Ampersand Maart 2013

20
www.cdenv.be Verschijnt maandelijks, behalve in juli en augustus ampersand LEDENBLAD VAN CD&V - JAARGANG 13 - MAART 2013 AFGIFTEKANTOOR ANTWERPEN X ampersand Koen Geens? Een professor wordt altijd geloofd, een advocaat al veel minder en een politicus nauwelijks. Dus ik weet waar ik aan begin. Wie is Lees het op pagina 5

description

Het CD&V-ledenblad van maart 2013

Transcript of Ampersand Maart 2013

Page 1: Ampersand Maart 2013

www.cdenv.be

ver

sch

ijnt

maa

nd

elijk

s, b

ehal

ve in

juli

en a

ug

ust

us

ampersandLEDENBLAD VAN CD&V - JAARGANG 13 - MAART 2013 AFGIFTEKANTOOR ANTWERPEN X

ampersand

Koen Geens?

Een professor wordt altijd geloofd, een advocaat al veel minder en een politicus nauwelijks. Dus ik weet waar ik aan begin.

Koen Geens?wie is

lees het op pagina 5

Page 2: Ampersand Maart 2013

2

COLOFONSam Voeten, Annemie Lemahieu, Steff en Van Roosbroeck, Peter Poulussen, Stefaan Deleeck, Jeroen Vandromme, Brecht Grieten, Eline Dhaen, Maxime Penen, Thomas Vints, Lavinia Daems, Roel PalmaertsLinda Meskens – 02 238 38 30Joost BresseleersPascal Laseur – 02 238 38 32 Jonathan Cardoen, Wetstraat 89, 1040 BrusselWetstraat 89, 1040 Brussel - 02 238 38 83 – [email protected]

redactiecomité:

Adresbestanden: Vormgeving: postabonnementen: Verantw. uitgever: re(d)actieadres:

2

Page 3: Ampersand Maart 2013

3

Sinds de vorige Ampersand is er heel wat gebeurd binnen onze partij. U hebt er ongetwijfeld veel over gelezen en gezien in de media. Het was een van de moeilijkere momenten van mijn voorzitterschap, toen Steven Vanackere mij vroeg hem te vervangen in de federale regering. De aanhoudende en onterechte verdachtmakingen en insinuaties eisten hun tol en deden hem tot de persoonlijke beslissing komen dat verder functioneren voor hem onmogelijk was. Een beslissing die ik zeer jammer vind, maar waar ik tegelijk ook veel respect voor heb. Ik hoop dat er nu opnieuw ruimte komt voor discussies over inhoud. Dat Steven zijn werk in goede handen kan achterlaten bij de nieuwe minister Koen Geens is alvast een pluspunt. U leest er meer over in deze Ampersand. Tot zover het nieuws uit de Wetstraat.

Op de dag van de afdeling in Gent lanceerde ik Innesto Local. Operatie Innesto gaat niet enkel over CD&V Nationaal, maar ook over onze sterke lokale afdelingen. Over onze mensen tussen de mensen, over u dus.

Onze vernieuwingsoperatie is al fl ink gevorderd. U weet wellicht nog dat we de lokale besturen reeds vernieuwden, maar ook bovenlokaal zijn de besturen inmiddels opnieuw samengesteld. Inhoudelijk werken 300 enthousiastelingen mee aan de congrestekst die moet gaan over thema’s waarvan iedereen wakker ligt. Vanaf april zullen we hiermee naar u komen. De tekst doorloopt de lokale afdelingen met een congres in elke provincie. Uw inbreng is hier meer dan welkom.

Tot slot werken we aan een moderne manier om met onze leden en iedereen in dialoog te gaan. CD&V is altijd de partij van de dialoog geweest. Daar wil ik op blijven inzetten, met steeds aangepaste manieren die aansluiten op de nieuwe evoluties.

Een eerste dialoogmoment komt eraan op 20 mei: onze Goed Gezinddag in Planckendael. U kunt hier in dialoog gaan met onze ministers en andere toppers.

Ook ik wil met u in dialoog gaan en hoop u daar te ontmoeten.

Nationaal voorzitterWouter Beke

Nieuwe scheuten, ook in uw buurt!

Page 4: Ampersand Maart 2013

4

Vraag

Samhet aan

Zoals jullie wel konden verwachten, werd de mailbox overstelpt met steunbetuigingen voor Steven Vanackere. Vele gevoelens passeerden de revue. We kregen ook talrijke vragen met betrekking tot de nieuwe minister van Financiën: Koen Geens. We overlopen daarom kort de gevol-gen die het spijtige vertrek van Steven met zich meebrengen en stellen Koen graag aan u voor.

Nieuwe CD&V-vicepremier

Elke politieke partij binnen de federale regering heeft een vicepremier. Zij vormen samen het kernkabinet. De vicepremier is de leidende mi-nister van een coalitiepartij. Pieter De Crem zal deze functie voortaan invullen voor CD&V. Zijn ervaring binnen de regering en als voormalig op-positieleider zullen hem hierin zeker helpen. De Aalternaar blijft verder op post als Minister van Defensie.

“Ik sta erop elk van u uitdrukkelijk en van harte te bedanken voor de

steun die ik van u gekregen heb in de afgelopen vijftien maanden

als Minister van Financiën en in de afgelopen zeven jaar als Vlaams

en federaal minister.

Dit einde van mijn ambt betekent niet het einde

van mijn inzet voor de christendemocratie.

Welintegendeel. Samen moeten we onze

krachten zetten onder het vernieuwingsproces

van CD&V. Samen moeten we van het congres

dit najaar een succes maken. Samen zullen we

in 2014 de verkiezingen winnen.”

Dankjewel Michel

Doordat Steven Vanackere terug-keert als volksvertegenwoordiger in de Kamer, moeten we helaas af-scheid nemen van Michel Doomst. Michel – ook wel “Mister Splitser” genoemd – kan terecht trots zijn op zijn werk rond het BHV-dossier. Als burgemeester van Gooik stond hij jarenlang op de barricaden en was hij voortrekker in de strijd van de burgemeesters in de Vlaamse Rand. Het afgelopen jaar heeft hij dat dossier dan ook tot een goed einde kunnen brengen. We danken Michel voor zijn voortrekkersrol. De Gooikenaren kunnen uiteraard blij-ven rekenen op hun burgemeester.

Bedankt, Steven.

Sam van CD&V krijgt elke dag tientallen vragen binnen van zowel leden als niet-leden. Samen met de redactie van Ampersand selecteert hij de maandelijkse ledenvraag en legt die voor aan één van onze mandatarissen.

Heb jij dus een prangende vraag? Mail ze door naar [email protected] en misschien wordt jouw vraag beantwoord in de volgende Ampersand!

Page 5: Ampersand Maart 2013

5

In dialoog met Koen

Koen is altijd een grote voorstander geweest van de dialoog. Dat brengt hij ook in de praktijk met zijn studenten Vennootschapsrecht. Je kan Koen dus altijd vragen of suggesties doorsturen via info@ckfi n.minfi n.be

Of kom naar de Goed Gezinddag op Pinkstermaandag 20 mei en ontmoet Koen in Planckendael.

Koen Geensminister van Financiën

“Ik ben een overtuigd CD&V’er”Koen Geens

“Koen Geens is een slimme keuze van CD&V”Carl Devos, politicoloog, 6 maart ‘13

- Doctor in de Rechten (KU Leuven, Harvard)- Gewoon hoogleraar Fiscaal en Vennootschapsrecht (KU Leuven)- Gewezen kabinetschef sociaal-economisch beleid MP Kris Peeters- Gewezen topman Vlaanderen in Actie (ViA)- Fan van droge humor. Gebruikt dit dan ook vaak.

over koen:

over koen:

Media

Studenten

André Oosterlinck, oud-rector KU Leuven: “Geens weet heel goed wat hij wil en is enorm welbespraakt. De ministerraden zullen er vanaf nu anders uitzien.”

Kathleen Cools: “U bent zeer to the point.”

De Tijd: “Geens wordt steevast omschreven als een aimabel en humoristisch man, een verhalenverteller die graag eens een ironische steek onder water geeft, een begenadigd spreker met een natuurlijke autoriteit.”

Steven Vanackere: “Ik heb Koen altijd leren waarderen als iemand met een bijzondere competentie, een grote karaktersterkte en ook zeker een aangename mens om mee te werken. Ik heb het volste vertrouwen.”

Carl Devos: “Het zou verbazen mocht Minister Koen Geens niet heel populair worden. ”

“Zijn cursus Vennootschapsrecht was maar 100 pagina’s dik,” zegt Elise Donckier. “Het leek dan op het eerste zicht ook heel weinig, maar elk woord was belangrijk, wat het examen hels maakte.”

“We zijn allemaal erg trots”, zegt Sander Liekens, die met Koen Geens in contact kwam als voorzitter van de studentendelegatie.

“Zijn lessen waren een van de weinige waar ik echt met plezier naartoe ging”, zegt Michiel Lamotte uit Hasselt. “Hij kon heel gevat en grappig uit de hoek komen.”

“Als professor kon hij het vak geweldig uitleggen met allerhande anekdotes,” zegt Delphine Weyens uit Hasselt. “Professor Geens eiste wel volledige stilte in zijn les. Zo was ik ooit aan het babbelen en plots sprak hij mij daar over aan.”

“Hij is een van de meest competente professoren die ik heb gehad,” zegt Anthony Bers uit Sint-Truiden.

Page 6: Ampersand Maart 2013

6

De steden zijn van CD&V

Dag dames. Vertel eens, hoe vallen de eerste weken als voorzit(s)ter mee?

Ariane: Drukke weken. We proberen met een nieuwe ploeg de partijwer-king in Antwerpen een nieuw elan te geven. Dat heeft wel wat tijd nodig én het vraagt de nodige inspanning. Dat is niet erg, want ik merk dat de wil om te slagen aanwezig is.

Sarah: Zeer goed. Ook wij zijn bezig met een vernieuwingsoperatie door te voeren. Wat opvalt is dat ik de tijd en ruimte krijg om mij rustig te kun-nen inwerken. Dat apprecieer ik heel erg van de leden in het Gentse. Over-haast te werk gaan zou trouwens niet verstandig zijn. Hervormingen voer je niet door op enkele weken. “Speed is irrelevant if you are going in the wrong direction.” We moeten door-dacht aan de slag gaan. Zo kunnen we de fundamenten leggen van een visie voor de toekomst.

Is het voorzitterschap van een stedelijke afdeling te com-bineren met een drukke job?

Sarah: De combinatie zal zeker niet eenvoudig zijn. In een stad vraagt het voorzitterschap een uitgebreid en gediversifi eerd engagement. Dat geldt natuurlijk ook voor kleinere afdelingen, maar onze schaal is ge-woonweg groter. Ik hoop in elk geval dat we de vrijwilligerswerking in Gent opnieuw kunnen uitbreiden. Als je

mensen verantwoordelijkheid geeft, nemen ze die ook graag op. Dat is toch mijn ervaring. Ariane: Vrouwen zijn multitaskers hé! (lacht) Neen, het zal zeker en vast een doorgedreven agendaplanning vereisen.

Door wie hebben jullie zich politiek laten inspireren?

Sarah: Omwille van de unieke com-binatie van daadkracht, compro-misloosheid en tegelijk fl exibiliteit: Gandhi. Hij realiseerde geweldloze politieke acties die grote massa’s mensen diep in het hart raakten. Met betrekking tot de grote doelstelling was hij onwrikbaar als steen. Maar tegelijk was hij ook steeds bereid om te onderhandelen, om te luiste-

De bovenlokale verkiezingen zijn afgerond. In meer dan 300 lokale afdelingen werd de bestuurlijke organisatie hernieuwd. Dat gebeurde ook in Antwerpen en Gent, onze twee Vlaamse grootsteden. Aan het hoofd van die afdeling staat telkens een jonge, dynamische vrouw. Toeval? Ampersand trok erop uit om te luisteren naar hun plannen, dromen en verwachtingen voor hun stad.

Ariane Van Dooren (Antwerpen): ariane (34 jaar) studeerde rechten en notariaat aan de ku leuven. momenteel is ze districtsschepen in Deurne en advocaat aan de balie van antwerpen. Ze zat ooit nog in het bureau van de CvP-jongeren.

Page 7: Ampersand Maart 2013

7

ren naar nieuwe argumenten en om openlijk terug te komen op foute beslissingen. Die fl exibiliteit aan de dag kunnen leggen is mooi.

Ariane: Ik gooi het over een ande-re boeg en ga voor de vrijwilligers binnen onze partij. Mensen die bij-voorbeeld onbaatzuchtig de handen uit de mouwen steken tijdens ver-kiezingen. Bussen, plakken, weer of geen weer. Martin Somers, die bijna twee jaar geleden aan kanker over-leed, was zo’n topvrijwilliger van mijn lokale afdeling in Deurne. Zijn motto was: “Als je aan iets begint, dan moet je het goed (willen) doen. Anders blijft je er beter van af.” Daar trek ik mij vandaag de dag nog steeds aan op.

Wat hoop je te bereiken in je afdeling?

Sarah: Ik hoop dat we een geloof-waardige groep van politiek geënga-geerde mensen kunnen verzamelen in Gent. Samen moeten we de par-tij in onze Arteveldestad terug op de kaart zetten. Verder is het mijn droom om vanuit Gent te kunnen bijdragen aan de vertaling van een christendemocratisch grootstedelijk verhaal voor de 21ste eeuw.

Ariane: Ik deel die mening. CD&V Antwerpen moet een partij zijn waar mensen vertrouwen in hebben. Dat vertrouwen krijg je pas als je op-nieuw toont dat je authentiek bent.

Waarom zou iemand in een grootstad voor CD&V moeten kiezen?

Ariane: In politiek Antwerpen zitten we met een heel specifi eke situatie. We worden momenteel getergd door polarisatie. Over veel problemen wordt in een zwart-wit-kader gedacht.

Oplossingen zitten echter in de genu-anceerde aanpak. CD&V is in Antwer-pen de enige partij die loskomt van de polarisatie en evenwichtige oplos-singen naar voor schuift. Overigens is het mijn indruk dat de Antwerpe-naar het stilaan op zijn heupen krijgt van die voortdurende polarisatie. Ik denk dat we met een genuanceerde boodschap heel wat mensen kunnen aanspreken.

Sarah: Voor mij gaat het om een democratisch bestuur te garande-ren. Kort gezegd: alle democratische politieke partijen mogen groeien en bloeien, want ze belichten allemaal aspecten van het algemeen belang. Maar democratische politiek wordt pas gerealiseerd als verschillende partijen samenwerken en tot gedra-gen oplossingen komen die het al-gemeen belang dienen. In dit proces

is de CD&V een noodzakelijke en er-varen speler, zeker omwille van haar inclusieve ideologie.

Zien jullie samenwerkings-mogelijkheden tussen CD&V Gent en Antwerpen?

Samen: Zeker! (overtuigd)

Sarah: Op het gebied van stedenbe-leid heeft CD&V nog een hele weg te gaan en wij moeten daar met onze steden een trekkersrol in nemen. We moeten samen de vraag beantwoor-den: “Hoe ziet de stad van de 21ste eeuw eruit voor een christendemo-craat?”.

Ariane: Uit onze eerste gesprekken merkte ik al snel dat we met veel dezelfde zaken en problemen ge-confronteerd worden. Het zou zonde zijn om daar niet gemeenschappelijk het hoofd over te buigen.

Nog een uitsmijter: is het toeval dat er twee vrouwen aan het hoofd staan van CD&V in de grootste steden?

Ariane: Misschien niet zozeer het feit dat we vrouw zijn, maar wel dat we relatief jong zijn, is een te-ken aan de wand. In onze afdeling staat er een nieuwe generatie klaar om samen met de andere generaties CD&V in Antwerpen opnieuw op de kaart te zetten. (vurig)

Sarah: Ik zou het niet beter kunnen verwoorden!

Dames, jullie zijn van harte bedankt!

Sarah Claerhout (Gent):sarah (35 jaar) studeerde godsdienstwetenschap-pen en vergelijkende cultuurwetenschappen. in 2010 haalde ze een doctoraat in de vergelijkende Cultuur-wetenschap met een studie over religieuze bekering in india. momenteel werkt sarah als onderzoeker aan de universiteit van gent.

CD&v is een noodzakelijke speler in de stad, zeker omwille van haar inclusieve ideologie

Page 8: Ampersand Maart 2013

8

BESLISSINGS-KLOOF DOET VrOUWEN DE DAS OM

Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag op 8 maart 2013 lanceerde Vrouw & Maatschappij dit jaar de Cravatten-dag. “De cravatte is hét symbool bij uitstek van macht en succes. Bij uitbreiding is het ook het symbool van de oververtegenwoordiging van mannen aan de top van onze maatschap-pij. Want hoewel de basis vervrouwelijkt, zijn de hoogste regionen nog steeds aan mannen voor-behouden,” zegt Els Van Hoof, algemeen voorzitster van Vrouw & Maatschappij.

Vanuit deze bezorgdheid nam V&M in een grootschalig onderzoek de top-functies in de verschillende sectoren van het openbare leven onder de loep. “De resultaten zijn even sprekend als dramatisch, en werden gebundeld on-der de noemer ‘beslissingskloof’”, al-dus Els Van Hoof. De beslissingskloof is het verschil tussen het percentage vrouwen op een welbepaalde functie, en de norm van 50% die we nodig hebben om van een paritaire verdeling te kunnen spreken. Ter illustratie: als de raad van bestuur van een organisa-tie 16% vrouwen telt, is er een beslis-singskloof van 34% (=50% - 16%).

We spreken van een grote beslissings-kloof wanneer dit verschil groter is dan 17%. In dat geval behoort immers min-

der dan 33% van de vrouwen tot het bestuur van de organisatie in kwestie. Wetenschappelijk onderzoek legt daar de grens om invloed te kunnen uitoe-fenen. Er is sprake van een middelma-tige kloof wanneer deze tussen de 10% en de 17% groot is, en van een kleine kloof als vrouwen minder dan 10% van een evenwichtige verdeling verwijderd zijn.

De slechtste leerlingen van de klas zijn de bestuursleden van de werk-geversorganisaties. Hier is er een be-slissingskloof van maar liefst 37,31%. Ook de raden van bestuur van de Bel 20-bedrijven moeten niet onder-doen. Amper 16% van de leden is vrouw, geen enkele raad van bestuur heeft een vrouwelijke voorzitter. De cij-

fers zijn sprekend voor de algemene trend: ook de hogescholen (beslis-singskloof van 39,47%), universiteiten (35,71%), het sociaal overleg (31,82%), de gezondheidszorg (31,44%), onze buitenlandse betrekkingen (29,86%) en de publieke administratie (21,56%) scoren bijzonder slecht. In elk van deze sectoren wordt nog minder dan 1/3 van de topfuncties ingenomen door vrouwen.

V&M greep de Internationale Vrou-wendag aan om erop te wijzen dat het ook anders kan. Een samenleving waarin mannen én vrouwen het voor het zeggen hebben. Dat deden we on-der andere aan de hand van een fi lm-pje. We riepen onze leden op om voor één dag zelf een stropdas te dragen. En met succes: heel wat geëngageerde dames postten hun foto op de V&M-Facebookpagina. Want ook zij vinden het niet evident dat de posities die achter de stropdas schuilgaan, vooral aan mannen voorbehouden zijn.

“Vrouw & Maatschappij kijkt hoopvol naar de toekomst. Mits engagement, wilskracht en een mentaliteitswijziging is verandering mogelijk. En noodzake-lijk. Want door de helft van de bevol-king van de beslissingsmacht te ont-zien, doen we de gehele maatschappij de das om,” besluit Els Van Hoof.

Page 9: Ampersand Maart 2013

Op 2 januari 2013 legden maar liefst 137 CD&V’ers de eed af als burgemeester om de volgende zes jaar aan de slag te gaan. Allemaal koesteren ze het doel om hun gemeente of stad in de toekomst nog aangenamer, leefbaarder en kindvriendelijker te maken. De burgemeesterssjerp hebben ze in ieder geval gemeen, maar het zijn niet allemaal even ervaren rotten in het vak. Ampersand bezocht daarom drie ‘nieuwe’ burgemeesters en vroeg hen naar hun recente ervaringen.

We zijn nu drie maanden ver, kan je tevreden terugblikken?

Rita: Een week na de verkiezingen zijn we al begonnen met de voorbereidingen voor de komende zes jaar. Dus maak er maar vijf maanden van (glimlacht)! In het begin was het vooral zoeken, omdat CD&V Hooglede de voorbije 24 jaar vanuit de oppositie heeft gewerkt. Het vraagt dus een serieuze inspanning. Maar het gevoel dat je mensen helpt en hen doet samenwerken, is bijzonder waardevol.

Chris: Dé grootste opdracht in het begin is alles in het juiste kader plaatsen. Want hoewel de persoon van burgemeester veranderd is, stap je wel in een lopend verhaal binnen. Na 12 jaar oppositie in Putte is het aftasten geblazen. Zeker

omdat we met uitzondering van één schepen een volledig nieuw team heb-ben. Verkennende gesprekken, mensen ontmoeten, inwerken in dossiers: daar ligt onze focus. Een drukke agenda, dat zeker, maar je ontmoet wel veel interes-sante mensen.

Steven, was het begin ook zo’n aanpassing als voormalige schepen?

Steven: Ik heb inderdaad het voordeel dat ik al zes jaar schepen was in Peer. Toch ervaar ik dat het burgemeester-schap nog altijd iets compleet anders is. Meer coördinatie, de algemene lijn be-waren en een verhoogde aandacht voor politie en brandweer zijn maar enkele voorbeelden waar je als schepen volgens mij minder rekening mee moet houden. Mijn handtekening is trouwens al quasi onleesbaar… Benieuwd wat dat binnen zes jaar gaat geven (lacht)!

Hoe valt de combinatie bur-gemeesterschap en gezin mee?

Rita: Gelukkig zijn ze het thuis gewoon dat ik vrij vaak weg ben. Ik zie hen nu nog minder, maar als we samen zijn dan

maken we er intense uurtjes van! Mijn kinderen zijn ook al volwassen, dus het voornaamste is dat ze me kunnen be-reiken. Het gaat niet zozeer meer over de kwantiteit, maar de kwaliteit van het contact met je kinderen.

Steven: Mijn kinderen zijn veel jonger, dus ze vragen nog meer aandacht. Het grote voordeel van het burgemeester-schap is wel dat je werkt in je eigen gemeente. Mijn extra activiteiten slorpen heel wat op van mijn tijd, maar ik kan altijd even binnenspringen.

Hoe is het contact met de inwoners in de stad? Hoe zijn de reacties op straat?

Chris: Ik heb 25 jaar gewerkt als con-sulente bij de CM. In dialoog gaan en de mensen helpen met hun vragen en problemen, ben ik dus ondertussen ge-woon. Uiteraard zijn de onderwerpen bij het aanspreken licht gewijzigd. Ik denk wel dat de meeste mensen mij al her-kennen in Putte. Af en toe krijg ik toch nog de vraag: “Bent u de nieuwe burge-meester?”

Rita: Op straat voel je toch dat de men-sen je als burgemeester anders bekijken. Dat had ik eigenlijk niet verwacht, want ik ben nog altijd dezelfde. Persoonlijk blijf ik het meest belangrijke aspect van het burgemeesterschap de aanspreek-baarheid vinden.

Een echte christendemocraat! Veel succes nog!

Drie nieuwe burgemeesters over De eerste Drie maanDen

9

VErSdepErS

van

Chris De Veuster (putte): 51 jaar, 12 jaar oppositie,voormalig Cm-consulente

rita Demaré (Hooglede): 49 jaar, 12 jaar oppositie, tuinbouwbedrijf opgestart in 1988

“mijn hanDtekening is al quasi onleesbaar” Steven Matheï (peer): 35 jaar, schepen 2007-2012, advocaat

Page 10: Ampersand Maart 2013

10

De ambtenarij kampt met het imago een ‘vastgeroest over-heidsapparaat’ te zijn. Klopt dit?

Hendrik: Er bestaan veel vooroorde-len over de ambtenarij, maar die zijn meestal onterecht. Integendeel. Amb-tenaren zijn goed opgeleid, heel gemo-tiveerd en zeer dynamisch. Om de be-staande vooroordelen weg te werken, moeten we allereerst vertellen waar de ambtenarij voor staat. Mensen zijn vaak niet op de hoogte van wat het ambtenarenapparaat allemaal omhelst. De ambtenaar is immers overal: hij die ’s morgens je vuilbakken komt opha-len of de politieagent die je tegenkomt op straat. Ook de leerkracht die je kin-deren doceert is een ambtenaar. Pas als we duidelijk maken dat het niet alleen om zogenaamde loketfuncties gaat, kunnen we ons op de broodno-dige hervormingen toespitsen. Ik noem dit ‘Ambtenarij 3.0’.

Pedro: Er bestaan inderdaad heel veel vooroordelen, dat merken wij zelf ook (kijkt naar Lieve). De oplossingen zijn

echter heel divers, omdat elke sector of afdeling haar eigen identiteit en ken-merken heeft. Overal zitten compleet verschillende mensen samen, in dien-sten met vaak een andere dynamiek. Een jurist is niet hetzelfde als een sociaal inspecteur. De opdracht is dan ook dat we niet teveel veralgemenen.

Met welke ingrepen wil u dit cliché ontkrachten?

Hendrik: Ten eerste is het belangrijk dat we de waarden die in onze maat-schappij gelden, ook ingang doen vinden in de ambtenarij. Twee voor-beelden daarvan zijn diversiteit, die

we proberen te stimuleren via quota, en respect voor elk individu. Naast die mentaliteitswijziging moeten er ook veranderingen komen in het systeem zelf. Nu is de ambtenarij bijvoorbeeld nog te hiërarchisch, hetgeen leidt tot te weinig onderlinge mobiliteit. Waarom zou een ambtenaar zijn of haar hele leven lang op dezelfde dienst blijven? Misschien kan zijn expertise op een be-paald moment ergens anders gebruikt worden? ‘The right man on the right spot’ kan als een simplistische oneliner klinken, maar het dekt wel de lading.

Pedro: Voorlopig zijn er nog te weinig mogelijkheden om te bewegen. Heel wat mobiliteit heeft tot op vandaag te maken met een zekere mate van drem-pels of disfunctioneren in de werking.

Lieve, ervaar jij dat in je wer-komgeving?

Lieve: Toch wel. Onderlinge mobiliteit komt vaak op gang doordat iemand niet naar behoren functioneert in zijn afdeling. Die persoon wordt dan

hendrik bogaert in dialoog met ambtenaren

Ambtenarij 3.0Als we over ambtenaren en de ambtenarij praten, is het vaak door middel van clichés. Het stereotype van de oubollige, statische en continu zieke ambtenaar is veelzeggend. Vaak overdrijft men, maar ontkennen dat er bepaalde excessen bestaan, zou ook niet eerlijk zijn. Onder leiding van Hendrik Bogaert, staatssecretaris voor Ambtenarenzaken, wil de federale regering het ambtenarenapparaat volledig moderniseren. We gingen langs bij Hendrik en nodigden twee ambtenaren uit, Lieve en pedro, om deze hervormingen te bespreken en te kaderen.

pedro Facon (32)hoofd interne audit, riZiv, 8 jaar ervaringstatutair

Page 11: Ampersand Maart 2013

steeds weer overgeplaatst naar andere afdelingen. Mobiliteit is in dat opzicht een negatieve spiraal. In de toekomst zal men daar een positief verhaal van moeten maken.

Een waarde die men in de pri-vésector vaak gebruikt is pres-tatiegerichtheid. Is dit ook van toepassing op de ambtenarij?

Hendrik: Ambtenaren moeten de vruchten kunnen plukken van hun in-zet. Maar prestatiegerichtheid wil niet zeggen dat we alles enkel en alleen in meetbare termen uitdrukken. Ook het persoonlijk proces dat iemand door-maakt, is immers belangrijk. Prestatie-gerichtheid mag dan ook niet te eenzij-dig worden bekeken. Vaak hoor je dat we ‘meer met minder’ moeten doen. Dat klopt, maar voor mij gaat het dan niet om overal zomaar besparen. Wat we wel moeten doen, is het overtollig vet wegsnijden en bekijken waar we moeten herinvesteren. Veranderende maatschappelijke noden vereisen een moderne ambtenarij die zich hieraan kan aanpassen.

Pedro: We mogen ons inderdaad niet enkel focussen op prestaties in de enge zin van het woord. Het gedrag

dat iemand stelt, het werken in team, het omgaan met klanten… zijn ook be-langrijke kwaliteiten. We mogen dus niet langer enkel oog hebben voor de output, maar ook voor het proces dat iemand persoonlijk doormaakt.

De gelijkschakeling tussen statutairen en contractuelen, hoever zal u hierin kunnen gaan?

Hendrik: Ik wil beide statuten zeker en vast gelijktrekken. Het gaat dan vaak om het wegwerken van discri-minaties die contractuele ambtenaren momenteel ervaren. We zullen daarom stap voor stap het hele systeem moe-ten moderniseren. Ik droom zeker en vast van een eenheidsstatuut, maar loop liever niet op de zaken vooruit. In overleg met de vakbonden ben ik volop bezig met de hervormingen van nu en in de nabije toekomst. Rome is ook niet gebouwd op één dag, maar ik geloof dat we zullen slagen.

Nog een uitsmijter voor “onze ambtenaren”: Krijgt Hen-drik Bogaert met zijn hervor-mingen een voldoende?

Lieve: Persoonlijk zie ik erg veel posi-tieve zaken. Ik merk wél de noodzaak aan meer communicatie omtrent de geplande hervormingen. Dat zou heel wat (vaak onterechte) angst kunnen wegnemen.

Pedro: Er is inderdaad nood aan een volgende stap in de hervorming van de ambtenarij. Een voorwaarde tot succes is wel dat de hele regering zich hier achter zet. Daarom hoop ik dat Hendrik steun vindt bij zijn collega’s in de regering.

Hendrik: Ik kan jullie garanderen dat ik die heb (lacht), bedankt!

we werken met Publieke miDDelen. ik wil De lat hoger Dan in De PrivÉseCtor leggen. Hendrik Bogaert

we werken met Publieke miDDelen. ik wil De lat hoger Dan in De PrivÉseCtor leggen. Dan in De PrivÉseCtor leggen.

Een greep uit het hervormingsaanbod 1. Quota voor vrouwelijke topambtenaren: 1/3e in top- en middenkader in 20132. Flexibele loopbanen:

werknemers kunnen bv. na hun 65 vrijwillig blijven werken3. Intensieve mobiliteit tussen diensten: de juiste man/vrouw op de juiste plaats4. Optifed: verzameling best practices binnen overheid en onderlinge kennisuitwisseling5. Meer e-goverment

en een doorgedreven evaluatiesysteem

Lieve Nachtegael (38)adviseur organisatorische ontwikkeling FoD justitie13 jaar ervaring, statutair

… Hendriks bijnaam ‘Humphrey’ is? Deze naam heeft hij te danken aan zijn studententijd, toen zijn ploeg ‘Humphrey’ het won van de concurrent in de strijd om het praesesschap van studentenvereniging Ekonomika. Een legendarische slag, zo wordt er verteld.

11

Page 12: Ampersand Maart 2013

Daden inbegrepen

Nieuwe campagne rond voeding en beweging

“Goed in je vel, dat voelt beter” luidt de nieuwe campagne rond voeding en beweging die Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen heeft gelanceerd.

De Vlaming kampt met een gemiddelde BMI van 25,3 en dus licht overgewicht. “Gezond leven is nochtans niet moeilijk”, zegt minister Vandeurzen. “Het vraagt geen grote inspanningen, want alle beetjes helpen. Bijvoorbeeld elke dag fruit en groenten eten, de fiets en de trap nemen, snoep inruilen voor gezonde tussendoortjes, voldoende

water drinken, te voet naar de bakker gaan… Iedereen kan het”, vertelt de minister. De campagne kadert in het Vlaams actieplan rond voeding en beweging.

www.cdenv.be/actua/voedingenbeweging

Investeringen in slimme verkeerslichten voor betere doorstroming

Een rood licht terwijl er geen verkeer uit de andere richting komt, is vaak een bron van ergernis. Om de ver-keerslichten slimmer te maken, inves-teert Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits op verschillende vlakken.

Zo zal het verkeerslichtenteam van het Agentschap Wegen en Verkeer versterkt worden met drie extra me-dewerkers. Dit zal het team in totaal op zeven medewerkers brengen. Ook het openbaar vervoer wil vlot door het verkeer. Het nieuw detectiemid-del, KAR (Korte Afstands Radio), wordt om die reden getest op een bus op de as Leuven-Brussel. Door middel van dit systeem kan de buschauffeur draadloos een signaal doorgeven aan de verkeerslichten wanneer hij deze nadert. Tot slot wordt voor Antwerpen

een supercomputer aangekocht. Hier-door zullen alle verkeerslichten in de stad Antwerpen langer op groen blij-ven staan als er veel verkeer staat te wachten. Een eerste zone kan in 2015 in werking treden.

Voor meer informatie kan u terecht op: www.datvoeltbeter.be

12

www.cdenv.be/actua/slimmeverkeerslichten

Page 13: Ampersand Maart 2013

13

Maaltijdcheques: nu één jaar geldig

Op initiatief van CD&V-kamerlid Stefaan Ver-camer werd in de Kamercom-missie Sociale Zaken unaniem een wetsvoor-stel aangeno-

men dat de geldigheidsduur van maal-tijdcheques verlengt van 3 maanden naar 1 jaar.

Stefaan diende dit wetsvoorstel in naar aanleiding van het aantal ongebruikte maaltijdcheques. Het bedrag zou jaar-lijks tot zo’n 10 miljoen euro oplopen. Daarnaast stelt Stefaan voor om na te denken over een meer grondige hervor-ming van het systeem van maaltijdche-ques. “Een kleine KMO betaalt gemid-deld 10% aan administratieve kosten om die cheques aan zijn werknemers te kunnen geven. Kleine handelaars zoals de bakker en de beenhouwer kla-gen dan ook over de behandelings- en verzendingskosten. Ik denk dat we een eenvoudiger systeem moeten onder-zoeken, zoals bijvoorbeeld een maal-tijdvergoeding die op de loonbrief komt en van dezelfde vrijstellingen geniet.”

www.cdenv.be/actua/maaltijdcheques

CD&V pleit voor verbetering sociale bescherming zelfstandigen

De federale regering wil langer wer-ken aantrekkelijker maken. In die zin is het dan ook belangrijk dat mensen die na de pensioengerechtigde leeftijd actief blijven, alle kansen krijgen om volwaardige pensioenrechten op te bouwen. Daarom heeft Wouter Beke samen met enkele collega-senatoren een wetsvoorstel klaar dat de sociale bescherming van zelfstandigen moet verbeteren wanneer zij blijven werken als zij de wettelijke pensioenleeftijd bereikt hebben, maar dit pensioen nog niet opnemen.

Het wetsvoorstel heeft twee doelstel-lingen. In de eerste plaats wil het zelfstandigen de mogelijkheid bieden om volwaardige pensioenrechten te blijven opbouwen. Wanneer zelf-standigen in bijberoep de wettelijke pensioenleeftijd bereiken zonder op pensioen te gaan, is het mogelijk dat zij een verminderde sociale bijdrage

verschuldigd zijn. Daardoor is de op-bouw van pensioenrechten door deze groep van zelfstandigen niet altijd ge-garandeerd. In tweede instantie wil dit voorstel deze zelfstandigen een aantal sociale rechten toekennen, zo-als arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en een uitbreiding van het palliatief- en zorgverlof.

www.cdenv.be/actua/socialebeschermingzelfstandigen

Nieuw decreet over jeugdhulp plaatst jongere centraal

De jeugdhulpverlening in Vlaanderen wordt tegen 2014 grondig bijgestuurd. Dit vloeit voort uit het decreet Integrale Jeugdhulp, een gezamenlijk initiatief van ministers Jo Vandeurzen en Pascal Smet. Door dit decreet worden de Co-mités voor Bijzondere Jeugdzorg en de bemiddelingscommissies geïntegreerd en gaat het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg en een intersectorale toe-gangspoort van start. Uitgangspunt is dat elke jongere die een hulpvraag heeft, zo snel mogelijk op een ééndui-dige manier passende hulp moet krij-gen.

“Momenteel bieden in Vlaanderen hon-derden organisaties in verschillende sectoren jeugdhulp aan”, vertelt minis-ter Jo Vandeurzen. “Door deze versnip-pering in sectoren glippen jongeren vaak door de mazen van het net. Met het nieuwe decreet moeten alle secto-ren en diensten in de jeugdhulp hun manier van werken beter op elkaar af-stemmen, in het belang van de kinde-ren en jongeren.”

www.cdenv.be/actua/decreetjeugdhulp

Page 14: Ampersand Maart 2013

14

Het meest in het oog springend was het inspirerende verhaal van Steven Van Belleghem, schrijver van het boek ‘The Conversation Manager’ en het nawoord van Annemie Lemahieu over ‘The Conversation Party’. Beiden beklemtoonden dat (politieke) communicatie gebaseerd moet zijn op tweerichtingsverkeer. Mensen verwachten van een politieke partij meer dan louter in-formatie: ze willen gehoord en betrokken worden. Niet toevallig is dat wat de christendemocraten sinds het begin van hun bestaan altijd hebben nagestreefd.

Zo’n 400 lokale trekkers kwamen op zaterdag 9 maart samen om van gedachten te wisselen en elkaar te inspireren tijdens de ‘Dag van de lokale afdeling’. CD&V is en blijft de partij van de dialoog, zoveel is duidelijk. Wij zijn ‘The Conversation party’. Voorzitter Wouter Beke onderstreepte de kracht van de dialoog die onze partij schraagt. Deze Dag van de lokale afdeling kaderde ook in vernieuwingsoperatie Innesto, waarbij het belang van de input vanuit de lokale afdelingen voor het inhoudelijk congres in november werd benadrukt. We noemen dit ‘Innesto Local’.

CONVErSATION pArTY

lokaal CrUCIAAL

=

Page 15: Ampersand Maart 2013

15

Ons moet je niet overtuigen, maar de vraag blijft hoe we ook zo veel mogelijk anderen achter onze ideeën scharen. Met andere woorden, hoe maken we van elke lokale CD&V-afdeling een echte Conver-sation Party? Die vraag werd behandeld in het 30-tal workshops, telkens vanuit verschillende invalshoe-ken. Welke 7 stappen moeten we doorlopen om ons doel te bereiken? Hoe ontplooien we een 360°-gra-den strategie om onze christendemocratische bood-schap als een virale splinterbom te verspreiden via zoveel mogelijk kanalen? Hoe maken we van elke gemeente een Goed Gezinde CD&V-gemeente?

In heel wat workshops werd er fl ink gedebatteerd, werden ideeën gelanceerd en ervaringen uitgewis-seld. Technieken werden getraind, communicatie-tools werden voorgesteld en besproken.

Tenslotte een warme oproep om de opge-dane kennis en ervaring ook in de praktijk om te zetten. Alle aanwezigen en ook alle Ampersand-lezers, worden alvast uitge-nodigd om deel te nemen aan de ‘Goed Gezinddag’ van 20 mei. Beschouw het als een eerste stap naar de 308 Goed Gezinde Gemeenten & Steden, die CD&V wil waar-maken. Dit is géén onmogelijke opdracht, dat is onze overtuiging. Want samen verzet-ten we bergen.

GOED GEZIND!

WOrKSHOpS

lokaal CrUCIAAL

De volgende Dag van de Afdeling vindt plaats op 1 juni. We voorzien voornamelijk sessies voor burgemeesters, schepenen, OCMW-raadsleden, OCMW-voorzitters, gemeente- en provincieraadsleden. Ook afgevaardigden in adviesraden, intercommunales, sociale huisvestingsmaatschappijen… kunnen alvast 1 juni met stip in hun agenda noteren.

Page 16: Ampersand Maart 2013

ondertussen in...nieuws uit de afdelingen

Vriendenfeest

Op zondag 3 februari vond het CD&V-Vriendenfeest in Zwevegem plaats. Genodigden op dit feest waren Vlaams minister-president Kris Peeters en West-Vlaams gedeputeerde Jean de Bethune.

Zwevegem

16

Lokale receptieOp zaterdagavond 9 februari organiseerde CD&V-Lo-Renin-ge haar lokale receptie. Ongeveer 90 leden en sympathi-santen luisterden naar toespraken van de voorzitter, de burgemeester en gewezen vice-premier Steven Vanackere. Er werd ook afscheid genomen van schepen Jeannot Snick.

Lo-reninge

anonieme vrijwilligers in de bloemetjes

“Vrijwilligers: vaak onzichtbaar, toch onmisbaar!” Daarom trok CD&VAntwerpen onder leiding van de nieu-we regiovoorzitster Ariane Van Doo-ren naar Tele-Onthaal. De vrijwilligers die daar 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 klaarstaan voor een chatsessie en/of telefonisch contact met mensen in nood, blijven altijd anoniem. Ze ap-precieerden dan ook het – letterlijke en fi guurlijke – bloemetje dat CD&V Ant-werpen hen bracht.

Antwerpen

Page 17: Ampersand Maart 2013

Ond

ertu

ssen

in...Info-avond over kinderarmoede

Op zaterdag 23 februari organiseerde JONGCD&V Blankenberge een infoavond over kinderarmoede. Hier ging Vlaams parlementslid en senator Cindy Franssen in op ar-moede op bovenlokaal niveau. Daarna volgde een panel-gesprek met de Gezinsbond, Welzijnszorg, Sint-Vincentius en de Vlaamse Jeugdraad. Onder begeleiding van lokaal jongerenvoorzitter Jan De Soete werd er gediscussieerd over de pijnpunten in het beleid en wat er op lokaal vlak gere-aliseerd kan worden, gaande van een speelotheek tot een armoederaad.

Blankenberge

Kaas -en wijnavond

Provincieraadslid Ingrid Claes or-ganiseerde op 23 februari voor de tiende keer een kaas-en wijn-avond in Geetbets. Een gezellig gebeuren waar men rustig kon bij-praten en de kinderen naar har-telust konden spelen in de speel-hoek. Genodigde dit jaar was Michel Doomst, burgemeester van Gooik en gewezen volksvertegen-woordiger.

Geetbets

CD&V Zele vraagt aan de collega’s in Zomergem: “De gemeentefi nanciën vragen veel aandacht. Hoe gaan jullie daar als nieuwe ploeg, van oppositie naar meerderheid, mee om?”

Als we het beleid zouden verder zet-ten, zouden we uitkomen op een jaar-lijks tekort van 1,3 miljoen euro. Dit is dramatisch voor elke Zomergemnaar. We zijn geschrokken en teleurgesteld dat de situatie zo schrijnend is. Noch-tans hebben we meerdere keren gewe-zen op deze slechte toestand, maar dit werd telkens weggelachen. Als nieuwe beleidsploeg organiseerden we een open vergadering voor alle fracties en legden de cijfers open en bloot op ta-fel om nadien, samen met het bestuur, knopen door te hakken.

We moeten in 2013 én in de komende jaren zorgen dat de inkomsten gelijke tred houden met de uitgaven. Inzetten op besparingen, zoeken naar effi ciën-tiewinsten op de werkingsmiddelen en minder nieuwe leningen aangaan om de torenhoge schuldenlast af te bouwen. Maar Zomergem mag niet stilvallen. Daarom verhogen we de gemeentelijke opcentiemen op de roerende voorheffi ng naar 1,675. De belastingsverlaging op de personen-belasting en de algemene gemeente-belasting blijft in 2013 wel behouden. Door deze maatregelen hopen we ons mooie Zomergem opnieuw fi nancieel gezond te maken.

Zomergem geeft de fakkel door aan Lierde met de vraag: Jullie zijn ook een mooie, maar kleine gemeente. Hoe zorgen jullie ervoor dat jullie kunnen inspelen op de vele vragen die op een gemeente afkomen?

‘k Vraag het aan

Op de koffi e bij leen

De CD&V Senioren uit Evergem lie-ten op vrijdag 8 maart (Internationale Vrouwendag) Leen Dierick aan het woord over consumentenbescher-ming. De aanwezigen kregen meer informatie over het begrip consumen-tenbescherming in het algemeen, als-ook over de rechten en plichten van de consument, waar je als consument op moet letten als je een aankoop doet…

Evergem

17

Page 18: Ampersand Maart 2013

18

CD&V neemt ook dit jaar deel aan de 10 Miles in Antwerpen op zondag 21 april 2013. Dat kan u dit jaar opnieuw samen met Minister-President Kris Peeters doen.

De 10 Miles groeide de laatste jaren uit tot het grootste Vlaamse loopevenement, met tal van bekende namen. De doortocht door de Kennedytunnel is uniek.

Het programma

13u30 start Short Run 5 km14u30 start Ladies Run 5 km15u30 start 10 Miles

Als loper krijgt u naast een exclusief CD&V-loopshirt ook een warm onthaal op een toplocatie in Antwerpen, vlakbij de start op Linkeroever. Er zal parkeergelegenheid en ook een drankje achteraf voorzien worden.

Loop met Kris peeters de Antwerpse 10 Miles

iedereen sport

LOOpT U MET ONS MEE?Ga de sportieve uitdaging aan en schrijf u voor 29 maart in via

www.cdenv.be/tenmiles

Met vragen kan u terecht bij Gert via [email protected] of 02/238.38.07.

Deelnemen?De deelnameprijs voor de 10 Miles is €15 voor leden (in plaats van €20) en€8 (in plaats van €10) voor de Short Run en Ladies Run.

Bent u reeds via een andere weg ingeschreven? Geen probleem! Vul de gegevens op onze inschrijvingspagina in en geniet alsnog van ons aanbod.

Antwerpen

KindercarnavalOp 23 februari organiseerde JONGCD&V-Lubbeek, in samenwerking met Vrouw & Maatschappij Lubbeek, haar jaarlijkse Kin-dercarnaval. De kinderen konden genieten van de hoe-ha-hopsa meespeelshow. Tij-dens deze show konden de ouders rustig iets drinken, tenzij ze door hun kinderen belaagd werden met confetti.

Lubbeek

Page 19: Ampersand Maart 2013

Een leuk praatje bij een leuk plaatje?

Kan u ook terugblikken op een interessant, aangenaam of uitbundig CD&V-initiatief in uw gemeente, stad of provincie? Stuur een leuke foto en een korte tekst van maximum 5 regels naar [email protected].

Hip hoi hyper-actiefAltijd wel iéts te doen bij CD&V!

21 maart 2013 - CD&V Senioren Kruibeke

Bedrijfsbezoek ‘Elixir d’Anvers 150 jaar jong’ – De Beukelaer, Haantjeslei 132, Antwerpen om 14 uur.

22 april 2013 - CD&V Senioren regio Aalst

Stand van zaken Innestogroep door Griet Smaers – Zaal Meileken, Stati-onsplein 9, Zottegem om 14 uur.

22 april 2013 - CD&V Senioren regio Wetteren

Staatssecretaris Bogaert – Otorongo-hoeve, Smetledesteenweg, Wetteren om 20 uur. Meer informatie: Aimé De Coninck, 09/3691657.

27 april 2013 - V&M Oost-Vlaanderen Startmoment – Stedelijke musea (STEM), Zwijgershoek 14, Sint-Niklaas van 09.30 uur tot 12.30 uur.

5 mei 2013 - CD&V Herk-de-Stad Brunch – Volwassenen: €12, kinderen: €5 - Herk-de-Stad van 10 uur tot 13 uur. Meer informatie en inschrijvingen: [email protected].

19

Oog in Oog - CD&V-praatcaféOog in Oog - CD&V-praatcafé is een unieke formule waarbij de lokale gastafdeling, militanten, medewerkers van de partij, onze parlementairen en gedeputeerden, raadsleden, leden en niet-le-den met elkaar in dialoog kunnen gaan over specifi eke vragen of gewoon voor een leuke babbel.

Deze vijfde editie was met meer dan 200 deelnemers een groot succes en werd opgedragen aan de vorig jaar overleden mede-stichter van Oog in Oog, Danny Kenis.

Loenhout

19

gespreksavond over intrafamiliaal geweldOp 20 februari organiseerde Vrouw & Maatschappij Brugge een gespreksavond rond intrafamiliaal geweld. Het panel bestond uit Carina van Huis Mensa, Caroline en Els van CAW regio Brug-ge, politiecommissaris Marc Delagrange en advocate Katelijne Weyts. Het gesprek werd gemodereerd door Christina Van Geel, bestuurslid van Vrouw & Maatschappij Brugge.

Brugge

Page 20: Ampersand Maart 2013

20 Mei 2013planckendael

Pinkstermaandag

mechelen

Ga in dialoog met onze ministers en geniet van gratis frietjes!

Meer info & inschrijven?www.cdenv.be/goedgezinddag

GrATIS INKOM VOOr KINDErEN (t.e.m. 12 jaar)