DealerBusiness mei 2012

24
“Aan de balie het verschil maken, daar gaat het om” Ramon Schipperheyn, directeur EmerparkAuto Hilversum #4/2012 Magazine voor ondernemende autodealers – mei 2012 Innovatie Management & Beleid “Hulpvraag? Neem contact met ons op!” Accountadviseurs buitendienst BOVAG Management “‘Kentekenloket’ biedt kansen” Boudewijn Hamel, hoofd Techniek en Duurzaamheid BOVAG “AutoConnect-NCO: altijd tevreden leaserijders na aflevering” Mark Nieuwendijk, Algemeen Directeur inMotiv

description

DealerBusiness is de officiële uitgave van BOVAG Autodealers. Een professioneel vakblad voor de autobranche. Het magazine geeft informatie over de visie van BOVAG op de merkdealerbranche.

Transcript of DealerBusiness mei 2012

Page 1: DealerBusiness mei 2012

“Aan de balie het verschil maken, daar gaat het om” Ramon Schipperheyn, directeur EmerparkAuto Hilversum

#4/2012Magazine voor ondernemende autodealers – mei 2012

InnovatieManagement & Beleid

“Hulpvraag? Neem contact met ons op!”Accountadviseurs buitendienst BOVAG

Management

“‘Kentekenloket’ biedt kansen”Boudewijn Hamel, hoofd Techniek en Duurzaamheid BOVAG

“AutoConnect-NCO: altijd tevreden leaserijders na aflevering”Mark Nieuwendijk, Algemeen Directeur inMotiv

Page 2: DealerBusiness mei 2012

Het bestelplatform voor bestellen van voertuigen en accessoires door leasemaatschappijen

Zet een bestelling real-time door naar een leverancier voor akkoord

Minimaliseert verkeerde of onvolledige bestellingen

Geeft alle betrokkenen inzicht in de bestelstatus

Ondersteunt het gehele bestelproces tot en met aflevering

Maakt het voor leasemaatschappijen mogelijk om berijders proactief over de status te informeren

Maakt geautomiseerde accorderingen voor aflevering mogelijk op basis van gestelde regels

Geeft grip en duidelijkheid op het bestelproces voor leasemaatschappijen en leveranciers

Realiseert kosten- en tijdbesparing

Het nieuwe lease bestelplatform van inMotivAutoConnect-NCO:

www.inmotiv.nlOnderdeel van de RDC groep - rdc.nl

Adresgegevens Ing. D.S. Tuijnmanweg 2 | 4131 PN Vianen | +31 88 000 8288 | inmotiv.nl | inMotiv is onderdeel van RDC Groep

Page 3: DealerBusiness mei 2012

DealerBusiness #4/2012 3

Colofon DealerBusiness is het officiële orgaan van BOVAG Autodealers, een afdeling van BOVAG, in samenwerking gemaakt met RDC en Innovam, en informeert dealers over besluiten en standpun-ten van het bestuur van BOVAG Autodealers. DealerBusiness wordt gratis aan alle leden van BOVAG Auto-dealers toegezonden. Niet-leden van BOVAG Autodealers kunnen zich abonneren op DealerBusiness: de abonnementskosten bedragen in 2012 € 93,- (excl. BTW). In DealerBusiness kunnen (commerciële) partijen adverteren. Informatie over advertentietarieven is verkrijgbaar via Totaal-Media, telefoon/fax (026) 844 53 30, www.totaal-media.nl. De uitgever kan zonder opgave van redenen advertenties weigeren. Oplage: 3.100 exemplaren. Uitgever: BOVAG Autodealers, Hans Bresser, Postbus 1100, 3980 DC Bunnik. Telefoon (030) 659 54 30, fax (030) 657 16 27, [email protected], dealerplaza.nl. Hoofdredactie: Elvira Spoelstra. Realisatie: HSPublicity bv. Redactie: Lars Bouten, Majliss Kruger, Nile van Leeuwen, Wim Otten. Vorm geving: Creatie Korps, Stefan de Haan, Mijke Vonk. Organisatie: Lytske Wesselius. Drukwerk & verzending: Okay Color Graphics B.V. In verband met mogelijke wijzigingen en eventuele zetfouten kunnen geen rechten worden ontleend aan de in deze uitgave vermelde prijzen en gegevens. Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook worden overgenomen of verveelvoudigd zonder vooraf-gaande schriftelijke toestemming van de uitgever en andere auteursrechthebbenden.

Column

Het bestelplatform voor bestellen van voertuigen en accessoires door leasemaatschappijen

Zet een bestelling real-time door naar een leverancier voor akkoord

Minimaliseert verkeerde of onvolledige bestellingen

Geeft alle betrokkenen inzicht in de bestelstatus

Ondersteunt het gehele bestelproces tot en met aflevering

Maakt het voor leasemaatschappijen mogelijk om berijders proactief over de status te informeren

Maakt geautomiseerde accorderingen voor aflevering mogelijk op basis van gestelde regels

Geeft grip en duidelijkheid op het bestelproces voor leasemaatschappijen en leveranciers

Realiseert kosten- en tijdbesparing

Het nieuwe lease bestelplatform van inMotivAutoConnect-NCO:

www.inmotiv.nlOnderdeel van de RDC groep - rdc.nl

Adresgegevens Ing. D.S. Tuijnmanweg 2 | 4131 PN Vianen | +31 88 000 8288 | inmotiv.nl | inMotiv is onderdeel van RDC Groep

8

11

1810

14

16

18

Management

Accountadviseurs op weg naar 2020Conflicten, moeilijke situaties, nieuwe ontwikkelingen, dringende vragen; de accountadviseurs buitendienst zijn er namens BOVAG om leden en aspirant-leden van BOVAG Autodealers bij te staan, in welke situatie dan ook.

Politiek & Overheid

Dealers en European Green CapitalRotterdam wil in 2014 European Green Capital zijn. De CO2-uitstoot moet daarvoor met 50 procent omlaag, onder meer door elektrische mobiliteit te bevorderen. Rotterdam rekent daarbij op nieuwe initiatieven en de kennis van dealers.

Management & Beleid

Dealer als ‘kentekenloket’Volgend jaar maken de traditionele kentekenpapieren plaats voor een kentekencard en mogen BOVAG-bedrijven wellicht ook kentekens op naam gaan stellen voor derden. Dat alles zorgt voor uitdagingen, maar biedt ook kansen.

De Ondernemer

“Meer focus op CRM en kwaliteit”“Kwaliteit uitstralen, de klant een goed gevoel geven. Veel dealers neigen te veel naar een fastfit-achtig denken en doen.” Ramon Schipperheyn zet alles op haren en snaren om die visie bij EmerparkAuto in de praktijk te vertalen.

Innovatie

Nieuw bestelplatform leaseauto’sBestellen en leveren van leaseauto’s efficiënter laten verlopen en zonder fouten. Dat is de insteek van het nieuwe webbased bestelplatform AutoConnect-NCO dat RDC inMotiv uitrolt. De eerste ervaringen zijn ronduit positief.

Update 4 Oude Liefde 22

Koersvast in onzekere tijd

Na de drukte rondom het dealercongres besloot ik er even een weekendje tussenuit te gaan om mijn eigen advies op te volgen:

op het terras met een wijntje en uitzicht op de Rijn mijmeren over de toekomst, over het ondernemer zijn. Want dat ben ik ook nog altijd naast mijn voorzitterschap van BOVAG Autodealers. Ik heb net als u te maken met de toekomstvisie 2020 en met dagelijkse problemen die in elk bedrijf voor-komen. Dat je de éne dag denkt alles onder con-trole te hebben en dat de volgende dag vóór 9.00 uur alles weer anders ligt. Vaak door zaken waar je zelf geen directe invloed op hebt.Mochten we in maart tijdens het congres nog spreken van afspraken met de overheid, nu kijken we plots tegen verkiezingen aan en de vraag wat een volgend kabinet gaat bedenken. Zeker in deze tijden van onzekerheid is het van belang dat je weet waar jij met je bedrijf heen wilt – en laat je door dagelijkse problemen niet van je pad afleiden. Heeft je merk de juiste modellen voor 1 juli of juist dan niet meer? Is je bank bereid mee te denken of juist niet meer? Ligt expansie voor de hand of is het tijd een exit-strategie te bedenken? Allemaal zaken om eens goed over na te denken en te bespreken met een goede gesprekspartner.Dat kunnen er velen zijn, maar mocht u er een wil-len die kennis van de branche heeft, denk dan aan bijvoorbeeld Executive Help van BOVAG Auto-dealers of aan andere adviseurs van onze afdeling. Zij kunnen u uitstekend helpen en naar de juiste mensen of bedrijven doorverwijzen.

Eric TakVoorzitter BOVAG Autodealers

Page 4: DealerBusiness mei 2012

DealerBusiness #4/20124

Voor veel klanten van een dealer-bedrijf bevat een werkplaatsfactuur nog regelmatig onduidelijkheden; ‘garagetaal’. Daarom heeft BOVAG eind vorig jaar de op BOVAG.nl ‘Gara-getaal’ gelanceerd, een soort wikipedia voor de autobranche, waar onder meer verscheidene onderdelen van een auto op een begrijpelijke wijze worden uit-gelegd. Om de uitleg nog iets tastbaar-der te maken, kunnen consumenten er ook video’s bekijken over de diverse technische componenten.

Dealerbedrijven kunnen hun klanten wijzen op de website. Nóg mooier is het uiteraard als klanten de uitleg ook op de eigen website van hun dealerbe-drijf kunnen vinden. En dat kan nu. De video’s op de Garagetaal-site zijn door te linken naar de eigen bedrijfswebsite. Behalve een heldere uitleg van de fac-tuur aan de klant, zorgt deze extra ser-vice op de eigen website voor een grotere klantbeleving op aftersales-gebied. Kijk voor een instructie op

www.dealerplaza.nl/garagetaal

Integreer BOVAG’s Garagetaal op uw website

Update

“Een verkoop van Opel door General Motors is absoluut niet aan de orde.”

Jaap Timmer, Commissaris bij Opel, in de Volkskrant.

Opgevangen

Zekerheid in recordtijd !

AutoTaxatie.netAutoTaxatie.net

Voorsprong in Verkoop

InruilModule

Het verkoopproces in control

VerkoopMonitor

Binnen 15 min.Garantieprijs in recordtijd

Garantieprijs in recordtijd

Weet wat auto’s waard zijn

AutoTaxatieBank

Garantiebod Expertteam Ma. na 11.00

Garantiebod Expertteam Di. na 11.00

Garantiebod Expertteam Wo. na 11.00

Garantiebod Expertteam Do. na 11.00

Garantiebod Expertteam Vr. na 11.00

Garantiebod Expertteam Za. na 11.00

Garantiebod Expertteam Binnen 24 uur

Prijsindicatie in één klikL a at d e fe i t e n s p re ke n

AT-Benchmark

Informatie... En zekerheid

Voor meer informatie:

www.autotaxatie.net of (055) 360 30 60

(Advertentie)

Download de overzichtskaart autobelastingenHet is bijna 1 juli, de datum waarop de CO2-grenzen voor een lagere bijtelling gaan veranderen. Om klanten hierover goed te kunnen voorlichten, heeft BOVAG vorig jaar de Overzichtskaart Autobelastingen geïntroduceerd. Op deze kaart staan alle veranderingen in de autobelastingen voor de komende jaren duidelijk vermeld. Een onmisbare ‘tool’ dus voor zowel het dealerbedrijf als hun zakelijke klanten.Ook richting consumenten zal BOVAG aan de nodige voor-lichting doen. Medio juni komt er op BOVAG.nl een han-dige tool beschikbaar waarmee consumenten in een paar muisklikken kunnen zien wat de veranderingen voor de auto van hun keuze zijn.De Overzichtskaart Autobelastingen is te downloaden via

www.dealerplaza.nl

Veranderingen in de autobelastingen 2011 - 2016

20122011

BPM

MRB

Bijtelling

2013 2014 2015 2016

BPM

MRB

Bijtelling

Klassengrenzen worden jaarlijks aangescherpt (in 2012 per 1 juli, jaren daarna per 1 januari), en groeien voor benzineen diesel geleidelijk naar hetzelfde niveau (uiteindelijk in 2015 voor beide: 82 - 110 - 160 - 180 g/km)

CO2-tarieven binnen de klassengrenzen worden ten opzichte van huidige wetgeving per 1 juli 2012 verlaagd, vooral in

de hogere CO2-klassen. Wel wordt er een vierde CO

2-tarievenschijf toegevoegd voor auto’s met een hoge CO

2-uitstoot.

Daarna jaarlijkse (kleine) aanpassingen in de CO2-tarieven

Klassengrenzen voor 14% en 20% bijtelling worden jaarlijks aangescherpt (in 2012 per 1 juli, jaren daarna per 1 januari), en groeien voor benzine en diesel geleidelijk naar hetzelfde niveau (2015 voor beide: 82 - 110 g/km)

Bijtellingspercentage geldt vanaf de eerste tenaamstelling voor 60 maanden (vijf jaar)

Nog onbekende jaarlijkse aanpassing van klassen-grenzen voor nieuwe auto’s

Verhoging CO2-tarieven binnen

bestaande klassengrenzen

benzine: 110 – 180 – 270 g/kmdiesel: 95 – 155 – 232 g/km(afschaffing € 500 korting <120 g/km)

Nog onbekende jaarlijkse aanpassing van klassen-grenzen en tarieven

Verlaging BPM catalogusprijs-deel van 19,0% naar 11,1%

Verlaging benzinekorting van -/- € 824 naar -/- € 450

Verhoging dieselstraf van € 1526 naar € 1900

Vervanging vaste dieselstraf door een bedrag per gram boven 70 g/km CO2, oplopend van € 40 (2012) tot € 80 (2015 en verder). Waar de dieselstraf tot 1 juli 2012 uitsluitend

betrekking heeft op bpm-plichtige voertuigen zal de nieuwe regel per 1 juli 2012 van toepassing zijn op alle dieselvoertuigen die de grens van 70 g/km CO2 overschrijden

Korting Euro-6 diesel € 1500

Korting Euro-6 diesel € 1000

Beleid dat al vastligt in wetten Wetsvoorstel Belastingplan 2012, gepresenteerd op Prinsjesdag 2011

Behoud huidige vrijstellingen zeer zuinig (benzine t/m 110 g/km, diesel t/m 95 g/km)

Beperking vrijstelling tot < 50 g/km CO2 (alle brandstoffen)

7% bijtelling voor alle auto's met een CO2-uitstoot t/m 50 g/kmUitbreiding 0% bijtellingcategorie van nulemissie-auto’s naar alle auto’s

met een CO2-uitstoot t/m 50 g/km

Afschaffing 7% bijtelling

Geen vrijstellingen

Korting Euro-6 diesel € 500

Afschaffing BPM op basis van catalogusprijs (BPM vanaf 1 januari 2013 dus volledig gebaseerd op CO2)

Afschaffing benzinekorting

Page 5: DealerBusiness mei 2012

DealerBusiness #4/2012 5

KorteUpdate

De optimale route...

Dé Automotive specialist voor:

• Dealergaragebedrijven• Universele garagebedrijven• Autoschadebedrijven• Tankstations

www.demac.nl

Belastingaangiften, de administratie, salarisverwerking, periodieke rapportages, de jaarrekening, pensioenen, subsidies, personeel & organisatie, automatisering, fusie & overname, bedrijfsopvolging en fi nanciële planning. Als ondernemer in de Automotive branche komt er veel op u af. Teveel soms.

DEMAC kent uw dagelijkse praktijk. Onze accountants en adviseurs zorgen samen met u voor een goede fi nanciële administratie en een gezonde bedrijfsstructuur. We helpen u bijvoorbeeld met het opstellen van periodieke rapportages, zodat u tijdig kunt bijsturen.

In Automotive jargon: al navigerend vinden we samen de optimale route voor uw onderneming.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Bel (0345) 53 20 10 en vraag naar Peter Beelen, Richard Koster of Gregor Kruijssen. Zij maken graag tijd voor u vrij.

DEMAC geeft rust en zekerheid

(Advertentie)

Frankrijk: blaastest verplicht per 1 juli 2012

Neem gratis extra abonnementen op DealerBusiness

De zomervakantie komt in zicht en dat bete-kent uiteraard dat vele Nederlanders er weer met de auto opuit gaan om vakantie te vieren in binnen- of buitenland. Bijvoorbeeld in Frankrijk. En daar gaat deze zomer een belangrijke nieuwe regel in wat betreft alco-holcontrole: vanaf 1 juli 2012 moet elke auto-mobilist verplicht een alcoholblaastest in zijn auto hebben. Dus ook vakantiegangers uit Nederland. Om klanten extra service te bie-den, kunnen dealerbedrijven een dergelijke blaastest cadeau doen bij bijvoorbeeld de Vakantiecheck. De blaastests zijn verkrijg-baar bij de BOVAG Ledenwinkel. De Franse politie gaat overigens pas vanaf november echt boetes uitschrijven.Een andere wetenswaardigheid voor automo-

bilisten die naar Frankrijk afreizen: sinds begin dit jaar is een actieve flitskastdetectie in het navigatiesysteem in Frankrijk verboden. Het is niet verboden een navigatiesysteem met radardetectie te hebben, maar wie deze functie niet deactiveert riskeert een boete van 1.500 euro.

DealerBusiness, met alle ins en outs van de branche, is hét magazine voor de onderne-mer in de autobranche. Het is ook hét magazine voor álle medewerkers van dea-lerbedrijven. BOVAG biedt u daarom de mogelijkheid extra abonnementen aan te vragen, gratis! Dit kan door een e-mail te sturen naar [email protected], onder vermelding van de naam van de medewer-ker, zijn of haar functie en de bedrijfsnaam.

50 jaar BOVAG-lidmaatschap:• Furness Car Enschede• Automobielbedrijf Vroegop B.V., Auto Benelux,

Uithoorn• Garage de Bliek BV, Oostbrug• Auto Mondo Britannia, Vlissingen• Autobedrijven Brons BV, Scheemda• Garage van Dalen BV, Vlaardingen• Autobedrijf Dijt Z.O. Beemster BV,

Zuidoostbeemster• Auto Gorter BV, Assen• Van Schaik Schoonhoven• Autobedrijven Martin de Haan BV,

Alblasserdam• Autobedrijf Tjeerdsma Emmen BV• De Jong’s Autobedrijf Katwijk BV• Automobielbedrijf Karssen,

Driebergen-Rijsenburg• Huiskes-Kokkeler Automobielbedrijven,

Enschede• Nefkens Noord, Assen• Autobedrijf Lennaerts BV, Beesel• Lexpoint BV, Hoofddorp• Auto Lunenborg BV, Emmen• Automobielbedrijf de Markies, Bergen op

Zoom• AutoDrome Nederland, Krimpen aan den

IJssel• Autobedrijf H. van Nunen B.V., Udenhout• Automobielbedrijf Nijendijk BV, Zutphen• Heron Auto BV, Heron Auto Zaandam, Koog

aan de Zaan• Autobedrijf S. Rorije BV, Wapenveld• Zwartepoorte Goes• Visscher Leerdam• Autobedrijf Spoormakers BV, Oisterwijk• AutoVermeulen, Goes

75 jaar BOVAG-lidmaatschap:• Autobedrijf Beukers VOF, h/o Autobedrijf

Beukers, ’s-Gravenzande• Autobedrijf Herwers, Hengelo (Gld.)• Autobedrijf Kerres Kerkrade BV• Garage Buitenweg Baarn• De Waal Autogroep BV, Druten• Auto Smidts Tolbert BV• Autobedrijf Spitholt, Twello• Davo Rijnmond BV, Rotterdam• Stam Soestdijk, Soest

Gefeliciteerd met uw jubileum!

“Wij willen minder cyclisch

afh ankelijk zijn”

Aart de Koning,

CEO Koops Furness

#1/2012

Magazine voor ondernemende autodealers – januari 2012

After SalesManagement

“De kunst is de

duurzaamheid

over het voetlicht

te brengen”Rob den Boer, directeur

Toyota-dealer Van Leeuwen

Management & Beleid

“Verkoop van veel

auto’s brengt niet

automatisch meer

werkplaatsomzet”Eric Tak, voorzitter BOVAG

Autodealers

“Reviseren is de

ultieme vorm van

recyclen”Henk Mannessen,

BOVAG Revisiebedrijven

“We moesten en moeten de fervente Saab­rijder koesteren”Klaas Gol, directeur Saab Centre Gol

#2/2012Magazine voor ondernemende autodealers – maart 2012

Management & BeleidCarrière

“Welke perspec­tieven heeft het dealerbedrijf?”

Dealercongres 2012

“We zijn erg enthousiast over het initiatief NexTechnician”Jacques Neefs, After Sales Manager Volvo Bangarage

“Bush was ver­rassend openhar­tig over zijn pre­sidentsperiode”Geert Vermeer, voorzitter BOVAG

“Nu organisatie versterken voor de toekomst”Léan Verstoep, Managing Director Kia Motors Nederland

#3/2012Magazine voor ondernemende autodealers – april 2012

Management & BeleidInnovatie“Echt boeiend!”

Een deelnemer aan het congres

Dealercongres 2012

“Wij komen graag in contact met ambitieuze ondernemers”Karel van Vuuren, Fietscity

“Tools en inspira-tie voor bepalen toekomstplannen”Geert Vermeer, Voorzitter BOVAG

Page 6: DealerBusiness mei 2012

DealerBusiness #4/20126

Column Executive Helper

Gedwongen stop

Stoppen met het bedrijf? Die vraag komt zelden aan de orde. Toch is het slim

daarover na te denken en te zor-gen dat dan de zaken voor elkaar zijn. Want helaas kom ik verve-lende financiële situaties tegen. Zeker als een bedrijfsbeëindiging onverwacht, bijvoorbeeld door ziekte, nodig is, blijkt er wel eens minder reserve te zijn opgebouwd dan gedacht.Recent kwam ik zo’n situatie tegen. Een dealer klopte bij Executive Help aan omdat hij tegen huizenhoge problemen aanliep bij het stoppen van de activiteiten. Het bedrijf floreerde aller-minst. Door ziekte van zijn vrouw had de dealer de bedrijfsvoering al overgedragen aan een neef. Die deed zijn best, maar het lukte niet de zaak winstgevend te maken. Een deel van het pand was bovendien verhuurd, maar de huur liep af en een nieuwe huurder was nog niet gevonden. Het water stond tot aan de lippen.Direct zijn we in gesprek gegaan en daarbij is besloten het bedrijf in zijn geheel te stoppen, maar dan wel op een manier die niet tot een fail-lissement zou leiden. Ik heb de neef kunnen bewegen ander werk te zoeken en de dealer dui-delijk gemaakt dat het slim was de bedrijfsvoe-ring weer op zich te nemen. Zij het voor een korte periode om de cashflow op orde te bren-gen. Dat lukte. Bovendien konden we een nieuwe huurder vinden voor het gehele pand. De dealer kan nu stoppen. De huuropbrengst is wel minder dan hij had verwacht, maar er valt ook een last van zijn schouders.

Martin [email protected]

executivehelp.nl BOVAG Executive Help

Via BOVAG Executive Help geven (ex-)dealers managementadvies aan collega-dealers, vanuit hun eigen praktijkervaring en specialismen. In deze column vertellen de Executive Helpers om de beurt welke kwesties zij zoal in de dealerwereld tegenkomen. Kijk voor meer informatie op www.executivehelp.nl.

Verkiezing Beste Leerbedrijf en Beste Leermeester 2012 van start

De strijd om de titel ‘Beste Leerbedrijf ’ en ‘Beste Leermeester’ editie 2012 is losge-barsten. Net als in 2011 maken ook dit jaar twee winnaars in de categorie mobili-teitsbranche kans om in de landelijke finale tot ‘Beste Leerbedrijf 2012’ of ‘Beste Praktijkopleider 2012’ overall te worden gekozen. De twee finalisten van de mobi-liteitsbranche nemen het dan op tegen de beste leerbedrijven en leermeesters in onder meer de categorieën zorg, horeca, installatietechniek en bouw.De awards worden uitgereikt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vorig jaar gingen Autobe-drijf F. Breeman in Gouda en leermeester Kevin Kriek van Volvo Niham in Den Haag met de hoofdprijs in de categorie mobiliteitsbranche aan de haal.Door deelname aan de verkiezing kan een bedrijf laten zien hoe het investeert in de toekomstige generatie vakmensen en kan het veel positieve publiciteit genereren. Leerbedrijven en leermeesters kunnen zich nog tot 1 juli 2012 aanmelden. Uit-eindelijk blijven in de categorie mobili-

teitsbranche drie leerbedrijven en drie leermeesters over voor de finaleronde. Een jury brengt in september een bezoek aan deze bedrijven en leermeesters. De winnaars worden in november bekendge-maakt. Meer informatie over de verkie-zing en het aanmeldformulier voor deelname zijn te vinden op

www.innovam.nl/besteleerbedrijf

De komende jaren staan er veel veranderingen op stapel in de mobiliteitsbranche. Regeren is vooruitzien, dus is het zaak daar nu al op in te spelen. Om dealerbedrijven daarbij te helpen, worden er themabijeenkomsten geor-ganiseerd onder de naam ‘De wereld verandert! Veran-dert u mee?’.Onder anderen Dick Gorris van RDC/inMotiv laat tij-dens de themabijeenkomst zien dat data als persoons- en voertuiggegevens, mits goed gefilterd en gebruikt, zeer waardevol zijn voor de toekomst. Ernst Gleijm van Innovam brengt het belang van goed gastheerschap (nogmaals) onder de aandacht. Verder zullen Hans Bresser en Frans Kragten van BOVAG Autodealers de deelnemers stapsgewijs meenemen in de Toekomstvisie 2020 van BOVAG. In een praktische workshop kunnen autodealers bepalen waar ze nu staan en wat voor bedrijf ze in de toekomst willen zijn.Er zijn nog drie bijeenkomsten: op 30 mei in Dordrecht, op 4 juni in Bunnik en op 6 juni in Son. Kijk voor meer informatie op

www.dealerplaza.nl/bijeenkomsten

Klaar voor de toekomst, ‘verandert u mee’?

3980 DC Bunnik

Postbus 1100

Uitnodiging Antwoordkaart

BOV

AG A

utodealers

Antw

oordnumm

er 4000

3970 PA BU

NN

IK

De wereld verandert!

Page 7: DealerBusiness mei 2012

DealerBusiness #4/2012 7

Agenda

Trainingsagenda

Nefkens Brabant ‘wint’ havo-/vwo-leerlingen voor autobranche

De BOVAG Automotive University, het instituut voor managementopleidingen in de autobranche, organi-seert workshops, trainingen, masterclasses en mbo- en hbo-opleidingen. Inschrijven kan via www.dealerplaza.nl/trainingen. En goed om te weten: een groot deel van de trainingen is dankzij subsidie van Stichting OOMT gratis voor BOVAG-leden.

Juni4,7 Occasionmanagement5, 8, 12, 19 Dealer Make Over13, 14 Bedrijfsplan

Juli5, 10 Occasionmanagement

InschrijvenAlle genoemde data zijn onder voorbehoud. Kijk voor meer informatie en om in te schrijven op

www.dealerplaza.nl/trainingen

De mobiliteitsbranche staat te springen om goed geschoolde technische mensen. Niet alleen uit het mbo, maar ook van havo/vwo. Dus organiseerde Autobedrijf Nefkens Brabant in samenwerking met Innovam een kennismaking met de autobranche voor havo-/vwo-leerlingen. Op 23 en 24 april kwa-men ongeveer honderd leerlingen van het Lyceum Bisschop Bekkers in Eindhoven op bezoek bij Inno-vam in Best. Nefkens Brabant hield daar samen met Innovam een presentatie en ondernam met de leer-lingen verschillende activiteiten met auto’s.Henri Vossenberg, initiatiefnemer en directeur van Nefkens Brabant: “Havo-/vwo-leerlingen zijn van groot belang voor de autobranche. Juist deze leer-lingen kunnen in de toekomst de nieuwe technolo-gieën aan, nadenken over economisch rendabele investeringen en de marketing inrichten. Daarom hebben we samen met Innovam deze oriëntatieda-gen georganiseerd, om juist deze groep jongeren enthousiast te maken voor een carrière in de mobiliteitsbranche.”De leerlingen waren zeer enthousiast over de dagen en vonden vooral de ‘afwisseling tussen theorie en praktijk leuk’. De oriëntatiedagen waren onderdeel van de ScienceWeek op het Lyceum Bisschop Bek-kers, bedoeld om de leerlingen te laten kennisma-ken met techniek en bètaprojecten.

De Masterclass ‘Meer rendement door variabele beloning’ loopt op zijn einde. Op woensdag 13 juni vindt de laatste ses-sie plaats, waarbij alles draait om een vari-abele beloningsstructuur binnen het dealerbedrijf. Aan bod komen onder meer hoe leidinggevenden binnen het bedrijf hun stijl op deze manier van werken moe-ten aanpassen, wat voor consequenties een beloningsstructuur heeft voor het gehele bedrijf en vooral wat het het bedrijf oplevert. Dat er veel animo is voor deze manier van werken, blijkt wel uit het feit

dat al bijna honderd leden van BOVAG Autodealers en Truckdealers hebben deelgenomen aan deze Masterclass.De Masterclass is bedoeld voor directeu-ren/eigenaren, personeelsmanagers en sales- en aftersalesmanagers van dealer-bedrijven die zijn aangesloten bij BOVAG Autodealers en/of Truckdealers. De kos-ten bedragen 295 euro per persoon, exclu-sief BTW. Dus bent u geïnteresseerd in deze nieuwe vorm van aansturen? Schrijf u dan nu in via

www.dealerplaza.nl/trainingen

Duurzaamheid gaat een steeds belangrij-ker rol spelen binnen de mobiliteitssector en daardoor automatisch ook voor het dealerbedrijf. Kennis en informatie over alles wat met duurzaamheid te maken heeft, is voorhanden op de vernieuwde website van het Instituut voor Duurzame Mobiliteit (IvDM). Jos van den Broek, directeur IvDM: “We merkten dat veel professionals niet altijd de juiste informa-tie konden vinden op de vele verschil-lende sites. Met onze vernieuwde website en de overzichtelijke indeling zijn we ervan overtuigd dat we de branche

gericht verder kunnen helpen met duurzaamheidsvraagstukken.”Alle informatie is voortaan ingedeeld op thema’s als brandstoffen, aandrijflijnen, emissie, gedrag, feiten & cijfers en subsi-die. Ook is een onderverdeling gemaakt naar de sectoren personenvervoer en goe-derentransport. En omdat bijvoorbeeld een monteur andere informatie zoekt als een ondernemer, is binnen de sector tevens een indeling naar doelgroep.Kijk voor informatie over duurzaamheid dus op

www.ivdm.nl

Laatste Masterclass ‘variabele beloning’

Website IvDM vernieuwd

Mijn favoriete BOVAG-product

Informatiecentrum“Het Informatiecentrum van BOVAG is voor ons bedrijf – en dan voor de afdeling personeelszaken in het bij-zonder – van onschatbare waarde. Onze vragen aan het Informatiecentrum zijn in de meeste gevallen cao-gerelateerd. Af en toe worstelen we – ik denk tussen de vijf á tien keer per jaar – met complexe vraagstuk-ken waar in de cao geen hapklaar antwoord op te vin-den is. Dan biedt deze BOVAG-dienst uitkomst. Meestal stellen we onze vraag via e-mail, die zonder uitzonde-ring zeer snel wordt beantwoord. Ook de kwaliteit van het antwoord is altijd naar volle tevredenheid. En als we bellen met het Informatiecentrum worden we bovendien altijd zeer correct en uiterst vriendelijk te woord gestaan. Met recht een zeer nuttige dienst dus van BOVAG.”

Babs SchrijenMedewerker personeels-zaken Wealer Heerlen (Audi, Volkswagen en Volkswagen Bedrijfswagens)

Page 8: DealerBusiness mei 2012

DealerBusiness #4/20128

Management

“Wij fungeren als vertrouwenspersoon”

Conflicten, moeilijke situaties, nieuwe ontwikkelingen, dringende vragen; de account-adviseurs buitendienst zijn er namens BOVAG om leden en aspirant-leden van BOVAG Autodealers bij te staan, in welke situatie dan ook. “Ondernemers zouden vaker aan ons moeten denken als ze een hulpvraag hebben”, zegt René Lamers, accountadviseur buitendienst BOVAG.

Accountadviseurs BOVAG buitendienst belangrijke schakel op weg naar 2020

De autobranche is een wereld die constant verandert. Klanten veranderen mee. Dea-lerbedrijven hebben te maken met vele invloeden van buitenaf en moeten meer

dan eens moeilijke situaties het hoofd bieden. Die zijn er om op te lossen. Dat klinkt wellicht cliché-matig, maar dat is waar BOVAG voor staat en daarin spelen met name de drie accountadviseurs buitendienst Paul Kok, René Lamers en Jan Pieter van der Meulen de rol van bruggenbouwers.

“Wij vormen in de eerste plaats de schakel tus-sen de BOVAG-organisatie en dealerbedrijven”, vertelt René Lamers. “Met z’n drieën hebben wij alle leden van BOVAG Autodealers onder onze hoede. Goed contact is van groot belang. Wij zijn er voor onze leden en die moeten ons blindelings kun-nen vinden.”

Volgens Lamers zijn de accountadviseurs vooral ‘generalisten’. “We weten overal wat van, delen onze kennis en ervaring, fungeren regelmatig als spar-ringpartner en schromen ook niet een expert in te schakelen indien dat gewenst of nodig is. We krij-gen immers te maken met de meest uiteenlopende situaties.”

VertrouwenDe drie accountadviseurs buitendienst vertegen-woordigen BOVAG ook bij officiële gelegenheden, zoals de opening van een pand, het uitreiken van een titel of award et cetera. Volgens accountadvi-seur Paul Kok wordt er echter nog te weinig

gebruikgemaakt van de expertise van BOVAG. “Wij streven ernaar om elk dealerbedrijf eens in de twee jaar te bezoeken. Dat lijkt weinig, maar vaker bezoe-ken is veelal niet nodig. Wat wij wel constateren, is dat wij toch geregeld nog te laat worden ingescha-keld door dealerbedrijven. Zo was ik laatst bij een dealer die in conflict was met zijn importeur. Na de situatie te hebben geanalyseerd, konden we het pro-bleem niet meer bij de bron aanpakken. Daarvoor was het conflict al te ver gevorderd. En dat is jam-mer. Want juist om dit soort situaties te voorkomen en de dealer te helpen, is de buitendienst bedoeld.”Kok gaat verder: “Wij als accountadviseurs funge-ren ook als vertrouwenspersoon. We zijn onafhan-kelijk, hebben geen economisch of commercieel belang en hebben grote expertise in huis. Of het nu gaat om financiële of juridische zaken, wij zijn in staat problemen op te lossen. Juist het begrip ‘ver-trouwenspersoon’ kan ik niet genoeg benadrukken. We begrijpen dat het soms lastig is voor een dealer om aangrijpende zaken met ons te delen, maar het is puur in het belang van het dealerbedrijf dat wel te doen zodat we samen een oplossing kunnen vinden voor de situatie. Natuurlijk is het zo dat wij niet álles zomaar even kunnen oplossen. Maar dat staat niet in de weg om als dealer met ons in contact te blijven. Dat kan op termijn voordeel opleveren.”

Veranderende wereld“En wij zijn er niet alleen om problemen op te lossen”, zegt accountadviseur Jan Pieter van der

“We krijgen te maken met de meest uiteenlopende situaties”

Page 9: DealerBusiness mei 2012

DealerBusiness #4/2012 9

“Samen zijn we goed voor dertig jaar ervaring”Accountadviseur buitendienst Jan Pieter van der Meulen.

“Wij zijn onafhankelijk, we hebben geen commercieel belang”Accountadviseur buitendienst Paul Kok.

“Wij zijn er voor onze leden en die moeten ons blindelings kunnen vinden”Accountadviseur buitendienst René Lamers.

Meulen. “Adviseren op strategisch, tactisch en operationeel niveau is eveneens een belangrijk onderdeel van onze functie. Samen zijn we goed voor dertig jaar ervaring. Wij komen eens in de twee weken bij elkaar om alle actualitei-ten in de autobranche te bespreken. De laatste jaren is veel veranderd. In Nederland hebben de CO2-incentives een gigantische invloed op de personenautomarkt. En de huidige econo-mische situatie ziet er voor veel ondernemers niet rooskleurig uit. Nu hebben we te maken met een terugloop op het gebied van after-salesinkomsten, er worden te weinig jonge occasions ingeruild en importeurs willen hun landelijk dealernetwerk in de toekomst verklei-

nen. Hoe ga je daar als dealerbedrijf mee om? Om dealers bij te praten over actuele zaken, om creatieve oplossingen aan te reiken en om onze visie te delen, organiseren we bijeenkom-sten en thema-avonden met leden van Lokale Dealer Associaties (LDA).”Een belangrijk thema van BOVAG is momen-teel ‘Verplaats jezelf naar 2020’; een toekomst-visie die dealerbedrijven op weg helpt als het gaat om nieuwe kansen en mogelijkheden. “Dit thema stelt dealerbedrijven in staat een eigen toekomstplan te trekken. Wij geven ze daar-voor de tools”, benadrukt Van der Meulen. “Ook op dit gebied fungeren wij dus als belang-rijke tussenschakel.”

Tekst Nile van Leeuwen Beeld Corine Zijerveld

Jan Pieter van der Meulen [email protected] 06 22 55 57 58

Paul Kok [email protected] 22 55 57 57

René Lamers [email protected] 20 44 11 67

Kijk voor meer informatie ook op www.dealerplaza.nl/contact

Contactgegevens

Page 10: DealerBusiness mei 2012

DealerBusiness #4/201210

Voorzitter HNR | EV Centrum

Bert Klerk: “Het gaat om de

vraag hoe we met elkaar in

de hele keten de mobiliteit

in de toekomst

organiseren.”

Politiek & Overheid

“Meer behoefte aan mobiliteitsarrangementen”Rotterdam wil in 2014 European Green Capital zijn. De CO2-uitstoot moet daarvoor met 50 procent omlaag. Onder meer met behulp van een pakket maatregelen om elektrische mobiliteit te bevorde-ren. Wethouder duurzaamheid Alexandra van Huffelen rekent daarbij op nieuwe initiatieven en de kennis van dealers.

In de Rotterdamse stad en haven is veel verkeer. Dat zal ook in de toekomst blijven toenemen. Van Huffe-len: “De uitdaging is om mobiliteit zo te verduurza-men dat de luchtkwaliteit verbetert en de

geluidshinder en de CO2-uitstoot vermindert. Dat doen we in Rotterdam met tal van maatregelen, waaronder voldoende laadpunten voor elektrische voertuigen, 25 procent elektrisch of hybridevoertuigen in het gemeentelijk wagenpark en de inzet van elektrische deelauto’s van Greenwheels. De autobranche kan ervoor zorgen dat potentiële kopers kiezen voor zuinige voer-tuigen, voertuigen op biobrandstoffen, of nog mooier: elektrische voertuigen.”

Visie 2020De Rotterdamse wethouder verwacht dat er steeds meer behoefte komt aan mobiliteitsarrangementen. “Mensen willen zich de ene keer verplaatsen met de trein, in com-binatie met een OV-fiets, de andere keer met een deel-auto en weer een andere keer met hun eigen kleine stadsauto. De autobranche, inclusief de leasemaatschap-pijen en andere partijen, zouden kunnen inspringen op deze meer duurzame vorm van mobiliteit. Het introdu-ceren van vernieuwende bedrijfsvormen zoals de Mobi-lity Service Provider, zoals in de BOVAG visie 2020 staat, past goed in de doelstelling van de gemeente Rot-terdam en het Rotterdam Climate Initiative (RCI) om de

Rotterdam ziet rol dealers bij missie European Green Capital

Page 11: DealerBusiness mei 2012

DealerBusiness #4/2012 11

“Rotterdam bevordert liever schone vormen van vervoer dan dat we vervuilende verbieden”

Tekst Wim Otten Beeld Ingmar Timmer, Casper Rila

CO2-uitstoot met 50 procent te reduceren. De gemeente wil graag met partijen zoals BOVAG onderzoeken hoe dergelijke mobiliteitsdiensten kunnen functioneren en wat daarvoor nodig is.”

Iedereen die een oplaadpunt op eigen terrein of bij zijn pand installeert, kan een subsidie krijgen van de gemeente. 1.000 euro voor het oplaadpunt en 450 euro als vergoeding voor het eerste jaar groene stroom. De aanschaf en plaatsing wordt helemaal aan het bedrijfsleven overgelaten. Van Huffelen: “Als het niet mogelijk is om op eigen ter-rein een oplaadpunt te plaatsen dan stelt de gemeente er een beschikbaar in een parkeergarage of bij een parkeervak in de openbare ruimte. De plaatsing van deze openbare oplaadpunten worden met een nu lopend aanbestedingstraject aan het bedrijfsleven gegund. Zeker voor de periode nadat overheden en de stichting e-laad hebben geïnves-teerd in het realiseren van een basisnetwerk, juich ik een initiatief vanuit de autobranche om dit ver-der door te zetten van harte toe.”

HNR | EV CentrumSamen met diverse partners, waaronder onder meer Athlon en de RAI Vereniging, heeft de gemeente bijgedragen aan de komst van een Het Nieuwe Rijden Elektrisch Vervoer Centrum (HNR | EV Centrum); een initiatief van het Rotterdamse bedrijf Green Mobility, een onderneming van Alfred Möller en Marcel Broersma. Dat spant zich in voor de promotie van elektrische voertuigen, die per slot van rekening heel gunstig zijn voor een lage CO2-uitstoot. Bert Klerk, voorzitter van het HNR | EV Centrum: “Het gaat om de vraag hoe we met elkaar in de hele keten, dus autobedrijven, open-baarvervoerorganisaties en overheid, mobiliteit in de toekomst organiseren. Het wordt een compleet andere manier van denken: niet meer welke auto bij een klant past maar wat zijn mobiliteitsprofiel is en hoe je dat als mobiliteitsaanbieder het best kunt invullen. En dan pleiten wij voor duurzame mobili-teit met een zo breed mogelijke inzet van elektrisch aangedreven voertuigen om de CO2-uitstoot te beperken. Informatie is straks heel belangrijk. Dat je als dealer klanten kunt vertellen wat voor hen de beste optie is, qua kosten en tijd.”

Om de noodzaak van samenwerking kracht bij te zetten, blikt Klerk terug naar zijn periode als Pre-sident Directeur van ProRail. Een functie die hij tien jaar heeft vervuld. “Hoe lang hebben de Neder-landse Spoorwegen niet hun best gedaan om het bijna onmogelijk te maken met de auto bij stations te komen? Als je echter voor- en natransport bij de trein niet goed faciliteert en regelt, komt de mobili-teitsketen niet op gang. Ik denk dat juist autodea-lers een rol kunnen spelen in dit deel van de keten. Ik zie genoeg mogelijkheden, zeker voor elektrische auto’s die treinreizigers kunnen reserveren en die dan voor hun klaar staan bij het station. En, door de hoogspanningsleidingen van de treinen is vol-

doende oplaadcapaciteit dichtbij voorhanden. Het ‘spoor’ kan die stroom goedkoop leveren.”

LeadsKlerk ziet ook kansen voor een wisselwerking tus-sen HNR | EV Centrum en autodealers. “Natuur-lijk, het is opgezet als merkonafhankelijk belevingscentrum om elektrische mobiliteit te pro-moten. We hebben sinds de start in augustus 2011 meer dan tweeduizend bezoekers gehad. Het aantal groeit nu sterk. Er zijn al meer dan duizend proef-ritten gemaakt met de elektrische voertuigen die hier staan. Klanten die, als ze willen kopen, toch bij de dealer zullen aankloppen. Het HNR | EV Cen-trum kun je zien als een voorportaal, als een cen-trum dat warme leads kan aanleveren. We hebben daarmee, denk ik, een mooie propositie voor de autosector. Veel merken zien dat ook wel en de belangstelling groeit om auto’s aan het HNR | EV Centrum beschikbaar te stellen. Volvo zet hier bin-nenkort zijn elektrische C30 neer. Vooral om te laten zien dat ook dit merk met deze vorm van duurzame mobiliteit bezig is en omdat Volvo weet dat wij hier via onze founding fathers, zoals onder meer leasemaatschappij Athlon, veel zakelijke auto-gebruikers over de vloer krijgen. Mensen die mis-schien niet meteen een C30 kopen, maar wel een Volvo S60 Plug-in Hybrid die later dit jaar komt. De belangrijkste merken met elektrisch aangedreven auto’s, waaronder Nissan, Peugeot, Opel, Renault, Tesla en binnenkort ook Volvo en BMW, worden in het Centrum vertegenwoordigd. De komende jaren zullen meer merken aan de demovloot worden toegevoegd.”

Alexandra van Huffelen, wethouder

duurzaamheid in Rotterdam.

Page 12: DealerBusiness mei 2012

Waar zijn ze gebleven? Die dorpsgarages van toen, waar je voor een nieuwe auto en onderhoud aanklopte maar ook voor taxivervoer. Of waar je een metalen tuinhek liet lassen. Zo’n allround dienstverlener. Pure nostalgie? Integendeel. De formule van de local hero glanst nog steeds. Sterker, het is één van de bedrijfsvormen die volgens Toekomstvisie 2020 van BOVAG kansrijk zijn. Het is het type bedrijf waar de dealer als directeur-eigenaar klanten persoonlijk kent en weet wat hen beweegt. Dat scoort, juist omdat persoonlijke aandacht een punt is waarvoor de consument alleen maar gevoeliger wordt. Het is wel van belang op tijd een keuze te maken. Of opgaan in een Mega Store met veel vestigin-gen en merken, dan wel Mobility Service Provider worden. Of kiezen voor een niche of local hero maar dan wel met de service en (online) mogelijkheden die er anno nu en zeker in 2020 zijn. Meer weten hoe je als dealer de beste keuze maakt en inhaakt, kom dan naar de thema-bijeenkomsten. Er zijn er nog twee, op 6 juni in Eindhoven en op 12 juni in Bunnik. Meer informatie:

www.verplaatsjezelf.nl

www.dealerplaza.nl/bijeenkomsten

Dorpsgarage exit? Nee dus!

Page 13: DealerBusiness mei 2012

Tekst Wim Otten Beeld Van Ekris, Mijdrecht/Maarssen

Page 14: DealerBusiness mei 2012

DealerBusiness #4/201214

Management & Beleid

Kentekencard en kentekenoverschrijvingen: uitdagingen en kansen

Dealer als ‘kentekenloket’Er staan voor volgend jaar heel wat veranderingen op stapel op het gebied van kenteken bewijzen. Niet alleen maken de traditionele kentekenpapieren plaats voor een kentekencard, het wordt voor BOVAG-bedrijven wellicht ook mogelijk om kentekens op naam te stellen voor derden. Dat alles zorgt voor uitdagingen, maar biedt ook kansen.

In deze tijd van digitalisering was het slechts een kwestie van tijd voordat het doek voor de kente-kenpapieren zou vallen. Gegevens die nu nog op deze papieren staan, komen in de loop van 2013

op een kentekencard te staan. Deze is door zijn cre-ditcardformaat niet alleen veel handzamer, er fraude mee plegen is bovendien een stuk lastiger. Met name het zogenoemde ‘klonen van auto’s’ wordt dankzij de kentekencard moeilijker. Gestolen auto’s worden nu nog in veel gevallen van een nieuwe identiteit voorzien met behulp van gekopi-eerde kentekenpapieren. De kentekencard is veel lastiger na te maken.

Elke kentekencard is voorzien van een uniek documentnummer dat correspondeert met een nummer dat het papieren overschrijvingsbewijs vervangt: de tenaamstellingscode. Dus mocht iemand onrechtmatig in het bezit komen van een kentekencard en kwade bedoelingen hebben: met de card kan hij geen auto tenaamstellen. De bij de card behorende tenaamstellingscode is hem immers niet bekend. Die code weet – als het goed is – alleen de voertuigeigenaar.

Veranderingen voor dealerWat betekent de overstap naar de kentekencard voor dealerbedrijven? Veel, want in bijna elke fase van het bedrijfsproces verandert er wel iets. Belang-rijk om te weten is echter dat de meeste handelin-gen in het nieuwe proces geen of zeer weinig extra tijd in beslag nemen. Bij de bestelling van een nieuwe auto ontvangt de dealer bijvoorbeeld geen kentekenbewijs van de auto meer. De RDW maakt de kentekencard aan en stuurt deze zodra het voer-tuig is tenaamgesteld naar de geregistreerde voer-tuigeigenaar/houder. Dit betekent dat een dealer bij het in ontvangst nemen van de kentekenplaat geen kentekenbewijs deel 1A meer kan laten zien. In plaats daarvan volstaat het uitwisselen van een

zogeheten GAIK-code die alleen bij de dealer en de RDW bekend is. Zodra de plaat op de auto zit en het voertuig tenaamgesteld is, kan de auto worden afgeleverd. Sterker nog: de klant mag in Nederland meteen de weg op, ook al heeft hij zijn kenteken-card nog niet thuis ontvangen. In het kentekenre-gister staat hij immers als voertuigeigenaar/houder vermeld.

Een auto in de bedrijfsvoorraad opnemen gebeurt voortaan aan de hand van het unieke docu-mentnummer van de kentekencard en de tenaam-stellingscode. De oude kentekencard verliest dan zijn geldigheid; de dealer neemt hem ter plekke in en knipt de card doormidden. Er wordt geen nieuwe kentekencard gemaakt; de dealer is daarmee verlost van alle rompslomp met kentekenpapieren. Desge-wenst kan hij een ‘tenaamstellingsverslag’ afdruk-ken voor zijn eigen administratie. Wordt de auto verkocht, dan kan de dealer de auto direct – zonder codes of documenten – via ‘Tenaamstellen Voertui-gen’ (TV) op naam van de nieuwe eigenaar zetten.

Kentekenbewijzen overschrijvenMet de komst van de kentekencard wordt het voor bij BOVAG aangesloten bedrijven bovendien wel-licht mogelijk om kentekenbewijzen over te schrij-ven voor derden. Een gevolg van het besluit van het ministerie van Infrastructuur en Milieu om het proces rond het afgeven van kentekenbewijzen te moderniseren. Het ministerie wil namelijk dat ook andere dienstverleners dan alleen PostNL-postkan-toren/postagentschappen de rol van ‘kentekenloket’ kunnen vervullen. Onder meer BOVAG heeft zich hiervoor aangemeld. Voordat BOVAG-bedrijven überhaupt de rol van kentekenloket mogen vervul-len, dient BOVAG nog wel aan een aantal voor-waarden te voldoen. De overheid streeft er bijvoorbeeld naar dat iedere gemeente met meer dan 10.000 inwoners een kentekenloket heeft. Bou-

“BOVAG-bedrijven zien het ‘kenteken-loket’ als een kans, dus aan aanbieders geen gebrek”

14

Page 15: DealerBusiness mei 2012

DealerBusiness #4/2012 15

Dealer als ‘kentekenloket’

dewijn Hamel, hoofd Techniek en Duurzaamheid bij BOVAG, meldt echter dat dit hoogstwaarschijn-lijk wel gaat lukken. “BOVAG-bedrijven zien het ‘kentekenloket’ als een kans, dus aan aanbieders geen gebrek.”

Zo’n 4.800 autobedrijven, waarvan de meeste bij BOVAG zijn aangesloten, hebben op dit moment al de zogenoemde ‘bevoegdheid TV’ (Tenaamstelling Voertuigen): deze bedrijven mogen kentekens over-schrijven voor bestaande klanten. Dat BOVAG-bedrijven volgend jaar dus waarschijnlijk ook kentekens voor derden mogen overschrijven, is vol-gens Boudewijn Hamel een welkome aanvulling op de ‘bevoegdheid TV’. “Het kunnen overschrijven van kentekens voor derden biedt enorm veel kan-

sen voor BOVAG-bedrijven. In de toekomst zullen we ons scala aan diensten moeten verbreden en daar past deze service perfect in.”

Extra klantenDealerbedrijven die opereren als kentekenloket kunnen er talloze klanten bijkrijgen, meent Boude-wijn Hamel. “Doordat straks in feite iedereen zijn auto te naam kan laten stellen bij een BOVAG-bedrijf, krijgen dealers potentiële klanten nagenoeg in hun schoot geworpen. Dealers kunnen hen met-een laten kennismaken met het dealerbedrijf en laten zien wat ze als dealerbedrijf te bieden hebben. Een fantastische kans voor dealers dus om extra klanten te trekken.”

Tekst Lars Bouten Beeld HSPublicity

Page 16: DealerBusiness mei 2012

De Ondernemer

Page 17: DealerBusiness mei 2012

DealerBusiness #4/2012 17

Tekst Wim Otten Beeld Stephan van Leiden

Ramon Schipperheyn over langetermijnvisie bij EmerparkAuto

“Meer focus op CRM en kwaliteit”“De autobranche is koning actiemarketing, maar dat is alleen goed voor succes op de korte termijn”, stelt Ramon Schipperheyn van EmerparkAuto (Citroën). Hij zet liever in op persoon-lijke aandacht via CRM en een focus op kwaliteit en hoogwaardige service. Dat scoort op de lange duur beter en maakt het bedrijf minder conjunctuurgevoelig.

“Aan de balie het verschil maken, daar gaat het om. Kwaliteit uitstralen, de klant een goed gevoel geven. Veel dealers neigen te veel naar een fastfit-

achtig denken en doen.” Schipperheyn zet alles op haren en snaren om

die visie bij EmerparkAuto in de praktijk te verta-len. Eerst als Marketing Manager en sinds 1 januari dit jaar als directeur van de vestiging in Hilversum, één van de vier vestigingen van de Emerpark groep. De andere staan in Zwolle, Oosterhout en Breda en bij de groep werken zo’n tachtig medewerkers. Daarmee is EmerparkAuto momenteel één van de grotere Citroën-dealers in Nederland. Schipper-heyn is enkele jaren geleden aangetrokken om mar-keting als onderdeel van een driejarig beleidsplan gestalte te geven bij dit familiebedrijf dat onder lei-ding staat van algemeen directeur Thimas van Zantwijk.

Klappen van de zweepSchipperheyn kent het klappen van de zweep. Na zijn afgeronde studie heao commerciële economie/marketing werkte hij zes jaar bij Van Kerkhof & Visscher (Renault, Nissan, Dacia en Infiniti). Aan-sluitend specialiseerde hij zich bij W&D Consul-tants in CRM-systemen onder de noemer Carmen Automotive. “Het organisatieadvies lag mij echter niet zo. Ik wilde terug naar de autobranche. Bij EmerparkAuto was behoefte aan mensen die willen meewerken aan een nieuw driejarig beleidsplan. Dat gaat uit van groei en een professionele aanpak met een beoogd minimaal verkoopaantal van 500 auto’s per vestiging.”

De eerste fase van het beleidsplan is opgepakt. Alle vestigingen zijn verbouwd of vernieuwd voor een kwalitatief hoogwaardige uitstraling. Schipper-heyn geeft de marketing handen en voeten, waarbij de focus ligt op versterking van de naam Emerpark-Auto. De klant moet die naam associëren met betrouwbare, persoonlijke, transparante en inte-gere service. Een bedrijf dat te boek staat als voor-uitstrevend met service en diensten. “We hebben

de contactcycli met klanten omschreven. Concreet: dat we klanten meer proactief benaderen voor een onderhoud. Daarvoor hebben we de CRM-data en -systemen eerst op orde gebracht. Klanten waarde-ren die proactieve aanpak en in het contact kunnen we meteen uitleggen aan de klant wat hij of zij inmiddels bij ons al online zelf kan regelen. Bij de recepties hangt een beeldscherm met daarop ver-meld de namen van de klanten die die dag voor ser-vice worden verwacht. Het lijkt iets kleins, maar het is wel aandacht die zeer wordt gewaardeerd, mer-ken wij.”

Klantprocessen vastleggenSchipperheyn vertelt dat inmiddels ook samen met alle medewerkers klantprocessen zijn omschreven en vastgelegd. “Dus dat iedereen weet wat er moet gebeuren vanaf het moment dat een klant zijn auto hier parkeert tot hij uiteindelijk weer wegrijdt.” Het leidde tot trainingen, deels in eigen huis ontwikkeld en deels in samenwerking met de importeur. “Zo hebben we een training voor gastheerschap op maat ontwikkeld voor alle medewerkers die wel eens contact met een klant hebben, dus ook voor de magazijnmedewerkers. Zeker, het is een proces dat tijd moet hebben om het effect in klanttevreden-heid te zien. Feit is dat het aantal ontevreden klan-ten bij ons al zeer laag is in vergelijking met landelijk bij Citroën.”

EmerparkAuto wil zich verre houden van kor-tingen en schreeuwerige acties. “Dat is best lastig, zeker in deze tijd. De druk om toch hiermee op korte termijn succes te boeken, moeten we weer-staan – en dat kan ook. Kwaliteit betaalt zich immers op de lange duur uit.” Het is volgens Schip-perheyn de manier om vet op de botten te krijgen en zo een conjunctuurdal te pareren. Een aanpak die zich bij het familiebedrijf EmerparkAuto ook laat staven door de feiten. “Het feit dat we een Gray-don Certificaat hebben gekregen zegt ook wel iets. Dit certificaat betekent dat we in deze branche behoren bij de 5 procent financieel gezondste ondernemingen.”

“Veel dealers zijn te fastfit-achtig gaan denken en doen”

Page 18: DealerBusiness mei 2012

DealerBusiness #4/201218

inMotiv rolt nieuw webbased bestelplatform AutoConnect-NCO uit

Bestellen en leveren leaseauto’s efficiënter en zonder fouten

Tevreden leaserijders omdat ze de auto volgens afspraak en juiste specificaties afgeleverd krij-gen. Leasemaatschappijen die de factuur vlot afhandelen en betalen. Geen misverstanden en irritaties meer in de communicatie. Dat is de insteek van het nieuwe webbased bestelplatform AutoConnect-NCO. De eerste ervaringen zijn ronduit positief.

“Er moest wat gebeuren. Eerder hebben wij gesignaleerd dat bij acht van elke tien afgeleverde leaseauto’s achteraf contact nodig is met de dealer over de

factuur omdat daarin mutaties werden vermeld die niet op de order stonden”, zegt Luuk van Halder, Director Operations van leasemaatschappij Alpha-

bet Nederland, voorheen ING Car Lease. Het uit-zoeken en soms herberekenen van de leaseprijs leidt tot vertraging en kost extra manuren. AutoConnect-NCO bant deze voor alle partijen onwenselijke situ-atie uit.

Alphabet stond samen met RDC inMotiv aan de wieg van het nieuwe bestelplatform AutoConnect-

Innovatie

V.l.n.r.: Mark Nieuwendijk (Algemeen Directeur inMotiv), Peter Kerstens (Manager Sourcing & Maintenance bij Alphabet Nederland), Teun Lammers (Accountmanager Lease bij inMotiv) en Luuk van Halder (Director Operations Alphabet Nederland).

Page 19: DealerBusiness mei 2012

DealerBusiness #4/2012 19

Tekst Wim Otten Beeld Stephan van Leiden

NCO. Zij hebben elkaar gevonden vanuit de gedachte dat het beter, sneller en minder foutge-voelig moet kunnen wat betreft bestellen, het vol-gen van de order, afleveren en factureren van leaseauto’s. Van Halder: “Het systeem is eenvoudig te gebruiken door leasemaatschappij, leaserijder, wagenparkbeheerder en dealer. En het heeft abso-luut niet de intentie om dealers tegen elkaar uit te spelen qua aankoopcondities.”

Eén set van gegevensAutoConnect-NCO is een doorontwikkeling van eerder in België (Impact Software) ontwikkelde soft-ware. De Nederlandse markt met zijn ingewikkelde fiscale autobelastingen leidde tot een behoorlijke uit-breiding. AutoConnect-NCO benut voor de verwer-king en de check van de orders gegevens van RDC inMotiv en RDW. De aanloop naar een operatief bestelplatform vergde dan ook enige tijd.

“Dealers en leasemaatschappij kijken in dit sys-teem altijd naar dezelfde set gegevens van de bestelde auto. Elke mutatie wordt hierin verwerkt en het gelijktijdig invoeren van gegevens is niet mogelijk”, aldus Mark Nieuwendijk, Algemeen Directeur van inMotiv. “De berijder kan via een aparte applicatie ook zelf de bestelling bekijken en de levering volgen. Hij kan dus zien wanneer de auto komt en dat spaart een telefoontje uit met de dealer of lease maatschappij.”

Teun Lammers, Accountmanager Lease bij inMotiv, voegt toe dat tijdens de ontwikkelingsfase niet alleen is gekeken naar wat handig zou zijn voor Alphabet. “Van meet af aan hebben we met elkaar gefocust op zoveel mogelijk facetten die van belang zouden kunnen zijn voor gebruikers in hun algemeenheid. We kunnen het webbased platform daardoor inrichten naar de eisen van iedere willekeurige leasemaatschappij. Toegang krijgen de gebruikers met inlogcodes en wat de opzet en het gebruik betreft is het niet moeilijker dan internetbankieren.”

Na het doorrekenen van een aanvraag voor een nieuwe leaseauto en goedkeuring van de klant op het maandtarief, gaat de bestelling de deur uit; niet meer per post maar online. Peter Kerstens, Manager Sour-cing & Maintenance bij Alphabet: “Wij sturen de desbetreffende dealer een e-mail waarmee hij – na

invoering van zijn inlogcodes – toegang krijgt tot de dataset van de te bestellen auto. Zo simpel werkt het. De dealer hoeft dus zelf niet extra te investeren in hardware en software.”

SchoonheidsfoutjesAls een soort shakedown hebben inMotiv en Alpha-bet gekozen voor een startfase met vier grotere dea-lerorganisaties. Driessen Autogroep, Stam Groep, Indumij en Terberg krijgen orders van Alphabet nu online binnen. Van Halder: “Met deze vier willen we de eerste stappen zetten, waarna spoedig de verdere uitrol volgt. Gezien de eerste ervaringen verwacht ik dat het heel snel kan gaan. Het is dus niet ondenk-baar dat alle orders vóór het eind van dit jaar via AutoConnect-NCO naar de dealers gaan.”

In de loop van dit jaar zullen steeds meer dealers het voordeel kunnen ervaren van dit systeem. Van Halder: “Het gaat er ook om dat meer leasemaat-schappijen aanhaken. Dat zal, vermoed ik, wat meer tijd vergen omdat zij ook zullen moeten bekijken hoe ze hun eigen werkmethoden en systemen inbedden. Het voordeel weegt echter op tegen die inspanning. Het scheelt veel tijd aan controle en vooral veel telefonische communicatie.”

OlievlekRDC inMotiv verwacht dan ook dat bij dealers en leasemaatschappijen het enthousiasme door de win-winsituatie zich als een olievlek zal uitbreiden. “We hebben die ervaring met de invoering van ROB-Net (het online branchecommunicatiesysteem dat lease-maatschappijen en dealers ondersteunt bij de work-flow voor reparatie, onderhoud en banden – red.). Daarbij is ook eerst gestart met enkel grote partijen, waarna een grotere groep kleinere partijen en ver-volgens de rest aanhaakten. Nu is ROB-Net niet meer weg te denken”, aldus Nieuwendijk.

“Later dit jaar komen aanvullingen voor Auto-Connect-NCO, waaronder de managementmodule waarmee holdings bijvoorbeeld overzichten kunnen opvragen van het aantal leaseauto’s van een bepaald merk. Daarnaast zijn wij bezig met de ontwikkeling van een module voor een koppeling aan het eigen DMS. Dus wat gold bij ROB-Net geldt ook bij Auto-Connect-NCO: het is niet verplicht, maar wel heel erg handig.”

“Het heeft absoluut niet de intentie om dealers tegen elkaar uit te spelen qua aan-koopcondities”Luuk van Halder, Director Operations Alphabet Nederland

“Dealers en lease-maatschappijen kijken in dit platform altijd naar dezelfde set gegevens”Mark Nieuwendijk, Algemeen Directeur inMotiv

Page 20: DealerBusiness mei 2012

DealerBusiness #4/201220

Hyundai implementeert landelijk een online werkplaatsafspraakmodule

“Klant kan zelf snel en eenvoudig afspraak plannen”Hyundai-importeur Greenib Car b.v. is de eerste in Nederland die een nieuwe, online af-spraakmodule in de gehele dealerorganisatie heeft ingevoerd – het platform waar ook BOVAG en ANWB gebruik van maken. De eerste ervaringen zijn ronduit positief. Klanten maken er goed gebruik van en dat scheelt veel manuren bij de werkplaatsreceptie.

Innovatie

Page 21: DealerBusiness mei 2012

DealerBusiness #4/2012 21

“Klant kan zelf snel en eenvoudig afspraak plannen”

“Het gemak waarmee een klant online een werkplaatsafspraak kan maken, is van groot belang”

Tekst Nile van Leeuwen Beeld HSPublicity

Hyundai-dealer Van der Linden uit Waddinxveen was als pilotdealer betrok-ken bij de invoering van de online afspra-kenmodulen. Directeur-eigenaar Rob

Knop: “Het is een fantastisch initiatief geweest om dit systeem landelijk in te voeren. Een werkplaatsaf-spraak is in dit systeem echt snel en eenvoudig in te plannen door een klant. Als er te veel handelingen nodig zijn, gaan klanten uiteindelijk toch gewoon bellen. Daar is deze investering uiteraard niet voor bedoeld.”

Het inplannen van een werkplaatsafspraak kan op talloze manieren, maar de kunst is de drempel voor de klant zo laag mogelijk te maken. “Wij zijn constant op zoek naar nieuwe middelen om de bereikbaarheid van de dealers voor onze klant zo eenvoudig en overzichtelijk mogelijk te maken. Klanten moeten ons altijd en overal kunnen berei-ken, op elk gewenst tijdstip. Internet is de sleutel”, zegt Theo Eitjes, Director After Sales bij Greenib Car b.v. “Inmiddels maakt ruim 90 procent van de Nederlandse bevolking gebruik van internet. Door onze klanten de mogelijkheid te bieden om online een afspraak in te plannen bij de werkplaats, ver-groten wij dus onze bereikbaarheid. Bovendien maken wij het daarmee niet alleen voor de klant maar ook voor onszelf een stuk makkelijker.”

Online AfspraakMaar hoe maak je het zo gemakkelijk mogelijk? Tij-dens een aftersalesbijeenkomst bij BOVAG Auto-dealers presenteerde BOVAG het systeem Online Afspraak. Dit systeem, dat in samenwerking met A2SP is ontwikkeld, is voor alle leden beschikbaar via BOVAG.nl. Een delegatie van Greenib Car b.v. die bij deze bijeenkomst aanwezig was, reageerde enthousiast. Eitjes: “Wij zijn toen met onze dealers in gesprek gegaan. Nadat er groen licht werd gege-ven, zijn wij met A2SP aan de slag gegaan om het-zelfde systeem in onze dealerorganisatie te implementeren. Het delen van een platform levert meerdere voordelen op. Op de eerste plaats zijn de vele ingangen die het A2SP-systeem biedt aan elkaar gekoppeld. De klant hoeft dus niet per se via de landelijke website van Hyundai of de website van de Hyundai-dealer een werkplaatsbezoek in te plannen. Dat kan hij ook doen via de website van BOVAG. Dat wekt vertrouwen bij de klant. Wij zijn zeer tevreden met deze samenwerking. Het invoe-ren van de online werkplaatsafspraakmodule in ons dealernetwerk is onderdeel van de diverse online-diensten die in gebruik zijn of nog komen”, aldus Eitjes.

GemakDe belangrijkste doelen voor de ontwikkeling van de werkplaatsafspraakmodule waren dan ook gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid. “Het gemak waarmee een afspraak online kan worden ingepland, is van groot belang. Als het een te grote rompslomp wordt, haken klanten af. Dat geldt ook voor degenen die er aan de dealerkant mee moeten werken”, zegt Maarten Slagtveld, salesmanager van A2SP. “De werkplaatsmodule is daarom zo ontwik-keld dat hij voor de klant erg overzichtelijk is. Het gebruik ervan spreekt bijna voor zich: de klant vult zijn contactgegevens in, selecteert een dealer en geeft aan wat de gewenste reparatie- of onder-houdswerkzaamheden zijn. Op basis daarvan bepaalt het systeem de te reserveren werkplaat-suren. Vervolgens kan de klant in de duidelijk weer-gegeven werkplaatsagenda precies zien wanneer hij terecht kan bij de werkplaats. Er worden diverse mogelijkheden weergegeven. Na het selecteren van de gewenste datum en tijdstip krijgt de klant een bevestiging van de afspraak. Dat is alles, meer hoeft de klant niet te doen.”

Capaciteit beherenDe werkplaatsreceptie wordt dus veel werk uit han-den genomen. De klant is immers degene die de werkplaatsagenda invult. Dat betekent echter niet dat het dealerbedrijf de controle verliest. Slagtveld: “De agendafunctie is gekoppeld aan het werkplaats-planningsysteem. Het dealerbedrijf bepaalt dus zelf hoe de capaciteit van de werkplaats wordt benut. Op een dag dat er geen afspraken gepland staan, ziet de klant altijd een capaciteit van 100 procent. Maar dat betekent niet automatisch dat er op die dag ook naar volle capaciteit wordt gewerkt. Wel-licht heeft het dealerbedrijf bewust ruimte vrijge-houden voor spoedgevallen of rekening gehouden met de afwezigheid van een of meerdere monteurs. Dat is geheel aan de dealer om dat in te vullen.”

Toekomst“Vooralsnog gaat het om de werkplaatsafpraakmo-dule, maar het systeem biedt veel meer mogelijkhe-den. Door het koppelen van plansystemen kunnen we in de toekomst bijvoorbeeld ook proefritten door de klant online laten inplannen. Tevens werkt A2SP momenteel aan het koppelen van Plan-IT aan Online Afspraak. Daarmee wordt de werkplaatsa-genda van BOVAG-leden die gebruikmaken van Plan-IT opengesteld via BOVAG.nl. Dit zijn gewel-dige ontwikkelingen voor ons, onze branche en onze klanten”, besluit Rob Knop.

Director After Sales bij Greenib Car, Theo Eitjes: “De online werkplaatsafspraakmodule maakt het de Hyundai-klant zeer gemakkleijk om een werk-plaatsafspraak te maken.”

Page 22: DealerBusiness mei 2012

22

Tekst Lars Bouten Beeld Hans van Dijk

22

Oude Liefde

DealerBusiness #4/2012

Roel Toornstra, directeur van Peugeot-dealer Nefkens Noord in Groningen, heeft een passie voor alles wat wielen heeft – zeker als het ook nog eens snel en klassiek is. Hij treft de auto’s bovendien het liefst in een ‘zo slecht mogelijke staat’, zodat hij er lekker aan kan sleutelen. “En dat hoeft dan weer niet zo snel, maar op m’n gemak”, aldus Toornstra.

De passie voor snelle auto’s manifesteerde zich bij Toornstra al op jonge leeftijd. Het was echter pas begin jaren tachtig dat hij zijn eerste leuke ‘hobbyauto’s’ aanschafte. “Ik hield altijd al van auto’s, maar op jonge leeftijd ben je nou eenmaal

meestal niet zo snel in de positie om je een leuke auto te veroorloven. Tot een jaartje of dertig geleden. Het waren toen voornamelijk spor-tieve Alfa’s waar ik mee reed.” Toornstra’s passie voor techniek en het feit dat hij zeer handig is, kwamen toen goed van pas. “Alfa’s zijn o zo leuke auto’s, maar ze kampen, zeker toentertijd, met heel wat techni-sche problemen. Dat vormde voor mij echter eerder een uitdaging dan een belemmering. Ik heb dus heel wat uurtjes in en onder de Alfa’s doorgebracht!”

Accu opladenDe ‘bella macchine’ zijn inmiddels ingeruild voor voornamelijk Britse auto’s. Wat is gebleven, is zijn grootste hobby: restaureren. Het zorgt voor een stukje innerlijke rust, aldus Toornstra. “Uiteraard heeft mijn interesse in techniek ervoor gezorgd dat ik ben begonnen met restau-reren. Het sleutelen heeft echter ook een rustgevende werking op me. Als directeur van Peugeot-dealer Nefkens Noord leid ik een druk bestaan en dan moet ik er af en toe even tussenuit. Voor mij is het werken aan een auto dan de ideale manier om het accuutje weer op te laden.”

NSU 1200 TTAan projecten overigens geen gebrek. “Ik heb meerdere restauraties lopen, waaronder die van een NSU 1200 TT. NSU heeft me altijd al gefascineerd omdat ze op technisch vlak zeer innovatief waren. En toen kwam ik dit bommetje op wielen tegen.” Toornstra kennende, geen exemplaar dat in concoursstaat verkeerde. “Nee, er moest – en er moet nog steeds – heel veel aan gebeuren. Maar ik hoop ’m voor de zomer klaar te hebben, volledig in rallytrim. Dan kan ik nog mooi een paar rally’s meepikken.”

En hoewel hij zijn ‘wilde raceharen’ inmiddels al een beetje verlo-ren is – Toornstra werd in de jaren tachtig meerdere malen Neder-lands kampioen motorracen in de 250 cc- en 350 cc-klasse – kun je hem nog steeds wakker maken voor een rally. “Nu rijd ik die met mijn MGB. Een (h)eerlijke auto die ontzettend veel rijplezier biedt.” En als Toornstra moest kiezen tussen (hard) rijden en sleutelen? “Dan kies ik toch voor het laatste. Het eerste heb ik genoeg gedaan.”

Bommetje op wielen

“Voor mij is sleutelen aan een auto de ideale manier om het accuutje weer op te laden”

Page 23: DealerBusiness mei 2012

www.teamofexcellence.nl

www.arsg.nl

Algemeen-, interimmanagementen ondernemerscoaching

www.parex.nl

Het innovatieve onderdelenplatform

www.plan-it.nl

Digitale Werkplaatsplanning

www.cartel.nl

Automotive Internet, appsen online marketing

Internet & marketing

www.uname-it.nl

Sales- en aftersales management software

EEN PRODUCT VAN

www.care-mail.nl

De slimste oplossing voor klantencontact

Team of Excellence is een open en vruchtbare samenwerking. Alle deelnemers werken uiteraard graag samen met andere partijen.

Team of Excellence is een samenwerkingsverband tussen zes bedrijven met een specialisme in de automotive branche. Het team biedt een platform voor het uitwisselen van ervaringen en ideeën alsmede voor innovatie en koppeling van de softwareproducten ter verbetering van de dienstverlening aan de gezamenlijke klanten.

(Advertenties)

Contact ‘op maat’ met uw klanten op het juiste, door u te bepalen,

moment op basis van de correcte voertuig- en NAW-gegevens

U kunt direct reageren op belangrijke sales- en after-salesgebeurtenissen

Efficiënt, geautomatiseerd én gepersonaliseerd contact met uw klant

Klanten houden zelf hun gegevens up-to-date via hun eigen, persoonlijke

klantensite (geïntegreerd in uw website)

CaRe-Mail is eenvoudig, gebruiksvriendelijk en vereist geen opleiding of

training

Het CaRe-Mailteam ondersteunt en denkt mee in alle processen

CaRe-Mail voldoet aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens door

permissiemarketing

Ing. DS Tuijnmanweg 24131 PN VianenT: 088-000 [email protected]

CaRe-Mail Klantencontact

Onderdeel van de RDC groeprdc.nl

www.care-mail.nl

Als dochter van BOVAG weet Bovemij Verzekeringen wat de mobiliteits branche beweegt. We bieden een op maat gesneden verzekeringspakket dat naadloos aansluit op de bedrijfssituatie van ondernemers aangesloten bij BOVAG. Maar we gaan graag nog een stap verder en denken mee in het voorkomen en oplossen van risico’s in de breedste zin. Door praktische tools in handen te geven om risico’s te managen en te vertalen naar kansen. Daarmee heeft de BOVAG-ondernemer alle ruimte voor zorgeloos ondernemen: bewegings ruimte. Kijk op www.bovemij.nl voor alle bewegingsruimte.

Wij nemen ondernemersrisico’s heel persoonlijk

Postbus 7110 | 6503 GP Nijmegen | Tel (024) 366 66 66 | Fax (024) 366 66 88www.bovemij.nl | [email protected] | Vergunningnummer 12000483

1001 GEVAREN1 VERZEKERAAR

097_Bovemij_AdvRisicomanagement_92x124_WT.indd 1 14-03-12 16:44

Als dochter van BOVAG weet Bovemij Verzekeringen wat de mobiliteits branche beweegt. We bieden een op maat gesneden verzekeringspakket dat naadloos aansluit op de bedrijfssituatie van ondernemers aangesloten bij BOVAG. Maar we gaan graag nog een stap verder en denken mee in het voorkomen en oplossen van risico’s in de breedste zin. Door praktische tools in handen te geven om risico’s te managen en te vertalen naar kansen. Daarmee heeft de BOVAG-ondernemer alle ruimte voor zorgeloos ondernemen: bewegings ruimte. Kijk op www.bovemij.nl voor alle bewegingsruimte.

Wij nemen ondernemersrisico’s heel persoonlijk

Postbus 7110 | 6503 GP Nijmegen | Tel (024) 366 66 66 | Fax (024) 366 66 88www.bovemij.nl | [email protected] | Vergunningnummer 12000483

1001 GEVAREN1 VERZEKERAAR

097_Bovemij_AdvRisicomanagement_92x124_WT.indd 1 14-03-12 16:44

Page 24: DealerBusiness mei 2012

HIER IS ALLES AUTO.

Dagelijks 80.000 bezoeken op onze site waar ruim 175.000 auto’s te vinden zijn.

Een indrukwekkend aanbod dat nu overal te bekijken is. 220.000 mobiele app-gebruikers

doen al niet anders. Tel daar 12 jaar expertise in online auto’s verkopen bij op en u weet:

auto’s verkopen gaat stukken makkelijker als ze in de grootste showroom van Nederland staan.

Ook uw verkoopkansen vergroten? Bel 0347-350777 of kijk op autoscout24.nl

Staan uw auto’s al in de grootste showroom van Nederland?

34001016 ADV-AFTERSALES_MAG_210x280.indd 1 05-03-12 11:22