N.U. november 2012

36
Kidzz pagina Zelf pepernoten bakken! Buurten Bij theater Vleuterweide NOVEMBER 2012 NR 11 JAARGANG 2 GRATIS? JAZEKER! Recepten Spruitjes zijn echt lekker! Modeontwerpster Marloes Blaas: “Ik was helemaal geen meisje- meisje, maar speelde veel liever buiten in het Kloosterpark” Dé buurtglossy van Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn

description

De buurtglossy van Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn

Transcript of N.U. november 2012

Page 1: N.U. november 2012

Kidzz pagina

Zelf pepernoten bakken!

Buurten

Bij theater Vleuterweide

NOVEMBER    2012      NR  11  JAARGANG  2

GRATIS? JAZEKER!

Recepten

Spruitjes zijn echt lekker!

Modeontwerpster Marloes Blaas: “Ik was helemaal geen meisje-meisje, maar speelde veel liever buiten in het Kloosterpark”

Dé  buurtglossy  van  Vleuten,  

De  Meern  en  Leidsche  Rijn

Page 2: N.U. november 2012
Page 3: N.U. november 2012
Page 4: N.U. november 2012

T. 030 66 20 311E. [email protected]

Boteyken 3073454 PD De Meern

www.voorsluys.nl di. t/m vrij. 9.00 - 17.30 uurzaterdag 9.30 - 16.00 uur

OPENINGSTIJDEN

TOT IN DEPUNTJES...A ZTOT

VAN

UW COMPLETE BADKAMERVOLLEDIG VERZORGD

VAN 3D TEKENING TOTLOODGIETERSWERK

NG TOTERK

Nu óók in Vleuterweide- Verloskundigenpraktijk Geboortes & Zo

- Lactatiekundigenpraktijk Baby & Borstvoeding

Winkelcentrum Vleuterweide, Middenburcht 136.(boven Zuwe Zorgportaal)

ALTIJD DE JUISTE TEMPERATUUR VAN SCHAIK VERWARMING

Wij kunnen meer dan u denkt!

Onderhoud, service en installatie van uw verwarming de specialist in ketelvervanging.

Gessel 93454 MZ De MeernTel.: 030 - 677 21 06Fax: 030 - 677 56 [email protected]

LOODGIETERSWERK KLIMAATREGELING

VENTILATIE AIRCONDITIONING

INSTALLATIE ONDERHOUD

CV-KETELS VLOERVERWARMING

DECORRADIATOREN CONVECTOREN

ABONNEMENTEN SHOWROOM

BEDRIJFSPANDEN PARTICULIEREN

TOEKOMST- EN SERVICEGERICHT TOEKOMST- EN SERVICEGERICHT TOEKOMST- EN SERVICEGERICHT TOEKOMST- EN SERVICEGERICHT

Page 5: N.U. november 2012

Regendruppels

Mijn bureau staat voor een raam en naar mijn mening zie ik te vaak dikke regendruppels naar beneden vallen. Ik had gehoopt dat ik joggend of skatend achter de kinderwagen door het Maxima Park zou scheuren, maar in plaats daar van ligt de kleine boef in zijn wiegje en ben ik hard aan het werk.

Zo heb ik gesproken met Marloes Blaas, een jonge modeontwerpster. Tijdens de fotoshoot voor dit coverinterview hadden we mazzel. Het was een stralende dag zonder enige regendruppels. Voor haar ontwerpen gebruikt ze altijd natuurlijke kleuren en het was erg mooi om te zien hoe zij door haar kleding bijna verdween in de achtergrond met gele, oranje, groene en bruine herfstblaadjes. Voor de rubriek ‘Buurten’ gingen we langs bij het nog officieel te openen Theater Vleuterweide. Daar hadden we minder geluk met het weer, maar lang leve het archief... Zo hebben we toch een foto met mooie blauwe lucht en konden we binnen alles horen over de plannen.

Van de herfst maken we in dit nummer ook al een sprongetje naar de winter en kijken we vooruit naar de veelbelovende Kerstmarkt 2012 in het Maxima Park. Dit jaar wordt het nog professioneler aangepakt en kan het niet anders dan weer een groot succes worden.

Zoals in elk nummer vind je ook weer de vaste rubrieken en de maandelijkse columns. En volgende maand zijn we er met een feestelijke editie waarin er veel mooie prijzen te winnen zijn. We vieren dan ons 1-jarig bestaan!

Maar voor N.U.: Kruip op de bank, hoor het tikken van de regen tegen de ramen en lees lekker N.U.!

Graag wil ik ook nog vermelden dat in de vorige editie geen credits stonden bij de foto van Willem in de rubriek ‘Buurten’. Deze foto is gemaakt door Marjan Mulder en mijn excuses voor het ontbreken van de credits.

Fleur van de VeldeUitgever N.U. Magazine

N.U. is de buurtglossy van Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn! Voor iedereen die wil weten wat er in de buurt speelt, wat andere buurtbewoners inspireert en die wil kennis maken met nieuwe initiatieven en bestaande parels.

Vanaf N.U. elke maand!

       N.U.          |    5

VOORWOORD

Page 6: N.U. november 2012

T. 030 66 20 311E. [email protected]

Boteyken 3073454 PD De Meern

www.voorsluys.nl di. t/m vrij. 9.00 - 17.30 uurzaterdag 9.30 - 16.00 uur

OPENINGSTIJDEN

TOT IN DEPUNTJES...A ZTOT

VAN

UW COMPLETE BADKAMERVOLLEDIG VERZORGD

VAN 3D TEKENING TOTLOODGIETERSWERK

NG TOTERK

Voor iedere beurs betaalbare kwaliteitswijnen

uit 15 landen

Wijn achter de Dom

Achter de Dom 8

Utrecht

Openingstijden

woensdag t/m zaterdag

van 12:00 tot 18:00,

donderdag tot 21:00

Page 7: N.U. november 2012

COLOFON

Fotografie CoverFotosolo

Covermodel:Marloes Blaas

HoofdredacteurFleur van de Velde

RedactieKarin van Rees, Monique Jessurun, Annemiek & Dochters, Wyke Bovendeur, Ursula, Fleur van de Velde

Concept + Logo ontwerpASEGA Media

Ontwerp + VormgevingJalijn Creatieve Communicatie

DrukkerijDrukkerij Hendrix

Heeft u vragen, opmerkingen of andere tips, stuur dan een mail naar [email protected] Volg ons ook op twitter! @magazineNU

DistributieNieuw Utrecht wordt verspreid in een oplage van 10.000 exemplaren en is onder meer verkijgbaar bij supermarkten, restaurants, kappers, kledingwinkels, schoonheidssalons en sportcentra.

Nieuw Utrecht is een uitgave van MF Media. Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande toestemming van de uitgever worden overgenomen. MF Media stelt zich niet aansprakelijk voor de inhoud van columns en eventuele onjuistheden en/of zetfouten © 2011

MF MediaMiddenburcht 303452 MT Vleuten030 88 88 936www.mf-media.nl [email protected]

08 Coverstory: Modeontwerpster Marloes Blaas

12 Buurten: Theater Vleuterweide

16Recepten

18 Kidzz pagina

21 Column: Mark Dierenarts

22 Beschuit met muisjes: Fabiënne

24Klein Geluk

25 NUwtjes

26 Kerstmarkt Leidsche Rijn

28 Agenda

31 Flitzz Fotopagina: Nationale leidsterdag

32 De kledingkast van... Wouter (48)

33 De auto van... de heer Verbruggen

34 Column: Ursula

08 12 16 18

21 22 24 25

26 28 32

33

31

34

       N.U.          |    7

INHOUD

Page 8: N.U. november 2012

“De mode wereld is door allerlei tv programma’s ontzettend gehypet”

Fotografie: Fotosolo

COVERSTORY

Page 9: N.U. november 2012

Marloes Blaas bracht haar jeugd door in de Meern, vlakbij het Kloosterpark. Op haar negentiende vertrok ze naar Utrecht om te studeren. In 2007 studeerde ze af aan de Hogeschool voor de Kunsten waarna ze verder ging studeren aan het Fashion Institute in Arnhem. Toen ze in 2009 ook die studie afgerond had, wilde ze maar één ding: haar eigen label en die heeft ze. Inmiddels timmert ze behoorlijk aan de weg als mode ontwerpster en kun je niet meer om haar heen. N.U. zocht haar op in haar huis in Utrecht.

Wanneer Marloes de deur open doet verontschuldigt ze zich meteen voor de rommel in huis. Over drie maanden verwachten Marloes en haar vriend Hielke een kleintje waardoor er hier en daar nog wat geklust moet worden. En als je zes maanden zwanger bent, je vanuit huis werkt en ook nog een hond en twee katten hebt rond lopen, snap ik dat opruimen niet de prioriteit heeft...Uiteraard let ik meteen op de kleding die Marloes draagt: een lange zwarte jurk, een vest met legerprint, stoere schoenen en een ketting. Vrouwelijk en stoer.

Vrouwelijk en stoer“Dat is wie ik ben en dat is de kleding die ik wil maken. Als je begint met ontwerpen creëer je een bepaalde sfeer, een soort handtekening en een stramien waar je dingen aan ophangt. Qua kleurgebruik zit ik altijd in het natuurlijke; groen, bruin, maar je kunt

het ook veel breder opvatten. Bordeauxrood vind je ook terug in de natuur en met de kleur hemelsblauw heb ik ook gewerkt. Ook qua stoffen kies ik voor natuurlijke stoffen en hou ik van hergebruiken. Ik werk altijd met inspiratiebronnen uit het verleden. De jaren ‘30, ’40 en ’50 zijn mijn favoriet. De jaren ‘30, ‘40, ‘50 vertegenwoordigt de opkomst van de sterke, onafhankelijke vrouw en dat spreekt mij aan. Vrouwen moesten van hun leven als vrouw, waar ze in mooie jurken met stijlvol gekapte haren, lipstickje op, en gestijfde kraagjes liepen, naar werken achter de lopende band in mannen-overalls.

De oorlogstijden intrigeren mij net zo. Vrouwen moesten toen noodgedwongen hele andere levens gaan leiden. Die contrasten zijn zo mooi en dat wil ik over brengen.”

Tekst: Fleur van de Velde

Marloes Blaas:

“Oorlogstijden

intrigeren mij”

       N.U.          |    9

Page 10: N.U. november 2012

Voorliefde voor het verleden“Vroeger op de basisschool hadden we een meester die de oorlog als klein jongetje had meegemaakt. In mijn herinnering vertelde hij veel over de oorlog en ik weet dat ik dat toen al extreem fascinerend vond. Ook van mijn moeder heb ik een voorliefde voor oude spullen meegekregen. Bij ons thuis was bijna alles tweedehands en vintage. Ik denk dat onbewust daar de liefde voor oude spullen en het verleden is ontstaan. Niet dat ik toen al bezig was met mode trouwens, absoluut niet. Ik was wel creatief. Ik wilde altijd knutselen en tekenen, maar mode, nee dat kwam niet in me op. Ik was ook helemaal geen meisje-meisje, maar speelde veel liever buiten in het Kloosterpark. Ik was een stoer meisje en dat zie je terug in mijn kleding. Een poppig jasje zie je mij niet maken.

Zelfs na de Middelbare School was het nog niet duidelijk dat ik iets met mode wilde doen. Ik heb eerst nog grafische vormgeving gedaan en pas tijdens die studie ontdekte ik dat ik wilde ontwerpen. De hele mode wereld is nu ook veel meer gehypet. Vroeger had je geen tv programma’s die daarover gingen en modetijdschriften als de Elle en de Glamour hadden wij thuis ook niet. Dat mode ontwerpster een beroep was, ik wist dat toen niet. Wat je op tv ziet is allemaal zo ver van de realiteit. Je verdient niet meteen bakken met geld, je loopt niet van show naar show en je bent niet meteen bekend.”

Crisistijd“De stap om voor mezelf te beginnen was daarom ook erg spannend. Het was net het begin van de crisis, dus niet echt de ideale tijd om te starten. In het laatste jaar van mijn studie mochten we als klas een grote show tijdens de Amsterdam Fashion week maken. Die werd heel goed

ontvangen, dus ik dacht: “beter nu er meteen voor gaan, nu ik nog in de wereld zit en veel contacten heb, dan later als niemand meer weet wie ik ben. Nu krijg ik aandacht, dus daar moet ik ook nu gebruik van maken.” Daarnaast wilde ik het ook gewoon proberen en me niet later af hoeven vragen ‘wat als...’ Soms denk ik nog wel eens dat het slim was geweest om eerst grote commerciële labels van binnen te zien. Dan had ik wat meer knowhow gehad, maar spijt heb ik niet.”

Van krabbelen naar kleding“Ik krabbel een ontwerp op papier, ik maak de patronen en daar maken we proefmodellen van. Als die zijn goedgekeurd beginnen we aan het definitieve werk. Dan moet er daarna nog een kleine productie gedraaid worden om de artikelen te kunnen verkopen. Tot nu toe heb ik dit altijd allemaal zelf gedaan, maar op een gegeven moment was het niet meer te doen. Sinds kort besteed ik de sample productie uit aan een externe partij. Aan de ene kant jammer, maar wil ik van mijn ontwerpen kunnen leven, dan heb ik geen keuze. Ik maak eigenlijk alleen kleding en sieraden voor vrouwen. Daar kan ik mezelf mee identificeren en dat vind ik mooi en interessant. Geen idee of ik ooit ook voor mannen of kinderen ga ontwerpen, nu in ieder geval nog niet.”

Trends“De modewereld is heel trendgevoelig en daar moet je als ontwerpster ook in mee gaan. Gelukkig zijn er altijd verschillende trends waar je iets mee kunt doen. Vorig jaar zomer was de grootste trend ‘colourblocking’. Dat staat echt mijlenver van mijn interesses af, dus dat omzeil je dan. In z’n algemeenheid merk je dat mensen weer veel liefde hebben voor de verhalen achter kleding. Ze willen graag horen dat ze een handgemaakte sjaal kopen uit Uruguay.

10          |  N.U.      

Page 11: N.U. november 2012

Fotografie: Foto Team Peter Stigter

Mensen zijn daar weer gevoelig voor en willen daar ook voor betalen. Voor mij is dat een trend waar ik goed op kan inspelen doordat ik werk met natuurlijke materialen en er zit een verhaal achter dat ik graag vertel. Je merkt ook dat mensen zelf weer meer gaan freubelen met de naaimachine en de breinaalden. Het is goed dat ze zich op die manier realiseren hoeveel werk er in het maken van kleding zit. Dat is soms wel extreem frustrerend in de modewereld dat bijvoorbeeld een H&M voor veel minder geld ook hippe kleding kan maken. En een H&M is prima, ik koop daar ook kleding, maar gelukkig komt er ook iets meer aandacht voor degene die de kleding maken.”

‘Not done’“Nog even terug naar vroeger... Mijn Middelbare School zat in Montfoort, dus ik ging nog niet op mijn twaalfde naar de grote stad. Thuis hadden we ook geen auto, dus naar Utrecht gingen we echt alleen met een reden. Als ik nu in De Meern of Vleuten zou wonen kan ik me voorstellen dat ik later met

mijn kind veel vaker naar de stad zou gaan, dat was toen niet. De Meern was in mijn tijd echt een apart dorp. Inmiddels zijn Utrecht en De Meern bijna aan elkaar vast gegroeid. Vroeger was de hele weg naar Utrecht omgeven door weilanden. Als puber moest je eigenlijk in Vleuten zijn, daar had je veel leukere dingen te doen en daar hadden ze een tof café. Maar als Merenees was het ‘not done’ om daar heen te gaan. Tussen Vleuten en De Meern was er altijd een soort van rivaliteit. Ook dat is nu volgens mij compleet verdwenen door alle nieuwbouw en haar nieuwe inwoners. Of ik terug ga naar de Meern? Ik weet het niet. Als ik daar rond loop benauwt het me soms. Je komt zoveel bekenden tegen wat heel gezellig is, af en toe, maar voor mijn gevoel wordt je wereld meteen weer zo klein. Daarnaast is het ook zo veranderd dat het niet meer vertrouwd voelt. Laatst hebben we wel gekeken voor een huis in Vleuten, maar of we daar ook echt gaan wonen...”

       N.U.          |    11

Page 12: N.U. november 2012

Benieuwd naar wat jouw buurtgenoten en de ondernemers in de wijk allemaal

doen en mee maken? N.U. gaat iedere maand voor jou

buurten in de buurt en interviewt bijzondere,

inspirerende en boeiende mensen met een verhaal.

“ Leidsche Rijn is een wijk

met veel jonge gezinnen.

Die willen we graag bedienen.”

Fotografie: DEEK fotografie

12        |  N.U.      

BUURTEN

Page 13: N.U. november 2012

De theaterzaal in het UCK, de Cultuurcampus, PodiumWerkPlaats, het theater van het Amadeus Lyceum, het theater in Vleuterweide, wat is het nou? Sinds twee jaar staat het fonkelnieuwe, prijswinnende winkelcentrum in het hart van Vleuterweide. En wat veel mensen niet weten is dat er in dat winkelcentrum ook een theater is. Een theater dat vanaf december dit jaar pas écht open gaat voor het publiek. N.U. magazine wilde het fijne hier van weten en ging in gesprek met Wouter Blijleven, één van de directeuren van FanWork en betrokken bij dit nieuwe initiatief.

Als één van de directeuren van FanWork is Wouter heel nauw betrokken bij alles wat er speelt in Leidsche Rijn en met name in Vleuterweide. Met FanWork organiseert hij alle activiteiten op Winkelcentrum Vleuterweide en dit jaar zullen ze ook de Kerstmarkt Leidsche Rijn in het Maximapark vorm geven. “In die hoedanigheid zijn wij dan ook in gesprek gekomen over het theater in Vleuterweide, vertelt hij. “In eerste instantie via Jeanine Vlastuin, de directrice van het Amadeus Lyceum. Zij vertelde ons dat het zo ongelooflijk zonde is dat er een mooie theaterzaal in Vleuterweide staat, maar dat de inwoners van Leidsche Rijn daar niet van kunnen genieten.” Jeanine heeft via een stichting geprobeerd bij de gemeente geld los te krijgen zodat er commerciële voorstellingen geboekt konden worden, maar dat is helaas niet gelukt” vervolgt Wouter.

FanWorkUiteindelijk is Jeanine bij FanWork terecht gekomen. Wouter: “Ze heeft ons voorgelegd

dat er momenteel niets commercieels gebeurt in de theaterzaal en de zaal enkel overdag gebruikt wordt door leerlingen van het Amadeus Lyceum en soms door studenten van het UCK. Heel af en toe wordt de zaal verhuurd, maar leuke voorstellingen voor de inwoners van Leidsche Rijn zijn er helaas niet.” Na een aantal gesprekken hebben de diverse partijen gelukkig een modus gevonden waarin zowel FanWork als de stichting een toekomst ziet voor de theaterzaal.

De naam…“Het eerste en belangrijkste punt waar wij over ‘vielen’ is de naam van het theater”, laat Wouter ons weten. “Echt bijna niemand in heel Leidsche Rijn weet hoe het theater heet. De officiële naam was PodiumWerkPlaats, maar in de volksmond werden een heleboel andere namen gebruikt door de inwoners. Zo heb ik ooit in één editie van de VAR drie verschillende namen gelezen voor één en dezelfde zaal”, vervolgt hij. “Dat kan toch niet de bedoeling zijn.” Daarom is er gekozen om een heldere naam te formuleren en deze naam ook vanaf nu te gebruiken. Het mag duidelijk zijn, dat is; Theater Vleuterweide.

ProgrammaNatuurlijk is er goed nagedacht over het programma dat ze in het theater gaan aanbieden. “Als je de wijk Leidsche Rijn bekijkt is het evident dat dit een wijk is vol met jonge gezinnen. Die willen we graag bedienen”, legt Wouter uit. “En dan niet altijd maar de kinderen, maar ook de ouders die eens een avondje uit willen.” De bedoeling is om veel goede try-outs van bekende cabaretiers in het theater krijgen, maar ook

THEATER VLEUTERWEIDE!?

       N.U.          |    13

Page 14: N.U. november 2012

Theater VleuterweideBurchtpoort 5, Vleuten

www.theatervleuterweide.nlfacebook.com/theatervleuterweidetwitter: @theatervleuterw

Zaalgrootte: 244 stoelenType: Vlakke vloer theaterOpen: tussen september en juni

enorm leuke kinder en jeugd voorstellingen.

_______________________________________

’’ De veel bekroonde voorstelling

‘Achtste Groepers Huilen Niet’

is de opening.”

_______________________________________

Toen FanWork besloot deze uitdaging aan te gaan, waren de cabaretiers helaas al volgeboekt, maar mooie kindershows kan iedereen al snel gaan bewonderen. Zo is de opening van het theater op zondag 16 december meteen een knaller. De veel bekroonde voorstelling ‘Achtste Groepers Huilen Niet’ komt dan naar Theater Vleuterweide. Wouter: “Een topvoorstelling!

We zijn dan ook erg trots dat die bij ons in Vleuten komt. Komt dat zien, kan ik dan ook alleen maar zeggen.” Vanaf volgend seizoen (september 2013) zullen ook de beloofde cabaretiers te zien zijn! Zo’n tien tot vijftien weekenden in het jaar worden er diverse voorstellingen geboekt wat betekent dat je twee keer in de maand naar het theater kan.

Wij kunnen niet wachten tot het zo ver is en zijn dan ook erg benieuwd naar de eerste voorstelling.

     14          |    N.U.

Page 15: N.U. november 2012

‘Je hebt echt de tijd om kennis te maken’Sinds twee jaar werkt Yunio kraamzorg bij thuis-bevallingen met ‘bevallingsmaatjes’. Als de klant dat prettig vindt, kan de kraamverzorgende al bij het begin van de bevalling aanwezig zijn. Ze heeft dan alle tijd om spullen klaar te leggen en vragen te beantwoorden. Kraamverzorgende Irene Christi-aanse is enthousiast: ‘Je kunt elkaar rustig leren kennen, de bevalling verloopt ontspannener en de verloskundige staat er niet alleen voor. Het heeft dus voor iedereen meerwaarde.’

Kraamverzorgenden van Yunio assisteerden al bij de bevalling, maar voorheen kwamen ze er altijd pas op het laatste moment bij. ‘Je hebt dan zelfs geen tijd meer om elkaar een hand te geven, want je moet met-een aan de slag,’ vertelt Irene Christiaanse, die tien jaar als kraamverzorgende bij Yunio werkt. ‘Dus eigen-lijk sta je dan als vreemde aan het bed.’

Foto’s makenBij een vroegtijdige inzet is dat een heel ander ver-haal. Irene: ‘Je hebt echt de tijd om kennis te maken.

Meer info over Yunio kraamzorg, 24 uur per dag bereikbaar: www.yunio.nl 0900 - 98 64 (10 ct/min)

Yunio is onderdeel van .

Je kunt spullen klaarleggen en rustig samen de beval-ling doornemen. De klant kan bijvoorbeeld ook aange-ven of ik foto’s moet maken als de baby net geboren is.’ Daarnaast geeft Irene advies over het opvangen van weeën. ‘Vooral bij een eerste kindje is het prettig als je iemand bij je hebt die weet hoe het loopt.’

Ingrijpende ervaringDe echtgenoot kan die extra ondersteuning vaak ook wel gebruiken. Irene: ‘Voor hem is het natuurlijk ook een heel ingrijpende ervaring. Als vrouw zak je een beetje weg in de pijn, maar de man zit er met zijn volle verstand bij en kan niets doen.’ Irene schenkt hem dan wat te drinken in en legt uit wat hem te wachten staat.

Vier handenVoor de verloskundige is het ook prettig dat de kraam-verzorgende er al in zo’n vroeg stadium bij is. ‘Sa-men de kraamvrouw goed begeleiden.’ De extra uren worden overigens gewoon vergoed, benadrukt Irene. ‘De uren worden niet afgetrokken van de kraamzorg-uren na de bevalling. Het heeft dus echt voor iedereen meerwaarde.’

Yunio kraamzorg in een vroeg stadium bij de bevalling

       N.U.          |    15

Page 16: N.U. november 2012

Julien van Stokkem, Chefkok en eigenaar van restaurant Balijepark in De Meern schrijft iedere maand voor NU magazine een recept waarin één ingrediënt van het seizoen centraal staat. Deze maand zijn dat de spruitjes.

De meeste mensen die dit lezen zullen het waarschijnlijk niet met de bovenstaande titel eens zijn, maar ik vind ze echt lekker. Vooral kinderen trekken de meest verschrikkelijke gezichten, maken de smerigste geluiden en walgen van de geur als ze aan spruitjes denken. Vroeger was ik er zelf ook niet zo’n fan van, maar dat kwam vooral doordat mijn moeder (sorry mam) net als de meeste moeders ze heel lang kookten. Ze koken ze vaak zo lang totdat het bijna grijs zijn, totdat er geen knapperige bite meer aanzit. Ja, en als je dat doet dan gaan ze stinken. Geen wonder dat weinig mensen hier warm van worden.

Als ik spruitjes bereid dan vind ik ze het lekkerst als ze nog bijna rauw zijn, rauw? Ja rauw. Niet zo’n hele spruit rauw naar binnen, maar de blaadjes van de spruitjes los halen van de krop. Spruitjes zijn eigenlijk net kleine compacte kropjes sla, wanneer je de onderkant van de spruit iets wegsnijdt, kan je de blaadjes er gemakkelijk van afpellen. Dat onderkantje van de spruit was de plek waarop dit bolletje vastzat op de spruitenstreng. Het wegsnijden van de onderkant is altijd goed om te doen, want deze is redelijk smaakloos en kan een bittere bijsmaak geven.

Mmmmm…….

16          |    N.U.      

RECEPTEN

Page 17: N.U. november 2012

Bereiding

Maar wat moeten we nou met die blaadjes zal je denken, nou? Stel je voor dat je uit je kast of la een hele mooie koekenpan haalt en deze op het vuur zet. Dan doe je vervolgens in de pan een klontje boter, wat fijn gehakte knoflook en sjalot (ui). Laat dit met elkaar op niet te hoog vuur smoren. De geuren die nu vrijkomen, doen je beseffen dat wat je gaat maken lekker moet gaan worden, dat kan niet anders.

Wanneer de kleur van je boter goudbruin is, voeg je wat fijn gesneden droge worst toe. Bak dit nog even kort mee voordat de spruitjes meegaan doen met de rest. Na nog heel even wachten, voeg je de losse blaadjes van de spruiten toe aan die geurige knoflook, ui en worst. Schut de pan twee keer om en klaar ben je. Niets van vroeger doet je meer herinneren aan die weeïge lucht, die snotterige, grauw groene balletjes. Dit heeft bite, smaakt en het ruikt goed. Hier krijg je honger van, zelfs kinderen.

Wanneer je het bovenstaande recept wilt combineren in een gerecht, dan vind ik het altijd lekker om dit te doen met verse aardappel puree en een varkenskarbonaadje. Je kunt eventueel de spruitjes ook door de aardappelpuree heen doen, zodat het een stampotje wordt.

       N.U.          |    17

Ingrediënten voor 2 personen

250 gram spruiten

1 teentje knoflook

1 sjalot, ui

50 gram droge worst (in kleine

blokjes)

Beetje boter

Page 18: N.U. november 2012

Leuke dingen in november:4 november; voorlezen in het Dick Bruna huis van 14.30 tot 15.30 (www.centraalmuseum.nl)17 november ; Aankomst Sinterklaas in de stad, 13.00 uur Weerdsluis.18 november is Sinterklaas in Kasteel de Haar (www.kasteeldehaar.nl)

KIDZZ PAGINADag allemaal,

Ik heb vorige maand heel wat bellen gezien! Wat konden jullie grote bellen maken zeg!

Dit keer wil ik graag iets vertellen over het lieve-heersbeestje. Je ziet ze vast wel eens lopen. In Nederland bestaan wel 60 soorten. Vaak eten ze blaadjes maar soms ook bladluizen. Ze worden dan ook ingezet om op een natuurlijke manier van de luizen af te komen. In je tuin zie je vaak ook op planten met veel luizen, de lieve-heersbeestjes.

De meeste soorten leven ongeveer een jaar. Het aantal stippen zegt dus niets over hun leeftijd, maar meer over de soort. Lieveheersbeestjes overwinteren gezellig bij elkaar in grote groepen. Ze worden o.a. gevon-den in bunkers, maar heel soms ook in woonhui-zen. Dat is niet zo gunstig, want door de hoge temperaturen in de huizen, blijven de lieveheers-beestjes actief, terwijl er geen voedsel voor ze is. Ze raken daardoor uitgeput en lopen de kans om uit te drogen. Juist in Oktober/November zoeken de lieveheersbeestjes een overwinteringsplek. Als ze in je huis zitten, kan je ze het beste rustig laten zitten. Ze doen helemaal niets en zullen in februari/maart weer vertekken.Eventueel kan je ze voorzichtig naar buiten bren-gen.

Ik ben wel benieuwd hoeveel soorten er bij jullie in de tuin zitten. Laat je dat weten?mail maar naar [email protected]

18          |    N.U.      

KIDZZ PAGINA

Page 19: N.U. november 2012

In de herfst zijn mooie bladeren en veel eikeltjes, dennenappels en kastanjes te vin-den. Hier kan je leuke dingen mee maken! Laat alles goed drogen voor je er mee aan de slag gaat.

Steek in een kastanje wat houten sate-prikkers. (voorzichtig!) Met restjes wol kan je dan een leuk spinnenweb maken. Wikkel de wol om de stokjes, en kies steeds een ander kleurtje.

Poppetjes maken van eikels en kastanjes kan ook erg goed met sate-prikkers.

En van mooie bladeren maak je bijvoorbeeld een mooie dierentuin op papier.

Denneappels zijn leuk om te bewaren. Je kunt ze ook gebruiken, als regenvoorspeller bijvoorbeeld. Bij hoge luchtvochtigheid slui-ten de schubben zich. Is er droog weer op komst dan gaan ze weer open staan.

(wist je trouwens dat de bonte gaai eikeltjes erg lekker vindt? Leg ze op een bordje in de tuin, en misschien komt hij ze wel opzoeken!)

KIDZZ PAGINA

       N.U.          |    19

Page 20: N.U. november 2012

ReceptHet is bijna weer zo ver; Sinterklaas komt deze maand al aan in Nederland.Bij Sinterklaas horen natuurlijk pepernoten!Je kunt ze lekker makkelijk kopen in de supermarkt, maar je kunt ze ook lekker en makkelijk zelf maken!

Hierbij een lekker recept;

Wat heb je nodig? 125 gram bloem 100 gram boter 125 gram zelfrijzend bakmeel 80 gram bruine basterdsuiker 2 eetlepels water 1 mespuntje zout 1 eierdooier 1 theelepel speculaaskruiden

Hoe maak je het?Kneed alle ingrediënten door elkaar tot een soepele bal deeg. Leg deze bal een uur in de koelkast. Smeer de bakplaat in met boter. Draai je deegbol tot allemaal kleine balletjes, ter grootte van een knikker. Leg de kleine balletjes op gelijke afstand op de bakplaat. Druk elk balletje een beetje plat met je duim. Bak de pepernoten in 20 minuten gaar en goudbruin op 160 graden. Laat ze daarna even afkoelen en smullen maar!

Veel (eet)plezier!

knutsels: Annemiek van Kootentekst: Sofieke van Kootenopmaak: Mirte van Kootenwww.annemiekendochters.nl

20          |    N.U.      

Page 21: N.U. november 2012

Zaterdagmiddag vlak na werktijd werd ik gebeld door de Brandweer Utrecht met de vraag of ik kon assisteren. Ze waren namelijk gebeld door een echtpaar van wie de rode kat, Benno, achter de stenen spouwmuur was gekropen. Hij kon er niet meer uit. Het echtpaar vertelde mij dat Benno 1 maand van huis was geweest. Toen hij de dag ervoor door de tuin liep, hadden ze hem snel opgepakt. Hij was flink vermagerd, zat dof in de vacht en leek ‘wilder’ dan anders. Om hem te laten aansterken en om te voorkomen dat Benno weer zou weglopen, hadden de eigenaren hem in de kelder/studeerkamer opgesloten. Die middag kwamen ze erachter dat Benno niet meer in de kelder zat en hoorden ze een klagelijk miauwen vanachter de spouwmuur vandaan komen. Ik kon net via een kleine holte in de muur de achterpoten van Benno voelen, maar hij zat letterlijk ‘muurvast’, net of hij zich verzette. Het plan werd gesmeed om Benno een roesje te geven (een prikje in zijn bilspier) en de brandweer zou een flink groot gat in de muur boren (naast en onder Benno) zodat hij op die manier bevrijd kon worden. Zo gezegd zo gedaan en het plan verliep perfect. Roesje voor Benno, groot gat in de muur, Benno bevrijden, prikje om Benno weer wakker te laten worden.

Eind goed al goed zou je zeggen… Of toch niet?

Een week daarna kwamen de eigenaren met Benno en een bench met een andere rode kater erin op de praktijk. Ze vroegen mij het chipnummer van Benno af te lezen. De chip bleek niet te kloppen, waarop de eigenaren de andere kattenbench openden. De chip van deze rode kater bleek wel te passen bij de gegevens van Benno. Wat bleek? Die avond ervoor zaten de eigenaren rustig TV te kijken in de woonkamer, terwijl Benno nog in de kelder zat, toen ze een rode kater achter de glazen schuifpui zagen ijsberen. Toen de schuifpui werd geopend liep de kater naar binnen richting de keuken om daar rustig te gaan eten uit het voerbakje. De kat leek niet alleen als 2 druppels water op Benno, maar was……Benno! De kater die ze de week ervoor uit de tuin hadden opgepakt en in de kelder hadden gestopt was Benno niet.

Conclusie: Benno thuis en een enorm groot gat in de keldermuur, maar wie was dan die andere….Benno?

MUURVAST

       N.U.          |    21

Page 22: N.U. november 2012

Het is even zoeken naar de onlangs opgeleverde huizen in het nieuwste gedeelte van Vleuterweide, maar een roze slinger verraadt uiteindelijk het huis waar ik op kraamvisite ga bij Françoise Schutz (32) en Stefan van Remmerden (32). Op 12 september jl. werden zij de trotse ouders van Fabiënne Sophie Corine.

Aan de keukentafel van het nieuwe huis slaapt Fabiënne ongestoord naast ons in haar reiswieg. “Eigenlijk is alles heel erg goed gegaan. De zwangerschap, de bevalling, en nu ze er is ook”, vertelt Françoise openhartig. “Voor ik zwanger werd, hadden we eerst nog een huis te verkopen en daarna moesten we nog verhuizen. Daarna werd ik zwanger. Eigenlijk is alles volgens het boekje verlopen.”

Twee dagen voor de uitgerekende datum diende Fabiënne zich aan. “12-09-’12 vonden we eigenlijk wel een hele leuke datum”, vertelt Françoise die er eigenlijk van uit ging dat ze veel later zou gaan bevallen. “Ik ben zelf drie weken te laat geboren en vorig jaar is mijn zus bevallen en haar dochter was ook twee weken te laat. Volgens de verloskundige konden we er rekening mee houden dat ons kindje ook later geboren zou worden.”

Voor de bevalling kozen Stefan en Françoise voor het Geboortecentrum in Woerden. Een bevalling die prima verliep tot het allerlaatste moment. “De hartslag van Fabiënne ging omlaag en toen moesten we alsnog naar de verloskamers in het Hofpoort Ziekenhuis, dat in het zelfde gebouw is”, gaat Françoise verder. “Gelukkig was het midden in de nacht en was het niet druk in het ziekenhuis en de liften.” Uiteindelijk is Fabiënne er goed en

gezond uitgekomen. Op de kraamafdeling zelf was het wel heel erg druk. “Alles lag vol, dus ik moest er ook weer snel uit. Volgens de mevrouw die de hielprik kwam doen zijn er op 11 en 12 september in Utrecht veertig kinderen geboren, waarvan de meeste uit Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn.”

_______________________________________

’’ Eigenlijk is alles

volgens het boekje verlopen.”______________________________________

Françoise heeft tot 35 weken zwangerschap doorgewerkt en

heeft met haar zwangerschaps-verlof en aansluitend vakantiedagen vrij tot in januari, wat wel even wennen is voor haar. “De hele dag thuiszitten is niet

aan mij besteed, dus ik heb eigenlijk straks wel weer zin

om te gaan werken. Op zich zou ik nu wel weer een paar uur

willen werken, maar dat is gewoon niet praktisch. En ik wil Fabiënne nu ook nog niet wegbrengen naar een kinderdagverblijf”, vertelt Françoise die na haar verlof weer 36 uur gaat werken als onderzoeker bij de GGD. “Met de ouderschapsverlof komt dat neer op een 32-urige werkweek. De vrijdag wordt mijn vaste vrije dag. Stefan blijft 36 uur werken en is één dag in de twee weken vrij. Om de week zal zijn vader een dag de zorg voor Fabiënne op zich nemen.” Voor de overige drie dagen zal Fabiënne naar een kinderdagverblijf gaan.

Stefan en Françoise hebben de namen Fabiënne en Sophie uit een boekje. “Dat vinden we gewoon leuke namen. Met de

Tekst + fotografie: Monique Jessurun

22          |    N.U.      

BESCHUIT MET MUISJES

Page 23: N.U. november 2012

www.thuisinverloskunde.nl

________________________________________

’’ De hele dag thuiszitten is niet aan mij

besteed, dus ik heb eigenlijk straks wel weer

zin om te gaan werken.”________________________________________

naam Corine hebben we haar vernoemd naar de moeder van Stefan, die overleden is.” Haar initialen zijn F.S.C., “Net als het FSC-keurmerk, wat we van tevoren natuurlijk niet zo hebben bedacht.” licht Françoise vrolijk toe. “Als je het FSC-keurmerk hebt, heb je goed gekapt hout. Wij zeggen nu dan ook dat Fabiënne uit het goede hout gesneden is.”

Fabiënne Sophie Corine

       N.U.        |    23

Page 24: N.U. november 2012

Als moeder van 2 kleine jongens en vanuit mijn achtergrond als sociaal pedagoog en fysiotherapeut zal ik hier regelmatig schrijven over alles wat te maken heeft met jonge kindjes en opvoeding.

Karin van ReesFysiotherapeut bij ABC fysiotherapie

Praat mee:Twitter: @Kleingelukje www.facebook.com/Kleingeluk

Een aantal weken geleden zat er weer een nieuw groepje mama’s voor me bij de cursus babymassage. Allen kozen heel bewust om iets speciaals met hun baby te doen. De meesten waren voor het eerst moeder geworden, een enkeling voor de tweede of zelfs derde keer. Allen waren nog wat, of alweer, onzeker over hun kersverse moederschap. Met als gezamenlijke vraag: doe ik het allemaal wel goed? Iedereen wilde het beste voor haar kindje. Bij aanvang van de cursus vraag ik altijd via een vragenlijstje naar zaken die spelen rondom de nieuwe baby. En weer zag ik een grote gezamenlijke vraag; alle mama’s zochten naar een ritme in eten, slapen en huilen.

Alle moeders twijfelden over dezelfde onder-werpen. Toen we in de groep spraken over deze onderwerpen bleken allen inmiddels hun eigen ritme gevonden te hebben. De een wilde haar kindje leren in zijn eigen wiegje te slapen in plaats van de hele dag op haar borst en was strikt te werk gegaan. Ze bood haar kindje een duidelijk en voorspelbaar ritme aan, zonder het kindje tijden achter elkaar te laten huilen. De andere moeder voelde zich niet goed bij het idee dat haar kindje boven in een bedje lag en droeg het liever bij haar, zodat ze het kon voeden als haar kindje daar behoefte aan had. Samen hadden ze hier een harmonie in

gevonden waar ze zich goed bij voelden. Bij de volgende

mama ging het allemaal vanzelfsprekend, het was dan ook het derde kindje en de eerste weken verliepen soepel. Daarna kwam een moeder met een zeer prikkelbaar kindje. Zij had al snel uitgevonden dat haar kindje veel rust en regelmaat nodig had en ondanks dat nog veel moest huilen. De rust en regelmaat kreeg ze, teveel prikkels werden vermeden en tijdens het vele huilen kreeg het kindje liefde en knuffels van haar ouders. Desalniettemin vonden de ouders het vele huilen erg moeilijk. Elke moeder uit de groep ging totaal anders om met haar kindje, maar ondanks dat stond de liefde en aandacht voor de kindjes centraal en bleek iedereen inmiddels zijn eigen manier gevonden te hebben. Het enige wat ik daar nog aan toe kan voegen is: lieve nieuwe mama’s, wees niet onzeker maar volg je gevoel en kijk goed naar je kindje. Samen zal je ontdekken wat nodig is. Geef elkaar veel liefde en neem vooral de tijd.

24        |    N.U.      

KLEIN GELUK

Page 25: N.U. november 2012

Restaurants de Baai en Balije Park staan beiden in de Volkskrant-lijst met meest kindvriendelijke restaurants.

Panino di Pino is bij de AD ko!etest 17e geëindigd van de 102 deelnemers. Geen slecht resultaat voor dat kleine, mooie tentje in Vleuterweide. Gefeliciteerd! In oktober kwam Harry

Vermeegen langs in Vleuterweide

voor zijn programma ‘Leven als een Prof’.

Hierin interviewt hij bekende

voetballers en dit keer ging

hij op bezoek bij FC Utrecht

keeper Robbin Ruiter.

       N.U.        |    25

NUWTJES

Page 26: N.U. november 2012

Kerstmarkt Leidsche Rijn wordt nóg sfeervoller

Al 2 jaar wordt er met veel succes een kerstmarkt georganiseerd in het Máximapark. Wat begon als een bewonersinitiatief, groeide uit tot een gezellige kerstmarkt, waar vorig jaar 7500 mensen een bezoek aan brachten. De organisatoren (o.a. Simone Slager en Marieke van Loon) vonden dat het tijd werd om een professioneel evenementenbureau in te schakelen. FanWork Events heeft de kerstmarkt overgenomen en gaat in 2012, in samenwerking met de dames, de markt nog sfeervoller en beter maken. De eerste stap is al genomen want trots vertelt Frank van der Steen (mede-eigenaar van FanWork Events): Kinderparadijs Jansen & Jansen zal dit jaar hoofdsponsor van de kerstmarkt worden! Dat biedt extra mogelijkheden!”

26          |    N.U.      

Page 27: N.U. november 2012

SfeerFrank van der Steen: “Op deze editie van de Kerstmarkt moet nog meer het gevoel van een Duitse Kerstmarkt ontstaan. Eten, drinken, genieten, beleven en natuurlijk het inkopen doen van kerstcadeaus, daar gaat het om!” Er zal aandacht worden besteed aan het uitlichten van bomen en andere objecten en er zal in samenwerking met de Bosspeeltuin een kerstprogramma neer worden gezet in het amfitheater van de speeltuin! Daarnaast is de organisatie in gesprek met een groot aantal lokale bedrijven, die allemaal geïnteresseerd zijn om iets toe te voegen aan de markt en de sfeer.

Meer horecaOp deze editie zal er beduidend meer horeca worden aanwezig zijn. Zo zal er zullen er rondom Anafora diverse terrassen worden geplaatst waar de bezoekers kunnen genieten van kerstmuziek, een hapje en een lekkere Glühwein of Jägerthee. Op het

terrein van de markt zullen er ook nog andere horecavoorzieningen aanwezig zijn.

Lokale bedrijvenAls u iets leuks aan te bieden heeft, dan kunt u deelnemen aan de kerstmarkt middels een kraam of sfeerkraam. Het is belangrijk dat dit in het teken staat van Kerstmis. Als u interesse heeft dan kunt u zich aanmelden via www.kerstmarktleidscherijn.nl. Ook dit jaar zijn er weer interessante sponsorpakketten samengesteld. Hiervoor kunt u contact opnemen met FanWork Events via 030 - 686 69 11.

Heeft u iets toe te voegen aan de kerstmarkt? Verkoopt u leuke cadeaus

of leuke versiering voor in en rondom het huis, of lekkere wijn of kaas? Dan kunt u

zich aanmelden via www.kerstmarktleidscherijn.nl.

Kerstmarkt Leidsche Rijn 201214 december van 17.00 - 22.00 uur15 december van 14.00 - 21.00 uurMeer informatie: www.kerstmarktleidscherijn.nl030 - 686 69 11

       N.U.          |    27

Page 28: N.U. november 2012

3 november

6 november

2 november

7 november

Omdat ieder persoon bijzonder is...

Tel. (030) 296 66 66 barbarauitvaart.nl Egginklaan 51 Utrecht Nieuwe Vaart 5 Vleuten

Toneelvoorstelling Hay Fever

Hay Fever is de kluchtige

variant van het drama Who’s

Afraid of Virginia Woolf?

Tijd: 20.00 uur

Locatie: De Schalm, De

Meern Kosten: !7,50

www.tovedem.nl

Volkavee Live: The Bingtangs

50 jaar Nederlandse pop

muziek en de Bintangs zijn

daar bijna even lang een

deel van.

Tijd: vanaf 21.00 uur

Locatie: Azotod

Kosten: !15

www.azotod.nl

20e Promsnacht

Het Harmonieorkerkest

Vleuten organiseert haar

20ste Proms nacht, met o.a

DJ Ferry G. Tijd: 20.00 uur

Locatie: Manege van Vulpen,

Vleuten

Kosten: !15 - !17,50

harmonieorkestvleuten.nl

Joe Jackson and The Bigger

Band

Tijd: 20.15 uur

Locatie: Vredenburg Leidsche

Rijn

Kosten: !37,50

www.vredenburg.nl

Ridder Arthur

Tijd: 11.00 – 14.00

Locatie: Winkelcentrum

Parkwijk

Kosten: gratis

winkelcentrumparkwijk.nl

Handwerkcafé (elke dinsdag)

O.a. quilten, breien, haken,

borduren, tekenen en kaarten

maken, gezellig met elkaar.

Tijd: 19.30 – 22.00 uur

Locatie: Cultuurcampus

Vleuterweide

Kosten: !10 per kalenderjaar

Info: hwc.vleuterweide@

hotmail.com

Workshop basistaart.

U leert een taart van 20cm te

zagen, te vullen, maskeren,

bekleden en decoreren.

Tijd: 19.30 – 22.30 uur

Locatie: Rijksstraatweg 23

Kosten: ! 35,00 inclusief

koffie/ thee/ wat lekkers

www.taarturia.nl

Joy of Yoga (elke dinsdag)

Word je bewust van

je lichaam, adem- en

bewegingspatroon

Tijd: 20.15 – 21.15 uur

Locatie: Openbare

Basisschool de Klimroos

Kosten: !5 voor een proefles

www.thejoyofyoga.nl

Inschrijven via info@

thejoyofyoga.nl

Cursus Genealogie

Tijdens deze cursus

(4 avonden) wordt

uitgelegd hoe de

bevolkingsadministratie de

afgelopen 500 jaar werd

bijgehouden en helpt u uw

stamboon ontdekken.

Tijd: 6, 13, 20 en 27

november van 20.00 –

22.00 uur

Locatie:

Broederschapshuisjes,

Vleuten

Kosten: !50

www.histervdmh.nl

Band of Horses

Tijd: 20.15 uur

Locatie: Vredenburg Leidsche

Rijn

Kosten: !25

www.vredenburg.nl

Stitch and Bitch (elke

woensdag)

Heerlijk ongedwongen en

gezellig haken, breien,

borduren, vilten enz.

Tijd: 09.00 – 11.30 uur

Locatie: Eerste

Westerparklaan 66

Kosten: gratis, drankjes voor

eigen rekening

www.ma-ak.nl

NOVEMBER 2012

28          |  N.U.    

AGENDA

Page 29: N.U. november 2012

7 november

10 november

9 november

12 november

14 november

Mama Cafe (elke woensdag)

Gezellig ervaringen uit

wisselen met andere moeders

en eventueel vragen stellen

aan deskundigen.

Tijd: 10.00 – 12.00 uur

Locatie: Parkrestaurant

Anafora

mamacafeleidscherijn.nl

Stitch and Bitch (elke

woensdag)

Heerlijk ongedwongen en

gezellig haken, breien,

borduren, vilten enz.

Tijd: 19.30 – 22.00 uur

Locatie: Taart & Bloem

Kosten: gratis, drankjes voor

eigen rekening

www.ma-ak.nl

Tienerdisco

Tijd: 19.30 – 22.30 uur

Locatie: De Schalm, De

Meern Kosten: !2

www.schalmdemeern.nl

Film: Caché

Bekroond drama van

Michael Haneke waarin

een welgesteld Frans

gezin bedreigd wordt met

anonieme, mysterieuze video-

opnames van hun huis

Tijd: 20.00 uur

Locatie: PodiumWerkPlaats,

Burchtpoort 5

Kosten: !5

www.podiumwerkplaats.nl

Frans Bauer –

Live in Concert IX

Tijd: 20.15 uur

Locatie: Vredenburg Leidsche

Rijn

Kosten: !36

www.vredenburg.nl

Film: Das leben der anderen

Drama waarin een Stasi-

agent in het Oost-Berlijn van

1984 de opdracht krijgt

een toneelschrijver en diens

geliefde dag en nacht af te

luisteren.

Tijd: 20.00 uur

Locatie: Buurtcentrum de

Schakel

Kosten: !5 incl. consumptie

www.filmhuisvleuten.nl

Avond over de Islam

Meer informatie over de

leer van de Islam met

gelegenheid tot vragen

stellen.

Tijd: 20.00 uur

Locatie: Kerkboerderij ‘ De

Hoef’

Kom in balans met yoga

Dinsdag 23 oktober start een nieuwe reeks hatha yogalessen van Yogapraktijk the JOY of YOGA. Onder begeleiding van een gediplomeerde docent word je je bewust van je lichaam, adem- en bewegingspatroon. Je komt beter in je vel te zitten en leert je goed te ontspannen.

Tijd: Iedere dinsdagavond van 20.15 tot 21.15 uur. Locatie: OBS De Klimroos, Eerste Oosterparklaan 88. Kijk voor meer informatie op www.thejoyofyoga.nl en schrijf je in via [email protected].

       N.U.        |    29

Page 30: N.U. november 2012

26 november

27 november

30 november

17 november

16 november

21 november

23 november

24 november

25 november

18 november

15 november

Kosten: gratis

www.adlimitem.nl

Literaire avond: Kees van

Beijnum

Tijd: 20.00 uur

Locatie: WijkServiceCentrum

Vleuten

www.kieskultuur.nl

Oervoeding in de 21e eeuw

Tijdens deze informatie-

avond gaan we terug in de

tijd.

Tijd: 20.00 – 22.00 uur

Locatie: Zpot De Meern

Kosten: !7,50

www.sanalifestyle.nl

Workshop basistaart.

U leert een taart van 20cm te

zagen, te vullen, maskeren,

bekleden en decoreren.

Tijd: 19.30 – 22.30 uur

Locatie: Rijksstraatweg 23

Kosten: ! 35,00 inclusief

koffie/ thee/ wat lekkers

www.taarturia.nl

Aankomst Sinterklaas

Aankomst Sint om 15.00

uur. Start voorprogramma

14.30 uur.

Locatie: Vleuterweide

Workshop basistaart.

U leert een taart van 20cm te

zagen, te vullen, maskeren,

bekleden en decoreren.

Tijd: 19.30 – 22.30 uur

Locatie: Rijksstraatweg 23

Kosten: ! 35,00 inclusief

koffie/ thee/ wat lekkers

www.taarturia.nl

LIV Moulin Rouge

Een nieuw exclusief concept

in Azotod met goede muziek

en exclusiviteit

Tijd: vanaf 22.00 uur

Locatie: Azotod

Kosten: !7,50 vanaf 16 jaar

www.azotod.nl

Zondagmiddagconcert:

Klanken uit Hemelryk

Tweede"concert van

Muziekindemeern in de

Metaalkathedraal.

Tijd: 15.00 uur

Locatie: Metaalkathedraal

Kosten: !12,50 incl koffie/

thee

Meer informatie

en reserveren:

muziekindemeern@gmail.

com

Jazz Cafe

Tijd: 15.00 – 17.30 uur

Locatie: De Schalm, De

Meern

www.schalmdemeern.nl

Filmmiddag voor kids: Ice

Age 4

Tijd: 13.30 uur

Locatie: De Schalm, De

Meern

Kosten: !2, incl. glaasje

drinken

www.schalmdemeern.nl

Workshop basistaart.

U leert een taart van 20cm te

zagen, te vullen, maskeren,

bekleden en decoreren.

Tijd: 19.30 – 22.30 uur

Locatie: Rijksstraatweg 23

Kosten: ! 35,00 inclusief

koffie/ thee/ wat lekkers

www.taarturia.nl

Aankomst Sinterklaas

Deze ochtend komt de

Sint met zijn pieten aan in

Leidsche Rijn, Vleuten en De

Meern.

Tijd: Parkwijk:

11.00 – 12.00 uur

Vleuten: 10.00 – 12.00 uur

sinterklaasleidscherijn.nl

Workshop cupcakes

decoreren

U leert cupcakes vullen en

bekleden

Tijd: 13.00 – 16.00 uur

Locatie: Rijksstraatweg 23

Kosten: ! 30,00 inclusief

koffie/ thee/ wat lekkers

www.taarturia.nl

Babybomen planten

Sinds het voorjaar van 2008

is het mogelijk om in het

eerste levensjaar van"uw

(klein)kind een boom te

planten ter gelegenheid van

de geboorte.

Locatie: Maximapark

Kosten: !50, aanmelden

noodzakelijk

maximapark.nu

Kinderkookcafe

Wil jij graag koken voor je

ouders, zusjes, broertjes,

opa’s en oma’s? Dat kan!

Tijd: Tussen 15.00 en 17.00

uur ga je aan de slag voor

het diner.

Tussen 17.00 en 19.00 uur

kan iedereen lekker komen

eten.

Locatie: De Vrijstaat

(Hogeweide 3)

Kosten: !12,50 p.p.

reserveren verplicht!

www.devrijstaat.nl

Bhajan concert

Hindoestaanse

muziekvoorstelling

Tijd: 13.00 – 18.00 uur uur

Locatie: Theater Vleuterweide

www.stichtingshriganesh.nl

Film: Etre et Avoir

Documentaire over een Frans

plattelandsschooltje waar

George Lopez al twintig jaar

lang directeur, kleuterjuf,

meester en gymleraar tegelijk

is.

Tijd: 20.00 uur

Locatie: Buurtcentrum de

Schakel

Kosten: !5 incl. consumptie

www.filmhuisvleuten.nl

Workshop desginertas taart

Tijd: 19.30 – 22.30 uur

Locatie: Rijksstraatweg 23

Kosten: ! 45,00 inclusief

koffie/ thee/ wat lekkers

www.taarturia.nl

Linkborrel

De gezellige

vrijdagmiddagborrel met

interessante workshops

Tijd: vanaf 16.00 uur

Locatie: Winkelcentrum

Vleuterweide

Kosten: gratis, aanmelden

verplicht

www.linkborrel.nl

30          |  N.U.    

Page 31: N.U. november 2012

Leidsters KDV Het Speeldorp in zonnetje gezet

Op 20 september was het Leidsterdag in kinderdagverblijf Het Speeldorp in Terwijde. Op die dag zetten ouders de leidsters in het zonnetje. De kinderen kwamen binnen met een bloem voor hun lieve leidsters. Daarna namen de ouders de groepen over, zodat de ‘juffies’ lekker konden ontbijten. Er waren croissants, taart… te veel om op te noemen. Tijdens het ontbijt las voorzitter van de oudercommissie Marion een gedicht voor en kregen alle leidsters een kookschort en een kinderkookboek met de lievelingsrecepten van de kinderen. Het was een onvergetelijke ochtend.

       N.U.          |    31

FLITZZ FOTOPAGINA

Page 32: N.U. november 2012

Studentikoos“Ik ben van het type belegen studentikoos zeg maar. Een USC-er in hart en nieren. Na een weekend met de mannen van toen, moeten mijn buikspieren heus waar een week bijkomen van onze lachsalvo’s, heerlijk!

Jort Kelder“Qua kleding ben ik ook blijven hangen in vervlogen tijden, maar het past me. Ik heb hooguit wat meer dandy-achtige items toegevoegd als bretels en als mijn pet ernaar staat, draag ik een blitse strik op mijn gestreepte overhemd. Afgekeken van Jort, Jort Kelder.Twee keer per jaar reis ik af naar een gerenommeerde herenzaak in ’t Gooi, waar ik me te buiten ga aan allerlei kleuren Dockers (het oude model).”

Wassen en strijken“Overhemden maken de man, zie hier mijn collectie (zwaait een imposant hoge kastdeur open). Elke dag een schoon, kreukvrij shirt. Mijn vrouw is gelukkig gek op wassen en strijken. Ik draag andere stenen bij aan het huishouden.”

Gestrikt“Onze jongste zoon van acht heeft mijn kledingstijl overgenomen, ik kan er enorm van genieten wanneer we elkaars strikken aan de ontbijttafel met een goedkeurend knikje waarderen.”

Wil jij een keer (anoniem) de show stelen in deze serie, geef je op via [email protected] of [email protected]!

De kledingkast van... Wouter (48 jaar)

32          |  N.U.    

Wyke Bovendeur is eigenaar van Kleedster (www.kleedster.nl) en daardoor dagelijks bezig met stijl. Zo kamt ze bijvoorbeeld graag samen met jou je kast uit en helpt ze je kiezen welke kleding jouw figuur,stijl en zelfbeeld goed doen. Voor N.U. duikt ze maandelijks een kast van een buurtgenoot in op zoek naar mooie verhalen en spannende anekdotes over kleding.

DE KLEDINGKASTVAN...

Page 33: N.U. november 2012

Op 11 augustus kon de heer Verbruggen zijn Peugeot 107 ophalen bij Nefkens Utrecht. Inmiddels staat er zo’n 3000 kilometer op de teller en is hij nog steeds helemaal gelukkig met zijn aankoop.

Verwennen“Eigenlijk had ik helemaal geen auto nodig. Zelf kan ik een auto goed repareren, maar ik liep toevallig tegen deze 107 aan. Het is een leuke auto met een heel goed aanbod en hij was direct leverbaar. Binnen drie dagen kon ik hem ophalen. Daarnaast rijdt mijn oude auto 1/14 en deze Peugeot rijdt 1/20, maar het was vooral een verwenmoment voor mezelf.”

Dinky Toys“Ik werk bij een truckdealer en vergeleken met de trucks die wij verkopen is deze Peugeot 107 net een Dinky Toy. Een Dinky Toy waar ik een leuke draai aan kon geven. Zonder extra’s is de 107 toch een beetje kaal. Mijn Peugeot heeft een dubbele uitlaat, een striping, lichtmetalen velgen, een carkit en een USB AudioBox. Hij is behoorlijk ‘customized’.”

‘Het komt goed’“Ondanks al die extra’s is mijn Peugeot 107 helemaal netjes afgeleverd met alles er op en er aan. Dat waardeer ik enorm, want uit eigen ervaring weet ik dat dit best lastig kan zijn. Ik heb ook nooit getwijfeld of het goed zou gaan. Ze geven je het vertrouwen en als verkoopadviseur Bastiaan Dik zegt ‘het komt goed’, dan komt het ook goed.”

Aandacht“Of je nou een auto van !7000 of een auto van !30.000 koopt, bij Nefkens wordt iedereen hetzelfde behandeld en krijgt iedereen evenveel aandacht. Dat vind ik fijn. Ook mijn auto stond onder een mooie doek toen ik hem op kon halen en als ik vragen heb, staan ze altijd even vriendelijk voor me klaar.”

De auto van... de heer Verbruggen

       N.U.          |    33

Nefkens Utrecht, de Peugeot dealer van Midden NederlandMeijewetering 19 3543 AA Utrecht T: (030)2414243 [email protected]

Technische  gegevens  Peugeot  107

Versie                          ActiveKleur                                  WitMotor                    1.0i-­12v    

DE AUTO VAN...

Page 34: N.U. november 2012

Internetveiling

COLUMN

Internetveiling

Voor N.U.schrijft Ursula om de maand een column over het wel en wee in de Vinexwijk.

Afscheid

www.ursulavanduin.blogspot.comTwitter: @ursulavanduin

Het afscheid valt mij zwaar. En komt eigenlijk veel te snel. Om het leven ‘in between two houses’ van de afgelopen periode enigszins draaglijker te maken, schreef ik mijn chaotische leven in dit blad van mij af. Ik zou graag nog doorgaan met mijn column over dit onderwerp op deze plek, ware het niet dat ik een wurgcontract heb getekend met de grootste krant van Nederland. Al mijn creatieve uitingen van column, boek, TV-programma’s , of complete films en zelfs mijn schoenenkeuze, zijn vanaf heden eigendom van deze club. Zij zijn ambitieuzer dan dat ik dat ben kennelijk. Kortom, ik heb nog maar weinig in te brengen in mijn eigen leven. What’s new zal ik maar zeggen. Kennelijk hoort het bij mij. Het niet volledig de controle hebben over het leven. Op zich is zo’n contract wel handig omdat ik dan over bepaalde zaken in ieder geval niet hoef na te denken. Het is nog niet zo lang geleden dat mijn echtgenoot met het blad N.U. thuis kwam en zei: “Misschien mag je voor dit blad schrijven”. Wie had verwacht dat ik krap een half jaar daarna met de hoofdredacteur van De Telegraaf op een terras in winkelcentrum Vleuterweide zou zitten. Tot de tanden gewapend en met een schrijfblok vol aantekeningen zat ik ruim een half uur te vroeg in de brasserie. Had snel nog een krant gekocht bij Kees om indruk te maken.

Deze legde ik demonstratief op tafel. Het gesprek bleek geen sollicitatiegesprek maar een kennismakingsgesprek waarbij hij liet zien waar mijn column zou komen te staan. Hierbij dronken we gezellig een kopje koffie. Alles was al beklonken. Nog geen week later stond ik in Amsterdam met mijn hoofd in een windmachine. Waar is dat goed voor, hoor ik u denken. Wapperende haren zijn helemaal 2012, volgens de modebladen. Ik heb doorgaans nogal de slechte gewoonte een flinke hoeveelheid haarlak in mijn haar te spuiten, met name wanneer ik op foto’s moet voor kranten. Waardoor een significant deel van mijn haar omhoog ging en de rest nogal statisch bleef liggen. De fotograaf had geen oog voor deze details. Een uur heb ik zwetend in het verblindende licht gestaan. Alle mogelijke poses aangenomen. Daarna heb ik als een echte diva voet bij stuk gehouden. De foto – die regelrecht een aftreksel van de film ‘What about Mary’ leek te zijn, haartechnisch gezien - zou niet in de krant komen. Het is allemaal goed gekomen. U kunt mij lezen in ‘Nieuwbouw en Naaldhakken’, iedere zaterdag in De Telegraaf. En over twee maanden schrijf ik weer in N.U. maar dan in een iets andere vorm.

Ursula van Duin

34          |  N.U.    

COLUMN

Page 35: N.U. november 2012

HET INTERNET-BUREAU IN LEIDSCHE

RIJN!

N.U. magazine ook online te lezen!

www.magazinenu.nl

Twitter: @magazinenu.nl Facebook: www.facebook.com/magazinenu

Page 36: N.U. november 2012

WIL JE OOK ZO’N DOM SHIRT?www.janschinkel.nl

! 29,95