Band (juni 2015)

8
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Jan Konings, Sint-Antoniusplein 15, 2910 Essen Jaargang 17, nummer 2 (juni - juli - augustus 2015) Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisaties www.antwerpen.beweging.net - [email protected] Essen is een jonge gemeente. In 2014 werden er 217 kleine Essenaartjes geboren. Vergeleken met andere gemeenten in de regio kent Essen een groter aandeel van jongeren. wat concrete gevolgen aan. In ons regle- ment op de Gemeentelijke Administra- tieve Sancties (GAS) staat uitdrukkelijk dat lawaai afkomstig van kinderen nooit als overlast kan bestempeld worden! We hebben in de loop der jaren een dertigtal (!) openbare speelpleintjes ingericht. De inrichting van het meest recente pleintje, het ‘Destenhoekje’ op Hoek, werd mee ontworpen door de kinderen van Hoek zelf. Ook de Kindergemeenteraad boog zich over de plannen en ideeën rond de he- raanleg van Over d’Aa op Horendonk. Onze bibliotheek wordt door velen be- keken als voorbeeld bij uitstek van een ‘kindvriendelijke bib’. De jeugdverenigin- gen mogen rekenen op een fikse subsidie voor de bouw van en investeringen in hun lokalen. Onze brandweer werkt actief mee aan de brandveiligheid van deze lokalen. Onze gemeente is heel actief in het aan- bieden van allerlei activiteiten tijdens de vakanties, de Roefel, de Dag van het Buitengewone Kind, we ondersteunen de Buitenspeeldag en hebben een reglement zodat op een soepele manier speelstraten kunnen ingericht worden. Verkeersveiligheid Last but not least: we werken keihard aan de verkeersveiligheid. De politie doet veel inspanningen om gevaarlijke oversteek- punten te beveiligen. Vooral veel dank aan de enthousiaste gemachtigde opzich- ters die in weer en wind paraat staan. De fietspaden langs de spoorlijn, Moerkant- sebaan en Nieuwmoersesteenweg, zijn gevoelige verbeteringen, maar we zijn er nog lang niet. Ook de volgende jaren zul- len er nog grote investeringen volgen voor meer verkeersveiligheid. Kinderen, leiders en leidsters, monitoren: een prettige vakantie! Gaston Van Tichelt, burgemeester En wat doen kinderen? Jawel: spelen. Spe- len is belangrijk. Kinderen ontdekken er allerlei dingen mee, leren eruit en worden erdoor ook sociaal. Met andere woorden: spelen is gezond en noodzakelijk. Daarom koos onze gemeente om het char- ter ‘Spelen is een Kinderrecht’ te onderte- kenen. In Essen betekent dit dat kinderen in alle openbare ruimten kunnen spelen, kinderen in het groen moeten kunnen spelen, Essen spelen niet als overlast be- schouwt, Essen voldoende speelruimte laat voor georganiseerd jeugdwerk, Essen een verdraagzaam klimaat voor spelende kinderen creëert, Essen bij elke beleids- maatregel de impact op kinderen bekijkt en ten slotte kinderen mee de openbare ruimte laat ontwerpen. Kinderen nooit overlast Dat is niet zo maar een symbolische daad. Ons gemeentebestuur verbindt daar heel Essen, waar kinderen mogen spelen! band

description

Driemaandelijkse publicatie van bewegingspunt Essen

Transcript of Band (juni 2015)

Page 1: Band (juni 2015)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Jan Konings, Sint-Antoniusplein 15, 2910 EssenJaargang 17, nummer 2 (juni - juli - augustus 2015)Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisatieswww.antwerpen.beweging.net - [email protected]

Essen is een jonge gemeente. In 2014 werden er 217 kleine Essenaartjes geboren. Vergeleken met andere gemeenten in de regio kent Essen een groter aandeel van jongeren.

wat concrete gevolgen aan. In ons regle-ment op de Gemeentelijke Administra-tieve Sancties (GAS) staat uitdrukkelijk dat lawaai afkomstig van kinderen nooit als overlast kan bestempeld worden! We hebben in de loop der jaren een dertigtal (!) openbare speelpleintjes ingericht. De inrichting van het meest recente pleintje, het ‘Destenhoekje’ op Hoek, werd mee ontworpen door de kinderen van Hoek zelf.

Ook de Kindergemeenteraad boog zich over de plannen en ideeën rond de he-raanleg van Over d’Aa op Horendonk. Onze bibliotheek wordt door velen be-keken als voorbeeld bij uitstek van een ‘kindvriendelijke bib’. De jeugdverenigin-gen mogen rekenen op een fikse subsidie voor de bouw van en investeringen in hun lokalen. Onze brandweer werkt actief mee aan de brandveiligheid van deze lokalen. Onze gemeente is heel actief in het aan-

bieden van allerlei activiteiten tijdens de vakanties, de Roefel, de Dag van het Buitengewone Kind, we ondersteunen de Buitenspeeldag en hebben een reglement zodat op een soepele manier speelstraten kunnen ingericht worden.

VerkeersveiligheidLast but not least: we werken keihard aan de verkeersveiligheid. De politie doet veel inspanningen om gevaarlijke oversteek-punten te beveiligen. Vooral veel dank aan de enthousiaste gemachtigde opzich-ters die in weer en wind paraat staan. De fietspaden langs de spoorlijn, Moerkant-sebaan en Nieuwmoersesteenweg, zijn gevoelige verbeteringen, maar we zijn er nog lang niet. Ook de volgende jaren zul-len er nog grote investeringen volgen voor meer verkeersveiligheid.

Kinderen, leiders en leidsters, monitoren: een prettige vakantie!Gaston Van Tichelt, burgemeester

En wat doen kinderen? Jawel: spelen. Spe-len is belangrijk. Kinderen ontdekken er allerlei dingen mee, leren eruit en worden erdoor ook sociaal. Met andere woorden: spelen is gezond en noodzakelijk.

Daarom koos onze gemeente om het char-ter ‘Spelen is een Kinderrecht’ te onderte-kenen. In Essen betekent dit dat kinderen in alle openbare ruimten kunnen spelen, kinderen in het groen moeten kunnen spelen, Essen spelen niet als overlast be-schouwt, Essen voldoende speelruimte laat voor georganiseerd jeugdwerk, Essen een verdraagzaam klimaat voor spelende kinderen creëert, Essen bij elke beleids-maatregel de impact op kinderen bekijkt en ten slotte kinderen mee de openbare ruimte laat ontwerpen.

Kinderen nooit overlastDat is niet zo maar een symbolische daad. Ons gemeentebestuur verbindt daar heel

Essen,waar kinderen mogen spelen!

band

Page 2: Band (juni 2015)

2 BAND | JUNI 2015

Alle aanwezigen kregen een informatiebundel en de kans om persoonlijke vragen te stellen overpensioen, invaliditeit, ... Als je er niet bij kon zijn, kan je deze bundel nog steeds bekomen bij:

Monique Versmissen via [email protected].

ders riepen de parlementaire mandataris-sen op om elke besparingsmaatregel zo te organiseren dat kleine inkomens het minst getroffen worden.

Ook de kosten voor het gezin kwamen ruim aan bod. De inschrijvingsgelden voor het hoger onderwijs en de studiebeurzen werden vergeleken met het dure onder-wijs in het buitenland. Er komt vooral kritiek op de nieuwe plannen voor de uitkeringen van de kinderbijslag. Grote gezinnen krijgen straks een stuk minder kinderbijslag en dat voelen de aanwezi-gen als onrechtvaardig aan.

Ten slotte licht Dirk de Kort de verande-ringen in de woonbonus toe. Doorheen de avond klinkt ook de kritiek op het afschaf-fen van de belbus in onze gemeente. Ook hier begrijpt Dirk de Kort de kritiek. Hij wil snel mee aan alternatieven werken die eigenlijk klaar moeten liggen voor de bel-bus op 1 september effectief afgeschaft wordt.

De avond, pittige discussies en lange ge-sprekken waren ongemeen boeiend. De parlementsleden trokken met wijze op-merkingen naar Brussel, onze Essenaren voelden zich begrepen.

Op de nieuwjaarsreceptie kozen de be-stuursleden van onze partnerorganisaties volgende onderwerpen om bespreekbaar te maken: werk, gezin en wonen. Federaal kamerlid Nahima Lanjri en Vlaams parle-mentslid Dirk de Kort toonden zich bereid om in het WZC Sint-Michaël het beleid toe te lichten. Herman Gorremans trad op als moderator en leidde de avond in goede banen.

Pensioenen, sociale verloven, stempel-geld, inschakelingsvergoedingen en het Stelsel Werkloosheid onder Bedrijfstoe-slag (SWT) werden uitvoerig toegelicht. Statistieken leerden dat besparingen noodzakelijk zijn. Verschillende toehoor-

De regering bespaart ...

rechtvaardig?Onder deze titel organiseerde bewegings-punt Essen haar jaarlijks toogpunt. Zowel onze vakbond ACV, als de burgerbeweging

Hart boven Hard, hebben heel wat kritiek op de besparingen van de regering.

Bewegingspunt Essen wilde met betrokken parlementsleden zelf in dialoog gaan.

Page 3: Band (juni 2015)

3BAND | JUNI 2015

Na 1922 werd het een tijd stil in Essen. In de jaren ’70, ’80 en ’90 bouwden we heel wat bij in Essen: de huizen en appartementen in de Burgemeester Dierckxsensstraat en Dr. J. Goossenaertsstraat, huizen en appartementen in de Rodenbachlaan en Kloosterstraat en de appartementen aan het Frans Nol-dusplein. In 2011 bouwden we nog twee huizen in de Rodenbachlaan.

Binnenkort leveren we 10 nieuwe appartementen op in de Kloosterstraat. Deze nieuwbouw neemt daar de plaats in van 6 oude huisjes. Architect Bart Van Loon tekende de plannen en aannemer Van Velthoven bouwt. De kost-prijs van de werken bedraagt 1,2 miljoen euro. Alle appartementen hebben twee slaapkamers.

Na de zomervakantie zijn de 52 appartementen aan de ‘Statievelden’ klaar. Aannemer Hooybergs voert het ontwerp van architectenbureau Artuur uit. De totale kost zal 6,76 miljoen euro bedragen. Het project is een mooie mix van 1, 2, 3 en 4 slaapkamer appartementen.

Ondertussen ontwerpt architectenbureau Archo 24 eengezinswoningen en 36 appartementen voor de tweede fase van ons project aan de Heikantstraat. Als alles goed gaat starten we daar in het najaar van 2015 met de werken.

In totaal komen er 114 woningen bij in Essen. En die zijn nodig. Er wachten 183 Essense gezinnen op een sociale woning. Deze drie nieuwe projecten moeten helpen om tegemoet te komen aan deze woonbehoefte.

De Ideale Woning in EssenVandaag verhuurt De Ideale Woning 154 woningen in Essen: 80 appartementen en 74 huizen. Onze oudste woningen dateren van 1922. Ze staan nu nog in de Kapelstraat en de Kloosterstraat.

Dirk de Kort: “Belangrijk bij die woonbehoefte is ook het levenslang wonen: mensen hebben im-mers een andere woonbehoefte in een andere fase van hun leven. Zo hebben gezinnen een gro-tere woning dan oudere koppels of alleenstaan-den wiens kinderen het huis uit zijn.

Vrijwillige verhuizingen naar kleinere, aange-paste woningen wordt dan ook gestimuleerd. Zo worden grotere woningen terug beschikbaar voor de doelgroep die de grotere capaciteit nodig heeft – grotere gezinnen – en kunnen oudere mensen verhuizen naar woningen die aan hun specifieke behoeften aangepast zijn. “

Page 4: Band (juni 2015)

4 BAND | JUNI 2015

De Kamercommissie Volksgezondheid keurde op 12 mei een resolutie goed van beweging.net-mandataris en CD&V-Volks-vertegenwoordiger Nahima Lanjri. Hiermee spoort ze de regering aan om een actief ar-moedebeleid te voeren. Deze resolutie werd mee ondertekend door alle meerderheids-partijen. Lanjri: ‘Blijkbaar is de paraplu van onze sociale zekerheid lek, want niet ieder-een geniet van de nodige bescherming.’

“Armoedeproblematiek hoog op de agenda”

Lanjri. ‘Deze regering maakt al werk van jobcreatie. We pleiten nu om extra maat-regelen te nemen naar kansarmen.’

De goedgekeurde resolutie is in feite een referentiedocument: elke minister, en dus niet alleen die voor armoedebestrijding, moet daarmee aan de slag gaan. Het is geen vrijblijvend werkstuk.

‘Volgens het Netwerk tegen Armoede bevat deze resolutie heel wat ambitieuze maatregelen. Dat klopt en dat is ook de bedoeling. Achter al die armoedecijfers schuilen immers mensen, en elke mens in armoede is er één te veel.’

Daarnaast vraagt de resolutie om de soci-ale voordelen en tarieven automatisch toe te kennen. ‘Mensen in armoede nemen immers niet altijd hun rechten op’, zegt Lanjri. ‘Diegenen die het hardst nood heb-ben aan een bepaalde toelage, korting of begeleiding, vinden vaak de weg ernaar-toe niet. Daarom pleiten we voor de auto-matische toekenning van zoveel mogelijk rechten, zoals voor de Inkomensgarantie voor Ouderen, het sociaal telefoontarief of de studietoelagen.’

Doktersbezoek uitgesteldOok wil ze dat er werk gemaakt wordt van een betaalbare en toegankelijke ge-zondheidszorg. Nu wordt een doktersbe-zoek nog te vaak uitgesteld omwille van de kosten. Concreet kan dit onder andere door een verplichte en automatische soci-ale derdebetalersregeling in te voeren bij huisartsen, het beperken van ereloonsup-plementen en meer kostentransparantie bij een ziekenhuisopname.

‘46% van de werklozen leeft in armoede, dus vormt het hebben van een job de be-langrijkste buffer tegen armoede’, aldus

In ons land lopen immers 1,6 miljoen mensen het risico om in armoede terecht te komen. Zij moeten rondkomen met een inkomen onder de Europese armoede-drempel, die ligt op 1.074 euro per maand voor een alleenstaande en 2.256 euro voor een gezin met twee volwassen en twee kinderen. Daarom moet armoedebestrij-ding een absolute prioriteit worden voor deze regering. ‘Via deze resolutie pleit ik voor structurele maatregelen op alle be-leidsdomeinen: inkomen, werk, gezond-heidszorg, schulden, huisvesting, energie, sociale dienstverlening, .. alsook voor het vrijmaken van de nodige budgetten voor dit beleid’, aldus Lanjri.

Minimumuitkering optrekkenIn haar resolutie vraagt ze onder meer om de minimumuitkeringen op te trekken tot boven de Europese armoedegrens. Het is de eerste keer dat deze ambitieuze doel-stelling ook zwart op wit in het regeerak-koord staat en er alvast 1,5 miljard euro voorzien wordt om de komende jaren de laagste uitkeringen en pensioenen te ver-hogen.

Nahima Lanjri komt graag naar je lokale bewegingspunt om in

gesprek te gaan over armoede.Je kan haar steeds uitnodigen via

[email protected].

www.nahima.be

BewegingsmandatarisNahima Lanjri

Page 5: Band (juni 2015)

5BAND | JUNI 2015

België is koploper in het subsidiëren van bedrijfswagens die dagelijks vast staan in files langsheen spoorlijnen en busdien-sten waarvan het aanbod vermindert. Mobiliteitsbeleid zou ook kunnen beteke-nen dat we een grotere vraag naar open-baar vervoer creëren en daarbij een fijne afstemming regisseren tussen de verschil-lende vervoersmogelijkheden. Een goed netwerk van openbaar vervoer is onont-beerlijk. Belangrijk voor iedereen om onze verplaatsingen op een meer duurzame manier te realiseren. Noodzakelijk voor velen omdat het prijskaartje van privaat vervoer niet voor iedereen haalbaar is.

Sociaal vervoersplanDaarom pleit bewegingspunt Essen voor een sociaal weloverwogen vervoersplan in plaats van een simplistische hakbijl in het openbaar vervoer. Afbouw van het huidig aanbod na verhoging van de tarieven is niet tolereerbaar zonder alternatieven.

Bewegingspunt Essen vraagt vooraleer de dienstverlening aan te passen:• Aan De Lijn: stimuleer en initieer over-leg op bovenlokaal niveau. Tijdens de vorige besparingsronde ontstond een intergemeentelijke werkgroep die een IG-EAN-studie presenteerde met slimme en gedragen besparingen. Dit overlegmodel werkte. Herhaal deze werkwijze in plaats

van een eenzijdige top-down benadering te hanteren.

• Aan minister Weyts: werk creatief alter-natieven uit alvorens te snoeien in het aanbod! Streef daarbij naar een samen-hangend model met visie op mobiliteita. Leg bruggen tussen mobiliteit en mi-lieu. Gebruik schaarse middelen creatief om voor beide departementen een win-win-situatie te creëren. b. Creëer minstens overleg met andere openbare vervoersoperatoren. Nog steeds zien we op het terrein besparingen van NMBS én De Lijn, ieders volgens eigen in-zichten zonder overleg.c. Bepleit een versnelde inschakeling van het mobiliteitsbudget dat duurzame verplaatsingen stimuleert waardoor het openbaar vervoer een aantrekkelijk alter-natief blijft in plaats van een noodzakelijk kwaad. d. Alternatieven zoals taxi’s en stilstaande bussen van bijvoorbeeld het gemeen-schapsonderwijs en sociale voorzieningen zijn vandaag slechts theoretisch mogelijk. In de praktijk is dit niet uitgewerkt om lo-kaal te kunnen uitrollen. e. Een vervoersregisseur die operatoren, gebruikers en middenveld betrekt, kan soelaas bieden.

Ten slotte nog dit: Handicar en Minder Mobielen Centrale zijn twee krachtige ini-tiatieven die in Essen samen jaarlijks goed zijn voor meer dan 2.000 ritten en 50.000 kilometer. Deze initiatieven bedienen op vrijwillige basis mensen vanuit een zorg-vraag en moeten dat karakter kunnen be-waren. Deze dienstverlening inschakelen als alternatief voor belbussen bedreigt het gebruik door mensen met een zorgvraag. Het herleidt bovendien de vrijwillige me-dewerkers tot goedkope werkkrachten en stelt deze in concurrentie met reguliere werkkrachten.

Laatste belbusIn andere regio’s is het afschaffen van de belbus sinds 1 mei een feit. De ‘supporters van het openbaar vervoer’, een nationaal platform met meer dan 20 middenveldor-ganisaties betreurt dit. Dit werd duidelijk gemaakt in een hoorzitting van de Com-missie Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaams Parlement.

Om de visie van de supporters kracht bij te zetten, werden regionale acties opgezet. In onze regio verzamelde het platform haar partners en de lokale zorginstellin-gen op de laatste dag van haar belbus in Viersel bij Zandhoven. Ezel Ben trok daar tegen de zin van de gebruikers de belbus naar de ... schroothoop?

Geen afbouw van De Lijn zonder alternatievenMomenteel houdt De Lijn een gespreksronde met de verschillende gemeentebesturen om te informeren hoe zij haar zoveelste besparingsplan gaat realiseren. Bewegingspunt Essen maakt zich ernstig zorgen over het aanbod in de buitengemeenten. Moeizaam verkregen belbussen en noodzakelijke vroege en lage ritten staan zwaar onder druk.

Page 6: Band (juni 2015)

6 BAND | JUNI 2015

Vijf avonden toneelplezier in parochiezaal HorendonkMartha en Mathilda

Sinds eind oktober waren 13 leden van onze Horendonkse Femma bezig met de repetities voor hun jaarlijkse toneel-opvoeringen. Eerst werd er 1 keer per week samengekomen om de tekst te lezen en naar ‘de eigen mond’ te zetten.

Na Nieuwjaar kwamen ze twee keer per week samen ‘in de living’ van één van de speelsters. De aankleding en kostuums werden al-lemaal door de dames zelf bij elkaar gezocht. Ook de regie van het stuk was in handen van de 13 dames zelf.

Om de avonden vlot te laten verlopen, kwamen andere leden van onze Femma op de proppen, zonder hen kon er geen toneelopvoering zijn. Zij stonden in voor het vlot verlopen van de activi-teit voor het podium. Kortom deze toneel-avonden waren een pro-duct van eigen bodem.

De massaal opgekomen toeschouwers genoten met volle teugen geno-ten van een soms grap-pig, soms spannend en soms werkelijk hilari-sche productie.

Dank aan alle toeschou-wers en proficiat aan de Horendonkse toneelta-lenten!

Page 7: Band (juni 2015)

7BAND | JUNI 2015

Donderdag fietsavond 4-11-18-28 juni, 2-9-16-23-30 juli en 6-13-20-27 augustusStart Sint-Jansplein om 19 uurkwb Wildert – Femma Wildert

28 september Rommelmarkt Essenkwb Wildert

2 oktoberHerfstfeest Femma Horendonk

4 oktober Pompoenfeestenkwb Wildert

20 oktoberKoken: simply italianFemma Horendonk

agenda

Paasactie kwb WildertZaterdag 4 april 2015 organiseerde kwb Wildert

voor de 37ste keer haar paaseierenzoektocht

Tradities moet je in ere houden, maar dat is niet zo vanzelfsprekend. Aan de foto’s is het niet te merken maar toch is er steeds minder belangstelling voor het paaseieren rapen, ondanks het stijgend aantal kleuters op Wigo.

Deze editie waren er 140 kinderen van de partij en zij hadden er zin in. Het was vrij koud maar gelukkig bleef het droog. Na een korte toelichting van de spelregels werden de groepen los-gelaten op het speelbos. Eerst de kleuters (met wat hulp van de ouders), daarna de kinderen van de lagere school en ten slotte al wie er nog zin in had.

Het is een leuke activiteit om te organiseren, maar als vrijwilliger heb je ook graag voldoende belangstelling. We zoeken naar creatieve oplossingen voor de volgende edities.

Page 8: Band (juni 2015)

8 BAND | JUNI 2015

werkt structureel samen met financiële partners die duurzame ontwikkeling en maatschappelijk engagement hoog in het vaandel dragen.

i.s.m.DVV-agent in Essen:Stationsstraat 522910 Essen

houd van de lokalen te dragen, organi-seert KLJ Wildert een spaghettiavond, een +16 fuif tijdens de kermis en natuurlijk de Oogstfeesten.

OogstfeestenDoor de jaren heen werden de Oogstfees-ten, rond het weekend van 15 augustus, een vaste waarde binnen onze regio. De leidingsploeg vertrouwde me toe dat dit jaar de Oogstfeesten een make-over krijgt. Zo wijzigt de locatie naar het Sint-Jansplein.

Donderdag is het traditioneel quiz-avond

(dé avond waarop vele jaren geleden onze burgemeester zijn vrouw leerde kennen). Vrijdagmiddag is het bingo en ’s avonds volgt een barbecue. Zaterdagmiddag is het kindermiddag en ‘s avonds fuif met o.a. Snollebollekes, Barking Bruce, DJ team WOL en DJ Sep. Zondag start met een brunch om na de rommelmarkt een Oogstprinses te kiezen en te luisteren naar Edri Anthonissen (Beir oan me klompen) en ‘In the mood’, de vroegere ‘Happy Swin-gers’.

Leiding KLJ Wildert, bedankt voor jullie inzet en doe zo voort!

De jongste groep bestaat uit 55 jongens en 28 meisjes die afzonderlijk van elkaar tweewekelijks activiteiten hebben. De jongens, onder leiding van Wouter, Senne, Florim, Ruben, Sander, Thomas en Jorne, komen op zaterdagen samen. De meiden nemen woensdag voor hun rekening on-der leiding van Priscilla, Maartje, Lien, Fréderique, Joyce en Moran.

De 29 leden van de +16 komen maande-lijks gemengd samen. Het jaarlijkse kamp gaat steeds ergens in Vlaanderen door van 4 tot 11 juli. Om mee deze kost en de kosten van de jaarlijkse werking en onder-

Beweging.net zet de leiding van KLJ Wildert in de bloemetjes! Deze groep enthousiaste, jonge vrijwil-ligers geeft reeds jaren het beste van zichzelf. De enige jeugdbeweging op Wildert wordt opgesplitst in -16 en +16 jaar.

Een bloemeke voorKLJ Wildert

Ben je kandidaat Oogstprinses? Alle ongetrouwde meiden tussen 17 en 25 kunnen zich melden op

[email protected] of alles nog eens nalezen op www.oogstfeesten.be!