Ampersant mei 2012

21
hoofdartikel 1 Een geschiedenis om trots op te zijn Een gedreven burgemeester Waarom zij kiezen voor CD&V Arendonk Wij werken voor U ! p.14 p.8 p.6 p.4 CD&V SAMEN VOOR EEN SUPER ARENDONK www.cdenvarendonk.be CD&V Arendonk {ALLE ARENDONKENAARS INBEGREPEN}

description

20 pagina tellende infobrochure met heel wat leuk nieuws over het reilen en zeilen van CD&V Arendonk !

Transcript of Ampersant mei 2012

Page 1: Ampersant mei 2012

hoofdartikel

1

Een geschiedenis om trots op te zijn

Een gedreven burgemeester

Waarom zij kiezen voor CD&V Arendonk

Wij werken voor U !p.14

p.8

p.6

p.4

CD&VSAMEN VOOR EEN SUPER ARENDONK

www.cdenvarendonk.be

CD&V Arendonk{ALLE ARENDONKENAARS INBEGREPEN}

Page 2: Ampersant mei 2012

2

Met dit boekje willen we je een beeld geven waar onze Arendonkse CD&V voor staat. Het is een waaier van boeiende reportages, verwezenlijkingen en kleurrijke foto’s van bekende Arendonkenaren..

Meer dan ooit, zijn wij een zeer stabiele factor in het Arendonks politieke landschap. Hiernaast vind je een zeer kleine greep uit het CD&Vverkiezingsprogramma van 2006. Op zijn zachtst gezegd, moeten wij, als Arendonkse CD&V, niet blozen…. We realiseren meer dan 90% van het programma dat we toen voorlegden. We willen je dan ook duidelijk maken dat praten alleen, niet werkt. Wij zijn een partij van “doeners”, een partij die wil realiseren voor een nog mooier Arendonk. De laatste zes jaar hebben we dan ook fraaie verwezenlijkingen kunnen neerzetten in goed overleg met de Arendonkenaren.

Daarnaast hebben we een betrouwbare ploeg mensen om dit dagelijks uit te voeren. Al onze verkozenen werken nog steeds trouw en gedreven aan ons programma en wat wij u beloofde. Deze trouw aan het gegeven woord is essentieel voor de Arendonkse CD&V.

Daarnaast hebben we hard gewerkt aan de vernieuwing en verjonging in onze partij. Bij de volgende verkiezingen zullen er, naast onze “bekende koppen”, ook meer dan 10 nieuwe gezichten op onze lijst prijken. Deze mix van ervaring en vernieuwing maakt me tot een zeer tevreden voorzitter.

Beste Arendonkenaar, er is alvast één zeker-heid: op ons kan je rekenen!

Veel leesplezier!

Rob BlockxVoorzitter CD&V Arendonk

Veel leesplezier!

Rob Blockx

Op ons kan je rekenen

FOTO

LEO

DE

BOC

K

column

Enkele punten uit ons verkiezingsprogramma 2006

- Het OCMW als een sociaal huis met centralisering van de bijhorende diensten wat betreft sociale zorg, ouderzorg, ouderbegeleiding, tewerkstelling-strajecten,…

- Een verantwoord aanbod aan sociale huur- en koopwoningen en sociale bouwkavels uitbouwen.

- Uitbouw van het jeugdhuis Onkrooid.

- De gemeente dient voldoende sportinfrastructuur ter beschikking te stellen van plaatselijke clubs en zeker ook voor de individuele sporter.

- Fietspaden langs alle invalswegen is een streefdoel. . . . Alle promotieacties ter bevordering van het fi etsverkeer verdienen ondersteuning (schoolfi etsroutes, fi etspooling, belgerinkel naar de winkel, fi etswerkverkeer,…).

- In het kader van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan dient zo spoedig mogelijk het ruimtelijke uitvoeringsplan lokaal bedrijventerrein te worden gerealiseerd.

ZOGEZEGD

COLOFON

2

Ernest Buijs, Rob Blockx, Nick Meeuwes, Bart Vosters, Ann Hermans, Jef Bouwen, Marij Nys, Vincent Helsen, Maria Goossens, Luc Bouwen Chinese vrijwilligersJoost Bresseleers, Bart VostersRob Blockx, Wampenberg 15, 2370 [email protected]

Redactiecomité:

Fotografi e:Vormgeving: Verantw. uitgever: Re(d)actieadres:

Meer over onze werking?Bezoek onze site : www.cdenvarendonk.be

Page 3: Ampersant mei 2012

lenteactie

Samen leven. Samen geven. Samen delen. Samen lachen. Samen wonen. Samen werken. Samen 800 jaar Arendonk vieren. Samen sporten. Sa-men uit. Samen thuis. Samen bouwen. Samen sturen. Samen denken. Samen doen…

En doet u mee met CD&V Arendonk? Want samen is super.

Meer over onze werking?

Page 4: Ampersant mei 2012

4

EEN GESCHIEDENIS VAN VERANTWOORDELIJKHEID NEMENDe Christelijke Volkspartij (voorheen CVP en nu CD&V) heeft sedert de tweede wereldoorlog in Arendonk onafgebroken mee het gemeentelijk beleid bepaald. Via mandatarissen en sympathisanten werd er steeds gestreefd de ideeën van de christelijke democratie in werkelijkheid om te zetten.

Omdat beelden meer zeggen dan woorden, hoef je maar om je heen te kijken en foto’s van vroeger ter hand te nemen . Natuurlijk zijn ook de bevolking en het bestuur fel geëvolueerd. Arendonk van 1950 en Arendonk van 2012 zijn in velerlei opzicht grondig verschillend.

Na de oorlogen werd door het bestuur volop geinvesteerd in de bouw van scholen. De gemeentelijke basisschool in de Kerkstraat werd in 1952 in gebruik genomen. Die van de Schoolstraat volgde in 1966. Ook op de Voorheide volgde nog een nieuwbouw.

De sociale woningbouw kent haar begin kort na WO I, maar komt pas echt op gang na WO II. De eerste echte grote projecten waren de bouw van DeHoogakkers in 1965 - 1967 en Flierenbos in de jaren ‘70.

1945

- 19

64

1965

- 19

76

4

Op de plaats waar nu het rust- en verzorgingstehuis staat, werden reeds van rond 1850 sukkelaars opgevangen en verzorgd in het toenmalige “Gasthuis”. In 1962 besliste het gemeentebestuur om de oude gebouwen af te breken en er een modern complex te bouwen. In 2012 werd de nieuwste vleugel in gebruik genomen en in de nabije toekomst zullen in het oude gebouw, nieuwe moderne servicefl ats worden ingericht.

Jan

van

Popp

el

Vic

Mae

s

1977

- 19

82Je

f Bou

wen

1983

- 19

88K

arel

Van

Goo

l

Page 5: Ampersant mei 2012

5

EEN GESCHIEDENIS VAN VERANTWOORDELIJKHEID NEMEN

De Arendonkse kunstacademie is al sinds jaar en dag tot ver buiten de gemeente- en landsgrenzen befaamd voor haar gedegen opleiding. Omdat er nood was aan een dege-lijk en professioneel onderkomen, werd door de gemeente de oude sigarenfabriek van Karel I aangekocht en gereno-veerd. Sinds 2008 is de adademie daar ondergebracht.

Sport en ontspanning zijn voor CVP - en CD&V steeds belangrijk geweest in de ontwikkeling van Arendonk. Getuige daarvan is de bouw van het gemeentelijk zwembad in 1976 en de verdere ontwikkeling van het sportpark Heikant de afgelopen jaren met aandacht voor zowel de individuele - als de ploegsporter.

2013

- …

5

?

Op de plaats waar nu het rust- en verzorgingstehuis staat, werden reeds van rond 1850 sukkelaars opgevangen en verzorgd in het toenmalige “Gasthuis”. In 1962 besliste het gemeentebestuur om de oude gebouwen af te breken en er een modern complex te bouwen. In 2012 werd de nieuwste vleugel in gebruik genomen en in de nabije toekomst zullen in het oude gebouw, nieuwe moderne servicefl ats worden ingericht.

1983

- 19

88K

arel

Van

Goo

l

1989

- 20

00Je

f Bou

wen

2001

- …

Erne

st B

uijs

Het respect voor de verworvenheden uit het verleden kan evenwel ook vandaag nog vastgesteld worden als men met open ogen rondloopt in onze gemeente en praat met Arendonkse mensen.Ook het voorzitterschap van respectievelijk de COO en het OCMW werd al die tijd waargenomen door een christen democraat.

De CD&V engageert zich om ook de komende jaren bestuursverantwoordelijkheid op te nemen. Een reeks bekwame kandidaten zal zich in oktober aanbieden om volgende legislatuur verder te bouwen aan een eigentijdse gemeente waar het goed is om te werken en te genieten.

Omdat een dorpskern de dag van vandaag heel wat moderne functies met zich meebrengt, werd eind van vorige eeuw beslist om het centrum van Arendonk een gronde facelift te geven. In 2006 werd de hernieuwde kern, met aandacht voor meer groen en minder (zwaar) verkeer, feestelijk geopend. Ook de rest van het dorp wordt continu gerenoveerd en verfraaid.

Page 6: Ampersant mei 2012

6

Een gedreven burgemeesterOp een zachte woensdagmorgen stap ik het gemeentehuis binnen op zoek naar een interview met Arendonks Burgemeester Nest Buijs. Aangekomen op het bureau van onze burgervader ontmoet ik een rijzige man in’t pak, tussen een stevige stapel papieren. Voordat ik het eigenlijk door heb, is het gesprek gestart. Het valt me enorm op hoe deze man zijn dossiers beheerst en met kennis van zaken spreekt.

Mooiste realisaties

“ Het zijn er in elk geval veel….bijna teveel om op te noe-men. “ Maar vooraleer ik het door heb is Nest zijn trein ver-trokken: “ Fietspaden in alle windrichtingen: Grens, Ravels, Oud-Turnhout, ja, deze dossiers zijn in volle ontwikkeling. De “stille” fuifzaal in het jeugdhuis, verbouwing OCMW en zijn sociaal huis, intensieve vernieuwing van het materiaal voor onze brandweer en een politiewerking op maat.Ach ik denk ook nog aan ons mooi infoblad 2370 en de vernieuw-de website.” Achter deze waterval van woorden, herken ik een verbeten glimlach in een baard, blinkende ogen die verraden dat de burgemeester fi er is op zijn realisaties. Voor mij zit een man die vooral iets wil doen voor zijn Arendon-kenaars. “ En jawel, er kwamen ook nog eens 50 sociale woongelegenheden en bouwkavels bij, een 50-tal zijn in ontwikkeling. Daarnaast ontwikkelden we verkavelingen in Bleek, Kuiperkensstraat en Wolfsakker”. De spraakwaterval ontaardt in een tsunami waarbij de sportvelden Heikant,

aankoop van zaal “Den Arend” en “Heemhuis” en de dienst 100 me bijblijven. Na een halfuurtje opsomming gaat de storm bijna liggen…” laten we vooral de kunstacademie en zijn omgeving en ons echt mooi dorpscentrum niet verge-ten!” Kortom, Als we het willen zien, is Arendonk zo mooi en dat in een feestjaar. “ 800 jaar Arendonk is een werk van velen, met het bestuur als drijvende motor, ach het is zo leuk!” waarbij de glimlach ten volle zijn baard kleurt.

Financiën

Tijd om de Burgemeester eens op de rooster te leggen, dacht ik zo. Wanneer komt er een Arendonkse crisis? Nest veert weer helemaal op.” We hebben fi nancieel geen gekke dingen gedaan. Je moet trouwens met gemeenschapsgeld geen beslissingen nemen die je ook voor U persoonlijk niet zou nemen.” Hier spreekt de grootvader, dat is duidelijk, wijs en zelfverzekerd. “ Wist je dat we deze legislatuur de gemeenteschuld met 40% afgebouwd hebben, 40%!” Zijn vinger tikt nu regelmatig op zijn tafel. “ Daarnaast deden we voor meer dan 30 000 0000 euro aan investeringen, wat zeker niet slecht is. Nee, Crisis moet je in Arendonk niet ver-wachten, we zijn al geruime tijd bezig voor meer optimalisa-

tie van de middelen en consolidatie van het personeel. “ We leven nog te veel in een maatschappij waar men denkt dat alles moet en kan en dat zal toch wel wat moeten verande-ren” zegt Nest eerlijk en zelfverzekerd. “Onze fi nanciën zijn echt op orde, we behoren bij de eerste helft als het gaat om de fi scaal vriendelijkste gemeente van Vlaanderen, maar we blijven voorzichtig, besparen waar mogelijk en meer met minder, dit is de boodschap.”Het leek me wel duidelijk hier spreekt een Burgemeester, die er staat voor zijn bevolking.

Toekomst

Voor de derde keer schiet de Arendonkse Burgervader vooruit: “ Er ligt nog veel moois voor ons: de uitbreiding van industriepark Hoge Mauw was ooit beladen, maar het

resultaat gaat echt meer dan de moeite zijn. We gaan ook zeker de organisatie blijvend optimaliseren zodat we kunnen blijven voldoen aan wat onze Arendonkenaar wil!” De spirit en zijn drijvende kracht van Nest vloeit over tafel.

“Maar niet alleen ik ben er klaar voor, ook de Arendonkse CD&V gaat er staan, als hechte maar diverse ploeg, vele mensen uit nog meer invalshoeken, die zich willen inzetten voor Arendonk. Met een mix van veel nieuw bloed en ervaring. Ach, we gaan niet over het muur-tje kijken bij andere partijen. Wij gaan voor het beste en voor stabiliteit in Arendonk. CD&V is niet alleen zeggen maar vooral doen.

De middag valt en ik neem afscheid van een man uit één stuk, iemand die doorgaat en er de volle 100% voorgaat. Een man die zijn dossiers kent als zijn broekzak, kortom een man die een gemeente van Arendonk kan leiden. Wanneer ik op mijn fi ets zit ben ik volledig overtuigd….Arendonk is in goede handen, …zeer goede handen!

WIJ GAAN VOOR HET

BESTE EN VOOR

STABILITEIT IN ARENDONK,

CD&V IS NIET ALLEEN ZEGGEN MAAR

VOORAL DOEN.

We hebben fi nancieel geen gekke dingen gedaan. Je moet trouwens met gemeenschapsgeld geen beslissingen nemen die je ook voor U persoonlijk niet zou nemen…

ERNEST BUIJS

Page 7: Ampersant mei 2012

7

WIJ GAAN VOOR HET

BESTE EN VOOR

STABILITEIT IN ARENDONK,

CD&V IS NIET ALLEEN ZEGGEN MAAR

VOORAL DOEN.

Page 8: Ampersant mei 2012

8

Daarom kies ik voor CD&V Arendonk!

Ik wil dat jongeren in Arendonk kunnen naar school gaan, sporten, fuiven, mekaar ontmoeten…

VincentHelsen

De christelijke waarden blijven in de politiek zeker modern en zinvol. Ze helpen ons bouwen aan een positieve toekomst voor jong en oud.

Ik wil mijn levens- ervaring delen met beleidsmakers en heb vertrouwen in CD&V Arendonk als een deskundige partij.

JanMoonen

Jonge gezinnen krijgen nog kansen om te wonen in Arendonk. Dat moet zo blijven.

DorienBuijs

De jeugd verdient een extra ondersteuning. Jongeren zijn de toe-komst. Jonge onderne-mers moeten kansen en vooral aangepaste ruimte krijgen om te starten.

SimHelsen

Iedereen heeft zijn/haar reden om te stemmen op CD&V Arendonk. Iedereen doet dit vanuit zijn/haar eigen engagement en situatie. Iedereen is welkom. {Alle Arendonkenaars inbegrepen}

Ik voel me, samen met mijn man, als nieuwe inwoner welkom in Arendonk. Nieuwe inwoners brengen ook vernieuwing in de gemeente.

JohanPaessens

Voor mij zijn aandacht voor energiebezui-niging, gezondheid en veiligheid en ook muzikale ontspanning gemeentelijk vlak belangrijk.Wim

Luyten

Ondernemers als ik worden hier nog gewaardeerd voor hun betrokkenheid met het culturele en sociale leven in Arendonk.Rik

Nys

ik ben een fiere groot-moeder en wil mijn kleinkinderen zien opgroeien in een gezonde en veilige gemeente.

Het is keitof wonen, sporten en feesten in Arendonk. Ik vertrouw op CD&V om dat ook voor de volgende generatie zo te kunnen houden.

Anny

Joke Segers

Segers

ElsWillems

Page 9: Ampersant mei 2012

9{Verenigingen inbegrepen}

Gratis pizza’s voor jouw vereniging

Omdat CD&V Arendonk het belangrijk vindt voeling te houden met datgene wat leeft bij de Arendonkse bevolking en verenigingen, gaan wij graag met jullie in debat !

Wil je met onze mandatarissen uit het college van Burgemeester en Schepenen, gemeenteraad of OCMW-raad van gedachten wisselen over het leven in Arendonk ?

Heb jij of je vereniging dus goede ideeën over hoe we Arendonk samen nog beter kunnen maken om in te wonen of te leven ? Hebben jullie bepaalde zaken die jullie toch eens graag aan ons willen voorleggen ? Of ben je gewoon geïnteresseerd in het politieke reilen en zeilen van onze gemeente ? Je kan het allemaal met onze mandatarissen bespreken. Wij zijn er voor jullie.

Schrijf je snel in en we spreken dan met jouw vereniging of comité een datum af waarop wij naar jullie komen. Jullie zorgen voor een plaats waar we gezellig van gedachten kunnen wisselen en wij zorgen voor pizza’s !

Schrijf je in met je vereniging of buurtcomité via onze website : www.cdenvarendonk.be of breng onderstaande strook binnen bij Rob Blockx, Wampenberg 15, Arendonk.

Vereniging :

Tel :

Mail :

Contactpersoon :

Page 10: Ampersant mei 2012

Jaarlijks organise-ren we het Knalbal van de burge-meester. De opbrengst gaat tele-kens naar

een andere Arendonkse vereniging. Op die manier hebben we de afgelopen 5 jaar al meer dan 25.000 euro kunnen verdelen. Ook de vrijwilligers van het jaar worden telkens in de bloemetjes gezet.

10

uitdaging 3: Erfrecht

ACTIEF !!Cd&V Arendonk is meer dan enkel maar een partij die zich uitsluitend bezighoudt met droge politiek. Naast het opnemen van de dagdagelijke verantwoordelijkheid voor het goede bestuur van onze gemeente, organiseren wij ook regelmatig ac-tiviteiten voor onze honderden Arendonkse leden, maar ook festiviteiten waarop alle inwoners van ons dorp welkom zijn…

Knalbal van de Burgemeester

De trappistenwande-ling is ondertussen een waar begrip geworden in Arendonk. Om de twee jaar wandelen heel wat mensen met ons langs-heen een mooi uitgestip-peld parcours om op een zestal plaatsen verschil-

lende trappisten te nuttigen en zo tussen pot en pint van gedachten te wisselen. Noteer alvast 6 oktober in je agenda!

De afgelopen jaren zijn we verschillende keren naar de Arendonkse buurten getrokken om te polsen naar de gedachten en be-zorgdheden van onze inwoners.

Luisteren naar onze dorpsgenoten is steeds opnieuw weer een leerrijke ervaring…

Bij het begin van elke maand komen we met een dertigtal mensen, zowel mandatarissen als geïnteresseerde leden, samen om de standpunten van CD&V inzake het beleid te bespreken.

De beleidslijnen voor de toe-komst worden hier, in nauw overleg uitgestippeld.

Jong CD&V Arendonk organiseerde in september 2011 voor de eerste maal een snelkookcursus voor kotstudenten. Het talrijk opgekomen jonge volkje en de lekkere gerechten zorgden voor een

geslaagde avond die op 15 september 2012 een tweede editie zal kennen.

Jaarlijks gaan onze mandatarissen samen zitten met onze leden om van gedachten te wisselen over het gevoerde beleid en de manier waarop we de toe-komst voor Arendonk dienen aan te pakken.

Elk jaar heffen we bij een lekkere brunch en met muziek van Arendonkse bodem het glas met onze leden op het nieuwe jaar.

Buurtbabbels

Koken op kot = hot !

Trappistenwandeling

bestuursvergaderingen

Nieuwjaarsreceptie

Vormingsmomenten

Page 11: Ampersant mei 2012

11

Sinds 2008 huldigt CD&V Arendonk jaarlijks de vrijwilligers van het jaar. Elke vereniging kan elk jaar haar eigen vrijwilliger nomineren, waarna wij deze mensen eens extra in het zonnetje zetten op het knalbal van de burgemeester.

Op die manier werden reeds meer dan 100 Arendonkenaars, die zich al jarenlang belangeloos inzetten voor de goede werking van hun vereniging in de bloemetjes gezet ! Nogmaals merci aan alle vrijwilligers die door hun inzet ervoor zorgen dat Arendonk een warm dorp is !

Kom dit jaar de vrijwilligers van het jaar mee vieren op het dorpsfeest op 26 mei op Deroissart !

{vrijwilligers inbegrepen}

Vrijwilliger van het jaar

Page 12: Ampersant mei 2012

VZW 800 Jaar ArendonkDe VZW 800 jaar Arendonk staat in voor de ondersteunende en coördinerende werking van de verschillende initiatieven van onze talrijke verenigingen rond de viering van 800 jaar Arendonk. Ook in deze VZW zetelen, naast heel wat andere vrijwilligers, tal van CD&V mandatarissen die door hun actieve inbreng ervoor zorgen dat 2012 een onvergetelijk feestjaar wordt !

AdviesradenDe adviesraden zijn de rechtstreekse vinger aan de pols met het Arendonkse verenigingsleven voor het gemeentebestuur. Door de aanwezigheid van onze schepenen in oa. sportraad, jeugdraad, GECORO en landbouwraad zitten zij op de eerste rij om te anticiperen op de wensen en noden van de verschillende verenigingen.

GemeenteraadCD&V is de grootste fractie in de gemeenteraad. Onze 9 verkozenen : Fons Vaes, Josée Slegers, Johan Van Bergen, Dirk Vanhoudt, Luc Verstraete, Ann Hermans, Bart Vosters, Luc Bouwen en Ernest Buijs staan zo in voor het realiseren van talloze projecten ten voordele van de Arendonkenaar.

CD&V Arendonk, alom tegenwoordig

12

Page 13: Ampersant mei 2012

{iedereen inbegrepen}Door de vertegenwoordiging op alle bestuursniveau’s en de aanwezigheid in tal van Arendonkse verenigingen staat CD&V zeer dicht bij de Arendonkenaars en kan zij op die manier een degelijk en adequaat bestuur van onze gemeente garanderen in dienst van alle Arendonkenaars.

OCMWCD&V heeft met Mark Lissens de voorzitter van het OCMW in haar rangen. Samen met hem zetelt Julia Claessen in het Vast Bureau en Nelly Wils en Fien Stessens vervolledigen hen in de OCMW-Raad. Zij staan in voor de zorg en het welzijn van elke Arendonkse burger.

Burgemeester en SchepenenIn het College van Burgemeester en Schepenen levert CD&V 5 van de 7 zetels. Het college staat in voor het dagelijkse bestuur van onze gemeente. Grote en kleine dossiers worden hier opgevolgd en verder uitgewerkt.

13

Page 14: Ampersant mei 2012

14

3

343738

4142

4546

49

50

54

5758

6162

65 66

53

35363940

43

44

47

48

51

52

55

56

59

60

6364

67 68

1 2

Wij werken voor U!Deel uitmaken van de meerderheid brengt een hele verantwoordelijkheid met zich mee. Onze inwoners verwachten immers terecht dat zij kunnen leven en werken in een aangenaam dorp. Onze verkozenen zetten zich dan ook elke dag opnieuw in om aan deze verwachtingen te voldoen. Wij geven U graag een kort overzicht van de talloze grote en kleine realisaties op de vele verschillende beleidsterreinen van de afgelopen legislatuur…

Financiën Het fi nancieren van investeringen met eigen middelen heeft tijdens deze legislatuur ademruimte gelaten voor de toekomst. Ondanks het wegvallen van een aantal inkomsten, werden de belastingen niet verhoogd.

Het beheer van de fi nanciën en de administratieve verwerking werd verbeterd door de reorganisatie van de fi nanciële dienst.

Sociale ZakenDoor de nieuwbouw rusthuis werd de ruimte geschapen om de diensten van het Sociaal Huis te centraliseren en uit te bouwen. Door een erfpachtovereenkomst met de Sociale Bouwmaatschap-pij De Noorderkempen wordt gezorgd voor de renovatie van het oude “rustoord”-gebouw naar 23 zorgfl ats en de inrichting van 2 noodkamers en een cafetaria voor het OCMW.

WonenDe verkavelingen Bleek, Kuiper-kesstraat en Wolfsakker werden realiteit. Ook met private verkavelaars werd samengewerkt met aandacht voor sociale kavels, groene ruimtes en trage verbindingswegen voor voetgangers en fi etsers. Er werd een woonplatform opgericht voor de coördinatie van het gemeentelijk woonbeleid.

Ruimtelijke ordening, landbouw en milieu Het DIFTAR-systeem werd ingevoerd met aandacht voor sociale correcties zoals toelagen voor gezinnen met jonge kinderen en mensen met incontinentie.

Er werden tal van ruimtelijke uit-voeringsplannen goedgekeurd (o.a. lokaal bedrijventerrein Hoge Mauw en jeugd- en sportinfrastructuur Biesputten.)

Ontelbare grote en kleine realisaties in de afgelopen legislatuur…

Verkavelingen Bleek, Kuiper-kesstraat en Wolfsakker.

43

44

Aankoop van sneeuwruimer en strooier voor fi ets- en voetpaden.

Verdere uitbouw speeltuin zwembad, nieuwe speeltuin Congobos en Tobberd.

Vernieuwd gemeentehuis met grotere toegankelijkheid van de diensten voor de bevolking.

Oprichting woonplatform

Aanleg wandelknooppuntennetwerk en wandelpad langsheen Wamp met groene zone vanuit centrum naar het Goorken.

Aanleg fi etspaden Grens, Wippenberg en Moerenstraat.

Uitrusting klassen gemeente-scholen met digitale borden.

Continue vernieuwing brandweermateriaal.

Page 15: Ampersant mei 2012

15

3 4

56

78

910

11

12

13

14

15

161718

19

21

22

2526

29

3334

30

20

23

24

2728

313235

1 2

Personeel en organisatie Er werd enorm ingezet op verjon-ging van het personeel en de kwa-liteit en kundigheid met specifi eke invullingen : cultuur- en sport-functionaris, rampen- en mobiliteits-ambtenaar, stedenbouwkundige, …

Er werd tevens een nieuwe secreta-ris aangesteld.

OnderwijsDe keuzemogelijkheid tussen het offi ciële en het vrije onderwijs werd steeds ten volle gevrijwaard door oa. een volgehouden materiële ondersteuning aan alle scholen.

Het gemeentelijk basisonderwijs werd verder kwalitatief uitgebouwd met verantwoorde investeringen in schoolgebouwen en infrastructuur.

Jeugd Onze jeugdverenigingen werden blijvend ondersteund in hun werking en het jeugdhuis Onkrooid werd afgewerkt met een volwaardige fuifzaal die tevens ten dienste staat van de andere Arendonkse vereni-gingen.

Sport De sportdienst werd uitgebouwd naar een volwaardige dienst met o.a. de aanwerving van een sport-functionaris ten dienste van de sportverenigingen.

Er werden talrijke grote en kleine in-vesteringen gedaan zoals de uitbrei-ding van het sportpark Heikant en de hernieuwing van de fi t-o-meter.

Veiligheid en verkeerDe politie, brandweer en dienst 112 blijven een lokale kerntaak. De wegeninfrastructuur werd in goede staat gehouden. Prioriteit werd gegeven aan fi etspaden langs alle invalswegen.

Promotie van het fi etsgebruik werd gemaakt via o.a. Belgerinkel naar de Winkel en fi etsstallingen op diverse plaatsen.

Ontelbare grote en kleine realisaties in de afgelopen legislatuur…

23

Verbeterde communicatie door o.a. infoblad 2370, vernieuwe website en

aanwezigheid op Facebook en Twitter

Aanleg Finse piste in sportpark Heikant

Vernieuwing voetpaden ‘t Zand, Horeman, Middelvelden,

Veldenstraat en Van Eycklaan.

Toegankelijkheid van natuurgebied zoals het Goorken.

Oprichting Landbouwraad.

Afbouw van de gemeenteschuld met 40%

Verhuis en verdere uitbouw academie en omgeving.

Aankoop gebouwenheemmuseum en zaal den Arend.

Page 16: Ampersant mei 2012

16

Hoe Arendonkse jongeren samen brengen en verbinden?

Ook in Arendonk wil CD&V zich richten naar morgen. De toekomst van ons mooie dorp start immers al vandaag. Jong CD&V wil de stem van die toekomst laten horen. Door diverse activiteiten te organiseren willen we de talenten van onze lokale jeugd in de kijker plaatsen.

Als jong CD&V willen we mee stappen in de leefwereld van onze jeugd en die vertalen in een beleid waarin zij veilig hun mogelijk-heden kunnen ontdekken en versterken. We willen samen nieuwe ideeën opdoen en een langetermijnvisie uitwerken, omdat politiek meer is dan enkel grootspraak bij verkiezingen.

Concreet vertalen we dit in leuke activiteiten waar iedereen op een vriendschappelijke manier elkaar beter kan leren kennen. Een gemoedelijke sfeer en gezelligheid staat steeds op de eerste plaats.

… werkt aan de toekomstJONG CD&V…

Meer info :www.cdenvarendonk.be

Page 17: Ampersant mei 2012

17

Tweejaarlijkse abdijbierenwandeling...

Onze tweejaarlijkse abdijbierenwandeling doorheen Arendonk is inmiddels uitgegroeid tot een waar begrip.

Zij die reeds hebben kunnen proeven van deze activiteit vinden steevast hun weg terug en kijken al schuimbekkend uit naar 6 oktober.

Kan het nog duidelijker?

Wij bieden jonge studenten (én niet-studenten) een stoomcursus koken aan waar menig Sergio Herman jaloers op zou zijn.

Gezond, goedkoop, gemakkelijk en bovenal lekker! Kom samen met ons proeven op 15 september.

JONG CD&V…

Inspraak in het bestuur.

Wij als jongeren zijn ook aanwezig op de maandelijkse bestuursvergaderingen van CD&V Arendonk en daar wordt naar ons geluisterd !

Wij houden er de thema’s warm die ons als Arendonkse jongeren bezighouden en die wij belangrijk vinden zoals het fuifbeleid, speelruimte voor onze kinderen, samenwerking met de jeugdbewegingen, enz…

Koken op kot is hot !

Page 18: Ampersant mei 2012

18

Onze schepenen staan ook graag na 2012 opnieuw voor U klaar!

Ruimtelijke ordenng en stedebouw

Landbouw Huisvesting

Toerisme en lokale economie

Financiën en Werk

Onderwijs

Informatie en prSport

Gezin Jeugd

“ De lokale bedrijvenzone Hoge Mauw wordt uitgebreid met 8,5 ha en zal in de eerste plaats gereserveerd worden voor startende bedrijven en voor bedrijven met binding met de gemeente. De grondverwerving is volledig rond en de voorbereidende werken zijn gestart.

Er wordt geraamd dat de verkoop van de gronden kan plaatsvinden half 2013. “

“ Voor het feestjaar heeft CD&V geprobeerd om laag-drempelige initiatieven te stimuleren om zoveel mogelijk Arendonkenaars te laten meegenieten van de festiviteiten.

Zo zijn de kerstboomverbranding, de aankomst van de tijdrit van de Ronde van België op 26 mei en het Schlagerfestival op 13 oktober in de Bemdhal bedoeld om 800 jaar met het ganse gezin en vrienden te kunnen vieren…”

“ CD&V bestuurt de gemeente met grote zorg voor financiën. De gemeentekas is in Arendonk nog steeds gezond. Sedert 2001 is de leningslast met meer dan de helft gedaald. Toch werden talrijke projecten gerealiseerd en werd de dienstverlening aan de burger sterk uitgebreid. “

Page 19: Ampersant mei 2012

hoofdartikel

19

Onze schepenen staan ook graag na 2012 opnieuw voor U klaar!

In de afgelopen legislatuur werden tal van Ruimtelijke Uitvoerings-plannen opgesteld. Door het RUP De Brulen werd het bedrijventerrein

aldaar geordend zodat er minder verlies aan nuttige oppervlakte is. De watergebonden bedrijvigheid werd zo tevens gestimuleerd om het

transport over de weg te verminderen.

Door het RUP zonevreemde jeugd- en sportinfrastructuur wordt aan bestaande jeugd- en sportverenigingen binnen de gemeente een oplossing

aangereikt om hun voortbestaan op de huidige locatie te verzekeren of werd naar een alternatieve locatie gezocht. Hiervoor werd in RUP Biesputten de

bestaande recreatiezone uitgebreid.

In samenwerking met IOK werd het woonplatform opgericht. Het woonplatform verenigt actoren die werken rond wonen. Vanuit het woonplatform wordt het

lokaal woonoverleg georganiseerd. In het lokaal woonoverleg wordt het woonbeleidsplan opgesteld, dat de basis vormt voor het gemeentelijk woonbeleid.

AN

N H

ERM

AN

S

CD&V blijft streven naar goede infrastructuur en omkadering voor de sport in Arendonk. Er werd voor het eerst een sportfunctionaris in dienst

genomen. Sinds 2008 worden er ook jaarlijks voor meer dan 25.000 euro subsidies uitgekeerd aan onze Arendonkse sportclubs. Qua infrastructuur

werd sportpark Heikant verdubbeld qua oppervlakte. Voor de individuele sporter werd een Finse Piste aangelegd.

Ook de jeugd moet de nodige ondersteuning krijgen. Zo werd gezorgd voor een nieuwe polyvalente fuifzaal door de verbouwing van de achterste zaal van

het jeugdhuis Onkrooid. Ook het skatepark aan de Diepenbeemd werd, in samenspraak met de jongeren, volledig vernieuwd.

Een goede communicatie met onze burgers is voor CD&V prioritair. Dit hebben we trachten te bereiken door de introductie van een gloednieuwe website waarin de

laatste nieuwtjes steeds snel te lezen zijn. Ook het gloednieuwe infoblad 2370 van de gemeente werd positief onthaald.BA

RT

VO

STER

S

Het onderwijs blijft een kerntaak voor de gemeentes. CD&V blijft aandacht en middelen vrijmaken voor een modern en degelijk basisonderwijs in

Arendonk. Alle onderwijsnetten worden betrokken bij gemeentelijke projecten zoals gelijke kansen of duurzaam en veilig naar school. CD&V wenst

ook het deeltijds onderwijs en het kunstonderwijs te ondersteunen.

Ook de plaatselijke handel is belangrijk. De zelfstandige ondernemers zorgen voor tewerkstelling en een winkelaanbod in eigen gemeente. Via een proper en veilig

dorpscentrum en via gezamelijke acties (o.a. kerstverlichting, AHA-bons, snoeper-tjesroute horeca) wil CD&V dat de gemeente de Arendonkse handel stimuleert.

Arendonk heeft zeker mogelijkheden voor toerisme: men kan genieten van erfgoed, een gezellig centrum en groene natuur. Het nieuwe wandelpadennetwerk laat je op een

gezonde manier alle hoekjes van onze gemeente verkennen.LUC

BO

UW

EN

Page 20: Ampersant mei 2012

VERBINDEN

VERZORGEN

VERSTERKEN

VOORUITZIEN

mensen met elkaar verbindenvoor een warme samenlevingkiezen voor verbondenheid met verenigingen en organisaties

zorgen voor wie zorg nodig heeft een beleid waar zorg belangrijk is

mensen sterker makenkansen creëren

met de toekomst voor ogenover de generaties

Page 21: Ampersant mei 2012

hoofdartikel

21

mensen sterker maken kansen creëren