Onderox juni 2013

76
Tom Van Dyck wil altijd dat kleine jongetje blijven Jan Oprins uit Rijkevorsel is de koning van de bamboe Badmode staat bol van kleuren en prints Geocachen maakt wandelen met kinderen spannender Juni 2013 | 12de jaargang nr. 123

description

Het sprankelende magazine van de Kempen. Lees in dit nummer het interview met Tom Van Dyck, ontdek de nieuwste badmode, leer alles over geocoachen, ...

Transcript of Onderox juni 2013

Page 1: Onderox juni 2013

Tom Van Dyckwil altijd dat kleine jongetje blijven

Jan Oprins uit Rijkevorselis de koning van de bamboe

Badmode staat bolvan kleuren en prints

Geocachen maakt wandelen met kinderen spannender

Juni 2013 | 12de jaargang nr. 123

Page 2: Onderox juni 2013
Page 3: Onderox juni 2013

Uw TEMPUR® adviseur in de regio

*U kunt de TEMPUR Challenge doen tot en met 31 mei 2013. Eén gratis reiskussen per huishouden, zolang de voorraad strekt. Vraag naar de voorwaarden.

Uw TEMPUR® adviseur in de regio

GRATISREISKUSSEN

T.W.V. €69,-*T.W.V. €69,-

Tempur_a4_lentefolder.indd 1 29-03-13 15:27

Uw TEMPUR® adviseur in de regio

*U kunt de TEMPUR Challenge doen tot en met 31 mei 2013. Eén gratis reiskussen per huishouden, zolang de voorraad strekt. Vraag naar de voorwaarden.

Uw TEMPUR® adviseur in de regio

GRATISREISKUSSEN

T.W.V. €69,-*T.W.V. €69,-

Tempur_a4_lentefolder.indd 1 29-03-13 15:27

Uw TEMPUR® adviseur in de regio

*U kunt de TEMPUR Challenge doen tot en met 31 mei 2013. Eén gratis reiskussen per huishouden, zolang de voorraad strekt. Vraag naar de voorwaarden.

Uw TEMPUR® adviseur in de regio

GRATISREISKUSSEN

T.W.V. €69,-*T.W.V. €69,-

Tempur_a4_lentefolder.indd 1 29-03-13 15:27

Tilburgseweg 64 - Poppel (B) - www.bedbehaviour.be

open: maandag t/m zondag van 10.00 tot 18.00 uur • dinsdag gesloten

VAN HARTE WELKOM

IN ONZE

GLOEDNIEUWE SHOW

ROOM!

Industrieterrein Poppel - Goirleweg 5 - 2382 Poppel - België T (be) +32 (0)14 65 64 32 T (nl) +31 (0)85 888 07 08 (lokaal tarief) E [email protected] W www.artevelum.eu

openingsurenmaandag gesloten

dinsdag - vrijdag 10u - 18uzaterdag 10u - 17u

zondag 10u - 13u

Regio’s

GROOTSTE

SLAAPWINKEL

Zandkuilstraat 23 - Poppel (B) - www.poppelsmeubelhuis.be

open: maandag t/m zondag van 10.00 tot 18.00 uur • dinsdag gesloten

maatwerk is de kracht indesign - hedendaags - klassiek - landelijk

NIEUWE COLLECTIE!

Brand van Egmond Limited Edition

Vincent Sheppard Bert Plantagie Kinnasand

Designonstock Leolux

Jori Durlet Indera

Bonaldo Desalto Linteloo Indera Baxter Naos

Flamant etc.

Totaal inrichting-woning/appartement

-bureelinrichtingen Coenen Quality BedsHet Belgisch Bed

Spink en EdgarMagnitude

KreamatCobra Art

AupingTempur

ScapaJab

FyldsHülsta

Flamant etc.

Maatwerk: bedden

kastendressings

Totaal advies

Page 4: Onderox juni 2013

Beste lezer,

Terwijl AB InBev en andere Heinekens de ene brouwerij na de andere overnemen, ontstaan in de schaduw van die mastodonten kleine spelers die met verdomd lekkere bieren voor de dag komen. In Poperinge wan-delde ik binnen bij brouwerij De Plukker, waar eigenaars Kris en Joris hun Keikoppenbier tot leven wekken. De hop voor het biologisch bier komt van het biobedrijf van Joris, de enige biohopboer van België. Pope-ringe is trouwens de bakermat van de Belgische hop en daar is zelfs een heel museum aan gewijd.

Voor bierliefhebbers is deze streek een immense speeltuin. In het gehucht Watou liggen twee grote brouwe-rijen: Sint-Bernardus en Van Eecke (Hommelbier). En wat verder brouwen de paters van Westvleteren het beste bier ter wereld. Je doet er goed aan om na een dagje bieren degusteren niet terug te keren naar de Kempen en daarom zocht ik in de buurt een B&B. Landhuis Vedastus is ondergebracht in een herenhuis in het gehucht Reninghelst. Gastvrouw Mira is gek op bloemen en dat is bij het ontbijt goed te merken. Van harte aanbevolen!

Nog een aanrader is het interview met Tom Van Dyck, één van de belangrijkste tv-makers van de afgelopen tien jaar. Met Suzanne Antonis blikt hij terug op zijn jeugdjaren in Herentals en op zijn successeries. Een travestiescène met Jan Decleir in ‘Met man en macht’ refereert naar een voorval in café Revue in Herentals, verklapt hij.

Paul Huysmans, redactie

4640

10

6 Reisreportage Poperinge

10 Tom Van Dyck

12 Column Peter Briers

14 Speleologen

16 Maak zelf een bloemstuk

18 Badmode

22 Goed in je vel: Corpus Sanus

24 Binnenkijken

28 Bamboekoning Jan Oprins

32 Onderox Fietsfestival

34 Onderox Zomerwandelingen

36 Kids: geocachen

40 Gelukszoeker in Zuid-Afrika

44 Filmklap

46 Geen oorlog meer in Ten Aard

48 Remmen Los: Nissan

50 Tuinpagina

56 Apps

58 Coachsurfing in de Kempen

60 Muzikale zelfbouwer

62 Best of breakfast: Lommelbroek

64 Culinair brasserie: Vijverzicht

66 On stage

68 Triatlon Retie

70 Wijnen: Kempendrinks

71 Culinair restaurant: Il Giardino

72 Culinair restaurant: Helsen

74 Foto van de maand

24

Page 5: Onderox juni 2013

State of the heart.De nieuwe generatie E-Klasse.

4,1-10,3L/100KM•107-242GCO2/KM Milieu-informatieKB19/3/2004:www.mercedes-benz.be-Geefvoorrangaanveiligheid.

Page 6: Onderox juni 2013

6

Geen bier zonder hop, want die geeft het zijn bitterheid en aroma. Van oudsher situeert de Belgische hopteelt zich in de streek van Pope-ringe. “Onze zandleemgrond is bijzonder goed geschikt”, legt Benedikte Coutigny uit. Samen met haar man Wout Desmyter runnen ze in het gehucht Proven een landbouwbedrijf met als be-langrijkste activiteit 7,5 ha hopranken. Het koppel is intussen al de vierde generatie hopboeren. “De hopteelt is een moeilijke en vraagt veel handen-arbeid. De ene variëteit is al wat arbeidsintensie-ver dan de andere. De moeilijke variëteiten wil niemand telen en daar liggen dus onze kansen. Maar de strijd is ongelijk: in Duitsland liggen de prijzen van de gronden, de lonen en de bestrij-dingsmiddelen de helft lager. Sinds enkele jaren werken we nauw samen met streekbrouwers en telen we variëteiten die zij vragen. Momenteel is onze belangrijkste soort de Kent Golding, een van oorsprong Engelse variëteit. En op vraag van de brouwer van het Poperings Hommelbier plantten we Saphir.”

Snel groeiende plantDoor de lange winter komen de scheuten mid-den april nog maar juist boven de grond piepen. Nochtans is de hop een uitermate snelgroeiende plant, tot 10 cm per dag bij goed weer. De ran-ken kunnen tot 7 meter hoog worden en moeten langs een draad worden geleid. De zogenaamde aromatische hoppen leveren 1500 tot 2000 kilo per hectare op, de bittere variëteiten tot 2.500 kilo.

’t Hoppecruyt, zo heet het bedrijf van Benedikte en Wout, richt zich sinds enkele jaren ook op het toerisme. “De toeristische dienst vroeg de sector of er interesse was om bedrijfsbezoeken te orga-niseren. Het verbaasde ons, maar wij waren de enigen die ingingen op de vraag.” Wie de hop-

teelt vanuit de praktijk wil leren kennen, weet dus waar naartoe. Om de boel op te vrolijken haalt de

gastvrouw geregeld haar harmonica boven. Je bent gewaarschuwd. (www.hoppecruyt.be)

De geschiedenis ontleedIn de historische stadsschaal – een gebouw dat vroeger dienst deed voor de hophandel – is het Hopmuseum ondergebracht. In 2006 werd het volledig gemoderniseerd, leren we van conserva-tor Sofie Adriaen. Jaarlijks verwelkomt het stads-museum zo’n 18.000 bezoekers. “We willen ons in de toekomst meer profileren als museum voor hop en bier”, legt de conservator uit. “Tegen de zomer willen we een wand klaar hebben met een verzameling van alle Belgische bieren, zo’n 1500 in totaal.” Het museum lag ook mee aan de basis van het nieuwe label ‘Belgische Hop’. Het wordt toegekend aan brouwers die minstens voor de helft Belgische hop gebruiken in hun bier.

Het museum is tof opgevat. Gespreid over drie verdiepingen krijg je een blik op de rijke hopge-schiedenis van de streek, de teelt, de variëteiten en de gebruikte werktuigen. Een audiogids vertelt je allerlei wetenswaardigheden. Geregeld houdt het Hopmuseum tijdelijke tentoonstellingen. Nog tot eind september 2013 gaat die over de negen officiële trappistenbieren. (www.hopmuseum.be)

In de rij voor een trappistOver trappist gesproken. Sinds de Amerikaanse website RateBeer de Westvleteren 12 uitriep tot het beste bier ter wereld, loopt het storm bij de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren. De paters heb-ben zelfs een hele regeling uitgewerkt om de ver-koop van hun bieren in goede banen te leiden. Op hun website maken ze bekend welk bier wan-neer wordt verkocht. Vervolgens bel je op de aan-geduide uren naar de biertelefoon en is het vooral zaak om daar binnen te geraken. De hoeveelheid is sowieso beperkt tot 2 bakken van 24 flesjes.

Toerisme

Poperinge, hoofdstad van hop en bierPOPERINGE – Ooit betekende de hopteelt in Poperinge en omgeving de broodwinning voor hon-derden mensen. Anno 2013 blijven er nog 24 actieve hoptelers over die samen 160 ha in gebruik hebben. Concurrentie vanuit het buitenland heeft velen de das omgedaan. Maar toch: met een nieuw keurmerk, de teelt van biologische hop en creatief ondernemerschap probeert de sector het tij te keren. En daar heffen we graag het glas op.

“Tegen de zomer willen we een wand klaar hebben met een verzameling van alle Belgische bieren, zo’n 1500 in totaal”

Bij de hopteelt hoort heel wat handenarbeid. Hopbellen geven smaak aan het bier.

‘De brouwer’ wenst alle bezoekers van Watou een ‘goede ge-zondheid’.

Page 7: Onderox juni 2013

7

Tegelijk moet je de nummerplaat van je wagen opgeven. Op de afgesproken dag meld je je aan en mag je je bestelling in ontvangst gaan nemen. Het reglement zegt ook nog dat je maar eens om de twee maanden een bestelling mag plaatsen. Het moet de natte droom van elke marketeer zijn om zo’n succesproduct in de markt te zetten.

Het is een komen en gaan bij de abdij/brouwerij. Vandaag wordt de blonde van 6° verkocht. Krista Corluy uit Overmere, bij Lokeren, heeft net twee bakken in haar auto geladen. “Voor mijn man, hij vindt dit het lekkerste bier dat er bestaat”, lacht ze. “Iedere keer als ik kan komen, sta ik hier. Dat is dus om de twee maanden.” Of ze het zelf ook lekker vindt? “Ik lust geen bier.” Rik uit het nabu-rige Vleteren is ook een trouwe klant. “Het is niet makkelijk om binnen te geraken bij de biertele-foon”, bevestigt hij. “Proberen en blijven proberen is de boodschap. Zeker wanneer de ‘12’ wordt verkocht, is het niet te doen.” (www.sint-sixtus.be)

Dorp van hoge gistingBier uit de streek? Daarvoor kan je ook naar Watou, dat zichzelf uitroept tot ‘Dorp van hoge gisting’. Brouwerij Van Eecke brouwt de Kapitel in vijf variëteiten maar is vooral bekend van het Poperings Hommelbier. Brouwerij Sint Bernardus met zijn Sint-Bernardusbieren verkoopt zijn bier voornamelijk in het buitenland, tot in Australië en Japan. Jaarlijks komt hier 3 miljoen liter uit de ketels. Beide brouwerijen zijn toegankelijk voor bezoekers en uiteraard staat dan een proeverij op het programma. Als ode aan de brouwerijen werd in het centrum van Watou een Brouwers-monument opgericht. (www.brouwerijvaneecke.be, www.sint-bernardus.be)

Exclusieve biohopEen nieuwe en vooralsnog kleine speler is Brou-werij De Plukker, opgericht door hopboer Joris Cambie en informaticus Kris Langouche. Die ochtend zijn de twee volop in de weer met een nieuw brouwsel van hun Keikoppenbier. De zoete geur van de wort stijgt op uit de ketel en er wordt voortdurend geroerd en gemeten. De Plukker is een 100% biologische brouwerij, wat betekent

dat alle ingrediënten van biologische oorsprong zijn. Dus ook de hop. Die komt van het bedrijf van Joris, de enige Belgische biohopteler.

“Al meer dan tien jaar teel ik biologisch”, vertelt hij tussen de werkzaamheden door. “Ik begon er-mee niet zozeer uit overtuiging maar uit interesse en nieuwsgierigheid: zou het ook lukken om zon-der al die bestrijdingsmiddelen een goede hop te telen, want hop blijft toch altijd nog een plant die erg gevoelig is voor ziekten en plagen.” Het ant-woord is dus ja, al verliep de overschakeling met vallen en opstaan.

Sinds zijn jeugd droomde hij ervan om met zijn hop een eigen bier te brouwen. Daarvoor zette hij een samenwerking op met Kris, een amateur-brouwer die hij kende van het Poperings Bier-proeversgenootschap. Drie jaar later kwamen ze op de markt met hun Keikoppenbier, dat vooral een lokale verspreiding kent maar via een over-eenkomst met een Hasseltse collega ook afzet begint te vinden in de rest van Vlaanderen. Het is een blond bier van hoge gisting met nagisting op de fles met 6% alcohol en een unieke smaak, uitgesproken hoppig maar toch niet bitter. Hun tweede merk is de Rookop, het huisbier van de Kinderbrouwerij in deelgemeente Reningelst. (www.plukker.be)

Voor heel het gezinDie Kinderbrouwerij is ondergebracht in de voor-malige brouwerij van het dorp die ooit de Rookop produceerde. Laat je niet misleiden: in de kinder-brouwerij wordt helemaal geen bier meer ge-brouwen. Wel is er tussen oude werktuigen en bierkuipen een leuke retro familiekroeg ingericht met speeltafels en spelkisten. Ook op de bin-nenkoer kan je oude volksspelen spelen. “Met de Kinderbrouwerij richten we ons naar gezinnen met kinderen”, legt Geert Jacobs uit, die vlakbij een B&B uitbaat (zie volgende pagina). In een oude bierkuip liggen kussens en worden verha-len voorgelezen en in het zaaltje ernaast wordt poppenkast gespeeld. Vanuit de Kinderbrouwerij kun je ook een ‘sjarettentocht’ door het dorp ma-ken. De Kinderbrouwerij is nog maar open sinds vorig jaar en geldt als verplichte stop bij je bezoek aan Poperinge. Eén van de vele.

De bieren van Brouwerij Sint-Bernardus in Watou vertrekken van hieruit naar heel de wereld.

Aanschuiven voor twee bakken trappist in Westvleteren.

Benedikte leidt toeristen rond in haar hopbedrijf.

Oud landbouwalaam in het Hopmuseum.

De hopoogst wordt in september binnengehaald.

Kris (links) en Joris van brouwerij De Plukker klinken op hun Keikoppenbier.

De Kinderbrouwerij, plezant voor heel het gezin.

Page 8: Onderox juni 2013

8

Toerisme

De B&B met het sierlijkste ontbijtRENINGELST – Moest er een prijs bestaan voor het sierlijkste ontbijt, dan belandde Mira zonder twijfel op het podium. Ze is je gastvrouw in B&B Landhuis Vedastus in Reningelst, een deelge-meente van Poperinge. Haar liefde voor bloemen toont ze via de versieringen op en rond de ontbijtschotels. En voor elke gast kleeft ze een persoonlijk kattebelletje op de koffietas. Het is bovendien heerlijk slapen in de B&B die is ondergebracht in een historisch pand.

De B&B is genoemd naar de patroonheilige van de parochie. Je logeert in een beschermd heren-huis dat dateert uit 1870 en tot vijf jaar geleden in handen was van een welstellende, adellijke fa-milie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het opgeëist door de Canadezen en logeerde er King George V, de toenmalige koning van het Geme-nebest, wanneer hij de kampementen bezocht. Het gebouw ademt nog altijd de grandeur van weleer met hoge plafonds, een prachtige kroon-luchter en een afgeronde muur in de ontbijtruim-te.

Democratisch en kindvriendelijkSinds begin dit jaar is het in het bezit van het echt-paar Geert en Ilse Jacobs-De Henau. Ze kochten het van de vorige eigenaars, die er een bed & breakfast inrichtten. Omdat Geert een drukke job heeft als ingenieur en Ilse als kinderarts, vertrou-wen ze de uitbating toe aan Mira. “We zijn tien jaar geleden in het dorp komen wonen omdat mijn vrouw ging werken in het ziekenhuis van Ie-per”, legt Geert uit. “We kenden dit gebouw en toen het te koop kwam, hebben we het onmid-dellijk gekocht. Het sprak ons enorm aan.”

De B&B is ondergebracht in het middelste ge-deelte. Links en rechts zijn de voormalige ver-trekken voor het personeel en die doen nu dienst als privé. De gastenkamers bevinden zich op de eerste verdieping. Een 2-persoonskamer is uit-gerust met een luxedouche, twee 2-persoonska-mers hebben een bubbelbad en de familiekamer

bestaat uit twee 2-persoonskamers met een ge-meenschappelijke badkamer met luxedouche. De kamers zijn erg ruim en voorzien van een box-springbed, tv en wifi. “We willen een democrati-sche en kindvriendelijke B&B zijn”, leggen Geert en Mira uit. “Tegelijk willen we de mensen een stukje authenticiteit laten proeven.”

Ontbijt met streekproductenHet ontbijt is zonder meer prachtig: verse brood-jes en een croissant van de bakker in het dorp, kaas (ook een lokale Watou), verschillende vlees-soorten en confituren, ontbijtgranen maar ook vers fruit en platte kaas van een plaatselijk zui-velfabriekje. Tel daar de bloemenversieringen van Mira bij en je dag kan werkelijk niet meer stuk.

Elke gast wordt getrakteerd op een welkomst-drank – het Poperings Hommelbier staat koud – en een Westhoekvoordeelpas, die kortingen biedt in toeristische attracties in de buurt. In 5

minuten sta je in het centrum van Poperinge, Ie-per ligt op 10 km terwijl ook Heuvelland – met Westouter, Kemmel en Dranouter – binnen fiets-bereik ligt. En voor je er erg in hebt, rij je de Fran-se grens over.

Speciaal voor de Onderox-lezerWil je ook eens proeven van het geweldige ont-bijt van Mira en tegelijk verblijven in een historisch herenhuis, maak dan gebruik van dit Onderox-voordeelarrangement.

• 2 nachten voor 2 personen inclusief ontbijt•welkomstdrank• een pannenkoek of ‘klakkaard’ (een lokaal

wentelteefje) met een bolletje ijs in de Kinder-brouwerij, op 200m van de B&B (zie vorige pagina)

Prijs: € 180

Geldig tot 31 december 2013, te reserveren met vermelding van ‘Onderox-arrangement’.

B&B Landhuis VedastusZevekotestraat 68970 Reningelst-Poperinge0475 79 56 [email protected]

Reportage: Paul Huysmans

Page 9: Onderox juni 2013

REEDS 10 JAAR ERVARING

Elk project wordt persoonlijk opgevolgd en uitgevoerd doorzaakvoerders Werner Verwerft en Ilse Van der Stappen

EGGERSMANN . INDERA . KRISTALIA . KAZAAR . CAPDELL . KYMO . CASPRINI . KUPPERSBUSCH . MIELE . NIKO . BTICINO

GYPEL bvba GYPROC

ELEKTRICITEIT

TOTAAL

RENOVATIE

begeleiding door

www.GYPEL.be

INTERIEUR architectuur

KEUKEN en BADKAMER specialist

ONTWERP

UITVOERING

Interieurarchitect

www.ARTENIC.be

ARTENIC bvba

Toonzaal: Beerstraat 26, 2450 Meerhout, tel. 014 32 30 34

Foto

’s: L

izzy

Van

Uff e

l

ref_3997_verschijning_20130522_adv_artenic_vs02_lr.indd 1 15/05/13 17:22

Page 10: Onderox juni 2013

10

Nog tot 15 juni kan je op Tom Van Dyck stemmen in de verkiezing van de Kempische Persoonlijk-heid, georganiseerd door Gheel & Thals, het Kempense luik van de Junior Chamber Interna-tional voor ondernemende jongeren. Naast de Turnhoutse bedrijfsleider en Unizo-voorzitter Flor Joosen en Sophie Vangheel, stichtster en voor-zitster van Cunina in Geel, werd Herentalsenaar Tom Van Dyck genomineerd voor zijn bijdrage in de culturele sector als acteur, regisseur en sce-narist.

JCI Gheel & Thals organiseert deze verkie-zing van Kempische Persoonlijkheid voor de eerste keer en meteen prijk jij al op hun shortlist. Kende je de organisatie?Toen ze mij meldden dat ik genomineerd was, heb ik me eens in hun engagement verdiept en het lijkt me een zeer dynamische ploeg. Voor de samenstelling van deze nominatielijst gingen ze blijkbaar niet over één nacht ijs. Zo schuimden ze in de koudste wintermaand elke zaterdag de winkelstraten af om bij de man in de straat te polsen wie de titel van Kempische Persoonlijk-heid verdient. Het zijn jongeren hé, ze hadden die rondvraag evengoed via Facebook kunnen organiseren. Gèft ‘m beuzze, zeggen ze dan in Herentals.

Gaf jij er vroeger ook een lap op, toen je nog in de Kempen woonde?Ik heb tot mijn achttiende in Herentals gewoond. We zijn thuis met drie broers. De oudste, Peter, was een echte sportkotter en een niet onverdien-stelijk voetballer. Maar hij heeft een bocht van 180° gemaakt en de elektrozaak van mijn ouders overgenomen. Hans is een natuurmens en, zoals jullie weten, professor in de biologie geworden. Ik ging vroeger vaak met hem mee wandelen. Al-

lebei in het groen gekleed en de verrekijker bij de hand gingen we dan in het Peerdsbos of aan de Snepkesvijver vogels bestuderen. Hans was ook heel actief bij de Jeugdbonders, een milieu- en natuurvereniging die gedragen werd door jonge mensen. Hij organiseerde piepkampen en ik ging soms mee om te koken. Thuis speelden we uren in de kelder met de Playmobil. Dus neen, in He-rentals riepen ze niet iedereen naar binnen als de Van Dycken buiten kwamen.

Was je op het Sint-Jozefcollege ook zo’n brave jongen?Maar natuurlijk, ik was echt geen haantje de voorste. (lacht) Ik zat in de afdeling boekhouding want thuis gingen ze ervan uit dat ik de zaak zou overnemen. Maar ik zat daar niet op mijn plaats. Nederlands, geschiedenis, godsdienst… dat waren mijn lievelingsvakken. Ik las Het nieuwe onkruid van Louis Paul Boon. Not  done in het katholieke onderwijs maar Jos Van de Pol, mijn fijne leraar Nederlands, liet mij er wel een boek-bespreking van maken. Ook Jan Van Reusel is belangrijk geweest. Hij organiseerde het school-toneel voor de laatstejaars en ik mocht dan als vijfdejaars al meespelen. Toen ik met Amadeus op de planken stond, zag iedereen in dat er in mij echt geen elektrieker of boekhouder zat. Bij de laatste mondelinge examens hielden de leraars halfweg al op met vragen stellen. ‘Stop maar Van Dyck’, zegden ze dan, ‘en begin aan je toneel-carrière.’ Ze zegden nog net niet proficiat maar: ‘ga, Van Dyck, alsjeblieft gà’! (lacht)

En dus trok je naar de toneelopleiding, bij Dora Van der Groen in AntwerpenIndrukwekkend was dat, om van Dora Van der Groen les te krijgen. Je had destijds twee toneel-opleidingen. Er waren de jeune premiers. Dat

waren de levendige mannen die àlles konden. Ze deden aan paardrijden, schermen, acrobatie... In Studio Herman Teirlinck stonden ze meteen op een podium. En dan had je de blekere, niet knappe, kettingrokende en literatuur verslinden-de denkers. Zij gingen naar Dora Van der Groen. Bij Teirlinck kwam je in het begin niet in contact met tekst. Je speelde een jaar lang een pot yo-ghurt, een wasdraad of een dier, van die dingen. Bij Dora kregen we vanaf het begin Vondel voor-geschoteld. We beleefden de gruwelijkste emo-ties en moesten daarvoor alles uit ons lijf halen. Er werd letterlijk op ons geklopt want Dora was, op z’n zachts gezegd, een indrukwekkende per-soonlijkheid. Ik vind haar als pedagoge trouwens nog straffer dan als actrice en veel van haar stu-denten zijn later regisseur of scenarist geworden. Nu nog denk ik dikwijls: verdomme, Dora heeft dat toen zo gezegd en nu snap ik het pas.

Herinner je je nog je allereerste acteerpres-tatie waarvoor je ook betaald werd?Jazeker, dat was voor de reeks ‘Made in Vlaande-ren’. Ik zat nog op de toneelschool en we konden voor duizend frank een soort edelfiguratie doen. We mochten dan in park Den Brandt met de fiets rijden. Als de grote Willy Vandermeulen zaliger in een joggingpak voorbijliep, moesten wij roepen: ‘hé Raouleke met uw stinkend smoeleke’. Nu moet je weten dat Willy niet alleen een aange-naam drankorgel was maar ook een kettingroker. Hij weigerde dus om ook maar één meter te veel te lopen en trok zich pas op gang als de camera al liep. Na twee meter sloeg hij zijn enkel om en was de draaidag voorbij. We zijn met z’n allen in de Colmar gaan eten, kregen onze duizend frank en de boodschap dat we over zes weken moch-ten terugkomen, als Willy uit de plaaster was.

Interview

Tom Van Dyck zal nooit zijn korte broek uittrekkenANTWERPEN/HERENTALS – De ambitieuze garagist in pak en das uit ‘Met Man en Macht’, een dikkertje en simpele slagerszoon met de Joepie als z’n beste vriend, de immer kwade Freddy, klein uitgevallen naast de boomlange Peter Van den Begin… zouden we Tom Van Dyck wel her-kennen als we aanbellen voor een interview met één van de meest gelauwerde acteurs uit de Kempen? Gelukkig is hij in zijn eigen zelve gewoon een mens van vlees en bloed, met een hond die Barend heet.

Page 11: Onderox juni 2013

11

Interview

Je hebt gespeeld in het Eiland, Van Vlees & Bloed, Met Man en Macht, Fritz en Freddy… en telkens ben je totaal iemand anders. Is dat een bewuste keuze?Ik hou van vermommingen. Acteren is voor mij een kinderlijke aangelegenheid door naar die verkleedkoffer te gaan en me te tooien met een pruik of snor en baard. Dat is tegelijk een zoek-tocht naar de fysiek van een personage want hoe iemand eruit ziet, is ook een uitvergroting van zijn of haar denken. Je werkt dan van buiten naar binnen. Ik ben zeker niet de acteur die, of hij nu een koning, keizer of admiraal speelt, toch altijd dezelfde acteur blijft. Het hoeft voor mij ook niet altijd shakespeareaans drama te zijn. Daarom was In de Gloria zo tof om te doen. Ik heb er het tragikomisch spelplezier ontdekt en geleerd dat een kleinmenselijk verhaal zoals de sollicitant die zich bij een nieuw bedrijf komt presenteren, even ontroerend kan zijn.

Hoe was het om met Van Vlees & Bloed nog eens in de Kempen te zijn?Uiteraard was dat fijn. Ik heb voor de televisie-reeks ook het scenario geschreven en mee gere-gisseerd. Vooral den Herman was zijn Kempense zelf en geniaal. We hebben met de serie op het televisiefestival van Monte Carlo een gedeelde eerste prijs gewonnen voor de beste miniserie. Bij ons schreven alle kranten dat het verhaal zo oer-Vlaams was. In Monte Carlo werden we aan-gesproken door journalisten uit Japan, Libanon, internationale juryleden… Weet je wat zij zeg-den? Dat Van Vlees & Bloed toch zo herkenbaar was. En daar gaat het ook over: hoe specifieker het verhaal, hoe universeler het wordt. We moe-ten geen Europese cinema proberen te maken. De Europeaan bestaat niet, net zo min als dé Vla-ming of dé Kempenaar bestaat. Je hebt iemand van Herentals en iemand van Dessel en die is al helemaal anders.

Je hebt nu met Toespijs ook een eigen pro-ductiehuis. Staat het organisatorische het creatieve niet in de weg?Neen, integendeel. Ik vind dat de omstandig-heden waarin je werkt, enorm bijdragen tot het resultaat. Ook bij Woestijnvis nam ik de tijd om de juiste groep samen te stellen: de acteurs, de crew, de juiste catering… Ik ben heel organisa-torisch ingesteld, wellicht is dat een overblijfsel uit mijn jeugdjaren als kind van zelfstandigen. Ik moet structuur hebben om de chaos in mijn hoofd te ordenen en ik ben een verschrikkelijke controlefreak. In dat opzicht zijn Alice (echtge-note van Tom en actrice, nvdr) en ik ook met het productiehuis Toespijs begonnen. Het was een logische stap om alles zelf te gaan doen zoals fondsen verzamelen, de besteding ervan, het scenario, de regie, zelf spelen ook, monteren, tot we de tape bij de zender gaan afgeven. In

dat ontwikkelingsproces weet ik bij elke keuze waarom ik die keuze heb gemaakt. In die zin ben ik een echte zelfstandige, een titel die ik trouwens koester. Want uit die onafhankelijkheid komt heel veel geluk, omdat ik zelf kan beslissen hoe ik in het leven wil staan.

Je noemt je werkplek een atelier, niet zo van-zelfsprekend voor een filmmaker. Voel je je verwant met kunstenaars?Ik werk ongeveer drie jaar aan een serie, vanaf het prille begin tot het uitgezonden wordt. Om-dat je zelf het idee hebt ontwikkeld, de mensen bij elkaar zoekt, regisseert, speelt en monteert, is de voldoening des te groter. Zeker als nadien de mensen je komen zeggen: ’t was geestig, of het heeft ons ontroerd. Uiteraard is drie jaar werken lang voor maar acht uren televisie. Maar ik verge-lijk het met het werk van een kunstenaar. In feite heb ik acht heel grote schilderijen gemaakt die ik aan de mensen laat zien en daarna trek ik me weer terug om aan een nieuwe tentoonstelling te beginnen.

Kom je nog wel toe aan ontspanning?Mijn werk is mijn leven en omgekeerd. Het is vroeger wel eens een strijd geweest om het werk los te koppelen van het gezin. Maar nu Alice en ik

dit atelier hebben dat apart staat van de keuken-tafel, is het voor onze kinderen veel duidelijker. In onze vrije tijd wandelen we veel. Daar zit de hond Barend voor veel tussen maar ook zonder hem blijft de natuur me boeien. Wat sport betreft: ik ben zeker geen voetbalfan. Fietsen doe ik wel graag. En een wielerkoers vind ik ongelooflijk spannend. Dat zijn zo’n straffe sportmannen en de inspanning vergt zoveel van hun lichaam. Op de fiets moet je het zelf doen, tegen alle natuur-wetten in. Maar er komt ook tactiek bij en l’union fait la force. Met die sport kan ik mijn hoofd hele-maal leegmaken. Tegelijk loopt het ook weer vol want het is dikwijls: rap naar huis want ik moet enkele dingen opschrijven.

Met Man en Macht is inmiddels afgelopen. Broeit er al iets nieuws?Alice en ik werken aan een nieuwe fictiereeks en naar goede gewoonte vertel ik daar niets over. We zijn net begonnen. Laat ons zeggen dat we het resultaat ergens einde 2015 aan de mensen kunnen laten zien. Maar ik ben geen lange ter-mijnplanner. Het éne vloeit uit het andere voort. Ik kijk er ook naar uit om oud te worden en dan nog te kunnen spelen. Het idee alleen al om met pensioen te gaan, lijkt me waanzinnig. Ik ben een spelende mens en zolang mijn geest en lichaam het toelaten, zal ik mijn korte broek niet uitdoen.

Misschien moet je dan ook eens een film maken over Herentals. Enig idee waarover die zou kunnen gaan?Goh, nu vraag je me wat. Maar eigenlijk weet ik het al waarover zo’n film kan gaan. Over Wal-ter Van de Spiegel, een brouwer die in de jaren tachtig een heel gekend figuur was. Hij was een ongelooflijke homo, die met zijn bierwagen door heel Herentals croste, al zingend en dansend. Weet je, ik zal eens een bekentenis doen. In de Revue in Herentals heeft Walter ooit ‘A far l’amore comincia tu’ van Raffaella Carrà op sublieme wij-ze neergezet. Ik heb dat gebruikt in Met Man en Macht, waar Jan Decleir die een travestiet speelt hetzelfde doet. Dat is stiekem een ode aan Wal-ter Van de Spiegel. Ik vrees dat als ik een film over Herentals zou maken, het dat soort figuren zullen zijn. Mijn broer Hans is gedragsecoloog die zich bezighoudt met het gedrag van dieren en ik hou mij als filmmaker bezig met het gedrag van mensen. Laat ons zeggen dat er tussen ons bei-der onderzoeken veel parallellen zijn.

Info: stemmen voor Tom Van Dyck, Flor Joosen of Sophie Vangheel kan nog tot 15 juni 2013 op www.kempischepersoonlijkheid.be

Tekst: Suzanne Antonis

Foto’s: Bart Van der Moeren

“Ik kijk er naar uit om oud te worden en dan nog te kunnen spelen. Het idee alleen al om met pensioen te gaan, lijkt me waanzinnig”

Page 12: Onderox juni 2013

12

Omdat je van columns schrijven alleen niet rijk wordt – laat staan de eindjes aan elkaar kan knopen – heb ik ook nog zoiets als een dagtaak. Een echt beroep, zeg maar. Ik slijt mijn werkdagen tussen de muren van een lagere school in het Antwerpse. Een overtuigde keuze, jawel.In het vierde leerjaar al wist ik dat ik het ooit tot on-derwijzer zou schoppen. Niet dat mijn toenmalige meester zo’n stichtend voorbeeld was. Verre van. De man – laten we hem meester J. noemen – leek er een genoegen in te scheppen om mij elke dag te trakteren op een rake portie strafwerk. Soms terecht, vaak ook

niet. Wekenlang heb ik gehoorzaam zitten pennen, tot ik eerder toevallig ont-dekte dat de man een kort geheugen had en hij de opgelegde straf daags na-dien zelf al was vergeten. Na vijfendertig jaar durf ik het eindelijk op te biechten: in een doos op de zolder liggen nog zo’n 120 onbeschreven pagina’s papier, die ik destijds in ware Houdini-stijl liet verdwijnen. De feiten zijn verjaard, dus ik kan op beide oren slapen. In oktober van dat schooljaar kreeg J. een lumineus idee. Hij wees mij een plaats toe naast de kast waar de blanco strafvellen keurig lagen opgestapeld. “Zo ligt het papier binnen handbereik, en moet je niet te ver lopen”, wierp hij me sar-castisch toe. Dat moet zowat het enige moment zijn geweest waarop J. zich liet betrappen op een bescheiden vorm van logisch denken. Want ook al spreken we over een periode waarin onderwijzers tot de geletterden van het dorp hoor-den, slim kon je hem bezwaarlijk noemen. Lichtjes overdreven, denk je? Welaan dan: een anekdote, gebaseerd op waar-gebeurde feiten, om je van het tegendeel te overtuigen. Als zelfverklaarde fo-tograaf had meester J. het voor elkaar gekregen dat hij verantwoordelijk werd gesteld voor het portretteren van de lokale voetbalteams. Elk zichzelf respecte-rend elftal liet zich aan het begin van een nieuw seizoen uitgebreid fotograferen, waarna de meest geslaagde kiekjes werden uitgehangen in de inkomhal van de kantine.J. was die woensdagnamiddag al vroeg van de partij. Hij wachtte geduldig tot de trainer erin geslaagd was de pupillen ordelijk te groeperen rond de midden-stip van de pas gemaaide grasmat: de grootste spelers in hurkzit vooraan, de jongens van middelmatige grootte op een stoel en de kleinste dribbelaars ach-teraan, rechtopstaand op een bank. Aftellen, naar het vogeltje kijken en cheese.De kaas was amper koud toen meester J. plots protesteerde. De ploeg stond iets te dicht bij de lens, merkte hij op. Hij checkte het dubbel, kwestie van zeker te zijn, maar ook een tweede inspectie door de zoeker van zijn toestel toonde aan dat het spelersteam meer afstand moest nemen. Zo gezegd, zo gedaan. De trainer vroeg iedereen weer recht te staan, stoelen en banken drie stappen achteruit te schuiven, en plaats te nemen in exact dezelfde opstelling. Tweede keer, goede keer: cheese.“Nee, nee, nee.” Tot zijn eigen grote ergernis stelde J. vast dat de afstand nog altijd niet goed zat. “Te dicht jongens, jullie moeten echt nog wat verder, kom-aan”, klonk het geïrriteerd. Waarop het team het hele boeltje nog een tweede keer verhuisde.Toen bleek dat ook die opstelling niet deugde en J. op het punt stond de bende opnieuw tot meer afstand aan te manen, vroeg een 8-jarige voetballertje zich luidop af of J. zich niet beter zélf kon verplaatsen, door simpelweg drie stappen achteruit te zetten. “Dan moeten wij toch niet telkens met stoelen en banken liggen zeulen”, stelde het kind vast. J. draaide zich om, krabde zich aan het kale hoofd en stelde tot zijn verbazing vast dat er inderdaad een half veld achter hem lag te gapen, en dat het voorstel van de kleine rakker niet eens zo dom was geweest.Het voorval typeert J. ten voeten uit. Geletterd, dat wel, maar met een beperkt alfabet. De man is de honderd nabij, maar nog steeds kijken de mensen hem in het dorp achterna als hij passeert. “Da’s die van de voetbalfoto’s.” Ze zeggen het niet, maar ze denken het wel.

Cheese!

Peter Briers

Column

UITZONDERLIJKEVOORWAARDEN

SPECIALE SERIES

MCLOUIS • GIOTTILINE • DETHLEFFS • BENIMAR • SUNLIGHT • FONT VENDOME • MORELO

25 & 26 MEI • 10-18u OPENDEURWEEKEND 7 MERKEN & 250 MOTORHOMES IN VOORRAAD

NIEUW - OCCASIE - VERHUUR

BELGIE2012 M

EEST VERKOCHT

2012

BELGIE

MEEST VERKOCHT

M

EEST VERKOCHT

M O T O R H O M E S

GEEL-WEST GROTE STWG. 2 (E313 - AFRIT 23)WWW.DICAR.BE • 7/7 OPEN • 014/57 99 99GEEL-WEST GROTE STWG. 2 (E313 - AFRIT 23)

• gigantisch aanbod• beste prijs• degelijke na-service• professioneel en

gemoedelijk advies

INFO & PROMO’S WWW.DICAR.BE

Page 13: Onderox juni 2013

Bij Afra vindt u de meest gerenomeerde tuinmeubelmerken zoals: Gloster, Fermob, Colect, Viteo, Fast en nieuw in ons assortiment het Belgische designmerk Bastalpe.

Vanaf maart kan u ook terecht naast het vertrouwde adres in Merksplas, in onze gloednieuwe winkel op het Eilandje in Antwerpen.

Exclusive outdoor furniture Afra MerksplasKerkstraat 8

B-2330 MerksplasT +32 (0) 14 63 36 39

Afra AntwerpenNapoleonkaai 51

B-2000 AntwerpenT +32 (0) 3 344 23 01

www.afra.be

Bezoek ook onze nieuwe winkel op ‘het Eilandje’ in Antwerpen

Page 14: Onderox juni 2013

14

Een hobby kan best wel eens uit de hand lopen, maar als dit tijdverdrijf gecatalogeerd wordt on-der de noemer speleologie, valt het al veel minder op dan bij – pakweg – rondsnorren met een quad door natuurgebieden. Met een beetje goede wil en een dito portie fantasie kun je speleologen be-titelen als tegenvoeters. Zij zitten ver onder onze schoenzolen, je weet niet eens dat ze er zijn als je bijvoorbeeld zelf eens een toeristische trip maakt door de grotten van Han. Maar gedreven zijn ze! En tot op het bot doordrongen van training en discipline. Met bovenal een groot respect voor wat ze ondergronds allemaal aantreffen. “Neem enkel foto’s, dood enkel de tijd en laat enkel voetstappen achter”, klinkt het credo bij voorzit-ter Bart Mertens en bestuursleden Wim Janssen en Eddy Driesen.Pure claustrofobie dampt al uit mijn oren als ik er nog maar durf aan te denken dat ik me me-ters onder de grond door een ‘konijnenpijp’ moet wurmen die smaller is dan mijn oude knoken.Bij ons is dit een uit de hand gelopen hobby. Hier ben ik op mijn veertiende mee begonnen via een school in Turnhout. Daar hadden we een leer-kracht die erg begaan was met speleologie, hij wist te enthousiasmeren. Omdat we een sport moesten kiezen, lag de keuze voor speleologie voor de hand. Bart, onze voorzitter, is erbij ge-komen omdat hij op zoek was naar een andere hobby. Postzegels en sigarenbanden zegden hem waarschijnlijk niets.

Wat moet ik kunnen om lid te worden?Eigenlijk kan iedereen vanaf twaalf jaar bij ons eens komen proeven van wat het is om onder-gronds te gaan. Wie eenmaal door de microbe gebeten is, weet dat hij veel tijd zal moeten ste-ken in het beheersen van de nodige touwtech-nieken, die zijn essentieel. Die moet je op termijn zelfstandig en blindelings kunnen uitvoeren. Om deze technieken te oefenen gaan we ook gere-geld op training naar oude steengroeves om er tot dertig meter hoog te klimmen en weer af te dalen, tot de basistechnieken een automatisme worden. Nieuwelingen mogen bij ons het nodige materiaal lenen om te kijken of deze sport hen bevalt.

Duur grapje deze sport?Wat heet duur? Is wielertoerisme duur? Of hen-gelsport? Reken bij ons op een goede 700 euro voor een volledige uitrusting. Aankopen hoeft niet in één keer te gebeuren, nieuwe leden kun-nen altijd materiaal van de club lenen. De meeste kosten gaan bij ons naar de verplaatsingen. Als we ergens langer blijven, is dat op een camping of in een gite, we gaan niet voor de grote luxe. Belangrijk is wel dat je een goede verzekering afsluit.

Oei, gevaarlijk ook nog?Neen! Veiligheid staat bij ons voorop! Zo gaat er niemand alleen in een grot, minstens per twee. We nemen ook altijd een erg basic hulppakket

mee: wat pillekens tegen de pijn, een EHBO-setje, droge kousen, iets om te eten, iets om te drinken… We nemen ook de nodige voorzorgs-maatregelen. Er is altijd iemand verwittigd op het thuisfront over het tijdstip dat we plannen weer bovengronds zijn. Want in tegenstelling tot berg-beklimmers kan er bij ons geen helikopter langs-komen. En bellen van 600 meter onder de grond is ook niet mogelijk. Als dit contact er niet komt, dan worden reddingsdiensten verwittigd en inge-schakeld. Ondergronds is het dan een kwestie om kalm te blijven, anders ‘blaas’ je jezelf op. Maar dit is theorie, statistisch gezien gebeuren er erg weinig ongevallen. Soms worden grotten ook afgesloten om te voorkomen dat onbevoegden risico’s nemen. De clubs hebben wel een sleutel om binnen te geraken.

Is er veel leven in de dieperik?Meestal zijn wij het. Vaak ook vleermuizenpopu-laties en… veel muggen. Je vindt ook wel eens grotolmpjes, dat zijn salamanders die helemaal wit zijn omdat ze geen licht krijgen. Ze zijn ook blind. Maar het kan bijzonder mooi zijn, sommige grotten zijn net kathedralen. Met indrukwekken-de stalagmieten en stalactieten in de meest uit-zonderlijke creaties. Je staat echt stil van bewon-dering als je beseft dat het eeuwen kan duren eer zoiets druppel-na-druppel gevormd wordt. Vooral in het buitenland vind je parels, bij ons is het meer slijkerig en vettig. De speurtochten naar een nieuwe grot zijn leuk. Ingangen ontdek je bijvoorbeeld doordat de sneeuw rond de in-gang gesmolten is. De grotten zijn hier ook veel kleiner, Han is al best groot. In bekende grotten blijven we wel zoeken naar ‘vervolgen’, want er zijn nog onontdekte plekjes. Maar overal tonen we het grootste respect, eigenlijk mag er – als we vertrokken zijn – niets op wijzen dat we er ooit geweest zijn.

Wie interesse heeft voor speleologie kan terecht op www.speleokempen.be. Je vindt er indruk-wekkende foto’s en een agenda met activiteiten. Contact leggen kun je via [email protected].

Tekst: Jef Aerts

Interview

De wondere wereld onder onze voetenKEMPEN – Speleo Kempen vzw is een sportclub met Turnhoutse roots, die er ongelooflijk veel plezier in schept om diep onder uw en mijn schoenzolen aan de slag te gaan met musketons, decameters touwen en knopen waar het allerfraaiste spaghettibord jaloers mag op zijn. Maar genieten doen de leden én ze laten alles maagdelijk schoon achter. Uit diep respect voor wat eeuwen natuurlijke evolutie hen aanbiedt.

“Sommige grotten zijn net kathedralen met indrukwekkende stalagmieten en stalactieten in de meest uitzonderlijke creaties”

Page 15: Onderox juni 2013

15

Bij aankoop van € 50 en op vertoon van deze advertentie ontvangt u een originele Silver Lake HD koffi etas! *

* zolang de voorraad strekt – aanbod geldig tot 26 juni 2013

Silver Lake Harley-DavidsonWinkelom 85, 2440 Geel, 014 59 12 70www.silverlakehd.be

Zaterdag 25 en zondag 26 mei

groot demo- en tweedehandsweekend,

met de Harley-Davidson Experience truck.

ref_3997_verschijning_20130522_adv_silver_lake_vs03_lr.indd 1 16/05/13 12:17

Bouwelsesteenweg 96 A n 2560 Nijlen n 03/411 15 18 n [email protected]

www.pheadra.be

Bij aankoop van badmode GRATIS

mooie strandtas

ref_3997_verschijning_20130522_adv_pheadra_vs03_lr.indd 1 16/05/13 13:53

Page 16: Onderox juni 2013

16

Fantasie met rozen

Bloemstuk

Benodigdheden:

• Schotel• Oase• Plat mos• Druivenhout• Dianthus• Rozen

Werkwijze:

• halve oase nat maken• op schotel leggen• mos er rond en het hout• dianthus steken en daarna de rozen

Veel succes

Nadine

Realisatie:DeHoprank(NadineVanRoy)•Berendonk59b-Arendonk-Tel.014672741

Foto’s:FotoVanGorp•Begijnhof16-Arendonk•Tel.014677103•Defoto’swerdengemaaktmeteenNikonD-300

Parkeren op eigen terrein mogelijk

Open: de 1e en 3e zondag v/d maand van 13.00 uur tot 18.00 uuroverige dagen op afspraakSteenweg op Turnhout 1712330 Merksplas, BelgiëTel. +32(0)14 55 73 [email protected]

Galeriede Chêne

Page 17: Onderox juni 2013

Dorp 25 - 2275 Poederlee - 014 88 28 24 - 0473 24 21 51 - www.marie-therese.be - OPEN: di-vr > 9u-12u & 13u-18u - za > 9u-17u - zo & ma gesloten

BORSTEN ZIJN ONZE BUSINESS

Nieuwe trendcollectie geleverd vanaf 5 juni

Jaarlijkse braderie van woensdag 29 mei t/m zaterdag 1 juniKoopjes in onze tent

ref_3997_20130522_adv_marie_therese_vs03_fc_lr.indd 1 15/05/13 12:08

Page 18: Onderox juni 2013

18

Maar dé slagroom op de taart zijn de allernieuw-ste ontwerpen en stijlen en helemaal nieuw: een eigen kleine collectie zomerjurkjes die net iets méér zijn dan een kleinigheidje voor op het strand.

Mix-and-matchEen romantische ontmoeting in een café, een beetje winkelen in de namiddag, een salade Niçoise eten: kortom cool and chic bewaar je dan met een simpel kleedje uit de Sunflair-col-lectie. Alle ontwerpen zijn kreukvrij, dat betekent dat er altijd plaats is in de koffers en dat kreu-kels onmiddellijk verdwijnen na het ophangen. Bovendien en belangrijk: de prijs valt reuze mee.

KleurenprachtBonte colourblocking, gouden prints: Sunflair is kleur!

Alle mogelijke kleurencombinaties en ontwerpen vind je terug in de zomerlijnen:

UitdagendThe Lady/mix-and-match Klassieke schoon-heid en elegantie dankzij minimalisme: geraffi-

neerde en discrete ontwerpen in grafische prints, bloemen, zwart en bruin op een witte achter-grond, streepjes in bruin en wit of bruin en zwart, een eindeloze parade aan details zoals een ge-drapeerde top, zomerse elegantie met een retro halterbadpak al dan niet aangevuld met mix-and-match. Tremendous Beach voor wie indruk wil maken. Vlammend rood, blauw en violet. Mis-tress zwart of rood met fijne witte stipjes, prints, tankini top afgewerkt met geplisseerde voile of ruches.

BloemenprachtFunky Funky frisse bloemen in oranje en tur-koois gecombineerd met een kort rokje of jeans short. Dream Catcher bloemenprints in blauw, violet en groen op een turkooize achtergrond. The Magician is een magische lijn met oranje, turkoois, oker en olijfkleurige bloemen op zwart. Abundance overvloed in deze rode, roze, oranje en groene op witte bloemenprint. Queens Court is een klassieke lijn die je normaal alleen in een Engelse tuin zal vinden. Zwart en wit in contrast met rood/oranje en turkoois/violet, ook voor de strandkleedjes.

Afrikaanse zonTijdloze chic in de Organic-lijn: gestileerde bla-deren in briljante kleuren groen, roze, turkoois, violet en organje. Een opvaller op elke strand.Shamanic: duizend ogen staren door de strui-ken en het gras. Deze opvallende print in beige, bruin en diverse schakeringen zwart kan niet anders dan de Afrikaanse savanne suggere-ren. Glamorous: de naam zegt het al. Zwart in combinatie met dramatisch bladerprints in wit en goudbruin, sexy, elegant en vrouwelijk. Is het tij-gerprint of een lijnenspel? Allebei. Het is Urban Tiger een nieuwe frisse dierenprint in wit, licht-blauw en turkoois in combinatie met bruin en zwart. That’s it is een klassieke dierenprint, een beetje wazig en spannend. Perfect voor een exo-tische bestemming. Crocodile Rock in turkoois, goud en zwart. Een sterke opvallende print, een aanrader voor wie van dierenprints houdt.

GeraffineerdSexy touch in de Pearl Diver lijn: zwart en wit gecombineerd met verfijnd turkoois en deli-kaat blauw, net zeeparels. Romantisch als een een Butterfly, lichtblauw en roze gecombi-neerd met antraciet vlakken. Blibb Blobb tur-

Mode

Tutti Frutti BadmodeDe zomercollecties staan bol van kleuren en prints en ook in de badmode zien we dezelfde trends terugkomen. Perfecte badmode is sexy, subtiel, stijlvol en hip. Bovendien moet de kwaliteit van de materialen hoogstaand zijn en de pasvorm perfect. Die badmode brengt Sunflair, al jaren een gegarandeerd succes voor uiterst vrouwelijke badmode: fantastische kleuren, aantrekkelijke prints, en dit in maten 36 tot 56 en cupmaat A tot H.

Mix

-and

-mat

chB

loem

en

Mix

-and

-mat

ch

Blo

emen

Blo

emen

Blo

emen

Ger

affin

eerd

Ret

ro

Page 19: Onderox juni 2013

19

koois en wit op een zwarte achtergrond: keien op het strand, bellen in het water. Té grote Vichy ruitjes? Foutje in de computerprint? Etno? Of simpel sexy zoals kussen in Parijs? In zwart en wit en een snuifje oranje/groen. French Kisses. Opvallende, diagonale passionele borstelstreken in gouden, turkoois en violet in Painter’s Lust.

Knipoog naar het verledenWie zegt er dat retro altijd over gisteren gaat?

Een fantastische Lima Calling lijn in knaloranje, groen, turkoois en wit op zwart. Trouwens wie deze zomer toe is aan een nieuwe zonnebril, gaat het best voor retro of vintage. Funny Fish is vro-lijk en opvallend in zwart/wit strepen of grafische prints in alle kleuren van de regenboog. Het retro-badpak in het bijzonder is een opvallend stuk in deze lijn. Modefans zullen door de knieën gaan.

VerrukkelijkEen simpel ontwerp maar een opvallende com-binatie voor Colourgirl. Felgroen gecombineerd met neon roze, strepen of grote vlekken. Voor shocking fashionistas. De teerling is geworpen: Dice is een jonge lijn in felle kleuren zoals domi-nant blauw, geel, oranje en wit en met een grote bladprint.

De Sunflair-collectie staat voor perfecte bad-mode voor vrouwen in alle maten. Een Sunflair-badpak zorgt met optische details voor een af-slankend effect en laat de lichaamslijnen mooi tot hun recht komen dankzij het hoge percentage ly-cra. Het silhouet van de Sinclair figuurcorrigerend

badpakken is cool, sexy en elegant.

En nu maar uitblazen op een schitterend strand aan een azuurblauwe zee.

Tekst: Lidi Van Gool

Sunflair is verkrijgbaar bij:

Marie-ThérèseDorp 252275 Poederlee-Lille 014 88 28 [email protected]

Lingerie NellyPas 542440 Geel014 58 93 [email protected]

ModeVe

rruk

kelijk

Ger

affin

eerd

STEM EN WIN

STEM OP MIJ EN MAAK

KANS OP EENLINGERIESETJE.

STEM OP MIJ EN MAAK

KANS OP EENLINGERIESETJE.

Lingerie Nelly is genomineerd voor de Prima Donna award 2013

Stem via http://www.primadonna.eu/nl

Pas 54, 2440 Geel,Tel/Fax 014-589369

www.lingerienelly.be

Openingsuren: Ma. van 13.30 uur tot 18.00 uur, di. t/m vr. van 09.30 uur tot 12.00 uur en van 13.30 uur tot 18.00 uur, za. van 09.30 uur tot 18.00 uur.

Zondag gesloten.

www.facebook.com/nellygeel

Lingerie Nelly

Reeds 30 jaar uw speciaalzaak voor

lingerie en badmode.Advies, service en

ruime keuze van A tot en met H cup.

ref_3997_20130522_lingerie_nelly_vs03_fc_lr.indd 1 15/05/13 15:15

Page 20: Onderox juni 2013

20

Electro Ghys is een op-en-top familiebedrijf dat gedragen wordt door: Dirk Ghys, Marina van Hove, zoon Hans Broeckx, schoondochter Do-rien Obbels en Ines Van Oers. Destijds was de zaak gevestigd in de Kapelstraat en sinds 2001 betrekt Electro Ghys het huidige pand aan de Steenweg op Mol. Dat werd intussen al eens fors uitgebreid als antwoord op het steeds groeiende aanbod. Want noem eender welk huishoudap-

paraat en je kan er zeker van zijn dat het in de toonzaal staat. Vaak zelfs van verschillende mer-ken en in verschillende types zodat je altijd het toestel van je keuze vindt. “We hebben het as-sortiment van een grote winkel met de service van een kleine zaak”, zegt Dirk Ghys.

Service vooropVan die service maakt Electro Ghys een erezaak.

“We geven de klanten een goede uitleg en gaat er iets stuk, dan kunnen we de mensen vaak meteen al helpen omdat onze verkoopsters ook technisch onderlegd zijn”, vertelt Marina. “We houden elk aankoopbewijs bij zodat een defect toestel binnen de garantieperiode gratis kan wor-den gemaakt, ook al ben je het aankoopbewijs kwijt.” Ook word je zoveel mogelijk geholpen met een vervangtoestel, van een waterkoker tot een wasmachine en een diepvries.

Minder bekend is dat Electro Ghys ook een groot assortiment batterijen en lampen voert, waaron-der ledlampen in alle vormen en maten. Bijzon-dere aandacht krijgen de keukenapparaten en –inbouwtoestellen zoals vaatwassers, microgolf-ovens, steamers, enz. De potten en pannen zijn van Demeyere, Staub en Berghoff.

De opendeurdagen op 15 en 16 juni vallen sa-men met de braderij in Oud-Turnhout. Ter ge-legenheid van het 20-jarige bestaan staat voor iedereen een glaasje klaar en gelden er op heel wat artikelen interessante promoties.

Feestaanbiedingen bij Electro GhysMet talrijke feestaanbiedingen viert Electro Ghys zijn twintigste verjaardag tijdens het weekend van 15 en 16 juni. Ooit begonnen in een garage van 12 vierkante meter is de zaak in twee de-cennia uitgegroeid tot een toonaangevende huishoud elektrowinkel. Nergens in de streek vind je trouwens zo’n groot aanbod volautomatische koffiemachines. Of de koffie lekker is, mag je proeven tijdens je bezoek want voor ieder staat er altijd een kopje klaar.

Publireportage

openingsuren:ma - vr: 09:00 -18:00 uurzat: 09:00 -17:00 uur

Steenweg op Mol 402360 Oud TurnhoutTel. 014-45 24 40Fax 014-45 21 51www.electroghys.be

[email protected]

Vanaf nu tot en met de opendeurdagen geniet je van 3 in plaats van 2 jaar garantie bijaankoop van een LAURASTAR strijksysteem.ACTIE

20 jaar bestaan = 20 jaar ervaringDiverse feestaanbieDingen tijDens onze open-DeurDagen

op 15 en 16 juni Met tal van DeMonstraties

zonDag van 13 tot 17 uurDoMo My blenDer

zaterDag en zonDaglaurastar strijksysteeM

zaterDag en zonDag van 13 tot 17 uursieMens kookDeMo

ref_3997_verschijning_20130522_adv_electro_ghys_vs01_lr.indd 1 15/05/13 15:00

Page 21: Onderox juni 2013

RESIDENTIE VARADERO 2460 Kasterlee - Turnhoutsebaan 88

OPEN- DEUR- DAG Zaterdag 1 juni 2013 van 14u-16u

Bezoek het prachtige modelappartement en de nog beschikbare koopappartementen.

Nieuwbouwproject VARADERO

ref_3997_verschijning_20130522_adv_van_nijlen_vs03_lr.indd 1 16/05/13 12:38

Page 22: Onderox juni 2013

22

Het succes van het Kyalin-proteïnedieet zit in haar tweeledigheid. Enerzijds maakt het dieet ge-bruik van voedingsproducten en supplementen die rijk zijn aan eiwitten en arm aan koolhydraten. Anderzijds worden suikers en vetten beperkt. Nadat je lichaam de nog aanwezige suikers heeft verbruikt, gaat het op zoek naar de vetten als energieleverancier. Maartje: “Vorige zomer kwam er een omwenteling in mijn leven waarna een grote stressfactor wegviel. Van de éne dag op de andere kwam ik in rustiger vaarwater. Maar waar de stress de kilo’s nog wegvrat, vlogen ze er nu wel aan. In minder dan tien maanden kwamen er zo maar eventjes twaalf kilo bij. Ik werd niet extreem dik maar voelde me allesbehalve goed in mijn vel. Dan kan je beter tot actie overgaan, voordat de overtollige kilo’s niet meer te overzien zijn. De opening van het Dieetcenter Corpus Sa-nus in Grobbendonk kwam dus precies op tijd.”

Week 1: een resolute startHet intakegesprek in het dieetcenter werkte heel verhelderend. Ik had mijn eetgewoonten nog nooit geanalyseerd en ik besef nu pas dat ik een echte vleeseter ben. Ook zoet blijkt een favoriete smaak en in een kopje koffie gaan automatisch suiker en melk. Vanaf nu mag dat allemaal niet meer. Ik heb thuis de keukenkastjes leeggehaald en een leuke hoek gecreëerd voor de nieuwe voorraad die ik in het dieetcenter heb ingeslagen. Muesli met sojamelk voor het ontbijt, salades en soepjes zijn voor de lunch op het werk en voor de avondmaaltijd liggen er nu ingrediënten voor omeletten en pasta’s, die ik moet aanvullen met verse groenten. Verder nog vanillemilkshakes,

zoetjes voor in de koffie want dat mag wel, cho-comousse-repen en mokkawafeltjes. Per dag mag ik drie hoofdmaaltijden en twee tussendoor-tjes hebben. Als de honger blijft knagen, mag ik één keer per dag iets extra nemen. En natuurlijk sloten water, voor elke dag minstens twee liter maar dat is geen probleem. Als ik ga fitnessen kom ik zelfs aan drie liter. Ik mis wel mijn dagelijks stukje vlees en ’s avonds moet ik extra tijd voor-zien om een voedzame maaltijd klaar te maken. Dat heb ik onderschat. Maar ik hou vol en de mokkawafeltjes zijn heerlijk.

Week 2: Met twee kan je meerZonet weer langs geweest in het dieetcenter voor een eerste evaluatie. Ik heb wat last van duizelig-heid en dat wil ik met de diëtiste zeker bespreken. Door de verminderde suikeropname blijkt dat niet echt abnormaal te zijn. De weging is een verras-sing: er is drie kilo af! Vol goede moed sla ik een nieuwe voorraad in. Straks komt de grote test, dan ga ik voor het eerst met vrienden uit eten. Maar als ik een eenvoudige salade bestel, zal het wel lukken. En voor de dressing vraag ik of ze die apart willen serveren, zo hou ik controle over de hoeveelheid. In het restaurantgidsje van Kyalin staan zeker nog meer tips. Ik heb trouwens nog een handigheidje ontdekt. Als je in het weekend wat later opstaat, komen de maaltijden dichter bij elkaar en dat helpt echt om tussendoor niet naar koekjes te grijpen. Op het werk gaat alles vlot. Met een collega die hetzelfde traject volgt, wissel ik ervaringen uit en we geven elkaar tips en recepten. Het geeft echt kracht als je een dieet niet alleen moet doen.

Week 3: Volhouden, maar soms is het lastig.De weging was dit keer een teleurstelling: maar een halve kilo kwijt. Heeft deze inspanning wel zin? Moet ik niet op zoek naar een dieet dat beter bij mijn lichaam past? Bovendien heb voor het eerst iets gekocht dat ik echt niet lekker vind. Ik heb de volgende dag dan maar al mijn favo-

riete Kyalin-producten gegeten en dat maakte veel goed. En de duizeligheid is ook verdwenen. Omdat ik nog thuis woon, zitten mijn ouders en vriend ook mee aan tafel en heel even kon ik de geur van het mals gebraden kipfiletje op hun bord niet verdragen. Pfff, een vet pak frieten of een vol bord koekjes… ik heb er echt zin in maar geef niet toe. En er is nog iets waarover ik fier mag zijn. Voor ik aan dit dieet begon, had ik nog nooit zelf spaghettisaus gemaakt. Met de Kyalin-ingrediënten heb ik intussen al verschil-lende variaties uitgeprobeerd en ze zijn allemaal even lekker. Je leert echt creatief omgaan met voeding. Misschien is dit wel een keerpunt voor een nieuwe levensstijl. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat ik na dit dieetprogramma mijn oude eetgewoontes weer opneem.

Week 4: In de helftJoepie! De weging in het dieetcenter was een succes. In totaal ben ik nu zes kilo kwijt, precies de helft van mijn einddoel. Het dieet gaat onver-minderd door maar deze week mocht ik voor het eerst wel weer een stukje vlees of vis eten. Het smaakte als een beloning. Nu maar hopen dat de volgende fases even goed gaan. Als ik mijn eet-patroon kan stabiliseren en de laatste fase kan ingaan met nieuwe voedingsgewoonten, dan is het Kyalin dieet voor mij geslaagd.

Opgetekend door Suzanne Antonis

Info: Dieetcenter Corpus Sanus, Herentalse-steenweg 2 in 2280 Grobbendonk, www.cor-pussanus.be

Actie voor de Onderox lezers: Bij een dieet-opstart t.b.v. minimum 99 euro ontvang je een sauna-arrangement “1+1 gratis” in het Wellness complex Aquarein, Herentalseweg 2 in 2280 Grobbendonk, www.aquarein.be, geldig tot 30 juni 2013.

Goed in je vel

Getest: het Kyalin-dieet van MaartjeGROBBENDONK – Toen begin april het Dieetcenter Corpus Sanus in Grobbendonk opende, lie-ten de eerste klanten niet lang op zich wachten. Ook Maartje Biesta schreef zich in voor het Kyalin-dieetprogramma. Met een duidelijke doelstelling: er moet twaalf kilo af. Vier weken later zit ze over de helft. Voor Onderox hield ze een dagboek bij.

“Joepie! De weging in het dieetcenter was een succes. In totaal ben ik nu zes kilo kwijt”

Page 23: Onderox juni 2013

DE NU-OF-NOOITKEGELS LENTEDAGEN

TOT 31 MEI

AMbAchTSTrAAT 2-9 • 2300 TUrNhOUT • TEL. 014 45 03 11www.KEGELSTUrNhOUT.bE

PROFITEER VAN DE UITZONDERLIJKE VOORWAARDENOP ONZE STOCK WAGENS TOT 31 MEI

* Voorwaarden geldig op geselecteerde stockwagens

*In mei is het bTw bedrag uw KORTING+ GrATIS uitbreiding van de

garantie tot 5 JAAR

Page 24: Onderox juni 2013

24

De woning voor een koppel en hun twee kleine kinderen oogt op-en-top modern met strakke lij-nen en het gebruik van hedendaagse materialen. “Dat is helemaal mijn smaak”, legt Filip Van Den Bergh, die met zijn firma Berg Invest nieuwbouw-appartementen realiseert. “Ik zit weliswaar in het vak, maar heb vrij weinig tijd en bovendien twee kleine kinderen. Verder bestaat er zoveel keuze aan materialen dat het nodig is om daar een onafhankelijk iemand bij te halen. In mijn geval contacteerde ik een binnenhuisarchitecte, die ik samenbracht met Guy, die voor de uitvoering zou instaan. Zij hebben mijn en hun ideeën verwerkt in de plannen.”

Een houten eyecatcherBij het betreden van de woning passeer je langs de vestiaire maar valt je oog meteen op een hou-

ten wand. “De muur van de kubus is bekleed met MDF-platen met fineer en nadien zijn er houten latten van verschillende breedtes en diktes op aangebracht”, legt Guy Raeymaekers uit. “Het geheel vormt een echte eyecatcher, een idee van de architecte. Binnen in het hout zitten er uitspa-ringen voor led-verlichting.” De kubus vormt de speelruimte voor de kinderen. Als aardigheidje werd een doorkijkgat annex winkeltoogje geïn-stalleerd.

“In heel het huis ligt een keramische vloer”, vertelt Filip. “Met twee kleine kinderen wilden we liever geen natuursteen. Die vloer was een constante, maar verder heb ik grotendeels de creatieve mensen hun ding laten doen. Voor het keuken-blad bijvoorbeeld hadden ze drie of vier voorstel-len en daar hebben we uiteindelijk een keuze uit gemaakt.”

Opvallende keukentafelDe keuken heeft een eiland met een afwasblok in een centrale kolom. Eerst werd het blok (in composiet) geplaatst en nadien de keukentafel/werkblad er rond gebouwd. “In eerste instantie wou de eigenaar daarvoor massief hout gebrui-ken, maar ik raadde dat af omdat het hout te veel zou gaan werken en het oppervlak te groot is. Daarom kozen we voor MDF eikfineer”, legt de interieurinrichter uit. “De kleuren moesten bij me-kaar passen en zo kozen we voor wit geolied.” De keukenkasten achteraan bestaan uit lami-naatplaten zonder handgrepen met een duwslot-

je. De kookplaat bevindt zich in een uitsparing in de kastenwand.

Via de gang bereik je het gastentoilet. De was-bak bestaat uit composiet met daarachter een spiegel waarin de kraan is verwerkt. Ook in deze ruimte werd gewerkt met indirecte verlichting.

In de badkamer werd gebruik gemaakt van Co-rian voor het badkamermeubel en de badom-kasting. “Let er maar eens op”, wijst Guy, “op de hoeken zie je nergens een naad.” Waarmee hij verwijst naar de kwaliteiten van het oppervlak-temateriaal.” Achter het bad bevindt zich een zwarte mozaïekwand. De spiegelkastjes zijn uit-gerust met verdoken grepen. In de kinderkamers plaatste Guy ook nog kastenwanden.

Binnenkijken

Een gedroomde start voor je eigen bedrijfBAZEL/ARENDONK – Filip Van den Bergh staat als projectontwikkelaar met twee voeten in de vastgoedsector. Wanneer hij drie jaar geleden zijn privé-woning bouwde in het Oost-Vlaamse Ba-zel, moest die een staalkaart van hedendaags design vormen. Voor de interieurinrichting nam hij Guy Raeymaekers uit Arendonk onder de arm. Het klikte dermate goed dat ze samen het bedrijfje Lignum Interieur uit de grond stampten. Het resultaat in Bazel is om in te kaderen.

“De uitdaging hier bestond in de grootte van het project. ‘Ga je het wel aankunnen’, was de vraag die ik me aanvankelijk stelde”

Page 25: Onderox juni 2013

25

Tevreden over de hele lijn

Waar opdrachtgever Filip het meest tevreden over is? “Dat is moeilijk. Over het geheel, moet ik zeggen. Alles is bijzonder goed uitgevoerd. De houten wand vind ik wel speciaal en het gebruik van Corian in de badkamer is ook bijzonder ge-slaagd.”

Voor interieurinrichter Guy was dit zijn grootste project totnogtoe. “Ik ben vijftien jaar geleden begonnen in bijberoep”, legt hij uit. “Pas tijdens de uitvoering van deze werken ben ik voltijds zelfstandige geworden en hebben we Lignum Interieur opgericht. De uitdaging hier bestond in de grootte van het project. ‘Ga je het wel aan-kunnen’, was de vraag die ik me aanvankelijk stelde. En ook de tijdsdruk speelde parten. Maar uiteindelijk ben ook ik heel erg tevreden over het resultaat.”

Tekst: Paul Huysmans

Foto’s: Liesbet Goetschalckx

Binnenkijken

Page 26: Onderox juni 2013

26

Coemans bvba is een echte familiezaak. Terwijl moeder Anny je adviseert in verf, behang, gor-dijnen en vloerbekleding, hebben vader Luc en zoon Peter een extra showroom geopend in het vroegere ouderlijke huis van Luc. “Die biedt ons twee belangrijke voordelen”, vertellen ze. “Langs de drukke weg Arendonk-Retie profiteren we van

veel meer zichtbaarheid bij passanten. En daar-naast hebben we er de ruimte om een grotere collectie beter te pre-senteren.”

Brustor-specialistDe firma is exclusief verdeler, voor de regio Oosterkempen, van het bekende merk in buitenzonwering Brus-tor. Dat maakt dat je er verschillende soorten luifels en screens kan bekijken, inclusief de

gloednieuwe Outdoor Living. Deze waterdichte aluminium terrasoverkapping of pergola kan aan-gebouwd maar ook los in de tuin geplaatst wor-den. Het vouwdoek- of lamellendak kan met een afstandsbediening geopend en gesloten worden. Tussen de palen kan je screens laten zakken zo-dat je langs alle kanten beschut zit tegen zon en

regen. Door de bevoorrechte samenwerking met Brustor kan Coemans bestellingen rechtstreeks ingeven in de productieplanning, wat de levertijd ten goede komt.

Belgische merkenVoor de binnenzonwering werkt Coemans sa-men met Diaz. Denk dan aan horizontale en ver-ticale lamellen, paneelgordijnen, rolgordijnen en duorollen. De vliegenramen komen van HR. “We werken bewust allemaal met Belgische merken zodat onze klanten van een korte leveringstermijn kunnen profiteren”, luidt het. “Bovendien bieden ze topkwaliteit.”

De plaatsingen gebeuren door Peter, al dan niet bijgestaan door Luc, die in principe de opmetin-gen voor zijn rekening neemt. Bij dat plaatsbe-zoek wordt er ook gekeken naar de lichtinval en de ondergrond. In elk geval worden de zonnelui-fels chemisch verankerd tot op de binnenmuur, wat een absolute stevigheid garandeert.

Publireportage

Coemans opent zonwering showroomDe specialist in decoratie, ramen en zonwering Coemans uit Arendonk heeft een tweede vesti-ging geopend. Decoratieartikelen blijven in het Molenwiel. Het aanbod binnen- en buitenzonwe-ring, rolluiken, balustrades en vliegenramen is verhuisd naar de Hertevelden. “Daar hebben we meer plaats om onze klanten verschillende modellen tonen”, leggen Luc en Peter Coemans uit.

ZONWERING

DECORATIE, RAMEN & ZONWERINGadvies en maatwerk inDECORATIE, RAMEN & ZONWERING

Nieuwe showroom, Hertevelden 52Binnen- en buitenzonwering: luifels, screens en lamellen. Maar ook rolluiken, balustrades en vliegenramen. In onze nieuwe showroom kan je alles bekijken, voelen en testen. Zelfs de unieke outdoor living van Brustor, een multifunctionele pergola van topkwaliteit.

Meer weten? T 014 67 26 86 W www.coemansbvba.be

ontdek ‘m bij ons

outdoor living

de toppergola van Brustor

ref_3997_verschijning_20130522_adv_coemans_vs04_lr.indd 1 16/05/13 14:14

Page 27: Onderox juni 2013

27

De Valken 20 I 2370 Arendonk I Tel: 014/67.71.89

Di-vrij: 09.00 tot 12.00 - 13.00 tot 18.00 uurZat: 09.00 tot 17.00 uur - Zon: 10.00 tot 12.00 uur

Maandag gesloten

NIEUWE COLLECTIE ZOMER 2013

• Seidensticker• Bruun & Stengade• Haupt• März• Bronson• Vanguard• Bruno Saint Hilaire• Pierre Cardin• Trapper Leatherwear

www.carpentier-arendonk.be

Hoge Mauw 240 2370 Arendonk t 014-67 78 20 e [email protected] w www.keukens-de-jong.be

maatwerkuit eigen atelier

ma : 13 tot 20u di-vrij : 13 tot 17u30 za : 13 tot 17u

Page 28: Onderox juni 2013

28

Hoe het groeide“Mijn ouders waren tuinders en zelf raakte ik als kind al gebiologeerd door plantjes. Ik was er al-tijd mee bezig en studeerde voor tuinbouwtech-nicus. Ik had hier alle ruimte om aan de slag te gaan. Op mijn 21ste verjaardag begon ik als zelf-standig tuinaanlegger, maar kweekte mijn plan-ten zelf. Later nam mijn broer Paul de tuinaanleg over en ging ik verder met de kwekerij. Overigens werken ook mijn broer John en mijn twee zonen in het bedrijf.”

Ging je meteen voor bamboe?Nee, onze plantencollecties voor de handel zijn overigens zeer breed. Ik ben altijd een verzame-laar geweest van planten en onderzoek ze. Zo kwam ik ook bij bamboe terecht. De eerste bam-boeplanten kocht ik in 1979, maar ik schrok toen wel van de aankoopprijs.

TerzijdeGrosso modo heb je twee types bamboe. De wortels ervan kunnen al dan niet woekerend zijn. De meest spectaculaire kunnen in ons klimaat een hoogte bereiken tot 8 à 10 meter. Dat soort bamboe kan je buren tarten en je terras onder-graven. Een goede raad: voorkom dit euvel door de wortels meteen bij de aanplanting af te bake-nen wat perfect mogelijk is met harde plastiek.

VermeerderingOmwille van de prijs wilde ik weten hoe je bam-boe kan vermenigvuldigen, op zijn zaad moet je immers vele decennia wachten. Normaal bereik je resultaat door een stuk van de plant te be-wortelen, maar dat lukt niet bij bamboe omdat het eigenlijk een grassoort is. Dus graaf je het op en probeert het stengelgewijs te verdelen. Het resultaat ervan na twee jaar: een vermenigvuldi-ging met factor vijf. Commercieel niet interessant dus…

OnderzoekOp zeker ogenblik zag ik het licht tijdens een voordracht van professor Pierre Debergh over in vitro vermeerdering van planten. De universiteit van Gent geniet op dat vlak wereldfaam. Ik ben dan onmiddellijk aan de universiteit een cursus gaan volgen en richtte in mijn kelder een klein labo in voor proefondervindelijk onderzoek. Het werd voor mij zelfs een passie. Later wierf ik inge-nieur Johan Gielis aan die zich op dit onderzoek toespitste. Om een lang verhaal samen te vatten: het heeft acht jaar gevergd om de technologie die we nu hebben, te realiseren. Geloof me, dat is uitzonderlijk lang.

Kosten/batenDie investering woog zwaar, maar ze zal wel iets te maken hebben met mijn passie zeker? Ander-zijds zijn we door dat onderzoek op dit ogenblik wel wereldleider in deze materie. Dat onderzoek gaat overigens verder en ook een deel van de productie gebeurt in Rijkevorsel, maar ook in Spanje en Frankrijk. Eigenlijk leent Spanje zich daartoe het best vanwege het gunstig klimaat. Daar blijven de plantjes gedurende het hele jaar buiten, terwijl we hier binnen in serres telen. De plantjes zijn wintervast, maar als ze bladschade lijden, is de commercie minder geïnteresseerd. Vanuit België bedienen we de hele West-Euro-pese groothandel.

BiomassaAanvankelijk zagen we bamboe alleen als sier-plant, maar na verloop van tijd stapten we in een project om na te gaan of ons product in West-Europa ook als biogewas een rol kon spelen. De resultaten waren veelbelovend en de weten-schappelijke publicaties laaiend. De belangstel-ling vanuit andere werelddelen bleef niet lang uit.Wat je onder dat begrip moet verstaan? Heel eenvoudig: biomassa is alles wat boven of onder de grond groeit en als grondstof kan dienen om bepaalde producten te vervaardigen. Zo is bam-

boe uiterst geschikt voor het maken van pellets. Het gewas wordt daartoe gedroogd, versnipperd en in korrels samen geperst. Die pellets vervan-gen perfect de steenkool bv. bij het opwekken van elektriciteit. Het grote verschil is dat je steen-kool maar één keer kan gebruiken. De plek waar je die brandstof delft, blijft een vacuüm en dus braak. Dat doet denken aan roofbouw. Maar de kringloop van bamboe is veel intenser. Door selectief te oogsten blijft je winplaats intact. Dat levert jaarlijks een opbrengst en past beter in het ecologisch evenwicht van de aarde.

KenteringJa dat evenwicht beroert me. Daarom ben ik fier dat we nu ook tropische bamboe aan het ver-meerderen zijn in Zuid-Afrika en Indonesië. Van daaruit vertrekt zetgoed naar plantages over heel Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Vergeet niet dat wij op dat idee al 15 jaar hebben gebroed. Alle ex-perts getuigen dat biomassa de grondstof van de toekomst is, maar de grote doorbraak blijft nog een beetje uit.

Waarom?Er worden nog kapitalen verdiend met de kaal-kap van de natuur, zonder dat men hoeft te in-vesteren in plantages. Die roofbouw is nefast voor onze planeet. Toch blijf ik positief omdat ik enige verbetering zie. Je voelt dat de klant be-wuster wordt en de leverancier begint te voelen dat consumenten steeds meer vragen stellen over de herkomst en wijze van fabricatie.

Bamboe of houtAls je hout kapt, blijft alles kaal achter en moet je van nul herbeginnen. Bamboe oogst je vanaf vijf jaar na het planten en dan jaarlijks. Als je dat selectief doet, blijft het merendeel van het gewas staan en sla je CO2 op in de bodem. Bovendien zorgen de vallende blaadjes van de plant voor biologisch leven in de grond.

Economie

Rijkevorselse bamboe verovert de wereldRIJKEVORSEL – Kempenaar Jan Oprins (58) leidt het grootste bamboevermeerderingsbedrijf van de wereld. Zijn levenswerk is ecologisch gekleurd en getuigt van een diep respect voor mens en natuur. Jan roeide meer dan 15 jaar stroomopwaarts, had ook af te rekenen met tegenslagen, maar het succes gloort. Zijn studiewerk leidt tot toepassingen op diverse continenten. Het meest markante dat we aan dit interview overhouden: ethisch ondernemen is geen kwestie van zwet-sen, maar doen.

Page 29: Onderox juni 2013

29

Economie

“Ik ben fier dat we nu ook tropische bamboe aan het vermeerderen zijn in Zuid-Afrika en Indonesië. Van daaruit vertrekt zetgoed naar plantages over heel Afrika, Azië en Zuid-Amerika”

HooivreterOf ik geen schrik heb dat de grote jongens mijn knikkers afpakken? Nee. In de Kempen zijn wij een grote plantenkweker, maar op de wereld-kaart stellen wij niet veel voor. Onze know-how blijft onze sterkte. Daarom sluiten we partner-ships af met de grote spelers en zij maken van onze kennis met plezier gebruik. Ik besef ook wel dat naarmate de bamboemarkt groter wordt, de concurrentie toeneemt. Daarom willen onze voorsprong bewaren. Momenteel zijn we het grootse bamboevermeerderingsbedrijf van de wereld, en nee – om uw stoute opmerking te pareren – het tocht hier niet. Niemand loopt hier naast zijn schoenen… Tenslotte blijven wij hooi-vreters. (Rijkevorselnaren)

Moeilijke jarenDie hebben we zeker gekend. Vergeet niet dat wij met de projecten die nu lopen, al 15 jaar in-tens bezig zijn. Dat kost tijd en geld. Tegelijkertijd zijn we getroffen door de economische crisis van 2009 die ons als sierteeltbedrijf sterk raakte. De hele sector kreeg toen zware klappen. Noodge-dwongen hebben we toen ‘durven saneren’ en ‘zaken veranderen’ zodat ons bedrijf niet meer te vergelijken is met de onderneming van vijf jaar geleden. Onze competitiviteit verbeterde en er is nu een sterke basis voor de toekomst.

Grond en mensenVoor de sierteelt bewinnen we hier zowat 80 ha en daarnaast 6 ha onder glas voornamelijk voor bamboe. In Bergerac (Frankrijk) en in Spanje be-winnen we ook een 40-tal ha. In Rijkevorsel heb-ben we een 50-tal werknemers, in Europa zijn er dat een tachtigtal, en wereldwijd tellen we 300 medewerkers.

Jouw ultieme droomDat is de aanleg van een tuin van 8 ha op Merks-plas-Kolonie, waar ik in een prachtige groene

omgeving plantencollecties wil samenbrengen, die we ooit verzamelden. Daar zitten heus geen commerciële bedoelingen achter. Beschouw het als een overzicht van mijn levenswerk en een ca-deau aan de gemeenschap. Maar ik vrees er een beetje voor, want anders dan bij de vluchtelingen, is er voor niet-inheemse planten geen asiel weg gelegd.

Aan het hoofd van de Gentse FloraliënEen Kempenaar als gedelegeerd bestuurder van de Gentse Floraliën, geef toe dat is ongewoon.“Sedert 2009 werd ik aangezocht om lid te wor-den van de raad van bestuur. Enige tijd later vroeg men me om secretaris-generaal te worden. Nu werd die functie herdoopt in gedelegeerd be-stuurder. Ik heb lange tijd getwijfeld, maar eigen-lijk was er wel de goesting en is de structuur van mijn bedrijf van die aard dat ik wat meer op de achtergrond kan blijven en minder moet reizen. De Floraliën worden niet voor niks ‘la grande dame’ genoemd. Ze bestaan meer dan 200 jaar en het leek me een enorme uitdaging om iets te doen voor het publiek, en de sierteeltsector.De sector heeft het moeilijk en de veranderingen zijn zo bruusk dat het moeilijk is om als individu

de evoluties te volgen. Maar ondanks die druk zie ik toch nog heel veel troeven voor Vlaanderen, maar we zijn te bescheiden. Mijn boodschap is dat we samen meer kunnen dan men doorgaans beseft. Vanuit een traditie van twee eeuwen bie-den de Floraliën een uitstekend platform voor de uitstraling naar Europa en de wereld."

Nieuw elanMet een vernieuwde groep mensen zijn we van start gegaan om de Gentse Floraliën een nieuw elan te geven en klaar te maken voor de 21ste eeuw. We willen daarbij innovatief tewerk gaan en willen samenwerken met culturele en andere instanties om hun activiteiten te integreren in de Floraliën en andersom.

Groen is de toekomstWe willen ook het groen binnenbrengen bij de mensen in hun thuis, hun straat en stad. De toe-komst van de stad is immers ‘groen’ en dat moet ook ecologisch merkbaar zijn. Een stad die zich beter omringt met groen, is een stad die beter omgaat met de problematiek van haar bewoners. Waarom zouden de Floraliën geen voortrekkers-rol kunnen spelen om alle partijen zoals scholen, architectenbureaus en bloemenkwekers samen te brengen? Met de stad Gent gaan we trachten die visie concreet te maken.

SectorNatuurlijk zullen we ook opkomen voor de be-langen van onze sector, die momenteel sterk on-derschat wordt. De planten- en bloemensector is één van de belangrijkste sectoren van de Belgi-sche economie. Iemand zei me ooit: ‘De grootste gevaren in dit leven zijn zij die alles en zij die niks willen veranderen.’ Met de Gentse Floraliën ga ik op zoek naar het delicate evenwicht.

Tekst: Bruno Otten

Foto’s: Bart Van der Moeren

Page 30: Onderox juni 2013

30

BANDENCENTERVAN GORP

Turnhoutsebaan 134Retie - 014/37 20 32

www.vangorp-banden.com

aanbevolen door alle leasingmaatschappijen

WAAR SERVICE NOG BELANGRIJK IS.GRATIS KOFFIE TERWIJL U WACHT.

Hot summer designs 2013Ook uw adres voor Auto- en motobanden

Verlagingskits / Sport-uitlaten

ROOBEEK 42 - ARENDONK - Tel.: 014 67 73 [email protected] - WWW.GRASZODENSERVICE.BE

meer dan gras alleen...

U kan bij ons terecht voor:• Graszoden• Herbafi x• Herba-terra• Ecco-sedum• Kunstgras

Tevens voor:• Potgrond los en in zak • Compost en championmest los • Verschillende soorten schors los en in zak• Ecco-gravel• Ecco-fence• Gazonzaden• Kalk• Gazonmeststoffen • Bestrijdingsmiddelen• Birchmeier spuittoestellen • Verhuur gazon verluchters

JOHN DEERE gazonmaaiersmet eigen hersteldienst

2 “ TOP” LENTE -AANBIEDINGEN

OPEN: dinsdag t.e.m. vrijdag van 09.30u. tot 12.30u. en van 13.30u. tot 18.00u.zaterdag van 10.00u. tot 17.30u. | zondag en maandag gesloten

HIFI-CENTER MELISluister | kijk | beleef

beter en niet duurder

Bezoek ons ook opwww.facebook.com/hificentermelis

TUR/DBxx/356838K2

Spoorwegstraat 1-3 | 2300 Turnhout | T 014 829480 | [email protected] | www.hificenter.be

SOLO€ 399

Perfect beeld maarslechte klank?

Plaats deze speakeronder de voet van je

TV en vergelijk!Solo TV sound system

P3€ 199wit ofzwart

Topklasse/Design hoofdtelefoonsvan ‘s werelds gekendste

luidsprekerfabrikant.

P5€ 299zwart

Tevens uitgebreidgamma tasjes,

hoesjes enaccessoiresverkrijgbaar!

iPad (Retina versie)

vanaf € 499

iPad minivanaf € 329

VSX-922€ 549

GRATISiTunes kaart

t.w.v. €25

NIEUW bijHifi-Center Melis

BEATSby

Dr. DreBekijk alvast het mooie gamma op

www.beatsbydre.com

EXTRA OPEN op zondag 23/12 van 13 tot 18u. Maandag 24/12 van 9.30 tot 12.30u.en 13.30 tot 16u. Zondag 30/12 en maandag 31/12 gesloten.

STIJLVOLLEEINDEJAARSCADEAUS

AAN ’T STATION

nylonversie€ 299

lederenversie€ 349

SOUNDLINK IIStream je muziek

vanuit eender welktoestel voorzienvan BLUETOOTHnaar deze Bose.

OPLAADBAAR

€ 599

COCOONHOME

COCOONPORTABLE

€ 599

For iPad Touch / iPhone / iP0dAIRPLAY • line-in + USB-in

ingebouwde internetradio met 3voorkeuzezenders

idem, maar compacter en met een oplaadbare batterij + handvat.

Tot 5 uur autonomie

€ 229TT5005Terug van weggeweest, VINYL!

Volautomatische platenspelerIngebouwde voorversterker

(geen phono-input nodig op je versterker)

Vertrekt u opvakantie maar

wegen uwBOEKEN teveel?

Optionele hoesjes(al dan niet met LEDleeslampje) tevens

beschikbaar!

SonyE-ReaderPRS-T2BC

€ 145

PLAY 3 B/W€ 299

GRATISBridge t.w.v. €49

JUKE-abbonementt.w.v. €30

Actie geldig tot 31/12/’12

Retro Design / CD, radio (ook coax!)USB (play & record) / alarm clock

sleeptimer / rood, zwart, zilver of wit

SL-D920 € 259

GALAXY TAB II

10.1 WIFI € 359

GALAXY NOTE

10.1 WIFI € 499

MELODY MEDIA € 699

Marantz MC-R603CD/FM-DAB+-internetradio/USB/AIRPLAY

voorzien voor 2 paar luidsprekers

MELODY MUSIC € 499

MC-R503 SGcd / tuner / usb

voorzien voor 2 paar luidsprekers

CINEMATE

BEOPLAY V1vanaf € 2.399

BEOLIT 12€ 699

EEN NIEUWE KIJKOP TV

ER HANGT IETSIN DE LUCHT

BEOPLAY A8€ 1149

BEOPLAY A3€ 549

GELUID TOT LEVEN GEBRACHT

UW iPAD LAAT ZICH HOREN

ENKELE VLOERSTAANDERS VAN TOPMERKEN

RS6€ 1150 / PAAR

Q500€ 1000 / PAAR

684€ 1000 / PAAR

IKON 6 MK II

€ 1398 / PAAR

CHORUS 816V

€ 1430 / PAAR

GRATISPhilips Blu-ray

Disc-speler

• 2 1/2 - weg bass-refl ex vloeistaander

• 8 Ω• B x H x D 900 x 201 x 295 mm• Made in France

C725BEE• stereo-receiver 2 x 50W

• A-B speakerswitch

• RDS-tuner met 30 presets

• B x H x D 435 x 150 x 396 mm

LENTEPRIJS

LENTEPRIJS

NORMAAL

NORMAAL

€ 750/paar

€ 1148

€ 550/paar

€ 799€ 1

C725BEEC 515BEE

KOM LANGS VOOR EEN DEMO VAN DEZE SPEAKERS

5 JAAR GARANTIE!(na registratie)

€ 349€ 799€ 799

C 515BEE• CD-speler

• MP3/WMA weergave

• coaxial + optical output

• vegulde uitgangsbussen

€ 800

OP = OP

Chorus 714V black oak

OP = OP

ref_3997_verschijning_20130522_adv_hi_fi_melis_vs03.indd 1 16/05/13 16:30

Page 31: Onderox juni 2013

31

Einde jaren zestig begon Walter Melis een elek-trowinkel. “Het werd in Turnhout hét centrum voor tv, video en hifi, met kwaliteitsmerken en een degelijke service”, begint Henk van der Vleuten. “Ook Bang&Olufsen behoorde tot het gamma. Maar we voelden dat als we ons zouden spe-cialiseren, we met dit keurmerk van de consu-mentenelektronica veel meer konden bieden. In 1985 zetten Guy Brijs en ikzelf de stap naar een exclusieve B&O Corner, voor klanten die van hun beeld- en geluidbeleving een topervaring wilden maken en dit zowel in techniek, design als in ge-bruikscomfort. Vandaag is de Corner uitgegroeid tot een volwaardige winkel met gespecialiseerde vakmensen en een persoonlijke aanpak.

Het merk dat telkens een stap verder gaatWie denkt aan Bang&Olufsen, ziet innovatie in design en techniek maar zelden baanbrekende uitvindingen. “Dat klopt, het is ook niet de filo-

sofie van de Research & Development afde-ling”, gaat Henk verder. “Bang&Olufsen ontwik-kelt nieuwe technieken om de producten die al op de markt zijn steeds verder te optimaliseren en te verbeteren. Denk maar aan de acoustic lens technologie in luidsprekers die zorgen voor een optimale verspreiding van het geluid, of de buitenlichtsensor bij televisies. Daar hangt uiter-

aard een prijskaartje aan maar daarvoor haal je dan ook topkwaliteit en techniek van het hoogste niveau in huis. En wees maar gerust, de nieuwe concepten die enkele weken geleden in Kopen-hagen werden voorgesteld, zijn veelbelovend.” Ook het B&O Play-gamma met standalone toe-stellen die geschikt zijn om streaming music via airplay te ontvangen passen in dat plaatje. Want wie mee wil zijn met de tijd, moet investeren in multimedia. Daarnaast heeft Bang&Olufsen ook aandacht voor de herintegratie van toestellen van een vorige generatie. Zo blijven investeringen ook op langere termijn nog waardevol.

Een totaaloplossing voor uw woningIn nieuwbouwwoningen wordt vanaf de eerste plannen al rekening gehouden met de toekomst. “Een geïntegreerd netwerk dat alle beeld- en geluidtoestellen in huis met elkaar verbindt, is een trend die zich steeds verder doorzet”, ver-duidelijkt Henk. “Steeds meer mensen willen in elke kamer de sfeer of ontspanning waar ze op dat moment naar verlangen. Met één druk op de knop kunnen ze alle apparatuur aansturen. Ook third party toestellen kunnen geïntegreerd wor-den. O.a. decoders van Telenet en Belgacom of een Apple TV werken probleemloos met een B&O afstandsbediening. Bovendien wordt de bekabeling en apparatuur die niet zichtbaar moet zijn, netjes weggewerkt. Want Bang&Olufsen staat ook voor stijl en design. Gecombineerd met technologie van het hoogste niveau, is dit puur genieten van jouw hoogstpersoonlijke ambiance.

Bang&Olufsen TurnhoutSpoorwegstraat 2a2300 TurnhoutTel. 014 82 94 [email protected] www.hificenter.be

Open: dinsdag tot vrijdag van 9.30 tot 12.30 en van 13.30 tot 18 uur, zaterdag van 10 tot 17.30 uur

Bang&Olufsen: kwaliteitscentrum voor beeld & geluidHoe zou het wonen zijn, als in elke kamer je favoriete muziek klinkt, je op elk moment die éne film kan bekijken of je de afspraak met het tv-journaal nooit hoeft te missen? En dat dit allemaal kan met beeld en geluid van topkwaliteit en apparatuur die centraal en op afstand wordt aan-gestuurd? Bang&Olufsen maakt het mogelijk, met netwerkoplossingen op maat die achter de schermen hoogtechnologische toestellen en klassieke degelijkheid moeiteloos verbinden.

Publireportage

Page 32: Onderox juni 2013

32

Trajecten langs het water staan ook op het pro-gramma bij de fietsroutes van ’t Koningsbos in Kasterlee, De Ster in Arendonk, De Oude Belg in Bergeijk en De Waterkant in Lommel, waarvan je op deze pagina’s de advertenties vindt. De Wa-terkant ligt zelfs pal aan het water, met een terras waarop het heerlijk vertoeven is.

Graag brengen we je alle vertrekpunten nog even in herinnering. Het Onderox Fietsfestival loopt nog tot 30 september 2013.

De Witte Haas, Groesgoor 31, Dessel

www.dewittehaas.be, di tot do open vanaf 11.30 uur,

za vanaf 14 uur, zo vanaf 11 uur, ma + di gesloten, in

juli en augustus dagelijks open van 11.30 tot 20 uur

(32 km)

De Kleine Volmolen, Bel 149, Geel

www.dekleinevolmolen.be, dagelijks open vanaf 10.30

uur, ma gesloten (39 km)

Koningsbos, Koningshof 9, Kasterlee

www.koningsbos.be, dagelijks open vanaf 11.30 uur, di

+ wo gesloten (38 km)

De Brouwketel, Wechelsebaan 164, Lille

www.brouwketel.be, dagelijks open vanaf 11 uur, zo

vanaf 10 uur, ma gesloten (38 km)

De Waterkant, Kanaalstraat 92, Lommel

www.tavernedewaterkant.be, dagelijks open vanaf

11.30 uur, ma gesloten (35,5 km)

't Hofeind, Hofeinde 9, Merkplas,

014 55 29 91, wo tot vr open vanaf 11 uur, ma + di

vanaf 17 uur, za + zo vanaf 10 uur (40 km)

De Kaasboerin, Eerselseweg 99, Mol-Postel

www.kaasboerin.be, dagelijks open vanaf 10 uur (36,5

km)

De Beemden, Vogelzangstraat 29, Nijlen

www.tavernedebeemden.be, dagelijks open vanaf 10

uur, vr vanaf 14 uur, gesloten op woensdag (behalve in

schoolvakanties) en donderdag (40 km)

Olen – 't Stationneke, Stationsstraat 103, www.

hemelvagevuurhel.be, dagelijks open vanaf 10 uur (35

km)

Corsendonks Hof, Corsendonk 2, Oud-Turnhout

www.corsendonks-hof.be, dagelijks open vanaf 12

uur, in juli en augustus en op zon- en feestdagen open

vanaf 11 uur (34 km)

Couverture, Steenweg op Turnhout 23, Oud-Turnhout

www.couverture-chocolade.be, dagelijks open vanaf 9

uur, zo + ma gesloten (37 km)

Aarle IJs, Aarle 80, Poppel

www.aarleijs.be, dagelijks open vanaf 11 uur, ma op

afspraak (49 km)

D'n Ouwe Brandtoren, Burg. Willekenslaan 2, Reusel

www.ouwe-brandtoren.nl, dagelijks open vanaf 9.30

uur (36 km)

Hollandershoeve, Turnhoutseweg 46 b, Reusel

www.hollandershoeve.nl, dagelijks open vanaf 10 uur,

ma gesloten (46 km)

Nicoty, Visbeekbaan 5, Wechelderzande

www.nicoty.be, dagelijks open vanaf 11.30 uur, ma +

di gesloten (41 km)

Hof van Zichem, Ernest Claesstraat 67, Zichem

www.hofvanzichem.com, dagelijks open vanaf 11 uur

(41,5 km)

Check voor je vertrek www.lekkertrappen voor de recentste openingsuren en sluitingsperioden.

Fietsen

Onderox Fietsfestival: langs het waterJe staat ervan versteld hoeveel water je in de Kempen vindt. De deelnemers aan het Onderox Fietsfestival weten er alles van. Niet alleen de voormalige witzandputten in de regio Mol staan op het programma, maar ook de jaagpaden langs de kanalen en een traject langs de Nete in Nijlen. Bij warm weer brengt water toch altijd wat verkoeling, of toch zeker de schaduw van de bomen ernaast.

Page 33: Onderox juni 2013

33

Gezelligheid onder de kerktoren

De Ster / Vrijheid 18 / 2370 Arendonk / 014 67 38 00 / [email protected]

dagelijks open vanaf 10 uur, donderdag vanaf 18 uur, woensdag gesloten

Praat- en eetcafé'De Ster' De ster is sinds september 2010 een gezellige praat- en eet-

café. U kan bij ons genieten van een lekker kopje koffie, terwijl de kids spelen in onze kinderhoek. Ook hebben wij lekkere huisgemaakte lunchgerechten en wekelijks wisse-lende suggesties. In de zomer kan u hier vertoeven op ons nieuwe terras! Wij hebben 2 vergaderzalen ter beschikking voor groepen tot 25 personen. In onze feestzaal kan u te-recht voor recepties, koffietafels, bruiloften, familie- en communiefeestjes.

Neem vrijblijvend contact op voor een passende offerte!

vernieuwde eetkaart!

Bent u ook benieuwd naar onze nieuwe veranda. U bent van harte welkom bij:

SPECIALITEITEN: Onze Stèpe-, Wok-, Vis- en Mosselgerechten

De keuken is open van 11.30-21.00 uur, maandag gesloten

Bezoek ook onze websitewww.tavernedewaterkant.be

Taverne de Waterkant / Kanaalstraat 92 / 3920 LommelRuime vernieuwde privé parking (tegenover ons) aanwezig

De WaterkantTaverne

Bart en Annheten u alvast van harte welkom in

taverne - restaurant Koningsboswaar u in een sfeervol kader kan genieten

van een deugddoende verfrissing, een lekkere snack of een heerlijke maaltijd.

Het uitnodigende terras zal beslist zelfs

de zon verleiden om van de partij te zijn.

taverne-restaurant Koningsbos Koningshof 9 (voorheen Goor 23) 2460 Kasterlee tel.: 014 848400open: ma, do en zo: 11.30u tot 21u / di en wo: gesloten / vrij en za: 11.30u tot 22u Jaarlijks verlof van maandag 15 juli tot en met donderdag 25 juli, terug open vrijdag 26 juli om 17u

Bart en Annheten u alvast van harte welkom in

taverne - restaurant Koningsboswaar u in een sfeervol kader kan genieten

van een deugddoende verfrissing, een lekkere snack of een heerlijke maaltijd.

Het uitnodigende terras zal beslist zelfs

de zon verleiden om van de partij te zijn.

taverne-restaurant Koningsbos Koningshof 9 (voorheen Goor 23) 2460 Kasterlee tel.: 014 848400

Bart en Annheten u alvast van harte welkom in

taverne - restaurant Koningsboswaar u in een sfeervol kader kan genieten

van een deugddoende verfrissing, een lekkere snack of een heerlijke maaltijd.

Het uitnodigende terras zal beslist zelfs

de zon verleiden om van de partij te zijn.

taverne-restaurant Koningsbos Koningshof 9 (voorheen Goor 23) 2460 Kasterlee tel.: 014 848400

Page 34: Onderox juni 2013

34

De reacties op de Onderox Zomerwandelingen 2012 waren positief en we noteerden veel deelnemers. Dus, waarom zouden we daar niet verder mee gaan? Zeker omdat horecazaken aan de deur blijven kloppen om vertrek-punt te mogen zijn. Met De Buitenman in Lage Mierde (NL) en De Klothoeve in Postel mogen we opnieuw twee tavernes toevoegen aan de lijst van ver-trekpunten. Vanuit twee horecazaken van vorig jaar – Magazijn in Meerhout en La Cuenta in Mol – werden nieuwe wandelingen uitgezet. Alle wandelin-gen zijn tussen 8 en 12 km lang.

Aan het concept wordt niets veranderd. Je vertrekt vanuit een horecazaak, waar je de routebeschrijving ophaalt. Onderweg los je vragen op en zet je foto’s in de juiste volgorde. Per wandeling krijg je een stempel op een spaar-kaart. Met een volle spaarkaart kom je in aanmerking voor de hoofdprijzen.

Zoveel mogelijk leiden we je langs onverharde wegen en proberen variatie in te bouwen: dan weer door het bos om wat verder een open landschap met weien en akkers op te zoeken. Wie binnenkort al vertrekt, kan nog getuige zijn van de ontluikende lente.

De vertrekpunten zijn:•Magazijn, Gasthuisstraat 1 in Meerhout, 014 23 51 80, open: dinsdag tot

zondag vanaf 10 uur, donderdag vanaf 8 uur, maandag gesloten, traject: 11 km

• La Cuenta, Milostraat 3 in Mol, 014 31 82 88, www.cafelacuenta.be, maandag t.e.m. zaterdag open vanaf 13 uur, zondag vanaf 11 uur, woens-dag gesloten

•De Buitenman, Buitenman 2 in Lage Mierde (NL), 0031 13 5091336, www.debuitenman.nl, open van donderdag t.e.m. zondag vanaf 10 uur

•De Klothoeve, Eerselseweg 1 in Mol-Postel, 014 37 08 41, www.deklot-hoeve.be, dagelijks open vanaf 10 uur, vrijdag gesloten

Deelnemen doe je als volgt:•Ga tijdens de openingsuren naar het vertrekpunt en vraag de routebe-

schrijving.•Daarvoor betaal je 5 euro, maar tegelijk zijn daarin een drank met een

huisproever begrepen•Onderweg beantwoord je drie vragen en zet je vier foto’s in de juiste volg-

orde•Bij je terugkeer steek je het formulier in de urne en daarmee maak je maan-

delijks kans op een waardebon van € 25 van het vertrekpunt • Telkens je een deelnemingsformulier koopt, krijg je een stempel op een

wandelkaart (spaarkaart). Met 4 stempels is die vol en maak je kans op de hoofdprijzen.

•De Onderox Zomerwandelingen lopen van 1 juni t.e.m. 31 augustus 2013

Raadpleeg voor de recentste informatie www.lekkerstappen.be.

Tekst: Paul Huysmans

Wandelen

Onderox Zomerwandelingen van start‘Wandelen doen we het hele jaar,’ vertellen ons de deelnemers aan het Onderox Wandelfestival, dat traditioneel in de herfst en winter plaats-vindt. Vorig jaar organiseerden we voor het eerst een beperkt zomer-wandelprogramma. En wegens het succes breien we daar nu een vervolg aan, van 1 juni tot 31 augustus. We zochten en vonden vier vertrekpunten van waaruit evenveel prachtige trajecten werden uitge-tekend.

Page 35: Onderox juni 2013

35

Wij meten u en zoekende perfecte BH voor uw buste

Molsebaan 24, 2480 Dessel | Tel. 014/37.88.92 Fax 014/37.40.60 | www.delinnenwinkel.net | [email protected]

Nieuw

NIEUW in ons assortiment nachtkleding en homewear

van Pip Studio

dinsdag tot en met vrijdag 9.30u tot 12.30u en 13.30u tot 18.00u | zaterdag van 9.30u tot 17.00u doorlopend | zondag en maandag gesloten.

ref_3997_20130522_de_linnenwinkel_vs04_fc_lr.indd 1 16/05/13 10:24

Page 36: Onderox juni 2013

36

Het basisidee van geocachen is dat iemand een schat verstopt en de locatie ervan prijsgeeft door op de webstek www.geocaching.com de gps-coördinaten te plaatsen. De schat vinden doe je niet zomaar. Vaak gaat er een wandeltocht aan vooraf met doe-opdrachten. Bijvoorbeeld on-derweg plaatjes zoeken met coördinaten op die je almaar dichter bij de schat brengen. Vaak zit de schat verstopt in een waterdichte doos met daarin een logboek. “Ik leerde het spel toevallig enkele jaren geleden kennen”, zegt Michel Van Tichelen. “Ik had een fietsgps gekocht met daarop een icoontje dat ik niet kende. Na opzoekwerk ontdekte ik dat het om geocachen ging.” Nieuwsgierig mobiliseerde Michel zijn gezin om op zoek te gaan naar de eerste schat. Meteen kreeg de hele bende de smaak te pakken. “Het zoeken maakt wandelen een pak minder saai”, weten zonen Kobe en Jor-re. “In de cache zitten meestal ook speelgoedjes verstopt. Het is leuk om er zo eentje uit te halen.”

TEN eyesOver de hele wereld liggen zo'n 2 miljoen caches verstopt. “In de provincie Antwerpen alleen al zo'n 3.000”, weten de Herentalse geocachers. “Gek eigenlijk dat er overal plastic potjes en ijze-ren dozen in de grond zitten.” De nickname van het gezin in de geocachingwereld is TEN Eyes. “Met z'n vijven hebben we heel wat ogen om de schatten te zoeken”, klinkt het. Toch is het soms naarstig speurwerk. “Weet je nog die keer dat we na bijna twee uur zoeken, de cache nog altijd niet hadden gevonden?”, blikt mama Lies terug. He-vig knikkende gezichten. “We hadden de grond meermaals omgewoeld, maar niets te zien. Uit-eindelijk hebben we een hulplijn ingeschakeld. Bleek dat we er pal op stonden. Straf.” De verstoppers leggen dikwijls veel inventiviteit aan de dag. “'s Nachts cachen is heel tof”, vindt Lotte. “Zo was er een heel kamp gebouwd rond een schatkistje. Als je in de buurt kwam, lichtte dat kistje op. Dat vond ik heel mooi.”

BuitenlandOok gebeurt het dat een leuke wandeling afloopt op een sisser. Omdat de finale schat verdwenen is of omdat je hem simpelweg niet vindt. “Daar-mee moet je altijd rekening houden”, zegt Lies. “Soms ondernemen we een tweede poging, af-

hankelijk van hoever de cache van huis verstopt ligt.” Want speurneuzen TEN eyes zijn ook over de landsgrenzen heen actief. “Als we op vakantie zijn, koppelen we meestal een cache aan onze wandelingen. De helft van de 1.229 caches die we gevonden hebben, liggen in het buitenland. Oostenrijk, Duitsland, Nederland, Kroatië, Tsje-chië, Amerika,... Je komt op mooie plaatsen waar je anders nooit zou komen. Cachen maakt ook citytrips een pak interessanter voor de kin-deren. Zo hebben we Bacelona ontdekt met de gps.”

First to findDe meest fervente cacher ten huize Van Tichelen is – allemaal instemmend – vader Michel. “Een flesje in de winkelrekken vindt hij niet, maar voor caches heeft hij een speciaal oog”, grapt dochter

Lotte. Zo waagt Michel zich wel eens aan een first to find: een cache die net online staat als eer-ste vinden. “Het gebeurt dat ik 's avonds aan de computer zit en zie dat er in de buurt een nieuwe cache verstopt is”, geeft Michel toe. “Dan trekt hij plots zijn schoenen aan en is hij weg”, vult Lies gniffelend aan. “Cachen is besmettelijk”, zegt Mi-chel. “Eens je er eentje gevonden hebt, wil je de volgende vinden. Onze vriendenkring telt intus-sen een aantal gezinnen die regelmatig op ca-chetocht gaan. Je kan er een namiddagactiviteit van maken. Of snel eentje loggen als je staat te wachten aan het voetbalveld.” (lacht)

TravelbugsIn geocaches zit vaak ook een travelbug ver-stopt. Dat is een ludiek voorwerp met een unieke code en meestal een reisdoel. Het opzet is dat de bug van cache tot cache over de hele wereld reist. “Ooit dropten we drie bugs met daaraan een kleine auto aan in een cache. Het was een soort wedstrijdje tussen onze drie kinderen. Hun bug moest zoveel mogelijk kilometers afleggen. Die van Lotte is in Amerika beland. De bug van Jorre is verdwenen en die van Kobe is opnieuw in Herentals gearriveerd.” Lotte (uitbundig): “Ik was gewonnen. We zijn dan een lekker ijsje gaan eten.”

PlezierOm te cachen heb je behalve een gps in principe niet veel nodig. “En het wordt nog makkelijker. Want veel mensen hebben tegenwoordig een smartphone waarin een gps zit. Je hoeft dus geen extra toestel meer aan te kopen. Je kan je gratis registreren op de website van geocaching.com en je bent vertrokken.” Of TEN eyes nog veel meer caches op de tel-ler ambieert? “We doen het puur voor het ple-zier. Ons doel is blijven genieten en leuke plekjes ontdekken. Toen we de kaap van 1.000 bereikt hadden, zijn we iets gaan drinken. Misschien herhalen als we 1.500 caches gelogd hebben?”, lachen de Van Tichelens.

www.geocaching.com

Tekst en foto’s: Caroline Haverans

Kids

“Geocachen maakt wandelen spannender”HERENTALS – Trekken je kinderen hun neus op wanneer ze het woord 'wandelen' horen? Dan is geocachen een leuk alternatief. Een wereldwijd spel dat mensen prikkelt om met een gps op zoek te gaan naar schatten of 'caches'. “Je komt op mooie plekjes die je niet in een reisgids vindt”, vertelt het enthousiaste gezin Van Tichelen uit Herentals. Michel, Lies en hun drie kinderen Kobe (14), Lotte (12) en Jorre (9) hebben de cache-microbe flink te pakken.

“Cachen is besmettelijk. Eens je er eentje gevonden hebt, wil je de volgende vinden”

Page 37: Onderox juni 2013

jaarl i jkse stockverkoop22 & 23 JUNI TE HERENTALS

UITZONDERLIJKE PROMOTIES

tijdens ons JAARLIJKSE STOCKVERKOOP

40 tal STOCK-, DIRECTIE EN VOLVOSELEKT WAGENS moeten de deur uit tot € 10.000 KORTING

VOLVOSELEKT … DE VEILIGSTE MANIER OM EEN TWEEDEHANDS VOLVO TE KOPEN.

De voordelen van een tweedehands Volvo Selekt:• 1 jaar garantie in heel Europa zonder kilometerbeperking.• Topkwaliteit en zekerheid met checklist van meer dan100 punten.• Alle software geüpgraded.• Volvo Assistance (gratis Europese hulpverlening bij autopech en -problemen gedurende 12 maanden).

UW MOBILITEITSPARTNER VOOR DEKEMPEN

Molseweg 12440 GEEL014/57.98.60

Lierseweg 308 2200 HERENTALS

014/24.81.50

Stwg. op Gierle 1962300 TURNHOUT

014/42.26.01

WWW.OCCASIECARS.bE [email protected]

Ervaring hebben is altijd goed: daarom zit u veilig bij Volvo Selekt. We selecteren enkel de beste tweedehandswagens en maken ze weer zo goed als nieuw. Bovendien is het dankzij de interessante condities op Volvo Selekt nu hét moment om bij Van Houdt Kempen langs te gaan.

Het is Volvo waar je “Van Houdt ”

Page 38: Onderox juni 2013

Huize Jansen gooit zich voluit op de markt als vastgoedmakelaar. Heb je een woning die je wil verkopen of verhuren, dan moet je er beslist langs. Idem voor een handels- en bedrijfspand. Danny Jansen en zijn team nemen je alle zorgen uit handen zoals het opvragen van attesten en certificaten. Ze han-delen alles af van A tot Z. Maar belangrijker nog: ze gaan voor jou met veel enthousiasme op zoek naar een koper. En daarvoor worden alle middelen ingezet: borden plaatsen, advertenties in de media en op het internet. Plus, ze ontwikkelden een speciale toepassing op hun eigen website.

Als eerste op de hoogteDanny Jansen: “Mensen kunnen zich inschrijven via onze website en laten weten naar wat ze op zoek zijn. Zodra we een pand in portefeuille krijgen, sturen we de informatie uit en zijn zij als eerste op de hoogte. Meestal krijgen we vlak daarna al de eerste telefoontjes van mensen die een bezoek willen brengen.” Wie op zoek is naar een woning, krijgt op deze manier dus als eerste de informatie binnen met de kans om snel te reageren. Aanmelden gebeurt via www.huizejansen.eu. Wil je de mails niet meer ontvangen, bij-voorbeeld omdat je al een woning hebt gekocht, dan kan je je makkelijk uitschrijven.

Iedereen tevredenHuize Jansen profileert zich als makelaar met een persoonlijke en mense-lijke aanpak. Danny Jansen: “Uiteindelijk streven we naar een verkoop waar zowel de koper als de verkoper zich gelukkig bij voelen. We staan de men-sen bij met raad en daad. Via het eigen netwerk kunnen we ondersteuning bieden, bijvoorbeeld bij een kredietverstrekking.” Om de koper en verkoper nog beter van dienst te zijn, wordt gewerkt aan een videotoepassing op de website, die tegen de zomer klaar moet zijn.

In volle expansieNiet voor niets heeft Huize Jansen zich in Kasterlee gevestigd. Ze zijn actief in de regio Mol-Geel-Turnhout-Herentals en zit daarmee helemaal centraal. Met de aanwerving van twee enthousiaste nieuwe krachten is het kantoor momenteel in volle expansie.

Nog meer specialisatiesNaast vastgoedmakelaar focust Huize Jansen zich op het beheer van ge-bouwen, meer bepaald van de gemeenschappelijke delen in appartements-gebouwen en bedrijfsruimten. Ze treden dan op als syndicus en organiseren de wettelijke jaarlijkse vergadering. Bijkomende studies maakten ook dat zaakvoerder Danny Jansen door de rechtbank kan worden aangeduid als vastgoedexpert voor een officiële schatting, een bemiddeling bij een plaats-beschrijving, als expert syndicus, enz. Nog een specialiteit is een plaatsbe-schrijving bij aanvang werken, wanneer een woning tussen twee andere wo-ning wordt afgebroken bijvoorbeeld.

Tel dit alles samen en Huize Jansen mag zich met recht en rede een vast-goedspecialist met ‘alles onder één dak’ noemen. Een mailtje of telefoontje volstaat voor een eerste kennismaking.

Huize Jansen: alle vastgoedspecialiteiten onder één dakVastgoedkantoor Huize Jansen pakt uit met een nieuwe huisstijl en een nieuwe slogan: ‘Alles on-der één dak’. Die vat perfect samen waar zaakvoerder Danny Jansen en zijn medewerkers Leon Reniers en Tom Smans voor staan. Naast het verkopen en verhuren van huizen en bedrijfspanden zijn ze ook gespecialiseerd in vastgoedbeheer en treedt de zaakvoerder op als vastgoedexpert. “Onze grootste troef is onze persoonlijke aanpak”, benadrukt Danny Jansen.

Page 39: Onderox juni 2013

Alles onder één dak!Geelsebaan 102A | 2460 Kasterlee | Tel. 014 75 76 75 | Fax: 014 75 76 74 | [email protected] | www.huizejansen.eu | BIV 506 561

Acht nieuwbouwwoningen in LichtaartHuize Jansen leidt de verkoop van acht nieuwbouwwoningen in de Veldstraat in Lichtaart in goede banen: percelen vanaf 216 m2, bewoonbaar oppervlakte +200 m2, pastorijstijl, gebruik van duurzame materialen, inspraak in de afwerking, vanaf 262.000 euroInteresse? Neem contact op.

OPEN DAG OP ZATERDAG 1 JUNI VAN 14 TOT 17 UUR VELDSTRAAT IN LICHTAART

Ook een nieuwbouw appartementencomplex in Kasterlee voor verkoop is in aantocht. De verkoop zal binnenkort starten. Kandidaat-kopers kunnen zich alvast inschrijven.

Verhuren via Huize Jansen?Wanneer je de verhuur van je woning, appartement of bedrijfs/handelspand van A tot Z toevertrouwt aan Huize Jansen, krijg je de intredende plaatsbeschrijving gratis. Op vertoon van deze pagina in Onderox Magazine. Aanbod geldig tot 30 juni 2013.

Page 40: Onderox juni 2013

40

“Een soort van jeugdherberg met basisaccom-modatie die vooral op jongeren is gericht maar we krijgen ook wel oudere gasten. De mensen verblijven in hutten die op een traditionele ma-nier zijn gebouwd, dus met zand, koeiestront en water waarmee een mengsel wordt gemaakt en waarmee de muren worden gebouwd. De hut-ten hebben een grasdak, nog iets typisch voor de streek. We verhuren drie hutjes, één met drie stapelbedden en de twee anderen met dubbel- of enkelbedden. Er is een gemeenschappelijke doucheblok en een gemeenschappelijk stenen gebouw met bar, restaurant en lounge.”

De stap van Brug 6 naar de rimboe van Zuid-Afrika ligt niet voor de hand. Hoe is het ge-lopen?Ik ben van opleiding ergotherapeute en ging in 1999 voor de eerste keer naar Zuid-Afrika om voor een Belgische NGO vrijwilligerswerk te doen in de townships rond Plettenberg Bay, in het zui-den van het land. Daar heb ik Elliot leren ken-nen. Ik ben daarna voor zeven maanden terug naar België gekomen en bleef met Elliot contact houden. In oktober 2000 ben ik voor een jaar teruggekeerd en dan is Elliot met mij mee naar België gekomen. We hebben acht jaar in België gewoond, op de Berendonk in Arendonk. Elliot was een metselcursus bij de VDAB gaan volgen en heeft al die tijd bij ARWO Bouw gewerkt als metser. In mijn hoofd bleef het idee leven dat ik terug wou naar Zuid-Afrika. In juli 2009 zijn we teruggekeerd.

Waarom wou je absoluut terug?Het land geeft me een gevoel van ruimte. Alles is veel minder gereglementeerd en je kan er mak-kelijker een eigen zaak op starten. Het was on-dertussen mijn tweede thuis geworden.

Die eigen zaak is een ‘backpackers’ gewor-den. Dat ligt ver verwijderd van je opleiding als ergotherapeute. Waarom wou je zoiets beginnen?Toerisme heeft me altijd geïnteresseerd. Ik vind het plezant om met mensen om te gaan. Elke dag ziet er ook anders uit. Bovendien is mijn di-ploma niet geldig in Zuid-Afrika, maar dat vind ik niet zo erg want dat wou ik niet echt blijven doen.Aanvankelijk wilden we onze backpackers bou-wen in het dorp waar Elliot vandaan komt, maar dat is niet gelukt. Door de lokale politiek en de plannen van het dorpscomité om ook iets in toe-risme te doen, is dat uiteindelijk niet doorgegaan. Tot we toevallig in een dorp 20 km verder be-landden en daar aan een meisje vroegen of er

grond beschikbaar was. Ze stelde ons voor bij het dorpscomité en binnen de drie weken had-den we onze grond. Ecologie vinden we belangrijk. Omdat er geen stroom is, wekken we die op via zonneboilers en zonnepanelen. Water recupereren we van regen-water en in de plaats van doorspoeltoiletten heb-ben we composttoiletten.

Is er toeristisch wat te beleven in de regio?We wonen in Elundini Location, een klein dorpje in de streek van de Xhosa met een 200-tal in-woners. In Alice, 20 km hier vandaan, ligt Fort Hare met de gelijknamige universiteit, waar ver-schillende Afrikaanse politieke leiders hun oplei-ding kregen, o.a. Nelson Mandela. Aan de rand van Alice ligt het 'Double Drift Game Reserve’, waar je wilde dieren zoals olifanten, buffels, neus-hoorns enz. kunt spotten. Hogsback, op een half uurtje rijden, is een dorpje op 1300m midden in de Amatola Mountains en is erg geliefd bij na-tuurliefhebbers en wandelaars.

Toeristisch is ons dorp niet. Wij gooien het over een andere boeg, namelijk toeristen de mogelijk-heid bieden om van nabij kennis te maken met de zwarte Zuid-Afrikanen, om met hen te leven en hen de andere kant te laten zien. Bedoeling van onze backpackers is dat mensen een tijdje samenwonen met een Xhosa-tribe in een Xhosa-dorp. Dit bereiken we door de activiteiten die we aanbieden, te laten organiseren door de plaatse-lijke mensen van ons dorp. Zo zijn er bijvoorbeeld

De Gelukszoekers

Lieve van Brug 6 leert je het andere Zuid-Afrika kennenALICE/ARENDONK – Lieve Claessen groeide op aan Brug 6 in Arendonk. Moeder was brugdraai-ster en het gezin bewoonde het brughuis. Intussen is Lieve (37 jaar) uitgevlogen, letterlijk zelfs, meer bepaald naar Zuid-Afrika. Met haar man Elliot, een Zuid-Afrikaan, baat ze er in de Oostkaap – bij de Xhosa – een ‘backpackers’ uit. Een wat?

“Ons doel met de backpackers is om zoveel mogelijk jobs te creëren en mensen proberen te voorzien van een inkomen”

Page 41: Onderox juni 2013

41

De Gelukszoekers

mensen die paarden hebben en ruitertochten aanbieden aan toeristen. Op deze manier pro-beren we de lokale mensen te betrekken bij ons project en komen toeristen bij de mensen thuis. Andere activiteiten die we aanbieden zijn Xhosa-brood leren bakken, Xhosa-lessen volgen, bege-leide wandeltochten, een bezoek aan Sangoma (traditionele genezer), enz.  

Spreek je zelf de taal?Communicatie is het grootste probleem. De meeste mensen spreken geen Engels in ons dorp en de Xhosa-taal is ‘keimoeilijk’, met ver-schillende soorten kliks die ze met hun tong ma-ken. In het Duits zijn er drie naamvallen, bij de Xhosa wel vijftien.

Hoe verliep de integratie?Ik ben de enige blanke in ons dorp maar kom al sinds 1999 in Zuid-Afrika zodat ik de cultuur ondertussen wel ken en gewoon ben. Ondanks de apartheid hebben de zwarten nog altijd veel respect voor blanken. In hun plaats zou ik ‘kak-ken’ op de blanken, maar zij zijn in zekere zin vergevingsgezind. Ze komen ook altijd van alles vragen, ze willen alles weten.

Wat vinden de dorpelingen van de backpac-kers?We zijn open van eind augustus vorig jaar. Ze verwachten er heel veel van en hopen dat het de economie kan doen opleven. Zo hopen ze dat door ons de elektriciteit zal worden doorgetrok-ken tot in het dorp. Nu is er sprake van dat ze daar in augustus mee zouden beginnen. Daar zien de mensen van het dorp erg naar uit omdat ze dan eindelijk ook een ijskast, tv e.d. kunnen gebruiken. Toch zij die het zich kunnen veroor-loven.Ons doel met de backpackers is om zoveel mo-gelijk jobs te creëren en mensen proberen te voorzien van een inkomen. In ons dorp wonen niet zoveel mensen van mijn leeftijd. De meeste jongeren trekken naar de grote steden om er te gaan werken. De ouderen blijven over en die zorgen dan vaak voor de op-voeding van de kleinkinderen.

Intussen zijn jullie ook begonnen met enkele maatschappelijke projecten?In de eerste plaats willen we een naschoolse op-vang opstarten in het plaatselijk lagere schooltje waar ook onze twee kinderen zitten. Aangezien er geen sport of plastische opvoeding wordt ge-geven tijdens de schooltijden, leek het me aan-gewezen dit na de schooltijd te organiseren met de hulp van vrijwilligers of studenten. Door sport en spel leren de kinderen ook nog een nieuwe taal, namelijk Engels.Een tweede project dat ik met vrijwilligers of studenten wil opzetten, is het opleiden van de

opvoedsters in de plaatselijke crèche. Momen-teel wordt de crèche open gehouden door twee mama's die zelf geen enkele opleiding genoten hebben. In de crèche komt dagelijks een tiental kindjes tussen 1 en 4 jaar. Zij krijgen 's middags warm eten en er is een minimum aan speelgoed aanwezig. Het enige probleem is dat de twee ma-ma's niet weten wat ze met de kindjes moeten doen, waardoor de kindjes dus eigenlijk gewoon maar spelen. Door het opleiden van deze twee mama's kan de crèche op een duurzame manier door hen verder gezet worden.

Je oproep?Wij zoeken dus vrijwilligers of studenten uit Bel-gië, of van elders, die ons mee willen komen hel-pen. Ideaal zou zijn als die een onderwijsachter-grond hebben.

Hoe loopt de backpackers intussen?Goed. De meesten die hier voor een nacht heb-ben geboekt, zijn langer gebleven, dus dat zegt toch wel iets. Het uitzicht is bijzonder mooi en je zit midden in de natuur, in de bergen ook want het dorp ligt op 1000m hoogte. Zo’n 80% van onze bezoekers zijn Europeanen, maar we had-den ook al Amerikanen en Australiërs. Een nacht kost omgerekend 10 euro en daarin is een mini papontijt begrepen, zoals de mensen hier zelf eten. Je kan dat ontbijt vervangen door cornflakes of een full breakfast. We hopen onze backpackers nog te kunnen uitbreiden met extra kamers en zo ook zorgen voor meer tewerkstelling. En verder wil ik me nog meer gaan inzetten voor de vrijwilligersprojecten.

Zien we je nog ooit terug in de Kempen?Ik ben onlangs nog terug in België geweest. Ik mis mijn vrienden, broer, zus en ouders heel hard, maar het leven bij jullie mis ik niet echt. Ik zeg niet dat ik hier de rest van leven wil door-brengen, maar alleszins voor de kinderen (Elena 5 jaar en Lucas 7 jaar) is het hier een geweldige omgeving om op te groeien. Nee, ik blijf zeker nog een aantal jaren hier.

En zeg nog eens: waarom zouden we tot daar moeten komen?Bij ons leer je plaatselijke bevolking echt kennen. Mij interesseert dat in ieder geval als ik op reis ga naar een ander land. Het leukste aan vakan-tie vind ik andere culturen ontdekken, zien hoe anderen leven. Aan mensen met diezelfde inge-steldheid bieden wij die unieke mogelijkheid.

www.elundinibackpackers.com [email protected]/elundinibackpackers

Tekst: Paul Huysmans

Lieve en Elliot

Page 42: Onderox juni 2013

42

Diba maakt zijn poorten allemaal uit afrormosia, een duurzame houtsoort uit Kameroen (klasse I). Het hout verkleurt onder invloed van het weer mooi naar een zilvertint.

De poorten komen stuk voor stuk tot leven in het eigen atelier. Met de nieuwe CNC-gestuurde ma-chine kunnen ze nog preciezer en beter worden gemaakt. Ook het installeren van de automati-satie, video en parlefoon gebeurt door Diba zelf.

“Als er dan problemen zijn, kunnen we die zelf oplossen”, zegt Michel Dielis.

Een veilig gevoelDiba heeft een 15-tal modellen in de nieuwe toonzaal staan: zowel dichte als met open be-planking, zowel draai- als schuifpoorten. Elke poort wordt aangepast aan de wens van de klant en volledig op maat gemaakt. Klanten mogen foto’s of een eigen ontwerp meebrengen om te tonen wat ze willen. “Er worden meer en meer poorten gezet”, weet de zaakvoerder. “Omwille van de beveiliging tegen diefstal, want een poort betekent een extra hindernis. Maar het is ook vei-liger voor kinderen en huisdieren. Omwille van de privacy kiezen velen voor een dichte poort.”

Het bedrijf mag terugblikken op bijna twintig jaar ervaring. Die ervaring leert om geen hout in de grond te steken om een vroegtijdige slijtage te voorkomen. Daarom ontwikkelde het een eigen toepassing voor de verankering in de grond. Zaakvoerder Michel Dielis legt je dat graag uit bij je bezoek.

Publireportage

Diba: houten poorten met een persoonlijke serviceDe firma Diba uit Arendonk maakt in heel Vlaanderen furore met zijn houten poorten. Van Maas-mechelen tot Knokke komen ze bij het bedrijf aankloppen voor een tuin- of inritpoort. Het ge-heim? Een uitstekende kwaliteit voor een correcte prijs. En een persoonlijke service, want niet alleen staat zaakvoerder Michel Dielis de klanten persoonlijk te woord. Hij gaat ook altijd zelf ter plaatse om op te meten.

Exclusief tuinschrijnwerkHardhouten tuinpoorten in afrormosia • Tientallen modellen in onze toonzaal15 jaar ervaring • Onze referenties garanderen onze kwaliteit

Brievenbussen • parlefoonAutomatisatie en videofoon

NIEUWE TOONZAAL

Hazegewoud 7, 2370 Arendonk, Tel. 014 67 27 17

www.dibaschrijnwerk.beOpen ma-vrij van 13u - 18u za: 10u - 17u of op afspraak

ref_3997_verschijning_20130424_adv_diba_vs03.indd 1 18/04/13 15:50

Page 43: Onderox juni 2013

Publireportage

Espendonk 4 • 2370 Arendonk • Tel.: 014 88 35 00 • [email protected]

5% gegarandeerde opbrengst

op uw investering!

18 panelen - REC 245 - 4410 Watt/piek. - € 7675 btw inclusief 6% - Plaatsing op pannendak.

www.energieconcepten.be

zonnepanelen • zonneboilers • warmtepompenpelletkachels • houtkachels • Ventilatie

Warmtepompen Zonneboilers Fotovoltaïsche panelen

Stroom van eigen

kweekC

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

energieconcepten adv ONDEROX 8-5.pdf 1 13/05/13 14:20

Page 44: Onderox juni 2013

44

Filmklap

Cultuur

Fast & Furious 6In dit zesde deel van de ‘Fast & Furious’-franchise staan Dominic, Brian en hun team opnieuw aan de verkeerde kant van de wet wanneer ze een grote overval plannen in de straten van Europa. FBI-agent Luke Hobbs zit hun echter op de hielen om deze misdaad voorkomen. Als er al een filmreeks bestaat die zijn naam niet heeft gestolen, dan wel ‘Fast & Furious’. Ook in de zesde episode ligt de focus op de duizelingwekkende snelheid van de acties. Let daarbij vooral op de inventieve vluchtformules die het team van Brian aanwenden om uit de handen van de arm der wet te blijven. Sequels hebben de onappetijtelijke gewoonte om slechter te worden naarmate het getal achter de titel toeneemt. Niet zo met ‘Fast & Furious 6’. Regisseur Justin Lin slaagt erin de spanning aan te houden van de openingsscène tot de eindgeneriek.De acteurs: Vin Diesel, Paul Walker, Tyrese Gibson en Dwayne Johnson

Piet Piraat en het ZeemonsterPiet Piraat droomt ervan lid te worden van de Dappere Piraten Club. Tot nu toe zijn er maar drie piraten lid van deze club: Kapitein Keikop, Hendrik Eenoog en Lichtblauwbaard. Om lid te kunnen worden moet Piet Piraat - naast een zwaard veroveren en een moeilijk te traceren schat opsporen - ook een echt zeemonster verslaan. Aan de eerste twee voorwaarden heeft hij al voldaan in een vorig avon-tuur. Het zeemonster belooft een lastiger karwei te worden.Piet neemt zich voor om Comino van het zeemonster te verlossen en zo aan de derde voorwaarde te voldoen. Op die manier hoopt hij zijn lidmaatschap te kun-nen verzilveren. Al snel wordt duidelijk dat de zeebonk niet alleen in de ban is van het zeemonster. Ook Maribel eist zijn aandacht op. Maar is Maribel wel wie ze zegt dat ze is? Aan Piet Piraat om dat te ontdekken.De acteurs: Peter Van de Velde, Dirk Van Vooren

hangover Part iii‘Hang Over’ zoekt de inspiratie niet langer in de melige sfeer van een huwelijks-partij of vrijgezellenfeest. Er kan werkelijk niets misgaan, zo lijkt het. Wanneer Alan na de dood van zijn vader door een diep dal gaat, is de 'Wolfpack' het enige wat hij nog heeft. Het gezelschap komt samen wanneer ze door een zaak uit het verleden achtervolgd worden. Las Vegas wordt één van hun vele stopplaatsen.Wie zich ‘Hangover Part I’ herinnert weet vast nog hoe zwak de verhaallijnen waren. Het derde avontuur van de ‘Wolfpack’ staat inhoudelijk niet bepaald ster-ker in de schoenen, maar scoort opnieuw dankzij de chemie tussen de hoofd-rolspelers. Met een chirurgisch oog voor precisie speelt regisseur Todd Philips de uitgesproken karakters van de personages uit: een betweter, een idioot, een onverbeterlijke rokkenjager en een nerd.De acteurs: Bradley Cooper, Zach Galifianakis, Ed Helms.

man oF steelDe op de planeet Krypton geboren Kal-El wordt op jonge leeftijd door zijn biolo-gische ouders naar de aarde gestuurd. Op de aarde wordt Kal-El geadopteerd door Jonathan en Martha Kent, en neemt hij een nieuwe naam aan: Clark Kent. Naarmate Clark ouder wordt, komt hij tot de ontdekking dat hij superkrachten heeft. Wanneer de aarde vervolgens bedreigd wordt door een buitenaards ras, wat later zijn eigen ras blijkt te zijn, besluit Clark om zijn superkrachten te gebrui-ken om de aarde te redden.Net op het ogenblik dat iedereen dacht genoeg te hebben van almachtige super-helden, komt Zack Snyder met dit epos toch weer verrassend en vernieuwend uit de hoek.De acteurs: Henry Cavill, Amy Adams, Kevin Costner, Laurence Fishburne, Di-ane Lane

Kids clubZondag 2 juni is er een nieuwe Utopolis Kids Club in alle Utopolis bioscopen, een supercoole filmnamiddag voor kids tussen 4 en 12 jaar oud met gratis animatie en verschillende leuke film.

classic nightOp 27 mei kan je in Utopolis opnieuw terecht voor een operavoorstelling, live vanuit het Royal Opera House. In Mechelen en Turnhout wordt ‘Donna del Lago’ getoond, in Aarschot ‘La fille mal gardée’.

ladies movie nightOp 12 en 13 juni presenteren we voor de dames opnieuw een klapper van formaat : ‘The Big Wedding’. Een ideaal avondje uit met de vriendinnen met cava, hapjes, workshops en goodies.

Page 45: Onderox juni 2013

45

Reklaam Hoger Op pag. 39

Like us on facebook

… en maak kans op een waardebon …

U kan voortaan online een afspraak maken via www.bandengaukema.be

De lente komt eraan,tijd voor uw zomerwissel !!!

Kooiman 3 2370 ArendonkTel. 014 67 00 29Enkel op afspraakwww.haarstudioaura.be

Kom vrijblijvend nieuwe collectie sjaaltjes ontdekkenDiscretie gegarandeerd - Prive parkingAttest voor ziekenfonds en hospitalisatieverzekering

fi ll in

KAPSALON HAARPROTHESEN NIEUWSTE PRUIKJES HAARAANVULLING OP MAAT

ref_3997_verschijning_20130522_adv_aura_vs01_lr.indd 1 15/05/13 12:06

FRAKO ZOERSELRodendijk 60+32 3 311 77 33

FRAKO WEELDEWelvaartstraat 8+32 14 65 59 62

www.frako.be - www.ontdekfrako.be - kookstudio.frako.bewww.facebook.com/frakokeukens

MEUFALUXBY FRAKO

Poelstraat 226Merelbeke+32 9 362 82 90www.meufalux.be

Page 46: Onderox juni 2013

46

Diverse bronnen bevestigen dat de Slag om Geel en Ten Aard de belangrijkste en bloedigste slag was van de bevrijdingdagen. Het is dan ook een beetje vreemd dat de feiten zo weinig weerslag kregen in historische werken. Het jaarboek uit 2004 van het Geels Geschiedkundig Genoot-schap maakt veel goed maar geeft geen transpa-rantie over het krijgskundig luik van de veldslag.

De feiten: Britse en Duitse troepen bevochten elkaar van 8 tot 23 september 1944 op Geels grondgebied. Het eerste deel speelt zich af van 8 tot 12 september aan het Albertkanaal en in het centrum. Een dag later wijken de Duitsers terug tot achter het Kempens Kanaal op Ten Aard. De inwoners van Ten Aard, beleven tien verschrik-kelijke dagen in geïmproviseerde schuilkelders. Met het vertrek van de Duitsers loste op 23 sep-tember de strijd op in zeepbellen. Schadebalans: meer dan 1100 doden en ontelbare gewonden.Hieronder enkele anekdotes die Peer ons ver-telde.

AanleidingDe 50ste Northumbrian Division, dat Caen (Nor-mandië) al had bevrijd, werd door bevelhebber Montgomery naar Arnhem gestuurd. Daar moes-ten ze enkele bruggenhoofden veroveren om nadien Duitsland binnen te dringen. Via Antwer-pen belandden ze in Geel, waar ze op de Duit-sers stootten, aangevoerd door generaal Kurt Student (zevende divisie parachutisten). De hel barstte meteen los.

Hadden jullie daar enig besef van?Absoluut niet. We wisten dat er in Geel rond het Albertkanaal ‘gebatterd’ werd, maar iedereen verkeerde in de waan dat de bevrijding nakend was. De mensen hadden een goed vooruitzicht en enkelen waren al bezig met het verwijderen van de Rommel-asperges, die zeer geschikt wa-ren als brandhout (schuin in de grond gestoken palen met scherpe punten die de landing van ge-allieerde zweefvliegtuigen moest verijdelen). Drie mannen van het gehucht, die volop bezig waren met het oogsten van de palen, werden door een

Duits officier betrapt. Hij sprong uit de jeep en doorzeefde hen met kogels en reed gewoon ver-der. Straf aan dit verhaal is dat één van de drie – toen de kust veilig was – opstond en naar huis rende. De twee anderen waren overleden.

Heen en weerIn Geel voltrok zich een heen-en-weerbeweging. De Britten, die versterking hadden gekregen, drongen even door tot in Geel-centrum, waar-door de stad bevrijd leek, maar tegen 12 sep-tember pikten de Duitsers dat terrein terug. Toch trokken zij zich even later, wellicht om strategi-sche redenen, terug tot aan het Kempens Ka-naal.

SnelvuurMeteen ontstond er op Ten Aard een geweldige verdedigingslinie. Ondertussen werden de Brit-ten vervangen door de 15de Schotse divisie. Die mannen geraakten op 13 september tot aan de andere oever van het kanaal dankzij hun snelvuurkanonnen. De Duitse observatieposten werden beschoten, maar evenzeer lagen ook alle woningen in het vizier, omdat ze mogelijk dienstig konden zijn als militaire schuilplaatsen bij de grote oversteek.

RrausssWij verbleven op dat ogenblik nog in de schrijn-werkerij van mijn vader, met achter ons een Duitse batterij die geregeld losbarstte. De lege obussen kletterden op het dak. We zaten echt op de frontlijn. De nonnen hadden onderdak bij mijn grootvader. Op zeker ogenblik valt bij ons een opgewonden officier binnen met de duide-

lijke boodschap “rrrauss… rraus”. Zijn eenheid plaatste een kanon in de schrijnwerkerij. We zijn dan gevlucht naar wat nu de Beekhoekstraat heet (in die tijd had Ten Aard nog geen straat-namen). Ondertussen beantwoordden de Schot-ten aan de overkant het Duitse vuur en zochten wij dekking in het Daelemansloopje, waarvan de brug al aan flarden was gereten. Vanaf dan barst-te de hel los. Ontploffende granaten, gedonder van kanonnen en bommen, vermengd met het gehuil van soldaten en burgers. De ellende was onbeschrijflijk! Zelf waren we vogelvrij omdat thuis de schuilkelder niet groot genoeg was om het hele gezin te herbergen. Ik was toen veertien dagen ‘op de loop’. Die periode en de weken na de bevrijding lieten me nooit los.

SoldatenDe Duitsers hadden misschien betere geweren dan de Britten, maar hun geschut was zwakker. De inzet was bij beide legers verbeten. Het op-vallende bij de Duitsers was dat zij op cruciale momenten altijd onder invloed waren van sterke drank. Zij speelden heel grof spel omdat het een kwestie was van ‘alles of niets’. Als ze hier zou-den zwichten, verloren ze de oorlog. Tussen de huizen voltrokken zich vaak lijf-aan-lijfgevechten en dat kwam omdat de Britten maar 500 meter over het kanaal geraakten, i.p.v. de geplande ki-lometer.

VerschoppelingenNochtans heerste er de eerste dag na de over-steek van de Schotten enige moedeloosheid bij vele Duitse soldaten, want moegestreden en ge-desillusioneerd. Een aantal (men raamt het aantal op 150) maakte van het eerste gevecht gebruik om zich over te geven. Ze hoopten dat voor hen als ‘krijgsgevangen’ de oorlog daarmee uit was. De Schotten wisten overigens niet goed wat met hen moest gebeuren en brachten hen dan maar onder in het kasteel van Le Keu in de kelders en op het gelijkvloers. Maar ook de Schotse Divisie was uitgedund. De Duitsers sloegen de dag na-dien terug en ‘bevrijdden’ hun makkers. Wat er met hen later is gebeurd, weet niemand precies,

Interview

Nooit meer oorlog op Ten AardGEEL – “Oorlog is waanzin”, zegt Peer Kestens. “Hij vernedert de mensen tot in het nauw gedre-ven beesten, de wereld wordt er niet beter van en er is maar één winnaar: de oorlogsindustrie.” Peer maakte 69 jaar geleden de Slag om Geel en Ten Aard mee. De dood werd toen gestuurd door vriend en vijand. Jonge soldaten die om Mam of Mutti schreeuwen, gedonder en gefluit van licht en zwaar geschut, panisch geroep en getier... De gruwel van de oorlog blijft knagen.

Page 47: Onderox juni 2013

47

maar het gerucht gaat dat ze letterlijk zijn opgeof-ferd als kanonnenvlees. Vreemd is wel dat niemand van Ten Aard op de hoogte was van deze geschiedenis. Pas vele ja-ren na de bevrijding werd het verhaal opgedist door Schotse oud-strijders die Ten Aard bezoch-ten.

De vergeten compagnieVan de 150 veerbootjes die de Schotten gebruik-ten, zijn er 120 kapot geschoten. Er is ook het verhaal van een Schotse compagnie die bij de oversteek al haar officieren en onderofficieren verloor. Een korporaal was daardoor de hoogste in graad. Hij verschanste zich met zijn compagnie in de omgeving van de grot en hield zich gedeisd. De Schotten konden daardoor hun geschut niet inzetten, en ook de Duitsers namen geen initia-tief. Pas na drie dagen en nachten, werden ze ontzet.

VrijgevochtenOmdat ik geen plaats had in de schuilkelder thuis, leefde ik als een vrijgevochten puber en struinde

met mijn vrienden rond. Ik herinner me nog een dag dat ik met mijn kameraden op een kruiwa-gen zat te ‘fikfakken’ toen we plots in de loop van

twee Duitse geweren staarden: ‘Mitkommen’. De soldaten vorderden ons op. Onder de dreiging van een geweer moesten we de hele dag gra-naten aanvoeren voor hun granaatwerpers en sterke drank. De kogels vlogen naast onze oren. Ook na de bevrijding bleef ik gebiologeerd door de oorlog. Toen mijn vader me opvorderde om de pannen op het dak te herschikken, luisterde ik niet. Ik moest alles gezien hebben: alle lijken, verwoestingen, leed en onteringen van gevallen soldaten. Pas na vijftig jaar hervond ik mijn slaap. “Nooit meer oorlog” blijft voor altijd mijn devies.

Tekst en foto: Bruno Otten

Historische foto’s zijn ter beschikking gesteld door het stadsarchief Geel, uit de collectie van Willem Van Broeckhoven, waarvoor dank.

Met de kring van reserveofficieren KNVRO-Kem-pen volgden we de Fronttour op Ten Aard.Een razend interessant initiatief van Toerisme Geel, Markt 1, contact: tel. 014 566380.

Interview

Page 48: Onderox juni 2013

48

Volgens Nissan zou de vernieuwde en 50 kg vermagerde Leaf met één batterijlading net geen 200 km kunnen afhaspelen. Uit ervaring weten we dat dit theoretische rijbereik in reële omstan-digheden en afhankelijk van de rijstijl een existen-te autonomie van 120 tot 160 km garandeert. Wie de kunst van het elektrisch autorijden onder de voet heeft, het gaspedaal – sorry, stroompe-daal – gevoelsmatig streelt en tijdens deceleratie de energie-recupererende eigenschap efficiënt benut, zal dichter het theoretische rijkbereik be-naderen. Betreffende actieradius zou alvast toe-reikend moeten zijn voor de meeste hedendaag-se autogebruikers. Overigens rijdt zowat 80% van alle auto’s maximaal 45 km/dag. Een groot aantal van de in stedelijk gebied rondpuffende auto’s komt zowaar nooit in de buurt van dat lage km-aantal. Om het rijbereik op te voeren, heeft Nissan de boordelektronica verfijnd en het rendement van de remenergie-recuperatie ge-optimaliseerd. Bovendien wordt het passagiers-compartiment niet langer verwarmd met behulp van stroomverkwistende elektrische weerstan-den, wel met een energiezuinige warmtepomp. Overigens dezelfde pomp die dienst doet in de airconditioning. Tegen meerprijs wordt de Leaf uitgerust met een geïntegreerde (6,6 kW) batte-rijlader. Via het gewone stopcontact vraagt een volledige laadbeurt tot 9 uur. Met een wallbox van 16 ampère of 32 ampère duurt die volledige la-ding max. 8 of 4 uur. Fast charging of supersnelle lading is tevens mogelijk. In een half uurtje wordt de batterij dan voor 80% geladen.

Elektrische autohoofdstadNaar het voorbeeld van moederbedrijf Renault (met elektrische Fluence, Kangoo, Twizy en Zoë) kan men de batterij van de Leaf voortaan huren. Dat resulteert alvast in een aanzienlijke prijsda-ling (€ 6000) van de Leaf. De batterijhuurprijs be-draagt € 79/maand en varieert volgens het aantal jaarkilometers en huurlooptijd. Nissan stelde zijn nieuwe Leaf voor in Noorwe-gen en toeval is dat niet. Dat uitgerekend een belangrijk olieproducerend land als Noorwegen het grootst aantal elektrische auto’s per inwoner

telt en Oslo de ‘Hoofdstad van de elektrische auto’ wordt genoemd, zal verrassen. Vorig jaar al was Onderox te gast in Oslo om te zien hoe het lokaal succes van elektrische voertuigen aan het politiek beleid is toe te schrijven. De Noorse overheid doet alles om zowel de aankoop als het gebruik van batterij- en brandstofcelauto’s com-petitiever te maken in de (voorlopig) budgettair ongeregelde strijd met de traditionele en niet-klimaatneutrale auto. Die politiek maakte van de elektrische auto boo-ming business in Noorwegen. In Oslo en om-geving reden in november jl. 4000 elektrische auto’s. De lokale Nissan-dealer verkocht er in augustus jl. zijn 1.000ste Leaf en verkoopt sinds oktober vorig jaar – dat vertrouwde hij ons per-soonlijk toe – gemiddeld drie Leafs/dag. Hoeft het dan te verbazen dat Mitsubishi, Peugeot, Citroen, Renault, Mercedes, Ford en – dat ver-namen we vorige week in de intussen op volle toeren draaiende productiehal voor elektrische BMW’s in Leipzig – ook BMW zich met stip op Noorwegen gingen focussen. Met duurzaam gegenereerde stroom elektrisch magnetisme opwekken, bezorgt de mensheid de properste bewegingsenergie die onze aard-bol zich ooit kon dromen. Emissieloze mobiliteit is technische realiteit geworden. De Nissan Leaf is daar een toonaangevend voorbeeld van. Dat de introductie van milieuheilzame, elektrisch gepowerde auto’s in België aarzelend (om niet te

zeggen niet) op gang geraakt, is bizar en sneu. Noorwegen blijkt België niet omdat eerstge-noemde intussen van een radicaal gewijzigde autocultuur getuigt. We spraken er jonge auto-gebruikers die nooit een traditionele auto reden, hun rijopleiding in een elektrische auto volgden, het rijexamen in een batterijvoertuig aflegden, hun eerste auto batterij gevoed was en ook hun huidige wagen tanken aan het stopcontact in de muur. In Oslo pronken momenteel 500 publieke laadstations. Bedrijven, appartementsgebou-wen, wooncomplexen, shopping centers: alle worden gesubsidieerd om laadpalen te installe-ren. Noren heffen geen invoertaks op elektrische auto’s, eigenaars van elektrische wagens zijn vrij-gesteld van BTW en rijtaks, zijn vrij van tolheffing op snelweg en in tunnels, mogen gratis parkeren en de batterijen gratis chargeren op voorbestem-de parkeer/laadplaatsen, mogen bus- en taxirij-stroken gebruiken en genieten van hun energie-leverancier ook nog eens gunsttarieven op hun normaal huishoudelijk elektriciteitsverbruik.

Politiek treuzelen Terwijl men in Noorwegen als, frequent in ste-delijk gebied actief zijnde, autogebruiker zowat gek moet zijn om nog traditioneel te rijden, vormt auto-elektrificatie in onze nationale contreien niet meer dan een blinde vlek op het politiek gedi-rigeerd (im)mobiliteitsbeleid. Dwingende beper-king van door de interne verbrandingsmotor opgehoeste CO2-last, toxische en andere par-tikelemissies mobiliseren het milieubewuste Eu-ropa terwijl het eerbaar Belgische beleid schittert in treuzelen. De elektrische mogelijkheden van vandaag met aan het hoofd de tweede generatie Nissan Leaf schreeuwen bijgevolg om een dringend maar ernstig politiek milieubeleid. In afwachting daar-van zal de Belg het binnen dit zogeheten een-gemaakte Europa zonder essentiële promoting van deels of compleet geëlektrificeerde auto’s moeten stellen. Voor een flink deel van de niet-Belgische en milieubewuste Europeanen ligt dat toch even anders.

Tekst: Ferre Beyens

Remmen Los

Nissan Leaf: schreeuw om ‘serieus’ milieubeleidNissan introduceert de tweede generatie van zijn revolutionaire Leaf. Uitwendig is er van een modelwissel – het aerodynamisch geperfectioneerde radiatorrooster uitgesloten – weinig te be-speuren. Onderhuids onderging de populairste elektrische auto op deze aardbol doordachte ver-beteringen die gebruiksgemak en rijbereik bevorderen.

“De stuurhut wordt niet langer verwarmd met stroomverkwistende elektrische weerstanden maar met een energiezuinige warmtepomp die ook de airconditioning activeert”

Duurzaam opgewekte elektrische stroom bezorgt de mensheid de properste bewegingsenergie die deze aardbol zich ooit kon dromen.

Vrij van tolheffing op snelweg en in tunnels. Gratis parkeren, gratis de batterij chargeren. Vrij gebruik van bus- en taxirijstroken.

Page 49: Onderox juni 2013

JUKE 124 - 169 G/KM 4,8 - 7,4 L/100 KM QASHQAI 119 - 184 G/KM 4,5 - 7,0 L/100 KM QASHQAI+2 123 - 193 G/KM 4,7 - 8,3 L/100 KM

WAIT & SEE

TEST & DRIVE

WACHT NIET LANGER : RESERVEER EEN TESTRIT EN GENIET VAN VOORDELIGE CONDITIES EN FINANCIERINGEN.

TOT 31 MEI

SLA EEN ANDERE WEG IN

(1) Juke 1.6 (94 pk), Qashqai Visia 1.6 (117 pk) en Qashqai+2 Visia 1.6 (117 pk) alle kortingen in vermindering gebracht waaronder de overnamevoorwaarden (Juke) en de recyclagevoorwaarden (Qashqai). Recyclagepremie: bij aankoop van een nieuwe Nissan, recycleert Nissan uw oude wagen op zijn kosten en biedt u een recyclagepremie. De wagen moet volledig zijn, kunnen rijden en minstens 6 maanden ingeschreven zijn op naam van de laatste eigenaar. De recyclagepremie bedraagt € 2.400 op de Qashqai en Qashqai+2. Aanbod geldig tussen 01/05/2013 en 31/05/2013. (2) Aanbod van lening op afbetaling voorbehouden aan particulieren, geldig van 01/05/2013 tot 31/05/2013 op Juke, Qashqai en Qashqai+2. Vaste debetrentevoet 4,40% en jaarlijks kostenpercentage 4,49% voor een maximale duur van 48 maanden, zonder voorschot. Voorbeeld Juke Visia 1.6 : contante prijs (alle premies inbegrepen) : € 13.490 BTWi, voorschot van € 3.735, 47 maandelijkse afbetalingen van € 119, laatste maandafl ossing van € 5.515. Totaal te betalen bedrag : € 14.843. Kredietgever : Nissan Finance Belgium n.v., Ravensteinstraat 60/26, 1000 Brussel. Adverteerder : Nissan Belux, Bist 12, 2630 Aartselaar. Afbeeldingen niet bindend. Milieuinformatie : K.B. 19/03/2004 : www.nissan.be

VANAF

€ 119 PER MAAND(2)

VANAF

€ 139 PER MAAND(2)

VANAF

€ 149 PER MAAND(2)

NISSAN JUKEvanaf € 13.490(1)

onder voorwaarde van overname.

NISSAN QASHQAIvanaf € 16.490(1)

onder voorwaarde van recyclage.

NISSAN QASHQAI+2vanaf € 17.690(1)

onder voorwaarde van recyclage.

08NIS0074-04_Test&Drive_Crossover_297x210.indd 1 30/04/13 12:25

GARAGE CRETS Beyntel 9 – 2360 Oud-Turnhout(GPS Ambachtstraat, Turnhout)Tel. 014-414483www.nissan-crets.be

GARAGE DAMS BVBAAntwerpseweg 812440 GEELTel: 014/58.87.23www.nissan-dams.be

onderox_verschijning_20130522_adv_crets_ref_3997_vs01.indd 1 16/05/13 16:30

Page 50: Onderox juni 2013

50

Een mogelijk alternatief voor mensen die over weinig plaats en tijd beschikken, is een tuin in een bak of pot. Niet verwonderlijk dus dat ze vandaag de dag in bijna elk degelijk tuincentrum een versie van de vierkantemetertuin of de moes-tuintafel verkopen. Meestal zal een goedkopere pot minder duur-zaam zijn. Hout, en zeker naaldhout, rot makke-lijk, polyester stinkt een beetje en gelakt metaal geeft kans op krassen. Elk type bak of pot heeft dus specifieke voor- en nadelen en biedt andere mogelijkheden.

Minder snel onkruidBelangrijker nog dan de kwaliteit is eigenlijk wat je er juist mee wil doen. In zo ’n bak kan je groen-ten, kruiden, bessen, bloemen… kwijt en het is bovendien zeer handig werken. Een moestuin-bak is eenvoudig te plaatsen in je veranda, op je balkon, terras,… Groenten kweken gaat eigenlijk zelfs nog beter in bakken of potten dan in de vol-le grond. Door de rijke potgrond en doordat de grond in de bak sneller opwarmt en leeft, kiemen zaden vroeger, groeit alles makkelijker en kan je daardoor vlug profiteren van een rijke oogst. Je hoeft ook geen laarzen aan te trekken, in de modder te ploeteren, uren te spitten of onkruid te wieden want onkruid groeit minder snel in een pot of bak (potgrond is onkruidvrij, door de losse grond is het onkruid gemakkelijk te verwijderen). Hebben je planten last van ziekten of plagen dan zijn deze kwalen beter onder controle te houden in een bak of pot dan in de volle grond.

Potten of bakken met een zekere hoogte maken het eenvoudiger want bukken is minder aan de orde en je kan overal makkelijk aan. Ideaal dus voor mensen met rugklachten, bejaarden, zwan-gere vrouwen, kinderen…

Langer oogstenWanneer je een moestuin bezit in pot of bak, bestaat nu ook de mogelijkheid om door mid-del van een speciaal glazen opzetstuk (Nouvelle Serre bv.) langer van een goede oogst te genie-ten of al wat vroeger in het voorjaar de handen uit de mouwen steken. Bovendien bescherm je de planten in een pot of bak met behulp van een glazen opzetstuk, makkelijker tegen felle wind, zonlicht en vorst. Meestal laat een bak of pot het toe deze te ver-plaatsen waardoor je tuintje nooit echt saai oogt en steeds verandert. Een bijkomend voordeel door te werken met verplaatsbare bakken is het feit dat je de groenten en kruiden, indien ge-wenst, binnen handbereik kan plaatsen. Zet je de bakken in het zicht, dan volg je de plantjes van dichtbij en zal je ze niet zo snel vergeten te verzorgen of te oogsten. Je zal al snel merken dat je regelmatig tijdens het koken of het eten met de schaar naar buiten loopt om dat laatste ingrediënt te halen. Kortom een (moest)tuin in pot of bak is volop ge-nieten.

Door tuin- en landschapsarchitect Pepijn Verheyen

Je kunt tomaten, basilicum, oregano en bieslook gebruiken voor je pizza maar één ding jaja is dat we nog geen deeg hebben uit de tuin maar wel ajuin. We kunnen wel andere dingen eten uit den hof, zo zijn framboos of aardbei voor confi-tuur (maak hem zelf en vraag het best niet aan je buur) ook tof. Met appels, peren of druiven kan je sap maken maar niet haken. Siroop bereid je van bessen, vlierbloesem en aardbei maar vraag nu niet te veel meer aan mij. Groenten gebruik je in salades of quiche; weet je dat een ding uit de tuin vaak heel lekker is.In je tuin groeien verschillende planten maar nu gaan we het hebben over eetbare dingen.Hiernaast staat een kolom met planten die je (niet) kunt planten.

PizzaHeel lekker en leuk om te maken is een pizza be-reid met eetbare dingen uit jouw tuin.

Dit heb je nodigTomaten, vis (bv. tonijn en geen konijn), kruiden

uit de tuin (vraag best welke aan je mama of ie-mand die er veel van weet = zodat je familie niet vergiftigd wordt), tomatensaus, mozarella (een soort kaas), Italiaanse kruiden (een mengeling van kruiden uit de winkel of zelfgemaakt), pizza-deeg (best uit de winkel), bakplaat, mes, vork, bord en mond (om de pizza nadien op te eten).

Zo doe je het1. Laat je mama de oven voorverwarmen.2. Rol het pizzadeeg uit op de bakplaat en maak

er hele kleine gaatjes in3. Giet wat tomatensaus over het deeg en smeer

dat uit met een mes4. Snijd de tomaten, de mozarella en de vis in

stukjes en leg ze één voor één op de pizza5. Om het af te maken leg of strooi je er wat krui-

den (best uit de tuin) op6. Zet hem in de oven7. Even wachten8. Klaar, haal hem uit de oven en….9. Smullen maar!!! Alice (8) en Valentina (10)

Tuinen

Een tuin in een bak of een pot

De lekkere tuin

Percelen worden kleiner en meer en meer mensen wonen in verstedelijkt gebied. Vaak beschik-ken we over niet meer dan een balkon, een klein koertje of een terras. Wanneer we dit combine-ren met onze langere loopbanen, langere werkweken,… kunnen we ons de vraag stellen of een tuin nog wel is weggelegd voor de meerderheid van de bevolking?

“Je hoeft ook geen laarzen aan te trekken, in de modder te ploeteren, uren te spitten of onkruid te wieden”

Wel planten Niet planten

Aardbeien Bananen

Bramen (die prikken wel) Mango

Rozemarijn (een kruid) Litchi

Wortels enz.= en nog meer

Pompoenen

Basilicum (een kruid)

Sla (verschillende soorten)

Tomaatjes (bv. kerstomaatjes)

Dragon (een kruid)

Bieslook (een kruid)

Radijsjes

En nog meer

Page 51: Onderox juni 2013

51

tuinen heylen, waar hand, hart en hoofd samengaan

tuinen heylen | Oevelenberg 41, 2275 Lilletel. & fax 014 55 36 96 | [email protected] | www.tuinenheylen.be

Wij aanvaarden eco-cheques

Ons bedrijf is al meer dan 30 jaar actief in het bewerken en verwerken van hou-ten tonnen. Waaronder regentonnen, waterpartijen, bloembakken, minivij-vers, horeca en tuindecoratie, enz…

Veel vindt u terug op onze websitewww.houtentonnen.be

HOUTEN TONNENBLOEMBAKKEN & TUINDECORATIE

ERIC JANSSENS

Eric JanssensHoogstraatsebaan 121

2960 St. Lenaarts

Tel 03 314 39 43

0475 26 89 53

www.houtentonnen.be

[email protected]

geen vasteopeningsuren,bellen voor afspraak

Nieuwedijk 72 / 2480 Dessel

Tel.: 014 37 71 70 / Fax: 014 37 71 90

www.maesbeton.be

• Betonafsluitingen• Alle betonproducten• Gebakken klinkers• Terrastegels in natuursteen• M&M Stones getrommelde betonklinkers• Brievenbussen en bloembakken in blauwe hardsteen.

Wel planten Niet planten

Aardbeien Bananen

Bramen (die prikken wel) Mango

Rozemarijn (een kruid) Litchi

Wortels enz.= en nog meer

Pompoenen

Basilicum (een kruid)

Sla (verschillende soorten)

Tomaatjes (bv. kerstomaatjes)

Dragon (een kruid)

Bieslook (een kruid)

Radijsjes

En nog meer

Page 52: Onderox juni 2013

52

OltreLuceBlikvanger is het decoratieve figuurglas van de Italiaanse ontwerper Michel de Lucchi. De begla-zing wordt geproduceerd en verdeeld door AGC. Paul Tegenbos: “Met deze collectie waait er echt wel een nieuwe wind in de interieurinrichting. Van het bombastische gaan we nu naar raffinement. Moderne motieven, waarbij je met licht kan spe-len en waarbij de ontwerpers vele mogelijkheden hebben om hun opdrachtgevers te plezieren.” AGC pakt uit met drie exclusieve motieven. Waves staat voor ‘scheiden zonder te verdelen’, een design dat vloeiende bewegingen en licht-reflecties oproept. Bij Circles is het oppervlak van het design gekenmerkt door gegraveerde druppels. Space staat voor een ongebruikelijke golvende textuur. Stippen die op verschillende afstand en diepte zijn aangebracht en daardoor een verrassend effect kunnen geven bij een wijzi-gende lichtinval. Het aanbod is zowel binnenshuis als buitenhuis bruikbaar. Bovendien kan je kiezen voor de geharde (enkel ‘Circles and Spaces’), ge-laagde of dubbel gelaagde versie, zelfs op extra helder glas en verzilverd.

Guardian Showerguard“Het bedrijf Guardian slaagde erin glas te produ-ceren voor douchewanden dat niet onderhevig is aan corrosie, aantasting of aanslag van zeeppro-ducten. Dat is vrij revolutionair, want in de klas-sieke douches zie je na enkele jaren meestal toch niet zulke prettige sporen van aanslag. Dit pro-duct is verkrijgbaar op helder en gezuurd glas.”

SGG Mirastar“Ik wil zeker ook melding maken van Mirastar, een procédé waardoor je de wand of deur van een douche door een spiegel kan vervangen. Dat is praktisch, zeker wanneer de ruimte krap is. Bijkomend voordeel: de spiegel lijkt ondoor-zichtig, maar bij nader toekijken is hij dat niet. ”

Specialisten geven graag uitleg in de toonzaal. Offertes binnen de week, uitvoering op korte ter-mijn mogelijk.

Publireportage

Mols-Dom verrast met drie noviteitenKorte tijd nadat O.Mols-Dom nv een sterke interieurafdeling op poten zette, pakt het bedrijf uit met drie markante noviteiten. “Samen met enkele gedegen producenten willen we ‘glas’ een nieuw elan geven”, zegt Paul Tegenbos van OMD .”Wij hebben wij nu enkele toepassingen in de korf die pas zijn ontwikkeld en degelijk werden uitgetest. Mensen met bouwplannen nodigen we vriendelijk uit om bij ons op ontdekkingsreis te komen en prijs te vragen.”

www.w

izz.be

Ontdek Oltreluce, een artistieke kijk op glas.

Meer producten:www.mols-dom.be

www.w

izz.be

Italiaans design van Michele De Lucchi

Vraag nu gratis een glasheldere offerte aan opwww.mols-dom.be

WAVES CIRCLES SPACE

Nieuwin onze collectie!

4411_mediaplaatsing_onderox_oltreluce_vs01.indd 1 6/05/13 17:24

Page 53: Onderox juni 2013

Bij Trappen Lauwers worden enkel trappen gemaakt, van heel eenvoudige kelder- en zoldertrappen tot de meest complexe draaitrappen, en dit in de meest uiteenlopende materialen en materiaalcombinaties. Doorheen de jaren hebben de trappenmakers bij Trappen Lauwers zich ook gespecialiseerd in het bekleden van betonnen trappen, dit wordt bevestigd door het feit dat er-varen bekisters van betonnen trappen een beroep doen op deze firma om er zeker van te zijn dat de beloopbaarheid van de betonnen trap 100% in orde is. Vakmanschap wordt hoog in het vaandel gedragen. Geen wonder dat architecten, interieurinrichters, schrijnwerkers en aannemers in de rij staan om hun werkstukken in het Kastelse atelier te laten produceren.

Volledig op maatEen trap is bij uitstek maatwerk. Met moderne cnc-gestuurde machines en deskundig opgeleide medewerkers wordt elke trap nauwkeurig en met veel oog voor detail vervaardigd. Nieuwe medewerkers krijgen dan ook steeds een interne opleiding zodat ze van bij de start alle kansen krijgen om het team te versterken en zo hun steentje bij dragen tot de trap van uw dromen.

Materialen en afwerkingsmogelijkhedenJe hebt keuze uit verschillende houtsoorten, enkele veel gebruikte houtsoor-

ten zijn Frans eiken, beuken, rubberwood, wengé, notelaar,… maar ook bamboe, fraké en sipo en gelamineerde houtsoorten worden vaak toege-past. Afwerkingsmogelijkheden als beitsen, oliën, vernissen, borstelen zijn enkele van de vele technieken die gebruikt worden om een trap de finishing touch te geven. De leuning kan in hout, maar net zo goed hout in combinatie met inox, gelakt staal, gietijzer, glas,… kortom eindeloze en dus ook ver-nieuwende combinaties zijn mogelijk. De website en de showroom tonen je talloze voorbeelden en mogelijkheden, en ook de vele tevreden klanten laten je graag kennismaken met hun trap.

3D-ontwerp Aan de uitvoering van een trap gaat een uitgebreid studiewerk vooraf. Eerst en vooral wordt de trap opgemeten, waarna een 3D-voorontwerp wordt uit-gewerkt. Dit voorontwerp kan je heel eenvoudig via internet bekijken en zo is het mogelijk voor de klant om op voorhand de trap al eens virtueel op te wandelen. Een voorontwerp is een voorstel, maar de klant heeft steeds de vrijheid om aanpassingen door te voeren. Trappen Lauwers ervaart deze intensieve samenwerking tussen de ontwerper en de klant als één van de belangrijkste peilers van hun visie want zo slagen ze er telkens weer in om een unieke trap te ontwerpen die volledig aansluit bij de wensen van de klant.

Een trapje hoger met Eric LauwersKan het belang van een trap in huis voldoende onderstreept worden? De periode dat een trap louter een noodzakelijk hulpmiddel was, ligt intussen ver achter ons. Anno 2013 heeft de trap naast een praktische ook een heel belangrijke esthetische plaats ingenomen in het totaalconcept van een woning. Elk huis straalt een unieke sfeer uit en het is de kunst om de trap perfect te laten opgaan in deze sfeer. Vanuit dit oogpunt wordt elk trapontwerp uitgewerkt en verfijnd totdat de klant 100% tevreden is. Naast ambachtelijke vakkennis worden ook de modernste technieken aangewend om maatwerk tot in de perfectie te kunnen afleveren. Om niets aan het toeval over te laten worden de trappen geplaatst door een enthousiast team onder leiding van Eric Lauwers zelf.

Wil je ook graag een trap, of wil je wat inspiratie opdoen? Neem dan zeker eens contact op met Trappenmakerij Lauwers

014/848487 of 0476/[email protected] 8, Kasterlee Elke werkdag open van 9 tot 17 uur of op afspraak.

Page 54: Onderox juni 2013

54

“Een goede keuken begint bij een goed ont-werp”, begint Erik Hoeben, zaakvoerder van Ixina® in Turnhout. “Of het nu om een renova-tieproject of nieuwbouwwoning gaat, een bud-getkeuken of een kookpaleis, over elk detail moet goed worden nagedacht. Omdat Ixina® regionaal vertegenwoordigd is, krijg je vanaf je eerste bezoek in de winkel tot de plaatsing een persoonlijke begeleider. Onze medewerkers zijn ontwerpers met een opleiding in architectuur of

binnenhuisarchitectuur. Zij buigen zich niet alleen over de functionele inrichting van je keuken en de keuze van de materialen maar stellen ook vragen zoals hoe je je beweegt in je woning of hoe het licht dat van buiten komt maximaal kan worden benut. Zij kijken verder dan de enkele vierkante meter waar je keuken moet komen. Daarnaast hebben we ook een ingenieur in huis die onze ontwerpers bijstaat om technische moeilijkheden te overbruggen.”

Automatisering, vakkennis en maatwerk“Omdat Ixina® gespecialiseerd is in keukens en in niets anders, werken er enkel vakmensen aan jouw keuken, die de productkennis tot in de details onder de knie hebben,” gaat Erik verder. “Onze fabricage is uitgerust met de meest ge-sofistikeerde machines maar dat betekent niet dat er standaardkasten en laden worden gepro-duceerd. Elke keuken die bij ons buitengaat, is gemaakt op basis van een ontwerp.” Geautoma-tiseerd maatwerk dus, het lijkt een contradictie maar het combineert wel de voordelen van twee concepten. Maatwerk staat voor de uitvoering van een persoonlijk ontwerp en automatisering garandeert een kwalitatieve afwerking tegen een scherpe prijs. Bovendien maakt Ixina® voor het hele productieproces gebruik van duurzame ma-terialen met PEFC-certificaat, zodat je niet enkel de energiebesparende toestellen maar ook de meubelen kan financieren met ecocheques. Tot 30 juni 2013 geniet je bovendien van een korting van 20% op elektro en meubelen. Tel daarbij de veertig jaar ervaring en dan weet je dat je met Ixina® de keuken van je dromen in huis haalt.

Ixina®: van keuken tot kookpaleisVan oudsher is de eettafel een plek waar mensen samenkomen. Bij moderne gezinnen is die ver-zamelplaats steeds vaker in de keuken, waar kokerellen, tafelen en bijpraten naadloos in elkaar kunnen overgaan. Een keuken is meer dan een verzameling designkastjes, een ergonomisch aanrecht en hightech kooktoestellen. Wie bouwplannen heeft, vraagt dus best professioneel ad-vies.

Publireportage

www.ixina.be

-20%EN ELEKTRO*

OP ONZE MEUBELS

* Bij aankoop van een IXINA-keuken ingericht met minimum 4 elektrotoestellen van hetzelfde merk (dampkap, kookplaat, oven, koelkast) met een meubelwaarde van minimum 2.489€, exclusief plaatsing, levering en werkblad in steen, graniet, inox of composiet, krijgt u 20% korting op het standaardtarief van deze meubelmodellen en huishoudtoestellen. De korting van 20% is al inbegrepen in de aanbiedingen die in deze promotionele folder zijn aangeduid. Aanbod geldig op al onze keukenmodellen en op de elektrogamma’s AEG, Bosch, Siemens, Whirlpool, Bauknecht, Candy en Zanussi, zonder plaatsing en levering. Aanbod geldig van 02/06 tot 30/06/2013.

Steenweg op Zevendonk, 11 B - 2300 Turnhout - Tel.: 014/40.45.50 - [email protected]

Page 55: Onderox juni 2013

55

L. VAN BIJLEN & Zn. BVBAZandbergen 109 - 2480 Dessel

Tel.: 014/37.96.92Fax: 014/37.26.08 www.lsbblokhutten.beMa-vrij: 9.00-12.00u en 13.00-18.00u • Zat: 8.30u-12.00u • Zon- en feestdagen gesloten

voor stijlvol hout in uw tuin...

Eigen

fabrikaatPoolhouses • Carports

Blokhut • Tuinhuizen • PrieeltjesGarages

ref_3997_20130522_adv_lsb_blokhutten_vs01_fc_lr.indd 1 16/05/13 14:06

Page 56: Onderox juni 2013

56

Google Now Apple probeerde het al eens met Siri, maar Google Now gaat nog een stapje verder. Vanaf nu heeft elke Android-, iPhone-, iPod Touch- of iPad-gebruiker zijn of haar personal assistant altijd bij de hand.

Wat maakt Google Now zo speciaal? Google brengt je online profiel in kaart aan de hand van je Google-account en geeft je alle informatie die je op dat moment nodig hebt, nog voor je zelf moet beginnen zoeken. Now leert je kennen aan de hand van je gebruik van de services van Google (Search, Mail, Drive, Agenda, Maps, +). Fervente Googlers krijgen dus de meest accurate informa-tie. En de mogelijkheden zijn eindeloos.

Google Now staat nog in de kinderschoenen. De app is opgebouwd uit een aantal kaarten met elk een andere informatiefunctie. Zo laat Google Now je 's ochtends weten hoe lang je onderweg zal zijn naar het werk, gebaseerd op realtime ver-keersinformatie. Ook vertelt de app je wanneer je best vertrekt naar je volgende afspraak (ge-synchroniseerd met je Google Agenda) rekening houdend met files op de route. Wil je weten of het regent, bewolkt is of de zon schijnt op je bestem-ming, je assistent houdt je op de hoogte.

Je mist ook geen enkele verjaardag meer van je Google+-contacten. Via Now kan je meteen een telefoontje plegen of een berichtje sturen. Ben je fan van een voetbal- of basketbalclub? Now weet je steeds de tussenstanden door te spelen van je favoriete team. Wil je je aandelenportefeuil-le in het oog houden? Now geeft je up-to-date koerswisselingen door.

Vorig jaar werd Google Now door Popular Sci-ence al tot 'innovation of the year' uitgeroepen en verwacht wordt dat de app steeds uitgebreider zal worden.

iPhone-, iPad- of iPod Touch-gebruikers down-loaden de geüpdatete Google Search-app en loggen in met hun Google account. Voor An-droid-gebruikers is Android 4.1 Jelly Bean ver-eist.

Apps in de kijkerMeetup

Meetup is een sociaal netwerk dat mensen met dezelfde interesses wil samenbrengen. Een avondje keuvelen met fotografiefreaks in Ant-werpen, een rondje lopen met sportievelingen in Brussel of een kroegentocht in Leuven? Met de website én app leer je al snel enkele nieuwe gelijkgestemde zielen kennen voor een leuk uitje. De app is gratis voor Android en iPhone. Inloggen doe je met je Meetup-profiel of met je Facebook-account.

Freedelity Secure Browser Free

Met Freedelity Secure Browser worden de moge-lijkheden van de tablet nog maar eens uitgebreid. De app, voor iPad en Android-tablets, maakt het mogelijk je belastingaangifte bij Tax-On-Web in te dienen. Je moet wel een e-id-kaartlezer hebben die compatibel is met je tablet. De app vind je gratis voor Android op Google Play en voor de iPad in de App Store.

Apps onder het vergrootglas

“Je personal assistant maakt je het leven makkelijker.”Tim, Schnapps

Powered by Schnapps

QR code generated on http://qrcode.littleidiot.be

Apps

+•Now is een echte persoonlijke assistent.•Alle info mooi en overzichtelijk samenge-

bracht.

-• In de VS zijn er al veel meer mogelijkheden

dan in België.•Now werkt pas vanaf Android Jelly Bean

4.1.

QR code generated on http://qrcode.littleidiot.be

QR code generated on http://qrcode.littleidiot.be

Page 57: Onderox juni 2013

57

Kasteelstraat 12 - 2470 RetieTel. 014 37 72 11

Ruime parking vlak voor de deur.

OPENINGSURENdinsdag tot vrijdag:

van 9-12u en van 13-18.30uzaterdag:

van 9-17.30uzondag & maandag gesloten

ref_3997_20130522_adv_hoskens_schoenen_vs02_fc_lr.indd 1 15/05/13 13:44

ALLE LEVERINGEN en/of PLAATSING:• Betonklinkers, kleiklinkers, blauwe hardsteen, kasseien, platines, boordstenen, palisades,

verschillende soorten zand en kiezel, betonnen palen, platen en houten schermen.

• Het plaatsen van containers voor allerhande afval.

• Ook verkopen wij allerhande doe-het-zelf materiaal.

Steenweg op Mol 71/1 - 2360 Oud-Turnhout - Tel. 014 47 81 00www.bestratingvandooren.be

ref_3997_verschijning_20130522_adv_van_dooren_vs02_lr.indd 1 16/05/13 14:30

Page 58: Onderox juni 2013

58

Jongeren sluiten zich massaal aan bij Couchsurfing.org. Wanneer waagden jullie de stap?Bram: “Ik was vijf jaar geleden op reis in Polen en ontmoette er een Amerikaanse die me vertelde over Couchsurfing. Zij is toen mijn eerste contact geworden. Je kan het netwerk beschouwen als een gemeenschap. Het hele opzet heeft maar één doel: mensen gratis laten overnachten.”Dries: “Ik heb eerst gebruik gemaakt van The Hospitality Club, een Nederlands initiatief. Sinds 2011 pendel ik tussen Couchsurfing en jeugd-herbergen. Dat is voor mij de ultieme combina-tie.”

Het persoonlijke profiel van de leden ver-meldt hoe vaak zij al een beroep deden op een couch. Horen jullie tot de fervente ‘sur-fers’?Dries: “In zekere zin wel. Dankzij het netwerk reisde ik al naar Colombia, Kroatië en Roemenië. Binnenkort pak ik opnieuw mijn koffers en trek ik richting de Balkan.”Bram: “Ik heb intussen ook al behoorlijk wat lan-den gezien. Ik zat onder meer al in Midden-Eu-ropa, Oost-Afrika en Oost-Azië. De ene ervaring was al wat leuker dan de andere, maar over het algemeen ben ik een tevreden klant.”

Over het algemeen? Loopt het systeem dan niet altijd even vlot?Bram: “Kijk, zowel mijn beste als slechtste reis-ervaringen verliepen via Couchsurfing. Ik sliep in het verleden al in prachtige slaapkamers, maar ook op vuile zetels, in een grot en op de grond. Nu en dan had ik echt pech. In Burundi werd bij het gastgezin mijn iPod gestolen en in Boekarest verdween zakgeld. Gelukkig werkt het netwerk met referenties. Wie toeristen gastvrij onthaalt, krijgt goede punten. Die transparantie heeft z’n voordelen.”

Dries: “Het is wel jammer dat je vaak geweigerd wordt zolang je zelf geen gastheer bent geweest. Eenmaal dat achter de rug is, loopt het vlot.”

Voor- en nadelen

Het systeem heeft dus voor- en nadelen? Leg eens uit.Dries: “Een mogelijk nadeel is dat het voor som-mige gastlocaties gaandeweg bandwerk wordt. Je loopt dan het risico om een minder boeiend contact te hebben, omdat je de man of vrouw in kwestie niet écht leert kennen.”Bram: “Het grootste voordeel is dat je bij gast-gezinnen geen nummer bent, en dat je ook niet zo wordt behandeld. In een hotel is dat vaak an-ders. De mate waarin je als gast verwend wordt, hangt af van de gekozen couch. Soms krijg je er drank en voeding bovenop. Anderzijds kan het ook gebeuren dat de host jouw vrijheid beperkt, omdat hij de drang voelt om jou van de ene naar de andere bezienswaardigheid te voeren.”

Jullie zijn zelf ook gastheer, nu en dan. Schets jullie eigen profiel eens.Dries: “Ik neem mijn gast of gasten eerst mee voor een wandeling in mijn eigen dorp. Nadien drinken we een pint en zoeken we een frituur op. Als er tijd genoeg is, bezoeken we Herentals of Turnhout. Brussel of Antwerpen zijn ook leuke

steden om naartoe te gaan.”Bram: “Op dit moment heb ik enkele Poolse jon-gens te gast. Ik heb geen specifiek programma dat ik met hen wil afwerken. Ik gun hen de grootst mogelijke vrijheid. Ik trakteer hen op een ijsje in de Bouwelhoeve, dat wel. Het is een manier om het ijs te breken.”

Tijd om kleur te bekennen. Wat is jullie hoofdmotief: gratis overnachten of duurza-me contacten leggen?Bram: “Het is een wisselwerking tussen beiden, maar mensen ontmoeten staat bij mij centraal. Klikt het, dan is dat meegenomen. Klikt het niet, dan is het gewoon een minder fijne ervaring.”Dries: “Bij mij draait het vooral rond het leggen van contacten. Niets zo leuk als iemand in het buitenland beter te leren kennen.”

Wat is jullie leukste ervaring tot dusver?Dries: “Die speelde zich af in Colombia. Toen ik bij mijn contactpersoon arriveerde, bleek die in een tent op een bouwwerf te wonen. We heb-ben er wodka bijgehaald en hebben samen de zon zien ondergaan. Schitterend. Daags nadien ontwaakten we met een joekel van een kater, dat wel. Ik herinner me nog hoe verbaasd hij reageer-de toen hij merkte dat ik geen enkel probleem had met zijn homoseksuele geaardheid.”Bram: “Dat is zonder twijfel mijn verblijf in Jorda-nië. Ik kwam er terecht bij een Bedouin die me ’s avonds naar een grot voerde. Na het drinken van de nodige sterke drank zijn we daar ook blijven slapen. Links van ons een kampvuurtje, boven ons een prachtige sterrenhemel. Ook het ontwa-ken kon tellen. Ik was er getuige van een schitte-rende zonsopgang. Als ik ooit al mijn ervaringen neerpen, staat die reispassage in het vet.”

Info: www.couchsurfing.orgTekst: Peter Briers

Interview

Kempenaars bieden massaal hun sofa aanHERENTHOUT/POEDERLEE – Met meer dan twee miljoen leden zit Couchsurfing.org op koers om een megalomaan succes te worden. Het netwerk dat wereldwijd gratis slaapaccommodaties aanbiedt, is alvast razend populair bij jongeren. Ook in de Kempen stijgt het aantal ‘couches’ – lees: sofa’s – zienderogen. Onderox klopte aan bij notoire couchsurfers Bram Gijsels (25, He-renthout) en Dries Proost (24, Poederlee).

“Bij mij draait het vooral rond het leggen van contacten. Niets zo leuk als iemand in het buitenland beter te leren kennen”

Vlnr: Kempenaar Dries Proost, zijn reispartner Onn en couchsurfers Carla en Tomasz uit Letland. Vlnr: David Iro, Jimmy Ku, Yannick Cambré en Bram Gijsels.

Page 59: Onderox juni 2013

59

www.jm-parket.be

Stenehei 30/6 • 2480 DESSELT. 014/67 87 86 • F. 014/67 32 06GSM 0475/98 34 [email protected]: wo tot vr van 10 u. tot 18 u. • za van 9 u. tot 16 u.

andere dagen op afspraak, ook ‘s avonds.OPENINGSURENN: wo tot vr ot vr van 10 u tot 18 u. • za van 9 u. tot 16 u.OPENINGSURENN: wo tot vr ot vr van 10 u. tot 18 u. • za ande e dagen op ae dagen op af k, ook ‘ ond

Begeleiding zelfplaatsers,ook verhuring van schuurmachines

traditioneel parket, plankenvloer,bamboe, laminaat, steentapijt.

Uw specialist traditioneel parket, plankenvloer,traditioneel parket, plankenvloer,

Uw specialist in parket en plankenvloeren !

ref_3997_20130522_adv_jmparket_vs03_fc_lr.indd 1 16/05/13 10:15

MATRASSEN • BOXSPR INGS • LATTEN -BODEMS • DONSDEKENS • BEDL INNEN

LA NUIT s laapcomfor t

WWW.SLAAPCOMFORTLANUIT.BE

TESSENDERLO T U R N H O U TGEELSEBAAN 360 1 3 / 6 7 . 2 3 . 9 9

ma, d i , do en v r i j van10-12 / 13u30 -18u .

za t e rdag van 10 -17 u . Zon . en woe . ge s l o t en .

STEENWEG OP OOSTHOVEN 168 0 1 4 / 6 7 . 3 5 . 6 2

d i , do en v r i j van 10 -12 / 13u -18u .woe van 13u30-18u .

za t e rdag van 10 -17u . Zon . en ma ges lo t en .

Page 60: Onderox juni 2013

60

“Kom maar helemaal tot boven”, reageert Wer-ner op onze roep als zou er ‘goe volk’ op zijn dorpel staan. “Ik ben de krimpvoegen aan het opvullen met leem”, leert hij, terwijl hij zijn eeltige knuisten schoon veegt aan zijn werkbroek om – beleefdheid boven alles – een stevige welkoms-hand te schudden. Op weg naar boven val je van de ene verbazing in de andere verwondering. Dit is vakwerk waarmee je je doctorstitel behaalt! Een diploma hoeft Werner niet in zijn voorgevel te werken. Dan boetseert hij liever een manueel ge-vormde doedelzak in leem. Met als extraatje een houten pijpje uit zijn allereerste doedelzak die hij maakte bij de legendarische Herman Dewit van ’t Kliekske. Want jawel, naast een noest werker is Werner ook een begenadigd muzikant. Van volksmuziek, kan het schoner passen?

’t Is dat ik niet weet wat ik hier zie. Als zoon van een schrijnwerker valt mijn mond hier open van… bewondering. Hoe kom je in godsnaam op het idee om dit te realiseren?Precies in deze maand is het vier jaar geleden dat ik hier de kelder uitgegraven heb. Dit is voor mij echt al een levenslange droom. Ik herinner me nog altijd de geur van een hoeveke in Bok-rijk dat ik als zevenjarige snotneus bezocht. Het heeft me nooit meer losgelaten. Dus dat wilde ik ooit bouwen. Heel toevallig kwam ik in contact met een architect die getrouwd is met de jong-

ste dochter van conservator Weyns van Bokrijk. Wij zaten meteen op dezelfde golflengte. Op een gegeven moment kon ik de balken van een voor-malige schuur aankopen, ik dacht bij mezelf ‘ik heb nog nooit veel zotte kuren gedaan, maar dit doe ik’. Want een hoeveke kopen, als dat niet in de familie zit, dat is niet te doen. Ik weet wat ik zeg, ik heb veel koopdagen gedaan, maar moest telkens afhaken. Maar dit was mijn kans.

Goed, je vertrekt met dit. Maar ja, je moet poten aan je lijf hebben om dit recht te krij-gen.Ik had meteen een goed contact met Willy Bens, een architect die zijn ideeën nog altijd met een potlood op papier zet. Dus dat klopte wel. Zelf ben ik van opleiding houtbewerker. Maar via de volksmuziek – mijn andere passie – kwam ik in contact met de steenkapperij. Je kan niet gelo-ven hoe rustgevend dat werkt.

Denk dat ik het snap, beuken en boenken op een massieve steen werkt de frustraties beter weg dan een pilleke van mijnheer dok-toor.Zie je verkeerd! (demonstreert). Het eerste wat mijn lesgever me liet doen, was een handborstel onder mijn oksel proppen en zo – vanuit de pols – de nodige tikken uitdelen. Zonder bruut geweld, dus. Zo leer je je materialen beheersen. Ook het

werken met een kathedraalshamer. Ken je dat? Neen, zeker! Dat is een houten hamer, maar dan met een ietwat gebogen kop, die diende om in de gewelven te werken. Als die te erg afgesleten is, dan boor je daar gaten in om lood in te gieten, om hetzelfde gewicht in je handen te voelen.

Over handen gesproken, je beschikt over knuisten die meer vereelt zijn dan de ziel van een doorsnee Europese politicus. En daar tover je dan plots de meest melodieuze toonladders mee tevoorschijn.Eigenlijk ben ik laat met muziek begonnen. Toen ik 18 was, leerde ik klarinet spelen voor het har-monieorkest. Op een gegeven moment kocht ik een lp. Ik draaide hem zo vaak dat het bijna een ressort was. Je hoorde de achterkant al als ik de voorkant draaide, zo zot was ik ervan. Op een gegeven moment reed ik naar Herman Dewit zelf, in het verre Pajottenland. Schrik dat ik had om aan te bellen! Je belt niet aan bij de paus, eh? En de deur ging open, stond daar een vent, groot, breed en die herkende nog meteen mijn Kempens dialect, zeker. Als ik gewild had, ik mocht er blijven slapen.

Je bent nog meer bescheiden dan je groot en sterk bent, maar in de volksmuziek stel jij toch wel iets voor, niet?Vroeger speelde ik in Twalseree, tegenwoordig met Fries Lefevere in Kaloem. Dat staat voor een kolomdans. Nu, volksmuziek is iets speciaals, dat speel je zonder partituur, puur op overleve-ring en op het gehoor. Fries speelt trouwens op een vedel die ik ooit bij Herman Dewit gebouwd heb. Gelukkig is er veel volksmuziek bewaard ge-bleven, zeker in de Kempen waar de oude kerk-toonaarden het langst blijven hangen zijn. Rond-uit prachtig is het verhaal van Theophiel Peeters, koster in Rijkevorsel, die eind 19de eeuw door de Kempen reed en er alle denkbare melodietjes en wijsjes noteerde. Hij had er als koster ook het geschoolde oor voor. Hij noteerde ook bij al zijn vondsten bij de partituren leuke anekdotes. Een-tje horen? “Dit liedje werd me gezongen door een bedelaar op de weg van Mol naar Postel. Drie keer opnieuw en toonvast. In ruil voor een hand-vol toebak”.

Tekst en foto: Jef Aerts

Reportage

Muzikant bouwt eigenhandig authentieke woningLAAKDAL – Werner Alix is al vier jaar in de weer om een authentieke hoeve annex schuur op te bouwen. Geschraagd met eiken balken uit een Zuid-Limburgse schuur – roots ergens in de achttiende eeuw – die nog diende als werkhuis toen conservator Jef Weyns Bokrijk begon op te bouwen. Werner is tevens een gedreven volksmuzikant. “Die twee passen toch in mekaar als een perfecte zwaluwstaart”, meent vakman Werner.

“Ik herinner me nog de geur van mijn eerste bezoek als zevenjarige aan een hoeveke in Bokrijk”

Page 61: Onderox juni 2013

61

Zaterdag 20 april: OPEN DAG! Tussen 11.00 en 16.30 uur bent u van harte welkom op ons park

Het park waar je voor ‘t hele jaar kunt genieten.Sluisstraat 2a - 4861 RD Chaam - Nederland - Tel: 0031161491423

Tevens is er in het seizoen een recreatieteam en programma aanwezig, een gezellig bruin cafeetje,

cafetaria met kleine afhaalmaaltijden,binnenspeeltuin, buitenzwembad met peuterbad, enz.

Wij bieden U:• Nieuwe ruime kavels, waar u kunt genieten en ontspannen in een

groene omgeving. Deze kavels hebben een eigen privé-parkeer-plaats!

• Jaarplaatsen, deze zijn kindvriendelijk en autovrij. Hier is een cen-trale parkeerplaats.

• Nieuwe en tweedehands stacaravans en chalets, op een kavel.• Huurchalets, voor de langere termijn, vanaf 3 maanden tot max.

1 jaar.

Genieten van bos, hei, prachtige natuur, mooie steden, grensplaatsen,en van de vele streekprodukten. Maar ook van de

BRABANTSE GASTVRIJHEID en PERSOONLIJKE BENADERING!!Uw eigen kavel, op een park voorzien van alle mogelijke faciliteiten,

tot zelfs internet aan toe.

Hebben wij uw nieuwsgierigheid gewekt?Kijk dan snel op onze site: www.meysberg.nl

Of kom, geheel vrijblijvend, langs: De koffi e staat altijd klaar voor U.

Tevens is er in het seizoen een recreatieteam en programma aanwezig, een gezellig bruin cafeetje,

cafetaria met kleine afhaalmaaltijden,binnenspeeltuin,

Uw eigen kavel, op een park voorzien van alle mogelijke faciliteiten,

Hebben wij uw nieuwsgierigheid gewekt?

Chalet- en stacaravanpark

Wilt u weten welke kleur bij u past?Heeft u problemen met het aanbrengen van make-up?

Wij helpen u tijdens een make-up workshop!

Schrijf snel in! Andere datums zijn mogelijk vanaf 2 personen

Tip: ideaal als activiteit op een vrijgezellenavond of als geschenk

Schoolstraat 26A, 2400 Mol    014 32 48 70   www.quebello.be 

MAKE-UP WORKSHOP 14 JUNI

www.houthandelvanmechgelen.be

PIETER VAN MECHGELEN Houthandel - Houtzagerij

Pieter Van MechgelenHOUTZAGERIJ - HOUTHANDEL BVBAWampenberg 72 - 2370 Arendonk - Tel. 014 68 92 90

Wij laten je woning stralen

Bij ons kan je ook terecht voor: tuinhuisjes, carports, prieeltjes, speeltoestellen, tuinschermen, houten palen, betonpalen, terrasplanken in hardhout en houtcomposiet, tuinhekken, …

De gevel bepaalt het uiterlijk van uw woning. De keuze van de gevelbekleding speelt hierin een belangrijke rol. Wij helpen je graag verder tijdens uw zoektocht naar de gepaste gevelbekleding in hout, kunststof of houtcomposiet.

Kom vrijblijvend langs voor meer info!

ref_3997_verschijning_20130522_adv_van_megchelen_vs03_lr.indd 1 16/05/13 10:26

Page 62: Onderox juni 2013

62

Lommelbroek telt zeven nette, ruime kamers maar speelt nog meer troeven uit. De zaak is bij-zonder populair bij fietsers en wandelaars, die er aan de boord van het Kanaal van Beverlo een ideale pauzeerplaats vinden voor een drankje maar net zo goed voor een snack als een gas-tronomisch menu.

Vakantiegevoel laten ervarenEigenaars Danny en Christine Smits-Gevers run-nen de zaak intussen al twaalf jaar. Voordien had-den ze een eetcafé over de grens in Luyksgestel. Ze zetten sterk in op het verwennen van hun gas-ten, Danny in de keuken en Christine in de zaal. Hoewel, ’s morgens het ontbijt verzorgen is dan weer de taak van Christine. “Christine is een och-tendmens en ik een avondmens, dus dat houdt mekaar mooi in evenwicht”, lacht Danny.

“Ik beleef veel plezier aan het bereiden van het ontbijt”, vertelt de vrouw des huizes. “Dat ik daar-voor om 6 uur uit mijn bed moet, vind ik totaal geen probleem. Gevolg is wel dat een eigen ont-bijt er dikwijls bij in schiet. Dat bestaat meestal uit een paar tassen koffie en snel iets uit de hand. Wanneer we met vakantie zijn, maken we dat goed, want dan kunnen we echt wel genieten van een lekker ontbijt. Wij willen onze gasten da-gelijks hetzelfde vakantiegevoel laten ervaren.”

Alles vers gesnedenHet ontbijtbuffet bij Lommelbroek is piekfijn ver-zorgd. Er liggen verse broodjes, koffiekoekjes, kaas en vleeswaren, een wisselende Franse kaas, verschillende smeerkazen, zoet beleg waaronder een grote keuze aan confituren, vers fruit, een gekookt eitje, enz. Omdat het in buf-fetvorm wordt gepresenteerd, ga je zo vaak te-

rug als je wil. De koffie en thee krijg je aan tafel geserveerd, zo ook je fruitsap. Voor de prijs moet je het niet laten. € 9,80 voor dit is geen geld. Wil je er spek bij, dan betaal je een toeslag van € 3. Populair is ook een ontbijt cadeaubon.

“Het buffet wordt aangevuld naargelang de be-hoeften zodat alles vers is”, vertelt Danny. “De vleeswaren en de kaas worden à la minute ge-sneden.” Op weekdagen kan je al aanschuiven vanaf 7 uur, zaterdag en zondag vanaf 8 uur. Ook wie om 9.30 uur binnenkomt, kan nog zeker tot 11 uur blijven zitten. Behalve op woensdag, want dan is het de sluitingsdag.

Culinaire fietstochtWe hebben nog een tip voor fietsliefhebbers. Lommelbroek is het vertrekpunt van de culinaire fietstocht De Wuivende Dennenroute. Die brengt je al fietsend langs de toeristische hoogtepunten van Lommel. In Lommelbroek start je met een ontbijt en onderweg ontvang je achtereenvolgens een soep, hoofdgerecht en terug in je vertrekpunt een dessert. Alle info op www.lekkertrappen.be (culinaire fietsroutes).

Tekst en foto’s: Paul Huysmans

Onderox-ontbijt van de maand

Hotel-taverne-restaurant Lommelbroek is de ideale locatie om een heerlijk ontbijt te combine-ren met een vrolijke wandeling of fijne fietstocht. Profiteer de komende maand van het Onderox-aanbod.

Uitgebreid ontbijtbuffet

Prijs: € 9,80Gratis glaasje cava voor de Onderox-lezers

Geldig van 22 mei tot 30 juni 2013, enkel op re-servatie met vermelding van Onderox-ontbijt.

Lommelbroek Kanaalstraat 91 3920 Lommel-Kerkhoven Tel. 011 39 10 34 [email protected]

Ontbijt dagelijks vanaf 7 uur, zaterdag en zondag vanaf 8 uur, woensdag gesloten

Mee aan tafel met de hotelgastenLOMMEL – Hotel-taverne-restaurant Lommelbroek in het idyllische Lommelse gehucht Kerkho-ven is een charmante plek die gasten uit heel het land en ver daarbuiten ontvangt. Ook wie er niet overnacht, kan er mee aanschuiven aan het ontbijtbuffet. Dat is trouwens een echte aanrader omdat het erg uitgebreid en gevarieerd is. Na je ontbijt stap je zo de natuur in voor een wandeling of een fietstocht.

Best of Breakfast

“Ik beleef veel plezier aan het bereiden van het ontbijt. Dat ik daarvoor om 6 uur uit mijn bed moet, vind ik totaal geen probleem”

Page 63: Onderox juni 2013

63

-€50* op

KOELEN ENVRIEZEN

ACTIE GELDIG T.E.M. 30 JUNIBIJ AFGIFTE VAN DEZE BON

*per toestel (vanaf € 450) op volledig gamma MIELE koelen en vriezen.

ACTIE KOELEN & VRIEZEN

• koelkasten

• diepvriezers

• diepvrieskoffers

• wijnkasten

• inbouwkoelkasten

• inox koelkasten

• Master-cool

MARKT 9 • KASTERLEETel.014 85 07 54 • www.electrosmets.be

electro_smets_vs01_fc_lr.indd 1 18/04/12 18:28

Met een nieuwe 2-gangenlunch, een vernieuwd terras en de organisatie van allerlei events be-wandelen Toon Biermans en zijn team verder het pad van de vernieuwing. Binnenkort mogen ze er weer enkele streepjes bijzetten, want er is nog een aantal innovaties op til. Zo zien de muren van de brasserie en het restaurant er binnenkort helemaal anders uit.

Klasje sponsoren“We hebben door fotograaf Jurgi Beddeleem pro-fessionele foto’s laten maken rond eten, drinken en De Watermolen”, legt Toon Biermans uit. “Die worden nu afgedrukt op grote canvasdoeken en aan de muren opgehangen. Tegen midden juni

hangen ze er allemaal. Op die manier beschik-ken we over een bijdetijdse wandversiering met unieke foto’s. Tegelijk bieden we de doeken aan onze klanten te koop aan en per verkocht doek schenken we een som aan Cunina. Ik geloof sterk in Cunina omdat ze mensen de kans geven zich-zelf te ontwikkelen, onder meer door de bouw van scholen. We hebben ons geëngageerd om een klasje te sponsoren, wat neerkomt op € 5000 per jaar.” Afhankelijk van het formaat zullen de doeken te koop worden aangeboden aan prijzen tussen € 300 en € 500.

Verder wordt einde mei in brasserie De Brustele de oeno-culinaire bibliotheek geïnstalleerd. Die bestaat uit talrijke boeken over wijnen en gastro-nomie uit de collectie van de familie Biermans. Bezoekers kunnen zich op die manier verder be-kwamen in hun kennis over deze thema’s.

Nog een nieuwtje: de paling in ’t groen is er weer. Door de aanhoudende koude was het even wach-ten op de levering van kwaliteitspaling, maar sinds begin mei staat deze klassieker weer op de kaart.

De WatermolenHoutum 61 2460 KasterleeTel. 014 85 23 74Fax 014 85 23 [email protected] www.watermolen.be

OpenBrasserie De Brustele: dagelijks van 12 tot 14 en van 18 tot 21.30 uur, zon- en feestdagen van 12 tot 14.30 en van 17.30 tot 21.30 uurRestaurant De Watermolen: dagelijks van 12 tot 13.30 uur en van 18.30 tot 21.30 uur

De Watermolen heeft het hart op de juiste plaatsHotel-restaurant-brasserie De Watermolen in Kasterlee zet een bijzondere actie voor het goede doel op het getouw. Het heeft grote fotodoeken laten maken om aan de muren van het restaurant en de brasserie te hangen. Die kunnen ook gekocht worden door de klanten en per doek gaat er een bedrag naar de ontwikkelingsorganisatie Cunina. De actie kadert in de vernieuwde dynamiek van De Watermolen.

Publireportage

Page 64: Onderox juni 2013

64

Brasseriemenu van de maand

Hilde en Yves nodigen de lezers van Onderox graag uit voor een kennismaking en presenteren daarvoor een gunstig geprijsd menu.

•Asperges op Vlaamse wijze als voorgerecht•Schnitzel van kip met citroensaus en

gemengde slagarnituur•Gevulde profiterolles ‘Het Vijverzicht’

Prijs:€ 22 (voor- en hoofdgerecht)€ 25 (incl. dessert)Geldig van 22 mei tot 30 juni 2013. Enkel op reservatie met vermelding van 'Onderox-menu'.

VijverzichtZanddijk 642480 DesselTel. 014 75 80 78www.hetvijverzicht.be

dagelijks open vanaf 11 uur, woensdag en donderdag geslotenin juli en augustus dagelijks open vanaf 11 uur

Bezoek ook deze culinaire partners van Onderox

Zowel Yves als Hilde hebben een verleden in de horeca, maar Yves was er even tussenuit. Toch kwamen de horecakriebels weer opzetten en zo keek het koppel al een tijdlang uit om samen een eigen zaak te beginnen. “Een collega vertelde me dat het Vijverzicht over te nemen stond”, legt Yves uit. “Mijn eerste idee was: nee, dat is niets voor ons. Maar we zijn dan toch eens gaan kijken en het viel reuze mee. Mijn eerste oordeel was gebaseerd op de vroegere zaak, maar intussen was die mooi verbouwd. Nu durf ik zelfs zeggen: de inrichting is helemaal onze goesting. Moesten we het zelf hebben gedaan, dan had het niet zo-veel verschild. Op termijn willen we nog wel iets veranderen aan de buitenkant, in samenspraak met de eigenaars. De zaak is ook niet te groot zodat we het in de winter met ons twee kunnen doen.”

Vers en huisbereidNet zoals het interieur bleef ook de kaart groten-deels behouden en die brengt de betere brasse-riekeuken. “Ook hier hetzelfde. Moest ik zelf een kaart hebben gemaakt, dan zag die er nagenoeg identiek uit”, lacht Yves. Een ‘Salade Vijverzicht’ met geitenkaas is een nieuwigheid en die wordt erg veel genomen. Verder zweert de kok bij vers en zelf bereid. Dat is onder meer het geval voor de stoverij, videe, spaghettisaus en lasagne. Veel

aandacht gaat ook naar een vriendelijke bedie-ning, waar Hilde zich op toelegt.

Van het Vijverzicht willen ze bewust geen café maken. Daarom geen krukken aan de toog, ter-wijl iedereen er wel welkom blijft voor een koffie of een glas fris of bier. “We hoeven geen tooghan-gers die tot een stuk in de nacht blijven zitten”, vertellen ze. Wel werd onlangs de tapinstallatie vervangen. De vaten staan nu onder de toog, wat een kortere afstand tot aan de kraan bete-kent en dus beter bier oplevert.

Al veel bijgeleerdBinnen telt de zaak 56 zitplaatsen, op het ter-ras zijn er dat nog eens 55. “Aanvankelijk werden er foutjes gemaakt in de bediening wanneer het binnen en buiten vol zat, maar daar hebben we uit geleerd. En die fouten proberen we nu zoveel mogelijk te vermijden. Ja, ik heb al heel wat bijge-leerd”, verklapt Hilde.

Vijverzicht wil zijn kindvriendelijkheid behouden en daarom zijn ook de speeltoestellen blijven staan. In juli en augustus is de zaak zeven da-gen op zeven open; door het jaar zijn woensdag en donderdag de sluitingsdagen. Populair zijn de cadeaubonnen.

Tekst en foto’s: Paul Huysmans

Vijverzicht: Hilde en Yves op hetzelfde elan verderDESSEL – Met veel enthousiasme hebben Hilde Meulemans en Yves Maes brasserie Vijverzicht overgenomen. De succesvolle zaak stond een half jaar leeg na gezondheidsproblemen van de vorige uitbater, maar de nieuwkomers gaan door op het vroegere elan. Het interieur lieten ze intact, de menukaart werd grotendeels behouden en het terras met zicht op het water blijft een topper. “Onze droom was opnieuw een eigen zaak te starten en die hebben we nu vervuld”, zeg-gen de twee.

64

Vijverzicht

De OnthaastingLaar 14 | Mol

+32 14 32 20 15

www.deonthaasting.be

Maandag gesloten

De PostMarkt 77 | 2440 Geel

+32 14 58 06 48

www.brasseriedepost.be

Maandag gesloten

De Kleppende KlipperWaterstraat 53 | 2400 Mol

+32 14 81 77 22

www.kleppendeklipper.be

Maandag & vrijdag gesloten

“Onze droom was opnieuw een eigen zaak te starten en die hebben we nu vervuld”

Brasserie

Page 65: Onderox juni 2013

I N T E R I E U R G E E N E NZaterdag 8 en zondag 9 juni

OPENINGSWEEKENDIn onze nieuwe toonzaal : Turnhoutsebaan 171/020, 2480 Dessel.

! O P E N D E U R C O N D I T I E S !Werbeek 18 - 2470 Retie - T. 014/37 80 45 - www.interieur-geenen.be

Openingsuren : ma, di, do, vrij : 10-17.30u - zat : 10-16u - woensdag, zon.-en feestdagen gesloten

I N T E R I E U R G E E N E N :maatwerk is het codewoord

Weldra toe aan een nieuwe keuken, de renovatie van je badkamer of een moderne dressing? Dan moet je beslist langs de nieuwe toonzaal van Interieur Geenen aan de Turnhoutsebaan in Dessel. Die opent de deuren op 8 en 9 juni onder de vleugels van Elst Keukens uit Rijkevorsel, dat Interieur Geenen vorig jaar overnam. Keukens in de meest diverse uitvoeringen bieden je volop inspiratie. Bovendien profiteer je tijdens het openingsweekend van interessante condities.

Elst Keukens, dat bestaat sinds ’96, is een naam als een klok in de Noorderkempen. Met de overname van Interieur Geenen zet het dynamische bedrijf ook voet aan grond in de regio Turnhout-Mol-Geel. Meer zelfs, met de opening van een toonzaal in een nieuw bedrijven-pand in Dessel speelt ze meteen al haar troeven uit. Je ontdekt er keukens in verschillende stijlen: modern, landelijk, rustiek, minimalis-tisch,... Uiteraard is nog veel meer mogelijk en daarvoor krijg je de hulp van één van de zes interieurontwerpers.

Maatwerk is het codewoord bij Interieur Geenen. Na de opmeting ge-beurt de productie in het eigen atelier en verloopt de plaatsing via ei-gen vaklui. Niet alleen de keuken maar ook de toestellen en de kranen.

Iedereen is dermate goed op elkaar ingespeeld dat de plaatsing bij-zonder snel verloopt. Zo gaat het werkblad meteen mee op zijn plaats zodat je niet voor een periode met een onafgewerkte keuken zit.

Interieur Geenen biedt je de laatste nieuwe materialen aan zoals keramische werkbladen en hoogglans Parapan-fronten. Uiteraard naast het klassieke laminaat, fineer, lakwerk en werkbladen in lami-naat, graniet, arduin, composiet, inox en HiMacs.

Naast keukens specialiseert Interieur Geenen zich in dressings, kan-toorinrichting, badkamers en kleine renovaties. Met andere woorden: je bent er aan het juiste adres voor alle interieurmaatwerk.

Page 66: Onderox juni 2013

66

On Stage

Cultuur

Sander De Winne Group

KASTERLEE – Maandag 3 juni maakt Jazzclub Hou-tum Street het podium vrij voor enkele beloftevolle Belgische jazzmuzikanten onder leiding van Sander De Winne. Een frisse groep rond één van de weinige jazz-zangers van ons land Sander De Winne. Eigen composities, bewerkingen van jazzstandards en he-dendaagse jazzstukken: traditie en vernieuwing in hun muziek gaan hand in hand. Met Sander De Win-ne (zang), Steven Delannoye (sopraan en tenorsax), Bram De Looze (piano, rhodes), Lennart Heyndels (contrabas) en Lionel Beuvens (drums).Maandag 3 juni om 21 uur in Houtum Street in Kaster-lee, tickets € 10Te winnen: 2 duotickets

Capilla Flamenca

HERENTALS – Adriaan Willaert (ca. 1490-1562) was kapelmeester aan de San Marco Basiliek in Venetië en schepper van de eerste dubbelkorige Mariaves-pers. De meeste muziekstukken schreef hij met het oog op het rooms-katholieke avondgebed. Hij had het unieke talent om de emotie en de inhoud van de tekst treffend te verklanken. Een halve eeuw la-ter bracht Giovanni Gabrieli de Mariavespers tot een hoogtepunt. Uiteindelijk overtrof Claudio Monteverdi meesterlijk alle voorgaande Vesperae.De aanzet van deze meerkorige polyfonie vindt dus omstreeks 1550 haar wortels bij de Vlaming Adriaan Willaert. Capilla Flamenca, met acht zangers en een orgel, wil hem opnieuw onder de aandacht brengen.Vrijdag 7 juni om 20 uur in de Sint-Waldetrudiskerk, Kerkstraat, Herentals, tickets (’t Schaliken), tickets € 20 Te winnen: 2 duotickets

De koning sterftTURNHOUT – Het rijk van koning Berenger de Eer-ste is in verval. De koning ook. Meer: de koning zal sterven. Nog meer: hij heeft maar anderhalf uur te leven. Iedereen weet het maar de koning aanvaardt het niet. ‘De Koning sterft’. Zijn koninkrijk sterft met hem meeDit lijkt wel een sprookje, maar als het er al een is, dan meteen het sprookje van ons allemaal. Want wil-len we niet allemaal een beetje koning, een beetje onsterfelijk zijn?Hofpoortteater Elckerlijc in TurnhoutSpeeldata: 1, 7, 8 juni 2013 om 20 uur; 2 en 9 juni om 11 uur, tickets € 9Te winnen: 3 duotickets voor vrijdag 7 juni

Coal ChamberTILBURG – Wie in de jaren negentig naar moderne metal luisterde, kent zonder meer de Amerikaanse band Coal Chamber. Door critici werd de band al snel onder de noemer 'nu-metal' geschaard. Maar inhoudelijk onderscheidt de groep zich middels donkere thematiek en een gothic-look. Na een suc-cesvolle carrière trekt de groep door interne strub-belingen in 2003 de stekker eruit. Het blijft lang stil, maar in 2011 kondigt Coal Chamber dan eindelijk een reünie aan. Optredens in 2012 laten zien dat die strubbelingen uit de wereld zijn. De reeks optredens bevalt zelfs zo goed dat er meer concerten volgen. Dinsdag 11 juni om 20 uur in 013 in Tilburg, tickets € 27,50Te winnen: 2 duotickets

Goezot al tien jaar in ’t Hofke

OUD-TURNHOUT – Tien jaar al organiseert de vzw Goezot! het gelijknamige lentefestival in ’t Hofke van Chantraine. Het pretendeert het gezelligste rootsfes-tival van de Kempen te zijn, klein en vooral gezellig. Drie dagen feest en drie dagen een andere muzikale invulling. Dat is in het kort Goezot in ’t Hofke dat dit jaar plaatsvindt op 31 mei, 1 en 2 juni.

Vrijdagavond pakt de organisatie traditioneel uit met

een binnenlandse klapper. Na de uitverkochte avond vorig jaar met Daan is het dit jaar de beurt aan Ab-synthe Minded om minstens even goed te doen. Hun nieuwste single ‘Space’ wordt veel gedraaid op de radio, maar de band zal voor eeuwig in het ge-heugen blijven met hun doorbraakhit ‘Envoi’. In het voorprogramma spelen de Turnhoutenaars van The Deer Friends.

Zaterdag wordt het podium vrijgemaakt voor een reeks rootsbands uit binnen- maar vooral uit het bui-tenland. Op de affiche staan The Screamin’ Rebel Angels (VS), The Rechords (Aus), The Hi-Stars (B), Miss Mary Ann & The Ragtime Wranglers (NL), The Bellfuries (VS) en Eddie Angel Ft. Smokestack Light-nin’ (VS/D).

Zondag is het al rythm ’n blues dat de klok slaat met Boogie Beasts (B), Howlin’ Bill (B), Blackberry & Mr. Boohoo (Fr), 24 Pesos (GB), Lightnin’ Guy Plays Hound Dog Taylor (B) en The Nimmo Brothers (GB).Alle info en tickets over en voor de festiviteiten in het Hofke en vzw Goezot! op www.goezot.be.Te winnen: 2 duotickets voor vrijdag, 2 duo’s voor zaterdag en 2 duo’s voor zondag

Mail en win gratis ticketsWil je gratis naar één van de voorstellingen op deze pagina? Stuur dan een mailtje naar [email protected] voor 28 mei 2013. Daarin vermeld je waar je naartoe wil. Vergeet ook niet je naam, adres, tele-foonnummer en mailadres. Slechts 1 mail per post-adres. De winnaars worden persoonlijk verwittigd en de kaarten liggen klaar aan de kassa.

013: www.013.nlHoutum Street: www.houtumstreet.beElckerlijc: www.elckerlijc.com’t Schaliken: www.schaliken.be

© M

iel P

iete

rs

VERHUURT en VERKOOPT alle machines en produkten voor hetrenoveren en behandelen van alle vloeren. Ook verkoop van parket

Onze deskundige vakman RENOVEERT, REINIGT EN BEHANDELT al uw vloeren. Vakkundige plaatsing van parket.

PARIBO JANSSENS

Open: ma-vrij: 9-12u en 13-18u • zat: 9-1 u • zondag & woensdag gesloten

Kasteelstraat 101 - 2470 Retie - 014-37.92.17www.misterfloor.be

Geldig tot 31 -10-2012

OP VERTOON VAN DEZE ADVERTENTIE 10% KORTING BIJ VERHURING EN

AANKOOP PRODUKTEN VOORVLOER-ONDERHOUD.

NIET OP PARKETVLOEREN EN LAMINAAT.

2 Geldig t.e.m. 31 mei 2013

Page 67: Onderox juni 2013

67

Hoogopgeleide audiologenVerificatietechnologieAlle merkenInnovatief

Hoorcentrum Aertsdé hoorspeciaalzaak van de kempen

neemt nog steeds haar tijd om elk hoorapparaat volledig op maat van uw gehoor in te stellen.

Wilt u zelf het plezier ervaren van beter horen? Maak een afspraak voor een gratis analyse van uw gehoor:

Hoorcentrum Aerts Heist-op-den-BergBergstraat 58

2220 Heist-op-den-BergT. 015228181

Mail : [email protected]

Hoorcentrum Aerts HerentalsBovenrij 46

2200 HerentalsT. 014255007

Mail: [email protected]

E-mail: [email protected] - www.hoorcentrumaerts.be

Bergstraat 58 - Heist-op-den-BergTel. 015 22 81 81 - Fax 015 22 81 89

Openingsuren: maandag tot vrijdagvan 9.00 tot 12.30 en van 13.00 tot 17.00 u.

Bovenrij 46 - Herentals - Hoek Bovenrij/NonnenstraatTel. 014 25 50 07 - Fax 014 25 50 09 - Gsm 0496905269

Openingsuren: maandag tot vrijdag van 8.30 tot 12.30 en van 14.00 tot 18.00uZaterdag van 9.30 tot 12.30 en van 13.30 tot 16.30u.

www.

baek

en.be

Openingstijden:

ma tot vrij : 09u - 12uen 13u - 18u

zat : 10u - 12u en 13u - 17uzondag gesloten

Toonzaal:

Veedijk 48 - B-Turnhout Tel : 00-32 (0)14-41 80 59Fax : 00-32 (0)14-42 39 41

[email protected]

“Nieuwe toonzaalgeopend !!”

Natuurs

teen B

aeken ruim

t pla

ats

voor d

e toekom

st !!

Page 68: Onderox juni 2013

68

Sport

Aan een triatlon organiseren begin je niet zonder de sport zelf ooit te hebben beoe-fend, toch?Michel Sprangers: “Ik heb een tijd actief en in-tensief aan triatlon gedaan, van ’93 tot ’02, en behoorde tot de subtop van België. Toen ik een zwaar ongeval kreeg, was het voorbij. Op dat moment waren ze in Retie bezig aan de bouw van gemeenschapscentrum Den Dries. Ik heb toen bij mezelf gezegd: ‘Hier organiseer ik nog ooit een triatlon’. Ik wou mijn know-how in een formule gieten hoe ik vond dat een triatlon moest worden georganiseerd. Maar zoiets kan je niet al-leen. Daarom heb ik de plaatselijke fietsclub De Stertrappers aangesproken. Met hen hebben we een bestuur samengesteld van zeven personen die elk hun verantwoordelijkheid hebben. Vier jaar geleden zijn we begonnen met 350 deelne-mers en 5 mensen van Retie aan de start. Dit jaar zitten we op één maand voor de wedstrijd ook al aan 350 deelnemers en 30 deelnemers uit Retie zelf, wetende dat er de laatste weken voor de wedstrijd nog veel atleten inschrijven. Op enkele plaatsen na is de kwartafstand nu al volzet.”

Waarom moest er in Retie een triatlon ko-men?Het hoofddoel was om Retienaren meer te laten sporten. Er is geen plaatselijke triatlonclub en geen zwembad en toch hebben we dit jaar der-tig Retienaren aan de start. Daar ben ik best fier op. Mensen zoeken nieuwe uitdagingen en daar is triatlon er één van. Anderzijds moet de triatlon een volksgebeuren worden. Vorig jaar zag ik dat de mensen massaal naar buiten kwamen, buren die bij mekaar gingen zitten met een bakje bier en

een barbecue erbij. Dat is toch schitterend.

Hoe moeten we het niveau van de wedstrijd inschatten?We betalen geen startpremies maar keren vol-doende prijzengeld uit om elk jaar een aantal Belgische toppers naar hier te halen. De top-3 van vorig jaar staat in principe opnieuw aan de start, al is het even afwachten of tweevoudig win-naar Pieter Hemeryck voor ons of voor het Eu-ropees kampioenschap zal kiezen. We behoren tot het circuit van de Flanders Cup, een regel-matigheidscriterium over acht wedstrijden. De atleten zijn in het algemeen zeer te spreken over de organisatie en over het parcours. Het fietsen verloopt over brede wegen en het loopgedeelte bevindt zich in het centrum. Dat vinden ze leuk.Wat Retie zelf betreft, is het uitkijken naar Eve-lien Janssens in de 1/8ste. Liesbet (De Schryver, nvdr) doet niet mee omdat de combinatie van een triatlon mee organiseren en er ook nog eens aan deelnemen te zwaar weegt. Kathleen Smey-ers is er ook niet bij door een blessure. Dit jaar hebben we de Iron Maids aan de start, een groepje vrouwen dat in 9 maanden tijd een

halve triatlon wil doen voor het goede doel. Retie is voor hen een training. TV-omroepster Saartje Vandendriessche komt ook mee.

Jullie koppelen er een sociaal luik aan vast met een aparte wedstrijd voor mensen met een handicap en een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel.Vorig jaar zijn we gestart met een wedstrijd voor sporters met een handicap en dit jaar gaan we dat herhalen. Die mensen krijgen al zo weinig kansen en ik wil hen de mogelijkheid geven om te sporten voor een publiek. Jaarlijks maken we ook een deel van de opbrengst over aan de organisa-tie Make-A-Wish. Dit jaar gaan we een sponso-ringboekje ten voordele van hen verkopen.

Waar wil je naartoe met de triatlon?Misschien ooit het Belgisch kampioenschap or-ganiseren? Maar dan zou je een plaatselijke atleet moeten hebben die kans maakt op het podium en dat zal voorlopig niet voor de eerste jaren zijn. Ik heb nog heel wat ideeën, bijvoorbeeld iets voor de kinderen, een kinderduatlon bijvoorbeeld.

PraktischTriatlon Retie vindt plaats op zondag 16 juni. Het zwemmen gebeurt in het kanaal Dessel-Scho-ten, terwijl de wisselzone van fietsen naar lopen en de aankomstlijn aan gemeenschapscentrum Den Dries liggen. De eerste start wordt om 13 uur gegeven. De heren op de kwart beginnen er om 15 uur aan.Alle info op www.triatlonretie.be.

Tekst: Paul Huysmans

“Retienaren aan het sporten krijgen”RETIE – Zondag 16 juni vindt de vierde editie plaats van Triatlon Retie plaats. Met meer dan 400 deelnemers en een volledig volzette kwart vorig jaar is het sportieve evenement in enkele jaren tijd uitgegroeid tot een vaste waarde. Temeer omdat Triatlon Retie elk jaar ook enkele toppers aan de start krijgt. Organisatoren Michel Sprangers, Liesbet De Schryver en De Stertrappers wil-den met hun initiatief Retienaren meer aan het sporten krijgen en daarin zijn ze gelukt.

Page 69: Onderox juni 2013

69

25Jaar

JUBILEUM MENU

Zalmcocktail met salade en brunoise van appeltjes overgoten met een luchtige cocktailsaus met toast en roomboter

OfMonica cocktail van gevogelte met bleekselderij, grapefruit en

mandarijnen op diverse salades***

Heldere runderbouillon met � jne groenten en bieslook, meergranen brood uit eigen oven

OfCappuccino van pomodori met crème fraiche en bos uitjes, meer-

granen brood uit eigen oven***

Samenspel van gepocheerde panga� let gevuld met zeeduivel en zalm op een spiegel van Hollandse saus

OfGebakken varkenshaas op stamppotje van bladspinazie

en port-sjalottesaus***

Verfrissende sorbet met likeur***

Runderlende biefstuk met een dragonsaus en 4 soorten groenten & aardappelgarnituren

OfCombinatie van gebakken vissoorten met een luchtige sa� raansaus

***Feestelijke compositie van huisgemaakte bavarois, chocolademousse,

boerenroomijs en slagroom***

€34,00

Ook is het mogelijk de avond af te kopen:Het 6 gangen “jubileum-menu“ inclusief aperetief, witte; rosé en rode huiswijnen en zoete huiswijn, ko� e en thee gegarneerd alle frisdrank, bier van de tap en alle speciaal bier soorten witte/rode port, sherry, vermouth, jonge en oude jenever en alle andere zwak alcoholische dran-ken gedurende 4 uren is per tafel te bestellen voor: €49,99

Deze aanbieding is het hele jaar door geldig.

Mierdseweg 69, NL – 5541 EP Reusel+31 (0)497 64 33 [email protected], www.nieuwe-erven.nlOpen: woensdag t.e.m. zaterdag van 17 tot 21.30 uur, zondag van 12 tot 21.30 uur, maandag en dinsdag gesloten

ref_3997_20130522_nieuwe_erven_vs02_fc_lr.indd 1 16/05/13 10:19

Algemene houthandel, gips-, plaatmaterialen en isolatieKastelsedijk 54 - 2480 Dessel, Tel: 014 32 60 70www.houtfeyen.be - [email protected] van 8 - 12u en van 13 - 18u / za van 8 - 12u - zo gesloten

gevelbekleding siding vensterbank modern

ref_3997_verschijning_20130522_adv_houthandel feyen_vs04.indd 1 16/05/13 12:02

Page 70: Onderox juni 2013

“Wijnhuis Miguel Torres in Curicó is een tak van de befaamde familie Torres uit Spanje”, vertelt Lieve. “Zij staan bekend voor hun ecologische manier van werken. In Spanje hebben ze al ver-schillende keren een ‘Green Award’ gewonnen. Op hun domein in Chili beschikken ze over een eigen weerstation waarmee ze het weer twee weken op voorhand kunnen voorspellen. Wan-neer er regen wordt verwacht met daarna een droge periode, gaan ze aan de ene kant van het domein bladeren wegknippen zodat de wind de druiven weer droog kan blazen. Ook zetten ze natuurlijke vijanden in om bijvoorbeeld schimmel-vorming tegen te gaan. Maar het belangrijkste van al: ze maken schitterende producten in een van ’s wereld beste klimaten voor het produceren van kwaliteitswijnen.”

Beste Argentijns wijnhuisNa Chili vlogen Lieve en Hedwig door naar Ar-gentinië voor een bezoek aan wijnhuis Fabre Montmayou in Mendozza, dat wordt geleid door Hervé Joyaux en Diane Monheim. Lieve: “De man komt uit een familie van wijnmakelaars in Bordeaux en de vrouw heeft de Duitse nationa-liteit maar studeerde nog in Eupen. Ze kochten begin jaren negentig een bestaande wijngaard die in 1908 werd geplant. Met hun kennis pro-duceren ze nu wijnen van hoog niveau. Vorig jaar werd het wijnhuis bekroond met de titel van ‘Best Argentinian winery of the year’. Kortom, een wijn-bedrijf dat kwaliteit hoog in het vaandel draagt. De wijngaarden liggen aan de voet van het An-desgebergte tussen de 400 en 800 meter hoog. Ze verwerken enkel druiven van hun eigen wijn-gaarden. Om die druiven te beschermen tegen schade door hagelbollen, worden netten naast de druivelaars gespannen. Een dag voor ons bezoek was er in de buurt een domein getrof-fen door rukwinden. Het was verbazend hoeveel schade het noodweer had aangericht.”

Kempendrinks heeft verschillende wijnen van deze twee huizen in het assortiment.

Tekst: Paul Huysmans

Miguel Torres, Cordillera Chardonnay 2011

Rijkelijke geur en smaakt naar appel, citrus, wit fruit en toast. Is overduidelijk op Frans eikenhout gelagerd, maar zonder enig spoor van overdaad in het glas. De wijn behoudt al zijn frisheid en fruittemperament.€ 14,49

Fabre Montmayou Malbec Gran Re-serva 2009Deze violetrode wijn getuigt van pure klasse en elegantie. De wijn geeft een intens en com-plex boeket van rijp zwart fruit versmolten met een ondersteunende houttoets. Het is een krachtige wijn met een lange lekkere finale. € 13,53

Fabre Montmayou Barrel Selection 2009Zeer typisch cabernet sauvignon, kruidig en rijp rood fruit. Mondvullende wijn met vanille en houttoetsen en een complex palet, ge-volgd door een ronde afdronk. € 9,85

Fabre Montmayou Malbec Reserva 2010Een intens geconcentreerde, dieprode wijn op basis van Malbec. In de mond heeft hij een elegante kracht en een evenwichtige structuur. Naast de ronde mondvulling heeft hij een behoorlijk krachtige afdronk.€ 8,72

Tot 30 juni 2013 promo van 5+1 op de Argen-tijnse en Chileense wijnen(ook de goedkopere voor feestjes en BBQ)Gratis grote wijnglazen in bruikleen voor feestjes bij aankoop van de wijnen.

Kempendrinks: het lekkerste van Zuid-AmerikaARENDONK – De familie Janssen van Kempendrinks in Arendonk vindt het belangrijk om goede contacten te onderhouden met de producenten van de wijnen die ze in hun zaak te koop aanbieden. Daarom trekken ze er af en toe op uit om wijnhuizen te bezoeken. Hun recentste trip bracht Lieve Janssen en Hedwig naar Chili en Argentinië, waar ze twee prachtige domeinen bezochten, nl. Miguel Torres en Fabre Montmayou.

Wijnen

De Onderox-wijnpartners hebben de goede smaak te pakken

70

Wijnen JacobsPoederleeseweg 66 | Lille | 014 88 37 87Zondag gesloten | www.wijnenjacobs.be

Wijnen Schenkels

Patriotttenstraat 77 | 2300 Turnhout | 014 41 01 98Dinsdag en zondag gesloten | www. kroonkurk.be

5+1 gratis op het ganse gamma van het huis Mas Pellier.Actie geldig tot 30 juni

La Buena Vida

Lichtstraat, Verlipark, Unit B.1.26 Mol | 014 45 13 03Zondag gesloten | www.labuenavida.be

doorlopend gratis hometastings het ganse jaar door; kijk op www.hometastings.be

Page 71: Onderox juni 2013

71

Culinair

Onderox-restaurantmenu

Ontdek de pure Italiaanse keuken van Il Giardino aan de hand van dit voordeelmenu.

Carpaccio classicoVerse dungesneden ossenhaas met olie, ci-

troen, rucola en parmezaanse kaasof

Insalata PrimaveraSalade met roze garnalen, tomaat en bosuitjes

****Crespelle Valdostana

Gevulde crepe met spinazie en ricotta gegrati-neerd met bechamelsaus

ofTagliolini al Salmone

Verse tagliatella met rucola en zalm****

Merluzzo alla PizzaiolaGebakken verse kabeljauwhaas met basilicum

en kappertjes in lichte tomatensausof

Scaloppina al FabroKalfsvlees gevuld met artisjok, ham in witte

wijnsaus en salie****

Cannoli SicilianiTypisch Siciliaans nagerecht

ofTagleggio al mele

Taleggio is een echte kaas uit Lombardije, met een zacht licht stevig zuivel,

overgoten met honing

3-gangenmenu € 35,504-gangenmenu € 40,50Reservatie met vermelding van het Onderox-menu: gratis aperitief glas prosecco

Geldig van 22 mei tot 30 juni 2013. Enkel op re-servatie met vermelding van Onderox-menu.

Il GiardinoVrijheid 622370 Arendonk014 67 94 [email protected]

dagelijks open vanaf 18 uur, zondag vanaf 12 uur

Il Giardino

En de chef gaat nog wel even door. “Iedereen pakt uit met seizoensgebonden producten, maar die tomaten komen gewoon uit een serre en de sla staat op hydrocultuur. Wat is daar seizoens-gebonden aan?” Zelf predikt hij de authentieke, simpele Italiaanse keuken. Geen pizza – dat was vroeger in het pand ernaast – maar een goede Milanese ossobuco, paddenstoelen in het najaar, een lekker bord pasta als voorgerecht. Detail: Gero bakt zijn brood zelf.

Open keuken brengt ambianceIl Giardino verhuisde in de zomer vorig jaar naar een nieuw pand, een vroegere apotheek naast het vorige. Het werd doorbroken en achteraan werd een veranda bijgebouwd. Op de binnen-koer staat een terras voor een 30-tal personen. Il Giardino (= de tuin), weet je wel. Opmerkelijk, de open keuken ligt aan de voorkant en je passeert er bij het binnenkomen. “Ik wou de keuken voor-aan”, legt Gero uit. “Op de Vrijheid in Arendonk heb je nauwelijks passage, dus aan het raam zitten heeft niet veel zin want er is niets te zien. Mensen willen achteraan zitten. Als ze passeren langs de keuken, zien ze de kok bezig. Dat hoort bij de ambiance.”

Gero werd geboren op Sicilië en werkt al vanaf zijn dertiende in de horeca. Hij volgde de hotel-school in Milaan en ging daar in verschillende horecazaken van de familie aan de slag. In 1980 belandde hij in Nederland en sinds ’84 baat hij zijn eigen restaurant uit, de jongste 15 jaar met echtgenote Anita, die de zaal voor haar rekening neemt. Voor ze naar Arendonk kwamen, hadden ze een restaurant in Tilburg. “Nog altijd hebben we tamelijk wat klanten uit Nederland, mensen die mijn keuken zijn blijven volgen.”

TotaalbelevenisMet veel passie spreekt hij over de wereld waarin hij opgroeide. “Een restaurant betekent meer dan goed eten. De hele sfeer moet kloppen, de be-diening moet vriendelijk zijn, een goed product aan een redelijke prijs. Mensen maken er een avondje-uit van. Een flesje wijn erbij en wat mij betreft heb ik zonder een dessert niet gegeten. Een menu moet trouwens de balans zijn van een maaltijd, mooi opgebouwd met in volume de na-druk op het hoofdgerecht. Mensen moeten van tafel gaan met een voldaan gevoel.”

Il Giardino is zeven dagen op zeven open. Elke zes weken gaat de deur drie dagen op slot. Dan vliegen ze over naar de moeder op Sicilië, intus-sen 94 jaar oud. Binnenkort importeert Il Giardino ook olijfolie van Castell Umberto uit zijn geboorte-plaats, een heuvelachtig gebied op 500m boven de zeespiegel.

Tekst: Paul Huysmans

Il Giardino: geen gedoe maar gewoon goedARENDONK – Eigenaar Gero Caputo van het Italiaanse restaurant Il Giardino houdt niet van culinair geblaat. “Topkok, toprestaurant, mijn maag keert als ik het hoor of lees. Een restaurant moet simpelweg goed zijn. De Italiaanse keuken is op zich eenvoudig, alleen moet je de goede producten gebruiken.” Zijn hele leven brengt hij al door aan het fornuis, de jongste tien jaar in Arendonk waar hij Il Giardino runt met zijn vrouw Anita Mertens.

Page 72: Onderox juni 2013

7272

Culinair - Resto

Onderox-restaurantmenu

In het degustatiemenu toont chef Frédéric Hel-sen elke maand een staaltje van zijn kunnen. Als Onderox-lezer krijg je het voordeliger aangebo-den.Dit is het degustatiemenu dat tot eind mei loopt.

gerookte paling/ radijs - koolrabi - frisse groene kruiden

****coquille/ asperge - aardappel - ei (enkel in 5de

gang)****

heilbot/ broccoli - kokkels - venkel - spinazie****

Pyrenees melklam/ tuinboon - morilles - erwt****

aardbei/ limoen - den - cheesecake

Prijs: 4 gangen: € 45 (normaal € 55)5 gangen: € 55 (normaal € 65)

Het degustatiemenu van juni lees je op www.res-tauranthelsen.be. Het wordt aangeboden met dezelfde korting.

Aanbod geldig van 22 mei tot en met 30 juni. En-kel op reservatie met vermelding van Onderox-menu.

Restaurant HelsenPastorijstraat 272460 KasterleeTel. 014 72 92 [email protected]

Open:Van dinsdag tot vrijdag van 12 tot 14 uur en van 19 tot 21 uurZaterdag van 19 tot 21 uurZondag en maandag gesloten

Helsen

Wat de keuken van restaurant Helsen typeert? “Bij ons komt een vers, kwalitatief en eerlijk pro-duct op de eerste plaats”, benadrukken Frédéric en Wendy. “Het product moet in het gerecht vol-ledig tot zijn recht komen. Een stuk vis blijft vis en wordt niet verwerkt in een gelletje. Verwacht bij ons ook geen moleculaire toestanden. Som-mige mensen vereenzelvigen een hedendaagse keuken met moleculaire schuimpjes. Wij zijn he-dendaags zonder dat.”

Vers volgens het seizoenDat hedendaagse toont zich ook in de creatie van de borden vanuit het idee dat je ook met je ogen eet. Die borden demonstreren verfijning en schoonheid. De aandacht voor het dresseren leerde Frédéric in ’t Zilte van Vicky Geunes, die hem ook het respect voor het product bijbracht. Om zo vers mogelijk te kunnen werken, vermeldt de kaart slechts vier voor- en vier hoofdgerech-ten. De meeste bezoekers verkiezen het de-gustatiemenu in drie, vier of vijf gangen. Tijdens de middag wordt ook een twee- of driegangen lunchmenu geserveerd. Sowieso volgt de chef heel strikt de seizoenen. Het degustatiemenu wisselt elke keer in het begin van de maand en dat wordt pas de laatste week op punt gesteld, precies om zo goed mogelijk in te spelen op het seizoen.

De wijnkaart vermeldt een zestigtal referenties, in hoofdzaak klassiekers uit Frankrijk, Italië en Spanje. Geregeld duikt er een fles uit Portugal, Slovenië of Oostenrijk op, meestal als aangepas-te wijn bij een gerecht uit het degustatiemenu.

Restaurant Helsen is ondergebracht in een pand dat vroeger dienst deed als postkantoor. Met dertig couverts is het eerder kleinschalig. Het ter-

ras biedt evenveel plaatsen met de bedoeling dat bij mooi weer iedereen buiten een plaatsje kan krijgen. Wendy ontpopt zich als een charmante gastvrouw, die de klanten op een spontane manier ontvangt en de mensen op hun gemak stelt. Bij vragen of een probleempje is zij het aan-spreekpunt.

Ster is geen ambitie“Onze ambitie is niet een ster te behalen. Als ze er één willen brengen, is Michelin welkom, want het zou extra bekendheid geven aan onze nog jonge zaak. Maar het is niet onze eerste be-trachting. De uitdaging bestaat erin om elke dag scherp te staan, om veel tevreden klanten te hebben en hier nog lang te kunnen zitten.” Vol-gens de uitbaters biedt het een voordeel om te werken vanuit het op horecagebied rijk bedeelde Kasterlee. “Het brengt veel mensen op de been en elke zaak heeft wel zijn eigenheid. Het houdt je tegelijk scherp. Nee, we zien het zeker niet als een nadeel dat hier in de buurt veel horeca is. Ons publiek is trouwens heel divers, zowel jong als oud, en dat is wel plezant.”

Tekst: Paul Huysmans

Helsen kiest resoluut voor gastronomieKASTERLEE – Met twee Michelin-vorkjes en een 14/20 bij GaultMillau behoort restaurant Helsen tot de betere in de regio. Opmerkelijk, zeker wanneer je weet dat de zaak nog geen drie jaar be-staat. Frédéric Helsen en Wendy Van Loon kozen resoluut voor een gastronomisch restaurant. Die gastronomische keuken leerden ze kennen bij ’t Zilte in Mol, waar ze voordien allebei werk-ten. “Toen drong het tot mij door: dit was wat ik wou”, vertelt Frédéric.

“Sommige mensen vereenzelvigen een hedendaagse keuken met moleculaire schuimpjes. Wij zijn hedendaags zonder dat”

Page 73: Onderox juni 2013

73

Culinair - Resto

NicotyVisbeekbaan 5

2275 Wechelderzande

03 312 36 82

[email protected]

www.nicoty.be

maandag en dinsdag gesloten

I l GiardinoVrijheid 62

2370 Arendonk

tel 014 67 94 50

[email protected]

www.giardinoarendonk.be

geen sluitingsdag

Ristorante Italiano

De WatermolenHoutum 61

2460 Kasterlee

tel 014 85 23 74

[email protected]

www.watermolen.be

geen sluitingsdag

NoahLichtaartsebaan 51

2460 Kasterlee

tel 014 21 10 46

[email protected]

www.noahhotel.be

zondag gesloten

La BelleBel 162

2440 Geel

tel 014 70 84 51

[email protected]

www.la-belle.be

dinsdag en woensdag gesloten

Vin PerduSteenweg op Mol 114

2360 Oud-Turnhout

tel 014 72 38 10

[email protected]

www.vinperdu.be

maandag en dinsdag gesloten

Bezoek ook deze culinaire partners van Onderox

Den en HeuvelGeelsebaan 72-74

2460 Kasterlee

tel 014/85 04 97

[email protected]

www.denenheuvel.be

geen sluitingsdag

I l CieloGelmelstraat 6

2320 Hoogstraten

tel 03 411 20 45

[email protected]

www.ilcielo.be

zaterdagmiddag en maandag

gesloten

De Nieuwe ErvenMierdseweg 69

NL – 5541 EP   Reusel

+31 (0)497 64 33 76

[email protected]

www.nieuwe-erven.nl

maandag en dinsdag gesloten

Ter DonkDonk 92a

2400 Mol

tel 014 72 86 24

[email protected]

www.terdonk.be

dinsdag gesloten

Broosend HofBrooseinde 61

2360 Oud-Turnhout

tel 014 70 00 77

[email protected]

www.broosendhof.be

dinsdag en woensdag gesloten

Het KeukenorkestDr. Vandeperrestraat 33

2440 Geel

tel 014 58 33 45

[email protected]

www.keukenorkest.be

maandag en dinsdag gesloten

Page 74: Onderox juni 2013

74

Precies dertien prachtige inzendingen ontvingen we voor de Foto van de Maand rond het thema ‘zwart/wit’. Annelies Meeus kreeg met haar ‘Rocky Mountains’ het meeste aantal stemmen en kon ook het meest de jury bekoren. Die overwin-ning levert haar een K-doos van € 60 op.

Het volgende thema is ‘Europese bezienswaardigheden’. Foto’s insturen en stemmen kan tot 18 juni via www.onderox.be/foto-van-de-maand.De winnaar ontvangt een K-doos t.w.v. € 60.

Oplage: 24 000 exemplaren | V.U.: Guido Geenen | Akkerstraat 51, 2370 Arendonk | Werkten mee aan dit nummer: Jef Aerts, Suzanne Antonis, Ferre Beyens, Peter Briers, Caroline Haverans, Bruno Otten, Bart Van der Moeren (foto’s), Lidi Van Gool, Pepijn Verheyen | Grote coverfoto: Bart Van der Moeren | Eindredactie: Paul Huysmans | [email protected] | Vormgeving: www.WIZZ.be | Prepress en druk: GEWA | Internet: www.onderox.be | Webdesign: www.WIZZ.be

Onderox is gratis verkrijgbaar in de Kempen op meer dan 600 plaatsen.Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of gekopieerd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan op generlei wijze aansprakelijk worden gesteld voor eventueel ondervonden schade, voortvloeiende uit fouten en/of onvolledigheden in de inhoud

van dit blad. Tevens is de uitgever niet verplicht ongevraagd ingezonden bijdragen, die niet voor publicatie in aanmerking komen, terug te zenden. De adverteerder is verantwoordelijk voor de door hem opgegeven tekst. De adverteerder zal Uitgeverij De Heuvel vrijwaren van alle vorderingen die

zouden voortvloeien uit de schending van de rechten van derden met betrekking tot merken, octrooien, handelsmodellen, auteursrechten of elk ander recht dat derden zouden kunnen doen gelden.

Rocky MountainsAnnelies Meeus

WinnaarsOnderox Wandelfestival

Hier zijn we dan met de eerste maandwinnaars van

het Onderox Fietsfestival 2013. De gelukkigen ont-

vangen een waardebon van 25 euro van het ver-

trekpunt.

De Beemden: Hilde Cuypers uit KasterleeDe Kaasboerin: Rita Witvrouwen uit TielenDe Kleine Volmolen: Hendrik Blockx uit DesselDe Oude Belg: Ludwina Korthout uit Lille Corsendonks Hof: Raymond Pulemans uit ArendonkDe Ster: Jef Van Herck uit Arendonk De Brouwketel: Silva De Wolf uit Bouwel Couverture: Rosa Van Loon uit Weelde D'n Ouwe Brandtoren: Sonja Verdonck uit Westerlo 't Stationneke: Juliën Steurs uit Dessel

Persprijs voor Onderox-journaliste

Freelance Onderox-journaliste Suzanne Antonis is in de prijzen gevallen. Ze won de Wallonie-

Brussel Persprijs 2012 voor een artikel dat onder de titel ‘Het vuur van Luik’ verscheen in het

ledenblad van de organisatie Passar. in het kader van de reeks ‘Erfgoed en de kleine man’.

In deze reeks belicht ze de teloorgegane industrieën in de verschillende regio’s van ons land,

waarbij ze de link legt tussen geschiedenis, sociale en menselijke verhalen en erfgoedtoe-

risme. Het artikel over Luik kon de jury bekoren dankzij de originele invalshoek en opvallende

journalistieke kwaliteit.

Naast Onderox schrijft Suzanne Antonis voor Pasar, Okra en GVA/CittA. In dit nummer maak-

te ze onder meer het interview met Tom Van Dyck.

Meer informatie over advertenties en publicaties:• EricMertens|[email protected],0473-601306

• SarahKennes|[email protected],0490-572703

• GuidoGeenen|[email protected],0472-401990Het volgende nummer verschijnt op 26 juni 2013

WONEN IN DE REGIO TURNHOUT Woningen en bouwgronden te koop

regiokantoor Antwerpen - Herentalsebaan 299 - 2150 Borsbeek

T 014 233 [email protected]

www.matexi.be

In toep. van art. 5.2.6. VCRO: Vg - Wg - gdv - gvkr - Vv - Gab.EPB-attest beschikbaar ongeveer een maand na voorlopige oplevering.

OUD-TURNHOUT HUEVE AKKERS verhuizen herfst 2013 mogelijk incl. alle kosten vanaf € 305.000 bouwgronden vanaf € 121.800 excl. alle kosten geen bouwverplichting

TURNHOUT HELLEGAT tijdloze architectuur rustgevende omgeving vlakbij stadscentrum inpandige garage

TURNHOUT BOOMGAARD landelijke woningen nabij stadscentrum rustige buurt casco mogelijk

MATEXI KIJKDAG

2 JUNI | 14U-18U31 buurten

verwelkomen u!

GEEN PRIJSVERRASSINGEN: Bij Matexi is de kostprijs van de woningen gekend waardoor u niet voor onverwachte meerprijzen komt te staan. U koopt tegen de afgesproken prijs, inclusief alle kosten! * woning + grond + notariskosten + BTW + registratierechten!

Ook aanbod in Brecht, Weelde, Oud-Turnhout, Arendonk, Vosselaar en Essen

130522_ADV_Onderox_OudTurnhout_230x330.indd 1 14/05/2013 11:48:38

Page 75: Onderox juni 2013

WONEN IN DE REGIO TURNHOUT Woningen en bouwgronden te koop

regiokantoor Antwerpen - Herentalsebaan 299 - 2150 Borsbeek

T 014 233 [email protected]

www.matexi.be

In toep. van art. 5.2.6. VCRO: Vg - Wg - gdv - gvkr - Vv - Gab.EPB-attest beschikbaar ongeveer een maand na voorlopige oplevering.

OUD-TURNHOUT HUEVE AKKERS verhuizen herfst 2013 mogelijk incl. alle kosten vanaf € 305.000 bouwgronden vanaf € 121.800 excl. alle kosten geen bouwverplichting

TURNHOUT HELLEGAT tijdloze architectuur rustgevende omgeving vlakbij stadscentrum inpandige garage

TURNHOUT BOOMGAARD landelijke woningen nabij stadscentrum rustige buurt casco mogelijk

MATEXI KIJKDAG

2 JUNI | 14U-18U31 buurten

verwelkomen u!

GEEN PRIJSVERRASSINGEN: Bij Matexi is de kostprijs van de woningen gekend waardoor u niet voor onverwachte meerprijzen komt te staan. U koopt tegen de afgesproken prijs, inclusief alle kosten! * woning + grond + notariskosten + BTW + registratierechten!

Ook aanbod in Brecht, Weelde, Oud-Turnhout, Arendonk, Vosselaar en Essen

130522_ADV_Onderox_OudTurnhout_230x330.indd 1 14/05/2013 11:48:38

Page 76: Onderox juni 2013

RAVAGO FASHION & HOMEDECORATIE-HUISLINNEN-BOXSPRINGS-VERLICHTING-VINYL-TAPIJT-KARPETTEN-LAMINAAT-RAAMDECORATIE-BEHANG-VERVEN-KLEDING

OPENINGSUREN

MAANDAG GESLOTENDINSDAG 9h30 - 18h00WOENSDAG 9h30 - 18h00DONDERDAG 9h30 - 18h00VRIJDAG 9h30 - 18h00ZATERDAG 9h00 - 17h00ZONDAG 13h00 - 17h00

Moerenstraat 89 • 2370 Arendonk • Tel. 014 701 679

VOLG INDUSTRIETERREIN MOERENSTRAATVIA GPS VOLG RODE DEL

www.ravagowinkel.beRUIME PARKING

INTERIEURADVIES OP MAAT

TUINMEUBELEN

BOXSPRINGS, MATRASSEN, DEKBEDDEN, HOOFDKUSSENS, BEDLINNEN -15%* *Geldig tem 25 juni

niet cumuleerbaar met andere acties

-10% setprijs

ref_3997_verschijning_20130522_adv_ravago_vs02_lr.indd 1 15/05/13 12:11