JouRRRnaal maart 2012

16
COLUMN: Verleden in beelden Hemd-Van-Het-Lijf 222 REPORTAGE: ‘mijn eigen stekkie’ Centrum voor Reuma & Revalidatie Rotterdam - jaargang 19 - nummer 3 - maart 2012 Actief op zoek naar nieuwe kansen!

description

JouRRRnaal maart 2012

Transcript of JouRRRnaal maart 2012

Page 1: JouRRRnaal maart 2012

COLUMN:

Verleden in beelden

Hemd-Van-Het-Lijf

222

REPORTAGE:

‘mijn eigen stekkie’

Centrum voor Reuma & Revalidatie Rotterdam - jaargang 19 - nummer 3 - maart 2012

Actief op zoek naar nieuwe kansen!

Page 2: JouRRRnaal maart 2012

Maart

Deze maand begint de lente. Een jaargetijde dat vooral ge-associeerd wordt met nieuw (leven). In het RRR gebeuren steeds weer nieuwe dingen. Nieuw komt meestal voort uit een ontwikkeling die eerder is ingezet. De nieuwbouw is het meest in het oogspringend. Het vertrouwen op realisatie is er maar de ‘kogel is nog niet door de kerk’. Nieuw zijn steeds de kansen die revali-danten ervaren om de draad van hun leven na hun ziekte weer op te pakken. De verha-len van de dames Breeldveld en Van Klaveren spreken voor zich. De verzorging van pagina 10-11, vanaf april ’11 gedaan door Lydia Evers, is overge-nomen door Anke de Meij. Lydia doet een ieder haar hartelijke groeten. Centrum voor Reuma & Revalidatie Rotterdam Van Beethovenlaan 60 3055 JD Rotterdam Telefoon 010 - 278 12 78 E-mail [email protected] www.rrr.nl

Redactie: Ellen Freen, Anke de Meij, Ilona van der Giessen Eindredactie: Dodo Cossee Opmaak: Jan Roeffel

Bijdragen voor de volgende uitgave kunt u tot 20 maart ’12 inleveren: [email protected] of Postvak 48 (naast receptie).

Rondetafelgesprek 6 maart

De bijeenkomst met de archi-tect in het Trefpunt werd druk-bezocht. Vanzelfsprekend bent u allemaal nieuwsgierig hoe het toekomstige RRR eruit ziet. Jammer dat nog niet duidelijk is wanneer de nieuwbouw start of liever: wanneer we nieuwe ruimten in gebruik kunnen ne-men. Cliënten en mantelzorgers gaven de architect vooral aan-dachtspunten mee rondom be-reikbaarheid, de mogelijkheid om overdekt in- en uit te stap-pen, de mogelijkheid om naar buiten te kijken, parkeergele-genheid en een tochtvrije hal. De directie heeft ons verzekerd dat ook deze punten in het nieuwe gebouw beter gereali-seerd worden. Natuurlijk zijn wij op 6 maart a.s. weer present in het Tref-punt om ons maandelijks ‘ron-detafelgesprek’ met u te heb-ben. Iedere maand melden zich wel enkele cliënten of mantel-zorgers met wie wij actualitei-ten bespreken. In februari stond ‘eenzaamheid’ centraal. Hoe kunt u dit tegen gaan en welke mogelijkheden zijn er in het RRR.

‘Ik wilde niet naar huis’

Wie?: Rieka Keur Hoe oud?: 80 jaar, eind maart zelfs 81 jaar Doet wat?: Vrijwilliger bij de dagbehandeling. Voor wie?: Voor de cliënten van de dagbehandeling. Hoe is dat?: ‘Geweldig, ik kom met heel veel plezier naar het RRR op mijn driewieler fiets. Zo blijf ik ook zelf in goede conditie. Een conditie die ik nodig heb als vrijwilliger maar ook in de rest van de week. In 2004 heb ik, nadat ik een nieuwe heup kreeg, gerevalideerd in het RRR. Na zes weken wilde ik helemaal niet meer naar huis. Door toedoen van een van de medewerkers heb ik mezelf als vrijwilliger aangemeld en sindsdien doe ik dit. Mijn hart ligt bij de cliënten van de dag-behandeling, ik help hun met de huishoudelijke taken. Ik vind het vooral mooi om te zien hoe cliënten na een be-roerte weer langzaam vooruit gaan. Ik doe graag vragenspel-letjes met cliënten. Dat traint de hersenen, van hun én van mij!’

Page 3: JouRRRnaal maart 2012

Wist u dat?

Revalidatie modules

In kliniek en polikliniek vindt revalidatie plaats op basis van modules. Min of meer vastom-lijnde programma’s die aan de hand van specifieke revalida-tiedoelen voor u ‘op maat’ worden gemaakt. In de kliniek wordt gewerkt met vijf ver-schillende modules te weten:

Fysiek herstel, meestal met een verwijzing door orthopeed, chirurg of neuroloog. Deze modu-le duurt ongeveer 7 we-ken.

Optimaal stabiel, voor cliënten met verschil-lende chronische ziek-ten. De revalidatie duurt ongeveer 8 we-ken.

Regie in eigen hand, voor cliënten na een CVA (beroerte) door-verwezen door de neu-roloog. De behandelpe-riode is ongeveer 14 weken.

Daarnaast zijn er nog twee modules van ongeveer 5 be-handelweken met een door-verwijzing door neuroloog of orthopeed. Na deze modules kan een cliënt instromen in één van de andere modules.

Activiteit

Middag omroep MAX

Op vrijdag 9 maart a.s. kunt u uw kennis over 60 jaar televisie testen. Via omroep MAX heb-ben we een quiz gekregen met beeldmateriaal en vragen voor een gezellige TV-middag. In het Trefpunt op het grote scherm worden fragmenten van uitzendingen getoond. U krijgt allemaal een petje waarmee u GOED of FOUT kunt aangeven. Natuurlijk is er een taartje bij de koffie en een hapje in de pauze.

Een kleinigheid ver-wijdert de mensen van elkaar. Een catastrofe brengt ze tot elkaar.

Leoplold Koch

Vrienden RRR Het RRR heeft Vrienden

Dat is een Stichting die als enig doel heeft van betekenis te zijn voor de cliënten van het RRR. De Vrienden betalen bij-voorbeeld de verse bloemen die wekelijks op verpleegafde-lingen en in de centrale hal staan en hebben twee jaar ge-leden de aankoop van een nieuwe rolstoelbus mogelijk gemaakt. Ook maken de Vrienden alle daguitstappen mogelijk. Om deze ‘vrienden-diensten’ te kunnen leveren hebben de Vrienden geld no-dig. Voor € 25 per jaar bent u VRIEND. Via www.rrr.nl of het formulier dat bij de recep-tie ligt kunt u zich aanmelden.

40

Dirk van den Bos (receptie) werkt al 40 jaar in het RRR!

Page 4: JouRRRnaal maart 2012

222 nummer met vele gezichten

In het RRR is niemand een nummer maar de eindverant-woordelijk verpleeg-kundige heeft wel een nummer: 222! De groep eindverant-woordelijk verpleeg-kundigen telt acht da-mes en twee heren. Sommigen werken al-tijd in het weekend an-deren alleen in de nacht of op de dag. De ene lijkt bekender dan de ander.

Wat doet 222? Henk, met gladgeschoren hoofd, bromsnor en klompen is de meest markante. Hij vertelt dat 222 door de verpleegafde-ling ingeschakeld wordt als cliënten ziek zijn. 222 adviseert de zorg, verzamelt gegevens en overlegt met de arts. Als het nodig is, komt de arts daarna bij de cliënt. Eline, een bekend gezicht van de dag, vertelt over de centrale rol van 222 bij wondzorg op de afdelingen Intensieve Zorg. 222 beoordeelt één keer per week wonden en stemt in over-leg met de arts af welke mate-rialen gebruikt worden om ge-nezing te bevorderen. De inzet van speciale matrassen bij dreigende decubitus (doorlig-gen) verloopt ook via 222. De afdeling doet een zit/lig score en signaleert bij 222 een ver-hoogd risico op decubitus. 222 komt dan bij de cliënt kijken en bestelt als dat nodig blijkt een antidecubitusmatras. De cliënt heeft meestal nog de

zelfde dag het speciale matras. Gewoon centrale ver-pleegkundige dus? Linda sputtert! Zij is er vaak in het weekend, de vervanging van zieke medewerkers en al-lerlei andere calamiteiten ko-men dan bij haar terecht. Zij herinnert zich een zondag waarop de stroom in Hille-gersberg uitviel. Alle prakti-sche problemen, geen licht op de gang, geen mogelijkheden om te koken, geen liften, waren voor haar! Natuurlijk kan 222 dan een beroep doen op de Technische dienst voor prakti-sche ondersteuning. Anneke, bekend van dag, avond én nacht, noemt de rol van 222 bij een brandmelding. In de minuten voor de komst van de brandweer heeft 222 de regie. Vooral in de avond en nacht als er maar weinig me-dewerkers zijn voelt zij die ver-antwoordelijkheid. 222 is méér dan een verpleeg-kundige met ervaring

Page 5: JouRRRnaal maart 2012

‘Méér dan een verpleegkundige met ervaring!’

Waarom zoveel gezichten? 222 is er altijd, de hele week. Zeven keer 24 uur. Ruth en Thelma vertellen bijna alleen maar in de nacht te werken. In principe kunnen alle collega’s alle diensten draaien. Maar er is wel een zekere verdeling. Onpersoonlijk een num-mer? Janet vindt het geen probleem om als ‘nummer’ te werken. Onder collega’s is het nummer een naam geworden, het voelt niet onpersoonlijk. Gemakkelijk is dat de cijfercombinatie ook het interne telefoonnummer is. Zo is de naam van de functie ook ontstaan. Een beetje verge-

lijkbaar met alarmnummer 112. 222 is er altijd en degene die komt weet, kan en mag altijd hetzelfde! Een leuke baan? Iedereen knikt. Wil zegt dat het een hele afwisselende en inte-ressante baan is. Contact met cliënten en familie, praktische zaken die je moet oplossen, veel inhoudelijk verpleegkundig contact met medewerkers en de creativiteit die je moet hebben om steeds de meest passende oplossing te vinden. Verantwoordelijkheid en verstoringen lijken een lastige combinatie?

Wiebke herkent de verstoringen maar vindt dat deze juist zijn charme hebben. Op een dag ben je met veel verschillende dingen bezig, je moet prioriteiten stel-len en creatief zijn. Niet lastig maar steeds weer een grote uit-daging! Belt een cliënt 222? Alies zegt dat het niet gebruike-lijk is dat een cliënt zelf 222 belt. De medewerkers op de af-deling zijn de tussenpersoon. Zij vragen 222 om advies of om aanwezig te zijn bij bijzondere situaties. Maar, zegt de groep in koor, we zijn er altijd en bellen mag altijd.

Eline Speijer Linda da Cruz Henk van Tilburg Ruth van Els Janet Graeper Thelma Tauwnaar

Wil van Leeuwen Wiebke Mensing Anneke ’t Hart Alies Doorenbos van Alies is geen foto In RRR sinds: Anneke al sinds 1989 Wil pas sinds 2011 Motto: Altijd voor iedereen present!

Page 6: JouRRRnaal maart 2012

Ook op zondag! Iedere zondag ziet u twee da-mes druk in de weer met (meestal) gordijnen. U denkt misschien ‘moet dat nou altijd op zondag’. Natuurlijk is het antwoord JA maar we vertel-len graag waarom! Dienstkle-ding van medewerkers en on-dergoed, nachtkleding, blouses en overhemden van cliënten worden door de eigen linnen-kamer gewassen en gestreken. Hiervoor draaien twee extra grote wasmachines en drogers bijna twaalf uur per werkdag. Op zaterdagmiddag en zon-dagochtend kan de dienstkle-ding van zaterdagochtend nog verwerkt worden. Op zondag-middag is er een klein beetje ruimte en die wordt benut voor het wassen van alle over-gordijnen en bedgordijnen. Iedere zondag een deel van een afdeling. Het is een bewus-te keuze om zoveel mogelijk eigen spullen ook zelf te was-sen en met zorg te behandelen. Alleen lakens, tafellakens en handdoeken worden extern gewassen. Bovenkleding van cliënten wordt (ook extern) gestoomd.

De voltallige linnendienst. In het midden Nicole en Gisela die ook elke zondag werken aan schone en gestreken gor-dijnen.

Dagtochten Jaarlijks organiseren Ella den Hond en Olga van de Horst een aantal dagtochten. Ella is activi-teitenbegeleider op Mozart 1 en Olga Verzorgende op Strauss 3. In overleg met bewonersraad en op basis van ideeën en wensen van cliënten maken zij een voorselectie. Samen bezoeken zij locaties om toegankelijkheid te onderzoe-ken en precieze afspraken te maken en te bedenken wat eventueel vanuit het RRR mee-genomen moet worden. Een behoorlijke tijdsinvestering die nodig is om met een groep van ruim tien rolstoelers soepel een hele dag onderweg te zijn. Voor 2012 zijn dagen gepland naar Musical Droomvlucht, de bloembollenvelden in Noord-Holland, het Frans Hals Muse-um in Haarlem, Goes, Madurodam, het Pluimveemu-seum en de Biesbosch. De rit tussen de bloembollenvelden is gepland met een speciale ‘strandkar’ en is daarom een heel andere ervaring dan een dagje Keukenhof. In Goes is een rondrit met een stoomtrein ge-pland naar Hoedenskerke. Misschien hebt u bij de dames uw voorkeur voor deze of ande-re tochten al uitgesproken maar weet dat u uw ideeën altijd kwijt kunt (mail: [email protected]).

Cliënttevredenheid Wanneer u in het RRR woont, wordt u ieder kwartaal ge-vraagd naar uw ervaringen met zorg, informatieverstrek-king, communicatie, autono-mie, veiligheid en bejegening. De vragen worden altijd ge-steld door medewerkers van Bureau Van Loveren en Part-ners die van het RRR opdracht hebben om de standaard vra-genlijst cliënttevredenheid af te nemen. Uw antwoorden worden geanonimiseerd ver-werkt. Op 12 maart a.s. vindt het standaard interview plaats. Alle verpleeg- en verzorgings-huizen moeten van het Minis-terie periodiek deze vragen la-ten stellen. In het RRR wordt de test ieder kwartaal afgeno-men. Steeds is een groep van ongeveer 30 cliënten beschik-baar. Voor revalidanten geldt een vragenlijst gericht revali-datie, deze is vorig jaar voor de eerste keer afgenomen. De re-sultaten van cliënttevreden-heid onderzoek in verpleeg- en verzorgingshuizen worden landelijk gepubliceerd op www.kiesbeter.nl.

Page 7: JouRRRnaal maart 2012

Railz Miniworld! Op verzoek van de heer Stempher werd een bezoek aan Railz Miniworld georgani-seerd. De interesse van het gezelschap ging vooral uit naar Rotterdam en de Rotter-damse haven. Railz heeft de grootste overdekte miniatuurhaven van Europa! Daar-naast werd het nieuwe Centraal Station en het Groothandelsgebouw, al weer gegeven in de nieuwe situatie, uitgebreid bewonderd.

Wilt u een tentoonstelling, winkelcentra of musea bezoeken? Laat het ons weten [email protected]. Met dank aan de Stichting Vrienden is veel mogelijk.

Page 8: JouRRRnaal maart 2012

Donderdag 1 maart vanaf 10.30 uur 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 14.30 - 17.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Zorgtrailer ( de hele dag ) Schilderen met Lizzy (aan de grote ronde taf el) Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Wijnproeverij Pianospel Mary Schipper

Voorterrein. Trefpunt Trefpunt Trefpunt Trefpunt Trefpunt Mozart 1 (huiskamer)

Vrijdag 2 maart 10.00 - 16.00 uur 10.30 - 12.00 uur

Verkoop sieraden Krant lezen

Hal Mozart 1 (huiskamer)

Zaterdag 3 maart Zondag 4 maart 12.30 - 17.00 uur 18.30 - 19.15 uur

Feyenoord - FC. Groningen Protestants-christelijke kerkdienst: o.l.v. Dhr. G. Zaaijer

De Kuip Fysiotherapie

Maandag 5 maart 10.00 - 12.00 uur 14.45 - 16.45 uur

Hobbyinstuif Zanggroep

Trefpunt Mozart 1 (huiskamer)

Dinsdag 6 maart 13.30 - 15.30 uur

Verkoop sieraden ( de hele dag ) Schilderen met Lizzy (op afspraak via planning of [email protected] ) Bibliotheek (mobiel)

Hal Door het hele huis.

Woensdag 7 maart 10.30 - 12.00 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Verkoop tassen ( de hele dag ) Krant lezen Bingo Kaartavond

Hal Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 8 maart 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Verkoop diverse artikelen ( de hele dag ) Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Hal Trefpunt Trefpunt Trefpunt Mozart1 (huiskamer)

Vrijdag 9 maart 10.30 - 12.00 uur 15.00 - 17.00 uur

Schilderen met Lizzy (met schilderkar) Krant lezen MAX Road Show

Door het hele huis Mozart 1 (huiskamer) Trefpunt

Zaterdag 10 maart Zondag 11 maart 12.30 - 17.00 uur 18.30 - 19.15 uur

Feyenoord - FC. Utrecht Protestants - christelijke kerkdienst: o.l.v. Ds. A. Schipper

De Kuip Fysiotherapie

Maandag 12 maart 10.00 - 12.00 uur 14.45 - 16.45 uur 18.30 - 19.15 uur

Hobbyinstuif Zanggroep Rooms - katholieke eucharistieviering o.l.v. Pastoor H. Egging

Trefpunt Mozart 1 (huiskamer) Mozart 1 (huiskamer)

Dinsdag 13 maart 13.30 - 15.30 uur

Verkoop diverse artikelen ( de hele dag ) Schilderen met Lizzy (op afspraak via planning of [email protected]) Bibliotheek (mobiel)

Hal Door het hele huis

Woensdag 14 maart 10.30 - 12.00 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Oud Hollandse spelletjesdag Krant lezen Bingo Kaartavond

Trefpunt Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 15 maart vanaf 10.30 uur 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Schilderen met Lizzy (aan de grote ronde tafel) Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Trefpunt Trefpunt Trefpunt Trefpunt Mozart 1 (huiskamer)

Vrijdag 16 maart 10.30 - 12.00 uur

Mode verkoop ( de hele dag ) Krant lezen

Hal Mozart 1 (huiskamer)

Page 9: JouRRRnaal maart 2012

Zaterdag 17 maart

Zondag 18 maart 18.30 - 19.15 uur

Protestants-christelijke kerkdienst: o.l.v. Ds. L. Geluk

Fysiotherapie

Maandag 19 maart 10.00 - 12.00 uur 14.45 - 16.45 uur

Hobbyinstuif Zanggroep

Trefpunt Mozart 1 (huiskamer)

Dinsdag 20 maart 13.30 - 15.30 uur

Schilderen met Lizzy (op afspraak via planning of [email protected]) Bibliotheek (mobiel)

Door het hele huis

Woensdag 21 maart 10.30 - 12.00 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Krant lezen Bingo Kaartavond

Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 22 maart 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Trefpunt Trefpunt Trefpunt Mozart.1 (huiskamer)

Vrijdag 23 maart vanaf 10.30 uur 10.30 - 12.00 uur 15.30 uur

Schilderen met Lizzy (met schilderkar) [email protected] Krant lezen Bijbelkring o.l.v. Ds. D. Duisterhof

Door het hele huis Mozart 1 (huiskamer) Strauss 3 (huiskamer)

Zaterdag 24 maart 15.00 – 17.00 uur

Optreden Rene, Richard en Lisa

Trefpunt

Zondag 25 maart 18.30 - 19.15 uur

Protestants-christelijke kerkdienst: o.l.v. Dhr. G. Zaaijer

Fysiotherapie

Maandag 26 maart 10.00 - 12.00 uur 14.00 - 16.00 uur 14.45 - 16.45 uur 18.30 - 19.15 uur

Hobbyinstuif Verkoop Kloostermode Zanggroep Rooms-katholieke eucharistieviering o.l.v. Mw. G. Martens

Trefpunt Trefpunt Mozart 1 (huiskamer) Mozart 1 (huiskamer)

Dinsdag 27 maart 13.30 - 15.30 uur 18.45 uur

Schilderen met Lizzy (op afspraak via planning of [email protected] ) Bibliotheek (mobiel) Gespreksgroep o.l.v. humanistisch raadsvrouw Liesbeth Gerritsen

Door het hele huis. Strauss 3 (huiskamer)

Woensdag 28 maart 10.30 - 12.00 uur 15.00 - 17.00 uur 18.30 - 21.00 uur

Verkoop diverse artikelen ( de hele dag ) Krant lezen Bingo Kaartavond

Hal Mozart 2 (huiskamer) Trefpunt Trefpunt

Donderdag 29 maart vanaf 10.30 uur 10.00 - 12.00 uur 10.00 - 12.00 uur 14.30 - 16.00 uur 15.00 - 16.00 uur

Schilderen met Lizzy (aan de grote ronde tafel) Hobbyinstuif Bridgen Bloemschikken Pianospel Mary Schipper

Trefpunt Trefpunt Trefpunt Trefpunt Mozart 1 (huiskamer)

Vrijdag 30 maart 10.30 - 12.00 uur

Krant lezen

Mozart 1 (huiskamer)

Zaterdag 31 maart 15.00 - 16.30 uur 19.00 - 23.30 uur

Optreden Jazzopera Porgy and Bess door jongeren tussen 14 en 18 jaar Feyenoord – NAC Breda

Trefpunt De Kuip

Page 10: JouRRRnaal maart 2012

‘Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen!’

Mevrouw Breedveld is een goede bekende, zij revalideert voor de 4e keer in het RRR! Al 38 jaar kampt zij met reuma en daarvoor is zij al ongeveer 14 keer geopereerd. Waar haal je dan nog de motivatie vandaan om te revali-deren? Het antwoord is duidelijk; uit de sterke wil om zelfstandig te zijn en te blijven. Mevrouw Breedveld denkt in mogelijkheden, niet in beperkingen en dat is haar kracht. Waarom moest u revalideren in het RRR? ‘Vanwege reuma waren mijn vingers scheefgegroeid. Ik kon van mijn rechter-hand alleen nog maar mijn duim en wijs-vinger gebruiken. Mijn andere vingers vielen slap naar beneden, hier kon ik niets meer mee doen. Ik heb gekozen voor een operatie.

Page 11: JouRRRnaal maart 2012

‘Heerlijk in mijn eigen stekkie!’ Hierbij hebben ze mijn pezen weer goed op zijn plaats getrokken en bij mijn wijsvinger hebben ze mijn kootje vervangen. Na de operatie heb ik 8 dagen in het gips gezeten en hierna is een spalk aangemeten. Ik kon bijna 6 weken mijn hand niet gebruiken, ik kon niet naar huis en kreeg therapie in het RRR.’ Hoe lang heeft de revalidatie geduurd? ‘Ongeveer 10 weken. De langste opname tot nu toe in het RRR.’ Wat hebt u allemaal gedaan? ‘In het begin mocht ik alleen met de spalk om oefenen bij de fysiotherapie en de ergotherapie. Langzaam weer leren om mijn vingers te buigen en te strekken. Voor controle moest ik vaak te-rug naar het Sint Franciscus ziekenhuis en hier gaven ze mij oefeningen mee die ik in het RRR onder begeleiding moest uitvoeren. Er werd ook veel aandacht besteed aan littekenmassage in het water. De ergotherapie heeft me geholpen met het uitzoeken van hulpmiddelen, die mij in het dagelijks leven kunnen helpen, bijvoorbeeld aangepast bestek. Bij fitness hield ik mijn condi-tie een beetje in stand.’ Wat was het moeilijkst voor u? ‘Totale afhankelijkheid! Door mijn slechte arm- en handfunctie kon ik bijna niets. Zelfs mijn ge-zicht wassen en haren kammen lukte niet. Om-dat ik al jaren gewend ben het op mijn eigen manier te doen, vind ik het soms lastig advies van anderen op te volgen. Ik ben heel zelfstan-dig in mijn keuzes.’ Wat heeft u het meest geholpen? ‘Mijn positieve verblijf in het RRR. Ook heb ik voordeel gehad aan mijn sterke wil om zelfstan-dig te willen zijn. Ik zet alles op alles om naar mijn eigen huis terug te kunnen keren.

Daarnaast ben ik gewend om via een vast ritme en regelmaat te leven, wat mij persoonlijk helpt.’ Waar kijkt u het meest naar uit als u weer thuis bent? ‘Heerlijk in mijn eigen stekkie! Alles nakijken en weer op orde brengen. Opruimen en koekjes bakken. Mijn hobby is klassieke concerten be-zoeken in bijvoorbeeld De Doelen.’ Wat zal u missen? ‘Het contact met andere revalidanten.’

Page 12: JouRRRnaal maart 2012

VERLEDEN IN BEELDENDe beelden van het verleden kleuren ons verhaal erover maar andersom kan het verhaal dat er achter zit de beelden ook een lading geven.

ls kind deed ik niets liever dan neuzen in de oude fotoalbums van mijn familie. Fascinerend vond ik die bruinig verkleurde kiekjes met

kartelrandjes. De mensen zagen er zo anders uit: jonger, met vreemde kleding, maar ze waren toch ook nog herkenbaar als mijn ouders, opa’s, oma’s, ooms en tantes. Hun leven leek een aaneenschakeling van leuke en feestelijke momenten: vakanties, bruiloften, verjaarspartijtjes. In die tijd werden er vooral bij zulke bijzondere gelegenheden foto’s gemaakt. Zo werd mijn beeld van ‘vroeger’ bepaald door die foto’s en dat had natuurlijk weinig met de echte werkelijkheid te maken. Herinneringen worden vaak ingevuld door de verhalen die erover verteld worden en de beelden die gemaakt zijn. Als je bijvoorbeeld aan de hand van de foto’s aan verschillende mensen vertelt hoe je vakantie geweest is, dan wordt het verhaal van de vakantie steeds meer het verhaal van de foto’s van de vakantie. En dat is natuurlijk maar een deel van het totale verhaal. Soms weet ik ook niet meer of ik me iets als daadwerkelijke gebeurtenis herinner of omdat er een foto van is. Wat gebeurt er met de dingen en gebeurtenissen waar geen afbeelding van is?

Verdwijnen die uiteindelijk in de vergetel-heid? Afgelopen maand verscheen er een boek van de schrijver Guus Luijters, waarin hij alle namen noemt van de kinderen die tijdens de tweede wereldoorlog door de Duitsers gedeporteerd zijn. Van een aantal van die kinderen staat een foto in het boek: gewone kinderen, vaak met ouders, broertjes en zusjes of vriendjes en vriendinnetjes gefotografeerd, nog onwetend van wat hen allemaal te wach-ten stond. Juist die foto’s maken de onvoor-stelbare wreedheid van wat er met hen ge-beurd is tastbaar. Er zullen nooit kinderen en kleinkinderen zijn die zich, zoals ik vroeger, aan de hand van deze foto's een voorstelling maken van hoe hun leven ooit geweest is. Guus Luijters zorgt er met dit boek alsnog voor dat deze kinderen niet veroordeeld worden tot de vergetelheid. Ondanks alle verschrikkingen waar de foto’s voor staan vind ik dat een mooi idee.’

‘A

Page 13: JouRRRnaal maart 2012

EXPOSITIE IN RRR

Over Keramiek en Krediet Raku stoken Ria van de Weide vult met haar keramiekfigu-ren de vitrinekasten. Veel dieren en mensen gemaakt van klei, gebakken en daarna met felle kleuren beschilderd. Ria vindt Raku sto-ken eigenlijk het aller leukst. Als een beeld klaar is brengt zij er glazuur op aan en zet het weer in de oven. De oven wordt dan zo heet gestookt dat de glazuurlaag craquelé wordt; een speciaal effect. Day for Change Tegenover de postbussen in de gang hangen twee schilderijen van Samantha .Zij zit in de derde klas van de havo. Voor het vak econo-mie is op haar school een project gestart. De leerlingen moeten een activiteit bedenken waarmee ze winst kunnen maken. Deze winst gaat niet naar de leerling of de school, maar naar Day for Change. Day for Change is een organisatie die micro kredietleningen geeft aan arme vrouwen (voornamelijk in Azië of Afrika) Samantha houdt van schilderen en ze koos de Afrikaanse sfeer, omdat ze de natuur en omgeving erg mooi vindt

ZOETE HERINNERING ‘Ja, daar is tie!’ Lizzy maakte een portret voor mevrouw Tang toen haar kamergenoot vroeg: ‘Maak je er ook één voor mij? Hier heb je een foto van mijn man, een echte lieverd!’ Catharina Kappetijn vertelde dat haar man alweer 18 jaar geleden overleed. ‘We gingen altijd stappen in Sche-veningen, ook toen we al acht kinderen had-den hoor. We gingen op de fiets, want met de tram moet je op de tijd letten, hé? Eerst naar een cafeetje, dan naar 't Casino om te dansen. Mijn man was altijd een echte heer, in kos-tuum met strik of stropdas. We dansten op foxtrot, wals, of onze favoriet, op jazz. En voordat we getrouwd waren danste ik ballet opvoeringen in het Kurhaus, op spitsen. On-dertussen zat hij met zijn vrienden iets ver-derop op 't strand. Zo’n fijne man. Na 't op-treden gingen we samen op de fiets, hop! De hort op.’Het was voor Lizzy lastig om zijn blik te vangen, want op de foto droeg hij een don-kere zonnebril. Met Catharina’s aanwijzingen lukte het uiteindelijk om de verf de goede kant op te manoeuvreren. Ineens begonnen haar ogen te schitteren: ‘Ja!! Daar is tie!

Page 14: JouRRRnaal maart 2012

Teamwork maakt fit

Specialisten werken met u samen om ervoor te zorgen dat u weer zo zelfstandig mogelijk wordt. Mw. Van Klave-ren en twee specialisten vertellen hun verhaal. Bij de start van uw revalidatie ziet u alle behandelaren. Een van hen gaat uitgebreid met u in gesprek over uw doel. Wat is voor u het allerbelangrijk-ste om weer te kunnen? Het plan dat wordt gemaakt is uw re-validatieplan en alle behandelaren richten zich daarop. Deze maand ver-tellen de fysiotherapeut en de logope-dist wat zij kunnen betekenen.

REVALIDANT: mw. VAN KLAVEREN

Waarom bent u in hier opgenomen? ‘Ik heb een herseninfarct gehad. Ik ben opge-nomen in het SFG en na anderhalve week op-genomen in het RRR.’

Welke therapieën krijgt u? ‘Ik kom bij de logopedie om beter te leren pra-ten. Ik heb moeite met het vinden van de juis-te woorden. Ik oefen met woorden die ik moet lezen en plaatjes die ik moet benoemen. Sinds kort oefen ik ook aan de computer waarbij ik woorden moet intypen bij afbeeldingen. Verder heb ik nog fysiotherapie waarbij ik het traplopen oefen, fitness en ergotherapie.’

Hoe ervaart u de samenwerking tussen therapeuten? ‘Ik merk dat een therapeut vaak al iets weet over wat ik bij een andere therapie heb geoe-fend. Dat is makkelijk want dan hoef ik het zelf niet nog eens te vertellen.’

Wat heeft u tot nu toe bereikt? ‘Dat ik niet meer zo heel erg vergeetachtig ben. Ik heb weer leren aardappelen schillen, koken en boodschappen doen en ik vind dat ik al heel aardig kan praten. Nu ik alles steeds beter doe, ga ik steeds meer naar huis verlangen.’

Wat is uw persoonlijke gezondheidstip? ‘Wees vrolijk en blijf lachen. Til niet overal te zwaar aan!’

Page 15: JouRRRnaal maart 2012

SPECIALIST: NIENKE APISTOLA Wat is jouw specialisatie?. ‘Ik werk als logopedist met mensen die na een beroerte problemen hebben met spreken, be-grijpen en slikken.’

Waarom dit vak? ‘Ik zocht een studie waarbij ik mijn liefde voor taal en het werken met mensen kon combine-ren. Logopedie was een hele goede keus! Ik doe het werk met heel veel plezier en heb echt het gevoel mensen te kunnen helpen.’

Wat mag je van een logopedist in het RRR verwachten? ‘We onderzoeken en behandelen cliënten die moeite hebben met spreken, begrijpen of slik-ken. Bij mw. Van Klaveren oefenen we met taalbegripsoefeningen en oefeningen om de woordvinding te verbeteren. We oefenen ook praktisch, door te telefoneren of samen bood-schappen te doen.’ Waarom is samenwerken belangrijk voor jou? ‘Samenwerking tussen de behandelaars is be-langrijk om de beste zorg te bieden aan de cli-ënt. Ook bij het bepalen of een cliënt weer vei-lig naar het eigen huis kan terugkeren is de samenwerking binnen het team onmisbaar.’

Wat is jouw gezondheidstip? ‘Blijf genieten van het leven, ook als commu-niceren of eten niet meer zo goed gaat als vroeger. Kijk naar wat er nog wel lukt!’

SPECIALIST: CHARLOTTE SCHUTTER

Wat is jouw specialisatie? ‘Ik ben fysiotherapeut.’ Waarom dit vak? ‘Het menselijke lichaam is iets moois, ook al laat het je soms vreselijk in de steek. Elke pa-tiënt is uniek en vereist dus een unieke bena-dering. Het is toch geweldig om samen met de patiënt het maximale uit de patiënt en zijn/haar lichaam te kunnen halen, zodat de patiënt, in de meeste gevallen, weer met ont-slag naar huis kan.’ Wat mag je van een fysiotherapeut in het RRR verwachten? ‘Expertise, behandeling op maat, empathie en enthousiasme. Oh…en tijdens de therapie ruimte voor een lolletje.’ Waarom is samenwerken belangrijk voor jou? ‘Los van dat ik zelf ook beter functioneer met mensen om me heen, ben ik er van overtuigd dat door een goede samenwerking tussen de verschillende disciplines, de patiënten op een hoger niveau gebracht kunnen worden.’ Wat is jouw gezondheidstip? ‘Je bent nooit te oud om te bewegen!’

Page 16: JouRRRnaal maart 2012

…. kom ik bij Feyenoord? Al jaren heeft het RRR zes sei-zoenskaarten van Feyenoord. Drie voor cliënten en drie voor begeleiding. Wanneer u het leuk vind om een keer een wedstrijd te bezoeken dan geeft u zich as geïnteresseerde op bij uw EEV (eerst verant-woordelijk verzorgende) op de verpleegafdeling of direct bij Ellen Freen (toestel 293 of [email protected]). In de week vóór een wedstrijd vraagt Ellen of u in de gele-genheid en in staat bent om mee te gaan. Onze (voor rol-stoelers geschikte) plekken zijn niet helemaal overdekt en wind en regen kunnen de om-standigheden voor u verzwa-ren. In samenspraak met u en de afdeling worden definitieve afspraken gemaakt. Afhanke-lijk van de aanvangstijd krijgt u een lunchpakket mee. De seizoenskaarten worden betaald vanuit het budget van de bewonersraad. Alle cliënten dragen daaraan (vrijwillig) € 16 bij.

Vindt u het vervelend om alleen actief te zijn?

Probeer samen met iemand te bewegen. Samen is vaak leu-ker dan alleen!

Klacht Ik wil tussen de maaltijden door fruit kunnen eten. Ik heb geen familie of bezoek die dit kunnen meebrengen.

De oplossing In het Trefpunt en in het Per-soneelsrestaurant kunt u dage-lijks losse appels, sinaasappels e.d. kopen. In het weekend is alleen de toko van het Trefpunt open. Wanneer uw favoriete fruitkeuze niet aanwezig is meldt de gastvrouwen dan wat u graag zou willen. Meestal kunnen zij via de keuken ook ander fruit regelen. Zeker voor de volgende dag. Fruit is ook een vaste keuze component van de warme maal-tijd. Fruit is dan een keuze on-derdeel van ‘dessert’.

Uw tips zijn welkom Heeft u tips voor ons om ons werk voor u beter te organise-ren? Graag. Ga in gesprek met degene die volgens u verant-woordelijk is, vul een kaart ‘punt voor verbetering’ in of neem contact op met vertrou-wenspersoon Ellen Buijs.

PRRRima idee?

Bij alle liften, achter in het Trefpunt, bij de Receptie en bij de ingang van de fitnesszaal zijn kaarten te pakken waarop u uw idee, verbeterpunt of strik kwijt kunt. Hiermee wil-len wij u en uw bezoek de ge-legenheid geven om simpel en snel uw ideeën met ons te de-len. Sinds de start (in de twee-de week van februari) hebben we al veel kaarten ontvangen. Wanneer u een kaart invult levert u deze in bij de Recep-tie. De receptionist doet de kaart in het postvak van Jac-queline de Wit en Dodo Cossee (managers Zorg Welzijn en Opleiden). Zij verzamelen de gegevens, nemen als dat nodig lijkt direct actie en geven peri-odiek een terugkoppeling in de NieuwsbRRRief en het JouRRRnaal. De directie maakt ieder halfjaar een keuze uit de ingediende kaarten en aan de indiener van het beste idee, mooiste strik of een bij-zonder verbeterpunt een di-nerbon uit. U weet het beste wat goed is of anders moet in het RRR. Deel het met ons en vul een kaart in. Alvast veel dank namens alle medewerkers!