Band (juni 2014)

8
België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 afgiftekantoor 2000 Antwerpen X P106314 Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Jan Konings, Sint-Antoniusplein 15, 2910 Essen Jaargang 16, nummer 2 (juni - juli - augustus 2014) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen - [email protected] band In opdracht van de sociale woningmaat- schappij De Ideale Woning startte aan- nemer Hooyberghs NV vorig najaar met de realisatie van het project Statievelden in Essen. Aan de Witzenbergstraat 1-19 en 21-43 verrijzen in totaal 52 nieuwe appartementen verdeeld over 2 blokken. De oplevering is voorzien in mei 2016. Op maandag 28 april vond de eerstesteenleg- ging van dit omvangrijke nieuwbouwpro- ject plaats. Het project Statievelden omvat 14 ap- partementen met 1 slaapkamer, 20 met 2 slaapkamers, 14 met 3 slaapkamers en 4 met 4 slaapkamers. Het project bestaat uit 2 blokken met telkens een ondergrondse parking. Architectenbureau Artuur CVBA tekende de plannen. De totale kostprijs van de werken is berekend op 6,76 mil- joen euro. Alles bij elkaar verhuurt De Ideale Woning in Essen 154 woningen: 80 appartemen- ten en 74 huizen. De oudste woningen aan de Kapelstraat dateren uit 1920. In de jaren 70 trok de maatschappij woningen en appartementen op aan de Burgemees- ter Dierckxsensstraat en de Dr. J. Goos- senaertsstraat. In de jaren 80 kwam het project aan de Rodenbachlaan tot stand en in de jaren 90 werden er appartemen- ten gebouwd aan het Frans Noldusplein. Het meest recente project dateert uit 2011 en omvat 2 huizen aan de Rodenbachlaan. Bindend sociaal objectief Het bindend sociaal objectief voor Essen is vastgesteld op 114 bijkomende huur- woningen. De projecten aan de Statievel- den en de Kloosterstraat die nu worden uitgevoerd, zijn samen goed voor 62 ap- partementen. ‘We werken ook volop aan het ontwerp voor de tweede fase aan de Heikantstraat. Dit project levert 60 extra woningen op: 36 appartementen en 24 huizen. We hopen met de bouwwerken te kunnen starten in 2015’, vertelt directeur Gert Eyckmans van De Ideale Woning. Dit betekent dat Essen haar bindend soci- aal objectief zal behalen ruim voor 2023. Samen met de gemeente en het OCMW blijft De Ideale Woning nieuwe mogelijk- heden onderzoeken. Ook na het bereiken van het bindend sociaal objectief is de maatschappij van plan om nieuwe sociale huurwoningen te blijven realiseren in Es- sen. Een aantal van die nieuwe projecten zal tegen eind 2014 en in de loop van 2015 concreter worden. Project Statievelden met 52 nieuwbouwappartementen Op de foto van links naar rechts: Geert Schoofs, directeur business development van B & R Bouwgroep; Gert Eyckmans, directeur van De Ideale Woning; Dirk de Kort, voorzitter van De Ideale Woning; Timothy Graff, architect-zaakvoerder van Artuur cvba; Helmut Jaspers, schepen van woonbeleid in Essen.

description

Driemaandelijkse publicatie van ACW Essen

Transcript of Band (juni 2014)

Page 1: Band (juni 2014)

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

afgiftekantoor 2000 Antwerpen XP106314

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Jan Konings, Sint-Antoniusplein 15, 2910 EssenJaargang 16, nummer 2 (juni - juli - augustus 2014)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen - [email protected]

band

In opdracht van de sociale woningmaat-schappij De Ideale Woning startte aan-nemer Hooyberghs NV vorig najaar met de realisatie van het project Statievelden in Essen. Aan de Witzenbergstraat 1-19 en 21-43 verrijzen in totaal 52 nieuwe appartementen verdeeld over 2 blokken. De oplevering is voorzien in mei 2016. Op maandag 28 april vond de eerstesteenleg-ging van dit omvangrijke nieuwbouwpro-ject plaats.

Het project Statievelden omvat 14 ap-partementen met 1 slaapkamer, 20 met 2 slaapkamers, 14 met 3 slaapkamers en 4 met 4 slaapkamers. Het project bestaat uit 2 blokken met telkens een ondergrondse parking. Architectenbureau Artuur CVBA tekende de plannen. De totale kostprijs van de werken is berekend op 6,76 mil-

joen euro.Alles bij elkaar verhuurt De Ideale Woning in Essen 154 woningen: 80 appartemen-ten en 74 huizen. De oudste woningen aan de Kapelstraat dateren uit 1920. In de jaren 70 trok de maatschappij woningen en appartementen op aan de Burgemees-ter Dierckxsensstraat en de Dr. J. Goos-senaertsstraat. In de jaren 80 kwam het project aan de Rodenbachlaan tot stand en in de jaren 90 werden er appartemen-ten gebouwd aan het Frans Noldusplein. Het meest recente project dateert uit 2011 en omvat 2 huizen aan de Rodenbachlaan.

Bindend sociaal objectiefHet bindend sociaal objectief voor Essen is vastgesteld op 114 bijkomende huur-woningen. De projecten aan de Statievel-den en de Kloosterstraat die nu worden

uitgevoerd, zijn samen goed voor 62 ap-partementen. ‘We werken ook volop aan het ontwerp voor de tweede fase aan de Heikantstraat. Dit project levert 60 extra woningen op: 36 appartementen en 24 huizen. We hopen met de bouwwerken te kunnen starten in 2015’, vertelt directeur Gert Eyckmans van De Ideale Woning.

Dit betekent dat Essen haar bindend soci-aal objectief zal behalen ruim voor 2023. Samen met de gemeente en het OCMW blijft De Ideale Woning nieuwe mogelijk-heden onderzoeken. Ook na het bereiken van het bindend sociaal objectief is de maatschappij van plan om nieuwe sociale huurwoningen te blijven realiseren in Es-sen. Een aantal van die nieuwe projecten zal tegen eind 2014 en in de loop van 2015 concreter worden.

Project Statieveldenmet 52 nieuwbouwappartementen

Op de foto van links naar rechts: Geert Schoofs, directeur business development vanB & R Bouwgroep; Gert Eyckmans, directeur van De Ideale Woning; Dirk de Kort,

voorzitter van De Ideale Woning; Timothy Graff, architect-zaakvoerder van Artuur cvba; Helmut Jaspers, schepen van woonbeleid in Essen.

Page 2: Band (juni 2014)

2 BAND | JUNI 2014

Werken is belangrijk. Werk vinden is minder evident. De verschillende overheden onder-steunen het vinden van werk op verschillende manieren. Ook op lokaal gemeentelijk niveau levert men hier inspanningen.

Op 23 april 2014 organiseerde de gemeente Essen voor de derde maal een regionale job-beurs. De gemeente werkt hiervoor samen met Kalmthout en Wuustwezel. Er waren een 45 standhouders en werkgevers aanwezig. Ook ACV was aanwezig. We kregen vooral vragen rond studentenarbeid en problemen rond werkloosheid.

Vanaf 13 uur konden de bezoekers bij de verschillende bedrijven de werkaanbiedingen na-vragen. Ook waren er infosessies rond grensarbeid, wonen in België en werken in Nederland of omgekeerd, een situatie waar vele Essenaren in verkeren.

Halfweg de jobbeurs kregen we het bezoek van federaal minister voor werk Monica Deco-nick. Ze steunde dit initiatief en was verheugd door de grote belangstelling.

Om 17 uur werd deze jobbeurs afgesloten, met ruim 900 aanwezigen een succes te noemen! De volgende jobbeurs gaat volgend jaar door, terug in samenwerking met Kalmthout of Wuustwezel. Een locatie moet nog worden afgesproken.

Meer dan geslaagdeJobbeurs

Page 3: Band (juni 2014)

3BAND | JUNI 2014

Toerisme Vlaanderen subsidieert banken die her en der gezet zijn op mooie plekjes in Essen. En zo kunnen we nog tal van voorbeel-den opsommen.

Nauwe samenwerkingDaarom is het belangrijk dat het gemeentebestuur nauw en goed samenwerkt met al deze ‘sponsors’. Het is een belangrijke taak van de schepenen en van mijzelf om deze subsidies op te zoeken en goede relaties te onderhouden met diegenen die er-over beslissen.

Het is daarom ook nuttig om ‘directe lijnen’ open te houden met politici op provinciaal, Vlaams, federaal en zelfs Europees niveau. Ik denk dan aan Ludwig Caluwé als provinciaal gedeputeerde, Dirk de Kort als voorzitter van De Ideale Woning, Hilde Crevits als een schitterende minister die over heel wat geld beslist om te investeren in verkeersveiligheid, ...

Gaston Van Ticheltburgemeester

Het gemeentebestuur realiseert heel wat zaken. Naast de regu-liere werking zoals behandelen van bouwaanvragen, burgerlijke stand bijhouden, organiseren van cultuurmanifestaties, inves-teert onze gemeente ruim 4 miljoen euro per jaar in fietspaden, nieuwe riolering, ... Veel van deze investeringen en organisaties gebeuren in samenwerking met andere overheden of andere overheidspartners. Ik geef enkele voorbeelden.

De werken aan de Moerkantsebaan zijn voor onze gemeente een megaproject. Dat kwam tot stand dankzij een samenwerking met o.a. de Vlaamse overheid. De Vlaamse overheid subsidieert grosso modo 80% van het fietspad en 100% van de herinrichting voor een veiliger schoolomgeving. De andere werken (riolering, zijstraten op Hoek, herinrichting kruispunten, ...) worden op een andere manier gefinancierd.

Kempens landschapVoor de aankoop van het domein van de Paters Redemptoristen aan de Rouwmoer wordt 80% gefinancierd door het ‘Kempens Landschap’. Vele Antwerpse gemeenten, waaronder Essen, en het provinciebestuur zijn deelgenoot van deze vzw. Op zijn beurt krijgt het Kempens Landschap dan weer Europese subsidies. Voor de organisatie van een evenement als Vlaanderen Muziekland rekenen we ook op geld van de provincie.

Voor de realisatie van sociale woningen wordt Vlaams geld ge-bruikt. Dat komt naar ons via de woningmaatschappijen Arro en De Ideale Woning. Ons uitwisselingsprogramma met de Zuid-Afrikaanse gemeente Witzenberg wordt quasi volledig gefinan-cierd door de Vlaamse en de federale overheid. De aanleg van de fietsostrade langs de spoorlijn door het provinciebestuur.

Beleid BelichtDe directe lijnen

van het gemeentebestuur

Page 4: Band (juni 2014)

4 BAND | JUNI 2014

Mijn korte ritten

Met het jaarthema ‘Op de Kop Gevallen’

wil ACW meer aandacht voor voetgan-

gers en fietsers in het straatbeeld. Via

de website www.opdekopgevallen.be

konden stappers en trappers foutieve

verkeerssituaties aankaarten. De actie

‘mijn korte ritten’ werd een logisch ver-

volg in het voorjaar.

Ga jij ook wel eens met de auto naar de bakker, voor slechts één brood en vier pistolets? Of rij je ook wel eens met je wagen naar vrienden of familie, slechts enkele kilometers verderop? Je bent niet alleen: een Vlaming legt per jaar gemid-deld 450 kilometer af aan korte autoritten (dat zijn ritten tot 5 kilometer).

Stappen of trappen is niet alleen een milieubewuste manier van je verplaat-sen. Je zorgt voor een gezonde beweging en bespaart heel wat euro’s. Bovendien is proefondervindelijk aangetoond dat je sociale contacten een flinke boost krijgen!

Bijna 20.000 kilometerMet de campagne ‘Mijn korte ritten’ sti-

Vrij

van

zege

l. V.

u.: E

lke

Bos

saer

t, Vi

tal D

ecos

ters

traat

67

A /

0101

, 300

0 Le

uven

. Fot

o: F

ilip

Van

Roe

DOE MEE Stappen en fietsen van 21 maart tot 21 april

IK FIETS... voor de FUN!

www.mijnkorteritten.be

Download Stevens podcast!

Proficiat deelnemers!Met de zomer in het vooruitzicht moet het een koud kunstje zijn de inspanningen vol te houden. ACW nodigt iedereen uit om vaker te stappen en te trappen.

Zin om in je eigen gemeente het gebruik van de fiets te stimuleren? In september is er elk jaar de week van de mobiliteit. Ook daar heb je heel wat kansen voor ludieke, positieve, fietsondersteunende acties. Contacteer zeker je plaatselijke ACW-voorzitter voor meer informatie. Ook bij [email protected] kan je terecht voor leuke acties (tel. 03 220 12 09).

Tot de volgende keer ... op de fiets?

muleerden we het stappen en fietsen voor korte afstanden tot 5 kilometer. De cam-pagne liep van 21 maart tot 21 april. Lezers van Visie en deze plaatselijke nieuwsbrief werden aangezet om hun korte verplaat-singen te voet of met de fiets af te leggen.

In totaal namen in ons arrondissement 170 vrijwilligers deel aan acht projec-ten uit onze beweging. Samen legden zij 19.484,35 kilometer te voet of met de fiets af. Dit betekent omgerekend een be-sparing van bijna 2.000 euro. Onze deel-nemers leverden een wezenlijke bijdrage aan het milieu. Ze bespaarden 3011,5 kg CO2 en 391,59 g fijn stof. Met het mooie weer in aantocht zijn ruim een half mil-joen kilocalorieën verbrand.

Bestemmingbereikt!

Page 5: Band (juni 2014)

5BAND | JUNI 2014

Mobiliteit speelt een belangrijke rol in de leefbaarheid van een gemeente. Een degelijk mobiliteitsplan is het antwoord op fijn stof, geluidsoverlast, sluipverkeer, snelheidsduivels en verkeersarmoede (dit zijn mensen waarvoor de vervoerskost te hoog is en daardoor minder het huis uit gaan). Het gemeentelijk mobiliteitsplan moet uitgaan van het STOP-principe: eerst aandacht voor het stappen, het trappen en het openbaar vervoer en pas dan voor het privé-vervoer met de auto.

Gert Raijmaekers

Evaluatie memorandum:

mobiliteit

Het huidige gemeentebestuur heeft volgende

punten uit ons ACW-memorandum reeds verwezen-

lijkt:

- Het partnerschap met de NMBS is pas geheracti-

veerd. Door de interne reorganisatie binnen de NMBS

(afschaffing Holding) komen er op het eerste zicht

meer mogelijkheden, zoals een investering in het sta-

tionsgebouw die de gemeente wenst uit te breiden

naar de gehele stationsomgeving.

- Protest tegen de beknotting van het reizigersver-

keer zoals beschreven in het nieuwe vervoersplan

van de NMBS. Jong CD&V Essen en Kalmthout hielden

hiervoor trouwens een actie op 24 april.

- Binnenkort starten de werken aan het nieuwe fiets-

pad tussen Nieuwmoersesteenweg en Peepolderlaan.

- Voor de inname van openbaar domein en dito blok-

kering van voetpaden geldt het GAS-reglement.

- Voor herinrichting Over d´Aa worden plannen uitge-

werkt. Hiervoor is budget voorzien vanaf 2016.

- De uitbreiding van de belbus wordt besproken met

behulp van de seniorenraad. Zij zullen adviseren door

een voorstel te doen waar nieuwe haltes dienen te

komen.

Het ACW is een beweging. Wij blijven pleiten voor een betere mobiliteit in onze gemeente. Volgende zaken zien wij graag verwezenlijkt worden in de toekomst, liefst tijdens deze legislatuur:

- De autoparking aan het station uitbreiden met voor-rang voor Essenaren.- Grensoverschrijdend tarief op lijn 12 moet worden op-gelost i.s.m. de NMBS en NS.- Een uitbreiding van de fietsenstalling met camerabe-waking.- Een veilige rotonde aan het Spijker en de Ringweg.- Een ringweg vanuit het Spijker via de Werf.- Een directe doorgang vanaf het Heuvelplein naar de Oude Pastorij.- Oplaadpunten voor elektrische fietsen aan de biblio-theek en de Tasberg.- Fietspad Moerkantsebaan doortrekken tot Huybergen.- Veiligere Nieuwstraat voor fietsers en voetgangers.- Een herinrichting doortocht Kalmthoutsesteenweg ter hoogte van Wildert.- Rechtstreekse busverbinding naar KLINA Brasschaat en het revalidatiecentrum.

Page 6: Band (juni 2014)

6 BAND | JUNI 2014

Toogpunt vol informatieOp maandag 31 maart organiseerde ACW-Essen een toogpunt in café Rex. Bij een toogpunt worden bepaal-de thema´s besproken die leven bij de mensen. Er is een grote interactie tussen spreker en publiek, men praat met elkaar zoals men aan de toog zou zitten.

Thema´s deze keer waren betaalbaar wonen, het huis van het kind en pensioenen. Vlaams volksvertegen-woordiger Dirk de Kort gaf een uitgebreide samenvat-ting over sociale huurwoningen, sociale koopwoningen en sociale koopgronden. Hierrond zijn veel regeltjes en barema´s. Dirk gaf een heldere kijk op deze materie.

Federaal volksvertegenwoordiger Nahima Lanjri sprak over de pensioenen en het huis van het kind. OCMW-voorzitster Imelda Schrauwen vulde aan met concrete info over het Essense Huis van het kind. In Essen bestaat het huis van het kind sinds januari 2014 aan het Kerken-eind in het OCMW-gebouw.

Wij danken de sprekers en aanwezigen om van deze avond een geslaagde avond te maken, vol interessante informatie in dit toogpunt!

Page 7: Band (juni 2014)

7BAND | JUNI 2014

Paasactie KWB-WildertZaterdag 19 april organiseerde KWB-Wildert voor de 36ste keer haar paaseierenzoektocht.

Fantastisch weertje die zaterdag in de Wildertse Duintjes. De zon scheen volop tussen de bomen en de wind geraakte er niet door. Het was warmer in het bos dan daarbuiten. Zo’n 160 kinderen genoten ervan en werden gelukkig ge-maakt met de nodige chocolade.

Het is altijd afwachten naar de opkomst. We werken wel met inschrijvingen via Wigo, maar dat geeft pas duidelijk-heid op het laatste moment. Het valt wel op dat de belang-stelling de laatste jaren kleiner is, een teken van de tijd denken we. Er is te veel concurrentie van andere activitei-ten zodat gezinnen een keuze moeten maken. Hoewel het aantal kinderen groeit op Wildert blijven de inschrijvingen schommelen rond 150 kinderen, waarvan de kleuters de grootste groep vormen. Het concept is als volgt: in het bos worden uitgeblazen eieren gelegd met daarin een nummertje. Bepaalde num-mertjes geven recht op een extra chocoladeprijs. De kin-deren worden losgelaten op een afgebakend gebied en mogen één eitje per keer naar de KWB-tafel brengen. Met een goede dosis geluk zit daarin het juiste nummer, wordt de naam genoteerd en is er kans op een extra prijs.

Om het eerlijk te laten verlopen worden de kinderen in groepen verdeeld per leeftijdscategorie:- De kleuters: zij hebben de meeste winstkansen en mogen ook wat geholpen worden door een ouder. Voor deze groep leggen we ook de meeste eitjes, een vierhonderdtal.- De kinderen die in het eerste tot en met derde leerjaar zitten, moeten het zelfstandig redden.- De kinderen die in het vierde tot en met zesde leerjaar zitten. De kleinste groep en bijgevolg ook diegenen die het hardste ervoor moeten werken.- Als laatste vertrekt dan de speciale categorie, de jeugd van het middelbaar tot al wie nog kan lopen. De eitjes voor deze groep worden al wat beter verstopt zodat KWB soms al eens wat richtlijnen moet geven.

Tussen de groepen is er telkens een korte pauze, zodat er wat kan gedronken worden en de KWB-jeugd de tijd heeft om de uitgeblazen eitjes te verstoppen in het bos. We let-ten er wel op dat dit niet te veel uitloopt zodat de kleinsten op tijd naar huis kunnen.

Willy Mutsaerts

Page 8: Band (juni 2014)

8 BAND | JUNI 2014

ACW werkt structureel samen met financiële partners die duurzame ontwikkeling en maatschappelijk engagement hoog in het vaandel dragen.

i.s.m.

DVV-agent in Essen:Stationsstraat 522910 Essen

een bloemeke voorPastoor Notelteirs

koster. Ik ben van de eerste dag begonnen met huisbezoeken en ziekenbezoek. Wat ik op deze parochie ervaar is de samen-horigheid en de samenwerking tussen de mensen. Waar ik vaak bij stilsta, is bij vreugde en verdriet. Vreugde gaat voorbij, maar verdriet bij ziekte of sterven ervaar je anders en vooral wanneer jonge men-sen sterven of door ziekte getroffen wor-den.

Pastoor zijn waar je woont, ervaar je an-ders als een parochie die je bij krijgt zoals toen ik tien jaar geleden op Wildert pas-toor werd. Over de toekomst van onze kerkgebouwen ben ik van mening dat ze ook mogen gebruikt worden door andere geloofgemeenschappen of andere gelo-vige doeleinden.

PensioenDe kerk op Horendonk is iedere dag open van ‘s morgens tot ’s avonds. Ze is ook al-tijd mooi versierd en proper, wat me heel blij maakt. We hebbben hier ongeveer

nog een tweehonderd kerkgangers. Sinds 1 januari 2014 ben ik officieel met pen-sioen. Ik blijf iedere dag mijn Heilige mis opdragen. De speciale vieringen zoals de Sint-Hubertusviering of de viering voor de oorlogslachtoffers worden behouden. Bij begrafenissen zijn het nu gebedsdiensten die verzorgd worden door vier mensen die hiervoor zijn opgeleid.

Wanneer de familie een uitvaart wil met een eucharistie, zal ik die voorgaan. Soms vragen mensen mij om een doop of een huwelijk in te zegenen. Daarvoor heb ik de toelating van E.H. deken Baert gekregen.

Het stopppen als parochiepastoor heeft me veel pijn gedaan, het parochieteam heeft nu de leiding van de parochie. Ik doe nu wat ik graag doe, maar vergeet de zieke van de parochie niet. We hopen u nog lang als priester in ons midden te hebben op Horendonk. Dank u voor dit deugddoend gesprek.

In de maand april van 1977 werd ik bij Mgr Raes ontboden met de vraag of ik pastoor wilde worden in Essen-Horendonk. Ik vertelde hem dat ik dat dorpje niet kende. Nadien bleek dat ik er al was geweest als aalmoe-zenier van de ‘Wolfkens’ van Zoersel die daar op kamp waren geweest.

Ik kreeg maar enkele dagen tijd om een beslissing te nemen. Daarom ging ik op een zondagnamiddag kijken waar ik zou terecht komen.Toen ik de mooi verzorgde kerk binnenstapte, wist ik ‘hier word ik pastoor’. Ik had daarna een gesprek met mijn provinciale overste en vroeg zijn ak-koord. Om de overstap van het onderwijs naar parochieherder te maken, was niet zo moeilijk omdat ik al dienst deed in Zoersel.

SamenhorigheidOp 3 juli 1977 werd ik officieel aangesteld als pastoor van Essen-Horendonk. Om wegwijs te geraken op de parochie had ik veel hulp van de zusters en de toemalige