Stadskroniek juni 2013

16
Verantw. uitg.: F. Willockx, burgemeester, Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas van alle markten thuis Sint-Niklaas zomert 2013 juni / augustus SINT-NIKLAAS stads kroniek T weemaandelijks - juni 2013 - 43ste jaargang - nr . 4 - Sint-Niklaas 1

description

Sint-Niklaas zomert, 500 jaar markt, nieuw park en nieuwe straten, Tentoonstelling De Vier Elementen, Vlaanderen Feest, De stad op sociale media, Wedstrijd Monumentendag

Transcript of Stadskroniek juni 2013

Verantw. uitg.: F. Willockx, burgemeester, Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas van alle markten thuis

Sint-Niklaas zomert

2013juni / augustus

SINT-NIKLAASstadskroniek

Tweemaandelijks - juni 2013 - 43ste jaargang - nr. 4 - Sint-Niklaas 1

22

Sint-Niklaas zomert 2013

In de zomer komen de straten en pleinen van de stad tot leven. Ook de zomer van 2013 heeft weer heel wat te bieden: muziek, markten, sport en spektakel. Keuze genoeg om regelmatig het stadscentrum te bezoeken. Al is het maar om een gezellig terrasje te doen.

Op deze twee pagina’s zijn de voornaamste zomeractiviteiten samengebracht. Alle details van het programma van ‘Sint-Niklaas zomert 2013’ vindt u in de uitgebreide ‘Uit in Sint-Niklaas’ te midden deze Stadskroniek.

500 jaar markt (22 en 23 juni)Een uitzonderlijk hip marktevenement met 150 tijdloze marktkramen, mu-ziek, dans en theater. Dit alles in het teken van de 500ste verjaardag van de donderdagse marktdag.

Beachvolleyhappening (28 juni – 2 juli)Sinds enkele jaren de aftrap van de zomervakantie op de Grote Markt. Vier dagen beachvolleybal en animatie.

Terrasjesdagen (27 - 30 juni)De stadskern is in feestelijke stemming in de aanloop naar de zomer-solden. Op zondag 30 juni is het winkelzondag, van 13 tot 18 uur.

Sint-Niklaas zomert 2013

Sint-Niklaas kermis (6 - 21 juli)Terwijl de kermis op de Grote Markt staat, is er op het plein heel wat te beleven: Vlaamse artiesten, muziek van Barry White, motortreffen, straatvoetbal, Ketnetcup… Met het muzikaal vuurwerk op zondag 21 juli als orgelpunt.

Na-Tourcriterium (26 juli)Grote wielerkampioenen uit de Tour de France 2013 zijn te zien op de Grote Markt. De dag wordt afgesloten met een spetterend concert van Natalia.

WalburgconcertenElke dinsdagavond van 9 juli tot 20 augustus sfeer en mu-ziek in het stadspark.

PleinconcertenGratis concert op het Sint-Nicolaasplein, elke donderdag-avond van 27 juni tot 22 augustus.

Sinnekloas danstMuziek en dansinitiaties in verschillende genres, elke woensdagavond op het Sint-Nicolaasplein van 3 juli tot 28 augustus.

Guldensterrenslag (3 – 4 augustus)De middeleeuwen komen weer tot leven in het recreatie-park De Ster! Een uniek evenement voor iedereen die van een historische sfeer, spanning en avontuur houdt.

Vijfde nacht van de musea (17 augustus)De stedelijke musea vanuit een onverwachte hoek, met muziek en animatie.

Viva Lola festival (23 – 25 augustus)Zomers familiaal openluchtfestival met concerten, straat-theater, kinderanimatie…

Vredefeesten (6 – 8 september)Driedaags stadsfestival met ballonvluchten, wereldmarkt en gratis concerten op de stadspleinen.

Tips voor een zomers terrasjeCafé Congé: sfeervol zomerterras in de mooie tuin van de salons voor schone kunsten, van 28 juni tot 4 augustus.Parklife: zomer in het park van De Casino, drie maanden lang.

De sportzomer van Sint-NiklaasNog tot 15 september 2013 loopt de ‘Sportzomer’ van de stedelijke sportraad. Deze campagne staat voor drie maan-den sport in al zijn facetten. Alle informatie is terug te vin-den op www.sinsport.be of bij de stedelijke sportdienst, tel. 03 778 37 53.

! Volg ons op Facebook en Twitter voor de laatste nieuwtjes en updates.

33

4

De kortste weg voor de behandeling van een melding of klacht

Wie een probleem wil mel-den waarvoor het stadsbe-stuur bevoegd of verant-woordelijk is, kan daarvoor terecht bij de klanten- en ombudsdienst in het stad-huis. Alle problemen worden daar centraal geregistreerd en op een eenvormige ma-nier doorgegeven aan de verantwoordelijke dienst. De melder krijgt binnen enkele dagen een ontvangstbewijs, met een registratienummer en de contactgegevens van de ambtenaar die de zaak opvolgt.

Concreet kan het publiek on-der meer beroep doen op de klantendienst om problemen

te melden in verband met de rijbaan, het fietspad, het voetpad, hondenpoep, zwerfvuil, glasbollen, signalisatie, sluikstort, parkeer-automaten, openbare verlichting, verkeerslichten, geurhinder, la-waai, ongedierte, verstopte rioolkolk …

Jaarlijks worden gemiddeld zo’n 3.000 meldingen geregistreerd door de klantendienst. In 2012 ging het exact om 3.264 meldin-gen, of zo’n 15 per werkdag. Daarbij dient opgemerkt dat niet alle klantencontacten tot een registratie leidden, omdat heel wat meldingen onmiddellijk opgelost werden of omdat het om een informatievraag ging. De meeste burgers namen contact op met de klantendienst via e-mail (33%), tegenover 27% telefonisch en 19% aan het loket. Het grootste deel van de meldingen (70%) heeft te maken met de directe leefomgeving van de burger: een voetpad zonder putten, een ijzelvrije weg, mooi onderhouden groen…

Een burger die ontevreden is over een bepaalde dienstverlening en daarover al contact had met de betrokken dienst kan bij de klanten- en ombudsdienst ook terecht om een klacht in te dienen.

De rol van de ombudsvrouw

Sofie Anthuenis is de nieuwe ombudsvrouw van de stad Sint-Niklaas. Het is haar opdracht om de klacht te onderzoeken. Zij

kan daarbij alle documenten opvragen die zij nuttig acht voor het onderzoek en alle betrokkenen uitnodigen voor een gesprek. De ombudsvrouw treedt bemiddelend op, waarbij getracht wordt de standpunten van de klager en de betrokken dienst of het betrok-ken personeelslid te verzoenen. Nieuw is dat de ombudsvrouw niet alleen de klachtenbehandeling coördineert, maar ook het geheel van het meldingenbeheer aanstuurt.

De ombudsvrouw is niet alleen bevoegd voor klachten over de stadsdiensten, maar ook over het OCMW, de Sint-Niklase Maat-schappij voor de Huisvesting, de brandweer of de politie. Maar telkens geldt hetzelfde principe: eerst moet er contact opgeno-men worden met de bevoegde dienst, zodat die de mogelijkheid krijgt om eventuele fouten of tekortkomingen recht te zetten.

De ombudsvrouw behandelt geen klachten die anoniem zijn of die het voorwerp uitmaken van een gerechtelijke of administra-tieve procedure. Ook voor klachten die geen verband houden met de werking van de lokale overheden, zoals bijvoorbeeld con-sumentenproblemen, is de ombudsvrouw niet bevoegd.

Om haar onafhankelijkheid en neutraliteit te garanderen rappor-teert de ombudsvrouw rechtstreeks aan de gemeenteraad. Jaar-lijks maakt zij een verslag op van haar werkzaamheden, dat voor iedereen ter inzage is.

Meldpunt discriminatie

Wie het gevoel heeft gediscrimineerd te worden of getuige is van discriminatie, kan in het stadhuis ook terecht bij het meldpunt discriminatie. Het meldpunt discriminatie luistert naar de klager, registreert de klachten en er wordt gezocht naar een oplossing. Discreet, in alle vertrouwen en altijd in overleg met de klager.

Contactgegevens klanten- en ombudsdienst en meldpunt discriminatie

Stadhuis, Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaastel. 03 778 30 00e-mail: [email protected]

Openingsuren van het stadhuis:- elke werkdag van 8.15 tot 12.15 uur- dinsdag ook van 13.30 tot 19 uur- woensdag en vrijdag ook van 13.30 tot 16 uur

De ombudsvrouw is in de regel aanwezig tijdens de openings-uren van het stadhuis. Maar het is aangewezen om een afspraak te maken, zodat zij voldoende tijd kan uittrekken voor een gron-dig gesprek over een klacht.

Heeft u een melding, suggestie of klacht? Bij de klanten- en ombudsdienst vindt u gehoor!

55

500 jaar MarktDe donderdagse marktdag op het grootste marktplein van het land bestaat in 2013 precies 500 jaar. Deze bijzondere verjaardag wordt op zaterdag 22 en zondag 23 juni gevierd met een feestelijk marktevenement.

‘sdonderdaechs voor der noenen

In juni 1513 geeft keizer Maximiliaan de toestemming om ‘sdonderdaechs voor der noenen’ een wekelijkse markt te houden. Vijf eeuwen later is de donderdagse markt in Sint-Niklaas uitgegroeid tot één van de grootste, gezelligste en meest bedrijvige markten van het land. In juni 2013 bestaat dit hart van de stad 500 jaar. Tijd voor een groots evenement met een exclusief aanbod van bijzondere producten.

Plaats van verteer… met een uitzonderlijk marktaanbod

Slenter op 22 en 23 juni urenlang rond tussen 150 tijdlo-ze marktkramen. Verwacht u aan exclusieve standhouders met authentieke, streekeigen, vintage, retro, originele en ambachtelijke producten. De oude Warande, ‘het plein van vertier’, herleeft: rondom de kiosk, kan u van op een groot terras genieten van lekkere dranken en hapjes uit alle hoeken van de wereld. Van heel gewoon tot heel uniek en exclusief. ‘500 jaar markt’ is twee dagen lang kopen, proeven, beleven. Een lust voor oog, neus, oor en smaakpapillen.

Plaats van vertier… de levendige markt

Het kruim van het straattheater komt naar ‘500 jaar markt’: een interactieve paardenmolen, een fotocamera waar u met het hele gezin kunt inkruipen, goochelaars met vuur, vreem-de figuren en zelfs een exclusieve ganzen-fanfare. Stichting Klassieke Dans brengt twee dagen lang demonstraties van dansen uit de 16de tot en met de 19de eeuw. Lokale har-monieën en het Kunstencentrum ’t EY nemen de kiosk in met sfeervolle muziek, terwijl Erik Wille en zijn accordeonist de markt afschuimen met sfeervolle markliedjes. Herbeleef de vijf eeuwen en bezoek een laat-middeleeuws dorp, het Spaanse tentenkamp, een Tweede Wereldoorlog-site … of raak verwikkeld in een Napoleontische strijd. Laat u verleiden door oldtimers uit vorige eeuw en neem plaats in een konink-lijke Chrysler Limousine uit 1954.

Het feest der feesten met ‘Radio Modern’

Geen marktplein is te groot voor Radio Modern, ook niet de grootste markt van het land. Het plein wordt een danszaal ten tijde van de fifties! Radio Modern komt u het roest uit de benen schudden en neemt u volledig terug mee in het tijdperk van de vrolijke charleston, de gezwinde lindy hop en stomende rock’n roll. Met animatie op het podium, dj’s en de immer goedlachse Modernettes!

Dubbeltentoonstelling

‘500 jaar markt’ wordt ook gevierd met een dubbeltentoonstel-ling. Nog tot 11 augustus kan u terecht in de hal van het stad-huis, waar 15 kostbare documenten uit het stadsarchief voor het eerst gepresenteerd worden. En op verschillende plaatsen in de Bib schetsen foto’s, prentkaarten, films, affiches en voorwer-pen de geschiedenis van het Sint-Niklase marktleven.

PRAKTISCH

De Grote Markt met 150 tijdloze kramen

Retro*vintage*origineel*artisanaal* streekproductenMuziek, dans, theater

Zaterdag 22 juni10.00 uur tot 23.00 uur: markt & animatie10.00 uur tot 01.00 uur: ‘De Warande’ – groot cate-ringterras20.00 uur tot 01.00 uur: Radio Modern – uniek retro-feest

Zondag 23 juni10.00 uur tot 18.00 uur: markt & animatie10.00 uur tot 18.00 uur: ‘De Warande’ – groot cate-ringterras

Bekijk het aanbod van standhouders en animatie op www.500jaarmarkt.be

666

Nieuw park voor bewoners en buurt tussen Lamstraat en AzalealaanDe tuinaanleg rond woonzorgcentrum De Spoele in de Lamstraat is klaar. Eén jaar

na de ingebruikname van het nieuwe woonzorgcentrum kunnen de bewoners van de

woonzorgcentra op de OCMW-campus genieten van veel meer groen midden in de stad.

Ook buurtbewoners zijn welkom.

6www.ocmwsintniklaas.be

De parktuin is zowel toegankelijk via de Lamstraat (voetgan-gerstoegang naar woonzorgcentrum De Spoele) als via het poortje in de Azalealaan (naast de uitrit van de bezoekers-parking AZ Nikolaas). Een groenzone met wandelpaden, zit-hoeken en zachte glooiingen verbindt WZC De Spoele en de nieuwe serviceflats. Het bos met vijver achter de serviceflats, een gedeelte van de oude parktuin rond het vroegere kasteel Vermeire, is opgenomen in de groenzone. Enkele rolwagen-vriendelijke paden lopen tussen het groen door.

Door de heraanleg veranderen ook de doorgangen en parkeerregeling op de campus OCMW en Campus SL van het ziekenhuis AZ Nikolaas:De bezoekersparking van AZ Nikolaas campus Lodewijk De Meesterstraat is heraangelegd en is heel binnenkort terug in gebruik. De inrit is in de Lodewijk De Meesterstraat. De uitrit is enkel via de Azalealaan.

De parking met inrit in de Hospitaalstraat is bezoekersparking van de woonzorgcentra Ter Wilgen en De Plataan.Het groene hek op de campus, dat het afgelopen jaar open was voor voetgangers en fietsers, is opnieuw dicht en is enkel toegankelijk met badge. Voetgangers die de campus willen oversteken tussen Lamstraat en Hospitaalstraat, kunnen via het park.

Goede afspraken maken goede vrienden:• De parktuin is niet toegankelijk voor motorvoertuigen.

De aangelegde paden zijn wandelpaden en geen fiets-paden. Fietsers stappen dus af.

• Honden zijn niet toegelaten.• Respecteer de rust van de bewoners van woonzorgcen-

trum De Spoele en serviceflats De Priesteragie. Dit is in de eerste plaats een tuin voor onze bewoners.

• Blijf op de aangelegde paden. • Hou het proper.

OCMW-beleidsplan 2013-2018 goedgekeurdDe OCMW-raad heeft op 25 april het beleidsplan 2013-2018 goedgekeurd. Tegen eind 2013 werkt het OCMW het beleids-plan ook uit in een meerjarenplan 2014-2019. De actieplan-nen zullen onze diensten uitwerken tot concrete acties. We geven ook aan welke financiële middelen we daarin zullen investeren en welke ontvangsten daar mogelijk tegenover staan. Dit meerjarenplan wordt tegen eind 2013 aan de OCMW-raad voorgelegd.

We bedanken alle burgers en organisaties die ons opmer-kingen en suggesties bezorgden tijdens de inspraakpro-cedure. Elke burger kan het beleidsplan raadplegen op www.ocmwsintniklaas.be.

Wie graag even terugblikt op de werking van het OCMW van 2012, kan hier ook het jaarverslag 2012 raadplegen vanaf eind juni 2013.

77

Hoe gaat u om met mensen met dementie? De

Dementiewijzer geeft raad. Dit instrument is letterlijk

en figuurlijk een waaier van antwoorden over omgaan

met dementie, voor iedereen die in aanraking komt met

personen met dementie.

Thuiszorgcentrum ’t Punt ontwikkelde de Dementiewijzer naar het voorbeeld van die van de stad Brugge. Op de voor-zijde krijgt u een waaier van antwoorden rond dementie. Dit omvat een overzicht van het ruime aanbod aan diensten en voorzieningen die reeds bestaan, in de vorm van vraag/ant-woord en een tip.

Enkele voorbeelden:• Wie kan me informeren over premies en tegemoetko-

mingen?• Wie kan onze familie helpen bij omgaan met groeiende

spanning en conflicten?• Bestaan er diensten waar de persoon met dementie tij-

delijk kan verblijven?• Wie kan er de zorg af en toe van mij overnemen?• Wie kan ons helpen in het huishouden (was, poetsen,

maaltijden, boodschappen…)?• Waar kan ik terecht voor een diagnose?

Op de achterzijde vindt de gebruiker praktische en eenvou-dige communicatietips, voor een aangenaam contact met personen met dementie.Enkele voorbeelden:• Stel geen vragen over het recente verleden.• Geef waardering voor wat goed gaat.• Stel geen vragen met waarom. Stel vragen die beginnen

met ‘wat’, ‘wie’, ‘hoe’ of ‘waar’.• Spreek de persoon met dementie als volwassene toe.• Vermijd fluisteren.• Zoek oogcontact.

De wijzer is opgefrist met cartoons die ontwikkeld werden voor de campagne van de Vlaamse overheid ‘Vergeet de-mentie, onthou mens’. De Dementiewijzer wil Sint-Niklaas als dementievriendelijke stad in de kijker zetten. Op 19 september 2012 ondertekenden het OCMW Sint-Niklaas en de stad de engagementsverklaring van het Expertisecentrum Vlaanderen als dementievriendelijke gemeente. De projecten

en initiatieven die ’t Punt ontwikkelt, passen hierin en willen: • een positieve beeldvorming rond personen met de-

mentie stimuleren. • personen met dementie mens laten zijn.

De Dementiewijzer is verkrijgbaar bij:

Thuiszorgcentrum ’t Punt, Lamstraat 23, 9100 Sint-Niklaas: voor al uw vragen over dementie en thuiszorg. Sociale Dienst van de stad Sint-Niklaas, stadhuis, Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas

Meer informatie over dementie? www.tpunt.be, tel. 03 778 68 68, [email protected] en [email protected]

7

De Dementiewijzer geeft raad!

De nieuwe straten van de stad

8

Onze stad groeit. De laatste drie jaar ontstonden nieuwe woonprojecten, zowel in de binnenstad als aan de buitenrand. Met al die nieuwe straten en pleinen raakt u de weg al eens kwijt. In dit overzicht vindt u informatie om onze groeiende stad te verkennen.

De dreef van de Ankerstraat naar de dekenij

Philippus Neridreef: • Het Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Lucia

maakt deel uit van de Congregatie der Zwartzusters van de Heilige Philippus Neri. Ter ere van de 300ste verjaardag kreeg de dreef haar naam.

Binnengebied Nieuwstraat-Hemelaerstraat

Jef Burmpark:• Openbaar park • Acteur-cabaretier (1923-2011). Jef Burm is ereburger

van de stad Sint-Niklaas en heeft van 1923 tot 1947 in de Nieuwstraat gewoond.

Den Beenaert: woonproject tussen Plezant-straat, Heistraat en Wegvoeringsstraat

Beenaertwijk:• Oude plaatsnaam.

André Van Gassepark:• Openbaar park gelegen in de Beenaertwijk• Genoemd naar de vorige eigenaar, die het park destijds

heeft aangelegd.

Verkaveling De Vlaschaard: woonproject tussen Vlasstraat, Vijfstraten en Nieuwe Molenstraat

Omwille van de nabijheid van de Vlasstraat kregen de drie nieuwe straten in deze verkaveling een benaming afgeleid uit de vlasteelt, een teelt die in Sint-Niklaas en Nieuwkerken tot midden vorige eeuw mee het landschap bepaalde.

Rootputstraat:• Nieuwe woonstraat tussen de Vlasstraat en de Nieuwe

Molenstraat • Een rootput is een put met water nabij een vlasveld

waarin het vlas na het repelen ondergedompeld wordt. Roten is het blootstellen van vlasstengels aan water, zodat de vlasvezels vrijkomen, die gebruikt worden in de linnenindustrie.

Repelstraat:• Eerste nieuwe woonstraat aan de rechterkant in de

Rootputstraat, komende van de Vlasstraat. • “Repelen” is de vlasbewerking waarbij het vlas met de

repel van de zaaddozen wordt ontdaan.

Jef Burmpark

Den Beenaert

Rootputstraat

9

Zwingelstraat:• Tweede nieuwe woonstraat aan de rechterkant in de

Rootputstraat, komende van de Vlasstraat• “Zwingelen” is de vlasbewerking waarbij, nadat het

harde omhulsel van de stengel gebroken is, dit verwij-derd wordt door de vezels tussen twee tegen elkaar indraaiende molens door te voeren.

Watermolenwijk II: woonproject tussen Hoge Bokstraat, Watermolenstraat en Pijkedreef.

Puyenbekestraat:• Hoofdtoegangsweg tot het nieuwe woonproject tus-

sen de Hoge Bokstraat, de Watermolenstraat en de Pijkedreef

• Verwijzend naar het oude toponiem “Pumbeke” (13de eeuw).

Voor de nieuwe woonwijk werd gekozen voor namen van Vlaamse vrouwelijke schrijvers, gezien de link met de (man-nelijke) schrijverswijk uit de jaren ‘60 aan de overzijde van de Watermolenstraat.

• Hadewychstraat: dichteres en mystica (13de eeuw), vermoedelijk afkomstig uit Brabant

• Alice Nahonstraat: Vlaamse dichteres (1896-1933) • Maria Rosseelstraat: Vlaamse barones, schrijfster en

journaliste (1916-2005)• Virginie Lovelingstraat: Vlaamse schrijfster (1836-1923)• Christine D’Haenstraat: Vlaamse dichteres en proza-

schrijfster (1923-2009)

Woonproject tussen Tortelduifstraat, Heistraat en Lepelhoekstraat

Houtduifstraat:• Inheemse vogel die tot dezelfde familie behoort als de

tortelduif en die de laatste jaren vanuit de bossen naar de woongebieden is opgerukt. Daarnaast verwijst de benaming ook naar Houthandel Vandewalle die des-tijds in de buurt was gevestigd.

Woonproject tussen Leopold II-laan en Tabakstraat

Bobijnhof:Een bobijn is een veel voorkomende typische benodigdheid uit de textielsector. Op de locatie waar het woonproject ge-realiseerd wordt, was in het begin van de twintigste eeuw een tapijtweverij gevestigd.

Uitbreiding Clementwijk Fase I

De straten in de nieuwe wijk hebben, ook omwille van het innovatief karakter, namen rond het thema ‘Europa’.

Robert Schumanpark: • Park in de Clementwijk• Frans staatsman die op 9 mei 1950 de landen van Eu-

ropa tot samenwerking verzocht. Hij wordt gezien als één van de “stichters” van Europa. Zes landen gingen in op zijn verzoek: Frankrijk, West-Duitsland, Italië, Ne-derland, België en Luxemburg.

Vredespad:• Fietspad • Verwijzing naar één van de hoofddoelstellingen van de

Europese Unie, nl. het waarborgen van vrede tussen de Europese landen.

Lodewijk De Raetlaan: • Hoofdstraat vanaf de Frans Van Cauwelaertlaan• De auteur van het wetsvoorstel voor het gebruik van

het Nederlands aan de Gentse universiteit dat op 31 maart 1911 door Frans Van Cauwelaert, Louis Franck en Camille Huysmans neergelegd werd in het Belgische parlement.

Aan de woonstraten en dwarspleintjes worden namen van hoofdsteden van EU-landen toegekend. Voor de benaming van fase 1 van de nieuwe Clementwijk worden de hoofd-steden van de 15 landen gebruikt die vanaf de oprichting in 1952 tot in 1995 behoorden tot de Europese Unie. Het Robert Schumanpark vormt daarbij het middelpunt.

KMO-zone tussen Bremstraat, Heistraat en Wegvoeringsstraat Nobels-Peelmanstraat:• Zijstraat van de Wegvoeringsstraat• Verwijzing naar het metaalbedrijf Nobels-Peelman

(1853-1982), dat gevestigd was in het deelgebied Bremstraat-Heistraat. Het bedrijf Nobels-Peelman was na de Tweede Wereldoorlog één van de meest toon-aangevende metaalconstructiebedrijven in België.

Atomiumstraat:• Zijstraat van de Bremstraat• Verwijzing naar het metaalbedrijf Nobels-Peelman, dat

onder meer heeft meegewerkt aan de constructie van het Atomium voor de Wereldtentoonstelling van 1958.

Bobijnhof

De stedelijke musea van Sint-Niklaas slagen er bijzonder goed in om hun waardevolle collecties aan een ruim publiek te presente-ren. Geen hoogdravende uiteenzettingen over kunstgeschiedenis of cartografie maar verhalen van mensen uit het verleden. Weten-schap, kunst, geschiedenis, cartografie, techniek en volkscultuur…er is zeker iets bij voor jou!

Met deze bon krijgt u gratis toegang tot SteM Zwijgershoek, het vernieuwd Mercatormuseum en de salons voor schone kunsten (vanaf midden september). Te gebruiken tot aan de wintersluiting op 8 december 2013. Per gezin max. vier gezinsleden, kinderen t.e.m. 12 jaar gratis.

KortNIeUWe TeLeFOONNUMMeRS STADSDIeNSTeN

Sinds eind mei hebben een groot aantal stadsdiensten een nieuw telefoonnummer. Het algemeen nummer van het stadhuis is 03 778 30 00.

De volledige lijst met de nieuwe nummers vindt u op de website: www.sint-niklaas.be.

BLOeD GeVeN DOeT LeVeN

Dagelijks hebben mensen bloed, plasma of bloedplaatjes nodig. Bent u tussen 18 en 66 jaar en in goede gezondheid, aarzel dan niet om bloedgever te worden! Het Rode Kruis organiseert tijdens de zomermaanden bloedafnames in het Ontmoetingscentrum Kon. Fabiolapark, Voskenslaan 154, op donderdag 20 juni, donderdag 18 juli, woensdag 7 au-gustus en vrijdag 16 augustus, telkens van 17.30 tot 20 uur.

MODeRNe KUNST IN De STATIONSSTRAAT

Van 22 tot 29 juni organiseert het kunstenplatform Warp (Wase artistieke projecten) op verschillende plaatsen in de Stationsstraat pop-up tentoonstellingen. Warp inviteert jon-gere en oudere kunstenaars uit binnen- en buitenland on-der de noemer ‘Mind the gap’, gebaseerd op de bekende uitspraak in de Londense metro. Het wordt de kans voor jong talent om zich kenbaar te maken en in dialoog te gaan met kunstwerken van een rijpere generatie. Met deze ten-toonstelling neemt Warp ook de aanloop naar Coup de Vil-le II, een stadsfestival met hedendaagse kunst in de herfst.

GROFVUIL WORDT BeTALeND

De Vlaamse overheid herwerkte de afvalwetgeving naar een duurzaam materialenbeleid, gebaseerd op het principe ‘de ver-vuiler betaalt’. Dit zet de burger aan tot nog beter sorteren. Door de invoering van de nieuwe verplichting wordt de ophaling van grofvuil aan huis en de inzameling van grofvuil op het container-park betalend.

1. Huis-aan-huis ophaling aanvragenVoor de eerste m³ grofvuil betaalt u 40 EUR. Per bijkomende m³ betaalt u 30 EUR. Let op: maximaal 4 m³ per ophaling.

Hoe vraagt u een ophaling aan huis aan?Bel het gratis infonummer 0800 98 003. U verneemt er wanneer de volgende ophaling in uw straat zal plaats vinden. Wenst u ook grofvuil aan te bieden die dag, geef dan uw adres-gegevens door en vermeld duidelijk welk afval u zal aanbieden.Van de telefoniste verneemt u wat de kostprijs is en op welke manier u de betaling tijdig kan uitvoeren.De grofvuilophaling aan huis wordt enkel uitgevoerd wanneer uw betaling ontvangen werd voor de afgesproken ophaaldag.

Hoe biedt u grofvuil aan?Plaats grofvuil op de dag van de ophaling buiten voor 8.00 uur.Stel het grofvuil op voor uw woning aan de straatkant zonder weggebruikers te hinderen.Groepeer het houtafval, het metaalafval en het overige afval per soort. De grofvuilinzamelaar zal enkel de stukken grofvuil ophalen die u vooraf bij uw aanvraag heeft doorgegeven aan de infolijn.

2. Naar het containerpark brengenVanaf 1 juli 2013 betaalt u daarvoor 30 EUR per m³. Bied uw afval altijd op een overzichtelijke manier aan. Een grote hoop ongeordend afval wordt niet toegelaten in het containerpark. Demonteer uw afval zoveel mogelijk vooraf. Zo kan u maximaal uitsorteren: bv. metalen onderdelen in de metaalcontainer, hou-ten onderdelen in de container voor houtafval. Op deze manier kan u de prijs drukken.

BON grAtiS BezOeK AAN De STeDeLIJKe MUSeA SINT-NIKLAAS

1111

Verkoop stadskavels PopulierenwijkDe stadsverkaveling Populierenwijk in Belsele is een uitbrei-ding van de huidige Populierenwijk langs de oostelijke zijde en heeft een totale oppervlakte van 4,2 ha. De stadsverkaveling is opgebouwd rond twee nieuwe straten: Bruin De Beerlaan en Tiecelijnlaan. De ontsluiting voor het autoverkeer verloopt via de Malpertuslaan. Er zijn twee noodwegen voorzien via de oude spoorwegzate. Doorheen het gebied loopt een wandel- en fietspad.

In deze verkaveling zal de stad 40 kavels te koop aanbieden voor private woningbouw. De kavels variëren tussen 290 m² en 650 m² (halfopen en gesloten bebouwing). Met uitzondering van lot 9 en 48 (hoekkavels) zijn alle gronden bestemd voor het bouwen van eengezinswoningen met twee bouwlagen en een plat dak. De twee hoekkavels (lot 9 en 48, elk 750 m²) zijn bestemd voor open bebouwing: eengezinswoning of een beperkte meergezinswoning.De kavels zullen verkocht worden in 2 fasen:• 2013: loten 9 t.e.m. 18, 31 t.e.m. 39 • 2014: loten 1 t.e.m. 8, 40 t.e.m. 48De fasering van de loten 19 t.e.m. 22 wordt later bepaald.

Geïnteresseerde kopers kunnen de voorwaarden met betrekking tot de verkoop opvragen via tel. 03 778 32 61 of via [email protected]

Sociale koopwoningen en sociale huurwoningen: In de verkaveling zijn 13 loten voorzien waar de Waasse Land-maatschappij (lot 23 t.e.m. 30 en 49 t.e.m. 53) sociale koop-woningen zal bouwen en een projectgrond van 3.400 m² voor de Sint-Niklase Maatschappij voor de Huisvesting om er 20 so-ciale huurwoningen op te bouwen.Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie terecht bij: • Sociale koopwoningen: Waasse Landmaatschappij, Mgr.

Stillemanstraat 45, 9100 Sint-Niklaas, tel. 03 760 91 83• Sociale huurwoningen: Sint-Niklase Maatschapij voor de

Huisvesting, Reynaertpark 207, 9100 Sint-Niklaas, tel. 03 780 58 48.

verkaveling Belsele Populierenwijk

SINAAI, GASTGeMeeNTe VOOR NIeUWe WIeLeRRONDe VAN OOST-VLAANDeReN

Tussen 14 en 18 augustus vindt de eerste editie van de Ronde van Oost-Vlaanderen voor beloften plaats. Op de derde dag van deze nieuwe rittenkoers is Sinaai draaischijf van het gebeuren. Voor de lokale organisatie tekent de vzw Stadsbelangen. De rit van 16 au-gustus start om 13 uur aan de Dries, stuurt de renners daarna in een grote lus van 90 km doorheen de regio en eindigt met vijf plaatse-lijke ronden van elk 9 km. De aankomst wordt verwacht omstreeks 16.30 uur, opnieuw aan de Sinaaise Dries. De organisatoren ver-wachten een 200-tal renners, wat ongetwijfeld een boeiend spek-takel zal opleveren.

VeRLOFPLANNeN?

De lokale politie houdt gratis een extra oogje in het zeil op uw wo-ning. Deze controles gebeuren op wisselend tijdstip, zowel overdag als ’s nachts. U moet hiervoor enkel het aanvraagformulier volledig invullen en minstens een week voor uw vertrek aan de politie bezor-

gen. U kan het formulier verkrijgen in het Politiehuis, Dalstraat 26 en aan de inkom van het stadhuis en de deelgemeentehuizen. U kan het ook zelf uitprinten via www.politie.sint-niklaas.be of u kan het online aanvragen via www.police-on-web.be

Meer info: Preventiecel diefstal – lokale politie, Dalstraat 26 - 9100 Sint-Niklaas, tel. 03 760 65 [email protected]

ZONDAG 21 JULI 2013: VIeRING NATIONALe FeeSTDAG

• 9.30 uur: Beiaardconcert door de heer Geert D’hollander, stadsbeiaardier, met muziekuitvoeringen op Thebaanse trom-petten.

• 10.00 uur: Te Deum in de hoofdkerk. Daarna optocht naar het gedenkteken aan majoor Rolliers en de strijders van 1830 op het Regentieplein en naar het Heldenmonument op de Houtbriel. Aan beide monumenten vindt een bloemenhulde plaats.

1212

Sint-Niklaas toeristisch

Witte Molen valt in de prijzen

Op zaterdag 27 april 2013 werden de stad Sint-Niklaas als eige-naar en de vrijwillige molenaars van de Witte Molen van Sint-Niklaas gelauwerd. In het Provinciehuis Boeverbos te Brugge kregen zij het kenteken ‘Actieve Molen 2013’ uitgereikt. De molen is eigendom van de stad Sint-Niklaas en wordt in werking gehouden door de molenaars Marc De Rudder, Alex Hosdez en Cyriel Apers. Deze nominatie gebeurde door het Molenforum Vlaanderen vzw (www.molenforumvlaanderen.be).

De molen is gratis te bezoeken van 14 tot 18 uur op zondag 16 en 30 juni, 14 juli, 4 augustus, en tijdens het Ambachtelijk Weekend (17 en 18 augustus) en Open Monumentendag. In het najaar geeft één van de enthousiaste molenaars graag een woordje uitleg en een demonstratie op 22 september, 6 en 20 oktober, 3 en 17 november, 1, 15 en 29 december. Rondlei-dingen voor groepen zijn mogelijk mits reservatie bij de dienst toerisme, tel. 03 778 35 07.

Vijfhonderd kaarsjes uitblazen op de Grote Markt

Dit jaar is het precies 500 jaar geleden dat het marktoctrooi werd afgeleverd door de Habsburgse keizer Maximiliaan van Oostenrijk, waardoor de inwoners van de toenmalige parochie van Sint-Niklaas een wekelijkse marktdag mochten houden. Sinds dan vormt de markt iedere donderdagochtend, jaar in jaar uit, de thuis voor honderden marktkramers die het plein vullen met kleuren, geuren, geluiden en smaken. De grootste markt

van het land viert haar vijfhonderdste verjaardag zoals het haar betaamt: groots! Tal van activiteiten zetten deze historische ver-jaardag in de kijker.

MarktsneukelwandelingenKom mee proeven van het beste wat de grootste markt van het land te bieden heeft. Iedere donderdag om 10 uur in juli en augustus. Start aan de dienst toerisme, vooraf inschrijven ver-plicht, 5 EUR per persoon, min. 10 en max. 15 personen per wandeling.

MarktverkenningenEen gids doet het verhaal van de geschiedenis van de grootste markt van het land uit de doeken. Vijfhonderd jaar geschiede-nis – van wonderdokter over boterrellen tot heksenverbranding – passeren de revue. Iedere eerste en tweede zondagochtend in juni, juli en augustus. Start aan de dienst toerisme, vooraf inschrijven verplicht, 2 EUR per persoon, min. 10 en max. 25 personen per wandeling.

Terrasjeswandeling

Deze toeristische open dag vindt dit jaar één week vroeger plaats dan de voorbije jaren en wel op zondag 23 juni 2013 (en niet pas op 30 juni tijdens de Terrasjesdagen). De belangrijk-ste monumenten, musea en bezienswaardigheden ontvangen iedere geïnteresseerde bezoeker, en gidsen geven een woordje uitleg. De deelname is gratis. Meld u aan bij de dienst toerisme op het Stationsplein tussen 11 en 16 uur. U ontvangt dan een gratis infopakket met wan-

Stad vol belevenissen

1313

delgids en maakt bij deelname meteen kans op het winnen van één van de ballonvluchten.

Zomerse avondwandelingen en –fietstochten

Ook deze zomer heeft de dienst toerisme weer een ruime waai-er aan zomerse avondwandelingen voor u klaar. Naar goede traditie werd het aanbod weer helemaal geactualiseerd. Zo wor-den er dit jaar ook twee begeleide thematische fietstochten in het aanbod opgenomen. Een folder met het volledige aanbod is beschikbaar bij de dienst toerisme en diverse stadsdiensten. Inschrijven kan vanaf maandag 3 juni bij de dienst toerisme. De deelnameprijs bedraagt 2 EUR per persoon.

Sint-Niklase dag te Blankenberge

Op zondag 4 augustus bezoeken de inwoners van Sint-Niklaas zoals ieder jaar de kustgemeente Blankenberge. Aan zee kan u genieten van het strand, de zee en de Paravangfeesten. De prijs bedraagt 16 EUR per persoon, inclusief één maaltijdcheque van 7,50 EUR per persoon, één drankbonnetje, een lotje voor de wedstrijd, het transport van Sint-Niklaas naar Blankenberge en terug. Houders van een kansenpas betalen 10 EUR, kinderen

jonger dan 12 jaar nemen gratis deel (vergezeld van één beta-lende volwassene, zonder maaltijdcheque). Inschrijven kan vanaf maandag 3 juni bij de dienst toerisme.

Stadsuitwisseling met Oudenaarde

Op zondag 23 juni, tijdens de viering van 500 jaar markt-rechten, zijn de inwoners van Oudenaarde onze bijzondere gasten. Zij genieten van al het fraais dat Sint-Niklaas aan monumenten, musea, bezienswaardigheden en streekpro-ducten te bieden heeft. Op zondag 29 september is het dan tijd voor een wederbezoek: die dag trekt Sint-Niklaas naar de hoofdstad van de Vlaamse Ardennen. Inschrijven kan vanaf woensdag 7 augustus bij de dienst toerisme, Grote Markt 45, 9100 Sint-Niklaas. Het programma is vanaf die datum ook beschikbaar. De deelnameprijs bedraagt 10 EUR per persoon.

Meer info?Dienst toerisme – Grote Markt 45 – 9100 Sint-NiklaasTel. 03 778 35 00 – [email protected] – www.sint-niklaas.be

14

Vlaanderen feest!Activiteiten van of i.s.m. de stad en de cultuurraad n.a.v. de Vlaamse feestdag op 11 juli

SINT-NIKLAAS

Dinsdag 9 juli20.30 uur: Udo tijdens het Walburgconcert/Parkies in het R. De Vidtspark.

Woensdag 10 juli20.30 uur: Sinnekloas danst op het Baleynbal op het Sint-Nicolaasplein.

Donderdag 11 juli18.30 uur: eucharistieviering in de Sint-Nicolaaskerk, opgeluisterd door Fiori Musicali.19.30 uur: academische zitting in het stadhuis. VRT-journalist Rob Heir-baut praat met Rik Van Cauwelaert, voormalig directeur van Knack. Om-lijsting met volksmuziek door het Progressief Volksmuziek Collectief. Tot slot samenzang met Fiori Musicali. Vanaf 20.30 uur: feest op het Sint-Nicolaasplein met de Vlaamse folkgroep Kadril.

Zaterdag 29 juni17 uur: uitreiking van de ‘Orde van de Vlaamse Leeuw’ door prof. Matthias Storme en opening van de 11-daagse Vlaanderen Feest! door An de Moor, voorzitter vzw Vlaanderen-Europa, in de trouwzaal van het stadhuis.

Donderdag 4 juli20.00 uur: in de salons voor schone kunsten, Stationsstraat 85: uitreiking van de 27ste Leeuwenpenning aan Marcel Ryssen. Sprekers: Lut Van De Vijver, directeur Emiliani te Lokeren en Rik Van Daele, Reynaertspecialist. Gevolgd door een receptie. Organisatie: Davidsfonds Sint-Niklaas.

BeLSeLe

Zaterdag 29 juni in de polyvalente zaal De Klavers, Sint-Andriesstraat 2: open Vlaams volksfeest.- 19.00 uur: fanfare Sinte-Cecilia Belsele.- 19.15 uur: gezellig samenzijn, diverse optredens en filmvertoning ‘Zo leefde Belsele’.- 21.00 uur: optreden van Jan De Wilde & Vrienden.De deelcultuurraad en de Belseelse verenigingen stellen zich voor in een infostand.Organisatie: deelcultuurraad Belsele en plaatselijke verenigingen i.s.m. de stad Sint-Niklaas.

Zondag 30 juni in de polyvalente zaal De Klavers, Sint-Andriesstraat 2:traditioneel muzikaal guldensporenontbijt van 9.30 tot 13 uur.Deelnameprijs: 14 EUR voor volwassenen, 7 EUR voor kinderen tot 12 jaar en voor houders kansenpas. Vooraf inschrijven bij Guido Stevens, [email protected] of op het nummer 03 772 46 00.

NIeUWKeRKeN

Zondag 7 juli op het dorpsplein: open Vlaams volksfeest.15.30 uur: inhuldiging klomp 2013 aan het ‘klompenmonument’.16.00 uur: fanfare De Eendracht speelt zijn zomerprogramma.17.00 uur: optreden dansgroep Explozion en samenzang met begeleiding door de fanfare en het koor.

18.00 uur: barbecue (vooraf inschrijven via [email protected] of tel. 03 776 27 45).19.00 uur: optreden van Ferre Vandervreken en van Kelly Macharis.20.00 uur: optreden van Conny Neefs met Bigband Enter (tot 22.30 uur).Organisatie: deelcultuurraad Nieuwkerken en plaatselijke verenigingen i.s.m. de stad Sint-Niklaas.

SINAAI

Zaterdag 13 juli op de Dries: traditioneel volksfeest ook in het kader van de kermis.20.00 uur: Feestoog (muzikaal kabaret met Rembert De Smet en Peter Merckx).21.00 uur: Guido Bel-canto & groep.23.00 uur: volksbal tot 02.00 uur. Doorlo-pend randanimatie.Organisatie: Dorps-raad Sinaai (vzw Si-naai Leeft) en diverse verenigingen i.s.m. de stad Sint-Niklaas.

1 september 1878Het nieuwe neogotische stadhuis, een ontwerp van Pieter Van Kerkhove, wordt plechtig in gebruik genomen in aanwezig-heid van koning Leopold II en koningin Maria Hen-drika.

oktober 1217Oprichting van de Sint-Nicolaasparochie.

1515

Volgt u ons al op sociale media?De stad Sint-Niklaas is al enkele jaren actief op sociale media. Elke dag geven we op onze Facebook-pagina en via onze

Twitter-account een gevarieerd aanbod van handige informatie, nieuws en beeldmateriaal over (het leven in) Sint-Niklaas.

Sinds kort kan u ook via de Facebook-tijdlijn een duik nemen in de geschiedenis van onze stad. Hier lichten we alvast een

tipje van de sluier op…

september 2005 De vernieuwde Grote Markt wordt feestelijk geopend. Het marktplein is heringericht als een ontmoetingsplaats en een aangename verblijfs-ruimte waar feesten, markten en evenementen heel het jaar door kunnen plaatsvinden.

Vlaanderen feest!

22 oktober 1971 Afscheid van het oude spoorwegstation. Het Stationsplein was tij-dens deze driedaagse herschapen in een mini-kermiszone.

9 september 1944 Sint-Niklaas wordt bevrijd van de Duitse bezetter door de Britse 4th Armoured Brigade.

23 augustus 1248 Gravin Margaretha van Constantinopel schenkt “papendries” – bijna dubbel zo groot als de huidige Grote Markt. Het volledige plein moet voor altijd onbebouwd blijven en beschikbaar zijn voor de hele dorps-gemeenschap.

2005

Word fan van de stad Sint-Niklaas op Facebook voor meer markante gebeurtenissen uit het verleden van onze stad én voor nieuws, informatie en updates over Sint-Ni-klaas (www.facebook.com/sintniklaas). U kan @stadsintniklaas ook volgen op Twitter (www.twitter.com/stadsintniklaas). Schrijf u in voor onze elektronische nieuwsbrief via www.sint-niklaas.be.

15

1944

1248

1971

1878

1217

Op zondag 8 september vindt de 25e editie van de Open Monumentendag plaats. De ideale gelegenheid om onze toppers open te stellen voor het publiek. Het programma wordt later bekend gemaakt, maar we horen ook graag uw stem. Welk gebouw of welke plek vindt u het meest kenmerkend voor Sint-Niklaas of één van zijn deelgemeenten? Welk monument is een echt pareltje dat iedereen gezien zou moeten hebben? Kortom, welk gebouw is voor u de absolute topper van Sint-Niklaas? Wij grasduinden in het aanbod van 25 jaar Open Monumentendag en selecteerden 24 mogelijke toppers. Zijn we er één vergeten? Op nr. 25 kan u uw eigen favoriet vermelden…

25 Jaar Open Monumentendag:

Het beste van...

Deelnemen aan de poll kan via dit formulier (te bezorgen aan de infobalie van het stadhuis), de website www.sint-niklaas.be (vanaf 1 juli) of onze facebookpagina. Alle reacties moeten ons ten laatste op 10 september bereiken. We vragen u om minstens drie favorieten aan te duiden. Deelnemers maken kans op een exclusief bezoek aan de zolders en de beiaard van het stadhuis. De winnaars worden persoonlijk verwittigd.

1. Sint-Nicolaaskerk 2. Onze-Lieve- Vrouwekerk

3. Sint-Jozef-Klein- Seminarie

4. VTS-site 5. Kristus-Koningkerk 6. Sint-Jozefskerk

7. Salons voor schone kunsten

8. Volkshuis 9. Huis Janssens 10. De Casino 11. Walburgkasteel 12. Kerkhof Tereken

13. Broederschool 14. Art deco-woningMgr. Stillemansstraat

15. H. Hartkapel 16. Stadhuis 17. Egyptische zaal - Moelandkasteel

18. Parochiehuis en Cipierage

19. Dorpskom Sinaai 20. Stiltegebied Fondatie Sinaai

21. Kerk Sint-Andreas- en-Ghislenus

22. Bisschoppelijk Kasteel - Hof van Belsele

23. Oud gemeentehuis ten Bos

24. Bolle Akkers Nieuwkerken

25. Naam:

Adres:

E-mail:

Verantw. uitg.: Lieven Dehandschutter, burgemeester, Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas

De Stadskroniek is het infomagazine van de stad Sint-Niklaas. Het heeft een oplage van 35.000 exemplaren en verschijnt tweemaandelijks. Contactinfo: Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas, tel. 03 778 30 00, [email protected], www.sint-niklaas.be. Onze medewerkers zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.15 tot 16.00 uur. U kan ons ook vragen stellen op Facebook (facebook.com/sintniklaas) en op Twitter (twitter.com/stadsintniklaas).

Colofon