Oosterzon april 2012

16
oosterzon april 2012 >> 1 april 2012 Stiltesteen langs de Schansstraat Verkeersveilig- heid (p.3) Milieuweek (p.4) Seniorenloket (p.6) Sociaal Huis (p.7) Jeugdboekenweek (p.8 & 9) Mistero Buffo (p.11) Petanque (p.12) Start 2 Bike (p.13) Garageverkoop (p.14) Grabbelpas (p.15) Landschapsontwikkeling (p.18)

description

Gemeentelijk infoblad Zutendaal - Oosterzon april 2012

Transcript of Oosterzon april 2012

Page 1: Oosterzon april 2012

oosterzon april 2012 >> 1

-

april 2012

Stiltesteen langs de Schansstraat

Verkeersveilig-heid (p.3)

Milieuweek (p.4)

Seniorenloket (p.6)

Sociaal Huis (p.7)

Jeugdboekenweek (p.8 & 9)

Mistero Buffo (p.11)

Petanque (p.12)

Start 2 Bike (p.13) Garageverkoop (p.14) Grabbelpas (p.15) Landschapsontwikkeling (p.18)

Page 2: Oosterzon april 2012

oosterzon april 2012 >> 2

De gemeenteis geslotenop Paasmaandag9 april 2012

voor meer info over onzegemeente surf je snel naar

www.zutendaal.be

zitdag burgemeester:iedere woensdag van 16.30u tot 17.30u op het gemeentehuis

Vrijdag 23 maart had in de panoramische ronde zaal van de Lieteberg de ondertekening plaats van de kandidatuurstelling om het Nationaal Park Hoge Kempen als werelderfgoed te laten erkennen. Men denkt dat dit kans gaat maken. Voor onze kleine gemeente was het een hele eer om gastheer te zijn voor de burgemeesters, gedeputeerden en een afvaardiging van de minister Geert Bourgois. Men koos deze locatie omdat onze toegangspoort de Lieteberg het beste scoort van alle toegangspoorten. Ook werd de kandidatuur ondertekend op het platform met rondom het schilderij “Panorama van de Kempen” als een symbolische plaats, want ook het echte panorama van de Kempen zou hierdoor straks werelderfgoed kunnen worden. We zijn zover nog niet maar een gefundeerde aanvraag is nu gedaan en kenners beweren dat het NPHK kans maakt op deze titel zodat hierdoor natuurlijk ook onze gemeente op de wereldkaart komt te staan. Wat de werken in het centrum betreft zitten we nu in de laatste en moeilijkste fase gezien de Hoogstraat volledig is afgesloten. Hierdoor is een strikte timing mogelijk en de bedoeling is dat op 11 mei alles moet klaar zijn. Dus nog even op de tanden bijten en dan zijn we eindelijk verlost van deze omvangrijke werken. Het weer speelt hierbij geen enkele rol omdat de aannemer 43 kalenderdagen gekregen heeft om deze klus te klaren en indien deze timing niet gehaald wordt, staan er serieuze boetes tegenover. Ik denk dat we tot nog toe heel tevreden mogen zijn van onze aannemers.Op 6 augustus, de dag van de avondmarkt plannen wij een feestelijke opening van ons vernieuwde centrum. Dan willen we immers onze Zutendaalse burgers verwennen met optredens van bekende artiesten. Namen verklap ik nog niet maar het belooft een mooie en aangename avond te worden waarbij we ons vernieuwde centrum officiëel inhuldigen. Na zoveel verkeersellende en hinder vinden we dat onze inwoners hier recht op hebben.Veel leesplezier in deze Oosterzon en geniet vooral ook van de lente die haar intrede doet.

Uw burgemeester,Jos Beuls

Page 3: Oosterzon april 2012

oosterzon april 2012 >> 3

Gouden bruiloft

Leon Hendrickx en Lieske Gregoor, woonachtig in de Daalstraat,

huwden op 26 december 1961.

Seniorenfeest 2012Op woensdag 9 mei heeft het jaarlijkse seniorenfeest plaats in zaal ‘Posthalt’.Tussen 14.00u en 17.00u worden de 72- plussers uit onze gemeente verwacht voor een leuk, geanimeerd feest.De senioren ontvangen hiervoor nog een uitnodiging. Noteer alvast de datum op de kalender!

Geef verdriet en pijn een plaats

Het tragische busongeval met Belgische schoolkinderen en hun begeleiders in Zwitserland liet niemand onberoerd. De gemeente Zutendaal betuigde ook zijn steun en medeleven aan alle gezinnen, familie en vrienden die bij deze tragedie betrokken waren door het leggen van een rouwregister in het gemeentehuis.Het is belangrijk dat verlies besproken kan worden. Verdriet en pijn mogen niet worden weggestopt. Langs deze weg wil het gemeentebestuur nogmaals zijn oprechte deelneming betuigen en ook even stilstaan bij de gezinnen die eenzelfde verdriet in het verleden hebben moeten dragen.

Opfriscursus verkeersveiligheid voor 55-plussers

Een 70-tal senioren mocht op dinsdag 20 maart 2012 de sessie ‘opfriscursus verkeersveiligheid’ succesvol afsluiten. Voor deze organisatie werd er een vruchtbare samenwerking opgezet tussen het gemeentebestuur en OKRA. Tijdens 4 voormiddagen kregen de deelnemers uitleg over de nieuwe verkeersregels en had men de kans om vragen te stellen aan lesgever Raymond Collings. Achteraf mochten de aanwezigen hun getuigschrift ontvangen uit handen van schepen van senioren, Marina Seurs en schepen van mobiliteit, Eric Niesten. Het schepencollege nodigde aansluitend iedereen uit op de receptie in het cultuurcentrum.

Page 4: Oosterzon april 2012

oosterzon april 2012 >> 4

ZUTENDAALSE MILIEUWEEK10 tot 18 maart 2012

De milieuweek was een succes!

Tijdens de milieuweek van 10 tot 18 maart werden er verschillende activiteiten georganiseerd door het gemeentebestuur.

De week werd geopend met de zwerfvuilopruimactie waar 14 verenigingen en scholen samen 2 ton zwerfvuil hebben opgehaald. Ook werd de nieuwe campagne “Ik gooi geen zwerfvuil” gelanceerd.Met deze campagne probeert het gemeentebestuur een positief signaal te geven. Mensen die effectief niets op straat gooien mogen ook eens duidelijk op de voorgrond treden en “bestempeld” worden met deze positieve attitude.

De leerlingen van de basisscholen zijn naar de film ‘Wall E’ gaan kijken en de kindjes in de kinderopvang hebben zeer aandachtig geluisterd naar een hoorspel (verhaaltje) over klimaatverandering.

Verder was er een infosessie over energiezuinig verwarmen in een nieuwbouw waar een uitgebreide en goede uitleg werd geven. De milieuraad heeft zich laten gaan tijdens een vegetarische workshop, waardoor ze de ecologische voetafdruk alweer verlaagden.

Vrijdag was er dan de ‘dag van het containerpark’ waar iedereen een drankje kreeg, een trechter van Valorfrit en een zak compost mocht meenemen terwijl er een gezellig, aangenaam muziekje op de achtergrond klonk.

Zaterdag was er het bedrijvenbezoek aan Recylux en zondag als afsluiter de opening van het nieuwe speelbos in de Mandel. De jongeren van de KSA en de VKSJ waren dolgelukkig met hun nieuwe speelbos.

Wil jij onze zwerfvuilcampagne steunen en ons laten weten dat ook jij geen zwerfvuil gooit, sluit je dan aan bij onze campagne “Ik gooi geen zwerfvuil” op facebook. Zo blijf je ook op de hoogte van onze verdere acties. Zeker doen!

Page 5: Oosterzon april 2012

oosterzon april 2012 >> 5

Ook zij gooien geen zwerfvuil!In het kader van de nieuwe zwerfvuilcampagne “Ik gooi geen zwerfvuil” zetten we elke maand inwoners in de kijker die achter onze campagne staan.Deze maand zijn het enkele fietsende dames uit onze gemeente. Ze noemen zichzelf ‘de papegaaikes’.

Deze dames fietsen vaak en ergeren zich aan al dat zwerfvuil. “Iedereen kan toch net zoals wij een zakje meenemen waar het afval tijdelijk in kan en het nadien in de vuilbak gooien. Dat is toch niet moeilijk.”

Zondag 15 april 2012

Bezoekerscentrum Lieteberg

Beloken-Pasenwandeling met ontbijt

Ons maandelijks ontbijt met wandeling sluiten we in stijl af. Met genoegen kondigen we dan ook onze laatste editie voor dit seizoen aan, deze keer op Beloken Pasen, zondag 15 april 2012. We smullen deze keer van de eitjes die de paashaas voor ons heeft achtergelaten en genieten – hopelijk – van het mooie lenteweer dat in ’t verschiet ligt. De wandeling is ongeveer 5 km lang. We zien mekaar dan terug voor de volgende reeks wandelingen in het najaar.

Het ontbijt bestaat uit een koffiekoek, broodjes, beleg, boter, confituur,… aangevuld met een stukje fruit, yoghurt en twee (niet- alcoholische) dranken naar keuze.

Prijs voor de wandeling + ontbijt: € 12,00 per persoon. Ontbijten kan vanaf 9.00u, de wandeling start om 10.30u.

Inschrijven is verplicht en kan via [email protected] of 089 25 50 60 tot uiterlijk 11 april 2012. (Opgelet! max. 45 pers.)

De inschrijving is pas geldig bij betaling vooraf in het bezoekerscentrum of na overschrijving op rekeningnummer 784 5524272 51 (vóór 11/04/2012). Vermeld bij de mededeling je naam + ‘Beloken-Pasenwandeling’.

Bridgen in Zutendaal

Bridgen is een boeiend kaartspel voor jong en oud dat ook onder de noemer denksport geplaatst kan worden. Bridge vereist concentratie, geheugen, logisch denken en zeer goede samenwerking tussen partners. Het spel bestaat uit 2 delen, het bieden en het spelen. Kortom, het is een zeer afwisselend spel waarbij gezelligheid centraal staat.

Zowel beginners als meer ervaren spelers zijn van harte welkom!

Wanneer? Op woensdagavond om 19.30u – vanaf 4 april 2012

Waar? Kantine Tennisclub Zutendaal, Blookbergstraat, Zutendaal

Info + aanmelden? Yvan Theunis, 089 71 40 18

Page 6: Oosterzon april 2012

oosterzon april 2012 >> 6 WE

LZ

IJN

GEZONDHEIDSWIJZER

Aan huis bij de Zutendaalse senior

Het Sociaal Huis van Zutendaal is met ingang van oktober 2011 gestart met het bezoekteam. We gaan de volgende jaren de Zutendaalse senioren vanaf 75 jaar bezoeken. Vorig jaar zijn we aan huis gegaan bij de alleenstaande 80-jarigen. Elk jaar wordt gekozen voor een andere leeftijdsgroep. Dit jaar gaan we langs bij de niet-alleenstaanden met het geboortejaar 1931.

Het bezoekteam heeft tot doel om:1) contacten te leggen met de senior om zijn noden en zijn wensen te leren kennen 2) informatie te geven over het aanbod van hulp, voorzieningen en activiteiten3) de senior de mogelijkheid te bieden om zijn mening te uiten en zijn vragen te stellen4) het beleid te kunnen informeren en adviseren.

Het bezoekteam bestaat uit twee maatschappelijk werkers van het OCMW van Zutendaal. Dit zijn Angèle Weustenraad en Anke Vandebrouck (foto hierbeneden v.l.n.r.).

U kan hen bereiken:- telefonisch: elke werkdag van 9.00u tot 12.00u. en van 14.00u tot 16.00u via het telefoonnummer 089 62 38 60- persoonlijk tijdens de openingsuren van het seniorenloket: elke woensdag van 9.30u tot 11.30u op het OCMW van Zutendaal, Daalstraat 2.

Stickerverkoop Rode Kruis

Van 26 april tot en met 10 mei organiseert Rode Kruis Vlaanderen zijn jaarlijkse stickerverkoop. Rode Kruis- Zutendaal heeft als doelstelling om 1000 stickers te verkopen. Je gaat ons dan ongetwijfeld terugvinden aan de winkel of via huis-aan-huisverkoop.Dit jaar staat er een gezellige bende op de sticker. Een spannende zoektocht voor uw kind ‘Waar is Jelle Cleymans?’ De sticker kost € 5,00 en is een enorme steun voor de plaatselijke afdeling waar u de sticker koopt. Daarnaast kan uw kind ook gadgets aankopen via de school.

Met de opbrengst kunnen wij verzorgingsmateriaal voor de hulpdienst aankopen, veiligheidskledij aanschaffen en het nodige lesmateriaal voorzien voor onze EHBO-cursussen.Hopelijk mogen wij weer op jullie steun rekenen! Alvast bedankt, namens Rode Kruis afdeling-Zutendaal.

Week van de valpreventie23-29 april 2012

De Vlaamse Logo’s (Lokaal Gezondheidsoverleg) organiseren dit jaar in samenwerking met het EVV (Expertisecentrum Val- en Fractuurpreventie Vlaanderen) en VIGeZ (Vlaamse Instituut voor Ziektepreventie en Gezondheidspromotie) de 1ste Vlaamse editie van de ‘Week van de Valpreventie’. Onze gemeente maakt deel uit van de Vlaamse Logo’s Regio Genk en zal door middel van folders en affiches ‘Vermijd vallen’ ook aandacht schenken aan dit project. Het materiaal zal verdeeld worden in de openbare gebouwen via enkele socio-culturele en seniorenverenigingen uit onze gemeente.Ook wordt er samen met woon- en zorgcentrum Ooster-zonne een project opgezet.Meer info: dienst welzijn, [email protected] of089 62 94 52.

Seniorenloket

Het seniorenloket maakt deel uit van het Sociaal Huis en is gelegen in het OCMW-gebouw. Alle senioren van Zutendaal met een individuele vraag over welzijn kunnen er terecht.

Concrete voorbeelden van vragen of welzijnsproblemen zijn:

- Heb ik recht op de tegemoetkoming ‘hulp aan bejaarden’?- Kan ik de Vlaamse zorgverzekering aanvragen?- Kan ik de mantelzorgtoelage aanvragen?- Kom ik in aanmerking voor de tussenkomst van het stookoliefonds?- Op welke sociale voordelen kan ik aanspraak maken?- Welke stappen kan ik ondernemen bij een overlijden?- Waar kan ik terecht voor poetsdienst, klusjesdienst, warme maaltijden, minder mobielen centrale, oppas, …?- Wie kan mij helpen met het op orde houden van mijn administratie?- Ik zie het niet meer zitten. Met wie kan ik praten?- Ik ben ziek en ik heb hulp nodig. Bij wie kan ik terecht?- …

Het seniorenloket is iedere woensdag van 9.30u tot 11.30u. open. U meldt zich aan bij de centrale balie van het OCMW. Maatschappelijk werkers Angèle Weustenraad en Anke Vandebrouck helpen u graag verder.

Als u niet persoonlijk kan komen, kan u ook telefoneren naar het nummer 089 62 38 60, op elke werkdag van 9.00u tot 12.00u. en van 14.00u tot 16.00u.

Onze deur staat voor u open!

Page 7: Oosterzon april 2012

oosterzon april 2012 >> 7

Het Sociaal Huis is gehuisvest in het OCMW-gebouw. Alle inwoners van Zutendaal met een individuele vraag of probleem over welzijn kunnen er terecht.

Je kan je aanmelden aan het welzijnsloket. De onthaalverantwoordelijke zal je verderhelpen. Je wordt gericht en correct doorverwezen naar de juiste dienst. Binnen de sociale dienst en de thuiszorgdienst werken zes maatschappelijk werkers die je een aangename en efficiënte dienst- en hulpverlening trachten aan te bieden. Zo word je niet van het kastje naar de muur gestuurd.

Concrete voorbeelden van vragen of welzijnsproblemen die aan bod kunnen komen zijn: • Kom ik in aanmerking voor een tussenkomst van het stookoliefonds? • Hoe vraag ik een studiebeurs aan? • Heb ik recht op een pensioen? • Ik heb het financieel moeilijk. Wat kan ik hieraan doen? • Waar kan ik terecht voor kinderopvang? • Waar kan ik terecht voor opvoedingsondersteuning? • Kan ik ergens juridisch advies vragen? • Waar kan ik thuishulp aanvragen? • Ik zie het niet meer zitten. Met wie kan ik praten? • Waar kan ik informatie krijgen over verslaving (alcohol, drugs, …)? • Welke voorzieningen zijn er voor gehandicapten? • Welke voorzieningen zijn er voor senioren?

Je kan naar het Sociaal Huis gaan om: • de juiste informatie te krijgen over het aanbod van de dienst- en hulpverlening van zowel de gemeente, het OCMW, als andere diensten (mutualiteiten, …) • wegwijs te worden in de administratieve papiermolen • een rechtenonderzoek te krijgen • doorverwezen te worden naar de meest geschikte dienst of welzijnspartner.

Er zullen telkens oplossingen ‘op maat’ worden gezocht.

Het Sociaal Huis wil dus aan het welzijn van iedere inwoner werken. Om de dienstverlening toegankelijker te maken en met het oog op een waardige deelname van elke inwoner aan het maatschappelijke leven is het Sociaal Huis met ingang van 1 oktober 2011 gestart met een avondspreekuur op maandag van 16.00 tot 18.00u.

De openingsuren van het Sociaal Huis zijn als volgt: maandag 16.00u - 18.00u. dinsdag 09.30u - 11.30u. woensdag 09.30u - 11.30u. donderdag 09.30u - 11.30u. 14.00u - 15.30u. vrijdag 09.30u - 11.30u.

Je kan ook altijd tijdens deze openingsuren of van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00u en 12.00u en van 14.00u tot 16.00u telefoneren naar het nummer 089 62 38 60.

SOCIAALHUIS

De VZW PWA Zutendaal zoekt gemotiveerde PWA-medewerkersvoor tuinklussen bij particulieren.

Werk je graag in de tuin en ben je 45 jaar of ouder én minstens 6 maanden werkloos? Dan mag je tijdens de kantooruren contact opnemen met Tiny of Veronique

op het telefoonnummer 089 62 38 67of vrijblijvend langskomen op het PWA-kantoor, Daalstraat 2 (gebouw van het OCMW).

Page 8: Oosterzon april 2012

oosterzon april 2012 >> 8

Morgenland

Hallo iedereen!

Hier John Musketon weer! Genieten jullie ook zo van de eerste zonnestralen? Ik vind het alvast een fijn weertje om er met mijn fiets op uit te trekken. Helaas bracht mijn laatste fietsuitstap minder goed nieuws met zich mee. Toen ik even naar de winkel ging, bleek deze nadien niet meer op zijn plaats te staan! Natuurlijk was ik vergeten hem op slot te doen en iemand anders is ermee aan de haal gegaan…

In het Veiligheidshuis vertelde men mij dat ik mijn fiets misschien wel kon opsporen via een interessante website! Op www.gevondenfietsen.be staan alle fietsen die door de politie zijn teruggevonden in Limburg. Tot mijn grote vreugde stond mijn fiets er inderdaad op!

Vanaf nu volg ik zeker de volgende preventieve tips tegen fietsdiefstal:• Sluit je fiets altijd goed (ook al is het maar om even een winkel binnen te gaan). Geef de voorkeur aan een ringslot in combinatie met een beugel- of kettingslot;• Bevestig hem steeds met het kader aan een vast object (paal, hek of fietsrek). • Laat niets achter in je fietszakken of op de bagagedrager. Verwijder alle toebehoren zoals fietspomp, fietscomputer, afneembare verlichting, drinkbus…;• Maak gebruik van fietsenstallingen waar dit mogelijk is;• Laat je rijksregisternummer in je fiets graveren en kleef de sticker ‘gemerkte fiets’ op je fiets om dit duidelijk te laten zien.

Fietsgraveren

Vanaf woensdag 4 april gaat het fietsgraveerseizoen in Zutendaal weer van start.In Zutendaal worden er elke eerste woensdag van de maand fietsen gegraveerd aan de fietsenstalling van de politie en dit tussen 16.00u en 18.00u. PR

EVEN

TIE Op 1 april gaat het

fietsgraveerseizoen weer van start. Laat je fiets dan gratis graveren door de gemeenschapswachten. Concrete data en locaties zijn terug te vinden op de site van het veiligheidshuis: www.veiligheidshuis.be,in de kalender van fietsgraveren. Bovendien krijg je een handige fietspas om de gegevens van je fiets hierop in te vullen!

Houd het veilig!John Musketon

JEUGDBOEKENWEEK 2012 (zie ook pagina hiernaast)Meldpuntvoor geweld en misbruik

Sinds 12 maart 2012 ging het meldpunt geweld, misbruik en kindermishandeling van start.

Het is één centraal telefoonnummer voor alle vormen van geweld.

Iedereen kan er gratis terecht met vragen en meldingen. Het meldpunt is een initiatief van de Vlaamse overheid en integreert de bestaande meldpunten. Zo vinden mensen makkelijker de weg naar de juiste hulpverlening.

Men kan bij elke vorm of vermoeden van geweld bellen naar het nummer 1712, op werkdagen tussen 9.00u en 17.00u, buiten deze openingsuren krijgt men de boodschap om het gratis nummer 106 van teleonthaal te contacteren.

Page 9: Oosterzon april 2012

oosterzon april 2012 >> 9

Openingsuren: dinsdag van 18 tot 20 uurwoensdag van 14 tot 18 uurvrijdag van 18 tot 20 uurzaterdag van 10 tot 12 uur

De bib is gesloten

op 1, 17, 18 en 19

mei 2012

TIPvan de BIB

Thema in de kijker: LentekriebelsGeen vrolijker seizoen als de lente, met de vogeltjes die fluiten, de eerste zonnige dagen, iedereen wil en moet naar buiten. Voel je ze ook al, de lentekriebels? In de bibliotheek vind je zeker schoonmaaktips, alles voor de jeukende groene vingers, wandelgidsen om een frisse neus te halen en nog veel meer …

Jeugdboekenweek 2012 van 10 – 25 maartTijdens de voorbije Jeugdboekenweek bezochten 400 kinderen in klasverband de bibliotheek en maakten zij kennis met de wereld van de dieren en het aanbod van boeken hierover in onze bib (zie foto’s op de pagina’s hiernaast). Naar jaarlijkse traditie werd hier een wedstrijd aan gekoppeld. De winnende klassen ontvangen na de paasvakantie hun uitnodiging voor de prijsuitreiking op woensdag 25 april 2012. De kleuters kunnen hun kleurtekening nog binnenbrengen ten laatste voor 14 april. Ook zij worden persoonlijk uitgenodigd.

Voorlezen in de jeugdbibliotheek De eerste voorleessessie in 2012 vindt plaats op zaterdag 7 april van 10.30u tot 11.30u, met als thema “Pasen”. Liefst inschrijven (i.v.m. benodigdheden), ofwel telefonisch 089 62 94 58, ofwel in de bibliotheek, ofwel via e-mail [email protected].

Maak kans op een prachtige verrekijker, bedrukt met tekeningen van Carll Cneut.

Alle jongens en meisjes tot en met 12 jaar die in de paasvakantie een lees- of een weetboek ontlenen, maken kans om hét gadget van de Jeugdboekenweek te winnen. Wie weet spotten jullie binnenkort wel vogels, vlinders en varkens met dit originele hebbeding.

Kom kennismaken met kranten in de bibDe bibliotheek heeft, naast dagelijks Het Belang van Limburg, haar aanbod uitgebreid met de weekendedities van De Standaard, De Morgen, Het Nieuwsblad en Wablieft. Komt gerust elke zaterdag de krant lezen aan onze grote gezellige leestafel.

Informatieve dvd’s voor de jeugd:De jeugdboekenweek is weer voorbij en we hebben vele vragen en weetjes over dieren in boeken teruggevonden. De bib heeft niet enkel boeken over dieren, maar ook informatieve dvd’s voor de jeugd.. Deze dvd’s, zoals de volledige reeks Ooggetuigen, vinden jullie achteraan in de jeugdbibliotheek.

Page 10: Oosterzon april 2012

oosterzon april 2012 >> 10

Handwerkclub “Wij leren van elkaar” Ma 2, 16, 23 en 30/4 Cultuurcafé, van 19.30u tot 22.00u. Paasmaandag is er géén hobbyclub! Deelname € 0,50. Info: Noëlla Bijnens-Kerkhofs, 089 61 30 80.

Milieuvereniging De Ortolaan

Zo 22/4 Kom mee genieten van de voorjaarsbloeiers in de Nietelbroeken tussen Diepenbeek en Kortessem. Samenkomst en vertrek om 14.00u op het Gemeenteplein. Iedereen is welkom! OKRA Zutendaal

Elke maandag van 13.15u tot 14.15u: volksdansen in het PC Elke dinsdag van 14.00u tot 16.30u: tekenles (€ 4,00 per les) bij ‘t ZolderkeDinsdag 10 en 17 april van 13.30u tot 16.30u: hobbyclub in het cultuurcafé Elke woensdag van 13.30u tot 17.00u: kaarten in het cultuurcafé Do 12/4 OKRA-Lentefeest in het PCDo 10/5 Busuitstap naar Floriade Venlo

Vereniging voor Alleenstaanden Vr 20/4 13.30u Gezellig samenzijn in de kelder van het PC. Meer info bij Lambert of Martha, 089 61 10 82 of 0485 45 27 23

Davidsfonds Do 12/4 Samen naar De Nieuwe Snaar in het CC van BilzenDi 17/4 Samen naar Houden van... Griffelrock in het Antwerps Sportpaleis Meer info bij Nardé Maesen, 089 61 10 65

Vrouwenvereniging VIVA-SVV Zutendaal

Di 10/4 19.30u wandelen (samenkomst aan de kiosk/gemeentehuis)Di 24/4 19.30u crea (eigen materiaal meebrengen) - cultuurcafé – deelname gratis inlichtingen bij Myriam 0473 52 58 36 of 089 61 42 64 vtbKultuur

Zo 1/4 Wandeling MESCH (EIJSDEN-NL) Met o.a. een bezoek aan de bedevaartskerk St.-Pancratius Samenkomst: Vijverplein om 13.30u - Afstand: ca. 8 kmMa 9/4 PAASEIERENWANDELING van VLIJTINGEN naar en door HEES (zie programma VWB Zutendaal)Zo 22/4 VIJFDE ZUTENDAALSE VERRASSINGSFIETSTOCHT - thema: de jacht Vertrek Vijverplein om 14.00u - Afstand: 25 km Deelname gratis. Verrassingen inbegrepen!Do 3/5 AUTOCARUITSTAP naar SINT-KATELIJNE-WAVERGeleid bezoek aan de wereldbefaamde Wintertuin van het kloostercomplex van de Ursulinen in O.L.V.-Waver - Geleid bezoek aan het ‘Proefstation van de Groenteteelt’ in Sint-Katelijne Waver - Geleide busrondrit door Sint-Katelijne-Waver Deelnameprijs: € 45,00 (Inbegrepen: autocar, fooi chauffeur, inkom en gidsen, koffie met koek bij aankomst en driegangenlunch)Inschrijven vòòr 20 april bij Chris Remans (089 61 13 11) of bij Hubert Vangronsveld (089 61 15 57)

OKRA Wiemesmeer Wo 11/4 15.00u Zaal Posthalt - Paasfeest met grote tombola

Page 11: Oosterzon april 2012

oosterzon april 2012 >> 11

Zondag 29 april 2012

BERK EN BREM

APERITIEFCONCERTvanaf 11 uur

Zaal Avdâq te Zutendaal

Berk en Brem Zutendaalo.l.v. Paul Timmers

Muzikaal Ensemble Flautistique

vvk: 5 euro - kassa: 6 euro(aperitief inbegrepen)

Kaarten telefonisch te reserveren bijAlice Stulens-Wijnen 0475 53 72 63

VAN GANSER HARTE WELKOM !

1972 2012

een muzikale reisdoor ons bestaan

zaterdag 21 april 201219.30u

Zaal PosthaltWiemesmeer

aansluitend feestelijke receptie(graag reserveren)

meer info: 089 62 25 83 0476 56 82 27 0497 94 90 16

www.heidegalm.be

40jaar

met gelegenheidskinderkoor

Ook de oud-leden zijn bij deze van harte uitgenodigd! Contact: Marty 0479 86 16 59, Maaike 0497 89 68 31, Jean 0476 56 82 27

Kalender Mijnwerkers-Brancardiers Dit jaar worden geen kalenders huis aan huis verkocht. Wie een exemplaar wenst (€ 4,00/stuk) kan dit telefonische bestellen bij Schroeders-Boelen (089 71 33 62), liefst vòòr 15/4, dan wordt deze bij u afgeleverd.

Page 12: Oosterzon april 2012

oosterzon april 2012 >> 12

VWB Zutendaal

zo 1/4 Wandeling MESCH (EIJSDEN – NL) Samenkomst: Vijverplein om 13.30u - Afstand: ca.8 kmma 9/4 PAASEIERENWANDELING van VLIJTINGEN naar en door HEES Samenkomst: Vijverplein om 14.00u - Afstand: ca. 8 kmzo 22/4 5de ZUTENDAALSE VERRASSINGSFIETSTOCHT - thema ‘Jacht’ (zie programma vtbKultuur)zo 6/5 ONTBIJTWANDELING NEERHAREN Samenkomst: Vijverplein om 7.10u Afstand 7,5 km – na afloop: ontbijt Deelnameprijs: € 7,50, incl. ontbijt en versnapering onderweg Inschrijven voor 25 april bij Harie Vranken, tel. 089 61 34 54

OKRA Sport Zutendaal

• Elke dinsdag en donderdag om 13.00u: fietsen (vertrek Vijverplein) • Elke donderdag wandelen (vertrek op Vijverplein om 13.30u): Do 5/4 Genk Do 19/4 Lanaken Do 26/4 Zutendaal • Midweekwandelen en -fietsen van 6 tot 10 augustus in Retie, info: 089 61 17 37

Seniorensport

De Zutendaalse turnvereniging voor senioren organiseert op woensdag 18/4 en 25/4 turnen om 9.30u in sporthal De Blookberg en op vrijdag 20/4 en 27/4 aquagym om 11.30u in zwembad De Kimpel in Bilzen. Tijdens de vakanties en op feestdagen is er geen turnen of aquagym. Info: 089 61 21 52 of 089 61 15 50 - voor aquagym: 089 61 32 76

Petanque in ZutendaalOp veel plaatsen in Zutendaal wordt er in de zomermaanden druk petanque gespeeld. Er zijn zo al heel wat avonden op een gezellige manier doorgebracht met vrienden, buren, familie, …

Graag zouden we een beter zicht krijgen op de verschillende groepjes die in Zutendaal regelmatig petanque spelen. Zo kunnen we bij voldoende interesse enkele vriendschappelijke ontmoetingen organiseren en kan er eventueel een tornooi ingericht worden.

Aanmelden bij de gemeentelijke sportdienst [email protected] - 089 62 94 39

K. Zutendaal VV

7 en 9 april 2012ZVV Paastornooi 2012Paaszaterdag tornooi voor preminiemen en miniemen

Paasmaandag tornooi voor duiveltjes en debutantjes

WIELERWEDSTRIJDEN op zaterdag 21 april 2012NIEUWELINGEN (start om 13.00u)

OPEN CATEGORIE (start om 15.15u)

Vertrek en aankomst in de PastoorsstraatTerras op de speelplaats van De Parel, Schoolstraat 6Contact: 0477 76 21 59

Als je met je vervoermiddel in de wielerwedstrijd belandt, hou dan rekening met de volgende tips: - Gelieve steeds het parcours te volgen wanneer je als parcoursbewoner met de wagen weg moet of op het parcours terecht komt. - Volg steeds de richting van de wedstrijd, zo geraak je het best in de juiste richting om op je eindbestemming te komen.- Dit is meestal niet de kortste weg voor jou, maar wel de veiligste voor de wielrenners.- Na de passage van de wagen met de GROENE VLAG, mag je op het parcours komen. - Rij zeker NIET tegen de richting van de wedstrijd in. - Op bijna alle wegen staan seingevers die je helpen indien je vragen hebt.

De 1e wedstrijd (NIEUWELINGEN) start om 13.00u en duurt tot 15.00u.De 2e wedstrijd (OPEN-CATEGORIE) start om 15.15u en duurt tot 17.30u.

Page 13: Oosterzon april 2012

oosterzon april 2012 >> 13

SP

OR

T

Kleuterturnen

Springen, kruipen, rollen, huppelen, klimmen, spelen, winnen, verliezen, beurt afwachten,... Iedere les weer ontdekken en ontwikkelen de kleuters op een speelse manier hun sociale en motorische vaardigheden.

Leeftijd: 3- tot 6-jarigen.Data: 25/4, 2+9+16+23+30/5, 6+13+20/6/2012Uur: woensdag van 14.00u tot 15.00u Waar: sporthal De BlookbergDeelnameprijs: € 22,00 voor een reeks van 9 lessen Nota: draag steeds gemakkelijke sportkleding- en schoenen

Info en inschrijving

• Inschrijving is geldig na het storten van het bedrag op rek.nr. 091-0187274-93 met vermelding van de naam van het/de kind/kinderen en de gekozen sport. Gelieve dit ook telefonisch 089 62 94 39 of via mail [email protected] door te geven.• Alle deelnemers zijn verzekerd.

• Tijdens schoolvakanties of feestdagen is er geen les!

Sportacademie

START 2 BIKENa het succes van de vorige jaren starten de sportdienst en 4 enthousiaste begeleiders met een nieuwe reeks Start 2 Bike. Onder begeleiding en in groep leer je sportief fietsen en bouw je in enkele maanden tijd een prima fietsconditie op!

Wie? Iedereen die graag fietst en zijn fietsconditie wil verbeteren.Wanneer? Iedere woensdag om 14.00u en dit vanaf 4 april. Vaste trainingsdag op woensdag. Andere trainingsdag wordt in overleg met de groep gekozen.Waar? Vertrek aan gemeentelijke sporthal ‘De Blookberg’, Blookbergstraat 7.

InschrijvenDeelname aan deze reeks is gratis. Het is wel noodzakelijk je gegevens (naam, telefoon/gsm-nummer, mailadres) op voorhand mee te delen aan de sportdienst. Dit kan via mail, [email protected], of telefonisch 089 62 94 39

Praktisch• Goede fiets die technisch in orde is• Iedereen is verzekerd• Begeleiding door ervaren fietsers

We bouwen onze conditie geleidelijk aan op zodat we in de zomervakantie naar Scherpenheuvel kunnen fietsen!

Page 14: Oosterzon april 2012

oosterzon april 2012 >> 14 JEUGDJH De Kaller

Vr 6/4 First Friday: Disco Night Prijs voor de beste disco-outfit.Vr 13/4 Enveloppe-avond Koop een enveloppe en wordt verrast...Vr 20/4 Zware Bieren avond Buiten ons normale aanbod zullen er nog enkele speciale bieren geschonken worden.Za 21/4 Seperated Party Feestje waarbij de dames en de heren een avond van elkaar afgezonderd zijn.

Wir-war

In de paasvakantie zijn er Wir-waractiviteiten telkens op dinsdag & vrijdag van 14.00u tot 17.00u aan de Wevel in Wiemesmeer.Contact: Sanne Pinna - 0472 55 39 98

Gezinsbond Zutendaal

Zo 1/4 Paasbrunch

Vanaf 10.00u verwachten we onze gezinnen aan het parochiecentrum voor een uitgebreid ontbijt en kleuractiviteit voor de kinderen. Aansluitend maken we een groepswandeling met als slot een paaseierenraap en aperitief. Na de wandeling wacht ons nog heerlijke soep, smullen we nog van de brunch en sluiten af met het dessert.Voor deze gezinsactiviteit was vooraf inschrijven noodzakelijk. Meer info: Johan Mertens, 089 61 37 35.

3e GARAGEVERKOOP

De Gezinsbond en de Ouderraad van Wiemesmeer in samenwerking met KVLV organiseren voor de derde maal een garageverkoop op zondag 22 april van 10.00u tot 17.00u. De opbrengst van de inschrijvingen voor deze garageverkoop wordt geschonken aan de actie “Kom Op Tegen Kanker”.

De garageverkoop is ook dit jaar weer een groot succes. Heel wat gezinnen schreven in.

Vanaf 15/4/2012 vind je een overzichtslijst met alle verkoopadressen en een opsomming van wat wordt aangeboden op de volgende websites: www.gezinsbond.be/zutendaal www.tegenkanker.be www.zutendaal.be

Heb je nog heel wat schatten op zolder of in de kelder en wens je nog deel te nemen aan de garageverkoop, dan kan je nog inschrijven tot 14/4/2012. Je stort € 10,00 op rekeningnummer 973-0017705-85 of neemt contact op met ons via het e-mailadres: [email protected]

zondag 22 april 2012

De deelnemende garages zijn te herkennen aan de affiche “Garageverkoop 22 april voor ‘Kom op tegen Kanker’ ”.Bezoek onze garages en ontdek de verborgen schatten, de toegang is volledig gratis!

Een lijst van de deelnemende garages kan je ook krijgen bij Sylvia Rybczynski, Turfstraat 7, 0475 55 92 30Johan Mertens, Eikenstraat 24, 089 61 37 35

Page 15: Oosterzon april 2012

oosterzon april 2012 >> 15JEUGD

Ook dit jaar organiseert de jeugddienst tijdens de paasvakantie tal van leuke Grabbel & Co-activiteiten voor kinderen van 6 t.e.m. 14 jaar. Hieronder vind je alvast een overzicht van wat er op het programma staat.

GRABBEL & CO-ACTIVITEITENpaasvakantie 2012

Maandag 2 april 2012

ToverlandLeeftijd: 6+Attractiepark met stoere achtbanen, theater, spookhuis en ook voor de kleinere kinderen tal van toffe dingen. Zowel binnen als buiten! Vertrek: Jeugdhuis De KallerUur: 9u00 – 18u00Max.: 45 deelnemersPrijs: € 18Meebrengen: lunchpakket/zakgeld

Woensdag 4 april 2012

Park Tivoli in Nijmegen (NL)Leeftijd: 6+Pretpark voor klein en groot, met achtbaan, skypie, botsauto’s, minibotsauto’s, botsboten, boomstammen op water, griezelbos, minireuzenrad, skelters, trampolines en springkussens, Circus Fun City, minigolf en nog veel meer...Vertrek: Jeugdhuis De KallerUur: 8u30 – 18u15Max.: 20 deelnemersPrijs: € 10Meebrengen: lunchpakket en zakgeld

Donderdag 5 april 2012

SportkicksLeeftijd: 8+Tal van sportieve activiteiten en animatie: beachvolley, hockey, schermen, baseball, mountainbike, circusfun, rugby, golf, BMX, paardrijden, adventure parcours, streetsoccer, handboogschieten, boksen,…Vertrek: Jeugdhuis de KallerUur: 9u00 – 17u15Max.: 45 deelnemersPrijs: € 3Meebrengen: lunchpakket, beetje zakgeld en eventueel spullen om te skaten

Woensdag 11 april 2012

Professor Krekel in de LietebergLeeftijd: 6-9Beestjes vangen en onder de loep leggen... heb jij een krekel al van zo dichtbij gezien?Plaats: ingang LietebergUur: 13u00 – 16u30Max.: 15 deelnemersPrijs: € 4Meebrengen: eventueel beetje zakgeld voor een drankje

Woensdag 11 april 2012

Avondzoektocht: ‘t Krekelt in de LietebergLeeftijd: 9+Op welke manieren vinden we de dieren in het bos? Wist jij dat de vlinder naar het licht vliegt? We zullen het vandaag ontdek-ken!

Plaats: ingang LietebergUur: 18u00 – 21u00Max.: 15 deelnemersPrijs: € 4Meebrengen: eventueel wat zakgeld voor een drankjeDeze activiteiten zijn in samenwerking met het bezoekerscen-trum De Lieteberg

Donderdag 12 april 2012

Olmense ZooLeeftijd: 6-12Dierentuin met speeltuin, leuke animatieshow; Choco die op je spuwt, Dumbo die zooo nieuwsgierig naar je is,...Vertrek: Jeugdhuis de Kaller Uur: 9u30 – 17u15Max.: 30 deelnemersPrijs: € 11 (1 drankje, frietje en ijsje inbegrepen)

Donderdag 12 april 2012

Coca-Cola en bowling Den BruulLeeftijd: 12+ (in het jaar dat je 12 wordt!)We bezoeken eerst het spectaculaire Europese bezoekerscentrum van Coca Cola in Wilrijk waar we beginnen met onze picknick, nadien gaan we bowlen bij Den Bruul in GeelVertrek: Jeugdhuis de Kaller Uur: 9u00 – circa 18u15Max.: 15 deelnemersPrijs: € 12Meebrengen: lunchpakket, zakgeld

Kleuterkamp paasvakantie i.s.m.

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de sportdienst i.s.m. Sporta een kleuterkamp in sporthal De Blookberg. Er zijn zowel voor- als namiddag tal van leuke activiteiten. Je kan kiezen tussen halve en volledige dagen.

* voor alle kleuters van 4 tot 6 jaar * van dinsdag 10 april t.e.m. vrijdag 13 april 2012* voormiddag “Kapoenenkuren”, namiddag “Bezige Bengels”* Inschrijving en meer info via de paasfolder die werd uitgedeeld op school, op www.sporta.be/vakanties of telefonisch via desportdienst Zutendaal, 089 62 94 52 of [email protected]

Page 16: Oosterzon april 2012

oosterzon april 2012 >> 16

Landschapsontwikkeling in beeldOnder invloed van de uitvoering van het bosbeheerplan en het landschapsplan gaat het landschap in Zutendaal er in de toekomst voor een deel anders uitzien. We tonen hierbij enkele plekken waar die landschapsontwikkeling in volle gang is.

Data om te onthouden

Ophaling huisvuilzakken en PMD-zakken: dinsdag 10 en 24 aprilLediging groene containers: dinsdag 3 en 17 aprilOphaling oud papier en karton: woensdag 25 aprilGrofvuilophaling: donderdag 5 april (na aanmelden en plakken stickers)

Open plek met heideontwikkeling aan het Steleven

Geplagd (heide)terrein met aanplant jeneverbes-struiken aan de voet van de Hesselsberg

Open beekvallei met rietvegetatie langs de Broeker-beek

Open plek met aanplant jeneverbesstruiken langs het ruiterroutenetwerk (Heiwijkerweg)

Open plek met poel in Gewaai langs de Hoogputstraat

APRIL = ZWALUWMAAND