden ANBO, KBO en PCOB als het om belangen­behartiging gaat.

De ouderenbonden zijn ieder op eigen wijze actief als bond als het gaat om het organiseren van bij-

eenkomsten en andere activiteiten, maar in de belangenbehartiging trekken zij gezamenlijk op. Zo hebben zij contact met een lid van de Wmo-raad en zijn er gesprekken geweest met burgemeester en be-trokken wethouder en de diverse fracties van de gemeenteraad. Op weg naar de verkiezingen zijn de wensen en behoeften aan de

partijen kenbaar gemaakt met de vraag hier in het partijprogramma rekening mee te houden. Ook in de gemeente Hellendoorn wonen veel senioren, één derde van de inwoners mag zich tot die groep rekenen. Daar zal het beleid op aangepast dienen te worden. Spe-ciale aandacht vragen de samen-werkende ouderenbonden voor de

eenzaamheidsproblematiek van ouderen die hier zijn komen wonen vanuit het westen, de Randstad, vanwege natuur en goedkope woningen. Zonder net-werk, kinderen, familie ver weg niet behorend tot de autochtone gemeenschap, hoe nu? De ouderen-bonden bieden zich aan als ge sprekspartner als het gaat om op lossingen, ideeën en het opzetten van een ouderenbeleid.

SeniorproofEr komt een kieswijzer van de bonden en er zal een debat plaats vinden met de politiek over het ouderenbeleid, het ‘senior-proof gehalte’, van de gemeente Hellendoorn en wel op donderdag 27 februari 2014. De bonden hebben zich ook aangesloten bij het initiatief van de plaatselijke afdeling van het CDA om Tweede Kamerlid en pensioendeskundige Pieter Omtzigt naar Nijverdal te halen om te praten over pensioenen

Ouderenbonden Hellendoorn op naar gemeenteraadsverkiezingenen participatie. De bijeenkomst vindt plaats op vrijdagmiddag 24 januari 2014. Sinds een paar jaar starten de bonden hun seizoen met een gezamenlijk bijeenkomst. Zo waren Leo Fijen, Douwe Draaisma en dit jaar Pastor Marinus van der Berg spreker op goed bezochte bij-eenkomsten. De bonden spannen zich in hun imago te veranderen. Jonge senioren ervaren een hoge drempel om lid te worden van een ouderenbond. Het is de grootste uitdaging voor de bonden jongere ouderen te overtuigen van het nut van een sterke ouderenbond, juist nu. Ook in die imagoverbetering trekken de bonden in de gemeente Hellendoorn gezamenlijk op: door zichtbaar en aanwezig te zijn in de Hellendoornse samenleving. De eerste resultaten zijn al geboekt: in de eerste partijprogramma’s die openbaar zijn, zijn de wensen van de ouderen terug te vinden! ■

Door Wil de Bruine

In 2014 eigen kieswijzer voor ouderen in de gemeente Hellendoorn

Raadszaal gemeente Hardenberg.

Page 4: SeniorenOverijssel  - november 2013

4 SENtrum Senioren Organisaties Overijssel

Mr. Zigher ter Steghestraat 9, 8331 KG Steenwijk T (0521) 53 99 99 E [email protected] www.zorggroep-onl.nl

Word ook lid van onze ledenvereniging via T (0521) 53 98 93

Thuis met LivioBij Livio kunt u met elke zorgvraag terecht, ook als het gaat om complexe zorg. Met onze 800 thuiszorgspecialisten in Twente en de Oost-Achterhoek zijn wij altijd bij u in de buurt, dag en nacht. Waarbij we rekening houden met uw persoonlijke wensen. Dát noemen wij thuiszorg zonder zorgen.

Vraag thuiszorg aan 0900-9200 www.liviothuiszorg.nl

(lokaal tarief)

ZorgThuisU redt zich thuis prima, maar u kunt extra hulp goed gebruiken? Dan biedt ZorgThuis uitkomst. Gewoon bij u aan huis en 24 uur per dag.

Van ZorgThuis ontvangt u ondersteuning op het gebied van persoonlijke verzorging, verpleging en behandeling, begeleiding en advies.

www.arienszorgpalet.nl | 053 - 482 66 88

Veilig thuis wonen

Het kan!

VITADISHEALTHCARE

VOOR EEN GEZOND LEVEN!• Bestel via de webshop• Maandelijks automatisch

thuis gestuurd AANBEVOLEN DOOR HUMPHREY FRIDTCOLUMNIST WEEKEND KRANT EN SENIORENKRANT

AANBEVOLEN DOOR HUMPHREY FRIDTCOLUMNIST WEEKEND COLUMNIST WEEKEND KRANT EN SENIORENKRANT

KRANT EN SENIORENKRANT

www.drvital.nl Onderdeel van Vitadis Groep B.V.

GOEDE WEERSTAND

GEZOND HART

STERKE BOTTEN

NATUURLIJKE VETTRANSPORTEUR

ONTSPANNING

SOEPELE GEWRICHTEN

www.drvital.nl

SOEPELE GEWRICHTENSOEPELE GEWRICHTEN

Persoonlijk contact via de telefoon? Bel gerust voor een bestelling

of informatie naar 085-760 00 27

www.drvital.nl Onderdeel van Vitadis Groep B.V.www.drvital.nl

telefoon? Bel gerust voor een bestelling 085-760 00 27

Page 5: SeniorenOverijssel  - november 2013

SeniorenOverijsselKWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

SENtrum Senioren Organisaties Overijssel 5

de mentaliteitsverandering naar meer zelfstandigheid en onaf-hankelijkheid zou hiermee gepaard moeten gaan. Dus ook doe-het-zelf is belangrijk. Bijvoorbeeld revalideren door elke dag thuis oefeningen te doen die worden voorgedaan op een beeldscherm zoals Het Roessingh al doet.

Bloedonderzoek thuisEnkele Enschedese technologie-bedrijven maken apparatuur waarmee patiënten thuis bloed-

jaar moet in Enschede een Huis van de Gezonde Technologie geopend worden, waar ouderen uit de regio zelf kunnen ervaren hoe al die technische hulpmiddelen het leven makkelijker kunnen maken. Daarmee moet techniek laagdrempelig dichterbij de ouderen komen.

Twee jaar extraHet Huis van de Gezonde Technologie is bedoeld voor alle ouderen in de regio Twente en moet vertakkingen hebben naar andere plaatsen in de regio. Gezonder oud worden met hulp van hightech en doe-het-zelf is het doel van dit project. De Europese commissie zorgt voor geld, maar verwacht ook resultaten. Bijvoorbeeld dat de innovatieprojecten minimaal twee gezonde levensjaren toevoegen aan het leven van de gemiddelde Twentenaar. Dus gezonder en langer leven in Twente door gezonde uitvindingen. ■

Door Secil Arda, lid Participatieraad Ouderen Overijssel, PROO

Langer zelfstandig blijven wonenKoning Willem­Alexander sprak in zijn eerste troon­rede uitgebreid over de plannen die de regering heeft rondom chronisch zieken en mensen met een beperking. Een overzicht van de passages over de plannen van de regering.

ParticipatiesamenlevingVan iedereen die dat kan, wordt gevraagd verantwoor-delijkheid te nemen voor zijn of haar eigen leven en om-geving.

Langdurige zorgDe regering komt in het ko mende parlementaire jaar met een voorstel om de langdurige zorg grondig te hervormen. Lichtere vormen van langdurige zorg worden straks uitgevoerd door ge-meenten, die beter kunnen beoordelen of een traplift of taxivergoeding noodzakelijk zijn. De vergoeding van huis-houdelijke hulp blijft be-schikbaar voor mensen die deze hulp echt nodig hebben en niet zelf kunnen betalen. Medische zorg zoals verple-ging valt straks onder de reguliere zorgverzekering.

ArbeidGemeenten gaan samen met sociale partners werkbedrij-ven oprichten om mensen met een arbeidsbeperking of in de bijstand te helpen bij het vinden van een baan. ■

De troonredeEr gaat veel veranderen de komende jaren. Meer mensen zullen thuis blijven wonen. Men moet meer een beroep doen op de eigen omgeving en kan bij zware hulp een beroep doen op de Wmo.

Deze maatregel die ‘scheiden van wonen en zorg’ heet is begin dit jaar ingegaan. Mensen die voor-heen naar een verzorgingshuis gingen moeten nu in de eigen omgeving zorg en ondersteuning krijgen. Mantelzorgers, familie en buren wordt gevraagd om in eerste instantie hulp te bieden. Is dit onvoldoende dan kan men een

beroep doen op de Wmo. Mensen zijn zelf verantwoordelijk voor hoe en waar ze wonen. Dus ook voor alle woonkosten (huur of koop, gas, water en licht) en kosten voor eten en drinken. Voorheen werden deze kosten betaald vanuit de AWBZ. Vanaf 2013 worden alleen de zorgkosten nog vergoed vanuit de AWBZ en vanaf 1 januari 2015 vanuit de Wmo. Voor mensen die vóór 1 januari 2013 in een verzorgingshuis woonden verandert er niets.

OntmoetenWillen meer mensen langer zelf-standig kunnen blijven wonen dan

moeten er ook voldoende goede woningen zijn. Verzorgingshuizen moeten verbouwd worden tot zelfstandige appartementen die voldoen aan de nieuwe eisen. De gezamenlijke ouderenbonden zijn daarom in gesprek met zorg-instellingen en gemeenten om hiervoor aandacht te vragen. Een ander aandachtspunt voor hen is sociaal isolement onder ouderen. In veel oudere zorggebouwen was een recreatieruimte, waar bewoners en niet-bewoners elkaar konden ontmoeten. Als mensen meer ver-spreid in de wijk of in een gebouw zonder gemeenschappelijke ruimte wonen, dan is ontmoeting en dus

sociaal contact niet altijd vanzelf-sprekend.

Eigen bijdrageVoor alle zorg vanuit de AWBZ en Wmo moet een eigen bijdrage betaald worden die afhankelijk is van inkomen, leeftijd, gezins-samenstelling en hoeveel zorg nodig is. Vanaf 2013 wordt hierbij ook een deel van het vermogen (spaargeld) meegeteld. De eigen bijdrage verschilt per persoon. Wilt u weten hoe hoog uw eigen bijdrage voor zorg wordt, kijk dan op www.hetcak.nl. ■

Door Gerry Vrielink

LevenskrachtEen lang en gezond leven is niet iets wat je overkomt. Hoe oud je wordt, hangt voor een derde deel af van de genen, voor de rest vooral van je levensstijl. Echter, als je vitaliteit wilt verhogen dan kom je er niet met een gezonde leefstijl alleen. Fitnesstraining blijkt goed te zijn voor onze spieren, hart en bloedvaten en zorgt voor een stukje kwaliteit en verlenging van ons leven. Vitaliteitstraining gaat echter een stapje verder en speelt in op ons bewustzijn van het leven. Volgens Van Dale betekent vitaliteit energie om te leven, levenskracht dus. Het verschil met de tra di-tionele fitnesstraining ligt in het bewustzijn. De vitaliteitstrainer kun je dus eigenlijk beschouwen als een soort levenstrainer. Hij kijkt op

welke manier hij de sporters fysiek en mentaal kan ondersteunen met als doel meer levensenergie en een goede gezondheid op een bewuste manier. Steeds meer mensen kampen met stress- en/of burn-out klachten. Ze ontwikkelen symptomen zoals hyperventilatie, hartkloppingen of duizelingen. Veel mensen zijn futloos of heb-ben psychische problemen, hoofd-pijn, maagklachten. Intensief sporten biedt in zekere mate een stuk ontspanning en lichamelijke vitaliteit.

Hoe zit het echter met onze mentale vitaliteit? Mentaal hebben veel mensen de grens van de belastbaarheid bereikt. Het is tijd om anders te gaan denken. In het

bijzonder bij mensen op oudere leeftijd. Gezondheid en zich lekker voelen zijn tegenwoordig belangrijke waarden. Velen vinden al het gedoe rond mentaliteit en emotie te zweverig en richten zich liever op hun fysieke fitheid. Maar zonder geestelijke fitheid ontberen wij een goede balans. Emoties hebben enorm veel invloed op

onze vitaliteit. Vier elementen die elkaar wederzijds beïnvloeden zorgen voor onze vitaliteit.

1 Emotioneel: hoe ga je met emo-ties om.

2. Sociaal: hoe ga je met anderen om. 3. Spiritueel: hoe ga je om met je

in spiratie. 4 Fysiek: hoe ga je met je lijf om. ■

Gezond ouder worden in TwenteIn Twente wordt hard gewerkt aan gezond en comfortabel oud worden met hulp van EU en technologie

Twente is recent door de Europese Commissie aangewezen als voorbeeldregio ‘Gezond Ouder Worden’. Statistisch blijkt name­lijk dat Twentse ouderen eerder last van gebreken hebben dan de gemiddelde Nederlander. De gemeente Enschede heeft daarom het project Zorg&Technologie in het leven geroepen.

Twente is bekend met innovaties in de zorg zoals nanotechnologie van de Universiteit Twente voor diagnoses en medicijnen toe-diening, nieuwe revalidatie-technieken bij Het Roessingh en handige zelfzorg-apps van regionale softwarebedrijven. Het project val-preventie van het Sportcentrum Roessingh bijvoor-beeld leert ouderen hoe je moet vallen om minder snel een bot te breken. Het doel van het project is het aantal val-ongelukken bij ouderen met 20% terug te brengen. Een van vele initiatieven in de regio om mensen gezonder oud te laten worden met hightech. Maar hightech is niet zaligmakend,

onderzoek kunnen doen, bij-voorbeeld om medicijnwerking of trombose in de gaten te houden, zodat ze niet steeds naar het ziekenhuis hoeven. Er is een prima netwerk op dit gebied met Universiteit Twente, Saxion Hogeschool, Medisch Spectrum Twente, Ziekenhuisgroep Twente, Het Roessingh, diverse zorg - en innovatieve organisaties. Maar hoe krijgen de ouderen zicht op alles wat beschikbaar is om gezond oud te worden? Volgend

Nanotechnologie is een technologie die zich bezig houdt met materialen in de orde van grootte van nano­meters (een nanometer is een miljoenste millimeter). Deze technologie maakt het mogelijk om stoffen op moleculair niveau te hanteren en zo materialen nieuwe eigenschappen te geven. De kleine deeltjes die door deze techniek tot stand komen, hebben andere eigenschappen en gedragen zich anders dan grotere deeltjes. Hierdoor ontstaat een nieuwe gene­ ratie van technologische toepassing en. Dit biedt nieuwe kansen op diverse gebieden, van gezondheids­zorg en voeding tot milieu en landbouw.

Wat is nano-technologie?

Innovaties als bloedonderzoek thuis moeten ouderen langer gezond houden.

Column Vitaal met Fridt

Page 6: SeniorenOverijssel  - november 2013

SeniorenOverijssel KWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

6 SENtrum Senioren Organisaties Overijssel

Samen werken aan Kamper KrachtLidy Kiewit-Braakman (CU), wethouder Maatschappij, noemt zichzelf liever wethouder ‘Meedoen’

Burgerparticipatie en wijkgericht werken vormen de basis van het sociale beleid van de gemeente Kampen. In geen enkele andere Overijsselse gemeente wordt dit zo duidelijk verwoord als in Kampen. Lidy Kiewit­Braakman is wethouder Maatschappij en beheert de portefeuilles Wmo, sociale zaken en onderwijs en coördineert het wijkgericht werken.

De gemeenteraad heeft zeven uit-gangspunten voor het sociale be leid vastgesteld waarbij als basis de eigen kracht van burgers genomen is. De gemeente sluit daarmee aan bij de landelijke ten-dens van een zich terugtrekkende overheid. De grote decentralisaties in de lang durige zorg, de jeugdzorg en de participatiewet werpen ook in Kampen hun schaduw vooruit. Om te voorkomen dat de ver-zorgings staat onbetaalbaar wordt en mensen die zijn aangewezen op de zorg van de overheid die zorg niet meer kunnen krijgen, werkt de gemeente volop aan de ver sterking van de samenhang in de samenleving, aan de partici patie van de burger zelf. Wethouder Kiewit wijst daarbij enthousiast op de vele initiatieven die Kampen

als gemeente ondersteunt. De wijkgerichte aanpak is succesvol, het bruist van de activiteiten in de welzijnssector. Veel mensen, vooral ook veel ouderen, maar ook niet-georganiseerden, melden zich bij de vrijwilligerscentrale om deel te nemen. De Stichting Present koppelt aan bieders van hulp aan hulpbehoevenden en overal worden activiteiten georganiseerd om, wijkgericht, mensen met elkaar in contact te brengen. Zo wordt de bedreiging van de onhoud-baarheid van de verzorgingsstaat omgezet in een kans om de samen-leving te versterken.

AansluitingNaast specifieke aandacht voor jongeren kent Kampen geen doel-groepenbeleid meer, dus ook geen specifiek ouderenbeleid. Volgens de wethouder worden ouderen in voldoende mate ondersteund door de Stichting Welzijn. Ouderen zijn burgers van de gemeente en worden als zodanig, net als ieder ander, aangesproken op hun eigen kracht. Wel is duidelijk dat ook bij de maatschappelijke organisaties die ondersteuning bieden, de omslag van aanbodgericht naar vraag gericht nog verder moet

worden uitgewerkt. Echte partici-patie zal pas vorm krijgen als interventies aansluiten bij wat de burger kan en niet omgekeerd denken vanuit het systeem. De gemeente biedt hiervoor de mogelijkheden door de zoge-naamde beleidsgestuurde contract-financiering. Dat wil zeg gen dat

groepen burgers subsidie kunnen aanvragen voor activiteiten die de beleidsdoelstellingen van de gemeente ondersteunen. Zo kunnen buurtactiviteiten worden gestimuleerd. De vraag blijft dan natuurlijk wel hoe een dergelijke activiteit wordt beoordeeld. Dat zal immers vragen om een omslag

in het denk en bij de ambtelijke organisatie. Het lijkt er wel op dat Kampen volop bezig is met deze omslag, die men noemt: ‘Samen werken aan Kamper Kracht’. Als zodanig is Kampen een voorbeeld voor veel andere gemeenten. ■

Door Wil Jaegers

In Kampen worden activiteiten georganiseerd om vrijwilligers en hulpbehoevenden met elkaar in contact te brengen.

“Bewoners moeten zo lang mogelijk de regie over zichzelf houden”Directeur Irma Harmelink van ZorgAccent:

Irma Harmelink, directeur van ZorgAccent, weet als geen ander dat de huidige situatie een momentopname is en dat ‘Zorg en Wonen’ speerpunten in het beleid van de toekomst vormen. Tijdig de signalen van mogelijke problemen herkennen en daarop naar vermogen inspelen kan veel problemen voorkomen.

“Wij kennen op het punt van zorg en wonen in Almelo nog geen knelpunten en dat willen wij graag zou houden. Als ZorgAccent kunnen

wij dat niet alleen, maar moeten we het zoeken in samenwerking met andere spelers op het terrein van ouderenhuisvesting. Daarbij streven wij ernaar om het wonen zoveel mogelijk met de thuissituatie overeen te laten komen”. Ouderen langer zelfstandig laten wonen in hun vertrouwde omgeving vormt de bindende factor in de samenwerking tussen ZorgAccent en woningcorporatie Beter Wonen. Samen ontwikkelen zij woon-servicewijken waarin gewerkt gaat worden – of al wordt gewerkt – met

een vast team waarin onder meer verpleegkundigen een rol zullen spelen. “Het voordeel van een vast team is dat cliënten en verzorgen-den elkaar kennen, waardoor er een vertrouwd gevoel ontstaat. In de Almelose wijk De Riet wordt daar nu en in de komende jaren hoog op ingezet met een aantal projecten”, aldus Harmelink.

Eigen initiatiefDe huidige directeur heeft jaren-lange ervaring in de wijk verpleeg-kunde en heeft altijd al iets voor

mensen willen betekenen. Hoewel zij sinds 2009 actief is als be stuurder blijft haar aandacht gefixeerd op het veld waar zij niet van wil vervreemden. Daarom zijn in de organisatie de lijnen heel kort gemaakt. “De zorgverleners krijgen bijvoorbeeld veel ruimte in het zorgproces om zelf initiatieven te ontwikkelen in het scheppen van omstandigheden die voor ouderen zo dicht mogelijk de thuissituatie benadert. Kleine wijkgerichte teams bieden daarvoor de beste garantie”. De Twentse aanduiding die hier het beste op van toepassing is kent de niet-Twentse niet, maar met ‘könnigheed’ is eigenlijk alles gezegd. Daarin ligt in feite de basis voor goede zorgverlening. Mensen hebben individuele behoeftes en met ‘könnigheed’ kan daar rekening mee worden gehouden, omdat die behoeftes dan makkelijker kenbaar worden gemaakt.

Activiteiten“Je kunt natuurlijk niet aan alle wensen voldoen, dat kan in het alledaagse leven ook niet. Maar met wat meer aandacht en begrip kan er vaak veel meer en dan spreek ik uit ervaring. Wij hebben bij de Castello-flat in samenwerking met Beter Wonen al het een en ander kunnen realiseren. Wij hebben daar een team van negen medewerkers en dat verloopt naar wens. Mensen hebben daar de mogelijkheid om de boodschappen

te doen, er is een kapper, een huismeester, een fysiotherapeut en er is een leeszaal. De medewerkers hebben een luis terend oor voor de zorgvraag, ook van nieuwe bewoners, en er worden regelmatig nieuwe activiteiten ontwikkeld”.

VerbondenheidEen andere ervaringslocatie betreft verzorgingshuis De Koppeling. Daar heeft Beter Wonen aan leun-woningen gerealiseerd en daar worden nu kleine groepen be-woners gevormd rond huiskamers. Om de verbondenheid tussen beide complexen te illustreren heeft de aanbouw de naam Koppeling gekregen.

Zorgvraag centraalMomenteel zijn in Noordoost Twente 55 zorgteams actief die allemaal zoveel mogelijk volgens hetzelfde procedé werken. Dat wil dus zeggen kleine teams gericht op de zorgvraag waarbij de samenwerking met de thuiszorg een belangrijke rol speelt. De nieuwbouw aan de Berkelstraat is het volgende project dat in de nieuwe visie van het langer zelfstandig blijven wonen wordt gerealiseerd. Beter Wonen realiseert daar 38 appartementen die zo-danig worden ingericht dat zij ook geschikt zijn voor rolstoel-gebruikers. ■

Door Peter van der Molen

Fotobijschrift

Page 7: SeniorenOverijssel  - november 2013

SeniorenOverijsselKWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

SENtrum Senioren Organisaties Overijssel 7

Ouderenraad Raalte wordt Seniorenraad Raalte

Wat gaat een jaar toch snel voorbij, het wachten op je verjaardag alleen al geeft aan dat de tijd snel gaat. Vandaag ben je jarig en volgend jaar alweer.

Ze is op weg naar de 90, de donkere dagen van kerst en oud en nieuw zijn vaak de dagen dat ze zich eenzaam voelt. Maar daar stond ze deze week plotseling de vrouw van een oud­collega van haar man bij haar voor de deur. Ze had ‘knieperkes’ gebakken volgens het oude recept van haar groot­moeder. Wat een verassing, de thee en de knieperkes waren heerlijk. Om de tijd extrafleurenkleurtegeven dronken ze een glaasje Port, die ze van een Portugal reiziger had gekregen. De tijd tikte door en toen de regiotaxi voorstond was nog niet alles besproken. Ze maak ten een afspraak voor de eerste woensdag van het nieuwe jaar. Dat is goed, immers, want oude vriend schap poets je zo weer op. ■

Door Kaartje Knip

Seniorenraad Raalte is sinds kort de nieuwe naam voor de over­koepeling van de ouderen­bonden in Raalte, aldus Anton Jansink oud­voorzitter van de Ouderenraad Raalte. Een andere naam en ook een iets andere opzet.

De Seniorenraad is de organisatie die op gemeentelijk niveau activi-teiten onderneemt. Zo zijn de HUBA (hulp bij het invullen van belasting formulieren) en de VOA (vrijwillige ouderen advisering) onderdeel van de Seniorenraad, evenals welzijn. De Seniorenraad heeft als doelstelling zaken be-

spreekbaar te maken die ouderen raken op het gebied van wonen, zorg, welzijn, vervoer en mobiliteit. In de afgelopen periode is bij de aangesloten ouderenorganisaties KBO, NBvON en PCOB in de gemeente Raalte geïnventariseerd welke knelpunten zij ervaren op bovengenoemde terreinen. De knelpunten zijn gebundeld en worden voorgelegd aan de diverse politieke partijen die mee doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2014, met de vraag een reactie te geven. De antwoorden worden ter kennis gebracht van de leden van de ouderenbonden en daarnaast wil de Seniorenraad in februari

een grote verkiezingsbijeenkomst organiseren.

Grote betrokkenheidDe Seniorenraad wordt in de gemeenteraad betrokken bij diverse praatgroepen, klankbordgroepen en commissies. Zo heeft men een zetel in de Wmo-raad en heeft men een plaats in de klankbordgroep wonen, zorg en welzijn van de gemeente waar zij samen met professionals aan tafel zitten. In ieder woonservicegebied in op-richting gaan vertegenwoordigers van de Seniorenraad om tafel met de projectleiders. Ook in de nieuwe groep ‘De Kracht van Raalte’

zijn mensen van de Seniorenraad betrokken.

Goed contactDe Seniorenraad heeft goed contact met de wethouder en de ambtelijke organisatie. Zij voelen zich betrok-ken en serieus genomen, dit bleek bijvoorbeeld uit het feit dat de gemeente de bekostiging van de VOA op zich heeft genomen. Op de vraag wat de Seniorenraad wil be-reiken in de toekomst zegt de heer Jansink dat zij een goede relatie met de gemeente zullen hebben, zodat zij zaken die ouderen raken kun nen bespreken en daardoor be-leid kunnen beïnvloeden. ■

Van oud naar nieuw

Lang zult u wonenU wilt graag lang en plezierig in uw eigen huis blijven wonen? De campagne ‘Lang zult u wonen’ kan u daarbij helpen.

Op www.langzultuwonen.nl vindt u allerlei tips en adviezen voor kleinere en grotere aanpassingen aan uw woning. Van post-opvang-bakje tot inloopdouche. Als u op de website door het 3D-huis ‘loopt’, komt u vast op nieuwe ideeën. Zoekt u hulp of producten? Ook daarvoor kunt u terecht op de web site, bijvoorbeeld om folders te downloaden. Of om een afspraak te maken met de bouwkundig adviseur van Lang zult u wonen. Hij

bekijkt graag samen met u hoe u uw huis het beste kunt aanpassen. Vaak blijken zelfs grotere aanpassingen goedkoper dan verhuizen.

Op RTV OostLang zult u wonen wordt onder-steund door provincie Overijssel, en bijna alle Overijsselse gemeen-ten doen mee. Zo komt de reizende tentoonstelling vast wel bij u in de buurt. En vanaf zondag 3 november zendt RTV Oost een serie rond Lang zult u wonen uit. ■

Meer weten over Lang zult u wonen? Bel Rezina Ramaker van SENtrum: telefoon 074-250 0155.

Oud worden in je eigen wijk Gemeente Hengelo en woningcorporatie Welbions slaan handen ineen

Onlangs was minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) te gast bij de gemeente Hengelo en bracht daarbij een bezoek aan woning­corporatie Welbions en parti cu­liere huizenbezitters.

De minister werd uitvoerig ge-ïnformeerd over onder meer de pilotprojecten die in de Hengelose wijken Groot en Klein Driene zijn gestart. Deze plannen vragen volgens burgemeester Sander Schelberg tijd, regelruimte en geld. Een grote rol daarbij is weggelegd voor woningcorporatie Welbions, maar ook voor particuliere woning-bezitters die worden gestimuleerd hun woningen zo aan te passen

dat ze er kunnen blijven wonen tot op oudere leeftijd. Welbions is de enige corporatie in Hengelo die geschikte en betaalbare woonruimte biedt aan 12.500 huishoudens met een beperkte financiële ruimte of met een zorgvraag. Wonen is meer dan een dak boven je hoofd, het gaat ook om je prettig en veilig voelen in de buurt waar je woont. Welbions werkt aan vitale wijken waar mensen tevreden samen leven. Gemeente Hengelo en Welbions gaven de minister de volgende boodschappen mee:

Geef samen het goede voorbeeld U verwacht samenwerking van

burgers en van organisaties om de overgang te maken naar een participatiemaatschappij. Wij roepen u op om het goede voor-beeld te geven en de ministeries te ontschotten.

Niet bezuinigen, maar hervormen is de oplossingBezuinigen maakt meer kapot dan je lief is. Als mensen in be-talings problemen komen, wijken weer afglijden naar het oude (slechte) niveau en organisaties hun beste projecten noodgedwongen moeten stoppen, gooien we het kind met het badwater weg. Er kan veel anders en niet alles is nodig. Maar alleen een heffing

en verschuiving van taken is onvoldoende.

Transitie kost tijd Om van bewoners die altijd ge wend waren te bellen met de corporatie of gemeente om iets te regelen opeens burgers te maken die het zelf regelen, is een utopie. Een klein deel zal het fijn vinden en pakt het op. Een omslag maken naar een cultuur waarin iedereen het logisch vindt dat je zelf verant-woordelijk bent, kost tijd. Zowel voor be woners als organisaties.

Eis van organisaties dat ze samenwerkenZoals we ook van u verwachten

dat u over de randen van uw eigen ministerie en opdracht kijkt, zo mag u dat ook van ons verwachten. In Hengelo doen we ons best om dat te verbeteren, maar een zetje vanuit Den Haag kan ons daar bij helpen. ■

Wil je meer weten over de succes-projecten van Welbions en de gemeente Hengelo? Neem dan contact op met:

Gemeente Hengelo: [email protected] of Welbions Hengelo:[email protected].

Door Martin Meijerink

“ Wij hebben ons huis nu al veiliger en comfortabeler laten maken ”

Klein Driene, niet zomaar een wijk

In de vernieuwingswijk Klein Driene gebeurt nu en de komende jaren veel. De buurt heeft veel potentie, maar kent tegelijkertijd ook risico’s vanwege de hoge mutatiegraad. In deze wijk woont sinds 1977 mevrouw Schrader-den Ridder. Ruim 37 jaar woont ze in haar vertrouwde stekje met vrij uitzicht op een mooi plantsoen waar kinderen spelen en buurtbewoners hun hond

uitlaten. Ze heeft aangegeven dat ze hier wil blijven wonen, oud worden en sterven. De 89-jarige heeft de nodige beperkingen. Ze heeft haar fiets op advies van de kinderen moeten laten staan, maar heeft daarvoor een hometrainer van haar kleinkinderen gekregen. Hierop traint ze dagelijks om in conditie te blijven. Sinds een half jaar geeft het traplopen problemen, en de risico’s van vallen en een

heup breken zijn dan groot. Maar een aanvraag bij het loket Wmo van de gemeente Hengelo is in behandeling. Na medisch onderzoek komt ze wellicht in aanmerking voor een traplift, waardoor het mogelijk is om in haar eigen woning te blijven. Op deze manier hoef je een oude boom niet te verplanten, maar kan ze groeien en bloeien tot in lengte van jaren.

Page 8: SeniorenOverijssel  - november 2013

8 SENtrum Senioren Organisaties Overijssel

Thuiszorg op een tijdstip dat het u uitkomt? Bij Carintreggeland kan het. Wij komen wanneeru ons nodig hebt. Overdag, ’s nachts of juist heel vroeg in de ochtend. Als meneer Aaftink op tijd wil gaan vissen dan helpen we hem extra vroeg. Zo kan hij zijn hobby blijven uitoefenen.

Een dag heeft 24 uur. Dus zijn we 24 uur per dag bereikbaar en bieden wij dag en nacht zorg. Op afspraak en in noodsituaties.

Als u vroeg wilt vissen zijn wij op tijd uit de veren Meer over onze zorg opwww.carintreggeland.nl of bel 088 367 70 00(lokaal tarief en 24 uur bereikbaar)

Thuiszorg wanneer u dat wilt. Bij Carintreggeland kan het.

‘De audicien die zijn vak verstaat’

Vitaal Horen • Bornsestraat 24 • 7556 BG Hengelo (Ov) • T 074 75 01 507 • E [email protected]

HoortoestellenBezoek aanhuis mogelijk

Voor iedere leeftijd verrassend veel voordeel en gemak!

Voor slechts € 12,50 (per huishouden) kunt u in 2013 profi teren van kortingen op een veelzijdig dienstenaanbod.

Zie www.uwledenvereniging.nl of bel (0521) 53 98 93.

Bent u al lid?

Het is eerder ouderenmishandeling En het gebeurt vaker dan je denktAls een oudere lichamelijk, geestelijk of financieel schade wordt toegebracht door een familielid, verzorger of andere betrokkene is er sprake van ouderenmishandeling. Ieder jaar zijn naar schatting 200.000 ouderen slachtoffer van ouderenmishandeling!

Soms zijn er geen daders, maar alleen slachtoffersOuderenmishandeling is lang niet altijd is opzettelijk. Vaak is er sprake van ‘ontspoorde zorg’: opsluiten, overmedicatie, snauwen enz, voortkomend uit overbelasting van de mantelzorger. Bij ontspoorde zorg zijn er geen daders, alleen maar slachtoffers.

Meneer V. is 82 en zijn vrouw 81. Zij is dementerend en behoorlijk verward. Meneer V. wil zelf voor zijn vrouw zorgen. Ze zijn altijd samen geweest en meneer wil, ook nu het moeilijker is, er voor haar zijn. Als meneer af en toe een boodschap moet doen of gewoon eventjes naar buiten wil, kan hij haar niet meenemen. Dat is zó vermoeiend. Als ze alleen thuisblijft, trekt ze alles uit de kasten. De enige oplossing die hij ziet is haar in bed stoppen en de slaapkamerdeur op slot doen.

Praat eroverMantelzorg is zwaar. Erken bijtijds dat het teveel wordt; praat erover! Ook mantelzorgers kunnen voor hulp en advies veilig en anoniem bellen met het Steunpunt Huiselijk Geweld: 0900 1 26 26 26.

www.s-hg.nl www.kadera.nl www.movisie.nlwww.vooreenveiligthuis.nl

dan je denkt

Ouderenmishandeling:• Lichamelijke mishandeling• Geestelijke mishandeling• Verwaarlozing• Financiële uitbuiting• Seksueel misbruik• Schending van rechten

Page 9: SeniorenOverijssel  - november 2013

SeniorenOverijsselKWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

SENtrum Senioren Organisaties Overijssel 9

Reactie van een lezerAltijd al graag mogen lezen, maar gaat het steeds moeilijker omdat het zicht minder wordt? Onderstaande reactie geeft ook u wellicht mogelijkheden om het lezen weer op te pakken.

Beste mensen,Ik ga even in op het artikel in uw augustusnummer 2013 van blad-zijde 9: “Kom, ik ga even naar de bibliotheek!” Het gaat niet direct over de bibliotheek, maar toch even een opmerking daarover. Aange-

zien heel wat ouderen moeite hebben met lezen, kunnen ze in de bibliotheek ook luisterboeken lenen. Ik ben daar een paar jaar geleden op gewezen, omdat ik steeds meer problemen kreeg met het lezen van de kleine letters in de verschillende boeken.

In de bibliotheek zijn twee soorten luis terboeken te verkrijgen. Het eerste is een luisterboek op cd (het luis terboek bestaat dan uit één of meer cd’s). Deze kunnen gewoon

Een e­reader is een apparaat waarmee digitale boeken worden weergegeven. Het apparaat is speciaal ont­worpen voor dit doel.

De e­reader gebruikt geen lcd­scherm, maar een spe­ciaal scherm dat gebruik maakt van elektronische inkt. Hierdoor geeft het scherm geen licht en wordt het effect bereikt van ge­woon papier. Lezers er­varen dit als rustiger voor de ogen en hebben dus ook minder kans op hoofdpijnklachten.

PrivébibliotheekDe boekenwereld kon na­tuur lijk niet achterblijven in het tijdperk van de digi­talisering. Er zullen altijd mensen zijn die houden van de onmiskenbare geur en het vasthouden van de kaft en die willen bla­deren. Maar er komt een generatie die meer en meer de voordelen ziet van een apparaat dat in een hand­omdraai honderden boe­ken met zich mee draagt. Een privébibliotheek in zak formaat dus!

Grote lettersOok kun je met de e­reader de letters vergrootten, waar­door lezen ook mogelijk blijft wanneer het zicht minder wordt. ■

Wat is een e-reader?

Onder het motto ‘samen uit, samen genieten’ organiseert Stichting Vier het Leven theater­ en concertbezoeken voor ouderen die niet graag alleen op stap gaan of dit niet meer zelfstandig kunnen. Deze bezoeken worden door vrijwilligers begeleid.

Met het initiatief worden oudere inwoners in Overijssel van harte uitgenodigd te komen genieten van diverse voorstellingen en concerten in de volgende regio’s: Zwolle, Ommen, Dedemsvaart, Hardenberg, Almelo en Enschede en later dit seizoen ook in Deventer. Ook ouderen die slecht ter been zijn of gebruik maken van een rollator of rolstoel zijn van harte welkom! Tijdens een avond uit ontstaan nieuwe ontmoetingen

tussen ouderen onderling en tus-sen ouderen en vrijwilligers. Een bijzondere belevenis, die het voor ouderen mogelijk maakt om mee te blijven doen in de samenleving.

Complete avond uitStichting Vier het Leven werd in 2005 opgericht door Helma van Heerikhuize en Annerieke Vonk. Als pilot werd het project ‘begeleid theaterbezoek’ gestart in het Gooi. Dit werd een succes en daarna heeft Stichting Vier het Leven zich landelijk uitgerold met hulp van het Oranjefonds, vertelt Ellen Kohrman, regiocoördinator in Overijssel voor Stichting Vier het Leven. Voor ouderen boven de 65 jaar, die willen genieten van een compleet verzorgde avond uit, is Stichting Vier het Leven een prachtig

Samen uit, samen genieten met Stichting Vier het leven

Begeleid theaterbezoek voor ouderen, ook in Overijssel

alternatief. Uit een afwisselend aanbod van onder andere toneel, muziek, opera, musical en ballet maken zij hun keuze. Vier het Leven regelt de entreekaarten, het vervoer, de consumpties en de begeleiding. “In Overijssel werken wij samen met de theaters in boven genoemde plaatsen. Dit is een prettige samenwerking. De mensen worden hartelijk ontvangen”, vertelt Ellen. “Ouderen, die niet alleen naar het theater kunnen of willen, voelen zich vaak bezwaard om een beroep te doen op familie of vrienden. Nu kunnen zij contact opnemen met Vier het Leven via het landelijke reserveringsnummer 035-524 5156. Via dit nummer kan men ook het programma aan-vragen of reserveren. Men kan tot twee weken voor de voorstelling

reserveren voor de geselecteerde voorstellingen. Stichting Vier het Leven heeft een keuze gemaakt uit verschillende genres en hiermee is er dus voor elk wat wils”, aldus Ellen.

HartverwarmendOp dit moment zijn er ongeveer 100 vrijwilligers actief in Overijssel. “Als vrijwilliger heb je een dankbare taak. De ouderen verheugen zich van tevoren op een avond uit en vooraf vindt telefonisch contact plaats met de ouderen ter bevestiging hoe laat men opgehaald wordt. Voor aanvang van de voorstelling is er ruimschoots tijd voor een kopje koffie en een gezellig praatje. Als vrijwilliger draag je bij aan een zorgeloze en fantastische avond

op een walkman (cd-uitvoering) of een daarvoor bestemde audio-installatie worden afgespeeld. Het tweede is een luisterboek op Daisy-rom. Dit apparaat is ook bij de bibliotheek te leen. Hier staat (meestal) alles op een cd.

Aan gezien ik steeds enthousiaster werd over deze manier, kreeg ik de tip van één van de medewerkers van de bibliotheek om eens naar de site van aangepast lezen te gaan. Er gaat eer wereld voor je

open. Dankzij die tip luister ik nu met heel veel plezier naar de boeken die ik uitkies. En wat heel prettig is: de Daisy-rom wordt thuis gestuurd. Heb je het boek uit, dan kan het kosteloos weer terug gestuurd worden. Kortom: voor mij dé uitkomst om toch veel boeken te kunnen verslinden. Dit wilde ik graag aan u kwijt. Wellicht kunt u daar een artikel aan besteden.

Met vriendelijk groetR.B. Dekker

Vier het Leven regelt de entreekaarten, het vervoer, de consumpties en de begeleiding voor een complete avond uit.

uit, waar de ouderen vaak nog lang met plezier op terugkijken.” De belangrijkste reclame is natuurlijk de mond op mond reclame: zegt het voort, zegt het voort. Ellen: “Het is hartverwarmend om te zien en te horen hoe de mensen reageren op het concept ‘samen uit, samen genieten’. Je voelt dat zij echt genieten van onze begeleide theaterbezoeken en de VIP-behandeling die zij krijgen van onze vrijwilligers en de medewerkers in het theater. En daar doen we het uiteindelijk toch voor. Alleen daarom al is het zo geweldig om voor Vier het Leven te werken.” ■

Wilt u meer informatie over de stichting, kijk dan op www.4hetleven.nl.

Page 10: SeniorenOverijssel  - november 2013

SeniorenOverijssel KWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

10 SENtrum Senioren Organisaties Overijssel

Denktank60+Noord en Overijssel Onze groep breidt zijn activiteiten uit en draagt tegelijkertijd ver ant-woordelijkheden over aan lokale initiatiefnemers. Daarnaast vormen we netwerken van actieve ouderen die in hun eigen regio aan de slag willen gaan. Het netwerk Drenthe-Noordwest-Overijssel is net van start gegaan en daar hoort ook een door ons ontwikkelde cursus bij: ’80 in 30’. Wij zullen in 2030 immers zelf tachtigers zijn. Hoe bereiden we ons daarop voor? Ons aanbod: De cursus kan overal ge-geven worden. Daarnaast zijn we bereid onze kennis met u te delen! Kijk voor meer informatie of contactgegevens op de website: www.denktank60plusnoord.nl. ■

Door Anjo Geluk-Bleumink, voor-zitter Denktank60+Noord en lid van PROO Overijssel (Steenwijk).

‘Nieuwe ouderen’ zelf aan de slag!Een denktank van 60-plussers die de handen uit de mouwen steken

Vitaal Vechtdal, langer vitaalEen breed samenwerkingsinitiatief om tot langer en gezonder zelfstandig wonen te komen

Het gonst van de initiatieven van ouderen en niet alleen omdat de participatiesamenleving is ge ïn troduceerd. Als we zien hoeveel oudere vrijwilligers en mantel zorgers, grootouders die oppas problemen oplossen er zijn, ouderen die hun kennis en er varing op allerlei manieren actief inzetten, is onze samen­leving nu al ondenkbaar en on­leefbaar zonder hen. Waarom dan toch een denktank met ‘nieuwe ouderen’ als thema?

Denktank60+Noord heeft zich van-af 2009 ontwikkeld tot een groep ouderen die denken steeds vaker combineert met doen. Was onze groep eerst vooral betrokken bij NPO-Noord (Nationaal Programma Ouderenzorg) pro jecten, uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen en hogescholen, nu gaan we met onze visie op wonen, welzijn en zorg steeds vaker zelf aan de slag en zoeken we lokale ‘verkenners’ om mee samen te werken, bijvoorbeeld binnen een netwerk. Zo is er

‘Om zien naar elkaar’: een project waarin ouderen in een dorp of woonwijk de zorg voor kwetsbare ouderen gaan organiseren of een zorgcoöperatie oprichten. Of we gaan samen met studenten die kiezen voor een beroep in de zorg, op zoek naar de winst van het ouder worden. De denktank is een kleine groep met een groot net-werk. We geven kennis door en staan open voor contacten en nieuwe ideeën. Werken binnen de Denktank is vrijwilligerswerk en – gezien het stevige profiel dat we hebben afgesproken – zeker niet vrijblijvend. De uitdaging is om zelf aan de slag te gaan en gebruik te maken ieders kennis en ervaring. Enkele resultaten van de periode 2009-2013 komen samen op een Publieksdag op 9 november 2013 in Groningen, waarin we con-clusies en perspectieven zullen presenteren. Deze Publieksdag wordt georganiseerd samen met Groningen Plus en zal bestaan uit een seminar en een informatie-markt.

In juli 2012 sloten huisartsen, zorgverzekeraar Achmea, de Saxenburgh Groep en de gemeen­ten Hardenberg, Coevorden en Ommen een uniek samenwer­kingsverband: Vitaal Vechtdal. Het doel van deze samenwerking is om door gezamenlijke inspan­ning van zorgverleners, zorgver­zekeraars en gemeenten te komen tot een verbetering van de vitali­teit van de inwoners van de regio.

Vitaal Vechtdal krijgt vorm in vier programma’s:1. Langer vitaal, gericht op

ouderen.2. Vroeg erbij, gericht op kinderen.3. De gezonde gemeente, gericht

op gezondheid en vitaliteit.4. Vitale werknemer, gericht op een

gezonde werkomgeving.

Bé Prenger, huisarts, is projectleider van het programma ‘Langer vitaal’. Dit project heeft als doel langer en gezonder zelfstandig wonen en zelfredzaam zijn met een betere kwaliteit van leven. Momenteel loopt er een proefperiode rondom een drietal activiteiten waarbij het de bedoeling is werkwijzen uit te proberen die vanaf 1 januari 2014 een definitieve vorm krijgen. Het eerste project is ‘vroegsignalering en adequate opvolging’ met als doel kwetsbare ouderen eerder in beeld te krijgen, zodat op tijd de juiste zorg kan worden geboden. Door middel van een in Nijmegen ontwikkeld meetinstrument wordt de situatie van een oudere voor wat betreft wonen, zorg en welzijn in kaart gebracht. Vervolgens wordt in

overleg met de betrokkene bekeken of er ondersteuning nodig is en, zo ja, welke. Het tweede project, dat eveneens op proef draait, is wat men noemt ‘better in, better out’. Hierbij worden mensen die een knie- of heupoperatie moeten ondergaan, in de periode daaraan voorafgaand, begeleid om gezonder en sterker het ziekenhuis in te gaan.

Daarmee komen patiënten er ook sterker uit hetgeen de revalidatie vergemakkelijkt. Tenslotte wordt er gewerkt aan het gebruik van moderne technieken en digitale mogelijkheden: domotica. Daarbij sluit Hardenberg aan bij het Europese project iAge, dat het gebruik van ICT stimuleert om ouderen langer en gemakkelijker

zelfstandig thuis te kunnen laten wonen.

Gezamenlijk actiefHet project ‘Langer vitaal’ is am bitieus van start gegaan, ge-trokken door een enthousiaste projectleider. De betrokkenheid van potentiële cliënten zal echter verbeterd moeten worden om

Bé Prenger: “Het programma ‘Langer vitaal’ draagt bij aan vitaliteit van ouderen in het Vechtdal”.

succesvol te zijn. Prenger zou dan ook graag zien dat ouderen-organisaties gezamenlijk actief participeren in het project ‘Langer vitaal’. Het is jammer dat het in het Vechtdal nog ontbreekt aan een samenwerkingsverband van ouderengroepen. ■

Door Wil Jaegers

Anjo Geluk, voorzitter van Denktank60+Noord.

Page 11: SeniorenOverijssel  - november 2013

SENtrum Senioren Organisaties Overijssel 11

Kunt u 100%genietenals u 80% hoort?

Bij veel mooie momenten in het leven speelt geluid een belangrijke rol. Het fluiten van vogels bij het ontwaken, de vrolijke stemmen van de kleinkinderen tijdens het pannenkoeken bakken of de prachtige klanken van een pianoconcert. Met geluid beleeft u alles intenser. Om optimaal van deze momenten te blijven genieten is het goed om regelmatig uw gehoor te laten controleren. Want uw gehoor kan langzaam, en zonder dat u het zelf merkt, achteruit gaan.

Wilt u ook weten of u wel 100% van alle geluiden geniet? Kom dan langs voor een gratis hoortest bij een Beter Horen winkel bij u in de buurt. Onze deskundige audiciens meten binnen 20 minuten hoe goed u hoort en geven u graag een persoonlijk hooradvies. Maak een afspraak via www.beterhoren.nl of bel gratis 0800 – 0200 159.

www.beterhoren.nl

Zweedse klompen en een stropdas

De service en nazorg van een uit­

vaartverzorger kan soms heel ver

gaan. Dat blijkt wel uit onderstaand

verhaal van Yarden uitvaartver­

zorger Eelke Lap:

‘Enige jaren geleden kregen we

een melding van het overlijden van

een 92-jarige mevrouw. Ze woonde

in het veld op een boerderij. Daar

aangekomen merkte ik het al snel:

uiterlijk vertoon is aan deze familie

niet besteed. “Doe maar gewoon,

we zijn eenvoudige boerenmensen”,

was het motto. Prachtig om te zien

hoe deze mensen dicht bij de natuur

leven. Het overlijden van moeder

was dan ook de natuurlijke gang.

Moeder woonde op de boerderij

met een vrijgezelle zoon en een

vrijgezelle broer. Zij werd netjes

en in vertrouwde omgeving thuis

opgebaard en tijdens deze dagen

voor de begrafenis waren er veel

fijne en tere momenten.

Op de dag van de uitvaart waren wij

op tijd aanwezig om moeder over

te brengen naar de kerk waar de

afscheidsdienst zou plaatsvinden.

De zoon kwam uit de slaapkamer

tevoorschijn, keurig in pak met

daar onder zijn zwarte “Zweedse”

klompen, die hij overduidelijk ook

in de stal gebruikt. Ik keek ernaar

en vroeg hem of hij zo mee naar de

kerk wilde. “Jazeker”, was zijn ant-

woord, “waarom niet?” Ik vroeg

hem of zijn moeder dit netjes zou

hebben gevonden. Hij keek mij ver-

baasd aan, maar wist even niets

te antwoorden. “Is het niet beter

dat je nette schoenen aantrekt?”,

opperde ik, waarop hij schoor-

voetend antwoordde: “Als dat moet,

dan doe ik dat.”

Even later kwam hij met keurige

zwarte schoenen terug en had

bovendien een stropdas meege-

nomen. Hij probeerde deze te

strikken, maar zijn handen waren

dat kennelijk niet gewend, hij kreeg

het niet voor elkaar. “Zal ik het even

voor je doen?”, bood ik hem aan.

Ik ben immers gewend dagelijks

mijn eigen stropdas te strikken. En

zo stond hij even later keurig netjes

klaar om te vertrekken.

Dat hij de hulp waardeerde bleek

wel een jaar na de uitvaart. Toen

kreeg ik een telefoontje van de-

zelfde zoon. Hij moest naar een

bruiloft. En kwam met de vraag of

ik zijn stropdas even kon strikken?

Ik herinnerde mij het voorval van

een jaar eerder. Natuurlijk was ik

graag bereid dit voor hem in orde

te maken!

Eelke Lap, Yarden uitvaartzorg Zwolle.

Advertorial

Page 12: SeniorenOverijssel  - november 2013

12 SENtrum Senioren Organisaties Overijssel

overijsselHOVO

Wilt u de jeugd ook wel eens een lesje leren?Natuur&landschap is van onschatbare waarde voor ons allemaal. Daar bent u het ongetwijfeld mee eens. Maar of de jongere generaties daar ook zo over denken…Helpt u ons de jeugd een lesje te leren? Een lesje over de verantwoordelijkheid die wij allemaal hebben voor het onderhoud van onze gezamenlijke achtertuin.

Word vrijwillige mentorAls vrijwillige mentor begeleidt u groepen kinderen, jongeren of volwassenen bij hun vrijwilligerswerk in natuur&landschap. Kinderen weet u enthousiast de knotwilgen in te sturen. Pubers laat u op een veilige manier de beugelzaag hanteren. En zakenmannen daagt u uit de hoogste fruitboom te snoeien. Zo bezorgt u ze niet alleen een onvergetelijke dag in de frisse buitenlucht, maar levert u ook een positieve bijdrage aan het beheer van natuur&landschap.

Kijk voor meer informatie op www.landschapoverijssel.nl/vrijwilligers of neem contact op met Erik de Kruif, telefoon 0529-408406 of mail [email protected]

WWW.LANDSCHAPOVERIJSSEL.NL

“Grote Kerk Kerstmarkt” 2013

Bezoek

de meest sfeervolle Kerstmarkt van ons land

in de pas gerestaureerde Grote of Lebuïnus-kerk te Deventer

75 kramen met Kerstartikelen elke dag diverse koren en

muziekensembles

Openingstijden:Donderdag 12 dec. 14.00 – 21.00 uur

Vrijdag 13 dec. 10.00 – 21.00 uurZaterdag 14 dec. 10.00 – 17.00 uur

Entree € 2,50 kinderen tot 12 jaar gratis

Page 13: SeniorenOverijssel  - november 2013

SENtrum Senioren Organisaties Overijssel 13

Page 14: SeniorenOverijssel  - november 2013

14 SENtrum Senioren Organisaties Overijssel

voermanmuseum hattem

anton pieckmuseum

nederlandsbakkerijmuseum

hattem, de eeuwenoude hanzestadaan de oever van de ijssel

De drie samenwerkende musea heten u van harte welkom.

Museum voor archeologie,historie en beeldende kunst

Verrassend veelzijdigHet leukste Bakkerijmuseum van Nederland in Hattem

Naast de presentatie van het vele

werk van Anton Pieck zijn er jaarlijks

wisselende tentoonstellingen; een

aanrader zijn ook de workshops die

regelmatig worden georganiseerd.

T 038 - 444 21 92www.antonpieckmuseum.nl

Samen met de wisselende tentoon-

stellingen vormt de vaste collectie

een veelzijdig museum, toegankelijk

voor een breed publiek.

T 038 - 444 28 97www.voermanmuseumhattem.nl

Het grootste en meest veelzijdige

Bakkerijmuseum van ons land. Voor

kinderen en groepen hebben wij

veel mogelijkheden.

T 038 - 444 17 15www.bakkerijmuseum.nl

Page 15: SeniorenOverijssel  - november 2013

SeniorenOverijsselKWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

SENtrum Senioren Organisaties Overijssel 15

De troonrede en de gevolgen voor ouderenNieuw begrotingsakkoord treft gepensioneerden en chronisch zieken en gehandicapten

Naar aanleiding van een artikel in De Volkskrant over de pen­sioenen ontstond er dit najaar nogal wat commotie. Ouderen moesten niet zo zeuren; ze heb­ben het immers nog nooit zo goed gehad als tegenwoordig en jongeren moeten het toch maar allemaal opbrengen. Vervelende en onterechte pogingen om generaties tegen elkaar uit te spelen; wie is daarmee gediend?

Ja, er zijn rijke ouderen, maar er zijn ook veel minder bedeelde ouderen. De cijfers tonen aan dat circa een half miljoen gepensio-neerden moet rondkomen met minder dan tweehonderd euro bruto aanvullend pensioen boven op de AOW. Niet bepaald een vetpot!

KoopkrachtberekeningenHet is daarom goed dat het CSO (samenwerkende ouderen-organisaties KBO, PCOB, NVOG

en NOOM) het Nibud heeft gevraagd om objectieve koop-krachtberekeningen te maken (www.nibud.nl). Hoewel de be-grotingsbehandeling in de Tweede

Kamer nog wijzigingen kan aan brengen, is het duidelijk dat hogere inkomens meer gaan inleveren dan lagere en dat met name werkenden er beter van af

komen dan niet werkenden. De zorgtoeslag zal omlaag gaan en vooral door het afschaffen van allerlei inkomensondersteunende regelingen zullen chronisch zieken en gehandicapten er soms fors op achteruit gaan. Gemeenten moeten hierbij taken gaan overnemen en het is nog niet bekend hoe dit financieel gaat uitpakken.

ZorgkostenHet Nibud heeft meer dan honderd koopkrachtberekeningen gemaakt die op de website zijn te bekijken. Globaal kan worden gesteld dat ouderen met een hoog aanvullend pensioen en ouderen met veel zorgkosten er meer dan gemiddeld op achteruit zullen gaan. Vooral voor ouderen met een laag in-komen en veel zorgkosten kan de koopkracht met wel 6% dalen. Alleen ouderen die een inkomen hebben op het minimumniveau zullen eventueel in aanmerking

komen voor compensatierege-lingen via de gemeenten uit de individuele bijzondere bijstand. Veel ouderen zullen worden ge-confronteerd met een stapeling van zorgkosten die als gevolg van de kabinetsplannen niet meer zullen worden gecompenseerd.

Bepalend beleidDoor het ‘Paars met de bijbel-akkoord’, dat drie oppositiepartijen op 11 oktober sloten met het kabinet, verandert er niet veel in de koopkrachtplaatjes. Gepen-sioneerden leveren nog iets meer in en ook chronisch zieken en gehandicapten worden er niet beter van. Gemeentelijk beleid zal straks bepalend worden voor de koopkracht van veel zorgbehoeftige ouderen met een laag inkomen. Reden te meer om kritisch te kijken naar de verkiezingsprogramma’s voor de komende gemeenteraads-verkiezingen. ■

Fotobijschrift

Primeur belastingservice ouderenbonden

Wisseling van de wacht bij belastingservice ouderenbondenEen niet meer weg te denken service van de ouderenbonden is het jaarlijks invullen van de aangiften inkomstenbelastingen en het aanvragen van huur­ en zorgtoeslag. Al meer dan vijftien jaar zijn een projectgroep en tal van vrijwilligers binnen de ouderenbonden druk in de weer om deze klus te klaren.

Herman Buursen heeft hiervoor als werker van het eerste uur het nodige werk verzet. Vanuit zijn arbeidzame leven als hoofd van de afdeling sociale zaken van de gemeente Haaksbergen heeft hij als geen ander zicht op het welzijn en omstandigheden van ouderen. Voor hem een reden om in 1996 als lid en deskundige zijn bijdrage te leveren aan de commissie sociaal economische zaken van de KBO. Ondertussen was hij in Haaksbergen al gestart met het ondersteunen van ouderen bij het

invullen van de jaarlijkse aan-gifte inkomstenbelasting. En met succes. Voor de toenmalige Cosbo reden om na te gaan of de werk-wijze voor het invullen van de aangiftes ook provinciaal kan worden ingevoerd. In combinatie met het geven van voorlichting aan de leden van PCOB, ANBO en KBO over financiële zaken en ouderen is de service van het invullen ook op provinciaal niveau ingevoerd. Dat het succes en de tevredenheid van leden niet onopgemerkt is gebleken blijkt wel uit het overnemen van het Overijsselse model op landelijk niveau. Sinds 2001 is de Overijsselse werkwijze ingevoerd en niet meer weg te denken uit de service van de ouderenbonden.

WaarderingAlleen al in Overijssel vullen meer dan tweehonderd HUBA’s, hulp bij aangifte, meer dan 12.000 aangiften inkomstenbelasting en enkele

honderden aangiftes huur- en zorgtoeslag in. Een hele pres tatie. Menige oudere krijgt zo een geldbedrag terug van de belas-tingdienst dat anders in de porte-monnee van de overheid blijft. Als waardering voor hun inzet is dit jaar voor het eerst een boottocht over de IJssel georganiseerd voor alle HUBA’s. Naast de gezelligheid worden zij bijgepraat over de ontwikkelingen op het gebied van inkomstenbelasting en toeslagen. Een notaris houdt een inleiding over AWBZ en erfrecht. Een goede aanvulling op de informatie van de bijscholingscursussen. En een goede start van de IB-campagne 2013.

OnderscheidingDe positieve ontwikkelingen bin-nen de belastingservice tot het huidige niveau en het bereiken van het vijfenzeventigste levensjaar is voor Herman Buursen aanleiding om de verantwoordelijkheden van het voorzitterschap over te dragen aan zijn opvolger, Ed van Boekel. Als blijk van dank en waardering voor zijn inzet en betrokkenheid bij het belastingproject heeft de voorzitter van de KBO, Ton van den Berg, Herman Buursen onder-scheiden met de zilveren KBO-speld. Daarnaast heeft hij van het samenwerkingsverband van de drie ouderenvonden in Overijssel, SENtrum, een attentie ontvangen. In zijn slotwoord heeft Herman Buursen aangegeven met een goed gevoel de voorzittershamer over te dragen aan zijn opvolger. De projectgroep belastingservice ouderenbonden in Overijssel is in zijn huidige vorm en organisatie klaar voor de toekomst. ■

Door Henk MönnikWil Jaegers, voorzitter SENtrum/PROO, (links) en Herman Buursen (rechts).

De Overijsselse afdeling van de belastingservice ouderen­ bonden heeft met het af­ sluiten van de IB­campagne (inkomstenbelasting) 2012 landelijk voor een primeur gezorgd. Als eerste organisatie heeft zij voor het afleggenvan verantwoording aan de plaatselijke bonden van de ANBO, PCOB en Unie KBO een jaarverslag samen­gesteld en aan de besturen aangeboden.

In Overijssel zijn meer dan 200 HUBA’s, hulp bij aan gifte, op pad geweest om bij de leden de aangifte inkom sten­belasting te verzorgen en/ of de aangifte huur­ en zorg­toeslag. Voor enkel een on­kosten vergoeding van € 10,00 kunnen leden zich melden bij de plaatselijke afdelingen om hun aangiftes en aanvragen te

laten invullen. Tijdens de IB­campagne 2012 zijn 12.184 aangiftes IB verzorgd, 435 aanvragen huurtoeslag en 476 aanvragen zorgtoeslag.

Organisatie en uitvoeringMet ingang van januari 2012 is de structuur van de project­groep belastingservice zo­danig gewijzigd dat nu de organisatie en uitvoering ge­heel door vrijwilligers van de ouderenbonden wordt uitge­voerd. Voor het waarborgen van de kwaliteit van het werk worden er op landelijk niveau afspraken gemaakt. Deze af­spraken vormen de basis voor de richtlijnen voor het werk van de HUBA’s. In oktober j.l. is begonnen met de voorbe­reidingen van de IB­campagne 2013. In de komende edities van de SeniorenOverijssel volgt hierover meer informatie. ■

Page 16: SeniorenOverijssel  - november 2013

16 SENtrum Senioren Organisaties Overijssel

GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN GEEN RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!RIJBEWIJS!45KM

Textielstraat 4, Oldenzaal. Tel. 0541 - 52 11 66www.wiegerinckgroep.nl

Uw partner voor:Nieuw - Gebruikt

Onderhoud - Reparatie

E-mail: [email protected]: 053 475 55 55 bereikbaar op:

Maandag van 15.00 - 17.00 uurDinsdag van 09.00 - 11.00 uur en van 15.00 - 17.00 uurWoesdag van 09.00 - 11.00 uur en van 15.00 - 17.00 uurDonderdag van 09.00 - 11.00 uur en van 15.00 - 17.00 uurVrijdag van 09.00 - 11.00 uur

Informatiepunt

MediantVoor al uw vragen over psychischeklachten, cursussen en trainingen

Samen voor persoonlijke zorg Vitaal | Ondernemend | Coöperatief

Vertrouw op onze wijkzuster Onze professionele en vriendelijke wijkzusters bieden goede en persoonlijke zorg, zodat u op een prettige manier thuis kunt blijven wonen. Wij geloven dat dit alleen kan door u goed te leren kennen en een persoonlijke relatie op te bouwen. Daarom werkt TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) vanuit kleine wijkteams, zodat u weet wie u komt helpen. Ook in de nacht en bij specialistische zorg kunt u op onze wijkzusters rekenen. Waar nodig krijgen zij ondersteuning van specialisten ouderen­geneeskunde en/of paramedici (zoals fysio­ en ergotherapeuten) van TMZ. Voor u ongetwijfeld een vertrouwd gevoel.

Neem gerust contact opWilt u meer weten over de thuiszorg van TMZ?Bel dan: 085 – 77 38 777 of kijk op www.triviummeulenbeltzorg.nl

Maak kennis met TriviumMeulenbeltZorgBinnen TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) zetten ruim 2100 medewerkers en 1100 vrijwilligers zich dagelijks in om ouderen en chronisch zieken goede en persoonlijke zorg te bieden. In onze moderne en duurzame woonzorgcom­plexen en bij mensen thuis bieden wij onder andere verpleging, verzorging, begeleiding, personenalarmering en huishoudelijke zorg. We zijn actief in de gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Hengelo, Tubbergen en Twenterand. TMZ richt zich nadrukkelijk op de relatie met cliënten, medewerkers en andere betrokkenen. Samen maken wij de zorg persoonlijk.

www.triviummeulenbeltzorg.nl

Page 17: SeniorenOverijssel  - november 2013

SeniorenOverijsselKWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

SENtrum Senioren Organisaties Overijssel 17

SENtrum

PUZZEL

Puzzelaar gefeliciteerd!

Doe mee! En win een Boekenbon

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

© R

uu

d B

ern

s /

ww

w.p

uzz

elst

ad.n

l

De oplossing voor deze puzzel kunt u voor 31 januari 2014 sturen naar SENtrum, Kievitstraat 9, 7557 AP in Hengelo, onder vermelding van ‘oplossing puzzel 7’. Of u kunt uw oplossing mailen naar [email protected] de goede oplossingen wordt een boekenbon verloot. De winnaar of winnares krijgt persoonlijk bericht en wordt in de volgende uitgave van SeniorenOverijssel bekend gemaakt.

Wij hebben op de puzzel van augustus 2013 veel goede oplossingen ontvangen. De oplossing was ‘glimlachen’. Uit alle goede inzendingen is de mevrouw A.G. van Sloten uit Almelo geloot als winnaar van de boekenbon. Van harte gefeliciteerd!

6

Op donderdag 30 januari 2014 organiseren de gezamenlijke ouderenbonden voor belang­stellende ouderen in Overijssel een themadag. We staan stil bij allerlei veranderingen die zich in onze samenleving voordoen en waarmee ook ouderen zich geconfronteerd zien.

Veranderingen brengen een ver-schuiving in normen en waarden, in verwachtingen en opvattingen met zich mee. Soms heb je er

Themadag ‘Mooi, iemand anders’!

PCOB Wierden-Enter viert 50-jarig jubileum

KBO Enter: nu ook voor actieve seniorenIn februari 2013 zijn Mariet Hospers en Gerda Spoelder gestart om een nieuwe afdeling van de KBO op te richten, gericht op de jonge senior; de vijftig plusser. Er zijn signalen van deze senior uit de samenleving: “Wat moet ik bij die club doen, dat zijn allemaal ouden van dagen. Kaarten vind ik niets aan en bingo is ook niet mijn ding, als ik ergens informatie over wil hebben zoek ik dat wel op internet!” We zijn gaan

Op dinsdag 17 september opende voorzitter Elizabeth Wolter­Kassies de jubileumviering. De PCOB is geen gezellig ‘breikransje’, maar een vereniging die belangen be hartigt.

Vijftig jaar waarin we de trouw van onze Hemelse Vader ervaren hebben. Er werd dan ook van harte meegezongen door de twee honderd aanwezigen. De samenzang werd begeleid door vaste pianist, Cor Bal. Charlotte Glorie, een blinde artieste, trad op met liedjes en sketches waar met plezier naar geluisterd werd. Ze speelde in op het jubileum van de PCOB en verbond dat in het lied met het ‘er zijn voor elkaar’, wat immers het doel is van onze vereniging. De heer E.A. Knoeff uit Hasselt sprak als

regiocoördinator over ver leden, heden en toekomst van de PCOB. Hij doelde hiermee ook op PCOB ‘nieuwe stijl’. Het hoogtepunt van deze middag was het skypen (hoe bedoel je ‘PCOB nieuwe stijl’) met Zuid Afrika, waar de familie Kock woont en werkt. Vanwege het jubileum is een jaar lang geld ingezameld en het prachtige bedrag, uiteindelijk ruim € 5232,- werd nu bekend gemaakt aan de leden en via skype aan Irma en Ronald Kock, wat met ontroering en enthousiasme gepaard ging. De ‘voorzittershamer’ werd over-ge dragen aan de nieuwe voorzitter Jenny Plaggenmarsch-Poolman. De leden konden het bestuur nog feliciteren en afscheid nemen van de scheidende voorzitter. ■

vragen bij of vraag je je af: ‘Waar gaat het toch allemaal heen?’. Maar soms merk je dat je er blij mee bent. Tijdens de themadag zullen we op verschillende manieren in aanraking komen met een aantal concrete veranderingen. Wat doen deze met jezelf? Het thema van de dag is: ‘Mooi, iemand anders’. De dag vindt plaats in Het Centrum in Nijverdal (Constantijnstraat 7A), en duurt van 10.00 - 15.00 uur. De kosten zijn € 10,- per persoon. Dat is inclusief koffie/thee en lunch. Wilt

u deelnemen, maak dan € 10,- over op rekeningnummer 35.45.72.431 ten name van KBO-Overijssel te Raalte, onder vermelding van ‘themadag 2014’. ■

brainstormen welke activiteiten jonge actieve senioren aanspreken en hoe we ons bekend gaan maken. Ruim zestig mensen melden zich per e-mail. De brainstormsessie vond plaats in het sportcafé en de aanwezigen waren enthousiast. We moesten ook wat doen aan de uitstraling van de KBO. Het moet allemaal wat jonger en hipper. De senior van nu is actiever, onder-nemende en heeft vaak een volle agenda. We mogen de oudere

senior daarbij niet vergeten, ook zij moeten zich thuis blijven voelen bij de KBO. Ook hebben we de opzet van de nieuwsbrief is veranderd. Deze heet nu ‘ Voor en met elkaar, KBO Enter: bond voor actieve senioren’. We hebben wekelijkse activiteiten voor ver-schillende groepen mensen zowel binnen als buiten, zodat er voor iedereen wat te doen valt. ■

Door Ellen Spoelder, KBO Enter

5

4

2

9

8

3

1

10

7

Page 18: SeniorenOverijssel  - november 2013

18 Thema | Thuiszorg

De zorg voor natuur&landschap deelt Landschap Overijssel met vele vrij-

willigers en organisaties. Ook met gemeenten, die een steeds grotere ver-

antwoordelijkheid hebben voor het onderhouden en versterken van onze

groene omgeving. Veel gemeenten nemen deze verantwoordelijkheid. En

dat is mooi, want zo werken we samen aan ieders achtertuin. Het is erg be-

langrijk dat gemeenten zich blijven inzetten voor natuur&landschap. U kunt

ze daarin stimuleren door tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van maart

2014 uw groene hart te laten spreken!

VerkiezingsprogrammaHet is van groot belang dat gemeenten zich blijven inzetten voor

natuur&landschap in uw gemeente. De aankomende gemeenteraadsverkie-

zingen zijn dan ook erg belangrijk voor ons allemaal! Op de websites van de

verschillende partijen staan de verkiezingsprogramma’s. Hierin vindt u welke

ambitie die partij voor natuur&landschap heeft. Met uw stem kunt u een be-

langrijke bijdrage leveren aan uw groene omgeving.

Belangrijke partnerLandschap Overijssel is voor de Overijsselse gemeenten een belangrijke

partner in het verwezenlijken van hun ambitie voor natuur&landschap. Bij-

voorbeeld met het onderhouden en verbeteren van typische streekeigen

kenmerken van erven. Of met het aanleggen en herstellen van poelen, hout-

wallen en singels in het landschap. En samen met vele vrijwilligers snoeien

en knotten we (fruit)bomen en beschermen we specifieke planten en dieren

die een steuntje in de rug nodig hebben. Prachtige resultaten die zonder de

gemeenten niet mogelijk waren geweest.

OnmisbaarNatuur&landschap heeft ons veel te bieden. Meer dan alleen esthetische

waarden en biodiversiteit. Het is het decor waarin we wonen, werken en re-

creëren. En iedereen weet dat buiten bewegen gezond is. Natuur&landschap

wordt niet voor niets vitamine-G genoemd. Maar natuur&landschap is meer.

Het vormt ons thuis, de plek waar we ons fijn voelen. We halen er ook ons

voedsel en veel grondstoffen voor medicijnen. En het zuivert de vervuiling

die wij veroorzaken. Met andere woorden: een divers natuur&landschap is

onmisbaar! Voor ons en voor onze toekomstige generaties!

Laat uw groene hart spreken!

Meer weten?Landschap Overijssel zet zich in voor beheer, herstel, ontwikkeling en be-leving van natuur&landschap in heel Overijssel. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Landschap OverijsselPoppenallee 397722 KW DalfsenTelefoon: 0529 - 401 731Mail: [email protected]: www.landschapoverijssel.nl

Omdat natuur&landschap niet zelf kan kiezen…

…is uw groene stem hard nodig.

Page 19: SeniorenOverijssel  - november 2013

SeniorenOverijsselKWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

SENtrum Senioren Organisaties Overijssel 19

Dementie is een hersen­aandoening die iemand langzaam maar zeker vol­ledig afhankelijk maakt van de zorg van anderen. Maar liefst een op de vijf mensen krijgt een vorm van de­mentie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende is.

Nederland telt op dit mo-ment 256.000 mensen met dementie. Door de vergrijzing en het ouder worden van de bevolking zal dit aantal in de toekomst explosief stijgen: in 2050 zal ruim een half miljoen mensen lijden aan dementie. Ook op jongere leeftijd kunnen mensen dementie krijgen. Naar schatting zijn er in Nederland 12.000 mensen met dementie die jonger zijn dan 65 jaar.

Nog altijd zijn er geen ge-neesmiddelen voor de ziekte van Alzheimer en de andere vormen van dementie. Wel zijn er medicijnen die het ziekteproces kunnen vertragen. Over de hele wereld wordt onderzoek gedaan naar de oorzaken, mogelijke preventie en behandeling van dementie. In Nederland wordt veel onderzoek gedaan door de Alzheimer Centra. ■

Wat is dementie?

De andere vader

Lokale kracht dankzij workshop Gezocht: voorzitter KBO district Twente

Nederland telt ongeveer 250.000 mensen met dementie. De belang­rijkste en meest bekende oorzaak is de ziekte van Alzheimer. Bij mensen met dementie gaat het functioneren van de hersenen langzaam maar zeker achteruit. Ze worden in het dagelijks leven steeds afhankelijker van hulp van anderen. En dat vraagt zorg, veel zorg en aandacht. Vaak jaren achtereen, soms 24 uur per dag.

Als iemand Alzheimer heeft of dement is dan zijn de hersenen van die persoon ziek. Op een zeker moment is het voor het thuisfront niet vol te houden. De mensen vergeten steeds meer en meer en hebben moeite om dingen te onthouden. Alzheimer is een ongeneeslijke ziekte en niet

te opereren, want het zit in je her-senen. De ziekte komt het meest voort bij mensen tussen de 70 en 80 jaar, maar een enkele keer ook op jongere leeftijd zoals bij mijn spoorvriend Martin Wielens (52), maar ook bij vader/opa Groeneveld (86), de vader van onze Twentse diva, zangeres en presentatrice Marga Bult.

Had deze ziekte in het verleden je aandacht, of is dat nu gekomen omdat het lot je vader treft?“Voor mijn zangcarrière heb ik een opleiding genoten als ver-pleegkundige en was subhoofd op de afdeling psychiatrie/neurologie. Van af die tijd ben ik op de hoogte en geïnteresseerd in de ontwikkelingen rondom deze ziekte.”

Hoe merkten jullie dat er wat aan de hand was met vader?“Mijn vader, een hard werkende en altijd vrolijke man, moest inleveren op zijn dagelijks functioneren. Het gaat niet van de een op de andere dag, maar deze ziekte komt lang-zaam het huis binnen geslopen. Het begon zo’n drie jaar geleden. Wij ontdekten dat papa af en toe de weg kwijt was. Hij wist niet meer waar hij zijn spullen had gelaten, hij vroeg vaak de zelfde dingen en hij gaf ook vaak de-zelfde antwoorden. Wij hebben het ziektebeeld niet weggestopt, maar er samen met mijn moeder (81) veel over gesproken.”

Hoe was je vader vroeger en hoe is hij nu?“Een echte vader in een hecht gezin

met zes kinderen en maar liefst dertien kleinkinderen. Ik draag de beelden van vroeger nog dagelijks met mij mee. Hoe hij me op zijn schoot nam en mondharmonica voor me speelde en hoe we samen liedjes zongen. Maar ook dat ik ‘s morgens naar school ging en ik bij hem op de bok mocht zitten van zijn melkwagen. Papa was de gangmaker op de familiefeestjes en bijeenkomsten. Nu is hij als het ware afgesloten van zijn omgeving, maar wanneer ik bij hem ben en liedjes met hem zing, komt die herkenning weer en zie ik af en toe weer mijn vader van vroeger.”

Vervaagt het beeld van vroeger voor jou?“Nee, die beelden vervagen niet. Ze komen zo weer op mijn netvlies. Mijn vader van toen en nu is een groot verschil. Maar als je hem vraagt: “Pa hoe is het?” Dan is steevast zijn antwoord: “Wah good, ‘t is nich aanders”.”

Je bent nu mantelzorger, hoe vul je die mantelzorg in? “Ik bekommer me over zowel mijn vader als mijn moeder. Moeder woont dicht bij me en we praten veel met elkaar. Ik probeer haar pijn te verzachten. Minstens drie keer per week bezoek ik papa in Gereia te Oldenzaal. Dan knuffel en streel ik hem en we zingen samen liedjes van vroeger. Ook hebben wij zijn lievelingsmuziek opgenomen zo-dat hij die kan beluisteren.” ■

Door Martin Meijerink

Marga Bult: een kei van een mantelzorger.

In Raalte bezochten 43 personen de workshop AWBZ/Wmo. De deelnemers, allemaal ‘NBvON AWBZ/Wmo­ambassadeurs ’ , ondersteunen de leden bij de vele vragen op dit terrein. Doel van deze bijeenkomsten: kennis delen zodat de ambassadeurs gewaardeerde gesprekspartners zijn op lokaal niveau.

Bert Pathuis van Stichting De Gildeborg geeft tijdens de work shop informatie betreffende ouderen-huisvesting. De ver wachting is dat mensen in de toekomst langer op zichzelf blijven wonen. En dat veel minder mensen in aanmerking zullen komen voor opname in een zorgvoorziening. Hij constateert een sterke vermindering van het aantal verpleeginstellingen en denkt dat op de langere termijn in Nederland gesproken gaat worden over ‘tehuizen voor armen’.

PrestatieveldenGerry Vrielink van Belangen-OrganisatiesOverijssel geeft tijdens de workshop informatie over actuele zaken rond de AWBZ/Wmo met haar lezing onder de titel ‘Aandacht voor iedereen’ met als ondertitel ‘Meedoen in ver-andering’. De prestatievelden van

de Wmo worden in 2015 omgezet in drie doelen:1. Bevorderen van de sociale

samenhang, de mantelzorg, het vrijwilligerswerk, de veiligheid en leefbaarheid in de gemeente en het voorkomen en bestrijden van huiselijk geweld.

2. Het ondersteunen van de zelf-redzaamheid en de participatie van personen met een beperking of met chronische, psychische of psychosociale problemen,

KBO Overijssel is dringend op zoek naar een voorzitter voor het district Twente.

District Twente bestaat uit 23 KBO-afdelingen. De voorzitter ondersteunt samen met de andere bestuursleden alle afdelingen in Twente en leidt de cluster- en districtsvergaderingen. Daarnaast heeft de voorzitter van het district Twente zitting in het provinciale bestuur. We zoeken een inspi-rerend bestuurder, die vanuit maatschappelijke betrokkenheid de vele KBO-vrijwilligers kan ent-housiasmeren en inspireren. ■

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het kantoor van KBO Overijssel, telefoon-nummer 0572 - 36 11 77 of via [email protected].

zoveel mogelijk in de eigen leefomgeving.

3. Het bieden van opvang (maatschappelijke opvang, vrouwenopvang, beschermd wonen en verslavingszorg).

Uit de levendige discussie blijkt een grote mate van betrokkenheid van de aanwezigen. Met de conclusies stelt de NBvON zich voor de volgende opdracht:• Oud worden is niet meer een

vrijblijvende zaak. Nemen van verantwoordelijkheid en elkaar bijstaan.

• Er liggen kansen, want we krijgen mede de regie over onze eigen zorgbehoeften.

• Geen beleidsnotities, maar een concrete aanpak gebaseerd op het realiseren van noodzakelijke oplossingen. Daarmee actief wethouders en ambtenaren benaderen. Van aanbodgericht naar vraaggericht. ■

Deelnemers aan de workshop voerden levendige discussies.

Page 20: SeniorenOverijssel  - november 2013

20 Thema | Thuiszorg

ECR Groot StokkertDr. Jan van Breemenlaan 28191 LA WapenveldT (088) 328 00 50www.grootstokkert.nl

Helend recreëren bij ECR Groot Stokkert op de VeluweIn een 4-sterren zorghotelstudio van European Care Residences (ECR)Groot Stokkert in Wapenveld revalideert en herstelt u van een ziekteof operatie. Terwijl u geniet van alles wat u van een luxe hotel magverwachten. Alle faciliteiten zijn aangepast en ingericht op gasten met een lichamelijke beperking, inclusief de infrarood sauna, het zwembad en de verharde paden op het terrein van het resort.

Vakantiepark Care Holidays HeinoCare Holidays Heino is een vakantiepark op de grens van de SallandseHeuvelrug en de IJsselvallei, waar mensen met en zonder functiebeperkingen samen de vakantie kunnen doorbrengen. Tijdens uw verblijf in één van de aangepaste bungalows, kunt u zo nodig 24 uur per dag een beroep doen op services en zorgdiensten die uw vakantie veraangenamen.

Speciale aanbieding Lezers van de Seniorenkrant Overijssel krijgen 15% korting op logies bij beide accommodaties. Daarnaast krijgt u 15% korting op uw totaal-besteding bij het Grand Café van ECR Groot Stokkert en restaurant ’t Hoogehuus bij vakantiepark Care Holidays Heino. Deze aanbieding is geldig tot en met 31 maart 2014.

Care Holidays HeinoZwolseweg 71 a8141 EA HeinoT (088) 328 00 40www.oldheino.nl

Zorghuis Twente is een betaalbaar zorghuis voor dementerende ouderen. Indien u niet meer zelfstandig kunt blijven wonen bieden wij u een goed alternatief in plaats van opname in een verpleeghuis.

Ons geweldig team van verzorgenden, activiteitenbegeleidsters, vrijwilligers en stagiaires zet zich in om een fijne, veilige en vooral gemoedelijke omgeving te creëren voor onze gasten en bewoners.

Naast kwalitatieve goede 24-uurszorg vinden we het vooral belangrijk dat we nog zoveel mogelijk geluksmomenten aan het leven toe kunnen voegen. Dit doen we door lekker vaak naar buiten te gaan om te wandelen, muziek te luisteren, te zingen, te knutselen en te tuinieren. Ook het gezamenlijk bereiden van vers gekookte maaltijden behoort tot onze dagelijkse routine.

Meer weten??is uw interesse gewekt en wilt u meer weten over Zorghuis Twente, de betaalbaarheid en (zorg)mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Op www.zorghuistwente.nl kunt u nog meer informatie vinden of u kunt direct contact opnemen met ons.

BentelerhofBentelosestraat 287497 MR BenteloT 0547 - 388 886E [email protected]

De huiskamerSlotsdijk 117591 GN Denekamp T 0541 - 852 006E [email protected]

Betaalbaar wonen met dementie.

Page 21: SeniorenOverijssel  - november 2013

SeniorenOverijsselKWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

SENtrum Senioren Organisaties Overijssel 21

SENtrum en PROO, bestuurlijke ontwikkelingenHet krachtig beïnvloeden van overheidsbeleid blijft één van de belangrijkste speerpunten

Ontwikkelingen werpen hun schaduw vooruit; de wereld verandert snel en grondig en het aantal ouderen neemt toe. De moderne ouderen willen als volwaardige burgers mee blijven doen in de Overijsselse samen­leving en de regie over hun eigen leven blijven behouden. Een productieve samenleving com­bineert de ervaring van ouderen met de energie van jongeren. Meedoen is dan ook cruciaal.

Naast de traditionele ouderen-bonden ontstaan er her en der seniorengroepen die zich inzetten voor de samenleving. Het is daarom dat SENtrum een ParticipatieRaad Ouderen Overijssel (PROO) in het leven heeft geroepen. Deze raad bestaat uit vertegenwoordigers van de traditionele ouderenbonden en ongebonden ouderen met expertise op terreinen die voor senioren van belang zijn zoals wonen, zorg, welzijn, mobiliteit en veiligheid. PROO, te zien als een zelfstandige commissie van SENtrum, heeft als doelstelling het activeren van senioren en maatschappelijke organisaties, het beïnvloeden van gemeentelijk, provinciaal en

rijks beleid om te bereiken dat ouderen blijven participeren in de samenleving en de regie over hun eigen leven behouden. Inmiddels heeft PROO een actie-agenda op-gesteld met drie prioriteiten:

• Ouderengroepen, ouderenorga-nisaties en ongebonden, betrok-

ken ouderen, verenigen zich in gemeentelijke seniorenraden om het overheidsbeleid krachtig te kunnen beïnvloeden.

• Accent leggen op preventie zodat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven. In dit kader zijn gezondheidszorg, levensloop bestendig bouwen en

thuistechnologie speerpunten van beleid.

• Wijk- en buurtgericht werken bevorderen om zelfredzaamheid en samenredzaamheid te ver-sterken.

Voor deze drie prioriteiten wordt op dit moment, samen met de

uitvoeringsorganisatie BOO, een plan van aanpak opgesteld.

Actiepunten gebundeldGezien de naderende gemeente-raadsverkiezingen van maart 2014 neemt de urgentie toe, temeer daar de gemeenten steeds meer rijksta-ken in het sociale domein moeten gaan overnemen. PROO werkt aan een brochure met actiepunten waar-mee ouderengroepen gemeentelijk en regionaal aan de slag kunnen gaan. De leden van PROO staan gereed om een helpende hand toe te steken.

Groeiend besefIn het voorjaar zond SENtrum de nota ‘Preventief Ouderenbeleid’ aan alle gemeenten, maatschappelijke organisaties en afdelingen van ouderenbonden. Het is verheugend te mogen constateren dat deze nota in veel gemeenten heeft bij-gedragen aan het besef dat goede preventieve acties dure zorg kunnen uitstellen en mogelijk voorkomen. De activiteiten van PROO sluiten hierbij aan. ■

Door Wil Jaegers, voorzitter SENtrum/PROO

PROO werkt aan een brochure met actiepunten waarmee ouderengroepen gemeentelijk en regionaal aan de slag kunnen.

Johan Feenstra, directeur BOO.

BOO steunt lokale initiatievenOuderen hebben veel ervaring en vaak goede ideeën. Belangen­OrganisatiesOverijssel versterkt samen met SENtrum deze initiatieven.

Hieronder zijn vier voorbeelden beschreven van de vele projecten die op dit moment in Overijssel worden uitgevoerd.

Veranderingen in de zorg Nu er zoveel verandert in de zorg, heeft het Ministerie de belangen-organisaties gevraagd om er voor te zorgen dat de belangen van bijvoorbeeld ouderen en mantel-zorgers niet vergeten worden. Met het programma ‘Aandacht voor Iedereen’ versterkt Belangen-OrganisatiesOverijssel (BOO) de Wmo-raden en de andere ouderenbonden, patiëntenvereni-gingen en gehandicaptenraden in Overijssel.

Noaberschap en VervoerMobiliteit is van groot belang voor ouderen. Als je nergens meer komt, kun je niet meer meedoen en is er kans op vereenzaming. De provincie Overijssel heeft de belangenorganisaties ingezet om alle burgers, maar zeker de ouderen te wijzen op de mogelijkheden van het openbaar vervoer. En om samen met burgers nieuwe manieren van mobiliteit te bedenken. In een aantal dorpen in Overijssel worden samen met ouderen alternatieve vormen van vervoer bedacht en zelf uitgevoerd, zodat ook de ouderen op hun plaats van bestemming komen.

Zilveren kracht = participatieDe koning sprak al over de par-ticipatiesamenleving. Maar zonder de kracht en ervaring van ouderen wordt dat niks. De ParticipatieRaad Ouderen Overijssel (PROO) is door SENtrum opgericht om tal van initiatieven te ontplooien, gericht op het stimuleren en activeren van ouderen.

Welzijn in de zorg Samen met Menzis heeft BOO een welzijnskeur ontwikkeld. Hiermee kunnen de bewoners van bijvoorbeeld verpleeg- of verzorgingshuis zelf toetsen wat er nog beter kan aan de welzijnsactiviteiten in de instelling.

Uw inbrengDeze projecten van SENtrum en BOO kunnen niet zonder de inbreng van ouderen zelf. Heeft u meldingen, klachten of

juist goede ideeën over wonen, zorg of vervoer, laat het ons dan weten via ons Meldpunt Zorg & Wmo: 0900-243 7070 of [email protected].

Heeft uw afdeling van de ouderenbond of lokale belangen-organisatie een goed plan om ouderen te helpen of juist mee te laten doen (participeren), neem dan contact op met Rezina Ramaker, beleidsadviseur Ouderen van SENtrum, via e-mail op [email protected]. Dan kan uw plan misschien werkelijkheid worden.

Verschillende belangenorganisaties van ouderen, jeugd, patiënten, mantelzorgers en mensen met beperkingen zijn aangesloten bij BOO. Wilt u meer weten over onze activiteiten, kijk dan op www.belangenorganisatiesoverijssel.nl.

De participatie-samenleving

Wat was er weer een commotie toen onze koning in zijn eerste troonrede de term ‘participatie-samenleving’ te berde bracht. Dat was het einde van de verzorgingsstaat, wat een ellende allemaal. Iedereen in zak en as. “Geef mij dan maar de pil van Drion, want ik wil niet dat mijn buurman mij onder de douche moet helpen als ik hulpbehoeftig word”. Wat slaan we weer door met zijn allen. Participeren betekent toch ge-woon ‘meedoen’. En dat is toch wat wij allemaal willen. Ja, als je de verzorgingsstaat ziet als de verzorging van de wieg tot het graf, zonder eigen verantwoorde-lijkheid, dan verandert er wat. Maar dat idee hadden we toch allang verlaten. Moderne en mondige burgers, ook de moderne ouderen, nemen toch zelf de verantwoordelijkheid voor hun eigen leven en dat van

hun dierbaren. Het is toch niet gek dat mensen die het kunnen betalen, in eerste instantie zelf de kosten van hun verzorging op zich nemen op het moment dat dit nodig is. En hoeveel mensen zorgen niet voor hun naasten, zijn mantelzorger voor hun ouders, passen op hun klein-kinderen en kijken om naar de oude buurvrouw. Nee, het begrip ‘participatiesamenleving’ schaft niets af, maar benadrukt de eigen verantwoordelijkheid en zo hoort dat ook. Wel moeten we ervoor zorgen dat er betaalbare en kwalitatief goede voorzieningen zijn en blijven voor mensen die dat nodig hebben. Dat vraagt trouwens nog genoeg alertheid, want ontegenzeglijk zijn er krachten in de samenleving die ook dat los willen laten. ■

Door Willem■

Column

Page 22: SeniorenOverijssel  - november 2013

22 SENtrum Senioren Organisaties Overijssel

U wilt natuurlijk zo gemakkelijk, veilig en lang mogelijk thuis wonen. Icare helpt u daar graag bij. De wijkteams van Icare verlenen dag en nacht zorg in de thuissituatie. De zorg is afgestemd op uw persoonlijke wensen en omstandigheden. Aanvullend op de zorg biedt Icare Ledenvereniging u een uitgebreid pakket producten en diensten, op het gebied van wonen, zorg en welzijn.

Icare: meer dan alleen zorg

www.icare.nl

Thuiszorg van IcareIcare werkt met kleine wijkgerichte teams en maakt zo de professionele thuiszorg persoonlijk. De zorg die wij kunnen leveren is onder andere:• Verzorging en verpleging - 24 uur per dag• Advies en voorlichting over allerlei ziektebeelden• Zorg voor mensen met dementie• Specialistische verpleging• Begeleiding• Personenalarmering

Icare kijkt verder dan alleen de zorgverlening. Het is belangrijk dat u zoveel mogelijk zelfstandig blijft en de eigen regie houdt over uw leven, eventueel met behulp van de mensen

in uw omgeving. Er is aandacht voor uw welzijn, leefstijl en eventuele gezondheidsproblemen. Het doel van

onze zorgverlening is om bij te dragen aan uw welbevinden. Samen met u kijken we wat

daarvoor nodig is.

De wijkteams van Icare zijn in diverse gemeenten van Overijssel werkzaam. Kijk voor een wijkteam bij u in de buurt op www.icare.nl (u vindt onze teams via de locatiezoeker).

Icare LedenverenigingIcare Ledenvereniging biedt u een compleet pakket producten en diensten op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Die u gratis, met korting of extra service kunt gebruiken.

Maak bijvoorbeeld gebruik van de klusbus, opticiën-, audiciën- en maaltijdservice aan huis. En als lid krijgt u korting op uw zorgverzekering en kunt u diverse loophulpmiddelen gratis lenen!

Gratis gezondheidscheck De ledenvereniging draagt graag bij aan een gezonde leefstijl. In januari kunt u als lid gratis deelnemen aan Meten is Weten. Een gezondheidscheck met ondersteuning van een diëtist.

Bent u nog geen lid? Een lidmaatschap kost € 19,50 per huishouden, per kalenderjaar. Bel voor meer informatie of om lid te worden 0900 41 42 434 (€ 0,10 p.m.) Of kijk op www.ledenvereniging.nl

Doe mee met Meten is Weten!Dinsdag 14 januari 2013 – 13.00-16.00 uurThuiszorgwinkel Icare | MedipointDiezerkade 15b, Zwolle

Meld u vooraf aan bij de ledenconsulent via 0900 41 42 434 (€ 0,10 p.m.)De actie is gratis en exclusief voor leden van Icare Ledenvereniging.

De NBvON gelooft in zelfredzaamheid en het toevoegen van kwaliteit van

leven. Daartoe deelt de NBvON kennis en werkt samen met een ieder die

belangenbehartiging voor ouderen nastreeft.

Dit uit zich in een sterk lokaal netwerk van partners op

belangrijke levens gebieden zoals; hulpverlening, bewegen,

energie, fi nanciën en mobiliteit.

Martin Hendriksen

Voorzitter NBvON

Wilt u meer informatie over de NBvON of wilt u lid worden?

Mail naar [email protected] of kijk op www.nbvon.nl

Word ook vrijwilliger

Natuur&landschap laat je groeien; in alle opzichten. Door samen met anderen vrijwillig de handen uit de mouwen te steken, voelt u zich betrokken. Betrokken bij elkaar en bij uw groene omgeving. Een omgeving waar we samen verantwoordelijk voor zijn. Bovendien maakt werken in natuur&landschap dat u zich jong en gezond voelt. Doe mee!

www.landschapoverijssel.nl

Omdat bij knotwilgengebreken met de jaren komen…

…hebben wij uw inzet nodig.

Eengoed

helpt

verder

Als ervaren uitvaartverzorger in de provincie Overijssel weten wij dat een betekenisvolle

manier van afscheid nemen helpt bij het rouwproces. Daarom ondersteunen en inspireren wij

u bij het organiseren van een begrafenis of crematie. U kunt ons bellen op 088 927 37 20.

Yarden Uitvaartzorg. Wilt u een overlijden melden?

Bel dan 0800 8192 (24 uur per dag). www.yarden.nl

Page 23: SeniorenOverijssel  - november 2013

SeniorenOverijsselKWARTAALKRANT VOOR EN DOOR SENIOREN VANAF 50 JAAR

SENtrum Senioren Organisaties Overijssel 23

ColofonDe uitgave SeniorenOverijssel is het kwartaalblad van de ouderenbonden in Overijssel. De krant informeert 50­plus­sers over gezondheid, werk, zorg, welzijn, financiën, ver voer en wonen in de pro­vincie Overijssel. De krant wordt in een oplage van 40.000 verspreid onder de leden van de ouderenbonden, gemeenten, stichting welzijn ouderen, bibliotheken en de organisaties die met of voor 50­plussers werken. Ook is een aantal extra distributie­punten toegevoegd door ad­ver terende partijen.

Verantwoordelijkheid voor de inhoud van de krant (zowel voor tekst als beeld), ligt bij de redac­tie.

UitgeverGeen Blad voor de Mond BVLasondersingel 149, 7514 BR Enschede T 053­460 9002W www.geenbladvoordemond.nl

EindredactieSENtrum (Stichting senioren organisaties Overijssel)Kievitstraat 9, 7557 AP HengeloT 074­250 0155W www.sentrum.nl

Redactie SENtrumWil JaegersMartin MeijerinkPeter van der Molen Rezina RamakerGerry Vrielink

Ontwerp en vormgevingGeen Blad voor de Mond BVCharlotte CaudronCarolina Zayat

KBOT 0572­361 177E info@kbo­overijssel.nlW www.kbo­overijssel.nl

PCOBT 038­422 5588

E [email protected] www.pcob.nl

AdvertentieacquisitieBel 053­460 9007 Abonnement€ 18,00 per jaar

Wilt u reageren of heeft u vragen?Neem dan contact op met de redactie: Rezina Ramaker Kievitstraat 9, 7557 AP Hengelo T 074­250 0155 E R.Ramaker@Belangen­ OrganisatiesOverijssel.nl

Mistig zijn de morgens, koud en kil.Zo tussen herfst en winterhoudt de natuur zich even stil.De takken kaal en leeg, geen blad meer aan de bomen.De winter komt wat dichterbij.We zoeken warmte bij elkaarzo aan het einde van het jaar.

Het heeft altijd iets spannends.Wat zal de winter geven?Wordt het streng of milden valt er sneeuw of regen?Er valt altijd wel watsoms valt er zelfs wat mee.Dan zijn behalve mopperaarsde mensen heel tevree.

We wachten het maar af’t kan dooien en ’t kan vriezen,als je er maar om lachen kanen je humeur niet gaat verliezen.Er komt een dag van zonneschijnen knoppen aan de bomen.Dan weet je dat de winter wijkt,de lente is gekomen!

Door Jannie de Paauw

OpmaatAllerzielen SeniorenOverijssel

zoekt redactieleden m/vZe belde wel vaker op de gekste momenten, en dan stelde ze mij vragen waar ik eerst bij moest nadenken alvorens ik antwoord gaf. Maar hier kon ik alleen maar “Ja” op zeggen. Of ik tijd had om met haar naar het graf te gaan van haar overleden man. “Jij bent immers altijd zijn baas geweest en jullie zijn spoorvrienden gebleven door de jaren heen. Ja, ik weet dat jij jouw vrouw dicht bij je hebt in een koperen potje, maar hij wilde destijds begraven worden en daar zit ik nu mee. Als je om twee uur bij me bent kunnen we eerst nog langs het tuincentrum rijden om pootaarde en een bloemetje

te kopen.” En zo geschiedde. Samen stonden we bij het graf, ze mompelde wat over heen gaan en sterven. “De kinderen hebben mij er al op gewezen om mij niet te laten begraven, maar te cremeren.” Op het kerkhof kwamen we oude bekenden tegen, ze was trots op mij en liet duidelijk weten aan de mensen die haar aanspraken dat ik de baas was geweest van haar overleden man. “Mijn man was machinist. Hij is veel te vroeg gestorven. Deze man was zijn baas. Hij is hem nog niet vergeten en ik ook niet.” ■

Door Kaartje Knip

Taken: • Aanleveren van ideeën• Schrijven van artikelen• Foto’s maken

Profiel:• Vlotte pen• Goede beheersing van de

Nederlandse taal• Kennis van de doelgroep • Kunnen werken met

deadlines• Affiniteit met tekst en

vormgeving

Wat bieden wij:• Een vergoeding voor

gemaakte onkosten• Kilometervergoeding • Ondersteuning door BOO-

medewerkers

Wanneer u belangstelling heeft voor of meer informatie wenst over bovenstaande functie, vragen wij u contact op te nemen met Rezina Ramaker, telefoon 074-2500155 of [email protected].

Gedicht

Dwaze of briljante levenbeschouwing? Oordeel zelf!Ontdek het confronterende en verrassende debuutboek van Gerard Brummer

Zoveel hoofden, zoveel zinnen. Geen mens is gelijk, geen mening hetzelfde. Toch zijn er groepen mensen die samen hetzelfde of ongeveer hetzelfde vinden. Neem alleen al onze geloofs over­tuigingen die wereldwijd be­hoo r lijk uiteen lopen. Al die overtuigingen zijn in de aard het gevolg van de zoektocht van de mens naar de reden van zijn bestaan en aansluitend het mogelijke doel ervan na de dood.

Eén ding weten we wel zeker, los van geloofsovertuiging of levens-filosofie, is de mens duidelijk anders dan het dier. We zijn, of vinden onszelf, ‘intelligent’. Wij hebben een zelfbewustzijn, kennen het onderscheid tussen goed en kwaad. We zijn creatief en hebben een onbegrensd adaptief vermogen. Dat hebben dieren allemaal niet. Hoe kan het toch, dat de mens zo anders is dan zijn planeetgenoot, het dier?

GretigheidIn zijn boek ‘O, Ondergankelijke Mens’, beschrijft Gerard Brummer op een prikkelende, licht filoso-fische manier hoe het zou kúnnen zijn gegaan. Niet vanuit een dog-

matiek of geloofsovertuiging – al raakt het boek er hier en daar er wel aan – beschrijft hij hoe de mens ‘dank zij’ een onomkeerbare af-wijking, zich lang zamer-hand is gaan onder -scheiden van het dier. Met niets anders dan zijn gretigheid. Gretigheid te duiden als het steeds meer willen hebben dan strikt nood zakelijk om van de (over)leven. Het heeft de ‘intelligente’ mensheid ge bracht tot waar zij nu is, maar eigenlijk niet zou moeten zijn.

OnomkeerbaarBrummer beschrijft mede naar aan leiding van de CO2-kli maat-discussie, dat de mens helemaal niet in staat is welke klimaat-verandering ook, te keren. We zul len hooguit onze aanslag op de fossiele energievoorraad be-perken. Met nieuwe methodes en alternatieve energiebronnen. Maar de mensheid groeit als kool, wordt steeds ouder en verlangt in zijn gretigheid ook nog eens steeds meer van het leven én is nooit tevreden. Dat loopt natuurlijk ver keerd af. Gelukkig heeft onze ‘intelligentie’

ons ook creativiteit gegeven. Deze maakt het mogelijk oplossingen te bedenken om het lot te verzachten of er zelfs misschien wel aan te ontsnappen. Met de kunsten en de liefde kan de mens zijn fysieke bestaan met het geestelijke te verbinden. We moeten volgens

Brummer dan ook niet wanhopen, maar met alles wat in ons is juist nu ruimte geven aan ons vermogen tot scheppen en liefhebben.

‘O, Ondergankelijke Mens!’ Een even vermakelijk als hier en daar ontluisterend boek over de be-

trekkelijkheid der dingen. In het bijzonder over het ‘fenomeen’ mens dat zich op onnavolgbare wijze heeft weten te onderscheiden van het dier.

Gerard BrummerGerard Brummer is een bevlogen en markante persoonlijkheid, met creativiteit en gevoel voor humor. Als eigengereide communicatie-strateeg stond hij aan de wieg van menig bedrijfspositionering. Zijn expliciete ideeën en zijn kijk op het leven, maken van hem bij uitstek een ‘out-of-the-box denker’. Een buitengewoon praktische eigen-schap in onder nemersland.

Bestel nu!Benieuwd naar de inhoud van dit intrigerende boek? Voor uzelf of om als cadeau te geven voor de naderende feestdagen? Bestel ‘O, Ondergankelijke Mens’ online viawww.geenbladvoordemond.nl of www.bol.com.

Bestel nu O, Ondergankelijke Mens

Page 24: SeniorenOverijssel  - november 2013

Was nou maar naar specsavers gegaan!specsavers almelo Grotestraat 58 0546 657 819specsavers enschede Raadhuisstraat 4 053 432 2146specsavers enschede-Zuid Wesseler-Nering 23 053 477 2316specsavers Hardenberg Oosteinde 14A 0523 273 848specsavers Hengelo Nieuwstraat 20 074 291 5769specsavers oldenzaal Grootestraat 19 0541 515 365specsavers Zwolle Diezerstraat 3 038 423 5477

Bij aankoop van elk montuur vanaf €79 krijgt u de standaard varifocale glazen gratis.Niet in combinatie met andere aanbiedingen. Vraag in de winkel naar de mogelijkheden. © 2013 Specsavers Optical Group. All rights reserved. specsaversnederland. www.specsavers.nl

GRATIS VARIFOCALE GLAZEN

2350.13.001 2ebril Varifocaal Adv FC 251x377.indd 1 11/12/13 3:44 PM