Oosterzon mei 2012

20
oosterzon mei 2012 >> 1 mei 2012 tweekleurige koekoekshommel op sleedoorn Belgerinkel (p.3) Verkiezingen (p.4) Houtverkoop (p.5) Lieteberg (p.6) Dag v.h. Park (p.7) Seniorenfeest (p.8) Stilte (p.10-11) Tennis (p.14) Watersportdag (p.15) Buitenspeeldag (p.16) Lentewandeling (p.17) Kijk ik fiets (p.19) De Bosgroep (p.20)

description

Gemeentelijk infoblad Zutendaal - Oosterzon mei 2012

Transcript of Oosterzon mei 2012

oosterzon mei 2012 >> 1

-

mei 2012

tweekleurige koekoekshommel op sleedoorn

Belgerinkel (p.3)

Verkiezingen (p.4)

Houtverkoop (p.5)

Lieteberg (p.6)

Dag v.h. Park (p.7)

Seniorenfeest (p.8)

Stilte (p.10-11)

Tennis (p.14) Watersportdag (p.15) Buitenspeeldag (p.16) Lentewandeling (p.17) Kijk ik fiets (p.19) De Bosgroep (p.20)

oosterzon mei 2012 >> 2

De gemeenteis geslotenop 1, 17, 18 en 28 mei 2012

voor meer info over onzegemeente surf je snel naar

www.zutendaal.be

zitdag burgemeester:iedere woensdag van 16.30u tot 17.30u op het gemeentehuis

Op 11 mei zal de Hoogstraat klaar zijn en terug opengaan. Vanaf dat ogenblik zal het opnieuw een beetje leefbaar worden in de Daalstraat. Voor het eerst kan men dan ook de nieuwe rotonde vanuit 4 richtingen op- en afrijden. Vanaf dan zullen we ook pas kunnen vaststellen of de nieuwe rotonde in het centrum een goede keuze is. De werken zijn nog niet helemaal klaar maar toch duiken er al enkele probleempjes op. Zo is het niet gebruikelijk om in een zone 30 zebrapaden aan te brengen maar zijn die in feite wel nodig voor blinden en slechtzienden. Ook onze kinderen hebben we altijd voorgehouden enkel over zebrapaden over te steken. Vlak aan de rotonde hebben we daarom in de as van de blindegeleidingslijnen zebrapaden aangelegd. Op andere plaatsen in ons centrum zijn er bruine vakken in printbeton die aangeven dat er voetgangers kunnen oversteken. In een zone 30 heeft de voetganger en fietser voorrang op de auto maar dit wordt zo nog niet ervaren. We merken ook dat heel wat auto’s zich niet aan de snelheid van 30 km/u houden. Hier zal via sensibilisering en ook via flitscontroles aan gewerkt worden. Als iedereen zich in ons nieuwe centrum aan deze snelheidslimiet zou houden, waren heel wat problemen opgelost. Met de borden “u rijdt te snel“ trachten we in eerste instantie de aandacht hierop te vestigen. Uit ervaring weten we echter dat men een opgelegde snelheid vaak moet afdwingen via controles om bepaalde automobilisten zo ver te krijgen. Hier zullen we de volgende maanden samen moeten aan werken.Op de gemeenteraad van april beslisten we over nog een ander belangrijk wegenisdossier, nl. de heraanleg van de Stalkerweg en Roelerweg met gescheiden fietspaden. Dit dossier is eindelijk rond en kan nu naar een aanbesteding gaan. De verkeershinder zal bij dit werk niet zo groot zijn gezien er makkelijke omleidingen mogelijk zijn en er veel minder verkeer op deze weg zit.De maand mei is voor onze gemeente de maand waarop we met onze éénjarige bloemen naar buiten komen. Dit jaar werden er nieuwe bloembakken aangekocht. Er zullen géén bloembakken aan de verlichtingspalen komen maar op een andere manier trachten we Zutendaal in de zomermaanden in de bloemetjes te zetten. Uiteraard blijft het algemene onderhoud van onze gemeente onze zorg wegdragen zodat u in een aangename, mooie en propere gemeente kan wonen.

Uw burgemeester,Jos Beuls

oosterzon mei 2012 >> 3

Gouden bruiloft

De fietspromotiecampagne ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’ komt er weer aan!

Stijlvolle outfits, swingende muziek, retrofietsen... De tijd van toen is weer in. Een tijd waarin iedereen met de fiets boodschappen deed. En die komt helemaal terug met Belgerinkel. Want wie van 5 mei tot 9 juni 2012 met de fiets of te voet gaat winkelen bij de deelnemende handelaars in Zutendaal, maakt kans op een exclusieve Belgerinkel-fiets van Achielle. Dit Vlaamse merk van retrofietsen maakt zelfs furore tot in Amerika waar de New Yorkse jetset er zich graag mee laat zien.

Bovendien koppelen we opnieuw een spaaractie aan de campagne: deze keer kun je sparen voor een unieke rieten fietsmand met originele bekleding door Who’s That Girl.

Voor meer informatie, surfen naar : www.belgerinkel.be of contacteer de duurzaamheidsambtenaar, [email protected] - 089 62 94 49

Bouw energiezuinig met strobalen

Strohuizen zijn milieuvriendelijk, want ze zijn opgebouwd uit hout, leem en strobalen. De hoge isolatiewaarde van de strobalen drukt de stookkosten. Dat merkt u in uw portefeuille.

Natuurlijk bouwen met hout, stro en leem is een bio-ecologische bouwwijze in volle groei: de moderne strohuizen, die vanuit een visie van gezond verstand ontstaan, bieden verrassend actuele oplossingen voor de huidige energieproblematiek.

Ontdek meer over bouwen met strobalen op 13 juni om 20 uur in gemeenschapscentrum ‘t Troempeelke in Opglabbeek.

Kom naar deze boeiende voorstelling en ontdek strobalenbouw in al zijn facetten: van geschiedenis tot bouwmethoden, van vooroordelen tot voordelen, van techniek tot concrete projecten. We vertellen het bouwverhaal van een strobalenwoning, die in 4 maanden samen met zo’n 100 vrijwilligers werd gebouwd. Een sociaal-verbindend verhaal waardoor al velen geïnspireerd zijn geraakt!Alle bewoners van de GAOZ-gemeenten zijn welkom.De toegang is gratis.

Lucienne Thaens en Jef Bijnens uit de Lindenstraat vierden onlangs hun 50 jaar huwelijk. Zij trouwden op 3 april 1962.

oosterzon mei 2012 >> 4

Oproep aan vrijwilligers!Ons gemeentebestuur moet bij iedere verkiezing beroep doen op heel wat inwoners van Zutendaal zodat alle kiezers vlot hun stem kunnen uitbrengen.Wil jij ook eens de verkiezingsdrukte van kortbij meemaken en ben je minimum 18 jaar en stemgerechtigd? Stel je dan kandidaat voor de functie van bijzitter van een stembureau.Er worden hapjes en drank voorzien, je krijgt een wettelijk vastgelegde vergoeding en daarbovenop geeft het gemeentebestuur aan iedere medewerker een cadeaubon van 15 euro. Er wordt ook een opleiding voorzien zodat je precies weet wat er van je verwacht wordt.

Inwoners die willen zetelen in een bureau kunnen hun persoonlijke gegevens schriftelijk doorgeven aan: Dienst burgerzaken Oosterzonneplein 1 3690 Zutendaal tel. 089 629420 [email protected]

Vermeld zeker volgende gegevens: naam en voornaam rijksregisternummer adres e-mail telefoonnummer(s) beroep

Inschrijving van niet-Belgische kiezers op de kiezerslijstenMet het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012, kunnen de burgers van vreemde origine die in België verblijven, zich onder bepaalde voorwaarden inschrijven als kiezer voor deze verkiezingen.

1. Burgers van een lidstaat van de Europese Unie

Elke onderdaan van een lidstaat van de Europese Unie kan stemmen op voorwaarde dat hij voldoet aan de voorwaarden voor uitoefening van het kiesrecht en dat hij zich vooraf inschrijft als kiezer.(Merk op dat degenen die zich ingeschreven hebben voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 of 2006 zich niet meer als kiezer moeten inschrijven voor de verkiezingen van 2012). Aan welke voorwaarden moet u voldoen?- Onderdaan zijn van één van de 26 andere lidstaten van de Europese Unie;- Minstens 18 jaar zijn op 14 oktober 2012;- Ingeschreven zijn in het bevolkingsregister of het vreemdelingenregister van een gemeente op 1 augustus 2012;- Op 14 oktober 2012 genieten van de burgerlijke en politieke rechten;- Ten laatste op 31 juli 2012 ingeschreven zijn op de kiezerslijst.Om u in te schrijven, moet u het inschrijvingsformulier invullen en afgeven vóór 27 juli 2012 aan uw gemeentebestuur.

2. Burgers van vreemde origine van een staat die geen lid is van de Europese Unie

Elke onderdaan van een staat buiten de Europese Unie die sinds minstens vijf jaar in België woont, mag stemmen, op voorwaarde dat hij voldoet aan de voorwaarden voor uitoefening van het kiesrecht en dat hij zich vooraf inschrijft als kiezer.(Merk op dat degenen die zich ingeschreven hebben voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 of 2006 zich niet meer als kiezer moeten inschrijven voor de verkiezingen van 2012).

Aan welke voorwaarden moet u voldoen?- Onafgebroken in België verblijven (en een wettelijke verblijfstitel hebben die dit bewijst) gedurende 5 jaar;- Ingeschreven zijn in het bevolkingsregister of het vreemdelingenregister van een gemeente op 1 augustus 2012;- Minimum 18 jaar oud zijn op 14 oktober 2012;- Op 14 oktober 2012 genieten van de burgerlijke en politieke rechten;- Ingeschreven zijn op de kiezerslijst op ten laatste 31 juli 2012 .Om u in te schrijven, moet u het inschrijvingsformulier invullen en afgeven vóór 27 juli 2012 aan uw gemeentebestuur. U moet eveneens een verklaring tekenen waarin u zich ertoe verbindt om de grondwet, de wetten van het Belgische volk en het Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden na te leven. Deze verklaring staat in het inschrijvingsformulier.

In België geldt een opkomstplicht. Als je je inschrijft op de kiezerslijst, moet je deelnemen aan de verkiezingen. Een niet-Belg kan niet deelnemen aan de provincieraadsverkiezingen.

Inschrijvingsformulieren kan je bekomen op de dienst burgerzakenDienst burgerzakenOosterzonneplein 13690 ZutendaalTel. 089 [email protected]

Alle info kan je ook terugvinden op :www.vlaanderenkiest.be

Gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen14 oktober 2012

oosterzon mei 2012 >> 5

VOV Zutendaal

Op vrijdag 11 mei 2012 organiseert VOV Zutendaal, in samenwerking met het gemeentebestuur, een plechtigheid aan de monumenten aan de kerk te Wiemesmeer en dit ter nagedachtenis van alle oudstrijders in het algemeen en van onze drie dorpsgenoten die achtergebleven in de concentratiekampen.

Om 11.00u is er een plechtige eucharistieviering, onmid-dellijk gevolgd door bloemenhulde aan de monumenten.Het geheel wordt afgesloten met een receptie op de militaire basis.

Openbare verkoopvan diverse loten hout

Ingevolge kapwerkzaamheden in het kader van het landschapsplan is er een grote voorraad hout gestapeld op de gemeentelijke technische dienst.Deze houtstapel, die verdeeld is in loten, wordt openbaar bij opbod verkocht. Verder moet de beboste strook op het terrein van de gemeentelijke technische dienst tussen de Langendijkstraat en de huidige stapelplaats gerooid worden voor de nieuwbouw van de gemeentelijke technische dienst. Dit hout op stam zal dan ook openbaar verkocht worden.Op zaterdag 12 mei om 10.30u zal op de gemeentelijke technische dienst een openbare houtverkoop bij opbod georganiseerd worden en zullen volgende loten te koop aangeboden worden:• 6 loten van ongeveer 25 stère gemengd loofhout en den gestapeld• 1 lot van ongeveer 10 stère gemengd loofhout en den gestapeld• 1 lot van ongeveer 20 stère gemengd loofhout op stam in de Langendijkstraat.De loten zijn te bezichtigen op zaterdag 12 mei 2012 vanaf 10.00u op de gemeentelijke technische dienst, Langendijkstraat. (1 stère is ongeveer 70 % van een m³)

Zondag 27 mei 2012

tussen 7.00u en 17.00u

op de Besmer Gijzenveldstraat-Valkenbergstraat-

Vlierstraat Iedereen welkom!

PINKSTERROMMELMARKT

oosterzon mei 2012 >> 6

Wildekruidenwandeling

Wist je dat de natuur ons lekkere dingen schenkt, maar je moet ze uiteraard kennen en weten te vinden. Tijdens een korte wandeling kan je onder begeleiding wilde kruiden leren kennen en hiermee zelf een heerlijke bereiding maken.

Zondag 6 mei 2012 van 14.00u tot 16.30uToegangspoort Lieteberg (ingang bezoekersonthaal)Deelname: € 2,00 per persoon en € 5,00 per gezin Inschrijven is niet nodig!

Voeten-wellness in de stilte van de Lieteberg

Wil je het lopen op blote voeten eens heel bijzonder ervaren in een sfeer van ontspanning en wellness, dan kan dat op zondag 13 mei 2012 in de Lieteberg. Na een welkom wandel je die zondagmorgen onder begeleiding eerst op het blotevoetenpad om de ochtenddauw en de stilte in De Lieteberg op een bijzondere manier te ervaren. Je leert de technieken van het blootsvoets lopen en alle zintuigen gebruiken om tot rust te komen. Je doet dit onder begeleiding van Mayke Pothof.

Programma op zondag 13 mei 20128.45u: aankomst in de Lieteberg en welkom9.00u: dauwtrip op het blotevoetenpad onder begeleiding10.30u: koffie of thee met koffiekoek10.15u: aansluitend interactieve lezing begeleid door Mayke Pothof

Kostprijs: € 10,00/pers.Info en inschrijven op 089 25 50 60 of [email protected]

Op 24 mei 1909 werd het 1ste Nationaal Park in Europa geopend en dat vieren we elk jaar, samen met alle Nationale Parken in Europa op de European Day of Parks. Ook jij bent welkom om mee te vieren! Het thema van het feest dit jaar is ‘See the sky – touch a tree – feel the air – find yourself’, natuur beleven met al je zintuigen!

Volg je neus naar één van de vijf toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen en neem deel aan een gratis Ranger-wandeling op zondag 27 mei om 14.00u. Een Ranger gaat met jou op pad door de unieke natuur van de Hoge Kempen en laat je op een andere manier kijken naar deze schatkamer. Natuurbeleving op z’n best!

Vertrek aan elke toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen • Toegangspoort Mechelse Heide (aan de schuilhut), J. Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen • Toegangspoort Pietersheim (ingang bezoekersonthaal), Waterstraat, 3620 Lanaken • Toegangspoort Lieteberg (ingang bezoekersonthaal), Stalkerweg, 3690 Zutendaal • Toegangspoort Kattevennen (ingang bezoekersonthaal), Planetariumweg, 3600 Genk • Toegangspoort Station As (ingang bezoekersonthaal), Stationstraat 124, 3665 As

Meer info: Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw, [email protected] of 089 65 56 65

Bezoekerscentrum

Verjaardagswandeling Nationale Parken Zondag 27 mei 201214.00u - 16.00u GRATIS

oosterzon mei 2012 >> 7

Beestjes in de bomen Zondag 27 mei 2012

Meer dan honderd gemeenten zetten hun beste beentje voor om hun parken feestelijk in te kleden voor dit grootse gebeuren. Het Agentschap voor Natuur en Bos is de drijvende kracht achter dit evenement voor jong en oud.De juiste boom op de juiste plaats. Het lijkt evident, maar toch gebeurt het nog dat door een foute soort- of plaatskeuze, de boom sterft of nooit echt groot wordt. Op de Dag van het Park zelf willen we de bomen die wel de juiste groeikansen kregen in het zonlicht stellen.Bezoekerscentrum Lieteberg wil bovendien tonen hoeveel leven onze bomen wel herbergen, niet alleen vogeltjes, maar ook tientallen soorten insecten.

Vanaf 10 uur in de Lieteberg• imkersmaterialen• stand Natuurpunt• demostand composteren• streekproducten• stookkot en insecten proeven• kinderanimatie door JNM met o.a. wedstrijden “Rol de drol”• insecten knutselen met natuurlijke materialen• demostand houtsnijwerk• demonstratie korfvlechten• demonstratie werken met kruiden• insecten determineren met Likona• op het blotevoetenpad: voetreflexologie• rondleidingen over vlinders, bijen en insecten• …

Ook zij gooien geen zwerfvuil!In het kader van de nieuwe zwerfvuilcampagne “Ik gooi geen zwerfvuil” zetten we elke maand inwoners in de kijker die achter onze campagne staan.Deze maand zijn het enkele gezondheidswandelaars van het Dorp: “Ons mag je vast en zeker ‘bestempelen’ met ‘ik gooi geen zwerfvuil’. Tijdens onze dagelijkse gezondheidswandeling stellen we vast dat het almaar erger wordt met het zwerfvuil. Onlangs hebben de verenigingen Zutendaal helemaal opgeruimd. 1 dag later lagen er aan het “Blauw Fabriekske” weer verpakkingen van frieten, hamburgers en de daarbij horende blikjes.Dit getuigt toch van geen respect voor de natuur en geen respect voor de medemens.Hebben die mensen nog zelfrespect, vragen wij ons af?”

NIEUW: Maak gratis kennis met het blotevoetenpad op de demostand

IEDEREEN IS WELKOM

oosterzon mei 2012 >> 8 WE

LZ

IJN

GEZONDHEIDSWIJZER

Jacky Lafon

SENIORENFEEST 2012woensdag 9 mei 2012van 14.00u tot 17.00u

in zaal Posthalt - Wiemesmeermet zang en humor

door Jacky Lafon

deelnameprijs: € 2,50 per persoon

U kan (samen met uw partner) inschrijven en betalen tot 2 mei 2012 bij een aantal leden

van de welzijnsraad

72+

Inwoners in de leeftijdscategorie 72+ en hun partner, die door omstandigheden geen uitnodiging mochten ontvangen hebben, kunnen zich melden bij de dienst welzijn op het nummer 089 62 94 52.

Lentewandelingen woon- en zorgcentrum De Oosterzonne De jaarlijkse lentewandelingen voor de bewoners van woon- en zorgcentrum De Oosterzonne gaan opnieuw van start. Er wordt gewandeld gedurende 8 maandagnamiddagen van mei tot september. De wandelkalender is binnenkort in het rusthuis te raadplegen. Voor meer info of indien u graag vrijwilliger wil zijn om deze wandelingen te begeleiden, kan u contact opnemen met de verantwoordelijke, Martine Leijskens - 089 61 47 16.

1000 km fietsen voor Kom op tegen Kanker

De 1000 kilometer van Kom op tegen Kanker is de langste fietstocht in Vlaanderen. Deze derde editie wordt ook de grootste tot nu toe, maar liefst 350 teams schreven zich in voor dit evenement! Maar de 1000 km (4 x 250 km) is meer dan zomaar fietsen, de fietstocht staat symbool voor een zware, uitdagende inspanning voor het inzamelen van 5000 euro voor wetenschappelijk kankeronderzoek. Het “Prioritize Life-team” uit Zutendaal,waarvan Jo Gabriëls en Libero Porcu deel uitmaken, gaan deze uitdaging ook aan van 17 tot 20 mei 2012.Op zaterdag 19 mei is er tijdens de Limburgse rit een middagstop voorzien in het centrum van Tongeren. Het is dan ook de gelegenheid om de twee fietshelden aan te moedigen.Jo en Libero zamelden geld in om de strijd tegen kanker te steunen door middel van sponsoring door talrijke sympathisanten, familieleden, handelaars en bedrijven, maar ook hun stickerverkoop bracht heel wat geld op.

Voor meer info of steunen van het “Prioritize Life- team”:www.wix.com/jo_gabriels/prioritize-life

Euromelanoma 2012: een vlekje gespot

Melanomen lijken vaak onschuldige pigmentvlekjes, maar onder die vlekjes kan vaak een groot gevaar schuilen.

Euromelanoma lanceert in de week van 7 mei haar jaarlijkse preventiecampagne tegen huidkanker. Tijdens die actieweek kan je bij een dermatoloog terecht voor een gratis screeningstest.

Schrijf je in via euromelanoma.org of raadpleeg je huisarts of dermatoloog.

Het seniorenfeest is intussen aan zijn 6e editie toe. Dit succesvolle evenement is een organisatie van het gemeentebestuur i.s.m. het OCMW-bestuur, -personeel en -raadsleden, de welzijnsraad en een aantal socio-culturele verenigingen uit Zutendaal.

oosterzon mei 2012 >> 9

ZITDAG BELASTINGAANGIFTE

Heeft u hulp nodig bij het invullen van uw belastingaangifte voor het jaar 2012 (= inkomsten 2011)?U kan op woensdag 13 juni 2012 van 9.00u tot 12.00u en van 13.00u tot 16.00u terecht bij het OCMW van Zutendaal, Daalstraat 2.

Gelieve u aan te melden met de volgende documenten:• uw identiteitskaart• uw ontvangen belastingaangifte• uw fiches van loon, vervangingsinkomen, vakantiegeld, roerende inkomsten,… (uw jaaropgave bij een tewerkstelling in Nederland)• uw aanslagbiljet in de onroerende voorheffing (= grondbelasting)• uw attesten over hypothecaire leningen, levensverzekeringen, pensioensparen, kinderopvang, dienstencheques, PWA-cheques, giften, …• uw factuur en betalingsbewijzen over energiebesparende maatregelen zoals de plaatsing van zonnecelpanelen, de installatie van een systeem van waterverwarming door middel van zonne-energie, het onderhoud van de stookketel, de vervanging van de oude stookketel, de plaatsing van dubbele beglazing, de isolatie van daken, muren en vloeren,…• een overzicht van uw gezinssituatie (perso(o)n(en) ten laste, handicap)• eventueel uw aanslagbiljet van vorig jaar.

De uiterste datum voor indiening van de aangiften is vastgesteld op 30 juni 2012.

De ambtenaar van de federale overheidsdienst Financiën registreert de aangiften meteen online. U ontvangt direct een bewijs van aangifte.

PREV

ENTI

E NIEUWE VERKEERSREGELS VOOR MOTORRIJDERSSedert 1 september 2011 is een aantal nieuwe verkeersregels van toepassing voor motorrijders. Ook bestuurders van scooters zijn motorrijders. De belangrijkste wijzingen overlopen wij hieronder:• Bestuurders en passagiers van motorfietsen moeten voortaan handschoenen dragen, een jas met lange mouwen en een lange broek of overall. Ook dienen zij laarzen of bottines te dragen die de enkels beschermen. Alhoewel specifieke motorkledij meer veiligheidsgaranties geeft is deze niet verplicht doch wel aanbevolen.• Kinderen van minder dan 3 jaar mogen niet vervoerd worden op een motorfiets, zelfs niet op een bromfiets. Kinderen van 3 tot 8 jaar mogen slechts vervoerd worden in een aangepast kinderbeveiligingssysteem met een bromfiets of motorfiets tot maximum 125 cm3. Indien kinderen vervoerd worden op een motorfiets dienen zij uiteraard ook aan de nieuwe kledijregels te voldoen.• Motorrijders mogen voortaan tussen twee files doorrijden op voorwaarde dat de motorrijder niet sneller dan 50 km/u rijdt en het snelheidsverschil met de auto’s niet groter is dan 20 km/u.• Motorfietsen mogen voortaan op het trottoir parkeren op voorwaarde dat een vrije doorgang van 1,5 m open blijft.

Provinciale verkeersactie motorrijders:

De provincie Limburg voert in samenwerking met alle Limburgse politiezones een provinciale

verkeersactie voor motorrijders van 1 tot 31 mei 2012. Tijdens deze maand zal de politie bijzondere aandacht schenken aan volgende punten:

• dragen van de juiste motorkledij in functie van de nieuwe kledijregels;• controle van de uitlaat en het uitlaatgeluid;• correcte plaatsing en leesbaarheid van de kentekenplaat;• het correct dragen van een gehomologeerde valhelm.

De politiezone GAOZ heeft een nieuwe flyer ontworpen met hierop de volledige uitleg van de nieuwe verkeersregels voor motorrijders. Deze flyer kan je gratis krijgen in het politiehuis.

Voor meer inlichtingen kan je terecht in het politiehuis van Genk, Europalaan 27 E-mail: [email protected]

OPVOEDINGSWINKELS

Expoo, het expertisecentrum van de Vlaamse overheid, analyseerde de registratiegegevens van de Opvoedingswinkels. Meer dan 10.000 Vlaamse gezinnen maakten in 2011 gebruik van het aanbod van de Opvoedingswinkels. Opvoedingswinkels zijn plaatsen waar ouders en opvoeders kunnen binnenlopen voor een gevarieerd aanbod aan opvoedingsondersteuning: brochures en folders met informatie, een gesprek wanneer je vragen hebt over het opvoeden van een kind, een groepsbijeenkomst over een bepaald thema,... In de opvoedingswinkels worden de krachten gebundeld van professionelen en vrijwilligers van diverse overheden en organisaties zoals lokale besturen, Kind & Gezin, CAW’s, CLB’s,...Je hoeft niet altijd een probleem te hebben met je kinderen, om met opvoeding bezig te zijn.

In Zutendaal kan u terecht in de Opvoedingswinkel gelegen in het Sociaal Huis, Daalstraat 2.Spreekuren: elke vrijdagvoormiddag tussen 9.00u en 12.00u.

Telefonisch kan u zich momenteel wenden tot de Opvoedingswinkel van Genk: 089 36 79 40 en 089 36 79 41

OPVOEDINGSONDERSTEUNING

oosterzon mei 2012 >> 10

Inhuldiging nieuwe stiltesteenOp een warme 25 april 2012 werd onder grote belagstelling een nieuwe stiltesteen ingehuldigd op de rustplaats aan het einde van de Schansstraat. Een 80-tal stilteliefhebbers was na een korte boswandeling getuige van de geruisloze onthulling van de steen waarin letterkunstenaar Jef Geusens een gedicht van Truienaar Herman Rohaert kapte. Tijdens de wandeling las Luc Vanhelmont fragmenten uit het boekje ‘Cultuur van de Stilte’ met teksten van Zutendalenaren die op 30 oktober vorig jaar een uurtje reflecteerden over ‘tijd en stilte’. Alle aanwezigen kregen dit boekje mee naar huis. Een fiere schepen van cultuur, Veerle Remans, gaf een korte toelichting over de bedoeling van de stiltestenen en de route waarlangs deze stenen te bewonderen zijn. De echtgenote van Herman Rohaert declameerde het gedicht en muzikant David Broeders speelde een intrigerende stiltecompositie op gitaar. Er werd afgesloten op het eilandje van de Stalkerschans waar een glaasje werd gedronken, naar muziek werd geluisterd en gebladerd in de originele, handgeschreven bijdragen aan het project ‘Cultuur van de Stilte’.

oosterzon mei 2012 >> 11

Sssst, mag het nog wat stiller?Wat denk jij over een stiltegebied?Een plek waar je stil mag worden is bijzonder. Soms is dit een gebouw en af en toe is dit in de weidsheid van de natuur. Plekken waar het van nature stil is, zijn zeldzaam aan het worden. Op de grens van Bilzen, Lanaken en Zutendaal ligt zo’n stille parel, ‘Zwarteput’. Deze plek is er voor bewoners, landbouwers, recreanten,…. De gemeentebesturen en het provinciebestuur willen graag samen met de bewoners en gebruikers van het gebied zorg dragen voor deze ‘stille’ kwaliteit. Ben je nieuwsgierig of wil je graag meedenken, dan ben je van harte welkom op het stilteplatform op donderdagavond 24 mei om 20 uur in De Krieckaert, Krieckaertlaan z/n, 3620 Gellik-Lanaken. Meer info is te verkrijgen bij Sabine Delhaize van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland ([email protected] of 089 65 56 90).

oosterzon mei 2012 >> 12

Handwerkclub “Wij leren van elkaar” Ma 7, 14 en 21/5 Bijeenkomsten in het cultuurcafé van 19.30u tot 22.00u. Op Pinkstermaandag 28 mei is er géén hobbyclub! Deelname € 0,50. Info: Noëlla Bijnens-Kerkhofs, 089 61 30 80.

Milieuvereniging De Ortolaan Zo 6/5 We bezoeken het zeer afwisselend Haspengouws landschap van Alden Biesen in Bilzen. Samenkomst en vertrek om 14.00u op het Gemeenteplein - Iedereen is welkom! OKRA Zutendaal Elke maandag van 13.15u tot 14.15u: volksdansen in het PC Elke dinsdag van 14.00u tot 16.30u: tekenles (€ 4,00 per les) bij ‘t ZolderkeDinsdag 15 & 29/5 van 13.30u tot 16.30u: hobbyclub in het cultuurcafé Elke woensdag van 13.30u tot 17.00u: kaarten in het cultuurcaféDo 10/5 Busuitstap naar Floriade Venlo

Vereniging voor Alleenstaanden Vr 11/5 13.30u Gezellig samenzijn in de kelder van het PC. Vr 25/5 13.30u Wandeling met bezoek aan de Lieteberg. Vertrek aan het PC. Meer info bij Lambert of Martha, 089 61 10 82 of 0485 45 27 23

Vrouwenvereniging VIVA-SVV Zutendaal Di 8/5 19.30u Kookles wrap tortilla en wortelsoep met gember - PC - deelname € 4,00Di 29/5 19.30 u. Creatief met klei - cultuurcafé - deelnameprijs nog te bepalen. Inschrijven bij Myriam 0473 52 58 36 of 089 61 42 64 vtbKultuur Do 3/5 Autokaruitstap naar SINT-KATELIJNE-WAVER met geleid bezoek aan de wintertuin van het Ursulinenklooster in OLV-Waver, het proefstation van de groenteteelt in Sint-Katelijne Waver en een busrondrit door Sint-Katelijne-Waver Deelnameprijs: € 45,00 (inbegrepen: autocar, fooi chauffeur, inkom en gidsen, koffie met koek bij aankomst en driegangenlunch) Inschrijven bij Chris Remans (089 61 13 11) of bij Hubert Vangronsveld (089 61 15 57)Vr 11/5 Een dagje uit... een stukje onbekende EIFEL met o.a. een geleid bezoek aan het IJzermuseum en het Spoorwegmuseum in Jünkerath en de Verlosserskerk in Mirbach. Vertrek (eigen vervoer): Vijverplein om 8.30u Deelnameprijs: € 18,00 (inkomgelden, gidsen, drie gangenlunch en koffie bij aankomst in Jünkerath - Info: Chris Remans (089 61 13 11) Zo 20/5 Fietsdagtocht “TOEREN LANGS BOEREN” langs “De Groenteroute” met een geleid bezoek aan de aspergeboerderij ‘Nieuw Knoopshof’. Tevens bezoek aan “de dodendraad” van WO1 Afstand fietsroute: 42 km (zeer vlak) - Vertrek (eigen vervoer): Vijverplein om 10.00u Indien vooraf besproken kunnen fietsen naar de vertrekplaats vervoerd worden. Deelnameprijs: € 2,00 - Info en inschrijven: Antoine Cops (089 61 37 71), Peter van Nunspeet (089 61 15 55) of Harry Vangronsveld (089 71 34 17)Zo 27/5 Middeleeuws familiefeest “DE SAGE VAN DE BIESENBURCHT” in Alden Biesen (Rijkhoven) van 10.00u tot 18.00u - kassa € 7,00 (leden vtbKultuur € 6,00) - VVK € 5,00 (leden vtbKultuur € 4,00) - Kinderen t.e.m. 2 jaar gratis, t.e.m. 12 jaar € 2,50 VVK o.a. bij de Dienst Toerisme van Zutendaal (Lieteberg) Inschrijven bij Chris Remans (089 61 13 11) of bij Hubert Vangronsveld (089 61 15 57)

OKRA Wiemesmeer Ma 7/5 15.00u Bidden rozenkrans aan de Lourdesgrot in Wiemesmeer + traktaat in Lindenhof

KVLV Zutendaal Do 3/5 Bezoek Natuurhulpcentrum in Opglabbeek - samenkomst aan het Vijverplein om 18.45uDi 22/5 Cultuurreis: Bezoek Floriade 2012 in Venlo

oosterzon mei 2012 >> 13

Openingsuren: dinsdag van 18 tot 20 uurwoensdag van 14 tot 18 uurvrijdag van 18 tot 20 uurzaterdag van 10 tot 12 uur

De bib is gesloten

op 1, 17, 18 en 19

mei 2012

TIPvan de BIB

Thema in de kijker: Doe ‘mei’ maar een Doeboek

Met deze actie stelt de bib de nieuwste en leukste doeboeken uit onze colletie over interieur, koken, tuinieren, mindfulness, reisgidsen, … in de kijker.

De Gouden Boekenuil

In 2012 neemt De Gouden Boekenuil de traditie van De Gouden Uil opnieuw op. De belangrijkste literaire prijs in Vlaanderen werd in 2010 voor het laatst uitgereikt en krijgt nu een nieuwe naam en een nieuw kleedje. De winnaar wordt op 5 mei 2012 bekendgemaakt.

Kom kennis maken met kranten in de bib

De bibliotheek heeft, naast dagelijks Het Belang van Limburg, haar aanbod uitgebreid met de weekendedities van De Standaard, De Morgen, Het Nieuwsblad en Wablieft. Komt gerust elke zaterdag de krant lezen aan onze grote, gezellige leestafel.

Met belgerinkel naar de bib/winkel

Naar de bib wandelen of fietsen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid. Want wie van 5 mei tot 9 juni 2012 met de fiets of te voet naar de bib en/of winkel komt, maakt kans op een exclusieve Belgerinkel-fiets van Achielle, aangeboden door het gemeentebestuur.

DVD’s voor de jeugd

De bib heeft tal van dvd’s: voor de kleuters van Baby Einstein, Bob de Bouwer, Bumba, Dribbel, Hopla, Piet Piraat, Plop tot Z@ppellin. Voor de oudere jongens en meisjes hebben we dvd’s van de 3 Ninja’s, Amika, Barbie, Catweazle, Huis Anubis, Star Wars, Geronimo Stilton tot Zoop. Voor ieder wat wils.Waar vinden jullie deze films terug in de bib? Op 2 plaatsen in de jeugdafdeling, de dvd’s voor de allerkleinsten vinden jullie naast de weetboekjes voor de kleuters. De andere dvd’s staan helemaal achteraan rechts in de jeugdafdeling.Kom zeker eens langs om een toffe film te lenen! We helpen je graag op weg.

Materialen kan je altijd

verlengen via www.bili.be

oosterzon mei 2012 >> 14

VWB Zutendaal

zo 6/5 Ontbijtwandeling NEERHAREN Samenkomst: Vijverplein om 7.10u Afstand: ca. 8 km Deelnameprijs: € 7,50, stevig ontbijt inbegrepen. Inschrijven: Hari Vranken, tel. 089 61 34 54 11-13/5 Driedaags wandelweekend WEIDENBACH Volzet!zo 20/5 Fietsdagtocht “TOEREN LANGS BOEREN” (zie programma vtbKultuur)zo 28/5 Wandeling ROMERSHOVEN-HOESELT Samenkomst: Vijverplein om 13.45u Afstand: ca. 9 km

OKRA Sport Zutendaal

• Elke dinsdag en donderdag om 13.00u: fietsen (vertrek Vijverplein) • Elke donderdag wandelen (vertrek op Vijverplein om 13.30u): Do 3/5 Lanaken Do 10/5 Zutendaal Do 17/5 Uikhoven Do 24/5 Zutendaal Do 31/5 Hoeselt • Vanaf 8/5 elke dinsdag om 16.00u petanque aan sporthal De Blookberg. info: 089 61 17 37

Seniorensport

De Zutendaalse turnvereniging voor senioren organiseert op woensdag 2, 9, 16, 23 & 30/5 turnen om 9.30u in sporthal De Blookberg en op vrijdag 4, 11 & 25/5 aquagym om 11.30u in zwembad De Kimpel in Bilzen. Tijdens de vakanties en op feestdagen is er geen turnen of aquagym. Info: 089 61 21 52 of 089 61 15 50 - aquagym: 089 61 32 76

Groot voetbaltornooiVeteranen ZVVZaterdag en zondag 5 en 6 meigeven de verenigingen elkaar partij vanaf 13.00u op de terreinen van ZVV. Een plezierig en gezellig weekend voor spelers en supporters!

Zutendalenaar Freya Aelbrecht (Asterix Kieldrecht) werd op de 24e editie van de Volleyproms in Grimbergen voor het tweede jaar op rij verkozen tot Volleybalspeelster van het Jaar. Onze 22-jarige dorpsgenote haalde het met ruime voorsprong op de tweede. Het is voor haar de derde individuele onderscheiding op rij nadat ze 2 jaar geleden ook al als beste jongere verkozen werd. Op 20 januari 2012 werd Freya nog uitgebreid in de bloemetjes gezet door de gemeente.

KAMPIOENENBAL ZVVZaterdag 19 mei 2012 om 20.00u - Kantine ZVVTussen 20.00u en 21.00u: huldiging en receptie. Gratis drankje en hapje voor iedere aanwezige.

Gratis toegang!

Sporteldag 2012 Op dinsdag 25 september 2012 heeft in en rond sporthal De Blookberg de jaarlijkse Sporteldag plaats, met tal van sport-, spel- en randactiviteiten op maat van 50-plussers. Noteer alvast deze datum in uw kalender en hou de volgende uitgaven van de Oosterzon in het oog!

Karabijnschieten

De schuttersgilde St.-Rochus Zutendaal richt op zaterdag 12 mei en zondag 13 mei 2012 schietwedstrijden in voor het kampioenschap Zand-Leemstreek.

Deze wedstrijden beginnen om 13.00u en eindigen om 20.00uDe wedstrijden vinden plaats aan de schietstand gelegen achter hotel Apollo, Gijzenveldstraat 42.

Op vrijdag 11 mei tussen 16.00u en 20.00u kan er gratis kennisgemaakt worden met het klepschieten op staande wip. Dit onder begeleiding van gediplomeerde initiators.

Info: L. Ramaekers – 089 71 88 58, 0473 36 92 08 – [email protected]

FREYA AELBRECHT opnieuw Belgisch beste volleybalspeelster van het jaar

oosterzon mei 2012 >> 15

SP

OR

TStart 2 Tennis TC Zutendaal organiseert in samenwerking met de gemeentelijke sportdienst Start 2 Tennis voor volwassenen. De ideale manier om kennis te maken met de sporttak en de tennisclub.Een gediplomeerde lesgever staat klaar om je 8 tennislessen aan te bieden!

Voor wie? elke volwassene die graag een ‘tennis’-balletje wil slaan.Infoavond op donderdag 3 mei om 20.00u met de 1ste les op zaterdag 5 mei in de kantine van TC Zutendaal, Blookbergstraat 15.Prijs? € 50,00 (8 lessen).Praktische info & inschrijving:* gratis verzekering gedurende Start 2 Tennis* sportieve kleding en tennisschoenen vereist* contactpersoon: Ward Schreurs - gsm 0479 35 95 41 - [email protected]

UITNODIGING

Op zondag 6 mei 2012staan tussen 14.00u en 17.00ude deuren open van het nieuw clubhuisIedereen welkom aan de Blookbergstraat 15

Info: www.tczutendaal.be - [email protected] Opgelet: Wegens het veteranentornooi voetbal, liefst parkeren op de parking van de Lieteberg.

oosterzon mei 2012 >> 16

BUITENSPEELDAG 2012

Woensdag 28 maart 2012

Stralend weer was het op de buitenspeeldag.De foto’s geven enkele sfeerbeelden van deze happening waar 172 kinderen zich konden tegoeddoen aan vanalles en nog wat.

Speciale dank aan de monitoren van Grabbel&co voor de inzet, de wielerbond voor het fantastische fietsparcours, Dance Express voor de dansjes en Marcia voor de vele, vele overheerlijke cupcakes.

oosterzon mei 2012 >> 17

Lentewandeling lagere scholen Op vrijdag 30 maart stond de jaarlijkse scholenwandeling op het programma. Voor deze schoolsportactiviteit was er een nauwe samenwerking tussen de gemeentelijke diensten sport, milieu en duurzaamheid. De dag stond volledig in het teken van water. Voor iedere graad werd er een stevig wandelparcours uitgezet met tussenin verschillende opdrachten en vragen rond het thema. Hierbij enkele sfeerbeelden.

oosterzon mei 2012 >> 18

JEUGD

DAG VAN HET GEZINop ZONDAG 13 mei 2012

Om en rond “Klavertje 4”, de vroegere wijkschool van de Besmer.Inkom gratis op vertoon van je lidkaart 2012.

Van 13.00u tot 17.00u onze Mazoutverkoop.

Win een fiets door uw deelname aan de fietstocht of wandeling. Niet-leden betalen € 2,- per persoon.

Dit jaar staat de Dag van het Gezin in het teken van “fietsen of wandelen van cultuur naar natuur”. Van 13.00u tot 15.00u inschrijving fietstocht, max. 14 km met stops bij groot koeienbedrijf, kunstsmid, hoenderpark, kunstbos, kunstatelier en tropische vijvers. Om 14.30u verzamelen we aan het schooltje voor de wandeling met kinderanimatie, bezoek aan het groot koeienbedrijf, kunstsmid en de tropische vijvers. Er is ook een wandeling van ca. 3 km (buggy’s zijn welkom) met kinderanimatie.Om 16.30u: slotmoment aan het schooltje.Vanaf 15.00u: springkasteel en sportkoffer, pannenkoekenkraam (zelf pannenkoek bakken en opeten), gezellig terras voor jong en oud.17.15u: trekking fietstombola onder de aanwezigen! Meer informatie op www.gezinsbond.be/zutendaal

Moederdagontbijt

Op 13 mei zal de VKSJ-leiding haar best doen om een heerlijk ‘Moederdagontbijt’ klaar te maken.Wil je je mama verrassen of gewoon met het hele gezin lekker ontbijten, bestel dan ons ‘Moederdagontbijt’!

De prijs van 1 ontbijt is € 8,00. Dit kan afgehaald worden aan de Gaal tussen 8.00u en 11.00u. Wil je het moederdagontbijt graag aan huis geleverd hebben? Voor € 2,00 per gezin brengen wij het bij je langs (enkel binnen Zutendaal).

Je kan het ontbijt bestellen bij de leiding van VKSJ Zutendaal vòòr 4 mei.

Hopelijk tot dan!

Contactpersonen: De VKSJ-leiding of Lene Bosmans,Korenstraat 4, 089 61 41 66 [email protected]

JH De Kaller

Vr 4/5 First Friday: Golden Oldies 1e vrijdag van mei met klassieke hitsVr 11/5 Beerfest Thema -avond naar het voorbeeld van de gelijknamige film van 2006Vr 18/5 Vlaamse Avond Vlaamse muziek en volksspelenZa 26/5 Bierkoning.Wie weet wordt jij wel de volgende bierkoning.

oosterzon mei 2012 >> 19

Sporta kleuterkamp Pasen

Van dinsdag 10 tot en met vrijdag 13 april nam een 15- tal kleuters deel aan het kleuterkamp van Sporta in de sporthal van Zutendaal. Voor gebruik van de locatie en verdeling van de inschrijvingsfolders was er een samenwerking met de gemeentelijke sportdienst. Onderverdeeld in 2 groepjes konden de kleuters naar hartenlust knutselen en turnen. Ze werden geschminkt, doorliepen een spellenparcours opgesteld in de sporthal en mochten zelfs op het einde van de week bij de diploma-uitreiking een medaille ontvangen. De kleuters kijken al uit naar de kampen in de komende zomervakantie (van 23 t/m 27 juli 2012 en van 30 juli t/m 3 augustus 2012).

LOCATIE

Sporthal De Blookberg – Blookbergstraat 7

INSCHRIJVINGEN

Maximum aantal deelnemers per sessie: 12 (de eerste 12 inschrijvingen per sessie)

Inschrijven via telefoon of e-mail. Daarna € 3,00 overschrijven op rekeningnummer 091-0187274-93 met vermelding ‘Kijk! Ik fiets! – naam – datum van sessie. Inschrijving pas geldig na overschrijving. Start van de inschrijvingen is op 23 april om 9u – einde op 30 april om 24u

CONTACTGEGEVENS en INSCHRIJVING

Dienst Duurzaamheid – Ann Indestege – 089 62 94 49 – [email protected]

Kijk! Ik fiets is een organisatie van de Provincie Limburg, de sportdienst en de dienst duurzaam-heid.

Ook ZUTENDAAL doet mee!

• Woensdag 9 mei 2012 van 15.00u tot 17.00u• Zaterdag 12 mei 2012 van 10.00u tot 12.00u• Zondag 13 mei 2012 van 10.00u tot 12.00u

oosterzon mei 2012 >> 20

Data om te onthouden

Dinsdag 8 en 22 mei 2012: ophaling grijze huisvuilzakken en blauwe PMD-zakkenZaterdag 5 en dinsdag 15 en 29 mei: lediging groene containersWoensdag 30 mei: ophaling oud papier en kartonDonderdag 3 mei: ophaling grofvuil (na aanmelding en aankoop stickers)

Let op: 1 mei valt op een dinsdag. Hierdoor verschuift de lediging van de groene containers naar zaterdag 5 mei.

Het containerpark is gesloten op dinsdag 1 mei en donderdag 17 mei (Onze-Lieve-Heer Hemelvaart).

Honden aan de leiband a.u.b.

Nu de winter voorbij is en we regelmatig kunnen genieten van mooi weer, wordt er meer gewandeld en gefietst. Wandelaars hebben vaak hun hond(je) bij. Jammer genoeg gebeurt dit nog al eens zonder dat het beestje aan de leiband loopt. Dit is nochtans verplicht. Niet alleen vanwege de andere wandelaars of fietsers maar in een bos of natuurgebied ook om te vermijden dat andere dieren opgejaagd of verstoord worden. Voor bepaalde dieren is dit immers nefast wanneer ze aan het broeden zijn of jongen hebben. Denk daar eens aan bij een volgende wandelbeurt met uw hond(je).

Sssst, mag het nog wat stiller?

Ben je nieuwsgierig of wil je graag meedenken over de ‘stille’ kwaliteit van het gebied Zwarteput, dan ben je van harte welkom op het stilteplatform op donderdagavond 24 mei om 20.00u in De Krieckaert, Krieckaertlaan z/n, 3620 Gellik-Lanaken. Meer info is te verkrijgen bij Sabine Delhaize van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, [email protected] of 089 65 56 90. (Zie ook pagina 11 van deze Oosterzon).

De Bosgroep is er voor u, u kunt er zijn voor de Bosgroep

Dankzij de werking van de Bosgroepen groeit het netwerk van Limburgse boseigenaars. Vandaag zijn in Limburg 2 712 eigenaars aangesloten bij een Bosgroep. Samen beheren ze al 7 084 hectaren privé-bos en 11 670 hectaren openbaar bos. De basiswerking van de Bosgroepen is gratis voor alle aangesloten eigenaars. Ze helpen de boseigenaars bij het aanvragen van kapmachtigingen en subsidies, het opstellen van een beheerplan, het verkopen van hout, enz. Dit doen ze o.a. aan de hand van terreinbezoeken. Wie lid wil worden van de Bosgroep Hoge Kempen of informatie wil, kan terecht op het nummer 011 23 83 23. Boseigenaars die geïnteresseerd zijn in de werking van de Bosgroepen en hierover willen meedenken of die willen meewerken aan een bosbeleid dat onze bossen vooruithelpt, kan zich aanmelden op 011 23 83 25. Wie weet word je dan wel bosconsulent voor je Bosgroep.

Open beekvalleien laten pareltjes zien

De laatste maanden zijn in de Zutendaalse beekvalleien werken uitgevoerd die de beekvalleien of beemden terug een meer open karakter moeten geven. De beek komt weer tevoorschijn en hier of daar worden planten zichtbaar die aan het oog onttrokken waren. Zo vonden we langs de Zutendaalbeek aan de Hesselsberg het zeer zeldzame paarbladig goudveil. In de vallei waar de Zutendaalbeek en de Gebroekerbeek samenkomen, staan prachtige dotterbloemen. Echte pareltjes!

dotterbloemenpaarbladig goudveil