Onderox april 2012

76
Kris Eelen zet artiesten in het podiumlicht M A G A Z I N E APRIL 2012, 11 de jaargang, nr 110 Fiets met Onderox de Kempen door Kempens koppel opent hotelletje in Westende-Bad Kalligrafie: de kunst van het schone schrift

description

Fiets met Onderox de Kempen door

Transcript of Onderox april 2012

Page 1: Onderox april 2012

Kris Eelen zet artiestenin het podiumlicht

m a g a z i n e

april 2012, 11de jaargang, nr 110

Fiets met Onderox de Kempen door

Kempens koppel openthotelletje in Westende-Bad

Kalligrafie: de kunst van het schone schrift

Page 2: Onderox april 2012

2 OnderOx.be

Van Peer Mode, 2 keer 1.000 m2 winkelplezier

Wist u dat u dezelfde aantrekkelijke sfeer en vele troeven van de fraaie winkel in Poederlee voortaan ook kunt vinden bij Van Peer Merksplas? Meer van hetzelfde, maar toch een beetje anders ... Van Peer Merksplas is voortaan ook een winkel van meer dan 1000 m2 groot, overzichtelijk ingericht met merkenmode die zowel casual is als chique, tijdloos en elegant, met een ruime kostuumafdeling. U kijkt vrijblij-vend rond of doet beroep op het enthousiast verkoopsteam. De gezellige koffi ehoek, de kinderspeelhoek, de ruime parking en de kortingbons verhogen uw winkelplezier en comfort. Reden genoeg om langs te komen, telkens opnieuw. Inge, Lieve, Kris en het Van Peer-team hopen u spoedig te mogen verwelkomen in één van beide topwinkels.

RIVERWOODSSTATE OF ART VANAF NU: 2.000M2 GEZELLIG WINKELEN

KOOPAVOND OP VRIJDAG23 MAART TOT 21U

www.vanpeer.be

PoederleeDorp 42014 88 28 28

MerksplasKerkstraat 21014 63 54 47

OpeningsurenAlle dagen van 9u30 - 12u00 &13u00 - 18u30Zaterdag doorlopend open van 9u30 - 18u00Zondag gesloten

WIN 1 VAN DE 10 MODECHEQUES VAN €50 VAN DINSDAG 20 MAART

T.E.M. ZATERDAG 24 MAART

120220_A4-VanPeer_Onderox_v3.indd 1 12/03/12 14:06

Page 3: Onderox april 2012

3OnderOx.be

maatwerk is de kracht

regio’s grootste slaapwinkel

Zandkuilstraat 23 - Poppel (B)

open: maandag t/m zondag van 10.00 tot 18.00 uur • dinsdag gesloten

Tilburgseweg 64 - Poppel (B)

open: maandag t/m zondag van 10.00 tot 18.00 uur • dinsdag gesloten

adv_poppels_vs02.indd 1 14/03/12 16:49VAN HARTE W

ELKOM IN ONZE

GLOEDNIEUWE SHOW

ROOM!

Industrieterrein Poppel - Goirleweg 5 - 2382 Poppel - België T (be) +32 (0)14 65 64 32 T (nl) +31 (0)85 888 07 08 (lokaal tarief) E [email protected] W www.artevelum.eu

openingsurenmaandag gesloten

dinsdag - vrijdag 10u - 18uzaterdag 10u - 17u

zondag 10u - 13u

Page 4: Onderox april 2012

4 OnderOx.be

DAMESAtmos FashionCaroline BissCKSD.E.P.T.Easy ComfortFrank WalderGerry WeberGil BretMayerlineMarie MéroRabeSensoTaifunTerre BleueToni DressWaxPauline BPuntoVan Hassels

HERENCasa ModaDigelMarzMilestoneState of ArtV

oo

r m

eer

zie

ww

w.k

led

ing

pel

kman

s.b

e

Bruisendpaasweekendmet paasverrassing

zaterdag 7 aprilpaaszondag

paasmaandagopen tot 17 uur.

weekend van 31 maart en 1 aprilopen tot 17 uur!

Grote keuze in onze speciale mannenafdeling

Jonge Mode

Grote Baan 27 • 2380 Ravels Tel.: 014 65 52 65Open: di t/m vrij: 9-19u - zaterdag & zondag: 9-17u

Page 5: Onderox april 2012

5OnderOx.be

12

48

50

62

6

6

10

12

14

16

18

20

22

24

26

28

30

36

40

42

44

45

48

49

50

55

60

62

64

66

68

70

Reisreportage Oostende/Westende

Column Peter Briers

Theaterproducent Kris Eelen

Maak zelf je bloemstuk

Column Caroline Haverans

Hendrik Conscience in de Kempen

Mode: de nieuwe make-uptrends

Apps

I-walk door Herentals

Tuinen: zelf groenten kweken

Gezondheid: eutonie

Binnenkijken in een passiefhuis

Leer golfen met Onderox

Expo Turnhout 2012

Remmen Los: Hyundai

Filmklap

On Stage

Rockin’ Around Turnhout

Xpose

De wereld van de kalligrafie

Onderox Fietsfestival

Fietsen en lekker eten onderweg

De Gelukszoekers

Best of breakfast: Descanso in Turnhout

Recept

Culinair: Martiz in Mol

Wijnen: Despert in Sint-Job-in-‘t-Goor

Beste lezer,Meermaals heb ik de voorbije weken tegen mezelf gezegd: wat moet het hier mooi zijn in de lente en de zomer. Op dat moment was ik aan het fietsen langs het kanaal, door een natuurgebied of een onmetelijk bos. Vaak getooid met een muts over de oren en extra gewapend met handschoenen en overschoenen. Om maar te zeggen: ik heb serieu-ze ontberingen ondergaan om tijdig de vijftien fietsroutes van het On-derox Fietsfestival en de drie culinaire fietsroutes van Lekkertrappen.be klaar te hebben. Om je een idee te geven: de route vanuit De Water-kant in Lommel heb ik gefietst terwijl er bevroren sneeuw op de fiets-paden lag en tijdens die vanuit het Vijverzicht kreeg ik een bui hagel in mijn nek.

Dat is waar, daar hoef jij je niets van aan te trekken. Nu is het aan jou om de regio te ontdekken aan de hand van knappe fietsroutes. Wil je er een complete fietsdag van maken, inclusief lekkere gerechten, dan durf ik je de culinaire fietsroutes van harte aanbevelen. De dag begin-nen met een stevig ontbijt, nadien wat kilometers trappen en af en toe halt houden voor een nieuwe schotel. Meer moet dat toch niet zijn?

Paul Huysmans

Redactie Onderox

inhoud

Onderox 110 • april 2012

24

Page 6: Onderox april 2012

6 OnderOx.be

toerisme

Oostende plaatst evenementen op de eerste rij

OOSTENDE – De Koningin der Badsteden profileert zich de jongste jaren steeds meer als evenementenstad. “Daar zijn we al tien jaar mee bezig," legt Isabelle D’hondt van de toeristische dienst uit. “We zijn altijd voor-trekker geweest in de organisatie van grote, kwalitatieve evenementen het hele jaar door. Dit heeft ervoor gezorgd dat Oosten-de niet enkel tijdens de zomer maar ook in de wintermaanden toeristen aantrekt. We proberen aan de evenementen ook altijd een verblijfsarrangement te koppelen, want het stimuleren van de verblijfsrecreatie is onze prioriteit.” Het evenementenprogram-ma voor de lente en zomer van 2012 oogt in-drukwekkend.

n Beaufort04: 31 maart – 30 septemberMet Beaufort04 is het driejaarlijkse festival voor hedendaagse kunst aan zee aan haar vierde edi-tie toe. De triënnale is uitgegroeid tot een succes-vol cultureel evenement waarbij de Vlaamse kust en hedendaagse kunst mekaar vinden in monu-mentale installaties en intrigerende werken. De selectie van de kunstwerken is een weerspiege-ling van wat zich op het hedendaagse Europe-se kunstforum afspeelt. De kunstenaars maken met nieuw of bestaand werk de kustbezoeker deel van hun fantasierijke en imaginaire wereld. In Oostende worden werken van volgende kun-stenaars opgesteld: Arne Quinze, Jannis Kounne-lis, Lucy McKenzie en een kunstenaarscollectief.

n Vliegerfestival: 12 en 13 meiIn het weekend van 12 en 13 mei wordt de Stad aan Zee weer omgetoverd tot een echt vliegerpa-radijs. Ter gelegenheid van de 27ste editie van de Lotto Kites International vindt het grootste vlie-gerfestival van België plaats. Je kan dan vliegers bewonderen in alle kleuren en vormen, met bi-zarre figuren of traditionele kites. Je kunt deelne-men aan verschillende initiaties en nachtvliegeren en een bezoek brengen aan doorlopende work-shops en tentoonstellingen. Speciaal voor de kinderen is er een snoepjesdropping en een kin-deratelier.

n Expo Carl De Keyzer: 16 mei – 26 augustusCarl De Keyzer is een Vlaamse topfotograaf met internationale naam en faam. Deze zomer is hij te gast met zijn project Moments before the Flood, een artistiek-ecologisch meesterwerk waarbij hij het publiek voert langs de onheilspellende kusten van Europa en waarbij hij het gespannen wach-ten op het stijgende zeeniveau in beelden vast-legt. De nieuwe, prestigieuze tentoonstelling loopt in samenwerking met Uitgeverij Lannoo.

n Oostende voor Anker: 25 – 28 meiHet belangrijkste maritieme voorjaarsevenement aan de Belgische kust is dit jaar aan zijn dertien-de editie toe. Jaarlijks is Oostende voor Anker de aantrekkingspool voor steeds meer eigenaars van klassieke schepen. Intussen krijgen meer dan 150

schepen een plaats aan de kaaien, de dokken en de vaargeul naar zee. Tegelijk vinden op pleinen en in de straten van Oostende tientallen anima-ties en optredens plaats. Dit jaar staat het evene-ment in het teken van Onder Stoom.

n Theater aan Zee: 26 juli – 4 augustusTheater aan Zee is het grootste theaterfestival van België en Nederland en intussen toe aan zijn vijf-tiende editie. Het festival is een ontmoetingsplek bij uitstek van publiek en theatermakers, profes-sionelen onderling, aanstormend talent en per-soonlijke meesters.

n Paulusfeesten: 9 – 15 augustusDe Paulusfeesten bieden de bezoekers zeven dagen lang een gratis aanbod van muzikale acts op vier podia, samen met straatanimatie en in-teractieve workshops. In 2011 mochten de fees-ten maar liefst 70.000 bezoekers verwelkomen. Het uitgangspunt blijft hetzelfde: af en toe een bekende band maar vooral mysterieuze namen waarachter een verrassend optreden schuilt.

n Filmfestival Oostende: 7 – 15 septemberHoogtepunt van het Filmfestival Oostende wordt opnieuw de uitreiking van de Vlaam-se filmprijzen. Maar daarnaast mag je je ver-wachten aan een presentatie van de nieuwste avant-premières van nationale en internationa-le publieksfilms. Sinds 2010 kiest het festival er-voor om ruime aandacht te geven aan talent van eigen bodem en wil het een ontmoetingsplaats zijn voor professionelen en studenten met een ruime aandacht voor het filmberoep in al zijn fa-cetten.

www.visitoostende.be

Page 7: Onderox april 2012

7OnderOx.be

toerisme

De garnaalkruier haalt lekkernijen uit de zee

WESTENDE-BAD – Garnaalkruien is een ac-tiviteit aan de Belgische kust die al eeuwen oud is en overgaat van generatie op gene-ratie. Professioneel gebeurt het te voet al lang niet meer. De mannen die zich nu met een sleepnet in het water begeven, doen dat puur als liefhebberij. Nochtans kan de vangst behoorlijk oplopen. “2010 was een goed jaar en toen ben ik eens naar huis gegaan met 14 kilo garnalen, maar veel vaker beperkt de vangst zich tot een kilo of twee," vertelt Dirk Rosseel, secretaris van De Parelvissers uit Middelkerke-Westende.

Om garnalen te kruien heb je in feite weinig nodig: een waadpak met vest, een lendengor-del en een net. “Wij werken met het systeem van de boomkor," legt Dirk uit. “Een korrestok, hier 2 meter breed, met aan de kanten twee sle-des die over de bodem slepen want de garnalen houden zich op net onder het zand. We gaan tot onze lenden in het water en slepen dan de boomkor voort. Zwaar werk, inderdaad, afhan-kelijk van de grootte van het sleepnet.”

n Best wel gevaarlijkBij De Parelvissers zijn ze met een 15-tal garnaal-kruiers. Het ideale moment om te water te gaan is anderhalf uur voor laag water. “Dat heeft te maken met het gevaar van de getijden," weet Dirk Rosseel. “Op dat moment is de stroming het minste. Bij opkomend water zou het te ge-

vaarlijk worden. Het is altijd oppassen dat er geen water in je waadpak komt. Gebeurt dat, dan ben je verloren. Er gebeuren toch af en toe ongevallen met garnaalkruiers, soms met fa-tale afloop.” Een bijkomend gevaar is dat een garnaalkruier steeds geneigd zal zijn om die-per te gaan, want hoe verder in zee, hoe meer garnalen.“Je probeert een geul verder te gaan, maar dan neemt ook het risico toe. Een gevaar-lijke plaats is ook langs de golfbrekers want door de woeling van het water heb je daar vaak putten.”

Het seizoen voor de garnaalkruiers begint in april-mei, wanneer het warmer wordt. Maar te-gelijk heb je dan de bloei in het water, dat is een papperige brij als gevolg van het afsterven van bepaalde algen. En die bloei vult dan mee de netten. De topmaand is altijd oktober. Om garnalen te kruien is geen vergunning of bre-vet nodig; iedereen kan aan de slag. Wie te voet in het water gaat, mag al zijn vangst mee naar huis nemen, ook de bijvangst, meestal tongen. De gevangen vis moet wel voldoen aan de mi-nimumlengte. “Wij zeven altijd ter plaatse en in het water. De kleine garnalen gaan altijd terug de zee in want die pellen toch niet,” zegt de se-cretaris van de visclub. “Met het sorteren van de vangst zijn we ook nog een uur bezig.”

n Beter pellenGarnalen worden levend gekookt en dat mag,

maar hoeft niet in zeewater. Dirk Rosseel: “Zelf gebruik ik altijd leidingwater en voeg ik zee-zout toe. Even koken is voldoende. Invriezen kan, maar dan bij voorkeur niet langer dan 2-3 maanden. De garnalen worden dan wel wat taaier en verliezen wat van hun smaak. Nog een tip om het pellen te vergemakkelijken: blus ze na het koken onmiddellijk met koud water. Het vlees krimpt dan wat en dan komen ze iets mak-kelijker van de schil.”

Dirk Rosseel kijkt met veel ongeduld uit naar het nieuwe seizoen. “Vooral de rust spreekt mij enorm aan. Je loopt in het water, je voelt je vrij. De meeuwen zijn aan je gewoon. Het is gewoon een plezier om in het water te lopen.” Intussen gaf ook hij de garnaalkruimicrobe door, want zijn zoon vergezelt hem geregeld op zijn expedi-ties door het water.

www.everyoneweb.com/parelvissers

DemonstratiedagenDe Parelvissers geven enkele keren per jaar een demonstratie garnaalkruien in Westende en Middelkerke. Je kan dan zien hoe ze te werk gaan met hun sleepnetten en achteraf wordt de vangst gesorteerd, gekookt en uitgedeeld aan de voorbijgangers. Het programma voor 2012 ziet er als volgt uit:

7 april (7.45 uur kruien – 11.30 uur uitdelen): casino Middelkerke10 juni (11 uur kruien – 14 uur uitdelen): Meeuwenlaan Westende22 juli (9 uur kruien – 12.30 uur uitdelen): casino Middelkerke2 september (8 uur kruien – 11.30 uur uitdelen): Meeuwenlaan Westende

www.toerismemiddelkerke.be

Page 8: Onderox april 2012

8 OnderOx.be

WESTENDE-BAD – Helga Blockx (30) uit Arendonk en Tom Maes (32) uit Geel heb-ben er een hele zoektocht opzitten. Hun droom was een B&B of hotelletje in het zuiden en die leidde hen naar Italië en Frankrijk. Uiteindelijk belandden ze aan de Belgische kust, waar ze midden vorig jaar een verouderd hotel in Westende-Bad kochten. Dat hebben ze intussen helemaal opgeknapt en sinds midden maart ontvan-gen ze er hun eerste gasten. Op de bene-denverdieping richtten ze een koffie- en wijnbar in. Niet toevallig, want in zijn vo-rige leven voerde Tom Italiaanse koffie in, volgde hij een wijncursus en behaalde het diploma van hulpkok.

“Ik had een bedrijf in horeca-apparatuur: es-pressomachines, fornuizen, industriële vaatwas-sers en ik importeerde ook Italiaanse koffie," somt Tom op. “Op die manier had ik veel con-tacten in de horeca. Zo ontstond het idee om een bed & breakfast te beginnen, aanvankelijk in Italië. We zijn daar enkele projecten gaan be-kijken, maar de band met familie en vrienden in België was te sterk, wat maakte dat we dichter-bij gingen zoeken: eerst Zuid-Frankrijk, dan Mid-den-Frankrijk, de Elzas en zo schoven we telkens op. Uiteindelijk begonnen we rond te kijken aan de Belgische kust en daar vonden we wat we voor ogen hadden: een hotel met tien tot vijf-tien kamers.”

n Alles in het nieuwIn Westende-Bad stond Hotel De la Poste al enige tijd te verkommeren, een mooi pand in belle époque-stijl met een beschermde gevel, een eeuw geleden gebouwd door architect Oscar Dumon. De zaak ging begin vorig jaar failliet, werd nog even heropend door de eige-naar, maar ging midden 2011 over in handen van het Kempense koppel. In november ruilden ze hun woning in Klein-Vorst voor hun stulpje aan zee. “We hebben de kamers helemaal op-gefrist, nieuwe bedden geïnstalleerd, hoofd-borden, tv’s, laminaat," vertelt Helga. “De bar

kreeg nieuw meubilair, de lelijke veranda aan de straatkant werd afgebroken en de gevel gereno-veerd. 99% hebben we zelf gedaan.” Het werd uiteindelijk een race tegen de klok om op 14 maart open te kunnen gaan, maar het resultaat is om fier over te zijn.

Het hotel werd omgedoopt tot Villa Alice, een naam die ze vonden op het oorspronkelijke bouwplan. Het ligt aan het einde van de win-kelstraat op 50 meter van het strand en op 100 meter van de tramhalte. Het telt twaalf kamers verdeeld over drie verdiepingen. “We wilden die kleinschaligheid om de sfeer van een bed & breakfast te creëren," aldus het koppel. “De bedoeling is om het met zijn twee te runnen. Zeven dagen op zeven, inderdaad: het wordt in het seizoen vier maanden keihard werken.” Zeker voor Helga wordt het een compleet ande-re daginvulling, want als doctor in de medische wetenschappen speelde haar leven zich tot dus-ver vooral af aan de universiteit. “Minder aan de computer zitten en meer sociale contacten," legt ze uit.

n Familiaal karakterIn Villa Alice ben je in goede handen. ’s Morgens serveren Helga en Tom hun gasten een rijkelijk ontbijtbuffet. Ze willen hen ook streekproduc-ten laten proeven en gingen langs bij een kaas-boer in Diksmuide en een patémaker in Veurne. Het eitje wordt naar wens bereid. De koffie komt van het Italiaanse merk Caffé Diemme. In het weekend en tijdens het hoogseizoen baten ze op de benedenverdieping trouwens een kof-fie- en wijnbar uit. De koffie wordt op alle mo-gelijke manieren bereid – beiden volgden in Italië een opleiding tot barista – en voor de wij-nen hanteren ze een vast stopgeld zodat ook de betere wijnen betaalbaar blijven. Je kan er ook kleinere gerechten eten.

Helga en Tom zijn zich bewust van de grote concurrentie aan de kust. “Wij zijn niet te ver-gelijken met een groot hotel. Wij zijn een fa-miliaal, leuk hotel waar je kan overnachten aan een schappelijke prijs met een persoonlijke ser-vice en met de bedoeling een vast cliënteel op te bouwen."

Reportage: Paul Huysmans

toerisme

Kempenaars openen hotelletje aan de kust

Speciaal voor de Onderox-lezerHelga en Tom nodigen je graag uit voor een kennismaking en doen daarom tot het einde van het jaar een speciale actie.

2 nachten voor 2 personen, inclusief ontbijtbuffetPrijs: € 170extra bed op de kamer: + € 20

Boek met vermelding van Onderox en er wacht je een fles cava op de kamer, samen met een hapjesschotel.Geldig tot eind december 2012, niet tijdens de schoolvakanties.

Villa AliceDistellaan 398434 Westende-Bad0495 57 58 [email protected]

Page 9: Onderox april 2012

9OnderOx.be

Med

ia M

inde

d -

Turn

hout

24 & 25 MAART • 10 u - 17 u

EXCLUSIEVE2012

TUINMEUBELCOLLECTIE

DE MEEST

STWG. OP ZEVENDONK 191-195 • 2300 TURNHOUT • T 014 42 04 08 • WWW.HANOLUX.BE

BOREK • BROIL KING • DEDON • FIXFORM • GRANDHALL • JOLI • MANUTTI OKLAHOMA JOE • OTIUM • RAUSCH • ROYAL BOTANIA • TRIBÙ • VERSUS BY TRIBÙ

BBQDEMONSTRATIES

OPENDEURDAGEN

Page 10: Onderox april 2012

10 OnderOx.be

Stond u de voorbije maanden ook zo versteld van de moed van de doorsnee landgenoot? De regering snoeide schaamteloos en met de snelheid van een gemiddelde topsport in ieders budget, maar heeft u iemand opgemerkt die zich daar werkelijk boos om maakte? Ik bedoel: iemand die bereid was tot het uiterste te gaan? Niet dus, wat mij doet besluiten dat wij – Belgen in het algemeen, Vlamingen in het bijzonder – te braaf zijn. Schoothondjes. Keffen op commando, dat wel, maar blaffen? Ho maar.

De laatste drie maanden gooiden alle mogelijke sectoren het bijltje erbij neer: van het onderwijs over sociale groeperingen tot – met stip op één –

onze vrienden van de spoorwegen. Stakingen à la carte, geroep en getier hier en daar, duw- en trekwerk waar ordetroepen opdoken en op sommi-ge plaatsen al eens een verdwaald ei. Dat allemaal wel, maar een échte vuist naar de bewindsmakers die alles over onze hoofden beslissen, kwam er niet. Opnieuw: we zijn te braaf. In Egypte bezetten ze pleinen, in Libië dwingen ze de hoeder van de natie tot aftreden en Syrië is tot de dag van vandaag het strijdtoneel van woedende burgers. En wij? Wij leggen het werk neer. Dapper? Not!

Het onderwijs beet de spits af en nam zich voor creatief te protesteren tegen de drastisch nieuwe pensioenmaatregelen. Daar hadden de opvoeders alle reden toe. Ze waren namelijk kwaad. Wat zeg ik? Woedend, dat waren ze. En dus staakten ze hun dagelijkse activiteiten. Enfin, toch een fractie van het onderwijspersoneel. Een minderheid, om precies te zijn. Woede koelt blijk-baar snel in kringen van smartborden en stofvrij krijt. Aan gebrek aan inspi-ratie lag het nochtans niet. Hier en daar werd het klassieke lessenrooster vervangen door een sportactiviteit, zowaar. Het lef! Elders in de Kempen bakten ze het nog bruiner door te blijven werken, maar hun dagloon te wei-geren. Het toppunt van durf in stakingstijd, zeg nu zelf. Ze zullen in Brussel nogal gehuiverd hebben. Terwijl de bedenkers van dit zeldzame stakingsma-noeuvre zich gratis uit de naad werkten, telden ze bij het Ministerie van On-derwijs die dag de bespaarde loonkosten.

Twee weken later kozen ook de spoorwegen het stakingspad. Een select clubje van treinbegeleiders hield het voor bekeken. Compleet out of the blue. Werkdruk, heette het officieel. Honderden reizigers strandden niets-vermoedend in het akelig kille station van Lier. Zelden zoveel mensen op de barricade zien staan als op die ene bewuste avond. Zonder uitzondering zou iedereen een officiële klacht neerleggen en – bij wijze van ultiem pro-test – de daaropvolgende ochtend plaatsnemen in eerste klasse. Raad eens hoeveel het daadwerkelijk deden? Nul. Nada. Niemand. Ikzelf heb wel een stoutmoedige blik in de richting van eerste klasse geworpen, maar heb me alsnog tevreden gesteld met mijn traditionele stek op de kunststoffen zit-bank van tweede klasse.

Waar zit de Belg met ballen aan zijn lijf? De Belg die tijdens de revolutie van mei ’68 nog écht durfde uitkomen voor zijn mening en er niet voor terug-deinsde om regels en wetten aan zijn met bloemmotief gedecoreerde laars te lappen tot er in Brussel aandachtig naar hem werd geluisterd? De Belg die in afwachting van dat moment een jointje opstak en het werk pas her-nam eenmaal de rook om zijn hoofd was verdwenen? Bestaat die eigenlijk nog? Ik vrees het ergste. Would-be rebels bij de vleet, maar echt barricade-volk? Vergeet het.

column

De would-be rebel

PETER BRIERS

p r a k t i j k N e l M e r m a n s

Turnhoutsebaan 21 • 2480 Dessel • 014 37 27 17www.praktijknelmermans.be

Leg nu de basis vooreen goed zomergevoel

De basis voor een goed zomergevoel leg je

nu. Met een proteïnedieet of de powerplate

ben je die winterkilo’s snel weer kwijt.

Laat je deskundig adviseren door diëtiste

Nel Mermans en haar team.

Maak vandaag nog een afspraak en je ziet

er straks stralend uit.

✔ voedingsadvies✔ proteïnedieet ✔ sportvoeding✔ powerplate✔ ...

gezond... afslanken... genieten...

Page 11: Onderox april 2012

11OnderOx.be

Dorp 25 - 2275 Poederlee - 014 88 28 24 - 0473 24 21 51 - www.marie-therese.be - OPEN: di-vr > 9u-12u & 13u-18u - za > 9u-17u - zo & ma gesloten

Borsten zijn onze business!

Zomer 2012 : nieuwe collectie !!EXTRA OPEN:

maandag 16 april 2012 van 13 tot 18 uur.

-15%

1202

07

.com

ontdek de nieuwe collectie en geniet van 15% korting op al uw aankopen!

(excl. flamant paint, wallpaper collection & boeken)

We zijn meer dan een interieurzaak, met desgewenst de bege-leiding van uw bouw en verbouwing, interieurontwerp, lichtplan en volledige binnenhuisarchitectuur. Wij verwelkomen u graag in onze concept store.

WALK IN DAYS 22/03 - 25/03

Flamant . Scapa Home . Marie’s Corner . Theophile & Patachou . Porcelanosa . Val Saint Lambert Charrell . Reflex . Ralph Lauren Home . Christopher Guy . Cleybergh . Salt & Pepper . Romo . FYLDS’ . Cierre

Steenweg op Mol 116 . 2360 Oud-Turnhout - tel +32 14 65 83 88

www.insenso.be

Schrijf u in op onze online nieuwsbrief en ontvang elke maand een leuke interieurtip per mail.

120309_Onderox-210x150.indd 1 14/03/12 15:33

Page 12: Onderox april 2012

12 OnderOx.be

cultuur

Artiesten kind aan huis bij cultuurproducent Kris Eelen

KASTERLEE – Kader van het interview: een doorzonkantoor, één hoog, onder de Kastel-se kerktoren. Sinds enkele jaren runt Kris Eelen hier een kantoor dat de tourneeplan-ning en promotie van theater- , muziekge-zelschappen en comedy-artiesten behartigt in Vlaanderen en Nederland. Het grootste bureau van het land, verzekert een expert ons. De gezelschappen waarmee hij werkt, zijn zeer divers: van Scala tot de Nieuwe Snaar, van Guido Belcanto tot An Nelis-sen. Eén probleem: Kris zit niet te wachten op een interview. “Laat mij mijn ding maar doen in de luwte. Overigens is er aan dit werk niks spectaculairs en voel ik mij het best op de achtergrond.” Maar haal die On-deroxvoet maar ’s van tussen de voordeur!

n Buitenjongen“Over mijn prille jeugd weet ik niet zoveel meer. Ja, ik wilde altijd buiten zijn, bij voorkeur in de bossen. Aan de jeugdbeweging ben ik ontsnapt. Even dreigde de KSA, maar toen ik in ‘vierkants-formatie’ moest, blokkeerde ik. Dat was er over. Bovendien had ik niks met uniformen.“ Later lag Kris mee aan de basis van de ‘5 frang’, zeg maar een atypische jeugdclub. “Er waren daar geen leiders, maar ik heb dat daar wel wat mee gestuurd. Mijn interesse voor muziek was er al heel vroeg. Pas vijftien organiseerde ik samen met De 5 frang ons eerste festival achter de pastorie van Kasterlee. Op het tweede fes-tival stond Kayak al op het programma en de volgende keer strikten we Thijs van Leer voor een habbekrats. Thijs woonde toen in Geel en het kostte me verschillende verplaatsingen per brommertje voor ik hem thuis trof. Ook Urba-nus’ optreden in zaal De Druif in 1976 was een voltreffer. Hij was pas doorgebroken met zijn LP Urbanus van Anus – Leevend wat zorgde voor een enorme publieke toeloop. De Druif barstte uit zijn voegen.”

n Kriebels“Of ik toen de kriebels al had? Ik betwijfel dat. Ik ben ondervoorzitter van de Federatie voor Muziekfestivals in Vlaanderen (FMiV) en uit in-formele gesprekken blijkt dat de meeste festi-vals organisch gegroeid zijn uit tooggesprekken in stamcafés of in jeugdclubs. Zo is het idee voor het Reggaefestival in Geel gegroeid aan de toog van De Valk en de Bistro (Geel). Veel gepraat, maar uiteindelijk moet iemand dan het heft in handen nemen. Toeval of niet, maar meestal was ik dat. Nu is het een solide vereniging. Van de stichters ben ik de enige die nog in het be-stuur zit. Voor het festival komen zowat 45.000 mensen opdagen. Zelf houd ik erg van reggae, maar ondertussen namen jongeren op mijn vraag de programmatie mee in handen.”

n Begin“In theater is mijn carrière gestart bij BENT (Bel-gische en Nederlandse Theaterproducties, ge-

leid door Jaak Vissenaken en Annelies Vaes), in de Benterij. Met mijn diploma ‘marketing’ zou ik daar de promotie, publiciteit en verkoop gaan doen. Je moet weten dat er in die tijd absoluut geen opleiding bestond voor theatertechniek of cultuurmanagement. Iedereen zocht een beet-je zijn eigen weg. Zelf voelde ik me binnen het theatermilieu op dat moment te ‘bleu’ voor die betrekking. Dagelijks zag ik met lede ogen de technici in hun camion vertrekken naar een the-ater in Vlaanderen of Nederland. Hun job zon me meer dan mijn kantoorbaan. In akkoord met BENT stapte ik over naar de techniek en legde daar de basis voor wat mij nu nog van pas komt. Ik ken nu alle Vlaamse en Nederlandse theaters van binnen en buiten. Toen wegens een sub-sidiestop BENT uitdoofde, ging ik aan de slag bij Jan Decleir en zijn gezelschap. Jaren was ik zijn vaste medewerker. Later liet ik nog enke-le BENT-technici overkomen n.a.v. de productie Wolfsklem met o.m. Mark Van Eeghem en Els Dottermans.”

n Garifuna“Na die periode richtte ik met Paul Schijvens (Stichter van Sfinks Boechout en later De Roma in Borgerhout) Thassos op, het eerste echte the-aterbureau in Vlaanderen. Dat gebeurde in het zog van o.m. de pas opgerichte Blauwe Maan-dag Compagnie, Toneelproducties De Tijd en Cie De Koe, die ons vroegen hun tourneeplan-ning te doen. Puur theater dus! Na een samen-werking die een decennium duurde, stapten we in vriendschap uit elkaar omdat ik breder wilde gaan. Ik zag nogal wat mogelijkheden in de mu-ziek. Zo startte ik Garifuna op. De naam hield ik over aan een bezoek aan Livingstone in Guate-mala. Garifuna is een volksstam van slaven die na de afschaffing van de slavernij op de Cara-iben, het zaakje niet vertrouwden en naar het

vasteland vluchtten. Garifuna’s staan bekend als eerlijke, goedschikse mensen. (Glimlacht)Initieel was het de bedoeling om slechts voor vier à vijf gezelschappen te werken en hen vol-ledig productioneel te omkaderen. Omdat ik ar-tistiek sterke artiesten moeilijk kon weigeren en we wellicht goed werk leverden, zijn er dat door de tijd heen veel meer geworden. Voor De Nieu-we Snaar, Guido Belcanto, Kris De Bruyne e.a. doen we het full-management. Voor andere ar-tiesten beperkt zich dit tot de tourneeplanning en de promotie.”

n Muziekfaktorij“We werken hier met vier mensen op kantoor, maar voor de tournees en in de theaters doen we een beroep op tientallen medewerkers (tech-nici, tourmanagers, etc.), veelal zelfstandigen. Er komt natuurlijk veel bij kijken: de voorbereiding en installaties voor de voorstellingen, catering, verplaatsingen… duizenden daguren. Er is dus veel volk voor ons op de baan. Zelf volg ik op lo-catie de producties zoveel mogelijk op. Vaak be-zoek ik drie voorstellingen per avond.Of wij ‘de grootste’ zijn? Daar ben ik echt niet mee bezig. Als het over producties in cultuur-centra gaat, zijn wij wellicht de grootste, maar dat is niet mijn streven. Onze activiteiten zijn re-cent nog uitgebreid omdat wij nu ook de Mu-ziekfaktorij runnen, een productiehuis voor artistiek verdiepende muziek. Daar alleen al zijn voor de voorstellingen die we produceren 800 à 900 mensen aan het werk.”

n Kortere seizoenen“Dit is een open bureau en we hebben lak aan hiërarchie. Wij zitten een beetje op elkaars lip. Ik heb daar bewust voor gekozen, zo weet ie-dereen waar de ander mee bezig is. Soms is het wel heel druk, maar iedereen kan inpikken op

Page 13: Onderox april 2012

13OnderOx.be

bepaalde situaties. 95% van onze voorstellin-gen vindt plaats in cultuurcentra. Ook de mu-zikale producties zijn op die centra afgestemd. Slechts 5% gaat naar de festivals. Wat mij wat zorgen baart, is dat het theaterseizoen steeds korter duurt. Vele centra beginnen pas eind sep-tember, stoppen van half december tot half ja-nuari, om nadien door te lopen tot eind april. In mei is het al wat kalmer en nog veel stiller wordt het in de zomer.”

n Beperkte afzetmarkt“In verhouding tot ons gewest hebben wij te veel talent. Een aantal mensen is zeer goed bezig, maar het probleem is dat de meeste per-formers hier blijven hangen. Scala b.v. is een uit-zondering op die regel. Onze markt is gewoon te klein. Bovendien zijn Vlamingen minder ge-interesseerd in pure cultuur dan bijvoorbeeld Nederlanders. Toch kiest men hier steeds vaker voor een kunstrichting. Nederlandse artiesten ontraden we vaak om de overstap naar hier te wagen omdat onze markt zo beperkt is. Onze Noorderburen zijn met drie keer meer volk en hebben in elk dorp wel een degelijk cultuurcentrum, al is er ook daar een sterke terugval omwille van de hoge ticketprij-zen en de verhoging van de btw.“

n Muziek“Muzikaal liggen de kaarten gunstiger. Ner-gens zijn er zoveel festivals als in Vlaanderen. Het is hier zelfs een toeristisch item. De Kem-pen is daarvan een sprekend voorbeeld. Wat hier op enkele vierkante kilometers gebeurt, is

ongelooflijk. Denk maar aan Graspop, de Antil-liaanse Feesten en het Reggaefestival: stuk voor stuk evenementen met Europese allure. Maar het verschijnsel groeit ook in andere Vlaamse steden.”

n Generatiekloof“Ik doe en deed dit werk met hart en ziel. Ooit komt er een wisseling van de wacht en zal ik misschien andere uitdagingen aangaan. Wel voel ik (b.v. bij het Reggaefestival) dat er zoet-jesaan een kloof groeit tussen de generaties qua opvattingen en smaak. Overigens waait die nieuwe wind ook in de cultuurcentra.“

n Fantasie en creativiteit“Zelf beleef ik nog altijd heel veel deugd aan De Nieuwe Snaar. Wat zij brengen, sluit het best aan van wat ik beoog, nl. de combinatie van theater, muziek, humor, gekruid met een toefje acrobatie. Ook Jukebox 2000 met Lucas Vanden Eynde, Tine Embrechts en Nele Bauwens is een productie waar ik trots op ben. Maar uiteraard ook artiesten als Guido Belcanto, Kris de Bruyne, Stef Bos, Thé Lau en alle andere gezelschappen waarvoor ik werk, liggen me zeer nauw aan het hart. De regel is dat wanneer ik zelf niet artis-tiek achter een productie kan staan, ik het ook niet zal doen.Ik heb een zwak voor producties die de wereld van de fantasie openen, liefst op een bedje van hoge artisticiteit. Het voornaamste voor mij is dat toeschouwers genieten en de opvoering be-grijpen. In mijn vroeger pure theatertijdperk zat ik wel eens bij voorstellingen waar iedereen bui-

tenkwam en zei: ‘het was fantastisch, maar ik weet begot niet waarover het gaat’. Dat wil ik nu vermijden.”

n Ten slotte“Pukkelpop zorgde in het wereldje van de fes-tivals voor een absolute shock. Bij het Reggae-festival droegen we de veiligheid steeds hoog in het vaandel, maar we moeten die inspanningen nog versterken.”Als we naar de plezantste actrice en de groot-ste acteur vragen, moet Kris niet lang naden-ken. Reinhilde Decleir is zijn soulmate. Ze is een geweldige actrice, het schoonste mens en tege-lijkertijd wellicht de zotste trien van het theater. Dé acteur voor hem is Julien Schoenaerts. “Je kon er ontiegelijk veel ambras mee maken, maar hij was integer, goed en geniaal als artiest.”

Recent wijzigde Kris de naam van zijn bedrijf in Cultura v.o.f., zodat de vlag wat dichter bij de lading wappert, nl. cultuur brengen naar een zo breed mogelijk publiek. Bij het buiten gaan valt onze blik op het overlijdenskaartje van Wannes Van de Velde. Wannes had hier zijn rouwadres. De Muziekfaktorij verzachtte het verdriet van zijn trouw publiek met een prachtige muzikale ode op de cd ‘Gesloten hart’.

Tekst: Bruno Otten

Foto’s: Bart Van der Moeren

www.culturavof.bewww.demuziekfaktorij.be

Page 14: Onderox april 2012

14 OnderOx.be

n Benodigdheden:•2stukkenhout•eieren•platmos

•vaasje•ranonkels•schotel

Realisatie: De Hoprank (Nadine Van Roy) • Berendonk 59b - Arendonk - Tel. 014 67 27 41 Veel succesNadineFoto’s: Foto Van Gorp • Begijnhof 16 - Arendonk • Tel. 014 67 71 03 • De foto’s werden gemaakt met een Nikon D-300

maak zelf je Bloemstuk

Geen Pasen zonder eieren

n Werkwijze:* Wikkel mos rond het vaasje* Bind de ranonkels tot een klein boeketje en zet deze in het vaasje* Leg de stukken hout op de schotel, schik het vaasje hierin en lijm

er de eitjes op

Page 15: Onderox april 2012

15OnderOx.be

De tijd die u samen doorbrengt in bed

is erg belangrijk, maar ... uw partner slaapt erg onrustig of snurkt

of u bent zelf een zeer gevoelige of lichte slaper.

In deze gevallen is S A T* dé oplossing:

een gevoelige verhoging van uw levenskwaliteit

én een extra boost voor uw relatie !!!

Samen knuffelen en toch apart slapen …in hetzelfde bed : het kan.

Provinciebaan 60 - 2470 Retie - Tel. 014/67 12 72

WWW.DAMSENCOMPANY.COM* Sleeping Apart Together is een concept ontworpen door Axel Enthoven.

Exclusief bij

dams&co_adv_vs01_fc_lr.indd 1 14/03/12 14:02

Page 16: Onderox april 2012

16 OnderOx.be

De laatste donderdagavond van de maand staat gebei-teld in mijn agenda. Mijn goede vriendin en ik tenen dan steevast naar onze stamkroeg. Afspraak op een kruk aan de toog. Om bij hoogdringendheid bij te klet-sen. De tijd dat we elkaar wekelijks zagen, is voorbij. Sneu. Maar tegelijk chance. We vonden allebei geluk bij een leuke man. Met als gevolg dat ieder haar eigen leventje leidt en willens nillens een drukke agenda op-bouwt. Maar de laatste donderdagavond van de maand is heilig.

Zo ook die bewuste laatste donderdagavond. Ik was vijf minuten te vroeg op post. Ja, ik had er goesting in. Thuis was alles prima verlopen. Onze dochter van bijna

negen maanden had genoten van haar badje en flesje pap en lag vredig te ronken. Ik prentte me in dat ik me niet schuldig hoefde te voelen over het feit dat mama een pintje ging drinken en voelde me ontspannen.

Wachtend op mijn maatje realiseerde ik me dat ons gezinsleventje opnieuw in de plooi valt. Onze dochter heeft haar regelmaat gevonden en is een schat van een frokkeltje. Ze zit nu netjes rechtop en kruipt waar ze krui-pen kan. In een mum van tijd ligt ze aan de andere kant van de met kus-sens gebarricadeerde zetel. Genietend met guitige oogjes alsof ze denkt: gezien hoe ik pijlsnel heen en weer kan roefelen? Ook de broodkorstjes die sinds kort haar leven kruisen, bevallen haar. Heerlijk om zien hoe ze de stuk-jes brood stevig bewaakt in haar vuistje om ze dan met hoorbaar genot op te smikkelen.

Mijn vriendin arriveert. Ik ben reuze benieuwd. Ze is vier maanden zwanger van haar eerste kindje en straalt. Nooit gedacht dat we het aan onze toog over kinderen, bevallen, zwanger- en ouderschap zouden hebben. Ik pro-beerde het te vermijden – want niets zo ergerlijk dan aan kinderloze vrien-dinnen een serenade over kinders te brengen – maar voor ik het weet, speelt onze dochter de hoofdrol in het verhaal. Ik vertel mijn vriendin over haar eerste woordje ‘ba’. Mijn vriend en ik zijn op dat vlak redelijk fantasierijk en hebben er ‘bal’ van gemaakt. Gefascineerd door het woordgegoochel van onze kleine meid halen we te pas en te onpas een bal boven en benoemen het ronde ding alsof we het net ontdekt hebben. Tot groot jolijt van onze dochter die onze drukdoenerij verrassend weet te pruimen.

De twee pintjes worden er vier. Het is gezellig aan onze toog. Ik probeer niet aan morgenvroeg te denken. Het is een betreurenswaardig feit dat al-cohol me tegenwoordig veel sneller dan vroeger een klop van de hamer be-zorgt. De kater ligt op de loer, maar daarvoor had ik die donderdagavond geen oog.

0.30u. Mijn vriendin en ik verlaten de kroeg. We besluiten dat we onze donderdagavond koste wat kost moeten behouden. Content begeef ik me huiswaarts. Thuis sluip ik de kamer van onze dochter binnen om haar nog een dikke kus te geven. Enthousiast maak ik al babbelend mijn vriend wak-ker om mijn relaas over de avond te doen. Ik had moeten weten dat hij dat, slaapdronken, op dat moment minder zou appreciëren.

Net zoals ik had moeten weten dat de ochtend me minder goed zou afgaan. De wekker haalt me om 6.30u vanuit een diepe slaap. Het rommelt in mijn hoofd en ik herinner me vaag de vier pintjes van donderdagavond. Ik ver-zin volop plannen om de dag op het werk goed door te komen. Tot ik onze kleine meid op haar kamer hoor kraaien. Ik vind haar dwars in haar bedje, een knuffeldier balancerend op haar hoofd en met haar beentjes spartelend van plezier. Ze lacht haar twee kleine tandjes bloot. Ook ik moet lachen om haar frats. Het tafereel verjaagt de kater naar de achtergrond. De bal is ef-fectief rond.

column nieuW .

Bal

CAROLINE HAVERANS

UITZONDERLIJKECONDITIES

GRATIS DICARPACK

BIJ ELKE NIEUWE

MOTORHOME

24 & 25 MAART • 10-18uOPENDEURWEEKENDONTDEK 5 MOTORHOME MERKEN ONDER 1 DAK

250 MODELLEN IN VOORRAAD

Blue linespeciale serie

Blue linespeciale serie

MCLOUIS • GIOTTILINE • DETHLEFFS • BENIMAR • SUNLIGHT

BELGIË2012

BELGIË 2011 • MEEST VERKOCHT • BELGIË 20

11 •

MEE

ST V

ERKOCHT •

BELGIË2012

BELGIË 2011 • MEEST VERKOCHT • BELGIË 20

11 •

MEE

ST V

ERKOCHT •

BELGIË2012

BELGIË 2011 • MEEST VERKOCHT • BELGIË 20

11 •

MEE

ST V

ERKOCHT •

GEEL-WEST GROTE STWG. 2 (E313 - UITRIT 23)WWW.DICAR.BE • 7/7 OPEN • 014/57 99 99

M O T O R H O M E S

• beste prijs• degelijke na-service• professioneel en

gemoedelijk advies • gigantisch aanbod

MEER INFO & PROMOTIES, KIJK OP: WWW.DICAR.BE

BELGIËBELGIËBELGIËBELGIËBELGIËBELGIËBELGIË2012201220122012201220122012

BELGIË 2011•

MEEST

VERKOCHT•BELGIË

ERKOCHT •

Ë2011

•M

EEST

VE

R• • beste prijsbeste prijs• degelijke na-servicedegelijke na-service• professioneel en

gemoedelijk advies gemoedelijk advies

• beste prijs• degelijke na-service• professioneel en

gemoedelijk advies • gigantisch aanbod

GROTE STWG. 2 (E313 - UITRIT 23)

CHT•B

GEEL-WEST GROTE STWG. 2 (E313 - UITRIT 23)

MEER INFO & PROMOTIES, KIJK OP: WWW.DICAR.BEMEER INFO & PROMOTIES, KIJK OP: WWW.DICAR.BEMEER INFO & PROMOTIES, KIJK OP: WWW.DICAR.BEMEER INFO & PROMOTIES, KIJK OP: WWW.DICAR.BE

• • • gigantisch aanbodgigantisch aanbodgigantisch aanbodgigantisch aanbodgigantisch aanbodgigantisch aanbod

MEER INFO & PROMOTIES, KIJK OP: WWW.DICAR.BE

GEEL-WEST GROTE STWG. 2 (E313 - UITRIT 23)WWW.DICAR.BE • 7/7 OPEN • 014/57 99 99

Page 17: Onderox april 2012

17OnderOx.be

WWW.NEWBLOCKX.BEAsics - Brako - Ciao Ragazzi - Converse All Star – Crocs - Daniele Tucci – Ecco - Fit FlopFred De La Bretoniere - Floris Van Bommel – Geox – Gabor - Hunter - Kennel & SchmengerLe Coq Sportif - Jhay – Kids of the future - Mephisto – Monshoe - Mimo - Nicky VanketsPantofola DʼOro - Paul Green - Pedro Mirales - Peter Kaiser - Prearie - Ricosta – RiekerRondinella – Scapa - Scholl - Sens Unique - Stones & Bones - Softwaves - Think – Terre BleueTimberland – Teva – Ugg - Van Bommel - Via Vai - Weekend - Zinda - enz enz…

maten 35 tot 43

Openingsuren:dinsdag tem zaterdag: van 9.30 tot 18 uurzondag: van 10.00 tot 12 uurmaandag: gesloten

New BlockxBegijnhof 7 • 2370 Arendonk

014 67 72 [email protected]

Page 18: Onderox april 2012

18 OnderOx.be

REPORTAGE

Hendrik Conscience: de man die zijn volk leerde lezen

ZOERSEL – Op 3 december 1812 werd Hen-drik Conscience in Antwerpen geboren. Tweehonderd jaar later wordt die geboorte-verjaardag zowel gevierd als vergeten. Wat is er dan aan de hand met de man die zijn volk leerde lezen? Held of verguisd, literair talent of verhaaltjesschrijver, flamingant of zoon van een Franse vader en een Vlaam-se moeder. En hoe sterk was zijn band met de Kempen, dat hij in Zoersel en Schilde een jaar lang uitgebreid wordt gefêteerd?

Als kind had Hendrik Conscience een zwakke gezondheid, zodat hij slechts sporadisch naar school ging. Toch zou hij als autodidact één van de grootste schrijvers van zijn tijd worden. Bij de omwenteling in 1830 liet hij zich als vrijwilliger inlijven bij het nieuwe Belgische leger en trok als soldaat ruim twee jaar door de Kempen. Die tocht zou hem later tot verschillende boeken in-spireren. Wie Hendrik Conscience zegt, denkt aan de Leeuw van Vlaanderen, een volksepos dat hij op 26-jarige leeftijd schreef. Hij fulmineerde

tegen de toen gangbare Franse cultuur door het boek in het Nederlands te publiceren. Het lever-de hem voor de rest van zijn leven de status op van de man die zijn volk leerde lezen. Maar Con-science leefde ook op grote voet en zat voortdu-rend in geldnood. Hij versierde diverse baantjes bij de overheid, al dan niet met koninklijke steun. Zo werd hij vertaler, commissaris in Kortrijk, con-servator van een Brussels museum en voorzitter van de militaire lotingen. Als schrijver schreef hij meer dan honderd boeken en verhalen aan een tempo van twee boeken per jaar. Zijn werk werd in heel Europa vertaald. Conscience stierf in 1883 en werd begraven op het Kielkerkhof in Antwer-pen. Enkele jaren nadien werden met de verhuis

van het kerkhof zijn stoffelijke resten overge-bracht naar het Schoonselhof. De monumentale grafzerk getuigt van een eerbetoon zoals zelden een dode schrijver heeft gekregen.

n Hoe Antwerpen nu over hem denktIn 1912 werd in Antwerpen de honderdste ver-jaardag van Consciences geboorte herdacht. Er reed een praalstoet uit, met koning Albert I in de tribune. Postkaarten en affiches werden overal verspreid en een tentoonstelling met meer dan duizend objecten legde de basis voor wat nu het Letterenhuis en archiefcentrum van de Vlaam-se literatuur is. Dat is vandaag wel even anders. Buiten een symposium, een eresaluut op het Schoonselhof en een lezing in de erfgoedbibli-otheek, besteedde Antwerpen nog maar weinig aandacht aan haar grote literaire held. Op het le-vendige Consciencepleintje ziet hij het allemaal wat knikkebollend aan. Als een oude man, want Conscience kreeg – en dat was hoogst uitzon-derlijk – zijn standbeeld al bij leven. Hij werd ge-portretteerd zoals hij er op dat moment uit zag: als iemand die op sterven na dood was, want de onthulling van zijn eigen monument heeft hij niet eens meegemaakt. Is de schrijver dan in ongena-de gevallen? “Verre van," vertelt Tom Verschaffel, hoogleraar geschiedenis. “Hij is ontegenzeggelijk

belangrijk geweest voor de Vlaamse bewustwor-ding. Maar het belang van Conscience moet je loskoppelen van de kwaliteit van zijn werk. Want daarover zijn de meningen verdeeld. Zijn boeken zijn vandaag niet meer te lezen. Verouderd naar stijl en inhoud en het verwijt dat hij onbenullige verhalen schreef. Je kan ook goed merken dat hij van Franse komaf was. Maar omdat we voor die periode in de literatuur geen alternatief hebben om als voorman te fungeren, moeten we het met hem blijven doen.”

n Conscience en de Kempen“Niet ver van het Zoerselbosch, eenzaam en ver-laten, stonden twee lemen huisjes neven elkan-der. In het ene woonde een arme weduwe met haar dochter, in het andere woonde eveneens een weduwe, rijker dan haar geburen…” Zo be-gint Conscience het verhaal van De Loteling. Het boshuisje bestaat nog altijd en verwijst graag naar de doortocht van de schrijver. Hij zou bij de oude schoorsteenmantel oude verhalen horen vertellen hebben, wat hem tot het schrijven van De Loteling heeft geïnspireerd. Het Zoerselbos zal nog vaak een rol spelen want het bleek een ide-ale schuilplaats voor zijn romanfiguren. Rovers, een vermeende moordenaar uit De duivel uit het Slanghenbosch en Janneken en Mieken die ver-dwalen en van honger en kou omkomen. Café De Ploeg in het dorpscentrum komt voor in het

boek over Blinde Rosa, waar op een schone zo-merdag van het jaar 1846, de dilligence van Ant-werpen op Turnhout rolde.Conscience schreef niet alleen over plaatsen die hij had bezocht, hij verstopte ook Kempenaars in zijn werk. Tijdens zijn dienstjaren bij het leger werd hij ziek en hij verbleef toen bij een boeren-gezin in Balen. Een zekere Beth, die hem al die tijd verzorgd had, zou hem geïnspireerd hebben voor de figuur van Trien. In Lichtaart passeerde hij in een huis in de Lentestraat. Het kreeg een plaats in zijn Boerenkrijg. En de figuur van de lus-tige knecht van Baas Gansendonck zou in Schil-de zijn ontstaan, in de afspanning Het Keizershof,

Page 19: Onderox april 2012

19OnderOx.be

waar hij een zekere Kobe had ontmoet. Met de Boeretang in Dessel maakte hij als volgt kennis: Lang is het niet geleden dat ik de pachthoeve be-zocht waar de geschiedenis van Rikke-tikke-tak een aanvang neemt. Zij staat nog tussen Des-schel en Milgem, en is bewoond door landbou-wers… Conscience hoorde er vertellen over de Grote Minnen. Die deed als soldaat van Napole-on mee aan de veldtocht naar Rusland maar kon het, in tegenstelling tot vele anderen, nog naver-tellen. De Boeretang is vandaag een beschermd monument, met verwijzing naar het verblijf van Conscience.

n De Kempen herdenkt ConscienceWaar Antwerpen de Conscienceviering groten-deels aan zich laat voorbijgaan, pakken Zoersel en Schilde uit met een ambitieus programma. In het Heemhuisje van Zoersel loopt momenteel een tentoonstelling over het leven en werk van de schrijver, zowel over zijn Antwerpse periode en zijn tocht door de Kempen, als zijn verblijf in Kortrijk en Brussel. De geschiedenis verloopt syn-chroon met zijn carrière als schrijver en redenaar. De tentoonstelling besteedt ook aandacht aan de plaats die hij inneemt in de Vlaamse Letterkunde en de Vlaamse beweging. Ook in het bezoekers-centrum in het Zoerselbos, tegenover het bos-huisje, komt er een tentoonstelling. Hier wordt vooral de speciale relatie belicht die de auteur

had met het dorp en het bos. De tentoonstelling loopt nog tot 20 mei en is te bezoeken elke derde zondag van de maand van 10 tot 17 uur of op af-spraak. Naast lezingen, een film en poppenthea-ter is er op 12 april een wandeling in het thema van Conscience in het dorpscentrum. In het Zoer-selbos zal Conscience-kenner Leo Cautereels op zondag 12 augustus een wandeling begeleiden waarbij hij halt houdt op de plaatsen die de schrij-ver inspireerden voor zijn werk.

Niet ver van Zoersel heeft ook Schilde een Consci-enceprogramma. Vanaf 7 april komt in het mu-seum Albert Van Dyck een tentoonstelling die specifiek gaat over het boek De Loteling. Voor de fietszoektocht is er bij de dienst voor toerisme een brochure beschikbaar en er worden mooie

prijzen verdeeld. Onderweg kan je zeker genie-ten van het themabier Baas Gansendonck. Naast concerten, een midzomernachtwandeling en een toneelopvoering wordt er op 9 september een nieuw monument onthuld. Een creatie van kun-stenaar Wilfried Pas, zoals die er al eerder maak-te voor andere Vlaamse schrijvers. Bij het begin van het Consciencejaar bracht de literaire kring ‘Baas Gansendonck’ een nieuwe uitgave uit van het essay van Albert Westerlinck over ‘Wie was Hendrik Conscience’. Een hebbeding voor verza-melaars aan wie het originele boekje is ontglipt. Dessel pakt uit met de Boeretang. Erfgoeddag op 22 april gaat dit jaar over ‘Helden’. De Grote Minnen waarover Conscience schreef, was de schoonbroer van Karel, de boer die destijds op de Boeretang woonde. Hij wordt in de kijker gezet samen met Karel Ooms, die andere Desselse held, waarvan er twintig werken getoond worden die uit Desselse privéverzamelingen komen.Hendrik Conscience mag dan vergeten zijn in zijn geboortestad en de literaire canon, in de Kempen is hij voor één jaar weer springlevend.

Info: alle info over het Consciencejaar in Zoersel en Schilde op www.zoersel.be en www.con-science-2012.be of bellen naar de cultuurdienst van Zoersel, tel. 03/29 80 713.

Tekst en foto’s: Suzanne Antonis

Page 20: Onderox april 2012

20 OnderOx.be

Ontluikende knoppen aan de bomen, de zon die opnieuw een aangename warmte verspreidt, de eerste bloemen die komen piepen. In deze periode van het jaar wis-selen we onze wollen garderobe voor fris katoen. Het donker mag de kast in en maakt plaats voor kleur. Ook de make-up begint aan een nieuw seizoen. Hoe je er het komende voorjaar en zomer trendy bijloopt, vertellen we je maar al te graag.

Om de opeenvolgende trends in cosmeti-ca enigszins te kunnen begrijpen, is het in-teressant een blik te werpen op de evolutie in make-up. Vrouwen én mannen gebruiken al duizenden jaren allerlei smeersels, geurtjes en kleurtjes die de zintuigen op scherp zet-ten. Vroege sporen zijn te vinden bij de Egyp-tenaren. In graftombes werden potten gevuld met een gele olieachtige substantie gevon-den. In hun superhete en droge klimaat ge-bruikten de Egyptenaren deze crème om de huid te hydrateren en te beschermen tegen rimpels. Zowel mannen als vrouwen gebruik-ten ook kohl om de wimpers te kleuren en de ogen te omlijnen.Griekse en Romeinse vrouwen namen deze gewoontes over en ze ontdekten ook de mo-gelijkheden van kalk om het gelaat wit te maken. De wangen werden geaccentueerd met rouge, ontharing was gekend en puim-steen werd gebruikt om de tanden te reini-gen. Perzische vrouwen gaven de voorkeur aan henna om hun haar en gelaat kleur te geven.

n Opvallende koninginIn het Westen is een bleke huid doorheen de tijden het symbool van rijkdom geweest en alle middelen waren goed om het gewens-te effect te bereiken, ook drastische zoals poeders die giftige loodverf, kwik of arseni-cum bevatten. In het Engeland van Elisabeth I werden eiwitten gebruikt, ze gaven een ver-stilde look aan het gezicht. De koningin zelf poederde haar gezicht spierwit en verfde haar mond knalrood. Ze gebruikte een men-geling van bijenwas en henna, oker, gemalen rode steen, bessensap en karmijnzuur. Een trendsetter avant la lettre dus.

Het heeft geduurd tot na de Franse Revolu-tie toen een gezond uiterlijk populair werd, in Frankrijk tenminste. De rest van Europa wachtte voorzichtig af en was meer terug-houdend. Die beschilderde Fransen hadden zeker wat te verbergen. Opzichtige make-up bleef lang geassocieerd met een ordinair imago.

Interessant is dat ook sommige mannen for-tuinen gaven aan crèmes, poeders en geuren tot laat in de 19de eeuw. Niet alle mannen droegen make-up omdat een man met rouge

op de wangen vaak geassocieerd werd met een dandy.

Lippenstift werd geïntroduceerd in 1870 door Guerlain en make-up veranderde pas écht toen in het begin van de 20ste eeuw mascara, poeders en blush op de markt kwa-men. In de jaren ‘30 tot ‘50 van de vorige eeuw fungeerden filmsterren en starlets vaak als rolmodellen voor de nieuwe make-up-trends. Deze werden dan ook gretig door het grote filmpubliek nagevolgd. In de jaren ‘60 zorgden de hippies voor een revival van de Egyptische look met zwartafgelijnde ogen en versierde wangen. Zware oogmake-up bleef de trend in de jaren daarna tot vandaag.

n She’s got the looks Herinner je je de winter van 2010 toen Lan-côme op de proppen kwam met zwarte lipgloss? Geen betere kleur voor een dra-matische look, maar er werden toch enke-le wenkbrauwen gefronst. Zwart is intussen wel een blijver maar gelukkig kan je combi-neren met een felle kleur. Vrouwen kunnen nu kiezen uit een enorm aanbod producten met een grote variëteit in kleuren en gebruik.

Goed verzorgde velletjes met een subtie-le glans zijn dé make-uptrend voor voorjaar en zomer 2012. Het komende seizoen draait alles in de make-up om het 'klaarmaken' van de huid. Voor we aan foundation en kleurtjes denken, is het dus echt belangrijk om je huid goed voor te bereiden. Er zijn fantastische basisproducten op de markt die onmiddellijk een glans aan je huid geven. Daarna gebruik je een hydraterende crème. Serums en ver-sterkende crèmes werken om de huid voor te bereiden op de foundation en er wordt ge-speeld met highlights en texturen om diepte in het gezicht te creëren.

n 1 HUIDMetallics is dé nieuwe make-uplook: zilver, goud, brons, koper, maar ook metallic roze. Je kunt er zowel je ogen mee opmaken als een metallic gloed over je lippenstift aan-brengen of je jukbeenderen oplichten. Hu-midity skin is een andere nieuwe look: met glanzende highlights geef je een extra di-mensie aan de huid. Kleurloze wax-mixen zijn bijvoorbeeld speciaal ontwikkeld om samen met pigmenten te worden gebruikt. De wax legt een zachte glans over je gezicht en ver-sterkt de highlights. Het gaat erom dat elk

onderdeel van je make-up vloeiend op elkaar aansluit.En verder gaan we ook weer zachte, sensue-le en romantische make-uplooks zien die heel toegankelijk zijn. Make-up die bijna over de huid zweeft en zorgt voor een perzikhuidje en blozende wangen.

Gebruik alleen fijne en luchtige poeders die een subtiel sluiereffect creëren. De combina-tie van bijvoorbeeld gezichtspoeder, blush en matte poeder oogschaduw maakt je ge-zicht al snel heel vlak en je look gaat saai zijn. Fleur alles op door dimensionaal te wer-

ken en speel met verschillende lichtreflecties. Zoek naar een combinatie van gloss, glans, zachte gloed, shimmer, mat en wissel af met een gloss-, crème- of poederproduct.Deze zomer kan je echt alle kanten op: de make-uplooks zijn opvallend en uitgesproken. Van heftige rock & roll-looks tot aristocratisch bleke gezichtjes. Van perzikhuidjes met een zachte glans of warme gloed tot geraffineerde metallics voor ogen, jukbeenderen en lippen.

mode

Spiegeltje, spiegeltje: make-up trends voorjaar en zomer 2012

Besteed veel tijd aan het voorbereiden van je huid

TIP:

Niet te veel poeder

TIP:

Page 21: Onderox april 2012

21OnderOx.be

n 2 OGEN BLIKVANGEROogschaduw en blush in crèmevorm zijn een must, ze zorgen voor een schitterend glan-zend effect. Pastels zoals oudroze, parma-blauw en zachte taupekleurtjes doen het deze zomer ook goed. Ze zijn goed voor een geraffineerde look. Eyeliner is nog steeds in, experimenteer in combinatie met smokey

eyes waar beide oogleden goed aangezet worden met diverse kleuren. Valse wimpers in diverse lengtes voor wie durft!

n 3 LIPPENLippen worden flink aangezet met een lip-stick of lipgloss. Dé kleur voor zomer 2012 is koraalrood. Met een ‘Citron Kiss’ kan je de lippen een citrusgele glans geven. De gou-den pareltjes zorgen voor natuurlijke warme lippen.

n 4 NAGELSDe knalkleuren van de voorbije seizoenen zijn een beetje passé. Het grote nieuws: naakt is in! Draagbare variaties van beige en crème. Dat wil niet zeggen dat er geen prachtige kleuren voorradig zijn – het is tenslotte lente – maar het blijft bij klassiek rood, vooral ko-raalrood, zachte pastels, zachtgeel en metal-lics.

De grootste verandering in de lange geschie-denis van make-uptrends is wellicht het feit dat vrouwen vandaag niet meer in de eerste plaats op zoek zijn naar kleur om zich beter te voelen, ze willen er gewoon stralend en vooral gezond uitzien.

Tekst: Lidi Van Gool

maandag op afspraakdinsdag geslotenwoensdag 09.00 - 12.00 13.30 - 18.00 donderdag op afspraakvrijdag op afspraakzaterdag 09.00 - 17.00 zondag gesloten

gelaatsbehandelingacneverzorging

lichaam - ontharingenepileren en verven

manicure - pedicuremaquillage

Stwg op Turnhout 52 bus 1, 2360 Oud-Turnhout - t: 014 45 20 90 - www.baggu.be

Tijdens het openingsweekend op 7 & 8 mei 2011 nodigen wij u graag uitvoor een hapje en een drankje van 11.00 - 17.00 uur.

Graag tot dan!

Page 22: Onderox april 2012

22 OnderOx.be

Path

Sociale media barsten uit hun voegen. De ge-middelde Belg heeft maar liefst 162 vrienden op Facebook. Voor wie het allemaal graag iets intie-mer wil, is er Path. Path is een sociaal netwerk voor je échte vrienden en familie. Omdat je niet je volledige levenswandel met honderden ken-nissen wil delen.

Path werd gelanceerd in november 2010 en groeide in een razend tempo. Ondertussen werd zelfs een bod van Google van 100 miljoen dol-lar afgewezen. De app is populair. Path staat dan ook voor een nieuwe visie in het social me-dia-landschap. Sociale netwerken als Facebook of LinkedIn nodigen je uit om met zoveel mo-gelijk vrienden, collega's en kennissen te verbin-den. Path beperkt dat aantal tot 150, gebaseerd op de theorie van Robin Dunbar die stelt dat nie-mand met meer dan 150 personen een stabiele sociale relatie kan onderhouden. Al blijf je best ver onder dat maximale aantal. Zo had de ge-middelde Path-gebruiker eind december vorig jaar maar 5 tot 10 contacten.

“Path maakt social media mooi en intiem.”

- Bart, Schnapps

Op Path kan je zowat alles delen met je vrien-den. Je gedachten, de muziek die je beluistert, foto's met leuke vintage effecten, wanneer je ontwaakt of gaat slapen of je locatie. Je be-houdt je Facebook-, Twitter- of Foursquare-profiel en kiest in Path welke updates je wilt doorposten naar deze profielen en welke up-dates je alleen voor je beperkte Path-vrienden-kring zichtbaar maakt.

De app is gratis, ziet er zeer fraai en overzichtelijk uit en draait op iOS en Android. Het relletje waar-bij Path vorig jaar contactgegevens naar de eigen servers uploadde, werd snel in de kiem gesmoord. Path verontschuldigde zich en werkte meteen een aangepaste update uit.

multimedia

Apps onder het vergrootglas

+Zeer fraaie interface.Mooie integratie met Facebook, Twitter, Foursquare en Tumblr.

-De iPhone-app loopt vlotter dan de An-droid-app

iPhoneAndroid

Powered by Schnapps

Kinepolis

Dé gratis app voor elke filmliefhebber in Bel-gië. Met de vernieuw-de Kinepolis-app voor iPhone, iPad en An-droid heb je steeds het actuele filmaanbod en -schema van de Ki-nepolis-bioscopen op zak. Blader door het aanbod, bekijk foto's en video's of lees alle info. Als leuke extra

kan je een filmposter fotograferen waarna je met-een naar de infopagina van de film wordt door-verwezen.

iTunes U

Met iTunes U brengt Apple een veelheid aan cursusmateriaal van een waaier aan universiteiten en scho-len rechtstreeks naar de iPhone, iPod touch of iPad. Een cursus kwantummechanica, ar-chitectuur of psycholo-gie van topuniversiteiten als Harvard, Oxford of Cambridge of een cur-

sus Italiaans van een middelbare school. Itunes U is de grootste catalogus van gratis lesmateriaal. Ideaal voor elke student of voor wie in zijn vrije tijd wat wil bijleren.

Tiny Wings

In Tiny Wings kruip je in de huid van een klein vogeltje dat nog niet kan vliegen. Door doorheen een berg-landschap snel af te dalen, jezelf te lan-ceren na elke helling en perfect te landen, maak je een steeds

hogere vlucht. Elke vlucht over de oceaan brengt je naar een volgend eiland. Het spelletje ziet er bijzonder fraai uit en werd in 2011 bekroond tot 'Game of the Year' in 'App Store Rewind'. Tiny Wings kost € 0,79 en is beschikbaar voor de iP-hone, iPod touch en iPad.

iPhone iPhone iPhoneAndroid

Apps in de kijker

App van de maand

Page 23: Onderox april 2012

23OnderOx.be

APRIL - ACTIEMAANDbij GEERTS - MOL

PARKET TAPIJTEN Luxe Vinyl Tegels

Brede planken -Zweedse topkwaliteit!

De nieuwste trend in karpetten NU exclusief

bij ons!

98,25 €/m2

NU 67,42 €/m2

incl. B.T.W.

Samengestelde parketEuropese eik

in trendy kleuren

Geschikt voor vloerverwarming!

Clicsysteem: zwevend of volverlijmd.

Ook makkelijk zelf te plaatsen.

60 x 90 - 80 x 150 - 140 x 200 - 170 x 240 - 200 x 280 - 280 x 360 cm.

Actieprijzen op onze volledige voorraad tapijten.

Nepal - India - Iran Machinaal:

kort en langharig.

De vloerbedekking van de toekomst in hout

en steenmotieven!

• sterk• makkelijk in onderhoud• akoustisch• warm• geen indrukken van zware

meubels

NU -10%.**Bij bestelling van min. 20m2

Uw vakmanspecialist in alle vloerbekleding behalve koude stenen vloer!Parket - Laminaat - Vinyl - Tapijten - LVT - Vasttapijt - Linoleum - Kurk - PVC - …

GEERTS n.v.Turnhoutsebaan 1982400 Moltel. 014 31 16 65fax 014 31 84 68

[email protected]

Openingsuren:• dinsdagtotenmetvrijdag van 9.00 tot 12.00u van 13.00 tot 18.00u• zaterdagvan10.00tot17.00u• zondagenmaandaggesloten

Page 24: Onderox april 2012

24 OnderOx.be

HERENTALS – ‘Laat je leiden door je hart’, dat zou mijn leidraad worden voor een I-walk door Herentals. Geen stadsgids aan de arm, geen brochure in de hand, enkel een stem in mijn oor. En Herentals is voor mij onbekend terrein. Tenminste, dat dacht ik, want onderweg zijn de vertrouwde stem-men en flashbacks niet te tellen.

Een stad die haar naam waardig is, begint een wandeling op haar Grote Markt. Het oor-tje vraagt me post te vatten bij de Lakenhal waar wolwevers en lakenmakers in de vijftien-de eeuw handel kwamen drijven. Mij valt eer-der de Belforttoren op, die honderd jaar later werd gebouwd en van een heel andere stijl is. Twee eeuwen verder namen de boeren de Fran-se bezetter op de schop. Omdat de belastin-gen te hoog waren en kerken gesloten werden. Het herdenkingsmonument voor de Boerenkrijg deelde later ook in de klappen. In de jaren tachtig had een restauratiebeurt zulke kwalijke gevol-gen dat Christus beide benen verloor. Journalist en Herentalsenaar Marc Helsen heeft persoonlijk ervoor gezorgd dat de arme man ze in stukken en brokken terugkreeg. Zo vertelt hij toch in het oortje. Ik word verder gestuurd naar het Beslo-ten Hof. Onderweg valt mijn oog op een staaltje van metaalarchitectuur. Het blijkt van een indu-strieel te zijn die in de 19de eeuw het allemaal wat te groot zag en de straten versierde met ki-osken, pompen en lantaarnpalen. Hij zou zelfs de hele stad van gasverlichting voorzien, in ruil voor een tricolore sjerp. Misschien was hij beter in de zustertuin zich over die grootheidswaan-zin gaan bezinnen want burgemeester werd hij niet. Het klooster behoort nog altijd aan de Franciscanessen. Ik geniet van deze stille plek en wacht op het fluiten van een vogel, naast Fran-ciscus van Assisi. Maar één vogel maakt de lente niet, dus breek ik mijn hoofd over de jaartallen op de muur, waar enkele cijfers ontbreken en andere herhaald worden. Rekenen is nooit mijn sterkste kant geweest.

n Wortels, luchtpost en een gestraft liefAutorijden ook niet, daar word ik pijnlijk aan herinnerd aan de Bovenpoort. Om mijn rijbe-wijs te halen, moest ik deze hindernis vlekkeloos kunnen nemen. Ontelbare keren ben ik op deze plek in en uit de stad gereden. Gelukkig was de tijd van de gesloten poort toen al lang voor-bij. Of misschien waren de wortels in de aan-

grenzende moestuin allemaal opgebruikt. In het oortje weet Carlo Van Tichelen er alles over. Ik wandel verder, verdacht diep onder het straat-niveau want ik blijk in de gracht van de oude stadsomwalling te lopen. Het is even zoeken, de straataanduiding voor de Nonnenvest staat op hetzelfde niveau. Bij de volgende halte moet ik een sprong maken om te kunnen landen op het Helikopterplein. Tussen 1950 en 1959 kwam hier elke dag de posthelikopter voorbij gewiekt. Luchtpost was toen nog een letterlijk begrip. Over het grindpad bereik ik het Begijnhof. Of negerhutten, zo je wil, want de seniorenwonin-gen liggen bij veel Herentalsenaren nog altijd als een baksteen op de maag. Geef mij maar een bellefleur of dobbel-flip. Ik sla een praatje met de mannen van de stadsgroendienst die de perenbomen na een lange winter weer aan de praat moeten krijgen. “We maken er een punt van om hier oude fruitsoorten nieuw leven in te blazen," vertellen ze, en werken dan naarstig verder. Was het onder deze perelaars dat Marc Helsen zich neervlijde en om begrijpelijke rede-nen de tijd vergat?

n Kasteelheer, schrijver of wielerkampioenMet een ommetje langs de Kleine Nete kom ik bij een klassieker. Kasteel Le Paige kreeg me al eerder op bezoek maar nu sta ik voor een ge-sloten deur. Ik zet me in de groene kathedraal om te luisteren naar de bijzondere geschiede-nis van de familie. Omdat de laatste telg geen erfgenaam had, schonk hij de kerkfabriek het domein, samen met de dwingende belofte om het kasteel af te breken en er een kerk te bou-wen. Gelukkig waren we toen al allen Belgen en kwam er een compromis uit de bus. Het kas-teel bleef, de kerk werd een verzameling ban-ken rond een altaar en met boomkruinen als dak. Dat we Fien Janssens daar nooit hebben zien bidden! Fien wie? Ah ja, natuurlijk, Ernest Claes had schoolgelopen in het Aartsbisschop-

pelijk college van Herentals en stuurde Herman Coene in de ‘Heren van Zichem’ naar dezelfde plek. Ben ik onderweg dan de winkel voorbij-gelopen, waar kotmadam Fien zo dikwijls tus-sen haar hoeden naar de voorbijgangers stond te turen? En heeft de jonge Jo De Meyere, toen hij in volle vaart met de leeuwenvlag de Grote Markt bestormde en prompt van de prefect een oorvijg kreeg, gedacht aan de Herentalse wiel-renner Rik Van Looy? Die raasde ook over de stoep van het Hofkwartier maar verloor toch die legendarische rit uit de Tour de France. Beide fragmenten zitten in het audiovisueel geheu-gen gegrift. Met het oortje van Hartig Herentals kwam het allemaal weer terug.

Info: de I-pod wandeling is tegen vergoeding te downloaden op www.storynations.be. Wie geen geschikte elektronica heeft, kan een I-pod huren bij de dienst voor Toerisme, Grote Markt 35 – 2200 Herentals. Tel. 014-21 90 88, www.herentals.be

Tekst en foto’s: Suzanne Antonis

REPORTAGE

Hartig Herentals in een doosje

Niets is wat het lijkt, ook een dorp of stad niet. Elke maand trekt journaliste Suzan-ne door een dorpskern. Met een uitgestip-pelde wandelroute in de hand, maar dat is om niet verloren te lopen. Ze laat haar oog vallen op de eigenaardigheden langs de kant, groet de mensen die ze tegenkomt en krijgt soms een verhaal terug. Deze maand: Hartig wandelen in Herentals.

Page 25: Onderox april 2012

25OnderOx.be

De zomer komt eraan en dan mag lingerie weer wat meer gezien worden. Toch staat bij de meeste vrouwen het draagcomfort voorop. Moet lingerie daarom oerdegelijk, saai en duur zijn? Helemaal niet. De Linnen-winkel in Dessel bewijst dat comfort en be-taalbare mode perfect samengaan. Als je maar het juiste model en een kwaliteitsma-teriaal kiest.

Julienne Driesen begon haar lingeriewinkel in 1988 in de garage van haar woning. In de rek-ken lag Schiesser, tot op vandaag nog altijd een topmerk voor kwaliteitsondergoed. Een per-fecte pasvorm stond voor haar klanten steeds voorop. Na drie jaar werd de garage te klein en kwam er een winkelpand aan de Molsebaan. Het aanbod werd uitgebreid met nachtkleding en ondergoed voor heren. Inmiddels gaf Julien-ne de lintmeter door aan dochter Leen. Ze was nog een tiener toen ze haar vrije zaterdagen al doorbracht in de winkel van haar moeder. Toch koos ze aanvankelijk nog voor een administra-tieve opleiding. Maar met de overname van de winkel bleek dat een prima combinatie met haar passie voor lingerie.

Met merken als Triumph, Esprit, Chantelle en Sapph weet zij zowel de kwaliteit als de prijs te handhaven. Van de Franse lingerieprodu-cent Passionata, die garant staat voor jeugdige modellen en goede pasvormen, heeft Leen het grootste aanbod in de Kempen en dit vanaf cup-maat A tot en met E.

n Zachte stoffen voor een zachte prijsVoor hun nachtkleding willen klanten steeds meer superfijne en zachte materialen, zonder dat die wollig of slap is. De nieuwe kunstvezel MODAL brengt de oplossing. Die is gemaakt uit beukenhout, waarbij pulp door een chemisch proces wordt omgezet in een sterke vezel. Het resultaat is een zachte en soepel vallende stof die een beetje op zijde lijkt maar er niet de na-delen van heeft. MODAL is gemakkelijk in on-derhoud, ademt goed en neemt prima vocht op. Door de chemische versterking zijn de vezels slijt- en kleurvaster dan natuurvezels. Schiesser, Esprit en Cyell dragen die vernieuwing in stoffen hoog in het vaandel. De Linnenwinkel volgt hun adviezen op de voet en is dan ook een goede keuze voor moderne nachtkleding.

LiNGERiE/PuBLiREPORTAGE

Zachte passie voor dag en nacht

Perfect passende

luxe lingerieaan betaalbare prijzen

DE LINNENWINKELMolesbaan 24 - 2480 Dessel - T 014 37 88 92 - F 014 37 40 60www.delinnenwinkel.netOpeningsuren: Di.tem. vrij van 9.30 - 12.30 en 13.30 - 18.00

Zaterdag van 9.30 - 17.00 Zondag en maandag gesloten

Page 26: Onderox april 2012

26 OnderOx.be

We willen weer contact met de natuur, au-thenticiteit en gezondheid. Ook op ons bord. Wie zijn eigen groenten of fruit kweekt, is niet langer meer een boer of hip-pie. Integendeel, een moestuin is de dag van vandaag hip en trendy. Sterren tuinie-ren en glossy magazines reserveren ruimte voor tuintips. Wie wil uitpakken bij vrien-den, doet dit best met een sapje van eigen vruchten, een salade van eigen kweek, spe-ciale kruiden of ‘vergeten’ groenten uit eigen tuin.

Ook in de siertuin steken groenten de kop op. Meer zelfs, de moestuin neemt op bepaalde plekken de overhand van de siertuin. Wil je echt helemaal ‘in’ zijn, plant dan groenten (bijvoor-beeld verschillende soorten sla) onder je leifruit of in je borders.Een moestuin biedt bovendien tal van voorde-len. We sommen er enkele op: • Je kan groenten, fruit en kruiden kweken die

je nergens anders kan verkrijgen waardoor je

zorgt voor meer variatie op je bord. Je eigen groenten kweken is dus vaak een spannende aangelegenheid.

• Werken in de tuin zorgt naast de nodige in-spanning ook voor ontspanning en bewe-ging, wat de gezondheid ten goede komt.

• Tuinieren is een goedkope en leuke bezigheid die je ook perfect samen met kinderen kan doen. Door zelf groenten te kweken, kan je trouwens heel wat besparen.

• Groenten, kruiden en fruit zijn vaak net zo mooi of misschien zelfs nog mooier dan sier-planten. Bloembakken met sla of aardbeien staan bijvoorbeeld prachtig op de venster-bank of het balkon.

• Een eigen groentetuin is ecologisch verant-woord. Het brengt je ook in contact met an-deren, wat voor veel mensen belangrijk is gezien het sociale isolement waarin we de dag van vandaag leven.

Percelen worden kleiner en meer en meer men-sen wonen in verstedelijkt gebied. Is een moes-tuin dan wel weggelegd voor het grote publiek? In tegenstelling tot wat men vaak denkt, hoeft een moestuin niet altijd veel plaats in te nemen. In principe ben je met 1 vierkante meter al een eind op weg. Wie niet zoveel plaats heeft, kan creatief aan de slag met bijvoorbeeld een hou-ten moestuinbak op het terras, een moestuin-tafel op het balkon, enkele grote plantbakken, hangpotten, plantzakken, een miniserre,... Het is dan ook niet verwonderlijk dat in grote we-reldsteden de balkons groener en productiever zijn dan ooit tevoren. Los van het feit dat zelf je groenten kweken hip of ecologisch verantwoord is, zijn sommigen onder ons door de economische crisis genood-zaakt zoveel mogelijk zelf te telen. De vraag naar volkstuintjes stijgt dan ook zienderogen. Dit was ook al zo kort na de Eerste Wereldoor-log. Niet verwonderlijk, want je eigen groenten zijn gewoonweg goedkoper en smakelijker dan deze uit de supermarkt. Kort samengevat: een eigen moestuin is tren-dy, ecologisch verantwoord, gezond, maar in de eerste plaats gewoon lekker.

Tekst door tuin- en landschapsarchitect Pepijn Verheyen

n Koken met zonlicht

Hernieuwbare energie is een hot topic waarover wereldwijd al heel wat initiatieven en projec-ten lopende zijn. In het kader hiervan komt het thema dagelijks koken echter nauwelijks aan bod. De SolarCooker kan hier een groot verschil maken.Het element bestaat uit een schelpvormig, hoog-glans aluminium oppervlak waarin het zonlicht naar een centraal punt wordt weerkaatst. In het midden bevindt zich een kookzone bestaande uit een metalen ovenplaat waarop het gerecht rondom rond wordt opgewarmd. De tempera-tuur kan in het centrale punt al snel oplopen tot 250 graden waardoor je op de ovenplaat ge-makkelijk iets kan bakken, stomen, koken of grillen.

www.solarcooking.be

n Zitelement met puzzelplezier

Half februari lanceerde een Kortrijks interieur-bureau een nieuw designlabel: Toss Furnitu-re. Het eerste product uit de collectie, de Toss Grouper, is een multifunctioneel, design zitmeu-bel. Op het eerste gezicht lijkt de Grouper een perfecte zwarte kubus. Begin je echter te ‘tos-sen’, dan komen er andere kleuren en vormen tevoorschijn. Door het inside-out karakter kan je de minimalistische zwarte kubus in slechts drie bewegingen omtoveren tot een gekleurd exemplaar. Met één zitelement wordt het mo-gelijk maar liefst zes verschillende opstellingen te creëren. De Grouper is bovendien eenvoudig te verplaatsen en geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. www.toss-furniture.com

tuinen

De moestuin is terug van weggeweest

Page 27: Onderox april 2012

27OnderOx.be

Kerkstraat 8, B-2330 Merksplas

T +32 (0) 14 63 36 39

Laat u inspireren door onze exclusieve collecties tuinmeubelen van de meest gerenomeerde merken zoals Gloster, Fermob, Kettal, Colect, One to Sit, Magis en nieuw dit seizoen, Viteo.

Verkoeling vindt u onder onze unieke parasols van Tuuci en Jardinico, en met de zeilen van MoonSoon kunnen wij u maatwerk bieden voor het perfecte plekje in de schaduw.

Outdoor Lifestyle

www.afra.be

Kettal

One to Sit

Gloster

Fermob

Moonsoon

Jardinico

Tuuci

Grandhall

Heatstrip

Viteo

Page 28: Onderox april 2012

28 OnderOx.be

TURNHOUT – Als we moe zijn, denken we aan een dipje, en we gaan door met ons werk. Krijgen we pijnscheuten, dan gaan die zo ook weer over, en we vergeten het. Het zijn signalen dat er in ons lichaam iets niet klopt, maar we herkennen ze niet meer omdat we verleerd zijn dat we ons-zelf kunnen voelen. Nochtans is dat een vaardigheid die we al bij onze geboorte meekregen. Eutonie nodigt je uit om met eenvoudige oefeningen dat lichaam weer aan te raken, die tactiele indrukken te be-noemen en zo de spankracht in je lichaam en je geest in balans te houden. Zodat sig-nalen geen noodsignalen moeten worden.

‘Ik ben zo blij dat ik eens een uur niet met een overvol hoofd heb gezeten, al mijn aandacht ging naar mijn benen en voeten’ - ‘Ik heb een chronische aandoening, een uurtje geen pijn voelen, geeft me weer perspectief’ - ‘Ik sta nu evenwichtiger en voel mijn twee voeten op de grond’ - ‘Als MS-patiënte kan ik geen zware fysieke inspanningen aan maar eutonie-oefe-ningen lukken me wel. Dat is zo’n verademing, dat ik eens gewoon mee kan doen.’ Deze ge-tuigenissen hoorden we na een les eutonie van mensen zoals jij en ik, ziek of gezond, met een drukke job of net zonder uitdagingen, als man-telzorger of gewoon thuis als spil van een gezin. Ze schreven zich in omdat ze op zoek zijn naar evenwicht en innerlijke rust, twee basisvoor-waarden om standvastig in het leven te staan.

n Waarvoor staat eutonie?“Eutonie is een westerse lichaamspedagogie," vertelt Renild Van den plas uit Turnhout, de eu-toniepedagoge die de cursus begeleidt. “Het woord komt uit het Grieks, ‘eu’ staat voor juist en harmonisch, ‘tonos’ is spanning. Een goede tonus geeft vitaliteit en energie. Wie geen tonus heeft, is futloos en wie te veel tonus heeft, is overspannen of gestresseerd. Veel mensen ba-lanceren als een jojo tussen die twee uitersten en dat is heel slopend. Met eutonie proberen we terug de juiste spankracht te vinden, aangepast aan je lichaam en je leefsituatie. Als ingangs-poort nemen we de huid die we door bewuste aanrakingen opnieuw leren voelen en waarne-men, waardoor we beter en juister in contact kunnen komen met onze omgeving. In elk con-tact is er een wisselwerking tussen buiten en binnen.”

n De grond onder onze voetenHet meest tastbare raakvlak buiten ons lichaam, is de grond onder onze voeten. “Naarmate de cursus vordert, evolueert de ervaring van de grond van raakvlak tot afzetvlak," legt Renild uit. “Eén van de eerste oefeningen is onze voet laten uitglijden en bewust voelen hoe die in aan-raking komt met de grond. Stilaan ervaren we de grond als een veilige basis waarop we kun-nen steunen en leren we dat ons skelet die-

zelfde functie heeft, als we ons tevens in onze middenas situeren. Door eenvoudige oefenin-gen zoeken we dat evenwicht op. Daarna gaan we weer een stapje verder en beoefenen we de juiste spanning in onze spieren om zo moeite-loos in beweging te komen, ons te verplaatsen en ergonomisch te kunnen handelen. De grond wordt dan ons afzetvlak. Het geheel van de oe-feningen beoogt ook een herordening van ons lichaam naar zijn natuurlijke samenhang. Als we b.v. in lighouding onze voet laten wegglijden, voelen we tegelijkertijd dat onze rug een an-dere aanraking heeft met de grond. Het is een uitnodiging tot bewust waarnemen van wat je voelt als je in contact komt met een extern ele-ment. De cursus omvat geen klassieke oefenin-gen en het is geen kwestie van veel moeten of kunnen. Iedereen werkt hier volgens eigen mo-gelijkheden en is vrij om te communiceren of te zwijgen. Als pedagoog begeleiden wij die per-soonlijke verkenningstocht.”

n Je lichaam als wegwijzerEutonie behandelt of geneest geen klachten maar de holistische en gelaagde benadering van het lichaam is een goede aanvulling voor de klassieke geneeswijzen en therapieën. “Omdat we aandacht hebben voor het beschrijven van wat we voelen, kan een arts een juistere diag-nose stellen," gaat Renild verder. “Mensen gaan aandachtiger en bewuster om met zichzelf en zullen onderliggende signalen sneller herken-nen. In die zin worden we als mens weer ver-antwoordelijk voor ons eigen lichaam. Natuurlijk mogen we rekenen op de kennis en technolo-gie van de geneeskunde, maar we moeten af van de gemakzucht waarmee we bij de dokter binnen komen en zeggen: ‘Genees me maar.’

In principe werkt eutonie niet op het emotione-le, maar de ervaring leert dat emoties zoals die voorkomen bij rouw, verlies of extreme werk-druk en stress zich dikwijls vastzetten op de zwakke plekken in het lichaam. Die verkram-ping kan met eutonie wel vrijkomen, want je wordt als mens weer ontvankelijker om positie-ve invloeden binnen te laten. In een lichaam dat in balans is, kom je weer vol vertrouwen met je twee voeten op de grond.”

m.m.v. Renild Van den plas, eutoniepedago-ge, meer info op www.eutonie.be. Kennisma-kingsdag op 21 april in Geel-Larum. Inschrijven: [email protected] of 014 43 65 11.

Tekst: Suzanne Antonis

GEZONDHEiD

Eutonie: opnieuw grond onder je voeten

Page 29: Onderox april 2012

29OnderOx.be

Uw partner voor duurzame energie!

Turnhoutsebaan 13 - 2390 Oostmalle - 03 383 67 31

ZONNEBOILERFOTOVALTAÏSCHE ZONNEPANELEN

WARMTEPOMPENBALANSVENTILATIE

PELLETKACHELSHOUTKACHELS

TOTAALCONCEPTEN HOUTSKELETBOUWZonnepanelen blijven interessant •

Nieuwe regeling zonneboiler • …

Heeft u vragen, bezoek onze

opendeurdagen of bel vrijblijvend!

OPENDEURDAGEN • HOGE MAUW 480 • ARENDONK

DONDERDAG 29 MAART (18-22U)

ZATERDAG 31 MAART - ZONDAG 1 APRIL (10-17U)

KANTOOR: Espendonk 4 - 2370 Arendonk - 014 88 35 00 www.energieconcepten.be - [email protected]

NIEUW

energieconcepten_adv_vs03.indd 1 15/03/12 13:48

Page 30: Onderox april 2012

30 OnderOx.be

BALEN – “Het is doodjammer," zucht René Joris uit Balen. We maken deze reportage enkele dagen nadat de nieuwe regering-Di Rupo forse besparingsmaatregelen be-kendmaakte. Eén daarvan is de afschaffing van subsidies voor de bouw van passief-woningen. Zelf woont de energiedeskun-dige met zijn vrouw Margaretha Schalley een 3-tal jaar in zo’n huis. “De afschaffing van de overheidssteun betekent dat de sector helemaal gaat stilvallen want nie-mand zal de extra uitgaven nog kunnen of willen betalen," voorspelt hij. Of misschien is er toch hoop nu de bevoegdheden naar Vlaanderen zijn overgeheveld.

Nochtans is het aangenaam vertoeven in zo’n passiefhuis. Buiten schommelt het rond het vriespunt en binnen is het lekker 21°C. Een elektrisch vuurtje van 30 euro uit de super-markt houdt de keuken en woonkamer moei-teloos op temperatuur. Op de slaapkamer is het zonder verwarming 18,5 °C. Een goede isola-tie en ventilatie zijn de sleutelbegrippen in dit verhaal.

n Mosterd in Duitsland gehaaldWe schrijven hier dan wel ‘passiefhuis’ maar

correcter moeten we het hebben over een nul-energiewoning. Want bovenop de extra isola-tie en ventilatie produceert René zelf nog eens energie via een zonneboiler en zonnepanelen op het dak. “Dat maakt dat onze energiefac-tuur zo goed als nul is. Om concreet te zijn: maandelijks betalen we ongeveer 7 euro aan elektriciteit,” lacht hij. Het certificaat van nul-energiewoning levert hem jaarlijks een mooie belastingwinst van 1.660 euro op en dat ge-durende een periode van tien jaar. “Precies dat wordt de toekomstige bouwers nu afgenomen terwijl dat voor een overheid toch geen on-overkomelijke bedragen zijn als je weet dat er jaarlijks in België zo’n tweehonderd passiefhui-zen worden gezet.”

Bij de bouw van zijn huis is René niet over één nacht ijs gegaan. Wanneer het koppel vanuit Olmen naar het centrum van Balen wou ver-huizen omdat ze daar dichter bij de trein, bus en bakker woonden, begon hij zich te bevra-gen over passiefwoningen. “We spreken dan over 2003. In die periode bestond alleen de houtskeletbouw, maar omdat ik zelf wou bou-wen, was dat geen optie. Mijn vader was vroe-ger metser en het traditionele zat er toch wel wat in.”

Hij trok naar beurzen in Duitsland en ontdekte daar het Euromac-systeem, ook wel de verlo-ren bekisting genoemd. “Ik ben later in Duits-land naar huizen gaan zien, want het bestond hier nog niet. Toen ik zeker wist dat ik via dit systeem wou bouwen, ben ik nadien in België naar een verdeler gaan zoeken en ben bij ie-mand in Lommel terechtgekomen die pas in-voerder was geworden.”

n Ramen grootste kostDe buitenmuren bestaan uit 23 cm polysty-reen, daartussen een luchtspouw van 16 cm en dan weer 5 cm polystyreen. In de lucht-spouw plaatste hij zijn leidingen nutsvoor-

zieningen zoals water en elektriciteit. Nadien werd de luchtspouw volgestort met beton. “In totaal duizend ton beton," weet René. Aan beide kanten van de muren kwam een gewo-ne bepleistering. De ramen hebben driedub-bel glas. “Zo’n ramen zijn veruit de grootste kost. Reken op het dubbele van dubbel glas," rekent de eigenaar verder. “Je hebt een goede raamverhouding nodig om optimaal te profi-teren van het zonlicht. Tegelijk installeerde ik een domoticasysteem dat de zonwering sluit vanaf een bepaalde temperatuur. Want meer nog dan de verwarming is de afkoeling van een nul-energiewoning een bijzonder aan-dachtspunt.”

Het dak kreeg 23 cm isolatie, 10 cm polysty-reen, 22 cm geluidsisolatie en 2 Gyproc-platen om het buitengeluid te dempen. Als dakbedek-king ligt een dubbele metalen pan. Onder de vloer bevindt zich 29 cm PUR-isolatie. De wo-ning is volledig onderkelderd. De toegang situ-eert zich via de garage, die weliswaar inpandig is maar niet tot het extra geïsoleerde gedeel-

Binnenkijken

Wonen met nul euro verwarmingskosten

Page 31: Onderox april 2012

31OnderOx.be

te behoort. De schakel tussen de garage en de keuken wordt gevormd door een speciale pas-siefdeur, die zich sluit zoals een raam.

n Nauwelijks verwarmenCentraal gegeven in een passiefhuis is de ven-tilatie. Via een buizenstelsel van 60 m op an-derhalve meter diepte onder het terras wordt lucht van buiten aangezogen. Ook al is het bui-ten steenkoud, dan blijft die een temperatuur van 8°C behouden; in de zomer kan dat oplo-pen tot 12°C. De warmtewisselaar in de ven-tilatie brengt die naar 18°C zodat je nog een 2-tal graden bij moet verwarmen om het com-fortabel te hebben. René Joris: “In de praktijk kook je, de computer staat op of zoals giste-ren zaten we met acht mensen hier binnen en dan hoef je zelfs niet bij te verwarmen. Ook de spotjes van 50 Watt leveren vaak genoeg extra warmte.”René geeft toe dat het een heel gereken en geregel is vooraleer je passief aan het bou-wen bent. “Ik ben sinds 1995 gepensioneerd als mijnwerker, dus ik heb tijd. Ik heb ook alles

zelf gedaan en ik was een pionier in België. Met een normale job en je wil veel zelf doen, dan lukt het niet.” Dat hij de smaak goed te pak-ken heeft, bewijst het feit dat hij momenteel in Bocholt een massief passieve woning aan het bouwen is voor zijn dochter. “Het metselwerk is klaar. Het verschil is dat we daar eerst een snel-bouw zetten voor de binnenmuur, dan 20 cm PUR-isolatie en daartegen een gevelsteen. Zij houden niet van bepleistering. Tja, daar heb ik het natuurlijk niet voor het zeggen," lacht hij.

Jaarlijks opendeurdag in november. Inschrijven via www.ecobouwers.be.

Tekst: Paul Huysmans

Foto’s Van Gorp

Page 32: Onderox april 2012

32 OnderOx.be

Goede ideeën moet je waarmaken. Zo volg-den we de Moerenstraat in Arendonk, schoven netjes over de gloednieuwe ka-naalbrug, lieten het forse kantoorgebouw van Ravago links liggen, om één van de uitgebreidste Fashion & Home-belevenis-sen mee te maken in dit land. Goede smaak en kwaliteit gaan hier hand in hand. In zijn prachtige winkelruimte speelt Ravago knap in op wat een mens eigenlijk wil. Het be-drijf werkte daarvoor een doordacht ver-haal uit met als boodschap: ‘investeren in je woon- en leefomgeving draagt bij tot com-fort en het zich goed voelen’. In het aanbod zitten alleen collecties van gedegen kwali-teit, terwijl het aanbod breed genoeg is om iedereen ‘zijn ding’ te laten vinden.

Ravago breidde pas zijn aanbod sterk uit. Dit kan je ontdekken in de sfeervolle deco-kamers, waar je ziet wat er op de markt is in de wereld van de goede smaak. Een bezoekje aan Ravago brengt je weer bij de tijd, je wordt er bijgestaan met deskundig advies in elke afdeling.

n Meubelen en decoratieWaar Ravago vroeger bekendstond om zijn lan-delijke stijl, heeft het nu zijn collectie fors opge-voerd met modern meubilair, dat wat strakker oogt. Dat geldt zowel voor de meubelen bin-nenshuis als in de tuin. Drie interieurstylisten verschaffen uitleg en geven je persoonlijk ad-vies. Binnenshuis is er nu ook een uitgebreid gamma met moderne meubels in hoogglans, eik en notelaar. Buiten is het vertrouwd aanbod in teak verruimd, maar daarnaast rukt een moder-ner assortiment op met glas, aluminium en vol-kernplaten. Materiaal dat, net zoals teak, niet zo nodig tijdens de winter binnen moet worden opgeslagen. Steeds sterker wordt het buitenge-beuren aan ‘binnen’ gelinkt, wat zich vertaalt in aangepaste accessoires met tuinverlichting, pa-rasols en allerlei buitendecoratie.

n HuishoudafdelingIn deze ruimte kijkt Wout Bru je vriendelijk maar doordringend aan. Ook Pieter Stockmans druk-te hier zijn stempel. Verder springen designmer-ken als Salt & Pepper e.a. hier met hun reeksen in het oog. ‘Huishouding in stijl’ is hier het wachtwoord. Dat geldt overigens ook voor het huislinnen. Dat gaat van bed-, bad- tot tafellinnen en wordt aangevuld met comfortabele nachtkledij en on-dergoed. Ook sedert kort vult het bekende merk Aquanova de collectie aan.

n VloerbekledingZowat alle bekende merken komen hier aan bod qua vasttapijt, vinylvloeren, laminaat, ta-pijttegels, linoleum en traplopers. Ravago staat borg voor een vakkundige plaatsing, maar ui-teraard kunnen ook de doe-het-zelvers hier te-recht voor advies en eventuele bijstand. We zien

ook een ruim aanbod karpetten in sisal, kokos en wol waarbij maatwerk mogelijk is. Nieuw zijn de vintage karpetten.

n BoxspringsRevor staat voor Belgisch slaapcomfort en een gezonde nachtrust volgens de regels van de er-gonomie.

n GordijnenHet bedrijf versterkte recent de afdeling ‘gordij-nen’. Het aanbod van lichtgewicht tot vloeiend en rustieke stoffen is uitgebreid met moderne, kleurrijke stoffen. Nieuw is het eigen huismerk rolgordijnen, jaloezieën, lamellen... Uiteraard zijn hier ook alle toebehoren verkrijgbaar. Rava-go garandeert een vakkundige plaatsing maar zelfplaatsing is ook mogelijk.

n VervenRavago versterkt zijn faam als verf- en be-hangspecialist. De warmte van het behang slaat weer aan en de woonwinkel geeft op die trend een gepast antwoord met een uitgebreid assor-timent. Voor verven vind je in de Levis Store de scherpste prijzen. Alle wensen inzake tinten van diep naar licht, en van natuur naar intens, wor-den waargemaakt met de verfmengmachine.

n KledingDe fashion-afdeling staat voor eigentijdse merk-kledij en accessoires. Het aanbod is ruim en ge-varieerd, maar ademt steeds klasse. Je kan er terecht voor sportieve outfits tot de allernieuw-ste trends en dat zowel voor vrouwen, mannen als kinderen van alle leeftijden.

n Ten slotteWie meer wil weten over wat ‘Ravago Fashion & Home’ te bieden heeft, doet er goed aan on-derstaande website te raadplegen. Nog beter is het jezelf te trakteren op een bezoek.

www.ravagowinkel.be

iNTERiEuR/PuBLiREPORTAGE

Pakkend lenteoffensief van Ravago Fashion & Home

Page 33: Onderox april 2012

33OnderOx.be

RAVAGO FASHION & HOME

OPENINGSURENMAANDAG GESLOTENDINSDAG 9h30 - 18h00WOENSDAG 9h30 - 18h00DONDERDAG 9h30 - 18h00VRIJDAG 9h30 - 18h00ZATERDAG 9h00 - 17h00ZONDAG 13h00 - 17h00

Moerenstraat 89 • 2370 Arendonk • Tel. 014 701 679VOLG INDUSTRIETERREIN MOERENSTRAAT

www.ravagowinkel.beRUIME PARKING

DECORATIE-HUISLINNEN-BOXSPRINGS-VERLICHTING-VINYL-TAPIJT KARPETTEN-LAMINAAT-RAAMDECORATIE-BEHANG-VERVEN

NIEUWPERSOONLIJK

INTERIEURADVIES

MODERNE MEUBELEN

NIEUWE KARPETTEN

VINTAGESISAL-KOKOS-WOL

GROTE KEUZE INMAATWERK

TUINMEUBELENSETPRIJS -10%

NIEUWHUISHOUDAFDELING

SERVIES WOUT BRU ENPIETER STOCKMANSS&P INK EN CIRCA

PYREX

ravago_adv_vs02_fc.indd 1 14/03/12 16:54

Page 34: Onderox april 2012

34 OnderOx.be

“Je weet en je leert waar je goed in bent," lacht Ruth. Voor bescheidenheid is geen reden. Sinds een vijf jaar is Pglas in de Tie-lense Nieuwstraat baanbrekend aan de slag. “Samen met Peter en Wouter vormen we ondertussen een team dat erg goed op mekaar ingespeeld is.” Een ploeg die met glas ongelooflijk creatieve realisaties in de steigers zet. Van een gewone deur tot op-lossingen in keuken, leefruimte, badka-mer of sauna waar je mond van verbazing bij open valt. “Wij leggen er allemaal, elke keer opnieuw, onze ziel in.”

Het kwartszand waar Ruth, Peter en Wouter mee aan de slag gaan, vormen ze om tot kunst-zinnige creaties die daarnaast ook tegen een stootje kunnen. Dankzij hun drive en hun ge-bundeld vakmanschap annex creativiteit, maken ze van elke opdracht wel een heus juweeltje.

n Welkom in de woonkamer“Wij zijn indertijd een beetje voorzichtig begon-nen," klinkt Ruth een beetje schuchter terwijl ze je – net zoals ze dat bij haar klanten doet – ont-vangt in haar… huiskamer. “In onze woonzaal," grapt ze. “In het begin had ik het daar wat moei-lijk mee, maar we wilden absoluut geen winkel/winkel. Maar wat zouden de klanten denken, hoe zouden die reageren als we hen gewoon in ons eigen huis zouden ontvangen? Zonder een klassieke toonzaal? Maar ondertussen blijkt de formule wonderwel aan te slaan.”

De plaats om de gasten te ontvangen is dan ook perfect gekozen. Glas voert hier duidelijk de bo-ventoon, tot in de kleinste details. Een mens valt al snel van de ene verbazing in de andere. Ruth vertelt honderduit over de schier onuitputtelijke toepassingsmogelijkheden van glas. “We zijn be-rekend gestart maar vonden al snel het werk en vooral de tevredenheid van onze klanten almaar fijner. Misschien zouden we nog sneller begon-nen zijn, hadden we dit op voorhand geweten.” In het begin ging het nogal eens om de klassieke glazen deur om twee ruimtes te scheiden. “Maar dit zomaar uitvoeren, lag ons niet. We willen écht op maat werken, met de nodige creativiteit.” Na de deuren volgden al snel balustrades, wanden, spatwanden in keukens, douchewanden…

n Meedenken met de klantNogal wat architecten, schrijnwerkers, aanne-mers en particulieren hebben ondertussen de weg naar de Nieuwstraat in Tielen gevonden. Het moet wel in Tielen zijn, soms levert één let-ter verschil een leuke anekdote op. “Ik had een klant die me belde dat hij voor de deur stond en aangebeld had, maar dat er niemand open deed. Toen ik ging kijken, zag ik niemand. Een paar telefoontjes later bleek dat de man niet in Tielen maar in Tienen stond. Hij is wel meteen naar Tielen gekomen en we hebben hem per-fect kunnen helpen. Kijk, als ik mensen op der-

gelijke manier blij kan maken, dan glunder ik zelf ook. Probleemoplossend meedenken met onze klanten, daar gaan we voor.” Dat de klan-ten het op prijs stellen dat er gepersonaliseer-de oplossingen uitgedokterd worden, geeft het team grote voldoening.

Alle werken worden uitgevoerd in gehard vei-ligheidsglas van de allerhoogste kwaliteit, zon-der het minste foutje. En de toepassingen zijn navenant, zowel op puur technisch vlak als qua kleurschakeringen. Zo verrast Ruth met een vro-lijk ogende, glazen wand die bij nader inzien een fikse kast blijkt te herbergen. Of een dou-che waar zowel de deur als de wanden van glas gemaakt zijn. Niets is te gek, zelfs geen transpa-rante sauna. Wie in het glas een of ander idee wil laten zandstralen, wordt op zijn wenken be-diend.

“Eigenlijk houden we ervan dat onze klanten de eerste keer naar buiten gaan met meer vra-gen dan ze binnen komen. We dwingen hen om samen met ons mee te denken, dat levert de beste resultaten op," klinkt Ruth overtuigd. “Onze aanpak lukt, dat merken we. Als we één klant hebben, ergens in een nieuwe woonwijk, volgen er snel anderen. En bij sommige fami-lies gaat het zo ver dat we de achternaam van

de vrouw moeten vragen om te weten waar we precies moeten zijn.”

Naast het creatieve plezier dat dit bedrijf duide-lijk uitstraalt, willen de zaakvoerders ook uiterst correct uit de hoek komen. “Wie ons mailt, krijgt gegarandeerd binnen de twee dagen een ant-woord. En dan maken we sluitende afspraken. Een correct tijdschema is voor ons van groot be-lang, dat gaat om respect voor je klant.”

www.pglas.be

iNTERiEuR/PuBLiREPORTAGE

Glas kan tegen een stootje

Page 35: Onderox april 2012

35OnderOx.be

ONS GLAS KAN TEGENEEN STOOTJE

OPENINGSURENzo & ma gesloten di-do 11u tot 18u vr 11u tot 16u za 11u tot 16u of op afspraak

Nieuwstraat 28 2460 TielenGSM 0496 577 631

ww

w.w

izz.

be

pglas_advertentie_ref_3391_vs01_fc_lr.indd 1 6/03/12 16:10

Page 36: Onderox april 2012

36 OnderOx.be

MOL – De Kempense Golf Club in Mol-Rauw heeft ambitieuze plannen. Op drie jaar tijd wil de club uitgroeien naar 500 leden en ze richt zich daarbij vooral naar jongere spelers. Die kunnen rekenen op de kennis en kunde van Fabien Van Damme (47), de headpro van de club en voltijds lesgever en speler. Fabien kreeg golf met de paplepel ingegeven en wil zijn passie aan zoveel mo-gelijk anderen doorgeven. “Golf is al lang geen elitaire sport meer,” benadrukt hij.

Al sinds zijn 8 jaar speelt Fabien Van Damme golf. Niet moeilijk, want zijn vader was golfle-raar. In 1986 volgde hij zelf een opleiding tot golfleraar en begon datzelfde jaar te werken in de Lilse Golfclub. De jongste tien jaar is hij ver-bonden aan de Kempense Golf Club in Mol. “Golf is een prachtige sport,” weet hij. “Je bent actief bezig in de gezonde buitenlucht. Wie alle 18 holes speelt, wandelt ongeveer 8 km. Je bouwt relaties op met andere mensen door met hen te spelen of door aan hen les te geven. Op die manier heb ik een grote vriendenkring kun-nen uitbouwen. Het sociale is zelfs even belang-rijk dan het sportieve.”

n Internationale ervaringNochtans kan Fabien ook mooie sportieve pres-taties voorleggen. Vorig jaar stond hij in de Bel-gische top-5 bij de teaching pro’s, dat zijn pro’s die ook nog lesgeven. Hij vertegenwoordigde ons land de voorbije twee jaar op het Europees kampioenschap in die categorie. In de jaren ne-gentig speelde hij met het Belgische team drie wereldbekers. Om maar te zeggen: als het over golf gaat, ben je bij hem in goede handen.

Fabien Van Damme: “Een kennismaking met de golfsport start met een interview: wat heb je al van andere sporten gedaan en wat zijn je doel-stellingen? Wil je vooral recreatief spelen of een hoger niveau bereiken? In de eerste lessen komt

de kennismaking met de sport aan bod: het aanleren van de houding, de greep, de stands, enz. Telkens sessies van een half uurtje want zeker voor beginners is het moeilijk om je lan-ger te concentreren. In de eerste weken krijg je een half uur les en ga je ook nog eens een uur zelf oefenen. Na twee-drie maanden ben je in staat om een goede bal te slaan en pas dan krijg je toegang tot de baan. Na nog eens anderhal-ve maand ben je golfwaardig en in staat om met je vrienden een gezellig partijtje golf je spelen. Neem dus dat je op een klein half jaar een vol-waardige golfer bent.”

n Afwisseling troefWie als beginner start bij de Kempense Golf Club, mag materiaal lenen. Eenmaal je op weg bent, word je uitgenodigd je eigen materiaal te

kopen. “Tegenwoordig heb je al vanaf 350 euro een volwaardige set,” weet Van Damme. “En ook de oprichting van golfscholen maakten dat golf een democratisering onderging. Neem dat je voor 1500 euro per jaar aan het golfen bent. Daar koop je geen racefiets mee.”

De Kempense Golf Club kenmerkt zich als park-baan met vele waterpartijen en een afwisseling van lange en korte holes waarbij je de bal meer geplaatst moet spelen. Bovendien kan je er door de zanderige ondergrond het hele jaar door op een zomergeen spelen. De Kempense Golf Club telt 310 en de golfschool nog eens 105 leden.

www.kempensegolf.be

Tekst: Paul Huysmans

SPORT

“Bij golf is het sociale even belangrijk als de sport zelf”

Leer golfen in twee maanden

De Kempense Golf Club geeft tien lezers van Onderox een unieke gelegenheid om in versneld tempo te leren golfen. Er werd een speciaal trainingsprogramma voor startende golfers ontwik-keld dat hen toelaat om na twee maanden een eerste wedstrijd te spelen.• start lessen op 14 april 2012• 8 lessen van 1 uur door een erkende PGA Pro, keuze uit zaterdag om 16.30 uur en zon-

dag om 10 uur (bij inschrijving wordt de lesdag afgesproken)• alle materiaal wordt voorzien door de Kempense Golf Club• vrij gebruik van de driving range tussen 10 april en 9 juni 2012 • zaterdag 9 juni wedstrijd op een officiële baan (9 holes), de winnaar ontvangt een gratis

entry fee van de Kempense Golf Club t.w.v. € 1.500• Prijs: € 95

Dit is een unieke kans om je eerste stappen in de golfsport te zetten. Stuur vóór 4 april een mail naar [email protected] waarin je motiveert waarom jij graag deze versnelde golfopleiding wilt volgen. Vermeld ook je naam, leeftijd, adres, telefoonnummer en mailadres. De uitverko-renen worden enkele dagen later verwittigd.

Page 37: Onderox april 2012

37OnderOx.be

Erkend Concessiehouder en Servicepunt Mercedes-Benz,Steenweg op Gierle 355, 2300 Turnhout, Tel. 014 42 24 31, Fax 014 42 13 21

Car Assistance Company

6,8 - 9,9 L/100 KM • 159 - 231 G CO2/KMMilieu-informatie KB 19/3/2004: www.mercedes-benz.beGeef voorrang aan veiligheid.

Atleet. Estheet.De nieuwe SL Roadster.

Page 38: Onderox april 2012

38 OnderOx.be

do 29/03vrij 30/03za 31/03zo 01/04ma 02/04di 03/04

GRATIS geschenk

bij aankoop tijdens

de modeweek!

mode week

1203

05

.com

Damesschoenen (t.e.m. maat 46), laarzen met extra smalle tot extra brede kuitwijdtes (van 34 cm t.e.m. 52 cm)

I open iedere eerste zondag van de maand: 10u-17u I ma t.e.m. vrij: 10u-12u30 & 13u30-18u I zaterdag: 10u-18u I woensdag

gesloten I Leistraat 44 I 2460 LICHTAART I 014 55 18 30 I Janet&Janet I Voltan I Beoriginal I Attilio Giusti Leombruni I Nathan

I Alberto Gozzi I Jhay I Sensunique I Dyva I Gabor I Peter Kaiser I Daniele Tucci I Noë I ... NIEUW: Kennel & Schmenger I Vabeene I Finest I Dany G I

(t.e.m. maat 46), laarzen met extra smalle tot extra brede kuitwijdtes (van 34 cm t.e.m. 52 cm)

www.zapato-schoenen.be

Page 39: Onderox april 2012

39OnderOx.be

do 29/03vrij 30/03za 31/03zo 01/04ma 02/04di 03/04

GRATIS geschenk

bij aankoop tijdens

de modeweek!

mode week

1203

05

.com

Damesschoenen (t.e.m. maat 46), laarzen met extra smalle tot extra brede kuitwijdtes (van 34 cm t.e.m. 52 cm)

I open iedere eerste zondag van de maand: 10u-17u I ma t.e.m. vrij: 10u-12u30 & 13u30-18u I zaterdag: 10u-18u I woensdag

gesloten I Leistraat 44 I 2460 LICHTAART I 014 55 18 30 I Janet&Janet I Voltan I Beoriginal I Attilio Giusti Leombruni I Nathan

I Alberto Gozzi I Jhay I Sensunique I Dyva I Gabor I Peter Kaiser I Daniele Tucci I Noë I ... NIEUW: Kennel & Schmenger I Vabeene I Finest I Dany G I

(t.e.m. maat 46), laarzen met extra smalle tot extra brede kuitwijdtes (van 34 cm t.e.m. 52 cm)

www.zapato-schoenen.be

Page 40: Onderox april 2012

40 OnderOx.be

cultuur

Verhalen centraal op expo Turnhout 2012

TURNHOUT – Een jaar lang is Turnhout de culturele hoofdstad van Vlaanderen. Tal van activiteiten moeten dat onderstrepen, maar dé blikvanger is de tentoonstelling Turnhout Terminus Turnhout Centraal in het vernieuwde Taxandriamuseum. De titel on-derstreept Turnhout als eindstation op het Belgische spoorwegennet, maar tegelijk als kleine centrumstad in een grensoverschrij-dende regio die al sinds de Romeinen luis-tert naar de naam Taxandria.

Dr. Paul Janssen daargelaten, heeft Turnhout niet echt grote namen om mee uit te pakken en ook geen kunstcollecties om de massa naar het provinciestadje te lokken. De tentoonstelling wil de streek op een andere manier in de kij-ker zetten en diept daarvoor zeven opmerkelij-ke verhalen op die aantonen dat Turnhout toch zijn plaats in de geschiedenis verdient. De raad-selachtige titels prikkelen de nieuwsgierigheid. Wat dacht je van Het laatste hert van Turnhout, Was Kurt Cobain een Turnhoutenaar?, Pieter Paul Rubens was een Turnhoutenaar en Ligt de vredespijp van Sitting Bull in Turnhout?

Al deze verhalen leiden een hoofdstuk van de

Turnhoutse en Kempense geschiedenis in. Ver-trokken vanuit het lokale word je de hele wereld meegenomen om nadien weer thuis te komen en vast te stellen dat elke plaats meteen ook het midden van de aarde is.

De tentoonstelling van curator Frederik De Preester en scenograaf Koen Bouvée toont wer-ken uit de eigen collectie, maar verzamelde ook voorwerpen van meer dan veertig bruikleenge-vers zoals het MAS, het Jakob Smitsmuseum en MOBIA (VS).

Turnhout Terminus Turnhout Centraal, tot 31 oktober 2012, Taxandriamuseum, Begijnen-straat 28 in Turnhout, www.taxandriamuse-um.be, open dinsdag tot zaterdag van 10 tot 17 uur, zondag 11-17 uur, maandag gesloten

Houten pijp met een gebeeldhouwd Indiaans hoofd met haar, bruikleen MAS. © H. Maertens

Het rijke wildleven en de naam en faam van de Turnhout-se valken en valkeniers maken van Turnhout eeuwenlang de

hoofdstad van de jacht.

Page 41: Onderox april 2012

41OnderOx.be

Everdongenlaan 1 - Turnhoutwww.meubelambacht.be

open van 9.30 tot 18.00 u - vrij. gesl. - zat. en zon. open

UITVERKOOPTOONZAALMODELLEN

WEGENSRENOVATIEWERKEN

Page 42: Onderox april 2012

42 OnderOx.be

remmen los

New i30: Charmant ogend en spaarzaam CO2-voorbeeld

Met effectieve kans op succes kruist de New i30 de degens met befaamde Europese sterspelers als Golf, Astra, Focus, Mégane, C4 of “drie-nul-acht” en genereert Hyundai extra momentum in het meest competitie-ve marktsegment. Hoe Hyundai zal slagen in deze opzet? Met geraffineerd design, feilloze wegligging en excellent rijcom-fort. Met geavanceerde uitrustingen, werk-grage krachtbronnen en – niet in het minst – met taxvriendelijke en begerig naar (nieu-we) gouvernementele incentives lonkende CO2-cijfers.

Hyundai mag zich terecht fier op de borst klop-pen nu het met de New i30 één der meest brandstofspaarzame – lees CO2-gunstigste – modellen uit het concurrentieel druk bevochten C-Segment in de showroom stalt. Uiteraard dra-gen de CO2-gunstigste i30-versies het logo van Hyundai’s submerk Blue Drive™. Deze zowel die-sel- als benzine-uitvoeringen krijgen Integrated Stop & Go (ISG), intelligente alternator-sturing (AMS) en staan geschoeid op lage rolweerstand banden. De i30 1.6 diesel Blue Drive™ stoot – ondanks zijn 128 werklustig trappelende paard-jes onder de kap – slechts 97 g/km CO2 uit, meteen het gunstigste resultaat in dit segment.

n Aanknopende groeitrendOf continueren altijd betrekking heeft op prece-deren, zoals de Romeinse Keizer Marcus Aureli-us eeuwen geleden profeteerde? Het precedent in dezen is de in 2007 gelanceerde i30-voorgan-ger, die duizenden nieuwe klanten naar Hyun-dai lokte, met ontelbare rewards werd bedacht, het meest verkochte individuele Hyundai-model in Europa werd en resoluut van de laatste naar de 6de positie klom op de C-segment verkoops-lijsten.

Met door Romeinen georakelde, voorspelbare continuering, belanden we in dit verhaal bij de New i30. Hyundai verwacht dat die aanknoopt met de voorafgaande groeitrend en het ver-koopsucces blijvend zal aanzwengelen. Wie de nieuwe i30 zag en ook het geluk had hem te rij-den, beseft dat die verwachting gegrond is, dat Keizer Marcus Aurelius opnieuw het gelijk aan zijn kant krijgt, dat deze veelbelovende opvol-ger commercieel succes zal boeken en Hyundai – ook in het meest competitieve aller marktseg-menten – commerciële boost genereren zal.

n Compleet garantiepakketOok dit is een Hyundai die ontworpen en ont-wikkeld werd in Rüsselsheim/Duitsland en ge-assembleerd in Nošovice/Tsjechië. In Europa dus en speciaal voor Europa. Om duurzaamheid en kwaliteit te benadrukken offreert Hyundai het compleetste en transparantste garantiepakket: 5 Year Triple Care, zonder kilometerbeperking, aangevuld met Europese pechbijstand en jaar-lijkse voertuigcheck-up.Technologisch hoeft de i30 in niets onder te doen voor zijn gereputeerde Europese con-currenten. Hij bulkt trouwens van geavanceer-de uitrustingen. Opvallend voorbeeld daarvan wordt geleverd op het vlak van rijdynamica, want de i30 wordt als eerste auto in dit markt-segment uitgerust met een flexibel reagerende stuurinrichting (Flex Steer). Dankzij 3 werkings-modi – Comfort, Normal en Sport – kan de be-stuurder kiezen voor een overeenstemmende stuurbekrachtiging en stuurgevoel. Naar per-soonlijke voorkeur en voortdurend in overeen-stemming met de actuele rijomstandigheden zal de i30 aan ieders stuurverlangens kunnen vol-doen.

n Nieuwe i30: achteruitkijkcamera in kof-ferlogo

De New i30 krijgt smart-key en start/stop-toets, elektrisch verstelbare bestuurdersstoel, ver-warmde voorstoelen, cruise control met snel-heidsbegrenzer en de uit de i40 stammende, geïntegreerde instrumentengroep met inbegrip van het ruim bemeten TFT Supervision Cluster. Verder zagen we onze testversies uitgerust met RDS-radio-cd-speler en mp3-afspeelmogelijk-heid, iPod-, Aux- en USB-aansluiting en 6 luid-sprekers. De navigatie met 7” touchscreen, real time routebegeleiding, multimedia en spraak-technologie is optioneel. De i30 beschikt over elektronisch stabiliteitsbe-heer (ESP), dito voertuigstabiliteit (Vehicle Stabi-lity Management - VSM), antiblokkeerremmen (ABS), noodremhulp (Brake Assistant System - BAS), wegrijhulp op hellingen (Hill Assist Con-trol - HAC) en noodstopsignalisatie (Emergency Stop Signal - ESS). We zagen LED dagrijlicht en xenonkoplampen met AFLS. De achteruitkijk-camera met breedhoeklens, die keurig wegge-werkt wordt in het openklappende kofferlogo, is een optie.

Tekst: Ferre Beyens

Een ongetwijfeld charmant ogend uiterlijk.

In de openklappende kofferlogo zit de achteruitkijkca-mera geïntegreerd.

We reden de nieuwe i30 en begrepen meteen dat de predictie van Keizer Marcus Orelius bestendigd zal blijven.

Page 43: Onderox april 2012

43OnderOx.be

Hyundai? Ja, Hyundai.

De nieuwe i30 verrast. Hij ziet er niet alleen goed uit. Hij combineert ook op een elegante manier comfort, technologie en veiligheid. Laat u verrassen door de parkeercamera achteraan. Ontdek het gloednieuwe Flex Steer®-systeem, waarmee u zelf de gevoeligheid van uw stuur bepaalt. Of denk aan de xenonkoplampen, die automatisch meedraaien met het stuur. Zelfs de uitstoot van 97g/km is verrassend laag. Reserveer snel een testrit bij uw dichtstbijzijnde verdeler en ervaar zelf hoe verrassend de nieuwe i30 is. Zo kende u Hyundai nog niet.

U rijdt al met een nieuwe i30 vanaf €16.499. Ga langs bij uw verdeler of ontdek alle details op www.i30.be.

Milieu-informatie (K.B. 19/03/2004) : hyundai.be

GEMIDDELD (L/100KM): 3,7 - 6,7 CO2 (G/KM): 97 - 157

De nieuwe Hyundai i30.

AUTOBEDRIJF DE JONG Herentalsesteenweg 91 2280 GROBBENDONK Tel. 014511311GARAGE W. VAN HERCK BVBA Noord-Brabantlaan 10 2300 TURNHOUT Tel. 014450541GARAGE RONNy WIllEms Koning Albertstraat 39 2381 WEElDE Tel. 014657018mACQUOI & ZN Geelsebaan 61 2430 VORsT-lAAKDAl Tel. 013661325DAms CARs Antwerpseweg 81 2240 GEEl Tel. 014588723

Opendeurdagen Van 19 tem 24 maart

hyundai_vs01.indd 1 15/03/12 14:05

Page 44: Onderox april 2012

44 OnderOx.be

The hunger gamesHet verhaal: Het voormalige Noord-Amerika heet voortaan Panem, het land waar het regerende Capitol van haar twaalf districten eist dat zij jaarlijks één jongen en één meis-je leveren voor de zogeheten Hunger Games. De meer dan twintig door loting geselec-teerde jongeren worden gezamenlijk in een arena gezet, waar er slechts één levend uit kan komen. De rest van Panem wordt gedwongen het mediaspektakel live op televisie te volgen. De zestienjarige Katniss Everdeen komt uit het arme district 12. Ze weet zichzelf, haar moeder en zusje Prim in leven te houden door illegaal in de bossen te jagen met haar beste vriend Gale. Maar dan wordt Prim geselecteerd voor The Hunger Games. Kat-niss twijfelt geen moment en neemt de plaats van haar zusje in. Vanaf dat moment heeft ze nog maar één doel: overleven tegen elke prijs.De acteurs: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Elizabeth Banks, Stanley Tucci en Woody Harrelson..De regisseur: Gary Ross.

TITanICHet verhaal: Het verhaal: Een schatduiker vindt een tekening van een jonge vrouw in het wrak van de Titanic. Het is de inmiddels bejaarde Rose Dawson, één van de passagiers op de fatale reis van het schip in 1912. Zij vertelt het verhaal van de jonge Rose, die zich door haar moeder heeft laten koppelen aan de welgestelde Cal Hockley, maar tijdens de reis verliefd werd op derdeklas passagier Jack Dawson. Hoewel moeder en Hockley tegen-sputteren wordt de liefde van Rose en Jack pas echt op de proef gesteld door een ijsberg.Alleen omdat het 3C-procedé kan bijdragen tot de totaalbeleving die Titanic ook al in 1997 nastreefde, bezweek James Cameron voor de smeekbedes van fans die de klassie-ker al langer heruitgebracht wilden zien in 3D-formaat. De acteurs: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Billy Zane, Kathy Bates, Frances Fisher, Bill Paxton, Gloria Stuart, Bernard Hill, Suzy Amis en Danny Nucci..De regisseur: James Cameron.

WraTh of The TITansHet verhaal: In dit vervolg op Clash of the Titans probeert Perseus, halfgod-zoon van Zeus, tien jaar na zijn heroïsche overwinning op de monsterachtige Kraken een rustiger leven te leiden als visser en alleenstaande vader van zijn tienjarige zoontje Helius. Onder-tussen vindt er een machtsstrijd plaats tussen de goden en de Titanen. Verzwakt door het gebrek aan menselijke adoratie, raken de goden de controle kwijt over de gevangenge-nomen Titanen en hun boosaardige leider Kronos, vader van de heersende broers Zeus, Hades en Poseidon. Lang geleden hebben zij hun machtige vader van de troon gesto-ten en opgeborgen in de diepte van Tartaros, de kerker van de onderwereld. Perseus kan zijn roeping niet negeren als Hades, samen met Zeus' godenzoon Ares, een deal sluit met Kronos om Zeus gevangen te nemen. De acteurs: Liam Neeson , Ralph Fiennes, Bill Nighy, Sam Worthington en Toby Kebbell.De regisseur: Jonathan Liebesman.

allez eddyHet verhaal: Allez Eddy speelt zich af in 1975, het tijdperk waarin elke jonge knaap Eddy Merckx wilde worden. Dat is voor Freddy, het 11-jarige wielertalent en zoon van slager André, niet anders. André heeft andere zorgen aan het hoofd, want de eerste supermarkt opent binnenkort zijn deuren in het dorp. Het megacomplex vormt een bedreiging voor de lokale beenhouwerij met zijn beperkte aanbod. Terwijl vader André de zenuwen ver-bijt, oefent Freddy stiekem voor de wielerwedstrijd die de supermarkt organiseert naar aanleiding van de officiële opening. De winnaar van die wedstrijd krijgt de kans om Eddy Merckx persoonlijk te ontmoeten. Door zijn onverwachte deelname, gaat er voor Freddy en de mensen rondom hem een compleet nieuwe wereld open.De acteurs: Barbara Sarafian, Peter Van den Begin, Els Dottermans, Jelle Cleymans, Ste-faan Degand en Jelte Blommaert.De regisseur: asperis aut aborumq uamusan.

ladIes movIe nIghTWoensdag 18 en donderdag 19 april is er een nieuwe Ladies Movie Night met een spetterende avant-première.Je maakt deze editie ook kans op een shoppingtrip naar New York City.

VU: U

topo

lis B

elgi

um N

V - S

puib

eeks

traa

t 5, 2

800

Mec

hele

n

ElkE maand bij UtopolistElkEns op zondagnamiddag

13u30-17u00: gratis animatie voor en na de film14u15: superleuke film voor kids tussen 4 en 12 (nl. versie) met presentatie in de zaal en mooie prijzen te winnen

na de film: cadeautje voor alle kids

De filmnamiddag voor kidsElke maand bij UtopolisEen superleuke film voor kids, gratis animatie voor en na de film, mooie prijzen die worden weggegeven in de zaal én een gratis cadeautje voor alle kids. Dat is de Kids Club formule voor een complete filmnamiddag voor kids tussen 4 en 12 jaar oud.

Meer informatie op www.utopolis.be.

vu

: uto

polis Belg

ium

nv

- spuiBeekstra

at 5, 2800 mech

elen

Info en programma op www.utopolis.be

Live opera en ballet. In HD op het witte doek.Opera’s en balletvoorstellingen van prestigieuze gezelschappen, live in HD op het witte doek in jouw Utopolis bioscoop. Cultuur met een grote C voor een kleine prijs, beleef het mee van op de eerste rij.

VU

: STI

JN V

AN

SPA

UW

EN |

SPU

IBEE

KST

RA

AT 5

- 28

00 M

ECH

ELEN

VU: U

topo

lis B

elgi

um N

V - S

puib

eeks

traat

5, 2

800

Mec

hele

n

Hét verwenavondje voor damesElke maand bij UtopolisEen unieke avant-première ‘Women only’, met gratis bubbels, mooie prijzen te winnen, beauty workshops en een glamoureuze goodiebag vol leuke gifts (met een winkelwaarde van min. €15). Een heerlijk verwenmoment zonder vent. Elke maand in Utopolis voor jou en je vriendinnen.Tickets kosten €10,50 per persoon.

Meer informatie op www.utopolis.be.

KIds Club aprIlZondag 8 april is er een nieuwe Utopolis Kids Club in alle Utopolis bioscopen, een coole filmnamiddag voor kids tussen 4 en 12 jaar oud met gratis animatie en verschillende leuke kinder- en animatiefilms.

ClassIC nIghTDonderdag 12 april is er in het kader van onze Classic Nights een vertoning van de opera 'Anna Bolena' van Donizetti, recent opgenomen en in HD-kwaliteit op het witte doek.

cultuur

Filmklap

Page 45: Onderox april 2012

45OnderOx.be

n Masha Bijlsma

KASTERLEE – Masha Bijlsma is een gelauwerde Nederlandse jazzvocaliste. Zij brengt met grote overtuigingskracht zowel klassieke jazzstandards als eigen composities. Zij komt met haar Masha Bijlsma Band, waarmee ze in binnen- en bui-tenland veelvuldig en succesvol optreedt. Haar band bestaat uit: Masha (vocals), Rob Van Den Broeck (piano), Henk De Ligt (bas) en haar vader Dries Bijlsma (drums). Zij wordt die avond ver-gezeld door niemand minder dan de gerenom-meerde Nederlandse trombonist Bart Van Lier. • Maandag2aprilom21uur inJazzclubHou-

tum Street in Kasterlee, tickets € 10• Te winnen: 2 duotickets

n Ans en WilmaGEEL – Ans en Wilma zijn twee chique dames die wandelen door het bos. Wilma is stoer, Ans eer-der onzeker. Maar is Wilma ook nog stoer als ze merkt dat ze de weg zijn kwijtgeraakt? Tijdens hun zoektocht naar de uitgang van het bos raken Ans en Wilma verstrikt in herkenbare en absurde conflicten op kinderformaat. Ariane van Vliet en Alice Reijs zijn twee Nederlandse actrices die al lang in Antwerpen wonen. De gesprekken tussen hun kinderen vormden de basis voor deze voor-stelling met live muziek. Voor iedereen vanaf 8 jaar. • Woensdag 4 april om 19 uur in deWerft in

Geel, tickets € 6,5• Te winnen: 3 duotickets

n Neve/Vanbeckevoort

LOMMEL – In het programma If Mozart and Monk were Brothers verenigen Liebrecht Vanbeckevoort en Jef Neve het beste uit hun beider werelden, die van de klassieke muziek en de jazz. Op het programma staan werken van Mozart, Strayhorn, Schubert, Monk, Liszt, Neve, Ravel en Gershwin. De meester van het klassieke oeuvre en de eigen-zinnige jazzvirtuoos brengen een gepassioneerd dubbelconcert, ieder achter zijn eigen piano.• Vrijdag6aprilom20.15uurinDeAdelbergin

Lommel, tickets € 18• Te winnen: 2 duotickets

n Ik geef je een zoen

HERENTALS – Voor Ik geef je een zoen een voor-stelling van De Maan werd, was het al een klein prentenboek vol gedichten van Bette Westera. Op een eenvoudige en speelse manier plaatsen haar gedichten emoties uit de kindertijd in dagelijkse situaties. In de voorstelling van De Maan nemen Machteld en Danny Timmermans het publiek mee op een roetsjbaan door Bettes gedichten. Kus-sen ze elkaar, of kussen ze elkaar niet? Een voor een trekken de acteurs aan de touwen die op het podium hangen. Bij elke vlag die zo de lucht in gaat, start er een nieuw gedicht. Vanaf 3 jaar. • Woensdag11aprilom14.30uurin’tSchali-

ken in Herentals, tickets € 8• Te winnen: 2 duotickets

n Kadril

RAVELS – Kadril startte eind de jaren ’70 en kende een doorbraak eind de jaren ‘80 met de CD De vogel in de muite. Het Liedboeken-project van VRT-producer Dree Peremans was de aanlei-ding om samen met zanger Patrick Riguelle het roer verder om te gooien en folkrock als muziek-stijl in Vlaanderen te introduceren. De CD’s Nooit met Krijt en De groote boodschap waren daar-van het succesrijke vervolg. Nu keert de groep terug naar zijn eigen wijnkelder en haalt het beste uit al die jaren van onder het stof. Kadril ontkurkt een selectie uit hun gerijpt repertoire. • Vrijdag13aprilom20uur inDeWouwer in

Ravels, tickets € 18• Te winnen: 3 duotickets

n Cuban HeelsWEELDE – Cuban Heels blijft een unieke band in de Nederlandse bluesscène en ver daarbui-ten. De band is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ware sensatie in het livecircuit in Euro-pa. Met Gritbag leverde Cuban Heels anno 2011

cultuur

On Stage

We betalen niet

TURNHOUT – Twee arbeidersvrouwen plunderen uit woede over de gi-gantische prijsstijgingen een supermarkt en moeten de wederrechterlijk verkregen buit thuis verstoppen voor de politie en hun brave, gezagsge-trouwe echtgenoten. Er komt dan een spetterend mechanisme op gang dat niet meer te stuiten is: vrouwen die plots hoogzwanger geraken, een groteske processie naar de heilige Eulalia, een met zuurstof opgepomp-te carabiniere, een in de kast verstopt lijk, enz. Dario Fo’s beroemde the-atrale fantasie kent hier geen grenzen.

Met: An de Vos, Willem De Roover, Joris Gielen, Gudi Raymakers en Jan Van Eyken. • Speeldata: 21, 24, 27, 28 april en 1, 4, 5, 6, 11 en 12 mei om 20.15

uur •Matinee op zondag 29 april om 15 uur • Locatie: Hofpoortteater Elckerlijc, Hofpoort 6 in Turn-

hout Tickets via www.elckerlijc.com of telefonisch op 014 42 42 10 tussen 18 en 19 uur TurnhoutTe winnen: 3 duotickets voor 24 april

© Rudy Gadeyne

© Sonia Navas Aranda

Page 46: Onderox april 2012

46 OnderOx.be

misschien wel één van de beste Nederblues-al-bums ooit af. Naast de bekende oude blues- en soulhelden zijn er op de cd invloeden te horen van The Black Keys, Tom Waits en North Mis-sissippi All Stars. In het voorprogramma speelt Slingshot Bikini. • Zaterdag 14 april om 21 uur in vzw Dust

in Weelde, tickets € 6• Te winnen: 3 duotickets

n Kabinet KGEEL – I see you is een tweeluik. In luik één: een kind, een oude man en choreografe Joke Laureyns. Verbonden en tegelijk afgescheiden in het kijken naar elkaar. De één als de scha-duw, de echo, de dubbelganger van de ander. Dan een tweede luik: een kind, een oude-re vrouw en choreograaf Kwint Manshoven. Eveneens verbonden in het kijken naar el-kaar. Samen: een dansvoorstelling, gecreëerd door twee makers die jarenlang als een on-scheidbaar duo samenwerkten en nu, voor het eerst, los van elkaar aan de slag gaan. Ze delen een thema, een vertrekpunt, een ruimte. • Donderdag19aprilom20.15uurindeWerft

in Geel, tickets € 10• Te winnen: 3 duotickets

n De Beenhouwerij

BEERSE – De Beenhouwerij is jarig. Ze zijn al 15 jaar de beste van de drumklas en daarom duiken ze in hun intussen rijk gevulde magazijn. Ze zoe-ken de beste decorstukken en poetsen de leukste acts op. Maar stilstaan betekent achteruitgaan, dus kletsen ze er nog wat nieuw materiaal bij. Voor hen die het nog niet weten: De Been-houwerij is humoristisch percussietheater ge-bracht door Gerrit De Cock en Reinert D’haene. • Donderdag19aprilom20.15uurin‘tHeilaar

in Beerse, tickets € 17• Te winnen: 2 duoticketsW

n Helden

MOL – Helden is een tragikomedie van Gé-rald Sibleyras over drie mannen op leeftijd die allen op hun manier Den Grooten Oorlog nog hebben meegemaakt. Ze slijten hun oude dag in een home voor oud-strijders, maar zijn niet echt tevreden met dit monotone bestaan. Het stuk is als het ware op het lijf geschreven van Jaak Van Assche (72 jaar), Tuur De Weert (69 jaar) en Arnold Willems (80 jaar). Drie klasbak-ken die zich door de jaren heen onmisbaar heb-ben gemaakt voor theater, televisie en film. Ze staan voor het eerst samen op de planken.• Vrijdag20aprilom20.15uurinSchouwburg

Rex in Mol, tickets (via ’t Getouw) € 14• Te winnen: 3 duotickets

n Brabants Kamerkoor

MOL – Het Brabants Kamerkoor is afkomstig uit het Nederlandse Den Bosch. Het telt een der-tigtal leden en bereikt een niveau dat als pro-fessioneel mag worden bestempeld. Getuige ook de verschillende buitenlandse optredens die het koor al kon versieren. Met Vlamin-gen en Nederlanders II kiezen de Nederlanders voor een a capella-programma dat een aantal van de meest bekende – veelal hedendaagse – Vlaamse en Hollandse koorcomponisten sa-menbrengt. Ze brengen werk van onder meer Vic Nees, Daan Manneke, Josquin des Préz, Kurt Bikkembergs en Jan Pieterszoon Sweelinck.• Vrijdag13aprilom20uurinDeWouwerin

Ravels, tickets € 18• Te winnen: 3 duotickets

n Wigbert

OUD-TURNHOUT – In twintig jaar heeft Wigbert een mooie carrière opgebouwd tussen zijn door-braakhit Ebbenhout blues en zijn nieuwe cd Niet gewoon. Daarin toont hij opnieuw dat hij Ne-derlandstalige teksten een authentiek jasje kan aanmeten. Voor zijn jubileumtournee verzamel-de hij enkele uitstekende muzikanten: Gert Bet-tens, Pascale Michiels, Tuur Florizoone en Marc Bonne, die hij De Straffe Gasten Club doopte. • Woensdag25aprilom20.15uurinDeDjoe-

len in Oud-Turnhout, tickets € 18• Te winnen: 2 duotickets

n Guga en Bas BirkerHERENTALS – Guga of voluit Guga Baùl is een Vlaams komiek en imitator. Als hij in de huid kruipt van Sergio Herman of Alex Agnew, al-lebei meesters in hun vakgebied, verheft hij bewonderen tot een heuse stiel. Gunter La-moot, Tom Boonen, Jan Becaus of Raymond van het Groenewoud: hij zet ze met een schijnbare vanzelfsprekendheid én met ake-lig gelijkende stem neer in Tegen de ster-ren op, het imitatieprogramma op vtm. Bas Birker is al jarenlang de meest gevraag-de MC in stand-up comedyland. De in Antwer-pen wonende Hollander speelde honderden shows in Nederland en België en was te zien op Pukkelpop, Lowlands en Comedy Casino. • Donderdag26aprilom20uurin’tSchaliken

in Herentals, tickets € 10• Te winnen: 2 duotickets

n Descarga AmsterdamMOL – Descarga betekent (muzikale) ontla-ding. En dat is precies wat deze zeven mu-zikanten tellende groep wil brengen. Een muzikale explosie van vette latin groove in de beste Afro-Cubaanse traditie. Het is een swingend repertoire waarbij jazz, latin jazz en wereldmuziek versmelten tot een fees-telijk festijn van aanstekelijke improvisaties.

© Stany Crets

Page 47: Onderox april 2012

47OnderOx.be

• Vrijdag27aprilom21uurinzaalOotelloinMol-Ezaart, tickets (via ’t Getouw) € 10

• Te winnen: 3 duotickets

n A l’attente du livre d’orGEEL – Papy Mbwiti, Jovial Mbenga, Roch Bodo Bokabela en Starlette Mathata namen deel aan de theaterworkshops die de KVS de voorbije jaren in Kinshasa organiseerde. In België werkten ze samen met Barbara en Stefanie Claes, Geert Opsomer, Johan Dehol-lander en Nico Boon verder aan de theater-voorstelling Le livre d’or. De voorstelling wipt

voortdurend van de ene voet op de andere. Jeugdherinneringen van de spelers, geprojec-teerde uitspraken van Leopold II of Lumumba, verhaaltjes in het Lingala,… Het houdt niet op. • Woensdag2meiom20.15uurindeWerftin

Geel, tickets € 10• Te winnen: 5 duotickets

Mailen en tickets winnen

Wil je gratis naar een van de voorstellingen op deze pagina’s, dan moet je mailen. Stuur vóór 27 maart een mailtje naar [email protected] vermeld je maximum drie voor-stellingen/optredens in volgorde van je voorkeur. Je geeft ook je naam, adres, tele-foonnummer en mailadres. Volledigheid is geboden, want anders kom je niet in aan-merking. Er mag slechts één mail per post-adres worden gestuurd.De winnaars krijgen vanaf 28 maart een mail met de voorstellingen waarvoor ze een duoticket hebben gewonnen. De kaar-ten liggen klaar aan de kassa.

De Werft: www.dewerft.be’t Heilaar: www.heilaar.be’t Getouw: getouw.gemeentemol.be’t Schaliken: www.schaliken.beDe Adelberg: www.adelberg.beHoutum Street: www.houtumstreet.beDe Djoelen: www.oud-turnhout.be Elckerlijc: www.elckerlijc.comDust: www.dustvzw.be

Openingsurendi-vrij 10-12u / 13.30-18uzat 10-18uzon 10-12umaandag gesloten

Gierlebaan 302275 Lille014-88 19 19

IEDERE DONDERDAGKOOPAVOND TOT 20u

Dames: maat 36-46Heren: small tot 4XL

VOOR HAAR & HEM

LILLE

OPENDEURDAGEN21 T/M 25 MAART

Bij elke aankoopeen leuke attentie

Page 48: Onderox april 2012

48 OnderOx.be

muziek

Turnhout rockt op zijn grondvesten

TURNHOUT – Het paasweekend is in aan-tocht en dat betekent opnieuw Rockin’ Around Turnhout, de jaarlijkse afspraak voor wie met een vetkuif of retrojurk door het leven gaat. Door de jaren heen is RAT uit-gegroeid tot het grootste fifties rock’n roll-evenement in België en heeft het zich in de top-vijf van de meest gewaardeerde rock’n roll-evenementen in Europa genesteld. Voor de kroegentocht op zondag worden 2.000 muziekliefhebbers verwacht. Het program-ma zaterdagavond in de Kuub is uitgebreid, wat moet zorgen voor nog meer feest.

“Van die zaterdag willen we een vol-waardige festivaldag maken," zegt Peter Van der Flaes van de organiserende Gras-shopper Int. vzw. “Daarom hebben we het aantal groepen uitgebreid van drie naar vijf. We begin-nen vanaf 18 uur en

gaan door tot 5 uur ’s morgens. Met Mike San-chez, Domestic Bumblebees en Bob Wayne halen we drie volwaardige headliners naar Turnhout. De voorbije jaren hadden we zaterdagavond een 5 tot 600 bezoekers, maar met dit programma worden er dat beslist meer.”

Ook het zondagmiddagprogramma in en rond de Kuub wordt uitgebreid. De vlooienmarkt zal dit jaar een 15-tal kraampjes tellen. Zowel particu-lieren als handelaars verkopen er verzamelspullen en andere toffe hebbedingen. De carshow toont een 50-tal oude Amerikaanse wagens. Tegelijk is er in de Kuub een gratis concert.Het hoogtepunt van het weekend blijft de tra-ditionele kroegentocht op zondagavond. Dertien bands spelen in evenveel cafés in het centrum van de stad. “We hebben weer gezorgd voor een grote verscheidenheid," aldus Peter Van der

Flaes. “Persoonlijk kijk ik uit naar het John Lewis Trio en Mike Penny uit Berlijn, terwijl België zal worden vertegenwoordigd door lokale Kempen-zonen en Turnhoutse favorieten, de intussen in heel Europa scorende Baboons. De afsluiter zon-dag om middernacht in de Kuub wordt met de Ray Collins’ Hot-Club beslist ook een feestje. Na-dien gaan we tot 5 uur door met enkele dj’s.”Het aanbod van bands oogt opnieuw erg inter-nationaal. Op de affiche staan groepen uit de

Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Zweden, Frankrijk, Duitsland, enz. Ook de publieke be-langstelling groeit jaar na jaar. “Met de 2000 bezoekers op zondag zitten we aan onze limiet omdat de cafés niet meer volk aankunnen. Dit jaar merken we dat er veel kaarten vanuit het buitenland worden geboekt. Door het zaterdag-programma uit te breiden naar een volwaardige festivaldag willen we die buitenlanders een com-pleet weekendprogramma aanbieden.”

Rockin’ Around Turnhout 2012 vindt plaats van 6 tot en met 8 april met naast het festi-val en de kroegentocht diverse pre- en after-parties. Alle info en het bestellen van tickets via www.rockinaroundturnhout.be.

Tekst: Paul Huysmans

Win gratis ticketsRockin’ Around Turnhout heeft 10 gratis tickets voor zaterdag en 10 voor zondag klaar liggen voor de lezers van Onderox. Om die te winnen mail je het antwoord op deze vraag naar [email protected], samen met je naam, adres, telefoon-nummer:

Hoeveel cafés nemen dit jaar deel aan de Rockin’ Around Turnhout-kroegentocht?

Stuur het antwoord door vóór 27 maart en vermeld in de onderwerpregel ‘RAT’. De winnaars ontvangen via mail een ticket met een unieke barcode.

Mike Penny & The Moonshiners

Ray Collins' Hot Club

Mike Sanchez

Page 49: Onderox april 2012

49OnderOx.be

Brian Maguire

GEEL – Brian Maguire is geboren in Dublin (Ier-land) en wordt aanzien als een van de politiek meest geëngageerde schilders van zijn land. Ge-weld en de grens tussen leven en dood domi-neert het oeuvre van Brian Maguire al meer dan dertig jaar. Hij stelde tentoon in grote Ierse insti-tuten, maar ook ver over de landsgrenzen heen maakte hij furore. In zijn figuratieve werken vestigt hij vaak de aan-dacht op de gevolgen van geweld en wat dit pre-cies, vaak ongezien, de mensheid aandoet. Zijn schilderijen onthullen actuele aspecten van de menselijke condities en wijzen ons erop dat we vaak niet zien of niet willen zien. De werken zijn levendig en kleurrijk, ze vertellen iets over het ontstellende tekort aan menselijkheid.• Waar?deHalle,Markt1inGeel• Wanneer?Totenmetzondag1april,vrijdag,

zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur• Info:www.dewerft.be

Open Asia

© Kris Dewitte

TURNHOUT – In 2002 stelde fotograaf Kris De-witte op vraag van filmorganisatie Open Doek de tentoonstelling Cineasten uit de Schaduw samen. De expo bevatte portretten van regisseurs die de eerste tien jaar het programma van Open Doek bevolkten. Nu, tien jaar later, zoekt diezelfde Kris Dewitte de cineasten op in hun natuurlijke bio-toop, de filmset. Hiervoor bezocht hij verschillen-de filmlocaties in Azië, een regio die de laatste tijd blijk geeft van een grote filmische creativiteit. Hij keerde terug met een sterke reeks kleurenfo-to’s. In parallel toont ook ondernemer en kunst-verzamelaar Reinhold Würth onder de noemer

Azië in de zoeker eigen reisimpressies uit Azië.• Waar?KunstforumWürth,Everdongenlaan29

in Turnhout• Wanneer?Tot30september2012• Info:www.wurth.be

De Liereman door een toverlantaarn

OUD-TURNHOUT – Het was stadsarchivaris Harry De Cock die de mensen van Landschap De Liere-man op de hoogte bracht. Het stadsarchief van Turnhout beschikte over uniek fotomateriaal van De Liereman. In het archief bevond zich een reeks glasplaten van de hand van één van de nazaten van Victor Van Hal. Hij was van 1895 tot en met 1918 de vijfde burgemeester van Turnhout na de Belgische onafhankelijkheid. Deze glasplaten werden destijds met behulp van een zogenaam-de toverlantaarn vertoond. Dit toestel kan wor-den beschouwd als de voorloper van de diaprojector. Landschapsfoto’s uit die periode zijn overigens uiterst schaars. In die tijd maakten fo-tografen voornamelijk portretten. Bezoekerscen-trum Landschap De Liereman kreeg van het stadsarchief van Turnhout de toelating om deze oude glasplaatnegatieven om te zetten naar echte foto’s. Dit leverde 22 schitterende afdruk-ken op in kleur. • Waar?BezoekerscentrumLandschapDeLiere-

man in Oud-Turnhout • Wanneer?Tot30september2012• Info:[email protected]

Edgard Farasyn

MOL – Edgard Farasyn (Antwerpen 1858-1938) was leraar aan de Antwerpse academie. Hij schil-derde niet alleen realistische stads- en visserstafe-relen. Tussen 1904 en 1910 was hij herhaaldelijk in Mol te gast bij zijn oud-leerling Ernest Midy, directeur van de gemeentelijke Tekenschool, en

werkte hij in diens atelier in de Boerestraat in Mol-Sluis. Tot de werken die hier zijn ontstaan, behoort het mooie beeld van de Molse Markt, waar destijds geregeld een veemarkt werd ge-houden.• Waar?JakobSmitsmuseum,Sluis155AinMol• Wanneer?Tot15april• Info:www.jakobsmits.be

Leen Somers

HERENTALS – Leen Somers is een beeldhouw-ster in de letterlijke zin van het woord. Ze houwt haar verleidelijke sculpturen uit albast, serpen-tijn, speksteen of harde kalkzandsteen. Ze hakt, vijlt en schuurt de hoekige stenen tot wolkzachte sensuele vrouwelijke vormen. Door het polijsten worden de stenen haast transparant en tonen ze hun subtiele kleuren. Het zijn beelden waarbij de verleiding om ze aan te raken, ze te strelen zelfs, haast onbedwingbaar is. • Waar?Vitrine,StedelijkeAcademievoorBeel-

dende Kunst, Markgravenstraat 77 in Heren-tals

• Wanneer?Tot18april• Info:www.herentals.be/kunstacademie

ArtObe+WECHELDERZANDE – Kunstenaars trokken vroe-ger naar de Kempen omwille van de mooie land-schappen en de rust. Tegenwoordig is dat anders. Overal, tot in de kleinste dorpen, groeien indu-striële zones en complexen. Het kunstenaarspaar May Oostvogels en Jaak Hillen liet zich daardoor inspireren en settelde zich temidden van de loka-le industrie. Ze richten een industriële unit in voor de presentatie van hun beeldend werk. Met een minimale ingreep hebben ze geprobeerd de zes meter hoge loods zo optimaal mogelijk te laten spreken. Onderaan worden overwegend sculpturen en objecten van Jaak gepresenteerd. Een trap leidt je naar een mezzanine waar een mooie ruimte is voor de schilderijen van May.• Waar? ArObe+, Heihoef 3/Unit 2 inWechel-

derzande• Wanneer?21-22,28-29aprilen5-6mei,tel-

kens van 14 tot 18 uur• Info:www.artobe.eu

cultuur

Xpose

Page 50: Onderox april 2012

50 OnderOx.be

iNTERViEW

Kalligrafie: de schone kunst van het schrift

WESTERLO – In april is de gemeente Wes-terlo opnieuw het centrum van de schone letters. Voor de twaalfde keer organiseert Kalligrafia, de Vlaamse vereniging ter bevordering van de kalligrafie, er haar internationale wedstrijd. Meedoen is een-voudig, geselecteerd worden voor de ten-toonstelling iets anders, want het niveau van de ingestuurde werken is ook dit jaar weer uitzonderlijk hoog. Twee Kempense kalligrafen wisten de jury van hun talent te overtuigen. Voor Onderox schoven ze hun krassende pennen even opzij om te praten over passie, creativiteit en heel veel geduld.

Marleen Van Gestel (Retie) zette na dertig jaar lesgeven een punt achter haar professionele car-rière. Met een gewone pen want met kalligrafie kwam ze pas in contact toen een familielid haar meenam naar een tentoonstelling. Daarna ging het snel. Ze schreef zich in voor cursussen bij Ludo Devaux en Marion Stoffels. Er zouden nog een hele rij docenten uit binnen- en buitenland volgen. Tot ze zelf les ging geven in weekendop-leidingen en stages. Annick D’hondt (Turnhout) had de microbe al te pakken tijdens haar lera-renopleiding in de normaalschool. Zuster Callis-ta die er in de vrije uren wenskaarten schreef in Gotisch schrift, gaf Annick een eerste kalligra-fieboekje. Thuis begon ze dan de mooie letters van de zuster vlijtig na te schrijven. Ook Annick volgde les bij Devaux en de volgende docente was… Marleen Van Gestel. In haar lessen sloeg het kalligrafievirus definitief toe en sedert een drietal jaren voelt ze zich sterk genoeg om de opgedane kennis zelf door te geven aan begin-nende kalligrafen.

n Hadden jullie in het eerste leerjaar al een tien voor schoonschrift?Annick: Het woord kalligrafie komt uit het Grieks en betekent schoonschrift. Kal’los is schoonheid en Grapho is schrijven. Een goede kalligraaf heeft echter niet noodzakelijk een mooi hand-schrift want het is niet enkel een kwestie van vaardigheid. Creativiteit is even belangrijk, hoe je een tekst interpreteert en daarna vormgeeft.Marleen: Mmm, op school moest er elke maand een titel op het bord komen. Je kent dat wel, aandachtspunten zoals gedienstigheid, orde, godsvrucht… Ik schreef die toch in sierlijke let-ters en met een dubbel krijtje hoor. Een mooi handschrift zat gewoon in mijn vingers maar inderdaad, om een kalligrafie kunstwerk te maken, heb je andere kwaliteiten nodig.

n Is kalligrafie dan een kunstvorm ?Marleen: Daar raak je al meteen een gevoe-lig punt. Tot op vandaag is kalligrafie nog altijd niet erkend als officiële kunstvorm. Op de aca-demies zijn er geen opleidingen, in België kan je nergens een volwaardig diploma voor kalli-graaf behalen. Ook bij de Canvascollectie wordt kalligrafie niet weerhouden als kunst. Enge-

land doet het op dat vlak iets beter. Letterkap-per Jef Boudens heeft in Brugge kalligrafie op de kaart gezet. Zijn spreuken in het scholieren-boekje ‘Hoogland’ van de Jezuïeten zijn bekend bij alle kalligrafen.

n Als kalligrafie geen kunstvorm is, hoe is het dan ontstaan?Annick: Kalligrafie werd al beoefend door de Romeinen. Op de marmerplaat aan de voet van de zuil van Trajanus zijn Romeinse Kapitalen aangebracht want men kende toen nog geen kleine letters. Uit dit schrift zullen de volgende tweeduizend jaar tientallen varianten voortko-men. Daarna werd kalligrafie een ambacht. In de kloosters en abdijen schreven monniken in een scriptorium boeken over en ze versierden de eerste letters van een tekst. Verluchten heet-te dat toen. Sommige monniken hadden zelfs een eigen schrijfstijl en trokken van de ene abdij naar de andere. In de late middeleeuwen toen de gilden ontstonden, werd kalligraaf een be-roep. Maar de boekdrukkunst maakte hun werk overbodig en daarna is het enkel als hobby ver-der blijven bestaan.

n Hoeveel verschillende geschriften zijn er?Marleen: Moeten we ze allemaal opnoemen? Laat ons zeggen dat er in Europa twee grote strekkingen zijn. Duitsland heeft het Gotische schrift en daaruit hebben landen zoals Italië en Spanje een eigen schrift ontwikkeld. De tweede strekking is Angelsaksisch met het humanistisch cursief. Ook daarin zijn veel varianten. Alleen al de druk en de stand van de pen kan de naam van een schrift veranderen.Annick: Het Oosterse schrift is nog een verhaal apart. Buiten de tekens natuurlijk is het groot-ste verschil dat zij niet met spitse pennen schrij-ven maar materialen gebruiken zoals bamboe en karton. Ik heb eens een stage gevolgd waar

ook een Arabier was. Hij schreef met een stok-je. En Afrikanen hebben tekens die wij totaal niet kennen. Kalligrafie stopt niet aan de grens. Maar zelf waag ik me niet aan tekens die ik niet begrijp.

n Wat zit er allemaal in jullie pennendoos?Marleen: Tandenborstels, bamboestokjes, riet-jes, een colapen… In een cursus moesten we in de tuin eens een materiaal zoeken om mee te kalligraferen. Ik kwam terug met een stuk boomschors.Annick: Een kalligraaf gooit niets weg, alles kan dienen. Je moet ook niet alleen met inkt of verf schrijven. Met schoensmeer b.v. kan je een heel mooi resultaat hebben.

n Hebben kalligrafen ook een persoonlijk schrift?Marleen: Grote kalligrafen hebben inderdaad een schrift met een eigen signatuur. Op ten-toonstellingen kan ik soms zien van wie een werk komt. Maar zelf ben ik liever een kamele-on. Ik probeer zoveel mogelijk uit.Annick: Ik sta nog maar aan het begin van kalli-grafie en in een cursus volg ik braaf de standaar-den. Thuis probeer ik het dan wel op een eigen originele manier te verwerken.

n Herinneren jullie nog het eerste woord dat je in kalligrafie schreef?Marleen en Annick (tegelijk): Streepjes! Hon-derden na elkaar, om de pen te oefenen. Daar-na kwamen de bochtjes en bij de volgende stap mochten we de verbinding maken. Elke letter wordt secuur ontleed. Vergelijk het gerust met het voorbereidend schrijven in de kleuterklas. Maar het is wel nuttig, je kan geen woorden kalligraferen als je niet weet hoe de letters in el-kaar zitten.

Page 51: Onderox april 2012

51OnderOx.be

n En nu stopt kalligrafie niet meer bij let-ters. Wat jullie maken, kunnen we bijna schilderijen noemen.Marleen: Dat klopt niet hoor. Er is inderdaad een trend om te schrijven op een achtergrond maar in decoratieve elementen zijn ook letters of woorden uit de tekst verwerkt, zij het min-der expliciet. Meteen komen we bij de discussie of een gekalligrafeerde tekst leesbaar moet zijn. Als ik in opdracht een tekst schrijf, vind ik dat de opdrachtgever die moet kunnen lezen. Annick: Ik maak mijn wenskaarten zelf en ik merk toch dat mensen die langer bijhouden. Een mooi gekalligrafeerde nieuwjaarskaart wordt geapprecieerd. Al zijn er natuurlijk uitzonderin-gen. Een collega vertelde dat ze ooit kaartjes moest schrijven om bij gerechten op een buffet te plaatsen. Uren had ze eraan gewerkt. Na het feest lagen ze allemaal in de vuilnisemmer.

n Is de computer een concurrent gewor-den?Annick: Wie in een cursus kalligrafie zegt dat het met een computer allemaal veel sneller kan, mag van mij vertrekken. Daar gaat kalligrafie niet over. Het is een manier van werken waar-bij je aandacht hebt voor het detail, de juistheid van een schrift en de schoonheid van het ge-heel. Kalligrafie is ook heel rustgevend.Marleen: Ik gebruik een computer om een lange

tekst voor te bereiden, zeker als ik hem ge-centreerd wil hebben. Dat gaat inderdaad veel sneller. Maar het schrijven zelf kan hij niet over-nemen. Dat blijft handwerk. Als we in het laat-ste woord een fout schrijven, vloeken we eens en als het niet te herstellen is, beginnen we ge-woon opnieuw.

n Kunnen jullie elke tekst kalligraferen?Marleen: Ik moet voeling hebben met het on-derwerp of met de auteur. Anders lukt het niet. Voordat ik een tekst kalligrafeer, lees ik hem een aantal keren. Ik haal er de kerngedachte uit die in het werk dan wordt uitvergroot of her-haald. Kalligrafie is niet louter overschrijven, het is ook interpreteren en de juiste materialen zoe-ken. Een gedicht over verlies schrijf je b.v. niet in bonte kleuren.Annick: Je moet in je tekst kruipen. Ik hou ook veel van poëzie, al is de inhoud niet altijd ge-makkelijk te begrijpen. Maar kalligrafie en ge-dichten versterken elkaar wel.

n En hoe leeft kalligrafie in de Kempen?Marleen: Ik heb jarenlang cursus gegeven in de Kreatheek van Retie. Ik was de eerste docente in de regio. Er leeft heel wat in de Kempen en bekende kalligrafen uit binnen- en buitenland komen hier graag op uitnodiging les geven. Organisaties vragen me soms ook om teksten

te kalligraferen. Zo heb ik al werk van Retiese dichters gekalligrafeerd die nadien in etalages werden tentoongesteld en opgenomen in een fietsroute. Voor Kerk onder Stroom schreef ik dan weer teksten uit de Bijbel.Annick: Ik heb al kunnen meedoen met ‘Kem-pArt’ in Turnhout en ‘Letterproject’ in Grobben-donk, maar ik sta nog maar aan het begin van de kalligrafie. Ik heb nog veel te leren.Marleen: Het valt op dat in de cursussen op de tien vrouwen slechts één man meedoet. Vreemd eigenlijk want de internationale topkalligrafen zijn allemaal mannen. Bij deze dus een warme oproep aan het andere geslacht om de schone kunst van het schrift te leren.

Info: De tentoonstelling van de Internationale Grote Prijs voor Kalligrafie waarvoor Marleen en Annick geselecteerd werden, vindt plaats van 30 maart tot 29 april 2012 in het gemeentehuis van Westerlo, Boerenkrijglaan 61.

Tekst: Suzanne Antonis

Foto’s: Bart Van der Moeren

Page 52: Onderox april 2012

52 OnderOx.be

PuBLiREPORTAGE

Joop de Chêne: een passie voor schilderen

Schilderen is een samenspel van inspira-tie, vormen en kleuren die uitdrukken wat je op een bepaald moment in je leven wil vertellen. Tegelijk is het een expressie van emoties. Als je al die elementen ook kan doorgeven aan anderen, dan wordt schil-deren een passie die verder gaat dan een krachtig beeld en techniek. In die spirit be-geleidt Joop de Chêne haar studenten in Art-Souterrain in Merksplas.

Als tiener ging Joop al naar de academie van Breda, waar ze leerde tekenen en schetsen. Maar omdat haar ouders vonden dat ze toch beter een gerichter vak zou leren, schreef Joop zich in voor een opleiding mode en kleding. Op 25-jarige leeftijd richtte ze een eigen modevak-school op. Al die tijd voelde ze dat ze iets essen-tieels miste. Tot ze over de grens de academie in Arendonk leerde kennen. Ze volgde er de dagopleiding schilderkunst en wist meteen dat het dit was wat ze wilde. “Het was als thuis-komen,” vertelt ze daarover, “en tegelijk leerde ik een ander deel van mezelf kennen. Ik dacht

dat ik, zoals met mode het geval was, een fijne toets zou hebben maar dat pakte anders uit. Ik leef me meer uit met tubes verf en grove pen-selen. In kleuren kom ik steeds terug bij de aar-detinten. De diepte die ik daarmee in mijn werk kan leggen, geeft me rust. Joop exposeerde al in binnen- en buitenland. Voor dit jaar staan al een tentoonstelling in het New Art Center van New York op de agenda en neemt ze deel aan een World Tour Exhibition of Contemporary Art in o.a. Dubai, Mexico, Madrid en Berlijn.

n Wat je leert weer doorgevenGaandeweg ontdekte Joop dat ze het lesgeven niet kon missen en ze startte haar eigen kunst-klassen in Merksplas. Nu verzorgt ze in Art Sou-terrain schilderlessen aan zowel beginners die willen kennismaken met schilderen, als gevor-derde kunstenaars die b.v. zijn vastgelopen in de traditionele academie. “We werken voorname-lijk met acrylverf en elke leerling wordt indivi-dueel begeleid,” zegt Joop. “Die wisselwerking is bijzonder interessant, want iemand die nog nooit geschilderd heeft, kijkt met een onbevan-

gen blik naar kunst. Ook kunstenaars die al een heel parcours hebben afgelegd, komen naar Art Souterrain. Ze kunnen ervaringen uitwisselen met vakgenoten en ik coach hen naar een die-pere ontwikkeling in hun werk.”

Naast kunstklassen organiseert Joop ook work-shops. “Een groep vriendinnen bijvoorbeeld komt in Art Souterrain een dagje ontspannen. Tegenwoordig vallen ook managementteams in bedrijven voor dit concept. Het is eens iets an-ders dan sporten om de teamgeest te bevor-deren. Ze werken hier op een creatieve manier en ’s avonds nemen ze een zelfgemaakt schil-derij mee naar huis. Net zoals in de kunstklas, handhaaf ik wel mijn principe om elke leerling of gast op een goede manier te leren schilderen. Wie er eens helemaal tussenuit wil, kiest voor een meerdaags arrangement. Logies, ontbijt en lunch zijn mogelijk tot acht personen. ’s Avonds gaan de gasten samen uit eten in een restau-rant. Het is al vaak gebeurd dat deelnemers aan een workshop of arrangement zich nadien in-schrijven voor de kunstklas, omdat ze hebben ontdekt dat schilderen hun leven creatief ver-rijkt.”

n Een eigen galerieNu Turnhout in 2012 de titel van cultuurstad van Vlaanderen mag dragen, opent Joop op 15 april haar galerie “De Chêne” met een solotentoon-stelling. “Nadien zullen er kunstenaars uit bin-nen- en buitenland uitgenodigd worden,” legt ze uit. “Het is ook een gelegenheid voor de be-zoekers om kennis te maken met andere disci-plines in de kunst.” Plannen genoeg voor Art Souterrain. En een bezielende invulling van een levensdroom voor Joop de Chêne.

Info: opening galerij De Chêne, Steenweg op Turnhout 171 – 2330 Merksplas, met soloten-toonstelling op 15-22 en 29 april 2012, www.joopdechene.com

Art-Souterrain trefpunt hedendaagse schilderkunst

• Kunstklassen

• Kleurmengtechnieken

• Workshops

• Weekend of meerdaagse arrangementen

Heb je altijd al schilderlessen willen volgen? Schilder je maar heb je behoefte aan professionele begeleiding? Je bent van harte welkom in het ruime en sfeervolle atelier Art-Souterrain. Kunstklassen voor beginners, gevorderden en vergevorderden. Voor meer informatie zie onze site

www.joopdechene.com

Parkeren op eigen terrein mogelijkJoop de Chêne Steenweg op Turnhout 171 / 2330 Merksplas / tel. 014 55 73 96

Page 53: Onderox april 2012

53OnderOx.be

SaniMat

Heerlijk buiten zitten

Drainerend (er blijft geen water op staan)GeluidsdempendWarmte-isolerendZeer duurzaamSchokdempendRekbaarAntistatischAntislipBestand tegen schimmels, bacteriën en sigarettenpeukenGemakkelijker te heffen/plaatsen dan steen of betonIdeaal als valbreker bij speeltoestellen

SaniMat bvbaKerkhofstraat 34B-2470 Retie

Tel. 014 37 37 04Fax 014 37 37 05GSM 0475 43 95 96E-mail [email protected]

www.sanimat.bewww.mattenwinkel.be

Rubberen terrastegels van SaniMat

Matten voor INDUSTRIE en voor U

PIETER VAN MECHGELEN Houthandel - Houtzagerij

Al uw hout voor binnen en buiten

In de loop der jaren hebben wij ons geprofileerd als een firma die tot

ver buiten de streek bekend staat om zijn kwaliteit en service. Dank-

zij die kwaliteit, het vakkundig advies en de prima service wordt de

klant een flink stuk op weg geholpen tijdens zijn zoektocht naar

alles wat met hout te maken heeft, zowel interieur als exterieur.

Kom vrijblijvend langs voor meer info!

www.houthandelvanmechgelen.be

BATIBOUWACTIES (tot 31/3/2012)

20%* korting op:• wand- en plafondpanelen van Deceuninck, Funwall,

HDM, Imberty, Luxalon, Panidur, Parador

• laminaatvloeren van Berry Floor, Dumafloor, Esprit,

Laura Ashley, Parador, Pergo, Primeros

• lamelparket van Europlac, Lamett

• vinylvloeren van Contesse

*niet cumuleerbaar met andere acties en kortingen

Pieter van MechgelenHOUTZAGERIJ - HOUTHANDEL BVBAWampenberg 72 - 2370 Arendonk - Tel. 014 68 92 90

Page 54: Onderox april 2012

54 OnderOx.be

FiETSEN/PuBLiREPORTAGE

ENC: gebeten door het fietsvirus

Je hebt mensen die in de wieg zijn gelegd voor een bepaald beroep maar dat pas later effectief ook gaan uitoefenen. Zo iemand is Eric Donders van fietsenwinkel ENC in Arendonk. Als jonge kerel vertelde een fiet-senmaker hem dat hij het vak in zich had, maar dat behoorde thuis niet tot de moge-lijkheden. Eenmaal op eigen benen volgde hij avondschool, startte een winkel in bij-beroep, maakte er nadien een eenmans-zaak van. Twee jaar geleden stapte ook zijn zoon Nick in het bedrijf, terwijl echtgenote Carine Baelus zich ontfermt over de boek-houding en financiën. Een familiezaak in de echte betekenis van het woord dus.

Fietsenwinkel ENC – de eerste letters van Eric, Nick en Carine – onderging recent een grondi-ge vernieuwing. De zaak verhuisde van de Grot-straat in Arendonk naar De Valken. De reden lag voor de hand. Op het vorige adres barstte de winkel uit zijn voegen, stonden de fietsen op mekaar gestapeld en was er nauwelijks plaats in de werkruimte.

Dat alles is een hemelsbreed verschil met de ruimte die er nu is. De fietsen staan mooi ge-

presenteerd over twee verdiepingen. Boven vind je het assortiment racefietsen, mountainbikes en andere sportieve fietsen. Op de beneden-verdieping staan de kinderfietsen, stadsfietsen, elektrische fietsen en een heleboel accessoires uitgestald.

“Het gamma is heel uitgebreid,” vertellen Eric en Nick. “Dat gaat van loopfietsen tot de bete-re koersfietsen en alles wat daartussen zit. Na-tuurlijk ook de elektrische fietsen, want die zijn

tegenwoordig bijzonder populair.” Ook vind je er een uitgebreide collectie fietstassen, hel-men, kinderstoeltjes en andere accessoires. Ban-den zijn van de merken Schwalbe en in mindere mate van Vredestein.

ENC maakt er een erezaak van om je het juiste model aan te bieden en daarvoor gebeurt eerst een opmeting. Vervolgens wordt je fiets per-fect op maat afgesteld. Dat afstellen en afrege-len leerde Nick (21) tijdens zijn opleiding bij een andere fietsenmaker. “Daar heb ik heel veel op-gestoken,” weet hij. In het ruime en open werk-huis worden alle fietsen hersteld, of je die nu bij ENC of elders hebt gekocht.

MERKEN FIETSEN SPARTA - OXFORD - SENSA - TARGET - BIKKEL - ZANNATA - KUOTA …

TOEBEHOREN Wielen fulcrum - sigma - lazer helmen - schwalbe - 3 action Tassen ruim aanbod van basil newlook Nieuw in ons gamma Stel je eigen kinderstoel samen qibbel!!!

OPENINGSUREN Maandag 14:00 - 17:00 / 18:00 - 21:00 Dinsdag t/m vrijdag 9:00 - 12:30 / 13:00 - 17:00 / 18:00 - 21:00 Zaterdag 9:00 - 17:00

NIEUWE LOCATIE!

Opendeur weekend 27-28-29 april van 9:00 - 18:00

E.N.C fi etsen & herstellingen • De Valken 56/1 • Arendonk 2370 • Tel 014-67 04 07 • [email protected]

Page 55: Onderox april 2012

55OnderOx.be

FiETSEN/PuBLiREPORTAGE

Sportief, licht en ver fietsen

De evolutie van de elektrische fiets staat niet stil. De hedendaag-se modellen zijn nog maar moeilijk te vergelijken met de elektrische fietsen van pakweg tien jaar geleden. “De trend is duidelijk,” vertelt Bart Van der Veken van de gelijknamige fietsenwinkel in Retie. “De elektrische fiets anno 2012 ziet er sportief uit, is een lichtgewicht en heeft een hoge actieradius.”

Het aanbod bij Fietsen Van der Veken is ruim. Zo staan er modellen van vol-gende merken gepresenteerd: Koga, Cannondale, Giant, Batavus en Sparta. De zaakvoerder is er fier op dat hij met Koga en Cannondale de ‘elektrische fietsen van het jaar’ van 2011 en 2012 kan presenteren. Wie zichzelf wil overtuigen, kan na afspraak een testrit komen maken.

Door de sportievere look en de lichtere versies vindt ook een steeds jonger publiek de weg naar de elektrische fiets. “Mensen vanaf midden jaren dertig schaffen zich steeds vaker zo’n fiets aan en dat zowel voor het woon-werk-verkeer als voor recreatief gebruik.”

Fietsenhandel Van der Veken staat bekend voor zijn snelle service en de goede informatie die wordt verstrekt.

fietsen

Fiets met Onderox de lente en zomer door

Heb je van de eerste lentezonnestralen al geprofiteerd om je fiets van onder het stof te halen? Goed zo, dan heb je je eer-ste trainingskilometers al achter de rug. Je zal ze kunnen gebruiken om het On-derox Fietsfestival tot een goed einde te brengen. Want tegenover de zes routes vorig jaar breiden we nu fors uit naar vijf-tien vertrekpunten. Je weet dus wat ge-daan tussen 1 april en 30 september. Het succesvolle concept van het Onderox Fietsfestival blijft behouden. Je begeeft je naar het vertrekpunt en schaft daar een routebeschrijving aan. 5 euro betaal je daarvoor maar tegelijk ontvang je een drankje met een specialiteit van het huis. Onderweg zet je enkele foto’s in de juis-te volgorde en beantwoord je drie mak-kelijke vragen. Terug in het vertrekpunt stop je je deelnemingsformulier in de urne en maandelijks maak je kans op een waardebon van 25 euro. Per route krijg je een stempel op een spaarkaart. Met vijf stempels is die vol en ding je mee naar de hoofdprijzen: overnachtingen in B&B’s en hotelletjes.

n Nieuw: schakelroutesDe fietsroutes zijn tussen 35 en 40 km lang en laten je kennismaken met al het moois van de Kempen. Dan weer fiets je enkele kilome-ters door het bos om vervolgens een kanaal-oever met verhard jaagpad te bereiken. Of we nemen je mee door een uitgestrekt weide-landschap en langs indrukwekkende monu-menten. Alle fietsroutes bieden veel variatie, terwijl je zoveel mogelijk over verkeersarme of –vrije wegen rijdt.Je bent van ons routes van ongeveer 40 km gewend, maar steeds meer bereikte ons het verzoek om ook langere routes te maken. Daar hebben we wat op gevonden. Bij de edi-tie 2012 roepen we de schakelroutes in het leven. Je vertrekt in horecazaak A en onge-veer halfweg passeer je langs horecazaak B. Daar kan je overstappen op de nieuwe route en nadien de route van horecazaak A verder rijden. Op die manier schakel je een route van 70 tot 80 km aan mekaar.

Dit zijn de schakelfietsroutes:• Vertrekpunt De Witte Haas, halfweg ’t

Swaans Hof (samen 77,5 km)• Vertrekpunt Vijverzicht, halfweg De

Kaasboerin (samen 72,5 km)• Vertrekpunt Mie Maan, halfweg De Ton-

gelse Lekwei (samen 71 km)• Vertrekpunt De Brouwketel, halfweg De

Wingerd (samen 74,5 km)• Vertrekpunt Port Aventura, halfweg De

Kleine Volmolen (samen 72 km)• Vertrekpunt Perron 7, halfweg ’t Hofeind

(samen 74 km)• Vertrekpunt Hof van Zichem, halfweg

Mie Maan (samen 71,5 km)

Voor de liefhebbers hebben we ook een Su-perschakelroute. Daarvoor vertrek je in het Hof van Zichem. Halfweg bereik je Mie Maan en opnieuw halfweg passeer je langs de Ton-gelse Lekwei (Torenhof). Wie de drie routes aan mekaar schakelt, rijdt in totaal 107 km.

n Lekkers proevenEen Onderox-fietsroute koppelt het sportie-ve aan het aangename. Voor je deelname-prijs van 5 euro trakteert elke horecazaak je op een drankje en een lekkernij van het huis. Dat kan een ijsje, een stuk taart, een desser-tenbordje of een andere smakelijke hap zijn. Bij de Tongelse Lekwei (Torenhof) in Tonger-

W W W . F I E T S E N - V A N D E R V E K E N . B E

Sint Martinusstraat 76 - 2470 Retie - 014-377140

Lichtgewicht elektrische fietsen met grote actie radius

STADSFIETSEN ELECTRISCHE FIETSEN RACEFIETSEN MOUNTAINBIKES

Page 56: Onderox april 2012

56 OnderOx.be

lo vervalt het drankje en krijg je een heuse Coupe Onderox.Het Onderox Fietsfestival loopt van 1 april t.e.m. 30 september 2012. Alle info op www.lekkertrappen.be.

n De vertrekpunten zijn:• Arendonk: ’t Swaans Hof, Broekstraat 46,

www.swaanshof.be, dagelijks open vanaf 11.30 uur, maandag en dinsdag gesloten (38,5 km)

• Dessel: De Witte Haas, Groesgoor 11, www.dewittehaas.be, dagelijks open vanaf 11 uur, zaterdag vanaf 14 uur, dins-dag om 18 uur gesloten, maandag gesloten (39 km, schakelroute: je kan overstappen op de route ’t Swaans Hof)

• Dessel: Vijverzicht, Zanddijk 64, www.vijverzicht.be, dagelijks open vanaf 11 uur, maandag en dinsdag gesloten Route: (35 km, schakelroute: je kan overstappen op de route De Kaasboerin)

• Geel: De Kleine Volmolen, Bel 149, www.dekleinevolmolen.be, dagelijks open vanaf 10.30 uur, maandag gesloten (35,5 km)

• Herselt: Mie Maan, Diestsebaan 28 – Blau-berg, www.miemaan.be, dagelijks open vanaf 9 uur, vrijdag gesloten (35,5 km, scha-kelroute: je kan overstappen op de route Tongelse Lekwei - Torenhof)

• Kasterlee: Koningsbos, Koningshof 9 (GPS Goor 23), www.koningsbos.be, dagelijks open vanaf 11.30 uur, dinsdag en woensdag gesloten (41 km)

• Lille: De Brouwketel, Wechelsebaan 164, www.brouwketel.be, dinsdag t.e.m. za-terdag open vanaf 11 uur, zondag vanaf 10

Herberg - Café / Taverne - Terras / Feest- & vergaderruimte

De kleine Volmolen biedt u tal van mogelijkheden:

• Onzeherberg,metzijnlangetoog,rustiek,gezelligenvernieuwdinterieur,kanomschrevenwordenalseen“bruincafe”enditisdeidealeplaatsomeengoeiepinttepakken.

• Daarnaastisereengezelligingerichteenvernieuwderuimtewaarwijmaaltijdenserveren.Alonzeproductenzijnversenbetaalbaar.

• Tijdensdezomermaandenkanuookgenietenvanonsnieuwterras.TemiddendenatuurlijkeomgevingvandebossenvanBelkanugenietenvandezonenrust.

• Wijbeschikkenovereenmooiefeestzaal! GeschiktvooraluwFeesten,barbecues,vergaderingen,...

De Kleine VolmolenBel 149 - 2440 Geel

014 70 47 800477 56 02 89

www.dekleinevolmolen.be-

Maandag geslotenAllefeestdagenopen

Nieuwvanaf1oktober

DagschotelElkedageenandereschotel!

9,90euro/pp

Paaszondag en Paasmaandag

Luxe paasontbijtbuffet

vanaf 10.00 uur

Page 57: Onderox april 2012

57OnderOx.be

uur, maandag gesloten (34 km, schakelrou-te: je kan overstappen op de route De Win-gerd)

• Lommel: De Waterkant, Kanaalstraat 92, www.tavernedewaterkant.be, dagelijks open vanaf 11.30 uur, maandag gesloten (37,5 km)

• Merksplas: ’t Hofeind, Hofeinde 9 (sporthal), 014 55 29 91, open maandag en dinsdag vanaf 17 uur, woensdag, donderdag, vrijdag vanaf 11 uur, zaterdag en zondag vanaf 10 uur (36,5 km)

• Mol: De Kaasboerin, Eerselseweg 99, www.kaasboerin.be, dagelijks open vanaf 10 uur (37,5 km)

• Mol: Port Aventura (jachthaven), Zilver-meerlaan 9, www.zilvermeerhaven.be, 1 april–30 juni + 1 september–30 septem-ber open van maandag tot donderdag vanaf 11 uur + zaterdag en zondag vanaf 10 uur (vrijdag gesloten), 1 juli t.e.m. 31 augustus dagelijks open vanaf 10 uur (36,5 km, scha-kelroute: je kan aansluiten op de route De Kleine Volmolen)

• Ravels: Perron 7, Grote Baan 199, www.perron7.be, dagelijks open vanaf 11 uur, zondag vanaf 9 uur (ontbijt), dinsdag en

woensdag gesloten (37,5 km, schakelrou-te: je kan aansluiten op de route ’t Hofeind)

• Vorselaar: De Wingerd, Vispluk 83, www.dewingerd.eu, dagelijks open vanaf 11.30 uur, maandag en dinsdag gesloten (40,5 km)

• Westerlo: De Tongelse Lekwei (To-renhof), Geneinde 1 Tongerlo, www.torenhof-tongerlo.be, dagelijks open vanaf 10.30 uur, maandag gesloten

(35,5 km)• Zichem: Hof van Zichem, Ernest Claesstraat

67, www.hofvanzichem.com, dagelijks open vanaf 11 uur (36 km, schakelroute: je kan aansluiten op de route Mie Maan)

Controleer voor up-to-date informatie www.lekkertrappen.be voor je vertrekt.

Hofeind, 2330 Merksplas014 55 29 910495 51 08 22

OPEN: ma, di: 17u wo, do, vr: 11u za, zo: 10u

Vernieuwde kaart met wekelijks nieuwe suggesties.

Mogelijkheid tot het geven van feestjes allerlei.

Alle formules bespreekbaar:BBQ • babyborrel • pesoneelsfeestjes

vaten • verjaardag • ...

ZEER KINDVRIENDELIJKE OMGEVING

COMMUNIEFEESTEN

SKATEPARK • BEACHVOLLEY

GRASVELD • VOETBALVELD

GROOT TERRAS • RUIME PARKING

Culinaire verrassingen in een sportieve, groene omgeving!

feestzaalGRATIS

Page 58: Onderox april 2012

58 OnderOx.be

n Deelnemen doe je als volgt:• Ga tijdens de openingsuren naar het ver-

trekpunt en vraag de routebeschrijving• Daarvoor betaal je € 5, maar tegelijk zijn

daarin een drank met een huisproever be-grepen (in de Tongelse Lekwei geen drank-je maar een Coupe Onderox)

• Onderweg beantwoord je drie vragen en zet je vier foto’s in de juiste volgorde

• Bij je terugkeer steek je het formulier in de urne en daarmee maak je maandelijks kans op een waardebon van € 25 van het ver-trekpunt (trekking op 1 mei, 1 juni, 1 juli, 1 augustus, 1 september en 1 oktober)

• Telkens je een deelnemingsformulier koopt, krijg je een stempel op een wandelkaart (spaarkaart). Met 5 stempels is die vol en maak je kans op een overnachting met ont-bijt voor 2 personen in een B&B of hotel. Aansluitend begin je aan je volgende spaar-kaart, verkrijgbaar in elk vertrekpunt.

• Het Onderox Fietsfestival loopt van 1 april t.e.m. 30 september 2012

n Win een weekendje wegAan het Onderox Fietsfestival zijn erg leuke prij-zen verbonden. Wie een volle spaarkaart (5

stempels) inlevert, maakt kans op overnachtin-gen in toffe bed & breakfasts of hotelletjes. Het loont dus zeker de moeite om een tweede of zelfs derde spaarkaart bijeen te fietsen. De lo-ting van de winnaars gebeurt begin oktober 2012.

n Hoofdprijs:3 nachten incl. ontbijt in Le Mas du Père Jean in de Franse Drôme, gerund door Frank Van den Bo-gaerd en Martine Van Hooydonck uit Beerse. Ze baatten vroeger restaurant Ratatouille in Beer-se en nadien Caffe Latte in Turnhout uit. Nu ver-welkomen ze hun gasten in het zonnige zuiden

van Frankrijk (www.mas-du-pere-jean.com). De prijs is geldig in het laagseizoen (15 septem-ber-15 mei).

n Andere prijzen:• 2 nachten in de kleine gîte (6 personen) van

Le Cabanon in Ennal (Vielsalm), uitgebaat door Sophie Van Reusel uit Noorderwijk: www.ennal.be

• 2 nachten voor 2 personen in Hotel 3 Köni-ge in Aken, www.h3k-aachen.de

• 2 nachten voor 2 personen in B&B De Aven-turijn in Riemst, www.aventurijn.be

• 2 nachten voor 2 personen in Hotel Villa Alice in Westende-Bad, uitgebaat door Helga Blockx (Arendonk) en Tom Maes (Geel), www.villa-alice.be

• 2 x 1 nacht voor 2 personen, incl. ontbijt, in Hotel Den en Heuvel in Kasterlee, www.denenheuvel.be

www.lekkertrappen.be Teksten: Paul Huysmans

lekkertrappen.bede leukste fietsarrangementen

Torenhof is een fraai restaurant dat schitterend gelegen is tegenover één van de mooiste abdijen van het land, de abdij van Tongerlo. In dit indrukwekkende complex leven, bidden en werken nog steeds volgelingen van Sint-Norbertus. Het restaurant is een stijlvolle plek waar culinaire kwaliteit hand in hand gaat met een voortreffelijke service.De terrassen en de deskundig onderhouden parktuinen er rondom geven Torenhof een bijzondere uitstraling. Dit is de perfecte plek voor een etentje, een receptie of een feest in een sprookjesachtig decor dat je niet snel vergeet.

Zalig genieten in de brasserie, uitgebreid dineren in het charmante restaurant waar men een toets geeft aan overheerlijke gerechten met respect voor de seizoenen, feesten in een eigen stijl in één van de 3 zalen (van 15 tot 350 personen), dit kan allemaal in het Torenhof. De splinternieuwe pergola achteraan op het terras is uniek in België, het ontdekken meer dan waard!Welkom in het Torenhof!

Geneinde 12260 Tongerlo-Westerlo014 54 43 [email protected]

Een prestigieus decorvoor een culinaire topkwaliteit

Torenhof is een fraai restaurant dat schitterend gelegen is tegenover één van de mooiste abdijen van het land, de abdij van Tongerlo. In dit indrukwekkende complex leven, bidden en werken nog steeds volgelingen van Sint-Norbertus. Het restaurant is een stijlvolle plek waar culinaire kwaliteit hand in hand gaat met een voortreffelijke service.De terrassen en de deskundig onderhouden parktuinen er rondom geven Torenhof een bijzondere uitstraling. Dit is de perfecte plek voor een etentje, een receptie of een feest in een sprookjesachtig decor dat je niet snel vergeet.

Zalig genieten in de brasserie, uitgebreid dineren in het charmante restaurant waar men een toets geeft aan overheerlijke gerechten met respect voor de seizoenen, feesten in een eigen stijl in één van de 3 zalen (van 15 tot 350 personen), dit kan allemaal in het Torenhof. De splinternieuwe pergola achteraan op het terras is uniek in België, het ontdekken meer dan waard!Welkom in het Torenhof!

Geneinde 12260 Tongerlo-Westerlo014 54 43 [email protected]

Een prestigieus decorvoor een culinaire topkwaliteit

Torenhof is een fraai restaurant dat schitterend gelegen is tegenover één van de mooiste abdijen van het land, de abdij van Tongerlo. In dit indrukwekkende complex leven, bidden en werken nog steeds volgelingen van Sint-Norbertus. Het restaurant is een stijlvolle plek waar culinaire kwaliteit hand in hand gaat met een voortreffelijke service.De terrassen en de deskundig onderhouden parktuinen er rondom geven Torenhof een bijzondere uitstraling. Dit is de perfecte plek voor een etentje, een receptie of een feest in een sprookjesachtig decor dat je niet snel vergeet.

Zalig genieten in de brasserie, uitgebreid dineren in het charmante restaurant waar men een toets geeft aan overheerlijke gerechten met respect voor de seizoenen, feesten in een eigen stijl in één van de 3 zalen (van 15 tot 350 personen), dit kan allemaal in het Torenhof. De splinternieuwe pergola achteraan op het terras is uniek in België, het ontdekken meer dan waard!Welkom in het Torenhof!

Geneinde 12260 Tongerlo-Westerlo014 54 43 [email protected]

Een prestigieus decorvoor een culinaire topkwaliteit

Page 59: Onderox april 2012

59OnderOx.be

FiETSEN/PuBLiREPORTAGE

Luc Smets levert e-bikes aan heel de Kempen

Een elektrische fiets? Dan weet je waar naar-toe. Fietsen Luc Smets in Dessel was één van de eerste aanbieders en heeft zich als geen ander gespecialiseerd in deze nieuwe ma-nier van fietsen. “Ook meer en meer jon-gere mensen willen een elektrische fiets,” weet hij. “Want de tijd dat die het imago had van een ‘seniorenfiets’, ligt achter ons.” Vanuit heel de Kempen zakken fietsers naar Dessel af om zich vakkundig te laten bege-leiden in hun aankoop van een e-bike.

Fietsen Luc Smets heeft met Sparta, Batavus en Trek drie topmerken in huis. De huidige modellen zijn in niets nog te vergelijken met die van enkele jaren geleden. Een e-bike verschilt nog nauwelijks van een gewone fiets. De batterij zit netjes ver-stopt onder de bagagedrager of in het frame en de motor houdt zich schuil in het achterwiel. Bo-vendien worden de elektrische fietsen altijd maar lichter en ze krijgen een sportievere look. Ook de actieradius breidt almaar uit. Tegenwoordig kan je met de betere fiets minstens 120 km rijden.

n In de mode“In 2010 werd 55% van de elektrische fietsen aan mensen jonger dan 60 jaar verkocht. Intus-

sen is dat aantal al onder de 55 jaar gezakt,” legt Luc Smets uit. “Een e-bike is niet langer voor se-nioren maar een volwaardig vervoermiddel voor mensen van alle leeftijden. Steeds meer geldt hij als vervanger voor de tweede auto, zeker nu de benzine zo duur is geworden. Tel daarbij ook de fietsvergoeding die heel wat werkgevers uitbeta-len. Een elektrische fiets is nu in de mode en dat is een hele ommekeer tegenover de beginjaren.”

n Grote collectieFietsen Luc Smets heeft permanent een 30-tal modellen in de toonzaal staan, naast het ande-re uitgebreide aanbod van stadsfietsen, racefiet-

sen en mountainbikes. Wie wil, mag een testrit maken of er één lenen voor een weekend of enkele dagen. De prijzen blijven op hetzelfde niveau: reken op een 2000 euro voor een kwa-liteitsvolle e-bike.

In het weekend van 14 en 15 april verwelkomen Luc, echtgenote Conny en zoon Bart je op het jaarlijkse testweekend. De fabrikanten leveren dan extra modellen die je dan uitgebreid kunt uitproberen. Meteen het ideale moment om er even langs te gaan.

Kom GRATIS en vrijblijvend een testrit maken op een van onze testfietsen

Batavus – Sparta – Trek• Gratiszadelkeuze• Gratisfietstassennaarkeuzeof 1jaargratisdiefstalverzekering• Gratisjaarlijksnazicht• Gratisleveringaanhuis• Gratisinstallerennieuwesoftware• Wijaanvaardenecocheques• Grotevoorraad,directleverbaar

Zaterdag14enzondag15aprilTestenelektrischefietsen

Page 60: Onderox april 2012

60 OnderOx.be

fietsen

Fiets je 4-gangenmenu bij mekaar

Naast de 15 fietsroutes van het Onderox Fietsfestival hebben we voor deze lente en zomer nog iets bijzonders in petto, na-melijk drie culinaire fietsroutes. Het con-cept is even eenvoudig als plezant. Je start je fietsdag met een ontbijt en vervolgens ga je aan de hand van de routebeschrijving op pad door de mooie Kempen. Onderweg hou je halt bij andere horecazaken voor telkens een ander gerecht. Zo fiets je over een afstand van 55-60 km je 4-gangenme-nu bij mekaar. Je hebt de keuze uit drie cu-linaire fietsroutes, of beter nog: je hebt de hele lente en zomer de tijd om ze alle drie te fietsen want ze lonen alle de moeite.

n Kempense MerenrouteDe succesvolle Goudzoekers Fietsroute in en rond Mol is niet meer. In de plaats komt de Kem-pense Merenroute. Volgens een grotendeels nieuw traject verken je de prachtige streek rond de Molse meren, uitgestrekte waterplaatsen die een restant zijn van zandontginningsputten. Niet voor niets draagt deze streek de titel van het Vlaamse Lake District. Ook de bossen rond Postel staan op je programma en je doorkruist enkele Molse gehuchten zoals Ezaart, Millegem en Achterbos.

Vertrekpunt: Brasserie De Onthaasting, Laar 14 in Mol (ontbijt)Wanneer: van 1 april tot 31 oktober 2012, da-gelijks vanaf 9 uur behalve op maandag (slui-tingsdag)Andere deelnemende horecazaken: Sunparks Kempense Meren (soep), De Kaasboerin (hoofd-gerecht), Vijverzicht (dessert)Afstand: 58 km Prijs: 34 euro

n Paters & PrinsenrouteMet meer dan 1100 deelnemers tijdens het eer-ste jaar was de Paters & Prinsenroute in 2011 een weergaloos succes. Heb je de route nog niet gefietst? Dan moet je dat beslist dit jaar doen. Aan de hand van de routebeschrijving ga je op ontdekking in het prachtige Merodegebied. Op je traject liggen de abdijen van Averbode en Tongerlo, het kasteel van Westerlo, het ge-boortehuis van Ernest Claes en heel veel natuur-pracht. Schrijver Willem Elsschot haalde in deze regio zijn inspiratie.

Vertrekpunt: Mie Maan, Diestsebaan 28 in Blau-berg-Herselt (ontbijt)Wanneer: van 1 maart tot 31 oktober 2012, da-gelijks vanaf 9 uur behalve op maandag en vrij-dag (sluitingsdagen)Andere deelnemende horecazaken: Hof van Zi-chem (hoofdgerecht), Torenhof (dessert), Mie Maan (einde: streekbier Paternoster)Afstand: 55 kmPrijs: 32 euro

n LommelrouteLimburg heeft vanaf dit jaar ook zijn culinaire fietsroute. Ontdek Limburg Fietsprovincie aan de hand van een wondermooie route die gro-tendeels over Lommels grondgebied loopt. Alle plaatselijke bezienswaardigheden komen aan bod: het Duits militair kerkhof, de autotestbaan, het dynamische stadscentrum met het Gla-zen Huis, de kanalen, de Lommelse Sahara, de Blauwe Kei, enz. Laat je onderdompelen in een dagje Lommel aan de hand van deze schitteren-de fietstocht.

Vertrekpunt: Hotel Lommelbroek, Kanaalstraat 91 in Lommel (ontbijt)Wanneer: van 1 april tot 31 oktober 2012, da-gelijks vanaf 9 uur behalve op maandag (slui-tingsdag)Andere deelnemende horecazaken: Den Brug-wachter (soep), Bij den Burger (hoofdgerecht), Lommelbroek (einde: dessert)Afstand: 61 kmPrijs: 34 euro

Goed om weten• Je ontvangt in het vertrekpunt de rou-

tebeschrijving + bonnetjes voor de ge-rechten onderweg.

• De betaling gebeurt bij het vertrek in het vertrekpunt.

• Reserveren is aanbevolen en verplicht voor groepen vanaf 8 personen. Dat kan via www.lekkertrappen.be (cu-linaire fietsroutes).

• De dranken – behalve de koffie of thee bij het ontbijt – zijn niet inbegrepen in de prijs. Die reken je telkens ter plaat-se af.

• Hou rekening met wachttijden in de horecazaken op zon- en feestdagen.

• Los onderweg enkele makkelijke vra-gen op en maak kans op toffe prijzen.

lekkertrappen.bede leukste fietsarrangementen

Bert Geuens van het Vijverzicht in Dessel serveert het dessert van de Kempense Merenroute.

Page 61: Onderox april 2012

61OnderOx.be

FiETSEN/PuBLiREPORTAGE

Turnhout heeft zijn trendy fietsenwinkel

Tot wat de aankoop van een bakfiets leiden kan. Drie jaar geleden kocht Bart Porters er eentje om zijn kinderen rond te rijden. Hij raakte helemaal in de ban van de tweewie-ler en bekwaamde zich tot fietsenmaker. Eind vorig jaar opende hij onder de Turn-houtse watertoren zijn eigen fietsenwin-kel: Fietsen Bart. In een erg ruime toonzaal presenteert hij een hedendaagse collectie stads- en trekkingfietsen.

n Was het fietsaanbod in Turnhout nog niet voldoende?Ik vond dat er inderdaad nood was aan een fiet-senwinkel die zich specialiseert in één bepaald soort fietsen. In mijn geval zijn dat stads- en trek-kingfietsen die degelijk, betrouwbaar, comforta-bel en technisch in orde zijn zodat je niet om de haverklap bij de fietsenmaker staat. Bovendien zien ze er erg leuk uit. Van elk merk – bekend of minder bekend – heb ik enkel die fietsen in huis die voldoen aan mijn strenge criteria.

n Kan je wat voorbeelden geven?Van het bekende Batavus heb ik een uitste-kende stadsfiets en de perfecte moederfiets in huis. Minder bekend maar van een uitmuntende

deugdelijkheid is het Duitse Wanderer: zij com-bineren een uitgekiende, betrouwbare techniek met prachtige ‘looks’. Voor de kilometervreters heeft Idworx trekkingfietsen van topkwaliteit met de Rohloffnaaf. De man achter Idworx, Ger-rit Gaastra, heeft net zijn nieuw merk gelan-ceerd, GAASTRA, dat voor een breder publiek bereikbaar is. Kinderen zijn helemaal verzot op het Duitse Kokua.

n Van sommige merken heb ik nog nooit ge-hoord.Het kan nog exotischer. De Denen van Larry vs Harry hebben de in mijn ogen ideale transport-fiets, de Bullit. En het eveneens Deense Winther

levert dan weer de uitstekende Kangaroo-bak-fiets om kinderen te vervoeren. De Vlaamse framebouwers van Achielle hebben de mooiste retromodellen om op zomerse dagen door de stad te flaneren.

n Zijn er ook elektrische fietsen want die zijn toch erg populair?Uiteraard. Ik wou een betrouwbare elektrische fiets aanbieden die weinig onderhoud vraagt en uitermate geschikt is voor dagelijks gebruik. Dan kom je vanzelf terecht bij een fiets met een middenmotor. De batterij zit rechtstreeks op de motor en het extra gewicht situeert zich op de trapas zodat de fiets heel wendbaar is. Het Duit-se Kalkhoff heeft een heel breed gamma en ik koos er die modellen uit die bij mij en mijn klan-ten passen.

n Kan iedereen bij jou terecht voor onder-houd en herstelling?Iedereen is welkom voor kleine herstellingen zoals een lekke band, remproblemen, defecte verlich-ting, enz. Is er wat meer aan de hand, dan beperk ik me tot mijn eigen merken. Moet je wat langer wachten op een herstelling, dan krijg je een ver-vangfiets.

Renier Sniedersstraat 712300 Turnhout | Belgiëtel: 014 43 71 00fax: 014 43 79 00info@fi etsenbart.bewww.fi etsenbart.be

openingsurenmaandag, woensdag, donderdag & vrijdag:10u - 12.30u |14 - 18uzaterdag: 10u - 16udinsdag: gesloten

maandag open

Page 62: Onderox april 2012

62 OnderOx.be

DE GELuKSZOEKERS

“Voor wie houdt van drukte, is hier weinig te beleven”

BELLIRAT/HERENTHOUT – De zaligmakende rust en het weelderige natuurgroen zijn al sinds 2007 bepalend voor het succes van de chambres d’hôtes van Jan en Lief Cornelis in het Franse Bellirat, een gehucht van Pion-sat in het Centraal Massief. “Wie houdt van drukte of op zoek is naar de faciliteiten van een stad, houdt er best rekening mee dat hier weinig te beleven valt,” bekent het He-renthoutse koppel. Uitgerekend het gebrek aan massatoerisme en de ontwapenende eerlijkheid waarmee het duo zijn verblijfs-formules aan de man brengt, maakt hun project in de Auvergne tot een hotspot voor vakantiegangers.

n Hoe raakt een Herenthouts gezin verzeild in het Franse Bellirat, op goed 750 km van de Kempense heimat?Toen Lief en ik trouwden, trokken we met een R4 en een hoop geleend campingmateriaal rich-ting Frankrijk. Intussen zijn we al een kwarteeuw samen en al die tijd zijn we trouw gebleven aan onze zuiderburen. Ook Denemarken viel in de smaak, maar om een of andere reden hebben we ons hart in Frankrijk verloren.

n In Frankrijk met vakantie gaan is één ding, er een chambres d’hôtes openen blijft toch een ander paar mouwen.Het idee is dan ook langzaamaan gegroeid. Omdat het er ons zo beviel, begonnen we uit te kijken naar huizen die te koop stonden. Eerst deden we dat bij wijze van grap, maar met de in-trede van het internet werd het steeds makkelij-ker om op zoek te gaan. Op een dag stootten we op een huis dat meteen in de smaak viel, in een streek die bekend staat om zijn uitgedoofde vul-kanen. Van het een kwam het ander. Ondertus-sen zijn we al vijf jaar bezig en hebben we twee kamers die we verhuren.

n Hoe maken zonen Axel (18), Robbe (17) en Jomme (12) het, daar in de Auvergne? Voor hen moet de exit uit België niet van-zelfsprekend zijn geweest?We hebben het hen op de man af gevraagd en zonder uitzondering zagen ze het allemaal zit-ten. Het was ook geen bevlieging of een tijde-lijke verhuis. Lief en ik wilden dat onze kinderen dat goed beseften. Onlangs hebben we gevraagd of ze terug naar Herenthout willen. Ze komen er

nog graag, dat wel, maar ze willen hoe dan ook in Frankrijk blijven. Dat heeft wellicht met Bellirat te maken. Iedereen is hier vriendelijk en behulp-zaam. Onze buurman is een landbouwer die veel mensen in de streek kent. Wellicht heeft hij een goed woordje voor ons gedaan (lacht).

n Je windt er geen doekjes om. ‘Wie houdt van de drukte, kan hier niets komen zoe-ken’, geef je zelf toe. Waarom dan nog naar Pionsat rijden?Je moet het voor de rust doen, het landschap en de schoonheid van de houtkanten. Bellirat is een gehucht met negen huizen, waarvan er momenteel vier bewoond worden. Voor som-mige toeristen zou die stilte de doodsteek kun-nen zijn, maar wie zijn vakantie zonder stress wil doorbrengen, is in deze omgeving aan het juiste adres. De beste uitdrukking hiervoor kwam van Ivo Jennes, die het zo omschreef: ‘De stilte hier doet pijn aan de oren’. Nog iets dat opvalt: don-ker betekent in deze streek nog écht donker. Er is zo goed als geen lichtpollutie. Als ik ’s avonds uit mijn werkhuis kom, moet ik nog altijd wennen aan het duister.

n Gemoedelijk, zo laat jullie chambres d’hôtes zich nog het best omschrijven. Wat moet ik me daarbij voorstellen?Wij maken tijd voor onze gasten. We ontvangen ze met een lekker glaasje wijn en luisteren naar wat ze te vertellen hebben. Ze hebben ook de mogelijkheid om aan te schuiven aan onze ge-zinstafel. Als ze dat doen, eten ze gewoon mee wat de familiepot schaft: pizza, aardappelen of barbecue, om maar iets te noemen. Bij ons is alles heel gewoon. Wij sloven ons niet uit als er gas-ten zijn, toveren niet met ellenlange diners. We dragen eenvoud en discretie hoog in het vaandel.

n In de bescheiden veronderstelling dat jul-lie getuigenis in Onderox een massa toeris-ten op de been zal brengen: hoeveel mensen kunnen bij jullie terecht?We hebben twee kamers ter beschikking, telkens goed voor maximaal drie personen. Elke kamer heeft een douche, een toilet en een wasbak. Ook bij het interieur van de kamers primeert gemoe-delijkheid. Een overnachting met ontbijt voor twee personen kost 50 euro. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt 37,50 euro. Aan-schuiven aan de familietafel kan al voor 15 euro per persoon. Kinderen betalen uiteraard minder.

n Over eten gesproken. Je maakt naar verluidt nogal indruk met jouw originele houtoven.Dat is inderdaad nog een echte pizza-oven. Als ik die opstart, kan ik een hele dag bakken: van maaltijden over brood tot lekkere taarten. Op zo’n dagen speelt het leven zich rond die oven af. Onze gasten vinden dat fantastisch. Reken daar nog de heerlijke, huisgemaakte confituur van mijn vrouwtje bij, en dan weet je dat vakan-tie uit eenvoudige dingen kan bestaan. Omdat we nogal wat vruchten op het domein vinden,

Het is goed leven in de Kempen vinden wij, maar voor sommigen dreigt claustrofobie. Ze slaan hun vleugels uit en beginnen elders op deze aardbol een nieuw leven. Op zoek naar geluk dat ze hier niet of te weinig vinden. Anderen ontvluchtten de purperen hei met andere motieven: de liefde roept hen weg, hun job vraagt een nieuwe standplaats of ze willen – letterlijk – meer zon in hun leven. In de rubriek De Gelukszoekers maken we kennis met Kempenaars die hun dromen achterna lopen.

Page 63: Onderox april 2012

63OnderOx.be

maken we zelf confituur van vlierbloesem, paar-denbloemen en braambessen.

n Ben jij de gastheer die zich voltijds over het onthaal ontfermt?Niet echt. Omdat het uitbaten van een cham-bres d’hôtes niet voldoende oplevert om brood op de plank te krijgen, heb ik eerst in een garage gewerkt, ramen en deuren geplaatst en vervol-gens als dakwerker mijn kost verdiend. Kort daar-op ben ik als zelfstandige aan de slag gegaan. Ik doe alles zelf, ook de inkleding van ons huis. We spelen met de idee om binnenkort uit te brei-den naar vier gastenkamers. Ook die werken zal ik zelf uitvoeren.

n Uitbreiding? Belooft de omgeving van Pi-onsat alsnog toeristisch te worden?Alles wijst in die richting. Stilaan beginnen de toeristen de charmes van de streek te ontdekken.

Over pakweg tien jaar zie ik hier de eerste cam-pings opduiken.

n Waar kunnen diegenen die de streek nu al willen ontdekken en daarbij rust, avontuur en cultuur willen combineren, terecht? Binnen een straal van 25 kilometer zijn er ver-schillende zwemgelegenheden, zoals de meren van Saint-Gervais, Saint-Eloy, Saint Maurice, La-peyrouse en de rivier in Sioule, nabij Menat. In Pionsat zelf, op amper 4 kilometer van hier, vind je allerhande winkels. Wie uit is op avon-tuur, kan hier fiets- en wandeltochten maken. Er is zelfs een naburig traject waar je 25 kilometer kan stappen zonder asfalt tegen te komen. Echte avonturiers kunnen terecht in Parc Ecureuil, waar je in bomen kan klimmen en met een deathride weer kan afdalen.

n Niets wijst erop dat jullie de Kempen, laat staan het geboortedorp Herenthout, nog missen. Of is dat een misopvatting?Missen is veel gezegd. Kijk, we keren graag terug naar Herenthout, maar omdat we er elke keer opnieuw een heleboel mensen moeten opzoe-ken, is het toch altijd weer een stressverblijf. Als onze vroegere dorpsgenoten naar hier komen, is het net omgekeerd. Zij vinden in Bellirat een zee

van rust en tijd. Niets moet, alles mag. Wat ik wel mis, is out of the blue naar de Gust, Wannes of de Fons kunnen rijden. Ach, ook dat wordt ge-compenseerd. Als we op het terras van ons huis zitten en Lief naar Herenthout belt, zijn we na dat gesprek toch weer op de hoogte van het reilen en zeilen daar, en van de bijhorende stress. Kort sa-mengevat: we zijn gelukkig hier.

Meer info nodig? Google dan op herenthout.fr. Bellen kan op 0033/473.85.69.54 (vaste lijn). Mailen kan ook naar [email protected].

Tekst: Peter Briers

Page 64: Onderox april 2012

64 OnderOx.be

Best of Breakfast

De geur van verse croissants waait je tegemoet

TURNHOUT – Ann Hoefnagels had een dub-bele kinderdroom. Ze wou in een herenhuis wonen en ze wou een koffiehuis waar je kon ontbijten en lunchen. In 2005 vielen die dro-men mooi samen bij de opening van haar gastronomische koffiehuis Descanso in de schaduw van de Turnhoutse watertoren. Sinds 1 maart staat de deur zeven dagen op zeven voor je open nadat ook het interieur een gron-dige facelift onderging.

Voor de ontbijten komen ze van ver buiten Turn-hout naar Descanso. Of je nu je dag wil starten met een simpele pistolet of met alles erop en eraan: Des-canso serveert het allemaal. “Ik ben zelf verzot op ontbijten en ga dat ook geregeld buitenshuis doen om nieuwigheden te ontdekken,” legt de uitbaat-ster uit, “maar waar ik niet van hou, is dat je kunt kiezen tussen enkel een gewoon en een luxe ont-bijt. Ik geef mensen de mogelijkheid om hun ontbijt à la carte samen te stellen. Het gewone ontbijt kan je uitbreiden tot vier andere ontbijten met telkens wat extra erbij.” Nieuw in het aanbod is het Engels ontbijt met bacon, eieren, champignons, boontjes in tomatensaus, worst enz. Sinds kort staat ook een Sweet Taste op de kaart, met – zoals de naam het zegt – de nadruk op zoetigheden. Elke laatste zon-dag van de maand is er voortaan een ontbijtbuffet Descanso Royal aan € 18 p.p.

Bij een ontbijt horen koffie of thee. Descanso is het zich als koffiehuis verplicht om je rijkelijk te laten kiezen uit een 35-tal verse theesoorten en een tien-tal verschillende koffies. De topper is de Brazili-aanse koffie, een eigen makelij met warme melk, gestoomde melk, koffie, melkchocolade en slag-

room. Wie komt ontbijten, kiest de koffie of thee van zijn voorkeur.

Descanso heeft met zijn ontbijten een bijzonder trouw publiek opgebouwd. Zo trouw zelfs dat die vroegen om dagelijks te kunnen ontbijten. En omdat de klant koning is, verruimde Ann de ope-ningsuren naar zeven dagen op zeven. Wel gaat ze op de meeste dagen dicht om 14 uur, alleen op za-terdag blijft dat 19 uur. “Het is een andere manier van werken, ook voor het personeel, maar op deze manier is mijn werk ook beter te combineren met de zorg voor mijn twee kindjes.”De werkdag begint voor Ann tamelijk vroeg. “Om 7.30 uur sta ik in de keuken; de medewerksters beginnen om 8.30 uur. Ik heb die tijd nodig om alles vers te bereiden. Alles wordt vers gebakken en daardoor komt de geur van verse croissants en broodjes je in de gang al tegemoet als je hier bin-nenkomt. Klanten zeggen me dat dat meteen al de honger aanscherpt.”

Naast ontbijten serveert Descanso de betere lunch. En ook hiervoor werkte ze een bijzondere formu-le uit: de salades en broodjes stel je helemaal zelf samen met de groenten en toebehoren die je ver-kiest. Daarnaast ben je er evenzeer welkom voor een entrecote, huisgemaakte pasta, verschillende soepen, snacks en noem maar op. De suggesties wisselen elke maand.

Tekst: Paul Huysmans

Onderox-ontbijt van de maand

Met de extra openingsdagen zet Descanso volop in op de ontbijten. Kom kennismaken met deze speci-aliteit van het huis.

• eenrijkemengelingvanbroodjes(3perpersoon)• hartigenzoetbeleg• versfruit• yoghurt• croissantenkoffiekoekje• vanillewafel• versfruitsap• keuzeuitomeletmetofzonder spek/spiegelei/

gekookt ei/roerei met of zonder spek/enkel ge-rookt spek

• 2tassenkoffieofthee• Extra voor de Onderox-lezer: een snoepbordje

van de chef (praline, vers gebakje, mousse)

Prijs: € 15

Geldig van 21 maart t.e.m. 30 april 2012, enkel op reservatie met vermelding van Onderox-ontbijt.

DescansoRenier Sniedersstraat 752300 Turnhout014 82 86 36

[email protected]

Open: dagelijks van 9 tot 14 uur, zaterdag van 9 tot 19 uur, geen sluitingsdag

Maak kans op een luxe-ontbijtmail naam en woonplaats naar [email protected] met vermelding van onbijt

Vlnr. Ann Hoefnagels, Gerda Keysers, Natasja Van Veen, Marijke Hoefnagels

Page 65: Onderox april 2012

65OnderOx.be

Bevrijdingslaan 2222450 Meerhout-Zittaart

Tel. 014 30 25 60

Openingsuren:di t.e.m. za 10u-12u & 13u30-18u zondag & maandag gesloten

INTUITIONSCHE COSA

ATMOSMARIE MÉRO

MACWAX

LA FÉE MARABOUTÉE AVENTURES DES TOILES

SIGNE NATURE

DAMESKLEDIJ TOT MAAT 46

ww

w.b

out

ique

-ma

rtin

ique

.be

OPENDEUR

vanaf di 27/03

t.e.m. za 31/03

Ontdek onze vernieuwde website!

BM_Onderox_1-2_maa2012.indd 1 14-3-2012 10:36:13

De Valken 20 I 2370 Arendonk

Tel: 014/67.71.89

Di-vrij: 09.00 tot 12.00 - 13.00 tot 18.00 uur

Zat: 09.00 tot 17.00 uur - Zon: 10.00 tot 12.00 uur

Maandag gesloten

Vanguard | Monte Carlo | März | Pierre Cardin Jeans Jassen | Navigare | Trapper Leather wear | Bronson

NIEUW: Hemden HAUPT

Page 66: Onderox april 2012

66 OnderOx.be

RECEPT

Gepocheerde skrei, basmati rijst, mosterd sabayon

n Ingrediënten:• 100gr.skrei(kabeljauw)• Olijfolie,citroen• Basmatirijst,sesamzaad,komkommer• Gedroogdetomaat• Radijs• Sla• Eieren,mosterd,boter

n Bereiding:

Basmati rijst garen en licht opbakken met olijfolie, sesamzaad en komkommer (julienne gesneden van de buitenkant).De skrei garen in olijfolie. Je doet ongeveer 2 cm olijfolie in een pot met citroensap, peper en zout. Laten opkoken, je legt de skrei erin met een dek-sel op de pot en van het vuur nemen. Laat dit on-geveer 7 minuten garen.2 dooiers samen met 3 halve eierdopjes water en een lepel mosterd. Op een zacht vuurtje opklop-pen tot een sabayon, dit mag niet koken maar moet een vaste schuimige massa worden. 2 lepels boter erdoor roeren totdat de boter gesmolten is en kruiden met peper en zout.De vis op de rijst leggen en afwerken met de to-

maat, radijs (je kan de radijs in fijne julienne snij-den) en sla. Een beetje sabayon van mosterd erbij serveren.

Recept: Koen Janssens,

Broosend Hof

(Oud-Turnhout)

www.k-doos.be

Word model voor een dag!

Met een K-doos Subliem geniet je van

een persoonlijke fotoshoot ter waarde

van € 125 voor slechts € 60.*

* Je kan je K-doos Subliem nog steeds gebruiken

voor andere leuke ervaringen in de regio.

Bestel nu of ontdek het aanbod op www.k-doos.be

Subliem

€ 60Subl

iem

Page 67: Onderox april 2012

67OnderOx.be

Page 68: Onderox april 2012

68 OnderOx.be

MOL – Precies een jaar geleden opende Rob Rijmen en zijn team hun restaurant Martiz in het vroegere pand van ’t Zilte in Mol. In het begin kwamen heel wat nieuwsgieri-gen kijken hoe een tweesterrenrestaurant er van binnen uitziet, want nu konden ze een diner wel betalen. Of de klanten van ’t Zilte wilden de keuken van de nieuwkomer wel eens proberen. “Intussen vraagt nie-mand nog naar ’t Zilte en hebben we een eigen cliënteel opgebouwd,” verzekert Rob Rijmen.

Nochtans ging de opstart van Martiz gepaard met vallen en opstaan, geeft de medezaakvoerder toe. “We openden een nieuwe zaak met een nieuw team, we moesten ons cliënteel leren kennen en aftasten wat we wilden brengen. We hebben goed opgebouwd, een terugval gehad in de zomer-maanden, maar het wildseizoen en de eindejaars-feesten waren toppers. En intussen zijn we alweer een jaar verder.”

n Keuken geëvolueerdDe keuken onder leiding van chef-kok en mede-vennoot Filip De Jongh heeft in die periode ook een evolutie doorgemaakt. Rob Rijmen: “We zijn geëvolueerd van standaard goed naar iets eigen-tijdser. In het begin speelden we op zeker en waren we braaf, nu gedurfder en iets complexer zonder in het extreme te vervallen. Die evolutie is me opgevallen nadat ik twee maanden weg ben geweest voor de opstart van Brasserie Chapeau in de Voogdijstraat. Toen ik nadien weer de borden ging rondbrengen in Martiz, viel het me op dat we heel wat gegroeid waren.”

Ook de wijnkaart is niet langer dezelfde dan een jaar geleden. Met Franse, Spaanse en Italiaanse speelde die aanvankelijk op zeker. Maar ook hier-in ging Martiz mee met de vraag van de klanten

en verschenen er ook Zuid-Afrikaanse, Portugese, Duitse en Australische wijnen. Minder gevraagde wijnen verdwenen zodat de wijnkaart momenteel een 100-tal referenties telt. Vooral de suggestie-wijnen bij de menu’s vallen bijzonder in de smaak bij de klanten.

n In de prijzenMartiz viel in de prijzen op de jongste Horeca Awards in Genk. Anita Hermans won de award voor beste afwasser van België en bracht daarmee een ondergewaardeerd beroep onder de aandacht van het grote publiek. Tegelijk was Martiz genomi-neerd voor de awards voor het beste restaurant en voor het betere personeel. Alleszins een mooie be-kroning voor een dergelijke jonge zaak.

Maandelijks wisselt de menukaart. Voor een 3-gangenmenu moet je op zo’n 35 euro rekenen. Best betaalbaar dus. “De schrik over wat je hier moet betalen tegenover vroeger in ’t Zilte, is er ook helemaal af,” besluit chef Filip De Jongh.

Tekst: Paul Huysmans

MartizMartelarenstraat 742400 MolTel. 014 71 90 [email protected]

Open: maandag, donderdag en zondag van 11.30 tot 14 en van 18 tot 21 uur, vrijdag tot 22 uur, za-terdag van 18 tot 22 uur, dinsdag en woensdag gesloten

Onderox-menu Vier 1 jaar Martiz mee met een speciaal geprijsd menu.

Poulpo / tonijn / groene tomaat

Riddervis / Wasabi-aardappel / asperge

Lams / spinazie / ratatouille / pistache

Nectarine / wortel / chardonnay

Prijs: € 45 (4 gangen)

Geldig van 21 maart t.e.m. 30 april 2012. Enkel op reservatie met vermelding Onderox-menu.

culinair

martiz heeft ’t Zilte helemaal doen vergeten

Mail het antwoord op volgende vraag, samen met je naam en adres, naar [email protected] en maak kans op een waardebon van 50 euro.

Hoe heet de chef-kok bij Martiz?

Page 69: Onderox april 2012

69OnderOx.be

Broosend Hof

Brooseinde 61

2360 Oud-Turnhout

tel : 014/70 00 77

[email protected]

www.broosendhof.be

dinsdag – woensdag gesloten

Den en Heuvel

Geelsebaan 72-74

2460 Kasterlee

tel 014/85 04 97

[email protected]

www.denenheuvel.be

Ter Donk

Donk 92a

2400 Mol

tel 014/72 86 24

[email protected]

dinsdag gesloten

Ter Hove

Retiesebaan 63

2460 Kasterlee

tel 014/23 65 24

[email protected]

www.terhove.be

dinsdag – woensdag gesloten

Keukenorkest

Dr. Vandeperrestraat 33

2440 Geel

tel 014/58 33 45

[email protected]

www.keukenorkest.be

maandag – dinsdag gesloten

Alauda

Turnhoutsebaan 28

2480 Dessel

tel 014/37 50 71

[email protected]

www.alauda.be

zondag – maandag gesloten

De Wingerd

Vispluk 83

2290 Vorselaar

014/51 50 13

[email protected]

www.dewingerd.eu

maandag – dinsdag gesloten

Vin Perdu

Steenweg op Mol 114

2360 Oud-Turnhout

tel : 014/72 38 10

[email protected]

www.vinperdu.be

maandag – dinsdag gesloten

De Waag

Molsebaan 2

2440 Geel

tel 014/58 62 20

[email protected]

www.dewaaggeel.be

zondagavond – maandag gesloten

culinair

Bezoek ook deze culinaire partners van Onderox

Page 70: Onderox april 2012

70 OnderOx.be

SINT-JOB-IN-‘T-GOOR – Verscheidenheid troef bij wijnen Despert. De kern van het as-sortiment bestaat dan wel uit Franse, Spaan-se, Italiaanse en Portugese wijnen. Maar verder kan je er terecht voor pareltjes uit de betere Nieuwe Wereldlanden als Zuid-Afri-ka, Chili, Argentinië, Nieuw-Zeeland, Au-stralië enz. “Voor Portugal zijn we al 50 jaar exclusief verdeler in België van de bekende Krohn Porto,” vertelt Bram Drexeler.

Om maar te zeggen: het huis Despert heeft een lange traditie. De Fransman Firmin Despert kwam zich na WOI in België vestigen en ver-kocht wijnen uit zijn vaderland. Onder impuls van zijn zoon Jacques Despert en Marc Berg-mans breidde het gamma fors uit. Jacques is nog altijd actief in de firma voor het proeven en selecteren van de wijnen, maar tegenwoordig trekt een jong en gedreven team de kar.

Despert focust zich op een grote verscheiden-heid. Het assortiment bestaat uit meer dan 450 referenties, het resultaat van het intensief be-zoeken van beurzen en van wijnboeren ter plaatse. “Op een beurs gaan we eerst en voor-al na of de wijn wordt geproduceerd en be-waard volgens onze strenge selectiecriteria en dan proeven we een eerste keer. Bevalt de wijn ons, dan vragen we om stalen op te sturen. Zo kunnen we nagaan hoe de wijn zich gedraagt tijdens een transport,” legt Bram Drexeler uit. “Hier proeven we de wijn een tweede keer met een proefteam van een 5-tal personen en be-slissen we of hij al dan niet wordt opgenomen. Voor alle duidelijkheid: we selecteren ook elk wijnjaar.”

Despert heeft een groot klantenbestand in de horeca over heel Vlaanderen, maar levert ook

aan bedrijven en particulieren. In de stijlvol-le, moderne degustatieruimte zijn permanent 8 rode en 8 witte wijnen te proeven. Elke eer-ste zaterdag van de maand vinden themagerich-te degustaties plaats, gelinkt aan de seizoenen, feestdagen, enz. en geldt een actie 5 + 1. Lief-hebbers kunnen via de website inschrijven op de nieuwsbrief. Twee keer per jaar zijn er open-deurdagen in aanwezigheid van wijnboeren, de eerstvolgende van 20 tot 23 april. Bij een derge-lijke gelegenheid kan je een 150-tal wijnen vrij-blijvend proeven.

Nog een specialiteit van Despert zijn relatie-geschenken. Bram Drexeler: “We nodigen de verantwoordelijke van het bedrijf uit voor een degustatie en stellen een pakket samen. De mooie verpakking hoort er absoluut bij, maar het gaat vooral om de inhoud, al dan niet ge-personaliseerd. En dit alles leveren wij graag persoonlijk af bij je zakenrelatie.”

Alle wijnen uit het assortiment zijn leverbaar uit voorraad. Om die ruime stock onderdak te geven, is Despert sinds anderhalf jaar gevestigd in een nieuwbouw in Sint-Job-in-‘t-Goor, op een boogscheut van de E19-snelweg en dus vlot be-reikbaar. Bovendien beschikt het bedrijf over een ruime parking.

Tekst: Paul Huysmans

Despert & CoZagerijstraat 252960 Sint-Job-in-‘t-Goor03 238 05 [email protected]

Open: Maandag tot vrijdag 8 tot 17.30 uur, zaterdag van 10 tot 16 uur, zondag gesloten

- € 7Le Petit Bonheur ‘colombard-Sauvig-non’ 2011, Frankrijk, Vin de Pays D’ocIntens fruitgedrevenen floraal boeket van witte bloemen, nectarine, gekonfijte citrusvruchten en mango. Deze ‘cripsy’ wijn met een sappige fina-le is zeker en vast een allemansvriend.Prijs: € 6,04

+ € 7Bodegas Monte La reina Roble 2010 Spanje, ToroDeze wijn met een dieprode kleur heeft een zach-te fluwelige neus van rijpe pruimen met een erg zachte houttoets. Dit resulteert in een mooi ver-smolten wijn met een zachte aanvang en veel in-tensiteit.Prijs: € 10,27

Favoriet van het huisLaurent Miquel, Vérité 2009Franrijk, LanguedocGespecialiseerd in de productie van de viognier wijnen sedert 1992 heeft de familie Miquel er voor gekozen om een speciale gelimiteerde cuvée ‘Vé-rité’ te maken. Vérité is de meest pure expressie van deze edele zuiderse druif met een boeket van perzik, abrikoos en kamperfoelie. Zijn genereus en elegant palet heeft een verbazende nootachtige fi-nale! SUPERWIJN met finesse en complexiteit. Ja-nice Roberson omschrijft hem als”baby-Condrieu” Prijs: € 18,03

Promotie 5 + 1 gratis Quid, Falanghina brut, Italië, CampaniëDeze spumante van de Falanghina druif is afkom-stig van de heuvels rond Benevento. In het glas heeft hij een knappe textuur en pareling. In de mond een mooie balans tussen zacht en zuur met een frisse afdronk. Een mooi alternatief voor cava en een ideaal aperitief.Aanbod geldig van 21 maart t.e.m. 30 april 2012, enkel na telefonische bestelling met vermelding ‘Onderox promotie’, af te halen in de winkel in Sint-Job-in-‘t-Goor.Prijs: € 10,96

Mail het antwoord op volgende vraag, samen met je naam en adres, naar [email protected] en maak kans op een wijnmand van 50 euro.

Hoe heet de stichter van wijnhandel Despert?

culinair

Wijnen Despert: traditie en doorgedreven selectie

Page 71: Onderox april 2012

71OnderOx.be

Kempendrinks

Kerkstraat 15A

2370 Arendonk

tel 014/67 74 19

[email protected]

www.kempendrinks.be

maandag gesloten

Wijnen Jacobs

Poederleeseweg 66

2275 Lille

tel 014/88 37 87

[email protected]

www.wijnenjacobs.be

zondag gesloten

Ryco Wijnen

Olmensebaan 138

2490 Balen

tel 014/81 10 12

[email protected]

www.ryco-wijnen.be

Wijn & Co

Veilingstraat 9

2320 Hoogstraten

tel 0479/80 51 45

[email protected]

www.wijnenco.be

op afspraak

Van Ecceloel

Lierseweg 20

2200 Herentals

tel 014/21 26 93

[email protected]

www.vaneccelpoel.com

openingsuren: zie website

Bevo Wijnen

Rode Akkers 3

2460 Kasterlee

tel 0477/49 86 00

[email protected]

www.bevovini.be

op afspraak

La Buena Vida

Donk 97/Z

2400 Mol

tel 014/45 13 03

[email protected]

www.labuenavida.be

zondag gesloten

zaterdag opening zie website

DESPERT • 20-21-22-23 APRIL

BEVOWIJNEN • ELKE VRIJDAG & ZATERDAG

LA BuENA VIDA • 24-25-26 MAART

WIJNEN SCHENKELS • 29 APRIL

RyCO WIJNEN • 1 APRIL

Voor meer info zie op de website van de wijnhandelaars

culinair

Aanbevolen wijnpartners van Onderox

Despert

Zagerijstraat 25

2960 St-Job-In-’t-Goor

tel 03/238 05 84

[email protected]

www.despert.be

zondag gesloten

Wijnen Schenkels

Patriottenstraat 77

2300 Turnhout

tel 014/41 01 98

[email protected]

zondag & dinsdag gesloten

Page 72: Onderox april 2012

72 OnderOx.be

BANDENALLE MATEN en MERKENSteeds aanbiedingen!Stockage winterset mogelijk

VELGENUitgebreide keuze

UITLIJNENvan uw wagen

CONTACTEER ONS VRIJBLIJVEND VOOR ADVIES

UW Veiligheid ons beroep!

Als het aan uw wagen lag,

kwam hij zelf langs!

2012 - 8 maart zomer kleur.indd 1 13-03-2012 10:01:24

BESLIST DE GROOTSTE INBAD- EN STRANDMODE VOOR GANS HET GEZIN!

BADPAKKEN

TOTMAAT 52

BIKINI’S VAN

Paasactie

-10% kortingvan za31/3 t/m za 14/4

A TOT F CUP

SAILING - KITE- EN WINDSURFING

Antwerpsesteenweg 146 - 2350 VosselaarTel.: (014) 61 19 56 - www.sailing-vosselaar.beOpen: di-vrij: 10.00-12.30 u. / 13.30-19u.za: 10.00-12.30 u. / 13.30-18u.

tuinen heylen, waar hand, hart en hoofd samengaan

tuinen heylen | Oevelenberg 41, 2275 Lilletel. & fax 014 55 36 96 | [email protected] | www.tuinenheylen.be

cultuur

20 jaar filmfestival Open Doek

TURNHOUT – Van 20 tot 29 april vindt in de Utopolis-bioscoop in Turn-hout de twintigste editie plaats van het Open Doek filmfestival. Met de film Dry Branches of Iran van regisseur Daniël Lambo pakt Open Doek voor het eerst uit met een wereldpremière. Verder groeit ook het aantal documentaires. Tien dagen lang brengt Open Doek het beste uit de we-reldcinema naar Turnhout.

Als openingsfilm presenteert Open Doek Trishna, de nieuwste film van Michael Winterbottom. Die brengt het verhaal van Jay, de zoon van een rijke Indische hoteleigenaar, en Trishna, een meisje dat onderaan de maatschappelijke ladder staat. Voorzicht groeit tussen de twee een relatie die allesbehalve evident is. Als slotfilm wordt Rebelle geprogrammeerd, een prent van de Canadese regisseur Kim Nguyen over kindsoldaten in Afrika.

In de competitie zijn tien films geselecteerd voor drie prijzen, nl. de Canvas Award, de Youth Award (juryleden zijn jongeren) en de Behind The Scenes Award, die wordt toegekend door gevangenen uit de strafinrichting van Merksplas.

De grootste selectie films vind je in de categorieën Stories en Discoveries. Het gaat stuk voor stuk over filmparels met heel wat premières, maar ook enkele herne-mingen om sommige films een nieuwe kans te geven. Een aantal films gaat over het Israëlisch-Palestijns conflict, andere hebben de multiculturele samenleving als thema.Door de stijgende kwaliteit van documentaires worden die ook meer aan het fes-tivalprogramma toegevoegd, zowel met een algemeen thema als muziekdocu-mentaires en Belgische documentaires.www.opendoek.be

Page 73: Onderox april 2012

73OnderOx.be

Apostoliekenstraat 4, 2300 TurnhoutHerentalsstraat 70, 2300 Turnhout

www.hivset.be [email protected]

OPEN DEURDAG - CAMPUS HIVSETZONDAG 22 APRIL 10-16u

SCHOOL-IN-BEWEGING

EE

N W

ER

LE

D D

IE Z

OR

GT

UITNODIGING!

Ontdek het ... iets voor u?Reserveer tijdig, plaatsen zijn beperkt!

meer info www.dermabelle.beBRASEL 42 • 2480 DESSEL • tel. 0477 77 25 85

Op donderdag 3 mei om 19 u vieren wij uw schoonheidmet een hapje en een drankje!

Natural & Safe Anti Aging•Huidversteviginggelaatenlichaam

•Rimpelreductieenhuidverjonging

•celluliteverminderingtot70%

•vet&volumereductie

•littekenbehandeling

•verjonginghanden,hals&décolleté

•haarverliesstoppen(alopecia)

•Liquidface-lift

DiezelfdeavondkansopeenGRATISmesobehandelingt.w.v.€150!

voor

na

Trouwen in eenexclusieve wagen?

Auto & MotoBandenAluminium VelgenVerlagingskitsSport-uitlaten

BANDENCENTERVAN GORP

Turnhoutsebaan 134Retie - 014/37 20 32

www.vangorp-banden.comWAAR SERVICE NOG BELANGRIJK IS.gratis koffie terwijl u wacht.

Auto & MotoBandenAluminium Velgen

VerlagingskitsSport-uitlaten

auto-accessoires

BANDENCENTER

VAN GORPTurnhoutsebaan 134Retie - 014/37 20 32

www.vangorp-banden.comWAAR SERVICE NOG BELANGRIJK IS.gratis koffie terwijl u wacht.

producten nu aan -15%Sport-uitlatenproducten nu aan -15%producten nu aan -15%

Page 74: Onderox april 2012

74 OnderOx.be

> Meer informatie over advertenties en publicaties:

• Guido Geenen, tel. 0472 40 19 90, [email protected]• Wim Foets, tel. 0474 05 49 40, [email protected]

m a g a z i n e

> De volgende Onderox verschijnt op25 april

Winnaars Onderox Wandelfestival

Deze gelukkigen winnen een waardebon van 25 euro van het vertrekpunt.

De Ster: Lu Peeraer uit RijkevorselDe Witte Haas: Marika Verhardt uit RetieVijverzicht: Jef Minnen uit DilbeekDe Kleine Volmolen: Karel Verwimp uit GeelMie Maan: Fam. Huygaerts-Bakelants uit TurnhoutKoningsbos: Ria Plym uit GrobbendonkDe Brouwketel: Diane Verachtert uit RetieDe Waterkant: Conny Van Cleuvenbergen uit Gierle’t Hofeind: Kathleen Eelen uit LichtaartDe Kaasboerin: Mia Smans uit BeersePort Aventura: Vera Nees uit BeerseDe Wingerd: May Laenen uit GrobbendonkTorenhof: Koen Van Pelt uit KasterleeHof van Zichem: Monique Haest uit GeelPerron 7: Paul Van Dijck uit Retie

Colofon

Oplage: 24 000 exemplarenV.U.: Guido Geenen • Akkerstraat 51, 2370 ArendonkWerkten mee aan dit nummer: Jef Aerts, Su-zanne Antonis, Ferre Beyens, Peter Briers, Caro-line Haverans, Koen Janssens, Bruno Otten, Bart Van der Moeren (foto’s), Lidi Van Gool, Pepijn Verheyen

Eindredactie: Paul Huysmans • [email protected]

Onderox is gratis verkrijgbaar in de Kempen op meer dan 600 plaatsen.Vormgeving: www.wizz.bePrepress en druk: GEWAInternet: www.onderox.beWebdesign: B-sign(Robarov)

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of gekopieerd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan op generlei wijze aansprakelijk worden gesteld voor eventueel onder-vonden schade, voortvloeiende uit fouten en/of onvolledigheden in de inhoud van dit blad. Tevens is de uitgever niet verplicht ongevraagd inge-zonden bijdragen, die niet voor publicatie in aanmerking komen, terug te zenden. De adverteerder is verantwoordelijk voor de door hem opge-geven tekst. De adverteerder zal Uitgeverij De Heuvel vrijwaren van alle vorderingen die zouden voortvloeien uit de schending van de rechten van derden met betrekking tot merken, octrooien, handelsmodellen, au-teursrechten of elk ander recht dat derden zouden kunnen doen gelden.

Volgende nummer: 10 jaar Onderox

Onderox bestaat volgende maand precies tien jaar en dat vieren we met een bijzonder num-mer. Hoe dat er uit zal zien? Daar werken we momenteel zelf nog hard aan, maar alleszins be-loven we je een topnummer waarin het prettig bladeren is. Met interviews, reportages en alle vaste rubrieken, inclusief een uitgebreid culinair hoofdstuk.

Als handelaar in de Kempen hoort uw adverten-tie hier beslist in thuis. Neem contact op met de commerciële afdeling en profiteer van de aan-trekkelijke voorwaarden.

PuBLiREPORTAGE

Bernadette Bosmans is de eerste Vlaamse seniorenmakelaar

Bernadette Bosmans uit Retie mag zich de eerste seniorenmakelaar van Vlaanderen noemen. Meer nog: ze heeft de functie zelf vormgegeven. Vanuit haar jarenlange erva-ring in de vastgoedsector merkte ze dat bij 60-plussers een grote nood bestaat aan een persoonlijke begeleiding naar een nieuwe woonst. Als seniorenmakelaar reikt ze hen de hand om samen die zoektocht tot een goed einde te brengen.

n In wat verschilt een seniorenmakelaar van een gewone makelaar?Als seniorenmakelaar richt ik mij in eerste in-stantie tot de persoonlijke wensen en behoef-ten van de klant. Ik neem het makelaarschap heel letterlijk: ik help mensen naar een ande-

re stek. Dit houdt onder meer in dat ik, samen met de klant, o.a. het aanbod van de regulie-re vastgoedkantoren doorneem. Ik zie mezelf als seniorenmakelaar dan ook totaal niet als een concurrent van de gewone makelaar.

n Wat kan je voor de senioren betekenen?Voor sommige mensen wordt een woning op zeker moment een last. De kinderen zijn de deur uit, de partner is overleden, iemand is plots niet meer mobiel. Maar het lukt hen niet om in hun eentje iets anders te gaan zoeken, zelfs niet met de hulp van de kinderen. En dan ben ik er voor hen. Ik ga in eerste instantie goed luisteren naar wat ze willen of vooral niet willen en dan leef ik mij in in hun situatie. Samen gaan we op zoek naar een nieuw verblijf: een kleinere woning, een kangoeroewoning, een appartement, een serviceflat, een seniorenresidentie met rusthuis. De mogelijkheden zijn huren, kopen of inteke-nen via obligaties. Ik sta hen daar overal in bij. Kunnen de mensen zelf niet meer met de auto rijden, dan pik ik hen op en gaan we samen naar een pand kijken.

n Je dienstverlening is dus heel uitgebreid?Dat klopt. Ik help hen bijvoorbeeld ook met al-

lerlei praktische zaken, het verhuizen zelf, de inrichting van het nieuwe verblijf en met het ver-kopen van hun vroegere woning. Van zodra we samen in zee gaan, maak ik een stappenplan. De mensen beslissen van welke diensten ze ge-bruik willen maken en wat ze zelf gaan doen. n Waarom richt je je in eerste instantie tot senioren?Ik merk dat de nood aan een dergelijke bege-leiding bij hen het grootst is. Wanneer bijvoor-beeld de partner wegvalt, is de kans reëel dat mensen vereenzamen en ongelukkig worden. Ze hebben vaak maar een duwtje nodig om hen uit dat isolement te halen en dat wil ik hen geven, zonder hen te willen pushen in een be-paalde richting. Ik heb al verschillende men-sen kunnen helpen naar een nieuwe woning en die zijn mij zeer dankbaar en leiden weer een gelukkig leven. Anderzijds wil ik ook graag in contact komen met mensen die bereid zijn om toekomstgericht te denken en zodoende samen met hen op het vlak van wonen stappen te on-dernemen op langere termijn.

www.seniorenmakelaar.be tel. 0479/812603

Page 75: Onderox april 2012

75OnderOx.be

Onze merken:Nieuw! Léonard tot maat 46Raphaella by Brax • Airfield� • Joseph Ribkoff • Gerry Weber • Elena Grunert • Luisa Cerano • Toni Dress • Giovane • Karoo • Bianca • Brax • Mayerline • Samoon• Atmos • Taifun • Gaia Life • Michèle en vele and�eren ...

Open: Ma-d�i-d�o-vrijd�ag: van 9.30u tot 12.30u & van 13.30u tot 18.00u. Za van 9.30u tot 18.00u. Woensd�ag gesloten.ELKE EERSTE ZONDAG VAN DE MAAND OPEN VAN 10.00U - 17.00U

HERENTALSESTEENWEG 49 2460 LICHTAART Tel. +32(0)14 55 60 96

WWW.DILOCO.BE

UNLIMITEDY O U N GL A D I E SFASH ION

DI LOCODe speciaalzaak van d�e zusjes Sylvie en Sabine voor jonge en

ongelimiteerd�e d�amesmod�e vanaf maat 42 tot en met maat 54.

mod�ed�agen29-30-31 maart & 1-2-3 aprilOpen op zond�ag 1 april

mod�ed�agenGratis geschenk bij aankoop tijdens modeweek!

Di Loco_Onderox.indd 1 13/03/12 17:36

Page 76: Onderox april 2012

76 OnderOx.be

L. VAN BIJLEN & Zn. BVBAZandbergen 109 - 2480 Dessel

Tel.: 014/37.96.92Fax: 014/37.26.08 www.lsbblokhutten.beMa-vrij: 9.00-12.00u en 13.00-18.00u • Zat: 8.30u-12.00u • Zon- en feestdagen gesloten

actie! a

ctie! a

ctie! a

ctie! a

ctie! a

ctie!

actie! a

ctie! a

ctie! a

ctie! a

ctie! a

ctie!

actie! a

ctie! a

ctie! a

ctie! a

ctie! a

ctie!

ACTIE !APRIL

=tuinscherm-

maandzat. 24 + 25 maartEXTRA open 10 -17 uur

actie! a

ctie! a

ctie! a

ctie! a

ctie! a

ctie!

actie! a

ctie! a

ctie! a

ctie! a

ctie! a

ctie!

actie! a

ctie! a

ctie! a

ctie! a

ctie! a

ctie!

OPENDEURWEEKEND

PoolhousesBlokhut

TuinhuizenCarports Garages

Prieeltjes