Oosterzon juni 2013

12
oosterzon juni 2013 >> 1 juni 2013 Nieuwe website (p.3) Reistips (p.4) Zutendaal hartveilig (p.5) Buurtfeesten (p.7) Yah Tararah (p.7) Zutendaal-Nettersheim (p.7) UiTinZutendaal (p.8-9) Terugblik (p.10-11) Bermbeheer (p.12) Gemeente Zutendaal heeft nieuwe website Uitgegeven door het gemeentebestuur van Zutendaal verantwoordelijke uitgever: Luc Colla, Oosterzonneplein 1, 3690 Zutendaal

description

Gemeentelijk infoblad Zutendaal juni 2013

Transcript of Oosterzon juni 2013

Page 1: Oosterzon juni 2013

oosterzon juni 2013 >> 1

-

juni 2013

Nieuwe website (p.3)

Reistips (p.4)

Zutendaal hartveilig (p.5)

Buurtfeesten (p.7) Yah Tararah (p.7)

Zutendaal-Nettersheim (p.7) UiTinZutendaal (p.8-9)

Terugblik (p.10-11) Bermbeheer (p.12)

Gemeente Zutendaal heeft nieuwe website

Uitgegeven door het gemeentebestuur van Zutendaal

vera

ntw

oord

elijk

e ui

tgev

er: L

uc C

olla

, Oos

terz

onne

plei

n 1,

369

0 Zu

tend

aal

Page 2: Oosterzon juni 2013

oosterzon juni 2013 >> 2

>>>

>>>

Beste inwoners van Zutendaal

OPENINGSUREN DIENSTEN

>> GemeentehuisOosterzonneplein 1tel. 089 62 94 20 [email protected] t.e.m. vrijdag van 9 tot 12 uur en woensdag ook van 14 tot 18 uur

>> ContainerparkLangendijkstraat 17tel. 089 65 02 58dinsdag t.e.m. vrijdag van 8.30 tot 12 uur en van 12.30 tot 15.30 uurzaterdag van 8.30 tot 12 uur en van 12.30 tot 15 uur

>> BibliotheekOosterzonneplein 6tel. 089 62 94 58 [email protected] en vrijdag van 18 tot 20 uur, woensdag van 14 tot 18 uur en zaterdag van 10 tot 12 uur

>> Toeristisch hoofdkantoor onthaalcentrum De LietebergStalkerwegtel. 089 25 50 [email protected] Pasen tot Allerheiligen: elke dag van 10 tot 19 uurvan Allerheiligen tot Pasen: elke dag van 10 tot 17 uur

>> OCMW-Sociaal HuisDaalstraat 2 tel. 089 62 38 [email protected] Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur.De uren van de zitdagen per dienst vind je terug op www.zutendaal.be

>> PWADaalstraat 2 (gebouw OCMW-Sociaal Huis)tel. 089 62 38 [email protected] & vrijdag: op afspraakdinsdag & donderdag van 9 tot 12 uur, namiddag op afspraakwoensdag van 9 tot 12 uur

Zitdag burgemeesterIedere woensdag van 16.30 tot 17.30 uur op het gemeentehuis.

GemeenteraadOp donderdag 4 juli om 20 uur vindt de volgende gemeen-teraadszitting plaats in de raadzaal van het gemeentehuis. De gemeenteraadszittingen zijn openbaar en iedere inwo-ner kan deze bijwonen. Mits naleving van enkele afspraken kan je er ook zelf het woord voeren. De zittingen verlopen volgens het reglement van de gemeenteraad. Raadpleeg dus eerst het reglement op www.zutendaal.be onder de rubriek ‘Gemeenteraad’. Vanaf acht dagen voor de ge-meenteraad vind je hier ook de vergaderagenda terug.

College van burgemeester en schepenenHet schepencollege vergadert wekelijks op maandag om 17 uur in de schepenzaal. Deze zitting is niet openbaar.

Meer info over onze gemeente? Surf snel naar www.zutendaal.be

Onze gemeente heeft de afgelopen weken drie belangrijke initiatieven gelanceerd om de informatiedoorstroming en deelname aan het beleid te verbeteren. In de eerste plaats is er de nieuwe website die op overzichtelijke wijze alle informatie bundelt voor inwoners en bezoekers. Een website is een dynamisch geheel dat nooit af is. Er zal de volgende maanden dus zeker nog informatie toegevoegd worden. De eerste reacties die ik mocht ontvangen zijn alvast heel positief. Alleen al het digitaal kunnen opvragen van verschillende attesten en formulieren en het duidelijk overzicht van de openingsuren van de verschillende gemeentelijke diensten is een flinke stap voorwaarts.

Een ander nieuw initiatief is de facebookpagina van de gemeente Zutendaal. Het zal u misschien verbazen maar uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van alle Vlamingen tegenwoordig actief is op dit sociale netwerk. We vonden als gemeentebestuur dan ook dat we hier niet mogen ontbreken. Het kan in sommige omstandigheden een snelle manier zijn om bepaalde informatie bij onze inwoners te brengen.

Ook willen we de groep van inwoners die niet zo vertrouwd is met internet en digitale media niet vergeten. Uw vertrouwde Oosterzon blijft dus zeker bestaan, en we gaan in het najaar nadenken hoe we dit informatieblad verder kunnen verbeteren. Zo is het de bedoeling om ook meer inhoudelijk nieuws te brengen over bijvoorbeeld bepaalde punten uit de gemeenteraad.

Een derde nieuw initiatief is het pas goedgekeurde ‘spreekrecht voor de burgers’. Naast de reeds bestaande mogelijkheid om als inwoner een verzoekschrift te richten tot de gemeenteraad, kunt u er nu – onder bepaalde voorwaarden - ook zelf het woord voeren. Meer info vindt u in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.

Om te besluiten wil ik nog graag even stilstaan bij het boeiende zomerprogramma dat op ons afkomt. Eén van de blikvangers daarin is de viering van 25 jaar verbroedering Zutendaal - Nettersheim. We verwachten op zaterdag 6 juli een delegatie van drie bussen uit onze Duitse zustergemeente die we feestelijk zullen ontvangen. Tegen de avond start aan het gemeentehuis een feestprogramma waar u van harte welkom bent. We hopen er samen met zoveel mogelijk inwoners een gezellig feest van te maken in de traditie waar onze warme en gastvrije gemeente om bekend staat. Meer informatie volgt nog in de loop van de volgende maand.

Tot binnenkort!

Uw burgemeesterJef Bobbaers

Page 3: Oosterzon juni 2013

oosterzon juni 2013 >> 3

>>>

>>>

>>>goedomweten

Diamanten bruiloft

Nieuwe gemeentelijke website online

Op donderdag 16 mei kreeg de gemeente Zutendaal een nieuwe website. Wie vanaf nu surft naar www.zutendaal.be krijgt een volledig nieuwe homepage te zien.

ConceptDe website van Zutendaal steekt in een hedendaagse en frisse lay-out. De onderverdeling in verschillende rubrieken en thema’s zorgt ervoor dat de inhoud van de website overzichtelijk gepresenteerd wordt. Op de homepage vind je meteen de openingsuren van de gemeentelijke diensten, de laatste nieuwtjes en een overzicht van de eerstvolgende activiteiten.

E-loketVia het e-loket kan je verschillende formulieren en attesten (zoals een bewijs van woonst, een attest van gezinssamenstelling, aanvraagformulieren,…) van de dienst bevolking online en gratis aanvragen op elk tijdstip van de dag. Zo bespaar je je een verplaatsing naar het gemeentehuis. Via de meldingskaart en het contactformulier kan je bovendien steeds je vraag doorgeven aan de gemeentelijke diensten.

Twitter en Facebook Ook de sociale media zijn geïntegreerd op de homepage. Deze zullen in de toekomst meer gebruikt worden. Samen met de lancering van de website werd ook een nieuwe facebookpagina voor de gemeente Zutendaal aangemaakt. Neem dus zeker eens een kijkje op www.facebook.com/gemeentezutendaal. Vind snel onze pagina leuk, zo ben je meteen op de hoogte van de laatste nieuwtjes.

UiTinZutendaalMet de komst van de nieuwe website, sloten we eveneens een overeenkomst af met Cultuurnet Vlaanderen. Voortaan mogen we ons UiTpartner noemen en zijn alle activiteiten uit Zutendaal te vinden onder de noemer ‘UiTagenda’. Met dit systeem kan je zelf je activiteiten ingeven.

Blijvend aanpassenEen website blijft steeds in ontwikkeling. www.zutendaal.be zal continue bijgestuurd worden. Laat het dus gerust weten als je zelf nog een foutje vindt op onze website. Geef een seintje aan de communicatieambtenaar, [email protected], 089 62 94 29.

www.zutendaal.be

Jef Geurts en Gerda Biesmans uit de Gijzenveldstraat huwden op 15 april 1953.

Belastingsaangifte

Zitdag OCMW op woensdag 12 juni 2013.

De uiterste datum voor indiening van de belastingsaangiften is 30 juni 2013. Heb je hulp nodig bij het invullen van je aangifte voor het jaar 2013 (= inkomsten 2012)? Op woensdag 12 juni 2013 kan je van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur terecht bij het OCMW (zie pagina 2). Vergeet niet om de nodige documenten mee te brengen.

De ambtenaar van de federale overheidsdienst financiën registreert de aangiften meteen online. Je ontvangt direct een bewijs van aangifte.

Page 4: Oosterzon juni 2013

oosterzon juni 2013 >> 4

>>>

goedomweten

>>>

Op reis?

• Vraag tijdig de kids-ID aan voor je kroost.De zomervakantie komt eraan. Ben je van plan naar het buitenland te reizen en heb je kinderen jonger dan 12 jaar? Vraag tijdig hun identiteitskaart met foto aan. Deze Kids-ID is geldig voor reizen binnen Europa en ze is 3 jaar geldig. De leveringstermijn van een Kids-ID bedraagt 3 weken en kost € 6. Bij aanvraag breng je een recente pasfoto mee van het kind. Indien je kinderen er al een hebben kijk je best ook de geldigheidsdatum eens na.Meer info? Dienst burgerzaken, 089 62 94 48

• Veilig op vakantie met een volgeladen autoIk ga op vakantie en neem mee… veel, heel veel! Een volgeladen auto kan nochtans best gevaarlijk zijn. Zowel voor jou en je gezin, als voor andere weggebruikers.

Op de weegschaalElk voertuig heeft een maximaal toegelaten gewicht. Hoeveel je auto, mobilhome of caravan maximaal mag wegen, vind je terug op het identificatieplaatje of in de handleiding. Als je een caravan of aanhangwagen meeneemt, let dan op enkele bijkomende gewichten: het totale maximumgewicht op de combinatie (sleep) en het gewicht op de trekhaak. De politie kan dit gewicht controleren in binnen– en buitenland. Bij overtreding in België krijg je een boete en moet je het teveel aan gewicht uitladen.

BandenZorg dat je banden in goede staat zijn. Controleer ook je bandenspanning. De ideale spanning vind je terug op de binnenzijde van de tankklep. Bij een volgeladen auto moeten de banden de voorgeschreven maximumdruk hebben.

Aanvraag bestrijding eikenprocessierups

OnderwegEen volgeladen auto remt trager en is minder stabiel. De stopafstand is beduidend langer! Let dus op je snelheid. Een zware koffer werkt als een hefboom: de voorkant van de auto komt lichtjes omhoog waardoor de banden minder grip hebben.

Nog enkele tips• Zorg dat zware voorwerpen niet kunnen schuiven.• Leg de zwaarste voorwerpen zo diep mogelijk en onderaan in de koffer.• Leg geen voorwerpen op de hoedenplank. Als je plots en hevig remt, worden ze met grote kracht naar voor gekatapulteerd.• Zorg dat de lading het zicht van de chauffeur niet belemmert.• Vervoer huisdieren in een bench.• Stel je dimlichten iets naar beneden af. Door het gewicht achteraan verhoogt de voorkant van de auto.

In 2012 werd er in onze gemeente op 74 verschillende plaatsen de eikenprocessierups bestreden. Het betrof in totaal 754 nesten. Je kan je vraag om de eikenprocessierups te bestrijden, doorgeven aan Paola Vanheusden en Rene Gubbels (089 62 11 53 of [email protected] - [email protected] ). Gelieve duidelijk naam, adres, aantal nesten, hoogte en plaats van de nesten door te geven. Op basis van deze gegevens zal de gemeentelijke technische dienst in onderling overleg met de brandweer bepalen wie de eikenprocessierups op deze specifieke plaats gaat bestrijden.

Page 5: Oosterzon juni 2013

oosterzon juni 2013 >> 5

gezondheidswijzerOPVOEDINGSTIP

Werelddag zonder Tabak op 31 mei

Elk jaar op 31 mei is het ‘Werelddag zonder Tabak’. Een moment om stil te staan bij de gevolgen van het roken. Want wie zijn leven lang rookt, heeft 50% kans om vroegtijdig te overlijden aan een aandoening die het gevolg is van zijn rookgedrag. De ‘Werelddag zonder Tabak’ op 31 mei is misschien wel dé ideale gelegenheid om te stoppen met roken.

Stapsgewijze aanpak van stoppen met roken.Probeer het eerst zonder hulp. De meeste ex-rokers deden het zo. Maar bereid je wel goed voor en weet dat je waarschijnlijk meerdere stoppogingen nodig zal hebben. Lukt het dan toch niet, doe dan beroep op hulp:* telefonische begeleiding via Tabakstop 0800 111 000* online begeleiding via www.exsmokers.eu* persoonlijke- of groepsbegeleiding door een tabakoloog of huisarts (www.rookstopaanbod.be)

Bron: Logo (lokale gezondheidsnetwerken)

Kinderen en natuur

(Bron: www.groeimee.be)

Veel ouders willen dat hun kinderen opgroeien in een groene omgeving. Maar hoe kan je de natuur een plaats in de opvoeding van je kinderen geven?

Kinderen en natuur zijn een goede combinatieDe natuur is voor kinderen uitdagend en leerzaam. Buiten doen kinderen allerlei nieuwe ervaringen op, ook is er ruimte om te rennen en te fietsen.

AngstOuders laten kinderen niet altijd makkelijk buiten spelen uit bezorgdheid over de veiligheid. Probeer dit te relativeren want kinderen leren door vallen en opstaan, builen en schrammen. Denk niet steeds aan wat je kind allemaal zou kunnen overkomen want dit belemmert de mogelijkheden.

Zoek het niet te verDoor drukke agenda’s, verstedelijking,... krijgen kinderen minder de kans om in de natuur te spelen. Nochtans moet men het niet ver zoeken, natuur is er overal. Wat denk je van een insectentocht? Kleine kinderen kunnen erg geboeid zijn door een vlieg of spin, oudere kinderen gaan supergraag op tocht met een vergrootglas. Benoem de vogels, bloemen,... zo kan je ze aanleren aan je kinderen.

Breng de natuur een stukje dichterbijIn de tuin of op de vensterbank kun je samen met de kinderen een eigen tuintje aanleggen in bloempotten of een zaaibak. Hoe je hieraan begint wordt uitgelegd op www.natuureducatie.be

Meer info?Opvoedingswinkel Zutendaal (OCMW-Sociaal Huis), Marc Janssens, 0488 58 23 77 of 089 36 79 40.Elke vrijdag van 9 tot 12 uur kan je bij hem ook persoonlijk terecht.

Zutendaal Hartveilig: gratis opleiding AED

In navolging van het project ‘Zutendaal Hartveilig’ wil het gemeentebestuur zoveel mogelijk inwoners de kans bieden om te leren reanimeren en te leren omgaan met het AED-toestel. Dit toestel bevindt zich aan sporthal De Blookberg.

Wat is een AED?AED is de afkorting van Automatische Externe Defibrillator. Dit is een computergestuurd toestel dat in staat is levensbedreigende hartritmestoornissen op te sporen, te analyseren en eventueel te behandelen door middel van een elektroshock. Het hart kan na de stroomstoot weer zelf proberen een hartritme te krijgen. Voor de bediening van dit toestel kan men best een opleiding volgen. Het gemeentebestuur en het Rode Kruis bieden gratis een avondopleiding aan.

Wanneer en waar?Dinsdag 11 juni 2013 van 19 tot 22 uur - Cultuurcafé (Cultuurcentrum), Oosterzonneplein 1.Aantal maximum deelnemers: 16Meer info en inschrijvingen? Dienst welzijn - 089 62 94 52 of [email protected] (inschrijven kan tot 7/6)

De natuur ontdekken met kinderen in Zutendaal?

Dat kan je vast en zeker in bezoekerscentrum Lieteberg. Daar maak je op een bijzondere manier kennis met een stukje prachtige natuur door een bezoek aan het insectenmuseum, de vlinderserre, het bijencentrum, het blotevoetenpad,....Meer info? www.lieteberg.be

Gezond (t)Huis

Een 3-tal verenigingen uit Zutendaal bezocht onlangs de kijkwoning in Genk in het kader van het project ‘Gezond (t)Huis’.

Getuigenis van een bezoeker: “De gids gaf zeer goede uitleg, bruikbare tips en goedkope oplossingen mee aan de bezoekers om onze woning gezonder en veiliger te maken. Iedereen kreeg ook folders overhandigd. We hebben er veel van opgestoken, het bezoek werd afgesloten met een gratis kop koffie in dienstencentrum Ter Hooie.”

Page 6: Oosterzon juni 2013

oosterzon juni 2013 >> 6

Openingsuren: dinsdag van 18 tot 20 uurwoensdag van 14 tot 18 uurvrijdag van 18 tot 20 uurzaterdag van 10 tot 12 uur

Materialen kan je altijd verlengen via www.bili.be

De bib is gesloten op 1 mei en op 9, 10 en 11 mei.

Thema in de kijker

Nederlandstalige misdaadromansDe Gouden Strop 2013, de prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman wordt op donderdag 30 mei bekendgemaakt.Deze maand zetten we een keuze van onze Vlaamse misdaadromans in de kijker.

Tip van de bib: Tijdschriften

In de tijdschriftenafdeling kunnen 20 tijdschriften uitgeleend worden. Woontips vind je in 101 Woonideeën, Beter bouwen en verbouwen, Dobbit, Nest en in VT-wonen. Weetjes over informatica vind je in Clickx, PCM en Elektor. Leuke tuintips lees je maandelijks in Fence en Home & Garden. Kooktips en recepten verschijnen maandelijks in Njam en Delicious. Ook Plus-magazine en National Geographic zijn uitleenbaar. Voor de jeugd hebben we twee tijdschriften: Wapiti en National Geographic Junior.

Nieuw tijdschrift: Autogids

AutoGids is een Belgisch autotestblad dat twee keer per maand verschijnt. Elk nummer bevat ook ‘De blauwe katern’, waarin alle catalogusprijzen van de verschillende modellen en zoekertjes aangeboden worden. Voor elk tijdschrift geldt: het laatste exemplaar wordt nog niet uitgeleend, maar al de rest mag je gratis komen lenen.

Oproep aan ouders: de klassikale uitleen

We willen aan alle ouders een oproep doen om jullie kinderen eraan te helpen denken om de boeken, uitgeleend tijdens de klassikale uitleen, in juni met de klas terug te brengen. Voor de boeken die niet worden teruggebracht tijdens de laatste klassikale uitleen, zal een overschrijving worden opgestuurd.

>>>

>>>

Page 7: Oosterzon juni 2013

oosterzon juni 2013 >> 7

gemeentelijke

activiteiten

Tip van het feestloketGemeentelijke subsidie voor buurtfeestenOrganiseer je in de zomer een buurtfeest? Dan kan je een aanvraag voor een toelage indienen bij het gemeentelijk feestloket. Je vindt het aanvraagformulier op www.zutendaal.be. Vul het in en mail het ingevuld naar [email protected] info? Gemeentelijk feestloket, Hilde Bijnens, 089 62 94 56, [email protected].

Zomeractiviteiten voor kinderen Ook deze zomer zorgen de gemeentelijke jeugd- en sportdienst voor een leuk zomerprogramma.

> GrabbelpasHieronder vind je alvast een greep uit het Grabbelpasaanbod:• 4/7 Walibi• 8/7 Voormiddag pizza bakken - namiddag surfen• 10/7 Namiddag zeilen• 12/7 Limburg speelt• 15/7 Workshop theater• 18/7 Namiddagje Mooi Zutendaal• 19/7 Toverland• 22/7 Gaiapark• 29/7 Workshop theater• 1/8 Spel zonder grenzen• 19 & 22/8 Creositeiten bij creosa• 23/8 Efteling

For Teens onlyDit jaar is er ook weer een supertof tienerprogramma (skiën in Landgraaf, bekentocht, zwemmen, Walibi,....).

> KampenEr zijn dit jaar vier verschillende kampen.• Krekelkamp van 12 tot en met 14 augustus voor kinderen van 6 tot en met 14 jaar.• Danskamp van 5 tot en met 9 augustus voor kinderen van 6 tot en met 14 jaar.• Omnisportkamp van 19 tot en met 23 augustus voor kinderen van 6 tot en met 14 jaar.• Kleuterkamp van 29 juli tot en met 2 augustus voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar.

De folder met het volledige zomeraanbod wordt op 14 juni op de scholen uitgedeeld en gepubliceerd op www.zutendaal.be.Meer info? Dienst vrije tijd, 089 62 94 51, [email protected].

Zonneconcerten 2013Openingsconcert Zutendaalse Middenstands Vereniging -

zondag 30 juni om 11 uur

Yah Tararahknotsgekke Balkanfanfare

Gratis toegang.Om 11 uur stipt is er de prijsuitreiking t.g.v. de actie ‘Met

belgerinkel naar de winkel’ (zie elders in deze Oosterzon)

Hieronder vind je het volledige programma van de Zonneconcerten:

• 30/6 Ya Tararah• 7/7 Briggelhaner Muzikanten & Zutendaals Mannenkoor• 15/7 L&M-Band & Kamerkoor Canta Libra• 21/7 Ray James Big Band• 28/7 De Porijkes & Zangkoor Heidegalm

>>>

>>>

>>> Viering 25 jaar verbroedering Zutendaal-Nettersheim

• Op zaterdag 6 juli organiseert de gemeente een feest ter gelegenheid van 25 jaar partnership tussen Zutendaal en het Duitse Nettersheim.

De genodigden uit Nettersheim komen rond 16 uur aan in de Lieteberg waar zij door het gemeentebestuur verwelkomd worden. Na een bezoekje aan het museum of een korte boswandeling wacht hen rond 18.30 uur in de kiosk aan het gemeentehuis het officiële onthaal en de verbroedering met de Zutendaalse bevolking.Verder wordt de avond verweven in het jaarlijkse ‘Vlaanderen Feest’ met de muziekgroepen Beristar en Averechts. Aan alle aanwezigen worden enkele drankjes aangeboden. Alle Zutendalenaren zijn van harte welkom.Het volledige feestprogramma vind je in de zomereditie van de Oosterzon en op de gemeentelijke website.

• Kunstexpo van Zutendalenaren in Nettersheim

Nettersheim nodigde 2 Zutendaalse schilders uit om hun werk tijdens de maand juni te exposeren in het ‘Kuba international’, het Kulturbahnhof aan de Bahnhofstrasse 14 in Nettersheim. Hun oog viel op Gerard Bijnens (schilderijen en sculpturen) en Jos Bamps (schilderijen). De officiële opening, die in onze Duitse zustergemeente tevens de start vormt van de viering rond 25 jaar Zutendaal-Nettersheim, vindt plaats op zondag 2 juni om 15 uur. Alle geïnteresseerden uit Zutendaal zijn welkom.

Noteer nu alvast in je agenda

Sporteldag 2013 - dinsdag 24 september Op dinsdag 24 september is het opnieuw zo ver. Alle 50-plussers uit Zutendaal worden dan weer verwacht in en rond sporthal De Blookberg voor tal van leuke sport-, spel- en randactiviteiten. In de Oosterzon van september lees je hierover zeker meer.

Page 8: Oosterzon juni 2013

oosterzon juni 2013 >> 8

Wil je een activiteit aankondigen

in de volgende editie van de

Oosterzon? Vergeet dan niet om je

evenement voor 10 juni in te geven

op www.uitdatabank.be.

in Zutendaal

Vrij 31/5, za 1/6 & zo 2/6 Tentoonstelling Kunstkring ’t ZolderkeCultuurcentrum van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uurOpening op vrij 31/05 om 19.30 uur

Ma 1, 10 & 17/6 HobbyclubCultuurcafé Cultuurcentrum van 19.30 tot 22 uurPrijs: € 0,50Meer info: hobbyclub ‘Wij leren van elkaar’, 089 61 30 80

Za 1/6 & zo 2/6 Wedstrijd kampioenschap verbond Zand-Leemstreek voor klepschietersSchietveld, Gijzenveldstraat 42 van 13.30 tot 20 uurMeer info: schutterij St.-Rochus Zutendaal, 089 71 88 58, [email protected]

Zo 2/6 Sprookjesdal - Optredens leerlingenCamping ‘t Soete Dal, Molenblookstraat 64 van 14 tot 17 uurPrijs: € 5Meer info & reservatie: De Wonder-wijzer, 089 25 61 71, [email protected]

Wandeling Stein/Maasband (NL) (ca. 8 km)Samenkomst: Vijverplein om 14 uurMeer info: VWB Zutendaal

Ma 3/6 Workshop belastingsaangifte via Tax-on-webCultuurcentrum van 19.30 tot 22 uurPrijs: € 5Meer info: www.vormingpluslimburg.be

Di 4/6 Informatieve ontspanningsavond over Masta-productenCultuurcafé Cultuurcentrum om 19.30 uurPrijs: gratisMeer info & reservatie: Viva SVV Zutendaal, 089 61 42 64

Hobbyclub Cultuurcafé om 13.30 uurMeer info: Okra Zutendaal

Za 8/6 Rock Zutendaal met optredens van Koyle, Food Fighters, Clearwater, My Ex Stacy, Down to Adelaide, Pearls for pigs Parking ZVV, Blookbergstraat 5 van 17.30 tot 3 uur Prijs: € 10 VVKReservatie: Zutendaal VV, www.rockzutendaal.be

Zo 9/6 Natuurexploratie/wandeling in Kempen-Broek te WeertSamenkomst: Gemeenteplein 1, Zutendaal om 14 uurPrijs: gratis Meer info: milieuvereniging De Ortolaan

Fietstocht richting Bokrijk (ca. 30 km)Samenkomst en vertrek: Vijverplein om 14 uurPrijs: gratis, drankje onderweg inbegrepenMeer info: vtbKultuur/VWB Zutendaal

Zo 16/6 Wandeling Wurfeld-Maaseik (ca. 8 km)Samenkomst: Vijverplein om 13.30 uurMeer info: VWB Zutendaal

Di 18/6 Hobbyclub Cultuurcafé om 13.30 uurMeer info: Okra Zutendaal

Do 20/6 Bezoek galaconcert muziekkorps legerCC Hasselt om 20 uur Meer info: Okra Wiemesmeer

Vrij 21/6 Gezellig samenzijnKelder van het Parochiecentrum om 13.30 uurMeer info: Vereniging voor Alleenstaanden, Lambert of Martha, 089 61 10 82 of 0485 45 27 23

Woe 26/6 Crefinamiddag, vakantie-instuifBoerderij ‘t Gebroek, Zuurbroekstraat 11 van 14 tot 16 uurPrijs: leden € 2, niet-leden € 4 (drankje en hapje inbegrepen)Meer info: Gezinsbond, Irene Greven, 0473 22 12 00

Zutendaalse verrassingsfietstocht met thema oude gewassen (25 km)Vertrek Vijverplein om 18 uurPrijs: gratisMeer info: vtbKultuur

Page 9: Oosterzon juni 2013

oosterzon juni 2013 >> 9

Vrij 28/6, za 29/6, zo 30/6 Return to Y-29: internationale meeting voertuigen wereldoorlog II en re-enactmentMilitair vliegveld WiemesmeerMeer info: Hell on Wheels, www.hellonwheelsbelgium.be

Zo 30/6 Wandeling Zammelen (ca. 7,5 km)Samenkomst: Vijverplein om 13.30 uurMeer info: VWB Zutendaal

Ben jij een artiest(e) in wording? Ben jij misschien dat aanstormend talent? Bij de Gemeentelijke academie voor Muziek en Theater Lanaken met filialen Bilzen en Zutendaal kan je terecht voor muzikale en/of verbale vorming en dit voor zowel jongeren vanaf 8 jaar als volwassenen. Een dynamisch team van 75 toffe en gedreven personeelsleden heet je alvast welkom. Op de website vind je het volledige overzicht van alle opleidingen.Het inschrijvingsgeld van jongeren tussen 8 en 12 jaar is fiscaal aftrekbaar.

Meer info? Academie voor Muziek en Theater Lanaken, Bilzen en Zutendaal – Partners in Kunst, 089 71 22 10, [email protected], www.academielanaken.be

Elke dinsdag in juni Fietsen Vertrek Vijverplein om 13.00 uurMeer info: Sportieve senioren Okra Sport

Petanque Sporthal De Blookberg telkens om 15 uur Meer info: Sportieve senioren Okra Sport

Elke woensdag in juniKaartenCultuurcafé van 13.30 tot 17 uurMeer info: Sportieve senioren Okra Sport

TurnenSporthal De Blookberg telkens om 09.30 uurMeer info: Seniorensport, 089 61 21 52 of 089 61 15 50

Elke donderdag in juniFietsen Vertrek Vijverplein telkens om 13 uurMeer info: Sportieve senioren Okra Sport

Wandelen Vertrek Vijverplein telkens om 13.30 uur 6 juni: Houffalize (-Zutendaal), 13 juni: Diepenbeek naar Genk, 20 juni: Zutendaal, 27 juni: Neerharen naar RekemMeer info: Sportieve senioren Okra Sport

Elke vrijdag in juniAquagym Zwembad De Kimpel Bilzen telkens om 11.30 uurMeer info: Seniorensport, 089 61 32 76

Page 10: Oosterzon juni 2013

oosterzon juni 2013 >> 10

TerugblikTerugblik

Jeugdboekenweek van 2 – 17 maart 2013Dit jaar draaide alles rond het thema “TIJD”, met de slogan “Een zee van tijd”. Meer dan 400 leerlingen van de basisscholen van Zutendaal bezochten in maart de bibliotheek om het Jeugdboekenweekspel te spelen. Voor de eerste graad waren er opdrachten over de klok. De tweede en derde graad maakten een tijdreis in de bibliotheek. Op zaterdag 27 april mochten de winnende klassen hun prijzen in ontvangst nemen uit handen van de schepen van bibliotheek, Ann Schrijvers.

Start van gezondheidswandelingen met woon- en zorgcentrum De Oosterzonne

Sinds 2002 worden er in onze gemeente gezondheidswandelingen georganiseerd. Intussen zijn deze wandelingen al niet meer weg te denken, elke dag wordt er in groep een halfuurtje gewandeld in de Kattestaartstraat, Kliebosstraat en Schoverikstraat. Nieuw voor de wandelingen in het dorp (Kattestaartstraat) is het meestappen van enkele bewoners van woon- en zorgcentrum De Oosterzonne, telkens op dinsdag. Het eerste wandelmoment was op dinsdag 16 april 2013.

Het nieuwe bestuur van de Zutendaalse cultuurraad is, buiten de cultuurschepen Ann Schrijvers en cultuurbeleidcoördinator Jos Bamps, die ambtshalve zetelen, samengesteld uit 4 leden van het vorige bestuur (Edith Cuypers , Nardé Maesen, Chris Remans en Eddy Giraerts) en 4 nieuwe vrijwilligers die zich de komende zes jaar willen inzetten voor het culturele leven in Zutendaal (Mia Ghoos, Mieke Thijs, Annick Thijs en André Gielen). Edith Cuypers werd algemeen verkozen tot ondervoorzitter en André Gielen tot voorzitter. Aansluitend werd de uittredende voorzitter Luc Aelbrecht (foto inzet) gevierd voor zijn 18 jaar toegewijde dienst in deze functie.

Regiekamer Frits ThijsVanaf nu heet de regiekamer van het cultuurcentrum officieel ‘Regiekamer Frits Thijs’.Frits werd tijdens de installatievergadering van de nieuwe cultuurraad in de bloemetjes gezet voor zijn meer dan 30 jaar dienst als technieker in het Zutendaals cultuurcentrum. Het is voornamelijk zijn verdienste dat het cultuurcentrum uitstekend uitgerust is op gebied van o.a. licht- en geluidstechniek. Ook het coördineren van de vele podium- en andere activiteiten is een opdracht die hij steeds ter harte neemt. Schepen van cultuur Ann Schrijvers drukte de wens uit dat het cultuurcentrum nog lang zou kunnen rekenen op de diensten van Frits.

Op 23 april 2013 werd de nieuwe cultuurraad geïnstalleerd

Page 11: Oosterzon juni 2013

oosterzon juni 2013 >> 11

Seniorenfeest 15 mei

Ruim 200 genodigden vulden zaal de Posthalt voor de 7de editie van het jaarlijkse seniorenfeest. Waarnemend schepen van welzijn, Matty Coninx heette iedereen welkom en de nieuwe voorzitter, Jef Rayen schetste de werking van de welzijnsraad.‘Special guest’ Salim Seghers wist de aanwezigen te animeren met zang en moppen. Vervolgens werd de oudste aanwezige man, Craenen Lambert (°24.02.1922) en de oudste aanwezige vrouw, Aelbers Annie (°04.11.1919) gehuldigd. Zij ontvingen van het gemeentebestuur een mand met lekkernijen. Via deze weg willen de organisatoren de talrijke vrijwilligers nog eens bedanken voor hun inzet.

Op vrijdag 3 mei werd het startsein gegeven voor de actie in Zutendaal.In de voormiddag werd een bezoek gebracht aan enkele deelnemende handelaars (volledige lijst op www.zutendaal.be). De klanten kregen er een woordje uitleg van het project door schepen van mobiliteit, Luc Colla. In de namiddag werd de actie verder gezet aan de rotonde in het centrum, jong en oud was welkom om op een gekke fiets rondjes te rijden, aangemoedigd door clown Ludo en geassisteerd door een vrouwelijke fietsdokter.

Startmoment actie ‘Belgerinkel naar de winkel: fiets je kerngezond!’

Page 12: Oosterzon juni 2013

oosterzon juni 2013 >> 12

>>>

>>>

>>>

>>>

Milieuwegwijzer

>>>

Rust en stilte op zon- en feestdagen

Het ritme van de meeste mensen verloopt op zon- en feestdagen rustiger dan tijdens de werkdagen. Bij die rust hoort ook het ontbreken van storende geluiden. Om hieraan tegemoet te komen, bestaat er in Zutendaal een gemeentelijk reglement dat het gebruik van hinderlijke geluidsbronnen op zon- en feestdagen verbiedt. Toch krijgen we regelmatig klachten van mensen die vertellen dat hun buurman op zondag het gras maait, de kettingzaag bovenhaalt of een bladzuiger of drilboor hanteert. Dit is niet alleen storend maar bovendien ook strafbaar. Vergeet dus niet de zondagsrust te respecteren!

Hondenpoep: een bron van ergernis

Achtergebleven hondenpoep blijft op sommige plaatsen in onze gemeente voor ergernis zorgen. Nochtans is het voor iedereen toffer als voetpaden, pleinen, speelvelden, grasveldjes,… schoon zijn. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de baasjes van de honden. Denk er dus aan om alles netjes achter te laten en om hondenpoepzakjes te gebruiken telkens als je je viervoeter uitlaat.

Taxusinzameling van start

Naar jaarlijkse gewoonte start vanaf 15 juni op het gemeentelijk containerpark de inzameling van taxussnoeisel. Taxus bevat een kostbare grondstof, die de basis vormt van een geneesmiddel tegen kanker. De actie loopt tot 30 augustus. Zutendaal doet ook weer mee en wil zeker zo goed doen als vorig jaar. Hou je taxussnoeisel dus apart en breng het zo vers en zuiver mogelijk naar het containerpark. Iedere kilo telt in de strijd tegen kanker.

Bermbeheer

De gemeente Zutendaal beheert al jaren bepaalde bermen volgens de principes van het bermdecreet. Concreet wil dit zeggen dat die bermen pas na 15 juni gemaaid worden en dat het maaisel wordt afgevoerd. Hierdoor worden bermen schraler en krijgen planten de kans om te bloeien en hun zaden te verspreiden. Bloemrijke bermen zijn o.a. belangrijk voor insecten en vlinders en zijn ook mooi voor het oog.

Vergrootglas op… frituurolie en -vet

Met frituurolie, frituurvet en fondueolie kun je terecht op het containerpark. Gebruik hiervoor een geschikte fles, bij voorkeur de oorspronkelijke verpakking of een doorzichtige plastieken fles. Laat de gebruikte frituurolie of fondueolie volledig afkoelen alvorens ze met behulp van een trechter in de fles te gieten. Het merendeel van de ingezamelde gebruikte frituurolie, fondueolie en frituurvet wordt verwerkt tot milieuvriendelijke biodiesel.

Data om te onthouden

Ophaling grijze huisvuilzakken en blauwe PMD-zakken: dinsdag 4 en 18 juni

Lediging groen GFT-containers: dinsdag 11 en 25 juni

Ophaling oud papier en karton: woensdag 26 juni

Grofvuilophaling: donderdag 6 juni (aanmelden en aanplakken stickers)