Stadskroniek juli - augustus 2015

16
SINT-NIKLAAS ZOMERT 2015 STADS KRONIEK JULI/AUGUSTUS 2015 Tweemaandelijks – juni 2015 45ste jaargang – nr. 4 – Sint-Niklaas 1 In deze editie • Uw wijkagent • Nieuwe straatnamen • Schadedossier Pinksterstorm

description

In deze editie: Uw wijkagent, Nieuwe straatnamen, Schadedossier Pinksterstorm, Sint-Niklaas zomert, Ballonloop, Vlaanderen feest!

Transcript of Stadskroniek juli - augustus 2015

Page 1: Stadskroniek juli - augustus 2015

SINT-NIKLAAS ZOMERT 2015

STADSKRONIEK

JULI/AUGUSTUS 2015Tweemaandelijks – juni 2015

45ste jaargang – nr. 4 – Sint-Niklaas 1

In deze editie• Uw wijkagent• Nieuwe straatnamen• Schadedossier Pinksterstorm

Page 2: Stadskroniek juli - augustus 2015

Een vakantie in eigen stad is deze zomer de beste keuze. Want twee maanden lang kan u in de stads-kern genieten van de zomerse sfeer en de gezel-ligheid. ‘Sint-Niklaas zomert 2015’ biedt u, vanaf de Terrasjesdagen tot de Vredefeesten, een geva-rieerd programma met muziek, dans, wandelingen, sport en spektakel.

Hierna vindt u een overzicht van de voornaamste zomeractiviteiten. De ‘UiT in Sint-Niklaas’, in het midden van deze Stadskroniek, bundelt alle de-tailinfo.

BEACHVOLLEYHAPPENING (26 JUNI – 30 JUNI)Gedurende vier dagen wordt de Grote Markt omgeto-verd tot een heuse beachvolleysite. Het topevenement is de manche van het provinciaal kampioenschap op 27 en 28 juni.

TERRASJESDAGEN (26 – 28 JUNI)Tijdens de Terrasjesdagen pakken de handelaars van het kernwinkelgebied uit met speciale aanbiedingen. Op zondag 28 juni zijn de winkels in de stadskern open van 14 tot 18 uur.

KANTIEN ROYAL – FOOD TRUCK FESTIVAL (26-28 JUNI)Tijdens de Terrasjesdagen vindt op de Grote Markt voor het eerst het food truck festival ‘Kantien Royal’ plaats. Aan 25 food trucks geniet u van de meest uiteenlopen-de gerechten. Kleurrijke streetfood, gezonde hapjes, trendy drankjes, heerlijke slaatjes en nog veel meer.

ZOMERKERMIS (5 – 21 JULI)Terwijl de kermis op de Grote Markt staat, is er op het plein heel wat te beleven: Ultimate Eagles, Disney Chan-nel zomertour, Lotto Street Soccer, muzikaal vuurwerk…

RADIO MODERNS GROOTE FOORFEEST (18 EN 19 JULI)Tijdens de zomerkermis brengt Radio Modern de au-thentieke kermissfeer weer tot leven met animatie, ori-ginele attracties en de gekende dansinitiaties, live band en DJ’s. Een niet te missen belevenis voor jong en oud!

ZOMERSE MARKTACTIE (DONDERDAG 9 JULI)Wie op 9 juli tijdens de donderdagse marktdag drie aankopen doet krijgt een mooie zomerbloem, samen met een extraatje van de horeca stadskern.

PARKIES (DINSDAGAVOND)Elke dinsdagavond van 7 juli tot 18 augustus sfeer en muziek in het stadspark.

SINNEKLOAS DANST (WOENSDAGAVOND)Elke woensdag, van 1 juli tot 26 augustus, is er dans-avond op het Sint-Nicolaasplein.

PLEINCONCERTEN (DONDERDAGAVOND)Gratis concert op het Sint-Nicolaasplein, elke donder-dagavond van 25 juni tot 27 augustus.

NA-TOURCRITERIUM (VRIJDAG 31 JULI)Zevende editie van dit wielerevenement, met enkele grote vedetten uit de Tour. Na het criterium is er om 22.15 uur een optreden van De Romeo’s en 2 Fabiola.

Sint-Niklaas zomert 2015

2

ZOMER

Page 3: Stadskroniek juli - augustus 2015

PARKLIFE (JUNI – AUGUSTUS)Zomer in het park van De Casino, drie maanden lang. Met kioskconcerten op zondag om 15 uur, openlucht-films op woensdag om 22 uur en zomerexpo. Verder lusttuin, buitenbar, zonneterras, zomerkeuken, BBQ en nog veel meer.

VIVA LOLA FESTIVAL (14 – 16 AUGUSTUS)Zomers familiaal openluchtfestival met straatthea-ter, kinderanimatie, vuurshow, de Zonfabriek…

CINÉ LEOPOLD (AUGUSTUS)Buurtwerk Elisabethwijk presenteert openluchtfilms op het Prins Leopoldplein op de eerste vier zaterda-gen van augustus.

VREDEFEESTEN (5 – 7 SEPTEMBER)Hét topevenement van Sint-Niklaas met het ballon-festival, Villa Pace met wereldmarkt en verschillende podia in de stadskern, de ballonloop, vuurwerk en veel meer.

Meer info: www.sintniklaaszomert.be – tel. 03 778 35 00

333

Grote foto: BeachvolleyhappeningKleine foto ‘s (van boven naar onder): 1. Na-Tourcriterium2. Walburgconcerten3. Zomerkermis4. Radio Moderns Groote Foorfeest

Page 4: Stadskroniek juli - augustus 2015

Postpunt en consultatiebureau jonge kind in Welzijnshuis

OCMW

4

In het Welzijnshuis kan u terecht voor alle sociale dienstverlening van stad en OCMW. Sinds kort zijn in de Abingdonstraat 99 ook een postpunt van bpost en een consultatiebureau voor het jonge kind gehuis-vest. Kortom, het Welzijnshuis is een open huis met een brede dienstverlening naar alle inwoners van Sint-Niklaas.

CONSULTATIEBUREAU VOOR HET JONGE KIND VAN START IN HET WELZIJNSHUIS

Heeft u een kindje jonger dan 3 jaar, dan kan u na afspraak voortaan ook terecht in het consultatiebureau voor het jonge kind in het Welzijnshuis. Het consultatiebureau uit de Schoolstraat is immers verhuisd naar het Welzijnshuis in de Abingdonstraat 99.

Ouders kunnen er met hun baby’s en peuters terecht voor een gratis preventief onderzoek. Uw kindje wordt er geme-ten en gewogen en u kan er terecht met al uw vragen. De arts onderzoekt het kindje en geeft het gratis vaccinaties.

Deze consultaties worden volledig gratis aangeboden aan alle jonge gezinnen door Kind en Preventie vzw in samen-werking met Kind en Gezin.

OpeningsurenElke dinsdag van 8.30 tot 12 uur en van 17 tot 20.30 uur.In week 2 en week 4 is er ook consultatie op dinsdagnamid-dag van 13 tot 16.30 uur.Elke tweede donderdag van de maand van 16 tot 19.30 uur: regioverpleegkundige zittingen.Het consultatiebureau werkt op afspraak: een afspraak maken kan via Kind en Gezin op de Kind en Gezin-lijn 078 150 100 tussen 8 en 20 uur.

NU OOK EEN POSTPUNT

In het Welzijnshuis in de Abingdonstraat 99 is sinds kort ook een postpunt gevestigd. Het postpunt in het Welzijnshuis is alle werkdagen doorlopend open van 8.30 tot 16.30 uur en op dinsdagavond tot 19.30 uur, handig voor wie over de middag of ’s avonds nog om postzegels wil of zijn internetbestelling wil oppikken.

Waarvoor kan u in het postpunt terecht? U kan in een postpunt terecht voor de aankoop van zegels en labels en voor de verzending van (aangete-kende) brieven. Ook kan u uw pakje in een postpunt laten toekomen of verzenden naar overal in de wereld. Ook voor stortingen onder de 500 EUR met gestructu-reerde mededeling kan men in het postpunt terecht.

www.bpost.be

Page 5: Stadskroniek juli - augustus 2015

KLIMAAT

55

De klimaatverandering is een feit. Bijna dagelijks ziet u op televisie en in de krant wat dat concreet betekent voor mens en milieu. Het vraagt een in-spanning van iedereen om de opwarming af te remmen en de aarde ook voor de komende gene-raties te bewaren. Daarom heeft het stadsbestuur een klimaatplan opgesteld, dat vanaf dit najaar een echt actieplan wordt voor heel onze stad.

20% MINDER CO2-UITSTOOT

Sint-Niklaas heeft in 2014 het Europese Burgemees-terconvenant ondertekend. Hiermee engageert de stad zich om de CO2-uitstoot op het grondgebied met 20% te verminderen tegen 2020. Om dit te realiseren wer-den in totaal 71 concrete acties geformuleerd, rond ze-ven verschillende thema’s: wonen, participatie, natuur en water, verspilling voorkomen, mobiliteit, voeding en energie.

Belangrijke acties zijn bijvoorbeeld: energiebesparing door dak- en muurisolatie, het omzetten van autoki-lometers naar fietskilometers, het verduurzamen van voertuigen, het inzetten op wind- en zonne-energie.

PIONIERS

Een aantal bedrijven, verenigingen en overheidsinstel-lingen in onze stad hebben zich geëngageerd om een voortrekkersrol op te nemen. Als pioniers van het kli-maatplan zetten zij diverse acties op om de bedrijfsvoe-ring te verduurzamen. Ook het stadsbestuur neemt deze voorbeeldrol op. De stad engageert zich om voor de ge-bouwen, het wagenpark en de openbare verlichting een CO2-reductie te realiseren van 20% tegen 2020.

HET PLAN EN DE OVERZICHTSFOLDER

Het klimaatplan is een lijvig document dat vertrekt van-uit een duidelijke visie en doelstellingen, maar vooral de nadruk legt op acties en de betrokkenheid van alle inwoners. U vindt de integrale tekst op www.sint-ni-klaas.be/klimaat. Op vraag krijgt u ook een geprint ex-emplaar aan de infobalie van het stadhuis. Wil u weten hoe u uw steentje kan bijdragen aan een leefbare stad? U vindt heel wat inspiratie in een handige overzichts-folder, verkrijgbaar in verschillende stadsgebouwen en aan te vragen via [email protected].

U EN HET KLIMAATPLAN

In het najaar komt het stadsbestuur bij u aankloppen met de eerste klimaatacties. Er is nog een hele weg af te leggen, maar de inzet is groot: een leefbare stad met meer levenskwaliteit, gezonde lucht, meer groen en plaats voor een duurzame lokale economie.

Samen voor het klimaatSINT-NIKLAAS HEEFT EEN KLIMAATPLAN

Sint-NiklaasKlimaatstad

WONEN PARTICIPEER NATUUR & WATER GEBRUIK MINDER MOBILITEIT

V

OEDI

NG

ENERG

IE

Volg ons op Sint-Niklaas Klimaatstad

Page 6: Stadskroniek juli - augustus 2015

BaenslandwijkBelsele

Elisabethwijk

Fabiolawijk

Kloosterland

KroonmolenwijkMoerland

Nieuwkerken

Nobels-Peelmanwijk

Park en Laan

Priesteragiewijk

Reynaertwijk

Sinaai

Stadsrand Noord

Stadsrand Oost

Stadsrand West

Stadsrand Zuid

StationswijkWatermolenwijk

E17

N41

Hulst

baan

Singel

Wijnveld

Gentstraat

Nieuwe Baan

Passtraat

Cadzandstraat

Liniedreef

Leestraat

Arke

stra

at

Boss

traat

Hooim

anstraat

Hellestraat

Eike

nlaa

n

Hoogstraat

Neerstraat

Valk

Kerk

stra

at

Bra

ndst

raat

Bergstraat

Grot

e Ba

an

Uilenstraat

Kout

erst

raat

Tuinl

aan

Zakstraat

Groenstraat

Vlasbloe

mstraa

t

Schrijberg

Weim

anstraat

Wev

erst

raat

Aar

tdre

ef

Kle

emst

raat

Prins Alexanderlaan

Wat

erst

raat

Bellestraat

Beeldstraat

Heistraat

Parklaan

Heirstraat

Kol

kstr

aat

Smisstraat

Vras

enes

traat

Weynstraat

Ster

Galgstraat

Hog

e B

okst

raat

Spieveldstraat

Hertjen

Baudelopad

Nauwstraat

Hondsneststraat

Turky

en

Beke

lstra

at

Buitenstraat

Jagersdreef

Krui

sstra

at

Tereken

Eigenlostraat

Ettingstraat

Damstraat

Zwaanaardestraat

Kwakkelhoekstraat

Ekelstraat

Krekelstraat

Stenenm

uurstraat

Vijfs

trate

n

Burmstraat

Haneweestraat

Zandstraat

's Gra

ven

Eke

Gouden Leeuwstraat

Marktstraat

Heideb

aan

Belsele

dorp

Poelstraat

Godsschalkstraat

Weduw

e Voswegel

Heihoekstraat

Sin

t-Gill

isba

an

Hooidreef

Houten Schoen

Wate

rscho

otstra

at

Stationswegel

Dalstra

at

Heikant

Prins B

oudew

ijnlaa

n

Brugsken

Hoge Heerweg

Luitentuitstraat

Molenstraat

Krui

sweg

el

Zonnestraat

Zoetwaterstraat

Arnh

outs

traat

Dennenstraat

Kouterwegel

Sinaaiwegel

Marinswegel

Tassijnslaan

Denderm

ondse Steenweg

Grote H

eimelinkstraat

Sch

oonh

oudt

stra

at

Blindestraat

Koutermolenstraat

Oude Heirbaan

Wapenaarteinde

Riemeersstraat

Kem

zekestraat

Pietje Waaspad

Moortelhoekstraat

Kui

lstra

at

Mulderstraat

Kernemelkstraat

Drie

gaai

enst

raat

Puytvoetwegel

Kuildamstraat

Leebrugpad

Keizerstraat

Leeb

rugs

traat

Omlo

opdr

eef

Lokerse Baan

Lamstraat

Industriepark-West

Sparrenhofstraat

Vossekotstraat

Breedstraat

Oude

Baan

Mispelstraat

Botermelkstraat

Klap

perb

eeks

traat

Gavermolenstraat

Kiemerstraat

Europark-Noord

Gentse Baan

Pieter S

eghersweg

Zeveneekhoekstraat

Begijnenstraat

Oude Heirweg

Louis Francklaan

Braemstraat Callaertstraat

Schuilhoek

Lange Rekstraat

Sinaaidorp

Entrepotstraat

Sch

alië

nhui

sweg

el

De Cauwerstraat

Limietstraat

Boonhemwegel

Kromstraat

Watermolenstraat

Hogekouterwegel

Warme Nauwstraat

Meesterstraat

Puiveld

estraa

t

Magnolia

laan

Mie

renn

est

Kwad

e Pl

as

Kettermuitstraat

Kriekelaarstraat

Puitvoetstraat

Patershoek

Oude Molenwegel

Oude Kroonstraat

Patotterij

Lindenstraat

Drie

linde

nstra

at

Olm

enst

raat

Rozenlaan

Portugesestraat

Armwegel

Lepe

lhoe

kstra

at

Eeckelaerthof

Waasmunsterse Steenweg

Industriepark-Noord

Moleken

Zonneken

Guido Gezellelaan

Jef De P

auwstraat

Vlyminckshoek

Heiakker

De Meulenaerstraat

George Bruynincxw

egel

Kattenheistraat

Nieuwkerkenstraat

Leon Scheerderslaan

Heimolenstraat

Roskam

straat

Tulpe

nstra

at

Hul

sten

dree

f

Vlasstraat

Vink

enla

an

Palingsgatstraat

Kas

teel

dree

f

Edg

ard

Tine

lstra

at

Gyselstraat

Eekhoornstraat

Dillaartwijk

Dries

Neerkouter

Klei

weg

Iepe

nstra

at

Ransbeekstraat

Molendreef

Rietvelde

Kongostraat

Vrou

w M

aria

stra

at

Belselewegel

Vijv

erst

raat

Kath

arin

astra

at

Valk

stra

at

Donkerwegel

Helsvuurstraat

Pui

dree

f

Ankerstraat

Koningin Astridlaan

Mispelaerwegel

Boschwegel

Hoogkam

erstraat

Elzenstraat

Reinaertlaan

Beukenlaan

Bru

in d

e B

eerla

an

Wilgenstraat

Sint

-Jac

obsd

reef

Kleine Uilenwegel

Bee

kstra

at

Langhalsbeekstraat

Roggeveld

Haasdonkse S

teenweg

Isengrimlaan

Schuttershof

Oostjachtpark

Collegestraat

Laarstraat

Vlee

shou

wer

sstra

at

Drij

scho

uww

egel

Lucc

astr

aat

Hazew

indstraat

HoutbrielRollier

sstra

at

Merelstraat

Kouterdreef

Pastoor Copstraat

Lange Dreef

Ropheide

Eindestraat

Wallenhof

Coppelaan

Meulhof

Bre

dadr

eef

Kouterwegel

Grot

e Ba

an

Leebrugpad

Hoge B

okstraat

1:17.000±

Legende

Wijken

Baenslandwijk

Belsele

Elisabethwijk

Fabiolawijk

Kloosterland

Kroonmolenwijk

Moerland

Nieuwkerken

Nobels-Peelmanwijk

Park en Laan

Priesteragiewijk

Reynaertwijk

Sinaai

Stadsrand Noord

Stadsrand Oost

Stadsrand West

Stadsrand Zuid

Stationswijk

Watermolenwijk

Wijkindeling Sint-Niklaas

GIS-Cel 2015

In Sint-Niklaas zijn 16 wijkinspecteurs actief. Ze hebben elk hun eigen buurt(en) waar ze vaak te zien zijn, meestal met de fiets, bromfiets of te voet. Uw wijkinspecteur is uw eerste aanspreekpunt voor alles wat met politiezorg te maken heeft. Maak kennis met de veelzijdige opdracht van uw wijkinspecteur, hij/zij is altijd bij u in de buurt.

RECHTSTREEKS BEREIKBAAR

Indien u een beroep wil doen op uw wijkinspecteur, kunt u hem of haar elke dag bellen op zijn of haar per-soonlijke gsm. Spreek gerust een boodschap in wanneer u de voicemail te horen krijgt. Uw wijkinspecteur belt u zo snel mogelijk terug. Indien u dringend politiebijstand nodig heeft, moet u steeds 101 bellen.

WAARVOOR KAN U BIJ UW WIJKINSPECTEUR TERECHT?

SignalerenU kan uw wijkinspecteur aanspreken wanneer u iets wilt signaleren, bv. een verdachte en/of onveilige toestand.

Informatie vragenU kan de wijkinspecteur vrijblijvend informatie of ad-vies vragen. Hij zal helpen waar hij kan, en u (indien nodig) doorverwijzen naar de correcte dienst.

LuisterenDe wijkinspecteur biedt u een luisterend oor wanneer u daar behoefte aan heeft.

BemiddelingU kan uw wijkinspecteur vragen te bemiddelen in klei-ne ontluikende persoonlijke conflicten.

WIE ZIJN DE WIJKINSPECTEURS?

De stad telt 19 wijken. Elke wijk heeft een e-mailadres. Wil u weten tot welke wijk uw straat behoort, surf dan naar: www.politie.sint-niklaas.be en ga naar ‘Je wijk’. Vul uw straat en huisnummer in en u krijgt als resultaat de gegevens van uw wijkinspecteur. In alfabetische volgor-de gaat het om de volgende wijken:

Baenslandwijk, Danny Van Acker,gsm 0498 58 09 72,[email protected]

Belsele, Gino Van Haeken,gsm 0498 58 09 77,[email protected]

Elisabethwijk, Mark Gielen,gsm 0498 58 09 69,[email protected]

De wijkinspecteur: altijd bij u in de buurt

6

WIJK-AGENT

Page 7: Stadskroniek juli - augustus 2015

777

Fabiolawijk, Nancy Vandervelden,gsm 0498 58 09 75,[email protected]

Kloosterlandwijk, Mark Gielen,gsm 0498 58 09 69,[email protected]

Kroonmolenwijk, Conny Quintelier,gsm 0498 58 09 67,[email protected]

Moerlandwijk, Silvie De Bock,gsm 0498 58 09 65,[email protected]

Nieuwkerken, Kim Thienpont,gsm 0498 58 09 78,[email protected]

Nobels-Peelmanwijk, Hans De Jonghe,gsm 0498 58 09 61,[email protected]

Wijk Park en Laan, Vanessa De Keersmaeker,gsm 0498 58 09 74,[email protected]

Priesteragiewijk, Filip Van Hecke,gsm 0498 58 09 70,[email protected]

Reynaertwijk, Nancy Vandervelden,gsm 0498 58 09 75,[email protected]

Sinaai, Wim Fierens (waarnemend),gsm 0498 58 09 76,[email protected]

Wijk Stadsrand Noord, Jan Van den Branden,gsm 0498 58 09 71,[email protected]

Wijk Stadsrand Oost, Guy De Cauwer,gsm 0498 58 09 66,[email protected]

Wijk Stadsrand West, Peter Van Cauter,gsm 0498 58 09 64,[email protected]

Wijk Stadsrand Zuid, Silvie De Bock,gsm 0498 58 09 65,[email protected]

Stationswijk, Franki Van Hooste,gsm 0498 58 09 73,[email protected]

Watermolenwijk, Dirk Lindemann,gsm 0498 58 09 68,[email protected]

De wijkinspecteurs worden bijgestaan door een on-dersteunende cel. In deze cel werken eveneens politie-ambtenaren. Zij nemen alle opdrachten van het parket voor hun rekening en vervangen de wijkinspecteur waar nodig. U kunt deze cel bereiken tijdens de kantooruren op tel. 03 760 66 43 of via e-mail: [email protected].

Wenst u het diensthoofd van de wijk te spreken, dan kan dit tijdens de kantooruren op tel. 03 760 66 40.

Page 8: Stadskroniek juli - augustus 2015

De diensten van stad en OCMW gaan steeds nauwer samen-werken. Na de opening van het Welzijnshuis in de Abingdon-straat, waar u de sociale dienstverlening van stad en OCMW onder één dak vindt, zijn nu ook de technische diensten sa-mengebracht. Daarvoor werd een kantoorgebouw op de site van de stadswerkplaatsen in het Industriepark-Noord volledig

gerenoveerd. In een volgende fase komt op dezelfde locatie ook een gemeenschappelijk magazijn voor stad en OCMW. Voor alle meldingen, onder meer over de toestand van de we-gen en voet- en fietspaden, blijft de klantendienst in het stad-huis evenwel uw aanspreekpunt. U kan ook bellen (03 778 30 00) of mailen naar [email protected]

Technische diensten stad en OCMW samen in vernieuwd kantoorgebouw in Industriepark-Noord

KORT

Op zondag 20 september 2015 neemt Sint-Niklaas opnieuw deel aan de ‘autovrije zondag’. Die dag is er in een groot deel van de stadskern, van 12 tot 18 uur, geen autoverkeer mogelijk. Heel de namiddag zijn de straten en de pleinen van de stadskern het exclusief domein van fietsers, voetgangers,

spelende kinderen en animatie allerhande. Voor uitzonderlijke verplaatsingen om dringende medische redenen kan vanaf midden augustus een doorgangsbewijs aangevraagd worden.

Meer info vindt u op: www.sint-niklaas.be/autovrij

Stadskern autovrij op zondag 20 september 2015

Na het succes van de eerste editie van de Avond van de Economie kon een vervolg niet uitblijven. Op donderdag 12 november 2015 staat de tweede editie in De Casino op het programma. Daarbij worden opnieuw bedrijven onderscheiden in drie categorieën: ‘Starter van het Jaar’, ‘Retailer van het Jaar’ en ‘Bedrijf van het Jaar’.

Dit jaar kan voor het eerst ook het publiek in elk van deze categorieën een kandidaat voordragen. Welke criteria zijn

van belang bij de nominaties? Dat zijn er vijf: duurzame bedrijfsvoering, uitstraling met positieve connectie naar de stad Sint-Niklaas, innovatie, cultureel en/of maatschappelijk geëngageerd en tewerkstelling & personeelsbeleid.Kandidaturen kan u mailen naar [email protected] tot en met vrijdag 26 juni 2015. Vermeld naam en adres (website) van het bedrijf, de bedrijfsactiviteit en een korte motivering. Uit de longlist die met uw medewerking tot stand kwam, zal een deskundige jury drie kandidaten nomineren.

Kies mee het bedrijf van 2015

Van 9 tot 13 september organiseert de verzusteringsvereni-ging ‘Les Amis du Jumelage’ een volwassenenuitwisseling in Colmar. Tijdens deze uitwisseling is er onder meer een bezoek gepland aan Straatsburg en het Europees parlement. Het is een uitgelezen moment om kennis te maken met onze Franse zusterstad en haar inwoners. Het logement is in gastgezin-nen. Kandidaten moeten minstens 18 jaar zijn, in Groot-Sint-

Niklaas wonen en bij voorkeur nog niet eerder aan een der-gelijke uitwisseling hebben deelgenomen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de dienst onderwijs en interna-tionale samenwerking via [email protected] of op het nummer 03 778 31 32. Kandidaturen worden verwacht voor maandag 20 juli.

Volwassenenuitwisseling Colmar

Sint-Niklaas is een stad op maat van de fiets. Voor wie de stad wil verkennen vanaf het NMBS-station, maar niet direct een fiets ter beschikking heeft, kan de Blue-bike fiets een oplossing bieden voor elke bestemming in en rond de stad. De Blue-bike fiets is momenteel op eenvoudige wijze te ontlenen aan het NMBS-station (fietspunt De Versnelling) voor een termijn van 24 uur. Voor de prijs hoeft u het niet te laten. Sinds het stadsbestuur in juni 2015 instapte in de derdebetalersregeling van Blue-mobility en, net zoals de Vlaamse overheid 1 EUR per rit bijlegt, is de kostprijs voor u als gebruiker nog slechts 1 EUR per ontlening.

Hoe ontlenen:• Direct vertrekken kan door u ter plaatse lid te maken in

het Fietspunt De Versnelling. Online lid worden kan ook op www.blue-bike.be (10 EUR/jaar). In beide gevallen ontvangt u uw Blue-bike kaart binnen enkele dagen in de bus.

• Houd uw Blue-bike kaart voor de sleutelautomaat aan het fietsuitleenpunt. Zo hebt u meteen een fiets ter beschikking. Per kaart kunnen maximum twee fietsen worden ontleend.

• Breng de fiets(en) terug naar hetzelfde uitleenpunt binnen een termijn van 24 uur.

• Betaling gebeurt maandelijks na ontvangst van uw rittenverbruik per mail.

Meer info op www.blue-bike.be.

Blue-bike in Sint-Niklaas

8

De avond van de economie 12 november 2015

Page 9: Stadskroniek juli - augustus 2015

Hoe werkt het strooiplan?

Huurdersbond Waasland tot uw dienst in het Welzijnshuis

De Huurdersbond Waasland is recent verhuisd van Parklaan 14 naar het Welzijnshuis in de Abingdonstraat 99. Om een afspraak te maken kan u bellen neer het nummer 03 778 36 90 of mailen naar [email protected]

De huurdersbonden in Vlaanderen verdedigen de belangen van de huurders. De huurdersbond geeft juridisch huurad-vies aan alle private en sociale huurders. De huurdersbond wijst u op uw rechten en plichten of helpt u met het opstel-len van aangetekende brieven. Uiteraard verliezen wij de wetgeving nooit uit het oog. De huurdersbond biedt u ad-vies bij concrete problemen, bijvoorbeeld over een opzeg-ging, de waarborg, herstellingen, indexaties. . . In ruil voor een jaarlijks lidgeld van 17 EUR kan u een jaar lang een beroep doen op het huuradvies. Ook ontvangt u vier keer per jaar het huurdersblad. De huurder staat bij de huur-dersbond centraal: verhuurders of eigenaars kunnen er niet terecht voor advies.

Bloed geven doet levenDagelijks hebben mensen bloed, plasma of bloedplaatjes nodig. Bent u tussen 18 en 66 jaar en in goede gezondheid, aarzel dan niet om bloedgever te worden! Het Rode Kruis organiseert volgende bloedafnames, telkens van 17.30 uur tot 20 uur:

• Ontmoetingscentrum, Voskenslaan 154, Sint-Niklaas op vrijdag 14 augustus, woensdag 19 augustus en don-derdag 27 augustus.

• De Klavers, Sint-Andriesstraat 1, Belsele op woensdag 26 augustus.

9

De avond van de economie 12 november 2015

DE AVOND VAN DE ECONOMIE 12 NOVEMBER 2015

SPORT

Lotto Street SoccerDe stad Sint-Niklaas, de voetbalclubs GFA Sinaai, SK Sint-Niklaas, Vos Reinaert én Sportizon organiseren samen dit straatvoetbaltoernooi op woensdag 15 juli 2015 op de Grote Markt. Deelname is gratis. Voor jongeren van 7 tot 16 jaar, onderverdeeld in 3 categorieën, 4 tegen 4 (teams van min. 4, max. 6 spelers). De twee jongste reeksen treden aan in de voormiddag, de oudste in de namiddag. Inschrijven kan op voorhand via www.lottostreetsoccer.be of op de dag zelf op de Markt in het toernooisecretariaat.

24ste SteratlonOp zondag 16 augustus in en rond het recreatiedomein De Ster. Een recreatieve triatlon voor individuele deelnemers en trio’s. Keuze uit afstandcombinaties ‘small’, ‘medium’, ‘lar-ge’ en zelfs ‘X-large’. Info: www.sinsport.be

24ste Staratlon

Page 10: Stadskroniek juli - augustus 2015

De derde editie van de Ballonloop staat in de startblokken. De stadsrun pakt dit jaar uit met StuBru-presentatoren Stijn Van de Voorde en Lin-de Merckpoel als peter en meter, een nieuw ‘on-dergronds’ parcours en een Kidsrun. Er worden op 6 september opnieuw zo’n 1.500 sportievelingen verwacht voor het grootste en gezelligste loope-venement van het Waasland.

De Ballonloop lokte vorig jaar 1.500 sportieve-lingen naar het centrum van de stad. Ook dit jaar bouwen de organiserende loopclubs Walo en AC Waasland verder op deze succesformule. Ze slaag-den erin om Studio Brussel-presentator en Sint-Ni-klazenaar Stijn Van de Voorde te strikken als pe-ter voor de Ballonloop. Linde Merckpoel, nog een bekende StuBru-stem, neemt het meterschap voor haar rekening. Stijn en Linde zullen respectievelijk de 10 en de 5 kilometer lopen. Maar er is meer. Iedereen die inschrijft voor de stadsloop kan ook een verzoeknummertje doorgeven dat hem of haar een ‘boost’ geeft tijdens het lopen. Al die nummers zullen voor, tijdens en na de Ballonloop te horen zijn van op drie verschillende dj-boots langs het parcours. Stijn en Linde stellen de volledige lijst samen die ook via Spotify gedownload zal kunnen worden.’

Nog nieuw is dat het parcours van de tien kilo-meter voor de eerste keer ‘ondergronds’ gaat. De lopers van de 10 km worden via de parkeergarage onder de Grote Markt geloodst, een bijzondere er-varing. Het parcours werd ook nog op een aantal andere vlakken gewijzigd. Het startschot wordt nu gegeven ter hoogte van de Cipierage. De aankomst is voorzien halverwege de Parklaan in de richting van het zwembad. Dat is vlakbij het lopersdorp in het stadspark. Daar kan er na de Ballonloop een gratis glas cava, trappist of frisdrank worden ge-dronken. De kinderen worden getrakteerd op een ijsje.’

De allerkleinsten hebben dit jaar ook hun eigen loop. Ze kunnen voor het eerst deelnemen aan een Kidsrun van een kilometer. Die is bedoeld voor jon-geren tussen 6 en 12 jaar.

De Ballonloop vindt plaats op zondag 6 september tijdens de Vredefeesten. Op voorhand inschrijven kost 10 EUR per persoon. Op de dag zelf kost een rugnummer 15 EUR. De start van de Kidsrun wordt gegeven om 13.15 uur en is gratis. Om 13.30 uur vertrekt de 5 kilometer en om 14.30 uur wordt de 10 kilometer op gang geschoten. Info en inschrij-vingen: www.ballonloop.be

Ballonloop klaar voor nieuwe succeseditie

BALLON-LOOP

10

Page 11: Stadskroniek juli - augustus 2015

VLAANDERENFEEST!

SINT-NIKLAAS

Dinsdag 7 juli20.30 uur: optreden van Kris De Bruyne, Leki, Barbara Dex en Berlaen (Walburgconcert/Parkies).

Woensdag 8 juli20.30 uur: Sinnekloas danst op het Sint-Nicolaasplein tij-dens het Baleynbal met The Reunion.

Donderdag 9 juli20.02 uur: in de Salons, Stationsstraat 85, uitreiking van de 29ste Leeuwenpenning aan Raf Rumes. Organisatie: Davidsfonds Sint-Niklaas.

20.30 uur: Pleinconcert met Frimout op het Sint-Nicolaas-plein

Zaterdag 11 juli10.00 uur: eucharistieviering in de Sint-Nicolaaskerk met aansluitend een optocht naar het stadhuis onder begelei-ding van het PVC (Progressief Volksmuziek Collectief).

11.00 uur: academische zitting in het stadhuis met vraag-gesprek door mevrouw Nelly Maes, voorzitster ANV en ere-schepen, met mevrouw Els Witte, oud-rector van de VUB, in het kader van de herdenking Willem I (1815–2015), muziek van folkduo Isaac Muller en Philip Masure en sa-menzang met Fiori Musicali.

In Steenstraete, Nieuwstraat 86, vanaf 14 uur, volksspe-len, muziek, spijs en drank. Organisatie: Gebroeders Van Raemdonckkring

BELSELE

Zaterdag 27 juni op het speelplein achter De Klavers.14.00 uur: de Ludieke Fanfare vertrekt aan de kerk van Belsele en stapt op naar De Klavers daarna volksspelen, petanque, springkasteel en kinderanimatie15.00 uur: optreden Tantris, daarna vendelen17.30 uur: optreden RedCoat18.30 uur: petanquetornooi20.30 uur: optreden Duo de MaestriOrganisatie: Dorpsraad Belsele (werkgroep cultuur) en diverse verenigingen i.s.m. de stad Sint-Niklaas

Zondag 5 juli in de polyvalente zaal van De Klavers.van 9.30 tot 13 uur: 15e muzikaal guldensporenontbijt met fototentoonstelling en optreden. Deelnemingsprijs: 15 EUR voor volwassenen, 8 EUR voor kinderen tot 12 jaar en voor houders kansenpas. Voor 1 juli inschrijven bij [email protected] of tel. 03 772 46 00. Organisa-tie: Amedee Verbruggenkring Belsele en VOS Belsele

NIEUWKERKEN

Zaterdag 4 juli op het dorpsplein: open Vlaams volksfeest16.00 uur: Inhuldiging Klomp 2015 aan het Klompenmo-nument16.30 uur: optreden volksdansgroep Reintje Vos17.00 uur: zomerconcert door fanfare De Eendracht, daar-na samenzang18.30 uur: buffet (inschrijven bij [email protected] of tel. 03 776 27 45)19.30 uur: optreden van de Nieuwkerkse zanggroep The Archers en van ContrabandOrganisatie: Dorpsraad Nieuwkerken (werkgroep cultuur) en diverse verenigingen i.s.m. de stad Sint-Niklaas

SINAAI

Zaterdag 11 juli op de Dries: traditioneel volksfeest ook in het kader van de kermis20.00 uur: Tegen Beter Weten In20.30 uur: optreden Ray-mond van het Groenewoud met the best of 11 juli22.30 uur: volksbalOrganisatie: Dorpsraad Sinaai (vzw Sinaai Leeft) en diverse verenigingen i.s.m. de stad Sint-Niklaas

Activiteiten rond de Vlaamse feestdag op 11 juli

GRATISTOEGANG

RAYMONDVAN HET

GROENEWOUD

ZATERDAG 11 JULI 2015 - SINAAI

© Karl Meersman

Vanaf 20 uur - Tegen Beter Weten In

Untitled-8 1

5/12/2015 10:53:03 AM

1111

VIERING NATIONALE FEESTDAG OP DINSDAG 21 JULI 2015

9.30 uur: Beiaardconcert door de heer Jos D’hollander, stadsbeiaardier, met muziekuitvoeringen op Thebaanse trompetten.

10.00 uur: Te Deum in de hoofdkerk. Daarna optocht naar het gedenkteken aan majoor Rolliers en de strijders van 1830 op het Regentieplein en naar het Heldenmonument op de Houtbriel. Aan beide mo-numenten vindt een bloemenhulde plaats.

Page 12: Stadskroniek juli - augustus 2015

De voorbije twee jaar groeide onze stad gestaag aan. Niet alleen het inwonersaantal steeg, maar er verschenen ook een heel aantal nieuwe straten op de kaart. Wij navigeren u graag langs deze nieuwe stukjes Sint-Niklaas.

BEDRIJVENTERREIN AAN DE HEIDEBAAN

MoerputstraatDe Mourput is de 17de-eeuwse benaming voor twee wijken in dit gebied. In 1630-1640 bracht landmeter Je-remias Semeelen de contouren van de ‘Eersten en Twee-den Mourput’ in kaart. ‘Moer’ verwijst naar een (drassige) veengrond of veenmoeras. De Moerputstraat ligt cen-traal in de noordelijke wijk, ‘Den Eersten Mourput’.

WOONPROJECT (FASE 1) TUSSEN DE VLASSTRAAT, DE GROTE HEIMELINK-STRAAT EN DE KLAPPERBEEKSTRAAT

LijnzaadstraatNet als de nabijgelegen Rootputstraat en Vlasstraat ver-wijst de naam van de Lijnzaadstraat naar de vlasteelt, die vroeger in onze streek een belangrijke economische rol speelde. Lijnzaad is een andere benaming voor vlas-zaad, dat de grondstof vormt voor lijnzaadolie.

OPENBAAR PARK/PUBLIEKE TUIN IN NIEUW WOONPROJECT (FASE 2) TUSSEN DE VAN HAVERMAETSTRAAT EN DE KO-NINGIN ELISABETHLAAN

WaeslandiaparkHet nieuwe woonproject tussen de Van Havermaetstraat en de Koningin Elisabethlaan – waar het Waeslandia-park deel van uitmaakt – komt op de leegstaande site van het voormalige bedrijf Waeslandia. De Sint-Nikla-se nv Waeslandia was in de tweede helft van de 20ste eeuw een bekend productie- en distributiecentrum van

levensmiddelen, huishoudelijke producten en speel-goed.

WOONPROJECT (FASE 1) TUSSEN DE LIN-DENSTRAAT, DE ANTWERPSE STEENWEG EN DE BREEDSTRAAT

MoestuinstraatAan de Lindenstraat bevinden zich de aloude volkstuin-tjes van onze stad. Na Brussel was Sint-Niklaas de eer-ste Vlaamse stad waar eind 19de eeuw stukken grond aan arbeiders ter beschikking gesteld werden door het ‘Werk van den Akker en den Haard’. Daar konden zij ei-gen fruit, groenten en bloemen kweken. Het ‘Werk van den Akker en den Haard’ streefde er zo naar om bij de lagere klassen gezonde beweging en vrijetijdsbeste-ding te bevorderen en alcoholisme en wangedrag tegen te gaan.

NIEUW WOONERF AAN DE ROOT-PUTSTRAAT

RootputhofOmdat dit nieuwe woonerf direct aansluit bij de Root-putstraat, werd gekozen voor een verwante straatbena-ming, die ook verwijst naar de vlasteelt. Een rootput is een met water gevulde put waarin vlasstengels geroot worden: door de inwerking van de vochtigheid ver-dwijnt de kleverige bast en wordt de samenhang van de vezels verminderd of afgebroken.

NIEUW WOONPROJECT TUSSEN DE TRU-WEELSTRAAT, DE VAN NAEMENSTRAAT EN DE PRINSES MARIE-JOSÉSTRAAT

KoklenberghofOp het terrein van het geplande woonproject bevond zich vroeger de houtzagerij en houthandel Koklenberg. Het bedrijf was al in 1914 actief. In de Truweelstraat 73 bevindt zich nu nog steeds de woning van voorma-

Nieuwe straten in onze stad

12

NIEUWE STRATEN

Page 13: Stadskroniek juli - augustus 2015

lig zaakvoerder Carolus Ludovicus Koklenberg en zijn vrouw Josephina Maria Catharina Seghers. Boven de inrijpoort rechts van het gebouw staat in tegel-tjes te lezen ‘Louis Kokkelenberg Seghers / Mekaniek Houtzagerij’. Vlakbij de houthandel was destijds een steegje, ‘Kockelberg’s hofje’, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog gesloopt is.

NIEUWE WELZIJNSSITE TUSSEN DE ABINGDONSTRAAT, DE BROEDERSSTRAAT, DE KONGOSTRAAT EN HET BOKKEN-HOF/DE KLOKKENDREEF

GerdaparkAan de Klokkendreef speelde jarenlang voetbalvereniging FC Gerda Sint-Ni-klaas, opgericht in 1938. In 2002 verdween KFC Gerda – met intussen de Ko-ninklijke ‘K’ wegens 50-jarig bestaan in 1988. In mei 2009 is de voetbalclub op-nieuw opgericht als SK Gerda Sint-Niklaas. SK Gerda speelt nu op de vroegere terreinen van Red Star Haasdonk aan de Pastoor Copstraat.

NIEUW WOONPROJECT TUSSEN DE LINDENSTRAAT, DE ANTWERPSE STEENWEG EN DE LAMSTRAAT

Spinnerijstraat (toegangsweg vanaf de Lindenstraat)

Twijnderijstraat (toegangsweg vanaf de Antwerpse Steenweg)

Ververijstraat (toegangsweg vanaf de Lamstraat)

In dit binnengebied is in 1880 de textielfabriek Schoeters gevestigd, die zich doorheen de jaren vooral heeft geprofileerd als twijnderij, ververij en katoen-handel. Het bedrijf sloot in 2007 de deuren. De straatnamen brengen de be-langrijkste fasen in de realisatie van een textielproduct in herinnering: het spinnen, waarbij vezels tot draden worden gedraaid; het twijnen, waarbij twee of meer draden ineengedraaid worden; het verven, waarbij garen of stoffen met een kleurproduct doortrokken worden.

NIEUW WOONPROJECT AAN DE NIEUWSTRAAT EN DE BEEKSTRAAT

SteenbeekhofDe Beekstraat is vernoemd naar een ondergrondse zijtak van de Kokkelbeek, die in de volksmond ook wel de ‘Steenbeek’ genoemd wordt. Een restant van deze beek bevindt zich nog steeds in de buurt van de geplande verkaveling.

VOETWEG TUSSEN DE EDGAR TINELSTRAAT EN DE KATHA-RINASTRAAT

CatharinawegelDeze wegel loopt tussen de Edgar Tinelstraat 8-10 en de Katharinastraat 3-5 in Sinaai. De Katharinastraat is genoemd naar een van de werken van de toon-dichter Edgar Tinel. Wie op het pad loopt richting centrum, ziet voor zich uit de Sint-Catharinakerk.

DEEL VAN DE RICHARD VAN BRITSOMSTRAAT TER HOOG-TE VAN DE STADSSCHOUWBURG

Paul SnoekstraatPaul Snoek (1933-1981) was één van de bekendste dichters en prozaschrijvers van België. Het stuk straat ter hoogte van de stadsschouwburg ligt symbolisch recht tegenover het schoolgebouw waar Paul Snoek zijn eerste liefde voor poëzie opvatte en vlakbij het beeld van zijn leermeester Anton Van Wilderode.

131313

Grote foto: WaeslandiaparkKleine foto: Koklenberghof

Page 14: Stadskroniek juli - augustus 2015

TOERISTISCHE OPENDEURDAG

De toeristische opendeurdag vindt dit jaar plaats op zondag 28 juni (tijdens de Terrasjesdagen). De inwoners van Ronse zijn onze speciale gasten, maar uiteraard is iedereen welkom! De belangrijkste monumenten, mu-sea en bezienswaardigheden ontvangen iedere geïnte-resseerde bezoeker en gidsen geven een woordje uitleg. De deelname is gratis. Meld u aan bij de dienst toerisme op het Stationsplein tussen 11 en 15 uur. U ontvangt dan uw infopakket met wandelgids en drankbonnetje en maakt bij deelname meteen kans op het winnen van één van de mooie prijzen.

ZOMERSE AVONDWANDELINGEN EN -FIETSTOCHTEN

Ook deze zomer heeft de dienst toerisme weer een rui-me waaier aan zomerse avondwandelingen voor u klaar. Naar goede traditie werd het aanbod weer helemaal geactualiseerd. Zo worden er dit jaar ook twee begelei-de thematische fietstochten in het aanbod opgenomen. Een folder met het volledige aanbod is beschikbaar bij de dienst toerisme en diverse stadsdiensten. Inschrijven bij de dienst toerisme op de Grote Markt. De deelname-prijs bedraagt 2 EUR per persoon.

FIETSZOEKTOCHTEN

Deze zomer kan u deelnemen aan twee fietszoektoch-ten: de fietszoektocht van de Gezinsbond van 15 juni tot 14 september en de fietszoektocht Tussen pot en pint, ook vanaf 15 juni tot 23 augustus. Deelnameformulie-ren zijn te koop bij de dienst toerisme.

25STE SINT-NIKLASE DAG TE BLANKEN-BERGE

Op zondag 2 augustus bezoeken de inwoners van Sint-Niklaas zoals ieder jaar de kustgemeente Blanken-berge, waar u kan genieten van het strand, de zee en de Paravangfeesten. N.a.v. deze kwarteeuweditie reizen de Sint-Niklase reuzen mee! De prijs bedraagt 16 EUR per persoon, inclusief één maaltijdcheque van 7,50 EUR per persoon, één drankbonnetje, een lotje voor de wedstrijd, het transport van Sint-Niklaas naar Blankenberge en te-rug. Inschrijven kan bij de dienst toerisme op de Grote Markt. Houders van een kansenpas betalen 10 EUR; kin-deren jonger dan 12 jaar nemen gratis deel (vergezeld van één betalende volwassene, zonder maaltijdcheque).

AMBACHTELIJK WEEKEND

Zaterdag 22 en zondag 23 augustus vindt het jaarlijkse Ambachtelijke Weekend plaats, dit jaar in het teken van het thema ‘water’. De deelnemers vindt u terug op de webstek www.ambachtelijkweekend.be. Vanaf midden juli is de lijst met niet minder dan 60 deelnemers in Sint-Niklaas gratis verkrijgbaar bij dienst toerisme.

Stad vol belevenissen

14

TOERISME

Page 15: Stadskroniek juli - augustus 2015

STADSUITWISSELING MET ART DECO- EN TEX-TIELSTAD RONSE

Tijdens de Terrasjesdagen zijn de inwoners van Ronse onze bij-zondere gasten. Zij genieten van al het fraais dat Sint-Niklaas aan monumenten, musea, bezienswaardigheden en streekpro-ducten te bieden heeft. Op zaterdag 26 september is het dan tijd voor een wederbezoek: die dag trekt Sint-Niklaas naar Ronse, een boeiende stad met net zoals Sint-Niklaas een rijk art deco-patri-monium en textielverleden. Inschrijven kan vanaf maandag 3 au-gustus bij de dienst toerisme. Het programma is vanaf die datum ook beschikbaar. De deelnameprijs bedraagt 10 EUR per persoon.

INSCHRIJVINGEN EN INFO VOOR AL DEZE ACTI-VITEITEN:

Dienst toerisme – Grote Markt 45 – 9100 Sint-NiklaasHet toeristisch infokantoor is tot en met zondag 13 september geopend van 9 tot 12 en van 13 tot 17 uur op weekdagen en van 10 tot 16 uur doorlopend op zater-, zon- en feestdagen.

151515

Grote foto: avondwandeling Kunst in de Stad (30 juli)Kleine foto boven rechts: avondwandeling kerkhof van Tereken (23 juli)Kleine foto boven links: fietstochtenKleine foto onder links: beiaardbezoek (2 juli en 27 augustus)

Page 16: Stadskroniek juli - augustus 2015

Schadedossier hagelstorm 2014 indienen tot 30 september 2015

De federale ministerraad heeft op vrijdag 3 april 2015 de hagelstorm van maandag 9 juni 2014 erkend als ramp. Deze erkenning werd gepubliceerd in het Bel-gisch Staatsblad op dinsdag 2 juni 2015. Inwoners die schade leden kunnen een aanvraag indienen tot financiële tussenkomst bij het rampenfonds tot 30 september 2015. De aanvraag moet gebeuren via de federale dienst van de gouverneur. Het stadsbestuur organiseert zitdagen om ingevulde aanvraagdossiers voor een schadevergoeding te controleren.

EEN SCHADEVERGOEDING AANVRAGEN

Op www.rampen.be vindt u de brochure ‘Rampenschade – Gebruikshandleiding’ en de aanvraagformulieren om uw schadedossier samen te stellen. U kan de brochure en de formulieren ook verkrijgen aan de infobalie van het stadhuis en in de deelgemeentehuizen. Belangrijke aandachtspunten en een antwoord op veel gestelde vragen vindt u ook opwww.sint-niklaas.be/stormschade.

Om uw dossier samen te stellen moet u één algemeen for-mulier en één of meer bijzondere formulieren (naargelang het type schade) invullen. De aanvraag moet zo gedetail-leerd mogelijk zijn. Alle documenten, bijlagen en bewijs-stukken (facturen, foto’s…) moet u toevoegen.

De aanvraag tot schadevergoeding moet u in twee exem-plaren opmaken met de officiële formulieren en –liefst per aangetekende brief – versturen aan:Federale dienst van de gouverneur, Dienst Rampenfonds, Kalandeberg 1, 9000 Gent. Bewaar ook een kopie voor uzelf.

DOCUMENTEN DIE BIJ DE AANVRAAG GEVOEGD MOETEN WORDEN

Het volstaat niet om alleen de formulieren in te vullen. Om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding, moet u bij uw dossier de documenten voegen, die in de formulieren vermeld worden. Dit zijn enkele belangrijke documenten die gevraagd worden: • Een attest van gezinssamenstelling (uittreksel uit

het bevolkingsregister). Opgelet! op datum van de ramp: 9 juni 2014. Bij voorkeur aan te vragen via www.sint-niklaas.be/attesten

• Het eigendomsbewijs (voor schade aan gebouwen) te verkrijgen bij het Registratiekantoor van Dendermonde 2, Begijnhoflaan 49, 9200 Dendermonde, tel. 025 75 37 10, [email protected]

• Een kopie van het huwelijkscontract, indien dit werd afgesloten.

• Kopie van de verzekeringspolis, waarop de onderschre-ven waarborgen vermeld worden.

• Attest van de verzekeringstussenkomst of attest van niet-tussenkomst, te verkrijgen bij uw verzekeringsagent.

• Inschrijvingsbewijs (kentekenbewijs) en verzekerings-bewijs van uw voertuig, op datum van de ramp.

• Gedetailleerde omschrijving en raming van de scha-de + foto’s.

• Offertes en facturen van de reeds uitgevoerde werken.

ZITDAGEN OP AFSPRAAK

Het stadsbestuur organiseert zitdagen op afspraak, waarbij samen met u wordt gecontroleerd of uw dossier correct is ingevuld en alle nodige documenten bevat. Daarna ver-stuurt u zelf uw dossier in tweevoud naar de federale dienst van de gouverneur.

De zitdagen vinden plaats in de vredeszaal van het stadhuis op:

• maandag 22 juni van 8.15 uur tot 11.45 uur• dinsdag 23 juni van 14 uur tot 18.45 uur• woensdag 24 juni van 14 uur tot 17.45 uur• donderdag 25 juni van 8.15 uur tot 11.45 uur• vrijdag 26 juni van 8.15 tot 11.45 uur en van 13.30 uur

tot 15.45 uur• maandag 29 juni van 8.15 uur tot 11.45 uur• dinsdag 30 juni van 14 tot 18.45 uur• woensdag 1 juli van 14 tot 17.45 uur

Belangrijk! • Maak vooraf een afspraak via de klantendienst in het

stadhuis, tel. 03 778 30 00.• Alleen volledig ingevulde dossiers, met daarbij al de bij

te voegen documenten, worden gecontroleerd.• Wij voorzien 15 minuten per dossier.• De stadsambtenaren zijn geen schade-experts. Zij kun-

nen geen uitspraken doen over uw mogelijke schade-vergoeding. De inhoud van het dossier blijft de verant-woordelijkheid van aanvrager.

16

Vera

ntw

. uitg

.: Li

even

Deh

ands

chut

ter,

burg

emee

ster

, Gro

te M

arkt

1, 9

100

Sint

-Nik

laas

.

HAGEL-STORM