Oosterzon februari 2012

16
oosterzon januari 2012 >> 1 februari 2012 Bocht in de Zutendaalbeek Warm Limburg (p.3) Freya & Martin (p.4 & 5) Verkeersveiligheid (p.6) Vurige Hoop (p.8 & 9) Stoppels (p.10) Middagslapertjes (p.10) Poëzieavond (p.12) Brigittaviering (p.13) Activiteiten Lieteberg (p.14) Tip Feestloket (p.15) Open beekvalleien (p.16)

description

Gemeentelijk infoblad Oosterzon februari 2012

Transcript of Oosterzon februari 2012

Page 1: Oosterzon februari 2012

oosterzon januari 2012 >> 1

-

februari 2012

Bocht in de Zutendaalbeek

Warm Limburg (p.3)

Freya & Martin (p.4 & 5)

Verkeersveiligheid (p.6)

Vurige Hoop (p.8 & 9)

Stoppels (p.10)

Middagslapertjes (p.10)

Poëzieavond (p.12) Brigittaviering (p.13) Activiteiten Lieteberg (p.14) Tip Feestloket (p.15)

Open beekvalleien (p.16)

Page 2: Oosterzon februari 2012

oosterzon januari 2012 >> 2

voor meer info over onzegemeente surf je snel naar

www.zutendaal.be

zitdag burgemeester:iedere woensdag van 16.30u tot 17.30u op het gemeentehuis

Zutendaal is groot in sommige dingen. Dat is al meermaals bewezen en dat was de afgelopen maand zeker het geval. Vooreerst was er onze kerstboomverbranding met nieuwjaarsontvangst. We mochten om en bij de 2.000 bezoekers verwelkomen. Op een bevolking van goed 7.000 inwoners is dit een recordopkomst (bijna 1/3de van onze inwoners komt hier nieuwjaar vieren). Volgens mij vindt men zulke grote procentuele opkomst nergens anders in Limburg of in Vlaanderen. Bedankt aan de verschillende deelnemende verenigingen en helpende handen. De grote opkomst bewijst dat deze formule bij u in de smaak valt en dat moeten we zo houden.Op vrijdag 20 januari was er in ons cultuurcentrum een ontvangst van 2 grote sportkampioenen uit Zutendaal. Het werd een bijzondere avond waarbij de jonge Freya Aelbrecht en de al wat oudere Martin Vangeneugden in de bloemetjes werden gezet. Freya werd vorig jaar immers Belgische volleybalspeelster van het jaar en Martin Vangeneugden werd aan de vooravond van zijn tachtigste verjaardag gehuldigd voor zijn rijke wielercarrière. Er was tevens een speciale uitgave van Stoppels, het geschied- en heemkundig tijdschrift van onze plaatselijke heemkring, dat volledig aan ‘Ting van Pawwes Meng’ gewijd was. Wat nu vooral groots was aan deze huldiging was de sublieme viering vrijdagavond. Een 2 uur durend spektakel met film, muziek, gesprekken en toespraken, overgoten met de nodige humor, was van een uitzonderlijke klasse. Dat dit allemaal zonder externe hulp door onze eigen diensten werd opgezet en uitgevoerd, getuigt van de grootsheid van onze kleine gemeente Zutendaal. Hier mogen we gerust fier op zijn. De gemeenteraad van december keurde de begroting 2012 goed. Opmerkelijke investeringen hierin zijn een nieuwe voetbalaccommodatie voor ZVV en een nieuwe sportzaal samen met de lagere school in Wiemesmeer en de volleybalclub. Verder plannen we ook een nieuwbouw voor onze technische dienst en voor ons OCMW (aan het gemeentehuis) en hopelijk, nu eindelijk de onteigeningsplannen zijn goedgekeurd, een nieuwe Stalkerweg met vrijliggende fietspaden. Dat de gemeente Zutendaal dit allemaal aankan zonder belastingverhoging komt vooral omdat we een aantal jaren terug onze schuldgraad zowat gehalveerd hebben door verschillende jaren met eigen middelen te investeren. Onze financiën zijn gezond en dit zal de volgende jaren ook zo blijven. Ook daar mogen we fier over zijn.

Uw burgemeester,Jos Beuls

Page 3: Oosterzon februari 2012

oosterzon januari 2012 >> 3

Wachtpost voor huisartsenDe huisartsen van Zutendaal zijn van wachtkring veranderd en vanaf de eerste week van januari 2012 horen ze bij Genk. Tijdens de maanden januari en februari is er een overgangsmaatregel want vanaf 2 maart is er in Genk een centrale HuisartsenWachtPost voor de regio GAOZ. Tijdens die overgangsperiode zal er een huisarts die huisbezoeken doet, bereikbaar zijn via het nummer 0903 99 686. Tevens is er een huisarts beschikbaar die raadplegingen in zijn eigen kabinet doet van 8.00u ‘s morgens tot 20.00u ‘s avonds. De naam van die huisarts zal in de dagbladen verschijnen. Van 20.00u tot ‘s anderendaags 8.00u is de rijdende arts op het nummer 0903 99 686 bereikbaar.

Aangezien de locatie aan het oud ziekenhuis nog niet gereed is, zullen de huisartsen van GAOZ hun wachtdienst in het eigen kabinet verzorgen tijdens de maanden januari en februari. Ze hopen dan dat vanaf maart de locatie aan het oud ziekenhuis klaar is en dan moeten de mensen daarheen voor dringende medische zorg in het weekend.

Al 10 jaar lang organiseert de Bond Beter Leefmilieu ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’. Samen met het gemeentebestuur, UNIZO, CM en Gezinsbond moedigen we iedereen aan om naar de handelaars in de buurt te fietsen. Het is gezond voor u en voor het milieu.

Dit jaar is het thema ... ‘retro’. Stijlvolle outfits, swingende muziek, retrofietsen ... De tijd van toen is weer in. Een tijd waarin iedereen met de fiets de boodschappen deed. En die komt helemaal terug met Belgerinkel. Want wie van 5 mei tot 9 juni 2012 met de fiets of te voet gaat winkelen, maakt kans op een exclusieve Belgerinkel-fiets geschonken door het gemeentebestuur. Handelaars kunnen zich alvast inschrijven op de ‘Belgerinkel’-website: www.belgerinkel.be/handelaars of bij de duurzaamheidsambtenaar, 089 62 94 49 of via [email protected], inschrijven kan tot 24 februari.Begin februari zal er een folder verspreid worden onder de Zutendaalse handelaars met verdere informatie.

Kies jij ook voor een straat zonder afval?

Heb jij ook genoeg van dat vuil overal op straat? Trek alvast een fluovestje aan en neem de grijper in de hand, want ook in 2012 trekken we weer samen ten strijde tegen zwerfvuil tijdens de jaarlijkse actie Straat.net. Wil je als school, vereniging of gewoon met een groepje vrienden een tandje bijsteken voor een beter milieu en een propere buurt? Dan kan je je tot 29 februari 2012 inschrijven.

Op zaterdag 10 maart trekken we dan collectief de straat op Je krijgt van het gemeentebestuur een straat om op te ruimen, waarbij je 15 euro per opgeruimde kilometer kan verdienen.

Limburg.net en OVAM voorzien het nodige opruimmateriaal. Het gemeentebestuur trakteert jullie achteraf met een kom soep voor de geleverde inspanningen. Allen welkom!!!

Voor meer informatie en inschrijvingen: Duurzaamheidsambtenaar Ann Indestege, 089 62 94 49, [email protected]

Zutendaal wil graag een FairTradeGemeente worden!

Een FairTradeGemeente wil op een heel concrete manier bijdragen aan een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden. Door middel van 6 criteria spelen we in op de vraag naar en het aanbod van eerlijke en lokale, duurzame producten. Daar hebben we mensen voor nodig.Heb je sympathie voor ons doel en de gedachtegang erachter?Dan willen we je er graag bij in onze Fair-Tradetrekkersgroep!

Voor meer informatie of voor deelname aan onze trekkersgroep kan u contact opnemen met de duurzaamheidsambtenaar.Ann Indestege, 089 62 94 49 of [email protected]

WARM LIMBURG

WARM LIMBURG, de nieuwe Limburgse campagne over energiezuinig en ecologisch verwarmen.

WARM LIMBURG wil de (Lim)burger informeren en sensibiliseren over het belang van energiezuinige en groene verwarmingssystemen alsook de bestaande subsidiekanalen. WARM LIMBURG wil de burgers ook aanzetten om energiezuinig te verwarmen en/of over te schakelen op groene verwarmingssystemen. Onder groene verwarmingssystemen verstaan we systemen die in principe klimaatneutraal zijn zoals warmtepompen, pelletketels en -kachels, zonneboilers en warmtepompboilers.

infosessies: • Reeks 1Di 13/3 Verwarming nieuwbouw om 19.30u in Bezoekerscentrum “De Lieteberg”, ZutendaalDi 20/3 Verwarming renovatie, Heempark, Hoogzij 7, GenkDi 27/3 Verwarming bestaande installatie, Dienstencentrum Ter Hooie, Hooiplaats 14, Genk• Reeks 2Di ? Verwarming nieuwbouw, Heempark, Hoogzij 7, GenkDi 16/10 Verwarming renovatie om 19.30u in Buurthuis Scherpenheuvel, Steenweg 189, AsDi 23/10 Verwarming bestaande installatie in Opglabbeek (Locatie en contactgegevens volgen later)

Voor meer informatie kan u terecht op de website, www.warmlimburg.be of kan u contact opnemen met de duurzaamheidsambtenaar, 089 62 94 49, [email protected]

Page 4: Oosterzon februari 2012

oosterzon januari 2012 >> 4

Tijdens een zeer geanimeerde viering op vrijdag 20 januari 2012 werden sporttalenten Freya Aelbrecht en Martin Vangeneugden, beiden afkomstig uit Zutendaal, uitgebreid gehuldigd door het gemeentebestuur.

Freya werd op 21-jarige leeftijd uitgeroepen tot beste Belgische volleybalspeelster van het voorbije jaar, speelt in eredivisie bij Asterix Kieldrecht en bij de nationale damesvolleybalploeg.Martin won in de jaren ’50-’60 meerdere internationale koersen o.a. 6 ritten in de Tour de France. Hij vierde op 21 januari zijn 80e verjaardag en kreeg hiervoor een heuse wielertaart.Niemand minder dan wielerjournalist van het Belang van Limburg, Noël Truyers verzorgde de presentatie tijdens de huldiging. Schepen van sport Marina Seurs overhandigde beide kampioenen namens het gemeentebestuur een karikatuur getekend door Jos Bamps. Ook tekenden beiden het gulden boek voor verdienstelijke inwoners.De trainer van Freya en tevens bondscoach Gert Vande Broek hield een lofrede over Freya en wielercommentator Michel Wuyts bracht op een hartverwarmende manier een ode aan Martin. Middels enkele korte filmpjes en 2 gelegenheidsliederen van de muziekgroep Lilac werd aan beide atleten extra hulde gebracht.

Ter gelegenheid van de 80e verjaardag van Martin heeft de heemkundige kring het tijdschrift ‘Stoppels’ volledig aan de carrière van Martin gewijd. Dit tijdschrift werd tijdens de huldiging door schepen van cultuur Veerle Remans voorgesteld. Veerle overhandigde Martin het eerste exemplaar.Burgemeester Jos Beuls en Martin openden samen de begeleiden-de tentoonstelling op ludieke wijze met het doorknippen van een fietsband. Op de tentoonstelling waren o.a. een fiets, truitjes, wimpels, postkaarten en prachtige foto’s van Martin te bezichtigen.De tentoonstelling lokte heel wat volk. Bewonderaars en supporters van Martin van destijds maar ook jonge wielerliefhebbers zakten af naar het gemeentehuis en waren vol lof. Martin signeerde enthousiast de ‘Stoppels’ die de deur uit vlogen als zoete broodjes.De huldiging, het tijdschrift ‘Stoppels’ en de tentoonstelling zijn het resultaat van een zeer goede samenwerking tussen de sport- en cultuurdienst en de heemkundige kring.

ZUTENDAAL BRENGT EER AAN FREYA EN MARTIN

Page 5: Oosterzon februari 2012

oosterzon januari 2012 >> 5

Page 6: Oosterzon februari 2012

oosterzon januari 2012 >> 6

GEZONDHEIDSWIJZER

Het gemeentebestuur organiseert samen met OKRA, een opfriscursus ‘Verkeersveiligheid’.

“De nieuwe voorrangsregels ken ik niet echt. Moet ik nu voor alle inzittenden een fluohesje in de auto leggen?”

Op deze en andere vragen krijg je meer uitleg in een gratis opfriscursus die uit 4 sessies bestaat, aangepast aan 55-plussers.

Volg je de 4 sessies, dan krijg je op het einde een getuigschrift.

Info en inschrijving: Gudrun Nijs - 089 62 94 52 (dienst welzijn) of [email protected] Stan Willems - 089 61 17 37 (OKRA) of [email protected] kan tot 14/02/2012. Alle senioren vanaf 55 jaar zijn welkom.

OPFRISCURSUS VERKEERSVEILIGHEID

voor 55- plusserscultuurcaféCC-Zutendaal

dinsdag 21 & 28 februari en13 & 20 maart 2012

telkens van 9.30u tot 12.00u

Op stap met Frank Bomans uit “Thuis”

Pol Goossen, beter gekend als Frank Bomans uit de soap “Thuis”, zet zijn beste voetje voor om het 10 000 stappenverhaal en het gebruik van de stappenteller te versterken. De acteur vertrekt hierbij vanuit zijn eigen ervaring: “Voor mij is wandelen even logisch als ademen. Ik ga mijn stappen dus niet tellen, maar ik kan wel begrijpen dat mensen een extra duwtje krijgen met zo een stappenteller.” In de fictiereeks “Thuis” zal zijn personage vanaf 16 januari wel het advies

van zijn huisarts volgen om een stappenteller te dragen … Pol Goossen:”Ik moet geen strak lijf, maar fitheid op mijn 62 jaar is wel leuk”. Vind jij ook dat een beetje extra beweging geen kwaad kan? Van 16 januari tot 17 februari 2012 kunnen mensen die graageen eigen stappenteller aankopen terecht bij hun zieken-fonds. De CM, de Liberale Mutualiteit, Partena, De Voorzorg, het Neutraal ziekenfonds en de apothekers die onder het Vlaams Apothekersnetwerk ressorteren, bieden de stappentellers dan aan tegen een maximumprijs van € 21,50. Meer info: www.limburg.be/10000stappen - www.10000stappen.be

Zutendaal Hartveilig: gratis opleiding AED

In navolging van het project ‘Zutendaal Hartveilig’ wil het gemeentebestuur zoveel mogelijk inwoners de kans bieden om te leren reanimeren en te leren omgaan met het AED-toestel aan sporthal De Blookberg.

Wat is een AED? AED is de afkorting van Automatische Externe Defibrillator, een computergestuurd toestel dat in staat is levensbedreigende hartritmestoornissen op te sporen, te analyseren en eventueel te behandelen door middel van een elektroshock. Het hart kan na de stroomstoot weer zelf proberen een hartritme te krijgen. Voor de bediening kan men best een opleiding volgen om het correct te leren gebruiken, het gemeentebestuur en het Rode Kruis bieden gratis avondopleidingen aan.

Woensdag 29/2/2012 van 19.00u tot 22.00uCultuurcafé (Cultuurcentrum), Oosterzonneplein 1

Aantal deelnemers: 16

Info en inschrijvingen: Gudrun Nijs - 089 62 94 52 (dienst welzijn) - [email protected]

“Crisis in de Noord-Zuid dialoog?” De werkgroep Broederlijk Delen wil ‘iedereen’ in Zutendaal laten meestappen voor het Zuiden.Op 18 maart in het Parochiecentrum een smakelijke en geanimeerde bijeenkomst.Vooraf nog instap- en meestapwandelingen!Wil jij misschien meedenken en doen in de voorbereiding?Meld je dan bij Griet Liebens, 0486 72 49 16, Eikenstraat 19 of [email protected] sympathisanten melden zich graag aan! Alvast welkom.

Gratis Quickscans op Bouwinnovatie Heeft u concrete (ver-)bouwplannen of een concrete vraag rond isolatie, verwarming, warmtepompen en/of premies? Heeft u nood aan objectief, onafhankelijk advies? Dan kan je een GRATIS QUICKSCAN van je (ver)bouwplan reserveren tijdens Bouwinnovatie in de Grenslandhallen in Hasselt (van 3 tot en met 12 februari). Dubolimburg geeft je snel en efficiënt een overzicht van de kostenbesparing die je kan doen met een minimum aan investering. Reserveer NU je bouwadvies op Bouwinnovatie!Maak voor 28 januari een afspraak met Dubolimburg via 011-517 057 of [email protected]

Page 7: Oosterzon februari 2012

oosterzon januari 2012 >> 7

Openingsuren: dinsdag van 18 tot 20 uurwoensdag van 14 tot 18 uurvrijdag van 18 tot 20 uurzaterdag van 10 tot 12 uur

• Thema in de kijker: romantiek in de bib Op zoek naar een romantisch verhaal om uw hart te doen sneller slaan? Op zoek naar sensuele recepten? Op zoek naar liefdesdranken? In ons themarek vind je een keuze van romantische boeken (en chicklits), geschreven door populaire schrijfsters zoals Taiana de Rosnay, Santa Montefiore, Danielle Steel, Heleen van Royen, Cathy Kelly, Jill Mansell, Marcia Willett,… Naast de romans vind je hier ook enkele kookboeken met liefdevolle recepten en nuttige weetjes.We wensen jullie alvast hartverwarmend leesplezier.

• Leestips

Op zoek naar onze nieuwste boeken en jeugddvd’s. In de online catalogus van de bibliotheek vind je deze informatie terug onder de knop De top tien van onze bibliotheek vind je terug onder de knop Uitgeleende werken (rood aangekruist) kan je steeds in de bib of online reserveren. Zodra het werk binnenkomt, word je verwittigd. Werken die gereserveerd worden, kunnen niet verlengd worden en voor elk gereserveerd werk wordt € 0,75 gevraagd.

• Nieuwe tijdschriften voor de jeugd

National Geographic Junior: voor de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar. Hierin vinden ze informatie over de dierenwereld en de natuur, uitgelegd op een begrijpelijke manier.

De Ontdekkers: voor de leerlingen van het 3de en 4de leerjaar. Dit tijdschrift staat bol van allerlei interessante weetjes op hun maat geschreven.

• Nieuwe dvd’s voor de jeugd (zie afbeeldingen hieronder)

Poëzieavond

op vrijdag10 februari

TIPvan de BIB

Page 8: Oosterzon februari 2012

oosterzon januari 2012 >> 8

FEEST van de VURIGE HOOP 2012

Met meer dan 2000 feestvierders op naar een vurig 2012

Animatie voor jong en oud

Page 9: Oosterzon februari 2012

oosterzon januari 2012 >> 9

13 Zutendaalse verenigingen zorgden voor hapjes en drankjes à volonté

Het jaar 2012 werd schitterend in gang geschoten!

Page 10: Oosterzon februari 2012

oosterzon januari 2012 >> 10

ProjectMIDDAGSLAPERTJES

Voor het eerst naar school gaan, is voor alle kinderen (en hun ouders) een grote stap. Op school gebeurt er een heleboel en alles is nieuw. Al die indrukken verwerken kost veel energie. Vaak is het kindje tegen de middag echt wel toe aan een dutje. Daar kunnen we bij kinderopvang Pierewiet sinds enkele weken een antwoord op bieden: ‘het project middagslapertjes’.

Meteen na de kerstvakantie zijn we ermee van start gegaan. We zorgden voor een gezellig kamertje, knusse slaapzakjes en een stapeltje boeken om even uit voor te lezen. 1 kindje wordt intussen al elke middag van school gehaald, eet bij ons zijn boterhammetjes op en geniet van enkele uurtjes totale rust.

Start ook uw kindje binnenkort op school en wil u meer info over ons project, neem dan contact op met

Kris Janssen of Patricia Claes, coördinatoren IBO Pierewiet, Daalstraat 2, 3690 Zutendaal089 62 38 [email protected]@zutendaal.be

Wat is een voedselteam?

Een voedselteam is een groep van mensen uit een zelfde buurt die gezamenlijk verse groenten, fruit, vlees, brood, zuivel, Wereldwinkelproducten … aankopen bij producenten uit de streek.Als team bepaal je wat je koopt, bij wie je het koopt en welke criteria belangrijk zijn. Je komt minstens één keer per jaar samen om de werking te bespreken en bezoekt of ontvangt producenten die je team bevoorraden. Daarvoor werk je samen met de regioverantwoordelijke.Voedselteams verschillen van elkaar, en ook de Vlaamse regio’s en provincies kennen aparte dynamieken. We streven wel naar een eenvormige teamadministratie.

De groepEen team bestaat uit minstens een twaalftal huishoudens, liefst meer zodat de gereden kilometers voor de bevoorrading zoveel mogelijk renderen.Het team organiseert zelf zijn bestellijst, de betalingen, het depot (distributie van het voedsel), het overleg en de onderlinge afspraken.De leden stellen daarvoor verantwoordelijken aan. Dat is geen must maar een aanrader. Doorgaans, maar niet altijd, worden de taken na enige tijd overgedragen aan andere leden en ontstaat er een beurtrolsysteem. Er zijn ook heel wat kleine taken te verrichten zoals de wekelijkse permanentie in het depot, de berichtgeving uit het team voor de website, het organiseren van een feestje of bezoek aan een producent, enzovoort. Uiteindelijk kunnen we allemaal wat doen, zo bewegen we samen.

Het begripEr is een verschil tussen de supermarkt als supergeoliede machine en een voedselteam. Via een team krijg je tal van kansen om de herkomst van je voedsel op een levende manier te kennen en ben je dus minder consument dan wel mens.Er kan ook al eens iets mislopen met de bestelling of levering. Voedselteamers zeuren niet over deze onvolmaaktheden maar proberen het systeem te verbeteren door erover te communiceren.Leden van een voedselteam krijgen inzicht in het productieproces door het contact met de producenten. Dit contact gebeurt via mailberichten, briefjes in de groentenpaketten, wederzijdse bezoeken, nieuwtjes op de website. De leden krijgen via hun wachtwoord ook toegang tot de resultaten van een duurzaamheidsscreening van de producenten. Die screening gebeurt door de regioverantwoordelijken en peilt naar de toepassing van duurzame landbouwmethodes en de intenties om hier in de toekomst verder stappen in te zetten.Door dit contact zien de leden hoe weinig vanzelfsprekend landbouw vandaag de dag is. Ze aanvaarden eventuele kleine onvolmaaktheden als een gevolg van klimatologische of andere omstandigheden.

Het engagementEen Voedselteam doet inkopen op basis van de behoefte en de waardering voor de producenten en zijn product. Niemand is verplicht om wekelijks in te kopen, ook daar willen we niet aan meedoen. We vragen de leden wel om regelmatig af te nemen omdat de producenten hun verkoopsverwachtingen (en zaaiplannen) afstemmen op basis van het aantal leden.Soms vraagt een producent aan een team om voor een minimum bedrag te kopen. Zonder een minimum omzet is het namelijk niet rendabel voor de producenten en worden er zinloze voedselkilometers gereden. Producenten organiseren zich vaak wel om het transport gezamenlijk te doen en op die manier het aantal voedselkilometers nog meer te beperken. Je merkt het: bewust kiezen voor voedselteams vraagt een, zij het kleine, inspanning. De beloning is wel dat je gezonde voeding koopt die een steun betekent aan de kleinschalige landbouw uit je streek en die de boeren in het Zuiden de ruimte biedt om hun eigen landbouw te ontwikkelen.

Ben je geïnteresseerd om in het voedselteam te stappen neem dan contact op met de duurzaamheidsambtenaar. Voor meer informatie kan je terecht op de website http://www.voedselteams.be, bellen naar de duurzaamheidsambtenaar 089 61 94 49 of mailen naar [email protected]

STOPPELS wordt jaarboek

Bij het begin van dit nieuwe jaar pakt de heemkring uit met een nieuwe editie van Stoppels, meteen ook het eerste jaarboek. Stoppels zal dus in de toekomst enkel als jaarboek aangeboden worden en niet meer als driemaandelijks tijdschrift. In dat eerste jaarboek van 96 bladzijden krijg je het levensverhaal van Martin Vangeneugden, de wielrenner die in de jaren vijftig en zestig door zijn vele overwinningen Zutendaal op de kaart zette. Dit eerste jaarboek wordt te koop aangeboden tegen de prijs van € 12,00. U kan het jaarboek op de volgende manieren bekomen:• Te koop bij de Dienst Vrije Tijd, tijdens de openings-uren van het gemeentehuis• Te koop op Dienst Toerisme in het Onthaalcentrum Lieteberg, open elke dag tussen 9.00u en 17.00u.• Door overschrijving van € 12,00 (+ € 3,00 verzendingskosten) op rek.nr. 979-0862082-48 van de Geschied- en Heemkundige Kring Zutendaal met de vermelding ‘jaarboek 2012’.

Page 11: Oosterzon februari 2012

oosterzon januari 2012 >> 11

Opvoeden is meegroeienOp weg naar volwassenheid zetten kinderen heel wat stappen in hun ontwikkeling. Ze leren voortdurend bij, vaak met vallen en opstaan. Bij elke leeftijd hoort voor het kind een specifieke ‘ontwikkelingsopdracht’: lopen, spreken, zindelijkheid, schrijven, vrienden maken, verantwoordelijkheid nemen, … dit om er maar enkele te noemen. Als ouder pas je je aanpak meestal vanzelf aan in functie van de leeftijd van je kind. Zo groei je mee in de opvoeding. Het is een bron van plezier te horen hoe je kind plots begint te vertellen en steeds betere zinnetjes vormt. Het louter zorgende verschuift langzaam maar zeker naar samen spelen, zwemmen, sporten, redeneren enz... Maar dit ‘meegroeien’ kan voor ouders ook wel eens een bron van zorgen en twijfel betekenen. Want wat doe je wanneer je peuter plots geen handje meer wil geven op straat en de dingen ‘zelf’ wil doen? Kies je voor de veiligheid of voor de zelfstandigheid? Of kan je ook een beetje voor beide kiezen, en hoe dan? Wat doe je wanneer je ontdekt dat je 12-jarige niet meer de afgesproken veilige fietsroute, maar wel met de vrienden een gevaarlijke weg neemt naar de sportclub? En wat als hij of zij je de oren van je kop zeurt voor een (liefst opvallende) piercing?

Dit zijn vaak de anekdotes die later met plezier verteld worden. De ouderlijke twijfel die ermee gepaard ging vervaagt met de tijd. Het is nochtans deze twijfel en de zoektocht naar een manier om het aan te pakken, het afwegen van pro’s en contra’s die ertoe leiden dat ouders ‘breder’ kunnen kijken, milder en wijzer worden. Durven twijfelen aan je eigen opvoedingsaanpak, jezelf in vraag durven stellen, is moedig en het geeft kansen om mee te groeien. Het is goed om mensen rond je te hebben met wie je van gedachten kan wisselen over de opvoeding en over je twijfels. Als je geen antwoord vindt bij jezelf of in je buurt, staan er ook professionele opvoedingsondersteuners voor je klaar om mee te zoeken naar een oplossing.

Bron: www.groeimee.beHeb je een vraag over opvoeden of wil je graag een gesprek met de opvoedingsdeskundige in de Opvoedingswinkel van Zutendaal, neem gerust contact op met Inge Jacobs (0478 29 58 45) of via e-mail: [email protected]

Verkeersactie voertuigverlichtingTijdens de donkere wintermaanden januari en februari zal de politiezone GAOZ extra aandacht schenken aan het thema ‘Voertuigverlichting’ onder de slogan «Brandt uw lamp nog niet?» Er zullen posters in het straatbeeld opduiken met de bedoeling bestuurders attent te maken en hun het belang van een goede voertuigverlichting duidelijk te maken. Fietsers kunnen gebruik maken van witte en rode knipperlichten die zelfs op hun kledij of bagage mag vastgemaakt worden. Om nog beter op te vallen is het sterk aanbevolen om een fluovest te dragen in het donker. Voor motorvoertuigen is het een kleine moeite voor de bestuurder om voor het vertrek even te controleren of alle lichten functioneren. Sommige voertuigen zijn daarenboven uitgerust met een verklikkersysteem bij vaststelling van een defecte lamp. Voor motorvoertuigen is een goede voertuigverlichting belangrijk, zowel voor andere weggebruikers als voor een goed zicht voor de eigen bestuurder.

Tijdens de maanden januari en februari zal de politiezone GAOZ dus extra aandacht schenken aan de verlichting van alle voertuigcategorieën, dit zowel tijdens de gewone patrouilles en tijdens specifieke verkeersacties. Bij vaststelling van een voertuig dat niet of onvoldoende verlicht is, kan zij een onmiddellijke inning uitschrijven. Boetes lopen op vanaf € 50 (fiets) tot € 150 (motorvoertuigen). Bij een verkeersongeval kan de bestuurder ook in de problemen komen op verzekeringstechnisch vlak als bewezen wordt dat het voertuig niet of onvoldoende was verlicht op het ogenblik van de aanrijding. Daarenboven zal aan de bestuurder gevraagd worden om het defecte licht te herstellen en het voertuig nadien aan te bieden bij de politie met een ‘proces verbaal van waarschuwing’.

OPVOEDINGSTIP

Page 12: Oosterzon februari 2012

oosterzon januari 2012 >> 12

Handwerkclub “Wij leren van elkaar” Ma 6, 13, 20 en 27/2 in het Cultuurcafé, van 19.30u tot 22.00u. Deelname € 0,50. Info: Noëlla Bijnens-Kerkhofs 089 61 30 80

Milieuvereniging De Ortolaan

Zo 19/2 Een doorleefde natuur met bossen, beken, vijvers en hoeves is terug te vinden in Kelchterhoef-Houthalen. We maken een wandeling door dit prachtig gebied. Samenkomst en vertrek om 14.00u op het Gemeenteplein. Iedereen is welkom! OKRA Zutendaal

Elke maandag van 13.15u tot 14.15u: volksdansen in het PC Elke dinsdag van 14.00u tot 16.30u: tekenles (€ 4,00 per les) bij ‘t ZolderkeDinsdag 7 februari van 13.30u tot 16.30u: hobbyclub in het cultuurcafé Elke woensdag van 13.30u tot 17.00u: kaarten in het cultuurcafé Di 21/2 14.00u Diavoorstelling 6-daagse reis van 2011 - CC Di 21 & 28/2 9.30u Opfrissing verkeerslessen - CC (zie elders in deze Oosterzon)

Vereniging voor Alleenstaanden Vr 17/2 13.30u Gezellig samenzijn in de kelder van het PC. Meer info bij Lambert of Martha, 089 61 10 82 of 0485 45 27 23.

Davidsfonds Vr 10/2 20.00u Poëzieavond: Poëzie op muziek met “Drie mannen” door Avondland - CC Zutendaal toegang € 5,00 (consumptie inbegrepen) Wo 15/2 14.00u Geleid bezoek aan het verblijfs- en recreatiepark Mooi Zutendaal Inschrijven voor 8/2 bij Nardé Maesen, 089 61 10 65

Vrouwenvereniging VIVA-SVV Zutendaal

Di 28/2 om 19.30u. Crea. Eigen materiaal meebrengen.Plaats: cultuurcafé Inlichtingen bij Myriam 0473-525836 of 089-614264 vtbKultuur

Vr 10/2 20.00u Poëzieavond: Poëzie op muziek met “Drie mannen” door Avondland - CC Zutendaal toegang € 5,00 (consumptie inbegrepen) Wo 15/2 14.00u Geleid bezoek aan het verblijfs- en recreatiepark Mooi Zutendaal Inschrijven voor 8/2 bij Chris Remans, 089 61 13 11Do 2, 9 & 16/2 LEZINGENCYCLUS “HET KIND”, campus KHLim Diepenbeek

KOM MEE NAAR ZEELAND

Zo 26/2 Daguitstap met OrchisLandschapswandelingen en vogels kijken• Met de bus: Opstapplaatsen in Bilzen, Lanaken en Maasmechelen tussen 6.00u en 7.00u• Terug thuis om 21.00u• Vooraf inschrijven tot en met vrijdag 24 februari op 089 50 10 19 (kantooruren)• Meer info bij telefonische inschrijving

toegang € 5,00(inclusief 1 consumptie)

Page 13: Oosterzon februari 2012

oosterzon januari 2012 >> 13

.

Brigittaviering

Al meer dan 25 jaar lang wordt in Zutendaal de Heilige Brigitta in ere gehouden. Met een eucharistieviering en de uitdeling van de gewijde Brigittatarwe en een huiszegen wil de heemkundige kring de boodschap van de Heilige Brigitta levend houden. In 2012 zal dat op zaterdag 4 februari gebeuren tijdens de mis van 17.30u in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Na de mis wandelen we langs een mooi traject naar de Brigittakapel (ook wel ‘Mandelkapel’ of ‘Witte Kapel’ genoemd) langs de Stalkerweg, waar we de geopende kapel en het beeld kunnen bezichtigen. We worden er op een natje (met iets sterks in) getrakteerd en proeven er van de rijke plaatselijke geschiedenis en van de echte Brigittakoek. Iedereen is van harte welkom.

Parochiecentrum Restaurantdag 2012Graag nodigen we u uit op onze restaurantdag op 12 februari 2012.

Inschrijven met familie of vrienden voor een overheerlijk menu (ook weer mosselen) kan bij uw vereniging of bij:Pierre Serroyen - 089 71 20 34, Constant Willems - 089 61 17 37, Agnes Schepers - 089 61 40 58, Elly Vaes - 089 71 71 23, MJ Dries - 089 61 36 26of eventueel op de pastorie: maandag en dinsdag van 10.00u tot 12.00u.

Zondag 19 februari 2012

GROTE KIENNAMIDDAGZiekenzorg ZutendaalParochiecentrum - aanvang 14.00u

Gratis tombola met prachtige prijzen.

IEDEREEN WELKOM !!

Page 14: Oosterzon februari 2012

oosterzon januari 2012 >> 14

VWB Zutendaal

zo 5/2 Wandeling in HELCHTEREN Samenkomst en vertrek: Vijverplein om 14.00u Afstand: ca. 8 kmzo 19/2 PLASSENWANDELING Zutendaal Samenkomst en vertrek: clubhuis VVW om 14.00u Afstand: ca. 8 km

OKRA Sport Zutendaal

Elke dinsdag en donderdag om 13.00u: fietsen (vertrek Vijverplein) Elke donderdag wandelen (vertrek op Vijverplein om 13.30u):

Do 2/2 Zutendaal Do 9/2 Werm-Hoeselt Do 16/2 Zutendaal Do 23/2 Bilzen

Seniorensport

De Zutendaalse turnvereniging voor senioren organiseert op woensdag 1/2, 8/2, 15/2 & 29/2 turnen om 9.30u in sporthal De Blookberg en op vrijdag 3/2, 10/2 & 17/2 aquagym om 11.30u in zwembad De Kimpel in Bilzen. Tijdens de vakanties en op feestdagen is er geen turnen of aquagym. Info: 089 61 21 52 of 089 61 15 50 - (voor aquagym: 089 61 32 76)sporten is gezond

Daar om start de volleybalclub VC Zutendaal op donderdag 2 februari 2012 met vrij volleyballen voor iedereen, op basis van spelen zonder competitie en waar meedoen voornamer is dan winnen.Dit vindt plaats in de 3de hal op het militair domein, van 20.00u tot 22.00u. Achteraf kan er nog gezellig nagepraat worden in de kantine. Inlichtingen te verkrijgen bij Patrick Meyers 0495 14 73 46

Zondag 12 februari 2012Bezoekerscentrum LietebergValentijnwandeling met ontbijtValentijn… Spontaan denken we dan aan geschenken tussen geliefden, roze hartjes en lieve kaartjes.In de Lieteberg beginnen dan de vlinders in onze buik te kriebelen. En dan willen wij graag naar buiten een frisse neus halen.Onder begeleiding van onze gids trekken we erop uit voor een fikse (romantische?) wandeling van ongeveer 5 km. Maar eerst nuttigen we een lekker gezond ontbijt.Dat ontbijt bestaat uit een koffiekoek, broodjes, beleg, boter, confituur,… aangevuld met een stukje fruit, yoghurt en twee (niet-alcoholische) dranken naar keuze.Prijs voor de wandeling + ontbijt: € 12,00 per persoon.Ontbijten kan vanaf 9.00u.De wandeling start om 10.30u.Inschrijven is verplicht en kan via [email protected] of 089 25 50 60 tot uiterlijk 5 februari 2012. (Opgelet! max. 45 pers.)De inschrijving is pas geldig bij betaling vooraf in het bezoekerscentrum of na overschrijving op rekeningnummer 784 5524272 51 (vóór 8/02/2012). Vermeld bij de mededeling je naam + ‘Valentijnwandeling’.

Woensdag 22 februari 2012Bezoekerscentrum LietebergVoordracht over vlinders door François SchoofsVlinders zijn veruit de populairste insecten. Met hun prachtig gekleurde vleugels bekoren ze jong en oud. Maar wist je dat al deze juweeltjes geboren worden uit dezelfde rupsen die door iedereen worden verafschuwd? En wist je ook dat nachtvlinders niet alleen saaie grijze of bruine motten zijn, maar dat hun kleurenpracht kan wedijveren met die van de dagvlinders?Al deze wetenswaardigheden – en nog veel meer – kom je te weten op een voordrachtavond van Natuurpunt Zutendaal met een lezing door François Schoofs. François is vrijwilliger op de Lieteberg en is al geruime tijd verantwoordelijk voor het welzijn van plant en vlinder in de vlindertuin van het bezoekerscentrum.Waar? Bezoekerscentrum LietebergWanneer? Woensdag 22 februari om 20.00u.Toegang gratis.

Page 15: Oosterzon februari 2012

oosterzon januari 2012 >> 15

JEUGDJH De Kaller

Vr 3/2 From Russia With Wodka Vr 24/2 Hét carnavalsbal

Gezinsbond Zutendaal

Za 4/2 Zwemlessen

Nieuwe lessenreeks watergewenning, kleuterzwemmen en zwemmen voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Voor meer informatie kan u terecht bij Frederik Vanhaeren, 0484 34 20 17 (vanaf 18.00u) of op [email protected].

Do 9/2 Bezoek aan Sint-Vincentius

Bezoek aan Sint-Vincentius in Genk. Vertrek om 19.30u aan het Vijverplein, einde omstreeks 22.00u.

Zo 12/2 Zweminstuif in Hengelhoef

€ 4,00 (kinderen tot 12jaar) en € 5,00 (volwassenen), dit is de helft van wat je normaal zou betalen! Bovendien voor elke ouder een gratis kopje koffie en voor de kinderen een gratis ijsje na afloop! Kinderen onder de 2 jaar mogen gratis binnen.Inschrijven bij Frederik Vanhaeren, 0484 34 20 17 (vanaf 18.00u)

Wo 22/2 Carnaval met CREFI

Carnaval voor kleuters om 14.00u in het Parochiecentrum. Meer informatie bij Irène Greven, 0473 22 12 00

Zo 26/2 “UNO”-gezelschapsspel-KAMPIOENSCHAP

“UNO”-KAMPIOENSCHAP voor het hele gezin om 14.00u in het parochiecentrum. Inschrijving: € 2,00 voor leden Gezinsbond, € 5,00 voor niet-leden. Wie zijn eigen spel meebrengt heeft recht op een gratis drankje.

TIP U organiseert een carnavalsbal of een ander feestje? Denk aan een nachtvergunning. Aanvragen kan tot 1 maand vóór de feestdatum.

Woensdag 28 maart is het weer zover. Nickelodeon gaat op zwart. Jij wil toch ook bij de Buitenspeeldag zijn. Deze speelnamiddag is er voor jou.Ook dit jaar wordt de sporthal weer omgetoverd tot een reuzenfestijn. Wij verwachten jou!

Wist je dat...

Student@work een nieuwe website is waar studenten (en hun ouders) voortaan terechtkunnen met vragen over studentenarbeid.Sinds 2012 mag een student, gespreid over een volledig jaar, ‘50 dagen’ werken tegen verlaagde RSZ- tarief. Alvast een interessante site die heel wat antwoorden kan bieden op de meest gestelde vragen.

Page 16: Oosterzon februari 2012

oosterzon januari 2012 >> 16

Data om te onthouden

Ophaling grijze en blauwe afvalzakken: dinsdag 14 en 28 februariLediging groene containers: dinsdag 7 en 21 februariOphaling oud papier en karton: woensdag 29 februariOphaling grofvuil: donderdag 2 februari (na aanmelding en de aankoop van stickers)

Afvalkalender gehad?

Wie nog geen afvalkalender ontvangen heeft, kan hiervoor terecht op de milieudienst,(089 62 94 28). In de afvalkalender staat alle informatie vermeld omtrent de afvalinzameling in de gemeente Zutendaal.

Vragen over afval of ophaling?

Wie vragen heeft over de verschillende afvalfracties of de ophaling ervan, kan bellen naar het gratis telefoonnummer van Limburg.net (0800 90 720).

Cursus vogelkersbestrijding

Bij voldoende interesse organiseert het gemeentebestuur dit jaar een nieuwe cursus vogelkersbestrijding. Om te mogen deelnemen aan de vogelkersbestrijding in de gemeentebossen is het volgen van deze cursus een vereiste. Wie interesse heeft, kan zijn naam en adres doorgeven aan de milieudienst.

Glascontainers graag proper a.u.b.

De glascontainers die her en der verspreid op het grondgebied van de gemeente staan opgesteld, werden daar geplaatst om het voor iedereen makkelijker te maken om zijn of haar glasflessen en – bokalen kwijt te raken. Ze blijven echter een bron van ergernis omdat er steeds opnieuw zwerfvuil wordt achtergelaten. Doodjammer want dit moet telkens opgeruimd worden en is niet fraai om naar te kijken. Er zijn blijkbaar nog steeds mensen die het normaal vinden dat het thuis netjes is en dat ze elders dingen mogen achterlaten die zij niet meer nodig hebben. Een beetje respect voor de omgeving en voor de andere mensen is dat teveel gevraagd?

Plant een boom

De laatste tijd is heel veel te doen om de opwarming van de aarde en de rol die CO2 hierin speelt. Zo wil het provinciebestuur Limburg CO2-neutraal maken tegen 2020. Wij kunnen ook ons steentje bijdragen door bijvoorbeeld een of meerdere bomen te planten. Hiervoor zijn zelfs subsidies verkrijgbaar. Voor informatie kan u terecht bij de milieudienst.

Meer open beekvalleien

Eén van de hoofdprincipes van het landschapsplan is het terug open maken van de beekvalleien om zo te komen tot waardevollere natuur en een afwisselend landschap. De komende maanden gaan hieromtrent de eerste werken uitgevoerd worden. Wie hierin interesse heeft of hieraan wil meewerken, kan zich aanmelden bij de milieudienst.