Oosterzon november 2012

16
oosterzon november 2012 >> 1 november 2012 Herfstlover boven de Mandelkapel Allerheiligen (p.3) De Oosterzonne (p.4) Plant van hier (p.6) Dag vd wetenschap (p.8) Voorleesweek (p.9) Tip vh feestloket (p.11) Cultureel weekend (p.12) Terugblik (p.13-15) Houtverkoop (p.16)

description

Gemeentelijk infoblad november 2012

Transcript of Oosterzon november 2012

Page 1: Oosterzon november 2012

oosterzon november 2012 >> 1

-

november 2012

Herfstlover bovende Mandelkapel

Allerheiligen (p.3)

De Oosterzonne (p.4)

Plant van hier (p.6)

Dag vd wetenschap (p.8)

Voorleesweek (p.9)

Tip vh feestloket (p.11)

Cultureel weekend (p.12) Terugblik (p.13-15) Houtverkoop (p.16)

Page 2: Oosterzon november 2012

oosterzon november 2012 >> 2

Beste Zutendalenaar

OPENINGSUREN DIENSTEN >> Opgelet!Op donderdag 1, vrijdag 2 en donderdag 15 november zullen de gemeentelijke diensten (inclusief het containerpark en de bibliotheek) gesloten zijn omwille van Allerheiligen, Allerzielen en Koningsfeest. De bibliotheek is ook gesloten op zaterdag 3 november. Het containerpark is dan wel geopend.Het toeristisch hoofdkantoor in het onthaalcentrum De Lieteberg is die dagen wel geopend tot 17 uur.

>> GemeentehuisOosterzonneplein 1tel. 089 62 94 20 [email protected] t.e.m. vrijdag van 9 tot 12 uur en woensdag ook van 14 tot 18 uur

>> ContainerparkLangendijkstraat 17tel. 089 65 02 58dinsdag t.e.m. vrijdag van 8.30 tot 12 uur en van 12.30 tot 15.30 uurzaterdag van 8.30 tot 12 en van 12.30 tot 15 uur

>> BibliotheekOosterzonneplein 6tel. 089 62 94 58 [email protected] en vrijdag van 18 tot 20 uur, woensdag van 14 tot 18 uur en zaterdag van 10 tot 12 uur

>> Toeristisch hoofdkantoor onthaalcentrum De LietebergStalkerwegtel. 089 25 50 [email protected] Pasen tot Allerheiligen: elke dag van 10 tot 19 uurvan Allerheiligen tot Pasen: elke dag van 10 tot 17 uur

>> OCMW-Sociaal HuisDaalstraat 2 tel. 089 62 38 [email protected] Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur.De uren van de zitdagen per dienst vind je terug op www.zutendaal.be

>> PWADaalstraat 2 (gebouw OCMW-Sociaal Huis)tel. 089 62 38 [email protected] & vrijdag: op afspraakdinsdag & donderdag van 9 tot 12 uur, namiddag op afspraakwoensdag van 9 tot 12 uur

Zitdag burgemeesterIedere woensdag van 16.30 tot 17.30 uur op het gemeentehuis.

Voor meer info over onze gemeente surf je snel naarwww.zutendaal.be

Vanaf 1 januari zal een nieuwe meerderheid onze gemeente besturen. Een nieuwe burgemeester en een nieuw schepencollege wordt aangesteld. Het zal voor zowel bevolking als personeel een hele aanpassing zijn. Maar ook vooral voor de bestuurders in het nieuwe college zal de aanpassing nog het grootst zijn. Een gemeente besturen, ook al is dit een kleine gemeente zoals Zutendaal, vergt een dagelijkse zorg en aandacht. Er komt ook een veelheid aan vragen en problemen naar je toe. Vooral in de beginperiode zal dit zeker een hele aanpassing zijn. Langs deze weg wil ik nu reeds de nieuwe bestuurders veel succes toewensen. Samen met het huidige schepencollege zal ik als burgemeester nog tot 1 januari de lopende dossiers verder opvolgen. Er staan momenteel nogal wat nieuwe dingen in de steigers die we graag laten opstarten om de continuïteit te waarborgen.

Het zal met pijn in het hart zijn dat het oude bestuur op 1 januari afscheid neemt. We laten echter een gemeente in goede doen achter. Zutendaal heeft een uitstekende reputatie opgebouwd tot ver buiten haar grenzen. Ook beschikt onze gemeente over een aantal troeven die de volgende jaren alleen maar belangrijker worden. Maar vooral ook heeft onze gemeente een zeer gezonde financiële basis met de nodige reserves. Het omvangrijke dossier fietspaden en wegverbetering Stalkerweg zal dit jaar nog aanvangen en ook de aanleg van de voetpaden in de Gijzenveldstraat. Hiervoor zijn de nodige financiële middelen in de begroting 2012 voorzien.

Op 1 november is het Allerheiligen en gaan we naar het kerkhof. Een mooi gebaar en ook een mooie traditie. Als gemeentebestuur hebben we er altijd voor gezorgd dat onze begraafplaats er netjes bij ligt. Het is immers de taak van de gemeente om het kerkhof mooi te onderhouden. Naast het containerpark is een begraafplaats de meest bezochte plek in een gemeente. Het is dan ook evident hier bijzondere aandacht aan te besteden.

Uw burgemeester,

Jos Beuls

Page 3: Oosterzon november 2012

oosterzon november 2012 >> 3

AllerheiligenOp 1 en 2 november herdenken we onze overledenen. Veel mensen doen extra inspanningen om het graf van hun dierbare familieleden in orde te maken. Ook het gemeentebestuur is begaan met de inrichting, de netheid en de rust op de gemeentelijke begraafplaats.

Daarom gelden er op het kerkhof (voor, tijdens en na Allerheiligen) enkele reglementen:

• vergeet niet na het onderhoud van een graf gebruikte materialen en afval terug op te ruimen. Zo blijft het kerkhof netjes voor iedereen;• laat zeker geen vuilnis liggen tussen de perken en graven; • het is verboden om afval ter plaatse onder te delven;• sorteer je afval en deponeer het in de voorziene containers; • lege bloempotten die na Allerheiligen op het kerkhof blijven staan, worden begin december door de technische dienst opgeruimd.

Omwille van Allerheiligen is het van woensdag 31 oktober tot en met zondag 4 november niet toegestaan om:• het kerkhof te betreden met kruiwagens, emmers, schoppen, harken of andere reinigingswerktuigen;• grafstenen of andere graftekens te plaatsen, recht te zetten, op te voegen of weg te nemen;• graven en grafstenen te reinigen, beitelwerk uit te voeren.

Gouden huwelijksfeest

Mathieu Thijs en Hubertine Molders uit de Trichterweg huwden op 15 september 1962.

De vriendenkring van het gemeentepersoneel en ‘Fortuna Lindenhof Zutendaal’ steunen ‘vzw Kleine Prins’. Deze laatste vereniging zet zich in voor kinderkankerpatiëntjes in Limburg en hun familie. Een gezamenlijke actie bracht € 300,00 op. Marc Crijns van ‘Fortuna Lindenhof Zutendaal’ overhandigde op 8 oktober namens beide verenigingen de cheque aan enkele afgevaardigden van de vzw.

Gift ‘vzw Kleine Prins’

Page 4: Oosterzon november 2012

oosterzon november 2012 >> 4

>>>

>>>goedomweten

Uitbreiding woon- en zorgcentrum ‘Oosterzonne’

‘VZW Foyer de Lork’ start eind 2012 met de uitbreiding van residentie ‘Oosterzonne’. Aan het bestaande woon- en zorgcentrum wordt een volledig nieuw gedeelte bijgebouwd. Daarin komen er 31 nieuwe woongelegenhe-den voor senioren met een oppervlakte van 25 tot 27 m². Op de eerste verdieping is er ruimte voor een gemeenschappelijke eet- en zitplaats. De bedoeling is om het nieuwe gedeelte in maart 2014 te openen. Dankzij de financiële steun van het OCMW van Zutendaal krijgen inwoners voorrang bij een opname in de resi-dentie.

De werken aan de nutsvoorzieningen op het Gemeenteplein werden reeds opgestart in oktober. Deze parking wordt in de toekomst verder uitgebreid.

Start werken fietsoversteekplaats Kempenseweg in Zutendaal Het ‘Agentschap Wegen en Verkeer’ start op 29 oktober 2012 met wegenwerken op de Kempenseweg N730 in Zuten-daal. Ter hoogte van de Veugenstraat en de Boeneveldstraat komt een fietsoversteekplaats. Een gedeelte van de fiets-paden wordt heraangelegd en verkeersveiliger gemaakt. De bijhorende aanpassingswerken aan de nutsvoorzieningen werden intussen al aangevat. De aannemer zal signalisatie plaatsen en indien nodig aangepaste wegomleiding voorzien.

Timing:-Start werken nutsvoorzieningen: maandag 15 oktober 2012. Duur: ongeveer twee weken.-Start herinrichtingswerken: 29 oktober 2012. Duur: ongeveer 40 werkdagen.Alle data zijn onder voorbehoud van weers- en onvoorziene omstandigheden.

Meer info? Afdelingshoofd technische diensten, Oliver Vaes - tel. +32 89 62 94 25 [email protected] of www.zutendaal.be

Page 5: Oosterzon november 2012

oosterzon november 2012 >> 5

>>>

>>>

>>>

Verwarmingstoelage

De prijs van huisbrandolie is aanzienlijk gestegen. Mensen met een laag inkomen lopen daardoor het risico om in moei-lijkheden te geraken. Via het OCMW Zutendaal kan je een tussenkomst krijgen in de betaling van de stookoliefactuur.

Om een geldige aanvraag te kunnen indienen, dien je de volgende documenten voor te leggen:• een klever van je ziekenfonds;• een kopie van je identiteitskaart;• een kopie van de leveringsbon of -factuur;• een kopie van het laatst ontvangen aanslagbiljet personenbelasting. Je kan elke woensdag tussen 09.30 en 11.30 uur terecht bij Eliane Colla, financieel deskundige van het OCMW Zutendaal om een aanvraag ‘verwarmingstoelage’ in te dienen of voor meer info.

Energiezuinig renoveren: ook betaalbaar voor jou met Duwolim!

In 2010 ging de gemeente Zutendaal de samenwerking met vzw Duwolim aan. Daardoor kunnen inwoners van de gemeente gebruik maken van een Duwolim-lening, een groene lening aan sociaal tarief. Voor energiebesparende renovatiewerken kan je onder bepaalde voorwaarden lenen aan 0% of 2%.Wil je dus volgende winter energie en geld besparen? Wacht dan niet, maar begin nu met je huis te isoleren of nieuwe ramen te plaatsen! De energieadviseurs van Duwolim staan voor je klaar. Want Duwolim zorgt er niet alleen voor dat dak- en muurisolatie of een nieuwe condensatieketel voor iedereen betaalbaar zijn. Ze zoeken ook samen met jullie een goede aannemer, ze vergelijken de offertes, helpen met de premies…

Meer info? Tel.: 011 29 08 08 - 089 32 95 39 (Ludo, Debby, Mario of An) [email protected] - [email protected] www.duwolim.be

112 en 101: noodnummers in België

Heb je dringend hulp nodig van de brandweer, een medisch team of de politie?Dan kan je in België bellen naar twee belangrijke noodnummers: • 112 voor ambulance en brandweer • 101 voor politieDe operator wil van je horen wat de juiste locatie is, wat er gebeurd is, wie je bent en of er gewonden zijn.Je mag enkel naar 112 of 101 bellen als je dringend de brandweer, een medisch team of de politie nodig hebt. Als het niet dringend is, bel je beter de lokale brandweer, je huisarts (buiten de uren de wachtdienst van huisartsen) of de lokale politie. Meer info? www.sos112.be

>>> Klimaatcampagne 2012

De klimaatverandering is dodelijk voor het Zuidenen dus een toekomstprobleem. In het Zuiden is de opwarming van de aarde nu al zichtbaar door droogte, overstromingen, orkanen. Miljoenen mensen voelen de gevolgen hiervan door mislukte oogsten, ondervoeding, ziektes en gedwongen migratie. Wereldwijd zijn er 26 miljoen klimaatvluchtelingen. 325 miljoen mensen kampen met ernstige gezondheidsproblemen door de klimaatverandering. En jaarlijks zijn er 300.000 klimaatdoden. Telkens zijn het de armste en meest kwetsbare mensen die het meest getroffen worden.

Je kan de klimaatactie van 11.11.11 steunen. In november krijg je een overschrijvingsformulier in de brievenbus. Giften vanaf € 40,00 zijn fiscaal aftrekbaar. Meer info? www.11.be

Page 6: Oosterzon november 2012

oosterzon november 2012 >> 6

>>>

>>> De juiste plant op de juiste plaats

Streekeigen – of inheemse – bomen en struiken, zoals de beuk, linde, zomereik, tamme kastanje, hazelaar, haagbeuk, meidoorn, taxus, ..., zijn soorten die van nature voorkomen in een bepaalde streek. Deze soorten hebben veel voordelen. Ze groeien sneller, hebben een langere levensduur en zijn beter bestand tegen plaatselijke weersgrillen, ziekten en (insecten)plagen. Met streekeigen bomen en struiken wordt je tuin als het ware een verlenging van het omringende landschap. De dierenwereld hoeft geen wijde bocht om je tuin heen te maken, maar wordt uitgenodigd om er te komen schuilen, eten en verblijven.

Wat is autochtoon plantgoed?Streekeigen plantgoed kan soms autochtoon zijn. Dat zijn plantensoorten die rechtstreeks afstammen van hun voorouders die na de laatste ijstijd, 10.000 jaar geleden het landschap “veroverden”. Hun genen zijn dus van onschatbare waarde omdat deze planten perfect afgestemd zijn op hun leefomgeving. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het buitenlands plantgoed minder is aangepast aan ons klimaat en dus gevoeliger is voor ziektes en vorst.

Autochtoon plantmateriaal is herkenbaar aan het logo in de rechterbovenhoek van deze pagina.

Op de website www.plantvanhier.be kan je via de zoekmachine meteen weten welke planten je best in jouw tuin plant.

Tijd voor actieOok de gemeente is zich bewust van deze problematiek en is samen met het ‘Regionaal Landschap Kempen en Maasland’ en het ‘Instituut voor Natuur- en bosonderzoek’ bezig met het aanleggen van een autochtone zaadboomgaard. Bovendien worden inwoners via gemeentelijke subsidies gestimuleerd om streekeigen beplanting te gebruiken. Meer info? Milieudienst - 089 62 94 28.

Help het bos!

Het gaat niet goed met onze bossen. De wereldwijde kap van 36 voetbalvelden bos per minuut heeft grote gevolgen voor planten en dieren. Jaarlijks verdwijnen er gemiddeld 50.000 dieren- en plantensoorten, vaak nog voordat ze ontdekt kunnen worden! Er is nog een verliezer: de mens. Meer dan een miljard mensen is voor haar levensonderhoud direct afhankelijk van bossen. En dan is er de dreiging van klimaatverandering. In bomen zit veel CO2 opgeslagen, dat vrijkomt als bos wordt gekapt of verbrand.

Hout is een hernieuwbare grondstof die milieuvriendelijker is dan de meeste alternatieven. Houtwinning moet wel duurzaam en verantwoord gebeuren. Daarom werd boscertificering in het leven geroepen. Het hout van producten die het FSC- of PEFC-logo dragen, komt uit duurzaam beheerde bossen wat ondermeer betekent dat er niet meer gekapt wordt dan dat er aangroei of aanplant is. De gemeente Zutendaal is momenteel zelf bezig met de aanvraag van het FSC-logo voor haar bossen. De speeltuigen die in augustus aan de kinderopvang in Wiemesmeer geplaatst werden, zijn ook gemaakt van FSC-hout.

Let dus op het FSC of PEFC-logo bij de aankoop van een papier- of houtproduct en beperk je papierverbruik! Meer info? www.ikzoekfsc.be of www.pefc.be

autochtone eik

Page 7: Oosterzon november 2012

oosterzon november 2012 >> 7

gezondheidswijzer

Borstkankerpreventie Elke dag krijgen 26 vrouwen in België te horen dat ze borstkanker hebben. Borstkanker voorkomen, is helaas niet mogelijk. Met een screeningsmammografie kan je wel je borsten regelmatig laten onderzoeken.

Ben je tussen de 50 en de 69 jaar?Dan krijg je om de twee jaar automatisch een uitnodigingsbrief om een gratis screening te laten maken. In 2009-2010 lieten 60,82% van deze vrouwen uit de gemeente Zutendaal een screeningsmammografie maken. Je kan ook aan je huisarts of gynaecoloog een verwijsbrief vragen.

Wat na je 70ste?Er is nog weinig onderzoek dat aantoont dat een bevolkingsonderzoek bij vrouwen ouder dan 69 jaar de sterfte aan borstkanker doet verminderen. Toch kan het voor vrouwen in deze leeftijdscategorie en die in goede gezondheid verkeren nuttig zijn om zich verder te laten onderzoeken.

Voor eventuele vragen of een verder onderzoek raadpleeg je best je huisarts of gynaecoloog.

Bron: Logo Limburg - regio Genk (Lokaal Gezondheidsoverleg)

Gezondheidswandelingen Sinds 2002 worden er in onze gemeente gezondheidswandelingen georganiseerd. Deze wandelingen hebben tot doel de gezondheid, de conditie en mobiliteit te bevorderen. Maar ze stimuleren ook het sociaal contact en samenhorigheidsgevoel. De gezondheidswandelingen zijn bovendien gratis en vereisen enkel degelijk schoeisel.

In onze gemeente kan je dagelijks onder begeleiding 30 minuten wandelen.Hieronder vind je een overzicht van de vertrekplaatsen.* Kattestaartstraat (ter hoogte van de zitbank), elke werkdag om 10 uur. Contactpersoon: Cecilia Nijs-Vanhengel - 089 61 34 31* Kliebosstraat (ter hoogte van huis nr.22), enkel op maandag en dinsdag om 10 uur.Contactpersoon: Tonie Bijnens-Wils - 089 71 61 07* Schoverikstraat (ter hoogte van huis nr. 8), elke werkdag om 11 uurContactpersoon: Alice Davids-Thijs - 089 61 16 06

Meer info? Dienst welzijn & senioren 089 62 94 52 of [email protected]

Rugscholing Heb je soms last van je rug tijdens het werk of dagelijkse activiteiten? Of heb je ooit rugklachten gehad en wil je dit in de toekomst voorkomen? Bewegen is de boodschap! Om je op de juiste weg te helpen organiseert de dienst welzijn een lessenreeks rugscholing onder leiding van een ervaren lesgever. Bovendien krijg je meer info en allerlei nuttige tips.

Wanneer? 15, 22 en 29 november 2012 om 19.30 uurWaar? Sporthal ‘de Blookberg’Prijs? € 10,00 (inwoners Zutendaal), € 20,00 (anderen)

Opleiding gemachtigd opzichter Het gemeentebestuur denkt er aan om opnieuw een cursus ‘gemachtigd opzichter’ te organiseren in het najaar van 2012 of voorjaar van 2013. Een gemachtigd opzichter (meerderjarig) heeft de bevoegdheid om het verkeer stil te leggen om groepen voetgangers of fietsers veilig te laten oversteken. Interesse? Meld je aan op de Dienst welzijn 089 62 94 52 - [email protected]

OPVOEDINGSTIP

“Mijn puber gaat veel te laat slapen en ’s morgens krijg ik hem moeilijk uit zijn bed…”

Wist je dat je slaperig wordt door de productie van Melatoni?Bij pubers wordt deze stof gemiddeld 2 uur later aangemaakt in de hersenen, hierdoor loopt hun biologische klok achter. Maar uiteraard blijft de slaapbehoefte hetzelfde, waardoor ze langer uitslapen. Geen probleem dus als die puber van je in het weekend de neiging heeft om tot aan de middag in bed te blijven liggen. Meer info? Opvoedingswinkel Zutendaal (OCMW-Sociaal Huis), Marc Janssens - 0488 58 23 77 of 089 36 79 40.

Page 8: Oosterzon november 2012

oosterzon november 2012 >> 8

TentoonstellingsprojectJAN WINKELS“I feel like an ant today”Lieteberg 7 oktober 2012 – 6 oktober 2013 In zijn project “I feel like an ant today” wil kunstenaar Jan Winkels zo dicht mogelijk in de mierenwereld kruipen en wil hij hun “taal” ontfutselen. Hij wil die insectenwereld aan de onze linken en de overeenkomsten en verschillen proberen te achterhalen. Dit doet hij echter niet als een volbloed wetenschapper of natuurkundige maar als kunstenaar.Hij creëert een kunstmatige kolonie mieren. Dat doet hij door glazen structuren, keramische kolven, flessenhalzen en ruimtes met elkaar te verbinden met keramische verbindingsstukken. Zo verkrijg je een waarneembare “insectenwereld” en reikt hij als kunstenaar de wetenschapper een hand. Hij zal daarbij de technieken van de wetenschapper overnemen, die vooral uit waarnemen/kijken/vergelijken bestaan en waarbij zowel context als geheel en detail belangrijk zijn

gemeentelijke

activiteitenAlgemene vergadering

cultuurraad Zutendaal

De Zutendaalse cultuurraad houdt haar jaarlijkse

algemene vergadering op dinsdag 27 november

2012 om 20 uur in het cultuurcentrum.

De agenda wordt tijdig verstuurd naar de verenigingen.

Iedereen is van harte welkom (ook niet-leden)!

Meer info? Gemeentelijke cultuurdienst, 089 62 94 50

Gratis toegang voor inwoners van Zutendaal tijdens de Dag van de WetenschapAls inwoner van Zutendaal krijg je de kans om gratis naar dit project te gaan. Op zondag 25 november 2012 tussen 10 en 18 uur kan je immers samen met je gezin gratis naar het insectenmuseum “entomopolis” en het tentoonstellingsproject “I feel like an ant today”.Vul dus snel nevenstaande bon in en vergeet deze niet mee te nemen naar het bezoekersonthaal van de Lieteberg op zondag 25 november.

Workshop ‘Niet voor cyclopen’Kunstenaar Jan Winkels geeft de workshop “Niet voor cyclopen”, een mengeling van kunst en wetenschap. Met glas en klei bouw je kleine biotopen waarin insecten kunnen leven en je ze kan observeren. Je eigen biotoop-kunstwerk van glas en klei mag je mee naar huis nemen.Dit project wil mensen inspireren om verder te kijken naar de wereld van de dieren. Vandaar ook de naam. Cyclopen waren mythische wezens; met hun ene oog hadden ze slechts een beperkte kijk op de wereld.

Wanneer? Zondag 25 november 2012 om 15 uurWaar? Bezoekerscentrum De LietebergVoor wie? Kinderen van 10 tot 16 jaar.Prijs: € 10,00 euro - inschrijven is verplicht. Aantal deelnemers: max. 15 pers.Inschrijven? [email protected] - 089 25 50 60

Workshop ‘Insecten prepareren en determineren’Onder begeleiding leer je hoe je insecten op de juiste manier kan opspelden, hoe je insecten het beste bewaart en op welke manieren je de juiste naam van een bepaalde soort kan vinden.

Wanneer? Zondag 25 november 2012 van 13 tot 15 uurWaar? Bezoekerscentrum De LietebergGratis - inschrijven is verplicht. Inschrijven? [email protected] of 089 25 50 60

GRATIS TOEGANGSTICKET VOOR HET HELE GEZIN Insectenmuseum ‘entomopolis’

& tentoonstellingsproject ‘I feel like an ant today’

naam:adres:

e-mail: Deze ingevulde bon is enkel geldig voor de inwoners van Zutendaal op zondag 25 november 2012 van 10 tot 18 uur bij afgifte aan het bezoekersonthaal van de Lieteberg.

Page 9: Oosterzon november 2012

oosterzon november 2012 >> 9

Openingsuren: dinsdag van 18 tot 20 uurwoensdag van 14 tot 18 uurvrijdag van 18 tot 20 uurzaterdag van 10 tot 12 uurMaterialen kan je altijd verlengen via www.bili.be

Sluitingsdagen bib

Donderdag 1 november: Allerheiligen

Vrijdag 2 november: Allerzielen

Zaterdag 3 november : brugdag

Donderdag 15 november: Koningsdag

Thema in de kijker: De Smaak van Thuis

Met ‘De Smaak van Thuis’ wil De Week van de Smaak (15 – 25 november) mensen inspireren om thuis zelf voor smaak te zorgen, smaken van vroeger en nu, familierecepten, smaken uit eigen streek, uit het geboorteland of het nieuwe thuisland, eettradities en –gewoonten, maar ook vernieuwen en experimenteren. Laat je inspireren door de gevarieerde keuze van kook- en bakboeken in de bib.

Voorleesweek van 17 tot 25 november 2012

De ‘Voorleesweek’ is een jaarlijkse campagne die volwassenen wil aanmoedigen om vaak voor te lezen aan kleine en grote kinderen. Thuis, in de kinderopvang of op school: samen met kinderen in boeken kijken en voorlezen stimuleert niet alleen de taalontwikkeling maar betekent plezier voor kinderen én volwassenen. Een moment van gezellig en intiem samenzijn. Voorlezen is hét leukste kwartiertje van de dag!In onze jeugdafdeling vinden jullie een uitgebreid aanbod heerlijke voorleesboekjes.

Nieuw in de bib: Daisy-boeken

“Daisy-boeken” zijn luisterboeken die bestemd zijn voor mensen voor wie lezen moeilijk is of wordt, maar ook voor kinderen met een leesbeperking (vb. dyslexie). Daisy-boeken zijn het best beluisterbaar op de speciale Daisy-speler of via de Daisy-software (= gratis software) op een pc. Om kennis te maken met alle mogelijkheden van een Daisy-speler beschikt de bib van Zutendaal over één Daisy-speler om uit te lenen.

Tip van de bib: Sprinters

Sprinters zijn boeken die binnen de week na publicatie ontleend kunnen worden. Ze zijn herkenbaar aan het etiket ‘sprinter’ op de rugzijde en ze staan verzameld vooraan in de bib. Bijzondere uitleenvoorwaarden zorgen ervoor dat zoveel mogelijk mensen het boek snel kunnen lezen. Je mag telkens maar één Sprinter uitlenen voor 3 weken, de uitleenperiode is niet verlengbaar en je kan het niet reserveren.

Page 10: Oosterzon november 2012

oosterzon november 2012 >> 10

activiteiten>>> Handwerkclub “Wij leren van elkaar” Samenkomsten in het Cultuurcafé op maandag 5, 12, 19 en 26 november, van 19.30 tot 22 uur. Deelname: € 0,50Info? Noëlla Bijnens-Kerkhofs – 089 61 30 80.

>>> Milieuvereniging De Ortolaan Zo 18/11 Wandeling in de Kikbeek Samenkomst en vertrek om 14 uur op het Gemeenteplein. Iedereen welkom! >>> OKRA Zutendaal • Elke maandag van 13.15 tot 14.15 uur: volksdansen in het Parochiecentrum• Elke dinsdag van 14 tot 16.30 uur: tekenles (€ 4,00 per les) bij Kunstkring ’t Zolderke• Dinsdag 13/11 en 27/11 om 13.30 uur: hobbyclub in het Cultuurcafé• Elke woensdag van 13 tot 17 uur: kaarten in het Cultuurcafé >>> Vereniging voor Alleenstaanden

Vr 16/11 13.30 uur - Gezellig samenzijn in de kelder van het ParochiecentrumMeer info? Lambert of Martha - 089 61 10 82 of 0485 45 27 23

>>> Vrouwenvereniging VIVA-SVV Zutendaal Di 6/11 Kookles: Pompoensoep, bospaddestoelen met lookboter- saus in de oven - Parochiecentrum om 19.30 uur - € 4,00Di 20/11 Tafeldecoratie herfst en kerst - eigen materiaal meebrengen Cultuurcafé - 19.30 uur.Meer info? Myriam – 0473 52 58 36 of 089 61 42 64

>>> KVLV Zutendaal

Do 15/11 Kookles ‘Verleidelijke vis’ om 19.30 uurMa 19/11 Inschrijven ‘Crea: geschenkverpakkingen’ bij Thérèske van 19 tot 20 uurDo 22/11 Bloemschikken om 13.30 en 19.30 uurWo 28/11 Crea: geschenkverpakkingen

>>> KIENEN

Ziekenzorg Zutendaal

Zo 4/11 14 uur Grote kiennamiddag in het Parochiecentrum. Gratis tombola met prachtige prijzen.

>>> vtbKultuur

31/10 - 4/11 Vernissage + tentoonstelling Els Jetten Cultuurcentrum (voor meer details, zie p. 12)Zo 11/11 Themawandeling “Oorlog en ander onheil”, deel 4: Mandel en Gewaai (ca. 6 km.) Vertrek Vijverplein om 14 uur – gratisDi 4/12 Bedrijfsbezoek: voedingsspecialist ‘Damhert’ Heusden-Zolder Samenkomst en vertrek Vijverplein om 15.20 uur Prijs : € 6,00 (welkomstpakket inbegrepen) Info en vooraf inschrijven: Chris Remans - 089 61 13 11 Nardé Maesen - 089 61 10 65

>>> OKRA Wiemesmeer

Di 6/11 08.30u Najaarswandeling in Zutendaal met lekker ontbijt

>>> VWB Zutendaal

Zo 4/11 Wandeling Hengelhoef (ca. 8 km) Samenkomst Vijverplein om 13.30 uur Zo 11/11 Themawandeling: “Oorlog en ander onheil” (zie vtbKultuur)Zo 25/11 Wandeling Bokrijk-Kiewit (ca. 8 km) Samenkomst Vijverplein om 13.30 uur Info? Chris Remans - 089 61 13 11

>>> Seniorensport

De Zutendaalse turnvereniging voor senioren organiseert op woensdag 7, 14, 21 en 28/11 turnen om 9.30 uur in sporthal De Blookberg en op vrijdag 9, 16, 23 en 30/11 aquagym om 11.30 uur in zwembad De Kimpel in Bilzen. Info? 089 61 21 52 of 089 61 15 50 - aquagym: 089 61 32 76

>>> OKRA Sport Zutendaal

• Elke dinsdag en donderdag om 13 uur fietsen (vertrek Vijverplein).• Elke dinsdag om 15.30 uur petanque aan de sporthal. Bij slecht weer kaarten en rummicub.Info? 089 61 17 37• Elke donderdag wandelen (vertrek Vijverplein om 13.30 uur) 8/11 Eigenbilzen- Gellik 15/11 Zutendaal 22/11 Eigenbilzen-Hoelbeek 29/11 Zutendaal

Vrije Basisschool De Parel

Vr 16/11 om 19.30 uur Kienavond in het Parochiecentrum.Voorverkoop via de school.Prijzenpot t.w.v. € 1000,00 - hoofdprijs: 1 plooifietsKinderronde na de pauze i.s.m. oudercomité De Sleutel.

Page 11: Oosterzon november 2012

oosterzon november 2012 >> 11

VVK € 8,00 (altijd reserveren) - Kassa € 9,00 [email protected]

>>> Vogeltentoonstelling ‘De Kneuter Zutendaal’

3 en 4 november 2012 - zaal AvdâqVrij toegankelijk op zaterdag 3 november van 19 tot 21 uur en op zondag 4 november van 8 tot 20 uur. Op zondag 4 november is er van 8 tot 12 uur ook een vogelverkoop. Deze is eveneens vrij toegankelijk.

Meer info? Marcel Thijs – 089 61 19 90 - [email protected]

>>> Jaarlijkse St-Hubertusviering op 3 november

8 uur Eucharistieviering voor jagers, opgeluisterd door De Gezellen van St.-Hubertus’ en de pleshoorngroep ‘Horrido’ Lanaken.9.30 uur Inleiding tot de eucharistieviering door ‘Berk en Brem’10 uur Plechtige eucharistieviering ter ere van de H. Hubertus, opgeluisterd door ‘De Gezellen van St.-Hubertus’.11 uur Zegening van paarden, meute en woud - Receptie.13 uur Banket voor de Boswachterijen Limburg, gemeentebesturen en genodigden.

Meer info? St.-Hubertuscomité Wiemesmeer - J. Beuls - 089 61 13 03

>>> Herdenkingsplechtigheid Wapenstilstand WO I

Naar aanleiding van wapenstilstandsdag en ter herdenking van alle slachtoffers uit alle oorlogen en vredesmissies organiseert de Oudstrijdersvereniging Zutendaal, in samenwerking met het gemeentebestuur op 11 november de traditionele herdenkingsplechtigheid.

Programma:- 11 uur: plechtige eucharistieviering onder begeleiding van het Zutendaals Mannenkoor in de O.-L.-Vrouwekerk van Zutendaal.- na de mis: plechtigheid aan het oudstrijdersmonument met bloemenhulde.- optocht naar het kerkhof en plechtigheid op het ereperk voor de oudstrijders.- 13 uur: receptie in het Cultuurcentrum, aangeboden door het gemeentebestuur.

Alle inwoners worden vriendelijk uitgenodigd om deze plechtigheid bij te wonen.

>>> Restaurantdagen ZVV

24 en 25 november 2012 - kantine ZVVInschrijven bij de bestuursleden - 089 61 37 52 of 0499 45 87 25 - [email protected] of in de kantine - www.zvv.be

>>> Viering 50-jarigen

Op zaterdag 10 november 2012 om 19.30 uur biedt het gemeente-bestuur van Zutendaal alle 50-jarigen een receptie aan op het gemeenthuis. Alle inwoners van Wiemesmeer en Zutendaal die in 1962 geboren zijn, worden hierop met partner uitgenodigd.

Wil je erbij zijn? Gelieve je aanwezigheid te bevestigen vóór 4/11.Jan Remans - [email protected] Ghoos - [email protected] van der Sman - [email protected]

>>> Stopzetting activiteiten Mijnwerkersbrancardiers

De vereniging ‘Mijnwerkersbrancardiers- afdeling Zutendaal’ laat weten dat alle activiteiten zijn stopgezet. Diegenen die graag nog een kalender wensen, kunnen die nog steeds bestellen op 089 71 33 62 - Schroeders-Boelen, Schansstraat 3.

Oproep jongerenkerk

Ben je nog niet gevormd maar zou je wel graag je vormsel willen doen?En ben je geboren in het jaar 1996, ‘97, ‘98, ‘99 of 2000?Kom dan bij JoKe (JongerenKerk) Zutendaal!Laat iets van je horen en kom zeker met ons meedoen!Meer info? 0471 17 90 93 of [email protected]

TIP van het Feestloket

Volgens het nieuwe gemeentedecreet mogen toelages en subsidies niet meer uitbetaald worden op rekening van personen! Let dus op dat, indien je een toelage aanvraagt, je een rekeningnummer van je vereniging doorgeeft (ook voor buurtcomités).

Page 12: Oosterzon november 2012

oosterzon november 2012 >> 12

VRIJE TOEGANG

CULTUREEL ALLERHEILIGENWEEKEND

BOEKENBEURS

Woensdag 31/10Opening Boekenbeurs, Wereldbeurs en expo Els Jetten, om 20 uur in het Cultuurcentrum.

Spreker: Guido Vangronsveld, auteur van het boek “Help! Mijn batterijen lopen leeg.”Inleiding van Els Jetten door Chris Remans, voorzitter vtbKultuur Zutendaal en toelichting door haar dochter Daphne.

Opening van het weekend door Veerle Remans, schepen van cultuur. Receptie

Van donderdag 1 tot en met zondag 4 november 2012 is het Cultureel Allerheiligenweekend verder te bezoeken,

telkens van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur.Iedereen van harte welkom.

CC Zutendaal

Voor de 39ste keer organiseert de

vtbKultuur Zutendaal een tentoonstelling met

werk van plaatselijke kunstenaars of

kunstenaars afkomstigvan Zutendaal.

AccordeonclubHEIDEGALM

PROGRAMMA 14.30 uur Accordeonclub Musettina Waterschei15.30 uur Accordeonmusic Dessellina Dessel16.30 uur Accordeonvereniging Amicitia Molenbeersel17.30 uur Accordeonclub Adventura Neeroeteren18.30 uur Huldiging accordeonisten Heidegalm18.45 uur Receptie DIE WINKLER MUSIKANTEN - Steyr Harmonica20.00 uur Accordeonclub Heidegalm Zutendaal Blaaskapel RECKHEIMER MUSIKANTEN

JUBILEUMCONCERTZaterdag 17 november 2012Zaal Posthalt Wiemesmeer

GRATIS TOEGANG

VRIJE TOEGANG!

Meer info? Nardé Maesen - 089 61 10 65 - [email protected]

ELS JETTEN exposeert bij vtbKultuur Zutendaal“Een leven in kleur…”

DERDEWERELDBEURS 2012

GESCHENKENBEURSOxfam Wereldwinkel Zutendaalvoeding en artisanaatWERELDCAFEmet fairtradedranken

KLIMAATTENTOONSTELLING “Niets doen is geen optie”PERU IN BEELDFototentoonstelling vanRob & Hilde Piso

Page 13: Oosterzon november 2012

oosterzon november 2012 >> 13

TerugblikTerugblik

Infodag nieuwe inwoners gemeente Zutendaal

Op zondag 23 september organiseerde de gemeente Zutendaal een infodag voor de nieuwe inwoners van de gemeente. 52 Zutendalenaren werden onthaald in het gemeentehuis. Daarna was het tijd voor een rondleiding per bus door de gemeente. Aan de surfplas in Papendaal was er een tussenstop met drankje. De dag werd afgesloten op het toeristisch bezoekerscentrum de Lieteberg.

18de Plantjesweekend ‘Kom op tegen kanker’

Sideways - Slow Mail

Tijdens het Sidewaysweekend in en rond de Lieteberg ontving schepen van cultuur Veerle Remans uit de handen van Andy Vandevyvere, coördinator van Trage Wegen vzw en het Sidewaysfestival, een pakketje Slow Mail oftewel Trage Post.De gemeente beloofde deze brieven te bewaren tot het startmoment van deze actie op 28 oktober 2012, de dag waarop het stiltegebied Zwarteput zijn 3 sterren ontvangt. Hierover meer in de volgende Oosterzon.

Sideways - Camina y ven Op zaterdagavond 15 september brachten 2 Spaanse kunstenaars Nilo en Chus een wandelperformance ‘Camina y ven’ die door zo’n 130 geboeide toeschouwers gevolgd werd van de dorpsschool tot de bioboerderij. Voor velen werd het een erg verrassende kijk op dit stukje eigen dorp.

Sing for the climate

Ook in Zutendaal werd er op 22 en 23 september het klimaatlied gezongen. (www.singfortheclimate.com)

In het weekend van 14, 15 en 16 september werden bijna 500 plantjesverkocht voor een totaal van € 2911,12. Een belangrijk deel van de

opbrengst van ‘Kom op tegen Kanker’ gaat naar de patiëntenwerking van de Vlaamse Liga tegen Kanker. Daarnaast gaat een groot stuk naar externe projecten.

Hartelijk dank aan alle medewerkers!

Page 14: Oosterzon november 2012

oosterzon november 2012 >> 14

In de laatste week van september organiseerde de gemeente Zutendaal voor de eerste maal het project ‘Zot van Gezond’. Tijdens interessante infosessies, workshops of lezingen kregen de deelnemers belangrijke en bruikbare tips mee naar huis rond gezonde voeding en beweging. De week werd afgesloten met het fruitproject op school waarbij elk kind een receptenkaartje mocht ontvangen samen met een lekkere appel.

Page 15: Oosterzon november 2012

oosterzon november 2012 >> 15

Gsm-cursus

Het gemeentebestuur organiseerde, in samenwerking met Vormingplus, een cursus ‘Gsm-gebruik voor senioren’. Tijdens 3 opeenvolgende sessies leerden senioren de meest courante functies kennen in het dagelijks gebruik van hun gsm.

Sporteldag

Een 70-tal vijftigplussers zakten op dinsdagmorgen 25 september af naar de sporthal om deel te nemen aan de 4de Sporteldag. Naast de gekende sporten zoals wandelen, petanque, turnen, badminton,... konden de deelnemers ook kennismaken met nieuwe activiteiten zoals de outdoor fitnesstoestellen, hoofd- en nekmassages, yoga, indoor handboogschieten,... De dag werd afgesloten met taart en koffie en muziek.

Scholenveldloop 2012

Op zondag 30 september namen maar liefst 215 kinderen van alle Zutendaalse scholen deel aan de jaarlijkse scholenveldloop. Dit was het resultaat van een mooie samenwerking tussen de gemeentelijke sportdienst, Stichting Vlaamse Schoolsport en de lagere scholen. Honderden toeschouwers zorgden voor een goede sfeer op deze zonnige namiddag.

Page 16: Oosterzon november 2012

oosterzon november 2012 >> 16

Milieuwegwijzer

>>>

Data om te onthouden

• Ophaling grijze en blauwe zakken: dinsdag 6 en 20 november

• Lediging groene containers: dinsdag 13 en 27 november

• Ophaling oud papier en karton: woensdag 28 november

• Grofvuilophaling: zaterdag 3 november (na aanmelden bij Limburg.net en het

aanplakken van twee grofvuilstickers. Zie verder op deze pagina.)

>>>

>>>

>>>

Opgelet! Sluitingsdagen containerpark Het containerpark is gesloten op donderdag 1, vrijdag 2, donderdag 15 november omwille van Allerheiligen, Allerzielen en Koningsfeest.

Grofvuilophaling op zaterdag 3 november Aangezien Allerheiligen op de eerste donderdag van november valt, wordt de grofvuilophaling verplaatst naar zaterdag 3 november!

Vergeet niet je grofvuilophaling te reserveren en stickers te plakken Een grofvuilophaling gebeurt enkel mits aan onderstaande voorwaarden wordt voldaan. 1) Meld je minstens één week voor de voorziene ophaaldatum aan bij Limburg.net via het gratis telefoonnummer 0800 90720, www.limburg.net of verstuur het aanmeldkaartje. 2) Plak twee grofvuilstickers (= € 5,00) op het afval. De stickers en aanmeldkaartje (stap 1) kan je verkrijgen op de dienst vrije tijd in het gemeentehuis.

Selectieve inzameling van kaars- en kurkresten op recyclagepark en in kringwinkels Bij een gezellig avondje zorgen kaarsen en een flesje wijn vaak voor extra sfeer. Na zo’n avond blijf je wel eens zitten met kaarsresten en kurken. Deze hoef je niet langer meer bij het restafval te gooien, want kaarsresten en kurken worden vanaf nu selectief ingezameld via het recyclagepark en de kringwinkels. De inzameling gebeurt in samenwerking met het sociale tewerkstellingsinitiatief ‘De Vlaspit’ uit Scherpenheuvel-Zichem. In het kaarsenatelier worden de kaarsresten gerecycleerd tot tuinkaarsen. Het kurkafval dat ingezameld is, wordt verwerkt tot kurkgranulaat, een natuurlijk isolatiemateriaal. Meer info en de sorteerregels vind je op www.limburg.net.

Opgelet! Het kantoor van Limburg.net is uitzonderlijk gesloten op 5 en 12 november 2012.

Bosgroep Hoge Kempen en private boseigenaars organiseren houtverkoop

De Bosgroep Hoge Kempen staat private boseigenaars, u en ik dus, bij en geeft advies over het beheer van hun bossen. Ze doet dat gratis. Elk jaar organiseert de Bosgroep ook een houtverkoop, waarbij het hout van meerdere private boseigenaars wordt aangeboden aan verschillende houtkopers. Hierdoor kunnen de boseigenaars rekenen op een hogere prijs. Daarnaast zorgt de Bosgroep dat er jaarlijks een brandhoutverkoop doorgaat, waarop iedere geïnteresseerde kan bieden op loten op stam of gezaagd hout.

Heb je interesse in één of meerdere loten brandhout? Kan je veilig omgaan met een kettingzaag en heb je plaats om het hout te laten drogen? Meld je dan aan voor de houtverkoop van zaterdag 15 december in Zutendaal. Op vrijdag 14 december kan je de loten komen bekijken. De juiste locatie en het uur worden je nog meegedeeld.

Inschrijven houtverkoop?Vera Reymen - Bosgroep Hoge Kempen - [email protected] - 011 23 83 63. Na inschrijving ontvang je de nodige formulieren en de brandhoutcatalogus.

Algemene info? Bosgroep Hoge Kempen - bosgroepcoördinator Patrick Meesters - 011 23 83 23 www.bosgroepen.be.