Truckwerk februari 2012

8
Jaargang 10 l nummer 1 l februari 2012 In dit nummer: 2 Onderwijs Professionaliseringsslag TruckAcademy 3 Column Op gebied van lobby komt niets aanwaaien 4/5 Beleidsplan Jaaractieplan 2012: vol gas er tegenaan 6 NMa Overleggen mag, maar let op de spelregels 7 Voorlichting Nieuwe website Enterthet-zone.nl 8 Grafieken Samenstelling truckpark verandert zienderogen De totstandkoming van deze overeenkomst is een nieuwe mijlpaal in het programma Go4Trucks dat tot doel heeft jonge mensen aan te zetten tot een loopbaan als trucktechnicus. Over enkele jaren dreigt een tekort aan technische bekwame medewerkers en daarom moe- ten alle zeilen worden bijgezet. Voor BOVAG Truckdealers heeft Go4Trucks komend jaar de hoog- ste prioriteit. Aad Verkade, manager BOVAG Truckdealers, legt uit: “Door het toezeggen van onze medewerking aan dit convenant onderstreept BOVAG het belang van een goed landelijk beleid voor onderwijs in de truckbranche en dragen we bij aan een nationale samenwerking voor truckacademies.” Lees verder op pagina 2. LEDEN TE SPREKEN OVER BOVAG TRUCKDEALERS Het eerste TruckAcademy convenant is maandag 16 januari in het PSV-stadion in Eindhoven ondertekend. Het convenant maakt onder- deel uit van het Go4Trucks-programma en regelt de samenwerking tussen truckdealers en het ROC. Het samenwerkingsverdrag is ondertekend door de leden van RTO Oost Brabant, ROC Eindhoven, Innovam en BOVAG Truckdealers. Het gemiddelde cijfer dat BOVAG Truckdealers hun afdeling geven is een 7,9 en ook dat is hoger dan het gemiddelde. Op het gebied van professionaliteit scoort BOVAG Truckdealers van alle BOVAG-afdelingen het best: 86 procent van de leden roemt de professionaliteit van bestuur, management en secretariaat. Voor wat betreft hulpvaardigheid scoort alleen BOVAG Caravanbedrijven beter en dit geldt eveneens voor het aspect ‘trouw aan de leden.’ Er is een groot aantal redenen voor ondernemers om lid te zijn van BOVAG, maar voor wat betreft de dealers (dit geldt zowel voor truck- als voor personenautodealers) springen er twee uit. De be- langrijkste reden om lid te zijn is dat BOVAG een sterk collec- tief in de lobby naar politiek en andere organisaties heeft. 95 procent vindt dit belangrijk tot zeer belangrijk (zie ook de column van voorzitter Richard Vervaet op pagina 3 hierover). De tweede is dat BOVAG een sterke werkgeversorganisatie is: 95 procent van de leden vindt dit belangrijk. Bijna 80 procent (79) van de truckdealers is tevreden over BOVAG Truckdealers. Dit blijkt uit de ledenpeiling onder BOVAG-leden over 2011. Van de leden van alle afdelingen is 73 procent tevreden over hun afdeling. BOVAG Truckdealers scoort dus ruim boven gemiddeld. TRUCKACADEMY IN DE VOLGENDE VERSNELLING Martin Koningen (voorzitter RTO Oost Brabant), Aad Verkade (Mana- ger BOVAG Truckdealers), Roel Akkermans (ROC Eindhoven) en Herme Bruin (Directeur Innovam, vlnr) ondertekenen het convenant.

description

Truckwerk is de officiële uitgave van BOVAG Truckdealers. Een vakbblad voor truckdealers met branchenieuws en achtergrondverhalen.

Transcript of Truckwerk februari 2012

Page 1: Truckwerk februari 2012

Jaargang 10 l nummer 1 l februari 2012

In dit nummer:

2 OnderwijsProfessionaliseringsslag TruckAcademy

3 ColumnOp gebied van lobbykomt niets aanwaaien

4/5 BeleidsplanJaaractieplan 2012: vol gas er tegenaan

6 NMaOverleggen mag, maar let op de spelregels

7 VoorlichtingNieuwe website Enterthet-zone.nl

8 GrafiekenSamenstelling truckpark verandert zienderogen

De totstandkoming van deze overeenkomst is een nieuwe mijlpaal in het programma Go4Trucks dat tot doel heeft jonge mensen aan te zetten tot een loopbaan als trucktechnicus. Over enkele jaren dreigt een tekort aan technische bekwame medewerkers en daarom moe-ten alle zeilen worden bijgezet. Voor BOVAG Truckdealers heeft Go4Trucks komend jaar de hoog-ste prioriteit.

Aad Verkade, manager BOVAG Truckdealers, legt uit: “Door het toezeggen van onze medewerking aan dit convenant onderstreept BOVAG het belang van een goed landelijk beleid voor onderwijs in de truckbranche en dragen we bij aan een nationale samenwerking voor truckacademies.”

Lees verder op pagina 2.

LedeN te sprekeN oVer BoVAG truckdeALers

Het eerste truckAcademy convenant is maandag 16 januari in het psV-stadion in eindhoven ondertekend. Het convenant maakt onder-deel uit van het Go4trucks-programma en regelt de samenwerking tussen truckdealers en het roc. Het samenwerkingsverdrag is ondertekend door de leden van rto oost Brabant, roc eindhoven, Innovam en BoVAG truckdealers.

Het gemiddelde cijfer dat BOVAG Truckdealers hun afdeling geven is een 7,9 en ook dat is hoger dan het gemiddelde. Op het gebied van professionaliteit scoort

BOVAG Truckdealers van alle BOVAG-afdelingen het best: 86 procent van de leden roemt de professionaliteit van bestuur, management en secretariaat. Voor wat betreft

hulpvaardigheid scoort alleen BOVAG Caravanbedrijven beter en dit geldt eveneens voor het aspect ‘trouw aan de leden.’ Er is een groot aantal redenen voor ondernemers om lid te zijn van BOVAG, maar voor wat betreft de dealers (dit geldt zowel voor truck- als voor personenautodealers) springen er twee uit. De be-

langrijkste reden om lid te zijn is dat BOVAG een sterk collec-tief in de lobby naar politiek en andere organisaties heeft. 95 procent vindt dit belangrijk tot zeer belangrijk (zie ook de column van voorzitter Richard Vervaet op pagina 3 hierover). De tweede is dat BOVAG een sterke werkgeversorganisatie is: 95 procent van de leden vindt dit belangrijk.

Bijna 80 procent (79) van de truckdealers is tevreden over BoVAG truckdealers. dit blijkt uit de ledenpeiling onder BoVAG-leden over 2011. Van de leden van alle afdelingen is 73 procent tevreden over hun afdeling. BoVAG truckdealers scoort dus ruim boven gemiddeld.

truckAcAdeMy IN deVoLGeNde VersNeLLING

Martin Koningen (voorzitter RTO Oost Brabant), Aad Verkade (Mana-ger BOVAG Truckdealers), Roel Akkermans (ROC Eindhoven) en Herme Bruin (Directeur Innovam, vlnr) ondertekenen het convenant.

Page 2: Truckwerk februari 2012

2 | TruckWerk | februari 2012

Vervolg van de voorpagina

Hiermee doelt Verkade op het streven dat alle Truckacademies in Nederland een zelfde soort convenant afsluiten. Anders gezegd: dit contract wordt de blauwdruk. Verkade: “Scholen en truckdealers kunnen zich nu focussen op hun samenwerking. Zo ontstaat er structuur en duidelijkheid wat de truckdealers en scholen zal onder-steunen in de verdere uitvoering van dit project en kan iedereen precies doen waar hij goed in is.”

erg tevredenMartin Koningen, voorzitter van RTO Oost Brabant, is erg tevreden met het nieuwe contract. Hij noemt dit TruckAcademy 2.0. In Eindhoven is al twee keer eerder een convenant gesloten. Koningen: “Zes jaar geleden zijn we ons hier om twee redenen op gaan richten. De eerste reden is dat de truckdealers de kwaliteit van de schoolverlaters onvoldoende vonden en de tweede reden is dat in Eindhoven en omgeving enorm wordt getrokken aan technisch personeel, waardoor de truck-dealers echt iets moesten doen. Dat werd succesvol, maar het werd op een gegeven moment teveel werk. We hebben toen

BOVAG Truckdealers gevraagd hand- en spandiensten te verrichten met deze ge-weldige samenwerking als resultaat. Wat er verandert voor ons? In essentie niet veel, maar de TruckAcademy en alles wat er omheen zit, wordt nu veel professione-ler georganiseerd.”

Branchecongres op 19 aprilWellicht heeft u donderdag 19 april al in uw agenda geblokt, maar zo niet: doe dit dan snel. deze datum wordt namelijk het Branchecongres van de BedrijfsautorAI gehouden. diverse sprekers houden een presentatie over actuele en toekomstige duurzame inno-vaties. BoVAG truckdealers is een van de organisatoren, naast rAI Vereniging, Amster-dam rAI, tLN, eVo stichting Natuur & Milieu, IvdM, het Havenbedrijf rotterdam en het ministerie van I&M.

Het programma bestaat uit drie blokken, te weten de transportsector op korte (blok 1) en langere termijn (blok 2) en er is blok 3 waarin wordt belicht hoe de ondernemer een actieve inbreng kan hebben in de duurzaamheidsagenda. Het congres start met 15 duur-zame innovaties binnen de transportsector. Vervolgens worden de resultaten van een onderzoek bekendgemaakt waarin een toekomstvisie staat naar innovaties die in 2035 een CO2-reductie van 60 procent kunnen opleveren. Tot slot is er de kernvraag: hoe gaan we hier morgen concreet mee aan de slag? Binnenkort kunt u zich aanmelden voor dit congres via de website truckdealer.nl.

professIoNALIserINGssLAG truckAcAdeMy

positieve invloedKoningen verwacht dat de professionali-seringsslag positieve invloed zal hebben op de toestroom van het aantal leerlingen. “Voor Eindhoven hoop en verwacht ik dat we het aantal leerlingen dat toestroomt minimaal kunnen vasthouden. En voor de andere Truckacademies in Nederland verwacht ik dat dit ertoe leidt dat meer jongeren zullen kiezen voor een carrière als bedrijfswagentechnicus. Want die heb-ben we keihard nodig.”Koningen houdt andere truckdealers voor dat je er wel aan moet trekken. “Het gaat niet vanzelf. De truckdealers zorgen voor voldoende stage mogelijkheden, we zor-gen voor bedrijfsbezoeken, we gaan weer het een en ander doen rond de Bedrijfs-autoRAI en we bieden de jonge mensen die met succes de opleiding afronden en baangarantie. We noemen het niet voor niets de Bedrijfsauto technicus Plus opleiding.” Indien dealers in andere regio’s of andere RTO’s interesse hebben in een zelfde samenwerking dan kan contact worden opgenomen met Aad Verkade.

Het Regionaal Truck Overleg in Twente was onlangs op één dag aanwezig bij drie infor-matiebijeenkomsten op scholen (twee ROC’s en een vmbo-school). Bij alle bijeenkomsten werden de nieuwe wanden met beeld van Enter the T-zone gebruikt. De open dagen, waar de truckdealers zoals altijd actief aan meewerkten, waren een groot succes. Alleen al op de vestiging van ROC van Twente in Almelo meldden 150 leerlingen dat ze meer willen weten over het beroep van bedrijfswagentechnicus.

Page 3: Truckwerk februari 2012

TruckWerk | februari 2012 | 3

COLUMN

richard Vervaetvoorzitter BoVAG truckdealers

op gebied van lobbykomt niets aanwaaienUit de ledenpeiling over 2011 blijkt onder andere dat de profes-sionaliteit van onze afdeling zeer wordt gewaardeerd. Op dit punt scoort BOVAG Truckdealers van alle afdelingen het best. Daar zijn we trots op. Tevens blijkt dat 95 procent van de leden het lidmaat-schap van BOVAG vooral belangrijk vindt vanwege de lobbyactivi-teiten bij onder andere de politiek. Dat vind ik een opmerkelijk en gelijk tevredenstemmend resultaat.

In 2010 werd ik na het afscheid van Wouter Nunnikhoven voor-zitter van BOVAG Truckdealers en ik stapte toen de wereld die BOVAG heet binnen. Eerlijk gezegd wist ik niet veel van alle activi-teiten die BOVAG onderneemt, net zoals de meeste leden dat niet weten. Ikzelf vond BOVAG vooral belangrijk vanwege de cao, maar verder sta je er eigenlijk niet zo bij stil. Inmiddels weet ik dat wel en ik kan zeggen: mijn ogen zijn geopend en dan vooral voor wat betreft die lobbyactiviteiten. Onlangs kreeg ik een overzicht van alle activiteiten waar de afdeling Politiek en Overheid van BOVAG op dit moment op dit terrein actief is en ik telde er in de gauwig-heid rond de honderd. Er is vaak indringend overleg met allerlei werkgeversorganisaties en belangenorganen, politieke partijen, landelijke, provinciale en gemeentelijke overheden, leden van de Tweede Kamer en op allerlei niveaus in Brussel; het is werkelijk aan de orde van de dag.

Het is jammer dat deze inspanningen zich aan het oog van de meeste leden onttrekken. Of jammer, dat is niet het goede woord. Je staat er niet bij stil, vindt dit eigenlijk vanzelfsprekend, maar dat is het natuurlijk niet. Heel veel resultaten zijn, heel simpel, het loon van keihard werken en er komt helemaal niets aanwaaien. Als BOVAG niet de structuur had die het heeft, zou er veel wegval-len waar we dagelijks profijt van hebben. Waarom dit voor de meeste leden onbekend is, is in mijn ogen simpel: politiek, over-heid en branchebelangen zijn geen sexy onderwerp. Je haalt er niet snel de kranten mee. Bovendien zijn het vaak lange, strope-rige processen waarvan je soms over jaren resultaat ziet. Maar het is belangrijk om te weten dat BOVAG waakt over uw belangen, ook al zijn die niet elke dag zichtbaar.

Page 4: Truckwerk februari 2012

4 | TruckWerk | februari 2012

“MeerWAArde BoVAG Wordt soMs oNderscHAt”

Ingmar Blom (dAf): “De positieve score in de ledenpeiling is een mooi compliment en een goede basis om verder te bouwen en nieuwe initiatieven te ontplooien. Vooral de onderdelen van het jaaractieplan die zaken betreffen die leden indi-vidueel nooit gerealiseerd kunnen krijgen, vind ik heel erg belangrijk. Ik denk dan aan het verder op de kaart zetten van de truckbranche als (toekomstige) werkgever en aan initiatieven zoals het certificaat Erkend Duur-zaam. Daarnaast vind ik dat we de diverse afdelingen binnen BOVAG die de ondernemers in de truckbranche

met raad en daad bijstaan wel wat meer in het zonnetje mogen zetten en promoten. Ik denk dat de meerwaarde van deze dienstverlening nog vaak wordt onderschat in de beeldvorming, maar in de praktijk een grote rol speelt.”

“sAMeNWerkING Is Grootste uItdAGING”

George seitzinger (Volvo): “Zonder afbreuk te willen doen aan het grote belang van onderwijs, duurzaamheid en juridische begeleiding denk ik dat een van de allerbelangrijk-ste uitdagingen voor BOVAG Truckdealers ligt op het gebied van samenwerking met andere bran-cheorganisaties in de keten: RAI, TLN en EVO. Ons overkoepelend doel is om Nederland een gezond en renderend transportland te houden. De markt staat geweldig onder druk en het wordt voor de gemid-delde transporteur steeds moeilijker om het hoofd

boven water te houden. De prijsdruk is immens. Het economisch bureau van zowel ABN AMRO als ING verwacht een moeilijk 2012 voor de transportsector. Het ziet er dus niet naar uit dat de financiële situatie van onze klanten snel verbeterd. Dit zal ongetwijfeld effect op de truckdealers en de fabrikanten hebben. We moeten dus onze verschillende belangen op ijs zetten en ons samen met branche partners volledig inzetten om het belang van de Nederlandse transportsector in het lobbycircuit aanhangig te (blijven) maken.”

JAArActIepLAN 2012: VoL GAs er teGeNAAN truckwerk legde de bestuursleden van BoVAG truckdealers de volgende vraag voor: “uit de ledenpeiling blijkt dat BoVAG truckdealers door de leden hooglijk gewaardeerd wordt, maar goed kan altijd beter. Het Jaaractieplan is daarvoor de koers. Welk onderdeel (of onderdelen) hebben wat u betreft de hoogste prioriteit?” de antwoorden.

onderwijs istopprioriteiteen van de prioriteiten van BoVAG truckdealers dit jaar is het verder stroomlijnen van de onderwijs-inspan-ningen, zoals de truckacademies. dit is nodig om het dreigende tekort aan technische medewerkers over enkele jaren te kunnen opvangen.

Dit blijkt uit het Jaaractieplan dat het bestuur van BOVAG Truckdealers heeft aangenomen. Kort en goed komt het beleid voor 2012 erop neer dat alle beleidslijnen die in 2011 (en soms al daarvoor) zijn uitgezet, worden versterkt. Het onderwijsprogramma Go4Trucks is de noemer waaronder al deze inspanningen onder vallen. Vorig jaar heeft BOVAG Truckdealers de con-tacten met Innovam, Stichting OOMT, de Truckacademies en het scholenveld geïntensiveerd met als doel dat de inspanningen meer resultaten opleve-ren. Dit programma krijgt steeds meer handen en voeten, zoals onder andere blijkt uit het nieuwe convenant dat onlangs in Eindhoven is ondertekend (zie bericht op de voorpagina van deze TruckWerk). Maar er is nog het nodige te doen en de afdeling heeft hier zijn handen vol aan.

rtoIn de meeste gevallen is het Regionaal Truck Overleg (RTO) de ‘lifeline’ naar de onderwijsinspanningen en om die reden hecht BOVAG Truckdealers veel waarde aan intensief contact met de RTO’s. Ook dit is een prioriteit van de afdeling. Van een andere orde van grootte is het verder uitrollen van het certificaat Erkend Duurzaam. Momen-teel hangt dit certificaat bij 30 procent van de truckdealers aan de muur en de doelstelling is dat dit jaar de 40 procent wordt gehaald.

Van Matthieu Bresser (Mercedes-Benz) is wegens omstandigheden geen reactie opgenomen.

Page 5: Truckwerk februari 2012

TruckWerk | februari 2012 | 5

JAArActIepLAN 2012: VoL GAs er teGeNAAN

“LoBBy eN eNter tHe t-zoNe zIJN Het BeLANGrIJkst’

Johan Verhaegh (renault): “BOVAG Truckdealers mag van mij de prioriteit leggen bij twee onderwerpen. De eerste is een intense lobby bij de Cecra om voor truckdealers de belangen te behartigen op Europees niveau, onder andere op de dossiers Euro 6 en op bescher-mende wetgeving ten opzichte van importeurs. De tweede is ondersteuning geven aan Enter the T-zone op alle gebieden om nieuwe instroom van personeel te waarborgen en vergroten. Technisch goed geschoolde nieuwe jonge mensen op de werkvloer krijgen, is nog steeds de moeilijkste opgave op personeelsgebied. Nu hebben we nog (steeds) te weinig aanbod en instroom van goede leerling monteurs om de vergrijzing en uitstroom op te kunnen vangen.”

“JAArActIepLAN zAL WordeN uItGeVoerd”

Henk rotman (scania): “Mijn eerste ingeving op de vraag is: onderwijs. Nu is dat voor de portefeuillehouder onderwijs in het bestuur ook wel een logische reactie. Ech-ter, door de huidige economische situatie is het voor onze branche een noodzaak geworden om meerdere Items uit het plan te prioriteren. Een Jaaractieplan waarop geen actie wordt geno-men blijft een plan en daarom zal het bestuur er voor zorgen dat het Jaaractieplan zal worden uitgevoerd en opgevolgd!”

“ALLe oNderWerpeN zIJN BeLANGrIJk”

fred schouten (IVeco): “Alle onderwerpen uit het Jaaractieplan zijn be-langrijk, er mag niets blijven liggen! De meeste aandacht mag wat mij betreft dit jaar de com-municatie en hulp naar onze leden krijgen. Dit jaar krijgen bijna alle leden een nieuw contract waarbij de hulp van de juridische afdeling van de BOVAG belangrijk is. Het onderwijs program-ma Go4 Trucks is ook een belangrijk aandachts-punt, we zullen moeten zorgen voor een goede kwantitatieve en kwalitatieve opleidingen van ons personeel.”

“truck reLAtIe pLAtforM VereIst AANdAcHt”

paul van Leuven (MAN): “Onder andere scholing en begeleiding en het certificaat Erkend Duurzaam ondernemen en de uit-breidingen met de milieu- en afvalscan en het certificaat Erkend Duurzaam Premium zijn belangrijk. Ik ben ervan overtuigd dat dit certificaat nodig zal zijn bij inschrijvingen overheid en verkoop/lease bij grotere transportbedrijven. Verder vereist het NAW TRP-project (Truck Relatie Platform) bijzondere aandacht. Truckdealers moeten in staat zijn goede marketing te bedrijven in hun bewerkingsge-bieden. Een eerste vereiste hiervoor is kennis van het wagenpark en huidige/toekomstige klanten, ondergebracht in een goed CRM-systeem. In het verleden verstrekte de RDW de NAW-gegevens van bedrijven/personen en de voertuigregistraties aan het RDC Datacentrum, die op haar beurt de gegevens leverde aan importeurs en truckdealers. Sinds 1 mei 2008 is dit door de privacywetgeving niet meer mogelijk en is het TRP in het leven geroepen. Via een omweg worden nu met behulp van

informatie van Truckdealers deze gegevens gegenereerd, echter met een vertraging van ongeveer een jaar. Ook BOVAG Truckdealers moet hiervan deel uitmaken, zodat we gezamenlijk - RDC-RAI-BOVAG - kunnen zorgdragen voor een nog beter functioneren van de informatievertrekking en een snelle aanlevering van de juiste actuele gegevens.”

Page 6: Truckwerk februari 2012

6 | TruckWerk | februari 2012

6 | TruckWerk | september 2009

Branchespecialist Dekavas waarschuwt

“HUIDIGE ECONOMISCHE TIJD VRAAGT OM JUISTE VERZEKERINGSOPLOSSINGEN”

Schulte: “Er gebeurt op dit momentgeweldig veel. Niet alleen bij de truck-dealers, waar wij ons als assurantiekan-toor aanvankelijk op richten, maar ook bijcarrosseriebouwers, motorenrevisiebe-drijven en truckleasemaatschappijen.Het zijn bedrijven die met elkaar temaken hebben in hun dienstverleningrichting klant en de werkzaamheden endiensten lopen vaak in elkaar over, zon-der dat iemand echt goed beseft in hoe-verre de risico’s verzekerd zijn. Iets waarwij als vakpartner in verzekeringengraag in meedenken en adviezen geven.”

Risico’s afwegenVerzekeren is een kwestie van risico’safwegen. Maar hoe kom je tot het besluitwat je wel en niet verzekert? Vaak wordtgedacht dat bepaalde zaken wel verze-kerd zullen zijn via een of andere polis,terwijl de realiteit anders is. Zolang erniets mis gaat, zijn er geen problemen.Doet zich wel schade voor, dan komen devragen. Schulte: “Dat willen wij door onzeaanpak voorkomen. Wanneer een poten-tiële of een bestaande relatie ons daaromvraagt, komt onze adviseur langs om aande hand van een gedetailleerde checklist

alle aspecten van de verzekeringen doorte spreken. Ook wanneer die bij derdenzijn afgesloten geven wij daar een goed,kosteloos en onafhankelijk advies over.Wat wij vaak tegenkomen, is dat er spra-ke is van standaard verzekeringsoplos-singen waarin bepaalde branchespecifie-ke aspecten niet afgedekt zijn. Dan is hetvoor een bedrijf goed om te weten welkrisico hij loopt. Daar wijzen wij hem danook op, want dagelijks komen wij dingentegen die niet verzekerd zijn, maar waar-van de ondernemer denkt dat het welgedekt is. Voorbeelden? Je ziet steeds

Juist nu, tijdens de crisis, is het van groot belang risico’s goed af te dekken. “Nogdagelijks komen wij dingen tegen die niet verzekerd zijn, maar waarvan de onderne-mer denkt dat het wel gedekt is”, zegt Robin Schulte, die begin juli is begonnen alsadjunct-directeur van Dekavas, een partner van BOVAG Truckdealers.

vakschaWiebekrossondgarabedvracde cren gedgersbinngewden

DekSchdeanatmilsleeverain hvonheesnekunde zaavooren denkost

UniSchlegtwaanembedafgedenSchwijzvandat brangaavraa

The Shell family of high-performance lubricants that reduce your operating costs.

• Shell Rimula is the world’s leading brand of heavy duty diesel engine oils.

• Shell Spirax is our extensive range of world-class gear oils.

• Shell Retinax is our portfolio of wheel-bearing and specialist automotive greases.

Excellent individually, these products work together to maximise your profitability and minimise your downtime.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

0900 - 202 2760 (€ 0,01 p/min) www. shell.com

SHELL OILS AND GREASESTHE EASY WAY TO KEEP YOUR BUSINESS ON THE MOVE

Truckwerk september 09.qxd 10-09-2009 12:01 Pagina 6

oVerLeGGeN MAG, MAAr Let op de speLreGeLs

Aanleiding voor de bijeenkomst was onder andere een aantal mededingings-rechtelijke onderzoeken bij truckfabri-

kanten. Voor een aantal fabrikanten was het onderzoek van de NMa aanleiding de suggestie te wekken dat overleg tussen dealers is verboden. Maar dat is niet waar. “De NMa staat in beginsel positief tegenover samenwerking tussen bedrijven, bijvoorbeeld als het gaat om gemeenschappelijk marktonderzoek”, aldus Van der Giessen, die verder laat weten dat er geen specifieke aanleiding is. “Soms ontstaat er enige onrust over recente voorvallen waarbij de NMa heeft opgetreden, zoals recent met de huisart-senvereniging). BOVAG informeert haar leden regelmatig over dit onderwerp, omdat het belangrijk is dat haar leden op de hoogte zijn van wet- en regelgeving.” In het algemeen geldt dat prijsafspraken en zogeheten ‘collectieve leveringswei-

geringen’ verboden zijn. Van der Giessen licht toe: “Er is een aantal belangrijke regels die je in acht moet nemen. Geen verboden overeenkomsten, geen ver-boden besluiten en geen afgestemde gedragingen. Dus prijsafspraken bijvoor-beeld niet. Maar algemene marktont-wikkelingen met elkaar bespreken is in beginsel niet verboden.” Als de regels worden overtreden, kan dat leiden tot een enorme boete. “De feitelijk leiding-gevers kunnen persoonlijk een boete krijgen van ruim 400.000 euro, naast de boete die de rechtspersoon mogelijk krijgt opgelegd”, maakt Van der Giessen helder dat het niet om een niemendal-letje gaat. Hij heeft overigens het gevoel dat truckdealers weten dat het serieus is. “Het mededingingsrecht kent complexe situaties die regelmatig de aandacht trek-ken, niet in de laatste plaats vanwege de hoge boetes die kunnen worden opge-legd. Aandacht voor deze risico’s is goed. Indien men de spelregels in acht neemt, is grote onrust echter niet nodig. Geluk-kig is daarvan ook geen sprake.”

truckdealers kunnen gewoon blijven overleggen binnen het regionale truckdealer overleg (rto’s), maar natuurlijk moeten de spelregels van de NMa in acht worden genomen. dat wil zeggen dat bijvoorbeeld prijsafspraken uit den boze zijn. “Men moet dus wel voorzich-tig zijn”, liet juridisch beleidsmedewerker (naam) van BoVAG truckdealers onlangs opteke-nen tijdens een bijeenkomst over de rto’s.

truckdealers welkomop dealercongresLeden van BOVAG Truckdealers kunnen voor 50 euro (prijs voor niet-leden is 299 euro) naar het BOVAG Dealercongres op dinsdag 27 maart in het Orpheus Theater Apeldoorn. Het thema is Perspectief, maar bij het ter perse gaan van deze editie van TruckWerk moest het programma nog definitief worden vastgesteld. Voor meer informatie en inschrijven verwijzen we daarom naar www.bovagdealercongres.nl.

Page 7: Truckwerk februari 2012

TruckWerk | februari 2012 | 7

‘Werken met trucks is naast een grote uitdaging ook heel erg leuk’- Pieter Bastiaansen

1. Werken voor grote

merken. Zij staan voor

topkwaliteit en innovatie.

2. Werken in een team.

Je werkt samen met de

klant, collega’s en andere

afdelingen.

3. Baanzekerheid.

In de trucktechniek vind

je snel een baan met

goede verdiensten.

4. High tech werk-

omgeving.

Je werkt met de

nieuwste en meest

geavanceerde digitale

apparatuur.

5. Goede doorgroei-

mogelijkheden.

Er zijn verschillende

werkniveaus en ervaren

professionals laten je le-

ren en werken in je eigen

tempo. Last but not least:

6. Je bent de spil van de

24 uurs economie.

Elke minuut, uur en

moment van de dag zijn

trucktechnici van belang.

voordelen van truck-techniek

Powered by > Innovam > BOVAG > RAI Vereniging > OOMT

TRUCKHELDEN GEZOCHTEnter the T-zone.nl

Masterclass over variabel belonenBedrijven onderzoeken in toenemende mate de mogelijkheden om met variabele be-loningen te gaan werken. Voor deze ondernemers en\of hun managers is er de master-class ‘Meer rendement door variabele beloning’. er zijn twee sessies in maart, waarvoor nog kan worden ingeschreven.

Deze masterclass is ontwikkeld door BOVAG Autodealers, maar het bleek al snel dat ook veel truckdealers geïnteresseerd zijn. Michel Jochems, beleidsmedewerker van BOVAG Auto- en Truckdealers zegt erover “Er is een belangrijk verschil tussen truckdealers en personenautodealers ten aanzien van variabel belonen. We zien dat truckdealers al wat verder zijn in de dagelijkse aansturing op management-cijfers. En juist het inzichtelijk maken van de prestaties is de basis van een variabel beloningssysteem.” De masterclass richt zich op drie groepen ondernemers: ondernemers die er nog niets mee doen, maar zich oriënteren of dit binnen het beleid van de onderneming past, ondernemers die ermee willen beginnen en op zoek zijn naar handvatten en ondernemers die op zoek zijn naar bevestiging of ze het goed doen.De masterclass is speciaal geschikt voor directeuren/eigenaren, personeelsmanagers en sales- en aftersalesmanagers van dealerbedrijven die zijn aangesloten bij BOVAG Auto-dealers en Truckdealers. De kosten zijn 295 euro per persoon (excl. btw). Dit is inclusief lunch en afsluitende borrel. De masterclass is mede gefinancierd door OOMT. Plaats van handeling is het geldmuseum in Utrecht. Opgeven kan via www.truckdealer.nl.

BoVAG pleit voor schrappenautomaatcodeBoVAG truckdealers, BoVAG rijscholen en brancheorganisatie federatie Auto-rijschool Management (fAM) hebben er bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu voor gepleit dat in de nieuwe eu-ropese rijbewijsrichtlijn (vanaf 2013) de automaatcode in de c- en d-rijbewijzen vervalt.

De automaatcode is, zo blijkt uit een toelichting van Frans Bastiaansen, manager BOVAG Rijscholen, niet meer nodig. De reden is dat tussen 80 en 90 procent van de nieuwe trucks en autobussen worden geleverd met een (half)automatische versnellingsbak. “De voortschrijdende techniek heeft de laatste tijd een aantal varianten van automatische, halfautomatische en hybride versnellingsbakken in vrachtwa-gens voortgebracht. Zolang de tech-nische ontwikkelingen voortschrijden, heeft het geen zin om deze te vangen in definities en reguleringen, die bijna onmiddellijk worden achterhaald.” Ook uit het oogpunt van de verkeersvei-ligheid is er geen enkel beletsel om de automaatcode te schrappen. Bastiaan-sen: “Beroepschauffeurs hebben immers in hun B-rijopleiding leren schakelen en de huidige techniek zorgt ervoor dat men daardoor probleemloos en veilig kan rijden in een vrachtwagen met (half)automatische versnellingsbak. Bovendien kunnen beroepschauffeurs er voor kiezen om het omgaan met een klassieke handgeschakelde vrachtwa-gen of bus als onderdeel op te nemen in hun verplichte nascholing.”

Nieuwe website enterthet-zone.nl Onlangs is de nieuwe website enterthet-zone.nl online gegaan. Deze nieuwe site is weer een belangrijke stap binnen het Go4 Trucks programma (zie ook de opening hierover op de voor-pagina). Op de website staat alles over dit concept en vmbo-scholen kunnen eenvoudig een lespakket aanvragen. Scholen krijgen binnenkort een brief waarin ze worden gewezen op de mogelijkheid een lespakket aan te vragen. Binnen de website is ook een apart deel gewijd aan de TruckAcademy. Tevens is er nieuw foldermateriaal voor leerlingen beschikbaar dat kan worden uitgedeeld op voorlichtingsbeurzen, open dagen en dergelijke.

Page 8: Truckwerk februari 2012

8 | TruckWerk | februari 2012

uitgever BOVAG Truckdealers, 3980 DC BunnikT: 030 - 659 53 02F: 030 - 656 78 35I: www.truckdealer.nl E: [email protected]

colofon• truckWerk is een uitgave van

BoVAG truckdealers.• Niets uit deze uitgave mag op enigerlei

wijze worden overgenomen zonder toestemming van de uitgever.

0

20.000

40.000

60.000

80.000

100.000

30%

2000 2006 2007 2008 2009 2010 2011

Bakwagen Trekkers

ontwikkeling samenstelling truckpark per 01/01 van elk jaar

2006: 19.929 2007: 16.489 2008: 19.496 2009: 12.922 2010: 10.171 2011: 13.291

Registratie deel II nieuwe trucks > 3,5 ton GVW

6601189

1173

1212

1827

1202

1530

1435

1279

1327

1100

938

3198

1678

1256

1713

2082

1360

1894

2822

785975

1087

1079

799

1691

1718

1577

1278

1067

1485

1486

1519

1441

1275

1153

859

1801

1688

1080

1375

2193

1717

3314

1116

1211

1439

1388

496809

1256

743

514

2164

1433

1520

1295

929926837

1080756999944765

894733

669

624

954962796

decnov

oktsep

augjul

junmeiaprmrt

febjan

2006 2007 2008 2009 2010 2011

1447

1000

1238

1369

1113

1085

2005

2005: 14.872

953876

1288

1177

945

800

20.000

18.000

16.000

14.000

12.000

10.000

8.000

6.000

4.000

2.000

0

Registratie deel II nieuwe trucks > 3,5 ton GVW

-5% 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35%

DAF

Iveco

MAN

Mercedes

Renault

Scania

Volvo

Overig

Martkaandeel 2010Marktaandeel 2011 (t/m augustus)Afname/toename

Marktaandelen trucks >3,5 ton in 2010 en in 2011

0

20

40

60

80

100

2006 2007 2008 2009 2010 2011-6

Overige voertuigen

Bouw voertuig

Geconditioneerd vervoer

Open wagen

Wisselbare opbouw

Gesloten wagen

Trekker

0

20

40

60

80

100

2006 2007 2008 2009 2010 2011-6

Overige voertuigen

Bouw voertuig

Geconditioneerd vervoer

Open wagen

Wisselbare opbouw

Gesloten wagen

Trekker

samenstelling truckverkopen naar opbouw per jaar in procent

sAMeNsteLLING truckpArk VerANdert zIeNderoGeN

reGIstrAtIes IN 2011 op 13.291Voor wat betreft het aantal registraties kan 2011 worden bijgeschreven als een iets meer dan gemiddeld jaar. Het gemiddelde aantal registraties schommelt rond 13.000 en daar steekt afgelopen jaar dus iets bovenuit.

De positieve ontwikkeling pakt niet voor elk merk even goed uit, zo blijkt uit en analyse van ING Economisch Bureau. DAF en Mercedes-Benz hebben te maken met een negatieve ontwikkeling.

Bron: InG EconomIsch BurEau\rDc DatacEntrum

sinds 2000 verandert de verhouding trek-kers-bakwagens van het totale truckpark zienderogen in het voordeel van de trekker.

Twaalf jaar geleden waren er veel meer bakwagens dan trekkers, maar momen-teel is de verhouding 50-50. Dit blijkt uit een analyse van het truckpark door ING Economisch Bureau, waaraan BOVAG

Truckdealers heeft meegewerkt. Volgens ING is een belangrijke reden dat er steeds meer grote fleetowners en eigen rijders zijn. Natuurlijk is deze ontwikkeling goed terug te zien in het aantal truckverkopen per jaar op basis van de samenstelling. Het aantal verkochte trekkers neemt elk jaar toe. Bron: InG EconomIsch BurEau

0

20

40

60

80

100

2006 2007 2008 2009 2010 2011-6

Overige voertuigenBouw voertuigGeconditioneerd vervoerOpen wagenWisselbare opbouwGesloten wagenTrekker