Band (juni 2013)

8
België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 afgiftekantoor 2000 Antwerpen X P106314 Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Jan Konings, Sint-Antoniusplein 15, 2910 Essen Jaargang 15, nummer 2 (juni - juli - augustus 2013) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen - [email protected] band De Dag voor het Buitengewone Kind vond voor de twaalfde keer plaats. Dit keer voor de zevende keer op de boerderij van Jan en Rien Uytdewilligen. Zij stellen steeds weer met evenveel plezier hun boerde- rij ter beschikking voor deze kinderen. Dit jaar schre- ven er maar liefst 39 kinderen in. Dankzij de hulp van vele vrijwilligers kon deze dag weeral mo- gelijk gemaakt worden. Sommige kinderen zitten uren bij de dieren. Sommigen spuiten liever met een echte brandweerslang. Anderen reden liever rondjes met de quad, de tractor of de motor. Er konden ook reuze zeepbellen gemaakt worden, mooie versie- ringen voor in je haar of leuke schilderkunstwerkjes. Deze keer werd er in de voormiddag ook een heus ‘dansspektakel’ aangeleerd. Dit werd in de late namiddag getoond aan de ouders wanneer ze hun kinderen op kwamen halen. Het was echt knap wat ze op zo’n korte tijd hadden aangeleerd! Een superprestatie! Bij het naar huis gaan, kregen alle deelnemers nog een ‘echte’ medaille mee naar huis als aandenken. We zagen alleen maar gelukkige gezichten en dankbare ouders. Aan alle vrijwilligers die deze dag mee mogelijk gemaakt heb- ben, ook onze sponsors, een welgemeend dankjewel namens heel de stuurgroep. Imelda Schrauwen Succesvolle dag voor het buitengewone kind

description

Driemaandelijkse publicatie van ACW Essen

Transcript of Band (juni 2013)

Page 1: Band (juni 2013)

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

afgiftekantoor 2000 Antwerpen XP106314

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Jan Konings, Sint-Antoniusplein 15, 2910 EssenJaargang 15, nummer 2 (juni - juli - augustus 2013)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen - [email protected]

band

De Dag voor het Buitengewone Kind vond voor de twaalfde keer plaats. Dit keer voor de zevende keer op de boerderij van Jan en Rien Uytdewilligen. Zij stellen steeds weer met evenveel plezier hun boerde-rij ter beschikking voor deze kinderen. Dit jaar schre-ven er maar liefst 39 kinderen in.

Dankzij de hulp van vele vrijwilligers kon deze dag weeral mo-gelijk gemaakt worden. Sommige kinderen zitten uren bij de dieren. Sommigen spuiten liever met een echte brandweerslang. Anderen reden liever rondjes met de quad, de tractor of de motor. Er konden ook reuze zeepbellen gemaakt worden, mooie versie-ringen voor in je haar of leuke schilderkunstwerkjes.

Deze keer werd er in de voormiddag ook een heus ‘dansspektakel’ aangeleerd. Dit werd in de late namiddag getoond aan de ouders wanneer ze hun kinderen op kwamen halen. Het was echt knap wat ze op zo’n korte tijd hadden aangeleerd! Een superprestatie!

Bij het naar huis gaan, kregen alle deelnemers nog een ‘echte’ medaille mee naar huis als aandenken. We zagen alleen maar gelukkige gezichten en dankbare ouders.

Aan alle vrijwilligers die deze dag mee mogelijk gemaakt heb-ben, ook onze sponsors, een welgemeend dankjewel namens heel de stuurgroep. Imelda Schrauwen

Succesvolle dag voorhet buitengewone kind

Page 2: Band (juni 2013)

2 BAND | JUNI 2013

KWB Wildert

Tijdens elke bowlingavond speelt iedereen twee spelletjes. De punten worden samen-geteld en er wordt een dagrangschikking op-gemaakt. Bij gelijk aantal punten bepaalt het aantal gegooide strikes de rangschikking.

Op het einde van het seizoen maakt KWB Wil-dert de eindrangschikking op door voor iedere deelnemer zijn twee hoogste dagtotalen uit de competitie samen te tellen. Op het jaar-lijkse teerfeest wordt aan de top 3 van elke categorie een beker uitgereikt. Alle kinderen krijgen een aandenken alsook de spelers met de meeste strikes.

‘Deze activiteit valt duidelijk in de smaak bij onze leden,’ vertelt Jos Meeusen. “Getuige hiervan is het grote aantal vaste deelnemers waar we telkens op kunnen rekenen. Tijdens de wedstrijden ligt de focus op de bal en ke-gels. Nadien wordt er verbroederd tussen pot en pint. De kampioenen van het voorbije sei-zoen werden op ons teerfeest van 20 april in de bloemetjes gezet.Alle uitslagen van de voorbije bowlingcom-petitie en foto’s (ook van het teerfeest) zijn beschikbaar op www.kwbwildert.be.’

Chris Jacobs

Elk jaar organiseert KWB Wildert een heuse bowlingcompetitie onder haar leden gespreid over een zestal bowlingavonden. De deelnemers zijn opgedeeld in zes categorieën: dames (60- en 60+), heren (60- en 60+) en jeugd (-11 en +11).

viert zijn bowling-kampioenen

Page 3: Band (juni 2013)

3BAND | JUNI 2013

Algemeen genomen vallen energiebesparende werken aan wo-ningen vaak (te) duur uit. Om te voorkomen dat deze werken omwille van hun kostprijs uitgesteld worden, biedt intercommu-nale IGEAN de mogelijkheid om een goedkope energielening af te sluiten.

Energiebesparende werkenDeze lening kwam er op initiatief van de gemeente Brasschaat. Op dit moment hebben 21 gemeenten uit de Antwerpse regio zich achter de IGEAN-energielening geschaard, waaronder Mort-sel. Inwoners uit deze gemeenten kunnen nu zonder extra kos-ten en verplichtingen een goedkope lening afsluiten om ener-giebesparende werken aan hun woning te laten uitvoeren. Het leningsbedrag is maximum 10.000 euro, terug te betalen binnen 5 jaar. De lening gebeurt aan een vaste rentevoet van maximum 2% (aan 0% voor bepaalde minder begoede personen).

Dirk de Kort: “Als schepen van groen en natuur en duurzaamheid in Brasschaat vind ik dit aanbod belangrijk voor onze inwoners die zo hun energiefactuur kunnen doen dalen en werk maken van een energie-efficiënte woning. Dat is ook goed voor het mi-lieu en bovendien een verplichting tegen 2020.”

Iedereen kan zich kandidaat stellen voor de IGEAN-energielening. Niet alleen eigenaars van een woning komen in aanmerking. Ook voor huurwoningen zijn oplossingen mogelijk. De woning waar-

op de lening van toepassing is, moet wel als hoofdverblijfplaats gelegen zijn in één van de 21 Antwerpse gemeenten. De lening wordt aangevraagd op basis van offertes en ze wordt uitbetaald op basis van facturen. De werken mogen dus nog niet zijn uitge-voerd bij de aanvraag van de lening.

De energielening kan afgesloten worden voor uiteenlopende energiebesparende werken aan woningen. Zo onder meer voor de plaatsing van een condenserende centrale verwarmingsketel of biomassaketel, het aanbrengen van dak-, muur- en vloerisola-tie, de uitvoering van een energieaudit en de plaatsing van een geothermische warmtepomp.

Dirk de KortVlaams Volksvertegenwoordigerdirk.de.kort@brasschaat.bewww.dirkdekort.be

Ontvang je graag mijn digitale nieuwsbrief?Stuur dan een mailtje naar [email protected]

Bespaar op je energiefactuurdankzij de goedkope IGEAN-energielening

Door energiebesparende wer-ken aan de woning uit te voe-ren, daalt het energieverbruik en dus ook de energiefactuur. De Vlaamse overheid voorziet premies bij de uitvoering van concrete werken, zoals het iso-leren van hellende daken en de vervanging van enkel glas door hoogrendementsglas.

Alle informatie op www.igean.betel. 03 350 08 06

[email protected]

Page 4: Band (juni 2013)

4 BAND | JUNI 2013

’t Kabaske, sociale kruidenierVia de werking van ‘t Kabaske willen we armoede bestrijden en de mensen in hun eigenwaarde laten. We bieden kansen om sociale netwerken te versterken en we rei-ken ook kennis aan om krachtiger in het leven te staan. Op langere termijn willen we via onze sociale kruidenier kwalitatie-ve en duurzame jobs creëren. We hopen de slagkracht en weerbaarheid van ons doelpubliek te verhogen met een actieve en gewaardeerde rol in de maatschappij.

Wij werken ook samen met verschillende andere sociale kruideniers, waarmee we bv. producten uitwisselen. Via het sociaal winkelpunt ACW proberen we op grotere schaal invloed te hebben op de prijszet-ting van ons aankoopbeleid en op het (ar-moede)beleid van de overheden.

De winkelIn de winkel verkopen we kwaliteitsvolle producten aan lage prijzen, waarbij men-sen zelf hun producten kiezen en betalen. ‘t Kabaske biedt een basisgamma aan van voedings-, verzorgings- en huishoudpro-ducten tegen een prijs die minstens 15% onder de normale winkelwaarde ligt. Het aanbod wordt aangepast aan de noden van de doelgroep. Zo worden producten als pampers, waspoeder of WC-papier ook

in kleinere hoeveelheden verkocht zodat de klant zelf zijn producten kan kiezen en betalen.

Onze winkelactiviteiten gingen van start in 2009 in de Kerkstraat 58 met 16 vrijwil-ligers en 11 klanten. Sinds januari 2012 hebben we onze intrek genomen in de Nollekensstraat 3A en tellen we 33 vrijwil-ligers en 201 klanten.

Ontmoeting‘t Kabaske is ook een ontmoetingsplaats waar mensen kennis kunnen maken met elkaar en met onze vereniging. In een aparte ruimte naast de winkel vind je een drankje (niet alcoholisch) en gezelligheid. Hier worden activiteiten georganiseerd en geven we vorming. Samen met andere verenigingen organiseren we er ook aller-lei activiteiten, bijvoorbeeld vorming over gezonde voeding. Tevens is dit de plaats waar het brede publiek kennis kan maken met onze werking.

De toeleidersOnze potentiële klanten krijgen een door-verwijsbrief van onze ‘toeleiders’. Dat zijn instanties met een maatschappelijke dienst waarmee we een overeenkomst hebben afgesloten. Voor de doorverwij-zing worden duidelijke criteria gebruikt

op basis van wat mensen minimaal nodig hebben om van te leven. ’t Kabaske beslist dus niet zelf wie in aanmerking komt.

We werken samen met het OCMW van Es-sen en Kalmthout, Familiehulp, het ACV, de CM en KVG. Ook andere toeleiders zijn welkom.

KlantenEnkel als een klant zich bij ons aanmeldt met een doorverwijsbrief krijgt hij/zij een persoonlijke toegangspas die zes maan-den geldig is. Daarna bepaalt de toeleider of de toegang verlengd wordt. Afhankelijk van de gezinssamenstelling kunnen onze klanten aankopen doen voor een weekbe-drag dat varieert van 12 tot 35 euro.

VrijwilligersOmdat onze activiteiten de inzet vereist van veel vrijwilligers en omdat veel hel-pende handen de last lichter maken, heb-ben we nog steeds vrijwilligers nodig. Er zijn verschillende taken zoals begeleiding in de winkel, de magazijnvoorraad behe-ren, aankopen doen, de rekken aanvullen, de kassa doen, klantbegeleiding in ont-moeting, ... Onze klanten vragen ook om een extra openingsmoment ’s avonds.

Vervolg op pag. 5

Sociale kruidenier ‘t KabaskeArmoede is een sociaal onrecht met lichamelijke, sociale en psychische gevolgen. Het sluit mensen uit van de samenleving. Om hierop een stukje antwoord te bieden werd donderdag 7 mei 2009 de vzw sociale kruidenier ’t Kabaske opgericht met als doelstellingen de hulp, ondersteuning en begeleiding van kans-armen, mensen in armoede, kwetsbare groepen, mensen met weinig of geen inkomen en dit ongeacht hun verblijfsstatuut.

Page 5: Band (juni 2013)

5BAND | JUNI 2013

de eersten een job te kunnen vinden.

Kathleen en Ann hadden best moeite om de mensen goed te verwelkomen want het was even een ware overrompeling. Door de goede opstelling van de Heuvel-hal begon het volk zich aangenaam te ‘verdelen’.

Er werd uitleg over hoge technologie gegeven, de NMBS was er bij (zij zoe-ken 1500 arbeiders), iets verder staat de VDAB met een heuse ‘vacature-boom’, ook slachthuis Van Gool (20 plaatsen vacant) en de verzorgingssector en interimkanto-ren zijn aanwezig.

Bij de vakbond ACV konden de aanwezi-gen terecht voor bv. vragen rond arbeids-voorwaarden en sociale zekerheid. Ieder

bedrijf had voor de aanwezigen voldoen-de informatie en invulformulieren bij, sol-licitatie gesprekken volgden. Rond 19 uur was het afgelopen en gin-gen de standhouders gezellig boven naar ‘t Heuveltje waar het ‘netwerkevent’ plaatsvond. Daar verwelkomde onze bur-gemeester Gaston Van Tichelt de stand-houders met een hartelijk ‘Dank u wel’ en werden Kathleen en Ann in de bloemetjes gezet. In totaal hebben we 850 mensen op bezoek gekregen.

Moe maar voldaan kijken we uit naar de volgende. Graag wil ik van de gelegenheid gebruik maken om het gemeentebestuur van Essen te bedanken en te feliciteren met deze geslaagde Jobbeurs.

Jef Nuytemans

Na het succes van vorig jaar waar tientallen mensen een job vond en een aantal mensen op een ‘werfre-serve’ opgenomen werden, kon een tweede editie niet uitblijven.

Dus ... de ‘werkgroep’ van vorig jaar, een afvaardiging van o.a. het gemeentebe-stuur, Bedess, Unizo, VDAB en ACV werden samengeroepen met de bedoeling toch weer ‘de jobbeurs van Essen’ te organi-seren. Op 17 april was de ‘Heuvelhal’ de plaats om er te zijn.

Niet minder dan 41 bedrijven en groepe-ringen, waarvan verscheidene uit Essen zelf, begonnen in de vroege morgen hun stand op te bouwen. De opening was voorzien om 14 uur. Om 13.30 uur was het al drummen in de gang om toch maar bij

Geslaagde Jobbeurs

meentebestuur en het OCMW van Essen is onmisbaar. Daarnaast kunnen we ge-lukkig rekenen op de hulp van het pro-vinciebestuur, organisaties, bedrijven, de plaatselijke middenstand, scholen, ver-enigingen, parochies, particulieren, … Deze hulp kan bestaan uit geld en/of goe-deren.Ook hier is het onze permanente zorg om sponsors te vinden.

U wil ons helpen als vrijwilligerof als sponsor ?Neem dan contact op met vzw ’t Kabaskesociale kruidenierVossenboslaan 402910 Essen03 667 53 [email protected]

Vervolg van pag. 4

Als u zich geroepen voelt om per maand minimum 2 keer een halve dag (3 uur) mee te helpen (dinsdag en/of vrijdag), geef dan uw naam door.

SteunOnze activiteiten kunnen niet zonder de steun van velen. De steun van het ge-

Page 6: Band (juni 2013)

6 BAND | JUNI 2013

Ondertussen in hetgemeentehuis van Essen ...

de parking wordt onderhouden en regel-matig geïnspecteerd op inbreuken zoals vandalisme. Weesfietsen worden ook op-gehaald en (indien de eigenaars niet op-dagen) aan een nieuwe eigenaar gehol-pen. Het fietspunt kan worden uitgebreid met een fietsuitleendienst.

Aan politiek draagvlak alvast geen ge-brek: het voorstel werd unaniem goedge-keurd op de voltallige gemeenteraad van februari. Zowel meerderheid als oppositie zagen het fietspunt wel zitten.Meer info: [email protected]

Sneeuw- en ijzelplan 2013/2014Op voorstel van CD&V-raadslid Gert Ra-ijmaekers (ACW) werd een sneeuw- en ijzelplan unaniem goedgekeurd op de gemeenteraad van april. Het voorstel bestaat eruit dat vrijwilligers bij hulpbe-hoevenden en ouderen de sneeuw ruimen met ondersteuning van de gemeente. Vrijwilligers kunnen zich melden bij het gemeentehuis en daar flyers bekomen om zich kenbaar te maken in hun buurt

of wijk. Hulpbehoevenden contacteren op hun beurt de vrijwilliger. De gemeente doet dan de administratie en coördinatie, voorziet de flyers, een sneeuwschop en strooizout. Ook is de vrijwilliger verzekerd bij het ruimen van de sneeuw.

Ouderen die de sneeuw en gladheid toch trotseren en ten val komen, worden soci-aal geisoleerd, betalen hoge dokters- en ziekenhuiskosten, kunnen niet meer bui-tenkomen, ... Het ligt volledig in de lijn van het ACW-beleid om deze mensen bij te staan en deze hachelijke situaties te vermijden.

Fietspunt aan het stationCD&V-raadsleden Brigitte Van Aert, Jan Suykerbuyk en Gert Raijmaekers (ACW) dienden een voorstel voor een fietspunt in op de gemeenteraad. Een fietspunt is een soort Eerste Hulp Bij Ongevallen-post voor fietsen. Een lekke band, kapotte verlich-ting, een afgelopen ketting, ... Het wordt tegen een kleine vergoeding gerepareerd in het atelier van het fietspunt zodat men op een veilige manier kan thuisgeraken.

Het fietspunt hanteert het ‘thuiskomprin-cipe’ zodat men niet in het vaarwater komt van de lokale fietsenmakers. Er worden enkel hoognodige reparaties gedaan. Het fietspunt biedt werkgelegenheid aan ver-schillende GESCO-medewerkers en aan de zogenaamde artikel 60, dit zijn langdurig werklozen die terug op de arbeidsmarkt worden gebracht.

Voorstel is om het fietspunt te huisvesten in het station van Essen. Dat met meer dan 1200 ‘instappers’ per week een rela-tief hoog aantal reizigers vervoert. Ook

Ben je geïnteresseerd om mee de han-den uit de mouwen te steken of ben je hulpbehoevend? Dan is dit nieuwe sys-teem misschien iets voor jou! Meer info: [email protected]

vlnr Gert Raijmaekers, Brigitte Van Aert en Jan Suykerbuyk

Page 7: Band (juni 2013)

7BAND | JUNI 2013

Page 8: Band (juni 2013)

8 BAND | JUNI 2013

Agent in Essen:Stationsstraat 52, 2910 Essen

Met steun van:

de allerkleinsten in haar klasje had. Daarna was ze 25 jaar Moe-der Overste. Ze ijverde voor kleinere klassen en reed daarvoor zelfs persoonlijk naar de toenmalige minister van onderwijs. Toen ze hem de stand van zaken persoonlijk uitlegde, draaide de minister bij.

Burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V) noemde zuster Juli-ana in zijn dankwoord een duwer, een trekker en een bezieler die werkt voor het goed van de mensen. ‘Vele inwoners hebben mooie herinneringen aan de periode waarin ze bij haar in de kleuterschool zaten. Dat ze in 2006 werd uitgeroepen tot groot-ste Essenaar aller tijde, is dik verdiend.’

Zuster Juliana, geniet volop van je rust! Bedankt voor alles wat je voor Essen hebt betekend!

Gert Raijmaekers

Essen nam afscheid van zuster Juliana. De 89-jarige zuster verhuisde van het klooster in Mariaberg naar het rusthuis in Heist-op-den-Berg. Zuster Juliana nam afscheid in de volle Onze-Lieve-Vrouw kerk van Essen. Vele Essenaren dragen haar een warm hart toe.

Zuster Juliana werd geboren als Mia Verbist op 17 november 1924. Het gezin telde vijf zonen en drie dochters. Het vroege overlijden van haar vader, midden in Wereldoorlog II, heeft haar leven getekend. Haar vader was toen amper 47 jaar en Mia 17 jaar. ‘Het sterven van mijn vader heeft mijn houding tegenover het leven totaal veranderd’, vertelt zuster Juliana.

Ze studeerde voor kleuterjuf en behaalde haar diploma op 19-ja-rige leeftijd. Op 2 februari 1944 trad ze toe tot de orde van zusters van het Heilig Hart van Maria in Berlaar. Het was nog volop oor-log. In 1948 verhuisde ze naar Essen waar ze tussen 1948 en 1973

eenbloemekevoor ...

Zuster Juliana