Stadskroniek maart 2012

16
Verantw. uitg.: F. Willockx, burgemeester, Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas 2012 maart / april SINT-NIKLAAS stads kroniek T weemaandelijks - maart 2012 - 42ste jaargang - nr . 2 - Sint-Niklaas 1 van alle markten thuis Steraanbieding voor het recreatiepark: gezinsabonnement aan 20 EUR vóór 1 mei

description

 

Transcript of Stadskroniek maart 2012

Page 1: Stadskroniek maart 2012

Verantw. uitg.: F. Willockx, burgemeester, Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas

2012maart / april

SINT-NIKLAASstadskroniek

Tweemaandelijks - maart 2012 - 42ste jaargang - nr. 2 - Sint-Niklaas 1

van alle markten thuis

Steraanbieding voor het recreatiepark:

gezinsabonnement aan 20 EUR vóór 1 mei

Page 2: Stadskroniek maart 2012

22

Een vijfsterrendomein

Het recreatiepark De Ster, gelegen aan de groene stadsrand, heeft veel te bieden voor jong en oud. Kinderen kunnen er veilig en onbezorgd ravotten op de grasweiden, het zandstrand en in de speeltuinen. De minicars, go-carts, trampolines en elektrische boten maken de kinderpret compleet.

Het domein is een oase van rust voor wandelaars en natuurlief-hebbers. De wandelpaden leiden langsheen de kinderboerderij en de kruidentuin. Ook actieve sportbeoefening is er mogelijk: joggen, tennissen, voetballen, mini-golf, zwemmen, roeien, zei-len, atletiek…

De grote trekpleisters van het recreatiepark zijn het uitgestrekte strandbad en de waterglijbanen. Op warme zomerdagen hangt hier een echte zon-zee-strandsfeer.

Het domein is alle dagen open van 9 uur tot zonsondergang. De Ster is goed bereikbaar met de bus, stadsnet lijn 4 of regiolijn 81/82. Twee ruime parkings bieden plaats aan meer dan 2.000 wagens.

Nieuwe ruiterpiste

De paardensport is populair in Sint-Niklaas en het Waasland. Met de aanleg van een ruiterpiste op De Ster komt het stads-bestuur tegemoet aan een vraag, die al geruime tijd leeft bij de beoefenaars van deze sport.

De ruiterpiste krijgt een oppervlakte van 3.600 m² (45 m x 80 m) en wordt in de loop van het voorjaar ingeplant op de weide langsheen de N70. Er is een rechtstreekse toegang voorzien vanaf de grote parking van De Ster, lang de kant van de Vosse-kotstraat. De waterhuishouding van de piste zal volledig compu-tergestuurd verlopen. Het gaat ook om een duurzaam systeem, waarbij geen water verloren gaat door infiltratie.

Gezinsabonnement aan voordeeltarief (tot 30 april)

Dit jaar wordt het gezinsabonnement aangeboden aan het uitzonderlijk voordeeltarief van 20 EUR voor inwoners van het Waasland: Sint-Niklaas, Beveren, Kruibeke, Lokeren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Stekene, Temse, Waasmunster en Zwijndrecht.

Dit jaar wordt het gezinsabonnement voor het recreatiepark De Ster aangeboden aan het uitzonderlijke

voordeeltarief van 20 EUR, voor inwoners van het Waasland. Het domein krijgt in de loop van de lente ook

een gloednieuwe ruiterpiste. Redenen genoeg dus om De Ster te komen verkennen met de kinderen tijdens

het fantastisch paasfeest!

Steraanbieding voor het recreatiepark

Page 3: Stadskroniek maart 2012

3

Wacht niet te lang om een beslissing te nemen, want het uit-zonderlijk tarief van 20 EUR is slechts geldig tot 30 april. Vanaf 1 mei is de kostprijs 40 EUR voor een gezinsabonnement.

Wie kiest voor een gezinsabonnement krijgt een aparte toe-gangskaart voor elk lid van het gezin. Daarmee kan ieder ge-zinslid een hele zomer lang onbeperkt het domein bezoeken. Het betalend seizoen loopt van 1 april tot 30 september. Ter vergelijking: één dagticket kost 2,50 EUR, vanaf 13 jaar.

U kan een gezinsabonnement aanvragen in het toeristisch info-kantoor op de Grote Markt, bij de stadsontvangerij in het stad-huis en in de deelgemeentehuizen. Een abonnement aanvragen via e-mail kan ook: [email protected].

Aan alle bezoekers wordt gevraagd om hun identiteitskaart te tonen bij het betreden van het domein.

Paasfeest op De Ster

Nog helemaal in het begin van het Sterseizoen vindt op het do-mein een groot paasfeest plaats. Op maandag 9 april 2012, van 14 tot 18 uur, zijn de kinderen de hoge gasten op De Ster.

Er zijn tal van leuke attracties te zien zoals Lange Gust, de gekke minitram, Mister X, Mante en Kalle, duizendpoot Ed, levende rotsen en de Clown Rocky Show met The Little Rocky Dancers.

Overal op het domein lo-pen paashazen rond die gratis paaseieren uitdelen aan de kinderen.

Via de Sint-Niklase scho-len werd een uitnodi-gingskaartje verspreid, waarmee kinderen tijdens het paasfeest gratis toe-gang krijgen tot drie at-tracties op het domein: de trampolines, een partijtje mini-golf en een rondrit met de trein.

Het paasfeest op De Ster staat voor een leuke namiddag met de kinderen en biedt u tegelijk de gelegenheid om de vele moge-lijkheden van het domein te komen verkennen!

Contact

Recreatiepark De SterLange Rekstraat 309100 Sint-NiklaasTel. 03 776 03 48 en 03 777 69 50e-mail: [email protected]

Page 4: Stadskroniek maart 2012

Herkent u deze plekjes? Niemand doet het, maar toch ziet ons straatbeeld er op verschillende plaatsen zo uit. Dat is voor niemand aangenaam, niet voor de inwoners die in de nabije omgeving wonen en ook niet voor bezoekers van onze stad.

Nochtans doet het stadsbestuur een grote inspanning om oplossingen aan te bieden. Op het grondgebied staan 70 glasbollen die minstens wekelijks leeg gemaakt worden, terwijl tegelijk de omgeving wordt schoongeveegd.

De reinigingsdienst staat in voor het onderhoud en het leegmaken van zo’n 700 afvalbakjes voor zwerfvuil. Deze afvalbakjes hangen er voor uw leeg drankblikje, papiersnippers, appelschillen e.d. en niet om er uw vuilniszak in te proppen!

Verschillende afvalfracties worden opgehaald van deur tot deur, in de zomermaanden is er zelfs een wekelijkse ophaalronde voor het gewoon huisvuil. Door het veegplan worden alle straten op het grondgebied regelmatig grondig gereinigd, door een hele ploeg.

In het containerpark van MIWA aan Vlyminckshoek kan u met een groot aantal afvalfracties terecht.

De overgrote meerderheid van de inwoners gaat correct om met hun huishoudelijk afval. Het stadsbestuur richt zich met deze schrijnende beelden tot de vervuilers van onze straten en pleintjes en vraagt met aandrang om de beschikbare vuilnisbakken en glasbollen te gebruiken zoals het hoort. Wie betrapt wordt, krijgt sowieso een fikse boete.

Een nieuwe stadswandeling…

4

…langs afvalbakjes vol

huisvuil en vervuilde

glasbollen

Page 5: Stadskroniek maart 2012

Een tweede leven voor het R. De Vidtspark

De vernieuwing van het bos is er gekomen, naar aanleiding van de abnormale boomval die al in de jaren negentig werd vastgesteld. Om veiligheidsredenen werden delen van het bos daarom afgeschermd voor het publiek. De toestand van het bos werd grondig onderzocht. Er kwam een bodemonderzoek en een stabiliteits- en bewortelingsonderzoek, uitgevoerd door de Bodemkundige Dienst van België en de Nationale Bomenbank. Hieruit bleek dat er op geringe diepte een ondoordringbare laag aanwezig is, waardoor de beworteling van de bomen beperkt is, met veel verrotte wortels door een tekort aan zuurstof en stagnerend water. Daardoor werden de bomen geleidelijk ziek en gingen ze afsterven.

Op basis van deze onderzoeken besliste het stadsbestuur het bosgedeelte in verschillende fasen te verjongen en de onderlaag te bewerken en te herstellen. De zieke bomen worden vervangen

door een gemengd loofbos met meerdere boomsoorten, die ook andere planten en dieren in het bos een kans geven. Dit nieuwe bos wordt op een ecologische manier aangelegd en onderhouden, zonder schadelijke stoffen, en biedt heel wat meer mogelijkheden voor beleving en recreatie.

Het stadsbestuur is er zich van bewust dat deze ingreep het straatbeeld op de hoek Parklaan/Moerlandstraat tijdelijk grondig zal wijzigen, maar beklemtoont dat de vernieuwing van het bos noodzakelijk is om tot in lengte van jaren een levendige groene long in het hart van onze stad te kunnen bewaren.

Meer informatie over de vernieuwing van het bos vindt u in de folder, die ter beschikking ligt vlakbij het infopaneel op de Parklaan.

55

Het bosgedeelte van het stadspark werd de voorbije jaren geleidelijk heraangelegd. Eind december ging de derde

en laatste fase van start, aan de hoek van de Moerlandstraat met de Parklaan. Het oude beukenbos wordt er

omgevormd tot een gemengd loofbos.

Informatievergaderingen rioleringswerkenEind dit jaar en begin volgend jaar gaan in verschillende straten rioleringswerken van start. Het gaat telkens om de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel met een aparte afvoer van vuil water en hemelwater. De bewoners van deze straten worden door het stadsbestuur uitgenodigd voor een informatievergadering over de werken. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar de afkoppeling van het hemelwater op privé-domein en het stedelijk subsidiereglement daarover. Al de betrokken bewoners krijgen een uitnodiging in de brievenbus. Dit is de planning van deze informatievergaderingen:

• Uilenstraat (van Grote Heimelinkstraat tot spoorlijn): donderdag 15 maart om 19.30 uur in het stadhuis.

• Heimolenstraat: dinsdag 27 maart om 19.30 uur in Syntra.

• Kerkstraat – Hof van Belsele: donderdag 26 april om 19.30 uur in het gemeentehuis van Belsele.

• Luitentuitstraat: donderdag 24 mei om 19.30 uur in het dorpshuis van Sinaai.

• Moortelhoekstraat – Valk: dinsdag 26 juni om 19.30 uur in het wijkcentrum Pastoor van Ars, Watermolenstraat.

Page 6: Stadskroniek maart 2012

66

Samenaankoop groene energie

Wilt u besparen op uw energiefactuur en tegelijkertijd uw steentje bijdra-gen tot een beter milieu? Doe dan mee met de groepsaankoop van 100% groene stroom en aardgas die de provincie Oost-Vlaanderen voor het tweede jaar op rij organiseert.

Door in groep als één grote klant in te schrijven op de energiemarkt kan de scherpste prijs worden bedongen. Wie vorig jaar reeds meedeed kan hiervan meespreken: meer dan 10.000 gezinnen waagden de overstap en bespaar-den gemiddeld 250 euro op hun energiefactuur!

Hoe neemt u deel aan de campagne 2012? • Teken vanaf 23 maart in via www.samengaanwegroener.be.

De inschrijving is geheel vrijblijvend. Geen internet? Kom dan tijdens de kantooruren gerust langs op de milieu-dienst. Vergeet niet uw laatste jaarafrekening van elektriciteit en/of aardgas mee te brengen.

• Op de online veiling van 7 mei doen de energieleveranciers hun beste bod.• Na deze datum ontvangt u een voorstel op maat met een duidelijk zicht

op uw mogelijke besparing.• Op basis van dit voorstel beslist u om al dan niet te veranderen van ener-

gieleverancier. Begeleiding bij de overstap naar een andere leverancier is inbegrepen in het aanbod.

Vragen en bijkomende info omtrent de campagne:• Kom naar de infoavond op dinsdag 27 maart om 20 uur in de trouwzaal

van het stadhuis. Inschrijven kan reeds op de avond zelf voor wie zijn of haar laatste jaarafrekening meebrengt.

• Raadpleeg de website www.samengaanwegroener.be. Geïnteresseerden kunnen hun contactgegevens reeds achterlaten vanaf 7 maart.

• Contacteer de stedelijke milieudienst, tel. 03 760 92 19.

Kies voor 100% groene stroom via groepsaankoop!Samen op weg naar goedkopere groene energie

Dag van het Park 2012 – Zondag 27 mei 2012Thema: ‘De juiste boom op de juiste plaats’

Gezocht: de dikste boom in elke deelgemeenteNaar aanleiding van het thema van de

Dag van het Park van dit jaar, namelijk

‘De juiste boom op de juiste plaats’,

is het stadsbestuur op zoek naar de

dikste boom op het grondgebied van

elke deelgemeente.

Een dikke boom is een gezonde boom. Een boom met vol-doende ruimte om te ademen, te groeien en te bloeien. Om op eigen tempo volwassen – en hopelijk ook oud - te worden. Kortom: de juiste boom op de juiste plaats.

Hebt u weet van een kanjer van een boom in uw omgeving – zij het op publiek of op privéterrein – en denkt u dat deze in aan-merking zou kunnen komen voor ‘de dikste boom van uw deel-gemeente’? Aarzel dan niet en bezorg de milieudienst als eerste

volgende gegevens:• omtrek van de boom gemeten op 1 meter hoogte boven het

maaiveld (de grond);• korte omschrijving van de standplaats, eventueel met plannetje;• boomsoort (bv. eik, beuk, populier…);• een digitale foto van de boom (indien mogelijk). Met wat geluk wordt uw boom verkozen als de dikste (levende) boom van Nieuwkerken, Belsele, Sinaai of het stadscentrum! In-dien dit zo is brengt het stadsbestuur u hiervan zeker op de hoogte en kan u op de Dag van het Park op zondag 27 mei rekenen op een waardevol geschenk.

Inzendigen vóór 18 april te bezorgen op de milieudienst, Grote Markt 1, tel. 03 760 92 19, email: [email protected].

Van de inzendingen zal op de Dag van het Park zelf een tentoon-stelling te bezichtigen zijn.

Page 7: Stadskroniek maart 2012

7

Doof de lichten tijdens ‘Earth Hour 2012’Op zaterdag 31 maart 2012 organiseert het Wereld Natuur Fonds (WWF) voor de vierde maal in België de internationale actie ‘Earth Hour’. Deze actie wil burgers aansporen om op die dag wereld-wijd de verlichting te doven tussen 20.30 uur en 21.30 uur, als symbolische oproep om klimaatverandering tegen te gaan. Het stadsbestuur Sint-Niklaas ondersteunt ‘Earth Hour’ door de lichten op het middenplein van de Grote Markt gedurende het

volledige weekend van Earth Hour, van vrijdagavond 30 maart tot maandagmorgen 2 april, te doven. Bijkomend zal op hetzelfde moment de monumentverlichting van het stadhuis, de Cipierage en de Witte Molen worden gedoofd.

Stedelijke subsidies voor energie-zuinige woningen en groendakenLaagenergiewoning: aanpassing reglementWie nog energiezuiniger wil bouwen of verbouwen dan de hui-dig geldende normen, kan sinds 1 april 2011 beroep doen op een stedelijke subsidie van 2.000 EUR voor het realiseren van een laagenergiewoning. Dit reglement wordt op 1 april 2012 uitgebreid voor wie een sociale koopwoning verwerft die vol-doet aan de gestelde eisen van een laagenergiewoning.Tegelijkertijd met de steeds strenger wordende wettelijke nor-men voor nieuwbouw, wordt in het stedelijk reglement een afbouwscenario voorzien: 1.500 EUR voor aanvragen vanaf 1 april 2012; 1.000 EUR voor aanvragen vanaf 1 april 2013 en stopzetting van het subsidiereglement op 1 januari 2014. Op dat moment zal alle nieuwbouw immers automatisch moeten voldoen aan de normen van een laagenergiewoning, zoals om-schreven in het stedelijk reglement.

PassiefwoningOok voor het realiseren voor een passiefwoning is er sinds 1 april een stedelijke subsidie. Deze bedraagt 5.000 EUR per woning.

De gerealiseerde woning dient hiervoor te voldoen aan de pas-siefhuisstandaard op basis van een certificaat afgeleverd door Passiefhuis-Platform vzw.

GroendakSinds 1 januari 2012 is een nieuwe subsidie voor het aanbren-gen van groendaken in voege. De aanleg van een groendak door en bij een bedrijf, vereniging of vzw is met ingang van deze datum afgeschaft. De aanvrager moet een natuurlijk persoon zijn. Enkel de aanleg van een groendak op een gebouw dat een privaat hoofdgebruik heeft en aangelegd is door een particulier, komt nog in aanmerking van een stedelijke subsidie. Deze be-draagt 31 EUR/m² met een maximum subsidie van 10.000 EUR.

Voor de voorwaarden van deze reglementen raadpleegt u best de stedelijke website www.sint-niklaas.be of contacteert u de milieudienst op 03 760 92 19 (laagenergiewoningen en pas-siefwoningen) of 03 760 92 29 (groendaken).

Cursus composteren 2012: Iets voor u?Elk jaar organiseert MIWA, in samenwerking met VLACO en het stadsbestuur van Sint-Niklaas, een gratis cursus “Composteren in de kringlooptuin”.

Deze cursus is voor iedereen die graag wil leren thuiscomposteren of voor diegene die reeds aan thuiscomposteren doet, maar nog met bijkomende vragen zit. De deelname is gratis. De cursus gaat door op volgende data en locaties:

Theorie: woe 2 mei, 19-22 uur (containerpark Sint-Niklaas)Bezoek: za 5 mei, 10-12 uur (ecologische tuin Londerzeel)Praktijk: woe 9 mei, 9-12 uur (containerpark Sint-Niklaas)

Inschrijvingen en info: [email protected] of tel. 03 776 72 50.Wees er snel bij!

Page 8: Stadskroniek maart 2012

8

Individueel rolstoelvervoer in Sint-Niklaas

Sinds november 2011 beschikt Sint-Niklaas over een nieuwe vervoersservice voor personen met een beper-king. Meer bepaald gaat het om individueel rolstoelge-bonden vervoer. Deze dienst is een initiatief van het Rode Kruis afdeling Sint-Niklaas/Sint-Gillis-Waas in samenwer-king met het Thuiszorgplatform Groot Sint-Niklaas en het stadsbestuur. Met deze service willen we mensen met een beperkte mobiliteit de kans geven meer deel te nemen aan het sociale leven. Deze dienst richt zich tot inwoners van Sint-Niklaas. Aan een lage prijs kunnen mensen zeven dagen per week doorheen het hele land vervoerd worden. Voor meer informatie of om een rit aan te vragen kan u bellen naar 0470 60 16 65.

Deze dienstverlening komt tot stand door en-kele gemotiveerde vrijwilligers. Heeft u inte-resse om als vrijwilliger aan de slag te gaan, neem dan contact op met het nummer 0470 60 76 65.

Bezoek de valbusDe valbus - een omgebouwde lijnbus - toert door heel Vlaanderen. In de bus krijgen senioren informa-tie over valrisico’s en tips om vallen te voorkomen. Op maandag 23 april houdt de valbus halt in Sint-Niklaas, in het kader van de Week van de Valpreven-tie. Bezoek de bus ofwel van 10 uur tot 14 uur aan het Lokaal Dienstencentrum De Wilg in de Lamstraat ofwel vanaf 14.30 uur op de parking van het Waas-land Shopping Center.

Bezoekers van de bus maken kennis met vijf perso-nages: Fientje, Maria, Frans, Marcel en Louisa. Via hun verhalen komen zij alles te weten over vallen, valgevaar en manieren om een valpartij te voorko-

men. De bezoeker krijgt informatie over medicatie, het belang van goed zien, evenwicht en mobiliteit, voeten en schoeisel, omgeving en gedrag, valangst, duizelen en osteoporose. Be-zoekers kunnen bovendien zelf hun risico op vallen testen.

De busbegeleider leidt de bezoekers eerst rond in de bus. Na-dien kunnen ze zelf rustig rondkijken en hun valprofiel bere-kenen. Een bezoekje neemt een half uur tot een uur in beslag en is volledig gratis.

Meer info bij Klaartje Coupé, seniorenconsulent (tel. 03 760 91 42) of Eline De Keulenaer, deskundige gezondheid (tel. 03 760 92 41). Een initiatief van het stadsbestuur in samenwer-king met Logo-Waasland vzw.

Dag van de zorgOveral in Vlaanderen zetten ziekenhuizen, woon-zorgcentra, welzijnsvoorzieningen en tal van an-dere zorgorganisaties hun deuren open op zondag 18 maart 2012 tijdens de ‘Dag van de zorg’. Ook de woonzorgcentra Het Hof (Hofstraat 134), Heilig-Hart-Tereken (Tereken 14) en De Ark (Kalkstraat 48)

kunnen die dag doorlopend bezocht worden van 10 tot 17 uur. Er zijn rondleidingen voorzien en infosessies. Om 11 uur en 15 uur treden er leerlingen op van de stedelijke academie voor muziek, woord en dans. Ook AZ Nikolaas neemt deel aan deze opendeurdag en laat de bezoekers kennismaken met de boeiende wereld van zorg, welzijn en geneeskunde.

Page 9: Stadskroniek maart 2012

9

Solidair Sint-NiklaasSint-Niklaas UNICEF Solidariteitsstad stuurt 45.000 kinderen naar school

Ga mee op inleefreis naar Senegal!

Het UNICEF-jaar in Sint-Niklaas werd op zaterdagavond 14 janu-ari afgesloten met een hartverwarmende happening in ’t Bau-huis. In totaal liepen er in 2011 zo’n 80 acties voor UNICEF bij scholen, verenigingen en bedrijven. 25 actievoerders waren tij-dens de slotshow aanwezig om hun initiatief toe te lichten. Ook meter Viv Van Dingenen en peter Sean Dhondt kwamen op het podium hun verhaal vertellen. Met de opbrengst van het solida-riteitsjaar in Sint-Niklaas kunnen in het Zuiden 45.000 kinderen school lopen. UNICEF België en het stadsbestuur danken alle ac-tievoerders voor hun inzet voor het goede doel.

In enkele jaren tijd zorgde Bevrijde Wereld samen met de boe-ren voor een toegang tot drinkbaar water voor 130.000 man-nen, vrouwen en kinderen in Burkina Faso, Guinee-Bissau, Mali en Senegal. De waterinstallaties hebben een enorme impact op het leven van vooral vrouwen en kinderen. De inleefreis naar Senegal zal ‘inzoomen’ op het thema water en onderwijs. Je verblijft ook enkele dagen bij een gastgezin om helemaal on-dergedompeld te worden in het Senegalese dagelijkse leven.

Met een tiental volwassenen reis je gedurende drie weken doorheen de prachtige landschappen van Senegal. Je maakt

kennis met onze lokale partners en boerenorganisaties die dag in dag uit werken aan een betere voedsel- en watervoor-ziening. De reis gaat door in juli 2012 en duurt drie weken. Voorafgaand aan de reis hebben een aantal voorbereidings-momenten plaats.

Interesse? Er zijn nog plaatsjes vrij voor de inleefreis naar Senegal tijdens de zomer van 2012! Stel je kandidaat via [email protected] of tel. 03 777 20 15.

Oxfam Solidariteit viert feest!

Op donderdag 8 maart viert Oxfam Solidariteit Sint-Niklaas feest! Redenen zijn er genoeg. Sinds eind november verhuis-den ze naar een nieuwe locatie in de Ankerstraat 44. Daar-naast is het de week van de vrijwilliger, zonder wie hun wer-

king onmogelijk zou zijn. Die dag zullen ze de hele dag door hun klanten verwennen met een apart onthaal. Van 16 tot 19 uur is iedereen welkom voor een hapje en drankje, muziek en stijladvies!

Binnenkort met de kinderen op reis naar het buitenland?

Vraag tijdig de Kids-ID aan bij het stadsbestuur!Als u met jonge kinderen (onder de 12 jaar) naar het buitenland reist, heeft u voor hen een Kids-ID no-dig. Deze goed beveiligde identiteitskaart is een geldig reisdocument in Europa en enkele andere landen. De Kids-ID kost slechts 3 EUR en is drie jaar geldig.

Het is belangrijk dat u het document tijdig aanvraagt, minstens twee weken voor het vertrek naar het buitenland, om de dure spoedprocedure te vermijden.

De aanvraag moet gebeuren door één van de ouders of door een persoon met ouderlijk gezag, bij de dienst burgerzaken in het stadhuis, in het bijzijn van het kind. Breng ook een re-cente pasfoto mee. U kan bij de dienst burgerzaken terecht op maandag en donderdag van 8.15 tot 12.15 uur en op dinsdag, woensdag en vrijdag van 8.15 tot 12.15 uur en van 13.30 uur tot 16 uur. Op dinsdagavond blijft de dienst open tot 19 uur.

Verder is de aanvraag ook mogelijk in de deelgemeentehuizen van Belsele, Nieuwkerken en Sinaai. Deze zijn elke voormiddag open van maandag tot en met zaterdag van 9 tot 12 uur en op woensdagnamiddag ook van 13 tot 16 uur.

Page 10: Stadskroniek maart 2012

10

Kort

van alle markten thuis

2012evenementenkalenderSINT-NIKLAAS

evenmentenkalender_2012.indd 1 6/01/12 13:47

V.u.: Lieven Dehandschutter, schepen, Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas

l Campagne ‘Stad van de Sint’

l Campagne ‘Winter in de Stad’

l Publicatie in De Streekkrant

Wat realiseerde het fonds voor stadspromotie in 2011?

Contactdienst stadspromotie

communicatiestadhuis

Grote Markt 19100 Sint-Niklaastel. 03 760 90 31

[email protected]

2 0 1 2

NIEuWE StaDSPubLICatIES

Evenementenkalender 2012De evenementenkalender 2012 biedt u een uitgebreid overzicht van grote en kleine evenementen die dit jaar in onze stad plaatsvinden. Handig om uw agen-da te plannen!

Gids vol belevenissenDe ‘Gids vol belevenissen’ werd begin dit jaar opnieuw uitgegeven. Deze lijvige brochure van 36 pagina’s is thematisch opgebouwd rond de toeristische troeven van Sint-Niklaas. Daarbij komen onder meer boeiende locaties, stadswandelin-gen, musea, groene plekjes, markten, horeca en logeermogelijkheden aan bod.

Beide publicaties zijn gratis verkrijgbaar bij de dienst toerisme, Grote Markt 45, aan de infobalie van het stadhuis en in verschillende stadsgebouwen. Info: tel. 03 760 92 60, [email protected]

FoNDS Voor StaDSPromotIE 2012

Het fonds voor stadspro-motie is een project van het stadsbestuur om bedrijven te betrekken bij het stadspromotiebe-leid. Bedrijven kunnen instappen in het fonds voor 500, 1.000 of 1.500 EUR. In ruil krijgen zij enkele geschenken (ge-zinsabonnementen voor het recreatiepark De Ster, tienbeurtenkaarten voor Sinbad en museumkaar-ten) en een ruim pakket communicatiereturn. Met de middelen van het fonds worden onder meer de stedelijke pro-motiecampagnes ‘Stad van de Sint’ en Winter in de stad’ gefinancierd. Met een participatie in het fonds voor stadspromotie draagt u uw steentje bij om Sint-Niklaas een sterker profiel te ge-ven. Dat is ook voor het bedrijfsleven een goede zaak. Want het aantrekken van bezoekers leidt tot een grotere econo-mische en sociaal-culturele activiteit. Meer informatie: dienst communicatie, tel. 03 760 90 31, [email protected]

moDEZoNDaG EN WILDbrEIParCourS IN DE StaDSkErN

Op zondag 4 maart is het modezondag in de stadskern. Van 14 uur tot 18 uur zijn de winkels open en wordt de zomercollectie gepresenteerd. Tegelijk loopt in de stads-kern het project ‘Schoonheid in verscheidenheid’ van het Technisch Berkenboom Instituut. Het gaat om een origi-neel wildbreiparcours, dat nog tot eind maart op verschil-lende locaties te zien is.

kom Naar DE buItENSPEELDaG!

Op woensdag 28 maart 2012 is het in heel Vlaanderen weer buitenspeeldag! Ook op de Grote Markt van Sint-Niklaas zijn er van 13.30 uur tot 17 uur allerlei leuke en avontuurlijke doe-activiteiten gepland voor kinderen van-af 6 jaar. De toegang is gratis. Meer informatie: www.sint-niklaas.be

Page 11: Stadskroniek maart 2012

11

FEESt Voor INWoNErS GEborEN IN 1939

Op 14 april 2012 wordt in taverne De Houtmuis, Lange Rekstraat, een feest georganiseerd voor inwoners van Groot Sint-Niklaas die geboren zijn in 1939. Wie inte-resse heeft om daarbij aanwezig te zijn kan contact op-nemen met Flor Nys, Driegaaienstraat 108 bus 1, 9100 Sint-Nikaas, tel. 03 777 23 32.

VELoSPor – FIEtSSPortbEurS IN ’t bau-HuIS

Van vrijdag 6 tot zondag 8 april 2012 loopt in de nieuwe stedelijke evene-mentenhal ’t Bau-huis een fietssportbeurs. Het initiatief richt zich zowel naar de echt sportieve fietsers als naar recre-atieve fietsers. Er is bij-

zondere aandacht voor de fietsende 50-plusser. Naast een breed gamma aan fietsen komen ook fietsbenodigdheden, fietsvakanties, fietsroutes… en zowat alles wat met de fiets te maken heeft aan bod. Oud-wielerkampioen Johan Mu-seeuw is peter van de beurs. Het stadsbestuur is aanwezig met enkele stands met sportieve fietsanimatie en vraagt aan-dacht van de bezoekers voor duurzame mobiliteit.

Openingsuren:Vrijdag 6 april: 14 tot 19 uurZaterdag 7 april: 10 tot 20 uurZondag 8 april: 10 tot 18 uur

19DE muZIEkkroEGENtoCHt

Traditiegetrouw begint het evenementenseizoen in Sint-Niklaas met de muziekroegentocht, dit jaar op vrijdag 16 maart. Opnieuw worden duizenden bezoekers verwacht, die in een twintigtal cafés in de stadskern kunnen genieten van een gratis concert en veel sfeer. Het openingsconcert vindt plaats in de fuifzaal van Den Eglantier op het Sint-Nicolaasplein om 20 uur met de ‘Bob Lanoye Tribute Band’. Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis. Het vol-ledig programma vindt u op www.sint-niklaas.be

Waterbezoedeling 9 – 11 februari 2012

Verhinderen van het inpompen van grondwater of ander water in het waterleidingnetIn de periode van 9 tot 11 februari 2012 hebben de be-woners en bedrijven in het Industriepark-Noord en in de Hoge Heerweg, Eigenlostraat, Galgstraat, Hoogkamerstraat en Houten Schoen het leidingwater niet kunnen gebruiken als drinkwater. Uiteraard heeft dit voor de betrokken bewo-ners heel wat ongerustheid en ongemak met zich meege-bracht en werd in sommige bedrijven de productie ernstig verstoord. De oorzaak van het probleem was een niet toe-gelaten verbinding tussen het waterleidingsnet en het net waarin grondwater werd verpompt. Hierdoor is het grond-water in het waterleidingsnet terechtgekomen.

De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) vraagt met aandrang om zowel in woningen als in bedrijven het waterleidingsnet niet rechtstreeks te verbinden met een eigen net van regenwater of grondwater. Deze rechtstreek-se verbindingen zijn een groot gevaar voor de kwaliteit van het leidingwater. Bij een eventuele vervuiling van het lei-dingwater tengevolge van een dergelijke rechtstreekse ver-binding, worden alle kosten van de klanten en bedrijven die hinder hebben ondervonden van deze vervuiling en de kosten van de VMW om de leidingen te reinigen, volledig ten laste gelegd van de eigenaar van de betrokken aanslui-ting. De VMW zal in overleg met het stadsbestuur acties ondernemen om dergelijke vaste verbindingen op te sporen en onmiddellijk te laten aanpassen of zelfs in het betrokken pand de waterbevoorrading af te sluiten in afwachting dat de vereiste aanpassingen zijn uitgevoerd.

Page 12: Stadskroniek maart 2012

12

Gezocht voor vijftig jaar jumelages in 2012: foto’s en objectenIn 2012 bestaan de jumelages 50 jaar. Op 16 juni 1962 sloot Sint-Niklaas zijn eerste pact af: met Colmar dat diezelfde dag ook samenwerkingsverbanden ondertekende met Lucca en Schongau. Op 13 september 1962 werd een multilateraal

akkoord ondertekend tussen de vier steden Colmar, Lucca, Schongau en Sint-Niklaas: de zogenaamde sterverzustering. Op 9 september 1967 ondertekende Sint-Niklaas een pact met Abingdon, dat op zijn beurt toetrad tot de sterverzustering. Op 9 september 1968 sloot Sint-Niklaas een bilateraal akkoord met Gorinchem. Sedert 2002 zijn er vriendschapsbanden met Tábor (Tsjechië).

Om het vijftigjarig bestaan van de jumelages in de kijker te zetten, plant het stadsbestuur een overzichtstentoonstelling en de uitgave van een publicatie over de geschiedenis van de jumelages. Daarom deze oproep aan de inwoners van Sint-Niklaas om te grasduinen in hun archief!

Heeft u mooie foto’s van jumelage activiteiten of van onze zustersteden? Heeft u interessante objecten die we kunnen tentoonstellen? Neem dan contact op met de dienst internationale samenwerking op het nummer 03 760 91 37 of via [email protected]. Wie zin heeft om mee te werken aan de organisatie van deze activiteiten is ook zeker welkom en kan zich aanmelden via dezelfde contactinfo.

Beestige jeugdboekenweekDe jeugdbib van Sint-Niklaas is een levendige

afdeling. De jeugd zit niet stil en wij bewegen

mee. Het hoogtepunt voor de jeugdbib is elk jaar

opnieuw de Jeugdboekenweek. Dit jaar heeft de

Jeugdboekenweek plaats van 11 maart tot 25 maart.

Het thema is dieren.

De Bib van Sint-Niklaas laat deze gelegenheid niet onbenut. Al vanaf 1 maart stelt Lieve Janssen haar prachtige koeienschilderijen tentoon. Met de wedstrijd ‘Kruip eens in de huid van een koe’ geven we creatieve talenten de kans om Lieve Janssen te evenaren.

Op zondag 11 maart starten we de Jeugdboekenweek met een knaller. Op onze Beestige Boekendag vinden er in en rond de Bib talloze gratis activiteiten plaats. Je kan komen proeven aan onze insectensnackbar of een kijkje nemen in de Beestige Boekenwagen. In het Beestig Kapsalon kan iedereen zich een beestig kapsel laten aanmeten en zich

laten schminken. Bij dierenarts Sara Vermeulen kunnen de kinderen die zondag met hun huisdier op visite. Dan is er nog Jenny De Laet die vrolijke vogelverhalen vertelt. Tenslotte organiseren we een jeugdboekenverkoop. Afgevoerde boeken worden te koop aangeboden voor 1 EUR per stuk.

Op zondag 18 maart wordt er in de jeugdbib voorgelezen. Om 10.30 en 11.30 uur kunnen de kinderen naar dierenverhalen luisteren. Zondag 25 maart sluiten we de Jeugdboekenweek af met poppentheater. Vlinders & C° brengt Valentino. Dit ontroerende verhaal over de vriendschap tussen een ooievaar en een kikker wordt verteld en gespeeld met poppen. Een kaartje voor de voorstelling kost 3 EUR.

U ziet het, jonge dieren- en boekenliefhebbers zullen zich tijdens onze Jeugdboekenweek zeker als een vis in het water voelen. Wees er dus als de kippen bij!

Meer info op: http://bib.sint-niklaas.be

Page 13: Stadskroniek maart 2012

13

Aloïs komt bijna één jaar naar het dagverzorgingscentrum. Zo is hij er eens uit. Veel komt hij anders niet meer buiten. Zijn schoondochter springt regelmatig binnen en brengt zijn middagmaal. Een poetshulp komt poetsen. De dagen in het dagverzorgingscentrum geven hem een welkome afwisseling in zijn week. En heel belangrijk: Aloïs kan thuis blijven wonen dankzij de combinatie van dagverzorging met poetshulp, hulp van familie en de buur die een oogje in het zeil houdt.

“De dagen dat ik niet kom, dan bel ik naar het dagverzorgingscentrum, om te horen hoe het daar is”, vertelt Aloïs. Intussen doet hij een babbel met de andere gasten in de bus en kijkt hij wat rond. Rond kwart na negen zijn ze in het dagverzorgingscentrum.

“Wat voor soep is het vandaag?” vraagt Aloïs al onmiddellijk. Aloïs eet graag, af en toe mag daar ook iets zoet bij. Vandaag is het ‘spruitensoep’ met krokante kipfilet en schorseneren. De soep komt vandaag uit de centrale keuken van het OCMW, maar regelmatig maken ze ook zelf soep in De Sprankel en dan helpt Aloïs mee. “Mijn taak is de groentjes snijden”, zegt hij. Maar er staat wel iets anders op het programma vandaag: pannenkoeken bakken.

Intussen komt een man met zijn echtgenote binnen in het dagverzorgingscentrum. Zo is zij er even tussenuit en heeft hij wat tijd voor zichzelf tijdens de dag. “Sommige mensen komen één dag, de meesten twee tot drie dagen per week. Er kunnen nog altijd nieuwe gasten bij”, vertellen Yolande, Christine en Suzy, alle drie verzorgenden. In het weekend is het dagverzorgingscentrum niet open.

Aloïs praat honderduit over zijn vroegere stiel als meester-kleermaker, zijn liefde voor het vak dat hij van zijn vader leerde en alle sport die

hij deed. Hij is in zijn jongere jaren provinciaal kampioen tafeltennis geweest. Polsstokspringen heeft hij ook gedaan. Regelmatig pingpongt hij nu nog in het dagverzorgingscentrum. En als er een uitstap is, is Aloïs graag van de partij.

“Da’s het prettige in het dagverzorgingscentrum: het eten is hier goed en ik ben hier niet alleen. Ik ben een sociale mens en ben graag tussen de mensen. Als ik de groep niet animeer, dan bezie ik graag de andere gasten. Thuis, waar ik alleen ben, doe ik altijd een middagdutje. Hier soms ook, maar soms sla ik dat over omdat er altijd iets te beleven is. Ik geniet hier ook graag van een warm bad”, zo besluit een tevreden Aloïs.

Heb je zin om ook eens een dag of enkele dagen per week naar het dagverzorgingscentrum te komen? Zorg je voor een familielid? En wil je graag wat tijd en rust voor jezelf, dan vangt het dagverzorgingscentrum je familielid of partner graag op. Voor een dagje in het dagverzorgingscentrum betaal je 17,40 EUR (vanaf 1 april 2012), middagmaal, koffie en water inbegrepen. Personen die niet in Sint-Niklaas wonen, zijn ook welkom maar betalen iets meer. Een busje haalt je dagelijks op en brengt je terug voor 6,20 EUR.De meeste ziekenfondsen komen tussen in de verblijfskosten. Het dagverzorgingscentrum De Sprankel is te vinden in de Hospitaalstraat 12 in Sint-Niklaas.

Voor meer info of een aanvraag kan je terecht bij:Thuiszorgcentrum ’t Punt, Lamstraat 23, Sint-Niklaas, tel. 03 778 68 68, [email protected]: van maandag tot vrijdag, elke voormiddag van 8.30 uur

De d-dagen van Aloïs in De SprankelVoor Aloïs Colyn, een krasse 80-plusser uit de Rodenbachstraat, is het zijn d-dag. De d-dagen, dat zijn

de dagen van de week die met een ‘d’ beginnen, dinsdag en donderdag dus. Op die dagen gaat Aloïs naar

dagverzorgingscentrum De Sprankel. ’s Morgens rond half negen komt het busje van De Sprankel hem ophalen.

Dankzij zijn buurvrouw is Aloïs op tijd klaar. Zij belt ’s morgens bij hem aan als hij nog niet wakker is.

Page 14: Stadskroniek maart 2012

14

SportPaaSSPortkamPEN

Voor jongeren tussen 3 en 18 kan de paasvakantie lekker sportief verlopen. Inschrijven voor de paassportkampen is de boodschap. De programmafolders zijn te verkrijgen bij de stedelijke sportdienst, het recreatiepark De Ster en bij alle stedelijke sportcentra of via www.sint-niklaas.be.

oNtDEk DE StEr

Ontdek De Ster is dè Wase sportdag voor personen met een beperking en voor leerlingen van het aangepast onderwijs. Dit sportief evenement is op donderdag 26 april 2012 toe aan zijn 25ste uitgave. Het recreatiepark De Ster verwacht een recordaantal van 1.576 deelnemers en zowat 200 be-geleiders. De organisatie berust bij de Interlokale Vereniging Burensportdienst Waasland. Info: stedelijke sportdienst, tel. 03 760 91 73, e-mail: [email protected]

WatErmoLEN-SCHoLENtorNooIHet Watermolen-scholentornooi beleeft op 10 en 12 april 2012 zijn 30ste editie. Een achttal lagere scholen zullen el-kaar partij geven in een onvervalst voetbaltornooi. Trefpunt: het stedelijk sportcentrum aan de Meesterstraat in Nieuw-kerken. Info: tel. 03 760 18 04.

Start to ruN

… of ‘joggen voor beginners’, de succesvolle cursus die zich richt naar al wie op tien weken tijd er in wil slagen om 5 km te lopen. Op vrijdag 6 april 2012 om 19 uur start onder begeleiding van gediplomeerde lesgevers van AC Waasland een nieuwe reeks. Plaats van afspraak: atletiekpiste recrea-tiepark De Ster. Inschrijven doe je tijdens de info-avond op vrijdag 23 maart om 19 uur in het clublokaal ter plaatse. Meer info bij Marc Goossens, tel. 03 778 00 73 of via e-mail [email protected].

SPortCurSuSSEN

LErEN tENNISSEN Voor VoLWaSSENENZeven lessen voor beginners telkens op maandagmorgen in De Mispelaer te Nieuwkerken van 10.15 tot 11.45 uur. Eerste les op 7 mei, laatste les op 25 juni (deze beperkt tot 11.15 uur).Prijs: 36 EUR / 55-Plus: 27 EUR / kansenpas: 9 EUR.Inschrijven aan het loket van de sportdienst, stadhuis of via www.sint-niklaas.be E-loket sport tennislessen volwas-senen.

ZWEmLESSEN IN SINbaD- Voor volwassenen: tien lessen, vrijdagen 4, 11, 25 mei en 1, 8 juni, woensdag 13 juni, vrijdag 15 juni, woensdag 20 juni, vrijdag 22 juni en woensdag 27 juni, telkens van 18.30 tot 19.30 uur.- voor 7- tot 12-jarigen: tien lessen, vrijdagen 4, 11, 25 mei en 1, 8 juni, woensdag 13 juni, vrijdag 15 juni, woensdag 20 juni, vrijdag 22 juni en woensdag 27 juni, telkens van 17.30 tot 18 uur.Inschrijvingen aan het onthaal ter plaatse.

Page 15: Stadskroniek maart 2012

15

Digitale week in Sint-NiklaasVan 21 tot 27 april 2012 loopt in Vlaanderen de digitale week. In een groot aantal gemeenten worden activiteiten

georganiseerd rond het gebruik van multimedia. De bedoeling is meer mensen vertrouwd te maken met een

kwaliteitsvol gebruik van de computer en het internet. Ook Sint-Niklaas doet mee.

marktkraamDonderdag 19 en 26 aprilKom op 19 en 26 april naar de donderdagse markt en test uw digitale vaardigheden aan het marktkraam van de digitale week. Doe mee aan de ludieke wedstrijd en maak kans op een heus digitaal cadeau! Verder komt u aan het marktkraam te weten wat er zoal te beleven valt aan digitale vormingen en initiaties in Sint-Niklaas.

Internetinitiatiemaandag 23 aprilZet onder deskundige begeleiding uw eerste stappen op het in-ternet! Er zijn drie sessies. Inschrijven is gratis maar verplicht, want de plaatsen zijn beperkt: dit kan via [email protected] of telefonisch op 03 760 47 60, of aan de balie van de bib. De inhoud varieert per sessie.

Initiatie digitale fotografie/PicasaDonderdag 26 april van 13.30 tot 16 uurHeeft u een digitale camera, maar weet u niet precies hoe u uw foto’s op uw pc krijgt? Kom dan naar de initiatie digitale foto-grafie in de bib en leer alles over digitale fotografie en de basis-beginselen van fotobewerking met het gratis programma Picasa. De initiatie is gratis. De plaatsen zijn echter beperkt, dus reserveer op tijd! Dit kan via [email protected], telefonisch op 03 760 47 60 of aan de balie van de bib. Breng ook zeker uw digitaal fototoestel mee naar de initiatie en het bijhorende usb-kabeltje!

Web 2.0Vrijdag 27 april van 10 tot 12 uurWe leggen de belangrijkste aspecten van web 2.0 uit zodat u een beeld krijgt van wat Facebook, Youtube, Twitter,... juist inhoudt. Geen voorkennis vereist. Gratis toegang. Reserveren is noodzake-lijk. Dit kan via [email protected], telefonisch op 03 760 47 60, of aan de balie van de bib.

Digitale rondleiding in de bibDinsdag 24 april van 10 tot 11.30 uur en van 14 tot 15.30 uurWe leiden u stap voor stap door alle digitale aspecten van de bib, zowel online als fysiek in de bib. Iedereen is welkom. Er is een ses-sie in de voormiddag én in de namiddag, telkens voor maximum 20 personen. Deelname is gratis. Reserveren via [email protected], telefonisch op 03 760 47 60, of aan de balie van de bib.

Naaien, breien, reizen en het internetWoensdag 25 april van 17 tot 19 uurHoe bereid u uw reis voor via het internet? En wat hebben naai-en, breien en internet precies met elkaar te maken? U leert er alles over tijdens deze workshop! Inschrijven is gratis, maar noodzake-lijk. Dit kan via [email protected], telefonisch op 03 760 47 60 of aan de balie.

Page 16: Stadskroniek maart 2012

Verantw. uitg.: C. Geerts, burgemeester, Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas

10 20

30 40

50 60

70

80 90

100 110 120 130 140 150 160 170 180 190 200 210

220

230

240

250

260

270

280

290

300

10

20

30

40

50

60

70

80

90

100

110 120 1130

140 150

160

170

180

19

0

200

21

0

220

230

240

250

260 270 280

| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |

| | | |

| | | |

| | | |

| | |

| | |

| | |

| | |

| | | |

| | | |

| | | | |

|

24m/s

40m/sSNELHEID

3.6m/s

2.7m/s

40m/s

EEN ORGANISATIE VAN: IN NAUWE SAMENWERKING MET:

STEM - TENTOONSTELLINGSZAAL ZWIJGERSHOEK 14 - SINT-NIKLAAS, DINSDAG - ZATERDAG 14.00 - 17.00 UUR / ZONDAG 10.00 - 17.00 UURINFO: T +32 (3) 760 37 50, [email protected]

WWW.MERCATORDIGITAAL.BE

MERCATOR DIGITAAL04/03/2012 - 26/08/2012

MULTIMEDIALE TENTOONSTELLING OVER HET CARTOGRAFISCHE WERK VAN GERARDUS MERCATOR