Stadskroniek mei 2012

16
Verantw. uitg.: F. Willockx, burgemeester, Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas De natuur is dichterbij dan u denkt van alle markten thuis Welkom in het stadspark 2012 mei / juni SINT-NIKLAAS stads kroniek T weemaandelijks - mei 2012 - 42ste jaargang - nr . 3 - Sint-Niklaas 1

description

 

Transcript of Stadskroniek mei 2012

Page 1: Stadskroniek mei 2012

Verantw. uitg.: F. Willockx, burgemeester, Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas

De natuur is dichterbij dan u denkt

van alle markten thuis

Welkom in het stadspark

2012mei / juni

SINT-NIKLAASstadskroniek

Tweemaandelijks - mei 2012 - 42ste jaargang - nr. 3 - Sint-Niklaas 1

Page 2: Stadskroniek mei 2012

Nieuw bos in het stadspark

De lente breekt door, ook in het park. In de plaats van de zieke beuken, die één na één afstierven, bloeien 1.200 nieu-we bomen en struiken. Het wordt een gemengd loofbos met onder meer eiken, kastanjes, hazelaars, lijsterbessen en lindes. De gevarieerde beplanting is ook aantrekkelijk voor vlinders, bijen en andere dieren. De UNICEF-totempalen worden mee geïntegreerd in het geheel. Sociale werkplaats Jomi bracht in het parkgedeelte natuurlijke zitelementen aan, die de bezoeker uitnodigen om te verpozen en die tegelijk een avontuurlijke uitdaging vormen voor kinderen. Het onderhoud van het stadspark gebeurt volledig met mi-lieuvriendelijke middelen en technieken.

Vogelbescherming Vlaanderen

Sinds 1 september 2011 verhuurt het stadsbestuur het koetshuis van het kasteel Walburg in het Romain De Vidts-park aan Vogelbescherming Vlaanderen vzw. De vereniging zat in een kleine ruimte in Nieuwkerken en was al geruime tijd op zoek naar een beter lokaal om haar werking te opti-maliseren. De benedenverdieping van het koetshuis is inge-richt als natuurwinkel en informatiecentrum, op de eerste verdieping is het secretariaat gevestigd. De ruime vergader-

zaal wordt ook gebruikt door andere milieuverenigingen uit Sint-Niklaas. Vogelbescherming Vlaanderen vzw zet zich in voor alle in het wild levende vogels en inheemse zoog-dieren. Haar werking omvat onder meer het streven naar een strikte uitvoering van de wetten en reglementen die de fauna beschermen, het ijveren voor een verbetering en ver-fijning van die wetgeving, het beheer van natuurgebieden, de coördinatie van de Vlaamse Opvangcentra voor Vogels en Wilde Dieren, reddingsacties, educatie, sensibilisering en studie. Dit zijn de contactgegevens:

Koetshuis - StadsparkWalburgstraat 379100 Sint-NiklaasTel. 03 296 26 80, e-mail: [email protected] , website: www.vogelbescherming.beOpeningsuren: elke werkdag van 9 tot 17 uur.

Vogelbescherming Vlaanderen werkt op zondag 27 mei 2012 actief mee aan de Dag van het Park en zet haar wer-king in de kijker, onder meer naar aanleiding van haar tien-jarig jubileum, 35 jaar ‘Kerkuilwerkgroep Vlaanderen’ en 50 jaar ledentijdschrift ‘Mens en Vogel’. Het secretariaat en de winkel in het koetshuis zullen die dag permanent geopend zijn.

22

Welkom in het STADSPARKEr beweegt wat in het park. In de zomer is het al enige tijd de plek waar sfeervolle concerten plaatsvinden.

In verschillende fasen wordt het bosgedeelte volledig heraangelegd. Vorige herfst kreeg Vogelbescherming

Vlaanderen er een vaste stek. En op zondag 27 mei 2012 vinden honderden stadsgenoten er elkaar op de ‘Dag

van het Park’.

De natuur is dichterbij dan u denkt

Page 3: Stadskroniek mei 2012

Programma Dag van het Park – zondag 27 mei 2012

7.00 uurVroegochtendwandeling in het park (Vogelbescherming Vlaan-deren).

11.00 uurAcademische zitting ‘tien jaar Vogelbescherming Vlaanderen’ en aansluitend officiële opening van het secretariaat in het koetshuis.

12.00 uurTai-chi in het park (Kracht en Geduld).

12.00 – 13.30 uurAfvalarme picknick met pannenkoeken door de buurtwerking Peter Benoitparkmet prijsuitreiking wedstrijd ‘De dikste boom van elke deelge-meente’.

13.30 – 18.00 uurSinger songwriters in het park (muziekprogrammatie folkcen-trum ’t Ey)13.30 uur: Marc O’Reilly (Ierland)14.30 uur: Left Feet (Vlaanderen)16.15 uur: Robb Johnson (Engeland)17.15 uur: Readcoat (Vlaanderen)Doorlopend: vrij podium aan de diverse toegangswegen tot het park.

Activiteit in het jaarthema ‘De juiste boom op de juiste plaats’:• workshop nestkasjes maken (Vogelbescherming Vlaanderen

en JNM) met ophangmoment in het park.• workshop vogels knutselen met natuurmaterialen (De Zonfa-

briek).• fototentoonstelling ‘De dikste boom van elke deelgemeente’.• toelichtingsessie harmonisch parkbeheer in Sint-Niklaas.

Doorlopend in de namiddag:Kinderanimatie:• voorstellingen ‘Heks Lotje’ (Jeugdtheater Ondersteboven)• vertellingen in de woonwagen (De Zonfabriek) en bij de to-

tempalen van UNICEF

• initiatie boomklimmen (PAN Boombeheer)• avontuurlijke spelen • kindergrime, springkasteel, ijskreemkar…

Tentoonstelling:• werkjes met gerecycleerde materialen (KaHo Sint-Lieven)• creatieve aankleding van de kiosk (Baken)

Gelegenheid tot het nuttigen van Fairtrade drankjes en lekker-nijen.Natuurinfostandjes: Kerkuilwerkgroep Vlaanderen, compost-meesters, Natuurpunt Zuid-Waasland, Velt Waasland, imkersver-eniging St.-Ambrosius, Vogelbescherming Vlaanderen.

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Meer info:Stedelijke milieudienst, [email protected], tel. 03 760 92 12.

3

Page 4: Stadskroniek mei 2012

4

Een sterke bevolkingsgroeiEen belangrijk uitgangspunt voor het woonplan is de stij-ging van het aantal inwoners. In het bijzonder vanaf 2003 kende Sint-Niklaas een duidelijke aangroei van de bevol-king. In 1997 telde de stad nog 68.049 inwoners, terwijl dat er in 2010 al 71.812 waren. En in maart 2012 stond de teller op 72.900. De verwachting is dat deze trend zich nog enkele jaren zal doorzetten tot 74.000 inwoners in 2020. Het spreekt voor zich dat het woonaanbod de komende jaren moet afgestemd worden op deze bevolkingsgroei.

Woningen in de steigersMomenteel zijn er op het grondgebied van onze stad meer dan tien huisvestingsprojecten in voorbereiding of in ontwik-keling, waaronder Den Beernaert, Watermolenwijk II, de Root-putstraat, de VTS-site, de binnengebieden Lamstraat-Linden-straat en Nieuwstraat-Hemelaerstraat en de uitbreiding van de Clementwijk. Alles bij elkaar staan er dit en de volgende jaren in onze stad meer dan 2.000 woningen op stapel. Daardoor zal het woonaanbod in Sint-Niklaas tot 2020 ruimschoots vol-staan om de woonbehoefte op te vangen.

Bestaande woningen verzorgenNieuwe woningen bouwen is noodzakelijk en belangrijk om voldoende woonaanbod op de markt te brengen. Maar het

is even belangrijk er voor te zorgen dat de bestaande wo-ningen in goede staat blijven. Daarom zal het stadbestuur ook de komende jaren verder gebruik blijven maken van het uitgebreid premiestelsel om duurzaam wonen voor de bewoners te blijven ondersteunen.

Sociaal woningaanbodMet 5,7% sociale woningen haalt Sint-Niklaas weliswaar het Vlaams gemiddelde, maar in heel wat andere, vergelijk-bare Vlaamse steden ligt dit percentage een stuk hoger. De wachtlijst voor sociale huur- en koopwoningen is in onze stad dan ook lang. In het woonplan wordt daarom sterk de nadruk gelegd op de verdere samenwerking tussen de stad en de sociale huisvestingsmaatschappijen om het soci-aal woningaanbod op te drijven. Ook het uitzetten van een beleid om een kwaliteitsverhoging op de private huurmarkt te stimuleren, krijgt in het woonplan grote aandacht.

Meer weten?Het woonplan van de stad Sint-Niklaas werd in februari 2012 door de gemeenteraad goedgekeurd. U vindt het do-cument op de website van de stad: www.sint-niklaas.be . Voor meer informatie kan u ook terecht bij de dienst huis-vesting in het stadhuis, [email protected] en tel. 03 760 91 90.

Wonen in Sint-Niklaas in 2020

De stad heeft een woonplan

Hoe evolueert de bevolking van Sint-Niklaas? Waar kunnen er nieuwe woningen gebouwd worden en hoeveel zijn

er nodig? Naar welk soort woningen zal er in de toekomst vraag zijn? Hoe kan de woonzekerheid van kwetsbare

stadsgenoten gegarandeerd worden? Om op deze en tal van andere vragen een antwoord te kunnen geven, werd

door het stadsbestuur een woonplan opgesteld. Daarvoor werd samengewerkt met alle organisaties en diensten

die in onze stad actief zijn in de woonsector. Het plan vormt het kader voor het toekomstig woonbeleid.

Page 5: Stadskroniek mei 2012

Inschrijven kan op het e-mailadres: [email protected] . Of door onderstaand formulier in te vullen en te bezorgen aan: sociale dienst stads-bestuur, Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas.Voor uw deelname vragen we een bijdrage van 10 EUR, vooraf te storten op rekeningnummer 091-0180720-38. Vermeld als mededeling zeker uw naam.

5

Vrijdag 15 juni 2012Praat mee over het welzijnsbeleid in de stad

’De vijfde dag’

In 2007 stelde het stadsbestuur samen met het OCMW een lokaal so-ciaal beleidsplan op. In dit plan werden allerlei acties neergeschreven, om de volgende zes jaar te zorgen voor meer welzijn voor elke burger van Sint-Niklaas.

Nu, vijf jaar later, is het tijd om opnieuw na te denken over wat het lokaal bestuur, samen met particuliere organisaties kan doen, om ie-dereen in de stad Sint-Niklaas een menswaardig leven te garanderen.

Daarom organiseren het stadsbestuur en het OCMW, samen met het Regionaal WelzijnsOverleg Waasland, op vrijdag 15 juni 2012 ‘De vijfde dag’.

Wil u mee nadenken en praten over een toekomstig stedelijk welzijns-beleid? Heeft u een concreet idee of voorstel voor het sociaal beleid in Sint-Niklaas? Wil u wel eens horen wat anderen aan ideeën aanbren-gen? Wil u deze ideeën aanvullen met uw bedenkingen?

Kom dan op vrijdag 15 juni 2012 naar de stadsschouwburg in Sint-Niklaas! In de voormiddag kijken we, samen met een paar sprekers, naar de toekomst. In de namiddag gaan we via workshops aan de slag met uw mening en ideeën.

Het concrete programma:9.00 uur: onthaal met koffie

9.30 - 12.30 uur: Welke maatschappelijke tendensen zullen in de toe-komst belangrijk zijn? Guy Tegenbos, Wetstraatredacteur en commentator bij De Standaard Voor welke uitdagingen staat de welzijnssector? Koen Hermans, Hoofd onderzoekscel welzijn, armoede en sociale uit-sluiting – LUCAS KULeuven Wat leren ons de statistieken over de toekomst in Sint-Niklaas? Luc Bral, Studiedienst van de Vlaamse regering

Volgend panel geeft commentaar op deze tendensen: Julien Van Geertsom, voorzitter POD maatschappelijke integratie Jan Denys, arbeidsmarktdeskundige Randstad Ann De Meulemeester, algemeen secretaris ACW

12.30 - 13.30 uur: lunch

13.30 - 14.30 en 14.30 - 15.30 uur: Workshops rond volgende the-ma’s: vrijetijdsparticipatie, wonen, gezondheid, inkomen, opvoeding en onderwijs, werk.

15.30 - 16.00 uur: afsluiter, gevolgd door een receptie

Inschrijving ‘De vijfde dag’ – 15 juni 2012 – Stadsschouwburg Sint-Niklaas

Naam + voornaam:…………….……………………………………………………………………………

Organisatie (indien van toepassing):…………………………………………………………………………

Schrijft zich in voor ‘De vijfde dag’.Ik wens deel te nemen aan volgende workshops (twee aanduiden!)

O Cultuur en maatschappelijke participatie O Sociale Zekerheid/InkomenO Wonen O Opvoeding, onderwijs en kinderopvangO Gezondheid O Werk

O Ik wil graag volgend idee toelichten: ……………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………………………………5

Page 6: Stadskroniek mei 2012

6

Zelfstandig blijven wonen kan moeilijker worden door allerlei voorval-len en omstandigheden. Wat doet u als u merkt dat uw moeder of vader, uw buur of een familielid niet meer voor zichzelf kan zorgen? Wat als u merkt dat een ouder iemand plots zaken lijkt te vergeten? Wat als een van uw dierbaren na enkele dagen het ziekenhuis al mag verlaten maar nog niet zijn plan kan trekken?

Een gesprek aanknopen over ‘hulp nodig hebben van anderen’ is niet makkelijk. Hoe gaat u met iemand het gesprek aan over zorg van buitenaf? Over het combineren van meerdere zorgvormen?

U staat er niet alleen voor. Bij thuiszorgcentrum ’t Punt kan u terecht met elke vraag over thuiszorg, voor een eerste oriëntatie en advies. Het zorglandschap is zo verscheiden. De medewerkers van ’t Punt bespreken volledig vrijblijvend samen met u en met de andere be-trokkenen welke dienstverlening de meest gepaste is en hoe u dat kan aanpakken. Of men verwijst u gericht door naar de dienst die u nodig heeft.

Thuiszorgcentrum ’t Punt heeft zelf een uitgebreide dienstverlening gaande van gezinszorg en aanvullende thuiszorg, een karweidienst, warme maaltijden aan huis, personenalarmeringssystemen, senioren-woningen, serviceflats, dagverzorging en kortverblijf tot toeleiding naar de woonzorgcentra van het OCMW. Ook als u op zoek bent

naar een ouderenvoorziening van andere zorginstellingen, kunnen wij u ondersteunen en informeren. De vrije keuze staat immers centraal.

Goed om weten: ’t Punt is ook hét aanspreekpunt voor alle vragen over dementie.

Thuiszorgcentrum ’t Punt, Lamstraat 23, tel. 03 778 68 68, e-mail: [email protected] , www.tpunt.beInfo en advies is mogelijk elke werkdag van 8.30 tot 12.30 uur, in de namiddag volgens afspraak.

Spreekuren sociale dienst OCMW in de deelge-meenten zijn gewijzigd• Sinaai: elke dinsdagnamiddag van 13 tot 14 uur in woonzorgcen-

trum Sint-Katharina, Vleeshouwersstraat 10.• Belsele: elke dinsdagnamiddag van 15 tot 16 uur in woonzorg-

centrum Het Lindehof (voorheen Herfstrust), Kerkstraat 11.• Nieuwkerken: elke vrijdagvoormiddag van 11 tot 12 uur in ge-

meentehuis, Pastorijstraat 48.

Interessant om weten: men kan hier ook de verwarmingstoelage aanvragen.

Meer info: www.ocmwsintniklaas.be of bel 0800 900 76.

Ik doe al enkele jaren de was, de plas en de strijk voor mijn moeder van 82 maar ik heb het ook druk met mijn werk en een gezin met vier kinderen. Mijn beste vriendin zei me om ’t Punt eens te bellen voor gezinszorg aan huis bij mijn moeder. Mijn moeder vond dat eerst niet nodig, maar nu vindt ze het prima geregeld. Als ik nu bij haar langskom, drinken we gezellig een kopje koffie en babbelen bij. Vroeger leek het alsof ik er alleen kwam om te werken en was ik gejaagd.

Frans heeft al jaren een poetshulp maar hij ontziet het zich meer en meer om zelf nog boodschappen te doen en te koken. Een gezonde maaltijd is er niet meer bij. ’s Morgens blijft hij in bed liggen. Frans begint ook zijn ontbijt over te slaan.

Onlangs onderging een jonge mama met twee kleine spruiten een spoedoperatie. Na vijf dagen moest zij het ziekenhuis al verlaten. Gelukkig was er tijdelijk gezinszorg van thuiszorgcentrum ’t Punt om het huishouden te beredderen. Een zorg minder voor mama en papa.

Uw partner voor thuiszorg

Wat als…? Wacht niet tot morgen…

Page 7: Stadskroniek mei 2012

7

Gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012Op zondag 14 oktober trekken we met zijn allen terug naar de stembus, dit keer om 41 nieuwe ge-meenteraadsleden en 72 provincieraadsleden te kiezen die de stad en de provincie de volgende zes jaar zullen besturen. Inderdaad 41 in plaats van 39 gemeenteraadsleden, want door de bevolkingstoename van de voorbije jaren waarbij de kaap van 70.000 inwoners werd gerond, komen er twee gemeente-raadsleden bij.

De stad Sint-Niklaas heeft sedert 1999 een traditie van elektronisch stemmen. Voor de verkiezingen van oktober wordt de stemapparatuur volledig vernieuwd. De stad krijgt van de Vlaamse overheid, die samen met de federale overheid het systeem financiert, nieuwe stemcomputers.In het septembernummer van de Stadskroniek komen we hier uitgebreid op terug en lichten we ook toe hoe deze computers werken en op welke manier u vooraf kunt oefenen om uw stem uit te brengen.

Bericht aan de niet-Belgen die wensen deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen kunnen alle Belgen die op 14 ok-tober 18 jaar oud zijn hun stem uitbrengen. Ook niet-Belgen kunnen aan de verkiezingen deelnemen, maar zij moeten zich wel uiterlijk 31 juli registreren om dit kiesrecht te kunnen uitoefenen.

Indien u de nationaliteit heeft van een lidstaat van de Europese Unie, is de enige voorwaarde dat u op 1 augustus in de bevolkingsregisters van de stad bent ingeschreven.

Indien u de nationaliteit heeft van een lidstaat van een land buiten de Europese Unie, dan moet u daarenboven aantonen dat u vijf jaar

ononderbroken en met een wettig verblijf uw hoofdverblijfplaats in België heeft.

Indien u aan de voorwaarden voldoet, dan kan u zich als niet-Belg registreren voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hiervoor hebt u een formulier nodig dat u bij de dienst bevolking kunt krijgen of kunt afdrukken van de website www.vlaanderenkiest.be/kiezer , en dat u, tegen ontvangstbewijs, terugbezorgt aan de dienst verkiezingen in het stadhuis.

Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt of u aan de voorwaarden voldoet en schrijft u in op de kiezerslijst. Eenmaal u geregistreerd bent als kiezer , bent u zoals de Belgen stemplichtig.

50 jaar jumelages in de zusterstedenIn 2012 bestaan de jumelages 50 jaar. Net als bij ons, hebben in onze zustersteden ver-schillende activi-teiten plaats om dit te vieren.

Oproep deelnemers volwassenenuitwisseling in ColmarColmar nodigt vier inwoners van Sint-Niklaas uit voor een feestwee-kend naar aanleiding van 50 jaar verzustering. Het logement wordt voorzien in gastgezinnen van donderdag 6 tot en met maandag 10 december 2012.

Spel zonder grenzen in SchongauOnze Duitse zusterstad Schongau organiseert van 6 tot en met 9 juli 2012 een ‘Spel zonder Grenzen’. Hiervoor zijn we op zoek naar 8 jon-geren tussen 14 en 16. Heeft u zin om samen met een aantal vrienden of met uw jeugd- of sportvereniging deel te nemen?

Schongau is op zoek naar…Van vrijdag 28 september tot en met maandag 1 oktober 2012 heeft in Schongau een heus feestweekend plaats voor de viering van 50 jaar jumelages. Hiervoor nodigen ze onder andere een officiële delegatie van het stadsbestuur en een organist uit. Verder zijn we ook nog op zoek naar een ambachtelijk kunstenaar en twee marktkramers die een culinair aanbod willen voorstellen op een internationale markt in de binnenstad. Contacteer voor meer informatie de dienst internationale samenwerking via [email protected] of tel. 03 760 91 37.

Page 8: Stadskroniek mei 2012

8

Elk jaar wordt opvoeden in de kijker geplaatst tijdens de ‘Week van de opvoeding’. Dit jaar kiezen we er voor om ou-ders zelf te laten invullen wat opvoeden is, want er is geen enkel kind of geen enkele ouder identiek. Opvoeding is een spel van vraag en aanbod, op sommige momenten verloopt dit zonder problemen, maar wees gerust iedereen stelt zich wel eens de vraag: ‘Ben ik goed bezig?’

De opvoedingswinkel van Sint-Niklaas wil tijdens de ‘Week van de opvoeding’ ouders tijd voor zichzelf gunnen! Als ou-der verdient u dit. We verloten vijf avondjes uit, terwijl uw kinderen in de goede handen zijn van een babysit van de Gezinsbond.

Dus zijn uw kinderen jonger dan 12 jaar en u wil graag eens op stap gaan, vul dan op onderstaande bon in wat opvoeden voor u betekent! Een aantal bekende Vlamingen hebben we dezelfde vraag gesteld, we willen graag uw uit-spraken ernaast zetten.

Zijn uw kinderen ouder dan 12 jaar, geen probleem. Dan kan u nog steeds deelnemen aan de wedstrijd en wint u enkel de uitstap, zonder babysit.

De wedstrijdbonnen worden terug verwacht tegen woens-dag 16 mei. Bij winst wordt u persoonlijk uitgenodigd op de prijsuitreiking op woensdag 23 mei om 18.30 uur in het Huis van het Kind, Kazernestraat 35.

Wat zit er in de prijzenkorf?

• Een restowandeling voor twee personen (waarde: 90 EUR)• Twee geschenkbonnen van het kernwinkelgebied

(waarde: 50 EUR per bon)• Twee duotickets voor Siniscoop (waarde: 14 EUR per duo)

Aangevuld met vijf keer een babysit, indien de kinderen jon-ger dan 12 jaar zijn (Gezinsbond)

Opvoeden is …

voor iedereen anders!

‘‘kinderPascale Platel

kindertheatermaker

Opvoeden is

spel’’foto: Lieve Blancquaert

een initiatief van Jongerenwelzijn Oost-Vlaanderen

v.u.: nog aan te vullen

‘‘Opvoeden is

Nic Balthazar regisseur

vooraltijd’’foto: Lieve Blancquaert

een initiatief van Jongerenwelzijn Oost-Vlaanderen

v.u.: nog aan te vullen

‘‘Opvoeden is

mega!Free Souffriau

actrice

’’foto: Lieve Blancquaert

een initiatief van Jongerenwelzijn Oost-Vlaanderen

v.u.: nog aan te vullen

Invulbon - Goed voor deelname aan de wedstrijd ‘Week van de opvoeding’

Vul in wat opvoeden voor u betekent:

OPVOEDEN IS ………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………

Contactgegevens:

Naam:………………………………………………………………………………………………………………………

Adres:………………………………………………………………………………………………………………………

Tel.………………………………………………………………………………………………………………………

E-mail: ………………………………………………………………………………………………………………………

Bezorg deze bon terug aan de opvoedingswinkel (Kazernestraat 35), de jeugdbibliotheek (H.Heymanplein 3) of de infobalie van stadhuis, uiterlijk op woensdag 16 mei 2012.

Vragen over opvoeding?OpvoedingswinkelKazernestraat 359100 Sint-NiklaasTel. 03 760 47 90Open op woensdag van 14 tot 17 uur

Page 9: Stadskroniek mei 2012

9

Een winkelstraat voor alle seizoenen

Midden april gingen in de Stationsstraat de nutsmaatschappijen aan de slag. Ze vernieuwen kabels en leidingen, ter voorbereiding van de heraanleg van de Stationsstraat. De nutsmaatschappijen werken voort tot uiterlijk einde augustus. Afhankelijk van de voort-gang van de werken doen zij verder tijdens het bouwverlof (tus-sen 9 juli en 6 augustus). Ze werken in verschillende kleine fasen, waardoor de handelszaken in de Stationsstraat tijdens de werken zo goed als mogelijk bereikbaar blijven. Sinds de nutsmaatschap-pijen van start gingen, kan u in de Stationsstraat parkeren met par-keerschijf. De hoofdaannemer wordt in mei aangesteld en start op begin september met de eigenlijke vernieuwing van de straat. De Stationsstraat wordt omgevormd tot aangename winkelwandel-straat, met terrassen, waterpartijen en veel groen.

InfopuntIn de loop van de maand juni opent het stadsbestuur een info-punt over de heraanleg. Meer info: www.stationsstraat.be

Minder hinder en renovatiepremiesDe dienst lokale economie bracht intussen ook drie nieu-we publicaties uit. De brochure ‘Minder hinder. Uw lei-draad bij werken in de straat’ geeft een overzicht van alle steunmaatregelen voor handelaars die hinder onder-vinden van openbare werken. Daarnaast is er de folder ‘Renovatietoelage 2012-2013 voor handelspanden in de Stationsstraat’ en de brochure ‘Uw winkel in een nieuw kleedje? Premieleidraad voor het kernwinkel-gebied’. Beide publicaties gaan dieper in op de steun die u kan genieten om een handelspand te renoveren. Alle publicaties zijn te vinden op www.sint-niklaas.be of aan te vragen bij de dienst lokale economie in het stadhuis e-mail: [email protected] of tel. 03 760 90 43.

De Stationsstraat in het nieuw

Plein in bloeiVan 4 tot 12 mei 2012 organiseren de winkeliers en horeca-zaken van het Onze-Lieve-Vrouwplein een belevingsprogramma voor de bezoekers, met blikvangers, workshops, nieuwigheden, een etalagewedstrijd, decoraties, tentoonstellingen en promotieacties. Iedereen is van harte welkom om kennis te maken met dit origineel progamma van de handelszaken rond het plein. Meer info: www.pleininbloei.be.Dit initiatief wordt gesteund door vzw Centrummanagement.

Page 10: Stadskroniek mei 2012

10

Nieuws uit de BibMateriaal gezocht - Marc Sleen 90!De kinder- en jeugdjaren van striptekenaar Marc Sleen speelden zich af in Sint-Niklaas. Zijn thuis was in de Mercatorstraat en hij liep school bij de Broeders in de Nieuwstraat. Hoewel het leven en werk van Sleen zich vooral buiten Sint-Niklaas situeren, heeft zijn naam in de stad toch duidelijke spo-ren nagelaten. Sinds 1988 is hij overigens ook ereburger van Sint-Niklaas.Ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van Marc Sleen brengen de Bib, Bibliotheca Wasiana en het Stadsarchief dit najaar een hommage aan deze veelzijdige tekenaar. Voor de tentoonstelling ‘Jawaade! Marc Sleen 90’ is het stadsarchief op zoek naar sporen van de striptekenaar: foto’s,

filmfragmenten, persoonlijke herinneringen, gesigneerde strips, originele tekeningen, documenten of memorabilia. Bent u be-reid dergelijk materiaal tijdelijk in bruikleen te geven voor reproductie of expositie, neem dan contact op met het stadsarchief Sint-Niklaas, Hendrik Heymanplein 3, tel. 03 760 47 59, of via [email protected] .

De Bib is uitzonderlijk gesloten van zondag 29 april tot en met vrijdag 4 mei

De Bib van Sint-Niklaas maakt deel uit van Ovinob, het Oost-Vlaams InformatieNetwerk van Openbare Bibliotheken. Ze maakt samen met 49 andere Oost-Vlaamse bibliotheken gebruik van het Provinciaal BibliotheekSysteem (PBS). Zowel de hard- als software van dit PBS moet vernieuwd worden. Daarom zal vanaf zaterdag 28 april 12u (!) het systeem niet in gebruik zijn. De Bib en de filialen zullen noodgedwongen gesloten zijn van zondag 29 april tot en met vrijdag 4 mei. Ook de MijnOvinob-service zal gedurende de sluitingsweek niet beschikbaar zijn. U kan tijdens de sluitingsperiode NIET online, telefonisch of per e-mail verlengen. Kijk goed op uw uitleenticket naar de juiste vervaldatum van uw materialen. Wie normaal iets moet binnenbrengen in de sluitingsweek krijgt tijd tot zaterdag 5 mei om zijn materialen zonder boete in te leveren.

Aan de werking van de Bib verandert op 5 mei in principe niets. De Bib wil deze uitzonderlijke sluiting echter aangrijpen om een aantal nieuwigheden in te voeren.

Dwarsliggers: boeken in een handig formaat

Gloednieuw zijn de Dwarsliggers. Dit zijn complete boeken in een handzaam formaat: net zo klein en licht als een mo-biele telefoon en 100% leesbaar. Dwarsliggers hebben de ambitie om van elk moment een leesmoment te maken, overal en altijd!

Sint-NiklasianaAlle uitleenbare boeken die iets met Sint-Niklaas te maken hebben, hetzij over geschiedenis, monumentenzorg of toe-risme staan momenteel verspreid over de hele Bib. Vanaf mei worden deze samengebracht in één rubriek, genaamd ‘Sint-Niklasiana’.

SprintermeubelWie de sprinters nog niet kende, zal hen zeker ontdekken vanaf 5 mei. Sprinters bieden veellezers de mogelijkheid om populaire werken direct mee te nemen. Tijdens de sluiting krijgen de sprinters een vernieuwde opstelling in een splin-ternieuw sprintermeubel.

Vanaf 5 mei staat de Bib en haar personeel weer geheel ter uwer beschikking!

Page 11: Stadskroniek mei 2012

11

De wet is duidelijk: papier, plastic, autobanden en andere rommel verbranden is verboden. Op minder dan honderd meter van huizen, bossen, boomgaarden, hagen, heiden en de meeste akkers mag er ook geen tuinafval in openlucht worden verbrand. In veel steden en gemeenten is de wetgeving nog strenger of geldt zelfs een absoluut verbod. Vuurtjes in openlucht zorgen immers vaak voor overlast, zo-als geurhinder en vonken die brand kunnen veroorzaken.

Sorteer en composteerVoor alle soorten afval bestaan gezonde, milieuvriendelijke oplos-singen. Goed sorteren en meedoen aan de selectieve inzamelingen is erg belangrijk. Het leeuwendeel van het ingezamelde afval wordt gerecycleerd. Wat niet meer kan gebruikt worden, wordt verwerkt in speciale afvalverbrandingsinstallaties met geavanceerde rookgas-zuivering en energierecuperatie.

Sorteren is goed, maar preventie is beterEnkele tips om afval te voorkomen:Plak een antireclamesticker op uw brievenbus en u hebt meteen veel minder oud papier.

Kies voor vaste planten en struiken die langzaam groeien en minder snoeisel opleveren. Het betekent ook minder onderhoud.Verhaksel uw snoeihout en strooi de snippers tussen uw planten. Zo vermijdt u onkruidgroei.Met dikkere takken kan u een mooie takkenwal als omheining aan-leggen. Deze biedt een schuilplaats voor kleine dieren en draagt bij tot een grotere biodiversiteit in uw tuinVeel tuinafval kan bovendien perfect worden gecomposteerd. Tips om dit te doen vindt u op de website www.mi-wa.be. Daarnaast staan de compostmeesters u graag met raad en daad bij, elke eerste zaterdag van de maand (van maart tot november), tussen 10 en 16 uur, in het containerpark van MIWA, Vlyminckshoek 12.

Met wat goede wil en fantasie verwerkt u voor het weet al uw tuinaf-val gewoon ter plaatse. Zonder vuur, zonder rook en zonder zorgen!

Meer info en tips? Surf naar www.stookslim.be .

MilieuVuurtje stoken in de tuin? Ga voor het gezonde alternatief!

Infoavonden: tips om groente-, fruit- en tuinafval (gft) te verminderen

Een ideale manier om de gft-berg te verkleinen is het thuiscompos-teren. Heel wat burgers hebben interesse in thuiscomposteren maar weten vaak niet hoe eraan te beginnen. Op de infoavond ‘Tips om gft-afval te verminderen’ krijgt u nuttige informatie om zelf aan de slag te gaan. Met of zonder tuin, u kan met composteren starten waar en wanneer u maar wil!

Waar en wanneer?Woensdag 23 mei 2012 - 20 uur - Buurthuis Baensland (achter Pater Segersstraat en Colmarstraat)Maandag 25 juni 2012 - 20 uur - Buurthuis Peter Benoitpark

Energieverbruik neemt vandaag een grote hap uit het gezinsbud-get. Toch kan u flink wat besparen op uw energiefactuur door te investeren in maatregelen die het energieverbruik verminderen. Het gaat bijvoorbeeld om het plaatsen van dak-, muur- of vloerisolatie of het vervangen van een oude stookketel door een condensatieketel. Omdat investeringen het nodige budget vereisen, biedt Interwaas sinds mei 2010 de mogelijkheid om, specifiek voor deze energiebe-sparende ingrepen, aan een zeer lage rentevoet van 2% te lenen. Wie echter behoort tot een bijzondere doelgroep kan sinds kort bij Interwaas zelfs renteloos lenen voor deze ingrepen!

Voornaamste voorwaarden:- woning ouder dan vijf jaar- leningbedrag maximaal 10.000 EUR- lening terugbetalen binnen termijn van vijf jaar

Raadpleeg voor de precieze voorwaarden de website van Inter-waas (www.interwaas.be/projecten/energieleningen ) of kom gerust langs in de Lamstraat 113. Volgende personen zullen u graag verder helpen: [email protected] , tel. 03 780 52 32 of [email protected] , tel. 03 780 52 08.

Goedkope energieleningen bij Interwaas

Page 12: Stadskroniek mei 2012

12

KortKIjK rEGElMatIG UW WatErMEtEr Na

Maakt u zich ook wel eens zorgen over het bedrag op uw waterfactuur? Door het toepassen van enkele handige tips kan u alvast besparen op uw waterverbruik én draagt u bovendien uw steentje bij voor een beter milieu. Om te vermijden dat u plots voor onaangename verrassingen staat, is het ook aan te raden regelmatig uw watermeter na te kijken. Dit kan u eenvoudig zelf doen, door ’s avonds net voor u gaat slapen de stand van de watermeter te noteren. Indien er ’s morgens een verschil is, wijst dit op een lek. Sommige lekken kan u makkelijk zelf vinden, zoals bijvoorbeeld een kraan die niet goed afsluit of een slecht werkende vlotter in het toilet. Moeilijker wordt het bij ondergrondse lekken, want die zijn nauwelijks waarneembaar. In dit geval kan u een beroep doen op de gespecialiseerde lekdetectieteams van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW). Voor meer info en handige tips kan u terecht bij VMW, www.vmw.be of tel. 02 238 96 99.

VaKaNtIE OP Maat 2012: DE WEG Naar EEN GESlaaGDE zOMErVaKaNtIE!

Binnen enkele weken kunnen de kinderen weer genieten van een welverdiende zomervakantie. Met allerlei initiatieven wil het stads-bestuur zijn steentje bijdragen om deze periode zowel voor ouders als kinderen zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. In de bro-chure ‘Vakantie op maat 2012’ vinden alle kinderen en jongeren zeker hun gading. Het aanbod omvat de vrije ateliers, zomersport-kampen, open stadion, vakantieopvang en speelpleinwerking. De brochure is verkrijgbaar aan de infobalie van het stadhuis, in de deelgemeentehuizen en in de bib en is ook te vinden op www.sint-niklaas.be

zatErDaG 12 MEI 2012 - WOrlD FaIr traDE Day

Oxfam Wereldwinkels Sint-Niklaas, Belsele en Nieuwkerken toosten op de toekomst!

Naar jaarlijkse gewoonte is het de tweede zaterdag van mei de World Fair Trade Day. Deze keer staat deze dag in het teken van de VN-conferentie over Duurzame Ontwikkeling in Rio (juni 2012). Om het thema duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding te dui-den, wordt vertrokken vanuit het verhaal van eerlijke handel, toe-gelicht aan de hand van Braziliaanse sappartner Coopealnor. In elk van de wereldwinkels kan u tijdens de openingsuren terecht voor proevertjes met een Braziliaans tintje:Nieuwkerken: Nieuwkerkenstraat 35 / Sint-Niklaas: Heistraat 115C / Belsele: Koutermolenstraat 8.

MErCatOr DVD

Naar aanleiding van de vijfhonderdste verjaardag van Gerard Mer-cator gaf de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (K.O.K.W.) een unieke DVD uit waarin het verhaal wordt ver-teld van het leven en het werk van de beroemdste Waaslander. De film duurt 40 minuten en is te koop in SteM Zwijgershoek en in het toeristisch infokantoor op de Grote Markt. De verkoopprijs is 10 EUR. Meer info:: www.kokw.be

40 jaar KUNSt IN DE StaD

In 2013 viert de vereniging ‘Kunst in de stad’ haar 40-jarig bestaan. De vermaarde graficus Gerard Gaudaen was bestuurslid van ‘Kunst in de stad’ en zal tijdens het jubileumjaar speciaal gehuldigd wor-den. Aan de jonge en beloftevolle kunstenares-beeldhouwster Winke Besard werd gevraagd om een beeldhouwwerk voor Gerard Gaudaen te ontwerpen. De kostprijs van een waardevol beeld is uiteraard zeer hoog. Wil u ‘Kunst in de stad’ helpen bij het realiseren van dit beeldhouwwerk? Neem dan contact op met Denise Kaspen-dakis, gsm 0478 47 39 85 of [email protected]

MEIKErMIS 2012

De meikermis vindt plaats op de Grote Markt van 4 tot 13 mei 2012. Tijdens de kermis loopt er ook een animatieprogramma.

Page 13: Stadskroniek mei 2012

13

Vrijdag 4 mei17 – 20.30 uur Vertrek stadsmountainbiketocht van 35 en 65 km van op de Grote Markt.19 uur Wedstrijd fietsen op rollen in tent op de Grote Markt.

zaterdag 5 mei12.30 – 17 uur Verkiezing asielhond van het jaar.20.30 – 24 uur Optreden artiesten en groepen uit de jaren zestig: Burt Blanca, Ronny Sigo en The Jokers en The Vipers.

zondag 6 mei17 – 18 uur Boterkoek met koffie voor alle inwoners. Inschrijven tot 2 mei: [email protected] , tel. 03 760 91 63.18.15 – 20.45 uur Viering twintig jaar The Romantics.20.45 – 21.15 uur Willy Sommers begeleid door The Romantics.

DrIEjaarlIjKSE OPENDEUrWEEKEND MEt VaKBEUrS, VEE- EN VarKENS-PrIjSKaMPEN.

Het driejaarlijks opendeurweekend van het Technisch Instituut Sint-Isidorus van de Broederscholen Hiëronymus vindt plaats op zaterdag 12 mei 2012 en zondag 13 mei 2012. Zoals voorgaande jaren orga-niseert de stedelijke dienst landbouw, in nauwe samenwerking met het Land- en Tuinbouwcentrum Waasland en de rasverantwoordelij-ken, een prijskamp voor de drie rundveerassen van België. Het is een unieke kans om kennis te maken met:

• het zwart-bont Holstein ras, wereldwijd verspreid als meest ge-specialiseerd melkras, verkregen door jarenlange selectie.

• het wit-roodbont ras, een tweeledig ras dat een goede melkpro-ductie combineert met een degelijke vleesproductie.

• het wit-blauw vleesvee, van origine afkomstig uit Wallonië en door selectie uitgegroeid tot een sterk vleestype.

Speciaal voor de kinderen wordt een kalvershow georganiseerd met keurig getoiletteerde kalveren.De prijskamp vindt plaats in de loods gebouw G van het Land- en Tuinbouwcentrum, Weverstraat 23 te Sint-Niklaas, op zondag 13 mei 2012 van 10 uur tot 15.30 uur. Informatie: • stedelijke dienst landbouw, tel. 03 760 92 04, rebecca.mora@

sint-niklaas.be • Land- en Tuinbouwcentrum: tel. 03 760 10 99, dirk.martens@

bio.broeders.be

Nog op zondag 13 mei vindt er, in samenwerking met het varkens-stamboek, een interprovinciale prijskamp voor fokvarkens plaats voor de vier verschillende rassen. Deze prijskamp begint om 10 uur in de loods gebouw L van het Land- en Tuinbouwcentrum Waasland.Na de prijskamp, omstreeks 13 uur, begint de veiling van fokvarkens. De veiling betreft, net zoals de prijskamp, de vier verschillende var-kensrassen. De toegang tot alle activiteiten is gratis.

zItDaGEN taX-ON-WEB IN DE DEEl-GEMEENtEN

De federale overheidsdienst financiën, dienst belastingen, organiseert in samenwerking met het stadsbestuur in de deelge-meenten zitdagen voor ‘tax-on-web’, de belastingsaangifte online. Dit houdt in dat uw belastingsaangifte gratis wordt ingevuld door een medewerker van de belastingen. Deze zitdagen vinden plaats:• in Belsele in het gemeentehuis, Belseledorp 76, op donderdag

24 mei en op maandag 18 juni telkens van 9 uur tot 11.45 uur;• in Sinaai in het gemeentehuis, Dries 82, op donderdag 7 juni van

9 uur tot 11.45 en van 13.30 uur tot 15.30 uur;• in Nieuwkerken in het gemeentehuis, Pastorijstraat 48,

op dinsdag 12 juni van 9 uur tot 11.45 uur.

DINSDaG 15 MEI – 8StE SPOrtMarKt

Sportieve instuif op het marktplein voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar.Vrolijke kennismaking met een 20-tal sporten tussen 9 en 12 uur en tussen 13 en 16 uur.Organisatie stedelijke sportdienst met medewerking van diverse sportclubs en -federaties en leerlingen sport van het T.I. Sint-Isidorus.

INSCHrIjVEN VOOr DE zOMErSPOrtKaMPENDe infofolders voor de zomersportkampen zijn reeds enkele weken beschikbaar. Jongeren tussen 3 en 18 jaar krijgen een ruime keuze uit tientallen sporten. In de tweede helft van april werden de folders verdeeld via de Sint-Niklase scholen. U kan ze uiteraard nog beko-men bij de sportdienst, de sportcentra, Sinbad en het recreatiepark De Ster. Ook op www.sint-niklaas.be kan u terecht voor zowel in-formatie, als inschrijving.

Start tO trIatlON!

Op 5 juni begint een 11 weken durende opleiding voor wie la-ter in de zomer – op 19 augustus bijvoorbeeld, als de ‘Steratlon’

plaatsvindt - eens aan een triatlon wil deelnemen. Het Waaslands Triathlon en Duathlon Team staat in voor de begeleiding. Lopen op dinsdagavond, zwemmen op woensdag- en zaterdagavond en fietsen op zondagmorgen. De deelnameprijs bedraagt 60 EUR per persoon. Inschrijven kan vanaf 9 jaar via www.wtt2000.be.

OPENING NIEUWE rUItErPIStE DE StEr

Tijdens het komende Pinksterweekend zal de nieuwe ruiterpiste aan het recre-atiepark De Ster officieel worden ge-opend. Het voorlopige programma ziet er uit als volgt:zaterdag 26 mei – ponywedstrijd door LRV Sint-Niklaaszondag 27 mei – dressuurwedstrijd door LRV Sint-Niklaas, gevolgd door een dressuurclinic met Anky Van Grunsven (NL), Olympisch en wereldkampioenemaandag 28 mei – jumping door LRV Sint-Niklaas.Het gedetailleerd programma vindt u op www.sint-niklaas.be

Anky Van Grunsven

Page 14: Stadskroniek mei 2012

14

Opendeurdagenin de scholenBasisonderwijs

Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap

Basisschool De tovertuinSlachthuisstraat 68, Sint-Niklaas zaterdag 2 juni: schoolfeest en opendeur

Basisschool De WatertorenWatertorenstraat, Sint-Niklaaszaterdag 5 mei: opendeurdag zaterdag 23 juni: schoolfeest

Freinetschool De arkBeneluxstraat 50, Sint-Niklaaszaterdag 5 mei: schoolfeest

Kleuterschool De KleurboogVijfstraten 130, Sint-Niklaaszaterdag 16 juni: schoolfeest en opendeur

M.P.I.G.O. zonnekenEekhoornstraat 1, Sint-Niklaas zaterdag 2 juni: schoolfeest van 13.30 – 18.00 uur

Officieel gesubsidieerd onderwijs

Stedelijke Basisschool De DroomballonGyselstraat 35, Nieuwkerkenzaterdag 2 juni: schoolfeest vanaf 14.00 uur

Stedelijke Basisschool Gavertje VierGavermolenstraat 83, Belsele woensdag 2 mei: opendeur groep 1: kennismakingsmoment: 10.30 – 12.00 uurzaterdag 2 juni: schoolfeest

Vrij gesubsidieerd onderwijs

Gesubsidieerde Vrije Basisschool BerkenboomAnkerstraat 39, Sint-Niklaaszaterdag 5 mei: infonamiddag vanaf 14.00 uur en zaterdag 9 juni: schoolfeest vanaf 14.00 uur

Basisschool Berkenboom De ritsheuvel Kemzekestraat 20, Belselevrijdag 8 juni vanaf 19.00 uur enzaterdag 9 juni vanaf 14.00 uur: schoolfeest

Ervaringsgerichte Basisschool Berkenboom De FonteinGasmeterstraat 28, Sint-Niklaaszaterdag 2 juni: schoolfeest vanaf 14.00 uur

Gesubsidieerde Vrije Kleuterschool Heilige FamilieR. Van Britsomstraat 1, Sint-Niklaaszondag 13 mei: opendeurdag van 14.00 – 18.00 uur

Gesubsidieerde Vrije lagere school Heilige FamilieR. Van Brisomstraat 1, Sint-Niklaas zondag 13 mei: opendeurdag van 14.00 – 18.00 uur

Gesubsidieerde Vrije Gemengde Basisschool Berkenboom Geel & GroenHeistraat 206, Sint-Niklaaszaterdag 2 en zondag 3 juni: barbecue

Gesubsidieerde Vrije Basisschool O.l.V. PresentatiePlezantstraat 135, Sint-Niklaas zaterdag 12 mei: schoolfeest met info

O.l.V. Presentatie Gesubsidieerde Vrije lagere en KleuterschoolWatermolendreef 167, Sint-Niklaas zaterdag 12 mei: opendeurdag van 14.00 – 20.00 uur

Gesubsidieerde Vrije Basisschool Sint-CarolusL. De Meesterstraat 1, Sint-Niklaaszaterdag 5 mei: schoolfeest met info vanaf 14.00 uur

Page 15: Stadskroniek mei 2012

15

Gesubsidieerde Vrije Basisschool BroedersNieuwstraat 75, Sint-Niklaaszondag 13 mei: opendeurdag, schoolfeest en info van 14.00 – 17.00 uur

Gesubsidieerde Vrije Basisschool BroedersDriegaaienstraat 8, Sint-Niklaas zaterdag 12 mei: schoolfeest met info vanaf 14.00 uur

Gesubsidieerde Vrije Basisschool v/h Sint-jozef-Klein SeminarieCollegestraat 31, Sint-Niklaas zondag 6 mei: opendeurdag van 14.00 – 18.00 uur

Gesubsidieerde Vrije Basisschool Sint-CamillusOude Molenstraat 58, Sint-Niklaas zaterdag 5 mei: schoolfeest en info

Gesubsidieerde Vrije Basisschool Sint-CamillusHertjen 106, Sint-Niklaas zaterdag 12 mei: schoolfeest met info

Gesubsidieerde Vrije Basisschool Heilig HartschoolTereken 33B, Sint-Niklaaszondag 3 juni: schoolfeest met info vanaf 12.00 uur

Gesubsidieerde Vrije Basisschool Don Bosco a & BTulpenstraat 16, Sint-Niklaas zaterdag 2 juni: schoolfeest met info vanaf 13.00 uur

Gesubsidieerde Vrije Gemengde Basisschool Sint-lutgartKerkstraat 13, Belselezaterdag 2 en zondag 3 juni: schoolfeest met info

Gesubsidieerde Vrije GemengdeBasisschool O.l.Vrouw ten BosTurkyen 1, Nieuwkerkenzaterdag 5 mei: opendeurdag van 10.00 – 12.00 uur

Gesubsidieerde Vrije Gemengde Basisschool O.l.Vrouw ten BosHeihoekstraat 204, Nieuwkerken zaterdag 12 mei: opendeurdag van 10.00 – 12.00 uur

Sint-Catharinascholen Sinaai - Vrije Gesubsidieerde Gemengde lagere SchoolEdgar Tinelstraat 29, Sinaaizaterdag 2 en zondag 3 juni: schoolfeest met info

Sint-Catharinascholen Sinaai - Gesubsidieerde Vrije Basisschool Klavertje 3 Vleeshouwersstraat 2, Sinaaizaterdag 12 mei: opendeurdag 10.00 – 12.00 uur

Sint-Catharinascholen Sinaai – Gesubsidieerde Vrije BasisschoolDe zwaan Leebrugstraat 65, Sinaaizaterdag 12 mei: opendeurdag 10.00 -12.00 uur

Sint-Catharinascholen Sinaai - Gesubsidieerde Vrije Basisschool Het Wijntje Wijnveld 253, Sinaaizaterdag 12 mei: opendeurdag 10.00 -12.00 uur

Vrije Gesubsidieerde Gemengde BlO Berkenboom MozaïekKalkstraat 30, Sint-Niklaas zaterdag 9 juni: schoolfeest met info vanaf 14.00 uur

Secundair Onderwijs

Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap

Koninklijk atheneum Parklaan 89, Sint-Niklaaszaterdag 5 mei: 10.00 – 17.00 uur

Freinetschool Villa Da VinciTereken 46, Sint-Niklaaszaterdag 5 mei: 10.00 – 17.00 uur

Kunstafdeling KaKoningin Astridlaan 96, Sint-Niklaas zaterdag 5 mei: 10.00 – 17.00 uur

SBSO Baken Buitengewoon Secundair Onderwijs van het GemeenschapsonderwijsBellestraat 89, Sint-Niklaaszaterdag 02 juni: schoolfeest van 13.30 – 18.00 uur

Vrij Gesubsidieerd Onderwijs

Berkenboom HumanioraKleine Peperstraat 16, Sint-Niklaas zaterdag 5 en zondag 6 mei: 13.30 - 17.30 uur

technisch Berkenboom-InstituutKalkstraat 26, Sint-Niklaas zondag 6 mei: 10.00 - 17.30 uur

Broederschool Humaniora Sint-NiklaasNieuwstraat 75, Sint-Niklaaszondag 13 mei: 10.00 – 17.00 uur

Broederschool Biotechnisch InstituutWeverstraat 23, Sint-Niklaaszaterdag 12 mei: 13.00 -18.00 uur en zondag 13 mei: 10.00 – 18.00 uur

Handelsschool BroedersNieuwstraat 91, Sint-Niklaaszondag 13 mei: 10.00 – 17.00 uur

Humaniora Onze-lieve-Vrouw-PresentatiePlezantstraat 135, Sint-Niklaaszaterdag 5 mei: 13.30 - 17.30 uur

Onze-lieve-Vrouw-Presentatie HandelsschoolPlezantstraat 135, Sint-Niklaaszaterdag 5 mei: 13.30 - 17.30 uur

Heilige Familie SecundairHofstraat 15, Sint-Niklaaszaterdag 12 en zondag 13 mei: 14.00 – 18.00 uur

Sint-jozef Klein SeminarieCollegestraat 31, Sint-Niklaas zondag 6 mei: 14.00 – 18.00 uur

technisch Instituut Sint-CarolusL. De Meesterstraat 58, Sint-Niklaas zaterdag 5 en zondag 6 mei: 13.30 - 17.30 uur

technisch Instituut Sint-Carolus HBO (Verpleegkunde Campus HIMM)Hospitaalstraat 23, Sint-Niklaaszaterdag 28 april: 10.00 – 17.00 uur

Vrije technische Scholen BSO en tSOBreedstraat 152, Sint-Niklaaszondag 6 mei: 10.00 – 17.00 uur

VtS Centrum leren en WerkenKokkelbeekstraat 44, Sint-Niklaaszaterdag 5 mei: 13.00 - 16.30 uur

VtS – Buitengewoon Secundair Onderwijs Breedstraat 104, Sint-Niklaaszondag 13 mei: 10.00 – 17.00 uur

Hoger Onderwijs

Gesubsidieerd Vrij Onderwijs

KaHo Sint-lieven – Departement Sint-Niklaas Hospitaalstraat 23, Sint-Niklaaszaterdag 28 april: Open dagzaterdag 23 juni: infodag van 10.00 – 16.00 uurzaterdag 8 september: infodag van 10.00 – 16.00 uur

Page 16: Stadskroniek mei 2012

‘De Stationsstraat unplugged’ – zaterdagnamiddag 5 meiDe heraanleg van de Stationsstraat wordt gedeeltelijk gefinancierd met Europese subsidies. Dat wordt onder de aandacht gebracht met een sfeervol muzikaal evenement op zaterdag 5 mei van 14 tot 18 uur. Leerlingen van verschillende afdelingen van de stedelijke academie voor muziek, woord en dans (klassiek, folk, jazz) musice-ren live op het podium aan het begin van de Stationsstraat,

kant Grote Markt. Verfrissende stukjes muziek met enthousiasme gebracht op ‘De Stationsstraat unplugged’.

Heel de namiddag kan u ook de exclusieve winkeltas van Verras-send Winkelhart Sint-Niklaas afhalen aan de stand van de ‘Dag van Europa’, vlakbij het podium, met onderstaande waardebon (zolang de voorraad strekt).

Verantw. uitg.: C. Geerts, burgemeester, Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas

Dag van Europain Sint-NiklaasOp 9 mei 1950 sprak de Franse minister Robert Schuman zich uit voor de

oprichting van een grote Europese organisatie, die later zou uitgroeien tot de

Europese Unie. Sinds 1985 wordt deze dag in alle lidstaten gevierd als de ‘Dag

van Europa’. Op twee plaatsen in onze stad wordt de Europese Unie begin mei

in de kijker geplaatst, want Europa is dichterbij dan u spontaan zou denken.

Programma Sinaai – zaterdag 5 en zondag 6 mei

WAARDEBONGoed voor één exclusieve winkeltas van Verrassend Winkelhart Sint-Niklaas

Af te halen op zaterdagnamiddag 5 mei 2012 van 14 tot 18 uur aan de promostand van de ‘Dag van Europa’

in de Stationsstraat (podium, kant Grote Markt)

Wandeling in de MoervaartmeersenAfspraak op zondag 6 mei om 14 uur aan wijkschooltje ‘De Zwaan’, Leebrugstraat 65 te Sinaai. Laar-zen of stevige wandelschoenen noodzakelijk. Info: [email protected], 0485 61 80 35.

tentoonstelling ‘Een dorp in Europa’Een dubbeltentoonstelling in het dorpshuis Sinaai, Dries 84 te Si-naai, met de collectie etsen van Romain Malfliet over Sinaai en met uitgebreide informatie in verband met het belang van Europa voor de dorpsgemeenschap en de Europeanen. Openingsuren: zaterdag

5 mei van 14 tot 17 uur, zondag 6 mei van 11 tot 18 uur. Info: [email protected] en [email protected]

Causerie ‘Europa: helpende hand of bedreiging?’Boeiende uiteenzetting door voormalig europarlementslid Nelly Maes op zondag 6 mei om 17 uur in het dorpshuis Sinaai, Dries 84. Gelegenheid tot vraagstelling en afsluitende receptie.

Creatieve inkleding van de toegang tot het dorpshuis met als thema ‘Sinaai – dorp in Europa’Een initiatief van Katholieke Vereniging Gehandicapten (KVG) Si-naai. Info: [email protected]

Bloemenmarkt en boerenmarktDries Sinaai op zaterdag 5 mei van 13 tot 16 uur