Eikenblad november 2012

36
het eiken blad gratis informatiemagazine voor eeklo november 2012 nr. 7 de Smaak van thuis 15 tot 25 november 2012

description

Het gratis infomagazine van de stad Eeklo.

Transcript of Eikenblad november 2012

Page 1: Eikenblad november 2012

het eikenbladg r a t i s i n f o r m a t i e m a g a z i n e v o o r e e k l o • n o v e m b e r 2 0 1 2 • n r . 7

de Smaak van thuis15 tot 25 november 2 012

Page 2: Eikenblad november 2012

colofonv.u.

College van burgemeesteren schepenen,

Industrielaan 2, Eeklo

hoofd- en eindredactieKatty Van de Voorde

communicatie- en informatiecoö[email protected]

vormgeving en lay-outdienst communicatie

[email protected]

drukdrukkerij Perka, Maldegem

coverMichel Moens

De opening van ons jeugdcentrum de Kubiek was een succes!Met veel enthousiasme en doorzetting hebben we samen met de jeugd uiteindelijk ‘onze eigen stek’ kunnen realiseren. De jeugd is dé

toekomst!! De trein staat op de juiste ‘route’ en het is aan de jeugd om met hun enthousi-asme de nieuwe uitdaging aan te gaan. Zij moeten er voor zorgen om positief in de kijker te staan. Zij moeten ervoor zorgen op het juiste spoor te blijven! Het stadsbestuur gelooft en heeft vertrouwen in de jeugd. Met samenwerking, communicatie, respect en tolerantie van zowel jongeren, volwassenen, de buurt, het stadsbestuur, kortom iedereen, zal met goede en eerlijke afspraken dit project slagen.

Na de herinrichting van de Boelare is onze wekelijkse markt terug op zijn vertrouwde plaats tot vreugde van zowel de marktkramers, winkeliers, horeca-uitbaters als vooral de marktbezoekers.

Ook de Huysmanhoeve is volop in ontwikkeling. Met de invulling van de museumfunctie in het woonhuis is het startschot gegeven. Educatieve en recreatieve functies zullen deze site bij het starten van het toeristisch seizoen nieuwe impulsen geven.

Ondertussen laat de herfst volop zijn bladeren vallen en kleurt het landschap. De dagen worden korter en Sinterklaas en zijn pieten zijn volop bezig hun intocht te organiseren om alle ‘brave’ kinderen met een verrassing te belonen.

Laat ons genieten van de sfeer die dit met zich meebrengt!

Ann Van den Driesschederde schepen

beste stadsgenoten,© Ewout Van de Genachte

Page 3: Eikenblad november 2012

inhoud

STADSKANTOORIndustrielaan 2tel. 09 I 218 28 00 [email protected] 09 I 218 28 20 - [email protected] 09 I 218 28 40 - [email protected], uitvoeringsdiensten 09 I 218 28 10 - [email protected] 09 I 218 28 50 - [email protected]ële dienst 09 I 218 28 60 [email protected] - [email protected] 09 I 218 28 70 - [email protected] 09 I 218 28 96 - [email protected] economie, toerisme & evenementen 09 I 218 28 59 - [email protected] [email protected]

STADHUIS (dienst burgerzaken)Markt 34e-loket via www.eeklo.be/eloket09 I 218 29 00 [email protected]

STEDELIJKE SPORTHALBurg. Lionel Pussemierstraat 15709 I 377 61 27 [email protected]/sportSPORT- EN SPELCENTRUMOostveldstraat 160 - 162 (stedelijk zwembad, sporthome,openlucht sport- en spelcentrum)09 I 377 36 00 [email protected]/sport

KUNSTACADEMIE BEELD MUZIEK WOORDPastoor De Nevestraat 2609 I 218 27 50 [email protected]

BIBLIOTHEEKMolenstraat 3609 I 218 27 00 [email protected]/bibliotheek

CULTUURCENTRUM DE HERBAKKERPastoor De Nevestraat 1009 I 218 27 27 [email protected]

JEUGDDIENSTKerkstraat 12109 I 218 29 20 [email protected]/jeugd

BUITENSCHOOLSE KINDEROPvANGZuidmoerstraat 139/9 09 I 228 76 12 [email protected]

LOKAAL DIENSTENCENTRUM ZONNEHEEMSchietspoelstraat 909 I 377 02 46 [email protected]

SOCIAAL HUISKaaistraat 3409 I 218 17 01 [email protected]

RECYCLAGEPARKRinglaan 5609 I 378 36 62www.eeklo.be/recyclagepark

BRANDWEER EN DIENST 100Gentsesteenweg 209 I 376 75 82 [email protected]/brandweer

POLITIETieltsesteenweg 1809 I 376 46 46 [email protected]

OCMWVisstraat 1609 I 377 25 32 [email protected]

Fietsers bovenNieuwe fietspaden en inventaris trage wegenLees meer op pg. 5

Uitslag verkiezingenCijfers en namen

Week van de SmaakDe Smaak van thuis

AZ Alma, oud & nieuw beweegtEerste steen nieuwbouw en subsidie voor HartwijkLees meer op pg. 25

Lees meer op pg. 6

Fréderic danst!Eeklose kandidaat So You Think You Can DanceLees meer op pg. 14

Lees meer op pg. 36 - 37 - 38

© M

iche

l Moe

ns

volgende editie van het Eikenblad op 17 december 2012

Page 4: Eikenblad november 2012

eekloeeklonieuwsCOMMUNICATIE

Industrielaan 209 I 218 28 96 [email protected]

www.eeklo.be

Asweger aan Ringlaan in gebruikDe asweeginstallatie aan de Ringlaan in Eeklo is operationeel. Ze werd aangelegd en gefi-nancierd door Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) van het Vlaams Gewest. De weegbrug, die zo’n € 16.000 kost, biedt de mogelijkheid tot controleren van het gewicht van bestel- en vrachtwagens op de weg. Tot nu toe werd op Eekloos grondgebied weinig gecontroleerd op gewicht bij vrachtwagens, terwijl er volgens de politie toch heel wat overtredingen zijn. Dank-zij de nieuwe weeginstallatie zal de politie die overtredingen nu ook gemakkelijker en beter kunnen vaststellen.

De weegbrug aan de Ringlaan is uitgerust volgens de recentste techniek. De voertuigen kunnen zowel per as als in het totaal gewogen worden. Wanneer een overlading wordt vast-gesteld op een as wordt een administratieve inning opgelegd (Vlaams Decreet). Als de over-lading over de totale wagen geldt, wordt een proces verbaal met onmiddellijke inning opge-maakt.

De weegbrug kan niet particulier gebruikt worden. Het zijn enkel de controlediensten van Federale politie, lokale politie en wegen-inspectie die de voertuigen controleren.

De Eeklose asweger is niet de eerste die door AWV werd aangelegd. Er zijn al installa-ties in Aalter, Gentbrugge, Wetteren, Zelzate, Kruishoutem en Ninove.

Het gebruik van een dergelijke weegbrug be-tekent een win-winsituatie voor alle partners:• Agentschap Wegen en Verkeer beschermt

op die manier de gewestwegen tegen be-schadiging door overlading;

• de politie heeft een bijkomend instrument om de verkeersveiligheid in de politiezone nog te verhogen:

• de stad geniet van de beide effecten: alle wegen (en dus ook de stadswegen) wor-den minder belast en de verkeersveilig-heid op het grondgebied wordt geoptima-liseerd.

© A

wbei

r

© A

wbei

r

Nieuwe waterleiding voor grotere leveringszekerheidMomenteel wordt in Eeklo een nieuwe water-leiding aangelegd die de leveringszekerheid van drinkwater in de streek verzekert. De hui-dige waterleiding loopt vanaf het VMW-water-productiecentrum in Eeklo richting Adegem en vormt de enige verbinding met de gemeenten Sint-Laureins, Maldegem en de watertoren van Eeklo.

Een nieuwe waterleiding, met een diameter van 400 millimeter, zorgt ervoor dat bij problemen of bij piekverbruiken de drinkwatervoorziening niet in het gedrang komt. De werfzone strekt zich uit langsheen Moerstraat – Hoogstraat. De werken duren tot eind november.

E34 in Eeklo wordt stilaan nieuwe weg

De heraanleg van de E34 Antwerpen - Kust tussen Eeklo (Balgerhoeke) en Kaprijke loopt volgens schema. Op 16 oktober ‘keerden’ de werken van richting. Nu wordt gewerkt in de richting van Eeklo naar Kaprijke. Het verkeer kan over de lengte van de werf over één rijstrook in beide rijrichtingen. De zuidelijke op- en afrit van het complex Eeklo is dicht. Van aan de Ringlaan-Teut kan je de E34 richting Antwerpen dus niet oprijden. Vanuit de richting kust kan je ook de E34 niet af richting Ring-

laan. Je kan wel vanuit de richting Kaprijke de E34 af, op de Teut, richting Ringlaan. Je kan ook van aan de Ringlaan-Teut de expresweg richting Kust oprijden. Over de lengte van de werf geldt een snelheidsbeperking van 70 km/u. De volledige werf omvatte vijf fases: tijdens de eerste twee fases (eind augustus tot midden oktober) werd het wegdek vernieuwd van Kaprijke tot Eeklo en van Moerbeke tot Wachtebeke richting kust. Tijdens fase drie worden betonnen stootbanden geplaatst langs de middenberm tus-sen Moerbeke en Wachtebeke. Fases vier en vijf gingen van start vanaf midden oktober en zullen twee maanden duren. Tijdens deze laatste fases krijgt de E34 tussen Eeklo en Kaprijke (richting Antwerpen) en tus-sen Wachtebeke en Zelzate (richting kust) een nieuwe betonverharding. Volgens de huidige planning zullen de werken beëindigd zijn voor het einde van dit jaar.

Evenementen-kalender 2013In het Eikenblad van 17 december 2012 wordt een evenementenkalender op-genomen. Indien je met jouw organisatie of vereniging een grote activiteit plant, die voor iedereen toegankelijk is (vb. 50ste verjaardag), gelieve dit te melden via [email protected] of op tel. 09 | 218 28 96. Dan wordt die activiteit in de kalender opgenomen.

4

Page 5: Eikenblad november 2012

Trage wegen in EekloTrage wegen zijn wegen voor wandelaars, fietsers, ruiters,... kortom wegjes en paden voor niet-gemotoriseerd verkeer. Alle trage wegen in Eeklo werden door Regionaal Landschap Meetjesland i.s.m. de stad in kaart gebracht en genum-merd in een evaluatiebundel. Dit bundel kan je bekomen in het stadskantoor aan de Industrielaan 2.

Het is nu de bedoeling dat je als individu, gezin, groep, vereniging of school alle of een deel van deze trage wegen gaat bekijken en je mening er over geeft. In het bundel vind je per weg een beschrijving en een viertal vragen. Belangrijk is dat je die vragen beantwoordt vanuit jouw standpunt of dat van jouw vereniging. Zo zal bijvoorbeeld een oudercomité vooral aandacht hebben voor de verkeersveiligheid op weg naar school, terwijl de wandelclub droomt van mooie wandellussen. Naast de functionele kijk van een landbouwer is ook de historische of ecologische invalshoek van een heemkundige kring of een natuurvereniging belangrijk. Al deze meningen zorgen ervoor dat alle functies van trage wegen aan bod komen.

De trage wegen zijn verdeeld in twee catego-rieën: bestaande, goed toegankelijke we-gen (groen op de kaart) en wegen die ver-dwenen zijn of er verwaarloosd bij liggen (rood op de kaart).

WAT vRAGEN WE?1. Is deze trage verbinding wel/niet gekend?2. Hoe wordt deze weg genoemd in de volksmond?3. Deze weg kan belangrijk zijn voor mij of mijn

organisatie? (Belangrijk wil zeggen: een weg die je zou gebruiken als hij openge-steld wordt of een weg die je leefomgeving aangenamer maakt.)

4. Wat zou er aan deze weg anders of beter kunnen?

Voor een rood (verwaarloosd of verdwenen) stukje weg, stellen we ook deze vraag:5. Hoe belangrijk vind je het om het ontoegan-

kelijk deel van deze weg te openen? Waar-om? Vind je dat het stadsbestuur de weg weer toegankelijk moet maken? Waarom wel of niet?

MOET IK ALLE WEGEN vERKENNEN?Dat mag natuurlijk, maar het hoeft niet. Je mag een selectie maken van de wegen die je graag wil bekijken. Een oudercomité of jeugdbewe-ging kan bijvoorbeeld enkel die wegen evalue-ren die in de buurt van de school liggen of die belangrijk zijn om te spelen. Je kan de bundel ook verdelen onder je collega’s of vrienden. Of je maakt er een verenigingsactiviteit van.

Achteraan de bundel is er ruimte voor extra opmerkingen of interessante weetjes over alle trage wegen. Ook ideeën om de trage wegen in de stad bekend te maken zijn welkom!

Geef je opmerkingen en antwoorden over de trage wegen door vóór 3 december:

- vzw Regionaal Landschap Meetjesland tel. 050 | 70 00 42 [email protected]

- Stadsbestuur Eeklo – mobiliteitsambtenaar tel. 09 | 218 28 16 [email protected]

© A

wbei

r

© A

wbei

r

Eeklo legde recent een aantal nieuwe fietspa-den aan. Zo werd een fietspad aangelegd in de stationsbuurt. Het zuidelijke fietspad is her-aangelegd, langsheen de nieuwe parking voor langparkeren. Ondertussen is gestart aan het fietspad aan de noordelijke zijde van het spoor. Dit moet de ontbrekende link vormen tussen de Oude Gentweg en de Oostveldstraat.

Een andere realisatie – door de provincie – is het fietspad op de oude spoorwegbedding tussen de Oostveldstraat en de Klinkaartstraat. Er werd ook een strook aangelegd tussen de Oude Gentweg en de Spoorwegstraat. In to-

taal bedraagt de lengte ongeveer 1,7 kilometer. De provincie Oost-Vlaanderen draagt de kos-ten voor de aanleg van dit fietspad. Er is nog enige afwerking nodig, maar het pad wordt al volop gebruikt door heel wat fietsverkeer.Op 22 oktober keurde de gemeenteraad de sa-menwerkingsovereenkomst met de provincie Oost-Vlaanderen goed waarbij het laatste stuk-je Eekloos fietspad op de oude spoorwegbed-ding wordt aangelegd. Op die manier wordt de verbinding gemaakt tussen de Oostveldstraat en het grondgebied van Kaprijke-Lembeke, richting Windgatstraat. Het resterende Eeklose stukje is ongeveer 240 meter lang.

Fietsers worden verwend

Op 4 oktober werd de eerste spadesteek ge-geven voor de OCMW-nieuwbouw op de Zuid-kaai. Tegen eind dit jaar wordt gestart met het gebouw dat onderdak moet bieden aan 60 medewerkers. Er is een budget van bijna 2 mil-joen euro (excl. BTW) voorzien. De nieuwbouw komt op het terrein van het Beukenhof. De nieuwbouw komt er via de procedure van Open Oproep met professionele ondersteu-ning van de Bouwmeester. Het Antwerpse One to One Architecture mocht het gebouw ont-werpen. Eind oktober werd een aannemer voor de ruwbouw aangesteld. Het gebouw – dat de naam Elba zal dragen – is strak klassiek mo-dernistisch en wordt vooral gekenmerkt door een grote transparantie. De link tussen het ge-bouw en de omgeving zal verzekerd zijn door verschillende doorzichtassen. Het moet een flexibel geheel worden, dat zich aan wijzigende noden kan aanpassen. Op het gelijkvloers ko-men de cliëntgerichte diensten, op de eerste verdieping zullen de werknemers gevestigd zijn. Het wordt ook een duurzaam gebouw.

Als alles volgens plan verloopt, zal het OCMW in het gebouw trekken tegen het voorjaar 2014. Tijdens de werken kan de parking aan het Beu-kenhof omwille van veiligheidsredenen niet gebruikt worden. Wat er met het Beukenhofge-bouw zal gebeuren is nog niet duidelijk.

Elba huisvest OCMW vanaf voorjaar 2014

5

Page 6: Eikenblad november 2012

eekloeeklostemt MEER INFOwww.eeklo.be/verkiezingen

Uitslagen zondag 14 oktoberOp 14 oktober gingen we naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen die van 2013 tot en met 2018 de stad zal leiden. Eeklo telt vanaf januari 27 gemeenteraadsleden, twee extra omdat de stad de kaap van de 20.000 in-woners overschreed.

Op deze pagina zijn de verkiezingsresultaten te vinden:• het percentage stemmen• zetelverdeling van de nieuwe gemeenteraad• de verkozen kandidaten.

Wie van deze kandidaten in het schepencollege en de gemeenteraad zal zetelen, wordt definitief in de installatievergadering van woensdag 2 januari 2013.

Dan zal ook blijken wie in de OCMW-raad zal zetelen en wie van de gekozen opvolgers als-nog in de gemeenteraad terecht komt. De OCMW-raad in Eeklo telt 11 leden. Deze raad wordt geïnstalleerd op de derde werkdag na de installatie van de gemeenteraad, dus op maan-dag 7 januari 2013.

Enkele statistieken

31,28%

14,93%

20,36%

7,07%

15,84%

10,51%

4 zetels 10 zetels2 zetels 1 zetel6 zetels 4 zetels

31,28%

14,93%

20,36%

7,07%

15,84%

10,51%

4 zetels 10 zetels2 zetels 1 zetel6 zetels 4 zetels

zetelverdeling 2013 - 2018

Aantal stemmen Verkozen kandidaten

Verdeling verkozenen (leeftijd en geslacht)

stemmenpercentage 2012

Aantal % %Ingeschreven kiezers 15.907 100%Uitgebrachte stemmen 14.544 91,43% 100%Geldige stemmen 13.768 94,66%Blanco & ongeldige stemmen 776 5,34%

Leeftijd vrouwen Mannen Totaal %18 - 30 1 2 11,1%31 - 40 0 0 0%41 - 50 1 4 18,5%51 - 60 5 7 44,4%> 60 3 4 25,9% 10 17 100%

Christophe De WaeleCaroline Goethals - D’Aubioul

Michel De SutterRita De Keyser - GyselsRoger ReychlerRudi DesmetJaak De MuynckAnn Eggermont

Filip Lecompte

Freddy DepuydtBob D’HaeseleerLut De JaegerKoen Waterschoot

Koen LoeteDirk Van De VeldeAnn Van Den DriesscheDanny SmessaertRita De ConinckGertjan BlommeOdette Van HammeJanvier BuysseAnn DellaertRosita Meiresonne

Marc WindeyLuc VandeveldeTineke VerstraetePaul Verstraete

Bron

: ww

w.vla

ande

renk

iest.b

e

6

Page 7: Eikenblad november 2012

Schoolroutekaart voor politiezoneDe Provincie Oost-Vlaanderen, de stad Eeklo en de gemeenten Kaprijke en Sint-Lau-reins, de plaatselijke scholen en de lokale politie werkten een schoolroutekaart uit. Een schoolroutekaart:• geeft een overzicht van de veilige fietsroutes,

de fietsroutes met beperkte voorzieningen en te mijden fietsroutes naar de scholen;

• duidt de veiligste wegen aan;• markeert de plaatsen die bijzondere aan-

dacht vragen;• biedt juiste informatie aan over fietsuitrus-

ting;• maakt het verkeersreglement voor fietsers

duidelijker;• moedigt jonge mensen aan om gezond te

bewegen;• geeft tips over veilig fietsen;• toont de fietspaden die in aanleg zijn of be-

studeerd worden;• geeft de zones 30 in de schoolomgeving

weer.

Een dergelijk initiatief werd al uitgewerkt in Deinze, Wetteren, Zelzate-Wachtebeke-Moerbeke, Oudenaarde, Oosterzele, het Waasland, Ninove en Aalter-Knesselare.

De leerlingen van alle lagere scholen van de politiezone Meetjesland centrum (Eeklo, Kaprijke en Sint-Laureins) en de eerste graad van de middelbare scholen ontvingen allemaal een kaart. Ze werd voor-gesteld op vrijdag 21 september (STRAPDAG), met een evenement in de sporthal. De drie burgemees-ters, de korpschef en député Peter Hertog waren aanwezig, evenals een delegatie van alle scholen.

AANDACHT vOOR vEILIG NAAR SCHOOLDe stad doet/deed wel meer aan veiligheid naar en aan de scholen. Eeklo kon enkele jaren reke-nen op financiële steun voor het project Duur-zaam naar school: hierdoor kan de fietskoffer en dode-hoekkoffer uitgeleend worden aan de scholen. Met dat geld zijn ook spandoeken ‘Veilig naar school’ aangeschaft voor alle scho-len. De stad stimuleert de Eeklose scholen al ja-renlang om deel te nemen aan de STRAPdag. Ondertussen behaalden alle Eeklose basisscholen het label Verkeersveilige school van VSV en kreeg elke Eeklose schoolomgeving een potloodbord.

De stad besteedt ook aandacht aan veilige fietsverbindingen. Zo doet Eeklo mee aan het project dooRlopende straten, waarbij in doodlopende straten speciale verkeersborden worden aange-bracht om er op te wijzen dat fietsers en voetgangers wel doorkunnen aan het einde van de straat. Dit is al gebeurd in de AVS-straat. Recent zijn ook een aantal nieuwe fietspaden aangelegd (zie artikel pg. 5).

Patrick leeftHet leven en werk van de Eeklose kunste-naar Patrick Ysebaert komt uit in boekvorm op 8 december 2012, bijna dag op dag het moment dat hij 65 zou worden. Hij had graag meegewerkt aan dat boek, maar zijn ziekte vorderde te snel. Hij overleed op 8 oktober 2010. Auteurs Paul Van Hijfte-Ysebaert (Pa-tricks zoon) en Marc Van Hulle (vriend van Patrick) moesten het dus zelf klaren, zonder Patrick maar ze kregen veel hulp van Pa-tricks weduwe Jeannine Van Landschoot en van talloze vrienden en kennissen. Het wordt geen triest boek, maar een ge-heel van leuke, mooie, positieve herinnerin-gen aan Patrick. Het is een weergave van meer dan 50 gesprekken met mensen die Patrick goed gekend hebben. Maar ook Patrick zelf komt aan het woord via de dag-boeken die door Jeannine ter beschikking gesteld werden. En vooral door de vele schilderijen en schetsen die in het werk zijn opgenomen. Sommige schetsen worden voor het eerst gepubliceerd. Het was zijn manier van foto’s maken, dat is duidelijk te zien in de vele dagboeken. Alle grote hoofdstukken uit Patricks leven en carrière komen aan bod:• ‘Stil Leven’ in de catacomben in Palermo,

waar hij een jaar tussen gemummificeer-de lijken werkte (1989);

• ‘Een venster op de straat’ waarbij hij de bewoners van de Pastoor De Nevestraat schilderde en voor de vensters plaatste (1992);

• het project Capello Scaro Cuore di Gesu in Palermo, waarbij hij 9 doeken maakte in een heel klein kerkje (2001);

• het project van de slachtoffers van de maf-fia en de Biënnale in Venetië (2010-2011);

• het theaterhoofdstuk met de Kultuurdaad (1984 – 2004);

• het laatste hoofdstuk in zijn leven, over zijn ziekte en de manier waarop hij er mee omging.

Het boek telt 250 pagina’s. Harde geplastifi-ceerde kaft / 100-en foto’s en tekeningen. Voor-verkoop tot 15 november: € 30, daarna € 40. Voorintekenen via rekeningnummer BE 03 0016 79679884 van Boek Patrick Leeft. Het verschij-nen van het boek gaat gepaard met de onthulling van een beeld van Patrick.

© M

iche

l Moe

ns

© M

iche

l Moe

ns

7

Page 8: Eikenblad november 2012

eeklo

www.stookslim.be

Zag u maar elk gevaar.Stook enkel droog en onbehandeld hout.

eeklomilieuMILIEUDIENST

Industrielaan 2tel. 09 I 218 28 20 [email protected]

[email protected]

Eigen haard is goud waard. Maar als je die open haard, inbouw-haard of houtkachel verkeerd gebruikt, loopt je gezondheid ge-vaar. Speel op veilig en stook slim!In een open haard, een inbouwhaard of een hout-kachel mag je uitsluitend droog en onbehandeld hout verbranden. Meer niet. Wie vezelplaat, tri-plex, geverfd hout, kran-tenpapier, plastic of ander afval verbrandt, zet zijn gezondheid op het spel

en bezorgt de buren heel wat geurhinder. Voor het verwerken van al deze afvalstoffen bestaan veilige, milieuvriendelijke alternatieven, zoals de selectieve huis-aan-huisinzamelingen of het containerpark.

ZO STOOK JE GEZONDDroog en onbehandeld hout dat volledig ver-brandt, produceert nauwelijks ongezonde stoffen. In de handel is uitstekend brandhout te koop dat kunstmatig of in openlucht is ge-droogd. Vers hout laat je minstens één en liefst

twee jaar onder een afdak drogen. Als je dikke stronken klieft, verliest het hout sneller vocht.

Heel belangrijk is ook een voldoende hoge schoorsteen die goed trekt. Als je regelmatig hout stookt, laat je schoorsteen dan minstens één keer per jaar door een vakman vegen. Dat het verbranden van gedroogde aardappelschil-len hetzelfde effect zou hebben, is een fabeltje.

De ene kachel is de andere niet. Volg daarom steeds de aanbevelingen van de fabrikant en pas in elk geval de volgende tips toe:• steek de kachel aan met aanmaakhout of na-

tuurlijke aanmaakblokjes. Gebruik geen kran-tenpapier, brandspiritus of paraffineblokjes;

• laat het vuur vanzelf doven. Sluit de luchttoe-voer niet af. Zo voorkom je onvolledige ver-branding en ongezonde stoffen;

• let op de kleur van de rook. Witte of nauwe-lijks zichtbare rook wijst op een goede ver-branding. Donkere rook is een alarmsignaal;

• bewaar de as in een onbrandbare, gesloten bak. Geef dit afval mee met het huisvuil;

• stook liever niet op mistige, windstille dagen of bij een temperatuurinversie, wanneer de onderste luchtlagen kouder zijn dan de bo-venste. De rook wordt dan slecht verdund;

• zorg altijd voor voldoende verse lucht en wees extra waakzaam wanneer het KMI waarschuwt voor CO-vergiftiging.

MEER INFO EN TIPS? www.stookslim.be

ZwerfkattenHet probleem van zwerfkatten begint bij ons! Heel wat mensen laten bij de katten nog altijd de natuur haar gang gaan, met alle gevolgen. Voor al die kleintjes vindt het baasje al snel geen goede thuis meer. De ‘overtollige’ katjes belanden in de al overvolle asielen, waar ze vaak verplicht zijn om heel wat van die jonge, gezonde diertjes pijnloos te doden. Andere katjes worden aan hun lot overgelaten onder het mom van ‘een kat trekt haar plan wel’. En zo ontstaat een zwerfkattenprobleem.

Deze katten verwilderen en zijn veroordeeld tot een zwervend bestaan. Als ze niet gesterili-seerd of gecastreerd worden, zal de populatie bovendien alleen maar groeien. Het dumpen van dieren wordt nochtans verboden door de dierenwelzijnwet. Mensen moeten bereid zijn de verantwoordelijkheid voor hun huisdier te dragen!

vANGST vAN ZWERFKATTEN Elke maand organiseert het stadsbestuur een actie om de zwerfkatten in de stad te vangen, samen met RATO vzw. Het is de bedoeling om de katten onvruchtbaar en gezonder te maken. Elke gevangen zwerfkat wordt eerst getest op kattenleucose en kattenaids.Wordt de kat positief bevonden, dan wordt hij /zij geëuthanaseerd. Is ze gezond, dan wordt ze gesteriliseerd / gecastreerd en eventueel be-

handeld voor vlooien e.d. Op deze manier wil de stad een gezonde kattenpopulatie overhouden die de huiskatten niet meer kan besmetten. Na de behandeling worden de katten terug in hun vertrouwd territorium geplaatst. Dit gebeurt in samenwerking met de Eeklose dierenartsen. EN DE HUISKATTEN?Telkens in de derde week van elke maand op maandag, dinsdag en woensdag organiseert RATO vzw een kattenvangst, in die buurten waar zwerfkatten gesignaleerd worden. Om te vermijden dat er huiskatten zouden gevangen worden, willen we vragen om bij jullie lieve-lingsdieren een halsbandje aan te doen of ze binnen te houden op deze dagen, zodanig dat RATO vzw weet of het effectief om zwerfkatten gaat die in de vangkooi terecht zijn gekomen.

vANGACTIE ZWERFKATTEN 201219 - 20 - 21 november17 - 18 - 19 december Resultaten van de vangacties tot nu toe: Euthanasie 7Castratie 24Sterilisatie 33Totaal behandelde katten 64

STERILISEER JE HUISKAT!Uiteraard heeft de actie pas zin als ook de eigenaars van huiskatten hun verantwoorde-

lijkheid opnemen. Zolang de huiskatten zich zonder beperkingen kunnen voortplanten, blijft het dweilen met de kraan open. Een poes kan 2 à 3 nesten per jaar krijgen, en elk nest telt gemiddeld 4 tot 6 kittens, die zich op hun beurt zeer snel kunnen voortplanten.

We rekenen er dan ook op dat alle kattenlief-hebbers zelf het nodige zullen doen om hun kat onvruchtbaar te laten maken of ze tenminste de pil te geven.

MEER INFOtel. 09 I 218 28 [email protected]

vOORDELEN CASTRATIE OF STERILISATIEDe kater:• blijft energiek en wordt zelfs socialer en

aanhankelijk• vertoont minder zwerfgedrag• stopt met zijn territorium af te bakenen

door overal te urineren

De kattin:• wordt niet meer krols• loopt minder risico op melkkliertumoren

8

Page 9: Eikenblad november 2012

www.stookslim.be

Zag u maar elk gevaar.Stook enkel droog en onbehandeld hout.

CNG-wagenpark breidt verder uitDe groendienst heeft er een middelzware bestelwagen met dubbele cabine en kiplaadbak bij. Zoals drie andere recent aangekochte wagens rijdt ook deze wa-gen op CNG-aardgas.

Deze vier wagens met CNG-motor werden al-lemaal aangekocht bij garage Iveco in Aalter:• groendienst bestelwagen met open kipbak,

dubbele cabine• karwei middelzware bestelwagen met enkele

cabine, driezijdige kipper• groendienstgesloten bestelwagen• groendienst middelzware bestelwagen met

dubbele cabine, kiplaadbak ter waarde van € 52.365,90 (= meest recente)

De stad Eeklo heeft daarnaast ook vier wagens Opel Combo in gebruik, eveneens op CNG. Ze kunnen allemaal tanken aan het eigen CNG-tankstation.

CNG is samengeperst aardgas (methaan), het schoonste verkrijgbare (fossiele) alternatief voor de huidige autobrandstoffen. Dergelijk

aardgasvoertuig kan meestal tussen de 250 en 350 km rijden na één tankbeurt.

vOORDELEN AARDGAS• rijden op aardgas is goedkoop en vermin-

dert de uitstoot van fijn stof en stikstofoxiden tot nihil. Er is geen uitstoot van kankerver-wekkende stoffen zoals bij diesel, benzine en LPG;

• rijden op aardgas vermindert de CO2-uit-stoot op de hele keten, van productie tot de uitlaat, met 12% t.o.v. diesel en 27% t.o.v. benzine;

• het rijden op aardgas vervuilt de lucht min-der dan benzine en diesel, uitgaande van de uitstoot van stoffen over de hele keten;

• rijden op aardgas betekent kiezen voor een veilige brandstof.

Doe zo verder, Eeklonaren!Bij de textielinzameling van De Kringwinkel Meetjesland in september legde Eeklo alweer heel wat gewicht in de schaal: maar liefst 2.800 kg textiel werd opgehaald.

Maar wist je dat De Kringwinkel ook nog een aantal andere inzamelkanalen heeft die je het hele jaar door kan gebruiken? Je kan jouw textiel en andere herbruikbare spullen bren-gen aan de poort, je kan gebruikmaken van de textielcontainers voor de Kringwinkel of je kan beroep doen op het Snel-Weg!-team, de gratis ophaaldienst.

Wat gebeurt er met jouw herbruikbare spul-

len? Ze worden gecontroleerd, opgepoetst en hersteld waar nodig en komen dan tegen kleine prijzen in één van de vier Meetjeslandse winkels terecht. Een groots gebaar waarmee je niet enkel de afvalberg verkleint maar ook meehelpt bij het creëren van jobs voor mensen die op de gewone arbeidsmarkt moeilijk aan de slag kunnen.Voor een gratis ophaling, bel het Snel-Weg!-team op 09 | 377 77 74. Onze winkel in de Slachthuisstraat is open van dinsdag tot zater-dag van 10 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 18 uur.

MEER INFOwww.kwmeetjesland.be

De Oxfamwereldwinkel aan Boelare 66 blijft op zoek naar medewerkers. Vele handen maken licht werk. Kom eens langs en luister hoe je kan helpen. Er zijn naast de verkoop in de winkel en op standjes nog diverse mogelijkheden om te helpen.De wereldwinkel is open op woensdag 14-18 uur / donderdag 9-12 uur / vrijdag 14-18 uur / zaterdag 10-12 en 14-18 uur. Oxfamwereldwinkel organiseert tijdens de Week van de Smaak een ‘proeftoer’ met fiets of auto. Je vindt alle info hierover op pg. 36.

MEER INFOtel. 09 I 218 28 [email protected]

© M

iche

l Moe

ns

GEZOCHT ACTIEVE BURGERS Op maandag 12 november organiseert de pro-vincie een infoavond over burgercoöperaties. Tijdens deze infoavond kom je te weten hoe je kunt deelnemen aan projecten rond hernieuw-bare energie en rationeel energiegebruik.

Het project ‘Oost-Vlaams energielandschap’ vindt het niet alleen belangrijk om burgers goed te informeren over de overgang naar her-nieuwbare energie, maar wil hen ook betrek-ken bij dergelijke vernieuwende projecten in hun buurt. Tijdens de infoavond stellen enkele bestaande burgercoöperaties zich voor. De or-ganisatoren mikken op mensen uit Maldegem en Eeklo die geïnteresseerd zijn in wat ze zélf kunnen doen. Dat er veranderingen op til zijn op het vlak van hernieuwbare energie staat vast. De vraag is dus niet óf deze vormen van hernieuwbare energie (zonne-energie, biogas, biomassa, windenergie,...) er komen, maar wel wat onze eigen rol daarin zal zijn.

Maandag 12 november om 20 uur Stadskantoor, Industrielaan 2 in Eeklo tel. 09 | 267 75 65 [email protected]

9

Page 10: Eikenblad november 2012

eekloeekloveiligheid&gezondheid

Griep is een zeer besmettelijke ziekte die elke winter opnieuw opduikt. Gemiddeld krijgt ongeveer één op tien mensen griep. Meestal genees je vanzelf na enkele dagen, maar bij sommige mensen kan griep ernstige gevolgen hebben. Vaccinatie is de enige manier om je tegen griep en vooral de gevolgen ervan te beschermen.

Voor mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een ziekte van longen, hart, lever of nieren is het belangrijk om extra waak-zaam te zijn voor de griep. Ook voor 65-plus-sers wordt vaccinatie sterk aangeraden. Veel 65-plussers die zich gezond en fit voelen den-ken dat griepvaccinatie voor hen niet nodig is, maar niets is minder waar. Omdat de natuur-lijke weerstand afneemt met de leeftijd is griep-vaccinatie voor iedereen ouder dan 65 jaar zeer belangrijk.

Wie in nauw contact leeft met mensen uit deze risicogroepen, doet er goed aan zich te laten vaccineren. Ook als je beroepshalve voor risi-cogroepen zorgt, bijvoorbeeld in een zieken-huis, woonzorgcentrum of als thuisverpleeg-kundige, kan een vaccinatie jou en de mensen voor wie je zorgt tegen de griep beschermen.

GRIEPvACCIN WORDT TERUGBETAALD AAN RISICOGROEPENDe ideale vaccinatieperiode ligt tussen half oktober en half november. Met een voorschrift van de huisarts kan je bij de apotheker een vaccin kopen. Bewaar het vaccin in de koel-kast, anders wordt het waardeloos. Ga naar je huisarts om je te laten vaccineren. Het griep-vaccin kost maximaal € 10, maar wordt voor de helft terugbetaald aan mensen uit de risi-

cogroepen. Sommige mutualiteiten betalen het zelfs volledig terug.

TOCH GRIEP?Bij heel wat mensen leven misvattingen over griepvaccinatie. Het is een veel gehoorde uit-spraak dat het vaccin griep veroorzaakt. Het griepvaccin bevat geen levende virusdeeltjes en kan dus geen griep veroorzaken. Door het spuitje maakt je lichaam wel verdedigingsstof-fen aan. Dit kan soms lichte ongemakken ge-ven. Als je kort na de inenting toch ziek wordt, kan het zijn dat je kort voor of na de inspuiting besmet werd. Het griepvaccin werkt pas na twee weken en helpt alleen tegen de ‘echte’ griep, veroorzaakt door het influenzavirus. Het heeft helemaal geen invloed op het al dan niet krijgen van een gewone verkoudheid of een bronchitis.

Een griepvaccinatie sluit niet volledig uit dat je griep kan krijgen, maar de kans op griep is aanzienlijk kleiner en ook de kans op complica-ties neemt drastisch af.Behoor je tot de doelgroep, vraag dan zeker raad bij je huisarts of apotheker.

MEER INFORMATIE www.griepvaccinatie.be en www.influenza.be

zo ziek alseen hond?

liever niet.

10 vraGen over GriePvaCCinatie

Vaccinatie is de enige manier om je tegen griep en vooral de gevolgen ervan te beschermen. Griep is een zeer besmettelijke ziekte die elke winter opnieuw opduikt. Gemiddeld krijgt ongeveer één op tien mensen griep. Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar bij sommige mensen kan de griep ernstige gevolgen hebben. Elk jaar sterven er ook honderden aan de gevolgen van griep. Als je gevaccineerd bent, dan is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Als je toch griep krijgt, dan wordt je met een vaccinatie minder ziek en is de kans op complicaties zoals longontsteking ook veel kleiner.

Je laat je best tussen midden oktober en midden november vaccineren. Zolang de griep niet is doorgebroken, blijft vaccinatie nuttig. Het vaccin beschermt pas na twee weken en is maar goed voor één winterperiode. Elk jaar moet je dus opnieuw een griepvaccin krijgen.

Ja, de griepprik moet elk jaar gegeven worden. Elk jaar zijn er andere griep-virussen en krijgt het griepvaccin een andere samenstelling, afgestemd op de virussen die naar verwachting de komende winter veel zullen voorkomen. Bovendien is de bescherming die het vaccin biedt slechts tijdelijk. Na een half jaar tot een jaar is het vaccin meestal uitgewerkt.

> Iedereen die ouder is dan 65 jaar> Alle mensen vanaf de leeftijd van 6 maanden met diabetes of een andere

chronische ziekte van bijvoorbeeld hart, longen (ernstig astma of COPD), lever, nieren of spieren. Of mensen die een verminderde weerstand hebben door een andere ziekte of door een behandeling.

> Alle personen die in een woonzorgcentrum of ziekenhuis opgenomen zijn.> Alle mensen die samenwonen met de bovengenoemde risicopersonen of die

zorgen voor kinderen jonger dan 6 maanden.> Alle personen werkzaam in de gezondheidssector.> Zwangere vrouwen die in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap

zijn op het ogenblik van het griepseizoen.

Ook voor gezonde mensen vanaf 50 jaar kan vaccinatie zinvol zijn. Bespreek dit met je huisarts.

> Vraag een voorschrift aan je arts.> Haal daarmee het vaccin bij de apotheker.> Ga zo snel mogelijk naar je arts om het vaccin te laten plaatsen. Bewaar het

vaccin in de koelkast, anders wordt het waardeloos. Het is nog beter om het vaccin pas af te halen vlak voor je een afspraak hebt bij je huisarts.

Het griepvaccin wordt, voor al wie het aangewezen is, gedeeltelijk terugbetaald en kost dan ongeveer 11 euro. Heel wat mutualiteiten geven nog extra korting. Voor mensen die in een rusthuis wonen is het vaccin gratis in Vlaanderen.

Waarom vaCCinatie teGen GrieP? Wanneer moet ik me laten vaCCineren?

moet ik me elk jaar laten vaCCineren?

voor Wie is vaCCinatie teGen GrieP belanGrijk?

hoe kan ik me laten vaCCineren?

1 3

5

2

4

www.influenza.bewww.griepvaccinatie.be

Laat je tijdig vaccineren tegen seizoensgriep

zo ziek alseen hond?

liever niet.

10 vraGen over

GriePvaCCinatie

Vaccinatie is de enige manier om je tegen griep en vooral de gevolgen ervan

te beschermen. Griep is een zeer besmettelijke ziekte die elke winter opnieuw

opduikt. Gemiddeld krijgt ongeveer één op tien mensen griep. Meestal

genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar bij sommige mensen kan de griep

ernstige gevolgen hebben. Elk jaar sterven er ook honderden aan de gevolgen

van griep. Als je gevaccineerd bent, dan is de kans dat je griep krijgt veel

kleiner. Als je toch griep krijgt, dan wordt je met een vaccinatie minder ziek

en is de kans op complicaties zoals longontsteking ook veel kleiner.

Je laat je best tussen midden oktober en midden november vaccineren. Zolang

de griep niet is doorgebroken, blijft vaccinatie nuttig. Het vaccin beschermt

pas na twee weken en is maar goed voor één winterperiode. Elk jaar moet je

dus opnieuw een griepvaccin krijgen.

Ja, de griepprik moet elk jaar gegeven worden. Elk jaar zijn er andere griep-

virussen en krijgt het griepvaccin een andere samenstelling, afgestemd op

de virussen die naar verwachting de komende winter veel zullen voorkomen.

Bovendien is de bescherming die het vaccin biedt slechts tijdelijk. Na een half

jaar tot een jaar is het vaccin meestal uitgewerkt.

> Iedereen die ouder is dan 65 jaar

> Alle mensen vanaf de leeftijd van 6 maanden met diabetes of een andere

chronische ziekte van bijvoorbeeld hart, longen (ernstig astma of COPD),

lever, nieren of spieren. Of mensen die een verminderde weerstand hebben

door een andere ziekte of door een behandeling.

> Alle personen die in een woonzorgcentrum of ziekenhuis opgenomen zijn.

> Alle mensen die samenwonen met de bovengenoemde risicopersonen of die

zorgen voor kinderen jonger dan 6 maanden.

> Alle personen werkzaam in de gezondheidssector.

> Zwangere vrouwen die in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap

zijn op het ogenblik van het griepseizoen.

Ook voor gezonde mensen vanaf 50 jaar kan vaccinatie zinvol zijn. Bespreek

dit met je huisarts.

> Vraag een voorschrift aan je arts.

> Haal daarmee het vaccin bij de apotheker.

> Ga zo snel mogelijk naar je arts om het vaccin te laten plaatsen. Bewaar het

vaccin in de koelkast, anders wordt het waardeloos. Het is nog beter om het

vaccin pas af te halen vlak voor je een afspraak hebt bij je huisarts.

Het griepvaccin wordt, voor al wie het aangewezen is, gedeeltelijk terugbetaald

en kost dan ongeveer 11 euro. Heel wat mutualiteiten geven nog extra korting.

Voor mensen die in een rusthuis wonen is het vaccin gratis in Vlaanderen.

Waarom vaCCinatie teGen GrieP?Wanneer moet ik me laten vaCCineren?

moet ik me elk jaar laten vaCCineren?

voor Wie is vaCCinatie teGen GrieP

belanGrijk?

hoe kan ik me laten vaCCineren?

1 3

5

2

4

www.influenza.be

www.griepvaccinatie.be

Antwoorden op al je vragen rond het griepvaccin vind je in deze gratis folder.

Je lekker in je vel voelen, daar kun je aan werken. Het Vlaams actieplan Suïcide-preventie zet hiervoor tien stappen op een rijtje. Ze inspireren je om fit te blijven in je hoofd. Geen toverformules, wel middelen die een houvast bieden en je stukje bij beetje vooruit helpen naar een gezonder en gelukkiger leven.

1. Vind jezelf oké 2. Praat erover.In je hoofd kan een mug een olifant baren. Je gevoelens overweldigen je, ze dringen zich op, halen je uit je concentratie en verstoren je nachtrust. Door er met iemand over te praten, krijgen de dingen een naam en heb je er vat op. Je ziet beter wat er aan de hand is en wat je eventueel kunt doen. Je gesprekspartner kan je hierbij helpen. Dat je erover durft te pra-ten, ziet hij eerder als een teken van sterkte dan van zwakte.3. Beweeg.4. Probeer iets nieuws uit.

5. Reken op je vrienden.6. Durf nee te zeggen.7. Ga ervoor.8. Durf hulp te vragen.9. Gun jezelf rust.10. Hou je hoofd boven water.

Wil je weten hoe het met jouw fitheid in je hoofd is gesteld? Surf naar www.fitinje-hoofd.be en doe een eenvoudige test.

Heb je de indruk dat echt niets helpt, hoe je ook probeert? Aarzel dan niet om professio-nele hulp in te roepen.10

Page 11: Eikenblad november 2012

eekloveiligheid&gezondheid

Nieuw telefoonnummer voor wachtdienst eekloSedert 1 oktober heeft de wachtdienst van Eeklo haar eigen telefoonnummer.Als je bij hoogdringendheid, tijdens de week of in het weekend, een huisarts nodig hebt kan je niet langer naar de Stedelijke Brandweer bel-len. Het nieuwe nummer komt er wegens een reorganisatie bij de Stedelijke Brandweer én bij de Huisartsenkring Ledeganck in Eeklo. Het nieuwe nummer is voortaan:

09 | 22 80 222Vraag je huisarts naar een handige sticker om op je ziekenfondsboekje te kleven en sla het nummer op in je telefoon of gsm.

Stel: je friteuse vat vuur, je moeder valt van de trap of je ziet iemand inbreken in het huis van je buurman. Je belt een noodnummer omdat je dringend hulp nodig hebt van de brandweer, een medisch team of de politie. Een operator aan de andere kant van de lijn stelt je een aantal vragen, vertelt je wat je moet doen en verwittigt de nodige hulpdiensten om je te helpen.

Alleen noodoproepen

In België zijn er twee belangrijke noodnum-mers voor dringende hulp: 112 voor ambu-lance en brandweer en 101 voor politie. 112 is bovendien het Europees noodnummer. Als je in Europa op reis bent, dan kan je 112 bellen voor zowel de brandweer, een medisch team als de politie.

WAT ZEG JE ALS JE EEN NOODNUMMER BELT?Als je een noodnummer moet bellen, bevind je je meestal in een stressvolle situatie. Toch is het belangrijk dat je precieze informatie kunt meedelen aan de operator en dat je zijn vragen kunt beantwoorden. Dit wil de operator van je horen:• de juiste locatie;• wat er gebeurd is;• of er gewonden zijn;• wie je bent.

vERSCHIL TUSSEN EEN DRINGENDE EN EEN NIET-DRINGENDE OPROEP? Je mag naar 112 of 101 bellen als je dringend de brandweer, een medisch team of de poli-tie nodig hebt. Als het niet dringend is, bel je beter de lokale brandweer, je huisarts (buiten de uren de wachtdienst van huisartsen) of de lokale politie. Er zijn ook nog andere noodnum-mers voor specifieke problemen, zoals de zelf-moordlijn of het antigifcentrum.

WAT ZIJN DE GEvOLGEN?Mensen bellen om de meest uiteenlopende redenen naar een noodcentrale: omdat ze echt dringend hulp nodig hebben, maar ook om een taxi te bestellen of per ongeluk om-dat het toetsenbord van de GSM niet geblok-keerd is. In België is meer dan één op vier oproepen naar een noodcentrale eigenlijk geen noodoproep. Als je de hulpdiensten zonder geldige reden opbelt, kunnen de ope-ratoren in de noodcentrales de oproepen van mensen die echt in nood zijn niet aannemen. Deze mensen moeten dus langer wachten op een antwoord en dus ook op de hulpdiensten. Daarom stellen personen die opzettelijk naar noodcentrales bellen voor de grap zich bloot aan gerechtelijke vervolging, wat kan leiden tot een strafrechtelijke veroordeling. De federale overheidsdiensten Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid en de geïntegreer-de politie lanceren dit jaar een informatiecam-pagne over het juiste gebruik van noodnum-mers. Ook onze stad werkt hieraan mee. Wil jij tijdig geholpen worden als het nodig is? Bel dan alleen naar 112 of 101 als je echt dringend hulp nodig hebt van de brandweer, een me-disch team of de politie. Met andere woorden: Noodoproepen: geen gezever.

MEER INFORMATIE?www.sos112.be

WANNEER MAG JE WEL BELLEN?• als een gebouw, bos of auto in brand staat;• in geval van een ernstig ongeval met ge-

wonden of doden;• wanneer je slachtoffer of getuige bent van

een gevecht;• als je iemand ziet inbreken in een huis.

WANNEER MAG JE NIET BELLEN? • om te kijken of 101 of 112 wel echt werkt;• om een grap uit te halen;• als je algemene informatie nodig hebt, zo-

als iemands telefoonnummer of adres.

Let op met kansspelenDe Kansspelcommissie lanceert een infocampagne voor particulie-ren en professionele zorgverstrek-kers over de gevaren van overmatig beoefenen van kansspelen. In België wordt het aantal personen met grote tot zeer grote spelproblemen op 220.000 geschat. Eén van de voornaamste opdrachten van de Kansspel-commissie is spelers en kwetsbare personen te beschermen tegen kansspelen, maar ook om iedereen te informeren over negatieve ge-volgen van overmatig spelgedrag. De Kansspelcommissie werd opgericht bij de wet van 07 mei 1999. Het is een orgaan dat:

• adviezen verstrekt aan de regering en het parlement;

• de bescherming verzekert van de spelers en de gokkers;

• controles uitvoert inzake kansspelen;• beslissingen neemt inzake vergunningen

gegeven aan casino’s, speelautomatenhal-len, cafe’s, personeel van de casino’s en speelautomatenhallen, de leveranciers en herstellers van speelautomaten, vergunning-houders voor het aanbieden van kansspelen via het medium internet;

• de vergunninghouders controleert en de mo-gelijkheid heeft hen sancties op te leggen.

MEER INFO www.gokhulp.be www.gamingcommission.fgov.be

11

Page 12: Eikenblad november 2012

eekloeeklogezinMaak jij Eeklo de Slimste Gemeente van Vlaanderen?Begin 2013 produceert televisiebedrijf Woestijnvis een nieuwe quiz voor VIER. Die heeft als voorlopige titel De Slimste Gemeente van Vlaanderen. ln dit nieuwe tv-format gaat Woestijnvis op zoek naar de quizploeg - en op die manier naar de gemeente - die één jaar lang die eretitel mag dragen. Alle Vlaamse gemeenten worden uitgenodigd om één quizploeg af te vaardigen naar de preselectie. Zo’n ploeg telt 2 kandidaten: een man en een vrouw, inwoners van de gemeente die ze vertegenwoordigen.Alle ploegen worden op 1 december 2012 ver-wacht voor de grote preselectie. De 80 ploegen die als beste uit die preselecties komen, gaan door naar de opnames van het tv-programma, begin 2013. ln het tv-programma (volgend voorjaar) wordt de ploeg uitgebreid tot 3 per-sonen: de geselecteerde quizploegen worden aangevuld met en aangevoerd door de burge-meester. Kennis en intelligentie is vereist, maar er zal ook aandacht zijn voor populaire cultuur. De

winnende gemeente mag die titel een jaar lang gebruiken en krijgt ook de wisselbeker ‘Slimste Gemeente van Vlaanderen’.

INTERESSE? Stuur je persoonsgegevens en je motivatie in een mail naar [email protected] of in een brief naar Stadskantoor Eeklo t.a.v. Katty Van de Voorde, Industrielaan 2, Eeklo vóór 15 november. Mis-schien selecteren we jou wel om de stad te ver-tegenwoordigen. Blaas ons dus omver met je kennis, competitiegeest en je x-factor.

Weldra op reis met je kinderen? Vraag tijdig je Kids-ID aan

Met het oog op reizen naar het buitenland tijdens de winter-, krokus- en paasvakanties herinneren wij eraan dat ouders de Kids-ID voor hun kroost best tijdig aanvragen.

WAAROM EEN KIDS-ID?• Verplicht reisdocument voor het

reizen met kinderen (tussen 0 en 12 jaar) in Europa en enkele andere landen.

• Telefoon-cascadesysteem ‘Hal-lo-Ouders’ waardoor een ver-loren kind snel weer in contact kan worden gebracht met zijn familie (i.s.m. Child Focus).

HOE AANvRAGEN?Aanvragen bij de dienst Burger-zaken, Stadhuis, bureel 1, Markt 34 door één van de ouders of de persoon met het ouderlijk gezag (in bijzijn van het kind + pasfoto met bleke effen achtergrond)

WANNEER AANvRAGEN ?Minstens 3 weken vóór het vertrek naar het buitenland.Geldigheidsduur: 3 jaar

Normale procedure 3 weken (gemiddeld) € 4,50 Dringende spoedprocedure 4 werkdagen € 107,50 Zeer dringende spoedprocedure3 werkdagen € 171,50

MEER INFOwww.ibz.rrn.fgov.be dienst Burgerzaken (bureel 1)stadhuis, Markt 34tel. 09 | 218 29 03/04

HELP JIJ EEKLO AAN DE TITEL VAN...

BEN JIJ DE HOOGSTBEGAAfDE VAN JE GEzIN? WIN JE STEEDS DE mOOISTE PrIJzEN OP JE WEKELIJKSE quIzAVOND?

VALLEN mANNEN & VrOuWEN IN zWIJm VOOr JOuW Iq?AArzEL DAN NIET EN STEL JE ALS DE BLIKSEm KANDIDAAT VOOr HET NIEuWE VIEr-PrOGrAmmA

“DE SLImSTE GEmEENTE VAN VLAANDErEN”. VOrm SAmEN mET DE BurGEmEESTEr EEN TEAm, WIN DEzE PrESTIGIEuzE TITEL & EEuWIGE rOEm.

INTErESSE? Stuur je persoonsgegevens en je motivatie ten laatste 15 september in een mail naar [email protected] of in een brief naar Stadskantoor Eeklo t.a.v. Katty Van de Voor, Industriel-aan 2, 9900 Eeklo. misschien selecteren we jou wel om de stad te vertegenwoordigen. Blaas ons dus omver met je kennis, competitiegeest en je X-factor.

Snoeien in je energiefactuur?Leen aan 2% voor energiebesparende investeringen in je woning! Renteloos voor de doelgroep!

Via een FRGE-lening (Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost)kan je onmiddellijke financiële steun krijgen voor de uitvoering van ener-giebesparende investeringen. Deze lening kan je dankzij de stad Eeklo afsluiten bij Veneco2 en dit aan 2%, een interestvoet die nog een stuk lager ligt dan de voormalige groene lening. Voor personen die behoren tot de doelgroep is deze lening renteloos! In samenwerking met Veneco² kunnen alle inwoners een FRGE-lening afsluiten voor energiebesparende maatregelen in de eigen woning uit-gevoerd door een geregistreerd aannemer. Hieronder vallen o.a. iso-latiewerken, vervangen van stookolieketels en het plaatsen van hoogren-dementsbeglazing. Ben je eigenaar, verhuurder of huurder dan kan je een FRGE-lening aangaan die minimaal € 1.250 en maximaal € 10.000 bedraagt. Deze moet op een termijn van maximum 5 jaar worden af-betaald. De intrest bedraagt 2% en voor personen die behoren tot de doelgroep is deze renteloos. Voor diegenen die het financieel moeilijk hebben, is er extra ondersteuning vanuit Veneco2 waarbij offertes wor-den opgevraagd en de werken nauwkeurig worden opgevolgd.

MEER INFOVeneco2, Port Arthurlaan 11, 9000 GentValerie Blomme, tel. 09 | 218 99 [email protected] op! Geld lenen kost ook geld. Jaarlijkse kosten percentage en debetrente bedragen 2%

D E S L I M S T E E E K

LO

NA

AR

T

ER

W

ER

ELD

- DE SLIMSTE EEK

LO

NA

AR

T

ER

W

ER

EL D

-D E S L I M S T E E E K

LO

NA

AR

T

ER

W

ER

ELD

- DE SLIMSTE EEK

LO

NA

AR

T

ER

W

ER

EL D

-

COMMUNICATIEIndustrielaan 2

09 I 218 28 96 [email protected]

12

Page 13: Eikenblad november 2012

zat 22 septemberSing for the Climate

zon 16 septemberDag van de Sportclub

zon 9 septemberLandbouwdag

zon 7 oktoberOpendeurdag brandweer

vrij 19 oktoberDag van de Jeugdbeweging

zat 22 septemberModeshow

zon 7 oktoberRommelmarkt Kaaifeesten

zon 16 septemberDag van de Sportclub

eeklonazomert

© M

iche

l Wijn

e, M

iche

l Moe

ns, E

wout

Van

de

Gen

acht

e en

COL

TD

1313

Page 14: Eikenblad november 2012

eekloeeklosport

Petanqueclub Eeklo weer in competitie na 6 jaarBegin 2012 nam een jong en dynamisch team de fakkel over van het vorige bestuur van Pe-tanque Club Eeklo. Het gerucht van de ‘nieuwe wind’ verspreidde zich als een lopend vuurtje bij oud-leden, kleinkinderen van huidige recre-atieve leden en spelers van andere clubs en zelfs provincies. Spontaan boden zich een 10-tal nieuwe leden aan en algauw werd het idee geopperd om terug een ploeg te starten voor de wintercompetitie van de POV – Petanque Oost-Vlaanderen (www.pov-petanque.be).

Een stap in het duister voor het huidig bestuur, maar het enthousiasme van de jongeren kon hen toch overtuigen. Zondag 30 september was het zover. De eerste wedstrijd werd gewonnen met 6 - 3.

MEER INFOKorte Moeie 8, 9900 [email protected] voor recreatief petanque: dins-dag en zaterdag, telkens van 13.30 tot 18 uur.

S-pressiondanser FREDERIC DE SMET in So You Think You Can Dance Fréderic De Smet uit Eeklo ontpopt zich als talentvolle dan-ser in het VTM-programma So You Think You Can Dance (SYTYCD). Volgens Sara Mussche, die hem als jonge puber ‘ontdekte’ in één van de jaarlijkse ‘PRET IN ’t PARK’-dansiniti-aties van S-pression, haalt de jonge Eeklonaar groot voordeel uit het feit dat hij vele dansstijlen beheerst en erg leergierig is.

Hij kon al die jaren in dansschool S-pression ontwikkelen en kreeg er alle kansen om te groeien. Met het gekende ‘keicool’ resultaat als gevolg. Fréderic is zo op korte tijd uitgegroeid tot een BEM (bek-ende Eeklonaar en Meetjeslander). Bij het te perse gaan van dit Eikenblad wisten we alvast dat de danser van S-pression de eerste live uitzending van SYTYCD overleefd heeft. We duimen (en sms-en) alvast voor een mooi vervolg.

SO YOU THINK YOU CAN DANCEElke zondag vanaf 19.55 uur op VTM - #sytycd

14

Page 15: Eikenblad november 2012

sport

SPORTDIENSTBurg. Lionel Pussemierstraat 15709 I 377 61 27 [email protected]/sport

TriatlonDE CUYPER WINT BELGISCHE TITELSimon De Cuyper van het Eeklose SMO-tri-atlonteam kroonde zich tot Belgisch nummer één op de Olympische triatlonafstand. Na de zwemproef had zich een kopgroep gevormd van zo’n tien atleten, ze konden zich afschei-den van de rest en de samenwerking verliep perfect. Onder hen maar liefst vijf atleten van het SMO-Specialized team: De Cuyper, Vander Hoogerstraete, Debusschere, Brems en de afscheidsnemende Peter Croes. In de loopfinale liep De Cuyper iedereen los.

Peter Croes (28) houdt de competi-tiesport voor beke-ken. Na 17 triatlon-seizoenen op het hoogste niveau nam hij afscheid met een schitterende vierde plaats. De ex-Olympiër zal in de toekomst zeker een meerwaarde zijn voor de triatlon-sport. Hij blijft de sport en het SMO-Specia-lized team een warm hart toedragen dragen.

MEETJESLANDSE TRIATLETEN ZEGEvIEREN IN MALDEGEMHet derde weekend van september was er In Maldegem een jeugdtriatlon, een re-creatieve sprint en aflossingswedstrijd. De Meetjeslandse atletiekclub, Mega Zwem-team en het SMO-Specialized triatlon team sloegen de handen in elkaar om iedereen de kans te geven om eens te proeven van de triatlonsport. Zowel bij de jeugd, de aflossing als in de sprintwedstrijd ging het team met de overwinning lopen.

Bij de jeugd pakte Robbe Van Haverbeke de overwinning bij de jongens, na een zwaar be-vochten wedstrijd. De SMO-jeugdatleet nam tijdens de fietsproef afstand en hield knap stand in het looponderdeel. Bij de meisjes ging de overwinning naar Yana Battelier (Aalter).

In de aflossingswedstrijd gingen zwemmer Arno Van Haverbeke (Eeklo), fietser Bjorn Blondeel (Watervliet) en loper Jano Van Parijs (Eeklo) met de overwinning lopen. Sofie Van Hulle en Maarten Ost, een tria-tlonkoppel uit Eeklo, gingen met de zege- bloemen lopen in de sprintwedstrijd.

3 x Vlaams brons voor Karateclub Goshinkai EekloTraditioneel vindt tijdens het eerste weekend van oktober het Vlaams kampioenschap karate plaats. Dit jaar trok karateclub Goshinkai Eeklo met drie deelnemers richting Ninove: Julie De Rycke, Jens Van Poucke en Kristof Vermeulen. Hun voornaamste doel was het podium beha-len of een selectie los te weken voor het Bel-gisch kampioenschap.

Een karatewedstrijd bevat twee componen-ten: stijloefening (kata) en het gevecht (kumi-te). Julie kon zich bij de laatste acht plaatsen maar presteerde net niet voldoende voor een finaleplaats. Dankzij enkele mooie wedstrijden mocht ze haar wel opmaken voor het Belgisch kampioenschap. In de namiddag was het de beurt aan kumite. Julie en Jens wonnen hun wedstrijden met overtuiging. In de strijd voor de finale behaalden ze beiden een knappe

derde plaats. Kristof kwam in de eerste ronde uit tegen de Europese kampioen. Na een pittig gevecht verloor hij, maar via de herkansingen mocht hij wel nog mee op het podium.

De drie bronzen medailles waren een succes voor de sporters, coach René Hubrouck en clubverantwoordelijke Albert Heirman.

Op het Belgisch Kampioenschap haalde Julie De Rycke een vijfde plaats bij de kumite.

© M

iche

l Moe

ns

Zwembadcafetaria omgebouwd

In het stedelijk zwembad aan de Oostveldstraat werd de voormalige cafetaria samengevoegd met de toeschouwersruimte. De drie ramen naar de publieks-ruimte zijn verwijderd en er is een wand geplaatst tussen de publiekszone en het zwembad, in het verlengde van de bestaande wand. Door deze werken is het mogelijk om vanuit de toeschouwersruimte een beter zicht te hebben op het kinderzwembad.

In de ruimte waar de cafetaria was, zijn enkele drankautomaten geplaatst, mede doordat het moeilijk was om een uitbater te vinden voor deze binnencafetaria. Cafetaria Olympos aan de achterzijde van het zwembad blijft uiteraard bestaan en krijgt ook binnenkort een opsmuk. De whirlpools aan het kleine zwembad wa-ren verouderd en zijn uitgebroken. Die plaats

werd ingenomen door een zwemmersterras. Verder zijn nog een aantal onderhouds- en herstellingswerken uitgevoerd in het zwembad. TMVW, de partner die het zwembad uitbaat, gaf tips om het zwembad nog aantrekkelij-ker te maken. Met TMVW wordt ondertussen ook verder gewerkt aan het dossier voor het nieuwe zwembad.

15

Page 16: Eikenblad november 2012

eekloeekloinfo

Bakhuisje zoekt bakkers(vrijwilligers)

Doet de heerlijke geur van versgebakken brood je zin krijgen om zelf aan de slag te gaan? Dan ben je uit het juiste deeg gekneed. Ter versterking van het team vrijwilligers is de Huysmanhoeve op zoek naar mensen die ge-passioneerd zijn, die de kunst van het bakken in een authentieke hout-gestookte stenen oven willen demonstreren en die graag samenwer-ken. Ervaring is niet vereist.

MEER INFOtel. 09 | 327 04 [email protected]

Workshops in het PlattelandscentrumHet Plattelandscentrum Meetjesland heeft een uitgebreid en gevarieerd cursusaanbod klaar-gestoomd. De cursus ‘Koken met streek-koks’ wordt wegens groot succes opnieuw georganiseerd. In de lessen ‘Natuurfotogra-fie aan de kreken’ maken fotografen Joost Dhuyvetters en Ludo Goossens de cursisten wegwijs in de natuurfotografie. Dit jaar is er ook een reeks nieuwe cursussen: ‘Kilootje minder’; waarbij in 7 sessies een gezonde levensstijl wordt aangeleerd; tijdens de cursussen ‘vegetarisch koken’ maken de cursisten met seizoensgroenten een evenwich-tig menu; de cursus ‘Landschappen lezen’ leert je meer over het ontstaan van het Mee-tjeslandse landschap. Verder is er nog de cursus ‘Terrasplanten’ waar mensen met groene vingers en een kleine tuin zeker hun gading kunnen vinden. Wil je graag je stalen ros kunnen onderhouden, kies dan voor de cursus ‘Fietsonderhoud’. Aange-trokken tot kleur en interesse om te leren schil-deren? Verleg dan je creatieve grenzen met de cursus ‘Acrylschilderen’. GRATIS CURSUSBROCHURE tel. 09 | 379 78 37 [email protected].

Kom neuzen in het erfgoed van het Meetjesland

Welkom in de Huysmanhoeve! In het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve is sedert afgelopen zomer de collectie van VVV Eeklo zien. Het is een startpunt om van de Huysmanhoeve een Meetjeslands erfgoeddepot te maken. In het provinciaal streekcentrum Huysmanhoe-ve kan je neuzen in het erfgoed van het Mee-tjesland. Verschillende collecties brengen de geschiedenis van de streek tot leven. Want ook vandaag ontdek je nog talrijke sporen van het verleden. De Provincie Oost-Vlaanderen kocht het domein van de Huysmanhoeve deels in 1991 en de rest in 2003, om het uit te bouwen tot een provinciaal streekcentrum. Het beheer van de site werd in 2010 toevertrouwd aan de vzw Plat-telandscentrum Meetjesland. De Stad Eeklo is ook een belangrijke steunpilaar in het project.

Je kan hier als het ware komen ‘winkelen’ in het erfgoed van het Meetjesland. De Huys-manhoeve is immers de plek van het Meetjes-landse erfgoeddepot. Het provinciebestuur neemt op vraag van de Vlaamse overheid een regierol op op vlak van depotbeleid. De Meetjeslandse erfgoedzorgers kunnen hier dan ook terecht met al hun depotvragen. Momenteel zie je in de ‘open depot’-opstelling vooral voorwerpen van VVV Eeklo. Geregeld zal je hier ook kunnen neuzen in andere collec-ties. COMEET - Erfgoedcel Meetjesland helpt

met documenteren van de stukken en hun ver-halen aan de hand van archiefonderzoek en in-terviews. Toerisme Meetjesland deelt hier haar kennis over de verborgen pareltjes van de streek. En er is meer. De bakoven verspreidt opnieuw de geur van versgebakken brood. In de ge-restaureerde varkensstal is de cafetaria waar streekproducten geserveerd worden. Er zijn nog heel wat plannen voor de toekomst, dus spring zeker geregeld eens binnen. Een nieu-we mijlpaal zal het voorjaar 2013 zijn, met de opening van het toeristische seizoen. De Huys-manhoeve is klaar om je te ontvangen!Tijdens de Week van de Smaak kan je al even langskomen voor de streekproductenmarkt op zondag 18 november. (pg. 36)

MEER INFOStreekcentrum Huysmanhoeve, Bus 1 (zijstraat Peperstraat), Eeklowww.huysmanhoeve.bePlattelandscentrum Meetjesland vzwtel. 09 | 327 04 [email protected]/depotbeleid

‘De Handen’, het speelobject/kunstwerk dat op het plein in Balgerhoeke komt, is in de maak. Het wordt klaargestoomd in het atelier van Concreet, door Lieven Goetinck. Ondertussen

werd de fundering gegoten op de plaats waar het beeld komt (in de dolomietzone, tussen het petanqueplein en het podium). De handen ko-men gelijkgronds, dus niet op een verhoog, net alsof ze uit de grond komen. Tegen eind dit jaar zouden ‘De Handen’ kunnen geplaatst worden.

Het kunstwerk werd ontworpen door Anatomic Design, een zevenkoppige groep van de afde-ling architecturale vorming van de Kunstacade-mie van Eeklo: Arthur Ackermans, Frederick De Busschere, Webke De Smet, Joost Herrebout, Simon Van de Walle, Jasna Wittevrongel en Thibault Zenner, onder leiding van de leerkrach-ten Tim Peeters en Jan Pieters.

© C

omee

t / E

rfgoe

dcel

Mee

tjesla

nd

COMMUNICATIEIndustrielaan 2

09 I 218 28 96 [email protected]

Handen krijgen vorm

16

Page 17: Eikenblad november 2012

Adriaan Van den Hoof Hoogspanningdon 6 december, 20.30 uur Waar Van den Hoof bij Achterklap en Doortocht nog han-dig gebruik maakte van zijn achteruitkijkspiegel, kijkt hij nu onvervaard door de voorruit de toekomst tegemoet. Met het enthousiasme van de zalm die onvermoeibaar stroom-opwaarts naar zijn geboorteplek zwemt en de zelfrelative-ring van een gecastreerde dekstier hanteert Adriaan als geen ander de gave van het woord. € 16 / € 14 (ka) / € 13 (ga) / € 12 (hh)

CC De Herbakker

© K

oen

Baut

ers

© C

omee

t / E

rfgoe

dcel

Mee

tjesla

nd

Page 18: Eikenblad november 2012

eekloeekloagendatot 2 decemberTENTO Argus tentoonstelling: natuurfoto’sBosinfocentrum Provinciaal Domein Het Leen, Gentsesteenweg 80

din 6 november MILIEU Ophaling tuinafval en snoeiresten

din 6 november – 20.30 uurMUZIEK ’t Klein Podium: Sax-connectionCultuurcafé Bakkerei – gratis

woe 7 november – 14 tot 17 uurFietsregistratieCommissariaat, Tieltsesteenweg 18

woe 7 novemberMILIEU inzameling textiel

don 8 november – 14 tot 16 uurSenioren in de bibSenioren kunnen genieten van een gratis kopje koffie. Als ze boeken uitlenen, moeten die pas de 1ste donderdag van de volgende maand binnengebracht worden

don 8 november – 20 uurFILM ‘Cinecittà: Io sono l’amore’De Koperen Leeuw – € 2

vrij 9 november – 21 uurMUZIEK Asham meets Col-liemanN9 Villa – € 9

zat 10 t.e.m. zon 25 novemberTENTO ‘Reis door Reizen’tekeningen Hilde Barbier, foto’s JanDiet Berendsen en tekst Toon Reyn, van Schot-land tot India - M.A.P , Molenstraat 7

zon 11 november – vanaf 10 uurviering 11 november (pg. 31)Dekenale kerk – Canadaplein – Markt – begraafplaats

maa 12 november – 20 uurINFO Burgercoöperaties (pg. 9)Stadskantoor

woe 14 november – 15 tot 17 uurMILIEU Inzameling klein gevaarlijk afvalParking sporthal

woe 14 november – 20.30 uurTHEATER Tibaldus en andere hoeren – Maart 2012 (wan-neer de paarden sterven)CC De Herbakker – € 12 / € 10 / € 9 / € 8

don 15 t.e.m. zon 25 novemberWeek van de Smaak (pg. 36 - 37 - 38)

don 15 november – 11 uurviering Koningsdag (pg. 31)Dekenale kerk

don 15 november – 14 uurFILM The ArtistCC De Herbakker – € 3 / € 6 (met taart en koffie, reserv. tot 13 november)

don 15 november – 20 uurFILM The ArtistCC De Herbakker – € 3

vrij 16 en zat 17 november – 20 uurTHEATER TryskylDe Koperen Leeuw – € 10

zat 17 november – 14 tot 17 uurWEEK VAN DE SMAAK Thuisbakdag LDC Zonneheem

zat 17 november – 14 tot 17 uurSpeculoosslag Scouts (pg. 22)

zat 17 november t.e.m. zat 15 decemberTENTO ‘De passie van Tadeusz Kantor’Kunstacademie

zat 17 november – 20.30 uurMUZIEK Lieven Tavernier en White velvet / De HeldCC De Herbakker – € 16 / € 14 / € 13 / € 12

zat 17 november – 21 uurMUZIEK Little Kim & The Alley Apple 3N9 Villa – € 9

zon 18 november – vanaf 10 uurWEEK VAN DE SMAAK Streekproductenmarkt & streekproductenbrunch (pg. 36) – Huysmanhoeve

zon 18 november – 15 tot 18 uurSinterklaasfeest (pg. 23)Evenementenhal

zon 18 november – 15 uurDe fontanel van Marc De Bel Kunstendag voor kinderenN9 Villa – € 5

din 20 november – 14.30 uurVORMING Sociale en maat-schappelijke impact van nieuwe media OKRA AcademieIn samenwerking met UPV vzw - VUB N9 Fabriek – € 5 / € 6 (kaarten via tel. 09 | 269 32 18 of [email protected])

woe 21 november – 16 uurinfosessie Fundels (pg. 21)bibliotheek

woe 21 november – 18.30 uurINFO André Lefèvre geeft duiding over tentoonstelling Tadeusz KantorKunstacademie

woe 21 november – 20 uurVORMING Investeer in je relatie door relatietherapeut Prof. Vansteenwe-gen (organisatie CM) - CC De Herbakker

– € 5 (cm-leden gratis)

vrij 23 en zat 24 november – 20 uurTHEATER TryskylDe Koperen Leeuw – € 10

zat 24 november – 20.30 uurMUZIEK Raymond van het Groenewoud Memoires van een balmuzikantCC De Herbakker € 25 / € 23 / € 22 / € 21

zon 25 novemberWEEK VAN DE SMAAK Fairtradetoer (pg. 38)start: Oxfam wereldwinkel – Boelare

zon 25 november – 15 uurTHEATER La Cité Moderne - vrolijke verhalen over dode stadsvogels (8+)CC De Herbakker – € 9 / € 5 (8 tot 18 jaar)

maa 26 november – 19.30 uurGemeenteraad raadzaal stadhuis

maa 26 november – 20 uurINFO Eerste hulp aan baby’s en kinderen Bond Moyson - Sparrenhof, Brugsesteen-weg 183 - € 4 / € 8 – inschrijven via tel. 09 | 333 57 22 of [email protected]

din 27 november MILIEU ophaling tuinafval en snoeiresten

din 27 november tot 14 decemberTENTO Hoe Europa ons leven beïnvloedt! (pg. 35)LDC Zonneheem - gratis

woe 28 november – 19 uurBreicafé bibliotheek – gratis

woe 28 november – 20.30 uurCOMEDYCAFé Michael van PeelCC De Herbakker – gratis

don 29 november – 14 uurVOORDRACHT Hoe Europa ons leven beïnvloedt! Hendrik VosLDC Zonneheem - € 6 / € 4 / € 2

© T

he A

rtist

- Ci

ne+

inEeklo

18

Page 19: Eikenblad november 2012

KUNSTACADEMIE BEELD MUZIEK WOORD P. De Nevestraat 26 tel. 09 I 218 27 50 [email protected] www.kunstacademie-eeklo.be

BIBLIOTHEEKMolenstraat 36 tel. 09 I 218 27 [email protected] www.eeklo.be/bibliotheek

CC DE HERBAKKERP. De Nevestraat 10 tel. 09 I 218 27 27 [email protected] www.ccdeherbakker.be

DE KOPEREN LEEUWTieltsesteenweg 30/1 tel. 09 I 377 16 55 [email protected] www.koperenleeuw.be

LDC ZONNEHEEMSchietspoelstraat 9 tel. 09 I 377 02 46 [email protected] www.zonneheem.be

SPORTDIENSTBurg. Lionel Pussemierstraat 157 tel. 09 I 377 61 27 [email protected] www.eeklo.be/sport

N9 FABRIEK / N9 vILLAMolenstraat 31 / Molenstraat 165tel. 09 I 377 93 94 [email protected] I www.n9.be

PROv. STREEKCENTRUM HUYSMANHOEvE i.s.m. Plattelandscentrum MeetjeslandBus 1 - tel. 09 I 327 04 47 [email protected] www.huysmanhoeve.be www.plattelandscentrum.be

inEeklo

Uw eigen activiteit in deze agenda?Dit kan via de UITagenda op www.eeklo.be of via [email protected]

Meer? UITinvlaanderen.be

don 29 november – 20.30 uurTHEATER Olympique Dramatique en Lazarus – Niets is onmogelijkCC De Herbakker – € 16 / € 14 / € 13 / € 12

vrij 30 nov. en zat 1 dec. – 20 uurTHEATER TryskylDe Koperen Leeuw – € 10

vrij 30 november – 20.30 uurTHEATER van Een Leien Dakje en NTGent – De Illusionist (12+)CC De Herbakker – € 14 / € 12 / € 11 / € 10

vrij 30 november – 21 uurMUZIEK Les TriaboliquesN9 Villa – € 10

zat 1 december – 9 tot 12 uurMILIEU inzameling klein gevaarlijk afvalRinglaan - containerpark

zon 2 december – 10 tot 18 uurTENTO Small But Brave ModelbouwtentoonstellingVerkoop modelbouw, wedstrijd en demo’s door Meetjeslandse modelbouwclubKoninklijk Atheneum, Eikelstraat 41

din 4 december – 20.30 uurHUMOR ’t Klein Podium: CaqueCultuurcafé Bakkerei – gratis

woe 5 december – 15 uurSinterklaasshow – KA! woordAuditorium Kunstacademie

woe 5 december – 20.30 uurTHEATER Kopergietery en Het Kip – Chicks for Money and nothing for freeCC De Herbakker – € 14 / € 12 / € 11 / € 7

don 6 december – 14 tot 16 uurSenioren in de bib Senioren kunnen genieten van een

gratis kopje koffie. Als ze boeken uitlenen, moeten die pas de 1ste donderdag van de volgende maand binnengebracht worden

don 6 december – 18 tot 20 uurInfoavond Ivv Sint-vincentiusZuidmoerstraat 125

don 6 december – 19 tot 22 uurVORMING Reanimeren en defibrilleren met AED-toestelJeneverhuis Van Hoorebeke, Van Hoore-bekeplein 2 inschrijven via tel. 0476 | 63 91 90 of [email protected]

don 6 december – 20.30 uurHUMOR Adriaan van den Hoof HoogspanningCC De Herbakker – € 16 / € 14 / € 13 / € 12

vrij 7 december – 17.30 tot 22 uurKerstmarkt PM-PTI-PCDO Opbrengst voor het goede doelPolyvalente zaal – Roze 131

vrij 7 en zat 8 december – 20 uurTHEATER TryskylDe Koperen Leeuw – € 10

zon 9 december – 16 tot 18 uurAVONDWANDELING ‘Weekend... natuurlijk!’ Sfeervolle, winterse avondwandeling met verhalen en een vleugje poëzie. Provin-ciaal Domein Het Leen, Gentsesteenweg 80 – gratis

don 13 december – 20 uurVORMING De wondere wereld van de contrabasN9 Villa – € 6

don 13 december – 20 uurFILM ‘Cinecittà: Des hommes et des dieux’De Koperen Leeuw – € 2

zat 15 december – 14 uurFILM Hasta La vistaCC De Herbakker – € 3 / € 6 (met taart en koffie, reserv. tot 13 december)

zat 15 december – 20 uurFILM Hasta La vistaCC De Herbakker – € 3

maa 17 december – 19 uurKerstauditie zang-lyrische kunstKunstacademie

maa 17 december – 19.30 uurGemeenteraad raadzaal stadhuis

din 18 december – 14.30 uurLiedjes van Tamboer door de Meetjeslandse troubadoer Erik Wille en zijn groep OKRA Academie / N9 Villa € 5 / € 6 (kaarten via [email protected] of via tel. 09 | 269 32 18)

din 18 december – 19 uurMeezing- en luisteravond in kerststemming Kunstacademie

din 18 december – 20.30 uurMUZIEK ’t Klein Podium: Maarten Decombel TrioCultuurcafé Bakkerei – gratis

© P

hick

s for

mon

ey -

Phile

Dep

rez

19

Page 20: Eikenblad november 2012

eeklo herbakkereekloCC DE HERBAKKER

Pastoor De Nevestraat 1009 I 218 27 27 - [email protected]

www.ccdeherbakker.beOpeningsuren ticketshop maa: 13.30 uur tot 18 uur

din – vrij: 10 uur tot 12 uur / 13.30 uur tot 16.30 uur

FAMILIEzon 25 november, 15 uurLa Cité Moderne Vrolijke verhalen over dode stadsvogels De poort staat open en een vreemde vogel komt naar bin-nen gevlogen: Tanya Hrvatin, professioneel vogelbegraaf-ster in bijberoep. Ze heeft een koffer vol verhalen over vo-gels. Vogels die rond haar fladderen en dood naast haar neervallen. Want die neiging hebben ze nogal eens.€ 9 / € 5 (8 tot 18 jaar)

CINé LOCALdon 15 november, 14 uur en 20 uur The ArtistHollywood, 1927. Wanneer filmster van de ‘stomme film’ George Valentin zich afvraagt of de komst van de geluids-film zijn carrière in de vergetelheid zal brengen, ontmoet hij Peppy Miller, een jonge danseres die toe is aan iets anders. Deze film won maar liefst vijf Oscars in 2012. Met: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, John Goodman, James Cromwell, Penelope Ann Miller, Missi Pyle,... 14 uur: € 3 / € 6 (film + koffie en gebak, reservatie ten laat-ste din 13 november) / 20 uur: € 3

zat 15 december, 14 uur en 20 uur Hasta La Vista

Drie jonge gasten houden van wijn en vrouwen. Het eerste proeven ze met plezier, maar het tweede hebben ze nog nooit mogen smaken. Onder het mom van een wijntour rei-zen de drie naar Spanje om eindelijk van de grond te gaan. Niets zal hen tegenhouden. Zeker niet het feit dat de eer-ste blind is, de tweede in een rolstoel zit en de derde volle-dig verlamd is. Met: Gilles De Schryver, Johan Heldenbergh, Karlijn Sileghem, Katelijne Verbeke, Isabelle De Hertogh14 uur: € 3 / € 6 (film + koffie en gebak, reservatie ten laat-ste don 13 december) / 20 uur: € 3

MUZIEKdin 6 november, 20.30 uur’t klein podium Saxconnection Na een intense tour door België met het John Snauwaert-kwintet, kwam Gary Smulyan (o.a. Vanguard Bigband, Dave Holland-octet,...) op het idee iets speciaals te gaan doen. Hij koos voor een kwintet met drie saxen, drums en bas en contacteerde Dick Oatts (altsax), John Snauwaert (tenor- /sopraansax), Bruno Castellucci (drums) en Bart Defoort (akoestische bas). Saxconnection was een feit.Gratis in cultuurcafé Bakkerei

zat 17 november, 20.30 uurLieven Tavernier en White Velvet De HeldLieven Tavernier, de man van ‘De eerste sneeuw’ en ‘De

fanfare van honger en dorst’ was in een rechtvaardige we-reld al lang wereldberoemd. Maar de Gentse kruising tus-sen John Prine en Bob Dylan is te bescheiden voor deze wereld. Op een blauwe maandag lokte Koen Gisen (White Velvet) hem mee naar zijn studio, wat resulteerde in een nieuwe plaat. Voor Lieven Tavernier het podium betreedt, krijgt De Held de kans om uw hart te winnen (geboren als Jo Jacobs). Denk: Toon Hermans die Mark Everett (Eels) op een herfstige dag in een Vlaams theater ontmoet.€ 16 / € 14 (ka) / € 13 (ga) / € 12 (hh)

zat 24 november, 20.30 uur Raymond van het Groenewoud Memoires van een balmuzikant

Zijn liedbundel en -honger zijn zo groot dat hij weer op tournee gaat. Hij neemt drie straffe muzikanten mee: Ben Faes, Gwen Cresens en Cesar Janssens. Wat mag je nog verwachten? Strelende arrangementen en hier en daar een nieuw nummer. Onder het motto het leven is één groot feest wordt het een prettig concert om naar te kijken en te luisteren.€ 25 / € 23 (ka) / € 22 (ga) / € 21 (hh)

din 18 december, 20.30 uur ’t klein podium Maarten Decombel TrioMuziek op het kruispunt van folk en jazz. Met de gitaar als centrale pijler - gestut door contrabas en drum; mengt dit drietal inventieve lijnen, improvisaties en grooves minuti-eus dooreen tot een cocktail die recht naar het hart gaat. Gratis in cultuurcafé Bakkerei

HUMORwoe 28 november, 20.30 uur comedycafé Michael Van PeelIn ons Comedycafé krijgen maandelijks twee mindere go-den de kans om podiumervaring op te doen, een geves-tigde waarde sluit de avond af. MC Bas Birker leidt alles in goede banen. Van Peel is een lollige cynicus, gevangen in het lichaam van een acute optimist. Met de olijke glim-lach van een kleine kapoen schopt hij geen heilige huisjes, maar heelder bebouwde kommen omver. Zuivere stand-up: ongefilterd, extra vierge en van eerste koude persing. Gratis

din 4 december, 20.30 uur ’t klein podium CaqueEen kernramp op een boerderij. Piet Huysentruyt, Cleo-patra en Jommeke samen op een verjaardagsfeestje. Of een opera over de brandweer... Onmogelijk? Allesbehalve. Bij Caque - improcomedy kan het allemaal. Je brult/roept/fluistert wat suggesties en de vier spelers op het podium maken daarmee een scène. www.caque.be of facebook.com/caque.improcomedy.Gratis in cultuurcafé Bakkerei

don 6 december, 20.30 uur Adriaan Van den Hoof Hoogspanningzie pg. 17€ 16 / € 14 (ka) / € 13 (ga) / € 12 (hh)

THEATERwoe 14 november, 20.30 uur Tibaldus & andere hoeren – Maart 2012 (wanneer de paarden sterven)Een apocalyps nadert. De wereld zoals wij die kennen houdt op te bestaan. Ergens tussen de nostalgische hoop op beter en een juichen om een wereldeinde staan vier kleine mensen. met: Eva Binon, Hans Mortelmans, Simon De Winne, Kar-lijn Sonderen en Timeau De Keyser€ 12 / € 10 (ka) / € 9 (ga) / € 8 (hh)

don 29 november, 20.30 uur Olympique Dramatique & Lazarus Niets is onmogelijk

Olympique Dramatique en Lazarus houden van elkaars werk en willen al langer de koppen bij mekaar steken. Na de zomer van 2012 zal dit eindelijk gebeuren. Met: Geert Van Rampelberg, Günther Lesage, Ruth Beeckmans, Goele Derick e.a.€ 16 / € 14 (ka) / € 13 (ga) / € 12 (hh)

vrij 30 november, 20.30 uur Van Een Leien Dakje en NTGent De IllusionistIllusionist Poppescu reist met zijn lieftallige assistente Svetlana langs de theaters. Een geraffineerde combinatie van variété, toneel en illusie. Een wervelende show met dans, muziek en veel trucs. (12+)€ 14 / € 12 (ka) / € 11 (ga) / € 10 (hh)

woe 5 december, 20.30 uur Kopergietery en Het Kip Chicks for Money and nothing for free

Vijf mannen. Om hun verhaal te vertellen smijten ze hun lichaam in de strijd. Een oefening in geluk en mannelijk-heid. Een zoektocht naar een ideale wereld waar alles kan en niets schijn lijkt. Met: Gilles De Schryver, Arend Pinoy, Oliver Roels, Robrecht Vanden Thoren, Hendrik Van Doorn en Yahya Terryn€ 14 / € 12 (ka) / € 11 (ga) / € 7 (hh en avondgasten)

ga: groot abonnement (min. 8 voorstellingen) / ka: klein abonnement (min. 4 voorstellingen) / hh: Hete Hoofden (enkel voor -26-jarigen - min. 4 voorstellingen)uitverkocht vrij 16 november - Piv Huvluv en Steve Wynn / zat 1 december - Stefaan Degand en Ensemble Hommages / vrij 7 december - Adriaan Van den Hoof

© J

oke

Scho

t

© C

iné+

© F

rieke

Jan

ssen

Phi

le De

prez

20

Page 21: Eikenblad november 2012

Nieuwe slagwerkklas is box in boxIn de Kunstacademie is de nieuwe slagwerkklas afgewerkt. Dit lokaal wordt ge-bruikt door de optie SLAGWERK in de afdeling Muziek. Deze richting zocht al langer naar een goede

‘thuis’ en heeft die nu eindelijk gevonden: het werd een volledig losstaande ‘box in box’ bin-nen een lokaal (zwevende vloer en plafond, geïsoleerde muren, geluidsisolerende deuren en sas tussen aanpalend atelier schilderkunst). The BOX werd uitgewerkt in een tekenatelier dat minder gebruikt werd, een gevolg dus van een doorgedreven samenwerking van de KA-afdelingen Beeld en Muziek.

De locatie van de slagwerkklas is een zoek-tocht van jaren. Het is eigen aan de klas dat er nogal wat geluidsoverlast is. Maar slagwerk is een populaire optie, dus een oplossing drong zich op. Vroeger had de slagwerkklas haar stek in het oude auditorium van de stad, later ook in het jeneverhuis, en uiteindelijk bij de inge-bruikname van de nieuwbouwvleugel aan de Pastoor de Nevestraat in een klas naast het auditorium van de KA! Dit laatste gaf ernstige geluidsoverlast voor andere lessen die daar te-zelfdertijd moesten plaatsvinden. Door de oprichting van de KA! (en het samen-gaan van de vroegere Academies), ontstonden

nieuwe mogelijkheden en wordt nu efficiënter gebruik gemaakt van de lokalen. Deze oplos-sing (die € 67.000 kostte) biedt ook nieuwe mogelijkheden voor het gebruik van het audi-torium en aanpalende klassen. Deze worden namelijk niet langer geconfronteerd met het slagwerk van de leerlin-gen.

NOvEMBER17 november tot 15 december Tentoonstelling ‘De passie van Tadeusz Kantor’Foto’s en filmfragmenten over het werk van Tadeusz Kan-tor in de hal en de In Vitro van de Kunstacademie. Tadeusz Kantor, Pools beeldend kunstenaar en theatermaker, ver-heft herinneringen, weggestopt in al dan niet persoonlijke geschiedenis, door ze te transformeren naar kunst(werken). Een verheffing die ervoor zorgt dat aan herinneringen een nieuwe waarde wordt gegeven. Deze tentoonstelling ka-dert in het jaarthema ‘Koppig’ van de KA! dat handelt over dementie. Bij dementie verlies je langzaam de greep op het heden en ga jij je meer en meer nestelen in jouw ver-leden, in wat voorbij is, in jouw herinneringen. Je verkiest het verleden boven het heden met herinneringen als enige vrijplaats. Op woensdag 21 november om 18.30 uur geeft André Lefèvre uitleg en duiding bij de tentoonstelling. Hij

schreef een doctoraat over Tadeusz Kantor.Met dank aan De Veerman en Carlos Dekeyrel voor de sa-menstelling van de tentoonstelling. Opening op vrijdag 16 november om 20.30 uur, van harte welkom!

DECEMBERWoensdag 5 december om 15 uurEn hij komt ook naar de KA!... de Sint!De jongste woordkunstenaars brengen hun grootse Sin-terklaasshow. Plaats van afspraak: het auditorium KA!

Maandag 17 december om 19 uurKerstauditie zang-lyrische kunstKom genieten van de kerstauditie zang-lyrische kunst!

Dinsdag 18 december om 19 uurKerstliederenIedereen welkom om 19 uur in de hal van de Kunstaca-demie en zing uit volle borst mee met gekende en minder gekende kerstliederen. Leerkrachten en leerlingen muziek en woord staan in voor de omkadering. Van harte welkom op deze sfeervolle meezing- en luisteravond! Als afsluiter verwennen we je graag met een glaasje glühwein.

Woensdag 19 december om 15 uurKerstoptreden door leerlingen WoordEen week voor Kerstmis brengen de leerlingen Woord hun stemmig kerstoptreden in het auditorium van de KA!

eeklocultuur

Ga naar www.kunstacademie-eeklo.be en bekijk de eigenzinnige keuze van ‘het beeld van de week’.

Volg ons ook op facebook en blijf op de hoogte van onze activiteiten door in te schrij-ven voor de elektronische nieuwsbrief via [email protected]

MEER INFO: Algemeen secretariaatPastoor De Nevestraat 26, Eeklo

09 | 218 27 50

© M

iche

l Moe

ns

KUNSTACADEMIEPastoor De Nevestraat 2609 | 218 27 50 [email protected]

BIBLIOTHEEKMolenstraat 3609 I 218 27 00 [email protected]/bibliotheek

Je zou Fundels digitale prentenboeken kun-nen noemen, maar het is meer dan dat! Fun-dels brengt een prentenboek tot leven. In deze ‘bundels vol fun’ zijn de tekeningen van de prentenboeken geanimeerd en aangevuld met leuke activiteiten. Hoe werken Fundels? Om aan de slag te gaan met Fundels op jouw computer heb je een Fundelslezer en een Fun-delsboek (met chip) nodig. Als de chip wordt ingelezen, opent de Fundel op je computer. Fundels in bib, kinderopvang, op school of thuis. Bibliotheken Meetjesland leren je kind in de bib Fundels ontdekken, maar je kunt in de bib ook terecht voor een Fundelsuitleenkit met Fun-delslezer en enkele boeken. Ontdek welke titels beschikbaar zijn en leen ze gratis uit. MEER INFO? Kom naar de infosessie op 21 november om 16 uur in de bib in Eeklo (Molenstraat 36). Voor kinderen van 3 tot 7 jaar.

21

Page 22: Eikenblad november 2012

eekloeeklojeugdJEUGDDIENST

Kerkstraat 12109 I 218 29 20 [email protected]

www.eeklo.be/jeugd

© M

iche

l Moe

ns

© L

ucas

Ver

stra

ete

Activiteiten Jeugdhuis De Route

vRIJDAG 16 NOvEMBER: DON’T HYPE

Dit jaar bestaan jeugdhuizen 50 jaar. Op 16 no-vember vieren de jeugdhuizen en jeugdcentra in Vlaanderen deze verjaardag. Want al een halve eeuw doen ze hun eigen ding. Ze doen het zelf. Samen. En met veel goesting. Geen reden voor een hype. Wel om de jeugdhuizen stevig in de kijker te zetten. Ook in JH De Route zal dit feest gevierd worden!

vRIJDAG 21 DECEMBER: THE END OF THE WORLDHebben de Maya’s gelijk en is het einde der tijden echt in zicht? JH De Route neemt het zekere voor het onzekere en bouwt een feestje die avond. Want zeg nu zelf, als het schip zinkt, dan toch het liefst met een spelend orkest er-bij??!

Jeugdcentrum Kubiek & jeugdhuis De Route zijn autovrij Wil je naar het jeugdcentrum met de auto? Gelieve jouw auto te parkeren op één van de voor-ziene parkings. De parkings aan het station en op de Krügersite zijn te voet vlot te bereiken via het Melkerijpad (naast het oude trein-spoor).

OpeningJeugdcentrum Kubiek

SpeculoosslagEeklose scoutsScouts en Gidsen Baden-Powell Eeklo verkopen speculoos ten voordele van de groepskas. Zaterdag 17 november gaan de Kapoenen (6-7j.), Wouters (8-10j.), Jong-givers (11-13j.), Givers (14-16j.), Jin (17j.) en Akabe (andersvaliden) van deur tot deur om speculoos te verkopen. De voorverkoop loopt tot en met 13 novem-ber. Op zaterdag 17 november ben je na-tuurlijk ook welkom op de Speculoosstand op de markt van Eeklo, van 13 tot 17 uur.

MEER INFO www.scoutseeklo.be, hier kan je een in-schrijvingsformulier invullen.Vooraf bestellen kan u via 0488 | 27 60 88 of 0484 | 73 92 [email protected]

BOEL

ARE

JAN FRANSWILLEMSPLEIN

STATION

MELKERIJ

KRÜGER

MARKT

TEIRLINCKSTRAAT

MELKERIJ

KERK

STRA

AT

RAA

MST

RAA

T

ROZE

PRIN

SEN

HOFS

TRA

AT

K. ALBERTSTRAAT

Kerkstraat 121

Kerkstraat 1219900 Eeklotel. 09 218 29 20www.eeklo.be/jeugd

N9

OOSTVELDSTRAAT

KERK

STRA

AT

Jeugdcentrum Kubiek en jeugdhuis De Route aan de Kerkstraat 121 zijn officieel open. De jeugddienst ‘woont’ er al een paar maanden, maar nu is ook het jeugdhuis van aan de Dul-laert overgekomen, en kreeg daarmee een nieuwe naam: De Route. De komende weken/maanden wordt de polyvalente zaal aange-kleed. De gemeenteraad van 24 september keurde de aankoop van een geluids- en licht-installatie, een lichtbrug, een inbraakbeveili-gingsysteem en podiumelementen goed (voor een totale waarde van ongeveer € 46.000).

22

Page 23: Eikenblad november 2012

Hij komt...hij komt...

Inschrijvingsstrook

zondag 18 november om 15 uur Evenementenhal, EekloHet stadsbestuur van Eeklo en de stedelijke jeugddienst nodigen alle kinderen op zondag 18 november uit voor het Sinterklaasfeest. Kinderen tot en met het derde leerjaar zijn van harte welkom.

De Sint komt aan in de Evenementenhal (Burg. Lionel Pussemierstraat 157) om 15 uur. Iedereen wordt daar verwacht voor een spetterend Sin-terklaasfeest. Inschrijven is gratis, maar verplicht. De Sint zal van 15 tot 18 uur aanwezig zijn en iedereen krijgt de kans om persoonlijk langs te gaan voor een babbeltje, om een tekening af te geven of een foto te nemen. Daarnaast is er kinderanimatie voorzien - een springkasteel, schminkstand en een kleurhoek - zodat niemand zich hoeft te vervelen! Er is verder nog chocomelk en een koek te verkrijgen aan € 1.

Naam ouders

Handtekening

tel. of gsm

Voornaam kind (-9 jaar) jaar

jaar

jaar

Voornaam kind (-9 jaar)

Voornaam kind (-9 jaar)

Ik wil een geschenk van de Sint ontvangen (gratis)

Ik wil een koek & chocolademelk (€ 1)

Breng dit inschrijvingsstrookje voor donderdag 15 november 2012 binnen in de stedelijke jeugddienst (nieuw adres! Kerkstraat 121).

SchoolspottersAzra en Igwen zijn de nieuwe schoolspotters: twee nieuwe medewerkers in de stedelijke jeugddienst, aangesteld als aanspreekpunt voor de stad Eeklo, de politiezone Meetjes-land Centrum, De Lijn en de Eeklose scholen. Jongeren, de buurt, de buschauf-feurs van de Lijn,... kunnen bij hen terecht met vragen en meldingen van o.m. overlast, afval en pes-ten. De schoolspotters zijn vaak aanwezig aan de bushaltes, op lijnbussen en in de omgeving van de scholen. Problemen, moeilijk-heden en opmerkingen stromen via de schoolspotter door naar onder andere De Lijn, de politie of de schooldirecties, waar er verder gewerkt wordt aan oplossingen.

Spreek Igwen en Azra zeker aan als je vragen hebt of ergens mee zit: pesterijen op de bus, te weinig zitplaatsen, drukte aan de haltes, te weinig tijd om de trein te halen. Twijfel dus niet om ze aan te spre-ken indien je met een probleem zit. Je kan hen bereiken in de stede-lijke jeugddienst (Kerkstraat 121)MEER INFOtel. 09 I 218 29 [email protected] [email protected]

Leerlingen De Tandem nemen deel aan ZuiddagOp 18 oktober staken de leerlingen van het vierde jaar Economie en Handel van Atheneum De Tandem de handen uit de mouwen ten voor-dele van de jongeren in de sloppenwijken van Venezuela. Zij draaiden één dag mee op de werkvloer van een bedrijf of organisatie, waarvan de leiding op hun beurt € 40 stortte op de rekening van organisator VZW Zuiddag. De leerlingen van Atheneum De Tandem kregen de kans om voor één dag de job van hun dromen uit te oefenen.

Ook de stadsdiensten ontvingen twee leerlingen: Erbil Koska mocht met Bernardine Van Waeyen-berghe van de Eeklose milieudienst de hort op om de nieuwe buurtcomposteringsprojecten in de stad te promoten. Pénélope De Muynck draaide een dagje mee op de Jeugddienst van Stad Eeklo. Andere leerlingen vonden een één-dagsjob bij onder andere Robby Cars, Petfood,

Tondat Mozaïek, Pirouette, Blokker en de wereldwinkel in Eeklo. 23

Page 24: Eikenblad november 2012

eekloeekloonderneemt

U ligt goed in de markt

Hierbij vind je onze marktbezoekers van september-oktober, met draag-tas. Je wordt enkel gefotografeerd met de herbruikbare boodschappen-tas van de stad Eeklo in de hand. Dan maak je kans om een waardebon te winnen van € 10.Deze bon dient persoonlijk afgehaald te worden op de benedenverdieping van het stadhuis, bij de marktleider. Je hebt hiervoor de tijd tot en met 13 december 2012.

Evolutie werkloosheid EekloDe werkloosheidscijfers van augustus 2012 tonen enkele opvallende gegevens rond de werkloosheidsproblematiek in Eeklo.

De jeugdwerkloosheid (= de werkloosheid bij jongeren onder de 25 jaar) in Eeklo staat al en-kele jaren op een erg hoog peil, vooral bij man-nen. We hebben 131 jongens en 86 meisjes zonder werk, of 25,9%. Eeklo doet het relatief beter dan Vlaanderen of het RESOC-gebied (Regionaal Sociaal Economisch Overleg Co-mité). De jeugdwerkloosheid steeg in Eeklo op 1 jaar met 5,3% tegenover 15,8% in het RESOC-gebied en 11,1% in Vlaanderen; een magere troost voor degenen die zonder werk zitten. De hoge jeugdwerkloosheid noopt tot samenwerking met de scholen, om de over-gang van school naar arbeidsmarkt vlotter te laten verlopen. De Werkwijzer plant in 2013 een tweedaagse voor schoolverlaters.

De werkloosheid onder de laaggeschoolden nam in Eeklo met 12,2% toe. In vergelijking met Vlaanderen (4,2%) en het RESOC-gebied (1,7%) is dit een sterke stijging. Ook de hoog-geschoolde werkloosheid steeg het afgelopen jaar met 9%, opnieuw een sterkere stijging dan Vlaanderen (7,3%) of het RESOC-gebied (5,2%). Een diploma hoger onderwijs is geen garantie meer op werk. Eeklo doet het enkel

goed met de werkloosheid van middenge-schoolden met een daling van 4,7% tegenover een stijging van 1,9% op RESOC-niveau en een stijging van 7,9% op Vlaams niveau.

De groep werkzoekenden met een huidige of vorige nationaliteit van buiten de EU-landen is groeiend (een stijging van 30 %). Het is ondui-delijk wat de precieze belemmeringen vormen voor deze mensen om toe te treden tot de ar-beidsmarkt. De Werkwijzer engageert zich om hier meer inzicht in te verwerven, zodat acties ondernomen kunnen worden om drempels tot de arbeidsmarkt weg te werken.

Het aantal langdurig werkzoekenden (+2 jaar) daalt met 17,6% (op 1 jaar) en staat op het laag-ste peil sinds 5 jaar. Langdurig werkzoekenden zijn natuurlijk dé preferente doelgroep van heel wat organisaties (Werkwijzer, Meetjeslandse leerwerkbedrijven, Kringwinkel, Pro Natura, Groep Intro,...). Deze organisaties slagen er veelal in deze doelgroep een werkervaring aan te bieden en daarna deze mensen te laten doorstromen naar vast werk. Toch hebben we in Eeklo nog altijd 192 mensen die meer dan 2

jaar werkloos zijn. Op Vlaams niveau blijft de langdurige werkloosheid stabiel (+0,2%), op RESOC-niveau zien we een daling van 15%.

Eeklo kent een zeer hoog aantal arbeidsge-handicapten (201 in augustus 2012) maar toch was er een daling van 14,8% op 1 jaar tijd. Op RESOC-niveau was dit -12,4% en op Vlaams niveau zien we een daling met 6,2%. De cijfers zijn niet geheel betrouwbaar omdat de defini-tie van ‘arbeidshandicap’ het voorbije jaar is gewijzigd en strikter werd omschreven. Maar dit geldt voor alle regio’s en we zien dat Eeklo het hier beter doet dan RESOC en Vlaanderen. Binnen de RESOC heeft de Werkwijzer samen met lokale actoren en VDAB/GTB (Gespecia-liseerde Trajectbepaling en -begeleiding) een werkgroep rond deze problematiek opgericht.

MEER INFOWerkwijzer, Zuidmoerstraat 136/7, Eeklo voormiddag van 9 tot 12 uur (zonder afspraak)

– namiddag op afspraaktel. 09 | 218 17 [email protected]

LOKALE ECONOMIEIndustrielaan 2

09 I 218 28 59 [email protected]

24

Page 25: Eikenblad november 2012

COMMUNICATIEIndustrielaan 209 I 218 28 96 [email protected]

© A

wbei

r

© M

iche

l Moe

ns

Centen voor concept HartwijkVier steden (Antwerpen, Gent, Kortrijk en Waregem) krijgen de komende jaren steun van de Vlaamse overheid op voorstel van Vlaams minister van Steden Freya Van den Bossche voor de realisatie van hun stadsvernieuwingspro-ject. Zes projecten in Aalst, Antwerpen, Geel, Leuven en Eeklo krijgen via een conceptsubsidie financiële en inhou-delijke ondersteuning om hun stadsvernieuwingsproject uit te werken. De stad Eeklo wil de Hartwijk (= de ruimte die vrijkomt als AZ Alma zijn intrek neemt in de nieuwbouw langs de Ringlaan begin 2017) - gelegen langs de Moeie en nabij het centrum en een kruispunt van twee potentiële open-ruimte-corridors – ontwikkelen tot een leven-dige wijk met een vernieuwende mix van woon-vormen: sociale koopwoningen, cohousing, kangoeroewoningen, meegroeiwoningen,... Op die manier hoopt de stad jonge gezinnen aan te trekken en tegelijk nieuwe manieren te

vinden om een mix van jong en oud te reali-seren (bv. intergenerationeel wonen). Hierbij wil Eeklo een deel van de projectontwikkeling via één of meerdere bewonersgroepen laten gebeuren (coöperatieve vennootschap, com-munity housing trust of dergelijke meer). Daar-naast is de stad van plan de wijk CO²-neutraal of zelfs ‘energie plus’ te maken. Met de con-ceptsubsidie wil de stad een ‘multidisciplinair’ team inzetten voor onderzoek omtrent de voor-gestelde innovaties.

De door Vlaanderen goedgekeurde projecten mikken op een kwaliteitsvolle en blijvende ver-andering in een buurt of een stadsdeel. Een conceptsubsidie wordt gegeven aan projecten met potentieel. Hiermee krijgt Eeklo hulp van een team van experts om een vernieuwende visie te ontwikkelen en een stevige basis te leg-gen om het project startklaar te maken. Voor deze oproep stadsvernieuwing waren er 23 aanvragen.

Ministers Jo Vandeurzen, Joke Schauvliege en Pieter De Crem waren de eregas-ten bij de eerstesteenlegging van de nieuwe kliniek AZ Alma langs de Eeklose Ringlaan. Het ziekenhuis - dat bijna 100 miljoen euro Vlaamse subsidie ontvangt

- zal afgewerkt zijn tegen maart 2017.

Het nieuwe ziekenhuis zal zeven verdiepingen tellen (verdieping -1, gelijkvloers en vijf boven-grondse verdiepingen). Het wordt gebouwd op een terrein van 10 hectare, gelegen tussen de Blakstraat, de Ringlaan en de Raverschoot-straat. Tegen 2017 zullen er 110 artsen, 1200 medewerkers en 125 vrijwilligers actief zijn om in totaal 513 patiënten te verzorgen.

AZ Alma is het fusieziekenhuis van het voor-malige Heilig Hart ziekenhuis in Eeklo en Sint-Elisabeth in Sijsele. Deze fusie bestaat al enkele jaren, maar voorlopig blijven de twee campussen nog enkele jaren voortwerken.

Op zondag 16 september was er een open-wervendag, waarbij het personeel van AZ Alma

werd uitgenodigd om de eerste fase van de werken te bekijken.Maandag 17 september werd de officiële eerste steen gelegd: een vierkante tegel met het logo van AZ Alma, die aan de ingang van de nieuwe kliniek zal komen.

Eerste steen voor nieuw AZ Alma

Kerstmarkt in EekloVan 21 tot en 24 december vindt in Eeklo de Kerstshopping plaats, in een volledig nieuw concept. Op vrijdag (10-19 uur), zaterdag (10-19 uur), zondag (14-19 uur) en maandag (10-17 uur) worden op het ceremonieplein op de Markt twee grote tenten geplaatst om een heuse kerst-markt in te richten. Verenigingen, handelaars en commerciële initiatieven krijgen de mogelijkheid hun kerstmateriaal aan te bieden!Wil je vier dagen meedoen, dan betaal je € 80; kies je voor twee dagen (naar keuze), dan be-taal je € 60. Je krijgt hiervoor een oppervlakte van 3 bij 3 meter, een tafel, twee stoelen en belichting.

MEER INFO & INSCHRIJvEN [email protected]

KerstdrinK voor iedereen23/12 om 19 uur

25

Page 26: Eikenblad november 2012

eekloeekloonderwijs

Bijna naar school! De Tandem heeft vanaf dit schooljaar een zuiver peuterklasje voorzien zodat de jongste kleuters in een kleine groep kunnen starten en zo helemaal zijn klaargestoomd voor de echte eerste kleuterklas! De leerkracht heeft de ruim-te en de tijd zodat elke peuter zich thuis voelt in de school en in de klas, de peuters leren elkaar kennen op een leuke en rustige manier, de peu-ters hebben voldoende tijd om te experimente-ren met materialen speciaal voor hun leeftijd,...

Er zijn verschillende peuterspeeldagen in de loop van dit schooljaar. De eerstvolgende is op woensdag 5 december. De volgende zijn op 23 januari, 13 maart, 24 april en 12 juni.

MEER INFOwww.basisschool-detandem.be Er zijn ook peuterspeeldagen in de afdelingen ’t Schaperke (12 december, 30 januari, 20 fe-bruari, 24 april en 19 juni) en in Het Droomschip (11 december, 30 januari, 21 maart, 26 april en 17 juni).

COLTD in fluo geel en groenCollege O.-L.-V.-ten Doorn investeerde tijdens de zomervakantie in fietsen en fluohesjes. Ze werden gepersonaliseerd in het huisstijlgroen en zijn voorzien van de naam en het logo. De school wil de leerlingen opvoeden tot burgers die aandacht hebben voor een duurzame sa-menleving. Daarom is de fiets het vervoermid-del bij uitstek, zeker voor lokale verplaatsingen. Leerlingen die niet met de fiets maar met het openbaar vervoer naar school komen, kunnen

op deze manier ook verplaatsingen met de fiets maken: naar het zwembad, naar de schoolhoe-ve, naar de bibliotheek,... Daarnaast is er ook aandacht voor veiligheid.

De school kocht 800 hesjes die de leerlingen zullen dragen bij buitenschoolse activiteiten. Op die manier vallen ze als groep op in het ver-keer.

Lala de Koala start verkeersveertiendaagse in PSBLODe politie en Lala De Koala gaven het startschot van de verkeersveertiendaagse in PSBLO Meetjesland Eeklo (Gentsesteenweg). Zij kwamen de leerlingen vertellen hoe zij zich als voetgan-ger en fietser moeten gedragen in het verkeer. Lala vertelde de leerlingen hoe belangrijk het is om GEZIEN te worden en moedigde iedereen aan om altijd een fluojasje te dragen.

Gedurende de verkeersveertiendaagse werd in elke klas gewerkt rond verkeer en verkeersveiligheid. De jongsten kregen fietsles-sen en de oudsten volgden les over de geva-ren van de dode hoek bij een vrachtwagen! De 14-daagse werd afgesloten met een groot verkeersspel!

Campus De Tandem start met eerste onderwijscaféBij de GO!-basis- en secundaire school De Tan-dem kwamen leerkrachten van de derde graad basisonderwijs en eerste graad secundair voor het eerst samen voor ‘het onderwijscafé’ om er hun klaswerking, leerplannen, werkboeken,... naast elkaar te leggen. Op die manier trachten de scholen, die zich op dezelfde campus be-vinden, hun leerstof en jaarplannen nog beter op elkaar aan te sluiten. Avonden als deze zor-gen bovendien voor een steeds hechtere band tussen de verschillende leerkrachten, die de toekomstige samenwerking alleen maar inten-siever maakt.

In De Meidoorn werd op 4 september de eerste steen gelegd van het nieuwe school-gebouw. De school telt ongeveer 500 leer-lingen, in een kleuter- en lagere afdeling. Het bouwproject – dat in april al startte met de sloop van het oudste gedeelte – voorziet in de bouw van een nieuwe kleuterschool (7 klas-sen en een polyvalente ruimte), het strippen en opnieuw inrichten van het gebouw van de lagere school (11 klasruimtes) en de bouw van een losstaande, nieuwe turnzaal. Het eerste deel van de werken moet tegen de start van het volgende schooljaar al klaar zijn. De bouwkost bedraagt ongeveer 10 miljoen euro, waarvan 70 procent gesubsidieerd wordt. Het hele project moet afgewerkt zijn tegen 1 september 2014.

Eerste steen voor Meidoorn

© M

iche

l Moe

ns

© M

iche

l Moe

ns

26

Page 27: Eikenblad november 2012

Sportclub in de kijker in De TandemVan 8 tot 16 september had de ‘week van de Sportclub’ plaats. In die week zette Bloso, samen met de Vlaamse sportfederaties, de sportclub in de kijker als dé plek om aan sport te doen. Dit jaar was er ook een speciale dag voor scholen: op woensdag 12 september werden leerlingen toegelaten om in de outfit van hun sport(club) naar school te komen.Jongeren in sportkledij werden op die manier ambassadeurs voor (hun) sport en konden andere leerlingen overhalen om ook sportief te zijn. In Atheneum en leefschool De Tandem werd deze speciale activiteit een bijzondere

gebeurtenis. Een heleboel leerlingen deden hun uiterste best om hun sport in de kijker te zetten. Het leverde kleurrijke taferelen op. De werkgroep Gezondheidsbeleid nam met deze activiteit deel aan de wedstrijd van Bloso.

Naam  en  voornaam  van  de  voorschrijverNaam  en  voornaam  van  de  voorschrijverNaam  en  voornaam  van  de  voorschrijverNaam  en  voornaam  van  de  voorschrijverNaam  en  voornaam  van  de  voorschrijverNaam  en  voornaam  van  de  voorschrijverNaam  en  voornaam  van  de  voorschrijverNaam  en  voornaam  van  de  voorschrijverNaam  en  voornaam  van  de  voorschrijverNaam  en  voornaam  van  de  voorschrijver

IVV  Sint-­‐VincentiusIVV  Sint-­‐VincentiusIVV  Sint-­‐VincentiusIVV  Sint-­‐VincentiusIVV  Sint-­‐VincentiusIVV  Sint-­‐VincentiusCampus  EekloCampus  EekloCampus  EekloCampus  EekloCampus  EekloZuidmoerstraat  125Zuidmoerstraat  125Zuidmoerstraat  125Zuidmoerstraat  125Zuidmoerstraat  125Zuidmoerstraat  1259900  Eeklo9900  Eeklo9900  Eeklo9900  Eeklo

DOOR  DE  VOORSCHRIJVER  IN  TE  VULLEN  DOOR  DE  VOORSCHRIJVER  IN  TE  VULLEN  DOOR  DE  VOORSCHRIJVER  IN  TE  VULLEN  DOOR  DE  VOORSCHRIJVER  IN  TE  VULLEN  DOOR  DE  VOORSCHRIJVER  IN  TE  VULLEN  DOOR  DE  VOORSCHRIJVER  IN  TE  VULLEN  DOOR  DE  VOORSCHRIJVER  IN  TE  VULLEN  DOOR  DE  VOORSCHRIJVER  IN  TE  VULLEN  DOOR  DE  VOORSCHRIJVER  IN  TE  VULLEN  DOOR  DE  VOORSCHRIJVER  IN  TE  VULLEN  Naam  en  voornaamNaam  en  voornaamNaam  en  voornaamNaam  en  voornaamNaam  en  voornaamvan  de  rechthebbendevan  de  rechthebbendevan  de  rechthebbendevan  de  rechthebbendevan  de  rechthebbendevan  de  rechthebbende

Een    toekomstige  verpleegkundigeEen    toekomstige  verpleegkundigeEen    toekomstige  verpleegkundigeEen    toekomstige  verpleegkundigeEen    toekomstige  verpleegkundigeEen    toekomstige  verpleegkundigeEen    toekomstige  verpleegkundigeEen    toekomstige  verpleegkundigeEen    toekomstige  verpleegkundigeEen    toekomstige  verpleegkundigeEen    toekomstige  verpleegkundigeEen    toekomstige  verpleegkundige

Voorbehouden  aan  hetVoorbehouden  aan  hetVoorbehouden  aan  hetVoorbehouden  aan  hetVoorbehouden  aan  hetVoorbehouden  aan  het R/ Op  zoek  naar  een  boeiende  opleiding?Op  zoek  naar  een  boeiende  opleiding?Op  zoek  naar  een  boeiende  opleiding?Op  zoek  naar  een  boeiende  opleiding?Op  zoek  naar  een  boeiende  opleiding?Op  zoek  naar  een  boeiende  opleiding?Op  zoek  naar  een  boeiende  opleiding?Op  zoek  naar  een  boeiende  opleiding?Op  zoek  naar  een  boeiende  opleiding?Op  zoek  naar  een  boeiende  opleiding?Op  zoek  naar  een  boeiende  opleiding?Op  zoek  naar  een  boeiende  opleiding?verpakkingsvignetverpakkingsvignetverpakkingsvignetverpakkingsvignetverpakkingsvignet

HBO  VERPLEEGKUNDEHBO  VERPLEEGKUNDEHBO  VERPLEEGKUNDEHBO  VERPLEEGKUNDEHBO  VERPLEEGKUNDEHBO  VERPLEEGKUNDEHBO  VERPLEEGKUNDEHBO  VERPLEEGKUNDEHBO  VERPLEEGKUNDEHBO  VERPLEEGKUNDEHBO  VERPLEEGKUNDEHBO  VERPLEEGKUNDEHBO  VERPLEEGKUNDER/ modulair  trajectmodulair  trajectmodulair  trajectmodulair  trajectR/ werkbegeleiding  op  stagewerkbegeleiding  op  stagewerkbegeleiding  op  stagewerkbegeleiding  op  stagewerkbegeleiding  op  stagewerkbegeleiding  op  stageR/ vernieuwd  curriculum  met  permanente  evaluatievernieuwd  curriculum  met  permanente  evaluatievernieuwd  curriculum  met  permanente  evaluatievernieuwd  curriculum  met  permanente  evaluatievernieuwd  curriculum  met  permanente  evaluatievernieuwd  curriculum  met  permanente  evaluatievernieuwd  curriculum  met  permanente  evaluatievernieuwd  curriculum  met  permanente  evaluatievernieuwd  curriculum  met  permanente  evaluatievernieuwd  curriculum  met  permanente  evaluatievernieuwd  curriculum  met  permanente  evaluatievernieuwd  curriculum  met  permanente  evaluatie

Kom  naar  onze  infoavondKom  naar  onze  infoavondKom  naar  onze  infoavondKom  naar  onze  infoavondKom  naar  onze  infoavondKom  naar  onze  infoavondKom  naar  onze  infoavondKom  naar  onze  infoavonddonderdag  6  decemberdonderdag  6  decemberdonderdag  6  decemberdonderdag  6  decemberdonderdag  6  decemberdonderdag  6  decemberdonderdag  6  decemberdonderdag  6  decembervan  18  tot  20  uurvan  18  tot  20  uurvan  18  tot  20  uurvan  18  tot  20  uurvan  18  tot  20  uur

Stempel  van  de  voorschrijverStempel  van  de  voorschrijverStempel  van  de  voorschrijverStempel  van  de  voorschrijverStempel  van  de  voorschrijverStempel  van  de  voorschrijverStempel  van  de  voorschrijver campus.eeklo@ivv-­‐eeklo.becampus.eeklo@ivv-­‐eeklo.becampus.eeklo@ivv-­‐eeklo.becampus.eeklo@ivv-­‐eeklo.becampus.eeklo@ivv-­‐eeklo.becampus.eeklo@ivv-­‐eeklo.becampus.eeklo@ivv-­‐eeklo.bewww.ivv-­‐eeklo.bewww.ivv-­‐eeklo.bewww.ivv-­‐eeklo.bewww.ivv-­‐eeklo.bewww.ivv-­‐eeklo.beTel:  09  341  82  29Tel:  09  341  82  29Tel:  09  341  82  29Tel:  09  341  82  29Uitvoerbaar  vanaf  voornoemde  datum  of  vanafUitvoerbaar  vanaf  voornoemde  datum  of  vanafUitvoerbaar  vanaf  voornoemde  datum  of  vanafUitvoerbaar  vanaf  voornoemde  datum  of  vanafUitvoerbaar  vanaf  voornoemde  datum  of  vanafUitvoerbaar  vanaf  voornoemde  datum  of  vanafUitvoerbaar  vanaf  voornoemde  datum  of  vanafUitvoerbaar  vanaf  voornoemde  datum  of  vanafUitvoerbaar  vanaf  voornoemde  datum  of  vanaf

             instapdatum                  instapdatum                  instapdatum                  instapdatum                  instapdatum                  instapdatum                  instapdatum    

             1  februari  2013              1  februari  2013              1  februari  2013              1  februari  2013              1  februari  2013

Ouders op de schoolbankenDe ouders van de nieuwe leerlingen van de Provinciale Middenschool werden ver-welkomd onder het motto ‘ouders op de schoolbanken’. Ze werden net als leerlin-gen van 12 jaar geholpen bij hun eerste stappen in de middelbare school.Reactie bezoeker: ‘Op een zeer toeganke-lijke manier konden we een beetje te weten komen over de school waar onze zoon elke dag naar toe gaat. Ik weet dat deze avond maar een tipje van de sluier heeft opgelicht maar we hebben duidelijk de boodschap begrepen die het schoolteam wou brengen. Ze zien het als hun taak om meer te doen dan alleen te onderwijzen, meer dan enkel en alleen kennis over te brengen.’

PCDO breidt uitHet Provinciaal Centrum Deeltijds Onderwijs (PCDO) telt in zijn achtste werkjaar 125 leer-lingen. Om de kwaliteit met het steeds toe-nemend leerlingenaantal verder te kunnen garanderen, drong een uitbreiding van het centrum aan de Roze 131 zich op. Het Provin-ciaal Technisch Instituut was bereid om een extra verdieping aan haar ‘kleine broertje’ af te staan. De verdieping werd volledig gere-noveerd en aangepast aan de onderwijsno-den van het centrum. De Dienst Patrimonium van de provincie maakte van de gelegenheid gebruik om ook de bestaande verdieping te optimaliseren. De kosten van deze renovatie worden gedragen door het provinciebestuur Oost-Vlaanderen.

Het PCDO richt zich tot jongeren tussen 15 en 25 jaar die naast het leren ook een arbeids-traject volgen. Ze komen twee dagen naar het centrum, de overige drie dagen volgen zij een traject op maat of gaan ze werken op de re-guliere arbeidsmarkt. Er zijn opleidingen in de ‘harde sector’ (bouw, metaal, elektriciteit, hout, sanitair) en in de ‘zachte sector’ (administratie, winkel, logistiek, horeca, zorg).

Het PCDO startte in het schooljaar 2004-2005, met acht leerlingen. Een schooljaar later telde het Centrum 50 leerlingen en behaalde de er-kenningslimiet. Het opleidingsaanbod werd uitgebreid en geoptimaliseerd. Het leerlingen-aantal bedroeg vorig jaar 125.

Scholen zingen ook ‘for the Climate’Naast het succes van Sing for the Climate op de Markt op 22 september, zetten ook de scholen hun beste beentje voor. Basisschool De Wegel organiseerde op don-derdag 25 oktober workshops voor de kinde-ren van het 3de tot en met het 6de leerjaar rond de problematiek van de klimaatsverandering. Ze sloten de dag met een ‘mars voor een posi-tief klimaat’, op school. Ze zongen het actielied van ‘Sing for the Climate’. Als slot van de ac-tie kregen alle kinderen een zaadje om zelf te zaaien en te verzorgen, een sterk en passend

symbool voor de toekomst. Op vrijdag 26 oktober sloegen de drie basis-scholen van Campus De Tandem (GO!) de han-den in elkaar om allen samen te zingen voor Sing For The Climate. In de voormiddag staken ze de handen uit de mouwen in workshops rond milieu en klimaat. Om 13.30 uur verzamel-den ze op de markt van Eeklo om daar uit volle borst te zingen en te dansen.©

Mic

hel M

oens

27

Page 28: Eikenblad november 2012

eekloeekloinfo

Vuurwerk op oudejaar?

In het Eeklose GAS-reglement (GAS = gemeentelijke administratieve sancties) art. 271 staat te lezen dat het verboden is in open lucht vuurwapens af te vuren, vuurwerk te ontsteken of voetzoekers te laten ontploffen op het grondgebied van de stad, zonder voorafgaande machtiging van de burgemeester. Tijdens oudejaarsnacht is deze machtiging niet nodig voor het ontsteken van vuurwerk of het doen ontploffen van voetzoekers. Wel is vereist dat bij deze handelingen de gepaste veiligheidsmaatregelen worden genomen om het veroorzaken van schade of gevaar voor derden te vermijden.

In openbare parken, plantsoenen, speelplei-nen, sportterreinen en andere gemeentelijke infrastructuur is het verboden om vuur te ma-ken, voetzoekers te laten ontploffen of vuur-werk af te schieten. Houd hiermee rekening! Om te voorkomen dat het eindejaarsfeest een nachtmerrie wordt, neem je best de volgende voorschriften in acht:

KOOP NIET EENDER WAT Als particulier mag je enkel vuurwerk bestemd voor particulier gebruik kopen. In België draagt dit de benaming ‘feestvuurwerk’. Koop enkel wettig en veilig vuurwerk waarop één van de twee volgende verplichte kwaliteits- en veilig-heidsmarkeringen staat:

• Feestvuurwerk BE gevolgd door 3 letters, 4 cijfers en eindigend met een D (bv.: BE /OTUXXXX/D). Consumenten jonger dan 16 jaar mogen dit niet kopen

• vuurwerk ‘categorie 1’ of ‘categorie 2’ met een CE-markering. Bovendien mag voor vuurpijlen de hoeveelheid aan actieve explosieve stof niet meer dan 40 gram be-dragen. Consumenten jonger dan 12 jaar mogen de producten van categorie 1 niet kopen. Door min-16-jarigen mogen de pro-ducten van categorie 2 niet aangekocht wor-den. De vuurwerkartikelen die te klein zijn om een markering op aan te brengen, moe-ten in een gemeenschappelijke verpakking voorzien van een aangepaste markering ver-kocht worden.

Koop nooit vuurwerk zonder gebruiksvoor-schriften en bij twijfel kan je aan de handelaar vragen om een afschrift van de handleiding mee te krijgen waarop vermeld staat hoe het gekochte product te gebruiken. Als particulier mag je feestvuurwerk kopen met daarin niet meer dan 1 kilogram pyrotechnische sas. Dit

komt min of meer overeen met 4 tot 5 kg bru-togewicht vuurwerk. De verkoper mag je dus geen grotere hoeveelheid verkopen.

KOOP NIET BIJ EENDER WIE OF EENDER WAARKoop enkel vuurwerk in erkende en gespeci-aliseerde winkels die in het bezit zijn van een verkoopsvergunning afgeleverd door de lokale overheid. De verkoop van vuurwerk door am-bulante handelaars op beurzen, markten en rommelmarkten is verboden. Je mag er geen vuurwerk kopen. Het verzenden van vuurwerk per post is niet toegestaan. Opgelet: wees uiterst voorzichtig als je via internet koopt. Ervaring toont aan dat talrijke vuurwerkartikelen die aangeboden worden niet aan de wettelijke criteria voor de verkoop aan particulieren beantwoorden. Sommige producten zijn gewoon illegaal omdat ze te krachtig zijn. Zelfs voor gebruik door profes-sionelen zijn ze gevaarlijk.

vEILIGHEIDSREGELS:• bewaar thuis het feestvuurwerk op een dro-

ge plaats in een afgesloten ruimte, buiten het bereik van kinderen;

• lees de gebruiksaanwijzingen voor het afste-ken van vuurwerk op voorhand;

• kies een aangepaste schietplaats: een open zone, die vlak, horizontaal en hard is, verwij-derd van woningen en geparkeerde voertui-

gen en ver van een dichte plantengroei;• zorg ervoor dat toeschouwers steeds op

een veilige afstand blijven tot na het afvuren;• houd dieren op een veilige plaats! Vooral

honden en paarden houden niet van vuur-werk en schrikken bij de eerste knallen;

• zorg ervoor om steeds water en een brand-blusapparaat binnen handbereik te hebben;

• geen alcohol voor en tijdens het afsteken;• bescherm ogen en draag eventueel een

goede beschermingsbril tijdens het afschie-ten. Draag nooit kledij die makkelijk vuur vat;

• plaats voor het afsteken van vuurpijlen een buis stevig in de grond en steek er dan de stok van de vuurpijl in. Steek maar één pijl per keer aan. Wacht tot de eerste pijl de lucht ingaat alvorens een andere pijl in de-zelfde buis te plaatsen;

• steek de lonten aan met een aansteeklont die je bij je leverancier kan krijgen. Rookwaar zoals een sigaar of een sigaret kunnen ook gebruikt worden. Gebruik zeker geen luci-fers of aanstekers: het risico bestaat dat je de lont verkeerd aansteekt en je onvoldoen-de tijd hebt om jezelf in veiligheid te brengen;

• verlaat zo snel mogelijk de plaats van af-schieten en blijf op voldoende afstand zodra je een lont aansteekt;

• richt nooit een aangestoken product naar een persoon;

• houd voldoende afstand van het vuurwerk en steek de lonten aan met gestrekte arm;

• steek nooit vuurwerk af op de grond (bat-terij, fontein, kaars,...) wanneer een deel van je lichaam zich boven het vuurwerk bevindt;

• benader nooit onmiddellijk een artikel na-dat je het aanstak. Indien het niet werkt, wacht dan minstens 30 minuten;

• steek nooit een vuurwerkartikel terug aan; • doof op de grond gevallen resten;• steek geen vuurpijlen op bij hevige wind.

Opgelet!

COMMUNICATIEIndustrielaan 2

09 I 218 28 96 [email protected]

28

Page 29: Eikenblad november 2012

Met het project Stevin zal Elia, de beheerder van het Belgische transmissienet voor elek-triciteit, zijn 380kVolt-net uitbreiden tussen Zomergem en Zeebrugge. Dit net maakt deel uit van de ruggengraat van het Europese elek-triciteitstransmissienet. Deze netversterking is noodzakelijk voor de aansluiting van de off-shore windmolenparken in de Noordzee, de toekomstige onderzeese verbinding met Engeland en de aansluiting van de centrale productie in West-vlaanderen. Het project draagt bij tot een duurzame en ze-kere elektriciteitsvoorziening in Vlaanderen, in België en in Europa.

PROCEDURESTAPPENMet de definitieve vaststelling van het Gewes-telijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) door de Vlaamse regering in juli 2012 is het eerste deel van de vergunningsprocedure afgerond. Het tracé is nu planologisch vastgelegd en het GRUP vormt de basis om een stedenbouw-kundige vergunning aan te kunnen vragen. Voor de aanvraag van een stedenbouwkundi-ge vergunning dient Elia een milieueffectrap-port (MER) over het project te laten opmaken. Het goedgekeurde MER zal de Vlaamse over-heid helpen te beslissen over de vergunnings-aanvraag en over welke milieumaatregelen genomen moeten worden.

INSPRAAK IN HET MER-ONDERZOEKIn de startfase van het project-MER is er een publieke inspraak voorzien om alle betrokke-nen de mogelijkheid te bieden om het milieu-onderzoek mee inhoud te geven.

De exacte periode ‘ter inzage legging’ is af-hankelijk van enkele administratieve stappen. De kennisgeving zal vanaf vermoedelijk 5 no-vember gedurende een maand bij de betrok-ken gemeente- en stadsbesturen ter inzage liggen.

INFOSESSIESIn het kader van de MER-procedure worden infosessies georganiseerd door Elia. Hier kan je terecht met vragen over zowel het project als over het MER-onderzoek.

Deze infosessies worden gehouden in:Maldegemwoensdag 14/11/2012 van 18 tot 20 uur Cultureel Centrum De Hoogen Pad, Adegem-Dorp 16B, Adegem

Bruggedonderdag 15/11/2012 van 18 tot 20 uurGemeenschapshuis Zeebrugge, Marktplein 12, Zeebrugge

Dammedinsdag 20/11/2012 van 18 tot 20 uurBroederklooster, Bradericplein 22, Vivenkapelle

MEER INFOwww.elia.be/nl/projecten/netprojecten/stevinVoor meer informatie over de inspraakmo-gelijkheid tijdens het MER kan je terecht bij jouw stad/gemeente of op de website van de Dienst MER: www.lne.be/themas/milieuef-fectrapportage/inspraak/hoe-inspreken

publieke consultatie project STEVIN milieueffectenrapportage (MER)

WENSBALLONNENPolitie en brandweer waarschuwen ook voor het gevaar van Thaïse wensballonnen. Een prachtig zicht, zo’n brandende lampion die hoog in de lucht in stilte zweeft. Maar wat veel mensen zich niet realiseren is dat deze ballon-nen erg (brand)gevaarlijk kunnen zijn: ze kun-nen brand veroorzaken op een rieten dak of in een natuurgebied en ze zijn hinderlijk voor het (vlieg)verkeer. Politie en brandweer geven negatief advies voor gebruik van deze ballonnen want:• de ballonnen zijn gemaakt van kwetsbaar

materiaal en sterk onderhevig aan de weers-omstandigheden;

• de metalen constructie in de lampionnen kan nefast zijn voor de veestapel;

• de ballonnen dragen een te groot risico met zich mee voor gebouwen, bossen en het ver-keer.

BIJ ERNSTIGE BRANDWONDEN• bel onmiddellijk de hulpdiensten;• laat overvloedig zuiver en koud water

over de verbrande zones lopen;• geen zalf of andere middeltjes op de

brandwonden smeren.

29

Page 30: Eikenblad november 2012

eekloeeklobestuur&diensten

Na 19 jaar intensief gebruik was een grondige renovatie van de theaterzaal van Cultuurcen-trum De Herbakker meer dan nodig. De mousse in de zittingen en de rugleuningen van de theaterstoelen was in volume afgenomen wat een vermindering van zitcomfort betekende. De mousse in de armleuningen was zelfs vol-ledig verdwenen (verduurd). De veringen in de karkassen van de stoelen verloren kracht zodat een deel van de stoelen niet meer vol-ledig opklapte. Het textiel zelf was op sommige plaatsen letterlijk tot op de draad versleten. Het werd steeds moeilijker om vlekken te verwijde-ren. Ook het tapijt was op de hoeken van de treden afgesleten en hier en daar ontsierd door grote vlekken.

De stalen onderstructuur van de stoelen was eigenlijk nog in goede staat, terwijl nieuwe

stoelen van een dergelijke kwaliteit vandaag de dag onbetaalbaar zijn geworden. Zitjes die opnieuw 20 jaar zouden meegaan, zouden een pak meer geld kosten dan geraamd. Na rijp beraad werd het dossier ‘nieuwe theaterzetels’ een dossier ‘herstofferen theaterzetels’.

Tijdens het herstofferingsproces van afgelopen zomer kregen de stoelen een grondige renova-tie. Ze werden bij de fabrikant ter plaatse vol-ledig uit elkaar gehaald, voorzien van nieuwe veren en mousse, opnieuw met stof bekleed en weer in elkaar gemonteerd. In de toekomst zoekt het CC nog een manier om de rolstoel-plaatsen op een vlottere manier te kunnen vrijmaken, en verder onderzoeken ze de piste om een ringleiding te installeren voor slechtho-renden. De herstoffering van de zetels kostte € 52.000, het nieuwe tapijt kostte € 30.762.

in het nieuw

Ridder Marc WillemsMarc Willems van Biscuiterie Willems werd door de Eeklose VVV tot ridder in de Orde van den Eeklooschen Herbakker geslagen. De VVV-leden Dirk Lehoucq en Freddy Lippens werden ook in de Orde verheven. Marc Willems

- die in 2011 de THEO voor persoonlijkheid van het jaar kreeg - promoot zijn speculoos als één van de Eeklose streekproducten, één van de Zoetjes van Eeklo (naast de cuberdons van Geldhof en de chocolade van Cavalier).

STRIPvERHAALMarc Willems draagt de legende van de Eeklo-se Herbakker na aan het hart en wilde ze nieuw leven inblazen. Biscuiterie Willems heeft, sa-men met Stad Eeklo en het Herbakkerscomité ervoor gekozen om het Herbakkersverhaal te vertellen in een zeer toegankelijke vorm, via een stripverhaal. Om dit te realiseren werd een beroep gedaan op de jonge Eeklonaars Martha Verschaffel, Boris Bonne, Lukas Ver-straete en Robrecht Verstraete. Deze kunste-naars maakten de tekeningen en teksten van het stripverhaal. De Herbakkerslegende hangt nauw samen met de rijke geschiedenis van speculoosindustrie in Eeklo. Een geschiedenis die Biscuiterie Willems tot vandaag met veel trots verder zet. Daarom is ervoor gekozen om naast het strip-verhaal ook de geschiedenis van speculoos in Eeklo te vertellen in een luchtige, ludieke vorm.

Het boekje zal niet alleen gebruikt worden als commerciële ondersteuning van het streek-product ‘Speculoos uit Eeklo’, maar moet ook de legende terug in het straatbeeld van Eeklo brengen. Zo zal het boekje ter beschikking ge-steld worden in de Meetjeslandse toeristische kantoren en zal het frequent gebruikt worden bij activiteiten van de Stad Eeklo.

RUP LILANHet voormalig bedrijf Lilan ligt volgens het gewestplan in een ambachtelijk gebied. Deze bestemming kan in het stedelijk woongebied niet meer worden gerealiseerd. Bovendien werden verschillende bestaande woningen op het gewestplan mee in de bestemming ambachtelijk gebied ingekleurd. Op deze manier werden deze woningen onbedoeld zonevreemd.

KORT UIT DE GEMEENTERAAD

De stad wenste in deze zone een kwalitatief duurzaam woonproject te laten ontwikkelen in

samenhang met bestaande woongelegenhe-den. Tevens moesten de zonevreemde wonin-gen terug de bestemming woongebied krijgen.Het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Lilan dat daartoe werd opgemaakt is echter door de ge-meenteraad van 24 september niet aanvaard.

© M

iche

l Moe

ns

© J

oost

D’h

uyve

tters

30

Page 31: Eikenblad november 2012

Op een paar artikels van wijlen Erik De Smet in ‘De Eeklose Dobbelgebak-kene’ na is er nooit veel aandacht aan

briefhoofden besteed. Ten onrechte, want zij kunnen heel wat nuttige informatie verschaf-fen. De trouwe lezer van deze rubriek weet inmiddels al dat het met de registratie van de bewoning in Eeklo treurig gesteld is. Huis-nummers werden maar in de jaren 1890 de regel, en nadien werden ze ook nog herhaal-delijk aangepast. Naar de activiteiten op de verschillende percelen is het dikwijls raden. De tellingen vermelden wel een beroep, maar het is nog de vraag of dat op het woonadres werd uitgeoefend. De ambtenaren schreven ook gewillig neer wat de aangever opgaf: zo noemde een hersteller van (brom)fietsen zich wel eens graag garagehouder. Ten slotte kan ook de vooroorlogse taal parten spelen. Het zal niet voor iedereen duidelijk zijn dat een Eeklose huurhouder transporten verzorgde. De dikwijls overvloedig gedetailleerde brief-hoofden brengen dan duidelijkheid.Ook op het gebied van huisnamen zijn de

briefhoofden onmisbaar. De stedelijke ad-ministratie maakte immers nooit gebruik van namen van handelszaken: de identiteit van de belasting betalende inwoner was veel belangrijker. Pittoreske opschriften als ‘De Roode Hand’, ‘In den Ossekop’, ‘De gou-den bol’, ‘In de schaar’ zijn inmiddels uit het stadsbeeld verdwenen, maar bewaard in de facturen en brieven van de uitbaters.Niet te verwaarlozen is ook het esthetische aspect: vooral vóór W.O. I waren briefhoof-den dikwijls juweeltjes van sierkunst. Dat de afgebeelde gevels meestal flink gevleid wa-ren, moet er dan wel worden bijgenomen.De informatie ligt niet altijd gewoon te grab-bel. Veel briefhoofden vermelden van de eigenaar/uitbater alleen de eerste letter van de voornaam, wat bij namen als De Baets en Goethals voor flink puzzelwerk zorgt. En dan hebben we het nog niet over het frequente gebruik van de tweede voornaam. Zo zoch-ten de samenstellers van de tentoonstelling een paar uur naar een Lionel Verbiest, die ei-genlijk Hendrik bleek te heten...

In de briefhoofdententoonstelling ‘Bedrijvig Eeklo’ waren de afgelopen maand zo’n driehonderd stuks te zien, in hoofdzaak afkomstig uit het Eeklose Stads-archief. Dat was maar een greep uit de vele duizenden stuks die het rijk is. Ze zitten wel verdeeld over de meest uiteenlopende collecties: inkomende brief-wisseling uiteraard, maar ook o.a. bewijsstukken bij de rekeningen, gemeente-raadsdossiers, belastingen en oorlogsdocumenten.

ARCHIEFBRIEFHOOFDEN

Eedaflegging nieuwe financieel beheerder

De nieuwe financieel beheerder van de stad, Isabelle Dombret legde maandag 24 septem-ber de eed af voor de gemeenteraad. Isabelle is sedert het voorjaar van 2012 in dienst bij de stad. Ze is afkomstig uit Oedelem.

BKO Zuiderzon kan uitbreidenHet OCMW ontving de bouwvergunning voor een uitbreiding van het gebouw Athene (op De Zuidkaai). Dit gebouw langsheen de Zuidmoer-straat huisvest beneden de buitenschoolse kinderopvang (BKO) De Zuiderzon en Schatjes-eiland. Boven zijn naast vzw Kompas diverse opleidings- en vergaderlokalen gevestigd.

De nieuwe aanbouw is een uitbreiding die de volledige ruimte tussen de buitenschoolse kinderopvang en het magazijn van de klusjes-dienst in neemt (= de verlenging van gebouw Barcelona). Door deze uitbreiding kan de ca-paciteit van de BKO aanzienlijk vergroten. Op

dit ogenblik bedraagt de capaciteit 58 kindjes, in de toekomst kan dit naar 80 gaan. In de nieuwbouw kan plaats gemaakt worden voor Schatjeseiland en voor de kantoren van de BKO. Daardoor kan de huidige ruimte volledig ingenomen worden door de Zuiderzon. Bij de realisatie van de nieuwbouw zal de toegangs-deur een beetje verplaatst worden. De BKO zal ook een echte baliefunctie krijgen, zodat je niet langer rechtstreeks in de ruimtes met de kinde-ren terecht komt. De kostprijs van het gebouw (niet ingericht) is voorzien op € 102.000. De timing van de uitvoe-ring wordt op korte termijn vastgelegd.

ZON. 11 NOVEMBER 2012WAPENSTILSTAND

10 uur in de Dekanale kerk:Plechtige dienst ter nagedachtenis van de ge-sneuvelde militairen en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen.10.45 uur op het Canadaplein:Plechtigheid aan het monument ‘de soldaat en het meisje’.11 uur op de Markt:Vaderlandse plechtigheid aan de gedenkplaat aan het stadhuis.11.20 uur op de stedelijke begraafplaats (hoofdingang Molenstraat):Plechtigheid aan het monument voor de poli-tieke gevangenen en de Belgische gesneuvel-den en aan het gedenkteken van de ereperken 1914-1918 en 1940-1945.De viering wordt opgeluisterd door de Konink-lijke Harmonie Amicitia en het Gregoriuskoor.

DON. 15 NOVEMBER 2012KONINGSDAG

10.45 uur aan het stadhuis, Markt 34:Vormen van de optocht.

11 uur in de Dekanale kerk:Plechtig Te Deum.

31

Page 32: Eikenblad november 2012

eekloeeklosociaal

In Eeklo is Wijkcentrum De Kring begin dit jaar gestart met het project Samen Inburgeren. Daarbij worden duo’s gevormd tussen mensen die al lang in Eeklo wonen en mensen die nieuw zijn en graag willen inburgeren. Elke week gaan ze gedu-rende een uurtje samen op stap zodat ze de stad beter leren kennen en hun Nederlands kunnen oefenen.

Marjan komt van Iran en woont al bijna twee jaar in Eeklo samen met haar twee kinderen. Sinds mei spreekt ze regelmatig af met Bernardine om samen iets te doen. Dat is voor hen niet echt een opgave, want onder-tussen zijn ze al echte vriendinnen geworden. We vroegen aan Marjan en Bernardine naar hun ervaringen binnen het project Samen Inburgeren.

Hoe verliepen de eerste keren dat jullie afspraken?Marjan: ‘Dat is heel gemakkelijk gegaan, het klikte meteen tussen ons. De eerste keer hebben we gewoon gebabbeld. De week nadien zijn we samen naar de supermarkt gegaan en hebben we verschillende produc-ten bekeken.’Bernardine: ‘Daarna ben ik bij Marjan op bezoek gegaan en dan is zij bij mij langs gekomen. We hebben samen al veel uitstapjes gedaan: naar de ballonmeeting, de Gentse feesten, een dag naar zee. Ook koken we soms voor mekaar. Deze zomer aten we Iranese barbecue, Marjan kan heel lekker koken.‘Marjan: ‘Bernardine maakte Belgisch eten: stoofvlees. Ik kreeg het re-cept en maakte het voor mijn kinderen. Ze vonden het heel lekker. Ze kwam mij ook verrassen op mijn verjaardag, dat was heel leuk. Ik ben heel blij om een Belgische vriendin te hebben. Alle mensen in mijn klas vragen mij hoe we mekaar hebben leren kennen en willen ook Belgische vrienden.’

Wat ben je al meer te weten gekomen over Eeklo? Marjan: ‘Bernardine heeft mij het park getoond. Ik was al lang met de kinderen op zoek naar het park en had al tegen mijn zoon gezegd dat er in Eeklo geen park was. Nu ga ik daar veel met de kinderen.’Bernardine: ‘Ik hielp ook bij de speelpleinwerking in de zomer. Marjan had een boekje van de jeugddienst gekregen met daarin het zomeraan-bod voor kinderen. Maar ze had het weggegooid omdat het te moeilijke taal was en ze er niet veel van begreep. Nu kon haar zoon in de vakantie gaan spelen op ’t Ges, daar was hij heel blij mee.’Marjan: ‘Bernardine hielp ook bij het zoeken van een voetbalclub. Ik dacht eerst dat er geen voetbalclub in Eeklo was. Daarna belde ik naar een voetbalclub verder weg. Bernardine hielp me om een club in de buurt te vinden. Nu gaat mijn zoon drie keer per week voetballen.’Bernardine: ‘Mijn man hielp bij de aansluiting van Belgische televisie. Marjan kreeg daarna een veel te hoge factuur. Facturen zijn altijd in

moeilijke taal geschreven en niet duidelijk waardoor mensen vaak beta-len in plaats van voor hun rechten op te komen. Mijn man zal nu naar de provider bellen zodat Marjan de factuur niet moet betalen.’

Is jouw Nederlands er al op vooruit gegaan? Marjan: ‘Vroeger was ik heel verlegen, nu spreek ik veel meer. Ik heb ook leren telefoneren. Vroeger durfde ik niet te bellen omdat ik de an-dere niet verstond. Bernardine en ik bellen naar mekaar, en nu durf ik bijvoorbeeld ook al naar de dokter te bellen. Telefoneren blijft wel heel moeilijk.’Bernardine: ‘Marjan haar Nederlands is al veel verbeterd. Ze heeft veel woorden bijgeleerd. Ze durft ook te spreken en heeft geen schrik om fouten te maken. Andere mensen spreken vaak Engels tegen haar omdat ze geen geduld hebben om iets traag in het Nederlands uit te leggen. Dat is wel jammer.’

Wat hebben jullie nog van mekaar geleerd?Bernardine: ‘Marjan kent niet alle feestdagen dus staat ze soms voor een gesloten winkel. Veel dingen die voor ons vanzelfsprekend zijn, zijn dit voor haar niet. Marjan kan van alle kleine dingen genieten en leert me zelf ook meer genieten van alles wat we hier hebben of kunnen doen. Als we afspreken gaat alles ook een beetje trager omdat we traag spreken. Dat brengt mij ook wel een beetje tot rust.’Marjan: ‘We hebben al veel van mekaars cultuur geleerd. Het is niet al-tijd gemakkelijk als alleenstaande mama in een land waar ze een andere taal spreken. Maar Bernardine helpt mij en dat is heel fijn.’

Het project Samen Inburgeren is in Eeklo op zoek naar vrijwilligers die een beetje tijd willen vrijmaken om een nieuwkomer wegwijs te maken. Interesse? Neem dan contact met Lien De BruyckerWijkcentrum De KringZuidmoerstraat 136/8 in [email protected] tel. 09 | 378 61 69

MEER INFO www.sameninburgeren.be

in eeklo

32

Page 33: Eikenblad november 2012

Toekenning projectsubsidieLokaal Sociaal BeleidHet Lokaal Sociaal Beleidplan voorziet jaarlijks een budget om projec-ten te ondersteunen die de toegankelijkheid tot de sociale grondrech-ten bevorderen. De projecten moeten:• bijdragen tot het wegnemen of afbouwen van obstakels die de toegang

tot sociale grondrechten belemmeren;• de competentie of vaardigheden van de beoogde doelgroep versterken;• de draagkracht van de doelgroep verhogen;• het sociale netwerk rond de beoogde doelgroep versterken.

Deze sociale grondrechten zijn wonen, arbeid, sociale zekerheid, gezondheid, sociale bijstand, juridische bijstand, culturele ontplooi-ing, maatschappelijke ontplooiing, gezond leefmilieu en onderwijs. De stuurgroep Lokaal Sociaal Beleid kende voor het jaar 2012 mid-delen toe aan 3 projecten:• Preventie Uithuiszetting van CAW visserij: het CAW Visserij wil het

aantal uithuiszettingen verminderen, dit door vroegtijdig in te grijpen in probleemsituaties waarbij het recht op wonen in het gedrang komt.

• De cultuur van de tijdelijke buur van het Rode Kruisopvangcen-trum Eeklo: door laagdrempelige activiteiten te organiseren wil het Rode Kruisopvangcentrum Eeklo dat bewoners van het centrum en in-woners van Eeklo elkaar leren kennen en respecteren.

• Tuin vol gevoel – het Inter-‘nest’ van scholengemeenschap KA-BOE: dit project biedt kinderen een kader aan om hun sterke emoties en hun daarmee gepaard gaande gedragingen te kunnen (h)erkennen, uiten en verwerken. Leerkrachten zullen ook opgeleid worden om kinde-ren beter te begeleiden bij het omgaan met sterke emotionele momenten.

De verwarmingstoelagehet hele jaar door!De winter komt dichterbij, voor sommigen het signaal om huisbrandolie te bestellen. Een levering van huisbrandolie kan een aanzienlijke hap uit het budget betekenen. Reden genoeg om na te gaan of je recht hebt op de verwarmingstoelage!

Je gebruikt één van de volgende brandstoffen om je woning te verwar-men: huisbrandolie, verwarmingspetroleum (type c) of bulkpropaangas. (dus NIET voor aardgas via aansluiting op het stadsdistributienet of pro-paangas en butaangas in gasflessen) EN je behoort tot één van de vol-gende categorieën:cat. 1 personen met recht op een verhoogde verzekeringstege-moetkoming van de ziekte- en invaliditeitsverzekering (code ..1/..1 op het klevertje van het ziekenfonds). Tevens is vereist dat het jaarlijks bruto belastbaar inkomen van het huishouden lager of gelijk is aan € 16.306,33 verhoogd met € 3.018,74 per persoon ten laste.

cat. 2 personen met een laag inkomenHet jaarlijks bruto belastbaar inkomen van jouw huishouden is lager of gelijk aan € 16.306,33, verhoogd met € 3.018,74 per persoon ten laste.

cat. 3 personen met schuldenoverlast die genieten van een schuld-bemiddeling of een collectieve schuldenregeling en waarvan het OCMW vaststelt dat ze de verwarmingsfactuur niet kunnen betalen.

DAN heb je recht op een verwarmingstoelage! Het bedrag van de toelage hangt af van de gefactureerde brandstof. Hoe hoger de prijs, hoe hoger de tussenkomst. De levering moet gebeurd zijn of gebeuren tus-sen 1 januari en 31 december 2012. Per stookseizoen (kalenderjaar) en per huishouden wordt er een verwarmingstoelage gegeven voor maxi-mum 1.500 liter brandstof. Voor in kleine hoeveelheden aan de pomp aangekochte huisbrandolie of verwarmingspetroleum (type c) is er een forfaitaire verwarmingstoelage van € 210.

WAAR EN WANNEER KAN JE DE TOELAGE AANvRAGEN?Sociaal Huis Eeklo - Elke werkdag van 9 tot 12 uur, elke 2de en 4de dins-dag van de maand tussen 17 en 19 uur en binnen de 60 dagen na de levering.

Wat breng je mee?• identiteitskaart en klevertje van de mutualiteit• factuur van de levering• indien je in een appartementsgebouw woont: een attest van de eige-

naar of beheerder met de vermelding van het aantal appartementen waarop de leveringsfactuur of -bon betrekking heeft

• personen met een schuldenoverlast: een attest van de schuldbemid-delaar.

Groentenbedeling OCMW en sociale kruidenier ’t Wijkske voortaan onder 1 dak!De groentenbedeling van het OCMW en de sociale kruide-nier ’t Wijkske slaan de handen in elkaar om één voedselwerking in Eeklo uit te bouwen. De tra-ditionele groentenbedeling van het OCMW op maandagmiddag stopt. De laatste bedeling was op maandag 5 november. In de plaats hiervan kunnen mensen en gezinnen in armoede terecht bij de sociale kruidenier ’t Wijk-ske van Wijkcentrum De Kring. Je kan toelating krijgen tot de soci-ale kruidenier via het OCMW of op doorverwijzing van het CAW. Voortaan kunnen mensen die toe-gelaten worden tot de sociale krui-denier wekelijks een keuze maken uit het aanbod groenten en fruit. Hiervoor moet je een kleine bij-drage betalen, namelijk 1/5 van de winkelprijs.Op 5 november wordt er in Wijkcentrum De Kring uitleg gegeven over de nieuwe werking

van de sociale kruidenier. Je kan er vanaf dan ook de nieuwe inde-ling van de winkel komen bekijken. Op vrijdag 9 november kan je voor het eerst je pakket groenten en fruit bestellen. Dit pakket kan dan de week nadien, op vrijdag 16 no-vember, worden opgehaald in ’t Wijkske.

Naast het aanbod aan groenten en fruit kan je in ‘t Wijkske ook terecht voor tal van andere ba-sisproducten aan sterk vermin-derde prijzen. Bovendien kan je in De Kring ook deelnemen aan heel wat activiteiten en kan je er een kop koffie of soep drinken. Wijkcentrum De Kring vind je op de Welzijnscampus De Zuidkaai (Zuidmoerstraat 136/8).

MEER INFOJoke, tel. 09 | 378 61 69 [email protected]

33

Page 34: Eikenblad november 2012

Daniel Thienpont (°Lochristi, 3 augustus 1938) en Anna van Damme (°Lochristi, 2 januari 1938) vieren hun gouden huwelijksjubileum. Ze zijn in Lochristi gehuwd op 1 september 1962 en hebben 3 kinderen en 7 kleinkinderen. In 1963 kwa-men ze naar Eeklo. Daniel was tewerkgesteld bij het ACV-verbond Eeklo. Hij had daarnaast ook een politieke carrière: gemeenteraadslid van 2 maart 1977 tot 28 oktober 1996; schepen van 28 oktober 1996 tot 2 januari 2001; gemeenteraadslid van 2 januari 2001 tot 31 december 2006. Op dit ogenblik is hij voorzitter van de stedelijke seniorenraad. Anna was verantwoordelijk voor het huishouden.

Julien Toubast (°Kaprijke, 8 april 1928) en Noëlli De Smet (° Eeklo, 15 juli 1932) uit de Oostveldstraat 32, zijn 60 jaar gehuwd. Ze zijn in Eeklo gehuwd op 22 augustus 1932. Julien en Noëlli hebben 2 kinderen en 3 kleinkinderen.

Julien was schrijnwerker. Noëlli was aanvankelijk naaister, maar ze nam al snel de kruidenierswinkel in de Oostveldstraat over van haar moeder. Ze baatte de winkel gedurende 34 jaar uit.

© M

iche

l Moe

ns

© M

iche

l Moe

ns

© M

iche

l Moe

ns

© M

iche

l Moe

ns

© M

iche

l Moe

ns

© M

iche

l Moe

ns

eeklodagperdag

Na meer dan 30 jaar als hulparchivaris stopt John Meirezonne met zijn vrijwil-ligerswerk in het stadsarchief. Hij was – samen met wijlen stadsarchivaris Erik De Smet – de pionier van het digitaliseren van een groot deel van het archief: alle geboorten, huwelijken, sterfgevallen tussen 1609 en 1930, maar ook de volks-tellingen van 1818 tot 1947 en de uit- en intredingen van 1818 tot 1940. Zijn liefde voor het archief blijft uiteraard groot. Hij zal de groep vrijwilligers in het Eeklose stadsarchief aan de Industrielaan zeker nog verblijden met bezoekjes.

De Familie Wauters-De Lille maakt de winnaars bekend van de kringlooptuin-fietstocht die ze organiseerden samen met de Eeklose milieudienst. Niet minder dan 220 fietsers namen deel aan de tocht. De 1ste prijs (waardebon Vlaanderen Vakantieland van € 150) werd gewonnen door Geeraard Van Eenaeme uit Aalter. De 2de prijs (waardebon Vlaanderen Vakantieland van € 100) was voor Christine Verstraete (Eeklo). De 3de prijs (waardebon) gaat naar Britt Van De Velde (Eeklo).

Marijn Campe (°Sint-Laureins,10 augustus 1938) en Denise Thys (°Sint-Lau-reins 25 september 1938), Eikelstraat 66, zijn 50 jaar gehuwd. Ze huwden in Sint-Laureins op 21 juli 1962.Ze hebben 2 zonen en 2 kleindochters. Marijn was onderwijzer in het 2de en het 6de leerjaar (eerst in de Stadsschool en daarna in het College) en jarenlang se-cretaris van FC Boelare, verantwoordelijke van het Jeugdhuis en lesgever in de rijscholen in Gent en in Eeklo. Denise stond in voor het gezin.

Het nieuwe ‘basisgebarenwoordenboek met religieuze gebaren’ (van de hand van auteur broeder Maurice Buyens) en het derde boek van de reeks van ‘De Dove persoon,...’ worden voorgesteld in het Eeklose stadhuis, in aan-wezigheid van ‘De Meetjeslandse Vrienden’. Deze regionale vereniging voor doofstommen werd opgericht in 1937 en is lid van Navekados (Nationaal Ver-bond van Katholieke Doofstommenverenigingen). Ze vierde in mei dit jaar haar 75-jarig bestaan.

01september

03september

24augustus

01oktober

07september

01september

Page 35: Eikenblad november 2012

Zoete & hartige goestjes

maa 19/11 14 - 17 uurVVKA EEKloInfo: Frida Van [email protected]

15 tot 25 november 2012Week van de SmaakVlaanderen

workshopMoeders keuken

Smaakvollekoffietafel

Suiker, -producten

en -vervangers

maa 19/11 11 & 19 uurrEStAurAnt DE WArAnDE (Sint-Jan-in-Eremo)i.s.m. De Kookwinkel, tel. 09 | 378 58 32

din 20/11 oM 14 uurlDC ZonnEhEEMTijdens deze voordracht staat gezondheids-consulente Annelies Vanneste stil bij de ver-schillende soorten suikers en zoetstoffen.Welke rol spelen ze in ons dagelijks voe-dingspatroon? Welke zoetmiddelen gebruik je beter wel en welke niet? Wat is de invloed van suiker op het lichamelijk en emotioneel welzijn? En hoe geraak je van een suikerver-slaving af? Er worden verschillende suikers en zoetmiddelen getoond en geproefd! De voordracht is doorspekt met heel wat prak-tische tips.

MEER INFO€ 8 / € 6 (55+) / € 4 (InfoBlad Zonneheem & KomUitPas)Vooraf inschrijven op het secretariaat van Zonneheem of telefonisch op het nummer 09 I 377 02 46 ten laatste op vrijdag 9 no-vember.

woe 21/11 oM 14 uurlDC ZonnEhEEMWie denkt aan ‘thuis’, denkt aan gezelligheid. Huismuzikant Willy Bultynck weet als geen ander een muzikale, huiselijke sfeer op te wekken. Hij maakt er vanaf 14 uur een ge-zellig onderonsje van. Uiteraard schuiven wij wat tafels opzij, zodat er ruimte is voor een dansje! Tussendoor kan je nog genieten van een nostalgisch dessert.

Kan je echter niet meer op eigen houtje naar het lokaal dienstencentrum komen? Geen probleem, met Vervoer op Maat! word je thuis afgehaald en achteraf veilig en wel te-ruggebracht.

MEER INFO € 5. Vooraf inschrijven in Zonneheem of tele-fonisch op 09 | 377 02 46 is noodzakelijk, ten laatste op 19 november.

zon 25/11 11 - 13 uuroxfAM WErElDWinKEl, BoElArE 66

Wereldwinkel Uit Respect organiseert een fiets- en /of autorit doorheen Eeklo. Op de verschillende stops wordt er ge-durende de tocht een heerlijk menu ge-presenteerd. De tocht is 15 tot 20 km lang.Alle recepten zijn op grootmoeders wijze bereid met wereldwinkelproduc-ten. Het menu bestaat uit een aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht en een ver-wenkoffie. Alle gerechten worden bij

wereldwinkelmedewerkers thuis bereid en gegeten.

De start met aperitief wordt gegeven tussen 11 en 13 uur in de Wereldwinkel zelf. Van daaruit gaat de tocht zelfstan-dig op eigen tempo aan de hand van een kaart. De kostprijs bedraagt € 10 voor volwas-senen en € 5 voor de kinderen. Drank bij het eten is niet inbegrepen.

Inschrijven: in de winkel Boelare [email protected] of [email protected]. 09 | 377 43 41 (Lut Vermeire)

Winterse (h)eerlijkesneukeltoer

voordrachtBrood van de Wereld

woe 21/11 oM 19.30 uurBiBliothEEKOnze dagelijkse boterham: Geschiedenis van ons brood en het hedendaags gebruikWaarom smaakt Frans brood in Frankrijk toch nog altijd anders dan het Frans brood hier? Waarom bestaat er geen 10-granen-brood? Waarom is donker brood niet altijd gezonder dan lichter brood? Op al deze vragen zal Geert Jonckheere, leraar Bakkerij in de Groene Poort te Brugge, een antwoord geven. Hij vertelt ook iets over de geschiedenis van onze dagelijkse boterham. Nadien kan dit lekkere brood worden geproefd met kruidenbo-ter en een drankje.

MEER INFO € 2,50. Vooraf inschrijven in de bibliotheek, tel. 09 I 218 27 00.

don 22/11 oM 12 uurBiBliothEEK Een confituurbrunch met zelfgemaakte confituur. Een oproep voor iedereen die confituur maakt! Bezorg een potje confituur aan de bibliotheek voor de confituurbrunch. De origineelste potjes worden beloond met een culinair ca-deau. We verwachten jouw potje confi-tuur vanaf begin november.

RetrospectieveSpeculoos uit Eeklo

Wafelbakken

maa 5/11 - 23/11tijDEnS DE opEningSurEnlDC ZonnEhEEM Lokaal dienstencentrum Zonneheem, VVV Eeklo en Stad Eeklo organiseren een retro-spectieve over de verschillende speculoos-fabrieken in de geschiedenis van Eeklo. Dit overheerlijke koekje was verbonden met deze stad. We bekijken door middel van al-lerhande fotografisch materiaal de opgang, bloei, teloorgang en heropleving van deze voedingsindustrie.

zat 17/11 14 tot 17 uurDE KooKWinKEl, BoElArE 112

Page 36: Eikenblad november 2012

Omeer Cooman (° Eeklo, 16 mei 1925) en Angela De Pauw (° Eeklo, 11 janu-ari 1929), Joseph Geirnaertstraat 14, vieren hun briljanten huwelijksjubileum. Ze huwden in Eeklo op 17 oktober 1947. Omeer en Angela hadden 1 zoon, die ver-ongelukte in 1992. Er zijn geen kleinkinderen. Omeer was als beroepsmilitair ge-kazerneerd in het Munitiedepot in Eeklo als specialist munitie. Angela werkte bij de likeuren- en wijnhandel Van de Velde in Eeklo.

Jan De vis (° Waarschoot, 22 februari 1939) en Anna Termont (° Zomergem, 20 oktober 1962) uit de Boelare 71 zijn 50 jaar gehuwd. Ze trouwden in Waarschoot op 20 oktober 1962. Ze hebben tot begin 2011 in Waarschoot gewoond en kwa-men toen naar Eeklo. Het gouden koppel heeft 2 dochters en 2 kleinzonen. Jan werkte bij de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening in Eeklo. Anna was huisvrouw en naaister.

© M

iche

l Moe

ns©

Mic

hel M

oens

© M

iche

l Moe

ns©

Mic

hel M

oens

Ireneus De Smet (° Waarschoot, 9 april 1927) en Anna Batsleer (° Eeklo, 30 juni 1927) uit Blommekens 39 vieren hun diamanten bruiloft. Ze zijn gehuwd in Eeklo op 10 oktober 1952. Het koppel heeft geen kinderen. Sedert hun huwelijk hebben ze altijd in Eeklo gewoond. Irené was zelfstandig schoenmaker; Anna had een textielwinkel van schorten, ondergoed en kinderkledij.

De tachtigjarigen (gewezen leerlingen van de Eeklose Broederschool en Stadsschool) houden hun reünie. De dag start met een eucharistieviering door voormalig Eeklose deken E.H. Van Gele, in de neogotische kapel van het Psy-chiatrisch ziekenhuis Sint-Jan. Hierbij werd aan de jubilarissen, echtgenotes en weduwen, een gedachteniskaart uitgereikt met vermelding van de 51 overleden kameraden. Tijdens het diner in Hof ter Vrombaut werden herinneringen opge-haald in het bijzonder aan de oorlogsjaren. Medejubilaris Gaston Dauwe schets-te op een ludieke manier, de levenservaringen van zijn voormalige klasgenoten. De organisatoren, onder de begeesterende leiding van Cesar Verstraete, kijken tevreden terug op een geslaagde herdenkingsdag.

21oktober

20oktober

21oktober

21oktober

Hoe Europa ons leven beïnvloedt!Tentoonstelling van din 27 nov. tot don 14 dec. 2012 LDC Zonneheem, Schietspoelstraat 9De invloed van Europa is de laatste jaren spectaculair toegenomen. We staan er zel-den bij stil. Vaak weten we het niet eens. De tentoonstelling “Hoe Europa ons leven beïn-vloedt” toont in woord en beeld aan dat de invloed van Europa veel verder reikt dan we doorgaans denken. De tentoonstelling is er gekomen met de medewerking van Hendrik Vos en Rob Heirbaut, auteurs van het gelijk-namige boek.voordracht prof. Hendrik vosdon 29 nov. om 14 uur, LDC Zonneheem

15 tot 25 november 2012Week van de SmaakVlaanderen

+ VlAAiEnWEDStrijD

zat 17/11 VAn 10 tot 12 uur BinnEnBrEngEn gEBAK14 tot 17 uur proEVErij + prijSuitrEiKinglDC ZonnEhEEM, SChiEtSpoElStrAAt 9Voor De Grote Thuisbak brengen alle ingeschre-ven kandidaten hun zelfgemaakte taarten, cakes en vlaaien naar Zonneheem. Enerzijds is er de wedstrijd van het grootste gewicht aan gebak gecombineerd met originele recepten. Daarnaast organiseert Eeklo zijn eigen vlaaienwedstrijd, in samenwerking met Biscuiterie Willems.

’s Namiddags kan iedereen voor de prijs van € 2 komen proeven van de taarten en vlaai-en (incl. koffie).

© M

iche

l Moe

ns

Georges Teerlinck (°Kaprijke, 28 maart 1935) en Agnes Bommelé (°Sint-Lau-reins, 22 januari 1939) uit de Peperstraat 125 vieren hun gouden huwelijksjubi-leum. Ze zijn gehuwd in Bassevelde op 29 augustus 1962 en hebben 5 kinderen en 9 kleinkinderen.Georges en Agnes hadden in de Kaprijkse Vrouwstraat een gemengd landbouw-bedrijf met koeien/varkens en graangewassen. In 1981 kwamen ze naar Eeklo wonen.

07oktober

zon 18/11 10 - 12 uur StrEEKproDuCtEnBrunCh 11 - 17 uur StrEEKproDuCtEnMArKtWorKShopS Door YVES MEErSMAn & trADitionElE BAKoVEnproVinCiAAl StrEEKCEntruM huYSMAnhoEVE, BuS 1

Mmm…eetjesland is inmiddels een begrip, zowel binnen als buiten het Meetjesland. Meer dan 30 producenten zijn lid van de cvba wat een ruim gamma aan producten met zich meebrengt. Een groot deel van dit aanbod is te ontdekken op de 7de editie van de hoeve- en streekproductenmarkt, die dit jaar voor het eerst op de Huysman-hoeve plaatsvindt en in een heel nieuw jasje steekt. Niet alleen de markt is een bezoekje waard. Er zijn die dag meer activiteiten op de Huysmanhoeve die de zintuigen zullen prikkelen. In de namiddag zijn er demon-stratiekooklessen o.l.v. Yves Meersman en de vzw Smaakschool. Deze culinaire kun-stenaars gaan aan de slag met de mmm…eetjeslandse producten en toveren enkele unieke gerechten te voorschijn.

De authentieke bakoven stelt zijn deuren open. De bakkers bakken die dag naast het traditionele speltbrood ook lekkere taarten en gebak. Het woonhuis en de cafetaria zijn open voor het publiek. In de cafetaria wordt gewerkt met hoeve- en streekproducten, het is de ideale plaats om even te verpozen.

Als extraatje kan je die dag tussen 9 en 11 uur terecht in de cafetaria voor een brunch met dezelfde hoeve- en streekproducten. Prijs: € 15. Inschrijven noodzakelijk vóór 14 november via 09 | 327 04 47

MEER INFOhuysmanhoeve@plattelandscentrum.bewww.plattelandscentrum.bewww.mmm-eetjesland.be

vrij 16/11 19 uurWim Dossche en Hilde WilleHoge Bosstraat 57Voor 6 personenmEnuVijfgangen-menu met aandacht voor ingrediën-ten als appel, peer, pom-poen, kastanje en mispel€ 25 (incl. drank & aperitief)

zon 18/11 13 uurRita CornelisBurg. Maurice Goethalslaan 9Voor 4 personenmEnuExotische pompoensoep met kokosmelk en kerrie /Scampi met witloof en ap-peltjes in de wok / Trifle met mispel, stoofpeer en speculoos€ 20 (excl. dranken)

din 20/11 18.30 uurBrenda De WindtTarwestraat 11 Voor 6 personenmEnuAperitief / voorgerecht of hapjes / hoofdgerecht / dessert€ 30 (incl. water, 2 glazen wijn en koffie/thee)

woe 21/11 12 uurOdette van Hamme& Martine vermeireMandeweegsken 72Voor 6 personenmEnuEen ‘Dagelijkse Kost’streekgerecht Vol-au-vent€ 10

zat 24/11 19 uurLeen GoethalsHospitaalstraat 20 Voor 4 personen mEnuAperitief vergezeld met hapjes / pompoentoma-tensoep / hazenrug in kruidenkorst / drie soor-ten appel met vanilleijs / koffie en versnaperingen€ 30 (excl. wijn)

Vijf Eeklonaren zetten hun huiskamer open en koken heerlijke ge-rechten voor een schappelijke prijs. Ga op restaurant in huiselijke sfeer. Reserveer via 09 I 218 28 00 of via [email protected].

WEEK VAN DE SMAAKOVERZICHT