Stadskroniek maart 2013

16
Verantw. uitg.: F. Willockx, burgemeester, Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas 2013 maart / april SINT-NIKLAAS stads kroniek T weemaandelijks - maart 2013 - 43ste jaargang - nr . 2 - Sint-Niklaas 1 van alle markten thuis

description

Natuurlijk groen gewoon doen, Rookmelders verplicht in huurwoningen, Moderne kunst in de Stationsstraat, Belgerinkel aan de winkel, De Ster, Mooov filmfestival, Dag van de zorg 17 maart 2013, Heropening Mercatormuseum

Transcript of Stadskroniek maart 2013

Page 1: Stadskroniek maart 2013

Verantw. uitg.: F. Willockx, burgemeester, Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas

2013maart / april

SINT-NIKLAASstadskroniek

Tweemaandelijks - maart 2013 - 43ste jaargang - nr. 2 - Sint-Niklaas 1

van alle markten thuis

Page 2: Stadskroniek maart 2013

22

Onze leefomgeving beschermen

Het groenbeheer in de stad is de voorbije jaren langzaam maar zeker veranderd, wellicht heeft u dat al gemerkt. Al sinds 2009 worden geen pesticiden meer gebruikt bij het onderhoud van groen en verhardingen. Zo wordt vermeden dat giftige stoffen in de bodem en dus in ons drinkwatercircuit belanden. De winst voor mens en milieu is daardoor aanzienlijk.

De kruidgroei wordt aangepakt met alternatieve, milieuvrien-delijke technieken, zoals vegen, branden en maaien. Op tal van plaatsen zijn nieuwe, waardevolle groenelementen geïnte-greerd in het stadsbeeld. In nieuwe woonprojecten krijgt het openbaar groen een prominente plaats. Zo is in de uitbreiding van de Clementwijk een parkgebied van liefst 4 ha gepland.

Ook de begraafplaatsen worden aangepakt. De begraafplaats Tereken is de voorbije jaren langzaam maar zeker omgevormd tot een ‘begraafpark’, waar de natuur opnieuw een kans krijgt.

Verdwenen gewaande bloemen, grassen, insecten en dieren verschijnen er weer. Bij de heraanleg van het R. De Vidtspark werd gekozen voor een gevarieerde vegetatie van bomen, strui-ken en planten.

Verder wordt het bomenbestand in onze stad geleidelijk uitge-breid en gaat er veel aandacht uit naar het ecologisch onder-houd ervan. Het snoeien wordt zoveel mogelijk beperkt om de bomen meer groeikansen te geven. Tegelijk kunnen insecten

Een mens kan niet zonder groen. Bomen en planten zuiveren de lucht en de bodem, houden water vast bij

hevige regenval en geven het weer af bij droogte. Groen draagt ook bij aan onze gezondheid, is een bron

van ontspanning en zorgt voor sfeer en welbehagen.

Omwille van dit alles maakt het stadsbestuur steeds meer werk van een ecologisch groenbeleid, in het

bijzonder in het stedelijk gebied. Met de campagne ‘Natuurlijk groen, gewoon doen!’ wil het stadsbestuur

dit beleid in de kijker plaatsen en tegelijk alle inwoners er toe aanzetten hun steentje bij te dragen. Hierna

volgt alvast een beknopt beeld, met enkele tips en suggesties.

Natuurlijk groen, gewoon doen

Stadsbestuur zet in op ecologisch groenbeheer

Page 3: Stadskroniek maart 2013

3

en vogels volop profiteren van bijkomende nestgelegenheid en voedsel. De traditionele zomerbloemperken met éénjarige plan-ten hebben plaats gemaakt voor meer duurzame combinaties van vaste planten, grassen en bolgewassen.

Als gevolg van dit ecologisch beheer, bezorgt de natuur ons op verschillende plaatsen reeds echte verrassingen. Zo kan u onder meer in de bermkant op het domein Puitvoet en op de begraaf-plaats Tereken genieten van de pracht van wilde orchideeën. Mooi toch?

Een internationale groenjury op bezoek in Sint-Niklaas

Sint-Niklaas werd door de Vereniging voor Openbaar Groen uit-geroepen tot ‘Groen- en bloemenstad 2013’, op basis van de deelname aan de jaarlijkse wedstrijd ‘Groene lente’. Met deze titel wordt Sint-Niklaas ook afgevaardigd als Vlaamse kandidaat voor de Europese leefmilieuwedstrijd ‘Entente Florale 2013’. In de loop van de zomer zal een internationale groenjury verschillende projecten in onze stad bezoeken en beoordelen. De begeleidende brochure, die voor de jury wordt gemaakt, zal door het stads-bestuur uitgegeven worden als nieuwe ‘groene stadswandeling’, een wandeltip voor inwoners én bezoekers van onze stad.

Voor uw groene agenda

De komende weken staan er verschillende initiatieven op stapel rond het groenbeleid in onze stad. Iets voor uw agenda?

De startdag: haal uw campagneplantje op de marktOp 14 maart 2013 staat de groendienst op de donderdagse marktdag met een stand rond het ecologisch groenbeleid. U krijgt daar informatie en kan er met al uw groenvragen terecht. Wie langs de stand komt, krijgt een paasbloem met een groenwijzer.

Het geboortebosDe ouders van alle kindjes, die in 2012 geboren of geadopteerd zijn, worden uitgenodigd om voor hun kersverse spruit een boom te planten in het geboortebos in de Beeldstraat. Deze plantdag vindt plaats op zondag 17 maart 2013. Die dag zullen er onge-veer 900 bomen en struiken worden aangeplant, in totaal goed voor zo’n 3.000 m² nieuw bos. Aan de jonge ouders wordt ge-vraagd om vooraf in te schrijven.

Een Keltische bomenhoroscoop op De SterSinds mensenheugenis geldt de boom als symbool van het le-ven. Waar de astrologie tekens van de dierenriem als symbool gebruikt, maakten onze voorouders de Kelten bomen tot sym-bool van hun jaarkalender. De jaarindeling gebeurde aan de hand van het belang van een jaargetijde voor de gemeenschap, bijvoorbeeld zaaitijd en oogsttijd. Hierop gebaseerd ontstond een boomsymboliek rond menselijke karaktereigenschappen, gekop-peld aan de geboortedatum.

Op het recreatiedomein De Ster wordt een Keltische bomenhoro-scoop aangelegd. Iedereen is van harte welkom op de officiële in-wijding op donderdag 21 maart 2013 om 14 uur. Het wordt een feestelijk moment, met een aange-past hapje en drankje en een stukje Keltische muziek. Is uw boom de Populier? Dan bent u tactisch inge-steld. Of is het de Linde? Dan bent u eerder een dromerig type. Kom het zelf ontdekken op 21 maart.

Verbijsterende bijen: gratis zakjes bloemenzaadDe laatste tijd hebben bijen het moeilijk om te overleven. Het is daarom belangrijk om zoveel mo-gelijk bloemen en planten in te zaaien die bijen verwennen met veel stuifmeel en nectar als voed-sel. Het provinciebestuur stelt gratis een zadenmengsel ter beschikking aan iedereen die deze bloemen wil inzaaien. U kan dit mengsel afhalen aan de infobalie van het stadhuis op vrijdag 5 april en op dinsdag 9 april. Eén zakje bloemenzaad van 10 g is goed voor het inzaaien van 10-15 m². Maximum drie zakjes per postadres.

Dag van het parkHet stadspark zit in een feestelijk kleed tijdens de ‘Dag van het Park’, op zondag 26 mei 2013. Kom genieten van onze groene stadslong, vol muziek, doe-activiteiten en animatie. U kan die dag ook kennismaken met enkele minder bekende parken in het stadscentrum en in Belsele.

LentemarktNiet te missen is ook de Lentemarkt op zondag 19 mei 2013 op de Grote Markt, van 10 tot 16 uur. U vindt er alles om uw bloembakken, terras en tuin op te fleuren.

Het ganzenbord ‘Natuurlijk groen, gewoon doen’In het midden van deze Stadskroniek vindt u een ganzenbord. Doorheen het spel krijgt u allerlei tips over het ecologisch groen-beheer in de stad… en in uw tuin.

Meer info over ‘Natuurlijk groen, gewoon doen!’

Heeft u nog vragen of suggesties in verband met deze cam-pagne? Laat het ons weten: stedelijke milieudienst, tel. 03 778 31 90, [email protected]

Page 4: Stadskroniek maart 2013

Sinds 1 januari 2013 is in Vlaanderen een nieuw decreet in werking getreden over ‘de beveiliging van woningen door optische rookmelders’. Dit decreet bepaalt de verplichting om rookmelders te plaatsen in woningen en wel in volgende gevallen:• alle nieuw te bouwen woningen;• alle woningen waaraan renovatiewerken worden

uitgevoerd waarvoor een stedenbouwkundige vergunning vereist is;

• alle huurwoningen waarvoor een nieuw huurcontract wordt afgesloten na 1 januari 2013.

Voor de bestaande huurwoningen gelden volgende overgangsmaatregelen:

• in de sociale huurwoningen dienen rookmelders geplaatst te worden, afhankelijk van het bouwjaar van de woning:

– gebouwd vóór 1950: rookmelder plaatsen uiterlijk vóór 31 december 2013

– gebouwd tussen 1950 en 1970: rookmelder plaatsen uiterlijk vóór 31 december 2014

– gebouwd tussen 1970 en 1980: rookmelder plaatsen uiterlijk vóór 31 december 2015

– gebouwd na 1980: rookmelder plaatsen uiterlijk vóór 31 december 2016

• in de private huurwoningen dienen rookmelders geplaatst te worden, afhankelijk van het bouwjaar van de woning:

– gebouwd vóór 1945: rookmelder plaatsen vóór 31 december 2015

– gebouwd na 1945: rookmelder plaatsen vóór 31 december 2018

Waar en door wie dienen welke rookmelders geplaatst te worden?

Waar?Op elke bouwlaag dient minstens één rookmelder geïnstalleerd te worden – kelder- en zolderruimtes

inbegrepen. De plaatsing moet gebeuren volgens de instructies van de fabrikant.

Welke?• Kwalitatieve optische rookmelder.• Rookmelder moet CE gemarkeerd zijn en voldoen aan

norm EN 14604.• Type met niet-vervangbare batterij met levensduur van

10 jaar wordt aangeraden.• Het toestel moet beschikken over een testknop.• Al deze kenmerken moeten terug te vinden zijn op de

verpakking.

Wie doet wat?• Verhuurder: aansprakelijk voor de aankoop- en

installatiekosten.• Huurder: verantwoordelijk voor maandelijks testen en

onderhoud en vervangingskosten na afloop van de door de fabrikant vermelde levensduur van de batterij.

Voor meer info kan u steeds contact opnemen met de dienst BPA van de brandweer Sint-Niklaas via www.brandpreventieadviseur.be of via het telefoonnummer 03 777 71 72.

Rookmelders verplicht in huurwoningen

4

Page 5: Stadskroniek maart 2013

Moderne kunst in de Stationsstraat

55

Warp vzw brengt dit voorjaar enkele artistieke prikkels naar de Stationsstraat, die momenteel volledig vernieuwd

wordt. Daarmee maakt het bekende kunstenplatform uit Sint-Niklaas meteen ook de aanloop naar Coup de Ville

II, een tentoonstelling en stadsfestival met hedendaagse kunst.

De terugkeer van de Heirmanklok: 20 en 21 april

Voor oudere stadsgenoten is de Heirmanklok een begrip. De klok werd in 1956 in kasteel Walburg ingehuldigd door koning Boudewijn en is het levenswerk van horlogemaker Edgar Heirman. In 1977 werd het astrologisch uurwerk verplaatst naar het Boudewijnpark te Brugge. Sinds enkele jaren is de klok gedemonteerd en dreigt het verval. Warp gaat in het weekend van 20 en 21 april delen van de befaamde Heirmanklok heropbouwen in een leegstaand pand in de Stationsstraat.

Rond de presentatie van de Heirmanklok is er tevens een ‘witte nacht’: van zaterdag op zondag vinden er verschillende culturele activiteiten plaats: muziek, video, performance, dans… Zo wordt onder meer de film over de iconenschilder ‘Andrei Rublev’ van de Russische cineast Andrei Tarkovsky getoond waarin een klok gesmeed wordt. Kunstenaar Valéry Vermeulen betrekt met zijn Emo-Synth (een interactief computerprogramma) bereidwillige toeschwouwers in zijn kunstwerk.

Op zondag 21 april is het tevens erfgoeddag, met ‘tijd’ als centraal thema. Voor het programma in onze stad: zie ‘UiT in Sint-Niklaas’.

‘MInd the gap’: pop-up tentoonstellingen: van 22 tot 29 juni

Eind juni zijn op verschillende plaatsen in de Stationsstraat pop-uptentoonstellingen gepland. Warp inviteert verschillende, jongere én oudere kunstenaars uit binnen- en buitenland onder de noemer ‘Mind the gap’, gebaseerd op de bekende uitspraak in de Londense metro. Het wordt dé kans voor jong talent om zich kenbaar te maken en in dialoog te gaan met kunstwerken van een rijpere generatie.

Coup de Ville II in de Stationsstraat: 14 – 15 september

In het kader van de tentoonstelling Coup de Ville II wordt ook een evenement georganiseerd in de Stationsstraat, die op dat moment volledig vernieuwd zal zijn.

Meer informatie

Warp vzwHuis Jan BuytaertApostelstraat 209100 Sint-Niklaas [email protected] | www.warp-art.be

Sculptuur: Michaël Pycke

Page 6: Stadskroniek maart 2013

66

Oproep aan onze Sint-Niklase handelaars: dit jaar ook Belgerinkel in uw winkel?De jaarlijkse campagne ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’ komt er weer aan! Het is de enige campagne die klanten over het ganse land oproept om bij een bezoek aan de lokale handelaar bij voorkeur gebruik te ma-ken van de fiets. En dit alles met een simpel model: een stempel bij elk bezoek met de fiets. Met een volle stempelkaart maakt u kans op één van de mooie prijzen uit de prijzenpot!

De voordelen voor deze campagne hoeven geen betoog.• Fietsende klanten zijn trouwe klanten. Ze komen vaker langs en

kopen op die manier meer.• Door de fiets te nemen zijn er minder auto’s op straat. Dit betekent

minder files en minder parkeerproblemen.

• Bovendien bevordert fietsen de gezond-heid en het leggen van sociale contac-ten.

Inschrijven als handelaar is gratis en doet u rechtstreeks op de website www.belgerinkel.be. Wie inschrijft vóór 30 april krijgt het campagnema-teriaal persoonlijk aan huis bezorgd.

Handelaars die wensen bij te dragen aan de jaarlijkse prijzenpot kunnen hiervoor contact opnemen met het Centrummanagement (tel. 03 778 31 80, [email protected]) of met de milieudienst (tel. 03 778 31 97).

Lentekriebels? Fleur uw gevel op met een tegeltuintje!Een tegeltuintje is een smalle groenstrook aan de straatkant, onmiddellijk tegen de

gevel van de woning. Het brengt een klein stukje natuur in de stad en draagt tegelij-

kertijd bij tot het opfleuren van uw straat of buurt. Wilt u ook een tegeltuintje aanleg-

gen? Dat kan via het aanvragen van een vergunning bij de dienst patrimonium van

de stad.

Let op volgende dingen als u een tegeltuintje aanlegt:• het tegeltuintje mag max. 50 cm breed en 1,2 m lang zijn (per volle 5 m gevellengte);• blijf op 50 cm afstand van de aanpalende eigendom en hou ten minste 1 m voetpad vrij;• voorzie een opstaande boordsteen van max. 15 cm rond het tegeltuintje;• plant in uw tegeltuintje enkel inheemse soorten en vermijd stekelige planten of planten met een sterk wortelgestel.

Op www.sint-niklaas.be/document/aanleg-tegeltuintje-reglement kan u het volledige reglement nalezen. U vindt er ook het aanvraagformulier voor de vergunning.

Al eeuwenlang voert de mens exotische planten in om tuinen, parken en vijvers te verfraaien. Een aantal daarvan kunnen ech-ter een belangrijke bedreiging vormen voor het plaatselijk na-tuurlijk milieu. Eenmaal buiten hun natuurlijk verspreidingsge-bied ontwikkelen ze zich zeer snel, beginnen ze op een oncon-troleerbare manier te woekeren en verdringen ze de inheemse soorten. De meest bekende ‘woekeraars’ of invasieve planten zijn Amerikaanse vogelkers, Reuzenbereklauw, Reuzenbalse-mien en Japanse duizendknoop. Ook waterplanten kunnen in-vasief zijn. Ze vormen een gesloten mat, waardoor het onderlig-gende water zuurstofloos wordt en vissen sterven. Een bekend voorbeeld hiervan is de Grote waternavel.

Invasieve planten kosten de gemeenschap veel geld en ener-gie! Het beheer van overwoekerde gebieden is moeilijk, duur en zeer tijdrovend. Alles moet immers mechanisch gebeuren en de verwijdering dient totaal te zijn vermits in vele gevallen elk resterend stukje plantenmateriaal opnieuw aanleiding kan geven tot woekergroei.

Ook u kan een steentje bijdragen, want preventie start in eigen tuin:• leer de invasieve tuin- en waterplanten kennen op www.alterias.

be;• vermijd het gebruik van invasieve planten en geef de voorkeur

aan niet-invasieve alternatieven;• gooi nooit resten van invasieve planten in de vrije natuur, water-

lopen of braaklanden.

Invasieve planten bedreigen de inheemse biodiversiteit

Page 7: Stadskroniek maart 2013

7

De Ster van de stadOp maandag 1 april gaat het Sterseizoen opnieuw van start. Het recreatiepark heeft heel wat te bieden voor jong en oud.

Hierna vindt u tien redenen waarom een bezoek aan ‘De Ster van de stad’ een plaats verdient op uw voorjaars- en zomer-

agenda.

Gezinsabonnement aan voordeeltarief van 20 EUR tot 30 april 2013

1. Het is goedkoopBewoners van Sint-Niklaas en het Waasland betalen voor een gezinsabonnement slechts 20 EUR. Voor dat bedrag kan elk gezinslid onbeperkt het domein bezoeken, met een eigen toegangskaart. Vanaf 1 mei is de kostprijs voor een gezins-abonnement 30 EUR.

2. De nieuwe speeltuinIn de loop van de maand mei opent op De Ster een gloed-nieuwe speeltuin. Het wordt een avontuurlijk speelparadijs, waar kinderen urenlang in kunnen vertoeven.

3. Het strandbadOp warme dagen is een bezoek aan de grote vijver met het aangename zandstrand een supertip voor een gezinsuitstap.

4. Groene longDe Ster is een groene long aan de rand van de stad, met rustige wandelbossen, vijvers en mooie romantische hoekjes.

5. Een trefpunt voor sportievelingenWie het graag iets actiever heeft, kan op De Ster onder meer terecht om te joggen, voetballen en tennissen.

6. Een waterparadijsDe grote vijver biedt uitgebreide mogelijkheden voor water-recreatie: zwemmen, waterfietsen, roeien, windsurfen…

7. Vaste stek voor zonnekloppersNiets zo heerlijk op een zomerse dag dan languit te zonnen op één van de uitgestrekte ligweiden op De Ster.

8. Een veilige plekDe Ster is volledig autovrij. Kinderen kunnen er vrij rondlopen en ravotten.

9. VlakbijDe Ster is vlakbij. Een kwartiertje fietsen vanuit het stadscen-trum en goed bediend door de stadsbus.

10. Altijd openHet domein is alle dagen open, van 9 uur tot zonsondergang.

U kan een gezinsabonnement aanvragen aan de ingang van het recreatiepark De Ster (Lange Rekstraat 30), bij de dienst toerisme op de Grote Markt, in het stadhuis (ontvangerij) en in de deelgemeentehuizen. Meer info: tel. 03 776 03 48.

Belangrijk!Bij de aanvraag van een gezinsabonnement is een kopie noodzakelijk van de identiteitskaart, op ware grootte, van alle leden van het gezin in het bezit van een paspoort.

Page 8: Stadskroniek maart 2013

Mooov filmfestival: voor de eerste keer in onze stad

8

Mooov filmfestival (het vroe-gere Open Doek) richt zich op onafhankelijke filmproducties, documentaires en wereldcine-ma. Mooov legt vooral de focus op films uit het Zuiden en de Noord-Zuidthematiek. Van 20 tot 28 april 2013 vindt voor de eerste maal een regionale editie in Sint-Niklaas plaats als lenteactiviteit van het project SOLIDAIR Sint-Niklaas. Uniek in Oost-Vlaanderen!

Mooov filmfestival Sint-Niklaas kiest voor films uit de hele we-reld.en gaat op zoek naar die regisseurs die kwaliteit com-bineren met maatschappelijk engagement. Films die com-mentaar leveren op ontwikke-

lingen in de samenleving of een artistiek verhaal vertellen dat toch toegankelijk is voor een breed publiek. Iets minder vanzelfsprekend maar zeker zo boeiend!

Reeds vijf films werden geselecteerd in het programma. Het gaat om Elefante Blanco uit Argentinië, No uit Chili, The Attack uit Libanon, Wadjda uit Saoedi-Arabië en Traumland, de nieuwste film van de Vlaamse regisseur Daniel Lambo.

PraktischMooov Filmfestival Sint-Niklaas: 20 t.e.m. 28 april 2013 in Siniscoop.Toegangsprijzen: 7 EUR – 6 EUR voor kansenpashouders, 65+, student met kaart en kinderen onder 12 jaar. Tickets kunnen vanaf 1 maart online aangekocht worden via www.siniscoop.be. Er loopt ook een programma voor scholen.

Alle info dienst internationale samenwerking, tel. 03 778 38 42, e-mail: [email protected] www.mooov.be of www.solidairsintniklaas.be

Laat de wereld niet vallen!Ooit al gehoord van de A.A.S van Sint-Niklaas? Deze Actie- en Advies-raad Solidair Sint-Niklaas wil in Sint-Niklaas werken rond de kloven die er nog steeds zijn in onze samen-leving: de kloof tussen Noord en Zuid, de kloof tussen Oost en West, maar ook de kloof tussen rijk en arm, een kloof die dwars door alle andere werelden loopt.

Deze raad is samengesteld uit mensen die willen meewerken aan het bevorderen van een duurzame Noord-Zuidsolidariteit. Denken, doen en samenwerken zijn enkele kenmerken van deze dynami-sche adviesraad. Het profiel van een A.A.S-lid is: roots in Sint-Ni-klaas, NGO of vierdepijlerorganisatie, werken met partners in het Zuiden.

Aan dit profiel willen we ook graag toevoegen: individuele burger die zich betrokken voelt bij duurzame Noord-Zuid solidariteit. Wil u graag meer weten over de werking van deze adviesraad? U kan met ons contact opnemen via e-mail: [email protected] of tel. 03 778 31 31.

Op zaterdag 23 en zondag 24 maart organiseert de Sint-Niklase ngo Bevrijde Wereld naar jaarlijkse gewoonte haar Wereldweek-end. Haar gebouw aan de Mercatorstraat zal het hele weekend lang gonzen van de leerrijke en leuke activiteiten voor groot en klein. Heeft u interesse voor ontwikkelingssamenwerking en voor

thema’s als de voedsel- en waterproblematiek in het Zuiden? Of hebben uw kinderen zin om spelenderwijs meer te leren over de wereld? Noteer dan deze afspraak met stip! Meer info: www.bevrijdewereld.be

Wereldweekend

Van zondag 7 tot zondag 14 juli 2013 organiseert onze Engelse zusterstad Abingdon opnieuw een taalstage voor volwassenen. Vijf inwoners van Sint-Niklaas, die bij voorkeur nog niet eerder deelna-men en die niet geheel Engelsonkundig zijn, zijn welkom op deze taalstage. De kostprijs per persoon (voor accommodatie in gastge-zin, maaltijden, lessen en uitstappen) bedraagt 500 EUR. De stad Sint-Niklaas komt voor ¼ tussen in de reiskosten. Uw engagement

toont u door, zonder hulpmiddelen als woordenboeken of internet, vooraf een inschrijvingsformulier en een assessmentdocument in te vullen. Vermoedelijke duur van deze thuisproef: anderhalf uur. Op basis van deze proef wordt u ingedeeld in de categorie ‘beginners’, ‘intermediates’ of ‘advanced speakers’. Voor meer inlichtingen kan u terecht bij de dienst internationale samenwerking in het stadhuis (tel. 03 778 31 32 of [email protected]).

Taalstage in Abingdon

Page 9: Stadskroniek maart 2013

ToerismeTOErISTISCH INfOKANTOOr VErWErfT PrESTIGIEuS TOEGANKELIjKHEIDSLABEL

Voortaan prijkt aan de ingang van de dienst toerisme het fuch-sia A-logo, uitgereikt door Toerisme Vlaanderen en het Infopunt Toegankelijk Reizen. Het A-label betekent dat het gebouw voor de meeste mensen met een beperkte mobiliteit bruikbaar is. Het Infopunt Toegankelijk Reizen is een dienst van Toerisme Vlaanderen, gegroeid uit een samenwerking met verschillende organisaties en diensten van en voor mensen met een handi-cap. Opdracht van het Infopunt is de ontbrekende informatie over reizen met een handicap aanvullen.

500 VErjAArDAGSKAArSjES uITBLAzEN OP DE GrOTE MArKT

In 2013 is het precies 500 jaar geleden dat het marktoctrooi werd afgeleverd door de Habsburgse keizer Maximiliaan van Oostenrijk, waardoor de inwoners van de toenmalige parochie van Sint-Niklaas een wekelijkse marktdag mochten houden. Sinds dan vormt de markt iedere donderdagochtend, jaar in jaar uit, de thuis voor honderden marktkramers die het plein vullen met kleuren, geuren, geluiden en smaken.

MarktverkenningEen gids doet u het verhaal van de geschiedenis van de grootste markt van het land uit de doeken. Vijfhonderd jaar geschiedenis – van wonderdokter, over boter-rellen tot heksverbranding – passeren de revue. Iedere zondag om 11 uur tijdens de Paasvakantie, en iedere eerste en tweede zondagochtend in juni, juli en augustus (start: dienst toerisme, min. 10 en max. 25 pers. per wandeling, 2 EUR).

Marktsneukelwandeling Kom mee proeven van het beste wat de grootste markt van het land te bieden heeft. Iedere donderdag om 10 uur tijdens de Paasvakantie, in juli en augustus (start: dienst toerisme, min. 10 en max. 15 pers. per wandeling, vooraf inschrijven verplicht, 5 EUR).

NIEuWE GEOCACHEWANDELING IN HET TEKEN VAN TOM LANOyE

Geocaching is een gps-geleide zoektocht waarbij u door het beantwoorden van vragen en het volgen van de instructies van een wandel-gps op zoek gaat naar een schat of ‘cache’. Deze cache staat in het teken van Tom Lanoye en de Elisabethwijk en is gebaseerd op de uitgestippelde toeristische wandeling ‘in het spoor van Tom Lanoye’ in de genoemde wijk. Een uitgeprinte versie van de geocache is kosteloos verkrijgbaar bij de stedelijke dienst toerisme. U dient wel over een eigen hand-gps te be-schikken. De zoektocht, gerealiseerd door de heer André Faems en mevrouw Frie Feremans, is ook downloadbaar op www.geo-caching.com.

VIjf EEuWEN WASE POLDErS TE BOEK

Het boek ‘Van Brouck tot Dyckagie – Vijf eeuwen Wase polders’ brengt de geschiedenis van de Wase polders en het vervlogen polderleven in beeld. Deze nieuwe uitgave (177 blz.) is nu te koop bij de stedelijke dienst toerisme aan de prijs van 19,95 EUR en is tevens verkrijgbaar bij de Standaard Boekhandel en ’t Oneindige Verhaal. Meer info: www.potigepolders.be

NIEuWE OPENINGSurEN TOErISTISCH INfOKANTOOr

De openingsuren van het toeristisch infokantoor, Grote Markt 45, werden aangepast.Voortaan staat het personeel van de dienst toerisme voor u klaar als volgt:- iedere werkdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur;- van half mei tot half september, ook op zater-, zon- en feest-dagen doorlopend van 10 tot 16 uur.

1van alle markten thuis

Gids volbelevenissen toeristische brochure 2013

Gids vol belevenissen 2013 DEF.indd 1 12/02/13 15:27

1

Gids voorgroepsuitstappen

van alle markten thuis

Sint-Niklaas Folder voor Groepsuitstappen DEF.indd 1 12/02/13 15:27

NIEuWE TOErISTISCHE fOLDErS

De dienst toerisme bracht voor dit jaar een nog meer uitgebreide toeristische ‘gids vol belevenissen’ uit, die gratis verkrijgbaar is in het toeristisch infokan-toor. Over niet minder dan 40 blz. maak u kennis met de belangrijkste troeven voor het doorbrengen van uw vrije tijd in eigen stad, waaronder heel wat recente nieuwigheden.

Ook het aanbod voor groepsuitstappen naar Sint-Niklaas werd helemaal her-werkt, gekneed, opgefrist en geactualiseerd. Ontvangt u ook wel eens een groep voor uw bedrijf, waarvoor u een aanbod in hun vrije tijd zoekt? Of organiseert u een familiereünie, en zoekt u iets boeiends voor jong en oud? Wil u met uw vereniging eens wat anders doen, lekker dicht bij huis? Vraag dan naar de nieuwe brochure ‘groepsuitstappen Sint-Niklaas’.

Ook de brochure ‘samen tafelen – restaurants voor groepen’ werd bijgewerkt met nieuwe restaurants en/of met een geactualiseerd aanbod.

Alle folders zijn kosteloos verkrijgbaar bij de stedelijke dienst toerisme, Grote Markt 45, Sint-Niklaas.

9

Page 10: Stadskroniek maart 2013

10

Het fonds voor stadspromotie is een project van het stadsbestuur om be-drijven te betrekken bij het stadspro-motiebeleid. Bedrijven kunnen instap-pen in het fonds voor 500, 1.000 of 1.500 EUR. In ruil krijgen zij enkele ge-schenken (gezinsabonnementen voor het recreatiepark De Ster, tienbeurten-kaarten voor Sinbad en museumkaar-ten) en een ruim pakket communica-tiereturn. Met de middelen van het fonds worden onder meer de stede-lijke promotiecampagnes ‘Stad van de Sint’ en ‘Sint-Niklaas wintert’ gefinan-

cierd. Met een participatie in het fonds voor stadspromotie draagt u uw steentje bij om Sint-Niklaas een sterker profiel te geven. Dat is ook voor het bedrijfsleven een goede zaak. Want het aantrekken van bezoekers leidt tot een grotere economische en sociaal-culturele activiteit. Meer informatie: dienst communicatie, tel. 03 778 30 81.

ZONDAG 17 MAART: OPENDEURDAG IN AZ NIKOLAAS

Z

.

Campus Sint-NiklaasSite L. De Meesterstraat9100 Sint-Niklaas Van 10.00 uur tot 17.00 uur

Dit jaar wordt de site Lodewijk De Meesterstraatvan Campus Sint-Niklaas in de schijnwerpers geplaatst. We leiden u graag langs enkele hoogtechnologische diensten zoals medische moleculaire beeldvorming, radiotherapie enoncologie. Verder staan het kindvriendelijk operatiekwartier en het kinderdagziekenhuis op het programma. Op 17 maart wordt er speciale aandacht geschonken aan de kinderen. Zij krijgen de kans om even in de huid te kruipen van een echte chirurg, dokter of verpleegkundige. Is je knuffel of pop ziek? Breng hem dan mee naar AZ Nikolaas en leer hoe je hem snel weer beter maakt!

Start parcours via Lodewijk De Meesterstraat nr. 5Bewegwijzering naar de site wordt voorzien.

Meer informatie?www.dagvandezorg.be

Winkelzondag in de stadskernOp zondag 17 maart zijn de winkels in de stadskern open van 13 tot 18 uur. In de Stationsstraat wordt de zomer-collectie voorgesteld. Straatanimatie en kindergrime in het infopunt, Stationsstraat 30, zorgen voor een aangename winkelsfeer.

www.winkeleninsintniklaas.be

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

modezondag-23 02 12.pdf 1 23/02/2012 15:19:02

Page 11: Stadskroniek maart 2013

SportPAASSPOrTKAMPEN: INSCHrIjVEN KAN NOG STEEDS!

Voor jongeren tussen 3 en 18 kan de paasvakantie lekker sportief verlopen. Inschrijven voor de sportkampen is de boodschap. De programmafolders zijn te verkrijgen bij de stedelijke sportdienst, het recreatiepark De Ster en bij alle stedelijke sportcentra. Ook op www.sint-niklaas.be vindt u alle informatie.

ONTDEK DE STEr

Ontdek De Ster is dè Wase sportdag voor personen met een be-perking en voor leerlingen van het aangepast onderwijs. Het eve-nement is op donderdag 25 april 2013 toe aan zijn 26ste uitgave. Het recreatiepark De Ster verwacht weer meer dan 1.500 deelne-mers. De organisatie is in handen van de Interlokale Vereniging Burensportdienst Waasland. Info: stedelijke sportdienst, tel. 03 760 91 73, e-mail [email protected].

STArT TO ruN… of ‘joggen voor beginners’, de succesvolle cursus die zich richt naar al wie op tien weken tijd er in wil slagen om 5 km non stop te lopen. Op vrijdag 5 april 2013 om 19 uur start onder begeleiding van gediplomeerde lesgevers van AC Waasland een nieuwe reeks.

Plaats van afspraak: atletiekpiste recreatiepark De Ster. Inschrijven doet u tijdens de info-avond op woensdag 27 maart om 19 uur in het clublokaal ter plaatse. Meer info bij Roland Van Tieghem, gsm 0476 49 24 70 of via e-mail [email protected].

LErEN zWEMMEN VOOr VOLWASSENENDrie cursussen van tien lessen in Sinbad onder begeleiding van het sportpromotieteam.Maandag van 18.30 tot 19.30 uur, start op 15 april.Dinsdag van 12 tot 13 uur, start op 16 april.Vrijdag van 17.30 tot 18.30 uur, start op 19 april.Inschrijven ter plaatse aan de onthaalbalie.

BuITENSPEELDAG OP WOENSDAG 27 MAArTGeen excuus om binnen te blijven op woensdag 27 maart, want

dan is het weer Buitenspeeldag!En dit jaar wordt het nog grootser want de Vlaamse Overheid en kinderzenders Nickelodeon en Ketnet slaan de handen in elkaar! Op die dag staken beide zenders hun namiddagprogramma’s en gaan de schermen helemaal op zwart. Een duidelijk signaal om naar buiten te gaan dus.

En je hoeft je niet te vervelen, want van 13.30 tot 17 uur zijn alle kinderen vanaf 6 jaar welkom op de Grote Markt. Die wordt omgetoverd in één grote speeltuin waar je GRATIS kan komen spelen. Wat is er zo allemaal te doen die namiddag? Voetballen, luisteren naar Kamishibaivertellingen, touwtrekken, muziek ma-ken, hockey, springkastelen, klimtoren, airtrack, dansworkshop, mercatorspelen en nog veel meer. We voorzien ook een gezond tussendoortje en de waterbar zorgt ervoor dat de kinderen geen dorst krijgen. Ouders komen het zomeraanbod te weten in de in-fostand en kunnen met hun kinderen de verschillende activiteiten ontdekken, wij zorgen voor begeleiding van de activiteiten (niet voor opvang) en bestellen alvast de zon! We zien jullie allemaal op woensdag 27 maart op de Grote Markt!Inschrijvingen aan het onthaal ter plaatse.

11

Lentekriebels? Sportkriebels!

www.winkeleninsintniklaas.be

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

modezondag-23 02 12.pdf 1 23/02/2012 15:19:02

Page 12: Stadskroniek maart 2013

12

KortuW MENING OVEr DE BELEIDSNOTA’S VAN STAD EN OCMW: DE LAATSTE OPrOEP

Het stadsbestuur en het OCMW hebben hun plannen voor de komende zes jaar uitgeschreven in beleidsnota’s. Over deze documenten loopt er momenteel een inspraakronde bij dorpsraden, adviesraden en verenigingen. Ook u, als inwoner, wordt uitgenodigd om te reageren op de plan-nen van de stad en het OCMW. Dat kan nog tot 15 maart op twee manieren: via de websites www.sint-niklaas.be en www.ocmwsintniklaas.be of via een formulier dat u kan vinden aan de infobalie van het stadhuis, in de deelge-meentehuizen, in de bibliotheek aan het Hendrik Heyman-plein, in Thuiszorgcentrum ’t Punt in de Lamstraat en in het OCMW-gebouw, Lodewijk De Meesterstraat 3.

Uw inbreng wordt meegenomen bij de verdere bespreking van de beleidsnota’s. De finale versie staat eind april respectievelijk op de agenda van de gemeenteraad en van de OCMW-raad. Iedereen die reageert krijgt uiterlijk eind mei een persoonlijk antwoord.

Wat denkt u over het Sint-Niklaas van morgen? Het stadsbestuur en het OCMW vernemen het graag!

NIEuWE TELEfOONNuMMErS STADSDIENSTEN

De stadsdiensten schakelen vanaf 27 mei 2013 definitief over op nieuwe telefoonnummers. Tot die dag kunnen de bestaande en de nieuwe nummers nog door elkaar gebruikt worden. De nieuwe nummers volgen het model 03 778 3X XX en zijn lo-gisch opgebouwd per dienst.

De nieuwe telefoonnummers zijn in gebruik gekomen bij de in-stallatie van een nieuwe telefooncentrale. Daardoor kan het tele-foonverkeer thans via het computernetwerk verlopen, wat een besparing oplevert. Bovendien garandeert het nieuwe antwoord-systeem een vlotte afhandeling van uw telefonische vraag.

Op de website www.sint-niklaas.be vindt u de volledige lijst met de nieuwe nummers. In de volgende Stadskroniek, die eind april verschijnt, zit een handige overzichtslijst met alle telefoonnum-mers van de stadsdiensten.

Let op, niet enkel de diensten in het stadhuis veranderen van num-mer, maar ook de bibliotheek, het cultuurcentrum, de vrije ateliers, de stadsschouwburg, het stadsarchief, het SteM, de sportcentra, Sinbad, de stedelijke kinderopvanginitiatieven, het huis van het kind, de stedelijke academie voor muziek, woord en dans, de ste-delijke academie voor schone kunsten, de stedelijke scholen…

ErfGOEDDAG: zONDAG 21 APrIL

De Erfgoeddag 2013 staat in het teken van het thema ‘tijd’. Op heel wat plaatsen in onze stad zijn er activiteiten gepland.

Het stadsarchief, in de bibliotheek aan het H. Heymanplein, richt een open ‘stop-de-tijd’-atelier in waar demonstraties wor-den gegeven van diverse preserverende en conserverende ac-tiviteiten. De Bibliotheca Wasiana illustreert met haar collectie ‘Armand Van Assche’ hoe schenkingen worden verwerkt en ontsloten met het oog op een eeuwige bewaring.

Het SteM (Zwijgershoek) toont een aantal merkwaardige toe-stellen uit de vorige eeuw waarmee de strijd werd aangegaan tegen de zichtbare effecten van tijd op ons lichaam.

In het archeologisch depot tonen archeologen en restaurateurs van de Archeologische Dienst Waasland (ADW) hoe ze voor hun glazen, houten, lederen en metalen vondsten de strijd aanbin-den met de tijd. De Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (KOKW) brengt in Huis Janssens de confrontatie tussen prachtig gerestaureerd erfgoed en bijna onherroepelijk vergane glorie.

Het Reynaertgenootschap neemt u om 14 uur mee op een poëtische ontdekkingstocht in het hart van Sint-Niklaas. Warp tenslotte windt de Heirmanklok terug (even) op in de Stationsstraat (zie pag. 5).

Alle details vindt u in de brochure van de Erfgoedcel Waasland, die verkrijgbaar is in de bibliotheek, het SteM, het stadhuis en de toeristische dienst. Zie ook: www.erfgoeddag.be

Page 13: Stadskroniek maart 2013

13

KrOEGENTOCHT EN WErELDWATErDAG

2013 is een uniek jaar voor de Kroegentocht in de stadskern. We vieren de 20e editie van de Muziekkroegentocht. Bovendien valt die in 2013 op 22 maart en dat is wereldwaterdag.

In een 20-tal cafés, verspreid over de Sint-Niklase stadskern, kan u concerten meepikken. Heel diverse genres komen hierbij aan bod. Vooraleer het muzikale geweld in de kroegen van start gaat, vindt een openingsconcert plaats op de Grote Markt. Aangezien het een 20-jarig jubileum is, mag u daar een grote naam verwachten. Die wordt later bekendgemaakt.

22 maart is ook wereldwaterdag. Water is het belangrijkste ingredi-ent van bijna alles wat u in een kroeg kan krijgen. Er is echter meer en meer een tekort aan zuiver water. Niet alleen bij ons, maar vooral in het Zuiden is dit een probleem. Op wereldwaterdag gaan we daar iets dieper op in. Overdag gebeurt dat met de scholen in het kader van hun actie ‘Loop Naar De Pomp’. ’s Avonds kan u tijdens het ope-ningsconcert en in alle deelnemende kroegen veel te weten komen over wat u nog niet wist over water.

BLOED GEVEN DOET LEVEN

Dagelijks hebben mensen bloed, plasma of bloedplaatjes nodig. Bent u tussen 18 en 66 jaar en in goede gezondheid, aarzel dan niet om bloedgever te worden! Het Rode Kruis organiseert vol-gende bloedafnames (telkens van 17.30 tot 20 uur):• ontmoetingscentrum, Voskenslaan 154, Sint-Niklaas, op 20

en 28 maart en op 17 en 25 april;• Huize Den Dries, Dries 53, Sinaai, op 13 maart;• stedelijke basisschool, Gijselstraat 35, Nieuwkerken op 20

maart.

INSCHrIjVINGSrEGELING SCHOOLjAAr 2013-2014

Sint-Niklaas heeft een lokaal overlegplatform, afgekort LOP, voor het basis- en secundair onderwijs. Alle scholen zijn daarin verte-genwoordigd. Het LOP probeert alle leerlingen gelijke kansen te bieden om te leren en zich te ontwikkelen. Binnen het LOP werden afspraken gemaakt over de inschrijvingsregeling voor het school-jaar 2013-2014. Kinderen, geboren in 2011, kunnen tijdens dit schooljaar voor het eerst naar school. Voor het kleuter- en het lager onderwijs werden drie inschrijvingsperiodes vastgelegd. Ook over de inschrijvingen in het secundair onderwijs en in het buitenge-woon onderwijs werd een regeling uitgewerkt.

Meer informatie: dienst onderwijs in het stadhuis, tel. 03 778 38 43, e-mail: [email protected] en [email protected] – www.lop.be

DIEr IN DE KIjKEr: DE MuS In 2010 ging het stadsbestuur, in samen-werking met de stedelijke milieuraad Stramin, van start met de tweejaarlijkse actie ‘Dier in de kijker’. Op basis van uw reacties op een oproep in de Stadskro-niek wordt telkens de keuze gemaakt. Na de honingbij, is het nu de beurt aan de mus om een jaar lang in de kijker te staan. Zo werd een tentoonstelling op-gebouwd, met aandacht voor mogelijk-heden om de leefomgeving van de mus te verruimen. De expo werd samengesteld door ABBLO, vogelbescherming Vlaanderen, Stramin en de stedelijke milieudienst. Vanaf midden maart is de tentoonstelling achtereenvolgens te zien in het gemeentehuis van Sinaai, de bibliotheek in de Clementwijk, de bibliotheek van Nieuwkerken en Belsele, het stadhuis en het Milieuhuis in het R. De Vidtspark. Verder wordt voor de scholen een wedstrijd geor-ganiseerd om een ‘mussenhoekje’ in te richten. Meer info: www.sint-niklaas.be

Page 14: Stadskroniek maart 2013

14

Mike Nachtegael is tijdens de installatievergadering verkozen tot nieuwe OCMW-voorzitter van Sint-Niklaas. De nieuwe OCMW-voorzitter maakt voortaan deel uit van het college van burgemeester en schepenen. Dat is zo bepaald in het OCMW-decreet. Hij is ook schepen voor financiën van de stad Sint-Niklaas.

De nieuwe OCMW-raad bestuurt het OCMW van januari 2013 tot januari 2019.

Wil u graag weten wat de OCMW-raad beslist? Dat kan.De raad komt maandelijks bijeen op een donderdag om 20 uur in de raadzaal van het OCMW, Lodewijk De Meesterstraat 3. U kan de openbare zitting bijwonen. U kan de data van de raadzittingen, de agenda en de bondige toelichting bij de raad raadplegen op www.ocmwsintniklaas.be

U kan de agenda en bondige toelichting ook gratis in uw mailbox ontvangen. Mail dan [email protected] of bel 0800 900 76.

De OCMW-raadVoorzitter Mike Nachtegael, Mezenstraat 11, 9112 Sinaai

raadsleden (in alfabetische volgorde)Geertje Afschrift, Klompenmakerstraat 9, 9100 Sint-NiklaasLatifah Benlamchich, Leopold II-laan 47, 9100 Sint-NiklaasWalther Bruwiere, Kleine Peperstraat 7 – B2, 9100 Sint-NiklaasMartine De Bondt, Breedstraat 122, 9100 Sint-NiklaasEline De Bruyne, Zwaanaardestraat 146, 9112 Sinaai (opgevolgd door Yvan De Bruyne op 01.02.2013)Filip Herman, Breedstraat 91, 9100 Sint-NiklaasRaf Praet, Heimolenhoek 4, 9100 Sint-NiklaasJohan Uytdenhouwen, Grote Peperstraat 16, 9100 Sint-NiklaasBernd Van Besauw, Turkyen 88, 9100 Sint-NiklaasJan Van Peteghem, Klaprozenstraat 2A, 9100 Sint-NiklaasLiliane Verbeke, Jan-Baptist Davidstraat 2, 9100 Sint-NiklaasJens Vrebos, Knaptandstraat 93, 9100 Sint-Niklaas

OCMW heeft nieuwe raadTijdens de installatievergadering op maandagavond 7 januari 2013 is de nieuwe OCMW-raad officieel aangesteld en

geïnstalleerd. De OCMW-raadsleden waren wel al verkozen op woensdag 2 januari 2013 door de nieuwe gemeenteraad.

Kom naar de Dag van de zorg op zondag 17 maartKom langs bij thuiszorgcentrum ’t Punt, woonzorgcentrum De Spoele en

dagverzorgingscentrum De Sprankel op zondag 17 maart van 10 tot 17 uur

en maak kennis met onze uitgebreide dienstverlening en zorg.

Thuiszorgcentrum ’t Punt is hét adres voor al uw vragen en advies rond thuiszorg en dementie. ’t Punt heeft zelf ook een uitge-breide dienstverlening. Toch kan thuis blijven wonen moeilijker worden. Dan kan u terecht voor dagopvang in het dagverzor-gingscentrum De Sprankel. Als thuis blijven wonen echt niet meer gaat, zijn er onze woonzorgcentra. In woonzorgcentrum De Spoele laten we u kennismaken met de warme zorg op maat in onze woonzorgcentra.

Een greep uit het programma:In ’t Punt• Ontdek onze dementiewerking:

- Consult dementie- De dementiewegwijzer boordevol tips- Dementie in beeld

• Onze thuiszorg en trajectzorg in beeld: gezinszorg, warme maaltijden, poetshulp, karweidienst en personenalarm, dienstencentrum De Wilg, serviceflats, ouderenwoningen, dagverzorging en kortverblijf

• Opleidingscentrum voor polyvalent verzorgende• Onze vrijwilligerswerking. Iets voor u?

In woonzorgcentrum De Spoele• Comfortzorg met onder

meer ‘Denk droog-pro-ject’ met demonstratie Bladderscan

• Leefgroepwerking, ani-matie en maaltijdzorg

• Vroegtijdige zorgplan-ning

• Rondleidingen• Jobstand

Sint-Niklaas, zing op 17 maart mee met zanggroep Cantanos, een zanggroep van personen met dementie, familie en mantel-zorgers.

Bekijk het volledige programma op www.ocmwsintniklaas.be. Er is een attentie voor elke bezoeker.

van 10 tot 17u

Met de steun van:

Zondag 17 maart 2013

Lamstraat 23 en Lamstraat 44

9100 Sint-NiklaasBezoek ook ons dagverzorgingscentrum, Hospitaalstraat 12

Thuiszorgcentrum 't Punt - WZC De Spoele

Page 15: Stadskroniek maart 2013

15

Digitale week in het lokaal dienstencentrum De Wilg

Vormingreeks Veilig thuis

Tijdens de week van 22 tot 26 april organiseert het Lokaal Dienstencentrum De Wilg voor de eerste keer een digitale week. We willen dat iedereen zich thuis voelt in de huidige kennismaatschappij waar alles steeds meer digitaal gebeurt. Denk maar aan Facebook, tablets,.. Vele ouderen hebben

wel interesse in de digitale wereld maar willen graag wat extra ondersteuning om vertrouwd te geraken met de mo-gelijkheden van de nieuwe technologieën.

Van 22 tot 26 april zijn er tal van activiteiten rond de digitale week in De Wilg. Zo kunnen gebruikers van het diensten-centrum ‘sportelen met de WII’, leren skypen of de knop-pen van de digitale televisie volledig benutten. Ook mensen die helemaal niets begrijpen van computers kunnen bij ons terecht voor individuele begeleiding op maat.

Meer info: in de tweemaandelijkse activiteitenkalender ver-krijgbaar bij Thuiszorgcentrum ‘t Punt, Lamstraat 23 en op www.tpunt.be en www.ocmwsintniklaas.be. Met mede-werking van LINC vzw.

Lokaal Dienstencentrum De Wilg wil ervoor zorgen dat ge-bruikers zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen op een veilige manier. Valpartijen voorkomen is daarbij be-langrijk.

De vormingreeks ‘Veilig thuis’ loopt van eind februari tot juni 2013. Alle activiteiten gaan door in Lokaal Dienstencen-trum De Wilg, Lamstraat 23, 9100 Sint-Niklaas.

Bezoekers kunnen genieten van een informatief spel ‘huisje weltevree’, een heuse veiligheidsbingo, acht Tai chi les-sen, enzovoort. Op 13 mei organiseren we het amusante toneelstuk ‘trap niet in de val’. Op ludieke wijze brengen de acteurs de gevaarlijke punten in een woning onder de aandacht.

Voor mensen zoals mantelzorgers en professionele zorg-verleners, … die moeilijk overdag kunnen deelnemen, orga-niseert het LDC De Wilg ook een avondreeks ‘Veilig thuis’. Deze tweede vormingreeks zal bestaan uit infomomenten met als thema’s: valpreventie voor thuiswonende senioren, info hulpmiddelen, wegwijs in de zorg na een valpartij, … .

We nodigen u van harte uit op de dag – en/of avondreeks over valpreventie ‘Veilig thuis’ in het LDC De Wilg.

Meer info vindt u in de flyer die verkrijgbaar is in het thuis-zorgcentrum ’t Punt, Lamstraat 23, Sint-Niklaas, tel. 03 778 68 68, www.tpunt.be. Inschrijven doet u aan de balie van ’t Punt.

van 10 tot 17u

Met de steun van:

Zondag 17 maart 2013

Lamstraat 23 en Lamstraat 44

9100 Sint-NiklaasBezoek ook ons dagverzorgingscentrum, Hospitaalstraat 12

Thuiszorgcentrum 't Punt - WZC De Spoele

Page 16: Stadskroniek maart 2013

Verantw. uitg.: Lieven Dehandschutter, burgemeester, Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas

Heropening van het

MercatormuseumOp zondag 24 maart 2013 heropent het Mercatormuseum in de Zamanstraat.

Het compleet vernieuwde museum werd opgebouwd als een digitale belevenis

rond drie Vlaamse topstukken.

Gerardus Mercator was een genieDeze zoon van een eenvoudige schoenlapper, in 1512 in Rupelmonde geboren, was van alle markten thuis. Hij bouwde wetenschappelijke meetinstrumenten, produceerde aard- en hemelglobes en etaleerde zo zijn sublieme graveerkunst. Hij introduceerde het begrip ‘atlas’ als een samenhangende verzameling kaarten. Mensen herinneren zich hem vandaag wereldwijd als de uitvinder van de Mercatorprojectie. Elk zeeschip heeft nog altijd kaarten aan boord gebaseerd op deze projectie. Zelfs de kaartindeling op de GPS is afgeleid van de Mercatorprojectie.

Schatten van MercatorDe zeldzame aardglobe (1541) en de hemelglobe (1551), onlangs opgenomen in de Vlaamse topstukkenlijst, blijven dé blikvangers van het museum. De rijke verzameling atlassen, van de allereerste Ptolemaeus-editie uit 1584 tot de postume versie van 1638, schittert in de vitrines. Het chronologisch verhaal wordt aangevuld met een zorgvuldig samengestelde selectie kaarten van de 17de tot de vroege 20ste eeuw.

Multimediale tentoonstellingZeven kiosken brengen een digitale presentatie van verschillende aspecten van Mercators leven en werk. Computeranimaties, videoreportages en interactieve aanraakschermen plaatsen de kaarten, atlassen en globes in een spannende hedendaagse context. U maakt een reis rond de wereld uit de 16de eeuw: een projectie zoomt in op diverse details van de roterende aardglobe van 1541. Voor extra spektakel zorgen de 51 intrigerende sterrenbeelden van de hemelglobe die langzaam oplichten. Een spannende documentaire aan boord van het onderzoeksschip de Belgica onthult alle geheimen van de wereldvermaarde Mercatorprojectie die de basis legde voor de moderne navigatie op zee. Rasacteur Vic De Wachter kruipt in de huid van Mercator en neemt u mee naar de plaatsen waar hij gewoond en gewerkt heeft.

Geen museum over Mercator zonder het te hebben over zijn tijdgenoten die als opdrachtgever, wetenschapper, cartograaf of handelaar bezig waren met cartografie. Vijftien figuren spreken de bezoeker aan.

Grote aanraakschermen geven digitale toegang tot de accurate Kaart van Vlaanderen (1540). U kan er zelf aan de slag en inzoomen op historische kaarten én recente topografische kaarten en luchtfoto’s. Het museum presenteert tenslotte drie Mercatoratlassen uit 1584, 1595 en 1607 waarin u digitaal kan gaan grasduinen.

InformatieZamanstraat 49, Sint-Niklaas (ingang via park).Openingsuren: din. – zat. 14 tot 17 uur / zon. 11 tot 17 uur.Toegangsprijzen: individuele bezoekers: 5 EUR - individuele bezoekers met korting: 4 EUR - (zie website voor wie korting krijgt) - houders kansenpas: 2,50 EUR - houders museumkaart, lerarenkaart…: gratis.Tel: 03 778 34 50 – [email protected] – http://musea.sint-niklaas.beEen realisatie van de stad Sint-Niklaas in samenwerking met de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas en de Universiteit Gent Vakgroep Geografie.