Tussenspurt mei 2012

12
tussen spurt www.wielermuseum.be GRATIS NIEUWSBRIEF VAN HET WIELERMUSEUM ROESELARE /// JAARGANG 14 /// NR 2 /// MEI 2012 De Merckx-fan in Wuyts VDB vereeuwigd op cd Wereldkampioenen op piste Odiel

description

De Merckx-fan in WuytsVDB vereeuwigd op cdWereldkampioenen op piste Odiel

Transcript of Tussenspurt mei 2012

Page 1: Tussenspurt mei 2012

tussenspurt

www.wielermuseum.be

GRATIS NIEUWSBRIEF VAN HET WIELERMUSEUM ROESELARE /// JAARGANG 14 /// NR 2 /// MEI 2012

De Merckx-fan in Wuyts

VDB vereeuwigd op cd

Wereldkampioenen op piste Odiel

Page 2: Tussenspurt mei 2012

colofon

Tussenspurt is de nieuwsbrief van het

Wielermuseum Roeselare.

Verschijnt 3 keer per jaar.

Gratis verkrijgbaar

Redactie: WieMu, Polenplein 15,

8800 Roeselare

Werkten mee aan dit nummer: Thomas Ameye,

Dries De Zaeytijd, Tineke Debaene, Brecht

Dutillieux, Sofie Vannoote, Wannes Cappelle,

Michel Wuyts

Lay-out en druk: Grinta! Publicaties,

Bruggestraat 105, 8700 Tielt

Foto’s: Wielermuseum Roeselare,

Stefaan Beel (cover)

Verantwoordelijke uitgever:Luc Martens, Botermarkt 2, 8800 Roeselare,

T 051 26 87 40 - F 051 25 32 13

[email protected]

www.wielermuseum.be

Polenplein 15, 8800 Roeselare

T 051 26 87 40

[email protected]

www.wielermuseum.be

Dagelijks open van 10 tot 17u

Gesloten op maandag, zon- en feestdagen

In dit nummerWieMu-nieuws p 2

Actua p 3

WieMu-nieuws p 4

De Volgwagen p 5-6

Uitgelicht p 7

Fotofinish p 8

Fietshistories p 9

Aanwinsten p 10

Waar was u op… p 11

Retrofoto p 12

“Supportersclub ‘De Kasseifretters’ groeit na jaren van verval weer aan”, zo kopte Het Laatste Nieuws op 23 april 2012. Met zo’n voorjaar van Tom Boonen is dat geen verras-sing. De Vrienden van het WieMu zagen hem op de piste van Roubaix voor de vierde maal zegevieren en zo voet zetten naast die andere Monsieur, Roger De Vlaeminck. Op hetzelfde moment maakten Kenny De Ketele en Gijs Van Hoecke ook de koers bij onze ‘tegenvoeters’. Ze werden wereldkampioen ploegkoers op de piste in Melbourne. Allemaal veelbelovend dus voor de Olympische Spelen in Londen… Wist u trouwens dat het wielrennen historisch gezien de meest succesvolle olympische

sportdiscipline is voor de Belgen?Zelf trekken we al veel vroeger alle internati-onale registers open. Na Parijs verwelkomt Roeselare eind mei de International Cy-cling History Conference. Begin juli is er de expo over de Belgische Tourwinnaars en in afwachting daarvan komt er een nieuw boek over Odiel Defraeye. Met de fietsvierdaagse ‘West-Vlaanderens Mooiste’ trekken we ook zelf de fiets op. Een bomvol programma dus. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het nieuwe wielermagazine dat we tegen juli klaarstomen.

Namens de redactie,Thomas Ameye

/// WieMu-nieuws

/// redactioneel

The name of The game Zin om het Wieler-museum te ontdek-ken via smartphone? Kom dan langs op Museumn8 en speel gratis de museum-game ‘In het wiel van Odiel’. De game neemt je mee naar 1912, het jaar van Odiel Defraeyes zege in de Ronde van Frankrijk. Tijdens de boeiende tocht doorheen het WieMu maak je kennis met voor- en tegenstanders van

CoVeRfoTo

Onze landgenoten Kenny De Ketele en Gijs Van Hoecke kroonden zich op zondag 8 april tot wereldkampioenen ploegkoers in het Australi-sche Melbourne. Ze wonnen liefst vier van de tien tussenspurts en gingen maar al te graag op de foto voor de cover van voorliggende Tussenspurt! De foto is genomen in hun tweede biotoop: de piste Defraeye-Sercu in Rumbeke die eind juni officieel wordt geopend. Het pak waarmee Kenny De Ketele won, is trouwens te zien in het onthaal van het WieMu. Meer foto’s op onze site en facebookfanpagina!

24 mei18u.

WesT-VlaandeRens mooisTe

De Roeselaarse fietsvierdaagse zit in een nieuw jasje en heet voortaan West-Vlaanderens Mooiste. Dit vierdaags fietsevent trekt jaarlijks duizenden fietstoeristen. Zowel oud als jong, geoefend als minder geoefend kan zich uitleven op afstanden van 15 tot 150km. West-Vlaanderens Mooiste is vier dagen de provincie West-Vlaanderen ontdekken per fiets, met wielerstad Roeselare als uitvalsbasis!

23-26 augustus

Odiel. Pastoor Slosse heeft geen hoge dunk van het wielrennen. Jules Vandekerckhove, borstelfabrikant uit Izegem, daaren-tegen is de eerste supporter van zijn

werknemer.

Wie: WieMu Waar: Polenplein 15, 8800 RoeselareWanneer: 18u tot 22uInfo: 051 26 87 40 of www.wielermuseum.be

Meer info: www.westvlaanderensmooiste.be of www.roeselarefietst.be

nieuwsbrief wielermuseum roeselare2 //

Page 3: Tussenspurt mei 2012

/// Actua

Expo 1912-2012 In 1912, exact 100 jaar geleden, wint Rumbe-kenaar Odiel Defraeye als eerste Belg de Tour. Twee maanden later verschijnt het allereerste nummer van ‘Sportwereld’, de sportkrant die je tot op vandaag bij Het Nieuwsblad vindt. Het WieMu bundelt 100 jaar Belgische Tourzeges en 100 jaar Sportwereld in één overkoepelende expo: met een krant in de hand fiets je langs het parcours van de Belgi-sche winnaars van de Tour. Het krantje is een speciale uitgave dat de Belgische Tourzeges sinds 1912 en markante nieuwsfeiten uit die

sleuteljaren belicht. 1912 is immers niet alleen het jaar van Odiel, maar ook van de Titanic, en het geboortejaar van Louis Paul Boon. In 1929 wint Maurice De Waele de Tour, maar was er ook de beurscrash van New York en de allereerste Kuifjesstrip. En in 1969 wint Merckx zijn eerste Tour terwijl Armstrong op de maan landt, en worden het rijbewijs en de BTW ingevoerd in België. Het krantje is gratis verkrijbaar als tentoonstellingscatalogus bij een bezoek aan de expo “1912-2012”. De expo opent op dinsdag 3 juli.

100 jaar Sportwereld, 100 jaar BelgiSche tourzegeS

Odiel Defraeye (1912)

Léon Scieur (1921)

Romain Maes (1935)

Philippe Thys (1913, 1914, 1920)

Lucien Buysse (1926)

Sylvère Maes (1936, 1939)

Firmin Lambot (1919, 1922)

Maurice De Waele (1929)

Eddy Merckx (1969, 1970, 1971, 1972, 1974) Lucien Van Impe (1976)

s

s

s

s

s

s

s

s

s s

nieuwsbrief wielermuseum roeselare // 3

Page 4: Tussenspurt mei 2012

De WieMu-collectie van ‘Sportvriend’ is vanaf nu digitaal consulteerbaar.

Daniel Friebe, auteur van het spraakmakende Eddy Merckx. The Cannibal geeft voor het eerst een lezing in België.

PRaaTaVond “in heT zog Van de WieleRjouRnalisT”

In 100 jaar tijd evolueerde de wielerverslag-geving van natte-vinger-werk van één man tot een wereldwijd mediacircus met honder-den werknemers. Tijdens deze praatavond vertellen oude en nieuwe wielerjournalisten over hun ervaringen in en rond het peloton. Wat kon en kan er zoal misgaan tijdens de liveverslaggeving? Interviewen krantenjour-nalisten nog steeds met pen en papier? En wat is de beste plaats voor een fotograaf tijdens de koers? Van Karel Van Wijnendaele tot Karl Vannieuwkerke!

Inschrijven via [email protected], 051 26 87 40 of aan de balie. Leden schrijven gratis in, niet-leden betalen €2. Plaatsen beperkt tot 70.

PRaaTaVond: in afWaChTing Van heT naTouRCRiTeRium

Op dinsdag 24 juli vindt in Roeselare het derde Natourcriterium plaats. Traditioneel is er aan de vooravond een praatavond in het WieMu. In afwachting van het natourcrite-rium kaarten we in aanwezigheid van renners en deskundigen na over de voorbije Ronde van Frankrijk. Wie zijn de winnaars, verliezers, verrassingen?

Inschrijven via [email protected], 051 26 87 40 of aan de balie. Leden schrijven gratis in, niet-leden betalen €2. Plaatsen beperkt tot 70.

s

KRanTenColleCTie digiTaal

Het WieMu wil een voortrekkersrol spelen in het openbaar maken van wielererfgoed. Daarom werd een stuk van de krantencollectie gedigitaliseerd. Bezoekers van het documentatiecentrum kunnen voortaan de Izegemse sportkrant ‘Sportvriend’ en de ‘Geïllustreerde Sportwereld’ digitaal doorzoeken.

Dankzij de erfgoedcel TERF kon het WieMu haar jaargangen van ‘Sportvriend’ (1909-1912) en ‘Geïllustreerde Sportwereld’ (1921-1935) laten inscannen. Op die manier is meer dan 15 jaar wielergeschiedenis digitaal raadpleegbaar! Een zoekfunctie stelt de gebruiker in staat om alle bestanden op naam te doorzoeken. Geen eindeloos doorbladeren van fragiele kranten, maar een snelle zoektocht die al na één muisklik resultaten oplevert.

/// WieMu-nieuws

s

Wiemu oRganiseeRT WieleRCongRes

Elk jaar vindt in mei de International Cycling History Conference (ICHC) plaats. De vorige editie ging door in Parijs. Dit jaar wordt dit fiets- en wielercongres door het WieMu in Roeselare georganiseerd. Sprekers van over de hele wereld zijn aanwezig. Naast de lezingen is er een sociaal programma met een uitstap naar Knokke voor de Ronde van België, een bezoek aan en proeverij in het Miummm/Vlaams Huis van de Voeding, een afscheidsdiner en -party,… Ook u kunt één of meerdere dagen bijwonen.

Meer info over sprekers, sociaal programma en inschrijving is te vinden op onze website: www.wielermuseum.be/ichccihc

21 juni20u.

24 - 26 mei

Wiemu tweedehandsboekenverkoop

Net als vorig jaar organiseert het WieMu een tweedehandsverkoop van boeken, affiches en tijdschriften. We geven je de kans om enkele van die dubbels aan te kopen. Snuister in het onthaal en vul uw collectie aan!

Waar: onthaal WieMu, 23 mei- 26 mei.

23 juli20u.

nieuwsbrief wielermuseum roeselare4 //

Page 5: Tussenspurt mei 2012

/// De volgwagen

“Koers gaan kijken met de tv in de wagen”Björn leenknegt doet alleS om nietS van de koerS te miSSen

ss

“Ik sta op met de koers en ga ermee slapen”

Björn Leenknegt en Frans Mullier op de kasseien van Carrefour de l’Arbre ter voorbereiding van de Helletocht. Deze fietsrit stond twee jaar op het programma van de Roeselaarse Fietsvierdaagse die dit jaar omgedoopt wordt tot ‘West-Vlaanderens Mooiste’.

s

Het WieMu heeft een bloeiende Vrienden-kring die blijft groeien. In de rubriek “de volgwagen” presenteren we u een lid van deze Vrienden van het WieMu, alias de Jempi’s. Deze keer: Björn Leenknegt (38).

Tekst / Brecht DutillieuxFoto’s / Wielermuseum

Roeselaarnaar Björn Leenknegt is gehuwd en al drie jaar actief op de Sportdienst van Roeselare. Net zoals bij veel Vrienden zat de liefde voor de wielersport er al heel vroeg in bij hem. Een aantal memorabele wielerwed-strijden herinnert Björn zich nog zeer goed.

Koppenberg“De Ronde van Vlaanderen van 1985 blijft me voor altijd bij. Ik was toen twaalf en zag

Eric Vanderaerden net voor de Koppen-berg een bandbreuk rijden. Vanderaerden keerde terug en reed daarop de verzamelde concurrentie naar huis. Met mannen als Hennie Kuiper en Phil Anderson was die toch niet van de minste. Hij won de Ronde op zeer indrukwekkende wijze. Wat me ook meteen voor de geest komt, is de Primavera van 1981, na een sterke solo gewonnen door Fons De Wolf.”

“Uitgesproken favoriete ploegen en renners heb ik niet. Ik hoop natuurlijk altijd dat de Belgen het goed doen, wat dit seizoen al meermaals het geval was. De koers trekt me vooral aan omwille van het volkse karakter. Het is een zeer toegankelijke sport. De man-tegen-man duels zijn heerlijk om te volgen. Ook het sociale aspect van de koers is leuk:

een gezellige zonnige dag, een frisse pint en een spannende wielerwedstrijd… meer moet dat niet zijn! Wat de wielersport uniek maakt, is dat je als fan de koers echt kan beleven. Een Formule 1-fan kan dat niet.”“Koers gaan kijken is geweldig. In combi-natie met een tv in de wagen mis je geen seconde. Het is prachtig om van het ene punt naar het andere te rijden om de ganse karavaan te zien passeren. En hop, weer weg naar de volgende tussenstop! Als ik niet live kan gaan kijken, dan volg ik de wedstrijd op tv vanuit de zetel.

Iets minder sfeer, maar het blijft genieten natuurlijk. Ik volg het hele seizoen. Tijdens de winter kijk ik graag naar de cyclocross of het baanwielrennen. Zelf fiets ik trouwens ook. Tijdens het wielerseizoen probeer ik duizend kilometer per maand te fietsen om uiteindelijk over het ganse seizoen zo’n vijf- à zesduizend kilometer te halen. Ik ben aangesloten bij WTC De Bevernaar.”

Ook zijn job op de Sportdienst laat Björn toe met fietsen bezig te zijn. Stad Roeselare is dan ook een fiets- en wielerstad. “West-Vlaanderens Mooiste eind augustus bijvoor-beeld wordt een prachtig evenement. Vier dagen lang fietsen doorheen de provincie en proeven van de toeristische troeven van de regio. West-Vlaanderens Mooiste is zoveel meer dan gewoon een fietstocht. Het is cultuur, geschiedenis, een unieke vorm van toerisme. Zowel mensen die weinig fietsen als de die-hards vinden er hun gading.”

“Het WieMu is een uniek product”

Toekomst“Op onze vraag wat hij als organisator vindt van de recente evoluties in het wielrennen antwoordt Björn het volgende: “Flanders Classics kan een zegen zijn voor het wielren-nen. Ik geloof in dat project. De koers anders gaan aanpakken is nodig. Koers kost

nieuwsbrief wielermuseum roeselare // 5

Page 6: Tussenspurt mei 2012

/// De volgwagen

ss

/// Geslaagde kwisDe Vrienden van het Wielermuseum organiseerden op vrijdag 9 maart een kennisquiz met multimediale vragen, twaalf strijdlustige ploegen, verschil-lende etappes en klassementen. ‘Harry Safari’ toonde zich de beste bij de doorwinterde quizzers. Van de gelegen-heidsploegen was ‘Wille & Gromit’ (foto) de beste.

/// Word JempiBen je een echte fietsfanaat?Word dan Vriend van het Wielermuseum. Reeds tientallen mensen gingen je voor. Als Jempi zit je steeds op de eerste rij wanneer er activiteiten georganiseerd worden in en rond het WieMu! Bovendien ben je onze eerste ambassadeur. Er zijn twee formules: voor € 10 mag je jezelf een jaar Belofte noemen, en voor € 25 ben je een jaar lang Prof. Wat krijg je hiervoor in de plaats? Heel wat! Alle details vind je op www.wielermuseum.be.Tot binnenkort in het WieMu?!

Liefst 78 Jempi’s maakten op 8 april de trip naar Parijs-Roubaix en zagen Tom Boonen er zijn vierde winst in de Hel behalen.

s

s

sIn het kader van het tv-programma Fata Morgana fietste Björn in 2007 samen met vijftien ploegmaats in vier dagen van de Mont Ventoux naar Roeselare. Alle opdrachten stonden toen in het teken van de Tour de France.

immers geld – denk maar aan het garanderen van de veiligheid – en moet professioneel ‘gerund’ worden. De eerste wedstrijden van Flanders Classics dit seizoen waren alvast super georganiseerd.”Björn is sinds het eerste uur Vriend van het WieMu. “Het is een groep fietsgekke vrienden die activiteiten organiseren en als ambas-sadeurs het WieMu mee op de kaart zetten.

Ze brengen via mond-tot-mond reclame hun passie voor het WieMu over bij het grote publiek. Het WieMu is immers veel meer dan een klassiek museum. Het brengt een histo-risch verhaal, maar speelt ook in op trends en actualiteit. En het doet dat in een grote inter-activiteit met de bezoeker! Dat maakt van het WieMu een uniek product in het Vlaamse en internationale wielerlandschap.” n

nieuwsbrief wielermuseum roeselare6 //

Page 7: Tussenspurt mei 2012

Het is voor het werk, schat28 februari 2011. Mailtje van het Wielermuse-um in Roeselare: of ik iets wou komen zingen op een hommage-avond voor Frank Vanden-broucke. Misschien een versie van My Way, werd gesuggereerd, één van de lievelings-nummers van de overleden wielrenner …

Tekst / Wannes CappelleFoto’s / Het Zesde Metaal

Altijd lastig, dit soort vragen. Het schrijven van gelegenheidsliederen was me niet onbekend. De geboorte van een neefje, het parelmoeren jubileum van mijn ouders, het trouwfeest van een zus, het doopsel van nog een neefje. Daar zeg je geen neen tegen. Maar wanneer ik zo’n vraag krijg van wildvreemden, pas ik liever. Schrijven in opdracht doe ik doorgaans enkel nog als ik zelf de opdrachtgever ben.

Waarom vroegen ze dit aan mij? Ik hou van de wielersport, dat wel. Wie in Wevelgem opgroeit, geraakt er niet weg zonder koersmi-crobe. Elk jaar stond ik aan de aankomst van de semiklassieker bij renners en mecaniciens te bedelen om een drinkbus, een handteke-ning of een bezwete handdruk. Ooit kwam ik ontgoocheld over mijn magere buit thuis: een nummerplaatje van een zekere B. RIIS. Nooit van gehoord. En wellicht verkeerd geschreven. Bij ons thuis was een tv een voorwerp om af te stoffen, niet om aan te steken. Behalve als het koers was. Dan mocht er zelfs voor de buis gegeten worden. Maar de laatste tien jaar heb ik mezelf die luxe niet meer gepermitteerd. Of ik had geen tv, of ik was niet thuis omdat ik moest spelen, of ik moest een keer niet spelen en zou, aldus mijn vriendin, toch niet naar de koers zitten kijken nu ik eindelijk eens thuis was. Een autoriteit op het vlak van het heden-daagse wielrennen ben ik dus niet.

“Ik had nog met VDB getraind, maar dat

konden ze in het WieMu toch niet weten?”

Ik had in een ander leven nog met Vanden-broucke getraind, maar dat konden ze in het Wielermuseum toch niet weten? In de winter van 1995 trokken we samen baantjes in het chloorwater van het Menens Stedelijk Zwem-bad. Ik was zestien, hij was eenentwintig.

Ik triatlonbelofte, hij één van de rijzende ster-ren van Mapei-GB. Woorden hebben we bij mijn weten nooit gewisseld. Al was het mooi geweest om te kunnen zeggen dat we goede kameraden waren.

Ik ging uiteindelijk toch op de vraag in omdat het niet slecht betaald was ☺. Ook niet mooi om te zeggen. Maar ik ben een jonge vader: een kinderhand mag dan al gauw gevuld zijn, de magen van mijn twee koters zijn dat niet. Tijdens het lezen van Franks autobiografie

‘Ik ben God niet’ vergat ik dat ik in opdracht aan het werken was. Het lied schreef zichzelf en schopte het bovendien tot titelsong van onze nieuwe plaat. En voor ik het wist werd ik langs alle kanten gevraagd om columns te schrijven over de koers. Voor het eerst sinds jaren heb ik integraal naar De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix kunnen kijken. Want nu heb ik een excuus: ‘t is voor ‘t werk. Over enkele jaren is Wannes Cappelle koers-kenner nummer één in Vlaanderen. Met dank aan het Wielermuseum. n

/// Uitgelicht

Schrijven in dienSt

Uit het nummer Ploegsteert van het gelijknamige album: “Van zodra je haar kreeg op je benen, had je ’t al afgeschoren. Voorovergebogen over je driewieler…”

s

s

De titelsong Ploegsteert kwam er op vraag van het WieMu in kader van de avond ‘Frank Vandenbroucke. Forever VDB’ in samenwerking met Triatlon Team Roeselare in de Spil (© 2012 Tom Verbruggen – Genthology).

nieuwsbrief wielermuseum roeselare // 7

Page 8: Tussenspurt mei 2012

s s

s s

Vlaams Minister van Mobiliteit Hilde Crevits gaf op 18 maart het startschot voor “Fiets ze!”, een actie van de Fietsersbond en Gezinsbond. Het project wil de fietsvaardigheid van jonge fietsertjes verhogen en jonge gezinnen laten kennismaken met ‘slimme fietsen’.

Doornik ontvangt op 2 juli de Tour de France en op 24 maart, 100 dagen voor de Touraankomst, werd dit, in gezelschap van o.a. ex-Tourbaas Jean-Marie Leblanc, gevierd met de Nuit du Tour. Ook het WieMu was er en Claude Criquelion poseerde op onze stand graag nog eens met zijn WK-trui uit de WieMu-collectie.

Oude gloriën André Dierickx (links) en Maurice Terryn ontmoetten elkaar toevallig in het WieMu. Dierickx won twee keer de Waalse Pijl (1973, 1975) en behaalde podiumplaatsen in de Ronde, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik… Fotograaf Terryn was hiervan als gewezen pers- en sportfotograaf eerste getuige.

Op vrijdag 10 februari werd het nieuw museumjaar feestelijk geopend en het glas geheven op de vernieuwde Odiel Defraeye-zaal. Het theaterensemble Kinky & Co brengt hier Odiel Defraeye en Karel Van Wijnendaele opnieuw tot leven.

/// Fotofinish

Begin mei opende het Miummm–Vlaams Huis van de Voeding de deuren in Roeselare. Tijdens de Ronde op zondag 1 april trokken de mensen van het Miummm samen met de varkentjes uit hun Pimp Your Pig actie richting Holleweg om er het Miummm te promoten. ‘Big Bike’, het varkentje van het WieMu, viel in de smaak!

ssKenny De Ketele en Gijs Van Hoecke bleken een perfecte tandem op het WK ploegkoers in Melbourne. Na de fotosessie voor de cover van dit nummer brachten ze met hun mentor Eddy Verbust een bezoek aan het WieMu. Hun interesse voor deze bijzondere duofiets is niet gespeeld.

Op zaterdag 17 maart 2012 werd de museumgame op smartphone ‘In het wiel van Odiel’ gelanceerd. Minister Bourgeois was eerst aan zet.

Foto: Miummm

ss Mark Vanlombeek is een aandachtige lezer van Tussenspurt! Op 20 maart modereerde hij de praatavond “De koers van de toekomst/de toekomst van de koers”. De andere praatgasten waren wielrenster Grace Verbeke, Wim Lagae, Wim Van Herreweghe en Frank Hoste.

nieuwsbrief wielermuseum roeselare8 //

Page 9: Tussenspurt mei 2012

de uitzonderlijke olympiSche Spelen van 1952

Tijdens de Olympische Spelen van 1952 schrijft de Belgische wielerploeg geschie-denis. André Noyelle wint de wegwed-strijd, ploegmaats Robert Grondelaers en Lucien Victor eindigen respectievelijk tweede en vierde. Samen met zijn land-genoten mag Noyelle een tweede keer op het hoogste schavot als winnaar van de landenklassering.

Tekst / Dries De Zaeytijd

Foto’s / Wielermuseum

De Spelen in Helsinki lijken voor België noch-tans af te stevenen op een nationale ramp. Enkel in het roeien kan de mannenploeg een bronzen medaille behalen. Voor de rest is het huilen met de pet op. De wegwedstrijd op de laatste dag van de Spelen is de laatste hoop op eremetaal. De vier beste Belgische amateurs van dat moment, Rik Van Looy, Robert Grondelaers, Lucien Victor en André Noylle, starten met slechts één doel: het felbegeerde goud veroveren.

Olympische koersOver het verloop van de wedstrijd is verslag-gever Joris Jacobs in Het Nieuwsblad van 3 augustus 1952 ronduit lyrisch. Tactisch inzicht, fantastische samenwerking, koers-overleg, inzet,…. de Belgische equipe levert op alle vlakken een sterke prestatie. Een lekke band en een valpartij dwingen Rik Van Looy nochtans tot een vroege opgave. Ploegmaats Grondelaers, Victor en Noyelle manipuleren de koers dan maar met z’n drie. Samen met de Duitser Ziegler – door Jacobs steevast bestempeld als een wieltjeszuiger – strijden zij in de spits van de wedstrijd om de zege. In de finale demarreren de Belgen om de beurt en nemen Ziegler in de tang. Met succes want enkel Lucien Victor moet in de Duitser zijn meerdere erkennen: goud voor Noyelle en zilver voor Grondelaers is de balans. Zo eindigt België in de landenklassering vóór Italië en Frankrijk en behaalt nog eens drie extra gouden medailles.

Olympische statusDe euforie aan het thuisfront is overweldigend.

Vooral André Noyelle wordt overstelpt met eerbetuigingen en krijgt onder meer de Nationale Trofee voor de Sportverdienste, de hoogste onderscheiding die een sportman of -vrouw in België kan krijgen. Tussendoor wordt hij ontvangen op het koninklijk paleis. De dubbele gouden medaillewinnaar blijft rustig onder al die aandacht. Zo laat hij zich slechts één keer overhalen – in Gent-Wevel-gem – om te koersen in zijn olympische trui.

De olympische titel lanceert de carrière van Noyelle. Een aantal maanden later eindigt hij ook nog eens tweede op het WK voor ama-teurs. In 1953 krijgt de olympische kampioen voor het eerst een profcontract. Lucien Victor en Rik Van Looy kunnen net als Noyelle in ’53 de overstap maken, Grondelaers wordt in 1954 betaald wielrenner. André Noyelle wint semi-klassiekers als Roubaix-Cassel-Roubaix en de GP Pino Cerami en grossiert in ere-plaatsen. Na een zware val en het uitblijven van zeges houdt Victor het profwielrennen al op 25-jarige leeftijd, vier jaar na de Spelen

in Helsinki, voor bekeken. Robert Grondelaers draait acht seizoenen mee in het profcircuit maar kan slechts één keer de zegebloemen veroveren. Uiteindelijk groeit van het olym-pische viertal enkel Rik Van Looy uit tot een wereldtopper. n

/// Fietshistories

Belgisch wielersucces in Helsinki

“Enkel in Gent-Wevelgem koerste Noyelle in zijn

Olympische trui”

“Van het olympisch quartet wordt enkel Van Looy echte wereldtop”

sDe olympische trui (en medaille) van André Noyelle zijn te zien in het WieMu.

De Belgische wielerploeg die goud behaalde in 1952: Robert Grondelaers, Lucien Victor en André Noyelle.s

nieuwsbrief wielermuseum roeselare // 9

Page 10: Tussenspurt mei 2012

Trofeeën Jean-Marie Wampers nieuw in de collectie

/// Aanwinsten

Schenkers vinden duidelijk de weg naar het WieMu. Deze rubriek barst uit zijn voegen, maar onze depots en museumruimte gelukkig niet! Hieronder een selectie van de recentste schenkingen en bruiklenen. ColleCTie

Ex-profrenner Jean-Marie Wampers schenkt zijn collectie trofeeën en memorabilia aan het WieMu. De schenking bevat o.a. een overwin-ningsschaal en -krans van de Rund um den Henniger Turm, een diploma na zijn Belgische titel bij de liefhebbers, diverse aandenkens aan zijn winst in Parijs-Roubaix 1989… Johan De Muynck geeft een originele tandemfiets van het merk Sercu. De fiets werd in 1939 gebouwd door de Rumbeekse fietsenmaker Jules Sercu, de vader van Patrick. Luc Vaneen-ooghe schenkt een Vaneenooghefietskader op maat van Eddy Merckx. Christina Muylle deponeert een fietstasje in leder. Jos de Kort schenkt twee winterfietsschoenen uit 1970. Nadine Lapierre geeft een damesfiets uit 1930 en een herenfiets uit 1950.

Van Alexander Houthoofdt krijgt het WieMu een Flandriafiets van Freddy Maertens en een Faema-Flandriatrui van Rik Van Looy in bruik-leen. Bernard Lingier geeft zes zeldzame wielertruien in bruikleen waaronder een gesigneerde gele trui van Lance Armstrong uit de Tour en een gele trui van Alberto Con-tador uit Parijs-Nice.

doCumenTaTieCenTRum

Patrick Danneels schenkt een pakket unieke wielerfoto’s en knipsels van zijn grootvader Gustave Danneels die o.a. drie maal Parijs-Tours won (1934, ‘36, ‘37). Van Caroline Van Baelen ontvangt het WieMu een opstel dat

ze als 10-jarige schreef over het dodelijk on-geval van Jean-Pierre Monseré. Het Centrum Ronde van Vlaanderen (CRVV) deponeert een 20-tal dozen vol kranten en boeken. Marcel Hallaert schenkt een kopie van de komedie ‘De velo’ uit 1912. Van Johny Ter-mote krijgt het WieMu een aantal wielerfoto’s, boeken en krantenknipsels. Rita Notredame schenkt de volledige reeks knipsels ‘Galerij der wielerkampioenen’ en een gesigneerde foto van André Noyelle. Willy Lagrou deponeert twee foto’s van Daniël Doom. Vzw Roeselare Koerst geeft een ingekaderde cartoon van Philippe Gilbert. Terugkerende schenkers zijn Patrick Verhoest en Walter Decoker.

Schenkers gratis museum in

Wie een waardevol(le) collectie(stuk) schenkt aan het WieMu mag voortaan gratis het museum in. Heb je dus op zolder nog oude wielerboeken of truien, een trofee van grootvader of een oude koersfiets, aarzel dan niet en neem contact op met het WieMu.

Bernard Lingier met een gele trui van Lance Armstrong uit 2005.

s

Ex-prof Jean-Marie Wampers poseert met enkele van zijn trofeeën.

s Het diploma van Wampers na zijn titel in het BK voor liefhebbers in 1980

s

Gesigneerde foto van André Noyelle met dank aan Rita Notredame.

s

Portretfoto van Gustaaf Danneels uit 1934 dankzij zijn kleinzoon Patrick.

s

nieuwsbrief wielermuseum roeselare10 //

Page 11: Tussenspurt mei 2012

/// Waar was u op… 14 augustus 2004

De schoonheid van bronsAl van kinds af adoreer ik Eddy Merckx. In die mate dat ik mij een tijdje zèlf Merckx waande. Als wielerjournalist zette ik die adoratie om in bewondering. Voor een groot renner, maar vooral voor een groot mens. Ik leerde de Kannibaal kennen als man van vlees en bloed, attente gastheer maar ook als bezorgde vader. We bibber-den samen na de val van zoon Axel in de Giro van 2000 én gingen samen door het dak toen hij in Athene brons pakte.

Tekst / Michel Wuyts

De vader zit naast me. Ontredderd, met het hoofd in de handen. Ik heb met hem te doen. Een vader die zijn zoon in een ravijn ziet verdwijnen, ervaart iedere seconde als een eeuwigheid. Tot Axel opnieuw op de monitor verschijnt. “Merckx!” roept Merckx. Het contrast met de voorbije twee minuten kan niet groter zijn. Eddy plakt bijna tegen mijn schouder en schreeuwt Axel vooruit. De val en bijhorende opstoot van adrenaline stuwen Axel terug naar de kop van de koers. Sterker nog, op twee kilometer versnelt Merckx junior en laat hij zijn medevluchters in de steek. Wat niemand nog voor mogelijk hield, gebeurt toch. De onfortuinlijke Merckx

wint de achtste etappe van de Giro. Vier jaar later ervaar ik opnieuw een onvergetelijk Merckxmoment. Axel heeft van de Spelen een doel gemaakt en bezorgt vader Eddy klamme handen in de commentaarcabine. Hij lijkt alsof Eddy zélf op de fiets zit. Het allermooiste is de manier waarop hij de bijna ondraaglijke spanning af-houdt. Hij noemt Axel niet ‘mijn zoon’ of ‘Axel’ maar kortweg ‘Merckx’. De loden (naam)last die Axel ten allen tijde met zich mee-draagt, heeft die dag geen vat op hem. Axel springt mee in een vlucht, countert een uitval en demarreert in finale tot twee keer toe. De Italiaan Bettini en de Portugees Paulinho blijven buiten schot maar een dolgelukkige Axel eindigt wel knap derde. Ook Eddy weet met zijn vreugde geen blijf en schreeuwt met gebalde vuist naar zijn zoon. “Merckx!” galmt het in mijn oor.

TraanTijdens de ontvangsten en traktaties na de wedstrijd gunt Eddy mijn glas geen moment rust. Ik drink op het geluk van de Merckxen en ben laat op de avond getuige van een

uniek moment. In een ogenblik van rust omhelst Eddy zijn zoon. Na een eerste traan kijkt Eddy bewonderend naar zijn grote zoon op. En dan… dan drijft de hand van Eddy het hoofd van Axel naar zijn schouder. Ik klik dat unieke moment van vader-zoonliefde vast in mijn hart en verwijder me geluidloos van dat bijna sacrale beeld. In een opwelling bel ik mijn vader. Hij wordt stil als ik hem het verhaal doe. Ik weet dat hij nu ook een traan wegpinkt. n

axel merckx finiSht derde op de olympiSche Spelen in athene

Brussel’ en Karel Van Wijnendaele versnelde de lancering van Sportwereld en de Ronde van Vlaanderen. Odiel Defraeye maakte van koers in Vlaanderen genetisch materiaal. Indringend gedocumenteerd en ruim geïllustreerd. Een must voor wie houdt van wielergeschiedenis.

Vanaf dinsdag 5 juni te koop in de shop van het WieMu.

In zijn nieuwe boek “Fenomeen Odiel De-fraeye” beschrijft Herman Laitem op heerlijke wijze het pakkende leven van de eerste Belgi-sche Tour-de-Francewinnaar en zijn tijd. Met zijn onverhoopte zege in de Tour de France in 1912 zorgt Odiel ‘Frayke’ Defraeye voor een opstoot van nationale trots en Vlaams zelfgevoel. Zijn stunt zette ons land op stelten. Frayke kreeg een ongeziene ‘blijde intrede in

/// Shop

Michel Wuyts over zijn bewondering voor vader en zoon Merckx.s

Odiel Defraeye. FenomeenHet pakkende leven van de eerste Belgische Tourwinnaar

In 2004 behaalde Axel Merckx brons op de weg. Hij wordt geflankeerd door winnaar Paolo Bettini.

s

nieuwsbrief wielermuseum roeselare // 11

Page 12: Tussenspurt mei 2012

RetrofotoFoto / Collectie WieMu

Heidi Van De Vijver is in de jaren 1990 de leading lady van het Belgisch dameswielrennen. Zowel in 1992 en 1993 eindigt ze derde in het eindklassement van ’La Grande Boucle Feminine Internationale’, de vrouwelijke tegenhanger van de Tour. In 1993 domineert én wint ze de Ronde van de Europese Gemeenschap, een gerenommeerde internationale rittenkoers met etappes in Engeland, Nederland, Duitsland en Frankrijk. De Nederlandse Leontien Van Moorsel eindigt tweede.

12 // nieuwsbrief wielermuseum roeselare