Suikerkrant maart 2012

32
DE CULTUURKRANT VAN DE KEMPEN NR. 28 - MAART 2012 WWW.SUIKERKRANT.BE GRATIS MAANDBLAD AUTEUR GEERT DE KOCKERE “DE BANKSECTOR KAN HET MILIEU REDDEN” BUREN HELPEN JAZZCLUB HOUTUM STREET JOS WILLEMS VAN VOETBALVERSLAGGEVER TOT CULTFIGUUR DE BESTE BELGISCHE AFWASSTER WOONT IN OLMEN “EEN KINDERAUTEUR IS GEEN OPVOEDER” GUIDO VAN GENECHTEN 3 21 6 4 16

description

Suikerkrant editie maart 2012

Transcript of Suikerkrant maart 2012

Page 1: Suikerkrant maart 2012

DE

CULT

UURKRANT

VAN D

E KEM

PEN

nr. 28 - MAArT 2012www.suikerkrAnT.be

GRATIS MAANDBLAD

AuTeur GeerT De kockere

“ De bAnksecTor kAn heT Milieu reDDen”

buren helPen JAzzCLUB

HoUTUM STREET

JoS WILLEMSvAn voeTbAlverslAGGever ToT culTfiGuur

DE BESTEBELGISCHE

AfWASSTER woonT in olMen

“ een kinDerAuTeur is Geen oPvoeDer”

GUIDo VAN GENECHTEN

3

21

6

4

16

Page 2: Suikerkrant maart 2012

2 - maart 2012

De Suiker die je nu in handen hebt, lijkt maar weinig op de vorige 27 die al van de persen gerold zijn. Dat dan-ken wij aan onze lay-outer. Dimi voor de vrienden, Dimitri voor ons. Niet dat wij geen vrienden zouden zijn, maar het respect voor hem is te groot voor koosnamen of verkleinwoorden. Over een jaar of vijf kunnen we ons dat mis-schien permitteren, maar nu zou dat nog iets te vrijpostig zijn.We hebben hem graag, onze lay-outer. Meer zelfs: we adoreren hem. Raar mis-schien, want hij is de jongste telg van het redactieteam, maar hoogachting is niet leeftijdsgebonden. De afgoderij gaat nogal ver. Als Dimitri op de redac-tievergadering arriveert, begroeten wij hem niet met ‘Dag Dimitri’. We staan eerbiedig recht en applaudisseren met de handen boven onze hoofden. Zij die het kunnen, fluiten op hun vingers. Daarna valt er een korte stilte, waarna Dimitri steevast de gevleugelde woor-den spreekt: “Mag ik een pintje, alstu-blieft?” De vergadering is dan geopend.Volgens ons, aardbewoners, komt Dimitri van een andere planeet. Hij spreekt een taal die wij niet verstaan. Hij denkt en praat in JPEG, CMYK, GIF en TIFF. Terwijl wij er onderling over nadenken hoe het eerste hitje van Whitney Houston ook weer heette, heeft Dimitri het met gelijkgestemden over vectoriële logo’s en pantonekleu-ren. Hij zou ons daarmee kunnen dood-slaan, maar dat doet hij niet. Dat hij over zo’n machtig wapen beschikt dat hij niet eens gebruikt, verheft hem nog meer boven onze stand.Het is in die context dat je de monoloog tijdens de jongste redactievergadering moet kaderen. Dimitri nam het woord.

- “Ik denk dat het tijd is voor een nieu-we lay-out.”We zwegen en knikten.- “De vorige stijl was gebaseerd op Duits expressionisme. Als je daarmee werkt, krijg je het gevoel dat je een decor moet bouwen zonder meetinstru-ment, nadat je twintig keer hebt rond-gedraaid op een bureaustoel.”We snapten er niks van, maar knikten instemmend.- “Heel boeiend dus, maar zo’n stijl raakt snel uitgeput. Vandaar dat ik wil overschakelen naar iets nieuws.”We mompelden goedkeurend.- “De nieuwe stijl is niet geïnspireerd op een bepaalde strekking, maar op een buikgevoel. De media zijn tegen-woordig zo druk en overladen dat elk rustpunt ingenomen of verkocht wordt als redactie- of advertentieruimte. Elke millimeter wordt benut. De lezer moet het allemaal maar kunnen ab-sorberen. Maar hij vindt zijn weg niet meer. Hij raakt verdwaald in een over-aanbod aan beelden en teksten. Daar wil ik tegen ingaan. Ik ga een rustige en overzichtelijke stijl ontwerpen, met veel witruimtes.”Stilte rond de tafel.- “Denken jullie ook dat het daar tijd voor is, of zien jullie de zaken anders?Drie van ons kuchten, één zocht zijn balpen.- “Oké dan. Iedereen akkoord?”Iedereen knikte overtuigend.- “Mooi. Dan moet ik nog maar één ding weten: wanneer mag ik aan die nieuwe lay-out beginnen te werken?”- “All at once!,” riep ik opgelucht.Ik had het alleen over dat eerste hitje van Whitney Houston. Maar Dimitri was al naar zijn tekentafel getrokken.

witruimte

roel sels

TURNHOUT - In de horecawereld heb je drie soorten zaken: de eendagsvlie-gen, de blijvers en de vaste waarden. Café Wirwar in de Otterstraat behoort tot de laatste categorie. Al bijna dertig jaar is de ‘Wirwar’ een van dé bruine kroegen in Turnhout. Jong en oud vindt zijn weg ernaartoe. De Wirwar is een klassieker.Café Wirwar is, zoals de slogan het treffend samenvat: “Een eigentijds café met een vleugje heimwee naar vroe-ger”. Tijdens weekdagen is de Wirwar een prachtig praatcafé, op vrijdag- en zaterdagavond gaat het er iets uitbun-diger aan toe. Dan mag de muziek een streepje harder en zorgen vaste huis-dj’s voor de sfeer. De Wirwar draagt muziek hoog in het vaandel. Regelma-tig worden er liveconcerten georgani-seerd. Bijna altijd zijn die gratis.Café Wirwar is zeven dagen op zeven open. Tijdens schooldagen opent het café de deuren om 12u. Hongerige scho-

lieren en studenten maken daar dank-baar gebruik van om hun boterham-men op te eten. Tijdens de weekends en vakanties is de Wirwar open vanaf 14u.Maar welke dag van de week je er ook komt: de sfeer is er immer gezellig, de pinten worden goed getapt, de prijzen zijn meer dan schappelijk en de mu-ziekkeuze is uitstekend. Wat wil je meer?Een plekje uit de drukte, misschien. Ook dat vind je in de Wirwar. Het café is ruim genoeg en achteraan is er zelfs nog een tweede, even gezellige, ver-bruikzaal - mét eigen toog- die de func-tie van een loungebar, vergaderlokaal of feestzaaltje kan waarnemen. Rokers kunnen vooraan terecht in de open, maar verwarmde inkomhal.De zomerse troeven van de Wirwar lig-gen buiten, achter het café. Daar ligt een uitgestrekt terras, waar de wind niet kan komen maar de zon wel. Het diepe terras komt uit op een mooie tuin. In augustus, tijdens Turnhout kermis, wordt ook daarvan de poort opengezet en kunnen liefhebbers zich laven aan de cocktail- en tapasbar, midden in het groen.

Suiker houdt van lekker eten en drinken. Dat we, in samenwerking met onze partner Horeca Vlaanderen, elke maand een Kempense horecazaak in de schijnwerpers zetten, zal dus niemand verbazen. Deze maand stellen wij met gepaste trots aan u voor: Café Wirwar in Turnhout.

HoRECA TRoEf

Café WirwarOtterstraat 8, 2300 Turnhout

café wirwar

Page 3: Suikerkrant maart 2012

Suiker - 3

Jazzclub houtum street moet na dertig jaar verhuizen naar Den eyck

“Sommigen van onze bestuursleden stonden met tranen in de ogen toen ik het nieuws vertelde”, gaat Ria verder met haar verhaal. “We wisten niet wat er stond te gebeuren. We zijn nog net op het nippertje al het materiaal van de club kunnen gaan ophalen. Het stond al snel vast dat we zouden proberen de club in Houtum te laten blijven. Het lag dan ook voor de hand dat we met Den Eyck gingen praten, vermits zij onze overburen zijn. De eigenaar was direct mee. Hij vond dat een jazzclub zijn zaak meer cachet zou geven.”Jazzclub Houtum Street is het gees-teskind van muzikant Raf Kennis, ooit nog drummer bij de Geelse Yellow City Jazzband. In 1983 kon hij Marc Dex zonder problemen overhalen om in zijn ‘Klaveren Drie’ -waar ooit nog de carri-ère van onder meer Margriet Hermans begon- elke maand op een maandag een jazzoptreden te organiseren. In die der-tig jaar is er mooi volk gepasseerd, o.m. de toen nog piepjonge Bert Joris, Theo Mertens, Freddy Bierset en uiteraard Toots Thielemans, die de viering van het vijfjarig bestaan luister bijzette. Vandaag staat Houtum Street bekend als een club die van veel muziekjes houdt, niet alleen van pure jazz maar ook van blues, tango en alles wat naar rootsmuziek neigt.“We hebben ons allereerste concert in Den Eyck inmiddels achter de rug”, zegt Ria Houben. “De mensen waren zeer te-vreden. Den Eyck is en blijft een feest-zaal en het is niet makkelijk om er de sfeer van een jazzclub te creëren. Maar de eigenaar had het prima aangepakt. We huiverden bij het idee van ‘stoelen op een rij’. Maar hij had gezorgd voor tafels en stoelen waardoor de mensen ook iets konden eten en drinken. Het was goed verzorgd en er was veel volk. Iedereen zei bij het weggaan: het is prima meegevallen. Dat was een hart onder de riem want we hadden toch tur-bulente weken achter de rug.”

−Dus: Houtum Street is gered!“Afwachten nog. We maken maar plan-nen op korte termijn en weten nog niet wat de toekomst gaat brengen. We wil-len ook kijken of we het financieel kun-nen bolwerken.”

−We hebben een stil vermoeden dat je van jazzoptredens niet rijk wordt.“Effectief, van jazz word je niet rijk! (lacht). De leden van ons bestuur zijn allemaal vrijwilligers. We krijgen al zes jaar lang een subsidie van de provincie Antwerpen. Maar we vrezen dat die

volgend jaar omwille van bezuinigingen gaat wegvallen. We moeten het verder rooien met de inkomgelden en sponso-ring. Maar we doen het niet om winst te maken. We willen gewoon overleven en de mensen goede concerten aanbie-den. Al de jaren hebben we steeds meer volk aangetrokken. We mogen dus echt niet klagen. Er zijn tal van jazzclubs in de buurt die wel klagen over de op-komst.

−En dan zijn jullie concerten nog steevast op een maandag: zowat de kalmste dag van de week voor cul-tuuruitstappen.Na 29 jaar zijn mensen dat wel ge-woon geraakt. Maar die keuze voor een maandag heeft wel een gegronde reden. Als er belangrijke Amerikanen of bui-

tenlanders op tournee zijn in België, hebben die bijna nooit op maandag een concert. Hun managers proberen die tournee toch vol te krijgen. Wij kunnen daarop inspelen door ze ‘s maandags een concert aan te bieden. Op die ma-nier kunnen we vaak heel goede muzi-kanten naar Kasterlee lokken, en soms tegen voordelige uitkoopsommen.

−Zijn jazzmuzikanten eigenlijk veel-eisend? Een fles Chivas Regal van 12 jaar oud op het podium, om maar iets te zeggen?Nee, over het algemeen doen jazzmu-zikanten niet moeilijk. De muzikanten vragen natuurlijk wel een goede ge-luidsinstallatie en licht. Maar voor de rest hebben ze geen kapsones. In ons contract staat trouwens dat we hun

geen eten of hotel kunnen aanbieden. Dat kunnen we ons eenvoudigweg niet veroorloven.

−Is er in al die jaren nooit een con-cert uit de hand gelopen?Uit de hand gelopen niet, maar een van de mooiste concerten die ik hier heb meegemaakt, was dat van het Nomy Rosenberg Trio: een heel bekende zi-geunerjazzgroep uit Nederland. Het was dan wel een trio, maar ze kwamen met vijf opdagen. Ze hadden ook nog hun vader en een neef bij. Vlak voor het optreden kwamen er nog eens twee familieleden bij, allemaal Rosenbergs. Ze waren op doorreis en voor hen was het niet meer dan normaal dat ze hun familie even kwamen groeten. Op het einde van het concert zaten ze alle ze-ven met een gitaar op het podium. Ze konden er maar niet genoeg van krij-gen en bleven maar spelen. Ook het publiek reageerde enthousiast. Het was dan ook erg opzwepende muziek. Na het optreden zijn ze nog meegegaan naar mensen thuis. Ze hebben daar het concert gewoon verdergezet tot vijf uur ’s morgens en zijn er blijven slapen. (lacht)

−Jullie staan er wel om bekend zeer ‘breed’ te programmeren.Inderdaad, we variëren ons program-ma om iedereen zijn gading te geven. Ook dat principe houden we al 29 jaar aan. We trekken voor niets onze neus op: naast pure jazz kan je hier terecht voor New Orleans jazz, dixieland of blues. In december programmeren we altijd een bigband. Vorig jaar was dat een bigband uit Geel en toen hadden we 150 toeschouwers. Als je ‘jazz’ zegt, reageren de meeste mensen afwijzend: “Daar hou ik niet van”. Maar alles wat we brengen is jazz. In mei komen er Ar-gentijnen (het Alejandro Ziegler Cuar-teto op 6 mei) die op de bandoneon Ar-gentijnse tango, gecombineerd met jazz spelen. Dat wordt ongetwijfeld een van de hoogtepunten van het jaar.

−In de Kempen zijn er nog jazz-clubs. We denken maar aan De Sin-ger in Rijkevorsel.De Singer heeft een totaal ander pro-gramma en richt zich naar de pure jazzliefhebber Maar we beschouwen mekaar niet als concurrenten. We zijn met al de andere clubs bevriend: leden van hen komen naar ons en omgekeerd.

−Nog veel jaren toegewenst.

Tekst: Stijn JanssenFoto: Bart Van der Moeren

KASTERLEE - Bijna dertig jaar was de Kasterleese jazzclub Houtum Street gehuisvest in Klaveren Drie, de voormalige concertzaal van Marc Dex in Houtum. Maar begin dit jaar ging deze zaal op de fles en had de club plots geen dak meer boven het hoofd. “Totaal onverwacht”, zegt voorzitster Ria Houben. “Toen ik het hoorde, stond ik op mijn benen te trillen. We hadden al verschillende concerten vastgelegd.” Maar in de nood leert men zijn buren kennen, zo ondervond ook Houtum Street.

riA houben “voorlopig

zijn we gered. Maar

we kijken niet te ver vooruit.”

Page 4: Suikerkrant maart 2012

4 - maart 2012

Om zeven uur worden we door de pers-verantwoordelijke van KVC Westerlo -de zeer plichtbewuste Roger Verhaert- opgepikt aan de ingang van het stadion en via talloze veiligheidscontroles tot bij de held van dit verhaal geleid: Jos Willems, de man voor wie de Kempen is uitgevonden. Jos nipt aan een koffie in het door warme adem aangewasemd ‘journalistenkot’. Hij heeft er al een uur werken opzitten. “Ik maak er een punt van om als eerste hier te zijn”, zegt hij bij onze warme begroeting. “Ik ga dan even met de trainer praten en loop langs bij de spelers in de kleedkamer. Op die manier heb ik na al die jaren een hechte band met deze ploeg ontwik-keld. Het is niet voor niets dat ik zoveel primeurs en nieuwtjes als eerste kan brengen.” Om halfacht is het tijd om naar zijn vaste radiostek in de tribune te trek-ken. We krijgen een plaatsje naast hem toegewezen. Valt dit even tegen: terwijl we een afgeschermde en verwarmde loge hadden verwacht, blijkt zijn ‘bu-reau’ niet meer dan een tochtgat te zijn waar de ijswind los doorheen giert. Jos sleurt zelfs een eigen bureaulamp mee die vandaag niet alleen licht brengt in de duisternis maar ook de enige ver-warmingsbron is voor zijn verkleumde handen. Ook dat valt op: hij draagt van die witte, flinterdunne handschoentjes

waarmee scheidrechters bij het snoo-keren het krijt van de ballen wrijven. “Ik heb ze gekregen toen ik naar een concert van Milk Inc in het Sportpaleis ging”, vertelt hij. “Sindsdien doe ik ze altijd aan.”Op zijn weg naar de commentaartri-bune heeft Jos al een interview aan een plaatselijke tv-zender moeten ge-ven, welgeteld zeven keer de handen van toeschouwers moeten schudden en dertien keer zijn duim opgestoken naar iemand ‘ergens in de verte’. “Het is onwaarschijnlijk wie mijn fans zijn”, zegt hij opgetogen. “Lees dit sms’je maar eens. Het komt van Hugo Foets, de manager van Belle Perez, toch een grote mijnheer in de muziekindustrie. (We lezen: ‘Jos, ik heb van je genoten’). Voor deze wedstrijd werd ik opgebeld door Alexandra Potvin van Joe FM. Op het einde van het interview bedankte ze mij voor de uren enthousiaste radio. Onwaarschijnlijk, en dan nog van een vrouw! Ben Crabbé is ook een fan. Hij stelt regelmatig in Blokken een vraag over mij. Er zijn zelfs geleerde mensen uit Leuven die me graag bezig horen. Jonge jonge! En dat voor een klein ventje uit Grobbendonk! Dan heb ik toch iets betekend.”Ondertussen is het stadion redelijk gevuld geraakt en speelt er zich voor onze ogen pure kindermishandeling

af. Twintig jonge meisjes zijn het veld opgestuurd met nauwelijks iets meer aan het frêle lijfje dan een kort rokje, een tutu en honnepons. De huis-dj -die zich heel de wedstrijd van zijn ‘beste’ kant zal laten zien- laat de koulijder-tjes huppelen op ‘Laat de zon in je hart’ van Willy Sommers. Het vriest min tien graden, maar de show must go on.Vijf minuten voor het begin van de match vraagt Radio I-reporter David Naert in Brussel aan Jos om zijn eerste interventie te doen. “Voor het eerst in 15 jaar loeien hier in het Kuipje de ge-vaarsirenes. Er zal op de toppen van de tenen gespeeld worden”, horen we Jos loos gaan in zijn gekende overdrive. De spionkop van OHL is daarbij het per-fecte achtergrondkoor. “Welkom in de hel van OHL”, brullen ze. Na een minuut stilte voor een Wester-lomedewerker van het eerste uur en een neergestoken broer van een Bra-ziliaanse speler kan de wedstrijd be-ginnen. De eerste minuten gebeurt er niets dat vermeldenswaard is voor het radiopubliek. Toch heeft Jos het loei-druk met paperassenwerk. Er moeten wedstrijdbladen ingevuld en korte noti-ties en verslagen gemaakt worden. On-dertussen laat hij voortdurend kleine kuchjes om zijn stem scherp te houden. Opvallend is dat hij nauwelijks een blik werpt op het veld. Tot hij plots verstijft

en moeiteloos in de radio-ether binnen-valt. Aan honderdduizenden radioluis-teraars laat hij weten dat ‘de wedstrijd behoedzaam is gestart en het nog wach-ten is op het eerste gevaar.’ Zijn eerste interventie is nog niet koud of daar valt de eerste goal. ‘’Olala Olala! roept Willems uit. “Was ik maar in de ether gebleven. Een enig mooie vrijschop in de hoek geborsteld door uitgerekend Jakovenko. Hij deelt een dreun vanje-welste uit aan zijn ex-club.” (Jakovenko maakte de voorbije twee seizoenen het mooie weer bij Westerlo maar koos nu voor OHL, nvdr). Ondertussen treitert de spionkop van Leuven: ‘In tweede klasse is het ook plezant.”Twintig minuten lang gebeurt er weer niets. Jos komt nog twee keer tussen en weet daarbij voor de vuist weg te melden hoeveel wedstrijden die verdui-velde Jakovenko voor Westerlo heeft gespeeld en hoeveel goals hij heeft ge-scoord. En dan scoort Westerlo! Na een heet standje voor het doel met een vijftal mislukte schoten, gaat de bal er dan toch in. Jos veert recht en vraagt half paniekerig aan de omstaanders: “Wie maakte hem?!” “Reynaldo” wordt hem toegeroepen. “1-1, Goal Reynaldo” horen we hem in de micro roepen. “Er is weer hoop voor Westerlo!” Het is nu ‘halve’. Terwijl iedere ver-slaggever bliksemsnel warme oorden

opzoekt, moet Jos op post blijven voor zijn tussentijds verslag. Hij heeft dit, tot onze verbazing, al zeer netjes in vol-zinnen genoteerd en moet het maar af-lezen. Ondertussen toont de diskjockey zich weer van zijn vrolijkste kant. Een ‘slager’ van de voor ons gelukkig totaal onbekende Tony Cabana klinkt door de boxen: “Tingelingeling! Het is geen weer voor een string! We zijn altijd op zoek naar een lange onderbroek!” Ge-lukkig mogen we met Jos Willems op-nieuw de perszaal induiken voor een kop koffie en een sandwich. ‘Koud hé, Jos’, roept een collega hem toe. “Ja, en zeker in de schaduw”, roept hij terug. We zitten klaar voor de tweede helft. Jos warmt zijn toehoorders op met de melding dat ‘Westerlo furieus aan de tweede helft is begonnen’. Hij kan meegeven dat Bart Goor met een schit-terende uithaal de keeper van OHL tot een kattensprong heeft gedwongen. Blijkbaar heeft Goor nadien zijn han-den ten hemel gegooid als wilde hij de goden vragen: “Waarom mocht die bal niet binnen’. Dat heeft Jos gezien, maar het is ons volledig ontgaan. De actie heeft zich verplaatst naar de overkant. Jos is nog steeds live in de ether wanneer ‘de verduivelde Jakove-ko een corner afdwingt en de bal voor de goal van Westerlo gooit en de mee opgerukte Wim Raymaekers maar voor

WESTERLO – “Een cruciale degradatiekraker”, zo

omschreef de legendarische -en tot cultfiguur verheven-

voetbalreporter Jos Willems de match Westerlo - OHL (spreek uit

‘ohazjèl’) Oud-Heverlee Leuven van vorige zaterdag (9 februari 2012, voor de annalen) tijdens

zijn voorbeschouwing voor Radio I. Suiker volgde de ‘Jan Wauters van de Kempen’ vijf

uren lang in een bittere koude en kwam thuis met een verslag

over een hartverwarmende man. (Tussen haakjes: hebt u het

gemerkt dat we in twee zinnen alle verplichte woorden gebruikt

hebben die bij Jos Willems horen als geel bij citroen of krom bij

banaan? Cultfiguur, legendarisch en Jan Wauters).

Degradatie westerlo zou groot verlies zijn voor

radioman Jos willems

Page 5: Suikerkrant maart 2012

Suiker - 5

het inkoppen heeft’. “Ola hola! Ola hola! Goal!” roept Willems uit. Hij beleeft op dat moment het summum van voetbal-verslaggeving: live een goal brengen. ‘Zoiets voelt evengoed als een orgasme”, vertelt hij als zijn adrenalinepeil weer gedaald is tot niveau ‘normaal’. Dan gaat het van kwaad naar erger. Leuven scoort nog tweemaal. De twee-de goal is volgens Willems een ‘moker-slag’, bij de derde goal ligt ‘Westerlo in de touwen’. Al in de 80ste minuut weet Jos hoe laat het is en begint hij zijn eindverslag te schrijven: Hij opent met: “Droefenis en protestgezangen bij Westerlo en dolle vreugdetaferelen bij Leuven.” Is dat goed, vraagt hij even aan ons. We knikken van ‘ja’. Aan dit verslag moet tien minuten later, wan-neer het eindsignaal klinkt, niets meer veranderd worden. Nadat hij het heeft voorgelezen, zegt hij tegen de omstan-ders: “Ik denk dat ik op pensioen moet.” Maar eerst moeten er nog slotinter-views afgenomen worden van de twee trainers. Willems toont zich weer de keizer van het Kuipje. De winnende trainer Ronny Van Geneugden wordt door hem met een schreeuw ‘Ronny! Kom!’ van de camera’s weggehaald. Jan Ceulemans trekt speciaal een warme jas aan om naast hem in de perstribune plaats te nemen. Dat levert het mooiste tafereel van de avond op: Jos Willems

en Jan Ceulemans die in een donker, leeggelopen Kuipje adem aan adem dicht tegen mekaar zitten. “Hoe hard komt het aan dat supporters je ontslag eisen?”, vraagt Willems. “Heel hard”, zeg de Caje. “Bedankt, maat”, zegt Jos bij het afscheid. En ga je er nu nog ene drinken in het supporterscafé, Jos?“Nee, ik ga naar die van ons.”

“Ik ben in alles hevig!”

−Voor hij het tot voetbalreporter van Radio 1 schopte, was Jos Wil-lems (64) zelf een ‘kleine maar fel-le’ voetballer bij provinciale ploegen zoals KFC Grobbendonk, KFC Bevel, Oosterzonen, Standaard Vorst, VV Duffel en Exc. Kessel. Ook nadien bleef hij actief in het wereldje als trainer bij Noorderwijk, Oosterlo, Rijsberg, OG Vorselaar, KFC Grob-bendonk en Exc. Bouwel. Zijn eerste stappen in de journalistiek zette hij dan weer als pionier van de vrije

radio’s Montana en HRO Herentals (nu Thals FM). Maar het was de le-gendarische Jan Wauters die hem transfereerde naar de nationale zenders. “Het was Rik Van Looy die tijdens een wedstrijd Jan Wauters tegen het lijf liep”, zo vertelt Jos Willems over de start van zijn carrière. “Gij zijt de grote Jan Wauters”, zei Van Looy tegen hem. Maar wij hebben in de Kempen een ‘kleine Jan Wauters’. Wie is dat dan? vroeg Wauters. Van Looy wees naar mij. Je moet ook dit weten: ik had ooit toevallig commentaar gegeven tijdens een wielerwedstrijd waaraan ook de zoon van Jan Wauters -Benno- deel-nam. Jan Wauters stond ook aan de meet. Het kwam tot een spurt tussen Benno en een andere deelnemer. Ik heb toen zijn zoon laten winnen. Een fout, want hij verloor net met een band-dikte. Jan Wauters herinnerde zich dat voorval nog. Hij heeft me de dag nadien opgebeld. Ik stond te daveren op mijn benen en kon de hoorn nauwelijks vast-houden. Hij bezorgde me toen mijn eer-ste opdracht voor de VRT. Sindsdien is die trein blijven bollen.”

Hevige pipo“Ik mis Jan nog altijd. Voor mij was hij een figuur van hetzelfde kaliber als Merckx: zo een komt er nooit meer. Ve-

len beweren dat Jan een dictator was, maar voor mij was hij een supermens. Hij vroeg ooit: ‘Kan je tegen kritiek, Jos? “Ja”, zei ik. “Kritiek is gezonder dan lof.” Voor mijn vijftigste verjaardag heeft hij nog een bandje ingesproken. Dat heb ik nog altijd.Ik was een enorme fan. Ik lag in bed naar hem te luisteren met een kleine radio aan mijn oor. Ik kon precies zien wat die mens aan het vertellen was. Jan had meer woorden gegeten dan ik. Ik spreek meer de taal van de simpele mens. Maar in deze moderne tijd spre-ken ze van een afvallende bal. Weet je wat afval is? Dat is wat je in de vuil-nisbak gooit. De termen die ze nu in de journalistiek gebruiken, zijn niet be-stemd voor mensen die van het voetbal houden. Ik heb ook pro’s en contra’s. Maar ik vind het nog steeds onwaar-schijnlijk dat dokters en advocaten me fantastisch vinden. Ik dacht dat ik en-kel voor de gewone man sprak, maar dat blijkt niet waar te zijn. Al zullen er zeker luisteraars bij zijn die zeggen: ‘Wat is dat voor een hevige pipo.”

Kruimels“Voor het geld moet je het niet doen”, beweert Jos Willems. “Als freelancer hou je er weinig of niets aan over. Je moet dus al een heel grote liefde hebben voor de sport om het te blijven doen. Ik ga ook nooit naar de redactievergade-ringen in Brussel waar alle opdrachten voor de nieuwe week verdeeld worden. Het gevolg is dat ik altijd de kruimels krijg. Maar ik zit daar niet mee in. Ik heb nog nooit een opdracht geweigerd. Het speelt geen rol of het motorcross, veldrijden of badminton is: ik neem alles aan. Er bestaat geen sport of ik heb ze gedaan. Ooit heb ik vakanties uitgesteld om een wedstrijd te kunnen volgen. Achteraf bekeken is dat te gek voor woorden. Er zijn collega’s die geen kleine sporten willen doen. Maar ik doe dat juist graag! Weet je waarom? Als je daarnaartoe gaat, ontvangen de men-sen je met open armen. Ze zijn zielsge-lukkig dat er iemand van de radio op afkomt. “

Geen supporterWaarom ik zo populair ben? Mijn en-thousiasme! Ik ga nooit tegen mijn zin naar een wedstrijd. Je moet die mee-beleven, en dat geldt zeker voor de ra-dio. De luisteraars zijn aangewezen op wat jij vertelt. Al fantaseer ik er wel eens iets bij om het aangenaam te la-ten klinken. De mensen horen dat ik er zelf van geniet. Een schitterende goal voor je ogen zien gebeuren! Jongen: ik zal niet zeggen dat dat hetzelfde is dan klaarkomen, maar toch… Hier in Wes-terlo zit ik gebeiteld. Ik loop gewoon bij de trainer of de clubdokter binnen. Dat moet je in Anderlecht of Standard niet proberen. Bovendien ben ik zelf speler en trainer geweest. Ik weet wat er in een kleedkamer omgaat. Jan Ceulemans voelt dat aan: hij weet dat ik niet uit mijn nek klets. Maar ik blijf altijd objectief. Ik ben een journalist, geen supporter. Ooit na een wedstrijd heb ik eens gezegd dat ze beide ploe-gen een boete moesten geven in plaats van een wedstrijdpremie. De voorzitter van Westerlo, Herman Wijnants, nam me apart: “Wat durf jij over onze ploeg zeggen!” Ik antwoordde: “Ga eens met Jan Ceulemans praten”. De Caje had het mezelf verteld. Pas op: ik ben geen sloef.”

Incidentje“Er is wel dat ene incidentje geweest met de bekerfinale tussen Westerlo en Lommel in 2001”, zegt hij. (Jos Wil-lems mocht de wedstrijd op de Heizel niet verslaan, nvdr) “Maar de pers heeft dat opgeklopt. Ze hebben toen

zelf naar Luc Van Langenhove, mana-ger van Sporza, gebeld met de vraag waarom ik de bekerfinale niet mocht doen. Maar ik wilde uiteraard niet in plaats van Peter Vandenbempt com-mentaar geven. Hij is nu eenmaal een van de eerste mannen bij de VRT. Er was wel ontgoocheling, want ik had graag ‘de lijnen’ gedaan: de interviews voor en na de wedstrijd.. Ze hebben toen een oplossing gevonden door mij tien jaar later, tijdens de tweede bekerwedstrijd tussen Westerlo en Standard, tijdens de rust te intervie-wen voor de VRT.”

Fans“Ik zit vandaag op Facebook en heb bijna 800 fans”, watervalt hij verder. “Toch niet te geloven! Als ik die mail-tjes allemaal lees! Ik kan aannemen dat oudere mensen mij in hun hart dragen. Maar er zitten ook jonge men-sen tussen die aan de universiteit van Leuven studeren. Die willen blijkbaar ook graag dat de sport passioneel be-leefd wordt. Ik ben in alles een hevige, ik beleef alles passioneel. Het gevolg is dat ik hoogten en laagten heb. Met het ouder worden is alles meer afge-rond. Maar als ik voel dat ze me bena-delen, doet me dat echt pijn. Toen met die affaire rond de bekerfinale ben ik met mijn vrouw een paar dagen naar Luxemburg getrokken om het te ver-werken.“

Boek“Ik ben een boek aan het schrijven over mijn ganse leven”, verklapt hij nog. “Ik heb op alle vlakken veel meegemaakt. Ik ben nog topschutter geweest van het Belgische zaalvoetbal. Dat was mijn eerste sport. Ik kan verhalen vertellen die nog nooit ergens verschenen zijn. Dat kan wel wat teweegbrengen. Het boek wordt meer dan alleen mijn ‘me-moires’. Het gaat zowel over sport als over seks. Pas op hoor: ik heb vroeger veel uitgestoken. Ja, ik was een scheef-poeper, dat klopt als een bus. Tussen de zaalvoetballers zaten veel ex-spelers van Lierse. We gingen na de match uit in het Antwerpse. Je komt dan in een milieu terecht waarin je niet ‘neen’ kan zeggen. Ik schrok ervan dat vrouwen zo graag een vent wilden, enkel omdat hij een bekende voetballer was. Ik ben er niet trots op, maar ik ben wel blij dat ik het meegemaakt heb.”

Vrouw Hilde“Maar bij mijn tweede vrouw Hilde heb ik alles gevonden wat ik nodig heb”, zegt hij. “Ze is twintig jaar jonger dan ik en heeft me op moeilijke momenten erdoor geholpen. Zo was ik op een gege-ven moment tijdens een reportage door het nieuws van negen uur gegaan. Dat mag niet: het nieuws is heilig. Maar ik stond zo onder de stress dat ik zei: “Ik stop er mee”. Zij heeft toen op mij ingepraat: “Dit is je droom, die mag je niet opgeven”. Dankzij haar ben ik dit blijven verder doen. Anders had ik het nooit zo lang volgehouden. Ik heb een ongelofelijke vrouw achter mij staan. Dank zij haar zijn mijn dromen uitge-komen.”

Kwijt“Maar als ik morgen niet meer voor de radio werk, ga ik ook niet meer naar het voetbal kijken”, laat Jos zich nog ontvallen. “Als reporter ben ik er nog rechtstreeks bij betrokken, als toe-schouwer niet meer. Dankzij de radio ben ik aan de top geraakt. Als Westerlo morgen degradeert, weet ik niet wat ze met mij gaan doen. In elk geval ben ik dan heel veel kwijt.”

Tekst: Stijn JanssenFoto: Bart Van der Moeren

“ ola hola! ola hola! Goal!”

Page 6: Suikerkrant maart 2012

6 - maart 2012

Toen hij in 1995 zijn eerste Rikki te-kende, zal Guido Van Genechten het niet in zijn stoutste dromen hebben kunnen bevroeden dat hij met de avon-turen van dit konijn met een slap oor het tot een van Vlaanderens meest populaire kinderauteurs zou brengen. Werk van hem is ondertussen in dertig talen vertaald. Het ligt dan ook voor de hand dat de Kempense bibliotheken hem hebben uitgekozen voor een ten-toonstelling die van half maart 2012 tot juni 2013 in de Kempen zal rondreizen. Elke deelnemende bibliotheek krijgt bovendien Guido Van Genechten zelf over de vloer met een lezing voor ou-ders en kleurerleiders(sters). Het grote doel is kleuters aan het lezen te krijgen en hun juffen, meesters en ouders de boeken te laten ontdekken als educatief hulpmiddel. “Dat is wat veel hooi op de vork”, zegt Guido Van Genechten. “Mijn lezing is eerder badinerend. Ik vertel vooral anekdotes die ikzelf heb meegemaakt in klassen. Wat ze met mijn boeken in de klas kunnen aanvangen, komt maar zeer terloops aan bod. Je krijgt als kin-der- of jeugdauteur al te snel de stem-pel van opvoeder. Er wordt verwacht dat je in elk boek wel een of ander pro-bleem behandelt. Maar dat is dus abso-luut niet mijn intentie.”

−Toch ligt het voor de hand dat een boek als Rikki gebruikt wordt als het in de klas over bijvoorbeeld pesten gaat. Je wil geen - excuseer

ons het woord - handvatten aanrei-ken om bepaalde thema’s te kunnen aansnijden in de klas.Nee, maar ik merk natuurlijk wel dat dit in de praktijk vaak gebeurt. Ik krijg ook mails van ouders die melden dat mijn boeken voor hun kind op dat vlak veel betekend hebben. Maar ikzelf leg daar nooit veel nadruk op. Ik wil echt niet belerend overkomen. Uiteraard behandel ik thema’s die jonge kinde-ren bezighouden. Het is tenslotte ook dat publiek dat ik probeer te boeien. Je komt dan al snel uit bij grote kwes-ties waar kinderen mee zitten. Voor hen is alles nieuw. ‘Wat mag en wat mag niet?’ Maar je kan de ernst van de onderwerpen wel wat doorprikken. Ik probeer dat te doen door humor binnen te smokkelen.

−Je gaat samen met de tentoon-stelling de boer op. Doe je dat ei-genlijk graag? Af en toe doe ik dat graag, zeker. Te-kenen en schrijven zijn nu eenmaal eenzame bezigheden. Het is dan wel eens leuk echte mensen tegen te komen die je boeken gelezen hebben. Maar je moet je daar ook niet al te veel van voorstellen. Veel mensen hebben nog te veel schroom om je op zo’n avond rechtstreeks te benaderen. Wat wel vaak gebeurt, is dat ze zelf met een werkje komen aangezet. Dan halen ze een kladje uit hun handtas boven: “Ik heb zelf iets geprobeerd. Wat vind je ervan?” (lacht).

−Haal je inspiratie uit ontmoetin-gen met kinderen?Ja: kinderen zijn meer inspirerend dan volwassenen. Maar ik vraag hun zeker niet rechtstreeks: ‘Waar zal ik eens een boek over maken?’ Ik heb zelf geen kin-deren en moet dus alles uit mijn duim zuigen. Kinderen gewoon maar bezig zien, is voor mij al voldoende. Ik zeg al-tijd: ik haal al veel uit hoe ze staan en mekaar omduwen.

−Merk je veel verschillen tussen wat kinderen vroeger en nu bezig-houdt?Ach, veel onderwerpen zijn universeel. ‘Wie is papa? Wie mama?’ Als kind ben je zo afhankelijk van opvoeders. Maar wat wel opvalt, is het verschil tussen een dorp en een grootstad. Ik was on-langs in een klasje in Sneek, een Ne-derlands dorpje. Je merkt dan aan de rust van de kinderen dat de tijd op het platte land wat trager gaat. Terwijl in een school in Gent precies alles 50 km per uur sneller gaat. Je merkt dat al aan de manier waarop de kinderen ’s ochtends binnenkomen in de klas. En je kan er natuurlijk niet naast kij-ken dat veel kinderen geen echt gezin meer hebben. Dat onderwerp komt al snel naar boven. Als ik gewoon mijn boek ‘Mijn papa’ opneem, krijg ik al een snikkende reactie van: “Mijn papa is thuis weg”. Na een kwartier ben je dan voor sommigen al zelf een papafiguur en beginnen ze aan je te hangen. Dan denk ik: “Oei, die komen iets tekort.

−Je boeken kunnen dus wel troost bieden?Dat is dan weer te hoog gegrepen. Hou het maar op entertainment. Ik vind het al voldoende dat de kinderen zich met een boek vijf minuten amuseren.

−Een laatste vraag: Heb je Rikki zelf nog in de hand? Bestaat met zijn populaire figuurtje niet het gevaar dat het overgenomen wordt door merchandisers? Neen, ik hou het zelf in de hand. Ik heb net het elfde boek afgerond. Rond Rikki zijn nog niet al te veel nevenpro-ducten op de markt gebracht; alleen een paar knuffels. Ze proberen wel eens iets met een puzzel of zo, maar dat loopt vaak van geen meter. We hebben onlangs nog gebrainstormd over andere toepassingen met nieuwe media. Je kan de boeken nu ook down-loaden met de iPad. Maar je merkt al snel dat iPads of apps van een totaal ander format zijn. Die toepassingen vragen om een gans eigen aanpak, aangepast aan het medium. Het is niet zo dat je van een prentenboek met de hulp van vlug wat leuke techniekjes meteen een animatiefilm maakt. Zo werkt het niet.De reizende tentoonstelling Guido Van Genechten wordt mee georganiseerd en gefinancierd door het Provinciaal Bi-bliotheekcentrum Vrieselhof. Meer info kan je verkrijgen via Kurt Verlooy, bi-bliothecaris Baarle-Hertog , 014 69 94 92 – [email protected]

NIEUWS UIT DE KEMPENSE BIBLIoTHEKEN

BIB BIB HoERA!

Letterfretter in Geel

Op zaterdag 24 maart doet ‘Letterfret-ter’ de bibliotheek van Geel aan met een rondreizend literair evenement voor kinderen en jongeren van 4 tot 14 jaar. Vanaf 13 uur vinden er tientallen activiteiten plaats, zoals tekenen, ver-halen spelen en zingen, schilderijen tot leven brengen, avonturen vertellen en illustreren tot een muzikale slotvoor-stelling. Alles is bovendien volledig gra-tis. Je kan het best vooraf inschrijven want de plaatsen voor de voorstellin-gen zijn beperkt. Dat kan tot 19 maart op www.letterfretterantwerpen.be of via de Letterfretterbibliotheken van Geel, Laakdal en Meerhout. Je kan het volledig programma downloaden via Programma Letterfretter. Letterfret-ter is een initiatief van het Provinciaal Bibliotheekcentrum Vrieselhof .

JeugdboekenweekVan 10 tot 25 maart is het weer Jeugd-boekenweek: het grootste kinderboe-kenfestival van Vlaanderen. Veertien dagen lang zetten scholen, bibliothe-ken, boekhandels en culturele centra de mooiste boeken in de kijker. Dit jaar is het centrale thema ‘Dieren’. Ook een aantal Kempense bibliotheken organi-seren speciale activiteiten: In de bib van Beerse komt ‘Veer van De Verhalenkist’ op zaterdag 10 maart om 10.30u en op woensdag 14 maart om 14u verhalen vertellen waarin die-ren de hoofdrol spelen. Voor kinderen tussen 6 en 9 jaar. Toegang gratis. Dierenarts Katrien komt op 7 maart op bezoek in de bib van Loenhout en op 14 maart in de bib van Wuustwezel en Gooreind. Tijdens de slotfeesten wor-den trouwe lezertjes verwend met pan-nenkoeken. De bib van Vosselaar stuurt Reintje de Vos en zijn 3 dierenvrienden een jaar lang op reis bij Vosselaarse kinde-ren. De start wordt gegeven op dinsdag 6 maart om 19u.In de bib van Balen speelt op 11 maart om 11u Theater FroeFroe IKILOLIKI: een woordeloos poppenfeest voor 2- tot 5-jarige kleuters, VVK 7€ Kassa 9€. Op zaterdag 17 maart van 14u tot 15u30 is een medewerker van het Na-tuurhulpcentrum Opglabbeek te gast, van 13u30 tot 15u30u kan je op ontdek-kingstocht naar kriebelbeestjes, van 13u30 tot 14u30 en van 15u tot 16u is er een vertelkookshop en tussen 14u en15u kan je vragen stellen aan een dierenarts. Alles is gratis, inschrijven verplicht.

“Je krijgt als kinderauteur al te snel de stempel van opvoeder.”

MOL - De Werkgroep Kempense Bibliotheken (WKB) -een samenwerkingsverband tussen 17 bibliotheken- trekt vanaf deze maand langsheen de Kempense bibliotheken met een rondreizende tentoonstelling over het werk van de bekende Molse auteur en illustrator Guido Van Genechten. De WKB wil daarmee 2.000 kinderen en 500 kleuterleidsters en ouders bereiken. Van Genechten blijft bij dit alles de bescheidenheid zelve: “Ik ben geen opvoeder. Het is al voldoende dat de kinderen zich vijf minuten amuseren.”

kinderauteur Guido van Genechten

stelt tentoon:

Page 7: Suikerkrant maart 2012

Suiker - 7

De hele zee vloeit naar de stadSINT-AMANDS – Van 3 maart tot 3 juni loopt in het Provinciaal Museum Emile Verhaeren (Emile Verhaeren-straat 71 in Sint-Amands) een expo met werken van Roland Denaeyer en Colette Van Poelvoorde.De zee, het strand, de rivier, het water en de schepen: het zijn thema’s die als een rode draad door het poëtische oeu-vre van Emile Verhaeren (1855-1916) lopen. Het zijn ook thema’s die heel wat kunstenaars geïnspireerd hebben, zoals Roland Denaeyer (1930) en Colette Van Poelvoorde (1931): een kunstenaars-koppel uit Sint-Joost-ten-Noode.Twee jaar geleden gaven zij een prach-tige bundel uit met tekeningen, col-lages en schilderijen die de gedichten van Verhaeren illustreren. Die werken worden nu in het Verhaerenmuseum getoond.De toegang bedraagt 2 euro. Het mu-seum is open tijdens het weekend en op feestdagen. Alle info op: www.emilever-haeren.be.

Provinciale musea verlagen drempel voor slechthorendenANTWERPEN – Vijf provinciale mu-sea doen ernstige inspanningen om het comfort voor slechthorenden te verho-gen. Dat gebeurt door middel van een hoorhulpmiddel, waardoor bezoekers met hoorproblemen veel makkelijker een rondleiding kunnen volgen.Slechthorenden plannen maar zelden een ‘begeleid’ museumbezoek. Ze ver-staan de gids immers heel slecht. Een hoorhulpmiddel moet de oplossing bie-den. “Tijdens een normaal museum-bezoek versta ik de gids amper,” zegt Ria, nadat ze in het Diamantmuseum een rondleiding had gevolgd met een hoorhulpmiddel. “Er is doorgaans veel achtergrondlawaai. Ik probeer me dan wel te concentreren op de mond van de spreker, maar daardoor kan ik de ten-toongestelde werken dan weer minder aandachtig bekijken. Het hoorhulpmid-del dat nu verkrijgbaar is in vijf musea is een goede oplossing, en bovendien heel handig in het gebruik. De gids spreekt in een microotje en slechtho-renden kunnen luisteren via een ont-vanger. Een rondleiding wordt meteen honderd keer aangenamer. De drempel om naar een museum te gaan, ligt nu veel lager.De deelnemende musea zijn het Di-amantmuseum, Fotomuseum, Mo-demuseum, Zilvermuseum en na de paasvakantie ook het Suske en Wiske Kindermuseum.In elk van die musea kan een slecht-horende persoon een hoorhulpmiddel lenen bij een rondleiding. Dat moet wel op voorhand aangevraagd worden.

‘Imaging history’ in het FotomuseumANTWERPEN – “Fotografeer het verleden”. Dat was de opdracht die fotografen Bruno Vandermeulen en Danny Veys kregen op de archeologi-sche site van Sagalassos in Turkije. Niet zo moeilijk, denk je dan, want op een archeologische site ligt het verle-den letterlijk voor het oprapen. Maar Vandermeulen en Veys bedachten een origineel uitgangspunt.Zomaar de archeologische vondsten fotograferen, vinden de Belgische foto-grafen geen uitdaging. Ze maakten het spannender door niet de archeologische objecten centraal te stellen, maar de cameralens. Hoe brengen fotografen plaatsen in beeld waar geschiedenis wordt geschreven? Hoe tonen ze wat overblijft? Wat is ‘verleden tijd’ precies? Hoe wordt geschiedenis in een actuele context geplaatst? Dat zijn de vragen waar Vandermeulen en Veys een ant-woord op zoeken.Hun foto’s zijn nog tot 3 juni te bezichti-gen in het Fotomuseum. De toegang be-draagt 7 euro. Het Fotomuseum is van dinsdag tot en met zondag open van 10 tot 18u.

59ste KoortornooiTURNHOUT, LIER, EKEREN – In de Stedelijke academie voor Muziek en Woordkunst in Ekeren, de Stedelijke academie voor Muziek, Woord en Dans in Lier en cultuurhuis de Warande in Turnhout vindt op respectievelijk 11, 18 en 25 maart het 59ste ‘Koortornooi’ plaats. De toegang is gratis.In Ekeren zingen vanaf 10.30u Cantec-leer uit Niel, Mannenkoor Zwk St.-Nor-bertus uit Antwerpen en Vocaal En-semble Canteclaer uit Hoevenen. Vanaf 14.30u is het de beurt aan Continuo uit Brasschaat, Jeugdkoor Carmina uit Ekeren, Ladies Aloud uit Kontich en het Koor van de Kunsthumaniora uit Antwerpen.Een week later (18 maart) staan in Lier vanaf 10.30u Parochiekoor St.-Cecilia uit Vremde, Seniorenkoor ’t En Zal uit Lier en Trivium Cantans uit Bras-schaat op het podium. In de namiddag zingen Cappella Di Albero uit Boom, Kinderkoor Waelrant uit Borgerhout, Meisjeskoor Amarylca (SAMWD) uit Lier, Muzikaal Ensemble Alegria uit Wijnegem en Piuskoor uit Hoogstraten.Op 25 maart in de Warande in Turn-hout kan je vanaf 14.30u luisteren naar Chant’Ami uit Weelde, De BeKOORing uit Hoboken, De KAATers uit Malle, FraDakora uit Aartselaar en La-Why uit Boechout.

NIEUWS UIT DE PRoVINCIE

Page 8: Suikerkrant maart 2012

8 - maart 2012

Jos Knaepen - Jazz MastersBALEN – Als je nog maar een klein beetje geïnteresseerd bent in muziek, ken je de naam ‘Jos Knaepen’. Niet als muzikant of concertorganisator, maar als fotograaf. Knaepen fotografeert al meer dan twintig jaar -voornamelijk- jazzmuzikanten. Zijn foto’s verschenen wereldwijd in alle muziektijdschriften.Jos Knaepen was professioneel sportfo-tograaf toen hij zich in 1990 geheel op zijn oude liefde stortte: de jazzfotogra-fie. Een goeie keuze trouwens, want ze bracht hem internationale roem. Foto-graferend over de gehele wereld maak-ten gerenommeerde jazzmagazines als Downbeat en All About Jazz dankbaar gebruik van zijn werk. Internationale erkenning kwam er toen Knaepen in 2008 genomineerd werd voor een Jazz Award tijdens de Jazz Journalists As-sociation, een belangrijke Amerikaanse journalistieke prijs. Eerder bracht Jos Knaepen (65) het fotoboek ‘Jazz in Bel-gium’ op de markt, met daarin Belgi-sche jazzsterren.Jos wordt vaak gevraagd om zijn foto’s te tonen op culturele evenementen, zo-als het Blue Note Jazz Festival/Gent Jazz Festival. Hij is tevens de officiële fotograaf voor het Gent Jazz en Jazz Middelheim festival. Ook in de Ver-enigde Staten geniet hij een goede re-putatie. Zelfs Carnegie Hall liet posters ontwerpen die geïnspireerd waren op de foto’s van Jos Knaepen. “Je kan geen goede jazzfotograaf zijn zonder jazzliefhebber te zijn,” zegt Knaepen. “Je moet een concert aanvoe-len, de intensiteit begrijpen. Je moet de artiest ook kennen; weten wanneer hij in totale rust is met zichzelf en wanneer hij gespannen is. Je moet het juiste moment vastleggen op foto. Maar dat ‘juiste’ moment moet je herkennen. Vergelijk het voor mijn part met een kippenvelmoment dat je tijdens een concert kan hebben. Als je geen voeling hebt met wat er gebeurt, zal je geen kippenvel krijgen.”De tentoonstelling ‘Jazz Masters’ van Jos Knaepen bestaat uit twee delen en twee locaties. Een eerste deel kan je bewonderen in Galerij Dageraad (Mo-lenstraat 229 te Balen), van 3 tot en met 18 maart (op zaterdag en zondag van 14 tot 18u). Een tweede deel van de tentoonstelling wordt getoond in vrije-tijdscentrum De Kruierie van 10 tot en met 17 maart (maandag van 14 tot 20u, dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 20u en zaterdag van 10 tot 16u). Beide locaties zijn gratis toegankelijk.

Josée Dierckx - Lierse kantMOL – In het parochiecentrum Gin-derbuiten in de Kapellestraat 90 in Mol loopt van 4 maart tot maandag 28 mei de tentoonstelling ‘Lierse kant’, die eerder te zien was in het Begijnhof, in de Academie voor Schone Kunsten en in het Vleeshuis in Lier. Voor het eerst verlaat deze expo dus de Pallieterstad.“Om de geschiedenis van Lierse kant te beschrijven, kan men op twee ma-nieren het probleem van de oorsprong benaderen,” legt initiatiefneemster Jo-sée Dierckx uit. “Men kan uitgaan van de bereikte bloeiperiode en dan steeds teruggaan in de tijd, steeds verder af-dalen naar vroeger om uiteindelijk tot bij het punt te komen waar de wortels liggen en waar het begonnen is.Maar in het geval van Lierse kant is dat moment er niet. Er is geen plaats of datum van uitvinding, noch een naam van de ontdekker.”“Dus moesten wij anders te werk gaan. In plaats van steeds dieper te graven in de tijd moeten we de andere richting uitgaan en ons afvragen hoe het groei-de, hoe het allemaal in een geleidelijke ontwikkeling tot stand kwam. Hoe er iets dynamisch in beweging gekomen is dat begon te leven. Iets dat bleef bestaan, soms met periodes van forse groei en soms in tijden van schijnbare stilstand. De Lierse kant is een kunst-vorm die ook nu nog verder leeft, zij het dan vooral als zinvolle vrijetijdsbeste-ding of als hobby.”Josée Dierckx studeerde zes jaar aan de Academie van Schone Kunsten in Lier. Nu stelt ze tentoon in het PC van Ginderbuiten. De toegang is gratis en het PC is geopend op zondag van 10 tot 12u en op maandag van 19 tot 20u.

Waarheid & LeugenNEERPELT – In Provinciaal Domein Dommelhof in Neerpelt stelt nog tot 11 maart Mollenaar Raymond Minnen enkele beelden tentoon, samen met Mathieu Haldermans (schilderijen en beeldprojecties) en Frederik Beyens (foto’s). Het centrale thema dat door de expo loopt is ‘Waarheid en leugen’. De expo is te bezichtigen tijdens de kan-tooruren, en ook ’s avonds als er voor-stellingen zijn in Dommelhof.

Galerie ES: De Guchtenaere, Van-poucke en Van LeemputNIJLEN - In galerie ES in Nijlen (Ko-ningsbaan 68A) loopt van 3 tot 25 maart (open op zaterdag en zondag van 13 tot 18u) een tentoonstelling van Nico De Guchtenaere (schilderijen), Andreas Vanpoucke (schilderijen) en Guy Van Leemput (keramiek/porselein).De schilderijen van Nico De Guchtenae-re tonen een sterke band met de onbe-heersbare natuur. Andreas Vanpoucke legt minutieus Antwerpse stadsgezich-ten vast. Hij romantiseert de stad niet, integendeel. Hij tekent en schildert ook de vuilnisbakken en telefoonpalen. Guy Van Leemput is dan weer gefascineerd en geïnspireerd door de architectuur van de natuur.De werken van De Guchtenaere, Van-poucke en Van Leemput staan soms haaks op mekaar, maar soms vullen ze mekaar ook perfect aan. Meer info op: www.galerie-es.be.

Brian MaguireGEEL - In de Halle op de Markt in Geel stelt Brian Maguire uit Dublin nog tot 1 april tentoon. Maguire mocht Ierland vertegenwoordigen op de biënnale in Brazilië (Sao Paulo) in 1997, maar ook in Philadelphia, Beijing en Seoel expo-seerde hij al.Maguire toont aan de hand van portret-ten en video-opnames de regels waar-aan mensen zich dienen te houden. Aangrijpend is zijn reeks grootschalige portretten van ex-gevangenen, afkom-stig van beide kanten van de politieke scheiding in Noord-Ierland.

Mich Van EysendeykHERENTALS – Kunstenaar Mich Van Eysendeyk laat zich inspireren door de beeldmaatschappij waarin we leven. Elke dag opnieuw wordt ons netvlies overspoeld met beelden. Het ontvan-gen, kanaliseren en verwerken van die onophoudelijke beeldenstroom vergt heel wat van ons brein. De kunstwer-ken die Van Eysendeyk maakt, zijn vaak gefilterde en gekleurde weergaves van wat hij heeft ‘binnengekregen’ uit deze beeldmaatschappij. Van Eysen-deyk gebruikt een mengeling van mid-delen en technieken: acryl, olieverf, inkt, potlood en krijt. Als drager kiest hij soms voor canvas, maar soms ook voor papier en steen- of zeefdruk.De tentoonstelling van Mich Van Ey-sendeyck is te zien van 3 tot en met 25 maart in de Lakenhal in Herentals. Open op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17u. De toegang is gratis.

Tentoonstellingen ‘Turnhout 2012’TURNHOUT – In 2012 is Turnhout ‘cultuurstad van Vlaanderen’. Tal van culturele activiteiten worden ge-organiseerd, waaronder ook tiental-len tentoonstellingen. In maart wordt de aftrap gegeven met onder andere de expo’s ‘Tweespoor’, ‘Julien Schoe-naerts’, ‘Bie Flameng, ‘Creative Fac-tory’ en ‘Mannekensbladen’. U leest er alles over op blz. 26 en 27 in deze krant. Daarin hebben we ruim aandacht voor het Turnhout 2012-programma.

Bertha SaveniersMOL - Beeldhouwster Bertha Save-niers geniet waardering in België en ver daarbuiten. Ze groeide op in een artistieke familie en genoot haar oplei-ding aan de Antwerpse Academie. Na-dien gaf ze jarenlang les aan de Molse Academie voor Beeldende Kunst. In haar werk geeft ze blijk van een su-blieme sensitiviteit en een grote ele-gantie. Zelf omschrijft ze het als volgt: “Beeldhouwen is een boeiende onder-neming, met zoekende expressies. Een ver doordachte overdenking. Wie ermee geconfronteerd wordt, is door een virus van verschillende extreme bevindingen gedragen, om alsnog op eender welke manier los te komen van zichzelf.”.De tentoonstelling is nog tot 18 maart te zien in de exporuimte van ’t Getouw.

Tjen Meylemans: ‘A Private Collection LVVB, het niet-gemaakte werk’HERENTALS – Tjen Meylemans is back in town! Na exposities en reizen in zowat heel de wereld is de Herental-senaar nog eens in zijn geboortestad. Voor het eerst in 25 jaar exposeert hij groot, nieuw werk.Meylemans heeft een belangrijke plaats veroverd in de hedendaagse schilderkunst. Zijn werken hangen in tal van musea en zijn gegeerd door kunstkenners en -verzamelaars. Nog tot 18 maart stelt Tjen Meylemans ten-toon in kasteel Le Paige in Herentals. De toegang is gratis. Je kan in Le Paige terecht van dinsdag tot en met zondag van 14 tot 17u

BoNJoUR EXPo

Page 9: Suikerkrant maart 2012

Suiker - 9

farasyn in het Jakob smitsmuseum

AankoopIn 1989 was het eindelijk zover: het mu-seum kocht met gemeentelijke subsidie ‘Het melkmeisje’ van Farasyn aan. Die aankoop deed wat stof opwaaien, en niet enkel in gunstige zin. Het werk was met zijn 90 bij 135 cm inderdaad een blikvanger, maar dat was nu net het probleem: sommigen vreesden dat de onervaren bezoeker het onterecht als een Smits zou zien. Dat gevaar was niet denkbeeldig. Het thema, de ronde lijnvoering, het coloriet: het deed alle-maal wel wat Smitsiaans aan. Van de meester zelf waren er op dat ogenblik nog niet bijster veel schilderijen te zien in het museum. Smitsschilderijen vie-len toen - net als nu overigens- ver bui-ten de budgettaire mogelijkheden van de Vrienden. Het systeem van langdu-rig bruikleen uit private en museale collecties is pas in de jaren 90 goed op gang gekomen.Ondertussen mag iedereen blij zijn dat Farasyn met enkele stevige wer-ken tot de vaste collectie van het JSM behoort. Zo bijvoorbeeld ‘Veemarkt te Mol’, waarvan het museum zowel de voorstudie als de definitieve versie be-zit. Het schilderij toont boeren die voor het Molse gemeentehuis en de Pieter- en Pauluskerk hun koeien verhande-len. Centraal op het schilderij staat het imposante kruisbeeld, ondertussen lang verdwenen, maar nog glashelder aanwezig in het geheugen van de ou-dere Molse burger. Dit is een belang-rijk schilderij: het is een goeie Farasyn, heel typisch voor de tijd (ca. 1900), en het is een van die werken die bewij-zen dat het begrip ‘Molse School’ (voor de ruim 70 schilders die tussen ruw-weg 1880 en 1914 in Mol en omgeving gewerkt hebben) geen verzinsel is van een paar enthousiastelingen.

OnbekendVoor deze tentoonstelling werden een veertigtal werken samengebracht, veelal uit particuliere verzamelingen. De bezoeker krijgt dus veel ‘onbekends’ te zien. Verder hebben het museum van Lier, Museum Kempenland Eind-hoven en het Antwerpse Letterenhuis stukken ter beschikking gesteld. Alle thema’s die Farasyn lief waren, zijn vertegenwoordigd: stadstaferelen, het

leven in de Kempen en in Oostduinker-ke, plus een enkel portret en interieur. In zijn werk gaat de aandacht hoofd-zakelijk naar de menselijke figuur, die hij met vaardige hand wist te penselen. Farasyn was dan ook jarenlang leraar aan de Antwerpse academie. Een vak-man, kortom. Dat merken we bijvoor-beeld ook in de veilinghuizen, waar we zijn werk met regelmaat tegenkomen. Hij haalt er, ook in de slappe tijden die we nu op de kunstmarkt beleven, heel aardige prijzen. Als u de tentoonstelling bezoekt, loop dan zeker ook traagjes langs de vele Smitsen die er hangen. Vergelijk die met Farasyn en concludeer dat Jakob qua stijl zijn tijd echt wel vooruit was.

Tekst: Ivo Verheyen

MOL - Edgard Farasyn (1858-1938) is een logische keuze voor een tentoonstelling in het Jakob Smitsmuseum. De man was een tijdgenoot van Smits en hij heeft vaak in de Kempen, ook in Mol, gewerkt. Of Smits en Farasyn elkaar ooit ontmoet hebben, weten we niet zeker, maar wel weten we dat Smits zijn collega hoog ophad. Het JSM heeft Farasyn dan ook vanaf het begin ‘gevolgd’.

Edgard FarasynJakob Smitsmuseum, Sluis 155A 2400 MolVan 4 maart tot 15 april 2012, alle dagen van 14 tot 18uMaandag gesloten

Verantwoordelijk uitgeverProcart GCV(Promotie van cultuur in het arrondissement Turnhout)

RedactieadresRoel SelsOranjemolenstraat 35, 2300 [email protected]

Adres ProcartOtterstraat 8 bus 3, 2300 Turnhout

Oplage20.000 exemplaren

VerspreidingsgebiedArrondissement Turnhout (Arendonk, Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Dessel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Lille, Meerhout, Merks-plas, Mol, Olen, Oud-Turnhout, Ra-vels, Retie, Rijkevorsel, Turnhout, Vorselaar, Vosselaar, Westerlo), Nijlen, Lier, Heist op den berg, Overpelt, Neerpelt, Antwerpen, Brussel, Breda, Tilburg, Eindhoven, Zundert, Goirle, Reusel.

Verdeelpuntenzie website

RedactieRoel SelsStijn Janssen

RedactiemedewerkersCaroline HaveransIvo VerheyenKatrien Lodewyckx

Foto'sBart Van der Moeren

VormgevingDimitri Paeleman

AdvertentiesLeen Verwaest (0495 53 54 80)[email protected]

DrukkerijDKZet (Hapert, NL)

Websitewww.suikerkrant.be

Page 10: Suikerkrant maart 2012

10 - maart 2012

Rockin’ Around Turnhout bestaat een kleine twintig jaar en is er in die rela-tief korte tijd in geslaagd een festival te worden met internationale uitstra-ling. En laten we eerlijk zijn: zo zijn er in België nog niet te veel. Het zou een interessant voorwerp van onderzoek zijn: de hoofdstad van de Kempen krijgt waarschijnlijk op geen enkel weekend meer buitenlandse ‘toeristen’ over de vloer dan tijdens Rockin’ Around Turn-hout. Zuid-Europeanen, maar ook Brit-ten en Amerikanen vinden dan vlot de weg naar Turnhout. De Turnhoutse ‘bar crawl’, om het maar eens met een hip Nederlands woord te zeggen, staat in de top vijf van de grootste rock-‘n-rollevenementen in Europa.Ook dit jaar worden weer duizenden bezoekers verwacht, want het pro-gramma is nog uitgebreider dan an-ders. Organisator Peter Van der Flaes: “Dit jaar is Turnhout cultuurstad van Vlaanderen en Rockin’ Around Turn-hout maakt integraal deel uit van het feestprogramma. Met diverse pre- en afterparties, het rock-‘n-rollfestival in de Kuub op zaterdag en de traditionele kroegentocht op paaszondag blijft het

concept trouw aan de succesformule van de afgelopen jaren. Alleen wordt het programma -vooral op zaterdag-avond- uitgebreid met nog meer bands dan gewoonlijk. Nieuw is ook het zater-dagnamiddagluik in en om de Kuub.Niet alleen de kwantiteit telt, ook de kwaliteit. Op dat vlak doet Rockin’ Around Turnhout geen enkele toege-ving. Alleen het beste is goed genoeg. Een hele reeks topartiesten werden al vastgelegd. Onder hen Mike Sanchez (Groot-Brittannië), Domestic Bumble-bees (Zweden) (foto), John Lewis Trio (Groot-Brittannië), Rockin’ Carbonara (Italië/Duitsland), Unkool Hillbillies (Zweden), Bonneville Barons (Groot-Brittannië), Chris Almoada & The Broken Hearts (Frankrijk), Bob Wayne (Verenigde Staten) en de Ray Collins’ Hot-Club (Duitsland).The Baboons, uit Turnhout zélf, staan ook op de affiche. Volgende maand blikt Suiker uitgebreid vooruit naar Rockin’ Around Turnhout 2012.Tickets voor Rockin’ Around Turnhout 2012 zijn nu al te verkrijgen op de web-site www.rockinaroundturnhout.be.

‘RoCKIN’ ARoUND

TURNHoUT 2012’

TURNHOUT – Omcirkel het paasweekend dit jaar maar met een vette rode stift. Op 6, 7 en 8 april

vindt in het centrum van Turnhout ‘Rockin Around Turnhout’ plaats, ook wel gekend als de rock-‘n-

rollkroegentocht, al is dat een beetje te kort door de bocht, want de livemuziek die in de kroegen en zalen wordt gespeeld, beperkt zich zeker niet tot rock-‘n-roll

alleen. Ook country, bluegrass of hillbilly komt aan bod. ‘Rootskroegentocht’ zou een juistere term zijn.

Reden 1: De favorieten komen!Hans Maes: “Met Rancid (headliner op 28 april) en Refused (headliner op 29 april) hebben we dit jaar twee groepen weten te strikken die al jaren bovenaan op ons lijstje staan. Beide groepen zijn in het punkrockgenre echt wel de top, tenminste voor het niveau van groepen die voor ons financieel haalbaar zijn. ‘Refused’ is een verhaal apart: de band is vroeger nooit echt groot geweest. Ze zijn pas populair ge-worden nadat ze gestopt zijn. Nadien is het een enorme hype geworden omdat iedereen ontdekte dat ze met hun mu-ziek destijds tien jaar vooruit waren op de rest. Hun allerlaatste optreden was legendarisch: er is toen politie aan te pas gekomen. ‘Rancid’ komt speciaal uit Amerika en is met leadzanger Tim Armstrong zeker een van de vaandel-dragers van de punkrock. De band heeft nog niet zo vaak gespeeld in Bel-gië. De laatste maal was een jaar of zes geleden op Pukkelpop. Nu halen wij ze over voor een eenmalig optreden op Groezrock. Echt een klinkende naam.”

Reden 2: Een vierde akoestisch podiumHans Maes: “We pakken dit jaar uit met een vierde podium waarop we uitsluitend akoestische optredens pro-grammeren. We hebben gemerkt dat veel muzikanten, naast de optredens met hun band, ook tussendoor succes-volle akoestische soloplaten opnemen.

Daar willen we op inspelen. Sommige bands die eerder die dag op een ander podium staan, brengen nadien nog een bijkomende akoestische set. Maar ook artiesten, die op toernee zijn, komen bij ons speciaal een solo-optreden doen. Zo’n akoestische set beperkt zich niet alleen tot een stil optreden van een singer-songwriter met een gitaar. Het is net iets breder dan dat. Zo kunnen er ter plaatse ook jamsessies ontstaan tussen bands.”

Reden 3: 20 meter vegetarisch etenHans Maes: “Groezrock trekt een nichepubliek aan: de liefhebber van punkrock en hardcore. Die genres zijn nauw verweven met maatschappelijke thema’s. Zo zijn veel van onze bezoe-kers bezig met dierenwelzijn. Op ons festival is bijvoorbeeld ook een stand aanwezig van Peta, een organisatie die tegen het dragen van bont is. We kregen de voorbije jaren veel vragen van festivalgangers waarom het vege-tarische aanbod op het terrein beperkt bleef tot een broodje gezond of een spa-ghetti zonder gehakt. Daarom zijn we dit jaar met de cateraars gaan samen-zitten om dat aanbod sterk uit te brei-den. Nu bieden we een stand van bijna 20 meter aan met een zeer uitgebreide keuze aan veganistisch eten, allemaal volgens de regels van de kunst bereid.”

Reden 4: Goedkope pintenHans Maes: “Alle grote festivals gaan ondertussen naar 2,5 euro voor een pint. Wij zijn vorig jaar, als geste bij ons twintigjarig bestaan, van 2 euro gedaald naar 1,66 euro. Dit jaar blijft die prijs behouden, ondanks het feit dat de grote brouwerijen aangekondigd hebben de bierprijs te verhogen. Het is niet makkelijk maar het is nog net haalbaar.

MEERHOUT - Nu Groezrock ook letterlijk doorgaat op de dag des Heren, zondag 29 april, én ook op zaterdag 28 april, kunnen we met recht en reden spreken over de hoogmis voor de punkrockers. Elk jaar groeit het Meerhouts festival nog als kool. “De voorverkoop loopt als een trein”, zegt programmator Hans Maes. “Op dit moment hebben we al tweemaal zoveel tickets verkocht als vorig jaar. We hopen op 40.000 bezoekers. Daarmee zou het ook meteen uitverkocht zijn.” Suiker vroeg Hans drie redenen te geven waarom we dit jaar naar zijn festival zouden trekken. Omdat Groezrock zo vrijgevig is – niet minder dan 80 groepen passeren de revue! - gaf hij er meteen vier.

vier reDenen oM nAAr Groezrock Af Te zAkken

Groezrock, punkrock- en hardcorefes-tival op 28 en 29 april in Meerhout. Alle info over bands, tickets en zo meer vind je op de uitstekende website: www.groezrock.be

Groezrock opent het festivalseizoen met traditionele aardbeving

pakt uit met nog meer bands

Page 11: Suikerkrant maart 2012

Suiker - 11

Nicholas Payton Sexxxtet TURNHOUT – Nicholas Payton uit New Orleans is een briljant trompet-tist. Hij is een held in Amerika, maar ook in Europa is hij een superster. Hij wordt ook als dusdanig behandeld. Op festivals is hij steevast top of the bill. Twee jaar geleden mocht hij het presti-gieuze North Sea Jazz Festival in Den Haag nog afsluiten. Payton is behalve een uitmuntend trompettist ook een erg verdienstelijk zanger én pianist. Regel-matig speelt hij trouwens tegelijkertijd piano met zijn linker- en trompet met zijn rechterhand. Voor de cd die hij sa-men met Doc Cheatham opnam in 1997 kreeg hij een Grammy. Hij kreeg zelfs de grote eer deel uit te maken van de supergroep ‘Blue Note 7’, een zevenkop-pige ‘all stars band’ die naar aanleiding van de 70ste verjaardag van Blue Note werd opgericht. Vooral bij het jonge volkje doet Payton het erg goed. Zijn flamboyante, swingende stijl zal daar wel niet vreemd aan zijn.Op 18 maart staat hij op het podium van de Warande. Kaarten kosten 21 euro. In het voorprogramma speelt om 20.15u The Rebirth Collective, het achtkoppige ensemble van Jo Her-mans, die dit jaar artist in residence is in de Warande.Suiker geeft drie duotickets weg voor deze sublieme jazzavond. Surf naar www.suikerkrant.be.

Tineke Postma QuartetMOL – Nederland heeft iets met saxo-fonistes. Candy Dulfer maakte jaren-lang het mooie weer (en doet dat nog), maar de aflossing van de wacht is ver-zekerd. Tineke Postma (33) is de nieu-we ster aan het firmament. Ze begon op elfjarige leeftijd met saxofoon spelen. Voor de rest zijn alle gelijkenissen met Lisa Simpson louter toeval. Tenzij mis-schien dat ze superbegaafd is. Tineke Postma trok op haar achttiende naar het conservatorium in Amsterdam, waar ze cum laude een masterdiploma behaalde. Die masteropleiding kreeg ze in de Manhattan School of Music in New York, waar ze in 2002 afstudeerde.Ze trad al op met Diane Reeves en Nan-cy Wilson en stond al op het podium van een uitverkochte Carnegie Hall. De Engelse krant ‘The Evening Standard’ noemde haar ‘One of the leading ladies in jazz’. Met zes eigen cd’s onder de arm bezoekt Tineke Postma op 30 maart zaal Ootello in Ezaart (Mol). Kaarten kosten 10 euro, het concert begint om 21u. Op www.suikerkrant.be kan je een duoticket winnen.Tineke Postma wordt begeleid door Marc Van Roon (piano), Frans van der Hoeven (contrabas) en Martijn Vink (drums).

Three Wise MenKASTERLEE – Wie houdt van de su-blieme swing, zoals die gespeeld werd in de eerste helft van de vorige eeuw door grootmeesters Teddy Wilson, Ben-ny Carter, Gene Krupa, Bobby Hackett en Johnny Hodges, mag in Kasterlee het concert van Three Wise Men zeker niet missen. Qua stijl doet dit drietal denken aan de band ‘Echoes of swing’, die twee jaar geleden te gast was in Houtum Street en waarover alle aanwezigen unaniem lovend waren. Three Wise Men bestaat uit Rossano Sportiello op piano, Frank Roberscheuten op sax en klarinet en Martin Breinschmid op drums. Tickets kosten 10 euro en het concert begint om 21u.Let op! Jazzclub Houtum Street is nu gehuisvest in zaal Den Eyck, Houtum 39 in Kasterlee en niet meer in Klave-ren Drie (dat in dezelfde straat ligt). Over die gedwongen verhuis lees je trouwens meer op de blz 3 van deze krant.Suiker geeft voor dit concert twee duo-tickets weg. Surf naar www.suiker-krant.be.

Ken Vandermark & Free FallRIJKEVORSEL – Hij zal wel Vlaamse of Nederlandse voorouders hebben, maar Ken Vandermark is een geboren en getogen Amerikaan (Rhode Island). De saxofonist en klarinettist werd in 1999 -hij was toen 35 jaar oud- offi-cieel tot ‘genie’ verklaard, toen hij de McArthur Genius Award ontving. De keuze van de jury was echter omstre-den, omdat nooit eerder zo’n jonge mu-zikant die prijs had mogen ontvangen.Ken Vandermark legde alle critici met-een het zwijgen op door de ene geniale prestatie na de andere af te leveren, zo-wel live als op cd.In de band ‘Free Fall’ speelt hij samen met bassist Ingebrigt Haker Flaten en pianist Havard Wiik, twee Noorse vir-tuozen.Kaarten kosten 16 euro. Het concert vindt plaats op 3 maart om 20.30u in De Singer in Rijkevorsel (Bavelstraat 35).

The Nu BandRIJKEVORSEL – Roy Campbell jr. (trompet, kornet, bugel en fluit), Mark Whitecage (altsax en klarinet), Joe Fonda (contrabas) en Lou Grassi (drums) vormen samen The Nu Band. Ze houden van ‘free bop’: jazz die zich op de grens van blues en soul bevindt en gekenmerkt wordt door stevige rit-mes en een onderliggende laag swing.The Nu Band concerteert op 15 maart in De Singer, Bavelstraat 35 in Rijke-vorsel. Kaarten kosten 16 euro, het op-treden begint om 20.30u.

ADIEMUSMOL – In zaal Rex in Mol vindt op 17 maart een uniek cross-overproject plaats in het Deeltijds Kunstonderwijs. Accordeonist Ludo Mariën (hoofdleraar aan het conservatorium in Antwerpen en aan de muziekacademie van Mol) zette de symfonische muziek ‘Adiemus’ van de Welshe componist Karl Jenkins om naar muziek voor een enorm ac-cordeonorkest. Verschillende koren en academies (o.a. uit Mol, Borgerhout, Brasschaat en Antwerpen) staan in Rex samen op het podium. Het samen-gestelde orkest bestaat uit meer dan 120 accordeonisten en 140 (vrouwe-lijke) koorleden. Het geheel staat onder leiding van Ludo Mariën.Er worden vier voorstellingen gespeeld: om 10.30u, 13.30u, 17u en 20.30u. De twee avondvoorstellingen zijn al uitver-kocht. Tickets kosten 6 euro.

ALL THAT JAzz

3 DuoTickeTs

2 DuoTickeTs

1 DuoTickeT

Page 12: Suikerkrant maart 2012

DE WARANDE TURNHOUTWWW.WARANDE.BE // 014416991

TWEEspOOR

Van 17 maart tot 20 mei 2012 organiseert de Warande samen met Erfgoedcel Noorderkempen en verschillende andere partners in de stad een parcours van erfgoed en hedendaagse kunst in de stad onder de titel Tweespoor.Meer info vind je op onze website.

EEN gREEp UiT DE kAlENDERzo 04/03 Kunstbende

di 06/03 Ensemble Leporello / Compagnie des Mutants - Weg!

za 10/03 Jan Decorte / Bloet / Kaaitheater / Cie Marius - Niks of Niks

wo 14/03 Compagnie Flak / José Navas - Diptych

zo 18/03 Nicholas Payton Quartet

zo 25/03 (extra datum) De Nieuwe Snaar - Koñec

30&31/03 NTGent - God van de slachting

za 31/03 Isbells + Mad About Mountains

MAART0 1d o n d e rd a g

0 2v r i j d a g

0 9v r i j d a g

1 4w o e n s d a g

2 0d i n s d a g

2 2d o n d e rd a g

2 3v r i j d a g

0 8d o n d e rd a g

wigbeRT en schoon volkletter Pieces / DAAD double bill

20u15

ThoMAs Devens 20u15

bubble

20u15

De TijDjwittgenstein

20u15

TheATeR sTAP / kAAiMAnPoppemie

20u15

echT AnTwAARPs TeATeRMon komt uit het prison ader, Moeder, ik en wij

20u15

ToeAcvrouwen aan de knoppen

2440 big bAnDsingin’ swinin’ spring

2 4z a t e r d a g

lAzARus wat is drinken

vAn Den eynDe, eMbRechTs, bAuwensjukebox 2000zware metalen

20u15

PAnTAlonePantoffeltrein

20u15 2 5z o n d a g

CULTUURCENTRUM DE WERFT GEEL

014-56 66 66 [email protected] WWW.DEWERFT.BE

1 6v r i j d a g

MAxeMillecoRDe/bosco sAfARi/lAuweReinsgrijs gedraaid

20u15

2 0 u 1 5

1 4 u 0 0

2 0 u 1 5

2 0 u 1 5

2 0 u 1 5

2 0 u 1 5

1 4 u 0 0

2 0 u 1 5

2 0 u 1 5

2 0 u 1 5

1 1 u 3 0 1 4 u 3 0

2 0 u 1 5

coMeDy cAfé The line up

2 8w o e n s d a g

2 0 u 1 5

Page 13: Suikerkrant maart 2012

Suiker - 13

Schouwburgen

THEATER STAP EN KAAIMAN: ‘POPPEMIE’

WAT IS VRIJHEID?HERENTALS - Veel jongeren kunnen krijgen wat ze willen en wanneer ze het willen. Een studie, bijvoorbeeld. Een loopbaan. Kinderen. Een eigen huis. Ze hebben duizend mogelijkheden en kun-nen daar vrij mee omgaan. Maar er zijn ook volwassenen die met de beste wil ter wereld nooit datgene kunnen berei-ken waar ze van dromen.Wat is vrijheid en hoe ga je daar mee om? En hoe is het om beperkt te zijn in je mogelijkheden? Regisseur Heidi De Feyter onderzocht de gelijkenissen en verschillen bij valide en andersvalide jongeren. Hoe staan zij in het leven? Wat verwachten zij? Hoe hoog leggen ze de lat? Centraal in het onderzoek staat de kinderwens. Daar bleken zo-wel de valide als de andersvalide jon-geren erg mee bezig te zijn, zij het op verschillende manieren.‘Poppemie’, een samenwerking tussen Theater Stap en Kaaiman, wordt ge-speeld op donderdag 29 maart om 20u in ’t Schaliken. De voorstelling wordt voorafgegaan door een inleiding. Die begint om 19u. Tickets kosten 10 euro. Op www.suikerkrant.be geven we twee duotickets weg.

JACKOBOND:‘ALS IK VAN U WAS’

OP WEG NAAR ONS COLLECTIEVE GEHEUGENHERENTALS - JackoBond is de arties-tennaam van muzikante Riet Muylaert. Muylaert schrijft haar teksten zelf en vindt daarvoor inspiratie in alledaagse dingen. Ze heeft er succes mee. De sin-gles van haar nieuwe cd ‘Als ik van u was’ krijgen veel airplay op de radio. De melodielijnen van ‘Ik pak haar vast’ en ‘Geen held’ nestelen zich langzaam maar zeker in ons collectieve geheugen. JackoBond staat op het punt een vaste plaats te verwerven in de Nederlands-talige muziekwereld.Op het podium wordt JackoBond bege-leid door Florejan Verschueren (piano), Tim Vandenbergh (contrabas, bas en tuba), Stefan Wellens (altviool en gi-taar) en Karel De Backer (percussie), die we trouwens al kennen van zijn drumwerk bij Novastar en Flip Kow-lier.JackoBond staat op vrijdag 30 maart om 20u op het podium van’t Schaliken. Tickets kosten 14 euro.

LITERAIR FESTIVAL ‘SPRAAKWATER’

DE WERELD IN 2032HERENTALS - Hoe ziet de wereld eruit in 2032? Dat is de vraag die een aantal schrijvers, een wetenschapper, een comedian en een illustrator zich zullen stellen op zaterdag 17 maart. Auteur Saskia de Coster nodigt in cc ‘t Schaliken een aantal gasten uit die hun ongezouten mening over de toekomst geven: Joost Vandecasteele, Peter Ver-helst, Jean-Jacques Cassiman, Eva Mouton, Jeroen Theunissen, Marian Donner en Franca Treur.Voor de muziek zorgt Mastercab, de Brusselse elektropopgroep rond Stan Nieuwenhuis en Elke Jacobs. Na de voorstelling speelt Tim Vanhamel (Milli-onaire, Broken Glass Heroes) een dj-set in de foyer. En wil je eens zien hoe jij er-uit zal zien als je 70 bent? Dat kan ook. Daarvoor staat de Aging Machine er.Saskia de Coster, de Lady Gaga van de Vlaamse letteren, is de curator van dit literaire festival. Ze schreef onder an-dere ‘Eeuwige Roem’ en ‘Dit is van mij’, is opiniemaakster bij De Morgen en nu dus ook toekomstvoorspelster voor He-rentals.Tickets kosten 12 euro, maar met een beetje geluk win je op www.suiker-krant.be een van de twee duotickets die we weggeven.

2440 BIG BAND: ‘SINGIN’ SWINGIN’ SPRING’

SWINGEND DE LENTE INGEEL - Op zaterdag 24 maart speelt 2440 Big Band in cc de Werft het jaar-lijkse lenteconcert ‘Singin’ Swingin’ Spring’. Onder leiding van Douglas Jil-lings spelen twintig getalenteerde mu-zikanten een avond lang muziek van grootmeesters zoals Count Basie, Duke Ellington en Glenn Miller. Zoals ge-woonlijk is ook zangeres Martine Dams weer van de partij.Kaarten kosten 12 euro aan de kassa, maar Suiker geeft op www.suiker-krant.be drie duotickets weg.

DE TIJD: ‘WITTGENSTEIN’

VANDERVORST SPEELT HET ONSPEELBAREGEEL - “Nu zijn de problemen voor-goed opgelost,” dacht Ludwig Witt-genstein aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Hij meende uit de taal alle dubbelzinnigheden te kunnen ver-wijderen die tot misverstanden leiden. “Wat gezegd kan worden, kan duidelijk gezegd worden. En van dat waarover niet gesproken kan worden, moet men zwijgen.” Maar Wittgenstein kende theaterma-ker Lucas Vandervorst niet. Die schept er nu net genoegen in om het onzegbare te zeggen en het onspeelbare te spelen. Met ezelsoren op zijn kop zet hij het ‘Logisch-filosofisch traktaat’ van Witt-genstein helemaal naar zijn hand.‘Wittgenstein’ is zeker geen les filoso-fie, maar een unieke monoloog waarin Vandervorst op zoek gaat naar Witt-genstein en hem confronteert met de meningen en ideeën van zijn tijdgeno-ten Paul Van Ostaijen, James Joyce, Franz Kafka en Marcel Proust.De Tijd speelt ‘Wittgenstein’ op vrijdag 9 maart. Kaarten kosten 10 euro aan de kassa. Tenzij je een van de vijf duo-tickets gewonnen hebt op www.suiker-krant.be.

THOMAS DEVENS: ‘BUBBLE’

DE ESSENTIE IS BEWEGENGEEL - Danser en choreograaf Tho-mas Devens is geen onbekende voor de Werft. Hij was er in 2008 al te gast met de voorstelling Hikikomori. Hij komt nu terug met de voorstelling ‘Bubble’, die geïnspireerd is op de kunstwerken van Edward Hopper. In deze dansvoor-stelling valt de logica, de context, weg. Al het overbodige verdwijnt en de es-sentie blijft over: bewegen. Dat wil ie-dereen. Want iedereen wil overleven. Maar hoe doe je dat? Hoe handel je in een wereld zonder referentiepunten? Beeld- en geluidskunstenaar Paul De-vens zorgt mee voor de omkadering. En ook de toeschouwers spelen een belang-rijke rol. Zij nemen plaats in het werk, samen met drie dansers.Kaarten voor ‘Bubble’ van Thomas De-vens kosten 10 euro. Op www.suiker-krant.be zijn drie duotickets te winnen.

2 DuoTickeTs

5 DuoTickeTs

3 DuoTickeTs

3 DuoTickeTs

2 DuoTickeTs

Page 14: Suikerkrant maart 2012

14 - maart 2012

JAN DECORTE, BLOET, KAAI-THEATER: ‘NIKS OF NIKS’

DECORTE VERTAALT ‘MUCH ADO ABOUT NOTHING’ VAN SHAKESPEARETURNHOUT - In zijn reeks ‘verdichtin-gen’ van klassieke teksten brengt thea-termaker Jan Decorte dit seizoen ‘Niks of niks’. Het is een vrije vertaling van Shakespeares romantische komedie ‘Much ado about nothing’.In 2008 bewerkte Decorte ‘A winter’s tale’ van Shakespeare tot ‘Wintervögel-chen’. Hij vond ‘Niks of niks’, waarin de onbenulligheid van het menselijke ge-doe centraal staat, blijkbaar een logisch vervolg daarop. En daar valt inderdaad wel wat voor te zeggen. Want ook in ‘Niks of niks’ sterft een van de persona-ges en komt de dood gewaande ziel aan het einde plots terug.‘Niks of niks’ gaat over de kleinheid en de onnozelheid van de mensen die wij allemaal maar al te goed kennen. Denk maar aan het koppel dat al het geluk in de schoot geworpen krijgt, maar toch niks anders doet dan mekaar het leven zuur maken.Jan Decorte neemt in ‘Niks of niks’ geen enkel risico. De volledige cast van ‘Wintervögelchen’ is opnieuw van de partij. Met de intussen beroemd gewor-den Herwig -mee mij kunde lachen- Ile-gems.‘Niks of niks’, op zaterdag 10 maart in de schouwburg van de Warande. Tic-kets kosten 17 euro.

NTGENT: ‘GOD VAN DE SLACHTING’

HET THEATERDEBUUT VAN JAN EELENTURNHOUT - Televisiemaker Jan Ee-len, die we kennen van kijkcijferkanon-nen ‘In de gloria’, ‘Het eiland’ en ‘De ronde’, waagt zich voor het eerst aan theater. ‘God van de slachting’ werd in 2006 geschreven door Yasmina Reza. Ee-len heeft er voor NTGent zijn tanden in gezet en onder anderen Els Dotter-mans en Frank Focketyn gekozen om hoofdrollen te spelen. ‘Le dieu du car-nage’, zoals het stuk origineel heet, is een grappige tragedie waarin mensen tonen hoe kleinzielig ze zijn. Helemaal spek voor de bek van Jan Eelen, na-tuurlijk.Twee echtparen komen samen om een volwassen oplossing te zoeken voor een incident. Hun zoontjes hebben gevoch-ten. De ene heeft met een stok de tan-den van de andere uit zijn mond gesla-gen. Maar beschaafde mensen kunnen zoiets wel oplossen, niet?Het blijkt zo simpel niet te zijn. De ouders nemen het haantjesgedrag van hun zonen over. Verwijten en beschul-digingen worden naar mekaar geslin-gerd. Een incident tussen twee jongens van elf jaar oud haalt bij iedereen het slechtste naar boven.‘God van de slachting’ wordt op vrijdag 30 maart gespeeld in de schouwburg van de Warande. Kaarten kosten 17 euro.

HETPALEIS: ‘DE TOCHT VAN DE OLIFANT’

MET MARC VAN EEGHEM, SIEN EGGERS EN JEF NEVEMOL - 1551. Koning Jan III van Por-tugal wil zijn neef een olifant cadeau geven als huwelijksgeschenk. Mooi. Waarom? Omdat hij nu eenmaal een olifant heeft. En hoe moet dat beest in Oostenrijk geraken? Te voet, zeker? Hij heeft toch stevige poten.‘De tocht van de olifant’ is een literair meesterwerk van José Saramago. Hij baseerde zich op waar gebeurde feiten en voegde er scherpe maatschappelijke observaties aan toe. De olifant en zijn begeleider reizen immers door verschil-lende landen. Ze ontmoeten verschil-lende culturen en volkeren. Saramago weet als geen ander de mensen die het pad van de olifant kruisen onder de loep te nemen. Hij doet dat met humor en zelfrelativering.Stefan Perceval bewerkte voor HETPA-LEIS de roman tot een vertelling door twee acteurs: Sien Eggers en Marc Van Eeghem. Jef Neve componeerde de mu-ziek.‘De tocht van de olifant’ is te zien op donderdag 22 maart in zaal Rex. Kaar-ten kosten 14 euro. Suiker geeft drie duotickets weg op www.suikerkrant.be.

3 DuoTickeTs

JOSé NAVAS & COMPAGNIE FLAK: DIPTyCH

PURE SCHOONHEID OP MUZIEK VAN BACHTURNHOUT - De Venezolaan José Na-vas is de stichter en ook de artistiek lei-der van het Canadese dansgezelschap Compagnie Flak. José Navas streeft in zijn voorstellingen altijd naar pure schoonheid. Drie jaar geleden was hij al te gast in de Warande. Toen bracht hij de voorstelling ‘S’, op muziek van Erik Satie. Nu keert hij terug met ‘Diptych’: een groepschoreografie op muziek van Bach. ‘Diptych’ bestaat uit twee delen. Het eerste stuk is gebaseerd op ‘Das Wohltemperierte Klavier’, het tweede op de ‘Cello Suites’. Is de groepschoreo-grafie in deel 1 nog gestructureerd, ge-controleerd en hoekig, dan gaan in deel 2 de remmen los tijdens een vloeiende, opgewekte en geïmproviseerde choreo-grafie.‘Diptych’ is te zien op 14 maart. Om 19.15u geeft dansdocente en recensente Katie Verstockt een gratis inleiding. Tickets kosten 18 euro. Suiker geeft op www.suikerkrant.be drie duotickets weg.

3 DuoTickeTs

WARRE BORGMANS & I SOLISTI DEL VENTO: ‘DE MARKIES VAN CARABAS’

CONCERT MET EEN VERTELLERMOL - Een boer sterft en zijn oudste twee zonen verdelen de erfenis onder mekaar. Voor de jongste zoon schiet er niks over dan enkele centiemen en een verwaarloosde kat. Maar die kat blijkt over wonderlijke gaven te beschikken. Ze maakt haar baasje schatrijk en schenkt hem een prinses.Het blazersensemble I Solisti del Vento zorgt voor de uitvoering. De vertel-ler met dienst is niemand minder dan Warre Borgmans. ‘De markies van Ca-rabas’ is op 9 maart te zien in zaal Rex, om 19u. Kaarten kosten 14 euro. Op www.suikerkrant.be kan je duotickets winnen.

3 DuoTickeTs

TOM STRUyF: ‘DE TATIANA ExPERIENCE’

NIEUW PODIUMTALENT BRENGT WAAR GEBEURD VERHAALMOL - Zondag 14 juni 2009. De jonge acteur Tom Struyf is op reis in Lissa-bon en ontmoet er Tatiana Aarons, een Zuid-Afrikaanse studente psychologie. Het gesprek verloopt zoals veel ge-sprekken aangenaam. Maar het blijkt ook volgens een ingenieus scenario te verlopen. Hoe meer Tom er nadien over nadenkt, hoe meer vraagtekens er ko-men. Wie was deze vrouw? En vooral: wie was ze niet? Een jaar later reist Tom opnieuw naar Lissabon. Op zoek naar Tatiana Aarons. ‘De Tatiana Ex-perience’ is een moderne voorstelling, gebaseerd op waar gebeurde feiten. Ac-teur Tom Struyf maakt gebruik van de moderne media zoals internet, Google Maps en Google Streetview. Maar dat doet hij op een duidelijke en slimme manier. Hij overdrijft er niet mee.‘De Tatiana Experience’ maakt deel uit van ‘Circuit X’: een selectie van het beste werk van een nieuwe generatie podiumtalent. Het initiatief Circuit X wordt gesteund door het Vlaamse mi-nisterie van Cultuur en geldt als een kwaliteitsmerk.De voorstelling wordt gespeeld op 15 maart in zaal Rex. Kaarten kosten 10 euro. Op www.suikerkrant.be zijn drie duotickets te winnen.

3 DuoTickeTs

Schouwburgen

Page 15: Suikerkrant maart 2012

Suiker - 15

Adressen en contactgegevens: de WArAnde , Warandestraat 42, 2300 Turnhout, tel: 014 41 69 91, [email protected], www.warande.be PC de Blijde BoodsChAP , lode Peetersplantsoen 2, 2300 Turnhout heT GevolG , otterstraat 31-33, 2300 Turnhout, 014 42 63 27, [email protected], www.hetGevolg.be de WerfT , Werft 32, 2440 Geel, tel: 014 56 66 66, [email protected], www.dewerft.be de hAlle , Markt 1, 2440 Geel, tel: 014 56 66 66; [email protected], www.dewerft.be ‘T GeTouW , Molenhoekstraat 2, 2400 Mol, tel: 014 33 09 00, [email protected], www.getouw.gemeentemol.be rex , smallestraat 2, 2400 Mol, tel: 014 33 08 88, [email protected], www.getouw.gemeentemol.be ‘T sChAliken , Grote markt 35, 2200 herentals, tel: 014 28 51 30, [email protected], www.herentals. e ‘T heilAAr , heilaarstraat 35, 2340 Beerse, tel: 014 60 07 70, [email protected], www.beerse.be de djoelen , steenweg op Mol 3 bus 2, oud-Turnhout, tel: 014 46 22 32, [email protected], www.oud-turnhout.be de WouWer , kloosterstraat 4, 2380 ravels, tel: 014 65 21 55, [email protected], www.dewouwer.be ZAAl ooTello , ezaart 162, 2400 Mol, tel: 014 31 81 16, www.ootello.be TheoBAldus kunsThuis , koningin elisabethlei 2, 2300 Turnhout, www.theobalduskunsthuis.be de onThAAsTinG , laar 14, 2400 Mol, tel: 014 32 20 15, www.deonthaasting.be de kruierie , Bevrijdingsstraat 1, 2490 Balen, tel: 014 82 92 30, [email protected], www.balen.be

do 1-03-12 20:15 de Werft Geel LAZARUS WAT IS DRINKEN? 10

do 1-03-12 20:15 rex Mol SOUL OF MOTOWN IV BEST OF SOUL 20

do 1-03-12 20:15 de Warande, kuub Turnhout LAIKA / MUZIEKTHEATER TRANSPARANT OPERA BUFFA 22

vr 2-03-12 12:15 ‘t Getouw Mol PERCUSSIVE BROODJE MOL: SJOW 0

zo 2-03-12 20:00 ‘t schaliken herentals DE FRIVOLE FRAMBOOS TERRA RARE 23 u

vr 2-03-12 20:15 de Werft Geel WIGBERT EN SCHOON VOLK 14,5

vr 2-03-12 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout JEAN BLAUTE & ERIC MELAERTS GEDEELDE ADORATIES 3 15

vr 2-03-12 20:15 ‘t heilaar Beerse EVA DE ROOVERE MIJN HUIS 15

za 3-03-12 19:00 de Werft Geel TURNKRING FLINK & VROOM GyM- EN DANSGALA 8

wo 3-03-12 20:00 ‘t schaliken herentals DE FRIVOLE FRAMBOOS TERRA RARE 23 u

za 3-03-12 20:15 rex Mol LADy LINN & HER MAGNIFICENT SEVEN NO GOODByE AT ALL 20

zo 4-03-12 14:30 de Werft Geel TURNKRING FLINK & VROOM GyM- EN DANSGALA 8

zo 4-03-12 14:30 rex Mol TUNING PEOPLE TAPE VOOR KLEUTERS 6,5

di 6-03-12 14:00 rex Mol LISA DEL BO, GARRy HAGGER, ALBERT MIDDAGJE REx 5

di 6-03-12 19:00 de Warande, kuub Turnhout ENSEMBLE LEPORELLO / COMPAGNIE DES MUTANTS WEG! 9

wo 7-03-12 14:30 rex Mol MAARTEN BOSMANS, KLAAS VERPLANCKE, EVELIEN VAN HAMME DE VERTELCARROUSEL 6,5

do 8-03-12 20:15 de Werft Geel THOMAS DEVENS BUBBLE 10

do 8-03-12 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout ALEx AGNEW INTERESTING TIMES 18

vr 9-03-12 19:00 rex Mol WARRE BORGMANS & I SOLISTI DEL VENTO DE MARKIES VAN CARABAS 6,5

do 9-03-12 20:00 ‘t schaliken herentals KAMERORKEST ARC-EN-CIEL O.L.V. HERMAN ENGELS FILMMUZIEK 17 u

vr 9-03-12 20:00 de Wouwer ravels ECHT ANTWAARPS TEATER MON KOMT UIT HET PRISON 17,5

vr 9-03-12 20:15 de Werft Geel DE TIJD WITTGENSTEIN 10

vr 9-03-12 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout ALEx AGNEW INTERESTING TIMES 18

vr 9-03-12 20:15 ‘t heilaar Beerse GINO SANCTI BEST OF 13 JAAR 15

za 10-03-12 20:00 de Wouwer ravels ECHT ANTWAARPS TEATER MON KOMT UIT HET PRISON 17,5

za 10-03-12 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout JAN DECORTE / BLOET / KAAITHEATER / CIE MARIUS NIKS OF NIKS 17

zo 11-03-12 11:00 de onthaasting Mol NET IETS ANDERS! BRUNCHCONCERT BACH, BEETHOVEN, PIAZZOLA 39

di 13-03-12 20:15 de Warande, kuub Turnhout COMPAGNIE IETO IETO 14

wo 14-03-12 20:15 de Werft Geel THEATER STAP / KAAIMAN POPPEMIE 10

wo 14-03-12 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout COMPAGNIE FLAK / JOSé NAVAS DIPTyCH 18

do 15-03-12 20:15 rex Mol TOM STRUyF DE TATJANA ExPERIENCE (CIRCUIT x) 10

vr 16-03-12 14:00 de Werft Geel MAxEMILLECORDE MET JEAN BOSCO SAFARI EN ANN LAUWEREINS GRIJS GEDRAAID 12,5

vr 16-03-12 20:00 de Wouwer ravels THé LAU WATER EN VUUR 18,5

vr 16-03-12 20:15 rex Mol BARBARA DEx RELAx-CONCERT 18

vr 16-03-12 20:15 de djoelen oud-Turnhout MARLEEN MERCKx & PALJAS PRODUCTIES LEVEN IN EEN KRABBEMAND 13

za 17-03-12 10:30 rex Mol ACADEMIE MUZIEK EN WOORD ADIEMUS 6

za 17-03-12 13:30 rex Mol ACADEMIE MUZIEK EN WOORD ADIEMUS 6

za 17-03-12 17:00 rex Mol ACADEMIE MUZIEK EN WOORD ADIEMUS 6

za 17-03-12 20:00 ‘t schaliken herentals SPRAAKWATER (LITERAIR FESTIVAL) MET SASKIA DE COSTER 12

za 17-03-12 20:00 de Werft Geel KON. HARMONIE KATHOLIEKE JONGE WACHT GEEL-LARUM STIJLVOLLE CONCERTEN 12

vr 17-03-12 20:00 ‘t schaliken herentals LITERAIR FESTIVAL SPRAAKWATER HOE ZIET DE WERELD ERUIT IN 2032? 12

za 17-03-12 20:30 rex Mol ACADEMIE MUZIEK EN WOORD ADIEMUS 6

zo 18-03-12 18:00 de Werft Geel KON. HARMONIE KATHOLIEKE JONGE WACHT GEEL-LARUM STIJLVOLLE CONCERTEN 12

di 20-03-12 20:15 de Werft Geel ECHT ANTWAARPS TEATER MON KOMT UIT HET PRISON 12,5

wo 21-03-12 20:15 de halle Geel TOEAC VROUWEN AAN DE KNOPPEN 9

wo 21-03-12 20:15 de Warande, kuub Turnhout KOPERGIETERy / HET GEIT CHICKx FOR MONEy AND NOTHING FOR FREE 10

do 22-03-12 14:00 de djoelen oud-Turnhout LIA LINDA & ALBERT LACHSPIRINE 8 u

do 22-03-12 19:00 rex Mol SIEN EGGERS DE TOCHT VAN DE OLIFANT 14

za 22-03-12 20:00 ‘t schaliken herentals JEF NEVE EN LIEBRECHT VANBECKEVOORT IF MOZART AND MONK WERE BROTHERS 20 u

do 22-03-12 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout DE NIEUWE SNAAR KOñEC 21

vr 23-03-12 20:15 de Werft Geel LUCAS VAN DEN EyNDE, TINE EMBRECHTS, NELE BAUWENS JUKEBOx 2000 21,5

vr 23-03-12 20:15 rex Mol BELGISCHE KAMERFILHARMONIE MOZART, BIZET, ALBRECHTSBERGER, PROKOFIEV 18

vr 23-03-12 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout DE NIEUWE SNAAR KOñEC 21

za 24-03-12 20:15 de Werft Geel 2440 BIG BAND SINGIN' SWINGIN' SPRING 12

za 24-03-12 20:15 rex Mol GUNTHER LESAGE (LAZARUS) FORCE MAJEUR 12

za 24-03-12 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout DE NIEUWE SNAAR KOñEC 21

za 24-03-12 20:15 de djoelen oud-Turnhout DE SCHEDELGEBOORTEN GELUKKIG 15

zo 25-03-12 11:00 de djoelen oud-Turnhout CIRCUS HOETCHATCHA AUGUST 10

zo 25-03-12 11:30 de Werft Geel PANTOLONE PANTOFFELTREIN 6,5

zo 25-03-12 14:00 de Werft Geel PANTOLONE PANTOFFELTREIN 6,5

zo 25-03-12 14:30 rex Mol DE KOLONIE MT LAP. 6,5

zo 25-03-12 14:30 de djoelen oud-Turnhout CIRCUS HOETCHATCHA AUGUST 10

di 27-03-12 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout DE STAATSOPERA VAN TATARSTAN NABUCCO 43

wo 28-03-12 20:15 jh de Bogaard Geel THE LINE UP COMEDy CAFé 9

wo 28-03-12 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout PHILIPPE GEUBELS HOE MOET HET NU VERDER? 19

di 29-03-12 20:00 ‘t schaliken herentals THEATER STAP EN KAAIMAN POPPEMIE 10

do 29-03-12 20:15 rex Mol JEF NEVE EN LIEBRECHT VANBECKEVOORT IF MOZART AND MONK WERE FRIENDS 18

do 29-03-12 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout PHILIPPE GEUBELS HOE MOET HET NU VERDER? 19

wo 30-03-12 20:00 ‘t schaliken herentals JACKOBOND ALS IK VAN U WAS 14

vr 30-03-12 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout NTGENT VAN DEN HOND 17

vr 30-03-12 20:15 ‘t heilaar Beerse GUIDO BLCANTO EEN MAN ALS IK ONTMOET JE NIET ELKE DAG 15

vr 30-03-12 21:00 ootello Mol TINEKE POSTMA JAZZCONCERT 10

za 31-03-12 20:00 de Wouwer ravels BEGIJN LE BLEU EEN BESCHAAFDE JONGEN 10

za 31-03-12 20:15 de Warande, kuub Turnhout ISBELLS, MAD ABOUT MOUNTAINS 16

za 31-03-12 20:15 de djoelen oud-Turnhout RAyMOND VAN HET GROENEWOUD MEMOIRES VAN EEN BALMUZIKANT 25

Schouwburgkalender MaartdA

Guu

r

ZAAl

PlAA

Ts

Prijs

UITVERKOCHT

UITVERKOCHT

UITVERKOCHT

UITVERKOCHT

UITVERKOCHT

Page 16: Suikerkrant maart 2012

16 - maart 2012

“Als de natuur iets uitpluist, is het zelden vruchteloos. Het levert altijd wel iets op. Het is het einde dat tege-lijk weer een begin is”. Dit is een van de bijna 400 poëtische mijmeringen op www.litenatuurtjes.net, de webstek waarop Geert De Kockere zijn blijvende verwondering over de natuur en zijn bewoners neerpent. Wanneer ik bij de schrijver arriveer, word ik meteen mee-getroond naar de tuin waar Treesje, een van Geerts geiten, net in de sneeuw is bevallen. De natuur geeft en neemt en dat is hier niet anders. Een van de lammetjes is na de geboorte gestorven; het andere vindt zijn weg niet naar de moedermelk en dus helpt Geert een handje. Het is een aandoenlijk tafereel en een mooi startpunt voor een gesprek

over Moeder Natuur, want zij speelt in zijn nieuwe roman de hoofdrol. De plot is intrigerend. Dorian Lemmens, een jonge en succesvolle communicatiestra-teeg, gooit na een pijnlijke liefdesbreuk de handdoek in de ring. Hij verkoopt zijn bedrijf en spoort op de cadans van de trein door het landschap op zoek naar een nieuwe bestemming. Die vindt hij bij Veronique, een raadselach-tige vrouw die hem tot bij een van de grootste bankiers van het land brengt. Deze wil Dorians communicatietalent gebruiken om de boeren ervan te over-tuigen hun grond te verkopen aan een unie van banken. De banken willen het landschap herstellen volgens de achttiende-eeuwse kaarten van Joseph de Ferraris. Heeft de financiële wereld

plots een groen bewustzijn gekregen of zit er meer achter? De machtsintri-ges en de psychologische spelletjes die de banken, natuurverenigingen en de regering in ‘Gezond weer op’ spelen, zijn allesbehalve vergezocht. Misschien hebben we hier met een visionaire ro-man te maken.‘Ik ben de voorbije 10 jaar veel met de natuur bezig geweest en ben dus vaak in contact gekomen met de instanties die in het boek voorkomen. Na al die jaren had ik de behoefte om mijn visie over het groene wereldje eens neer te zetten. Ik heb altijd de indruk gehad dat er vooral veel geklaagd wordt door de milieuorganisaties. Het zijn altijd de anderen die het slecht doen en ik dacht: laten we de rollen eens om-

draaien en de goeden van vandaag de slechteriken laten spelen in de roman en de ‘slechten’ van vandaag, zoals de banken en de landbouwers, de natuur laten redden. Ik wil de mensen laten nadenken over de huidige rolverde-ling.”

−In je roman willen de banken land-bouwgrond opkopen en het land-schap herstellen. De boeren zouden terug kleinschaliger gaan werken en er zou meer ruimte komen voor ambachten, lokale producten en plattelandscultuur. Is dit een scena-rio dat je wel ziet zitten?Een deel ervan -en dat wist ik niet toen ik het boek aan het schrijven was- is eigenlijk op dit moment aan het ge-beuren. Wereldwijd is er een enorme

aankoop bezig van landbouwgrond door banken. Het gaat over enorme perce-len. Zij doen dat niet om daar terug na-tuur van te maken, maar omdat ze in-zien dat voedsel een kostbaar goed gaat zijn. Beleggen in grond was vroeger gewoon ondenkbaar. Er is daarnaast bij ons toch ook al een tijdje de vraag naar meer kleinschaligheid. Vooral de Regionale Landschappen zijn daarmee bezig: het aanleggen van hagen, van waterpoelen... Als je de twee dingen sa-menvoegt, dan denk ik niet dat het sce-nario uit het boek ondenkbaar is. Na-tuurlijk: wanneer je met de banken en natuurverenigingen rond de tafel zou zitten, zouden ze allebei wel heel wat tegenargumenten hebben. Ik heb het ook laten lezen door de mensen van het

GIERLE - Schrijven, dichten, filosoferen en geiten hoeden: Geert De Kockere uit Gierle doet het allemaal met evenveel pas-sie. De ingeweken Kempenaar is al meer dan 2 decennia een gevierd kinderboekenschrijver maar richt zich sinds vorig jaar ook tot volwassenen. In maart verschijnt bij Houtekiet ‘Gezond weer op’, zijn tweede roman. Daarin wordt hoog spel ge-speeld met als inzet de natuur.

Geert De kockere

schuwt in ‘Gezond

weer op’ de controversiële

uitspraken niet:

Page 17: Suikerkrant maart 2012

Suiker - 17

Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en zij zeiden direct: “Waarom doen we dit niet? Ik zie geen enkele re-den om niet uit te voeren wat er staat.” Het is fictie, maar het zou realiteit kun-nen worden.

−Waarom zouden de banken dit doen? Ze kunnen wel van een stukje groen houden, maar daarom gaan ze nog niet onbaatzuchtig veel geld in de natuur investeren.Natuurlijk doen ze het niet onbaat-zuchtig. In het boek is het element wa-ter heel belangrijk. Zuiver drinkwater wordt schaars goed in de toekomst. En al wat schaars is, is een goede beleg-ging. Zeker als je ziet dat de oude be-leggingen -in bedrijven en in goud- niet veel meer opbrengen. Trouwens: als je

tuur’, uit 1971, van Philippe Saint-Marc.Ik wou het een soort geloofwaardigheid of realisme geven door die citaten toe te voegen. Ik heb het boek al heel lang liggen. Als tiener was ik ook al heel fel met natuur bezig. Ik was lid van ‘De Torenvalk’ in Tielt en geïnteresseerd in wat je met natuur allemaal kan doen. Toen ik met mijn boek bezig was, ben ik het terug tegengekomen. Ik dacht: “Tiens, dat is bijna de helft van mijn boek”. Er staat ook in hoe je de waarde van de natuur moet berekenen en hoe je de grond moet verdelen. Het is een pleidooi voor kleinschaligheid en voor de ‘socialisatie’ van het groen, namelijk dat iedereen ervan moet kunnen genie-ten. Het is een boek van bijna 40 jaar oud, maar heel relevant nu. Toen is er niets met zijn ideeën gebeurd omdat al-les nog kon en alles groter mocht zijn. Die tijden zijn veranderd.

−Je bent in je roman ook hard voor de groene bewegingen die er nu zijn. Door enkel te focussen op wat er fout gaat, slaan ze hun eigen rui-ten in. Ik trek al 4 jaar rond met een lezing over groencommunicatie. De natuur-verenigingen kennen mijn standpunt wel. Ze zeuren te veel en ze slagen er niet in om een boeiende zaak op een frisse manier te verpakken. Ik hoor Walter Schrooten van ATV nog zeggen: “Als ze volkdansen hip en trendy kun-nen maken, dan snap ik niet waarom ze er in de groene wereld niet in slagen de natuur wat populairder te maken. Ze zagen altijd.” Ja, dan doe ik ook niet meer mee hé. Je wil niet tot een kamp van verliezers behoren. Je moet de po-sitieve dingen benadrukken. Klaag in eigen kring zoveel je wil, maar als je naar het grote publiek stapt, doe dat dan positief.Ze schieten ook altijd op de politici, terwijl ze net diegene die het tóch goed doet een kaartje zouden moeten sturen. Dat heb ik de voorbije tien jaar dikwijls aan den lijve ondervonden toen ik met natuurprojecten bezig was. De men-sen die erin terechtkomen, zijn vaak te zuivere natuurmensen en te weinig zakenmensen of communicatiemen-sen. De noord-zuidbeweging doet dat helemaal anders. Die hebben mooie, professionele campagnes die het grote publiek aanspreken. De natuurmensen doen het allemaal zelf. Die maken zelf hun blaadje omdat ze er geen geld aan willen besteden en dat zie je dan ook. Ze bereiken er niets mee en dan moeten ze de campagne overdoen waardoor het uiteindelijk toch veel geld kost. Ze wil-len ook alles vertellen wat ze weten. Ik doe de lay-out voor de landschapskrant en ik moet altijd zeggen dat ze een kwart van de tekst moeten schrappen omdat er anders geen plaats is voor een foto. (lacht) Enfin: het is mijn persoon-lijke visie op dat wereldje. Het is geen wetenschap. Daarvoor is de roman toch een heel dankbaar genre. Ik schrijf het, maar ik pretendeer niet dat het de ab-solute waarheid is. Toch zitten er heel wat knipogen naar echte feiten en per-sonen in. Er zullen wel wat mensen en organisaties op hun tenen getrapt zijn, maar dat is dan maar zo.

−Ik heb ook stukken van jezelf her-kend in 4 personages.Ja, ik wilde dat mensen die me een beetje kennen of die mijn bezigheden wat volgen, weten dat het niet zomaar een vrijblijvend boek is. Het is een ro-man, maar het is ook een pamflet van mij over wat er verkeerd is gegaan in het verleden en waar het naartoe zou moeten gaan. Zo heb ik het over de naam GROEN. Ik heb in laatste instan-tie nog het uitroepteken moeten wegha-len. (lacht) Die naam vind ik de groot-ste stommiteit van de voorbije jaren. De boswachter zei het mij direct: ‘Nu is het gedaan met ons. Wij zijn al lan-ger de groenen maar nu worden we zo sterk geassocieerd met de partij, dat ze van ons ook politici gaan maken.’ Het heeft de hele groene beweging in een politieke hoek geduwd. Vroeger waren de groenen natuurliefhebbers, nu die

van GROEN. Het is een grote commu-nicatieflater. Daarover gaat het boek ook: dat alles staat of valt met de juiste communicatie.

−“Voor de bescherming van de na-tuur zijn dichters net zo hard nodig als geleerden en wetenschappers”, schrijft Philippe Saint-Marc. Hoe probeer jij als schrijver de natuur te beschermen?Ik ben al een aantal jaren met die ‘li-tenatuurtjes’ bezig. Ik laat die ook uit-snijden in stalen platen die in het land-schap worden gezet. Ze krijgen na een tijdje een roestbruine kleur, waardoor ze mooi opgaan in de natuur. Ik denk dat dat een positieve manier is om over natuur te communiceren. Het gaat om kleine prikkels geven. Mensen ervaren dat als iets positiefs: ‘Tiens, zo hadden we er nog niet naar gekeken.” Ik denk dat het dát is wat Saint-Marc bedoelde. Schilders en schrijvers die de schoon-heid van de natuur voorstellen, doen mensen er even bij stilstaan.

−Je hoofdpersonage Dorian gaat tussen zijn geiten zitten om inspi-ratie te vinden. Dat doe jij ook, hé?Ja, en soms praat ik er zelfs tegen. Dat doe je blijkbaar niet bij schapen maar wel bij geiten. Die komen ook altijd naar je toe om eens aan je jas te trek-ken of een kopstootje te geven. Ze zijn er eigenlijk gekomen omdat mijn tuin zo groot is en te wild werd. Natuurpunt gebruikt in de buurt ook geiten om de weiden af te grazen. Ik vond dat wel een goed idee. Ik heb op hun weide ver-schillende bankjes. Daar ga ik af en toe wel eens zitten om na te denken.

−‘Gezond weer op’ is je tweede boek voor volwassenen. Je schreef twintig jaar voor kinderen. Waarom boor je nu plots een nieuw publiek aan?Dat is toevallig gekomen. Ik was net weg bij mijn vorige uitgever ‘De Een-hoorn’. We hadden een verschillende vi-sie op boeken maken gekregen. Ik was er echt van overtuigd geen kinderboe-ken meer te maken. Toen heeft Els, de uitgeefster van Manteau, me gevraagd om eens een Young Adultroman te schrijven. Ik dacht dat ik dat niet kon; dat ik daar niet het geduld voor had. Maar eens ik eraan begon, ging het heel vlot en was ik op korte termijn met drie boeken bezig, waaronder dit. Snel bleek dat dit verhaal niet voor adoles-centen geschikt was en zo had ik ineens een volwassenenroman klaar. Dat was dus helemaal niet de bedoeling.

−In je kinderverhalen werd je ge-roemd om je gave om moeilijke on-derwerpen aanschouwelijk voor te stellen, zonder het mysterie hele-maal weg te nemen. Kan je dezelfde strategie gebruiken voor je nieuwe oeuvre?Ik heb er toch wel iets van overgehou-den, ja. Maar dat is niet altijd goed. Soms wil ik misschien wel te veel uit-leggen en dat is voor volwassenen niet nodig. Deze roman bijvoorbeeld is ver-trokken van 430 pagina’s. Daarvan heb ik er nu 100 geschrapt. Het heeft misschien ook te maken met het feit dat ik dichter ben. Als je een gedicht schrijft, haal je zoveel mogelijk over-bodige gedachten weg en streef je naar compactheid. Met een roman durf ik niet te veel stappen weglaten omdat de mensen nog moeten kunnen volgen. Dat evenwicht tussen mysterie en dui-delijkheid ben ik nog aan het zoeken. Ik hoor mezelf soms ook te graag be-zig en dan vind ik het moeilijk om een mooi geschreven stuk te schrappen als dat het verhaal niet dient. Ik had dat al toen ik beginnend journalist was. Ik wilde altijd mooi geschreven stukjes afleveren en dan kreeg ik het commen-taar dat het allemaal veel zakelijker moest. Tja, kill your darlings, hé. Dat moet je leren.

−Je zorgt ook zelf voor de vormge-ving van je boeken. Ben je een con-trolefreak?(lacht) Ja, ik vertrouw de anderen niet. Ik ben eigenlijk altijd met vormgeving bezig geweest en ik kan me geen roman of boek voorstellen zonder dat ik ook

over de vorm heb nagedacht. Voor een roman is dat natuurlijk wel beperkter, want dat is maar een blok tekst. Toch heb ik bijvoorbeeld voor mijn eerste roman ‘Helena’ een lettertype van € 1500 aangekocht. Er is enkel tekst en die moest dus in de mooist mogelijke vorm getoond worden. Er is nóg een reden waarom ik het zelf doe. Wanneer de uitgeverij met het zetwerk bezig is, moeten ze zien dat er geen witregels ontstaan op de bladzijden en daarvoor moeten soms woorden verdwijnen of bij verzonnen worden. Ik kies dan liever zelf wat erbij komt of er af gaat.”

−Je bent wel heel productief. De voorbije twee jaar publiceerde je twee Young Adults en twee romans en daarnaast nog enkele dichtbun-dels voor kinderen. Op je bibliogra-fie staan intussen wel tachtig titels.Veel van die verhalen zijn niet langer dan één of twee A4-bladen tekst. Het gaat dus bij die kinderboeken vaak ge-woon om een idee en eens je dat idee hebt, doe je er geen maanden over om dat neer te schrijven. Als je ziet dat ik begonnen ben in ’89 heb ik eigenlijk maar vier ideeën per jaar gehad. Dat is toch niet overdreven. (lacht) Het zijn geen tachtig romans, hé.

−Behalve je boeken zijn er ook je gedichten op Facebook en Twitter. Je bent een grote fan van de social media?Dat heeft me altijd geïntrigeerd. Met De Eenhoorn waren we ook de eerste om software bij de boeken te steken. Bij mijn tweede boek stak al een diskette met spelletjes. Een boek is trouwens voor mij maar een drager, zoals een vi-nylplaat een drager is van muziek. In feite is het zelfs een dure en ecologisch slechte drager. Mensen hebben er een conservatief denkbeeld over. Een boek kunnen ze vastpakken en een e-boek is iets wat in een apparaat is opgeslagen. Ze zien dat niet. Bij de volgende gene-ratie gaat dat al helemaal anders zijn. Die gaan dat boek niet meer nodig heb-ben. We zitten dus op een interessant kantelpunt in de geschiedenis van de li-teratuur. Boeken zullen altijd bestaan, maar het zal eerder voor een nichepu-bliek zijn. Ik experimenteer graag met die social media. Vooral het feit dat je er zoveel mensen mee bereikt en dat je direct feedback krijgt op je gedichten is amusant.

−Jouw volgende project is geen boek voor volwassenen, maar op-nieuw een kinderboek?Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik meende het echt heel serieus twee jaar geleden toen ik zei dat ik er genoeg gemaakt had, maar ik kreeg heel wat vragen om kindergedichten te schrijven voor tijdschriften. Aangezien een mens ook moet leven -want van romans maken, is dat bijna niet moge-lijk in Vlaanderen- heb ik dat gedaan. Toen is het idee gekomen om eens een kinderboekenreeks te maken. Dat heb ik nog nooit gedaan. Mijn andere kin-derboeken waren afzonderlijke verha-len. Ik heb toen illustratrice Tineke Van Hemeldonck ontmoet. Zij vroeg me om eens naar haar website te gaan kij-ken. Ik heb in het verleden met grote talenten gewerkt - zoals Carl Cneut en Sabien Clement - en dat was Tineke niet echt. Zij is wel heel goed in het neerzetten van bewegingen en emoties van dieren en ze is bereid er heel hard voor te werken. We zijn gaan samenzit-ten en zo is ‘Bo het varkentje’ ontstaan. Manteau was er heel enthousiast over en wilde het als reeks lanceren. Dat is dus mijn belangrijkste project op dit moment. Want ik bedenk niet alleen de verhalen; ik denk er ook mee over na hoe de tekeningen er moeten uit-zien. Het vergt veel tijd, maar ik heb de smaak terug te pakken. Waarschijnlijk zal ik terug in dat circuit van kinder-boeken belanden en zal het werk voor volwassenen wat naar de achtergrond schuiven. We zien wel.

−Bonne chance!

Tekst: Katrien LodewyckxFoto: Bart Van der Moeren

“ JAwel, bAnken kunnen De nATuur reDDen.”

het platteland weer gaat ontwikkelen zoals vroeger krijg je er ongetwijfeld ook een soort toerisme. Allerlei men-sen gaan er zaken openen en daarvoor moeten ze geld gaan lenen, wat dan ook weer interessant is voor een bank. Je krijgt verschillende mini-economieën waar veel leningen voor nodig zijn en veel rente uit voorkomt als ze succes hebben. De banken hebben er dus alle baat bij dat het goed draait. Ik heb de indruk dat het systeem wel werkt, maar het zou interessant zijn de ver-schillende sectoren samen te brengen in een panel om ze erover te laten de-batteren. Mijn roman kan een voorzet zijn.

−Je wisselt je romanstukken af met stukken uit ‘Socialisatie van de na-

Page 18: Suikerkrant maart 2012

18 - maart 2012

oVER DE SCHREEf

NitsBREDA – The Nits werd in 1974 op-gericht door Henk Hofstede, Rob Kloet en Robert Jan Stips. 28 jaar later ma-ken de drie oprichters nog altijd deel uit van de band en hebben Nits (de ‘The’ werd intussen weggelaten uit de groepsnaam) ook exact 28 albums uit-gebracht. Dat is een mooi gemiddelde, al hebben we de verzamel- en live-cd’s waarop weinig of geen nieuw materiaal te vinden is er voor het gemak wel even bijgeteld. Maar dan nog. Bijna drie de-cennia lang gemiddeld één album per jaar uitbrengen: het is maar weinigen gegeven.The Nits (toen nog met ‘The’ ervoor) scoorde in de jaren 80 grote hits met ‘Dutch Mountains’, ‘J.O.S. Days’ en ‘Nescio’. Bekend is ook de single ‘Soap bubble box’ uit 1992.Nits heeft deze maand alweer een nieuwe cd uitgebracht: ‘Malpensa’. Met dat album onder de arm trekken de heren nog eens op tournee, die hen dit én volgend jaar langs concertzalen en schouwburgen zal brengen in Ne-derland, België, Duitsland, Oosten-rijk, Zwitserland, Frankrijk en zelfs Finland en Estland. Op donderdag 15 maart concerteert Nits in Mezz in Bre-da. Kaarten kosten 17,50 euro. In het voorprogramma speelt de Nederlands-Amerikaanse singer-songwriter Signe Tollefsen.

The StraitsTILBURG – Of Dire Straits nog ooit zal optreden, is zeer de vraag. Voor Mark Knopfler hoeft het allemaal niet. Niet dat de bandleden in 1995 als vijanden uit mekaar gingen. Officieel is de groep zelfs nooit gesplit; ze maakt alleen al 17 jaar lang geen nieuwe muziek meer. En Knopfler heeft daar ook geen behoefte aan. Een jaar of vier geleden vroeg bas-sist John Illsley Knopfler nog om de band opnieuw op te starten, maar de frontman was niet geïnteresseerd. Aan de comateuze toestand van Dire Straits komt dus voorlopig nog geen einde. Hoofdoorzaak daarvan is dat Knopfler niet houdt van grote stadionconcerten met veel bombast. Dire Straits was slachtoffer geworden van zijn eigen suc-ces. Spelen in kleine zaaltjes was er al tien jaar niet meer bij en de gevoelige, soms intimistische gitaarpartijen van virtuoos Knopfler kwamen in stadions nu eenmaal niet tot hun recht. Of zoals hij het zelf in een interview zei: “Het werd gewoon te groot. Als iemand mij één goede kant van beroemdheid kan noemen, zou ik het graag willen horen.”Maar niet getreurd. Dire Straits zal -vermoedelijk tot iedereen de band ver-geten is en er terug in kleine zaaltjes kan gespeeld worden- niet meer optre-den, maar naar de next best thing kan je wél gaan kijken: The Straits.The Straits bestaat uit Alan Clark, Phil Palmer en Chris White. Hoewel ze alle drie een verleden hebben bij Dire Strai-ts was geen van hen er bij de oprichting van de band in 1977 al bij. Toetsenist Clark maakte sinds 1980 onafgebroken deel uit van de groep, tot aan de stop in 1995. Phil Palmer speelde niet mee op albums, maar ging met de band op tournee in 1991 en 1992. Saxofonist Chris White was net als Palmer nooit een vast bandlid, maar sinds 1985 was hij er wel bij op elke tournee die Dire Straits deed.Clark, Palmer en White hebben on-langs The Straits opgericht. Zanger en frontman van de groep is de Zuid-Afri-kaan Terence Reis, die ooit nog in het voorprogramma van zijn toenmalige helden speelde.Natuurlijk brengen The Straits tijdens hun optredens uitsluitend muziek van Dire Straits. Op woensdag 28 maart concerteren The Straits in 013 Poppodi-um in Tilburg. Kaarten kosten 40 euro.

1 DuoTickeT

Lee Fields & The Expressions EINDHOVEN - Rauwe crooner Lee Fields speelt met zijn band The Expres-sions op donderdag 29 maart in Effe-naar in Eindhoven. Soul- en funklegen-de Lee Fields groeide op met het ritme en de blues van Memphis in de jaren 60. Hij startte zijn carrière in de jaren 70 als een funkartiest die goed naar Ja-mes Brown had geluisterd. Het leverde hem zelfs de bijnaam ‘Little J.B.’ op. Na een stilte van vele jaren kwam de ‘old school’ funk- en soulzanger in de jaren negentig terug in beeld. Hij bracht als eerste artiest een volledig album uit bij het label Desco, dat nu Daptone heet. Hij treedt op met muzikanten die het podium deelden met Amy Winehouse en die zorgen voor een bijzonder strak-ke begeleiding. Lee Fields & The Ex-pressions zijn een liveband bij uitstek. Kaarten voor dit feestje kosten 19 euro. Op www.suikerkrant.be kan je een duo-ticket winnen.

Beatrice van der Poel & Marcel de GrootGOIRLE, ZUNDERT – ‘Voor we verder gaan’ is een zompig, broeierig en intiem theaterconcert van Beatrice van der Poel en Marcel de Groot. Samen vertol-ken ze eigen werk. De nummers wor-den afgewisseld met literaire teksten. Melodieus, melancholisch en mooi. Een voorstelling over de zin van het … ver-der gaan.Van der Poel en de Groot spelen ‘Voor we verder gaan’ op vrijdag 2 maart in cultuurcentrum Jan van Besouw in Goirle (tickets 17,50 euro) en op zondag 18 maart in het cultuurcentrum van Zundert. Op www.suikerkrant.be ge-ven we een duoticket weg voor de voor-stelling in Goirle.

Johan Verminnen REUSEL – In cultuurcentrum De Kei in Reusel concerteert op 10 maart Johan Verminnen. De Vlaamse bard zal er een overzicht van zijn carrière ten gehore brengen: ‘Songbook van mijn hart’ De voorstelling begint om 20.15u. Kaartjes kosten 16 euro. Op www.suikerkrant.be kan je een duoticket winnen.

De Beenhouwerij GOIRLE – De Beenhouwerij is een the-atercollectief dat al jaren garant staat voor humoristisch percussietheater. Denk aan Slagerij Van Kampen, maar dan speelser, vrolijker en grappiger. Spektakel wordt sowieso verzekerd. Daar zorgt De Beenhouwerij wel voor, samen met de animatiefiguurtjes die te pas en te onpas opduiken tijdens de shows.Kaarten kosten 22,50 euro, maar als je er snel bij bent en een beetje geluk hebt, kun je op www.suikerkrant.be een duoticket winnen.

1 DuoTickeT

1 DuoTickeT

1 DuoTickeT

Page 19: Suikerkrant maart 2012

Suiker - 19

Adressen en contactgegevens: – 013 PoPPodiuM , veemarktstraat 44 Tilburg, 0031 13 460 95 00, www.013.nl – effenAAr , dommelstraat 2 eindhoven, 0031 40 239 36 66, www.effenaar.nl – MeZZ , keizerstraat 101 Breda, 0031 76 515 66 77, www.mezz.nl – ChAssé TheATer , Claudius Prinsenlaan 8 Breda, 0031 76 530 31 00, www.chasse.nl cc Zundert , Molenstraat 5 Zundert, 0031 76 597 19 99, www.cczundert.nl – CC jAn vAn BesouW , Thomas van diessenstraat 1 Goirle, 0031 13 534 34 00, www.janvanbesouw.nl de kei , kerkplein 69 reusel, 0031 497 64 14 84, www.tschouw.nl

do 1-03-12 20:15 013 Poppodium Tilburg BOO! 15 do 1-03-12 20:15 effenaar eindhoven MARK LANEGAN 20 do 1-03-12 20:30 Mezz Breda MC KAPABEL DE AVONDUREN 12,5 do 1-03-12 20:30 013 Poppodium Tilburg SERENA PRyNE AND THE MANDEVILLES 9 do 1-03-12 21:00 effenaar eindhoven ANNEKE VAN GIERSBERGEN 13,5 vr 2-03-12 18:00 013 Poppodium Tilburg NEUROTIC DEATHFEST MET NAPALM DEATH, … 32,5 vr 2-03-12 20:00 cc Zundert Zundert Hé CABARET & THEATERGROEP ODySSEUS 10 vr 2-03-12 20:30 cc jan van Besouw Goirle BEATRICE VAN DER POEL & MARCEL DE GROOT VOOR WE VERDER GAAN … 17,5 vr 2-03-12 21:00 Mezz Breda WOLFENDALE 5 za 3-03-12 18:00 013 Poppodium Tilburg NEUROTIC DEATHFEST MET SUFFOCATION, … 45 za 3-03-12 20:00 cc Zundert Zundert Hé CABARET & THEATERGROEP ODySSEUS 10 za 3-03-12 20:15 cc jan van Besouw Goirle ROLAND VERSTAPPEN & COR MUTSERS BRABOCANA 12,5 za 3-03-12 20:30 cc jan van Besouw Goirle CIRCLE PERCUSSION DOWN TO EARTH 19,5 za 3-03-12 21:00 Mezz Breda HAUSMAGGER 5 zo 4-03-12 13:30 cc jan van Besouw Goirle STUDIO 100 ABRAKODABRA & DE DUIVEL IN HET DOOSJE 17 zo 4-03-12 15:00 013 Poppodium Tilburg NEUROTIC DEATHFEST MET CANNIBAL CORPSE, … 45 zo 4-03-12 15:00 cc jan van Besouw Goirle DIVERSEN MUZIEKFABRIEK 0 zo 4-03-12 15:30 cc jan van Besouw Goirle STUDIO 100 ABRAKODABRA & DE DUIVEL IN HET DOOSJE 17 zo 4-03-12 16:30 Mezz Breda TALKING TO TURTLES 0 zo 4-03-12 20:00 Mezz Breda WALTER TROUT 25 zo 4-03-12 20:00 effenaar eindhoven FANTAN MOJAH, I WAyNE 26 zo 4-03-12 20:15 effenaar eindhoven LITTLE DRAGON 15 wo 7-03-12 20:00 013 Poppodium Tilburg THE PERFECT TOOL 13,5 wo 7-03-12 21:30 013 Poppodium Tilburg LE PEUPLE DE L' HERBE 15 do 8-03-12 20:30 Mezz Breda ADMIRAL FREEBEE (SOLO) 16 vr 9-03-12 20:00 013 Poppodium Tilburg BETH HART 28 vr 9-03-12 20:00 cc Zundert Zundert Hé CABARET & THEATERGROEP ODySSEUS 10 vr 9-03-12 20:15 013 Poppodium Tilburg GEM 12,5 vr 9-03-12 20:30 cc jan van Besouw Goirle ARJAN EDERVEEN EDERVEENZAAMHEID 20,5 vr 9-03-12 21:00 Mezz Breda MARTIN & JAMES 0 vr 9-03-12 21:00 cc jan van Besouw Goirle SOUVENIR THEATERCOMPAGNIE ZE7EN 15 za 10-03-12 16:00 cc jan van Besouw Goirle SOUVENIR THEATERCOMPAGNIE ZE7EN 15 za 10-03-12 20:00 effenaar eindhoven COMEDyTRAIN MET PETER PANNEKOEK, MARTIJN KONING 10 za 10-03-12 20:00 cc Zundert Zundert Hé CABARET & THEATERGROEP ODySSEUS 10 za 10-03-12 20:15 de kei reusel JOHAN VERMINNEN SONGBOEK VAN MIJN HART 16 za 10-03-12 20:30 cc jan van Besouw Goirle DE BEENHOUWERIJ BINNEN ZONDER KLOPPEN 22,5 za 10-03-12 21:00 cc jan van Besouw Goirle SOUVENIR THEATERCOMPAGNIE ZE7EN 15 zo 11-03-12 12:00 cc jan van Besouw Goirle SOUVENIR THEATERCOMPAGNIE ZE7EN 15 zo 11-03-12 16:00 cc jan van Besouw Goirle SOUVENIR THEATERCOMPAGNIE ZE7EN 15 zo 11-03-12 16:30 Mezz Breda ERNy GREEN 0 zo 11-03-12 17:30 013 Poppodium Tilburg TExTURES 15 zo 11-03-12 19:00 effenaar eindhoven REINCARNATUS 10 di 13-03-12 20:15 effenaar eindhoven THE PRESIDENTS OF THE U.S.A. 22,5 di 13-03-12 21:00 013 Poppodium Tilburg MAyBESHEWILL 0 wo 14-03-12 20:00 effenaar eindhoven CRIPPLED BLACK PHOENIx 12 do 15-03-12 20:15 effenaar eindhoven OLAFUR ARNALDS 15 do 15-03-12 20:30 Mezz Breda NITS 17,5 vr 16-03-12 15:00 013 Poppodium Tilburg AMSTERDAM KLEZMER BAND 15 vr 16-03-12 20:30 Chassé Theater Breda TIM KNOL 10 vr 16-03-12 20:30 Mezz Breda TIM AKKERMAN 13,5 vr 16-03-12 20:30 013 Poppodium Tilburg EPICA 25 uvr 16-03-12 20:30 cc jan van Besouw Goirle ZIJLSTRA SAMEN IN ZEE 19,5 vr 16-03-12 20:45 013 Poppodium Tilburg THE EARPHONE HEADS 0 za 17-03-12 20:15 de kei reusel KATINKA POLDERMAN POLDERMAN TUIGT AF 16 za 17-03-12 20:15 cc jan van Besouw Goirle EADEN FOLK IN DE KAPEL 12,5 za 17-03-12 20:30 cc jan van Besouw Goirle ONGEKEND TALENT (CABARET) ONGEKEND TALENT 17,5 zo 18-03-12 14:30 cc Zundert Zundert BEATRICE VAN DER POEL & MARCEL DE GROOT VOOR WE VERDER GAAN … 17,6 zo 18-03-12 14:30 cc jan van Besouw Goirle TILBURG BIG BAND & NAOMI ADRIAANSZ QUINTET JAZZPODIUM GOIRLE 6 zo 18-03-12 15:15 013 Poppodium Tilburg ELUVEITIE, PRIMORDIAL, … 27,5 zo 18-03-12 16:30 Mezz Breda THE ANTLER KING 0 zo 18-03-12 20:00 klokgebouw eindhoven SIMPLE PLAN 33 zo 18-03-12 20:30 cc jan van Besouw Goirle RUySDAEL KWARTET KAPELCONCERT udi 20-03-12 20:00 Chassé Theater Breda WITHIN TEMPTATION 35 di 20-03-12 20:00 cc jan van Besouw Goirle GEERT MAK 7,5 wo 21-03-12 21:00 013 Poppodium Tilburg FAUN ACOUSTIC 15 do 22-03-12 21:00 effenaar eindhoven MAD SIN 14 vr 23-03-12 20:00 cc jan van Besouw Goirle GOLSE REVUE UT BAKEN VAN DE RèèGTER HAAI 15 vr 23-03-12 20:45 013 Poppodium Tilburg TOMMy EBBEN & SMALL TOWN VILLAINS 8 vr 23-03-12 21:00 Mezz Breda HORSES ON FIRE 0 vr 23-03-12 21:15 effenaar eindhoven PLAID, FUNCKARAMA, JULIEN MIER 15 za 24-03-12 20:00 013 Poppodium Tilburg RANDy NEWMAN 55 za 24-03-12 20:00 cc jan van Besouw Goirle GOLSE REVUE UT BAKEN VAN DE RèèGTER HAAI 15 za 24-03-12 20:15 013 Poppodium Tilburg THE MACHINE 10 za 24-03-12 20:30 cc Zundert Zundert HOEDADSO LOVE IS IN THE AIR 12,6 za 24-03-12 21:00 Mezz Breda FENCE 0 zo 25-03-12 16:30 Mezz Breda AVANT LA LETTRE 0 zo 25-03-12 19:30 Mezz Breda HEATHER NOVA 25 zo 25-03-12 20:00 cc jan van Besouw Goirle GOLSE REVUE UT BAKEN VAN DE RèèGTER HAAI 15 zo 25-03-12 20:15 effenaar eindhoven ADMIRAL FREEBEE (SOLO) 16 zo 25-03-12 21:00 effenaar eindhoven KRAANTJE PAPPIE 10 ma 26-03-12 20:00 013 Poppodium Tilburg GUUS MEEUWIS 35 udi 27-03-12 19:00 Mezz Breda TALIB KWELI 25 di 27-03-12 20:00 013 Poppodium Tilburg GUUS MEEUWIS 35 udi 27-03-12 21:30 013 Poppodium Tilburg KAKKMADDAFAKKA 11 wo 28-03-12 20:00 013 Poppodium Tilburg THE STRAITS 40 wo 28-03-12 20:00 cc jan van Besouw Goirle GOLSE REVUE UT BAKEN VAN DE RèèGTER HAAI 15 do 29-03-12 20:00 Mezz Breda BLAUDZUN 15 udo 29-03-12 20:00 effenaar eindhoven LEE FIELDS & THE ExPRESSIONS 19 do 29-03-12 20:00 cc jan van Besouw Goirle GOLSE REVUE UT BAKEN VAN DE RèèGTER HAAI 15 do 29-03-12 20:15 effenaar eindhoven JONATHAN JEREMIAH 19 vr 30-03-12 20:00 cc jan van Besouw Goirle GOLSE REVUE UT BAKEN VAN DE RèèGTER HAAI 15 vr 30-03-12 20:15 013 Poppodium Tilburg WOODEN SAINTS 11,5 vr 30-03-12 21:00 Mezz Breda LA BOUTIQUE FANTASTIQUE 15 vr 30-03-12 21:00 Mezz Breda ARE yOU A LION 0 za 31-03-12 18:00 013 Poppodium Tilburg JAZZTOWN TILBURG MET RITA REyS, DUTCH SWING COLLEGE BAND, … 17,5 za 31-03-12 20:00 cc jan van Besouw Goirle GOLSE REVUE UT BAKEN VAN DE RèèGTER HAAI 15 za 31-03-12 20:30 cc Zundert Zundert GLUNDER LATER 16,6 za 31-03-12 21:00 Mezz Breda THE MEDICS 5 za 31-03-12 21:00 013 Poppodium Tilburg DEER TICK 7,5

over de schreef MaartdA

Guu

r

ZAAl

PlAA

Ts

Prijs

UITVERKOCHT

UITVERKOCHT

UITVERKOCHT

UITVERKOCHT

UITVERKOCHT

Page 20: Suikerkrant maart 2012

Amuz, zoAls het toen klonk

Info & tickets: +32 (0)3 292 36 80 | [email protected] | www.amuz.be

AMUZ, Kammenstraat 81, 2000 Antwerpen

MAARTVR 02/03 21u00 Mark Padmore & The English Concert

ZO 04/03 15u00 Ensemble Movimento

VR 09/03 21u00 Miklós Spányi

ZA 10/03 13u00 Open masterclass Miklós Spányi

ZA 10/03 21u00 Kris Verhelst

ZO 11/03 11u00 Menno Van Delft

ZO 11/03 15u00 Hommageconcert Gustav Leonhardt

ZA 17/03 21u00 Ensemble Delgocha & Capilla F lamenca

ZO 18/03 15u00 Pieter Embrechts & Spectra Ensemble

DO 22/03 21u00 Anima Eterna Brugge

ZO 25/03 15u00 Les Muffatti & Vox Luminis

DO 29/03 21u00 Ton Koopman & The Amsterdam Baroque Soloists

ZA 31/03 21u00 María Cristina Kiehr & Concerto Soave

APRILWO 04/04 21u00 La Petite Bande

ZA 14/04 21u00 Joshua Rifkin & Cappella Pratensis

ZO 15/04 15u00 Ensemble Explorations & Rudi Knoops

MEIZA 05/05 09u00 Voorverkoopdag seizoen 12 l 13

ZO 06/05 09u00 Klankenbad: kindjes van 0 tot 3 ontdekken muziek

ZO 20/05 09u00 Klankenbad: kindjes van 0 tot 3 ontdekken muziek

JUNIZO 03/06 09u00 Klankenbad: kindjes van 0 tot 3 ontdekken muziek

ZO 17/06 09u00 Klankenbad: kindjes van 0 tot 3 ontdekken muziek

AUGUSTUSVR 24/08 – ZO 02/09 Festival Laus Polyphoniae 2012 – Mare Adriatico

Familievoorstelling of concert met workshop voor kinderen

Combiconcert: combinatie mogelijk met stadswandeling en/of historisch diner

Brunchconcert: brunch mogelijk voor het concert

Mark Padmore

Jos Van Immerseel

Ton Koopman

María Cristina Kiehr

Pieter Embrechts

Klankenbad

Advertentie_oude_muziek_v4.indd 1 21/02/12 14:18

Page 21: Suikerkrant maart 2012

Suiker - 21

Het enige wat u vooraf moet weten, is dat Anita Hermans deze maand be-kroond werd met een ‘Horeca Award’ voor beste afwasster van België. ‘Hore-ca Awards’ is een wedstrijd voor kleine horecazaken. Vreemd detail: de organi-satie maakt expliciet melding van een award voor de betere Belgische afwas-ser, alsof er een verschil bestaat tussen Belgische en een andere afwasser. Ani-ta werkt vandaag in restaurant Martiz aan de Martelarenstraat in Mol. In dat pand was tot een half jaar geleden het tweesterrenrestaurant ‘t Zilte van Viki Geunes gehuisvest. Bij Geunes leerde ze de echte kneepjes van het vak van plongeuse.

−Ben je fier op je Award, Anita?Ik ben daar zeker fier op. Het is de eer-ste maal dat de prijs wordt uitgereikt. Er kan mij dus nooit nog iemand voor-bijsteken. Ik zal altijd de eerste zijn die hem heeft behaald.

−En wat heeft die prijs je opgele-verd?Geen geld. Ik heb een voorschoot gekre-gen, een beeldje van een afwasser en eetbonnen voor restaurants. Het was echt de moeite waard. Veel mensen zijn me ook komen feliciteren. Ik verschoot ervan. Ik vond kaartjes in mijn bus met: “Anita, we zijn fier op u”. Ik heb ook al in de Gazet van Antwerpen en het Nieuwsblad gestaan.

−Hoe verloopt zo een verkiezing van beste afwasster? Ze hebben met drie man op mijn han-den zitten kijken en me ondertussen zitten uitvragen. Maar je moet dat graag doen, hé Stijn. Ik bedoel maar: het is hetzelfde als met uw werk. Gij zult dat ook maar volhouden omdat ge het graag doet. Ik zou uw werk niet wil-len doen.

−Ik vermoed wel dat er maar weinig mensen voor hun plezier afwassen. Dat is waar. Veel mensen zeggen mij: “Anita, ik weet niet hoe gij dat vol-houdt”. Ik ben er ook ingerold. Mijn oudste dochter Anneke waste af in een taverne in Olmen. Als ze hulp nodig had, sprong ik bij. Ik heb nadien lang in een tweesterrenrestaurant gewerkt. Alles samen doe ik het nu zeker vijftien jaar. Voor mij is dat een gewoonte ge-worden. De afwas komt en gaat. Ik heb er genot van dat het blinkt, proper is en

dat er geen vingers opstaan. Dat heeft hij me er wel ingeprent hoor, de chef van het sterrenrestaurant. Maar ik ben zelf ook een pietje-precies. Hygiëne: daar draait alles rond.

−Hoe begin je nu aan een afwas?Alles gaat eerst door mijn handen voor het in de machine gaat.

−Komaan: je wast eerst met de hand af voor je het in de machine steekt. Is dat niet de omgekeerde wereld? Ik kan dat dus niet … al de afwas zo vuil in de afwasmachine steken. Als hier twintig man zit te eten, komen al

die overschotten mee in die machine terecht. Ik vul eerst mijn bak met heet water, dan ga ik er met een sponsje over en pas dan steek ik het in de ma-chine. Ik kan het met de hand nooit niet zo goed laten blinken als in een machine. Dan droog ik het nog eens af. Ik werk met twee handdoeken. (Doet het voor). De kunst is dat ik het niet aanraak met mijn handen. Er mogen geen vingers op staan. Als ik ergens ga eten, heb ik ook graag dat het proper is. De mensen betalen ervoor.

−Waar heb jij het afwassen ge-leerd?Thuis. Ik heb altijd geholpen bij mijn moeke en pake. Ik had twee zussen die

beter studeerden. Ik schilde de aardap-pelen en hielp in de keuken.

−Bestaan er geheimen van de goe-de afwasster?(serieus) Je moet inzicht hebben. Van in het begin alles goed sorteren: bestek bij bestek, borden bij borden, kleine rom-mel bij mekaar.

−Ik haat bestek afwassen. Als ik eerlijk moet zijn: ik haat niets van de afwas. Sommigen laten alle be-stek bij elkaar komen en dan zien ze ertegen op natuurlijk.

−Gebruik je een speciaal afwasmid-del?

Ik gebruik al gans mijn leven Dreft. En daar blijf ik bij. Cif gebruik ik voor mijn kastrollekes.

−Geloof je in de reclame dat je met Dreft driemaal zoveel kan afwas-sen?Neen. Al die producten zijn allemaal hetzelfde. Een grote afwas in een res-taurant kan je ook niet vergelijken met een afwasje thuis. Versta je?

−NeenAls hier een persoon komt eten, komen daar 49 stuks van terug.

−49 stuks! Overdrijf je niet?In een gewoon restaurant is dat mis-schien minder, maar in een sterren-restaurant wel. Je begint met hapjes,

dan een voorgerecht, daartussen nog eens hapjes, dan een hoofdschotel, dan een dessert, nadien nog eens een koffie met hapjes. Tel al die dingen maar eens op: kleine porseleinen potjes, glazen, bestek, borden, tassen … Stijn, je ver-schiet ervan hoor. Ik heb al containers afgewassen, zeg maar een groot stort! (lacht)

−Hoeveel handdoeken gebruik je dan op een avond? Ik denk dat ik makkelijk aan 100 stuks kom!

−Komaan: dat zijn vijf wasmachines vol!

Zeker. In het begin plooiden we ze nog op, maar dat doen we niet meer. Er is ook veel verschil in handdoeken. Een handdoek die omtrent niet gebruikt is, droogt niet af. Daar zit het stijfsel nog in. Een die al 50 keren uitgewassen is, droogt beter af.

−Heb je geen hulp aan de afwas-bak?(fel) Nee, gelukkig niet. Dat wil ik niet! Laat mij maar alleen aan mijn afwas-bak staan. Dan ben ik het gelukkigst. Samen afwassen werkt niet. Ik heb al verschillende helpers gehad van wie ik dacht: “Mannekes, ga maar vlug naar huis”. Veel kapot laten vallen! Ik heb in al die jaren maar weinig laten vallen.

Het is geen lach, hoor! Zeker niet als een restaurant vol zit! Dat ik het altijd volhield, snap ik soms nog niet. Je weet ook nooit wanneer je gedaan hebt.

−Wordt een afwasster wel serieus genomen in de keuken?Ik denk het wel. En als ze me zouden uitlachen, trek ik me dat niet aan. Ze mogen al blij zijn dat ze een afwasster hebben. Ik vind afwassen het zwaarste werk in de keuken. In al die kookpro-gramma’s vind ik dat de afwasser het minst gewaardeerd wordt. In plaats van secretaressedag mogen ze de af-wasser ook eens een dag geven. Zet ze eens in de bloemetjes!

−Een kok zullen ze rapper felicite-ren voor zijn eten.Ik heb hier toch al applaus gehad van mensen die me komen opzoeken in de keuken. Ik werd zo rood … Maar ik vond het toch fijn.

−Heb je als afwasster liever vis of vlees op het menu staan?Daar heb ik nog nooit bij stilgestaan. Je rust tot dat het proper is. Zo simpel is dat, Stijn.

−Geen last van kloven?Hoe langer ik afwas, hoe gevoeliger en weker mijn handen worden. Bij het minste dat ik ergens tegenstoot, ben ik gekwetst. Mijn handen hebben al wat beleefd. Ik draag geen handschoen. Ik ben er nog een van vroeger.

−Kan je zien aan de afwas of het de mensen gesmaakt heeft of niet? Ja: als de borden zo goed als leeg terug-komen, zal het wel goed geweest zijn zeker? De kok komt dat wel eens vra-gen: “Is er veel teruggekomen, Anita?” Als er een volledige vis terugkomt, is dat niet normaal. Dan ga ik dat tegen de kok zeggen.

−Heb je soms niet eens goesting om van de overschotten te proeven?Neen, neen! Ik weet niet welke mensen er in het restaurant gezeten hebben. Ik ben er echt vies van. Ik ga er niets van opeten. Sorry, maar alles wat terug-komt gaat de emmers in. Ik vind dat wel erg. Ik ben van een andere genera-tie, zeker? Ik denk dan: die hebben de oorlog niet meegemaakt, zeker?

−Bedankt voor het gesprek!

Tekst: Stijn JanssenFoto: Bart Van der Moeren

OLMEN - Er zijn van die gesprekken waarvan je achteraf weet: hier moet je bij het uitschrijven het best niet te veel aan prutsen. Ze zijn zo ongekunsteld verlopen dat je ze het best ongekunsteld laat. Ons ‘interview’ met Anita Hermans uit Olmen was er zo een. U leest hieronder de letterlijke weergave, zonder toevoeging van enig glansmiddel.

“ Als ik eerlijk moet zijn: ik haat niets van de afwas.”

Anita hermans uit olmen is beste afwasster in belgië.

Page 22: Suikerkrant maart 2012

22 - maart 2012

Kempische literaire prijsbeestenKEMPEN - De Kempen is goed ver-tegenwoordigd op de longlists van de grote literatuurprijzen. Voor de Neder-landse Libris zijn zowel Erik Vlaminck (Westmeerbeek) als Stefan Brijs (Ko-ningshooikt) en Jan Van Loy (Heren-tals) genomineerd. Die laatste staat met zijn epische roman ‘Ik, Hollywood’ ook op de longlist van de Gouden Boe-kenuil, de vervanger van de Gouden Uil. Begin mei worden de winnaars be-kendgemaakt.

‘Crowdfunden’ met Bob Van LaerhovenRAVELS – Wat Maurice Engelen doet met cd-opnames, doet Bob Van Laer–hoven met literaire vertalingen, na-melijk crowd funding. Voor twee van zijn laatste romans, ‘De wraak van Baudelaire’ en ‘Terug naar Hiroshima’, is er interesse uit het buitenland. Het maken van een vertaling is echter een prijzige zaak. Daarom doet de Ravelse auteur een beroep op zijn fans om de kostprijs van de beide vertalingen rond te krijgen. Wie brood ziet in de boeken van Van Laerhoven kan op zijn web-site vertaalparticipaties kopen. Die kosten € 10 per stuk. Wanneer het in het buitenland tot een uitgave komt, krijgen de sponsors hun geld terug en een culturele bonus bovenop. “Voor ie-mand van mijn generatie voelt het aan als schooien”, zegt Van Laerhoven op de website van zijn uitgever Houtekiet, “maar jonge mensen vinden crowd fun-ding hip en cool. Ze beschouwen het als een leuke en spannende vorm om cul-tuur te steunen.”www.bobvanlaerhoven.be

Raf WillemsBarça BarçaNIJLEN - Nijlenaar Raf Willems ont-rafelt het mysterie van FC Barcelona. Barça Barça biedt een terugblik op 4 dreamteams met ronkende namen als Cruijff, Romario, Ronaldo, Rivaldo, Puyol, Xavi, Iniesta en Messi. Willems kijkt in zijn boeken niet alleen als lief-hebber maar ook als socioloog naar het voetbal. Het clubgevoel creëert samen-horigheid en burgerzin. Zijn statement is dat voetbal de wereld kan redden. Voor een spelletje waarin 22 mannen 90 minuten achter een bal aanhossen, vinden wij dat persoonlijk net iets te hoog gegrepen. Ook al wordt er in Bar-celona mooier gehost dan elders.Uitgegeven bij Lannoo - € 19,99

Lydia VerbeeckSchijndoodLIER - Verfrissend is het wanneer er tussen de halfjaarlijkse Aspes en De-flo’s -die volgens een uitgekiend sja-bloon geschreven zijn- nog eens een goed gedocumenteerde thriller ver-schijnt. Eentje waarin de moorden op een hoofse manier gebeuren, als er al zoiets bestaat als hoofse brutaliteiten. ‘Schijndood’ is de vijfde en laatste thril-ler in een reeks die zich afspeelt in de 17de eeuw. Het decor is de binnenstad van Lier en het Begijnhof, een plek die stadgids Verbeeck op haar duimpje kent. Godfried Lesage, schout van Lier, zit met de handen in het haar. Een ontbindend lijk in een boom, een mon-nik gekleed in een blauwe pij, wrede wetenschappe lijke experimenten en een onopgeloste verdwij ning uit het verleden spelen hem parten. Wanneer hij denkt dat de dreiging voorbij is, richt de wreker zijn pijlen op zijn zoon. Spanning met een historisch randje.Uitgegeven bij Manteau - € 21, 95

Koen VermeirenDode hoekWECHELDERZANDE - Enkele gede-tineerden ontsnappen op een specta-culaire manier uit de gevangenis van Sint-Gillis. Een van hen is een man die tot achttien jaar cel was veroordeeld voor een overval met moord. Het ge-vaar dat hij zich op zijn (ex-)vriendin wil wreken, is niet denkbeeldig. Com-missaris Mark Van Den Eede en zijn FAST-team gaan achter de voortvluch-tige aan. Maar die maakt het hun niet gemakkelijk.En dan is er nog een tweede dossier: dat van een hoertje dat werd veroor-deeld voor poging tot moord op een van haar schatrijke klanten. Na een week-end penitentiair verlof is zij niet naar de gevangenis teruggekeerd. Tijdens de speurtocht naar haar ontstaat er al-maar meer twijfel over haar veroorde-ling. ‘Dode hoek’ is een aanrader voor fans van de Amerikaanse thrillerreek-sen.Uitgegeven bij Manteau - € 21,95

wie schriJfT Die bliJfT

ooG voor ArchiTecTuur

Architectuurcentrum Ar-Tur stuurt een jaar lang een reporter

op pad. Als luis in de pels speurt hij de Kempen af naar opmerkelijke architectuur. De

komende maanden krijgt u hier zijn verslag .

Gewoon wonenOmdat hij aan het verbouwen was, schreef Tom Barman het nummer ‘The architect’, met als intro de krakende stem van de Amerikaanse visionair Buckminster Fuller, die van 1930 tot 1970 zowat elke maand een opzienba-rend idee verzon. Een van zijn bekend-ste was de ‘Geodesic dome’: een onein-dig uitbreidbare koepel, opgebouwd uit staafvormige driehoeken. Fuller maak-te de ‘dome’ tot icoon van de fifties. Hij zag zijn koepel zelfs als een stolp over Manhattan staan, klaar om weer, wind en het welbevinden van zijn inwoners te reguleren.New York bleef dan wel gespaard, Ful-lers hersenspinsel schudde de carri-ère van een jonge Turnhoutse architect krachtig dooreen. Paul Schellekens, toen 28 jaar oud, bezocht in de zomer van 1967 de wereldexpo van Montréal. De aanblik van de onaardse geodeti-sche koepel die het paviljoen van de Verenigde Staten vormde, sloeg hem met verstomming. Terug thuis zwierde hij het net afgewerkte plan van zijn eigen woning in de prullenmand en be-

dacht een radicaal nieuw ontwerp. Het moest een huis worden met dezelfde vrijheid als die van de ‘Fullerdome’. Een grote overkoepeling waaronder hij naar believen met ruimtes zou kunnen experimenteren. Een cocon. Ver weg van de weidsheid van Amerika werd Schellekens’ ‘dome’ een stoer Kem-pens zadeldak, introvert in plaats van expansief, ambachtelijk in plaats van technologisch, bedekt met pannen in plaats van met blinkend plaatglas. Al-leen de dwingende gedachte van een beschermend schild bleef behouden: een woning als een warme trui met het uitzicht van een puntmuts.De opbouw van het huis is misleidend eenvoudig. Het dak herbergt twee af-zonderlijke eenheden: aan de ene kant een kinderzone boven garage en ber-ging, aan de andere kant een ouderzone boven eetruimte, leefruimte en keuken. De centrale gang met toegangsdeur, die als een canyon dwars door het huis snijdt en van de begane grond tot de nok reikt, wordt doorkruist door loop-bruggen: zowel tussen de slaapkamers op de eerste verdieping als tussen de wintertuin en het atelier op de bovenste

verdieping. Die heldere opbouw is alles-behalve saai. De zithoek bijvoorbeeld, die naadloos overloopt in eethoek en keuken, vormt een geanimeerd geheel, opgesplitst in een dag- en een nachtge-deelte. Overdag zit men in de zon, in een ruimte opengewerkt tot aan de nok, en ‘s avonds trekt men zich terug onder een laag plafond in een nis voorzien van vasttapijt en lange ingebouwde zetels. Door de eenvoud van het span-tendak konden tussenvloeren en wan-den naar believen verwijderd worden. Daardoor werd de woning, ondanks haar robuuste verschijning, binnenin een vrolijk doolhof met een simpel plan. Voeg daarbij tastbare materialen zoals ongeschaafd hout, baksteen en beton, en je krijgt een interieur dat zijn bewo-ners uitnodigend omarmt.Praten met Paul Schellekens is vol anekdotes reizen doorheen de architec-tuurgeschiedenis. Maar het is ook een nostalgische trip waarin ontgoocheling over de huidige staat van ons bouwen doorklinkt. Wanneer Schellekens over wonen spreekt, is het met de betrok-kenheid van een architect die steeds opnieuw een ‘thuis’ wil bouwen. Schoor-

voetend slechts krijgt hij dan ook ge-zegd dat wonen bovenal ‘gezellig’ moet zijn, alsof het woord naar schimmel smaakt. Toch kun je hem gelijk geven: moderne architectuur bedient zich al te vaak van gladde maniertjes die tijd-schriften oeverloos blijven herhalen. De Amerikaanse architect Peter Eisenman ging ooit zelfs zo ver een huis te ont-werpen waarin wonen een beproeving werd: trappen zonder leuningen, een echtelijke bed in twee gedeeld door een gat in de vloer of een eettafel waar een pilaar doorheen priemde: treiterarchi-tectuur. Dan is het simpele verhaal van Schellekens’ kleinzoon ontwapenend. Zingend in het befaamde knapenkoor van St Paul’s Cathedral, maar zoda-nig gehecht aan de dakwoning die zijn jeugd kleurde, nam hij een baksteen als aandenken mee naar Londen. Een eerbetoon en een bewijs dat moderne architectuur ook gewoon menselijk kan zijn. Of zoals Buckminster Fuller het formuleerde: ‘Ah, never mind that out-er space stuff, let’s get down to earth!’. Het perfecte begin van een rocksong.

Tekst: Bjorn Houttekier

ARCHITECTUURTIP VAN DE MAAND: op vrijdag 11/05 organiseert Ar-Tur een architectuurexcursie naar Mons en Charleroi.meer info op www.ar-tur.be (binnenkort beschikbaar)

1. Buckminster Fuller, koepel over Manhattan, fotomontage 19602. Woning Schellekens in de Hertenstraat in Turnhout, een dak als voorgevel3. Interieur met dubbelhoge leefruimte en houten dakspanten

Page 23: Suikerkrant maart 2012

Suiker - 23

Grote denkers zijn een inspiratiebron voor velen. Daarom wil ik graag uw mening horen over het volgende idee dat ons deze week te binnen viel. Maar eerst dit: de voorbije dagen wa-ren niet makkelijk voor ons. U moet weten dat we in een straat wonen die allengs meer en meer begint te gelijken op een bejaardenresort. We zijn niet alleen omsingeld door twee bejaarden-tehuizen, want om de hoek is er ook nog een pleintje volgebouwd met een tiental serviceflats, en onlangs is een aannemer begonnen met het optrek-ken van een gigantisch complex van vier verdiepingen, nog eens goed voor minstens 100 serviceflats. Die grote aanwezigheid van bejaarden-tehuizen heeft uiteraard zijn impact op onze buurt. Het is hier een komen en gaan en een af- en aanrollen van be-jaarden. Op vaste donderdagen komt er zelfs een heel peloton rolstoelenwa-gens voorbij, voortgeduwd door vrijwil-ligers die vaak maar een paar jaar ver-schillen met hun passagiers, maar die wel duidelijk herkenbaar zijn aan hun gele veiligheidsvestjes. Voor en achter stapt een fikse man met fluitje en een zogenaamd ‘spiegelei’ in de hand voor het veilig oversteken van straten. Met dergelijk tafereel bent u als wielerlief-hebber zeker vertrouwd. Maar wat ons zorgen heeft gebaard, mijnheer Vandenhaute, heeft te ma-ken met de bijtende vrieskoude die de voorbije weken ook onze straat in zijn greep hield. Het was onze vader die op een morgen bijna in paniek bij ons aan-belde. “Je hebt je stoep nog niet ijsvrij gemaakt”, zei hij streng. Volgens hem was deze nalatigheid niet minder dan een daad van insubordinatie. In zijn dagblad had hij namelijk gelezen dat je een boete riskeert die tot 750 euro kan oplopen als je je stoep niet ijsvrij houdt. Zelfs gevangenisstraffen hin-gen ons boven het hoofd indien er zich ten gevolge van dit verzuim een onge-val met gekwetsten zou voordoen. Een kinderrijke buurt wordt door sneeuw en ijs herschapen in een pretpark, een bejaardenrijke buurt wordt een mij-nenveld met verborgen ijsplekken als permanente risicofactor. Vijf minuten

na het bezoek van vader hebben we vrouw en kinderen bijeengetrommeld en met spade en keerborstel de stoep volledig ijsvrij gemaakt. De toestand wordt nu constant in het oog gehouden, want soms bellen rondzwervende be-jaarden ook ’s avonds laat nog bij ons aan. Zo hing er onlangs een dame op leeftijd op een week tijd tot driemaal toe aan onze bel. Eerst met de vraag of ze even mocht gebruikmaken van ons toilet, een tweede maal of ze haar worstenbroodje mocht opeten in onze keuken en een derde maal om ons te bedanken voor onze gastvrijheid. Maar om to the point te komen, mijn-heer Vandenhaute: de vrieskou en de gevolgen ervan voor bejaarden heeft ons serieus aan het denken gezet. Dat heeft ons een innovatief idee opgele-verd dat zo vernieuwend is dat we zelfs menen te mogen stellen dat we het ganse stoepgebeuren hiermee opnieuw hebben uitgevonden. Want kijk: als we de stoep toch als onze eigendom moeten beschouwen, waarom ze dan ook niet volop ‘tot nut van ’t algemeen’ maken. We spelen concreet met het idee om de stoepen in onze wijk af te zetten met nadar-hekkens. Op die manier creëren we een afgesloten parcours waar bejaar-den veilig en op hun gemak hun dage-lijkse wandeling kunnen maken. We voorzien dit parcours niet alleen tij-dens de vrieskoude maar gedurende het ganse jaar. Daarvoor breiden we onze ‘ijsvrijservice’ uit met een rotte-bladerenopkuis tijdens de herfst en het plaatsen van zitbanken met pa-rasols tegen de stekende zon tijdens de lente en de zomer. Waarom zouden we ons toilet niet openbaar maken en op verschillende plaatsen drankauto-maten plaatsen? En geniaal: we spe-len met het idee de stoepen lichtjes te doen afhellen om het wandelen of rol-stoelen minder vermoeiend te maken! In de verre toekomst denken we zelfs aan het aanbieden van ziekenvervoer. Mits het eenvoudig neerklappen van twee zetelrijen kan onze Dacia Logan perfect dienstdoen als ambulance. Het ziekenhuis ligt hier op amper tweehonderd meter vandaan en het

kerkhof maar een straat verder. Voorlopig denken we er niet aan hier-voor ook maar een cent vergoeding te vragen, hoewel we dat zonder proble-men zouden kunnen doen. Voor een toiletbezoek in een taverne betaal je te-genwoordig ook al snel een halve euro. We zouden dan het peloton rolstoelwa-gens op donderdag een groepsvermin-dering kunnen geven. Een vipbehande-ling zou dan weer kunnen bestaan uit een pakket van ‘drielaags’ wc-papier, warme choco in de winter of een voet-badje in de zomer. Wat denkt u ervan, mijnheer Vanden-haute? We vragen het aan u omdat we u recent uw plannen uit de doeken hoorden doen over de volgende orga-nisatie van de Ronde van Vlaanderen, waarbij u terecht stelde dat u hiermee het wielrennen opnieuw zou uitvinden. Het lijkt ons dat onze ideeën veel gelij-kenissen vertonen: beide vallen zeker onder de sector ‘publieksevenementen op de openbare weg’ Ook u speelt met het idee om de Ronde om te vormen tot een afgesloten parcours. Volgens ons ook een volstrekt logische redenering want deze wedstrijd pretendeert toch niet voor niets een ‘ronde’ te zijn. Ver-der denkt u er ook aan om -we citeren- ‘de publiekzones te voorzien van de no-dige sanitaire voorzieningen’. Maar we merken ook aan uw toon dat het leven u nog steeds zuur wordt gemaakt door ‘spijkers-op-laagwater-zoekers’ die u onrechtmatig gebruik voor eigen profijt van openbare wegen verwijten. Zeker wat betreft het al dan niet vragen van inkomgeld in de toe-komst. Onterecht en voorbarig, want net als wij denkt u daar (voorlopig) niet aan. We willen u daarom het voorstel doen om onze krachten te bundelen. Niet alleen de wielerliefhebbers maar ook de bejaarden zullen ons dankbaar zijn. Als Phil Bosmans nog zou leven, zouden we hem vragen een spreuk te maken in de trant van: ‘Weer of geen weer: altijd welkom op onze stoep.’

We houden contact.Met erg veel hoogachting.

Stijn Janssen

beste wouter vandenhaute,

sTiJn JAnssen

Deze maand in de PoppenzaalTURNHOUT – Kleuters en kinderen kunnen in maart voor vier voorstellin-gen terecht in de Poppenzaal aan de Steenweg op Oosthoven in Turnhout. Op 4 en 7 maart wordt ‘Ei, ei, ei, mijn vriendje is een ei’ gespeeld. De klassie-ker ‘Het lelijke eendje’ wordt op 11 en 14 maart opgevoerd, de grote lappen-poppen van ‘PamperSam’ zijn op 18, 21 en 25 maart te zien en ‘Holle Bolle Billy’ wordt op 28 maart en 1 en 4 april gespeeld.De voorstellingen op zondag beginnen om 10.30u, die op woensdag om 14.30u. De toegang bedraagt 6 euro voor vol-wassenen en 5 euro voor kinderen. Alle info op www.propop.be.

Scrappy Tapes RIJKEVORSEL – Hou je van rauwe, moddervette bluesrock? Dan is Scrappy Tapes zeker iets voor jou. Dit fascine-rende duo (gitaar en drums) begeeft zich op de scheidingslijn tussen blues en rock, en daar is het plezant toeven. Op 16 maart spelen ze in zaal De Sin-ger, Bavelstraat 35 in Rijkevorsel. Het concert begint om 21u, kaarten kosten 10 euro. Op www.suikerkrant.be kan je duotickets winnen.

‘Mon komt uit het prison’WESTERLO – Op woensdag 7 maart om 14u speelt het Echt Antwaarps Teater ‘Mon komt uit het prison’ in de Zoerla. Kaarten kosten 16 euro in voorverkoop. Ze zijn te verkrijgen bij de plaatselijke cultuurdienst: 014 53 92 00.

Deze maand in cc LeopoldsburgLEOPOLDSBURG – Het cultuurcen-trum van Leopoldsburg serveert ook in maart weer een hoop goeie muziek en dito voorstellingen. Op 9 maart concer-teren Wigbert en zijn Straffe Gasten Club, een dag later is er de Zuid-Afri-kaanse show ‘Under African skies’, op 13 Maart staat zigeunermuziek cen-traal bij de New Yorkse band ‘The Klez-matics’ en op 15 maart is de Galicische folkzangeres Mercedes Peón te gast. De dagen daarop speelt De Nieuwe Snaar drie uitverkochte voorstellingen van hun afscheidstournee Koñec en op 22 Maart kan je kijken en luisteren naar het Nederlandse percussiegezelschap Percossa.Kommil Foo speelt ‘Breken’ op 23 en 24 maart, de uitverkochte show ‘The soul of Motown IV’ vindt plaats op 28 maart. Veerle Malschaert & Vitalski brengen op 30 maart het stuk ‘Overleef je part-ner’ en Kris de Bruyne en zijn band sluiten de maand maart af met ‘de Ma-tanza Songs’.

Armand in PC Klein-VorstLAAKDAL – De Nederlandse klein-kunstenaar Armand geeft nooit op. De strijd die hij in de jaren 60 begon tegen het ‘klootjesvolk’ is nog lang niet ge-wonnen en dus gaat hij door. Tot het einde. Op zaterdag 17 maart concer-teert hij in het parochiecentrum van Klein-Vorst. Kaarten kosten 10 euro.

2 DuoTickeTs

korTe berichTen

Page 24: Suikerkrant maart 2012

TURNHOUTSEBAAN 286

2140 BORGERHOUT INFO & TICKETS: WWW.DEROMA.BE 03 292 97 40

De Lijn 410 Turnhout • Beerse • Malle • Wijnegem • A’pen

De Lijn 416 Snelbus Turnhout • Wechelderzande • A’pen

De Lijn 417 Snelbus Turnhout • Zoersel • A’pen

De Lijn 418 Snelbus Herentals • Lille • Poederlee • A’pen

Alle bussen stoppen vlak voor de deur aan halte ‘DE ROMA’. Simpel toch?

Maart !2/3: Portico Quartet 3/3: radio Modern met Si Cranstoun7/3: Willem Vermandere

8/3: Marcin Wasilewski Trio9/3: folKlof bal de lux

met amoRRoma10/3: Stef Bos

11/3: aRoma15-18/3: transparant & Laika: Opera

Buffa22/3: Deep river Quartet

23/3: Philip Catherine plays cole Porter

24/3: TinariWen25/3: Jo Lemaire zingt

Piaf29/3: Derroll’s Dream:

Derroll Adams hommageconcert met expo en docu

30/3-1/4: deFilharmonie + deorkestacademie + Marockin’ Brass + re-

Mix XXL + tutti Fratelli

Alle bussen rijdennaar

TAKT21 03 2012N

ESTE

LTM

G L

AP

DA

MIË

TJO

KE EM

MER

S

22 03 2012M

OV

E#

1IN

TI VZW

IFIGE

NE

IA / W

IND

STILLD

E STO

KER

IJ

RO

BO

A G

OG

OP

ETR

US (W

AYN TR

AU

B)

& SER

VICE TO

OTH

ERS

23 03 2012B

UB

BLE

BA

LSEM

VZW

ME

DE

A R

ED

UX

N

OO

RD

ERB

RU

GC

OM

PAGN

IE

TAKT ONDERSTEUNT AANSTORMEND TALENT UIT VERSCHILLENDE DISCIPLINES EN ONTVANGT HET HELE

JAAR DOOR ARTIESTEN DIE IN DOMMELHOF AAN NIEUWE PRODUCTIES WERKEN. DE RESULTATEN WORDEN GETOOND OP TAKT-AVONDEN.

TICKETS: 5,00 EURO / AVOND - T 011 80 50 02 - WWW.TAKT.BE

DOMM

ELHOF/NEERPELT (BE)

#8

Cultuurkrant Suiker bestaat twee jaar. Op die korte tijd zijn we een vaste waarde geworden in de Kempen. Maar we willen meer.

Suiker wil zich met twee voeten verankeren in alle gemeenten waar het verspreid wordt (het volledige arrondissement Turnhout plus enkele randgemeenten). Daarvoor hebben we de hulp nodig van vrijwillige ambassadeurs. Als het even kan in elke gemeente één.

Wie ben jij?Je bent geïnteresseerd in cultuur

Je kent je gemeente goed

Je wil Suiker verdelen en/of de verdeling van Suiker mee coördineren in jouw gemeente

Je kan de redactie tips geven over wat in jouw gemeente op cultureel vlak gebeurt

Je hebt 1 dag per maand tijd voor Suiker

En wat schuift dat zoal?Ons grenzeloos en eeuwigdurend respect

Vrijkaarten

Filmtickets voor Open Doek

Evt. een vergoeding van onkosten

Interesse?Mail als de bliksem naar [email protected].

We zitten op jou te wachten.

Suikerzoekt

ambassadeurs

— OPERA —RumoR

moordende geruchten

Een rustige dorpsgemeenschap schrikt op wanneer het lijk van een jonge vrouw wordt gevonden: Adela.

Vermoedens, halve waarheden en gissingen bepalen de zoektocht

naar de dader. De dorpsbewoners beschuldigen elkaar en het is

maar de vraag of het bij dit ene slachtoffer blijft..

Dit is een gloednieuwe opera met muziek en tekst van Christian Jost.

Het libretto is gebaseerd op de roman ‘de zoete geur van de dood’

van niemand minder dan Guillermo Arriaga. Hij is de scenarioschrijver van films zoals Babel en 21 Grams. Dus met de plot zit het wel goed.

Opera Antwerpen

23, 25, 27, 29, 31 mrt

— CONCERT — LunchconceRt:

opeRastudio VLaandeRen

Een recitalconcert met de jonge zangers van de Operastudio

Vlaanderen. Liederen en aria’s uit het grote repertoire worden gepresenteerd door de vocale

beloften van morgen.

Opera Antwerpen / do 1 mrt

— PLUS —GeRuchten

Ontmoet de componist van de nieuwe opera Rumor: Christian

Jost. Hij geeft tijdens een concert waarin werk van hem wordt uitgevoerd, uitleg over

de keuzes die hij maakt tijdens het componeren. Zo zie je de

toonkunstenaar live aan het werk.

Opera Antwerpen / za 24 mrt

RondLeidinGEen kijkje achter de schermen,

ideaal voor een eerste kennismaking met opera.

Opera Antwerpen / za 3 mrt

— JEUGD —pRinses aiko

Prinses Aiko wordt gevangen gehouden door 2 bewakers.

Als de deur van haar kamer op een kiertje staat, waagt ze een

ontsnappingspoging… Aiko neemt je in deze voorstelling mee op

een muzikale reis door Azië met klassieke aria’s uit opera’s van

Händel, Puccini en Ravel.

Opera Antwerpen / zo 18 mrt

Kaarten (al vanaf 10 EUR) en info op

www.vlaamseopera.be en 070 22 02 02

De Antwerpse opera is ook vanuit de Kempen

makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken,

bv. met snelbus 416 die stopt naast de opera op de

Rooseveltplaats.

Frankrijklei 3, 2000 Antwerpen

wEREld-

cREatiE

SUIKER_624x396_maart.indd 1 10/02/12 14:33

Page 25: Suikerkrant maart 2012

Suiker - 25

Ze heten Carolina Wouters, Lutgart Cambré, Elisabeth Wouters en Mar-griet Lievens. Ze zijn allemaal tussen 70 en 80 jaar en ze hebben de wereld veranderd. De eerste moderne vrou-wen van Europa wonen in Turnhout en Herentals. Met dank aan dokter Nand Peeters, de stiefvader van de anticon-ceptiepil.Dr. Ferdinand -Nand- Peeters (Meche-len 1918 - Turnhout 1998) vestigde zich in 1946 in Turnhout. Hij zou tijdens zijn actieve loopbaan als vrouwenarts meer dan 30.000 kinderen op de wereld zetten. In het Sint-Elisabethziekenhuis leidde hij de afdeling gynaecologie. In het begin van zijn carrière was hij de enige gynaecoloog in de Noorderkem-pen. Zijn actieradius strekte zich uit tot in Poppel, Westmalle, Arendonk en Kasterlee. De schrijnende taferelen die hij daar te zien kreeg, verschilden weinig van de ervaringen waarover zijn illustere voorganger dokter Renier Snieders in de negentiende eeuw schreef.Vrouwen die op latere leeftijd nog zwanger werden, tekenden in die tijd hun doodsvonnis. Er was veel incest in de kleine boerendorpen rond Turnhout en het aantal gehandicapte -vooral mongoloïde- kinderen was erg hoog. Il-legale abortus, in erbarmelijke omstan-digheden uitgevoerd, was schering en inslag.Zuster Aleydis, een van de vroedvrou-wen die met Nand Peeters werkte, herinnert zich nog dat de gynaecoloog zich ongelofelijk druk kon maken over het egoïsme van de mannen die hun

vrouw voor de zoveelste keer hadden bezwangerd. “Wanneer een vrouw op leeftijd haar zoveelste kind ter wereld had gebracht en daar bijna zelf het le-ven bij liet, snauwde hij de echtgenoot toe: ‘En gaat ge ze nu weer zwanger maken? Dan kunt ge ze beter nu van kant maken.’”Nand Peeters toonde al snel interesse in het onderzoek naar geboortebeper-king. Dat was volgens hem een zaak van leven en dood. “Hij wilde dat vrou-wen zelf hun vruchtbaarheid konden regelen. Uit lijfsbehoud. Zijn interesse in geboorteregeling spruit voort uit zijn sociale bekommernis”, zegt gynaecoloog Harry Van Der Pas, die een tijd samen-werkte met Nand Peeters.

ScheringIn 1959 neemt Nand Peeters contact op met de Belgische vestiging van de Duit-se farmaceutische firma Schering. Die had eerder twee synthetische hormo-nen ontwikkeld (norethisteronacetaat en ethinylestradiol) die sterk geleken op de hormonen die de Amerikaan Gre-gory Pincus gebruikte voor de eerste anticonceptiepil: Enovid. Die was al in 1957 op de markt gebracht, officieel om ‘menstruatiestoornisssen’ te behande-len.De pil van Pincus werkte wel (vrouwen werden niet zwanger), maar ze had ook enorm veel bijwerkingen. Een aantal van zijn proefpersonen stierven in de testfase en dokters mochten Enovid maar voor een periode van twee jaar voorschrijven.Schering geeft aan Peeters de toestem-

ming om te experimenteren met hun producten. Tussen juni 1959 en janu-ari 1960 dient hij de twee hormonen, telkens in een andere dosering, toe aan een vijftigtal patiënten. Deze vrou-wen, die namen dragen als Carolina Wouters, Lutgart Cambré, Elisabeth Wouters en Margriet Lievens, en die nog steeds in Herentals en Turnhout wonen, waren de eerste Europese vrou-wen die de pil slikten. Ervan uitgaande dat de moderniteit begint bij de uitvin-ding van de pil, mogen zij dus met recht en reden de eerste moderne vrouwen van Europa genoemd worden.

DoeltreffendIn maart 1960 reist dokter Peeters met zijn medewerkers Marcel Van Roy (klinisch bioloog) en Rik Oeyen (gynaecoloog in opleiding) naar Berlijn om er de resultaten van zijn onder-zoek te presenteren. Een dosering van 4 milligram norethisteronacetaat en 60 microgram ethinylestradiol blijkt uiterst effectief. De vrouwen worden niet zwanger én ze ondervinden wei-nig of geen last van de pil. Schering zal het onderzoek van Peeters, Van Roy en Oeyen (dat in december 1960 verschijnt in het vakblad Geburtshilfe und Frauenheilkunde) laten overdoen aan verschillende universiteiten. Alle-maal bevestigen ze de doeltreffendheid van de dosering die in Turnhout werd uitgetest. Op 1 februari 1961 komt de pil van Schering, Anovlar, op de markt. Enkele maanden later brengt Pincus zijn pil in een lager gedoseerde versie op de markt.

Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de bijdrage van Nand Peeters doorslaggevend is geweest. De pil van Pincus vertoonde begin jaren zestig zoveel bijwerkingen dat ze wel-licht van de markt zou zijn gehaald. Omdat er in Duitsland een werkzame én veilige pil bestond die veel lichter was, kon het orale anticonceptiemiddel toch gered worden.

Sstttttt….Dr. Nand Peeters repte met geen woord over zijn ‘uitvinding’. Als katholiek arts zat hij ook in een lastig parket. De openheid die de katholieke kerk tijdens het Tweede Vaticaans Concilie kende, nam in 1968 abrupt een einde toen Paus Paulus VI in de encycliek Humanae Vitae anticonceptie verbood. Bovendien ontwikkelde Peeters ‘zijn’ pil voor de Duitse firma Schering. Dat was in de toenmalige Belgische context niet evident. De Belgische universitei-ten werkten vooral samen met Ameri-kaanse (Ortho) en Nederlandse (Orga-non) firma’s.Het zou duren tot 1995, wanneer de kinderen van Nand Peeters een brief krijgen van de voormalige hoofdonder-zoeker van Schering, Werner Dietrich, dat voor hen duidelijk wordt hoe be-langrijk hun vader is geweest. Die brief is het begin van een zoektocht die pas recent heeft geleid tot de erkenning van de cruciale rol van Nand Peeters... en zijn proefpersonen: de eerste moderne vrouwen van Europa.

Tekst: Karl van den Broeck

TurnhouT TerMinus TurnhouT cenTrAAl

zEVEN STRAffE VERHALEN.DEEL 1.De aarde is rond en dus kan elke plek die erop ligt er het middelpunt van zijn. Zoerle-Parwijs evengoed als New York. Of Turnhout. ’t Is maar waar je de punt van de passer zet.Vanuit dat relativerende gegeven gaat de tentoonstelling ‘Turnhout Terminus Turnhout Centraal’ op zoek naar de Turnhoutse -en bij uitbreiding Kempense- identiteit. Aan de hand van zeven straffe verhalen wordt de Turnhoutse geschiedenis in een verrassend perspectief geplaatst.• Pieter Paul Rubens was een Turnhoutenaar.• De eerste moderne vrouwen van Europa kwamen uit de Kempen• Kwam de ‘Dead Man’s Hand’ van Turnhout?• Turnhout was bijna het Leopoldstad van België• Ligt de vredespijp van Sitting Bull in Turnhout?• Waar is het laatste hert van Turnhout naartoe?• Was Kurt Cobain een Turnhoutenaar? En wat ben jij?Suiker houdt wel van straffe verhalen en laat Karl van den Broeck elke maand een van de zeven ‘mythes’ toelichten. Deze maand:

Kwamen de eerste moderne vrouwen van Europa uit de Kempen?

‘Turnhout Terminus Turnhout Cen-traal’ is een van de blikvangers van het cultuurjaar ‘Turnhout 2012’. De tentoonstelling loopt van 17 maart tot 31 oktober in het Taxandriamu-seum in Turnhout.Het Taxandriamuseum maakt deel uit van TRAM 41: Turnhoutse Rou-te Archief en Musea.Info: www.tram41.be en www.turnhout2012.beTickets: www.uitinvlaanderen.be

Bart Beckers en Karl van den Broeck maakten ook de documen-taire ‘De pil van Dokter Peeters’ die op 6 maart om 21.10u te zien is op Canvas.

1. Dr. Nand Peeters spreekt op een Europees congres voor katholieke dokters2. Anovlar, de pil waarvoor Nand Peeters de basis legde.3. Opnames voor de documentaire, die op 6 maart wordt uitgezonden op Canvas.

privé

arch

ief m

evr.

Peet

ers-

Lang

been

Sche

ring

Arch

ives,

Baye

r AG

Page 26: Suikerkrant maart 2012

26 - maart 2012

17 en 18 maart: OpeningsfeestEen cultuurjaar kan niet anders dan beginnen met een officieel openings-feest. Dat duurt twee dagen. Op de parking van het Stadspark (terrein Snollaert) wordt de zaterdagse markt onderbroken door entertainers die op een ludieke manier verwijzen naar de Turnhout 2012-activiteiten. Radio 2 zorgt voor een ‘klankwolk’, vol Kem-pense muziek. Turnhoutenaren wordt verzocht af te stemmen op 97.5 MHz, ramen en deuren open te zwieren en zo de wolk mee te verspreiden over de stad.’s Avonds presenteert Stany Crets een variétéshow. Hij nodigt bekende en minder bekende personen uit en vraagt iedereen om mee te zingen. Bijzonder wordt zeker de Decap Beat Machine, een getuned decaporgel waaruit pure dancemuziek wordt getoverd. Maar de knaller van de avond is letterlijk en fi-guurlijk het miniconcert van Jef Neve. Hij gaat in duet met Dewico, vuurwerk-makers uit Beerse.Op zondag 18 maart ’s ochtends krijgt de ‘Rommelmarkt’ een verlengstuk op de Grote Markt. In de namiddag mag iedereen met een zelfgebakken gebak afzakken naar de Grote Markt om er met vrienden, kennissen en familiele-den taart te delen en te eten.Het vernieuwde gebouw van Toerisme / UiT in Turnhout (’t Steentje) is zowel op zaterdag als zondag geopend.

Van 17 maart tot 31 oktober: Turnhout Terminus Turnhout CentraalEen van de toppers in het Turnhout 2012-jaar is de tentoonstelling Turn-hout Terminus Turnhout Centraal, in het compleet vernieuwde Taxandria-museum. De expo ontrafelt de iden-titeit van de Kempen aan de hand van zeven straffe verhalen die op het eerste gezicht te gek zijn om los te lo-pen. Of niet? Heeft er écht Turnhouts bloed door de -niet zo propere- aderen van Kurt Cobain gestroomd? De ze-ven mythes of straffe verhalen krijgen maandelijks ook een plaats in Suiker. De eerste lanceren we deze maand al: “Kwamen de eerste moderne vrouwen van Europa uit Turnhout?”

Van 17 maart tot 20 mei: TweespoorTweespoor is een parcours doorheen de stad waarbij deelnemers (wandelaars of fietsers) aangenaam verrast worden door een combinatie van kunst en erf-goed. Je leest er alles over op de vol-gende bladzijde.

Vanaf 21 maart: WatertorenfestivalDe Watertoren is de ankerplaats van Turnhout 2012. Vandaar dat hij speci-aal verlicht is en er als een vuurtoren uitziet. Elke woensdag-, donderdag- en vrijdagavond vindt een kleinschalige voorstelling plaats in de Watertoren. Meestal zal dat een concert zijn, maar het kan evengoed om een toneelstuk, een lezing, cabaret, een dansvoorstel-ling of zelfs een modeshow gaan. Alle voorstellingen zijn gratis en beginnen om 19u. Het volledige programma vind je op www.turnhout2012.be. De plaat-sen in de Watertoren zijn beperkt. Op tijd zijn is de boodschap, want reserve-ren is niet mogelijk en niemand krijgt een voorkeursbehandeling.

Van 16 maart tot 3 juni: Open AsiaFotograaf Kris Dewitte stelt tentoon in Kunstforum Würth in de Everdongen-laan. De expo ‘Open Asia’ toont stills en setfotografie uit het Verre Oosten, en is een initiatief van Open Doek en Kunst-forum Würth.De Aziatische film doet het erg goed de jongste jaren. Kris Dewitte zet niet al-leen de nieuwe generatie cineasten in de kijker, maar ook de Oosterse filmset-ting.

Van 10 tot 31 maart: Julien SchoenaertsJulien Schoenaerts (1925-2006) was een van de grootste naoorlogse acteurs in Vlaanderen. Zijn acteerwerk is alom gekend, maar hij was ook een sterk beeldhouwer en etser. Die onbekende kant van Julien Schoenaerts wordt ge-toond in de Academie voor Schone Kun-sten (SASK), in de Gemeentestraat in Turnhout.

Tot en met december: Turn-houtse mannekensbladenDe ‘Mannekesbladen’ waren de voor-lopers van de strips. In de 19de eeuw waren ze razend populair in Turnhout. Aan de hand van 52 originele exempla-ren wordt in de Historische Drukkerij (Steenweg op Mol 84) een boeiend ver-haal verteld. Alle info op www.histori-schedrukkerij.be.

23 maart, 27 april, 11 mei en 15 juni: ReservatorioBeeldend kunstenaars, muzikanten en performers die gelinkt zijn aan de pres-tigieuze Fontis Hogeschool in Tilburg komen naar Creative Factory (Drui-venstraat 18) om er een performance te geven. De ‘voorstellingen’ worden geregistreerd en achteraf verwerkt in een documentaire die later op het jaar wordt uitgezonden.

Van 23 maart tot 1 april: Remy SterkensIn Theobaldus Kunsthuis (hoek Steen-weg op Oosthoven en Kon. Elisabeth-lei) stelt kunstenaar Remy Sterkens zijn ‘Turnhoutse composities’ tentoon. De expo is het resultaat van vier jaar schilderen. Toen in 2008 bekend werd dat Turnhout ‘cultuurstad van Vlaan-deren’ zou worden, zette Sterkens zich onmiddellijk aan het werk. Hij legde Turnhoutse thema’s vast die hij nu aan het publiek toont. Theobaldus Kunst-huis is open op zaterdag en zondag van 10 tot 18u.

Van 25 maart tot 30 juni: Turnhout herontdektGrafisch kunstenaar Bie Flameng stelt een reeks van 22 prenten over Turn-hout tentoon. Het betreft hier locaties die zij als bijzonder heeft ervaren. De werken zijn een zeer persoonlijke im-pressie van de stad, gemaakt in een eigentijdse, digitale grafiek en in een eigenzinnige stijl. Te zien tijdens de schooluren in de Bloemengang van het Heilig Grafinstituut, Patersstraat 26.

Van 10 tot 18 maart: Gonda BastiaensenIn Theobaldus Kunsthuis (hoek Steen-weg op Oosthoven en Kon. Elisabethlei) toont Gonda Bastiaensen haar aquarel-len, olieverfschilderijen en keramiek. Een deel van de expo was drie jaar geleden op de biënnale van Firenze te zien. Theobaldus Kunsthuis is open op zaterdag en zondag van 10 tot 18u.

TURNHoUT 2012PRoGRAMMA MAART

TURNHOUT - 800 jaar geleden kreeg Turnhout stadsrechten en

dit jaar is de trotse hoofdstad van de Kempen bovendien

‘cultuurstad van Vlaanderen’. Redenen genoeg om een jaar

lang de bloemetjes buiten te zetten en te genieten van

de meer dan 300 activiteiten en evenementen die worden

georganiseerd. Elke maand krijg je in Suiker een overzicht van wat

er op stapel staat.

Page 27: Suikerkrant maart 2012

Suiker - 27

kAlenDer TurnhouT 2012

TENTOONSTELLINGENTot 15 april: MIEKE DROSSAERT EN KAASJE GRAULS (Cachet de Cire, Grote Markt 12, Turnhout)Tot december: TURNHOUTSE MANNEKENSBLADEN (Histori-sche drukkerij, Steenweg op Mol 84 in Turnhout)4 - 31 maart: JULIEN SCHOENAERTS (SASK, Gemeen-testraat 5, Turnhout)10 - 18 maart: GONDA BASTIAENSEN (Theobaldus Kunsthuis, Koningin Elisabethlei 2, Turnhout )17 maart - 3 juni: OPEN ASIA (Kunstforum Würth, Ever-dongenlaan 29, Turnhout)17 maart - 20 mei: TWEESPOOR (Stadscentrum Turnhout)17 maart - 31 okt: TURNHOUT TERMINUS TURNHOUT CENTRAAL (Taxandriamuseum, Begijnenstraat 28, Turnhout)23 maart - 1 april: REMy STERKENS (Theobaldus Kunsthuis, Koningin Elisabethlei 2, Turnhout)23 maart, 27 april, 11 mei, 15 juni: RESERVATORIO (Creative Factory, Drui-venstraat 18, Turnhout)25 maart - 30 juni: BIE FLAMENG (Heilig Grafinstituut, Bloe-mengang, Patersstraat 26, Turnhout)

MUZIEK4 maart: KOFFIECONCERT ZANGKOOR ExCELSIOR (Sint-Victor, Kasteelplein 20 Turnhout)4 maart: APERITIEFCONCERT MUSICA MERIDIANA (Stadhuis, Grote Markt 1, Turnhout)17 maart: KLANKWOLK (Turnhout)17 maart: VARIéTé MET STANy CRETS (Grote Markt, Turnhout)17 maart: DECAP BEAT MACHINE (Grote Markt, Turnhout)17 maart: JEF NEVE / VUURWERK 2.0 (Grote Markt, Turnhout)21 maart: CLURICAUNS (Watertoren, Waran-destraat, Turnhout)22 maart: JOHAN VAN OPROOy (Watertoren, Waran-destraat, Turnhout) 29 maart: NEWTOWN (Watertoren, Warandestraat, Turnhout)30 maart: WANNA PANDA? (Watertoren, Waran-destraat, Turnhout)

LEZING27 maart: ERASMUS EN ZIJN TURNHOUTSE RELATIES (Taxandriamuseum, Begijnenstraat 28 Turnhout)

LITERATUUR 23 maart: WIM PAESHUySE (Watertoren, Waran-destraat, Turnhout)

ALLERLEI17 maart: INTERVENTIES ZATERDAGSE MARKT (Parking Snollaert, Turnhout)18 maart: ANTIEK- EN CURIOSAMARKT xL (Stadscen-trum Turnhout)18 maart: TURNHOUT TAART! (Grote Markt, Turn-hout)21 maart: INHULDIGING WATERTOREN (Watertoren, Warandestraat, Turnhout)28 maart: LAAT ZE HUN PLAN TREKKEN… (Watertoren, Warandestraat, Turnhout)

Voor het project Tweespoor werden zeventien kunstenaars of kunstenaars-koppels uitgenodigd om een locatie uit te zoeken en daar, ieder naar eigen in-zicht en vermogen, iets moois mee te doen. Bij de geïnviteerden zitten geves-tigde namen als Guillaume Bijl, Anne-Mie Van Kerckhoven en Liliane Vertes-sen, maar ook jonge wolven als Marie Snauwaert en de Britse Laura Wilson. De ‘tweesporigheid’ zit hem in het feit dat de Erfgoedcel Noorderkempen mee op de kar is gesprongen. Vanuit die hoek werden kunstenaars aangemoe-digd om hun werk in de lokale geschie-denis te integreren. Zo gaat Van Kerck-hoven, die voor het Begijnhof heeft gekozen, expliciet in op de geschiedenis van de begijnen, en het werk van Bijl zit echt ‘in’ de tentoonstelling van het Taxandriamuseum. In de categorie ‘jonge wolven’ hoort zeker Ilke De Vries thuis. De Vries is videokunstenares, en ze schuwt in haar werk de ernstige onderwerpen niet. Voor Tweespoor is ze in drie Turnhout-se buurten mensen gaan aanporren om hun verhalen te komen vertellen. Even opbellen om te horen of dat wat gewor-den is.

−Hoe is de Warande bij jou terecht-gekomen?Annelies Nagels (stafmedewerkster tentoonstellingen Warande, nvdr) had ‘Completion’ gezien, mijn laatste video-installatie, waarin mensen spreken over de problematiek van het levens-einde. Ze vond mijn manier van wer-ken heel integer: persoonlijke verhalen die een universeel thema aansnijden, samenbrengen in een videodocument. Voor Tweespoor ben ik gaan samen-werken met de Turnhoutse Erfgoedcel, die al lang bezig is met het verzamelen van verhalen van ‘gewone mensen’.

−Hoe ben je van start gegaan?Ik ben eerst met bewoners in drie ge-selecteerde wijken gaan praten over

wat zij in hun wijk belangrijk vonden. Daaruit een concept distilleren, was nog niet zo simpel. Ik heb niet de zui-ver Turnhoutse kaart willen trekken. Ik ben niet van daar en heb dus niet zoveel met de Tijlstoet of met Anco. Ik wou natuurlijk wel verhalen ‘uit de buurt’, maar ze moesten dan tegelijk wel het zuiver lokale overstijgen. Eén universeel thema dat bij veel deelne-mers terugkwam, was dat van de span-ning en de angst die mensen beleefden in hun jeugd: wat mocht je als kind niet doen en deed je toch, waarmee werd je bang gemaakt, wat deed je fantasie op hol slaan … Die dingen. De aantrek-kingskracht van het verbodene en de schrik die we daarbij ervaren: dat her-kent iedereen. Zulke dingen maken we in onze jeugd allemaal mee, jongeren zowel als ouderen. Zo kon het een docu-ment worden dat over de verschillende generaties heen gaat.

−Komen volkse klassiekers als de Zwarte Madam en Kludde ook naar boven?In Turnhout wordt dat de achturen-moeier, maar het mooie is de mix: je krijgt verhalen over die algemeen be-kende schrikaanjagers als de heks of de zwarte hand, maar evengoed over de doodsangsten die mensen hebben uitgestaan tijdens de oorlog. En daar wordt dan niet over gegiecheld, dat verzeker ik je. Die persoonlijke invals-hoek die toch iedereen aanbelangt: dat is waar ik in mijn werk naar op zoek ben. Feiten en data zijn doorgaans maar voor een kleine groep ingewijden interessant. Authentieke emoties, daar bereik je iedereen mee. Niet dat het een simpele opdracht was, want mensen vinden het vaak moeilijk om over hun emoties te praten. Bij heel wat vertel-lers was de schrik trouwens nog heel le-vendig. Angsten uit onze jeugd worden achteraf dikwijls wat gerelativeerd. Ze waren misschien niet nodig, maar ze

waren daarom niet minder echt. −Heb je al dat materiaal een beetje

kunnen stroomlijnen?Ja, een drietal subthema’s kwamen bij veel mensen terug. Verhalen over de vaart bijvoorbeeld, wat te verwachten was, want de buurten waar ik gewerkt heb (Stokt, Weesgegroet en Gulden Vel-lekens, nvdr) liggen langs de vaart. Een tweede onderwerp is ‘de vreemdeling’. Dat is hier niet de allochtoon, maar de vreemde, onbegrepen mens: de heks, de achturenmoeier enzovoort. En een der-de thema is: ‘benauwende situaties’. Al die verhalen zijn gefilmd, gemonteerd en gecombineerd met archiefmateriaal van de Erfgoedcel.

−Klinkt bijzonder boeiend. We gaan kijken! Dank voor het gesprek, en succes gewenst.

PRAKTISCHE INFO:Tweespoor loopt van zaterdag 17 maart tot zondag 20 mei 2012, telkens op don-derdag, vrijdag, zaterdag en zondag, van 10 uur tot 17 uur. De tentoonstel-ling is te bekijken op verschillende loca-ties in de stad.De video-installatie van Ilke Devries bestaat uit drie delen. Het geheel wordt gepresenteerd in het Stadhuis op de Grote Markt. In seniorenresidentie De Nieuwe Kaai, buurthuis ’t Stokt en Den Bond wordt telkens de film over de ei-gen buurt vertoond.Deelnemende kunstenaars:Philip Aguirre y Otegui, Guillaume Bijl, Line Boogaerts, Cristian Bors & Marius Ritiu, Vaast Colson, Ilke De Vries, Lara Dhondt, Kris Gevers, Ge-rard Groenewoud & Tilly Buij, Marc Schepers, Marie Snauwaert, Anne-Mie Van Kerckhoven, Luk Van Soom, Lili-ane Vertessen, Marta Volkova & Slava Shevelenko, Laura Wilson, Tom Woes-tenborghs

Tekst: Ivo Verheyen

TURNHOUT - Het is me toch wat met de Warande. Hebben ze

zelf wegens verbouwing geen expositieruimte ter beschikking,

dan doen ze hun ding gewoon elders: in Mol, of in Hoogstraten of all places. Om hun eigen veertigste verjaardag en Turnhout 2012 glans

bij te zetten, zijn ze nu terug in eigen stad aanbeland, en hoe.

TweesPoor sPreiDT kunsT en erfGoeD over heel TurnhouT

Page 28: Suikerkrant maart 2012

28 - maart 2012

JOUW activiteit in deze kalender?Cursussen, lezingen en workshops voer je makkelijk en snel in op www.cultuurdata-bank.be. Doe dat wel zo snel mogelijk. Als je ze aanvinkt als ‘educatieve activiteit’ ko-men ze niet alleen trecht op www. UitinVlaanderen.be, maar ook op allerlei agenda’s, websites en redacties. En natuurlijk ook in Suiker! Meer details vind je op www.cul-tuurnet.be/uitdatabank.

Zin om iets te organiseren??Vormingplus Kempen betaalt voor een aantal activiteiten tot 75% terug van je kosten voor de begeleiding (met een maximum van 200 euro). Ons aanbod en honderden cur-sussen, lezingen, workshops vind je op www.vormingpluskempen.be.

LEER NIEUWKOMERS DE BUURT KENNENMOL, GEEL - Steden als Mol en Geel tellen veel nieuwkomers: mensen die uit een vreemd land hier neer zijn gestreken en er al een tijdje wonen. Vaak praten ze nog maar een beetje Nederlands en kennen ze de buurt nog niet. Als inwoner kan je mee-doen aan een project waarbij je iemand leert inburgeren door samen in je vrije tijd dingen te doen.Daarvoor schrijf je je eerst in. Vervolgens word je aan een nieuwkomer gekoppeld op basis van jullie gemeenschappelijke interesses. Misschien sport jij graag. Of lees je liever boeken. Misschien hou je van een goede wandeling.

SAMEN INBURGERENJe spreekt dan minstens eens in de twee weken met elkaar af. Samen beleef je al-ledaagse dingen met elkaar. Zo laat je iemand zich sneller en beter thuis voelen in de buurt. ‘Samen inburgeren’, heet dat dan.De inburgeraar oefent zijn Nederlands, jij leert iemand nieuw kennen met een andere achtergrond. Zo win je er alle twee bij. En dat in je vrije tijd, terwijl je samen naar een voorstelling gaat, shopt, een wandeling maakt of gewoon gezellig iets gaat drinken.

ZIN OM MEE TE DOEN?Geel: inschrijven voor 11 april aan het onthaal van het stadhuis, Werft 20. Bel 014 56 60 00 of mail [email protected]: inschrijven voor 25 april bij de Dienst Samenlevingsopbouw, Jakob Smitslaan 22. Bel 014 33 16 22 of mail [email protected].

PRAATPUNTBen jij een van de mensen die zijn Nederlands wil verbeteren? Spring dan eens binnen op maandagavond. Het is gratis en je hoeft je ook niet in te schrijven. (Niet tijdens schoolvakanties)• Turnhout, de Warande, lokaal A, Warandestraat, 42, elke maandag van 19 tot 21u (niet in de schoolvakantie).Info 014 47 21 10, 014 47 21 64 of [email protected].• Herentals, deN Babbelhoek, Huis van het Nederlands, Fraikinstraat, 38, elke dins-dag van 12.30 tot 15u.Info +32 14 22 17 81 of [email protected] of www.denbabbelhoek.be.• Hoogstraten, Gemeentelijke basisschool, Koningin Elisabethlaan, 21, elke woensdag van 19 tot 21u (niet in de schoolvakantie).Info 03 314 37 86 of [email protected].• Geel, ‘t oriGinEEL, Logen, 104, elke donderdag van 13.30 tot 15.30u (niet in de schoolvakantie).Info 014 56 05 95 of [email protected].• Mol, CVO Kempen-Mol, ingang Chrysantenlaan, elke donderdag van 19 tot 21u (niet in de schoolvakantie).Info 014 31 69 18 of [email protected].(Turnhout: $ een Dinamo-activiteit) £ in samenwerking met Vormingplus Kempen

LEzINGEN WoRKSHoPSCURSUSSEN UITSTAPPEN

Elke di van 10 tot 13u of van 18.30 tot 21.30uLeren schilderen als procesSchilderen is meer dan een schilderij maken. Het is je met hart en ziel inzet-ten om iets van jezelf naar buiten te la-ten stromen.40 euro per les (3 uur) of 250 euro voor tien lessen, of 160 euro voor een week-end (2 dagen).artObe, Rolleken 10 in LilleInfo www.artobe.org, [email protected], 014 88 33 43.

do 1 maart van 13.30 tot 17u – HerentalsBijkomende kinderbijslagWanneer hebben kinderen en jongeren met een handicap recht op kinderbij-slag? Op de bijkomende kinderbijslag? Herentals, Nonnenstraat, 12. Info [email protected].

vr 2 maart van 19 tot 22u – HerseltWorkshop OorkaarsenOorkaarsen zijn kaarsen die, eens ze branden, een weldadige warmte ont-wikkelen, en bevrijdend en ontspan-nend werken. Ze worden toegepast voor hoofdproblemen, oorsuizingen, oorstop-pen, hoofdpijn, sinusproblemen, relaxa-tie, … Domein De Hooge Langendoncken, Langdonkenstraat, 61. Info 0478 20 51 85 of [email protected].

za 3 en 17 maart van 10 tot 16u – WesterloHommelspel voor beginnersEen hommel is een volks snaarinstru-ment dat voor de tweede wereldoorlog immens populair was. Omdat het rela-tief eenvoudig te bespelen is, kan je er al na twee dagen les heel wat melodie-tjes uit tevoorschijn toveren, zelfs als je geen noten kan lezen. FolkSolder, Boerenkrijglaan, 26. Info 0494 87 32 01 of www.westelfolk.be/hommel.html.

za 3 en 10 maart van 9.30 tot 16u – GeelThuiskomen in je lichaam en bij jezelfEenvoudige lichaamsoefeningen maken je vertrouwd met het eigen lichaam. Hoeve Middenin, Buitensteinde, 33. Info 014 43 65 11

vanaf 3 maart, elke 2 weken van 9 tot 15u – Vosselaarcurieus-Creaclub VosselaarMaken van allerhande creatieve crea-ties zoals o.a.: juwelen, wenskaarten, beeldjes, kussentjes met fietsbanden, clips, papier- en tex-tielverharders, ...Sportvriend, Hoortverten, 2. Info 0494 70 74 73 of www.curieus.be.

vanaf di 6 maart van 9.30 tot 11.30u – TurnhoutOveral natuurVijf ochtenden waarin we via allerlei anekdotes en wetenswaardigheden van de natuur in onze regio verkennen. Een beetje theorie, praktijk in het leslokaal én een excursie naar Rijkevorsel.Dinamo, Kongoplein, 2. Info 014 47 21 64 of www.warande.be/dinamo.

wo 7, 14 en 21 maart van 19 tot 22u – RavelsEcologische voedingGenieten van een ecologische maaltijd staat borg voor gezond en milieuvrien-delijk eten. Je kiest voor veel verse groenten en fruit van het seizoen en liefst van biologische teelt. Als je al eens exotische producten koopt, dan zijn die van eerlijke handel.GC De Wouwer, Kloosterstraat, 4. Info 014 65 21 55 of [email protected]

in samenwerking met Vormingplus Kempen wo 7 maart van 9 tot 12u – TurnhoutUnieke brocheIn deze workshop maak je een unieke broche, aangepast aan je eigen stijl en kleurenvoorkeur. Dinamo, Kongoplein, 2. Info 014 47 21 64 of www.warande.be/dinamo.

vanaf vr 9 maart van 20 tot 22.30u – OosterwijkBiologisch tuinieren voor beginnersBodemleer, insecten aanwenden, bo-dembewerking, bemesting: tuinieren in vier lessen.KWB-lokaal, Schuurveldstraat 1. Info 014 51 76 73

in samenwerking met Vormingplus Kempen

za 10 maart van 14 tot 17u – HerentalsDe weg naar vrijheidVia zachte yogaoefeningen, meditatie en vertellingen word je als mens bewust gemaakt van je eigen kracht. Sandra Deakin geeft concrete tips en tricks om met het leven van alledag om te gaan.Well2DAY, Zandstraat, 42. Info 03 285 42 91 of www.well2day.be.

di 13 maart van 13.30 tot 17u – GeelDe natuur digitaal fotograferenIn deze workshop ontdek je de mooie Kempense natuur door de lens van je fototoestel. Door te focussen op wat je waarneemt; beleef je de natuur totaal anders!Belse bossen. Info 014 56 05 95

in samenwerking met Vormingplus Kempen

wo 14 maart van 19.30 tot 21.30u – Oud-TurnhoutEen huisapotheek maken met geneeskrachtige plantenKruiden kunnen heel belangrijk zijn in het dagelijkse leven. In maaltijden, bij kleine ongemakken en als o zo aards geschenk. We maken een spierzalf en wondhelende zalf op basis van kruiden.De Heischuur, Schuurhoven, 2. Info 014 88 28 87 of [email protected].

in samenwerking met Vormingplus Kempen

kAlenDer MAArT

Page 29: Suikerkrant maart 2012

Suiker - 29

wo 14 maart van 9 tot 12u – TurnhoutBabymuts als kraamcadeauIn deze workshop maken we een uniek geboortecadeautje, een zelfgemaakt schattig mutsje. De begeleidster kiest er bewust voor om met zorg voor onze omgeving te werken.Dinamo, Kongoplein, 2. Info 014 47 21 64 of www.warande.be/dinamo.

do 15 en vr 16 maart van 10 tot 17uLeren schilderen als procesSchilderen is meer dan een schilderij maken. Het is je met hart en ziel inzet-ten om iets van jezelf naar buiten te la-ten stromen.40 euro per les (3 uur) of 250 euro voor tien lessen, of 160 euro voor een week-end (2 dagen).artObe, Rolleken 10 in LilleInfo www.artobe.org, [email protected], 014 88 33 43.

vanaf vr 16 maart van 19 tot 21u – OlenAromatherapie InitiatiecursusMaak kennis met etherische oliën op 3 avonden. We leren de aroma’s herken-nen en veilig toepassen via o.a. een voetmassage.Het Oude Pad, Waterstraat, 42. Info 0478 205185 of [email protected].

zo 18 maart van 9.30 tot 16.30u – MolKennismakingsdag met zenTijdens deze zendag maken we op een actieve manier kennis met het zen-boeddhisme in de praktijk. Wat is zen precies? Hoe beoefen je dat? Wat doe je wanneer je mediteert? En hoe kun je dat leren? Sint Romboutstoren, Gasstraat, 11. Info 014 32 35 03 of [email protected].

zo 18 maart van 10 tot 17u – BalenDancing BodyVia adem, dans en vrije beweging rei-zen we door het landschap van ons li-chaam, gevoelens en gedachten. Naast dansen komen ook eenvoudige yogaoe-feningen en lichaamswerk aan bod. School De Bijenkorf, Haverstraat, 6. Info 056 21 02 92 of [email protected].

ma 19 en 26 maart van 9.30 tot 17u – WesterloZelfverzekerd in ‘t leven staan Groeien in zelfvertrouwen in een 12 urenmodule.Het Lotushuis, Zoerleberg, 30. Info 014 22 36 06 of [email protected].

ma 19 maart om 20u – HoogstratenLow Impact ManSteven Vromman wordt wel eens de man met de kleinste ecologische voet-afdruk van het land genoemd. Hij be-sliste in 2008 om zijn leven overhoop te gooien en op zoek te gaan naar een goed leven binnen de grenzen van één planeet.Bibliotheek, Lindendreef 1. Info 03 314 32 61 of [email protected].

in samenwerking met Vormingplus Kempen

di 20 maart om 14u – TurnhoutVerhalen bij traditionele streekgerechtenWalter Van den Branden, ex-molenaar van Gierle en een van de eerste proe-vers van de Gageleer, voelt het schuim nog op de lippen als hij aan de verhalen van vroeger denkt.Kapelhoeve, Stwg. op Diest 2. Info 0495 32 45 60 of [email protected].

in samenwerking met Vormingplus Kempen

di 20 maart van 14 tot 16u – TurnhoutBasis fietsherstelDe workshop behandelt herstellingen die je mits basiskennis zelf kan uit-voeren aan je fiets en waarvoor je dus niet naar de fietsenmaker moet. We bekijken ook het juiste onderhoud van je fiets waardoor je fiets veel langer meegaat.Dinamo, Warandestraat, 42. Info 014 47 21 64 of www.warande.be/dinamo.

di 20 maart om 20u – TurnhoutHet Grote StadsregiodebatVier gemeenten werken al jarenlang sa-men. Hoever staan ze op de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen? Wat vinden de verschillende politieke partijen uit Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar?de Kuub, Warandestraat, 42. Info 0486 75 76 58 of www.gazetvan-turnhout.be.

in samenwerking met Vormingplus Kempen

di 20 maart van 19 tot 21.30u – TurnhoutWorkshop Fimo roosjesKralen maken in de vorm van roosjes met fimoklei.De Banier, Warandestraat, 97. Info 03 270 04 44 of www.debanier.be.

wo 21 en 28 maart om 19.30u – BouwelSchaapjes weven met lontwolParochiezaal, Dorp, 43. Info 014 51 71 95

wo 21 maart van 20 tot 22.30u – HerentalsBouwen aan zelfvertrouwenVorming over opvoeden van kinderen van 3 tot 12 jaar.Over een gezond zelfbeeld opbouwen.Auditorium Wit-Gele kruis, Nonnen-vest, 12. Info 09 232 47 50 of [email protected].

vr 23 maart om 19.30u – LaakdalDarwin achternaDirk Draulans komt zijn ervaringen vertellen over de reis die Darwin ge-maakt heeft met het schip Beagle. Gemeenteschool De Schans, Veerledorp 18. Info 0474 33 76 33 of [email protected].

in samenwerking met Vormingplus Kempen

za 24 maart – GeelMotiveren en begeleiden van vrijwilligersHoe kan je door een effectieve begelei-ding inspelen op de behoefte en motiva-tie van vrijwilligers? cc De Werft, Werft 32. Info 014 56 66 85 of [email protected].

in samenwerking met Vormingplus Kempen

za 24 maart van 14 tot 17u – TurnhoutHippe handtasEen leuke handtas met hippe stofjes. De Banier, Warandestraat, 97. Info 03 270 04 44 of www.debanier.be.

za 24 maart van 10 tot 12.30u – TurnhoutHappy retro wenskaartenMet de Happy Cutsnijmachine maak je wenskaarten in een retrokleedje. De Banier, Warandestraat, 97. Info 03 270 04 44 of www.debanier.be.

ma 26 maart van 19.30 tot 21.30u – Oud-TurnhoutRelationele seksuele vormingVorming over opvoeden van kinderen tot 18 jaarVIBO De Brem - OV1, Arendonkse-baan, 36. Info 09 232 47 50 of www.vcok.be.

ma 26 maart van 20 tot 22u – GeelSchuldgevoelensGespreksbijeenkomst over schuldge-voelens.OPZ Geel, Sanodreef, 4. Info 014 59 06 00 of [email protected].

do 29 maart – TurnhoutHotel PrisonVoor wereldreiziger Jan De Cock is de gevangenis een bron van inspiratie en innerlijke rijkdom. ‘Als je het hart van mensen kunt aanspreken, gebeuren er wonderen, ook achter de tralies’, vertelt de Antwerpse tralietrotter.De Oude Eik, Leiseinde 3. Info [email protected].

in samenwerking met Vormingplus Kempen

do 29 maart en do 26 april van 20 tot 22u – TurnhoutBorderlineEen infomoment van SimilesOntmoetingscentrum Olsene, Stati-onstraat, 60-62. Info 014 41 46 24 of [email protected].

do 1 maart van 10 tot 16uwandeling in ravelsVertrek om 10 uur aan de Wouwer in Ravelsde Warande5 euro

ma 5 maart van 19.30 tot 21.30uOp mijn zetel mag je surfenCouchsurfers zijn reizigers die over-nachten bij particulieren thuis: een bij-zondere vorm van duurzaam toerisme. In dit cultuurjaar van 2012 zullen veel mensen ook naar Turnhout afzakken voor een verblijf van enkele dagen. Heb jij een zetel, bed of kamer vrij? Ontvang jij graag voor enkele dagen internati-onale gasten in huis? Ben je zelf geen reiziger, maar wil je toch de wereld ver-kennen? Dan is dit misschien iets voor jou! Enkele couchsurfers uit de regio getuigen over hun reiservaringen en de interessante gasten of vreemde vogels die zij over de vloer kregen. Bovendien tonen we heel concreet hoe je de couch-surfingwebsite kan gebruiken. de Warande 5 euro

vanaf di 6 maart van 9.30 tot 11.30uOveral natuur4 lessenWe verkennen met allerlei anekdotes en wetenswaardigheden de natuur in onze regio. Een beetje theorie, praktijk in het leslokaal én een excursie in Rij-kevorsel.12,50 euro

wo 7 maart van 9 tot 12uUnieke broche In deze creatieve workshop maak je een unieke broche, aangepast aan je eigen stijl en kleurenvoorkeur. De be-geleidster kiest er bewust voor om met zorg voor onze omgeving te werken. Ze werkt met natuurlijke materialen en gerecycleerde stoffen.5 euro

ma 12 maart van 19.30 tot 21.30uGezonde voedingGezond leven vergt wel een kleine in-spanning, maar met tips en een posi-tieve ingesteldheid kom je al ver.De Warande5 euro

ma 12 maart van 19.30 tot 21.30uDuurzaam bouwenWonen in een comfortabel huis van re-cuperatiemateriaal dat je zelf bouwt en dat bovendien volledig zelfvoorzienend is wat betreft water, gas en elektri-citeit... Kan dat en mag dat? Een ea-rthship is een duurzaam en ecologisch verantwoord huis, dat geheel onafhan-kelijk in alle behoeften van zijn bewo-ners kan voorzien. Het concept van een earthship is gebaseerd op drie ideeën: de autonomie van de bewoners, het toe-passen van duurzame technologie en hergebruik van afgedankte materialen. Maak vanavond kennis met mensen die dromen van zo’n boot op het land hier in de stadsregio. De Warande5 euro

vanaf di 13 maart van 13.30 tot 15.30uZUMBA5 lessenKan jij ook niet blijven stilstaan als je vrolijke muziek hoort? Kom dan meedansen in deze kennismakings-reeks Zumba. Je leert eenvoudige dans-combinaties op Latijns-Amerikaanse muziek zoals salsa, merengue, samba.Kongoplein12,50 euro

ma 19 maart van 19.30 tot 21.30uDuurzame voedingVoor voedingswaren in de winkel be-landen, hebben ze vaak al heel wat kilometers afgelegd; voor productie, verwerking, verpakking en transport is veel brandstof nodig. Kan het ook anders? Hoe verbeter je de wereld met de keukenschort aan? In deze lezing laat Roland je zien met welke criteria je best rekening houdt als je duurzame keuzes wil maken, van zelf oogsten in je eigen tuin of die van de plaatselijke boer tot minder afval ‘kopen’. Ga de uit-daging aan en neem je voedingspatroon onder de loep. Je zal zien hoe verras-send lekker én goedkoop dit kan zijn! De Warande5 euro

di 20 maart van 14 tot 16uBasis fietsherstelDe workshop behandelt herstellingen die je mits basiskennis zelf kan uitvoe-ren aan je fiets, en waarvoor je dus niet naar de fietsenmaker moet. Ook gaan we even dieper in op het juiste onder-houd van een fiets dat ervoor kan zor-gen dat je fiets véél langer meegaat.De Warande5 euro

do 22 maart van 8 tot 18uDaguitstap genk : multicultureel erfgoedMaak kennis met het kleurrijke erf-goed van Genk. De stad is een thuis voor mensen uit de hele wereld. Tijdens de afgelopen eeuw vestigden zich hier meer dan tachtig nationaliteiten. Je begint de dag met een heerlijk Turks ontbijt in de moskee van Sledderlo, de op een na grootste moskee van België. Een gids van Turkse origine vertelt je alles over de moskee en de islam. Ver-der bezoek je de Oekraïens-katholieke kerk en het Energiegebouw van de mijn (C-Mine) van Winterslag. Een stadsgids begeleidt je gedurende het hele programma.52 euro

di 27 maart van 13 tot 16uFietstocht in de kempen: landloperslusvertrek: 13 uur aan kerkhof in Merks-plas, Kerkstraat (dichtbij sporthal), aankomst: 16 uur (circa 35km)5 euro

vr 30 maart van 13.30 tot 14.30uThe dansant: zumba en salsaIn deze initiatieles bestaat de opwar-ming uit enkele vrolijke en amusante zumbacombinaties die stap voor stap worden uitgelegd en aangeleerd. Daarna wagen we ons aan een mini-salsachoreografie die we individueel of met partner dansen, afhankelijk van de voorkeur van de groep.de Warandegratis

INFOLut MertensDinamoWarandestraat 42, Turnhout 014 47 21 [email protected]/dinamo

Page 30: Suikerkrant maart 2012

30 - maart 2012

Vzw Open Doek dankt zijn naambekendheid vooral aan het filmfestival dat het elk jaar -eind april- organiseert. Maar Open Doek is het hele jaar door actief. Wekelijks wordt op dinsdagavond in Utopolis in Turnhout een film geprogrammeerd. En deze maand is er nog een extraatje: Docville On Tour.

Dinsdag 6 maart, 20uMONSIEUR LAZHARLand: CanadaRegisseur: Philippe FalardeauDuur: 94 minutenJaar: 2011(Belgische première)In een lagere school worden de kin-deren van het zesde leerjaar gecon-fronteerd met de zelfdoding van hun juffrouw. Een Algerijnse migrant, ge-wapend met een CV van jaren ervaring in Algiers, biedt zich aan in de school om de juf te vervangen. Steeds meer raken de leerlingen gesteld op de eigen-zinnige Bachir Lazhar, die hen helpt met hun verdriet en rouw om hun vo-rige lerares. Maar niemand op school heeft enig idee van het pijnlijke verle-den van deze nieuwe leerkracht. Deze hartverwarmende en prachtig vormgegeven film behandelt op een eenvoudige en oprechte wijze grote the-ma’s zoals verlies en dood, onschuld en schuld, bedrog en eerlijkheid.

Dinsdag 13 maart, 20uLES GEANTSLand: BelgiëRegisseur: Bouli LannersDuur: 84 minutenJaar: 2011De ouders van Zak en Seth (14 en 13 jaar) werken in het buitenland en droppen hen, zoals elk jaar, in het leegstaande huis van de overleden grootvader, om er hun vakantie door te brengen. Het wordt een vakantie vol kleine criminaliteit en kwajongens-streken. Maar het geld is veel te vroeg op, en de broers moeten samen met een ‘partner in crime’ op zoek naar geld.De Waalse regisseur Bouli Lanners laat in deze film zien dat hij eigenlijk een schilder is: elk beeld is een aquarel, elke scène een miniatuurportret. De prachtige songs van The Bony King Of Nowhere helpen om een tijdloze en van melancholie doordrongen film te schep-pen.

Dinsdag 20 maart, 20uELENALand: RuslandRegisseur: Andrei ZvyagintsevDuur: 109 minutenJaar: 2011(Belgische première)Elena en Vladimir zijn een ouder kop-pel. Ze hebben elkaar pas laat in het leven ontmoet en beiden hebben kin-deren uit vorige huwelijken. Elena’s zoon is werkloos en niet in staat om zijn familie te onderhouden. Vladimirs dochter is een zorgeloze jonge vrouw die een afstandelijke relatie met haar vader heeft. Prachtige film met een schitterende soundtrack van Philip Glass en met bijzondere acteerprestaties. Langzaam maar zeker geeft de film meer inzicht in de veelzijdigheid van het hoofdper-sonage. De regisseur slaagt er na ‘The Return’ en ‘The Banishment’ opnieuw in om een film van een duizelingwek-kend hoog niveau af te leveren.

Dinsdag 27 maart, 20uPOLISSELand: FrankrijkRegisseur: Maïwenn Le BescoDuur: 127 minutenJaar: 2011De actrice Maïwenn Le Besco snuffelde voor haar derde langspeelfilm maan-denlang in de dossiers van de dienst kinderbescherming van de Parijse poli-tie. Het resultaat is een confronterende semidocumentaire over deze dienst: een zootje ongeregelden maar zeker ook gedreven politiemensen. Hun strijd tegen sociaal onrecht laat niemand on-beroerd.Polisse is ondanks zijn zware thema een onderhoudende prent.Voor deze indrukwekkende film ont-ving Le Besco op het filmfestival van Cannes 2011 de Juryprijs voor Beste film.

Dinsdag 1 maart, 20uDE ENGEL VAN DOELLand: NederlandRegisseur: Tom FassaertDuur: 76 minutenJaar: 2011Tussen de Antwerpse containerhaven en een kerncentrale ligt het dorpje Doel. Een dorp dat decennialang in de weg lag van de megalomane uitbrei-dingsplannen van de Antwerpse haven, maar nu definitief plaats moet maken. Terwijl Doel een langzame dood sterft, proberen de oorspronkelijke bewo-ners de schijn van een normaal leven in stand te houden. Gefilmd in sober zwart-wit vertelt De Engel van Doel het universele verhaal van de hopeloze strijd van de mens tegen de verganke-lijkheid.

Dinsdag 1 maart, 21.30uMARWENCOLLand: Verenigde StatenRegisseur: Jeff MalmbergDuur: 83 minutenJaar: 2010Mark Hogancamp wordt bij een café-ruzie zwaar toegetakeld door vijf man-nen. Hij lijdt aan een zware vorm van geheu genverlies. Bij wijze van revali-datietherapie bouwt hij Mar wencol, een Belgisch miniatuurstadje in de Tweede Wereldoorlog. Het wordt bewoond door de poppen Barbie en G.I. Joe. Voor Mark is de fantasiewereld een vlucht uit de chaotische realiteit. Wanneer een New Yorkse kunstgalerij geïnteres-seerd raakt in zijn werk, bloeit hij open.

Dinsdag 2 maart, 20uTHIS WAy OF LIFELand: Nieuw-ZeelandRegisseur: Thomas BurstynDuur: 84 minutenJaar: 2010In dit intieme portret maken we kennis met Peter, Colleen en hun zes kinderen. Het gezin kiest bewust voor een intens samenleven midden in de ongerepte na-tuur, weg van de hec tische, stressvolle maatschappij. De kinderen leven bui-ten en rijden op halfwilde paarden, ter-wijl hun vader op wild jaagt. Ondanks flinke tegenslagen -familiale conflicten, diefstal en gedwongen verhuis- blijven ze vergevingsgezind en compro misloos. Zelden werd een alternatieve levens-stijl zo adem benemend in beeld ge-bracht.

Dinsdag 2 maart, 21.30uIF A TREE FALLS - A STORy OF THE EARTH LIBERATION FRONTLand: Verenigde StatenRegisseurs: Marshall Curry en Sam CullmanDuur: 85 minutenJaar: 2011In de jaren 90 kwam de militante milieugroep Earth Libera tion Front (ELF) door een aantal ophefmakende brandstich tingen in het vizier van de FBI. Er ontstond een bloedstol lend kat-en-muisspelletje tussen de politie en de activisten, dat in 2005 eindigde met een aantal veroordelingen. Daniel McGowan, zoon van een politieagent en briljant stu dent, was een van hen. Deze documentaire toont hoe een ge-wone burgerzoon verzeild geraakte in radicaal ecoterrorisme en stelt harde vragen bij milieuzorg, activisme en het begrip terrorisme.

oPEN DoEK

Docville on TourOpen Doek toont voor het tweede jaar op rij enkele spraakmakende

documentaires van het internationaal filmfestival DOCVILLE in Leuven.

MAART

Page 31: Suikerkrant maart 2012

Suiker - 31

v.i.P.-PArTner Provincie

antwerpen Adres: Kon. Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen Tel: 03 240 50 11 Fax: 03 240 54 75 Mail: [email protected] Website: www.provant.be

PArTners XXl RenoHuis Renovatie - Sleutel op de Deur Tel: 0478 / 42 77 71 Fax: 014 / 42 77 71

Filmfestival Open Doek

Adres: Warandestraat 42, 2300 Turnhout Tel: 014 41 94 94 Fax: 014 42 08 21 Mail: [email protected] Website: www.opendoek.be

PArTners Xl de Warande Adres: Warandestraat 42, 2300 Turnhout Ticketbalie: ma-vr 9-17u, za 9-14u Tel: 014 41 9494 (algemeen)

014 41 69 91 (ticketbalie) Website: www.warande.be

de kringwinkel Adressen: goedkoop en origineel Mol (Sint-Appolonialaan,

014 32 61 63), Turnhout (Steenweg op Tielen 70), Retie (Sint-Martinusstraat 50), Hoogstraten (Meerseweg 135, 014 44 20 40), Geel (Heide-bloemstraat 93), Herentals (Lierseweg 136), Kasterlee (Krokuslaan 10), Balen (Steenweg op Leopoldsburg 71/2), Herselt (Blauberg-steenweg 113), Heist-op-den-Berg (Noordstraat 25/1, 015 23.73.93).

Pure Kempen RURANT vzw Adres: Hooibeeksedijk 1 2440 Geel Tel: 014 / 85 27 07 Website: www.purekempen.be www.rurant.be (Merk Kempen) Mail: johny.geerinckx @rurant.provant.be

Vormingplus Kempen Adres: Graatakker 4 2300 Turnhout Tel: 014 41 15 65 Mail: [email protected] Website: www.vormingpluskempen.be

Sabam Cultuur Adres: Aarlenstraat 75-77

1040 Bruxelles Tel: + 32.2.286.82.11 Fax: + 32.2.230.05.89 Mail: [email protected] Website: http://www.sabam.be

Turnhout 2012 Adres: Stadhuis, Grote Markt 1,

2300 Turnhout Openingsuren: ma-vr: 9-12.30u en

13.30-16.30u Tel: 014 40 96 74 Mail: [email protected] Website: www.turnhout2012.be

TRAM 41 (Turnhoute Route Archief en Musea) Adressen: Stadsarchief (Stadhuis/Erf-

goedhuis, Grote Markt 1, 2300 Turnhout, 014 44 33 98) Nationaal Museum van de Speelkaart (Druivenstraat 18, 2300 Turnhout, 014 41 56 21) Taxandriamuseum (Begijnenstraat 28,

2300 Turnhout, 014 43 63 35) Begijnhofmuseum (Begijnhof 56, 2300 Turnhout, 014 42 12 48)

Openingsuren: musea: di-za 14-17u, zo 11-17u Stadsarchief: ma: alleen telefonisch of per mail, di-vr 9-12.30u / 13-16.30u

Mail: [email protected] Website: www.tram41.be

PArTners l Cc ‘t Schaliken Adres: Grote Markt 35,

2200 Herentals Openingsuren: ma 9-12u / 17-19.30u,

di, do, vr 9-12u / 13.30-16u, wo 9-12u.

Ticketbalie ook op wo 13.30-16u en za 10-14u.

Tel: 014 28 51 30 Fax: 014 22 28 56 Mail: [email protected] Website : www.schaliken.be

Cc de Werft Adressen: Werft 32, Markt 1, 2440 Geel

(exporuimte de Halle) Centrumparking Nieuw-straat, 2440 Geel (exporuimte de Schrijnwerkerij)

Balie: ma 13.30-16.30u, di-vr 9-12u / 13.30-16.30u, za 10-12u

Tel: 014 56 66 60 (administratie) 014 56 66 66 (reserveringen)

Fax: 014 56 66 80 Mail: [email protected],

[email protected] Website: www.dewerft.be

Cc ‘t Getouw (schouwburg Rex – zaal ‘t Getouw)

Adres balie : Smallestraat 2, 2400 Mol Openingsuren: di-vr : 9-12u / 13.30-16u,

za 10-12u Tel: 014 33 09 00 Fax: 014 33 09 07 Mail: [email protected] Website : www.getouw.be

Bibliotheek Turnhout Adres: Warandestraat 42, 2300

Turnhout Openingsuren: ma 14-20u, di t.e.m. do 11-

20u, vr 11-18u, za 10-17u Tel: 014 47 22 41 Fax: 014 41 61 41 Mail: [email protected] Website: www.turnhout.be/bib

Effenaar Adres: Dommelstraat 2, Eindhoven Tel: 0031 (0)40 239 36 66 Mail: [email protected] Website: www.effenaar.nl

Dinamo Adres: Warandestraat 42, 2300 Turnhout Openingsuren: educabalie ma-vr 9-12u en 13-16u, ma 18-20u Tel: 014 47 21 64 (educabalie) Mail: [email protected] Website: www.warande.be (cursussen)

Mezz Adres: Keizerstraat 101, 4811 HL Breda Tel: 0031 76 515 66 77 Fax: 0031 76 520 02 37 Mail: [email protected] Website: www.mezz.nl

IOK Intercommunale

Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen

Adres: Antwerpseweg 1, 2440 Geel Tel: 014 58 09 91 Fax: 014 58 97 22 Mail: [email protected] Website: www.iok.be HoReCa provincie Antwerpen Afdelingen Noorderkempen en

Middenkempen Adres: Ieperstraat 4, 2300 Turnhout Tel: 0495 53 54 80

Katholieke Hogeschool kempen met campussen in Geel, Lier,

Turnhout en Vorselaar Tel: 014 56 23 10 Fax: 014 58 48 59 Mail: [email protected] Website: www.khk.be

De Roma Adres: Turnhoutsebaan 286

2140 Borgerhout Ticketbalie: Turnhoutsebaan

327 2140 Borgerhout Openingsuren: ma-vr: 9u30-12u30 / 13u30-

17u Tel: 03 292 97 40 (reserveringen) 03 292 97 50 (algemeen) Website: www.deroma.be

cc Zundert Adres: Molenstraat 5 Zundert Tel: 0031 76 597 19 99 Website: www.cczundert.nl cc Jan Van Besouw Adres: Thomas van Diessenstraat 1 Goirle Tel: 0031 13 534 34 00 Website: www.janvanbesouw.nl

Vlaamse Opera Antwerpen

Adres: Van Ertbornstraat 8, 2018 Antwerpen Website: www.vlaamseopera.be Mail: [email protected] Tel: 03 202 10 08

Amuz [festival van vlaanderen- antwerpen]

Adres: Kammenstraat 81, 2000 Antwerpen

Tel: +32 (0)3 202 46 62 Fax: +32 (0)3 202 46 64 Website: www.amuz.be

M HKA Museum van Hedendaagse

Kunst Antwerpen Adres: Leuvenstraat 32 2000 Ant-

werpen Tel: +32 (0)3 260 99 99 Fax: +32 (0)3 216 24 86 Mail: [email protected] Website: www.muhka.be

Würth Belux N.V. Adres: Everdongenlaan 29 2300 Turnhout Tel: +32 (0)14 44 55 66 Fax: +32 (0)14 44 55 67 Mail: [email protected]

013 Poppodium Adres: Veemarktstraat 44

5038 CV TILBURG Tel: 013 460 95 00 Fax: 013 460 95 01 Mail: [email protected]

Frans Masereel Centrum Adres: Masereeldijk 5 2460 Kasterlee

Cultureel Centrum "De Kei" Adres: Kerkplein 69 5541 KB Reusel Tel: 0497-641484

PArTners s Delta Motorcycle n.v. Adres: Otterstraat 120,

2300 Turnhout Tel: 014 42 08 08 Fax: 014 42 74 78 Mail: [email protected] Website: www.deltamotor.be

Café Wirwar Een eigentijds café met een

vleugje heimwee naar vroeger Adres: Otterstraat 8, 2300 Turnhout

De Singer Adres: Bavelstraat 35, 2310 Rijkevorsel Website: www.desinger.be of www.ajazzexperience.be

Jakob smitsmuseum Adres: Sluis 155a, 2400 Mol Openingsuren: wo-zo: 14-18u Tel en fax: 014 31 74 35 Mail: [email protected] Website: www.jakobsmits.be

Theater stap Adres: Brugstraat 55, 2300 Turnhout Tel: 014 42 85 90 Fax: 014 42 84 19 Mail: [email protected] Website: www.theaterstap.be

Storm op komst Kinderkunstenfestival Vrijdag 19 - dinsdag 23 maart Adres: Warandestraat 42, 2300 Turnhout Mail: [email protected] Website: www.stormopkomst.be

Vrijetijdscentrum De Kruierie Adres: Bevrijdingsstraat 1 2490 Balen Tel: 014 82 92 30 Fax: 014 81 79 59 Mail: [email protected]

gemeente Westerlo Adres: Boerenkrijglaan 61 2260 Westerlo Mail: [email protected] Tel: 014 53 91 77

Rockin’ Around Turnhout ‘s Werelds grootste rock-’n-rollkroegentocht

DE poppenzaal Adres: Steenweg op Oosthoven 114,

2300 Turnhout Tel: 014 42 33 22 Fax: 014 42 43 55 Mail: [email protected] Website: www.propop.be

Hofke van Chantraine Adres: Kerkstraat 46

2360 Oud-Turnhout Tel: 014 47 94 94 Fax: 014 65 25 18 Mail: [email protected]

Productiehuis Het Gevolg Adres: Otterstraat 31-33, 2300

Turnhout Tel: 014/42.63.27 Fax: 014/42.82.36 Mail: [email protected]

Stadsbestuur geel Adres: Werft 20, 2440 Geel Tel: 014 56 60 00 Mail: [email protected]

Groezrock 28th-29th April 2012 Adres: Gestelsesteenweg 211 B-2450 Meerhout Mail: [email protected]

Gemeentebestuur Meerhout Adres: Markt 1, 2450 Meerhout Tel: 014 24 99 20 Fax: 014 24 99 57 Mail: [email protected]

Gemeentebestuur Olen Adres: Dorp 1 - 2250 Olen Tel: 014 26 31 11 Fax: 014 26 31 20 Mail: [email protected]

PFL Adres: Sound, Light, Projection, Video & Meeting Support Achterstenhoek 9 2275 Lille Openingsuren: Ma-vr 10-18 u Za 10-14 u Tel: 014 / 44 08 70 Mail: [email protected] Website: www.pfl.be

Fiesta Mundial Adres: Keiheuvel Balen Mail: [email protected] Tickets: [email protected]

Galerie ES Adres: Koningsbaan 68A 2560 Nijlen Website: www.galerie-es.be Mail: [email protected] Tel: 03 481 93 59 Recreatie-en Natuurpark

Keiheuvel vzw Adres: 17de Esc. Lichtvliegwezenlaan

14, 2490 Balen Tel: 014 81 03 01 Website: www.keiheuvel.be Mail: [email protected]

Erfgoedcel Noorderkempen

Stadhuis/Erfgoedhuis Adres: Grote Markt 1, 2300 Turnhout Tel: 014 44 33 62 Mail: info@erfgoedcelnoorderkem-

pen.be

Cultuur noord CC Palethe Adres: Jeugdlaan 2, 3900 Overpelt Tel, Info, reservaties, tickets: 011/64.59.52 Fax: 011/64.45.04 Erfgoedcel k.ERF Adres: Gasthuisstraat 5, 2440 Geel Tel: 014 566 689 Website: www.erfgoedcelkerf.be

artObe+ Adres: Rolleken 10 B-2275 Lille Belgium Tel: 0032 (0)14 883343 Mail: [email protected] Website: www.artObe.eu

oNzE PARTNERS

Page 32: Suikerkrant maart 2012

Goedkoop en oriGineel! Mol (014/32.61.63)

Turnhout,Retie en Hoogstraten (014/44.20.40)

Geel, Herentals, Kasterlee, Balen,

Herselt en Heist-op-den-Berg (015/23.73.93)

Met steun van de gemeentes Olen, Oud Turnhout, Geel, Turnhout, Mol, Herentals, Westerlo, Balen, Meerhout

DELTADELTAMOTORCYCLE

Otterstraat 1202300 Turnhout

014 42 08 08www.deltamotor.be

[email protected]

DELTADELTAMOTORCYCLE

Openingsuren:alle dagen van 9.30u tot 19.00uzaterdag van 9.30u tot 17.00uzondag en maandag gesloten

BiBliotheek turnhout

De club van 100

PARTNERS XXL

PARTNERS XL

PARTNERS L

V.I.P.-PARTNER

PARTNERS S

EEN HART VooR CULTUURook liD worDen vAn De club vAn 100? vrAAG nAAr onze voorwAArDen. bel 0495 53 54 80.